Punca, rawatan dan pencegahan osteochondrosis serviks

Perut

Hari ini saya memutuskan untuk menulis artikel mengenai topik yang berkaitan dengan saya pada masa ini: masalah dengan leher, lebih tepat dengan tulang belakang serviks. Saya menulis garis-garis ini, duduk di meja di depan komputer riba dalam "peluang" kolar ortopedik. 4 hari yang lalu Saya cedera leher saya dalam bola tampar, berubah menjadi kecederaan, mengambil x-ray, didiagnosis: "Distorziya tulang belakang serviks. Osteochondrosis serviks, gangguan pampasan ", rawatan yang ditetapkan dan kolar ini dengan nama yang menenangkan. Saya mula mengalami masalah dengan leher saya dari umur 11 tahun, ketika saya mencengkeram leher saya dalam mimpi, dan sejak itu saya telah mengalami dari semasa ke semasa sepanjang hidup saya sampai sekarang. Saya fikir ia adalah masa yang tepat untuk memahami dengan teliti penyebab, kaedah rawatan dan langkah pencegahan untuk mencegah masalah serviks ini.

Jadi, untuk memulakan, mari kita pertimbangkan masalah-masalah leher dan penyakit metafizik (halus, mental, emosi, psikosomatik, sedar, mendalam).

Berikut adalah pakar dunia terkenal di lapangan dan penulis buku mengenai subjek ini menulis tentangnya.

Liz Burbo dalam bukunya "Tubuh awak berkata" Suka dirimu! " Menulis mengenai kemungkinan penyebab metafizik masalah leher dan penyakit:

Leher adalah bahagian yang sangat penting dalam badan, pada tahap fizikal ia menghubungkan kepala dengan badan, dan pada tahap metafizik itu rohani dengan bahan. Kesakitan leher menyebabkan ketidakselesaan dan meningkat secara dramatik apabila seseorang bertukar kepalanya. Jika leher tidak menyakitkan, tetapi sangat tegang, ini adalah tanda osteochondrosis serviks.

Osteochondrosis serviks adalah penyakit akut atau kronik di mana kepala menganggap kedudukan tidak normal dan sakit leher berlaku.

Adalah menarik untuk diperhatikan bahawa dalam definisi perubatan klasik, kedudukan kepala dalam osteochondrosis serviks disebut "luar biasa". Oleh itu, seseorang sama ada mempunyai kecenderungan yang tidak wajar, kejam, atau telah jatuh ke dalam beberapa jenis lingkaran setan, iaitu keadaan yang tidak dapat ditemui. Sukar untuk dia mengalami apa yang sedang berlaku kepadanya.

Jika sakit di leher menghalang anda daripada menggoncang kepala anda secara negatif, itu bermakna seseorang yang berada dalam kedalaman jiwanya mahu mengatakan "tidak" kepada seseorang atau sesuatu, tetapi ditahan. Sekiranya rasa sakit mengganggu dengan kelulusan afirmatif, orang itu mahu mengatakan ya.

Penyumbatan emosi. Oleh kerana leher adalah bahagian fleksibel badan, sebarang kesakitan di dalamnya adalah tanda kelonggaran dalaman yang tidak mencukupi. Sebagai peraturan, leher menyakitkan mereka yang tidak mahu secara objektif menganggap keadaan, kerana mereka tidak dapat mengawalnya. Tidak cukup leher fleksibel tidak membolehkan anda menghidupkan kembali kepalanya, melihat-lihat - orang itu takut melihat atau mendengar apa yang berlaku di belakangnya. Dia berpura-pura bahawa keadaan tidak begitu bimbang, walaupun pada hakikatnya dia sangat risau.

Kunci mental. Kesakitan di leher menunjukkan bahawa anda melakukan salah, mengabaikan keadaan. Kepintaran khayalan anda menghalang anda daripada kelenturan dan keupayaan untuk mencari penyelesaian. Jika anda takut akan apa yang berlaku di belakang anda, ketakutan ini kemungkinan besar adalah imaginasi imaginasi anda, dan bukan realiti. Saya menjemput anda untuk menganalisis keadaan dengan berhati-hati dengan orang yang dia bimbangkan dan berkongsi dengan mereka pendapat dan kebimbangan anda.

Juga menentukan sama ada sakit di leher menghalang kepala daripada membuat pergerakan afirmatif atau negatif. Jika sukar untuk anda mengangguk kepala anda dengan afirmatif, alasan mengapa anda tidak membenarkan diri anda mengatakan "ya" kepada seseorang atau menerima keadaan negatif. Cari dalam diri anda ketakutan yang menghalang anda daripada berkata ya. Saya menasihatkan anda untuk mengetahui juga, dengan bantuan orang yang anda takut untuk mengatakan "ya", betapa wajar ketakutan anda. Singkatnya, jika sakit di leher menghalang anda daripada berkata "ya", tubuh anda memberitahu anda bahawa lebih baik untuk mengatakan "ya". Ia memberitahu anda bahawa degil dan ketidakcekapan anda hanya membahayakan anda, dan tidak membantu, kerana anda cenderung untuk berfikir. Jika anda merasa sukar untuk menyebut perkataan "tidak", ikuti prosedur yang sama, tetapi sudah dengan perkataan "tidak."

Penyumbatan rohani adalah dalam hal masalah mata (lihat MATA: penyebab masalah metafisik dan masalah mata, sub-ayat "Mata secara umum dan masalah penglihatan umum").

Bodo Baginski dan Sharmo Shalila dalam buku mereka "Reiki" - tenaga hidup sejagat "menulis mengenai penyebab masalah dan penyakit leher metafizik yang mungkin:

Leher bengkok bercakap tentang ketidakamanan dalaman, anda tidak mahu menghadapi kebenaran dan cuba mengelakkan konfrontasi. Oleh itu, anda dengan kuat berpaling, tidak mahu mengakui diri anda dalam antipati anda. Dan di sini gejala menunjukkan anda ini.

Berikan kesepian dalaman anda dan lihat tanpa rasa takut di seberang. Terima kasih kepada pertimbangan dan penerimaan yang sedar, bahagian ini akan kehilangan "kengerian", dan leher anda sekali lagi akan bebas bergerak.

Valery V. Sinelnikov dalam bukunya "Love Your Disease," menulis tentang kemungkinan penyebab metafizik masalah leher dan penyakit:

Melambangkan kelenturan. Keupayaan untuk melihat apa yang berlaku seterusnya dan belakang belakang anda. Masalah leher (sebagai contoh, kekakuan otot) adalah degil, kekurangan fleksibiliti, keengganan untuk melihat aspek lain dari isu ini.

Saya mempunyai satu pesakit, di mana setiap kali dia tidak bersetuju dengan suaminya, ada rambut bengkok.

Dia akan mula menggiling segala macam karut, "katanya," jadi saya menentangnya secara menantang dan cuba untuk tidak mendengar.

Wanita yang lain, sebaik sahaja dia menunjukkan kebencian atau mula mengkritik, segera menegangkan lehernya.

Vladimir Zhikarentsev dalam bukunya "The Path to Freedom. Penyebab masalah karmik atau cara mengubah hidup anda "menunjukkan sikap negatif utama (membawa kepada penyakit) dan mengharmonikan pemikiran (menyebabkan penyembuhan) yang berkaitan dengan penampilan dan penyembuhan leher:

Pemasangan negatif yang membawa kepada masalah dan penyakit:

Memperibadikan kelenturan. Keupayaan untuk melihat apa yang berlaku di sana, di belakang.

Saya aman dengan kehidupan.

Leher - masalah dengan leher (V. Zhikarentsev)

Pemasangan negatif yang membawa kepada masalah dan penyakit:

Keengganan untuk melihat soalan dari pelbagai pihak. Kekecewaan, kekakuan, ketidakcekapan.

Saya dengan mudah dan fleksibel mempertimbangkan isu dari semua pihak. Terdapat banyak cara untuk melakukan sesuatu dan melihat perkara-perkara. Saya selamat.

Leher adalah kaku, tidak fleksibel; (V. Zhikarentsev)

Pemasangan negatif yang membawa kepada masalah dan penyakit:

Kebencian yang tidak fleksibel, kehendak diri sendiri. Pemikiran yang keras.

Ia selamat untuk saya melihat sudut pandangan yang lain.

Louise Hay dalam bukunya "Heal Yourself" menunjuk kepada sikap negatif utama (yang membawa kepada penyakit) dan mengharmonikan fikiran (membawa kepada penyembuhan) yang berkaitan dengan penampilan dan penyembuhan leher:

Pemasangan negatif yang membawa kepada masalah dan penyakit:

Melambangkan kelenturan. Keupayaan untuk melihat apa yang berlaku di belakang anda.

Saya mempunyai hubungan yang baik dengan kehidupan

Leher: Penyakit (lihat juga "kelengkungan tulang belakang", "leher kaku") (L. Hey)

Pemasangan negatif yang membawa kepada masalah dan penyakit:

Ketidakmampuan untuk melihat sisi lain soalan. Ketakutan. Kurang fleksibiliti.

Saya dengan mudah dan fleksibel mempertimbangkan semua aspek isu ini. Terdapat banyak cara untuk mendekati perniagaan atau penyelesaiannya. Semuanya berjalan lancar.

Sebab-sebab dan pemikiran yang harmonis digambarkan. Saya fikir saya mungkin mempunyai masalah dengan leher saya kerana ketegangan, kerana keinginan untuk mengatakan "tidak" kepada keadaan kehidupan tertentu, dan dari keengganan untuk melihat kebenaran di suatu tempat, kerana cubaan untuk mengelakkan konfrontasi... Semua ini adalah dalam atau mempunyai ijazah yang berbeza dalam hidup saya. Satu kawan masih membuat andaian bahawa punca kecederaan leher terakhir saya ialah saya kini duduk di leher ibu bapa secara kewangan, sementara saya mendapat pekerjaan, dan saya tidak suka sama sekali. Pada umumnya, kita mesti menyingkirkan semua sebab dan potensi penyebab penyakit serviks dan melupakan jalan ke hospital dan farmasi.

Pertimbangkan sekarang rawatan dan langkah pencegahan untuk mengekalkan leher fleksibel yang sihat. Saya mendapati beberapa video di U-Tube dengan senaman dan cadangan untuk orang yang mengalami osteochondrosis serviks. Saya melampirkan pautan kepada mereka untuk siaran ini, semua orang juga boleh berkenalan dengan mereka. Rawatan harian saya sekarang terdiri daripada latihan-latihan ini, fisioterapi di klinik senam, melegakan leher dengan salap anti-radang, pembetulan kekal dan sokongan leher dengan kolar "peluang", dan hari ini walaupun akupunktur pada mata biologi aktif di telinga kanan, seorang ahli perubatan Cina. Setiap hari, sindrom kesakitan berkurang, dan keupayaan motor kepala meningkat. Selepas seminggu saya perlu turunkan batang, jadi pada masa itu tidak ada kesakitan dan kekangan pada tulang belakang serviks. Semua kesihatan dan kemakmuran!

Rujukan:

1. Vladimir Zhikarentsev. Jalan menuju kebebasan. Penyebab masalah karmik atau cara mengubah hidup anda.

2. Louise Hay. Sembuh diri sendiri.

3. S. Lazarev, "Diagnostik Karma" (buku 1-12) dan "Man of the Future".

4. Valery Sinelnikov. Suka penyakit anda.

5. Liz Burbo. Tubuh awak berkata "Suka dirimu!"

6. Torsunov O. G. Sambungan penyakit dengan watak. Tenaga tenaga manusia.

7. Bodo Baginski, Sharamon Shalila. Reiki adalah tenaga kehidupan sejagat.

8. Energoinformasi perubatan mengikut Konovalov. Emosi penyembuhan.

9. Olga Zhalevich. 9 ubat yang akan menyelamatkan dunia.

10. Max Handel. Prinsip-prinsip esoterik kesihatan dan penyembuhan.

11. Luule Viilma. Sumber cahaya cinta.

12. Anatoly Nekrasov. 1000 dan satu cara untuk menjadi diri sendiri.

Apakah yang berbahaya untuk osteochondrosis serviks manusia?

Di antara sejumlah besar diagnosis yang berbeza, iaitu osteochondrosis tulang belakang serviks, serta banyak penyakit lain dalam sistem muskuloskeletal, adalah perkara biasa. Malangnya, hampir setiap orang yang berusia pertengahan mengalami ketidakselesaan di leher, belakang atau kaki. Dan baru-baru ini, golongan muda sering menjadi pesakit ortopedik, kerana mereka tidak memberikan perhatian yang cukup terhadap kesihatan mereka sendiri.

Apa itu osteochondrosis?

Osteochondrosis vertebra serviks bermakna perubahan dalam struktur cakera. Mereka boleh ubah atau mengubah struktur mereka, menyebabkan kesakitan. Perubahan sedemikian tidak hanya mempengaruhi tulang belakang, tetapi juga saraf tulang belakang, serta lesi vaskular, yang menyebabkan masalah peredaran darah di kawasan ini. Persoalan mengenai osteochondrosis serviks boleh dijawab dengan tegas: ini adalah perubahan patologi dalam cakera intervertebral, yang melibatkan pelanggaran yang selebihnya.

Punca

Punca osteochondrosis di kawasan serviks mungkin berbeza, tetapi utama adalah cara hidup yang salah. Ini bermakna kekurangan mobiliti, kekurangan sukan, berjalan, kedudukan badan yang sama. Selalunya, tanda-tanda osteochondrosis tulang belakang serviks diperhatikan pada orang yang bekerja di pejabat di komputer atau dengan kertas. Jerawat Vertebral berlaku dari kedudukan duduk yang panjang dan saraf okupital sering dijepit, yang menyebabkan osteochondrosis vertebra serviks.

Untuk mengelakkan penyakit, adalah perlu untuk mengekalkan gaya hidup yang betul, memberi perhatian kepada latihan, dan juga cuba melakukan pemanasan semasa kerja-kerja sedentari. Penyebab osteochondrosis serviks diperlukan untuk semua orang tahu untuk menghasilkan pencegahan.

Terdapat juga pelbagai faktor yang meningkatkan risiko sakit pada osteochondrosis tulang belakang serviks:

 1. Scoliosis dan penyakit-penyakit lain di belakang, yang memungkinkan untuk menghapuskan vertebra lebih cepat disebabkan oleh pembahagian beban yang tidak betul.
 2. Berat badan, dari lebihan kilogram, tulang belakang perlu menahan beban yang lebih serius.
 3. Metabolisme terganggu.
 4. Penyakit ini berkembang disebabkan oleh tabiat yang salah, sebagai contoh, jika kepala sentiasa condong, bahu memegang telefon dan sebagainya.

Apabila osteochondrosis tulang belakang serviks diperlukan untuk merawat bahagian tubuh dengan berhati-hati, kerana sering diagnosis menimbulkan kerja yang memerlukan ketegangan berlebihan leher dan belakang. Apabila kerja tidak aktif dan kecenderungan keturunan, sangat penting untuk mengetahui apa osteochondrosis di kawasan serviks dan cuba mencegah kejadiannya dengan bantuan pendidikan jasmani, pemakanan yang betul dan berjalan aktif.

Tanda dan gejala

Tanda pertama osteochondrosis adalah sakit pada tulang belakang serviks, yang berlaku ketika berpaling atau menyengetkan kepala. Pada peringkat awal, ini hanya ubah bentuk cakera, walaupun pada masa akan datang ia mungkin berubah menjadi kemusnahan. Adalah penting untuk menentukan dengan cepat osteochondrosis serviks untuk mengelakkan kerosakan pada saraf dan vesel yang terletak berhampiran tulang belakang. Mereka secara langsung berkaitan dengan kepala dan tangan, jadi gejala osteochondrosis boleh merebak ke bahagian lain badan, dan tidak nyata hanya di dalam negara.

Pesakit yang hidup dengan diagnosis ini semestinya perlu berunding dengan pakar tepat pada masanya, jika tidak, penyakit itu akan menjadi serius. Selalunya terdapat ketidakstabilan, apabila peralihan dari satu peringkat ke tahap lain sangat mendadak. Ia semua bergantung kepada kesihatan dan gaya hidup orang itu.

Jadi, pertimbangkan gejala osteochondrosis serviks pada wanita dan lelaki:

 1. Sakit Mereka boleh menjadi intensiti yang berlainan, bergantung kepada sama ada osteochondrosis serviks 2 darjah atau 4. Pada mulanya, sering terdapat ketidakselesaan berterusan, hanya muncul secara berkala. Sindrom nyeri berlaku bukan sahaja di leher, tetapi juga di kepala, bahu, dan bahkan memberi ke tangan.
 2. Kelemahan Selalunya terdapat kelemahan langsung di tangan, bagaimanapun, jika ia adalah osteochondrosis 3 darjah rantau serviks, maka ia boleh berada di seluruh badan.
 3. Kurang sensitiviti. Menekan pada ujung saraf tidak memberikan rasa penuh ke leher, lengan dan bahu. Kadang-kadang ini berlaku di peringkat osteochondrosis di rantau serviks 1. Manifestasi sedemikian bermaksud menghancurkan saraf, yang berlaku pada peringkat yang berbeza bergantung kepada struktur individu organisma.
 4. Sekatan dalam gerakan. Kerana kesakitan, ia menjadi sukar untuk menaikkan tangan anda, putar kepala anda.
 5. Pusing, tidak teratur dan kesukaran dalam pergerakan. Ini adalah peringkat 4.
 6. Mungkin kebas muka dengan osteochondrosis serviks, serta pembengkakan muka.
 7. Membakar lidah dengan osteochondrosis serviks.
 8. Sering ada loya.

Gejala osteochondrosis serviks pada wanita adalah lebih biasa. Malangnya, mereka kurang dibangunkan secara fizikal dan sistem lokomotor menderita dari ini, dan lehernya adalah titik lemah. Gejala untuk osteochondrosis serviks memerlukan perhatian segera. Tulang serviks perlu diperiksa, didiagnosis dan memulakan rawatan walaupun dengan tanda-tanda ini.

Tahap perkembangan penyakit ini

Sesetengah orang membuat keputusan untuk jatuh ke pakar jika dia hanya mempunyai sedikit ketidakselesaan. Klasifikasi menceritakan tentang rasa sakit pada osteochondrosis serviks dan isyarat lain dari penyakit ini, bergantung pada pengabaiannya. Jadi, sejauh mana penyakit ini boleh sangat berbeza:

 • Osteochondrosis serviks dari tahap 1 hampir tidak memberitahu tentang dirinya sendiri. Kadang-kadang ada kesakitan apabila menghidupkan kepala, tetapi ia tidak cerah. Pakar meneliti ketegangan otot di kawasan ini.
 • Osteochondrosis peringkat 2 di rantau serviks bermakna sudah sakit yang serius, ketidakselesaan juga boleh diperhatikan di lengan dan bahu. Kesakitan yang teruk apabila memindahkan kepala, khususnya ketika membongkok dan berpaling. Tambahan pula, kelemahan dan, seringkali, migrain dirasakan.

 • Osteochondrosis tahap ketiga serviks bermakna rasa sakit di bahu, leher dan kepala, yang praktikal tidak lulus. Hakisan rawan dalam kes ini sudah serius, ia tidak dilakukan tanpa rupa hernia.
 • Gred chondrosis serviks 4 atau osteochondrosis di kawasan serviks mempunyai gejala-gejala yang mencolok. Segera anda perlu memutuskan siapa yang akan dihidupkan, kerana cakera tersebut dimusnahkan sepenuhnya dan hanya tisu penghubung hadir. Pening, tinnitus, dan kurang koordinasi ditambah dengan rasa sakit.
 • Dalam keadaan tidak perlu menunggu sehingga osteochondrosis tulang belakang serviks masuk ke tahap terakhir. Walaupun pada mulanya, apabila dilihat hanya dalam 10 minit, osteochondrosis boleh disampaikan oleh mana-mana profesional dan memilih kaedah rawatan. Adalah penting untuk mengetahui bagaimana diagnosis ini ditunjukkan dan bagaimana menentukan osteochondrosis serviks pada peringkat awal.

  Bagaimana untuk mendiagnosis penyakit?

  Chondrosis gred tulang belakang biasanya boleh didiagnosis hanya oleh X-ray atau MRI. Gambar-gambar sedemikian akan menceritakan tentang keadaan tulang belakang dan akan membolehkan anda memilih kaedah rawatan. Sekiranya pesakit dirujuk apabila sudah ada tahap 3 osteochondrosis, maka diagnosis dibuat walaupun berdasarkan peperiksaan. Gangguan dalam posisi vertebra dan kesukaran dalam pergerakan sudah ketara, dan dengan bantuan satu tinjauan hanya disahkan.

  Di samping itu, osteochondrosis mkb 10, yang merupakan kod penyakit, semestinya didiagnosis bukan sahaja oleh X-ray, pemeriksaan dan MRI. Anda mesti mempunyai imbasan dupleks ultrasound untuk memeriksa keadaan kapal. Pelbagai kaedah ditetapkan untuk rawatan, bergantung kepada apa gejala dan tanda-tanda yang sedang diperhatikan pada pesakit. Adalah mungkin untuk mengatasi osteochondrosis di kawasan serviks pada peringkat awal dengan latihan fizikal yang mudah, penurunan berat badan, serta urutan. Pada peringkat ini, biasanya tidak muncul loya, bengkak, tidak perlu berurusan dengan rawatan gejala.

  Dalam penyakit ini, tempoh 2, serta yang ketiga, dicirikan oleh fakta bahawa loya, psikosomatik, ketidakstabilan dalam penyelarasan pergerakan sudah mungkin, malah kehilangan kesedaran adalah mungkin. Osteochondrosis pada peringkat 2 darjah serviks paling kerap dirawat dengan ubat-ubatan, bersama dengan fisioterapi dan urutan.

  Penyakit ke-4 ini memberikan banyak peraturan cara hidup dengan osteochondrosis serviks. Terdapat beberapa batasan, pastikan anda mengikuti semua cadangan doktor. Sebenarnya, cakera sudah hancur dan tidak dapat melaksanakan tugas utamanya, sehingga tidak ada pergerakan tanpa kesakitan. Ia perlu untuk melakukan rawatan yang kompleks, bekerja secara serentak pada gejala, kerana osteochondrosis kedua dan pertama tidak dapat dibandingkan dengan 4.

  Selepas diagnosis, ubat-ubatan dipilih, mereka bekerja secara serentak untuk beberapa gejala: loya, psikosomatik, sakit, fungsi gangguan sistem saraf dan masalah dengan pembuluh darah, bengkak. Sememangnya, sebabnya pada awalnya dikeluarkan, jika boleh, dan ubat-ubatan diperlukan. Gangguan ganti rugi dengan bantuan ubat menghadapi kesan yang serius. Kaedah rawatan antarabangsa adalah rumit dan tidak boleh kita mengabaikan mana-mana bahagiannya.

  Sindrom Muscle Tonic

  Kod diagnosis kesepuluh, yang dipanggil osteochondrosis tulang belakang serviks, dikaitkan dengan banyak akibat. Komplikasi boleh mual, psikosomatik, atau sindrom musculo-tonik. Penyakit ini dicirikan oleh ketegangan otot yang berterusan, yang menyebabkan pembentukan anjing laut yang menyebabkan kesakitan. Pada mulanya, ia bukan mual atau psikosomatik, ia adalah tindak balas yang cetek terhadap kesakitan. Semakin tinggi peringkat diagnosis, semakin kuat rasa sakit.

  Penyakit ini amat jelas dalam bentuk kesakitan yang teruk, jika ini adalah tempoh keempat. Sebagai tindak balas kepada dorongan ini, otot sentiasa tegang dan ini adalah sensasi yang agak nyata, bukan psikosomatik. Akibatnya, dari tekanan berterusan berterusan mula berlaku nada. Secara beransur-ansur, perkembangan perubahan dystrophik dalam otot itu sendiri, kemunculan kesakitan yang serius, kerana serat digantikan oleh tisu penghubung, tetapi ia tidak direka untuk menahan beban. Ini tidak berlaku apabila terdapat hanya osteochondrosis tulang belakang tahap 1, tetapi kemudian proses ini secara aktif berjalan.

  Adalah perlu untuk mengendalikan diagnosis ini kepada seorang pakar yang merawat osteochondrosis dari 3 darjah serviks dan tahap lain. Seluruh senarai tanda-tanda dan tanda-tanda diberikan kepadanya, dan kemudian rawatan rasional yang berkesan terhadap tulang belakang dilantik.

  Video "Symptomatology, diagnosis dan rawatan penyakit"

  Video menggambarkan secara terperinci gejala osteochondrosis tulang belakang serviks, serta kaedah diagnostik dan peraturan moden rawatan kompleks.

  Gangguan pampasan osteochondrosis serviks, akibat pemukulan

  Kumpulan: Peserta
  Berdaftar: 19 November 2008
  ID pengguna: 11 011

  Kumpulan: SME
  Pendaftaran: 2.08.2007
  Dari: Persekutuan Rusia
  ID Pengguna: 5 487

  Ini bermakna bahawa lebam yang disebabkan kepada anda, merujuk kepada kerosakan yang tidak menyebabkan kemudaratan kepada kesihatan.

  Kumpulan: Peserta
  Berdaftar: 19 November 2008
  ID pengguna: 11 011

  Kumpulan: Moderator
  Pendaftaran: 08/22/2004
  Dari: Vladimir Province
  ID Pengguna: 116

  Kumpulan: Peserta
  Berdaftar: 19 November 2008
  ID pengguna: 11 011

  Kumpulan: Moderator
  Pendaftaran: 08/22/2004
  Dari: Vladimir Province
  ID Pengguna: 116

  Tidak Ini adalah satu masalah penyakit yang sedia ada (mungkin, ia tidak diketahui).
  Keburukan penyakit terdahulu selepas beberapa jenis kerja tidak berlaku untuk kerosakan yang disebabkan oleh kesihatan.
  Anda mengalami luka dalam bentuk beberapa lebam dan hematoma.
  Para pakar menilai kerosakan kepada kesihatan kecederaan ini. Ochenka betul.

  Tempoh rawatan, mengikut kesimpulan ahli dan data perubatan yang anda laporkan kepada kami, bukan disebabkan oleh trauma, tetapi untuk pemburukan penyakit yang sedia ada - osteochondrosis. Kelemahan ini (saya ulangi) tidak dianggap sebagai bahaya kepada kesihatan.

  Keputusan 26 April 2013

  Nombor kes sivil 2-99 / 2013

  Atas nama Persekutuan Rusia

  26 April 2013 aul Khabez

  Mahkamah Daerah Khabezskiy di Karachay-Cherkess Republic dalam komposisi:

  hakim presiden Abdokova NM,

  apabila kerani mahkamah Abitova M.M.,

  dengan penyertaan plaintif Tlimahova VA,

  plaintif wakil Tlimahova VA - BI Khalkecheva, bertindak atas dasar kuasa 5 dari DD.MM.YYYY,

  wakil terdakwa - Departemen Dalam Negeri untuk Republik Karachay-Cherkess - Kushkhova A.Kh, bertindak atas dasar kuasa № dari DD.MM.YYYY,

  wakil terdakwa - Departemen Intermunicipal Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezskiy" - Polezhakinoj G.G., bertindak atas dasar kuasa № dari DD.MM.YYYY,

  pendakwa - penolong Khabezskogo jaksa penuntut Republik Karachay-Cherkess Kravchenko D.,

  diperiksa di mahkamah terbuka di dewan Mahkamah Daerah Khabezsky di Karachay-Cherkess Republic kes sivil atas kenyataan tuntutan Tlimakhov VA kepada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess dan Jabatan Inter-Perbandaran Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezsky" untuk pengakuan penyakit yang ditunjukkan dalam perakuan penyakit No. DD.MM.YYYY yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Kementerian Dalam Negeri Kementerian Dalam Negeri untuk Republik Karachay-Circassian, yang diterima disebabkan oleh kecederaan tentera dan dalam pelaksanaan tugas seorang pegawai polis, hak untuk menerima jumlah sekali gus dalam jumlah bayaran lima tahun dan bayaran bulanan dalam pampasan untuk kerosakan kesihatan pada masa-masa Leray 100 peratus hilang gaji,

  Tlimahov V.A. Beliau merayu kepada Mahkamah Daerah Khabezsky di Republik Karachay-Cherkess dengan tuntutan kepada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Karachay-Cherkess Republic untuk pengiktirafan hak untuk sekaligus pembayaran bulanan dan bayaran bulanan sebagai gantirugi untuk kesihatan, yang menyatakan sokongan terhadap dakwaan bahawa dia, Tlimakhov VA dari Julai 1982 hingga DD.MM.YYYY berkhidmat di badan-badan dalaman Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCR. Perintah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCR (selepas ini dirujuk sebagai Responden) dari DD.MM.YYYY No. l / s telah ditolak daripada perkhidmatan di bawah butiran "h" bahagian 7 artikel (seperti yang dipinda pada 07.27.2010)> "Mengenai Polis"> Seksyen V. Perkhidmatan polis> Perkara 19. Penerimaan dan pemberhentian target pegawai polis = '_ blank'> 19 Undang-Undang Persekutuan Rusia "Mengenai Polis" (atas sebab-sebab kesihatan yang terhad) dari jabatan kepala jabatan Polis Trafik di Departemen Dalam Negeri Daerah Khabezsky perbandaran berdasarkan sijil penyakit No DD.MM.YYYY, yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Penyiasatan Jabatan Kawalan Darurat Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KChR, yang menubuhkan: "akibat kecederaan otak traumatik (dari DD.MM.YYYY, DD.MM.YYYY) encephalop ation dengan penyakit asthenovegetative, astheno-neurotic. Edema rata saraf optik di kedua-dua mata. Atrofi separa saraf optik di kedua-dua mata. Trauma perang. Bukti yang sama dari IHC MIA KCHR juga menimbulkan penyakit yang diperolehi semasa perkhidmatan tentera: "ensefalopati disysirculatory dari tahap 2 (kedua) dalam penyakit hipertensi dengan gangguan angiodistonik. Penyakit jantung hipertensi peringkat 2, peringkat 2, risiko rumit 3. CHD. Angina sengit. FC 1. NK O. Melepaskan gangguan irama jantung dalam bentuk extrasystole supraventricular. Tanda awal sklerosis aorta. Disfungsi fungsi disfungsi kiri ventrikel kecil. Disfungsi kedua-dua injap atrium ventrikel dengan regurgitation 1.5 sudu besar. dalam kedua-dua kes. Kekurangan injap kurang daripada arteri pulmonari. Angiopati kedua-dua mata. Osteochondrosis polysegmental dengan dominasi dalam tulang belakang serviks dan lumbar. "

  Buat pertama kalinya, jumlah pemenjaraan PKU "GB MSE for KCR" dari DD.MM.YYYY ditubuhkan olehnya kumpulan kecacatan kedua berkaitan dengan kecederaan perang, dan kesimpulannya. PKU "GB ITU pada KCR" dari DD.MM.YYYY dia menubuhkan kumpulan kedua kecacatan selama-lamanya dengan diagnosis utama: "akibat yang berterusan kecederaan craniocerebral dalam bentuk encephalopathy selepas trauma dengan pelanggaran angiodistonichnymi teruk dan sebagainya." Penyebab perkembangan dan perkembangan penyakitnya adalah kecederaan otak traumatik dengan gegaran otak dan kehilangan kesedaran, yang berlaku DD.MM.YYYY semasa berkhidmat sebagai pegawai polis, seperti yang ditubuhkan oleh Laporan Pengesahan ROVD Khabezskiy dari DD.MM.YYYY. Ia adalah dari tempoh ini (DD.MM.YYYY) bahawa semua masalah kesihatannya bermula.

  Kesimpulan dari pemeriksaan forensik dari DD.MM.YYYY № ketika melakukan pemeriksaan medis forensik kepadanya, kelompok cacat 2, didirikan: "kesan kecederaan otak traumatik dalam bentuk ensefalopati pasca trauma dengan gangguan asthenik, autonomik, neurotik yang berat, atrofi separa saraf optik kedua-dua mata, memori berkurangan, penyempitan sepusat dalam bidang visual, peningkatan tekanan intrakranial pada latar belakang encephalopathy diskritulasi kelas 2 dengan gangguan angiodistonik dan Lagi, bahawa ia menyebabkan ketara dinyatakan fungsi gangguan badan dan menyebabkan kehilangan pekerjaan sebanyak 100% pada masa kehilangan keseluruhan kecacatan saiz kaunter (kumpulan kecacatan).

  Daripada semua perkara di atas, ia mengikuti yang berkaitan dengan prestasi aktiviti perkhidmatan DD.MM.YYYY mereka menerima kerosakan lain kepada kesihatan (dengan semua akibat hingga sekarang), tidak mengizinkan kemungkinan perkhidmatan selanjutnya, dan oleh itu, dia harus dibayar sekali gus jumlah ganti rugi kewangan dan pembayaran jumlah bulanan dalam pampasan untuk kerosakan kesihatan.

  Haknya untuk memperoleh manfaat sekaligus dalam jumlah gaji lima tahun timbul dari masa pemecatannya dari ATS (untuk keadaan kesihatan yang terhad), iaitu, dari DD.MM.YYYY, dan untuk menerima bayaran bulanan sebagai ganti rugi untuk kerosakan kesihatan dalam jumlah pendapatan yang hilang% masanya untuk menubuhkan kumpulan kecacatan kedua, iaitu, dengan DD.MM.YYYY, dan pembayaran ini mesti dibuat untuk tempoh penubuhan ketidakupayaan.

  Beliau meminta mahkamah untuk mengiktiraf haknya untuk menerima elaun sekaligus dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Karachay-Cherkess Republic dalam jumlah bayaran lima tahun dan bayaran bulanan sebagai pampasan bagi kerosakan kepada kesihatan dalam jumlah% kehilangan pendapatan.

  Takrif Pengadilan Daerah Khabezsky dari Republik Karachay-Cherkess dari DD.MM.YYYY sebagai responden dalam kes sivil ini adalah Departemen Antara Kota Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezsky".

  Semasa prosiding, plaintif Tlimakhov VA menjelaskan tuntutannya mengikut perintah Seni. Seksyen I. Peruntukan Am> Bab 4. Orang yang terlibat dalam kes> Perkara 39. Pindaan tuntutan, pengabaian tuntutan, pengakuan tuntutan, penyelesaian perjanjian 'target =' _ blank '> 39 dari Tatakelakuan Tatacara Sipil Persekutuan Rusia dan meminta mahkamah untuk mengenali penyakitnya yang ditunjukkan dalam perakuan tentang penyakit № dari DD.MM.YYYY, yang dikeluarkan atas namanya oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Unit Perubatan Kementerian Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess, akibat dari kecederaan ketenteraan dan dalam pelaksanaan tugas resmi seorang pegawai polisi; mengiktiraf haknya untuk menerima dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess mendapat manfaat sekaligus dalam jumlah bayaran lima bulan dan bayaran bulanan untuk pampasan untuk kerosakan kesihatan dalam jumlah% pendapatan hilang.

  Responden, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Karachay-Cherkess Republic, menyampaikan kepada pengadilan keberatan bertulis terhadap tuntutan Tlimakhov V.A., yang menunjukkan bahwa pihak menuntut dalam pernyataan tuntutan menunjukkan bahwa pernyataan itu sesuai dengan Arahan dengan semua permohonan KCHR pada Mac 2008 sejurus selepas penubuhan kumpulan kecacatan kedua. Tetapi keputusan suruhanjaya khas itu enggan memberikan faedah sekaligus dan menetapkan bayaran bulanan untuk membayar ganti rugi kepada kesihatan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCR. Kemudian, rayuan lisannya, serta panggilan telefon kepada OC dan IHC Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCR, tidak memberikan respons positif. Jawapannya seragam: "tiada keputusan pembayaran dibuat". Menurut surat maklumat Kementerian Dalam Negeri Kementerian Dalam Negeri KCR dari DD.MM.YYYY Tlimakhov VA pada September 2012, beliau memohon untuk rujukan kepada RKUU "Biro Peperiksaan Perubatan Forensik" KCR untuk pemeriksaan untuk menentukan sejauh mana kehilangan keupayaan bekerja profesional pada masa penubuhan ketidakupayaan. Dengan pernyataan bertulis kepada suruhanjaya khas Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KChR mengenai isu elaun sekaligus dan wang pampasan untuk kerosakan kesihatan, VA Tlimakhov tidak terpakai.

  Dalam menjelaskan tuntutan itu, plaintif menyatakan bahawa berdasarkan sijil penyakit dari DD.MM.YYYY No. yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Unit Perubatan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KCRHR kecederaan ketenteraan telah ditubuhkan. Walau bagaimanapun, kenyataan ini tidak benar. Perakuan di atas menunjukkan pendapat IHC: penyakit itu diterima semasa perkhidmatan tentera.

  Juga Tlimakhov V.A. menunjukkan bahawa kesimpulan pemeriksaan perubatan forensik dari DD.MM.YYYY № apabila ditugaskan oleh pemeriksaan perubatan forensik, dia telah menubuhkan akibat kecederaan otak traumatik... yang mengakibatkan disfungsi badan dengan ketara dan mengakibatkan kehilangan kecacatan profesional dalam jumlah 100% momen penubuhan saiz kehilangan tetap amnya. Plaintif melampirkan penyataan tuntutan sijil dari Institut Persekutuan "Biro Utama Perubatan dan Kepakaran Sosial ke atas KCR" yang dikeluarkan oleh DD.MM.YYYY, di mana, "penyebab ketidakupayaan" kesimpulan "penyakit itu diterima semasa perkhidmatan tentera" diperbetulkan kepada - "kecederaan ketenteraan". Saya ingin ambil perhatian bahawa tamatnya komisi tentera-perubatan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KChR tidak berubah. Sijil ini ditandatangani oleh ketua biro FULL NAME9.

  Oleh itu, adalah dianggap bahawa Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Republik Karachay-Cherkess mempunyai alasan hukum untuk membayar VA Tlimakhov untuk elaun tunai sekaligus dalam jumlah bayaran lima tahun dan bayaran bulanan untuk pampasan kerosakan kesihatan tidak hadir, oleh itu, Tlimahova VA diminta untuk memenuhi tuntutan tersebut. tolak sepenuhnya.

  Terdakwa - Departemen Antara Perbandaran Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezsky" diserahkan kepada pengadilan tertulis terhadap tuntutan Tlimakhov VA, di mana ia menyatakan tidak ada salinan dokumen medis yang mengesahkan fakta bahwa plaintif telah menerima kecederaan DD.MM.YYYY dan mencatat kejadian ini. Oleh itu, tidak mungkin untuk menubuhkan penerimaan kecederaan Tlimakhov V.A. dalam tempoh masa yang ditentukan.

  C DD.MM.YYYY pada DD.MM.YYYY Tlimahov V.A. Saya berada dalam pemilikan, tetapi menurut laporan ketua MOB Khabezskiy jabatan polis FULL NAME25. dari DD.MM.YYYY Tlimahov V.A. sebagai ketua OGIBDD MOB dari ROHD Khabezskiy dengan DD.MM.YYYY, dia tidak melakukan tugas rasmi dan tidak bekerja. DD.MM.YYYY Tlimakhov V.A. juga tidak di tempat kerja. Kesimpulannya, menurut bahan cek pemeriksaan dari DD.MM.YYYY setelah menerima kecelakaan tubuh, Tlimakhov V.A..YYYY Tlimahovym V.A. semasa tempoh perkhidmatan.

  Oleh itu, pertimbangkan bahawa alasan untuk pengiktirafan hak VA Tlimahova untuk menerima dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess mendapat manfaat sekaligus dalam jumlah bayaran lima tahun dan bayaran bulanan untuk pampasan kerosakan kesihatan dalam jumlah pendapatan yang hilang, oleh itu, Tlimakhov VA diminta untuk memenuhi tuntutan tersebut. untuk menolak

  Pada pendengaran itu plaintif Tlimakhov VA Dia menegaskan tuntutannya yang dikemaskini atas sebab-sebab yang dinyatakan di dalamnya dan meminta mereka supaya berpuas hati.

  Plaintif wakil Khalkechev B.AND. juga menyokong syarat jelas plaintif berdasarkan alasan yang dinyatakan di dalamnya dan meminta mereka untuk bertemu secara penuh.

  Wakil terdakwa - Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess - Kushkhova A.Kh. di sesi sidang yang dia minta untuk menolak untuk memenuhi tuntutan atas alasan yang dinyatakan dalam bantahannya dan meminta untuk melampirkan pada file kes penemuan pendapat Komando Tertinggi Kementerian Dalam Negeri pada KChR mengenai Tlimakhov V.A. untuk tahun 2004-2006.

  Wakil terdakwa - Departemen antar kota dari Departemen Dalam Negeri Rusia "Khabezsky" - Polezhakina G.G. di pendengaran itu juga diminta menolak tuntutan atas alasan yang dinyatakan dalam bantahannya.

  Pendakwa - Pembantu penasihat Khabezskiy pendakwa Republik Karachay-Cherkess Kravchenko D. pada pendengaran yang diminta untuk menolak untuk memenuhi tuntutan, memandangkan hujah yang dikemukakan kepada mereka tidak mencukupi untuk bertemu dengan mereka.

  Selepas mendengar plaintif, wakilnya, wakil defendan, seorang pakar, memeriksa bahan bertulis kes sivil, menilai kaitan, kebolehterimaan, kebolehpercayaan setiap bukti secara berasingan, serta kecukupan dan penyambungan bukti secara keseluruhan, setelah mendengar kesimpulan pendakwa, mahkamah mendapati perlu untuk memenuhi tuntutan tersebut.

  Kerana ia ditubuhkan di pendengaran mahkamah dan berikut dari kes kes Tlimakhov VA file dengan tahun DD.MM.YYYY pada DD.MM.YYYY berkhidmat di badan-badan dalaman Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess. Dengan perintah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCR dari DD.MM.YYYY nombor l / s dia diberhentikan daripada perkhidmatan di bawah butiran "h" bahagian 7 artikel (ed. 07/27/2010)> "Pada polis"> Seksyen V. Perkhidmatan di polis> Perkara 19 Penerimaan dan pemberhentian target 19 'Undang-undang RF "Pada Polis" (untuk keadaan kesihatan yang terhad) dari jabatan kepala jabatan polis trafik Jabatan Perbandaran Daerah Perbandaran Daerah Khabezsky atas dasar perakuan penyakit No. DD.MM.YYYY yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KCR.

  Kesimpulan mengenai bahan pemeriksaan perkhidmatan pada fakta kecederaan oleh pekerja Khabezskiy ROVD Tlimakhov V.A. Ketua OGAI Khabezskogo ROVD dari DD.MM.YYYY mendapati bahawa Tlimakhov VA DD.MM.YYYY, berada di tempat kejadian kemalangan jalan raya di bahagian Cherkessk-Arkhyz di jalan desa Bavuko, di mana pemandu FIO12 di dalam kereta, nombor negeri memukul pejalan kaki, menaikkan kereta dari parit yang mendalam bersama dengan mereka yang hadir, jatuh, jatuh ke belakang parit, memukul kepalanya di atas tanah. Dia kehilangan kesedaran untuk masa yang singkat selepas mogok. Apabila dia datang kepada dirinya sendiri, penyiasat FULL NAME 26 ditawarkan untuk membawanya ke hospital, kerana dia tidak begitu sesuai dan muntah. Walau bagaimanapun, Tlimakhov V.A. enggan bantuan perubatan dan meminta dia pulang. DD.MM.YYYY Tlimakhov V.A. Dia berpaling kepada Khabezskiy CRH dengan aduan sakit kepala yang teruk, mengoyak dan mual. Dia didiagnosis dengan "kecederaan kepala tertutup, gegaran otak." Bahan pengesahan mengandungi penjelasan Tlimakhov VA, FULL NAME 27, mengesahkan fakta kecederaan, salinan rekod perubatan, satu salinan protokol pemeriksaan tempat kejadian. Berdasarkan perkara di atas, kesimpulan dibuat: 1) Pemeriksaan perkhidmatan atas kecederaan Tlimahovym V.A. dipertimbangkan. Hakikatnya disahkan. 2) Pertimbangkan bahawa tentera utama Tlimakhov VA terluka bertugas.

  Kesimpulan mengenai bahan pemeriksaan perkhidmatan setelah menerima kecederaan tubuh oleh seorang pekerja yang berada di pelupusan Khabezskiy ROVD Tlimahov VA, dari DD.MM.YYYY telah ditetapkan bahawa DD.MM.YYYY di jalan raya Cherkessk-Arkhyz di km. apabila meninggalkan kampung Ali-Berdukovsky, pemandu kenderaan, nombor negeri FULL NAME13, tidak menghadapi kawalan dan membuat perlanggaran awam dengan kenderaan yang akan datang nombor plat lesen di bawah kawalan pekerja, yang berada di pelupusan Khabezskiy ROVD Tlimakhov V.A. Tlimahov V.A. Dia dibawa ke bilik kecemasan CDH Khabezsky dan dimasukkan ke hospital. Mengikut kesimpulan akta pemeriksaan perubatan forensik dari DD.MM.YYYY ia mengikuti bahawa menurut kad perubatan di Tlimahova VA terdapat kecederaan tubuh dalam bentuk gegar otak, gangguan pampasan osteochondrosis serviks, yang boleh mengakibatkan tindakan tumpul pepejal dalam kemalangan jalan raya, tidak lama sebelum kemasukan ke hospital, yang mengakibatkan kerosakan ringan kepada kesihatan akibat gangguan kesihatan jangka pendek. Tlimahov V.A. - Ketua OGIBDD MOB Khabezskiy Daerah Hal Ehwal Dalam Negeri DD.MM.YYYY oleh ketetapan Kementerian Dalam Negeri KChR No. l / s diberhentikan dan terdaftar dalam urutan Departemen Dalam Negeri Khabezskiy Daerah. Menurut laporan ketua MOB dari jabatan polis daerah Khabezky FULL NAME28. ia mengikuti bahawa Tlimahov VA sebagai ketua OGIBDD MOB dari ROHD Khabezskiy dengan DD.MM.YYYY, beliau tidak memenuhi tugas rasminya dan tidak bekerja. DD.MM.YYYY pada hari kemalangan dengan penyertaan Tlimahova VA, dia juga tidak berada di tempat kerja. Dalam bahan pemeriksaan terdapat perbuatan pemeriksaan forensik perubatan No. DD.MM.YYYY, salinan fotokopi dokumen yang dilampirkan pada rekod perubatan Tlimakhov VA, salinan protokol siri kesalahan pentadbiran berkenaan dengan NAMA PENUTUP13, salinan keputusan mengenai kes kesalahan pentadbiran di FIO13., penjelasan Tlimakhov VA, NAMA PENUH14, laporan duti operasi FULL NAME15, melaporkan pelanjutan tempoh pemeriksaan prestasi, sijil kecacatan siri VZH No. № dari DD.MM.YYYY dengan DD.MM.YYYY pada DD.MM.YYYY, ks rokopiya kemalangan litar, salinan perintah nombor Interior Kementerian KCR daripada DD.MM.YYYY, mengesahkan hakikat kecederaan. Berdasarkan kesimpulan di atas, kesimpulan dibuat: 1) Pemeriksaan perkhidmatan atas kecederaan pekerja yang berada di pelupusan Khabezskiy ROVD Tlimakhov V.A untuk dianggap selesai. Hakikatnya disahkan. 2) Pertimbangkan bahawa kecederaan tubuh badan dalam bentuk kecederaan craniocerebral tertutup, gegaran otak, gangguan pampasan osteochondrosis serviks, menerima DD.MM.YYYY Tlimahovym VA semasa tempoh perkhidmatan.

  Sijil penyakit № dari DD.MM.YYYY mendapati bahawa Suruhanjaya Perubatan Tentera MSCh MIA KCHR ke arah ketua Jabatan Hal Ehwal Dalam Negeri daerah Khabezsky № dari DD.MM.YYYY diperiksa Tlimakhov VA Jabatan Perbandaran Daerah Perbandaran Daerah Khabez, sejarah yang mengesahkan perkara berikut: "Dokumen perubatan telah dikemukakan kepada suruhanjaya sejak tahun 1999. DD.MM.YYYY mengalami kecederaan kepala dengan kehilangan kesedaran. Untuk rawatan perubatan, DD.MM.YYYY ditujukan kepada pakar neurologi di tempat kediaman. Rawatan yang ditetapkan dengan diagnosis "ZHMT. Gegaran otak ", - 40% glukosa dengan vitamin C dalam / dalam: piracetam, vitamin B1, Relanium, analgin, diphenhydramine, papaverine, glisin. Keadaan kecederaan itu disahkan oleh Kesimpulan berdasarkan bahan-bahan pemeriksaan perkhidmatan yang diluluskan oleh ketua Daerah Khabezky Daerah Hal Ehwal Dalam Negeri Leftenan Kolonel Polis FULL NAME16 DD.MM.YYYY, - kecelakaan itu diterima ketika bertugas. Beliau meneruskan rawatan di pakar neurologi di tempat kediaman ke DD.MM.YYYY. Rayuan berulang kepada seorang ahli saraf di tempat kediaman pada bulan September 1999 dengan aduan sakit kepala, pening, bunyi di kepala, ketakutan ketika berjalan, kelemahan umum, gangguan tidur, penglihatan. Ditugaskan untuk rawatan pesakit dengan diagnosis "Akibat TBI dalam bentuk encephalopathy pasca-trauma dengan gangguan angiodystonic." DD.MM.YYYY mengalami "pembakaran haba tangan kanan," dirawat secara pesakit di tempat kediaman. Tiada dokumen yang mengesahkan keadaan kecederaan telah diserahkan kepada suruhanjaya itu. Dari April 2000 hingga 2004, secara teratur, 1-2 kali setahun, diperhatikan dan menerima kursus rawatan oleh ahli saraf di tempat kediaman dengan diagnosis "Post-traumatic encephalopathy stage 2 dengan gangguan angiodystonic yang teruk. Sindrom astheno-neurotik yang teruk ", - Actovegin IV, Piracetam IV, Lydasa, Aloe, Glycine, Stugeron, Cavinton, Asid Nikotinic, Mildronate. Pada bulan Januari 2004, mengadu kesakitan di kawasan jantung pembakaran, sifat yang membantah, yang ditangkap dengan mengambil nitrogliserin, berubah menjadi seorang pengamal umum dalam masyarakat. Apabila dilihat HELL 140/100 mm Hg. Pada ECG - EOS tidak dapat dikesan, "S" - jenis ECG. Ekstrasstikel ventrikel dan supraventrikular yang kerap. Perubahan sederhana di dinding belakang. Rawatan yang ditetapkan dengan diagnosis "penyakit arteri koronari, angina exertional pertama kali. FC 2. N 0-1. Tekanan darah tinggi 1 darjah. Pada bulan September 2005, dengan aduan kesesakan hidung, pelepasan hidung, kerengsaan, dan kelemahan umum dirawat dengan lorvacha dengan diagnosis Antritis Purulent Akut. Di bawah anestesia tempatan, tusukan sinus maxillary yang betul dilakukan, rawatan berterusan pada pesakit luar. Pada bulan Disember 2005, dia dirawat oleh ahli saraf di tempat kediaman dengan diagnosis Osteochondrosis tulang belakang serviks, sm-periarthritis bahu-bahu. Pada bulan yang sama, beliau menerima rawatan untuk "Pemeriksaan konjungtivitis kronik di kedua-dua mata." Pada bulan Julai 2006, rayuan kedua dengan aduan sakit di hati, memampatkan, gangguan dalam kerja jantung, meningkatkan tekanan darah. Rawatan yang diberikan pada pesakit luar dengan diagnosis "penyakit arteri koronari. Angina menguji stabil. FC 2 sudu besar. Tekanan darah 2 sudu besar., Tahap risiko 2-3 sudu besar. ", - cardiket, aspirin, preductal, multivitamin. Pada bulan Ogos 2006, beliau meneruskan rawatan di terapi klinik pesakit luar Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Kyrgyz dengan aduan sakit kepala, pening, kelemahan, loya dengan penataran, pengawasan, berjalan, keletihan pesat dengan diagnosis "2 sudu hipertensi 2 risiko 3 CHF 2 Ast.. Sop. Encephalopathy of genesis kompleks (traumatik, vaskular) dengan gangguan angiodystonic. " Eglion, nootropil, nicergolin, stugeron, mildronate ditetapkan. Pada bulan November 2006, dengan aduan kesakitan di belakang sternum, batuk dengan dahak bernafas dirawat oleh ahli terapi dalam masyarakat dengan diagnosis "Keburukan bronkitis purulen yang kronik. DN1-2 darjah. CHF 1. Hipertensi peringkat 2, tahap risiko 2 ". DD.MM.YYYY selepas kemalangan jalan raya yang dibawa ke pihak kesabaran Khabezsk TMO dengan aduan sakit kepala, kelemahan parah, pening, nyeri di leher ketika menggerakkan kepalanya, sakit dada semasa bernafas. Tiada dokumen yang mengesahkan keadaan kecederaan telah diserahkan kepada suruhanjaya itu. Di jabatan itu tiga kali diperiksa oleh pakar neurologi, diagnosis kecederaan craniocerebral tertutup. Otak otak "; diperiksa oleh seorang oculist, - "Angiopathy dari vesel retina kedua-dua mata"; pemeriksaan craniogram terhadap pola vaskular, terutamanya di zon fronto-parietal, kesan digital di kawasan occipital telah dijalankan. Rawatan: glukosa, asid askorbik, dalam / dalam, titisan; Piracetam dalam / dalam, vitamin B1, B6; Relanium, Glycine, Milgamma, Cerebrolysin, Vitamin E. Dibebaskan dengan diagnosis kecederaan craniocerebral tertutup. Perkelahian otak "untuk penjagaan pesakit luar pesakit. Beliau meneruskan rawatan di neurologi poliklinik Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KChR dengan diagnosis kecederaan craniocerebral tertutup. Gegaran otak. Gangguan osteochondrosis serviks serviks. Sindrom arteri vertebral. Semasa pemeriksaan ultrabunyi Doppler vaskular cerebral, tanda-tanda angiodystonia cerebral teruk, di latar belakang sirkulasi vena. Menerima rawatan sebelum DD.MM.YYYY. " Pada bulan Januari 2007, dia dirawat oleh ahli terapi dengan diagnosis "Hipertensi, 2 peringkat, 3 darjah risiko". Mengenai komisen yang dihantar untuk menentukan kesesuaian untuk perkhidmatan selanjutnya. Jumlah hari ketidakupayaan sepanjang tahun lepas ialah 87 hari. Perenggan 10 "pada pemeriksaan dan rawatan" bukti ini mengesahkan rawatan pesakit luar di Khabezsk TMO, poliklinik MVD KCR. Rawatan pesakit dalam jabatan mangsa nahas Khabezsk TMO dari 15 hingga DD.MM.YYYY. Hasil daripada peperiksaan oleh kesimpulan IHC, perkara berikut telah ditubuhkan:

  "A) encephalopathy disysirculatory 2 (kedua) dalam hipertensi, gangguan angiodystonic. Tahap hipertensi 2, tahap 2, risiko komplikasi 3. CHD. Tekanan angina. FC 1. NK O. Gangguan irama jantung peralihan dalam bentuk extrasystole supraventricular. Tanda awal sklerosis aorta. Disfungsi diastologi kecil dari ventrikel kiri. Disfungsi kedua-dua injap atrium ventrikel dengan regurgitation 1.5 sudu besar. dalam kedua-dua kes. Kekurangan injap kurang daripada arteri pulmonari. Angiopati kedua-dua mata. Osteochondrosis polysegmental dengan dominasi dalam tulang belakang serviks dan lumbar. Penyakit ini diterima semasa perkhidmatan ketenteraan. Akibat TBI berulang (dari DD.MM.YYYY, DD.MM.YYYY) encephalopathy dengan gangguan asthenovegetative, astheno-neurotic. Edema rata saraf optik di kedua-dua mata. Atrofi separa saraf optik di kedua-dua mata. Kecederaan perang.

  b) Berdasarkan artikel jadual penyakit (dan TDT) (Lampiran 1 kepada Arahan yang diluluskan oleh perintah Kementerian Dalam Negeri Rusia dari DD.MM.YYYY No.). Terikat kepada perkhidmatan ketenteraan. "

  Sijil nombor siri dari DD.MM.YYYY mengesahkan fakta penubuhan Tlimakhov V.A. kumpulan kedua kecacatan kerana penerimaan penyakit semasa perkhidmatan tentera untuk tempoh sehingga DD.MM.YYYY mengikut sijil pemeriksaan di institusi negara persekutuan perubatan dan kepakaran sosial No. dari DD.MM.YYYY.

  Sijil nombor siri dari DD.MM.YYYY mengesahkan fakta penubuhan Tlimakhov V.A. kumpulan kedua kecacatan kerana mendapat penyakit semasa perkhidmatan tentera, diperbetulkan untuk trauma ketenteraan dengan petunjuk: "diperbetulkan untuk mempercayai", selama-lamanya mengikut sijil pemeriksaan di institusi negara persekutuan perubatan dan kepakaran sosial No. dari DD.MM.YYYY.

  Kesimpulan dari pemeriksaan forensik dari DD.MM.YYYY № ketika melakukan pemeriksaan medis forensik kepadanya, kelompok cacat 2, didirikan: "kesan kecederaan otak traumatik dalam bentuk ensefalopati pasca trauma dengan gangguan asthenik, autonomik, neurotik yang berat, atrofi separa saraf optik kedua-dua mata, memori berkurangan, penyempitan sepusat dalam bidang visual, peningkatan tekanan intrakranial pada latar belakang encephalopathy diskritulasi kelas 2 dengan gangguan angiodistonik dan Lagi, bahawa ia menyebabkan ketara dinyatakan fungsi gangguan badan dan menyebabkan kehilangan pekerjaan sebanyak 100% pada masa kehilangan keseluruhan kecacatan saiz kaunter (kumpulan kecacatan). Penemuan ini juga disahkan oleh kesimpulan yang diberikan semasa pertimbangan ujian komisi forensik kes dari DD.MM.YYYY № dan kesaksian ahli FULL NAME17.

  Menganalisa norma-norma dan ketentuan undang-undang yang berlaku selama periode menerima Tlimahovym V.A. kecederaan dalam melaksanakan kewajipan pegawai polis pada 14 Januari 1999, serta pengiktirafan selanjutnya terhadap penyakit itu seperti yang diterima semasa perkhidmatan tentera, kecederaan sebagai kecederaan ketenteraan dan pengiktirafan sebahagiannya sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan berdasarkan sijil penyakit No. 265 bertarikh 6 Mac 2007, mahkamah mendapati bahawa dalam tempoh masa tertentu Undang-Undang Persekutuan Rusia bertarikh 18 April 1991 No. 1026-1 "Pada Polis", Peraturan pemeriksaan tentera-medis, yang diluluskan oleh Keputusan Pemerintah 25 Februari 2003 No 123 dan Arahan tentang prosedur melakukan pemeriksaan medis tentera dan pemeriksaan medis dalam badan-badan dalam negeri Persekutuan Rusia dan pasukan internal Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia, yang diluluskan oleh Perintah Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia pada 14 Julai 2010 No 523.

  Selaras dengan Bahagian 3 Seni. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Perkara 29. Insurans dan pampasan negara untuk kerosakan dalam hal kematian atau kecederaan dari seorang pegawai polisi 'Pada Polis' apabila seorang pegawai polisi menerima kecelakaan pribadi sehubungan dengan pelaksanaan kegiatan resmi, tidak termasuk kemungkinan perkhidmatan selanjutnya, dia dibayar manfaat sekaligus dalam jumlah gaji lima tahun dari belanjawan yang bersangkutan, dengan pemulihan selanjutnya jumlah ini dari yang bersalah.

  Dengan Resolusi Mahkamah Perlembagaan Persekutuan Rusia bertarikh 20 Julai 2011 No. 21-P, Bahagian 3, Art. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Perkara 29. Insurans dan pampasan negara untuk kerosakan sekiranya kematian atau kecederaan seorang pegawai polis 'Pada Polis' tidak dianggap mematuhi Perlembagaan Persekutuan Rusia sejauh sistem pengawalseliaan undang-undang, ia tidak melibatkan pembayaran elaun sekaligus kepada pegawai polis yang cedera berkaitan dengan prestasi aktiviti perkhidmatan mereka, yang diiktiraf sebagai sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan dengan sekatan kecil tion (kategori "B") dan ditolak daripada perkhidmatan di bawah perenggan (3) Bahagian 7 Art. (ed. 07/27/2010)> "Mengenai Polis"> Seksyen V. Perkhidmatan Polis> Artikel 19. Penerimaan dan pemecatan target pegawai polis = '_ blank'> 19 Undang-Undang Persekutuan Rusia "Mengenai Polis" atas dasar tamatnya komisi tentera-medis atas kebugaran yang terhad untuk perkhidmatan dan pada mustahil atas sebab-sebab kesihatan untuk melakukan tugas rasmi sesuai dengan kedudukan yang diadakan tanpa ketiadaan reassignment.

  Mengikut Bahagian 4 Seni. 29 Undang-undang tersebut dalam hal kecederaan atau kerosakan lain pada kesehatan seorang pegawai polisi sehubungan dengan kegiatan resminya, kompensasi moneter dalam jumlah yang melebihi jumlah pencennya atas alasan yang ditentukan dalam artikel ini akan dibayar dari anggaran atau organisasi yang bersangkutan yang telah menandatangani perjanjian dengan polisi.

  Dengan Resolusi Mahkamah Perlembagaan Persekutuan Rusia bertarikh 15 Julai 2009 No 13-P, Bahagian 4 Seni. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Perkara 29. Insurans dan pampasan negara untuk kerosakan sekiranya kematian atau kecederaan seorang pegawai polis 'On Militia' diiktiraf sebagai tidak bertentangan dengan Perlembagaan Persekutuan Rusia, kerana ia adalah perlembagaan akal hukum bersempena dengan Seni. Seksyen IV. Jenis-jenis obligasi yang berasingan> Bab 59. Kewajipan akibat kemudaratan> § 2. Pampasan kecederaan yang disebabkan oleh kehidupan atau kesihatan warga negara> Perkara 1084. Pampasan kecederaan yang disebabkan oleh kehidupan atau kesihatan warga negara dalam pelaksanaan target obligasi kontrak atau lain-lain kewajiban = '_ blank'> 1084 GK Persekutuan Rusia - menganggap bayaran bulanan oleh keadaan pampasan kewangan kepada pegawai polis untuk mengimbangi kemudaratan yang disebabkan oleh kecederaan atau kerosakan lain terhadap kesihatan berkaitan dengan pelaksanaan aktiviti kerja mereka, yang tidak termasuk mereka dari kemungkinan eyshego perkhidmatan.

  Bahagian empat Perkara 29, undang-undang tersebut, diiktiraf sebagai tidak sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan Rusia oleh Resolusi Mahkamah Perlembagaan Persekutuan Rusia pada 15 Julai 2009 No 13-P setakat yang bersamaan dengan Seni. Seksyen IV. Jenis-jenis obligasi yang berasingan> Bab 59. Kewajipan akibat kemudaratan> § 2. Pampasan kecederaan yang disebabkan oleh kehidupan atau kesihatan warga negara> Perkara 1084. Pampasan kecederaan yang disebabkan oleh kehidupan atau kesihatan warga negara dalam pelaksanaan target obligasi kontrak atau lain-lain kewajiban = '_ blank'> 1084 GK Persekutuan Rusia, dalam erti yang diberikan oleh amalan penguatkuasaan undang-undang, membenarkan agensi penguatkuasa undang-undang menolak untuk membayar pampasan kewangan bulanan kepada pegawai polis untuk pampasan bagi kemudaratan yang disebabkan oleh kecederaan atau kerosakan lain terhadap kesihatan mereka. dan dengan prestasi mereka, tidak termasuk mereka peluang untuk meneruskan perkhidmatan beliau jika tiada orang yang melakukan tindakan menyalahi undang-undang badan-badan hal ehwal dalaman, badan-badan kerajaan yang lain dan pegawai-pegawai mereka.

  Menurut klausa 1 Peraturan Peperiksaan Perubatan Tentera, yang diluluskan oleh Keputusan Kerajaan No. 123 dari 25 Februari 2003, telah ditetapkan bahawa pemeriksaan medis tentera dilakukan pada masa aman dan masa perang di Angkatan Tentera Persekutuan Rusia, di dalam pasukan internal Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia Persekutuan, unit Perkhidmatan Bomba Negara Kementerian Persekutuan Rusia untuk Pertahanan Awam, Kecemasan dan Penghapusan akibat Bencana Alam, agensi-agensi dalam negeri l Persekutuan Rusia, untuk menentukan kategori rakyat Persekutuan Rusia atas sebab-sebab kesihatan untuk perkhidmatan ketenteraan, perkhidmatan di pihak berkuasa, serta untuk menentukan kaitan sebab akibat kecederaan (kecederaan, kecederaan dan kecederaan) yang diterima oleh warganegara (kemudian dirujuk sebagai kecederaan), penyakit dengan perkhidmatan ketenteraan mereka (latihan ketenteraan), perkhidmatan di badan-badan (kemudian dirujuk sebagai kaitan sebab akibat kecederaan, penyakit).

  Menurut klausa 2 Peruntukan tentang kepakaran tentera-perubatan, komisen tentera dan komisen perubatan penerbangan dicipta untuk menjalankan kepakaran ketenteraan dan pemeriksaan perubatan di Angkatan Tentera Persekutuan Rusia, pasukan lain, pembentukan tentera dan agensi.

  Oleh pp "A" ms 3 dari Peraturan-Peraturan tersebut, komisen tentera-perubatan didakwa menganjurkan dan menjalankan pemeriksaan perubatan, termasuk pegawai dan pegawai swasta (pegawai) badan-badan tersebut.

  Menurut klausa 4 Peraturan, pensijilan perubatan merujuk kepada kajian dan penilaian keadaan kesihatan dan pembangunan fizikal rakyat pada masa pemeriksaan untuk menentukan kesesuaian mereka untuk perkhidmatan ketenteraan (perkhidmatan dalam badan), latihan (perkhidmatan) dalam kepakaran pekerjaan ketenteraan tertentu (kepakaran), keputusan soalan-soalan lain yang disediakan oleh Peraturan-Peraturan ini dengan isu pendapat bertulis.

  Pemeriksaan perubatan anggota tentera, warga yang menjalani latihan ketenteraan, pegawai dan komander (pegawai) badan yang menerima kecacatan, penyakit semasa perkhidmatan tentera (perkhidmatan dalam badan), untuk menentukan kategori kecergasan mereka untuk perkhidmatan ketenteraan (perkhidmatan dalam organ) keputusan perubatan dan pakar yang ditentukan.

  Keputusan pakar perubatan yang ditentukan adalah keadaan kesihatan apabila keputusan peperiksaan dan rawatan menimbulkan komisi perubatan ketenteraan (komisi penerbangan perubatan) untuk membuat pendapat mengenai kategori kecergasan untuk perkhidmatan ketenteraan (perkhidmatan dalam organ) dan apabila rawatan lanjut tidak akan mengubahnya. kategori kehidupan rak.

  Pengabaian (mengikut dokumen) pemeriksaan perubatan adalah dilarang, kecuali dinyatakan sebaliknya dalam Peraturan-Peraturan ini.

  Menurut klausa 40 Peraturan-Peraturan, semasa pemeriksaan perubatan pegawai dan pegawai (badan) badan-badan, komisen perubatan ketenteraan menentukan hubungan kausal dari kecederaan dan penyakit yang mereka terima, kecuali jika warga negara yang menerima kecederaan atau penyakit sedang dalam penyidikan atau kejahatan kes yang dikemukakan kepada mahkamah.

  Suruhanjaya Perubatan Ketenteraan, dalam ketidakhadiran (mengikut dokumen), menentukan hubungan kausal antara kecederaan dan penyakit di kalangan rakyat yang lulus (lulus) perkhidmatan ketenteraan (latihan ketenteraan), perkhidmatan di pihak berkuasa, jika: a) semasa perkhidmatan ketenteraan (latihan ketenteraan) perkhidmatan dalam mayat seorang warganegara diperiksa oleh suruhanjaya tentera-perubatan, atau sedang menjalani rawatan, atau diberhentikan dari perkhidmatan tentera (perkhidmatan dalam badan) atas alasan kesihatan; c) kecederaan, penyakit yang diterima oleh warganegara semasa tempoh perkhidmatan tentera (perkhidmatan ketenteraan), perkhidmatan dalam organ atau kecederaan, penyakit itu dikesan sebelum tamat tempoh satu tahun selepas pemberhentian rakyat dari perkhidmatan tentera (tamat perkhidmatan ketenteraan), perkhidmatan di pihak berkuasa, dengan syarat bahawa kecederaan, permulaan penyakit itu, termasuk yang menyebabkan kematian, boleh dikaitkan dengan tempoh perkhidmatan ketenteraan (latihan ketenteraan), perkhidmatan di dalam organ.

  Sifat dan preskripsi kecederaan jelas ditubuhkan oleh pakar forensik.

  Berdasarkan klausa 41 Peraturan-Peraturan, Suruhanjaya Perubatan Tentera membuat kesimpulan tentang hubungan kausal antara kecederaan dan penyakit dengan kata-kata berikut: a) "kecederaan ketenteraan": jika kecederaan itu diperoleh dengan diperiksa dalam pelaksanaan tugas ketenteraan (tugas rasmi); b) "penyakit itu diterima semasa tempoh perkhidmatan ketenteraan": jika penyakit itu berlaku dalam tempoh perkhidmatan tentera (latihan ketenteraan) yang diperiksa oleh perkhidmatan, perkhidmatan di badan atau dicapai dalam tempoh tertentu yang teruk, yang mengubah kategori kecergasan atau tidak sesuai (termasuk sementara ) diperiksa untuk perkhidmatan ketenteraan, perkhidmatan di organ, serta penyakit kronik, perlahan-lahan progresif yang didiagnosis sebelum tamat tempoh satu tahun selepas pemecatan daripada perkhidmatan tentera, perkhidmatan dalam organ, jika timbulnya penyakit persepsi boleh dikaitkan dengan tempoh perkhidmatan ketenteraan (latihan ketenteraan), perkhidmatan di pihak berkuasa; jika suatu mutilasi atau penyakit diperolehi akibat kemalangan yang tidak berkaitan dengan pelaksanaan tugas-tugas pelayanan tentera (tugas rasmi);

  Dalam rangka melaksanakan Keputusan Pemerintah Federasi Rusia tanggal 25 Februari 2003 Nomor 123 "Pada Menyetujui Ketentuan Pemeriksaan Perubatan Tentera", meningkatkan kepakaran tentera-medis dalam sistem Departemen Dalam Negeri Rusia dan meningkatkan efektivitasnya, Perintah Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia Nomor 523 tanggal 14 Juli 2010 telah diluluskan Arahan mengenai prosedur untuk menjalankan peperiksaan perubatan ketenteraan dan ujian perubatan di badan-badan dalaman Persekutuan Rusia dan pasukan dalaman Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Persekutuan Rusia, yang mengawal prosedur menjalankan pemeriksaan tentera perubatan dan pemeriksaan perubatan di badan-badan dalaman Persekutuan Rusia dan tentera dalaman Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia, prosedur untuk membuat, hak dan kewajipan komisi medis tentera (komisen penerbangan medis), serta prosedur untuk membuat, mengkaji dan meluluskan kesimpulan tentera - komisen perubatan (komisen penerbangan perubatan). Arahan tersebut mengandungi peruntukan yang serupa dengan peruntukan Peraturan Persekutuan Persekutuan Rusia pada 25 Februari 2003 No 123.

  Di samping itu, mengikut perenggan. 32 dan 33 dari Arahan, ditubuhkan bahawa MSCS IHC dari Kementerian Dalam Negeri, Direktorat Hal Ehwal Dalam Negeri, Direktorat Hal Ehwal Dalam Negeri untuk entiti konstituen Persekutuan Rusia adalah subdivisi struktur bahagian perubatan dan kebersihan MIA, Jabatan Perbandaran Dalam Negeri, ATS untuk Subjek Persekutuan Rusia dan organisasi menjalankan pemeriksaan ketenteraan dalam subjek Persekutuan Rusia.

  Mengikut klausa 103 arahan dalam klausa 11 dan 12, menunjukkan bahawa pemeriksaan warga negara Persekutuan Rusia dalam badan-badan urusan dalaman dan tentera dalam negeri dilakukan untuk menentukan keterukan cedera yang diterima semasa pelayanan, perkhidmatan ketenteraan, latihan ketenteraan oleh para pekerja, anggota militer, warga negara yang dipanggil untuk latihan ketenteraan dalam pasukan internal, dan juga dalam kategori lain warganegara yang ditubuhkan oleh Arahan ini; penyebab kecederaan, penyakit di kalangan pekerja, anggota tentera, rakyat yang dipanggil latihan ketenteraan di dalam tentera dalaman, rakyat yang berkhidmat (perkhidmatan ketenteraan, latihan ketenteraan dalam tentera dalaman), dan kategori warganegara lain yang ditubuhkan oleh Arahan ini; penyebab kecederaan, penyakit yang membawa kepada kematian orang-orang tersebut semasa perkhidmatan (latihan ketenteraan) dan sebelum tamat tempoh satu tahun selepas pelepasan mereka dari perkhidmatan, dari perkhidmatan tentera (penamatan latihan ketenteraan), dengan syarat kecederaan itu berlaku, permulaan penyakit itu boleh dikaitkan dengan tempoh perkhidmatan, perkhidmatan ketenteraan (latihan ketenteraan).

  Oleh pp 17.4 dan 18 ms 103 Arahan itu ditubuhkan bahawa pemeriksaan warga Persekutuan Rusia dalam badan-badan dalaman dalaman dan tentera dalaman dijalankan untuk menentukan kategori kecergasan orang yang dilepaskan daripada perkhidmatan tentera: pegawai yang diberhentikan daripada perkhidmatan tentera apabila mencapai had umur untuk perkhidmatan ketenteraan, atas sebab-sebab kesihatan, jumlah tempoh perkhidmatan ketenteraan di mana dalam istilah keutamaan adalah 20 tahun atau lebih, dan dengan tempoh masa perkhidmatan ketenteraan 25 tahun atau lebih - tanpa mengira asas pemecatan ; kategori kesihatan warga negara akibat status kesihatan kepada perkhidmatan (perkhidmatan ketenteraan) pada masa pemecatan mereka dari badan-badan urusan dalaman (dari perkhidmatan ketenteraan).

  Selaras dengan perenggan 214 Arahan, pemeriksaan untuk menentukan kategori kesesuaian untuk perkhidmatan pekerja yang menerima kecederaan, penyakit itu dijalankan pada hasil perubatan dan pakar yang ditentukan.

  Menurut perenggan 235 Arahan, keputusan pemeriksaan pekerja oleh doktor pakar dan pendapat IHC direkodkan dalam sijil peperiksaan perubatan, buku minit mesyuarat IHC dan rekod perubatan pesakit luar. Kesimpulannya dikeluarkan dengan sijil atau sijil penyakit.

  Oleh pp 208 dan 238 Arahan Pendapat mengenai kategori kecergasan pekerja untuk perkhidmatan IHC disenaraikan dalam ruang III jadual penyakit (Lampiran No. 1 untuk Arahan ini); Kesimpulan mengenai kategori kecergasan perkhidmatan (perkhidmatan ketenteraan) seseorang warganegara yang berkhidmat (perkhidmatan ketenteraan) dibuat oleh IHC selaras dengan perkara-perkara jadual penyakit yang berkuatkuasa untuk tempoh pemecatan sebenarnya, dan hanya untuk penyakit, akibat kecederaan, yang terdapat pada masa pemecatan.

  Tahap disfungsi dinilai oleh IHC juga pada masa pemecatan pekerja.

  Hubungan sebab akibat kecederaan, penyakit ditentukan oleh IHC dalam rumusan yang diperuntukkan dalam perenggan 41 Peraturan-Peraturan Peperiksaan Perubatan Tentera.

  Selaras dengan Lampiran 1 Arahan, jadual penyakit dan TDS hendaklah termasuk keperluan bagi keadaan kesihatan pekerja yang ditunjukkan dalam jadual perenggan 104 Arahan ini.

  Jadual penyakit menunjukkan kategori kecergasan untuk perkhidmatan, termasuk kategori B - terhad kepada perkhidmatan (perkhidmatan ketenteraan).

  Di bawah keadaan sedemikian, mahkamah berpendapat bahawa perkara berikut telah dibuktikan: hak menerima DD.MM.YYYY Tlimahovym VA kecederaan dalam garis tugas dan fakta menubuhkan Tlimakhov VA kumpulan kedua kecacatan segera dan tidak lama kemudian oleh pihak-pihak tidak dipertikaikan dan disahkan oleh bahan pemeriksaan tertentu dari fail perkhidmatan dari DD.MM.YYYY dan rujukan dari DD.MM.YYYY dan DD.MM.YYYY. Dalam bantahannya, responden - Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk CCR merujuk kepada ketidaksesuaian realiti, bahawa berdasarkan sijil penyakit dari DD.MM.YYYY No. yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri KCHRTlimakhov V.A. kecederaan ketenteraan telah ditubuhkan. Perakuan di atas menunjukkan pendapat IHC: penyakit itu diterima semasa perkhidmatan tentera. Dalam perakuan Institut Persekutuan Persekutuan "Biro Utama Medico-Sosial Keahlian di KCR", yang dikeluarkan oleh DD.MM.YYYY untuk №, dalam "penyebab ketidakupayaan", kesimpulan "penyakit itu diterima semasa perkhidmatan tentera" diperbetulkan kepada - "kecederaan ketenteraan". Kesimpulan dari komisi tentera-medis Kementerian Dalam Negeri KChR tidak berubah. Sijil ini ditandatangani oleh ketua biro FULL NAME9. Walau bagaimanapun, bantahan yang ditunjukkan oleh Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk KCHR diiktiraf oleh mahkamah sebagai tidak dapat dipertanggungjawabkan disebabkan oleh fakta bahawa sijil penyakit No. DD.MM.YYYY dalam perenggan "a" pendapat IHC menyatakan: "Kecederaan ketenteraan", dan fakta membetulkan garis "penyebab ketidakupayaan "Rujukan siri ITU-2011 № dari DD.MM.YYYY, di mana rekod" kerana mendapat penyakit semasa perkhidmatan tentera, "diperbetulkan untuk" kecederaan perang "adalah subjek kajian oleh Jabatan Siasatan Bandar Cherkessk SU IC Rusia untuk KCR, ketepatan rekod yang diperbetulkan disahkan dilampirkan kepada mater Dalam kes fail kes, keputusan untuk menolak untuk memulakan kes jenayah dari penyiasat kanan DD.MM.YYYY FULL NAME 18 terhadap ketua biro No. PKU GB ITU KCHR FULL NAME9 dan Tlimakhov V.A. dan mahkamah tidak mengemukakan apa-apa keterangan daripada responden bahawa keputusan tersebut telah dirayu atau dibatalkan oleh seseorang.

  Terdakwa - Departemen Antara Perbandaran Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezskiy" dalam bantahannya merujuk pada fakta bahwa tidak ada salinan dokumen medis yang mengesahkan fakta bahwa plaintif menerima kecederaan DD.MM.YYYY, dan insiden ini tidak direkam dalam ROVD Khabezskiy. C DD.MM.YYYY pada DD.MM.YYYY Tlimahov V.A. Saya berada dalam pemilikan, tetapi menurut laporan kepala jabatan polis district MOB Khabezskiy FULL NAME29. dari DD.MM.YYYY, Tlimakhov VA, sebagai ketua jabatan polis OGIBDD MOB Khabezskogo dengan DD.MM.YYYY tidak melakukan tugas rasmi dan tidak berada di tempat kerja. DD.MM.YYYY Tlimakhov V.A. juga tidak di tempat kerja. Kesimpulannya, menurut bahan cek pemeriksaan dari DD.MM.YYYY setelah menerima kecelakaan tubuh, Tlimakhov V.A..YYYY Tlimahovym V.A. semasa tempoh perkhidmatan. Di samping itu, pada pendengaran perbuatan pemeriksaan perubatan Tlimakhova VA № dari DD.MM.YYYY, № dari DD.MM.YYYY Tiada tarikh dari tahun DD.MM.YYYY, di mana Tlimakhov V.A. mengaku layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Walau bagaimanapun, bantahan dan rujukan kepada sijil peperiksaan perubatan yang ditunjukkan oleh Jabatan Inter-Perbandaran Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Rusia "Khabezskiy" juga diiktiraf oleh mahkamah untuk menjadi tidak solven kerana fakta bahawa sijil penyakit No. DD.MM.YYYY menyatakan: "Dokumen perubatan telah dikemukakan kepada suruhanjaya sejak tahun 1999. DD.MM.YYYY mengalami kecederaan kepala dengan kehilangan kesedaran. Untuk rawatan perubatan, DD.MM.YYYY ditujukan kepada pakar neurologi di tempat kediaman. Rawatan yang ditetapkan dengan diagnosis "ZHMT. Gegaran otak. Kesimpulan mengenai bahan cek pemeriksaan yang diluluskan oleh ketua Departemen Dalam Negeri Daerah Khabezskiy Leftenan Kolonel Polri FULL NAME16 DD.MM.YYYY, kecelakaan itu diterima saat melakukan tugas resmi ", ada bukti bahwa ketiadaan penetapan insiden ini di Departemen Dalam Negeri Daerah Khabezskiy adalah karena kesalahan plaintif Tlimakhov V. A. tidak dikemukakan kepada mahkamah, petunjuk dalam kesimpulan bahan cek pemeriksaan dari DD.MM.YYYY setelah menerima kecederaan tubuh Tlimakhov VA, yang mereka terima selama layanan itu tidak mempengaruhi kepuasan tuntutan Tlimakhova VA disebabkan oleh fakta bahawa Laporan mengenai bahan cek perkhidmatan dari DD.MM.YYYY menegaskan fakta bahawa dia telah menerima kecederaan DD.MM.YYYY dalam pelaksanaan tugas rasmi, kecederaan ini diakui sebagai kecederaan ketenteraan dan dia sendiri diiktiraf sebagai sebahagiannya sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan berdasarkan suatu perakuan penyakit № dari DD.MM.YYYY akibat kajian keseluruhan harta benda pada masa pemeriksaan penyakit sejak tahun 1999, dan hanya termasuk kecederaan yang diterima olehnya DD.MM.YYYY.

  Mahkamah mendapati bahawa sijil penyakit № dari DD.MM.YYYY dalam bentuk dan kandungan sepenuhnya mematuhi norma di atas undang-undang Persekutuan Rusia pada peperiksaan tentera-perubatan, ia sepenuhnya mencerminkan perjalanan peperiksaan Tlimakhov VA dan penyelidikan dokumen perubatan, serta kesimpulan berikut, yang dibuat oleh komisi tentera-perubatan bahawa kecederaan Tlimakhov V.A. diiktiraf sebagai kecederaan ketenteraan dan dia diiktiraf sebagai sebahagian daripada perkhidmatan ketenteraan dengan petunjuk mengenai jadual penyakit dan TDT mengikut Lampiran 1 Arahan mengenai prosedur untuk menjalankan pemeriksaan perubatan tentera dan pemeriksaan perubatan di badan-badan dalaman Persekutuan Rusia dan tentera dalaman Kementerian Dalam Negeri Persekutuan Rusia, yang diluluskan oleh Perintah Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Persekutuan Rusia dari DD.MM.YYYY №.

  Oleh itu, mahkamah berpendapat perlu untuk memenuhi tuntutan Tlimakhov V.A. kepada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess dan Jabatan Inter-Perbandaran Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezsky" untuk pengakuan penyakit yang ditunjukkan dalam perakuan penyakit No. DD.MM.YYYY yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Kementerian Dalam Negeri Kementerian Dalam Negeri untuk Republik Karachay-Circassian, yang diterima disebabkan oleh kecederaan tentera dan dalam pelaksanaan tugas seorang pegawai polis, hak untuk menerima jumlah sekali gus dalam jumlah bayaran lima tahun dan bayaran bulanan dalam pampasan untuk kerosakan kesihatan pada masa-masa Leray 100 peratus daripada kehilangan pendapatan.

  Memuaskan keperluan plaintif Tlimahova VA mengiktiraf hak untuk menerima sekaligus pembayaran bulanan dan bayaran bulanan sebagai pampasan bagi kemudaratan kesihatan, mahkamah meneruskan dari kehendak Seni. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Pasal 29. insurans Negeri dan pampasan dalam hal kematian atau kecederaan seorang pegawai polis 'target =' _ blank '> 29 Undang-Undang Persekutuan "Pada Polis" pada April 18, 1991 № 1026-1 (berkuat kuasa bagi tempoh plaintif pemecatan), yang seperti yang dinyatakan di atas, ia mengikuti bahawa dalam penyediaan seorang pegawai polis yang berkaitan dengan pelaksanaan kecederaan tubuh badan, tidak termasuk kemungkinan perkhidmatan lagi, beliau hendaklah dibayar sekali gus pyatiletneg penyelenggaraan kewangan bajet yang sesuai, dengan pemulihan berikutnya jumlah ini dengan pelaku.

  Undang-undang Persekutuan Rusia "Mengenai Polis" sehubungan dengan penggunaan Undang-Undang Federal pada 7 Februari 2011 No. 3-FZ "Pada Polis" menjadi tidak sah pada 1 Maret 2011. Walau bagaimanapun, dipertikaikan oleh Tlimakhov V.A. peraturan, sebenarnya, dipelihara dalam Bahagian 5 Artinya. 43, menurut yang Apabila diterima oleh pegawai polis sehubungan dengan pelaksanaan tugas resmi kecederaan atau kerosakan lain kepada kesehatan, menghalang kemungkinan pelayanan lebih lanjut di polisi, dia dibayar jumlah sekaligus dalam jumlah dua juta rubel.

  Menurut Art. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Perkara 29. Insurans dan pampasan negara untuk kerosakan dalam hal kematian atau kecederaan dari target seorang pegawai polisi '29 = Undang-Undang RF "Pada Polis" dan perenggan 19 Instruksi tentang prosedur untuk ganti rugi jika terjadi kematian ( kematian), atau menyebabkan kecederaan kepada pegawai polis, serta kerosakan yang disebabkan kepada harta anggota Interior atau saudara-mara beliau, yang diluluskan oleh Perintah Kementerian Hal Ehwal dalaman Persekutuan Rusia pada 15 Oktober 1999 № 805 menetapkan bahawa pengecualian kemungkinan perkhidmatan lagi Adakah pekerja yang diiktiraf oleh komisen perubatan ketenteraan sebagai terhad atau tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan disebabkan oleh kecederaan diri, sama ada secara langsung atau dengan keputusan buruk akibat kecederaan peribadi, pautan kausal yang ditakrifkan dalam frasa "trauma ketenteraan", elaun satu kali dalam jumlah lima tahun gaji ditentukan dari elaun bulanan pekerja pada hari pemecatannya dari perkhidmatan dalam badan hal ehwal dalam negeri akibat penyakit atau kesihatan terhad i

  Asas untuk terjadinya kasus-kasus pembayaran jumlah ganti rugi untuk kerusakan kesehatan kepada pegawai-pegawai polisi adalah kombinasi dari beberapa syarat tertentu yang ditetapkan oleh Peraturan-Peraturan:

  - menerima kecederaan oleh seorang pegawai polis dan mereka mesti diterima berkaitan dengan pelaksanaan aktiviti rasmi;

  - kecederaan tubuh badan harus mengecualikan kemungkinan perkhidmatan selanjutnya apabila IHC dikeluarkan atas kategori kecergasannya untuk perkhidmatan ketenteraan dalam perkataan "terhad kepada perkhidmatan ketenteraan" atau "tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan";

  - mewujudkan hubungan sebab akibat kecederaan tubuh dalam kata-kata "kecederaan perang" dan perintah pemecatan akibat penyakit atau keadaan kesihatan yang terhad.

  Pada pendengaran mahkamah masing-masing keadaan di atas disiasat, dan menurut hasilnya ditegaskan bahawa kecederaan Tlimakhov V.A. diterima dalam tempoh pelaksanaan tugasnya, di bawah keadaan yang dinyatakan di atas, menurut kesimpulan IAC Kementerian Dalam Negeri KCR, dia ditakrifkan sebagai kategori kebolehannya untuk perkhidmatan ketenteraan dalam perkataan "perkhidmatan ketenteraan terhad", hubungan kausal ditubuhkan dalam kecederaan tentera "versi kecederaan dan Perintah dikeluarkan Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri KCR dari DD.MM.YYYY № l / s mengenai pemecatannya pada keadaan kesihatan yang terhad, di mana asas pemecatannya adalah Sijil Penyakit No. dari DD.MM.YYYY, yang tidak dibatalkan sebelum kami masa oyaschego, dan laporan daripada DD.MM.YYYY.

  Di bawah keadaan sedemikian, mahkamah mendapati bahawa Tlimahova VA hak untuk membayar jumlah sekali gus dalam jumlah gaji lima tahun timbul dari masa pemecatan dari badan-badan dalaman dalaman berdasarkan Perintah Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri KChRot DD.MM.YYYY No. l / s, yang masih sah dan tidak dibatalkan oleh sesiapa dan mengandungi semua yang diperlukan maklumat untuk pembayaran sekaligus.

  Bagi tuntutan pihak menuntut berkenaan dengan pembayaran jumlah bulanan sebagai gantirugi untuk ganti rugi, mahkamah meneruskan dari norma fasal 21 Arahan No. 805 dari 15 Oktober 1999, yang mana apabila memberi pencen kecacatan yang berkaitan dengan kecederaan tubuh badan, kecederaan kesihatan lain yang diterima berkaitan dengan pelaksanaan aktiviti rasmi (dalam pelaksanaan tugas rasmi) dan menyebabkan pemecatan awal dari perkhidmatan dalam badan-badan dalam negeri disebabkan oleh penyakit atau untuk keadaan kesihatan yang terhad (item "g" dan "h" seni. 58 Peraturan-Peraturan), dan menentukan tahap kehilangan keupayaan kerja profesional sebagai peratusan, pekerja dibayar bulanan dalam penggantian kerosakan kepada kesihatan.

  Dengan keputusan Mahkamah Agung Persekutuan Rusia bertarikh 29 Ogos 2000, kes No. GKPI00-784, yang memasuki kuasa undang-undang, memeriksa kesahihan fasal 21 Arahan, dan peruntukan ini diakui tidak bertentangan dengan undang-undang persekutuan, kerana klausa ini tidak membatasi hak seseorang tetapi jumlah pekerja bulanan dalam pampasan untuk kerosakan kesihatan, dan dalam pencen pencennya yang berkaitan dengan kecederaan tubuh badan, yang sepenuhnya mematuhi kehendak undang-undang, termasuk sivil, mengenai pampasan untuk kemudaratan. Ketiadaan dalam klausa ini arahan Arahan mengenai jenis pencen yang lain tidak memberikan alasan untuk mengisytiharkannya sebagai tidak sah.

  Oleh itu, peruntukan Seni. (ed 07/27/2010)> "Pada Polis"> Bahagian VI. Jaminan perlindungan undang-undang dan sosial pegawai polis> Perkara 29. Insurans negara dan ganti rugi sekiranya berlaku kematian atau kecederaan seorang pegawai polis 'Pada Polis' (tanpa mengira kesalahan badan negara atau pejabat mereka) berhubung dengan dengan peruntukan Seni. Seksyen IV. Sesetengah jenis kewajipan> Bab 59. Kewajipan kerana kecederaan> § 2. Pampasan bagi kerosakan yang disebabkan kepada nyawa atau kesihatan warganegara> Article 1084. Pampasan bagi kerosakan yang disebabkan kepada nyawa atau kesihatan seseorang warganegara dalam menjalankan 'target =' obligasi kontrak atau lain-lain _ blank '> 1084 Kanun Sivil Persekutuan Rusia menganggap bahawa negeri membayar pampasan kewangan bulanan kepada pegawai polis untuk pampasan bagi kerosakan yang disebabkan oleh kecederaan atau kerosakan lain terhadap kesihatan mereka, berkaitan dengan prestasi kerja mereka, yang tidak termasuk kemungkinan jarak jauh perkhidmatannya, dan tidak bergantung kepada tujuan jenis pencen.

  Seperti yang ditubuhkan pada pendengaran VA Tlimakhovu menurut perakuan awal Nombor siri dari DD.MM.YYYY, kumpulan kedua kecacatan ditubuhkan dengan penggubalan "penyakit itu diterima semasa perkhidmatan tentera". № siri rujukan set kedua DD.MM.YYYY kecacatannya selama-lamanya dengan kata-kata yang "trauma tentera", berdasarkan rujukan ini diberikan pencen ilat.

  Sejak Tlimahov V.A. menerima kecederaan tubuh semasa tempoh perkhidmatan ketenteraan dan dibuang kerja disebabkan oleh keadaan kesihatan yang terhad (Seksyen "h" dalam Peraturan), dia diberikan pencen kecacatan apabila meninggalkan badan-badan hal ehwal dalaman, yang merupakan prasyarat, mengikut perenggan 21 Arahan yang dia juga mempunyai hak untuk menerima wang bulanan dalam ganti rugi bagi tempoh penubuhan ketidakupayaan, yang berkaitan dengannya tuntutan dalam bahagian ini adalah berpuas hati.

  Selaras dengan perenggan 3 Art. Bahagian I. Peruntukan Am> Subseksyen 5. Masa. Statut keterbatasan> Bab 12. Statut keterbatasan> Perkara 208. Keperluan yang statut keterbatasan tidak meliputi sasaran = '_ blank'> 208 Kanun Sivil Persekutuan Rusia, statut keterbatasan tidak berlaku untuk tuntutan pampasan untuk kemudaratan yang disebabkan oleh kehidupan atau kesihatan warganegara. Walau bagaimanapun, tuntutan yang dikemukakan selepas tiga tahun dari masa hak untuk pampasan bagi kemudaratan tersebut timbul pada masa lalu tidak lebih daripada tiga tahun sebelum memfailkan tuntutan, yang juga diperuntukkan oleh klausa 10 Arahan No. 805 tersebut pada 15 Oktober 1999.

  Oleh itu, Tlimahovu VA bayaran bulanan hendaklah dibuat dalam pembayaran balik kerosakan yang disebabkan, dengan mengambil kira tempoh tiga tahun yang ditentukan, iaitu dari Mei 2010.

  Selaras dengan Bahagian 1 Seni. Seksyen I. Peruntukan Umum> Bab 7. Kos> Pasal 88. Kos 'target =' _ blank '> 88 GIC RF, bayaran mahkamah terdiri daripada tugas Negeri dan kos prosiding itu.

  Mengikut Bahagian 1 Seni. Seksyen I. Peruntukan Am> Bab 7. Kos Mahkamah> Artikel 103. Pembayaran balik kos mahkamah yang ditanggung oleh mahkamah berkaitan dengan pertimbangan mengenai kos CCP RF yang ditanggung oleh mahkamah berkaitan dengan pertimbangan kes itu, dan yuran negara, dari pembayaran yang menuntut dibebaskan, akan dipulihkan dari terdakwa, yang tidak dikecualikan dari pembayaran biaya pengadilan, sebanding dengan bagian yang memuaskan dari tuntutan itu.

  Selaras dengan perenggan. 2 ms. 2 Art. Bahagian VIII. Cukai federal> Bab 25.3. Tugas Negeri> Perkara 333.17. 333.17 Kanun Cukai Persekutuan organisasi dan individu Persekutuan diiktiraf sebagai pembayar cukai negeri jika mereka mempertahankan di mahkamah bidang kuasa umum dan jika keputusan mahkamah tidak memihak kepada mereka dan plaintif dikecualikan daripada membayar duti negeri.

  Selaras dengan perenggan. 8 ms. 1 Art. Bahagian VIII. Cukai federal> Bab 25.3. Tugas Negeri> Perkara 333.20. Khususnya membayar yuran negeri apabila memohon kepada Mahkamah Agung Persekutuan Rusia, mahkamah bidang kuasa umum, kepada hak majistret = '_ blank'> 333.20 Kod Cukai RF jika plaintif dikecualikan daripada membayar yuran negeri mengikut bab 25.3 Kod Cukai RF, yuran negeri dibayar defendan (jika dia tidak dikecualikan daripada membayar yuran negeri) berkadaran dengan jumlah tuntutan yang dipenuhi oleh mahkamah.

  Berdasarkan pp 3 p. 1 dan h. 2 ms. 2 Art. Bahagian VIII. Cukai federal> Bab 25.3. Tugas Negeri> Perkara 333.36. Manfaat apabila memohon kepada Mahkamah Agung Persekutuan Rusia, mahkamah bidang kuasa umum, kepada target magistrates = '_ blank'> 333.36 Kanun Cukai Persekutuan Rusia Tlimakhov VA dikecualikan daripada membayar duti negeri sebagai plaintif - atas tuntutan ganti rugi yang disebabkan oleh kecederaan atau kerosakan lain kepada kesihatan dan sebagai orang cacat kumpulan II, dan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri untuk Republik Karachay-Cherkess dan Jabatan Inter-Perbandaran Kementerian Dalam Negeri Rusia "Khabezsky" dikecualikan daripada membayar duti negara berdasarkan pp 19 p. 1 dari artikel ini sebagai badan-badan negara yang bertindak dalam kes-kes yang dipertimbangkan di mahkamah undang-undang, sebagai plaintif atau terdakwa.

  Oleh itu, yuran negeri tidak kena dibayar oleh plaintif atau defendan; yang berkaitan dengan pertimbangan kos kes, yang diperuntukkan oleh Perkara. Seksyen I. Peruntukan Am> Bab 7. Perbelanjaan Mahkamah> Perkara 94. Kos yang berkaitan dengan pertimbangan sasaran '' = 94 '> 94 Tatakelakuan Perdata Persekutuan Rusia, hal itu tidak tersedia.

  Kenyataan tuntutan Tlimahova VA kepada Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess dan Jabatan Inter-Munisipal Khabezsky Kementerian Dalam Negeri Rusia - untuk memuaskan hati.

  Mengiktiraf penyakit Tlimahova VA, yang dinyatakan dalam sijil penyakit № dari DD.MM.YYYY, dikeluarkan oleh Suruhanjaya Perubatan Tentera Jabatan Perubatan Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess, diterima akibat kecederaan ketenteraan dan dalam pelaksanaan tugas seorang pegawai polis.

  Kenali Tlimahovym V.A. hak untuk menerima dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess sekaligus membayar jumlah bayaran lima tahun dari masa pemecatannya DD.MM.YYYY.

  Kenali Tlimahovym V.A. hak untuk menerima bayaran bulanan dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Republik Karachay-Cherkess dalam jumlah 100 (seratus) peratus kehilangan pendapatan sejak Mei 2010.

  Keputusan mahkamah boleh diajukan kepada Mahkamah Agung Republik Karachay-Cherkess dengan mengajukan rayuan melalui Pengadilan Distrik Khabezskiy Karachay-Cherkess Republic dalam waktu satu bulan dari tanggal keputusan pengadilan dalam bentuk akhir.

  Keputusan berarasan mahkamah dibuat pada 6 Mei 2013.

  Hakim Mahkamah Daerah Khabezky

  Karachay-Cherkess Republic N.M. Abdokov