Akibat dari operasi hernia tulang belakang: gejala komplikasi

Tulang belakang

Pengalaman praktikal menunjukkan bahawa 1/5 daripada jumlah pesakit dengan diagnosis seperti itu memerlukan rawatan pembedahan. Hampir 50% daripada jumlah semua campur tangan yang ada pada tulang belakang dilakukan dengan tepat kerana penghapusan hernia intervertebral. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, 200-300 ribu orang dikendalikan setiap tahun yang mempunyai gambaran klinikal yang tidak berfungsi dalam struktur cakera vertebra.

Tetapi walaupun dengan manipulasi yang berjaya, di sesetengah pesakit (kira-kira 25%), atau selepas beberapa waktu, sindrom akar kembali, gangguan neurologi dan motor kekal atau berlaku. Pemeriksaan klinikal pesakit yang jatuh ke dalam kumpulan orang yang tidak memuaskan, mendapati bahawa penyebab sindrom kolum tulang belakang yang tidak berjaya adalah sebahagian besarnya:

 • pengulangan hernia pada tahap yang sama (8%);
 • penyempitan terusan tulang belakang disebabkan oleh exostoses dan arthrosis sendi intervertebral (4.5%);
 • penampilan hernia pada cakera bersebelahan dengan segmen yang dikendalikan (3.5%);
 • pembentukan parut dan pelekatan patologi dalam saluran tulang belakang (3%);
 • pembentukan parut-pelekat dalam akar saraf (3%)
 • pseudomeningocele selepas operasi dan hematomas epidural tulang belakang (1%).

Kawasan di mana sakit boleh diberikan.

Seperti yang anda lihat, kebimbangan khusus adalah tindak balas penyakit di tempat yang sama di mana tisu hernia diketatkan. Dan agak kerap - ini adalah akibat dari kesilapan dan ketidaktepatan yang dibuat semasa tempoh pemulihan, mengabaikan dalam jangka panjang keperluan dan sekatan yang berkaitan dengan kehidupan seharian. Mereka yang, selepas pemulihan yang berkualiti tinggi, meneruskan pemulihan mereka dalam sanatorium, kurang berkemungkinan daripada yang lain untuk menghadapi akibatnya. Oleh itu, fakta ini mesti diambil kira untuk semua pesakit, kerana penyatuan hasil fungsian yang tercapai dengan serta-merta selepas berakhirnya program pemulihan utama memainkan jauh dari peranan sekunder.

Mengenai komplikasi, surat sering datang ke forum, di mana pesakit menyalahkan pakar bedah neurosurgeon untuk penampilan mereka, yang tidak melakukan pembedahan dengan baik. Pembedahan secara langsung pada masa-masa menjadi kurang pelakunya prognosis yang tidak berfungsi. Teknologi neurosurgi moden hari ini sangat disusun daripada penciptaan akses yang selamat kepada visualisasi ultra-tepat, mereka dipelajari dengan baik, dikuasai dan ditapis dengan terperinci terkecil oleh pakar bedah tulang belakang.

Rawatan asing dan Rusia: apakah prognosis itu?

Klinik domestik tidak mempunyai sistem pemulihan yang berfungsi dengan baik. Oleh itu, di kebanyakan hospital kami, nisbah akibat campur tangan pembedahan dan pemulihan postoperative buta huruf adalah lebih kurang sama dengan 50/50. Orang yang telah dikendalikan, sebagai contoh, di Rusia, sering mengeluh tentang kehidupan selepas operasi, kualitinya tidak semestinya apa yang diharapkan oleh pesakit. Keberkesanan operasi di Rusia pada keseluruhannya adalah 80%.

99% kejayaan rawatan bergantung kepada doktor.

Oleh itu, adalah lebih baik menjalani operasi supaya tidak menjadi mangsa tindakan yang tidak mahir seorang pakar bedah pseudo-di negara asing terkemuka dalam pembedahan tulang belakang dan muskuloskeletal (di Republik Czech, Jerman, Israel). Walaupun manipulasi paling teknikal di sini akan dilakukan oleh anda "bersih", 98% -100% memastikan ketidakcekapan prosedur yang bertanggungjawab.

Elaun pemulihan adalah sangat penting untuk diterima secara kualitatif dan sepenuhnya, tetapi ini bukan semua pemimpin asing yang dapat memberikan sebahagian daripada proses rawatan ini. Walaubagaimanapun, kecuali Republik Ceko, program pembedahan hernia tulang belakang tidak mengambil kira kursus biasa terapi pemulihan. Di samping itu, kos program Czech sepenuhnya rawatan terintegrasi yang sangat profesional adalah 2-3 kali lebih rendah daripada harga di Jerman dan Israel untuk hanya satu perkhidmatan pakar bedah. Ramalan bagi hasil pasca operasi yang berjaya di Republik Czech - 95% -100%.

Apa yang doktor terlepas dalam peringatan: dua penambahan penting

Kami tidak akan menyenaraikan semua perkara arahan, anda tahu, kerana ia sentiasa diserahkan apabila anda meninggalkan hospital. Tetapi inilah beberapa keperluan yang tidak diterangi dalam arahan yang dikeluarkan, yang mana pesakit paling sering bertanya di forum, kami menganggap perlu untuk dimaklumkan. Oleh itu, dua soalan yang paling biasa ialah: mandi dibenarkan selepas pembedahan dan bilakah anda boleh melakukan hubungan seks?

 • Di suatu tempat, anda boleh memotong bahawa mandi adalah perkara yang sangat terhadap proses pelekat-cicatricial selepas penghapusan hernia vertebra. Perhatian! Fakta ini tidak mempunyai bukti klinikal. Lebih-lebih lagi, dilarang masuk ke bilik mandi selepas operasi selama sekurang-kurangnya 6 bulan, atau lebih baik selama setahun. Rawatan suhu, perangsang metabolisme dan normalisasi fungsi-fungsi badan, dan sekurang-kurangnya terdapat sedikit tanda-tanda keradangan dalaman atau luaran dalam bidang pembedahan, mereka juga boleh merangsang perkembangan tindak balas keradangan. Stim boleh menyebabkan pembengkakan luka, perbezaan jahitan "segar". Dan ini adalah persekitaran yang baik untuk kemasukan bakteria patogen dan perkembangan patogenesis purulen-infeksi.
 • Bagi seks, ia perlu dikecualikan secara ringkas. Biasanya, doktor tidak mengesyorkan meneruskan aktiviti seksual sekurang-kurangnya 14 hari dari hari intervensi. Dan dari sudut ini, sehingga akhirnya anda pulih, hubungan seksual sepertinya selamat. Anda mesti menjadi pasangan pasif. Agar tidak menyebabkan kecederaan pada bahagian rabung yang dikendalikan, seks dibenarkan jenis yang tidak bertentangan, tidak dicirikan oleh voltan tinggi. Peraturan ketiadaan beban yang berlebihan pada tulang belakang, khususnya pada lumbosacral (selalunya hernia dikeluarkan dalam segmen ini), perlu diperhatikan selama kira-kira 6 bulan.

Ia penting! Untuk mencapai pemulihan penuh kualiti hidup dan mengelakkan akibatnya, amati ketat semua kontra dan petunjuk yang dinyatakan dalam arahan yang diberikan kepada anda semasa pembuangan dari hospital pembedahan. Dan dengan segala cara meneruskan pemulihan di pusat pemulihan. Masa standard pemulihan wajib, tertakluk kepada dinamik positif, adalah 3 bulan.

Sakit selepas pembuangan hernia tulang belakang

Pertama sekali, mana-mana pembedahan yang dilakukan dalam kes hernia saraf tunjang menghalang penyahmampatan struktur saraf untuk menyelamatkan pesakit dari defisit neurologi dan sakit yang menyakitkan di belakang dan anggota badan. Sekiranya sensitiviti tidak disambung semula, dan kesakitan tidak dihapuskan, kita boleh bercakap sama ada mengenai simptom sisa atau akibatnya. Dalam tempoh awal, sindrom kesakitan di kawasan luka diperhatikan di hampir semua orang, seperti tindak balas normal badan kepada trauma kanser. Apabila jahitan itu sembuh dengan baik, yang biasanya berlaku dalam masa 3-7 hari, gejala menyakitkan tempatan akan dihapuskan.

Hernia tulang belakang lumbar.

Komplikasi pasca operasi adalah kambuhan hernia, kejadian adalah 11.5% daripada kes daripada 100%. Ia boleh berlaku dalam segmen yang dikendalikan (8%) dan pada tahap segmen yang berbeza (3.5%). Jaminan penuh bahawa tujahan hernia tidak akan berlaku pada masa depan atau jauh, anda tidak akan memberikan sebarang bedah operasi, bahkan yang paling berjaya. Bagaimanapun, anda boleh melindungi diri anda dari pembentukan proses yang buruk pada cakera tulang belakang. Dan banyak bergantung kepada pesakit di sini!

Anda mesti memahami dengan jelas bahawa pemulihan perubatan sepenuhnya selepas prosedur penyingkiran dapat mengurangkan kemungkinan patologi kembali, dan oleh itu anda tidak boleh mengundurkan satu langkah dari program rawatan pasca operasi individu yang dicadangkan oleh pakar pemulihan dan pakar bedah. Kaedah fizikal yang intensif, seperti terapi fizikal, fisioterapi, mod fizikal aktiviti denyut yang ketat, dan lain-lain, membantu mencegah akibat ini.

Operasi video teknik:

Di samping itu, seseorang perlu tahu bila hendak duduk, kerana pengunduran pramatang larangan pada kedudukan duduk sering menjadi punca perkembangan deformasi berulang struktur tulang rawan pada cakera. Ia biasanya dilarang duduk selama 4-6 minggu, tetapi jangka waktu harus ditetapkan dalam mana-mana hal oleh seorang dokter. Anda juga wajib memakai korset untuk tulang belakang, yang akan membantu jabatan masalah pulih lebih cepat dan menyumbang kepada pencegahan akibat. Tetapi berapa lama peranti ortopedik perlu digunakan, ia juga ditentukan oleh pakar yang kompeten, dengan mengambil kira data klinikal mengenai dinamik pemulihan.

Seseorang pulih mengikut pelan - dalam 3 bulan, dan seseorang mungkin perlu meningkatkan tempoh pemulihan oleh beberapa bulan lagi. Istilah-istilah secara langsung bergantung kepada ciri-ciri individu organisma kepada pemulihan fungsional, keadaan pra-pengendalian pesakit, jumlah dan kerumitan operasi yang dilakukan. Tetapi selepas pemulihan, bersenam dengan kerap dan ambil semua langkah berjaga-jaga. Jangan dedahkan diri anda kepada beban yang tidak boleh diterima, kerana mengangkat objek berat juga boleh mengembalikan penyakit ini.

Kompleks ini dilakukan sebelum dan selepas operasi. Tetapi dengan persetujuan doktor.

Sakit sisa masih boleh berterusan untuk beberapa waktu, terutamanya bagi orang yang memasuki hospital pada awalnya dengan gangguan vertebrogen yang serius yang telah berlanjutan terlalu lama. Apabila tisu saraf dan struktur otot pulih, gejala yang tidak menyenangkan yang tidak dihapuskan sebaik sahaja campur tangan secara beransur-ansur akan mereda. Tetapi sila ambil perhatian bahawa dengan sendirinya, tanpa rawatan pasca operasi yang tepat, mereka bukan sahaja gagal, tetapi juga dapat memperoleh bentuk yang kronik, kronik, kadang-kadang dengan sifat yang tidak dapat dipulihkan.

Berhati-hati! Sekiranya anda bimbang tentang kesakitan selepas hernia dikeluarkan, konsultasi ahli bedah saraf diperlukan! Jangan cuba menghubungi doktor dalam talian melalui Internet, mereka tidak akan membantu anda, kerana mereka tidak tahu mengenai ciri-ciri kes klinikal anda, nuansa pembedahan, spesifik pemulihan anda.

Komplikasi selepas pembuangan hernia tulang belakang

Semua orang mahu mendapat jawapan kepada soalan yang paling menarik: apakah operasi untuk hernia tulang belakang berbahaya? Benar-benar setiap kaedah pembedahan rawatan mempunyai risiko komplikasi yang mungkin berlaku. Dalam kes kita, bahaya operasi itu juga tidak dikecualikan, dan dalam bilangan dominan ia terdiri daripada kemunculan semula, yang diputuskan oleh campur tangan berulangan. Sudah tentu, kualiti sesi intraoperatif masih memainkan peranan khas, tetapi, sebagai peraturan, dalam klinik yang berjaya operasi berjalan lancar.

Dr Anton Epifanov, salah seorang dari beberapa orang dalam persekitaran berbahasa Rusia menerangkan secara terperinci bahaya pembedahan tulang belakang, yang mana dia sangat berterima kasih:

Apa yang boleh menjadi kesan intraoperatif? Mereka kebanyakannya dikaitkan dengan kecederaan pada saraf atau dura mater dari saraf tunjang.

 • Komplikasi pertama akan ditunjukkan oleh rasa sakit dan gangguan sensasi pada kaki atau lengan, bergantung pada lokasi saraf yang cedera. Jika struktur saraf rosak teruk, prognosis untuk pemulihannya, malangnya, mengecewakan.
 • Sekiranya kerosakan pada saraf tunjang dorsal, jika pakar bedah mengesan kecacatan pada masa itu, dia akan menjahitnya. Jika tidak, bendalir tunjang akan bocor. Peredaran minuman keras yang terganggu akan menyebabkan masalah dengan tekanan intrakranial dan, akibatnya, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk. Cangkang keras boleh sembuh sendiri, dalam masa 2 minggu.

Reaksi negatif adalah postoperative, awal dan lewat:

 • Komplikasi awal termasuk proses purulen-septik, termasuk epiduritis, osteomielitis, suplai tiruan, radang paru-paru. Di samping itu, kumpulan akibat postoperative awal termasuk trombosis vena yang mendalam pada kaki yang lebih rendah dan tromboembolisme pulmonari.
 • Reaksi negatif lewat berulang-ulang, patologi degeneratif-dystrophic sekunder. Ini juga termasuk pertumbuhan parut-pelekat yang kasar, yang, pada gilirannya, memampatkan pembentukan saraf, yang, seperti dalam hernia intervertebral, mewujudkan sindrom kesakitan dan / atau paresthesias yang merebak di sepanjang saraf terjepit.

Sekiranya operasi berlaku pada tahap yang teladan, semua langkah pencegahan diperhatikan dan cadangan perubatan diikuti dengan sempurna, kemungkinan apa-apa kesan dikurangkan kepada yang paling minimum.

Penghapusan cakera Intervertebral

Tujuan cakera intervertebral adalah untuk mengekalkan kestabilan tulang belakang. Mereka juga berfungsi sebagai sejenis penyerap kejutan dan mengambil semua beban semasa pergerakan, sambil memastikan keanjalan dan fleksibiliti keseluruhan struktur ruang tulang belakang.

Disc itu sendiri terdiri daripada tisu penghubung - tulang rawan. Bahagian luar adalah cincin berserabut, inner (inti) - inti pulpal.

Dengan prolaps nukleus pulpous (inti), sering terdapat mampatan akar saraf pada satu atau sebahagian lain dari saraf tunjang, dan hernia intervertebral (intervertebral) berlaku. Dalam kes sedemikian, pesakit mengadu sakit belakang.

Selain kesakitan yang tajam, dari belakang ke kaki, mungkin terdapat sensasi terbakar, "selang-seling angsa", kelemahan, dan kadang-kadang atrofi otot. Squeezing saraf sciatic membawa kepada sakit ciri, diperburuk jika pesakit mengangkat, selekoh, batuk, atau bersin.

Tidak dikecualikan: inkontinensia urin, najis, lumpuh pada kaki bawah. Dengan kemunculan gangguan tersebut dan ketiadaan hasil positif rawatan konservatif, pembedahan segera disyorkan - diskektomi - penyingkiran cakera intervertebral.

Penyediaan pra-operasi

Keputusan campur tangan pembedahan dibuat berdasarkan hasil ujian darah, studi tomografi, ECG dan pencitraan dada. Adalah penting untuk memberikan maklumat lengkap mengenai operasi sebelumnya, ubat-ubatan yang diambil dan makanan tambahan, kehadiran reaksi alergi. Kira-kira dalam masa seminggu, ubat antikoagulan, seperti aspirin atau comadin, dibatalkan.

6 jam sebelum operasi, seseorang tidak boleh makan, merokok, mengunyah, meminum air, sebelum operasi, semua perhiasan, pakaian, gigi palsu dan lain-lain dikeluarkan. Pesakit meletakkan penitis dengan sedatif, mengurangkan kebimbangan.

Bagaimana keadaan diskektomi

Diskektomi adalah satu operasi untuk mengeluarkan cakera intervertebral prolapsed yang telah meremas akar saraf. Ini melegakan tekanan pada saraf dan menghilangkan rasa sakit. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia tempatan: cakera yang rosak dikeluarkan melalui hirisan yang dibuat di atas tapak prolaps. Kadang-kadang ia menjadi perlu untuk mengeluarkan sebahagian daripada tulang belakang (laminektomi).

Selepas penyingkiran cakera intervertebral, doktor memeriksa untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang tekanan. Dalam sesetengah kes, seseorang perlu menggunakan kancing tulang untuk menyokong tulang belakang. Untuk prosedur sedemikian, bahan dari tulang panggul pesakit akan diambil melalui percikan khas. Setelah menyelesaikan prosedur, pakar bedah meninggalkan tiub saliran di luka pembedahan. Ia dikeluarkan selepas pelepasan dari luka - kira-kira sehari. Luka pembedahan disuntik dan terikat.

Tempoh selepas operasi

Dua jam kemudian, pesakit dipindahkan dari wad pasca operasi ke tempat umum, dan pada keesokan harinya dia boleh berjalan. Selepas 2-4 minggu ia dibenarkan untuk melakukan kerja ringan, dan selepas 4-6 minggu pesakit boleh kembali ke cara hidup dahulu. Terdapat sekatan pada masa yang dihabiskan dalam kedudukan duduk: selama 3-4 minggu anda boleh duduk selama 10 minit, tidak lagi. Fisioterapi ringan yang ditetapkan.

Dua minggu selepas operasi, jahitan dikeluarkan dan pemeriksaan dijalankan. Sekiranya terdapat gejala yang menggangu seperti demam tinggi, adalah perlu untuk memberitahu pakar bedah.

Komplikasi yang mungkin berlaku semasa dan selepas pembedahan:

Prosedur pembedahan selalu menjadi risiko. Untuk mengelakkan komplikasi yang mungkin disebabkan oleh penyingkiran cakera intervertebral, pakar bedah harus diberi maklumat maksimum mengenai pesakit dan perjalanan penyakit. Adalah penting untuk memaklumkan pakar anestesiologi mengenai kontraindikasi, reaksi alergi, dan sebagainya. Antara komplikasi yang mungkin sering dihadapi ialah:

• kesukaran membuang air kecil dan kencing.

Yang paling berbahaya komplikasi adalah kerosakan kepada tulang belakang dan lumpuh anggota badan. Sebagai peraturan, ini adalah fenomena yang jarang berlaku.

Menghapuskan kesan cakera intervertebral

Dalam kes-kes yang mana ia dicadangkan untuk membuang pembedahan hernia intervertebral?

Kini, saiz hernia tidak mempengaruhi pilihan kaedah rawatan, ini hanya merupakan faktor tambahan dalam keputusan mengenai operasi (semakin besar hernia dengan adanya gejala, lebih banyak pakar bedah cenderung untuk rawatan pembedahan).

Tanda-tanda utama untuk penghapusan hernia vertebra adalah keparahan gejala klinikal.

 • Sekiranya disfungsi organ pelvis (inkontinensia atau pengekalan air kencing dan najis). Ini adalah gejala mampatan ekor ekor tulang saraf, operasi dalam kes ini dilakukan dengan segera.
 • Kesakitan yang teruk, yang tidak dapat disembuhkan selama 1.5-2 bulan, kadang-kadang memerlukan penggunaan analgesik narkotik.
 • Kesakitan, meningkatkan intensiti, walaupun rawatan konservatif.
 • Kelemahan otot, pergerakan terjejas dalam satu atau kedua-dua kaki.
 • Pemulihan cakera herniasi (iaitu kehilangan lengkap serpihan cakera atau nukleus pulpa). Dalam kes ini, operasi itu dicadangkan walaupun dengan gejala tidak jelas.

Jenis-jenis operasi untuk hernia vertebra

 1. Diskektomi
 2. Microdiscectomy.
 3. Discectomy endoskopik.
 4. Discectomy percutaneus (nucleoplasty).

Buka diskektomi klasik dilakukan di bawah anestesia umum. Pemotongan kulit ke atas segmen yang terjejas dari tulang belakang adalah sekurang-kurangnya 7-9 cm. Otot secara meluas dikeluarkan, ligamen kuning yang menutupi tulang belakang dibedah. Untuk akses yang lebih baik, laminektomi dilakukan - penyingkiran sebahagian daripada gerbang vertebral.

Di samping mengeluarkan cakera, pengasingan separa proses vertebra dilakukan. Di tempat cakera yang dikeluarkan, persimpangan tisu penghubung tetap vertebra berkembang.

Kadang-kala, untuk menstabilkan vertebra, implan dipasang di tempat cakera yang dikeluarkan (titanium tiruan atau tulang, diambil dari puncak iliac pesakit). Dengan tujuan yang sama, dengan ketidakstabilan bahagian tulang belakang, ada kemungkinan untuk menghubungkan beberapa vertebra dengan plat logam.

Buka diskektomi berlangsung selama 2 jam, maka pesakit terpaksa berbaring di belakangnya selama sehari. Duduk tidak dibenarkan selama 3 minggu.

Discectomy yang terbuka adalah operasi yang agak traumatik yang memerlukan tempoh pemulihan dan pemulihan yang lama. Pada masa ini jarang digunakan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ia adalah satu-satunya kaedah rawatan (dalam kes hernia besar, penyerapan cakera, penyempitan terusan tulang belakang, dan beberapa komplikasi lain). Ia juga dipercayai bahawa diskektomi terbuka adalah kaedah yang paling boleh dipercayai dan memberikan jumlah yang paling sedikit penderitaan. Di samping itu, kaedah ini tidak memerlukan peralatan mahal dan boleh dilakukan di mana-mana jabatan neurosurgi.

Microdiscectomy. Ini adalah operasi yang kurang trauma, dilakukan dengan bantuan instrumen microsurgical khas di bawah ultrasound atau kawalan X-ray. Insisi pembedahan dalam kes ini adalah kecil -3-4 cm. Otot dengan teliti dikeluarkan, sebahagian kecil dari ligamen kuning "digigit", dan kemudian hernia atau sebahagian daripada cakera dikeluarkan secara langsung.

Dengan kaedah ini, hampir semua sendi, otot dan ligamen intervertebral tetap utuh, jadi biomekanik vertebral hampir tidak terganggu.

Discectomy endoskopik. Semua peringkat dan prinsip operasi adalah sama. Perbezaannya ialah operasi dilakukan melalui hirisan yang lebih kecil (1.5-2 cm) menggunakan peranti endoskopik khas. Pakar bedah menjalankan semua manipulasi di bawah kawalan visual monitor.

Diskektomi minimum invasif mempunyai banyak kelebihan:

 • Operasi ini boleh dilakukan di bawah anestesia epidural atau bahkan tempatan.
 • Ranjang katil lama dan pemulihan yang lama tidak diperlukan.
 • Tempoh rawatan pesakit ialah 3-5 hari. Di beberapa klinik, pembedahan dijalankan secara pesakit luar.
 • Keupayaan untuk bekerja dipulihkan selepas 2 minggu.

Discectomy percutaneus (nucleoplast) dilakukan dengan hernia kecil tanpa memecahkan cincin berserabut (dalam 10-15% daripada semua hernias). Ia dilakukan secara luar pesakit di bawah anestesia tempatan. Di bawah kawalan x-ray, kanun khas dimasukkan ke dalam pusat cakera, di mana elektrod dengan sinaran laser atau plasma sejuk dibekalkan ke inti. Mereka memusnahkan sebahagian daripada nukleus pulpa, mengurangkan saiz hernia dan mengurangkan tekanan di dalam cakera.

Video: Lectar discectomy dan fixation vertebra L4-S1

Persediaan untuk pembedahan hernia intervertebral

Untuk menubuhkan diagnosis hernia intervertebral, menentukan saiz tepat dan kaedah penyetempatan digunakan MRI tulang belakang.

Segera sebelum operasi, pesakit diperiksa:

 1. Ujian darah am.
 2. Urinalisis
 3. Coagulogram.
 4. Analisis biokimia.
 5. Radiografi paru-paru.
 6. Satu kajian mengenai penanda penyakit berjangkit.
 7. Pemeriksaan oleh ahli terapi.

Operasi dikontraindikasikan dalam:

 • Penyakit berjangkit akut.
 • Penyakit kronik decompensated.
 • Kehamilan.
 • Pelanggaran sistem pembekuan darah.

Lapan jam sebelum operasi, dilarang makan atau minum.

Tempoh selepas operasi

Selepas diskektomi terbuka, rehat tidur yang ketat ditetapkan sekurang-kurangnya 24 jam. Selepas satu hari, saliran dikeluarkan. Jika perlu, ubat penghilang rasa sakit dan antibiotik yang ditetapkan.

Dalam masa 3 minggu tidak dibenarkan duduk, bengkok, angkat beban. Ia disyorkan untuk pergi ke korset lumbar khas.

Selepas operasi mikrosurgi, seseorang boleh meningkat dalam masa beberapa jam, selepas beberapa hari pesakit kembali ke aktiviti fizikal biasa. Walau bagaimanapun, pengangkat berat dan flexing tulang belakang masih disyorkan untuk dihadkan kepada 4-6 minggu. Untuk tempoh yang sama adalah disyorkan untuk berehat dalam memandu kereta. Wanita tidak digalakkan hamil dalam masa enam bulan selepas operasi.

Komplikasi yang mungkin selepas pembedahan:

 1. Pendarahan
 2. Jangkitan luka dan sarung tulang belakang.
 3. Kerosakan ke membran tulang belakang, dengan tamatnya cecair serebrospinal.
 4. Kerosakan kepada akar saraf atau saraf tunjang.
 5. Pemulihan herniasi cakera intervertebral.

Malangnya, menurut statistik, operasi itu hanya berkesan dalam kes 80-85%. Penyebab sakit berulang selepas pembedahan mungkin sangat berbeza:

 • Penyingkiran hernia tidak lengkap dengan teknik mikrosurgikal.
 • Kemunculan hernia dalam cakera lain disebabkan peningkatan beban di atas selepas penyingkiran seterusnya.
 • Penyebab kesakitan pada asalnya bukan dalam cakera herniated.

Untuk melakukan atau tidak menjalani pembedahan untuk cakera herniated?

Sekiranya terdapat gambaran tajam pemampatan akar saraf atau saraf tunjang, persoalan ini biasanya tidak berbaloi. Dalam kes ini, operasi perlu dijalankan sedini mungkin untuk mengelakkan perubahan tak dapat dipulihkan.

Keraguan boleh timbul dalam pesakit dengan sindrom kesakitan yang berpanjangan. Sudah tentu, operasi adalah risiko dan langkah yang melampau. Kebanyakan pesakit takut operasi dan cuba untuk menangguhkannya selama mungkin.

Dengan cakera yang herniated dengan kesakitan yang berterusan, anda perlu memulakan terapi konservatif. Dalam 80% kes, kesakitan hilang. Tetapi rawatan perlu dijalankan di bawah bimbingan pakar doktor yang berpengalaman, sebaiknya ahli vertebrologi, mengelakkan kaedah "pemandu".

Jika beberapa kursus rawatan telah dijalankan, 1.5-2 bulan telah berlalu, dan kesakitan tidak hilang - pembedahan disarankan.

Apa yang penting untuk diketahui pada peringkat membuat keputusan sama ada bersetuju atau tidak bersetuju?

 1. Tidak ada kriteria seragam yang jelas bagi tanda-tanda untuk pembuangan hernia oleh pembedahan. Maksudnya, kriteria utama akan menjadi persepsi subjektif terhadap kesakitan oleh setiap pesakit ("anda boleh menanggung kesakitan - menanggungnya, anda tidak boleh - mengendalikan").
 2. Lebih baik berunding dengan beberapa doktor, lebih baik dari sekolah klinik yang berbeza. Apabila merumuskan pendapat mereka, kami membuat keputusan sendiri.
 3. Sekiranya ada gejala mampatan akar saraf (kelemahan otot, kebas), keputusan itu mesti dibuat dalam masa 6 bulan. Adalah dipercayai bahawa selepas tempoh ini operasi tidak akan menyelesaikan masalah ini.
 4. Sekiranya terdapat keraguan tentang kos operasi, anda perlu menerima hakikat bahawa kos rawatan konservatif jangka panjang jauh melebihi kos operasi.
 5. Sangat penting untuk mencari ulasan di Internet untuk orang-orang yang sudah menjalani operasi ini, lebih baik untuk berbincang dengan mereka dalam surat-menyurat peribadi. Secara umum, ulasan pesakit yang menjalani pembaikan hernia intervertebral adalah positif. Sesungguhnya, dalam 80-90% kes, operasi ini benar-benar berkesan.

Tinjauan terbaik tentang kaedah invasif yang minimum adalah microdiscectomy, discectomy endoskopi, atau penyingkiran hernia laser. Operasi seperti tulang belakang ternyata tidak sihat dan bukan seperti menakutkan. Sakit yang hilang dalam masa beberapa hari, tidak ada keperluan untuk mematuhi rehat tidur, hanya beberapa sekatan yang diperlukan dalam beban pada tulang belakang.

Hilang Upaya selepas disketomi

Adalah dipercayai bahawa selepas pembedahan tulang belakang seseorang menjadi cacat. Ia tidak. Lagipun, operasi untuk mengeluarkan hernia cakera dalam kebanyakan kes memenuhi matlamatnya - untuk menyembuhkan seseorang dan mengembalikannya untuk melakukan beban biasa.

Lembaran hospital selepas penyingkiran hernia diperluaskan kepada 1.5-2 bulan. Dengan cara yang menggembirakan pulangan pesakit untuk bekerja.

Sekiranya kerja itu dikaitkan dengan buruh fizikal berat (mengangkat berat, bekerja dengan sekop, perpanjangan lanjutan yang membosankan), pesakit tersebut boleh diberi senarai cacat sehingga 4 bulan, atau melalui komisen VC, suatu sijil kerja mudah dikeluarkan.

Pesakit dirujuk kepada komisen untuk pelantikan ketidakupayaan hanya jika tiada kesan daripada operasi: sementara sindrom kesakitan berterusan, disfungsi saraf.

Kos operasi

Diskektomi boleh dilakukan secara percuma di bawah dasar OMS di mana-mana jabatan neurosurgi. Sekiranya dikehendaki, anda boleh beroperasi di klinik swasta dengan memilih doktor, bersetuju dengan kaedah operasi. Kos operasi untuk membuang hernia di klinik yang berbeza adalah antara 30 hingga 120 ribu rubel.

Huraian umum masalah itu

Cakera tulang belakang terdiri daripada cincin berserabut berserat, nukleus gelatin, serta dua plat anulus - bahagian bawah dan atas. Apabila perubahan itu tertakluk di bawah tindakan mana-mana patologi, orang mengalami ketidakselesaan dan kesakitan.

Walaupun walaupun di bawah keadaan beban mekanikal biasa, cakera yang terhapus vertebra yang rosak di peringkat sel telah rosak, badan yang sihat cepat sembuh.

Walau bagaimanapun, jika proses pemulihan kerosakan berlaku di dalam tisu, proses degeneratif berkembang, secara langsung menjejaskan struktur tisu.

Apa maksudnya? Kerana kecederaan yang kerap, walaupun ia adalah ubat mikro yang seseorang tidak segera mengesan, pertumbuhan tulang atau osteophytes terbentuk. Proses ini dipanggil spondylosis, dan dicirikan oleh perubahan tersebut:

 • anjakan tulang belakang;
 • penyempitan antara jurang antara mereka;
 • penyempitan saluran tulang belakang;
 • mencubit akar saraf.

Adalah penting untuk diperhatikan perkara berikut: bertentangan dengan kepercayaan beberapa doktor, osteochondrosis dan semua jenisnya tidak dikaitkan dengan masalah pemendapan garam. Memadamkan cakera tulang belakang atas atau yang lain - akibat daripada sebab yang sama sekali berbeza. Kami menyenaraikan mereka:

 • Kelengkungan tulang belakang, seperti scoliosis, lordosis atau kyphosis;
 • Anomali yang diperhatikan dalam struktur pelvis atau ikat pinggang (sempit), serta kaki rata;
 • Kecederaan belakang;
 • Imuniti lemah;
 • Metabolisme terganggu, yang ditunjukkan oleh penyakit tiroid, osteoporosis atau diabetes mellitus;
 • Patologi dalam sistem kardiovaskular, sebagai contoh, tekanan darah tinggi atau aterosklerosis;
 • Penyakit dalam saluran pencernaan yang berkaitan dengan penyerapan bahan berguna yang tidak mencukupi;
 • Keturunan.

Adalah perlu untuk memahami bahawa kehadiran satu atau beberapa masalah yang disenaraikan adalah risiko bahawa serviks, thoracolumbar atau vertebra jabatan-jabatan lain akan mengalami, termasuk menggosok.

Selain itu, jika fenomena patologis berlaku pada masa yang sama dengan kekurangan zat makanan, beban tidak rasional (tidak mencukupi atau berlebihan), serta hipotermia yang kerap, penyakit ini akan berkembang lebih cepat.

Huraian tanda-tanda utama patologi

Cakera intervertebral yang kabur tidak membayangkan gejala tertentu. Walau bagaimanapun, anda boleh melihat tanda-tanda osteochondrosis, atau sebaliknya, komplikasinya, seperti spondylosis yang berkenaan, hernia atau sciatica.

Sebagai peraturan, masalah yang paling menyakitkan ditunjukkan dalam tulang belakang lumbal, kerana ia adalah yang paling lemah akibat kerja yang kerap.

Tanda-tanda spondylosis boleh seperti berikut:

 • Sensasi nyeri yang mungkin terdapat beberapa jenis - sciatica (rantau saraf sciatic), lumbago (sakit belakang), lumbodynia (rasa sakit tempatan di bahagian bawah belakang);
 • Keterbatasan dalam beberapa pergerakan, contohnya, berpaut dengan perubahan di kawasan lumbar;
 • Pelanggaran kepekaan, serta manifestasi jelas seperti goosebumps, rasa mati rasa atau rasa terbakar;
 • Kekejangan otot di kawasan cakera yang rosak;
 • Melanggar fungsi organ panggul disebabkan oleh hakikat bahawa tiada rawatan yang wajar;
 • Gejala neurologi seperti insomnia, perubahan mood, kerengsaan, sakit kepala, loya dan kelemahan;
 • Melompat dalam tekanan darah;
 • Tekanan jantung yang luar biasa dan sesak nafas.

Anda boleh melihat hanya beberapa manifestasi penyakit yang disenaraikan atau gabungan beberapa dari mereka. Ada kemungkinan bahawa selepas peperiksaan berdasarkan gejala anda, akan ditentukan bahawa terdapat beberapa jenis osteochondrosis sekaligus.

Diagnosis dan terapi

Untuk menentukan jenis penyakit apa yang dinyatakan dalam kes tertentu, dan juga untuk menentukan bagaimana untuk merawat vertebra terhapus, pertama sekali perlu menghubungi seorang pakar yang berpengalaman.

Dia mesti menetapkan diagnosis lengkap, tujuannya untuk membezakan patologi sebenar dari penyakit-penyakit yang serupa dengannya. Mereka mungkin serangan jantung, angina, neurosis, hipertensi, dan sebagainya.

Bagi rawatan itu sendiri, tulang cakera yang dihapuskan dirawat dengan cara yang sama seperti kebanyakan jenis osteochondrosis.

Oleh itu, cakera berputar tulang belakang dapat dilihat pada orang tua yang telah memakai banyak struktur tulang dengan usia, dan di kalangan orang muda yang tidak memperhatikan kesihatan dan gaya hidup mereka.

Sekiranya gejala-gejala yang dijelaskan oleh kami dijumpai, adalah lebih baik untuk mendapatkan bantuan pakar dan mengikut arahannya untuk menghapuskan masalah secepat mungkin.

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Saya akan sangat berterima kasih kepada anda jika anda mengklik salah satu butang
dan kongsi bahan ini dengan rakan-rakan anda

"Apakah stenosis berbahaya terusan tunjang
Gimnastik berkesan - bagaimana untuk mengembalikan bekas pergerakan serviks "

Bagaimana cakera intervertebral dipadamkan

Cakera Intervertebral dalam bahasa Latin - disci intervertebrales. Strukturnya agak rumit dan perhatian khusus.

Cincin berserabut cakera intervertebral adalah komponen cakera vertebra, serta dua plat anulus - bahagian atas dan bawah. Selalunya, seseorang mengalami apa-apa sensasi yang menyakitkan jika plat mengalami perubahan akibat daripada perkembangan patologi.

Badan yang sihat cepat bertindak balas terhadap mikroorganisma, memulakan proses regeneratif dan pembaikan tisu.

Dengan perkembangan proses patologi, susunan "pemulihan kerosakan" asas terganggu, proses degeneratif mula berkembang, yang mempengaruhi tisu itu sendiri dan strukturnya.

Iaitu, dengan microtraumas biasa, pertumbuhan semula tidak berlaku, pertumbuhan tulang, yang disebut dengan osteophytes, dibentuk.

Proses pembangunan dipanggil "spondylosis", ia dicirikan oleh perubahan patologi:

 • mencubit saraf;
 • penyempitan saluran tulang belakang;
 • kerosakan cakera intervertebral;
 • tulang tulang belakang mengimbangi dan menukar jarak di antara mereka.

Nota Osteochondrosis bukan akibat pemendapan garam, perkembangan patologi itu dipicu oleh faktor lain.

Sebabnya

Kekalahan cakera intervertebral, penghapusan mereka berlaku disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 1. Scoliosis, kyphosis atau lordosis.
 2. Struktur abnormal pelvis, kaki rata.
 3. Ikat pinggang sempit.
 4. Kecederaan tulang belakang.
 5. Gangguan metabolik.
 6. Osteoporosis
 7. Penyakit saluran penghadaman.
 8. Kecenderungan genetik.
 9. Penyakit sistem kardiovaskular.

Sebab-sebab ini adalah penting secara berasingan dan digabungkan antara satu sama lain, kerana bersama-sama mereka boleh mempunyai kesan kekal pada tubuh. Kehadiran faktor-faktor ini tidak bermakna bahawa penyakit semestinya akan berkembang dan berkembang, tetapi orang yang menderita penyakit dan patologi ini berisiko dan harus menjadi perhatian khusus untuk kesihatan mereka.

Perkembangan patologi dipercepatkan disebabkan kekurangan zat makanan, kekurangan vitamin dalam tubuh dan disebabkan oleh peningkatan beban biasa. Hipotermia boleh menyebabkan keradangan cakera intervertebral.

Gejala

Penyakit tulang belakang sentiasa disertai dengan sakit, jadi sukar untuk mengasingkan gejala-gejala tertentu dan spesifik yang terjadi ketika memadamkan cakram intervertebral.

Tanda-tanda osteochondrosis atau komplikasinya, misalnya, protes, hernias atau sciatica, lebih cerah.

Sensasi menyakitkan yang paling teruk menampakkan diri dalam tulang belakang lumbal, kerana bahagian ini yang paling sering menyumbang kepada jumlah tekanan yang paling besar.

Tanda-tanda spondylosis termasuk:

 • penembakan sakit di bahagian bawah, mencubit saraf sciatic;
 • kepincangan, pergerakan terhad;
 • kekejangan otot di kawasan yang rosak;
 • pelanggaran kepekaan;
 • masalah neurologi seperti insomnia, mudah marah, kelemahan.

Selain daripada gejala-gejala ini, sesak nafas, denyutan jantung yang cepat, tekanan darah meningkat.

Terdapat tiga peringkat utama osteochondrosis, yang membawa kepada memadamkan cakera:

 1. Ketinggian cakera intervertebral berkurangan, keanjalan mereka hilang. Pada pagi ini terdapat kekakuan di bahagian belakang.
 2. Tulang belakang mula menyakiti, terutamanya semasa tempoh eksaserbasi. Pergerakan dan ketegangan terhad diperhatikan bukan sahaja pada waktu pagi, tetapi juga sepanjang hari. Cincin berserabut mula ditutup dengan retak kecil, yang mana vertebra terhenti stabil.
 3. Pada peringkat ketiga, cincin pecah, selepas itu nukleus pulpous memasuki kanal saraf tunjang, iaitu. hernia terbentuk. Dalam keadaan ini, rasa sakitnya agak kuat, ada cengkeraman saraf, terdapat pergerakan terhad sehingga kecacatan.

Diagnostik

Setiap penyakit memerlukan diagnosis, walaupun gejala dan manifestasi tertentu. Untuk menentukan bagaimana untuk merawat tulang belakang lumbar, anda perlu menghubungi seorang pakar.

Pertama sekali, patologi lain yang mempunyai gejala yang sama, seperti serangan jantung, angina, atau neurosis, harus dikecualikan. Sekiranya diagnosis mengesahkan andaian, maka pakar mesti menentukan cakera intervertebral mana yang telah dikenakan.

Ia penting! Rawatan sendiri tanpa diagnosis boleh menyebabkan kemerosotan dan perkembangan komplikasi.

Kaedah diagnosis termasuk:

 • pemeriksaan dan persoalan pesakit;
 • Ujian makmal darah dan air kencing;
 • elektrokardiografi;
 • x-ray tulang belakang;
 • diagnosis ultrasound organ-organ dalaman;
 • resonans magnetik atau tomografi terkomputer.

Mengikut keputusan diagnosis, pakar akan dapat memilih rawatan yang akan berkesan dalam kes tertentu.

Rawatan

Pertama sekali, perkembangan proses patologi ini perlu menjaga menghapuskan keradangan dan kesakitan, dan kemudian menghentikan perkembangan penyakit dan mencegah penampilan hernia.

Sensasi kesakitan paling sering dihapuskan dengan bantuan pelbagai ubat, kerana dilarang melakukan sebarang prosedur fisioterapeutik dalam tahap akut.

Yang paling popular adalah ubat berikut yang digunakan dalam rawatan cakera yang terhapus:

 • ubat anti-radang nonsteroid - "Ibuprofen", "Ketorol", "Diclofenac";
 • anestetik - "Lidocaine", "Novocain";
 • chondroprotectors untuk pemulihan tisu tulang rawan - "Chondroitin", "Chondrogard";
 • vitamin kompleks - "Duovit", "Kalsium D3".

Dana ini boleh digunakan dalam bentuk tablet, suntikan, salap atau gel.

Juga, semua ubat-ubatan mempunyai analog, pemilihan cara harus ditangani secara langsung oleh pakar yang melakukan diagnosis dan pemeriksaan.

Dalam keadaan canggih, mungkin terdapat blok tulang belakang dalam hernia.

Selepas penyingkiran keterukan, pesakit ditetapkan prosedur physiotherapeutic tambahan:

Prosedur seperti parafin atau elektroforesis ditetapkan oleh kursus untuk menstabilkan keadaan dan memanjangkan tindakan ubat-ubatan. Terapi senaman dan urutan menggalakkan penyembuhan, peningkatan peredaran darah dan tepu tisu dengan bahan berguna.

Sekiranya rawatan konservatif tidak mempunyai kesan yang diingini, penyakit itu berlanjutan, maka pesakit akan ditunjukkan prosedur pembedahan sehingga prostetik.

Mengapa permukaan cakera haus?

Cakera intervertebral dipanggil pembentukan bulat elastik yang terletak di antara badan vertebra dan 80% yang terdiri daripada tisu fibro-rawan dan air (selebihnya adalah bahan organik dan garam mineral). Secara keseluruhan, terdapat 24 cakera intervertebral dalam tulang belakang manusia, dan ketebalannya boleh sampai 10-12 mm. Cakera intervertebral terdiri daripada inti gel seperti dengan konsistensi jeli dan sarung tisu penghubung yang padat dalam bentuk cincin, yang dipanggil cincin berserabut.

Cakera intervertebral - apa yang mereka ada

Fungsi utama cakera intervertebral yang dilakukan dalam tubuh manusia ialah kejatuhan (quenching) kejutan, beban tegak, paksi dan statik pada tulang belakang semasa berlari, melompat, berjalan dan lain-lain jenis tindakan mekanikal.

Struktur cakera intervertebral

Asas perubahan degeneratif, yang termasuk memakai pramatang dan lelasan rawan, adalah distrofi cakera intervertebral. Pemakanan nukleus pulpa dilakukan melalui penyebaran melalui plat rawan putih berserabut putih yang terletak di sepanjang tepi cakera dan menerima darah yang diperkaya dengan oksigen dan unsur berguna melalui saluran darah saluran tulang belakang pusat. Sekiranya proses ini terganggu, pulpa mengering dan dehidrat, yang mengakibatkan kehilangan keanjalan dan keanjalan dan memadamkan permukaan cakera di bawah pengaruh vertebra yang terletak di kawasan kejiranan.

Peringkat hernia

Punca perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral mungkin seperti berikut:

 • ketidakseimbangan hormon (pertama sekali, hormon yang disintesis oleh kelenjar pituitari);
 • disfungsi pernafasan dan pernafasan, membangunkan latar belakang hypodynamia kronik (gaya hidup sedentari);
 • kecederaan dan pelbagai kecederaan sistem muskuloskeletal (termasuk sejarah pembedahan tulang belakang);
 • penyalahgunaan alkohol dan penagihan tembakau;

Salah satu sebabnya ialah penyalahgunaan alkohol.

 • rendah diri dan ketidakseimbangan diet harian;
 • buruh fizikal setiap hari;
 • beban yang tidak rasional dan tidak rata pada otot paravertebral (membawa beg pada satu bahu, membaca dalam kedudukan yang tidak selesa, pemanasan yang tidak mencukupi sebelum latihan kekuatan, dan lain-lain);
 • tidur di tilam lembut dan bantal;
 • obesiti (pesakit berisiko tinggi termasuk obesiti gred 3-4).

Penyakit kronik tulang belakang (osteochondrosis, spondylosis, scoliosis) juga meningkatkan risiko perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral dan ubah bentuknya. Ploskalgalgusnye deformities kaki melanggar pengedaran yang betul beban pada tulang belakang, oleh itu, bagi orang-orang dengan kaki datar pembersihan pramatang cakera didapati 1.5 kali lebih kerap.

Beri perhatian! Pada pesakit yang berusia lanjut (berusia lebih 55 tahun), permukaan permukaan cakera intervertebral adalah proses semula jadi dan tidak dapat dipulihkan akibat penuaan fisiologi badan. Selepas 50 tahun, badan mula kehilangan air secara intensif, yang tidak hanya menyebabkan distrofi dan pengeringan tisu rawan tulang belakang, tetapi juga penurunan kepadatan massa tulang.

Gejala apa yang harus dirujuk kepada doktor?

Gambar klinikal perubahan degeneratif di tulang belakang tidak selalu jelas dinyatakan, oleh itu, seringkali pesakit mendapatkan bantuan perubatan yang sudah berada di tahap pemusnahan yang tidak dapat dipulihkan, ketika penyebab utama patologi (osteochondrosis) berlangsung dan menyebabkan komplikasi, seperti hernia intervertebral dan protrusions.

Bila hendak berjumpa doktor

Salah satu tanda yang paling jelas yang dipakai pada cakera intervertebral adalah rasa sakit. Ia mungkin mempunyai kursus, intensiti, penyetempatan yang berbeza. Dalam kebanyakan kes, pesakit mengadu kesakitan, sakit kesakitan yang disebabkan oleh memecahkan end saraf yang meluas dari saraf tulang belakang, serta gangguan ketegangan dan tonik dalam cakera paravertebral. Keamatan besar kesakitan dalam patologi cakera intervertebral adalah pada waktu pagi, sebaik sahaja bangun. Mereka juga boleh digabungkan dengan kekejangan otot, sakit di sendi, yang lulus selama 5-15 minit atau selepas sedikit pemanasan.

Osteochondrosis, yang dicirikan oleh degenerasi dan lelasan cakera intervertebral, adalah berbahaya kerana komplikasinya, yang sebahagiannya boleh menyebabkan kecacatan yang mendalam dalam seseorang, oleh itu, adalah perlu untuk berunding dengan doktor jika gejala berikut muncul:

 • sakit sakit berterusan di leher, belakang bawah atau belakang tengah (terutamanya jika ia digabungkan dengan thorakalgia atau lumbodynia);
 • menurunkan mobiliti (pesakit tidak dapat melakukan tindakan dan pergerakan yang biasa, contohnya, tidak boleh membungkuk dan mencapai lantai dengan tangannya);
 • pelanggaran ketegangan tonik otot paravertebral (kekakuan otot, kekejangan yang menyakitkan);
 • sambungan sindrom kesakitan dengan faktor luaran atau dalaman (batuk kering yang teruk, bersin, tajam, menaiki tangga, mengangkat beban, dan lain-lain).

Sekiranya pesakit mempunyai simptom neurologi (rasa sakit menembak, kebas kelamin, sensitiviti yang merosot, gegaran pada kaki), patologi berada pada peringkat lanjut, dan berkas-berkas saraf dikompresi. Gambar klinikal sedemikian dalam kebanyakan kes menunjukkan kehadiran komplikasi: hernia intervertebral, protrusions, kyphosis patologi, spondylolisthesis.

Ia penting! Jika sakit belakang muncul tanpa mengira beban dan kesan luaran, mempunyai keamatan yang tinggi atau tidak lulus untuk masa yang lama, anda perlu menghubungi seorang traumatologist dan tidak termasuk kecederaan tulang belakang yang mungkin.

Tanda-tanda kecederaan tulang belakang

Ciri-ciri kursus klinikal, bergantung kepada lokasi

Terdapat sejumlah 24 cakera intervertebral dalam tubuh manusia, dan kerosakan (kemusnahan) salah seorang daripada mereka tidak menunjukkan luka umum pada seluruh tulang belakang. Untuk memudahkan doktor untuk meninggalkan diagnosis awal, adalah penting untuk menerangkan dengan jelas sifat kesakitan, nyatakan lokasinya dan terangkan semua gejala tambahan, jika ada (disenaraikan dalam jadual di bawah). Ketepatan tahap diagnosis pertama dan ketepatan waktu terapi lanjut bergantung pada seberapa lengkap sejarah primer.

Jadual Gejala klinikal apabila membuang cakera intervertebral di bahagian yang berbeza dari tulang belakang.

Kesakitan belakang yang rendah

Diagnostik

Sakit belakang tidak semestinya tanda kemerosotan cakera intervertebral, tetapi untuk meningkatkan kualiti hidup pesakit dan menghilangkan penyebab kesakitan, adalah penting untuk mengetahui punca kejadian mereka. Untuk melakukan ini, hubungi pakar. Rawatan dan diagnosis penyakit tulang belakang dilakukan oleh pakar profil yang sempit - ahli vertebrologi. Sekiranya tidak ada pakar di institusi perubatan yang pesakit itu dilampirkan di tempat kediaman, anda boleh mendaftar untuk berunding dengan pakar bedah, pakar bedah ortopedik atau ahli neuropatologi. Peperiksaan primer dengan rujukan selanjutnya kepada doktor profil yang diperlukan juga boleh dilakukan oleh ahli terapi daerah.

Pada penerimaan ahli vertebrologi

Kompleks langkah-langkah diagnostik yang bertujuan untuk mengenal pasti kemungkinan kecacatan tulang belakang, perubahan degeneratif dan dystrophik dalam cakera intervertebral biasanya termasuk:

 • pengimejan resonans magnetik (MRI);
 • tomografi terkumpul multispiral;
 • radiografi tulang belakang;
 • ujian makmal darah untuk faktor reumatoid;
 • perundingan dengan ahli onkologi (untuk mengecualikan lesi ganas tulang belakang).

Dalam beberapa kes, dengan adanya patologi bersamaan, kaedah diagnostik tambahan boleh ditunjukkan: myelography, elektromiografi, ultrasound organ panggul, dll.

Kaedah rawatan

Sekiranya pesakit telah memotong cakera intervertebral, rawatan adalah prophylactic dalam kebanyakan kes. Ini bermakna rawatan patologi terutamanya bertujuan untuk melegakan gejala akut, sakit, serta memulihkan mobiliti biasa dan mencegah perkembangan selanjutnya.

Persediaan

Terapi ubat dilakukan mengikut skema rawatan osteochondrosis akut dan hanya dianjurkan dengan keparahan yang kuat. Kumpulan ubat-ubatan berikut biasanya termasuk dalam skema rawatan kompleks:

  ubat anti-radang nonsteroid dalam bentuk penyelesaian untuk pentadbiran intramuskular ("Movalis", "Meloxicam", "Nimesulide", "Diclofenac");

Diclofenac

 • anestesia tempatan dalam bentuk blok paravertebral atau vagosympatetik (novocaine, lidocaine);
 • peredaran mikrosirkulasi untuk memulihkan bekalan darah normal untuk memotong cakera dan meningkatkan pemakanan mereka (Trental, Actovegin);
 • vitamin dan ubat-ubatan seperti vitamin untuk pencegahan kemerosotan lanjut tisu tulang rawan ("Kaltsemin", "Kalsium glukonat", "Magne B6", "Milgamma");
 • chondroprotectors ("Dona", "Teraflex").
 • Dalam sesetengah kes, pesakit boleh disyorkan kursus rawatan dengan imunomodulator, tetapi hanya seorang doktor harus membuat keputusan mengenai kesesuaian terapi tersebut.

  Fisioterapi

  Rawatan fisioterapi adalah bahagian penting dalam rawatan kompleks penyakit tulang belakang, kerana radiasi haba dan magnetik meningkatkan peredaran darah, merangsang aliran limfa dan mengembalikan semula otot, pelanggaran yang merupakan salah satu punca utama sakit belakang. Prosedur berikut adalah paling berkesan untuk merosot cakera intervertebral:

  • elektroforesis;
  • terapi magnet;
  • inductothermy;
  • darsonvalization;

  Darsonvalization

 • terapi laser;
 • hydromassage;
 • aplikasi parafin dan ozocerite;
 • akupunktur;
 • terapi lumpur
 • Lumbar Electrophoresis

  Untuk memulihkan tisu tulang rawan, fisioterapi ditetapkan dalam kursus 7-10 prosedur dengan selang 2-4 minggu. Secara keseluruhan, ia mungkin mengambil masa sehingga 2-3 kursus.

  Beri perhatian! Akupunktur tidak boleh digabungkan dengan rawatan fisioterapi yang lain.

  Urut

  Urutan belakang dalam kes patologi cakram intervertebral membantu meningkatkan peredaran mikro darah di dalam saluran terusan vertebral pusat, yang mempunyai kesan positif ke atas bekalan nutrien dan oksigen ke tisu tulang rawan yang terjejas. Urut juga membolehkan kerja keras tisu paravertebral yang lembut (otot, tendon, ligamen) dan menghilangkan kesesakan, termasuk yang disebabkan oleh gangguan hipodinamik.

  Satu kursus urut terdiri daripada 5-10 prosedur, selang antara mereka harus sekurang-kurangnya 2-3 hari: ia adalah tepat waktu bahawa otot perlu pulih dan menyesuaikan diri dengan keadaan fisiologi baru.

  Latihan terapeutik dan gimnastik

  Stasis darah pada otot paravertebral adalah salah satu penyebab utama distrofi cakera intervertebral, oleh itu budaya terapeutik dan kesihatan fizikal yang lebih baik dimasukkan dalam senarai elemen mandatori untuk rejimen rawatan komprehensif untuk osteochondrosis dan patologi degeneratif lain tulang belakang. Satu set latihan khas dipilih oleh seorang profesional perubatan, dan kelas pertama dijalankan di dasar hospital atau klinik di bilik yang dilengkapi khusus. Selepas pesakit telah menguasai teknik pelaksanaan dan tidak akan membuat kesilapan semasa sesi, dia boleh belajar di rumah sendiri.

  Latihan otot belakang

  Tempoh kelas yang disyorkan ialah 20-25 minit. Sebelum latihan, anda mesti melakukan pemanasan cahaya untuk memanaskan otot dan menyediakannya untuk beban. Anda perlu belajar 4-5 kali seminggu selama sekurang-kurangnya 3 bulan berturut-turut.

  Petua! Secara positif, keadaan tulang belakang (terutamanya cakera intervertebral) juga dipengaruhi oleh berenang, berjalan kaki, senaman regangan dan gimnastik dalam air (aerobik air).

  Terapi tarikan

  Arah ini adalah salah satu daripada kaedah terapi manual dan merupakan peregangan yang berpanjangan pada tulang belakang dan otot-otot di sekitarnya. Kesan sedemikian berguna untuk pencegahan memadamkan cakera lagi, kerana apabila tulang belakang dilanjutkan, ruang antara vertebra bertambah meningkat, dan daya tekanan pada cakera terletak di antara mereka berkurang.

  Sesi rawatan pertama dengan chiropractor boleh menjadi sangat menyakitkan, tetapi selepas setiap prosedur berikut, intensiti kesakitan akan berkurangan. Menyimpan sensasi yang menyakitkan selama 1-2 hari selepas sesi juga normal, tetapi jika sakit tidak hilang selepas 5-7 hari, anda harus berjumpa pakar, kerana kesan yang salah pada tulang belakang boleh menyebabkan komplikasi yang serius.

  Apa yang perlu dilakukan jika cakera intervertebral dipadam: tip berguna

  Pengurangan, penghapusan dan penyahhidratan cakera intervertebral boleh dihentikan jika anda mengikuti cadangan mudah pakar tentang gaya hidup, diet, dan diet.

  1. Sebahagian besar cakera intervertebral adalah air, jadi sangat penting untuk melihat rejim minum. Kadar pengambilan cecair untuk dewasa adalah 30 ml per kilogram berat badan.
  2. Untuk menghentikan perkembangan lanjut osteochondrosis, adalah penting untuk memastikan pengambilan vitamin dan nutrien yang mencukupi. Untuk tujuan ini, anda perlu mengambil suplemen vitamin dan mineral (dipilih oleh doktor) dan memperkayakan diet anda dengan makanan yang tinggi dalam vitamin: buah-buahan, herba, beri, sayur-sayuran, kacang, daging dan ikan yang berkualiti tinggi.

  Pemakanan yang betul adalah sangat penting

 • Latihan pagi dan latihan terapi khas mesti dilakukan setiap hari.
 • Sekiranya ada ketagihan (merokok, alkohol), adalah perlu untuk beralih kepada pakar dan menjalani rawatan, kerana keracunan kronik badan menjejaskan penyerapan bahan tertentu yang diperlukan untuk mengekalkan keanjalan dan keanjalan cakera intervertebral.
 • Tilam dan bantal tidur mesti mempunyai bentuk anatomi dan tahap ketegaran purata.
 • Untuk mengesan komplikasi yang mungkin tepat pada masanya, perlu menjalani pemeriksaan rutin 2 kali setahun (jika ada gejala yang membimbangkan, contohnya, sakit belakang yang teruk, anda perlu berjumpa dengan doktor sebaik sahaja berasa lebih teruk).