Gimnastik

Gejala

Pada masa ini, di negara kita, perhatian besar diberikan kepada pendidikan jasmani, tetapi tidak ada pendekatan yang serius terhadap pendidikan fizikal seseorang sama ada di rumah atau di sekolah atau di tempat kerja. Sering kali, anda sudah mendengar dari orang muda bahawa mereka mempunyai hernia intervertebral. Dengan sokongan biasa nada otot badan, penyakit ini dapat dielakkan. Gimnastik untuk belakang akan berguna kepada mereka yang ingin melakukan pencegahan penyakit itu, serta bagi mereka yang ingin menguatkan otot belakang selepas pembedahan untuk merawat hernia tulang belakang.

Ciri-ciri penyakit ini

Umur dan penuaan badan memainkan peranan penting dalam penampilan kesakitan. Tetapi lihat dengan perhatian di sekeliling diri anda - bagaimana masalah sakit belakang "tumbuh lebih muda". Ia perlu memberi lebih perhatian kepada penguatkan otot-otot tulang belakang.

Hernia tulang belakang adalah yang paling biasa di rantau lumbar. Lima vertebra ini - bahagian motor utama bahagian belakang badan kita, mengalami penuaan fizikal yang cukup besar. Tulang belakang kami adalah sambungan tulang tulang belakang dengan bantuan cakera penyerap kejutan tertentu. Cakera ini terdiri daripada nukleus (jisim gelatin) dan cincin berserabut di sekitar jisim ini. Keseluruhan struktur, yang terdiri daripada komponen vertebra dan intervertebral, dipegang oleh ligamen longitudinal yang terletak di hadapan dan di belakang sepanjang tulang belakang.

Hernia intervertebral berlaku apabila terjadi cincin berserabut dan pembebasan sebahagian daripada nukleus ke luar. Ini "bahan tambahan" yang muncul dalam ruang tulang belakang mula memberi tekanan pada saraf tulang belakang. Terdapat sakit di bahagian-bahagian tubuh yang berlainan.

Punca dan rawatan hernia pada tulang belakang:

 1. Trauma mengalami akibat kemalangan.
 2. Kelengkungan tulang belakang. Ia boleh sama ada kongenital - perkembangan abnormal dari vertebra dari kelahiran, atau diperoleh - yang paling sering berlaku dan berkembang pada kanak-kanak berumur 5 hingga 15 tahun. Poster yang tidak baik kanak-kanak semasa kelas membawa kepada pembahagian beban yang tidak sekata pada tulang belakang dan otot belakang. Apabila ini berlaku, keletihan dan kelemahan mereka.
 3. Latihan berlebihan. Ini boleh berlaku di rumah dan di tempat kerja dan di gym. Sering kali ini bukan sekadar beban tambahan, tetapi juga hasil beban asimetri panjang pada otot belakang.
 4. Salah satu penyebab utama hernia di tulang belakang adalah korset otot yang lemah. Otot belakang perlu dilatih dari zaman kanak-kanak dan disimpan dalam keadaan baik sepanjang hayat.

Jika kesakitan telah berlaku dan tidak mereda, anda perlu menjalani pengimejan resonans magnetik nuklear. Doktor membuat kesimpulan dan menentukan tahap terapi lanjut.

Rawatan hernia intervertebral biasanya dilakukan dalam dua arah:

 1. Tanpa pembedahan. Ini adalah rawatan fisioterapeutik (peregangan tulang belakang, urut, ultrasound), terapi senaman (latihan fizikal terapeutik), terapi manual dan laser. Kaedah ini boleh digunakan dalam kes saiz hernia tidak melebihi 6 mm.
 2. Menggunakan pembedahan tulang belakang. Semasa operasi di bawah anestesia am, hernia intervertebral dikeluarkan, nilai yang boleh mencapai satu setengah sentimeter. Selepas campur tangan sedemikian, seseorang perlu menjalani proses pemulihan yang kompleks, yang dipanggil tempoh pemulihan.

Peringkat awal latihan

Selepas penyingkiran hernia tulang belakang lumbar, pesakit mesti memerhatikan rehat katil yang ketat. Pada masa akan datang, adalah wajar bahawa salah seorang saudara mara dengan pesakit. Pesakit memerlukan kehadiran orang yang berdekatan yang akan membantu membuat pergerakan pertama dan positif mempengaruhi semangat. Kompleks gimnastik yang kompleks akan membantu meningkatkan mood emosi dan menumpukan tenaga dalaman pesakit untuk pemulihan.

Proses gimnastik terapeutik bermula di atas katil, beberapa hari selepas operasi mengeluarkan hernia. Pesakit boleh diputar satu cara atau yang lain. Beri dia kesempatan untuk meregang tangannya dan mengambil kepala kepala di belakang kepalanya, berbaring di belakangnya. Ia perlu membantu pesakit melancarkan perutnya. Pesakit mesti menggerakkan tangannya, berbaring di belakang, sebelah, perutnya. Pergerakan pertama perlu dilakukan dengan lancar dan perlahan. Apabila kesakitan berlaku, gimnastik mesti dihentikan. Ia perlu untuk mental menyediakan pesakit untuk fakta bahawa proses pemulihan badan akan sangat lama. Adalah penting untuk mengikuti semua cadangan doktor dan mendengar badan anda supaya tidak membebankannya.

Selepas dua minggu selepas bersalin, pesakit memakai korset dan berdiri di atas tongkat untuk mengelakkan beban penuh pada tulang belakang. Peralatan sedemikian diperlukan untuk pergerakan. Semua latihan gimnastik untuk belakang pesakit tidak tanpa korset. Pesakit selepas operasi itu berada di hospital selama sebulan. Pemulihan lanjut dia lulus di rumah. Doktor adalah program untuk memulihkan aktiviti tulang belakang.

Gimnastik terapeutik selepas pembedahan tulang belakang lumbar ditugaskan kepada pesakit dari bulan kedua selepas operasi. Ia dilakukan dalam pendekatan tiga langkah untuk pelaksanaan latihan. Adalah amat penting untuk mematuhi sepenuhnya sistem yang dipilih, memulakan kursus dengan regimen yang lembut (tidak kira betapa pesakit merasa). Kemudian, dalam peringkat pertengahan, meningkatkan amplitud dan dinamisme pergerakan individu. Kemudian anda boleh terus ke blok kompleks, yang menggabungkan latihan-latihan mudah yang berkaitan dengan satu sama lain. Ingat: Meningkatkan beban fizikal pada tulang belakang hanya selepas menetapkan pergerakan mudah.

Latihan boleh dibahagikan kepada lima kumpulan - terletak di belakang anda, berbaring di sebelah anda (kanan atau kiri), berbaring di perut anda, berdiri di semua empat dan berlutut. Kadar dan jumlah latihan boleh diubah bergantung kepada kesihatan pesakit. Pada dasarnya ia adalah 3 set 8 ulangan - lakukan latihan 8 kali, berehat selama 2-3 minit, lakukan latihan sekali lagi 8 kali, berehat selama 2-3 minit, dan akhirnya, lakukan latihan ini selama 8 kali. Apabila melakukan semua pergerakan, ia perlu bernafas secara merata dan memulihkan pernafasan dalam masa. Latihan dilakukan pada tikar lembut yang terletak di atas lantai.

Latihan

Berbaring di belakang anda

Latihan hangat dan statik

 1. Bernafas di perut - bernafas secara mendalam dan menghembus nafas. Cuba menyamakan masa penyedutan dan nafas. Jadi dengan cepat datang keadaan tenang seluruh organisma. Ia perlu berehat.
 2. Kedudukan permulaan (I. p.): Tangan berbaring di sepanjang badan. Tangan "lihat" di lantai, jari-jari tangan diarahkan ke kaki, kaki bersama-sama.

Letakkan kaki tegak. Kemudian berehatlah. Tarik kaki kaki secara bergantian pada diri sendiri, tumit diri anda. Dengan kedua-dua kaki bersama-sama ulangi dan berehat kaki.

Regangkan tangan anda, di belakang kepala. Kembali ke kedudukan asal (I. p.). Arahkan tangan ke siling, kembali ke dan. n Arahkan lengan ke sisi, selari dengan lantai, dan selekoh dengan satu tangan ke telapak yang lain melalui dada. Kembalikan mereka ke dan. h. Berubah tangan, meregangkan tangan yang lain. Kami kembali ke dan. Kami mengarahkan dan menarik satu tangan di belakang kepala ke dinding, dan satu lagi ke kaki. Tarik tangan, kembali ke dan. h. Tangan berganti dan gerakan ulangi.

Kami menekuk salah satu kaki di lutut, menarik kaki kakinya dan mengetatkan lutut ke dada. Kami cuba untuk menjaga kaki kaki yang diperketatkan sejajar dengan lantai. Kami kembali ke dan. h. dan ubah kaki. Komplikasi senaman ini, kami mengikat lutut dengan tangan kami dan cuba menariknya ke dada. Kami menghulurkan lebih keras. Tukar kaki.

 1. I. p. 2. Bend kedua kaki di lutut, letakkan kaki lebar di atas lantai.

Selalunya, tarik lutut kiri ke kaki kanan, lutut kanan ke kaki kiri. Dalam versi rumit, cuba untuk tidak merobek punggung dari lantai, regangan, tambah amplitud kecenderungan lutut.

 1. I. p. 2. Bengkokkan lutut anda, letakkan kaki anda bersama di atas lantai.

Selalunya, kami mengambil lutut masing-masing, cuba menyentuh lantai. Dalam versi yang rumit cuba untuk tidak merobek punggung dari lantai, untuk ini anda perlu mencapai.

Dua lutut pada masa yang sama kami menanam dan cuba menyentuh lantai dengan mereka. Komplikasi senaman, tolak lutut dengan tangan anda.

Mengenai perkembangan kemahiran motor

 1. I. p. 2. Bend siku di lengan, siku berehat di atas lantai.

Sapukan dan cabut jari dan jari kaki.

Kaki separuh ke lebar bahu, tangan berkepala ke kepalan tangan. Kami memutarkan jari kaki dan tangan tangan pada masa yang sama ke dalam, kemudian ke luar.

Bendai lengan kanan di siku, kaki kiri di lutut, dengan kaki kaki kiri berbaring di lantai. Pergerakan seterusnya mengubah lengan dan kaki dalam satu bundle. Pergerakan bergantian selalunya meniru perarakan. Dalam versi yang rumit, kita menambah ketegangan dalam otot.

Menguatkan otot abdomen

 1. I. p. 6

Tangan meregangkan ke siling di hadapan anda. Membentang ke atas, cuba mengangkat bahagian atas bahu bahu. Perlahan.

Tangan dihantar ke lutut. Selalunya, kami meregang tangan kiri kami ke lutut kiri, tangan kanan kami ke kanan. Kemudian menghulurkan ke lutut yang bertentangan. Dalam versi yang rumit, kita cuba untuk meregangkan lebih banyak, dan tidak memutar badan.

 1. I. p. 6

Telapak tangan meluncur di sepanjang lantai, meregang ke lutut, mengangkat kepala dengan bilah bahu, dan kemudian menurunkannya. Dalam versi yang rumit, adalah perlu untuk berlari dalam keadaan yang dibangkitkan.

Kami bergantian membuat "basikal" pada mulanya dengan satu, kemudian dengan kaki lain dalam arah ke depan dan terbalik. Seterusnya, lakukan "basikal" sepenuhnya dengan kedua-dua kaki bersama-sama.

Naikkan bengkok kaki di lutut dan tekan pada omboh khayalan ke arah yang jauh dari anda, meluruskan kaki hampir menyentuh lantai. Pergerakan yang sama diulang dengan kaki yang lain.

Kami menolak omboh yang sama dengan setiap kaki, sementara kaki meluncur di permukaan lantai. Dalam versi rumit kaki terpisah dari lantai.

Hands abut palm di pinggul. Selalunya, setiap lutut bebas ditarik ke perut dan dengan tangan dengan rintangan (dengan usaha, anda memerlukan ketegangan otot) kami meletakkan kaki di tempatnya.

Meningkatkan lengan separuh bengkok, putarkan telapak tangan kami ke muka anda (baca buku khayalan). Pada masa yang sama kita merobek bahagian kepala kepala dan tumit kaki beberapa sentimeter dari lantai dan tahan. Kemudian berehatlah otot-otot di negeri asal.

Naikkan badan, tarik pinggang dari lantai, kembalikan badan ke tempatnya. Dalam versi yang rumit, kita melakukan senaman tanpa menyentuh lantai belakang bawah.

Naikkan pelvis dan perlahan-lahan dan perlahan-lahan berarak, meletakkan kaki melalui kaus kaki di atas lantai.

Berbaring di sebelah anda

Latihan kumpulan kedua dilakukan terletak di sebelah kanan atau di sebelah kiri.

Blok pertama latihan termasuk pergerakan untuk mengangkat dan mengayunkan kaki ke sisi dan ke atas, serta kaki berayun dengan lutut bengkok. Dalam kes ini, pesakit perlu mengambil kedudukan yang selesa, meletakkan salah satu tangan di bawah kepalanya, dan lain-lain berehat di atas lantai.

Di blok kedua - pergerakan bulat kaki dengan jari kaki diperpanjang, baik secara individu dan bersama. Ini juga boleh dikaitkan, dan sebilangan besar "basikal".

Blok ketiga termasuk pergerakan badan untuk menguatkan otot-otot lateral ketika mengangkat tubuh, sementara lengannya berada di lantai.

Berbaring di perutnya

Latihan kumpulan ketiga dilakukan dalam kedudukan terdedah.

Di sini, sebagai peraturan, tubuh dibangkitkan. Lengan dan kaki bergerak seolah-olah berenang. Ini adalah pergerakan bulat, berayun dan kedudukan berganti lengan dan kaki.

Berdiri di semua empat

Latihan kumpulan keempat dilakukan oleh pesakit, berdiri di semua empat

Pergerakan seperti ini dilakukan sebagai menyurutkan batang badan ke kanan dan kiri tumit. Mengganti peregangan lengan kanan dan kaki kiri dan sebaliknya. Peregangan tangan dan kaki di bahagian badan yang sama. Springy, mengikuti satu sama lain, pergerakan kaki dan lengan di udara. Dalam kompleks latihan ini, pesakit meningkatkan kerja otot belakang dan kaki. Belajar untuk mengimbangi anggota badan. Dari pose pada semua empat, berjalan kembali ke belakang, pesakit pergi ke pendirian berlutut.

Mengeluh

Latihan kumpulan kelima dilakukan berlutut

 1. Kedudukan permulaan (I. p.): Berdiri di atas pangkuan anda. Lengan diturunkan di sepanjang badan.

Dengan otot-otot perut, otot-otot belakang dan otot-otot sisi badan, kita menjaga badan dengan betul dan tegas. Kami menyebarkan tangan ke sisi dan memindahkan berat badan ke satu atau kaki yang lain. Dalam kes ini, kaki tidak aktif di udara. Ulangi gerakan itu.

Otot perut, otot paha disimpan dalam ketegangan. Melihat lantai, kami menyimpang dengan teliti. Kami kembali ke rak. Ulangi latihan (seolah-olah berayun). Apabila melakukan latihan ini, harus ada orang di sebelah orang yang mengasuransikan pesakit.

Di seberang kita mencapai dan menetapkan kaki kanan dan kiri di hadapan kita. Dalam kes ini, kaki diletakkan di atas lantai dengan seluruh pesawat.

Tangan ke atas dan peregangan. Kami berputus asa.

Kami bangkit, kami meletakkan kaki kuat di atas lantai, kami berehat dengan kedua-dua tangan di paha - satu pusingan dengan kedua-dua kaki dan bangkit seluruh badan. Pengagihan berat pada kedua-dua kaki.

Selepas mengamalkan latihan kelima, pesakit bersedia berdiri di atas kaki sendiri dan mengambil langkah pertama, menjaga keseimbangannya. Kursus pemulihan penuh pada asasnya mengambil masa tiga bulan, tetapi ia boleh bertahan lebih lama. Untuk mengelakkan berulang, lihat gaya hidup anda. Jangan angkat berat lebih daripada 3-5 kg ​​sepanjang tahun. Pada masa akan datang, berat ini boleh ditingkatkan hingga 9 kg. Untuk memastikan proses kembali ke kehidupan biasa tidak diseret, berhati-hati dan berhati-hati dalam tindakan anda. Cuba membiasakan diri dengan kompleks sukan, dan anda lupa tentang hernia.

Pemulihan berkualiti tinggi selepas pembedahan hernia tulang belakang

Doktor-ahli bedah saraf, secara amnya mengamalkan penghapusan hernia pada tulang belakang, tidak berhenti mengulangi bahawa pelaksanaan manipulasi berkualiti tinggi pada cakera intervertebral hanya separuh daripada rawatan yang berjaya pesakit. Peringkat rawatan seterusnya adalah pemulihan, yang sepatutnya tidak berjaya. Pakar-pakar mahu mengatakan bahawa pemulihan pasca operasi diperlukan walaupun selepas menjalani pembedahan hernia dengan cemerlang. Dan jika pemulihan tidak akan berjalan dengan lancar atau tidak sepenuhnya, maklum balas daripada pakar akan menjelaskan bahawa semua kerja ahli bedah akan sia-sia.

Sekiranya anda ingin pulih dengan cepat, pergi dengan semua tanggungjawab untuk tempoh pemulihan anda. Fokus kepada cadangan doktor yang menghadiri peribadi, dan bukan pada spekulasi atau nasihat anda sendiri yang "berpengalaman", menerangkan dengan terperinci aktiviti terapeutik dan rekreasi mereka. Berikutan program pemulihan yang dijalankan oleh pakar bedah operasi untuk anda, bersama ahli terapi fizikal dan ahli fisioterapi, akan ada keputusan.

Dengan pendekatan postoperative yang betul, berapa lama masa yang diperlukan untuk pesakit tiba di pemulihan yang didambakan? Pengalaman praktikal menunjukkan bahawa 90 hari selepas pembedahan, tetapi tidak kurang. Kursus pemulihan bagi mereka yang dimasukkan ke jabatan pembedahan dengan gangguan neurologi yang sangat teruk boleh mengambil masa sehingga 6 bulan atau lebih, sehingga setahun.

Anton Epifanov akan membincangkan pembedahan tulang belakang dan prospek pemulihan:

Pemulihan melibatkan bukan sahaja penyembuhan luka pembedahan, penghapusan kesakitan, tetapi juga pencegahan produktif terhadap semua komplikasi yang mungkin, termasuk pencegahan yang paling kerap daripada mereka - pengulangan hernia intervertebral. Tanpa itu, adalah mustahil untuk menormalkan kerja sistem vertebra, potensi rujukan rujukan locomotor dan fungsi sistem saraf pusat.

Kaedah rawatan pemulihan selepas pembedahan hernia tulang belakang

Penting untuk mengetahui! Doktor terkejut: "Terdapat ubat yang berkesan dan berpatutan untuk sakit sendi." Baca lebih lanjut.

Manual pasca operasi, yang diperlukan untuk menerima setiap pesakit, termasuk pelbagai prosedur. Aktiviti rawatan diberikan secara berasingan:

 • rawatan dadah. Penggunaan antibiotik terhadap jangkitan, antikoagulan dari pembentukan gumpalan darah di bahagian bawah ekstrem, ubat-ubatan untuk meningkatkan pengaliran saraf, ubat penghilang rasa sakit dan ubat penenang, ubat vitamin dan mineral. Memilih doktor ubat semata-mata yang berkelayakan. Keperluan ini terpakai kepada kaedah pemulihan yang lain, yang akan dibincangkan kemudian;
 • latihan terapeutik. Ini adalah asas dan bahagian pemulihan yang paling penting selepas mana-mana jenis pembedahan untuk menghapuskan herniasi, termasuk selepas pembedahan tusukan yang paling invasif. Latihan fizikal khas diperlukan untuk menguatkan otot belakang dan otot abdomen, memulihkan kekuatan otot anggota badan, dan meneutralkan blok myofascial. Hanya terima kasih kepada terapi fizikal, anda boleh memulihkan fungsi yang hilang dari keupayaan sokongan dan pergerakan tulang belakang biasa yang tidak menyakitkan, meminimumkan risiko pengulangan cakera herniated ke had;
 • fisioterapi. Antara prosedur utama yang ditunjukkan selepas rawatan pembedahan hernia tulang belakang, terapi laser yang ditetapkan, terapi magnetik, elektromiostimulasi, UHF, elektro-dan phonophoresis, terapi parafin, terapi lumpur, balneoterapi. Prosedur fisioterapi meningkatkan peredaran darah dan tindak balas metabolik dan tropika, menyediakan anti-radang, anti-edema, penyembuhan luka dan kesan analgesik. Terapi fizikal mempunyai kesan mendalam, oleh itu ia membantu untuk memulihkan hernia cedera tisu saraf, membantu merangsang pemakanan dan pembaharuan struktur otot, tulang dan tulang rawan;
 • urut Pada peringkat awal, anggota atas dan bawah dipilih untuk urut. Kemudian, teknik urut klasik dilaksanakan di belakang. Pergerakan pengurut harus sangat betul dan cekap, jadi pengamal umum atau seseorang yang rapat dengannya tidak disyorkan. Di tempat urut luka yang beroperasi tidak dilakukan! Kesan terapeutik prosedur ini adalah untuk meningkatkan aliran darah, pemakanan dan metabolisme, menghilangkan kesesakan, mengurangkan kekejangan otot dan kesakitan, memperbaiki fungsi motor, kesan positif pada sistem saraf pusat dan persisian.

Mengikut pemerhatian klinikal, dalam 15% -40% orang yang mempunyai ektomi hernia selama beberapa bulan atau tahun, dan dalam sesetengah pesakit sebaik sahaja campur tangan, masalah yang berulang timbul penyakit berlaku. Peratusan pakar yang tinggi dikaitkan dengan pemulihan perubatan yang buruk. Penggunaan proses pemulihan bertingkat, yang teratur dengan baik dalam kemudahan perubatan yang sangat khusus, menunjukkan bahawa pendekatan sedemikian mengurangkan kemungkinan kebarangkalian dengan kemungkinan minimum. Ia memberikan pemulihan yang lebih cepat dari defisit neurologi, regresi cepat sakit, pembaharuan aktif kekuatan otot, kepekaan anggota badan, dan amplitud biasa pergerakan.

Oleg Viktorovich Gusev, doktor perubatan sukan, menceritakan mengenai peringkat dan kaedah pemulihan selepas penghapusan hernia intervertebral:

Sistem pemulihan di Rusia tidak berbeza dengan cukup. Sangat sukar untuk mencari institusi yang layak di mana pesakit dijamin dipulihkan oleh semua piawaian pemulihan ortopedik moden dan neurologi. Hari ini, sejak bertahun-tahun dahulu, hospital-hospital di Czech mempunyai rasa hormat dan kepercayaan khusus di kalangan pesakit dari negara-negara CIS dan Kesatuan Eropah. Segala-galanya yang berkaitan dengan ortopedik dan traumatologi, neurosurgeri tulang belakang dan rehabilitologi adalah harta perubatan Czech. Negara ini adalah pemimpin di seluruh dunia dalam bidang pembedahan berteknologi tinggi dan rawatan pasca operasi sistem muskuloskeletal.

Maksud latihan selepas pembedahan

Masalah "terabaikan" dengan sendi boleh sembuh di rumah! Jangan lupa untuk mencubanya sekali sehari.

Selepas pembedahan tulang belakang, mengecas pesakit harus menjadi tabiat harian yang berguna. Gimnastik khas membantu untuk melegakan keletihan secara berkesan, memulihkan aktiviti fizikal dan menghalang pemulangan penyakit. Terima kasih kepada bentuk pemulihan yang paling mudah dicapai dan sangat produktif, anda akan membuat kemajuan yang signifikan dalam pemulihan fungsi, melindungi tulang belakang anda dari pergeseran berulang yang tidak diingini jisim pulpa di luar sempadan cakera intervertebral yang dikendalikan atau sama sekali berbeza.

Alexander Bonin atas prinsip terapi latihan:

Gymnastik sistematik akan membolehkan anda mengelakkan beberapa patologi berbahaya dalam sistem vertebra (hernia, ketidakstabilan vertebral, stenosis, dll) yang menjejaskan fungsi saraf tunjang. Kord rahim bertanggungjawab untuk kebolehan motor, deria dan refleks, fungsi pernafasan, kerja jantung, saluran gastrousus, dan organ kencing. Dan jika latihan fizikal dilakukan dari semasa ke semasa (oleh mood) atau diabaikan sama sekali, tidak ada yang baik akan datang. Tulang belakang, yang pada mulanya mempunyai masalah, dan kemudian dikendalikan, memerlukan pemulihan fizikal.

Dalam tempoh pertama, pengecasan dilakukan hanya di bawah bimbingan pengajar yang berpengalaman. Walaupun orang itu berada di hospital, dan ia biasanya berlangsung 3-5 hari, doktor terlibat dalam pemulihan fizikalnya. Tetapi untuk jangka masa yang singkat di hospital, pesakit hanya belajar senaman yang paling primitif: meregangkan otot, membuat putaran dan bergerak ke depan / belakang dengan kaki, bengkokkan / meluruskan siku dan lutut. Setelah keluar, seseorang menerima hanya sekeping kertas dengan senarai apa yang dilarang untuk dilakukannya. Tetapi tidak ada maklumat yang dekat tentang terapi latihannya yang lebih lanjut. Apa yang perlu dilakukan?

1.5-2 bulan pertama yang anda perlukan untuk melawat institusi perubatan, di mana kelas dirancang dan dijalankan oleh pengajar fizikal profesional. Selagi pemulihan anda berterusan, latihan fisioterapi digabungkan dengan fisioterapi dan prosedur perubatan yang diperlukan. Apabila dinamik positif yang stabil dalam kesihatan dicapai, kompleks terapi latihan yang terakhir, di mana anda berhenti dan yang anda telah menguasai dengan sempurna, anda boleh terus melakukan di rumah.

Sebagai contoh, apa yang boleh menjadi gimnastik perubatan dalam fasa pemulihan akhir dan dalam tempoh yang tertangguh, kami memberi untuk mengkaji salah satu pilihannya. Tetapi pertama, kami mengesyorkan membaca peraturan asas rutin harian, yang memerlukan pematuhan ketat sepanjang hayat.

Peraturan seumur hidup selepas rawatan pembedahan hernia vertebra

 1. Jangan angkat lebih dari 5 kg, dan pada awalnya amnya mengelakkan mengangkat objek yang beratnya lebih dari 3 kg.
 2. Anda tidak boleh melompat dari ketinggian, walaupun dari jalan raya. Melompat dan jogging juga dikontraindikasikan.
 3. Elakkan beban monoton yang berpanjangan dalam pose monoton, jangan berdiri dan jangan duduk terlalu lama. Duduk selepas pembedahan di jabatan lumbar biasanya dilarang selama 6 minggu.
 4. Perjalanan panjang di dalam kenderaan bermotor tidak dibenarkan.
 5. Pastikan punggung anda tidak overcool. Pada musim sejuk, pergi ke luar, tambahan memanaskan kawasan yang dikendalikan, contohnya memakai tali pinggang panas atau selendang.
 6. Jangan menekankan diri sendiri, kerana patologi tulang belakang dan kekejangan otot sering mempunyai masalah neuropsychologi masalah.
 7. Pada siang hari, secara berkala mengambil istirahat rehat selama 30 minit, mengambil kedudukan mendatar badan untuk melegakan tulang belakang yang letih.
 8. Kawalan berat badan anda: kilogram berlebihan meningkatkan beban pada tulang belakang dan meningkatkan risiko perubahan buruk dalam strukturnya.
 9. Setiap hari, melatih korset muskuloskeletal anda menggunakan kompleks gimnastik yang disyorkan oleh doktor anda. Latihan aktif bermula hanya selepas pemanasan awal.
 10. Jangan menyalahgunakan memakai korset, gunakannya pada siang hari dengan ketat mengikut arahan perubatan. Memakainya terlalu lama menyumbang kepada atrofi otot.
 11. Setiap tahun menjalani rawatan spa (idealnya - dua kali setahun). Perhatikan bahawa kali pertama ia perlu berlaku kira-kira 3-4 bulan selepas sesi pembedahan.

Satu set latihan untuk pemulihan lengkap

Sebelum menggunakan sistem latihan yang dicadangkan, pastikan untuk membincangkannya dengan doktor anda. Adalah mungkin dalam kes anda untuk melaksanakan tugas-tugas tertentu awal. Kompleks yang dicadangkan terdiri daripada tenaga pengajar yang berkelayakan, tetapi dalam artikel kami dicadangkan untuk tujuan maklumat. Ia bukan panggilan langsung untuk penggunaannya:

 1. Luncurkan punggung anda di dinding, yang secara produktif berfungsi pada otot punggung dan paha. Untuk melakukan ini, bersandar kembali ke dinding, kaki kira-kira 30 cm untuk diletakkan lebih jauh dari itu dan tetapkan lebar bahu. Seolah-olah bergerak ke bawah dinding, perlahan-lahan membengkok pada sendi lutut kaki, sehingga maksimum 90 darjah. Menaik kepada kedudukan permulaan terlalu lancar. Untuk setiap menurunkan dan mengangkat, hitungkan ke 5. Bilangan pengulangan ialah 4-5 kali.
 2. Naikkan anggota bawah dari kedudukan terdedah. Taktik ini juga menguatkan otot dorsal dan femoral. Angkat kaki kanan di atas lantai (15-20 cm), memegangnya dan menerkam selama 10 saat. Kemudian perlahan-lahan kembali anggota badan ke permukaan, sama dengan tugas melakukan kaki yang bertentangan. Untuk setiap kaki - 5 ulangan. Di rantau lumbar untuk mengelakkan pesongan yang berlebihan, dan dada, perut dan pelvis hendaklah ditekan rapat ke lantai.
 3. Latihan ini agak seperti sebelumnya, tetapi kedudukan permulaan akan menjadi kedudukan terlaris. Semasa sesi itu, otot-otot paha dan perut dilatih. Lengan dilanjutkan sepanjang badan. Naikkan satu kaki di atas lantai ke sudut 30 darjah, tarik kaus kaki dari anda. Pegang anggota yang dibangkitkan selama 8-10 saat, perlahan-lahan menurunkannya. Lakukan perkara yang sama dengan kaki kedua. Pelbagai - 5 kali setiap anggota badan. Adalah penting untuk mengelakkan pemisahan kawasan lumbar dari lantai.
 4. Bersandar di lantai, bengkokkan kaki di lutut, kaki berdiri sepenuhnya di permukaan, terdedah pada tahap bahu. Secara beransur-ansur dan lancar (tanpa jerks!), Kami merobek kepala dan bahu dari lantai, meregang tangan kami ke lutut, seolah-olah sebahagiannya duduk. Betulkan pose selama 10 saat, kemudian berhati-hati kembali ke dan. n Ulangi 5-6 kali. Taktik ini kebanyakannya bertujuan untuk menguatkan otot perut.
 5. Teknik ini melegakan ketegangan dari belakang. I. n. Nombor yang serupa 4. Untuk mengetatkan lutut ke dada, memegang tangan mereka di bawah. Tarik lutut anda perlahan-lahan, tetapi dekat dengan dada anda kerana kapasiti fizikal anda dibenarkan. Kemudian anda perlu lancar mengembalikan anggota badan ke lantai. Kepala tidak boleh dihancurkan dari permukaan tempat anda berbohong. Selepas kelonggaran yang singkat, lakukan latihan 4 kali lebih banyak.
 6. Berbaring di belakang dengan kaki yang bengkok di lutut dan lengan anda dilanjutkan sepanjang lipit, lakukan pelvik anda naik. Keluarkan bahagian panggul dengan lancar, perlahan-lahan. Mencapai titik pemulihan tertinggi, tinggal di dalamnya selama 2-3 saat. Kemudian kembali perlahan-lahan, berehat sedikit dan lakukan beberapa pendekatan, maksimum sebanyak 10 kali. Jangan pusing kepala anda ke tepi dan jangan robek dari lantai, kerana ini boleh menyebabkan kecederaan pada kawasan serviks. Dagu harus tegas di tengah dada, dan belakang kepala harus ditekan ke permukaan. Jenis semacam "jambatan" yang dipermudahkan tidak membebani tulang belakang, tetapi dengan sempurna jurulatih korset otot belakang, abdominals, bisep bisep, punggung.
 7. Menjadi empat tahun. Pada masa yang sama, angkat lengan kiri dan kaki kanan sejajar dengan lantai. Tarik kaki yang dibangkitkan secara mendatar ke arah yang berbeza untuk 10-30 saat: tangan ke hadapan dan kaki belakang. Kembali dalam dan. n., tukar kaki dan lakukan perkara yang sama. Mengangkat anggota badan tidak seperti yang membolehkan anda meluruskan dan meregangkan tulang belakang, menguatkan gluteal, perut dan belakang otot paha, mengukuhkan kompleks bahu bahu dan rahim serviks, meningkatkan ketahanan tangan.
 8. Resepsi ini akan dilakukan semasa berdiri. Berdiri di belakang kerusi, memegang belakang kerusi, tarik satu kaki. Selepas penekanan pendek (3 saat) dari kaki di kedudukan yang dibangkitkan, senyap kembali ke lantai. Lakukan latihan 5 kali untuk kedua-dua kaki. Sesi latihan jenis ini sangat meningkatkan kekuatan otot di belakang dan pinggul bawah.
 9. Berdiri di hadapan kerusi yang rendah, bergerak jauh dari situ dengan kira-kira 1 m (anda boleh berdiri di dekat katil dengan pangkalan rendah). Letakkan satu lurus di atas kerusi supaya tumit kaki lebih dekat ke tepi kerusi. Kaki yang bertentangan ada di atas lantai. Membuat gerakan ke depan badan ke hadapan, bengkokkan sendi lutut kaki yang berdiri di tempat duduk kerusi (ia kelihatan seperti lunge, tetapi kaki belakang tidak harus bengkok). Pastikan kedudukan bengkok kaki selama 15 saat, kemudian luruskan kembali. Untuk menukar kaki, dengan prinsip yang sama untuk membuat dan lenturannya dengan penetapan. Secara keseluruhan, anda perlu melakukan 8 latihan. Adalah dinasihatkan bahawa anda menggunakan jaring keselamatan pada masa ledakan, contohnya, memegang meja di sebelahnya.

Sekali lagi, kami ingin menarik perhatian anda tentang pentingnya menjalani pembedahan dan pemulihan, dan mendapatkan arahan khas hanya di institusi perubatan di mana pakar mempraktikkan dengan huruf besar. Republik Czech dari segi rawatan tulang belakang adalah negara yang paling kuat dan paling maju. Harga untuk sebarang perkhidmatan perubatan berkualiti tinggi di Republik Czech adalah yang paling berpatutan di mana-mana negeri lain. Pesakit mendapat peluang untuk menjalani pembedahan pada tahap yang rendah dan pada tahap yang teladan, dan dengan serta-merta selepas menerima kursus pemulihan penuh mengikut program rawatan Czech.

Satu set latihan dari pesakit yang menjalani pembaikan hernia dan nukleoplasti tulang belakang:

Dan walaupun seseorang itu tidak beroperasi di Republik Czech, dia boleh bergantung pada hakikat bahawa dia tidak akan dinafikan perhatian dan penjagaan, akan mengalu-alukan dan menganjurkan di pusat rehabilitasi global (atau sanatorium) terbaik semua langkah pemulihan yang diperlukan. Dengan cara ini, negara ini mempunyai rangkaian pusat pemulihan dan institusi sanatorium-terluas yang mengkhususkan diri dalam pemulihan dan terapi kesihatan sistem muskuloskeletal.

Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

 • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
 • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
 • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
 • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

Tetapi orthopedist Valentin Dikul mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>>

Latihan untuk menguatkan otot-otot belakang selepas pembedahan tulang belakang

Marysia berkata: 05/27/2016 09:10

Latihan untuk menguatkan otot-otot belakang selepas pembedahan tulang belakang

Freckled berkata: 06/14/2016 15:07

Saya berkongsi latihan yang saya berikan kepada saya untuk pinggang yang bermasalah.
Manual selama 8 tahun sudah melakukan gimnastik seharian. Hernia beliau adalah 7.5mm dikurangkan. Setiap beberapa tahun membuat kawalan MRI.
Dalam klip video ialah 22 latihan. Adakah semuanya tidak diperlukan. Setiap orang memilih untuk dirinya sendiri, bergantung kepada kecergasan fizikal, keadaan fizikal, keutamaan peribadi dan ketersediaan "inventori".
Latihan perlu dilakukan setiap hari selama 15-20 minit. Masa yang paling berkesan untuk latihan kembali adalah 12-13h.
Kompleks ini akan menguatkan korset musculo-artikular anda, meregangkan tulang belakang dan otot, dan menyambung semula pemakanan cakera intervertebral.

Tiga peraturan yang perlu diikuti:
1. Jangan tergesa-gesa
2. Semasa latihan, berfikir tentang punggung anda dan apa yang anda lakukan dan bagaimana anda melakukan
3. Buat jeda antara senaman hingga rehat lengkap.

Peralatan: meja urut profesional (dapur, meja, tingkap tingkap, katil dengan permukaan keras) atau lantai + selimut.
Latihan untuk melakukan keletihan muskuloskeletal.

Latihan nombor 1
Memulakan kedudukan (selepas ini, ip) berbaring di belakang anda (hp). Kaki bengkok di lutut, selebihnya kaki penuh ke lantai. Tangan untuk memeluk lutut, merobek kaki dari lantai (senaman No 1). Pergerakan cahaya untuk menarik lutut ke dada, mengangkat sakrum, tulang tailbone dan pelvis. Dalam latihan ini hanya kerja tangan! Akhbar, pembesaran kaki tetap tenang. Senaman untuk melakukan keretapi tulang, yang serupa dengan masalah salji. Kira-kira 2-5min sama ada untuk keletihan muskuloskeletal.

Nombor latihan 2
ip hp Kaki bengkok di lutut, selebihnya kaki penuh ke lantai. Tangan meletakkan di belakang kepala. Kami menaikkan kaki kami (kaki melihat siling), jangan melengkapkan lutut anda sepenuhnya. Hancurkan sakrum dari lantai (Latihan 2). Untuk melakukan pergerakan berputar mudah dengan lembangan ke kiri ke kanan. Latihan untuk melakukan 2-3 minit atau untuk keletihan muskuloskeletal.
Untuk memperjelas bagaimana cara memutar pelvis. Sangat serupa dengan pergerakan pada memandu untuk pinggang. Hanya dalam kes kita, pergerakan tidak dibuat dengan kulit, tetapi dengan pelvis.

Latihan nombor 3
ip hp nombor latihan 2. Huraikan separuh bulatan dengan kaki: mengarahkan kedua-dua lutut ke satu bahu (bergantung kepada satu tulang iliac - "setengah mata"), kembali kaki ke tengah (bergantung pada kedua tulang iliac - lumbosacral), mengarahkan kedua lutut ke bahu yang lain (bergantung pada satu iliac Tulang - "polupopie".

Nombor latihan 4
Nombor opsyen 1
ip hp nombor latihan 1. Untuk melakukan lengan swinging cahaya kiri dan kanan.
Nombor opsyen 2
Tangan tidak mengunci lutut mereka, dan secara bergantian di bawah sacrum meletakkan tangan dengan telapak tangan ke lantai. Tangan bebas di belakang kepala.

Latihan nombor 5
ip hp nombor latihan 2. Hancurkan sakrum dari lantai dan letakkan semula. Latihan adalah sama dengan pemompaan klasik. akhbar. Dalam kes kita, hanya keluar pantat!

Nombor latihan 6
ip hp nombor latihan 2. Berdasarkan pada senaman foto. Kaki kecil yang bengkok akan turun (kaki harus berada di kawasan di atas kepala, tetapi tidak berbaring di lantai), kami melakukan dengan kaki kami bergoyang cahaya di belakang kepala. Pada akhir senaman, buat kaki di belakang kepala, menyentuh lantai dengan jari kaki, melakukan cahaya bergoyang ke belakang dan sebagainya. Anda boleh membantu mendapatkan kaki dengan tangan, memegang kaki kaki dengan tangan.

Latihan nombor 7
ip hp Kami merobek sakrum dan tidur di Turki. Tangan mengikat kaki yang bertentangan, mengangkat kepala, dagu ditekan ke dada. Tangan tarik kaki ke arah yang berbeza - musim bunga. Idealnya, kaki harus berada di sekitar leher. Ada pilihan di dalam dada, yang mana sakitnya di bahagian perut, dan bagi siapa perut berada di jalan - di rantau pelvis (90 darjah diperolehi). Dalam kerja senaman: 1. permukaan sisi paha 2. permukaan sisi punggung 3. gerak hati pergi ke sakrum.

Latihan nombor 8
ip hp Kami merobek sakrum, mengangkat kepala, tekan ke dada, lipat kaki dengan "katak" (kaki bersama). Tangan mengikat kaki dan mata air ke dada. Pada akhir senaman, kaki kembali musim bunga: dahi, hidung, dagu beberapa kali.

Latihan nombor 9
ip hp Tangan di belakang kepala, kepala dibangkitkan, dagu ditekan ke dada. Kaki bentak di lutut, ditekan ke dada. Berayun ringan (bot). Jejak langkah itu.

Freckled berkata: 06/14/2016 16:54

Pengulangan: 1 kali atau pada kehendak.

Latihan nombor 10
Nombor opsyen 1
ip duduk di lutut anda (kaki di bawah punggung, lutut dan melihat ke arah yang berbeza) (Latihan No. 10). Tangan berehat terhadap ligamen inguinal (beban utama akan pergi ke pangkal tangan) dan luruskan senjata. Badan bersandar ke hadapan. Ini adalah latihan yang kuat untuk daya tarikan (sambungan) tulang belakang. Semakin besar cerun, semakin kuat ketegangan. Klik yang paling berkuasa di tulang belakang adalah mungkin. Kembali ke kedudukan tegak. Putar kulit beberapa kiri ke kanan dengan berus yang terletak di ligamen inguinal.
Nombor opsyen 2
ip hp kaki bengkok di lutut, kaki di atas lantai, dengan tangan bertahan pada ligamen inguinal, luruskan tangan anda, berehat. Ulang 10-15 kali.

Latihan nombor 11
ip nombor latihan 10. Kami mengangkat satu tangan di belakang kami, memutar badan, dengan tangan kami bebas untuk tangan di belakang kami. Twisting dilakukan pada menghembus nafas kedua-dua arah. Klik yang paling berkuasa di tulang belakang adalah mungkin.

Latihan nombor 12
ip duduk di Turki. Tangan dihubungkan di belakang (untuk maju - di belakang kepala). Condongkan badan ke hadapan (idealnya berbaring di dada). Pada akhir latihan, buat cerun untuk setiap lutut.

Latihan nombor 13
ip duduk di Turki. Pegang pelukan kanan anda dengan tangan kanan anda, kiri dengan kiri anda, berbaring dengan dada anda (lutut diperoleh di bawah lengan anda).

Latihan nombor 14
Latihan dilakukan di meja profesional.
ip duduk, kaki diperpanjang. Tangan genggam sisi meja, tarik badan ke lutut. Saya lakukan di lantai. Saya menolak kaki saya di bawah buaian, tangan saya mengambil di hujung. Ada kemungkinan bahawa orang kedua menekan perlahan di belakang.

Latihan nombor 15
Latihan dilakukan di meja profesional. Pilihan yang mungkin: pada jendela, jadual.
Latihan "Pendulum".
Asas tangan untuk bersandar di pinggir meja (ambang jendela), sehingga menggantung tubuhnya. Kaki tidak menyentuh lantai. Dengan kaki anda gerakan bergerak bergoyang kiri dan kanan, seperti jam.

Latihan nombor 16
Latihan dilakukan di meja profesional. Pilihan yang mungkin: pada jendela, jadual.
Pilihan latihan "Pendulum".
Tangan rusuk dilipat satu sama lain. Beristirahat di atas pangkal tangan di pinggir meja (ambang), siku di bahagian pangkal dada, dengan demikian melengkung tulang belakang. Gantungkan badan dengan sentuhan jari kaki di lantai.

Latihan nombor 17
Latihan dilakukan di meja profesional. Pilihan yang mungkin: dapur, meja.
Berbaring di atas meja, lengan dan kaki yang menggantung. Untuk berehat

Latihan nombor 18
Latihan dilakukan di meja profesional. Pilihan: dapur, meja, katil dengan permukaan keras (saya menggunakan katil yang saya letakkan bayi berubah papan). Latihan kekuatan.
Latihan hiperkrip belakang. Pertama, angkat kaki anda pada menghembus nafas. Kemudian sebaliknya - semasa menghirup. Latihan untuk melakukan keletihan muskuloskeletal.

Latihan nombor 19
Latihan kekuatan.
ip hp Lengan lurus perlu diletakkan di sisi, tapak tangan bawah (jarak di antara tangan dan badan adalah 90 darjah). Sedikit bengkok di lutut, kaki perlu dinaikkan pada sudut 90 darjah. Pada menghembus nafas, tolak kaki ke satu arah ke lantai, pada menghirup, kembali ke p. Buat jalan lain. Latihan untuk melakukan keletihan muskuloskeletal.

Latihan nombor 20
ip nombor latihan 10. Berbaring di antara kaki anda, lengan membentang ke hadapan. Gambar

Latihan nombor 21
Senaman untuk melegakan keadaan putus asa, sakit, kekakuan.
ip hp Kaki bengkok di lutut, kaki di lantai, badan dalam kedudukan separa duduk - penekanan pada siku lengan. Berus tangan di bawah pokok belakang bawah. Jari kecil tangan kanan bersentuhan dengan jari kecil kiri, tidak bernama - tanpa nama). Artikulasi jari menyangkut proses S5 vertebra. Jepit pegang tulang dada. Anda boleh sedikit menggoncangkan pinggul kiri dan kanan. Berdiri postur 2-3 minit.

Latihan nombor 22
Apabila kesakitan dan gangguan tidak melakukan senaman!
ip hp Kaki bengkok di lutut, kaki di atas lantai. Lengan bengkok pada siku harus diletakkan di bawah belakang pada tahap vertebra S5-S1 (lumbar region, peralihan belakang bawah ke sacrum), angkat sakrum. Untuk menarik lutut kepada diri sendiri, dari diri anda sendiri. Sakrum boleh diletakkan di atas lantai. Tekan sentiasa dalam ketegangan.

Bersenam selepas pembedahan cakera intervertebral

Melakukan latihan terapi fizikal adalah wajib bagi semua pesakit yang menjalani pembedahan pada tulang belakang. Adalah penting untuk melancarkan kawasan yang dikendalikan tulang belakang. Oleh itu, latihan adalah bertujuan untuk membangunkan mobiliti di bahagian lain badan. Operasi ini sering dilakukan selepas rawatan jangka panjang, kadang-kadang keadaan pesakit sebelum operasi tidak dibenarkan bergerak, dan dia terpaksa menghabiskan banyak masa berbohong. Dalam sesetengah pesakit, terdapat retak di sendi dan penurunan amplitud pergerakan.

Pastikan mematuhi prinsip-prinsip asas latihan - keteraturan dan ketulenan. Adalah dinasihatkan untuk melakukan setiap hari, bermula dengan 1-2 pengulangan, setiap hari, meningkat dan mencapai 10-15 kali. Selepas setiap latihan, kami kembali ke posisi permulaan. Kita mengawal keadaan kesihatan kita - anda tidak boleh melakukan senaman melalui kesakitan. Hancurkan lekukan belakang, sudut tajam badan lengan, lekukan ke tepi, jelas bintik. Jangan lupa tentang pernafasan yang betul: menghirup melalui hidung, menghembuskan nafas melalui mulut (bibir tubule), sambil menghembuskan nafas panjang sebanyak dua kali selagi menyedut.

PELAKSANAAN BULAN PERTAMA SELEPAS OPERASI:

Bulan pertama selepas operasi, kami melakukan latihan dalam kedudukan terdedah. Mereka tidak menyebabkan sensasi yang menyakitkan di bahagian belakang, sakit kecil di kaki dapat diperhatikan, terutama di sendi pinggul. Semua latihan dilakukan tanpa pergerakan secara tiba-tiba dengan beberapa ketegangan.

Memulakan kedudukan terlaris:

1. Kami menduduki posisi permulaan (PI) tangan di sepanjang badan:

 • memerah telapak tangan ke dalam tinju, pada masa yang sama kita menarik kaki ke arah diri kita dan mengangkat kepala
 • kembali ke PI.

2. Bengkokkan kaki di lutut dan lebar:

 • kami cuba menekan lutut kanan ke tumit kiri, bahagian atas badan tetap berada di tempatnya.
 • kembali ke PI
 • ulangi perkara yang sama dengan lutut kiri.

Pada mulanya, anda mungkin mengalami kesukaran dengan pelaksanaan, anda tidak akan dapat dengan cepat mencapai tumit dengan lutut anda, tetapi dari masa ke masa ini akan mudah dilakukan.

3. Di PI, tangan tersebar di telapak tangan:

 • Dengan tangan kanan kami, kami mencapai telapak tangan kiri, pinggul tidak terpisah dari tempat tidur.
 • kembali ke PI
 • lakukan perkara yang sama dengan tangan kiri anda.

4. Kaki bersama-sama, kaki melengkung di lutut, kita tekan mana-mana objek antara lutut (mungkin tanpa objek)

5. Kami menduduki syarikat dan tekan tempat tidur

6. Kami menekan bergantian dengan kaki katil, pada masa yang sama menyeret kaki ke arah kami

7. Kami menyebarkan senjata kami ke sisi:

 • menghirup dan memeluk kaki kanan yang bengkok di lutut, perlahan-lahan tarik ke kepala yang dibangkitkan
 • kembali ke PI dan menghembus nafas
 • lakukan perkara yang sama dengan kaki kiri anda

8. Bengkokkan kaki di lutut, tersebar luas dan cuba untuk mencapai lutut dengan tangan kami, angkat kepala dan tali bahu

 • kembali ke PI
 • goncangkan lutut ke tepi dan keluarkan beban

9. Di PI, kami menyertai tapak tangan di atas dada dan kami tekan

 • berehat
 • apabila berprestasi semula, anda boleh menukar ketinggian kedudukan tapak tangan

10. Jari mengait dan regangan

11. Kaki sedikit terpisah dan berpaling ke sisi dan ke dalam

12. Kaki tarik ke atas - tarik nafas

13. Bengkokkan kaki di lutut, lekuk tangan di siku:

 • angkat pelvis - bernafas dalam
 • rendah - menghembus nafas

14. Bend kaki anda di lutut, miringkan lutut ke kanan dan pada masa yang sama pusingkan kepala ke kiri

 • berehat
 • cara yang sama dengan cara lain

15. Lakukan basikal senaman, hanya bergantian kanan dan kaki kiri.

Kedudukan permulaan terletak di sisinya

1. Kami berbaring di sebelah kanan, kami memegang badan dengan tepat, kami meletakkan tangan kanan di bawah kepala, dengan kiri kami beristirahat di hadapan kami di atas kapal terbang:

 • ketatkan kedua-dua lutut ke perut - menghembus nafas
 • luruskan - ambil nafas

2. Berbaring di sebelah kanan, angkat kaki kiri - terhirup

3. Dalam kedudukan yang sama, angkat kedua-dua kaki lurus sedikit ke atas.

Lakukan latihan yang sama di sebelah kiri

Memulakan kedudukan yang terletak di perutnya

1. Tangan di bawah dagu, siku ke tepi:

 • luruskan kaki anda pada lutut, kaki berehat di permukaan, angkat lutut anda pada masa yang sama menegangkan pantat anda
 • kembali ke PI

2. Kami meregang tangan kami ke hadapan, kepala menyentuh pesawat:

 • angkat kaki kiri, lengan kanan dan kepala
 • kembali ke PI
 • melakukan perkara yang sama dengan tangan dan kaki yang lain

3. Lengan kiri diketatkan kepada siku kiri.

 • kembali ke PI
 • ulangi kaki dan lengan yang lain

Latihan mengingatkan gerakan dalam perut mereka, pada mulanya amplitud pergerakan adalah minimum.

4. Bengkokkan kaki di lutut dan angkat lutut, luruskan kaki dan bengkok, kaki pada berat badan

 • kembali ke PI
 • ulangi kaki yang lain juga.

5. Kaki kanan ditekuk di lutut, putar kepala di atas bahu kiri

 • kembali ke PI
 • sama dengan kaki yang lain

6. Kami menyebarkan tangan kami ke sisi, kepala diturunkan ke pesawat:

 • angkat kepala, lengan dan dada sedikit
 • kembali ke PI
 • dalam kedudukan yang sama, angkat kaki secara bergantian

Memulakan kedudukan pada semua empat

1. Kami tarik lutut kanan ke telapak tangan kiri

 • kembali ke PI
 • kaki yang sama

2. Kami memahami tahap badan lengan kanan ke hadapan dan kaki kiri belakang, kepala tepat

 • kembali ke PI
 • lakukan perkara yang sama dengan tangan dan kaki yang lain.

PENGELUARAN BULAN KEDUA SELEPAS OPERASI:

Dalam tempoh ini, anda boleh melakukan senaman bulan pertama dan menambah senaman dengan tongkat gimnastik.

1. Kaki bersama-sama, kayu gimnastik memegang di depan, lebar bahu lengan terpisah, ke bawah:

 • angkat tongkat - ambil nafas
 • kita menurunkan bahu dari belakang, siku ditekan kepada dirinya sendiri - kita melakukan nafas
 • sekali lagi angkat - menyedut
 • kembali di PI - menghembuskan nafas

2. Pegang tongkat di belakang, lengan pada lebar bahu:

 • angkat tongkat ke bilah bahu - nafas
 • meluruskan tangan pada tahap ini kembali - menghembus nafas
 • bangkit lagi - menyedut
 • kembali di PI - menghembuskan nafas

3. Kaki kaki lebar selain, pegang batang di depan, lengan lurus, bawa tangan ke dada bersama-sama:

 • putar tongkat dari sisi ke sisi - tangan meninggalkan siku terus pada siku

4. Kaki kaki lebar selain; ambil gimnastik tongkat dengan hujung dan letakkan di bahu:

 • Di belakang kami menurunkan tongkat, cuba meluruskan lengan
 • kembali ke PI
 • putar batang kiri dan kanan di leher, manakala lumbar hampir tidak terlibat, dan torakik terlibat sebanyak mungkin

6. Kami membawa tumit bersama-sama, kami menyebarkan kaus kaki kami, letakkan akhir batang di antara tumit, tahan yang lain:

 • kita melakukan squats, kita tarik balik, dan ke hadapan kita meregang tangan kita dengan tongkat - menghembus nafas
 • kembali ke kedudukan permulaan

Kami melakukan latihan dengan berhati-hati, memastikan tiada sensasi yang menyakitkan di bawah lutut dan di belakang.

LAKUKAN MELALUI 3 BULAN SELEPAS OPERASI:

Kami menambah latihan dengan membebankan. Ini akan memerlukan pembalut getah atau berat gimnastik. Anda boleh menggabungkan mereka dengan latihan dari tempoh lain, membahagikan mereka dalam masa.

Berbaring di belakang anda:

1. Tangan ke hadapan di depan dada - bungkus pembalut getah

2. Bend kaki anda pada lutut, pembalut getah pada paras lutut:

3. Kaki lurus, simpan pembalut di kakinya:

 • bergantian mengambil kaki anda ke sisi
 • kembali ke PI
 • selalunya angkat kaki anda
 • kembali ke PI

Berbaring di sebelah:

Pembalut pada peringkat kaki, selalunya mengangkat kaki

Berbaring di perut:

Pertama anda perlu meletakkan kusyen di bawah perut anda

1. Hands-up lebar bahu lurus, pembalut di tangan:

 • Peregangan pembalut di hadapan anda, anda boleh meningkatkan kepala, lengan, kaki anda sedikit.

2. Tangan menghulurkan ke hadapan lurus, lebar bahu, pembalut getah di peringkat kaki:

 • bergilir-gilir kaki ke tepi
 • kembali ke PI
 • bergilir-gilir mengangkat kaki
 • kembali ke PI

3. Putar tangan kanan anda ke kepala anda, ketinggalan belakang:

 • meregangkan pembalut di belakang anda
 • kembali ke PI
 • kami meletakkan tangan kiri di belakang kepala, tepat di belakang dan meregangkan pembalut
 • kembali ke PI

Berdiri:

1. Balikkan wajah anda ke dinding gimnastik, pasangkan pembalut getah ke dinding dan bergilir-gilir untuk setiap kaki:

 • tarik balik kaki lurus dan regangkan pembalut itu
 • kita meregang pembalut itu, menggerakkan kaki belakang dan ke atas, kaki bengkok pada sendi lutut

2. Balikkan ke dinding, pasangkan pembalut getah ke dinding dan bergilir ke kaki:

 • Regangkan pembalut dengan bantuan pergerakan kaki licin ke hadapan
 • kita meregang pembalut, menggerakkan kaki ke atas dan ke hadapan, sambil membongkok kaki di sendi lutut

3. Kami berpaling ke dinding senam, mengikat perban getah ke dinding dan ke kaki:

 • Regangkan pembalut, mengambil kaki kanan dan kiri secara bergantian ke sisi.