Hernia berulang (berulang)

Perut

Hernia tulang belakang adalah protrusi serpihan nukleus pulpous melalui jurang dalam cincin berserabut cakera intervertebral. Hernia intervertebral yang terbentuk di tempat yang sama selepas disingkirkan dengan kaedah pembedahan, atau selepas rawatan konservatif selepas mana-mana tempoh masa dipanggil pengulangan herniasi cakera tulang belakang. Walaupun teknologi inovatif dalam pembedahan neuro dan umum, tiada klinik menjamin ketiadaan 100% ketiadaan selepas pembedahan.

Bukan sahaja intervertebrata, tetapi juga inguinal, umbilical, diaphragmatic dan banyak lagi jenis hernia yang berulang.

Turun semula, semula hernia selepas pembedahan, terbentuk di tempat yang sangat campur tangan, tergolong dalam kategori komplikasi pasca operasi. Kadar insiden kini dikurangkan dengan ketara dan berkisar antara 0.5-4%, yang bergantung kepada jenis hernia dan lokasinya.

Penyebab hernia berulang

Foto: hernia intervertebral berulang

Penyebab hernia berulang boleh:

 • Tidak mematuhi mod pasca operasi dan penyelenggaraan yang tidak betul dalam tempoh pemulihan. Hal ini terutama berlaku jika terdapat hernia inguinal berulang di kalangan kanak-kanak.
 • Meningkatkan aktiviti motor.
 • Mengangkat berat lebih daripada 1.5 kilogram.
 • Mengabaikan pelan rawatan pemulihan (penolakan prosedur fizikal, gimnastik, dll.).
 • Dia pergi kerja, walaupun cadangan doktor (kerana ketiadaan sakit, pesakit menganggap pemulihannya selesai).
 • Komplikasi selepas pembedahan dalam bentuk pendarahan, suppuration.
 • Kecederaan.
 • Perubahan degeneratif mengelilingi tisu tapak operasi. Akibatnya, lipit tumbuh dengan kurang, penanaman implan tiruan tertunda.
 • Perubahan tisu mungkin disebabkan oleh tabiat berbahaya atau keturunan pesakit.
 • Kaedah operasi yang tidak betul dipilih.

Jenis hernia berulang

Klasifikasi hernia berulang adalah sama seperti yang pertama timbul:

 • Mengikut tempat asal (inguinal, umbilical, diffragmatic, intervertebral, artikular, dan lain-lain).
 • Menurut tempat penyetempatan (sebelah kiri, sebelah kanan, kurang kerap, dua belah).
 • Dengan bilangan kamera (single -, dua ruang).
 • Mengikut kehadiran komplikasi (menyengat, tidak menyengat), dsb.

Kembung hernia semula

Foto: Implan untuk pencegahan kambuhan hernia

Kemunculan semula hernia umbilical pada wanita semasa kehamilan dan melahirkan anak disebabkan oleh kelebihan tisu. Dalam kes lain, peratusan komplikasi ini agak rendah dan berlaku terutamanya jika operasi itu dilakukan secara terbuka. Penghapusan hernia dengan kaedah konservatif, dalam kes kambuh semula, tidak berkesan. Prosedur pembedahan yang boleh dilakukan melalui parut sebelumnya adalah perlu.

Hernia inguinal yang berulang

Kemunculan semula hernia inguinal pada kanak-kanak dalam tempoh 1.5 hingga 3 tahun pertama. Selalunya kambuh memberi langsung, gelongsor, serta hernia inguinal yang besar. Perubahan parah-atropik di dinding anterior kanal inguinal atau kecacatan kord spermatik adalah faktor predisposisi. Kambuhnya hernia inguinal pada kanak-kanak adalah kurang biasa daripada orang dewasa dan tua. Lebih sering mengulang hernia inguinal terbentuk oleh lelaki.

Kambuhan hernia tulang belakang

Fenomena yang paling biasa adalah hernia berulang tulang belakang. Kerana kompleksnya campur tangan neurosurgi, perubahan degeneratif terkuat dan tekanan berterusan pada cakera intervertebral, berulang selepas penyingkiran hernia berlaku agak kerap, dalam 5-15% daripada semua hernia yang dikendalikan.

Atas sebab ini, pembuangan hernia intervertebral dilakukan hanya apabila perlu:

 • mampatan tali tulang belakang dan pelanggaran saraf;
 • kehadiran vagal hernia;
 • kekurangan kesan positif daripada rawatan konservatif jangka panjang;
 • sindrom kesakitan yang panjang dan ketara.

Hernia diafragma berulang

Hernia diafragma biasanya paling berulang jika ia mula mencapai saiz yang besar. Walaupun dalam kebanyakan kes, peratusan kembalian hernia diafragma adalah tidak penting, tertakluk kepada pematuhan rejim dalam tempoh pemulihan.

Hernia berulangan garis putih perut

Ia berlaku kerana tisu penghubung yang lemah dan tekanan yang meningkat pada jahitan pasca operasi. Beban bukan sahaja mengangkat berat badan, tetapi juga penyakit yang disertai oleh batuk yang sengit, sembelit yang berpanjangan, dan keradangan dan penularan tisu parut di sekitarnya.

Rawatan dan gejala hernia berulang

Foto: hernia gergasi selepas operasi sebelum pembedahan

Gejala adalah sangat serupa dengan tanda-tanda hernia primer. Pembentukan cembung pada permukaan badan, di tapak operasi terdahulu (jika ia adalah inguinal, umbilical, atau hernia garis putih perut). Oleh kerana perubahan cicatricial, pembentukan konsistensi yang cukup padat, yang, mungkin, tidak akan mempunyai pergerakan disebabkan oleh perubahan cicatricial tisu. Keabnormalan dalam kerja-kerja organ dalaman, seperti mual, kembung, sembelit, dan disfungsi kencing bergabung kemudian.

Hernia intervertebral berulang disertai oleh:

 • kejadian kesakitan (ini adalah aduan utama);
 • disfungsi anggota badan (mengurangkan kepekaan, kelemahan otot, paresis yang mungkin);
 • perubahan dalam kerja organ-organ yang diselidiki (sakit kepala, sakit dada).

Kelewatan hernia inguinal menyebabkan gejala dalam bentuk gangguan dalam aktiviti sistem kencing.

Foto: hernia gergasi selepas operasi selepas pembedahan

Banyak jenis hernia yang berulang kurang mendapat rawatan konservatif daripada yang pertama. Ia bertujuan untuk menguatkan otot abdomen semasa kambuh semula selepas hernia inguinal, umbilical, garis putih perut, menguatkan otot belakang dan melegakan keradangan jika hernia kedua tulang belakang telah terbentuk.

Dengan garis perut, diafragma, umbi, dan perut putih yang ada, hernia diulang, operasi lebih berkesan. Sekiranya tiada petunjuk kecemasan, rawatan terlebih dahulu ditetapkan untuknya. Anda mesti terlebih dahulu mengeluarkan keradangan yang terhasil, meningkatkan trophism tisu, menguatkan badan pesakit.

Kaedah campur tangan pembedahan adalah serupa:

 • terbuka (sangat tidak diingini jika terdapat kambuh semula selepas hernia dikeluarkan dan ditetapkan hanya jika tanda-tanda kecemasan);
 • hernioplasti dengan implan;
 • laparoskopi.

Sekiranya terdapat hernia intervertebral yang berulang, operasi neurosurgikal adalah sama dengan rawatan pembedahan biasa.

Pemulihan dan pemulihan

Masa pemulihan memerlukan perhatian yang lebih besar dan pelaksanaan mantap semua preskripsi. Pengangkat berat secara kategori dilarang walaupun dalam tempoh pemulihan jarak jauh. Terapi latihan, urut, fisioterapi, akupunktur, berenang dan berenang di kolam renang memberikan hasil yang sangat baik dalam tempoh pemulihan.

Penolakan tabiat buruk, normalisasi berat pesakit, rawatan penyakit berkaitan adalah perlu.

Pencegahan hernia yang terbaik ialah:

 • penyediaan pra preoperatif dengan betul pesakit; pendekatan individu terhadap kaedah campur tangan pembedahan;
 • teknik pembaikan hernia yang profesional dan maju dalam semua nuansa;
 • had aktiviti fizikal dalam tempoh pemulihan awal dan lewat.

Kami akan mengetahui apabila hernia intervertebral mungkin muncul semula selepas pembedahan.

Hernia intervertebral boleh dirawat dengan dua cara: ubat (rawatan konservatif) dan pembedahan (pembedahan). Operasi ini mempunyai lebih banyak potensi akibat negatif (serta campur tangan dalam rongga badan), tetapi mengatasi hernia lebih baik daripada ubat-ubatan. Malangnya, walaupun pembedahan tidak memberikan seratus peratus jaminan - hernia boleh berulang. Peluang berulang dapat dikurangkan, tetapi ada satu masalah: sumber yang berbeza memberikan maklumat yang berbeza tentang faktor-faktor yang mempengaruhi pengulangan hernia setelah pembedahan. Untuk mengakhiri soalan ini, sekumpulan saintis Cina menjalankan kajian statistik yang besar, hasilnya disediakan di bawah.

Mengenai kajian ini

Kajian ini adalah perlu kerana pada masa pendaftaran pengajian antarabangsa terdapat 415 penerbitan mengenai pengulangan hernia selepas pembedahan, dan kebanyakannya bercanggah antara satu sama lain. Pelbagai penulis telah menyatakan bahawa peluang kemunculan semula patologi dipengaruhi oleh: umur, jantina, indeks jisim badan, merokok, diabetes, jenis kerja, penonjolan cakrawala dan kehadiran latihan.

Apa yang dilakukan saintis Cina? Mereka menghapuskan pendua, serta kajian dengan data yang meragukan atau tidak lengkap, dan kemudian dari 17 terbitan terbitan yang dipercayai mendapatkan statistik mengenai kumpulan risiko ini.

Keputusan

Umur

14 dari 17 kajian memberi perhatian kepada umur. 13 dari mereka tidak menemukan hubungan yang signifikan antara usia dan jumlah hernia yang diulang, dan hanya satu yang diperhatikan bahawa pada penderita yang lebih tua kambuh berlaku sedikit lebih sering.

Data seks sangat jelas. Kajian rawak mengatakan bahawa lelaki mengulangi patologi adalah satu setengah kali lebih kerap daripada wanita. Kajian yang lebih menumpukan memberikan hasil yang berbeza: wanita berisiko lebih sedikit daripada lelaki. Dengan cara ini, ia juga bergantung kepada rantau ini: di Eropah, pengedaran adalah sama, di Asia dan Amerika, lelaki mendapatkan hernia lebih kerap daripada wanita. Sekiranya kita memperoleh purata semua data yang ada, maka lelaki lebih kerap (sebanyak 5-10%) wanita meminta bantuan doktor.

Indeks jisim badan

Daripada 10 kajian yang menyatakan beratnya pesakit, hanya 2 laporan bahawa obesiti sedikit meningkatkan risiko kambuh. Dalam baki 8, tiada hubungan antara berat dan risiko dikenalpasti.

Merokok

Semua penerbitan yang menganggap perokok menunjukkan bahawa merokok meningkatkan risiko perkembangan hernia berulangan 2 kali.

Diabetes

Diabetes hanya disebut dalam 4 kajian, tetapi data di dalamnya jelas menunjukkan bahawa diabetes meningkatkan risiko sebanyak 25%.

Jenis pekerjaan

Perbandingan antara kerja keras fizikal dan fizikal menunjukkan bahawa orang dengan jenis kerja pertama pergi ke doktor mengenai hernia berulang pada 9% kurang.

Perjuangan

Pembuangan seluruh cakera intervertebral (kadang-kadang - walaupun dengan sebahagian daripada tulang belakang) adalah prosedur yang sangat jarang dan sangat sukar. Biasanya, hanya bahagian cakera yang "merangkak keluar" dan menekan pada saraf dikeluarkan. Selepas penyingkiran itu mungkin kekal menonjol - disc bulging.

Oleh itu, kehadiran bantahan meningkatkan risiko hernia berulangan sebanyak 80%.

Kehadiran latihan

Hanya 1 penulis yang memberi perhatian kepada budaya fizikal yang mencukupi. Dan hasilnya mengejutkan: bermain sukan selepas pembedahan hernia mengurangkan peluang kejadian semula hanya 3-4%.

Perbincangan

Oleh itu, semua faktor risiko boleh dibahagikan kepada 2 kategori: biasa dan penting.

Faktor biasa termasuk seks, umur, obesiti, jenis kerja dan pendidikan jasmani. Daripada ini, hanya hubungan seks boleh diberi perhatian, kerana lelaki cenderung kepada hernia sedikit lebih kerap. Kemungkinan besar, ini disebabkan oleh kerja-kerja fizikal yang berat, yang dilakukan oleh lelaki lebih kerap daripada wanita.

Yang penting termasuk: merokok, diabetes, bantahan.

Pada masa ini, tidak jelas sama sekali bagaimana merokok meningkatkan risiko, tetapi salah satu daripada sumbernya mengemukakan anggapan berikut: selepas pembedahan pada cincin berserabut, luka dibentuk, yang ditangguhkan dari masa ke masa. Bahan kimia yang memasuki badan bersama-sama dengan asap rokok melambatkan pertumbuhan semula tisu berserabut, yang meningkatkan kemungkinan penembusan semula. Dalam hal ini, perokok boleh diberi nasihat berharga: berhenti merokok sekurang-kurangnya enam bulan selepas operasi. Luka perlu sembuh.

Sekiranya terdapat sekurang-kurangnya andaian dengan merokok, ia masih lebih sukar dengan diabetes. Semua maklumat adalah terhad kepada andaian pemulihan yang buruk disebabkan oleh kekurangan karbohidrat dan satu kajian menunjukkan bahawa pengeluaran glucosamine mengalami gangguan pada pesakit kencing manis.

Dengan penonjolan, segala-galanya adalah lebih kurang jelas: ia adalah, pada dasarnya, pre-hernia. Terdapat anggapan bahawa selepas penampilan hernia pertama, cakera intervertebral di dalamnya mula membahagikan kepada serpihan, yang serius melemahkannya.

Kerana ini, peluang hernia berulang di segmen cakera bersebelahan meningkat secara dramatik.

Kesimpulannya

Seperti yang ditunjukkan oleh kajian, untuk melupakan sepenuhnya cakera intervertebral yang herniated tidak akan berfungsi walaupun selepas operasi. Lelaki, perokok, pesakit kencing manis dan mereka yang telah menonjol atau telah muncul semula selepas pembedahan, harus mengawasi kesihatan mereka. Akhirnya, perlu diingat perkataan penulis: "Kajian ini adalah berdasarkan statistik yang dikumpul, dan bukan pada sebarang penemuan saintifik. Mekanisme tepat hubungan antara faktor risiko dan pengulangan hernia intervertebral masih perlu dikaji. "

Sumber: Journal of Medicine, Januari 2016 - Volume 95 - Issue 2 - p e2378.

Hernia tulang belakang berulang: apa yang menimbulkannya dan bagaimana untuk mengelakkan

Hernia tulang belakang adalah tegang sebahagian daripada nukleus gelatin cakera intervertebral melalui jurang cincin berserabut.

Sebab-sebab penampilan ubah bentuk sedemikian banyak, tetapi pembebasan, sebagai peraturan, melibatkan dua kaedah:

Walau bagaimanapun, tiada satu pun kaedah yang memberikan jaminan mutlak bagi pembebasan. Kadang-kala, selepas pembedahan pada luapan tulang belakang, hernia intervertebral yang berulang mungkin berlaku, dan ini adalah kekambuhan penyakit dengan semua gejala-gejalanya.

Punca Gejala Berulang

Dengan sebarang cara untuk menyingkirkan penyakit ini, terdapat bahaya kekambuhan. Menurut kajian, pengulangan hernia selepas pembedahan boleh disebabkan oleh beberapa sebab:

 1. cadangan doktor tidak disusuli semasa tempoh pemulihan;
 2. pesakit menunjukkan aktiviti fizikal yang berlebihan;
 3. Latihan di luar yang disyorkan;
 4. gimnastik terapeutik dan prosedur pasca operasi lain tidak dilakukan;
 5. ketiadaan kesakitan dan gejala-gejala lain pesakit memerlukan pemulihan lengkap, tiba-tiba kembali ke mod kehidupan dahulu;
 6. kemungkinan komplikasi dalam bentuk suppuration, pendarahan;
 7. pada mulanya melancarkan kes penyakit;
 8. kecederaan baru;
 9. pelekatan, perubahan degeneratif lain dalam tisu selepas pembedahan;
 10. kaedah terapi dan pembedahan yang salah dipilih.

Bagaimana pengulangan penyakit ini

Gambar klinikal hampir sepenuhnya konsisten dengan gejala patologi primer, tetapi terdapat semakin teruk:

 • kesakitan yang teruk dirasai, kadang-kadang mereka lebih sengit daripada dalam tempoh praoperasi;
 • X-ray menunjukkan kemerosotan defisit neurologi berbanding dengan hernia primer;
 • dalam sesetengah kes, fungsi bahagian bawah kaki dan organ-organ pelvis kecil terganggu;
 • terdapat kesakitan yang tidak berkaitan secara langsung dengan hernia intervertebral, seperti sakit kepala, sakit di belakang sternum, dsb.

Hasil yang paling teruk boleh menyebabkan kelumpuhan dan paresis anggota badan.

Terapi Rawat

Rawatan untuk penyembuhan semula penyakit adalah:

Antara lain, disyorkan bahawa MRI dalam dinamik. Menurut kajian-kajian ini, keputusan dibuat berdasarkan kesesuaian rawatan tertentu dan keperluan untuk campur tangan pembedahan kedua.

Jika tidak ada peningkatan selepas beberapa campur tangan pembedahan, maka kemungkinan hasilnya adalah perlu memasang implan di tempat cakera yang terjejas.

Adakah pembedahan diperlukan?

Manipulasi pembedahan yang bertujuan untuk menghilangkan cakera herniasi menghilangkan hanya akibat dari proses degeneratif-dystrophic, tetapi mereka memprovokasi perkembangan pesat proses pemusnahan secara keseluruhan.

Oleh itu, satu, dua, atau tiga operasi tidak menjamin pelepasan lengkap dari penyakit ini. Selain itu, pengulangan hernia tulang belakang sering diperhatikan sudah sebulan selepas campur tangan pembedahan pertama.

Jadi apa yang perlu dilakukan? Untuk dikendalikan atau tidak? Jawapan yang tegas hanya dapat diberikan kepada doktor setelah menjalankan beberapa kajian dan analisis.

Ia berlaku bahawa operasi adalah satu-satunya peluang bagi seorang pesakit untuk kembali ke gaya hidup normal, walaupun terdapat beberapa dari mereka.

Bagi wanita, pembedahan adalah satu-satunya peluang untuk menjadi seorang ibu, kerana penyakit belakang adalah sahabat buruk semasa kehamilan.

Selalunya pesakit ditawarkan kaedah bukan pembedahan untuk menyingkirkan penyakit ini. Ia jauh lebih selamat daripada tempoh postoperative, pemulihan yang lama, yang akhirnya boleh menyebabkan kambuh semula selepas penyingkiran hernia tulang belakang.

Mengikut perangkaan, pemulihan lengkap setelah penyingkiran diperhatikan hanya dalam 30% kes, 50% memulihkan fungsi tulang belakang, tetapi risiko pengulangan masih kekal.

Ingat bahawa pembedahan diperlukan hanya mengikut penyelidikan dan hanya apabila kaedah lain tidak menghasilkan hasil yang diperlukan.

Tiada pakar bedah akan memberi jaminan seratus peratus bahawa penyakit selepas pembedahan tidak akan berkembang dan tidak akan berlaku lagi.

Oleh itu, adalah lebih baik untuk cuba mencegah kecacatan tulang belakang, kerana kadang-kadang anda perlu membayar kecederaan kecil untuk seumur hidup.

Hanya pakar bedah yang melihat dan mengetahui gambaran penuh, tetapi jika boleh, lebih baik diperiksa di beberapa klinik untuk dapat memilih cara yang paling berkesan dan berkesan untuk menyingkirkan penyakit ini.

Pencegahan

Untuk mengelakkan keterpurukan atau kemajuan penyakit, adalah perlu untuk berhati-hati mengikut cadangan doktor yang hadir, tidak kira kaedah rawatan awal yang dipilih - konservatif atau pembedahan.

Sebagai peraturan, cadangan berikut:

 • masa untuk mengambil ubat;
 • melakukan gimnastik khas dan mengambil kursus terapi senaman;
 • melawat chiropractor jika perlu;
 • had atau sepenuhnya menghapuskan pengangkat berat;
 • mematuhi rejim;
 • makan betul;
 • memakai korset khas untuk menyokong tulang belakang, dsb.

Perlu diingat bahawa rawatan hernia vertebra tidak berlaku dengan serta-merta, penyembuhan segera tidak akan berlaku.

Hanya dengan mematuhi keperluan dan cadangan doktor, anda boleh memanjangkan nyawa tanpa sakit belakang dan menguatkan kesihatan anda.

Pemilihan bahan berguna mengenai kesihatan tulang belakang dan sendi:

Bahan berguna dari rakan sekerja saya:

Bahan berguna tambahan dalam rangkaian sosial saya:

Penafian

Maklumat dalam artikel tersebut semata-mata bertujuan untuk maklumat umum dan tidak boleh digunakan untuk diagnosis diri masalah kesihatan atau untuk tujuan perubatan. Artikel ini bukan pengganti nasihat perubatan dari doktor (pakar neurologi, ahli terapi). Sila berunding dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui dengan tepat punca masalah kesihatan anda.

Punca dan kaedah rawatan hernia inguinal berulang

Pengulangan hernia inguinal berlaku selepas rawatan pembedahan akibat kesilapan doktor atau akibat komplikasi pasca operasi. Penyakit berulang berlaku pada setiap 10 pesakit. Kelengahan hernia adalah petunjuk untuk reoperasi, tetapi dalam skema yang berbeza. Jika kecacatan itu sebelum ini disuntik dengan tisu, rawatan semula akan dilakukan dengan pemasangan grid, kemungkinan besar, mengikut kaedah Liechtenstein.

Ia perlu membezakan hernia berulang dan bengkak. Dalam kes pertama, kecacatan muncul di tempat yang sama, penyakit itu sembuh sepenuhnya. Hernia ventral atau postoperative adalah tontonan organ di bahagian parut pembedahan. Hernia berulang tidak selalunya dikaitkan dengan operasi, ia boleh disebabkan oleh faktor sebelum dan selepas pembedahan. Penyebab hernia ventral hanya pembedahan.

Hernia inguinal boleh muncul berulang kali, selepas 2-3 operasi dilakukan. Kecacatan berulang kali tergolong dalam bentuk penyakit yang paling kompleks, dan tidak setiap pakar bedah yang berpengalaman dapat mengatasinya.

Mengapa hernia berulang

Sebab-sebab kemunculan semula hernia inguinal selepas operasi dibahagikan kepada 3 kumpulan:

 1. Faktor-faktor buruk sebelum pembedahan.
 2. Ralat doktor semasa operasi.
 3. Komplikasi selepas bersalin.

Sebab utama para pakar bedah mempertimbangkan pilihan yang salah dalam teknik operasi dan pemeriksaan yang tidak mencukupi terhadap pesakit. Mengendalikan mengikut semua peraturan sepenuhnya mengecualikan sebarang risiko semasa dan selepas rawatan. Tetapi jika dalam tempoh persediaan atau semasa operasi doktor merindui sesuatu, ia akan mempunyai akibat.

Pakar Bedah V.D. Fedorov, dalam karya-karyanya, menyatakan pendapat bahawa semua faktor kejadian hernia yang wujud sebelum operasi dipelihara selepas rawatan pembedahan dan boleh menimbulkan kambuh semula pada bila-bila masa. Dan yang paling penting dari semua menyebabkan doktor memperuntukkan kelemahan kongenital tisu penghubung.

Bahagian utama kambuh semula diperhatikan pada tahun pertama selepas pembedahan. Selalunya ia berlaku pada hernia yang besar, miring dan gelongsor. Kecenderungan untuk membangun semula patologi diperhatikan dalam 30-45% daripada yang dikendalikan, tetapi hanya 10% pesakit selepas pembaikan hernia benar-benar menghadapi masalah ini. Daripada ini, kita dapat menyimpulkan bahawa banyak bergantung kepada pemulihan selepas operasi, aktiviti doktor dan penjagaan kesihatan pesakitnya.

Faktor risiko sebelum pembedahan

Hernia inguinal mungkin tidak mengganggu pesakit untuk masa yang lama, tetapi ini tidak bermakna ia tidak boleh dikeluarkan. Rawatan kecacatan hanya dilakukan secara pembedahan dalam bentuk penyakit kongenital dan diperolehi. Apabila operasi ditangguhkan untuk masa yang lama, ini akan menjadi faktor risiko berulang.

Rawatan diri di rumah, penolakan pemeriksaan dan pembaikan hernia berakhir dengan keadaan yang serius apabila operasi itu telah dilakukan dengan segera. Dalam keadaan sedemikian, risiko membuat kesilapan adalah lebih tinggi, yang akan membawa kepada komplikasi pasca operasi dan pengulangan penyakit.

Orang tua jatuh ke dalam kumpulan risiko akibat perubahan usia dan proses degeneratif di kawasan groin. Pesakit dengan penyakit bersambung rongga perut dan sistem urogenital, yang disertai oleh sembelit, batuk, dan tekanan intra-perut yang meningkat, mungkin mengalami penyakit berulang.

Persediaan yang tidak mencukupi sebelum pembaikan hernia juga memainkan peranan dalam berlakunya kambuh. Apabila badan tidak disusun semula, terlepas foci menular boleh menyebabkan keradangan purulen, yang mana timbul hernia.

Semasa pembedahan

Kumpulan kedua penyebab hernia berulang dikaitkan dengan faktor-faktor berikut:

 • pilihan peralatan yang salah - hanya menguatkan dinding perut anterior dengan hernia berulang dan langsung boleh mengakibatkan kekambuhan penyakit kerana jurang inguinal yang tinggi dan terusan yang mendalam, dan untuk mengelakkan masalah sedemikian, anda perlu menjalankan beberapa kajian untuk mempertimbangkan ciri patogenetik penyakit itu;
 • Kesalahan pakar bedah semasa operasi - menyikat dengan ketegangan tisu yang besar, merosakkan saraf dan saluran darah, pembebasan kandungan hernial yang tidak mencukupi dan banyak tindakan lain dapat menimbulkan kambuh.

Keadaan untuk operasi yang berjaya akan sentiasa menjadi penyediaan dan pemulihan yang berkualiti tinggi. Adalah disyorkan bahawa kanak-kanak dan pesakit dewasa dengan petunjuk untuk rawatan pembedahan diperiksa oleh beberapa doktor, mendengar pendapat semua orang dan mempercayai pendapat kebanyakan pakar. Doktor mesti menyedari penyakit dan operasi yang dipindahkan. Sesetengah teknik pembedahan dikontraindikasikan dalam rawatan pembedahan sebelum ini bagi saluran gastrousus dan pelvis kecil.

Selepas pembedahan

Sudah selepas operasi, komplikasi boleh mencetuskan penyakit, terutama keradangan purulen, pendarahan dan kerosakan pada organ dalaman.

Apa komplikasi yang berlaku pada awal dan lewat selepas pembaikan hernia:

 • jangkitan luka - suppuration berlaku apabila jangkitan mendapat semasa operasi atau kemudian selepas tidak mematuhi peraturan untuk penjagaan parut pasca operasi;
 • hematoma - muncul akibat pecahnya pembuluh darah;
 • Kerosakan pada tali spermatik - berlaku semasa pembuangan kantung hernia, kesilapan adalah tipikal untuk pakar bedah yang tidak berpengalaman, komplikasi ini sering berlaku semasa penyingkiran kecacatan yang berulang dan mengancam kemandulan;
 • vena trombosis kaki - berlaku pada pesakit tua dan muda yang menjalani gaya hidup yang tidak aktif, antikoagulan digunakan untuk rawatan;
 • Dropsy adalah komplikasi yang paling kerap, ia hanya dirawat oleh pembedahan berulang;
 • Kerosakan pada usus - berlaku ketika pengendalian bagan hernial, pakar bedah juga dapat menyentuh pundi kencing;
 • pelanggaran sendi pinggul - berlaku apabila jahitan tidak dijahit dengan betul, dalam hal menggunakan bahan kasar, yang dapat mengakibatkan pendarahan.

Jenis berulang

Membezakan antara kambuh yang benar dan palsu. Dalam kes pertama, penyakit mengulangi sepenuhnya. Kelengkungan palsu berlaku apabila kecacatan berkembang di kawasan lain atau bentuk lain. Hernia lurus yang benar dan palsu di pangkal paha adalah lebih biasa, dalam nisbah 1/5 serabut serong didiagnosis.

Hernia inguinal berulang adalah jenis berikut:

 • slanting - dikelilingi oleh tali spermatik, sepenuhnya mengulangi perjalanan kanal inguinal;
 • garis lurus - medial atau suprapubic di bahagian sisi kanal inguinal;
 • lateral - terletak berhampiran cincin inguinal di luar kord spermatik;
 • suprapubic - berlaku apabila pengukuhan terusan inguinal tidak mencukupi;
 • perantaraan - dalam bentuk cendawan, terletak di segi tiga inguinal;
 • penuh - dengan pemusnahan tembok inguinal, jurang terusan dipenuhi dengan hernia besar.

Hernia inguinal sering dikeluarkan oleh kaedah Liechtenstein, dan bentuk khas penyakit berulang selepas operasi ini adalah gegaran sisi dan medial.

Pembedahan untuk hernia semula inguinal

Kaedah rawatan bergantung kepada tahap kesukaran:

 1. Ijazah pertama - jumlah hernia kepada 100 cm ³, kaedah Kukudzhanov, Shooldys.
 2. Gelaran kedua - jumlah hernia hingga 300 cm ³, kaedah Liechtenstein.
 3. Ijazah ketiga - jumlah hernia hingga 400 cm ³, kaedah Rivera.
 4. Ijazah keempat - jumlah hernia dari 400 cm ³, kaedah TEP, TABP.

Pilihan kaedah ditentukan oleh jenis plastik sebelum ini, lokasi hernia dan keadaannya. Pembedahan sejagat akan hernioplasti laparoskopik, ia boleh dilakukan pada mana-mana tahap penonjolan, kecuali terkena hernia. Juruteknik yang boleh dipercayai adalah operasi Liechtenstein dan membina hernioplasty yang menghalang.

Operasi ini dilakukan dalam dua cara - melalui akses terbuka dan laparoskopi. Operasi melalui bekas luka pasca operasi dilakukan oleh kaedah klasik mengikut Liechtenstein, melalui hernioplasti reconstruktif lengkap atau plastik menghalang sebahagiannya. Kaedah laparoskopi melibatkan mewujudkan akses kepada hernia dengan tiga punca pada rongga perut, di mana alat untuk pembaikan hernia dan kamera untuk kawalan visual dimasukkan.

Ciri-ciri pelbagai jenis operasi untuk hernia berulang di pangkal paha:

 • Kaedah Liechtenstein - dengan saiz besar beg hernia dan berulang-ulang berulang, dilakukan dengan jahitan implan bersih, tempoh kemasukan hospital adalah sehingga 3 hari;
 • hernioplasti reconstruktif lengkap - sekiranya kambuh selepas plastik dengan pemeliharaan struktur, semasa operasi implan itu diperbetulkan dengan sutures untuk pencegahan anjakan, tempoh kemasukan hospital adalah sehingga 3 hari;
 • hernioplasti separa - dengan plasti dinding posterior kanal inguinal yang dibuat sebelum ini, dalam hal saiz kecil pintu gerbang hernia, ini adalah kaedah traumatik yang paling sedikit, pesakit dibuang keluar dari hospital segera selepas pembedahan;
 • Kaedah laparoskopi - dengan hernia dua hala, melibatkan pengenalan implan melalui rongga perut ke pintu hernia dari dalam, ini adalah versi operasi yang kompleks, hanya boleh dilakukan di bawah anestesia umum, oleh itu, dilantik kurang kerap oleh teknologi terbuka.

Pemulihan pasca operasi

Bergantung kepada jenis operasi, ia akan mengambil masa antara 1 hingga 5 hari untuk berada di hospital. Apabila doktor melihat bahawa segala-galanya teratur, dan tidak ada komplikasi, dia akan memberi cadangan mengenai penjagaan parut dan gaya hidup pada minggu pertama selepas rawatan.

Sekiranya terdapat masalah dengan segera selepas pembedahan, doktor mendapati sama ada ini boleh dikaitkan dengan pembedahan atau anestesia. Selepas mengenal pasti punca itu, pakar akan menetapkan rawatan tambahan yang perlu dilakukan di rumah. Sekiranya hernia muncul semula dengan segera, pemeriksaan kedua dilakukan dan operasi kedua ditunjukkan.

Peraturan am dalam tempoh pemulihan awal selepas pembaikan hernia:

 • perubahan pakaian harian dan rawatan luka antiseptik;
 • pematuhan pemakanan, pengecualian apa-apa kerja fizikal;
 • memakai pembalut selama beberapa jam semasa pelaksanaan aktiviti harian;
 • melawat doktor seminggu kemudian untuk pemeriksaan dan dalam kes-kes komplikasi.

Selepas pembedahan, anda mungkin mengalami gejala komplikasi yang perlu anda pergi ke doktor:

 • bengkak di kawasan groin tidak akan lulus beberapa hari;
 • kesakitan teruk dan pendarahan luka pasca operasi;
 • bengkak tisu di pangkal paha dengan kelemumur dan demam umum;
 • terbakar, mati rasa atau pemekaan kulit di tapak pembedahan.

Gejala-gejala normal selepas pembedahan akan menjadi ketidakselesaan ringan semasa berjalan, pembakaran sedikit di pangkal paha, bengkak. Keadaan ini bertambah baik selepas beberapa hari, tetapi selama 1-2 bulan lagi anda perlu menghapuskan aktiviti fizikal, dan semasa mengecas dan bersenam, selalu gunakan pembalut.

Diet

Pemakanan adalah bahagian yang paling penting dalam pemulihan pasca operasi. Diet yang ditetapkan untuk pencegahan sembelit dan kembung, kerana gangguan ini membawa kepada peningkatan dalam tekanan intra-perut, dan ini merupakan faktor dalam pembangunan semula hernia.

Cara makan 2 minggu pertama selepas pembaikan hernia:

 • anda perlu makan dalam bahagian kecil, mengunyah dengan teliti;
 • makanan harus berada pada suhu yang selesa dan tidak pedas;
 • adalah penting untuk meningkatkan kandungan protein dalam diet;
 • anda perlu minum banyak air tulen, tetapi tidak semasa makan, tetapi 30 minit sebelum atau selepas;
 • diet boleh termasuk daging putih yang direbus, keju cottage, bijirin, ikan;
 • pembaikan dan produk penjanaan gas dikecualikan.

Pembalut

Pembalut sokongan selepas pembedahan boleh dipakai tidak selalu dan tidak secara kekal. Ia adalah kontraindikasi dalam suppuration kulit dan beberapa hari pertama selepas pembaikan hernia. Apabila luka menyembuhkan, doktor akan mencadangkan tali pinggang rawatan untuk memakai semasa melakukan kerja rumah dan bersenam. Pembalut akan mengurangkan tekanan pada lipit, memberi amaran kepada perbezaan mereka, dan juga membantu mencegah kambuh.

Sabuk selepas operasi mestilah dengan sisipan lembut, lulus udara dan menyerap kelembapan. Sebelum memakai tali pinggang, ia mesti dirawat dengan antiseptik. Adalah disyorkan untuk memakai pembalut selepas operasi tidak lebih daripada 5 jam sehari, ia mesti diambil pada waktu malam.

Ulangi hernia selepas pembedahan

Turun semula - adakah ia berbahaya? Komplikasi selepas pembedahan hernia intervertebral

9 November 2013

Kembalinya adalah kambuhan simptom klinikal penyakit selepas mengalami remisi (pemulihan). Sebagai peraturan, gangguan baru itu disebabkan oleh fakta bahawa rawatan itu tidak sepenuhnya menghilangkan faktor-faktor yang menyebabkan patologi. Rawatan yang berulang boleh mengambil masa yang lama - dari beberapa hari hingga beberapa tahun, bergantung kepada keparahan penyakit, serta ciri-ciri individu pesakit.

Kambuh - adakah ia kemalangan atau corak?

Kejadian kekambuhan penyakit ini mungkin bergantung pada keadaan sistem imun - yang dikurangkan menjadikan kemungkinan lebih mungkin. Ada kemungkinan virus yang lain, yang berisiko atau berjangkit, disambungkan kepada penyakit yang sedia ada dalam pengampunan. Ia juga mungkin berulang selepas pembedahan, jika tidak berjaya dan tidak menyumbang kepada penghapusan lengkap penyebab penyakit.

Kambuh selepas pembedahan hernia intervertebral

Komplikasi yang timbul dari pembedahan tulang belakang adalah pelbagai, dan ramai doktor percaya bahawa rawatan yang tidak boleh digunakan hernia intervertebral adalah lebih selamat dan lebih murah daripada pemulihan pasca operasi dan kemungkinan berulang. Ini adalah munasabah munasabah, kerana operasi yang tidak berjaya boleh menyebabkan akibat yang sangat tidak menyenangkan. Pesakit mungkin mengalami osteochondrosis tulang belakang, yang progresif. Ini disebabkan oleh perkembangan pesongan intervertebral selepas pembedahan boleh mempercepatkan tiga hingga empat kali, yang membawa kepada pembentukan kambuh semula dalam bulan pertama. Di samping osteochondrosis, tempoh postoperative boleh menjadi tidak menyenangkan oleh proses pembentukan adhesi dan parut di saluran tulang belakang (tulang belakang). Ini membawa kepada penyempitan menengah saluran dan disyskulasi cecair serebrospinal. Jika ini berlaku, rawatan hernia intervertebral akan mengambil masa yang lama. Statistik mengatakan bahawa pemulihan penuh selepas pembedahan berlaku hanya dalam tiga puluh peratus pesakit, dalam lima puluh - hanya pemulihan fungsi tulang belakang, dan dalam kes ini masa pemulihan dimaksimumkan. Untuk membuatnya lebih jelas: rawatan kambuh dengan kawasan lesi lima milimeter boleh ditunda oleh dua atau tiga kali lebih lama daripada rawatan yang berjaya hernia itu sendiri dengan kawasan lesi sekitar empat belas milimeter. Perkara yang paling tidak menyenangkan yang boleh membawa kambuh ialah kelumpuhan dan paresis pada bahagian bawah atau atas. Semasa pembedahan, saraf tunjang atau saraf boleh rosak, menyebabkan kerosakan kepada pusat motor saraf tunjang atau kehilangan fungsi otot sebahagian. Dalam kes sedemikian, pemulihan sama ada sukar atau tidak mungkin sama sekali.

Bagaimana untuk mengelakkan gegaran?

Malangnya, bukan seorang pakar bedah tunggal, malah yang terbaik, akan dapat memberi jaminan mutlak hasil yang berjaya dalam operasi itu. Itulah sebabnya mereka cuba untuk tidak menjalankan, atau hanya dalam kes-kes yang paling melampau. Ingat bahawa rawatan yang terbaik adalah pencegahan, dan menjaga tulang belakang anda terlebih dahulu. Berhati-hati dan sihat!

Kesalahan yang tidak dapat difahami dalam filem-filem yang mungkin tidak pernah anda perhatikan. Mungkin ada sangat sedikit orang yang tidak suka menonton filem. Walau bagaimanapun, walaupun dalam filem terbaik terdapat kesilapan yang dapat dilihat oleh penonton.

Adakah anda tahu bahawa 89% daripada penduduk Rusia dan negara-negara CIS mengalami hipertensi? Dan kebanyakan orang tidak mengesyaki ini. Menurut statistik, dua pertiga pesakit mati dalam 5 tahun pertama penyakit ini.

Jika anda sering meningkatkan tekanan, sakit kepala, anda rasa keletihan kronik dan, dalam amalan, lazimnya berasa tidak sihat, tidak tergesa-gesa untuk menelan pil dan berbaring di atas meja operasi. Kemungkinan besar, anda boleh membantu kapal pembersihan mudah.

Dalam rangka Program Persekutuan, semasa mengemukakan permohonan sebelum (termasuk), setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh membersihkan kapal mereka secara percuma. Baca butiran di sumber rasmi.

Kenapa beberapa bayi dilahirkan dengan "ciuman malaikat"? Malaikat, seperti yang kita semua tahu, baik kepada orang dan kesihatan mereka. Jika anak anda mempunyai ciuman malaikat yang disebut, maka anda tidak.

Mengapa saya memerlukan poket kecil pada seluar jeans? Semua orang tahu ada poket kecil jeans, tetapi beberapa orang bertanya-tanya mengapa dia mungkin diperlukan. Menariknya, ia pada mulanya merupakan tempat untuk xp.

20 gambar kucing yang dibuat pada masa yang tepat Kucing adalah makhluk yang menakjubkan, dan semua orang tahu tentang ini. Dan mereka sangat fizikal dan sentiasa tahu bagaimana untuk berada pada masa yang tepat dalam peraturan.

Bagaimana untuk kelihatan lebih muda: potongan rambut yang terbaik untuk mereka yang berusia lebih dari 30, 40, 50, 60 Gadis dalam 20 tahun jangan bimbang tentang bentuk dan panjang rambut. Nampaknya belia dicipta untuk eksperimen pada penampilan dan curl berani. Walau bagaimanapun, yang terakhir

Perhatikan

Maklumat berikut adalah di luar skop artikel ini, tetapi tidak menulis tentang hal itu akan menjadi tidak hormat kasar bagi pelawat laman web. Maklumat sangat penting, sila baca hingga akhir.

Di Rusia dan negara-negara CIS, 97.5% sentiasa mengalami: selsema, sakit kepala dan keletihan kronik.

Napas buruk, ruam pada kulit, beg di bawah mata, cirit-birit atau sembelit - gejala-gejala ini menjadi begitu biasa sehingga orang tidak lagi memperhatikannya.

Kami tidak mahu menakut-nakutkan anda, tetapi jika anda mempunyai sekurang-kurangnya satu gejala - dengan kebarangkalian 85% anda boleh mengatakan bahawa anda mempunyai parasit dalam tubuh anda. Dan mereka perlu segera berjuang! Lagipun, cacing adalah mematikan kepada manusia - mereka dapat melipatgandakan dengan cepat dan hidup lama, dan penyakit yang menyebabkan mereka keras, dengan kambuh yang kerap. Kebanyakan orang tidak mengesyaki bahawa mereka dijangkiti parasit.

Seketika kami ingin memberi amaran kepada anda bahawa anda tidak perlu lari ke farmasi dan membeli ubat mahal, yang menurut ahli farmasi akan menghancurkan semua parasit.

Kebanyakan ubat tidak berkesan, selain itu, ia menyebabkan bahaya besar kepada tubuh. Cacing racun, pertama sekali anda meracuni diri anda!

Bagaimana untuk mengalahkan jangkitan dan pada masa yang sama jangan membahayakan diri sendiri? Doktor ternama - Dvornichenko Victoria Vladimirovna dalam temu bual baru-baru ini memberitahu tentang kaedah rumah yang berkesan untuk penyingkiran parasit.

9 wanita terkenal yang jatuh cinta dengan wanita Menunjukkan minat tidak dalam lawan jenis tidak luar biasa. Anda tidak boleh mengejutkan atau menggoncangkan seseorang jika anda mengaku.

Gejala dan rawatan hernia selepas operasi, gambaran lengkap tentang penyakit ini

Hernia ventral atau postoperative adalah tindak tanduk patologi organ-organ dalaman rongga perut (hanya perut) ke dalam tisu lemak subkutaneus melalui kecacatan yang terbentuk di kawasan bekas luka pasca operasi. Patologi boleh berlaku selepas tempoh yang pendek atau panjang (1-2 tahun) selepas operasi. Hernias ventral membentuk 22% daripada semua kecacatan postoperative yang sedia ada.

Ini adalah patologi berbahaya yang menjejaskan kualiti hidup pesakit dan sering menyebabkan lebih banyak penderitaan daripada penyakit yang membawa kepada operasi. Kerosakan postoperative yang sangat serius pada usia tua. Gejala utama penentangan: sakit, mual, muntah.

Cara yang paling boleh dipercayai untuk merawat hernia ventral adalah pembedahan dengan pemasangan prostesis khusus pada dinding perut, yang beberapa kali mengurangkan kekerapan kambuhan penyakit. Operasi ini agak rumit, tetapi ini adalah satu-satunya cara untuk menyelesaikan masalah ini.

Penyebab patologi

Hernia selepas operasi mungkin disebabkan oleh banyak sebab yang berbeza:

 • kesilapan perubatan teknikal yang dibuat semasa pembedahan semasa pengenaan jahitan pasca operasi;
 • luka keradangan dan suppuration;
 • bahan jahitan miskin;
 • latihan berlebihan rongga abdomen semasa tempoh pemulihan;
 • atrofi struktur otot dinding perut anterior;
 • penurunan daya imun dan kebolehan semula organisme;
 • obesiti;
 • sembelit kronik;
 • kehadiran penyakit serius organ-organ dalaman (diabetes, penyakit sistem pernafasan);
 • penyakit tisu penyambung sistemik;
 • batuk teruk, muntah.

Selalunya, tegang organ-organ dalaman melalui kecacatan pada luka pasca operasi berlaku semasa pembedahan kecemasan tanpa penyediaan praoperasi yang perlu. Dalam keadaan sedemikian, di sesetengah pesakit, fungsi normal usus diganggu, atau fungsi pernafasan mengalami gangguan, yang menyebabkan peningkatan tekanan intra-perut atau perkembangan batuk, yang memberi kesan buruk kepada pembentukan parut selepas pembedahan.

Pembaca kami menulis

Hello! Nama saya
Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebaikan saya kepada anda dan laman web anda.

Akhirnya, saya dapat menyingkirkan hernia. Saya menjalani gaya hidup aktif, hidup dan nikmati setiap saat!

Pada usia 45 saya mendapat hernia. Apabila saya berusia 58 tahun, komplikasi bermula, saya hampir tidak dapat berjalan, dan kesakitan yang mengerikan ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya sakit, segala-galanya sangat buruk. Apa yang tidak cuba, hospital, klinik, prosedur, salap mahal. tiada yang membantu.

Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya menyembuhkan hernia sepenuhnya. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, dengan suami saya kita menjalani gaya hidup yang aktif, kita banyak bepergian. Semua orang terkejut bagaimana saya berjaya melakukan segala-galanya, di mana kekuatan dan tenaga yang begitu banyak, mereka tidak akan percaya bahawa saya berumur 62 tahun.

Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan energik tanpa hernia, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

Klasifikasi hernia selepas operasi

Hernia ventral adalah berbeza.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Hernia dalam soalan dan jawapan

Hernia - beban yang sangat menarik. Anda boleh mendapatkannya di bawah pelbagai keadaan; Mujurlah, dan menyembuhkannya hari ini tidak menjadi masalah.

Semua orang tahu dari zaman kanak-kanak: hernia bermakna pecah. Tetapi ia juga lebih prosaik. Seorang lelaki pergi ke tandas dengan sembelit (dalam rasa sembelit ke tandas), dan keluar dengan hernia. Anda boleh membawanya dari pusat kecergasan, dan tidak pernah melebihi beban yang disyorkan oleh jurulatih. Pada masa yang sama, tiada siapa akan meramalkan terlebih dahulu, anda akan segera mendapatkan beg ke tengah paha atau bonjolan pertama yang tidak mencolok akan perlahan tetapi pasti berkembang.

Kebanyakan hernia perlu dikendalikan dengan segera, jika tidak, mereka boleh menjadi bahaya fizikal pada mana-mana kedua.

Ini adalah kemunculan organ perut di bawah kulit melalui titik lemah dinding abdomen. Organ keluar berada dalam kantung hernia yang terbentuk oleh peritoneum (lapisan dalaman dinding perut). Bahaya untuk hidup adalah pelanggaran organ dalaman, biasanya usus, dalam cincin hernia - tempat "kegagalan" dinding abdomen.

Inguinal, scrotal, femoral, umbilik, garis putih dan lain-lain, lebih jarang atau halus. Hernia yang berlaku di kawasan parut postoperative dipanggil hernia ventralative postoperative. Pembedahan abdomen secara mendadak meningkatkan kemungkinan berlakunya kejadian mereka. Hernia yang berlaku di tapak hernia yang terdahulu sebelum ini dipanggil berulang (berulang). Lelaki lebih kerap inguinal-scrotal, dan pada wanita inguinal dan femoral.

Dinding perut, yang terdiri daripada otot dan tisu penghubung yang padat (aponeuroses), melakukan beberapa fungsi; salah seorang daripada mereka adalah untuk menjaga organ-organ dalaman dalam kedudukan semula jadi dan mengatasi tekanan intra-perut yang dicipta oleh mereka. Di bawah tindakan tekanan intra-perut di bahagian paling lemah dinding perut, kecacatan (cincin hernia) boleh terbentuk, ke mana hernia berlaku. Ini boleh menyumbang kepada penuaan secara menyeluruh, batuk yang kuat, sembelit.

Cerita pembaca kami

Hernia sembuh di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa tentang hernia saya. Oh, bagaimana saya pernah menderita, itu sakit yang dahsyat, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan kini minggu ke-7 telah berlalu, kerana hernia tidak menggangguku sedikit, saya pergi ke dacha dalam sehari, dan saya pergi 3 km dari bas, jadi biasanya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Sesiapa yang mempunyai hernia - pastikan anda membaca!

Baca artikel penuh >>>

Pembentukan hernia mungkin tidak disedari, dan mungkin disertai dengan rasa sakit yang sengit. Selepas beberapa ketika, terdapat peningkatan secara beransur-ansur dalam hernia, sehingga sehingga keluar ke kantung hernia bahagian besar usus.

Bolehkah hernia hilang tanpa pembedahan?

Malangnya, hernia tidak akan hilang, sama ada secara bebas atau di bawah pengaruh gimnastik atau dadah. Dari masa ke masa, ia hanya bertambah, menyebabkan masalah dan meningkatkan risiko komplikasi. Satu-satunya cara untuk menyembuhkan adalah pembedahan.

Memakai pembalut, disyorkan secara meluas sebelum ini, hari ini tidak dialu-alukan. Terdapat sedikit faedah dari mereka, dan bahayanya adalah jelas - disebabkan oleh pemusnahan tisu-tisu yang berdekatan dan kelonggaran terakhir mereka, aliran darah terganggu. Akibatnya, lebih sukar untuk beroperasi pada pesakit yang memakai perban selama beberapa bulan. Di samping itu, pembalut itu menimbulkan pesakit untuk menangguhkan operasi "untuk kemudian."

Dalam institusi perubatan khusus. Tidak banyak. Ini adalah institut penyelidikan untuk pertolongan cemas kepada mereka. N.V. Sklifosofskogo, Institut Penyelidikan Pembedahan mereka. Pusat Penyelidikan Saintifik Rusia AVVishnevsky, Hospital Moscow Department of Internal Affairs, Pusat Endosurgery dan Lithotripsy (semua Moscow), klinik Akademi Perubatan St. Petersburg dan Akademi Perubatan Tentera St. Petersburg, Universiti Perubatan Samara, Hospital Daerah Belgorod dan Hospital serantau Tula. Pengalaman ahli bedah tempatan dalam rawatan hernia akan membolehkan penggunaan pelbagai teknologi dan teknik moden, mengurangkan risiko pengulangan hernia dan komplikasi lain. Ya, dan operasi itu sendiri, mungkin, dokter akan memegang dalam keadaan pesakit luar.

Apakah jenis operasi yang ada untuk penghapusan hernias inguinal?

Lebih daripada 300 kaedah pembaikan plastik hernias inguinal diketahui. Tisu plastik sendiri digunakan untuk masa yang lama - dari separuh kedua abad XIX. Intinya adalah dalam penutupan gerbang hernia dengan tisu pesakit sendiri (otot, fascia dan aponeuros). Kekerapan hernia berulang selepas operasi ini adalah dari 2% hingga 15%. Kekurangan utama adalah kesakitan pada hari-hari pertama selepas pembedahan, dan buruh fizikal intensif dikontraindikasikan selama sekurang-kurangnya 3 bulan.

Kaedah pembedahan plastik laparoskopi dilakukan di bawah kawalan peranti, yang membolehkan menggunakan kamera video mini untuk menghilangkan hernia dari rongga perut tanpa hirisan kulit ke atas hernia. Selalunya, kecacatan dinding abdomen ditutup dari bahagian dalam rongga perut oleh prostesis mesh sintetik. Risiko untuk mendapatkan semula hernia - 2-5%. Kesakitan selepas operasi kecil, dan tempoh pemulihan agak pendek - sehingga sebulan.

Kelemahan serius - keperluan untuk anestesia umum, kerumitan teknikal dan kos tinggi peralatan. Operasi sedemikian tidak sesuai untuk lungworms dan teras. Oleh kerana campur tangan ini sangat sukar untuk dilakukan, ia biasanya terpaksa apabila dua operasi dijalankan pada satu masa - contohnya, jika cholecystitis kalkulasi dihapuskan atau usus dikendalikan. Ia berlaku bahawa pakar bedah menekan serat saraf dan kemudian anda perlu menjalani operasi kedua, atau pesakit perlu menjalani rasa sakit selama beberapa bulan sehingga atrofi saraf. Terdapat juga risiko merosakkan kencing atau kord spermatik.

Kaedah plastik "tanpa ketegangan" dari akses tradisional adalah berbeza daripada plastik dengan kain mereka sendiri dalam "patch" yang dibuat daripada bahan sintetik, sama seperti semasa laparoskopi, digunakan untuk menutup pintu hernia. Oleh kerana kebolehpercayaan dan kesederhanaannya, kaedah I.L.Lichtenstein menerima kelaziman tertinggi. Ia boleh digunakan untuk sebarang bentuk dan saiz hernia inguinal.

10 hingga 15 tahun terakhir plastik "tanpa ketegangan" dari akses tradisional semakin mendapat populariti, yang telah menjadi kebiasaan terima kasih kepada penciptaan bahan sintetik maju dan perkembangan teknik baru untuk menutup pintu hernia, yang hampir menjamin pesakit - hernia tidak akan berlaku lagi. Sakit selepas pembedahan tidak penting. Buruh fizikal yang intensif adalah mungkin sebulan selepas operasi.

Operasi tanpa ketegangan dari akses tradisional boleh dilakukan pada pesakit luar - tetapi hanya di klinik khusus. Untuk pembedahan, anestesia tempatan atau tulang belakang mencukupi, yang amat penting untuk pesakit-pesakit tua dan pesakit dengan penyakit jantung dan paru-paru.

Apakah kajian yang perlu dilakukan sebelum pembedahan?

Wajib: penentuan faktor darah dan faktor Rh, ujian darah umum dan biokimia (termasuk gula dan prothrombin), ujian pembekuan darah, hepatitis, sifilis dan jangkitan HIV, ECG.

Diingini: ultrasound abdomen, urinalisis, fluoroscopy (atau fluorography) dari dada.

Apa yang perlu dilakukan pada malam operasi?

Malam sebelum anda perlu melakukan pembersihan enema atau mengambil dadah "Fortrans". Pada waktu pagi operasi, anda perlu mencukur tempat percikan yang dimaksudkan dan di sekelilingnya. Pada hari pembedahan tidak boleh makan dan minum. Sekiranya terdapat vena varikos pada kaki yang lebih rendah atau jika pesakit berusia lebih dari 50 tahun, maka anda harus mempunyai pembalut elastik untuk kaki anda.

Masalah apa yang mungkin selepas pembedahan?

Selepas plastik hernia inguinal-scrotal raksasa, skrotum tetap diperbesar selama sebulan, dan kulitnya bengkak. Ini bukan masalah dan tidak menimbulkan ketidakselesaan. Ini adalah reaksi tisu semulajadi untuk penghapusan kantung hernia yang besar. Tiada rawatan tambahan diperlukan.

Bagaimana untuk bertindak pada mulanya?

Anda boleh berjalan dengan segera selepas operasi, tetapi jika anestesia tulang belakang digunakan, anda mesti menunggu 3-4 jam. Dengan plastik tanpa ketegangan, pesakit boleh meninggalkan hospital 2-3 jam selepas operasi, termasuk memandu kereta. Dalam masa dua minggu, anda tidak boleh mengangkat lebih daripada 5 kg, maka beban itu dapat ditingkatkan secara beransur-ansur. Dengan plastik menggunakan prostetik sintetik (laparoskopi atau "tanpa ketegangan"), ubat anti-radang perlu diambil dalam masa seminggu selepas pembedahan. Jika perlu, dan berunding dengan doktor, anda boleh mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Berpakaian diperlukan pada keesokan harinya selepas pembedahan. Dengan kursus yang menggalakkan, ia akan menjadi satu-satunya sehingga masa penyingkiran jahitan (selepas 7 hari).

Apa yang berlaku kepada prostesis mesh sintetik yang ditanamkan pada pesakit?

Satu bulan selepas pembedahan, prostesis mesh sintetik, yang paling sering dibuat daripada polipropilena, tumbuh melalui gentian tisu penghubung. Dari masa ke masa, lapisan padat dengan ketebalan sehingga 1.5 mm terbentuk, yang pada asasnya adalah prostesis mesh. Terima kasih kepadanya, tisu penghubung yang terhasil kekal plastik, tetapi tidak menghulurkan - ia akan melindungi daripada hernia baru.

Dan jika hernia keluar lagi?

Kita perlu dikendalikan semula. Operasi tersebut secara teknikal lebih sukar, memerlukan pakar bedah yang berkemahiran tinggi. Dengan plastik dengan tisu mereka sendiri, senaman fizikal adalah terhad selama 6 bulan.

Bolehkah anda bercakap mengenai pencegahan hernia?

Tidak praktikal. Adakah itu untuk mengurangkannya untuk mencegah sembelit. Dan jika anda perlu mengangkat berat, lebih baik menggunakan tali pinggang angkat atau hanya mengikat perut anda dengan tuala lebar. Nah, "tali pinggang" pada pinggul, pangkal paha atau skrotum belum dicipta...

Latihan otot perut melepaskan dari rupa hernia?

Tidak, kerana dinding perut tidak senaman. Aneh kerana ia kelihatan, semakin kuat otot perut dan semakin lemah, dinding perut yang lebih lemah, semakin tinggi risiko hernia. Khususnya ini berlaku dengan kelemahan di kawasan cincin umbilik.

Menurut bahan-bahan artikel Andrew Timoshin "Hernia".

Sumber: http://fb.ru/article/112162/retsidiv-eto-opasno-oslojneniya-posle-operatsii-mejpozvonkovoy-gryiji, http://gryzhinet.ru/drugie/gryzha-posleoperacionnaya-064.html, http: //www.medkrug.ru/article/show/gryzha_v_voprosah_i_otvetah

Penting untuk mengetahui!

Pembaca yang terhormat, saya bersedia untuk berhujah dengan anda bahawa sendi atau orang tersayang anda menyakiti sendi anda. Pada mulanya, itu hanya masalah yang tidak berbahaya atau sakit sedikit di bahagian belakang, lutut, atau sendi lain. Dari masa ke masa, penyakit itu berlanjutan dan sendi mula sakit akibat latihan fizikal atau apabila cuaca berubah.

Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

 • Arthritis purulen akut;
 • Osteomyelitis - keradangan tulang;
 • Seps - keracunan darah;
 • Contracture - mengehadkan mobiliti sendi;
 • Dislokasi patologi - keluar dari kepala sendi dari fossa artikular.
Dalam kes yang paling maju, semua ini membawa kepada hakikat bahawa orang itu dilumpuhkan, diikat ke tempat tidur.

Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.
Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan kebanyakan cara untuk rawatan sendi. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sendi adalah Artrodex.

Ubat ini tidak dijual di farmasi dan ia tidak diiklankan di TV dan di Internet, tetapi untuk stok ia hanya berharga 1 ruble.

Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai Artrodex sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.