Th7 th8

Kelopak mata

Hernia intervertebral dari tulang belakang toraks yang terletak di segmen Th7 Th8 ditunjukkan oleh sakit belakang, diperparah oleh penuaan fizikal, dalam postur paksa, batuk. Pada pelanggaran akar saraf yang berpunca dari segmen ini, rasa sakit antara saraf muncul, mempunyai ciri-ciri neuralgia antara saraf, paresthesia boleh berlaku di kawasan kulit yang tersembunyi oleh saraf yang diberikan (penurunan sensitiviti kesakitan, rasa "pembakaran"). Memandangkan serat saraf ini menginkuh organ-organ rongga perut, sindrom kesakitan boleh berlaku di bawah gambaran klinikal cholecystitis, pancreatitis, atau ulser gastrik dan duodenum. Penyebab utama hernia dalam segmen ini adalah osteochondrosis tulang belakang toraks, yang membawa kepada perkembangan gaya hidup yang tidak aktif. Untuk pencegahan dan rawatan hernia intervertebral, anda harus mengelakkan penangguhan berpanjangan dalam postur yang dipaksa, dan jika kerja itu "duduk" atau "berdiri," maka anda harus mengambil rehat secara teratur untuk latihan fizikal kecil. Ia juga perlu untuk melatih otot-otot belakang dan abdomen, yang memberikan "rangka kekuatan" kepada badan dan melegakan beban yang berlebihan pada tulang belakang. Kesan yang baik mempunyai yoga biasa, Pilates, berenang.

Berita berita Spinet.ru

 • 09.03 Bantuan pertama untuk patah tulang
 • 05.03 Apa yang tidak boleh dilakukan dengan osteochondrosis serviks
 • 02.03 Tempoh pemakaian gipsum pada patah pergelangan kaki dapat dikurangkan hingga 3 minggu
 • 27.02 Latihan semasa kehamilan
 • 24.02 Memori otot wujud ?!

Topik terbaru dalam forum:

Tulang belakang

 • SPINE
 • Vertebrae
 • Cakera Intervertebral
 • Segmen tulang belakang
 • Sendi Faceted
 • Kord tulang belakang
 • Otot Paravertebral
 • Segmen motor Vertebral
 • Kawasan serviks
 • Jabatan Thoracic
 • Tulang belakang lumbar

Osteochondrosis,
kesihatan tulang belakang © 2003-2019

Semua maklumat di laman web ini hanya untuk tujuan maklumat sahaja. Jangan gunakan maklumat ini untuk ubat sendiri. Kontraindikasi adalah mungkin. Pastikan untuk berunding dengan doktor anda.

Spine manusia: struktur, penomoran tulang belakang dan cakera intervertebral


Bahagian utama struktur paksi manusia ialah tulang belakang. Ia adalah struktur penting dalam badan yang bertindak sebagai kerangka kerja, berkat mana seseorang dapat melakukan pelbagai pergerakan - bengkok, berjalan, duduk, berdiri, berpaling. Fungsi kejutan menyerap tulang belakang membantu memainkan bentuk S-nya. Dan ia melindungi organ-organ dalaman daripada tekanan dan kerosakan yang berlebihan. Bagaimanakah tulang belakang manusia berfungsi, dan berapa penambahan cakera vertebra dan intervertebral yang diterima oleh pakar perubatan, kami akan menerangkan selanjutnya.

Komponen utama tulang belakang

Lajur tulang belakang adalah sistem yang kompleks. Ia terdiri daripada 32-34 vertebra dan 23 cakera intervertebral. Vertebra berturut-turut, bersambung dengan satu sama lain. Antara vertebra yang bersebelahan adalah pad kartilaginus yang mempunyai bentuk cakera, juga menghubungkan setiap sepasang vertebra bersebelahan. Gasket ini dipanggil cakera intervertebral atau intervertebral.

Di tengah-tengah setiap tulang belakang ada lubang. Memandangkan vertebra, bersambung antara satu sama lain, membentuk lajur vertebral, lubang-lubang, terletak satu di atas yang lain, mencipta jenis bebola bagi saraf tunjang, yang terdiri daripada serat dan sel saraf.

Bahagian bahagian tulang belakang

Lajur tulang belakang terdiri daripada lima bahagian. Bagaimana tulang belakang, seperti yang ditunjukkan dalam rajah tersebut.

Jabatan serviks (serviks)

Termasuk tujuh vertebra. Dengan bentuknya, ia menyerupai huruf "C" dengan lengkung ke depan yang melengkung, yang dipanggil lordosis serviks. Jenis lordosis ini adalah di kawasan lumbar.

Setiap vertebra mempunyai nama sendiri. Di rantau serviks, mereka dinamakan C1-C7 selepas huruf pertama nama Latin jabatan ini.

Terutama perlu diberi perhatian ialah vertebra C1 dan C2 - atlas dan epistropi (atau paksi), masing-masing. Ciri mereka dalam struktur berbeza dari vertebra lain. Atlant terdiri daripada dua busur yang disambungkan oleh tebal sisi tulang. Ia berputar di sekitar proses pergigian yang terletak di bahagian anterior epistropi. Terima kasih kepada ini, seseorang boleh membuat pelbagai gerakan kepala.

Jabatan Thoracic (thoracic)

Bahagian yang paling tidak aktif tulang belakang. Ia terdiri daripada 12 vertebra, yang diberikan nombor dari T1 hingga T12. Kadang-kadang mereka dilambangkan dengan huruf Th atau D.

Thoracic vertebra disusun dalam bentuk huruf C, cembung belakang. Kelengkungan fisiologi tulang belakang ini dipanggil "kyphosis".

Bahagian tulang belakang ini terlibat dalam pembentukan dinding dada posterior. Rusuk dilampirkan pada proses melintang vertebra toraks dengan bantuan sendi, dan di bahagian anterior mereka menyertai sternum, membentuk rangka yang tegar.

Tulang belakang lumbar

Ia mempunyai sedikit bengkok ke hadapan. Melakukan fungsi penghubung antara rantau thoracic dan sacrum. The vertebra bahagian ini adalah yang terbesar, kerana ia berada di bawah beban berat akibat tekanan yang dikenakan oleh badan atas.

Biasanya, kawasan lumbar terdiri daripada 5 vertebra. Vertebra ini dinamakan L1-L5.

  Tetapi ada dua jenis perkembangan lumbar yang tidak normal:

 • Fenomena apabila vertebra sacral pertama dipisahkan dari sacrum dan mengambil bentuk vertebra lumbar dipanggil lumbarisasi. Dalam kes ini, terdapat 6 vertebra di rantau lumbar.
 • Terdapat juga anomali seperti sacralization, apabila vertebra lumbar kelima dibandingkan dengan bentuk ke sakral pertama dan sebagian atau sepenuhnya menyatu dengan sacrum, manakala hanya empat vertebra tetap di rantau lumbar. Dalam keadaan sedemikian, pergerakan tulang belakang di rantau lumbar menderita, dan peningkatan beban ditempatkan pada tulang belakang, cakera intervertebral dan sendi, yang menyumbang kepada memakai laju mereka.
 • Sacral (sacrum)

  Menyokong bahagian atas tulang belakang. Ia terdiri daripada 5 vertebra yang bersatu S1-S5, mempunyai satu nama umum - sakrum. Sakrum tidak bergerak, badan vertebranya lebih jelas berbanding dengan yang lain, dan prosesnya kurang. Kuasa dan saiz vertebra berkurangan dari pertama ke lima.

  Bentuk pembahagian sakral adalah seperti segitiga. Terletak di pangkal tulang belakang, sakrum, seperti baji, menghubungkannya ke tulang pelvis.

  Coccyx (coccyx)

  Tumbuh tulang dari 4-5 vertebra (Co1-Co5). Satu ciri tulang belakang tulang belakang adalah bahawa mereka tidak mempunyai proses lateral. Dalam rangka wanita, tulang belakang dibezakan oleh beberapa pergerakan, yang memfasilitasi proses bersalin.

  Bentuk coccyx menyerupai piramid, pangkalan itu muncul. Malah, tailbone adalah sisa ekor yang hilang.

  Struktur tulang belakang manusia, penomboran cakera, vertebra, MPD

  Cakera Intervertebral

  Disk terdiri daripada cincin berserabut dan teras gelatin. Cakera intervertebral dipisahkan daripada tisu tulang badan vertebrata oleh rawan hyaline nipis. Bersama-sama dengan ligamen, cakera intervertebral mengikat tulang belakang bersama-sama. Bersama-sama, mereka membentuk 1/4 ketinggian keseluruhan ruang tulang belakang.

  Fungsi utamanya adalah penyokong dan kejutan menyerap. Apabila tulang belakang bergerak, cakera di bawah tekanan vertebra mengubah bentuknya, membolehkan vertebra selamat mendekatkan atau bergerak dari satu sama lain. Oleh itu cakera intervertebral menghilangkan gegaran dan gegaran, jatuh bukan sahaja pada tulang belakang, tetapi juga pada saraf tunjang dan otak.

   Nilai tinggi bergantung kepada lokasi cakera:

 • di rantau serviks mencapai 5-6 mm,
 • di dada - 3-5 mm,
 • dan di lumbar - 10 mm.
 • Seperti yang disebutkan pada mulanya, badan mempunyai 23 cakera intervertebral. Mereka menghubungkan setiap vertebra, kecuali untuk dua serviks pertama (atlanta dan epistrophy), vertebra yang bersatu pada sacral dan coccyx.

  Segmen motor vertikal

  Oleh kerana penyakit di tulang belakang boleh memberi kesan bukan sahaja pada struktur tulang - tulang belakang, tetapi juga cakera intervertebral, saluran, ligamen, akar saraf yang meluas dari saraf tunjang melalui bukaan intervertebral (foraminal), otot paravertebral, pakar dan pesakit mempunyai keperluan untuk menerangkan dengan jelas penyetempatan patologi struktur tulang belakang untuk memperkenalkan perkara seperti segmen motor vertebra (PDS).


  Segmen motor vertebral termasuk 2 vertebra bersebelahan dan 1 cakera intervertebral yang terletak di antara mereka.

   Lajur tulang belakang kami terdiri daripada 24 segmen motor vertebra:

  Bagaimana penomboran?

  Penomboran segmen motor vertebra dan, oleh itu, cakera intervertebral yang termasuk dalamnya, bermula pada titik tertinggi di rantau serviks dan berakhir di sempadan lumbar ke peralihan sakral.

  Penunjukan segmen motor vertebral terbentuk daripada nama vertebra bersebelahan yang membentuk segmen ini. Pertama, vertebra atas ditunjukkan, maka bilangan vertebra bawah ditulis dengan tanda hubung.

   Jadi sebagai contoh:

 • segmen motor vertebra, termasuk vertebra pertama dan kedua tulang belakang serviks, dirujuk sebagai C1-C2,
 • Segmen motor vertebra, termasuk vertebra thoracic ketiga dan keempat, dilambangkan sebagai T3-T4 (Th3-Th4 atau D3-D4)
 • Segmen motor vertebra terendah, termasuk lumbar kelima dan tulang belakang sakral pertama, dilambangkan sebagai L5-S1.
 • Jika doktor menunjukkan "hernia intervertebral L4-L5" ketika menggambarkan gambar yang diperoleh semasa kajian diagnostik tulang belakang lumbar menggunakan pencitraan resonans magnetik, perlu difahami bahawa hernia cakera ditemui di antara vertebra lumbar keempat dan kelima.

  Di mana th7 vertebra

  "Bokong balu" adalah koleksi lemak dalam unjuran leher rahim serviks ketujuh (C7). Nama penyakit berasal dari Abad Pertengahan...

  Tulang luar tulang belakang serviks diiringi bukan sahaja oleh kecacatan kosmetik. Dalam proses melintang vertebra leher adalah arteri vertebra, yang membekalkan darah ke struktur otak. Dengan pengumpulan lemak yang berlebihan di kawasan tulang belakang serviks, kapal itu dihancurkan dan bekalan darah ke otak terganggu.

  Nama penyakit ini berasal dari Zaman Pertengahan. Antara wanita yang selamat hingga tempoh menopaus, terdapat bulge leher khusus di bawah vertebra ketujuh. Sebagai peraturan, wanita-wanita ini tidak mempunyai suami, kerana lelaki jarang hidup berusia 50 tahun pada Zaman Pertengahan.

  Faktor yang membawa kepada pembentukan "bonggol balu"

  "Bokong balu" paling kerap terbentuk pada wanita akibat pemendapan sel lemak akibat pengumpulan hormon seks wanita (estrogen). Mereka memberi kesan kepada metabolisme dan meningkatkan sintesis dan pemendapan sel-sel lemak.

  Sekiranya seorang wanita aktif secara seksual, estrogen dibelanjakan untuk berfungsi dengan sistem pembiakan. Apabila menopaus berlaku, peningkatan estrogen diperhatikan dalam masa 1-2 tahun, dan kepekatan mereka menurun dengan ketara.

  Walau bagaimanapun, tahap testosteron dalam badan seorang wakil dari separuh manusia yang indah tetap tetap. Akibatnya, selepas 2-3 tahun selepas bermulanya menopaus, lemak mula disimpan di dalam jenis lelaki. Pertama sekali, ia boleh diperhatikan di belakang atas, leher dan anggota atas.

  Terdapat juga roller lemak pada lelaki berusia lebih 25 tahun, walaupun di kalangan wakil-wakil orang yang kuat yang tidak gemuk.

  Sebab-sebab lain yang membawa kepada pembentukan "bonggol balu"
  • Penyaman genetik. Jika salah seorang saudara mempunyai lemak badan di bawah vertebra serviks ketujuh, kebarangkalian berlakunya penyakit pada generasi akan datang adalah lebih tinggi.

  • Osteoporosis (kekurangan kalsium dalam tisu tulang). Penyakit ini disertai dengan pengaliran garam kalsium dari tisu tulang. Pada masa yang sama, sistem osteo-artikular keseluruhan menderita. Akibatnya adalah ubah bentuk tulang belakang serviks dan tulang toraks.

  • Osteochondrosis tulang belakang serviks dengan pemendapan garam. Patologi dimanifestasikan oleh masalah, merasakan sakit di kawasan tulang belakang serviks. Lama kelamaan, kecacatan tulang belakang bertambah buruk dan sel-sel lemak didepositkan di bawah C7.

  • Pemadatan otot rangka belakang atas (myogeles) adalah punca jarang berlaku. Ia memperlihatkan dirinya dengan melakukan senaman fizikal yang berlebihan, selalunya kepada orang-orang yang "hilang" di gyms.

  • Lama tinggal di komputer - penyebab pemendapan lemak di bawah C7 pada orang muda. Keadaan ini membawa kepada ketegangan dalam otot rangka, pecah radas artikular-ligamentous.

  Pencegahan
  Untuk mengelakkan pembentukan "bonggol balu", cadangan berikut harus diikuti:

  • Tidur di atas katil yang keras.

  • Ambil bantal tidak lebih lebar daripada saiz bahu dan tidak lebih tebal daripada 10 sentimeter.

  • Menghapuskan tilam dan selimut.

  • Beberapa kali setahun untuk menjalankan kursus urut leher.

  • Jangan berhenti gimnastik setiap hari.

  • Memantau pemakanan untuk mengurangkan saiz pembentukan tidak boleh melebihi kandungan kalori makanan disyorkan untuk berat badan anda.

  • Bergerak lebih banyak dan berjalan di udara segar.

  Sebelum anda membuat cadangan di atas, mula-mula berunding dengan doktor anda.

  Rawatan
  Rawatan bonggol balu dengan peranti perubatan untuk wanita selepas menopaus dilakukan dengan terapi penggantian. Ia membolehkan anda mengurangkan tahap estrogen sebaik sahaja selepas kitaran haid, serta menormalkan kepekatan testosteron dalam 2-3 tahun selepas pemberhentian ovulasi. Rawatan ditetapkan selepas kajian klinikal mengenai kandungan hormon seks.

  Diet dan senaman "anti-lemak" ditetapkan.

  Prosedur fisioterapeutik digunakan: ultrasound frekuensi tinggi atau arus berdenyut.

  Urus berkesan pada bahagian leher.

  Jika kaedah yang digunakan tidak menghasilkan hasil, operasi boleh dilakukan untuk membuang kelebihan lemak (liposuction).

  Berat kompleks senaman senaman
  • Berbaring di belakang anda, tarik nafas dan tegas kembali ke lantai. Pastikan kedudukan selama 15 saat, dan kemudian berehat. Ulangi latihan 2-3 kali;

  • Berbaring di perut anda, arahkan lengan ke hadapan dan luncurkan lengan anda ke sisi dengan sudut yang betul. Tanpa mengubah posisi, angkat lengan bawah lantai dan tumpukan pada meletakkan bilah bahu bersama-sama. Tahan selama 5 saat;

  • Sapukan lengan bawah anda dengan penekanan pada kaus kaki dan lengan bawah. Bawa bilah bahu bersama-sama dan turunkan dahi ke bawah. Bilangan pengulangan ialah 3-4.

  Tulang serviks ketujuh - di mana

  Vertebra ketujuh adalah sesuatu seperti peristiwa penting. Cuba cari, turun dari yang pertama, atau naik dari bahagian bawah tulang belakang. Dan dia begitu menonjol di bawah kulit bahawa penghitungan vertebra itu dikendalikan oleh doktor tidak kepadanya, tetapi dari beliau dalam kedua-dua arah. Bukan satu, dua, tiga, tetapi tujuh, lapan dan tujuh, enam. Ini vertebra ketujuh misteri tidak seperti itu. Dan jika tulang belakang secara menyeluruh patut diberi perhatian, maka pecahan ketujuhnya terutama. Tetapi untuk memahami ciri-cirinya, perlu mempertimbangkan struktur keseluruhan tulang belakang dan menyerlahkan tugas-tugas yang dilakukan oleh tulang leher vertebra.

  Apakah bentuk tulang belakang yang diperbuat daripada?

  Jawapannya jelas - dari vertebra. Tetapi apa maksudnya, dan di manakah letaknya? Dan mengapa betul-betul vertebra dengan urutan nombor tujuh mempunyai makna yang istimewa?

  Tidak ramai orang di dunia yang, setelah mencapai usia tua, tidak akan pernah mengadu rasa sakit di leher atau belakang. Hampir setiap orang mempunyai masalah tulang belakang dalam satu darjah atau yang lain. Tetapi ramai di antara mereka tidak dapat melihat dan hidup dengan mereka selama bertahun-tahun, dan ada yang mengakibatkan gangguan seluruh tubuh.

  Tulang belakang adalah struktur kompleks yang melakukan banyak fungsi.

  1. Perlindungan - fungsi pertama dan paling penting dari vertebra. Mereka menyembunyikan saraf melalui mana impuls saraf menyeberang ke otak. Sekiranya bukan untuk perlindungan ruang tulang belakang, sukar bagi sistem tubuh berfungsi serentak.

  Ciri-ciri serviks

  "Atas" lajur tulang belakang - serviks, nampaknya tertakluk kepada beban terendah. Dia tidak perlu "membawa" badan, hanya tengkorak dengan semua bahagian dalamnya. Tetapi perlu diperhatikan bahawa vertebra tulang belakang serviks adalah yang paling nipis, dan berat kepala manusia adalah kira-kira lapan kilogram.

  Ia penting! Leher bukan hanya "pemegang" kepala pada bahu, tetapi menghubungkan otak yang terletak di dalam tengkorak dengan korda tunjang. Juga di sini adalah otot yang memberikan mobiliti kepala, dan arteri yang membekalkan otak dengan oksigen.

  Secara umum, tanpa leher dan tulang belakang yang membentuk asasnya - tidak wujud. Dan yang ketujuh adalah yang terakhir, yang paling penting.

  Tujuh tulang belakang serviks

  Berikat satu sama lain berdasarkan prinsip sambungan mudah alih, tujuh vertebra yang membentuk segmen serviks tulang belakang melakukan tugas-tugas berikut.

  Jadual Nilai vertebra serviks.

  Nombor serpihan ini bertanggungjawab ke atas integriti dan fungsi saraf pendengaran dan optik. Juga di bawah "perlindungan" nya adalah kawasan temporal dan organ visual.

  Deformasi vertebra ini akan menyebabkan kegoncangan, fenomena seperti mendengkur, serta gangguan ucapan yang serius.

  Dalam "penyelenggaraan" beliau adalah saraf muka, serta gigi dan pipi, telinga.

  Dengan kecacatan atau perpindahannya, neuralgia, neuritis berkembang. Mungkin ada juga sakit di tekak, seperti sakit tekak, pada kulit - untuk membentuk jerawat.

  Bertanggungjawab untuk aktiviti mulut, bibir dan hidung. Juga di kawasan tanggungjawabnya adalah leher dan tiub Eustachian.

  Masalah dengan vertebra keempat akan menyebabkan gangguan pendengaran, peningkatan adenoid dan disfungsi tiroid.

  Vertebra ini mempunyai satu bahagian penting - tekak. Fungsi pita vokal bergantung pada lokasi yang betul.

  Pemindahan atau kecacatan menyebabkan tonsilitis, radang laryngitis dan penyakit lain yang kerap berlaku.

  Di bawah tanggungjawabnya - otot-otot leher dan lengan bawah.

  Jika vertebra keenam rosak, kekejangan otot berlaku, yang menyebabkan kesakitan yang berterusan di leher dan bahu bahu.

  Vertebra ketujuh adalah peralihan. Ia sebahagiannya merujuk kepada kawasan serviks, sebahagiannya ke kawasan dada. Di bawah kawalannya - prestasi bahagian atas kaki. Maksudnya, semua kerja tangan, semua pergerakan, dari kemahiran motor yang besar hingga halus, dari bahagian atas bahu hingga ke ujung jari, disebabkan oleh kehadiran vertebra ketujuh dan saraf yang melewatinya.

  Sekiranya vertebra ketujuh rosak, otot lengan, lengan, bahu akan menyakiti sepanjang masa dan cukup kuat, lengan akan melemah, semuanya akan "runtuh", dan orang itu akan cacat praktikal.

  Leher, dengan semua tujuh vertebra terletak di dalamnya, secara fungsional menjalankan dua tugas. Segmen dari vertebra yang pertama ke kelima bertanggungjawab untuk fungsi kepala dan semua organ yang berada di sana. Vintaj keenam dan ketujuh memberikan fungsi anggota atas.

  Anda juga boleh menemui jawapan kepada berapa banyak vertebra berada di leher manusia, untuk mengetahui tentang penyakit serviks dan cara mengekalkan kesihatan leher dalam artikel baru kami di portal kami.

  Vertebra ketujuh: ciri-ciri

  Terletak di bawah pangkal leher, dekat dengan pusat bilah bahu, vertebra ketujuh membentuk peralihan pengaruh bola dari leher ke rantau sternum. Pada kesempatan ini, alam semula jadi mengagungkannya dengan struktur dwi yang luar biasa. Bahagian atasnya adalah serupa dalam struktur ke vertebra serviks, dan bahagian bawah kelihatan seperti dada vertebra.

  Perbezaan ketujuh dari vertebra lain.

  1. Dilampirkan kepadanya proses mendatar dan tebal yang mendatar, yang merupakan tulang belakang yang tidak berbelah bahagi. Ia dirasai dalam keadaan normal, dipanggil speaker, ia mengira segmen lain tulang belakang (bukan dari atas atau bawah, tetapi naik turun dari ketujuh).
  2. Beliau mempunyai satu lagi perbezaan - lubang melintang. Di vertebra lain mereka besar, tetapi di sini mereka kecil. Ini kerana arteri vertebra melewati lubang-lubang ini di vertebra dari pertama ke keenam. Melalui lubang vertebra ketujuh terdapat urat melintang.
  3. Kelebihan yang lebih rendah, yang sudah termasuk di rantau sternum, dilambangkan oleh fossa tulang belakang lateral. Ini adalah persimpangan vertebra dengan kepala tulang rusuk pertama.
  4. Di dalamnya - satu-satunya - terdapat dua pasang akar saraf. Mereka secara langsung mengawal fungsi indeks dan jari tengah.

  Ada orang, dan ada banyak dari mereka, di mana vertebra ini bergabung dengan tulang rusuk yang disebut - sepasang patologis ukuran kecil. Maka sukar untuk dirasakan. Dan ini menunjukkan bahawa mampatan arteri subclavian atau kerosakan pada saraf bahu boleh berlaku, yang menyebabkan kebasakan tangan dan gangguan fungsi motor mereka, serta kesakitan dan kesemutan pada otot.

  Satu lagi sebab mengapa sukar untuk mengesan vertebra ketujuh adalah fouling. Dalam kes ini, ia membentuk layu, dan bahagian menonjolnya tidak dapat dikesan.

  By the way. Di sinilah garam paling sering didepositkan. Dan bagi mereka yang mengalami peningkatan fleksibiliti tunjang atau terlibat dalam amalan yogic dan yang serupa, vertebra ketujuh hampir terlicin dan menjadi tidak kelihatan.

  Apakah kelemahan vertebra serviks

  Orang yang menghadapi masalah tulang belakang dalam kehidupan mereka, kebanyakannya mengadu penyelewengan dalam kerja dua jabatannya - lumbar dan serviks. Dan jika semuanya lebih jelas atau tidak jelas dengan bahagian belakang yang lebih rendah (tekanan atmosfera, posisi tegak, beban), maka persoalan mengapa leher mengalami pembukaan.

  Ingat bahawa leher memegang kepala dalam kedudukan tegak. Oleh kerana itu, otot sentiasa dalam keadaan ketegangan.

  Di samping "memakai" tengkorak, leher mempunyai fungsi penting - memastikan mobilitinya. Ya, kepala manusia tidak berubah 180 derajat, seperti burung hantu, tetapi ia mesti mempunyai mobilitas tertentu supaya indra-indera yang terletak di atasnya menutup ruang sebanyak mungkin.

  Untuk berfungsi dengan betul, leher mesti dibekalkan dengan darah, melakukan impuls saraf dan aktif menukar bahan. Pada pelanggaran yang sedikit, patologi berkembang dan dirasakan hampir serta-merta.

  By the way. Salah faham umum bahawa garam didepositkan, terutama di leher, di rantau vertebra ketujuh. Ini tidak benar sepenuhnya - garam didistribusikan secara merata ke seluruh badan, dan tulang belakang ketujuh tidak mempunyai sebarang deposit garam tertentu. Ringkasnya, kerana struktur dan lokasi yang baik di persimpangan leher dan sternum, kesan pengumpulan garam berhampiran vertebra ketujuh adalah yang paling menyakitkan dan datang lebih cepat.

  Semua penyakit saraf

  Kenyataan ini mempunyai sebab, dengan penjelasan kecil - dari saraf kawasan serviks. Oleh kerana di sini, di dalam vertebra serviks, dua kumpulan utama saraf mengalir - otot dan kulit.

  Otot bertanggungjawab untuk pergerakan di rantau serviks, serta tulang dada, tali leher dan anggota atas.

  Kulit secara langsung berkaitan dengan fungsi auricle, bahagian ikat pinggang bahu dan permukaan kulit kepala.

  Dan apabila saraf terkena atau rosak berlaku, banyak penyakit bermula.

  Jika anda ingin belajar bagaimana untuk merawat dislokasi tulang belakang serviks, serta mempertimbangkan kaedah rawatan dan pemulihan alternatif, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

  Dan vertebra serviks, terutamanya sempadan, pada nombor tujuh, memang merupakan "pencapaian", melindungi kedua-dua saraf dan urat, dan membolehkan tangan manusia berfungsi dengan normal.

  Di mana th7 vertebra

  Anatomi tulang belakang, struktur vertebra

  Punggung manusia adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badannya. Keadaan belakang adalah ujian litmus kesejahteraan umum. Sekiranya ada sesuatu yang tidak kena dengan salah satu jabatannya, berlaku kerosakan organ dalaman yang sepadan. Oleh itu, setiap orang perlu tahu bagaimana struktur tulang belakang pada manusia kelihatan seperti rajah, dan memahami notasi.

  Tidak ada yang mengira betapa banyak vertebras yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, untuk mengetahui maklumat sedemikian adalah perlu. Untuk ini anda perlu mempelajari lebih lanjut tentang anatomi tulang belakang dan mengetahui bahawa:

  1. Bilangan vertebra pada manusia ialah 32-34. Perubatan menyatukan mereka ke dalam kumpulan yang dipanggil bahagian. Secara keseluruhan terdapat 5 dari mereka. Kadang-kadang bahagian lumbal dan sakral digabungkan ke dalam lumbosacral. Dalam kes ini, 4 kumpulan vertebra diperolehi.
  2. Struktur tulang belakang manusia difikirkan secara alamiah kepada butiran terkecil. Di antara semua vertebra ada lapisan menyerap dan menyambung - cakera intervertebral.
  3. Ligamen dan sendi facet bertanggungjawab terhadap integriti keseluruhan struktur belakang. Terima kasih kepada mereka, tulang belakang manusia mempunyai fungsi seperti keupayaan untuk membengkokkan dan melengkapkan ke arah yang berbeza, serta untuk berpaling ke kanan dan ke kiri di sekitar paksi.
  4. Biasanya, tulang belakang yang sihat mempunyai serviks lordosis dan lumbar (kelengkungan anterior) dan 1 korinosis thoracic (belakang belakang). Penyelewengan fisiologi ini melembutkan beban kejutan, membantu menyerap setiap langkah, melindungi otak dari gegaran semasa tindakan aktif (melompat, jerking, berlari). Cakera intervertebral membantu mereka dalam hal ini. Selekoh tulang belakang manusia berkaitan dengan fisiologinya.
  5. Untuk fleksibiliti belakang adalah sendi.
  6. Sepanjang tulang belakang adalah otot. Kesihatan belakang dan seluruh organisma bergantung kepada berapa banyak mereka dipam.

  Oleh itu, anatomi tulang belakang adalah badan vertebra, lapisan menyerap kejutan di antara mereka, sendi facet dan otot paravertebral.

  Berapa banyak vertebras serviks yang ada pada seseorang? Untuk menjawab soalan ini, anda perlu memeriksa dengan teliti ruang tulang belakang.

  Kawasan serviks termasuk 7 vertebra. Penamaan Latin mereka ialah C, indeks berangka adalah dari I hingga VII. Vertebra serviks pertama, serta vertebra kedua dan ketujuh, berbeza dari yang lain dalam struktur mereka, dan dua daripadanya juga mempunyai nama khas. Ini adalah atlas (CI) dan paksi (CII). Baki tulang belakang serviks adalah pembentukan tulang kecil di mana lubang-lubang semestinya ada:

  • untuk kord rahim;
  • akar saraf;
  • saluran darah;
  • melintang.

  Item terakhir adalah ciri unik vertebra serviks.

  Tulang serviks berada di bagian atas dan hanya bergerak kepala dan lehernya sendiri. Dia adalah yang paling rapuh, yang ditentukan oleh lokasinya, tetapi ini tidak menghalangnya daripada menjadi sama penting dengan bahagian lain tulang belakang.

  Saya telah merawat belakang dan tulang belakang selama bertahun-tahun. Saya boleh mengatakan dengan yakin bahawa hampir mana-mana penyakit belakang boleh selalu dirawat, walaupun dalam usia paling lama.

  Pusat kami adalah yang pertama di Rusia untuk menerima rawatan bersertifikat untuk rawatan terbaru untuk sakit belakang dan sendi. Saya mengaku kepada anda apabila saya mendengar tentang dia buat kali pertama - saya hanya ketawa, kerana saya tidak percaya dengan keberkesanannya. Tetapi saya kagum ketika kami menyelesaikan ujian - 4 567 orang telah sembuh sepenuhnya daripada penyakit mereka, ini lebih daripada 94% daripada semua subjek. 5.6% merasakan peningkatan ketara, dan hanya 0.4% tidak menyedari penambahbaikan.

  Ubat ini membolehkan dalam masa yang sesingkat mungkin, dari 4 hari, untuk melupakan kesakitan di bahagian belakang dan sendi, dan dalam masa beberapa bulan untuk menyembuhkan kes yang sangat rumit. Selain itu, dalam rangka program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerimanya secara PERCUMA.

  Atlant (CI)

  Tulang serviks bermula dengan vertebra ini. Dalam sesetengah orang, dia tercedera sejak lahir. Putaran manual bayi dalam kanal lahir menyumbang kepada ini.

  Struktur Atlanta adalah unik - tengkorak "duduk" secara langsung di atasnya. Sambungan tulang oksipital dan vertebra adalah mudah alih, hampir tidak ada badan. Ia berkaitan langsung dengan perkembangan pranatal dan fungsi yang dilakukannya:

  1. Dalam perkembangan intrauterine, atlas bergabung dengan paksi, yang mana ia mendapat "gigi" khusus.
  2. Pembukaan tulang belakang adalah besar, sementara tulang belakang serviks yang lain tidak mempunyai ini.
  3. Tubuh Atlanta adalah ringkas. Ini adalah dua arka - anterior dan posterior yang pendek dengan proses spinous, serta dua tebal sisi.
  4. Di kedua-dua belah gerbang posterior terdapat alur untuk arteri vertebra.
  5. Permukaan rawan terletak di bahagian atas dan bawah pada tebal sisi. Yang atas mempunyai bentuk bujur dan dihubungkan dengan condyles tulang okiput - ini adalah sendi atlantozacolar. Permukaan artikul yang lebih rendah adalah bulat, disambungkan kepada sendi artikular paksi - ini adalah sendi atlantoaksial berpasangan.

  Axis (CII)

  Pusingan serviks kedua mempunyai nama lain - epistropi. Berbeza dengan "gigi", iaitu "memakai" atlas. Disebabkan bentuk tertentu Atlanta dan Axis, tulang belakang serviks mempunyai mobiliti yang lebih besar, dan kepala berputar 180 darjah.

  "Gigi" di atas mempunyai dua lapisan kartilaginus (permukaan artikular). Sambungan anterior dengan fossa gigi di belakang atlas (ternyata sendi atlantoaxial tengah), belakang - dengan ligamen melintang. Bahagian-bahagian sisi badan juga bersifat artikular. Mereka disambungkan ke permukaan yang serupa di Atlanta. Akibatnya, sambungan sendi atlanto-paksi lateral dibentuk. Dari bahagian bawah paksi, ada juga permukaan kartilaginus yang dimaksudkan untuk sambungan dengan vertebra ketiga.

  Berhati-hati!

  Sebelum saya membaca, saya ingin memberi amaran kepada anda. Kebanyakan dana "merawat" belakang, yang mengiklankan di TV dan menjual di farmasi - ini adalah perceraian yang kukuh. Pada mulanya ia mungkin kelihatan bahawa krim dan salap membantu, tetapi sebenarnya mereka hanya membuang gejala penyakit.

  Secara ringkasnya, anda membeli anestetik biasa, dan penyakit itu terus berkembang menjadi tahap yang lebih sukar.

  Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

  • Kesukaran berjalan;
  • Osteomyelitis - keradangan tulang;
  • Seps - keracunan darah;
  • Pelanggaran organ pelvis;
  • Dalam kes-kes yang teruk, lumpuh tangan dan kaki.

  Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.

  Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan majoriti rawatan hernia. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sakit belakang adalah ARTIDEX.

  Ubat ini tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di TV dan di Internet, dan menurut program persekutuan, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima pembungkusan ARTIDEX secara PERCUMA!

  Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai ARTIDEX sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.

  Penomoran Latin CVII. Jika anda tahu berapa banyak vertebra serviks yang ada, mudah untuk mencari ketujuh. Ciri tersendiri adalah unjuran yang kelihatan kepada mata kasar di kawasan di mana leher berakhir dan melewati bahu. Ini adalah proses spinous. Ia tidak bifurcated, seperti dalam vertebra lain, tebal, melintang dilupuskan, baik terasa. Ia diambil sebagai titik rujukan apabila anda perlu menentukan lokasi tulang belakang.

  Sebagai tambahan kepada proses spinus yang menonjol, vertebra ketujuh dibezakan oleh bahagian-bahagian lateral yang maju. Pada masa yang sama, lubang melintang agak kecil.

  Satu lagi ciri adalah dua pasang akar saraf, yang bertanggungjawab untuk operasi indeks dan jari tengah di tangan.

  Mengetahui berapa banyak vertebra di rantau serviks, dan bagaimana rupa mereka, mudah menentukan siapa mereka ada pelanggaran, dan segera berjumpa doktor.

  Pembaca kami menulis

  Hello! Nama saya
  Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebaikan saya kepada anda dan laman web anda.

  Akhirnya, saya dapat menyingkirkan kesakitan sendi. Saya menyimpan imej yang aktif
  hidup, hidup dan nikmati setiap saat!

  Dari umur 45 tahun, sendi, lutut, jari, dan terutama bahagian belakang mula menyakiti. Apabila saya berusia 58 tahun, saya tidak boleh berjalan, dan sakit yang dahsyat ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya diseksa, semuanya sangat buruk.

  Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya sembuh sepenuhnya sakit belakang dan sendi. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, dengan suami saya kita menjalani gaya hidup yang aktif, kita banyak bepergian. Semua orang terkejut bagaimana saya berjaya melakukan segala-galanya, di mana kekuatan dan tenaga yang begitu banyak, mereka tidak akan percaya bahawa saya berumur 62 tahun.

  Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan bertenaga tanpa kesakitan di belakang dan sendi, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

  Berapa banyak vertebra berada dalam tulang belakang torak manusia? Tidak ramai yang berminat dalam soalan ini. Segala-galanya berkaitan dengan fakta bahawa beberapa perkara yang tidak menyenangkan jarang berlaku di rantau toraks. Ia lebih stabil daripada pinggang dan leher, lebih kuat kerana gandingan kuat dengan tulang rusuk, ia mempunyai kelonggaran yang paling sedikit.

  12 vertebra bersaiz sederhana merupakan tulang belakang toraks. Menanda dan menomborkan TI - TXII. Thoracic vertebrae lebih besar daripada serviks, tetapi lebih kecil daripada lumbar, mempunyai struktur yang sama dan sangat jarang "jatuh" dari tempat duduknya. Walau bagaimanapun, penghancuran saraf boleh berlaku di sini (neuralgia intercostal).

  Thoracic vertebrae adalah asas dada - tulang rusuk dilekatkan pada badan mereka dan proses melintang. Cakera intervertebral di sini sedikit lebih kecil (nipis), kapasiti susut nilai mereka lebih lemah. Walau bagaimanapun, bingkai kuat yang membentuk tulang rusuk tidak menimbulkan ancaman ketidakstabilan ke bahagian tulang belakang ini.

  Vertebra thoracic mempunyai bentuk klasik dengan 7 proses - 1 spinous mendatar dan 3 berpasangan (kaki, artikular, melintang). Panjang proses spinous cukup besar, yang juga membatasi fleksibiliti bahagian belakang ini.

  Mengetahui berapa banyak vertebra berada di tulang belakang torak seseorang dan di mana masing-masing terletak, seseorang dapat dengan mudah menentukan di mana pelanggaran itu berlaku. Walau bagaimanapun, anda masih perlu pergi ke doktor. Letakkan vertebra thoracic sendiri tidak akan berfungsi.

  5 vertebra besar membentuk tulang belakang lumbar. Menanda dan menomborkan LI - LV. Perbezaan mereka dari vertebra thoracik adalah agak ketara. Tulang lumbar mempunyai ciri-ciri berikut:

  • Lebar melebihi ketinggian.
  • Arka itu kembali dan lancar memasuki proses spinous.
  • Pada arka adalah proses yang dipasangkan - atas dan bawah, asas yang melintang dan rusuk rudder.
  • Pembukaan untuk saraf tunjang, bermula dengan LII, secara beransur-ansur mengecil ke arah sakrum.

  Sacrum dan tailbone

  Bahagian tulang belakang ini hampir tidak bergerak, pelanggaran di dalamnya sangat jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penomboran vertebra spliced ​​masih ada. Sakral ditunjukkan oleh SI - SV (5 vertebra), yang bersifat coccygeal tidak bernombor dan ditandai. Anda sering dapat mencari (bersama dengan konsep lumbosakral) penunjukan segmen pelvis, yang termasuk sakrum dan tailbone.

  Struktur vertebra

  Untuk hampir semua, ia adalah kira-kira sama, perbezaan hanya dalam saiz. Tidak semua orang tahu berapa banyak vertebra yang ada pada seseorang. Walau bagaimanapun, maklumat ini berguna jika kolum tulang belakang telah gagal, serta menerangkan masalahnya kepada doktor melalui telefon dan membantu pesakit sebelum ketibaan pakar.

  Bilangan vertebra di tulang belakang manusia, biasanya tidak melebihi 34 dan tidak kurang daripada 32, yang mana:

  Cerita pembaca kami

  Sembuh sakit belakang di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa sakit belakang. Oh, bagaimana saya pernah menderita, itu sakit yang dahsyat, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan minggu ke-7 telah berlalu, saya tidak mengganggu belakang saya, saya pergi ke rumah negara saya sehari, dan saya pergi 3 km dari bas, jadi secara umumnya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Sesiapa yang mempunyai sakit belakang adalah mesti dibaca!

  Baca artikel penuh >>>

  • 7 jatuh ke leher.
  • 12 di dada.
  • 5 di belakang bawah.
  • 5 di sakrum.
  • 3-4 pada tailbone (kadang-kadang nombor ini boleh naik hingga 5).

  Tengkorak Sacral terhubung tanpa bergerak. Tepat struktur yang sama pada coccyx. Lajur tulang belakang mempunyai total 24 vertebra bergerak. Antara mereka ialah 23 cakera intervertebral.

  Ternyata hanya terdapat 5 bahagian tulang belakang dalam kumpulan vertebra:

  Loin dan sacrum sering digabungkan. Ternyata lumbosacral, dan jumlah unit pemboran tulang belakang dikurangi oleh 1. Akibatnya, jawapan kepada pertanyaan "berapa banyak jabatan dalam tulang belakang manusia" sederhana - tidak kurang dari 4 dan tidak lebih dari 5, semuanya tergantung pada apa yang dipatuhi oleh kelompok dokter.

  Ciri-ciri struktur

  Tubuh setiap tulang belakang tidak lain hanyalah tulang spongy. Ia benar-benar ditembusi oleh liang-liang, membentuk saluran menegak dari pelbagai saiz. Struktur vertebra pada manusia adalah unik. Di atas lapisan spongy merangkumi satu lagi, tulang, yang dicirikan oleh kekuatan tinggi. Selain kalsium, ia mengandungi magnesium, fluorin dan mangan.

  Sumsum tulang sepenuhnya mengisi liang-liang bahan spongy. Melalui terusan tulang belakang pusat melepasi kord rahim. Adalah penting bahawa tiada apa-apa dan tidak pernah menyebabkan mampatannya, jika tidak, seseorang menghadapi lumpuh separa atau total.

  Sebagai tambahan kepada terusan vertebral, tubuh vertebra membentuk beberapa ligamen - kuning dan belakang membujur. Yang pertama menghubungkan lengkungan bersebelahan, dan yang kedua berjalan di sepanjang seluruh tulang belakang sepanjang permukaan belakang badan-badan vertebra, menyatukan mereka menjadi satu tunggal yang dipanggil tulang belakang.

  1. Badan.
  2. Kaki di kedua-dua belah pihak.
  3. Sepasang proses melintang.
  4. Dua pasang proses artikular - atas dan bawah.
  5. Proses spinous.
  6. Shackle Vertebral (menghubungkan proses spinous dan artikular).

  Struktur vertebra manusia membolehkannya dengan mudah bergerak ke atas 2 kaki. Benar, kebanyakan penyakit belakang yang diperolehi oleh orang dewasa adalah hasil dari berjalan lurus. Adalah diketahui bahawa haiwan tidak mempunyai masalah dengan tulang belakang.

  Zon pengaruh

  Apakah setiap vertebra di tulang belakang manusia yang bertanggungjawab? Dalam setiap mereka ada lubang untuk saraf. Sekiranya kedua-duanya adalah disebabkan oleh sebab tertentu, kesakitan berlaku, kemudian keradangan. Jika keadaan tidak diperbetulkan, organ-organ yang mana saraf yang diapit oleh vertebra mula berfungsi dengan tidak betul. Selalunya, seluruh bahagian tulang belakang manusia berisiko kerana pelanggaran beberapa akar saraf. Oleh itu, adalah perlu untuk mengetahui vertebra mana yang bertanggungjawab untuk apa.

  Adalah penting untuk diingat bahawa tulang belakang adalah pembentukan tulang dengan lapisan cartilaginous. Ia tidak boleh secara langsung menjejaskan penampilan organ dalaman.

  Masalahnya muncul apabila akar saraf terperangkap di antara vertebra. Mereka mengamati organ-organ dalaman, memberikan dorongan tambahan untuk melancarkan proses patologi, menimbulkan sindrom yang menyakitkan dan / atau menjengkelkan.

  Kepala, muka, leher dan bahkan siku - bahagian-bahagian tubuh ini berada di bawah bidang hukum tulang belakang serviks. Seringkali, apabila seseorang gugup dicekik, tekanan (hipertensi) meningkat pada seseorang, dan ingatan dan perhatian (gangguan peredaran serebrum) melemahkan. Jika anda melihat secara khusus pada vertebra, anda akan mendapat senarai yang mengagumkan:

  • Atlanta. Jika masalah timbul dengannya, seseorang mendapat: sakit kepala, kehilangan ingatan, tekanan darah tinggi, ketakutan.
  • Axis. Sekiranya vertebra ini bertukar sedikit, visi dan pendengaran mungkin merosot.
  • C iii. Menyebabkan neuralgia, sakit kepala.
  • C IV. Dislokasinya boleh menjejaskan pendengaran.
  • C V. Sekiranya terdapat kecederaan di kawasan vertebra ini, terdapat kebarangkalian yang tinggi dalam spasme.
  • C VI. Apabila ia terlantar, kesakitan yang berterusan berlaku pada otot leher dan sendi bahu.
  • C VII. Apabila ia dipindahkan, siku boleh menyakiti.

  Mengatur kerja semua organ dan sistem yang terletak di antara leher dan pangkal paha. Ini termasuk jantung, paru-paru, saluran gastrousus, buah pinggang, pundi kencing, organ kelamin, anggota badan atas, dan sistem peredaran darah dan limfa. Di sini senarai penyakit adalah lebih menarik. Antara yang paling biasa:

  • Vertebra pertama bertanggungjawab untuk keadaan organ pernafasan - bronkus dan paru-paru. Apabila ia dipindahkan ke dalam seseorang, otot dan sendi anggota atas mungkin sakit.
  • Vertebra kesebelas. Sekiranya terdapat sebarang masalah dengannya, ia segera mencerminkan keadaan manusia. Pelanggaran saraf pada tahap vertebra ini menyumbang kepada terjadinya rasa sakit pada penyakit buah pinggang.

  Ia terdiri daripada 5 vertebra terbesar, yang mengalami beban besar setiap hari. Untuk struktur tulang belakang, ini adalah yang paling optimum. Walau bagaimanapun, di bahagian belakang belakang saraf sering dilanggar, yang membawa kepada radiculitis. Di samping itu, lajur tulang belakang dalam seksyen ini sering mengalami ketidakstabilan (prolaps vertebral), yang membawa kepada pelbagai gangguan yang berterusan dan sering teruk dalam fungsi organ dalaman.

  Sacrum dan tailbone

  Anjakan kompleks vertebra yang membuatnya jarang berlaku. Walau bagaimanapun, dalam kes kecederaan seseorang, gangguan seksual, organ pelvik, trombosis arteri ileal, lumpuh anggota badan yang rendah boleh dijangka.

  Cakera Intervertebral

  Berapa banyak vertebra mudah alih di tulang belakang seseorang, begitu banyak dia dan interelter cartilaginous di antara mereka. Lebih tepat lagi, 1 kurang - 23. Setiap cakera tulang belakang manusia mempunyai struktur dan penomboran individu yang sama.

  Di tengah-tengah lapisan intervertebral ialah nukleus pulpa. Ia mempunyai struktur separuh cecair dan dikelilingi oleh cincin berserabut. Yang seterusnya, pada gilirannya, terdiri daripada 12 lapisan elastik, menghasilkan tekanan yang diperlukan dalam teras dan memberikan bantalan semasa pergerakan.

  Bahagian belakang cincin berserabut sedikit lebih nipis dan lebih elastik. Ini menjadikan lekukan tulang belakang fleksibel apabila bersandar ke hadapan. Walau bagaimanapun, ciri ini mewujudkan prasyarat untuk pecah membran daripada anulus dan berlakunya hernia intervertebral. Penomboran cakera bertepatan dengan vertebra.

  Struktur tulang belakang manusia tidak perlu diketahui secara terperinci. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk semua orang mengetahui di mana terletak vertebra atau lumbar vertebra atau apa yang keunikan vertebra serviks. Ini memungkinkan untuk mengemudi spesifik pelbagai penyakit, menganalisis keadaan dan, jika perlu, membantu doktor dalam menentukan diagnosis yang betul dengan menyatakan gejala.

  Tulang belakang manusia, anatomi dan patologi

  Kerangka manusia terdiri daripada banyak tulang, ia menanggung beban semua struktur anatomi. Dan struktur yang paling penting dari rangka adalah tulang belakang. Anatomi tulang menentukan struktur tulang belakang.

  Tulang dari tulang belakang semasa interaksi antara satu sama lain membolehkan perlindungan maksimum di dada, dan pergerakan di tulang belakang serviks dan lumbar.

  Struktur tulang belakang manusia

  Ciri-ciri struktur tulang memungkinkan untuk membahagikan mereka kepada kelas-kelas yang khusus. Sebagai contoh, menurut bentuk luar, satu kelas tulang panjang, pendek, rata dan campuran dibezakan. Dan juga membezakan kelas tulang tiub, spons dan campuran. Spine manusia terbentuk oleh tulang (vertebra), yang terletak di atas yang lain dan membentuk sejenis tiang (ruang tulang belakang). Mereka disambungkan menggunakan ligamen (pelbagai panjang), cakera intervertebral, sendi cartilaginous dan sendi kecil. Mengikut beberapa maklumat, lajur vertebral terbentuk dari 123 elemen artikular, 366 ligamen dan 28 formasi cartilaginous.

  Berapa banyak vertebra di tulang belakang? Struktur anatomi ini terdiri daripada 32-34 tulang, di mana terdapat 7 serviks, 12 thoracic, 5 lumbar, 5 sacral, dan 3 hingga 5 tulang belakang tulang belakang. Oleh itu, mereka dibezakan oleh bahagian tulang belakang yang berikut:

  • Serviks atau serviks (C1 - C7).
  • Thoracicae atau thoracic (Th1 - Th12).
  • Lumbal atau lumbar (L1 - L5).
  • Sacrum atau Sacrum (S1 - S5).
  • Coccygis atau bahagian coccyx (Co1 - Co5).

  Kenapa saya perlu membahagi tulang belakang ke bahagian? Skim ini membolehkan anda untuk menyetempatkan dan menggambarkan patologi secara tepat, setiap jabatan mempunyai ciri-ciri anatomi tersendiri, dan bagi setiap mereka rawatan mungkin berbeza.

  Struktur Vertebra

  Tubuh adalah struktur utama dari setiap vertebra, ia diarahkan ke hadapan (ke dalam rongga dada) dan memegang sendiri keseluruhan pukal. Badan mereka terdiri daripada bahan padat, yang menyerupai span, dan tambahan ditutup dengan plat padat nipis di tepi. Lokasi simetri dan betul rasuk sponge membolehkan untuk meningkatkan kestabilan dan kekuatan mereka. Selain itu, struktur intervertebral (cakera, simfisis, sendi dan ligamen) memberikan kestabilan dan ketumpatan tambahan, yang membolehkan ia menggabungkan kekuatan dan mobiliti yang mencukupi.

  Di belakang badan adalah gerbang vertebra, mereka disambungkan ke badan dengan bantuan dua kaki, terima kasih kepada mereka, foramen tulang belakang terbentuk, dan apabila lubang-lubang ini diletakkan, terusan tali tulang belakang terbentuk. Di belakang mereka adalah proses spinous (ia boleh dirasakan di belakang), apabila vertebra membentuk tiang, proses ini melakukan fungsi perlindungan dan mencegah lanjutan tulang belakang yang kuat.

  Semakin kecil proses spinous, semakin mudah alih kawasan tersebut.

  Bahagian tulang belakang manusia

  The vertebra di setiap jabatan tidak kelihatan sama, perbezaannya terletak pada hakikat bahawa mereka mempunyai struktur anatomi yang berbeza. Struktur anatomi mereka menentukan fungsi mereka. Ciri-ciri struktur vertebra di pelbagai jabatan:

  1. Tulang tulang belakang serviks jauh lebih kecil daripada yang lain (ciri-ciri anatomi rangka), badan tidak disebut atau tidak, dan proses spinous jauh lebih kecil daripada yang lain (kecuali yang keenam). Anatomi ini membolehkan anda melakukan sejumlah besar pergerakan kepala dan memutarkannya dalam pesawat yang berlainan. Penomoran vertebra bermula dengan jabatan ini, dengan vertebra serviks pertama (Atlanta).
  2. Kawasan toraks mengandungi vertebra, yang dibezakan oleh fakta bahawa mereka mempunyai lubang di permukaan mereka untuk menyambung dengan tulang rusuk. Mereka mempunyai proses spinous terbesar dan ke bawah, dengan itu menghadkan lanjutan dan fleksi (perlindungan organ rongga dada).
  3. Ruas lumbar mempunyai tulang belakang dengan badan yang sangat jelas, disebabkan oleh hakikat bahawa bahagian belakang ini mempunyai beban utama. Foramen Vertebral bentuk segitiga dengan sudut bulat. Proses spinous adalah pendek dan mereka tidak diarahkan ke bawah, tetapi ke belakang, yang membolehkan pergerakan yang besar.
  4. Sakrum terdiri daripada lima tulang belakang sakral dan mengambil alih seluruh jisim badan (yang mana mereka tumbuh bersama), lulus ke tulang pelvis. Ia mempunyai bentuk segi tiga, ujung tajam yang menghadap ke bawah. Anatomi tulang ditentukan oleh struktur tulang belakang.
  5. Tailbone adalah analogi ekor pada haiwan. Ia terdiri daripada 3-5 tulang belakang tulang belakang asas.

  Mengapa kolum tulang belakang tidak lurus? Biasanya, tulang belakang manusia tidak kelihatan seperti batang lurus, tetapi ia mempunyai beberapa lengkung fisiologi. Bendungan atau benjolan kolum tulang belakang yang menghadap ke anterior dipanggil lordosis, dan mereka yang posterior adalah kyphosis. Sesetengah individu akhirnya boleh mengembangkan patologi patologi ke kiri atau kanan, mereka dipanggil skoliosis.

  Di dalam tulang belakang, lordosis serviks memasuki kyphosis toraks, yang kemudiannya masuk ke lordosis lumbar, dan ia, seterusnya, memasuki kyphosis sacrococcygeal. Selekoh wanita dan lelaki sedikit berbeza. Sebagai contoh, kyphosis toraks dan lintah lordosis pada wanita lebih ketara.

  Selekoh ini juga membawa fungsi tertentu, iaitu, mereka melemahkan getaran yang berlaku ketika berjalan, berlari atau jatuh, yang membolehkan otak menjadi utuh (ciri-ciri pelindung kerangka). Struktur tulang belakang ini memberikan kami mobiliti dan perlindungan maksimum, sebagai contoh, rantau thoracik paling dilindungi (ia mengandungi organ yang paling lemah), dan tulang belakang lumbar lebih mudah bergerak.

  Struktur segmental kord rahim

  Untuk kemudahan diagnosis dalam neurologi, sistem pembahagian ke segmen digunakan. Bahagian ini disebabkan oleh struktur anatomi saraf tunjang, iaitu lokasi gentian saraf. Isyarat saraf dari organ ke otak dan belakang berlaku di sepanjang gentian ini.

  Saiz saraf tunjang tidak sesuai dengan saiz ruang tulang belakang (lajur yang lebih besar), yang menyebabkan percanggahan antara nombor siri vertebra dan segmen. Di peringkat leher, penomboran segmen dan vertebra masih diperhatikan, dan sudah dari segmen thoracic, bahagian bawah pangkal rahim dan bahagian bawah toraks terletak satu vertebra lebih tinggi daripada badan vertebra yang sama. Bermula dari Th7 - Th8 (pertengahan dada), terdapat pergeseran oleh dua vertebra, dan pada tahap Th11 - Th12 sudah tiga. Rantau lumbal mengandungi segmen-segmen yang berada pada tahap badan vertebra tenis dan kesebelas daerah torasik. Segmen-segmen Sacral dan coccygeal - kedua-dua bahagian dada dan lumbar vertebra pertama.

  Kekhususan penyakit neurologi bergantung kepada di mana kekalahan satu atau segmen lain berlaku.

  Fungsi tulang belakang

  Sangat sukar untuk menaksir fungsi tulang belakang. Ia menyediakan ciri-ciri berikut:

  • Fungsi yang paling penting adalah rujukan. Disebabkan harta ini, seseorang dapat mengekalkan postur, yang membolehkan anda berjalan lurus ke atas dua kaki. Ia juga membolehkan kita melakukan aktiviti fizikal (ketinggian objek) dan tidak kehilangan keseimbangan. Fungsi ini mungkin disebabkan oleh ciri-ciri struktur kerangka itu secara keseluruhannya.
  • Selain itu, lajur tulang belakang adalah paksi fleksibel badan, yang membolehkan kita mengawal pusat graviti dan tidak jatuh.
  • Ia adalah salah satu dinding badan (dada, perut dan rongga pelvis).
  • Ia melakukan fungsi penyimpanan kord rahim.

  Penyakit

  Penyakit dan kecederaan tulang belakang adalah agak biasa dan luas, dengan kerosakannya akan dicirikan oleh gejala yang jelas dan pembentangan klinikal. Selalunya, penyakit tulang belakang dengan ketara mengurangkan kualiti hidup, boleh mengakibatkan kecacatan pelbagai peringkat, atau kematian. Penyakit biasa termasuk:

  1. Scoliosis bahagian berlainan tulang belakang. Seperti yang disebutkan sebelumnya, scoliosis adalah penyelewengan paksi vertebral dari pusat ke kiri atau kanan. Selalunya, penyakit ini berkembang semasa tempoh pertumbuhan yang intensif, tetapi ia juga boleh berlaku pada orang dewasa, terutama pada orang-orang yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif. Spine lumbar adalah paling mudah ditukar, kerana jabatan ini mempunyai beban besar.
  2. Spondylosis adalah penyakit di mana pertumbuhan (osteophytes) terbentuk di dalam tubuh manusia di sepanjang tepi badan vertebra; pertumbuhan ini, ketika berinteraksi antara satu sama lain, mengurangkan diameter tulang belakang, yang meningkatkan tekanan pada akar umbi tulang belakang. Ini akan mewujudkan kesakitan malam ciri (paling kerap di rantau serviks), pesakit untuk masa yang lama mencari kedudukan yang selesa dan tidak menyakitkan semasa tidur, kekakuan pagi dan kesakitan. Penyakit ini berkembang akibat perubahan degeneratif-dystrophik yang berlaku akibat gangguan metabolik (garam berlebihan dan mineral dalam tulang).
  3. Hernia intervertebral. Patologi, yang berkembang akibat proses metabolik yang terganggu dalam cakera intervertebral, yang menyebabkan "kehilangan" sebahagiannya. Ini menyumbang kepada hakikat bahawa cakera tidak lagi dapat melaksanakan fungsinya (menyerap kejutan), di samping itu, bahagian cakera yang dikeluarkan (hernia) mula memberi tekanan kepada akar saraf tunjang, sehingga menyebabkan gejala neurologi dan kesakitan di jabatan ini.
  4. Osteochondrosis adalah penyakit yang paling kerap dan meluas yang berlaku bukan sahaja pada orang yang berkaitan dengan usia, tetapi juga di kalangan orang muda. Ia berlaku disebabkan oleh perubahan dystrophik dalam cakera intervertebral dan pemampatan akar seterusnya, yang menyebabkan kesakitan di jabatan tertentu. Pembedahan serviks, toraks, lumbar, sacral dan osteochondrosis dibezakan.
  5. Radiculitis Penyakit ini berlaku jika anda tidak merawat osteochondrosis. Yang paling sering terjejas ialah kawasan yang paling mudah terdedah kepada stres (vertebra lumbar dan sakral). Penyakit ini dicirikan oleh kesakitan akut, yang boleh digabungkan dengan kelumpuhan dan kehilangan sensasi di kaki.
  6. Osteoporosis adalah penyakit yang berkembang dengan penipisan struktur tulang, meningkatkan risiko dan bilangan fraktur. Selalunya berlaku dengan penuaan badan, dengan umur, keseimbangan magnesium dan kalsium terganggu, yang menyebabkan pembentukan osteoporosis.
  7. Kecederaan dan fraktur kawasan belakang. Apa-apa perubahan dalam struktur anatomi akan menjejaskan badan secara keseluruhan, apatah lagi kecederaan. Tapak fraktur paling kerap adalah rantau lumbar, kerana ia kurang dilindungi dari lanjutan yang berlebihan dan paling mudah alih. Sebarang pencampuran tulang belakang atau cakera boleh membawa kepada akibat yang serius.

  Di sini disenaraikan sebahagian kecil daripada penyakit yang boleh berlaku pada mana-mana umur dan dalam sebarang status sosial. Untuk menguatkan kolum tulang belakang dan tulang secara umum, perlu mengambil kompleks vitamin, melakukan kerja-kerja fizikal yang minimum dan perhatikan apa-apa manifestasi sakit belakang.

  Kerangka manusia adalah pembinaan yang sangat kuat dan bergerak, di mana tulang, dengan interaksi yang tepat antara mereka, membolehkan kita melakukan sejumlah besar pergerakan yang berbeza.

  Bagaimana untuk melupakan kesakitan sendi?

  • Sakit sendi mengehadkan pergerakan dan kehidupan penuh...
  • Anda bimbang tentang ketidakselesaan, kesakitan dan kesakitan sistematik...
  • Mungkin anda telah mencuba banyak ubat, krim dan salap...
  • Tetapi berdasarkan hakikat bahawa anda membaca garis-garis ini - mereka tidak membantu anda...

  Tetapi ortopedi Sergey Bubnovsky mendakwa bahawa ubat yang benar-benar berkesan untuk kesakitan sendi wujud! Baca lebih lanjut >>

  Struktur tulang belakang manusia. Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  • Struktur tulang belakang manusia
  • Keluk fisiologi tulang belakang manusia
  • Struktur, fungsi vertebra
  • Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  Tulang belakang adalah paksi badan kita. Juga dipanggil lajur vertebralnya, yang mencerminkan penampilannya. Ia secara langsung menghubungkan dengan hampir semua bahagian badan: tengkorak, anggota atas, dada, panggul, dan melaluinya dengan anggota badan yang lebih rendah. Tetapi ia bukan sahaja terdiri daripada sebahagian tulang, kerana ia adalah struktur yang sangat teratur.

  Tulang belakang adalah bahagian penting tubuh manusia. Terima kasih kepadanya, postur kita adalah walaupun, kita boleh berdiri dan berjalan, dan menjalani kehidupan yang penuh dan aktif.

  Struktur utama tulang belakang adalah tulang belakang. Struktur sedemikian dalam tubuh, bergantung kepada ciri-ciri fisiologi, adalah dari 32 hingga 34. tulang belakang kami adalah mudah alih, berkat yang orang itu sendiri bergerak. Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa di antara tulang belakang kita terdapat pembentukan khas di mana vertebra kita tidak menggosok antara satu sama lain. Struktur ini termasuk cakera intervertebral (intervertebral), alat ligamen tulang belakang, persendian (tulang belakang) sendi.

  Biasanya, pada orang dewasa, sesetengah vertebra tumbuh bersama-sama satu sama lain ke dalam tulang berasingan, dan, dengan itu, tidak ada mobiliti biasa di antara tulang belakang ini. Ini adalah vertebra tulang belakang sacral dan coccygeal. Mereka tumbuh bersama di antara mereka, membentuk seluruh tulang: tulang sakral dan tulang.

  Struktur tulang belakang manusia

  Seperti yang telah disebutkan, tulang belakang, berdasarkan ciri-ciri fisiologi, mempunyai 32 hingga 34 vertebra dan ia adalah lazim untuk membahagikannya kepada beberapa bahagian yang terdiri daripada sejumlah vertebra tersebut. Setiap bahagian dan setiap tulang belakang mempunyai namanya sendiri. Untuk kemudahan yang lebih baik, setiap jabatan mempunyai hurufnya sendiri, berdasarkan nama Latin tulang belakang:

  • tulang belakang serviks - serviks (pars cervicalis) - C;
  • tulang belakang thoracic - thoracic (pars thoracalis) - Th atau T. juga boleh ditetapkan - D;
  • tulang belakang lumbar - lumbar (pars lumbalis) - L;
  • tulang belakang sakral - tulang sakral (os sacrum) - S;
  • tulang belakang tailbone - coccygeal bone (os coccygis) - Co.

  Penombaan vertebra di setiap bahagiannya bermula di bahagian atas, yang semakin meningkat bilangannya:

  • dalam vertebra serviks 7 masing-masing - C1 - C7; tulang oksipital tengkorak yang dianggap sebagai vertebra serviks buntu, masing-masing - C0;
  • di dada - 12, masing-masing - Th1 - Th12 (atau T1 - T12 atau D1 - D12);
  • di lumbar - 5, masing-masing - L1 - L5;
  • dalam sakral - 5, masing-masing - S1 - S5;
  • dan di coccyx masing-masing dari 3 hingga 5 - Co1 - Co5.

  Ciri-ciri vertebra serviks
  Vertebra serviks 1, 2 dan 7 berbeza dengan struktur dari vertebra lain, dan mempunyai nama mereka sendiri:

  • C1 dipanggil Atlas - di Atlas Latin;
  • C2 dipanggil vertebra axial atau Axis atau Epistrophy - dalam Latin Axis;
  • C7 dipanggil vertebra Speaker - di Latin Vertebra Prominens.

  Keluk fisiologi tulang belakang manusia

  Tidak semua orang tahu, tetapi sebenarnya tulang belakang kita tidaklah ideal, kerana ia mempunyai empat lengkung fisiologi dalam satah sagittal (pandangan sisi), kerana kolom vertebral itu diserap, tidak rosak dan sehingga dapat membagikan beban berat badan manusia. Di samping itu, ia adalah perlindungan otak kita daripada kerosakan mekanikal (gegaran).

  Terdapat dua jenis lengkungan seperti: lordosis dan kyphosis. Lordosis adalah lengkung kolar vertebra anterior (ventral, iaitu ke organ dalaman berbanding garis tengah badan), dan kyphosis adalah kelengkungan posterior (dorsal, iaitu ke arah tulang belakang yang relatif kepada garis tengah badan). Kami mempunyai dua lordosis dan dua kyphosis. Selekoh ini adalah:

  1. Lordosis serviks - dalam jabatan serviks (serviks) kolum vertebral membujur sedikit ke hadapan (ventral);
  2. Thoracic Kyphosis - bengkok bahagian belakang toraks (dada) (dorsal);
  3. The lordosis loin adalah bengkok ke lumbar anterior (ventral) (lumbar) jabatannya;
  4. Sacred kyphosis - lenturan sakral (sacral) belakang (dorsal).

  Struktur, fungsi vertebra

  Vertebra (dalam bahasa Latin "vertebra") terdiri daripada beberapa bahagian:

  • badan vertebral (bahagian paling besar daripadanya), yang boleh menjadi kedua-dua bulat dan berbentuk buah pinggang;
  • gerbang vertebral, yang memainkan peranan pengapit tali tulang belakang, di mana kord rahim terletak;
  • 7 proses: (a) proses articular atas dan bawah yang dipasangkan (empat dalam jumlah untuk setiap vertebra), berkat yang vertebra terletak di atas dan di bawah bergabung bersama, (b) proses melintang dipasangkan (terdapat dua dalam jumlah bagi setiap vertebra) c) satu proses spinous yang tidak berpasangan (posterior / dorsal / jauh dari gerbang).

  Oleh kerana kehadiran proses artikular berpasangan di vertebra dari atas dan ke bawah, setiap vertebra boleh dihubungkan dengan tulang belakang lain oleh sendi vertebra. Sebagai tambahan kepada sendi-sendi ini, tulang belakang bergabung dengan formasi tulang rawan: (a) cakera intervertebral (atau intervertebral) yang terletak di antara badan vertebra, (b) ligamen panjang dan pendek lajur vertebral, terletak pada permukaan anterior dan permukaan posterior vertebra dan prosesnya. tiga jenis otot: (a) otot rotator, (b) otot partition, dan (c) otot-otot rentetan.

  Terima kasih kepada cakera, ligamen, sendi dan otot, tulang belakang kami adalah mudah alih. Peranan penting ligamen adalah bahawa mereka tidak membenarkan vertebra bergerak terlalu jauh dan melampaui batas kerangka anatomi mereka.

  Dalam banyak cara, sejauh mana ruang tulang belakang bergerak juga bergantung kepada kekuatan dan latihan otot kita yang menyokongnya, ini adalah otot-otot belakang, dada, bahu, leher, pinggul, dan otot perut. Terima kasih kepada otot-otot ini, kita mengawal pergerakan tulang belakang kita, mereka lembut dan penuh. Otot-otot ini saling berinteraksi dengan satu sama lain, dan jika otot melampaui batas keadaan harmoni seperti itu, ini akan mempengaruhi keseluruhan aktiviti motor dari tulang belakang. Selain fakta bahawa keadaan fungsinya terganggu, perasaan tidak selesa dan sakit di bahagian belakang juga boleh muncul.

  Cakera intervertebral yang terletak di antara vertebra kolar vertebra leher, dada, dan bahagian bawah belakang adalah penting (vertebra serviks pertama dan kedua adalah pengecualian). Komposisi cakera tersebut termasuk teras pulpa gelatin dan cincin berserabut berbilang lapisan. Cakera itu sangat elastik dalam strukturnya sehingga ia dapat mengubah bentuknya. Disebabkan ciri ini, ia dapat mengawal tahap pergerakan vertebra dan menyerapnya untuk pergerakan yang lebih lembut dan tidak traumatik.

  Di luar, tulang belakang ditutup dengan bahan padat, mengelilinginya dari tisu dan struktur yang berdekatan, kerosakan, di dalamnya mengisi dengan bahan yang lembut lembut. Vertebra juga agak kuat kerana hakikat bahawa bahan ini sangat spongy mencipta barisan khas. Bahan padat yang menutupi bagian luar vertebra terbentuk dari tisu tulang lamellar, yang memberikannya kekerasan dan daya tahan ketika seseorang melakukan berbagai kegiatan fisik, seperti berjalan normal. Satu lagi kandungan penting tulang belakang adalah sumsum tulang merah, kerana sel darah merah membentuk badan kita. Perlu dikatakan bahawa sumsum tulang merah lebih terletak pada tulang pelvis, lebih rendah pada tulang tubular tulang dan setidaknya di badan vertebra.

  Walaupun struktur semua vertebra adalah, pada dasarnya, sama, mereka masih berbeza dalam morfologi badan dan proses mereka, iaitu vertebra setiap bahagian ruang tulang belakang mempunyai perbezaan mereka. Badan dan proses yang paling besar dan besar mempunyai tulang belakang yang terletak di kawasan lumbal (lumbar). Ini boleh dijelaskan. Faktanya ialah beban terbesar jatuh pada tulang belakang lumbar, yang "dipaksa" sifat menjadikan vertebra ini paling kuat dan paling kekal. Badan vertebral serviks tulang belakang (serviks) kecil dan tidak begitu besar, kerana tugas utama mereka adalah untuk memegang kepala, sebab itu vertebra ini agak lembut dan mudah cedera, jadi anda harus berhati-hati dengan leher anda, terutama ketika bermain sukan.

  Ia sepatutnya dikatakan secara berasingan mengenai vertebra yang membentuk bahagian thoracic (thoracic) dari ruang tulang belakang, kerana mereka membuat dada bersama dengan sternum dan tulang rusuk. Vertebra mempunyai proses melintang yang mana tulang rusuk dipasang, oleh itu, adalah salah untuk mempertimbangkan tulang belakang dan rusuk sebagai satu, kerana terdapat struktur artikular khusus di antara mereka yang memberikan dada dengan mobilitasnya. Ia adalah tulang rusuk bergerak, serta keupayaan pergerakan antara vertebra dan tulang rusuk yang membantu dada untuk tidak mewujudkan penghalang kepada pelaksanaan fungsi yang paling penting - pernafasan, iaitu untuk menghembus nafas dan menghirup. Dengan sendirinya, tulang belakang toraks tidak selular seperti pinggang atau leher, dan ruang antara vertebra toraksik agak kecil daripada di antara vertebra wilayah lumbar.

  Lubang foraminal - ini adalah lubang-lubang yang terbentuk antara sepasang vertebra berdekatan (bersebelahan). Melalui lubang-lubang ini dari saraf tunjang melompati akar yang sepadan, dan juga kapal-kapal: arteri dan urat. Dari reseptor yang terletak di ketebalan lapisan kulit, dan juga dari lapisan berserabut tisu penghubung, impuls saraf melalui serat akar tulang belakang tiba secara langsung ke kord rahim. Terdapat serat saraf lain yang tugasnya adalah untuk menghantar isyarat dan impuls dari saraf tunjang ke otot, menyebabkan mereka dikontrak di bawah perintah kedua-dua saraf tunjang dan otak. Setiap peringkat saraf tunjang bertanggungjawab untuk pemuliharaan bahagian-bahagian badan tertentu. Oleh itu, dalam "dua perkataan" dapat dikatakan bahawa akar rahim serviks menyervis anggota atas, akar bahagian lumbar anggota bawah, dan akar bahagian toraks badan (batang).

  Ini adalah pendapat yang salah bahawa tulang tidak mengalami perubahan, tetapi ini tidak begitu, kerana sepanjang hidup mereka, sel-sel tulang sentiasa diperbaharui: beberapa di antara mereka mati, dan yang baru dibentuk untuk penggantian mereka. Oleh sebab kita berada dalam gerakan yang berterusan, pembentukan sel-sel tisu tulang baru dirangsang. Daripada ini, kita perlu membuat kesimpulan bahawa semakin aktif seseorang hidup, yang lebih muda kerangka dan tulang belakangnya juga! Oleh itu, kurang seseorang bergerak, lebih cepat usia lumbar tulang belakangnya.

  Imobilitas paksa tulang belakang
  Tidak menyenangkan adalah hakikat bahawa jika seseorang dipaksa kerana kecederaan, penyakit atau sebab-sebab lain tidak bergerak lama, maka tisu tulangnya dicairkan secara beransur-ansur, akibatnya tulang kerangka (termasuk tulang belakang) secara perlahan melembutkan. Dalam kes sedemikian, untuk mengelakkan pelembutan tulang tulang, pakar Klinik kami mengesyorkan untuk menjalani kursus fisioterapi (menggunakan alat stimulasi elektro) dan urutan terapeutik. apa yang boleh dilakukan di klinik kami.

  Segmen motor Vertebral (tulang belakang tulang belakang)

  Istilah "segmen motor vertebra" atau PDS tulang belakang (atau PDS lajur vertebral) bermaksud bahagian lajur vertebral yang terdiri daripada sepasang vertebra bersebelahan (atas ke bawah).

  Dalam segmen motor vertebra meliputi semua struktur struktur tulang belakang, yang terletak pada tahap yang sesuai. Ini adalah struktur seperti vertebra bersama dengan sendi dan ligamen mereka, cakera intervertebral dan juga otot yang mengelilingi tulang belakang (paravertebrata). Setiap segmen motor vertebral ini mempunyai sepasang lubang foraminal (intervertebral) yang berfungsi sebagai bekas untuk akar umbi tulang belakang, serta untuk arteri dan urat.

  Terdapat 24 segmen motor vertebra seperti kolesterol serviks, PDS serviks dua belas dan lima PDS lumbal, segmen terakhir yang membentuk L5 (vertebra belakang belakang kelima) dan S1 (tulang belakang serum pertama).

  Pelanggaran dalam tulang belakang VCP
  Dengan pelbagai disfungsi lajur tulang belakang, "blok" yang boleh diterbalikkan dibentuk dalam segmen motor vertebra, di mana sendi (vertebra) sendi disekat (berhenti bergerak dalam jumlah fisiologi), tulang belakang juga beralih dari kedudukan fisiologi mereka yang betul, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan bukan sahaja di bahagian belakang, tetapi juga, mungkin, dalam anggota badan, serta gejala lain. Dalam kes ini, tugas ahli terapi manual adalah:

  • penghapusan blok (disfungsi) daripada PDS tulang belakang;
  • normalisasi pelbagai gerakan dalam sendi tulang belakang;
  • menormalkan otot paravertebral;
  • penghapusan penyebab kesakitan dan gejala lain;
  • penyatuan hasil yang dicapai dalam jangka panjang.

  Untuk menyelesaikan masalah di atas, Klinik kami mempunyai kakitangan yang berkelayakan dan kelengkapan moden yang diperlukan.

  Di klinik kami, anda boleh mendapatkan nasihat terperinci,
  yang dijalankan oleh profesional yang berkelayakan dengan pengalaman bertahun-tahun

  Sumber: http://moyskelet.ru/anatomiya/stroenie-pozvonochnika-cheloveka-sxema-oboznachenie.html, http://medotvet.com/drugie-zabolevaniya-pozvonochnika/otdely-pozvonochnika-cheloveka-anomomology html, http://www.pozvonok.kiev.ua/stroenie-pozvonochnika-cheloveka-pozvonochno-dvigatelnyj-segment-pds-pozvonochnika.html

  Lukiskan kesimpulan

  Kami menjalankan siasatan, mengkaji sekumpulan bahan, dan yang paling penting, kami memeriksa sebahagian besar ubat-ubatan untuk merawat belakang. Keputusan itu ialah:

  Semua ubat memberikan hasil sementara sahaja, sebaik sahaja rawatan itu dihentikan - kesakitan segera dikembalikan.

  Ingat! TIDAK BANYAK apa-apa yang akan membantu anda menyembuhkan belakang anda jika anda tidak memohon rawatan kompleks: diet, rejimen, senaman, dll.

  Ubat-ubatan baru untuk sakit belakang dan sendi, yang seluruh Internet penuh, juga tidak menghasilkan hasil. Seperti yang ternyata - semua ini adalah penipuan pemasar yang mendapat wang yang besar atas fakta bahawa anda dipimpin oleh iklan mereka.

  Satu-satunya ubat yang memberi ketara
  hasilnya adalah ARTIDEX

  Anda bertanya, mengapa semua orang yang menderita sakit belakang dalam seketika tidak menyingkirkannya?

  Jawapannya mudah, ARTIDEX tidak dijual di farmasi dan tidak diiklankan di Internet. Dan jika mereka mengiklankan - maka ini adalah FAKTA.

  Terdapat berita baik, kami pergi ke pengilang dan berkongsi dengan anda pautan ke laman rasmi ARTIDEX. Dengan cara ini, pengeluar tidak cuba untuk mendapat keuntungan di khalayak ramai dengan sakit belakang atau sendi, untuk promosi, setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh menerima satu pakej ubat secara PERCUMA!