Bubnovsky S.M. - Rahsia sendi, atau 20 senaman yang tidak boleh digantikan

Gejala

Di Rusia, menurut kaedah Dr. Bubnovsky, lebih daripada 50 pusat dan jabatan berfungsi. Hari ini ia adalah satu-satunya teknologi perubatan Rusia - kinesitherapy.
Monograf ini adalah versi yang lebih ringkas dari buku "99 latihan" sebelumnya.
Buku ini menarik bukan hanya kepada pakar perubatan, tetapi juga kepada semua yang ingin menerima sebab-sebab kesakitan di belakang dan sendi.

Tajuk: Rahsia Bersama, atau 20 Senaman Penting
Pengarang: Bubnovsky S.M.
Genre: Kesihatan
Penerbit: Astreya-Center
Tahun pembebasan: 2004
Halaman: 80
Bahasa: Rusia
Format: pdf
Saiz: 3 Mb

20 latihan yang amat diperlukan

Pergerakan adalah kehidupan. Tetapi tidak setiap pergerakan memberi manfaat kepada tubuh. Pergerakan yang betul menyembuhkan, lumpuh pergerakan yang salah. Kami menunjukkan yang betul, iaitu gerakan terapeutik. Dan ini bermakna bahawa dengan melakukan mereka, anda tidak akan membahayakan tubuh. Satu lagi perkara - negeri anda sendiri. Berapa cepat dan intensif adalah mungkin untuk meningkatkan pelbagai pergerakan dan massa beban - hanya pakar kinesitherapy memutuskan.

Tempat pertama dalam senarai penyakit manusia diduduki oleh penyakit sistem muskuloskeletal (osteochondrosis, cakera intervertebral herniated). Mereka mengambil masa yang lama dan tanpa disedari, jadi mustahil untuk mencapai kesan maksimum dalam 10-12 hari. Tisu otot yang kami gunakan untuk merawat tulang belakang dan sendi mungkin nyata dalam cara yang tidak dijangka semasa digunakan. Dan hanya pakar yang boleh memegang "tempat sakit" dengan perlahan-lahan tanpa apa-apa yang dipanggil "pecah" dan ketegangan, mewujudkan program rawatan dan pembetulan yang perlu dalam proses menguasai keseluruhan kompleks latihan.

Bernafas Semasa melakukan senaman, perhatikan terutamanya untuk pernafasan paksa dengan diafragma "ha-a" semasa melaksanakan fasa pergerakan kuasa. Perhatikan bahawa semasa anda menghembuskan nafas, dinding depan perut menarik balik. Ini akan menghapuskan tekanan yang berlebihan daripada saluran darah jantung dan otak. Di samping itu, ia adalah pernafasan yang mempunyai kesan analgesik, mengeluarkan hypertonus (kekejangan) dari otot-otot yang terlibat dalam pergerakan itu.

Mana-mana program mesti dijalankan sebelum akhir keseronokan, tetapi tidak kurang daripada 20 minit secara keseluruhan.

Sekiranya anda mempunyai treadmill rumah, gunakannya setiap hari selama 10-20 minit. Sistem otot membantu dengan segera menyampaikan darah dalam kuantiti yang betul kepada semua organ dan tisu. Dan jika anda menguruskannya (dengan tisu otot), maka anda tidak boleh menjadi tua.

Jika anda melakukannya dari semasa ke semasa, maka lambat laun akan ada kekurangan kontraksi otot yang diperlukan untuk badan, dan sakit atau penyakit akan muncul. Jangan memusnahkan pil otot. Lakukan program pergerakan bahagian-bahagian tubuh yang terjejas, dan rasa sakit akan hilang. Sihat adalah untuk mengawal badan, emosi dan pemikiran anda. Tanpa kawalan diri, kehidupan kehilangan kualiti dan makna.

Anda mungkin mengalami kesakitan di sendi dengan pengulangan 3-4 pertama. Teruskan latihan sehingga 12-20 pengulangan. Lama kelamaan, kesakitan akan hilang, dan perasaan kegunaan sendi akan muncul.

Gunakan program pergerakan ini walaupun anda berasa baik. Kehidupan kehilangan seseorang yang belum mempersiapkan diri untuk usia tua. Usia tua bukan usia, tetapi keadaan otot pada setiap peringkat kehidupan, kerana tisu otot mengendalikan hemodinamik (sistem peredaran darah), pengangkutan bahan biologis penting ke tisu dan organ. Oleh itu, atrofinya membawa kepada perubahan iskemia dan dystrophik dalam badan. Mengekalkan tisu otot dalam rangka (dan ini hanya mungkin melalui senaman) menghalang pemusnahan badan dan membawa jauh dari keburukan, dan oleh itu dari usia tua.

Mesin senaman pelbagai fungsi Bubnovsky

Simulator pelbagai fungsi (MTB-I - 1 rak) apabila digunakan dengan betul boleh menggantikan kebanyakan simulator perubatan.

1. Apabila melakukan senaman terapeutik, sentuhan permukaan artikular dihalang, dan otot-otot sendi "dihidupkan" tanpa kesakitan biasanya mengalami senaman terapeutik yang dilakukan tanpa simulator. Ini mungkin merupakan aspek utama tindakan terapeutik. Ya otot-otot sendi terjejas merawat sendi mereka sendiri.

2. Pembezaan berat nipis dan geometri pergerakan ditentukan ditentukan secara individu. Untuk melakukan ini, perlu melakukan sekurang-kurangnya satu konsultasi, menjadualkan program, melaksanakan dan percaya.

3. Pada dasarnya, mustahil untuk merosakkan apa-apa jika anda memenuhi semua keperluan.

MTB-II - 2 rak dan bangku.

Ini adalah kompleks unik yang menggantikan seluruh gim dan mampu mewujudkan skim rawatan moden yang unik.

Bahagian I

Sakit di tulang belakang serviks, sakit kepala. Hernia MTD dalam tulang belakang serviks (C4 - C7)

MTB-I: unit atas tanpa bangku

1. I. p.: Duduk di atas lantai, kaki pendukung di kaki simulator. Daya tarikan dengan kedua tangan ke dada.

Daya tarikan pada menghembus nafas "ha."

Di titik atas (lengan di atas) belakang lurus, bengkok sedikit, kepala menurunkan ke hadapan antara lengan. Konfigurasi pemegang mungkin berbeza.

MTB-I: unit yang lebih rendah

2. I. p.: Sama. Dua tangan ke perut dari kecondongan ke hadapan maksimum.

Apabila membongkok ke hadapan, kaki sedikit bengkok di lutut, jangan menurunkan dagu di dada.

Daya tarikan pada "ha" menghembuskan nafas terakhir pada pergerakan ketiga.

Pada fasa akhir, kaki diluruskan, kembali ke lantai dengan 30 ° (anda juga boleh berbaring).

Dua pertiga pergerakan pertama adalah tujah yang dilakukan hanya oleh punggung bawah. Pada fasa akhir, lengannya ditekuk (tangan bisep).

Dengan berat tangan yang besar tidak boleh disambungkan.

Nota pertama. Dalam latihan gim biasa. 1 dan senaman. 2 dilakukan pada simulator No. 5 dan 7, atau setara mereka.

Berat berat dikira berdasarkan satu pendekatan - pengulangan 12-15, tetapi tidak lebih daripada tiga pendekatan.

Jika anda telah menyelesaikan 15 pengulangan dan masih boleh melakukannya, maka berat beban harus ditingkatkan.

Jika anda tidak boleh melakukan 12 ulangan, maka berat beban harus dikurangkan.

Dari kelas ke kelas, seseorang harus berusaha untuk meningkatkan berat beban, membawa sehingga 50-80% daripada jisim badan seseorang untuk setiap pengulangan 10-12.

Oleh itu, dalam satu sesi, anda boleh melakukan sekurang-kurangnya dua dan tidak lebih daripada enam pendekatan kepada simulator bagi setiap kumpulan otot (contohnya, untuk otot belakang). Bilangan pengulangan boleh berubah dari 30 hingga 90 setiap sesi. Apa-apa lagi adalah sukan.

Pada satu kumpulan otot (dada, belakang, bahu), program senaman dilakukan tidak lebih daripada dua kali seminggu. Pengecualian adalah otot perut dan pembetulan dilakukan setiap hari.

Semua pergerakan berkaitan tekanan dilakukan pada pernafasan "ha-a!".

Nota kedua. Di rumah tanpa MTB Ex. 1 boleh digantikan:

a) pull-up pada palang dengan cangkuk yang berbeza (untuk fit fizikal);

b) penyebar yang dilampirkan pada bar mendatar dengan dua tangan boleh digantikan oleh dua expander yang dilampirkan pada dinding untuk sebarang sokongan tetap, satu atau dua tangan.

Dumbbell tarik dengan lutut di bangku (ottoman) seli dengan setiap tangan. Amplitud maksimum.

Latihan 1 dan 2 adalah paling berkesan apabila dilakukan dari bangku universal, kerana amplitud maksimum mungkin dicapai.

Seksyen II

Sakit di bahu (periarthritis humeroscapular).

Latihan tambahan untuk sakit kepala dan sakit di lengan bawah

MTB-I: unit yang lebih rendah

ip: berbaring di atas lantai, kaki sokongan di kaki simulator. Selalunya dengan kanan, tujukkan tangan kiri dengan tangan lurus sebanyak mungkin, ke tepi dan ke dagu (membengkokkan lengan pada siku).

4. "Dua untuk bahu." I. p.: Sama. Dua lengan lurus di belakang kepala dan lentur tangan ke dagu.

MTB-I: unit bawah dari bangku simpanan

5. IP: duduk dengan belakang ke rak.

Lanjutan lengan kanan / tangan kiri (bangku).

MTB-I: blok atas

6. Perkembangan sendi bahu dari lutut.

MTB-I: unit bawah dari bangku simpanan

7. "Shrugs" (tujahan bahu sebanyak mungkin). Berat maksimum mungkin (15 pengulangan):

a) ip: berbaring di lantai, kaki sokongan di kaki rak simulator. Pelaksanaan - dengan setiap tangan bergantian dan dengan dua tangan;

b) ip: duduk di bangku sejagat;

c) ip: berdiri, dengan penekanan dengan tangannya yang bebas dalam mengendalikan rak.

Semasa melakukan senaman. 7 (c) dengan dua batang tangan belakang.

Nota Kesan terbesar ketika melakukan senaman. 3, 4, 5 boleh dicapai pada dua rak berkembar MTB (MTB-II), berdiri bersebelahan.

Menurut buku itu. S.M. BUBNOVSKOGO
"Rahsia sendi, atau 20 senaman penting"

Rahsia kinesitherapy atau 20 latihan yang amat diperlukan

Buku doktor Rusia yang terkenal S. Bubnovsky "Rahsia kinesitherapy atau 20 latihan yang tidak diperlukan", yang dapat dibaca dalam mod dalam talian yang mudah, akan membiasakan setiap pembaca dengan teknologi penyembuhan unik - kinesitherapy.

Setiap orang mahu mempunyai badan yang sihat sepanjang hayat, tetapi gaya hidup sedentari moden membawa kepada hasil yang bertentangan. Bagi semua yang tidak menghadiri kelab sukan sama ada atau mereka yang melakukan senaman dari semasa ke semasa, kesakitan yang berulang di bahagian belakang dan sendi sepatutnya biasa. Dan alasan mereka terletak pada kekurangan penguncupan otot, aliran darah yang lemah ke tisu dan organ. Membantu mengatasi tanpa campur tangan dengan masalah sedemikian mungkin menggunakan program pergerakan yang dipatenkan dalam buku ini.

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Pengarang: Bubnovsky S.M.
Penerbit: Astreya-Center
Tahun: 2004
Halaman: 80
Bahasa: Rusia
Format: pdf
Saiz: 5.4 MB

Betul mereka mengatakan bahawa pergerakan itu memanjangkan hayat. Tetapi kesihatan sendi diperkuat hanya oleh pergerakan yang betul. Latihan sihat sedemikian diterangkan dalam edisi ini.

Gunakan set pergerakan yang dipilih dengan teliti untuk kumpulan otot dan sendi setiap hari, dan anda boleh memanjangkan pemuda anda sendiri. Lagipun, belia bukan undur pasport, tetapi keadaan badan (tisu otot, tulang rawan, ligamen, dan lain-lain) pada tahap kehidupan tertentu. Kandungan tisu otot (dengan penggunaan senaman khas) dalam nada biasa memperlambat proses kemerosotan tubuh manusia, penyakit sendi dan mengurangkan tahap kemerosotan yang berkaitan dengan usia, termasuk manifestasi kekurangan hormon. Kompleks pergerakan untuk kesihatan bersama mesti dilakukan sekurang-kurangnya dua puluh minit setiap hari. Ia tidak terlalu banyak untuk menyokong sendi dalam keadaan yang sihat.

Rawatan bersama

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Pergerakan adalah kehidupan. Tetapi hanya pergerakan yang betul menyembuhkan sendi. Pergerakan ini diterangkan dalam buku "Rahsia sendi".
Gunakan set latihan senaman yang khusus untuk otot dan sendi secara tetap - dan anda akan menangguhkan umur anda yang lama. Lagipun, usia tua bukan usia, tetapi keadaan badan (otot, sendi, ligamen, dll) di setiap peringkat kehidupan. Mengekalkan tisu otot (dengan bantuan senaman tertentu) supaya mencegah kemusnahan badan, penyakit sendi dan membawa kepada kemerosotan.
Latihan untuk rawatan sendi perlu diulang selama sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari. Ini tidak banyak supaya sendi tidak cedera.

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Penyakit sistem muskuloskeletal berkembang dengan tidak menentu untuk orang itu sendiri untuk jangka masa yang lama dan tempoh pemisahan penyakit-penyakit ini, sebagai peraturan, timbul secara tidak disangka-sangka, sering memaksa orang itu sendiri dilindunginya, dan kadang-kadang menyebabkan panik. Ini adalah benar terutamanya untuk sakit belakang atau penyakit sendi besar, sering disertai oleh pembengkakan kawasan yang terjejas.

Cadangan yang anda dijemput untuk berkenalan dengan risalah ini terutama bertujuan untuk mereka yang telah menjalani sekurang-kurangnya satu kitaran kinesitherapy terapeutik.

Penerbit: Astreya-Center
Tahun: 2004
Halaman: 80
Bahasa: Rusia
Format: pdf

Panduan kepada kinesitherapy Rahsia sendi, atau 20 senaman yang tidak boleh digantikan

Panduan kepada kinesitherapy Rahsia sendi, atau 20 senaman yang tidak boleh digantikan

Latihan untuk kesakitan pada tulang belakang serviks, sakit kepala, dan hernia dalam tulang belakang serviks digambarkan secara terperinci; Latihan dalam hal periarthritis bahu dan bahu, sakit di lengan bawah, sakit di bahagian bawah, hernias L4S1, osteochondrosis dan osteoporosis; bersenam dengan tazobedr coxarthrosis. sendi dan gonarthrosis sendi lutut. senaman dengan berat badan yang berlebihan, selulit, dengan dyskinesia bilier, pelanggaran motilitas usus, dengan prostatitis kronik dan adnexitis, berlatih dengan asma bronkial, penyakit jantung koronari, diberikan program memperkuat, program latihan untuk mastitis; Kursus latihan ambulans untuk kesakitan dan sindiket akut diberikan.
Ini adalah buku untuk semua orang yang ingin menjadi sihat dan mudah alih - ini bukan hanya satu rawatan, tetapi, di atas semua, pencegahan melonggarkan sistem otot, tanpa itu ia hanya mustahil untuk menjadi sihat! SEMUA KESIHATAN

Buku-buku lain dari Bubnovsky
Rawatan sakit belakang dan hernia tulang belakang
Peningkatan tulang belakang dan sendi
Kesakitan lumbar

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Tajuk: Rahsia Bersama, atau 20 Senaman Penting
Pengarang: Bubnovsky S.M.
Genre: Kesihatan
Penerbit: Astreya-Center
Tahun pembebasan: 2004
Halaman: 80
Bahasa: Rusia
Format: pdf
Saiz: 3 Mb

Di Rusia, menurut kaedah Dr. Bubnovsky, lebih daripada 50 pusat dan jabatan berfungsi. Hari ini ia adalah satu-satunya teknologi perubatan Rusia - kinesitherapy.
Monograf ini adalah versi yang lebih ringkas dari buku "99 latihan" sebelumnya.
Buku ini menarik bukan hanya kepada pakar perubatan, tetapi juga kepada semua yang ingin menerima sebab-sebab kesakitan di belakang dan sendi.

Cepat untuk memuat turun.
Pautan untuk memuat turun buku-buku RUMUSAN BANGUNAN YANG DIBENARKAN dihapuskan selepas 3 hari dari tarikh penerbitan dan digantikan (di bawah perjanjian dengan AZAPI) dengan pautan gabungan dari kedai LITERS!

Dengan penerbitan ini sering dimuat turun:

Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan

Perpustakaan elektronik
GAUS MKDTS

Panduan untuk kinesitherapy. Rahsia Bersama, atau 20 Senaman Penting

Maklumat tambahan

  • Pengarang: Bubnovsky S.M.
  • Penerbit: -
  • Tahun penerbitan: 2004
  • Anotasi: Di ​​Rusia, menurut kaedah Dr. Bubnovsky, lebih daripada 50 pusat dan jabatan berfungsi. Hari ini ia adalah satu-satunya teknologi perubatan Rusia - kinesitherapy. Monograf ini adalah versi yang lebih ringkas dari buku "99 latihan" sebelumnya. Buku ini menarik bukan hanya kepada pakar perubatan, tetapi juga kepada semua yang ingin menerima sebab-sebab kesakitan di belakang dan sendi.
  • Kata kunci: Osteochondrosis Sakit kaki Bronkial asma Coxarthrosis Mastopathy
  • Versi bercetak: tidak
  • Teks penuh: membaca buku
  • Kegemaran:

KANDUNGAN

Seksyen 1. Sakit di tulang belakang serviks, sakit kepala. Hernia MTD di tulang belakang serviks (C4C7)

Bahagian 2. Sakit di bahu (periarthritis bahu bahu). Latihan bantu untuk sakit kepala dan sakit di lengan bawah

Seksyen 3. Kesakitan belakang. Hernia LASI. Osteochondrosis. Osteoporosis

Seksyen 4. Sakit di kaki. Coxarthrosis (sendi pinggul). Gonoarthritis (sendi lutut)

Seksyen 5. Selulit, berat badan berlebihan, dyskinesia tulang belakang, gangguan motilitas usus (sembelit). Prostatitis kronik, adnexitis kronik

Seksyen 6. Asma bronkial. Penyakit jantung iskemik. Program pemulihan. Mastopati

Buku S. M. Bubnovsky "Rahsia sendi atau 20 latihan yang tidak boleh digantikan."

Bubnovsky adalah pakar yang diiktiraf dalam bidang kesihatan tulang belakang. Dalam bukunya Secrets of the Joints atau 20 Essential Exercises (yang anda boleh muat turun secara percuma dan tanpa pendaftaran), dia bercakap mengenai perspektif uniknya mengenai jenis penyakit sistem muskuloskeletal dan bagaimana merawatnya. Buku ini akan menarik bagi semua yang terlibat dalam kesihatan mereka, pesakit dengan osteochondrosis, arthritis, arthrosis, osteoporosis.

Penulis telah membangunkan sistem sendiri untuk bekerja dengan sendi sakit kinetherapy. Buku ini adalah buku itu sendiri versi revisi karya "99 latihan" yang diterbitkan sebelum ini.

Brosur itu terutama dibuat sebagai panduan rujukan untuk pesakit yang menjalani kinetherapy di Pusat Dr. Bubnovsky di Moscow.

Latihan yang diterangkan pada halaman "pergerakan yang betul" yang membantu sendi pulih. Pada sesi latihan pertama anda mungkin merasa kesakitan, tetapi pada 10-12 pengulangan, ia akan berlalu.

Memandangkan latihan terperinci untuk pelbagai penyakit dan patologi. Banyak gambar yang akan membantu untuk melibatkan diri tanpa pengajar. Untuk membersihkan dalam masa yang singkat adalah mungkin. Perkara utama tidak malas dan melibatkan diri anda. Pergerakan yang paling mudah boleh dilakukan di tempat kerja, dalam pengangkutan, di rumah. Lebih canggih memerlukan gim yang serba lengkap. Tetapi jika anda mahu menjadi sihat, tiada masalah akan menghalang anda.