Tahap osteoporosis oleh densitometry

Perut

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Mengurangkan ketumpatan tulang - penyakit itu hampir tidak asimtomatik pada peringkat awal. Tugas utama seorang traumatologist ortopedik dalam mendiagnosis osteoporosis adalah penilaian objektif terhadap keadaan pesakit. Pakar mengenal pasti fakta patologi, mendapati punca penyakit itu dan membezakan kehilangan jisim tulang daripada penyakit lain yang serupa atau yang berkaitan, adalah prognosis untuk pemulihan.

Pada pelupusan doktor:

 • kemungkinan pemeriksaan klinikal;
 • diagnostik perkakasan (x-ray, ultrasound);
 • diagnostik makmal;
 • kaedah pemeriksaan genetik.

Kesemuanya bertujuan untuk menggambarkan seni bina makro dan mikro dan mengenal pasti proses-proses yang membawa kepada pengurangan kepadatan mineral tulang.

Pemeriksaan klinikal

Pada peringkat pemeriksaan klinikal, ahli terapi boleh mengenal pasti kumpulan dengan peningkatan risiko osteoporosis. Daripada gejala osteoporosis, doktor dapat membezakan kecacatan kyphotic dalam tulang toraks, penurunan ketara dalam ketinggian pesakit berbanding dengan lawatan sebelumnya. Penanda klinikal osteoporosis juga boleh merangkumi aduan sakit belakang. Ada peluang untuk mendapatkan temujanji dengan seorang traumatologist:

 • pada wanita dengan menopaus pramatang;
 • pada orang yang mempunyai sejarah keluarga osteoporosis;
 • dengan keretakan kerap pada usia 45 tahun;
 • pada pesakit yang mempunyai provokatif penyakit osteoporosis sekunder;
 • selepas mengambil beberapa ubat-ubatan;
 • dengan nipis yang melampau - anoreksia, keletihan, penipisan kongenital dengan BMI kurang daripada 20.

Sekiranya seseorang mempunyai dua atau lebih faktor risiko, maka kebarangkalian osteoporosis meningkat sebanyak satu pertiga, tanpa mengira usia.

Undian dari wad membantu untuk mengesan faktor risiko tambahan:

 • kekurangan kalsium dalam makanan;
 • kekurangan pendedahan kepada cahaya matahari, dan karenanya kekurangan vitamin D;
 • masalah perut dan usus;
 • penggunaan alkohol dan merokok;
 • rawatan dengan glucocorticoids atau hormon;
 • penyakit kelenjar dan organ dalaman, COPD;
 • imobilisasi yang berpanjangan atau aktiviti fizikal yang rendah.

Pesakit yang disyaki osteopenia atau osteoporosis ditetapkan pemeriksaan mendalam lebih lanjut. Selalunya penyakit pada peringkat akhir dikesan oleh traumatologists pada pesakit dengan patah tulang atau pakar neurologi pada pesakit yang mengalami sakit tulang belakang.

Seorang traumatologist ortopedik atau neurologi membezakan osteoporosis dengan kanser tulang, kecederaan, osteomalacia, displasia fibrosis, penyakit Paget, neuropati periferal. Dalam kes ini, diagnostik makmal menjadi asas utama untuk membuat keputusan.

Rintangan kepada pengesanan awal penyakit adalah berikut "mitos klinikal"

Kaedah diagnostik

Lebih daripada 70% kekuatan tulang disediakan oleh kepadatan mineral (BMD), baki 30% diagihkan semula di antara mineralisasi, metabolisme, makro dan mikro, kerusakan mikro. Adalah penting untuk mengenal pasti semua kecacatan pada peringkat awal penyakit ini. Untuk tujuan ini, beberapa kaedah untuk mendiagnosis osteoporosis telah dibangunkan.

Selalunya, osteopenia dan osteoporosis menggunakan konvensional X-ray dikesan di hadapan keretakan tulang atau kecacatan tulang belakang. Pada peringkat ini, lebih daripada satu pertiga daripada jisim tulang telah hilang. Anda boleh mempengaruhi proses yang berkaitan dengan kerugian sehingga 5%. Oleh itu, untuk pengesanan awal osteoporosis, terdapat cara yang lebih tepat:

 • ultrasound;
 • isotopik (absorptiometri mono- dan biphoton);
 • mono- dan absorptiometri bioenergetik (DXA);
 • tomografi terkira kuantitatif;
 • ujian darah biokimia;
 • bahan penyelidikan genetik.

Kaedah untuk merumuskan diagnosis OP

Ultrasound

Analisis komposisi mineral tulang yang menggunakan ultrasound membolehkan anda mengenal pasti kawasan berkurangnya kepadatan. Ujian osteoporosis semacam itu didasarkan pada pantulan sinar ultrasound daripada organ padat. Pengenalan peranti ultrasound ke dalam amalan klinikal membolehkan kami menganggarkan sifat mekanik tisu tulang. Kekuatan dan keanjalan mencipta struktur hiperokoik imej.

Lokasi ujian oleh densitometry ultrasound (UD) biasanya calcaneus dan ujung jari indeks. Amalan menunjukkan bahawa kajian ini lebih sesuai untuk pemeriksaan. Adalah disyorkan untuk diadakan sekali setiap 5 tahun untuk pengesanan awal masalah untuk wanita lebih dari 45 dan untuk lelaki lebih dari 50 tahun.

Radiosensitometry

Diagnosis yang tepat ditubuhkan ketika memeriksa bahagian tertentu kerangka oleh absorptiometri bioenergetik, yang dianggap sebagai "standard emas" untuk mendiagnosis osteoporosis. Absorptiometri sinar-X dua hala bertujuan mengukur BMD. Diagnosis dilakukan untuk keseluruhan rangka, vertebra, laman berpasangan, atau satu tulang. Peranti membandingkan imej yang dihasilkan dengan rujukan dan memberikan dua petunjuk T dan Z.

T-indeks menunjukkan penyimpangan dari ketumpatan tulang puncak seorang dewasa, dan indeks Z menunjukkan sisihan dari norma untuk usia tertentu. Normal T = 1. Osteopenia didiagnosis pada T dari -1 ke -2.5, kepadatan mineral yang lebih rendah layak sebagai osteoporosis. Sekiranya terdapat patah tulang dalam sejarah pesakit dengan T kurang daripada -2.5, maka osteoporosis dipanggil teruk. Pengurangan dalam BMD seunit merangsangkan risiko patah tulang. Norma untuk penunjuk Z juga sama dengan 1. Peperiksaan tambahan ditetapkan dengan penyimpangan besar Z di sebelah yang lebih besar atau lebih kecil. Sekiranya pengukuran dilaksanakan di beberapa tapak, maka perhatian diberikan kepada penunjuk yang paling buruk dan rata-rata.

Kerugian tulang menjejaskan keseluruhan rangka manusia, walaupun tidak sekata. BMD ditentukan di tempat di mana keretakan berlaku paling kerap. Ini adalah:

 • lumbar vertebra;
 • leher paha;
 • kawasan distal lengan bawah.

Wanita postmenopausal mungkin dinilai untuk keadaan tulang belakang mereka, dan untuk orang tua (lebih 65) mereka akan mengukur BMD femur proksimal. DXA ditetapkan untuk diagnosis utama osteoporosis dan penilaian keberkesanan terapi. Lulus semula peperiksaan dalam setahun.

Pemeriksaan tidak berbahaya kepada kesihatan, kerana intensiti penyinaran kurang daripada 400 kali dengan sinaran X biasa. Satu-satunya contraindication adalah kehamilan.

DXA tidak memerlukan penyediaan khas. Pada malam hari, lebih baik tidak mengambil makanan tambahan kalsium. Doktor melaporkan ujian barium baru-baru ini. Selepas mengimbas kawasan yang dipilih, pesakit menerima imej dan kesimpulan.

Kaedah DXA mempunyai beberapa batasan yang diimbangi oleh penyelidikan tambahan.

Densitometri CT

Menggunakan tomografi yang dikira, adalah mungkin untuk menentukan kepadatan berkurang tisu dan mendapatkan imej tiga dimensi struktur anatomi kerangka. Kajian ini membolehkan untuk mengkaji struktur trabekular tulang.

Untuk pemeriksaan menggunakan tomografi yang dikira, pengimbas periferal rasuk yang tipis digunakan untuk menentukan komposisi mineral tisu. Analisis ini dipanggil densitometry CT dan membolehkan anda menentukan perubahan tempatan dalam komposisi mineral.

MRI untuk ketumpatan tulang

Pencitraan resonans magnetik telah ditemui pada tahun 1946. Kajian ini memungkinkan untuk mendapatkan imej tiga dimensi organ dengan mendaftarkan isyarat radio, yang diperoleh dengan menggetarkan atom-atom hidrogen daripada tisu berair dalam medan magnet. Untuk penemuan ini, saintis menerima Hadiah Nobel.

MRI jarang digunakan untuk mendiagnosis penyakit, walaupun kemungkinannya tidak berkesudahan. Analisis ini membolehkan anda melihat trabeculae tulang dengan jelas. Harta ini digunakan untuk membuat densitometers - alat untuk menentukan tahap osteoporosis.

Penerbitan yang tersendiri dalam kesusasteraan menunjukkan kecekapan tinggi kajian dalam menentukan ketumpatan struktur tulang. Jelas sekali, dengan bantuan MRI, ada kemungkinan untuk menyemak struktur organ. Walau bagaimanapun, kajian ini jarang digunakan kerana kos tinggi prosedur.

Ujian makmal

Penyebab kehilangan tulang, seperti osteoporosis itu sendiri, tidak jelas. Untuk mengenal pasti mereka memerlukan analisis biokimia mengenai kajian tisu darah dan genetik. Yang pertama adalah perlu untuk:

 • menjalankan langkah-langkah pencegahan dalam kes-kes dengan gangguan metabolik pembentukan semula dan penyerapan tulang;
 • meramalkan kadar kehilangan tulang;
 • menilai keberkesanan kaedah terapeutik.

Di peringkat ini dalam diagnosis osteoporosis, osteomalacia, metastasis tulang, penyakit keturunan dikecualikan, sebab-sebab osteoporosis sekunder dikenalpasti, dan keunikan metabolik ditubuhkan.

Doktor dalam kes ini menggunakan tiga kumpulan penanda patologi biokimia:

  Penanda pembentukan tulang.

Densitometry - diagnosis awal osteoporosis

Apa itu densitometry

Densitometry adalah kaedah bukan invasif untuk penentuan kuantitatif ketumpatan mineral tulang. Kajian ini dijalankan di pusat rawatan dan diagnostik khusus awam dan swasta. Prosedur ini sama sekali tidak menyakitkan untuk pesakit, tidak memerlukan anestesia.

Terdapat 2 jenis densitometry: ultrasound dan x-ray.

Densitometry ultrasonik

Ini adalah kaedah diagnostik yang tidak merawat. Dibenarkan untuk kegunaan berulang pada wanita hamil dan ibu-ibu yang menyusu.

Dilaksanakan dengan menggunakan densitometer mudah alih, yang mengukur kelajuan laluan gelombang ultrasonik melalui tisu tulang. Penunjuk laju direkodkan menggunakan sensor khas, data yang dikirimkan ke komputer, di mana ia diproses oleh sistem, dan kemudian dipaparkan pada monitor.

Objek kajian: paling sering, calcaneus.

Kelebihan densitometry ultrasonik adalah kelajuan prosedur diagnostik (sebagai peraturan, masa yang dibelanjakan untuknya tidak melebihi 15 minit), kesakitan, dan ketiadaan kesan toksik pada tubuh pesakit. Di samping itu, kajian bahan ini boleh didapati untuk kebanyakan pesakit.

Ia digunakan, sebagai peraturan, sebagai diagnosis utama osteoporosis, dalam hal pengesanannya, untuk membuat diagnosis yang paling tepat, disarankan untuk melakukan kajian yang lebih spesifik: densitometri sinar-X.

Densitometri sinar-X

Kaedah kajian yang lebih tepat daripada densitometri ultrasound. Inti ini terletak pada menentukan tahap pengecilan sinar-X ketika mereka melewati ketebalan tisu tulang.

Penunjuk ini dianggarkan menggunakan alat khas. Yang terakhir kemudian, mengikuti algoritma, mengira jumlah bahan mineral yang sinar x-ray yang melewati tulang yang dipenuhi dalam perjalanannya.

Osteoporosis (degenerasi tulang) adalah penyakit progresif di mana pemusnahan struktur tulang berlaku, ketumpatannya berkurang dan rangka manusia terjejas.

Osteoporosis lengan, kaki dan tulang lain mengganggu senibina kompleks tisu tulang, ia menjadi poros dan mudah pecah walaupun dengan tekanan yang minimum (lihat gambar).

Jenis osteoporosis

Kaedah moden diagnosis kepadatan tulang, yang tidak memerlukan pembedahan. Ia membolehkan anda mengukur tahap kalsium dalam tulang. Kaedah ini sangat tepat untuk membolehkan anda mendiagnosis kehilangan tulang, bermula 2-5% peratus. Jadi diagnosis awal membolehkan anda "tidak memulakan" penyakit itu sehingga tahap yang teruk yang sukar dirawat.

Prinsip dan jenis penyelidikan

Ketumpatan tisu tulang secara keseluruhannya ditentukan oleh ketumpatan dua lapisan yang agak berbeza atau bahan yang mana ia terdiri: trabekular dan kortikal. Kekalahan setiap jenis tisu tulang bergantung kepada penyebab osteoporosis. Contohnya, dalam osteoporosis disebabkan oleh terapi hormon pesakit yang menopause, berpanjangan, perkara trabecular lebih cenderung untuk menderita.

Bahan tulang kortikal menderita dari osteoporosis yang menular, diabetes, atau disfungsi kelenjar tiroid dan paratiroid.

Lebih banyak maklumat semasa peperiksaan boleh diperolehi apabila menentukan ketumpatan mineral tulang yang berbeza (satu unsur dengan kekuasaan bahan trabekular, dan yang lain - bahan kortikal), serta membuat kesimpulan tentang penyebab osteoporosis dalam pesakit tertentu (bergantung kepada tulang yang prosesnya ).

Jenis pemeriksaan

Jenis densitometri berikut dibezakan:

 • ultrasound;
 • absorptiometri sinar-X tunggal dan dual;
 • tomografi terkira kuantitatif.

Informatif, sering digunakan dalam kaedah amalan klinikal - densitometri dwi-tenaga, peperiksaan 2 x-sinar. Membolehkan anda mendapatkan hasil pada keadaan keseluruhan rangka.

Dengan densitometri tenaga tunggal, 1 tulang lengan bawah atau kaki bawah diperiksa. Peranti untuk pelaksanaannya mudah alih, pendedahan adalah minimum.

Densitometry boleh dilakukan secara pesakit luar, di kawasan yang jauh dari kemudahan perubatan. Densitometri ultrasonik membolehkan kita untuk menganggarkan keadaan kerangka dari kelajuan penyebaran gelombang akustik.

Kaedah ini tidak ada contraindications, prosedur boleh dilakukan hamil.

Penguji Penyerapan

Kajian ini dijalankan oleh radioisotop yang melalui tulang. Dos radiasi adalah kecil. Di pintu keluar, pancaran isotop sempit direkodkan oleh sistem khas. Densitometri penyerapan adalah monokrom, yang mengukur kepadatan tulang periferal, dan dikromromik, yang melihat tahap melonggarkan tisu tulang.

X-ray

Ia, pada gilirannya, dibahagikan kepada dwi-tenaga dan periferal. Keputusan penyelidikan bergantung kepada bagaimana sinar x-ray melewati tulang. Jisim tulang yang lebih padat, semakin parah.

Densitometri sinar-X tidak boleh dikelirukan dengan radiografi konvensional. Dengan diagnosis ini, intensiti radiasi kurang daripada 400 kali.

Untuk mendapatkan hasil densitometri sinar-x, imej diambil sama ada pada titik tertentu - ini adalah leher femoral, vertebra lumbar dan radius, atau rangka yang diimbas sepenuhnya.

Prosedur ini tidak menyakitkan. Lelaki itu terletak di atas meja, tetap diam. Rangka pengimbasan dengan tiub sinar-X melepasi pesakit. Prosedur ini boleh mengambil masa 10 minit hingga 1 jam, bergantung pada kawasan imbasan.

Ultrasound

Densitometri ultrasonik mengkaji kadar di mana gelombang ultrasonik melewati tisu tulang. Satu tulang yang sihat akan dengan cepat menjalankan ultrasound.

Densitometri ultrasonik dianggap sebagai diagnosis paling selamat, kerana tiada pendedahan radiasi. Prosedur ini tidak mempunyai kontra atau batasan umur.

Tidak seperti X-ray dan absorptiometric, ia ditetapkan walaupun untuk wanita hamil dan anak-anak muda. Pesakit yang sedang dirawat untuk osteoporosis, densitometri ultrasound ditetapkan berkali-kali untuk mengesan keberkesanan terapi yang dipilih.

Untuk densitometri ultrasonik, dua jenis peranti digunakan: "kering" dan padatometer air. Apabila menjalankan kajian kering, gunakan gel yang digunakan untuk kawasan yang diukur.

Sebagai peraturan, ia adalah tulang jari atau tumit, maka anggota badan diletakkan dalam rehat dalam alat. Jika densitometer air telah dipilih, anggota badan diturunkan ke dalam rongga dengan air suling.

Diagnosis dan dalam hal itu, dan dalam hal lain tidak berlangsung lebih dari 15 minit.

Terdapat dua jenis densitometry:

 • prosedur ultrasound;
 • pemeriksaan x-ray.

Kaedah ultrabunyi adalah kaji selidik tanpa menggunakan sinar. Disebabkan oleh prosedur keselamatan yang lengkap, densitometry jenis ini dibenarkan untuk kegunaan kerap walaupun untuk wanita hamil dan ibu semasa penyusuan.

Kajian seperti ini diamalkan menggunakan densitometer khas, yang dapat mengukur kelajuan ultrasound melalui tulang seseorang. Penunjuk dikeluarkan oleh sensor dan diproses dalam program komputer.

Selalunya, ultrasound meneliti calcaneus.

Kelebihan diagnostik jenis ultrasound:

 1. Tempoh - tidak melebihi lima belas minit.
 2. Tiada sinaran berbahaya atau kesan negatif lain pada badan.
 3. Ketersediaan
 4. Ketepatan prosedur diagnostik.
 5. Latihan khas tidak diperlukan.
 6. Peluang untuk menjalankan penyelidikan, baik untuk diagnosis primer, dan untuk memantau terapi perubatan yang telah dijalankan dan menilai keberkesanannya.

Sekiranya doktor tidak dapat memperoleh maklumat yang mencukupi dari pemeriksaan ultrasound pada tulang, densitometri sinar-X dilakukan.

Kaedah diagnostik yang lebih tepat ialah densitometri radiologi. Semasa prosedur, sinar-X dihantar ke tisu tulang manusia. Mereka mengira jumlah mineral dalam tisu tulang untuk menentukan ketumpatannya.

X-ray boleh mendedahkan keabnormalan kecil pada tulang. Apabila densitometry lebih banyak radiasi daripada dengan sinar-X biasa, maka kesan negatif ke atas badan adalah minimum.

Osteoporosis dicirikan oleh penurunan ketumpatan mineral tisu tulang dengan perubahan serentak dalam kuantiti dan arkitek mikro. Pada masa yang sama, terdapat pelanggaran kekuatan tulang dan meningkatkan kemungkinan patah tulang, seringkali di dalam ruang tulang belakang, di persimpangan lengan bawah dengan pergelangan tangan dan di leher paha.

Intipati kaedah itu

Selama 20 tahun yang lalu, peralatan yang sangat sensitif telah dikembangkan untuk menjalankan analisa densitometrik tulang tulang, yang memungkinkan untuk menentukan peratusan pencairan tisu tulang dan untuk mengenalinya semasa penyakit baru.

Terdapat klasifikasi kaedah densitometrik:

 • Kaedah diagnostik isotop, yang merangkumi monophoton dan absorptiometri dua foton, serta tomografi terkira kuantitatif.
 • Kaedah ultrabunyi.

Perubatan moden menggunakan beberapa jenis diagnosis ini, bergantung kepada tahap perkembangan penyakit, keadaan pesakit, kawasan rangka yang perlu diperiksa.

Diagnosis tulang belakang

Satu-satunya kaedah untuk mengesan osteoporosis pada peringkat awal adalah densitometry. Apabila memeriksa pesakit di institusi perubatan, pemeriksaan sinar-X standard digunakan, yang mendedahkan penyakit dengan kehilangan lebih daripada 30% jisim rangka.

Densitometry menangkap pengurangan berat sebanyak 2%. Kaedah ini tidak invasif, tanpa insisi dan campur tangan pembedahan, memberikan penilaian kuantitatif terhadap perubahan yang dikesan.

Diagnosis akan menentukan tahap kerosakan tulang.

Kajian ini dijalankan dengan bantuan alat khas - densitometers dengan komputer terbina dan perisian khas. Keamatan rasuk pengimbasan, selepas melewati tisu-tisu badan, bergantung kepada ketumpatan dan strukturnya. Sensor penerima peranti merekodkan perubahan intensiti sinaran dan mencerminkannya pada skrin monitor.

Diagnosis osteoporosis dirumuskan oleh doktor setelah memeriksa hasil peperiksaan.

Pemeriksaan untuk menentukan ketumpatan tulang akan membolehkan kajian komposisi tisu tulang. Petunjuk untuk osteoporosis ("T" dan "Z") akan menjadi -2.0 dan ke bawah.

Sekiranya kajian mengenai osteoporosis mendedahkan penyakit ini, maka darjahnya akan dikelaskan mengikut keputusan ujian dan kesimpulan doktor.

Berapa kerapkah anda boleh melakukan densitometry dengan osteoporosis yang sudah dikenal pasti? Kekerapan peperiksaan bergantung pada peringkat pengabaian penyakit, kadar perkembangannya.

Foto: penurunan ketumpatan tulang dalam osteoporosis. Densitometry (osteodensitometry, densitometry tulang) adalah kaedah diagnostik yang menentukan ketumpatan tulang.

Pengukuran boleh dilakukan dalam dua cara - menggunakan X-ray dan ultrasound. Keputusan yang diperoleh diproses oleh program komputer sesuai dengan norma umur dan jantina.

Jenis densitometri tulang

Jenis densitometri dan skor ujian untuk osteoporosis

Butir densitometri (ultrasound, komputer) dilantik oleh pakar rheumatologi, bagaimanapun, memandangkan keadaan seseorang, pakar berikut boleh mencadangkan prosedur:

Sekiranya ahli endokrin atau pakar ginekologi menetapkan diagnosis keadaan tisu tulang, itu bermakna pakar tersebut ingin mengesahkan punca penyakit dan kehadiran komplikasi.

Anda boleh mengetahui apa yang menunjukkan kepadatan densitometri (secara umum), bagaimana ia dijalankan, dari seorang pakar yang melakukan penyelidikan sedemikian. Dia akan memberi nasihat tentang bagaimana untuk mempersiapkan densitometry.

Anda boleh meminta pakar reumatologi mengenai bagaimana densitometry pergi, bagaimana ia dilakukan untuk mendiagnosis keadaan sendi yang berlainan.

Densitometry dalam rawatan osteoporosis

Osteoporosis adalah penyakit di mana tisu tulang cacat dan, sebagai akibatnya, tulang menjadi sangat lemah dan mudah pecah. Dalam bidang neurologi, penyakit ini paling sering dijangkiti oleh kesakitan di bahagian belakang, di bahagian bawah belakang. Mari kita bercakap tentang bagaimana penyakit itu berkembang dan bagaimana untuk mendiagnosisnya pada waktunya. Antara kaedah yang ada - densitometry.

Penyakit ini boleh berkembang dengan cepat pada mulanya atau, sebaliknya, perlahan-lahan. Pakar dalam osteoporosis akan membezakan dua jenisnya.

Petunjuk untuk prosedur

 • Pecah tulang, terutamanya dengan kerosakan kecil, dan sebarang kecederaan tulang.
 • Menopaus awal (sehingga 50 tahun).
 • Bagi lelaki - ini adalah usia selepas 60 tahun.
 • Orchiectomy (pembuangan buah zakar).
 • Patologi kelenjar paratiroid.
 • Penerimaan kontraseptif oral, penenang dan glucocorticoid (hormon steroid).
 • Gaya hidup sedentari.
 • Frail fizikal.
 • Kecenderungan genetik osteoporosis.

Pesakit yang terdedah kepada faktor risiko ini untuk osteoporosis harus menjalani densitometry sekurang-kurangnya sekali setahun. Dan dengan kehilangan ketumpatan tulang, perlu untuk memulakan langkah-langkah pencegahan secepat mungkin.

Densitometry ultrasonik - kajian yang selamat, kontraindikasi yang tidak wujud. Kaedah sinar-X tidak disyorkan semasa tempoh kehamilan dan penyusuan.

Densitometri jenis ultrasonik dianggap selamat untuk manusia, jadi ia tidak mempunyai kontra yang ketara. Bagi pemeriksaan sinar-X, kerana pendedahan radiasi ia tidak boleh dilakukan untuk wanita semasa tempoh kanak-kanak, ibu semasa penyusuan.

Sekiranya pesakit mempunyai penyakit kronik yang teruk, maka dia mesti memberitahu doktor sebelum peperiksaan.

Diagnosis yang paling tepat terhadap osteoporosis - densitometry

Osteoporosis perlu dikenal pasti pada masa ini, kerana penyakit ini boleh membawa kesakitan dan secara beransur-ansur membawa kepada kemusnahan tisu tulang. Oleh itu, doktor di seluruh dunia mendesak untuk menjalani kajian diagnostik yang dipanggil densitometry.

Diagnosis ini membolehkan anda mengenal pasti proses patologi pada peringkat awal dan menetapkan rawatan yang kompeten dan tepat pada masanya.

Osteoporosis dan ciri-cirinya

Osteoporosis adalah penyakit di mana ketumpatan tulang berkurangan: risiko kecederaan dan peningkatan patah tulang. Penyakit ini agak membahayakan, kerana pada peringkat awal ia tidak dapat dirasakan sendiri. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin dapat melihat keletihan atau kesakitan semasa merentas dan bergerak mendadak. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini tidak dapat dirasakan selama beberapa tahun.

Pelanggaran adalah mungkin untuk menentukan hanya selepas melepasi kaedah khas untuk mengenal pasti keadaan patologi. Penyebab penyakit ini adalah penurunan tahap kalsium. Selalunya, penyakit ini mengatasi wanita semasa menopaus dan wanita menopause. Ini disebabkan oleh perubahan dalam metabolisme badan. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada gejala pertama dan menjalani langkah diagnostik.

Apakah densitometry?

Salah satu kaedah yang paling moden dan boleh dipercayai untuk mengesan osteoporosis pada peringkat awal adalah densitometry. Ini adalah pemeriksaan di mana ketumpatan tulang diukur. Kaedah ini sangat tepat untuk menentukan kehilangan tulang antara 2.5-5%. Ini penting untuk mengenal pasti penyakit pada peringkat terawal, apabila penting untuk menghentikan proses pemusnahan tulang.

Terdapat dua jenis densitometry: ultrasound dan x-ray.

Kaedah ultrabunyi

Secara praktikal tiada kontra. Intinya terletak pada menunjuk kepadatanometer mudah alih ke kawasan tulang dan kelajuan gelombang ultrasonik yang melintas ke tisu tulang, menghantar isyarat ke monitor.

Selalunya, objek analisa adalah calcaneus. Akhirnya, pakar akan mengetahui berapa banyak kalsium. Sekiranya ia berada di bawah norma yang ditetapkan, maka perlu dipertimbangkan bahawa pesakit mempunyai osteoporosis.

Kaedah sinar-X

Kurang selamat daripada ultrasound. Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang itu terdedah kepada dos radiasi minimum. Oleh itu, diagnosis jenis ini tidak disyorkan untuk orang yang berikut:

 • ibu yang menyusu;
 • wanita hamil;
 • kanak-kanak

Berapa kerap anda boleh melakukan densitometry: banyak pemeriksaan tulang dalam masa yang singkat tidak disyorkan, kerana ia boleh membahayakan tubuh.

Prosedur ini dijalankan di atas meja dengan lengan khas dari gambar tulang belakang, sendi pinggul dan keseluruhan rangka. Pada masa yang didiagnosis membelanjakan di atas meja dari dua puluh hingga tiga puluh minit. Pertama, doktor menetapkan kaedah ultrasound. Oleh kerana dos radiasi yang lebih kecil akan diterima. Sekiranya pakar yang hadir masih mempunyai soalan tentang diagnosis, maka perbandingan sinar-X penunjuk boleh ditetapkan.

Petunjuk terpakai

Selepas kajian itu, pakar membandingkan angka-angka yang diperolehi dengan nilai-nilai normal dan membuat kesimpulan tentang keadaan, dalam kebanyakan kes, segera meletakkan peringkat atau tahap penyakit pada hasilnya. Petunjuk atau kriteria yang digunakan dalam diagnosis, yang ditandakan dengan huruf Latin Z dan T. Deviasi dari sekurang-kurangnya salah satu daripada norma ini menunjukkan salah satu tahap osteoporosis.

Petunjuk Z menunjukan tahap sisihan dari ketumpatan tulang. Ia ditentukan mengikut peraturan yang ditetapkan untuk setiap umur. Huruf Latin ini menunjukkan peratusan sisihan dari nilai yang dibenarkan pada umur di mana pesakit itu.

Kriteria T menunjukkan sisihan maksimum dari indeks biasa. Tugas utama adalah mengenal pasti peratusan kalsium dalam tulang manusia dan menentukan kepadatan kerangka.

Kriteria T mempunyai petunjuk berikut norma dan penyimpangan dari mereka:

 • Dengan kadar antara -1 hingga -2.5, doktor mendiagnosis tahap penderita osteoporosis. Dalam keadaan ini, orang tidak mengalami ketidakselesaan, tetapi tisu tulang menjadi lebih nipis daripada sebelumnya. Tempoh ini berlalu tanpa tanda-tanda gejala penyakit ini.
 • Dengan bilangan -2.5 hingga 2.5, penyakit ini mempunyai tahap keterukan yang sederhana.
 • Sekiranya nilai itu lebih daripada 2.5, maka penyakit itu didiagnosis pada peringkat lanjut dan paling kerap berlaku patah tulang osteoporotik.

Petunjuk untuk prosedur

Terdapat faktor-faktor tertentu yang meningkatkan risiko membangun dan membangun osteoporosis. Faktor risiko termasuk keadaan berikut:

 • orang lebih daripada 40 orang yang mengalami patah bukan traumatik;
 • individu yang mempunyai ketinggian kurang daripada 150 cm, jika mereka juga mempunyai yang lain
 • saudara mara sehingga 160 cm;
 • lelaki yang umurnya melebihi 60 tahun;
 • wanita dalam menopaus dan post menopaus;
 • orang yang menggunakan ubat hormon dalam jangka panjang;
 • dengan penyakit sistem endokrin dan kumpulan reumatik;
 • dengan kecederaan traumatik tulang belakang, serta hernia intervertebral dan osteochondrosis;
 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • mereka yang pernah dirawat untuk osteoporosis;
 • jika ada masalah dengan berat badan berlebihan.

Jika terdapat sekurang-kurangnya dua dari mereka, maka disarankan agar anda melawat pakar secepat mungkin dan menjalani kajian densitometric. Doktor mengesyorkan meluluskan prosedur ini sekurang-kurangnya sekali setahun dan setengah. Ini terpakai kepada mereka yang umurnya melebihi lima puluh tahun. Jika ternyata pesakit mengalami kehilangan tulang, maka rawatan harus segera dimulakan.

Video berguna

Tujuan dan ciri-ciri prosedur densitometry.

Kesimpulannya

Osteoporosis ketara mengurangkan kualiti hidup. Oleh itu, penyakit ini lebih mudah untuk dikenalpasti dan mula sembuh daripada mula menyingkirkan penyakit ini pada peringkat lanjut. Densitometry membolehkan anda mengenal pasti proses patologi dalam tisu tulang. Mengikut keputusan kajian, doktor akan menetapkan rawatan dadah dan membantu mengurangkan keadaan.

Apa yang akan menunjukkan densitometry dengan osteoporosis

Densitometry untuk osteoporosis adalah kaedah untuk mengukur kepadatan tulang. Mengesan penyakit di peringkat terawal. Oleh kerana tisu tulang yang dihancurkan memancarkan sinar-x lebih kuat, mencerminkan ultrabunyi kurang, peranti itu secara tepat mendapati perubahan ini. Imbas tulang belakang lumbar, leher paha, lengan bawah, kurang kerap seluruh rangka.

Densitometri sinar-X yang paling bermaklumat diiktiraf, ultrasound digunakan dalam pemilihan pesakit untuk pemeriksaan lanjut. Tomography dikira kuantitatif membantu untuk mendiagnosis dalam kes-kes ragu. Kekerapan diagnostik yang disyorkan sekali setahun.

Baca dalam artikel ini.

Kenapa densitometry ditetapkan untuk osteoporosis

Densitometry dalam osteoporosis diperlukan untuk mengenal pasti tanda-tanda awal pengurangan ketumpatan tulang, kalsium larutan dari mereka. Patologi awal merespon dengan baik untuk rawatan. Ini membantu melindungi pesakit dari patah tulang belakang, leher paha, yang sering menyebabkan kecacatan dan juga kematian.

Penyakit sebelum patah itu sukar untuk dikesan, ia tidak mempunyai manifestasi tipikal, dan separuh daripada pesakit sepenuhnya tanpa gejala. Tanpa densitometri, diagnosis hanya boleh dilakukan oleh X-ray, tetapi ia memberikan maklumat apabila sekurang-kurangnya 30% tisu tulang dimusnahkan.

Densitometers (mesin ujian tulang) menunjukkan osteoporosis sudah berkurangan pada ketumpatan mineral daripada 2.5%. Oleh itu, kaedah ini dianggap sebagai "standard emas" untuk mengenal pasti penyakit ini, serta susulan pesakit semasa terapi.

Dan di sini lebih banyak mengenai osteoporosis tersebar.

Petunjuk bagi diagnosis densitometry untuk osteoporosis pada wanita dan lelaki

Diagnostik menggunakan densitometry untuk mengesan osteoporosis pada wanita dan lelaki adalah perlu sekiranya terdapat sekurang-kurangnya dua faktor risiko untuk kemusnahan tulang:

 • kecenderungan genetik (patah tulang saudara darah dengan kecederaan kecil);
 • merokok;
 • kekurangan aktiviti motor - gaya hidup tidak aktif, rehat tidur;
 • pendedahan cahaya matahari yang jarang berlaku;
 • ketiadaan dalam diet produk tenusu, ikan, banyak protein dan makanan berlemak, gula-gula, alkohol, kopi;
 • binaan nipis;
 • kedudukan pendek;
 • pelbagai kelahiran (dari 3), menyusu lagi;
 • kemandulan;
 • akil baligh lewat, haid selepas 15 tahun;
 • awal permulaan menopaus;
 • umur dari 65 tahun untuk wanita dan dari 70 untuk lelaki;
 • patah sebelumnya, terutamanya dengan kecederaan kecil (contohnya jatuh dari ketinggian ketinggiannya sendiri);
 • Penyakit - kegagalan buah pinggang, kencing manis, sindrom Itsenko-Cushing, peningkatan fungsi tiroid (thyrotoxicosis), gangguan kelenjar parathyroid, keradangan usus, rheumatoid arthritis;
 • kekurangan hormon seks (estradiol pada wanita, testosteron pada lelaki);
 • penggunaan hormon yang berpanjangan dari kumpulan kortikosteroid (contohnya, Dexamethasone), anticonvulsants, Heparin.
Faktor Rawatan untuk Densitometry

Kajian itu dilakukan sebelum pelantikan ubat untuk menguatkan tulang, serta dalam penggunaannya untuk menilai keberkesanannya.

Contraindications

Pengimbasan tulang ultrasound adalah benar-benar selamat dan tiada contraindications. Apabila densitometri sinar-X dan kompilasi tomografi adalah beban radiasi pada badan, maka mereka tidak ditetapkan untuk wanita hamil. Batasan relatif adalah ketidakupayaan pesakit berada di kedudukan terlentang apabila tulang belakang diperlukan.

Jenis pemeriksaan densitometry untuk osteoporosis

Peperiksaan untuk osteoporosis menggunakan densitometry berlaku dalam bentuk diagnostik ultrasound, sinar-X dua-penjerapan dan tomografi.

X-ray

Ia dipanggil dual-energy, atau double, kerana aliran sinar daya rendah dan tinggi bertindak pada tulang. Ia perlu membezakan tisu tulang secara tepat dari orang-orang di sekelilingnya. Kaedah penyerapan dinamakan kerana tulang menyerap (menyerap) radiasi, dan aliran yang tetap selepas itu ditetapkan oleh radas.

Data yang diperoleh dibandingkan dengan kadar purata penunjuk (kriteria T dan Z untuk osteoporosis). Pada mereka kesimpulan tentang ketumpatan mineral biasa atau dikurangkan. Kajian ini dijalankan di zon tersebut:

 • lumbar vertebra;
 • leher femur;
 • lengan bawah (pertengahan pertengahan jejari orang kidal kanan).

Dalam alat moden terdapat fungsi untuk mengesan keseluruhan tulang belakang. Kelebihan kaedah:

 • ketepatan yang tinggi;
 • keterjangkauan relatif;
 • Pendedahan radiasi adalah setanding dengan fluorografi piawai.
Untuk menguraikan hasil densitometry sekiranya doktor menetapkan prosedur

Kelemahannya ialah jika ada ubah bentuk tulang, pemendapan kalsium dalam dinding aorta atau cakera intervertebral, scoliosis mungkin mempunyai keputusan yang salah.

Ultrasound

Tisu tulang padat dan jarang mencerminkan gelombang ultrasound dalam pelbagai cara. Kesimpulan tentang keadaan tulang dibuat dengan mengimbas lengan, kaki bawah, tumit, tangan, kerana mereka paling dekat dengan permukaan. Periksa 2 parameter - kelajuan penyebaran ultrasound dan pelemahannya. Yang pertama bergantung kepada keanjalan dan ketumpatan tulang, dan yang kedua menunjukkan jisimnya, bilangan dan lokasi tulang septum.

Kelebihan: kos yang rendah, ketidakberesan lengkap. Kelemahan - ultrasound tulang tidak menunjukkan perubahan tepat dan hanya digunakan untuk pemilihan pesakit untuk diagnosis lanjut.

Tomografi terkira kuantitatif

Ketumpatan tulang ditentukan dan dibandingkan dengan sampel rujukan. Melalui tomography komputer, yang mempunyai program khas "Osteo". Selalunya digunakan untuk pemeriksaan tulang belakang. Kelebihan:

 • ia adalah mungkin untuk menilai keadaan bahagian-bahagian yang berliang dan padat tulang (bahan spongy dan lapisan kortikal);
 • imej tiga dimensi tiga dimensi;
 • tiada pertindihan kain bersebelahan.

Kelemahan:

 • peralatan mahal;
 • tidak di semua pusat diagnostik dijalankan;
 • dos radiasi yang besar.
Tomografi terkira kuantitatif sendi panggul

Terdapat pilihan untuk memeriksa radius atau hanya femur sahaja. Kaedah ini dipanggil periferal CT. Ia berlalu dengan bantuan peranti mudah alih, tetapi kebolehpercayaan datanya masih dipersoalkan.

Apa yang terbaik densitometry mendedahkan osteoporosis

Densitometri radiografi dua diiktiraf sebagai pilihan terbaik untuk diagnosis, kerana ia mengungkapkan osteoporosis terbaik, memberikan semua maklumat yang diperlukan untuk menetapkan rawatan dan membolehkan anda mengawal hasilnya.

Bagaimana untuk mempersiapkan prosedur

Densitometry tidak memerlukan sekatan khas, boleh dilakukan pada bila-bila masa. Adalah penting untuk mengecualikan kehamilan sebelum radiodiagnosis dan tomografi pada wanita yang mengandung anak. Kajian ini tidak disyorkan jika pesakit menjalani radiografi jenis lain, pengimbasan radioisotop selama 2 minggu sebelum ini.

Pada siang hari, anda perlu menghapuskan pengambilan kalsium yang meningkat. Ubat-ubatan yang dibatalkan, vitamin dan bio-tambahan dengan kandungannya. Sejurus sebelum densitometry, semua objek logam dikeluarkan dari badan; tidak ada juga unsur logam pada pakaian, mereka membuat gangguan.

Tonton video tentang bagaimana untuk mempersiapkan prosedur densitometry:

Ukur

Dengan pengimbasan ultrasound, pesakit terletak di atas sofa, dan doktor meneliti kawasan anatomi yang dipilih dengan sensor. Masa diagnostik adalah kira-kira 5 minit.

Densitometri radiografi berlaku di atas meja di bawah peranti khas dalam bentuk pengimbas berbentuk L. Ia ditetapkan di atas kawasan yang diperiksa. Sumber sinar-X terletak di bawah, dan laluan mereka melalui tulang dibaca oleh pengimbas. Maklumat memasuki program untuk diproses.

Prosedur ini berlangsung tidak melebihi 15 minit. Untuk menjaga tulang pelvis dan tulang belakang pada pesawat yang sama, kiub dimasukkan ke dalam pesakit di bawah kaki yang bengkok.

Tomografi dikira kuantitatif dilakukan pada tomografi. Ia adalah cincin di mana sofa memasuki pesakit. Untuk menentukan struktur tulang belakang cukup 10-15 minit.

Petunjuk osteoporosis dengan densitometry

Kaedah diagnostik ini adalah perbandingan. Adalah penting bagi beliau bukan sahaja untuk mendapatkan petunjuk mutlak, tetapi juga untuk membandingkannya dengan nilai-nilai normal.

Kriteria untuk osteoporosis oleh densitometry

Dua kriteria untuk menilai osteoporosis menggunakan densitometry digunakan:

 • Kriteria - ketumpatan tulang seorang wanita berusia 30 tahun diambil sebagai sampel;
 • Kriteria Z ditentukan untuk setiap tempoh umur, dengan mengambil kira berat dan jantina pesakit.

Kriteria pertama sesuai untuk diagnosis pada wanita jika usia mereka lebih dari 35 tahun. Dalam semua kes lain, kanak-kanak, lelaki disyorkan untuk menggunakan kriteria kedua.

Kesan densitometri osteoporosis

Kriteria T boleh digunakan untuk menganggarkan tahap osteoporosis dengan densitometry:

 • dari 1 hingga -1 - tisu tulang adalah normal;
 • hingga -2.5 - tulang kurang padat (osteopenia), osteoporosis belum bermula, akan ada langkah pencegahan yang mencukupi;
 • -2.5 - osteoporosis, terapi intensif diperlukan;
 • dari -2.5, terdapat patah - satu bentuk penyakit yang diabaikan, rawatan jangka panjang diperlukan, adalah penting untuk mencegah jatuh berulang.
Paparkan grafik hasil ketumpatan mineral lekukan

Apabila ultrasound membandingkan kepadatan tulang subjek dengan petunjuk orang yang sihat. Keputusannya adalah seperti berikut:

 • 87-105% sesuai dengan norma;
 • 68-86% bermakna osteopenia;
 • kurang daripada 67% berlaku dengan osteoporosis.

Dalam tomografi terkira kuantitatif, petunjuk ambang (kritikal) diambil kira:

 • kepadatan tulang di bawah 100 mg / cm3 adalah tanda kemusnahannya;
 • pengurangan kepada 50 mg / cm3 - risiko patah meningkat secara mendadak.

Keputusan densitometry untuk osteoporosis

Kesimpulan akhir doktor diagnostik fungsional akan termasuk hasil densitometry berikut:

 • diagnosis pesakit;
 • nilai mutlak yang diperoleh;
 • kriteria perbandingan;
 • kawasan kerangka di mana densitometry dilakukan;
 • tahap radiasi yang diterima (untuk x-ray).

Berapa kerap dilakukan densitometry dengan osteoporosis

Selalunya tidak ada gunanya melakukan densitometry, kerana rawatan jangka panjang diperlukan untuk memulihkan ketumpatan tulang. Ia dijalankan sekali setahun. Selepas diagnosis, pemeriksaan semula diperlukan untuk menilai hasil terapi. Perlu diingat bahawa semua prosedur yang berikutnya sebaiknya dilakukan di pusat diagnostik yang sama sebagai peperiksaan awal. Ini disebabkan oleh sensitiviti peranti tidak sama rata.

Dan di sini lebih lanjut mengenai osteoporosis kaki.

Densitometry membantu mengenal pasti osteoporosis pada peringkat awal. Untuk tujuan ini, radiografi penyerapan berganda paling sesuai. Hasilnya dinilai oleh kriteria T dan Z. Semasa kehamilan dan pemeriksaan awal, ultrasound tisu tulang digunakan.

Kaedah tomografi dikira kuantitatif diperlukan untuk menentukan struktur tulang belakang dalam kes-kes ragu. Selepas preskripsi rawatan, densitometry berulang diperlukan selepas satu tahun untuk menilai keberkesanan ubat-ubatan.

Lakukan ujian darah untuk osteoporosis pada peringkat awal. Ia akan menjadi rumit dan termasuk penunjuk dan jenis seperti: total, kalsium, biokimia. Wanita mungkin mengalami keabnormalan semasa kehamilan.

Osteoporosis sendi pinggul boleh berlaku pada wanita dan lelaki. Gejala beliau adalah kesakitan. Ia berlaku serbuk dan nod. Terdapat tahap perkembangan penyakit. Rawatan termasuk gimnastik, diet, ubat-ubatan, dan jika mereka tidak berguna, menggantikan sendi dengan endoprosthetics.

Terdapat walaupun pada orang muda osteoporosis, yang sukar dirawat. Wanita dan lelaki, walaupun pada usia muda, mempunyai prasyarat untuk penyakit ini. Apa yang menyebabkan osteoporosis? Bagaimana untuk merawat patologi berbahaya?

Pada usia yang berlainan, dan juga pelbagai sebab, osteoporosis meresap dapat dikesan. Tanda-tandanya pada tahap awal tidak dapat dilihat, patah tulang sering menjadi manifestasi yang jelas atau sederhana. Rawatan untuk kerosakan tulang merangkumi perubahan ubat dan gaya hidup.

Jarang osteoporosis berkembang. Boleh meresap, jerawatan, periartikular. Gejala mungkin muncul selepas mengeluarkan kon di kaki. Rawatan adalah kompleks, anda perlu bermula secepat mungkin.

Diagnosis osteoporosis: senarai ujian, harga

Osteoporosis adalah penyakit yang bersifat sistemik progresif dan disertai dengan pengurangan ketumpatan struktur tisu tulang dan perubahan selanjutnya.

Persoalan mendiagnosis penyakit ini telah dipelajari sepenuhnya, sehingga definisinya biasanya tidak sukar.

Biasanya, diagnosisnya adalah rumit, dan ia berdasarkan aduan pesakit, peperiksaan, keputusan ujian instrumental dan makmal.

Lebih cepat diagnosis ditubuhkan, semakin tinggi kebarangkalian berjaya berurusan dengan gejala yang tidak menyenangkan.

Itulah sebabnya penting untuk tidak mengabaikan manifestasi penyakit yang pertama.

Apa itu osteoporosis?

Dalam keadaan ini, seperti osteoporosis, tahap ketumpatan tisu tulang berkurangan, kerapuhannya meningkat, dan ia menjadi terdedah kepada patah patologis. Dalam kata yang mudah, ini dapat dijelaskan sebagai peningkatan "keliangan" kerangka.

Dengan osteoporosis, struktur tulang menjadi porous.

Penyebab osteoporosis sangat pelbagai. Yang utama ialah dominasi katabolisme tulang (kerosakan) terhadap anabolisme dalam tisu tulang (pertumbuhan dan asimilasi komponen pemakanan naik di bawahnya).

Osteoporosis paling kerap disebabkan oleh keadaan berikut:

 • Klimaks pada wanita. Sebabnya adalah kekurangan estrogen, yang mana risiko osteoporosis pada wanita adalah tiga kali lebih tinggi daripada pada lelaki yang sama.
 • Umur Pada tulang tua menjadi lemah, yang dapat menimbulkan penyakit.
 • Penggunaan jangka panjang ubat-ubatan hormon.
 • Osteoporosis Alergi menampakkan diri kerana kekurangan kalsium dan vitamin D dalam diet.
 • Faktor keturunan.
 • Gaya hidup yang tidak aktif, yang menimbulkan kemerosotan bekalan darah.
 • Tabiat buruk.
 • Penyakit kronik sistem pencernaan.
 • Pada wanita, penyebabnya adalah penyakit ovari, yang disertai oleh gangguan endokrin.

Tanda-tanda osteoporosis

Terdapat banyak gejala klinikal osteoporosis, dan tidak semuanya berhubungan langsung dengan kerangka.

Terdapat tanda-tanda umum osteoporosis, yang termasuk berikut:

 • Keletihan patologi yang disebabkan oleh kekurangan kalsium sistemik.
 • Meningkatkan kesediaan sawan, terutama pada anak lembu.
 • Dalam osteoporosis tulang belakang, sakit belakang sering ditunjukkan, baik pada rehat dan gerakan.
 • Keterlabatan dan kepanjangan kuku yang kerap.
 • Menyebarkan sakit myalgia atau otot.
 • Tachycardia yang kerap.
 • Protrusions dan hernia di bahagian yang berbeza dari tulang belakang.
 • Kecacatan tulang belakang Scoliotic, mengurangkan pertumbuhan.

Pada pesakit dengan osteoporosis, pesakit mungkin mengalami patah tulang walaupun dengan sangat sedikit tenaga. Itulah sebabnya diagnosis tepat pada masanya memainkan peranan penting.

Petunjuk untuk laluan diagnostik untuk osteoporosis

Petunjuk untuk diagnosis adalah sebarang tanda-tanda gejala penyakit.

Pada peringkat pemeriksaan klinikal, pakar dapat mengenal pasti satu kumpulan yang mempunyai risiko peningkatan osteoporosis. Gejala mungkin termasuk kecacatan kyphotic di tulang belakang toraks, penurunan yang jelas dalam ketinggian pesakit berbanding dengan lawatan sebelumnya. Juga, petunjuk untuk diagnosis adalah sakit belakang biasa.

Beri perhatian kepada siapa yang perlu diuji untuk osteoporosis. Orang berikut mempunyai peluang untuk mendapatkan temujanji untuk diagnosis:

 • Wanita dengan menopaus pramatang.
 • Orang secara genetik terdedah kepada osteoporosis.
 • Keretakan kerap pada orang yang berumur di bawah 45 tahun.
 • Mereka yang mempunyai penyakit provocateurs osteoporosis sekunder.
 • Mereka yang menggunakan dadah tertentu.
 • Penipisan berlebihan - keletihan, anoreksia, penipisan kongenital.

Sekiranya terdapat dua atau lebih faktor risiko, kebarangkalian osteoporosis meningkat sebanyak satu pertiga, tanpa mengira usia.

Doktor yang mana yang hendak dihubungi?

Untuk menghapuskan masalah, diperlukan pendekatan bersepadu untuk pilihan terapi. Diagnosis dan preskripsi rawatan dilakukan oleh traumatologist, rheumatologist, orthopedist, endocrinologist.

Matlamat utama dalam rawatan osteoporosis adalah untuk menghapuskan ketidakselesaan yang menjejaskan kualiti hidup pesakit. Untuk menentukan kejayaan rawatan, anda mesti diperiksa secara berkala oleh ahli radiologi.

Pada orang tua, kegagalan pemulihan tisu tulang sering dikaitkan dengan aktiviti terjejas pankreas, kelenjar tiroid, dan kelenjar adrenal. Oleh itu, adalah penting untuk menjalani pemeriksaan endocrinologist.

Untuk keretakan kerap, rujuk kepada traumatologists dan rheumatologists yang mengkhusus dalam penentuan gangguan tulang dan tisu penghubung.

Video: "Bagaimanakah diagnosis osteoporosis?"

Ujian apa yang diperlukan?

Diagnosis tepat osteoporosis mungkin memerlukan sebilangan besar ujian. Pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Ujian darah

Membolehkan anda untuk menilai mutu dalam badan metabolisme kalsium-fosforus, yang bercakap mengenai proses mineralisasi dalam tisu tulang. Ini membolehkan anda secara tidak langsung menentukan ketiadaan atau kehadiran osteoporosis.

Ujian darah biokimia

Ia membolehkan anda menilai dengan tepat keadaan kawasan tertentu di dalam badan.

Osteocalcin Protein bukan kolagen utama tulang yang dihasilkan oleh osteoblast adalah penanda pertumbuhan tisu tulang. Ia dilakukan mengikut kaedah RIA dan EHLA. Kadar kelebihan menunjukkan osteoporosis pasca menopaus, peringkat awal hipertiroidisme, osteodystrophy buah pinggang, hiperparatiroidisme.

Piawaian EHLA (ng / ml) adalah seperti berikut:

Densitometry: diagnosis X-ray osteoporosis

Densitometry (diagnosis osteoporosis)

Osteoporosis adalah penyakit yang sangat umum yang dicirikan oleh pengurangan ketumpatan tulang.

Ke tahap yang tertentu, peningkatan kekerapan kes diagnosis osteoporosis dijelaskan tidak banyak oleh kemerosotan dalam kesihatan penduduk, oleh peningkatan dalam jangka hayat (penyakit ini mempengaruhi kebanyakan orang di kalangan umur yang lebih tua).

Kemajuan keupayaan diagnostik perubatan moden telah memainkan peranan dalam meningkatkan bilangan pesakit dengan kerapuhan tulang yang meningkat.

Kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis osteoporosis ialah densitometri tulang, yang membolehkan bukan sahaja menentukan peratusan kehilangan jisim tulang, tetapi juga untuk mengenalpasti pelanggaran struktur arkitek tulang.

Mekanisme perkembangan patologi tulang tisu

Tulang adalah tisu yang sangat spesifik, yang mengandungi tiga elemen struktur:

 • matriks protein, yang merupakan tisu penghubung utama yang memegang mineral dalam komposisi tulang;
 • komponen mineral yang terdiri daripada kalsium dan fosforus;
 • sel-sel tulang yang bertanggungjawab untuk pembentukan semula tulang.

Bertentangan dengan kepercayaan popular, tulang tidak mempunyai struktur yang kekal, terbentuk sekali.

Malah, ia adalah struktur hidup, tujuan utamanya adalah untuk memastikan penyelenggaraan yang optimum terhadap tubuh manusia.

Sepanjang hayat, sifat beban pada alat pengangkut tubuh manusia berubah beberapa kali; sebab-sebab perubahan boleh:

 • berat badan;
 • perubahan gaya hidup (peningkatan atau penurunan mobiliti);
 • peningkatan beban luaran (mengangkat berat sistematik), dsb.

Pengaruh faktor-faktor ini menyebabkan tulang sentiasa menjalankan penyusunan semula dalaman, yang membolehkan untuk mengekalkan kestabilan dan untuk mengatasi beban yang banyak.

Apabila ini berlaku, pemusnahan tisu tulang di tempat yang tidak memerlukan peningkatan kekuatan, dan pembentukan yang lebih padat, di kawasan yang paling "dimuatkan".

Proses pembentukan semula kekal, dan sel tulang, osteoblas, yang membentuk matriks baru, dan osteoklas, yang memusnahkannya, bertanggungjawab untuknya.

Tempoh umur hingga 20-30 tahun dicirikan oleh kadar metabolik yang tinggi, di mana di bawah pengaruh pelbagai faktor (beban daya, jumlah kalsium yang digunakan, perubahan hormon), pembentukan tulang berlaku. Apabila jisim tulang maksimum dicapai, proses kehilangan dan pemulihan seimbang. Penyebab utama osteoporosis adalah dominasi proses resorpsi (kemusnahan) terhadap proses pembentukan.

Ia penting! Jika di kalangan orang muda kadar proses metabolik pada tulang adalah 50% pada tahun ini, maka dalam kumpulan usia lebih tua daripada 50 tahun ia tidak lebih daripada 5%, sementara proses resorpsi tidak dapat dielakkan menguasai proses pembentukan.

Petunjuk

Kerana kehilangan kepadatan mineral tulang (BMD) selalu disebabkan oleh penyakit atau keadaan, ada kategori tertentu orang yang terbukti menjalani osteoporosis.

Oleh itu, tanda-tanda untuk pemeriksaan adalah:

 • berumur lebih 45 tahun untuk wanita dan lebih daripada 55 lelaki;
 • wanita menopause;
 • gangguan endokrin (diabetes, disfungsi tiroid);
 • pelbagai kehamilan (lebih daripada 3) atau penyusuan yang berlarutan;
 • beberapa kes keretakan tulang dalam tempoh 3-5 tahun;
 • pesakit yang mengambil kortikosteroid, serta penenang dan anticonvulsant;
 • mengekalkan gaya hidup yang tidak aktif (rehat katil lama, penggunaan kerusi roda);
 • berat badan yang drastik atau berat badan yang berterusan;
 • kehadiran saudara-saudara dengan diagnosis osteoporosis.

Ia penting! Pengambilan vitamin D yang tidak mencukupi boleh menyebabkan osteoporosis. Merokok dan minum adalah salah satu punca osteoporosis.

Diagnostik

Antara senarai ujian untuk osteoporosis, densitometry berhak menduduki tempat utama, kerana ia membolehkan penilaian kuantitatif keadaan tisu tulang.

Kandungan maklumat tertentu, yang digunakan untuk menilai keamatan pemusnahan tulang, mempunyai ujian air kencing untuk jumlah kalsium dan hydroxyproline yang dikeluarkan, yang pada pesakit dengan osteoporosis lanjutan biasanya lebih diekskresi dalam air kencing daripada diserap oleh badan.

Di samping itu, peperiksaan awal termasuk ujian air kencing untuk kandungan deoxypyridoneol (DPID), yang dikumuhkan dalam urin tidak berubah (tidak terikat) akibat perlambatan atau kekurangan proses metabolik dalam tisu tulang.

Oleh kerana tujuan utama diagnosis osteoporosis adalah untuk mengenal pasti kategori pesakit yang terdedah kepada penurunan jisim tulang, disarankan untuk membuat penilaian komprehensif aktiviti osteoblast, ditentukan oleh bilangan osteocalcin setiap hari, hormon paratiroid, fosfatase alkali dan deoxypyridonoline.

Jadual Petunjuk normal penanda biokimia

Pengesanan kepekatan hormon seks wanita dan lelaki mempunyai nilai diagnostik yang agak tinggi, kerana ia adalah gangguan endokrin yang sering menyebabkan osteoporosis.

Densitometri sinar-X

Kaedah pemeriksaan tulang yang paling banyak digunakan untuk osteoporosis adalah densitometry.

Istilah "densitometry" menggabungkan beberapa kaedah mendapatkan imej yang membolehkan anda melakukan penilaian kuantitatif kepadatan tulang tulang (BMD) pesakit yang diperiksa.

Hasil tertentu dalam penilaian BMD telah dicapai dengan menggunakan sinar-X konvensional.

Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan apa-apa hasil kuantitatif penting dengan itu tidak mungkin.

Faktor penentu yang mengecualikan sinar-X dari senarai kaedah yang digunakan untuk diagnosis osteoporosis adalah hakikat bahawa walaupun menilai imej oleh doktor yang berpengalaman, tidak dapat mengesan kehilangan tulang yang kurang daripada 40%.

Penilaian dinamik mengenai kemajuan atau regresi penyakit ini juga agak sukar, kerana kepekaan rendah peralatan.

Walaupun demikian, radiografi berjaya digunakan apabila diperlukan untuk menilai tahap ubah bentuk struktur tulang, misalnya, tulang belakang, kerana fenomena ini sering berlaku semasa perkembangan osteoporosis.

Ia penting! Adalah dinasihatkan untuk mengkaji sejauh mana perubahan BMD di kawasan rangka di mana bahagian tisu trabekular berlaku (leher femoral, tulang lumbar, sendi pergelangan tangan), kerana perubahan osteopenic menjejaskannya terlebih dahulu.
Tidak mustahil untuk mendiagnosis kehilangan tulang kecil menggunakan sinar X

Kaedah pemeriksaan X-ray yang paling popular di IPC dianggap sebagai:

 • absorptiometri sinar-X dua (DEHA);
 • absorptiometri sinar-x morfometrik (MRA);
 • tomografi terkira kuantitatif (CCP).

Kaedah x-ray untuk mengkaji tahap pengurangan BMD adalah berdasarkan pergerakan radiasi pengion dari sumber yang terletak di luar melalui tulang ke pengesan penetasan.

Dalam kes ini, sinaran radiasi sinar-x sempit diarahkan kepada objek yang sedang diteliti dan hasil akhir, iaitu, intensiti radiasi yang dihantar melalui tulang direkodkan oleh sistem komputer.

Berapa kerap bolehkah x-ray diambil?

Prinsip dasar dari kaedah DEA ‚Äč‚Äčadalah penggunaan radiasi ganda, yang membolehkan untuk meminimumkan kesilapan disebabkan oleh pendaftaran dua pilihan untuk penyerapan tenaga (dalam tisu lembut dan tulang).

Kaedah MPA adalah variasi DEA, bagaimanapun, penggunaan radiasi fluks radiasi yang dibenarkan meningkatkan kualiti imej dan mengurangkan masa pengimbasan, dan, dengan itu, mengurangkan dos radiasi pesakit.

Kaedah CCP membolehkan untuk mendapatkan imej tiga dimensi dan bukan hanya untuk menentukan IPC, tetapi juga untuk mendapatkan data pada struktur lapisan demi lapisan tulang, iaitu untuk menilai keadaan lapisan trabekular dan kortikal.

Sisi negatif penggunaan CCT adalah dos radiasi yang tinggi, iaitu 10 kali lebih tinggi daripada DEXA dan kebergantungan ketepatan petunjuk pada jumlah sumsum tulang, peratusan yang meningkat dengan usia.

Densitometry komputer ultrasonik

Kaedah penelitian densitometrik ultrasonik adalah berdasarkan pengiraan kelajuan pergerakan gelombang ultrasonik melalui tisu yang mempunyai kepadatan yang berlainan.

Perbezaan ketumpatan tulang yang diperiksa menyebabkan perbezaan dalam kelajuan ultrasound, iaitu, tulang yang padat (mineralisasi dengan baik) memancarkan ultrasound lebih cepat daripada kurang padat.

Data yang diperoleh dicatat oleh sensor dan ditukar menggunakan perisian komputer ke dalam indeks kuantitatif.

Ciri ciri densitometri ultrasound adalah kepekaan yang sangat tinggi terhadap perubahan ketara dalam ketumpatan tulang.

Dalam hal ini, ia boleh digunakan untuk diagnosis osteopenia, apabila kehilangan bahan mineral tidak melebihi 3-5%.

Kelebihan densitometry komputer ultrasonik dapat dipertimbangkan:

 • kandungan maklumat yang cukup tinggi;
 • tiada kesan negatif ke atas badan;
 • kelajuan prosedur;
 • kemampuan;
 • tiada kontraindikasi.

Terima kasih kepada senarai besar aspek positif, densitometry ultrasound boleh digunakan bukan sahaja untuk diagnosis osteopenia dan osteoporosis, tetapi juga untuk memantau keberkesanan terapi yang sedang dilakukan.

Oleh sebab keabnormalan yang signifikan yang berlaku semasa pemeriksaan tulang yang sangat direndam dalam tisu lembut (femur proksimal), densitometri ultrasound dilakukan secara eksklusif pada anggota badan (pergelangan tangan, tulang tumit, dll.).

Yang paling bermaklumat ketika melakukan ultrasound densitometry tulang tubular

Keputusan dan keputusan

Teknik densitometri sinar-X terdiri daripada melakukan pengukuran yang kompleks menggunakan radiografi di beberapa titik standard yang paling mudah terdedah kepada perubahan osteopenik:

 • tulang belakang lumbar;
 • leher paha;
 • radius

Setelah melakukan satu siri snapshot, perisian memproses hasil yang diperoleh dengan membandingkan dengan pangkalan data yang tertanam di dalamnya. Perbandingan dilakukan mengikut dua kriteria:

 • hasil yang diperoleh dengan kadar optimum pesakit seks yang sama (T-test);
 • hasil yang diperoleh dengan purata kadar pesakit seks dan umur yang sama (kriteria Z).

Yang paling bermaklumat ketika membuat diagnosis adalah kriteria T, memeriksa sejauh mana penyelewengannya dari indikator normal, mempunyai nilai diagnostik yang signifikan:

 • pembacaan di atas "-1", bercakap mengenai IPC biasa;
 • Tanda-tanda antara -1 hingga -2.5 menunjukkan osteopenia (peringkat awal osteoporosis);
 • pembacaan di bawah -2.5, bercakap tentang perkembangan osteoporosis.

Densitometri ultrabunyi dilakukan dengan menentukan kepadatan lapisan kortikal (luar) tulang tiub.

Untuk melakukan ini, dengan bantuan sensor ultrasound, gelombang ultrasonik diluluskan sepanjang tulang, menentukan halaju penyebaran IPC.

Dalam masa yang singkat, peranti melakukan beribu-ribu pengukuran dan mengira kriteria Z dan T berdasarkan hasilnya. Unjuran standard untuk densitometry komputer ultrasound ialah:

 • jari tengah jari tengah;
 • ray atau tulang pergelangan tangan.

Ia penting! Keputusan yang diperoleh dengan bantuan kaedah radiologi dan ultrasound mungkin mempunyai beberapa perbezaan, tetapi penunjuk akhir, sebagai peraturan, diperlakukan sama rata (norma atau osteoporosis).
Perubahan struktur tulang: kiri - norma, kanan - osteoporosis

Oleh kerana ciri-ciri individu dalam perjalanan penyakit, mungkin tidak ada tanda-tanda kerosakan tulang yang jelas, seperti patah tulang. Walau bagaimanapun, diagnosis tepat pada masanya, boleh mengurangkan risiko komplikasi yang serius seperti patah pinggul.

Walaupun patologi tidak membawa maut, pengurangan jangka panjang dalam aktiviti motor dan rawatan mahal (prostetik), yang juga tidak boleh dilakukan semasa peringkat teruk osteoporosis, sering mengakibatkan kematian.

Hari ini, terdapat sejumlah besar ubat untuk rawatan osteoporosis di arsenal doktor, tetapi disebabkan oleh fakta bahawa proses pemulihan sangat panjang, ia adalah optimum untuk memulakannya secepat mungkin.

Densitometry - pemeriksaan untuk osteoporosis

Densitometry adalah kajian perubatan yang membolehkan untuk mendiagnosis osteoporosis pada peringkat awal. Instrumen yang mana prosedur ini dijalankan dipanggil densitometers. Tugas utama diagnosis adalah menentukan ketumpatan mineral tulang di tapak-tapak tertentu kerangka.

Bergantung pada tugas-tugas, membezakan densitometry pusat dan persisian.

Bidang kajian densitometri pusat adalah tulang belakang lumbar dan femur proksimal.

Dalam densitometri periferal, lengan bawah, calcaneus dan phalanxes pergelangan tangan diperiksa untuk diagnosis osteoporosis.

Densitometry adalah kaedah diagnostik utama untuk osteoporosis. Prinsip operasi adalah berdasarkan fakta bahawa tiub sinar-X memancarkan rasuk yang terdiri daripada dua komponen.

Radiasi ini diserap dengan berbeza oleh tisu tulang normal dan demineralized.

Mengikut perbezaan pekali yang diperoleh, program komputer mengira dan mengeluarkan kesimpulan dalam bentuk dua indikator: T dan Z-kriteria.

Ketepatan menentukan ketumpatan mineral tulang (BMD) adalah dari 0.5 hingga 1%. Sebagai tambahan kepada petunjuk yang diterima, peranti moden menghasilkan semula imej ketepatan tinggi di mana zon demineralisasi ditunjukkan.

Penilaian densitometry

Penilaian nilai diagnostik densitometry dilakukan mengikut dua indikator, yang menunjukkan tahap osteoporosis dalam tulang

 • T-kriteria dibandingkan dengan nilai purata pada pesakit kumpulan kawalan berusia 30 tahun. Oleh itu, skor T-boleh positif dan negatif.
 • Kriteria Z dibandingkan dengan nilai purata umur pesakit yang sama dalam kumpulan kawalan. Nilai-nilai itu boleh sekali lagi positif dan negatif.

Hasilnya diberikan sebagai peratusan dan dinyatakan dalam pekali SD.

Bagi kumpulan pesakit yang berbeza, dipisahkan oleh jantina, umur dan kumpulan etnik, asas normatif penunjuk normal telah diwujudkan.

Walau bagaimanapun, kesimpulan perlu dinilai oleh seorang pakar yang berkelayakan, yang juga mengambil kira keterukan gambar klinikal, faktor etiologi yang didakwa dalam perkembangan penyakit ini.

Mengendalikan densitometry

Peperiksaan untuk osteoporosis - densitometry - perlu dijalankan oleh kakitangan khusus dari jabatan X-ray.

Darah radiasi dalam kajian ini adalah minimum, jadi mengikut arahan, densitometer tidak memerlukan bilik khas.

Bagaimanapun, dalam praktiknya, peralatan itu masih harus dipasang di jabatan radiologi, yang memiliki keperluannya sendiri.

Pesakit diletakkan di punggungnya dan sepanjang pemeriksaan keseluruhan dia harus berbaring tanpa bergerak. Sebelum diperiksa untuk osteoporosis, pesakit diminta untuk membuang semua objek radiopaque, kerana densitometry adalah peperiksaan sinar-X.

Prosedur ini benar-benar selamat untuk pesakit, dos radiasi adalah minimum. Kajian itu sendiri, bergantung kepada kawasan yang dipilih, mengambil masa 15 hingga 20 minit, bukan invasif, tanpa anestesia, tidak menyakitkan.

Densitometri menentukan osteoporosis pada tahap demineralisasi, bermula dari 3%, berbanding dengan analisis yang sama dengan pembelauan sinar-X mudah - ia berkesan dalam kehilangan tulang, bermula pada 25%.

Petunjuk untuk densitometry

Analisis osteoporosis - densitometry, seperti mana-mana kajian lain, mempunyai petunjuk tertentu. Mengikut cadangan Persatuan Antarabangsa untuk Densitometri Klinikal, perlu menjalani peperiksaan ini:

 • Setiap tahun untuk wanita selepas 65 tahun;
 • Setiap tahun untuk lelaki selepas 70 tahun;
 • Pada sebarang peringkat umur, pesakit yang jatuh ke dalam kategori risiko berikut:
  • Mempunyai tabiat buruk: merokok, penyalahgunaan alkohol;
  • Berat badan rendah;
  • Obes;
  • Sejarah keretakan kerap;
  • Terapi hormon;
  • Mempunyai penyakit endokrinologi;
  • Dengan reumatisme.

Selain itu, dengan bantuan densitometry, fraktur pemampatan boleh didiagnosis dan ijazah mereka dinilai. Dalam kes ini, prosedur itu mempunyai petunjuknya sendiri:

 • Jika anda mengesyaki patah tulang belakang;
 • Dengan mengurangkan pertumbuhan orang dewasa lebih daripada 2 cm;
 • Dengan keretakan kerap dalam sejarah;
 • Pesakit mengambil glukokortikosteroid.

Densitometry di Klinik Terbuka

Densitometry, sebagai diagnosis osteoporosis awal, adalah prosedur yang sangat diperlukan di Moscow, dan harganya di berbagai klinik berbeza dari 700 rubel hingga beberapa ribu. Perubahan harga sedemikian besar dikaitkan dengan kualiti, kepekaan dan keupayaan peranti itu sendiri, kelayakan pakar, dan bidang pengajian.

Di Klinik Terbuka, diagnosis osteoporosis - densitometry pada harga 2,000 rubel. Masa kajian adalah kira-kira 20 minit.

Di klinik kami, kami menggunakan peralatan densitometric moden, yang membolehkan kami menjalankan diagnosis awal osteoporosis, untuk menilai keadaan ketumpatan mineral tulang, keadaan tulang kortikal.

Pendaftaran di Pusat Kuntsevo: +7 (495) 419-98-78
Pendaftaran di pusat Presnensky: +7 (495) 255-36-36

Diagnosis osteoporosis menggunakan densitometri tulang

Densitometri tulang adalah satu kaedah untuk menentukan kepekatan mineral dalam komposisi tulang. Densitometry membolehkan anda mengenal pasti osteoporosis dan menentukan tahap rawatannya.

Perubatan moden bersedia menawarkan 2 kaedah diagnosis utama: densitometri sinar-X dan ultrasound. Terdapat juga absorptiometri foton, yang, seperti yang utama, disertai oleh campur tangan yang menyakitkan.

Jenis densitometri tulang

Densitometri sinar-X adalah menggunakan mesin sinar-X untuk menentukan diagnosis jika kehilangan massa tulang adalah 20-25%.

Teknik ini adalah yang paling bermaklumat dan oleh itu digunakan apabila osteoporosis mencapai tahap pembangunan yang serius.

Densitometry jenis ini dibahagikan kepada beberapa jenis:

Densitometry dwi-tenaga. Ia adalah berdasarkan pengukuran penyerapan x-ray oleh tulang. Semakin tinggi kepadatan tulang, semakin sukar bagi rasuk untuk melewatinya.

Untuk vertebra dan femur dua rasuk yang berbeza digunakan.

Densitometri sinar-X mempunyai indikator yang cukup tepat, yang dicapai dengan membandingkan hasil penyerapan sinar oleh tisu lembut dan tulang.

Gambar absorptiometry. Ketumpatan tulang dalam diagnosis seperti itu ditentukan dengan mengukur penyerapan tulang radioisotop.

Dos radiasi agak tidak penting.

Diagnostik sedemikian boleh mendedahkan tahap mineralisasi tulang kaki dan lengan, tetapi tidak dapat menilai keadaan tulang belakang dan femur.

Densitometri ultrasonik (ultrasound). Kajian ini adalah yang paling selamat, namun ketepatan keputusannya tidak cukup tinggi berbanding kaedah sebelumnya.

Ketumpatan tulang yang menggunakan ultrasound ditentukan oleh pantulan gelombang ultrasonik dari kawasan tulang dan penyebarannya dalam ketebalan. Prosedur ultrasound menunjukkan tahap keanjalan tulang, kekakuan dan ketumpatan.

Keselamatan kaedah ini membolehkan anda menjalankan kajian kanak-kanak dan wanita hamil berkali-kali.

Ultrasound tulang boleh menentukan bukan sahaja patah tulang, tetapi juga lekatan tulang yang tidak betul, pemusnahan degeneratif dan erosif permukaan tulang (contohnya, dengan osteomyelitis yang dipindahkan).

Permohonan

Densitometry tulang digunakan dalam kes berikut:

 • semasa menopaus, khususnya, jika berlaku lebih awal daripada 50 tahun;
 • jika glucocorticoids (Prednisolone) diambil, untuk vasculitis, untuk kehadiran lupus erythematosus sistemik dan penyakit reumatik yang lain;
 • untuk orang berusia lebih dari 30 tahun (terutama wanita) yang mempunyai osteoporosis sekurang-kurangnya sekali dalam keluarga;
 • kedudukan pendek dan penipisan yang menjejaskan osteoporosis;
 • penyalahgunaan alkohol;
 • jika anda tidak aktif;
 • dalam kes pengendalian untuk mengeluarkan ovari;
 • selepas sebarang kerosakan tulang.

Contraindications

Ultrasound tidak mempunyai sebarang kontraindikasi. Ultrasound boleh dilakukan pada bila-bila masa dan dalam keadaan apa pun. Densitometri ultrasonik tulang belakang lumbar tidak mempunyai kesan buruk dan tidak tertakluk kepada peperiksaan tambahan.

Ini tidak boleh dikatakan mengenai radioisotop dan diagnostik radiologi.

Ia juga perlu diperhatikan bahawa mereka sukar untuk bersenam dalam posisi terlentang dan di permukaan yang keras, kerana pesakit yang mempunyai penyakit tulang belakang lumbosacral dan satu dan kajian lain adalah kontraindikasi.

Persediaan untuk kajian ini

Penyediaan untuk tinjauan tidak memerlukan pematuhan kepada diet tertentu atau mogok lapar penuh. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan, pematuhan yang memerlukan prosedur untuk ketepatan keputusan:

3-4 hari sebelum penyelidikan dijalankan, semua suplemen makanan yang mengandungi kalsium dan fosforus harus dikecualikan daripada penggunaan, dan makanan kaya kalsium (keju, keju cottage, dll) tidak boleh dimasukkan.

Jika hari sebelum prosedur dijalankan dengan menggunakan bahan barium (agen kontras sinar-X), maka anda harus memberitahu doktor mengenainya.

Sekiranya terdapat kecurigaan kehamilan yang sedikit, hanya penggunaan ultrasound sahaja.

Penyediaan memerlukan pakaian longgar tanpa unsur logam dan perhiasan (khususnya, adalah penting apabila prosedur gabungan dengan penggunaan MRI).

Densitometri tulang memberikan, sebagai peraturan, harga dalam 2 ribu rubel Rusia. Walau bagaimanapun, perbezaan harga agak besar.

Secara semulajadi, ia bergantung kepada tahap klinik, keadaan peralatan perubatan, jenis pemeriksaan (ultrabunyi jauh lebih murah daripada pemeriksaan x-ray), kawasan badan untuk belajar dan bandar (contohnya di ibukota lebih mahal daripada di kawasan).

Densitometri paling murah adalah diagnosis tulang belakang, tangan dan lengan (dari 900 rubles Rusia hingga 2-3 ribu). Kajian lengkap mengenai rangka akan jauh lebih mahal - bergantung kepada klinik, dari 2,500 hingga 6.

Mengendalikan penyelidikan

Densitometri sinar-X dilakukan menggunakan densitometer sinar-X yang dilengkapi dengan sensor khas. Ia adalah sensor yang menentukan intensiti sinaran yang melewati badan. Hasilnya akan menunjukkan sama ada pesakit mempunyai osteoporosis.

Bagaimana padanan densitometri? Densitometry tulang adalah cepat dan tidak menyakitkan. Pada masa yang diambil, sebagai peraturan, dari 10 minit hingga 1 jam.

Pesakit terletak di atas meja khas, di mana terdapat sumber sinar-X. Di atas pesakit adalah pengesan yang mengukur kebolehtelapan sinar.

Pesakit mesti kekal tidak bergerak untuk mendapatkan imej yang jelas.

Keputusan penyahkodan

Kepadatan tulang dan, dengan itu, osteoporosis ditentukan berdasarkan dua kriteria. Kriteria ini dipanggil kriteria T dan kriteria Z. Dekripsi menggunakan kriteria ini ditubuhkan dan disyorkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

T-kriteria membandingkan keadaan dan ketumpatan tulang pesakit dengan penunjuk yang ideal (golongan muda berusia 30-35 tahun seks yang bersesuaian). Standard untuk penunjuk adalah nilai 1 mata.

Jika nilai bervariasi dalam julat dari -1 ke -2, 5, maka "osteopenia" didiagnosis - ini adalah kepadatan dikurangkan tisu tulang.

Jika penunjuk jatuh di bawah -2, 5, maka diagnosis adalah osteoporosis.

Kriteria Z membandingkan skor pesakit individu dan nilai purata dalam kumpulan umur yang sepadan. Jika penunjuk itu jauh lebih tinggi atau lebih rendah daripada nilai purata, doktor menentukan pemeriksaan diagnostik tambahan.

Densitometry dengan osteoporosis: petunjuk, pengalihan, hasil

Osteoporosis adalah penyakit sistemik yang disifatkan oleh gangguan metabolik dalam tisu tulang. Pertama sekali, tulang kehilangan unsur makro penting - kalsium, yang bertanggungjawab untuk kekerasan dan kekuatan mereka.

Kehilangan pautan utama dari kitaran pertukaran menyebabkan komplikasi serius pada bahagian semua organ dan sistem.

Oleh itu, densitometry dalam osteoporosis adalah kaedah diagnostik yang penting yang dapat mengesan penyakit itu "di tempat kejadian."

Seringkali, pesakit tidak menyedari kewujudan patologi berbahaya, sambil mencari penjagaan trauma yang berkelayakan untuk menolak fraktur.

Sementara itu, osteoporosis perlahan-lahan tetapi pasti melemahkan perlindungan tulang dan membuat mereka mudah terdedah (rapuh) kepada faktor persekitaran luar.

Kadang-kadang cukup untuk seseorang mendapat kecederaan kecil (lebam), yang sebenarnya boleh menjadi masalah serius (retak atau patah).

Oleh itu, adalah penting untuk mengesan penyakit pada peringkat awal pembangunan, agar tidak terlepas masa berharga. Mengikut hasil densitometry, tahap osteoporosis ditunjukkan oleh output nilai digital pada skrin. Ini bermakna bahawa hasil penyakit secara langsung bergantung kepada pengabaian proses patologi.

Seperti yang anda ketahui, sains tidak berhenti, oleh itu, ubat sedang berkembang pesat. Untuk membantu pakar-pakar dari profil yang berbeza, satu "mukjizat" dicipta - sebuah peranti (densitometer), yang menentukan dengan cepat dan tepat walaupun penyimpangan kecil dari nilai normal kalsium dalam struktur tulang.

Densitometry vs osteoporosis

Mengimbas dengan densitometry

Kaedah yang unik ialah untuk menentukan tahap kalsium dalam tisu tulang, manipulasi pembedahan tidak diperlukan.

Oleh itu, subjek tidak mengalami kesulitan tambahan semasa prosedur perubatan, kecuali untuk menyentuh sensor di kawasan pemeriksaan.

Kawasan yang ditetapkan sebagai subjek untuk mengkaji jumlah kalsium, bergantung pada jenis kelamin pesakit dan umurnya.

Peranti yang sensitif bersedia untuk memaparkan angka yang diperoleh pada pemantauan komputer dan membandingkannya dengan nilai normal, dengan mengambil kira penyimpangan yang mungkin (ralat).

Teknik keajaiban membolehkan anda menangkap tanda pertama osteoporosis dengan mengejutkan, yang sangat penting untuk hasil yang menggembirakan dari kemungkinan penyakit.

Adalah lebih baik untuk mencegah penyakit daripada menghadapi bersemuka dengan komplikasi yang serius (keretakan tulang kerap dengan dan tanpa anjakan).

Siapa yang memerlukan peperiksaan

Kategori warga berikut jatuh ke dalam kumpulan risiko:

 • wanita dalam tempoh kritikal sebelum dan selepas menopaus;
 • lelaki selepas umur 60 tahun;
 • lelaki dan wanita lebih daripada 40 kerana patah tulang, tanpa ketiadaan cedera;
 • wakil kedua-dua jantina dengan pertumbuhan di bawah 150 cm, tidak mempunyai kecenderungan genetik untuk kedudukan pendek;
 • pesakit dengan sejarah patologi endokrin.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa semua pesakit dianjurkan untuk menjalani densitometri dengan kehadiran osteochondrosis, kecacatan tulang belakang (lordosis, scoliosis, kyphosis), protrusions (penonjolan cakera) dan hernia intervertebral.

Di samping itu, rawatan jangka panjang hormon melibatkan pemeriksaan tulang untuk osteoporosis. Jika pesakit dirawat untuk kekurangan kalsium tulang, maka perlu menjalani pemeriksaan untuk memantau keberkesanan terapi yang diperolehi.

Densitometri tulang (DEXA)

Pemeriksaan ini juga dikenali sebagai pengambilan absorptiometri sinar-X atau DEXA. Pengimbasan DEXA adalah standard yang ditetapkan untuk mengukur ketumpatan mineral tulang (BMD).

Ini adalah ujian perubatan yang mudah, cepat dan tidak invasif yang melibatkan mendedahkan bahagian tubuh individu kepada jumlah radiasi pengionan yang sangat kecil dan digunakan untuk mendapatkan imej organ-organ dalaman.

Pemeriksaan DEXA biasanya dilakukan pada tulang belakang dan paha yang lebih rendah.

Ciri Pengimbas

Pengimbas itu sendiri berbeza kerana ia menghasilkan dua sinaran X, setiap rasuk dengan tahap tenaga yang berlainan. Satu rasuk tenaga tinggi, manakala yang lain - tenaga yang rendah.

Jumlah tenaga yang boleh melalui tulang diukur secara berasingan untuk setiap rasuk, dan bergantung kepada ketebalan tulang.

Mengikut perbezaan keputusan mengenai jumlah tenaga yang boleh melalui tulang, di antara kedua-dua rasuk, ketumpatan tisu tulang dikira.

Ketumpatan berkaitan secara langsung dengan kandungan kalsium tulang. Oleh itu, tulang tebal mengandungi lebih banyak kalsium daripada tulang nipis.

Pengimbas sinar-X konvensional tidak boleh mengukur dengan tepat kandungan kalsium dalam tisu tulang, dan oleh itu, pesakit yang mempunyai osteoporosis boleh mempunyai radiografi sepenuhnya.

Bagaimana untuk mengimbas

Maklumat yang biasanya menarik minat pesakit:

 1. Pemeriksaan dijalankan secara rawat jalan. Pesakit tiba di hospital dan, selepas peperiksaan, dihantar pulang pada hari yang sama.
 2. Pengimbasan mengambil masa 10 hingga 30 minit, bergantung kepada peralatan yang digunakan dan kawasan pengajian.
 3. Adalah sangat penting bahawa pesakit tetap tidak bergerak semasa prosedur, mereka juga mungkin diminta untuk menahan nafas selama beberapa saat sementara imej sedang diproyeksikan.
 4. Pesakit boleh makan segera sebelum ujian dan tetap berpakaian lengkap jika pakaian tidak mempunyai butang logam atau pengikat.

Sekiranya doktor memeriksa osteoporosis tulang belakang dan pinggul, sebagai peraturan, lengan bawah juga dipertimbangkan, kerana ini akan memberi gambaran mengenai perbezaan kandungan kalsium di bahagian badan.

Baru-baru ini, pengimbas mudah alih telah menjadi popular, yang bahkan boleh digunakan di pejabat pengamal umum dan memeriksa kepadatan mineral calcaneus atau phalanges jari-jari.

Keputusan

Selepas imbasan DEXA telah dilakukan, radiologi (doktor yang mengawal proses peperiksaan dan menafsirkan imej) memberikan hasil peperiksaan.

Keputusan akan berupa 2 mata atau kriteria, T-test dan Z-test.

Kriteria-kriteria: ini adalah perbandingan jisim tulang dengan lelaki muda seks yang sama dengan ketumpatan puncak jisim tulang.

Skor sehingga -1 dianggap normal. Hasil dari -1 hingga -2.5 dianggap dikurangkan kepadatan tulang dan dikelaskan sebagai osteopenia. Di bawah -2.5 dikelaskan sebagai osteoporosis.

Ujian T memberi petunjuk mengenai risiko patah tulang dan keperluan untuk memulakan rawatan, dan WHO mengamalkan untuk menilai keadaan tisu tulang dan digunakan oleh pengamal.

Kriteria Z: mencerminkan jumlah jisim tulang berbanding dengan orang lain, dalam kumpulan umur yang sama, berat dan seks yang sama.

Kenapa tulang yang berbeza dipertimbangkan untuk diagnosis

Ketumpatan tisu tulang secara keseluruhannya ditentukan oleh ketumpatan dua lapisan yang agak berbeza atau bahan yang mana ia terdiri: trabekular dan kortikal.

Kekalahan setiap jenis tisu tulang bergantung kepada penyebab osteoporosis.

Contohnya, dalam osteoporosis disebabkan oleh terapi hormon pesakit yang menopause, berpanjangan, perkara trabecular lebih cenderung untuk menderita.

Bahan tulang kortikal menderita dari osteoporosis yang menular, diabetes, atau disfungsi kelenjar tiroid dan paratiroid.

Nisbah anggaran bahan trabekular dan kortikal dalam tulang yang berlainan dalam kerangka:

Lebih banyak maklumat semasa peperiksaan boleh diperolehi apabila menentukan ketumpatan mineral tulang yang berbeza (satu unsur dengan kekuasaan bahan trabekular, dan yang lain - bahan kortikal), serta membuat kesimpulan tentang penyebab osteoporosis dalam pesakit tertentu (bergantung kepada tulang yang prosesnya ).

mengenai densitometry dari pemindahan Elena Malysheva:

Seringkali, pesakit bertanya kepada diri mereka sendiri: apa densitometry terbaik mendedahkan osteoporosis? Sudah tentu, semua kaedah moden untuk mengesan masalah dengan metabolisme kalsium dalam struktur tulang adalah berkesan.

Tetapi pakar-pakar masih memilih pemeriksaan - densitometry ultrasound osteoporosis, sebagai kaedah pemeriksaan yang paling selamat.

Untuk diagnosis yang lebih tepat, densitometri radiologi atau DEXA dilakukan.

Di samping itu, penting bagi pesakit untuk mengetahui berapa sering densitometry boleh dilakukan untuk osteoporosis? Hanya doktor yang hadir bersedia menjawab soalan ini, kerana diagnosis osteoporosis oleh densimetry dilakukan dalam setiap kes individu mengikut skema individu.

Adalah penting untuk mempertimbangkan bahawa kalsium dalam tubuh manusia adalah penting bukan sahaja untuk pertumbuhan dan perkembangan tisu tulang yang betul. Kesihatan organ-organ dalaman dan sistem secara langsung bergantung kepada tahap optimum macrocell ini.

Tisu otot bertindak balas dengan ketara kepada kekurangan kalsium. Terutamanya sensitif kepada gangguan metabolik otot jantung. Motor utama tubuh manusia harus berfungsi tanpa gangguan, jadi kalsium penting.

Densitometry

Densitometry adalah teknik diagnostik yang tidak invasif yang membolehkan anda mengenal pasti kepadatan tepat tulang atau jisim mineral mereka.

Sekiranya terdapat kecurigaan osteoporosis, densitometry adalah kaedah diagnostik yang terkemuka ("standard emas"), dengan pasti membolehkan mengesahkan kehadiran pelanggaran, serta mendedahkan tahap perkembangan penyakit.

Densitometry adalah kaedah diagnostik utama untuk osteoporosis.

Rekod ini merekodkan kehilangan tulang kecil dan dapat mengesan penyelewengan pada peringkat apabila osteopenia tidak berubah menjadi osteoporosis dan terdapat peluang untuk menetapkan rawatan yang berkesan dan tepat pada masanya.

Jenis penyelidikan

Terdapat beberapa jenis utama kajian ini:

 • Densitometry ultrasonik adalah salah satu kaedah paling selamat, tidak dapat dikesan, moden, yang membolehkan menentukan kepadatan tisu tulang.
 • Densitometri sinar-x adalah kaedah yang paling tepat untuk penentuan kuantitatif jisim tulang tisu tulang.
 • Gambar absorptiometri - adalah teknik berdasarkan penilaian penyerapan tulang radioisotop. Dengan teknik monokrom, ketumpatan tisu tulang periferi diukur. Apabila dikromromik - tentukan tahap melonggarkan kedua-dua tulang periferal dan tulang belakang, serta femur.

Densitometri sinar-X digunakan untuk menentukan ketumpatan mineral tulang

Terdapat sedikit perbezaan dalam keputusan jika pemeriksaan dijalankan di klinik yang berbeza menggunakan model peranti yang berlainan.

Densitometri ultrasound

Densitometry ultrasonik adalah kaedah penyelidikan yang berkesan, yang membolehkan anda mengenal pasti kehilangan minimum ketumpatan (dari 3 hingga 5%): semakin tinggi kestabilan tulang menjadi gangguan integriti. Kajian sinar-x konvensional boleh mendedahkan penyakit hanya dengan pelanggaran mineralisasi yang ketara.

Densitometri ultrasonik memungkinkan untuk mengesan pelanggaran kepadatan tulang walaupun kecil

Semasa prosedur, doktor juga menilai petunjuk seperti kekakuan dan keanjalan tisu tulang. Kaedah ini berdasarkan pada tahap pantulan gelombang ultrasonik dari permukaan tulang. Kelebihan jenis penyelidikan ini ialah:

 • Tiada pendedahan radiasi.
 • Tempoh pengajian pendek.
 • Ketersediaan bahan.
 • Kurang kesakitan.
 • Boleh berulang kali digunakan semasa pemeriksaan wanita hamil.

Dengan bantuan kaedah diagnostik ultrasound, anda boleh mengukur kepadatan tisu tulang di jari atau tumit.

Dalam sesetengah kes, ini mungkin tidak cukup memberi maklumat, yang hanya membenarkan kesimpulan awal.

Dalam kajian femur dan tulang belakang, ia adalah jenis pemeriksaan X-ray yang paling bermaklumat.

Kaedah ultrabunyi adalah paling bermaklumat ketika memeriksa tulang pergelangan tangan.

Densitometri sinar-X

Kaedah x-ray ini terdiri daripada mengukur jumlah sinar yang diserap oleh bahan-bahan tulang.

Dengan densitometri, sinar-X dan kuasa sinarannya beratus-ratus kali kurang daripada dengan pemeriksaan sinar-X standard.

X-ray boleh digunakan untuk mengkaji bidang-bidang berikut:

 • Densitometry tulang belakang.
 • Densitometry tulang belakang lumbar.
 • Densitometry leher femoral, terutamanya bahagian atas.

Dengan densitometri sinar-X, kadar pendedahan pesakit adalah lebih rendah daripada sinar-X konvensional.

Nilai tertentu adalah hasil kajian ketumpatan mineral tulang tulang belakang serviks dan femur. Ia adalah elemen tulang yang dicirikan oleh ketumpatan berkurang dan memerlukan perhatian khusus.

Petunjuk

Petunjuk utama, menurut densitometri tulang yang dilakukan, adalah kehadiran penyakit dan keadaan yang disertai oleh penurunan kepadatan mineral tulang. Oleh itu, kaedah penyelidikan densitometric akan digunakan dalam kes berikut:

 • Mengawal penggunaan dadah berasaskan kalsium, terapi ubat kompleks osteoporosis.
 • Disfungsi parathyroid.
 • Umur lebih 40 tahun untuk wanita dan lebih dari 55-60 tahun untuk lelaki.

Densitometry digunakan untuk mengenal pasti dan memantau terapi osteoporosis.

 • Penggunaan dadah yang membantu mengurangkan kepadatan mineral tulang: kortikosteroid, bahan psikotropik, pil kontraseptif, bermakna dengan tindakan diuretik, antikoagulan dan antikonvulsan.
 • Menopaus awal, termasuk kerana pembedahan.
 • Sejarah patah yang disebabkan oleh trauma yang minimum.
 • Kelahiran 3 atau lebih kanak-kanak, tempoh penyusuan yang panjang (lebih daripada 8 bulan).

Selalunya, osteoporosis merujuk kepada penyakit yang memberi kesan kepada ahli-ahli kumpulan umur yang lebih tua. Walau bagaimanapun, densitometri tulang ditunjukkan kepada semua kategori pesakit yang berusia lebih dari 30 tahun yang berisiko:

 • Dengan kecenderungan keturunan untuk perkembangan osteoporosis.

Pesakit dengan hypodynamia cenderung untuk membangunkan osteoporosis.

 • Hypodinamik.
 • Dengan masa yang lama dalam keadaan tanpa berat badan.
 • Berat badan rendah (kurang daripada 55 kg).
 • Disfungsi sistem hormon, disertai oleh penurunan jumlah estrogen dan hormon lain.
 • Tanpa adanya diet seimbang yang bervariasi, jumlah produk tenusu, pisang, minyak sayuran, makanan kaya dengan kalsium dan vitamin D3 dalam diet.
 • Dengan minum banyak minuman yang mengandungi kafein, pendedahan kepada hari puasa dan puasa.
 • Dengan penyalahgunaan alkohol dan merokok.

Penyalahgunaan minuman yang mengandungi kafein menyebabkan pelanggaran kepadatan mineral tulang

 • Sekiranya tidak mematuhi rejim kerja dan rehat, kecuaian psiko-emosi yang ketara.
 • Sejarah penyakit yang boleh memicu osteoporosis.

Densitometry tulang belakang perlu dilakukan secara berkala jika sekurang-kurangnya satu atau gabungan faktor risiko ada.

Contraindications

Kaedah penyelidikan ultrabunyi sangat selamat, jadi tidak ada contraindications.

Adalah disyorkan untuk menjauhkan diri daripada wanita mengandung dan menyusu dari peperiksaan X-ray.

Antara kontraindikasi relatif menimbulkan kehadiran proses keradangan di tulang belakang lumbosacral, kerana dalam kes ini pesakit sukar untuk menduduki posisi yang diperlukan.

Semasa menyusu, prosedur itu adalah kontraindikasi

Kaedah penyediaan

Densitometry boleh dilakukan di klinik diagnostik moden: baik swasta maupun awam. Tiada langkah khusus untuk mempersiapkan kajian, tetapi perhatian perlu diberikan kepada cadangan berikut:

 • Jika diagnosis utama osteoporosis dijalankan, maka anda tidak boleh mengambil ubat, kandungan kalsium, dan menggunakan alat lain yang dapat meningkatkan kandungan unsur surih ini dalam darah.
 • Pada hari kajian, disyorkan untuk memberikan pilihan pakaian, ritslet dan elemen logam yang selesa (butang, rivet) tidak hadir.

Pada malam sebelum kajian itu diperlukan untuk mengehadkan penggunaan makanan tambahan kalsium.

 • Perhiasan logam perlu dikeluarkan.

Jika pada masa pemeriksaan wanita berada dalam kedudukan, ini harus dilaporkan kepada doktor yang hadir.

Bagaimana prosedurnya

Adalah penting untuk mengetahui bagaimana untuk menjalankan densitometry untuk mempersiapkan diri untuk membuat tinjauan. Prosedur ini dicirikan oleh ketiadaan kesakitan atau sebarang sensasi yang tidak menyenangkan, penggunaan anestetik tidak diperlukan. Proses ini bergantung pada jenis penyelidikan:

 • Densitometri ultrasonik dilakukan menggunakan densitometer mudah alih, yang mencatat kadar di mana gelombang ultrasonik memasuki tulang. Sensor khas menangkap semua petunjuk dan memaparkannya pada skrin monitor. Selama beberapa minit, peranti akan menentukan sejauh mana gelombang ultrasonik bergerak ke kawasan struktur tulang. Semasa tinjauan, keutamaan diberikan kepada kedua-dua peranti "kering" dan "basah". Dalam kes pertama, sejumlah kecil gel khusus digunakan di kawasan ujian, di kedua, anggota badan atau badan akan sepenuhnya direndam dalam bekas yang dipenuhi dengan air.

Ultrasound mudah alih digunakan untuk diagnostik ultrasound.

 • Semasa densitometri x-ray menggunakan peralatan pegun. Pesakit akan diminta untuk membuang kasut dan pakaian luar, untuk mengambil kedudukan mendatar pada meja lembut yang dilengkapi khas, di mana sinar x terletak. Peranti memproses imej yang dihasilkan akan berada di atas pesakit. Dalam perjalanan tinjauan, adalah perlu untuk menjaga imobilitas untuk mendapatkan gambaran yang paling tepat. Jika densitometri tulang belakang ditetapkan, maka paling sering ia adalah kawasan serviks yang tertakluk kepada pemeriksaan menyeluruh. Semasa prosedur, konsol pengimbas perlahan-lahan melepasi pesakit.

Penilaian keputusan

Tugas pengendali densitometer adalah untuk menetapkan data dan memberi gambar pesakit dengan kesimpulan.

Keputusan densitometri ditentukan, dengan mengambil kira beberapa kriteria utama: Z dan T.

Proses penyahkulasian dijalankan oleh doktor yang hadir, selepas itu ia menetapkan rejimen rawatan yang sesuai jika perlu:

 • Dengan menggunakan kriteria Z, hasil yang diperoleh ditentukan dan dibandingkan dengan norma biasa di antara orang-orang dari kumpulan umur yang sama.

Penilaian terhadap densitometri dilakukan oleh doktor yang hadir.

 • Apabila mengkaji ujian T, hasil yang diperoleh dibandingkan dengan indikator kepadatan tisu tulang normal wanita yang sihat dari usia 30 tahun.
 • Unit SD digunakan untuk menentukan penunjuk kepadatan tulang.

Sekiranya melebihi atau menurunkan skor Z didapati, kaedah penyelidikan tambahan mungkin disyorkan.

Siapa yang menunjukkan ultrasound tulang?

Berbeza dengan densitometry, ultrasound tulang ditetapkan untuk menilai keadaan permukaan tisu tulang dan lapisan kortikal.

Jenis diagnosis ini melibatkan trauma, lesi berjangkit, rheumatoid arthritis.

Ia membolehkan anda untuk mengenal pasti bukan sahaja patah tulang, tetapi juga pelanggaran proses pertambahan tulang, kehadiran ulser dan perubahan degeneratif-radang.

Ultrasound tulang digunakan untuk mengesan keretakan selepas kecederaan.

Kaedah diagnosis ini sering digunakan untuk mengesan fraktur pada kanak-kanak, supaya tidak mendedahkan organisme kanak-kanak kepada penyinaran sinar-X. Ultrasound boleh mengesan bukan sahaja patah tulang, tetapi juga proses keradangan pada tisu lembut di sekelilingnya.

Pelantikan kaedah penyelidikan yang sesuai adalah disyorkan untuk menghubungi ahli rheumatologi atau orthopedis yang berkelayakan. Pelanggaran awal yang telah dikenal pasti dan rejimen rawatan yang betul dipilih, lebih baik prognosis untuk pesakit.

Apakah densitometry dan dalam kes yang ditunjukkan pelaksanaannya, akan memperkenalkan video: