Jurang 12 ulser duodenal

Perut

Kecederaan sedemikian menyumbang 3.9% daripada semua kecederaan tertutup organ perut [14]. Dalam majoriti kes, bahagian retroperitoneal usus rosak, dan lebih kerap turun dan bahagian bawah mendatar. Kes-kes yang digambarkan adalah pemisahan usus dari perut.

Dalam tempoh kecederaan akut, diagnosis pra-operasi yang tepat terhadap mereka hampir tidak benar. Ini adalah kerana kedua-dua gejala klinikal pathognomonic tidak ada kerosakan pada bahagian tertentu tiub usus ini, dan kehadiran biasanya terdapat banyak kecederaan pada organ perut. Di samping itu, klinik ini bergantung kepada saiz dan lokasi jurang dan pemeliharaan peritoneum posterior. Integriti yang kedua melindungi dari perkembangan awal peritonitis (ciri-ciri kecederaan intra-perut usus kecil), yang menjelaskan kehadiran tempoh kesejahteraan khayalan pada hari-hari pertama selepas kecederaan.

Tetapi dalam kes-kes ini, berhati-hati tentang kemungkinan kerosakan itu boleh membantu mengesyaki pecahnya 12 ulser duodenal retroperitoneal. Suspicion harus timbul dari kecederaan tenaga tinggi (jatuh dari ketinggian, kemalangan), patah vertebra thoracic yang rendah, rasa bebas dari sifat yang meresap di bahagian atas abdomen dan hipokondrium kanan, muntah berulang-ulang, gejala Pasternack positif jika tiada kecederaan buah pinggang. Sebagai phlegmon retroperitoneal berkembang selepas 8-10 jam, gejala mabuk muncul dan cepat berkembang. Kandungan usus memanjang ke bawah di belakang usus naik, mencairkan peritoneum posterior dan menyebabkan perkembangan peritonitis.

Untuk diagnosis preoperatif, berikut ini digunakan: radiografi kaji selidik rongga abdomen, di mana kedudukan tinggi kubah diafragma yang betul, tepi luar dari otot lumbar, garis besar bayangan buah pinggang kanan terhadap latar belakang gas dalam tisu retroperitoneal, boleh diperhatikan. Kajian kontras sinar-X juga digunakan. Sebaliknya kontur pada kontur usus menyelesaikan keraguan dalam diagnosis [14].

Tetapi selalunya kecurigaan kemungkinan kerosakan pada duodenum retroperitoneal berlaku pada masa pemeriksaan rongga perut ketika melakukan intervensi diagnostik dan berdasarkan pengenalan triad Wienharter: hematomas dalam omentum, merendam dengan gelembung dan gas buih di rantau retroperitoneal. Diagnosis intraoperatif dapat difasilitasi dengan pengenalan udara atau metilena biru melalui probe gastrik.

Pengesanan sekurang-kurangnya salah satu daripada gejala yang disenaraikan memerlukan penggerak usus dan semakannya. Jurang boleh menjadi lubang berlubang, kerosakan diameter 1/3 hingga 1 2, atau pemisahan lengkap usus. Dalam dua jenis kerosakan pertama, biasanya mungkin untuk memohon jahitan berganda dalam arah melintang (untuk mengelakkan penyempitan lumen). Operasi ini disiapkan oleh pengenalan probe nasointestinal di bawah kawalan visual dan saliran ruang retroperitoneal. Dalam sesetengah kes, gastrojejunostomosis tambahan.

G.N. Tsybuliak [3] percaya bahawa dalam keadaan sedemikian lebih baik untuk melintasi usus pada tahap jurang, menjejalkan kedua-dua hujung dan mengenakan anastomosis gastrointestinal. Apabila pecah usus distal, pada pendapatnya, boleh dilakukan dan peretasan utama perut oleh Billroth-2. Penulis pada Rajah 7.24 menyenaraikan operasi untuk pecah bahagian proksimal dan distal duodenum.

Dengan pesakit yang teruk dan keadaan pesakit yang teruk, mungkin untuk menolak untuk memulihkan kesinambungan usus dan membatasi jahitan bahagian proksimal dengan pengenalan saluran pernafasan ke dalam usus distal untuk lencongan kandungan usus dan hempedu dalam kombinasi dengan saliran yang teliti ruang retroperitoneal. Operasi pemulihan boleh dilakukan kemudian. Tetapi walaupun dengan operasi yang agak awal (dalam 6-12 jam pertama selepas kecederaan), kematian kekal tinggi, dan ia dikaitkan dengan kedua-dua kecederaan gabungan yang teruk dan komplikasi yang disebabkan oleh kecederaan usus: phlegmon retroperitoneal, perbezaan jahitan dan anastomosis, gangguan saluran empedu, fistula hempedu, dsb.

Dan yang terakhir. Kerosakan pada duodenum retroperitoneal sering tidak diakui walaupun semasa laparotomi. Saya, malangnya, mempunyai satu pemerhatian sendiri. Saya akan memberikannya dari ingatan.

Pesakit berusia kira-kira 35 tahun, jatuh dari ketinggian lantai ke-4 dalam keadaan mabuk. Semasa peperiksaan, kecederaan berikut telah ditemui di klinik: patah tulang patah tulang belakang thoracic ke-12 dengan pengurangan 50% pada ketinggian badan vertebra, patah calcaneus, patah Monteggi. Pesakit mengadu sakit yang membakar di bahagian abdomen, terutamanya disetiap epigastrium. Hemodinamik stabil. Terapi infusi bermula dalam dua urat. Selepas beberapa jam, rasa sakit semakin meningkat, muntah berulang muncul. Pada masa ini, mabuk diluluskan. Terdapat tanda-tanda kerengsaan peritoneal.

6-8 jam selepas kemasukan, saya mengendalikannya. Laparotomi median atas telah dilakukan. Gelung bengkak usus kecil, pelbagai pendarahan dalam serosis usus dan beberapa pecutan mesentery kecil menarik perhatian. Dengan semakan terperinci rongga perut, air mata yang dangkal hati di kawasan ligamen sabit telah dijumpai. Satu semakan beg omentum dilakukan, di mana satu hematoma retroperitoneal penting didapati di sebelah kanan tulang belakang tanpa merendam dengan gelembung dan gelembung gas. Saya memutuskan bahawa ia dikaitkan dengan patah badan thoracic vertebra ke-12, dan enggan menggerakkan usus dan mengubahnya. Pada masa akan datang, keadaan pesakit mula merosot secara berperingkat, mabuk dan peritonitis meningkat. Perunding pakar bedah yang dipanggil semula mengendalikan pesakit pada hari ke-3 selepas kecederaan dan mendapati jurang 3/4 diameter bahagian bawah mendatar usus, peritonitis. Jurang itu disuntik dengan pengenaan gastroenteroanastomosis dan tambahan anastomosis antara-usus mengikut Brown. Dihidupkan melalui ruang serpihan lumbar retroperitoneal. Walaupun demikian, phlegmon serat retroperitoneal berkembang, mabuk meningkat, dan pesakit meninggal pada hari ke-7 selepas kecederaan.

Dalam kes ini, saya membuat kesilapan diagnostik kasar - keengganan pemetaan dan semakan usus dalam kehadiran bukti - hematomas dalam beg omental.

Pada masa yang sama, saya menganggapnya perlu sekali lagi memberi amaran terhadap meluaskan tanda-tanda untuk menggerakkan usus mengikut Kocher tanpa alasan yang mencukupi (hematoma, perendam, gas). Hal ini jauh dari manipulasi yang acuh tak acuh dapat menyebabkan halangan lumpuh parah dan pengembangan akut perut, yang menjadikan masa pasca operasi lebih berat.

Kerosakan kepada duodenum

I. Buka kerosakan pada duodenum. Mereka dibahagikan bergantung kepada saiz luka: a) sehingga 1/2 diameter usus b) lebih daripada 1 2 diameter usus c) salib penuh intestine.

Bergantung pada kedalaman luka PPK dibahagikan: a) kerosakan lapisan serotok-otot b) luka semua lapisan usus, menembusi lumen.

Ii. Kerosakan tertutup kepada duodenum (klasifikasi Romanenko E, A, 1978),

1. Dinding usus halus tanpa menjejaskan integriti membran serous dan mukus, hematoma retroperitoneal.

2. Bruise dinding dengan hematoma terpencil di lapisan submucosal dan ruang retroperitoneal.

3. Pemecahan membran serous dan otot dengan pemeliharaan membran mukus, hematoma retroperitoneal.

4. Lengkapkan pecahan dinding duodenal, hematoma retroperitoneal.

6. Pecah duodenum dengan kerosakan kepada organ lain.

Bergantung pada jenis jurang. Apabila pecah intraperitoneal berlaku kandungan duodenal tamat ke rongga perut, yang menyebabkan gambaran klinikal yang jelas. Terdapat sakit yang teruk di hipokondrium yang betul, yang secara beransur-ansur merebak di seluruh abdomen, takikardia, mulut kering, loya, muntah. Pada palpation, abdomen bengkak, ketegangan otot dinding perut, gejala peritoneal kerengsaan ditentukan. Peristalsis usus lemah, gas sisa yang buruk. Ada yang membosankan di tempat-tempat ceruk abdomen. Data makmal: leukositosis dengan peralihan formula ke kiri, meningkatkan amilase darah.

Klinik yang sama sekali berbeza berkembang dengan lesi extraperitoneal duodenum. Pada masa kecederaan, sakit di hipokondrium kanan, rantau epigastrik, rantau lumbar. Sakit kemudian hilang dan dipergiatkan hanya selepas 6 jam dan kemudian, dengan perkembangan klinik peritonitis, terdapat lidah kering, tekanan otot sederhana di hipokondrium kanan, loya, muntah Gejala peritoneal kerengsaan tidak hadir pada jam pertama dan muncul hanya selepas 6-10 jam. Menghadapi latar belakang simptom tempatan yang lemah, gejala mabuk sangat jelas.

Diagnostik

Diagnostik sinar-X. Gas di bawah kubah diafragma dikesan semasa pecah intraperitoneal. Untuk pecah extraperitoneal, terdapat hematoma retroperitoneal dengan emphysema. Untuk mengesahkan diagnosis dijalankan pneumoduodenografi atau kajian kontras.

Laparoscopy: hematoma retroperitoneal dikesan dalam unjuran duodenum dengan warna kehijauan, plak stearic pada peritoneum. 5. Fibrogastroduodenoscopy.

Rawatan

Akses: laparotomi median. Kebanyakan kerosakan pada duodenum dikesan semasa pembedahan. Tanda-tanda menunjukkan kerosakan kepada duodenum: sifat kumbahan adalah kotor hijau, hematoma retroperitoneal dalam unjuran duodenum, bengkak tisu tisu dan merendam mereka dengan cecair kuning-hijau, emfisema retroperitoneal, nekrosis tisu retroperitoneal.

Untuk memeriksa PPK menghasilkan penggeraknya oleh Kocher. Semua jabatan duodenum diperiksa, terutamanya dinding belakangnya. Penggerakan bahagian bawah mendatar duodenum perlu dilakukan dengan teliti, kerana bahagian ini tidak dibekalkan dengan darah.

Taktik operasi bergantung kepada saiz luka usus, tempoh dari masa kecederaan, kerosakan atendan kepada pankreas.

Sekiranya kerosakan pada bahagian intraperitoneal duodenum (cawangan mendatar atas), tanpa mengira tempoh pembatasan kerosakan, semua luka pada bahagian usus ini selepas pembuangan ekonomi disuntik dengan jahitan dua baris. Penyahmampatan usus dilakukan melalui tiub nasogastrik. Pada akhir operasi, saliran dipasang di ruang pelvis dan ruang subhepatic.

Dengan pemusnahan luas bahagian usus ini, proses peradangan yang ketara, pemecatan bahagian yang terkena usus dilakukan. Hujung distal dipadamkan dengan ketat. Gastrojejunostomi terkumpul pada gelung pendek atau Roux.

Kerosakan pada bahagian retroteritoneal duodenum (bahagian menurun, rendah mendatar, naik):

I. Luka segar dan pecah usus sehingga separuh diameter usus, (sehingga 12 jam)

1. Luka usus selepas pengusiran ekonomi, disuntik dengan jahitan dua baris.

2. Untuk penyahmampatan, tiub nasogastrik dimasukkan ke dalam duodenum.

3. Serat retroperitoneal dikeringkan melalui hirisan kontraseptif.

4. rongga perut dikeringkan: pelvis dan ruang subfrenik yang betul.

II. Luka segar dan pecah lebih daripada separuh diameter usus (sehingga 12 jam).

1. Jahit luka, selepas pengusiran ekonomi, dengan jahitan dua kali atau duodeno-duodenostomy.

2.12 duodenum dimatikan dari makanan,

3. rongga perut dan serat retroperitoneal dilatih.

Iii. Luka dan air mata 12 ulser duodenal dengan tempoh had lebih daripada 12 jam.

1. Selepas pengosongan ekonomi, luka disuntik dengan jahitan berganda. Dengan penyeberangan penuh duodeno-duodenostomosis usus dilarutkan.

2.12 Duodenum dimatikan dari makanan.

3. Saliran gentian retroperitoneal: saliran cerut diperkenalkan melalui hirisan kontraseptif.

4. Saliran perut abdomen.

Cara untuk mematikan duodenum dari laluan makanan.

1. Mudah diverticulum duodenal.

Alat pernafasan perut pyloric. UKL dan tenggelam laman web ini dalam jahitan serotok-otot. Melakukan gastrojejunostomi pada gelung pendek atau Roux.

2. Lengkapkan diverticulum usus ke-12.

Penyisihan lengkap perut dan 12 usus dengan pengenaan gastrojejunostomi pada gelung panjang atau Roux.

3. Persimpangan duodenum 12, ujung distal disuntik dengan ketat. Akhir proksimal adalah anastomosed dengan gelung jejunum di sepanjang Roux.

4. Gunakan gelung jejunum di sepanjang Roux untuk anastomosis dengan lubang di duodenum. (hujung ke tepi atau sisi ke sisi).

5. Persimpangan ulser duodenal, suturing kedua-dua hujung rapat, pyloroplasty mengikut Finney atau Zhabulei dengan gastroenteroanastomosis.

6. Operasi Vaughan: sepanjang kelengkungan yang lebih besar, gastrotomi dan jahitan dari pilorus dari bahagian dalam dilakukan di sebelah penjaga pintu. Lubang di perut digunakan untuk gastroenergoanastomosis.

7 Divertikulizatsiya oleh Donovan-Hagen: antroumektomiya perkilangan, vagotomy truncal, gastrojejunostomy Roux, cholecystostomy, duodenostomy pada kateter (digunakan manakala kerosakan 12 duodenum dan pankreas).

Votenomy batang ditunjukkan untuk pencegahan ulser peptik anastomosis.

Untuk makan awal enteral, siasatan dilalui melalui anastomosis ke dalam usus kecil.

Untuk kerosakan teruk pada duodenum, dengan pecah serentak pankreas dan choledochus, tidak disyorkan untuk melakukan resection pancreato-gastroduodenal. Dalam keadaan ini, mematuhi taktik berikut: 1. penutupan atau reseksi duodenum. 2. matikan dari makanan. 3. beg marsupilization dan perapihan saliran. 4. saliran choledochus atau choledochojejunostomy pada gelung terputus dalam Roux. 5. saliran perut abdomen. 6.dari tisu retroperitoneal.

1. Kecualikan makanan lisan selama 4-5 hari.

2. Aspirasi kekal kandungan perut dan 12 usus selama 4 hari.

3 Terapi infusi.

6. Pembetulan pelanggaran protein, air, pertukaran elektrolit.

Kerosakan kepada usus kecil

Menurut statistik, luka terbuka pada usus kecil adalah yang paling biasa.

Klinik Bergantung kepada jenis kerosakan, tempoh kecederaan, gabungan kerosakan kepada organ lain.

Dengan pergeseran lengkap usus kecil, klinik peritonitis berkembang: sakit perut, muntah, muntah, ketegangan pada otot dinding abdomen, gejala kerengsaan peritoneal, takikardia, lidah kering, tanda-tanda mabuk. Pada masa rosak sama mesenteri usus di klinik ini adalah tanda-tanda berlapis pendarahan dalaman dan haemoperitoneum

Bagi kecederaan usus kecil, klinik kurang terang. Pada jam pertama selepas kecederaan, sakit di tempat kecederaan, ketegangan otot sederhana diperhatikan terhadap latar belakang luka di dinding abdomen. Jika terdapat kerosakan pada mesentery, gambaran hemoperitoneum dan pendarahan dalaman berkembang. Selepas 8-10 jam, klinik peritonitis berkembang.

Diagnosis Dengan kecederaan terbuka, petunjuk pembedahan adalah sifat luka yang menembusi. Kehadiran kerosakan pada usus kecil hanya dikesan semasa operasi. Sebelum pembedahan, diagnosis kecederaan usus kecil hanya boleh dibuat dalam 2 kes: jika ada eventerirovannoy luka ulser, apabila melalui luka dinding perut daripada kandungan usus.

Rawatan. Akses - laparotomi pertengahan median.

Ciri-ciri semakan usus kecil: Semakan bermula dari Treins ligamen. Semua gelung usus kecil diperiksa secara konsisten. Gelung yang diperiksa segera direndam dalam rongga perut. Kerosakan yang dikesan ke usus dibalut dengan serbet kasa dan ditinggalkan sehingga akhir semakan. Terutama berhati-hati perlu memeriksa pinggir mesenterik usus, di mana luka mungkin tersembunyi di bawah hematoma. Hematomas subserus besar perlu dibuka dan diperiksa di tempat ini dinding usus. Sekiranya terdapat perdarahan dari usus kecil usus kecil yang rosak, anda harus menghentikan pendarahan dan kemudian teruskan semakan itu.

Taktik operasi. Semua luka dan pecah usus kecil, tanpa mengira masa berlalu sejak kecederaan dan kehadiran peritonitis, selepas pengusiran ekonomi tepi, disuntik dengan jahitan dua baris. Jahitan nod sutera dalam arah melintang disempitkan pada luka usus. Selepas pembedahan dan semakan hematoma subserous, jahitan sero-serous ditumpangi pada dinding usus. Begitu juga, luka-luka lapisan sero-otot adalah sutured.

Petunjuk untuk pemetaan usus kecil:

1. Kehadiran pelbagai luka yang terletak berdekatan antara satu sama lain di kawasan yang terhad pada usus.

2. Mengeluh dan menghancurkan usus yang meluas.

3. Gangguan usus dari mesenterium dengan bekalan darah usus yang merosot.

4. Kerosakan mesenterium usus kecil dalam jarak jauh (lebih daripada 6-7 cm).

Selepas reseksi usus, anastomosis antara usus digunakan untuk hujung ke hujung atau ke sisi. Dengan peritonitis, lebih selamat untuk membentuk bahagian anastomosis secara bersebelahan.

Selepas penutupan atau reseksi usus kecil, rongga abdomen dibebaskan daripada darah dan kandungan usus. Dengan luka segar usus kecil, rongga perut disuntik dengan ketat. Dalam semua keadaan lain, saliran dipasang di pelvis. Dengan peritonitis, ruang subfrenik dan pelvis ditapis. Untuk penyahmampatan, tiub nasogastrik ditinggalkan.

1. Kelaparan dalam masa 3 hari. Dari 4 hari diberikan jadual 1a. Dari 7 hari -1 jadual. 2. Infusi, terapi antibakteria, analgesik. 3. Pembasmian paresis saluran gastrousus.

B) merosakkan perut atau duodenum

d) pecutan limpa selama 2 minit

436. Pada pemeriksaan pesakit T., berumur 36, (merujuk kepada sejarah trauma tumpul abdomen 24 jam lepas) ditentukan oleh emfisema subkutaneus di sebelah kanan lumbar kawasan, pangkal paha dan skrotum - warna kehijauan kulit, adalah satu masa, seperti melena, kerusi. Patologi apa yang perlu saya fikirkan?

a) pendarahan ulseratif

b) menyerang hernia inguinal-scrotal

c) hematoma dinding abdomen anterior

D) pecah duodenum retroperitoneal

d) pecah buah pinggang kanan

437. Pecahan intraperitoneal yang paling umum dalam pundi kencing ini dicirikan oleh ciri-ciri berikut: a) kencing yang sering menyakitkan; sakit perut bersinar ke belakang; muntah

B) sakit di perut, pesakit tidak boleh membuang air kecil; kebodohan di bahagian perut abdell semasa perkusi, takikardia

c) muntah kerap, kesakitan di seluruh abdomen, kembung

d) sakit pada hipokondrium kanan, bradikardia, kehadiran perlindungan otot di kawasan iliac yang betul

d) rasa sakit di rantau lumbar, takikardia, fenomena dysurik, kembung

438. Untuk menjelaskan diagnosis kerosakan pada duodenum retroperitoneal, perlu menentukan:

a) sakit di rantau iliac yang betul

b) pulsation aorta abdomen

c) kerosakan otot di rantau mesogastrik yang betul

d) kekurangan bunyi usus dalam perut

D) sakit ketika mengetuk belakang dari 2 sisi, kehadiran emphysema subkutaneus

439. Patient L., 42 tahun, mengadu sakit perut sederhana. Pada pemeriksaan, luka dipotong didapati di dinding abdomen anterior, dan terdapat gejala kerengsaan peritoneal. Keadaan kecederaan tidak diketahui. Diagnosis dan tindakan lanjut anda?

a) luka tusukan dinding perut anterior - arah ke pakar bedah klinik

B) luka menusuk abdomen - kemasukan ke hospital di hospital

c) luka perut tidak menembusi - rawatan luka

d) luka menembusi abdomen tanpa kerosakan kepada organ dalaman - pemerhatian dinamik

e) luka dinding abdomen anterior - kemasukan ke hospital

440. Patient M., 21 tahun, 4 jam yang lalu tiba-tiba mengalami sakit perut, pening, hipotensi, mual, kesakitan teruk di kawasan supraclavicular, tidak kehilangan kesedaran. Seminggu yang lalu, dia mengalami pukulan kuat ke perut. Apakah jenis patologi yang boleh kita bincangkan?

a) apendisitis akut

B) 2 minit pecah limpa

c) kehamilan ektopik

d) ulser berlubang

e) pecahnya sista ovari

441. Patologi apa yang dicirikan oleh penampilan emfisema subkutaneus tempatan di rantau lumbar yang betul?

a) pecah pundi kencing

b) kecederaan diafragma

c) ulser gastrik berlubang dinding anterior

D) Ulser berlubang atau kerosakan pada bahagian retroperitoneal daripada ulser duodenal

e) pneumothorax yang kuat

442. Apa yang merujuk kepada konsep kecederaan berganda?

a) satu kerosakan di beberapa kawasan anatomi

b) gabungan kecederaan tertutup dan terbuka di 2 kawasan anatomi

B) beberapa lesi tertutup atau terbuka dalam satu kawasan anatomi

d) kepelbagaian faktor yang mempengaruhi tubuh manusia: trauma, luka bakar, radang dingin, radiasi

e) patah tulang rusuk berbilang sebelah

443. Dengan kecederaan bersamaan:

a) pelbagai lesi dalam kawasan anatomi yang sama

b) gabungan kecederaan tertutup dan terbuka di dalam kawasan anatomi yang sama

c) gabungan kesan traumatik, elektrik atau haba pada kepala

194.48.155.245 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Kerosakan kepada duodenum

Tertutup, kecederaan terpencil, air mata, lebam atau kecederaan duodenum jarang berlaku. Selalunya proses itu rosak bersama-sama dengan kecederaan pada tisu berdekatan dan organ-organ peritoneum. Ini disebabkan oleh saiznya yang kecil, lokalisasi yang mendalam, perlindungan otot dan organ depan, bahagian belakang tulang belakang. Patologi diperburuk oleh ketumpatan bahagian bawah usus, mengurangkan pergerakannya.

Sebabnya

 1. trauma perut dengan pukulan langsung ke dinding depan, akibat memerah badan atau apabila jatuh dari ketinggian;
 2. kecederaan akibat kemalangan atau kemalangan keretapi: perlanggaran, bergerak, pukulan di dalam kereta;
 3. luka tikaman;
 4. peluru tembakan dan tembakan luka;
 5. Cedera iatrogenik semasa endoskopi x-ray papilla duodenal besar, contohnya, dengan endopapillosfatterotomi.
Kembali ke jadual kandungan

Tanda-tanda

Kerosakan pada duodenum adalah sejenis kecederaan yang sukar untuk didiagnosis pada waktunya. Patologi sangat sukar. Sebilangan besar kesilapan diagnostik dan komplikasi serius tidak dikecualikan. Kerana ini, kecederaan kepada tubuh disertai oleh kematian yang tinggi.

Gejala cecair usus yang terpencil bergantung kepada integriti peritoneum parietal. Sekiranya terdapat pecah proses, pada waktu pertama terdapat tanda-tanda "perut akut". Jika bahagian retroperitoneal usus duodenal rosak, diagnosis tepat pada masanya sukar kerana ketidakpastian penyetempatan dan kekuatan kesakitan. Kebanyakan kesakitan dirasai di sebelah kanan, di bawah tulang rusuk, di bahagian bawah, ia seperti luka pada buah pinggang yang betul. Gejala peritonitis muncul kemudian.

Oleh kerana mabuk peritoneal yang meningkat kandungan agresif usus dan darah yang terjejas:

 • keadaan merosot dengan cepat;
 • kesakitan semakin teruk;
 • kelemahan yang kuat muncul;
 • dahaga dengan mual;
 • muntah dengan darah adalah mungkin; Ketoksikan menyebabkan keadaan menjadi semakin teruk.
 • kulit pucat;
 • takikardia semakin berkembang;
 • leukositosis dikesan.

Gejala umum kecederaan retroperitoneal pada jam pertama adalah sama dengan kejutan. Bukti pecah organ menunjukkan dirinya di peringkat nekrosis tisu yang disebabkan oleh tindakan agresif kandungan usus. Kelajuan dan tahap peningkatan simptom ditentukan oleh:

 • saiz jurang;
 • badan penuh pada masa kecederaan;
 • kelajuan dan tahap penembusan kandungan ke dalam fabrik.

Gejala pertama peradangan peritoneal muncul dalam selang masa antara 8 hingga 16 jam. Selepas 18-24 jam, bintik-bintik hijau pada kulit muncul di sebelah kanan di pangkal paha, yang menunjukkan penetrasi hempedu ke dalam tisu lemak subkutaneus. Mungkin ada najis yang berlarut kerana memasuki darah dari hematoma ke usus yang terjejas.

Pengkelasan

Terdapat klasifikasi yang luas bagi kecederaan duodenum.

Kerosakan tertutup adalah:

 • terpencil dan bersama;
 • peritoneal dalaman dan luaran;
 • dengan pecah lengkap dan tembakan tembok tidak lengkap;
 • dengan atau tanpa kerosakan pada lembaran dinding peritoneal.

Dengan sifat kerosakan pada duodenum 12, hematomas dibezakan tanpa atau dengan patensi usus yang cacat. Kecederaan terbuka adalah:

 • intraperitoneal;
 • retroperitoneal;
 • dinding depan atau belakang;
 • melalui.

Di tempat penetapan duodenum 12 kerosakan terletak:

 • pada peralihan kepada usus kecil;
 • di pintu masuk saluran di pankreas;
 • di kawasan pilorus.
Kembali ke jadual kandungan

Ijazah

Kecederaan dari saya ke V dalam usaha meningkatkan kekuatan. Mengikut skala ini, semua kecederaan dianggap serasi dengan kecederaan pankreas.

Diagnostik

 1. Pemeriksaan. Gejala dan keamatan mereka dinilai. Tanda-tanda berikut digambarkan: lecet; lebam.
 2. Palpasi abdomen. Melacak bengkak dan kelancaran kontur atau bengkak di belakang dengan pembentukan hematoma.
 3. X-ray. Di kawasan pemerhatian radiografi tinjauan.
 4. Fibrogastroscopy. Kaedah ini membolehkan untuk menentukan kehadiran kecacatan dinding.
 5. Ultrasound. Echotenis digambarkan di ruang retroperitoneal.
 6. Radiografi dengan kontras barium. Ia boleh dilihat pengambilan bahan di luar kontur usus.
 7. Laparotomi. Membolehkan anda melihat triad Laffite, di mana peritoneum mempunyai warna kuning-hijau, kawasan serat yang penuh dengan udara dan direbus darah.
Kembali ke jadual kandungan

Terapi untuk I, II ijazah

Tahap awal kerosakan dicirikan oleh hematoma. Ia dikesan dengan halangan bahagian pilat perut. Pada hari ke-3 muntah bilier muncul. Dalam ketiadaan tanda-tanda untuk laparotomy yang dihasilkan:

 • intravena - penghidratan;
 • nasogastrik - aspirasi melalui tiub.

Biasanya hematomas diselesaikan secara spontan dalam masa 7-10 hari. Pada penghujung rawatan, CT berulang ditunjukkan untuk menilai tahap patensi usus. Pembedahan untuk mengeluarkan hematomas adalah:

 • terbuka;
 • saliran laparoskopi.

Semasa rawatan pembedahan, pemeriksaan menyeluruh organ dan tisu sekitarnya untuk kehadiran seros dan hematomas dilakukan.

Prinsip rawatan terletak pada saliran hematoma, sejak pembukaannya penuh dengan transformasi kecederaan tertutup menjadi satu yang terbuka. Selepas resorpsi hematoma, dinding proses duodenal ditutup oleh suturing yang berterusan.

Dengan luka yang menembusi usus, laparotomi midline dilakukan, di mana pendarahan berhenti dan teknik suturing klasik digunakan. Cacat pemotongan dan pemecahan yang terhad adalah disuntik dengan jahitan tunggal, jika bekalan darah dikekalkan.

Duodenotomy dilakukan dengan penutupan luka dengan jahitan berterusan atau terganggu sepanjang kecacatan untuk mengelakkan ketegangan. Kadang kala, penutupan luka diperlukan dari bahagian dalam dengan pelaksanaan duodenotomy medullary antivirus.

Terapi untuk Gred III

Untuk menghapuskan kecacatan ijazah III - V, teknik operasi kompleks digunakan. Dalam kes pecahnya yang luas, rawatan mobilisasi dan pembedahan luka diperlukan, diikuti dengan duodenoduodenostomy, jika tiada ketegangan muncul. Teknik ini tidak digunakan untuk membuat anastomosis di bahagian bawah dan bahagian mendatar duodenum 12 yang terletak di sebelah pankreas.

Dalam kombinasi dengan kerosakan pada proses duodenal dan pankreas, teknik diverticulum digunakan dengan akses kepada pilorus dari dalam. Ini memerlukan gastrotomi di sepanjang pinggir kelengkungan yang lebih besar daripada perut. Dihasilkan jahitan jahitan pylorus tanpa penyerapan dengan pengenaan gastrojejunostomi dan gelung pemfailan jejunum ke kelengkungan yang lebih besar. Fistula akhir terbentuk semasa operasi, tetapi ia mudah dirawat. Selepas diverticulisation, pesakit boleh meminum makanan secara lisan pada hari ke-14. Pembukaan penjaga pintu akan berlangsung dalam masa 6-12 minggu.

Apabila penembusan usus duodenal adalah kerosakan yang meluas kepada tisu berdekatan, yang tipikal untuk senjata api. Apabila ketidakstabilan hemodinamik memerlukan pembedahan pembedahan, jahitan mekanikal, saliran dan plastik.

Dalam kes kecederaan proses kawasan menurun, yang terletak di ampul, rawatan dilakukan dengan melintasi organ dan melakukan duodenojejunostomi gelung melalui mesentery dari usus usus melintang.

Apabila bahagian bawah mendatar dan naik usus rosak, pemulihan terhalang oleh mesentery yang pendek, yang menyebabkan kesukaran dalam pengerahan dan meningkatkan risiko iskemia. Dalam kes ini, reseksi dan duodenojejunostomy di sebelah kanan kapal mesenterik.

Dalam kes kecederaan IV dan V, terdapat pecah parah dengan pembengkokan golongan usus turun menurun dengan perpisahan bahagian distal saluran empedu atau ampul. Untuk rawatan bedah, hemostasis digunakan dengan rawatan dan plastik berturut-turut.

Operasi

Pecutan intraperitoneal dirawat dengan menyuburkan luka dengan jahitan dua baris.
Kerosakan dinding yang kuat dengan risiko penyempitan lumen akan dihapuskan dengan pengenaan gastroenteroanastomosis. Untuk melakukan ini, buat gelung panjang dengan anastomosis mengikut Brown. Secara alternatif, reseksi digunakan. Jika duodenum telah dikeluarkan sepenuhnya, kaedah radikal ditunjukkan.

Kecederaan ekstraperitoneal dihapuskan dengan mobilisasi mengikut Kocher. Pecahan dinding disulam dengan jahitan berganda. Jika tepi luka dihancurkan, ia dikeluarkan dan tisu retroperitoneal dikeringkan. Kemudian penyusunan semula yang menyeluruh akan ditunjukkan, selepas itu saliran dimasukkan ke dalam hirisan tambahan di sebelah kanan di kawasan lumbar.

Selepas pembedahan

 1. Pada hari pertama selepas bersalin, pesakit akan menunjukkan rehat tidur. Berjalan selepas operasi dibenarkan selama 3 hari

mod dengan beralih berkala dari sisi ke sisi. Pada hari ke-2 ia dibenarkan untuk duduk, pada ke-3 - untuk berjalan. Pesakit dengan peritonitis purulen tidak mematuhi skim ini.

 • Aspirasi kandungan gastrik dengan pengenalan antibiotik melalui saliran.
 • Memberi terapi kompleks untuk mencegah pankreatitis postoperative, insolvensi sutures usus.
 • Sekiranya tiada komplikasi, jahitan luar dikeluarkan pada hari ke-10.
 • Ditugaskan untuk diet, ubat penahan sakit secara intravena.
 • Kembali ke jadual kandungan

  Diet

  Hari-hari pertama selepas pembedahan kecacatan duodenum 12, pesakit dirawat sebagai makanan yang ketat. Penggunaan lisan makanan cecair dan cecair dibenarkan selepas pemulihan peristalsis usus.

  Jika jahitan diletakkan pada dinding, makan bermula dari hari ke-3. Jadual diet nombor 1a digunakan. Prinsip-prinsip:

  • penerimaan hidangan yang sangat dicincang, sup cecair, bijirin, omelet stim, telur rebus;
  • makanan fraksional, terdiri daripada 8 hidangan.

  Dengan peningkatan pesat negeri ini adalah peralihan kepada nombor jadual 1b. Prinsip - ia dibenarkan untuk makan hidangan separuh cair pada ayam cincang, keju kotej, kentang tumbuk. Nombor jadual diet 1 diperhatikan dari 3 hingga 12 bulan sebagai langkah pencegahan. Menu ini diperluas dengan potong stim, strogans daging lembu yang dimasak, roti kering dan ayam rebus.

  Peraturan dan Diet:

  1. Semasa 3 hari pertama, bahagian 300 g dimakan hingga 8 kali sehari, makanan gelatin atau cecair dengan suhu tidak lebih tinggi daripada 45 °. Garam dikurangkan kepada 1 g setiap hari.
  2. Dengan peningkatan pesat dalam keadaan pesakit dengan pencernaan makanan diet yang baik dibenarkan pergi ke skim dengan memberi makan hingga 6 kali sehari dalam porsi 400 g, membatasi garam hingga 5 g
  3. Pada peringkat remisi, makanan dibenarkan 5 kali sehari. Menu ini termasuk hidangan, kukus dan sup.
  Kembali ke jadual kandungan

  Ramalan

  Hasilnya sukar untuk diramal kerana kesukaran diagnosis awal dan pembedahan lewat, risiko komplikasi pasca operasi.

  Kematian jika berlaku kecederaan tertutup - 45%.

  Jurang 12 ulser duodenal

  Analisis rawatan 15 mangsa dengan kecederaan duodenum. Program diagnostik telah dibangunkan untuk pecah duodenal bergantung kepada tahap kerosakan. Dirumuskan prinsip-prinsip moden rawatan pembedahan untuk kecederaan duodenum, bergantung pada masa kemasukan ke hospital dari saat kecederaan, ukuran cacat dinding duodenal, tingkat kerosakan, gabungan kerusakan pada zona pankreatoduodenal.

  Pengurusan untuk kecederaan tertutup duodenum

  Analisis rawatan 15 pesakit dengan kecederaan duodenum telah dijalankan. Ia telah dibangunkan. Telah ditentukan bahawa ia telah dirumuskan pada hari itu.

  Masalah diagnosis dan pembedahan kecederaan duoden tertutup, terbuka, terpencil, gabungan dan gabungan duodenal (12 PK) tergolong dalam bahagian yang paling sukar dalam pembedahan kecemasan [1-3]. Sehingga kini, kekerapan kerosakan 12 p.k. tidak lebih daripada 1.2% dan tidak melebihi 10% dalam struktur kecederaan sistem pencernaan. Kesilapan diagnostik dan taktikal dalam memberikan bantuan kepada mangsa dengan kecederaan 12 s. membawa kepada perkembangan komplikasi yang mengancam nyawa pada awal postoperative dalam 25.0-72.5% pemerhatian dan mortaliti tinggi [4-7]. Dengan kecederaan terpencil 12 s. kematian adalah 11.8-30.5%, dan dengan gabungan 46.6-80.0%. Dalam kes flegmon retroperitoneal, kematian boleh mencapai 100%. Selain itu, kematian dalam kecederaan 12 s. hampir 3 kali lebih rendah berbanding dengan kecederaan tertutup [8, 9]. Oleh itu, menurut N.J. Aherne et al. (2003), nisbah ini berkisar antara 6 hingga 25% [7]. Selalunya, kematian yang tinggi adalah disebabkan kegagalan jahitan, pankreatitis selepas trauma yang merosakkan dan perkembangan komplikasi purulen - phlegmon retroperitoneal, peritonitis dan sepsis. Diagnosis kerosakan 12 p.k. adalah masalah yang kompleks baik kerana keunikan lokasi topografi dan anatomi organ, dan berkaitan dengan polimorfisme gambar klinikal yang dikaitkan dengan pelbagai kecederaan usus dan organ-organ lain rongga perut. Terdapat perbezaan asas dalam pengesahan kerosakan kepada 12 pk, taktik, dan teknik pembedahan untuk pelbagai jenis dan kawasan kerosakan organ. Yang penting dalam prognosis dan hasil rawatan juga adalah tempoh dari masa kecederaan kepada keperluan untuk rawatan perubatan [10].

  Objektif kajian: pembaikan keputusan rawatan pembedahan mangsa dengan kecederaan tertutup. dengan memperbaiki kaedah baru yang sedia ada dan membangunkan pencegahan dan rawatan pesakit yang mengalami kecederaan tertutup.

  Bahan dan Kaedah

  Dalam tempoh 2003 hingga 2012, di bahagian pembedahan abdomen Hospital Klinik Republikan Kementerian Kesihatan Republik Tatarstan, 15 mangsa dengan kecederaan 12 p. Kerosakan terisiko 12 p.k. diperhatikan dalam 8 kes, gabungan kecederaan 12 p. dengan pecah hati - pada 3, dengan kerosakan pada perut dan kecederaan pankreas - pada 3. Semua pesakit adalah orang yang bekerja usia (dari 22 hingga 54 tahun), 12 lelaki, wanita - 3. Lapan mangsa dihantar dalam 6 jam pertama selepas kecederaan, 5 - diterima dari 6 hingga 12 jam, 2 - diserahkan kepada jabatan kecemasan 12 jam selepas kecederaan.

  Program diagnostik pertama bermula dengan kajian data klinikal dan objektif. Dalam 12 orang yang terlibat, keadaan kemasukan adalah teruk, 3 telah dihantar dalam keadaan kritikal. Dalam 3 kes, pola pendarahan intra-abdomen berlaku, dalam 4 mangsa, peritonitis yang meluas didapati. Yang paling teruk dalam rancangan diagnostik nampaknya menjadi mangsa dengan kerosakan pada bahagian retroperitoneal 12 p. Apabila pecah retroperitoneal dinding usus, apabila peritoneum di atas tapak pecah dipelihara dan kandungan duodenal memasuki ruang retroperitoneal, gambar klinikal dipadamkan. Tanda-tanda peritonitis dalam jam pertama selepas kecederaan tidak hadir. Sakit tidak pasti, sering disetempat di bahagian kanan abdomen, hipokondrium kanan dan kawasan lumbar di sebelah kanan. Kekurangan ketegangan pada otot dinding perut anterior, dengan sakit perut tempatan yang tidak jelas, memerlukan carian diagnostik aktif. Sebagai kandungan 12 p.k. dan darah di sepanjang ruang retroperitoneal, di sepanjang otot lumbar kanan dan di sepanjang kanal sisi kanan, rasa sakit semakin bertambah. Kelemahan umum, dahaga, loya, dan kadang-kadang muntah dengan campuran darah muncul. Pucat kulit, keletihan atau, sebaliknya, kegelisahan diperhatikan. Tekakardia bertambah, bilangan leukosit dalam darah periferi meningkat. Keadaan pesakit menunjukkan lebih banyak kerosakan teruk daripada lebam dinding perut anterior. Kemudian, apabila kandungan 12 sc, dengan keupayaan untuk menyebabkan nekrosis tisu di sekeliling, menembusi rongga perut bebas, gejala-gejala penyakit intra-perut menjadi jelas. Kelajuan dan tahap pertumbuhan gejala-gejala ini bergantung kepada saiz pecah usus, tahap pengisiannya pada masa kecederaan, kelajuan pengedaran kandungan dalam ruang retroperitoneal dan penembusannya ke dalam rongga perut. Gejala kerengsaan peritoneal mungkin muncul selepas 8-16 jam. Kandungan cecair dan gas dengan pecah retroperitoneal 12 p. tersebar di ruang retroperitoneal di sepanjang otot lumbar kanan dan sepanjang kanal sisi kanan. Kesakitan yang muncul pada masa yang sama dapat mensimulasikan gambaran klinikal kerosakan pada buah pinggang yang betul. Pecah bahagian retroperitoneal 12 p. dikesan dalam 11 pesakit.

  Kaedah sinaran untuk mendiagnosis kerosakan 12 p. kadang-kadang mempunyai kepentingan tegas. Radiografi tinjauan organ-organ perut menyediakan pengesanan kehadiran gas bebas dan cecair bebas di rongga perut, tanda-tanda keradangan dan kerosakan yang tidak langsung, seperti emfisema dalam ruang retroperitoneal, meningkatkan kejelasan kontur kanan buah pinggang, pinggul yang dipakai dari otot lumbar kanan. Sekiranya tiada udara dalam ruang retroperitoneal, tetapi ada rasa kecurigaan terhadap usus yang pecah, perlu menyuntik udara melalui tiub nasogastrik. Dalam kes ini, pengumpulan retroperitoneal menjadi lebih luas dan lebih ketara dalam imej. X-ray siri abdomen atas membolehkan pengesanan pembesaran lumen 12 p. dengan kemunculan "spring spiral" di bahagian menegak dan bawah mendatar usus sebagai akibat dari injap seperti tindih lumen dengan hematoma intramural. Sekiranya tiada data yang mencukupi pada pemeriksaan radiografi, pemeriksaan x-ray perlu dilakukan dengan pengambilan kontras yang larut air. Dalam sesetengah kes, mungkin kontras boleh menyerang lumen usus dalam zon kerosakannya dan menyebarkannya - atau intraperitoneally. Satu X-ray kajian organ-organ perut telah dilakukan untuk semua 15 (100%) mangsa, manakala hanya 5 pesakit menunjukkan tanda-tanda kerosakan X-ray di atas. Kandungan maklumat kaedah, dengan patologi ini, adalah 33%.

  Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) rongga abdomen dan ruang retroperitoneal membolehkan mengesan kehadiran walaupun sedikit cecair di rongga abdomen, dan percanggahan peritoneum parietal dan viser pada jarak yang lebih besar atau lebih rendah direkodkan. Corak ultrasound memungkinkan untuk mengesyaki kerosakan pada bahagian retroperitoneal pada ke-12 c. Pemeriksaan ultrabunyi pada rongga abdomen dilakukan oleh semua 15 (100%) mangsa. Keterangan tentang kaedah ini adalah 86%.

  Tomography Computed (CT) adalah kaedah yang paling sensitif untuk mengesan udara dan darah di ruang retroperitoneal. Untuk meningkatkan keupayaan diagnostik CT, kontras yang larut dalam air diperkenalkan pada 12 kk, sementara ia mungkin untuk menentukan pembebasan kontras di luar usus melalui kecacatan di dindingnya. CT scan rongga perut dan ruang retroperitoneal dilakukan oleh 8 (53%) mangsa. Kandungan maklumat kaedah itu adalah 98%.

  Laparoskopi video digunakan untuk kaedah diagnostik bukan invasif yang tidak bermaklumat. Pada pesakit dengan keadaan serius dengan parameter hemodinamik yang tidak stabil, laparoskopi video dikontraindikasikan. Pada mangsa yang mempunyai parameter hemodinamik yang stabil, laparoskopi video boleh menjadi berkesan dan dapat mengesan kandungan usus dalam rongga perut, pewarnaan kehijauan di sepanjang kanal sisi kanan dengan kecacatan pada dinding posterior 12 s. terhadap latar belakang hematoma retroperitoneal yang luas di kawasan 12 p. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, penggunaan kaedah penyelidikan yang sangat bermaklumat itu tidak membenarkan untuk mengesahkan atau membantah andaian kerosakan hingga 12 s. dalam jam pertama selepas kecederaan. Walau bagaimanapun, laparoskopi video diagnostik kekal sebagai kajian yang penting dan perlu untuk kecederaan abdomen. Laparoskopi video diagnostik dilakukan oleh 7 (47%) mangsa, manakala 2 daripadanya tidak mendedahkan kerosakan retroperitoneal sebanyak 12 s. Oleh itu, kandungan maklumat kaedah ini adalah 72%.

  Jumlah campur tangan pembedahan dalam kes kecederaan. bergantung kepada beberapa faktor: masa kemasukan ke hospital dari masa kecederaan, saiz dinding kecacatan 12 PK, tahap kerosakan, kerosakan gabungan zon pankreatoduodenal. Menurut A.B. Molitovosova et al. (2004), faktor-faktor buruk yang mempengaruhi hasil rawatan kecederaan. saiz kecacatan adalah lebih daripada 50% daripada lilitan usus, penyetempatan kerosakan pada bahagian mendatar yang lebih rendah, kecederaan pancreaticoduodenal gabungan, perkembangan phlegmon retroperitoneal [3].

  Beberapa penulis juga mengenal pasti faktor-faktor prognostik yang tidak baik dalam kes kecederaan 12 kali, yang mempengaruhi hasilnya. Pertama sekali, ia adalah kombinasi kerosakan kepada choledochus dan / atau pankreas, pecah atau kecederaan dinding 12 s. lebih daripada 75% daripada lilitan, permulaan operasi selepas 24 jam dari masa kecederaan, dan kerosakan yang terletak di bahagian atas mendatar dan menurun 12 s. [6, 11-13].

  Kesemua 15 pesakit dihidupkan pada pelbagai masa dari saat masuk ke hospital. Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Untuk semakan penuh 12 p.k. dalam semua kes, mereka digerakkan mengikut Kocher-Clermont, dalam hal kerosakan yang disyaki pada bahagian retroperitoneal 12 p. melakukan pembukaan dan saliran luas ruang retroperitoneal. Semasa pembedahan, pesakit terpencil dengan 12 p. Dalam 5 kes, bahagian atas mendatar telah rosak, dalam 3 kes - bahagian menurun di atas BDS. Dalam 3 rehat terjejas 12 p. digabungkan dengan kecederaan hati, yang mana dalam 2 kes, 12 s. rosak di bahagian atas mendatar, dalam satu kes bahagian menurun. Dalam 3 mangsa, terdapat kerosakan pada pankreas, yang mana dalam 2 kes kerosakan pada bahagian menurun, 12 s. digabungkan dengan kecederaan kepada kepala pankreas, dalam 1 kes bahagian mendatar bawah 12 s. dan badan pankreas. Seorang yang cedera mempunyai kecederaan. digabungkan dengan kerosakan pada dinding perut (pecah bahagian atas mendatar dan merosakkan dinding anterior perut). 4 pelanggaran cedera 12 p.k. telah disutradarai di arah melintang oleh jahitan berganda dua kali berturut-turut. Pesakit-pesakit ini dimasukkan dalam 6 jam pertama selepas kecederaan, kecacatan dinding 12 s. terletak di bahagian atas mendatar dan tidak melebihi 1/3 (1-1.5 cm) lilitannya. Operasi itu selesai dengan penyahmampatan nasoduodenal dan penyelidikan nutrien ke dalam jejunum. 7 pesakit dengan kerosakan 12 pc, mengakui selepas 6 jam dari masa kecederaan, setelah menyuburkan kecacatan dinding usus, kami memutuskan sambungan 12 buah. dari laluan makanan dengan pengenaan gastroenteroanastomosis Welfleur - Brown (Rajah 1). Operasi ini disiapkan oleh penyahmampatan nasoduodenal dan pemasangan siasatan di bahagian pengalihan untuk makan enteral.

  Rajah 1. Gastroenteroanastomosis mengikut Welfleur - Brown dengan pemotongan 12 p.

  Dalam 4 pesakit, jurang adalah lebih daripada 1/3 lilitan, apabila kecacatan terletak di bahagian menurun 12 p. Selepas rawatan tepi luka, kecacatan disuntik menggunakan jahitan berganda berganda. Selanjutnya, pada jarak 5 cm di bawah atau di atas, kerosakan membentuk duodenojejunostomi sampingan pada gelung yang panjang dengan persimpangan Brownian (Rajah 2).

  Rajah 2. Duodenojejunostomy dengan anastomosis Brown

  3 mangsa menyelesaikan penutupan gap 12 s., Duodenojejunostomy pada gelung dimatikan di sepanjang Roux (Rajah 3).

  Rajah 3. Penutupan pecah 12 k. P., Ruo duodenojejunostomy

  Dalam satu pesakit, pecah melintang lengkap bahagian menurun 12 s. bds lebih tinggi. Dalam kes ini, kami mengenakan anastomosis duodenojejunal jenis "akhir" di "sampingan" dengan anastomosis Brownian dan melumpuhkan bahagian distal 12 Operasi ini disiapkan oleh penyahmampatan nasoduodenal dan probe nutrien ke bahagian pengalihan jejunum (Rajah 4).

  Rajah 4. Duodenojejunostomosis "hujung ke tepi" dengan pemotongan bahagian distal 12 s.

  Dengan kombinasi kerosakan, 12 s.k. dan hati disuntik dengan suntikan berbentuk U (2 kes). Dalam satu pemerhatian dengan kerosakan hati yang cetek, penutup luka TachoComb telah digunakan. Sekiranya berlaku kecederaan pankreas, pembukaan dan saliran luas ruang retroperitoneal, seperti cincin saliran, serta saliran saluran empedu yang diperlukan (dalam 2 kes pembentukan kolesterostomy, dalam 1 - kololokostomi). Pecah dinding anterior perut dalam satu kes disuntik dengan jahitan berganda dua kali berturut-turut.

  Keputusan: daripada 15 pesakit yang beroperasi mati 4. Kematian adalah 27%. Penyebab kematian adalah: nekrosis pankreas progresif dengan perkembangan phlegmon retroperitoneal - 1 kes, pesakit dengan kecederaan pankreas gabungan; phlegmon retroperitoneal yang luas dengan perkembangan sepsis dan pelbagai disfungsi organ sindrom - 1 kes, kemajuan peritonitis akibat daripada perkembangan ketidakmampuan patah jahitan kecacatan retroperitoneal sebelumnya 12 p.k. - 2 kes. Semua 4 pesakit mati dibawa ke hospital selepas 6 jam selepas kecederaan.

  1. Diagnosis kerosakan 12 p.k. harus komprehensif, termasuk penilaian data klinikal dan objektif, hasil kajian instrumental yang berperanan. Kaedah diagnostik yang paling bermaklumat adalah ultrasound, CT scan rongga perut, ruang retroperitoneal dengan kontras.

  2. Orang yang cedera yang tiba dalam masa 6 jam pertama dari masa kecederaan, dengan rehat dalam bahagian suprapapillary sebanyak 12 n. tidak lebih daripada 1.5 cm, lebih baik untuk menghadkan penutupan kecacatan 12 s. jahitan bergantian dua baris. Jika usus telah rosak lebih daripada 2 cm, selepas menyembuhkan kecacatannya, untuk mengimbangi dan mencegah kegagalan jahitan, tambahan membentuk duodenojejunostomi "sebelah menyebelah" dengan anastomosis Braun atau pada gelung dimatikan di sepanjang Roux.

  3. Apabila kemasukan pesakit selepas 6 jam dari saat kecederaan, switch mati dilakukan. dari laluan bersama dengan gastroenteroanastomosis mengikut Welfleur - Brown.

  4. Prasyarat untuk melakukan campur tangan pembedahan adalah saliran luas ruang retroperitoneal, nasoduodenal berpanjangan - intubasi hernal.

  D.M. Krasilnikov, M.M. Minnullin, I.Yu. Nikolaev

  Universiti Perubatan Kazan

  Hospital Klinik Republikan Kementerian Kesihatan Republik Tajikistan, Kazan

  Krasilnikov Dmitry Mikhailovich - Doktor Sains Perubatan, Profesor, Ketua Jabatan Penyakit Bedah No. 1

  Kesusasteraan:

  1. Krasilnikov D.M., Fatkhutdinov I.M., Shaikhutdinov P.P. Taktik pembedahan untuk kecederaan tertutup usus // Kazan Medical Journal. - 2000. - T. 81, No. 5. - P. 405-406.

  2. Abakumov M.M., Lebedev N.V., Malyarchuk V.I. Diagnosis dan rawatan kecederaan abdomen // Pembedahan. - 2001. - № 6. - ms 24-28.

  3. Buku doa oleh AB, Eramishantsev AK, Markov A.E. et al. Taktik diagnostik dan rawatan dalam kes kecederaan duodenal // Pembedahan. - 2004. - № 8. - ms 46-51.

  4. Ivanov P.A., Grishin A.V., Korneev D.A. dan lain-lain. Kerosakan kepada organ zon pankreatoduodenal // Pembedahan. - 2003. - № 12. - ms 39-43.

  5. Velmahos G.C. Pembaikan kompleks untuk kecederaan duodenal // Am.Surg. - 1999. - Vol. 65, No. 10. - P. 972-975.

  6. Jansen M., Du Toit D.F., Warren B.L. Duodenal cedera pengurusan pembedahan mesyuarat untuk keadaan // Kecederaan. - 2002. - № 33. - ms 611-615.

  7. Aherne N.J., Kavanagh E.G., Condon E.T. et al. Penembusan Duodenal selepas injuri sukan tumpul yang tumpul: pentingnya diagnosis awal // J. Trauma. - 2003. - Vol. 54, No. 4. - P. 791-794.

  8. Mikhailov A.P., Sigua B.V., Danilov A.M. dan lain-lain Kerosakan kepada duodenum (Klinik, diagnosis, rawatan) // Buletin pembedahan. I.I. Grekov. - 2007. - № 6. - ms 36-40.

  9. Sigua B.V. Diagnosis dan rawatan kecederaan duodenum: penulis. dis.... Cand. madu sains. - St. Petersburg, 2008. - 16 p.

  10. Cherkasov MF, Yuskov VN, Sitnikov VN, dan lain-lain. Kecederaan abdomen dalam kes kecederaan berganda dan gabungan. - M.: Rostov-on-Don, 2005. - 132 p.

  Kerosakan kepada bahagian intraperitoneal duodenum, (cawangan mendatar atas)

  Tidak kira undang-undang pembatasan kerosakan, semua luka pada bahagian usus ini selepas pengusiran ekonomi disuntik dengan jahitan dua baris. Penyahmampatan usus dilakukan melalui tiub nasogastrik. Pada akhir operasi, saliran dipasang di ruang pelvis dan ruang subhepatic.

  Dengan pemusnahan luas bahagian usus ini, proses peradangan yang ketara, pemecatan bahagian yang terkena usus dilakukan. Hujung distal dipadamkan dengan ketat. Gastrojejunostomi terkumpul pada gelung pendek atau Roux.

  Kerosakan pada bahagian retroteritoneal duodenum, (menurun, bahagian bawah mendatar, naik)

  I. Luka segar dan pecah usus sehingga separuh diameter usus, (sehingga 12 jam)

  1. Luka usus selepas pengusiran ekonomi, disuntik dengan jahitan dua baris.

  2. Untuk penyahmampatan, tiub nasogastrik dimasukkan ke dalam duodenum.

  3. Serat retroperitoneal dikeringkan melalui hirisan kontraseptif.

  4 rongga abdomen dilatih: pelvis dan ruang subfrenik yang betul.

  II. Luka segar dan pecah lebih daripada separuh diameter usus (sehingga 12 jam).

  1. Jahit luka, selepas pengusiran ekonomi, dengan jahitan dua kali atau duodeno-duodenostomy.

  2.12 Duodenum dimatikan dari makanan, (cara penutupan diterangkan di bawah)

  3. rongga perut dan serat retroperitoneal dilatih.

  Iii. Luka dan air mata 12 ulser duodenal dengan tempoh had lebih daripada 12 jam.

  1. Selepas pengosongan ekonomi, luka disuntik dengan jahitan berganda. Dengan penyeberangan penuh duodeno-duodenostomosis usus dilarutkan.

  2.12 usus dimatikan dari makanan.

  3. Saliran gentian retroperitoneal: saliran cerut diperkenalkan melalui hirisan kontraseptif.

  4. Saliran perut abdomen.

  Sekiranya terdapat luka tembakan daripada ulser duodenal, luka lebih banyak dikeluarkan, disuntik dengan jahitan berganda atau anastomosis yang digunakan. Prasyarat - daripada ulser duodenal 12 dari laluan.

  Apabila duodenum dihancurkan dan tidak mustahil untuk menjahitnya, usus dipotong dari perut, dan kedua-dua hujungnya disuntik. Gastrojejunostomi terkumpul, cholecystostomy. Tiub saliran disuntik ke dalam luka usus untuk aspirasi berterusan kandungan duodenal (duodenostomy). Luka di sekitar tiub itu disedut dalam lipit berganda. Rongga perut dan gentian retroperitoneal telah disalirkan dengan teliti.

  Cara untuk mematikan duodenum dari laluan makanan.

  1. Mudah diverticulum duodenal.

  Alat pernafasan perut pyloric. W.K.L. dan tenggelam laman ini dalam jahitan serotok-otot. Melakukan gastrojejunostomi pada gelung pendek atau Roux.

  2. Lengkapkan diverticulum usus ke-12.

  Penyisihan lengkap perut dan 12 usus dengan pengenaan gastrojejunostomi pada gelung panjang atau Roux.

  3. Persimpangan duodenum 12, ujung distal disuntik dengan ketat. Akhir proksimal adalah anastomosed dengan gelung jejunum di sepanjang Roux.

  4. Gunakan gelung jejunum di sepanjang Roux untuk anastomosis dengan lubang di duodenum. (hujung ke tepi atau sisi ke sisi).

  5. persimpangan ulser duodenal, suturing kedua-dua hujung rapat, pyloroplasty mengikut Finney atau Zhabulei dengan gastroenteroanastomosis.

  6. Operasi Vaughan: sepanjang kelengkungan yang lebih besar, gastrotomi dan jahitan dari pilorus dari bahagian dalam dilakukan di sebelah penjaga pintu. Lubang di perut digunakan untuk gastroenergoanastomosis.

  7 Diverticularization menurut Donovan-Hagen: antromoectomy, vagotomy batang, gastroenteroanastomosis mengikut Roux, cholecystostomy, duodenostomy pada kateter yang dilakukan (digunakan dengan kerosakan serentak pada duodenum dan pankreas).

  Votenomy batang ditunjukkan untuk pencegahan ulser peptik anastomosis.

  Untuk makan awal enteral, siasatan dilalui melalui anastomosis ke dalam usus kecil.

  Untuk kerosakan teruk pada duodenum, dengan pecah serentak pankreas dan choledochus, kami tidak mengesyorkan melakukan resection pancreato-gastroduodenal. Dalam keadaan ini, kita mengikuti taktik berikut: 1. suturing atau reseksi duodenum 2. menanggalkannya dari laluan makanan. 3. marsupilization dan saliran kotak pemadat. saliran choledochus atau choledochojejunostomy pada gelung terputus di Roux. 5 saliran perut abdomen. 6. saliran tisu retroperitoneal. Taktik ini digunakan untuk luka tembakan duodenum, choledochus dan pankreas.

  Pengurusan pasca operasi.

  1. Kecualikan makanan lisan selama 4-5 hari.

  2. Aspirasi kekal kandungan perut dan 12 usus selama 4 hari.

  3 Terapi infusi.

  6. Pembetulan pelanggaran protein, air, pertukaran elektrolit.

  Komplikasi.

  1. Kegagalan jahitan duodenal. a) ulser duodenal luka sutured. b.) tunggul duodenum kurang upaya. c) anastomosis.

  Klinik: berkembang pada 4-10 hari selepas pembedahan. Terdapat 4 bentuk kursus klinikal kegagalan duodenal mengikut A. V. Melnikov:

  1. Mikroforum dengan keradangan terhad. Selalunya berakhir dengan bebas. 2. Ketidaksubelan dengan pembentukan infiltrat, yang dibuka ke luar 3. Dengan pembentukan fistula duodenal 4. Dengan perkembangan peritonitis yang meresap.

  Tanda-tanda insolvensi: sakit di hipokondrium kanan atau di seluruh abdomen, paresis peningkatan saluran pencernaan. suhu badan naik ke 38 dan ke atas. takikardia, ketegangan otot, gejala kerengsaan peritoneal. Dengan pembentukan infiltrasi - ia terasa di rongga perut.

  Diagnosis: 1.klinik.2 X-ray dari rongga perut.3 Kajian yang berbeza.4 Suntikan biru metilen.5 Fistulography.

  Rawatan 1. Relaparotomi awal dilakukan. Kontraindikasi adalah: penyusupan terhenti tanpa tanda peritonitis, fistula duodenal luaran.

  2 Sanitasi rongga perut dan tisu retroperitoneal. Boleh membezakan ketidakkonsistenan dari rongga perut bebas dengan memfailkan omentum ke peritoneum parietal.

  3. Penghapusan kemasukan kandungan duodenal ke rongga perut dan tisu retroperitoneal. Sekiranya duodenum tidak dimatikan dari makanan, anda perlu meletakkan gastroenteroanastomosis pada gelung panjang dengan anastomosis Brownian. Sekiranya terdapat kecacatan tisu yang besar, tiub saliran mestilah dimasukkan ke dalam luka usus untuk aspirasi berterusan kandungan (duodenostomy pada tiub)..

  4. Menguras rongga perut tisu retroperitoneal.

  5. Pemakanan enteral yang mencukupi melalui probe atau eydunomau nasointestinal oleh Maidl.

  6 Terapi detoksifikasi antibakteria yang besar, pembetulan gangguan metabolik.

  Hasil rawatan: 1.Izlechenie.2 Pembentukan fistula duodenal 3. Peritonitis progresif atau phlegmon retroperitoneal, yang membawa kepada kematian.

  Komplikasi lain termasuk abses rongga perut dan lemak retroperitoneal, pankreatitis, halangan usus akut, penularan luka, dll.