Hernia inguinal dangkal

Kelopak mata

Sekiranya tidak mungkin untuk melakukan pembaikan hernia menggunakan kaedah yang dinyatakan di atas tanpa ketegangan yang tidak wajar, walaupun ketika melakukan incipasi jeda, maka perlu menghubungkan tepi gerbang hernia dengan endoprosthesis. Untuk tujuan ini, polipropilena atau polytetrafluoroethylene digunakan. Prostetik disambungkan ke ligamen Cooper, saluran iliac-pubic dan / atau ke ligamen inguinal (Rajah 16.6), dan kepada tendon penghubung atau aponeurosis otot serong dalaman dari atas. Ujian kelebihan luar adalah teruk untuk membolehkan kord spermatik melaluinya. Selepas kord spermatik diadakan, kelebihan luar mesh disuntik, menyambung ligamen inguinal dan otot melintang abdomen (Rajah 16.6).

Rajah.16.6. Peringkat plastik menggunakan endoprosthesis:

Hernia inguinal plastik bukan ketegangan dari akses depan. A - ujung bawah endoprosthesis mesh dijahit ke ligamen inguinal, pinggir atas - untuk aponeurosis otot serong dalaman, endoprosthesis dijahit dari tepi sisi untuk menjalankan tali spermatik. B - penyiapan operasi (Knol J.A., Eckhauser F.E Anatomi ingatan dan hernia dinding abdomen.) Dalam Greenfield L.J. (ed) Pembedahan: Prinsip dan Praktik saintifik, edisi ke-2 - Philadelphia: JB Lippincott, 1997).

1 - pinggir aponeurosis otot serong luar

2 - ligamen inguinal

3 - kord seminal

4 - aponeurosis otot serong dalaman

Baru-baru ini, banyak pilihan yang berbeza untuk pembedahan plastik bukan ketegangan untuk hernias inguinal. Mereka termasuk implantasi patch polipropilena ke dalam kecacatan hernia dengan atau tanpa penekanan dengan jahitan. Adalah diperhatikan bahawa dengan cara-cara sedemikian keputusan yang sangat baik diperolehi. Mungkin sebab utama bagi kadar berulang rendah dalam plastik itu adalah bahawa ia dilakukan tanpa menegangkan tisu di sekelilingnya. Sudah tentu, untuk plastik yang berjaya, tanpa mengira kaedah pelaksanaan, ketiadaan ketegangan diperlukan.

Perbatasan saluran inguinal: 1) anterior - aponeurosis otot serong luar; 2) posterior - fascia melintang dan aponeurosis otot perut melintang; 3) ligamen bawah - inguinal dan ligamen lacunar; 4) bahagian atas - pinggir otot serong dan melintang dalaman dan aponeuroses mereka

Oblique hernia inguinal melalui cincin inguinal dalaman atau mendalam, sementara hernia inguinal langsung melalui tembok posterior kanal inguinal (fascia melintang)

Dua kaedah yang digunakan secara meluas untuk pembedahan plastik untuk hernia inguinal adalah kaedah Bassini, di mana aponeurosis otot perut melintang dan aponeurosis otot serong dalaman (tendon sendi) dielakkan dari atas ke ligamen inguinal dari bawah; dan plastik ligamen Cooper (mengikut MacVay), di mana tendon sendi diserap dari atas ke ligamen Cooper

Batasan terusan femoral: 1) saluran anterior - ileal-pubic dan ligamen inguinal; 2) belakang - ligamen Cooper; 3) ligament medial - lacunar; 4) lateral - urat femoral

Hematoma dan komplikasi berjangkit selepas pembedahan untuk hernia inguinal berkembang dalam 1-2% kes.

Akses preperitoneal untuk plastik untuk hernias inguinal sangat sesuai untuk hernias berulang, hernia yang tidak dapat dielakkan dan tercekik, serta untuk hernia rumit. 3 cm di atas tubercle tulang kemaluan, cincin melintang kulit dengan panjang 8-10 cm dilakukan. Plat anterior sarung otot rektus dan aponeurosis otot serong luar dibuka oleh sapukan melintang. Otot yang lebih dalam membahagikan serat mereka. Potong melalui aponeurosis otot melintang dan menembusi tisu preperitoneal. Peritoneum bodoh dipisahkan dari dinding perut anterior dan dinding posterior kanal inguinal dan mendedahkan hernia. Kantong hernia dimasukkan, dan kelebihannya terikat dan dipotong. Sekiranya kantung hernia tidak dapat diposisi semula, ia dibuka, kandungannya diset semula. Selepas itu, kantung hernia biasanya dapat diratakan. Apabila melakukan plastik, jahitan diletakkan di antara bahagian aponeurotik otot perut melintang dari atas dan ligamen Cooper dan / atau saluran iliac-pubik dari bawah, bermula dari tuberkul pubik dan berterusan ke cincin inguinal yang mendalam (Rajah 16.7). Untuk hernia serong, satu atau dua jahitan tambahan diletakkan secara mediasi dan kemudian ke cincin yang dalam. Unsur-unsur fascial yang dibuang dipulihkan dalam lapisan.

Rajah.16.7. Peringkat operasi. Mengendalikan dengan plastik untuk hernia inguinal langsung dari akses preperitoneal (Condon R.E., Telford G.L. Hernia.) Dalam Nora PF (ed): Pembedahan Operatif: Prinsip dan Teknik, Edisi ke-3 - Philadelphia, WB Saunders, 1990).

1 - tandan Cooper

2 - saluran ilio-pubic

3 - kord seminal

4 - bahagian aponeurotik dari otot perut melintang

Dalam kes kecacatan hernia yang besar, mungkin perlu menggunakan prostesis. Bahan ini di-hemmed dari bawah ke ligamen Cooper dan saluran iliac-pubic, dan dari atas ke otot dinding perut (Rajah 16.8). Terdapat banyak variasi plastik seperti itu, termasuk kaedah Stopp, di mana sebahagian besar grid ditetapkan dengan hanya beberapa jahitan.

Rajah. 16.8. Lokasi endoprosthesis dalam tisu pra-abdomen selepas plasti, diperbuat daripada akses preperitoneal (Condon R.E., Telford G.L. Hernia.) Dalam Nora PF (ed). Pembedahan Operatif: Prinsip dan Teknik, edisi ke-3. -Philadelphia, WB Saunders, 1990).

1 - tali spermatik

2 - ligamen inguinal

3 - Kerjasama Cooper

4 - kecacatan pada aponeurosis otot perut melintang

5 - endoprosthesis dalam tisu preperitoneal

6 - otot abdomen melintang

7 - aponeurosis otot serong luar

Dua kaedah utama digunakan untuk plastik laparoscopic untuk hernia inguinal: akses preparitoneal transabdominal dan sepenuhnya extraperitoneal. Apabila akses preparitone transabdominal menembusi rongga perut dan melakukan pembedahan plastik. Dengan pendekatan extraperitoneal penuh, menembusi tisu preperitoneal dan membentuk ruang kerja dengan bantuan pelali balon, mendedahkan dinding posterior kanal inguinal. Endoprosthes Mesh, yang dilampirkan ke bahagian bawah ligamentum Cooper, atas dan medial ke plat belakang vagina otot rektus (fascia melintang), dan kemudian ke bahagian aponeurotik otot perut melintang biasanya digunakan untuk plastik. Dilaporkan banyak variasi kaedah ini, tetapi pada dasarnya mereka adalah sama.

Kadar berulang untuk hernia inguinal langsung dan serong berbeza. Kembalian hernia langsung dikesan dalam 5-10% kes, manakala pengulangan hernia serong dikesan dengan kekerapan 1-5%.

Risiko jangkitan luka dan hematoma adalah kira-kira 1%. Neuromas neuro-inguinal dan femoral genitalik berkembang dalam kurang daripada 1% pesakit.

Kalkulator

Anggaran kos perkhidmatan percuma

 1. Isi permohonan. Pakar akan mengira kos kerja anda
 2. Mengira kos akan datang ke mel dan SMS

Nombor permohonan anda

Sekarang surat pengesahan automatik akan dihantar ke mel dengan maklumat tentang permohonan itu.

Hernia inguinal

Hernia inguinal adalah keadaan di mana organ perut (usus, omentum, ovari) melangkaui dinding perut anterior melalui saluran inguinal.

Hernia inguinal ditunjukkan oleh tegang seperti tumor di rantau inguinal dan kesakitan yang berbeza-beza (terutama semasa latihan fizikal).

Pakar bedah berkenaan dengan rawatan hernia inguinal. Adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor pada tanda pertama ketidakselesaan.

Lihat juga: Hernia: soalan, jawapan, penyelesaian

Gejala hernia inguinal

 • perasaan berat di perut;
 • penampilan di bahagian pangkal paha bengkak yang berubah-ubah, hilang dalam kedudukan terlentang;
 • kejadian kesakitan di kawasan hernia selepas mengangkat berat atau ketegangan;
 • berasa tidak selesa berjalan

Kaedah untuk mendiagnosis hernia inguinal:

 • pemeriksaan oleh pakar bedah;
 • irrigoscopy;
 • herniografi adalah kaedah rentologis yang terdiri daripada pengenalan ke dalam rongga perut agen kontras khusus untuk tujuan meneliti hernia;
 • Ultrasound skrotum dan kanal inguinal.

Penyakit yang mempunyai gejala yang sama:

 • hidrocele;
 • varicocele;
 • limfadenitis;
 • hernia femoral.

Kursus penyakit ini

Gejala hernia inguinal mungkin muncul secara tidak dijangka atau berkembang secara beransur-ansur.

Hernia inguinal bersaiz kecil boleh menyebabkan ketidakselesaan atau kesakitan. Dengan kewujudan hernia yang panjang, saiznya yang besar, serta bentuk gelongsor dan berulang, sakit di perut bawah atau di pangkal paha akan terus terganggu. Kadang-kadang dia memberikan balik dan sakrum. Sembelit adalah mungkin. Penonjolan lebih hernia, kesulitan yang lebih penting yang menyebabkan ia berjalan dan bekerja secara fizikal, sangat mengehadkan keupayaan untuk bekerja. Dengan hernia gelongsor pundi kencing, kencing yang kerap, memotong uretra, sakit di atas pubis, hilang selepas pengurangan hernia, bergabung. Dalam pesakit tua, pengekalan kencing sering diperhatikan.

Jenis hernia inguinal berikut dibezakan:

1) Hernia oblique - organ dalaman keluar melalui kord spermatik (saluran sperma, darah dan saluran limfa yang dikelilingi oleh sarung tunggal), terletak di dalamnya. Hernia oblique adalah kongenital dan diperolehi.

2) hernia langsung - organ dalaman meluas ke kanal inguinal di luar kord spermatik. Ia hanya diperolehi. Penyebab hernia inguinal adalah kelemahan otot dan ligamen.

3) Hernia inguinal digabungkan dicirikan oleh hakikat bahawa pesakit mempunyai satu atau dua kantung hernia berasingan yang tidak berkomunikasi antara satu sama lain dan mewakili hernia langsung dan serong. Atau gabungan kedua-duanya.

Komplikasi hernia inguinal

 • Kecederaan hernia inguinal - mampatan secara tiba-tiba kandungan hernia dalam cincin hernia;
 • orchitis iskemia - keradangan testis;
 • coprostasis - genangan najis dalam usus besar;
 • keradangan hernia.

Penjagaan kecemasan diperlukan apabila hernia inguinal cedera dan gejala berikut muncul:

 • mual, muntah;
 • darah di dalam najis, kekurangan pembuangan air dan pelepasan gas;
 • cepat meningkatkan kesakitan di pangkal paha atau skrotum;
 • hernia tidak ditetapkan apabila ringan ditekan dalam kedudukan terlentang.

Ramalan

Hernia inguinal berjaya dirawat melalui pembedahan. Sekiranya tidak dirawat, pembentukan hernia tidak dapat diatasi adalah mungkin.

Punca hernia inguinal

Hernia Inguinal adalah yang paling biasa di kalangan lelaki. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa saluran inguinal mereka kurang dikuatkan oleh lapisan otot dan tendon, lebih pendek dan lebih luas daripada pada wanita.

Di bawah tindakan peningkatan tekanan intra-perut dalam saluran inguinal, kecacatan (cincin hernia) terbentuk, ke mana hernia berlaku. Ini boleh menyumbang kepada kelemahan otot dan ligamen perut, serta faktor risiko berikut:

 • batuk kronik, seperti batuk perokok;
 • berat badan berlebihan;
 • sembelit;
 • kehamilan;
 • mengangkat berat badan yang kerap;
 • kerap bersin, misalnya, kerana alergi.

Pencegahan hernia inguinal

 • memakai pembalut semasa kehamilan;
 • pemakanan yang betul;
 • melatih otot abdomen;
 • berhenti merokok yang membawa kepada batuk.

Rawatan hernia inguinal

Adalah mungkin untuk menghilangkan hernia inguinal hanya dengan pembedahan di hospital.

Pembedahan untuk hernia inguinal (hernioplasti):

 1. Hernioplasti endoskopik - alat khas dimasukkan melalui lubang kecil ke rongga perut, kantung hernia dipotong dan mesh dijahit untuk menguatkan dinding abdomen.
 • sindrom kesakitan kecil;
 • hospital tinggal selama 2-3 hari;
 • kambuhan jarang berlaku (1-4%).
 1. Operasi Liechtenstein - melalui hirisan kulit (10-12 cm) kantung hernia dikeluarkan, dimasukkan ke dalam rongga perut dan mesh dijahit untuk menguatkan cincin hernia.
 • kesakitan yang minimum;
 • hospital tinggal 1 hari;
 • gegaran sangat jarang (sehingga 1%).
 1. Hernioplasti obstruktif - melalui hirisan kulit (3-4 cm) beg hernia dilepaskan, dimasukkan ke dalam rongga abdomen dan mesh obturator dijahit ke kanal inguinal, yang sepenuhnya menghalang kemungkinan pembentukan hernia berikutnya.
 • hampir tiada kesakitan:
 • anda boleh meninggalkan hospital beberapa jam selepas operasi;
 • kambuh semula tidak mungkin (0.1%).

Hernia inguinal dangkal

Hernias inguinal adalah hernias abdomen luar. Mereka adalah serong dan lurus.

Oblique inguinal hernia dipanggil, kantung hernia yang memasuki kanal inguinal melalui cincin inguinal yang mendalam, melewati seluruh kanal dan keluar melalui cincin inguinal cetek. Kantong hernia terletak di bawah fascia spermatik dalaman (di dalam kord spermatik), manakala unsur-unsur kord spermatik mematuhi rapat dengan dinding hernia.

Rajah. 8.17. Oblique hernia inguinal (skema). 1 - parietal peritoneum; 2 a. testicularis; 3 - ductus deferens; 4 - fascia melintang; 5 - lapisan otot-apo-neurotik; 6 - fascia sendiri; 7 - fascia dangkal; 8 - kulit; 9 - testikel; 10 - membran vagina testis; 11 - fascia spermatica interna; 12 - gelung usus kecil (kandungan hernia); 13 - kantung hernia (parietal peritoneum); 14 - cincin hernial; 15 - a. epigastrica inferior; 16 - disiram a. umbilicalis; 17 - plika umbilicalis medialis; 18 - fossa inguinalis medialis; 19 - plika umbilicalis lateralis; 20 - leher kantung hernia.

Oblique inguinal hernia boleh turun pada lelaki di skrotum, dan pada wanita - dalam serat labia majora. Semasa pembentukan hernia inguinal serong, kantung hernial membentangkan cincin inguinal yang mendalam dari dinding posterior kanal dan menipis aponeurosis otot perut serong luaran (dinding anterior kanal inguinal), terutama di kawasan cincin inguinal cetek.

Lurus dipanggil hernia inguinal, kantung hernia yang membolok di kawasan fossa inguinal medial dinding perut anterior, membentang dinding belakang kanal inguinal (melintang fascia) dan keluar melalui cincin permukaannya. Pada masa yang sama, kantung hernial berlalu di luar kord spermatik, yang terletak di luar dari kantung.

Rajah. 8.18. Hernia inguinal langsung (skim). 1 - plika umbilicalis lateralis; 2 - a. epigastrica inferior; 3 - fossa inguinalis lateralis; 4 - parietal peritoneum; 5 - a. testicularis; 6 - ductus deferens; 7 - fascia melintang; 8 - lapisan aponeurotik otot; 9 - fascia dangkal; 10 - fascia spermatica interna; 11 - kulit; 12 - testik; 13 - membran vagina daripada testis; 14 fascia melintang berserabut; 15 - gelung usus kecil (kandungan hernial); 16 - kantung hernia (parietal peritoneum); 17 - cincin hernia; 18 - memusnahkan a. umbilicalis; 19 - plika umbilicalis medialis; 20 - leher kantung hernia.

Hernia inguinal lurus tidak turun ke dalam skrotum.

Oleh itu, kedua-duanya dengan hernia inguinal serong dan langsung, punca utama bantahan patologi adalah kegagalan dinding posterior kanal inguinal, dan semua jenis plastik harus ditujukan untuk mengukuhkannya.

Hernia inguinal

Hernia inguinal adalah kecacatan pada dinding perut anterior, di mana, disebabkan oleh kelemahannya, beberapa organ dalaman (biasanya omentum yang lebih besar, usus, ovari) sebahagiannya keluar dari rongga perut ke kanal inguinal.

Terusan inguinal adalah celah panjang 4-6 cm di bahagian bawah rantau inguinal, yang berasal dari rongga perut, bergerak ke hadapan dan ke bawah dan mencapai cincin inguinal cetek. Pada wanita, ligamen uterus bulat dengan tisu penghubung yang longgar melalui saluran inguinal, dan pada lelaki, tali spermatik. Tangkai organ-organ dalaman dan peritoneum semasa hernia inguinal boleh terjadi melalui kecacatan kongenital atau yang diperolehi dari saluran inguinal (cincin hernial).

Pada lelaki, hernia inguinal berlaku 9 kali lebih kerap daripada pada wanita, dan paling sering pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun.

Punca dan faktor risiko

Hernia inguinal biasanya dibentuk oleh kombinasi faktor risiko kongenital dan diperolehi.

Kecacatan kongenital, menyebabkan kemunculan hernia inguinal kongenital, atau perkembangan pada usia dini, adalah kehelan proses peritoneum. Pada usia satu tahun, proses faraj tumbuh pada 41%, dan pada 10% orang tidak berkembang pada masa dewasa, mewujudkan prasyarat untuk munculnya hernia inguinal.

Kerumitan hernia yang paling kerap dan berbahaya adalah penahanannya, apabila kandungan kantung hernia tiba-tiba diperah oleh cincin hernia.

Hernia inguinal yang diperolehi disebabkan oleh kelemahan otot abdomen disebabkan oleh penuaan fizikal berat, atrofi otot akibat penurunan berat badan yang ketara atau disebabkan sebab-sebab yang berkaitan dengan usia.

Faktor risiko untuk perkembangan hernia inguinal termasuk:

 • kelemahan anatomi otot dinding peritoneal;
 • ketiak bayi yang ketat;
 • bayi yang menangis yang kuat;
 • banyak genera;
 • kehamilan pramatang;
 • berat badan berlebihan, obesiti;
 • kecederaan ke kawasan pangkal paha;
 • batuk kronik yang teruk;
 • bermain instrumen angin;
 • penyakit saluran gastrousus, yang disertai dengan gangguan berterusan proses pembuangan air;
 • gangguan kencing dalam penyakit prostat;
 • kekurangan mobiliti; dan sebagainya

Bentuk penyakit

Hernias inguinal boleh menjadi kongenital dan diperolehi.

Dengan penyetempatan beg hernial:

 • inguinal - hernia membonjol ke rongga saluran inguinal, tetapi tidak melebihi tahap pembukaan luaran saluran inguinal;
 • funikular - kandungan kantung hernial turun ke dalam skrotum ke kord spermatik;
 • inguinal-scrotal - kandungan hernial mencapai testis, meregangkan skrotum;
 • serong - kandungan melewati seluruh saluran inguinal. Bentuk ini paling biasa, mungkin kedua-duanya bawaan dan diperoleh. Memperolehi mempunyai arah serong hanya pada peringkat awal patologi, dengan peningkatan hernia, pembukaan dalaman terusan inguinal mengembang ke dalam. Dalam kebanyakan kes, hernia inguinal serong adalah sama sekali;
 • langsung - terdapat perletakan kandungan hernia ke kanal inguinal melalui dinding peritoneum, sementara pembukaan dalaman kanal inguinal tidak terjejas. Sebagai peraturan, bentuk ini berlaku sebagai akibat daripada overvoltage dan adalah dua hala;
 • interstitial lurus (subkutaneus) - penonjolan hernia berlaku dalam tisu subkutaneus aponeurosis otot perut serong luar;
 • gelongsor - terdapat penonjolan tambahan membran dalaman rongga perut. Pada masa yang sama, bukan sahaja usus kecil, tetapi juga dinding pundi kencing, rahim, tiub fallopian, ovari, dan lain-lain boleh meninggalkan rongga perut. Ini adalah bentuk hernia inguinal yang paling berbahaya, kerana ia lebih mudah cedera.

Dalam bentuk gabungan hernia inguinal, dua atau lebih kantung hernia di satu sisi ditakrifkan. Pada masa yang sama, hernias tidak berkomunikasi antara satu sama lain, masing-masing mempunyai cincin hernia tersendiri. Patologi agak jarang berlaku.

Mengikut keupayaan kandungan beg hernia untuk kembali ke kedudukan aslinya (kanan) hernia adalah:

Gejala hernia inguinal

Gejala utama hernia inguinal adalah tengkorak bulat di rantau inguinal, yang disertai oleh sensasi menarik dan menyakitkan dari pelbagai intensiti darjah. Kesakitan sering menyebar ke kawasan lumbar. Tulang pada hernia inguinal meningkat dengan senaman fizikal, batuk, bersin, sementara dalam kedudukan terlentang, sebagai peraturan, hilang.

Di samping itu, gambar klinikal hernia inguinal bergantung pada mana organ dalaman telah menjadi kandungan hernia sac.

Dengan penglibatan dalam proses patologi pundi kencing, pesakit mengadu kerap dan / atau kencing yang menyakitkan, sakit di perut bawah. Pesakit warga emas mungkin mengalami pengekalan kencing. Jika kandungan hernia adalah tiub fallopian dan / atau ovari, wanita mempunyai haid yang menyakitkan. Caecum hernia sac disertai dengan sembelit, kembung perut, distensi perut, dan pemotongan abdomen.

Hernia inguinal bersaiz kecil mungkin tidak menyusahkan pesakit dan mungkin tidak menyakitkan. Dengan saiz besar pesakit hernia inguinal

mengalami ketidakselesaan semasa berjalan, serta perasaan yang teruk dalam perut.

Diagnostik

Untuk mengenal pasti hernia inguinal, pesakit diperiksa dalam kedudukan menegak dan mendatar, ujian dengan menegangkan dan ujian batuk dilakukan.

Untuk menjelaskan penyetempatan patologi dan keadaan terusan inguinal, pemeriksaan ultrabunyi rongga perut, organ pelvis, skrotum dilakukan. Ultrasound membolehkan anda mengetahui mana organ-organ dalaman terlibat dalam proses patologi. Irrigoscopy dilakukan dengan tujuan yang sama (kemungkinan penglibatan usus ditentukan) dan peningkatan kontras cystoscopy (penglibatan pundi kencing).

Pada lelaki, hernia inguinal berlaku 9 kali lebih kerap daripada pada wanita, dan paling sering pada kanak-kanak di bawah umur 10 tahun.

Sekiranya hernia tidak dikesan oleh ultrasound, ujian X-ray dengan agen kontras dilakukan untuk menjelaskan diagnosis.

Diagnosis pembezaan hernia inguinal dengan edema testis (hydrocele), urat varises pada tali spermatik (varicocele), limfadenitis, lipoma kord sperma, dan hernia femoralis diperlukan. Bentuk inguinal-scrotal penyakit pada kanak-kanak harus dibezakan dari testis yang tidak direndam ke dalam skrotum (cryptorchidism).

Rawatan hernia inguinal

Rawatan hernia inguinal dilakukan oleh pembedahan di hospital pembedahan. Campur tangan bedah tidak ditunjukkan dengan adanya penyakit bersamaan yang parah, dengan kekurangan pesakit yang kuat, serta pasien lemah usia lanjut dan wanita hamil. Pesakit sedemikian disyorkan untuk memakai pembalut untuk hernia inguinal, yang menghalang kehilangan organ dalaman dari rongga perut.

Pembedahan untuk hernia inguinal

Operasi untuk hernia inguinal dilakukan dengan cara yang dirancang dengan persiapan awal, yang terdiri daripada makmal terperinci dan kajian instrumental, dan jika perlu, dalam pembetulan pelanggaran yang dijumpai. Salah satu keperluan untuk menjalankan operasi untuk menghapus hernia inguinal pada kanak-kanak adalah ketiadaan sebarang penyakit berjangkit selama dua minggu sebelum rawatan pembedahan. Pembedahan dilakukan di bawah anestesia umum, secara endoskopi atau secara terbuka.

Operasi untuk hernia inguinal (pembaikan hernia, pembaikan hernia, hernioplasti) mempunyai langkah berikut:

 1. Pembentukan akses ke kanal inguinal.
 2. Pembuangan kantung hernia.
 3. Penutup cincin inguinal yang dalam ke saiz normal.
 4. Plastik kanal inguinal.

Pemilihan kaedah plasti kanal inguinal dilakukan bergantung kepada bentuk penyakit dan saiz hernia:

 • kaedah Bobrov - Girard membolehkan pengukuhan dinding anterior kanal inguinal, yang memberikan kelonggaran tisu homogen kerana pengambilan serentak aponeurosis otot serong luaran dengan otot serong melintang dan dalaman abdomen;
 • Kaedah Spokanukotsky - pengubahsuaian kaedah Bobrov-Girard. Semasa operasi, aponeurosis dan otot menangkap dan mengepam serentak pada ligamen inguinal dengan pertindihan lanjut aponeurosis. Membolehkan anda untuk mengelakkan rasvlechenie ligamentum inguinal, yang boleh berlaku kerana penyerahan kerap;
 • Kaedah suturing Kimbarovsky - mempromosikan pematuhan yang baik dari tisu yang sama kepada ligamen inguinal. Ujian kelopak atas aponeurosis otot serong luar mengelilingi tepi otot perut serong dan melintang;
 • Kaedah Bassini - berdasarkan pengenaan jahitan dalam, yang membantu menguatkan dinding posterior kanal inguinal;
 • Kaedah Shooldys adalah pengubahsuaian kaedah Bassini. Semasa pembedahan, selepas hernia inguinal dibuang, duplikator fascia melintang terbentuk menggunakan jahitan yang berterusan, pinggir bawah otot perut serong dan melintang di bahagian bawah dijejali dengan benang yang sama. Kord spermatik diletakkan di tempatnya, di atasnya, tepi aponeurosis yang dibedah dari otot perut serong luaran dijahit dalam bentuk pengganda;
 • Kaedah Postempsky - penghapusan lengkap saluran inguinal, jurang inguinal dan pembentukan terusan inguinal dengan arah yang baru;
 • Kaedah Kukudzhanov - menunjukkan untuk hernia inguinal langsung, serta dalam kes-kes yang kompleks penyakit, terdiri dalam jahitan serat aponeurotik otot serong dan melintang dan vagina otot abdominis lurus ke bahagian medial ligamen iliomboid dan inguinal;
 • Kaedah Martynov - digunakan untuk hernia inguinal serong dan terdiri dalam membentuk pendupliker daripada helaian aponeurosis yang dibedah;
 • Kaedah Liechtenstein - kain jahitan tanpa ketegangan. Di samping itu, jahitan hipoallergenik khas digunakan sebagai rasuah alahan;
 • kaedah Py - Oppel - digunakan untuk hernia inguinal kongenital dan kongenital yang kecil. Selepas kandungan kantung hernia diposisi semula ke dalam rongga perut, kantung hernia terikat pada leher, hernia inguinal dikeluarkan, selepas itu pembukaan luaran kanal inguinal disuntik.

Laparoscopic Inguinal Hernia Removal

Dalam amalan pembedahan, kaedah hernioplasti endoskopik (laparoskopi) digunakan secara meluas. Kelebihan kaedah termasuk kemungkinan menutup pembukaan dalaman kanal inguinal dan femoral pada masa yang sama. Semasa operasi, potongan kecil kawasan groin dibuat di mana laparoskop dimasukkan, mengandungi manipulator pembedahan, kamera optik gentian yang memaparkan imej medan pembedahan pada monitor di bilik operasi dan sumber cahaya sejuk, yang memberikan gambaran yang baik mengenai bidang pembedahan. Dalam operasi untuk hernia inguinal, laparoskop digunakan, membolehkan pemeriksaan lateral bidang pembedahan. Berbeza dengan operasi perut tradisional, kaedah laparoskopi memungkinkan untuk melakukan campur tangan pembedahan dengan kemungkinan jumlah trauma operatif yang paling kecil, memendekkan tempoh pemulihan hingga beberapa hari, dan juga mengurangkan kemungkinan pengulangan dan komplikasi.

Pembedahan laparoskopi tidak disyorkan untuk hernias inguinal dan adhesi besar.

Komplikasi dan akibat yang mungkin

Kerumitan hernia yang paling kerap dan berbahaya adalah penahanannya, apabila kandungan kantung hernia tiba-tiba diperah oleh cincin hernia. Terdapat pelanggaran peredaran darah dan pemuliharaan organ-organ yang telah jatuh dari rongga abdomen dan berada di kantung hernia, sehingga nekrosis mereka dengan perkembangan peritonitis yang berikutnya, yang merupakan keadaan yang mengancam nyawa. Mengepit boleh elastik, tahi dan gabungan. Pelanggaran elastik diperhatikan apabila jumlah organ dalaman yang lebih besar jatuh dalam kantung hernia daripada biasa. Mencubit fecal berlaku dengan genangan najis di kawasan usus, yang jatuh ke dalam beg hernia. Dalam kes pelanggaran hernia, pesakit memerlukan rawatan pembedahan kecemasan.

Komplikasi lain hernia inguinal termasuk:

 • keradangan hernia inguinal;
 • iskemia (iaitu disebabkan oleh aliran darah yang tidak mencukupi) orchitis;
 • coprostasis - genangan fesal;
 • tidak boleh dipercayai hernia.

Tidak dapat dipercaya hernia boleh terjadi kerana traumatisasi kandungan kantung hernia dan dindingnya, yang pada gilirannya, boleh mengakibatkan pengembangan adhesi. Bergantung kepada pengedaran proses patologi, ketidakupayaan hernia boleh menjadi sebahagian dan lengkap.

Ramalan

Prognosis untuk hernia yang tidak rumit, asalkan didiagnosis tepat pada masanya dan rawatan yang dipilih dengan baik adalah baik. Dengan perkembangan komplikasi, ia menjadi semakin teruk, beberapa komplikasi adalah ancaman segera kepada kehidupan.

Penyembuhan hernia inguinal diperhatikan dalam 5-10% pesakit disebabkan oleh kaedah pembedahan yang tidak wajar, kegagalan pesakit untuk mengikuti arahan doktor dalam tempoh selepas operasi, kerja keras berlebihan, dan sebagainya.

Pencegahan

 1. Elakkan berteriak panjang pada bayi, penolakan kepalanya yang ketat.
 2. Mengawal berat badan.
 3. Latihan otot abdomen.
 4. Elakkan senaman berlebihan, keengganan untuk mengangkat berat.
 5. Pembetulan licin berat berlebihan.
 6. Memakai pendakap semasa mengandung.

Mencegah perkembangan keadaan yang mengancam nyawa adalah dengan segera mendapatkan bantuan perubatan apabila gejala-gejala berikut muncul: kesakitan yang teruk, mual, muntah, darah di massa usus atau ketiadaan pergerakan usus, ketidakupayaan untuk membetulkan hernia dalam kedudukan terlentang.

Apakah yang dimaksudkan dengan hernia inguinal, gejala dan sebabnya

Hernia dinding abdomen anterior, hernia diafragma dalaman atau hernia dinding abdomen posterior - membentuk majoriti semua campur tangan pembedahan pada tubuh manusia. Hernia inguinal yang terkelupas adalah patologi serius, perkembangan yang merupakan petunjuk langsung untuk campur tangan pembedahan kecemasan.

Hernia inguinal dua hala

Definisi

Hernia inguinal adalah kecacatan yang membentuk dinding perut anterior sebagai akibat daripada pelbagai faktor yang menyebabkan kanal inguinal dihancurkan atau diregangkan, menyebabkan tengkorak organ perut dalaman ke dalam tisu lemak subkutaneus atau skrotum pada lelaki.

Hernia yang tercekik adalah komplikasi hernia yang sudah ada atau tiba-tiba terbentuk dengan meremas kandungannya menjadi cincin terikat yang membentuk cincin hernia. Kehadiran komplikasi seperti itu dianggap sebagai petunjuk langsung untuk pembedahan, jika tidak, iskemia mungkin berkembang dengan nekrosis berikutnya dan berlakunya peritonitis, yang merupakan keadaan yang mengancam nyawa.

Subjek lelaki lebih mudah terpengaruh. Ini adalah disebabkan oleh ciri-ciri anatomi dari tempoh pranatal dan selepas bersalin. Terusan inguinal wanita mempunyai saiz yang lebih kecil dan bentuk sempit, yang mengurangkan kemungkinan peregangannya. Daripada sepuluh kes hernia inguinal yang didiagnosis, perkadaran wanita akan menjadi dua kes.

Komponen anatomi

Hernia inguinal oblique berkembang apabila mendorong organ dalaman ke kanal inguinal melalui cincin inguinal yang mendalam. Gelung usus atau epiploon yang memasuki hernia melalui keseluruhan saluran inguinal dan keluar melalui cincin inguinal cetek. Pada masa yang sama beg hernia berada di dalam kord spermatik. Oleh itu, adalah mungkin untuk menambah unsur-unsur yang terakhir ke dalam beg hernia. Pada lelaki, hernia jenis ini boleh mencapai skrotum, sedangkan pada wanita, ia turun ke dalam labia majora, meregangkan dan memperbesar mereka dengan kandungannya. Alokasikan hernia serong dan inguinal. Pilihan pertama didapati lima kali lebih kerap.

Perkembangan hernia inguinal serong boleh berlaku di kedua-dua lelaki dewasa dan kanak-kanak, di mana jenis hernia ini kedua-duanya diperolehi dan kongenital. Ini disebabkan semasa perkembangan intrauterin, buah zakar dalam bentuk lelaki dan memulakan perkembangan mereka di ruang retroperitoneal, selepas itu pada bulan keempat, prolaps mereka bermula dan turun ke dalam skrotum. Oleh kerana pelbagai jangkitan intrauterin atau faktor-faktor yang merumitkan kehamilan, proses lekatan boleh berkembang, yang akan mengganggu proses normal proses ini.

Dalam hubungan ini, penyumbatan saluran yang melaluinya testikel turun tidak akan berlaku. Akibatnya, komunikasi terbuka kekal di antara rongga perut, kanal inguinal dan skrotum. Ia berada dalam rongga ini, dengan peningkatan tekanan perut, organ-organ akan bertiup, yang akan membawa kepada kemunculan hernia inguinal dan pelanggaran selanjutnya.

Skim keturunan testis ke dalam skrotum

Jenis hernia inguinal jenis yang diperolehi berkembang akibat tindakan pelbagai faktor tempatan atau umum yang membawa kepada peregangan cincin inguinal lateral dan gangguan struktur kanal inguinal.

Hernia inguinal lurus adalah protrusi organ-organ dalaman, yang berkembang akibat peritoneum yang dipaksa di kawasan fossa inguinal medial, yang terletak di bahagian dalam dinding abdomen anterior. Peregangan cincin inguinal cetek dan penghapusan kantung hernia di dalam dari kord spermatik.

Sebabnya

Sebab-sebab perkembangan patologi ini boleh:

 • Perkembangan otot dinding abdomen anterior tidak mencukupi.
 • Patologi intrauterine dimasukkan cincin inguinal cetek.
 • Jenis keterlihatan obesitas, yang dicirikan oleh peningkatan kandungan tisu adiposa di dalam rongga perut, yang menyebabkan peningkatan tekanan intra-perut.
 • Kehamilan pada wanita boleh menyebabkan diastasis gentian otot dan regangan struktur anatomi.
 • Fascia melintang di dalam fossa inguinal medial.
 • Penyalahgunaan alkohol dan produk tembakau.
 • Umur tua
 • Gangguan usus, yang menyebabkan kembung dan tekanan meningkat.

Faktor etiologi yang membawa kepada perkembangan hernia inguinal yang tercekik

1 Kehadiran sejarah keluarga yang membebankan penyakit ini menyerang hernia inguinal pada keluarga terdekat.

2 Kehadiran fakta kehamilan pramatang dalam sejarah kehidupan gadis, dalam kes ini, kehebatan proses vagina separa mungkin. Ini membawa kepada hakikat bahawa terdapat pengembangan jurang terusan inguinal, dan ini meningkatkan kemungkinan perkembangan protrusi hernia.

3 Jenis umur tua atau asthenik, yang menunjukkan kemungkinan kelemahan otot serabut di bahagian terusan inguinal dan dinding abdomen anterior secara keseluruhan.

4 Patologi radas ligamentous akibat daripada kecederaan atau stigma perkembangan pranatal.

5 Peningkatan tekanan intra-perut akibat daripada kehamilan besar atau berganda atau obesiti penderita.

6 gaya hidup yang tidak aktif, kekurangan aktiviti fizikal, atrofi otot.

7 kehilangan berat badan yang menurun, yang menyebabkan kehilangan lemak dalam kanal inguinal dan meningkatkan risiko penekanan organ-organ dalaman.

8 Kegiatan fizikal yang berat, serta keghairahan untuk angkat berat.

9 Batuk kerap disebabkan oleh patologi paru atau merokok kronik.

10 Pengurangan dalam dinamika saluran penghadaman.

Gambar dan gejala klinikal

Gejala pertama yang menarik perhatian dan mungkin menunjukkan perkembangan hernia inguinal adalah tumor di kawasan unjuran saluran inguinal. Sekiranya melakukan senaman fizikal berat, apabila lenturan atau batuk, pembentukan ini mungkin meningkat. Apabila anda menukar kedudukan badan dan menterjemahkannya ke dalam mendatar, tumor secara spontan akan hilang, menetapkan dirinya di dalam rongga perut. Ini menunjukkan bahawa cincin hernia cukup besar supaya kandungannya bebas kembali ke tempatnya.

Simptom kedua adalah kesakitan yang muncul bersama-sama dengan membonjol di kawasan groin.

Jika kita bercakap tentang bentuk langsung hernia, maka gambaran klinikal ciri akan kelihatan seperti ini. Kehadiran kesakitan akan hadir dari hari pertama patologi. Ini disebabkan oleh anatomi dan ciri-ciri dalam struktur hernia. Dualitas dalam manifestasi gejala adalah bahawa penonjolan boleh meningkat dengan batuk, bersin, menjerit, dan mungkin tetap sama. Ini sangat merumitkan diagnosis pembezaan, yang biasanya dilakukan dengan patologi seperti:

 • Tumor lemak kanser spermatik.
 • Hernia femoral.
 • Jatuh buah zakar.
 • Kista yang berkembang pada ligamen pusingan rahim, yang berjalan di kanal inguinal wanita.
 • Bentuk cryptorchidism inguinal.
 • Limfadenopati.

Kehadiran kronik hernia langsung boleh mengakibatkan gangguan kencing. Ini berlaku akibat daripada penyitaan di dalam kantung hernial dinding pundi kencing. Sembelit dan masalah dengan pelepasan gas dari usus, adalah ciri penglibatan dalam gelung usus dalam protrusi.

Pada perkembangan pelanggaran, gambar halangan enterik atau kolik akan diperhatikan. Kehadiran mual, muntah kandungan usus, kekurangan najis dan gas, kembung gelung usus dengan pembentukan gejala ciri yang disebut "mangkuk Kloyber" - semua ini adalah gejala patognomonik usus halus.

Sempena dengan kehadiran pembentukan tegang yang menyakitkan di kawasan groin, hernia boleh disyaki. Ini adalah petunjuk langsung untuk rawatan pembedahan dalam masa yang sesingkat mungkin.

Langkah diagnostik

Perubatan moden mempunyai pelbagai alat diagnostik dan teknik yang membolehkan anda untuk menjalankan diagnosis akhir dengan tepat dan memilih jumlah taktik rawatan yang diperlukan untuk menyerang hernia inguinal.
Aktiviti utama yang akan dijalankan oleh doktor pakar adalah untuk mengumpul anamnesis kehidupan dan penyakit. Kehadiran campur tangan pembedahan, patologi kronik, dan tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan tertentu sedang disiasat. Ternyata sama ada terdapat riwayat keluarga penyakit hernia inguinal nuansa.

Langkah seterusnya adalah melakukan pemeriksaan awal yang menyeluruh. Adalah perlu untuk mengenal pasti kehadiran tegang hernia, kesakitannya, untuk menentukan sama ada terdapat pengaliran (effusion adalah cecair yang meresap melalui dinding organ abdomen akibat genangan kandungannya - istilah dalam pembedahan) di dalam beg hernia. Semasa peperiksaan, doktor menentukan kehadiran gejala kejutan batuk - peningkatan saiz pembentukan pada ketinggian batuk. Sekiranya mengesan gejala negatif batuk kejutan, mereka bercakap tentang hernia yang tidak dikenali. Gejala kerengsaan peritoneal dan kesakitan di dinding dinding perut anterior juga ditentukan.

MRI dengan hernia inguinal yang tercekik

Seterusnya, anda perlu menggunakan kaedah pemeriksaan instrumental dan makmal tambahan. Ini termasuk yang berikut:

 • Analisis umum darah dan air kencing.
 • Analisis biokimia darah.
 • Diagnosis ultrasound.
 • Radiografi dada dan rongga perut.
 • Pencitraan resonans magnetik dan magnetik.

Kehadiran diagnosis hernia yang tercekik adalah petunjuk langsung untuk pembedahan terbuka atau laparoskopi. Katakanlah tentang hernia langsung atau serong, boleh dalam masa campur tangan pembedahan.

Rawatan

Jenis hernia yang terkawal, tanpa mengira lokasi mereka, tertakluk kepada campur tangan pembedahan. Pakar bedah moden semakin beralih kepada kaedah rawatan endoskopi: rongga perut melalui jarum khas, dipenuhi dengan karbon dioksida, keadaan ini dipanggil "carboxyperitoneum". Ini membolehkan anda meningkatkan jumlah dalaman dan meningkatkan keterlihatan dengan pengenalan alat dan kamera.
Seterusnya adalah visualisasi organ-organ dalaman, pembedahan peritoneum, pemilihan organ-organ yang telah jatuh ke dalam hernia, meletakkan semula mereka ke rongga perut. Selepas ini, prostetik dan pengukuhan saluran inguinal dilakukan. Kaedah yang paling berkesan adalah penggunaan mesh bioresistrik sintetik. Ia menutup kecacatan yang telah terbentuk, meliputi bahagian atas dengan peritoneum dan bertindak sebagai dinding tambahan yang tidak membenarkan tengkorak hernia berulang.

Kaedah rawatan ini hanya berlaku pada peringkat awal pelanggaran, ketika masih belum ada nekrosis dari bagian organ yang tercekik, dan tidak ada peritonitis. Sekiranya gejala di atas dikesan, campur tangan terbuka dengan reseksi tapak organ mati dan anastomosis antara usus diperlukan.

Pencegahan

Dengan kehadiran hernia inguinal yang tidak dapat diselesaikan, ia mungkin menggunakan perban yang tidak akan membenarkan peningkatan bantahan dan mencegah perkembangan pelanggarannya.

Maklumat lanjut tentang cara memilih pembalut untuk hernia inguinal, baca di sini.

Hernia inguinal yang rumit dengan menyengat adalah keadaan yang mengancam nyawa yang perlu dirawat secepat mungkin. Kesukaran dalam diagnosis dan insiden yang tinggi - punca-punca perkembangan banyak komplikasi. Rawatan perlu dijalankan dengan pakar untuk mencapai keselamatan dan keberkesanan yang maksimum.

Brattseva Ekaterina Valerievna
Doktor kategori tertinggi. Profesor Madya. Calon Sains Perubatan.
Pengalaman amalan perubatan: 13 tahun.

Hernia inguinal - sebab, gejala, rawatan dan pembedahan

Hernia inguinal

Hernia inguinal ialah penonjolan pangkal paha lemah disebabkan oleh kehadiran dinding abdomen dalam terusan inguinal. Hernia inguinal diperhatikan dalam kedua-dua lelaki dan wanita. Rawatan hernia inguinal hanya beroperasi, tidak ada cara yang konservatif untuk menghilangkan hernia inguinal.

Hernia

Hernia adalah tengkorak organ dalaman atau bahagiannya melalui pelbagai bukaan di bawah kulit, ke dalam ruang intermuskular atau ke dalam beberapa rongga. Hernia yang paling biasa adalah hernia perut, apabila organ abdomen keluar melalui pelbagai bukaan di bawah kulit perut atau ke tempat lain. Hernia yang membezakan hernial (pembukaan di mana organ-organ dalaman terletak), pundi hernial (shell ditubuhkan pada yang menutupi semua organ-organ rongga abdomen, - peritoneum) dan kandungannya, yang boleh menjadi mana-mana organ rongga abdomen. Hernia inguinal adalah lebih biasa daripada hernia perut lain.

Klasifikasi hernia inguinal

Oleh asalnya inguinal hernia terbahagi kepada:

Secara anatomi dibahagikan kepada:

Oblique inguinal hernia mempunyai 4 peringkat pembentukan:

 • Novis hernia
 • Terusan hernia
 • Hernia kanatik
 • Inguinal - hernia scrotal

Varieti hernia inguinal serong:

 • The sauinal - perantaraan - hernia sac terletak di belakang aponeurosis otot perut serong luaran.
 • Pahovo - preperitoneal - kehadiran kantung hernial dua ruang yang berkomunikasi antara ruang soboy.odna terletak pada terusan inguinal, dan yang lain dalam tisu preperitoneal.
 • Inguinal - hernia superfisial - kehadiran 2 kamera. Satu di kanal inguinal, yang lain di dalam tisu subkutaneus antara fascia dangkal abdomen dan otot serong luaran dalam arah yang berbeza.
 • Jumlah hernia inguinal - dua kantung hernia, yang disatukan antara satu sama lain.
 • Hernia periolaginal - kemunculan hernia inguinal dalam tisu subkutan.

Untuk perkembangan hernia inguinal langsung yang dicirikan oleh 3 peringkat:

 • Hernia inguinal baru
 • Hernia inguinal lurus
 • Langsung inguinal - hernia scrotal

Punca hernia inguinal

Kongenital hernia inguinal terbentuk semasa telur peninggalan (atau ovari pada wanita) dari rongga peritoneal di pelvis dan skrotum. Mereka meliputi peritoneum, lubang di mana biasanya tumbuh, dan jika tidak tumbuh, kemudian melalui lubang di belakang buah zakar (ovari), organ-organ dalaman mungkin pergi. Hernias inguinal adalah kongenital dan diperoleh, yang disebabkan oleh kelemahan otot dan ligamen abdomen dan kerja keras fizikal. Hernia inguinal juga boleh menjadi serong, langsung dan digabungkan. Kebanyakan hernia inguinal serong berlaku apabila organ-organ dalaman melalui saraf berkenaan dgn sperma (vas deferens, darah dan limfa kapal, dikelilingi oleh sarung tunggal), yang terletak di dalamnya. Seperti hernia boleh sama ada kongenital atau diperolehi.

Hernia lurus hanya diperolehi, manakala organ dalaman masuk ke saluran inguinal di luar tali spermatik kerana kelemahan otot dan ligamen. Hernia gabungan disifatkan oleh fakta bahawa pesakit mempunyai satu atau dua kantung hernia yang berasingan yang tidak berkomunikasi antara satu sama lain dan mewakili hernia secara langsung, serong, atau gabungan mereka. Hernias boleh reda (pesakit boleh menetapkannya betul) dan tidak dapat dipulihkan apabila ia tidak mungkin dilakukan kerana perekat organ-organ dalaman longgar dengan beg hernia. Terdapat juga hernia inguinal dan inguinal-scrotal, dengan yang terakhir organ-organ dalaman turun di bawah ke dalam skrotum.

Pada kanak-kanak, hernia inguinal serong adalah yang paling biasa, dan kanak-kanak lelaki lebih mudah terdedah kepada patologi ini daripada kanak-kanak perempuan. Dalam kebanyakan kes, hernia inguinal adalah sebelah kanan. Hernia dua hala, malangnya, tidak biasa. Sebagai peraturan, hernia inguinal dapat dikesan sebelum anak mencapai usia dua tahun. Seperti halnya hernia umbilical, hernia inguinal paling terkenal apabila menangis, batuk atau bersenam. Bengkak muncul di kawasan pangkal paha (kiri dan kanan di atas pubis), yang, apabila ditekan dengan bunyi gurgling, masuk ke dalam. Hernia inguinal lebih sukar didiagnosis daripada umbilical. Ibu bapa akan memberi perhatian kepada mereka hanya jika hernia telah mencapai saiz yang agak besar. Di dalam hernia inguinal, kandungan kantung hernia pada lelaki adalah yang paling sering usus, dan pada wanita ovari. www.kinderok.ru

Gejala hernia inguinal

Manifestasi hernia bergantung kepada saiz dan organ di dalamnya. Kesakitan yang paling biasa, ketidakselesaan, terutama apabila berjalan, melanggar najis dan buang air kecil. Apabila hernia inguinal di perut bawah di rantau inguinal muncul penonjolan, yang bertambah dengan penekanan dan batuk. Dalam hernia inguinal-skrotum, satu sisi skrotum meningkat dalam saiz. Pada wanita, hernia inguinal kurang biasa, tetapi ia sering dilanggar. Kehadiran tiub fallopian dan ovari dalam beg hernial menyebabkan kesakitan, diperburuk oleh haid. Tetapi ia juga berlaku bahawa hernia tidak menyebabkan banyak kesulitan dan pesakit tidak memberi perhatian kepadanya.

Mencubit hernia adalah mampatan secara tiba-tiba kandungan hernia dalam cincin hernia. Pada masa yang sama, mekanisme pelanggaran elastik dan fecal dibezakan. Dengan mekanisme elastik, sejumlah besar perut abdomen tiba-tiba muncul melalui cincin hernia sempit pada saat peningkatan tajam dalam tekanan intra-perut di bawah pengaruh ketegangan fizikal yang kuat. Kemerosotan kerosakan berlaku akibat daripada limpahan tajam kandungan gelung usus, yang terletak di kantung hernia. Untuk hirisan hernia, tanda-tanda berikut adalah ciri-ciri: kesakitan yang tajam, ketidakselarasan hernia yang sebelumnya boleh ditarik balik, ketegangan protrusi hernia. Hernia lebam sering disertai dengan muntah, mual, najis yang tertunda.

Hernia inguinal berlaku apabila bahagian usus keluar melalui pecah atau melemah di dinding perut bawah. Meninggalkan sebahagian daripada usus boleh menjadi sangat menyakitkan dan membawa kepada komplikasi yang serius. Hernia inguinal biasanya memerlukan pembedahan. Menurut statistik, seorang lelaki sepuluh kali lebih mungkin memiliki hernia inguinal daripada seorang wanita. Walau bagaimanapun, kes-kes hernia inguinal pada wanita tidak begitu jarang berlaku. Ini adalah benar untuk hernia inguinal femoral. Ia lebih biasa pada wanita pertengahan umur dan lebih tua yang telah melahirkan beberapa kali. Hernia boleh menyebabkan kehamilan, obesiti, batuk kronik atau, tenaga fizikal yang melampau.

Dengan hernia, wanita mengalami sensasi yang menyakitkan, terutamanya apabila menegangkan otot-otot perut, walaupun kecil seperti, sebagai contoh, ketawa. Perkara yang paling dahsyat dalam hernia adalah kemungkinan mencubit organ-organ dalaman. Gejala boleh: demam, mual, muntah, kemerahan atau hernia biru, labia besar sering membengkak - gejala ini memerlukan rawatan segera kepada doktor. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, hernia berkembang hampir tanpa kesakitan, dan kemudian doktor mendapati hernia semasa menjalani pemeriksaan rutin. Dalam sebarang kes, hernia pasti harus dirawat, kerana ia tidak dilalui dengan sendirinya. Lebih-lebih lagi, rawatan awal bermula, lebih baik, kerana risiko mencubit hernia, keradangan dan tisu nekrosis akan diminimumkan.

Rawatan hernia inguinal - pembedahan hernia

Hernia perut sangat biasa. Adalah cukup untuk mengatakan bahawa di negara-negara CIS, di Amerika Syarikat, di UK, sehingga 500 ribu pesakit dengan hernias dioperasikan setiap tahun. Menurut tradisi yang ditubuhkan, pembaikan hernia adalah salah satu operasi pertama pakar bedah baru, dan langkah ini sangat penting, kerana pembedahan hernia tidak selalu tergolong dalam kategori yang mudah. Malah, intervensi yang paling biasa untuk hernia inguinal atau femoral dengan operasi trauma yang tidak baik adalah penuh dengan bahaya kecederaan saraf, kecederaan kepada kapal besar dan pundi kencing, dan perkembangan jangkitan pada luka. Pakar bedah Rusia yang cemerlang S.P. Fedorov menulis: "Kami percaya bahawa hernia adalah operasi yang mudah: sebenarnya, operasi ini tidak sama sekali mudah dari sudut pandang prestasi yang betul dan baik."

Dalam kebanyakan kes, pembedahan hernia inguinal percuma boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan. Pengecualian dibuat oleh anak-anak tahun pertama kehidupan, pesakit yang tidak memindahkan novocaine, dan juga kes-kes ketika pasien natyat pada anestesi umum. Peringkat utama pembaikan hernia. Terdapat sejumlah besar operasi untuk hernia inguinal, tetapi mereka semua berbeza antara satu sama lain hanya di peringkat akhir - pembaikan plastik saluran inguinal. Peringkat baki operasi dilakukan dalam jenis yang sama. Tahap pertama adalah akses ke kanal inguinal. Tahap kedua ialah pengasingan dari tisu di sekelilingnya dan penyingkiran kantung hernia. Peringkat ketiga - menyusun pembukaan inguinal kepada saiz normal dengan pengembangan atau pemusnahannya. Peringkat keempat - kelenturan kanal inguinal.

Salah satu penyebab utama hernia inguinal berulang adalah penggunaan piawai bagi setiap kaedah operasi tanpa mengambil kira spesifik topografi terusan inguinal, jenis hernia, umur pesakit, saiz pintu hernia, dan keadaan tisu. Taktik sedemikian adalah ganas. Menurut pakar bedah domestik, operasi standard pada hernia inguinal membawa kepada kambuh dalam 6.9-28.5% kes. Pada masa yang sama, di klinik yang khusus menangani masalah ini, peratusan kambuh dikurangkan kepada minimum, turun naik antara 0 dan 3. Hasil jangka panjang yang sangat miskin diperhatikan dengan bentuk kompleks hernia inguinal, apabila kaedah Girard, Spasikukotsky, Martynov, Kimbarovsky digunakan untuk rawatan mereka. Lebih-lebih lagi, dalam kes hernia inguinal langsung, kambuhan diperhatikan dalam 18-24% kes, hernia inguinal bersaiz besar berulang dalam 18-25% kes, dan hernia gelongsor - dalam 43%.

Kekerapan gegaran berulangan mencapai 24-42%. Penjelasan fakta ini adalah dengan bantuan kaedah tradisional untuk menguatkan dinding depan terusan inguinal, penyebab utama pembentukan hernia lemah dengan pasti dihilangkan - kelemahan dinding posterior. Hanya dalam kes-kes di mana jurang inguinal dapat diandalkan dengan otot, yang sering diperhatikan dengan hernia serong saiz kecil pada pesakit muda, cara mengukuhkan dinding anterior kanal inguinal dengan keadaan menyerap lubang dalam pada diameter biasa dapat menjamin kejayaan rawatan. Untuk hernia inguinal langsung dan hernia kompleks (serong dengan saluran lurus, gelongsor, supracellular, gabungan, berulang), perhatian utama pakar bedah harus diarahkan ke arah mengukuhkan dinding posterior kanal inguinal.

Dalam kes hernias inguinal yang luas dan raksasa dan dengan hernia berulang kali berulang, apabila terusan inguinal telah musnah sepenuhnya, terdapat keperluan untuk mencipta terusan inguinal yang baru disebabkan oleh pembinaan semula dinding autoplastik atau menggunakan bahan plastik tambahan. Pada masa yang sama, seseorang harus berusaha untuk memelihara lokasi anatomi terusan inguinal dan peranan fisiologinya. Dalam kes-kes yang amat jarang berlaku dalam orang tua selepas operasi berbilang, adalah disyorkan untuk menghilangkan kanal inguinal, selepas mengeluarkan kulat dan kord spermatik. Pada masa yang sama, cincin hernia disutradarai mengikut prinsip rawatan hernia selepas operasi.

Pemulihan dari operasi hernia inguinal

Cara pembedahan moden untuk hernia inguinal membolehkan pesakit dalam masa 3 jam selepas operasi bergerak secara mandiri, walaupun sakit di bahagian perut masih mungkin. Kesakitan hilang dalam beberapa jam, atau selepas mengambil ubat sakit. Apabila menukar pakaian, yang berlaku pada waktu petang, jangan takut keluar dari jahitan operasi - ini adalah perkara biasa. Keesokan harinya mereka melakukan satu lagi pakaian, dan sudah pada hari 7-9, ia diulang untuk mengeluarkan jahitan.

Dalam masa dua minggu selepas operasi, perkara berat tidak boleh diangkat, dan selepas masa ini, anda secara beransur-ansur boleh meningkatkan aktiviti fizikal. Kira-kira satu bulan selepas operasi, anda boleh kembali ke aktiviti fizikal biasa, kecuali pengangkat berat badan. Dan dalam setengah tahun aktiviti fizikal sepenuhnya akan dibenarkan. Memakai pembalut selepas pembedahan tidak perlu, kerana implan mata berfungsi dengan baik dengan fungsinya. Ia dibenarkan untuk meneruskan hubungan seksual hanya 2 minggu selepas operasi, dan anda harus cuba untuk tidak menekan tekanan di kawasan yang dikendalikan. Sekiranya masalah dalam tempoh selepas operasi, anda perlu menghubungi doktor anda.

Hernia inguinal lelaki

Hernia inguinal pada lelaki adalah serong dan langsung. Oblique hernia inguinal melalui saluran inguinal di sudut, membolok melalui pembukaan inguinal dan boleh turun ke dalam skrotum. Hernia inguinal lurus melewati pembukaan luaran saluran inguinal dan dikaitkan dengan kelemahan dinding posterior kanal inguinal. Untuk menghapuskan punca hernia inguinal, operasi diperlukan untuk menguatkan dinding posterior kanal inguinal. Apabila hernia di kawasan groin berlaku tonjolan, pada mulanya semasa penuaan fizikal, dan dalam keadaan tenang, ia mungkin hilang dan tidak menyebabkan ketidakselesaan. Pada peringkat awal, diagnosis hernia inguinal pada lelaki adalah sukar. Sebagai peraturan, peperiksaan dijalankan mengikut aduan pesakit selepas penonjolan hernia semasa latihan. Kadang-kadang hernia inguinal dikelirukan dengan titisan buah zakar, perbezaannya adalah lokasi testis: apabila hernia inguinal, ia berada di luar pembentukan, dan dengan sendirinya. Di samping itu, dengan hernia, pembentukannya mempunyai permukaan yang lembut, dan dengan ketat - ketat.

Kaedah utama rawatan hernia inguinal pada lelaki adalah hernioplasty - satu operasi untuk menghilangkan hernia inguinal atau inguinal-scrotal, yang boleh digunakan pada sebarang usia. Semasa pembedahan, organ yang telah jatuh adalah santai, dan dinding posterior saluran inguinal dikuatkan oleh tisu tempatan atau prostetik sintetik. Jika tisu tempatan digunakan, dinding belakang diperkuat dengan mengetatkan tisu, yang boleh membawa kepada kemunculan semula hernia inguinal. Apabila menggunakan prostesis sintetik, satu grid serat sintetik khas mereka digunakan, yang secara beransur-ansur tumbuh melalui tisu badan, yang secara berterusan menghalang kemunculan hernia. Teknik ini dikenali sebagai operasi Liechtenstein, digunakan untuk mengubati 80% pesakit dengan hernia inguinal atau inguinal-scrotal dan memberi kekurangan semula.

Hernia inguinal pada wanita

Hernia inguinal pada wanita boleh berlaku kerana kelemahan otot-otot di kawasan ini, yang tidak dapat menangani tugas menjaga organ-organ dalaman. Muncul protrusi yang boleh dikesan semasa pemeriksaan. Sebagai peraturan, pada wanita, hernia inguinal berlaku di persimpangan rahim dengan tisu sekitar pembukaan faraj. Pengangkat berat, kerosakan pada kawasan pangkal paha, kecacatan kelahiran, sembelit kronik, fibrosis berlebihan berat badan dan cystic boleh mencetuskan pembentukan hernia inguinal. Hernia inguinal pada wanita boleh terdiri daripada dua jenis: lurus atau femoral. Hernia langsung berlaku lebih kerap pada wanita yang lebih tua, dan gelung yang terbentuk oleh usus muncul di bahagian dalam pangkal paha, yang akhirnya mula menonjol. Sebab-sebab terjadinya hernia langsung adalah senaman yang sengit. Hernia femoral agak jarang berlaku dan muncul di bawah lipatan inguinal. Sebab penampilannya adalah kehamilan dan melahirkan anak. Di dalam hernia femoral, organ-organ dalaman yang menonjol di luar dinding abdomen membentuk protrusi pada bahagian dalam paha.

Gejala utama hernia inguinal pada wanita adalah penampilan protrusi, kelihatan jelas dalam kedudukan tegak, dan tidak kelihatan dalam kedudukan mendatar. Tulang boleh menjadi lebih jelas apabila mengosongkan usus atau pundi kencing atau ketika mengangkat beban. Satu lagi manifestasi penyakit adalah sensasi yang menyakitkan atau tidak menyenangkan ketika berdiri tegak atau mengangkat berat. Dalam sesetengah kes, anda mungkin mengalami perasaan berat di perut bawah, bengkak kawasan tertentu. Apabila hernia inguinal dicekik atau jika penyakit itu teruk, gejala seperti mual, takikardia dan demam mungkin berlaku. Rawatan hernia inguinal pada wanita dijalankan dengan bantuan campur tangan pembedahan, di mana kantung hernia dibuka, dan kemudian kandungannya dibawa ke dalam rongga perut. Orifice hernia adalah sutured, dan kantung hernia dikeluarkan. Jika hernia dicekik, operasi itu rumit, kerana ini menyebabkan keradangan dan terdapat risiko jangkitan. Mencegah hernia inguinal pada wanita adalah mengenai mengehadkan angkat berat dan memimpin gaya hidup aktif. Perhatian khusus perlu dibayar untuk mengekalkan berat badan normal, dan untuk berfungsi dengan sempurna dari saluran gastrointestinal adalah perlu untuk mempelbagaikan diet anda dengan serat.

Hernia inguinal pada kanak-kanak

Hernia inguinal adalah yang paling biasa, selepas jenis hernia, yang terjadi pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, hernia inguinal adalah lebih berbahaya daripada umbilical, kerana ia sering menjadi mencubit. Hernia inguinal pada kanak-kanak adalah keadaan kongenital yang muncul disebabkan oleh kelemahan dinding abdomen atau ketiadaan terlalu banyak proses faraj peritoneum. Ia tidak selalunya bahawa hernia inguinal berlaku selepas melahirkan, oleh itu, semasa tempoh bayi, peperiksaan biasa kanak-kanak oleh seorang pakar bedah pediatrik diperlukan.

Gejala hernia inguinal pada kanak-kanak

Sebagai peraturan, hernia serong muncul pada kanak-kanak, dan lebih kerap pada kanak-kanak lelaki daripada pada kanak-kanak perempuan. Selalunya terdapat hernia inguinal inguinal kanan. Biasanya, hernia inguinal dikesan pada kanak-kanak sebelum berumur dua tahun. Seperti hernia umbilical, hernia inguinal mula menunjukkan dirinya semasa melakukan senaman fizikal, menangis atau batuk. Kiri dan kanan di atas pubis terdapat bengkak, yang apabila ditekan dengan jari masuk ke dalam dengan bunyi menggelegak. Ibu bapa boleh memberi perhatian kepadanya apabila hernia mencapai saiz yang agak besar. Kandungan beg hernia, dengan hernia inguinal pada perempuan, dan pada lelaki - adalah usus. Mencubit hernia inguinal boleh mengancam komplikasi serius dan kehidupan kanak-kanak, jadi ibu bapa perlu tahu bila segera berjumpa doktor atau menghubungi ambulans. Sekiranya tegang hernia menjadi sukar untuk disentuh, hernia tidak akan kembali ke rongga perut dan kanak-kanak mengalami kesakitan yang mendadak, maka anda perlu mencapai pasukan ambulans. Di samping itu, kanak-kanak mungkin mula muntah, menangis dan kurang selera makan. Sekiranya hernia inguinal dicubit, campur tangan pembedahan segera diperlukan, dan masa yang lebih kecil hilang, semakin kurang risiko komplikasi.

Rawatan hernia inguinal pada kanak-kanak dengan pembedahan

Sekiranya hernia inguinal dikesan, rawatan segera diperlukan dengan melakukan operasi hernia. Tiada kaedah lain untuk menghilangkan hernia, dan kelewatan dalam operasi membentangkan bahaya tertentu, yang dikaitkan dengan kerap mencubit hernia inguinal. Pembedahan pada hernia inguinal dengan mencubit adalah lebih sukar untuk dijalankan, dipenuhi dengan komplikasi dan selepas itu tempoh pemulihan yang panjang diperlukan. Di samping itu, mencubit hernia inguinal boleh mengancam kehidupan kanak-kanak. Pada masa ini, operasi untuk penghapusan hernia inguinal pada kanak-kanak dilakukan di bawah anestesia topeng, kelebihannya terletak pada cara yang paling mudah bagi kanak-kanak untuk keluar dari keadaan anestesia.

Soalan dan Jawapan

Soalan: Suami saya beroperasi pada hernia inguinal pada usia yang kecil, sekarang berusia 37 tahun, dia bekerja dengan kemudahan air dan sentiasa terpaksa mengangkat berat dan membekukan pada musim sejuk semasa musim sejuk, baru-baru ini dia sering mengadu kesakitan dalam bekas luka selepas operasi, loya, secara peribadi Kehidupan gagal tidak mengambil apa-apa ubat. Bantu, nasihatkan doktor apa yang hendak dilalui, ujian apa yang harus dilalui, apakah bahaya itu?

Jawab: Hello. Mula-mula anda perlu menghubungi pakar bedah - untuk mengecualikan semula hernia, kemudian kepada ahli urologi - untuk mengecualikan prostatitis. Biarkan dia pergi ke doktor semestinya. Tidak perlu ditangguhkan.

Soalan: Bolehkah hernia inguinal pada lelaki membawa kemandulan? Suami pergi ke klinik perubatan keluarga kerana ketidaksuburan, dia didiagnosis dengan varicocele dan hernia inguinal (yang tidak menyebabkannya), dan menjalani pembedahan hernioplasti Liechtenstein semalam, apakah kualiti spermatozoa akan bertambah baik selepas operasi itu?

Jawapan: Hernia tidak boleh menyebabkan kemandulan.

Soalan: Anak saya (1.5 tahun) didiagnosis dengan hernia inguinal. Adakah pembedahan diperlukan atau tidak? Atau adakah masalah itu "selesaikan" dari masa ke masa?

Jawapan: Kebarangkalian bahawa hernia inguinal menjadi terlalu besar, atau, seperti yang anda katakan, "menyelesaikan" dengan sendirinya, menghampiri sifar. Oleh itu, operasi untuk hernia inguinal tidak dapat dielakkan. Isu lain ialah bahawa tindakan segera ini ditentukan oleh ukuran hernia itu sendiri, umur dan kesihatan kanak-kanak tertentu. Operasi hampir selalu diperlukan, dan betapa mendesaknya hampir mustahil untuk ditentukan, ia harus diputuskan secara individu oleh pakar bedah pediatrik.

Soalan: Dua tahun lalu saya menjalani operasi hernia (inguinal, sebelah kanan). Dari semasa ke semasa terdapat kesakitan yang merebak di kawasan tisu jahitan dan kanan. Dalam tempoh 6 bulan yang lalu, sakit perut terutamanya di kawasan testis yang betul telah menjadi malar. Hari-hari terakhir walaupun dalam kedudukan terlentang. Analisis dan imej tidak menunjukkan apa-apa. Apa yang perlu dilakukan

Jawab: Pakar bedah sepatutnya tidak menyertakan kelengkungan hernia, jika perlu, membuat ultrasound kawasan terusan inguinal. Sekiranya rasa sakit di dalam testis - lihat ahli urologi.

Soalan: Saya berumur 52 tahun, dan baru-baru ini saya memutuskan untuk menjalani pembedahan dengan hernia inguinal sebelah kanan kongenital serong kongenital. Pada 7 Februari, dia dikendalikan, operasi dilakukan oleh Liechtenstein - pembedahan plastik dinding posterior kanal inguinal dengan mesh sintetik tanpa ketegangan tisu. Operasi itu berlaku di bawah anestesia tempatan, berlangsung sekitar 40 minit, dengan hampir tidak ada kesakitan. Pada hari keenam selepas operasi, jahitan dikeluarkan, dan pada hari ketujuh saya sudah berada di rumah. Dua bulan berlalu dengan ekor. Segel subkutaneus di bawah jahitan hampir diselesaikan, tetapi masih terdapat sedikit sensasi sakit di pangkal paha. Tiada pembengkakan dinding perut tidak diperhatikan, tidak pergi, seperti sebelum ini, gelung usus ke dalam skrotum. Tetapi ada perasaan bahawa seolah-olah gelekan usus ini menekan dari dalam di dinding perut dan cuba jatuh lagi, walau bagaimanapun, seperti yang saya katakan, tidak jatuh. Apa yang boleh dan akan perasaan ini tidak menyenangkan? Ya, saya akan menambah, namun, apabila disentuh, testis yang betul menyakitkan sedikit dan nampaknya dinaikkan. Ia lebih tinggi dari sebelah kiri. Saya ingin menerima jawapan kepada soalan saya dari pakar bedah yang cekap. Atau dari menjalani operasi yang sama. Terima kasih terlebih dahulu.

Jawapan: Gejala yang anda gambarkan adalah benar selepas pembedahan. Dari masa ke masa, semuanya pulih semula.

Soalan: Hello doktor! Saya mempunyai keadaan sedemikian. Semalam saya pulang dari kerja, saya dapati gambar seperti itu. Anak perempuan saya tidak dapat menenangkan bayinya, dia hanya berusia 28 hari, cucu perempuan saya menjerit, dan saya tidak pernah mendengar anak-anak menangis seperti itu, saya mengambil tangannya dan dia tenang sedikit. Saya berasa sangat tenang, bahkan jatuh tertidur dengan serta-merta, saya fikir ia adalah kolik usus, tetapi apabila saya membongkarkannya, saya hanya ketakutan.Dalam kawasan groin, dia mempunyai satu benjolan yang besar.Saya segera menelefon ambulans, ambulans berkata ia adalah hernia inguinal dan dinasihatkan Esok kita berpaling kepada pakar bedah seperti yang dirancang operasi yang kita masih sangat rendah dan hernia menonton. Tetapi saya menegaskan bahawa kita akan dibawa kepada doktor dengan serta-merta Apabila kita tiba di hospital, cucu itu segera diambil untuk menjalani pembedahan. Doktor tidak menjelaskan apa-apa. Sila beritahu saya bagaimana hernia inguinal dapat mewujudkannya dengan cepat, kerana di hospital kami diberitahu bahawa segala-galanya baik-baik saja dengan kami, dan cucu perempuan itu bertindak dengan tenang. Dan secara umum, adakah mungkin untuk mengendalikan kanak-kanak pada usia 28 hari?

Jawab: Hello! Pertama sekali, saya ingin meminta anda sedikit melembutkan emosi anda, keadaannya adalah apa yang berlaku. Anda seorang nenek dan anda perlu membantu anak perempuan anda, seorang ibu muda untuk bertahan dalam masa yang sukar ini. Anda melakukan perkara yang betul, bahawa anda tidak meninggalkan kanak-kanak itu untuk tidur, tetapi tidak mengganggu gadis itu. Ini menyelamatkan anda masa yang berharga. Ya, kanak-kanak itu mempunyai hernia inguinal nujum. Predisposition untuk itu terbentuk dalam utero, tetapi tidak selalu dengan peperiksaan mudah, terutama seorang gadis kecil (dan bukan budak lelaki), dapat ditentukan. Termasuk pada bayi-bayi ini, beberapa peperiksaan dijadualkan oleh pakar-pakar yang berbeza dalam tahun pertama kehidupan - untuk mengenal pasti sebarang ketidakupayaan perkembangan. Mengenai masa rawatan pembedahan: pembedahan neonatal yang telah lama ditubuhkan di Barat, apabila beberapa kecacatan perkembangan yang teruk diletakkan pada ultrasound dalam utero, dan dalam HOURS pertama selepas kelahiran, kanak-kanak itu telah dibawa ke klinik yang sesuai dan dikendalikan. Selamatkan awak! Keadaan ini akan bertambah baik. Yang ikhlas, Maria Alexandrovna.

Soalan: Hello! Anak perempuan saya diberikan hernia inguinal di sebelah kanan selama 2 tahun semasa melakukan pemeriksaan rutin, dan mereka mengarahkan operasi yang dirancang. Mereka pergi ke pakar bedah lain dan meletakkan diagnosis tersebut, tetapi dia memberi perhatian kepada peningkatan nodus limfa inguinal. Ultrasound pada tisu lembut perut telah diberikan kepada kami. Pada ultrabunyi, hernia inguinal tidak disahkan, dan penambahan nodus limfa inguinal telah disahkan, saya kembali ke pakar bedah pertama dengan ultrabunyi, tetapi melihat ultrasound, pakar bedah mengatakan bahawa ultrasound tidak dapat menunjukkan hernia inguinal sama sekali. Hanya dengan sentuhan ia didapati dan sangat dinasihatkan supaya menjalani operasi. Beritahu saya, adakah kita mempunyai hernia? Apa yang perlu dilakukan sekarang? Sebenarnya, doktor ini akan beroperasi pada kami, dan dia juga memberi kami senarai apa yang perlu kita hadapi dan tidak ada ECG jantung, dan sejauh yang saya tahu, ECG sentiasa dilakukan sebelum operasi.

Jawapan: Pemeriksaan ultrabunyi hernia inguinal hanya boleh menunjukkan kehadiran kandungan dalam kantung hernia, apabila terdapat bengkak (gelung usus atau ovari terletak pada kulit dalam kantung hernia) di rantau inguinal. Jika hernia tidak kelihatan luaran, ia bermakna bahawa pada masa ini tiada apa-apa dalam kantung hernia dan ultrasound tidak dapat menunjukkan apa-apa. Oleh itu pemeriksaan ultrasound adalah tepat hanya dengan kehadiran kandungan beg hernia. Malangnya, diagnosis yang tepat boleh dibuat hanya apabila hernia itu sendiri "menunjukkan" dan organ dari rongga abdomen memasuki kantung hernia. Semasa pemeriksaan oleh seorang pakar bedah, tidak selalu mungkin untuk melihat hernia inguinal, walaupun ketegangan perut seorang kanak-kanak tegang.

Soalan: Hello! Satu hernia inguinal ditemui pada kanak-kanak pada 8 bulan, kami tidak ditetapkan operasi, kami diberitahu hanya untuk memerhati dan datang ke pakar bedah untuk pemeriksaan setiap enam bulan. Akibatnya, apabila kanak-kanak itu telah mencubit hernia setahun, kanak-kanak itu dihidupkan sebagai sesuatu yang mendesak. Sekarang anak berusia 1 tahun dan 2 bulan dan mempunyai kambuhan hernia. Apabila merujuk kepada pakar bedah, kami sekali lagi diberitahu untuk memerhatikannya. Kami hidup di sebuah bandar kecil, seorang pakar bedah pediatrik adalah satu untuk seluruh bandar. Saya membaca banyak sumber bahawa hernia inguinal perlu dikendalikan sehingga mencubit, dan semakin cepat menjadi lebih baik. Tolong beritahu saya apa yang perlu dilakukan?

Jawapan: Hernia inguinal perlu dikendalikan sebaik sahaja diagnosis ditubuhkan! Tidak perlu melihat hernia inguinal, papan pengamatan tidak betul dan berbahaya kepada kehidupan kanak-kanak. Jika seorang pakar bedah tempatan tidak mempunyai pengalaman yang cukup dalam operasi untuk hernia inguinal pada anak-anak kecil, maka lebih baik menghubungi hospital kanak-kanak terdekat (CDH atau hospital serantau).

Soalan: Hello. Dalam kanak-kanak berusia 2 bulan, terdapat hernia inguinal. Sekarang anak sudah berusia satu setengah tahun, mereka tidak memotong hernia, dia tidak mengganggunya, kadang-kadang dia muncul, terutamanya ketika dia batuk. Beritahu saya, apakah hernia menjejaskan alat kelamin dan bagaimana, selain pelanggaran, bolehkah berbahaya? Terima kasih terlebih dahulu.

Jawapan: Komplikasi paling teruk hernia inguinal adalah penahanan. Kantong hernia menjadi lebih besar dengan usia dan memusnahkan struktur terusan inguinal. Lebih baik tidak menangguhkan operasi.

Soalan: Budak lelaki berusia 7 tahun. 4 bulan yang lalu menemui hernia inguinal. Dia tidak mengganggu kanak-kanak itu. Apakah masa yang diperlukan untuk pembedahan? Adakah perlu sama sekali? Apakah akibatnya? Terima kasih.

Jawapan: Hernia inguinal pada kanak-kanak adalah patologi kongenital dan tidak hilang sendiri. Satu-satunya rawatan adalah pembedahan hernia. Petunjuk untuk pembedahan adalah kehadiran hernia inguinal itu sendiri, tidak disarankan untuk menangguhkan, kerana mungkin pelanggaran organ-organ dalam hernia dengan perkembangan komplikasi serius. Pada masa kanak-kanak, operasi boleh dilakukan dari tusuk kecil, tanpa kemasukan ke hospital yang berpanjangan.

Soalan: Hello. Saya berumur 21 tahun. 3-4 hari yang lalu mendapati hernia inguinal. Operasi ini hanya akan berlangsung selama 3-4 bulan. Persoalan seperti itu: bolehkah anda melakukan hubungan seks sekarang? Bolehkah ada kesulitan kemudian?

Jawapan: Halo, Vadim! Soalan ini mesti dijawab oleh pakar bedah yang menasihatkan anda. Yang ikhlas, ahli metodologi.

Soalan: Hello. Saya dari Syzran, nama saya Sergey, saya berusia 35 tahun, saya mempunyai hernia inguinal (dalam skrotum) selama 17 tahun. Pada mulanya dia kecil, sekarang berkembang dan mula membawa kesulitan. Saya ingin menjalani pembedahan di klinik anda, tetapi saya tidak tahu di mana hendak bermula dan yang doktor pergi ke, dan berapa kosnya? Saya akan sangat menghargai jawapan anda.

Jawab: Hello, Sergey! Kami mengesyorkan untuk melawat perundingan pakar bedah untuk memilih kaedah rawatan yang paling optimum. Kos bergantung kepada jumlah campur tangan dan kaedah, ditentukan secara individu. Salam, Pentadbir.

Soalan: Hello! Boy 1.9 tahun. Terdapat rujukan untuk operasi hernia inguinal ke hospital anda. Bagaimanakah saya boleh mendaftar untuk operasi? Adakah terdapat barisan besar? Ujian apa yang diperlukan untuk dimasukkan ke hospital?

Jawab: Hello, Olga! Kami mengesyorkan untuk melawat perundingan pakar bedah atau urologi. Soalan diselesaikan secara individu selepas pemeriksaan. Salam, Pentadbir.

Soalan: Hello! Saya mempunyai hernia inguinal kecil, masih tidak dapat bersedia untuk pembedahan. Saya ingin tahu berapa lama selepas operasi saya akan dapat kembali ke gaya hidup normal saya? Saya melakukan akrobatik, saya berjalan di tangan saya, saya berlatih di bar mendatar, bar selari. Bolehkah saya terus melakukan ini selepas operasi selepas beberapa waktu? Saya benar-benar ingin tahu sekurang-kurangnya kira-kira tarikh anggaran. Sekali lagi, hernia kecil dan tidak menghalang saya melakukan semua ini pada masa ini. Terima kasih!

Jawapan: Halo, Denis! Soalan ini hanya boleh dijawab oleh pakar bedah selepas peperiksaan. Tanpa melihat pesakit untuk membuat cadangan tidak mungkin.

Soalan: Halo, saya berumur 30 tahun, berlebihan, hernia inguinal telah keluar, kini doktor mengatakan bahawa dia sangat kecil dan tidak melihat sebarang sebab untuk mengendalikannya. Adakah saya perlu menunggu apabila dia membesar, atau lebih awal dia bekerja dengan lebih baik, dia hampir tidak mengganggu saya kadang-kadang, ia tidak menyakiti banyak? Dia juga mengatakan bahawa ada grid khas, dan kapan saya boleh memulakan cara hidup biasa saya selepas pembedahan dan memasang grid ini? Kerja yang berkaitan dengan buruh fizikal. Terima kasih terlebih dahulu. Yang ikhlas, Nikolai.

Jawapan: Halo, Nikolay! Pada mulanya, anda perlu berunding dengan pakar bedah. Pada perundingan selepas peperiksaan, pakar akan secara individu menentukan kaedah rawatan.

Soalan: Adakah mungkin untuk meneruskan pendidikan jasmani dengan hernia inguinal?

Jawapan: Aktiviti fizikal yang sederhana, tentu saja, mempunyai kesan positif terhadap kesihatan fizikal, emosi dan psikologi seseorang. Oleh itu, walaupun di hadapan hernia, anda tidak sepatutnya melepaskan sukan sama sekali. Pertama, rujuk pakar bedah (anda mesti faham bahawa menangguhkan masa akan membawa kesan negatif). Kedua, dalam sukan, perlu memakai pembalut hernia. Semasa kelas, had beban statik, terutama yang berkaitan dengan peningkatan tekanan intra-perut (tekanan perut). Pilihan - senaman aerobik, berenang.