Meterai berhampiran pusat itu tidak biasa di kalangan orang berumur. Ini boleh difahami, kerana dalam ruang retroperitoneal adalah banyak sistem dan organ-organ (limpa, perut, pundi hempedu, kolon, jejunum, ileum, kelenjar besar, buah pinggang atas dan ureter, kencing dan sistem penghadaman).

Lajur tulang belakang adalah sokongan untuk seluruh organisma, dan sepanjang tempoh hayatnya, ia mengalami tekanan yang besar. Tetapi dengan usia, tisu tulang dan tulang rawan beransur pulih dan pelbagai patologi berkembang di tulang belakang - osteochondrosis, arthrosis, nodus Schmorl, dan lain-lain.

Hernia inguinal adalah penyakit di mana organ-organ dalaman yang berada di rongga perut sebahagiannya keluar ke luar melalui saluran inguinal. Dalam kata-kata ringkas, "gerbang" yang unik terbentuk dalam saluran inguinal, yang memberi laluan kepada organ-organ dalaman, dan dinding abdomen tidak dapat memegangnya.

Artikel pengarang: Nadezhda NikolaevnaBayi yang baru lahir sering didiagnosis hernia yang terletak di kawasan garis putih perut. Dengan rawatan yang tidak mencukupi, bayi mungkin mengalami masalah yang serius pada masa akan datang.

Hernia intervertebral adalah keadaan di mana nukleus cakera intervertebral dipindahkan. Ruang intervertebral yang hernia boleh menjadi penghalang yang serius kepada kehamilan biasa dan hasil bersalin yang berjaya.

Apakah masalah berbahaya dengan tulang belakang? Apakah sanatorium yang berguna Yang sanatorium sesuai untuk rawatan tulang belakang Kaedah Rawatan SanatoriumApakah masalah berbahaya dengan tulang belakang?