Latihan terbaik Kompleks Bubnovsky di rumah

Perut

Pada abad teknologi komputer dan perubatan terkini, kita semakin menjadi sakit dengan osteochondrosis dan penyakit lain tulang belakang. Jika kira-kira 20-30 tahun yang lalu, orang yang berusia 55-60 tahun terdedah kepada penyakit yang sama, kini hampir setiap 2 orang mengalami penyakit ini.

Jika anda bimbang tentang kesakitan di tulang belakang untuk masa yang lama, maka mungkin untuk membantu diri anda tanpa pembedahan. Baru-baru ini, orang semakin beralih kepada latihan mengikut kaedah Dr. Bubnovsky.

Misteri Bubnovsky sebagai doktor dan pakar pemulihan

Sergey Mikhailovich Bubnovsky adalah orang yang agak menarik. Semasa laluan perkhidmatan ketenteraan di tentera Soviet masuk ke dalam kemalangan yang serius, selepas itu dia terpaksa berpindah ke tongkat untuk masa yang lama. Semua kaedah rawatan yang dikembangkan olehnya, pertama sekali diuji pada dirinya, dan kemudian dia membantu orang.

Walaupun masih seorang pelajar di sebuah universiti perubatan, orang yang peluang keselamatannya sangat kecil ditangani Bubnovsky muda. Sistem peningkatan kesihatan Sergei Mikhailovich termasuk pemulihan organ-organ sistem muskuloskeletal, serta rawatan sistem jantung, perut, saraf dan genitourinary. Doktor telah menulis banyak buku berguna mengenai topik ini.

Kebanyakan kaedah adalah berdasarkan kinesitherapy - pergerakan yang agak moden dalam perubatan. Matlamat terapi ini adalah untuk merawat sendi, ligamen dan saraf tunjang tanpa pembedahan, hanya menggunakan rizab dalaman badan. Kerja-kerja pusat pemulihan Bubnovsky adalah berdasarkan kaedah ini.

Prinsip-prinsip asas kaedah rawatan dan pemulihan Bubnovsky

Untuk teknik untuk bekerja, pemula perlu memenuhi beberapa syarat penting:

 • Pelajari pernafasan yang betul.
 • Teknik latihan pematuhan.
 • Ketahui urutan latihan dan tegaskannya.
 • Penggunaan langkah terapeutik tambahan (urut, kolam renang, dan lain-lain).
 • Penolakan ubat.

Kelebihan menggunakan gimnastik restoratif Bubnovsky:

 • Beban yang betul pada semua otot tulang belakang dan pertuduhan kelincahan dan mood yang baik.
 • Bekalan oksigen yang mencukupi untuk semua organ, sendi dan ligamen di dalam badan disebabkan oleh pecutan proses pemulihan.
 • Meningkatkan mobiliti bersama, penampilan yang lebih baik.
 • Kebanyakan senaman tidak memerlukan peralatan sukan tertentu, jadi mereka boleh dilakukan di rumah.

Senarai latihan berikut, yang dikembangkan oleh Bubnovsky, bertujuan untuk segera memulihkan tulang belakang dan meredakan kekejangan otot yang menyebabkan kesakitan. Latihan ini juga membantu mengurangkan kemungkinan hernia intervertebral.

Sakit sendi? - Alat ini boleh "meletakkan kakinya," bahkan mereka yang sakit untuk berjalan selama beberapa tahun..

Gimnastik Dr. Bubnovsky dengan sakit belakang

Gimnastik, yang dikembangkan oleh doktor, mempunyai kesan positif pada tulang berpenyakit, dan juga menguatkan otot-otot yang menyokongnya.

Kompleks latihan yang ditetapkan di bawah, bukan sahaja menghilangkan kesakitan, tetapi juga mencegah kejadian selanjutnya:

Panaskan:

 • Berdiri pada semua empat, dengan fokus pada lutut dan telapak tangan. Dalam kedudukan ini, perlu bergerak dengan perlahan di sekeliling bilik sehingga sakit di tulang belakang mula mereda.
 • Sebelum melakukan itu adalah disyorkan untuk membungkus lutut anda dengan pembalut, semasa pelaksanaan latihan ini, anda mesti bernafas secara mendalam.
 • Langkah perlu dilakukan lancar dan diregangkan. Apabila bergerak ke hadapan kaki kiri - tangan kanan juga harus maju, dan sebaliknya.

Seterusnya adalah satu set latihan yang membantu menghilangkan mencengkam saraf di kawasan cakera intervertebral, dan juga boleh digunakan untuk meningkatkan pembesaran cakera intervertebral kawasan toraks:

 1. Kedudukan badan untuk mengambil seperti dalam latihan di atas. Pada menghembus nafas dalam, perlahan-lahan membungkuk, menghembuskan nafas - membungkuk ke arah yang bertentangan. Ulang kira-kira 20 kali. Dengan manifestasi kesakitan akut, perlu mengurangkan jumlah pengulangan latihan hingga 15.
 2. Kedudukan yang diterangkan sebelum ini. Dapatkan semua empat, sambil cuba sebanyak mungkin untuk menggerakkan badan ke hadapan. Untuk membungkuk di belakang ketika melakukan latihan ini adalah mustahil. Latihan ini juga digunakan untuk peregangan tulang belakang.
 3. Bernafas secara mendalam - lengan bengkok pada siku, pada menghembuskan nafas - perlahan-lahan turun ke bawah. Dihisap seterusnya - dengan perlahan naik, menghembuskan nafas - meluruskan lengan anda dan perlahan-lahan menurunkan diri ke kaki, cuba meregangkan otot-otot di kawasan lumbar. Ia perlu mengulangi senaman sebanyak mungkin.
 4. Berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan anda. Menghembuskan nafas secara mendalam, menghembus nafas untuk merobek bahagian panggul badan dari lantai. Cuba buat separa jambatan. Apabila menyedut, perlahan-lahan kembali badan ke kedudukan asalnya. Latihan mesti dilaksanakan dengan lancar sebanyak 15 kali.

Gimnastik Bubnovsky dengan osteochondrosis

Pertama anda perlu membuat diagnosis yang betul, yang akan membantu pakar yang berpengalaman.

Latihan yang diterangkan di bawah meredakan kekejangan tulang belakang yang menyakitkan, menjadikan vertebra serviks lebih mudah alih:

 1. Menghadapi cermin, lengan diturunkan dan santai. Turun selama beberapa saat, kemudian naik, kemudian kembali ke posisi asalnya. Anda perlu cuba merapatkan dagunya ke dada. Jalankan 15 kali.
 2. Berdiri menghadap cermin, seperti yang diterangkan di atas, lakukan kecondongan kepala kiri dan kanan, berlarutan di setiap sisi selama 10 saat. Senaman untuk melakukan sehingga anda merasa letih.
 3. Lakukan kepala bertukar, sejauh mungkin, di setiap sisi kepala ditangguhkan selama 10 saat. Lakukan perlahan-lahan sebanyak 10 kali.
 4. Duduk di atas kerusi, luruskan belakang anda lurus, kepala anda berharap. Perlahan luruslah lenganmu dan tarik mereka kembali, sambil berbaring kepala. Latihan berulang kali 10 kali.

Gimnastik dengan hernia intervertebral

Dengan teknik senaman yang betul, cakera intervertebral yang dipindahkan akan kembali ke tempat mereka, dan hernia akan mula berkurang dengan masa sehingga hilang sepenuhnya:

 1. Duduk di atas lantai atau di kerusi, dengan bantuan pengembang untuk membuat gerakan tarikan. Latihan ini mesti diulang kira-kira 25 kali.
 2. Sekiranya pengembang ditetapkan di atas, nafsu boleh dilakukan ke dada atau dagu, jika di bawah, kemudian ke lutut atau ke dada.
 3. Duduk di atas lantai, tarik kaki anda. Ambillah nafas panjang dan semasa anda menghembus nafas, kencangkan jari kaki anda. Latihan ini mesti diulang 20 kali.
 4. Bersandar di belakang dan cuba meletakkan kaki lurus di belakang kepala anda. Di masa depan, cuba menyentuh jari kaki di lantai. Latihan berulang kali kira-kira 20 kali.
 5. Berbaring di belakang awak. Santai otot tulang belakang anda. Ambillah nafas dalam menghembus nafas kepada kumpulan (cuba untuk meningkatkan kaki dan batang badan, maka anda perlu membawa siku dan lutut bersama). Lakukan 10-20 kali.
 6. Lie di sebelah. Tangan, yang terletak di bawah badan (di atas lantai) untuk memberi tumpuan kepada lantai. Lakukan nafas panjang. Semasa anda menghembus nafas, kencangkan lutut ke dada anda. Untuk setiap sisi, latihan mesti dilakukan kira-kira 20 kali.

Gimnastik dengan scoliosis tulang belakang

Sebelum melakukan gimnastik, perundingan wajib dengan pakar adalah perlu.

Jika anda melakukan latihan ini dalam teknik yang betul, sakit di tulang belakang yang disebabkan oleh scoliosis akan dihapuskan, nada otot yang menyokong tulang belakang akan meningkat:

 1. Berlutut, bengkokkan siku anda. Ketua kelihatan ke hadapan. Ambillah nafas dalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menggerakkan berat badan anda pada tumit anda, membongkok ke hadapan. Perlu mengulangi latihan ini sebanyak 20 kali.
 2. Kedudukan badan adalah sama seperti yang dijelaskan di atas. Berlutut bersama-sama, perlahan perlahan pelvis ke kiri, kemudian ke kanan dengan pulangan kembali badan ke kedudukan asalnya.
 3. Berlutut, bengkok punggung bawah sambil menarik nafas panjang dan menaikkan kepalanya. Pada menghembus nafas, tolak kepala dan perlahan-lahan memulangkan badan ke kedudukan asalnya. Jalankan sehingga 20 kali. Sepanjang latihan ini di tulang belakang tidak boleh berlaku sakit.
 4. Push up dari lantai. Berbaring di atas lantai, tumpukan pada lutut anda (bukan pushups penuh). Dalam kedudukan badan ini, perlu melakukan lenturan dan lanjutan lengan. Lakukan 25 kali dalam 3 set.

Gimnastik Bubnovsky untuk leher

Latihan untuk serviks. Latihan ini adalah universal untuk orang-orang dari mana-mana umur. Selain kesan terapeutik digunakan untuk tujuan pencegahan.

Rawatan tulang belakang serviks lebih daripada tiga bulan:

 1. Dalam kedudukan duduk di atas kerusi, melakukan gerakan tarikan, setelah beberapa pendekatan meneruskan push-up. Jika lenturan klasik pelanjutan lengan dalam kedudukan terdedah sukar, anda mesti pergi ke pushups yang tidak lengkap (dengan penekanan pada lutut). Lakukan senaman, berapa banyak kekuatan.
 2. Letakkan tangan anda di dinding, lutut dan shin untuk memberi tumpuan kepada bangku tinggi. Dengan tangan percuma dengan pengembang, buat gerakan ke dan dari diri anda sendiri. Latihan berfungsi melalui otot-otot leher dan tulang belakang. Daripada pengembang, anda boleh menggunakan dumbbell, mengangkatnya ke atas dan ke bawah.
 3. Berbaring di atas lantai, kaki melengkung di lutut dan meletakkan bahu sedikit lebih lebar. Dumbbells pada lengan lurus harus dibawa ke kepala, kemudian kembali ke posisi asal. Lakukan latihan 10-15 kali.
 4. Duduk di bangku simpanan, kami memegang dumbbell dalam satu tangan. Naikkannya di atas kepala anda pada lengan lurus dan pasangkan semula, lenturkan lengan di siku. Kemudian pilih dan mulakan semula. Latihan ulang tidak lebih daripada 20 kali untuk setiap tangan.

Bahagian belakang dan sendi akan sembuh dalam 5 hari dan akan kembali seperti dalam 20 tahun! Ia hanya perlu.

Pengecasan kecekapan untuk sendi dari Dr Sergey Bubnovsky: jenis latihan dan ciri pelaksanaannya

Gimnastik oleh Profesor Bubnovsky adalah teknik untuk merawat sendi dengan pergerakan aktif. Inti pengecasan untuk sendi mengikut Bubnovsky adalah bahawa semasa penguncupan otot aliran darah vena meningkat, aliran arteri meningkat. Asid amino dan prekursor kondroitin, kolagen dan elastin dibekalkan kepada sendi dan strukturnya. Unsur-unsur ini diperlukan untuk pertumbuhan semula rawan dan tisu penghubung. Latihan direka bentuk dengan ciri-ciri anatomi.

Inti teknik ini, ciri-cirinya

Untuk memahami intipati pengisian mengikut Bubnovsky, perlu mengetahui fisiologi sendi dalam keadaan normal dan patologi. Biasanya, cairan intraartikular (synovia) disintesis oleh membran sinovial dan terdapat dalam jumlah kecil antara permukaan yang bergerak sendi. Dengan beban, jumlah cecair sinovial meningkat disebabkan pembebasan rizabnya dari liang dalam (mereka berada di bawah tulang rawan).

Dengan genangan darah, trauma, dengan pengumpulan sejumlah besar cecair pada sendi, edema berlaku, terhadap latar belakang mana kebanyakan saluran (liang) di mana cairan synovial ditapis dikurangkan atau dihalang. Mengecas mengikut Dr. Bubnovsky bertujuan untuk mengurangkan kesan selepas radang dengan mempercepat aliran darah dan mengekalkan sintesis synovia.

Pada masa penguncupan otot, dengan pergerakan fisiologi dalam sendi, rizab cecair bersama dikeluarkan, dengan itu mencetuskan rembesan bahagian-bahagian barunya. Dengan latar belakang ini, jumlah cecair dalam rongga sendi berubah, beban pada tulang rawan menurun apabila berjalan, terdapat penurunan kesakitan dan peningkatan amplitud pergerakan.

Dengan penyelenggaraan aliran darah yang normal, pH cecair intraselular dan antara sel tisu perubahan sendi. Ini membolehkan anda mempercepatkan proses metabolisme intraselular, untuk mengurangkan kerengsaan gentian saraf. Akibatnya, terdapat penurunan kekakuan pada waktu pagi, peningkatan toleransi senaman.

Kekhususan pengecasan artikular berdasarkan Bubnovsky adalah bahawa tiada ubat dan cara terapi konservatif diperlukan untuk merawat sendi. Kesan terapeutik timbul semata-mata disebabkan pergerakan fisiologi yang betul.

Profesor Bubnovsky telah membangunkan lebih daripada 10 kaedah gimnastik bersama dan mengecas untuk semua sendi badan manusia. Di tengah-tengah karyanya, Bubnovsky mengambil kira hakikat bahawa untuk semua penyakit sendi ada penipisan lapisan rawan. Oleh itu, teknik senaman adalah berdasarkan pergerakan dengan tekanan minimum pada rawan artikular.

Kelebihan kaedah lain

Gimnastik untuk sendi mengikut Bubnovsky dalam lebih daripada 60% kes menunjukkan hasil positif (pengurangan kesakitan, peningkatan fungsi sendi). Kebarangkalian teknik ini timbul kerana kesederhanaan dan kesempurnaannya.

Kelebihan pengisian untuk sendi mengikut Bubnovsky adalah:

 • kemudahan senaman;
 • keupayaan untuk bekerja tanpa simulator (untuk kebanyakan program gimnastik);
 • tidak perlu rawatan perubatan;
 • hasilnya muncul dari minggu pertama gimnastik bersama;
 • fisiologi pergerakan;
 • bilangan kaedah untuk keseluruhan badan dan sendi tertentu secara berasingan;
 • Keupayaan untuk digunakan untuk tujuan pemulihan apabila menerima kecederaan gabungan yang teruk sendi.

Walaupun semua kelebihan dan kesederhanaan latihan bersama Dr. Bubnovsky, latihan itu perlu dilakukan di bawah pengawasan ahli pemulihan doktor. Dalam kes-kes di mana terdapat kerosakan pada tisu saraf (hernia intervertebral, mampatan vertebra dari tulang belakang, tulang belakang) dan kerosakan dystrophik kepada sendi (osteoarthritis, ankylosis), walaupun pergerakan fisiologi sangat sukar untuk dilakukan. Oleh itu, seorang pakar diperlukan yang boleh membantu melaksanakan latihan dalam kedudukan artikular yang betul.

Cara memilih senaman untuk gimnastik pagi

Memilih kaedah pengecasan yang betul untuk Bubnovsky harus berdasarkan matlamat asal. Jika matlamatnya adalah untuk menyingkirkan sakit belakang, maka senaman dan gimnastik perlu ditujukan bukan sahaja untuk meningkatkan pergerakan dalam sendi intervertebral, tetapi juga pada otot latihan yang terletak di kawasan masalah.

Ia juga perlu mengambil kira hubungan kausal di dalam badan. Kesakitan belakang boleh dikaitkan bukan sahaja dengan cakera vertebra dan intervertebral sendiri. Dalam 30% kes, kesakitan di bahagian belakang disebabkan oleh penyakit lutut dan pinggul, dengan perbezaan panjang kaki (berpanjangan untuk masa yang lama, tidak bersifat asymptomatic), dan juga dengan kekejangan otot (rasa sakit boleh bertahan selama beberapa hari). Dengan penuaan, perubahan atropik berlaku di tulang rawan artikular (ia menjadi lebih kurus dan regenerasi lebih buruk).

Sebelum memilih senaman, perlu mengambil kira keadaan fizikal otot dan sistem kardiovaskular. Sekiranya tiada patologi, anda boleh melakukan latihan statik dan dinamik, secara beransur-ansur meningkatkan beban.

Kaedah Pelaksanaan

Satu prasyarat untuk melakukan pengecasan untuk sendi mengikut Bubnovsky adalah ketiadaan proses keradangan akut di sendi. Sekiranya peraturan ini dilanggar, kawasan lesion bertambah dalam rongga sendi dan banyak fibrin terakumulasi, yang membawa kepada perkembangan tisu penghubung dan pembentukan arthrosis, kepada rangsangan garam kalsium.

Peraturan kedua adalah latihan pada perut kosong. Sejurus selepas makan kebanyakan darah pergi ke saluran pencernaan untuk merangsang pengeluaran jus gastrik, enzim makanan dan hempedu. Oleh itu, peredaran di sendi akan terganggu dan kinesitherapy menggunakan kaedah Bubnovsky akan kurang berkesan.

Perlu diingat bahawa semua latihan tidak boleh membawa sakit tajam dan tajam. Terdapat peraturan tambahan yang meningkatkan proses gimnastik atau pengisian artikular:

 1. Mengekalkan pernafasan yang betul. Pada puncak beban, sentiasa menghembus nafas, dan apabila berehat otot - nafas. Dengan beban dinamik yang berterusan (putaran sendi tangan atau kaki yang lebih rendah) pernafasan hendaklah lancar dan silih ganti pada selang masa yang tetap. Untuk pemula, anda boleh menggunakan teknik ini: dua nafas (jilid kedua adalah yang pertama), satu nafas panjang. Pernafasan pada lelaki harus dilakukan dalam 60% dengan perbelanjaan otot perut, dan 40% dengan perbelanjaan diafragma dan dada. Pada wanita, sehingga 30% daripada semua pernafasan diberikan kepada otot perut, selebihnya ke diafragma dan dada.
 2. Peningkatan beban dilakukan secara beransur-ansur. Menurut kajian yang dijalankan di University of Massachusetts, jangka masa pemulihan tisu otot mengambil masa 10 hingga 16 hari. Penguatkan radas ligament-tendon tidak berlaku lebih awal daripada sebulan kemudian. Oleh itu, meningkatkan beban harus dilakukan tidak lebih dari sekali setiap 10-14 hari.
 3. Urut dan fisioterapi. Urut dan fisioterapi boleh meningkatkan aliran darah tempatan dan umum. Sukar untuk menjalankan latihan untuk sendi mengikut Bubnovsky selama lebih daripada satu jam, dan perlu untuk mengekalkan aliran darah yang baik di kawasan yang rosak, jadi salah satu kunci kejayaan ialah penggunaan kaedah tambahan, di mana urut berada di tempat pertama.

Di samping definisi tertentu, Profesor Sergei Mikhailovich memerlukan sikap positif yang positif dari pesakit. Semua orang yang mula menggunakan tekniknya harus merasakan keseronokan pengisian, dan dengan hilangnya rasa sakit, keseronokan ini harus meningkat.

10 latihan yang berguna tanpa keluar dari katil

Mengecas di tempat tidur dilakukan untuk memerangi kekejangan pagi. Kekakuan bersama biasanya merupakan gejala arthrosis atau komplikasi arthritis. Kekerasan semacam itu biasanya hilang dalam masa beberapa jam, dan dengan bantuan mengecas sendi mengikut Bubnovsky, anda boleh menyingkirkannya dalam masa 15-20 minit.

Latihan di atas katil harus meliputi semua sendi, sehingga mereka dilakukan secara berperingkat, dari bawah ke atas atau dari atas ke bawah, pilihan bergantung pada sendi yang menyakitkan lebih banyak. Anda perlu bermula dari kawasan yang sihat kepada yang sakit (jika sakit lutut anda, mula mengecas dari ikat pinggang atau leher).

Mengecas sendi mengikut Bubnovsky di dalam katil termasuk latihan berikut:

 1. Peregangan dada. Latihan ini mesti dilakukan terlebih dahulu, kerana ia membolehkan anda "meletupkan". Pertama, berbaring di belakang anda, turunkan tangan anda pada jahitan, kemudian mulailah mengangkatnya, sehingga saat bersentuhan. Apabila anda mencapai titik yang dikehendaki, mulakan tangan anda (seolah-olah membentangkan badan anda). Pada masa memerah kaus kaki perlu ditarik ke hadapan. Ulangi 8-10 kali, tetapi pada masa yang sama lakukan satu demi tiga tangan mengangkat.
 2. Panaskan lehernya. Untuk memisahkan sendi tulang belakang serviks dan otot-otot scalene, perlu untuk mengulangi pergerakan kepala di sisi ke arah bahu secara bergantian, kemudian membuat gerakan separuh bulatan. Untuk melakukan gerakan separuh bulat, anda harus terlebih dahulu memiringkan kepala anda ke bahu, dan kemudian menurunkannya ke tengah dada di sepanjang trajektori yang sama. Ulangi latihan ini 6-8 kali.
 3. Pergerakan dalam otot trapezius. Naikkan bahu anda setinggi mungkin. Pada puncak ketinggian, apabila tidak mungkin untuk bergerak lebih jauh, gerakkan bahu ke depan dan bawa mereka kembali ke arah trajektori yang sama. Ulang 10 kali.
 4. Pemanasan tulang belakang toraks. Berbaring di belakang anda, dengan tangan yang sama, cuba untuk mencapai tangan anda yang lain dengan telapak tangan anda, dan jangan merobek tulang belakang dari tempat tidur. Ulangi 5-8 kali pada setiap sisi.
 5. Pemanasan sendi bahu dan siku. Sebarkan tangan anda ke tepi dan bengkokkan pada sendi siku, sikat tangan anda. Lancar mengangkat tangan anda seolah-olah cuba memeluk diri sendiri. Cuba sampai ke seberang tempat tidur. Untuk memanaskan cukup untuk 5-8 repetisi pada setiap sisi. Baca tentang latihan berkesan untuk sendi bahu di sini.
 6. Mengecas tulang belakang lumbar. Berbaring di belakang anda, letakkan tumit anda di atas katil dan membuat sedikit perut, supaya ada ruang di bawah pinggang. Ulangi 5 kali, kemudian pergi ke pemanasan sendi pinggul.
 7. Mengecas sendi pinggul. Bengkokkan kaki anda di sendi pinggul dan lutut, bawa tumit selekoh ke punggung. Selalunya letakkan kaki anda di permukaan sampingan, supaya lutut kaki bawah berada pada tahap kaki atas. Ulangi 5-8 kali pada setiap sisi. Lebih banyak latihan pinggul boleh didapati dalam artikel ini.
 8. Mengecas sendi lutut (berlaku dengan pinggang gimnastik). Secara bergantian, tanpa mengangkat tumit dari tempat tidur, bengkok setiap kaki di sendi lutut. Pada masa yang sama, fleksi juga berlaku di sendi pinggul. Selepas kaki terbengkalai dalam dua sendi, angkat kaki sebanyak mungkin ke atas supaya kaki serata mungkin. Ulang 3-5 kali pada setiap kaki. Lebih daripada 10 latihan lutut berkesan di sini.
 9. Mengecas buku lali. Pilihan terbaik untuk latihan pagi pergelangan kaki adalah gerakan bulat: 5 kali dalam setiap arah. Selepas motions bulat, buat flexions di sendi, gerakkan kaki anda ke hadapan dan ke belakang (tarik kaus kaki ke arah anda dan jauh dari anda).
 10. Akhirnya. Belok perlahan ke perut dan ambil kedudukan siku lutut. Sekiranya katilnya sukar, letakkan tangan anda di hadapan kepala anda, bengkokkan kaki anda pada sendi lutut ("kucing"). Dalam kedudukan ini, meregangkan beberapa kali.

Semua latihan boleh dilakukan dengan cara yang berbeza. Sekiranya matlamat anda adalah pencegahan, maka pengisian untuk sendi mengikut Bubnovsky boleh dimulakan dengan kedua-dua kaus kaki dan bahu. Urutan pelaksanaan boleh diubah, contohnya, lima hari dari kesepuluh hingga yang pertama, lima hari berikutnya - dari latihan pertama hingga kesepuluh, dan dalam kitaran terakhir - satu latihan dari atas dan bawah (1-10, 2-9, 3-8 dan t.d.)

Baca tentang gim senam artikular pagi di sini.

Gimnastik untuk belakang

Dalam karyanya, Dr Bubnovsky berpendapat bahawa kesakitan belakang lebih banyak dikaitkan dengan tidak mencubit akar saraf korda tulang belakang, tetapi dengan kekejangan otot belakang dalam. Latihan direka sedemikian rupa sehingga ia adalah otot yang dalam yang terletak dalam ruang tulang belakang yang terlibat dalam kerja.

Terlepas dari sifat rasa sakit dan penyinaran yang mungkin (peralihan dorongan rasa sakit ke mata jauh), senaman akan selalu membantu jika dilakukan dengan betul. Ia perlu bermula dengan mengecas untuk sendi kaki dari doktor Bubnovsky, sama dengan pengisian di atas katil.

Untuk bermula, bengkokkan lutut dan pinggul anda dengan lancar, jika sukar untuk melakukannya dengan kekerasan kerana sakit, anda boleh membantu diri anda dengan tangan anda. Langkah seterusnya ialah meletakkan lengan di belakang kepala dan mengangkat dengan bantuan otot perut. Anda perlu melakukan batas tersebut. Ulang dari 5 hingga 20 kali, secara beransur-ansur menambah jumlahnya.

Kesan itu akan muncul selepas beberapa luka. Sekiranya kesakitan masih teruk, adalah perlu untuk menghembus nafas lebih kuat untuk mengurangkan tekanan di rongga perut.

Apabila anda boleh lakukan dari 20 luka, pengecasan boleh menjadi rumit dengan bantuan seli menaikkan kaki (lutut ke siku). Pengulangan mungkin tidak terhad. Latihan ini membantu untuk meningkatkan jarak antara vertebra dan, dengan demikian, berehat otot-otot yang mendalam di mana kekejangan berlaku.

Senaman seterusnya dari kompleks pengecasan untuk sendi mengikut Bubnovsky adalah "jambatan separuh". Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, anda tidak perlu membengkokkan sendi pinggul. Peregangkan tangan anda pada lipatan atau membetulkan punggung. Naikkan tulang belakang lumbar, kemudian perlahan-lahan menurunkannya. Kembangkan sebanyak mungkin.

Semakin tinggi anda boleh mendaki, semakin cepat anda akan menyingkirkan rasa sakit di bahagian belakang.

Apabila melakukan latihan mengikut Bubnovsky, jangan lupa untuk bernafas dengan betul, kerana ini adalah perlu untuk mengurangkan tekanan dan oksigenasi badan.

Untuk latihan seterusnya, anda perlu mengambil siku lutut. Susun lebar bahu tangan, kaki bersama-sama. Perlahan melengkung belakang anda di tulang belakang torak, dan sambil meluruskan, cuba bawa bilah bahu bersama-sama. Ulangi 10-20 kali.

Semua latihan di atas digunakan untuk melegakan kesakitan dan menyediakan tulang belakang untuk pergerakan lebih lanjut untuk menguatkan otot:

 1. Berjalan pada semua empat tahun. Anda perlu berjalan kaki kira-kira 10 meter di semua empat. Ini akan membolehkan darah disebarkan semula ke tangan dan kaki, untuk mengeluarkan edema dari kawasan tulang belakang.
 2. Berjalan pada semua empat dengan menurunkan kaki yang bengkok, merentangkan lengan ke hadapan. Selepas anda melewati 10 meter, perlu mencetuskan pengecasan. Setiap langkah seterusnya dilakukan sedemikian rupa sehingga kaki bengkok berada di bawah perut, dan anggota badan lain dilanjutkan sepenuhnya. Tangan pada masa ini ditarik ke hadapan dan melengkapkan sepenuhnya.

Kitaran gimnastik di atas mengikut Bubnovsky sesuai untuk orang yang lemah, pemula, dan juga dengan tujuan memanaskan badan untuk yang lebih siap. Kitaran berikut sesuai untuk orang yang lebih fizikal:

 1. Pegang sokongan dengan satu tangan, tetapkan kaki lebar bahu, tetapi letakkan satu pada 5-10 sentimeter di depan yang lain. Perlahan bengkok belakang anda, mengawal pergerakan tangan yang memegang sokongan. Sebaliknya pada masa ini perlahan-lahan meluncur sepanjang kaki selari (kiri di sebelah kanan, ke kanan di sebelah kiri), dan turun sebanyak mungkin. Ia perlu untuk mencapai kaki besar dengan tangan anda. Sekiranya dilakukan dengan betul, pengaliran saraf dari tulang belakang ke kaki perlu dipulihkan.
 2. Tahap kedua ialah lenturan tulang belakang tanpa sokongan. Secara beransur-ansur lebih rendah ke hujung jari kaki anda. Ini akan menyebabkan kesakitan teruk di kawasan lutut fossa. Cuba berurusan dengannya, kerana sakit ini disebabkan oleh peregangan tendon.

Semua latihan mengikut kaedah Dr. Bubnovsky adalah benar-benar selamat, kerana untuk melaksanakan mereka tidak perlu membuat pergerakan berpusing. Di peringkat akhir pengisian untuk belakang mengikut Bubnovsky, anda boleh melakukan senaman di bar mendatar: di palang, di posisi dengan lengan terulur, cuba sampai ke dada anda dengan lutut anda, sambil membungkuk bukan hanya pinggul, tetapi juga bahagian melintang tulang belakang.

Kembalinya aktiviti motor leher, menghilangkan sakit kepala

Profesor Bubnovsky berpendapat bahawa penyebab utama sakit kepala, kesakitan di hotel tulang belakang serviks adalah kekurangan peredaran pada arteri vertebra. Untuk memperbaiki bekalan darah ke otak dan merawat sakit tulang belakang serviks, Bubnovsky menyarankan untuk melakukan latihan berikut:

 1. Pushups. Bagi orang yang mempunyai latihan fizikal yang baik menggunakan push-up klasik di telapak tangan dan kaus kaki. Bagi orang yang lemah, teknik lutut dicadangkan. Peraturan asas push-up adalah pernafasan yang betul dan mengekalkan kelancaran yang lancar (tanpa selekoh). Anda perlu menolak seberapa banyak yang dibenarkan oleh badan anda. Dengan bantuan push-up menguatkan tali pinggang bahu atas, meningkatkan aliran darah melalui arteri basilar.
 2. Berpusing. Pengecasan ditujukan untuk meningkatkan ruang antara vertebra serviks, penyingkiran kekejangan otot tangga. Berbaring di belakang anda, meregang tangan anda, menekan tulang humeral ke telinga anda, dan dagu anda ke sternum. Dalam kedudukan ini, angkat batang badan tanpa mengangkat kaki dari tanah (kaki boleh dibengkokkan atau diperpanjang). Lakukan sekurang-kurangnya 10 twists setiap set. Bilangan pendekatan dipilih secara individu.
 3. Latihan terakhir. Berbaring di perut anda, tangan berehat di atas lantai. Angkat satu kaki ke atas. Latihan ini akan meningkatkan aliran darah ke seluruh tulang belakang dan melegakan kesakitan yang tajam dari bahagian atasnya. Selepas menguatkan otot-otot belakang, anda boleh cuba mengangkat dua kaki pada masa yang sama. Bilangan lif bergantung kepada keadaan kesihatan.

Rawatan tulang belakang serviks sangat penting, kerana di bahagian ini adalah plexus brachial, yang bertanggungjawab terhadap pergerakan di tangan. Juga di kawasan servikal, saraf laring dan phrenic berlepas, semasa mampatan yang mana terdapat pelanggaran pernafasan dan menelan.

Baca lebih lanjut mengenai gimnastik pagi di sini.

Siapa yang boleh buat, contraindications

Mengecas sendi mengikut Bubnovsky boleh dilakukan untuk mengubati sendi dan mencegah penyakit mereka. Sebelum latihan, anda perlu memilih latihan yang paling sesuai. Sebagai contoh, jika anda mengalami sakit kepala, lakukan kecenderungan untuk melatih anggota atas, tulang belakang dan tulang belakang serviks anda. Untuk penyakit lutut atau sendi pinggul, pilih latihan dinamik mudah dengan putaran dan fleksi.

Kontraindikasi kepada gimnastik mengikut Bubnovsky adalah:

 • proses keradangan akut di sendi atau tisu berhampiran sendi;
 • Penyakit jantung iskemia (push-up dan latihan fleksi dikontraindikasikan);
 • kehadiran osteophytes di ruang intervertebral;
 • hernia sederhana dan besar cakera intervertebral;
 • penyakit akut dan bakteria akut dengan sindrom mabuk;
 • aneurisma arteri basilar dan vertebral;
 • pecah, keseleo dan tendon di sendi yang tertekan.

Terdapat contraindications relatif lain untuk mengecas mengikut Bubnovsky. Tetapi latihan boleh dilakukan apabila mungkin untuk mengawal keadaan badan dan mengambil kira nadi, kadar pernafasan, tekanan, oksigenasi darah.

Apa yang boleh menjadi hasilnya

Dalam 90% kes, bantuan sementara dan pengurangan kesakitan berlaku. Dalam baki 10%, perubahan tidak berlaku kerana kesakitan organik yang tidak dikaitkan dengan mampatan atau kekejangan otot. Kesakitan tidak boleh hilang jika ada osteofit dalam sendi atau dalam ruang intervertebral (pertumbuhan kalsium yang merosakkan tisu berdekatan).

Satu pertiga orang yang menggunakan kaedah pengisian jangka panjang untuk sendi mengikut Bubnovsky ada pampasan untuk penyakit ini, akibat hipertropi otot belakang atau kaki. Pampasan boleh kekal.

Oleh sebab teknik itu mudah, dan latihan ringan, kecederaan ketika melakukan pengecasan untuk sendi menurut Bubnovsky jarang terjadi.

Masa pemulihan sendi menggunakan teknik Bubnovsky mengambil masa dua hingga enam bulan. Penyakit tulang belakang memerlukan kelas sekurang-kurangnya enam bulan.

Untuk meningkatkan hasil pengisian dan gimnastik, perlu memohon fisioterapi dalam bentuk urut dan urut diri. Anda juga boleh menggunakan prosedur termal: UHF, aplikasi lumpur dan tanah liat. Untuk menyatukan keputusan, seseorang harus menghadiri prosedur air dalam bentuk berenang atau hydromassage.

Video berguna

Tonton video dengan persembahan yang luas dalam Bubnovsky.

Latihan untuk Bubnovsky kembali di rumah

Calon Sains Perubatan Sergei Mikhailovich Bubnovsky diketahui ramai. Populariti beliau semakin meningkat, bersama-sama dengan jumlah pesakit yang dia mendapat semula kesihatannya, setelah menyingkirkannya selama-lamanya untuk menyakitkan. Bubnovsky tidak hanya membangun satu siri latihan fizikal yang membantu memulihkan kesihatan tulang belakang dan sendi. Dia menemui kaedah asas baru, berdasarkan, bagaimanapun, kebenaran kuno: kehidupan adalah pergerakan.

Apa yang ditawarkan Dr Bubnovsky? Prosedur bukan pembedahan di mana sebelum ini tiada rawatan pembedahan mungkin. Intipati kaedah ini mudah - pergerakan. Persembahan biasa jenis latihan tertentu, digabungkan dengan istilah kinesitherapy.

Apakah kinesitherapy Bubnovsky

Sebenarnya, ini adalah gimnastik perubatan yang sama, terapi senaman, yang selalu digunakan dalam kompleks terapi konservatif dan terapeutik dan pemulihan dalam rawatan penyakit dan pembetulan tulang belakang dan sendi. Tetapi Bubnovsky dia bertambah baik dan dinaikkan pangkat dominan. Itulah, latihan pertama, dan kemudian segala-galanya.

Ia penting! Ringkasnya, intipati persoalan: pesakit, melalui pergerakan, melakukan latihan secara tetap dan sempurna, mengaktifkan kekuatan dalaman badan, melatih tubuh dan menyembuhkan dirinya sendiri.

Sudah tentu, tidak semua penyakit boleh sembuh dengan kinesitherapy, oleh sebab itu terlalu awal untuk menghapus profesion seorang ahli bedah ortopedi ke arsip. Tetapi dalam "bank babi" Bubnovsky terdapat senarai keseluruhan penyakit yang dapat disembuhkan tanpa pembedahan.

 1. Hernia intervertebral.
 2. Osteoarthritis.
 3. Degenerasi cakera Intervertebral.
 4. Arthritis reumatik.
 5. Spondylosis Vertebral.
 6. Terguling bersama.
 7. Keradangan tendon.
 8. Nekrosis (avaskular) sendi pinggul.
 9. Osteoartritis lutut.

Inilah yang menyangkut sendi, tulang dan tulang belakang. Tetapi senarai ini tidak habis. Lebih dari seratus pusat kesihatan, yang bekerja mengikut kaedah Bubnovsky, disembuhkan dengan bantuan kinesitherapy, prosedur air dan latihan pernafasan:

 • penyakit prostat kronik;
 • keradangan ovari;
 • berat badan berlebihan
 • disfungsi seksual;
 • buasir, walaupun di peringkat akut yang beroperasi;
 • NK;
 • peninggalan organ dalaman;
 • migrain;
 • gangguan psikosomatik.

Sebagai pemulihan, teknik itu digunakan selepas dipindahkan:

 • serangan jantung dan strok;
 • patah tulang belakang;
 • pemasangan implan lutut atau sendi pinggul;
 • pembedahan pintasan arteri koronari;
 • operasi pada organ dalaman;
 • pembedahan tulang belakang.

Sekiranya secara skematik, dalam versi jadual untuk membentangkan teknik ini, anda akan mendapat ini.

Jadual Objektif kinesitherapy dan cara untuk mencapai mereka mengikut Bubnovsky.

Mengecas tulang belakang mengikut Bubnovsky

Pengisian Bubnovsky untuk pemula: 10 latihan untuk sendi

Salah satu cara yang berkesan untuk menghilangkan pelbagai penyakit tulang dan sistem otot sedang mengenakan bayaran untuk sendi dari Dr. Bubnovsky.

Kompleks latihan gimnastik untuk pemula mengikut kaedah doktor yang terkenal tidak mempunyai kontraindikasi, mempunyai kesan positif terhadap kesihatan fizikal pesakit dan keadaan mentalnya.

Tujuan dan manfaat latihan

Tujuan utama gimnastik dari Dr. Bubnovsky adalah pemulihan mobiliti tulang belakang dan berfungsi dengan baik badan secara keseluruhan.

Salah satu sifat positif latihan adalah pemeliharaan elastik otot yang berpanjangan, walaupun selepas selesai rawatan.

Satu lagi adalah keupayaan untuk mengawal keadaan emosi seseorang dengan bantuan kelas, menghalang emosi negatif dan memperoleh keyakinan diri.

Dr. Bubnovsky membangunkan beberapa set latihan untuk kategori umur pesakit yang berbeza:

Saya telah merawat sakit sendi selama bertahun-tahun. Saya boleh mengatakan dengan yakin bahawa sendi boleh dirawat, walaupun dalam usia tua.

Pusat kami adalah yang pertama di Rusia untuk menerima akses bersertifikat kepada ubat terbaru untuk osteochondrosis dan sakit sendi. Saya mengaku kepada anda apabila saya mendengar tentang dia buat kali pertama - saya hanya ketawa, kerana saya tidak percaya dengan keberkesanannya. Tetapi saya kagum ketika kami menyelesaikan ujian - 4 567 orang telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit mereka, ini lebih daripada 94% daripada semua subjek. 5.6% merasakan peningkatan ketara, dan hanya 0.4% tidak menyedari penambahbaikan.

Ubat ini membolehkan dalam masa yang sesingkat mungkin, dari 4 hari, untuk melupakan kesakitan di bahagian belakang dan sendi, dan dalam masa beberapa bulan untuk menyembuhkan kes yang sangat rumit. Selain itu, dalam rangka program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerimanya secara PERCUMA.

 • gimnastik untuk bayi baru lahir;
 • pendidikan fizikal untuk warga tua;
 • Latihan untuk wanita hamil.

Dalam rawatan penyakit sendi dengan kaedah pengarang, terdapat beberapa pilihan.

Set latihan ini dalam merawat kesakitan di belakang dan sendi pinggul adalah mudah untuk pemula dan tidak mengambil lebih dari satu jam sehari.

Senam Artikular dari Dr. Bubnovsky

Latihan teknik mudah dipelajari:

 1. pergerakan mesti dilakukan pada kadar dan mod yang selesa;
 2. ulangan latihan tidak perlu dilakukan lebih dari 10 kali (dari masa ke masa beban akan meningkat);
 3. beban harus pergi ke akhbar, bukan tulang belakang;
 4. Perhatikan rejimen pernafasan yang betul.

Untuk melakukan latihan senam kompleks oleh Dr Bubnovsky agak mudah.

Gerakan "berbaring di belakang" (lakukan setiap gerakan 10 kali):

 1. Ambil kedudukan permulaan (terletak di belakang anda), bersandar pada siku anda dan meregangkan kaki anda. Selalunya menggulung lutut, memimpin siku kiri ke kaki kanan, dan kanan ke kiri.
 2. Jadikan kaki lebar mengalir.
 3. Buat lutut ke dada.
 4. Mengangkat dan menurunkan bahagian atas badan, merumitkan tugas secara serentak dengan menaikkan kaki lurus.
 5. Jangkau untuk lutut bengkok dengan telapak tangan. Dalam kes ini, lengannya lurus, hanya bilah bahu yang keluar dari lantai.

Latihan di sebelah (10 pengulangan):

Berhati-hati!

Sebelum saya membaca, saya ingin memberi amaran kepada anda. Kebanyakan "merawat" sendi, yang mengiklankan di TV dan menjual di farmasi - ini adalah perceraian lengkap. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa krim dan salap membantu, tetapi sebenarnya mereka hanya membuang gejala penyakit.

Secara ringkasnya, anda membeli anestetik biasa, dan penyakit itu terus berkembang menjadi tahap yang lebih sukar.

Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

 • Arthritis purulen akut;
 • Osteomyelitis - keradangan tulang;
 • Seps - keracunan darah;
 • Contracture - mengehadkan mobiliti sendi;
 • Dislokasi patologi - keluar dari kepala sendi dari fossa artikular.

Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.

Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan kebanyakan cara untuk rawatan sendi. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sendi adalah ARTIDEX.

Ubat ini tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di TV dan di Internet, dan menurut program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima pembungkusan ARTIDEX secara PERCUMA!

Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai ARTIDEX sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.

Ambil kedudukan permulaan (berbaring di sebelah anda dan bentangkan kaki anda lurus). Tubuh harus menyerupai garis lurus. Pergerakan dilakukan dengan sokongan untuk satu lengan panjang. Ia adalah perlu untuk membuat perubahan kaki lebar dari sisi ke sisi.

Lakukan pergerakan lutut ke depan, kemudian gerakkan kaki ke arah yang bertentangan.

Perlahan tarik lutut atas ke bahu dan tarik semula, mengambil kedudukan permulaan.

Buka penutup kaki lutut di titik atas, tumit ke belakang, kembali ke kedudukan asal dan ikuti max.

Sambungkan siku lengan atas dengan lutut yang lebih rendah, dan kemudian memisahkannya secara maksimum.

Hidupkan lutut bengkok secara bergantian sebentar dan sebagainya. Gimnastik seperti Bubnovsky untuk sendi lutut sangat membantu artikulasi

Kompleks gimnastik berikut dilakukan "berdiri di semua empat" (bilangan pengulangan 10):

 1. Ambil kedudukan permulaan (berlutut dan bersandar di atas lantai). Untuk membuat kaki bengkok di lutut.
 2. Bawa lutut anda ke dada anda, angkat ia pada masa yang sama menurunkannya ke dada.
 3. Luruskan kaki dan perlahan-lahan angkat selari dengan lantai. Kembali ke kedudukan asal.
 4. Kencangkan lutut ke bahu, kembali ke posisi permulaan dan gerakkan kaki ke tepi.

Latihan dalam kedudukan terdedah:

Pembaca kami menulis

Hello! Nama saya
Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebaikan saya kepada anda dan laman web anda.

Akhirnya, saya dapat menyingkirkan kesakitan sendi. Saya menyimpan imej yang aktif
hidup, hidup dan nikmati setiap saat!

Dari umur 45 tahun, sendi, lutut, jari, dan terutama bahagian belakang mula menyakiti. Apabila saya berusia 58 tahun, saya tidak boleh berjalan, dan sakit yang dahsyat ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya diseksa, semuanya sangat buruk.

Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya sembuh sepenuhnya sakit belakang dan sendi. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, dengan suami saya kita menjalani gaya hidup yang aktif, kita banyak bepergian. Semua orang terkejut bagaimana saya berjaya melakukan segala-galanya, di mana kekuatan dan tenaga yang begitu banyak, mereka tidak akan percaya bahawa saya berumur 62 tahun.

Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga tanpa kesakitan di belakang dan sendi, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

 • Permulaan kedudukan: berbaring di perut, tumpukan pada siku yang bengkok dan regangkan badan lurus. Untuk membuat pergerakan "gunting", tanpa membuat langkah besar.
 • Susunkan bahu dan kaki yang lebih luas. Naikkan badan apabila anda menghembus nafas dan jatuhkan seperti yang anda nafas.
 • Secara alternatif, ketatkan lutut ke siku, menarik kembali kaki apabila kembali ke kedudukan asalnya.
 • Swing kaki anda, menghidupkan sisi anda dan ulangi pergerakan itu.

Gimnastik bersama Bubnovsky telah mendapat banyak maklum balas positif daripada pesakit. Mudah untuk belajar dan membantu untuk pulih dari hampir semua penyakit sistem muskuloskeletal, tidak mengambil banyak masa.

Satu set latihan untuk Bubnovsky dalam rawatan penyakit tulang belakang

Beberapa perkataan mengenai kaedah ini

Sergey M. Bubnovsky - penyokong arah alternatif dalam neurologi dan ortopedik, MD. Pada pendapatnya, rizab dalaman seseorang cukup untuk merawat penyakit kronik sistem muskuloskeletal. Untuk menyingkirkan masalah tersebut, anda perlu memahami tubuh anda dan sentiasa membangunkannya. Adalah orientasi teknik ini yang membezakannya dengan cara lain untuk rawatan gangguan sistem muskuloskeletal, yang lebih suka rawatan perubatan. Senam Bubnovsky terkenal di seluruh dunia dan sangat popular.

Merit utama Bubnovsky adalah pengembangan konsep kinesitherapy. Kaedah ini adalah asas gimnastik therapeuticnya. Kinesitherapy harfiah bermaksud pergerakan dan rawatan. Ini adalah satu bentuk terapi fizikal yang bertujuan mencapai hasil terapeutik tertentu melalui satu set latihan fizikal khas. Kinesitherapy telah menjadi penemuan sebenar untuk seluruh dunia perubatan, kerana telah membuktikan keberkesanan latihan penyembuhan dalam praktik. Ia membolehkan anda merawat sepenuhnya penyakit sistem muskuloskeletal tanpa menggunakan ubat-ubatan perubatan.

Penyelidikan dalam bidang ortopedik dan neurologi membenarkan doktor untuk membuat satu siri simulator perubatan pelbagai fungsi Bubnovsky (MTB). Satu sistem latihan yang betul telah dicipta untuk mereka, yang membolehkan melegakan keradangan dan sakit tajam, serta untuk memulihkan nada otot. Kebaikan doktor adalah bahawa simulator dan sistem latihan untuk mereka benar-benar selamat dan sesuai untuk merawat kanak-kanak dan orang tua.

Bubnovsky memiliki perkembangan diagnosis myofascial. Kaedah diagnostik ini membolehkan anda mengenal pasti banyak penyakit tersembunyi, menghapuskan kesilapan dalam diagnosis, menentukan sumber kesakitan dan masalah masalah pesakit.

Doktor menguji semua perkembangan pada dirinya. Diyakini tentang keberkesanan dan keselamatan mereka, Bubnovsky bukan sahaja terlibat dalam rawatan penyakit tulang belakang, tulang dan sendi, tetapi juga pemulihan pesakit yang mengalami kecederaan, operasi pada tulang belakang dan sendi, dengan kecacatan sistem muskuloskeletal kongenital, dan sebagainya.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 100 pusat yang menggunakan program Bubnovsky, baik di Rusia dan di luar negara. Penerimaan dalam setiap mereka dijalankan oleh pakar ortopedik dan neurologi yang terkemuka.

Menggunakan kaedah untuk sakit belakang dan sendi

Gimnastik mengikut Bubnovsky mengambil kira keunikan setiap pesakit, oleh itu program latihan terapeutik dibuat secara individu.

Cerita pembaca kami

Sembuh sendi sakit di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa tentang rasa sakit di sendi. Oh, bagaimana saya menderita, lutut saya dan sakit belakang, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan sekarang saya telah pergi ke minggu 7, saya tidak mengganggu sendi saya, saya pergi ke negara setiap hari, dan saya berjalan 3 km dari bas, jadi saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Semua orang yang mempunyai sendi sakit - pastikan anda membaca!

Baca artikel penuh >>>

Untuk menjelaskan diagnosis, mengenal pasti sumber dan sifat kesakitan, perkara pertama pesakit dihantar ke diagnosis myofascial, yang akan menghasilkan kursus gimnastik. Hasil diagnostik disusun sedemikian rupa supaya setiap pesakit tanpa bantuan dapat memahaminya.

Untuk mengubati penyakit belakang, tulang dan sendi, syarat-syarat berikut diperlukan:

 1. 1 Kekurangan kontraindikasi. Walaupun keselamatan simulator dan latihan yang lengkap, kita tidak boleh lupa bahawa rawatan memerlukan aktiviti fizikal yang mencukupi. Latihan aktif dikontraindikasikan untuk orang yang mempunyai kanser, demam, risiko pendarahan. Sebelum memulakan rawatan, perlu berunding dengan doktor.
 2. 2 Sikap serius untuk bekerja. Kompleks Bubnovsky untuk pemula mungkin kelihatan terlalu ketat, bagaimanapun, ini memerlukan rawatan. Pesakit mesti faham bahawa ia perlu untuk tidak hanya mematuhi seluruh regimen yang ditetapkan oleh doktor, tetapi juga untuk menguasai teknik pernafasan yang sesuai. Tidak mustahil untuk memecahkan rejimen, kerana keberkesanan keseluruhan rawatan bergantung kepadanya.

Penggunaan kesan gerakan perlahan. Ia mengambil sedikit masa untuk tubuh pulih dan pulih. Gimnastik untuk pemula tidak memberikan hasil yang menakjubkan dalam masa yang singkat. Senaman sistemik dan betul akan membolehkan badan secara perlahan pulih. Anda perlu bersabar dan menyesuaikan hasilnya. Secara kerap menghadiri gim, dinamik positif boleh dicapai dalam 12 sesi yang termasuk dalam kursus rawatan standard. Satu pengajaran dalam masa mengambil masa 1 hingga 1.5 jam.

 1. 1 kaedah keyakinan pesakit. Hakikat bahawa gimnastik untuk Bubnovsky dapat mengatasi penyakit itu tanpa bantuan ubat, ramai yang percaya dengan kesulitan. Untuk meningkatkan kesan rawatan, perlu menerima hakikat bahawa tubuh manusia mempunyai sumber yang kuat dan sejagat. Ia berguna untuk bertanya mengenai statistik yang terdapat di pusat perubatan. Kompleks Bubnovsky telah membantu beribu-ribu orang mendapatkan kesihatan mereka.

Gimnastik untuk tulang belakang

Pengembangan program-program peribadi dalam rangka rawatan membolehkan pesakit untuk menormalkan proses-proses biokimia dalam tubuh, dengan mempertimbangkan ciri-ciri individu dari tubuh. Memperbaiki aliran darah di dalam cakera intervertebral, otot dan ligamen membantu memulihkan prestasi mereka. Di samping itu, berikutan hasil rawatan, seseorang boleh melihat pengurangan hernia intervertebral secara beransur-ansur dan juga kehilangan lengkapnya. Kinesitherapy adalah alternatif yang sangat baik untuk pembedahan.

Jika tulang belakang dipengaruhi oleh scoliosis, rawatan akan berdasarkan pemulihan fungsi normal otot belakang. Nada otot ini diperlukan, kerana mereka menyokong tulang belakang dalam kedudukan yang betul. Gimnastik yang bertujuan mengukuhkan otot-otot tulang belakang, akan sangat berguna untuk kanak-kanak yang belum sepenuhnya membentuk korset otot.

Tahap rawatan

Teknik ini adalah kompleks dan beransur-ansur. Kelas pertama dalam sistem Bubnovsky adalah berdasarkan pengajaran pesakit teknik yang betul untuk melaksanakan setiap latihan. Hasil dari keseluruhan rawatan bergantung kepadanya. Doktor sentiasa memantau keputusan kelas dan menyesuaikan program berdasarkan mereka.

Dalam sistem ini, peringkat utama rawatan boleh dibezakan:

 1. 1 Pemeriksaan Pada peringkat ini, doktor mengambil kira keputusan penyelidikan yang dilakukan sebelum ini. Ekstrak, rekod perubatan, keputusan ujian - semua ini akan menarik perhatian doktor, jadi anda perlu mengambil semua dokumen sedia ada dengan anda.
 2. 2 Diagnosis myofascial dilakukan selepas berunding dengan doktor. Hasilnya akan memainkan peranan penting dalam memilih program rawatan.
 3. 3 Ujian mengenai simulator pemulihan. Di peringkat sesi ujian akan memerlukan pakaian sukan. Di sini, latihan-latihan yang diperlukan akan akhirnya dipilih, kekerapan kelas yang diberikan dan program rawatan individu disediakan.
 4. 4 Rawatan langsung. Disusun oleh program melibatkan latihan bebas oleh pesakit. Semua simulator terletak di dewan yang dilengkapi khas. Doktor dan pengajar memantau ketepatan setiap latihan, membetulkan tindakan yang salah. Di samping itu, mereka sentiasa memantau keadaan pesakit semasa kelas.
 5. 5 Peringkat Perakuan. Selepas melengkapkan kursus atau beberapa kursus rawatan, doktor memberikan senarai cadangan, termasuk latihan mandatori dan beberapa latihan khas untuk memenuhi keperluan diri.

Rawatan langsung berlaku di dewan pusat perubatan. Sesetengah pesakit juga diberi terapi latihan terapi yang boleh dilakukan di rumah, pemakanan, mandi penyembuhan, dan sebagainya.

Kelebihan dan kelemahan terapi

Walaupun gimnastik Bubnovsky telah menubuhkan dirinya sebagai rawatan alternatif yang sangat berkesan, ia mempunyai beberapa kekurangan:

 1. 1 Organisasi rejim mungkin menakutkan ramai pesakit. Rawatan mesti dilakukan di bawah penyeliaan penuh doktor. Pesakit mesti menghadiri kelas mengikut rejim yang ditetapkan, mengelakkan ketidakhadiran. Beberapa cadangan tambahan juga diperlukan. Kerja di dewan mestilah berkualiti tinggi.
 2. 2 Kesan dan ketergantungan secara bertahap. Kompleks ini direka untuk penyesuaian secara beransur-ansur tubuh kepada tekanan dan pemulihan, oleh itu, hasil yang pantas tidak diharapkan.

Walau bagaimanapun, doktor itu sendiri percaya bahawa pemulihan yang berkualiti tinggi untuk tempoh yang lebih lama memberikan hasil yang lebih berkesan daripada pemulihan ilusi daripada mengambil bahan kimia yang menyekat sistem saraf.

Bilangan kelebihan kaedah Bubnovsky ketara melebihi bilangan kelemahannya. Antara kelebihannya ialah:

 1. 1 Keterampilan. Gimnastik boleh digunakan bukan sahaja untuk merawat penyakit sistem muskuloskeletal, tetapi juga sebagai satu set pemulihan latihan selepas kecederaan, operasi, dan lain-lain.
 2. 2 Kehadiran paten. Kinesitherapy didaftarkan secara rasmi pada awal tahun 90an, jadi anda tidak perlu risau tentang adanya permit.
 3. 3 Keselamatan. Semua simulator dan latihan sepenuhnya selamat, boleh digunakan untuk pesakit dari kumpulan usia yang berbeza dan keadaan kesihatan. Di samping itu, penolakan penggunaan bahan kimia dan campur tangan pembedahan mempunyai kesan positif terhadap kesihatan.
 4. 4 Tidak terdapat sekatan dalam pemakaian metodologi untuk umur dan jantina.
 5. 5 profilaksis jangka panjang. Rawatan perubatan yang kerap mengurangkan risiko penyakit, meningkatkan nada keseluruhan badan. Banyak latihan boleh dilakukan di rumah.
 6. 6 Memperbaiki kesan. Memfokuskan pada sistem muskuloskeletal, gimnastik mempunyai kesan positif pada semua sistem tubuh, meningkatkan kekebalan dan nada otot. Kompleks latihan juga berkesan dalam memerangi pound tambahan.

Sistem senaman yang mengurangkan kesakitan

Sekiranya terdapat sakit pada tulang belakang, anda perlu berehat otot belakang anda. Anda boleh melakukan ini dengan mengikuti sistem latihan yang dicadangkan:

 1. 1 Santai bahagian belakang - anda perlu merangkak semua dan merapatkan semua otot belakang anda.
 2. 2 Backbending - pada semua fours, anda perlu membengkok dan bengkokkan belakang anda dengan lancar. Ia adalah perlu untuk membungkus dengan menghirup, dan pesongan - pada penghembusan. Latihan mestilah dilakukan sebanyak 20 kali.
 3. 3 Langkah regangan dilakukan pada semua empat. Pertama anda perlu duduk di kaki kiri, tarik kembali ke kanan. Tangan kiri diperpanjang ke hadapan. Apabila bergerak adalah perlu untuk menukar kaki dan lengan, mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba. Jalankan 20 kali.
 4. 4 Pendarahan. Pertama anda perlu berdiri di atas lutut dan telapak tangan. Tubuh ditarik sejauh mungkin ke hadapan, sokongan itu dipelihara. Jangan biarkan kendur di kawasan lumbar.
 5. 5 Peregangan. Kedudukan permulaan adalah sama dengan yang sebelumnya. Pada menghembuskan nafas, lengan bengkok dalam siku, menjatuhkan badan itu ke lantai mungkin, menghirup. Sekarang, semasa anda menghembuskan nafas, lengan anda diluruskan, dan pelvis jatuh pada tumit anda. Dalam kes ini, hamparkan punggung bawah. 5-6 ulangan latihan akan mencukupi.
 6. 6 abdomen yang berlebihan. Anda perlu berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di lutut, dan letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Pilihan perlu ditekan ke dada. Pada pernafasan, badan dilenturkan, adalah wajar untuk menyentuh siku lutut. Apabila anda bersenam, anda harus berasa sensasi terbakar dalam otot abdomen.
 7. 7 Menaikkan pelvis. Ia dilakukan di bahagian belakang dengan kaki bengkok di lutut. Lengan mesti diletakkan di sepanjang badan. Pada menghembuskan nafas, pelvis dinaikkan setinggi mungkin, dan pada menghirup, ia harus diturunkan ke kedudukan asalnya. Anda perlu melakukan senaman dari 10 hingga 30 kali.

Setelah melakukan senaman, sakit di tulang belakang hilang. Belakang dan pinggang berehat, menguatkan otot belakang dan pelvis. Latihan boleh dilakukan di rumah, yang sangat mudah. Senaman yang kerap akan membantu menghilangkan kesakitan untuk masa yang lama.

Secara rahsia

 • Anda mungkin tiba-tiba merasa sakit.
 • Anda bosan memakai korset khas.
 • Anda "ketagih" kepada ubat penghilang rasa sakit.
 • Anda mungkin telah mencuba banyak ubat, tetapi tidak ada yang membantu.
 • Dan anda sudah bersedia untuk memanfaatkan sebarang peluang yang akan membantu anda menyingkirkannya.

Ubat yang berkesan untuk osteochondrosis wujud! Ikut pautan dan cari tahu apa yang dikatakan Dr. Bubnovsky Sergey Mikhailovich.

Teknik ini bukan untuk semua orang. Apabila kesakitan tidak meninggalkan anda seminit, untuk menguatkannya dengan bantuan latihan, anda hanya boleh percaya dengan percaya pada hasil akhir.

https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/138504226584740/ Natasha Orlach

Bukan kali pertama saya mendengar teknik unik ini. Mungkin terdapat hampir tidak ada orang yang tidak akan mengadu sakit belakang. Saya fikir giliran di pusat-pusat ini hanya hebat dan rekodnya berlangsung selama berbulan-bulan lebih awal. Tetapi saya ingin tahu tentang pusat-pusat seperti di Moscow yang berfungsi mengikut program dan metodologi Bubnovsky. Bolehkah anda memberitahu saya yang pusat di Moscow lebih baik untuk dihubungi?

https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/217025022012477/ Angelica Efremova

Saya fikir bahawa latihan akan sangat berkesan untuk menguatkan otot-otot belakang dan dengan itu sakit di tulang belakang akan berkurangan dan hilang. Tetapi latihan harus dilakukan secara teratur, maka hasilnya akan efektif.

https://www.facebook.com/app_scoped_user_id/262561984134250/ Ivan Safonov

Saya fikir ini hanya satu set latihan fizikal yang dikemukakan. Saya bercakap tentang kaedah Bubnovsky. Pada zaman kanak-kanak kita dipanggil mengenakan bayaran. Saya tidak melihat sesuatu yang istimewa - pendidikan dan latihan jasmani yang bertujuan untuk pembangunan badan, kelenturan dan peregangan. Sekiranya semua orang melakukan latihan pada waktu pagi, kesannya akan sama.

Mengecas mengikut Bubnovsky: latihan di rumah

Nenek moyang kita tidak tidur seperti yang kita lakukan. Apa yang kita buat salah? Ini sukar untuk dipercayai, tetapi saintis dan banyak ahli sejarah cenderung untuk mempercayai bahawa manusia moden tidak tidur sama seperti nenek moyangnya purba. Pada mulanya.

9 wanita terkenal yang jatuh cinta dengan wanita Menunjukkan minat tidak dalam lawan jenis tidak luar biasa. Anda tidak boleh mengejutkan atau menggoncangkan seseorang jika anda mengaku.

20 gambar kucing yang dibuat pada masa yang tepat Kucing adalah makhluk yang menakjubkan, dan semua orang tahu tentang ini. Dan mereka sangat fizikal dan sentiasa tahu bagaimana untuk berada pada masa yang tepat dalam peraturan.

Bagaimana untuk kelihatan lebih muda: potongan rambut yang terbaik untuk mereka yang berusia lebih dari 30, 40, 50, 60 Gadis dalam 20 tahun jangan bimbang tentang bentuk dan panjang rambut. Nampaknya belia dicipta untuk eksperimen pada penampilan dan curl berani. Walau bagaimanapun, yang terakhir

Kesalahan yang tidak dapat difahami dalam filem-filem yang mungkin tidak pernah anda perhatikan. Mungkin ada sangat sedikit orang yang tidak suka menonton filem. Walau bagaimanapun, walaupun dalam filem terbaik terdapat kesilapan yang dapat dilihat oleh penonton.

Apakah bentuk hidung mengenai keperibadian anda? Ramai pakar percaya bahawa dengan melihat hidung, anda boleh mengatakan banyak tentang personaliti seseorang. Oleh itu, apabila anda pertama kali bertemu, perhatikan hidung yang tidak dikenali.

Sumber: http://sustav.info/lechim/fizkultura/zaryadka-bubnovskogo-dlya-nachinayushhih.html, http://lecheniegryzhi.ru/gimnastika-bubnovskogo/, http://fb.ru/article/275210/zaryadka -po-bubnovskomu-uprajneniya-doma

Lukiskan kesimpulan

Kami menjalankan siasatan, mengkaji sekumpulan bahan, dan yang paling penting, kami memeriksa sebahagian besar ubat untuk kesakitan sendi. Keputusan itu ialah:

Semua ubat memberikan hasil sementara sahaja, sebaik sahaja rawatan itu dihentikan - kesakitan segera dikembalikan.

Ingat! TIDAK ADA BANYAK untuk membantu anda menyembuhkan sendi anda jika anda tidak menggunakan rawatan yang kompleks: diet, rejimen, senaman, dan sebagainya.

Maksud moden untuk sendi, yang penuh dengan seluruh Internet, juga tidak menghasilkan hasil. Seperti yang ternyata - semua ini adalah penipuan pemasar yang mendapat wang yang besar atas fakta bahawa anda dipimpin oleh iklan mereka.

Satu-satunya ubat yang memberi ketara
hasilnya adalah ARTIDEX

Anda bertanya, mengapa semua orang yang menderita kesakitan di sendi, dalam seketika tidak menyingkirkannya?

Jawapannya mudah, ARTIDEX tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di Internet. Dan jika mereka mengiklankan - maka ini adalah FAKTA.

Terdapat berita baik, kami pergi ke pengilang dan berkongsi dengan anda pautan ke laman rasmi ARTIDEX. By the way, pengilang tidak cuba untuk mendapatkan keuntungan pada orang yang sakit sendi, untuk promosi, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima satu pakej dadah secara PERCUMA!