Berapa banyaknya pusar yang sembuh

Esophagus

Pusar adalah bahagian badan yang kekal dengan setiap orang selepas lahir. Nampaknya ini hanya kemurungan yang terbentuk daripada tali pusat yang terputus. Tetapi sebenarnya, tanda ini adalah bahagian perut yang menarik, terutama jika ia menusuk. Oleh itu, tidak menghairankan mengapa, dengan ketibaan musim panas, ramai orang membawanya di pantai, di gym atau di tempat lain. Dan mereka mengatakan bahawa pusat orang dewasa boleh memberitahu banyak perkara mengenai kesihatan dan sifat pemilik rongga. Oleh itu, berasa bebas untuk mengubati perut dan mula menjelajah kawasan yang paling bermaklumat di dalam badan anda. Dan edisi online estet-portal.com akan membantu anda dengan ini.

Pusingan orang yang sihat dewasa: apa dia

Apakah bahagian tubuh ini kelihatan seperti orang yang sihat? Adalah sukar untuk mencari jawapan kepada soalan ini, kerana semua orang mempunyai perbezaan. Dan untuk menentukan bahawa pusar orang yang betul atau salah seorang dewasa adalah mustahil hanya dalam penampilan. Tetapi pakar bedah plastik bersetuju bahawa ketepatan bahagian tubuh ini bergantung kepada lokasinya. Oleh itu, mereka percaya bahawa pusat yang betul adalah tanda yang kelihatan seperti corong kedalaman sederhana, terletak di tengah garis perut di pusat antara pubis dan proses xiphoid. Jika rongga dipindahkan, ia bercakap tentang masalah kesihatan.

Pusar dewasa: faktor apa yang mempengaruhi bentuk

Pusingan orang dewasa mempunyai banyak bentuk yang berbeza. Dalam sesetengah orang, ia adalah cembung, di bahagian lain ia tenggelam, dan di lain-lain ia hilang sepenuhnya bahagian ini badan. Para saintis mengatakan bahawa beberapa faktor mempengaruhi bentuk palung:
• ciri-ciri individu badan;
• Kemahiran bidan dalam mengikat dan memotong tali pusat;
• penjagaan luka umbilik;
• keturunan;
• jumlah lemak pada abdomen;
• otot perut kecergasan.

Rupa dan struktur pusar mungkin berubah mengikut umur. Alasannya adalah pelbagai penyakit, termasuk hernia umbilical, pembedahan plastik sebelum, menindik, atau bahkan kehamilan.

Pusingan dan kesihatan dewasa

Pusingan kesihatan orang dewasa dan manusia berkait rapat. Lagipun, jika bentuknya telah berubah tanpa sebab yang jelas, dalam kebanyakan kes ini "bel", menunjukkan bahawa ada sesuatu yang salah dengan tubuh. Masalahnya boleh jadi kecil atau serius. Mengenai apa bentuk atau bentuk kelamin dari orang dewasa, bacalah di bawah:
• Almond berbentuk - seperti pusing yang cantik dan cantik biasanya dimiliki oleh orang yang mudah sakit kepala dan migrain. Mereka juga mempunyai tulang yang lemah, yang sering menyebabkan osteoporosis.
• Arcuate - menunjukkan kehadiran berat badan berlebihan. Selalunya, tanda semacam itu tersedia kepada orang-orang yang terdedah kepada penyakit sistem pencernaan, serta masalah dengan buah pinggang dan kulit.
• Pemegang bulat bentuk ini sering mengalami kerosakan pada saluran gastrointestinal, yang membawa kepada satu set tambahan pound.
• Kecil - mungkin normal, tetapi mungkin menunjukkan kekebalan yang lemah dan selsema yang kerap.
• Convex - bentuk ini sangat jarang berlaku. Tetapi ia adalah sebab yang penting untuk dibimbangkan. Lagipun, pusat cembung bercakap mengenai peningkatan tekanan intra-perut, yang mana pengumpulan cecair dalam perut dan pembentukan gas yang kuat dalam usus telah diterajui.

Pusaran protruding mungkin meramalkan rupa hernia.

Pusar dewasa: apa bentuk pusar akan memberitahu watak seseorang

Ternyata bahawa bentuk kelamin seorang dewasa dapat menentukan bukan sahaja keadaan kesihatan, tetapi juga karakter. Pakar psikologi Jerman Gerhard Reibman yakin ini. Beliau percaya terdapat 6 jenis pusar. Setiap daripada mereka menceritakan tentang sifat seseorang:
1. Dilanjutkan secara teguh - kepunyaan kepercayaan diri yang seimbang, emosi yang seimbang dan bermurah hati.
2. Hentian secara meluas - mengatakan bahawa seseorang itu terlalu emosional. Pengalaman yang kuat sering melemahkan kesihatannya.
3. Putaran dan lancar - orang seperti ini sangat tenang, sederhana, dan dalam sesetengah kes malu individu.
4. Convex - pemilik bentuk pusar ini optimis dalam kehidupan. Dan mereka adalah peminat yang gemar.
5. Deep - orang seperti ini telah diberi ganjaran dengan ikhlas dan sifat yang baik. Pada masa yang sama, pemegang tork yang tenggelam sangat berhati-hati dan berhati-hati. Mereka sangat bimbang, tetapi dalam setiap cara yang mungkin menyembunyikannya dari orang-orang di sekitar.
6. Mengimbangi dari pusat abdomen - mengatakan bahawa pemiliknya adalah orang berangin yang suka hiburan.
Sudah tentu, pusat orang dewasa tidak boleh menunjukkan dengan tepat bahawa seseorang mempunyai satu atau lain-lain perangai. Ia perlu untuk mendekati kajian diri dengan cara yang kompleks, melihat dengan teliti di bahagian lain badan anda. Ini adalah satu-satunya cara untuk membuat gambaran penuh keperibadian anda.

Kord dan pusar: fakta paling menarik yang akan mengejutkan anda

Pusar adalah peringatan tentang kehidupan ketika ibu dan bayi secara harfiah melekat pada satu sama lain. Orang yang jauh dari perubatan tidak dapat membayangkan bagaimana hubungan ini terbentuk, mengapa kord pusing diperlukan, apa yang berlaku selepas bersalin, di mana bahagian badan dipanggil, yang dikenali sebagai "navel".

"Letidor" menawarkan kepada anda penerbitan rakan sekerja asing, yang menceritakan bagaimana tali umbi terbentuk di dalam rahim, apa yang berlaku, bagaimana dan bila ia dipotong dan cara pembentukan pusar.

Tentang tali pusat

Jadi, tali pusat (tali pusat) adalah organ yang mengikat janin ke plasenta. Cord umbi dan apa yang kekal selepas kelahiran sentiasa menimbulkan minat khusus kepada manusia, ia diberi makna suci, dan masih ada tradisi yang tidak lazim yang diperhatikan semasa berkhatan selepas kelahiran.

Kord pusar mungkin merupakan mainan pertama kanak-kanak; pada ultrasound, doktor dan ibu hamil boleh melihat janin merebutnya dengan pen dan menariknya dengan lucu.

Baru-baru ini, ada data baru tentang berapa lama masa yang diperlukan untuk memotong tali pusat. Oleh itu, sesetengah ahli sains memetik bukti bahawa jika anda tidak melakukannya dengan segera, maka semasa denyutan, kanak-kanak mungkin menerima 80-100 ml darah (hampir satu pertiga daripada jumlah keseluruhan).

Untuk melakukan ini, tunggu kira-kira tiga minit selepas penghantaran. Adalah dipercayai bahawa dengan cara ini kanak-kanak akan menerima lebih banyak darah, dan jumlah tambahan ini juga akan memberi kesan positif terhadap perkembangannya. (Walau bagaimanapun, terdapat pakar bedah pakar-pakar kandungan yang benar-benar menyanggah ini.)

Kord pusar dibentuk pada peringkat awal kehamilan dan menjadi lebih lama kerana bilangan pergerakan kanak-kanak meningkat.

Bagi kanak-kanak yang bergerak lebih jauh, tali pusatnya lebih panjang.

Kord puser terdiri daripada satu urat besar dan dua arteri kecil. Vena membawa darah oksigen dari ibu kepada bayi. Arteri membawa darah dan produk metabolik dari kanak-kanak ke ibu.

Plasenta bertindak sebagai sistem penapisan yang sangat kompleks. Untuk melindungi saluran darah daripada memerah semasa pergerakan kanak-kanak, serta semasa buruh, kord pusing dipenuhi dengan bahan seperti jeli yang dipanggil Wharton jeli. Ini adalah seperti kusyen keselamatan yang dicipta oleh alam semula jadi. Itulah sebabnya dalam kebanyakan kes, apabila korda menutup kardi leher bayi semasa kelahiran, ini tidak menjadi masalah.

Selepas kelahiran, ia dikapit dengan pengapit dan dipotong. Serpihan yang terbentuk pada badan anak itu hilang dalam minggu pertama.

Tentang pusar

Sesungguhnya anda telah berulang kali berbincang dengan kawan anda bentuk pusar: ditarik balik atau cembung. Dan semasa kehamilan, wanita sering mengagumi cara melicinkannya, dan kemudian benar-benar menggelembung ketika perut meningkat.

Sesetengah orang suka membuat lelucon mengenai navels, sementara yang lain menghiasi bahagian badan ini dengan menindik. Tetapi apa yang sedang berlaku di dalam badan yang aneh ini yang mengingatkan kita tentang asal usul kehidupan di bumi?

Selepas kelahiran anak dan nafas pertama, darah melalui vena berpindah ke paru-paru, yang tidak memenuhi fungsinya sehingga saat itu, kerana ia dipenuhi dengan cecair. Dan di sini seolah-olah satu suis yang menakjubkan berfungsi: kontrak arteri, dan aliran darah ke plasenta berhenti, urat perlahan-lahan memudar.

Ligamen ini tetap dilekatkan ke bahagian dalam pusar.

Bahagian arteri umbilik, yang paling dekat dengan rongga umbilik, berubah menjadi ligamen yang tidak mempunyai tujuan khusus, tetapi mereka menjadi sebahagian daripada sistem peredaran darah dan memberikan darah untuk pundi kencing, ureter, dan saluran spermatik (kesinambungan testis pada lelaki).

Jarang tetap terusan yang menghubungkan pundi kencing dengan tali pusat - ini adalah fistula pusar (vesicle dan fistula umbilik). Dalam kes ini, air kencing dikeluarkan dari pusat, patologi tersebut harus dirawat dengan bantuan operasi pembedahan. Pernahkah anda perasan bahawa jika anda memasukkan jari anda ke dalam pusar, anda boleh merasakan kesemutan dalam pundi kencing dan pelvis? Sekarang anda tahu mengapa ini berlaku.

Apa yang pernah menjadi jalan darah dari ibu kepada anak menjadi ligamen dan sebahagian daripada organ pembekalan darah yang mendalam di dalam tubuh anda.

10 fakta menarik tentang pusar anda

Kita sering lupa tentang bahagian badan ini, dan jangan terlalu penting.

Adakah anda mempunyai pusaran yang mendalam atau mendalam? Adakah anda perasan bahawa anda mempunyai bulu halus? Bagaimana keadaan pusar anda?

Berikut adalah jawapan kepada soalan-soalan ini dan fakta-fakta menarik lain tentang pusar.

1. Bentuk pusar

Hanya 4 peratus orang mempunyai pusar mempunyai bentuk cembung, selebihnya menyerupai lubang.

Tulang adalah bekas luka pertama dalam kehidupan seseorang, yang kekal selepas penyingkiran tali pusat yang menghubungkan janin dengan ibu. Kord pusing dipotong segera selepas kelahiran, dan selebihnya hilang, meninggalkan pusar.

Seperti dengan cap jari, dua orang tidak boleh mempunyai navel yang sama.

2. Apa yang perlu menjadi pusat?

Menurut para saintis dari University of Helsinki, yang menunjukkan gambar-gambar tengkorak untuk lelaki dan wanita, tengkorak berbentuk T yang kecil dan menegak dianggap paling indah. Pusingan seperti ini boleh menjadikan pemiliknya lebih menarik di mata lawan jenis.

Di samping itu, penyelidik Finland, Aki Sinkkonen percaya bahawa pusar wanita boleh menceritakan potensi reproduksi wanita, termasuk risiko anomali kongenital yang diwarisi genetik dan ibu tertentu.

3. Model Karolina Kurkova tanpa pusar

Semua mamalia plasenta, termasuk manusia, mempunyai pusar, kerana kita semua pernah dihubungkan dengan tubuh ibu melalui tali pusat.

Menurut kesaksian model Czech yang terkenal Karolina Kurkova tidak ada pusar, tetapi ini disebabkan oleh fakta bahawa pada zaman kanak-kanak ia mempunyai operasi untuk menghapuskannya. Menurut beberapa doktor, operasi boleh dilakukan berkaitan dengan hernia umbilical. Seorang lagi selebriti yang kehilangan pusar selepas pembedahan adalah pengarah filem terkenal Alfred Hitchcock.

4. Pooh di pusar

Walaupun ramai orang di dalam pusar akan pergi ke apa yang dipanggil bulu itu, sesetengah orang lebih terdedah kepada pendidikannya.

Menurut penyelidikan oleh para saintis Australia, bulu halus adalah yang paling sering diperhatikan pada lelaki pertengahan umur dengan peningkatan hairiness pada abdomen.

Ini disebabkan hakikat bahawa turun adalah akibat geseran rambut pada kain pakaian dan campuran serat pakaian, peluh, sel kulit dan bakteria.

Ia juga diketahui bahawa pakaian baru sering membawa kepada pembentukan bulu halus.

5. Pusingan semasa kehamilan

Biasanya, bentuk pusat bulge atau berongga tetap sama seperti pada saat lahir. Tetapi semasa kehamilan, bentuk pusar mungkin berubah, walaupun struktur itu sendiri tetap tidak berubah. Setelah kelahiran, pusar kembali ke bentuk asalnya.

6. Pusar menentukan kejayaan dalam sukan.

Kedudukan pusar membantu menentukan seberapa cepat anda dapat berlari atau berenang. Para saintis dari Duke University mendapati bahawa apa yang penting bukanlah bentuk yang ada pada pusar, tetapi kedudukannya berkaitan dengan seluruh tubuh.

Pusar adalah pusat graviti, dan ini menjelaskan mengapa atlet keturunan Afrika lebih sering mengalahkan atlet dari Eropah. Kaki mereka lebih panjang, yang membuat pusar mereka rata-rata 3 sentimeter lebih tinggi daripada atlet putih.

7. Pusat dan bakteria

Penyelidik telah mendapati bahawa 1,400 jenis bakteria yang terdapat di dalam pusar manusia, yang kebanyakannya tidak berbahaya. Hanya dalam keadaan tertentu, bakteria ini boleh mengancam kesihatan, seperti penurunan imuniti atau selaran matahari.

8. Sakit di pusar

Selalunya, sakit yang muncul di dalam pusar menunjukkan masalah kecil, seperti makan berlebihan selepas makan yang sangat padat. Dalam sesetengah kes, ia mungkin menunjukkan hernia, jangkitan virus atau bakteria.

Selalunya gejala apendisitis yang pertama adalah juga ketidakselesaan di sekeliling pusar, yang kemudian bergerak ke perut bawah.

Kesakitan pada pusar sering menjadi kebimbangan kepada wanita hamil, tetapi ini paling sering disebabkan oleh peregangan otot dan kulit semasa kehamilan. Jika kesakitan hadir selama lebih dari 3-4 hari dan mengganggu urusan sehari-hari, adalah patut meminta bantuan daripada doktor.

9. Penebangan Pusingan

Menindik pusat memerlukan penyembuhan yang lebih lama (sehingga 9 bulan) daripada jenis menindik lain (menindik telinga dan kening dalam 6-8 minggu). Masa penyembuhan yang panjang menjadikan tempat ini lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

Memakai pakaian yang ketat hanya dapat meningkatkan risiko. Barbell bukannya cincin sebagai menindik boleh mengurangkan kerengsaan dan pembentukan parut.

10. Bagaimana untuk menghapuskan pusar?

Orang tidak berpuas hati dengan bentuk pusar mereka, menjalani pembedahan plastik, yang disebut umblikoplasti. Populariti seluar jeans rendah dan puncak pendek telah menyebabkan peningkatan jumlah permintaan untuk membetulkan penampilan pusar. Kebanyakan mereka adalah wanita yang ingin menetapkan pusar bulel pada pusar dengan berongga.

9 fakta hebat tentang pusar - PHOTOS

Pusar adalah apa-apa kecuali parut di dinding perut anterior, yang tinggal selepas penyingkiran tali pusat pada bayi baru lahir, melaporkan Day.Az dengan merujuk kepada Trendymen.ru. Semua mamalia mempunyai pusar, dan ini adalah salah satu tanda evolusi paling meyakinkan.

Tetapi mengapa pusar benar-benar diperlukan dan adakah mungkin untuk mengekstrak beberapa manfaat daripadanya?

Tujuan

Pusar adalah luka pertama dalam kehidupan seseorang. Parut kekal selepas mengeluarkan tali pusat menyambungkan janin kepada ibu. Kord pusing dipotong segera selepas kelahiran, dan selebihnya hilang, meninggalkan pusar. Banyak teknik pernafasan menggunakan teknik pernafasan pranatal, apabila nafas secara mental melalui titik pusat.

Bentuk pusing

Pada sesetengah orang, pusar kelihatan seperti kemurungan pada kulit, pada yang lain, sebaliknya, seperti bonjol. Di samping itu, navel berbeza-beza mengikut saiz, bentuk dan kedalaman. Oleh kerana hakikat bahawa sifat-sifatnya diperolehi parut-parut yang tidak ditentukan secara genetik, mereka juga bertindak sebagai tanda cara semula jadi kelahiran makhluk hidup.

Semua orang mempunyai pusar

Semua mamalia plasenta, termasuk manusia, mempunyai pusar, kerana kita semua pernah dihubungkan dengan tubuh ibu melalui tali pusat. Pusar yang ditanam dalam tiub ujian tidak akan mempunyai pusar, jadi anda boleh mengenali orang-orang buatan dengan mudah pada masa akan datang.

Perjuangan

Pusingan bulging boleh didapati di 10 peratus orang. Bonjolan itu diperolehi pada peringkat awal, apabila pusarnya berlebihan selepas memotong tali pusat, dan dipanggil protrusi.

Sampah di pusar

Pusingan piawai dalam bentuk gelanggang adalah tempat paling kotor di tubuh manusia. Ciri anatominya membawa kepada fakta bahawa ia mengumpul sampah yang terdiri daripada sel kulit mati, bakteria dan serat pakaian.

Pusingan sempurna

Para penyelidik mendapati bahawa pusat "sempurna" menyerupai huruf T. Pandangan ini bersifat spekulatif dan berdasarkan semata-mata berdasarkan tinjauan pendapat kumpulan fokus beberapa ribu orang.

Mikrofora pusar

Kira-kira satu setengah setengah jenis bakteria terdapat di dalam pusar seseorang, yang kebanyakannya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, sesetengah daripada mereka boleh menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dari pusar.

Pembedahan plastik

Pakar bedah dengan mudah boleh mengeluarkan kelopak mata jika anda memerlukannya untuk beberapa sebab. Walau bagaimanapun, dalam pembedahan plastik, ia juga mungkin untuk melakukan operasi untuk membetulkan payudara, menggunakan pusar sebagai kemasukan.

Ditapis

Pada 1960-an, penapis tidak akan membenarkan wanita menunjukkan tali pinggang mereka di TV. Dalam Islam, kebogelan pusar oleh wanita pada manusia masih dilarang keras.

Pusat

Pusar (umbilicus) terletak di tengah-tengah garis putih perut. Ia adalah parut yang ditarik di tapak cincin umbilik, yang melepasi saluran kencing germinal, dua arteri (aa Umbilicales) dan satu vena (v. Umbilicalis) embrio. Cincin pusat, 0.7-1 cm diameter, dibatasi oleh tepi garis putih perut. Di kawasan cincin terdapat hanya kulit, fascia melintang dan peritoneum, disambung satu sama lain disebabkan oleh ketiadaan lapisan tisu penghubung. Cincin umbilik mungkin menjadi tapak pembentukan hernia umbilik.

Fascia dalaman abdomen (f. Endoabdominalis). Melapisi bahagian dalam otot melintang abdomen, ia digambarkan sebagai fascia melintang (f. Transversa abdominis). Fascia menebal pada pusar dan menjadi lebih jelas dalam ligamen inguinal. Serat preperitoneal lebih ketara di bahagian bawah dan lebih dekat ke bahagian bawah belakang. Melalui serat adalah batang utama mereka a. epigastrica inferior dan a. circumflexa ilium profunda. Mereka disertai dengan urat yang sama.

Parietal peritoneum - lapisan terakhir dinding perut. Di bahagian atas, ia terus diafragma dan ke dalam rongga pelvis. Di permukaan dalaman dinding perut anterior, peritoneum membentuk lipatan dan lekukan. Tiga lipatan ditentukan di antara pusat dan pundi kencing. Satu terletak di sepanjang garis tengah badan dan diarahkan ke bahagian atas pundi kencing - umbilik tengah (plika umbilicalis mediana), selebihnya mengikut permukaan lateral pundi kencing - umbilical tengah (plikae umbilicales mediales). Lipat pertama mengandungi saluran kencing yang lebih besar, dua arteri umbilik yang lain yang hancur (Rajah 130). Outward dari lipatan terakhir, yang memfokuskan pada pertengahan ligamen inguinal, terdapat satu lagi peritoneum - umbi lateral (plika umbilicalis lateralis), (yang mengandungi pembuluh epigastrik yang lebih rendah (a. Et v. Epigastricae inferior) Di sempadan bawah dinding perut anterior adalah lima lipatan yang disebutkan peritoneal membentuk lekukan berpasangan, atau fossa.Vesikel supral (fossae supravesicales) adalah terhad kepada lipatan tengah dan pertengahan umbi. Middle inguinal fossae (fossae inguinales media) terletak di antara lipatan tengah dan lateral peritoneum. dan dari lipatan umbi lateral, sesuai dengan pembukaan dalaman terusan inguinal.

Rajah. 130. Dinding depan abdomen. Lihat dari rongga perut. Di sebelah kanan, fascia peritoneum dan transversal dikeluarkan. 1 - m. transversus abdominis; 2 - m. rectus abdominis; 5 - a. epigastrica Lebih rendah dan plikel umbilicale lateralis; 4 - lig. inguinalis; 5 - tulang; 6 - a. femoralis; 7 - v. femoralis; 8 - ductus deferens; 9 - lig. umbilicalis lateralis dan plika umbilicale media; 10 - pundi kencing; 11 - garis incision peritoneal; 12 - plika umbilicale mediana; 13 - fossa supravesicalis; 14 - fossa inguinalis medialis; 15 - fossa inguinalis lateralis; 16 - pusar.

Berapa banyaknya pusar yang sembuh

Pusingan bayi baru lahir

Terdapat banyak legenda dan mitos mengenai bahagian tubuh manusia ini. Tempat yang istimewa dan mulia adalah pusar di Timur. Penduduk setempat yakin bahawa ketegangan saraf dan emosi negatif tertumpu di sekelilingnya. Perubatan Cina menganggapnya sebagai organ khusus yang menghubungkan manusia dengan alam semesta. Beragama dengan pusat dan Slav. Memang, menurut kepercayaan Kristian, tubuh membahagikan tubuh menjadi "bersih", di mana jiwa itu hidup, dan bahagian "najis".

Bagaimanapun, pusar adalah bahagian khas badan yang mengingatkan hubungan yang tidak dapat dipisahkan dengan ibu. Pusingan bayi baru lahir adalah luka yang mendalam yang memerlukan penjagaan yang berhati-hati.

Bagaimanakah pusar akan menyembuhkan pada bayi baru?

Sepanjang kehamilan, bayi yang diterima melalui kord pusing semua yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Sebaik sahaja selepas kelahiran, tali pusat dipotong, mulai dari ini, mod operasi baru organ yang sudah terbentuk dan sistem bayi dilancarkan.

Kemudian, pusar dibentuk di tempat lampiran tali pusat, sebagai peraturan, proses ini mengambil masa sebulan:

 • selepas kelahiran, sisa tali pusat tali yang terikat rapat;
 • selama 3-5 hari kehidupan, ia benar-benar kering dan turun;
 • Pusingan pusaka bayi baru lahir dianggap sebulan kemudian.

Sehingga kini, pendapat pakar tentang cara menjaga pusat pada masa ini, menyimpang. Sesetengah mengesyorkan merawat luka dengan antiseptik: hidrogen peroksida dan hijau yang cemerlang. Orang lain, sebaliknya, percaya bahawa pusar akan sembuh dengan lebih cepat tanpa sebarang pemprosesan. Dalam kes ini, penting untuk menyediakan peredaran udara di tempat ini, serta untuk menghapuskan menggosok atau kerengsaan luka umbilical.

Arahan yang lebih tepat tentang cara menjaga pusar harus diberikan oleh pakar pediatrik, bergantung pada ciri-ciri individu, khususnya, jika pusing pada bayi baru lahir basah (pendarahan).

Kenapa pusar basah pada bayi yang baru lahir?

Terlepas dari atau tanpa baju baju, pusat bayi yang baru lahir mungkin berdarah sedikit dalam beberapa hari pertama setelah korda umbi telah jatuh. Fenomena ini tidak boleh menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa. Penampilan darah dalam kuantiti yang kecil boleh dilihat sepanjang tempoh penyembuhan keseluruhan. Ini disebabkan oleh kedekatan kapal, dan dengan kerosakan yang sedikit walaupun berpakaian atau mengubah lampin, mereka boleh berdarah.

Walau bagaimanapun, jika pendarahan tidak berhenti atau muncul terlalu kerap, ini adalah sebab untuk berunding dengan doktor. Anda juga tidak boleh diabaikan:

 • kemerahan dan bengkak di luka umbilik;
 • penampilan rembesan yang tidak teratur dan lain-lain dari warna putih, kuning atau kelabu;
 • bau yang tidak menyenangkan;
 • peningkatan suhu;
 • penampilan bulge berhampiran pusar.
 • Sekiranya pusing pada bayi yang baru lahir tidak sembuh terlalu lama.

Sebagai peraturan, walaupun satu daripada gejala di atas menunjukkan jangkitan luka. Untuk rawatan omphalitis, maka dalam perubatan dipanggil proses keradangan di kawasan ini, perlu memproses pusar dengan persiapan khusus. Ini termasuk hidrogen peroksida, penyelesaian alkohol 70%, penyelesaian hijau yang bijak, larutan kalium permanganat.

Dalam kes-kes yang lebih khusus dengan pelepasan purulen, perban digunakan dengan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, dan terapi tambahan dijalankan. Berapa banyak pusar yang akan sembuh dalam bayi yang baru lahir di bawah keadaan sedemikian adalah mustahil untuk diramalkan.

Pusingan kulat pada bayi baru lahir

Satu lagi penyakit pusat pusing pada bayi baru lahir adalah kulat. Pada masa yang sama, rupa bentuk granulasi, yang keluar dari luka, diperhatikan.

Pusingan bumi - apabila pusing bayi baru lahir

Penyakit ini memerlukan campur tangan perubatan, tetapi tidak menjejaskan keadaan umum kanak-kanak.

Pusingan bayi baru lahir adalah pendarahan

Berada di dalam ibu, bayi itu secara langsung dihubungkan dengan tali pusatnya. Apabila kanak-kanak dilahirkan, cincin pusat terbentuk di tapak kord dipotong.

Biasanya, serpihan tisu potong secara perlahan-lahan sembuh. Pada masa yang diperlukan dari dua hingga tiga minggu.

Pusar bayi kering dan kelihatan sedikit dikebumikan di dalamnya.

Peraturan rawatan luka payudara

Agar pusing untuk menyembuhkan secara semula jadi dan pada masa yang ditetapkan oleh alam semula jadi, sudah cukup bagi ibu bapa untuk mengikuti peraturan kebersihan yang mudah.

 • Pertama, pada bulan pertama kehidupan, bayi harus dimandikan dalam air rebus dengan penambahan larutan kalium permanganat;
 • Kedua, bayi harus diberikan mandi udara setiap hari. Di udara, kerak di kawasan pusar akan kering lebih cepat;
 • Ketiganya, bayi itu tidak boleh, sampai dia sampai ke pusar, tersebar pada perut.

Pematuhan terhadap peraturan ini membantu melindungi luka dari jangkitan di dalamnya dan mewujudkan syarat-syarat bagi pusar untuk tidak berdarah.

Biasanya, dari luka umbi dalam beberapa hari pertama kehidupan bayi, sedikit darah dilepaskan, dan kemudian umbilical cord kering dan menyembuhkan. Sekiranya peredaran atau perdarahan kecil di kawasan pusat, kawasan luka hendaklah terlebih dahulu dirawat dengan kapas yang dicelup dalam larutan hidrogen peroksida. Kemudian pusat cincin umbilik harus dihiasi dengan cat hijau. Hidrogen peroksida mengambil saki-baki mikrob, dan penyelesaian alkohol minuman keras hijau mengeringkan luka dan membasmi kuman.

Semasa proses penyembuhan pusat itu, bentuk kerak kering di atasnya. Ia tidak boleh dihapuskan!

Pusingan bayi baru lahir

Kerak akan jatuh dengan sendirinya.

Apabila mandi atau membelai bayi, anda secara tidak sengaja boleh menyentuh kerak dan merosakkan atau merosakkannya sama sekali. Dalam kes ini, darah akan keluar dari luka. Jika ini berlaku, jangan panik. Ia adalah perlu untuk memproses dengan hati-hati pusar dengan cat peroksida dan hijau. Kemudian, untuk beberapa waktu, tahan perut bayi supaya terbuka supaya udara dapat mengeringkan luka. Prosedur ini harus diulang 2-3 kali sehari sehingga bentuk kerak kering lagi.

Untuk memastikan kawasan kelamin adalah selamat daripada kerosakan mekanikal, anda perlu memastikan lampin atau lampin tidak menggosok perut bayi.

Kenapa pusar berdarah panjang

Ia berlaku bahawa pusing bayi yang baru lahir tidak sembuh selama lebih dari tiga minggu dan terus berdarah. Mungkin ada sebab berikut ini:

 • pergerakan cuai mengoyak kerak kering dari pusat;
 • penjagaan yang betul tidak disediakan di belakang luka umbilical;
 • kerana plasenta terlalu tebal, kord pusar juga menebal, jadi luka di atasnya menyembuhkan lebih perlahan;
 • bayi itu dilahirkan dengan penyakit berjangkit atau jatuh sakit selepas itu. Kekebalan tubuh badan yang lemah tidak membenarkan luka dalam darah sembuh dalam masa yang lama;
 • pembentukan hernia umbilik;
 • Di dalam luka umbilik ada badan asing.

Apabila pendarahan pusing adalah akibat daripada salah satu daripada tiga sebab pertama, penjagaan luka yang betul dan penjagaan yang tepat bayi dapat membantu. Sekiranya terdapat penyakit, hernias atau badan-badan asing, penyebabnya perlu dirawat, bukan kesannya. Ia memerlukan bantuan pakar kanak-kanak yang berkelayakan.

Di samping itu, jika pendarahan pusar berlangsung selama lebih dari tiga minggu, anda perlu berhati-hati dengan teliti sama ada ia tidak disertai dengan tanda seperti itu:

 • bengkak dan hiperemia di rantau pusat;
 • melepaskan exudate purulent dari luka umbilik;
 • peningkatan suhu badan kanak-kanak di rantau pusat;
 • kenaikan umum suhu badan bayi baru lahir;
 • kehadiran bau putrid di tempat cincin umbilik;
 • Tulang yang kuat pada pusar, terutamanya ketika menangis;
 • otot-otot di sekeliling cincin umbilik tidak berkontrak dengan betul.

Tindakan bebas di hadapan gejala di atas adalah lebih baik untuk tidak mengambil. Seorang bayi yang baru lahir mesti ditunjukkan kepada doktor!

Doktor akan membuat diagnosis yang tepat dan menetapkan rawatan perubatan yang kompeten.

Pusingan bayi baru lahir

Terdapat banyak legenda dan mitos mengenai bahagian tubuh manusia ini. Tempat yang istimewa dan mulia adalah pusar di Timur. Penduduk setempat yakin bahawa ketegangan saraf dan emosi negatif tertumpu di sekelilingnya. Perubatan Cina menganggapnya sebagai organ khusus yang menghubungkan manusia dengan alam semesta. Beragama dengan pusat dan Slav.

Pembangunan fizikal

Memang, menurut kepercayaan Kristian, tubuh membahagikan tubuh menjadi "bersih", di mana jiwa itu hidup, dan bahagian "najis".

Bagaimanapun, pusar adalah bahagian khas badan yang mengingatkan hubungan yang tidak dapat dipisahkan dengan ibu. Pusingan bayi baru lahir adalah luka yang mendalam yang memerlukan penjagaan yang berhati-hati.

Bagaimanakah pusar akan menyembuhkan pada bayi baru?

Sepanjang kehamilan, bayi yang diterima melalui kord pusing semua yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangannya. Sebaik sahaja selepas kelahiran, tali pusat dipotong, mulai dari ini, mod operasi baru organ yang sudah terbentuk dan sistem bayi dilancarkan.

Kemudian, pusar dibentuk di tempat lampiran tali pusat, sebagai peraturan, proses ini mengambil masa sebulan:

 • selepas kelahiran, sisa tali pusat tali yang terikat rapat;
 • selama 3-5 hari kehidupan, ia benar-benar kering dan turun;
 • Pusingan pusaka bayi baru lahir dianggap sebulan kemudian.

Sehingga kini, pendapat pakar tentang cara menjaga pusat pada masa ini, menyimpang. Sesetengah mengesyorkan merawat luka dengan antiseptik: hidrogen peroksida dan hijau yang cemerlang. Orang lain, sebaliknya, percaya bahawa pusar akan sembuh dengan lebih cepat tanpa sebarang pemprosesan. Dalam kes ini, penting untuk menyediakan peredaran udara di tempat ini, serta untuk menghapuskan menggosok atau kerengsaan luka umbilical.

Arahan yang lebih tepat tentang cara menjaga pusar harus diberikan oleh pakar pediatrik, bergantung pada ciri-ciri individu, khususnya, jika pusing pada bayi baru lahir basah (pendarahan).

Kenapa pusar basah pada bayi yang baru lahir?

Terlepas dari atau tanpa baju baju, pusat bayi yang baru lahir mungkin berdarah sedikit dalam beberapa hari pertama setelah korda umbi telah jatuh. Fenomena ini tidak boleh menimbulkan kebimbangan kepada ibu bapa. Penampilan darah dalam kuantiti yang kecil boleh dilihat sepanjang tempoh penyembuhan keseluruhan. Ini disebabkan oleh kedekatan kapal, dan dengan kerosakan yang sedikit walaupun berpakaian atau mengubah lampin, mereka boleh berdarah.

Walau bagaimanapun, jika pendarahan tidak berhenti atau muncul terlalu kerap, ini adalah sebab untuk berunding dengan doktor. Anda juga tidak boleh diabaikan:

 • kemerahan dan bengkak di luka umbilik;
 • penampilan rembesan yang tidak teratur dan lain-lain dari warna putih, kuning atau kelabu;
 • bau yang tidak menyenangkan;
 • peningkatan suhu;
 • penampilan bulge berhampiran pusar.
 • Sekiranya pusing pada bayi yang baru lahir tidak sembuh terlalu lama.

Sebagai peraturan, walaupun satu daripada gejala di atas menunjukkan jangkitan luka. Untuk rawatan omphalitis, maka dalam perubatan dipanggil proses keradangan di kawasan ini, perlu memproses pusar dengan persiapan khusus. Ini termasuk hidrogen peroksida, penyelesaian alkohol 70%, penyelesaian hijau yang bijak, larutan kalium permanganat.

Dalam kes-kes yang lebih khusus dengan pelepasan purulen, perban digunakan dengan ubat-ubatan yang ditetapkan oleh doktor, dan terapi tambahan dijalankan. Berapa banyak pusar yang akan sembuh dalam bayi yang baru lahir di bawah keadaan sedemikian adalah mustahil untuk diramalkan.

Pusingan kulat pada bayi baru lahir

Satu lagi penyakit pusat pusing pada bayi baru lahir adalah kulat. Pada masa yang sama, rupa bentuk granulasi, yang keluar dari luka, diperhatikan. Penyakit ini memerlukan campur tangan perubatan, tetapi tidak menjejaskan keadaan umum kanak-kanak.

Penjagaan kecederaan pusing di hospital bersalin

Berapa banyak masa pusing yang menyembuhkan pada bayi yang baru lahir bergantung kepada profesionalisme bantuan yang diberikan dengan segera selepas kelahiran anak. Kord pusar adalah "rentetan" kebiruan, panjang 40-70 sentimeter, menyambung perut dan plasenta bayi. Melalui dia semasa kehamilan, anak makan, menerima semua bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan pembangunan.

Sebaik sahaja selepas kelahiran, doktor mengapit kord pusingan dengan dua pengapit atau staples dan pemotongan di antara mereka. Terdapat ekor (umbi tali umbi) 2-3 cm panjang, diperas dengan satu pengapit. Ekornya sendiri akan hilang dalam 2-3 hari. Di beberapa hospital bersalin, mereka tidak menunggu tunggul untuk kering, tetapi pada hari ke-2 mereka memotong dan memakai pakaian steril khas ke pusar.

Selepas tunggul jatuh, kerak tebal akan kekal di pusar, yang akan bertahan selama 5-10 hari lagi. Dilarang mengupasnya dengan kuku jari atau dengan kaedah mekanikal yang lain, untuk cuba menyerapnya secara sengaja dengan air atau mengisi dengan bahan peroksida atau bahan pembasmi kuman lain tanpa sebab dan cadangan yang baik oleh pakar kanak-kanak tempatan. Kerak itu sendiri akan hilang pada hari ke-7 - ke-14 dari kehidupan kanak-kanak. Campur tangan yang tidak dibenarkan dalam proses ini penuh dengan keradangan, pendarahan dan kemasukan segera.

Pediatrik tidak mencadangkan sepenuhnya mandi kanak-kanak itu di dalam tab mandi sehinggalah kerak dikeluarkan sepenuhnya dari pusar dan kulit merah jambu normal yang normal terbentuk di bawah kerak. Sehingga ke-7 - hari ke-14, sehingga keraknya hilang, rasional untuk membilas bayi setiap hari selepas mengosongkan, lap dengan lip kapas kapas yang basah dan basah. Sekiranya pusing tidak sengaja dibasuh semasa membasuh, anda perlu membersihkan dengan lembut dengan tuala lembut atau tuala kertas, tidak lebih lagi.

Sekiranya semua keperluan untuk mandi bayi sebelum kerak jatuh, dan pakar pediatrik telah memberi rawatan, anda perlu mandi dalam air rebus (mandi di dalam air yang tidak dirawat hanya selepas penyembuhan lengkap pada pusar), suhu 37 darjah, tidak lebih dari 2-3 minit!

Bagaimana cara membantu pusar sembuh dengan cepat

Dalam kebanyakan kes, berapa jenis pusar yang menyembuhkan pada bayi yang baru lahir bergantung kepada penjagaan bayi yang betul:

 • mengelap dengan kain kapas hangat basah dan bukannya mandi, tanpa menyentuh pusat;
 • mandi udara setiap hari, bermula dari 2-3 minit sehari, secara beransur-ansur membawa sehingga 3 kali sehari selama 5 minit;
 • Lampin itu tidak boleh menggosok dengan tali pusat, kerana ini adalah perlu untuk memotong, bengkok tepi depan, memakai popok lebih rendah daripada yang diperlukan atau membeli lampin khas dengan takuk untuk pusar;
 • Jangan sekali-kali tidak memaklumkan nasihat ketinggalan zaman saudara atau jiran lama yang anda perlukan untuk meletakkan syiling dan gam pada plaster ke pusat untuk penyembuhan cepat - ini penuh dengan nanah dan abses! Biasanya, pusat penyembuhan dalam keadaan moden tidak memerlukan rawatan harian dengan cat hijau atau hidrogen peroksida (jika doktor tidak menetapkannya), tetapi hanya memerlukan mandi air dan penolakan dari mandi (pembasahan menimbulkan membusuk di bawah kerak!);
 • hanya memakai slider dan kaus kaki yang diperbuat daripada kain semula jadi pada bayi.

Cara mengendalikan pusar pada bayi baru lahir

Terdapat keadaan, agak jarang, apabila pusar tidak sembuh dengan sempurna: kadang-kadang ia berdarah, tersembunyi di bawah kerak yang sangat tebal, dan mempunyai halo berwarna merah jambu. Dalam keadaan ini, pusar pada bayi baru lahir lebih lama dan memerlukan penjagaan khas, yang ditetapkan dengan tegas oleh pakar pediatrik, yang semestinya pulang ke rumah. Doktor akan menjelaskan berapa kali sehari dan bagaimana mengendalikan luka tali - amatur tidak dapat diterima!

Selalunya, larutan hidrogen peroksida 2% atau hijau yang terang diberikan kepada rawatan. Pemprosesan dilakukan dua kali sehari. Jika ada masalah yang dapat dilihat dengan segera selepas kelahiran bayi dengan pusat, rawatan akan dijadwalkan di hospital bersalin, di mana pakar pediatrik atau jururawat akan membantu ibunya dengan ini. Di beberapa hospital bersalin, rawatan tali pusat termasuk dalam senarai perkara yang disyorkan di hospital bersalin, dan mereka perlu dibeli oleh ibu mengandung dalam kit pertolongan pertama, di kebanyakan hospital bersalin tidak ada masalah dengan jumlah peroksida dan hijau yang brilian dan anda tidak perlu membeli terlebih dahulu.

Berapa kerapkah pusar pusar pada bayi yang baru lahir?

 • sehingga 2-5 hari selepas kelahiran, keseimbangan kord pusing diikat (umbi tali pusat) kering;
 • pada hari 2-5, residu hilang, kerak kekal di bawahnya;
 • Kerak menjadi gemuk, kotoran, secara beransur-ansur mengering dan hilang sendiri selepas 10-15 hari (kadang-kadang selepas 7, tetapi ini jarang) dari kehidupan bayi.

Cara mengendalikan pusar (seperti yang ditetapkan oleh doktor, dalam kebanyakan kes, rawatan tidak diperlukan)

 • Satu setitik hidrogen peroksida yang menitis pada pusar.

Bagaimana untuk mengendalikan luka umbilikal bayi baru lahir?

Kemudian kita melihat tindak balas: ia berbuih, yang bermaksud bahawa luka itu tidak sembuh, ia tidak buih - ia telah sembuh atau semuanya berjalan sebagaimana mestinya, tidak ada pembasahan dan keradangan.

 • Apabila peroksida berhenti berbuih, kerak akan menjadi lebih lembut. Berhati-hati mengeluarkan serpihan yang dikupas dengan kerak dengan kapas. Jangan sekali-kali tidak naik tongkat ke dalam pusar, jangan menolak kain terlalu banyak, jangan mengetuk kerak! Bertindak dengan hati-hati: kerak tidak berangkat, yang bermaksud bahawa masa belum datang lagi.
 • Keringkan pusar dengan kain kasa dengan lembut, gerakan pro-mengelap. Selepas itu, dalam kes-kes yang jarang berlaku, ahli pediatrik menasihatkan untuk sedikit merawat permukaan dengan hijau yang cemerlang. Di Eropah, penggunaan daun hijau untuk rawatan luka umbi telah lama ditinggalkan.
 • Apa yang harus dilakukan jika pusing pada bayi baru lahir adalah pendarahan

  Selalunya, pendarahan kecil dari luka pusar diperhatikan pada hari-hari pertama kehidupan kanak-kanak, semasa masih di hospital. Perlu dimaklumkan jika perdarahan tidak berhenti lebih lama daripada 2-3 hari dari lahir, perlu berkonsultasi dengan doktor. Peranan dalam penyembuhan yang perlahan dan pendarahan boleh dimainkan:

  • kekurangan mandi udara;
  • lampin berkualiti rendah yang berkaitan dengan luka umbilical, alahan kulit kepada komponen mereka;
  • Pada mulanya, tali pusat terlalu luas, menyebabkan luka luas lebih besar daripada yang klasik (ini adalah ciri anatomi);
  • geseran pada lampin dengan ketara memberi kesan kepada berapa banyak pusar menyentuh bayi baru lahir;
  • bukan penjepit profesional dan memotong tali pusat oleh doktor sebaik sahaja selepas penghantaran;
  • meletakkan prematur pada perut;

  Meletakkan perut sebelum memberi makan, begitu disukai cadangan beberapa tahun yang lalu, tidak disyorkan sekarang, kerana ia meningkatkan risiko kecederaan pada luka dan tidak menyumbang kepada pencernaan makanan yang lebih baik, menyebabkan ketidakselesaan pada perut dan juga kesakitan. Oleh itu, meletakkannya di perut sebelum memberi makan tidak disyorkan sama sekali sehingga kanak-kanak berusia 3 bulan.

  • kecederaan tisu dengan penghapusan mekanikal yang sangat aktif dengan kerak dengan kapas atau jari; rawatan pusar terlalu aktif;
  • sekeping bulu terkecil yang ditangkap di dalam luka menimbulkan keradangan;
  • imuniti yang sangat rendah;
  • hernia umbilik.

  Segera hubungi doktor anda jika anda melihat tanda-tanda keradangan: kemerahan tisu di sekeliling pusar, bau yang tidak menyenangkan, bau busuk, tegang yang kuat pada pusar, demam, darah yang menonjol!

  Bagaimana jika pusar mendapat basah

  Pusar mungkin menjadi basah kerana alasan:

  • apabila memproses litar umbilik, bahan tidak steril digunakan;
  • bakteria dari air yang tidak dirawat masuk ke dalam luka;
  • luka itu dirawat dengan tangan yang kotor;
  • bayi yang baru lahir berpakaian kain sintetik.

  Pusar basah pada bayi yang baru lahir memerlukan perundingan segera doktor, kerana ia tidak sembuh akibat jangkitan luka, penopan dan pengumpulan dalam cecair luka. Pusingan basah ditemani oleh:

  • kemerahan tisu sekitar;
  • bengkak;
  • kerak kuning nanah kering pada pusar;
  • kesakitan;
  • kenaikan suhu kulit tempatan.

  Malah satu daripada gejala-gejala ini, belum lagi beberapa, memerlukan perhatian perubatan kecemasan! Dalam kebanyakan kes, kanak-kanak dan ibu akan segera dimasukkan ke hospital, di mana doktor akan menetapkan berapa kali sehari dan bagaimana merawat luka. Pembasmian kuman akan berada di bawah kawalan ketat kakitangan perubatan. Biasanya, penyelesaian mangan, streptocide, xenoform, penyelesaian alkohol, baneocin, dan antibiotik di hospital ditetapkan untuk mencegah sepsis.

  Tidak ada tindak tanduk yang lembap, tidak mengendahkan nasihat doktor dan penolakan ke hospital kecemasan adalah penuh dengan: sepsis, omphalitis (keradangan inflamasi pusat), peritonitis (keradangan perut abdomen) dan kematian! Ia juga dilarang untuk melekat plaster pada pusar, ini membawa kepada pembiakan cepat bakteria patogen.