Latihan dengan protikan di kawasan lumbar

Esophagus

Elena, hello. Bolehkah anda beritahu jika seorang lelaki dewasa yang telah didiagnosis dengan menonjol (di bahagian bawah belakang) boleh terlibat
beban elektrik di gym? Terima kasih.

Hello, Rom! Pertama sekali, diagnosis seperti itu tidak biasa di kalangan orang dewasa. Dari segi pendekatan untuk latihan dengan protes, doktor dibahagikan kepada dua kem yang agak tidak dapat dipertahankan. Bekas berhujah bahawa adalah lebih baik untuk melupakan pembentukan badan dalam perjalanan, semata-mata kerana anda tidak "mengepam" apa-apa tanpa beban paksi pada tulang belakang, dan pekerjaan yang tidak profesional dapat memperburuk keadaan dan menyebabkan kesakitan. Yang terakhir percaya bahawa duduk di belakang roda selama 4 jam sehari dan bekerja di meja menjejaskan tulang belakang yang lebih buruk daripada bina badan. Untuk sebahagian besar, latihan dengan kekerasan adalah cara yang paling berpatutan untuk menjaga diri anda dalam bentuk untuk orang-orang dari semua peringkat umur. Di samping itu, gim yang serba lengkap akan membantu "mengepam badan" tanpa membuat tekanan tambahan pada tulang belakang. Kekuatan mereka dianggap sebagai latihan yang berguna. Lagipun, mereka membantu membuat korset otot dan mengelakkan perkembangan penyakit. Dalam sebarang kes, terapi senaman akan disyorkan hampir sebaik sahaja mereka menemui masalah. Dan ia patut dilakukan, sekurang-kurangnya untuk memanaskan badan.

Apakah maksud gimnastik pemulihan

Sebagai peraturan, senaman terapi latihan, yang diedarkan kepada kami di hospital, dapat menyelesaikan 2 masalah:

 • menguatkan otot-otot "panjang" belakang dan menstabilkan tulang belakang tanpa melonggarkannya;
 • kerja pemanasan. Malangnya, untuk lelaki yang sihat dan fizikal, ia bukan tentang mengepam belakang dengan bantuan "bot" dari berbaring di lantai dan menarik di perut. Kompleks yang diberikan oleh doktor kepada anda (jika anda belum memberikannya bernilai), anda perlu melakukannya setiap kali semasa pemanasan. Mungkin bukannya 5 minit pada mesin kardiovaskular. Menaikkan suhu badan dan menyediakan sendi, ia tidak boleh lebih buruk daripada pemanasan tradisional

Di mana dan bagaimana untuk melatih

Squatting, tekan bangku dan pendirian semasa protraksi dilarang. Serta tidak disyorkan, dan semua gerakan lain dengan berat pada bahu mereka, dan juga bekerja dengan berat di pesawat menegak. Di bawah beban paksi pada tulang belakang kita memahami keadaan apabila berat menekan dari atas ke bawah, masing-masing, semua menekan dalam satah menegak adalah terhad.

Kemudian persoalan itu timbul dengan segera: bagaimana untuk melompat bahu, apa yang perlu dilakukan dengan kaki, dan secara umum, bagaimana untuk melatih dengan sekatan tersebut.

Pada hakikatnya, adalah lebih baik untuk mencari seorang jurulatih yang mempunyai pengalaman dalam pemulihan seorang atlet. Paradoks, tetapi dalam kelab-kelab kecergasan mereka, sebagai peraturan, tidak "hidup". Anda perlu melihat sekolah sukan atau universiti, di mana terdapat seksyen angkat berat.

Protrusions dalam sukan, dengan cara yang, adalah perkara biasa. Selalunya mereka "diperolehi" pada usia muda, apabila kekuatan otot masih tidak begitu baik, dan beban semakin cepat daripada korset otot yang diperkuat.

Terdapat juga pelbagai bilik khusus untuk orang yang mengalami kecederaan belakang. Cara paling mudah untuk dicari ialah melalui jabatan perubatan sukan di institut perubatan tempatan.

Pendekatan dari dunia kebugaran kecergasan

Di hampir mana-mana kelab dengan ujian perubatan akan menasihati dengan serta-merta:

 • sementara meninggalkan latihan kekuatan klasik dan berjalan, maaf, kepada Pilates dalam simulator;
 • Selain itu - berenang

Di samping itu, cubalah untuk menjual beberapa urut atau rawatan. Jalan bukan satu-satunya, dan untuk alasan yang jelas, untuk orang yang dilatih di gim, bukan yang paling menarik.

Lebih-lebih lagi, jika kita bercakap tentang Pilates dalam simulator, lebih baik pergi ke studio khusus, dan belajar secara berasingan dengan pelatih, dan tidak menderita dalam pasukan wanita yang melangsingkan badan.

Pendekatan kuasa

Dalam "pemulihan" angkat berat yang sama bermula dengan penguatan otot perut melintang dan otot belakang panjang:

 • Pertama, selama kira-kira 1-2 bulan, atlet berjalan ke gym, hanya melakukan slats, menarik diri dengan berat badannya sendiri (tanpa tali pinggang dengan berat, tegas), dan mengangkat kaki di lengan pada amplitud yang terhad. Biasanya cuba elakkan lenturan di bahagian bawah, dan ayunan kaki. Kerana menaikkan lutut ke perut, dan dengan punggung menurun secara statik. Kadang-kadang - di dinding, dan bukan di bar, untuk menghapuskan sepenuhnya penumpukan. Pada masa yang sama, anda boleh melakukan semua jenis latihan mengasingkan pada simulator. Satu lagi perkara adalah bahawa di dewan-dewan seperti itu dengan mesin senaman biasanya "tidak terlalu", kerana pemulihan, yang berdiri di bar, mengayunkan bisep sambil duduk, menolak di bar, dan menarik. Nah, maksimum bengkok dan bengkokkan kaki. Ini, tentu saja, bukan latihan kekuatan yang paling sukar, tetapi tugas pada peringkat ini adalah prosaic - untuk belajar bagaimana untuk menarik perut supaya mengelakkan beban pada tulang belakang dalam latihan kekuatan normal;
 • maka atlet lagi dihantar untuk pemeriksaan dan dinilai untuk keupayaannya berlatih "seperti biasa". Ramai yang dibenarkan untuk memperkuat latihan dengan sekatan, seseorang - tidak. Prosesnya adalah individu dan tidak tertakluk kepada ramalan koresponden.

Bagaimana hendak dilakukan selepas akhir pemulihan

Ambil pilihan yang paling lembut, tanpa beban paksi yang penting. Kebanyakan jurulatih akan menasihatkan untuk mengambil tali pinggang angkat berat. Sebaik sahaja saya bukan peminatnya dalam keadaan biasa, saya juga mengesyorkannya untuk membetulkan bahagian lumbar. Ia adalah perlu untuk membeli dengan tepat dalam saiz, untuk mengetatkannya secara sederhana, bukan untuk "menerkam", tetapi dengan cara yang ia memegang, tetapi tidak "ditekan".

Tali pinggang harus dipakai hanya semasa pendekatan itu sendiri, anda boleh membongkar sisanya. Dan anda tidak perlu memecahkan peredaran darah.

Untuk latihan dan kumpulan otot, ia kelihatan seperti ini:

 • Kembali. Sentiasa mulakan dengan sambungan di atas lantai. Ujian hyperextension dalam simulator boleh dilakukan, tetapi mustahil untuk "condong" badan ke belakang dan sebagainya, lebih baik untuk bekerja dengan amplitud yang sedikit dipotong. Beban - di tangan di depan dada. Menarik adalah lebih baik tanpa berat dan sebagai pemanasan. Cengkaman blok dalam semua varian adalah baik, tetapi lebih baik untuk melakukannya bukan dari kedudukan duduk, tetapi berlutut di bangku simpanan (kelihatannya pelik, tetapi membantu menghilangkan pesongan yang berlebihan di belakang bawah). Hummer, jika ada - ketat menyesuaikan bangku untuk pertumbuhan;
 • Biceps triceps Hampir apa-apa, tetapi tanpa menipu, mengayunkan pelvis dan letupan dari lantai. Push-up di bar dengan beban lebih baik untuk mengecualikan dan menggantikan dengan menekan dalam simulator yang sesuai. Semasa duduk bekerja, pastikan tiada lordosis (pesongan dengan penonjolan abdomen ke hadapan);
 • Bahu. Semua membawa ke arah delta tengah dan laluan blok di atasnya, menghadapi simulator, dibenarkan. Dengan masalah duduk menekan diselesaikan secara individu. Saya akan menasihati untuk menekan berlutut saya jika kebenaran doktor diperolehi. Oleh itu, lebih mudah untuk mengelakkan pesongan dan ketidakstabilan. Tetapi masih bangku dalam kebanyakan kes biasa akan dilarang. Jangan lakukan yang lebih baik, dan "warisan binasa YouTube" - petunjuk yang berbeza di cerun dan barangan seperti itu;
 • Dada. Elakkan bangku-bangku yang tidak selesa di p-dek (pesongan), dan simulator di bahagian atas untuk bahagian atas dada. Kes yang paling baik jika melakukan akhbar bangku dengan dumbbells, tetapi jangan membuang berat badan, biarkan ia disampaikan kepada anda;
 • Tekan. Jangan naik bangku di sudut. Tetapi untuk melakukan semua jenis kaki mengangkat di kaki, tanpa mengayunkan. Dari twisting - lebih baik pada fitball atau bahkan di simulator duduk, jika tidak memerlukan pesongan mundur pada titik amplitud ekstrem;
 • Kaki. Cari bilik dengan satu kaki menekan dari kedudukan terdedah Anda boleh belajar untuk mencangkung "senjata" tanpa membebankan, tetapi tanpa kehilangan keseimbangan. Semua "pengasingan" dibenarkan, selagi tidak terdapat pada bahu. Dalam keadilan, untuk tujuan operasi normal kakinya cukup.

Dalam hampir semua kes, elakkan pecutan secara tiba-tiba, letupan, penipuan, bahu berayun, dan jangan lupa untuk membuat pers siaran dalam statistik. Jika tidak, anda tidak boleh, semestinya, berjalan dengan teliti ke atas doktor, tetapi sekarang anda perlu memantau keadaan. Dan lebih baik membuat pemeriksaan hanya tetap, dan tidak berjalan jika anda merasa sakit. Secara umumnya, korset otot adalah tambahan kepada penyelesaian masalah anda, dan lebih baik untuk bekerja dengan kerap, dengan kemungkinan meningkatkan beban. Bagi ramai orang, protes tidak menunjukkan diri mereka sendiri, dengan latihan dan pemakanan yang mencukupi, jadi semuanya berada di tangan anda.

Latihan untuk hernia intervertebral, protrusions dan osteochondrosis

Masalahnya adalah relevan di kalangan mereka yang terlibat. Menurut statistik WHO, 80% penduduk menderita penyakit sistem muskuloskeletal - tulang belakang, sendi, ligamen dan otot, dan orang-orang yang paling kerap bekerja (30 hingga 50 tahun) menderita. Kadang-kadang osteochondrosis diwujudkan sebagai remaja, dan kemudiannya berkembang.

Istilah "osteochondrosis tulang belakang" merujuk kepada proses degeneratif utama dalam cakera intervertebral, yang seterusnya, membawa kepada perkembangan sekunder perubahan reaktif dan pampasan dalam alat tulang tulang belakang seluruh tulang belakang. Osteochondrosis tulang belakang adalah penyakit tamadun yang berkaitan dengan berjalan kaki yang tegak dan keadaan operasinya.

Ia mungkin tidak gejala, atau ia mungkin berlaku di latar belakang pelbagai gejala yang mengganggu berlatih atau hidup sepenuhnya. Sebagai peraturan, orang menjadi tertarik dengan masalah kesihatan tulang belakang apabila ada gejala, yang tidak sepenuhnya betul.

Profilaksis awal diperlukan untuk mencegah perkembangan penyakit ini, walaupun kepada orang-orang yang tidak mempunyai tanda-tanda osteochondrosis. Pencegahan sedemikian sudah "dimasukkan" dalam teori dan metodologi latihan kecergasan. Dalam latihan adalah asas penting, yang membolehkan anda untuk mengekalkan atau meningkatkan kesihatan secara serentak dan mendapatkan hasil yang diinginkan.

Yayasan dari segi kesihatan tulang belakang adalah korset otot tulang belakang yang canggih, koordinasi intermuskular yang baik dan teknik senaman yang betul.

Nampaknya semuanya jelas, anda perlu mengepam otot dan mengikuti teknik latihan. Tetapi di sini menunggu jalan yang salah, yang pada masa akan datang boleh menyebabkan eksaserbasi osteochondrosis dan gejala. Masalahnya adalah maklumat yang salah dari pelbagai sumber mengenai isu-isu ini. Orang yang sudah mempunyai hernia intervertebral dan protrusions juga menghadapi sumber-sumber ini untuk mencari pelbagai latihan dan latihan di osteochondrosis.

Asas anatomi dan fisiologi tulang belakang, osteochondrosis

Mari kita hubungkan sedikit ke dalam anatomi tulang belakang dan fisiologi untuk menjelaskan gambaran secara umum, dan terus membina mereka sekiranya berlaku salah faham.

Tulang belakang terdiri daripada badan-badan vertebra, antara mana cakera intervertebral (MTD). Mereka menyerupai bawang dengan lapisan, terdiri dari nukleus pulpa dan cincin berserabut. Nukleus pulpa adalah cecair seperti gel, yang boleh melampaui cincin berserat dan membentuk hernia intervertebral (PGM).

Fungsi MTD - susut nilai vertebra. Bersama-sama dengan pelbagai ligamen tulang belakang dan otot yang dalam, vertebra stabil dalam hubungan antara satu sama lain. Lapisan dalam otot mempunyai saluran darah dan memberikan tulang belakang dengan cecair dan nutrien - ini adalah cara utama memberi makan MTD selepas 18-23 tahun.

Lengkung anatomi lajur tulang belakang mempunyai fungsi perlindungan, menyokong fungsi badan, pergerakan dan pergerakan locomotor dan penyerapan kejutan, bersama-sama dengan pelvis dan anggota bawah.

Sebab bagi penonjolan (penonjolan) dan pembentukan hernia adalah beban yang tidak diperuntukkan pada ruang tulang belakang, iaitu peningkatan tekanan antara dua badan vertebra pada MTD pada sudut. Kedudukan tulang belakang, yang keluar dari kedudukan neutral semulajadi, membebankan beban mampatan pada segmen vertebral pada sudut. Kedudukan neutral tulang belakang (NPP) - keadaan sistem muskuloskeletal, yang mengekalkan zon neutral di semua segmen tulang belakang. Dalam kedudukan neutral, kedudukan paling selamat untuk sendi tulang belakang, terutamanya untuk cakera intervertebral).

Semasa mengekalkan mampatan ini untuk masa yang lama, gangguan degeneratif-dystrophik tisu tulang dan otot terbentuk apabila MTD dehidrasi (dehidrasi), oleh itu, badan vertebra meratakan (jarak di antara mereka berkurang). Selari dengan ini, beberapa ligamen tulang belakang yang meluas, ketidakstabilan tulang belakang dan penebalan ligamen mungkin berlaku.

Dan - angkatan yang bertindak pada MTD, menggantikan nukleus pulpal ke arah terusan tunjang dari posisi tunjang tulang belakang, di mana badan vertebra membentuk sudut. B - beban diedarkan secara merata di sepanjang MTD, teras pulpa terletak di tengah.

Di bahagian sistem otot, otot-otot dalam tulang belakang berusaha untuk mengembalikan tulang belakang ke kedudukan yang neutral, sementara mengalami ketegangan. Ketegangan otot ini bertindih dengan saluran yang memberi makan kepada mereka, peredaran darah (ischemia) terganggu. Serat otot secara beransur-anit atrofi, bertukar menjadi tisu penghubung. Tisu penghubung berhenti memberi makan MTD, osteochondrosis berlangsung, sehingga pembentukan osteophytes dan penambahan badan vertebra dengan kehilangan mobiliti yang lengkap dalam situasi yang tidak diingini.

Beban yang tidak diperuntukkan pada tulang belakang untuk masa yang lama timbul disebabkan oleh ketidakcukupan fungsi sesetengah otot dan pelanggaran postur, scoliosis. Penyebab postur yang buruk adalah banyak, salah satunya adalah obesiti dan beban tidak seimbang pada pelbagai kumpulan otot dalam latihan.

Manifestasi klinikal osteochondrosis sangat pelbagai. Menurut lokalisasi, osteochondrosis tulang belakang dibahagikan kepada serviks, toraks, lumbar. Sindrom neuralgik tulang belakang osteochondrosis adalah banyak - sindrom radikular, arthritis bahu artikular, sindrom jantung, sindrom arteri vertebra, sciatica, lumbodynia, sciatica, neuralgia antara saraf.

Sindrom radular berlaku paling kerap. Berbagai gejala osteochondrosis (sakit kepala dan sakit otot, kesemutan, selesema, gatal-gatal, pembakaran, kekejangan, kelemahan umum, dll.) Boleh berlaku apabila terdapat kerengsaan atau kerosakan akar saraf saraf tunjang. Dan penyetempatan kesakitan bergantung kepada akar yang teriritasi oleh protraksi, PGM, pertumbuhan tulang (osteophytes).

Dari sisi sindrom radikal pada otot, di bawah pengaruh beban mekanikal dan impuls patologi dari segmen motor vertebra (PDS) yang terjejas, kontraksi yang berterusan berlaku, mobiliti vertebra terganggu, peredaran darah bertambah, kemerosotan postur meningkat dan bulatan ganas berulang.

Pelbagai peringkat pembentukan cakera hernia (oleh Arseny K. et al, 1973)

dan - cakera intervertebral biasa.
b - penonjolan cakera.
dalam - hernia yang telah memotong tudung membujur belakang.
d - hernia tulang belakang dengan saiz yang besar.
d - hernia percuma di kanal tulang belakang.
e-wandering hernia, berpindah ke tahap cakera biasa.
w - hernia intrasuberal (Schmorl).

Tugas utama latihan adalah untuk menghentikan perkembangan osteochondrosis dan mengembalikan fungsi normal otot yang akan memberi makan kepada MTD, menyelesaikan PGM, menstabilkan tulang belakang. Di samping itu, peningkatan keupayaan fungsian organisma akan membantu mengimbangi sebahagian daripada pelbagai batasan yang berkaitan dengan osteochondrosis tulang belakang.

Punca, rawatan dan pencegahan osteochondrosis dalam rangka kecergasan

Teknologi latihan kecergasan direka untuk memperbaiki badan dan mencegah pelbagai penyakit, sementara pada masa yang sama menyelesaikan pelbagai matlamat pelajar. Oleh itu, kelas kecergasan yang cekap memperbaiki keadaan secara menyeluruh. Apabila osteochondrosis peringkat yang berlainan dan segmen berlainan, mempunyai keistimewaan tersendiri dalam gim.

Pertimbangkan cadangan am untuk teknologi latihan.

1. Teknik latihan mestilah betul, tanpa mengira tahap kecergasan dan kehadiran / ketiadaan osteochondrosis. Dengan kehadiran protrusions dan PGM, senam dengan teknik yang salah meningkatkan saiz mereka apabila mampatan vertebra berlaku pada sudut. Latihan harus semulajadi untuk mengurangkan risiko kecederaan.

2. Latihan harus ditujukan untuk mengoreksi gangguan postural dan scoliosis, tanpa menghiraukan kehadiran atau ketiadaan osteochondrosis. Terdapat banyak gangguan dalam postur kedua-duanya dalam satah sagittal dan di depan, dan dalam kes scoliosis terdapat pelanggaran di pesawat depan dan mendatar. Bergantung kepada gangguan ini, latihan dipilih dan dos mereka adalah mengikut jumlah dan keamatan.

3. Beban harus seimbang pada otot-otot antagonis (jumlah yang sama pendekatan dan rintangan pada kumpulan otot bertentangan utama), tanpa mengira kehadiran atau ketiadaan osteochondrosis, dengan mengambil kira gangguan postural. Dengan beban tidak seimbang, senaman yang selesa menyebabkan lebih banyak ketidakseimbangan dalam otot, meningkatkan beban pada kedua-dua sendi dan otot, yang cuba menyesuaikan diri dengan posisi baru tulang. Otot yang kuat boleh dipendekkan, dan yang diregangkan menjadi lemah, peredaran darah terganggu, myofibrils (struktur protein otot kontraksi) menjadi tisu penghubung (fascia).

4. Berat badan yang berlebihan dengan obesiti meningkatkan risiko masalah dengan sistem muskuloskeletal, termasuk menyebabkan pelanggaran postur dan beban yang tidak diperuntukkan pada tulang belakang. Ia perlu mengekalkan peratusan normal lemak badan.

5. Korset otot yang lemah atau tidak berfungsi menghadkan keupayaan untuk melakukan senaman dengan teknik yang betul. Selalunya - ini bukan korset berfungsi tulang belakang, atau bilah bahu yang tidak berfungsi. Ia adalah perlu untuk membangunkan fungsi otot fizikal tertentu, dan tidak mengepamnya.

6. Mobiliti yang tidak mencukupi di sendi boleh menyebabkan mobiliti berlebihan dalam sendi tulang belakang, yang penuh dengan manifestasi dan perkembangan osteochondrosis. Adalah penting untuk mengesan mobiliti yang tidak mencukupi di sendi dan meningkatkannya.

7. Latihan intensiti yang berlebihan membawa kepada pembaikan sistem muskuloskeletal. Dikurangkan secara beransur-ansur dalam tempoh masa yang panjang menyebabkan memakai sendi, meningkatkan risiko osteochondrosis. Beban mesti berpanjangan untuk membolehkan semua sistem badan dapat pulih.

Sehingga kini, terdapat pelbagai maklumat mengenai semua 7 mata, sehingga bertentangan dengan satu sama lain. Di sini terdapat masalah maklumat yang salah, dan terdapat sedikit maklumat yang betul yang hampir tidak pernah digunakan. Memandangkan prinsip perbezaan individu, tiada artikel boleh mendedahkan tindakan spesifik bekerja dengan osteochondrosis - terlalu banyak pembolehubah, dari postur dan mobiliti, ke gangguan otot segmental dan MTD. Dan jika anda tidak mengikuti cadangan ini, anda menghadkan perkembangan kualiti fizikal dan hasil latihan anda.

Bagaimanakah saya lakukan dalam latihan saya mengenai pencegahan perkembangan osteochondrosis, protrusions, PGM:

1. Penilaian postur dan mobiliti pada sendi. Pembetulan pelanggaran dalam postur, pergerakan yang lebih baik di sendi, di mana terdapat batasan, pengurangan berat badan berlebihan semasa obesiti.

2. Mungkin penghapusan spasm, bengkak dan sakit otot melalui pergerakan tertentu (pembetulan somatik, PIR), di mana proprioseptor menghantar isyarat kepada sistem saraf pusat, dan otot-otot spastik berehat, peredaran darah bertambah baik.

3. Membangunkan kedudukan neutral tulang belakang dalam banyak latihan. Untuk melakukan ini, pada mulanya saya menggunakan tongkat gimnastik dan tonometer mekanikal untuk memantau neutral. Dan kemudian saya berpindah ke latihan yang lebih sukar dan menjalani kehidupan biasa. Kedudukan neutral diperlukan untuk tidak meningkatkan penonjolan dan hernia.

4. Pengembangan daya tahan otot untuk meningkatkan peredaran darah, keanjalan dan pemakanan tulang belakang akibat penyebaran cecair. Untuk melakukan ini, gunakan beberapa latihan dari kinesitherapy, yang tidak menyebabkan mampatan MTD dan kesakitan. Kerja otot mencetuskan mekanisme penyembuhan diri.

5. Pengembangan pelbagai ciri-ciri fungsi otot, termasuk penstabilan berirama pada permukaan yang tidak stabil untuk memasukkan otot-otot dalam tulang belakang.

6. Kaedah terapeutik untuk meningkatkan pemakanan tisu dan keluarkan produk pembusukan - mandi kontras dengan regangan otot tertentu, urut dan bekerja dengan sindrom kesakitan myofascial.

7. Gizi yang sihat dan mencukupi.

Seperti yang anda dapat lihat, kita memerlukan strategi keseluruhan untuk bekerja dengan penyakit ini, dan bukannya latihan kinesitherapy atau menguatkan otot yang boleh membahayakan.

Kesilapan yang popular ketika berlatih dengan osteochondrosis

Maklumat berikut lebih spesifik dan akan membantu anda dalam latihan. Saya ingin perhatikan bahawa ia mungkin bercanggah dengan stereotaip yang mantap:

- Tekan hiper dengan bulat balik. Teknik ini menyumbang kepada mampatan tulang belakang dan meretas nukleus pulpal ke saluran tulang belakang. Penyelesaiannya sama ada untuk menghapuskan senaman, atau untuk mengekalkan tulang belakang dalam neutral, dan pelurus tulang belakang untuk bekerja dengan teliti pada fitball;

- Pemuatan belakang, termasuk kinesitherapy. Ia perlu mengetahui pelanggaran dalam postur, dan di mana anda perlu menguatkan otot, dan bukan untuk mengepam otot, yang sudah dapat memampatkan vertebra di sudut dan mengganggu peredaran darah. Penyelesaiannya adalah untuk menghubungi pelatih yang berwibawa;

- Menguatkan otot permukaan merupakan strategi yang salah untuk memerangi osteochondrosis. Penyelesaian - sebagai pilihan, perkembangan otot-otot tertentu dalam tulang belakang pada sokongan tidak stabil, latihan neutral;

- Akhbar kaki berbaring di simulator melegakan tulang belakang. Bahagian besar luka tulang belakang telah diterima di sini! Malah, beban pada tulang belakang yang besar (disebabkan oleh penstabil otot), yang menyebabkan mampatan di kawasan lumbar, boleh menyebabkan lusuh otot, menggantikan vertebra dengan beban yang besar. Penyelesaiannya adalah untuk mengurangkan berat badan, atau, jika squats dengan berat badan sendiri tidak mencukupi, menggantikan squats pada satu kaki di TRX dari steppes;

- Pelanjutan dan fleksi kaki di simulator menghapuskan beban pada tulang belakang. Benar jika teknik senaman yang betul. Selalunya ia pecah apabila pelvis bersandar relatif kepada tulang belakang. Penyelesaiannya adalah untuk mengurangkan berat badan dan memantau pelvis;

- Teras duduk mendatar. Di sini, kedudukan neutral tulang belakang terganggu, yang boleh meningkatkan perkembangan tulang dan hernia. Penyelesaiannya adalah untuk mengekalkan tulang belakang secara neutral;

- Latihan adalah selamat tanpa beban paksi pada tulang belakang. Sebagai melanggar teknik tulang belakang dan senaman neutral, sebarang senaman menjadi berbahaya walaupun tanpa beban paksi;

- Teras blok atas ke dada. Di sini juga, kedudukan neutral tulang belakang terganggu, hyperlordosis terbentuk, dan MTD ditindas. Penyelesaiannya adalah untuk mengekalkan tulang belakang dalam neutral, sedikit menegangkan otot perut;

- Menimbulkan kobra dari yoga untuk meregangkan tulang belakang dan otot belakang. Malah, tulang belakang dan otot belakang berkumpul lebih dekat, meretas MTD. Penyelesaiannya adalah untuk mengecualikan latihan ini dan orang lain seperti itu. Untuk meningkatkan mobiliti, berhati-hati menggunakan kucing dan lembu dari kedudukan siku lutut;

- Mengangkat kaki dalam simulator pada akhbar. Salah satu daripada otot bekerja adalah otot iliopsoas, yang dalam latihan ini merosakkan MTD, menggantikan badan vertebra ke hadapan. Penyelesaian - pada peringkat tertentu, anda boleh menghidupkan penggantian alternatif kaki dari kedudukan terlentang;

- Kerusi Rom untuk akhbar. Keadaan ini sama dengan kaki mengangkat, hanya pemampatan yang lebih besar. Penyelesaiannya adalah sama seperti mengangkat kaki;

- Ayakan kaki anda untuk menghapuskan beban pada tulang belakang. Teknik di maxes sering tidak betul, di mana pelvis itu miring berbanding tulang belakang, mewujudkan MTD mampatan. Penyelesaiannya sama ada untuk menghapuskan senaman, atau untuk memantau pelvis dan tulang belakang, yang kadang-kadang sangat sukar;

- Rawatan tulang belakang melibatkan latihan melalui kesakitan. Ia pergi dari kinesitherapy. Latihan melalui kesakitan boleh menyebabkan peningkatan hernia dan protraksi apabila terdapat tekanan MTD di bawah tekanan. Penyelesaiannya bukanlah melakukan senaman yang menyebabkan kesakitan dan mampatan berterusan MTD;

- Bingkai bangku atau bodoh berbaring. Selalunya rantau lumbar dimuatkan kerana jambatan dan sokongan tidak stabil pada 5 mata. Penyelesaiannya adalah untuk menjaga 5 mata sokongan (kaki, sacrum, bilah bahu, leher) dan kedudukan neutral tulang belakang. Kaki boleh diletakkan pada bahu yang lebih luas untuk mengurangkan jambatan;

- Ketiadaan sakit apabila melakukan senaman adalah penunjuk latihan yang sesuai dan teknik yang betul. Ini adalah kebingungan yang berbahaya. Apabila memampatkan MTD, penampilan protrusions atau peningkatan kesakitan PGM mungkin tidak, kerana tidak ada reseptor kesakitan dalam MTD, dan rasa sakit berlaku apabila akar saraf teriritasi. Senaman yang selesa boleh meningkatkan ketidakseimbangan perkembangan otot, yang membawa kepada beban yang tidak diperuntukkan pada sendi. Penyelesaian - latihan mesti semula jadi dan dengan teknik yang betul;

- Senaman aerobik meningkatkan peredaran darah dalam otot dan menggalakkan rawatan osteochondrosis. Ia boleh dikatakan bahawa latihan aerobik meningkatkan kesihatan keseluruhan sistem kardiovaskular, tetapi seseorang tidak boleh mengatakan apa-apa tentang meningkatkan peredaran darah di dalam otot dalam tulang belakang. Penyelesaiannya adalah untuk bekerja dengan rintangan sederhana atau kecil di gym;

- Diet untuk berat badan dan puasa. Dalam usaha untuk mengurangkan berat badan, orang mencari diet tidak berguna dan juga berbahaya, selepas itu pulangan pulangan selepas beberapa bulan atau tahun. Penyelesaiannya adalah pendekatan bersepadu untuk pembakaran lemak dan pemakanan sihat;

- Gantung pada bar mendatar untuk meregangkan tulang belakang. Re-membengkokkan ligamen tulang belakang, meningkatkan ketidakstabilan, dan selepas gantung, mampatan vertebra berlaku akibat penguncupan otot-otot dalam, yang memperburuk keadaan secara keseluruhan. Penyelesaiannya adalah untuk menghapuskan vis dan peregangan dari kedudukan terlentang, melukiskan mahkota dan lengan. Dalam beberapa kes, anda tidak boleh menghulurkan dengan jelas, apabila terdapat sokongan di bawah kaki anda, dan selepas itu hanya banyak masa untuk berbaring di belakang anda dalam kedudukan mendatar;

- Dengan PGM di kawasan vertebra serviks, perlu menguatkan otot-otot leher. Sebagai peraturan, kesakitan di leher, kelemahan otot leher adalah pampasan gangguan di rantai kinematik. Dalam kes ini, pengukuhan leher akan memburukkan keadaan. Penyelesaiannya adalah untuk mengenal pasti pelanggaran postur dan mobiliti di sendi di bawah leher, membetulkan penyimpangan yang dikenalpasti.

Senarai kesalahan ini boleh diteruskan untuk masa yang lama. Kebanyakan kesilapan berkaitan dengan pelanggaran kedudukan neutral tulang belakang, peregangan otot dan tulang belakang, cuba untuk mengepam otot belakang, kekurangan maklumat yang boleh dipercayai mengenai postur dan pergerakan anda dalam sendi untuk menetapkan tugas latihan yang betul.

Kesimpulannya - jangan gunakan kaedah percubaan dan kesilapan dalam latihan, terlalu lama cara yang melumpuhkan kesihatan anda. Untuk berurusan dengan osteochondrosis dan kemajuannya, anda perlu bekerja di bawah bimbingan profesional yang kompeten, jika kesihatan, masa dan hasil latihan (penurunan berat badan, keuntungan otot, pembetulan postur, dll.) Adalah penting bagi anda

Menemui kesilapan dalam artikel? Pilihnya dengan tetikus dan tekan Ctrl + Enter. Dan kita akan memperbaikinya!

Latihan yang dibenarkan semasa protrusions cakera intervertebral

Tangkuban cakera intervertebral - protrusion, serta pecah cakram cakram dengan kehilangan nukleus - hernia adalah akibat perubahan degeneratif di tulang belakang.

Sebaliknya, perubahan ini disebabkan oleh gaya hidup yang tidak aktif, pemakanan yang buruk, peningkatan tenaga fizikal - contohnya, di gym.

Malah, dengan kekurangan aktiviti dan dengan mobiliti yang baik, latihan semasa protes tidak dilarang. Perkara utama adalah dengan betul mengatur proses ini.

Keperluan latihan kekuatan

Jurulatih dengan pengkhususan dalam kinesitherapy, rehabilitologi menyokong latihan kekuatan.

Hanya otot-otot yang mendalam dalam belakang (multi-batang, pemutar panjang dan pendek, dan lain-lain) dengan berkesan dapat menyokong ruang tulang belakang.

Semasa protes, terdapat pelanggaran kestabilan segmen tulang belakang, dan otot mengalami kekejangan, kerana mereka berusaha untuk mengimbangi pergerakan yang berlebihan ini.

Oleh itu kesakitan (berkaitan dengan cakera dan vertebra, mereka tidak mempunyai reseptor dan ujung saraf, jadi mereka tidak boleh sakit sendiri).

Oleh itu, tugas utama "latihan perubatan" adalah penghapusan otot dari keadaan kekejangan, persiapan mereka supaya mereka dapat mengatasi beban pada segmen tertentu tulang belakang.

Sudah tentu, seseorang tidak perlu menunggu "transformasi ajaib": kadang-kadang ia mengambil masa beberapa bulan untuk mengatasi otot-otot.

Yang menghairankan, bagi orang yang terlatih, pelepasan sakit lebih perlahan, kerana korset otot cukup berkembang dan sukar untuk bekerja dengan otot belakang dalam.

Jurulatih yang berpengalaman memahami bahawa satu set latihan untuk patologi khusus bergantung kepada banyak faktor yang berbeza, antara mereka:

 • lantai;
 • umur;
 • latihan fizikal;
 • ciri psikologi.

Bagaimana untuk melatih

Latihan kekuatan diperlukan secara berterusan - anda tidak boleh mengambil masa yang lama.

Biasanya, pelbagai latihan dimasukkan ke dalam latihan, yang bertujuan untuk zon masalah (15-20 pengulangan masing-masing), dan menambah berat sederhana - yang sederhana, kerana dengan "overtraining" terdapat lebih banyak kekejangan. Pada penghujung pelajaran, zon peregangan akan dibina.

Antara latihan terlarang yang boleh memburukkan keadaan semasa penonjolan adalah beban paksi (jongkok, berdiri dan duduk barbell barbell, latihan dengan dumbbell) dan pergerakan yang menyebabkan sakit akut. Untuk kelas di dewan boleh disyorkan:

 • latihan untuk perkembangan akhbar;
 • hiperkrip (cerun melalui "kambing");
 • pull-up (genggaman luas dan sempit);
 • blok atas kepala ke dada sempit sempit;
 • dorong unit mendatar (boleh digabungkan dengan bengkok ke hadapan dengan lurus belakang dan kepala dibuang belakang - sesuai untuk lumbar);
 • bangku akhbar berbaring (tanpa membongkok belakang, iaitu "jambatan");
 • swing dumbbells ke sisi (berehat di belakang anda, sudut 70-80 °).

Sebagai tambahan kepada latihan, ia mungkin dinasihatkan untuk tidak memasukkan situasi dengan beban statik yang berpanjangan, baik berdiri dan duduk, dalam persekitaran domestik. Ia adalah ketegangan statik dari otot-otot belakang yang menimbulkan kekejangan dan, akibatnya, sindrom nyeri.

Otot yang dibangunkan adalah kunci kepada sokongan optimum untuk tulang belakang dan ketiadaan lengkap kesakitan semasa protrusi.

Ini penting untuk seorang atlet profesional dan untuk orang biasa yang bekerja di gim untuk menjadi sihat.

Pemilihan bahan berguna mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi:

Bahan berguna dari rakan sekerja saya:

Bahan berguna tambahan dalam rangkaian sosial saya:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Latihan untuk menonjol tulang belakang lumbosacral

Latihan semasa penonjolan di bahagian bawah adalah cara yang berkesan, agak selamat dan kewangan untuk mengembalikan kesihatan tulang belakang ke tahap yang sepatutnya. Perjuangan adalah tahap penyakit cakera intervertebral di mana terapi senaman dan gimnastik paling berkesan. Apabila hernia terbongkar ke dalam saluran tunjang, latihan sudah lebih sukar, lebih menyakitkan dan kurang selamat.

Biasanya, terapi senaman semasa tujahan hanyalah sebahagian daripada terapi kompleks penyakit ini. Secara selari, anda perlu minum ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, menjalani urut, membuat temujanji dengan ahli fisioterapi atau terapi manual. Ia perlu mengambil pelbagai langkah yang bertujuan untuk menghalang kemajuan penyakit supaya penonjolan tidak berubah menjadi hernia.

Bagaimana senaman membantu menyembuhkan protrusi di punggung bawah

Dalam kebanyakan kes, penonjolan cakera intervertebral adalah akibat sama ada gaya hidup hipodinamik atau, sebaliknya, usaha fizikal yang berlebihan. Oleh itu, aktiviti fizikal sederhana dengan tumpuan untuk memulihkan fungsi ruang tulang belakang menjadi, seperti biasa, bermakna emas antara peningkatan aktiviti pesakit dan ketiadaannya yang lengkap.

Dalam proses latihan anda boleh mencapai hasil berikut:

 1. Peregangan dan pelurus tulang belakang.
 2. Penggantian cakera intervertebral.
 3. Pembuangan beban yang berlebihan dari ruang tulang belakang.
 4. Mengeluarkan kesakitan di bahagian belakang.
 5. Memperbaiki keadaan cakera di kawasan masalah, dalam kes ini di bahagian belakang.
 6. Memperkukuh sistem otot belakang.
 7. Normalisasi peredaran darah dan pemakanan tisu.
 8. Normalisasi semua proses metabolik dalam badan.

Terima kasih kepada latihan fizikal yang betul, anda boleh mendapatkan hasil yang sangat baik dalam rawatan penonjolan dengan kaedah konservatif.

Cadangan am untuk melakukan senaman

Jika pesakit tidak mempunyai kesihatan umum yang baik, pada usia kanak-kanak atau tua (tua) - latihan harus dilakukan hanya di bawah pengawasan pakar. Apabila melakukan gimnastik bebas, anda harus mematuhi saranan berikut:

 1. Jangan buat sebarang gerakan yang tiba-tiba, semua latihan dilakukan dengan lancar, tanpa ketegangan dan perlahan-lahan.
 2. Setiap senaman baru perlu dilakukan dengan teliti, mendengar isyarat badan anda - sama ada terdapat kekakuan atau kesakitan.
 3. Untuk meningkatkan bilangan pendekatan apabila melakukan latihan tertentu tidak boleh lebih awal daripada seminggu selepas permulaan latihan.
 4. Latihan harus dilakukan di permukaan yang rata, keras (lantai, tanah di taman). Di lantai anda boleh meletakkan tikar sukan atau tuala besar.
 5. Pakaian senaman harus luas, atau sekurang-kurangnya tidak menyejukkan. Dan juga meliputi wilayah sacro-lumbar belakang.
 6. Adalah dinasihatkan untuk mandi mandian panas atau mengurut urut sebelum memulakan senaman. Dan selepas kelas, berehat sepenuhnya dalam kedudukan mendatar selama satu jam.

Jelas sekali, jika semasa latihan, sakit belakang berlaku atau keadaan kesihatan umum merosot, sesi harus dihentikan dan dilaporkan kepada doktor yang hadir.

Latihan yang paling berkesan semasa penonjolan di bahagian bawah punggung

Satu set latihan yang direka khusus untuk memulihkan kawasan lumbar belakang bertujuan untuk membangunkan sistem otot, mengeluarkan beban dari cakera intervertebral (MTD).

Pakar mengatakan bahawa semasa tujahan bahagian sacro-lumbar, adalah berkesan untuk berjalan di semua empat (di lutut / palma). Dalam kes ini, adalah wajar untuk sedikit membengkokkan belakang anda. Tempoh latihan ini adalah dari 3 hingga 5 minit.

Ia juga disyorkan untuk memberi perhatian kepada jenis latihan ini:

 1. Berbaring di perut:
  1. Letakkan tangan anda di bawah dagu anda. Mendorong tangannya perlahan-lahan untuk menaikkan kepalanya, menyembuhkan dada dan naik, membongkok punggung bawah. Pada masa yang sama, perut dan bahagian bawah badan tidak boleh dilepaskan dari permukaan lantai. Betulkan pose selama 5-10 saat dan kembali ke kedudukan permulaan. Bilangan pendekatan - 3-4.
  2. Perlahan angkat tangan dan kaki, atur badan dalam kedudukan ini selama 30-60 saat. Bilangan pendekatan - 5.
  3. Silih ganti atau kaki lain ke tepi. Secara keseluruhan untuk setiap gerakan 4-6 perlu dilakukan.
 2. Kedudukan supine:
  1. Kencangkan otot akhbar dan lateral belakang selama beberapa saat, ulangi 15 hingga 20 kali.
  2. Naikkan kaki pada satu sudut 90 darjah ke badan, 3-5 saat dalam satu baris dan tarik kaki, melintasi mereka. Latihan yang dipanggil gunting memang biasa bagi banyak orang. Bilangan pendekatan - 15-20.
  3. Torso menjenguk ke sisi. Kaki dan pelvis adalah tetap, dan batang badan bergerak dalam pesawat mendatar sebanyak mungkin ke kanan, kemudian ke kiri. Di setiap arah 10 kali.
  4. Naikkan pelvis sehingga setinggi mungkin dan selesaikan posisi selama 5 saat. Kaki dan bahu tidak boleh keluar dari lantai. Bilangan pendekatan - maksimum mungkin.
  5. Bend kaki kanan di lutut dan tekan pada bahagian abdomen / dada. Ambil kaki anda ke sebelah kanan, membantu diri anda dengan tangan kiri anda. Betulkan pose selama 10 saat. Ambil kedudukan permulaan, ulangi senaman dengan kaki kiri dan tangan kanan anda. Bilangan pendekatan - 5 dalam setiap arah.

Amplitud dan intensiti pergerakan sepatutnya tidak menyebabkan ketidakselesaan semasa senaman. Sekiranya perasaan tidak menyenangkan berlaku apabila tidak melakukan semua, tetapi tindakan tertentu, maka jenis beban lebih baik untuk dikecualikan dari kompleks latihan, sambil terus melakukan latihan lain.

Apabila penonjolan cakera intervertebral lumbal juga berguna untuk melakukan aerobik air. Dalam kes ini, semua latihan akan dilakukan di dalam air, di bawah kawalan pengajar. Keuntungan dari jenis latihan ini adalah bahawa air menghalang berlakunya pergerakan secara rawak, yang membantu untuk menghapuskan pilihan kerosakan pada punggung bawah. Dan juga di dalam air dengan pemuatan MTD dikeluarkan, dan mereka lebih baik, dipulihkan dengan lebih cepat, sementara korset otot menjadi semakin kuat.

Latihan dengan bola

Tidak kurang berkesan dalam penonjolan lumbar dan latihan dengan bola. Untuk tujuan ini, anda perlu membeli fitball - bola sukan elastik yang besar.

 • Bola harus terletak pada perut dan pinggul, adalah wajar untuk memperbaiki kaki. Kaki boleh disimpan oleh penolong. Dan anda boleh menangkap mereka di bangku, radiator di dalam bilik. Seterusnya, lipat lengan anda di dada anda, anda perlu menaikkan dan menurunkan batang badan, tanpa membongkok belakang anda, mengekalkan garis lurus batang badan.
 • Pada fitball, anda boleh melakukan gulung, berbaring di perut atau belakang, hanya dengan berhati-hati agar tidak jatuh. Anda juga boleh berehat bola terhadap permukaan menegak (dinding), tekan ke bahagian bawah dan bergulir ke atas, ke bawah, kiri dan kanan.
 • Pakar menasihatkan supaya tidak melakukan senaman dengan fitball di rumah sahaja. Adalah dinasihatkan supaya mempunyai orang lain di dalam bilik, sebaiknya jurulatih atau pengajar. Adalah lebih baik untuk menjalankan kelas-kelas tersebut di gym atau di bilik pesakit luar khas sebuah institusi perubatan.

Apakah jenis latihan yang tidak boleh digunakan semasa penonjolan pinggang MPD

Agar tidak merumitkan penonjolan, doktor amat mengesyorkan menahan diri daripada melakukan latihan berikut:

 1. Berjalan, berjalan cepat, menunggang motosikal, skuter.
 2. Melompat di tempat atau ke hadapan / ke sisi (apa-apa jenis lompatan).
 3. Mana-mana latihan kekuatan - tekan ayunan, terutamanya bina badan atau powerlifting, angkat berat.

Semua sukan yang aktif dan berpotensi trauma - bola sepak, bola keranjang, hoki, bola tampar, dan lain-lain, dilarang semasa protes MPD dari mana-mana penyetempatan.

Kontra umum untuk gimnastik

Adalah jelas bahawa penonjolan cakera intervertebral adalah patologi yang agak berbahaya, penuh dengan komplikasi, memerlukan rawatan yang kompleks. Walau bagaimanapun, latihan fizikal, gimnastik tidak digalakkan dilakukan tanpa pengawasan perubatan dalam kes seperti:

 • Meningkatkan suhu badan (di atas 36.9).
 • Rasa tidak sihat, kesakitan.
 • Pembacaan mana-mana penyakit.
 • Trauma, pembedahan pada tulang belakang atau tisu yang bersebelahan dalam sejarah pesakit.

Seseorang mungkin mempunyai kontraindikasi individu lain untuk latihan fizikal. Oleh itu, sebelum memulakan kelas, perlu berkonsultasi dengan pakar - ahli terapi, ortopedis, pakar bedah, ahli rehabilitologi atau doktor lain.

Latihan semasa penonjolan cakera intervertebral tulang belakang lumbar adalah untuk sebahagian besar terapi pembantu. Walau bagaimanapun, jangan memandang rendah kepentingan dan keberkesanannya pada tahap penyakit ini. Terapi senaman boleh menjadi kaedah yang berkesan untuk memulihkan struktur dan fungsi normal MTD. Perkara utama adalah melakukan semua latihan dengan betul dan teratur. Apabila kemerosotan kesihatan dalam tempoh latihan, anda mesti segera memaklumkan kepada doktor yang hadir.

Latihan terapeutik untuk penonjolan tulang belakang

Tulang belakang adalah paksi yang terdiri daripada vertebra yang saling berhubungan dengan cakera. Ia direka sedemikian rupa untuk menahan penekanan fizikal darjah yang berbeza-beza, gaya hidup seseorang. Apabila mengangkat berat atau berpanjangan tinggal dalam kedudukan berdiri, duduk, disebabkan oleh susut nilai unsur-unsur struktur tulang belakang, sistem saraf pusat manusia dilindungi.

Latihan gimnastik semasa protrusi dipilih oleh doktor bergantung pada penyetempatan perubahan patologis, gambaran klinikal, usia pesakit.

Secara fisiologi, yang paling tidak dilindungi adalah rantau lumbosacral. Dan bahagian L5-S1 tertakluk kepada pemampatan terbesar. Tangkai cakera L 4-L5 didiagnosis dalam sebilangan besar orang yang berumur lebih dari 30 tahun.

Keuntungan latihan apabila cakera membonjol

Latihan fizikal terapeutik adalah cara terapi terbaik untuk komplikasi osteochondrosis. Kompleksnya menguatkan korset otot, mengembalikan kelenturan ke otot dan ligamen belakang. Dengan gimnastik biasa, perkembangan bantahan melambatkan, ada peningkatan dalam kesejahteraan pesakit.

Cakera intervertebral kembali ke kedudukan asal yang betul secara anatomi, mengurangkan risiko subluxations mereka. Di kawasan leher, bahagian belakang dan daerah torak, latihan untuk hernias dan tulang belakang memulihkan bekalan darah ke tisu dan menormalkan kepekaan. Pelantikan terapi senaman membolehkan untuk mencapai keputusan berikut:

 • menghapuskan kekejangan otot;
 • menormalkan peredaran darah;
 • berhenti sakit dan keradangan;
 • memulihkan keanjalan rawan.

Ia boleh dilakukan secara kombinasi dengan rawatan dadah dan secara berasingan, untuk melatih di pejabat doktor atau di rumah.

Gimnastik dalam tempoh remisi, tempoh akut dan subacute

Semasa serangan, pada mulanya ia adalah perlu untuk menangkap kesakitan dan keradangan oleh kaedah perubatan. Ini akan mengurangkan bengkak tisu, melegakan kekakuan otot dan menormalkan bekalan darah. Pengecasan tidak dibenarkan pada masa ini! Latihan fizikal hanya akan memburukkan manifestasi penyakit.

Dalam tempoh subakut, peregangan tulang belakang bermula dengan pergerakan yang berhati-hati dengan amplitud kecil. Yang paling sesuai untuk latihan ialah tempoh pemulihan selepas kehilangan gejala.

Persediaan Latihan

Bergantung kepada jabatan yang mana terdapat penonjolan patologi, doktor boleh mencadangkan atau melarang melakukan tindakan tertentu semasa proses latihan. Peraturan asas untuk melakukan latihan:

 • belajar mengikut kompleks yang disusun oleh tulang belakang (pada mulanya di bawah pengawasan pakar);
 • peningkatan secara beransur-ansur beban;
 • penggantian tempoh peregangan otot dengan rehat mereka;
 • Ia dilarang bersenam melalui kesakitan.

Kasut dan pakaian harus selesa, direka untuk sukan. Untuk kesan terapeutik adalah berterusan, anda perlu menyelesaikan kursus sepenuhnya, tanpa kelas yang hilang.

Nilai hangat

Tahap awal ini diperlukan untuk pembesaran otot dan ligamen secara beransur-ansur, penghapusan kekakuan. Dalam prosesnya, bekalan darah ke saluran darah dipercepat, kadar denyutan jantung meningkat, dan suhu badan keseluruhan meningkat. Oleh itu badan disediakan untuk beban berikutnya.

Jika anda mengambil mandi panas sebelum terapi latihan, ia akan meningkatkan kesan positifnya. Pada akhir senaman, anda perlu menghabiskan setengah jam sahaja, tanpa pergi ke luar.

Latihan untuk serviks

Tangkapan cakera intervertebral di kawasan ini berlaku terhadap latar belakang ketidakstabilan vertebra atau kecederaan sebelumnya. Matlamat gimnastik adalah untuk meregangkan otot-otot leher dan menguatkan otot-ototnya. Di rumah, anda boleh melakukan gerakan pekeliling dengan bahu, memiringkan kepala anda ke arah yang berbeza dan ke belakang (latihan ini juga dipanggil "ya-tidak").

Selepas memanaskan kawasan serviks, anda boleh membuat kompleks untuk rintangan, menahan voltan selama 3 saat. Peraturan utama adalah ketiadaan gerakan mendadak, mereka harus kuat, tetapi lembut. Kompleks berakhir dengan menggosok kawasan yang meradang, bilangan pengulangan dapat ditingkatkan menjadi sepuluh.

Latihan terbaik dalam menonjol toraks

Untuk memaksimumkan belakang anda, anda perlu mengangkat tangan anda dan mencapai siling. Dalam kedudukan yang sama, lakukan gerakan bulat dengan tangan anda, bengkokkan arah yang berbeza, ke hadapan dan ke belakang. Berguna akan menjadi tali, pushups, gulung badan ke kanan dan kiri. Latihan ini berakhir dengan kelonggaran semua bahagian badan dalam kedudukan terlentang.

Jenis penyakit yang paling tidak baik adalah penonjolan dorsal, di mana terdapat risiko kecederaan saraf tunjang, pembentukan pesat PGM (hernia intervertebral). Dalam kes sedemikian, pesakit boleh disyorkan pembedahan.

Fisioterapi untuk punggung bawah

Pemanasan umum dilakukan, tidak termasuk perubahan badan. Sekiranya tengkorak dalam tulang belakang, rawatan, senaman bertujuan untuk memulihkan sendi pinggul. Dalam kes ini, kompleks tidak termasuk teknik kilasan untuk batang badan, tidak ada backbend dibenarkan semasa latihan. Kompleks anggaran:

 • senaman "kucing";
 • berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda satu demi satu dan tarik ke dada anda;
 • "Basikal", "gunting";
 • tekan dari lutut.

Latihan semasa penonjolan L5 S1, L4 pada tulang belakang pelvik dan lumbar hendaklah dilakukan di atas tikar ortopedik khas untuk mengurangkan tekanan pada tulang belakang.

Kaedah penulis menentang penonjolan

Di tengah-tengah pelbagai pendekatan yang tidak tradisional terletak pandangan bahawa tubuh dapat mengawal proses penyembuhan itu sendiri. Perubahan patologi dicetuskan akibat kegagalan di dalamnya. Valentin Dikul percaya bahawa keupayaan pampasan boleh dibolehkan dengan mengatasi ketakutan dan keraguan mereka.

Kompleksnya secara beransur-ansur menyiapkan pesakit untuk meningkatkan aktiviti fizikal. Dia berhujah bahawa pada waktu pagi adalah lebih baik untuk melakukan senaman untuk bahagian belakang dan bawah, pada waktu petang untuk tangan dan abdomen. Dalam kes ini, kejayaan rawatan bergantung kepada kepercayaan dan keinginan pesakit untuk pulih.

Di rumah, anda boleh menggunakan profilaktor (papan) Evminova. Kelas-kelas di atasnya dilakukan di bawah kecenderungan dan direka untuk meregangkan tulang belakang dan kesan serentak (menguatkan) pada otot belakang dalam. Pelancaran proses pemulihan berlaku dengan meningkatkan jumlah cecair intercellular dan meningkatkan pemakanan cakera intervertebral, nukleus. Bar mendatar dengan tindakan yang sama boleh dibina secara berasingan.

Gimnastik S. Bubnovsky

Kaedah pakar yang terkenal dalam kinesitherapy juga berdasarkan pemulihan tulang belakang melalui penggunaan daya rizab badan. Semasa program latihannya, perhatian khusus diberikan kepada perbuatan pernafasan. Terapi senaman untuk hernias dan protrusions tulang belakang mengikut Bubnovsky:

 1. Menjadi kesemua empat, melengkung (menghembuskan) dan membongkok belakang (menghirup) - 20 pengulangan.
 2. Dalam kedudukan yang sama, selalunya melakukan langkah regangan - 20 kali.
 3. Menginap pada semua empat, cuba untuk meregangkan badan ke hadapan, berehat di lutut dan telapak tangan. Bahagian belakangnya rata.
 4. Berbaring di belakang anda, membungkuk lutut, tangan terkunci di dalam kunci di belakang kepalanya. Naikkan badan ke hadapan dada, menyentuh siku lutut. Dengan teknik yang betul, dinding abdomen depan abdomen akan terbakar.

Kompleks latihan Bubnovsky memilih untuk setiap pesakit individu, dengan mengambil kira kebolehan fisiologinya, kesihatannya. Di pusat-pusat khususnya, gim dilengkapi untuk rawatan dan pencegahan penyakit belakang, gangguan asthenovegetative.

Rehabilitologi dan ahli terapi urut bekerja dengan pesakit, jadi tidak ada risiko untuk membahayakan kesihatan mereka semasa menjalankan latihan kekuatan. Selepas normalisasi ikatan biokimia dalam tisu dan otot, keadaan cakera intervertebral dan seluruh organisma bertambah baik.

Pencegahan peluru

Mencegah penyakit lebih mudah daripada mengubati. Pertama sekali, anda perlu memberi perhatian kepada gaya hidup anda, cuba meminimumkan faktor menjengkelkan dan menghilangkan kebiasaan buruk. Dasar tulang belakang yang sihat adalah pemakanan yang sempurna dan lengkap, sehingga vertebra elastis dan tidak rapuh.

Jadilah dengan sukan pada "anda": lebih baik memilih terapi fizikal dan kardio. Tidak perlu segera mengesyaki bantahan sekiranya kesakitan belakang, bagaimanapun, ia tidak akan berlebihan untuk berunding dengan pakar.

Kesimpulannya

Latihan gimnastik semasa penonjolan adalah sederhana dan tidak menyakitkan. Kesan kelakuan mereka boleh dirasai selepas latihan pertama. Dengan pelaksanaan tetap mereka, terdapat peningkatan yang signifikan dalam kesejahteraan pesakit. Sekiranya anda membuat kursus-kursus, selang-selang antara tindak balas penyakit meningkat.

Latihan untuk hernia intervertebral. Latihan untuk hernias intervertebral dan protrusions.

Latihan untuk hernia intervertebral. Latihan untuk hernias intervertebral dan protrusions.

Hernia intervertebral adalah perkumuhan (penonjolan) fragmen cakera intervertebral ke dalam saluran tulang belakang dengan pemusnahan cincin berserabut. Oleh itu, jika cincin tidak dimusnahkan, maka itu adalah penonjolan. Hernia yang paling biasa pada tulang belakang lumbosakral, hernia kurang biasa di rantau serviks, sangat jarang - di dada.

Penyebab utama protraksi dan hernia intervertebral, kecuali kecederaan, adalah gaya hidup "tidak aktif" dan peningkatan tekanan.

Hernia intervertebral tulang belakang lumbar adalah jenis hernia yang paling biasa, kerana jabatan ini mempunyai beban terbesar apabila anda menyeret tali rentetan dari sebuah kedai, mengangkat beban, tiba-tiba dan salah dengan berat, contohnya, dengan menggerakkan kotak. Selain itu, hernia sering tidak timbul dengan mendadak, tetapi disebabkan oleh cakera intervertebral yang beransur-ansur. Dalam kumpulan risiko tertentu, orang dengan osteochondrosis.

Hernia intervertebral tulang belakang serviks.

Hernia sedemikian boleh muncul walaupun dengan giliran tajam kepala. Sebagai contoh, melakukan squats, terganggu, tajam memalingkan kepalanya dan semua (.

Hernia intervertebral daripada toraks.

Ia tidak berlaku dengan kerap. Penyebab yang paling biasa adalah sikap yang salah, berdiri di komputer, bersandar di atas meja, bersandar ke hadapan. Kadang-kadang punca itu mungkin kecederaan. Sebagai contoh, meletakkan pesongan ke hadapan dan pesongan yang berlebihan di bahagian bawah dengan squats.

Rawatan, pencegahan dan latihan.

Terdapat dua cara untuk merawat hernia intervertebral dan penonjolan: pembedahan dan bukan pembedahan. Tetapi di sini, seperti dalam jenaka:

- Dan doktor berkata saya memerlukan pembedahan.
- Operasi apa? Sekarang, kami memberikan pil dan jatuh sendiri.

Pada umumnya, untuk seorang doktor, walaupun di klinik sukan, kita semua sakit dan tidak mungkin melatih kecuali untuk terapi senaman. Apabila saya berumur 14 tahun, saya diberitahu bahawa dengan kesihatan saya, mustahil untuk berbuat apa-apa, yang tidak menghalang saya mendapatkan tali pinggang hitam dalam karate, membuat kerjaya dalam kecergasan dan terus berlatih.

Secara teorinya, pembedahan diperlukan dalam sebilangan kecil kes.

Terapi konservatif menawarkan pelbagai cara untuk mencegah dan merawat penyakit pada peringkat awal:

- Melakukan gimnastik terapeutik khas, dengan banyak latihan yang meregangkan tulang belakang. Tetapi di sini kita mesti berhati-hati! Peregangan yang berlebihan boleh menyebabkan lebih banyak kerosakan pada tulang belakang!

- Adalah perlu untuk mengelakkan beban yang tajam. Iaitu, untuk menghilangkan jerk dan jog secara maksimal dengan pantas! Pada kadar yang perlahan dan terkawal.

- Urut berguna, sauna, bungkus. Tetapi mula-mula berunding dengan doktor anda! Juga, semua ini tidak diingini di peringkat keradangan!

- Penggunaan tali pinggang angkat semasa latihan dan korset lembut dalam kehidupan seharian.

- Sekiranya terdapat hernia, maka anda perlu meninggalkan latihan seperti squats dan deadlifts, push and jerk, tekan tentera dan bekerja dengan berat. Benar, hampir semua latihan boleh didapati pengganti yang mencukupi. Sebagai contoh, selalunya untuk hernia, tekanan kaki dibenarkan.

- Sekiranya anda mempunyai ujung saraf yang mencubit, maka anda pasti akan melatih di bawah bimbingan jurulatih yang baik dan ini akan menjadi gimnastik restoratif (sekurang-kurangnya pada peringkat awal.

Saya sentiasa mendengar dari pelanggan saya bahawa jurulatih telah mencadangkan mereka untuk "Back Up" dan "Back Stretch". Berhati-hati! Selalunya ini adalah cadangan yang salah!

Oleh itu, jika anda mempunyai keradangan di peringkat akut - tiada latihan mengepam dan regangan!

Sekiranya anda tidak mempunyai keradangan, maka anda boleh meregang lembut. Tidak ada pergerakan tajam dan pergerakan balistik (contohnya, berayun, selekoh tajam. Apabila saya melihat seseorang yang mempunyai berat badan pada tali pinggang melakukan pergerakan jalang di palang untuk meregangkan tulang belakang, ia hanya menjadi buruk kepada saya.

Jika anda memutuskan untuk mengepam hernia, mula dengan otot - sinergi dan otot - antagonis. Contohnya, skim kerja mengukuhkan belakang dengan hernia lumbal:

Minggu 1-2: latihan pada otot perut (tali, bilah sampingan, vakum, berpusing pada kadar perlahan).
Ini adalah perlu untuk menguatkan otot-otot dalaman teras, supaya punggung tidak akan mengambil beban yang perlu dilakukan oleh akhbar.

Ini sangat penting jika anda mempunyai otot abdomen lemah.

Minggu 3-4: menambah latihan pada punggung.

Jambatan buttock, peningkatan pelvis, jongkong dengan berat sendiri dengan tumpuan pada pengurangan otot tahunan akan dilakukan.
Otot jugular yang kuat juga akan membantu anda untuk mengambil tekanan yang tidak wajar pada otot belakang anda.

Minggu 5-6: tetapi sekarang adalah masa untuk menyambung latihan untuk menguatkan otot belakang seperti hiperkrip dan superman. Dalam susunan ini, anda boleh kembali ke latihan penuh dengan selamat. Semua kesihatan! Latihan @ Moveyourass.

Latihan untuk herniasi cakera intervertebral. Gimnastik untuk belakang dengan hernia penyetempatan yang berbeza dalam pengampunan

Latihan kaki dengan hernia intervertebral. LATIHAN KUASA KOMPLEKS

Melaksanakan latihan kekuatan dengan berkesan, ia akan membantu membangunkan dan menguatkan otot yang mana ia diarahkan. Dan juga, terima kasih kepada mereka nada dan peningkatan daya tahan.

Program latihan untuk hernia tulang belakang agak terbatas. Latihan yang dibenarkan bertujuan untuk menguatkan akhbar - kebangkitan anggota bawah, dalam kedudukan terdedah, sementara terdapat "batang memutar."

Simulator khas untuk latihan hiperkrip kompleks boleh didapati di hampir setiap gim. Latihan ini melakukan kerja yang sangat baik untuk menstabilkan tulang belakang.

Menarik di bar mendatar boleh menjadi cara yang berbeza: cengkaman luas dan sempit. Jadi, anda boleh melakukan hampir semua kumpulan otot, kecuali punggung dan kaki.

Kompleks latihan kekuatan untuk hernia vertebra boleh dilakukan, tetapi dengan berhati-hati. Oleh itu, ia dibenarkan untuk menekan barbeku hanya selepas berunding dengan doktor, dan hanya dalam kedudukan terdedah. Tetapi beban tidak boleh dilakukan banyak, lebih baik memerah leher kosong.

Untuk melibatkan otot-otot ikat pinggang bahu, seseorang harus menjalankan tujah yang diarahkan ke blok atas.

Pada dasarnya, dengan penyakit ini dibenarkan untuk melakukan semua jenis latihan untuk lengan dan bahu. Kecualikan adalah hanya yang menyumbang kepada beban paksi pada tulang belakang.

Untuk bersenam pada basikal tanpa henti, berhati-hati. Adalah lebih baik untuk melibatkan diri dalam satu di mana anda boleh mengambil posisi berbaring.

Jenis-jenis simulator yang paling selamat adalah mereka yang meniru rowing. Latihan semacam itu akan menguatkan otot-otot belakang.

Tidak kira apa jenis simulator yang anda pilih, anda harus selalu ingat tentang keselamatan anda semasa latihan. Untuk tujuan ini, penggunaan sokongan, bangku, kedudukan, korset, dan sebagainya adalah disyorkan.

Latihan kekuatan untuk hernia cakera intervertebral. Latihan kekuatan untuk hernia tulang belakang lumbar

 1. Bingkai otot mengawal dan menyokong tulang belakang, dan juga melindungi secara berkesan daripada kesan traumatik, membolehkan anda mengekalkan kedudukan anatomis yang betul. Oleh itu, sangat penting untuk memantau kebersihan tulang belakang. Dan jika anda telah didiagnosis dengan hernia, ini adalah insentif tambahan untuk memberi perhatian kepada senaman.
 2. Mana-mana kecederaan pada masa akan datang boleh mengakibatkan komplikasi serius tulang belakang. Untuk mengelakkan masalah masa depan, disyorkan untuk bersenam secara teratur. Doktor membangunkan program latihan bergantung kepada kebolehan fizikal pesakit dan keparahan penyakit.
 3. Apakah kejayaan rawatan cakera intervertebral? Dalam kebanyakan kes, hernia lumbar boleh sembuh tanpa pembedahan.
 4. Hyperextension. Anda boleh melaksanakannya pada simulator khas, tetapi anda boleh lakukan dengan mudah "kambing". Latihan ini secara idealnya memuatkan extensors belakang, yang sebahagian besarnya bertanggungjawab untuk menstabilkan tulang belakang. Beberapa pengajar terapi senaman mempertimbangkan hiperkrip latihan utama untuk cakera intervertebral herniated.
 5. Angkat berat. Terutama stik bulat (deadlift) atau dumbbells berdiri atau duduk, termasuk mengangkat berat badan;
 6. Senaman fizikal yang kuat, kecederaan.
 7. Nampaknya, apa otot belakang perlu hernia intervertebral? Yang paling langsung. Semasa mampatan berkas saraf, neuron tropik terganggu. Mereka menghentikan aktiviti berfungsi, mengarahkan semua tenaga untuk terus hidup. Jadi tisu otot kekal tanpa bekalan tenaga.
 8. Duduk di atas lantai di kedudukan "embrio": bengkok lutut, genggam tangan anda. Swing dari sisi ke tepi;

Latihan dengan hernia intervertebral dalam tulang belakang lumbar. Latihan kompleks untuk hernia tulang belakang lumbar

 1. Berbaring di belakang anda, bengkokkan lutut anda. Kaki itu sepenuhnya di permukaan, lengannya di sepanjang badan. Apabila menyedut, tarik ke dalam perut, menegangkan otot abdomen. Mencapai titik maksimum penarikan balik, menetapkan keputusan ini selama 10 saat. Pada menghembus nafas, berehat perut. Ulang 8-10 kali.
 2. I. p. Naikkan badan atas kira-kira 30 darjah (untuk kemudahan, anda boleh meletakkan tangan di belakang kepala anda). Tinggal dalam kedudukan ini selama 7-10 saat., Lancar kembali. Rehat untuk saat yang sama, kemudian lakukan lagi tugas. Bilangan pengulangan adalah serupa. №1.
 3. Berbaring di belakang anda, kaki bawah membengkok di lutut. Sangat perlahan dan lancar mengetatkan selekoh lutut ke perut, membantu diri anda dengan tangan ini. Jika anda merasa ketegangan otot di belakang anda, memperbaiki postur anda, pada kiraan sepuluh anda juga akan kembali kepada anda. n Buat 10 kali setiap anggota badan.
 4. Posisi asal adalah sama. Meningkatkan satu anggota badan, meluruskannya di sendi lutut. Pastikan kaki anda rata selama 7 saat. Kemudian perlahan-lahan menurunkannya, kembali ke kedudukan asal lutut yang bengkok dengan sokongan pada kaki. Tindakan sama melakukan kaki yang bertentangan. Kadar pengulangan adalah 8-10 kali.
 5. Berbohong pada perut. Tangan ditekan ke permukaan luar paha. Kepala bersama dengan daerah torakik untuk mengangkat di atas permukaan pada jarak yang dapat diterima untuk anda. Tinggal dalam kedudukan ini, selepas kira-kira 8 saat. Perlahan ke lantai, berehat. Selepas rehat 10 saat, ulangi. Bilangan set - sehingga 10 kali.
 6. I. p - berbaring di perutnya. Tangan diperpanjang ke hadapan, kaki bersama-sama. Tolak lengan kanan dan kaki kiri dari lantai pada masa yang sama. Hujung kaki ditarik balik, hujung jari kelapa ke hadapan selama kira-kira 10 saat. Sangkar tulang rusuk dibesarkan, kepala tidak condong. Kami melakukan tindakan yang sama dengan kaki kiri dan tangan kanan.
 7. Bangun pada semua empat. Sokongan di kaki: di lutut dan bahagian depan kaki. Sokongan di tangan: di telapak tangan, lengan lurus. Jenis pengecasan ini sama dengan yang sebelumnya. Naikkan lengan kanan yang lurus dan pada bahagian yang bertentangan dengan bahagian kiri bawah supaya mereka berada pada tahap yang sama dengan belakang. Tarik kaus kaki (belakang) dan berus (anterior) dalam arah yang berbeza. Dada dan kepala tidak membuli.
 8. Berguna untuk hernia lumbar intervertebral untuk berjalan di sekeliling bilik pada semua empat untuk beberapa minit. Pastikan tahap belakang anda (jangan bengkok atau bengkok), pastikan tangan anda tidak membungkuk semasa bergerak.
 9. Kesan manfaat kelas di kolam renang. Ini mungkin gimnastik atau kolam renang. Terdapat praktikal tiada sekatan terhadap aktiviti tersebut di dalam air, tetapi nilai yang sangat baik: terdapat pembongkaran pinggang dan peregangan tulang belakang, bersama dengan ini, peredaran darah dipulihkan, proses metabolik diaktifkan dan otot-otot tidak diperkuatkan. Tetapi ketahui bahawa lebih baik bagi anda untuk berenang di belakang atau dalam gaya "merangkak", tidak diinginkan untuk menggunakan jenis lain.

Program latihan untuk hernia intervertebral. Contoh program latihan untuk gim

Antara latihan yang dibenarkan terdapat teknik-teknik khas yang digunakan semasa kelas kecergasan:

 1. Planck - postur berdiri di atas lantai (penekanan pada siku dan jari kaki), kedudukan statik selama 1-3 minit.
 2. Lereng licin melalui kambing.
 3. Teknik pemulihan bagi lengan dan tali pinggang bahu.
 4. Push-up dengan penekanan pada dinding dan pada bar tidak rata.

Berikut adalah satu lagi program latihan untuk hernia tulang belakang lumbar:

 1. Basikal Latihan Anda boleh menggunakannya dalam mod yang terhad (tidak lebih daripada 30-40 minit). Kembali sepanjang masa bekerja harus berada dalam keadaan langsung. Ia dibenarkan untuk bersandar sedikit, mengambil kedudukan yang berbaring.
 2. Mendayung adalah teknik senaman yang selamat yang mengembangkan korset otot dengan baik dan mengurangkan beban di belakang.
 3. Kelas-kelas pada mesin untuk hyperextension dilakukan dengan berhati-hati, pergerakan tajam dikecualikan.

Banyak atlet terus melakukan latihan kekuatan untuk hernia tulang belakang lumbar. Akibatnya, terdapat perkembangan aktif jisim otot, oleh itu aliran darah ke tisu yang rosak badan meningkat. Juga, disebabkan oleh penguatan otot, beban yang lebih kecil jatuh di bahagian belakangnya, oleh itu, secara aktif melibatkan orang-orang mencatatkan ketidakhadiran hampir kesakitan.

Tetapi di hadapan hernia, perlu difahami bahawa latihan berat boleh menyebabkan kemudaratan yang ketara, jadi penting untuk mendekati kelas dengan sangat berhati-hati. Berikut adalah beberapa teknik yang boleh diselesaikan oleh doktor:

 1. Menarik melalui cengkaman yang luas dan sempit.
 2. Tekan boom (bar mesti kosong atau tidak mempunyai lebih daripada 1 pasang lempeng).
 3. Jenis latihan berasingan bagi perkembangan abdomen (tanpa kejutan tajam dan kelainan badan yang kuat).
 4. Blok tarikan untuk kepala.
 5. Tekan kaki di kedudukan terdedah. Dilaksanakan dengan berhati-hati.
 6. Mahi dumbbells (berat disesuaikan bergantung pada keadaan pesakit).

Semasa prestasi latihan fizikal, latihan olahraga, beban di punggung bawah adalah sehingga 70 kg, dan kelas kekuatan menguatkannya sebanyak 3 kali atau lebih. Oleh itu, beban secara beransur-ansur meningkat, dan apabila semakin merosot, anda harus segera mengubah kompleks latihan.

Latihan untuk hernia intervertebral. Prinsip latihan

Untuk menjadikan setiap vertebra berasa selesa, anda perlu menguatkan otot-otot yang menyokongnya.

Latihan belakang untuk hernia tulang belakang lumbar dilakukan selepas anestesia. Jika sakit - tidak perlu berurusan, tunggu sehingga tempoh akut perubatan berakhir. Latihan semasa penonjolan tulang belakang lumbar juga dilakukan selepas selesai tempoh akut.

Latihan merangkumi pelbagai gimnastik di atas lantai (tanpa draf), serta pelbagai kaedah penyegaran diri.

Sebagai contoh, anda boleh meregangkan tulang belakang, berbaring di atas pesawat yang miring dan memegang tangannya. Berat kaki anda sudah cukup untuk perlahan-lahan meregangkan tulang belakang. Khususnya, untuk meregangkan tulang belakang lumbal, ia berguna untuk menggantung pada bar mendatar.

Sebelum mengamalkan aktiviti ini, berunding dengan pakar neurologi anda. Sekiranya hernia intervertebral, adalah perlu untuk semua orang berdaftar dengannya.

Latihan untuk hernia lumbal tulang belakang dilakukan berbaring atau berdiri di semua empat.

Ingat. Latihan dalam posisi berdiri atau duduk, dengan beban tambahan, tidak boleh dilakukan dengan hernia tulang belakang, kerana beban menegak dapat memperburuk keadaan. Cadangan ini berkaitan dengan pelawat gim.

Sekiranya anda memaksa sebelum kecederaan anda, anda perlu berhenti berusaha mengangkat berat untuk tempoh rawatan, dan sebaliknya memulihkan dengan sabar dan berterusan. Adalah baik untuk memahami mengapa, dengan latihan sebelumnya, hernia tulang belakang muncul.

Semua latihan dengan hernia tulang belakang dilakukan dengan perlahan, lancar, tanpa jerks dan pergerakan yang tiba-tiba.

Latihan tidak boleh dilakukan dengan berat badan, tiada dumbbells, lempeng, bobot. Hanya badan anda sendiri dan peralatan pemulihan khas.

Jadi, kita meringkaskan: latihan untuk rawatan hernia dilakukan:

 • Lancar
 • Tanpa berat badan.
 • Pada kadar perlahan.
 • Dalam kedudukan yang terdedah atau pada lutut siku.

Dan jangan lupa bahawa draf boleh membawa kepada keterukan kesakitan, oleh itu, meletakkan karpet di lantai, memakai pakaian ringan dan menutup tingkap.

Latihan semasa penonjolan. Kaedah asas terapi fizikal semasa penonjolan

Terapi fizikal untuk penyakit ini dijalankan mengikut peraturan tertentu. Memandangkan semasa penonjolan cakera intervertebral mereka telah terjejas oleh proses pemusnahan, pergerakan yang tajam dan lambat menjadi berbahaya bagi mereka.

Di samping itu, dalam kes ini, beban yang dikaitkan dengan beban angkat. Tidak boleh ada lalat tajam dengan kaki dan tangan, dan pergantian kepala. Melakukan latihan semasa penonjolan tulang belakang lumbar, anda perlu memastikan bahawa semua pergerakan lancar, tanpa usaha yang tidak wajar.

Ia adalah wajar untuk memanaskan otot dengan urut ringan. Sesetengah pakar memberi nasihat apabila mengambil kelas di rumah, terlebih dahulu mandi mandi hangat. Tetapi lebih baik lagi untuk tidak belajar di rumah, tetapi di pusat khas, di bawah pengawasan jurulatih atau terapi pemulihan, yang akan dapat mengawal ketepatan latihan.

Bermula untuk pertama kalinya untuk bersenam, anda perlu menyemak setiap gerakan, melakukan segala-galanya dengan berhati-hati. Jika apa-apa tindakan menyebabkan rasa sakit, maka anda perlu berhenti mengamalkan dan melaporkannya kepada doktor anda. Pakar boleh menasihati anda untuk menggantikan latihan ini. Tetapi yang lebih penting, dia mesti memeriksa sama ada penyakit itu telah berlalu ke peringkat seterusnya. Jika tidak ada ketidakselesaan selepas kelas seminggu, anda boleh meningkatkan bilangan pendekatan.

Sangat penting untuk memulakan gimnastik apabila pesakit tidak mengambil ubat penghilang rasa sakit, kerana jika tidak terdapat risiko yang dia tidak akan dapat menilai sensasi secara objektif ketika melakukan latihan ini atau itu.

Anda tidak boleh mengharapkan gimnastik perubatan semasa penonjolan tulang belakang lumbar akan memberi kesan segera. Ia akan mengambil beberapa bulan latihan tetap supaya keputusan pertama dapat dilihat. Jika rawatan selari dijalankan menggunakan kaedah lain - elektroforesis, akupunktur, prosedur fisioterapi lain, maka proses akan mempercepatkan.

Di samping itu, ramai yang cuba menggabungkan apabila melakukan latihan ini beberapa matlamat sekaligus, sebagai contoh, untuk menghilangkan sakit belakang dan menurunkan berat badan. Ia tidak berfungsi. Satu set latihan dibangunkan semata-mata untuk ruang tulang belakang, dan dengan bantuan mereka tidak mungkin untuk mengurangkan jumlah pinggang atau mengepam akhbar, walaupun, tentu saja, anda perlu menurunkan berat badan kerana ia adalah salah satu faktor di sebalik penampilan bantalan dan perkembangan selanjutnya.

Seperti mana-mana jenis pengecasan lain, sangat penting untuk mengikuti nafas, supaya tidak ada kegagalan. Tetapi, tidak seperti pendidikan jasmani yang lain, tidak digalakkan untuk minum air semasa pelajaran.

Apabila melakukan apa-apa latihan yang diterangkan, adalah perlu bahawa dalam setiap kedudukan badan sepertinya membekukan selama beberapa saat. Di samping itu, untuk setiap latihan, anda perlu mengambil beberapa pendekatan, dan di antara mereka mengambil masa yang singkat.

Latihan kompleks untuk hernia badan lumbar. Satu set latihan untuk hernia tulang belakang lumbar

 1. Ia adalah perlu untuk berbaring di belakang, bengkokkan kaki bawah di lutut, tangan harus diletakkan di sepanjang badan. Kencangkan otot perut anda sebanyak mungkin. Pada kiraan empat, pernafasan hendaklah dibuat, pada lapan - penyedutan. Memerlukan 12 pendekatan.
 2. Berbaring di belakang anda, meregangkan kaki anda. Tanpa mengangkat anggota badan bawah dari lantai, anda perlu mengangkat badan. Pose perlu ditetapkan selama 10 saat. Kemudian kembali ke posisi permulaan, membuat pergerakan lancar. Ia disyorkan untuk berehat selama 15 saat, ulangi lagi. Latihan melibatkan 15 pendekatan.
 3. Ia perlu mengekalkan kedudukan yang sama, anggota badan yang lebih rendah sedikit bengkok. Gerakkan salib dengan meletakkan tangan kiri anda pada kaki kanan anda dan sebaliknya. Pada masa yang sama, anggota atas perlu mengetatkan lutut ke kepala untuk membuat rintangan. Pada setiap kaki anda mahu menetapkan pose selama 10 saat. Anda boleh melakukan 5-10 pengulangan dengan selang 15 saat.
 4. Pesakit menganggap kedudukan terdedah. Lengan atas dan bawah merebak ke sisi. Ia perlu memaksimumkan lengan dan kaki. Lakukan selama 15 saat, melaksanakan 10 set.
 5. Berdua di sebelah kanan anda, angkat lengan atas dan kaki anda. Ulangi tindakan dari sebelah kiri. Ia dikehendaki membuat 5 pendekatan 15 kali.

Latihan Video untuk hernia intervertebral

Hyperextension dengan hernia. Had mungkin

Sekiranya seseorang yang sihat mampu menghasilkan prestasi hiperkrip klasik, di mana badan cenderung ke permukaan pada sudut 90 darjah, beban tersebut boleh dilarang untuk pesakit. Amplitud ini juga dilarang bagi mereka yang mempunyai postur yang lemah. Sekiranya belakang tidak menyakitkan, tetapi ada syak wasangka scoliosis, sebelum membuat satu set latihan fizikal di gym, anda harus berunding dengan doktor anda. Mungkin dia akan menyesuaikan kurikulum.

Untuk hernia tulang belakang, sekatan berikut dikenakan:

 • Tidak boleh diterima dengan mendalam.
 • Tidak mustahil untuk melakukan pesongan yang kuat semasa mengangkat.
 • Pergerakan pendulum tidak dikecualikan.
 • Jangan gunakan banyak berat badan.

Jumlah kecenderungan dikawal oleh doktor yang hadir. Selalunya ia tidak melebihi 60 darjah. Ia bergantung kepada tahap penyakit. Dengan pesongan yang kuat, beban dikeluarkan dari belakang, yang mengurangkan kesan senaman.

Gerakan pendulum dibuat ketika cuba melegakan ketegangan dari belakang, otot lain yang terlibat. Tetapi pelaksanaan sedemikian merangsang ubah bentuk tulang belakang, terutama pada pesakit dengan hernia. Menaikkan lengan hendaklah tegas dalam satah menegak. Sekiranya anda tidak mematuhi keperluan ini, pesakit akan memburukkan keadaannya.

Selalunya, hyperextension dilakukan dengan membebankan tambahan. Dumbbells di tangan atau lempeng dari barbell, ditekan ke dada, medbol, botol air - semua ini boleh digunakan untuk meningkatkan beban.

Peningkatan berat badan secara beransur-ansur adalah keperluan yang diperlukan untuk orang yang sihat. Pesakit dengan hernia perlu meningkatkan beban hanya atas cadangan doktor yang menghadiri.

Pembelajaran dan penguasaan hiperkripan berlaku di bawah pengawasan pakar di pusat atau jabatan terapi fizikal. Sekiranya terdapat peluang demikian, maka adalah wajar untuk melakukan kelas biasa untuk pesakit di bawah pengawasan seorang doktor. Cobaan untuk melakukan senaman itu tidak betul, dengan itu mengurangkan beban, atau melangkau senaman hadir walaupun pada pesakit. Tetapi untuk mencapai kesan kesihatan yang diingini, perlu mematuhi prinsip berikut: