Hernia bayi 9 bulan

Groin

Hernia umbi pada kanak-kanak

Hernia umbilik di kalangan kanak-kanak adalah tindak-tanduk organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui lubang di dalam pusar, yang dikenali sebagai cincin umbilik.

Hernia umbilik di kalangan kanak-kanak adalah tindak-tanduk organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui lubang di pusar, yang disebut "cincin umbilik". Ia kelihatan seperti bengkak atau pengembangan cincin umbilik. Terutama fenomena ini menjadi ketara apabila bayi menjerit atau menangis. Pada rehat, hernia masuk ke dalam rongga perut.

Berapa kerapkah penyakit ini berlaku?

Hernia berlaku dalam 20 peratus daripada bayi baru lahir. Terutama kerap - kanak-kanak lelaki. Dalam kes pra-matang, fenomena ini dilihat lebih kerap dalam 35 peratus bayi.

Sebagai peraturan, hernia dijumpai dalam bulan pertama kehidupan. Kebanyakan bayi mempunyai hernia umbi oleh enam bulan, dan selebihnya, sekitar 5 tahun, cincin umbilik secara beransur-ansur menyusut dan ditutup.

Terdapat kes apabila hernia tidak lulus pada usia lima tahun. Kemudian doktor, untuk mengelakkan komplikasi lanjut, menawarkan ibu bapa untuk menjalani pembedahan kanak-kanak.

Dalam penghapusan hernia umbilik, cara yang berkesan adalah urut dan gimnastik. Pediatrik anda perlu membiasakan anda dengan teknik mereka.

Penyebab hernia umbi kongenital pada kanak-kanak

Selalunya, bayi sudah dilahirkan dengan hernia umbilical. Sebabnya boleh:

 • Mempunyai penempatan organ-organ dalaman bayi baru lahir;
 • Kelemahan peralatan ligamen dan dinding abdomen.

Patologi ini selalunya disebabkan oleh faktor-faktor yang merugikan dalam perjalanan kehamilan atau keturunan.

Jika semasa kehamilan seorang wanita mengalami penyakit berjangkit, maka di bawah pengaruh bahan berbahaya yang memasuki tubuhnya, kelewatan perkembangan janin dapat terjadi.

Dalam kes sedemikian, kanak-kanak sering dilahirkan dengan tisu penghubung yang kurang berkembang, otot dan ligamen yang lemah. Ini adalah penyebab utama hernia pada bayi pramatang.

Penyebab hernia yang diperolehi pada bayi

 • Rickets, hipotrofi - penyakit ini melemahkan nada otot;
 • Sering sembelit - kanak-kanak itu menegangkan, dengan tekanan usus pada cincin umbilik;
 • Peningkatan pembentukan gas.

Gejala hernia umbi pada kanak-kanak 1-2 bulan

 • Pengembangan cincin umbilik;
 • Tangkai organ-organ dalaman, yang hampir tidak dapat dilihat dalam keadaan tenang dalam posisi di belakang dan meningkat dengan ketara apabila bayi itu menangis, atau terikan, atau hanya berdiri tegak.

Pencegahan

Dari hari pertama cuba untuk tidak membiarkan bayi anda menangis untuk waktu yang lama, memerangi kolik usus dan gas, menonton najis biasa bayi.

Dari kira-kira 3 minggu, apabila tali pusat menyembuhkan, anda boleh mula melakukan beberapa latihan mudah yang akan menguatkan dinding perut:

 • Memegang bayi dengan kaki dan pegangan, membantu dia melancarkan di atas sayap, di sebelah kanan dan di sebelah kiri, sebaliknya;
 • "Ride" bayi pada bola kembung besar. Menyokong dadanya, ayun bola ke arah yang berbeza.
 • Berbaring di belakang kanak-kanak mengambil pemegang (biarkan dia menggenggam ibu jari anda, empat yang lain menyokong tangannya). Meluruskan tangan anak itu, biarkan mereka terpisah dan perlahan-lahan tarik bayi itu kepada diri sendiri, dengan itu mendorongnya untuk mengangkat kepala dan badan atas.
Jika anda melihat tanda-tanda awal hernia umbi, hubungi doktor anda dengan serta-merta.

Kaedah merawat hernia umbilik pada kanak-kanak

 • Kaedah rawatan yang paling berkesan adalah meletakkan bayi pada perut selalunya - 2-3 kali sehari sebelum makan selama 10-15 minit. Permukaan di mana anda meletakkan bayi mestilah pepejal, dan sikapnya semasa prosedur ini - hanya positif. Bayi perlu bergerak secara aktif, bergerak kaki dan lengannya, tidak pernah menangis, dan pada masa ini anda menjadikannya urut ringan belakang, seluruh badan, strok, bercakap dengan si kecil.
 • Urut dan gimnastik adalah cara terbaik untuk menyingkirkan penyakit ini. Pakar harus membiasakan anda dengan kaedah rawatan sedemikian.

Satu set latihan yang akan anda lakukan atas syor pakar boleh ditambah dengan langkah mudah berikut.

Letakkan ibu jari dan jari telunjuk di sebelah kanan dan kiri pusat anak itu pada jarak 2-3 cm dan membuat 10 paip berirama lembut, mengarahkan jari anda ke arah satu sama lain. Bayi tidak perlu mengalami kesakitan atau ketidakselesaan.

Kemudian, dengan cara yang sama, letakkan jari anda lebih tinggi dan lebih rendah daripada pusar. Dan sekali lagi, buat 10 klik. Kemudian tutup jari anda dan putarkan mengikut arah jam di sekitar pusar 10 kali. Latihan ini harus diulang sebelum setiap makan, selepas memakai perut. Mereka akan menguatkan peralatan ligamen dan otot bayi yang baru lahir.

Plaster melekat

Kaedah rawatan lain adalah memohon pembalut bantuan band ke kawasan pusar. Sekarang di farmasi anda boleh membeli patch khas untuk rawatan hernias pada bayi. Gaun ini perlu dilakukan oleh doktor. Ia disempitkan dengan jalur lebar, menyambung abdominis rektus dalam bentuk dua lipatan di atas cincin umbilik. Pembalut digunakan selama 10 hari. Jika pada masa ini cincin pusat tidak menutup, prosedur diulang.

Hernia umbi pada kanak-kanak

Hernia umbilik di dalam bayi mempunyai bentuk penonjolan organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui pembukaan di pusar, yang disebut sebagai "cincin umbilik". Ini mempunyai penampilan bengkak atau pengembangan cincin umbilik. Jelas sekali, ini dapat diperhatikan apabila anak itu mula menjerit atau menangis. Hernia berada di rongga perut, jika anak itu tenang.

Berapa kerapkah mereka mendapat penyakit ini?

Kira-kira 20% bayi yang baru lahir mempunyai hernia. Selalunya ia berlaku pada lelaki. Jika kanak-kanak itu terlalu awal, maka ini sering berlaku, di mana 35% daripada bayi baru lahir. Secara umum, kehadiran hernia ditentukan apabila bayi berumur satu bulan. Kebanyakan bayi menghadapi penyakit ini sehingga 6 bulan, dan jumlah lain - di mana-mana sehingga 5 tahun, sementara terdapat pengurangan secara beransur-ansur dan penutupan cincin umbilik. Ia didapati bahawa hernia tidak boleh lulus dan prestasi kanak-kanak di bawah 5 tahun. Dalam keadaan sedemikian, doktor mengesyorkan bahawa ibu bapa mengendalikan bayi untuk mengelakkan komplikasi di masa depan. Gimnastik dan urutan sangat berkesan dalam memerangi hernia umbilik. Ini harus memberitahu anda pakar pediatrik.

Apa yang menyebabkan kemunculan hernia umbilik

Hernia umbi kongenital

Selalunya, bayi hernia umbi mula lahir. Pada dasarnya, ia adalah disebabkan oleh:

 • lokasi khusus organ-organ dalaman bayi yang baru lahir;
 • kelemahan radas ligamen dan dinding perut;

Patologi ini sering diprovokasi oleh faktor negatif membawa bayi atau faktor keturunan. Jika kadang-kadang pengambilan bayi hamil dengan penyakit berjangkit, maka dalam keadaan sedemikian mungkin ada lag dalam perkembangan bayi, akibat pengaruh zat berbahaya yang memasuki tubuh. Kemudian bayi boleh dilahirkan yang mempunyai tisu penghubung yang kurang berkembang, ligamen dan otot yang lemah. Inilah sebabnya untuk munculnya hernia pada bayi pramatang.

Hernia yang diperolehi

 • penyakit seperti hypotrophy dan riket menyebabkan kelemahan otot;
 • sembelit kerap, apabila bayi sedang meneran, kadang-kadang apa yang menyebabkan usus pada cincin umbilik;
 • pembentukan gas meningkat.

Tanda-tanda

Tanda-tanda hernia umbilical pada kanak-kanak 1-2 bulan

 1. Menegangkan cincin umbilik;
 2. Membangunkan organ-organ dalaman, yang sangat sukar untuk diperhatikan dalam keadaan ketenangan bayi yang berbaring di belakang, dan ia menjadi lebih banyak apabila kanak-kanak sama ada meneran, menangis, atau hanya dalam kedudukan tegak.

Kaedah pencegahan

Dari saat bayi dilahirkan, cuba menghalang bayi dari menangis untuk waktu yang lama, menghilangkan kekejangan usus dan meningkatkan gas, mengawal keteraturan bayi. Apabila bayi berumur kira-kira 3 minggu, apabila tali pusat menyembuhkan, anda boleh melakukan senaman mudah yang menyumbang kepada dinding abdomen:

 • bantu bayi menggulung ke sisinya, memegangnya dengan lengan dan kaki, bergantian, kemudian di sebelah kanan, kemudian di sebelah kiri;
 • "Goncang" remah pada bola kembung besar. Swing bola dalam arah yang berbeza, menyokong bayi di dada;
 • Bayi, yang terletak di belakang, mengambil pegangan (biarkan dia menggenggam ibu jari anda, dan dengan bantuan empat yang lain menyokong tangannya);
 • luruskan pemegang remah-remah supaya mereka menjadi lurus, menyebarkannya dan sedikit tarik bayi ke arah anda, jadi anda memaksanya untuk mengangkat kepala dan badan atas.

Sekiranya anda mendapati tanda-tanda awal hernia umbi, segera dapatkan nasihat doktor.

Kaedah merawat hernia umbilik pada kanak-kanak

Kaedah rawatan yang paling berkesan adalah dengan kerap berada dalam kedudukan di perut, kira-kira 2-3 kali sehari sebelum makan selama 10-15 minit. Bayi harus berbaring di permukaan yang keras, dan dia harus positif. Bayi perlu menjalankan pergerakan aktif, menggerakkan kaki dan lengan, tidak mungkin dia menangis. Kadang-kadang prosedur ini, anda boleh melakukan urut kecil belakang, seluruh badan, stroke dan bercakap dengan bayi.

Gimnastik dan urutan adalah kaedah terbaik untuk mengatasi penyakit ini. Seorang profesional akan membiasakan anda dengan pilihan rawatan ini. Latihan yang pakar akan menasihati anda boleh ditambah dengan tindakan mudah sedemikian. Letakkan jari ibu jari dan jari indeks ke kanan dan kiri pusar serbuk, memelihara jarak 2-3 cm, dan menjalankan 10 langkah berirama yang lemah, sementara jari harus diarahkan ke arah satu sama lain. Kanak-kanak kadang-kadang latihan ini tidak perlu merasa tidak selesa dan sakit.

Kemudian letakkan jari anda di atas dan di bawah pusar. Dan sekali lagi menjalankan 10 menekan. Kemudian sambungkan jari dan buat pergerakan bulat ke arah tangan jam sekitar pusar 10 kali. Latihan semacam itu perlu dilakukan sebelum setiap pemberian makanan, apabila bayi diletakkan di atas perut. Dengan bantuan mereka, anda dapat menguatkan ligamen dan otot bayi yang baru lahir.

Plaster melekat

Kaedah rawatan lain adalah menggunakan pita pelekat pada pusar. Pada masa ini, anda boleh membeli patch khas untuk rawatan hernia pada bayi baru lahir. Dokter harus melakukan pakaian ini. Ia diletakkan di jalur lebar, menyambungkan otot abdominis rektum dalam bentuk dua lipatan di atas cincin umbilik. Pembalut diletakkan pada 10 hari. Jika pada masa ini cincin umbi tidak ditutup, maka anda perlu mengulangi prosedur tersebut.

Video: kelihatan seperti hernia umbilik.

Dihantar oleh: Ivan Kostin

Tarikh penerbitan: 27.11

Catat navigasi

Hernia umbilical pada kanak-kanak

Hernia adalah tegang organ-organ dalaman dari rongga di mana mereka berada, melalui kecacatan di dinding rongga ini. Pada bayi, hernia berlaku akibat kecacatan janin (celah cincin umbilik). Ia juga boleh disebabkan oleh tali pusat yang tidak terikat atau oleh pengumpulan gas. Kadang-kadang hernia muncul apabila bayi menjerit dan mudah diset semula pada rehat.

Gejala bengkak pada cincin umbilik.

Letakkan bantuan band di hernia, di atas yang membungkus tempat dengan pembalut. Ulangi prosedur 10-15 hari berturut-turut.

Letakkan pada pusat kuprum tembaga lama dan selamatkannya dengan pita pelekat. Semasa kanak-kanak mandi, keluarkan duit syiling, proses pusing dengan larutan yodium yang lemah di dalam air.

Pakai kasa pusar yang dibasahi dengan jus sauerkraut, dan dari atas tutupnya dengan sekeping kentang segar dengan diameter kira-kira 2 cm. Dengan penggunaan biasa, hernia boleh lulus selepas 1 bulan.

Adakah anda mempunyai resipi yang membantu anak anda? Berkongsi dengan ibu-ibu yang lain. Tiba-tiba ia adalah preskripsi rawatan anda yang akan membantu bayi lain.

Seperti halaman ini? Klik butang Suka atau kongsi pautan ke halaman dengan rakan-rakan anda:

Anak perempuan saya juga mempunyai hernia kongenital! Daripada duit syiling, kami meletakkan butang! Kini dia berusia setahun dan dua bulan! Hernia sudah tiada.

Koleksi besar permainan dan aktiviti pendidikan dengan seorang anak dari kelahiran ke sekolah.

Mahu menerima artikel percuma tentang pendidikan dan perkembangan kanak-kanak, melanggan surat berita mingguan Semua tentang perkembangan kanak-kanak prasekolah

Minicourt PERCUMA Pembangunan kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan mengikut bulan

Hernia umbilical pada kanak-kanak: rahsia pemulihan

Diagnosis hernia umbi sentiasa membimbangkan ibu bapa bayi. Persoalan semulajadi timbul: mengapa timbul, betapa berbahaya, dan mungkin dilakukan tanpa operasi?

Marina Naroghan
Pediatrik, Dr med. Sains, kebidanan FSBI NMIC, ginekologi dan perinatologi mereka. ac V.I. Kulakov, Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, Moscow

Hernia dipanggil keluar dari organ dalaman atau bahagiannya melalui lubang pada tisu penghubung di bawah kulit atau ke rongga bersebelahan. Sebagai peraturan, hernia berlaku dalam apa yang disebut titik lemah, yang menjadi pintu untuk keluar organ-organ dalaman. Kawasan lemah termasuk kawasan yang berkurang untuk menahan tekanan intra-perut yang meningkat. Mereka terbentuk di zon dengan kehadiran poket, lubang, alur di struktur anatomi, serta dalam menenun gentian tisu penghubung.

Kawasan pusar adalah salah satu titik lemah ini. Hernia yang terbentuk di dalam pusar dipanggil umbilical, dan pada kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan mereka lebih kerap berlaku daripada jenis hernia lain.

Selepas bayi dilahirkan dan tali pusat jatuh, cincin umbilik, di mana, semasa tempoh pranatal, saluran darah menembusi rongga perut janin, kontrak, membentuk pusar. Di luar, pusar ditutup dengan kulit cicatricial, dan di bahagian dalam, dengan serat tisu penghubung (fascia), yang ditenun ke otot perut, menutup dan menguatkan cincin umbilik. Sekiranya fascia tidak mencukupi, dan remah-remah serbuk lemah dan tidak dapat menahan tekanan intra-perut, hernia umbi boleh terbentuk. Kedua-dua faktor ini sering diperhatikan pada bayi-bayi pramatang dan kanak-kanak yang mengalami kerencangan pertumbuhan intrauterin.

Hernia payudara: "pautan lemah"

Punca untuk kemunculan hernia umbilik adalah peningkatan dalam tekanan intra-perut: paling sering ini berlaku ketika menangis, menelan dan gangguan pencernaan (sembelit, peningkatan pembentukan gas), dan walaupun batuk. Pada masa ini peningkatan yang signifikan dalam tekanan intra-perut, organ-organ dalaman dengan daya meningkat memberi tekanan pada dinding perut anterior, sebagai hasilnya, "pintu" boleh terbentuk di kawasan "pautan lemah", di mana bahagian-bahagian organ dalaman mula melonjak.

Tanda hernia umbilik adalah pendidikan bulat, lembut dan kenyal di pusar. Hernia umbilical muncul atau menjadi lebih jelas di saat-saat menangis dan menerkam. Ketika merasakannya, seseorang sering dapat merasakan keributan, sebagai bagian dari usus memasuki cincin hernia.

Hernia payudara boleh berlaku pada mana-mana umur. Tetapi selalunya ia muncul pada bulan pertama kehidupan kanak-kanak apabila punca perkembangan dan faktor risiko untuk hernia adalah paling ketara.

Bagaimanakah hernia "diatur"?

Dalam hernia membezakan:

 • cincin hernia - lubang di mana organ-organ dalaman keluar dari rongga perut (di dalam hernia umbilik adalah cincin umbilik);
 • kantung hernia - sebahagian daripada kulit (peritoneum), yang melekatkan organ perut prolapsed;
 • kandungan hernia - organ perut yang masuk ke dalam cincin hernia. Di dalam hernia umbilik, ini biasanya bahagian-bahagian usus dan / atau kelenjar (lipatan peritoneum).

Apakah hernia umbi berbahaya?

Hernia umbilik kecil, sebagai peraturan, tidak menyebabkan kecemasan kepada anak-anak. Tetapi besar, dan walaupun dengan pengumpulan gas di dalamnya dan najis boleh menyebabkan ketidakselesaan. Hernia payudara pada anak-anak tahun pertama kehidupan biasanya tidak dilanggar: mereka, sebagai peraturan, bebas dan tanpa rasa sakit kembali. Dengan perlahan menekan hernia umbilical, ibu bapa sendiri boleh merendamnya di rongga perut.

Mencubit hernia - mampatan bahagian organ dalaman dalam cincin hernia. Ia boleh berkembang apabila usus melimpah dengan gas dan najis, dengan pembentukan adhesi (adhesi) dalam beg hernia. Tanda pelanggaran hernia adalah kesakitan akut yang mendadak di kawasan penonjolan hernia dan ketidakmungkinan pengurangannya. Pada masa yang sama bekalan darah terganggu dengan ketara, dan kemudian nekrosis (kematian) tisu organ dalaman berlaku. Adalah penting untuk memahami bahawa keadaan ini sangat berbahaya untuk kehidupan bayi, kerana ia cepat membawa kepada perkembangan peritonitis - keradangan peritoneum. Oleh itu, perlu segera mendapatkan bantuan perubatan (biasanya masalahnya diselesaikan dengan bantuan pembedahan).

Rawatan Hernia Umbilical

Lebih sering dengan perkembangan hernia umbi pada anak-anak tahun pertama kehidupan, mungkin dilakukan tanpa pembedahan, dan selepas rawatan konservatif dijalankan, sebagai peraturan, bayi pulih sepenuhnya. Ini hernia umbilik pada anak-anak tahun pertama kehidupan adalah berbeza daripada orang dewasa yang mana kaedah rawatan utama adalah pembedahan.

Urut dan gimnastik

Untuk menguatkan tisu penghubung dan korset otot dinding perut, urut abdomen dan gimnastik dilakukan. Urut perut bermula dengan pergerakan yang sangat lembut dan perlahan. Mula-mula, buatkan mengusap dangkal, kemudian - lebih mendalam.

Teknik urut abdomen:

 • pergerakan pekeliling pergerakan abdomen mengikut arah jam;
 • menggerakkan pergerakan pada obliques abdomen: serentak dengan dua telapak tangan, mengusap ke arah dari bahagian sisi ke pusar;
 • bergerak menggerakkan gerak dengan telapak tangan di sepanjang otot rektum abdominis (di sepanjang garis putih perut);
 • pergerakan pekeliling dan lingkaran dengan jari di sekeliling pusar;
 • satu teknik yang merangsang penguncupan otot abdomen - kesemutan di sekitar pusar.

Urutan seperti itu harus dilakukan setiap hari oleh ibu bapa anak atau orang lain yang berdekatan dengan bayi. Sudah tentu, pakar perlu melatih mereka (ahli terapi urut atau doktor) untuk mengambil teknik urut. Urutan abdomen berlangsung secara purata 3-5 minit dan diadakan 2-5 kali sehari. Jika plaster pelekat digunakan sebagai fixative untuk menghalang hernia daripada melarikan diri, maka ia tidak dikeluarkan semasa urut. Walau bagaimanapun, sekali sehari apabila menukar plaster pelekat (biasanya sebelum mandi atau selepas itu), urutan dilakukan tanpa cara memasang. Jika pembalut digunakan, ia mesti dikeluarkan sebelum urut.

Gimnastik dalam kanak-kanak dengan hernia umbilik dilakukan hanya selepas penularan hernia dan membetulkannya dengan cara memperbaiki. Jika hernia tidak cukup diturunkan, maka semasa latihan dengan satu tangan, perlu menetapkannya dengan betul dan tekan dengan jari anda, tidak membenarkannya meningkat semasa latihan. Melakukan gimnastik dan senaman yang diperkuatkan bertujuan untuk menguatkan otot abdomen. Untuk setiap umur terdapat kompleks pekerjaan, yang akan disyorkan oleh seorang doktor, memerhatikan bayi.

Untuk menguatkan otot abdomen secara langsung, terdapat latihan khusus. Jika seorang ibu atau orang dekat lain ingin melibatkan diri dengan bayi, maka, tentu saja, seorang pakar harus mengajar mereka bagaimana melakukan latihan dengan betul.

Fixatives

Untuk mengelakkan keluar dari bahagian organ ke dalam cincin hernia, adalah disyorkan untuk menggunakan agen pembetulkan. Mereka membuat halangan kepada keluar dari organ, menghalang perkembangan perekatan (pelekatan) dalam hernia dan ketidaktentuannya, mencegah penahanan hernia dan mewujudkan keadaan untuk memperkuat dan meningkatkan struktur tisu penghubung di kawasan pintu hernia.

Fiksatif yang paling mudah ialah plaster pelekat. Sebelum penetapan, ia perlu membetulkan hernia, dan kemudian mengetatkan kulit kali ganda di atas hernia dengan plaster. Untuk mengelakkan kerengsaan kulit, jenis plaster hypoallergenic poros adalah disyorkan. Juga, untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit, pelekat itu terpaku setiap kali, sedikit mengubah arahnya.

Terdapat plaster pelekat khas untuk menetapkan hernia - "umbilical". Ia terdiri daripada dua lorong yang perlu diketatkan sebagai tali pinggang.

Patch diubah sekurang-kurangnya 1 kali sehari. Ia biasanya dikeluarkan pada waktu mandi, dan kemudian mengenakan yang baru.

Sekiranya tidak mungkin untuk memperbaiki hernia dalam keadaan berubah hanya dengan bantuan plester (contohnya, diameternya lebih daripada 3-4 cm), maka sarana improvisasi boleh diletakkan di bawah plaster pelekat untuk menguatkan hernia (contohnya, butang rata, terpaku dengan plester pelekat, atau lain-lain objek padat pepejal rata dengan diameter kira-kira 2.5 cm).

Jika plaster pelekat, termasuk hipoalergenik, menyebabkan kerengsaan kulit, maka anda perlu lakukan tanpa mereka.

Terdapat juga cara penetapan lain untuk hernia umbilical, contohnya pembalut tali pinggang khusus untuk kanak-kanak, yang merupakan tali pinggang elastik lembut dengan perhentian hernia (tempat tertutup di pinggang).

Sekiranya anda mengikuti cadangan, maka, sebagai peraturan, hernia umbi pada anak-anak pada tahun pertama kehidupan telah hilang sepenuhnya. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu hingga beberapa bulan, bergantung kepada saiz hernia, ibu bapa mengikuti peraturan penting untuk mencegah pembebasan hernia (mencegah bayi menjerit, menerkam, dll), kematangan individu tisu penghubung dan otot. Rawatan awal juga penting, kerana sebaliknya saiz hernia boleh meningkat dan, akibatnya, rawatan penyakit akan ditangguhkan.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan

Keputusan mengenai pembedahan hernia umbi yang sudah lama dibuat oleh pakar bedah. Adalah dipercayai bahawa hernia kecil dengan diameter lingkar umbi hingga 1 cm dikendalikan setelah 5 tahun, sejak sebelum usia ini mereka dapat menutup sendiri. Hernia dengan diameter lingkaran umbi 1.5-2 cm dikendalikan dalam 3-4 tahun. Hernia berbentuk "besar berbentuk batang" dengan diameter lingkaran umbi 2 cm dan lebih beroperasi selepas 1 tahun. Semasa rawatan pembedahan, organ dalaman dan plastik diisi semula - menguatkan titik lemah.

Pencegahan hernia umbilik

Pencegahan pembentukan hernia umbilical diperlukan untuk semua kanak-kanak tahun pertama kehidupan, terutamanya pramatang dan dilahirkan dengan kerencangan pertumbuhan intrauterin. Langkah-langkah pencegahan termasuk:

 • mengelakkan tangisan anak;
 • makanan bayi yang seimbang dan seimbang;
 • pencegahan dan penghapusan sembelit dan kolik usus;
 • meletakkan bayi pada perut dari minggu pertama kehidupan;
 • menguatkan dinding abdomen dengan urut dan gimnastik.

Jika hernia tidak dirawat...

Hernia payudara pada kanak-kanak sangat jarang dilanggar dan sering dilepaskan sendiri tanpa sebarang rawatan. Bagaimanapun, walaupun dalam peratusan kecil kes, masih terdapat risiko komplikasi. Dalam tempoh yang lama (selama bertahun-tahun) hernia yang sedia ada, perekatan (adhesi) mungkin terbentuk. Pembentukan perekat menyebabkan keradangan aseptik (bebas daripada kuman), yang berkembang akibat geseran mekanikal bahagian-bahagian hernia. Dalam kes sedemikian, rawatan konservatif tidak akan memberi kesan - operasi pembedahan diperlukan. Dalam kes hernia yang lama, tidak dapat dipulihkan atau besar, bahaya utama kepada kesihatan dan kehidupan kanak-kanak tetap menjadi kemungkinan pelanggarannya. Juga, dalam kes hernia yang besar, terdapat risiko kecederaan kepadanya dengan kerosakan pada usus semasa jatuh, benjolan dan kecederaan lain.

Dalam keadaan yang betul

Untuk rawatan hernia umbilik, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

 • cuba mengelakkan bayi menangis;
 • menormalkan pencernaan, mengelakkan sembelit dan kolik usus;
 • letakkan bayi di perut;
 • menguatkan otot perut dengan urut dan gimnastik;
 • gunakan cara penetapan khas yang menghalang keluar dari hernia.

Hernia umbi pada 9 bulan

Pada permulaan bulan saya mula melihat bahawa pusar anak perempuan saya telah mula sedih. Apabila saya pergi berjumpa seorang pakar pediatrik dan ahli saraf, saya bertanya kepada mereka, kedua-duanya berkata ada hernia kecil, tetapi ada seorang anak perempuan yang lebih tegak, ototnya bekerja dengan cara yang berbeza dan itulah yang berlaku. Ia diperburuk oleh hakikat bahawa gadis kecil saya skandal dan dia tidak memerlukan alasan khas untuk menjerit.

Mereka berkata untuk melakukan urut di rumah dan memerhati.

Kami melakukan urutan melalui masa dan ia tidak penting, sejak kini gigi beliau sedang memanjat, dia tidak mempunyai mood untuk bermain, tidak kira apa yang bertanggungjawab. Kepada doktor sekali lagi dalam dua minggu, mari kita lihat. Saya ingin pergi ke pakar bedah, tetapi dia sedar bahawa dia tidak masuk akal.

Siapa yang menghadapi masalah itu, berikan pengalaman anda!

Hernia umbi pada kanak-kanak: gejala, rawatan

Di bawah hernia umbilical mengerti tegang organ-organ dalaman melalui dinding abdomen anterior disebabkan oleh kelemahan otot cincin umbilik. Bulge ini biasanya mempunyai bentuk bujur atau bulat.

Pusar bayi yang baru lahir terbentuk di tapak cincin umbilik, di mana vesel tali umbi dibiarkan. Pada bulan pertama kehidupan, cincin tumbuh dalam kebanyakan kes.

Sekiranya cincin tidak ditutup sepenuhnya, maka melalui pembukaan yang tersisa, organ-organ dalaman bulge di bawah kulit: gelung usus, peritoneum, omentum besar. Menumbuk organ-organ ini dan membentuk hernia. Lubang baki di tempat cincin umbilik dinamakan cincin hernial, dan penonjolan itu sendiri disebut beg hernial.

Penyebab hernia umbilik

Terdapat hernia umbi kongenital dan diperolehi. Ia berlaku, mengikut statistik, setiap 5 tahun penuh dan setiap bayi ke-3 yang terdahulu.

Penyebab hernia umbi kongenital:

 • Selalunya, hernia umbi adalah akibat kecenderungan genetik kepada kelemahan otot dinding perut anterior. Sekiranya salah satu daripada ibu bapa bayi mempunyai hernia pada masa kanak-kanak, kemungkinan kebarangkaliannya pada kanak-kanak meningkat kepada 70%.
 • Hernia umbilical terjadi dalam kes kelemahan otot cincin umbilik. Penampilannya tidak berkaitan dengan kaedah pemotongan tali pusat dan pengenaan pendakap umbilik. Kelemahan otot anatomi boleh menjadi akibat dari kesan pada janin dari pelbagai faktor (berjangkit, fizikal, kimia) yang menyebabkan kelambatan dalam perkembangan janin. Akibatnya, tisu penghubung (gentian kolagen) tidak berkembang, yang membawa kepada pembentukan struktur cincin umbilik.

Hernia kongenital biasanya terbentuk pada bulan pertama kehidupan bayi.

Punca hernia umbi yang diperolehi:

 • Otot-otot cincin umbi selepas bersalin masih lemah. Penyakit yang berkaitan dengan bayi yang baru lahir (kekurangan makanan, riket) menyebabkan penurunan dalam otot, yang menyumbang kepada kejadian hernia.
 • Sembelit, kerap berterusan kanak-kanak, kolik usus, peningkatan kembung menyumbang kepada ketegangan yang berterusan dari otot-otot dinding perut, meningkatkan tekanan intra-perut dan, akibatnya, pertumbuhan umbi yang lambat dan tidak lengkap, dengan itu mewujudkan keadaan untuk hernia.

Hernia umbi yang diperolehi muncul pada tahun pertama kehidupan. Kadang-kadang kejadian hernia tidak mempunyai sebab yang jelas.

Gejala hernia umbilik

Hernia umbilik kelihatan seperti bulu atau penonjolan pelbagai bentuk dan saiz, yang terletak berhampiran pusat. Pusar itu sendiri juga memberi kesan lebih sedikit daripada biasanya. Jika saiz cincin umbilik kecil, maka pusar meningkat kira-kira 5 mm, dan dalam kes cincin besar diameternya, pusar pusar 10 mm atau lebih.

Sebagai peraturan, hernia muncul selepas kejatuhan saraf umbilical cord. Biasanya ia mengukur dari kacang hingga ke pokok besar atau pir. Bentuk dan saiz hernia bergantung kepada saiz cincin umbilik.

Kebanyakan membonjol kelihatan apabila anak menangis, ia boleh meningkatkan saiz ketika menangis, ketegangan perut semasa pergerakan usus.

Dengan sedikit tekanan pada hernia, ia hilang (reset). Untuk menyentuh, penonjolan lembut. Apabila reposisi, gegaran usus boleh didengar. Saiz besar cincin umbilik dan kantung hernia itu sendiri memungkinkan untuk melihat penguncupan otot dinding usus dan pergerakan makanan melalui usus. Hernia biasanya tidak menyebabkan rasa sakit pada bayi.

Kursus penyakit ini bergantung sepenuhnya kepada saiz hernia. Sekiranya saiznya kecil, maka hanya boleh dilihat apabila ketegangan abdomen. Seorang pakar pediatrik mungkin tidak melihat hernia seperti itu jika kanak-kanak itu tenang. Dengan banyak hernia, kantung hernia tidak menyembunyikan dalam keadaan tenang kanak-kanak, tontonan itu dapat dilihat sepanjang masa.

Dalam kes ini, bayi mungkin cemas, bahkan lebih jelas apabila cuaca berubah, iaitu, kanak-kanak menjadi meteorologi. Kegelisahan bayi bukan disebabkan oleh rasa sakit, tetapi oleh ketidakselesaan disebabkan oleh kecenderungan perut yang sering berlaku semasa hernia.

Sekiranya hernia umbilical dikesan, pakar bedah perlu dirujuk, yang, selepas pemeriksaan, akan menetapkan, jika perlu, rawatan yang betul, memberi nasihat mengenai penjagaan dan pemantauan kanak-kanak itu. Hernia boleh meningkatkan saiz dari masa ke masa, tetapi diagnosis tepat pada masanya dan rawatan konservatif yang tepat akan membantu menghilangkan patologi ini. Pakar bedah dalam kes yang sangat jarang berlaku, menentukan keperluan untuk rawatan pembedahan. Pada kanak-kanak, hernia, walaupun saiznya besar, mempunyai kecenderungan untuk penyembuhan diri.

Komplikasi

Sebagai peraturan, hernia umbilical hilang sendiri, tanpa sebarang campur tangan apabila kanak-kanak itu tumbuh dan menguatkan abdominal otot. Biasanya ia tidak membawa kemerosotan kanak-kanak. Dalam kes yang jarang terjadi, komplikasi timbul: mencubit hernia atau merobeknya.

Apabila hernia gelung usus dicekik atau tisu-tisu lain pada rongga abdomen (pada perempuan, mungkin ovari) mereka menjadi mencubit, mereka mencubit kuat dalam kantung hernia. Pada masa yang sama, gejala ini muncul:

 • hernia tidak terletak di rongga abdomen (anda tidak boleh cuba memaksanya dalam apa cara!);
 • apabila cedera, terdapat kesakitan yang teruk di bahagian perut, yang mana kanak-kanak itu menangis dengan kuat;
 • perut bayi bengkak;
 • mual, muntah mungkin;
 • peningkatan saiz bulging;
 • kulit kantung hernia sensitif, keras, reddened.

Satu lagi komplikasi adalah sangat jarang - pecah hernia: kulit di atas pecah hernia pecah, kandungannya terdedah.

Mana-mana komplikasi ini memerlukan rawatan pembedahan segera.

Rawatan

Terdapat kaedah konservatif dan pembedahan merawat hernia umbilik pada kanak-kanak.

Menurut statistik, dalam 99% kes penyembuhan hernia umbilical terjadi (tanpa campur tangan): hernia hingga 1 cm diameter hilang oleh 2-3 tahun, kadang-kadang kemudian - oleh 5 tahun ketika tekanan abdomen lebih maju. Doktor menasihatkan penggunaan kaedah terapi konservatif untuk mempercepat dan mempercepatkan proses penyembuhan. Ini membolehkan anda menyingkirkan hernia, walaupun saiz besar dalam tempoh enam bulan.

Rawatan konservatif

Kaedah rawatan konservatif hernia umbi termasuklah:

 • pembalut khas pada pusar;
 • makan yang betul;
 • urut;
 • latihan terapeutik.

Pakar bedah boleh menawarkan rawatan dengan pembalut khas, yang dikenakannya pada 10 hari. Untuk tujuan ini, patch hypoallergenic khas biasanya digunakan; Patch biasa menyebabkan kerengsaan kulit kepada bayi dan memberikannya ketidakselesaan. Sebelum memakai pembalut, pakar bedah itu sendiri menetapkan kantung hernial dan menghubungkan 2 lipatan kulit di atas tujahan hernia. Lipatan membantu serat otot bergerak lebih dekat. Ini memudahkan penyumbatan cincin umbilik, dan plaster tidak membenarkan penonjolan berulang. Sekiranya tujahan akan sentiasa diulangi, maka gabungan itu tidak akan berlaku.

Pembalut tidak dikeluarkan walaupun mandi kanak-kanak. Selepas 10 hari, doktor mengkaji semula anak itu dan menilai saiz cincin umbilik. Sekiranya ia tetap tidak terkandung, maka patch digunakan sekali lagi, juga selama 10 hari. Sebagai peraturan, berpakaian tiga kali cukup. Pada masa ini, ramai doktor telah menolak kaedah rawatan sedemikian.

Ibu bapa sendiri tidak boleh cuba mengetatkan kulit ke atas hernia dan mengelak rantau umbilik dengan plaster. Pertama, adalah mustahil untuk mengurangkan bantahan dan membahayakan kesihatan kanak-kanak. Kedua, doktor menilai dinamik cincin pembekuan dan kebolehlaksanaan penggunaan selanjutnya pakaian.

Selain itu, anda tidak boleh bereksperimen dengan anak anda sendiri, cuba merawat hernia dengan konspirasi rakyat, meletakkan duit syiling tembaga, dan sebagainya. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada kulit, jangkitan dan komplikasi bayi yang halus. Penetapan semula hernia yang tidak betul boleh menyebabkan pelanggarannya. Hernia pada bayi harus dirawat hanya di bawah pengawasan doktor.

 • Secara optik, bayi dengan hernia umbi perlu disusuinya. Untuk mengelakkan sembelit dalam bayi, ibu mesti menghapuskan penggunaan kacang, kacang-kacangan, sosej, makanan asap; susu lembu menggantikan produk susu yang ditapai. Pemakanan kanak-kanak semasa makan buatan mesti diselaraskan dengan pakar pediatrik untuk mengecualikan rupa sembelit, peningkatan pembentukan gas dan kolik pada bayi. Kita tidak sepatutnya membenarkan menangis yang berlanjutan, jeritan kanak-kanak itu.
 • Latihan harian dengan kanak-kanak di gimnastik dan bantuan urut untuk mempercepatkan penyumbatan cincin umbilik. Mereka perlu walaupun dengan hernia kecil. Urut dan gimnastik boleh dimulakan dari 2-3 minggu kehidupan kanak-kanak, selepas luka umbi menyembuhkan. Lebih baik melakukan kelas dengan pengajar dalam terapi senaman (terapi fizikal) dan ahli terapi urut anak.

Lagipun, usaha yang berlebihan dengan terapi tidak teratur atau terapi senaman boleh menyebabkan ketegangan dinding perut anterior (untuk meningkatkan tekanan intra-perut), yang tidak diingini untuk kanak-kanak dengan hernia. Sebelum permulaan kelas, adalah perlu untuk menurunkan penonjolan, yang juga perlu dilakukan dengan berhati-hati dan mahir. Sekiranya tidak ada kemungkinan kelas dengan tukang urut bayi, maka ibu harus melakukan sesi pertama dengan bayi di bawah pengawasan dan bimbingan seorang pakar pediatrik. Anda juga boleh menonton video mengenai teknik urut, yang banyak di Internet.

 • Ibu boleh menjalankan kelas gimnastik terapeutik dengan bayi sendiri, kerana latihan ini tidak begitu sukar.

Dari umur 2 bulan, letakkan bayi pada perut selama 15-20 minit (sebelum memberi makan) 3-4 kali sehari pada permukaan rata dan keras (sebagai contoh, meja yang berubah dengan lampin). Anda boleh meletakkan anak itu selama 2-3 minit, tetapi banyak kali (10-15 kali sehari).

Sebelum kanak-kanak itu perlu untuk meletakkan mainan yang cerah, dia akan menjangkau mereka dan mengembangkan, menguatkan otot perut. Pergerakan aktif batang dan anggota badan akan menyumbang kepada pelepasan gas dan mengurangkan tekanan intra-perut.

Pada masa yang sama, adalah mustahil untuk meninggalkan seorang kanak-kanak tanpa pengawasan dalam kedudukan di perut (walaupun kecil yang tidak boleh bertukar secara bebas).

Rawatan pembedahan

Sekiranya tidak berkesan rawatan konservatif, masalah campur tangan pembedahan diselesaikan. Operasi ini tergolong dalam kategori yang mudah, kaedah pelaksanaannya diketahui oleh ahli bedah. Rawatan pembedahan kecemasan dilakukan sekiranya berlaku komplikasi hernia (mencubit atau pecah) pada mana-mana umur kanak-kanak.

Petunjuk untuk campur tangan pembedahan yang dirancang untuk hernia umbilical:

 • saiz hernia melebihi 1.5 cm dan terus meningkat (kebarangkalian penyembuhan diri pada saiz ini adalah rendah);
 • penampilan hernia pada usia kanak-kanak yang lebih tua daripada 6 bulan;
 • peningkatan saiz hernia selepas bayi mencapai umur 1-2 tahun;
 • penyembuhan diri tidak berlaku pada usia 5 tahun;
 • truncus hernia;
 • hernia menyampaikan ketidakselesaan kepada kanak-kanak.

Operasi yang dirancang akan dirancang apabila kanak-kanak mencapai usia tiga tahun dan lebih tua. Tetapi jika hernia menimbulkan rasa sakit, maka operasi dapat dilakukan bahkan pada bayi berusia tiga bulan. Pastikan untuk melakukan pembedahan pada usia prasekolah, kerana apabila kanak-kanak tumbuh, keanjalan tisu berkurangan - ini boleh menyebabkan hernia besar berkembang dan meningkatkan risiko komplikasi. Pada masa yang sama, terdapat pergeseran organ-organ dalaman dan pelanggaran fungsi mereka. Lebih mudah, lebih mudah dan cepat untuk merawat hernia pada zaman kanak-kanak, kerana organisma tidak sepenuhnya terbentuk.

Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Semasa operasi, pakar bedah membuat hirisan di bawah pusar, menetapkan kandungan kantung hernial, eksais dan jahitan kantung hernial, menguatkan tisu otot dan penghubung, jahitan.

Juga menggunakan kaedah laparoskopi operasi. Tempoh operasi sedemikian adalah kira-kira 15 minit. Dalam kes ini, jahitan tidak perlu dikeluarkan, kesakitan selepas operasi hampir tidak dirasai. Di sesetengah klinik, operasi dilakukan secara pesakit luar (2-3 jam selepas operasi, kanak-kanak dibenarkan pulang).

Ringkasan untuk ibu bapa: hernia umbilik dalam bayi bukanlah suatu tragedi. Perkara utama adalah untuk mendiagnosisnya dalam masa dan mengikuti semua cadangan doktor.

Doktor yang hendak dihubungi

Apabila hernia umbi muncul, perlu menghubungi pakar bedah. Sekiranya tidak memerlukan rawatan pembedahan, pakar pediatrik mungkin mematuhi perjalanan penyakit. Dia juga akan memberi cadangan tentang bagaimana untuk menghapuskan sembelit dalam kanak-kanak. Pakar terapi urut, doktor fisioterapi akan membantu dalam rawatan hernia umbilik.

Penyebab dan kaedah rawatan hernia umbilik pada kanak-kanak

Hernia umbilik dalam kanak-kanak berkembang dalam kes-kes di mana kelemahan diperhatikan, apa-apa kecacatan dinding anterior rongga perut. Melalui kecacatan ini, suatu tindak tanduk organ-organ dalaman peritoneum berlaku.

Patologi dianggap agak biasa, berlaku di sekitar 20% kanak-kanak kecil.

Risiko mengembangkan penyakit meningkat jika bayi dilahirkan lebih awal dari yang dijangkakan (dalam kes ini, hernia umbilikikal didiagnosis pada setiap bayi baru lahir ketiga). Mengenai kaedah rawatan hernia umbilik dalam kanak-kanak bercakap dalam artikel.

Apakah tanda-tanda peningkatan tekanan intrakranial dalam kanak-kanak? Ketahui tentang ini dari artikel kami.

Maklumat am

Hernia umbi pada kanak-kanak - foto:

Keadaan apabila organ-organ dalaman terletak di rongga perut "meninggalkan" tempat mereka, melampaui peritoneum, ia biasanya dipanggil hernia umbilical. Penyakit itu boleh dikenali secara visual: di dalam pusar, kanak-kanak mempunyai meterai bulat.

Dimensi meterai ini boleh berubah dari kecil ke sangat besar. Hernia umbilik kecil, sebagai peraturan, tidak menyebabkan bayi berasa kecemasan, sepanjang tahun pertama kehidupan itu dapat hilang sendiri.

Dengan entiti yang besar, keadaannya lebih rumit (dan juga dalam keadaan ketika penyakit itu tidak muncul dengan segera, tetapi beberapa tahun kemudian). Dalam kes ini, kanak-kanak akan memerlukan rawatan khusus.

Dalam sesetengah keadaan, apabila gelung usus, serpihan peritoneal, kelenjar, melampaui batas rongga perut, perkembangan komplikasi - pelanggaran mungkin. Ini adalah petunjuk untuk pembedahan kecemasan.

Punca

Penyebab utama perkembangan hernia umbilik adalah dianggap sebagai ciri anatomi struktur dinding perut anterior, apabila nada dalam pusarnya lemah, kecacatan tertentu dalam struktur tisunya diperhatikan.

Antara faktor-faktor kecil yang membawa kepada berlakunya penyakit ini termasuklah:

 1. Kelahiran kanak-kanak lebih awal daripada masa yang diperuntukkan.
 2. Kurangnya berat badan bayi semasa dilahirkan.
 3. Faktor keturunan (jika satu atau kedua ibu bapa mempunyai masalah yang sama pada kelahiran mereka).
 4. Meningkatkan tekanan intra perut pada kanak-kanak, yang dicetuskan oleh menangis kuat, pembentukan gas yang meningkat, najis yang cacat (sembelit), dan batuk yang kuat.
 5. Mengurangkan otot akibat penyakit seperti riket.
 6. Aktiviti fizikal yang berlebihan, contohnya, jika seorang anak naik ke kakinya lebih awal dan mengambil langkah pertama pada saat tulang dan tisu ototnya belum dipertahankan sepenuhnya.

Adalah diketahui bahawa disebabkan oleh ciri-ciri tertentu struktur badan, hernia umbilical sering berlaku pada perempuan.

Gejala, gambar klinikal

Kenal pasti kehadiran patologi adalah agak mudah. Ini boleh dilakukan dengan mata kasar.

Hernia umbilical mempunyai ciri tersendiri - kehadiran di kawasan pusat pemadatan khas, bulge. Dimensi meterai ini berbeza dari 1 hingga 10 cm.

Jika kanak-kanak berada dalam keadaan santai dalam kedudukan terdedah, hernia mungkin hilang, menjadi tidak kelihatan secara visual.

Jika bayi bergerak, atau, sebagai contoh, ketawa, tangisan, batuk, pembentukan muncul sekali lagi. Ini berlaku pada masa ini apabila kanak-kanak mengosongkan usus, menegangkan otot-otot perut.

Untuk menyentuh meterai tidak menyakitkan (jika tidak ada komplikasi), hernia kecil tidak menimbulkan kesulitan kepada kanak-kanak.

Jika saiz meterai cukup besar, bayi akan menjadi lebih gelisah, tidur lebih buruk, enggan makan. Ini, sebaliknya, membawa kepada pelanggaran rejim hari remeh, yang memberi kesan negatif terhadap mood dan perkembangannya.

Hernia umbilik boleh dikelirukan dengan keadaan yang dikenali sebagai "pusar kulit", yang bukanlah kelainan patologis. Ini hanya merupakan ciri anatomi badan kanak-kanak yang tidak memerlukan apa-apa rawatan.

Komplikasi dan akibatnya

Dalam sesetengah kes, hernia umbilik, yang sebelum ini tidak menyebabkan sebarang kesulitan, boleh menyebabkan pelbagai jenis komplikasi:

 • pelanggaran;
 • proses keradangan;
 • kerosakan hernia;
 • perkembangan halangan usus;
 • lekatan kotoran, mengakibatkan banyak pelanggaran sistem pencernaan, menyebabkan mual, muntah, sakit di perut.
 • Apakah sebab-sebab penyakit jantung kongenital pada bayi baru lahir? Ketahui jawapan sekarang.

  Diagnostik

  Dalam kebanyakan kes, hernia umbilik dalam seorang kanak-kanak ditemui semasa pemeriksaan rutin oleh pakar bedah pediatrik atau kanak-kanak.

  Dokter merasakan pusar bayi, palpasi mendedahkan meterai, serta perbezaan otot dinding anterior rongga perut.

  Dokter sedikit menimbulkan kepala anak supaya bayi itu meremehkan otot perut. Bulge ini dalam pusar jelas lebih jelas.

  Kaedah penyelidikan tambahan (khususnya, ultrabunyi organ perut) adalah perlu jika terdapat tanda-tanda pembedahan.

  Kajian perkakasan membolehkan kita menentukan kandungan hernia (organ yang telah melampaui rongga perut) untuk menilai keadaan organ-organ dalaman sistem pencernaan.

  Kaedah rawatan

  Apa yang perlu dilakukan Bagaimana untuk merawat hernia umbi dalam kanak-kanak? Bergantung kepada saiz hernia, kehadiran atau ketiadaan komplikasi, persoalan cara memperlakukannya diselesaikan.

  Terdapat kes-kes yang mungkin untuk mencapai kesan positif tanpa menggunakan kaedah radikal (campur tangan pembedahan).

  Walau bagaimanapun, ini hanya mungkin dalam kes apabila saiz pembentukan kecil, pemadatan tidak tumbuh, tidak memberikan sensasi yang menyakitkan anak. Terdapat beberapa kaedah rawatan konservatif hernia umbilik pada kanak-kanak.

  Mengenai kesan hematoma pada kepala bayi yang baru lahir selepas dibaca, baca di sini.

  Gimnastik

  Bayi yang baru lahir 2-3 kali sehari menyebar ke perut. Adalah lebih baik menggunakan permukaan keras meja berubah dengan kain tebal. Dalam kedudukan ini, bayi mula aktif bergerak, bergerak tangan dan kaki, cuba menaikkan kepalanya.

  Latihan mudah ini menimbulkan pelepasan gas, membantu menormalkan tekanan intra-perut. Gimnastik yang dilakukan secara sistematik jenis ini membantu menguatkan tisu otot rongga perut.

  Untuk rawatan hernia umbilik ditunjukkan dan urutan istimewa. Sudah tentu, adalah lebih baik sekiranya prosedur itu pada mulanya dijalankan oleh seorang pakar yang berpengalaman di klinik kanak-kanak, namun dari masa ke masa, ibu bapa akan dapat belajar teknik urut yang bebas.

  Penggunaan patch pemasangan

  Sebagai tambahan kepada gimnastik dan urut, patch fixative khas digunakan.

  Ia mesti dilekatkan ke kawasan penonjolan supaya bentuk lipat ciri pada pusar bayi.

  Ia perlu membawa plaster 9-10 hari. Kemudian, selepas berehat pendek, ulangi kursus rawatan (hanya 2-3 kursus).

  Adalah penting untuk memastikan patch diperbuat daripada bahan yang sesuai, membolehkan kulit pusing untuk bernafas, tidak mencetuskan reaksi alergi (kulit bayi baru sangat sensitif terhadap pelbagai pengaruh).

  Pemulihan rakyat

  Sebagai kaedah rawatan tambahan, anda boleh memohon resep rakyat. Khususnya, perlu mengambil kasa bersih, larapkannya dalam jus sauerkraut, terpakai pada pusar dalam sekelip mata.

  Koin tembaga melekat pada pusat, membetulkan. Kaedah ini sesuai jika dimensi meterai melebihi 1 cm.

  Kesukaran menggunakan alat-alat ini adalah bahawa pemampatan ini mesti ditetapkan pada badan kanak-kanak untuk jangka masa yang panjang. Dalam kes bayi, ini agak bermasalah.

  Bagaimana untuk melakukan urutan terapeutik?

  Prosedur urut boleh dilakukan sebaik sahaja luka umbi menyembuhkan (dengan penjagaan bayi yang tetap dan tepat, ini berlaku hanya 2-3 minggu selepas kelahirannya).

  Adalah penting untuk mempersiapkan prosedur dengan betul.

  Khususnya, hernia itu sendiri perlu dipotong, iaitu, organ itu harus "dipasang" di tempatnya, maka plaster penetapan terpaku pada kawasan pusar untuk mengelakkan hernia terjatuh semasa urut.

  Sekiranya meterai tidak boleh ditetapkan secara lurus, perlu menekannya dengan tangan kiri dan tahan sehingga prosedur selesai.

  Pergerakan urut harus ringan, lembut, tanpa sebarang usaha dan tekanan. Di tempat pertama, mereka membuat pergerakan pekeliling mengelilingi pusar di - dan kemudian berlawanan arah lawan.

  Selepas ini, urut otot perut serong (diperlukan untuk menguatkan dinding rongga perut). Gerakan dengan menggosok yang lebih sengit. Sekali lagi, sebatan pekeliling dengan kesan menenangkan.

  Selanjutnya, pergerakan kesemutan cahaya di dalam pusar diperlukan. Pada akhir prosedur - mengusap. Tempoh urut adalah 3-5 minit, disyorkan untuk mengulangi beberapa kali sehari sebelum makan.

  Cadangan untuk merawat kesakitan pada bayi boleh didapati di laman web kami.

  Petunjuk untuk pembedahan

  Rawatan pembedahan dijalankan dalam kes di mana:

  • hernia pada kanak-kanak lebih 12 bulan. peningkatan dalam saiz;
  • terdapat penjara hernia;
  • meterai tidak hilang secara bebas apabila kanak-kanak itu mencapai usia 4-5 tahun.

  Bagaimanakah penyingkiran kecacatan itu?

  Terdapat 2 jenis pembedahan untuk mengeluarkan hernia.

  Jika tidak ada komplikasi, hernia mempunyai saiz yang kecil, melakukan operasi klasik - menyesuaikan kecacatan umbilik.

  Tudung kecil dibuat di bawah pusar (dari masa ke masa, jahitan darinya menjadi hampir tidak dapat dilihat), di mana doktor melakukan manipulasi yang diperlukan (mengetatkan cincin umbilik, menyertai tisu otot).

  Dalam kes yang lebih kompleks, kaedah hernioplasti digunakan, yang juga berlaku dalam 2 jenis:

  1. Pemasangan grid khas. Kaedah ini digunakan jika hernia adalah besar, tetapi mudah dijumpai di kawasan abdomen. Operasi adalah seperti berikut: hernia diturunkan ke tempatnya, maka di kawasan kecacatan otot di rongga abdomen, patch khas dipasang, menyerupai jaringan halus yang diperbuat daripada bahan khas yang serasi dengan tisu semula jadi tubuh. Dari masa ke masa, mesh ini tegas bersatu dengan tisu-tisu badan, ia memberi keyakinan bahawa penyakit ini tidak muncul lagi.
  2. Laparoskopi dianggap kaedah trauma yang paling sedikit untuk mengeluarkan hernia. Di kawasan pusar, 3 incisions kecil dibuat, di mana doktor, menggunakan instrumen nipis khas, membuat sambungan tisu otot dan menghapuskan kecacatan.

  Sekiranya ada hernia yang mencubit, operasi ini lebih kompleks, jangka panjang. Oleh itu, bayi memerlukan lebih banyak masa untuk pulih.

  Dan tidak hairanlah, kerana sebelum menghapus kecacatan itu, perlu menghapuskan pelanggaran itu, dan hanya selepas itu untuk melaksanakan manipulasi yang selebihnya.

  Penjagaan selepas campur tangan

  Sebagai peraturan, jika operasi dilakukan tepat pada masanya, iaitu, sehingga saat kanak-kanak mula bersekolah, tidak ada komplikasi yang diperhatikan dalam tempoh pasca operasi pada anak-anak.

  Walau bagaimanapun, adalah penting untuk ibu bapa memberi perhatian khusus kepada penjagaan kanak-kanak semasa tempoh ini.

  Khususnya, disyorkan untuk mengehadkan aktiviti motor kanak-kanak.

  Doktor mengesyorkan bahawa kanak-kanak memakai pembalut khas yang menyokong otot rongga perut.

  Adalah penting untuk mengikuti diet serbuk, sepanjang tempoh ini tidak disyorkan untuk memperkenalkan makanan pelengkap, hidangan baru, adalah perlu untuk mengecualikan produk yang mempromosikan perkembangan kembung.

  Pencegahan

  Untuk mengelakkan perkembangan hernia umbilik, anda mesti:

  1. Berikan perhatian yang cukup kepada aktiviti motor bayi. Bayi yang baru lahir disyorkan gimnastik setiap hari (meletakkan perut). Kanak-kanak yang lebih tua - permainan aktif di udara segar, bermain sukan.
  2. Kecualikan dari diet makanan bayi yang menjejaskan keadaan sistem pencernaannya (menyumbang kepada peningkatan pembentukan gas, perkembangan sembelit). Pastikan anak anda menggunakan cecair yang mencukupi untuk membantu mengelakkan sembelit.
  3. Menguatkan imuniti kanak-kanak itu, melindunginya dari penyakit yang disertai dengan batuk yang kuat yang meningkatkan tekanan intra-perut.
  4. Jangan biarkan kanak-kanak itu menangis lama dan keras, kerana menangis yang berpanjangan juga boleh menyebabkan peningkatan tekanan di dalam rongga perut.

  Hernia biliard adalah fenomena yang agak kerap, diperhatikan, dalam kebanyakan kes, pada bayi baru lahir.

  Dengan sendirinya, ia tidak memberikan ketidakselesaan bayi, kecuali anjing laut besar.

  Walau bagaimanapun, mungkin ada pelbagai jenis komplikasi yang memerlukan campur tangan pembedahan segera.

  Walau bagaimanapun, prognosis selepas pembedahan biasanya baik, kanak-kanak masih memerlukan penjagaan khas.

  Ketahui tentang tanda-tanda pembedahan untuk membuang hernia inguinal daripada kanak-kanak perempuan dalam artikel kami.

  Mengenai sebab-sebab dan akibat hernia umbi pada kanak-kanak dalam video ini:

  Kami dengan hormat meminta anda untuk tidak mengubat sendiri. Daftar dengan doktor!