Neuropati mampatan saraf obturator

Kelopak mata

Bahan tapak milik pengarang. Penyertaan penuh atau separa bahan hanya dibenarkan dengan kebenaran bertulis pengarang dan rujukan wajib.

"Neuropati mampatan saraf obturator".

Terdapat "keadaan yang menyakitkan" (seperti yang anda lihat, saya menggunakan bahasa myologi praktikal), yang dipanggil "Neuropati mampatan saraf obturator". Ia agak terperinci dalam buku rujukan perubatan, hanya kaedah rawatan menimbulkan banyak soalan, terutamanya apabila ada gejala neuropati (dan sepenuhnya), tetapi tidak ada alasan yang jelas. Rawatan yang dicadangkan hampir tidak mempunyai kesan, yang membawa kepada konflik antara pesakit dan doktor. Itulah yang berlaku antara saya dan pesakit saya.

Diagnosis "neuropati mampatan saraf obturator." Pesakit berusia 43 tahun mengadu kesakitan di sepanjang paha dalaman, sering memancar ke sendi pinggul, ke kawasan otot penambah, lebih jauh ke kaki besar. Ultrasound dan MRI tidak menimbulkan mengesyaki tumor atau hematoma di pinggul. Tiada sebab lain yang jelas untuk mengesyaki pelanggaran saraf ini, walaupun terdapat tanda-tanda perasan. Adalah pelik bahawa sakit perut adalah berkala, bermula dengan menambah satu hari - dua, dan, mencapai apogee, perlahan-lahan hilang dalam 7 hingga 10 hari, walaupun tanpa rawatan.

Saya seorang pakar neurologi doktor yang mempunyai pengalaman yang baik (ini adalah untuk rakan-rakan yang melawat laman web ini), saya tahu secara langsung tentang penyakit ini, hanya saya tidak boleh menyembuhkan seseorang.

Sila beritahu saya bagaimana untuk membantu pesakit yang mengalami gejala yang sama.

Saya telah lama mengenali tapak anda, unik, saya akan memberitahu anda sesuatu! Malah apa yang saya baca menjadi pendidikan kedua saya, dengan sesuatu yang begitu luas sehingga ia mengubah pandangan profesional saya dengan hampir 180 darjah. Walau bagaimanapun, kekurangan peluang untuk menyelesaikan kursus penuh (saya tinggal di seberang dunia, dan juga di tangan saya adalah ibu bapa yang tua yang tinggal bersama saya, dan tidak diserahkan kepada hospis yang tidak suka, seperti biasa di sini, dan mana-mana keberangkatan saya ke ibu negara untuk persidangan dua hari untuk mereka PE dengan ketakutan), mempengaruhi amalan saya kerana kekurangan teknik-teknik yang dapat membantu orang sakit. Malah apa yang saya pelajari dari buku "The Art of Medicine" dan dari bahan Forum telah meletakkan saya satu langkah lebih tinggi daripada rakan-rakan saya. Tidak percaya, doktor-doktor di sini adalah "mati", mulut dengan senyuman seperti orang Jepun, dan mata sejuk, mereka menghantar pesakit kepada saya, dan kemudian menginterogasi mereka, dan apa yang saya lakukan, tetapi bagaimana dan apa yang mereka katakan, dan sebagainya. Saya bayangkan apa yang akan berlaku jika saya menguasai sepenuhnya myology praktikal. Saya menulis tentang ini kepada anda, rakan sekerja saya, supaya anda tahu apa yang anda miliki.

Dari koresponden awal kami dengan anda, Leonid Kononovich, saya melakukan tinjauan terhadap pesakit tentang kekerapan serangan serangan neuropati saraf obturator. Jadi, ternyata mereka selalu mendahului permulaan haid. Hantar kepada ahli sakit ginekologi - mereka pasti akan memakai antibiotik dan hormon (mereka tidak tahu apa-apa rawatan lain di sini), atau mereka akan dihantar kepada pakar bedah untuk suntikan antialik. Jadi saya memutuskan untuk meminta bantuan.

George

 • Masuk atau mendaftar untuk menyiarkan komen.

Neuropati saraf obturator (neuropati femoral) dan Myology Praktikal.

Pertama, anda perlu membawa bahan-bahan dari sumber perubatan rasmi untuk menilai jumlah dan arah dalam rawatan penyakit ini. Selepas menilai bacaan, anda boleh meluahkan pandangan alternatif, kedua-dua sebab yang membawa kepada neuropati, dan rawatan.

Kami membaca.

"Prinsip umum terapi untuk neuropati femoral.

Dalam kes neuropati femoral, yang timbul akibat kesan mampatan lesi pukal, kaedah rawatan utama adalah pembedahan.

Perkembangan hematoma retroperitoneal dengan mampatan saraf femoral di ruang retroperitoneal adalah keadaan kecemasan di mana pembedahan kecemasan biasanya diperlukan (penyahmampatan pembedahan atau embolisasi endovaskular). Tahap dan sifat campur tangan ditentukan oleh lokasi dan saiz pendarahan, keparahan fungsi penting yang merosakkan dan tahap kerosakan kepada organ lain ruang retroperitoneal [21].

Sifat penyakit yang mendasari sepenuhnya menentukan taktik rawatan untuk lesi neoplastik (tumor, neuroma) daripada saraf femoral. Trauma yang teruk (termasuk iatrogenik, iaitu, berkaitan dengan operasi atau manipulasi ginekologi, seperti melahirkan anak), kecederaan saraf femoral dengan gangguan anatomi yang lengkap juga biasanya memerlukan semakan pembedahan.

Dengan lesi trauma yang kurang teruk, neuropati femoral-iskemik mampatan, rawatan adalah konservatif, yang dijalankan mengikut prinsip umum terapi neuropati periferal [1, 4].

Apabila memampatkan struktur otot dan ligamen di kawasan ligamen inguinal, terusan Gunter atau kawasan patella, terapi suntikan dengan penyelesaian glucocorticoid dan anestetik tempatan dilakukan [22].

Dengan paresis quadricepsal, iliopsoas, dan otot sartorius, terapi fizikal aktif diperlukan untuk mengekalkan pelbagai usul dalam sendi dan mengaktifkan otot yang terjejas (pencegahan kontraksi dan atrofi otot), elektrostimulasi otot-otot paroki dan penggunaan peningkatan transmisi neuromuskular (neostigmin, ipidacrine dan yang lain).

Yang penting ialah terapi yang bertujuan untuk memulihkan fungsi saraf yang terjejas. Untuk tujuan ini, preskripsi vasoaktif (contohnya, aminofylline, pentoxifylline, dll) dan agen metabolik (vitamin kumpulan B, asid thioctic, dan lain-lain) adalah wajar.

Sindrom nyeri, yang boleh menjadi sangat sengit dan berterusan dengan lesi saraf femoral dan terutamanya neuropatik, boleh menjadi masalah yang besar. Dalam hal ini, sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dan analgesik anti-radang bukan steroid tradisional, perlu menggunakan anticonvulsants (gabapentin, pregabalin, topiramate) atau antidepresan (amitriptyline) yang berkesan untuk melegakan kesakitan neuropatik.

Untuk kesakitan neuropathic yang tidak dapat disembuhkan, rangsangan perkutaneus saraf femoral telah dicadangkan [23].

Sebagai kesimpulan, ia harus ditekankan sekali lagi bahawa majoriti kes neuropati femoral berpotensi dapat dirawat dan dengan terapi yang tepat pada masanya, prognosis untuk mereka adalah baik.

T.V. Zimak

Selepas mengkaji bahan yang dibentangkan, saya tidak terkejut apabila mendapati sedikit otot di mana saraf yang membentuk saraf obturator menembusi!

GAMBAR: Mengunci saraf dari tempat pelepasan mereka dari saraf tulang belakang, ke pintu keluar dari lubang pengunci (! - nilai pakai).

Selebihnya adalah seperti biasa: sama ada operasi atau persiapan hormonal dan anestetik.

Tidak dinafikan, apabila tumor muncul, atau hematoma (berdasarkan artikel asal tidak jelas), operasi di sini adalah perlu "atas sebab-sebab kesihatan". Walau bagaimanapun, untuk semua amalan saya selama ini, saya tidak mengingati kes tersebut.

Saya tahu bahawa hematomas dalam perineum berlaku dalam persalinan "keras", walaupun ifseps yang sama digunakan untuk mengeluarkan janin, tetapi obstetrikian dengan cepat mengatasi mereka. Sedangkan dalam semua kes lain - penyebab neuropati saraf obturator dikaitkan dengan otot - ini adalah bahagian lumbar dari kumpulan otot ilio-lumbar dan obturator sendiri (dalaman dan luaran).

GAMBAR: Otot mengunci luaran dan dalaman.

Fungsi otot-otot ini adalah untuk memutarkan pinggul ke luar (! - nilai yang dikenakan) ("Anatomi" selepas Sinelnikov). Adalah sesuai untuk mengingatkan tentang otot kembar, dengan fungsi yang serupa, yang mana, kecuali para ahli sains, tidak ada sesiapa yang bercakap. Dan ia sia-sia, kerana Miologi Praktikal menghubungkan dengan mereka kemunculan beberapa gejala patologi (termasuk rasa sakit) dan keadaan, yang telah terbukti dalam amalan. Saya juga perlu membuat alat khas (sebagai bantuan kepada ahli myolog), supaya anda boleh mencapai mereka melalui ketebalan otot-otot gluteal.

Antagonis pada otot-otot ini adalah semitendinosus dan otot semimembranosus, fasciae fascia yang luas, otot sikat, dan juga serabut anterior otot gluteus tengah dan kecil yang memutarkan paha ke dalam (! - nilai pakai).

Saya menghitung fungsi pemutar pinggul di sini secara khusus untuk mengingatkan rakan-rakan mitologi tentang kepentingan hubungan mereka antara satu sama lain.

Pelanggaran pariti antara otot ini membawa kepada kemunculan patologi gabungan yang tidak dapat diselesaikan sama ada dengan terapi hormon atau oleh operasi (didakwa) mengeluarkan (mitos oleh sifat yang dianggap) hernia tulang belakang. Hanya teknik Miologi praktikal yang boleh membantu dalam diagnosis neuropati saraf obturator melalui palpation khusus otot yang berkenaan, dan dalam penawar lengkap pesakit.

Anda boleh membaca tentang gejala klinikal di kawasan lubang obturator dalam buku rujukan anatomi, tetapi bahan ini tidak menyebut perkataan tentang tanda-tanda (gejala) penyakit yang akan datang. Sedangkan yang utama adalah - giliran dalaman (! - nilai diterapkan) (lebih kerap) satu atau kedua-dua anggota badan (yang jarang terjadi).

Wanita mengalami ketidakselesaan (termasuk kesakitan) semasa hubungan seksual.

Saya memberikan gambar pelvis wanita, di mana kawasan lubang obturator dicat dengan warna biru dengan petunjuk bahawa otot yang terletak di dalamnya dapat dicapai.

GAMBAR: Pelvis wanita.

Gejala kekal termasuk ketidakupayaan untuk duduk dan berdiri untuk masa yang lama (terutamanya di belakang bijih kereta), serta ciri "sindrom permulaan".

Impuls kesakitan sering berpindah ke pinggul, menjatuhkan ke kaki besar (! - nilai yang digunakan. Indikasi penglibatan akar tulang belakang yang membentuk saraf obturator dan segera diliputi oleh sekumpulan otot lumbar).

Penemuan palpasi otot panggul juga menarik, terutamanya dalam bidang tubercles sciatic, cawangan tulang kemaluan, kapsul sendi pinggul dan pembukaan yang paling obturator dengan ototnya, dan saraf dan vesel yang menembusnya.

Menggunakan moto kami (dari Miologi Praktikal): "Dari kaedah diagnostik kepada kaedah rawatan", mungkin hanya merawat semua otot yang disenaraikan (sinergi dan antagonis) dan mendapat hasil kecekapan sedemikian yang tidak ada ahli anestesi, ahli bedah, atau pakar endokrinologi dan pergi kepada mereka pada majlis itu - neurologi. Saya tidak bercakap tentang osteopaths, kinesiologists, dan lain-lain "pakar", tentang siapa beberapa artikel menulis pada masa itu. Dan hanya untuk satu, dan yang paling penting (!) Alasan - mereka tidak terlibat dalam rawatan otot dalam bentuk yang wujud dalam Myology Praktikal.

George, dalam surat peribadi kepada anda, memandangkan jarak anda ( "di sisi lain bola"), saya telah menggariskan intipati kaedah yang anda kini akan dapat menjamin untuk membantu pesakit mereka, tetapi di sini, seperti yang dijanjikan, untuk membaca tentang Rasional teori.

Gejala mencubit kaedah saraf dan rawatan obturator

Saraf obturator (nerve obturatorius) tergolong dalam plexus lumbar, terletak di kawasan pelvis, memasuki zon saluran yang sama. Serat ini bertanggungjawab untuk pemuliharaan otot paha. Oleh itu, dengan neuropati (mencubit atau keradangan) saraf obturator, terdapat penurunan pergerakan sendi pinggul, dan dalam kes-kes lanjut - atrofi tisu tempatan.

Rawatan luka-luka kumpulan serat ini dijalankan dengan bantuan ubat dan kaedah fisioterapi.

Anatomi dan fungsi saraf obturator

Memahami fungsi saraf obturator, anatomi, ciri ciri bahagian ini sistem saraf pusat membantu memilih kaedah terbaik rawatan neuropati dan kaedah pencegahan. Nervus obturatorius berlepas dari plexus tulang belakang (dari 52-54 saraf) dan terbentang dari belakang atau dalam otot psoas yang besar.

Selanjutnya, di sepanjang tepi bawah sendi sacroiliac, ia berjalan di sepanjang dinding pinggir pelvis, memasuki kanal dengan nama yang sama, terletak di belakang tulang kemaluan, dan termasuk membran, yang merupakan kawasan paling terdedah yang berlaku di sepanjang saraf obturator.

Selanjutnya, ia dibahagikan kepada dua cabang. Anterior (tebal) terbentang di antara otot penambah femoral, pendek dan panjang, yang bertanggungjawab untuk pergerakan bahagian kaki ini, memberikan kelonggaran pada lutut. Cawangan posterior menyediakan penghantaran isyarat dari otak ke kantung articular, periosteum, dan serat otot yang sama pada sendi pinggul.

Oleh kerana ciri-ciri anatomi sedemikian, saraf obturator menginspirasikan kumpulan otot yang bertanggungjawab untuk:

 • pergerakan pinggul;
 • lanjutan pinggul;
 • putaran paha ke luar;
 • lenturan lutut;
 • putaran kaki di dalamnya.

Dalam patologi saraf obturator (keadaan ini diketahui dalam perubatan sebagai sindrom Hauship-Romberg), fungsi ini terjejas.

Punca penyakit

Faktor-faktor berikut menyumbang kepada perkembangan sindrom saraf obturator:

 • memakai seluar tidak selesa atau tali pinggang yang ketat untuk masa yang lama;
 • kehamilan;
 • berat badan berlebihan;
 • kelengkungan tulang belakang;
 • kerosakan pada tulang sendi pinggul;
 • atrofi otot dan perubahan serupa yang lain yang disebabkan oleh komorbiditi (osteochondrosis, sciatica dan lain-lain).

Kurang biasa, sindrom berlaku pada latar belakang:

 • patologi berjangkit;
 • alkohol;
 • diabetes;
 • mabuk yang teruk;
 • tumor;
 • urat varikos di kawasan pelvis;
 • proses keradangan di pinggul.

Penyetempatan proses patologi langsung menentukan sifat gejala yang menunjukkan diri mereka dalam sindrom.

Sindrom Romberg Howship

Doktor Inggeris dan Jerman, yang namanya dipanggil sindrom Hauship-Romberg, menentukan kesalingberkaitan antara punca dan gejala penyakit:

 • dengan hematoma di rongga perut, proses patologis berlaku di bawah otot lumbar atau di dalamnya;
 • dalam kes sacroiliitis, di kawasan sakral dan di tempat hubungannya dengan bahagian iliac;
 • dengan tumor, semasa kehamilan, tanda-tanda neuropati diperhatikan di sisi pelvis kecil;
 • untuk hernia atau edema tisu - di lokasi kanal obturator (berhampiran pubis);
 • apabila tisu parut atau disebabkan oleh pembedahan yang tidak berjaya di bahagian medial bahagian atas kaki - proses patologi dilokalisasi di kawasan yang ditentukan.

Hubungan yang diterangkan di atas adalah lebih biasa. Walau bagaimanapun, seseorang tidak boleh menolak pengaruh faktor lain yang membawa kepada kemunculan Sindrom Hauship-Romberg.

Gejala ciri

Gejala-gejala ditentukan oleh yang mana cabang-cabang dari saraf obturator terjejas. Dalam kes umum, neuropati dicirikan oleh:

 • sakit di pelvis kecil dan bahagian bawah belakang, keamatan yang bertambah dengan batuk dan penuaan fizikal;
 • sensasi yang tidak menyenangkan di kawasan yang terletak berhampiran kawasan terjejas;
 • mengurangkan pergerakan sendi pinggul;
 • berjalan tidak stabil;
 • hipertrofi otot di bahagian dalam paha.

Gejala yang dijelaskan adalah tipikal untuk patologi organ panggul, oleh itu, jika kesakitan berlaku di kawasan ini, pemeriksaan menyeluruh pesakit akan diperlukan.

Diagnostik

Neuropati saraf obturator didiagnosis dengan menilai sensitiviti kulit dan aktiviti sendi pinggul, serta berdasarkan aduan pesakit.

Kejadian gangguan ini ditunjukkan oleh kekejangan dalam pergerakan dan kelemahan otot.

Ujian berikut membantu mengenalpasti kedua-dua keabnormalan:

 1. Pesakit terletak di punggungnya dan membungkuk kaki di lutut. Seterusnya, dia perlu mengurangkan anggota badannya yang lebih rendah, menggunakan usaha maksimum. Pada ketika ini, doktor mempunyai tindak balas, mengganggu proses tersebut.
 2. Berbaring di belakang anda, anda perlu membengkokkan lutut anda dan selalunya meletakkan satu kaki pada yang lain. Prosedur ini mendedahkan penurunan mobiliti bersama.

Di samping itu, prosedur dilakukan dengan cara sensitiviti kulit di kawasan hip dan refleks di sendi lutut dinilai. Di samping itu, tindakan diagnostik lain ditetapkan untuk membantu membezakan sindrom saraf obturator dengan neuropati lain, serta untuk mengenal pasti punca-punca gangguan tersebut (contohnya CT dan MRI pelvis untuk disyaki tumor).

Kaedah rawatan

Taktik rawatan sindrom saraf obturator ditentukan bergantung pada ciri-ciri lesi dan tahap pengabaian kes. Pada dasarnya, dalam neuralgia, ubat-ubatan digunakan, yang digabungkan dengan prosedur fisioterapeutik. Tetapi kadang-kadang pembedahan diperlukan.

Terapi ubat

Mengunci sindrom kanal dirawat dengan ubat sakit. Selalunya untuk tujuan ini adalah ubat-ubatan dari kumpulan analgesik. Tetapi dalam kes-kes yang teruk, mereka mengesyorkan sekatan Novocain.

Selepas melegakan kesakitan, ubat berikut digunakan:

 • Vitamin B (meningkatkan metabolisme, mengembalikan konduksi saraf);
 • ubat anti radang nonsteroidal;
 • chondroprotectors (memulihkan tisu rawan).

Neuritis saraf obturator juga dirawat dengan terapi urut dan senaman. Keputusan yang baik dicapai dengan menggunakan elektroforesis, selepas itu fungsi otot dipulihkan.

Rawatan lain

Memecah saraf obturator dalam beberapa kes memerlukan campur tangan pembedahan. Pembedahan terbuka digunakan jika tidak terdapat kesan terapi konservatif, dengan keretakan dan proses tumor kompleks.

Pencegahan

Sindrom saraf obturator adalah keadaan yang hampir tidak boleh diubati, jadi pesakit mesti mengikut peraturan tertentu sepanjang hidupnya. Untuk mengelakkan pemancaran penyakit, perlu mengehadkan pengangkat berat, untuk menjalani gaya hidup aktif, menggunakan tilam ortopedik semasa tidur. Adalah disyorkan untuk memijat kawasan masalah dan melakukan latihan yang ditetapkan oleh doktor.

Memecah saraf obturator

Neuralgia dalam seni melibatkan mengambil tindakan mengunci tisu dalaman saraf (otot, tulang, dan lain-lain), yang disertai dengan kesakitan yang teruk. Perasaan boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari. Kerana cawangan serat, gejala yang muncul sering dipersalahkan pada penyakit lain. Analisis dan diagnosis tepat pada masanya menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Punca penyakit

TBS dilengkapi dengan sistem plexus yang terdiri daripada:

 • femoral;
 • saraf sciatic;
 • mengunci;
 • Atas dan bawah yang ganas.

Penyebab utama penyakit saraf obturator adalah:

 • Kecederaan dan kesan mekanikal negatif yang menyebabkan pereputan gentian. Ini termasuk bukan sahaja situasi kecemasan, tetapi juga sukan yang melemahkan, merangsang pembuluh darah dan kemunculan darah dalam tisu otot.
 • Osteochondrosis.
 • Pembedahan yang tidak berjaya atau langkah-langkah terapeutik yang menyebabkan hematomas di belakang peritoneum.
 • Tumor apa-apa jenis.
 • Aneurisme di dalam kapal yang terletak di kawasan berhampiran sendi pinggul.

Beri perhatian! Dalam setiap kes, zon pemuliharaan sendiri pada kulit di paha dalaman dibezakan.

Ciri saraf

Nama saraf obturator di Latin ialah Nervus obturatorius. Ia berasal dari plexus di punggung bawah. Ia mempunyai 3 cabang:

 • Cawangan otot. Termasuk dalam saluran obturator.
 • Kembali. Terletak di antara otot tambahan yang besar dan pendek.
 • Depan. Teruskan batang utama. Terletak di antara otot utama yang panjang dan pendek, memberikannya kepada otot yang nipis dan menyikat. Unsur-unsur ini memutarkan paha ke arah luar, memimpin dan menentukan lipatan. Di bahagian atas paha, cawangan dibuat sensitif dan membekalkan kulit.

Fungsi saraf obturator

Terdapat 2 subkumpulan:

 • Motor. Pergerakan otot paha, putaran, selekoh puncak.
 • Sensitif. Memelihara bahagian tengah dan bawah bahagian bawah permukaan dalaman paha.

Sindrom Romberg Howship

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh pakar bedah Inggeris dan ahli neurologi Jerman.

Patologi muncul di beberapa tahap:

 • Di bawah otot lumbar, serta di dalamnya. Penyebab yang paling biasa adalah hematoma di belakang peritoneum.
 • Di kawasan sakrum dan artikulasinya dengan bahagian iliac. Diperhatikan dengan sacroiliitis.
 • Di sebelah kawasan pelvis. Ia berlaku semasa kehamilan, apabila rahim diperbesar, jika ada tumor beberapa organ dalaman atau jika mereka berada secara simpul.
 • Di bahagian saluran penguncian. Ia mungkin dengan hernia pembukaan yang sama, dengan osteitis pubial dengan pembengkakan permukaannya.
 • Di bahagian tengah bahagian atas kaki. Berlaku apabila pinggul ditekuk dalam tempoh yang lama semasa pembedahan atau tindakan mekanikal tisu parut.

Gejala dan diagnosis

Tanda-tanda penyakit bergantung kepada kecederaan zonal cabang-cabangnya.

 • sakit di bahagian medial;
 • penyebaran ketidakselesaan di kawasan sekitarnya (pelvis, anggota bawah);
 • dalam beberapa jawatan, penyakit itu muncul dengan sangat kuat;
 • amplitud TBS yang tidak mencukupi;
 • ketidakstabilan dalam kedudukan menegak (gangguan adalah ketara semasa berjalan).

Untuk menubuhkan diagnosis, doktor tidak hanya bergantung kepada sensasi fizikal pesakit, tetapi juga menjalankan ujian:

 • Pesakit terletak di belakangnya dan mengurangkan kakinya seberapa banyak yang dia dapat. Pakar tidak membenarkannya melakukan ini, dan pesakit perlu ditentang.
 • Kemudian, berbaring di belakangnya, subjek bergilir meletakkan kakinya.

Dalam tindakan ini doktor memantau magnitud dan sifat usul itu dengan menganalisis kehadiran atrofi atau disfungsi otot dan sendi tertentu.

Seorang pakar neurologi mengesyaki masalah dengan saraf obturator, jika kegelisahan utama adalah dalam bentuk:

 • kelemahan;
 • kesukaran bergerak

Seterusnya ujian dan pemeriksaan klinikal.

 • Neurologi. Kehadiran atau ketiadaan kelemahan pinggang. Kebarangkalian mengurangkan sensitiviti di kawasan medial. Refleks dalam sendi lutut (kekal normal atau tidak).
 • Ketua. Cari tumor di dalam usus dan organ dalaman (panggul).
 • Diff. diagnosis. Pemeriksaan yang teliti terhadap kesihatan pesakit membantu mencari punca-punca lain yang tidak berkaitan dengan gaji. Kadang-kadang tanda-tanda yang serupa diperhatikan apabila saraf kulit dijepit di femur.

Kaedah rawatan

Dalam kes mencubit, bergantung kepada ciri-ciri penyakit dan gejala yang diberikan, doktor menggunakan 2 kaedah rawatan yang berbeza:

 • Konservatif.
 1. Matlamat utama seorang pakar adalah untuk menyelamatkan pesakit dari kesakitan dengan menggunakan ubat-ubatan yang sesuai. Dalam kes yang teruk, sekatan digunakan.
 2. Suntikan vitamin B secara langsung memberi kesan kepada keadaan gentian saraf dan meningkatkan metabolisme tempatan.
 3. Nonsteroidal ubat melawan keradangan dan bengkak. Bentuk pelepasan tidak penting: ia boleh menjadi tablet, salap, gel, suntikan.
 4. Chondroprotectors memulihkan tulang rawan.
 5. Apabila paresis menunjukkan terapi urutan dan senaman. Elektroforesis juga mempunyai kesan yang baik pada otot atrophied, memulihkan keupayaan saraf untuk melakukan impuls.

Beri perhatian! Fisioterapi mempunyai beberapa kontraindikasi yang ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Secara bebas melakukan apa-apa senaman atau prosedur boleh membawa kepada kecederaan dan memburukkan lagi masalah.

Rawatan konservatif tepat pada masanya biasanya berkesan dan sepenuhnya menghilangkan semua gejala, serta punca akar. Pembedahan membantu jika:

 • 1) teknik lain tidak membantu;
 • 2) terdapat keadaan yang serius, ketidakmampuan untuk menjalani kehidupan normal kerana gejala yang semakin meningkat;
 • 3) terdapat kecederaan atau neoplasma di sendi yang menimbulkan kesakitan.

Pencegahan

Untuk mengelakkan pakar pinching telah membangunkan langkah pencegahan:

 • pengangkatan dilarang;
 • ia perlu tidur di tilam ortopedik dengan tahap ketegaran yang mencukupi;
 • gaya hidup aktif meningkatkan peredaran darah dan metabolisme am.

Latihan terapeutik dibenarkan hanya dalam tempoh remisi dan dengan kebenaran doktor.

The obturator saraf adalah struktur kompleks, patologi yang telah disebut gejala: sakit, kekurangan aktiviti motor penuh, atrofi otot. Sejak anatomi ZP menunjukkan kehadiran tiga saluran, maka tempat penyetempatan tanda-tanda tertentu akan berbeza dalam kes-kes yang berlainan penyakit. Rawatan ini bertujuan untuk menindas gejala-gejala yang tidak menyenangkan dan menghapuskan punca-punca awal yang mencubit, yang mungkin memerlukan pembedahan. Langkah-langkah pencegahan rutin dan pendekatan yang masuk akal untuk sukan ini akan membantu mengelakkan masalah yang dijelaskan.

Sindrom saraf pemakai (Howship-Romberg syndrome)

Saraf obturator (nervus obturatorius) terbentuk daripada cabang-cabang anterior saraf tulang belakang LILI-LIV (kadang-kadang LI-LV) dan terletak di belakang atau di dalam otot lumbar yang besar, kemudian keluar dari bawah kelebihan otot ini, menembusi fascia iliac dan meleset di tingkat sakoiliac - Artikulasi Iliac, kemudian turun di sepanjang dinding sisi pelvis dan memasuki saluran obturator bersama-sama dengan kapal obturator. Ini adalah terowong tulang yang berserabut, bumbung yang berfungsi sebagai pelongsor pengunci tulang kemaluan, bahagian bawah terbentuk dengan mengunci otot, dipisahkan dari saraf oleh membran penguncian.Lapisan tak berserat fibrous membran obturator adalah titik yang paling lemah sepanjang saraf. Melalui terusan obturator dari rongga pelvis, saraf melewati paha. Di atas terusan, cabang otot dipisahkan daripada saraf obturator. Ia juga melewati terusan dan garpu-garpu di otot obturator luaran yang berputar pada bahagian bawah badan. Pada tahap saluran obturator atau lebih rendah, saraf dibahagikan kepada cawangan anterior dan posterior. Cawangan posterior menyegarkan otot penambah besar paha (memimpin paha), kantung artikular pada sendi pinggul, dan periosteum permukaan posterior tulang paha. Cawangan anterior membekalkan penambah panjang dan pendek, langsing, dan secara langsung, otot sisir. Penambah panjang dan pendek membawa, flex dan memutarkan paha ke luar. Otot obturator luar yang dialaminya oleh saraf obturator juga berputar paha ke luar. Otot nipis (m Gracilis) memimpin paha dan flexes glen di sendi lutut, rotirovaniya di dalamnya. Selepas cawangan otot, cawangan anterior di bahagian atas paha menjadi hanya sensitif dan membekalkan kulit permukaan dalaman paha.

Perlu diperhatikan variabilitas individu zon pemuliharaan sensitif pada kulit permukaan dalaman paha: sama ada dari pangkat ketiga paha hingga ketiga yang lebih rendah (inklusif), atau dari pangkat ketiga paha ke tengah permukaan dalam tibia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gentian deria dari saraf obturator digabungkan dengan serat yang sama dari saraf femoral, kadang-kadang membentuk batang bebas baru - saraf obturator tambahan.

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh ahli bedah Inggeris J. Howship pada tahun 1840 dan ahli neurologi Jerman M. Romberg pada tahun 1848. Lesi saraf obturator paling sering berlaku pada peringkat berikut:

1. pada permulaan pelepasannya - di bawah otot lumbar atau di dalamnya (contohnya, dengan hematoma retroperitoneal);

2 pada tahap sendi sacroiliac (dengan sacroiliitis);

3 di dinding sisi pelvis (mampatan rahim diperbesar semasa kehamilan, dengan tumor serviks, ovarium, kolon sigmoid, dengan penyusupan appendicular dalam kes lampiran pelvis atipikal, dan lain-lain);

4 pada tahap kanal obturator (dengan hernia dari lubang obturator, osteitis dengan satu kemaluan dengan bengkak tisu dinding saluran terowong obturator)

5 pada tahap permukaan paha medial atas (dengan mampatan oleh tisu parut, dengan lenturan tajam lenturan paha di bawah anestesia umum semasa campur tangan pembedahan, dll.).

Sindrom saraf obturator boleh mewujudkan dirinya dalam dua varian - dalam varian kerengsaan dan dalam varian prolaps, serta kasih sayang lengkap dan separa.

Sindrom penuh saraf obturator dalam bentuk kerengsaan ditunjukkan oleh kehadiran rasa sakit bersifat dengan penyebaran kesakitan dari kawasan pangkal paha dan bahagian dalam paha. Kesakitan mencapai keamatan yang besar apabila saraf dimampatkan dalam terusan obturator (oleh mekanisme terapi-ischemic). Dengan mekanisme mampatan saraf obturator, hernia dari lubang obturator, rasa sakit semakin bertambah apabila tekanan di rongga perut bertambah (contohnya, ketika batuk), serta semasa lanjutan, penculikan dan putaran dalaman paha. Pada masa yang sama, paresthesia boleh muncul di zon pemeliharaan saraf obturator. Kejatuhan sensitif (seperti yang diterangkan di atas) paling kerap dilokalisasi di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kerana tumpang tindih zon kulit pemuliharaan saraf obturator oleh saraf yang berdekatan, gangguan sensitiviti jarang mencapai tahap anestesia. Kerengsaan saraf obturator boleh menyebabkan kekejangan sekunder yang bertanda dari otot penambah, serta kontraksi pantulan refleks di sendi lutut dan pinggul. Oleh kerana kerengsaan saraf obturator, beberapa gerakan pinggul boleh memburukkan lagi kesakitan. Dari sini, ada cara berjalan lancar dan pembatasan beberapa pergerakan tertentu pada sendi pinggul.

Sindrom lengkap saraf obturator dalam varian prolaps dicirikan oleh hypotrophy yang agak jelas dari otot bahagian dalam paha, walaupun pada hakikatnya otot perambah besar sebahagiannya tersentuh oleh saraf sciatic. Pengurangan pinggul terasa terganggu, walaupun pergerakan ini tidak sepenuhnya runtuh. Oleh kerana kehilangan fungsi penambah otot paha, kestabilan terganggu apabila berdiri dan berjalan. Daripada arahan anteroposterior biasa, apabila berjalan, terdapat gerakan penculikan yang diarahkan secara lahiriah dengan fenomena lingkaran. Terdapat kesukaran untuk meletakkan kaki sakit pada satu yang sihat (dalam kedudukan duduk atau dalam kedudukan terlentang). Refleks dari penukar paha itu jatuh (berkurang) (refleks ini ditentukan - disebabkan oleh tamparan tajam tukul perkusi pada Ι jari ahli jari yang diletakkan pada kulit di atas otot penambah pada sudut kanan ke paksi panjang mereka, kira-kira 5 cm di atas epikondil dalaman paha; penguncupan otot tambahan dan asimetri refleks pada sisi yang sihat dan terjejas dinyatakan). Hypesthesia (kurang kerap - anestesia) disetempat di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kadangkala hypesthesia dikesan pada permukaan dalaman tibia, sampai ke tengah-tengah yang kedua (lihat penjelasan di atas). Dalam bidang hypoesthesia, anhidrosis dapat dilihat pada permukaan dalam paha (yang merupakan manifestasi gangguan autonomi dengan lesi saraf obturator).

Sindrom luka separa saraf obturator boleh dikenal pasti dengan menggunakan ujian berikut:

1. subjek, yang berbaring di punggungnya dengan kakinya lurus, ditawarkan untuk menggerakkan kakinya; pemeriksa cuba membubarkan mereka;

2 subjek, yang berbaring di sisinya, ditawarkan untuk mengangkat kakinya di atas dan membawa kaki lain kepadanya. Yang di bawah, pemeriksa menyokong kaki yang dibangkitkan ini, dan menahan pergerakan kaki lain yang dibawa;

3 Untuk pemeriksaan di belakangnya, mereka mencadangkan untuk membengkokkan kaki di sendi lutut, memutarnya ke dalam dan memimpin paha; pemeriksaan otot kecil yang boleh dirasakan (m gracilis);

4 berbaring di belakang subjek dengan kaki yang diketepikan, mereka menawarkan untuk membawa kaki; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang dikontrak.

Sindrom Penafian Gejala dan Rawatan

Neuralgia dalam seni melibatkan mengambil tindakan mengunci tisu dalaman saraf (otot, tulang, dan lain-lain), yang disertai dengan kesakitan yang teruk. Perasaan boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari. Kerana cawangan serat, gejala yang muncul sering dipersalahkan pada penyakit lain. Analisis dan diagnosis tepat pada masanya menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Punca penyakit

TBS dilengkapi dengan sistem plexus yang terdiri daripada:

 • femoral;
 • saraf sciatic;
 • mengunci;
 • Atas dan bawah yang ganas.

Penyebab utama penyakit saraf obturator adalah:

 • Kecederaan dan kesan mekanikal negatif yang menyebabkan pereputan gentian. Ini termasuk bukan sahaja situasi kecemasan, tetapi juga sukan yang melemahkan, merangsang pembuluh darah dan kemunculan darah dalam tisu otot.
 • Osteochondrosis.
 • Pembedahan yang tidak berjaya atau langkah-langkah terapeutik yang menyebabkan hematomas di belakang peritoneum.
 • Tumor apa-apa jenis.
 • Aneurisme di dalam kapal yang terletak di kawasan berhampiran sendi pinggul.

Beri perhatian! Dalam setiap kes, zon pemuliharaan sendiri pada kulit di paha dalaman dibezakan.

Ciri saraf

Nama saraf obturator di Latin ialah Nervus obturatorius. Ia berasal dari plexus di punggung bawah. Ia mempunyai 3 cabang:

 • Cawangan otot. Termasuk dalam saluran obturator.
 • Kembali. Terletak di antara otot tambahan yang besar dan pendek.
 • Depan. Teruskan batang utama. Terletak di antara otot utama yang panjang dan pendek, memberikannya kepada otot yang nipis dan menyikat. Unsur-unsur ini memutarkan paha ke arah luar, memimpin dan menentukan lipatan. Di bahagian atas paha, cawangan dibuat sensitif dan membekalkan kulit.

Fungsi saraf obturator

Terdapat 2 subkumpulan:

 • Motor. Pergerakan otot paha, putaran, selekoh puncak.
 • Sensitif. Memelihara bahagian tengah dan bawah bahagian bawah permukaan dalaman paha.

Sindrom Romberg Howship

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh pakar bedah Inggeris dan ahli neurologi Jerman.

Patologi muncul di beberapa tahap:

 • Di bawah otot lumbar, serta di dalamnya. Penyebab yang paling biasa adalah hematoma di belakang peritoneum.
 • Di kawasan sakrum dan artikulasinya dengan bahagian iliac. Diperhatikan dengan sacroiliitis.
 • Di sebelah kawasan pelvis. Ia berlaku semasa kehamilan, apabila rahim diperbesar, jika ada tumor beberapa organ dalaman atau jika mereka berada secara simpul.
 • Di bahagian saluran penguncian. Ia mungkin dengan hernia pembukaan yang sama, dengan osteitis pubial dengan pembengkakan permukaannya.
 • Di bahagian tengah bahagian atas kaki. Berlaku apabila pinggul ditekuk dalam tempoh yang lama semasa pembedahan atau tindakan mekanikal tisu parut.

Gejala dan diagnosis

Tanda-tanda penyakit bergantung kepada kecederaan zonal cabang-cabangnya.

 • sakit di bahagian medial;
 • penyebaran ketidakselesaan di kawasan sekitarnya (pelvis, anggota bawah);
 • dalam beberapa jawatan, penyakit itu muncul dengan sangat kuat;
 • amplitud TBS yang tidak mencukupi;
 • ketidakstabilan dalam kedudukan menegak (gangguan adalah ketara semasa berjalan).

Untuk menubuhkan diagnosis, doktor tidak hanya bergantung kepada sensasi fizikal pesakit, tetapi juga menjalankan ujian:

 • Pesakit terletak di belakangnya dan mengurangkan kakinya seberapa banyak yang dia dapat. Pakar tidak membenarkannya melakukan ini, dan pesakit perlu ditentang.
 • Kemudian, berbaring di belakangnya, subjek bergilir meletakkan kakinya.

Dalam tindakan ini doktor memantau magnitud dan sifat usul itu dengan menganalisis kehadiran atrofi atau disfungsi otot dan sendi tertentu.

Seorang pakar neurologi mengesyaki masalah dengan saraf obturator, jika kegelisahan utama adalah dalam bentuk:

 • kelemahan;
 • kesukaran bergerak

Seterusnya ujian dan pemeriksaan klinikal.

 • Neurologi. Kehadiran atau ketiadaan kelemahan pinggang. Kebarangkalian mengurangkan sensitiviti di kawasan medial. Refleks dalam sendi lutut (kekal normal atau tidak).
 • Ketua. Cari tumor di dalam usus dan organ dalaman (panggul).
 • Diff. diagnosis. Pemeriksaan yang teliti terhadap kesihatan pesakit membantu mencari punca-punca lain yang tidak berkaitan dengan gaji. Kadang-kadang tanda-tanda yang serupa diperhatikan apabila saraf kulit dijepit di femur.

Kaedah rawatan

Dalam kes mencubit, bergantung kepada ciri-ciri penyakit dan gejala yang diberikan, doktor menggunakan 2 kaedah rawatan yang berbeza:

 • Konservatif.
 1. Matlamat utama seorang pakar adalah untuk menyelamatkan pesakit dari kesakitan dengan menggunakan ubat-ubatan yang sesuai. Dalam kes yang teruk, sekatan digunakan.
 2. Suntikan vitamin B secara langsung memberi kesan kepada keadaan gentian saraf dan meningkatkan metabolisme tempatan.
 3. Nonsteroidal ubat melawan keradangan dan bengkak. Bentuk pelepasan tidak penting: ia boleh menjadi tablet, salap, gel, suntikan.
 4. Chondroprotectors memulihkan tulang rawan.
 5. Apabila paresis menunjukkan terapi urutan dan senaman. Elektroforesis juga mempunyai kesan yang baik pada otot atrophied, memulihkan keupayaan saraf untuk melakukan impuls.

Beri perhatian! Fisioterapi mempunyai beberapa kontraindikasi yang ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Secara bebas melakukan apa-apa senaman atau prosedur boleh membawa kepada kecederaan dan memburukkan lagi masalah.

Rawatan konservatif tepat pada masanya biasanya berkesan dan sepenuhnya menghilangkan semua gejala, serta punca akar. Pembedahan membantu jika:

 • 1) teknik lain tidak membantu;
 • 2) terdapat keadaan yang serius, ketidakmampuan untuk menjalani kehidupan normal kerana gejala yang semakin meningkat;
 • 3) terdapat kecederaan atau neoplasma di sendi yang menimbulkan kesakitan.

Pencegahan

Untuk mengelakkan pakar pinching telah membangunkan langkah pencegahan:

 • pengangkatan dilarang;
 • ia perlu tidur di tilam ortopedik dengan tahap ketegaran yang mencukupi;
 • gaya hidup aktif meningkatkan peredaran darah dan metabolisme am.

Latihan terapeutik dibenarkan hanya dalam tempoh remisi dan dengan kebenaran doktor.

The obturator saraf adalah struktur kompleks, patologi yang telah disebut gejala: sakit, kekurangan aktiviti motor penuh, atrofi otot. Sejak anatomi ZP menunjukkan kehadiran tiga saluran, maka tempat penyetempatan tanda-tanda tertentu akan berbeza dalam kes-kes yang berlainan penyakit. Rawatan ini bertujuan untuk menindas gejala-gejala yang tidak menyenangkan dan menghapuskan punca-punca awal yang mencubit, yang mungkin memerlukan pembedahan. Langkah-langkah pencegahan rutin dan pendekatan yang masuk akal untuk sukan ini akan membantu mengelakkan masalah yang dijelaskan.

artikel dalam format pdf

(nervus obturatorius) terbentuk dari cawangan depan saraf tulang belakang LILI-LIV (kadang-kadang LI-LV) dan terletak di belakang atau di dalam otot lumbar yang besar, maka keluar dari bawah kelebihan otot ini, menembusi fascia iliac dan meleset di tingkat sakoiliac sendi, kemudian turun di sepanjang dinding sisi pelvis dan memasuki saluran obturator bersama dengan kapal obturator. Ini adalah terowong tulang yang berserabut, bumbung yang berfungsi sebagai pelongsor pengunci tulang kemaluan, bahagian bawah terbentuk dengan mengunci otot, dipisahkan dari saraf oleh membran penguncian.

Lapisan tak berserat fibrous membran obturator adalah titik yang paling lemah sepanjang saraf. Melalui terusan obturator dari rongga pelvis, saraf melewati paha. Di atas terusan, cabang otot dipisahkan daripada saraf obturator. Ia juga melewati terusan dan garpu-garpu di otot obturator luaran yang berputar pada bahagian bawah badan. Pada tahap saluran obturator atau lebih rendah, saraf dibahagikan kepada cawangan anterior dan posterior. Cawangan posterior menyegarkan otot penambah besar paha (memimpin paha), kantung artikular pada sendi pinggul, dan periosteum permukaan posterior tulang paha. Cawangan anterior membekalkan penambah panjang dan pendek, langsing, dan secara langsung, otot sisir. Penambah panjang dan pendek membawa, flex dan memutarkan paha ke luar. Otot obturator luar yang dialaminya oleh saraf obturator juga berputar paha ke luar. Otot nipis (m Gracilis) memimpin paha dan flexes glen di sendi lutut, rotirovaniya di dalamnya. Selepas cawangan otot, cawangan anterior di bahagian atas paha menjadi hanya sensitif dan membekalkan kulit permukaan dalaman paha.

Perlu diperhatikan variabilitas individu zon pemuliharaan sensitif pada kulit permukaan dalaman paha: sama ada dari pangkat ketiga paha hingga ketiga yang lebih rendah (inklusif), atau dari pangkat ketiga paha ke tengah permukaan dalam tibia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gentian deria dari saraf obturator digabungkan dengan serat yang sama dari saraf femoral, kadang-kadang membentuk batang bebas baru - saraf obturator tambahan.

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh ahli bedah Inggeris J. Howship pada tahun 1840 dan ahli neurologi Jerman M. Romberg pada tahun 1848. Lesi saraf obturator paling sering berlaku pada peringkat berikut:

. pada permulaan pelepasannya - di bawah otot lumbar atau di dalamnya (contohnya, dengan hematoma retroperitoneal);

. pada tahap sendi sacroiliac (dengan sacroiliitis);

. di dinding sisi pelvis (mampatan rahim diperbesar semasa kehamilan, dengan tumor serviks, ovarium, kolon sigmoid, dengan penyusupan appendicular dalam kes lampiran pelvis atipikal, dan lain-lain);

. pada tahap kanal obturator (dengan hernia dari lubang obturator, osteitis dengan satu kemaluan dengan bengkak tisu dinding saluran terowong obturator)

. pada tahap permukaan paha medial atas (dengan mampatan oleh tisu parut, dengan lenturan tajam lenturan paha di bawah anestesia umum semasa campur tangan pembedahan, dll.).

Sindrom saraf obturator boleh mewujudkan dirinya dalam dua varian - dalam varian kerengsaan dan dalam varian prolaps, serta kasih sayang lengkap dan separa.

Sindrom penuh saraf obturator dalam bentuk kerengsaan ditunjukkan oleh kehadiran rasa sakit bersifat dengan penyebaran kesakitan dari kawasan pangkal paha dan bahagian dalam paha. Kesakitan mencapai keamatan yang besar apabila saraf dimampatkan dalam terusan obturator (oleh mekanisme terapi-ischemic). Dengan mekanisme mampatan saraf obturator, hernia dari lubang obturator, rasa sakit semakin bertambah apabila tekanan di rongga perut bertambah (contohnya, ketika batuk), serta semasa lanjutan, penculikan dan putaran dalaman paha. Pada masa yang sama, paresthesia boleh muncul di zon pemeliharaan saraf obturator. Kejatuhan sensitif (seperti yang diterangkan di atas) paling kerap dilokalisasi di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kerana tumpang tindih zon kulit pemuliharaan saraf obturator oleh saraf yang berdekatan, gangguan sensitiviti jarang mencapai tahap anestesia. Kerengsaan saraf obturator boleh menyebabkan kekejangan sekunder yang bertanda dari otot penambah, serta kontraksi pantulan refleks di sendi lutut dan pinggul. Oleh kerana kerengsaan saraf obturator, beberapa gerakan pinggul boleh memburukkan lagi kesakitan. Dari sini, ada cara berjalan lancar dan pembatasan beberapa pergerakan tertentu pada sendi pinggul.

Sindrom lengkap saraf obturator dalam varian prolaps dicirikan oleh hypotrophy yang agak jelas dari otot bahagian dalam paha, walaupun pada hakikatnya otot perambah besar sebahagiannya tersentuh oleh saraf sciatic. Pengurangan pinggul terasa terganggu, walaupun pergerakan ini tidak sepenuhnya runtuh. Oleh kerana kehilangan fungsi penambah otot paha, kestabilan terganggu apabila berdiri dan berjalan. Daripada arahan anteroposterior biasa, apabila berjalan, terdapat gerakan penculikan yang diarahkan secara lahiriah dengan fenomena lingkaran. Terdapat kesukaran untuk meletakkan kaki sakit pada satu yang sihat (dalam kedudukan duduk atau dalam kedudukan terlentang). Refleks dari penukar paha itu jatuh (berkurang) (refleks ini ditentukan - disebabkan oleh tamparan tajam tukul perkusi pada Ι jari ahli jari yang diletakkan pada kulit di atas otot penambah pada sudut kanan ke paksi panjang mereka, kira-kira 5 cm di atas epikondil dalaman paha; penguncupan otot tambahan dan asimetri refleks pada sisi yang sihat dan terjejas dinyatakan). Hypesthesia (kurang kerap - anestesia) disetempat di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kadangkala hypesthesia dikesan pada permukaan dalaman tibia, sampai ke tengah-tengah yang kedua (lihat penjelasan di atas). Dalam bidang hypoesthesia, anhidrosis dapat dilihat pada permukaan dalam paha (yang merupakan manifestasi gangguan autonomi dengan lesi saraf obturator).

Sindrom luka separa saraf obturator boleh dikenal pasti dengan menggunakan ujian berikut:

. subjek, yang berbaring di punggungnya dengan kakinya lurus, ditawarkan untuk menggerakkan kakinya; pemeriksa cuba membubarkan mereka;

. subjek, yang berbaring di sisinya, ditawarkan untuk mengangkat kakinya di atas dan membawa kaki lain kepadanya. Yang di bawah, pemeriksa menyokong kaki yang dibangkitkan ini, dan menahan pergerakan kaki lain yang dibawa;

. Untuk pemeriksaan di belakangnya, mereka mencadangkan untuk membengkokkan kaki di sendi lutut, memutarnya ke dalam dan memimpin paha; pemeriksaan otot kecil yang boleh dirasakan (m gracilis);

. berbaring di belakang subjek dengan kaki yang diketepikan, mereka menawarkan untuk membawa kaki; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang dikontrak.

Hernia Obturator

Hernia obturator (pelvic bulging) adalah jenis hernia yang sangat jarang berlaku yang biasanya berlaku di dalam kawasan panggul dan penyumbatan usus, dan bukan pergerakan usus.

Jadual Kandungan:

 • Hernia Obturator
 • Gejala hernia obturator
 • Muntah
 • Mual
 • Sindrom Howship-Romberg (sindrom saraf obstruktif)
 • Penyumbatan usus
 • Diagnosis hernia obturator
 • Rawatan hernia terusan getah
 • Neuropati mampatan saraf obturator
 • Sindrom Terowong
 • Sindrom terowong di tangan, disertai dengan sakit
 • Sindrom terowong di kaki, disertai dengan sakit
 • Rawatan neuropati mikroskopik-saraf (sindrom terowong)
 • Kajian mengenai beban penyakit di kalangan pesakit
 • Saraf pemegur
 • Fungsi saraf obturator

Jenis penyakit ini sembilan kali lebih biasa di kalangan wanita berusia berumur 70 dan 80 tahun. Biasanya, hernia obstruktif berlaku pada pesakit dengan peningkatan kronik dalam tekanan intra-perut (contohnya, ascites, batuk kronik). Para saintis telah mencadangkan bahawa dominasi wanita hernia ini adalah hasil kehamilan, yang menyebabkan kelonggaran pelit peritoneum dan foruren obturator yang lebih luas dan mendatar. Sekiranya masa tidak memulakan rawatan, maka jenis penyakit lubang obturator ini boleh membawa kepada akibat-akibat maut.

Gejala hernia obturator

Gejala hernia obstruktif sangat serupa dengan gejala penyumbatan usus dalam usus kecil, atau dikenali sebagai halangan usus. Gejala-gejala ini termasuk, tetapi tidak terhad kepada, muntah-muntah, sakit di paha atas, kekejangan abdomen (kekejangan otot usus), dan sakit yang bergerak dari paha atas ke lutut. Gejala mungkin berselang-seli, menyebabkan kematian yang tinggi pada orang yang berumur lebih dari 70 tahun.

Gejala-gejala yang dinyatakan di atas boleh dibahagikan kepada apa-apa.

Muntah biasanya merupakan gejala utama hernia obstruktif, kerana hernia biasanya menyebabkan penyumbatan pada usus kecil. Pesakit yang tidak mempunyai pergerakan usus yang normal biasanya memburukkan keadaan umum badan akibat penyumbatan, jika hernia memecahkan seluruh usus kecil atau sebahagiannya, akibatnya najis tidak dapat dilalui.

Mual, apabila disertai tanda-tanda dan gejala lain, mungkin tanda hernia pelvis. Mual yang ditakrifkan sebagai perut sengit yang teruk, dengan atau tanpa muntah sebenar. Kerana loya adalah gejala atau gejala banyak keadaan dan penyakit lain, dalam satu keadaan, ia tidak boleh dianggap sebagai gejala penyakit ini. Oleh itu, untuk penentuan diagnosis yang boleh dipercayai, ia mesti disertai oleh gejala-gejala lain.

Sindrom Howship-Romberg (sindrom saraf obstruktif)

Salah satu gejala hernia obstruktif yang paling biasa dan ciri adalah gejala Hauship-Romberg. Gejala ini berlaku kerana protrusi ini menyebabkan kerengsaan saraf obturator. Gejala ini terutamanya dicirikan oleh sakit di paha di kawasan groin. Pengukuhan gejala berlaku semasa ketegangan dinding perut, walaupun ini tidak dikaitkan dengan pergerakan di sendi pinggul. Gejala ini menunjukkan dirinya di hampir 68% daripada semua pesakit yang dikenali sebagai hernia pelvis.

Penyumbatan usus

Gejala ini sering dikenalpasti menggunakan CT (computed tomography). Kaedah ini membantu mencari penyekat yang mungkin. Mengungkap penyumbatan biasanya bermaksud mendedahkan hernia kanal obturator.

Diagnosis hernia obturator

Untuk masa yang lama, penyakit jenis penonjolan ini boleh berlaku tanpa mengenal pasti sebarang gejala. Setelah simptom dikesan (selalunya sindrom saraf obturator), diagnostik yang lebih terperinci dilakukan, termasuk perhatian terhadap konfigurasi pinggul itu sendiri. Diagnosis dilakukan baik dalam kedudukan berdiri, dan dalam keadaan terlentang dengan posisi anggota yang berbeza. Diagnosis kaedah mandatori adalah perkusi (mengetuk kawasan badan dan analisis fenomena bunyi) permukaan anterior paha. Juga, apabila mendiagnosis, mereka didasarkan pada kehadiran tanda-tanda komplikasi, seperti halangan dan perforasi usus. Mengendalikan diagnosis tomography dan ultrasound diagnosis juga banyak memperluaskan definisi diagnosis.

Rawatan hernia terusan getah

Terutama, apabila mengesan jenis herniasi yang tidak rumit, rawatan konservatif adalah kaedah yang mencukupi. Jika, bagaimanapun, komplikasi didiagnosis (kesakitan di kawasan saraf obturator), maka campur tangan pembedahan adalah penting. Terdapat tiga kaedah rawatan dengan kaedah pembedahan, seperti femoral, laparotomic dan gabungan (penggunaan serentak kaedah intraperitoneal dan akses dari paha). Yang paling biasa adalah kaedah laparotomik, di mana organ-organ yang berada dalam hernia ditarik keluar melalui lubang di peritoneum, maka beg hernia terbalik, dijahit ke dinding perut dengan jahitan terganggu khas dan plastik otot dilakukan. Turun semula selepas melaksanakan prosedur ini berlaku dalam 10% kes.

Sumber: neuropati saraf obstruktif

Bahan tapak milik pengarang. Penyertaan penuh atau separa bahan hanya dibenarkan dengan kebenaran bertulis pengarang dan rujukan wajib.

"Neuropati mampatan saraf obturator".

Terdapat "keadaan yang menyakitkan" (seperti yang anda lihat, saya menggunakan bahasa myologi praktikal), yang dipanggil "Neuropati mampatan saraf obturator". Ia agak terperinci dalam buku rujukan perubatan, hanya kaedah rawatan menimbulkan banyak soalan, terutamanya apabila ada gejala neuropati (dan sepenuhnya), tetapi tidak ada alasan yang jelas. Rawatan yang dicadangkan hampir tidak mempunyai kesan, yang membawa kepada konflik antara pesakit dan doktor. Itulah yang berlaku antara saya dan pesakit saya.

Diagnosis "neuropati mampatan saraf obturator." Pesakit berusia 43 tahun mengadu kesakitan di sepanjang paha dalaman, sering memancar ke sendi pinggul, ke kawasan otot penambah, lebih jauh ke kaki besar. Ultrasound dan MRI tidak menimbulkan mengesyaki tumor atau hematoma di pinggul. Tiada sebab lain yang jelas untuk mengesyaki pelanggaran saraf ini, walaupun terdapat tanda-tanda perasan. Adalah pelik bahawa sakit perut adalah berkala, bermula dengan menambah satu hari - dua, dan, mencapai apogee, perlahan-lahan hilang dalam 7 hingga 10 hari, walaupun tanpa rawatan.

Saya seorang pakar neurologi doktor yang mempunyai pengalaman yang baik (ini adalah untuk rakan-rakan yang melawat laman web ini), saya tahu secara langsung tentang penyakit ini, hanya saya tidak boleh menyembuhkan seseorang.

Sila beritahu saya bagaimana untuk membantu pesakit yang mengalami gejala yang sama.

Saya telah lama mengenali tapak anda, unik, saya akan memberitahu anda sesuatu! Malah apa yang saya baca menjadi pendidikan kedua saya, dengan sesuatu yang begitu luas sehingga ia mengubah pandangan profesional saya dengan hampir 180 darjah. Walau bagaimanapun, kekurangan peluang untuk menyelesaikan kursus penuh (saya tinggal di seberang dunia, dan juga di tangan saya adalah ibu bapa yang tua yang tinggal bersama saya, dan tidak diserahkan kepada hospis yang tidak suka, seperti biasa di sini, dan mana-mana keberangkatan saya ke ibu negara untuk persidangan dua hari untuk mereka PE dengan ketakutan), mempengaruhi amalan saya kerana kekurangan teknik-teknik yang dapat membantu orang sakit. Malah apa yang saya pelajari dari buku "The Art of Medicine" dan dari bahan Forum telah meletakkan saya satu langkah lebih tinggi daripada rakan-rakan saya. Tidak percaya, doktor-doktor di sini adalah "mati", mulut dengan senyuman seperti orang Jepun, dan mata sejuk, mereka menghantar pesakit kepada saya, dan kemudian menginterogasi mereka, dan apa yang saya lakukan, tetapi bagaimana dan apa yang mereka katakan, dan sebagainya. Saya bayangkan apa yang akan berlaku jika saya menguasai sepenuhnya myology praktikal. Saya menulis tentang ini kepada anda, rakan sekerja saya, supaya anda tahu apa yang anda miliki.

Dari koresponden awal kami dengan anda, Leonid Kononovich, saya melakukan tinjauan terhadap pesakit tentang kekerapan serangan serangan neuropati saraf obturator. Jadi, ternyata mereka selalu mendahului permulaan haid. Hantar kepada ahli sakit ginekologi - mereka pasti akan memakai antibiotik dan hormon (mereka tidak tahu apa-apa rawatan lain di sini), atau mereka akan dihantar kepada pakar bedah untuk suntikan antialik. Jadi saya memutuskan untuk meminta bantuan.

 • Masuk atau mendaftar untuk menyiarkan komen.

Neuropati saraf obturator (neuropati femoral) dan Myology Praktikal.

Pertama, anda perlu membawa bahan-bahan dari sumber perubatan rasmi untuk menilai jumlah dan arah dalam rawatan penyakit ini. Selepas menilai bacaan, anda boleh meluahkan pandangan alternatif, kedua-dua sebab yang membawa kepada neuropati, dan rawatan.

"Prinsip umum terapi untuk neuropati femoral.

Dalam kes neuropati femoral, yang timbul akibat kesan mampatan lesi pukal, kaedah rawatan utama adalah pembedahan.

Perkembangan hematoma retroperitoneal dengan mampatan saraf femoral di ruang retroperitoneal adalah keadaan kecemasan di mana pembedahan kecemasan biasanya diperlukan (penyahmampatan pembedahan atau embolisasi endovaskular). Tahap dan sifat campur tangan ditentukan oleh lokasi dan saiz pendarahan, keterukan fungsi penting yang merosakkan dan tahap kerosakan kepada organ-organ lain dalam ruang retroperitoneal.

Sifat penyakit yang mendasari sepenuhnya menentukan taktik rawatan untuk lesi neoplastik (tumor, neuroma) daripada saraf femoral. Trauma yang teruk (termasuk iatrogenik, iaitu, berkaitan dengan operasi atau manipulasi ginekologi, seperti melahirkan anak), kecederaan saraf femoral dengan gangguan anatomi yang lengkap juga biasanya memerlukan semakan pembedahan.

Untuk lesi trauma yang kurang teruk, neuropati femoral-iskemik mampatan, rawatan adalah konservatif, yang dijalankan mengikut prinsip umum terapi neuropati periferal.

Apabila memampatkan struktur otot dan ligamen di kawasan ligamen inguinal, terusan Gunter atau kawasan patella, terapi suntikan dengan penyelesaian glucocorticoid dan anestetik tempatan dijalankan.

Dengan paresis quadricepsal, iliopsoas, dan otot sartorius, terapi fizikal aktif diperlukan untuk mengekalkan pelbagai usul dalam sendi dan mengaktifkan otot yang terjejas (pencegahan kontraksi dan atrofi otot), elektrostimulasi otot-otot paroki dan penggunaan peningkatan transmisi neuromuskular (neostigmin, ipidacrine dan yang lain).

Yang penting ialah terapi yang bertujuan untuk memulihkan fungsi saraf yang terjejas. Untuk tujuan ini, preskripsi vasoaktif (contohnya, aminofylline, pentoxifylline, dll) dan agen metabolik (vitamin kumpulan B, asid thioctic, dan lain-lain) adalah wajar.

Sindrom nyeri, yang boleh menjadi sangat sengit dan berterusan dengan lesi saraf femoral dan terutamanya neuropatik, boleh menjadi masalah yang besar. Dalam hal ini, sebagai tambahan kepada ubat-ubatan dan analgesik anti-radang bukan steroid tradisional, perlu menggunakan anticonvulsants (gabapentin, pregabalin, topiramate) atau antidepresan (amitriptyline) yang berkesan untuk melegakan kesakitan neuropatik.

Untuk kesakitan neuropathic yang tidak dapat disembuhkan, rangsangan perkutaneus saraf femoral telah dicadangkan.

Sebagai kesimpulan, ia harus ditekankan sekali lagi bahawa majoriti kes neuropati femoral berpotensi dapat dirawat dan dengan terapi yang tepat pada masanya, prognosis untuk mereka adalah baik.

Selepas mengkaji bahan yang dibentangkan, saya tidak terkejut apabila mendapati sedikit otot di mana saraf yang membentuk saraf obturator menembusi!

GAMBAR: Mengunci saraf dari tempat pelepasan mereka dari saraf tulang belakang, ke pintu keluar dari lubang pengunci (! - nilai pakai).

Selebihnya adalah seperti biasa: sama ada operasi atau persiapan hormonal dan anestetik.

Tidak dinafikan, apabila tumor muncul, atau hematoma (berdasarkan artikel asal tidak jelas), operasi di sini adalah perlu "atas sebab-sebab kesihatan". Walau bagaimanapun, untuk semua amalan saya selama ini, saya tidak mengingati kes tersebut.

Saya tahu bahawa hematomas dalam perineum berlaku dalam persalinan "keras", walaupun ifseps yang sama digunakan untuk mengeluarkan janin, tetapi obstetrikian dengan cepat mengatasi mereka. Sedangkan dalam semua kes lain - penyebab neuropati saraf obturator dikaitkan dengan otot - ini adalah bahagian lumbar dari kumpulan otot ilio-lumbar dan obturator sendiri (dalaman dan luaran).

GAMBAR: Otot mengunci luaran dan dalaman.

Fungsi otot-otot ini adalah untuk memutarkan pinggul ke luar (! - nilai yang dikenakan) ("Anatomi" selepas Sinelnikov). Adalah sesuai untuk mengingatkan tentang otot kembar, dengan fungsi yang serupa, yang mana, kecuali para ahli sains, tidak ada sesiapa yang bercakap. Dan ia sia-sia, kerana Miologi Praktikal menghubungkan dengan mereka kemunculan beberapa gejala patologi (termasuk rasa sakit) dan keadaan, yang telah terbukti dalam amalan. Saya juga perlu membuat alat khas (sebagai bantuan kepada ahli myolog), supaya anda boleh mencapai mereka melalui ketebalan otot-otot gluteal.

Antagonis pada otot-otot ini adalah semitendinosus dan otot semimembranosus, fasciae fascia yang luas, otot sikat, dan juga serabut anterior otot gluteus tengah dan kecil yang memutarkan paha ke dalam (! - nilai pakai).

Saya menghitung fungsi pemutar pinggul di sini secara khusus untuk mengingatkan rakan-rakan mitologi tentang kepentingan hubungan mereka antara satu sama lain.

Pelanggaran pariti antara otot ini membawa kepada kemunculan patologi gabungan yang tidak dapat diselesaikan sama ada dengan terapi hormon atau oleh operasi (didakwa) mengeluarkan (mitos oleh sifat yang dianggap) hernia tulang belakang. Hanya teknik Miologi praktikal yang boleh membantu dalam diagnosis neuropati saraf obturator melalui palpation khusus otot yang berkenaan, dan dalam penawar lengkap pesakit.

Anda boleh membaca tentang gejala klinikal di kawasan lubang obturator dalam buku rujukan anatomi, tetapi bahan ini tidak menyebut perkataan tentang tanda-tanda (gejala) penyakit yang akan datang. Sedangkan yang utama adalah - giliran dalaman (! - nilai diterapkan) (lebih kerap) satu atau kedua-dua anggota badan (yang jarang terjadi).

Wanita mengalami ketidakselesaan (termasuk kesakitan) semasa hubungan seksual.

Saya memberikan gambar pelvis wanita, di mana kawasan lubang obturator dicat dengan warna biru dengan petunjuk bahawa otot yang terletak di dalamnya dapat dicapai.

Gejala kekal termasuk ketidakupayaan untuk duduk dan berdiri untuk masa yang lama (terutamanya di belakang bijih kereta), serta ciri "sindrom permulaan".

Impuls kesakitan sering berpindah ke pinggul, menjatuhkan ke kaki besar (! - nilai yang digunakan. Indikasi penglibatan akar tulang belakang yang membentuk saraf obturator dan segera diliputi oleh sekumpulan otot lumbar).

Penemuan palpasi otot panggul juga menarik, terutamanya dalam bidang tubercles sciatic, cawangan tulang kemaluan, kapsul sendi pinggul dan pembukaan yang paling obturator dengan ototnya, dan saraf dan vesel yang menembusnya.

Menggunakan moto kami (dari Miologi Praktikal): "Dari kaedah diagnostik kepada kaedah rawatan", mungkin hanya merawat semua otot yang disenaraikan (sinergi dan antagonis) dan mendapat hasil kecekapan sedemikian yang tidak ada ahli anestesi, ahli bedah, atau pakar endokrinologi dan pergi kepada mereka pada majlis itu - neurologi. Saya tidak bercakap tentang osteopaths, kinesiologists, dan lain-lain "pakar", tentang siapa beberapa artikel menulis pada masa itu. Dan hanya untuk satu, dan yang paling penting (!) Alasan - mereka tidak terlibat dalam rawatan otot dalam bentuk yang wujud dalam Myology Praktikal.

George, dalam surat peribadi kepada anda, memandangkan jarak anda ( "di sisi lain bola"), saya telah menggariskan intipati kaedah yang anda kini akan dapat menjamin untuk membantu pesakit mereka, tetapi di sini, seperti yang dijanjikan, untuk membaca tentang Rasional teori.

Sekiranya sindrom kesakitan dilonggokkan hanya pada anggota badan, biasanya dalam satu tangan, adalah perlu untuk mengecualikan sindrom terowong atau neuropati iskemik-iskemik. Sindrom terowong dibentuk semasa mampatan akut atau kronik saraf di zon kejadian semulajadi, sebagai peraturan, dalam otot-berserat atau katil otot-tulang atau terowong. Di tapak pemampatan saraf, demilasi tempatan diperhatikan; variasi transformasi Valerovsky adalah mungkin. Peranan penting dalam proses ini dimainkan oleh iskemia pada batang saraf. Dalam mampatan kronik saraf bergabung dengan penebalan neuromatousnya, disebabkan oleh perkembangan tisu penghubung. Peranan utama dalam perkembangan neuropati mikroskopik kompresi dimainkan oleh microtraumatization berpanjangan saraf, yang berkaitan, sebagai peraturan, dengan aktiviti profesional. Tidak semua sindrom terowong disertai dengan rasa sakit. Walau bagaimanapun, ini adalah tipikal kebanyakannya. Manual berasingan yang ditujukan untuk penerangan klinik sindrom terowong (Gilliat, Harrison, 1987; Khabirov, FA, 1989, 1991; Averochkin, AI, et al., 1995; Popelyansky, Ya.Yu, 1989; Adams RD et al., 1997 ). Kami hanya sekejap tinggal di sindrom terowong tersebut di mana rasa sakit dinyatakan.

Sindrom terowong di tangan, disertai dengan sakit

1. Neuropati saraf-iskemia saraf median di kawasan pergelangan tangan (sindrom carpal tunnel). Saraf median cedera di bahagian distalnya semasa laluan flexors di bawah ligamen melintang pergelangan tangan dengan tendon, tisu perineural terletak di dalam kanal pergelangan tangan (ligamen melintang sawit dijangkau di antara siku dan ketinggian radial pergelangan tangan).

Ini adalah sindrom terowong yang paling biasa. Pada wanita, ia berkembang tiga kali lebih kerap daripada pada lelaki, biasanya pada tangan yang dominan. Banyak faktor yang membawa kepada sindrom ini. Kerja fizikal berat dengan beban tangan dan lengan bawah, seperti biasa tukang jahit, milkmaid, pembersih, tukang cat, tukang lautan, pemuzik. Kecenderungan anatomi dalam bentuk sempit kongenital saluran karpal. Penyakit yang berkaitan dengan kecenderungan edema, gangguan trophik atau kecacatan saluran karpal (acromegaly, myxedema, amyloidosis, rheumatoid arthritis, ten-dowaginitis, kesesakan vena, osteoartritis). Kecederaan pergelangan tangan terdahulu dengan pembentukan kalus berlebihan selepas patah tulang pergelangan tangan memainkan peranan penting. Sindrom ini mungkin terbentuk akibat limfostasis dan edema selepas penghapusan kelenjar susu, disebabkan oleh pertumbuhan maligna. Selalunya sindrom carpal tunnel dilakukan semasa hamil atau semasa menopaus dan menopaus.

Pesakit terganggu oleh sakit paresthesia dan sakit perut pada setiap malam di bahagian tangan, biasanya paresthesia diletakkan pada jari-jari pertama, ke-2, ke-3, kadang-kadang pada ke-4, tidak pernah merebak ke jari kecil. Sakit boleh memancar ke lengan, kurang kerap bahu. Kerana perasaan ini, pesakit terganggu dalam tidur, mereka terpaksa keluar dari tempat tidur, goncang dengan berus, menurunkan tangan, menggosoknya. Apabila menurunkan lengan, rasa sakit semakin berkurang, sambil meningkatkan lengan, ia semakin meningkat (ujian lif). Sangkar membengkak, dengan perkusi atau palpasi ligamen melintang, paresthesia dan sakit malam (Tinnel syndrome) dikeluarkan semula. Membengkokkan tangan dengan jari-jari dikepit ke dalam penumbuk selama 2 minit secara mendadak meningkatkan gejala (ujian Phalene), yang sama berlaku apabila tangan dilanjutkan dengan jari-jari dikepit ke dalam penumbuk selama 2 minit (Falene reverse test). Nyeri juga boleh berlaku pada siang hari apabila melengkapkan dan memanjangkan lengan di pergelangan tangan, contohnya, apabila menekan pakaian, menjahit, merajut.

Pemeriksaan neurologi mendedahkan pelanggaran kepekaan kepada tangan di zon pemeliharaan saraf median, hipotrofi kelapa sawit, kelemahan semasa penculikan dan menentang ibu jari. Sindrom ini dicirikan oleh misi semula spontan.

2. Neuropati mikroskopik mampatan saraf median di bahagian proksimal lengan (pusingan sindrom pronator, sindrom pronator). Mampatan berlaku di rantau lengan atas antara kepala pronator bulat, disebabkan oleh perubahan fibrous otot ini. Ia adalah ciri-ciri orang yang terlibat dalam buruh manual dengan perubahan kerapkali yang sering berlaku kepada pronation dan fleksi jari panjang: milkmaids, chauffeurs, lelaki akhbar, pengukir logam. Permulaan sindrom diprovokasi dengan membawa beban, di mana tekanan beban jatuh ke rantau lengan (kotak, buku, dan lain-lain).

Disifatkan oleh sakit di lengan bawah. Sakitnya semakin teruk oleh pukulan tajam dari lengan bawah dengan jari-jari berkerut, ketika menulis, ketika mengangkat tangan ke atas. Juga ciri-ciri paresthesia di telapak tangan dan jari-jari di zona pemeliharaan saraf median. Gejala Tinnell dipanggil di kawasan pusingan pusingan. Mungkin ada atrofi ketinggian tangan yang besar, kelemahan otot pendek yang menghilangkan ibu jari, ibu jari yang bertentangan, flexor ibu jari yang panjang, fleksor jari yang mendalam. Gangguan sensitif diperhatikan di tempat yang sama seperti paresthesia.

3. Neuropati iskemia-iskemia pada saraf median pada ketiga bahu bawah (proses supra-condilar bahu). Saraf median terganggu pada siku humerus dari bahagian medial dalam "cincin epicondyle", dibatasi oleh epicondyle dalaman humerus, apofisis supracondicular. Ia boleh dibentuk oleh keretakan diaphysis humeral. Mungkin berlaku dari tekanan kepala pasangan tidur di kawasan bengkok lengan di siku (lumpuh cinta). Gambar klinikal adalah sama dengan sindrom pusingan pusingan.

4. Neuropati saraf-iskemia saraf ulnar dalam kanal cubital (sindrom terowong cubital, lumpuh ulnar-cubital traumatic lumpthal) - tempat paling biasa pelanggaran saraf ulnar. Pelanggaran berlaku di kawasan sendi siku, dalam kanal cubital di bawah ligamen segi tiga yang tebal, yang terbentang antara proses ulnar (olecranon) dan nama samaran dalam bahu. Terjejas oleh kelonggaran yang kerap dan pelanjutan sendi siku (penunggang basikal, penipu, telephonis). Selalunya diperhatikan dengan nipis, wanita kurus. Memainkan peranan penting sebelum kecederaan siku, patah epicondyle medial bahu. Pada masa yang sama, terdapat kerosakan saraf yang tertunda dalam tempoh masa yang lama selepas patah tulang, akibat dari humerus distal distal.

Ia ditunjukkan oleh paresthesia yang menyakitkan di jari kecil, jari cincin dan di permukaan medial tangan, dan di sini dan di daerah sakit siku diprovokasi oleh perpanjangan dan lanjutan sendi siku, diperburuk dalam cuaca sejuk. Terdapat kelemahan dan atrofi otot seperti interosseous dan cacing, otot hipotenar, otot yang menyebabkan ibu jari. Salah satu gejala yang paling penting dan awal ialah atrofi otot dorsal pertama di antara jurang pertama dan kedua di bahagian belakang anak lembu. Flexor ulnar pergelangan tangan dan flexor yang mendalam jari keempat dan kelima tangan mungkin terjejas.

5. Sindrom terowong karpal Ulnar (sindrom katil katil Guyon). Saraf ulnar dicekik di bahagian distal dari katil Guyon, dibentuk oleh tulang berbentuk kacang, cangkuk tulang yang disambung, dan ligamen karpal. Sumbang kepada pembentukan sindrom yang membawa tongkat, tongkat tongkat, skru skru, kacang, bekerja dengan jahit yang disesuaikan, tang, berbasikal, iaitu aktiviti-aktiviti di mana trauma kekal berlaku di dasar hipotenar. Gangguan sensitif diperhatikan di tangan dalam bidang pemuliharaan saraf ulnar. Mungkin ada atrofi dari otot tangan. Boleh berlaku serentak dengan mampatan saraf median di pergelangan tangan.

Sindrom terowong dengan pelanggaran saraf radial, sebagai peraturan, tidak disertai oleh rasa sensasi yang menyakitkan, kecuali kes-kes jarang terjadi pelanggaran saraf radial pada tingkat pergelangan tangan.

Sindrom terowong di kaki, disertai dengan sakit

1. Pelanggaran saraf obturator dalam kanal obturator. Pelanggaran berlaku di kawasan pelvis apabila saraf melewati membran obturator di kanal lateral obturator atas. Sebab pembentukannya mungkin: hernia dari lubang obturator, proses keradangan di rantau simfisis kemaluan, patah tulang pelvik. Sindrom mungkin berlaku selepas pembedahan pada organ urogenital, semasa bersalin. Kesakitan terganggu di pangkal paha dan di bahagian dalam paha, diperbaiki dengan pergerakan di sendi pinggul, dengan menegangkan. Kesakitan hilang dalam ketenangan. Dengan hernia lubang obturator, sakit tidak dapat ditahan, tidak hilang pada rehat, diperparah dengan menegangkan, batuk, bersin. Dalam kes ini, diperlukan operasi yang mendesak. Hypesthesia terletak di bahagian dalam paha. Kelemahan dan hipotrofi otot yang membawa kepada paha ditentukan. Pesakit sukar untuk menyeberangi kakinya.

2. Pelanggaran saraf kulit luar atau sisi di bahagian bawah ligamen inguinal (penyakit Bernhardt-Roth atau meralgia parestetik). Pemampatan saraf berlaku di kawasan tulang belakang anterior superior Ilium, di mana saraf melewati ujung lateral ligamen pupart atau inguinal. Penyakit Rota lebih kerap berlaku pada lelaki berumur 20 hingga 60 tahun. Keradangan saraf femoral berlaku apabila terdapat banyak keadaan: penyebaran panggul atau batang, pemendekan anggota bawah, obesiti III-IV, asites, memakai korset, pembalut hernia, dan pembalut wanita hamil. Manifestasi pembakaran, kadang-kadang sakit yang tidak tertanggung pada permukaan anterior-lateral paha, dengan rasa kebas dan gejala dermatitis. Kesakitan bertambah dengan tekanan pada kawasan mampatan, dengan pendirian yang berpanjangan, berjalan, regangan. Penderitaan mereda dalam kedudukan rawan dengan bengkok kaki. Tiada atrofi atau kelemahan otot. Penyakit ini dicirikan oleh pemulihan spontan. Peningkatan yang ketara atau kehilangan sepenuhnya manifestasi yang menyakitkan diperhatikan dengan penurunan berat badan.

3. Pelanggaran saraf sciatic (sindrom otot berbentuk pir). Mampatan berlaku paling kerap di rantau pelvis antara ligamen yang berpanjangan dan otot berbentuk pir yang tegang. Saraf dimampatkan bersama dengan arteri gluteal inferior. Berlaku dengan sindrom lumboi-shialgicheskih (lihat sindrom otot berbentuk pir). Ia mungkin berlaku pada pesakit yang berkurangan lama di belakang mereka, dengan suntikan intramuskular yang tidak berjaya ke bahagian tengah punggung.

Sakit pembakaran dan paresthesia di kaki dan kaki bawah adalah ciri neuropati saraf sciatic. Kesakitan boleh diselaraskan dalam piriformis dan sepanjang saraf sciatic. Kesakitan yang meningkat berlaku apabila putaran dalaman paha di sendi pinggul akibat ketegangan otot piriformis, dengan putaran luaran paha sakit hilang. Kesakitan bertambah dan ketika melemparkan paha, kerana ini adalah tegang otot berbentuk pir. Semasa pemeriksaan neurologi, kelemahan semua otot di bawah lutut boleh ditentukan, kaki "mengepam", pencengkaman achilles dan plantar dikurangkan, hypesthesia dilokalisasi pada permukaan sisi tibia, pada bahagian belakang dan plantar kaki, manifestasi trophik vegetatif dalam tibia dan kaki adalah ciri-ciri, dan boleh tempat yang "kepincangan sekejap-sekejap", sama seperti pemusnahan endarteritis. Tidak boleh dikelirukan dengan ciri-ciri claudication sekejap neurogenik (caudogenic) stenosis lumbal. Clauudication sekejap neurogenik adalah kesakitan yang teruk, disestesia dan paresthesia yang berlaku pada kaki ketika berjalan, dengan kemungkinan pijakan bergabung di kaki. Gejala biasanya mereda apabila berhenti dengan cerun ke hadapan. Tidak seperti claudication seketika vaskular, caudogenic tidak hilang dari berhenti mudah berjalan, tetapi dihentikan selepas pesakit duduk atau terbaring. Ini terpakai kepada semua gejala dan kesakitan khususnya. Nyeri boleh diselaraskan di belakang, punggung, paha, sehingga kaki. Selalunya sukar bagi pesakit untuk berdiri tegak dan mereka mengambil postur yang tipikal dengan lenturan sedikit kaki di pinggul dan sendi lutut. Dalam stenosis lumbal, claudication intermiten non-irogenik dalam bentuk kesakitan diperhatikan dalam 93% kes (Shtululmond R. et al., 1995). Claudication sekejap neurogenik boleh digabungkan dengan vaskular. Claudication sekuat-kuatnya vaskular dicirikan oleh kekurangan hubungan dengan postur, kejadian kesakitan semasa berbasikal, penyetempatan kesakitan terutama pada anak lembu, pengurangan denyutan perifer, ketiadaan gejala tidak virologi, gangguan tropik, dan kekurangan aliran darah arteri mengikut ultrasound Doppler.

Kepentingan diagnostik yang penting untuk diagnosis claudication sekejap neurogenik adalah: had keterlambatan penting dalam tulang belakang lumbar dengan jumlah fleksi yang normal; pengurangan kesakitan hanya apabila berhenti berjalan dikombinasikan dengan kecenderungan tajam ke hadapan; mengehadkan jarak perjalanan sebelum penampilan kesakitan hingga 500 meter (Smirnov A.Yu, Shtulman D.R., 1998; Porter R. W., 1993). Sebagai tambahan kepada data klinikal, ujian graf sinar-X, imbasan CT, dan MRI memberikan bantuan diagnostik yang penting.

4. Pelanggaran saraf tibial yang besar di kawasan terusan tarsal (sindrom tarsal canal). Pelanggaran berlaku di kawasan terusan tarsal, yang terletak di belakang dan distal ke pergelangan kaki medial. Mampatan saraf boleh berlaku dengan kecederaan di pergelangan kaki, dengan edema selepas trauma, dengan kesesakan vena, dengan tendovaginitis. Peranan provokatif dimainkan dengan berjalan paksa. Disifatkan oleh kesakitan yang ketara pada tunggal dan di jari kaki. Kesakitan yang paling sering merosakkan pesakit pada waktu malam semasa tidur, ketika menggantung kaki dari tempat tidur, rasa sakit mereda. Kesakitan boleh berlaku pada siang hari, biasanya semasa berjalan. Sering kali, rasa sakit menyerap sepanjang syaraf sciatic hingga ke punggung. Simptom Tinnell disebabkan oleh mengetuk pergelangan kaki medial atau pertengahan antara pergelangan kaki medial dan tulang tumit. Gangguan pergerakan ditunjukkan oleh kelemahan jari kaki. Hypesthesia boleh ditentukan pada satu-satunya. Untuk simptom klinikal, sindrom tarsal canal sangat mirip dengan sindrom carpal tunnel.

5. Pelanggaran saraf digital plantar - metatarsalgia Morton. Pelanggaran terjadi di antara kepala tulang metatarsal di bawah ligamen metatarsal yang melintang. Saraf jarum keempat sering terjejas. Dalam pelanggaran peranan besar dimainkan oleh ubah bentuk kaki, kaki rata, memakai kasut sempit dengan tumit tinggi. Selalunya wanita terjejas. Aduan utama: sakit akut, terbakar, sakit paroxysmal di kawasan permukaan plantar tulang metatarsal yang menyinari ruang interdigital ketiga, kaki ketiga dan keempat kaki. Kesakitan yang mengganggu pesakit digambarkan dengan sangat kiasan: "seolah-olah saya telah melangkah pada kaca, pada jarum, pada kuku. "," Ia kelihatan seperti kejutan elektrik "," menusuk tunggal dengan pisau, "dan sebagainya. Sakit pertama berlaku semasa berjalan atau berlari, memaksa anda untuk berhenti, duduk dan lepas kasut anda. Pada masa akan datang mungkin berlaku secara spontan semasa tidur. Ia boleh menyebabkan gejala Tinnela memukul pada kepala 3-4 tulang metatarsal. Palpasi dalam jurang interdigital yang sepadan amat menyakitkan, rasa sakit yang memancar ke jari kaki. Pemeriksaan neurologi jarang dapat mendedahkan hypesthesia atau hyperesthesia kulit jari keempat dan ketiga.

Oleh itu, gambaran klinikal bagi sindrom terowong yang tersenarai ditunjukkan oleh kesakitan yang teruk di zon pengekalan saraf yang ditekan dengan penekanan di tempat pemampatan. Apabila mengetuk dengan tukul di tapak mampatan, peningkatan sakit dan paresthesias muncul di zon pemuliharaan saraf (satu gejala Tinnell). Tanda-tanda kehilangan adalah tipikal, biasanya dengan kombinasi kecacatan dan kecacatan motor. Di dalam diagnosis pembezaan, penyelidikan elektromiografi dengan menentukan kelajuan pengaliran sepanjang serat saraf adalah penting, yang membolehkan bukan sahaja untuk mengenal pasti saraf yang terjejas, tetapi juga untuk menentukan tempat mampatannya.

Rawatan neuropati mikroskopik-saraf (sindrom terowong)

Tugas utama rawatan adalah untuk membuat rehat dan menghapuskan keadaan microtraumatization saraf di dalam terowong. Penggunaan langet (carpal tunnel syndrome), pemilihan kasut ortopedik atau memakai sokongan instep (sindrom tarsal, sindrom Morton), pengecualian pergerakan dan postur yang meningkatkan microtraumatization saraf digunakan. Pesakit dengan penyakit Rota disyorkan untuk mengurangkan berat badan mereka.

Menunjukkan kursus analgesik, dehidrasi dan agen vaskular. Sekatan berkesan dengan novocaine, hydrocortisone, leadazoi dalam saluran yang sesuai atau dalam rangkaian saraf di sekelilingnya. Dipohon dengan dimexide dalam kombinasi dengan hydrocortisone, lidazoi. Berkesan phonophoresis dan elektroforesis, urutan bawah air.

Kaedah utama rawatan neuropati terowong adalah rawatan neurosurgikal. Penunjuk untuk rawatan neurosurgi adalah ketidakberkesanan terapi konservatif sebelumnya, ijazah ketara atau peningkatan pesat dalam gejala prolaps dengan atrofi otot yang sepadan.

Kajian mengenai beban penyakit di kalangan pesakit

Bantu doktor mengetahui lebih lanjut mengenai migrain. Pendapat dan perasaan anda sangat penting agar kami dapat membantu anda menangani migrain!

artikel dalam format pdf

(nervus obturatorius) terbentuk dari cawangan depan saraf tulang belakang LILI-LIV (kadang-kadang LI-LV) dan terletak di belakang atau di dalam otot lumbar yang besar, maka keluar dari bawah kelebihan otot ini, menembusi fascia iliac dan meleset di tingkat sakoiliac sendi, kemudian turun di sepanjang dinding sisi pelvis dan memasuki saluran obturator bersama dengan kapal obturator. Ini adalah terowong tulang yang berserabut, bumbung yang berfungsi sebagai pelongsor pengunci tulang kemaluan, bahagian bawah terbentuk dengan mengunci otot, dipisahkan dari saraf oleh membran penguncian.

Lapisan tak berserat fibrous membran obturator adalah titik yang paling lemah sepanjang saraf. Melalui terusan obturator dari rongga pelvis, saraf melewati paha. Di atas terusan, cabang otot dipisahkan daripada saraf obturator. Ia juga melewati terusan dan garpu-garpu di otot obturator luaran yang berputar pada bahagian bawah badan. Pada tahap saluran obturator atau lebih rendah, saraf dibahagikan kepada cawangan anterior dan posterior. Cawangan posterior menyegarkan otot penambah besar paha (memimpin paha), kantung artikular pada sendi pinggul, dan periosteum permukaan posterior tulang paha. Cawangan anterior membekalkan penambah panjang dan pendek, langsing, dan secara langsung, otot sisir. Penambah panjang dan pendek membawa, flex dan memutarkan paha ke luar. Otot obturator luar yang dialaminya oleh saraf obturator juga berputar paha ke luar. Otot nipis (m Gracilis) memimpin paha dan flexes glen di sendi lutut, rotirovaniya di dalamnya. Selepas cawangan otot, cawangan anterior di bahagian atas paha menjadi hanya sensitif dan membekalkan kulit permukaan dalaman paha.

kepelbagaian individu zon pemuliharaan sensitif pada kulit paha dalaman: sama ada dari paha bahagian atas paha hingga ketiga yang lebih rendah (inklusif), atau dari paha bahagian atas paha ke tengah-tengah permukaan dalaman tibia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gentian deria dari saraf obturator digabungkan dengan serat yang sama dari saraf femoral, kadang-kadang membentuk batang bebas baru - saraf obturator tambahan.

Sindrom saraf pemikat

yang digambarkan oleh pakar bedah Inggeris J. Howship pada tahun 1840 dan ahli neurologi Jerman M. Romberg pada tahun 1848. Lesi saraf obturator paling kerap berlaku di peringkat berikut:

. pada permulaan pelepasannya - di bawah otot lumbar atau di dalamnya (contohnya, dengan hematoma retroperitoneal);

. pada tahap sendi sacroiliac (dengan sacroiliitis);

. di dinding sisi pelvis (mampatan rahim diperbesar semasa kehamilan, dengan tumor serviks, ovarium, kolon sigmoid, dengan penyusupan appendicular dalam kes lampiran pelvis atipikal, dan lain-lain);

. pada tahap kanal obturator (dengan hernia dari lubang obturator, osteitis dengan satu kemaluan dengan bengkak tisu dinding saluran terowong obturator)

. pada tahap permukaan paha medial atas (dengan mampatan oleh tisu parut, dengan lenturan tajam lenturan paha di bawah anestesia umum semasa campur tangan pembedahan, dll.).

Sindrom saraf obturator boleh mewujudkan dirinya dalam dua varian - dalam varian kerengsaan dan dalam varian prolaps, serta kasih sayang lengkap dan separa.

saraf obturator dalam bentuk kerengsaan ditunjukkan oleh kehadiran kesakitan ciri dengan penyebaran kesakitan dari rantau inguinal dan bahagian dalam paha. Kesakitan mencapai keamatan yang besar apabila saraf dimampatkan dalam terusan obturator (oleh mekanisme terapi-ischemic). Dengan mekanisme mampatan saraf obturator, hernia dari lubang obturator, rasa sakit semakin bertambah apabila tekanan di rongga perut bertambah (contohnya, ketika batuk), serta semasa lanjutan, penculikan dan putaran dalaman paha. Pada masa yang sama, paresthesia boleh muncul di zon pemeliharaan saraf obturator. Kejatuhan sensitif (seperti yang diterangkan di atas) paling kerap dilokalisasi di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kerana tumpang tindih zon kulit pemuliharaan saraf obturator oleh saraf yang berdekatan, gangguan sensitiviti jarang mencapai tahap anestesia. Kerengsaan saraf obturator boleh menyebabkan kekejangan sekunder yang bertanda dari otot penambah, serta kontraksi pantulan refleks di sendi lutut dan pinggul. Oleh kerana kerengsaan saraf obturator, beberapa gerakan pinggul boleh memburukkan lagi kesakitan. Dari sini, ada cara berjalan lancar dan pembatasan beberapa pergerakan tertentu pada sendi pinggul.

Sindrom lengkap saraf obturator dalam varian prolaps dicirikan oleh hypotrophy yang agak jelas dari otot bahagian dalam paha, walaupun pada hakikatnya otot perambah besar sebahagiannya tersentuh oleh saraf sciatic. Pengurangan pinggul terasa terganggu, walaupun pergerakan ini tidak sepenuhnya runtuh. Oleh kerana kehilangan fungsi penambah otot paha, kestabilan terganggu apabila berdiri dan berjalan. Daripada arahan anteroposterior biasa, apabila berjalan, terdapat gerakan penculikan yang diarahkan secara lahiriah dengan fenomena lingkaran. Terdapat kesukaran untuk meletakkan kaki sakit pada satu yang sihat (dalam kedudukan duduk atau dalam kedudukan terlentang). Refleks dari penukar paha itu jatuh (berkurang) (refleks ini ditentukan - disebabkan oleh tamparan tajam tukul perkusi pada Ι jari ahli jari yang diletakkan pada kulit di atas otot penambah pada sudut kanan ke paksi panjang mereka, kira-kira 5 cm di atas epikondil dalaman paha; penguncupan otot tambahan dan asimetri refleks pada sisi yang sihat dan terjejas dinyatakan). Hypesthesia (kurang kerap - anestesia) disetempat di bahagian pertengahan dan bawah permukaan paha. Kadangkala hypesthesia dikesan pada permukaan dalaman tibia, sampai ke tengah-tengah yang kedua (lihat penjelasan di atas). Dalam bidang hypoesthesia, anhidrosis dapat dilihat pada permukaan dalam paha (yang merupakan manifestasi gangguan autonomi dengan lesi saraf obturator).

Sindrom Kemerosotan Sebahagian

saraf obturator boleh dikesan dengan menggunakan ujian berikut:

. subjek, yang berbaring di punggungnya dengan kakinya lurus, ditawarkan untuk menggerakkan kakinya; pemeriksa cuba membubarkan mereka;

. subjek, yang berbaring di sisinya, ditawarkan untuk mengangkat kakinya di atas dan membawa kaki lain kepadanya. Yang di bawah, pemeriksa menyokong kaki yang dibangkitkan ini, dan menahan pergerakan kaki lain yang dibawa;

. Untuk pemeriksaan di belakangnya, mereka mencadangkan untuk membengkokkan kaki di sendi lutut, memutarnya ke dalam dan memimpin paha; pemeriksaan otot kecil yang boleh dirasakan (m gracilis);

. berbaring di belakang subjek dengan kaki yang diketepikan, mereka menawarkan untuk membawa kaki; Pemeriksa menentang pergerakan ini dan membesarkan otot yang dikontrak.

Sumber: saraf obturator

1) pengurangan hip, fleksi dan putaran pinggang ke luar - otot utama yang besar, panjang dan pendek (m. Adductor magnus, m. Adductor brevis et longus);

2) putaran kaki - otot pengunci luar (m Obturator externus);

3) membawa paha, melengkapkan tibia dan berputar ke dalamnya - otot nipis (m Gracilis).

Sensitif: pemuliharaan pertengahan dan ketiga bahagian bawah permukaan dalaman paha.

Lesi saraf obturator adalah mungkin di beberapa tahap:

1) di tempat keluar dari plexus lumbar (sebab yang sama yang menyebabkan kerosakan pada plexus lumbar);

2) pada tahap sendi sacroiliac (sacroiliitis);

3) di dinding sisi pelvis (mampatan rahim semasa kehamilan, dengan tumor serviks, ovari, kolon sigmoid, dengan infiltrasi lampiran dalam kes lampiran pelvis);

4) pada tahap saluran pengunci;

5) pada tahap permukaan paha medial atas (dalam kes mampatan oleh tisu parut, dengan lenturan tajam paha yang berkepanjangan di bawah anestesia am semasa campur tangan pembedahan).

Gambar klinikal kerosakan saraf pada tahap yang berbeza adalah jenis yang sama dan paling ciri dengan pemampatan saraf dalam kanal obturator.

11.50. Klinik lesi saraf obturator dalam kanal obturator

Terusan obturator adalah terowong berserabut tulang; bahagian bawahnya dibentuk oleh mengunci otot, ditutup dengan membran penguncian, tepi berserat tidak berserabut yang merupakan titik paling rentan sepanjang saraf. Bumbung terowong itu membentuk pelongsor tulang belakang yang menghalangi. Saraf di terowong ini boleh dijejaskan akibat osteitis, mampatan hernia, tisu parut.

Gambar klinikal dicirikan oleh gangguan sensitif dan motor.

1) kesakitan dan paresthesia di kawasan pangkal paha, memanjang ke bahagian dalam paha, diperparah oleh batuk, angkat berat, penculikan, putaran dalaman paha;

2) gangguan kepekaan pada bahagian tengah dan bawah paha dalaman.

1) pelanggaran membawa paha, sukar untuk meletakkan kaki yang sakit pada keadaan yang sihat (dalam kedudukan terlentang, duduk);

2) kestabilan terjejas apabila berdiri dan berjalan, berubah dalam gaya (peredaran);

3) hypotrophy otot paha dalaman;

4) pengurangan refleks dari otot penambah (refleks disebabkan oleh tamparan tajam pada jari saya pada doktor yang diletakkan pada kulit di atas otot penambah 5 cm di atas epistem dalaman paha).

1) pesakit yang berbaring di belakangnya diminta untuk membawa kaki bersama-sama dengan ketegangan maksimum, dan doktor menghalang pergerakan;

2) pesakit yang berbaring di belakangnya diminta untuk bergantian meletakkan kakinya di kaki.

11.51. Anatomi saraf kulit luaran paha.

Tahap kekalahannya mungkin

Saraf kulit luar luaran daripada femur terbentuk daripada akar tulang belakang LII - LIII dan, menusuk kelebihan luar otot utama psoas, melepasi ke bawah dan keluar melalui filisa iliac ke tulang belakang anterior, yang terletak di terowong yang dibentuk oleh dua helai bahagian luar ligamen inguinal. Selepas melalui ligamen inguinal, saraf terletak pada permukaan otot jahitan, di mana ia dibahagikan kepada cawangan anterior dan posterior. Cawangan anterior, terus ke bawah, melalui saluran fascia luas paha. 10 cm di bawah tulang belakang iliac anterior, ia menembusi fascia dan dibahagikan kepada cawangan terminal yang menyegarkan kulit paha luar anterior. Cawangan posterior berputar ke belakang dan menyegarkan kulit di atas tanjakan yang lebih besar di sepanjang permukaan luar bahagian atas paha.

Ciri-ciri kursus saraf menentukan kemungkinan kekalahannya pada tahap yang berbeza:

1) pada pintu keluar dari rongga pelvis, di mana saraf membuat tikungan tajam pada sudut dan menembusi fascia iliac;

2) pada titik laluan dan membongkok pada sudut antara tulang belakang anterior dan titik lampiran ligamen inguinal;

3) dalam saluran ligamen inguinal;

4) antara permukaan tulang tulang belakang iliac anterior superior dan tendon otot penjahit;

5) antara serat otot khusus dalam bahagian tendonnya;

6) dalam terowong yang dibentuk oleh fascia paha yang luas.

11.52. Klinik neuropati saraf kulit luaran paha

Neuropati iskemik-iskemik saraf kulit luar femur juga dirujuk dalam kesusasteraan sebagai meretgia parestetik Bernhardt-Roth.

Penyebab yang paling biasa adalah mampatan saraf pada tahap ligamen inguinal. Menyumbang kepada perkembangan neuropati mungkin memakai tali pinggang yang ketat, korset, linen yang ketat, benda padat dalam poket seluar, pemendapan lemak yang berlebihan, dan kehamilan.

Pada tahap otot lumbal atau iliac, saraf dapat dikompresi oleh hematoma retroperitoneal, tumor, dan ia boleh dipengaruhi oleh penyakit radang dan operasi di rongga perut. Di samping itu, kerosakan saraf boleh diperhatikan dalam kencing manis, kepialu, malaria, kayap, kekurangan vitamin. Kejadian LII - LIII yang paling kerap terjadi dalam penyakit kista.

Gambar klinikal diwakili oleh gangguan sensitif:

1) sakit pembakaran berterusan, paresthesia pada permukaan paha anterior, diperbetulkan dengan berdiri dan berjalan;

2) hypoesthesia di permukaan anterior, dan keparahan pelanggaran kepekaan sentuhan lebih besar daripada keparahan pelanggaran rasa sakit dan kepekaan suhu;

3) gangguan tropis dalam bentuk penipisan kulit, hyperhidrosis;

4) kelembutan pada palpasi titik, terletak pada tahap tenderloin di bawah sikat anteropal ilium dan di bahagian sisi ligamen inguinal.

11.53. Anatomi, pemanduan motor dan deria

Saraf femoral terbentuk oleh cabang-cabang anterior saraf tulang belakang LII-LIV dan, keluar dari bawah pinggir otot lumbal, terletak di alur di antara ileal dan otot-otot lumbal yang besar, yang ditutup di atas fascia ileal. Saraf rongga pelvis meninggalkan melalui terowong tulang berserabut yang dibentuk oleh ligamen inguinal (depan), cabang pubis dan tulang iliac (muscle lacuna). Apabila mencapai paha, ia terletak di segi tiga femoral, dibatasi di atas oleh ligamen inguinal, di luar oleh sartorial, dan dari dalam oleh otot penambah panjang. Di atas ligamen inguinal dari cabang cawangan nervus femoral ke otot-otot lumbal iliac, besar dan kecil. Di bawah ligamen inguinal, saraf femoral dibahagikan kepada motor, cawangan deria dan saraf subkutan. Saraf subkutan (n. Saphenus) berlalu bersama dengan urat femoral dan arteri melalui saluran portal (gyunterov), yang terbahagi kepada supra-patellar (kulit permukaan median sendi lutut dan kapsul dalamannya) dan turun (kulit permukaan dalaman tibia dan pinggir kaki kaki).

Fungsi Saraf Femoral

1) lekuk pinggang dengan torso tetap atau torso torso ke hadapan dengan otot pinggul tetap, otot lumbar yang besar dan kecil (m. Iliopsoas, m. Psoas major et minor);

2) lekuk pinggang di sendi pinggul, lanjutan tibia dengan pronasi sebahagiannya - otot quadriceps paha (m. Quadriceps femoris);

3) lekukan kaki pada sendi pinggul dan lutut, putaran pinggang ke luar - otot sisir, otot khusus (m Pectineus, m. Sartorius).

Sensitif: pemuliharaan 2/3 bawah paha anterior dan anterior-inner, permukaan dalam dalaman tibia dan permukaan dalaman kaki.

11.54. Klinik lesi femoral

Kehadiran dan kelaziman gangguan motor dan deria bergantung pada tahap dan darjah lesi saraf femoral.

Punca kerosakan saraf "tinggi" di rantau pelvis boleh menjadi kecederaan, jangkitan, mabuk, mampatan aneurisma arteri femoral, tumor, infiltrasi radang di wilayah otot lumbal dan iliac besar (psoitis).

1) sensitiviti yang merosot pada 2/3 bawah paha dan permukaan dalaman kaki yang lebih rendah;

2) gejala positif Wasserman dan Strumpell - ketegangan Matskevich.

1) pelanggaran pantat kaki di sendi pinggul, kesukaran berjalan menaiki tangga, berpindah ke kedudukan duduk dari kedudukan terlentang;

2) lanjutan kaki yang terganggu;

3) pergerakan patologi patella;

4) hipotrofi kumpulan otot paha anterior;

5) kepupusan refleks lutut.

Berjalan di atas permukaan rata adalah mungkin, tetapi kelengkungan menjadi pelik - anggota bawah lebih lama dilanjutkan ke dalam sendi lutut, akibat dari itu shin berlebihan dilemparkan ke hadapan dan kaki diletakkan di atas lantai dengan seluruh tapak. Pesakit mengelakkan lenturan anggota bawah pada sendi lutut, kerana mereka tidak boleh membengkokkannya.

Gangguan vegetatif-tropik: hypotrichosis permukaan anterior paha adalah mungkin.

Kerosakan saraf di bawah tahap cawangan cawangan ke ileum, otot-otot lumbar yang besar dan kecil dicirikan oleh fungsi terpelihara kelonggaran pinggul pada sendi pinggul.

Kerosakan saraf "rendah" di bawah ligamen inguinal dicirikan oleh fungsi yang dipelihara dari kelonggaran pinggul pada sendi pinggul dan pemeliharaan kepekaan pada permukaan depan paha (jika saraf terjejas di bawah pelepasan cawangan deria).

11.55. Kekalahan saraf subkutan di saluran portarial

Saraf subkutan adalah cabang akhir saraf femoral dan boleh dimampatkan di saluran subportial (günther). Bumbung kanal terdiri daripada otot penjahit, yang terletak di atas daun fascia padat, yang terbentang dari bahagian tengah otot quadriceps ke penambah paha panjang. Lebih jauh adalah otot penambah besar. Bergantung pada pengecutan otot penambah, tahap ketegangan otot jahitan dan, dengan itu, saiz saluran lumen berubah.

Sindrom terowong ini lebih kerap diperhatikan pada orang yang berusia lebih dari 40-50 tahun, terutamanya dengan kehadiran obesiti badan yang lebih rendah, dalam hal mengatasi otot yang membentuk kanal (pemain, pesakit dengan ketidakstabilan sendi lutut), dan ketika pembalut fixasi dipakai untuk waktu yang lama.

Gangguan sensitif adalah ciri klinikal:

1) sakit sepanjang saraf dari bahagian dalam sendi lutut dengan penyebaran permukaan medial kaki dan kaki;

2) mengurangkan sensitiviti pada permukaan medial kaki dan kaki;

3) sakit pada palpasi titik laluan saraf melalui lubang di fascia submaxillary. Titik ditakrifkan pada empat jari melintang di atas medial condyle dari femur. Untuk mengesannya, hujung jari akan direndam dalam ketebalan otot paha ke arah jisim anteromedial bahagian dalam otot quadriceps dan kemudian luncurkan lagi - ke tepi otot sarticularis.

Ujian: peningkatan kesakitan dalam lanjutan kaki di sendi lutut dan dengan penambahan paha aktif terhadap rintangan (ujian tambahan).

11.56. Gejala ketegangan yang timbul daripada lesi

Akar LI - LIII dan saraf femoral

Gejala ketegangan adalah sakit yang sengit yang timbul dalam unjuran pemuliharaan akar "tegang" atau saraf.

Menurut konsep moden, gejala ketegangan paling banyak adalah berdasarkan refleks myopixing segmen motor tulang belakang yang terjejas akibat rangsangan reseptor pada tisu yang cacatnya. Peregangan otot pasif atau aktif dan tisu berserabut biasanya merupakan sumber refleks regangan. Di bawah keadaan neuroosteofibrosis, kesakitan di zon-zon ini muncul dalam kes hipersensitiviti reseptor pada tisu-tisu yang sepadan.

Gejala atas utama ketegangan adalah:

1) gejala Wasserman (meregangkan otot iliopsoas) - kedudukan subjek yang terletak di perutnya, meregangkan otot dicapai dengan meningkatkan kaki lurus. Dengan gejala positif, sakit berlaku pada permukaan depan paha dan boleh merebak ke permukaan dalaman anterior tibia;

2) Gejala Strumberpell - Matskevich (gejala Wasserman yang dipertingkatkan) - kaedah pemeriksaan gejala adalah sama, tetapi setelah menaikkan kaki, sendi lutut juga dilipat. Penyetempatan kesakitan adalah sama.

11.57. Anatomi plexus sakral. Sebab-sebab yang mungkin untuk kegagalannya

Plexus sakral dibentuk oleh cabang-cabang anterior LV, SI-S (sebahagiannya LIV dan SIV) saraf tunjang. Plexus terletak pada permukaan anterior tulang sakral dan otot piriformis, ditutupi di hadapan oleh fascia panggul, dari mana peritoneum parietal, yang memisahkan plexus dari vesel. Saraf berikut terbentuk dari plexus sakral:

1) saraf obturator dalaman (n Obturatorius internus), LIV, - menyembuhkan otot obturator dalaman (m Obturatorius internus), yang memutarkan paha ke luar;

2) saraf berbentuk buah pir (n Piriformis), SI - SIV, - menyerap otot berbentuk pir (m Piriformis), yang memutar paha ke luar;

3) saraf otot femoris quadratus (n Quadratus femoris), LIV - SI, menginspirasi femur quadratus, otot kembar (m. Quadratus femoris, mm Gemelli), yang memutar paha ke luar;

4) saraf gluteal superior (n Gluteus superior), LIV - LV, SI, menghidupkan otot gluteal tengah dan kecil (mm Glutei minimus et medius), memanjangkan anggota yang diluruskan. Dengan kekalahan penculikan pinggul saraf gluteal atas adalah sukar, putaran paha di dalam. Sekiranya luka dua hala semasa berjalan, satu silang dari sisi ke sisi diperhatikan ("berjalan bebek");

5) saraf gluteal bawah (n Gluteus inferior), LV, SI - SII, menyembuhkan otot gluteus besar (m Gluteus maximus), yang memanjangkan bahagian bawah pada sendi pinggul, sedikit berputar ke luar. Dengan kekalahan saraf terdapat kenaikan lordosis, sukar untuk mendaki tangga, melompat, naik dari posisi duduk;

6) saraf kencing pada bahagian belakang paha (Cutaneus femoris posterior), SI - SIII, menghidupkan kulit bahagian medial bahagian bawah punggung, perineum, bahagian luar skrotum atau labia majora, permukaan posterior paha dan bahagian atas kaki;

7) saraf sciatic (n. Ishiadicus), LIV - SIII, - memberikan kelonggaran kaki pada sendi lutut, lenturan dan lanjutan kaki dan jari kaki, pemeliharaan sensitif kaki dan kaki bawah.

Plexus sakral boleh dipengaruhi oleh kecederaan dengan patah tulang pelvik, tumor organ pelvik, proses radang pada pelvis, dan trombophlebitis vena pelvis.

11.58. Anatomi, pemanduan motor dan deria

Saraf sciatic adalah saraf paling gemuk di seluruh badan, ia adalah kesinambungan akar saraf tulang belakang LIV - SIII. Ia meninggalkan rongga pelvis melalui pembukaan subglossal (di antara otot berbentuk pir dan ligamen spontan yang padat), terletak sisi ke ikatan neurovaskular, atau secara langsung melalui ketebalan otot piriformis, dan di pintu keluar dari pembukaan terletak hampir di tengah antara tubercle sciatic dan meludah pinggul yang lebih besar. Di luar pinggir bawah gluteus maximus, saraf mengikuti pinggul antara kepala bisep paha dan penambah besar, dan lebih rendah, antara bisep paha dan semibibreanus. Di dalam femur, cawangan dari saraf ke biceps femoris (m. Biceps femoris) (ke kepala panjang dari bahagian tibial, ke kepala pendek dari bahagian fibula), kepada semitendinosus (m Semitendinosus) dan otot semimembranosus (semimembranosus). Otot ini membengkokkan kaki pada sendi lutut. Di sudut atas fossa popliteal, saraf dibahagikan kepada dua cabang terminal - saraf fibula (n Peroneus) dan saraf tibial (n Tibialis).

Gambar klinikal saraf sciatic dicirikan oleh gejala berikut.

1) gangguan kepekaan pada kaki dan kaki bawah (kecuali permukaan tengah kaki bawah);

2) kesakitan akibat.

1) kelemahan fleksi kaki pada sendi lutut, lenturan dan lanjutan kaki dan jari kaki;

2) hypotrophy dari kumpulan otot paha posterior (dengan tahap lesi yang tinggi, sebagai peraturan, di rantau gluteal);

3) kehilangan Achilles dan refleks plantar.

Disifatkan gangguan vegetatif dan tropika. Pemutihan kulit, penipisan, kulit kering, kuku rapuh, peluh dan sebagainya.

Batang saraf sciatic biasa boleh dipengaruhi oleh kecederaan, kecederaan dengan patah tulang pelvik, luka berjangkit, luka beracun, proses keradangan di lantai panggul dan punggung, tumor, dan sindrom otot berbentuk pir.

11.59. Sindrom otot berbentuk pir

Sindrom ini berkembang dalam hampir 1/3 pesakit dengan radiculitis lumbosakral discogenic. Akibat rangsangan akar sakral saya, ketegangan refleks dan perubahan neurodystrophik berlaku di otot piriformis, yang seterusnya membawa kepada mampatan saraf sciatic dan arteri gluteal antara otot piriformis yang berpenyakit dan ligamen yang berpanjangan. Di samping itu, sindrom ini boleh diperhatikan dalam kerosakan otot sekunder pada pesakit dengan proses patologi di pinggul.

Gambar klinikal dicirikan oleh gangguan sensori, motor dan vegetatif-tropis.

1) kesakitan berterusan di bahagian punggung, sepanjang saraf sciatic, diperburuk oleh batuk, bersin;

2) gangguan kepekaan pada permukaan posterior kaki bawah, di kaki (berbanding dengan kerosakan pada akar LV - SI, yang mana terdapat hipesthesia seperti lampu yang meluas ke seluruh anggota bawah dan kawasan gluteal);

3) kesakitan pada palpasi di kawasan pelindung paha yang lebih besar dan bahagian bawah sendi sacroiliac, titik keluar dari saraf sciatic dari bawah otot berbentuk pir di bahagian punggung;

4) gejala positif ketegangan.

Gangguan pergerakan. Kelemahan fleksi dan pelanjutan kaki dan jari kaki. Achilles dan refleks plantar dikurangkan.

Gangguan vegetatif-tropik: perubahan warna kulit, suhu kulit, mengelupas kulit kaki dan kaki.

Ujian: penampilan atau pengukuhan kesakitan di punggung dan sepanjang saraf sciatic semasa pucuk pasif paha dengan putaran serentak di dalamnya (Bonnet sampel).

11.60. Gejala ketegangan yang timbul daripada patologi akar

kord tulang belakang lumbosakral atau saraf,

keluar dari plexus sakral

Dalam pemeriksaan klinikal pesakit dengan tanda-tanda kerosakan pada akar lumbosacral, pertama sekali memeriksa tanda-tanda berikut ketegangan.

1. Gejala Lasega. Pesakit terletak di belakangnya, dan doktor melakukan gerakan pasifnya dengan kakinya dalam tiga fasa:

Fasa pertama - meningkatkan kaki (fleksi di sendi pinggul sehingga sakit berlaku);

Fasa 2 - membongkok kaki yang dibangkitkan pada sendi lutut;

Fasa 3 - lanjutan kaki dibangkitkan pada sendi lutut.

Gejala positif Lasegue dicirikan oleh tanda-tanda berikut: Pada fasa pertama, rasa sakit sengit berlaku, terutama pada bahagian luar atau belakang paha dan kaki bawah, pada fase ke-2, rasa sakit berkurang atau bahkan hilang, pada fase ke-3, sakit kembali.

Untuk objek gejala Lasega dan penilaiannya dalam dinamik, disarankan untuk mengukur darjah sudut antara permukaan mendatar dan kaki yang dibangkitkan, di mana rasa yang dijelaskan muncul.

Terdapat tiga derajat gejala Lasaga:

Ijazah - kesakitan berlaku apabila menaikkan kaki ke 60 °;

Gred II - rasa sakit timbul apabila kaki dibesarkan pada sudut 45 °, penguncupan perlindungan tajam otot individu berkembang, reaksi vegetatif yang sederhana;

Gred III - sudut ketinggian kaki sehingga 30 °, terdapat pengecutan otot pelindung yang umum, tindak balas vegetatif tajam.

Cadangan pengubahsuaian gejala Lasaga, yang boleh digunakan dalam kes pakar:

- penampilan kesakitan apabila menurunkan kaki dari pinggir sofa di dalam pesakit yang terletak di perutnya;

- kajian gejala Lasega dalam kedudukan berdiri pesakit;

- Penerimaan Vengerov - pengurangan otot perut pada penyelidikan gejala Lasegue.

Gejala Lasega harus dibezakan dari kesakitan tempatan dalam sendi sacroiliac, di sendi pinggul atau lutut, yang boleh diperhatikan dalam proses patologi lain (sacroiliitis, arthrosis). Gejala Lasegue juga harus dibezakan dari gejala Kernig, gejala meningeal di mana pelanjutan kaki di sendi lutut dicegah bukan oleh rasa sakit, tetapi oleh kejang tonik kelenturan pinggul.

2. Gejala Bekhtereva (gejala salib Lasega) - kejadian sakit dalam "kaki sakit" dalam kajian gejala Lasegue pada sisi yang sihat.

3. Gejala Neri adalah berlakunya kesakitan di kawasan akar terjejas dengan kepala aktif dan pasif mencondongkan ke hadapan.

4. Gejala Dejerine - berlakunya kesakitan di kawasan akar terjejas apabila batuk, bersin, menerkam.

5. Bonnet Gejala - kejadian kesakitan ketika pemutus dan putaran di dalam paha.

6. Gejala "pendaratan" adalah membengkokkan kaki "berpenyakit" atau kedua-dua kaki apabila pesakit cuba duduk di tempat tidur dengan kaki diluruskan.

7. Gejala Sikar adalah rupa kesakitan di sepanjang saraf sciatic dengan lekuk kaki yang kuat pada pesakit berbaring.

8. Gejala Govers - Sicard - penampilan kesakitan di sepanjang saraf sciatic dengan lanjutan kaki punggung yang kuat.

9. Gejala "loceng" adalah penyebaran kesakitan di zon radikular atau sclerotomatik kaki berpenyakit dengan tekanan pada ligamen interspinal, proses spinous, titik paravertebral.

11.61. Anatomi, pemanduan motor dan deria

Saraf tibial (n Tibialis) terbentuk daripada saraf tulang belakang LIV - LV, SI - SIII, yang berada di arahnya meneruskan saraf sciatic. Ia bermula pada puncak proksimal fossa popliteal, berikut hampir menegak ke sudut distalnya, terletak di bawah fascia di antaranya dan saluran popliteal. Pada masa ini, saraf kulit tengah medial tibia berlepas dari saraf tibial, yang mana cabang cutaneous lateral saraf peroneal biasa bergabung di sempadan posterior dan ketiga bahagian bawah kaki yang lebih rendah, mengakibatkan saraf ganas (n Suralis). Di bahagian awal saraf tibial, cawangan otot membekalkan otot trisep tibia, flexor jari panjang, otot tibialis plantar, popliteal dan posterior, dan fleksor panjang kaki besar. Selanjutnya, berikut antara kepala otot gastrocnemius, saraf terletak pada permukaan belakang otot popliteal dan melewati tendon otot soleus. Pada bahagian bawah, saraf terletak di antara pinggir sisi flexor jari panjang dan pinggir medial flexor panjang jari pertama, dan, mencapai permukaan posterior pergelangan kaki medial, terletak di tengah-tengahnya dan tendon tumit. Sedikit lebih tinggi daripada pergelangan kaki dalaman, cawangan kulit tumit dalaman memanjang dari saraf. Melewati terusan tarsal kepada satu-satunya, ia terbahagi kepada dua cabang terminal: medan plantar dan saraf plantar sisi.

Neuropati saraf kulit luaran paha

Neuropati dari saraf kulit luar femur adalah lesi saraf kulit lateral pada femur, yang paling sering berlaku di kawasan groin dan sering dikaitkan dengan perubahan degeneratif yang berkaitan dengan usia.

Jadual Kandungan:

 • Neuropati saraf kulit luaran paha
 • Neuropati saraf kulit luaran paha
 • Ciri-ciri anatomi
 • Punca
 • Gejala
 • Diagnostik
 • Rawatan
 • Neuropati saraf kulit luaran paha - rawatan di Moscow
 • Buku Panduan Penyakit
 • Penyakit saraf
 • Berita terkini
 • Memecah saraf obturator
 • Punca penyakit
 • Ciri saraf
 • Fungsi saraf obturator
 • Sindrom Romberg Howship
 • Gejala dan diagnosis
 • Kaedah rawatan
 • Pencegahan
 • Rawatan kompleks terapi neuropati pelvik dalam patologi tulang belakang lumbar
 • pada topik yang sama
 • paling banyak dibaca
 • berita
 • Pengkhususan
 • isu segar # 02/18
 • Neuropati simptur saraf obturator
 • Siaran dari Jurnal ini dengan Tag "Diagnosis Topikal"
 • Fenomena Diashiz
 • Sindrom "tangan orang lain"
 • Hemianopsia homonim
 • Kecederaan saraf median: fenomenologi klinikal
 • Infarkasi Lacunar di lembangan vertebrobasilar
 • Stroke iskemik di kolam arteri serebral posterior
 • Lumpuh pada otot muka dengan strok (aspek diagnostik perbezaan)
 • Pembentukan reticular
 • Tanda-tanda "mata" yang menunjukkan kerosakan otak

Ia ditunjukkan oleh paresthesia, rasa sakit dan rasa mati rasa paha sisi dan bahagian anterior, dengan sindrom kesakitan yang sengit - berjalan kaki yang merosot. Diagnosis neuropati ditubuhkan terutamanya menurut data penyelidikan neurologi, pemeriksaan tambahan pesakit dijalankan dengan bantuan ultrasound, radiografi, CT dan termasuk pemeriksaan tulang belakang, perut, sendi pinggul. Rawatan melibatkan farmakoterapi, pentadbiran ubat-ubatan tempatan, penggunaan kaedah fisioterapeutik, terapi refleks dan urut. Dalam kes-kes yang sukar, penyahmampatan pembedahan saraf adalah mungkin.

Neuropati saraf kulit luaran paha

Neuropati daripada saraf kulit luar femoral luar dijelaskan pada tahun 1895 oleh ahli saraf Rusia V.K. Roth dan pakar perubatan Jerman M. Bernhardt. Yang pertama memberikannya nama meralgia (dari bahasa Yunani meros - pinggul), neuralgia kedua. Dalam hal ini, dalam kesusasteraan moden mengenai neurologi, anda boleh mencari beberapa nama penyakit ini - penyakit Bernhardt-Roth, meretgia estetik, sindrom Roth. Ia diperhatikan terutamanya pada lelaki berusia di atas 50 tahun (lelaki membentuk 75% daripada kes). Terjadi pada wanita hamil, selalunya dalam trimester ketiga, yang dikaitkan dengan perubahan kedudukan panggul.

Dalam kebanyakan kes klinikal, neuropati saraf kulit luar paha adalah satu pihak. Luka dua hala kira-kira 20%. Kes-kes neuropati keluarga, mungkin disebabkan ciri-ciri genetik yang ditentukan dari struktur saraf dan struktur anatomi sekitarnya, diketahui.

Ciri-ciri anatomi

Saraf luar, atau sisi, saraf kulit paha berasal dari cabang-cabang anterior akar tulang belakang L2-L3. Melangkah ke hadapan di sepanjang permukaan otot ileal, ia mencapai tulang belakang iliac anterior superior, medial yang melewati ligamen inguinal dan melewati permukaan anteroanal paha, di mana ia terbahagi kepada 2-3 cabang terminal. Apabila mencapai paha, saraf kutaneus sisi membentuk lekuk yang agak tajam. Dalam 17% pemerhatian di tapak lenturan, terdapat penebalan berbentuk gelendong batang saraf.

Ciri khas saraf adalah berlakunya perubahan degeneratif yang berkaitan dengan umur dalam serat pulpa, yang menjelaskan manifestasi meralgia parestetik terutama pada orang tua. Perubahan dalam saraf digambarkan sebagai penurunan diameter dan bilangan serat pulpa dengan perkembangan sekunder proses sklerotik. Pada masa yang sama, tidak ada hipertropi pampasan dari cangkang saraf, hanya penumpatan mereka diperhatikan.

Saraf kulit paha sisi lateral dan cawangannya yang meluas ke sendi lutut menyegarkan bahagian luar dan sebahagian anterior paha. Bahagian yang paling lemah dari saraf adalah tempat keluarnya ke paha. Kehadiran bengkok batang saraf, laluannya di bawah ligamen inguinal dan berhampiran tulang menyebabkan timbulnya pesat saraf dengan mana-mana perubahan di kawasan anatomi ini.

Punca

Antara pencetus yang boleh menyebabkan penyakit Bernhardt-Roth, yang paling kerap adalah faktor yang menyebabkan mampatan saraf di kawasan pangkal paha. Ini termasuk: memakai korset, pinggang ketat, atau seluar ketat yang terlalu ketat; obesiti; kehamilan; kelengkungan tulang belakang (scoliosis, lordosis); kecederaan pinggul dan patah tulang belakang; perubahan otot-tonik dan refleks neuro yang berlaku dalam penyakit dan kecederaan tulang belakang (lumbar radiculitis, osteochondrosis, myelopathy discogenic, patah tulang belakang lumbar). Alasan di atas membawa kepada perubahan dalam kedudukan relatif struktur anatomi kawasan ligamen inguinal, menyebabkan geseran saraf pada ligamen atau tulang belakang Ilium ketika bersandar ke depan dan menggerakkan paha.

Mampatan saraf dermal sisi mungkin berlaku pada tahap otot iliac. Ia boleh disebabkan oleh hematoma retroperitoneal, proses keradangan rongga perut, varices pelvik, tumor, dan campur tangan pembedahan. Seperti mononeuropathy lain (cth, saraf sciatic neuropati, neuropati femoral, tibial dan neuropati peroneal), penyakit Bernhardt Rota boleh berlaku dalam ketagihan arak, kencing manis, keracunan logam berat, Vaskulitis sistemik, artritis reumatoid, penyakit berjangkit.

Sebagai peraturan, neuropati saraf kulit luar paha mempunyai permulaan yang beransur-ansur. Penyakit ini muncul dengan rasa kebas pada kawasan kulit tertentu di bahagian paha. Kemudian rasa mati rasa merebak ke seluruh bahagian lateral dan sebahagiannya ke bahagian hadapan paha. Pada pesakit, ia digambarkan sebagai perasaan "pelucutan kulit" atau "menutup paha dengan kain." Paresthesias menyertai - sensasi tempatan sejuk, terbakar, tekanan, menggigil, menggigil, kesemutan. Pada mulanya, gejala ini berkala, dipicu oleh geseran pakaian, berjalan atau berdiri. Pada masa akan datang, mereka sentiasa hadir. Bersama paresthesia, sindrom kesakitan berlaku, keamatannya berkurang apabila pesakit berbaring dengan bengkok kaki. Kesakitan membuat berjalan sukar. Gait menjadi seperti claudication sekejap-sekejap.

Peperiksaan mendedahkan hypesthesia sepadan dengan zon pemuliharaan saraf kulit luaran. Biasanya jatuh sensitiviti sentuhan dan kesakitan, kadang-kadang - suhu. Dalam beberapa kes klinikal, hyperesthesia diperhatikan, mencapai hyperpathy. Gangguan trophic boleh berlaku - kehilangan rambut, penipisan kulit, anhidrosis. Palpasi titik keluar saraf kulit pada paha menimbulkan berlakunya sakit yang menyebar ke paha. Lingkaran motor disimpan. Had fungsi motor sepenuhnya disebabkan oleh kesakitan.

Kriteria untuk mengesahkan diagnosis "neuropati saraf kulit luaran paha" adalah data dari pemeriksaan saraf. Menentukan asal-usul neuralgia boleh menghendaki perundingan ortopedik, X-ray tulang belakang dalam lumbar, tulang belakang CT, X-ray yang hip, ultrasound atau imbasan CT sendi, ultrasound abdomen dan pelvis. Electromyography atau electroneurography diperlukan dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku.

Diagnosis penyakit Berdhardt-Roth dilakukan dengan radiculopathy lumbal, coxarthrosis, spondyloarthrosis lumbal.

Rawatan yang berkesan untuk meretgia parestetik adalah gabungan ubat, fisioterapi dan kaedah terapi refleks. Dilaksanakan oleh pakar neurologi. Yang penting ialah penghapusan pencetus yang menyebabkan perkembangan neuropati. Contohnya, penurunan berat badan, penyingkiran tumor, rawatan patologi sendi pinggul, pembetulan gangguan tulang belakang.

Melegakan kesakitan tujuan dijalankan ubat-ubatan anti-radang dan analgesik (nemisulida, Ketorolac, ibuprofen, dan lain-lain), Dalam kes-kes rumit - pentadbiran tempatan anestetik tempatan (lidocaine, novocaine) atau glucocorticoids (hydrocortisone diprospana) sebagai sekatan. Bertambah baik trophism saraf terjejas dicapai dengan menggunakan ejen vasoactive (asid nikotinik, pentoxifylline) dan farmaseutikal metabolik (thioctic untuk-anda, thiamine, cyanocobalamin, pyridoxine, dan kombinasi daripadanya).

Fisioterapi ditetapkan selepas berunding dengan ahli fisioterapi. Ia mungkin termasuk darsonvalization, terapi lumpur, hidrogen sulfida atau mandi radon, urut. Akupunktur atau electroacupuncture adalah mungkin. Bagaimanapun, keberkesanan terapi refleks bergantung pada profesionalisme refleksologi.

Dalam sesetengah kes, jika tiada kesan yang betul terhadap rawatan konservatif dan kehadiran sindrom kesakitan yang sengit, persoalan dibangkitkan untuk melakukan campur tangan pembedahan di kawasan ligamen inguinal, yang mempunyai tujuan penyahmampatan saraf.

Neuropati saraf kulit luaran paha - rawatan di Moscow

Buku Panduan Penyakit

Penyakit saraf

Berita terkini

 • © 2018 Kecantikan dan Perubatan

bertujuan untuk rujukan sahaja

dan tidak menggantikan rawatan perubatan yang berkelayakan.

Sumber: saraf obturator

Neuralgia dalam seni melibatkan mengambil tindakan mengunci tisu dalaman saraf (otot, tulang, dan lain-lain), yang disertai dengan kesakitan yang teruk. Perasaan boleh berlangsung dari beberapa minit hingga beberapa hari. Kerana cawangan serat, gejala yang muncul sering dipersalahkan pada penyakit lain. Analisis dan diagnosis tepat pada masanya menyumbang kepada pemulihan yang cepat.

Punca penyakit

TBS dilengkapi dengan sistem plexus yang terdiri daripada:

 • femoral;
 • saraf sciatic;
 • mengunci;
 • Atas dan bawah yang ganas.

Penyebab utama penyakit saraf obturator adalah:

 • Kecederaan dan kesan mekanikal negatif yang menyebabkan pereputan gentian. Ini termasuk bukan sahaja situasi kecemasan, tetapi juga sukan yang melemahkan, merangsang pembuluh darah dan kemunculan darah dalam tisu otot.
 • Osteochondrosis.
 • Pembedahan yang tidak berjaya atau langkah-langkah terapeutik yang menyebabkan hematomas di belakang peritoneum.
 • Tumor apa-apa jenis.
 • Aneurisme di dalam kapal yang terletak di kawasan berhampiran sendi pinggul.

Beri perhatian! Dalam setiap kes, zon pemuliharaan sendiri pada kulit di paha dalaman dibezakan.

Ciri saraf

Nama saraf obturator di Latin ialah Nervus obturatorius. Ia berasal dari plexus di punggung bawah. Ia mempunyai 3 cabang:

 • Cawangan otot. Termasuk dalam saluran obturator.
 • Kembali. Terletak di antara otot tambahan yang besar dan pendek.
 • Depan. Teruskan batang utama. Terletak di antara otot utama yang panjang dan pendek, memberikannya kepada otot yang nipis dan menyikat. Unsur-unsur ini memutarkan paha ke arah luar, memimpin dan menentukan lipatan. Di bahagian atas paha, cawangan dibuat sensitif dan membekalkan kulit.

Fungsi saraf obturator

Terdapat 2 subkumpulan:

 • Motor. Pergerakan otot paha, putaran, selekoh puncak.
 • Sensitif. Memelihara bahagian tengah dan bawah bahagian bawah permukaan dalaman paha.

Sindrom Romberg Howship

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh pakar bedah Inggeris dan ahli neurologi Jerman.

Patologi muncul di beberapa tahap:

 • Di bawah otot lumbar, serta di dalamnya. Penyebab yang paling biasa adalah hematoma di belakang peritoneum.
 • Di kawasan sakrum dan artikulasinya dengan bahagian iliac. Diperhatikan dengan sacroiliitis.
 • Di sebelah kawasan pelvis. Ia berlaku semasa kehamilan, apabila rahim diperbesar, jika ada tumor beberapa organ dalaman atau jika mereka berada secara simpul.
 • Di bahagian saluran penguncian. Ia mungkin dengan hernia pembukaan yang sama, dengan osteitis pubial dengan pembengkakan permukaannya.
 • Di bahagian tengah bahagian atas kaki. Berlaku apabila pinggul ditekuk dalam tempoh yang lama semasa pembedahan atau tindakan mekanikal tisu parut.

Gejala dan diagnosis

Tanda-tanda penyakit bergantung kepada kecederaan zonal cabang-cabangnya.

 • sakit di bahagian medial;
 • penyebaran ketidakselesaan di kawasan sekitarnya (pelvis, anggota bawah);
 • dalam beberapa jawatan, penyakit itu muncul dengan sangat kuat;
 • amplitud TBS yang tidak mencukupi;
 • ketidakstabilan dalam kedudukan menegak (gangguan adalah ketara semasa berjalan).

Untuk menubuhkan diagnosis, doktor tidak hanya bergantung kepada sensasi fizikal pesakit, tetapi juga menjalankan ujian:

 • Pesakit terletak di belakangnya dan mengurangkan kakinya seberapa banyak yang dia dapat. Pakar tidak membenarkannya melakukan ini, dan pesakit perlu ditentang.
 • Kemudian, berbaring di belakangnya, subjek bergilir meletakkan kakinya.

Dalam tindakan ini doktor memantau magnitud dan sifat usul itu dengan menganalisis kehadiran atrofi atau disfungsi otot dan sendi tertentu.

Seorang pakar neurologi mengesyaki masalah dengan saraf obturator, jika kegelisahan utama adalah dalam bentuk:

Seterusnya ujian dan pemeriksaan klinikal.

 • Neurologi. Kehadiran atau ketiadaan kelemahan pinggang. Kebarangkalian mengurangkan sensitiviti di kawasan medial. Refleks dalam sendi lutut (kekal normal atau tidak).
 • Ketua. Cari tumor di dalam usus dan organ dalaman (panggul).
 • Diff. diagnosis. Pemeriksaan yang teliti terhadap kesihatan pesakit membantu mencari punca-punca lain yang tidak berkaitan dengan gaji. Kadang-kadang tanda-tanda yang serupa diperhatikan apabila saraf kulit dijepit di femur.

Kaedah rawatan

Dalam kes mencubit, bergantung kepada ciri-ciri penyakit dan gejala yang diberikan, doktor menggunakan 2 kaedah rawatan yang berbeza:

 • Konservatif.
 1. Matlamat utama seorang pakar adalah untuk menyelamatkan pesakit dari kesakitan dengan menggunakan ubat-ubatan yang sesuai. Dalam kes yang teruk, sekatan digunakan.
 2. Suntikan vitamin B secara langsung memberi kesan kepada keadaan gentian saraf dan meningkatkan metabolisme tempatan.
 3. Nonsteroidal ubat melawan keradangan dan bengkak. Bentuk pelepasan tidak penting: ia boleh menjadi tablet, salap, gel, suntikan.
 4. Chondroprotectors memulihkan tulang rawan.
 5. Apabila paresis menunjukkan terapi urutan dan senaman. Elektroforesis juga mempunyai kesan yang baik pada otot atrophied, memulihkan keupayaan saraf untuk melakukan impuls.

Beri perhatian! Fisioterapi mempunyai beberapa kontraindikasi yang ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Secara bebas melakukan apa-apa senaman atau prosedur boleh membawa kepada kecederaan dan memburukkan lagi masalah.

Rawatan konservatif tepat pada masanya biasanya berkesan dan sepenuhnya menghilangkan semua gejala, serta punca akar. Pembedahan membantu jika:

 • 1) teknik lain tidak membantu;
 • 2) terdapat keadaan yang serius, ketidakmampuan untuk menjalani kehidupan normal kerana gejala yang semakin meningkat;
 • 3) terdapat kecederaan atau neoplasma di sendi yang menimbulkan kesakitan.

Untuk mengelakkan pakar pinching telah membangunkan langkah pencegahan:

 • pengangkatan dilarang;
 • ia perlu tidur di tilam ortopedik dengan tahap ketegaran yang mencukupi;
 • gaya hidup aktif meningkatkan peredaran darah dan metabolisme am.

Latihan terapeutik dibenarkan hanya dalam tempoh remisi dan dengan kebenaran doktor.

The obturator saraf adalah struktur kompleks, patologi yang telah disebut gejala: sakit, kekurangan aktiviti motor penuh, atrofi otot. Sejak anatomi ZP menunjukkan kehadiran tiga saluran, maka tempat penyetempatan tanda-tanda tertentu akan berbeza dalam kes-kes yang berlainan penyakit. Rawatan ini bertujuan untuk menindas gejala-gejala yang tidak menyenangkan dan menghapuskan punca-punca awal yang mencubit, yang mungkin memerlukan pembedahan. Langkah-langkah pencegahan rutin dan pendekatan yang masuk akal untuk sukan ini akan membantu mengelakkan masalah yang dijelaskan.

Maklumat di laman web ini hanya disediakan untuk tujuan popular dan pendidikan, tidak menuntut rujukan dan ketepatan perubatan, bukan panduan untuk bertindak. Jangan ubat sendiri. Rujuklah dengan doktor anda.

Sumber: Rawatan terowong neuropati pelvik dalam patologi tulang belakang lumbar

Mekanisme patogenetik pembangunan neuropati terowong, manifestasi klinik neuropati terowong dan pendekatan terhadap terapi etiotropik, patogenetik dan terapi gejala pesakit dipertimbangkan.

Mekanisme patogenetik pesakit telah diperiksa, patogenetik dan terapi gejala pesakit.

Pesakit yang mendapatkan rawatan perubatan kerana secara berkala berlaku kebas simetri dan / atau paresthesias di rantau dan / atau kaki pelvik, dalam kebanyakan kes menderita neuropati terowong: mampatan dan gangguan peredaran mikro saraf periferal anatomi sempit fibrosing dan terowong fibro-yg berhubung dgn tulang (terowong). Terowong neuropati yang berkaitan dengan klasifikasi mononeuropathy, membentuk 1/3 lesi saraf periferal dan sering diperhatikan pada latar belakang penyakit endokrin (diabetes, hipotiroidisme, acromegaly), penyakit sendi (mengubah bentuk osteoartritis, artritis reumatoid, gout), ruang berkongsi lesi saraf sendiri (shvanomma, neuroma) dan saraf di luar (sarcoma, lipoma), neuropati pendeposit (amyloidosis), dengan kecenderungan keturunan kepada lumpuh dari mampatan, serta beberapa perubahan fisiologi dalam status hormon (kehamilan, menopaus). Kira-kira separuh daripada pesakit ini mempunyai gabungan batang lesi saraf selain distal dan proksimal tahap yang lain: semasa axoplasmatic dikompromi kerana diskoradikulyarnogo konflik yang memudahkan berlakunya neuropathies terowong dan ditetapkan dalam kesusasteraan sebagai "sindrom petak dual axoplasmatic» (sindrom menghancurkan dua kali). Seperti yang akan ditunjukkan di bawah ini, mampatan axoplasmic boleh bukan sahaja berganda, tetapi juga triple, dan lebih banyak lagi. Itulah sebabnya lebih tepat untuk menggunakan istilah "multiple compression axoplasmic" - sindrom MAC. Pengesanan sindrom MAS membolehkan mengurangkan overdiagnosis radiculopathies spondylogenic dan untuk mengelakkan campur tangan neurosurgi yang tidak munasabah pada tulang belakang. Sebaliknya, memahami peranan faktor spondylogenic dalam pembangunan neuropati periferal terowong membolehkan terapi pathogenetic permohonan yang bertujuan untuk mengembalikan axoplasmatic semasa disebabkan melegakan konflik diskoradikulyarnogo atau menghapuskan mampatan jabatan saraf proksimal sebagai sebahagian daripada plexus neurovascular.

Terdapat beberapa teori untuk menjelaskan punca neuropathies terowong: dysmetabolic, radang, hormon, vaskular, mekanikal, anomaliynaya, berfungsi, dan lain-lain, tetapi tidak seorang pun daripada mereka boleh membuat tuntutan untuk menjadi menyeluruh. mungkin perlu bercakap mengenai sifat multifactorial daripada neuropati terowong: pembangunan penyakit ini memerlukan kecenderungan genetik, dan untuk manifestasinya - kesan faktor persekitaran yang berbeza: luaran dan dalaman.

Endogenus termasuk varian anatom struktur tulang dan ligamen, serta saraf periferal; ciri-ciri fungsi radas motor; bersamaan dengan endokrin dan gangguan metabolik. Untuk eksogen - faktor mekanikal dan berjangkit.

Dalam semua teori-teori yang sedia ada dalam neuropathies terowong muncul dua faktor: decompensation dalam sistem trofik saraf (melanggar axoplasmatic bekalan darah semasa vasae nervorum) dan microtrauma tempatan saraf periferal. Telah diketahui bahawa kedua-dua kekurangan sistem tropik saraf perifer dan sempit kanal fibro-tulang dapat ditransmisikan oleh warisan (disebabkan oleh kekhasan struktur dan stereotaip motor). Atas sebab ini, tidak menghairankan bahawa pesakit dengan neuropati terowong sering dikenalpasti dalam keluarga individu dengan kehadiran patologi yang sesuai.

Patogenesis luka mekanikal saraf periferal difahami: saraf periferal adalah keanehan ketahanan mereka terhadap perubahan panjang - mereka menyesuaikan diri dengan ketara kedudukan perubahan anggota badan saraf melalui gelongsor pergerakan dalam katil. Penyesuaian ini dilakukan berikutan pergerakan amplitud tinggi, gerakan yang tidak dapat dibezakan, di mana saraf bergerak dalam terowong terhad, menghasilkan pergerakan melampau. Semasa pergerakan intraneural, satu ikatan yang berasingan meluncur kepada orang lain dalam saraf. proses patologi seperti darah dalam epineural bengkak ruang saraf atau ruang katil intraneural serta penebalan atau razvoloknenie terowong sekitar tisu saraf berserabut (mis collagenosis, stenosing ligamen) boleh mengganggu operasi mekanisme. Pergerakan anggota badan semasa menyebabkan peningkatan ketara dalam voltan proksimal dan distal ke kawasan perubahan patologi. Diameter saraf dikurangkan, dan tekanan intranural meningkat. Jika tekanan intraneural melebihi tekanan dalam arteriol epineural, iskemia sementara dari gentian saraf berlaku. Ini boleh menyebabkan pembentukan edema, peningkatan tindak balas keradangan, peningkatan adhesi dan penurunan selanjutnya dalam jumlah gerakan saraf gelongsor atau peningkatan ketegangan. Di dalam batang saraf, terutamanya di kawasan saraf yang bersebelahan dengan zon stenosis, pembentuk spindle thickenings terbentuk; Pelbagai perubahan patologi berlaku di gentian batang (dari demilelasi hingga pemecahan silinder paksi dan kehilangan akson).

Sebagai tambahan kepada patologi tisu penghubung, diameter terowong di mana saraf terletak dengan ketara dapat mengubah pergerakan paksa, tonik dan kedudukan statik jangka panjang stereotaip dan postur ciri biasa (duduk di postur kaki ke kaki menyebabkan mampatan saraf fibula, postur jongkok, yang membawa kepada microtraumatization saraf interplusal ke-4 di terusan Morton, dan lain-lain), yang menyumbang kepada kejadian iskemia saraf, terutamanya jika ia mengalami tekanan pada bahagian proksimal akibat disfungsi tali pinggang tiada tulang belakang.

Oleh itu, patogenesis terapi mampatan-neuropati iskemik termasuk: 1) peningkatan dalam jumlah tisu perineural, 2) peningkatan tekanan tisu di dalam terowong, 3) gangguan peredaran di kawasan yang dimampatkan, 4) pembekuan saraf. Apa yang penting ialah keadaan awal mampatan menjalani saraf periferal - terowong neuropati mudah timbul apabila sistem pengangkutan akson sudah dikompromi proksimal yang (sindrom petak axoplasmatic majmuk apabila plexopathy atau radiculopathy) atau distal (polyneuropathy atau berbilang mononeuropathy) terhadap defisit semasa axoplasmatic dan faktor neurotropik yang diperlukan untuk penjanaan akson. Apabila membincangkan patogenesis sindrom MAS, perlu mengambil kira bukan sahaja kerosakan discogenik pada akar saraf tulang belakang, tetapi juga sindrom myofascial dan musculo-tonik yang menyebabkan mampatan batang neurovaskular. Dalam genesis mereka, terdapat "ketidaktepatan aktiviti" serat dalam otot dan pengecutan yang menyakitkan dari balok masing-masing ketika melakukan gerakan yang tidak disiapkan. Peranan tertentu dalam patogenesis sindrom musculo-tonik ditugaskan untuk "refleks" mekanisme - meningkatkan keceriaan struktur tulang belakang segmental sebagai tindak balas kepada impulsasi afferent daripada rangsangan reseptor saraf sinuvertebral di kawasan cakera yang terjejas. Mekanisme refleks lain yang membawa kepada pembentukan sindrom otot-tonik termasuk tindak balas "visceromotor" yang disebut dalam bentuk kekejangan otot di myotome, penyerapan yang sepadan dari organ dalaman yang terjejas (refleks visceratik).

Itulah sebabnya setiap pesakit untuk menjelaskan mekanisme sindrom terowong patogenesis dan pemilihan taktikal optimum terapi perlu dipertimbangkan akut, subakut dan kerosakan kronik di semua peringkat mungkin sistem saraf periferal, "mempamerkan" diwarisi atau didapati sempit terusan tulang berserabut.

Klinikal neuropathies manifestasi terowong termasuk gejala deria, autonomi-trofik (jika saraf bercampur-campur, maka motor) fungsi yang mungkin sakit neuropathic di kawasan itu innervated oleh saraf yang terjejas dan kesakitan nociceptive dalam mampatan saraf - kelembutan pokolachivanii, tekanan tegangan ( hiperalgesia statik). Gejala-gejala ini boleh diperburuk selepas melakukan senaman fizikal atau pada waktu malam disebabkan oleh gangguan bekalan darah ke saraf di kawasan terowong. Manifestasi klinis dari sindrom nyeri neuropatik termasuk kompleks gejala kesakitan spontan dan merangsang dalam bidang pemuliharaan saraf periferal tepi ke zon kompresi terowong. Penembakan yang sengit, sakit nyeri biasanya berlaku dalam bentuk paroxysms dan tidak tetap, semasa pembakaran, rasa sakit yang sakit boleh menjadi malar dan sesekali intensitas yang sangat tinggi. Dalam banyak kes, kesakitan bertambah dengan aktiviti fizikal, beban statik yang berpanjangan atau penyejukan. Kesakitan spontan disertai, sebagai peraturan, oleh rasa bersubahat rangsangan - allodynia, hyperalgesia statik dan dinamik. Pada kemunculan penyakit ini, gejala neurologi positif (rasa sakit, paresthesia dan kebas kelamin) mendominasi gejala kehilangan (simptom neuropatik negatif), yang kelihatan mengurangkan sensitiviti pelbagai modaliti, dan dengan penglibatan gentian motor, hyporeflexia, kelemahan otot dan atrofi. Walau bagaimanapun, gangguan pergerakan defisit agak jarang berlaku. Selalunya, pesakit dengan sindrom MAS mengadu rasa sakit di tulang belakang atau di dalam otot pinggang pelvis, bervariasi dalam keterukan dari ketidakselesaan ringan hingga keamatan yang tinggi, yang berkurang dengan ketara selepas berehat, mengisar, menguli dan meregangkan otot. Secara visual, anda boleh menentukan perubahan dalam kontur, "membonjol" otot, yang, apabila terkelupas, mungkin mempunyai kepadatan berbatu. Pergerakan sewenang-wenang yang melibatkan otot spastik (contohnya, otot berbentuk pir) tidak lengkap kerana kesakitan yang teruk. Sindrom otot-otot kronik paling sering diperhatikan dalam otot-otot yang mengalami beban postural, sebagai contoh, asimetri anggota badan, pelvis, scoliosis teruk, dan patologi organ-organ dalaman. Kesakitan dalam kes ini biasanya intensiti lemah atau sederhana. Pesakit mengadu rasa tidak selesa, rasa berat selepas senaman, yang berkurang selepas menguli otot, menghangatkannya. Kesakitan otot ditentukan oleh kontraksi aktif dan biasanya tidak hadir apabila diregangkan. Apabila struktur mampatan neurovascular dengan sindrom musculo-tonik boleh berlaku penyinaran kesakitan di kaki, serta motor, gangguan deria dan autonomi, setempat di zon innervation dan vascularization saraf dimampatkan dan struktur vaskular dalam sindrom MAC. Dengan penglibatan arteri dan urat, perkembangan gangguan vaskular adalah mungkin, yang ditunjukkan oleh blanching, penurunan suhu tempatan atau penampilan sianosis dan bengkak di kawasan kerosakan. Walau bagaimanapun, dengan lesi saraf yang terpencil, perubahan vaskular dan tropika juga mungkin disebabkan oleh penglibatan gentian autonomi, walaupun mereka paling sering dinyatakan sedikit sahaja.

Penyetempatan gangguan kepekaan dengan semua sifat topografi mereka berbeza-beza dalam pesakit yang berlainan disebabkan oleh pemulihan sensori premorbid pada kulit, kewujudan zon bertindih dengan saraf yang bersebelahan, dan juga asimetri kerapuhan pemampatan batang saraf. Yang sama boleh dikatakan tentang kelemahan otot, yang sering bersifat antialik dan kadang-kadang bersifat psikogenik. Kerana kelezatan atau ketidakselesaan tanda-tanda objektif kerosakan saraf, penyelidikan neurologi tradisional harus ditambah dengan ujian klinikal khusus yang menimbulkan paresthesias dan kesakitan, yang bertujuan mencari tempat untuk mampatan:

 1. Ujian Tinel - semasa perkusi, sakit dan / atau paresthesia di kawasan pengekalan saraf, jauh ke tapak perkusi, muncul di zon kerosakan di atas unjuran saraf.
 2. Ujian mampatan jari Goldberg - seperti ujian Tinel, ibu jari atau siku ditekan selama 1 minit dari saraf sciatic dalam unjuran otot pisiformis, dan lain-lain. Sebagai tindak balas, keestesi dan kesakitan berlaku di sepanjang saraf mampat.
 3. Ujian putaran (cuff) adalah proksimal ke tapak pemampatan saraf yang sepatutnya (pada paha atau kaki bawah) dan diletakkan pada cangkir tonometer dan meningkatkan tekanan di dalamnya ke tahap sistolik biasa atau sedikit lebih tinggi. Tunggu selama 1 minit. Di hadapan sindrom terowong, paresthesia muncul di zon pemeliharaan saraf mampatan. Ujian ini juga boleh digunakan untuk menilai tahap keterukan penyakit ini, jika anda mengukur masa dari permulaan kemurungan cuff ke kemunculan paresthesia. Dengan kejayaan yang sama, ia boleh digunakan untuk memantau keberkesanan rawatan.
 4. Ujian menaikkan anggota badan (ketinggian) - dengan neuropati kaki pada kedudukan terlentang, satu bergantian bergilir seli selama 1 minit, dan kemudian kaki yang lain. Kerana penurunan tekanan hidrostatik di arteri perut, bekalan darah ke saraf terganggu dan paresthesias berlaku.
 5. Ujian terpaksa maksima dalam gerakan pergerakan pasif - satu memilih arah pergerakan di mana saraf yang terjejas akan berada dalam tahap pemampatan yang lebih tinggi dan ketegangan tambahan. Sekiranya sindrom otot berbentuk pir telah disyaki, Bonnet dicampurkan - dalam kedudukan terdedah, kaki bengkok di lutut ditarik ke sisi, meregangkan otot berbentuk pir, penampilan kesakitan dan paresthesia di sepanjang saraf sciatic menunjukkan pemampatannya di ruang podriushnevom. Dalam meralgia Berngardt - Roth, gejala yang bertentangan Lasegh digunakan - over-lenturan paha menyebabkan kesakitan daya tarikan dalam unjuran daripada saraf kulit sisi lateral paha. Mekanisme keseluruhan kumpulan pergerakan provokatif pasif, pada dasarnya, boleh dikaitkan dengan daya tarikan saraf, sering dilengkapkan oleh penyerapan dan pemampatannya.

Tidak semua ujian di atas positif walaupun di peringkat akhir neuropati terowong. Oleh itu, untuk menentukan diagnosis yang tepat terhadap kerosakan saraf periferal dan kehadiran MAS dalam disfungsi tulang belakang lumbar, yang menentukan strategi terapi, perlu mempunyai pengetahuan yang tepat tentang ciri-ciri sindrom terowong yang paling biasa pada tali pinggang dan kaki panggul dan hubungan mereka dengan akar saraf tulang belakang.

Sindrom terowong pada tali pinggang pelvis termasuk:

 1. Paresteticheskaya meralgiya Bernhardt Rota (L2-L3): neuropati luar femoral saraf kulit disebabkan oleh mampatan di dalam terowong di bawah pangkal paha (pupartovoy) terikat sama ada di peringkat bahagian depan atas iliac tulang belakang (pemendapan lemak yang berlebihan, memakai tali pinggang ketat, dan lain-lain). Diwujudkan oleh rasa sakit dan gangguan sensory pada permukaan anterolateral paha, terkadang disertai dengan berpeluh yang berpeluh dan pertumbuhan rambut. Gejala Goldberg adalah positif dengan palpation lipat inguinal 2-3 jari medial ke tulang belakang iliac anterior superior (Rajah 1).
 2. Pemampatan-daya tarikan neuropati saraf ilioinguinal (L1) disebabkan oleh pemampatan saraf dan kembung lapisan intermuscular di bahagian bawah dinding perut dan dalam lubang dalaman terusan inguinal hernia inguinal atau proses pelekat selepas pemindahannya. Ia memperlihatkan dirinya sebagai sindrom kesakitan di zon inguinal yang memancar di sepanjang paha bahagian atas, yang bertambah dengan ketegangan di dinding abdomen, dan juga disfungsi ereksi pada lelaki (dalam kes yang kedua, sindrom ini dinamakan selepas ahli neurologi EE Goldberg dan ahli urologi R. dalam kes terakhir D. Amelyar). Dicirikan oleh gaya lencongan dengan kecenderungan ke hadapan, rasa sakit dikurangkan apabila membengkok pinggang dengan putaran masuk ke dalam. Apabila terlibat dalam proses saraf ileal-hypogastric (Th12-L1), kesakitan di kawasan sendi sacroiliac, meniru sacroiliitis, adalah tipikal (Rajah 1).
 3. Sindrom Meiji-Lyon - neuropati traksi dari saraf femoral-genital (L1-L2) di tempatnya akibat pergerakannya melalui tulang ligamen atau tulang belakang sciatic. Ia ditunjukkan oleh rasa sakit di rantau anogenital dan gluteal dan di permukaan dalaman anterior pada bahagian atas paha atas, diperparah dengan berjalan, dalam kedudukan duduk semasa pembuangan air. Ujian tegangan pada ligamen spontan (membawa pinggul yang bengkok ke bahu yang bertentangan) menimbulkan rasa sakit (Rajah 1). Kesan kaitan zon inguinal-genital (Sindrom Mutual) kebanyakan penulis asing merujuk kepada ahli patologi psikosomatik.
 4. Perineal neuralgia (S2-S4) atau sindrom basikal - pemampatan saraf tunggakan dalaman dalam fossa ischiorectal antara ischium dan otot penguncian dalaman dalam kanal d'Alcock. Dengan luka unilateral yang dicirikan oleh rasa sakit dan gangguan deria dalam perineum, diperparah dalam kedudukan berdiri, disfungsi erektil. Dalam kes lesi dua hala, disfungsi sphincters luaran bergabung.
 5. sindrom otot Piriformis - mampatan saraf sciatic (L4-S3) antara piriformis dan ligamen sacrospinous dimanifestasikan sindrom sakit terutamanya di bahagian belakang kaki, gangguan deria dan innervation motor dalam tibial dan saraf peroneal. Ciri ujian positif Bonnet (lihat di atas). Ini adalah salah satu sindrom terowong yang paling kerap pada tali pinggang pelvis, yang ditemui dalam amalan neurologi vertebra (Rajah 2).
 6. saluran sindrom obturator - Mampatan obturator saraf (L2-L4) dalam saluran obturator kerana fibrosis ostefitov kemaluan tulang hernia terusan, edema trauma tisu lembut ditunjukkan oleh kesakitan dan kehilangan deria di permukaan dalaman sendi lutut (fenomena Howship-Romberg), kejang atau paresis otot penambah paha - apabila berjalan di fasa semasa kaki berada di udara, terdapat penculikan kaki yang berlebihan.
 7. Mampatan neuropati subkutaneus saraf femoral (L1-L4) dalam "podportnyazhnom" atau gunterovskom (Hanterovskom) saluran paha ditunjukkan oleh kesakitan dan rasa berat di bahagian distal tulang paha dan tibia, yang terakru apabila berjalan, serta gangguan deria dan mengurangkan rembesan kelenjar peluh pada bahagian dalam tibia.

Kajian neurofisiologi digunakan untuk secara objektif menilai tahap keterukan lesi dan proses pemulihan fungsi saraf, terutamanya pada peringkat awal penyakit jika tiada simptom neurologi yang objektif: electroneuromyography stimulasi (ENMG), ujian sensori kuantitatif. Apabila ENMG ditentukan oleh pengurangan amplitud dan kelajuan impuls melalui gentian motor dan sensitif dan peningkatan latency residual di tapak pemampatan saraf dan distal.

Kaedah yang agak baru, tetapi sangat menjanjikan untuk menilai perubahan morfologi dalam saraf periferi adalah diagnosis ultrasound. Untuk ultrabunyi, sensor dengan frekuensi 7-17 MHz digunakan. imej saraf mempunyai beberapa ciri-ciri ciri-ciri: dalam unjuran melintang, ia kelihatan seperti bujur atau pembentukan bulat dengan kontur yang jelas hyperechoic dan dalaman struktur diperintahkan heterogen ( "Salt - lada", "sarang lebah") dan membujur lotsiruetsja unjuran saraf sebagai struktur yang linear dengan litar echoic yang jelas, di mana band-band hiperekoik - "kabel elektrik" bergantian dengan betul. Proses imbasan menilai integriti anatomi batang saraf, strukturnya, kejelasan kontur saraf dan keadaan tisu di sekelilingnya. Ultrasound kaedah diagnostik membolehkan bukan sahaja untuk mengesan neoplasms isipadu (schwannoma, neurinoma dan m. P.), Menyebabkan kerosakan saraf, tetapi juga untuk menilai pergerakan saraf dalam terowong di bawah sampel dinamik, kehadiran perubahan cicatricial-commissural, edema radang, atau sebaliknya, atrofi saraf dalam perbandingan dengan saraf anggota badan yang utuh. Ini ultrasonik diagnostik berguna untuk menentukan terapi taktikal: neurolysis - dengan perekatan, kesan patogenik pada proses reinnervation - atrofi, sekatan dengan glukokortikoid - dalam edema radang, sekatan dengan anestetik dan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAIDs) (a penyelesaian 8 mg Xefocam dengan 4 ml 2% Lidocaine atau 5 ml 0.5% Novocain) dalam pemicu myofascial dalam struktur sindrom MAS atau dalam otot "berminat" (contohnya, berbentuk pir). Di samping itu, pemantauan ultrabunyi kesan terapeutik dan diagnostik yang minimum invasif (blokade para-dan-paravertebral) membolehkan mereka dijalankan dengan ketepatan maksimum dan, dengan itu, dengan kecekapan.

Untuk menguji hipotesis diagnostik mengenai kehadiran saraf mampatan bekas juvantibus, sekatan dengan anestetik tempatan digunakan secara paranevrally pada titik kesakitan yang paling besar ("titik perangkap") atau di titik-titik mampatan yang disyaki, yang dijumpai oleh titik rujukan topografi. Pelepasan paresthesia dan kesakitan menunjukkan bahawa diagnosis adalah betul. Sampel sangat sensitif, dengan syarat sekatan itu dilakukan dengan tepat, tetapi tidak dengan kekhususan tertinggi. Kesan plasebo blokade dalam sindrom acroparesthesia psikogenik dikecualikan apabila menggunakan 0.9% penyelesaian NaCl dan bukannya anestetik.

Dalam usaha untuk rawatan sindrom terowong untuk menjadi berkesan, perlu memahami sebab dan mekanisme berlakunya mampatan dan menggunakan pendekatan bersepadu terapi. Kaedah radikal untuk merawat kebanyakan sindrom terowong ialah pembedahan, yang terdiri daripada membedah tisu-tisu yang memampatkan saraf dan mewujudkan keadaan optimum untuk batang saraf, mencegah trauma. Kehadiran motor kasar dan fungsi deria, peningkatan pesat dalam gejala dengan perkembangan kontraksi adalah petunjuk mutlak untuk pembedahan. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes resort kepada pesakit pembedahan menyebabkan kegagalan rawatan konservatif dan bukan bukti mutlak bahawa yang paling kerap diperhatikan pada sindrom MAC, apabila sumber mampatan saraf proksimal tidak dipasang dan sedang dirawat.

Dari perspektif amalan klinikal harus diperhatikan bahawa walaupun kelewatan dalam proses pemulihan dalam saraf untuk beberapa bulan bukan petunjuk untuk rawatan pembedahan, kerana dalam kebanyakan pemerhatian yang dijalankan oleh rawatan konservatif pesakit tidak mencukupi sebarang etiological kecenderungan atau mekanisme pathogenetic mampatan saraf. Pertama sekali, untuk terapi konservatif yang berjaya, penetapan anggota badan dalam kedudukan yang berfaedah adalah perlu - adalah perlu untuk menghentikan kesan fizikal di kawasan mampatan. Untuk ini, terdapat peralatan ortopedik khas: ortosa, pembalut, splint, yang membolehkan imobilisasi di kawasan yang rosak. Dalam kehadiran sindrom MAC mesti memberi kesan pada semua sistem pengangkutan akson tahap luka, termasuk untuk vertebra, yang juga mungkin memerlukan pentadbiran ke dalam zon pencetus otot "berminat", memampatkan batang vaskular-saraf, penyelesaian anestetik (2% lidocaine atau 0, 5% Novocainum) dan 8 mg Xefocam oleh penyusupan tempatan (sekatan). Juga ditunjukkan adalah kadar kecekapan epidural sacral menggunakan penyelesaian 8 mg Xefocam di 16 ml 0.25% Lidocaine sebagai terapi nosotropic diskoradikulyarnogo struktur konflik radiculopathy kronik, yang memainkan peranan penting dalam pembangunan sindrom MAC (Gamb. 3).

Tumpuan kedua berjaya konservatif neuropathies terowong rawatan, dan pencegahan sindrom terowong berikutnya adalah rawatan sebab dan akibat yang bertujuan untuk pemulihan metabolisme terganggu kerosakan saraf di dalam endokrin, luka-luka berjangkit dan dizimunnyh sistem saraf periferal.

Cara yang paling singkat dan paling berkesan untuk melegakan kesakitan apabila doktor mempunyai kemahiran manipulasi yang diperlukan adalah sekatan perubatan. Suntikan glukokortikoid secara langsung ke saluran atau tisu yang sesuai di sekeliling saraf adalah kaedah rawatan patogenetik neuropati terowong. Penggunaan glucocorticoids adalah dibenarkan oleh kesan anti-radang dan anti-edema secara langsung di dalam tisu yang mereka suntikan, serta dengan kesan remyelinating pada lesi autoimun tempatan pada saraf periferal. Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira kemungkinan tindakan sistemik hormon, oleh itu, pada permulaan terapi, disarankan menggunakan penyelesaian glukokortikoid bertindak pendek untuk menilai bukan sahaja keberkesanan, tetapi juga keselamatan jenis rawatan ini, dan lain-lain) dan jika keberkesanan yang tidak mencukupi persediaan bertindak pendek, penggunaan penggantian mikrokristalin dengan berhati-hati adalah mungkin. Kaedah alternatif memampatkan dengan Dimexide (5.0 ml), anestetik (2 ml 0.5% Novocain atau 2% Lidocaine), glucocorticoid (2 ml penggantungan hidrokortison) atau NSAID (8 mg Xefocam lyophilisate) dan Vitamin B (penyelesaian Neurobion 3 ml) selama 20-30 minit di kawasan kerosakan saraf.

Untuk rawatan simptomatik sindrom kesakitan neuropatik dalam neuropati terowong, antikonvulsan, antidepresan tricyclic dan sistem transdermal dengan lidocaine digunakan. Antidepressants meningkatkan aktiviti sistem penahan nyeri endogen (antinociceptive) otak dengan meningkatkan kepekatan neurotransmitter utama sistem antinociceptive - norepinephrine. Untuk bahagian mereka, anticonvulsants berkesan "menenangkan" struktur nociceptive disinhibited otak dan saraf tunjang, menekan kepekaan periferi dan pusat, yang merupakan mekanisme patogenetik utama untuk pembentukan sakit neuropatik dengan kekalahan saraf periferal.

Untuk patogenik neuropathies terowong terapi, bergantung kepada mekanisme yang berlaku kerosakan saraf boleh antioksidan juga boleh digunakan (asid alfa Lipoik), perencat kolinesterase (Neostigmine, ipidacrine), ubat-ubatan vasoactive (pentoxifylline, gingko biloba, dan lain-lain.) Reparants (Solcoseryl, Aktovegin). Sebagai langkah-langkah fisioterapeutik, urutan yang paling distal dan proksimal adalah paling berkesan, mampatan dengan ultrasound dengan glucocorticoids di kawasan pemampatan, elektroforesis lydase dan terapi gelombang kejutan tinggi dan frekuensi tinggi. Kaedah terapi manual (neurosis bukan operasi) digunakan, membolehkan untuk mempengaruhi mekanisme hyperfixation saraf dengan mengurangkan proses parut-pelekat di terowong.

Untuk mengaktifkan proses regeneratif dalam saraf periferal, kompleks neurotropik yang mengandungi dos vitamin B yang besar (B1, B6, B12) telah berjaya digunakan. Keberkesanan ubat gabungan Neyrobion untuk pentadbiran parenteral (B1 - 100 mg, B6 - 100 mg, B12 - 1 mg) dikaji menggunakan analisis retrospektif (S. Worschhauser et al.) Daripada 1082 pesakit dengan pelbagai sindrom kesakitan. Penilaian terhadap data yang ada membolehkan kami menyatakan bahawa, tanpa menghiraukan diagnosis, 481 pesakit menerima rawatan Neurobion dalam ampul tanpa menggunakan sebarang ubat lain. Dalam 78% daripada semua kes rawatan Neurobion dalam ampul, tanpa mengiringi terapi yang disertakan, satu hasil positif diterangkan. Selain kecekapan tinggi, Neyrobion sangat aman kerana fakta bahawa ia tidak mengandung lidocaine, yang boleh menyebabkan reaksi alergi yang teruk. Walau bagaimanapun, ketiadaan anestetik dalam komposisi ubat boleh mengurangkan pematuhan pesakit akibat kesakitan prosedur suntikan. Sekiranya tiada tanda-tanda intoleransi terhadap anestetik tempatan, Neurobion boleh dicampur dengan mana-mana daripada mereka (0.5% Novocain, 2% Lidocaine, atau 7.5% Naropin).

Penggunaan vitamin B12 bukan sahaja menyumbang kepada penyembuhan, tetapi juga kepada penurunan intensitas sindrom kesakitan. Pyridoxine sebagai sebahagian daripada Neurobion terlibat dalam sintesis sphingosin, unsur struktur membran serat saraf dan neurotransmitter (serotonin, norepinephrine). Oleh itu, kedua-dua komponen neurotropik meningkatkan kelajuan impuls saraf, memperbaiki sifat reparatifnya. Kesan pathogenetik tiin pada peningkatan arus aksoplasma dan pemulihan fungsi tropik neuron telah terbukti.

Rawatan neuropati terowong adalah dinasihatkan untuk memulakan dengan pentadbiran parenteral Neurobion (3 ml intramuscularly setiap hari, kursus 6-12 suntikan), dan selepas mencapai peningkatan klinikal untuk memastikan tindakan patogenetik yang stabil bertujuan untuk memulihkan fungsi saraf, beralih ke pil borang 3 kali sehari. untuk 1-3 bulan.

Memahami mekanisme patogenetik perkembangan neuropati terowong di setiap pesakit individu menentukan pemilihan terapi etiotropik, patogenetik dan simptomatik yang bukan sahaja dapat meringankan keadaan pesakit (mengurangkan keperitan rasa sakit, menghentikan keradangan dan bengkak, memperbaiki fungsi vegetatif-trophik), tetapi juga mencegah terjadinya tekanan yang diulangi saraf persisian. Prognosis pesakit dengan neuropati terowong bergantung kepada permulaan terapi yang tepat pada masanya, sebelum bermulanya proses metabolik tidak dapat dipulihkan dalam saraf, serta atrofi dan kontraksi dalam otot-otot yang tersambung.

 1. Alekseev V. V., Barinov A. N., Kukushkin M. L., Podchufarova E. V., Strokov I. A., Yakhno N. N. Pain: panduan untuk doktor dan pelajar / Ed. N.N. Yakhno, M.: Medpress. 2009. 302 ms.
 2. Barinov A. N. Kesakitan neuropatik: garis panduan klinikal dan algoritma // Doktor. 2012, No. 9, ms. 17-23.
 3. Barinov A. N. Neuropati tunnel: rasional untuk terapi patogenetik / Doktor. 2012, № 4, ms. 31-37.
 4. Bublik L. A. et al. Sekatan epidural dengan sindrom radikular dan kesakitan yang disebutkan disebabkan oleh patologi cakera intervertebral tulang belakang lumbar menggunakan Xefocam dan lidocaine // International Neurological Journal. 2006, No. 1 (5), ms. 12-17.
 5. Danilov A. B. Vitamin kumpulan B dalam rawatan sakit // Doktor Rawatan. 2009, No. 9, ms. 1-3.
 6. Eskin N. A., Matveeva N. Yu., Pripisnova S. G. Pemeriksaan ultrasound sistem saraf periferal // SonoAce-Ultrasound. 2008, No. 18, ms. 65-75.
 7. Melzer R.I., Oshukova S.M., Ivanova I.U Sindrom neurokompresi: Monograf. Petrozavodsk: PetrSU. 2002. 134 ms.
 8. Mironov S.P., Yeskin N.A., Golubev V.G. dan lain-lain. Diagnostik ultrasonik patologi tendon dan saraf kaki kaki // Buletin Traumatologi dan Ortopedik. 2004. № 3. p. 3-4.
 9. Yakhno N. N., Barinov A. N., Podchufarova E. V. Kesakitan neuropatik dan muskuloskeletal. Pendekatan moden untuk diagnosis dan rawatan // Perubatan klinikal. 2008. V. 86, No. 11. P. 9-15.
 10. Eckert M., Schejbal P. Terapi neuropati dengan gabungan vitamin B // Fortschr Med. 1992 20 Okt; 110 (29): 544-548.
 11. Gelberman R. H., Szabo R. M., Williamson R. V. et al. Ujian sensitif dalam sindrom mampatan saraf periferal. Kajian eksperimen pada manusia // J Bone Bersama Surg Am. 1983; Jun, 65 (5): 632-638.
 12. Graham R.G., Hudson D.A., Solomons M.A.Plice Reconstr Surg. 2004; 113 (2): 550-556.
 13. Jarvik J.G., Comstock B.A., Kliot M., Turner J.A., Chan L., Heagerty P.J. et al. Pembedahan berbanding terapi bukan pembedahan untuk sindrom carpal tunnel: percubaan kumpulan selari rawak // Lancet. 2009; 26 Sep 374 (9695): 1074-1081.
 14. Kwon B. C., Jung K. I., Baek G. H. Perbandingan sonografi dan ujian elektrodiagnostik untuk diagnosis sindrom carpal tunnel // J Hand Surg. 2008; Jan, 33 (1): 65-71.
 15. Loch F. F. Ciri-ciri klinikal dan ciri-ciri elektrodiagnostik pada pesakit dengan sindrom carpal tunnel, sindrom berganda ganda, dan radiculopathy serviks // Rheumatol Int. 2012; 01 Mei, 32 (5): 1257-1263.
 16. Pomerance J., Zurakowski D., Fine I. Keberkesanan kos rawatan nonsurgical untuk sindrom carpal tunnel // J Hand Surg Am. 2009; Sep, 34 (7): 1193-1200.
 17. Schmid A. B. Gangguan saraf ganda // Man Ther. 2011; 01 Dis, 16 (6): 557-562.
 18. Violante, F.S., Armstrong, T.J., Fiorentini, C. et al. Sindrom terowong Carpal dan kerja manual: kajian longitudinal // J Penghuni Alam Sekitar Med. 2007; 49 (11): 1189-1196.
 19. Upton A., McComas A. The Double Crush dalam Syaraf Syaraf-Entrapment // Lancet. 1973, 18, ms. 359-362.

A. N. Barinov, Calon Sains Perubatan

GBOU VPO Pertama MGMU mereka. I. Sechenov Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, Moscow

pada topik yang sama

paling banyak dibaca

isu segar # 02/18

Media massa www.lvrach.ru Pengasas: Open Systems Publishing House LLC Ketua Pengarang: IB Akhmetova Alamat E-mel Semakan:

Nombor telefon editor: 7 Tanda nama umur: 16+ Sijil pendaftaran media edisi rangkaian El.Fsot pada 14 Julai 2015 yang dikeluarkan oleh Roskomnadzor.

Sumber: gejala syaraf obturator

artikel dalam format pdf

Lapisan tak berserat fibrous membran obturator adalah titik yang paling lemah sepanjang saraf. Melalui terusan obturator dari rongga pelvis, saraf melewati paha. Di atas terusan, cabang otot dipisahkan daripada saraf obturator. Ia juga melewati terusan dan garpu-garpu di otot obturator luaran yang berputar pada bahagian bawah badan. Pada tahap saluran obturator atau lebih rendah, saraf dibahagikan kepada cawangan anterior dan posterior. Cawangan posterior menyegarkan otot penambah besar paha (memimpin paha), kantung artikular pada sendi pinggul, dan periosteum permukaan posterior tulang paha. Cawangan anterior membekalkan penambah panjang dan pendek, langsing, dan secara langsung, otot sisir. Penambah panjang dan pendek membawa, flex dan memutarkan paha ke luar. Otot obturator luar yang dialaminya oleh saraf obturator juga berputar paha ke luar. Otot nipis (m Gracilis) memimpin paha dan flexes glen di sendi lutut, rotirovaniya di dalamnya. Selepas cawangan otot, cawangan anterior di bahagian atas paha menjadi hanya sensitif dan membekalkan kulit permukaan dalaman paha.

Perlu diperhatikan variabilitas individu zon pemuliharaan sensitif pada kulit permukaan dalaman paha: sama ada dari pangkat ketiga paha hingga ketiga yang lebih rendah (inklusif), atau dari pangkat ketiga paha ke tengah permukaan dalam tibia. Ini disebabkan oleh fakta bahawa gentian deria dari saraf obturator digabungkan dengan serat yang sama dari saraf femoral, kadang-kadang membentuk batang bebas baru - saraf obturator tambahan.

Sindrom saraf obturator diterangkan oleh ahli bedah Inggeris J. Howship pada tahun 1840 dan ahli neurologi Jerman M. Romberg pada tahun 1848. Lesi saraf obturator paling sering berlaku pada peringkat berikut:

Siaran dari Jurnal ini dengan Tag "Diagnosis Topikal"

Fenomena Diashiz

(atau muat turun) artikel dalam format pdf. melanggar prinsip yang diketahui dalam neurologi klinikal "hubungan antara luka focal...

Sindrom "tangan orang lain"

(atau muat turun) artikel dalam format PDF Sebenarnya. Sindrom tangan "asing" (CSR) adalah fenomena klinikal yang jarang berlaku,...

Hemianopsia homonim

... untuk orang hemianopia yang homonim, setengah dunia semata-mata tidak wujud. Definisi Homo hemiaopsia adalah keadaan yang...

Kecederaan saraf median: fenomenologi klinikal

Menurut kesusasteraan, kekerapan kecederaan terpencil dari saraf median adalah% dari semua jenis kerosakan kepada batang saraf atas badan,...

Infarkasi Lacunar di lembangan vertebrobasilar

Infarksi lacunar dalam lembangan vertebrobasilar (VBB) hasil daripada luka cawangan paramedis yang berasingan arteri vertebra...

Stroke iskemik di kolam arteri serebral posterior

(atau muat turun) artikel dalam format PDF Sebenarnya. Punca ischemic di kolam arteri serebral posterior (ZMA) membentuk, mengikut...

Lumpuh pada otot muka dengan strok (aspek diagnostik perbezaan)

Lumpuh / paresis (prosoparesis) dari otot muka tidak sukar untuk dibentuk, lebih sukar untuk membezakan neuropati utama saraf wajah c...

Pembentukan reticular

KOMPOSISI, STRUKTUR DAN FUNGSI PERUBAHAN RETIKULAR Pembentukan reticular (RF; Latin fopmatio reticularis, reticulum - mesh) adalah...

Tanda-tanda "mata" yang menunjukkan kerosakan otak

Setakat ini, gejala "mata" sebagai tanda kerosakan otak termasuk (A.V. Gorbunov, A.A. Bogomolov, K.V. Khavronina,...