Latihan terbaik Kompleks Bubnovsky di rumah

Tulang belakang

Pada abad teknologi komputer dan perubatan terkini, kita semakin menjadi sakit dengan osteochondrosis dan penyakit lain tulang belakang. Jika kira-kira 20-30 tahun yang lalu, orang yang berusia 55-60 tahun terdedah kepada penyakit yang sama, kini hampir setiap 2 orang mengalami penyakit ini.

Jika anda bimbang tentang kesakitan di tulang belakang untuk masa yang lama, maka mungkin untuk membantu diri anda tanpa pembedahan. Baru-baru ini, orang semakin beralih kepada latihan mengikut kaedah Dr. Bubnovsky.

Misteri Bubnovsky sebagai doktor dan pakar pemulihan

Sergey Mikhailovich Bubnovsky adalah orang yang agak menarik. Semasa laluan perkhidmatan ketenteraan di tentera Soviet masuk ke dalam kemalangan yang serius, selepas itu dia terpaksa berpindah ke tongkat untuk masa yang lama. Semua kaedah rawatan yang dikembangkan olehnya, pertama sekali diuji pada dirinya, dan kemudian dia membantu orang.

Walaupun masih seorang pelajar di sebuah universiti perubatan, orang yang peluang keselamatannya sangat kecil ditangani Bubnovsky muda. Sistem peningkatan kesihatan Sergei Mikhailovich termasuk pemulihan organ-organ sistem muskuloskeletal, serta rawatan sistem jantung, perut, saraf dan genitourinary. Doktor telah menulis banyak buku berguna mengenai topik ini.

Kebanyakan kaedah adalah berdasarkan kinesitherapy - pergerakan yang agak moden dalam perubatan. Matlamat terapi ini adalah untuk merawat sendi, ligamen dan saraf tunjang tanpa pembedahan, hanya menggunakan rizab dalaman badan. Kerja-kerja pusat pemulihan Bubnovsky adalah berdasarkan kaedah ini.

Prinsip-prinsip asas kaedah rawatan dan pemulihan Bubnovsky

Untuk teknik untuk bekerja, pemula perlu memenuhi beberapa syarat penting:

 • Pelajari pernafasan yang betul.
 • Teknik latihan pematuhan.
 • Ketahui urutan latihan dan tegaskannya.
 • Penggunaan langkah terapeutik tambahan (urut, kolam renang, dan lain-lain).
 • Penolakan ubat.

Kelebihan menggunakan gimnastik restoratif Bubnovsky:

 • Beban yang betul pada semua otot tulang belakang dan pertuduhan kelincahan dan mood yang baik.
 • Bekalan oksigen yang mencukupi untuk semua organ, sendi dan ligamen di dalam badan disebabkan oleh pecutan proses pemulihan.
 • Meningkatkan mobiliti bersama, penampilan yang lebih baik.
 • Kebanyakan senaman tidak memerlukan peralatan sukan tertentu, jadi mereka boleh dilakukan di rumah.

Senarai latihan berikut, yang dikembangkan oleh Bubnovsky, bertujuan untuk segera memulihkan tulang belakang dan meredakan kekejangan otot yang menyebabkan kesakitan. Latihan ini juga membantu mengurangkan kemungkinan hernia intervertebral.

Sakit sendi? - Alat ini boleh "meletakkan kakinya," bahkan mereka yang sakit untuk berjalan selama beberapa tahun..

Gimnastik Dr. Bubnovsky dengan sakit belakang

Gimnastik, yang dikembangkan oleh doktor, mempunyai kesan positif pada tulang berpenyakit, dan juga menguatkan otot-otot yang menyokongnya.

Kompleks latihan yang ditetapkan di bawah, bukan sahaja menghilangkan kesakitan, tetapi juga mencegah kejadian selanjutnya:

Panaskan:

 • Berdiri pada semua empat, dengan fokus pada lutut dan telapak tangan. Dalam kedudukan ini, perlu bergerak dengan perlahan di sekeliling bilik sehingga sakit di tulang belakang mula mereda.
 • Sebelum melakukan itu adalah disyorkan untuk membungkus lutut anda dengan pembalut, semasa pelaksanaan latihan ini, anda mesti bernafas secara mendalam.
 • Langkah perlu dilakukan lancar dan diregangkan. Apabila bergerak ke hadapan kaki kiri - tangan kanan juga harus maju, dan sebaliknya.

Seterusnya adalah satu set latihan yang membantu menghilangkan mencengkam saraf di kawasan cakera intervertebral, dan juga boleh digunakan untuk meningkatkan pembesaran cakera intervertebral kawasan toraks:

 1. Kedudukan badan untuk mengambil seperti dalam latihan di atas. Pada menghembus nafas dalam, perlahan-lahan membungkuk, menghembuskan nafas - membungkuk ke arah yang bertentangan. Ulang kira-kira 20 kali. Dengan manifestasi kesakitan akut, perlu mengurangkan jumlah pengulangan latihan hingga 15.
 2. Kedudukan yang diterangkan sebelum ini. Dapatkan semua empat, sambil cuba sebanyak mungkin untuk menggerakkan badan ke hadapan. Untuk membungkuk di belakang ketika melakukan latihan ini adalah mustahil. Latihan ini juga digunakan untuk peregangan tulang belakang.
 3. Bernafas secara mendalam - lengan bengkok pada siku, pada menghembuskan nafas - perlahan-lahan turun ke bawah. Dihisap seterusnya - dengan perlahan naik, menghembuskan nafas - meluruskan lengan anda dan perlahan-lahan menurunkan diri ke kaki, cuba meregangkan otot-otot di kawasan lumbar. Ia perlu mengulangi senaman sebanyak mungkin.
 4. Berbaring di belakang anda, letakkan tangan anda di sepanjang badan anda. Menghembuskan nafas secara mendalam, menghembus nafas untuk merobek bahagian panggul badan dari lantai. Cuba buat separa jambatan. Apabila menyedut, perlahan-lahan kembali badan ke kedudukan asalnya. Latihan mesti dilaksanakan dengan lancar sebanyak 15 kali.

Gimnastik Bubnovsky dengan osteochondrosis

Pertama anda perlu membuat diagnosis yang betul, yang akan membantu pakar yang berpengalaman.

Latihan yang diterangkan di bawah meredakan kekejangan tulang belakang yang menyakitkan, menjadikan vertebra serviks lebih mudah alih:

 1. Menghadapi cermin, lengan diturunkan dan santai. Turun selama beberapa saat, kemudian naik, kemudian kembali ke posisi asalnya. Anda perlu cuba merapatkan dagunya ke dada. Jalankan 15 kali.
 2. Berdiri menghadap cermin, seperti yang diterangkan di atas, lakukan kecondongan kepala kiri dan kanan, berlarutan di setiap sisi selama 10 saat. Senaman untuk melakukan sehingga anda merasa letih.
 3. Lakukan kepala bertukar, sejauh mungkin, di setiap sisi kepala ditangguhkan selama 10 saat. Lakukan perlahan-lahan sebanyak 10 kali.
 4. Duduk di atas kerusi, luruskan belakang anda lurus, kepala anda berharap. Perlahan luruslah lenganmu dan tarik mereka kembali, sambil berbaring kepala. Latihan berulang kali 10 kali.

Gimnastik dengan hernia intervertebral

Dengan teknik senaman yang betul, cakera intervertebral yang dipindahkan akan kembali ke tempat mereka, dan hernia akan mula berkurang dengan masa sehingga hilang sepenuhnya:

 1. Duduk di atas lantai atau di kerusi, dengan bantuan pengembang untuk membuat gerakan tarikan. Latihan ini mesti diulang kira-kira 25 kali.
 2. Sekiranya pengembang ditetapkan di atas, nafsu boleh dilakukan ke dada atau dagu, jika di bawah, kemudian ke lutut atau ke dada.
 3. Duduk di atas lantai, tarik kaki anda. Ambillah nafas panjang dan semasa anda menghembus nafas, kencangkan jari kaki anda. Latihan ini mesti diulang 20 kali.
 4. Bersandar di belakang dan cuba meletakkan kaki lurus di belakang kepala anda. Di masa depan, cuba menyentuh jari kaki di lantai. Latihan berulang kali kira-kira 20 kali.
 5. Berbaring di belakang awak. Santai otot tulang belakang anda. Ambillah nafas dalam menghembus nafas kepada kumpulan (cuba untuk meningkatkan kaki dan batang badan, maka anda perlu membawa siku dan lutut bersama). Lakukan 10-20 kali.
 6. Lie di sebelah. Tangan, yang terletak di bawah badan (di atas lantai) untuk memberi tumpuan kepada lantai. Lakukan nafas panjang. Semasa anda menghembus nafas, kencangkan lutut ke dada anda. Untuk setiap sisi, latihan mesti dilakukan kira-kira 20 kali.

Gimnastik dengan scoliosis tulang belakang

Sebelum melakukan gimnastik, perundingan wajib dengan pakar adalah perlu.

Jika anda melakukan latihan ini dalam teknik yang betul, sakit di tulang belakang yang disebabkan oleh scoliosis akan dihapuskan, nada otot yang menyokong tulang belakang akan meningkat:

 1. Berlutut, bengkokkan siku anda. Ketua kelihatan ke hadapan. Ambillah nafas dalam, semasa anda menghembus nafas, perlahan-lahan menggerakkan berat badan anda pada tumit anda, membongkok ke hadapan. Perlu mengulangi latihan ini sebanyak 20 kali.
 2. Kedudukan badan adalah sama seperti yang dijelaskan di atas. Berlutut bersama-sama, perlahan perlahan pelvis ke kiri, kemudian ke kanan dengan pulangan kembali badan ke kedudukan asalnya.
 3. Berlutut, bengkok punggung bawah sambil menarik nafas panjang dan menaikkan kepalanya. Pada menghembus nafas, tolak kepala dan perlahan-lahan memulangkan badan ke kedudukan asalnya. Jalankan sehingga 20 kali. Sepanjang latihan ini di tulang belakang tidak boleh berlaku sakit.
 4. Push up dari lantai. Berbaring di atas lantai, tumpukan pada lutut anda (bukan pushups penuh). Dalam kedudukan badan ini, perlu melakukan lenturan dan lanjutan lengan. Lakukan 25 kali dalam 3 set.

Gimnastik Bubnovsky untuk leher

Latihan untuk serviks. Latihan ini adalah universal untuk orang-orang dari mana-mana umur. Selain kesan terapeutik digunakan untuk tujuan pencegahan.

Rawatan tulang belakang serviks lebih daripada tiga bulan:

 1. Dalam kedudukan duduk di atas kerusi, melakukan gerakan tarikan, setelah beberapa pendekatan meneruskan push-up. Jika lenturan klasik pelanjutan lengan dalam kedudukan terdedah sukar, anda mesti pergi ke pushups yang tidak lengkap (dengan penekanan pada lutut). Lakukan senaman, berapa banyak kekuatan.
 2. Letakkan tangan anda di dinding, lutut dan shin untuk memberi tumpuan kepada bangku tinggi. Dengan tangan percuma dengan pengembang, buat gerakan ke dan dari diri anda sendiri. Latihan berfungsi melalui otot-otot leher dan tulang belakang. Daripada pengembang, anda boleh menggunakan dumbbell, mengangkatnya ke atas dan ke bawah.
 3. Berbaring di atas lantai, kaki melengkung di lutut dan meletakkan bahu sedikit lebih lebar. Dumbbells pada lengan lurus harus dibawa ke kepala, kemudian kembali ke posisi asal. Lakukan latihan 10-15 kali.
 4. Duduk di bangku simpanan, kami memegang dumbbell dalam satu tangan. Naikkannya di atas kepala anda pada lengan lurus dan pasangkan semula, lenturkan lengan di siku. Kemudian pilih dan mulakan semula. Latihan ulang tidak lebih daripada 20 kali untuk setiap tangan.

Bahagian belakang dan sendi akan sembuh dalam 5 hari dan akan kembali seperti dalam 20 tahun! Ia hanya perlu.

Lampiran 2 Latihan Perubatan dan Kesihatan dengan Penggunaan MTB [19] dari Kumpulan B

Lampiran 2 Latihan Perubatan dan Kesihatan dengan Penggunaan MTB [19] dari Kumpulan B

Mulakan dengan lebih baik dengan senaman regangan.

Anda boleh menggunakan bangku sejajar dengan sudut belakang belakang dan tempat duduk, anda juga boleh duduk dan berbaring di atas lantai, atau dalam I.P. berdiri di hadapan pendirian dan berehat tangannya percuma pada kurungan sokongan khas.

Saya akan mempertimbangkan pilihan di bangku universal. Jadi

Latihan nombor 1 B

Teras dengan tangan dari blok utama. (Lihat foto 1 a, b.)

I.P. duduk di bangku sejagat yang menghadap kaunter MTB. Tangan percuma terletak pada lutut. Tangan kerja menghasilkan daya tarikan dari bahagian atas blok pada pernafasan "Haa". Tangan yang sama.

Bilangan kilogram pada simulator dan bilangan pengulangan dipilih dengan mengambil kira kemungkinan melakukan 12-15 kali dalam satu siri. Peraturan ini digunakan untuk semua latihan berikutnya. Petunjuk utama: sakit kepala, sakit di tulang belakang serviks, lengan, bahu. Dengan senaman ini anda boleh mula dengan tekanan darah tinggi untuk mengurangkan, bronkitis kronik (akut).

Latihan nombor 2 B

Extend (tekan) tangan dari blok bawah.

I.P. yang sama, tetapi dengan kembali ke rak MTB. Lengan bengkok pada sendi siku, tangan dengan pemegang di bahu. Pelanjutan penuh lengan (semasa anda menghembuskan nafas "Haa"). Omit dalam I.P. (semakin rendah lebih baik). Untuk bilangan kilogram dan pengulangan, lihat latihan No. 1. Sama dengan yang lain. Apabila menurunkan lengan, sedikit kecenderungan badan ke arah lengan dibenarkan, dan apabila lengan dilanjutkan ke atas - sebaliknya. Kemungkinan kesakitan pada sendi bahu dan siku dengan sambungan.

Petunjuk utama adalah sakit (akut dan kronik) di bahu (sendi bahu [20]), sendi siku, migrain kronik dan sakit kepala.

Latihan nombor 3 B

Teruskan (tekan) tangan ke bawah dari blok atas.

I.P. sama seperti pada nombor latihan 2, tangan memegang pemegang simulator, jari-jari tangan ke bawah. Lengan bengkok pada sendi siku, dinaikkan ke maksimum. Pelanjutan lengan di siku bersama turun pada pernafasan "Haa", sedangkan secara maksimal menurunkan bahu dengan nama yang sama, tubuh tidak mengayunkan. Untuk bilangan kilogram dan pengulangan, lihat latihan No. 1.

Petunjuk asas: sama seperti dalam latihan No. 2.

Foto 3 b

Foto 4 a

Latihan nombor 4 B

Lanjutan lengan (tekan) ke hadapan dari blok bawah.

I.P. sama dengan № 2-3. Jari memegang pemegang simulator, melihat ke hadapan. Panjangkan lengan ke depan sambil menghembuskan nafas "Haa." Kami melakukan perkara yang sama dengan yang lain. Mungkin rasa sakit apabila sendi bahu ditarik balik dan di bahagian sternum apabila lengan dilanjutkan. Ia juga merupakan unsur norma. Lebih tajam dan, lebih penting lagi, pernafasan yang panjang membantu mengurangkan keamatan kesakitan yang dominan. Selepas melakukan senaman yang menyebabkan sakit tempatan, gunakan memampatkan dengan ais ke tapak sakit ini selama 5-6 saat. Kadang-kadang anda mampu dan terus semasa latihan. Bilangan kilogram dan bilangan pengulangan adalah sama dengan № 1-3.

Tanda-tanda utama adalah tekanan darah tinggi (gred II - III), penyakit arteri koronari dengan arrhythmia, angina pectoris (pastikan untuk mengekalkan rentak rangsangan yang sama - lengan lanjutan), periarthritis bahu bahu di peringkat bahu beku, osteochondrosis toraksik dengan hernia Schmorl.

Latihan nombor 5 B

Pilihan A. Putaran (putaran) sendi bahu dari blok atas. (Lihat foto 5 a, b.)

I.P. berlutut. Berjalan ke rak MTB. Lurus tangan percuma ke lantai. Tangan kerja menarik unit dengan bahu, hampir ke sentuhan dengan lantai (pada menghembus nafas). Perkara yang sama diulangi dengan yang lain.

Tidak seperti senaman sebelumnya - latihan kekuatan - senaman ini adalah regangan, dan kekuatan diperlukan hanya dalam satu kes: memegang pegangan dengan berat badan, sebaiknya besar, supaya otot dalam mendalam lebih baik - pemutar bahu. Berat dipilih berdasarkan kemungkinan melakukan latihan ini dengan setiap tangan untuk 8-10 pengulangan.

Petunjuk asas: digunakan selepas semua latihan kekuatan yang berkaitan dengan ikat pinggang sebagai otot yang lelah. Secara langsung mempunyai kesan penyembuhan dalam kes periarthritis scapulohumeral. Versi latihan senaman yang lebih mudah 5 "B", hanya tangan bebas memegang sebarang sokongan bergerak.

Latihan nombor 6 B

Tekan blok ke dagu dengan tangan anda dari blok bawah. (Lihat foto 6 a, b.)

I.P. duduk di bangku sejagat yang menghadap kaunter MTB. Kaki berada di bahagian bawah rak

Gunakan pemegang lurus yang pendek. Satu blok ke dagu pada pernafasan "Haa" dengan dua tangan. Naikkan siku anda setinggi mungkin. Bilangan kilogram dan pengulangan seperti pada nombor latihan 1. Kembali dari bangku simpanan tidak boleh dilepaskan.

Petunjuk utama: sindrom bahu kronik (akut), osteochondrosis serviks dengan histias MTD [21].

Latihan nombor 7 B

Teras blok lengan bawah lurus ke atas. Latihan tergolong kategori yang sukar, terutamanya bagi orang yang lemah secara fizikal. Sebagai peraturan, digunakan selepas menguasai 6 latihan pertama.

I.P. sama seperti dalam latihan No. 6. Dengan blok ke atas, lenturan sedikit lengan di sendi siku dibenarkan, tetapi tetap, iaitu elemen "perpanjangan lanjutan" tidak dibenarkan.

Tanda-tanda utama: sakit kepala, migrain, hipertensi, penyakit jantung iskemik, COPD.

Latihan nombor 8 B

Lengan panjang dengan lengan bawah.

Saya sering melihat latihan ini dilakukan di gim, tetapi ini adalah sejenis pergerakan tangan pendek lengan belakang dan sebagainya, seolah-olah dengan gergaji hacksaw menyeberang papan. Tetapi dengan prestasi yang tepat, senaman ini mempunyai kesan yang berguna dan terapeutik bukan sahaja pada bisep tangan, tetapi pada rantai kinematik lengkap: tulang belakang lengan - bahu - dengan tulang belakang yang terakhir - tulang belakang - berpusing di tempat yang paling tidak aktif - torak. Dengan itu meningkatkan bukan sahaja pergerakannya, tetapi juga, mempengaruhi lingkaran kecil peredaran darah, secara tidak langsung meningkatkan pengayaan darah dengan oksigen. Latihan ini sangat berguna (saya ulangi, dengan prestasi yang betul) kepada semua yang menderita CHD, COPD dan sakit kepala.

I.P. Selebihnya lutut di bangku universal. Tangan percuma terletak di hujung bangku (bangkit). Tangan kerja menarik blok bawah oleh pemegang. Peregangan maksimum ke hadapan, kaki yang sama lurus dan terletak di atas lantai di belakang batang badan. Blok berlaku pada pernafasan, dengan siku meluncur di sepanjang badan dan meningkat sejauh mungkin, memutar badan di daerah torak. Bilah bahu saling menyentuh. Ulangi dengan tangan yang lain.

Petunjuk utama: diterangkan di atas.

Latihan nombor 9 B

Tarik balik. (Lihat foto 9 a, b.)

Mungkin yang paling sukar dalam siri latihan ini dan, dari sudut pandangan saya, yang paling berkesan untuk kedua-dua tali pinggang bahu dan untuk tulang belakang serviks dan toraks. Dan selain itu, untuk otot perut.

Saya hanya ingin memberi amaran kepada anda: latihan ini hanya untuk kecergasan fizikal, dan adalah wajar untuk melakukannya di bahagian akhir pelajaran. Saya melakukan latihan ini jika saya sakit kepala. Latihan membentang secara literal seluruh badan - dari abdomen ke leher. Apabila ia dijalankan, perkembangan otot, otot triceps, dan otot bahu yang mencukupi adalah sangat penting.

Dengan kurangnya pembangunan untuk melaksanakan latihan ini dengan betul tidak mungkin.

I.P. berbaring di belakang anda di bangku universal. Kaki boleh diseberang di belakang bangku simpanan, menjaga badan daripada tergelincir dari bangku simpanan (dalam kes berat besar pada simulator). Lebih baik melakukan latihan ini dengan pembantu. Ambil pegangan lurus pendek dan laksanakan tujah dari blok bawah dengan lengan sedikit bengkok pada sendi siku (untuk mengelakkan kecederaan pada ligamen sendi). Pergerakan tangan berakhir dalam kedudukan tegak lurus ke bangku, iaitu, di atas kepala.

Perhatikan bahawa tangan harus jatuh tepat di bawah telinga, seolah-olah berpaut kepada mereka.

Penghembusan "Haa" apabila mengangkat senjata mestilah agak mendalam dan panjang. Di peringkat akhir - lengan di atas kepala - perut dilukis masuk.

Petunjuk utama: osteochondrosis cervicothoracic, penyakit jantung iskemik, COPD, sakit kepala.

Sebenarnya, saya menyenaraikan semua latihan dari kumpulan "A" dan "B", yang dilakukan dengan kerap, anda boleh menyingkirkan bukan hanya sakit kepala kronik (migrain), tetapi juga membantu jantung dan sistem bronco-pulmonari.

Prinsip asas: meluangkan masa anda perlahan-lahan, iaitu, jangan tergesa-gesa untuk meningkatkan beban dan jumlah pergerakan.

Saya cadangkan untuk memecahkan semua latihan ini ke dalam 3 kumpulan dan melakukan mereka pada hari yang diperuntukkan untuk ini, tetapi sekurang-kurangnya 2 kali seminggu.

Kumpulan mana, atau sebaliknya subkumpulan, bertanya kepada saya? Saya jawab.

Isnin / Khamis: latihan untuk belakang.

Ini termasuk latihan 2A, 1B, 6B, 8B.

Selasa / Jumaat: latihan untuk dada.

Ini adalah latihan 3B, 9B, 4B.

Rabu / Sabtu: latihan bahu.

Ini adalah latihan 1A, 3A, 4A, 2B, 5BA, 5BB, 7B.

Saya ulangi. Semua latihan ini direka bentuk untuk mengendalikan otot-otot pinggang bahu dan direka untuk menghilangkan sakit kepala - ini adalah tugas buku.

Tetapi, lakukannya dengan kerap, anda boleh "menarik" dan semua sistem lain yang disebutkan dalam tanda-tanda latihan tersebut. Dan di atas semua broncho-pulmonari dan kardiovaskular.

Cepat perlahan - ini bermakna di atas semua - tergesa-gesa. Iaitu, jangan simpan mereka, tetapi tanpa fanatik.

Ingat: ia sentiasa mudah untuk bermula, sukar untuk diteruskan.

Namun: hari pertama selepas melakukan sedikit latihan, penyesuaian akan bermula. Semuanya akan menyakitkan. Dan ia akan kelihatan seperti seseorang yang semakin buruk. Tetapi ia akan keluar dari penyakit atau bahkan beberapa penyakit. Cobalah untuk memahami bahawa penyakit itu juga ingin hidup di dalam badan anda, memberi makan pil, ketakutan, kemalasan.

Segala sesuatu yang baik untuk kesihatan pada peringkat ini adalah sukar dan tidak menyenangkan, tetapi anda perlu memaksa diri anda untuk terus melakukan latihan dan menyimpan buku harian. Dan hakikat bahawa ia adalah menyenangkan dan mudah untuk penyakit adalah hanya untuk berbaring dan menelan pil.

Pilih sendiri: sama ada memulihkan kesihatan anda, atau dirawat sebelum kemusnahan diri.

Saya percaya kepada seseorang dan keupayaannya dan berulang kali menyaksikan keajaiban pemulihan atau mengangkat dari lututnya. Untuk ini anda hanya perlu mencintai kehidupan!

Kompleks latihan mengikut kaedah Bubnovsky

Gimnastik adalah senaman fizikal yang sangat baik, yang menggunakan bilangan otot dan sendi yang terbesar, menyumbang kepada kelembutan dan ketahanan mereka. Artikel ini akan membincangkan gimnastik berdasarkan kaedah psikoterapis Bubnovsky.

SM Bubnovsky adalah ahli psikoterapi yang telah mengembangkan kaedah fizikalnya sendiri untuk tubuh, yang membantu menghindari dan mengurangkan rasa sakit yang muncul di bahagian dorsal dan vertebra.

Apakah intipati gimnastik Bubnovsky?

Dr Bubnovsky mendakwa bahawa apa-apa jenis sakit, termasuk vertebrata dan sakit belakang, lebih baik digunakan oleh pendidikan jasmani. Matlamat utama adalah untuk memuat bukan sahaja bahagian vertebral, tetapi juga untuk menangkis semua otot yang terlibat dalam proses memunggah bahagian vertebra.

Sebagai peraturan, semua penyakit yang berkaitan dengan bahagian vertebral timbul daripada fakta bahawa tisu otot menjadi tersumbat dan tidak dapat berfungsi seperti biasa untuk mereka. Ia adalah beban yang melampau seperti otot-otot yang menyumbang kepada melegakan otot kesakitan dan pemulihan sistem vertebra.

Metodologi latihan Bubnovsky termasuk prosedur berikut:

 • Senaman pernafasan
 • Latihan untuk memanaskan otot
 • Prosedur tambahan (urutan, terapi manual, dan lain-lain)

Terima kasih kepada teknik ini, otot dan sendi dibawa ke normal. Kerana kekurangan oksigen dalam tisu otot - di bahagian vertebra kelihatan sakit yang tidak menyenangkan.

Apakah yang dimaksudkan dengan simulator Bubnovsky dan bagaimana ia digunakan?

Berdasarkan kaedah gimnastik Bubnovsky, simulator dicipta, melalui latihan untuk pencegahan dan rawatan sakit belakang, prosedur untuk latihan telah menjadi lebih mudah. Simulator ini dicipta dengan pemerhatian yang teliti terhadap penyakit muskuloskeletal dan sepenuhnya mengambil kira spesifik dan ciri-ciri mereka.

Ciri hebat dari ciptaan ini adalah kemudahan penggunaannya. Untuk melakukan aktiviti fizikal kepada pesakit - dia tidak memerlukan pengetahuan tambahan. Di samping itu, jika anda menjalankan latihan pada mesin senaman Bubnovsky, anda tidak lagi perlu melakukan senaman fizikal lain untuk menyembuhkan sakit sendi dan mengelakkan sakit otot.

Latihan Bubnovsky - video

Gimnastik pada simulator Bubnovsky

Pertama sekali, simulator ini dicipta untuk orang yang mengalami masalah sistem muskuloskeletal. Kawasan dorsal manusia adalah bahagian paling penting dari tubuh setiap orang, di mana mobilitas secara keseluruhannya bergantung.

Jika masa tidak mengambil rawatan sistem muskuloskeletal - akibatnya boleh menjadi sangat buruk, malah kecacatan.

Menurut kaedah Bubnovsky, ramai pesakit yang mengalami masalah sistem vertebra mempunyai peluang untuk merawat masalah belakang tanpa pembedahan. Kursus ini merangkumi jadual aktiviti fizikal, yang sepatutnya dilakukan sekurang-kurangnya sekali sehari - menyusun, menggosok dan prosedur pembajaan lain yang menyumbang kepada percepatan tisu otot. Juga, dalam proses metodologi

Bubnovsky, termasuk urutan terapeutik sistem vertebra, yang membantu mengekalkan nada otot dalam keadaan normal.

Untuk memastikan teknik ini benar-benar berfungsi, lihat doktor Bubnovsky sendiri, yang juga mempunyai masalah dengan sistem muskuloskeletal, itulah sebabnya dia memutuskan untuk membuat simulator ini.

Teknik ini merangkumi 2 jenis terapi utama:

 • Gimnastik adaptif adalah teknik yang direka khusus untuk mereka yang hanya berhadapan dengan masalah sistem vertebra. Kursus ini juga boleh dilakukan untuk pemulihan pesakit yang mengalami masalah ODA. Gimnastik adaptif bukan sahaja dapat mengubah kedudukan tulang belakang dan mengubah keadaan, tetapi juga untuk melegakan kesakitan yang mengganggu pesakit pada peringkat awal dan utama.
 • Gimnastik bersama adalah peringkat kedua latihan senaman untuk meningkatkan kerja sistem vertebra. Terima kasih kepada kursus ini, pesakit akan dapat mendapatkan semula mobiliti dalam kerja sendi tulang belakang dan organ berdekatan, serta otot dan sendi, akan menjadi lebih berdaya tahan terhadap beban. Kaedah ini akan menjadikan pesakit bukan sahaja menghilangkan kesakitan di bahagian belakang dan organ lain, tetapi juga bergerak seperti dahulu.

Seterusnya, pertimbangkan penyakit yang paling biasa dan kaedah rawatan terhadap mereka.

Cerita pembaca kami!
"Saya sembuh sakit saya pada diri saya sendiri 2 bulan sejak saya terlupa sakit belakang. Oh, bagaimana saya pernah menderita, punggungku dan lutut saya sakit, saya tidak dapat berjalan dengan normal.. Berapa kali saya pergi ke poliklinik, tetapi ada hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak ada gunanya.

Dan kini minggu ke-7 telah pergi, kerana sendi belakang tidak terganggu sedikit, dalam satu hari saya pergi bekerja ke dacha, dan saya berjalan 3 km dari bas, jadi saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Setiap orang yang mempunyai sakit belakang adalah mesti dibaca! "

Latihan untuk merawat kesakitan di kawasan serviks

Seperti yang disebutkan sebelumnya, objektif utama kaedah Bubnovsky adalah untuk memperkuat dan mengembalikan kerja-kerja otot dan sendi. Dalam rawatan osteochondrosis serviks, peraturan yang sama digunakan.

Peraturan yang paling penting dalam rawatan jabatan serviks adalah latihan panjang yang diperlukan, yang mesti dilakukan setiap hari dan jangka panjang sekurang-kurangnya satu bulan.

Kaedah ini merangkumi satu set latihan yang, bergantung kepada keparahan penyakit, harus dilakukan sekurang-kurangnya setiap beberapa hari:

 1. Intipati latihan pertama adalah dengan perlahan memiringkan kepala ke satu bahu dan tinggal di negeri ini selama beberapa minit. Latihan semacam itu membantu otot untuk kembali ke keadaan normal mereka dahulu dan menghangatkan semua sendi.
 2. Latihan kedua dilakukan dengan memiringkan kepala sedikit ke belakang dan menyengetkannya ke arah yang berbeza (kiri-kanan).
 3. Latihan ketiga dilakukan dengan bantuan tangan, yang diletakkan di bahu kiri dan mengangkat siku, anda harus memiringkan kepala anda ke arah yang berbeda.
 4. Latihan terakhir akan membantu melegakan otot. Untuk melakukan ini, anda perlu berdiri tegak, meletakkan tangan anda, meregangkan leher anda dan mengubahnya ke arah yang berbeza.

Latihan untuk kesakitan di tangan

Jika anda mengalami kesakitan di tangan - ini kemungkinan besar akibat beban yang tidak dapat dielakkan pada tulang belakang.

Ada beberapa latihan mudah yang akan membantu menghilangkan kesakitan di tangan:

 • Latihannya sangat mudah - merentangkan lengan anda ke depan dan gerakkan berus ke arah yang berbeza.
 • Latihan kedua yang tidak kurang sederhana dilakukan dalam kedudukan standard - sementara berdiri, seluruh lengan harus terlibat dalam pergerakan itu. Lengan ditarik dengan kelewatan dalam kedudukan itu selama beberapa minit.

Kesakitan dan kesakitan di belakang dari masa ke masa boleh mengakibatkan kesan buruk - batasan pergerakan atau kecacatan tempatan atau lengkap.

Orang yang telah belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semula jadi yang disyorkan oleh orthopedis untuk menyembuhkan punggung dan sendi mereka.

Latihan untuk sakit belakang

Kesakitan belakang adalah salah satu kesakitan yang paling tidak menyenangkan dan berkekalan yang mesti ditangani dengan serta-merta, kerana ia muncul.

Perlu diingat bahawa kaedah Bubnovsky untuk tahap yang lebih besar telah dicipta untuk rawatan penyakit seksyen tulang belakang dan oleh itu, latihan untuk rawatan belakang lebih dan mereka dianggap paling berkesan:

 1. Berjalan pada semua empat tahun. Latihan semacam ini sangat baik untuk meregangkan jumlah terbesar otot-otot tulang belakang, yang, sebagai hasilnya, membantu melegakan kesakitan dan mengurangkan perkembangan penyakit vertebra.
 2. Tekan di belakang. Ia bertujuan untuk pesakit yang peringkatnya berada di peringkat awal. Hal ini disebabkan oleh hakikat bahawa agak sukar untuk melakukan latihan sedemikian, tetapi pada masa yang sama, ia memberikan manfaat yang signifikan, disebabkan oleh beban besar bukan sahaja pada sistem tulang belakang, tetapi juga pada otot-otot yang lain.
 3. Peregangan Jangan lupa bahawa kaedah ini pertama sekali gimnastik dan oleh itu tidak mustahil untuk dilakukan tanpa gimnastik. Terima kasih kepada latihan ini, otot anda akan menjadi lebih berkekalan dan fleksibel, yang akan mengembalikan peredaran darah normal dan kerja biasa belakang.
 4. Separuh jambatan. Aktiviti fizikal semacam itu juga merangkumi gimnastik dan juga regangan, melatih otot dan membolehkan mereka menjadi lebih elastik.

Latihan untuk penurunan berat badan

Dr Bubnovsky telah mengembangkan beberapa latihan untuk mengekalkan bentuk dan untuk memerangi obesiti:

 • Fleksi punggung. Untuk melaksanakan latihan ini, perlu berdiri di "kucing" berpose dan membuat pergerakan ke belakang (kiri).
 • Lereng. Latihan ini dilakukan dalam kedudukan yang sama seperti sebelumnya. Ia perlu bersandar ke seluruh badan dan memberikan beban maksimum ke tangan, kekal dalam kedudukan ini selama 20-30 saat.
 • Latihan untuk angka langsing. Anda perlu berdiri di dekat dinding, ketegangan otot-otot punggung dan abdomen dan angkat tangan anda. Anda perlu kekal dalam kedudukan ini selama 2-30 saat dan ulangi 10-20 kali untuk mencapai hasil terbaik.

Kontraindikasi untuk gimnastik

Melakukan senaman mengikut kaedah Bubnovsky - perkara utama adalah tidak melupakannya dan memberi beban secara beransur-ansur kepada seluruh organisma.

Jika tidak, gimnastik tidak akan membantu anda, tetapi hanya akan membuatnya lebih buruk. Lakukan semua latihan seperti yang diterangkan dalam arahan dan lebih baik melakukan segala-galanya di bawah pengawasan doktor anda.

Walaupun teknik ini mempunyai kesan terapeutik, ada beberapa kontraindikasi untuk aktiviti fizikal yang pasti anda pertimbangkan:

 • Tumor ganas, di mana tidak, anda tidak boleh membebankan badan.
 • Campur tangan pembedahan, selepas itu sisanya dan penetapan sendi adalah perlu.
 • Suspek strok atau serangan jantung dan syarat-syarat lain yang tidak boleh dilakukan aktiviti fizikal
 • Penyakit yang boleh menyebabkan pendarahan dan akibat yang tidak menyenangkan.

Latihan untuk kaedah Bubnovsky untuk masa yang singkat bukan sahaja dapat menghindari kesakitan tetapi juga mengembalikan seseorang ke keadaan normal.

Seorang pakar rheumatologi dengan pengalaman luas dalam ortopedik dan osteopati. Mempraktikkan doktor, calon sains perubatan dan pengarang tapak osteostop.ru. Selama 22 tahun, membantu orang menghilangkan masalah sendi, penyakit belakang dan tulang belakang.

Kesakitan dan kesakitan di belakang dari masa ke masa boleh mengakibatkan kesan buruk - batasan pergerakan atau kecacatan tempatan atau lengkap.

Orang yang telah belajar dari pengalaman pahit menggunakan ubat semula jadi yang disyorkan oleh orthopedis untuk menyembuhkan punggung dan sendi mereka.

Latihan Bubnovsky - Kinesitherapy

Pergerakan adalah kehidupan - slogan utama Dr. SM Bubnovsky. Terdapat semboyan kedua: "Tidak setiap pergerakan memberi manfaat kepada tubuh," seperti yang dikatakan oleh doktor, dan dengan betul demikian, saya dapat menyembuhkan pergerakan yang betul, dan bukan yang benar hanya akan menyakiti. Latihan Bubnovsky diklasifikasikan sebagai perubatan - pergerakan yang betul, memohon itu, anda tidak membahayakan tubuh anda!

Kami cadangkan bermula dengan menonton video, dan jika seseorang berminat, di bawah anda boleh membaca lebih lanjut mengenai latihan:

Sergei M. Bubnovsky, Profesor, MD, telah mencipta pendekatan yang unik dan moden untuk merawat penyakit kompleks yang berkaitan dengan disfungsi sistem muskuloskeletal, adalah pengasas kinesitherapy moden.

Kinesitherapy - (Bahasa Yunani Kuno ηνησις - Pergerakan + θεραπεία - rawatan) - diterjemahkan ke dalam bahasa manusia, ia adalah satu bentuk penyembuhan tubuh melalui latihan fizikal, atau menjadi program latihan yang tepat. Rahsia formula ini adalah seperti berikut: Perubatan + Pedagogi + Anatomi + Fisiologi dan sains, program, ajaran dan amalan lain. Kinesitherapy memberikan seseorang rawatan penyakit, dan juga memperbaiki dan mengekalkan tubuh manusia dalam keadaan yang sihat, mencegah penyakit. Dan cara yang baik untuk menjaga diri anda dalam bentuk psiko-fizikal yang baik!

Apa itu kinesitherapy:

Video: 20 latihan asas Bunovsky

Program senaman dilakukan pada simulator yang dipanggil MTB. Terdapat juga latihan yang boleh dilakukan di rumah dan tanpa peranti ini. Set latihan pertama:

Latihan untuk sakit belakang dan serviks di tulang belakang

Pertama sekali, anda perlu ingat bahawa membongkok ke hadapan dan kembali ke kedudukan sebelumnya harus dijalankan dalam gerakan perlahan. Orang yang menunaikannya, mereka bersandar pada dinding dan tetap rapat. Tangan perlu mengambil pemegang, tetapi sangat penting untuk memberi perhatian kepada jarak antara berus untuk menjadi seragam dan selesa. Apabila seseorang menaikkan tangannya, tulang belakang mula menghulurkan dan membungkuk ke belakang, sehingga bahu dan dada berkompromi. Kehilangan nafsu semasa latihan ini diperlukan saat ini ketika pegangan berada di sebelah dada, yaitu, ketika Anda kembali ke posisi awal. Anda mesti melakukan sekurang-kurangnya sepuluh, maksimum dua kali pengulangan latihan ini. Berat berat untuk latihan ini sepatutnya anda boleh mengangkatnya di atas kepala anda beberapa kali.

Di rumah, latihan ini boleh digantikan dengan dua cara yang sama. Salah satunya - ini adalah sengatan pelvik yang biasa, memandangkan cengkaman tidak memainkan peranan apa pun. Satu lagi cara ialah pengembang. Saya yakin bahawa semua orang tahu cara menggunakannya, orang yang terlatih dapat menggunakan dua simulator.

Ambil pengembang, aturnya kepada sokongan yang kuat, mengambil kedudukan yang sama seperti ketika bersenam pada simulator dan mula latihan. Terdapat satu lagi latihan, iaitu jurang. Ini dipanggil daya tarikan bodoh. Ia dilakukan menggunakan hanya satu tangan. Untuk melakukan ini, anda perlu mengambil kedudukan berikut: kepala mesti dibangkitkan, dan dagu ditarik ke hadapan sejauh mungkin.

Dengan senaman ini, anda akan dapat mengembangkan otot badan atas dengan baik. Anda perlu sedikit bengkok belakang anda, dan anda perlu menggerakkan kaki kanan anda. Ini mesti dilakukan di bangku gimnastik. Kaki yang lain harus bengkok di lutut dan bersandar di bangku simpanan sebanyak mungkin.

Penyedutan harus dilakukan sambil bersandar dumbbell ke dada. Badan harus dihidupkan sebanyak mungkin di tulang belakang, ini adalah satu-satunya cara untuk mendapatkan hasil yang baik dengan latihan ini. Bilangan kali - dua belas, untuk setiap tangan. Dua pendekatan untuk latihan ini adalah sekurang-kurangnya enam pendekatan. Mereka yang merasa sukar untuk melakukannya pada peringkat pertama boleh melakukan dua atau empat jika mereka merasa bahawa mereka cukup kuat untuk ini.

Hasil yang paling besar dapat dicapai dengan bantuan latihan berikut ini, yang disebut sebagai tujahan dari blok bawah. Untuk melakukan ini, anda juga boleh menggunakan simulator MTB atau pengembang. Sekiranya anda menggunakan pengembang, aturkannya kepada beberapa jenis sokongan, letakkan kaki anda di atasnya, mengambil kedudukan 90 darjah dan ulangi pergerakan yang sama seperti pada latihan pertama, tetapi jangan kembali ke posisi permulaan, dan bengkokkan sedikit lebih tinggi (sudut kira-kira 95 -99 darjah). Tetapi untuk ini, anda perlu membengkokkan ke hadapan hingga ke akhirnya untuk mengurangkan sepenuhnya otot punggung bawah.

Pada akhir latihan, bilah bahu biasanya berkumpul. Menghembuskan nafas seperti yang diperlukan selepas mengendalikan pengembang datang bersentuhan dengan kulit. Dan latihan terakhir. Ambil kedudukan berikut: duduk di bangku pada sudut sembilan puluh darjah. Kaki kukuh di atas lantai. Expander fasten di bahagian bawah. Latihan ini akan membantu menghasilkan semula pergerakan badan maksimum, kerana ia harus membengkokkan penambah pada sudut empat puluh lima derajat berbanding dengan bangku. Jika anda merasa letih di tangan anda, maka anda boleh terus melakukan tujahan dengan bantuan seluruh belakang anda.

Bermula untuk melakukan beberapa pergerakan pertama, ia perlu untuk melakukan usaha walaupun melalui kesakitan dan keluar keras. Simpan ini dalam fikiran!

Rawatan kesakitan di tangan dan bahu (triad)

Latihan pertama adalah seperti berikut. Anda harus berbaring di atas lantai, meletakkan kaki anda pada simulator, jika anda melakukannya di rumah. Yang pertama adalah tujahan dengan lengan bengkok di belakang kepala, dan kemudian tujahan yang sama pergi, tetapi selain, teras ketiga adalah untuk menarik tangan anda ke dagu, lentur mereka pada siku (siku). Setiap senaman harus dilakukan walaupun ikan kod terdengar atau rasa sakit dirasakan.

Ia selamat sepenuhnya dan tidak menjejaskan proses rawatan. Berat berat, jika ia adalah simulator, harus dipilih oleh formula yang diketahui, yakni berat badan harus sedemikian rupa sehingga anda dapat melakukan latihan dalam jumlah sepuluh hingga dua belas kali. Melakukan latihan ini berkesan bukan sahaja dengan lengan sakit, tetapi juga sihat, untuk pencegahan. Ulangi latihan untuk setiap tangan. Kesan hebat boleh dicapai dengan melakukan senaman ini semasa duduk di bangku simpanan. Tetapi ini hanya mungkin dengan simulator MTB. Selepas rawatan di pusat perubatan, simulator ini boleh dibeli untuk dapat melaksanakan semua latihan di rumah sepenuhnya.

Berat badan (atau bilangan mata air dalam pengembang) untuk latihan ini perlu dapat memilih dengan betul, kerana otot-otot bahu yang dalam agak lemah, dan untuk tidak merosakkan atau mencederakan mereka, segala-galanya mesti dilakukan dengan sangat cekap. Ini akan membantu anda Sergei Mikhailovich Bubnovsky di pusat perubatannya. Senaman kedua adalah sama dengan yang pertama, tetapi ia dilakukan dengan kedua tangan pada masa yang sama. Pertama, tarik lengan anda ke atas kepala anda, dan kemudian anda perlu membengkokkannya di siku anda. Siku harus dibangkitkan setinggi mungkin. Latihan yang sama boleh digunakan dengan dumbbells, tetapi dalam hal ini perubahan biodinamik. Di samping itu, anda boleh melaksanakannya dan berdiri.

Latihan seterusnya dipanggil tekan atas. Untuk melakukan ini, kita perlu duduk di bangku simpanan dengan kembali ke blok dan mengambil pemegang simulator dengan tangan yang terkena dan secara beransur-ansur menaikkannya setinggi mungkin. Masa pertama boleh mencederakan anda, tetapi anda tidak boleh berhenti. Oleh kerana lambat laun anda akan kembali ke latihan ini, tetapi dengan lebih banyak kesakitan. Kesakitan tidak dapat dielakkan dengan keradangan sendi bahu. Beban beban perlu ditingkatkan secara beransur-ansur. Berat maksimum adalah satu perempat daripada berat badan pesakit, yang mesti mengangkat enam kali.

Seterusnya datang latihan "parut." Ia digunakan menggunakan bahu terlindung. Pelaksanaannya melibatkan bahagian atas otot trapezius, yang dikaitkan dengan tulang belakang serviks. Gerakan ini dilakukan berdiri, duduk atau berbaring di bangku simpanan. Berat perlu sesuai untuk anda, anda harus merasakannya, kerana berat badannya meningkat, hanya mengangkat bahu. Adalah lebih baik bagi lelaki untuk menggunakan dumbbell dan bukan simulator, jauh lebih baik, leher ditarik ke dalam bahu. Lakukan langkah-langkah ini untuk kegagalan, iaitu sebanyak yang anda boleh.

Latihan untuk hernia dan osteoporosis:

Latihan pertama yang dipanggil "birch" adalah seperti berikut, dan hanya melalui penggunaan MTB simulator. Seorang lelaki terletak di belakangnya, kaki dibesarkan. Doktor membetulkan kaki dengan kabel ke simulator (berat) dan orang perlahan-lahan mula menaikkan pelvis dengan kaki supaya tumit tegak lurus ke kepala, iaitu, anda mesti berbaring di bahu anda, kemudian menurunkan kaki hingga akhir, iaitu, mengambil posisi penuh. Jangan mengangkat badan yang diluruskan dengan segera, ia harus terlebih dahulu menekuk pelvis kecil dan kemudian naik lebih jauh. Anda perlu melakukan ini lima belas, dua puluh kali dalam satu duduk.

Latihan berikut dilakukan tepat bertentangan, iaitu mengubah kaki pada simulator. Apabila anda bersenam, anda harus berbaring dan bengkok kaki anda (di bawah berat) di lutut dan pelvis anda, dan kepala anda harus pergi ke lutut anda. Pergerakan ini membantu melawan selulit. Dalam satu pendekatan, dua puluh pengulangan dapat dibuat. Ingat bahawa apabila batang terbengkalai, kuasa ekspedisi dipaksakan maksima.

Kemudian mengikuti latihan yang sama dengan yang pertama, dengan hanya satu kaki tetap. Dan ini hanya perlu untuk meningkatkan kaki, dan semua ini tanpa selekoh, dan bukan seluruh badan, seperti dalam penjelmaan pertama. Di samping itu, blok itu ditambah dengan pergerakan yang lebih kompleks, yang dipanggil "katak". Untuk melakukan ini, berbaring di perut, lengan membentang ke depan untuk menggunakannya sebagai sokongan. Untuk satu kaki, doktor mengamankan simulator dengan berat badan, dan anda mula perlahan membongkok kaki supaya ia menyerupai kaki kakak. Pergerakan lain blok ini. Berbaring di sebelah anda, anda bergerak naik dan turun dengan kaki lurus, mengangkat berat badan. Apabila melakukan satu set latihan untuk kesan yang baik, harus ada dua atau tiga pengulangan setiap minggu.

Satu lagi latihan yang sangat berguna dan berkesan adalah seperti berikut. Lelaki itu terletak di sisinya, dan kaki bawahnya terbentang ke hadapan, mewujudkan sudut 90 darjah. Dan dengan kaki atasnya dia menggunakan latihan itu, membongkoknya di lutut. Oleh itu, terdapat giliran sendi yang terjejas, yang menyakitkan, yang juga mencetuskan masalah semasa berjalan. Pergerakan ini meningkatkan aliran darah di kawasan lumbar.

Rawatan kesakitan di kaki dan coxarthritis

Untuk latihan pertama anda perlu bangku gymnastik. Di bangku simpanan, pesakit harus berbaring dengan perutnya, tengkuk satu kaki di lutut dan tegas berehat di lantai, dan bengkok yang lain juga untuk mengangkat berat badan. Latihan ini membantu mengembalikan darah vena ke petak kanan jantung, iaitu, ia dapat mengembalikan sirkulasi darah dengan sempurna dan melegakan otot jantung. Di samping itu, latihan ini boleh dilakukan dengan sedikit mengubah konfigurasi bangku, sekali gus meningkatkan pelbagai gerakan dengan separuh.

Satu lagi latihan unit ini adalah teras di bahagian atas kepala, untuk pertumbuhan. Bagaimana ini dilakukan? Berbaring di belakangnya, doktor mengetatkan berat badan kepada satu kaki. Kaki yang dilampirkan harus dibengkokkan pada lutut dan pelvis, dan kepala harus mencapai lutut. Tangan mesti membantu, kaki melengkung. Tetapi apabila bengkok kembali, tangan harus diletakkan di atas lantai di dekat kaki, dan tangan yang lain perlu diregangkan dan berpaut kepada sokongan.

Latihan untuk penurunan berat badan

Pada latihan pertama, anda harus berada di bar dan mengamankan kaki anda dengan kabel dari simulator. Melakukan latihan ini membayangkan secara ringkas dan sebagainya, tanpa memiringkan badan ke hadapan. Untuk melakukan ini, tangan anda mesti memegang rak simulator. Untuk meningkatkan kualiti hasilnya harus diulang 30-50 kali dengan setiap kaki. Apabila sensasi terbakar di paha bawah tidak mungkin untuk bertolak ansur - ini hanya boleh bermakna satu perkara yang senaman dapat diselesaikan. Dalam sakit belakang akut, pelaksanaan gerakan ini adalah dilarang.

Kemudian ada pergerakan di mana anda perlu duduk di atas lantai dan menggerakkan berat badan, dengan kaki terlampir ke simulator ke sisi dan belakang. Bagi semua yang mempunyai masalah dengan berat badan berlebihan dan organ saluran gastrousus terdapat kompleks yang disebut "krisis". Orang untuk senaman ini lutut dan meletakkan tangannya pada pemegang simulator dan membongkok badan di kawasan pelvis, siku lengan yang ditekuk supaya anda boleh menyentuh lutut anda. Berat perlu sedemikian rupa sehingga anda dapat melakukan satu pernafasan 20, 30 atau lebih. Kesan yang lebih baik akan berlaku jika anda telah mengurangkan otot perut anda ke sensasi terbakar. Amplitudo harus sedemikian rupa sehingga otot perut boleh kontrak sepenuhnya. Antara lain, pergerakan ini dapat membersihkan hati sepenuhnya.

Kemudian, di blok kami, ada latihan di mana seseorang duduk di bangku, menendangnya, memperbaiki mereka ke simulator menggunakan kabel, dan kemudian latihan itu bermula - lenturan kaki di pelvis dan lutut. Seperti ketika mengepam akhbar yang lebih rendah.

Pemulihan peredaran darah

Latihan pertama adalah senaman, "pullover", yang dilakukan secara teratur. Berbaring di belakang anda, anda perlu membengkokkan lutut dan lengan supaya anda boleh melangkah mundur dan kembali ke posisi pada sudut 95 darjah, dengan berat, tentu saja, yang memberikan beban, seperti dalam semua latihan lain. Latihan ini sangat berguna dalam penyakit jantung dan asma koronari.

Ideal untuk pesakit dengan mastopati. Berbaring sebelah ke simulator, latihan berikut dilakukan, yang menyerupai sayap sayap, jadi ia dipanggil "rama-rama." Satu lengan dalam latihan ini membungkuk dan bersatu ke sisi. Oleh itu, tangannya tidak boleh membengkokkan pada siku. Di samping itu, latihan ini boleh dilakukan dari bangku simpanan, tetapi perlu diperhatikan bahawa orang yang terlatih secara fizikal dapat melakukan ini. Untuk maklumat lanjut mengenai latihan ini, anda boleh menghubungi klinik Dr. Bubnovsky, di mana Dr. Sergey Bubnovsky akan memberitahu anda segala-galanya dan menunjukkan kepada anda segala-galanya.

Berikut adalah rawatan yang agak mudah dari Dr. Sergey Bubnovsokgo. Latihan mudah ini akan menjadikan kualiti hidup anda lebih baik, dan akan membawa anda badan yang sihat tanpa osteochondrosis, coxarthrosis, sclerosis, hernia, obesiti, selulit, dan juga membantu menyembuhkan semua kecederaan tulang belakang.

Kompleks latihan pada simulator Bubnovsky

Ciri utama latihan Bubnovsky, bertentangan dengan terapi latihan klasik - beban pada otot melalui rasa sakit. Penulis gimnastik, Sergei Bubnovsky, percaya bahawa perlu untuk memerangi penyakit ini, mengatasi ambang sakit, kerana ia adalah gejala yang membatasi pergerakan dan menyebabkan atrofi otot.

Kelas-kelas latihan Bubnovsky untuk tulang belakang di rumah memberikan kesan positif dan benar-benar membolehkan anda untuk menyingkirkan penyakit tulang belakang. Ini disahkan oleh banyak kajian orang yang telah dibantu oleh latihan ini.

Tidak jelas untuk mengatakan bahawa lebih baik: terapi latihan atau kompleks Bubnovsky adalah mustahil, kerana pendekatan kaedah ini berbeza.

Selanjutnya dalam artikel: 4 peraturan utama latihan; apa latihan Bubnovsky di rumah akan menyediakan ambulans untuk sakit belakang, yang kompleks akan membantu jika sakit belakang mengganggu tidur. Dan juga: pergerakan apa yang akan menyelamatkan punggung anda jika anda mempunyai pekerjaan yang tidak aktif.

Empat peraturan utama untuk melaksanakan latihan Bubnovsky

Lakukan kompleks, mengatasi sakit. Kesakitan adalah manifestasi kesesakan di otot, dan jika ia tidak dapat diatasi, pelanggaran peredaran darah akan menyebabkan kemusnahan tisu berdekatan.

Melakukan latihan setiap hari atau setiap hari agar tidak kehilangan "memori otot" (ia hanya berlangsung selama 2 hari).

Apabila melakukan senaman, menghembus nafas pada saat usaha - ini akan mengurangkan keamatan kesakitan.

Selepas bersenam, lakukan sendi sendi yang sejuk - ini akan menghalang pembengkakan yang mungkin berlaku kerana pengaktifan metabolisme. Ia mudah dilakukan di rumah.

Latihan kompleks "ambulans untuk sakit belakang"

Latihan ini perlu dilakukan dengan sakit teruk di tulang belakang, apabila menyakitkan bukan hanya untuk berjalan, tetapi juga untuk berbaring. Mereka mudah dilakukan di mana-mana persekitaran rumah.

 • Dapatkan semua empat. Merangkak di atas lantai, dengan setiap langkah cuba berpaut pada tubuhnya; Semasa menolak kaki kiri anda (lutut) ke hadapan, tarik lengan kanan anda ke hadapan juga, dan sebaliknya. Cuba sepenuhnya menghulurkan tulang belakang, bersandar di atas lantai. Lakukan 20-30 minit.
 • Berbaring di belakang anda, pegang tangan anda di belakang kepala, bengkokkan kaki anda di lutut. Di bawah tulang belakang (bahagian belakang atau daerah toraks - yang mana paling menyakitkan), letakkan ais yang dibalut dengan kain. Angkat badan ke arah lutut. Siku juga bergerak ke arah sendi lutut. Jangan takut untuk menahan sejuk. Apabila anda bersenam, ligamen tulang belakang diregangkan, dan sejuk melegakan keradangan. Lakukan 15-20 minit.
 • Senaman yang lebih sukar. Kedudukan permulaan adalah sama seperti pada latihan sebelumnya, tetapi kaki diperpanjang. Semasa mengangkat badan ke arah kaki, pada masa yang sama, arahkan siku tangan kanan ke hadapan, dan ke arah lutut kaki bengkok kiri. Kembali ke kedudukan permulaan. Ulang dengan tangan dan kaki yang lain. Lakukan 10-15 minit.
 • Latihan ini membentangkan otot betis dan tendon Achilles, tetapi juga digunakan dalam sakit belakang akut. Ia dilakukan pada akhir kompleks. Duduk di atas lantai, meregangkan kaki anda di hadapan anda. Bend satu kaki di lutut, ambilnya dengan kaus kaki dan luruskan ke hadapan dan ke atas. Ulangi sama dengan kaki yang lain. Waktu pelaksanaan juga 10-15 minit.

Apabila kesakitan tulang belakang mengganggu tidur

Tiga latihan Bubnovsky membantu ini kompleks dengan kesakitan yang berterusan di tulang belakang, ketika tidak mungkin tidak hanya berjalan, tetapi juga untuk tidur. Seringkali, dengan rasa sakit sedemikian, seseorang meletakkan bantal di bawah punggungnya dan menganggap kedudukan separuh duduk.

Berbaring di lantai, letakkan kaki anda di atas sofa, kerusi atau kerusi supaya mereka dibangkitkan dan bengkok di lutut. Di bawah punggung bawah, letakkan sejuk (ais di kain). Tangan di belakang kepala. Angkat badan ke arah lutut, lentur hanya di kawasan torak. Ulangi yang anda boleh.

Dapatkan semua empat. Bekerja tulang belakang anda, membongkok dan membulatkannya. Bilangan pengulangan boleh dilakukan.

Kencangkan penyebar ke satu hujung setinggi mungkin di dinding (di rumah anda boleh memasang bolt anchor dengan cangkuk ke dinding atau siling).

Duduk dengan belakang anda ke dinding supaya peranti berada di atas anda. Di bawah belakang anda boleh meletakkan bola besar. Kaki tarik di hadapan anda. Betulkan hujung percuma pengembang di kaki supaya ketegangan dapat dirasakan. Angkat kaki lurus ke atas, kemudian bengkokkannya, luruskannya sekali lagi dan rendahkan. Lakukan sebanyak mungkin reps. Sama dengan kaki yang lain.

Jika kerja itu "tidak aktif": senaman dari sakit di tulang belakang

Apabila duduk, masalah tulang belakang (lesi) tidak dapat dielakkan. Kadang-kadang, untuk menghilangkan rasa sakit, seseorang cuba untuk mengambil kedudukan yang selesa atau meletakkan sesuatu di bawah punggungnya. Bubnovsky menasihati dalam kes ini, setiap hari melakukan satu set latihan yang meregangkan otot (bekerja kembali, punggung dan kaki). Ia boleh dilakukan di rumah dan juga di tempat kerja.

 • Berdiri lurus, kaki tersebar lebih luas daripada bahu. Condongkan badan ke hadapan, genggam sokongan (meja, ambang tingkap, kerusi belakang) dengan tangan anda. Lihatlah lurus ke hadapan. Buat beberapa gerakan badan (3-4) ke bawah, seolah-olah meregangkan tulang belakang. Pada nafas, lepaskan sokongan dan bersandar ke kaki anda. Cobalah untuk menurunkan kepalanya serendah mungkin dan dekat dengan lutut anda, cuba untuk menolaknya dan lengan di antara kaki anda (kaki lurus). Ambil kedudukan permulaan. Lakukan seberapa banyak wakil yang boleh anda lakukan.
 • Letakkan kaki diluruskan pada permukaan mana-mana (meja, ambang jendela, dan sebagainya). Semasa anda menghembus nafas, tenggelamkannya secepat yang mungkin, cuba meletakkan badan anda pada paha, dan genggam jari dengan tangan anda. Luruskanlah. Ulangi dengan kaki yang lain. Lakukan seberapa banyak yang anda boleh.
 • Berbaring di perut anda, stretch arms anda ke depan. Menaikkan badan, menolak lantai dengan tangan anda (menghembuskan nafas) dan menyengetkan kepala anda. Bend sebanyak mungkin. Pegang kedudukan ini selama 3-5 saat dan kembali ke asal. Ulang 6-10 kali.
 • Kedudukan awal, seperti dalam latihan sebelumnya. Pada masa yang sama, angkat kaki dan lengan anda di hadapan anda. Tahan kedudukan ini selama 3-5 saat. Ulangi 5-10 kali.
 • Dari kedudukan permulaan yang terdahulu, biarkan kaki anda lebih lebar, dan tolak tangan anda dari lantai, angkat badan dengan lengan belakang anda sehingga anda berada dalam kedudukan yang cenderung. Tahan selama 2-3 saat dan luruskan sehingga menjaga lurus belakang anda. Lakukan sekali.
 • Jangkar, memanjat kaus kaki, setinggi mungkin. Lakukan 5 kali.
 • Berdiri dengan satu kaki ke hadapan. Dengan pernafasan, bersandar ke arahnya dengan seluruh badan, cuba sampai ke kaus kaki dengan tangan anda. Tarik diri anda sejauh mungkin selama 5-7 saat. Pastikan kaki anda lurus. Luruskan kaki anda dan lurus terus. Lakukan kaki yang lain.

Latihan tetap Bubnovsky untuk tulang belakang akan membolehkan anda di rumah untuk menguatkan tulang belakang dan menyingkirkan sakit belakang. Sebelum memulakan latihan diri - sila berunding dengan doktor atau doktor anda dari pusat Bubnovsky.

Kaedah Dr. Bubnovsky S.M. Ia meliputi pemulihan dan fungsi pemulihan pesakit bukan sahaja dengan penyakit akut dan kronik sistem otot, tetapi juga sistem utama badan: jantung dan saluran darah, perut dan usus, kencing dan saraf.

Dalam metodologi, Sergei Bubnovsky menggunakan ke arah yang baru dalam bidang perubatan - Kinesitherapy, yang bertujuan untuk menyembuhkan sendi dan tulang belakang tanpa pembedahan, melalui penyertaan aktif pesakit dalam rawatan menggunakan rizab dalaman mereka sendiri badan dan pemahaman yang betul sensasi badan.

Fokus kaedah yang diberi kepada otot, kerana tisu otot adalah satu-satunya tisu yang boleh tumbuh semula (dilahirkan semula) dalam orang mana-mana umur, untuk memulihkan fungsi peraturan yang bergantung kepadanya, meningkatkan dan melaksanakan aliran darah.

Untuk menggunakan otot dengan cekap, mereka perlu dikurangkan dan santai. Ini boleh dilakukan pada simulator khas untuk kinesitherapy. Dengan bantuan mereka, mereka meningkatkan keanjalan ligamen, meningkatkan pergerakan sendi dan mengaktifkan otot-otot yang dalam bersebelahan dengan tulang belakang dan sendi besar.

Tetapi tidak semua orang boleh pergi ke gym. Apa yang harus mereka bimbang tentang tekanan darah tinggi? Pada masa yang sama, rasa sakit dirasai di semua bahagian tulang belakang, bahu, pinggul, lutut dan pergelangan kaki. Seseorang mula berjalan dengan tongkat sihir, tetapi sangat bersedia untuk memulangkan mobiliti dalam sistem lokomotor di rumah. Menurut sistem Dr. Bubnovsky, mereka boleh melakukan hanya 20 latihan asas di rumah.

Intipati metodologi Bubnovsky

Sistem pemulihan ini bertujuan untuk merawat penyakit saraf dan ortopedik kronik, penyakit radang tulang belakang, sendi besar dan kecil tanpa ubat dan memakai korset, dan campur tangan pembedahan.

Teknik Bubnovsky meliputi perkembangan otot dan ligamen mengikut "lantai" badan:

 • pertama - kaki, kaki dan pelvis;
 • yang kedua - perut, dada dan belakang;
 • bahu ketiga, leher dan kepala.

Untuk membuat darah bergerak (dari kaki ke kepala) di sepanjang otot sebagai aktif kerana ia turun, adalah perlu untuk menghidupkan otot-otot lantai pertama, iaitu. anggota bawah. Dalam sendi kerja kaki ini disertakan. Kemudian mereka menggiatkan kerja otot dada, perut, dan belakang untuk menyingkirkan sakit belakang. Hanya selepas ini datang giliran tulang belakang serviks, lengan dan bahu bersama.

Ia adalah perlu untuk memilih kompleks rumah itu latihan yang sesuai untuk pembangunan tulang belakang atau sendi besar, penghapusan sindrom kesakitan tanpa penggunaan ubat penahan sakit.

Latihan peredaran darah penting

№ 1

I.P. Kami meletakkan kaki kami sedikit lebih lebar daripada bahu, mengarahkan kaus kaki ke sisi, memegang belakang kami lurus, anggota badan atas - ke hadapan.

Bagi orang yang lemah, anda memerlukan tongkat kayu halus yang mudah dari sekop. Dia diletakkan di antara kaki di depan dan tangannya memegangnya di atas.

Inhale Squat pada sudut 90 ° dan menghembus nafas dengan usaha: "xha!", Luruskan kaki anda. Ulang - 10 kali. Dalam masa sebulan, adalah wajar untuk mencapai 3-4 pendekatan, selama enam bulan - 10 pendekatan.

Bagi pemula, nadi tidak boleh melebihi 120, untuk yang disediakan, ia tidak boleh melebihi 160 denyut / min. Jika sakit otot berlaku pada kaki yang lemah, anda harus:

 • mandi sejuk atau mandi;
 • gosokkan otot anda dengan tuala basah yang sejuk.

№ 2

untuk menenangkan degupan jantung selepas melakukan senaman - berbaring

I.P. Berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda dan letak kaki anda di atas sofa (atau bangku), menyentuhnya dengan punggung anda. Kami meletakkan tangan kami di bawah kepala kami atau meletakkan tangan kami di telinga kami. Kami mengambil nafas.

Perlahan pada menghembus nafas, angkat punggung atas dan siku ke lutut. Ia cukup untuk merobek bilah bahu dari lantai dan menarik balik otot peritoneum. Ulang 10 kali. Secara beransur-ansur mencapai nombor: 10 × 10, kemudian 20 × 10.

Untuk mengelakkan kesilapan - "mengangguk kepala" (hanya bekerja pada tulang belakang serviks) ketika melakukan itu perlu menekan dagu ke dada dan tidak melepaskannya selama seluruh latihan.

Untuk menenangkan detak jantung, anda boleh berbaring dengan tenang atau berjalan kaki di sekeliling bilik di sekeliling bilik dengan langkah yang panjang.

Latihan kesihatan untuk tulang belakang

Mereka bertujuan untuk pembangunan otot dalam tulang belakang, pembongkaran cakera intervertebral dan sendi, membuang mampatan (kekejangan) otot dengan kapal dan saraf lulus dalam mereka untuk mengelakkan sakit pinggang atau cakera herniated.

Kompleks terhadap sakit belakang akut

№ 1

I.P. Kami mendapat semua empat, kami berehat di telapak tangan dan lutut. Perlahan-lahan bergerak dalam kedudukan ini sehingga kesakitan berkurangan, kira-kira hingga 20 minit. Anda harus terlebih dahulu membalut lutut dengan selendang lembut.

Dengan setiap pergerakan kita menghembuskan nafas "xx-ah-ah!" Langkah-langkah perlu dilakukan: lengan lutut, kaki kiri - lengan kanan dan sebaliknya. Duduk di kaki kiri dan pada masa yang sama meregang belakang - betul. Kami menarik kaki kiri ke hadapan sejauh mungkin dan turun ke bawah. Kami menghembus nafas pada titik akhir.

Semasa pergerakan itu, anda mungkin perlu mengatasi rasa sakit, dengan lebar setiap langkah harus lebih besar, tetapi tanpa pergerakan tiba-tiba. Ulangi 20 kali. Kami menjalankan 1-2 pendekatan.

№ 2

I.P. yang sama. Pada menghembus nafas, bengkokkan bahagian belakang dengan lancar, pada menghirup. Ulangi 20 kali x 1-2 pendekatan.

Nombor 3

I.P. yang sama. Kami berehat di lutut dan telapak tangan kami, menarik tongkol sejauh mungkin. Pinggang tidak boleh bengkok.

№ 4

Pada menyedut melakukan lekapan tangan di siku, pada menghembus nafas kita jatuh di atas tikar. Seperti yang kita nafas, kita bangkit, ketika kita menghembus nafas, kita meluruskan siku kita dan perlahan-lahan duduk di tumit kita, meregangkan otot belakang di rantau lumbar. Kami mengulangi 5-6 kali, kami menjalankan 1-2 pendekatan. Pada masa akan datang, kita secara beransur-ansur meningkatkan bilangan pendekatan sehingga 10 kali.

№ 5

Melakukan latihan adalah perlu sehingga terdapat sensasi terbakar dalam otot.

I.P. Kami berbaring di belakang kami, kaki bengkok di lutut, tangan meletakkan di belakang kepala. Tarik nafas, menghembus nafas bengkok batang tubuh yang mungkin bilah Severing dari lantai, cuba untuk sampai ke siku ke lutut, lutut lebih perlu tarik sehingga ke siku.

Apabila melakukan gerakan 3-4 pertama, sensasi kesakitan adalah mungkin. Jangan takut, bahaya tidak akan berlaku. Anda boleh mengulangi latihan berulang-ulang sehingga sensasi terbakar muncul di otot-otot perut. Sebaik sahaja pergerakan memperoleh amplitudo tertentu, apabila kepala diturunkan ke atas tikar, anda boleh meregangkan kaki anda.

Ia boleh mengukuhkan kesan gimnastik dengan cryocompress (beg atau pemanas dengan ais dibalut dengan tuala) di bawah pinggang ketika melakukan fasa dinamik.

Keradangan yang salah di bahagian belakang adalah berkaitan dengan hipotermia. Ia kelihatan sebagai tindak balas kepada genangan tisu dan saluran kecil: kapilari dan venules, disertai dengan edema.

№ 6

I.P. - di belakang, lengan dilanjutkan sepanjang badan. Kami menghirup dan menghembus nafas kami cuba merobek pelvis dari lantai, melakukan jambatan setengah tinggi. Pada menghirup, perlahan-lahan turun ke lantai. Kami menjeda selama 1-2 saat, menghirup dan ulangi latihan 10-30 kali.

№ 7

I.P. - pada lutut, kaki sedikit terpisah. Disediakan oleh roller atau kain tebal diletakkan di atas tendon Achilles dan perlahan-lahan menghembus nafas duduk di kusyen, menetapkan kedudukan selama 1-2 minit pada nafas - kenaikan. Lama kelamaan, anda boleh turun ke belakang tanpa roller dan menetapkan kedudukan untuk 4-5 minit.

№ 8

I.P. Kami duduk di atas tikar, meregangkan kaki anda ke hadapan. Kami membengkokkan satu kaki pada menghirup dan mengikat jari-jari kaki dengan berus, perlahan-lahan meregangkan kaki pada menghembus nafas. Kami kembali ke SP, membongkok kaki. Ulangi dengan kaki yang lain.

Nombor 9

I.P. Kami duduk di atas tikar, tangan diletakkan di hadapan dada. Kami memotong otot punggung dan "berjalan" di punggung bolak-balik selama 15-20 minit sehari.

Latihan video dalam kesakitan akut (Kaedah Bubnovsky):

Latihan di bar, bar (atau pintu tiang) untuk lelaki dan wanita menjadi bangku simpanan, mengambil nafas, merebut memegang bar mendatar, dan seperti yang anda menghembus nafas menarik lutut anda ke dada anda. Dengan penampilan lumbago di bahagian bawah, anda tidak perlu takut. Berhati-hati menurunkan kaki anda ke bangku, kemudian ke lantai. Jump selepas digantung di atas lantai tidak boleh.

Adalah disyorkan untuk melengkapkan dinding Sweden, sebuah bar mendatar dan papan cenderung di rumah, di bahagian atas dan bawah yang harus ada lekapan untuk kaki. Untuk bar mendatar boleh dilampirkan 1-2 expander (contohnya, smartelastic).

Osteochondrosis dan penyakit lain sistem muskuloskeletal telah lama menjadi penyakit biasa di kalangan orang-orang dari mana-mana umur. Jika anda mengalami masalah belakang untuk masa yang lama, kompleks yang dikembangkan oleh Dr Bubnovsky, latihan untuk tulang belakang di rumah, akan membantu anda. Ini akan membolehkan anda bukan sahaja menyelamatkan sejumlah besar wang untuk ubat-ubatan dan seluruh rawatan, tetapi juga meningkatkan kesihatan anda dengan ketara. Adalah menarik untuk mengetahui apa rahsia rawatan sedemikian.

Prinsip asas metodologi Bubnovsky

Dr. Bubnovsky adalah lawan dari rawatan dadah penyakit mana-mana sistem muskuloskeletal. Semua prinsip metodologinya berdasarkan sukan. Menurut Bubnovsky, semua masalah belakang bermula pada orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif: ada penyumbatan tisu otot, dan kemudiannya adalah patologi tulang belakang. Untuk teknik latihannya berfungsi, anda mesti mengikuti peraturan:

 • Perhatikan pernafasan yang betul.
 • Memohon teknik senaman.
 • Ketahui prinsip pengulangan pergerakan.
 • Gunakan langkah-langkah terapeutik tambahan (contohnya, urut atau balneology).
 • Mengeluarkan rawatan dadah sepenuhnya.

Bagaimana merawat tulang belakang

Agar rawatan Bubnovsky menjadi berkesan, ikut semua cadangan doktor, beri semua yang maksimum. Hasilnya akan kelihatan selepas bulan pertama kelas. Teknik Bubnovsky dengan latihan untuk tulang belakang di rumah cukup berkesan, walaupun anda tidak mempunyai simulator khas. Anda boleh lakukan dengan dumbbells mudah atau medan sukan dengan bar mendatar. Bagaimana untuk merawat tulang belakang dengan senaman ini di rumah anda, lihat lebih jauh.

 • Bagi mereka yang menderita sakit belakang, Bubnovsky mengesyorkan di rumah untuk mendapatkan bar mendatar atau palang. Anda bukan sahaja perlu menggantung untuk melegakan mampatan - anda perlu menaikkan kaki anda ke atas lutut, menyatakan bunyi: "Ha-a!". Pada mulanya, latihan ini akan menimbulkan perasaan menyakitkan yang menyengat, dan pada masa akan datang mereka akan mereda (belakang menguatkan).
 • Naikkan kaki lurus di bar mendatar di bar - supaya anda menguatkan proses penyembuhan. Jika badan anda tidak terlatih dan anda tidak boleh mengangkat kaki - lakukan latihan ini, berbaring di atas lantai, memegang sokongan dengan tangan anda.
 • Sekiranya anda mengalami kesakitan yang teruk - douche dengan air sejuk selepas bersenam. Ini akan meningkatkan peredaran darah di kapilari, yang akan menyebabkan penyingkiran edema tisu, membantu melegakan ketidakselesaan.
 • Sekiranya pesakit mempunyai penyakit yang akut, disertai dengan sakit, pengecasan hanya diperlukan. Walau bagaimanapun, dalam kes ini, anda memerlukan pakar yang berkelayakan yang akan memantau setiap senaman anda.

Latihan kompleks untuk bahagian belakang

Dr. Bubnovsky telah membangunkan latihan untuk tulang belakang di rumah, di mana anda akan secara berkesan merawat masalah belakang tertentu. Pastikan gimnastik dilakukan secara tertib dan mengikut arahan teknik yang betul. Sangat baik jika anda mempunyai beberapa simulator asas di rumah anda. Seterusnya anda akan menemui kompleks yang ditujukan kepada tulang belakang serviks, toraks, lumbar.

Untuk tulang belakang

Mengecas, diterangkan di bawah, akan membantu melegakan kesakitan di belakang, memperbaiki keadaan keseluruhan. Ia berdasarkan tiga fasa: bersantai, mengepam otot, peringkat terakhir. Bubnovsky mengesyorkan latihan untuk tulang belakang di rumah untuk melaksanakan dengan ketat dalam perintah yang ditetapkan, tanpa kehilangan satu item. Oleh itu, penerangan terperinci kompleks untuk tulang belakang:

 • Santai belakang anda pada semua empat.
 • Perlahan bengkok belakang, bernafas, dan lentur, menghembuskan nafas (20 kali).
 • Regangkan otot-otot tulang belakang: Duduk dahulu pada paha kiri, peregangan kaki yang lain. Tangan kiri mesti maju ke depan. Tukar sisi bergantian (20 kali).
 • Pada semua empat tahun meregang ke hadapan, memberi tumpuan kepada telapak tangan dengan lutut. Pastikan tali pinggang anda tidak bengkok.
 • Stret belakang anda: Menginap pada semua empat, bengkok ke lantai, lenturkan tangan anda. Jika badan turun - tarik, kembali ke - menghembuskan nafas. Apabila lengan anda diluruskan, kurangkan pelvis pada tumit anda dan rasakan otot lumbal.
 • Tenggelam, meregang tangan anda di sepanjang badan. Setelah menghembuskan nafas, angkat pelvis setinggi mungkin, menghirup - menurunkannya (30 kali).

Dengan hernia tulang belakang lumbar

Dalam latihan berikut teknik ini akan memerlukan simulator. Anda mungkin perlu mendapatkan penyerap kejutan getah khas untuk latihan Bubnovsky. Semak teknik yang akan membantu anda menyingkirkan kesakitan di rantau lumbar dan memulihkan kembali masa anda. Bersenam dengan pendekatan triple 12 kali setiap satu.

 1. Gunakan simulator Papan Kecenderungan, yang mempunyai sudut kecenderungan kecil. Kepala, tangan memegang pemegang, luruskan kaki anda. Menghembuskan nafas dan serentak mengetatkan kaki anda ke perut, menghirup dan kembali.
 2. Tekan barbell, menaikkan pelvis untuk mengetatkan otot-otot lumbar.
 3. Menggunakan bar mendatar: mengangkat secara bergantian lurus, kemudian kaki bengkok.
 4. Kemudian bar paralel diperlukan: meletakkan berat pada tali pinggang dan, memegang tangan anda, angkat kaki lurus.

Dengan osteochondrosis serviks

Osteochondrosis serviks kadang-kadang membawa seseorang ke keadaan sedemikian rupa sehingga dia tidak dapat sepenuhnya menghidupkan kepalanya, dia menderita migrain kuat. Latihan di Bubnovsky untuk tulang belakang serviks diarahkan bukan sahaja untuk melegakan kesakitan, tetapi juga untuk mengembalikan peluang penuh untuk bergerak, untuk menghilangkan sakit kepala. Berasaskan diri dengan prestasi teknik ini (tiga kali 12 kali setiap satu).

 1. Ambil barbeku untuk melaksanakan akhbar bangku. Anda perlu membuat tiga siri sebanyak 15 pendekatan. Apabila anda meluruskan tangan anda, nafas dengan bunyi: "Ha-a!". Barbell boleh digantikan dengan dumbbells.
 2. Ambillah dumbbells, berbaring di punggung anda, hamparkan tangan anda ke sisi dengan siku bengkok. Apabila tangan bangkit - lurus dalam siku.
 3. Terus berbaring, tolak dumbbells di belakang kepala dengan lengan lurus.

Pusat terapi Dr. Bubnovsky

Jika anda berminat dengan maklumat yang lebih terperinci dan rawatan langsung dengan latihan Bubnovsky di pusat perubatan itu sendiri, di mana terdapat semua syarat yang perlu untuk ini, anda boleh melawatnya secara peribadi. Di mana-mana bandar besar Rusia terdapat sekurang-kurangnya satu pusat. Baca maklumat di bawah untuk mengetahui alamat di mana ia mungkin untuk mencari pejabat sedemikian di Moscow dan St. Petersburg: