Ciri pemulihan pesakit selepas operasi pelbagai jenis

Kelopak mata

Mana-mana operasi pembedahan adalah campur tangan yang serius dalam badan, dan seseorang tidak boleh mengharapkan bahawa selepas itu segala-galanya akan "seperti dahulu." Walaupun pakar bedah yang menjalankan operasi itu adalah jenius sebenar perubatan dan semuanya berjalan lancar, pemulihan diperlukan untuk memulihkan kekuatan dan fungsi badan.

Pemulihan selepas pembedahan: adakah perlu?

"Kenapa pemulihan diperlukan selepas pembedahan? Segalanya akan sembuh, dan tubuh akan sembuh sendiri ", - jadi, malangnya, di negara kita banyak orang berfikir. Tetapi perlu diingat bahawa dalam organisma yang lemah, kemungkinan untuk penyembuhan diri dikurangkan. Sesetengah operasi, terutamanya pada sendi dan tulang belakang, memerlukan langkah pemulihan mandatori, jika tidak ada risiko bahawa seseorang tidak akan kembali ke cara hidup biasa. Selain itu, tanpa pemulihan selepas pembedahan, terdapat risiko yang tinggi untuk mengalami komplikasi yang disebabkan oleh imobilitas yang lama. Dan bukan sahaja fizikal - seperti atrofi otot dan tekanan luka, serta pneumonia yang disebabkan oleh genangan - tetapi juga psikologi. Seseorang yang baru-baru ini dapat bergerak dan melayani dirinya dirantai ke katil hospital. Ini adalah keadaan yang sangat sukar, dan tugas pemulihan adalah untuk kembali kepada orang baik kesejahteraan dan keselesaan rohaniah.

Pemulihan moden melibatkan bukan sahaja pemulihan fungsi motor, tetapi juga penyingkiran kesakitan.

Tahap, terma dan kaedah pemulihan pasca operasi

Bila perlu pemulihan selepas operasi? Jawapannya mudah - lebih cepat lebih baik. Sebenarnya, pemulihan yang berkesan harus bermula dengan segera selepas berakhirnya operasi dan berterusan sehingga hasil yang dapat diterima.

Tahap pertama pemulihan selepas pembedahan dipanggil immobilization. Ia berterusan dari saat operasi selesai untuk penghapusan plaster atau jahitan. Tempoh tempoh ini bergantung pada jenis pembedahan yang dilakukan oleh orang itu, tetapi biasanya tidak melebihi 10-14 hari. Pada peringkat ini, langkah-langkah pemulihan termasuk latihan pernafasan untuk mencegah radang paru-paru, menyediakan pesakit untuk latihan terapi fizikal dan latihan itu sendiri. Sebagai peraturan, mereka sangat mudah dan pada mulanya mewakili hanya kontraksi otot yang lemah, tetapi apabila keadaan bertambah baik, latihan menjadi lebih kompleks.

Dari 3-4 hari selepas pembedahan, fisioterapi ditunjukkan - UHF-terapi, elektrostimulasi dan kaedah lain.

Peringkat kedua, pasca pengerahan, bermula setelah penyingkiran gypsum atau lipit dan bertahan hingga 3 bulan. Sekarang banyak perhatian diberikan untuk meningkatkan pelbagai pergerakan, memperkuat otot, mengurangkan sindrom kesakitan. Asas aktiviti pemulihan dalam tempoh ini adalah latihan fisioterapi dan fisioterapi.

Tempoh selepas pengebumian dibahagikan kepada dua tahap: pesakit dalam dan pesakit luar. Ini disebabkan bahawa langkah-langkah pemulihan perlu diteruskan selepas keluar dari hospital.

Peringkat rawat jalan melibatkan langkah-langkah pemulihan yang intensif, kerana pesakit harus meninggalkan rumah sakit secepat mungkin. Pada peringkat ini, kompleks pemulihan termasuk latihan fisioterapi, kelas-kelas pada simulator khas, dan jika mungkin latihan di kolam renang, serta kelas bebas di wad. Peranan penting dimainkan oleh fisioterapi, terutama jenisnya seperti urut, elektroforesis, dan terapi ultrasound (UHT).

Tahap pesakit luar juga perlu, kerana tanpa penyelenggaraan hasil yang dicapai mereka akan segera hilang. Biasanya tempoh ini berlangsung dari 3 bulan hingga 3 tahun. Dalam keadaan pesakit luar, pesakit terus menjalankan terapi fizikal di sanatoriums dan dispensaries, bilik rawatan terapi luar pesakit, dispensari perubatan dan fizikal, serta di rumah. Pemantauan perubatan pesakit dijalankan dua kali setahun.

Ciri-ciri pemulihan pesakit selepas pelbagai jenis manipulasi perubatan

Pembedahan abdomen

Sama seperti semua pesakit katil, pesakit selepas operasi perut harus melakukan latihan pernafasan untuk mencegah radang paru-paru, terutamanya dalam kes-kes di mana tempoh imobiliti terpaksa ditangguhkan. Senaman terapeutik selepas operasi pertama kali dilakukan dalam kedudukan terlentang, dan hanya selepas jahitan mula sembuh, doktor membolehkan anda melakukan latihan dalam posisi duduk dan berdiri.

Fisioterapi juga ditetapkan, terutamanya, terapi UHF, terapi laser, terapi magnet, terapi diadinamik dan elektroforesis.

Selepas operasi perut, pesakit diperlihatkan diet khas, membazir, terutamanya jika operasi dilakukan di saluran gastrousus. Pesakit perlu memakai seluar dan perban yang menyokong, ini akan membantu otot dengan cepat mendapatkan semula nada mereka.

Pembedahan bersama

Tempoh postoperative awal untuk manipulasi pembedahan pada sendi termasuk terapi senaman dan senaman yang mengurangkan risiko komplikasi dari organ pernafasan dan sistem kardiovaskular, serta rangsangan aliran darah periferi di kaki dan peningkatan pergerakan di sendi yang dikendalikan.

Selepas itu, penguatan otot-otot anggota badan dan pemulihan corak pergerakan biasa datang ke hadapan (dan dalam kes-kes di mana tidak mungkin - pembangunan yang baru yang mengambil kira perubahan dalam keadaan). Di peringkat ini, selain pendidikan jasmani, kaedah mekanoterapi, latihan pada simulator, urut, refleksoterapi digunakan.

Selepas keluar dari hospital, adalah perlu untuk mengekalkan hasilnya dengan bantuan latihan biasa dan menjalankan kelas berdasarkan penyesuaian kepada aktiviti fizikal harian biasa (ergotherapy).

Endoprosthetics Hip Neck

Walaupun keseriusan operasi, pemulihan untuk wanita leher prostetik biasanya berlalu dengan cepat. Pada peringkat awal, pesakit perlu melakukan senaman yang akan menguatkan otot-otot di sekitar sendi baru dan memulihkan mobilitasnya, serta mencegah pembekuan darah dari pembentukan. Pemulihan selepas endoprosthetics leher pinggul juga termasuk latihan kemahiran motor baru - doktor akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk duduk, berdiri dan bengkok, bagaimana untuk melakukan gerakan harian biasa tanpa risiko mencederakan pinggul. Paling penting ialah latihan di kolam renang. Air membolehkan anda bergerak dengan bebas dan memudahkan beban pada paha yang dikendalikan. Adalah sangat penting untuk tidak menghentikan kursus pemulihan terlebih dahulu - dalam hal operasi pinggul, ini amat berbahaya. Selalunya orang, merasa bahawa mereka boleh bergerak dengan mudah tanpa bantuan, menyerahkan kelas. Tetapi otot lemah dengan cepat melemahkan, dan ini meningkatkan risiko jatuh dan kecederaan, dan selepas itu segala-galanya perlu bermula.

Pemulihan perubatan bukan idea baru. Malah di Mesir purba, pengamal perubatan menggunakan beberapa kaedah terapi pekerjaan untuk mempercepat pemulihan pesakit mereka. Doktor Yunani kuno dan Rom juga menggunakan budaya fizikal dan urut dalam rawatan. Pengasas ubat, Hippocrates, mempunyai diktum berikut: "Seorang doktor mesti berpengalaman dalam banyak perkara dan, dengan cara, mengurut."

Pembedahan jantung

Operasi semacam itu adalah keajaiban sebenar perubatan moden. Tetapi pemulihan yang cepat selepas campur tangan semacam itu tidak hanya bergantung kepada kemahiran pakar bedah, tetapi juga pada pesakit sendiri dan sikapnya yang bertanggungjawab terhadap kesihatannya. Ya, pembedahan jantung tidak mengehadkan mobiliti sebagai manipulasi bedah sendi atau tulang belakang, tetapi ini tidak bermakna rawatan pemulihan dapat diabaikan. Tanpa itu, pesakit sering mengalami kemurungan, dan penglihatan mereka merosot akibat pembengkakan struktur mata. Statistik menunjukkan bahawa setiap pesakit ketiga yang belum menyelesaikan kursus pemulihan tidak lama lagi akan berada di meja operasi lagi.

Program pemulihan selepas pembedahan jantung semestinya termasuk terapi diet. Pesakit ditunjukkan beban jantung di bawah pengawasan doktor dan latihan fisioterapi, kelas di kolam renang (enam bulan selepas operasi), balneotherapy dan pucuk pucuk, urut dan fisioterapi. Bahagian penting program pemulihan adalah psikoterapi, kedua-dua kumpulan dan individu.

Adakah pemulihan mungkin berlaku di rumah? Pakar percaya bahawa tidak. Di rumah, tidak mustahil untuk mengatur semua aktiviti yang diperlukan. Sudah tentu, pesakit boleh melakukan senaman paling mudah walaupun tanpa pengawasan doktor, tetapi bagaimana dengan prosedur fisioterapi, senaman di gym, mandi terapeutik, urut, sokongan psikologi dan langkah-langkah lain yang perlu? Di samping itu, pesakit dan keluarganya di rumah sering lupa tentang keperluan pemulihan sistematik. Oleh itu, pemulihan perlu diadakan di institusi khas - pusat sanatorium atau pemulihan.

Apakah pusat pemulihan yang perlu saya hubungi selepas pembedahan?

Kami meminta komentar untuk pembaca kami dari wakil Pusat Pemulihan Tiga Suster, dan inilah yang dia katakan kepada kami:

"Hari ini, model pemulihan Eropah dianggap sebagai yang paling berkesan, yang menggabungkan pendekatan individu kepada pesakit dengan intensiti latihan. Menurut piawaian antarabangsa, semasa tempoh pemulihan, kelas untuk pesakit diberi sehingga 6 jam sehari, dan sebahagian besarnya - satu demi satu dengan pengajar, yang dilaksanakan di pusat kami. Selain itu, di pusat kami kami menggunakan penunjuk kompleks dinamik pemulihan yang diterima pakai oleh komuniti perubatan dunia, yang termasuk, antara lain, kemahiran layan diri, ciri-ciri motor dan petunjuk kognitif... 1.5 dianggap penunjuk global terbaik, di pusat kami pada masa pelepasan ia adalah 1.3.

Harus diingat bahawa penglibatan saudara-mara dan rakan-rakan pesakit sangat penting untuk kejayaan pemulihan. Memahami bahawa keluarga pesakit membawa beban moral dan kewangan yang besar, kami memperkenalkan sistem "semua inklusif". Semua perbelanjaan yang diperlukan untuk rawatan dan hidup pesakit dibayar pada satu kadar, yang kemudiannya tidak berubah, dan rawatan di pusat kami tidak memerlukan kos tambahan secara tiba-tiba. Oleh itu, anda dengan yakin boleh merancang belanjawan untuk perkhidmatan pemulihan perubatan.

Beri perhatian kepada kemungkinan menjalani kursus pemulihan di pusat kami selepas operasi yang dilakukan di luar negara. Kami menyediakan perkhidmatan bertaraf dunia, dan kerana tiada halangan bahasa dan menjadi antara senegara, keberkesanan pemulihan dalam Tiga Sisters boleh menjadi lebih tinggi. "

Tahap dan syarat pemulihan selepas menggantikan TBS

Di sini dan di belakang operasi untuk menggantikan sendi pinggul, pemulihan telah diganti. Perkara yang paling penting untuk pesakit sekarang adalah sangat memperhatikan perasaannya dan berjaya melalui semua peringkat, tidak membenarkan apa-apa komplikasi. Tidak perlu takut, mereka berlaku jarang dan, sebagai peraturan, dalam hal tidak mematuhi rejim khusus, yang dilantik dari hari pertama setelah pembedahan. Tempoh rawatan pemulihan adalah kira-kira 3 bulan, di mana pesakit membelanjakan 2-3 minggu di klinik, dan sepanjang masa dia sama ada akan meneruskan kelas dan prosedur dengan pusat perubatan khusus yang baik, atau akan mengikuti arahan yang diberikan di rumah.

Di manakah lebih baik menjalani pemulihan - di rumah atau di klinik?

Selepas operasi untuk menggantikan sendi pinggul, pemulihan bukan sahaja pada fasa awal, tetapi juga di peringkat kemudian, juga lebih baik di bawah pengawasan pakar bedah ortopedik dan pengajar profesional dalam terapi senaman. Mengapa ini begitu penting? Pada masa-masa kemudian, anda boleh memandang tinggi keupayaan anda dengan memulakan memberikan beban pada sambungan yang dijalankan lebih daripada siap untuk menerima pada masa ini, yang dipenuhi dengan terlepasnya endoprosthesis, melonggarkan dan masalah lain. Ini biasanya berlaku dalam masa yang jauh, berada di rumah, apabila, terhadap latar belakang peningkatan yang ketara dalam keadaan, seseorang memutuskan bahawa dia sudah dapat melampaui batas. Malah, ikatan padat akhir prostesis dengan struktur tulang dan otot belum berlaku, dan ia tidak berlaku lebih awal daripada 3-4 bulan, dan ini adalah hasilnya.

Mengapa anda memerlukan kawalan pakar? Kerana hanya dia dapat menyampaikan kepada pesakit intipati proses pemulihan. Tanpa arahan luaran, pesakit yang paling berdisiplin dan berpengetahuan tidak dapat memberikan pemulihan.

Adalah dinasihatkan supaya tinggal selagi mungkin di bawah pengawasan pakar yang, dengan mengambil kira dinamik pemulihan dan ciri-ciri individu pesakit, akan memilih tahap aktiviti fizikal yang boleh diterima secara optimum, membuat penyesuaian sebagaimana perlu ke arah peningkatan atau pengurangan mereka dan memantau ketepatan setiap latihan. Doktor pemulihan instruktor dan doktor yang hadir akan memastikan bahawa pemulihan selepas penggantian sendi pinggul melewati tanpa komplikasi, yang menyediakan pelbagai langkah pencegahan mandatori pada masanya.

Semasa latihan, sesuatu pasti akan menarik, merengsa, sakit, tetapi hanya ahli terapi fizikal yang mempunyai banyak pesakit sedemikian akan dapat menjelaskan dengan jelas sebab-sebabnya dan memupuk keyakinan.

Di mana sahaja pesakit menjalani pelan campur tangan wajib selepas menjalani pembedahan wajib, dia mestilah mematuhi program pemulihan individu selepas penggantian pinggul. Ia dibuat secara eksklusif oleh seorang pakar yang berkelayakan, mengikut piawaian endoprosthetics yang ditetapkan, untuk kes perubatan tertentu.

Keutamaan, masa dan ciri utama peringkat

Peringkat selepas operasi

Mod aktiviti

Pakar bedah ortopedik sangat menasihati 3 minggu selepas operasi menjalani rawatan dan tahap pemulihan di jabatan ortopedik hospital pembedahan, kemudian kira-kira sama - di pusat pemulihan khas. Selepas itu, untuk menyatukan keputusan yang diperoleh, menjalani kursus pemulihan di sebuah institusi jenis sanatorium resort yang mengkhususkan diri dalam profil rawatan dan prophylactic sistem muskuloskeletal.

Pemulihan Fizikal Awal

Dari maklumat yang disediakan di dalam jadual, anda dapat melihat bahawa pemulihan dari pembedahan penggantian pinggul bukanlah satu minggu, tetapi purata 3-4 bulan. Pesakit yang sukar boleh pulih dari enam bulan hingga setahun. Oleh itu, pertimbangkan fasa pemulihan awal.

Pada pendapat anda, mengapa pemulihan perlu pada dasarnya? Kerana sendi akan dihantar kepada anda "baru", dan tisu di sekelilingnya akan menjadi "lama" dan pemulihan hanya boleh membawa mereka kembali normal.

Matlamat dan objektif

Prinsip pemulihan selepas pembedahan pada sendi pinggul dalam tempoh permulaan adalah berdasarkan kepada kinesitherapy yang seimbang, latihan statik yang lembut, prosedur fisioterapi myostimulating. Di samping itu, pesakit menerima bantuan perubatan yang kompeten, termasuk terapi antibiotik, pengenalan ubat vaskular, rawatan luka antiseptik. Oleh kerana terapi latihan bersifat proporsional dan sengaja, rawatan yang mencukupi dengan ubat-ubatan dicapai:

 • rangsangan peredaran darah di bahagian bawah kaki;
 • penghapusan keradangan, edema, sindrom yang menyakitkan;
 • peningkatan kekuatan otot dan pelbagai gerakan di kawasan masalah;
 • pembetulan statik bahagian vertebral;
 • pencegahan tindak balas negatif selepas pembedahan (trombosis, jangkitan, dan lain-lain) dan perkembangan imuniti yang kuat terhadap segala akibat yang mungkin berlaku.

Langkah pengambilan cuff mampatan untuk pencegahan trombosis pada hari pertama selepas pembedahan.

Juga dari hari pertama peranti sedemikian digunakan untuk pengembangan pasif sendi. Sapukan pada kedua-dua lutut dan paha.

Tempoh ini memastikan pelaksanaan salah satu matlamat utama - pengaktifan awal pesakit yang dikendalikan. Teolog pemulihan, instruktor-kaedah dalam terapi senaman harus mengajar seseorang semua piawai tingkah laku fizikal, penggunaan alat bantuan untuk gerakan; membantu mengembangkan stereotaip yang betul berjalan dan mengambil kedudukan "duduk", naik dan turun tangga. Selain itu, tanggungjawab mereka termasuk memberi amaran kepada pesakit tentang semua jenis aktiviti fizikal, yang sangat dikontraindikasikan dalam tempoh masa ini.

Mod fizikal

Dari hari pertama mengesyorkan kelas berikut:

 • gimnastik diafragma pernafasan;
 • melatih anggota badan yang sihat melalui latihan aktif, serta melengkapkan / memperluaskan kaki buku leg endoprosthetic kepada perasaan keletihan ringan di otot kaki;
 • menguatkan otot gluteal, femoral, dan gastrocnemius dengan voltan isometrik zon masing-masing;
 • menaikkan kawasan pelvis, bersandar pada siku dan kaki anggota bawah yang sihat untuk mengelakkan pendarahan dan nekrosis kulit akibat mampatan mereka kerana tinggal lama di atas katil;
 • dari 2-3 hari termasuk sehingga 6 kali sehari selama 15 minit latihan kaki aktif pasif individu dengan sendi diganti (mengangkat anggota lurus, menggeser kaki di atas katil dengan menarik kaki ke arah diri anda, membongkok kawasan sendi lutut kurang dari 90 darjah;
 • latihan menguatkan khas untuk otot adductor dan abductor, serta otot extensor pinggul ("Hula-hula", ujian Thomas, dan lain-lain).

Selepas kira-kira 2 hari, pesakit dibenarkan duduk (untuk duduk tidak lebih daripada 15-20 minit), manakala doktor akan menetapkan lebih banyak senaman yang dilakukan di tempat duduk, contohnya, membongkok kaki di sendi lutut, mengekalkan kedudukan lanjutan selama 5 saat (10 set setiap 5-6 kali sehari.). Juga, pesakit dari hari ke tiga mula bangkit, berdiri dan beransur-ansur berjalan di atas tongkat, sementara belum memindahkan berat badan ke sisi masalah. Tempoh berjalan pada mulanya sama dengan 5 minit, tetapi masa perlahan-lahan ditambah, dan pada akhir tempoh ini perlu berjalan tiga kali sehari selama kira-kira 30 minit.

Arah pemulihan yang berasingan adalah ergoterapi, apabila pesakit diajar untuk mengekalkan dirinya dengan selamat: bangun dan berbaring di atas katil, memakai kaus kaki dan kasut, pakaian lain, mengambil barang dari lantai, menggunakan tongkat, dan sebagainya.

Sokongan pada kaki ditambah dengan berhati-hati, bermula dari sentuhan kecil kaki dengan permukaan lantai, secara beransur-ansur meningkatkan peratusan beban pendukung. Setelah menguasai kedudukan yang baik, pesakit, di bawah bimbingan metodologi, akan belajar untuk menjalankan:

 • penculikan di sisi dan di arah belakang kaki yang diluruskan, memegang kepala tempat tidur, kerusi atau pejalan kaki, mengelakkan sensasi yang menyakitkan;
 • lentur lutut dengan mengetatkan tumit ke punggung, menegangkan punggung;
 • pemindahan berat dikawal dari satu kaki ke yang lain, sisi ke sisi, dan sebagainya.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Anda sudah tahu berapa lama pemulihan berlangsung selepas penggantian sendi pinggul sistem muskuloskeletal, dan bahawa pada lubang awal kerangka sokongan badan terlalu lemah. Oleh itu, untuk mengelakkan sesaran komponen fungsional endoprosthesis (dislokasi) atau ketidakstabilan di titik lampiran TBS buatan, ketik ikuti arahan di bawah.

 1. Jangan melebihi amplitud lekukan pinggang lebih daripada 90 darjah, terutamanya dengan putaran dalaman dan penambahan.
 2. Tidak mustahil untuk memberi beban paksi penuh pada segmen prostetik. Ini berbahaya dengan melonggarkan implan.
 3. Jangan duduk di atas kerusi, sofa, katil dengan permukaan yang rendah. Perabot yang sesuai sepatutnya cukup tinggi.
 4. Elakkan pergerakan yang bertenaga dan terpaksa di sendi, baik pada waktu penjagaan diri dan semasa latihan terapeutik pemulihan. Lupakan kedudukan "kaki dengan kaki", postur ini dilarang sekurang-kurangnya selama 4 bulan!
 5. Di dalam kelas yang bertujuan memulihkan sendi pinggul selepas operasi untuk penggantian jumlahnya, berhati-hati bahawa kaki tidak mendekati satu sama lain dan tidak bertindih.
 6. Jangan mengambil apa-apa ubat yang mempunyai kesan analgesik, sebaik sebelum terapi latihan atau semasa bersenam. Mereka sangat menekan sensitiviti kesakitan, kerana kawalan ke atas sensasi mereka sendiri semasa latihan fizikal hilang, yang boleh membahayakan kaki yang dikendalikan.
 7. Jangan berbaring di sisi masalah, sama ada semasa tidur atau pada masa rehat biasa. Tinggal di bahagian yang sihat menggunakan roller atau pad kecil, meletakkannya di antara dua anggota badan. Mereka akan menyelamatkan dari pergerakan yang tidak berjaya secara tiba-tiba, yang mampu mengganggu kesesuaian unsur-unsur artikular endoprosthesis. Lebih baik tidur pada kali pertama di belakang, dan pada masa yang sama jangan lupa untuk meletakkan bantal pemisahan antara kaki.

Bantal antara kaki adalah keperluan mandatori selama sebulan selepas pembedahan. Apabila menyeberangi kaki meningkatkan risiko kehelan implan.

Berapa lama pemulihan kitaran awal selepas penggantian sendi pinggul akan berlangsung, hanya diputuskan oleh doktor secara individu. Sekiranya semua matlamat dan matlamat dicapai sepenuhnya, keadaan kesihatan memenuhi tarikh akhir, pemulihan sedang berjalan mengikut pelan, maka pesakit dipindahkan ke peringkat seterusnya - yang paling lama dan tidak kurang bertanggungjawab.

Pada sudut kurang dari 90 darjah pada sendi pinggul, risiko ini juga tinggi.

Sistem pemulihan peringkat lewat

Kira-kira 3 minggu telah berlalu sejak hari sendi pinggul diganti, pemulihan menjadi lebih pelbagai, lebih lama dalam masa dan intensiti. Pakar ini menambah rawatan fisioterapi yang baik, iaitu untuk electromyostimulation dan ultrasound, prosedur lain untuk mikrosirkulasi kulit-otot dan pengoptimuman proses osteoreparation:

 • elektroforesis perubatan kalsium, mungkin bischofite;
 • terapi laser inframerah;
 • rawatan balneological;
 • akupunktur;
 • terapi parafin dan aplikasi ozocerite;
 • urut tulang belakang lumbosacral dan kaki yang sihat.

Tidak ada yang lebih baik daripada kolam untuk pemulihan, tetapi jangan lupa bahawa jahitan harus sembuh sebelum itu!

Terapi fizikal terdiri daripada tahap latihan dinamik, latihan rintangan dan latihan dengan berat badan. Seorang pesakit di bawah pengawasan seorang metodologi melakukan pelbagai terapi latihan pada simulator khas, serta menggunakan peralatan sukan, seperti band getah, beban ringan, langkah-platform, pelindung blok.

Bekerja pada suspensi adalah cara yang baik untuk menggunakan otot terdalam.

Objektif utama tempoh lewat

Matlamat asas pada tahap ini adalah perkembangan fizikal anggota bawah sebelum mengeluarkan fungsi penuh di dalamnya, bekerja pada gaya dan postur, meningkatkan pusat ligamentous-muscular. Asas langkah-langkah untuk pelaksanaan tugas-tugas itu lagi kinesitherapy. Fisioterapi tidak dibatalkan, selepas menggantikan sendi pinggul dalam pemulihan dia diberi sekurang-kurangnya tempat yang penting. Oleh itu, kini semua langkah rawatan dan pemulihan adalah bertujuan untuk:

 • pengembangan maksimum fungsi sokongan anggota badan, pencapaian kestabilan mutlak TBS dan pelbagai pergerakan;
 • peraturan untuk nada otot normal, meningkatkan daya tahan otot;
 • bekerja dengan sokongan kinematik kedua-dua kaki simetris;
 • pembetulan tabiat adaptif dalam pergerakan, yang mana pesakit perlu mengikuti sebelum dan selepas campur tangan pembedahan akibat insolvensi motor dan takut mengalami kesakitan.

Seperti dahulu, ahli rehabilitator pengajar bekerja dengan wad atas penyesuaiannya dengan cara hidup baru, untuk membangunkan perilaku gerakan yang mampan yang akan digunakannya dalam penjagaan diri, kerja rumah, dan juga di luar rumah.

Walking Nordic adalah baik untuk keselamatannya.

Adalah penting untuk memahami bahawa dengan serta-merta dan dengan sendirinya, selepas operasi rumit pada sistem muskuloskeletal, kesannya tidak akan berlaku. Mengenai bagaimana pemulihan dan selepas penggantian sendi pinggul akan berlangsung dan berapa lama pemulihan sendi akan memberi kesan yang signifikan terhadap jenis, kekerapan, intensiti dan jangka masa latihan harian. Keberkesanan dan ketekunan pesakit yang berkaitan dengan arahan perubatan, mengatasi kemalasannya sendiri, kelemahan dan ketakutan, memberi kesan kepada keberkesanan dan penghampiran tempoh pemulihan.

Perhatian! Adalah penting untuk memahami bahawa TBS digantikan dengan organ buatan. Ya, ini adalah organ analog yang bertepatan dengan parameter konfigurasi dan fungsional unit anatomi dan fisiologi, tetapi dalam mana-mana ia bukan unsur asli secara biologi. Bagi bahagian "baru" sistem muskuloskeletal menjadi pautan yang tidak dapat dipisahkan dalam rantaian locomotor tunggal, harmoni yang diselaraskan dengan semua struktur anatomi, yang merupakan proses yang agak rumit, masa dan kesan terapi terapeutik yang disasarkan pada kaki palsu.

Latihan masa yang akan datang untuk mengimbangi sesuai untuk mereka yang ingin memanfaatkan sepenuhnya rawatan yang disediakan.

Hiking kini meningkat dalam tempoh hingga 60 minit, dalam kekerapan - sehingga 4 kali sehari. Selepas 1.5-2 bulan, mungkin sedikit lambat laun, doktor pengawas akan membatalkan penggunaan tongkat, yang membolehkan penggunaan ketika berjalan dengan tongkat. Rotan digunakan sehingga pemulihan penuh jabatan yang dikendalikan disahkan. Biasanya ia dibatalkan dan dibenarkan untuk melakukan tanpa sokongan sama sekali antara minggu ke-13 dan ke-17.

Kompleks asas terapi senaman lewat

Bilangan pengulangan satu jenis senaman - 6-10 kali, sifat kitaran kompleks - 2-3 kali sehari.

  TBS memimpin dengan rintangan pada posisi "tenggelam" dan "berdiri" dengan jalur getah khas atau kabel tali elastik.

Jangan tergesa-gesa di mana-mana, lakukan dengan perlahan-lahan.

Yang lebih parah kaki meluncur ke permukaan, semakin besar beban di belakang paha.

Tidak mungkin anda dapat mencapai punggung, tetapi anda perlu berusaha untuk ini.

Ini bukanlah jambatan, tetapi sebilangan besar pelvis.

Latihan ini lebih mudah daripada "basikal", melaksanakannya untuk kedua-dua kaki yang sihat dan dikendalikan.

Sebelum menggunakan teknik gimnastik, berunding dengan doktor untuk memastikan bahawa tiada sesi latihan mempunyai kontraindikasi untuk masalah perubatan anda.

Pemulihan selepas penggantian keseluruhan endoprosthesis sendi pinggul pada masa-masa ini juga termasuk latihan senaman dan gimnastik. Di samping itu, pesakit akan sangat berguna untuk berenang di kolam renang "arnab di dada." Tetapi jangan lupa tentang peralihan beransur-ansur kepada teknik-teknik kebudayaan baru yang fizikal dan peningkatan yang munasabah dalam kadar, kekuatan dan masa aktiviti pemulihan. Dalam keadaan seperti 3, 6 dan 12 bulan, perlu menjalani kawalan mandatori dan pemeriksaan diagnostik di klinik.

Petua! Jika anda pergi jauh ke kolam renang, musim sejuk di luar dan anda tidak mengambil banyak masa, basikal latihan mengambil banyak ruang, kemudian membeli pelatih langkah. Ini adalah alat yang sangat berkesan untuk melatih anggota badan yang lebih rendah.

Dan titik terakhir yang menarik minat ramai orang yang telah mengalami arthroplasty, tetapi apa yang mereka malu untuk bertanya kepada pakar: kapan kehidupan intim dibenarkan? Tidak mungkin untuk melakukan hubungan seks sehingga sendi bukan semulajadi dipasang dengan selamat di dalam struktur tulang dan diselaraskan dengan teliti pada otot dan ligamen - "tuas" utama yang membawa prostesis menjadi keadaan fungsional. Dan ini mungkin, seperti yang kita berulang kali menyatakan, selepas 90-120 hari selepas prostetik dengan pemulihan yang berjaya berlaku.

SUMBER:

https://orthoinfo.aaos.org/en/recovery/total-hip-replacement-exercise-guide/
https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-bolnyh-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava
https://cyberleninka.ru/article/v/aspekty-reabilitatsii-patsientov-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava
https://cyberleninka.ru/article/v/reabilitatsiya-bolnyh-posle-endoprotezirovaniya-tazobedrennogo-sustava-1
https://www.lahey.org/uploadedFiles/Total%20Hip%20Arthroplasty.pdf

Tambah komen Batal balasan

01/29/2019 jam 12:53 petang

Halo. Saya mempunyai soalan, selepas 4 bulan selepas arthroplasty sendi pinggul, bolehkah saya bengkok dan bengkok kaki saya supaya saya boleh memakai kaus kaki atau memotong kuku saya?

Artusmed - Perunding:

01/31/2019 jam 9:44 pagi dp

Terutama berdasarkan tempoh yang dinyatakan selepas operasi - ya, anda boleh. Dan sebenarnya, anda perlu memahami banyak keadaan - bagaimana operasi dilakukan, keadaan fizikal yang ada, sama ada terdapat sebarang keadaan tambahan mengenai fakta rawatan, bagaimana sebenarnya anda merancang untuk membongkok (ini boleh dilakukan dengan cara yang berbeza), dan sebagainya. dsb. Semua ini diketahui dan difahami oleh pakar bedah.

stanislav:

01/19/2019 jam 6:04 petang

Anda menasihati stepper sebagai ubat kaki berkesan. Adakah mungkin untuk menangani mereka dengan coxarthrosis 1 sudu besar. untuk menguatkan otot?

Pemulihan dalam tempoh selepas operasi dengan operasi yang berbeza

Rehabilitasi selepas operasi bermula hari selepas pembedahan. Pesakit mesti mematuhi sepenuhnya semua preskripsi doktor yang hadir dan mengikuti sarannya. Oleh itu, seseorang akan cepat sembuh dan kembali ke kehidupan yang penuh. Langkah-langkah selepas operasi disyorkan untuk semua pesakit, jenis dan tempoh mereka bergantung kepada keadaan umum pesakit dan kehadiran komplikasi bersamaan.

Ciri-ciri pemulihan pesakit selepas prosedur perubatan yang paling biasa

Terdapat banyak kaedah yang berbeza untuk memulihkan badan selepas pembedahan, pilihan kaedah tersebut bergantung kepada jenis campur tangan pembedahan dan keadaan umum badan. Pertimbangkan prosedur perubatan yang paling biasa:

 1. Pemulihan selepas phlebectomy. Pada hari pertama pemulihan pasca operasi, penampilan sensasi yang menyakitkan di bahagian bawah kaki mungkin, reaksi sedemikian adalah norma. Walau bagaimanapun, untuk mengurangkan risiko komplikasi, diperlukan dua hari pertama selepas pembedahan untuk mematuhi rehat tidur. Ia adalah mungkin untuk memindahkan anggota selepas operasi, tetapi tidak lebih awal daripada empat jam selepas prosedur. Bergantung kepada keadaan umum pesakit, tempoh pemulihan selepas pembedahan selepas urat varikos akan berbeza. Walau bagaimanapun, jika pemulihan tanpa komplikasi, pesakit akan dilepaskan pada hari ketiga. Untuk dua bulan akan datang, pesakit mesti memakai stoking mampatan atau pakaian ketat khas dan mengambil ubat untuk menguatkan dinding vena. Seminggu selepas pembedahan, pesakit akan diberi satu set latihan yang mesti dilakukan sepanjang tempoh pemulihan. Terapi senaman menggalakkan penyembuhan tisu dan menguatkan kapilari.
 2. Hernia. Tahap pertama pemulihan postoperative selepas penghapusan hernia tulang belakang, belakang atau hernia inguinal berlangsung selama dua minggu. Pada peringkat ini, cadangan itu bergantung kepada keadaan psiko-emosi dan fizikal orang itu. Pemakanan dalam tempoh pemulihan selepas menjalani pemulihan memainkan peranan yang sangat penting. Selepas hernia tulang belakang dibuang, perlu makan vitamin A, B, C, fosforus, magnesium, kalsium. Selepas menyingkirkan hernia inguinal, pemulihan pasca operasi dilakukan menggunakan suntikan, drops dan terapi senaman.
 3. Operasi pada sendi. Orang yang telah menjalani manipulasi pembedahan pada sendi, sangat penting untuk melakukan senam gimnastik terapi, kerana terapi senaman mempercepatkan proses mengembangkan anggota badan, mengekalkan nada otot, memperbaiki sistem kardiovaskular dan mengurangkan risiko komplikasi. Jika kita bercakap mengenai pemulihan postoperative sendi lutut, maka tugas utama gimnastik terapeutik adalah untuk menguatkan jisim otot dan memulihkan pergerakan lutut. Jika pemulihan postoperative sendi pinggul dilakukan, maka terapi fizikal bertujuan untuk memulihkan pergerakan anggota badan dan mencegah terjadinya pembekuan darah. Selain itu, semasa pemulihan lutut selepas operasi, penggunaan compex elektrostimulator agak sering diresepkan, yang dengan ketara mengurangkan risiko kecederaan pada plat lutut.
 4. Pembuangan buah pinggang. Rehabilitasi selepas operasi selepas pembuangan buah pinggang mengambil masa yang lama. Hari pertama pesakit perlu tidur dan melakukan senaman pernafasan, kemudian dibenarkan bangun dua kali sehari. Kursus pemulihan memerlukan lebih daripada dua bulan, pada masa ini seseorang memerlukan diet dan latihan ringan.
 5. Buasir. Pemulihan selepas pembedahan selepas pembuangan buasir pada setiap pesakit adalah berbeza dan bergantung kepada keparahan penyakit dan keparahan gejala. Peranan utama dalam pemulihan memainkan peranan pembedahan, secara purata, ia adalah 4-6 minggu.
 6. Adenomektomi. Tempoh pemulihan postoperative selepas operasi adenomectomy termasuk satu set latihan pernafasan, diet yang berlainan, elektroforesis. Gimnastik dilakukan dalam kedudukan terlentang, tugas utamanya adalah untuk mencegah komplikasi.

Penjagaan selepas operasi

Rawatan pemulihan selepas pembedahan biasanya mengambil masa kira-kira dua minggu dan berlalu tanpa perkembangan komplikasi. Untuk mencapai hasil yang menggalakkan, operasi mesti dilakukan dengan betul dan hanya oleh seorang pakar yang berkelayakan, dan pesakit mesti mengikuti arahan doktor yang mengikuti.

Berehat katil

Bahagian utama pesakit terkejut apabila keesokan harinya selepas pembedahan mereka terpaksa keluar dari tempat tidur dan berjalan di sekitar wad dan bukannya berbaring di atas katil. Berjalan perlu untuk memperbaiki fungsi badan, serta untuk mencegah perkembangan komplikasi dan kejadian keradangan di tapak insisi. Dalam keadaan sedemikian, bangun, berjalan dan melakukan latihan fizikal hanya perlu di bawah pengawasan doktor yang hadir.

Pertama, adalah disyorkan untuk berhati-hati keluar dari katil dan berdiri selama beberapa minit. Jika anda tidak pening, anda boleh mengambil beberapa langkah. Jadi, selepas pembedahan badan semakin lemah, pesakit mungkin berasa tidak selesa di tapak insisi. Untuk meningkatkan masa berjalan perlu beransur-ansur, pertama berjalan di sekitar wad, kemudian ke koridor. Semakin lama berjalan kaki, semakin cepat tubuh akan sembuh.

Kesakitan kesakitan

Yang paling menyakitkan dianggap sebagai operasi di mana timbulnya besar, seperti nefrectomy. Pembedahan laparoskopi kurang menyakitkan. Rawatan jika kesakitan dilakukan oleh analgesik intramuskular atau intravena, pilihannya bergantung kepada keparahan sakit. Beberapa hari selepas pesalah, pesakit dipindahkan ke terapi tablet.

Jahitan dan pembalut

Jagaan insisi ini dilakukan oleh kakitangan perubatan. Jahitan dirawat dengan persediaan antiseptik setiap hari, dan pembalut berubah apabila ia menjadi kotor. Pesakit sendiri juga mesti memantau keadaan insisi, kerana luka mempunyai sifat-sifat berdarah, dan jahitan untuk menyimpang. Sekiranya ada tanda-tanda yang timbul, orang itu harus memaklumkan kepada jururawat yang bertugas atau doktor yang hadir yang boleh memberikan pertolongan cemas.

Kuasa

Pemulihan perubatan juga termasuk pemakanan yang betul dan lengkap:

 • sejurus selepas pembedahan, seseorang dibenarkan untuk minum, dan tiga jam pertama hanya boleh basah bibirnya, bilas mulutnya dan hanya hari berikutnya menggunakan air secara biasa;
 • makanan harus menjadi ringan supaya tidak membebankan badan;
 • makan makanan perlu pecahan, kira-kira lima kali sehari;
 • hari pertama anda hanya boleh minum sup tanpa lemak, pisang, bubur, biskut kering dan epal;
 • Selanjutnya, keutamaan harus diberi kepada hidangan kukus, makanan rebus dan bakar;
 • harus mengambil sayur-sayuran, buah-buahan, protein dan produk tenusu;
 • daging lebih baik menggunakan makanan seperti arnab, daging sapi muda, ayam belanda;
 • jika operasi dijalankan di buah pinggang, maka garam dan protein harus dikecualikan daripada makanan;
 • Sekiranya operasi dijalankan ke atas organ-organ pencernaan, maka makanan yang boleh menyebabkan kembung seperti kubis, kacang, kacang, kacang merah harus dikecualikan daripada diet;
 • Anda juga harus menghapuskan penggunaan makanan kalengan.

Beberapa minggu kemudian, pesakit selepas operasi, orang itu boleh kembali ke kehidupan normal dan mula makan seperti biasa.

Aktiviti fizikal

Tempoh kelas terapi fizikal bergantung kepada jenis pembedahan yang dilakukan, tetapi pada dasarnya prosedur ini mengambil masa beberapa minggu hingga beberapa bulan. Kelas pertama adalah untuk melaksanakan pergerakan mudah standard. Jika seseorang berjalan banyak, pemulihan akan menjadi lebih cepat.

Satu set latihan bergantung pada jenis operasi yang dilakukan, ia ditetapkan oleh doktor yang hadir. Latihan dijalankan oleh jurulatih yang berkelayakan yang akan menunjukkan kepada anda bagaimana melakukan latihan dengan betul. Aktiviti fizikal untuk membina secara beransur-ansur, mereka tidak seharusnya memberi ketidakselesaan kepada orang.

Selain itu, sebagai tambahan kepada latihan fizikal, doktor boleh membuat jadual sesi berenang di kolam renang, kerana air mempunyai kesan yang baik terhadap otot, sistem pernafasan dan kardiovaskular. Untuk pelaksanaan prosedur ini tidak memerlukan sebarang latihan, pesakit hanya mengesyorkan untuk berenang di belakangnya untuk sementara waktu.

Pemerhatian

Bergantung kepada jenis campur tangan pembedahan, pesakit boleh didaftarkan. Jadi beberapa operasi seperti manipulasi perubatan dengan sendi tidak memerlukan pendaftaran, doktor memerhatikan pesakit hanya di hospital. Tetapi selepas nefrectomy, pesakit didaftarkan dengan ahli urologi, yang melantik peperiksaan berjadual dan menulis rujukan untuk ujian. Manipulasi sedemikian membolehkan doktor menilai keadaan pesakit dari masa ke masa dan, jika perlu, membuat penyesuaian kepada pemulihan pasca operasi. Melangkau lawatan ke doktor tidak berbaloi, jika tidak, risiko komplikasi meningkat.

Tahap, terma dan kaedah pemulihan pasca operasi

Aktiviti pemulihan harus bermula dengan segera selepas berakhirnya prosedur pembedahan dan berakhir setelah hasil yang diinginkan dicapai. Pertimbangkan tahap utama pemulihan postoperatif dengan lebih terperinci.

Immobilized

Ini adalah peringkat pertama pemulihan, yang bermula dengan pembedahan selesai dan berakhir dengan penyingkiran jahitan atau plaster. Tempohnya bergantung kepada jenis operasi dan mengambil masa kira-kira dua minggu. Pada peringkat ini, pesakit melakukan senaman pernafasan dan bersedia untuk terapi senaman.

Juga sepanjang tempoh ini, membenarkan latihan kecil, yang akan menentukan doktor, bergantung kepada keadaan umum pesakit. Juga, bermula dari hari ketiga, elektrostimulasi, UHF dan prosedur lain ditunjukkan.

Post-mobilization

Tahap ini bermula dengan penyingkiran jahitan atau plester dan berlangsung selama tiga bulan. Pada masa ini, perhatian khusus diberikan untuk menguatkan otot dan melegakan kesakitan. Dalam tempoh pemulihan post-imobilisasi, latihan fisioterapi dilakukan, dan prosedur fisioterapi dilakukan. Tahap ini dibahagikan kepada dua jenis:

 1. Stationary. Pada masa ini, prosedur intensif dijalankan yang akan mempercepat pelepasan pesakit dari hospital. Pesakit menghadiri latihan, bekerja pada simulator, berenang di kolam renang, menghadiri elektroforesis, urut.
 2. Pesakit luar Tahap ini perlu untuk mengekalkan hasil yang telah dicapai, pesakit melakukan di rumah. Pada asasnya, tempohnya berbeza-beza dalam masa 3 m -3 g Pada tahap ini, pesakit melakukan senaman dalam gimnastik, menghadiri pusat pemulihan dan dispensari. Pengawasan perubatan dijalankan dua kali setahun.

Komplikasi yang mungkin berlaku dalam tempoh selepas operasi

Selepas menjalankan manipulasi perubatan yang besar, pesakit sering mengalami keadaan yang serius, sebagai respon organisma terhadap kecederaan. Pada asasnya, keadaan ini berlalu selepas beberapa ketika tanpa akibat. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh pelbagai faktor, pesakit boleh mengalami komplikasi. Pertimbangkan tanda-tanda patologi seperti ini dengan lebih terperinci.

Tanda-tanda komplikasi

 1. Pada bahagian insisi - pendarahan, abses, penyimpangan jahitan.
 2. Di bahagian sistem saraf - insomnia, kejutan, sakit neuralgia, gangguan mental.
 3. Dari sisi sistem kardiovaskular - anemia, kelemahan aktiviti jantung, mabuk.
 4. Di bahagian organ pernafasan - pneumonia, bronkitis, pleurisy, atelektasis.
 5. Di bahagian saluran gastrointestinal - kembung, peritonitis, cecair di rongga perut, paresis saluran gastrousus, halangan usus.

Tempoh pemulihan lewat

Tempoh pemulihan postoperative lewat bermula sepuluh hari selepas pembedahan. Peringkat ini terdiri daripada dua jenis - hospital dan rumah.

Yang pertama dijalankan di hospital dan berlangsung selama dua minggu. Pesakit pada masa ini melakukan terapi senaman dan menghadiri pelbagai prosedur.

Yang kedua bermula dari saat pesakit dihantar pulang untuk pulih. Pada masa ini, pesakit sedang menjalani diet, mengambil vitamin.

Ciri Kuasa

Semasa pemulihan pasca operasi, pesakit dirawat sebagai pemakanan. Pada masa ini, kemungkinan penggunaan makanan rendah lemak, mudah dicerna. Ia tidak perlu memberi makan kepada pesakit dengan makanan berkalori tinggi, kandungan kalori perlu ditingkatkan secara beransur-ansur. Dari masa ke masa, anda boleh memasukkan sebarang hidangan dan produk yang tidak akan membebankan sistem pencernaan. Anda juga perlu memastikan bahawa diet pesakit termasuk vitamin dan nutrien.

Tanda utama pemakanan yang betul adalah kesejahteraan pesakit, kerana diet yang seimbang akan membolehkan tubuh memulihkan dan memperbaiki fungsi normal semua sistem.

Latihan selepas pembedahan

Tugas utama terapi senaman pada peringkat akhir pemulihan adalah:

 • meningkatkan prestasi sistem badan;
 • rangsangan regenerasi tisu;
 • penyesuaian badan untuk meningkatkan aktiviti fizikal.

Kelas pada peringkat ini diadakan di dewan di bawah pengawasan seorang pengajar. Latihan pertama dilakukan tidak melebihi lima belas minit. Bergantung kepada keadaan pesakit dari semasa ke semasa, kenaikan beban.

Rehabilitasi pasca operasi merupakan langkah penting ke arah pemulihan yang cepat. Sekiranya pesakit mengamati semua preskripsi doktor dan mengikuti cadangannya, tempoh ini akan berakhir dengan lebih cepat dan lulus tanpa komplikasi.

Pemulihan selepas penyingkiran sista daripada badan

Pemulihan selepas pembedahan hernia umbilik

Bagaimana untuk mengatur tempoh pemulihan selepas pembedahan abdomen

Untuk pulih sepenuhnya dari pembedahan abdomen, pesakit akan memerlukan banyak masa dan usaha. Langkah-langkah pemulihan yang berkualiti tinggi adalah keadaan penting bagi pemulihan pesakit cepat. Mereka boleh dijalankan di hospital atau di rumah.

Tahap utama dan tujuan pemulihan selepas pembedahan di rongga perut

Pemulihan selepas pembedahan abdomen secara konvensional dibahagikan kepada tiga tempoh utama:

 • tempoh awal - purata berlangsung kira-kira 10 hari dan meliputi masa dari akhir aktiviti operasi untuk penyingkiran jahitan;
 • Tempoh lewat - berlaku di institusi perubatan di bawah pengawasan kakitangan perubatan dan bertahan sehingga pesakit dilepaskan dari hospital;
 • tempoh jangka panjang adalah baki masa yang diperlukan untuk pesakit sepenuhnya pulih dari pembedahan abdomen dan kembali ke kehidupan harian yang normal.

Berdasarkan jenis dan kerumitan operasi, semasa pemulihan, doktor mungkin menetapkan cara aktiviti fizikal yang berlainan. Ini boleh menjadi rehat katil yang ketat, rehat katil, mod wad atau bebas.

Terapi pemulihan mempunyai banyak matlamat. Yang paling penting ialah:

 • melegakan kesakitan;
 • penyingkiran sekatan pergerakan;
 • mencegah perkembangan komplikasi yang mungkin berlaku;
 • pembentukan parut rolling elastik;
 • pemulihan keadaan emosi pesakit;
 • kembalinya pesakit kepada kehidupan aktif dan bekerja.

Ubat-ubatan sendiri dan pengabaian nasihat doktor boleh menafikan semua syarat-syarat kakitangan perubatan. Secara berasingan, tubuh tidak dapat pulih sepenuhnya selepas pembedahan, walaupun ramalannya pada mulanya menguntungkan.

Aktiviti pemulihan

Dalam senjata terapi pemulihan adalah sejumlah besar kaedah pemulihan. Setiap daripada mereka mempunyai kekuatan dan kelemahan. Oleh itu, selalunya doktor mengesyorkan bahawa pesakit selepas pembedahan perut menggabungkan beberapa kaedah, mengamati mana salah satu daripada mereka akan membawa lebih banyak manfaat kesihatan.

Cadangan am

Di wad di mana pesakit terletak selepas operasi, tidak harus terlalu terang dan penuh. Ia perlu untuk mengeringkan bilik secara berkala dan melakukan pembersihan basah.

Selepas pembedahan abdomen, seseorang perlu berbaring di belakangnya. Badan atas harus sedikit dibangkitkan. Sebelum permulaan pergerakan aktif, pesakit boleh melakukan penggiliran tangan, pelanjutan lenturan siku dan sendi lutut, bergerak dengan kaki.

Kesakitan yang teruk di kawasan jahitan, yang mungkin mengganggu pesakit pada hari pertama selepas pembedahan, dihentikan dengan bantuan ubat dan ais. Sebagai tambahan kepada ubat penghilang rasa sakit, pesakit ditetapkan vitamin dan, jika perlu, kursus antibiotik.

Pergilah sendiri selepas pembedahan pada bahagian perut tidak disyorkan. Semua manipulasi dijalankan di bilik rawatan institusi perubatan. Pembalut dikeluarkan kira-kira dua minggu selepas operasi. Sehingga titik ini, tapak incision tidak boleh dibasahi untuk mengelakkan jangkitan. Untuk melindungi luka pasca operasi boleh digunakan pelekat khas.

Prosedur pemulihan

Pemulihan selepas pembedahan abdomen termasuk pelaksanaan satu set latihan khas. Kegiatan motor menghalang terjadinya luka tekanan dan trombosis. Kelas perlu dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor dan pengajar. Ia adalah mungkin untuk memulakan gimnastik hanya selepas menyembuhkan jahitan lengkap.

Latihan fizikal sepenuhnya boleh dimulakan tidak lebih awal daripada 3-4 bulan selepas pembedahan. Dalam sesetengah kes, doktor mungkin mengesyorkan menangguhkan sukan sehingga 6-7 bulan. Sehingga masa itu, pesakit tidak perlu melakukan senaman yang sukar, bengkok dan jongkok, berlari, melompat dan mengayunkan akhbar.

Terapi fizikal perlu digabungkan dengan sesi fisioterapi. Yang paling popular dan berkesan antara mereka adalah:

Gimnastik pernafasan selepas operasi di rongga perut adalah elemen penting pemulihan lengkap. Anda boleh memulakan latihan keesokan harinya selepas berjaya menyelesaikan operasi. Gimnastik pernafasan menghalang perkembangan stagnasi dan radang paru-paru.

Urut

Ubat yang berkesan untuk pemulihan selepas pembedahan. Mempercepat proses penyembuhan tisu, mengembalikan peredaran darah, mempunyai kesan positif terhadap sistem saraf pusat dan keadaan psiko-emosi umum pesakit. Penggunaan minyak urut dan salap khas membolehkan anda membuat parut postoperative kurang ketara.

Kuasa

Untuk setiap jenis operasi mempunyai skim kuasa tertentu sendiri. Pada hari pertama selepas pembedahan, pesakit dinasihatkan untuk minum cecair sahaja. Ini mungkin bukan air berkarbonat, teh tanpa gula, teh herba, minuman buah-buahan, jus dan sup. Pada hari anda perlu minum sekurang-kurangnya 2 liter cecair.

Diet selepas pembedahan abdomen membantu menyerap badan dengan nutrien dan membantu menormalkan berat badan pesakit. Diet perlu termasuk bijirin, daging rebus dan jenis rendah lemak ikan, produk tenusu, sayur-sayuran segar, buah-buahan dan sayur-sayuran. Pesakit perlu meninggalkan makanan goreng, berlemak, asin, daging asap dan makanan segera.

Dalam kes-kes yang sukar, orang mula makan secara bebas seminggu selepas operasi. Hingga ke tahap ini, mereka diberi suntikan intravena glukosa dan vitamin, dan nutrien diperkenalkan ke dalam badan melalui tiub.

Tempoh pemulihan

Tempoh pemulihan selepas pembedahan abdomen bergantung kepada beberapa faktor:

 • jumlah campur tangan pembedahan;
 • umur dan jantina pesakit;
 • fizikal dan tahap kecergasan fizikal;
 • tahap imuniti;
 • tabiat buruk;
 • bekalan darah ke tisu yang rosak semasa operasi;
 • kehadiran penyakit bersamaan;
 • keadaan psiko-emosi.

Secara langsung, jahitan itu sendiri menyembuhkan secara purata dalam tempoh 1.5-2 bulan.

Apa yang perlu dilakukan adalah mutlak mustahil

Selepas pembedahan pada rongga perut, pesakit tidak disyorkan untuk menjalani gaya hidup aktif. Anda tidak boleh mengangkat berat: berat item tidak boleh melebihi 1-2 kg. Dalam masa terdekat, selepas pembedahan, lebih baik untuk tidak mengetepikan perjalanan dan penerbangan yang panjang.

Dalam tempoh selepas operasi, para doktor sangat menyarankan untuk melepaskan tabiat buruk. Merokok dan minum alkohol mencipta beban tambahan pada badan yang lemah dan semua sistem sokongan hidup.

Mandi selepas pembedahan abdomen dilarang kerana berisiko tinggi jangkitan pada tapak incision. Anda boleh berenang hanya selepas 2-3 bulan selepas menyembuhkan jahitan lengkap. Adalah disyorkan untuk pergi ke kolam renang, mengelakkan berenang di takungan tercemar terbuka.

2-3 bulan anda perlu berdiri sebelum berjemur selepas pembedahan abdomen. Adalah disyorkan untuk menolak solarium untuk tempoh yang lebih lama.

Masa pemulihan dari pembedahan abdomen dan keberkesanan langkah-langkah pemulihan bergantung kepada tingkah laku pesakit. Pematuhan yang ketat kepada semua cadangan perubatan membantu mengurangkan tempoh pemulihan.

Ivanova Svetlana

Ahli terapi kategori kedua, ahli transfusiologi, pengalaman 29 tahun

Diagnosis dan rawatan masalah dengan sistem muskuloskeletal (kaki bawah) dan abdomen.

 • sakit perut dan ketidakselesaan;
 • lebam dan kecederaan kaki;
 • batuk, sakit dada;
 • ARI, ARVI;
 • keracunan makanan;
 • sejuk;
 • hidung berair;
 • amalan umum;
 • sakit kepala;
 • sakit sendi;
 • suhu tinggi.
 • Diploma dalam "Perubatan Am" (Therapeutic and Prophylactic) ", Universiti Negeri Chuvash. I.N. Ulyanova, Fakulti Perubatan (1990)
 • Pelatih dalam bidang "Terapi pilihan terapi", Akademi Perubatan Negeri Kazan (1996)

Kursus penyegar

 • "Soalan Nefrologi untuk terapi", Institut Negeri untuk Latihan Lanjutan Doktor yang dinamakan selepas V.I. Lenin (1995)
 • "Terapi", Akademi Perubatan Negeri Kazan (2001)
 • "Transfusiologi", Akademi Perubatan Pendidikan Siswazah Rusia, Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia (2003)
 • "Terapi dan Pulmonologi", Akademi Perguruan Akademik Perubatan St. Petersburg, Agensi Persekutuan untuk Kesihatan dan Pembangunan Sosial (2006)
 • "Transfusiologi", St Petersburg Perubatan Akademi Pendidikan Pascasiswazah Agensi Persekutuan untuk Kesihatan dan Pembangunan Sosial (2007)
 • "Transfusiologi", Institut Pengajian Perubatan Maju Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Chuvashia (2012)
 • "Terapi", Institut Pendidikan Perubatan Siswazah Kementerian Kesihatan dan Pembangunan Sosial Chuvashia (2013)
 • "Terapi", Persahabatan Rakyat Universiti Russia (2017)

Tempat kerja: klinik MedtsentrServis Kurskaya