Akibat dari operasi hernia tulang belakang: gejala komplikasi

Tulang belakang

Pengalaman praktikal menunjukkan bahawa 1/5 daripada jumlah pesakit dengan diagnosis seperti itu memerlukan rawatan pembedahan. Hampir 50% daripada jumlah semua campur tangan yang ada pada tulang belakang dilakukan dengan tepat kerana penghapusan hernia intervertebral. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, 200-300 ribu orang dikendalikan setiap tahun yang mempunyai gambaran klinikal yang tidak berfungsi dalam struktur cakera vertebra.

Tetapi walaupun dengan manipulasi yang berjaya, di sesetengah pesakit (kira-kira 25%), atau selepas beberapa waktu, sindrom akar kembali, gangguan neurologi dan motor kekal atau berlaku. Pemeriksaan klinikal pesakit yang jatuh ke dalam kumpulan orang yang tidak memuaskan, mendapati bahawa penyebab sindrom kolum tulang belakang yang tidak berjaya adalah sebahagian besarnya:

 • pengulangan hernia pada tahap yang sama (8%);
 • penyempitan terusan tulang belakang disebabkan oleh exostoses dan arthrosis sendi intervertebral (4.5%);
 • penampilan hernia pada cakera bersebelahan dengan segmen yang dikendalikan (3.5%);
 • pembentukan parut dan pelekatan patologi dalam saluran tulang belakang (3%);
 • pembentukan parut-pelekat dalam akar saraf (3%)
 • pseudomeningocele selepas operasi dan hematomas epidural tulang belakang (1%).

Kawasan di mana sakit boleh diberikan.

Seperti yang anda lihat, kebimbangan khusus adalah tindak balas penyakit di tempat yang sama di mana tisu hernia diketatkan. Dan agak kerap - ini adalah akibat dari kesilapan dan ketidaktepatan yang dibuat semasa tempoh pemulihan, mengabaikan dalam jangka panjang keperluan dan sekatan yang berkaitan dengan kehidupan seharian. Mereka yang, selepas pemulihan yang berkualiti tinggi, meneruskan pemulihan mereka dalam sanatorium, kurang berkemungkinan daripada yang lain untuk menghadapi akibatnya. Oleh itu, fakta ini mesti diambil kira untuk semua pesakit, kerana penyatuan hasil fungsian yang tercapai dengan serta-merta selepas berakhirnya program pemulihan utama memainkan jauh dari peranan sekunder.

Mengenai komplikasi, surat sering datang ke forum, di mana pesakit menyalahkan pakar bedah neurosurgeon untuk penampilan mereka, yang tidak melakukan pembedahan dengan baik. Pembedahan secara langsung pada masa-masa menjadi kurang pelakunya prognosis yang tidak berfungsi. Teknologi neurosurgi moden hari ini sangat disusun daripada penciptaan akses yang selamat kepada visualisasi ultra-tepat, mereka dipelajari dengan baik, dikuasai dan ditapis dengan terperinci terkecil oleh pakar bedah tulang belakang.

Rawatan asing dan Rusia: apakah prognosis itu?

Klinik domestik tidak mempunyai sistem pemulihan yang berfungsi dengan baik. Oleh itu, di kebanyakan hospital kami, nisbah akibat campur tangan pembedahan dan pemulihan postoperative buta huruf adalah lebih kurang sama dengan 50/50. Orang yang telah dikendalikan, sebagai contoh, di Rusia, sering mengeluh tentang kehidupan selepas operasi, kualitinya tidak semestinya apa yang diharapkan oleh pesakit. Keberkesanan operasi di Rusia pada keseluruhannya adalah 80%.

99% kejayaan rawatan bergantung kepada doktor.

Oleh itu, adalah lebih baik menjalani operasi supaya tidak menjadi mangsa tindakan yang tidak mahir seorang pakar bedah pseudo-di negara asing terkemuka dalam pembedahan tulang belakang dan muskuloskeletal (di Republik Czech, Jerman, Israel). Walaupun manipulasi paling teknikal di sini akan dilakukan oleh anda "bersih", 98% -100% memastikan ketidakcekapan prosedur yang bertanggungjawab.

Elaun pemulihan adalah sangat penting untuk diterima secara kualitatif dan sepenuhnya, tetapi ini bukan semua pemimpin asing yang dapat memberikan sebahagian daripada proses rawatan ini. Walaubagaimanapun, kecuali Republik Ceko, program pembedahan hernia tulang belakang tidak mengambil kira kursus biasa terapi pemulihan. Di samping itu, kos program Czech sepenuhnya rawatan terintegrasi yang sangat profesional adalah 2-3 kali lebih rendah daripada harga di Jerman dan Israel untuk hanya satu perkhidmatan pakar bedah. Ramalan bagi hasil pasca operasi yang berjaya di Republik Czech - 95% -100%.

Apa yang doktor terlepas dalam peringatan: dua penambahan penting

Kami tidak akan menyenaraikan semua perkara arahan, anda tahu, kerana ia sentiasa diserahkan apabila anda meninggalkan hospital. Tetapi inilah beberapa keperluan yang tidak diterangi dalam arahan yang dikeluarkan, yang mana pesakit paling sering bertanya di forum, kami menganggap perlu untuk dimaklumkan. Oleh itu, dua soalan yang paling biasa ialah: mandi dibenarkan selepas pembedahan dan bilakah anda boleh melakukan hubungan seks?

 • Di suatu tempat, anda boleh memotong bahawa mandi adalah perkara yang sangat terhadap proses pelekat-cicatricial selepas penghapusan hernia vertebra. Perhatian! Fakta ini tidak mempunyai bukti klinikal. Lebih-lebih lagi, dilarang masuk ke bilik mandi selepas operasi selama sekurang-kurangnya 6 bulan, atau lebih baik selama setahun. Rawatan suhu, perangsang metabolisme dan normalisasi fungsi-fungsi badan, dan sekurang-kurangnya terdapat sedikit tanda-tanda keradangan dalaman atau luaran dalam bidang pembedahan, mereka juga boleh merangsang perkembangan tindak balas keradangan. Stim boleh menyebabkan pembengkakan luka, perbezaan jahitan "segar". Dan ini adalah persekitaran yang baik untuk kemasukan bakteria patogen dan perkembangan patogenesis purulen-infeksi.
 • Bagi seks, ia perlu dikecualikan secara ringkas. Biasanya, doktor tidak mengesyorkan meneruskan aktiviti seksual sekurang-kurangnya 14 hari dari hari intervensi. Dan dari sudut ini, sehingga akhirnya anda pulih, hubungan seksual sepertinya selamat. Anda mesti menjadi pasangan pasif. Agar tidak menyebabkan kecederaan pada bahagian rabung yang dikendalikan, seks dibenarkan jenis yang tidak bertentangan, tidak dicirikan oleh voltan tinggi. Peraturan ketiadaan beban yang berlebihan pada tulang belakang, khususnya pada lumbosacral (selalunya hernia dikeluarkan dalam segmen ini), perlu diperhatikan selama kira-kira 6 bulan.

Ia penting! Untuk mencapai pemulihan penuh kualiti hidup dan mengelakkan akibatnya, amati ketat semua kontra dan petunjuk yang dinyatakan dalam arahan yang diberikan kepada anda semasa pembuangan dari hospital pembedahan. Dan dengan segala cara meneruskan pemulihan di pusat pemulihan. Masa standard pemulihan wajib, tertakluk kepada dinamik positif, adalah 3 bulan.

Sakit selepas pembuangan hernia tulang belakang

Pertama sekali, mana-mana pembedahan yang dilakukan dalam kes hernia saraf tunjang menghalang penyahmampatan struktur saraf untuk menyelamatkan pesakit dari defisit neurologi dan sakit yang menyakitkan di belakang dan anggota badan. Sekiranya sensitiviti tidak disambung semula, dan kesakitan tidak dihapuskan, kita boleh bercakap sama ada mengenai simptom sisa atau akibatnya. Dalam tempoh awal, sindrom kesakitan di kawasan luka diperhatikan di hampir semua orang, seperti tindak balas normal badan kepada trauma kanser. Apabila jahitan itu sembuh dengan baik, yang biasanya berlaku dalam masa 3-7 hari, gejala menyakitkan tempatan akan dihapuskan.

Hernia tulang belakang lumbar.

Komplikasi pasca operasi adalah kambuhan hernia, kejadian adalah 11.5% daripada kes daripada 100%. Ia boleh berlaku dalam segmen yang dikendalikan (8%) dan pada tahap segmen yang berbeza (3.5%). Jaminan penuh bahawa tujahan hernia tidak akan berlaku pada masa depan atau jauh, anda tidak akan memberikan sebarang bedah operasi, bahkan yang paling berjaya. Bagaimanapun, anda boleh melindungi diri anda dari pembentukan proses yang buruk pada cakera tulang belakang. Dan banyak bergantung kepada pesakit di sini!

Anda mesti memahami dengan jelas bahawa pemulihan perubatan sepenuhnya selepas prosedur penyingkiran dapat mengurangkan kemungkinan patologi kembali, dan oleh itu anda tidak boleh mengundurkan satu langkah dari program rawatan pasca operasi individu yang dicadangkan oleh pakar pemulihan dan pakar bedah. Kaedah fizikal yang intensif, seperti terapi fizikal, fisioterapi, mod fizikal aktiviti denyut yang ketat, dan lain-lain, membantu mencegah akibat ini.

Operasi video teknik:

Di samping itu, seseorang perlu tahu bila hendak duduk, kerana pengunduran pramatang larangan pada kedudukan duduk sering menjadi punca perkembangan deformasi berulang struktur tulang rawan pada cakera. Ia biasanya dilarang duduk selama 4-6 minggu, tetapi jangka waktu harus ditetapkan dalam mana-mana hal oleh seorang dokter. Anda juga wajib memakai korset untuk tulang belakang, yang akan membantu jabatan masalah pulih lebih cepat dan menyumbang kepada pencegahan akibat. Tetapi berapa lama peranti ortopedik perlu digunakan, ia juga ditentukan oleh pakar yang kompeten, dengan mengambil kira data klinikal mengenai dinamik pemulihan.

Seseorang pulih mengikut pelan - dalam 3 bulan, dan seseorang mungkin perlu meningkatkan tempoh pemulihan oleh beberapa bulan lagi. Istilah-istilah secara langsung bergantung kepada ciri-ciri individu organisma kepada pemulihan fungsional, keadaan pra-pengendalian pesakit, jumlah dan kerumitan operasi yang dilakukan. Tetapi selepas pemulihan, bersenam dengan kerap dan ambil semua langkah berjaga-jaga. Jangan dedahkan diri anda kepada beban yang tidak boleh diterima, kerana mengangkat objek berat juga boleh mengembalikan penyakit ini.

Kompleks ini dilakukan sebelum dan selepas operasi. Tetapi dengan persetujuan doktor.

Sakit sisa masih boleh berterusan untuk beberapa waktu, terutamanya bagi orang yang memasuki hospital pada awalnya dengan gangguan vertebrogen yang serius yang telah berlanjutan terlalu lama. Apabila tisu saraf dan struktur otot pulih, gejala yang tidak menyenangkan yang tidak dihapuskan sebaik sahaja campur tangan secara beransur-ansur akan mereda. Tetapi sila ambil perhatian bahawa dengan sendirinya, tanpa rawatan pasca operasi yang tepat, mereka bukan sahaja gagal, tetapi juga dapat memperoleh bentuk yang kronik, kronik, kadang-kadang dengan sifat yang tidak dapat dipulihkan.

Berhati-hati! Sekiranya anda bimbang tentang kesakitan selepas hernia dikeluarkan, konsultasi ahli bedah saraf diperlukan! Jangan cuba menghubungi doktor dalam talian melalui Internet, mereka tidak akan membantu anda, kerana mereka tidak tahu mengenai ciri-ciri kes klinikal anda, nuansa pembedahan, spesifik pemulihan anda.

Komplikasi selepas pembuangan hernia tulang belakang

Semua orang mahu mendapat jawapan kepada soalan yang paling menarik: apakah operasi untuk hernia tulang belakang berbahaya? Benar-benar setiap kaedah pembedahan rawatan mempunyai risiko komplikasi yang mungkin berlaku. Dalam kes kita, bahaya operasi itu juga tidak dikecualikan, dan dalam bilangan dominan ia terdiri daripada kemunculan semula, yang diputuskan oleh campur tangan berulangan. Sudah tentu, kualiti sesi intraoperatif masih memainkan peranan khas, tetapi, sebagai peraturan, dalam klinik yang berjaya operasi berjalan lancar.

Dr Anton Epifanov, salah seorang dari beberapa orang dalam persekitaran berbahasa Rusia menerangkan secara terperinci bahaya pembedahan tulang belakang, yang mana dia sangat berterima kasih:

Apa yang boleh menjadi kesan intraoperatif? Mereka kebanyakannya dikaitkan dengan kecederaan pada saraf atau dura mater dari saraf tunjang.

 • Komplikasi pertama akan ditunjukkan oleh rasa sakit dan gangguan sensasi pada kaki atau lengan, bergantung pada lokasi saraf yang cedera. Jika struktur saraf rosak teruk, prognosis untuk pemulihannya, malangnya, mengecewakan.
 • Sekiranya kerosakan pada saraf tunjang dorsal, jika pakar bedah mengesan kecacatan pada masa itu, dia akan menjahitnya. Jika tidak, bendalir tunjang akan bocor. Peredaran minuman keras yang terganggu akan menyebabkan masalah dengan tekanan intrakranial dan, akibatnya, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk. Cangkang keras boleh sembuh sendiri, dalam masa 2 minggu.

Reaksi negatif adalah postoperative, awal dan lewat:

 • Komplikasi awal termasuk proses purulen-septik, termasuk epiduritis, osteomielitis, suplai tiruan, radang paru-paru. Di samping itu, kumpulan akibat postoperative awal termasuk trombosis vena yang mendalam pada kaki yang lebih rendah dan tromboembolisme pulmonari.
 • Reaksi negatif lewat berulang-ulang, patologi degeneratif-dystrophic sekunder. Ini juga termasuk pertumbuhan parut-pelekat yang kasar, yang, pada gilirannya, memampatkan pembentukan saraf, yang, seperti dalam hernia intervertebral, mewujudkan sindrom kesakitan dan / atau paresthesias yang merebak di sepanjang saraf terjepit.

Sekiranya operasi berlaku pada tahap yang teladan, semua langkah pencegahan diperhatikan dan cadangan perubatan diikuti dengan sempurna, kemungkinan apa-apa kesan dikurangkan kepada yang paling minimum.

Akibat penyingkiran hernia intervertebral

Rawatan hernia intervertebral dengan pisau bedah adalah keperluan, bukan kehendak. Tetapi selepas operasi itu penting untuk memahami apa yang menanti dalam tempoh selepas pemulihan. Khususnya, akibat apa yang ditunggu selepas meninggalkan hospital, dan apa yang perlu dipatuhi.

Kemungkinan akibatnya

Senarai akibat utama pengulangan hernia selepas pembedahan termasuk:

 • Otot paresis;
 • Kemungkinan kelumpuhan beberapa otot (semuanya bergantung pada cakera vertebra yang mengalami pembedahan);
 • Koordinasi yang disebabkan oleh kekurangan cecair serebrospinal;
 • Inkontinensia kencing;
 • Kencing manis;
 • Pelanggaran fungsi organ panggul;
 • Pelbagai penyakit osteo;
 • Proses degeneratif dalam bidang pembangunan anabolik otot bersebelahan dengan tapak;
 • Tudung parut.

Adakah mungkin untuk menyembuhkan akibat-akibat ini, bagaimana untuk melawan mereka, hidup dan menang?

Paresis dan lumpuh

Paresis dan lumpuh boleh disebabkan jika saraf yang menghubungkan kord rahim rosak. Terdapat dua jenis rawatan. Sekiranya saraf telah kehilangan sensitiviti tidak sampai akhir (ujian dengan kejutan elektrik dan sindrom kesakitan), anda boleh mewujudkan sambungan otot dengan bantuan pendedahan yang berterusan kepada mereka menggunakan pelbagai kaedah. Di samping itu, hubungan itu ditubuhkan oleh otot.

Sekiranya tidak mengalami kecederaan tulang belakang yang serius dalam rawatan hernia, kaedah ini membantu menghilangkan gejala kelumpuhan dan paresis dalam masa 3, 4 minggu selepas pembedahan.

Pembentukan hernia berulang

Jika ada kecenderungan untuk kecacatan tulang belakang, mereka pasti akan keluar dalam keadaan berulang. Biasanya, untuk mengelakkan tumor, anda perlu diperiksa secara teratur oleh doktor, dan mengekalkan korset otot dengan baik.

Gangguan berulang kali terbentuk akibat beban yang tidak teratur, dan biasanya merangkak keluar lama setelah meninggalkan hospital.

Disfungsi organ panggul

Seperti dalam kes paresis dan lumpuh, semasa operasi, sambungan antara saraf dan organ terganggu. Cadangan adalah sama. Di samping itu, apabila beroperasi melalui rongga perut, terdapat risiko merosakkan dan menyebabkan perubahan degeneratif yang tidak dapat dipulihkan di kawasan pelvis. Akibatnya, disfungsi organ.

Pada mulanya, kesan ini dirawat dengan korset khas, sehingga otot mendapat nada mereka. Di masa depan, komplikasi ini dirawat dengan senaman khas untuk otot teras.

Nota: Latihan otot boleh dilakukan hanya selepas penyembuhan penuh jahitan.

Senaman yang paling popular, menghapuskan komplikasi yang kerap di rantau panggul, adalah pernafasan perut vakum.

Perekatan cetatricial

Proses-proses ini dihadapi oleh 100% yang dikendalikan. Menyingkirkan mereka adalah agak mudah, tetapi mahal. Penyingkiran parut laser adalah satu-satunya jalan keluar. Jika tidak, anda akan mendapat bekas luka kecil, mengingatkan penyakit yang dialami.

Osteo-penyakit

Malangnya, ini adalah ketidakpatuhan yang disebabkan oleh disfungsi tulang dan tulang belakang selepas pembedahan. Mereka biasanya diperhatikan dalam pesakit tua, dan resolusi mereka memerlukan hospital semula dengan campur tangan perubatan yang mendalam.

Penyakit Osteo tidak dapat disembuhkan, tetapi anda boleh menjadikannya remedi kecil dan berhenti pada tahap yang sama.

Untuk mengelakkan komplikasi ini selepas penghapusan hernia intervertebral, disyorkan untuk menggunakan vitamin kalsium sepanjang persiapan praoperasi.

Kehidupan tanpa akibat

Adakah kehidupan mungkin tanpa kesan pasca operasi? Semua bersyarat. Sudah tentu, dari memakai korset dan fisioterapi tidak akan dikendalikan. Proses pemulihan ini membolehkan anda untuk mewujudkan semula sambungan saraf antara otot dan korda tulang belakang.

Dengan pembedahan yang betul, ¾ pesakit keluar dengan sihat. Sememangnya, untuk memberikan jawapan lengkap perlu mempertimbangkan banyak faktor:

 • Tulang belakang, terjejas oleh hernia;
 • Kelayakan doktor melaksanakan operasi;
 • Kehadiran penyakit yang berkaitan;
 • Predisposisi kepada gangguan struktur tulang;
 • Perkembangan korset otot dan peratusan lemak badan;
 • Tahap perkembangan hernia.

Hanya dengan mengetahui semua parameter ini, adalah mungkin untuk menentukan dengan tepat sama ada operasi itu akan mempunyai kesan, atau penyingkirannya akan menjadi tidak menyakitkan.

Untuk mengelakkan tindak balas berulang, semasa tempoh pemulihan, disyorkan juga: menggunakan kaedah rawatan bukan pembedahan:

 • Terapi ubat;
 • Nonsteroidal anti-radang dadah (diclofenac, meloxicam, nimesulide);
 • Glukokortikosteroid (Polcortolone, dermoveit);
 • Antispasmodics (mydocalm);
 • Analgesik (ketorol);
 • Kompleks gimnastik terapeutik;
 • Rawatan spa;
 • Akupunktur;
 • Fisioterapi (arus diadinamik, elektroforesis);
 • Urut

Ia juga akan menarik: pencegahan hernia tulang belakang.

Hernia intervertebral itu sendiri adalah risiko kesihatan yang hebat yang mengancam seseorang dengan lumpuh lengkap. Sekiranya pesakit bersetuju untuk menjalani operasi, dia perlu tahu terlebih dahulu mengenai segala akibatnya, kadang-kadang bukan yang paling menyenangkan, tetapi sering ditemui.

Sekiranya berlaku kelumpuhan pada kaki, jika tiada hernia, ia boleh diubati dengan ubat-ubatan dan operasi kedua. Tetapi kelumpuhan yang disebabkan oleh hernia tanpa pembedahan tidak dirawat.

Untuk mengelakkan sebahagian besar akibat pembedahan hernia intervertebral, kelayakan pakar cukup, atau penggunaan pelbagai jenis peregangan (air, kering). Di samping itu, korset dan fisioterapi digunakan. Semua ini sudah cukup untuk meneruskan kehidupan dalam sebulan tanpa hernia, seolah-olah tiada apa yang berlaku!

Penonjolan cakera cakera, apa itu?

Akibat penyingkiran hernia intervertebral

Pembedahan hernia intervertebral adalah prosedur yang sukar, serius, tetapi kadang-kadang perlu. Ia hanya dilakukan di bawah syarat-syarat tertentu dan tanda khas, kerana akibat penghapusan hernia intervertebral kadang-kadang tidak dapat diramalkan. Dalam kebanyakan kes, segala-galanya berjalan dengan lancar, tetapi mereka yang masih ditugaskan untuk operasi harus mengetahui masalah yang tidak perlu, tetapi mungkin muncul kemudian.

Sedikit mengenai operasi itu

Hernia intervertebral adalah keadaan patologi cakera intervertebral di mana cincin berserabut mengelilingi inti dalam cakera rosak, dan inti itu sendiri mula keluar. Bahaya utama terletak pada fakta bahawa dengan perkembangan terdapat risiko kelumpuhan anggota badan yang lebih rendah akibat peregangan kord rahim - salah satu unsur utama kawalan tubuh.

Sekiranya terdapat hernia yang besar atau jika tiada kesan daripada rawatan konservatif, pesakit dijadualkan menjalani operasi untuk menghapuskan lesi ini. Walau bagaimanapun, pembedahan tulang belakang sentiasa menjadi risiko yang sangat penting, dan oleh sebab itu doktor berusaha sebaik mungkin untuk menyelamatkan pesakit dari penyakit ini dengan cara kurang trauma.

Nota! Pembedahan hernia perlu dilakukan oleh pesakit dengan patologi ini, pada kira-kira 20% daripada semua kes. Dan kira-kira separuh daripada semua operasi di bahagian tulang belakang dikaitkan dengan penghapusan hernia.

Intipati operasi itu secara mekanikal menghilangkan penyebab manifestasi kesakitan dan gejala-gejala lain yang tidak menyenangkan dari patologi ini. Doktor cuba mencederakan tisu cakera sekeliling seketika dan mengeluarkan hernia. Ia agak sukar untuk melaksanakan pakar bedah yang berpengalaman.

Jadual Jenis-jenis operasi untuk penghapusan hernia.

Terdapat pilihan lain untuk operasi. Walau bagaimanapun, pilihan akan menjadi doktor yang hadir, bergantung kepada keterangan.

Sekiranya anda ingin mengetahui secara lebih terperinci, persediaan untuk membuang hernia seksyen lumbar, serta mempertimbangkan jenis operasi, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Tempoh pemulihan

Selepas pembedahan, setiap pesakit akan menjalani tempoh pemulihan. Dia akan merasakan kelegaan keadaan sebaik sahaja hernia dikeluarkan, tetapi untuk mengekalkan kesan yang dicapai untuk masa yang lama, adalah penting untuk memulihkan keadaan dengan betul.

Pertama sekali, seseorang perlu membiasakan diri dengan keadaan hidup yang baru - penting untuk melindungi tulang belakang dan tidak membebankannya.

 1. Anda tidak harus membengkok ke sisi, ke hadapan, adalah penting untuk mengelakkan memutar tulang belakang.
 2. Bulan 1-1.5 pertama tidak boleh duduk sama sekali. Malah di dalam kereta untuk bergerak ia dikehendaki berbaring sebagai penumpang.
 3. Kira-kira 3 jam sehari perlu memakai korset khas.
 4. Setiap 2 jam adalah penting untuk berehat - berbaring dan berbaring di belakang selama 15-20 minit.
 5. Gravity dilarang.
 6. Adalah penting untuk tidak membekas punggung anda.

Selepas 8 minggu, apabila semua proses keradangan telah berlalu, dan jahitan telah sembuh, tahap pemulihan aktif bermula. Pesakit mula bersenam, berenang untuk menguatkan tulang otot.

Komplikasi yang mungkin

Malangnya, dalam beberapa kes, selepas pembedahan, komplikasi tertentu mungkin berkembang. Terdapat banyak daripada mereka, dan tidak mungkin dapat menyenaraikan semua yang mungkin. Secara umumnya, mereka boleh dibahagikan kepada mereka yang terbentuk semasa operasi, selepas itu, atau yang terbentuk dalam tempoh yang jauh. Teater operasi biasanya dikaitkan dengan anestesia atau kesilapan perubatan semasa operasi itu sendiri.

Perhatian! Sesetengah komplikasi sangat berbahaya yang boleh membawa kepada tahap kecacatan yang mendalam. Dari kesilapan perubatan tiada siapa yang kebal.

Salah satu komplikasi serius ialah kerosakan pada saraf tunjang atau saraf semasa pembedahan. Ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa doktor sukar untuk menavigasi antara tisu darah dan bengkak di sekeliling medan kerja. Dan ada risiko kerosakan pada akar saraf, yang terletak betul-betul di sebelah hernia. Akibatnya adalah: sakit kronik, kelemahan anggota badan, kelumpuhan tidak dapat dipulihkan. Kerosakan kepada saraf tunjang menyebabkan masalah dengan organ dalaman.

Sekiranya pecah cangkang keras saraf tunjang, di mana cecair cerebrospinal beredar, pesakit mungkin mengalami perkembangan meningitis. Iaitu, jangkitan kord rahim berlaku. Dengan perkembangan meningitis purulen, bentuk fistula dalam kawasan kulit keras, di mana aliran massa purulen, dermawan dan abses terbentuk. Sekiranya tidak dirawat, sepsis berkembang dan segala-galanya boleh membawa maut.

Sekiranya keradangan meninges kecil-vaskular berlaku, arachnoiditis berlaku. Jika membran arachnoid rosak semasa operasi, proses radang akut atau purulen berkembang, berubah menjadi bentuk kronik. Seseorang akan disertai sepanjang hayatnya dengan sakit kepala, ingatan yang semakin teruk, dan gangguan neurologi akan muncul. Penyakit itu hampir tidak boleh dirawat.

Selepas operasi, di kawasan vertebra di mana operasi itu dilakukan, kepingan cincin berserabut boleh kekal, yang kemudiannya membawa kepada keradangan - spondylodiscitis berlaku. Penyakit ini boleh mengakibatkan keradangan purba tisu spongy vertebra - osteomyelitis. Keradangan boleh merebak ke tisu vertebra di sekelilingnya, segmen tulang belakang itu sendiri mula melembutkan - keretakan boleh terjadi.

Perhatian! Dengan osteomyelitis pada pesakit tua atau lemah, sepsis boleh berkembang.

Bekalan darah saraf tunjang dilakukan oleh bekalan darah melalui beberapa arteri. Salah satunya dipanggil arteri Adamkevich dan bertanggungjawab untuk memberi makan bahagian bawah saraf tunjang. Sekiranya ia rosak, lumpuh akut yang tidak dapat dipulihkan akan berlaku.

Hernia berulang

Kambuhan hernia adalah salah satu masalah yang paling biasa bagi mereka yang menjalani pembedahan hernia. Sebagai peraturan, ia adalah komplikasi jangka panjang dan muncul kira-kira satu tahun selepas pembedahan. Pergigian adalah sukar untuk dirawat - bahkan pembedahan sekunder mungkin diperlukan. Di samping itu, hernia boleh berlaku di kawasan vertebra bersebelahan.

Oleh itu, pembedahan hernia intervertebral pembedahan tidak memberikan jaminan lengkap. Relaps berlaku pada kira-kira 20-25% daripada kes-kes dan selalunya bersamaan dengan penyakit utama, yang memudahkan rawatan.

Walau bagaimanapun, kambuh boleh membawa kepada ketidakstabilan kolum tulang belakang. Dalam kes ini, anda mungkin memerlukan jenis operasi khas - gabungan. Ia akan membantu menyambung semula vertebra individu dengan satu sama lain.

Jika anda ingin mengetahui bagaimana pemulihan berlaku selepas hernia tulang belakang lumbar dikeluarkan, dan juga mempertimbangkan apa latihan dan prosedur yang perlu dilakukan, anda boleh membaca artikel tentangnya di portal kami.

Spondylolisthesis

Semasa operasi di hernia tulang belakang, bukan sahaja tisu lembut dibedah, tetapi juga tulang belakang, khususnya vertebra, yang perlu dipindahkan untuk mendapatkan hernia itu sendiri. Ia dilampirkan kepada mereka otot dan ligamen. Dan kerana pelanggaran integriti vertebra, tahap kekakuan keseluruhan tulang belakang berkurangan, mekaniknya berubah. Lokasi vertebra dan kelengkungan tulang belakang mungkin berubah.

Hasilnya adalah ketidakstabilan tulang belakang dan spondylolisthesis. Dalam kes ini, tulang belakang yang terletak di atas boleh bergerak secara posterior atau anterior berbanding dengan yang di bawah. Hernia mungkin berulang di kawasan ini.

Pencegahan berulang

Untuk mengurangkan kemungkinan kekambuhan, penting untuk mengaturkan tempoh pemulihan anda dengan betul dan ikuti semua arahan doktor. Banyak dalam kes ini bergantung kepada pesakit. Sekiranya pemulihan adalah betul, maka kebarangkalian kambuh semakin berkurang.

Kaedah-kaedah yang mesti dipatuhi dibincangkan di atas. Walau bagaimanapun, dalam mana-mana keadaan, seseorang yang telah menjalani pembedahan tulang belakang harus memberi perhatian khusus kepada punggungnya, walaupun selepas akhir tempoh pemulihan. Cara hidup selepas penghapusan hernia intervertebral?

Langkah 1. Adalah penting untuk memberi perhatian penuh terhadap arahan doktor, yang dia berikan pada peringkat pertama pemulihan - dalam tempoh awal. Ia adalah perlu untuk sepenuhnya meninggalkan tekanan kardinal, dilarang untuk duduk, dan lain-lain. Perlu mengambil ubat anti-radang yang disyorkan oleh doktor.

Langkah 2. Tempoh pemulihan kedua juga penting. Pesakit perlu berhubung dengan rawatan fisioterapi atas cadangan pakar, mula melakukan terapi latihan senaman mudah. Semua tindakan mesti perlahan dan berhati-hati.

Langkah 3. Seterusnya (selepas kira-kira 6 bulan) anda perlu melakukan latihan yang lebih kompleks, tujuannya untuk menguatkan otot belakang. Korset otot yang kuat adalah sokongan tambahan yang sangat baik untuk badan, yang mengurangkan beban pada tulang belakang yang telah rosak.

Langkah 4. Adalah disyorkan untuk mengambil kursus urut dan berkunjung ke chiropractor.

Langkah 5. Selepas akhir tempoh pemulihan, adalah penting untuk memantau gaya hidup anda. Ia tidak disyorkan untuk duduk di satu tempat untuk masa yang lama, untuk membawa beban, untuk melompat dari ketinggian.

Langkah 6. tulang belakang yang dikendalikan harus dilindungi daripada sejuk. Dalam cuaca sejuk, anda juga mesti memakai tali pinggang panas.

Langkah 7. Jangan menafikan diri anda dalam rawatan spa sekurang-kurangnya sekali setahun.

Langkah 8. Ia perlu memasukkan gimnastik berenang dan terapeutik di dalam kehidupan pesakit.

Video - Akibat selepas penghapusan hernia intervertebral

Kesan penghapusan hernia adalah lebih besar daripada yang disenaraikan dalam bahan ini. Tetapi secara umum, kini mungkin untuk membentangkan dan menilai kemungkinan risiko. Berdasarkan yang tersebut di atas, operasi harus dilakukan hanya jika risiko dibenarkan dan tidak ada pilihan rawatan lain.

Akibat dan komplikasi penyingkiran hernia tulang belakang lumbar

Hernia intervertebral tulang belakang lumbar adalah salah satu komplikasi osteochondrosis yang paling biasa, yang dicirikan oleh penonjolan cakera intervertebral antara badan vertebra di kawasan lumbar. Ia tidak selalu mungkin untuk menghapuskan gangguan ini dengan bantuan terapi konservatif, oleh itu, doktor sering menyarankan agar pesakit menyingkirkan hernia dengan bantuan campur tangan pembedahan.

Seperti mana-mana operasi lain, prosedur ini disertai dengan risiko komplikasi yang tinggi. Kesan penghapusan hernia tulang belakang lumbar boleh menjadi sangat sukar, tetapi hampir semua itu boleh dirawat, dengan syarat mereka dibincangkan pada waktu.

Komplikasi yang mungkin

Komplikasi yang timbul daripada pembedahan hernia tulang belakang dibahagikan kepada awal dan lewat. Yang pertama termasuk proses purulen-septik yang berlaku di dalam tisu-tisu tulang belakang dan kawasan sekitarnya dalam masa yang singkat selepas pembedahan (epiduritis, osteomyelitis, suppuration jahitan). Antara komplikasi pembedahan yang teruk termasuk hernia intervertebral yang berulang, patologi degeneratif-dystrophic (arthrosis) dan kemunculan adhesi.

Scar and adhesions

Semasa penghapusan hernia intervertebral di rantau lumbar, integriti tisu-tisu yang mengelilingi tulang belakang berlaku.

Apabila mereka pulih di kawasan yang rosak, bekas luka dan perekat yang terdiri daripada tisu penghubung mungkin berlaku.

Kawasan yang berubah-ubah tidak dapat berfungsi lagi dengan betul, oleh itu, semasa pembentukan proses pelekat, pelbagai gangguan dalam kerja sistem muskuloskeletal berlaku.

Parut-parut yang timbul setelah penghapusan hernia juga boleh memampatkan pengakhiran saraf, yang sering menyebabkan kesakitan di bahagian kaki dan belakang dan kebas pada anggota bawah.

Mengalami kencing dan buang air besar

Oleh sebab pembentukan adhesi selepas penyingkiran hernia intervertebral dan mampatan akar saraf, aktiviti organ panggul mungkin terganggu. Ini membawa kepada ketidaksinambungan air kencing dan najis, kehilangan sensasi semasa buang air kecil dan pundi kencing, kepada penurunan atau peningkatan kekerapan kencing.

Epidurit

Antara komplikasi yang paling serius yang timbul selepas pembedahan hernia intervertebral, termasuk epiduritis - proses keradangan di ruang epidural, yang terletak di antara membran pepejal saraf tunjang dan periosteum vertebra.

Di dalam akut penyakit ini, exudate purul dibentuk di kawasan ini, yang paling kerap disebabkan penembusan jangkitan ke dalam tulang belakang.

Dalam kes ini, gejala ciri patologi muncul dalam minggu pertama selepas operasi. Pesakit mempunyai belakang yang tidak baik, anggota badan yang mati rasa, suhu tubuh meningkat.

Epidurit juga boleh berkembang pada latar belakang perekatan bekas luka. Dalam kes ini, patologi akan mempunyai kursus yang perlahan, dan sensasi yang menyakitkan di tulang belakang akan menunjukkan diri mereka tidak dalam bulan pertama selepas operasi, tetapi kemudian - dalam 1-1.5 tahun. Dalam kes-kes yang paling teruk, epiduritis membawa kepada gangguan fungsi dan kecacatan motor.

Pembangunan proses artritis

Kerosakan pada tisu tulang belakang semasa penghapusan hernia tulang belakang lumbar dan pembentukan adhesi membawa kepada kekurangan zat makanan dari tulang belakang dan perkembangan proses degeneratif-dystrophik yang mendalam yang menyebabkan arthrosis tulang belakang. Penyakit ini dicirikan oleh haus dan lusuh tisu rawan yang terletak di antara vertebra, penampilan sakit yang teruk di tulang belakang, dan batasan aktiviti motor.

Osteomyelitis

Osteomielitis, yang disertai dengan keradangan tisu tulang lekukan tulang belakang, berlaku apabila jangkitan menembusi tisu keras tulang belakang, yang mungkin disebabkan oleh tidak mematuhi peraturan aseptik dan antiseptik semasa pembedahan, imuniti yang berkurangan dan penyebaran agen-agen berjangkit di dalam badan bersama dengan limfa dan darah.

Sekiranya tidak dirawat, osteomielitis membawa kepada kemusnahan dan anjakan vertebra (selalunya di kawasan cakera l4-l5), melumpuhkan pesakit.

Dalam kes-kes lanjut, penyakit ini menjadi punca kematian.

Rawatan selepas pembedahan

Rawatan komplikasi yang timbul selepas penyingkiran hernia tulang belakang, yang paling kerap dilakukan dengan cara yang konservatif. Adalah disyorkan untuk memulakan terapi sedini mungkin untuk mengelakkan perkembangan patologi dan kemunculan penyakit baru.

Rejimen rawatan yang sesuai yang ditetapkan oleh ahli bedah saraf yang mengendalikan pesakit. Dalam kes ini, doktor adalah berdasarkan data pemeriksaan luaran, MRI dan radiografi tulang belakang.

Medicamentous

Rawatan ubat yang komprehensif terhadap kesan pembedahan termasuk penggunaan ubat yang bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit di bahagian belakang dan anggota badan, normalisasi aktiviti fizikal, penyingkiran proses keradangan dan pembengkakan tisu.

Kumpulan ubat berikut digunakan:

 • antibiotik (di peringkat jangkitan) - Gentamicin, Clarithromycin;
 • ubat anti-radang - Ketorol, Ibuprofen, Diclofenac;
 • relaxants otot - tizanidine;
 • chondroprotectors - Artra, Fermatron.

Konservatif

Terapi ubat semestinya melengkapi kaedah rawatan konservatif yang lain, yang mempercepat pembaikan tisu sistem muskuloskeletal dan mengurangkan tempoh pemulihan selepas campur tangan pembedahan.

Pesakit yang telah didiagnosis dengan komplikasi pasca operasi ditetapkan fisioterapi - elektro dan phonophoresis, UHF, penyinaran laser, terapi magnetik.

Dengan perkembangan proses keradangan akut di tulang belakang, fisioterapi tidak berlaku.

Sekiranya perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu-tisu tulang belakang, memakai korset (pembalut) ditunjukkan. Produk ini mengurangkan beban pada tulang belakang dan mengurangkan kesakitan belakang. Ia perlu memilih korset bersama dengan doktor yang hadir.

Berguna selepas menyingkirkan latihan intervertebral lumbar dan fisioterapi lumbar. Set tugas dipilih secara individu, dengan mengambil kira keadaan pesakit dan ciri-ciri patologi.

Mereka yang mempunyai batasan aktiviti motor dan gangguan yang teruk dalam kerja sistem muskuloskeletal, adalah disyorkan untuk melakukan latihan berbaring atau duduk. Dalam kes lain, adalah dibenarkan untuk terlibat dalam kedudukan.

Sepanjang tempoh pemulihan, pesakit mesti mematuhi diet yang sihat.

Di masa depan, pesakit boleh dihantar ke rawatan resort sanatorium untuk menyatukan keputusan terapi sebelumnya.

Operasi berulang

Pembedahan berulang mungkin diperlukan untuk berulang hernia, dan juga untuk perkembangan osteomyelitis.

Ulasan

Anna, 35 tahun, Naberezhnye Chelny

Pada usia 29, dia menjalani operasi pertama untuk mengeluarkan cakera herniated. Selepas itu, ia menjadi lebih baik, tetapi kesakitan di kaki tidak sepenuhnya diselesaikan. Selepas 4 bulan dia melakukan MRI, hasilnya mengecewakan - kambuh semula. Sekali lagi saya terpaksa menjalani pembedahan, selepas itu selama setahun saya tidak diganggu oleh sebarang gejala penyakit. Tetapi kemudian semuanya bermula semula, dan hernia telah dikeluarkan untuk ketiga kalinya. Tempoh pemulihan sukar dan sukar - kira-kira 5 bulan.

Victor, 37 tahun, Kirov

Selepas 3 tahun sukan aktif, hernia ditemui di jabatan vertebral. Rawatan konservatif yang lama tidak membantu, dan keadaan saya menjadi semakin teruk. Kemudian dia memutuskan untuk pergi untuk operasi. Ia tidak mungkin dilakukan secara percuma, jadi saya perlu menjimatkan wang, kerana kos penyingkiran hernia cukup tinggi. Operasi dan pemulihan berjalan lancar, kini saya rasa baik, tidak ada yang mengganggu.

Selamat tinggal pelawat!

Terima kasih kerana melawat kami!

Apakah akibatnya mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar?

Hernia lumbar sekarang dirawat dengan berkesan. Akibat postoperative penyingkiran hernia tulang belakang lumbar dapat dihilangkan. Operasi ini akan mengembalikan pesakit kepada gaya hidup yang sihat.

Pembedahan hernia akan membolehkan pesakit kembali kepada gaya hidup yang sihat.

Komplikasi yang mungkin

Pembedahan - proses pendedahan kompleks terhadap tubuh manusia dan menghapuskan kawasan yang rosak. Malah pakar yang mempunyai kelayakan tertinggi tidak dapat menjamin ketiadaan komplikasi. Tugas doktor adalah untuk mempercepat pemulihan pesakit dan mengurangkan kesakitan.

Scar and adhesions

Ia berkembang di hampir semua pesakit yang mana hernia l4 l5 disingkirkan. Parut dan perekatan boleh dikeluarkan dengan laser. Ini adalah cara yang mahal tetapi berkesan.

Adhesions terbentuk kerana fakta bahawa dalam proses campur tangan pembedahan ada transformasi tisu sihat.

Pada masa yang sama, proses perlindungan yang terlibat dalam badan dan tisu penghubung semakin berkembang. Ini adalah proses cicatricial and adhesive. Bilangan adhesi boleh dikurangkan dengan bantuan fisioterapi, urutan dan terapi dadah.

Mengalami kencing dan buang air besar

Dengan pembentukan lekatan dan bekas luka, lumen terusan menjadi terlalu besar, di mana akar saraf melewati.

Akhir saraf dikompres, yang mengakibatkan gangguan organ dalaman. Selepas penyingkiran hernia intervertebral dapat diperhatikan:

 • kehilangan kencing dan kencing;
 • kencing jarang berlaku atau kerap;
 • inkontinensia kotoran dan air kencing.

Epidurit

Mungkin perkembangan komplikasi lain, yang memperlihatkan dirinya dalam bentuk keradangan tisu penghubung yang terletak di antara periosteum dan bahan saraf tunjang. Sekiranya anda mengalami kesakitan pada tulang belakang, kelemahan, kekejangan otot, mengurangkan organ pelvis, berunding dengan doktor. Ini adalah gejala epidurita. Prognosis adalah baik, tetapi jangan berlengah dengan rawatan.

Pembangunan proses artritis

Selepas pembedahan, pergerakan vertebra mungkin menurun, pemakanan tisu tulang rawan terganggu. Akibatnya, arthrosis mungkin berlaku. Gejala - kekejangan otot, sakit di bahagian kaki dan belakang, rasa sakit dan kekejangan di kaki, sakit kepala, kelemahan. Sekiranya penyakit itu tidak dirawat, ia akan membawa kepada kemerosotan pesat tulang belakang dan kemunculan hernia.

Osteomyelitis

Selepas pembedahan, luka-luka berjangkit semua elemen tulang boleh berkembang.

Selepas pembedahan, osteomyelitis boleh berkembang, yang disertai oleh demam.

Penyakit ini mesti dirawat, ia berbahaya kepada kehidupan manusia. Dengan penyebaran lebih lanjut, abses dan pembentukan nanah adalah mungkin. Gejala - demam, sakit akut, ruam, loya, kehilangan selera makan.

Rawatan selepas pembedahan

Pemulihan selepas penghapusan hernia tulang belakang bertujuan untuk memulihkan badan selepas pembedahan. Sakit yang dikaitkan dengan reaksi neurologi sisa. Ia perlu menstabilkan prestasi, memulihkan mobiliti anggota badan, memperbaiki nada otot. Penggunaan serentak pelbagai kaedah pemulihan akan mempercepatkan proses ini dan mengembalikan pesakit kepada gaya hidup normal.

Medicamentous

Sokongan ubat diperlukan selepas pembedahan. Dengan bantuan mereka, sindrom kesakitan dikeluarkan, jangkitan luka dihalang, bengkak dikurangkan, penyembuhan tisu rawan dipercepat.

Untuk kegunaan rawatan:

 • Nonsteroidal anti-radang dadah. Ini termasuk Diclofenac, Ketorol. Tindakan mereka bertujuan untuk mengurangkan keradangan dan mengurangkan kesakitan.
 • Analgesik - Aspirin dan Ketotifen. Melegakan kekejangan dan kesakitan.
 • Rantai otot - Metocarbamol, Tizanidine. Digunakan untuk melegakan ketegangan otot.
 • Chondroprotectors mempercepatkan pemulihan tisu tulang rawan. Ini adalah Artra, Aflutop, dll.
 • Antidepresan dan sedatif. Menetapkan untuk menormalkan latar belakang emosi, mengurangkan kebimbangan, meningkatkan tidur (Insidon, Persen).

Konservatif

Kaedah rawatan konservatif menyumbang kepada pemulihan pesakit yang cepat, mengurangkan kesakitan. Ini termasuk:

 • Prosedur fisioterapi. Ini adalah elektrostimulasi, laser, mandi lumpur, rawatan haba, dan sebagainya.
 • Memakai pembalut. Penggunaan tetap akan mengurangkan beban di belakang anda, menghapus giliran tajam dan kerosakan tidak sengaja. Korset dipilih bersama doktor, kerana penggunaan yang tidak betul boleh menyebabkan kemerosotan dan kecederaan. Pembalut hanya dipakai selama beberapa jam sehari, anda tidak boleh memakainya pada waktu malam. Pembalut yang betul dipakai tidak boleh terlalu longgar, tetapi tidak perlu memerah otot.
 • Gimnastik terapeutik. Latihan dipilih secara individu untuk setiap pesakit. Diharamkan berpusing, kekuatan dan latihan yang tajam. Latihan latihan diperlukan untuk menguatkan otot punggung, memulihkan fungsi layan diri. Kompleks yang salah dipilih boleh memperburuk keadaan. Ia boleh melakukan latihan berbaring, duduk atau berdiri.
 • Pemakanan seimbang. Ia adalah perlu untuk penyembuhan luka, pemulihan organ-organ yang rosak. Makanan segar, tidak tajam dan tidak digoreng, dengan sejumlah besar vitamin disyorkan. Hilangkan alkohol, kopi, berlemak, asin, hidangan salai.
 • Mengunjungi sanatoriums. Disyorkan pada peringkat pemulihan seterusnya. Pada bulan pertama adalah dinasihatkan untuk tidak mengubah zon iklim. Di dalam sanatorium anda akan menerima semua prosedur yang perlu di kompleks.

Operasi berulang

Akibat umum penghapusan hernia intervertebral adalah pembentukan berulangnya. Dalam kes ini, operasi kedua mungkin diperlukan.

Doktor akan menetapkan masa operasi selepas mengkaji gambaran keseluruhan penyakit.

Ia perlu melakukan MRI, yang akan menunjukkan lesi. Kelayakan tinggi ahli bedah saraf dan pelaksanaan tepat semua cadangan selepas operasi pertama memungkinkan untuk mengelakkan keperluan untuk campur tangan semula. Tetapi jika selepas tempoh pemulihan sakit belakang anda, hubungi doktor anda.

Ulasan

Olga, 35, Volgograd: "Persediaan untuk operasi adalah mudah, kos rendah. Kesukaran bermula selepas pembedahan, apabila anda perlu mengikuti semua cadangan doktor dengan tegas, lakukan terapi senaman, pakai korset. Anda perlu memahami bahawa selepas pembedahan anda akan mempunyai tempoh pemulihan yang panjang. "

Valentin, 40, Vologda: "Operasi ini membolehkan kami untuk kembali dengan cepat ke kerja yang lengkap dan menghilangkan rasa sakit. Ia adalah perlu untuk memutuskan penghapusan hernia lebih awal, sejak masalah bermula pada usia 16 tahun. Masalah pemburukan dan masalah kesihatan belum dialami. "

Zhanna, 38, Astana: "Saya kesal kerana mempunyai operasi hernia. Beberapa saat selepas pemindahan, hernia lain muncul. Dan, kemungkinan besar, bukan yang terakhir. Adalah lebih baik untuk beralih kepada kaedah rawatan konservatif (urut, gimnastik dan diet). Perkara utama adalah mencari pakar yang baik yang tidak akan menetapkan apa-apa tambahan. Obat-obatan juga hanya membawa kelegaan sementara dan memperburuk keadaan. "

Apakah akibatnya mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar?

Untuk rawatan hernia tulang belakang, kedua-dua kaedah konservatif dan pembedahan digunakan. Sekiranya campur tangan berlaku, maka untuk mengelakkan kesan negatif dari hernia tulang belakang lumbar, perlu mematuhi peraturan pemulihan secara ketat. Semasa tempoh pemulihan, pesakit mesti berada di bawah pengawasan seorang doktor dan menjalani pemeriksaan yang ditetapkan.

Jika campur tangan pembedahan digunakan untuk merawat hernia tulang belakang, maka peraturan pemulihan harus diikuti dengan ketat.

Komplikasi yang mungkin

Selepas pembedahan, ketinggian tulang rawan berkurangan dan beban pada vertebra yang bersebelahan dengan kawasan yang dikendalikan meningkat. Ia mengambil masa yang lama (sehingga 6 bulan) untuk memulihkan tisu tulang rawan. Pelanggaran fungsi semula jadi tulang belakang dan keradangan boleh mengakibatkan perkembangan komplikasi pasca operasi.

Scar and adhesions

Dalam pembedahan, tisu sihat yang bersebelahan dengan kawasan pembedahan cedera. Tubuh, melindungi kawasan yang terkena dari keradangan, membina tisu, memulakan proses parut-pelekat.

Sebagai hasil daripada pertumbuhan adhesi dan pembentukan parut dalam 2/3 pesakit, sakit radikal berlaku.

Keamatan adhesi boleh dikurangkan dengan bantuan terapi pasca operasi khas, termasuk fisioterapi, terapi dadah, urut, dan gimnastik khas.

Mengalami kencing dan buang air besar

Komplikasi yang berbahaya yang timbul selepas penghapusan hernia intervertebral adalah pelanggaran fungsi organ panggul. Pelanggaran tersebut dicetuskan oleh perekatan cicatricial, yang disebabkan oleh lumen kanal, di mana akar saraf antara pasang vertebra, terlalu besar. Ujian saraf saraf tunjang yang melalui kord tunjang dimampatkan, ini membawa kepada pemuliharaan organ-organ dalaman.

Fungsi terjejas organ-organ panggul menyebabkan penurunan atau peningkatan kencing.

Gangguan fungsi organ panggul menyebabkan kesan berikut:

 • kehilangan sensitiviti semasa kencing dan pembiakan;
 • untuk mengurangkan atau meningkatkan kencing;
 • inkontinensia kotoran dan air kencing.

Epidurit

Sekiranya, selepas pemindahan hernia tulang belakang, jangkitan menembusi kawasan epidural saraf tunjang, maka epiduritis berkembang. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan tisu penghubung yang terletak di antara periosteum dan bahan saraf tunjang.

Epiduritis muncul dengan akut dan dicirikan oleh gejala berikut:

 • sakit di tulang belakang;
 • demam dan kelemahan;
 • kehilangan fungsi organ panggul;
 • kejang otot di kawasan yang terjejas.

Apabila epiduritis ditetapkan terapi ubat yang kompleks. Rawatan bermula pada awal mempunyai prognosis yang menggalakkan.

Pembangunan proses artritis

Pelanggaran pergerakan vertebra dan kemerosotan pemakanan tisu tulang rawan pada permukaan sendi intervertebral dapat menyebabkan perkembangan proses destruktif-dystrophic (artritis) di sendi tulang belakang. Akibatnya, beban di bahagian-bahagian lain tulang belakang taji meningkat, yang membawa kepada memakai dipercepatkan struktur dan penampilan protrusions intervertebral dan hernia.

Gejala yang ditunjukkan oleh kekejangan otot, rasa sakit dan kebas pada kaki, kelemahan, demam, sakit kepala. Untuk mencegah terjadinya arthrosis semasa bulan pertama selepas pembedahan, perlu menjalani peperiksaan dan mengikuti cadangan doktor yang menghadiri.

Osteomyelitis

Osteomyelitis berlaku akibat proses artritis di tulang belakang, apabila tisu tulang dijangkiti dengan jangkitan. Keradangan membawa kepada pemusnahan bahan tulang, kehelan dan perpindahan vertebra. Patologi disertai dengan pembengkakan tisu lembut di sekitar tulang belakang, sakit akut, dan suhu.

Perkembangan penyakit ini membawa kepada pecah komunikasi sistem saraf pusat dengan organ-organ pelvis kecil, sehingga gangguan fungsi organ dan kelemahan sensitiviti mereka.

Sekiranya osteomielitis disertai oleh sindrom anteriorstesis, tulang belakang akan bergerak ke hadapan. Kecacatan akibat tulang belakang (anjakan boleh mencapai 10 mm) membawa kepada pemampatan kord rahim. Antelistezis tulang belakang pada anjakan cakera L4 L5 dipenuhi dengan fungsi yang merosakkan ekstrem yang lebih rendah.

Osteomyelitis berlaku akibat proses artritis di tulang belakang, apabila tisu tulang dijangkiti dengan jangkitan. Patologi paling kerap disertai dengan sakit akut.

Rawatan selepas pembedahan

Semasa tempoh pemulihan, badan dipulihkan selepas penghapusan hernia tulang belakang dan penyesuaiannya kepada keadaan kehidupan, yang membolehkan untuk mengelakkan gegaran.

Medicamentous

Dalam masa 2 minggu dari masa pembedahan, pesakit menjalani rawatan dadah. Tujuan terapi ubat adalah untuk mengurangkan keradangan dan menghentikan penyebaran jangkitan. Pada masa ini, pesakit berada di bawah pengawasan ahli bedah saraf, ahli rehabilitologi dan pakar neurologi.

Pesakit ditetapkan ubat berikut:

 • antibakteria;
 • anti-radang nonsteroid;
 • ubat penahan sakit;
 • chondroprotectors;
 • relaxants otot;
 • diuretik;
 • vitamin.

Biostimulants, steroid dan ubat psikotropik ditetapkan secara individu. Keadaan tisu tulang belakang dipantau dengan bantuan analisis, pemeriksaan sinar-X, ultrasound dan MRI.

Dalam masa 2 minggu dari masa pembedahan, pesakit menjalani rawatan dadah. Pesakit boleh diberi ubat antibakteria dan analgesik.

Konservatif

Dengan bantuan rawatan konservatif memulihkan fungsi tulang belakang dan sistem muskuloskeletal. Pada masa ini, pesakit wajib memakai korset yang menyokong tulang belakang. Terapi konservatif termasuk fisioterapi, termasuk kaedah berikut:

 • elektro dan phonoforesis;
 • magnet dan EHF-terapi;
 • ultrasound;
 • terapi gelombang kejutan;
 • urut terapeutik;
 • lumpur dan hidroterapi.

Latihan terapeutik yang berkaitan dengan cara terapi konservatif ditetapkan untuk menguatkan sistem otot, mengembalikan sirkulasi darah yang normal dan meningkatkan ketahanan ligamen yang menyokong tulang belakang. Terapi latihan dijalankan di bawah bimbingan seorang pakar dan terdiri dari latihan berbaring, melengkung belakang, pergerakan dengan lengan lurus, menggerakkan gerakan dengan lengan bengkok di siku.

Pada peringkat pemulihan (1-2 bulan selepas pembedahan tulang belakang), rawatan sanatorium dengan kesan positif jangka panjang ditunjukkan.

Terapi konservatif, yang diperlukan untuk pesakit selepas pembedahan tulang belakang, termasuk fisioterapi, termasuk urutan terapeutik.

Operasi berulang

Kambuhan hernia disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • tidak mematuhi saranan doktor;
 • komplikasi dalam tempoh selepas operasi;
 • usaha fizikal;
 • cara hidup yang tidak betul;
 • penamatan awal fisioterapi dan terapi latihan.

Gejala klinikal pada kambuhan bertepatan dengan gejala patologi utama, tetapi keamatan mereka dapat meningkat, keadaan sendi dan tisu semakin memburuk, sakit yang tidak berkaitan secara langsung dengan hernia muncul.

Pembedahan berulang dijelaskan dalam kes di mana rawatan lain tidak membantu dan penyakit itu berlanjutan. Keputusan itu hanya boleh dilakukan oleh seorang doktor berdasarkan hasil peperiksaan dan analisis. Pemulihan selepas pembedahan tulang belakang dilakukan mengikut skema yang sama seperti selepas pembedahan utama.

Pembedahan berulang boleh diresepkan oleh doktor dalam kes-kes di mana jenis rawatan lain tidak membantu dan penyakit itu berlanjutan.

Ulasan

Vera, 30 tahun, Perm

Kesakitan diseksa di kaki dan ketidakselesaan di belakang. Pemeriksaan mendedahkan hernia intervertebral. Saya melihat banyak video, menganalisis ulasan dan mendapati seorang pakar bedah berpengalaman yang beroperasi di hernia menggunakan kaedah endoskopi. Senang dengan kos operasi yang berpatutan. Akibat tidak menyakitkan saya untuk masa yang lama, pemulihan berlangsung sekitar sebulan. Sekarang, ketika punggung saya tidak cedera, saya menjalani cara hidup biasa.

Olga, 29 tahun, Omsk

Tiba-tiba, sakit belakang, doktor menemui hernia intervertebral dan pembedahan yang disyorkan. Saya sedang mencari klinik yang baik dan doktor yang berpengalaman, saya melihat ulasan tentang risiko, tetapi untuk mendapatkan kesihatan saya, saya memutuskan untuk beroperasi. Operasi berjalan lancar, melalui pemulihan, kembali bekerja selepas 2 bulan.