Latihan terbaik Kompleks Bubnovsky di rumah

Perut

Pada abad teknologi komputer dan perubatan terkini, kita semakin menjadi sakit dengan osteochondrosis dan penyakit lain tulang belakang. Jika kira-kira 20-30 tahun yang lalu, orang yang berusia 55-60 tahun terdedah kepada penyakit yang sama, kini hampir setiap 2 orang mengalami penyakit ini.

Jika anda bimbang tentang kesakitan di tulang belakang untuk masa yang lama, maka mungkin untuk membantu diri anda tanpa pembedahan. Baru-baru ini, orang semakin beralih kepada latihan mengikut kaedah Dr. Bubnovsky.

Misteri Bubnovsky sebagai doktor dan pakar pemulihan

Sergey Mikhailovich Bubnovsky adalah orang yang agak menarik. Semasa laluan perkhidmatan ketenteraan di tentera Soviet masuk ke dalam kemalangan yang serius, selepas itu dia terpaksa berpindah ke tongkat untuk masa yang lama. Semua kaedah rawatan yang dikembangkan olehnya, pertama sekali diuji pada dirinya, dan kemudian dia membantu orang.

Walaupun masih seorang pelajar di sebuah universiti perubatan, orang yang peluang keselamatannya sangat kecil ditangani Bubnovsky muda. Sistem peningkatan kesihatan Sergei Mikhailovich termasuk pemulihan organ-organ sistem muskuloskeletal, serta rawatan sistem jantung, perut, saraf dan genitourinary. Doktor telah menulis banyak buku berguna mengenai topik ini.

Kebanyakan kaedah adalah berdasarkan kinesitherapy - pergerakan yang agak moden dalam perubatan. Matlamat terapi ini adalah untuk merawat sendi, ligamen dan saraf tunjang tanpa pembedahan, hanya menggunakan rizab dalaman badan. Kerja-kerja pusat pemulihan Bubnovsky adalah berdasarkan kaedah ini.

Prinsip-prinsip asas kaedah rawatan dan pemulihan Bubnovsky

Untuk teknik untuk bekerja, pemula perlu memenuhi beberapa syarat penting:

 • Pelajari pernafasan yang betul.
 • Teknik latihan pematuhan.
 • Ketahui urutan latihan dan tegaskannya.
 • Penggunaan langkah terapeutik tambahan (urut, kolam renang, dan lain-lain).
 • Penolakan ubat.

Kelebihan menggunakan gimnastik restoratif Bubnovsky:

 • Beban yang betul pada semua otot tulang belakang dan pertuduhan kelincahan dan mood yang baik.
 • Bekalan oksigen yang mencukupi untuk semua organ, sendi dan ligamen di dalam badan disebabkan oleh pecutan proses pemulihan.
 • Meningkatkan mobiliti bersama, penampilan yang lebih baik.
 • Kebanyakan senaman tidak memerlukan peralatan sukan tertentu, jadi mereka boleh dilakukan di rumah.

Senarai latihan berikut, yang dikembangkan oleh Bubnovsky, bertujuan untuk segera memulihkan tulang belakang dan meredakan kekejangan otot yang menyebabkan kesakitan. Latihan ini juga membantu mengurangkan kemungkinan hernia intervertebral.

Sakit sendi? - Alat ini boleh "meletakkan kakinya," bahkan mereka yang sakit untuk berjalan selama beberapa tahun..

Gimnastik Dr. Bubnovsky dengan sakit belakang

Gimnastik, yang dikembangkan oleh doktor, mempunyai kesan positif pada tulang berpenyakit, dan juga menguatkan otot-otot yang menyokongnya.

Kompleks latihan yang ditetapkan di bawah, bukan sahaja menghilangkan kesakitan, tetapi juga mencegah kejadian selanjutnya:

Panaskan:

 • Berdiri pada semua empat, dengan fokus pada lutut dan telapak tangan. Dalam kedudukan ini, perlu bergerak dengan perlahan di sekeliling bilik sehingga sakit di tulang belakang mula mereda.
 • Sebelum melakukan itu adalah disyorkan untuk membungkus lutut anda dengan pembalut, semasa pelaksanaan latihan ini, anda mesti bernafas secara mendalam.
 • Langkah perlu dilakukan lancar dan diregangkan. Apabila bergerak ke hadapan kaki kiri - tangan kanan juga harus maju, dan sebaliknya.

Seterusnya adalah satu set latihan yang membantu menghilangkan mencengkam saraf di kawasan cakera intervertebral, dan juga boleh digunakan untuk meningkatkan pembesaran cakera intervertebral kawasan toraks:

 1. Kedudukan badan untuk mengambil seperti dalam latihan di atas. Pada menghembus nafas dalam, perlahan-lahan membungkuk, menghembuskan nafas - membungkuk ke arah yang bertentangan. Ulang kira-kira 20 kali. Dengan manifestasi kesakitan akut, perlu mengurangkan jumlah pengulangan latihan hingga 15.
 2. Kedudukan yang diterangkan sebelum ini. Dapatkan semua empat, sambil cuba sebanyak mungkin untuk menggerakkan badan ke hadapan. Untuk membungkuk di belakang ketika melakukan latihan ini adalah mustahil. Latihan ini juga digunakan untuk peregangan tulang belakang.
 3. Bernafas secara mendalam - lengan bengkok pada siku, pada menghembuskan nafas - perlahan-lahan turun ke bawah. Dihisap seterusnya - dengan perlahan naik, menghembuskan nafas - meluruskan lengan anda dan perlahan-lahan menurunkan diri ke kaki, cuba meregangkan otot-otot di kawasan lumbar. Ia perlu mengulangi senaman sebanyak mungkin.
 4. Berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan anda. Menghembuskan nafas secara mendalam, menghembus nafas untuk merobek bahagian panggul badan dari lantai. Cuba buat separa jambatan. Apabila menyedut, perlahan-lahan kembali badan ke kedudukan asalnya. Latihan mesti dilaksanakan dengan lancar sebanyak 15 kali.

Gimnastik Bubnovsky dengan osteochondrosis

Pertama anda perlu membuat diagnosis yang betul, yang akan membantu pakar yang berpengalaman.

Latihan yang diterangkan di bawah meredakan kekejangan tulang belakang yang menyakitkan, menjadikan vertebra serviks lebih mudah alih:

 1. Menghadapi cermin, lengan diturunkan dan santai. Turun selama beberapa saat, kemudian naik, kemudian kembali ke posisi asalnya. Anda perlu cuba merapatkan dagunya ke dada. Jalankan 15 kali.
 2. Berdiri menghadap cermin, seperti yang diterangkan di atas, lakukan kecondongan kepala kiri dan kanan, berlarutan di setiap sisi selama 10 saat. Senaman untuk melakukan sehingga anda merasa letih.
 3. Lakukan kepala bertukar, sejauh mungkin, di setiap sisi kepala ditangguhkan selama 10 saat. Lakukan perlahan-lahan sebanyak 10 kali.
 4. Duduk di atas kerusi, luruskan belakang anda lurus, kepala anda berharap. Perlahan luruslah lenganmu dan tarik mereka kembali, sambil berbaring kepala. Latihan berulang kali 10 kali.

Gimnastik dengan hernia intervertebral

Dengan teknik senaman yang betul, cakera intervertebral yang dipindahkan akan kembali ke tempat mereka, dan hernia akan mula berkurang dengan masa sehingga hilang sepenuhnya:

 1. Duduk di atas lantai atau di kerusi, dengan bantuan pengembang untuk membuat gerakan tarikan. Latihan ini mesti diulang kira-kira 25 kali.
 2. Sekiranya pengembang ditetapkan di atas, nafsu boleh dilakukan ke dada atau dagu, jika di bawah, kemudian ke lutut atau ke dada.
 3. Duduk di atas lantai, tarik kaki anda. Ambillah nafas panjang dan semasa anda menghembus nafas, kencangkan jari kaki anda. Latihan ini mesti diulang 20 kali.
 4. Bersandar di belakang dan cuba meletakkan kaki lurus di belakang kepala anda. Di masa depan, cuba menyentuh jari kaki di lantai. Latihan berulang kali kira-kira 20 kali.
 5. Berbaring di belakang awak. Santai otot tulang belakang anda. Ambillah nafas dalam menghembus nafas kepada kumpulan (cuba untuk meningkatkan kaki dan batang badan, maka anda perlu membawa siku dan lutut bersama). Lakukan 10-20 kali.
 6. Lie di sebelah. Tangan, yang terletak di bawah badan (di atas lantai) untuk memberi tumpuan kepada lantai. Lakukan nafas panjang. Semasa anda menghembus nafas, kencangkan lutut ke dada anda. Untuk setiap sisi, latihan mesti dilakukan kira-kira 20 kali.

Gimnastik dengan scoliosis tulang belakang

Sebelum melakukan gimnastik, perundingan wajib dengan pakar adalah perlu.

Jika anda melakukan latihan ini dalam teknik yang betul, sakit di tulang belakang yang disebabkan oleh scoliosis akan dihapuskan, nada otot yang menyokong tulang belakang akan meningkat:

 1. Berlutut, bengkokkan siku anda. Ketua kelihatan ke hadapan. Ambillah nafas dalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menggerakkan berat badan anda pada tumit anda, membongkok ke hadapan. Perlu mengulangi latihan ini sebanyak 20 kali.
 2. Kedudukan badan adalah sama seperti yang dijelaskan di atas. Berlutut bersama-sama, perlahan perlahan pelvis ke kiri, kemudian ke kanan dengan pulangan kembali badan ke kedudukan asalnya.
 3. Berlutut, bengkok punggung bawah sambil menarik nafas panjang dan menaikkan kepalanya. Pada menghembus nafas, tolak kepala dan perlahan-lahan memulangkan badan ke kedudukan asalnya. Jalankan sehingga 20 kali. Sepanjang latihan ini di tulang belakang tidak boleh berlaku sakit.
 4. Push up dari lantai. Berbaring di atas lantai, tumpukan pada lutut anda (bukan pushups penuh). Dalam kedudukan badan ini, perlu melakukan lenturan dan lanjutan lengan. Lakukan 25 kali dalam 3 set.

Gimnastik Bubnovsky untuk leher

Latihan untuk serviks. Latihan ini adalah universal untuk orang-orang dari mana-mana umur. Selain kesan terapeutik digunakan untuk tujuan pencegahan.

Rawatan tulang belakang serviks lebih daripada tiga bulan:

 1. Dalam kedudukan duduk di atas kerusi, melakukan gerakan tarikan, setelah beberapa pendekatan meneruskan push-up. Jika lenturan klasik pelanjutan lengan dalam kedudukan terdedah sukar, anda mesti pergi ke pushups yang tidak lengkap (dengan penekanan pada lutut). Lakukan senaman, berapa banyak kekuatan.
 2. Letakkan tangan anda di dinding, lutut dan shin untuk memberi tumpuan kepada bangku tinggi. Dengan tangan percuma dengan pengembang, buat gerakan ke dan dari diri anda sendiri. Latihan berfungsi melalui otot-otot leher dan tulang belakang. Daripada pengembang, anda boleh menggunakan dumbbell, mengangkatnya ke atas dan ke bawah.
 3. Berbaring di atas lantai, kaki melengkung di lutut dan meletakkan bahu sedikit lebih lebar. Dumbbells pada lengan lurus harus dibawa ke kepala, kemudian kembali ke posisi asal. Lakukan latihan 10-15 kali.
 4. Duduk di bangku simpanan, kami memegang dumbbell dalam satu tangan. Naikkannya di atas kepala anda pada lengan lurus dan pasangkan semula, lenturkan lengan di siku. Kemudian pilih dan mulakan semula. Latihan ulang tidak lebih daripada 20 kali untuk setiap tangan.

Bahagian belakang dan sendi akan sembuh dalam 5 hari dan akan kembali seperti dalam 20 tahun! Ia hanya perlu.

Bagaimana untuk melakukan gimnastik Bubnovsky di rumah

Gimnastik Bubnovsky memberikan harapan kepada mereka yang mengalami kesakitan di tulang belakang dan sendi. Teknik baru ini membolehkan anda mengembalikan kesihatan yang baik, menghilangkan rasa sakit. Dasar teknik adalah pergerakan.

Apa yang direkomendasikan oleh Dr. Bubnovsky?

Dr. Bubnovsky menggalakkan kekuatan penyembuhan pergerakan itu. Hanya pergerakan yang dapat membangkitkan kekuatan dalaman tubuh dan membolehkannya menyingkirkan penyakit ini.

Sergei Mikhailovich Bubnovsky percaya bahawa rehat dan kekurangan tenaga, disyorkan oleh doktor lain, hanya mengganggu pemulihan.

Dia bercadang untuk menggunakan simulator kuasa untuk menghilangkan pesakit edema. Bengkak dalam banyak kes adalah penyebab kesakitan. Beban juga mengawal bekalan darah di organ berpenyakit.

Kenapa anda perlukan gimnastik Bubnovsky

Rawatan yang Bubnovsky mengesyorkan boleh menyembuhkan badan tanpa ubat dan pembedahan.

Sergei Mikhailovich mengembangkan kaedah yang diterangkan berdasarkan pengalamannya sendiri. Selepas kemalangan itu, dia ditakdirkan untuk kecacatan, tidak mendamaikan dan menyembuhkan dirinya sendiri. Sekarang doktor memberikan rahsia kesihatannya kepada orang ramai.

Gimnastik perubatan Bubnovsky boleh digunakan untuk rawatan dan pencegahan prophylactic penyakit tulang belakang dan sendi.

Latihan yang disarankan oleh Bubnovsky berkhidmat beberapa tujuan:

 • Memperkukuh dan membangunkan otot-otot belakang;
 • Memperbaiki fungsi jantung dan saluran darah, menurunkan tekanan darah;
 • Melegakan tekanan di tulang belakang dan sendi;
 • Penubuhan peredaran darah pada organ-organ berpenyakit.

Bagaimana untuk memulakan

Jika anda memerlukan fisioterapi, tetapi anda lebih suka melakukannya di rumah, gimnastik penyesuaian akan berfungsi untuk anda terlebih dahulu. Ia akan membantu membiasakan beban baru. Anda tidak boleh melompat keluar dari tempat tidur pada waktu pagi untuk memulakan latihan. Dr. Bubnovsky mengesyorkan supaya tidak tergesa-gesa. Berbaring di tempat tidur, melakukan senaman mudah, membantu badan bangun.

Senaman kompleks selepas tidur

 1. Putar punggung, bungkus lengan anda di sepanjang badan dan bungkus kaki anda sedikit. Bergantarkan menarik jari kaki dari awak dan ke arah diri sendiri.
 2. Dalam kedudukan yang sama, bergerak dan tersebar kaki anda, cuba menyentuh katil dengan ibu jari anda.
 3. Putar kaki anda bergantian mengikut arah jam dan lawan jam.
 4. Sapukan jari kaki anda seolah-olah anda merebut epal. Kemudian meregang jari anda dan menyebarkannya sebanyak mungkin.
 5. Tarik tumit ke punggung, mengikat kaki di atas katil. Kemudian stretch kaki anda.
 6. Bengkokkan lutut anda sedikit. Selalunya pada setiap kaki, tarik jari anda dengan ketat ke arah anda sehingga pelvis mula bergerak.
 7. Bend di lutut dan sedikit merebak kaki anda, letakkan tangan anda ke sisi dengan tapak tangan anda. Selalunya, letakkan lutut anda, cuba menyentuh katil dengan paha dalaman.
 8. Bagi mereka yang mengalami sembelit, buasir, yang mengalami patah tulang di rektum atau prolaps organ pelvis. Ia perlu untuk membengkokkan kaki, tekan kaki bersama-sama. Semasa menghirup, angkat punggung, peras mereka. Pada menghembus nafas, lebih rendah, berehat.
 9. Turunkan kaki anda, meregang tangan anda. Setelah membongkok satu kaki, memeluknya dengan tangan anda dan cuba tekan lutut anda ke dada anda. Bahagian belakang akan naik, tetapi kaki bebas harus terletak di atas katil. Hasilnya adalah jika anda boleh mencapai dagu dengan lutut anda.
 10. Senaman yang mudah dan berkesan untuk menguatkan otot perut: bengkok kaki anda, pegang kaki anda ke tempat tidur, dan lipatkan tangan anda pada perut anda. Apabila terhirup, kita mengembang perut, sambil menghembuskan nafas, kita menarik balik.

Latihan ini mesti diulang lima belas atau dua puluh kali. Mereka boleh didapati walaupun untuk orang yang tidak bersedia.

Gimnastik terapeutik digabungkan sepenuhnya dengan urut, salap khas dan prosedur cryotherapy. Dr Bubnovsky percaya bahawa rawatan sedemikian akan memberi kesan yang besar.

Gimnastik Adaptasi

Sebaik sahaja anda telah selesai latihan di atas katil, anda boleh teruskan dengan lebih serius. Latihan ini juga mudah dilakukan, tetapi bermula dengan mereka yang tidak menimbulkan kesulitan. Secara beransur-ansur menambah senaman yang lebih sukar. Untuk kelas, anda memerlukan tikar.

Kompleks untuk pemula

 1. Untuk latihan pertama, lutut, tarik nafas, angkat tangan anda di hadapan anda, naikkan, turunkannya melalui sisi. Buangkan nafas, turunkan tumit anda.
 2. Duduk di tumit anda, letakkan tangan anda pada perut anda. Ambillah nafas panjang melalui hidung anda, kemudian tarik bibir anda dengan ketat dan bernafas, menjadikan bunyi "pf-f."
 3. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Inhale. Buangkan nafas, angkat lantai, tarik tangan ke lutut anda. Semasa menghirup, berehat, ambil kedudukan permulaan anda.
 4. Masih berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda ke tepi, bengkokkan kaki anda di lutut dan sedikit berasingan. Menghembus nafas, semasa anda menghembuskan nafas, angkat punggung sambil bergerak lutut anda.
 5. Berbaring di bawah, menenun kaki anda, bengkok lutut anda, angkat kaki anda. Pegang tangan di bawah kepalanya. Menghembus nafas, apabila anda menghembus nafas, elakkan siku anda dengan lutut anda, angkat pelvis dan bahu anda. Pada menghirup, letakkan kepala anda di atas lantai, meregangkan kaki anda dan tahan berat tanpa membuang kaki.
 6. Hidupkan sebelah kanan anda, jangan rujuk kaki anda. Letakkan tangan kanan anda di atas lantai, tarik ke tepi. Menghembus nafas, semasa anda menghembuskan nafas, elakkan siku kiri ke lutut anda, angkat badan anda dan bersandar di tangan kanan anda. Semasa menghirup, kurangkan kepala dan kaki anda, jika mungkin tanpa menyentuh lantai.
 7. Ulang latihan 5, kemudian belok ke sebelah kiri dan lakukan senaman 6, berbaring di sebelah kiri anda.
 8. Berdiri di semua empat kaki, merobek kakimu dari lantai dan membawanya bersama. Swing ke tepi, panggulkan pelvis ke satu sisi dan kaki anda ke yang lain.
 9. Masih berdiri di semua empat dan tanpa menjatuhkan kaki anda, maju ke hadapan, seolah-olah anda akan berbaring di perut anda. Pergi ke akhir tidak perlu. Kembali ke kedudukan permulaan.

Apa yang akan datang

Perlu diingat bahawa gimnastik perubatan akan memberi hasil jika anda melakukannya dengan kerap. Gimnastik yang diterangkan hanya termasuk latihan yang memulakan rawatan. Mereka mudah dan boleh dilakukan di rumah. Lebih banyak latihan yang sukar dilakukan dengan baik di bawah pengawasan seorang doktor.

Kompleks yang dikembangkan oleh Bubnovsky mengandungi latihan untuk bahagian-bahagian yang berlainan tulang belakang, untuk sendi dan menguatkan otot. Doktor menasihati orang yang menderita penyakit sistem muskuloskeletal, untuk mempercayai kemenangan terhadap penyakit ini.

Gimnastik dan pergerakan boleh berfungsi dengan keajaiban.

Terima kasih kepada kaedah Bubnovsky, beribu-ribu orang kembali ke kehidupan yang penuh. Anda juga boleh!

Kompleks lima latihan emas Bubnovsky sm

Gimnastik Bubnovsky - satu set latihan yang direka untuk meningkatkan mobiliti tulang belakang dan sendi, serta memulihkan daya rizab badan. Dasar metodologi adalah km. SM Bubnovsky kinesitherapy adalah sintesis pelbagai jenis rawatan dengan bantuan pergerakan. Doktor mengambil senaman khas yang membantu melawan hipodermia dan penyakit yang ditimbulkan olehnya. Sergey Mikhailovich merawat penyakit tulang dan otot dengan gimnas yang mudah, termasuk latihan di pelatih kekuatan MTB ciptaannya sendiri.

Gimnastik Bubnovsky untuk pemula tidak memerlukan latihan fizikal khas, oleh itu ia boleh didapati untuk orang-orang dari sebarang umur. Gimnastik ini digunakan untuk tujuan terapeutik dan prophylactic di osteochondrosis, hernia intervertebral, scoliosis, osteoporosis, arthrosis, banyak lagi penyakit lain dalam sistem muskuloskeletal dan semasa pemulihan selepas menjalani pembedahan pada sendi atau tulang belakang. Selain itu, latihan dibenarkan dilakukan semasa diperkatakan patologi untuk melegakan kesakitan.

Kelebihan terapi senaman klasik:

 • aksesibiliti untuk mana-mana orang
 • gabungan aktiviti fizikal dengan gimnastik pernafasan dan cryotherapy (terapi sejuk),
 • Menguatkan korset otot.

Penulis telah mengembangkan banyak teknik, masing-masing direka untuk kumpulan umur tertentu. Terdapat satu set latihan untuk bayi, remaja, wanita hamil, orang tua. Terdapat kompleks untuk mereka yang mengalami bukan sahaja penyakit artikular, tetapi juga keabnormalan organ-organ dalaman. Dan untuk rawatan setiap penyakit terdapat program yang berasingan.

Jenis utama gimnastik adalah penyesuaian dan artikular.

Gimnastik Bubnovsky - rawatan alternatif yang berkesan untuk penyakit sistem muskuloskeletal tanpa ubat, alat ortopedik, fisioterapi dan kaedah terapi tradisional lain. Melakukan senaman mudah dalam kesan yang kompleks ke seluruh badan, menyembuhkannya.

Selanjutnya dalam artikel ini anda akan belajar tentang jenis utama gimnastik, latihan am untuk seluruh tubuh, peraturan untuk pelaksanaannya, kontraindikasi kepada gimnastik Bubnovsky.

Kedua-dua jenis utama senam Bubnovsky

1. Gimnastik adaptif

Sistem latihan penyesuaian yang direka untuk pemula yang perlu meregangkan badan mereka, secara beransur-ansur terbiasa dengan beban biasa, menghapuskan kesakitan.

Latihan ini dilakukan pada simulator dalam keadaan pusat rawatan. Tetapi jika tidak mungkin untuk pergi ke gim atau membeli gim, terdapat satu bentuk gimnastik adaptif alternatif yang boleh anda lakukan di rumah sendiri.

2. Gimnastik bersama

Gimnastik artikular digunakan pada peringkat kedua, apabila badan pesakit siap untuk beban yang lebih sengit dan kompleks. Latihan unit ini bertujuan untuk meningkatkan mobiliti semua elemen artikular, termasuk ruang tulang belakang.

Di gimnasium, doktor sendiri atau pembantunya akan memilih untuk setiap pesakit program individu sepadan dengan umur, keadaan fizikal dan patologi yang ingin disingkirkan. Latihan mudah untuk pemula tanpa penggunaan simulator di rumah.

Analisis 9 latihan mudah Bubnovsky

Seterusnya, saya akan mengkaji 9 latihan Bubnovsky yang biasa untuk tulang belakang dan sendi yang dilakukan di rumah. Latihan bernombor oleh saya (pengarang artikel) untuk dibaca.

Latihan 1

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Kerana gaya hidup yang tidak aktif, kerja tidak aktif, faktor keturunan dan sebab-sebab lain, kebanyakan orang mempunyai masalah dengan tulang belakang, leher dan organ-organ lain sistem muskuloskeletal. Dan jika sukar untuk menyelesaikan masalah tadi, hari ini terdapat kaedah asal Dr. Bubnovsky. Ia membolehkan anda memulihkan fungsi utama sistem motor. Dan menjadikannya nyata dalam persekitaran rumah biasa anda. Apa yang dikenakan mengikut Bubnovsky adalah sesuai untuk anda, tentukan sendiri.

Apa yang dikenakan di rumah?

Terlepas dari penyakit ini, jenis kesakitan dan ciri-ciri individu lain, pengecasan dilakukan dengan hemat. Ini bermakna bahawa semua latihan dilakukan pada kadar yang perlahan atau sederhana, tanpa jeritan atau pergerakan secara tiba-tiba. Mengecas Bubnovsky untuk pemula adalah satu set langkah yang bertujuan untuk menghapuskan gejala kesakitan, gangguan dalam satu arah atau yang lain. Tugas latihan yang mudah dan mudah ini adalah untuk menjadikan gerakan anda anggun.

Apa yang berlaku?

Bergantung kepada jenis penyakit dan kawasan yang terjejas oleh badan, gimnastik terapeutik profesional berikut dibezakan:

 • untuk tulang belakang (dalam kes scoliosis, gejala sakit di kawasan lumbar, rabung, dll);
 • lutut, bahu, pinggul dan sendi lain;
 • leher (dengan osteochondrosis).

Seperti yang anda dapat lihat, pengisian Dr Bubnovsky membolehkan anda untuk menyelesaikan banyak masalah yang diperhatikan pada pesakit yang berlainan umur.

Berapa kerap dilakukan?

Bubnovsky bukan sahaja mencipta gimnastik sendiri untuk semua kesempatan, tetapi juga mencuba sendiri. Akibatnya, dia berjaya menghilangkan kerusi roda, memulihkan dan menyembuhkan orang lain. Walau bagaimanapun, hasil yang baik, menurut penulis, dapat dicapai hanya dengan pelaksanaan harian kompleks yang sesuai untuk anda. Jika tidak, caj untuk tulang belakang mengikut Bubnovsky akan mempunyai kesan yang lemah atau sangat sementara.

Adakah terdapat sebarang kontraindikasi atau batasan?

Memandangkan setiap kaedah direka untuk menghapuskan masalah tertentu, ia tidak mengandungi kontra. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa semuanya adalah semata-mata individu, contohnya, semasa proses postoperative pemulihan. Akibatnya, pengisian itu sendiri mengikut Bubnovsky dipilih secara individu, atau ia mengandaikan kehadiran seorang pengajar yang berkelayakan. Contohnya, pakar seperti itu bekerja di pusat Dr. Bubnovsky dan pejabat perwakilannya. Penduduk St Petersburg boleh menemui mereka di Pulau Vasilyevsky, Line 5, 70, dan Lebuhraya Lanskoe, 14, Bangunan 1, Liter A. Cara operasi: dari Isnin hingga Jumaat - dari 9:00 hingga 22:00, pada hari Sabtu - dari jam 11:00 hingga 18:00.

Masalah apa yang diselesaikan?

Mengecas mengikut Bubnovsky adalah koleksi latihan fizikal yang sangat baik, menghilangkan kesakitan pada sendi, yang menjadikannya lembut dan elastik, menguatkan mereka. Ia membolehkan anda untuk mencegah atau melambatkan perkembangan arthritis, arthrosis, gout, flatfoot.

Kompleks untuk tulang belakang membantu memulihkan mobiliti belakang pada pesakit yang mengidap kesan scoliosis, osteochondrosis, hernia intervertebral. Kompleks khas untuk leher membebaskan masalah seperti "bonggol balu" atau "layu". Pendek kata, semua senaman ini melegakan kesakitan, menyelaraskan tulang belakang, menyembuhkan sendi dan semata-mata memudahkan hidup.

Latihan mudah untuk melegakan sakit belakang

Keseluruhan kompleks terdiri daripada 6-7 latihan. Kesemuanya dilakukan di atas lantai dengan menggunakan tikar yoga khas atau lapisan lain. Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah merangkak semua (fokus pada tapak tangan dan lutut). Seterusnya, tarik nafas dan bungkus punggung anda. Pada menghembus nafas, bengkok ke belakang. Dalam yoga, latihan ini juga dipanggil "kucing". Ulangi pergerakan pada menyedut dan buang air besar sehingga 15-20 kali. Jangan lupa bahawa semua tindakan anda perlu lancar dan lambat.

Satu lagi latihan berguna yang termasuk pengisian mengikut Bubnovsky dipanggil "Langkah Peregangan". Ia dilakukan dari kedudukan asas (ingat kedudukan sebelumnya dengan penekanan pada lutut dan tangan). Tarik lutut kanan anda dan duduk di atasnya, menggerakkan berat badan anda ke arah yang sama. Regangkan kaki kiri anda ke bahagian bawah, lebih rendah di bawah dan pada masa yang sama membawa lengan kanan anda ke hadapan. Sebaliknya, telapak tangan kiri cenderung ke kaki lurus. Berdiri dalam kedudukan ini selama beberapa saat dan tukar posisi lengan dan kaki ke sebaliknya.

Dalam menjalankan latihan ini, cuba untuk mengatasi kesakitan dan setiap kali membuat langkah anda selebar mungkin. Bilangan pengulangan setiap pendekatan adalah 20.

Mengecas osteochondrosis mengikut Bubnovsky: "Perdarahan" dan peregangan belakang

Latihan berikut dipanggil "Perdarahan." Ia bermula dengan penekanan pada lutut dan tangan. Seterusnya, anda perlu sedikit bergerak lutut ke belakang dan membuat jarak di antara tangan dan kaki anda lebih banyak lagi. Kemudian perlahan-lahan tarik daya tarikan ke hadapan, memindahkan sebahagian beban ke tangan anda. Ulangi tindakan ini 5-6 kali, tetapi cuba untuk tidak membungkuk pada masa yang sama di belakang.

Pada peringkat seterusnya, kembali ke posisi awal sebelumnya, bengkokkan siku anda (seolah-olah wringing), menghembus nafas dan turunkan badan ke lantai. Di bahagian paling bawah, luruskan lengan anda, letakkan pelvis anda pada tumit anda dan meregangkan otot belakang anda. Keadaan ini menyerupai pose seorang kanak-kanak dari yoga. Ulangi 5-7 kali. Ini adalah caj besar untuk hernia. Menurut Bubnovsky, seperti yang anda lihat, tidak sukar untuk ditangani. Perkara utama ialah peralatan tidak diperlukan dan semua pendekatan boleh dilakukan di rumah.

Mengeringkan perut dan mengangkat pelvis

Ia dijalankan dari kedudukan terlentang. Pada masa yang sama, kaki tetap bengkok di lutut dan penekanan diletakkan di atas kaki. Seterusnya, anda perlu meletakkan tangan anda di dalam kunci di belakang kepala anda, tekan dagu dengan kuat ke dada anda. Pada peringkat seterusnya, bahagian atas badan perlu dinaikkan (seperti ketika mengepam akhbar). Cuba tarik bilah bahu di luar lantai dan sampai lutut dengan siku anda. Perlu diperhatikan bahawa bilangan pengulangan sedemikian tidak terhad. Ikuti mereka sejauh mungkin.

Latihan berikut adalah latihan yang sangat baik untuk sendi (Bubnovsky untuknya bukan untuk apa-apa yang disebut "tuan ehwal bersama"). Ia dilakukan dari kedudukan yang jelas. Punggung dan kepala terletak di lantai, kaki bengkok di lutut, dan lengan sewenang-wenang menyebar ke sisi. Semasa menghembuskan nafas, tarik kaki anda ke atas lantai dan angkat pelvis anda. Tahan selama 1-2 saat. Drop down. Ulang 10-30 kali. Pada akhir kompleks, ia boleh diulang lagi 2-3 kali.

Beberapa senaman untuk sendi

Kompleks ini boleh dilakukan pada waktu pagi tanpa keluar dari katil. Ia membolehkan anda dengan cepat bangun dan menyesuaikan diri dengan hari baru. Ia bermula dengan berhenti. Putarkan mereka (kedua-dua kaki pada masa yang sama) ke kanan dan kiri. Pergerakan ini menyerupai wipers di atas kereta. Kemudian cuba memaksa jari anda dan memerah lagi. Ulang semua ini 15-20 kali. Seterusnya, mula menghuraikan hentian dalam satu bulatan, dan kemudian ke arah yang lain (setiap 20 kali).

Bengkokkan lutut anda. Selanjutnya menurunkan lutut kanan ke kaki kiri, dan kemudian kiri ke kaki kanan. Pada peringkat ketiga, adalah perlu untuk mengangkat pelvis ke atas dan menyelesaikan kompleks dengan senaman "kucing". Sekarang anda sudah bersedia untuk keluar dari katil.

Gimnastik yang paling mudah untuk leher

Untuk melegakan ketegangan dari bahagian serviks akan membantu anda mengenakan bayaran untuk leher mengikut Bubnovsky. Perkara utama ialah tidak sukar untuk melakukannya. Untuk memulakan, turunlah lutut anda dan duduk di atas tumit anda. Seterusnya, tarik di belakang mahkota. Perlahan pusing kepala anda ke kanan dan kiri. Kemudian cuba selalunya memiringkan kepala anda ke satu dan bahu yang lain. Hanya tarik telinga anda ke lengan anda, bukan telinga anda. Ulang di setiap arah 5-10 kali.

Buat kepala bulatan di kedua belah pihak bergantian. Bayangkan dalam minda anda bahawa kepala adalah pensil besar yang anda cuba gunakan untuk menggambarkan keliling di siling. Perkara utama bukanlah untuk membuang kepalanya. Kemudian mula mengayunkan kepala anda ke belakang dan sebagainya. Ulangi jumlah yang sama seperti pada latihan leher sebelumnya.

Untuk berehat, letakkan kaki anda dengan lebar, ambil siku dengan tangan anda, dan dalam kedudukan ini, turunkan bahagian atas anda. Bayangkan anda adalah aliran air yang mudah mengalir ke lantai. Bersantai.

Kompleks untuk radiculitis, osteoporosis dan hernia

Pada peringkat pertama, dapatkan empat mata. Kemudian putar kepala anda dan pada masa yang sama ayunkan pelvis ke kanan. Tukar sebelah. Ulang 5-6 kali dalam setiap arah. Selepas itu, kembali ke kedudukan sebelumnya. Keluarkan pelvis bergantian pada setiap sisi. Untuk ini anda boleh menyambung kepala. Ulangi senaman 5-7 kali.

Kembali ke kedudukan asal. Sedikit membungkuk lutut ke arah kaki, luruskanlah tangan anda dan meregang ke hadapan. Oleh itu, anda akan membuat peregangan cahaya dan lembut belakang. Kemudian berdiri dengan penekanan pada palma dan lutut. Luaskan tangan kanan anda ke depan dan pada masa yang sama angkat bahagian bertentangan sebagai penimbang. Pegang kedudukan ini untuk 4-5 akaun. Ulang dengan tangan dan kaki yang lain. Kembali ke pose kanak-kanak, meletakkan berat pada tumitnya. Letakkan kepala anda di atas lantai, bulatkan punggung dan lekapkan tangan anda ke hadapan.

Pergi ke dinding. Lay tikar di bahagian bawah. Berbaring di belakang awak. Kemudian angkat kedua-dua kaki dengan penekanan pada dinding. Perlahan bergerak, bersandar di tangan dan kakinya, memanjat dinding. Bergerak sehingga kawasan rantau anda memukul dinding dan kaki anda dibesarkan tinggi. Berdiri dalam kedudukan ini pada 4-5 akaun. Keluarkan dan terhirup. Kemudian perlahan-lahan menurunkan kaki anda di belakang kepala anda. Untuk keluar dari pose, hanya flip kembali atau berbaring di sebelah anda dan bangkit.

Gimnastik Bubnovsky memberikan harapan kepada mereka yang mengalami kesakitan di tulang belakang dan sendi. Teknik baru ini membolehkan anda mengembalikan kesihatan yang baik, menghilangkan rasa sakit. Dasar teknik adalah pergerakan.

Apa yang direkomendasikan oleh Dr. Bubnovsky?

Dr. Bubnovsky menggalakkan kekuatan penyembuhan pergerakan itu. Hanya pergerakan yang dapat membangkitkan kekuatan dalaman tubuh dan membolehkannya menyingkirkan penyakit ini.

Sergei Mikhailovich Bubnovsky percaya bahawa rehat dan kekurangan tenaga, disyorkan oleh doktor lain, hanya mengganggu pemulihan.

Dia bercadang untuk menggunakan simulator kuasa untuk menghilangkan pesakit edema. Bengkak dalam banyak kes adalah penyebab kesakitan. Beban juga mengawal bekalan darah di organ berpenyakit.

Kenapa anda perlukan gimnastik Bubnovsky

Rawatan yang Bubnovsky mengesyorkan boleh menyembuhkan badan tanpa ubat dan pembedahan.

Sergei Mikhailovich mengembangkan kaedah yang diterangkan berdasarkan pengalamannya sendiri. Selepas kemalangan itu, dia ditakdirkan untuk kecacatan, tidak mendamaikan dan menyembuhkan dirinya sendiri. Sekarang doktor memberikan rahsia kesihatannya kepada orang ramai.

Gimnastik perubatan Bubnovsky boleh digunakan untuk rawatan dan pencegahan prophylactic penyakit tulang belakang dan sendi.

Latihan yang disarankan oleh Bubnovsky berkhidmat beberapa tujuan:

 • Memperkukuh dan membangunkan otot-otot belakang;
 • Memperbaiki fungsi jantung dan saluran darah, menurunkan tekanan darah;
 • Melegakan tekanan di tulang belakang dan sendi;
 • Penubuhan peredaran darah pada organ-organ berpenyakit.

Bagaimana untuk memulakan

Jika anda memerlukan fisioterapi, tetapi anda lebih suka melakukannya di rumah, gimnastik penyesuaian akan berfungsi untuk anda terlebih dahulu. Ia akan membantu membiasakan beban baru. Anda tidak boleh melompat keluar dari tempat tidur pada waktu pagi untuk memulakan latihan. Dr. Bubnovsky mengesyorkan supaya tidak tergesa-gesa. Berbaring di tempat tidur, melakukan senaman mudah, membantu badan bangun.

Senaman kompleks selepas tidur

 1. Putar punggung, bungkus lengan anda di sepanjang badan dan bungkus kaki anda sedikit. Bergantarkan menarik jari kaki dari awak dan ke arah diri sendiri.
 2. Dalam kedudukan yang sama, bergerak dan tersebar kaki anda, cuba menyentuh katil dengan ibu jari anda.
 3. Putar kaki anda bergantian mengikut arah jam dan lawan jam.
 4. Sapukan jari kaki anda seolah-olah anda merebut epal. Kemudian meregang jari anda dan menyebarkannya sebanyak mungkin.
 5. Tarik tumit ke punggung, mengikat kaki di atas katil. Kemudian stretch kaki anda.
 6. Bengkokkan lutut anda sedikit. Selalunya pada setiap kaki, tarik jari anda dengan ketat ke arah anda sehingga pelvis mula bergerak.
 7. Bend di lutut dan sedikit merebak kaki anda, letakkan tangan anda ke sisi dengan tapak tangan anda. Selalunya, letakkan lutut anda, cuba menyentuh katil dengan paha dalaman.
 8. Bagi mereka yang mengalami sembelit, buasir, yang mengalami patah tulang di rektum atau prolaps organ pelvis. Ia perlu untuk membengkokkan kaki, tekan kaki bersama-sama. Semasa menghirup, angkat punggung, peras mereka. Pada menghembus nafas, lebih rendah, berehat.
 9. Turunkan kaki anda, meregang tangan anda. Setelah membongkok satu kaki, memeluknya dengan tangan anda dan cuba tekan lutut anda ke dada anda. Bahagian belakang akan naik, tetapi kaki bebas harus terletak di atas katil. Hasilnya adalah jika anda boleh mencapai dagu dengan lutut anda.
 10. Senaman yang mudah dan berkesan untuk menguatkan otot perut: bengkok kaki anda, pegang kaki anda ke tempat tidur, dan lipatkan tangan anda pada perut anda. Apabila terhirup, kita mengembang perut, sambil menghembuskan nafas, kita menarik balik.

Latihan ini mesti diulang lima belas atau dua puluh kali. Mereka boleh didapati walaupun untuk orang yang tidak bersedia.

Gimnastik terapeutik digabungkan sepenuhnya dengan urut, salap khas dan prosedur cryotherapy. Dr Bubnovsky percaya bahawa rawatan sedemikian akan memberi kesan yang besar.

Gimnastik Adaptasi

Sebaik sahaja anda telah selesai latihan di atas katil, anda boleh teruskan dengan lebih serius. Latihan ini juga mudah dilakukan, tetapi bermula dengan mereka yang tidak menimbulkan kesulitan. Secara beransur-ansur menambah senaman yang lebih sukar. Untuk kelas, anda memerlukan tikar.

Kompleks untuk pemula

 1. Untuk latihan pertama, lutut, tarik nafas, angkat tangan anda di hadapan anda, naikkan, turunkannya melalui sisi. Buangkan nafas, turunkan tumit anda.
 2. Duduk di tumit anda, letakkan tangan anda pada perut anda. Ambillah nafas panjang melalui hidung anda, kemudian tarik bibir anda dengan ketat dan bernafas, menjadikan bunyi "pf-f."
 3. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda, letakkan tangan anda di belakang kepala anda. Inhale. Buangkan nafas, angkat lantai, tarik tangan ke lutut anda. Semasa menghirup, berehat, ambil kedudukan permulaan anda.
 4. Masih berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda ke tepi, bengkokkan kaki anda di lutut dan sedikit berasingan. Menghembus nafas, semasa anda menghembuskan nafas, angkat punggung sambil bergerak lutut anda.
 5. Berbaring di bawah, menenun kaki anda, bengkok lutut anda, angkat kaki anda. Pegang tangan di bawah kepalanya. Menghembus nafas, apabila anda menghembus nafas, elakkan siku anda dengan lutut anda, angkat pelvis dan bahu anda. Pada menghirup, letakkan kepala anda di atas lantai, meregangkan kaki anda dan tahan berat tanpa membuang kaki.
 6. Hidupkan sebelah kanan anda, jangan rujuk kaki anda. Letakkan tangan kanan anda di atas lantai, tarik ke tepi. Menghembus nafas, semasa anda menghembuskan nafas, elakkan siku kiri ke lutut anda, angkat badan anda dan bersandar di tangan kanan anda. Semasa menghirup, kurangkan kepala dan kaki anda, jika mungkin tanpa menyentuh lantai.
 7. Ulang latihan 5, kemudian belok ke sebelah kiri dan lakukan senaman 6, berbaring di sebelah kiri anda.
 8. Berdiri di semua empat kaki, merobek kakimu dari lantai dan membawanya bersama. Swing ke tepi, panggulkan pelvis ke satu sisi dan kaki anda ke yang lain.
 9. Masih berdiri di semua empat dan tanpa menjatuhkan kaki anda, maju ke hadapan, seolah-olah anda akan berbaring di perut anda. Pergi ke akhir tidak perlu. Kembali ke kedudukan permulaan.

Apa yang akan datang

Perlu diingat bahawa gimnastik perubatan akan memberi hasil jika anda melakukannya dengan kerap. Gimnastik yang diterangkan hanya termasuk latihan yang memulakan rawatan. Mereka mudah dan boleh dilakukan di rumah. Lebih banyak latihan yang sukar dilakukan dengan baik di bawah pengawasan seorang doktor.

Kompleks yang dikembangkan oleh Bubnovsky mengandungi latihan untuk bahagian-bahagian yang berlainan tulang belakang, untuk sendi dan menguatkan otot. Doktor menasihati orang yang menderita penyakit sistem muskuloskeletal, untuk mempercayai kemenangan terhadap penyakit ini.

Gimnastik dan pergerakan boleh berfungsi dengan keajaiban.

Terima kasih kepada kaedah Bubnovsky, beribu-ribu orang kembali ke kehidupan yang penuh. Anda juga boleh!

Kaedah Bubnovsky: satu set latihan untuk tulang belakang, otot belakang, sendi di rumah

Kursus kinesioterapi dengan profesional kos lebih daripada satu sepuluh ribu Rubles, tetapi anda boleh mengamalkan pilihan alternatif di rumah. Senam, dilakukan mengikut kaedah Bubnovsky, walaupun anda berlatih di rumah, membantu menangani masalah seperti sakit belakang, hernia, sclerosis, coxarthrosis, dll. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu peralatan sederhana - Bubnovsky expanders.

Ciri-ciri kaedah Bubnovsky

Tujuan utama latihan mengikut kaedah Bubnovsky adalah tulang belakang dan sendi yang sihat. Tugas pelatih, termasuk di rumah, adalah untuk membuat korset otot kekuatan dan kelenturan yang akan mengekalkan sendi, tulang, ligamen dalam kedudukan yang sihat yang betul.

Peringkat dan pendekatan dalam latihan

Mereka melakukan latihan rekreasi mengikut Bubnovsky di rumah atau di pusat khusus dibahagikan kepada tiga peringkat 10 pelajaran.

Beban kenaikan secara beransur-ansur. Ini dicapai dengan menukar penyebar dari yang lebih ringan, warna kuning atau merah jambu, kurang elastik, sehingga hitam atau ungu. Anda boleh meningkatkan beban dengan jumlah latihan dilakukan dalam satu pendekatan, meningkatkannya dari 15 hingga 20 kali. Tetapi latihan fizikal terapeutik sendiri dengan hernia tulang belakang lumbar dilakukan dengan amplitud yang sama, berkenaan dengan lereng dan sudut yang diinginkan dari awal lagi.

Sebelum anda membuat beban individu, yang akan membawa pemulihan di jabatan yang betul, anda perlu mengenal pasti masalah utama di bahagian belakang - mana bahagian tulang belakang harus ditekankan. Mengetahui terlebih dahulu apa yang harus ditangani: dengan coxarthrosis, dengan hernia, dengan perpindahan vertebra - ini penting, hanya seorang doktor yang membuat diagnosis. Walau bagaimanapun, gimnastik mengikut kaedah Bubnovsky ditunjukkan dalam mana-mana kes yang disenaraikan di atas dan orang itu akan melalui tahap yang sama di jalan ke pemulihan, pengecualian akan hanya khusus latihan itu sendiri.

Peringkat 1, serta seterusnya, dibahagikan kepada 10 sesi. Gimnastik lebih baik dalam sehari, tetapi sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.

Tahap ini bertujuan untuk memanaskan otot, akan menjadi awal dalam pembentukan korset yang diperlukan otot belakang. Tahap 2 berlaku dengan peningkatan beban dan akan membolehkan untuk melegakan kelegaan korset, usaha yang dibelanjakan untuk latihan akan terlihat dari sisi: postur menjadi nyata lancar, bahu diratakan. Walau bagaimanapun, pada peringkat gimnastik terdapat kes-kes kerapkali penyakit kronik, keadaan ini boleh menjadi lebih teruk. Dalam kes ini, kelas dihantar untuk meluruskan tulang belakang, tetapi program tidak berhenti sepenuhnya.

Pelajaran kompleks di rumah dengan pengembang Bubnovsky

Panaskan

Sebelum setiap sesi, sebelum bekerja untuk menguatkan dan mengembangkan fleksibiliti otot, perlu untuk memanaskan badan dan bangun. Untuk memaksa jantung untuk mengepam darah lebih cepat, menghantar oksigen ke jabatan yang diperlukan, untuk membuat sendi lebih mudah alih, untuk mengelakkan kerosakan mereka. Pemanasan dan latihan yang betul untuk meluruskan tulang belakang - ikrar dan asas latihan kecekapan tinggi secara amnya.

Kaki diletakkan lebar bahu dan gerakan rotasi sendi artikular utama dilakukan. Bermula dari bahagian atas dan turun dari leher ke pergelangan kaki. Adalah penting untuk memberi perhatian kepada dua perkara utama: kedudukan kaki yang betul, untuk pemula, ia sering ditekan ke lantai, kerana ini adalah lebih baik untuk membuat gerakan bergulir dari tumit ke hujung jari tiga kali untuk merasakan hubungan dengan lantai dengan satu-satunya. Titik kedua - tidak perlu tergesa-gesa. Agar kesan pemulihan rawatan bersama berlaku, setiap elemen memerlukan 10-15 pergerakan putaran pada setiap arah.

Oleh itu, kaki-kaki terpisah dan berdiri dengan tegas, sama ratanya mengagihkan berat badan, secara perlahan kepala mula berputar ke kanan, kemudian dengan kelajuan yang sama ke kiri, rawatan rahim serviks berlaku. Kemudian pergerakan tangan, anda boleh bekerja kedua-dua tangan pada masa yang sama, selepas sendi pergelangan tangan, sendi siku dan tali bahu berehat.

Kemudian anda boleh meneruskan ke badan. Kaki diperbaiki, pada tahap ini anda perlu tumpuan perhatian yang maksimum, memandangkan pergerakan pekeliling hanya perlu dilakukan oleh dada, pelvis harus tetap tidak bergerak, tangan harus diletakkan pada pinggul untuk mengawal proses. Sekiranya ia tidak berfungsi, anda perlu cuba membuat rombus pada empat mata: tarik dada ke kanan, belakang, kiri, ke hadapan dan ulangi prosedur yang sama ke arah yang lain. Pergerakan diulang 20 kali. Latihan lanjut terus meluruskan tulang belakang, dan memanaskan otot. Dada di tempat, pelvis berputar, juga di kedua-dua arah. Kompleks ini baik untuk merawat coxarthrosis dan sendi lain di rumah.

Kaki memanaskan dari bawah ke bawah. Berat tubuh dipindahkan ke kaki kiri dan bermula dengan pergelangan kaki, pergerakan putaran diulangi. Kemudian bahagian lutut dan pinggul. Semuanya diulang di kaki lain, juga 20 kali. Selepas pemanasan, anda boleh meneruskan latihan dasar doktor gimnastik Bubnovsky untuk pemula.

Satu set latihan untuk menguatkan otot-otot serviks dan tulang belakang toraks

Untuk melaksanakannya, anda memerlukan pelebaran band yang dipasang pada dinding pada level sedikit di atas mata dan di dada.

Latihan pertama adalah sama dengan buaian tangan pemain ski dengan menolak. Memulakan kedudukan yang menghadap dinding kaki bahu-lebar pengendali expander, tetap di bahagian atas, di tangan. Pada menghembus nafas, tangan ditarik dan belakang. Sangat penting untuk diingat, terutamanya untuk pemula, bahawa untuk perkembangan otot selalu ada
Melakukan nafas, bernafas, adalah salah satu peraturan yang paling asas dalam semua latihan. Pergerakan ini dilakukan 15-20 kali. Rehat minit.
Latihan kedua, sebagai pengulangan cermin yang pertama. Memulakan kedudukan dengan punggungnya ke dinding, lebar kaki bahu selain, kaki ditekan, di tangan pengembang ditetapkan di bawah. Sapu dari lantai ke mata, seberapa banyak kali yang dilakukan dalam latihan sebelumnya. Cuti tidak lebih daripada 1 minit dan sekali lagi mendekati 20 kali.
Tugas ketiga dengan pengembang, ditetapkan pada tahap dada. Kaki sedikit lebih lebar daripada bahu dan sedikit bengkok di lutut, menghadap dinding, bergantian tertarik ke badan satu lengan atau yang lain. Pergerakan akan sama dengan serangan tinju, hanya dalam arah yang bertentangan, kekuatan otot lengan dan otot-otot belakang bertambah, terdapat perbaikan umum.

Kompleks gimnastik keseluruhan diulang tiga kali, setiap pendekatan 20 kali.

Latihan kaki dan pembentukan korset di tulang belakang lumbar

Untuk kajian penuh pada tali pinggang lumbar, anda memerlukan pengembang, yang ditetapkan pada tahap di bawah lutut.

Latihan paddler dilakukan dari posisi duduk. Penekanan berada di tumit lantai, penambah lengan lurus, tubuh bergerak ke belakang, siku ditekan terhadap tubuh pada sudut 90% atau lebih, menghirup, membengkok ke hadapan dan meluruskan lengan - menghembus nafas. Cuti satu minit dan ulangi lagi 20 kali. Latihan ini amat berguna untuk coxarthrosis.

Pengembang ditetapkan pada kaki, kedudukan awal: berbaring di sisinya, bernaung di siku, untuk mengimbangi lengan kedua adalah lebih baik untuk diletakkan di depan anda, kaki diperpanjang, satu di sisi lain. Untuk menghirup, bengkokkan lutut di kaki, yang terletak di bahagian atas dan sebanyak mungkin menarik perut. Ia tidak perlu mengangkat tinggi, membiarkan anda keluar dengan lancar, lembut, terutamanya dengan coxarthrosis. Pengembang akan menarik balik kaki, kerana pemulihan tambahan ini dicapai. Juga berulang di sisi lain. Satu rehat selama kira-kira satu minit dan semua latihan diulang tiga kali.

Anda boleh menambah latihan tambahan Dr. Bubnosky. Berbaring di belakang anda, secara bergantian menarik lutut anda ke arah anda, menjangkau mereka dengan tangan anda; kompleks dilakukan 20 kali dalam tiga pendekatan. Latihan sedemikian membantu memperkuatkan akhbar. Peningkatan berlaku di rumah dan sesuai untuk pemula, tidak peduli apa yang dirawat orang - coxarthrosis atau osteochandrosis di kawasan serviks.

Latihan kompleks untuk tulang belakang dengan kaedah Bubnovsky di rumah

Apabila nama terakhir Bubnovsky disebutkan, latihan untuk tulang belakang di rumah datang dengan segera. Mereka akan membantu seseorang menyingkirkan kesakitan yang teruk di sendi dan belakang. Teknik ini mengembalikan kesejahteraan. Asas kaedah rawatan ini adalah pergerakan.

Petunjuk untuk digunakan

Dr Bubnovsky menyokong bahawa pergerakan itu mempunyai kekuatan penyembuhan. Ini adalah satu-satunya cara untuk membangkitkan rizab dalaman dan kekuatan badan manusia, yang akan membolehkannya untuk menyingkirkan penyakit itu sendiri. Dr. Bubnovsky S.M. percaya bahawa kekurangan tenaga dan ketenteraman yang lengkap, yang sering disarankan oleh doktor lain, sebenarnya, hanya akan mengganggu penyembuhan seseorang. Dr. Bubnovsky telah membangunkan jurulatih kuasa khas yang akan membantu bukan sahaja untuk menghilangkan ketidakselesaan dan bengkak, tetapi juga gejala lain. By the way, ia bengkak yang boleh menyebabkan kesakitan. Latihan mengawal aliran darah di organ yang terjejas.

Rawatan dengan latihan sedemikian membantu untuk menjadikan tubuh lebih sihat, dan tiada campur tangan pembedahan diperlukan. Bubnovsky, yang latihannya kini dilakukan oleh ramai orang, mengembangkan teknik ini berdasarkan pengalamannya sendiri. Dia mengalami kemalangan dan terpaksa menjadi kurang upaya, seperti yang dikatakan oleh doktor. Tetapi pesakit tidak berputus asa dan sembuh sendiri.

Dengan cara ini, gimnastik terapi ini digunakan bukan sahaja untuk rawatan, tetapi juga untuk pencegahan pelbagai penyakit sendi dan tulang belakang. Terdapat beberapa matlamat untuk kompleks ini. Pertama, belakang dikuatkan, kerana ototnya berkembang. Aspek ini sangat penting, kerana Ia berasal dari otot yang dibentuk oleh korset semula jadi. Dia sentiasa memelihara vertebra di tempatnya dan tidak membenarkan mereka atau cakera di antara mereka melengkung. Kedua, kompleks ini membantu organ-organ dalaman berfungsi dengan lebih baik, menstabilkan tekanan darah, dan mempunyai kesan yang baik terhadap fungsi saluran darah dan jantung. Ketiganya, fisioterapi membantu melegakan ketegangan di belakang dan berehat ototnya. Semua ini membantu meningkatkan peredaran darah di dalam badan.

Apa lagi yang perlu anda ketahui?

Seluruh kompleks telah membangunkan Bubnovsky. Latihan untuk tulang belakang di rumah akan membantu bukan sahaja dalam rawatan belakang dan sendi. Teknik ini akan membantu dalam merawat penyakit lain. Ia berjaya digunakan untuk mencegah berlakunya serangan sebatan dan serangan jantung. Kompleks ini juga membantu merawat penyakit sistem vena. Dengan skim ini, mudah untuk memulihkan kesihatan saluran pernafasan. Penyakit organ pembiakan juga boleh disembuhkan dengan melakukan latihan Bubnovsky.

Petunjuk adalah patah tulang belakang dan hernia, yang mengakibatkan mencincang akar saraf di dekat saraf tunjang, penampilan pelbagai pertumbuhan. Di samping itu, untuk dislokasi bersama dan proses keradangan dalam tendon, anda juga perlu melakukan latihan mudah ini. Bahkan nekrosis sendi pinggul boleh dirawat dengan kaedah yang sama. Proses keradangan di ovari, prostatitis, masalah dengan fungsi seksual, buasir juga menunjukkan tanda-tanda menggunakan teknik Bubnovsky. Perkara yang sama berlaku untuk masalah obesiti, sakit kepala, migrain, gangguan mental, peninggalan pelbagai organ dalaman. Sekiranya campur tangan pembedahan dalam kes serangan jantung, langkah pemulihan juga termasuk latihan Bubnovsky.

Gimnastik Adaptasi

Latihan untuk tulang belakang di rumah untuk melakukan tidak sukar. Di samping itu, skim rawatan ini melibatkan kompleks berasingan yang boleh dilakukan dengan mudah di rumah, walaupun untuk pemula. Latihan 9-10 mudah akan membantu anda dengan cepat mendapatkan semula kekuatan. Pilihan ini dipanggil gimnastik penyesuaian. Ini akan membantu membiasakan diri dengan senaman fizikal, sehingga kemudian mereka dapat ditingkatkan. Latihan berikut untuk bahagian belakang sesuai untuk pemula.

 1. 1 Bersantai otot tulang belakang. Untuk menyelesaikan tugas mudah ini, anda perlu mendapat semua empat. Sekarang semua 4 tiang perlu berehat di atas lantai - ini adalah lutut dan telapak tangan. Dalam kes ini, seseorang harus cuba berehat.
 2. 2 Curve punggung anda. Tugas ini juga sangat mudah. Anda perlu berada di kedudukan permulaan yang sama - duduk di atas lantai dengan lutut dan siku. Sekarang ia perlu untuk menghembus nafas mula lekuk melengkapkan belakang ke atas, dan kemudian perlahan-lahan menarik nafas untuk menurunkan bahagian belakang. Adalah disyorkan untuk mengulangi pelajaran ini 15 kali dan semuanya dalam satu pendekatan.
 3. 3 Peregangan untuk belakang. Anda perlu berada di kedudukan yang sama, hanya tangan anda sekarang perlu membengkok pada siku. Apabila menghirup, badan harus dimiring ke depan dan ke bawah, lebih dekat ke lantai. Selepas itu, pada menghembus nafas, anda perlu menurunkan otot gluteal pada tumit. Pada masa ini, mudah merasakan bagaimana otot belakang di rantau lumbar regangan. Adalah disyorkan untuk mengulangi gerakan ini dalam sistem kira-kira 6 kali.
 4. 4 Pendarahan. Kedudukan permulaan adalah sama. Anda perlu cuba menarik badan ke hadapan sejauh mungkin. Semasa latihan, anda perlu memastikan bahawa belakang anda adalah tahap. Seseorang tidak boleh berlutut di belakang. Latihan ini untuk belakang di rumah sangat mudah.
 5. 5 Stretch step. Sekarang anda perlu berdiri semula di semua empat lagi. Ia adalah perlu untuk membengkokkan kaki kanan di lutut dan pada masa yang sama perlahan-lahan duduk di atasnya. Pada masa yang sama, kaki kiri ditarik balik. Ia sepatutnya dibohongi. Ia adalah perlu untuk cuba menurunkan kaki kanan serendah mungkin. Tangan akan diaktifkan seperti berikut: dengan kaki kanan, tangan kiri, dan sebaliknya pula. Pada pose terakhir, anda perlu membuat nafas dalam halus. Gimnastik seperti Bubnovsky untuk tulang belakang dan ekstrem yang lebih rendah menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan, tetapi latihan tidak dapat diselesaikan. Anda mesti terus melakukan latihan. Secara beransur-ansur, langkah-langkah akan menjadi lebih luas, dan ketidakselesaan akan berlalu. Untuk satu pendekatan, anda perlu melakukan sekurang-kurangnya 20 kali.
 6. 6 Mengangkat pantat. Latihan mengikut kaedah Bubnovsky di rumah boleh dilakukan dalam kedudukan terlentang. Sebagai contoh, anda perlu berbaring di belakang anda dan meregang tangan anda di sepanjang badan. Apabila menghembuskan nafas, perlu menaikkan punggung setinggi mungkin, mengangkat mereka dari lantai. Apabila anda menghirup, anda mesti menurunkan badan ke kedudukan asalnya. Pengulangan sedemikian perlu melakukan sekurang-kurangnya 30.
 7. 7 Peregangan untuk perut. Sekali lagi anda perlu berbaring di belakang anda. Ia mengambil tangan untuk meletakkan di belakang kepala anda, dan bengkokkan kaki anda sedikit di lutut. Chin anda perlu tarik ke dada dan dengan nafas mula membongkok badan. Bilah perlu melepaskan diri dari lantai. Ia perlu untuk cuba mencapai siku pada lutut. Anda perlu melakukan senaman ini sehingga sensasi kesemutan atau terbakar bermula di dalam akhbar.
 8. 8 Teras tangan. Ia adalah perlu untuk menjadi badan pada pembalut getah. Kaki terletak pada lebar bahu. Hujung pembalut mesti dipegang dengan tangan dan mula membangkitkannya di atas kepala anda setinggi mungkin. Dalam kes ini, pembalut akan meregangkan, supaya latihan untuk tangan tidak begitu mudah dilakukan. Anda boleh menggantikan pembalut getah dengan pengembang. Anda mesti mengulangi tugas ini sekurang-kurangnya 15 kali.
 9. 9 Swallow. Ia perlu berbaring di perut. Sekarang, ketika bernafas, lengan dan kaki perlu dihancurkan dari lantai, dan apabila dibesarkan, mereka harus santai lagi dan diturunkan ke lantai. Latihan ini sangat membantu menguatkan otot-otot belakang, lengan dan kaki. Oleh kerana serat otot ini akan menjadi lebih anjal.

Senaman selepas tidur

Kaedah Dr Bubnovsky menyediakan untuk melaksanakan tugas dan selepas tidur. Ia akan menjadi pertuduhan yang baik. Tidak perlu cepat melompat dari tempat tidur untuk melakukan senaman. Anda tidak boleh tergesa-gesa dan melakukan tugas di kedudukan terlentang di atas katil. Mereka sangat mudah, tetapi mereka akan membantu untuk bangun seluruh badan.

Latihan ini juga direka untuk mengembangkan tulang belakang. Tetapi pada masa yang sama mereka juga membantu mengembangkan sendi pada kaki. Malah kaki akan menerima beban latihan, yang sangat diperlukan, terutama pada waktu pagi. Doktor mengesyorkan melakukan senaman pemanasan untuk tulang belakang pada waktu pagi. Ini mudah dilakukan sebaik sahaja bangun. Adalah lebih baik untuk melakukan setiap senaman untuk 20-30 ulangan.

 1. 1 Latihan untuk berhenti. Dengan kaedah Bubnovsky boleh mengembangkan kaki. Ia perlu berdiri di atas bukit dan pada masa yang sama melekat dengan tangan anda untuk sesuatu. Kemudian anda perlu menggantung tumit dan mula meluncur pada kaus kaki. Tugas ini mesti dilakukan sekurang-kurangnya 100 kali. Oleh kerana beban tersebut, kaki akan menjadi lebih fleksibel. Di samping itu, pergerakan mudah ini menghalang penampilan taji di kaki. Ubat varikos dan kaki rata tidak akan berkembang. Sendi pergelangan kaki tidak lagi membengkak. Masalah kaki lain juga akan berlalu secara beransur-ansur.
 2. 2 Penolakan. Dalam kedudukan yang terdedah, lekapkan tangan anda di sepanjang badan anda. Kaki diperlukan untuk menyebarkan sedikit ke sisi. Ia adalah perlu untuk cuba menarik jari kaki sejauh mungkin dari badan itu sendiri sehingga kaki menjadi setinggi mungkin. Tumit menjadi sedikit memanjang. Tugas itu boleh dilakukan secara bergantian dengan setiap kaki atau serentak.
 3. 3 Mengalihkan abdomen. Anda perlu berbaring di belakang dan bengkokkan lutut anda. Kaki dengan ini perlu ditekan ke lantai. Ia perlu meletakkan telapak tangan pada perut. Apabila menghirup, ia perlu mengembung, dan apabila menghembuskan nafas, sebaliknya, ia harus turun. Inilah bagaimana kerja pernafasan abdomen.
 4. 4 Menarik. Anda mesti berbaring di belakang anda. Lengan dan kaki lurus dan santai. Apabila menghembuskan nafas, perlu menaikkan punggung, sambil memegang lutut, yang mula bengkok, dengan lengan. Lancar perlu tarik lutut ke dada anda. Pengulangan sedemikian memerlukan sekurang-kurangnya 15 kali pada setiap kaki.
 5. 5 jambatan Teruskan untuk berbaring di belakang anda, anda perlu cuba menarik badan dari tempat tidur, sambil menaikkan pelvis dan scapula.
 6. 6 Fist. Kedudukan permulaan adalah sama. Ia dikehendaki cuba memerah jari kaki pada kaki sebanyak mungkin, dan kemudian menyebarkannya maksimal.
 7. 7 Janitors. Sekali lagi anda perlu berbaring di belakang anda. Ia memerlukan kaki besar di kaki untuk merebak ke tepi sejauh mungkin. Pada masa yang sama shin akan mula menggulung.
 8. 8 Putaran. Ia perlu dalam kedudukan terlentang untuk cuba mengembangkan kaki, berputar di arah yang berbeza pula. Dalam kes ini, kaki besar perlu membuat bulatan.
 9. 9 Wheels. Kedudukan permulaan adalah sama, tetapi pada masa yang sama lutut sedikit bengkok. Stoking pada kaki perlu ditarik sebanyak mungkin sehingga pelvis mula bergerak. Tugas ini mesti dilakukan secara bergantian dengan setiap kaki.

Cadangan berguna

Latihan sedemikian untuk tulang belakang dapat mengembalikan keupayaan motor sendi dan belakang. Kompleks mudah ini, yang boleh dilakukan oleh semua orang, menghapuskan kesakitan dan gejala-gejala lain, supaya pesakit akan berasa lebih baik lagi. Jika anda tidak terlepas kelas, maka semua ketidakselesaan akan secara beransur-ansur lulus, dan orang itu akan pulih. Kompleks itu direka supaya ia boleh dilakukan bukan sahaja pada simulator khas, tetapi juga di rumah.

Ia sentiasa bernilai mengingati bahawa terapi senaman harus dilakukan dengan kerap.

Hanya kesannya akan kelihatan. Dengan cara ini, kompleks latihan mengikut Bubnovsky termasuk bukan sahaja latihan mudah, tetapi juga versi gimnastik yang lebih kompleks - adalah lebih baik untuk melaksanakannya dengan ketat di bawah pengawasan seorang doktor. Pergerakan yang tidak betul boleh merosakkan pesakit. Kompleks yang dibangunkan ini bukan sahaja bertujuan untuk rawatan sendi dan pelbagai bahagian belakang. Ia membantu merawat dan sistem muskuloskeletal, dan organ-organ dalaman.