Meterai pasang serpihan

Esophagus

Badan asing yang tajam yang menembusi di bawah kulit atau di bawah kuku disebut spike. Sebarang objek - serpihan dari serpihan, kayu, duri tumbuhan, duri rumput, bahagian logam kecil - kerepek, bahagian objek logam boleh menjadi helah berat. Dalam perubatan, penyakit seperti felon - keradangan akut tisu jari - paling sering dikaitkan dengan splints di jari.

Gejala

Gejala pecah boleh dilihat dengan segera. Walau bagaimanapun, tidak semua serpihan terluka. Kebanyakannya adalah sangat kecil sehingga mereka menembusi kulit tanpa akibat yang serius, dan orang itu memperhatikan mereka hanya selepas pecahan itu menjadi kering. Di tempat di mana pecah itu menyusup, kemerahan terjadi selepas beberapa saat, sentuhan tidak menyenangkan, terdapat rasa sakit yang tajam. Jari membengkak, membengkak. Kadang-kadang, jika serpihan warna gelap dan terletak tidak jauh dari permukaan kulit, dapat dilihat dengan mata telanjang.

Sekiranya duri tidak ditarik, maka suppuration akan ditambah kepada gejala-gejala ini di sekeliling serpihan, yang menghasilkan kemunculan kandungan purulen di tapak suntikan. Selalunya, bersama dengan serpihan menembusi jisim mikrob, yang menyebabkan tindak balas badan. Terutama berbahaya adalah suppuration di bawah plat kuku, dari mana sukar untuk menarik serpihan. Di samping itu, di bawah plat kuku kulitnya lebih nipis dan lembut, kapilari terletak lebih dekat di dalamnya, oleh itu suppuration akan berlalu lebih cepat.

Cara mengeluarkan serpihan cetek

Ia harus segera diperhatikan bahawa beberapa pesakit datang dengan serpihan dalam kemudahan perubatan. Kebanyakan orang cuba mengatasi duri secara bebas, jadi jika ia cetek, maka tidak ada yang mengerikan di sini - adalah penting untuk mengikuti semua peraturan yang berkaitan dengan pengekstrakan badan-badan asing dari badan dan semuanya akan baik-baik saja.

Terdapat beberapa cara anda boleh menghilangkan serpihan. Sesetengah daripada mereka jauh dari penjagaan perubatan, kerana bahan rumah tangga digunakan, tetapi, bagaimanapun, mereka juga akan membantu mencapai matlamat.

Untuk memulakan, kami masih ingat beberapa peraturan yang berkaitan dengan semua kaedah untuk menghapus serpihan:

 1. tempat suppuration perlu dirawat dengan antiseptik;
 2. mana-mana serpihan dikeluarkan hanya dengan objek alkohol yang bersih;
 3. sebelum mengeluarkan serpihan kayu, lebih baik untuk tidak mengusapkan tangan anda ke dalam air suam, dengan harapan ia akan menjadi lebih baik - ini akan menjadikan serpih lebih lembut dan ia akan menjadi lebih sukar untuk menariknya;
 4. sama sekali tidak anda perlu cuba memerah pecahan - ia boleh memandu lebih dalam atau memecahkannya;
 5. selepas mengeluarkan serpihan, kawasan yang terjejas juga dirawat dengan antiseptik.

Perhatian sedemikian rupa kepada kesucian prosedur bukanlah tidak sengaja, kerana serpihan festering dapat membawa lebih banyak masalah daripada yang kita fikirkan.

 1. Salap Ichthyol. Dengan bantuan salap berbuih yang tidak menyenangkan ini, anda boleh membuang percikan keesokan harinya. Ia cukup untuk meletakkan kacang salai kecil ke tempat tusuk dan lem dengan plaster. Keesokan harinya selepas mengeluarkan plaster pelekat, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan sisi terbalik - jika pecah itu keluar, ia akan kelihatan pada plaster pelekat.
 2. Soda penaik. Jika anda membuat pasta dari soda baking biasa dan letakkan di jari anda untuk seketika, maka ini akan membuat kulit membengkak dan menolak serpihan. Kaedah ini baik untuk serpihan kecil, terletak berdekatan dengan permukaan. Jika duri dalam, maka anda perlu memohon kaedah lain.
 3. Pita saluran Kaedah ini juga sesuai untuk serpihan kecil, hujung yang boleh dilihat di permukaan. Untuk prosedur, jari mesti kering supaya pita pelekat boleh mendapat cengkaman yang baik di permukaan. Adalah lebih baik jika ia adalah plaster pelekat yang sangat melekit. Pertama, anda perlu memeriksa jari dan mengetahui di mana arah serpihan telah terperangkap. Di sebelah tempat ini, pita itu terpaku dan dibuang ke arah yang bertentangan dari cara pecah masuk.
 4. Pinser Kaedah ini juga sesuai untuk menonjolkan serpihan. Penjepit dan tempat dengan pecahan dirawat dengan antiseptik. Dengan mudah memilih serpihan di tepi, anda perlu cuba menariknya ke arah yang bertentangan dari garis kemasukan ke kulit. Jika serpihan tidak ditarik keluar, lebih baik jangan menggunakan kekerasan. Juga, jangan pinch pinset terlalu banyak supaya tidak memecahkan pecah di asasnya - maka ia akan menjadi lebih sukar untuk menariknya keluar.
 5. Jarum. Jika duri benar-benar masuk di bawah kulit, tetapi boleh dilihat dengan mata kasar, maka jarum boleh menjadi kaedah yang sangat baik. Anda hanya perlu menggunakan jarum jahit, tetapi jarum dari jarum suntik, sudah tentu, yang baru. Jarum seperti ini mempunyai tepi tajam dan boleh digunakan untuk menarik serpihan hampir tanpa rasa sakit. Setelah pensterilan, jarum perlahan-lahan dimasukkan ke dalam serpihan ke arah kemajuannya, kulitnya sedikit dinaikkan dan pinggir jarum tajam kelihatan dipotong. Hasil daripada manipulasi ini, splinter terdedah, ia boleh diambil dan mudah ditarik keluar.
 6. Pelekat. Dengan cara ini anda boleh menarik serpihan yang melekat pada permukaan. Satu setitik gam (contohnya, PVA) atau kuku menggosok di tempat masuk serpihan. Selepas jisim pelekat mengeras, ia akan sangat mudah untuk memisahkannya dari permukaan kulit, sedikit memetik di pinggir dengan kuku. Dalam kebanyakan kes, keluar dengan gam dan serpihan, tetapi anda perlu melihatnya untuk menyatakan sepenuhnya bahawa serpihan telah keluar. Jika diragukan, lebih baik menggunakan cara lain.

Bagaimana untuk mengeluarkan serpihan yang mendalam dari jari

Sekiranya pecah berhampiran permukaan kulit kelihatan, maka hampir mustahil untuk melihat pecah di dalam kulit. Itulah, anda boleh meneka hanya oleh sensasi yang menyakitkan yang menemani menekan jari.

Untuk menarik serpihan yang mendalam, adalah perlu untuk menilai keadaan dan selepas itu mengambil keputusan. Sekiranya serpihan telah memancung dan abses yang terbentuk berhampirannya kelihatan jelas, maka salap Vishnevsky akan menjadi yang paling tepat untuk memohon kepada kawasan yang terjejas.

Walaupun pada kebelakangan ini di kalangan perubatan, salap Vishnevsky telah menjadi ragu-ragu, bagaimanapun, dengan rongga beracun terbentuk terhad berhampiran permukaan kulit, salap menyumbang kepada kemerosotan mereka dan penembusan lebih lanjut di permukaan. Itulah sebabnya, selepas salap Vishnevsky, kulit dan pinggirnya kelihatan berubah.

Jika, bagaimanapun, gunakan salap untuk malam dan tunggu sehingga abses pecah dan nenek keluar, maka anda boleh "mengusir" dan pecahan bersama dengannya.

Satu lagi cara untuk mendapatkan serpihan adalah melonjakkan jari dalam penyelesaian soda dan yodium. Untuk satu gelas anda perlu menambah satu sudu soda dan beberapa titisan iodin untuk membuat air berwarna sedikit. Air mendidih dicurahkan ke dalam gelas dan selepas air panas boleh berumur, jari diturunkan ke dalam kaca selama sepuluh hingga lima belas minit, supaya kulit menjadi lembut dan bengkak dari air.

Selalunya, serpihan selepas prosedur seperti itu meningkat ke permukaan sendiri dan boleh dengan mudah ditarik menggunakan kaedah yang diterangkan di atas.

Bagaimana untuk mengeluarkan serpih dari bawah kuku

Jika serpihan masuk ke bawah kuku, maka paling sering orang itu segera merasakan kesakitan yang tajam, kerana terdapat banyak ujung saraf di bawah kuku dan serpihan yang tersekat segera merasakan dirinya.

Pertama sekali, anda perlu mencuci tangan dan plat kuku anda dengan baik dan periksa kotoran di bawah kuku anda. Selalunya, apabila kerja berkebun, ia berada di bawah kuku yang tanah dan kotoran lain berkumpul. Ia mesti dikeluarkan. Anda juga perlu membersihkan varnis untuk melihat sejauh mana pecahan itu masuk dan di tempat yang tepat.

Sebelum anda mula mengeluarkan serpihan, anda perlu memotong kuku sebanyak mungkin untuk mendapatkan akses yang lebih baik ke serpihan. Sekiranya pecahan itu dapat dilihat, anda boleh cuba mengangkatnya dengan pinset atau jarum dan meregangkannya ke tepi kuku, dan kemudian - perlahan-lahan menariknya keluar dengan hujungnya. Sekiranya pecahnya tidak kelihatan dan dalam, maka jari itu mesti dikukus dengan penyelesaian soda-iodin. Kemudian anda boleh mengulangi prosedur dan cuba tarik serpihan.

Jika anda tidak mengeluarkan serpih dari bawah kuku, anda boleh menghubungi institusi perubatan di mana doktor secara profesional memproses permukaan kuku dan mengeluarkan serpihan. Anda mungkin perlu mengeluarkan plat kuku dan bahagiannya. Manipulasi ini hanya boleh dilakukan di institusi perubatan dan dijalankan di bawah anestesia tempatan. Sudah tentu, beberapa masa akan perlu berjalan dengan pembalut dan tidak cukup penampilan estetik, tetapi ini lebih baik daripada memancung di bawah plat kuku. Walau apa pun, serpihan yang tidak diekstrak di bawah kuku akan membawa kepada doktor.

Apa yang perlu dilakukan selepas mengeluarkan serpihan

Jadi, jika duri berjaya dikeluarkan, maka anda perlu mengendalikan permukaan dengan betul. Dengan cara itu, apabila mengeluarkan serpihan, lebih baik untuk mencapai setem darah pertama - ini akan mencuci luka dan membasuh kotoran yang mungkin, mikroba, dan lain-lain di permukaan. Seterusnya, tempat serpihan perlu dibersihkan. Sebaiknya, jika anda mempunyai alkohol di tangan anda, tetapi jika anda tidak memilikinya, anda boleh membilas kawasan yang terjejas dengan ubat yang tersedia - vodka, cologne, iodine, atau cat hijau. Selepas luka telah diproses, tidak mungkin untuk memohon Levomecol. Sekiranya luka kecil, maka ia hanya boleh dibasmi kuman - kulit di tapak tusukan akan berkontrak dengan cepat dan integriti akan dipulihkan.

Mengeluarkan serpihan, anda perlu melihat luka dari semasa ke semasa dan melihat jika tidak ada pukulan. Mungkin, di tempat penetrasi serpihan, sekeping kecil itu boleh kekal, serpihan yang akan menghancurkan dan menimbulkan masalah. Dalam kes ini, prosedur itu perlu dilakukan sekali lagi untuk menghilangkan serpihan.

Apabila anda tidak boleh mengeluarkan serpihan

Walaupun terdapat banyak kiat untuk menghapus serpihan, namun tidak dalam semua keadaan ia boleh dikeluarkan secara berasingan. Oleh itu, serpihan tidak boleh dikeluarkan jika:

 • serpihan itu dekat dengan mata;
 • serpihan itu begitu mendalam sehingga ia tidak kelihatan dan tidak mungkin untuk menariknya sendiri;
 • pecah berpecah kepada dua bahagian, dipecahkan di dalam;
 • kaca atau logam menembusi kulit sebagai serpihan;
 • tempat pengenalan serpihan cepat reddened, bengkak, mula berdarah.

Jika bayi mendapat serpihan

Jangan panik - anda boleh tarik serpihan dengan selamat, jika kanak-kanak itu tidak takut dan memberi anda peluang untuk bekerja dengan jari anda. Yang lain perlu memberi jaminan kepada kanak-kanak itu dan melaksanakan semua manipulasi yang dinyatakan di atas. Sekiranya kanak-kanak itu takut dengan jarum dan pinset, maka anda boleh cuba mengeluarkan serpihan dengan pita saluran atau pita pelekat, supaya tidak mencederakan jiwa kerana perkara kecil itu. Jika bayi itu berani, maka sebaiknya angkat serpih dengan jarum dan tariknya dengan pinset ke arah yang bertentangan dan pada sudut yang sama. Sangat baik jika kanak-kanak sibuk dengan sesuatu (menonton kartun, menyelesaikan teka-teki) supaya keseluruhan prosedur kurang jelas.

Sesetengah orang ibu bapa berjaya mengeluarkan serpihan pada kanak-kanak dalam tidur mereka, tetapi ini hanya mungkin jika bayi tidur dengan cepat dan serpihannya kelihatan jelas dan mudah dikeluarkan.

Bagaimana untuk melindungi anak anda daripada serpihan

Sudah tentu, daripada membuang serpihan dari bayi, kanak-kanak lebih mudah untuk melindungi dari mereka. Untuk melakukan ini, adalah penting untuk mengikuti beberapa peraturan mudah:

 • memantau kebersihan rumah supaya tidak ada cip di mana saja, dan sebagainya;
 • masa untuk membersihkan kaca pecah;
 • tidak membenarkan bermain dengan objek kayu yang tidak dirawat;
 • memeriksa tangan seorang kanak-kanak selepas bermain di dalam pasir, tinggal di kampung.

Apa yang dilakukan oleh doktor

Sekiranya anda tidak mengalih keluar serpihan itu sendiri, maka anda perlu menghubungi institusi perubatan terdekat untuk mendapatkan bantuan profesional. Selepas pemeriksaan awal, doktor akan membasmi permukaan, membiak tempat dengan pecah dan mengeluarkan serpihan melalui hirisan kecil.

Dalam kebanyakan kes, pemotongan tidak mendalam, tetapi kadang-kadang beberapa jahitan mungkin diperlukan. Sekiranya jahitan tidak digunakan, salutan dan penyaduran yang ketat akan membawa proses kepada resolusi positif - tepi luka akan bertemu, permukaan luka akan menjadi bersih. Ia hanya penting untuk mengikuti perubahan pakaian seperti yang diperlukan. Sekiranya pecah telah berada di bawah kuku, doktor mungkin mencadangkan mengeluarkan kuku untuk mengeluarkan serpihan itu. Juga di bawah anestesia tempatan, piring paku akan dikeluarkan dan splinter dibuang. Jangan kecewa - kuku akan tumbuh dengan cepat dan selepas itu ia menjadi normal, seperti orang lain.

Walau bagaimanapun, apabila pergi ke doktor, bantuan perubatan yang berkelayakan akan disediakan, terima kasih yang mana anda dapat memastikan penyingkiran lengkap badan asing itu.

Pusat temu janji tunggal untuk doktor melalui telefon +7 (499) 519-32-84.

LEAK DALAM HAND KEPUTUSAN BANYAK

CREATE A NEW MESSAGE.

Tetapi anda adalah pengguna yang tidak dibenarkan.

Sekiranya anda berdaftar lebih awal, maka "log masuk" (borang login di bahagian atas kanan tapak). Sekiranya anda berada di sini untuk kali pertama, daftar.

Jika anda mendaftar, anda boleh terus menjejaki jawapan pada siaran anda, meneruskan dialog dalam topik yang menarik dengan pengguna dan perunding lain. Di samping itu, pendaftaran akan membolehkan anda menjalankan surat persendirian dengan perunding dan pengguna lain laman web ini.

Apa yang akan berlaku jika anda tidak menarik serpihan keluar dari jari anda: akibat berbahaya

Serpihan adalah badan asing yang telah jatuh di bawah kulit. Ia adalah logam, kaca, tetapi paling sering kayu. Selalunya sukar untuk mendapatkannya, terutamanya jika ia duduk di bawah kulit dan hujung tidak kelihatan. Kami belajar apa yang akan berlaku jika anda tidak menarik serpihan keluar dari jari anda. Adakah akibatnya sangat mengerikan?

Bolehkah pecah keluar dari kulit

Percikan memberikan banyak masalah. Walaupun ia cetek dan boleh dilihat melalui kulit, kawasan yang rosak menyakitkan. Ia menyakitkan untuk menyentuh jari anda, apatah lagi mendapatkan serpihan dengan jarum. Kerana ketakutan kesakitan, persoalan timbul sama ada pecahan boleh keluar dari kulit itu sendiri.

Tanpa bantuan anda serpihan itu sendiri tidak akan berfungsi. Sekiranya anda tidak menyedarinya, dari masa ke masa, kawasan yang rosak membengkak dan menyakitkan.

Anda boleh berharap bahawa serpihan itu akan keluar hanya dalam dua kes:

 • Ia adalah kecil dan cetek di bawah kulit, kemudian selepas suppuration, badan asing keluar bersama-sama dengan nanah. Kadang-kadang serpihan masih perlu ditarik oleh hujung dengan pinset untuk mengeluarkannya.
 • Menyebarkan kawasan yang rosak pada waktu malam dengan salap Vishnevsky, salap ichthyol atau Vitaon. Ini bermakna akan memperluaskan badan asing.

Dalam kedua-dua kes, ia adalah serpihan kayu. Logam, kaca dan badan asing lain perlu mendapatkan jarum dan pinset. Kadang pembedahan diperlukan.

Sekiranya pecah itu terperangkap dengan teliti, supaya ia tidak kelihatan atau ia melanda tumit, maka dia sendiri tidak akan keluar.

Adakah saya perlu mendapatkan pecahan

Tarik keperluan duri dalam mana-mana. Sekiranya tidak mustahil untuk melakukan ini dengan sendiri, maka anda perlu mendapatkan bantuan daripada pakar bedah.

Jangan teragak-agak untuk mendapatkan serpihan. Segera menarik diri badan asing adalah lebih mudah dan kurang menyakitkan daripada sepanjang masa. Jika badan asing berada di bawah kulit, ia mula mengurai, dan ini menyebabkan banyak gejala yang tidak menyenangkan. Kesannya lebih buruk daripada kesakitan apabila mengeluarkan serpihan.

Apa yang akan berlaku jika anda tidak menyentuh pecah itu

Akibatnya tidak menyenangkan, dan kadang-kadang berbahaya kepada kesihatan. Dengan serpihan di bawah kulit sentiasa mendapat jangkitan yang menyebar ke semua tisu hidup.

Komplikasi

Jadi, apa yang akan berlaku jika anda tidak mendapat serpihan:

 • kawasan yang rosak membengkak dan merah;
 • pecah pecah, keradangan berkembang dan nanah membina di bawah kulit;
 • jari menyakitkan.

Gejala-gejala seperti itu sentiasa muncul apabila badan asing tidak diambil dalam masa.

Sekiranya duri sudah mereda, maka terdapat jangkitan pada luka. Gejala jangkitan mungkin tidak muncul dengan segera. Kadang-kadang hanya pada hari ketiga kesakitan muncul, dan kemudian ia memecahkan jari.

Ia penting. Jika duri itu tidak berada di jari, tetapi di kaki, maka ketika berjalan kaki badan asing didorong jauh ke dalam kulit. Akibatnya, luka tidak sembuh, dan kawasan suppuration menjadi lebih besar.

Dalam foto anda boleh melihat kesan serpihan.

Sekiranya pecah duduk mendalam, dan proses keradangan telah bermula, ia dibuang melalui pembedahan. Cubaan kecil dibuat pada jari untuk menghapuskan badan asing, membasmi dan merawat luka.

Ancaman yang mungkin

Akibat serpihan seringkali berbahaya:

 • keracunan darah;
 • gangrene;
 • jangkitan tetanus.

Apa yang berbahaya adalah serpihan, ia adalah fakta bahawa ia bahkan boleh membawa maut, jika seseorang tidak diberikan bantuan perubatan pada waktunya.

Dalam sebarang kes, tubuh asing adalah sumber jangkitan. Sekiranya ia berada di bawah kulit untuk jangka masa yang panjang, maka bakteria ini bukan sahaja menyebabkan suppuration dan keradangan, tetapi juga jangkitan darah. Terdapat keperluan untuk berjuang untuk kehidupan manusia.

Malah lebih berbahaya daripada kayu, logam dan serpihan kaca. Sekeping kaca boleh merosakkan bukan sahaja tisu lembut, tetapi juga tisu saraf. Kesakitan dalam kes ini tidak boleh ditanggung. Ia tidak diingini untuk mendapatkannya sendiri, kerana dengan satu pergerakan yang salah, anda boleh menghancurkan badan asing. Anda perlu beralih kepada pakar bedah dan potong jari anda.

Akibat dari pecahan logam dalam jari adalah serupa dengan badan asing kayu. Ia adalah suppuration dan jangkitan. Oleh kerana logam itu berkarat cepat, keradangan dari serpihan semakin cepat. Proses keradangan merebak ke seluruh jari, dan jangkitan memasuki darah dengan lebih cepat. Serpihan logam juga boleh mengatasi kulit dan kekal selama-lamanya di jari.

Video dalam artikel ini menerangkan secara terperinci tentang semua akibat serpihan.

Apa yang perlu dicari

Selepas mengeluarkan serpihan, anda perlu memantau tempat yang rosak. Biasanya, ia sepatutnya kelihatan seperti ini:

 • luka tidak menghancurkan;
 • tiada bengkak;
 • tiada kesakitan.

Luka itu harus dirawat dengan disinfektan Chlorhexidine atau Miramistin, dan Levomekol penyembuhan luka ejen selama beberapa hari selepas penghapusan pecah itu.

Jika komplikasi dari serpihan berlaku, adalah perlu untuk mematuhi tindakan dalam arahan.

Bagaimana cara menarik ibu jari dari jari jika ia mendalam

Ia sering berlaku bahawa apabila melakukan apa-apa kerja boleh menjadi pecahan di jari. Badan asing ini, yang tertanam di dalam kulit, memberi seseorang ketidakselesaan yang ketara. Ini mungkin sekerat, sekeping logam atau kaca, duri tumbuhan. Kadang-kadang anda mungkin tidak menyedarinya, namun selepas beberapa lama ia akan dikesan sebagai patch keradangan kecil pada kulit jari. Serpihan boleh menembusi bukan sahaja jari, tetapi juga melepasi bawah kuku. Beberapa orang mencari bantuan perubatan untuk menghapus serpihan dari jari, tetapi jika ini tidak dilakukan pada waktunya, felon boleh berkembang. Ini adalah satu penyakit purulen yang tajam pada jari-jari. Kesan yang paling dahsyat ini mungkin tetanus. Oleh itu, adalah penting untuk mengetahui bagaimana pecah dikeluarkan dari jari.

Langkah berjaga-jaga keselamatan

Terdapat banyak cara penyingkiran sendiri serpihan, tetapi dalam beberapa kes tidak disyorkan untuk melakukan ini tanpa penyertaan doktor. Jika dia datang ke kawasan yang dekat dengan mata, lebih baik tidak untuk mencuba, tetapi hubungi pakar yang sesuai. Ia tidak perlu untuk memilih, cuba untuk mendapatkan dan menarik serpihan jari jika ia masuk dengan begitu mendalam sehingga ia tidak dapat dilihat sama sekali.

Ia berlaku bahawa, setelah menembusi secara mendalam, pecahan pecah menjadi dua bahagian di dalam jari, dalam hal ini juga mustahil untuk menghapusnya sendiri. Jika sekeping logam atau kaca memasuki jari, maka lebih baik untuk menghubungi pakar bedah. Dia akan mengeluarkan objek asing dengan teliti dan merawat luka. Sekiranya pecah menyebabkan kemerahan, bengkak dan darah di tempat kemasukan, lebih bijak untuk mendapatkan bantuan perubatan.

Sekiranya luka dan instrumen itu tidak dibasmi kuman sebelum penyingkiran, atau bahagian-bahagian kepingan kekal di jari, keradangan boleh berlaku. Permulaan proses keradangan ditunjukkan oleh tanda-tanda berikut:

 • kemerahan kawasan kulit yang rosak;
 • keluar dari luka kandungan cecair;
 • bengkak tapak kecederaan;
 • peningkatan suhu di tapak kemerahan;
 • kesakitan.

Untuk mengelakkan jangkitan luka, perlu membersihkannya dengan menutupnya dengan pelekat antibakteria. Oleh itu, anda boleh melindungi diri anda daripada berlakunya luka, dan akibat yang berkaitan dengannya.

Kami bekerja dengan pinset

Bagaimana hendak menarik serpihan sendiri jika ia jauh dari jari anda? Cara yang paling cepat dan paling biasa adalah dengan mengeluarkan serpihan dengan pinset dan jarum. Untuk mengurangkan risiko jangkitan, sebelum meneruskan penyingkiran, anda harus mencuci tangan dengan air suam dengan teliti. Jika ini tidak mungkin, anda boleh menggunakan penyelesaian disinfektan. Selepas anda perlu menghapuskan tangan kering, dengan pecahan jari basah atau basah lebih keras dikeluarkan.

Sebelum anda menarik duri dari jari anda, anda perlu membersihkan dan alat yang anda perlu bekerjasama - jarum dan pinset. Untuk melakukan ini, celupkan instrumen dalam alkohol perubatan atau lap dengan steril yang dibasahi dengan alkohol. Sekiranya pecahannya terlalu kecil dan ia tidak kelihatan atau ia dalam kulit, maka anda boleh menggunakan kaca pembesar. Ini membolehkan anda mengesannya dengan cepat dan kurang menghidapi kulit.

 1. Perlu jarum untuk mengambil kulit di atas serpihan dan akses terbuka untuk cangkuk kelebihannya dengan pinset.
 2. Kemudian, perlahan-lahan menolak, tekan kulit gudang pada jari anda, ini akan membantu memerah badan asing ke permukaan, dan kemudian dengan mudah menariknya dengan pinset.
 3. Apabila mengeluarkan serpihan, disarankan untuk mengeluarkannya pada sudut yang sama di mana ia terletak di sana.
 4. Setelah objek asing dikeluarkan dari jari, perlu mengubati luka dengan baik dengan antiseptik dan tutup dengan plaster. Sekiranya tiada antiseptik dijumpai, ia cukup untuk memberi tekanan pada luka dan menyebabkan setetes darah keluar, ia akan berfungsi sebagai pembasmi kuman.

Jika serpihan tidak memukul tisu lembut di jari, tetapi dimasukkan ke bawah kuku, maka penting untuk menariknya keluar. Oleh kerana di bawah ruang kuku sangat sensitif, proses pengekstrakan dapat agak menyakitkan. Tetapi anda tidak boleh meninggalkannya sama ada, kerana terdapat risiko yang tinggi pembentukan suppuration. Ini disebabkan oleh fakta bahawa oksigen tidak menembusi ruang bawah kuku, dan ini menyokong pertumbuhan bakteria.

Bagaimana untuk mengeluarkan serpihan yang jatuh di bawah kuku? Sekiranya anda mengetuk jari anda dalam air panas dengan garam dan soda, proses pengekstrakan akan lebih mudah. Selepas mengukus, tindakan yang sama diambil semasa pembuangan dengan pinset dan jarum. Sekiranya kesukaran timbul, lebih baik mencari bantuan daripada institusi perubatan, mereka akan mendapatkan serpihan di sana dan menjalankan semua prosedur yang diperlukan.

Kaedah rakyat

Bagaimana untuk membuang serpihan dari jari tanpa mencederakan kulit? Terdapat beberapa kaedah yang popular untuk permohonan mereka memerlukan:

 • soda;
 • Salep Ichthyol;
 • air garam;
 • gam;
 • pita pelekat atau plaster.

Tanpa kesakitan, tarik serpih menggunakan pes soda. Sekiranya serpihan kecil dan tidak memasuki kulit secara mendalam, maka kaedah ini sangat sesuai untuk penyingkirannya. Pertama anda perlu membuat pasta soda dan air. Bijir tebal digunakan untuk swab steril dan digunakan pada jari, dipasang dengan plaster dan dipegang selama 1 hari. Dalam tempoh ini, di bawah pengaruh soda, kulit pada jari akan membengkak, dan pecahan itu sendiri akan datang ke permukaan, dan selepas itu anda hanya perlu menariknya dengan pinset.

Sekiranya tapak cedera pada jari mempunyai masa untuk meradang dan menghilang, kemudian menggunakan salap ichthyol bukan sahaja menghilangkan benda asing, tetapi juga menyembuhkan suppuration. Sebilangan kecil salap digunakan untuk luka dan tetap dengan plaster. Perubatan harus berada di jari anda sepanjang hari. Hasilnya, nanah akan keluar bersama dengan punca pembentukannya.

Proses menarik serpihan tidak akan menyakiti, jika anda menggunakan air garam untuk ini. Kaedah ini sangat sesuai untuk kanak-kanak. Larutan saline yang hangat disediakan dan jari yang rosak direndam di dalamnya. Di bawah pengaruh air asin, kulit akan mengecil dan serpihan akan meluas ke permukaan kulit, dan kemudiannya mudah dipasang dengan pinset.

Cara lain ialah mengeluarkan lem. Untuk melakukan ini, lebih baik menggunakan gam putih, ia perlu digunakan dengan lapisan tebal pada jari anda dan biarkan ia kering dengan teliti. Apabila gam kering sedikit dan menjadi likat, anda perlu menariknya keluar dari jari anda secara dramatik. Bersama-sama dengannya mesti bergerak dan berpecah. Perkara yang sama harus dilakukan dengan melekatkan pita pelekat ke jari. Walau bagaimanapun, kaedah dengan pita gam dan saluran akan berfungsi hanya jika badan asing yang telah terperangkap adalah cetek di kulit.

Cara yang sangat luar biasa ialah menggunakan kulit pisang. Ia terikat dengan bahagian dalam ke tapak masalah dan dibiarkan semalaman. Pada waktu pagi ia mendapati bahawa serpihan itu telah meninggalkan, ia tetap hanya untuk merawat luka dengan larutan iodin. Penghancur yang dikeluarkan dan menggunakan hidrogen peroksida. Ia perlu melembabkan pembalut dalam peroksida dan mengenakan jari yang cedera. Tidak lama lagi masalah itu mesti habis.

Semua kaedah yang dibincangkan di atas telah membuktikan keberkesanannya, tetapi mana-mana yang akan digunakan bergantung kepada keterukan masalah dan ketersediaan cara yang diperlukan.

Apa yang akan berlaku jika anda tidak menarik serpihan keluar jari anda untuk masa yang lama?

Terdapat pilihan, dan iodin adalah kaedah yang sangat kontroversial untuk menghilangkan serpihan.

Mana-mana duri (walaupun steril) untuk badan adalah agen asing, badan asing. Dan tubuh mula aktif bertarung dengan serangan ganas seperti itu. Sekiranya lebih mudah untuk mengatakan, maka ada gambar sedemikian (kecuali, tentu saja, serpihan itu segera dikeluarkan).

Leukosit diaktifkan dalam darah, jika ia tidak mencukupi, ia akan dihasilkan secara tambahan. Leukosit menarik ke duri malang ini dan mengelilinginya dengan cincin - mereka mengambil pengepungan musuh). Manusia merasakan proses ini dan dilihat sebagai suppuration sekitar serpihan. Dan jika anda ingin mencuba, maka anda akan menunggu sehingga nanah ini (atau pengumpulan leukosit) akan mencairkan serpihan ini, dan ia akan keluar bersama-sama dengan nanah.

Tetapi jika anda ingin mempercepatkan proses, tutup serpihan, yang tidak segera dikeluarkan, dengan bantuan band selama beberapa hari. Dan kemudian keluarkan plester ini dengan nanah dan serpihan.

Pada musim panas ini, kami dan anak perempuan kami bernasib baik untuk tinggal bersama nenek mereka di kampung selama 2 bulan. Dan apa yang pecah kanak-kanak berusia dua tahun saya tahu buat kali pertama. Sudah tentu, saya tidak meninggalkannya di jari anak perempuan saya - saya tidak mahu membahayakan kesihatan darah saya sendiri. Terdapat air mata dan jeritan, dan hampir mengikat kanak-kanak, untuk mengambil tenang serpihan, tanpa merosakkan jari anak perempuan itu.

Nenek kami tidak faham "pelaksanaan" itu terhadap kanak-kanak itu, dan secara berkala mencadangkan supaya saya meninggalkan cucu saya sendiri, bahawa saya harus diurapi dengan iodin dengan serpihan, dan dia (rasa sakit) akan keluar dengan nanah dalam beberapa hari, supaya mereka (banyak nenek di kampung) dan datang dari fakta bahawa mereka melihat buruk, dan walaupun dengan gelas mereka tidak boleh mendapatkan serpihan dari jari mereka.

Tetapi saya seorang doktor dengan latihan! Saya tahu bahawa walaupun spike kecil yang paling tidak boleh membawa darah ke jangkitan (yang dipanggil sepsis)! Terutama jika tubuh manusia lemah untuk sebarang sebab, jika pertahanan tubuh (yang dipanggil imuniti) tidak berfungsi dengan baik pada seseorang.

Oleh itu, orang yang baik, jangan percubaan dengan serpihan! Jangan bawa dosa, JANGAN MENINGGALKAN PITCH DI PANTING!

Lebih-lebih lagi, kini terdapat banyak cara yang diperbaiki (contohnya, penjepit tajam, dan lebih baik - penjepit), membantu mengeluarkan serpihan dengan cepat dan tanpa rasa sakit, walaupun sering tanpa menggunakan jarum.

Satu benjolan muncul di jari: adakah ia penyakit?

Penyebab patologi

Penderita gangguan artikular, terutama pada usia tua, sering muncul bengkak pada jari-jari dan kaki. Penyakit seperti itu tidak boleh dipanggil penyakit bebas, sebaliknya, untuk akibat yang tidak menyenangkan dari patologi yang asal.

Permintaan anda telah berjaya dihantar!

Dalam masa terdekat pakar akan menghubungi anda.
pusat panggilan dan menjelaskan semua soalan.

Walau bagaimanapun, selalunya fenomena ini berlaku apabila tiada keradangan dalam sendi - jika berlaku pelanggaran garam dan metabolisme garam, yang membawa kepada pemendapan sebatian organik. Boleh dipengaruhi sebagai tangan dan kaki. Perkembangan patologi menyumbang kepada banyak faktor. Jika anda mempunyai benjolan di jari anda, kemungkinan besar disebabkan oleh salah satu sebab berikut.

 1. Ketidakseimbangan hormon. Terutamanya risiko tinggi tumor tersebut semasa menopaus pada wanita. Akibat penyesuaian hormon, salin garam air gagal, dan garam mula disimpan di sendi. Kawasan yang terjejas menjadi menyakitkan dan membengkak.
 2. Gout Ini adalah penyakit yang progresif dengan risiko kecacatan bersama. Ia dicirikan oleh pengumpulan asid urik di dalamnya, terhadap latar belakang yang mana benjolan sering terbentuk.
 3. Memakai kasut terlalu sempit. Peregangan kaki yang berlebihan semasa berjalan membawa kepada peredaran darah tempatan yang merosot dan keupayaan motor sendi. Sebagai peraturan, satu benjolan di kaki muncul selepas memakai kasut yang sistematik yang panjang.
 4. Arthritis, arthrosis. Penyakit dicirikan oleh kehadiran keradangan dalam tisu artikular. Sekiranya tidak dirawat, ia menyebabkan penyebaran anggota badan. Jari menjadi bengkok, bengkak. Kemunculan kon adalah salah satu tanda pertama arthritis progresif.
 5. Nutrisi yang tidak betul. Peminat makanan pedas, berlemak, goreng dan masin berisiko untuk pembentukan sista padat pada anggota badan. Seperti halnya gangguan hormon, punca fenomena ini terletak pada gangguan metabolik. Terlalu banyak garam dan kolesterol terkumpul di dalam badan.
 6. Pendedahan lama kepada selesema. Tisu jari boleh diterima untuk proses ubah bentuk disebabkan oleh radang dingin atau hubungan jangka panjang dengan air ais. Dalam kes ini, kemunculan kon tunggal atau banyak formasi.

Benjolan di jari: rawatan

Perkara pertama yang perlu dilakukan apabila munculnya sista ialah merujuk kepada pakar rheumatologi atau pakar bedah. Doktor akan secara visual menilai keadaan anggota badan, menjelaskan gejala dan menetapkan ujian yang diperlukan. Sebagai peraturan, prosedur diagnostik berikut diperlukan untuk diagnosis:

 • ujian klinikal dan air kencing;
 • Ultrasound;
 • radiografi;
 • analisis cecair sinovial.

Setelah menerima keputusan peperiksaan, doktor akan merancang pelan rawatan. Teknik rawatan konservatif dan pembedahan digunakan untuk mengeluarkan kon. Operasi ini hanya ditunjukkan dalam kes kegagalan terapi konservatif atau tumor terlalu besar. Pemotongan dibuat di kawasan yang terjejas, selepas itu tisu yang meradang dikeluarkan, dan tulangnya diset semula jika perlu. Di tempat jahitan luka digunakan. Sebagai peraturan, operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan. Artritis dalam peringkat yang teruk dengan kecacatan teruk memerlukan prosedur pembedahan yang kompleks dan panjang, yang dilakukan di bawah anestesia umum.

Rawatan konservatif adalah penggunaan agen anti-radang dan regenerasi tempatan. Pesakit diberi pelbagai salap, gel dan memampatkan, yang menggalakkan penyerapan pemadatan dan peneutralan penyakit keradangan. Antibiotik, ubat anti-radang nonsteroid, kortikosteroid ditunjukkan dari ubat-ubatan umum. Suntikan hormon intra-artikular juga disyorkan.

Dalam perubatan moden, kombinasi ubat dan terapi alat digunakan secara meluas. Oleh itu, jika pesakit mempunyai ketulan pada ibu jarinya, dia ditunjukkan radiasi UV dan prosedur elektroforesis. Biasanya kelegaan datang selepas hanya beberapa sesi. Juga disarankan bungkus paraffin, yang diadakan di pejabat seorang pakar kecantikan. Lengan yang terkena diliputi dengan lapisan tebal parafin yang cair dan untuk beberapa waktu dibalut dengan tuala. Kawasan yang meradang hangat, peredaran darah tempatan meningkat. Walau bagaimanapun, prosedur sedemikian perlu dilaksanakan hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor, kerana dalam sesetengah penyakit sendi kesan haba adalah kontraindikasi.

Cadangan am untuk penghapusan tumor

Agar rawatan mempunyai kesan yang wajar, perubahan gaya hidup yang lengkap diperlukan. Hanya pendekatan yang bersepadu akan menangani patologi kompleks ini. Berikut adalah garis panduan asas bagi mereka yang mempunyai benjolan besar di jari kaki atau kaki mereka.

 1. Pemakanan yang ketat. Makanan lisan dan pedas adalah kontraindikasi, sayur-sayuran dan produk susu yang ditapai harus dimasukkan dalam diet. Adalah wajar untuk menolak daripada manis dan tepung, untuk mengurangkan penggunaan daging sekurang-kurangnya. Adalah disyorkan untuk melawat ahli pemakanan yang akan membantu anda membuat diet yang optimum, dengan mengambil kira keperluan badan
 2. Fisioterapi Kegiatan fizikal yang besar untuk masalah dengan sendi adalah kontraindikasi, tetapi latihan ringan, sebaliknya, akan sangat berguna. Untuk tujuan terapeutik, bersenam dengan pengembang manual, melengkapkan dan memperluaskan jari disyorkan.
 3. Penggunaan ortopedik. Peranti sedemikian akan memberikan keselesaan kaki tambahan, memudahkan kesakitan semasa berjalan dan mengembalikan peredaran darah yang normal.

Serpihan di jari anda! Bagaimana hendak menariknya? Cara yang paling berkesan

Hampir setiap orang sekurang-kurangnya sekali menghadapi apa-apa perkara yang tidak menyenangkan sebagai serpihan. Menariknya tanpa bantuan alat khas boleh menjadi sangat sukar, begitu sering prosedur ini ditangguhkan sehingga masa yang lebih baik, yang penuh dengan jangkitan dan suppuration. Jika anda tahu cara yang berkesan untuk menarik diri dengan cepat, akibat yang tidak menyenangkan dapat dielakkan dengan mudah.

Apakah duri dan bagaimana ia berbahaya kepada kesihatan?

Splinter adalah serpihan kayu, logam, plastik atau bahan lain yang telah mendapat di bawah kulit dan menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan, kadang-kadang bahkan menyakitkan. Sangat mudah untuk mengambil serpihan, baik ketika bekerja dengan bahan binaan dan dalam kehidupan seharian. Tetapi tidak selalu mudah untuk menariknya.

Duri itu sendiri bukan luka yang serius, tetapi jika dibiarkan tanpa pengawasan, tubuh akan mengikuti respon imun terhadap tubuh asing. Selepas beberapa waktu, gejala seperti:

 • kemerahan dan pembengkakan kulit di sekeliling serpihan;
 • pembakaran dan gatal-gatal;
 • sakit kuat apabila ditekan;
 • suppuration of the wound.

Bergantung pada saiz serpihan itu sendiri, tahap bengkak mungkin berbeza-beza. Sekiranya anda tidak memberi perhatian kepada gejala untuk masa yang lama, ia mungkin dilakukan di meja pembedahan, di mana doktor bukan sahaja perlu mengeluarkan badan asing, tetapi juga membersihkan luka daripada nanah.

Malangnya, cip atau sekeping kaca boleh diambil pada bila-bila masa, walaupun semasa rekreasi luar atau berjalan-jalan di taman - tidak ada yang kebal dari ini. Apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak semua sama bertuah, dan pecah memukul jari? Walau bagaimanapun, tidak ada sebab untuk panik - amputasi tidak diperlukan. Sekiranya serpihan kecil, maka tidak perlu berunding dengan doktor. Ia cukup untuk menggunakan salah satu cara untuk menghapuskan badan asing di bawah.

Kaedah nombor 1. Kami berpaut serpihan dengan pinset

Ini adalah salah satu kaedah yang paling rasional untuk menghapus serpihan bukan sahaja dari jari, tetapi juga dari tempat yang lebih mudah diakses - contohnya, dari bawah kuku.

Untuk menggunakan kaedah ini, anda memerlukan alat dan bahan berikut:

 • penjagaan perubatan atau manikur;
 • jarum tajam nipis;
 • kapasiti kecil;
 • alkohol perubatan;
 • tampon, plester, antiseptik.

Pertama sekali, adalah perlu untuk membasmi tempat di sekeliling serpih itu, kerana selepas mengeluarkan badan asing akan ada luka yang dapat dijangkiti dengan mudah. Untuk melindungi diri anda dari ini, anda perlu mencuci tangan anda dengan air suam dengan sabun alkali yang tetap. Ini perlu dilakukan dengan berhati-hati, tanpa menekan di tempat di mana badan asing jatuh. Jika tidak, anda boleh memandu lebih jauh di bawah kulit, dan selepas itu hampir mustahil untuk mengeluarkan serpihan tanpa bantuan doktor.

Juga perlu membersihkan alat. Untuk melakukan ini, tuangkan alkohol ke dalam bekas kecil (vodka boleh menggantikannya di rumah) dan letakkan pinset dengan jarum ke dalamnya. Beberapa minit akan cukup untuk membunuh kebanyakan bakteria dan membuat instrumen steril.

Selepas semua persediaan selesai, anda boleh meneruskan terus ke proses pengekstrakan badan asing:

 1. Ia adalah perlu untuk mengambil jarum dan perlahan-lahan merobek kulit, di mana terdapat serpihan - ini akan membuka akses kepadanya. Ini perlu dilakukan dengan teliti, tanpa pergerakan secara tiba-tiba. Jika, selepas membuka luka, ternyata bahawa badan asing ternyata terlalu mendalam dan sukar dijangkau, lebih baik mencari bantuan daripada doktor.
 2. Sekiranya segala-galanya teratur dan akhir berputar serpih kelihatan jelas, maka anda perlu membuangnya dengan pinset dan perlahan-lahan mengeluarkannya dari luka.
 1. Selepas mengeluarkan badan asing, luka harus segera dirawat dengan antiseptik dan ditutup dengan plaster sehingga ia benar-benar dipulihkan.

Kaedah untuk menghapus serpihan dibentangkan dengan lebih jelas dalam video berikut, di mana keseluruhan proses diterangkan langkah demi langkah menggunakan ilustrasi.

Sudah tentu, kaedah ini agak menyakitkan, kerana anda tidak hanya akan merosakkan tisu kulit, tetapi juga menembusi luka untuk menghilangkan serpihan. Untuk mengurangkan ketidakselesaan, anda boleh mengambil anestetik sebelum prosedur. Walau bagaimanapun kaedah ini amat sesuai untuk orang dewasa.

Ciri penghapusan serpihan pada kanak-kanak

Perlu diingati bahawa serpihan seringkali dijumpai pada kanak-kanak, dan agak muda. Persepsi kanak-kanak diatur sedemikian rupa sehingga sebarang kesakitan dapat menyebabkan air mata. Sangat sukar untuk anak kecil dibujuk untuk "menderita sedikit" sementara ibu bapa mengeluarkan serpihan itu.

Walau bagaimanapun, jika anda mahu sekali lagi menyemak data suara anak anda - anda boleh mencuba. Tetapi lebih baik untuk menunjukkan kepintaran kecil dan menjadikannya kanak-kanak itu sendiri berminat untuk menarik pecahan keluar. Mengubah proses menjadi permainan adalah titik utama yang akan menyelamatkan saraf ibu bapa dan membantu anak-anak menghindari perasaan tidak menyenangkan.

Untuk mengeluarkan duri pada anak, anda harus menggunakan cara lain yang berkesan, yang boleh didapati di bawah.

Kaedah nombor 2. Penyingkiran serpihan yang tidak menyakitkan

Ini adalah kaedah yang sangat popular di kalangan ibu bapa yang anak-anaknya terlalu mudah terdedah kepada instrumen perubatan dan tidak bertolak ansur dengan rasa sakit (iaitu, untuk hampir semua ibu bapa muda).

Adalah sukar untuk mempercayai bahawa proses pengekstrakan badan asing dapat dilakukan tanpa alat "mengerikan", dan di samping itu dapat diubah menjadi sejenis permainan. Ia agak mustahil - sudah cukup untuk mempunyai dua perkara di tangan:

 • sekeping plaster kecil;
 • gam pejabat biasa.

Untuk mengeluarkan percikan dengan patch, cukup untuk melakukan perkara berikut:

 1. Sapukan plaster ke tempat badan asing menembusi di bawah kulit. Dengan usaha untuk menekan pita ke kulit, tetapi tanpa fanatik - jika tidak terdapat risiko yang besar untuk memacu badan asing di bawah kulit.
 2. Selepas itu, selepas memastikan bahawa hujung serpih itu terperangkap, merobek plaster ke arah yang mana sekerat atau pecahan memasuki kulit.
 3. Jika semuanya berfungsi, serpihan akan kekal di plaster, dan luka akan dibebaskan dari badan asing.

Untuk memasukkan anak dalam proses itu, anda boleh mempercayainya untuk melekatkan patch atau merobeknya, setelah menjelaskan cara melakukannya dengan betul. Yang menghairankan, kaedah ini benar-benar berfungsi - jauh lebih menarik untuk kanak-kanak mengambil bahagian dalam proses daripada mempercayai prosedur "ragu" kepada orang dewasa.

Mengeluarkan serpih dengan gam memerlukan tindakan praktikal yang sama - anda hanya perlu memohon jumlah yang mencukupi ke tempat penembusan badan asing, membenarkan jisim untuk menyejukkan dan mengeluarkannya dari kulit. Adalah lebih baik untuk pretreat tapak luka dengan alkohol, ia akan membuang lemak yang berlebihan yang mengganggu perekat dan membasmi permukaan.

Untuk mengeluarkan badan asing, ia cukup gam alat tulis biasa atau PVA. Mereka mempunyai sifat mencukupi yang mencukupi untuk dengan mudah melekat pada diri mereka serpihan kayu, kaca atau logam.

Dalam video di bawah ini anda boleh mengenali nuansa tambahan ketika menghilangkan serpihan, serta mendapat petua merawat luka dan menghilangkan rasa sakit.

Apa yang perlu dilakukan jika anda tidak boleh menarik percikan?

Sekiranya skala bencana begitu serius sehingga tidak ada cara untuk menghilangkan serpihan itu sendiri, maka cara yang pasti dan boleh dipercayai adalah mencari bantuan perubatan.

Ini juga perlu dilakukan jika:

 • saiz badan asing melebihi 5 mm;
 • tempat penetrasi adalah berhampiran kapal, saraf, atau organ penting (contohnya, mata);
 • kononnya terdapat serpihan, tetapi ia tidak dapat dilihat oleh mata telanjang;
 • terdapat kesakitan teruk, kemerahan atau bengkak;
 • suppuration berleluasa luka berlaku.

Ubat-ubatan sendiri sering membawa kesan buruk kepada kesihatan. Perlu diingatkan bahawa hanya seorang doktor secara profesional boleh mengeluarkan serpihan yang serius tanpa membahayakan tubuh, dan juga membuat cadangan untuk menjaga luka selepas prosedur.

Serpihan ringan juga boleh dikeluarkan di rumah - terdapat banyak cara untuk melakukan ini. Perkara utama ialah prosedur perlu dijalankan dengan teliti, mengikut piawaian kebersihan.

Mengeluarkan serpihan bebas sakit: pelbagai kaedah pengekstrakan

Semua orang mengalami duri di zaman prasekolahnya, dan satu-satunya cara untuk menyingkirkan punca ini ialah dengan menggunakan jarum. Prosedur ini bukanlah yang paling menyenangkan, tetapi ia terpaksa sampai pada hari ini. Pada masa yang sama terdapat cara lain, yang lebih tidak menyakitkan untuk menghapus serpihan dari bawah kulit, penggunaan yang tidak akan menjadi salah satu kenangan zaman kanak-kanak yang paling tidak menyenangkan.

Splinter: jenis, sebab dan tempat terjadinya

Di bawah serpihan, mereka memahami bukan sahaja serpihan kayu yang telah duduk di bawah kulit, tetapi juga pada umumnya ada objek asing yang kecil yang terdapat di dalam kulit dan membran mukus.

Badan asing yang besar menyebabkan kesakitan teruk kepada orang yang terjejas.

Penembusan objek asing di epidermis berlaku akibat kecederaan dan pelanggaran keutuhan integument, yang sering disertai dengan rasa sakit yang tajam. Serpihan kecil selamat masuk ke lapisan atas kulit atau membran mukus dan muncul hanya apabila terdapat komplikasi yang telah dikembangkan semasa mereka berada di dalam badan.

Badan-badan asing boleh berbeza-beza mengikut saiz dan dalam bentuk bahan yang membentuknya:

 • logam (sebagai contoh, kerepek sering menyebabkan keradangan progresif yang cepat yang memerlukan campur tangan pembedahan);
 • kayu (kerepek, habuk papan, duri dan tumbuh-tumbuhan duri);

Terdapat kes apabila duri terlalu dalam dan bantuan pakar diperlukan.

Garis rambut terbentuk kerana rambut nipis dan tajam jatuh di bawah kulit, seperti nyamuk menusuk kulit hidung

Selalunya, badan-badan asing terdapat di jari dan telapak tangan, di bawah kuku. Di tempat-tempat seperti itu, anda sering boleh mencari serpihan kayu, potongan duri dan duri. Memukul objek asing di kawasan kaki atau di tumit itu sendiri adalah perkara biasa kerana kebiasaan berjalan kaki tanpa alas kaki, jadi sekeping kaca, logam atau sekerat dari lantai kayu sering terjebak di kaki. Serpihan yang paling berbahaya di mata, dengan kecederaan sedemikian seseorang boleh merosakkan bola mata kerana kuat berkedip.

Gejala yang disertakan dengan serpihan

Tanda utama, yang menentukan kehadiran serpihan, adalah penampilan kesakitan di tempat kerusakan keutuhan kulit atau membran mukus, serta sepotong badan asing yang melekat di atas permukaan yang terkena.

Jenis-jenis serpihan ini tidak penting, kerana mereka menembusi dengan cetek, mudah dilihat dan dibuang.

Juga, badan asing boleh terletak sepenuhnya di kulit, di bawah lapisan atas sel-sel epidermis, di mana ia masih dapat dilihat dengan mata kasar.

Mana-mana, walaupun sangat kecil, serpihan disertai dengan perkembangan proses keradangan.

Selalunya, kulit merah di sekitar kawasan yang terjejas, bengkak boleh berlaku, terutamanya jika badan asing tidak dikeluarkan dengan serta-merta. Apabila melambatkan, proses keradangan berkembang, kerana setiap serpihan membawa ia suatu jangkitan yang disebabkan oleh pencemaran objek asing.

Penampilan kesakitan berdenyut di luka dan biru di sekitarnya bermakna abses mula berkembang di bawah kulit.

Pembekuan tisu di sekeliling dan pembentukan keradangan tempatan menjadi komplikasi yang lebih kerap di luar negara. Secara luaran, ini ditunjukkan dengan rupa abses, meterai tapak lesi dan bengkak yang terlihat.

Sekiranya serpihan itu tidak dikeluarkan, atau ia tidak disingkirkan sepenuhnya, maka proses keradangan berlangsung sehingga muncung muncul.

Jika pada peringkat ini duri itu tidak dikeluarkan dari bawah kulit, maka dari masa ke masa ia akan menjadi lebih dan lebih bermasalah untuk mendapatkannya. Ia diliputi oleh kapsul di mana nanah berkumpul. Pada masa yang sama, bekas luka itu hilang, dan pecahannya kekal di dalam kulit. Sebarang hubungan dengan abses yang terbentuk menyebabkan kesakitan yang ketara. Dalam kes sedemikian, adalah perlu untuk menghubungi pakar bedah untuk membuka pertumbuhan yang padat, keluarkan serpihan dan rawatan berikutnya dari tempat yang sakit.

Beberapa serpihan selebihnya boleh meresap dari masa ke masa dan menyebabkan pembentukan abses

Mengeluarkan serpihan sakit

Terdapat pendapat bahawa serpihan boleh keluar dengan sendirinya, kerana tubuh tidak akan menerima objek asing dan menolaknya dari bawah kulit. Ini benar-benar boleh berlaku, tetapi tidak pasti jika hasilnya akan mempunyai akibat, sama ada badan luaran akan hilang sepenuhnya, berapa lama proses ini akan diambil.

Pilihan terbaik adalah untuk campur tangan dan mengeluarkan serpihan. Dengan kaedah tradisional, yang terdiri daripada penggunaan jarum, kemungkinan jangkitan tambahan akan dimasukkan ke dalam luka, persiapan yang wajar untuk prosedur itu diperlukan. Terdapat kaedah pengekstrakan lain, di mana duri akan keluar dengan sendirinya:

 • penggunaan saline;
 • penggunaan salap;
 • mengikuti resipi popular.

Video: bagaimana dengan selamat dan tanpa kesedihan mengeluarkan serpihan

Persediaan untuk membuang serpihan

Pembasmian kuman kulit yang terjejas adalah peringkat sebelum penghapusan serpihan. Sebagai pembasmi kuman, anda boleh menggunakan ubat yang terdapat di kit pertolongan cemas:

 • etil alkohol (40-70%);
 • hidrogen peroksida 3%;
 • Larutan chlorhexidine;
 • penyelesaian alkohol iodin;
 • sedikit hijau;
 • larutan mangan;
 • Miramistin;
 • Fukortsin dan lain-lain.

Alat ini, walaupun tidak menjejaskan proses regeneratif kulit dan tidak membantu untuk mengeluarkan duri, tetapi mereka memusnahkan kuman yang menyebabkan keradangan.

Proses penyediaan berperingkat adalah seperti berikut:

 1. Pre-cuci tangan dengan sabun antibakteria atau rumah tangga.
 2. Rawatan luka dengan antiseptik terpilih yang digunakan pada kapas steril atau pembalut.
 3. Membersihkan instrumen (penjepit, jarum dari jarum suntik) yang diperlukan untuk mengeluarkan serpihan dari luka (contohnya, mengelap dengan swab yang dicelup dalam alkohol).

Basuh tangan anda dengan sabun dan air sebelum membasuh dan merawat kawasan sekitar shard.

Penulis garis-garis ini juga menghadapi keperluan untuk mengekstrak serpihan, tetapi paling sering ini terjadi di lapangan: di negara dan di taman. Seperti nasib, tidak ada ubat untuk membasmi luka. Dalam kes ini, saya sebelum ini menyalakan jarum dalam api lilin dan memproses tangan saya dengan sabun. Selepas dia dengan hati-hati membuka kulit di atas serpihan dengan jarum, meraihnya dengan hujung dan perlahan-lahan menariknya keluar. Selepas benda itu dikeluarkan, saya sekali lagi membersihkan tangan saya dengan sabun dan air masak, memberi perhatian khusus kepada luka. Tiada kesan dalam bentuk keradangan atau suppuration selepas penyingkiran serpihan itu tidak berlaku.

Cara untuk membuang serpihan di rumah

Pilihan kaedah terbaik untuk mengeluarkan badan-badan asing bergantung kepada bahan, saiz, kedalaman penembusan dan masa yang dibelanjakan di bawah kulit. Jadi, serpihan logam boleh didapati dengan magnet.

Tahap pengekstrakan objek asing harus berlaku dalam cahaya terang, misalnya, di bawah lampu pendarfluor. Sekiranya serpihan itu sangat kecil, anda boleh menggunakan kaca pembesar, yang juga akan membolehkan anda untuk mengangkat hujung dengan betul dengan pinset dan menariknya.

Mengeluarkan serpihan dengan salap

Salep boleh digunakan untuk pengekstrakan serpihan, yang bersaiz kecil dan tidak dapat disingkirkan dengan menggunakan alat. Alat ini melembutkan kain, tarik objek asing ke permukaan, dan kemudiannya lebih mudah diambil dan tarik keluar. Selain itu, salap mempunyai kesan pembasmian, membantu mencegah jangkitan luka. Ubat yang sesuai ialah:

 • Salep Ichthyol;
 • Salmon Syntomycin;
 • Levomekol;
 • Levosin;
 • Salap Vishnevsky;
 • birch tar

Arahan penyingkiran langkah demi langkah untuk serpihan:

 1. Pada kulit yang dirawat, di mana terdapat objek asing, penyediaan yang sedia ada digunakan dengan tebal.
 2. Kawasan leper dimeterai dengan pita pelekat untuk tempoh 10 jam hingga hari.
 3. Selepas masa telah tamat, tampalan dibuang dan splinter mudah dikeluarkan.

Kadang-kadang objek asing dikeluarkan bersama-sama dengan plaster. Dalam kes lain, jika duri itu tidak sepenuhnya, maka anda boleh merebutnya dengan hujung yang telah muncul dan mendapatkannya dengan alat, sebagai contoh, pinset.

Photo Gallery: menarik salap

Mengeluarkan serpihan dengan jarum

Kaedah ini bukanlah yang paling menyenangkan, namun rasa sakit ketika menghilangkan serpihan dapat dihilangkan dengan merawat kawasan yang rosak dengan anestetik, misalnya, dengan lidocaine salep.

Rasfeder juga sesuai untuk mengeluarkan serpihan dari kulit.

Selanjutnya, prosedurnya adalah seperti berikut:

 1. Sebelum ini, kulit di kawasan serpihan itu dikukus untuk pengekstrakan tubuh asing yang lebih mudah. Untuk melakukan ini, turunkan kawasan yang terjejas, sebagai contoh, jari, ke dalam bekas dengan air panas selama 10-15 minit.
 2. Sekiranya pecah itu dapat dilihat dengan jelas, dan salah satu hujungnya boleh digenggam dengan alat, maka anda perlu mengeluarkan dengan cermin dengan berhati-hati, cuba untuk tidak memisahkannya.
 3. Dalam kes apabila hujung tidak naik di atas permukaan, jarum yang disediakan dimasukkan di bawah kulit di sebelah serpih supaya ia selari dengan objek yang macet, 1-2 mm.
 4. Dengan pergerakan lembut, mereka merobek lapisan atas kulit yang menutupi serpihan, yang terdiri daripada sel-sel epidermis yang mati.
 5. Dibebaskan dengan cara ini, hujung dijemput dengan pinset dan dibawa keluar pada sudut yang sama di mana pecahan memasuki kulit.

Kaedah ini lebih sesuai untuk mengeluarkan serpihan besar yang cetek di bawah kulit.

Video: membuang serpihan dengan jarum dan penjepit

Menggunakan kaedah rakyat

Beberapa kaedah yang popular adalah meluas, yang lain adalah kurang biasa, tetapi mereka bersatu dengan kecekapan tinggi dalam pengekstrakan objek asing yang terperangkap dalam kulit.

Penggunaan yodium melibatkan penyingkiran serpihan kecil, yang terletak cetek di permukaan. Adalah dipercayai bahawa dengan rawatan berulang dengan cara kulit yang rosak, badan asing hanya "terbakar". Pembuangan objek asing dari kulit dengan iodin adalah terpakai apabila mendapatkan serpihan kayu, dalam keadaan lain ia tidak akan membantu.

Garam makanan

Penyelesaian garam tepu terutama membantu menghilangkan serpihan dari bawah kuku.

 1. Rebus air dan tuang segelas air mendidih ke dalam bekas.
 2. Tambahnya 3 sudu besar. l garam dan kacau sehingga dibubarkan.

Air panas masin melembutkan kulit dan membantu untuk mengeluarkan serpihan

 1. Tunggu sedikit penyejukan air. Jarum mesti dicelup dalam air garam panas, hanya dalam kes ini kaedahnya akan berkesan.
 2. Simpan jari anda dalam air masin selama 15 minit.
 3. Selepas masa telah berlalu, keluarkan jari dari larutan dan tarik badan asing dengan pinset (garam akan menyebabkan kulit mengecut, akibatnya ia akan bergerak ke permukaannya).

Juga, kaedah ini berkesan apabila menghilangkan badan asing dari tumit, di mana kulit sangat kasar. Dengan mandi garam panas serpihan lama tidak berkesan.

Gam PVA

Pembuangan objek asing dengan gam cepat dan tidak menyakitkan. Kaedah ini sesuai untuk mengekstrak serpihan permukaan yang banyak dari kulit.

Gam PVA menggantikan alat penyingkiran splinter

 1. Kawasan yang rosak perlu dihidangkan dalam air panas selama 15 minit.
 2. Apabila masa berlalu, keluarkan kulit dengan tuala kering, tetapi jangan gosokkannya.
 3. Tuangkan ke atas kulit yang dikukus dengan gam putih dan biarkan kering.
 4. Keluarkan filem pelekat, sementara serpihan akan ditarik bersama dengannya.

Begitu juga, anda boleh mengeluarkan serpihan menggunakan pita pelekat atau pita pelekat, menggantikannya dengan PVA. Gunakan masa gam untuk tujuan yang sama adalah dilarang!

Minyak sayuran

Dengan kecekapan rendah kaedah lain akan membantu penggunaan minyak:

 1. Panaskan minyak dalam bak mandi air ke suhu yang boleh diterima (50-60 darjah) supaya tiada pembakaran.
 2. Keringkan bulu kapas dengan minyak panas dan terpakai pada kulit yang rosak selama seperempat jam.
 3. Dapatkan pecahan yang kelihatan seperti pinset.

Vodka atau alkohol etil

Alkohol di dalam rumah juga akan membantu mengeluarkan serpihan:

 1. Satu jari yang rosak atau tempat sakit yang lain harus diletakkan dalam bekas alkohol.
 2. Simpan anggota dalam etanol selama setengah jam.
 3. Dapatkan ibu jari.

Alkohol perubatan sesuai bukan sahaja untuk rawatan luka, tetapi juga untuk penghapusan serpihan

Kulit pisang

Kulit pisang juga merupakan kaedah popular untuk menghilangkan serpihan:

 1. Dari kulit sebelum dibasuh, anda perlu memotong saiz yang sesuai.
 2. Pada waktu tidur, sapukan kulit pisang dengan bahagian dalaman tempat yang sakit dan selesaikan dengan pembalut.
 3. Pagi, keluarkan pembalut dan keluarkan duri yang muncul.

Kulit pisang adalah cara yang agak eksotik tetapi berkesan untuk mengeluarkan badan asing dari bawah kulit.

Bawang Gruel

Tidak begitu menyenangkan, tetapi cara yang berkesan untuk membuang serpihan dengan bawang:

 1. Basuh dan bersihkan satu bawang.
 2. Parut, mince atau gunakan kaedah yang sesuai untuk pengisaran.
 3. Sapukan buburan ke kulit yang rosak, tutup dengan kain kasa dan pembalut.
 4. Selepas 2 jam, keluarkan balutan dan keluarkan serpihan.

Tanah liat kosmetik

Clay adalah cara terbaik untuk mengekstrak serpihan lama, di mana pembentukan abses terbentuk.
Arahan:

 1. Tanah liat kosmetik (1 sudu L.) Dibeli di farmasi hendaklah dituangkan ke dalam bekas yang sesuai.
 2. Tambah air, secara beransur-ansur mengaduk. Komposisi selesai harus menyerupai krim masam dalam konsistensi.
 3. Tuang separuh satu sudu cuka meja pada tanah liat dan campuran yang dicairkan.
 4. Sapukan penyelesaian yang terhasil kepada kawasan kulit yang terjejas.
 5. Setelah keringkan tanah liat, basuh dengan air suam dan gunakan lagi komposisi segar. Ulangi prosedur sehingga pecah muncul di permukaan kulit.

Untuk kesan yang lebih baik, tanah liat perlu dicairkan dengan air panas dan bukannya sejuk.

Kentang mentah

Bubur kentang mempunyai kesan melembutkan dan melonggarkan pada kulit, yang membantu menghilangkan serpihan:

 1. Basuh dan bersihkan kentang, kemudian gosokkannya dengan parut.
 2. Lampirkan buburan ke luka dalam malam, tutup dengan serbet dan pembalut.
 3. Di waktu pagi, buang pembalut dan keluarkan duri itu.

Dengan cara yang sama, gunakan lemak segar, serbuk, keju kotej dan daun aloe pada kulit pada waktu malam.

Kentang kentang adalah berkesan untuk mengeluarkan serpihan kaca

Video: penyingkiran serpihan oleh kaedah rakyat

Penjagaan kulit dan gejala pelepasan yang rosak

Selepas mengeluarkan serpihan, sangat penting untuk membasmi luka. Anda boleh menggunakan ubat yang sama yang digunakan dalam rawatan kulit sebelum mengeluarkan serpihan.

Sekiranya darah mengalir dari luka yang terhasil, pakaian steril perlu digunakan untuk mengelakkan penembusan jangkitan ke dalam tisu lembut.

Sekiranya keradangan kelihatan di lokasi bekas serpihan itu, perlu untuk merawat luka dengan salap antimikrob (Sintomitsinovaya, Levomekol, Levosin). Pemakaian dadah hanya boleh dilakukan jika tiada pendarahan, jika tidak, proses suppuration hanya boleh diperparah.

Pembasmian kuman selepas penyingkiran badan asing adalah langkah mandatori untuk penyembuhan luka cepat.

Sekiranya kesakitan teruk selepas mengeluarkan serpihan, anda boleh menggunakan anestetik berasaskan lidocaine tempatan atau mengambil NSAIDs (Nurofen, Ibuprofen).

Melihat doktor

Pastikan anda melawat pakar bedah dalam kes berikut:

 • serpihan itu tidak ditarik sepenuhnya;
 • objek asing mempunyai tepi bergerigi tajam, dan anda takut untuk membuangnya sendiri;
 • serpihan kaca runtuh di bawah permukaan kulit;
 • badan asing berada dalam mata lendir;
 • splinter terletak pada kedalaman yang besar, dan anda tidak boleh mendapatkannya sendiri;
 • panjang objek asing melebihi 0.5 cm;
 • penampilan serpihan disertai oleh kenaikan suhu badan;
 • selepas penyingkiran objek asing, suppuration muncul, dan proses keradangan bermula.

Apabila merujuk kepada doktor, adalah penting untuk menjelaskan apabila pesakit terakhir diberi vaksin terhadap tetanus dan jika perlu mengambilnya semula.

Ramalan dan kesan yang mungkin

Anda tidak boleh mengharapkan serpihan keluar sendiri dengan limfa atau nanah. Taktik sedemikian boleh membawa bukan sahaja kepada suppuration yang kuat dan pembentukan abses, tetapi juga kepada jangkitan darah dan juga permulaan gangren.

Prognosis juga menyedihkan sekiranya berlaku tindakan yang tidak betul semasa penghapusan serpihan: kekurangan pembasmian kuman, tekanan ke atas objek asing dan pengambilan luka boleh menyebabkan badan asing pecah, runtuh, dan jangkitan akan memasuki tisu yang lebih dalam. Atas sebab yang sama, anda tidak boleh menguap kawasan yang rosak, jika suppuration telah pun bermula.

Dengan ketiadaan vaksinasi yang tepat pada masanya, perkembangan tetanus boleh menjadi akibat serpihan. Oleh itu, jika anda mengabaikan rawatan perubatan, badan yang melampau kecil boleh menyebabkan hasil yang teruk.

Objek asing yang terdiri daripada kaca dan logam lebih berbahaya daripada kayu. Serpihan itu bukan sahaja boleh merosakkan tisu lembut, tetapi juga menyentuh ujung saraf, yang akan membawa kepada kesakitan yang tidak dapat ditanggung. Proses keradangan dengan serpihan logam berkembang lebih pesat, kerana bahan ini cenderung berkarat. Jangkitan ini memasuki aliran darah dan cepat menyebar ke seluruh anggota badan.

Pencegahan untuk mendapatkan serpihan

Untuk mengelakkan penyingkiran serpihan yang tidak menyenangkan, anda perlu mengambil langkah-langkah di mana kebarangkalian penampilan badan asing di bawah kulit dikurangkan:

 • berhati-hati apabila bekerja dengan kayu, alat paip;
 • memakai sarung tangan getah semasa kerja berkebun dan dacha, membersihkan rumput dan membawa kayu api;

Semasa bekerja di taman, anda mesti menggunakan sarung tangan getah untuk mengelakkan serpihan.

Mendapatkan serpihan bukan sahaja tidak menyenangkan dan menyakitkan, tetapi juga berbahaya kerana kebarangkalian komplikasi tinggi. Peraturan utama apabila cuba menghilangkan objek asing adalah kemandulan. Sekiranya anda tidak berjaya mengeluarkan serpihan, maka cara terbaik untuk menghubungi pakar bedah.