Hernia dinding perut anterior (K43)

Tulang belakang

Hernia incisional (postoperative hernia ventral):

 • menyebabkan halangan tanpa gangren
 • cedera tanpa gangren
 • tidak dapat dikurangkan tanpa gangren
 • mencekik tanpa gangren

Hernia incisional gangrenous

Hernia incisional incisional

Parastomal (colostomy) hernia:

 • menyebabkan halangan tanpa gangren
 • cedera tanpa gangren
 • tidak dapat dikurangkan tanpa gangren
 • mencekik tanpa gangren

Hernia parastomal gangrenous

Parastomalny hernia

Hernia:

 • epigastrik
 • hipogastrik
 • garis tengah
 • garis spigel (perut)
 • di bawah proses xiphoid (subxiphoid)

Mana-mana syarat yang disenaraikan dalam K43.6 tanpa gangren:

 • menyebabkan halangan
 • kurang bernasib baik
 • tidak dapat dibangkitkan
 • terkandas

Sebarang pilihan yang disenaraikan dalam K43.6 dengan gangren

Hernia dinding perut anterior NOS

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Kod ICD hernia terencat

Hernia postoperative ventral: penyebab, gejala dan rawatan

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi anda dengan mengambil 147 rubel setiap hari setiap hari.

Pelaksanaan kemunculan organ dalaman melalui lubang semula jadi dan patologi yang terletak di permukaan abdomen, di bawah permukaan kulit disebut hernia ventral. Biasanya ia menembusi bekas parut yang ada selepas pembedahan. Ciri khasnya dianggap sebagai saiz yang besar. Oleh itu, semakin besar parut pada permukaan abdomen, semakin besar penonjolan.

Fenomena ini, sebagai tambahan kepada pelbagai kecacatan kosmetik, juga membuat perubahan dalam kerja organ-organ dalaman seperti perut, usus, diafragma, dan sistem urogenital.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Seperti yang telah disebutkan di atas, hernia ventralative postoperative terbentuk di kawasan parut, yang muncul selepas pembedahan baru-baru ini dilakukan kepada pesakit. Fenomena ini berlaku akibat melemahkan otot perut. Adalah diperhatikan bahawa kelemahan dianggap penyebab hernia yang paling umum dalam pesakit. Menurut statistik, hernia ventral berada di tempat kedua dari segi kekerapan selepas hernia inguinal.

Hernia postoperative boleh berlaku dalam satu tahun atau dua selepas pembedahan. Ini disebabkan oleh keunikan pemulihan pesakit. Muncul, ia boleh dengan cepat memburukkan keadaan kesihatan manusia. Selalunya, ia dicirikan oleh kesakitan yang teruk.

 • Penyebab patologi
 • Gejala dan diagnosis
 • Klasifikasi saiz hernia
 • Klasifikasi hernia oleh penyakit klinikal
 • Diagnostik
 • Kod ICD 10
 • Rawatan hernia ventralis selepas operasi
 • Pencegahan penampilan hernia postoperative ventral

Penyebab patologi

Doktor mencatatkan beberapa sebab hernia ventralifal selepas operasi. Ini termasuk:

• Kemunculan keradangan pada luka dan penembusan jangkitan ke dalamnya;

• Kehadiran nanah di rongga jahitan. Sebab ini sangat jarang berlaku. Penampilannya bergantung pada usia pesakit, kehadiran patologi dan keterukan jangkitan;

• Tidak mengikuti diet dan rejimen khas semasa tempoh pemulihan. Parut menjadi lebih padat selepas 7-10 hari selepas operasi, dan akhirnya ia terbentuk enam bulan selepas pembedahan. Sepanjang tempoh pemulihan, jahitan mesti dikekalkan dengan baik;

• Pembangunan diabetes dan kegagalan buah pinggang dalam pesakit. Mereka membawa kepada peningkatan dalam tempoh penyembuhan jahitan itu;

• Penampilan atrofi dalam otot rongga perut;

• Pesakit berlebihan berat badan. Lemak menyumbang kepada bekalan darah terjejas di kawasan perut dan merupakan penghalang kepada penyembuhan normal parut. Juga, berat badan yang berlebihan menyumbang kepada peningkatan tekanan pada parut;

• Jahitan tidak betul;

• Pelaksanaan dinding abdomen yang tamping melalui luka;

• Kehadiran aktiviti fizikal yang berlebihan dalam pesakit selepas pembedahan;

• Kegagalan pesakit menggunakan seluar dalam perubatan yang menyokong. Memakai pembalut perubatan akan membantu menghalang integriti jahitan.

Salah satu sebab yang jarang berlaku untuk pembentukan hernia ventralative postoperative ialah spesialis mempunyai peralatan perubatan dan kemahiran yang berkualiti rendah untuk melakukan campur tangan pembedahan sedemikian.

Juga pada lelaki yang lebih tua, hernia ventral boleh mengakibatkan pembentukan adenoma prostat.

Semua sebab di atas membawa kepada kelemahan otot permukaan perut dan perkembangan penyakit berulang. Sekiranya pesakit tidak berunding dengan pakar, terdapat kebarangkalian proliferasi hernia yang tinggi. Dalam kes ini, hanya pembedahan yang boleh membantu, yang mana pesakit mesti disediakan dengan teliti.

Dalam kes yang lebih maju, doktor perlu melakukan pembedahan kecemasan tanpa latihan khas. Selepas operasi sedemikian, terdapat kebarangkalian tinggi penampilan hernia ventralative postoperative.

Di samping itu, kekurangan latihan khas membawa kepada gangguan fungsi usus yang betul dan peningkatan tekanan intra-perut.

Gejala dan diagnosis

Dengan berlakunya penyakit ini pesakit mengalami kesakitan di kawasan jahitan. Pembentukan tengkorak di kawasan perut menunjukkan perkembangan hernia. Untuk menentukan sendiri hernia, pesakit perlu mengambil langkah-langkah mudah berikut: dalam kedudukan berdiri atau semasa ketegangan abdomen, ia meningkatkan saiz. Sekiranya pesakit berada dalam kedudukan yang berbaring, hernia berkurang dan kurang jelas.

Dengan penampilan awal hernia, ia tidak dapat dilihat atau tidak kelihatan sama sekali. Rayuan pada peringkat ini kepada pakar membawa kepada penyingkiran pendidikan tanpa campur tangan pembedahan. Peningkatan dalam pendidikan dalam saiz membawa kepada kesakitan dan ketidakselesaan seseorang di kawasan jahitan.

Dengan pemeriksaan luaran, penonjolan kelihatan jelas. Apabila pesakit melakukan apa-apa tindakan mudah yang menyebabkan peningkatan tekanan pada rongga perut, ia mengembangkan gejala seperti batuk. Apabila mengangkat pelbagai objek berat dan melakukan pelbagai latihan, sakit muncul.

Di samping itu, pesakit sering bimbang tentang kehadiran bunyi yang tidak normal di dalam perut. Kekurangan rawatan hernia yang tepat pada masanya boleh membawa kepada perkembangan penyakit berbahaya seperti peritonitis.

Selain itu, perlu diberi perhatian beberapa tanda yang menunjukkan adanya pesakit dengan hernia ventral. Ini termasuk:

1. Kehadiran pelbagai jenis kerusi - dari satu sama lain;

2. Mual dan muntah;

3. Kehadiran rasa sakit di perut;

4. Penampilan protrusi pada dinding abdomen dalam kedudukan terdedah.

Oleh itu, apabila salah satu gejala di atas muncul, pesakit perlu segera memaklumkan kepada pakar. Adalah diperhatikan bahawa kekurangan rawatan untuk menonjol boleh menyebabkan seseorang mati.

Dari sudut pandang perubatan, hernia seperti itu diklasifikasikan oleh diameter dan penyakit klinikal.

Klasifikasi saiz hernia

Klasifikasi hernia oleh penyakit klinikal

Dia dari satu ke berulang berulang. Juga, hernia diklasifikasikan oleh pakar-pakar sebagai reducible dan tidak boleh dibatalkan atau sebahagiannya boleh diterbalikkan. Di samping itu, ia adalah: dicekik, berlubang, sebahagian atau penuh pelekat.

Diagnostik

Diagnosis tidak akan menyebabkan sebarang kesulitan untuk pakar. Apabila melakukan pemeriksaan luaran dan palpasi kawasan masalah, doktor akan dapat mendiagnosis dengan tepat. Jika pesakit mempunyai berat badan berlebihan yang banyak, maka kaedah diagnostik tambahan mungkin diperlukan. Ini termasuk ultrasound, resonans magnetik dan tomografi terkomputer.

Kod ICD 10

Mengikut klasifikasi penyakit antarabangsa 10 revisi hernia ventral mempunyai kod K-143. Hernia adalah tumor lembut yang dilokalisasi di kawasan parut pasca operasi. Ia boleh dilihat walaupun kepada orang biasa tanpa peranti khas. Sekiranya pesakit terletak di belakangnya, maka tumor menjadi tidak ketara atau berubah dengan ketara.

Oleh itu, hernia ventral muncul berhampiran garis putih abdomen, pusar, atau berhampiran podloho yang betul. Sekiranya operasi itu dijalankan di kawasan hati atau pundi hempedu dikeluarkan, hernia boleh terbentuk di hypochondrium terutamanya di sebelah kanan.

Rawatan hernia ventralis selepas operasi

Pakar ambil perhatian bahawa terdapat hanya satu cara untuk menghilangkan hernia ini - pembedahan. Pada masa ini, ubat belum mencipta kaedah lain untuk menghilangkan hernia. Sekiranya pesakit berharap bahawa ia akan lulus secara bebas, harus diperhatikan bahawa pendapat ini salah. Semakin cepat operasi dilakukan, semakin mudah dan cepat anda dapat menyingkirkan penyakit ini. Diagnosis awal dan rawatan yang tepat pada masanya juga menghalang kemunculan pelbagai komplikasi selepas pembedahan.

Ramai pesakit menyedari bahawa memakai seluar dalam perubatan yang khusus akan membantu menghilangkan hernia. Pendapat ini salah. Sekiranya hernia telah muncul, hanya campur tangan pembedahan yang akan membantu menghilangkannya.

Pada masa ini, terdapat beberapa jenis pembedahan untuk hernia postoperative ventral. Mereka hanya dipilih oleh pakar berdasarkan ukuran pendidikan pesakit dan kesihatan umum.

Jenis-jenis operasi hernia

Penggunaan plastik ketegangan Digunakan untuk mengeluarkan hernia kecil. Ia didasarkan pada jahitan kecacatan menggunakan tisu pesakit dengan benang yang tidak dapat diserap. Prosedur ini sangat mudah, tetapi terdapat kebarangkalian tinggi berulang.

Penggunaan hernioplasti yang tidak ditegangan biasanya digunakan untuk hernia berukuran besar. Bersama beliau, pakar melakukan penghapusan protrusi dan pemasangan prosthesis mesh khas. Selepas pembedahan, jaringan itu terlalu besar dengan tisu manusia.

Menggunakan kaedah laparoskopik Pada masa ini dianggap kaedah paling maju untuk menghilangkan hernia. Di kawasan masalah adalah beberapa punca kecil. Di tempat kejadian gerbang hernia, pemindahan jaringan dipasang. Ia membantu menguatkan dinding abdomen.

Adalah diperhatikan bahawa penggunaan hernioplasty yang tidak bertentangan menyumbang kepada pemulihan pesakit pesat dan penghapusan sepenuhnya kemungkinan berlakunya pengulangan dan komplikasi. Kelemahan penting prosedur ini adalah kos operasi yang tinggi dan kemungkinan perekat pada pesakit.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Oleh itu, penyebab utama pembedahan bukan sahaja pembetulan dinding permukaan perut, penghapusan hernia dan penutupan plastik kecacatan, tetapi juga pengecualian kemungkinan pergantian seperti penahanan dan coprostasis.

Pencegahan penampilan hernia postoperative ventral

Kaedah ini biasanya digunakan semasa pemulihan pesakit selepas pembedahan. Mereka terdiri daripada pemakaian wajib oleh pesakit pembalut perubatan. Ia menghalang kemunculan organ-organ dalaman dari rongga perut di bawah kulit. Dalam beberapa kes, memakai pembalut tidak disyorkan untuk pesakit. Ini biasanya berlaku dalam kes berikut:

• Dengan keadaan serius pesakit umum;

• Sekiranya pesakit berada pada usia tua atau tua;

• Wanita, semasa kehamilan;

• Dengan kegagalan jantung, buah pinggang atau hati;

Juga, operasi tidak dijalankan sekiranya pesakit itu menulis penepian bertulis itu.

Sebagai pencegahan, pesakit disyorkan untuk melakukan senaman ringan. Ini akan membantu untuk sentiasa menjaga otot permukaan abdomen dengan baik. Sekiranya pesakit mempunyai berat badan yang berlebihan, perlu melawannya. Doktor mengesyorkan bahawa semua pesakit hanya makan makanan yang betul, menghapuskan tabiat buruk.

Semasa tempoh pemulihan, pesakit tidak harus terlalu ketegangan di dalam bilik tandas. Di samping itu, dalam tempoh ini, pesakit harus mengikuti semua cadangan doktor yang hadir dan memakai seluar perubatan sokongan tanpa gagal.

Rawatan postoperative hernia ventral adalah proses yang sangat sukar. Pada masa ini, untuk membuangnya menggunakan peralatan perubatan moden. Dengan itu, anda boleh menyingkirkan sebarang jenis hernia yang dilokalisasi di bahagian-bahagian tubuh manusia yang berlainan.

Operasi dijalankan hanya oleh pakar bedah berkemahiran tinggi dengan pengalaman luas di hospital khas profil pembedahan umum. Semua ini menghilangkan kemungkinan komplikasi dan kambuhan selepas pembedahan.

Lajur tulang belakang Epidurit

Oleh kerana jangkitan atau disebabkan oleh proses autoimun, keradangan ruang epidural tulang belakang kadang-kadang berkembang. Ini adalah nama tisu penghubung yang longgar yang terletak di antara vertebra dan dura mater dari saraf tunjang. Keradangan itu, atau epidurit, sangat berbahaya, kerana ia membawa kepada kekalahan akar saraf dan boleh menyebar ke otak. Oleh itu, kod ICD untuk epiduritis adalah sama seperti meningitis.

Penyakit dalam bentuk akut menyebabkan penderitaan yang besar kepada pesakit. Tetapi jika rawatan yang diperlukan tidak dijalankan, ia menjadi kronik. Ini sangat berbahaya, kerana seseorang boleh melegakan sakit belakang yang tidak kerap ini secara bebas, tanpa berunding dengan doktor. Dan tanpa rawatan, epiduritis tulang belakang boleh membawa maut.

Punca penyakit ini

Proses keradangan tulang belakang tidak pernah berkembang seperti itu. Selalunya ia adalah komplikasi penyakit serius yang lain. Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan epiduritis:

 • batuk kering tulang belakang;
 • osteomyelitis;
 • kecederaan tulang belakang;
 • pelbagai penyakit berjangkit atau kehadiran fungus purulen dalam badan;
 • tindak balas autoimun badan;
 • hernia intervertebral;
 • pembedahan atau tusuk tulang belakang, yang mana jangkitan memasuki ruang epidural.

Kebanyakan keradangan berlaku disebabkan adanya jangkitan. Dan tidak semestinya proses purulen berlaku berhampiran tulang belakang, bakteria, yang paling sering staphylococcus, masukkan ruang epidural dengan aliran darah. Oleh itu, epiduritis tulang belakang boleh berkembang akibat penyakit kulit purulen, abses paru-paru, luka cecair gigi, stomatitis purulent, tonsilitis, penyakit ginekologi.

Jenis epidurit

Klasifikasi pelbagai penyakit bergantung kepada lokasi dan sifat keradangannya. Paling sering dibezakan antara epidurit akut dan kronik. Bentuk purulen penyakit ini kurang umum, apabila fokus jangkitan adalah setempat dan terletak pada 1-3 vertebra. Epidurit purulen sangat berbahaya kerana ia memerah bahan lembut saraf tunjang dan menyebabkan pelbagai gangguan saraf.

Bentuk resah penyakit ini dicirikan oleh perkembangan proses peradangan di seluruh tulang belakang atau dengan kehadiran beberapa penyakit jangkitan. Dalam sesetengah kes, selepas rawatan pembedahan cakera herniated, epiduritis cicatricial boleh berkembang. Ia menyebabkan kesakitan yang menyakitkan pada pesakit. Oleh itu, adalah penting untuk mencegah perkembangan perekatan bekas luka, agar tidak membengkak.

Selalunya, keradangan berkembang di mana terdapat lebih banyak tisu lemak. Oleh itu, penyakit itu dilokalisasikan di tulang belakang toraks atau lumbar bawah. Di samping itu, epidurit boleh menjadi satu atau dua hala.

Gejala penyakit

Penyakit ini biasanya bermula dengan akut: suhu meningkat, menggigil dan sakit kepala muncul. Keadaan umum pesakit semakin teruk. Kerana mampatan meninges dengan tisu meradang, gejala meningeal diperhatikan: leher kaku, takut bunyi ringan atau kuat. Mana-mana jenis epiduritis juga mempunyai gejala berikut:

 • kesakitan tajam yang teruk di tulang belakang, merosakkan apabila bergerak, batuk atau bersin;
 • sakit boleh diberikan pada anggota badan;
 • selepas beberapa waktu, kelemahan atau kebas kelamin otot kaki berkembang;
 • fungsi gangguan organ pelvik.

Bagaimana penyakit itu didiagnosis

Sangat sukar untuk membuat diagnosis yang betul, kerana simptom penyakit itu mirip dengan spondylitis, myelitis, abses atau tumor. Terutamanya sukar untuk mendiagnosis epidurit kronik. Dengannya tiada perubahan dalam ujian darah atau radiografi. Penyakit ini paling baik didiagnosis oleh tusukan tulang belakang atau ujian liquorodinamik.

Dengan pemampatan tulang belakang yang kuat, terdapat pergerakan dan kesakitan yang terhad apabila mengetuk vertebra terjejas. Untuk diagnosis, CT, MRI dan myelography juga digunakan.

Rawatan epiduritis

Selepas diagnosis, prognosis perjalanan penyakit bergantung kepada rawatan yang ditetapkan dengan betul. Ia bermula dengan penghapusan penyebab proses keradangan. Ia adalah perlu untuk menyembuhkan semua penyakit jangkitan, tetapi jika epiduritis disebabkan oleh hernia, maka ia akan dikeluarkan.

Rawatan utama penyakit ini adalah membersihkan ruang epidural daripada nanah. Untuk saliran ini dijalankan. Selepas terapi ubat ini ditetapkan. Dadah utama untuk merawat penyakit ini adalah antibiotik, contohnya, ampicillin atau ubat sulfa. Untuk melegakan sakit glukokortikoid yang diberikan. Pesakit semasa rawatan memerlukan rehat tidur dengan sekatan latihan fizikal.

Selepas kehilangan keradangan, sangat penting bahawa terapi ditugaskan untuk memulihkan tulang belakang. Ini mungkin fisioterapi atau rawatan spa.

Dengan diagnosis tepat pada masanya dan rawatan yang betul, penyakit ini cepat berlalu. Tetapi jika pesakit tidak pergi ke doktor, tetapi cuba untuk melegakan kesakitan sendiri, proses purulen boleh menyebabkan gangguan neurologi yang serius, meningitis, dan juga kematian.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan mengenai sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan

Kod hernia ventralative postoperative mkb 10

Apakah kontraksi Dupuytren dan rawatan penyakit?

Tiada keradangan atau kekurangan vitamin boleh mencetuskan permulaan penyakit seperti kontraksi Dupuytren.

Diagnosis dibuat jika perubahan cicatricial di tapak kaki atau kaki dan transformasi tendon telah bermula.

Apa penyakitnya

Semasa peningkatan serius pada tisu penghubung, tendon menjadi lebih kecil dalam ukuran, yang dari waktu ke waktu dapat mengakibatkan kehilangan keupayaan untuk flex atau meluruskan jari. Tisu otot mengeras. Jika anda tidak meminta bantuan dalam masa yang singkat, proses itu tidak dapat dipulihkan. Akibatnya, tangannya cacat dan berhenti berfungsi.

Penyakit ini ditemui dan diterangkan secara terperinci oleh pakar bedah di klinik Perancis. Di bawah kulit tapak tangan adalah tisu lembut, yang merupakan segitiga, yang dipanggil aponeurosis palmar. Dari atas ia dibahagikan kepada beberapa bahagian, masing-masing, melalui ligamen, bertujuan untuk jari yang berasingan.

Tangan orang yang sihat tanpa masalah boleh bergerak dan bengkok, menahan beban. Sekiranya tisu-tisu tisu telah bermula, fungsi utama tangan dan jari-jari hilang. Biasanya penyakit itu menjejaskan jari-jari kecil atau jari-jari cincin.

Secara perlahan atau cepat, kontraksi Dupuytren boleh berkembang, rawatan dengan remedi dan kaedah rakyat berkesan hanya pada tahap awal perkembangan penyakit. Borang-borang yang sedang berjalan hanya dirawat dengan segera.

Apakah penyebab penyakit ini?

Pakar moden tidak boleh menentukan dengan tepat mengapa kontraksi Dupuytren bermula. Sebab-sebab kejadiannya mungkin yang paling pelbagai:

 • Pelanggaran berlaku selepas kecederaan, kecil, tetapi pembengkakan tendon berterusan, mencubit saraf, atau kerosakan pada rawan ulnar;
 • perkembangan penyakit boleh mencetuskan permulaan proses patologi dalam tisu penghubung seluruh organisma;
 • gen keturunan;
 • keradangan organ tertentu, yang mengakibatkan terjadinya perkembangan tisu penghubung;
 • diabetes mellitus dianggap sebagai salah satu punca kejutan, tetapi setakat ini hipotesis ini belum disahkan oleh doktor.

Harus dikatakan bahawa semua alasan yang disenaraikan untuk kemunculan kontrak Dupuytren tidak boleh dianggap benar dan tidak bersyarat.

Anda akan mengetahui lebih lanjut mengenai punca penyakit dari video:

Doktor di seluruh dunia masih tidak memberikan jawapan yang pasti mengapa patologi ini boleh bermula. Semua hipotesis yang mungkin tidak disahkan secara saintifik, tetapi hanya ramalan. Pada masa yang sama, para doktor pasti bahawa kontraktor kontraktual Dupuitren dapat dengan mudah disembuhkan pada waktunya. Rawatan tanpa pembedahan mungkin hanya pada tahap awal perkembangan penyakit.

Bagaimanakah penyakit itu muncul?

Tidak mustahil untuk tidak menyedari bahawa proses yang tidak menyenangkan telah bermula di kaki atau tangan. Manifestasi pertama penyakit - fasih.

Satu simpul yang dipadatkan muncul di telapak tangan, yang disertai dengan perasaan bahawa ada sesuatu yang membentang di bawah kulit, loceng penggera.

Ia perlu bekerja dengan jari, membongkok dan meluruskannya. Sekiranya kesukaran dirasakan, segera kepada pakar bedah.
Biasanya, orang tidak faham bagaimana penyakit ini berbahaya, dan mereka terlepas manifestasi pertama penyakit ini. Dari masa ke masa, saiz nodul pada permukaan sawit meningkat. Kulit menjadi kasar, sangat padat, perekat kelihatan dan tubercles yang menonjol. Cuba meluruskan jari yang terjejas, seseorang merasakan ketidakselesaan yang jelas. Sesetengah orang berasa sakit, bukan sahaja di tangan, tetapi juga di bahu.

Tahap perkembangan penyakit ini

Pakar bedah dan ahli ortopedik, menerangkan apa kontraktor Dupuytren (kod untuk MKB 10 M 72.0), membezakan empat darjah perkembangan penyakit ini.

  Pertama, titik padat kecil tiba-tiba muncul di telapak tangan, dan selepas itu ia mula berkembang. Nodul boleh meningkat kepada diameter sentimeter. Jika anda melihat dengan teliti, anda boleh melihat tugas berat.

Apabila menekan pada tumpuan penyakit, pesakit tidak akan merasa sakit.

Sebagai peraturan, tahap kontraksi pertama dirawat tanpa pembedahan. Banyak kaedah popular adalah berkesan.

 • Untuk ijazah kedua dicirikan oleh peningkatan fokus nodular dan desensitisasi kulit. Berat menjadi lebih sukar. Proses melekat bermula pada kelapa sawit, akibat dari banyaknya lipat dan depresi muncul. Dalam tahap kedua penyakit ini, sukar untuk meluruskan jari, ia sedikit bengkok dalam phalanx yang lebih rendah.
 • Ijazah ketiga adalah berbahaya dan tidak menyenangkan dalam rawatan. Berat telah berkembang menjadi falanx tengah atau kuku. Sendi metacarpophalangeal sangat bengkok, pergerakannya terhad. Luruskan jari, cekung ke dalam, mustahil. Semua ini disertai dengan sakit, selalunya terdapat keseleo.
 • Jika penyakit itu dicetuskan ke tahap keempat, apabila tisu lembut dan nekrosis otot yang lengkap telah berlaku, doktor biasanya menetapkan amputasi anggota badan.

  Tidak ada alternatif, sekiranya kontrak Dupuytren sedang berjalan, operasi tidak dapat membantu mengembalikan kerja tangan dan jari, ia tidak dapat pulih semula.

  Diagnosis penyakit dan pemeriksaan oleh doktor

  Setelah disyaki penyakit ini, anda perlu melawat ahli traumatologi dengan ortopedik. Doktor dengan bantuan jari merasakan tempat dengan bundle dan mengungkapkan tali. Pastikan untuk memeriksa jari, memeriksa mobiliti mereka. Menilai gambar klinikal, dia akan dapat mengatakan bagaimana penyakit itu berlanjutan.

  Sekiranya doktor meragui ketepatan diagnosis, pesakit itu juga menetapkan x-ray tangan. Analisis untuk masa depan rawatan tidak ditetapkan.

  Rawat penyakit secara konservatif atau dengan pembedahan. Ia semua bergantung pada berapa banyak kontrak Dupuytren yang berlangsung.

  Rawatan selepas pembedahan, ulasan pesakit yang pengesahan langsung, tidak kurang penting. Sekiranya anda mengembalikan penyakit dan kehilangan perkembangannya, anda boleh kehilangan jari atau keseluruhan berus.

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan SustaLife. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Rawatan konservatif terhadap kontrak

  Rawatan konservatif sesuai untuk pesakit-pesakit yang hanya mempunyai tanda-tanda awal penyakit atau didiagnosis dengan tahap penyakit yang tidak disengajakan. Biasanya menetapkan rawatan berikut:

   menasihatkan rawatan topikal dalam bentuk fisioterapi termal, mengukus herba, gimnastik, yang akan membantu meregangkan otot-otot palmar;

  Baca lebih lanjut mengenai rawatan fisioterapi di sini...

 • jika jari-jari telah mula bengkok ke telapak tangan anda, disarankan untuk memakai lengan panjang yang boleh dilepaskan untuk malam (tidak dipakai pada siang hari), tugas yang membongkar jari semasa tidur;
 • Pada pesakit yang sakit disertai dengan sakit, doktor akan menetapkan pentadbiran ke nodule ubat sakit dengan hormon dalam komposisi. Sekatan ini berlangsung secara purata 1.5-2 bulan.
 • Perlu difahami bahawa rawatan konservatif tidak melegakan, tetapi hanya menghentikan perkembangan penyakit.

  Rawatan peringkat awal penyakit di rumah

  Bertegas bahawa dengan bantuan kaedah yang popular di peringkat awal pembangunan boleh menyembuhkan kontraksi Dupuytren. Rawatan di rumah benar-benar mempunyai kesan positif terhadap keadaan pesakit. Tetapi semua manipulasi perlu dijalankan hanya selepas perundingan perubatan.
  Berdasarkan tinjauan banyak pesakit yang telah mengalami penyakit yang tidak menyenangkan ini, kaedah tradisional berikut yang mempunyai kesan positif terhadap penyembuhan boleh dibezakan:

  • Mandi pagi dan petang berdasarkan herba, terutamanya penyerapan chamomile dengan garam (nisbah 2: 1);
  • 300 ml minyak tanah dicampurkan dengan jumlah minyak sayuran yang sama, kemudian digabungkan dengan lada merah (7 keping), dituangkan selama 12 hari - tangan gosok dalam jisim yang disiapkan tiga kali sehari, selepas prosedur anda harus memakai sarung tangan yang hangat;
  • Adalah disyorkan untuk flex dan melepaskan jari-jari secara intensif setiap hari - senaman tersebut berguna untuk aponeurosis.
   Apakah senaman lain yang berguna untuk penyakit ini, lihat video:

  Suntikan Collallisin Hebat

  Pakar bedah moden selepas pelbagai eksperimen dan pemerhatian telah menemui cara yang boleh dilakukan tanpa pembedahan untuk menyingkirkan penyakit kaki dan palma ini. Kontraksi Dupuytren sedang dirawat dengan collialisin. Suntikan dengan dadah, dicairkan dengan novocaine, disuntik ke dalam tali, fikiran nod, dan sehari selepas tindakan dadah, meregangkan dan melepaskan tali dari tisu lembut dilakukan.

  Dalam kes ini, jari-jari sepenuhnya melepaskan, menjadi berfungsi.

  Pesakit diletakkan pada lendir yang mesti dipakai selama sekurang-kurangnya seminggu.
  Bagaimana prosedurnya, lihat video:

  Suntikan Collalizin adalah alternatif yang baik untuk mengubati penyakit yang tidak menyenangkan itu. Tetapi doktor tidak mengesyorkan kaedah ini untuk pesakit yang lebih tua. Untuk bekerja dengan berhati-hati jika ke-3 dan terutamanya ijazah ke-4 diturunkan semasa diagnostik.

  Pembedahan dan pembedahan pasca operasi

  Satu-satunya kaedah yang terbukti dan sepenuhnya dipelajari dari pelepasan lengkap dan bebas masalah daripada penyakit dianggap sebagai operasi. Ramai pesakit tidak bersetuju dengan prosedur ini untuk masa yang lama, memikirkan bahawa dengan bantuan kaedah perubatan tradisional, gimnastik tangan sendiri akan menjalani kontrak Dupuytren.

  Ubat-ubatan sendiri kadang-kadang hanya memburukkan keadaan dan mempercepatkan perkembangan kecacatan aponeurosis, yang boleh menyebabkan kehilangan jari.

  Ia dilakukan di bawah anestesia umum.
  Sekiranya penyakit itu tidak bermula semasa pembedahan, pakar bedah akan mengeluarkan ekzos pada tisu dan cuba meluruskan jari.

  Selepas luka itu disuntik, lengannya dipasang dengan plaster sehingga palma menyembuhkan dengan baik dan jari-jari tetap berada di kedudukan yang lurus. Jahitan boleh dikeluarkan selepas 1.5 minggu.

  Pemulihan selepas pengambilan kontrak Dupuytren sangat penting bagi pesakit.
  Fakta adalah bahawa tidak seorang pakar bedah tunggal akan menjamin bahawa penyakit itu tidak akan mengingatkan dirinya lagi selepas bertahun-tahun atau dekad. Selepas jahitan dan pembalut dikeluarkan, adalah perlu untuk kerap melibatkan diri dalam gimnastik khas, dan juga berkunjung ke doktor secara berkala. Sekiranya sedikit kecurigaan terhadap ubah bentuk berulang aponeurosis, operasi dapat diulangi.

  Tidak mustahil untuk memberitahu dan memberi apa-apa ramalan tentang betapa cepatnya penyakit itu berlaku.

  Sesetengah orang merasa sangat selesa selama beberapa dekad, tidak mengesyaki bahawa mereka mengalami kontraksi Dupuytren. Dalam yang lain, penyakit itu, dengan cepat berkembang, dalam beberapa bulan selepas penampilan nodul, memerlukan campur tangan pembedahan segera.
  Terdahulu serangan ini dikenal pasti, lebih mudah untuk menyembuhkannya tanpa pembedahan.

  Vertebrogenic lumbodynia: penerangan tentang penyakit dan kaedah rawatan

  Dalam perubatan moden, istilah "lumbodynia" menjadi lebih biasa. Tetapi takrif yang jelas mengenai jenis penyakit, konsep itu tidak memberi. Diagnosis "lumbodynia" bermaksud istilah kolektif yang merujuk kepada semua penyakit yang melibatkan sakit di bahagian bawah punggung. Berdasarkan prinsip ini, patologi mempunyai kod tersendiri mengikut ICD 10 - M54.5. Ini adalah bagaimana setiap penyakit belakang dikodkan, yang disertai dengan gejala yang berkaitan dengan kesakitan di rantau lumbar.

  Walau bagaimanapun, rumusan diagnosis ini menunjukkan kod ICD 10 ini hanya sebagai pendapat awal doktor. Dalam kesimpulan akhir, selepas hasil kaji selidik, penyebab utama lumbalgia dicatatkan di bawah kod pertama di bawah kod lain, dan istilah itu sendiri digunakan untuk menentukan komplikasi.

  Apakah jenis penyakit yang mendasari sindrom patologi ini? Sebab-sebab yang membawa kepada kesakitan pesakit mungkin mempunyai asal yang berbeza. Selalunya patologi timbul disebabkan oleh osteochondrosis, tetapi masalah ini juga timbul disebabkan oleh tumor, kecederaan, dan keadaan autoimun. Oleh itu, prognosis dan rawatan akan bersifat individu, bergantung kepada punca akar sindrom kesakitan. Setiap pesakit yang mengidap lumbodynia perlu didiagnosis sepenuhnya, serta terapi etiologi, yang dilantik oleh pakar dalam patologi asas.

  Butiran mengenai penyakit ini

  Penyebab utama sakit belakang adalah proses degeneratif-dystrophic di tulang belakang. Oleh itu, sebarang patologi cakera intervertebral yang membawa kepada mampatan akar tulang belakang dan disertai dengan gejala ciri dipanggil lumbodynia vertebral. Penyakit ICD 10 mempunyai kod M51, yang mencerminkan perubahan struktur dalam tisu tulang akibat osteochondrosis. Diagnosis itu menyiratkan meletakkan secara langsung di barisan hadapan proses degeneratif-dystropik, yang membawa kepada sindrom kesakitan.

  Gejala utama lumbodynia vertebra adalah sama dengan manifestasi dorsopati tempatan. Mereka boleh diwakili seperti berikut:

  • kesakitan lumbar;
  • penyinaran kesakitan di kaki dan pantat;
  • pergerakan terhad pada tulang belakang lumbar;
  • ketegangan otot tempatan di kawasan yang terjejas;
  • gangguan busur dalam bentuk kepincangan;
  • perubahan kepekaan dan pemuliharaan ekstrem yang lebih rendah sehingga paresis atau lumpuh.

  Perbezaan utama antara lumbodin vertebral adalah kehadiran penyinaran kekal, ketiadaan mabuk umum dan tindak balas suhu, walaupun dengan sindrom kesakitan yang ketara.

  Kesakitan boleh menjadi akut atau sakit, kronik, satu sisi atau simetri, dan dalam keterukan ia boleh menjadi ringan, sederhana atau teruk. Ia sentiasa berkurangan semasa rehat atau ketika mengambil postur yang selesa, ia meningkat dengan pergerakan. Lumbodynia unilateral - sebelah kanan atau kiri - berlaku dalam proses degeneratif-dystrophik tempatan dengan mampatan akar saraf yang sesuai.

  Ciri-ciri berikut adalah ciri-ciri lumbodynia vertebrata akut:

  • secara tiba-tiba, lebih kerap selepas usaha fizikal yang sengit;
  • sindrom kesakitan;
  • kemustahilan gerakan aktif di belakang atau batasan serius mereka;
  • penyinaran parah di kaki, yang membawa kepada fakta bahawa pesakit terpaksa berbaring;
  • walaupun keterukan gejala, keadaan keseluruhan tetap memuaskan.

  Kesakitan akut selalu digabungkan dengan sindrom musculo-tonik. Yang terakhir ini dicirikan oleh sekatan tajam pergerakan aktif di belakang dan anggota bawah. Intipati sindrom terletak pada ketegangan serat otot yang dialami oleh akar tulang belakang yang rosak. Akibatnya, nada mereka meningkat, sehingga sukar untuk fungsi normal anggota badan. Masalahnya berlaku lebih kerap di sebelah kanan atau kiri, tetapi boleh menjadi dua hala.

  Lumbodynia vertebrata kronik berlaku selama bertahun-tahun dan beberapa dekad, kadang-kadang mengingatkan dirinya dengan sensasi yang menyakitkan. Gejala biasa:

  • sakit atau kesakitan punggung sederhana;
  • penyinaran yang lemah di kaki, diperparah oleh keterukan selepas hipotermia atau penuaan fizikal;
  • sindrom otot-tonik dinyatakan sedikit;
  • pesakit masih dapat bekerja, tetapi proses degeneratif-dystrophik semakin berkembang;
  • Perubatan anestetik diperlukan, tetapi ketidakselesaan itu hilang dan tidak sepenuhnya lulus.

  Diagnosis lumbodynia kronik mudah disahkan oleh resonans magnetik atau tomografi yang dikira, di mana perubahan tulang dan rawan tertentu jelas kelihatan sehingga pembentukan hernia. Rawatan penyakit mengambil masa yang lama, tetapi tugas utama adalah dengan cepat melegakan kesakitan. Untuk tujuan ini, ubat anti-radang nonsteroid (NSAIDs), analgesik, relaxants otot dan anxiolytics digunakan.

  Pelengkap nat kompleks terapeutik. senaman dan fisioterapi. Bagaimana untuk merawat lumbodia vertebra dengan sindrom kesakitan berterusan? Biasanya, keadaan ini berlaku apabila stenosis organik saluran tulang belakang, yang dikaitkan dengan protraksi hernia. Oleh itu, dengan kesakitan berterusan, pendekatan pembedahan untuk rawatan digunakan - dari sekatan anestetik setempat kepada penjagaan klinikal dalam bentuk laminektomi.

  Lumbar lumbodynia

  Terdapat beberapa punca kesakitan pada tulang belakang yang lebih rendah. Lumbodynia dikaitkan dengan keadaan patologi berikut:

  • proses degeneratif-dystrophik - osteochondrosis tulang belakang (punca yang paling biasa);
  • tumor tulang dan tisu saraf, setempat di lumbar;
  • metastasis kanser di tulang belakang;
  • proses autoimun - ankylosing spondylitis, arthritis rheumatoid;
  • anomali kongenital struktur rangka;
  • patologi otot - myositis atau lesi autoimun.

  Oleh kerana penyebab utama lumbodynia adalah osteochondrosis tulang belakang, gejala utama dikaitkan dengannya. Manifestasi tipikal termasuk:

  • sakit belakang di kaki;
  • gejala klasik ketegangan yang dikaitkan dengan hipertonik otot (Lasegue, Bonnet, Wasserman);
  • kesukaran berjalan;
  • mobiliti terhad di bahagian bawah;
  • menyatakan ketidakselesaan emosi.

  Dengan kekalahan tulang belakang yang dikaitkan dengan tumor, rasa sakit itu berterusan dan diucapkan. Mereka tidak berpanjangan di bawah pengaruh NSAID konvensional, dan untuk penyingkiran memerlukan penggunaan analgesik narkotik. Terdapat mabuk yang jelas dengan penurunan selera makan, kulit pucat dan penurunan berat badan. Di rantau lumbar, terutamanya terhadap latar belakang penurunan berat badan, adalah mudah untuk melihat tumor, yang tidak bergerak apabila ia terapung, adalah padat ke sentuhan.

  Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan SustaLife. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
  Baca lebih lanjut di sini...

  Dalam lesi kronik tulang belakang, gejala-gejala tidak begitu ketara jika proses itu dalam pengampunan. Walau bagaimanapun, ia terus berkembang, yang pada latar belakang penyejukan atau beban sengit menyebabkan kemerosotan. Lumbodynia kronik dalam tempoh ini berbeza sedikit daripada serangan sakit akut. Tetapi disebabkan hakikat bahawa penyakit itu bertahan lama, rawatan itu ditangguhkan, dan kadang-kadang memerlukan pembetulan segera. Lyumbalgiya sering berlaku semasa kehamilan, disebabkan peningkatan beban pada tulang belakang. Bagaimanapun, akibat kesan negatif dari banyak dadah pada janin, rawatan mempunyai nuansa dan kesulitan sendiri.

  Jadual di bawah menunjukkan pilihan untuk merawat sakit belakang dalam pelbagai keadaan klinikal.

  Sifat spondylogenic lesi tulang belakang dikaitkan dengan penyakit autoimun. Selalunya ia adalah ankylosing spondylitis, sekurang-kurangnya - dermatomyositis atau rheumatoid arthritis. Rawatan biasanya konservatif, dan sindrom kesakitan boleh dialihkan dengan bantuan kesan gabungan NSAIDs dan sitostatics. Dengan penyelenggaraan imunosupresan, penyakit ini stabil dengan perkembangan yang mantap, tetapi dengan pengekalan tenaga kerja yang panjang. Rawatan dengan ubat-ubatan rakyat hanya memberi kesan sementara yang berkaitan dengan tindakan merendam bahan tumbuhan. Bagaimanapun, terapi seperti ini tidak dapat mempengaruhi tisu tulang dan tulang rawan. Oleh itu, daya tarikan dengan remedi rakyat adalah merosakkan, terutamanya dengan lesi autoimun atau ganas tulang belakang.

  Latihan untuk lumbodynia memberikan kesan yang baik untuk melegakan sindrom sakit dan pemulihan awal pergerakan. Yang paling ketara adalah tindakan mereka semasa proses degeneratif-dystrophic, serta semasa pemulihan selepas pembedahan. Latihan yang digunakan dalam lumbodia vertebra:

  • tangan dan kaki lunges. Memulakan kedudukan - berdiri pada semua empat. Intipati latihan ini secara serentak meluruskan kaki dan lengan di seberang. Tempoh kelas - sekurang-kurangnya 15 minit;
  • gerakan bulat. Memulakan kedudukan - berbaring di belakangnya, kaki lebar bahu, dan tangannya ditekan ke badan. Intipati latihan: menggantikan gerakan anggota bawah ke ketinggian 15 cm dan melakukan gerakan putaran. Latihan dilakukan dengan perlahan. Tempoh pelajaran - sekurang-kurangnya 10 minit;
  • jambatan Latihan klasik untuk osteochondrosis. Intipati terletak pada menaikkan pelvis kerana kekuatan otot anggota, dengan penekanan pada kaki dan siku. Tempoh latihan - sekurang-kurangnya 10 minit;
  • lilit kaki. Kedudukan bermula - berbaring di belakangnya, kaki dilanjutkan di semua sendi, lengan di sepanjang badan. Intipati latihan: adalah perlu untuk membengkokkan kedua anggota bawah pada sendi lutut dan pinggul, dan dengan mengangkat badan mencapai lengan dan mengunci pinggul. Bilangan pengulangan - sekurang-kurangnya 15 sehari;
  • cerun. Latihan berguna untuk menguatkan sistem otot punggung semasa kecemasan atau pengampunan yang menenangkan. Dalam tempoh kesakitan yang teruk, lebih baik untuk meninggalkan pelaksanaannya. Inti latihan adalah untuk membengkokkan tubuh dari posisi berdiri dengan usaha untuk mencapai kaki atau lantai dengan tangan anda. Bilangan pengulangan - sekurang-kurangnya 15 kali sehari.

  Latihan tidak boleh menjadi satu-satunya alternatif kepada rawatan pesakit. Mereka berkuat kuasa hanya bersamaan dengan sokongan perubatan atau pembetulan operasi.

  Jenis kronik

  Walaupun sakit belakang akut adalah biasa, asas lumbodynia vertebra adalah proses degeneratif-dystrophik kronik. Kursus berlarutan penyakit ini mengambil lesi autoimun, di hadapan hernia intervertebral yang tidak berfungsi. Tanda-tanda utama lumbodynia kronik:

  • kesakitan yang berkepanjangan;
  • tempoh kecacatan - sekurang-kurangnya 3 bulan setahun;
  • kesan lemah NSAIDs;
  • peningkatan yang ketara dalam penggunaan hormon, sitostatics dan antidepresan;
  • Tanda-tanda lesi tulang belakang berterusan pada x-ray.

  Kesakitan sering kali unilateral, kurang kerap dua hala, yang dikaitkan dengan mampatan asimetri akar tulang belakang. Sekiranya gejala merebak ke kedua-dua bahagian belakang dan anggota badan yang lebih rendah, maka itu adalah proses tumor atau autoimun. Dalam kes ini, prognosis sentiasa serius, memerlukan peperiksaan terperinci menyeluruh menggunakan resonans magnetik atau tomografi terkomputer. Lumbodynia sebelah kanan lebih umum, kerana daya beban menyebar dengan berbeza. Orang yang betul-betul tangan, dan ada majoriti orang-orang seperti itu, cenderung untuk memuatkan separuh badan ini dengan usaha fizikal. Akibatnya, korset otot merosot, dan proses degeneratif-kemudaratan berlanjutan, yang tidak dapat dielakkan membawa kepada sindrom kesakitan sebelah kanan.

  Salah satu jenis luka tulang belakang kronik adalah lumbodynia selepas trauma. Terdapat tanda-tanda kecederaan dalam sejarah, biasanya dalam bentuk patah kompresi atau pembetulan pembedahan. Pengembalian klinikal adalah sukar, kerana perubahan tulang dan sendi organik organik mencegah rawatan yang berkesan dengan cara konservatif. Ahli neuropatologi bersama pakar bedah saraf memberikan bantuan kepada pesakit seperti itu, kerana mereka sering perlu beralih ke taktik rawatan operasi.

  Jenis Vertebral

  Proses kronik atau akut selalunya dikaitkan dengan perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu tulang dan tulang rawan. Ini adalah bagaimana lumboden vertebral muncul di latar belakang osteochondrosis tulang belakang. Ia mempunyai ciri ciri:

  • kesan yang baik terhadap NSAIDs dan relaxants otot;
  • pemutihan biasa selepas senaman;
  • sekurang-kurangnya 2-3 serangan akut semasa penyakit;
  • perubahan biasa dalam pemeriksaan sinar-x atau magnetik;
  • sering membawa kepada hernia cakera, yang memerlukan bantuan segera.

  Prognosis untuk lumbodynia vertebral biasanya baik. Ini dikaitkan dengan perkembangan perlahan, penggunaan NSAID yang berjaya, serta komplikasi serius yang jarang berlaku seperti paresis anggota badan. Ramai pesakit ke usia tua menggunakan ubat berkala, yang menstabilkan kualiti hidup pada tahap yang boleh diterima. Apabila melakukan gim gimnastik secara tetap, korset otot diperkuat, yang membantu mencegah perkembangan lanjut penyakit. Tugas utama pakar adalah untuk mengekalkan pemerhatian yang dinamik untuk menentukan proses autoimun atau neoplasma yang tepat pada masanya. Dalam ketiadaan mereka, pesakit boleh dirawat untuk hidup dengan ubat-ubatan yang menyokong.

  Jenis spondylogenic

  Kekalahan sendi dan proses intervertebral vertebra adalah asas lumbodynia spondylogenous. Ia adalah selalunya sifat autoimun, kerana ia dikaitkan dengan luka sistemik tulang dan tisu tulang rawan. Lumbodynia yang disengaja disebabkan oleh perubahan dalam ruang intervertebral akibat ubah bentuk sendi. Ini membawa kepada kekalahan akar tulang belakang, dan kemudian saraf sciatic terlibat dalam proses tersebut. Sakit di tulang belakang, bersinar ke kaki dan punggung dengan luka saraf sciatic, dipanggil sciatica. Sindrom kesakitan yang biasa lebih terasa di kaki, yang menjadikannya sukar walaupun untuk pergerakan mudah anggota badan.

  Tanda-tanda biasa lumbodynia spondylogenous sifat autoimun dengan sciatica boleh diwakili seperti berikut:

  • kesakitan teruk di bahagian punggung dan kaki;
  • Had batasan pergerakan yang ketara;
  • demam kecil;
  • ketelusan emosi tajam pesakit;
  • tindak balas parameter darah fasa akut dalam sifat sistemik penyakit;
  • perubahan dua hala pada sendi dengan CT atau MRI.

  Poster menegak pesakit sangat sukar, tetapi apa itu? Ini bermakna bahawa pesakit tidak dapat berdiri dalam posisi berdiri walaupun selama beberapa saat kerana kesakitan paling tajam di kaki. Masalahnya hilang selepas penstabilan perubatan pesakit.

  Rawatan Lumbodynia

  Terdapat dua tempoh dalam aktiviti terapeutik untuk lumbodynia. Apabila kesakitan teruk memerlukan rehat tidur selama beberapa hari, serta menggunakan ubat intensif untuk mengurangkan penderitaan seseorang. Dalam tempoh akut, rawatan berikut digunakan:

  • suntikan analgesik atau NSAID (Diclofenac, Analgin, Ketorolaka);
  • infus vasodilator intravena (Trentala);
  • Penggunaan parenteral atau lisan pesona otot (biasanya Tolperisone);
  • sekatan anestetik tempatan atau analgesik narkotik untuk sindrom kesakitan berterusan;
  • fisioterapi - kuarza atau elektroforesis.

  Dalam pesakit yang mengalami serangan lumbodynia, kesakitan yang teruk kekal selama-lamanya dalam ingatan mereka. Walau bagaimanapun, rawatan sindrom kesakitan tidak berakhir. Adalah penting untuk mengambil ubat-ubatan yang menstabilkan tisu tulang rawan - chondroprotectors. Di hadapan hernia, pembetulan pembedahan ditunjukkan. Daripada pesakit yang sembuh lumbodynia, ramai pesakit yang menjalani laminektomi. Ini adalah cara radikal untuk menghilangkan hernia intervertebral.

  Latihan Pemulihan

  Terapi fizikal adalah bahagian penting rawatan penyakit ini. Walau bagaimanapun, sebelum memulakan latihan, adalah penting untuk menubuhkan penyebab lumbalgia. Sekiranya terdapat keretakan kompresi, maka bed rest dengan aktiviti lembut ditunjukkan. Sekatan Novokainik sering membantu dengan kesakitan yang teruk.

  Set latihan penuh boleh didapati di sini:

  Aktiviti fizikal harus digabungkan dengan kaedah rawatan bukan ubat yang lain. Urut terutamanya berkesan untuk patologi kronik. Sesi beliau lebih baik tidak lebih daripada 2 kali setahun. Bolehkah ada suhu semasa lumbodynia? Soalan ini tidak dapat dijawab dengan jelas. Tidak semestinya tindak balas suhu tinggi, tetapi keadaan subfebril kecil semasa proses autoimun atau serangan emosi yang berlebihan adalah mungkin.

  Rawatan bersama Lebih >> lagi

  Untuk meringankan keadaan, hormon, sitostatics dan psychocorrectors ditetapkan. Tetapi apa antidepresan boleh diambil dalam kombinasi dengan senaman? Menurut pakar neurologi, tidak ada sekatan serius untuk mengambil ubat-ubatan ini. Antidepresan moden boleh digunakan untuk masa yang lama.

  Jenis-jenis sindrom

  Terdapat beberapa keadaan yang biasa untuk lumbodia vertebra. Ini termasuk:

  • sindrom otot dan tonik - berkaitan dengan kerosakan pada serat saraf;
  • gangguan radikal - disebabkan oleh mampatan saraf tulang belakang;
  • luka di sempadan bahagian lumbal dan sakral - L5-S1 (hernia intervertebral);
  • Kerengsaan tulang belakang S1 di sebelah kiri adalah disebabkan oleh kelemahan bingkai otot dan lokasi anatomi dekat serat saraf.

  Tanda-tanda lumbodynia dengan sindrom radikular selalu meningkatkan kesakitan pesakit, kerana manifestasi penyakit merebak ke kaki bawah.

  Lumbalgia dan tentera

  Ramai pemuda muda mengambil berat tentang isu perkhidmatan ketenteraan. Jawapannya tidak boleh jelas, kerana bentuk klinikal lumbodynia yang berbeza diperlakukan secara berbeza oleh doktor pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran. Kanak-kanak lelaki tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam situasi berikut:

  • osteochondrosis biasa dari toraks dan serviks dengan manifestasi yang berterusan dan ketakutan berulang pada tahun ini;
  • dorsopati segmen lumbar dengan gangguan fungsi kaki yang berterusan;
  • herniasi cakera;
  • tumor tulang belakang;
  • sebarang penyakit sistemik.

  Dengan kesakitan kecil atau ketakselarasan yang jarang berlaku pada lumbodia kronik tanpa perubahan pada CT atau MRI, golongan muda dikehendaki berkhidmat dalam tentera dengan beberapa sekatan. Setiap kes lesi tulang belakang individu dirawat secara individu bergantung kepada keparahan perubahan tulang dan tisu tulang rawan.

  Hernia dinding abdomen anterior

  RCHD (Pusat Pembangunan Kesihatan Republik, Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan)
  Versi: Protokol Klinik Kementerian Kesihatan Republik Kazakhstan - 2013

  Maklumat am

  Penerangan ringkas

  I. BAHAGIAN PENGENALAN

  Nama Protokol: Hernia dinding abdomen anterior
  Kod protokol:

  Kod ICD 10:
  Hernia dinding perut anterior (K43)
  Termasuk: hernia epigastrik, incisional (postoperative);
  Tidak termasuk: Hernia inguinal (K40)
  K43.0 Hernia dinding abdomen anterior dengan halangan tanpa gangren.
  Hernia dinding perut anterior: (menyebabkan halangan, tercekik, tidak dapat diatasi) tanpa gangren. Hernia terencat.
  K43.1 Hernia dinding perut anterior dengan gangren. Hernia gangrenous dinding perut anterior.
  K43.9 Hernia dinding abdomen anterior tanpa halangan atau gangren.

  Singkatan yang digunakan dalam protokol:
  VG - hernia ventral;
  GPBS - hernia dinding perut anterior;
  CT - komputer tomografi;
  MRI - pencitraan resonans magnetik;
  PG - hernia selepas operasi;
  SIAG - sindrom hipertensi intra-perut (sindrom petak);
  Ultrasound - ultrasound;
  IPOM - jejaring atas intraperitoneal;
  Teknik pemisahan komponen CST.

  Tarikh perkembangan protokol: 07/05/2013
  Kategori pesakit: pesakit dewasa dengan hernia dinding abdomen anterior.
  Pengguna protokol: doktor-pakar bedah hospital atau pusat pembedahan pesakit luar, menyediakan rawatan pembedahan yang dirancang untuk orang dewasa.

  Definisi

  Hernia dinding perut anterior dan konsep asas yang berkaitan dengannya
  Hernia dinding perut adalah kecacatan kongenital atau yang diperolehi daripada keutuhan musculoaponeurotic dinding perut, yang membolehkan setiap pendidikan menonjol melaluinya, yang di bawah keadaan biasa tidak berlaku di sini.

  Cincin hernia adalah kecacatan kongenital atau yang diperolehi dalam lapisan aponeurotik otot dinding abdomen.

  Kantong hernia adalah sebahagian daripada peritoneum parietal, menonjol melalui cincin hernia.
  Kandungan beg hernia boleh diwakili oleh sebarang organ rongga perut, tetapi paling sering - sehelai omentum atau gelung usus kecil yang lebih besar.
  Kerang kantung sarung adalah lapisan yang meliputi kantung hernia;

  Kehilangan domain (kehilangan domain) - kehilangan kelantangan rongga perut akibat kehadiran organ dan tisu kekal di rongga perut di luar rongga perut dalam kantung hernia. Ia ditentukan apabila kantung hernia menduduki volum> 25% daripada jumlah rongga perut [1]. Kehilangan domain yang ketara apabila hernioplasti yang tidak ditegakkan tidak digunakan boleh menyebabkan perkembangan sindrom sarung abdomen (SIAH).

  Sindrom petak adalah sindrom hipertensi intra-perut (SIAH) [2];

  Kaedah "bebas tegang" (ketegangan bebas) dari hernioplasty GPPS adalah kaedah hernioplasty GPNS menggunakan bahan allomaterial atau autodermoplasti, yang ketara mengurangkan ketegangan tisu di kawasan plastik pintu hernia. Ia termasuk jenis utama penempatan grid: onlay, inlay, sublay dan IPOM;

  Kaedah plastik dengan tisu tempatan (sendiri) dengan GPBS adalah jahitan pintu hernia mengikut prinsip "tepi ke tepi" atau dengan penciptaan duplikat daripada lapisan aponeurotik dan / atau otot dinding abdomen anterior. Untuk hernia yang besar, ia biasanya disertai oleh ketegangan tisu yang ketara dan kehilangan domain dengan perkembangan SIAH;

  Kaedah hernioplasti kombinasi GPBS adalah kaedah hernioplasti dengan silang silang tisu tempatan sendiri mengikut prinsip "kelebihan tepi" atau dengan penciptaan duplikat dengan menguatkan semua bahan (grid) mereka.

  Hernia yang tidak dapat dibedakan adalah hernia inguinal, di mana kandungan kantung hernia tidak dimasukkan ke rongga perut. Dalam kes-kes kronik - disambung, dalam akut - pelanggaran.

  Hernia inguinal yang terkurung adalah hernia yang tidak diset semula dan ditunjukkan oleh gejala ketegangan (gangguan pembuluh darah kandungan hernia) dan / atau halangan usus.

  Hernia primer dinding perut anterior (hernia ventral) (hernia epigastrik, hernia umbilical, hernia paraigali, Spigilia hernia) - hernia dinding perut, tidak dikaitkan dengan insisi pembedahan dan parut.

  Hernia primer berulang dari dinding perut anterior (hernia epigastric berulang, hernia umbilical, hernia paraigali, Spigilia hernia) - pengulangan hernia primer dinding abdomen, yang sebelum ini dirawat oleh salah satu kaedah pembedahan.

  Hernia ventral - istilah ini tidak disyorkan kerana kekeliruan sejarah dengan takrif istilah ini. Sebagai contoh, di Eropah, istilah hernia ventral digunakan dengan istilah hernia selepas bersyarat (incisional), dan di Amerika Syarikat istilah ini digunakan untuk menggambarkan sebarang hernia dinding abdomen anterior, kecuali hernia inguinal.
  Tahap 1a. Walau bagaimanapun, dalam majoriti penerbitan yang termasuk dalam pangkalan data Perpustakaan Cochrane, istilah "ventral" membayangkan hernia primer, sebab yang bukannya hirisan operasi, tetapi istilah "hernia selepas operasi (incisional) menandakan hernia yang terbentuk dalam bidang akses operasi [4].

  Hernia selepas operasi (incisional) adalah apa-apa kecacatan pada dinding perut, dengan atau tanpa tumor seperti tumor dalam luka pasca operasi, yang dapat dilihat atau diselidik semasa pemeriksaan klinikal atau dikesan secara instrumen [5].

  Hernia postoperative (hernia) utama - hernia pada luka pasca operasi, yang tidak pernah dihapuskan melalui pembedahan.

  Hernia postoperative berulang - hernia pada bekas luka pasca operasi, yang sebelum ini dirawat melalui pembedahan.

  Trocar hernia adalah kecacatan pada dinding perut, dengan atau tanpa penonjolan di tapak pemasangan trocar laparoskopik sebelum ini, yang dapat dilihat atau diteliti semasa pemeriksaan klinikal atau dikenal pasti dengan instrumen.

  Nota: protokol ini menggunakan kelas cadangan dan tahap bukti berikut.
  Terdapat satu sistem khas perubatan berasaskan bukti "Oxford" (revised March 2009) dengan tahap bukti (jadual 2), yang ditentukan dengan menganalisis kesusasteraan saintifik, dan memilih tahap cadangan (jadual 3), yang bergantung kepada tahap bukti.
  Tujuan memisahkan cadangan mengikut tahap adalah untuk memastikan ketelusan antara cadangan dan bukti yang dibuatnya.

  Jadual 2. Tahap bukti

  Pelancongan perubatan dan kesihatan di pameran KITF-2019 "Pelancongan dan Perjalanan"

  17-19 April, Almaty, Atakent

  Dapatkan tiket percuma untuk kod promo KITF2019ME

  Pelancongan perubatan dan kesihatan di pameran KITF-2019 "Pelancongan dan Perjalanan"

  17-19 April, Almaty, Atakent

  Dapatkan tiket percuma untuk kod promo!

  Kod promo anda: KITF2019ME

  Pengkelasan

  Klasifikasi klinikal

  Hernia dinding perut anterior dikelaskan kepada:
  1. Utama
  2. Hernia selepas operasi [6].

  Terdapat empat jenis utama hernia primer (ventral):
  - umbilical,
  - kanak-kanak,
  - epigastrik dan
  - hernia garis spihelium [7].

  Hernia selepas operasi (incisional) berkembang di kawasan akses pembedahan, di mana penyembuhan penuh tidak berlaku di kawasan kecacatan pembedahan dinding perut.
  Hernia selepas operasi (incisional) pula dibahagikan kepada
  - utama dan
  - berulang.
  Untuk mengelakkan kekeliruan dalam terminologi, mereka menulis sebagai hernia berulang atau postoperative berulang berulang. Tetapi terdapat satu lagi pendapat umum: kerana hernia primer berulang jatuh ke dalam kumpulan pasca operasi, disarankan untuk tidak menggunakan istilah "hernia selepas bersalin (incisional)" juga untuk mengelakkan kekeliruan.

  Mengambil bahagian di bahagian GPBS yang disebutkan di atas, mengikut klasifikasi Persatuan Hernia Eropah, diubahsuai dan berdasarkan klasifikasi Chevrel dan Ra (Chevrel Ra), yang diterima pakai oleh konsensus di Ghent, Belgium, 2-4 Oktober 2008, membezakan jenis hernia berikut dinding abdomen anterior [5, 9]:
  I. GPBS utama (ventral):
  - median utama GPBS, termasuk epigastrik dan umbilical; Hernia kecil kurang dari 2 cm, sederhana dari 2 hingga 4 cm, lebih besar daripada 4 cm.
  - GPBS utama sisi, termasuk hernia garis Spigil dan lumbar (lumbar). Hernia kecil kurang dari 2 cm, sederhana dari 2 hingga 4 cm, lebih besar daripada 4 cm.
  Ii. GPBS selepas operasi:
  - Hernia medial atau hernia midline (ditandakan dengan huruf M)

  Batasan garis tengah rantau ini ditakrifkan sebagai berikut:
  - tengkorak: proses xiphoid;
  - caudal: tulang kemaluan;
  - lateral: rectus abdominis lateral.

  Pelbagai kecacatan pada dinding perut anterior yang disebabkan oleh satu kepak dianggap sebagai satu hernia. Jika pelbagai kecacatan disebabkan oleh dua atau lebih incisions operasi yang berbeza, mereka harus dianggap sebagai dua atau lebih hernias.

  Hernia lateral (dilambangkan dengan huruf L)
  Batasan kawasan permukaan sampingan ditakrifkan sebagai:
  - tengkorak: tepi gerbang kosta;
  - caudal: kawasan groin;
  - medial: pinggir lateral otot abdominis;
  - pandangan sisi: kawasan lumbar.

  Diagnostik

  Ii. KAEDAH, PENDEKATAN DAN PROSEDUR UNTUK DIAGNOSTIK DAN RAWATAN

  Senarai langkah diagnostik utama dan tambahan

  Major:
  1. Mengumpul anamnesis
  2. Pemeriksaan hernia
  3. Palpation of protrusion hernia dan cincin hernial
  4. Penonjolan hernia hernia
  5. Hernia auskultasi
  6. Pemeriksaan rektum
  7. Lengkapkan jumlah darah
  8. Urinalisis
  9. ECG
  10. Mikroreaction
  11. Ujian darah untuk HIV
  12. Fluorografi
  13. Penentuan glukosa darah
  14. Coagulogram
  15. Tuangan pada telur cacing

  Tambahan:
  1. Spirometry
  2. Hernia ultrasound
  3. ultrasound perut dan pelvis
  4. Kajian radiografi paru-paru dan abdomen
  5. Pengimejan resonans magnetik atau tomografi yang dikira dengan probe Valsalva (Valsalva)
  6. Radiologi herniografi
  7. Irrigoscopy


  Kriteria diagnostik GHG

  Aduan dan sejarah:
  Pesakit yang paling sering mengadu pembentukan seperti tumor dalam parut pasca operasi, separuh daripada kes-kes kesakitan di kawasan penonjolan hernia mungkin berlaku, dan gejala yang berkaitan dengan halangan dan gangren organ dalaman yang tercekik dalam cincin hernia kelihatan kurang kerap.

  Pemeriksaan fizikal:
  Begitu juga dengan primer, majoriti hernia selepas operasi boleh didiagnosis menggunakan riwayat perubatan dan pemeriksaan klinikal. Pada pesakit, biasanya timbul protrusi pada dinding abdomen anterior di kawasan bekas luka pembedahan. Apabila pemeriksaan jari ke tepi hernia sering merasakan kecacatan fascial, walaupun penilaian yang tepat tentang saiz cacat dengan kaedah ini boleh menjadi sukar. Saiz kantung hernia dan kandungan hernia mungkin besar, dan cincin hernia mungkin kecil, terutamanya pada pesakit dengan obesiti, atau pada pesakit selepas beberapa pembedahan abdomen, di mana terdapat banyak pintu hernia kecil. Banyak hernia selepas operasi mungkin tanpa gejala, tetapi dalam 20-50% pesakit hernia disertai dengan kesakitan yang ketara. Palpasi menentukan gejala batuk kejutan, anda boleh mengembang organ-organ dalam kantung hernia yang besar.

  Kajian makmal: biasanya tidak terkawal (tidak rumit) GPPS tidak menjejaskan penunjuk dalam analisis umum darah, air kencing dan parameter makmal lain.

  Kajian instrumental:
  Ultrasound biasanya digunakan untuk mengesahkan diagnosis klinikal. Pemeriksaan ultrabunyi hernia membolehkan anda menentukan parameter cincin hernial, kandungan kantung hernial, peningkatan semasa batuk pesakit.
  Ultrasound yang paling sesuai atau tomografi terkomputer (dengan atau tanpa Valsalva) atau MRI dari kontinjen berikut:
  - Pesakit obes (indeks jisim badan> 35);
  - Pesakit dengan hernia selepas operasi berulang;
  - Pesakit dengan hernia besar dengan kehilangan domain.
  - Pesakit dengan sakit perut, tetapi tanpa hernia yang dikesan secara klinikal.
  Dalam pesakit ini, CT membolehkan penciptaan pembinaan semula tiga dimensi, yang berguna untuk pilihan campur tangan pembedahan.

  Petunjuk untuk nasihat pakar:
  Rundingan ahli terapi dan kardiologi untuk menjelaskan keadaan somatik dan menentukan tahap risiko operasi.
  Pakar onkologi perundingan untuk mengecualikan lesi metastatik dinding abdomen anterior.

  Diagnosis keseimbangan

  Diagnosis pembezaan GPPS
  Tidak seperti GPPS, ketidakselarasan akut luka operasi sutured (abdominal gaping, eventration) adalah air mata yang tajam atau divergensi tepi tepi saraf yang dipancarkan, yang menyebabkan pembentukan kandungan intra-perut melalui kecacatan fascial tanpa kehadiran kantung hernial (peritoneal). Ini biasanya berlaku dalam tempoh 2 minggu pertama penyembuhan luka pembedahan dan selalu membawa kepada pembentukan hernia selepas operasi [12].

  Diagnosis keseimbangan GPPS, terutama yang raksasa, tidak begitu sukar. Kehadiran tengkorak hernia. palpasi cincin hernia, pengoperasian kandungan hernial, definisi gejala positif kejutan batuk sering memberikan data lengkap yang bercakap memihak kepada hernia. Tetapi terdapat penyakit yang memberi gejala yang serupa. Oleh itu, diagnosis pembezaan perlu dilakukan dengan tumor jinak dinding perut (terutamanya lipomas, fibrolipomas, neurofibromas). Neoplasma benign disifatkan oleh pertumbuhan tisu setempat. Perkara biasa antara tumor benigna dan hernia adalah peningkatan mereka sangat perlahan, sindrom kesakitan cukup jelas, dan kajian objektif mendedahkan penonjolan di kawasan abdomen. Perkara utama dalam pembezaan mereka adalah kajian status tempatan. Jadi dengan hernia, gejala-gejala ciri diturunkan: peningkatan penonjolan kepada kedudukan berdiri dan dengan peningkatan tekanan intra-perut, definisi mengenai palpasi penonjolan terutamanya pembentukan konsistensi pelembutan lembut; Kepentingan khusus adalah integriti kandungan kantung hernial, terutamanya dalam kedudukan mendatar, dicirikan oleh gejala positif batuk kejutan, dan sudah tentu salah satu tanda yang paling ciri adalah kemungkinan palpation cincin hernial. Pengesanan gemuruh semasa palpation tujahan dan warna tympanic semasa perkusi menunjukkan bahawa kandungannya adalah gelung usus. Dan bagi lipoma, fibrolipus, neurofibromas, keteguhan saiz dalam kedudukan badan apa pun, ketumpatan pembentukan, yang ditentukan oleh palpation, ketidakstabilan pembentukannya (bebas ditarik balik dalam lipatan kulit), kemerosotan pengurangannya, gejala negatif gerbang hernia, serta ketiadaan gumbingan dan bunyi perkusi timpani. Ciri neurofibromas adalah kepelbagaian mereka.

  Daripada tanda-tanda yang paling penting perlu dicatat sembelit berkala, yang lebih banyak ciri hernia perut. Pada dasarnya, berdasarkan kajian objektif pesakit, adalah mungkin untuk membezakan sepenuhnya dan menjadikan diagnosis klinikal akhir.

  Tetapi kadang-kadang tebal, protraksi bergelombang dalam hernia epigastrik boleh disalah tafsirkan untuk tumor metastatik omentum. Daripada gejala klinikal, mereka dicirikan oleh perkembangan tumor pada usia yang lebih tua (50-60 tahun), awal sakit, kemerosotan kesejahteraan umum, dan penurunan berat badan. Takrif pemeriksaan objektif tumor tuberosity patogen dan ketumpatan pembentukan, ketidakserasian dan ketidaktentuan, sering kehadiran kesakitan; tiada gejala batuk kejutan, cincin hernia; takrif bunyi yang membosankan semasa perkusi. Ciri-ciri proses tumor adalah mengenal pasti perubahan dalam darah - leukopenia, anemia, peningkatan ESR dan data objektif semasa peperiksaan instrumental yang menunjukkan sumber utama tumor dan lesi organ metastatik dalam makmal dan kajian instrumental.

  Dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, diagnosis pembezaan dibuat dengan sista, tetapi pada tahap tertentu mereka adalah tumor jinak dan dicirikan oleh tanda-tanda yang sama.

  Diastasis, atau divergensi, otot rektus abdomen boleh diperhatikan dengan beberapa kecacatan kongenital dinding perut, tetapi dalam praktiknya ia paling sering berlaku pada wanita semasa kehamilan, dan pada lelaki yang mempunyai obesitas dan berat badan yang berat. Dengan perbezaan otot rektum abdominis, terdapat pengembangan dan penipisan garis putih perut, kecenderungan untuk pembentukan hernia (umbilical) dan hernia garis putih muncul. Untuk mengesan diastasis otot langsung dan hernia garis putih perut, terdapat ujian khas yang terdiri daripada berikut: seseorang yang terbaring, melengkung lehernya dan bangun sedikit - pada masa yang sama otot diastasis dikesan atau bulge hernia muncul di sepanjang garis putih. Tidak seperti GPPS dalam diastase, tiada gejala batuk kejang dan ketiadaan cincin hernia.