Komplikasi selepas pembedahan tulang belakang

Esophagus

Kandungan:

Jenis komplikasi selepas pembedahan tulang belakang

Komplikasi adalah mungkin semasa pembedahan tulang belakang, yang boleh digambarkan sebagai biasa kepada semua campur tangan pembedahan:

 • pendarahan;
 • suppuration tisu lembut;
 • komplikasi yang berkaitan dengan anestesia.

Dan komplikasi tertentu (ciri khas untuk pembedahan pada tulang belakang dan kandungan saluran tulang belakang):

 • kerosakan kepada saraf tunjang, saluran darah dan akar tulang belakang, yang membawa kepada manifestasi neurologi negatif;
 • kerosakan kepada kapal-kapal besar extravertebral yang penting, berhampiran organ-organ;
 • suppurations tulang tulang belakang - spondylitis dan cakera intervertebral - discitis;
 • Kedudukan struktur pembetungan ganas - malposition atau dislokasi mereka - perpindahan;
 • Kedatangan proses patologi, seperti cakera herniasi selepas penyingkirannya (dari 1% hingga 25% mengikut pelbagai penulis).

Satu contoh komplikasi selepas penghapusan hernia lumbar cakera intervertebral

Discectomy mikroskopik dilakukan pada pesakit dengan herniasi cakera intervertebral L5-S1.

Pada waktu petang selepas operasi, tekanan perut dan sakit teruk muncul. Dengan tanda-tanda peritonitis, pesakit menjalani laparotomi, yang menunjukkan perforasi kolon. Pesakit dirawat di jabatan pembedahan, di mana masalah perut berhenti sepenuhnya.
Walau bagaimanapun, terdapat rasa sakit "baru" di bahagian bawah punggung.
MRI tulang belakang lumbar menunjukkan tanda-tanda tulang belakang anterior tulang belakang dengan infiltrasi prevertebral dan presacral yang besar.

Pesakit menerima dos antibiotik secara besar-besaran, di mana terdapat sedikit trend positif, yang berkaitan dengannya yang diputuskan untuk melakukan debridement pada cakera intervertebral, memasang sistem aliran basuh ke rongga cakera supracarpal intervertebral yang terjejas.

Selepas rawatan dan rawatan antibiotik, keradangan reda dengan ketara.

Peringkat ketiga dijalankan: penetapan transpedikular L5-S1, laminektomi, meningoradiculitis.

Hasil rawatan. MRI

Penyusupan Prevertebral dihapuskan. Tanda-tanda spondilitis telah menurun. Terdapat kecenderungan keradangan pada sclerosis (Modik 1 modik 2).

Oleh itu, tempoh kemasukan hospital adalah kira-kira enam bulan. Pesakit dilepaskan tanpa rasa sakit dan defisit neurologi.

Di jabatan kami, komplikasi semasa pembedahan tulang belakang jarang dikembangkan, yang membolehkan kita melibatkan diri dalam vertebrologi pelbagai peringkat kerumitan dengan tahap keyakinan yang mencukupi.

Bingkai di sekeliling teks

Kenapa pilih kami:

 • kami akan menawarkan kaedah rawatan yang paling optimum;
 • kami mempunyai pengalaman yang luas dalam merawat penyakit neurosurgi utama;
 • kita mempunyai kakitangan yang sopan dan prihatin;
 • dapatkan nasihat pakar mengenai masalah anda.

Komplikasi yang mungkin dari pembedahan tulang belakang

 • Pengenalan
 • Komplikasi yang biasa
 • Komplikasi neurologi
 • Komplikasi yang disebabkan oleh penggunaan implan dan gabungan tulang belakang

Pengenalan

Apabila melakukan sebarang pembedahan, terdapat risiko komplikasi. Apabila melakukan operasi di atas tulang belakang agak jarang, tetapi perkembangan komplikasi yang mengancam adalah mungkin. Anda harus berbincang dengan doktor anda tentang risiko komplikasi sebelum pembedahan, supaya anda boleh menanya soalan yang tidak dipaparkan dalam artikel ini.

Komplikasi yang biasa

 • Komplikasi berkaitan anestesia
 • Pendarahan
 • Thrombosis dan thromboembolism
 • Kecederaan tali tulang belakang
 • Komplikasi paru-paru
 • Jangkitan
 • Kesakitan selepas operasi

Komplikasi neurologi

 • Kecederaan saraf
 • Kecederaan tali tulang belakang

Komplikasi yang disebabkan oleh penggunaan implan dan gabungan tulang belakang

 • Peleburan perlahan atau bukan fusion
 • Fraktur Implan
 • Penghijrahan implan
 • Pembangunan sendi palsu
 • Sindrom transien

Komplikasi yang biasa

Komplikasi berkaitan anestesia

Banyak pembedahan tulang belakang memerlukan anestesia am (anestesia). Komplikasi yang disebabkan oleh anestesia, agak jarang berlaku. Ini termasuk reaksi yang meningkat dan alergi (alergi) pesakit kepada ubat tertentu. Untuk mengelakkan komplikasi ini apabila berkomunikasi dengan pakar anestesi, beritahu dia apa-apa reaksi alergi yang anda alami dalam kehidupan. Tiub yang dimasukkan ke dalam tekak anda boleh menyebabkan kesakitan selepas pembedahan, tetapi selepas beberapa jam, kesakitan ini akan hilang. Semasa operasi berpanjangan pada lajur tulang belakang di dalam paru-paru, boleh terjadi genangan yang disebabkan oleh pemberian anestesia, yang boleh menyebabkan radang paru-paru.

Pendarahan

Pembedahan tulang belakang membolehkan risiko pendarahan yang tidak dijangka. Semasa campur tangan pembedahan dari pelbagai pendekatan terdapat kemungkinan kecederaan kapal besar. Pakar bedah, ketika melakukan operasi, selalu dengan berhati-hati memanipulasi dekat dengan kapal-kapal ini.

Thrombosis dan thromboembolism

Trombus vena dalam (thrombophlebitis) - gumpalan darah yang terbentuk di urat kaki. Ini adalah masalah biasa selepas semua jenis campur tangan pembedahan (bukan sahaja pada tulang belakang). Gumpalan darah ini (thrombus) terbentuk di urat besar pada kaki bawah. Mereka boleh tumbuh, mencapai saiz yang besar (dari corong ke lembangan, dan banyak lagi). Dengan pemisahan bekuan darah dari tempat pembentukannya (thromboembolism) terdapat penyumbatan saluran paru-paru, yang boleh mengakibatkan akibat buruk.

Terdapat kemungkinan penggumpalan darah dan tromboembolisme, walaupun tanpa campur tangan pembedahan. Walau bagaimanapun, dengan campur tangan pembedahan di bahagian pelvis dan bawah, risiko trombosis peningkatan tromboembolisme. Mekanisme perkembangan gumpalan darah semasa pembedahan boleh diwakili seperti berikut. Untuk menghentikan pendarahan yang disebabkan oleh operasi, tubuh menghidupkan sistem pembekuan darah. Selain kapal yang rosak semasa pembedahan, mekanisme ini membebaskan darah dan bentuknya dari gumpalan darah di dalam kapal, di mana aliran darah berkurang.

Mencegah pembekuan darah adalah perkara yang serius. Gumpalan darah, mengisi urat kaki yang dalam, melambatkan aliran darah normal darah vena dari kaki ke jantung. Ini menyebabkan bengkak dan sakit di kaki yang rosak. Sekiranya bekuan darah tidak pecah, bengkak boleh menjadi kronik, menyebabkan ketidakselesaan kekal. Ketidakselesaan itu tentu saja tidak menyenangkan, tetapi trombus sebenarnya merupakan bahaya yang lebih serius. Sebahagian daripada bekuan darah yang terbentuk dapat merobek dari tempat tidur dan melalui vena ke paru-paru. Hasilnya, sebuah kapal kecil di paru-paru disekat, memotong bekalan darah dan menghalang sebahagian daripada paru-paru, menyebabkan kematiannya. Proses ini dipanggil thromboembolism. Apabila tromboembolisme disekat dalam sebahagian besar paru-paru, kematian berlaku.

Mengurangkan risiko pembekuan darah adalah keutamaan selepas campur tangan pembedahan. Terdapat dua kategori utama langkah pencegahan pembekuan darah - cara mekanikal untuk mempercepat aliran darah, dan ubat-ubatan yang melambatkan proses pembekuan darah.

Maksud mekanikal

Darah yang bergerak pada kelajuan normal tidak tertakluk kepada trombosis. Mencipta keadaan untuk pergerakan normal darah - pencegahan terbaik untuk perkembangan trombosis dan tromboembolisme adalah mungkin. Semasa anda berjalan, otot-otot kaki mengikat, dengan itu meningkatkan nada urat kaki yang lebih rendah, mempercepatkan kelajuan aliran darah melalui vesel. Sekiranya anda tidak dapat berjalan dengan apa-apa sebab (trauma, sindrom nyeri tajam, osteoporosis teruk), untuk mengelakkan trombosis, anda perlu melakukan latihan untuk otot-otot kaki bawah. Latihan terbaik dalam kes ini ialah "basikal" (berbaring di belakang anda, bengkokkan kaki anda di sendi pinggul dan lutut, kemudian bergantian melakukan gerakan pekeliling dengan mereka). Anda perlu melakukan latihan ini sesering mungkin.

Juga untuk pencegahan dan dalam tempoh selepas operasi, stoking khas sangat berkesan. Fungsi utama mereka adalah untuk memampatkan pembuluh darah pada bahagian kaki yang lebih rendah, yang mengurangkan jumlah darah stagnan, dan mengurangkan risiko pembentukan thrombus.

Ubat-ubatan yang melambatkan proses pembekuan darah.

Dadah yang melambatkan proses pembekuan darah, mengurangkan risiko pembekuan darah. Mereka digunakan secara meluas dalam mana-mana amalan pembedahan. Yang paling lemah ini, aspirin, boleh digunakan dengan tahap risiko yang rendah. Dalam situasi yang berbahaya, doktor akan menetapkan ubat-ubatan kuat yang berkesan melancarkan pembekuan darah. Ini termasuk Fraxiparin dan Clexane. Clexane ditadbir pada 20 mg (pada risiko rendah) dan 40 mg (dengan risiko tinggi) subcutaneously.

Kecederaan tali tulang belakang

Saraf tunjang ditutup dengan kerang di seluruh. Terutama diwakili oleh membran otak yang tebal dan tahan lasak - keras (dural). Apabila memanipulasi di kawasan berhampiran saraf tunjang, terdapat kemungkinan kecederaan pada membran duralnya. Sekiranya pakar bedah melihat ini semasa pembedahan, maka ia hanya disulam tanpa menyebabkan masalah kemudian. Walau bagaimanapun, jika ia tidak dapat dilihat semasa operasi, cecair spinalis meresap melalui lubang ke dalam tisu sekeliling, yang boleh menyebabkan sakit kepala dan sakit di kawasan kecederaan. Ia juga meningkatkan risiko jangkitan dalam cairan tulang belakang (meningitis). Sekiranya kecacatan membran dural tidak sembuh dengan sendirinya, maka perlu dilakukan operasi tambahan untuk memulihkannya.

Komplikasi paru-paru

Ia perlu agar paru-paru anda berfungsi dengan baik semasa pembedahan, untuk memastikan bekalan oksigen yang mencukupi ke tisu badan. Dalam paru-paru, yang tidak berfungsi dengan baik selepas pembedahan, keradangan (radang paru-paru) mungkin berkembang.

Terdapat beberapa sebab mengapa paru-paru anda tidak berfungsi dengan normal selepas pembedahan. Jika anda telah dikendalikan di bawah anestesia am (anestesia), ubat-ubatan yang digunakan untuk anestesia mungkin mengganggu fungsi paru-paru buat sementara waktu. Ini adalah salah satu sebab mengapa anestesia tulang belakang perlu digunakan apabila mungkin. Dengan kedudukan berbaring panjang di atas katil atau dengan sindrom kesakitan yang berterusan, pernafasan tidak dilakukan secara mendalam, yang juga membawa kepada kesesakan di dalam paru-paru dan terdapat risiko mengembangkan radang paru-paru.

Semasa pembedahan pada tulang belakang atau dada di kawasan berhampiran paru-paru, kecederaan pleura boleh berlaku (membran dua lapisan yang meliputi paru-paru). Jika pakar bedah melihat ini semasa pembedahan, maka saliran aktif dimasukkan ke dalam rongga pleura. Dalam kes ini, masalah tidak berlaku. Dengan luka tidak selamat dari pleura pada tempoh postoperative, darah dapat berkumpul di rongga pleura, mengganggu pernafasan yang betul. Dalam kes ini, doktor anda akan menusuk rongga pleura untuk mengeluarkan hematoma.

Untuk pencegahan komplikasi paru-paru dalam tempoh selepas operasi, doktor anda akan mengesyorkan supaya anda meningkatkan hujung kepala katil (membuat posisi separa duduk), senaman pernafasan (10 nafas dan nafas yang mendalam), dan mengembang belon.

Jangkitan

Apabila melakukan apa-apa manipulasi bedah ada risiko mengembangkan komplikasi berjangkit. Untuk mengelakkannya, doktor mungkin akan menetapkan antibiotik untuk anda. Antibiotik mandatori ditetapkan untuk pemasangan struktur logam, plat, kraf tulang. Komplikasi berjangkit berlaku di sekitar 1% pembedahan tulang belakang.

Alihkan jangkitan cetek dan mendalam. Permukaan terletak pada kulit dan tisu subkutaneus. Yang dalam adalah dalam saraf tunjang atau saluran tulang belakang. Jangkitan cetek adalah agak mudah, dengan bantuan pembalut dengan penyelesaian antiseptik dan serbuk. Jangkitan mendalam adalah komplikasi yang agak serius, yang kadang-kadang memerlukan campur tangan pembedahan tambahan, dengan penumpukan fokus patologi dan antibiotik jangka panjang. Dalam kes yang paling teruk, terdapat keperluan untuk mengeluarkan struktur logam yang dipasang semasa campur tangan pembedahan sebelumnya. Jika anda mengesyaki jangkitan luka pasca operasi, hubungi doktor anda dengan segera. Beberapa manifestasi jangkitan termasuk:

 • Luka pasca operasi merah, panas, bengkak, tidak sembuh
 • Cecair cair atau kekuningan cecair bocor dari luka.
 • Kesakitan yang meningkat di kawasan luka
 • Demam, kelemahan

Kesakitan yang berterusan

Beberapa manipulasi pembedahan pada tulang belakang hanya tidak berjaya. Salah satu komplikasi pembedahan tulang belakang yang mungkin adalah bahawa sakit yang bimbang sebelum operasi tidak berkurang. Sejurus selepas pembedahan, beberapa kali sindrom kesakitan biasanya berterusan, dan hanya selepas beberapa hari ia berkurangan. Jika anda mengalami kesakitan yang berterusan, pastikan anda memberitahu doktor anda.

Kecederaan saraf

Dengan sebarang pembedahan pada tulang belakang, terdapat beberapa risiko kerosakan saraf. Setiap saraf menjalankan fungsinya yang berkaitan dengan sensitiviti di kawasan tertentu atau pergerakan otot tertentu. Dalam kes-kes kecederaan, fungsi saraf yang rosak jatuh.

Kecederaan tali tulang belakang

Dengan pembedahan pada tulang belakang ada risiko kerosakan pada saraf tunjang atau akar saraf. Kerosakan mungkin disebabkan oleh manipulasi ceroboh oleh pakar bedah, hasil pembentukan edema pada tisu peredaran darah yang mengganggu bekalan darah ke saraf tunjang, parut pasca operasi. Kerosakan kepada saraf tunjang boleh menyebabkan kelumpuhan bahagian-bahagian tertentu badan, bergantung kepada tahap kerosakan. Akibat saraf tulang belakang yang cedera boleh menyebabkan kesakitan, kebas, atau kelemahan di kawasan yang dialami oleh saraf ini.

Komplikasi yang disebabkan oleh penggunaan implan dan gabungan tulang belakang

Peleburan perlahan atau bukan fusion

Sejumlah perekatan tulang tidak sembuh seperti yang asalnya dirancang. Dalam kes ini kita bercakap tentang nonunion, yang mungkin memerlukan intervensi pembedahan berulang. Dalam kes lain, terdapat kelembapan pada masa pelengkap lengkap.

Fraktur Implan

Skru, plat, dan rod logam sering digunakan dalam pembedahan tulang belakang untuk mengekalkan kedudukan tulang belakang semasa ia sembuh. Peranti logam ini disebut implan. Apabila penyembuhan lengkap telah berlaku, implan terhenti berfungsi, dan kemudiannya dapat dikeluarkan. Kadangkala implan boleh memecahkan atau berhijrah ke kedudukan yang salah sebelum penyembuhan lengkap berlaku. Jika ini berlaku, maka operasi penggantian implan tambahan mungkin diperlukan.

Penghijrahan kandang

Apabila memasang sangkar di antara vertebra dalam tempoh selepas operasi, anjakannya (penghijrahan) mungkin berlaku. Ini biasanya merupakan komplikasi postoperative awal yang berlaku sebelum lekatan atau perkembangan tisu parut. Jika anjakan sangkar adalah penting, maka kemungkinan penstabilan selanjutnya segmen itu hilang. Apabila sangkar berpindah, kerosakan kepada pelbagai struktur berdekatan (kord rahim, kapal besar) boleh berlaku. Komplikasi ini biasanya memerlukan campur tangan pembedahan berulang untuk menstabilkan segmen yang lebih baik. Untuk memeriksa status implan dan sangkar, doktor anda akan menetapkan satu x-ray tulang belakang dalam tempoh selepas operasi.

Pembangunan sendi palsu

Pakar bedah menggunakan istilah "sendi palsu" untuk menggambarkan tulang yang tidak disembuhkan, tulang patah, atau gabungan tulang belakang yang tidak berjaya. Satu sendi palsu melibatkan gerakan antara dua tulang, yang mesti disambungkan. Sekiranya komplikasi ini berlaku, pembedahan tambahan sering diperlukan.

Sindrom transien

Lajur tulang belakang terdiri daripada segmen individu, kerja kumulatif yang membolehkan anda untuk mengedarkan beban secara merata sepanjang panjangnya. Apabila satu atau lebih segmen tidak berfungsi dengan baik, jiran perlu mengambil beban yang meningkat. Ini bermakna apabila menyekat segmen dengan implan dan / atau gabungan tulang belakang, segmen bersebelahan mula mengambil beban besar. Untuk masa yang lama, ini boleh menyebabkan peningkatan haus segmen jiran, dan akhirnya kerosakan mereka. Ini dipanggil sindrom peralihan (transit).

Apakah akibatnya mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar?

Untuk rawatan hernia tulang belakang, kedua-dua kaedah konservatif dan pembedahan digunakan. Sekiranya campur tangan berlaku, maka untuk mengelakkan kesan negatif dari hernia tulang belakang lumbar, perlu mematuhi peraturan pemulihan secara ketat. Semasa tempoh pemulihan, pesakit mesti berada di bawah pengawasan seorang doktor dan menjalani pemeriksaan yang ditetapkan.

Jika campur tangan pembedahan digunakan untuk merawat hernia tulang belakang, maka peraturan pemulihan harus diikuti dengan ketat.

Komplikasi yang mungkin

Selepas pembedahan, ketinggian tulang rawan berkurangan dan beban pada vertebra yang bersebelahan dengan kawasan yang dikendalikan meningkat. Ia mengambil masa yang lama (sehingga 6 bulan) untuk memulihkan tisu tulang rawan. Pelanggaran fungsi semula jadi tulang belakang dan keradangan boleh mengakibatkan perkembangan komplikasi pasca operasi.

Scar and adhesions

Dalam pembedahan, tisu sihat yang bersebelahan dengan kawasan pembedahan cedera. Tubuh, melindungi kawasan yang terkena dari keradangan, membina tisu, memulakan proses parut-pelekat.

Sebagai hasil daripada pertumbuhan adhesi dan pembentukan parut dalam 2/3 pesakit, sakit radikal berlaku.

Keamatan adhesi boleh dikurangkan dengan bantuan terapi pasca operasi khas, termasuk fisioterapi, terapi dadah, urut, dan gimnastik khas.

Mengalami kencing dan buang air besar

Komplikasi yang berbahaya yang timbul selepas penghapusan hernia intervertebral adalah pelanggaran fungsi organ panggul. Pelanggaran tersebut dicetuskan oleh perekatan cicatricial, yang disebabkan oleh lumen kanal, di mana akar saraf antara pasang vertebra, terlalu besar. Ujian saraf saraf tunjang yang melalui kord tunjang dimampatkan, ini membawa kepada pemuliharaan organ-organ dalaman.

Fungsi terjejas organ-organ panggul menyebabkan penurunan atau peningkatan kencing.

Gangguan fungsi organ panggul menyebabkan kesan berikut:

 • kehilangan sensitiviti semasa kencing dan pembiakan;
 • untuk mengurangkan atau meningkatkan kencing;
 • inkontinensia kotoran dan air kencing.

Epidurit

Sekiranya, selepas pemindahan hernia tulang belakang, jangkitan menembusi kawasan epidural saraf tunjang, maka epiduritis berkembang. Penyakit ini dicirikan oleh keradangan tisu penghubung yang terletak di antara periosteum dan bahan saraf tunjang.

Epiduritis muncul dengan akut dan dicirikan oleh gejala berikut:

 • sakit di tulang belakang;
 • demam dan kelemahan;
 • kehilangan fungsi organ panggul;
 • kejang otot di kawasan yang terjejas.

Apabila epiduritis ditetapkan terapi ubat yang kompleks. Rawatan bermula pada awal mempunyai prognosis yang menggalakkan.

Pembangunan proses artritis

Pelanggaran pergerakan vertebra dan kemerosotan pemakanan tisu tulang rawan pada permukaan sendi intervertebral dapat menyebabkan perkembangan proses destruktif-dystrophic (artritis) di sendi tulang belakang. Akibatnya, beban di bahagian-bahagian lain tulang belakang taji meningkat, yang membawa kepada memakai dipercepatkan struktur dan penampilan protrusions intervertebral dan hernia.

Gejala yang ditunjukkan oleh kekejangan otot, rasa sakit dan kebas pada kaki, kelemahan, demam, sakit kepala. Untuk mencegah terjadinya arthrosis semasa bulan pertama selepas pembedahan, perlu menjalani peperiksaan dan mengikuti cadangan doktor yang menghadiri.

Osteomyelitis

Osteomyelitis berlaku akibat proses artritis di tulang belakang, apabila tisu tulang dijangkiti dengan jangkitan. Keradangan membawa kepada pemusnahan bahan tulang, kehelan dan perpindahan vertebra. Patologi disertai dengan pembengkakan tisu lembut di sekitar tulang belakang, sakit akut, dan suhu.

Perkembangan penyakit ini membawa kepada pecah komunikasi sistem saraf pusat dengan organ-organ pelvis kecil, sehingga gangguan fungsi organ dan kelemahan sensitiviti mereka.

Sekiranya osteomielitis disertai oleh sindrom anteriorstesis, tulang belakang akan bergerak ke hadapan. Kecacatan akibat tulang belakang (anjakan boleh mencapai 10 mm) membawa kepada pemampatan kord rahim. Antelistezis tulang belakang pada anjakan cakera L4 L5 dipenuhi dengan fungsi yang merosakkan ekstrem yang lebih rendah.

Osteomyelitis berlaku akibat proses artritis di tulang belakang, apabila tisu tulang dijangkiti dengan jangkitan. Patologi paling kerap disertai dengan sakit akut.

Rawatan selepas pembedahan

Semasa tempoh pemulihan, badan dipulihkan selepas penghapusan hernia tulang belakang dan penyesuaiannya kepada keadaan kehidupan, yang membolehkan untuk mengelakkan gegaran.

Medicamentous

Dalam masa 2 minggu dari masa pembedahan, pesakit menjalani rawatan dadah. Tujuan terapi ubat adalah untuk mengurangkan keradangan dan menghentikan penyebaran jangkitan. Pada masa ini, pesakit berada di bawah pengawasan ahli bedah saraf, ahli rehabilitologi dan pakar neurologi.

Pesakit ditetapkan ubat berikut:

 • antibakteria;
 • anti-radang nonsteroid;
 • ubat penahan sakit;
 • chondroprotectors;
 • relaxants otot;
 • diuretik;
 • vitamin.

Biostimulants, steroid dan ubat psikotropik ditetapkan secara individu. Keadaan tisu tulang belakang dipantau dengan bantuan analisis, pemeriksaan sinar-X, ultrasound dan MRI.

Dalam masa 2 minggu dari masa pembedahan, pesakit menjalani rawatan dadah. Pesakit boleh diberi ubat antibakteria dan analgesik.

Konservatif

Dengan bantuan rawatan konservatif memulihkan fungsi tulang belakang dan sistem muskuloskeletal. Pada masa ini, pesakit wajib memakai korset yang menyokong tulang belakang. Terapi konservatif termasuk fisioterapi, termasuk kaedah berikut:

 • elektro dan phonoforesis;
 • magnet dan EHF-terapi;
 • ultrasound;
 • terapi gelombang kejutan;
 • urut terapeutik;
 • lumpur dan hidroterapi.

Latihan terapeutik yang berkaitan dengan cara terapi konservatif ditetapkan untuk menguatkan sistem otot, mengembalikan sirkulasi darah yang normal dan meningkatkan ketahanan ligamen yang menyokong tulang belakang. Terapi latihan dijalankan di bawah bimbingan seorang pakar dan terdiri dari latihan berbaring, melengkung belakang, pergerakan dengan lengan lurus, menggerakkan gerakan dengan lengan bengkok di siku.

Pada peringkat pemulihan (1-2 bulan selepas pembedahan tulang belakang), rawatan sanatorium dengan kesan positif jangka panjang ditunjukkan.

Terapi konservatif, yang diperlukan untuk pesakit selepas pembedahan tulang belakang, termasuk fisioterapi, termasuk urutan terapeutik.

Operasi berulang

Kambuhan hernia disebabkan oleh sebab-sebab berikut:

 • tidak mematuhi saranan doktor;
 • komplikasi dalam tempoh selepas operasi;
 • usaha fizikal;
 • cara hidup yang tidak betul;
 • penamatan awal fisioterapi dan terapi latihan.

Gejala klinikal pada kambuhan bertepatan dengan gejala patologi utama, tetapi keamatan mereka dapat meningkat, keadaan sendi dan tisu semakin memburuk, sakit yang tidak berkaitan secara langsung dengan hernia muncul.

Pembedahan berulang dijelaskan dalam kes di mana rawatan lain tidak membantu dan penyakit itu berlanjutan. Keputusan itu hanya boleh dilakukan oleh seorang doktor berdasarkan hasil peperiksaan dan analisis. Pemulihan selepas pembedahan tulang belakang dilakukan mengikut skema yang sama seperti selepas pembedahan utama.

Pembedahan berulang boleh diresepkan oleh doktor dalam kes-kes di mana jenis rawatan lain tidak membantu dan penyakit itu berlanjutan.

Ulasan

Vera, 30 tahun, Perm

Kesakitan diseksa di kaki dan ketidakselesaan di belakang. Pemeriksaan mendedahkan hernia intervertebral. Saya melihat banyak video, menganalisis ulasan dan mendapati seorang pakar bedah berpengalaman yang beroperasi di hernia menggunakan kaedah endoskopi. Senang dengan kos operasi yang berpatutan. Akibat tidak menyakitkan saya untuk masa yang lama, pemulihan berlangsung sekitar sebulan. Sekarang, ketika punggung saya tidak cedera, saya menjalani cara hidup biasa.

Olga, 29 tahun, Omsk

Tiba-tiba, sakit belakang, doktor menemui hernia intervertebral dan pembedahan yang disyorkan. Saya sedang mencari klinik yang baik dan doktor yang berpengalaman, saya melihat ulasan tentang risiko, tetapi untuk mendapatkan kesihatan saya, saya memutuskan untuk beroperasi. Operasi berjalan lancar, melalui pemulihan, kembali bekerja selepas 2 bulan.

Sakit dan komplikasi selepas pembedahan tulang belakang: sebab, jenis, pencegahan dan rawatan

Komplikasi selepas pembedahan tulang belakang mungkin berlaku disebabkan adanya penyakit bersamaan yang teruk dalam pesakit, gangguan pendarahan, kesilapan kakitangan perubatan dalam penyediaan dan pelaksanaan campur tangan pembedahan. Punca ini boleh dinyatakan perubahan patologi dalam luasan tulang belakang atau ciri-ciri individu strukturnya, yang menghalang ahli bedah daripada melakukan manipulasi yang perlu dengan kualiti yang tinggi.

Penasaran Operasi paling kerap dilakukan kepada orang dengan osteochondrosis dan komplikasinya (cakera intervertebral herniated, stenosis tulang belakang, kecacatan atau ketidakstabilan bahagian individu tulang belakang). Kecederaan serius, scoliosis, sciatica, spondylarthrosis, dan lain-lain juga boleh menjadi petunjuk.

Komplikasi yang biasa

Berlaku tanpa mengira jenis campur tangan pembedahan. Berlaku setelah diskektomi, laminektomi, perpaduan tulang belakang, prostat cakram intervertebral, rawatan pembedahan skoliosis dan cacat kongenital dari tulang belakang. Komplikasi seperti itu berlaku selepas operasi pada serviks, lumbar, tulang belakang sacral.

Kesan anestesia yang tidak menyenangkan

Terdapat agak jarang berlaku. Mereka boleh disebabkan oleh kesan berbahaya dari anestetik, pengalaman tidak mencukupi atau kesilapan ahli anestesiologi, penilaian yang tidak mencukupi terhadap keadaan atau penyediaan preoperative berkualiti rendah pesakit.

Komplikasi anestesia yang mungkin:

 • asfiksia mekanikal;
 • sindrom aspirasi;
 • gangguan irama jantung;
 • kegagalan jantung akut;
 • psikosis, khayalan, halusinasi;
 • muntah atau regurgitasi;
 • obstruksi usus dinamik.

Untuk mengelakkan kesan anestesia yang tidak diingini, seseorang perlu menjalani pemeriksaan menyeluruh sebelum operasi. Semua penyakit yang dikenalpasti mesti dilaporkan kepada pakar anestesi. Apabila bersiap sedia untuk anestesia, doktor harus mempertimbangkan risiko yang mungkin, memilih ubat yang sesuai, dengan tepat mengira dos mereka.

Penasaran Apabila berhenti anestesia, ramai pesakit mengalami loya dan muntah. Mereka mudah dihentikan dengan 1-2 tablet atau suntikan.

Selepas intubasi, hampir semua pesakit bimbang tentang sakit tekak. Simptom yang tidak menyenangkan akan hilang selepas beberapa hari.

Komplikasi Thromboembolic

Trombosis urat yang mendalam pada kaki bawah dan embolisme pulmonari boleh berlaku dengan banyak campur tangan pembedahan. Penampilan mereka boleh dielakkan dengan bantuan pencegahan dadah dan pengerahan pesakit awal. Oleh itu, ejen penipisan darah mesti ditetapkan kepada semua pesakit sebelum operasi.

Thrombosis dari bahagian bawah kaki.

Fakta! Dengan perkembangan komplikasi thromboembolic, pesakit memakai stoking mampatan dan meningkatkan dos antikoagulan. Rawatan itu dilakukan di bawah kawalan sistem pembekuan darah.

Komplikasi berjangkit

Membangunkan kira-kira 1% pesakit. Infeksi pasca operasi mungkin cetek atau mendalam. Dalam kes pertama, hanya kulit di kawasan incision yang meradang, di kedua, keradangan merebak ke tisu yang mendalam, kawasan di sekitar saraf tunjang, dan vertebra.

Tanda-tanda komplikasi berjangkit:

 • kemerahan dan pembengkakan di kawasan luka pasca operasi;
 • bau yang tidak menyenangkan dari saliran;
 • pelepasan purulen dari luka;
 • sakit belakang lebih teruk;
 • peningkatan suhu dan kemunculan gegaran kecil.

Keradangan purba kawasan operasi.

Jangkitan cetek bertindak balas dengan baik kepada rawatan. Ia biasanya cukup untuk doktor untuk mengeluarkan jahitan yang dijangkiti dan menetapkan antibiotik. Dengan jangkitan yang mendalam, pesakit memerlukan operasi berulang. Komplikasi berjangkit selepas pembedahan tulang belakang menggunakan struktur logam boleh menyebabkan penyingkiran skru atau plat yang ditanam.

Masalah paru-paru

Fungsi terjejas sistem pernafasan berlaku dalam kes intubasi pesakit. Punca ini mungkin terdedah kepada ubat, kerosakan mekanikal pada saluran udara, aspirasi kandungan lambung, atau jangkitan dengan tiub endotrakeal. Rehat tidur yang lama sering membawa kepada perkembangan pneumonia kongestif.

Dalam tempoh selepas operasi, kakitangan perubatan memastikan bahawa pesakit bernafas secara mendalam dan melakukan pergerakan batuk. Sebagai langkah pencegahan, pesakit dibenarkan duduk dan keluar dari tempat tidur seawal mungkin. Jika perkembangan radang paru-paru tidak dapat dielakkan - ia dirawat dengan antibiotik dan saliran postural.

Pendarahan

Kemungkinan pendarahan spontan amat tinggi semasa operasi dengan akses depan atau sisi. Apabila mereka dijalankan, doktor terpaksa membuka rongga perut atau "mengembara" ke tulang belakang melalui ruang tisu sel-sel leher. Semasa manipulasi kompleks, pakar yang paling berpengalaman boleh merosakkan kapal besar atau saraf.

Untuk memudahkan akses ke bidang pembedahan, doktor memantau dengan teliti ketepatan penempatan pesakit. Untuk mengurangkan kehilangan darah, mereka menggunakan hipotensi terkawal. Selari dengan ini, doktor mengawasi dengan teliti bahawa pesakit tidak mengalami kerosakan iskemik pada saraf tunjang, retina, plexus saraf, saraf anggota bawah.

Fakta! Pendarahan intraoperatif kurang berbahaya daripada yang berlaku dalam tempoh selepas operasi. Perhentian pertama dalam pembedahan. Pada pesakit kedua, operasi berulang kecemasan diperlukan.

Kerosakan kepada meninges, saraf tunjang, akar saraf

Semasa prosedur, pakar bedah boleh merosakkan kulit keras yang mengelilingi kord rahim. Ini berlaku semasa 1-3% operasi. Jika doktor segera menyedari dan menghapuskan masalah itu - anda tidak boleh bimbang. Jika tidak, pesakit mungkin mengalami komplikasi yang serius.

Kesan kebocoran cecair tulang belakang:

 • sakit kepala yang teruk;
 • meningitis;
 • ensefalitis;
 • myelitis

Sekiranya integriti dura mater dikesan dalam tempoh selepas operasi, orang itu dikendalikan semula.

Dalam kes yang jarang berlaku, pesakit mungkin mengalami kanser tulang belakang atau akar saraf yang meninggalkannya. Kerosakan mereka biasanya membawa kepada paresis atau lumpuh tempatan. Malangnya, gangguan neurologi ini sukar untuk dirawat.

Sindrom transien

Ia dicirikan oleh kesakitan di segmen motor vertebra yang terletak berhampiran bahagian tulang belakang yang dikendalikan. Ketidakselesaan terjadi akibat beban yang berlebihan pada luasan tulang belakang. Patologi adalah lebih biasa di kalangan pesakit yang mempunyai gabungan tulang belakang. Selepas pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang, komplikasi ini sangat jarang berlaku.

Petua! Melegakan sakit belakang selepas pembedahan, anda boleh dengan bantuan ubat, fisioterapi, senaman khas. Hubungi doktor anda supaya dia memilih rejimen rawatan yang optimum.

Komplikasi campur tangan pembedahan di kawasan serviks

Pembedahan pada tulang belakang serviks boleh menjadi rumit dengan kerosakan kepada saraf, saluran darah, otot, atau organ serviks. Dalam tempoh selepas operasi, sesetengah pesakit, struktur logam yang dipasang mungkin beralih.

Jadual 1. Komplikasi untuk akses yang berbeza ke tulang belakang.

Saraf laryngeal unggul (C3-C4) menderita dari akses anterior ke bahagian atas tulang belakang serviks. Apabila ia rosak, pesakit mengadu masalah dengan mengambil nota tinggi sambil menyanyi.

Saraf hipoglosis cedera dalam 8.6% kes ketika mengakses tulang belakang (C2-C4) melalui segitiga anterior leher. Kerosakannya membawa kepada disfagia dan dysarthria.

Perforasi esofagus berlaku hanya dalam 0.2-1.15% kes. Ia boleh disebabkan oleh kerosakan intraoperatif, komplikasi berjangkit, anjakan struktur logam yang dipasang, dan sebagainya. Perforasi dirawat secara pembedahan.

Untuk mengelakkan komplikasi ini, doktor boleh melakukan foraminotomy - peningkatan saiz foramen intervertebral pada tahap C5.

Komplikasi selepas pembedahan untuk mengeluarkan hernia lumbal

Dalam 15-20% kes, campur tangan pembedahan di bahagian bawah tidak berjaya dan tidak meningkatkan kesejahteraan pesakit. Sebab utama ini ialah keadaan pesakit terlalu teruk. Diagnosis lewat, kualifikasi rendah pakar bedah operasi, peralatan miskin dan peralatan teknikal di hospital, atau penggunaan struktur penetapan yang berkualiti rendah mengakibatkan hasil rawatan yang tidak berjaya.

Semasa manipulasi pembedahan, kerosakan pada aorta kadang-kadang berlaku di kaki-kaki perahu besar, saraf tunjang, akar tulang belakang, dan saraf plexus lumbosacral. Semua ini membawa kepada perkembangan komplikasi berbahaya (pendarahan dalaman, disfungsi organ pelvis, disfungsi seksual, dan sebagainya).

Penasaran Persatuan Pakar Bedah Spine British (BASS) telah mengira kejadian kematian dalam operasi pada tulang belakang lumbar. Dalam rawatan stenosis tulang belakang, kematian adalah 0.003%, spondylolisthesis - 0, 0014%.

Komplikasi selepas pemasangan struktur logam

Menggantikan cakera intervertebral dan memasang peranti penetasan untuk gabungan tulang belakang boleh mengakibatkan banyak komplikasi. Yang paling kerap ini adalah patah tulang atau tidak vertebra, pembentukan sendi palsu, anjakan skru, plat atau batang. Dalam semua kes ini, pesakit memerlukan campur tangan pembedahan berulang.

Operasi dengan pembinaan logam.

SUMBER:

https://cyberleninka.ru/article/v/chastota-i-struktura-oslozhneniy-pri-operatsiyah-na-pozvonochnike
https://cyberleninka.ru/article/v/oslozhneniya-razlichnyh-vidov-hirurgii-gryzh-poyasnichny--mezhpozvonkovyh-diskov
https://www.umms.org/ummc/health-services/orthopedics/services/spine/patient-guides/complications-spine-surgery
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4321205/

Tambah komen Batal balasan

03/04/2019 jam 6:46 petang

Tertarik dengan akibat dari operasi pada cakera SHOP C4, penyingkiran hernia dan pemasangan sangkar

Artusmed - Perunding:

03/07/2019 jam 2:55 petang

Sebarang rawatan tidak bergantung pada jenisnya, tetapi pada masa yang tepat dan kualiti penjagaan perubatan.

Komplikasi selepas pembedahan tulang belakang

Semua komplikasi yang mungkin timbul selepas pembedahan boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan besar:

 1. Komplikasi umum ciri-ciri apa-apa jenis rawatan pembedahan, bermula dari pembedahan plastik mudah, hingga rawatan pembedahan tulang belakang tulang belakang.
 2. Komplikasi neurologi yang berkaitan dengan pelanggaran integriti dan berfungsi dengan baik struktur saraf (saraf tunjang dan saraf).
 3. Komplikasi yang berkaitan dengan penggunaan implan dan prestasi gabungan tulang belakang adalah ciri-ciri campur tangan tulang belakang yang serius, seperti semasa rawatan ketidakstabilan tulang belakang.

Komplikasi am selepas pembedahan

Semasa dan selepas mana-mana campur tangan pembedahan terdapat kemungkinan beberapa komplikasi dan masalah, termasuk dalam rawatan pembedahan penyakit tulang belakang:

 • Komplikasi akibat anestesia agak jarang, kerana terdapat sejumlah besar ubat-ubatan untuk anestesia umum, yang memungkinkan untuk memilih pilihan terbaik untuk setiap pesakit. Walau bagaimanapun, tindak balas negatif adalah mungkin sehingga hasil yang mematikan disebabkan oleh intoleransi individu pesakit terhadap komponen tertentu ubat. Sebelum operasi, pesakit mesti memaklumkan pakar anestesi mengenai semua tindak balas alahan.
 • Pendarahan pelbagai peringkat keparahan mungkin berlaku tanpa diduga jika saluran darah yang besar rosak. Semasa operasi di tulang belakang dari pelbagai pendekatan, pakar bedah bekerja dengan sangat hati-hati berhampiran kapal-kapal ini.
 • Trombosis dan tromboembolisme adalah masalah biasa untuk semua jenis campur tangan pembedahan. Tubuh, untuk menghentikan kehilangan darah yang berkaitan dengan operasi, mencetuskan mekanisme untuk meningkatkan pembekuan darah dan menebalkannya dalam saluran dengan aliran darah yang berkurang. Atas sebab ini, darah beku (trombi) terbentuk di urat besar bahagian bawah kaki, yang melambatkan aliran darah, menyebabkan sakit dan bengkak. Dalam kes yang paling teruk, mereka boleh mencapai saiz yang besar dan berpisah dari tempat pembentukannya (thromboembolism), menyumbat saluran paru-paru dan menyebabkan kematian.

Risiko gumpalan darah meningkat semasa operasi di bahagian bawah kaki dan di kawasan pelvis. Untuk mengurangkan risiko perkembangan jenis komplikasi ini selepas menjalani pembedahan, perlu memakai stoking mampatan dan boleh membuat ubat-ubatan yang melambatkan proses pembekuan darah (misalnya, aspirin).

 • Kecederaan saraf dural tunjang (cangkang kelapa tahan luaran luar saraf tunjang), yang tidak boleh selalu dilihat oleh pakar bedah semasa operasi. Jika kerosakan tidak tumbuh secara bebas dan akibatnya, cecair serebrospinal memasuki tisu sekitarnya, menyebabkan pelbagai sindrom kesakitan, dan risiko jangkitan pada cecair serebrospinal itu sendiri (meningitis) meningkat.

Dalam kes sedemikian, pembedahan tambahan diperlukan untuk menghapus kecacatan sarung dural.

 • Komplikasi paru-paru kerana mereka tidak berfungsi semasa dan selepas operasi - cecair bertakung, berubah menjadi keradangan (radang paru-paru). Berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan anestetik yang mengurangkan fungsi paru-paru, serta akibat kerja mereka yang tidak mencukupi sebagai akibat dari sindrom kesakitan yang lama atau berterusan. Komplikasi kedua paru-paru adalah kecederaan membran mereka (pleura).
 • Pelbagai jangkitan, risiko yang wujud dalam mana-mana operasi. Untuk mengelakkan komplikasi ini, antibiotik diberikan kepada pesakit, terutamanya apabila struktur logam atau kraft tulang dimasukkan ke dalam badan.

Mengikut tahap penampilan, permukaan (dalam lapisan kulit dan subkutaneus) dan mendalam (dalam tulang belakang atau saluran tulang belakang) jangkitan dibezakan. Jika fokus keradangan terletak di permukaan, ia dihentikan oleh penyelesaian antiseptik, serbuk dan agen luar yang lain. Sekiranya jangkitan itu mendalam, mungkin perlu mengambil antibiotik untuk masa yang lama, mengalihkan fokus patologi, atau mengulang pembedahan, sehingga menghilangkan struktur yang diperkenalkan sebelum ini.

Kemerahan, bengkak, demam dan penyembuhan luka selepas operasi, kebocoran pelepasan cecair berwarna coklat, kekuningan atau kehijauan daripadanya, peningkatan kesakitan di kawasan operasi, demam, kelemahan dan toksikosis boleh menunjukkan perkembangan jangkitan.

 • Kesakitan selepas pembedahan tulang belakang kekal, sebagai peraturan, selama beberapa hari, dan kemudian secara beransur-ansur turun. Sekiranya ini tidak berlaku, mereka bercakap tentang manipulasi pembedahan yang tidak berjaya.

Komplikasi neurologi

Dengan sebarang campur tangan pembedahan pada tulang belakang, ada kemungkinan kerosakan pada struktur saraf, yang dalam satu cara atau yang lain dicerminkan dalam kerja selanjutnya dari saraf tunjang, anggota badan, keseluruhan sistem saraf, dan lain-lain. Komplikasi biasa termasuk:

 • Kecederaan kepada saraf yang melakukan fungsi yang berkaitan dengan sensitiviti kawasan tertentu badan atau pergerakan otot tertentu. Akibat kerosakan, fungsi saraf yang terjejas "jatuh" daripada skema am dan tidak selalu dapat diterima oleh pemulihan.
 • Kecederaan saraf tunjang atau prosesnya (akar saraf) yang disebabkan oleh tindakan cerobong ahli bedah, edema tisu bersebelahan dan parut pasca operasi yang mengganggu bekalan darah dan berfungsi normal otak dan akar. Bergantung pada tahap kerosakan, kecederaan kepada saraf tunjang boleh menyebabkan kelumpuhan bahagian-bahagian tertentu badan, dan kerosakan pada tulang belakang boleh menyebabkan rasa sakit, rasa mati rasa, dan lemah dalam bidang pemuliharaan.

Komplikasi menggunakan implan dan gabungan tulang belakang

Selepas di tulang belakang, terdapat beberapa ciri komplikasi tertentu jenis operasi ini:

 • Melekat lambat atau lengkap struktur tulang, yang memerlukan campur tangan pembedahan berulang.
 • Pecahan implan yang ditubuhkan, yang digunakan untuk memegang vertebra dalam kedudukan yang betul (sebagai contoh, untuk merawat ketidakstabilan tulang belakang serviks). Ini boleh berlaku sebelum penyembuhan lengkap kawasan operasi dan memerlukan campur tangan berulang untuk menggantikan implan.
 • Migrasi (anjakan) implan (sangkar) mungkin berlaku sebagai komplikasi selepas bersalin yang berlaku sebelum perpaduan struktur tulang atau pembentukan tisu parut. Akibatnya, kerosakan kepada saluran darah besar atau korda tunjang, kemungkinan hilangnya keupayaan untuk menstabilkan segmen yang dioperasikan. Pada pengubahsuaian, campur tangan pembedahan diperlukan.
 • Perkembangan sendi palsu, yang secara amnya bermaksud gabungan tulang belakang atau gabungan tulang belakang yang tidak berkesan, iaitu, antara dua tulang yang perlu diperbaiki, pergerakan berlaku. Komplikasi ini juga memerlukan reoperasi.
 • Sindrom peralihan (transit) - peningkatan haus segmen tulang belakang tetangga yang rosak. Berlaku disebabkan oleh pengagihan semula beban pada segmen vertebral selepas menyekat kawasan patologi dengan implan atau melakukan gabungan tulang belakang.

Akibat dan komplikasi penyingkiran hernia tulang belakang lumbar

Hernia intervertebral tulang belakang lumbar adalah salah satu komplikasi osteochondrosis yang paling biasa, yang dicirikan oleh penonjolan cakera intervertebral antara badan vertebra di kawasan lumbar. Ia tidak selalu mungkin untuk menghapuskan gangguan ini dengan bantuan terapi konservatif, oleh itu, doktor sering menyarankan agar pesakit menyingkirkan hernia dengan bantuan campur tangan pembedahan.

Seperti mana-mana operasi lain, prosedur ini disertai dengan risiko komplikasi yang tinggi. Kesan penghapusan hernia tulang belakang lumbar boleh menjadi sangat sukar, tetapi hampir semua itu boleh dirawat, dengan syarat mereka dibincangkan pada waktu.

Komplikasi yang mungkin

Komplikasi yang timbul daripada pembedahan hernia tulang belakang dibahagikan kepada awal dan lewat. Yang pertama termasuk proses purulen-septik yang berlaku di dalam tisu-tisu tulang belakang dan kawasan sekitarnya dalam masa yang singkat selepas pembedahan (epiduritis, osteomyelitis, suppuration jahitan). Antara komplikasi pembedahan yang teruk termasuk hernia intervertebral yang berulang, patologi degeneratif-dystrophic (arthrosis) dan kemunculan adhesi.

Scar and adhesions

Semasa penghapusan hernia intervertebral di rantau lumbar, integriti tisu-tisu yang mengelilingi tulang belakang berlaku.

Apabila mereka pulih di kawasan yang rosak, bekas luka dan perekat yang terdiri daripada tisu penghubung mungkin berlaku.

Kawasan yang berubah-ubah tidak dapat berfungsi lagi dengan betul, oleh itu, semasa pembentukan proses pelekat, pelbagai gangguan dalam kerja sistem muskuloskeletal berlaku.

Parut-parut yang timbul setelah penghapusan hernia juga boleh memampatkan pengakhiran saraf, yang sering menyebabkan kesakitan di bahagian kaki dan belakang dan kebas pada anggota bawah.

Mengalami kencing dan buang air besar

Oleh sebab pembentukan adhesi selepas penyingkiran hernia intervertebral dan mampatan akar saraf, aktiviti organ panggul mungkin terganggu. Ini membawa kepada ketidaksinambungan air kencing dan najis, kehilangan sensasi semasa buang air kecil dan pundi kencing, kepada penurunan atau peningkatan kekerapan kencing.

Epidurit

Antara komplikasi yang paling serius yang timbul selepas pembedahan hernia intervertebral, termasuk epiduritis - proses keradangan di ruang epidural, yang terletak di antara membran pepejal saraf tunjang dan periosteum vertebra.

Di dalam akut penyakit ini, exudate purul dibentuk di kawasan ini, yang paling kerap disebabkan penembusan jangkitan ke dalam tulang belakang.

Dalam kes ini, gejala ciri patologi muncul dalam minggu pertama selepas operasi. Pesakit mempunyai belakang yang tidak baik, anggota badan yang mati rasa, suhu tubuh meningkat.

Epidurit juga boleh berkembang pada latar belakang perekatan bekas luka. Dalam kes ini, patologi akan mempunyai kursus yang perlahan, dan sensasi yang menyakitkan di tulang belakang akan menunjukkan diri mereka tidak dalam bulan pertama selepas operasi, tetapi kemudian - dalam 1-1.5 tahun. Dalam kes-kes yang paling teruk, epiduritis membawa kepada gangguan fungsi dan kecacatan motor.

Pembangunan proses artritis

Kerosakan pada tisu tulang belakang semasa penghapusan hernia tulang belakang lumbar dan pembentukan adhesi membawa kepada kekurangan zat makanan dari tulang belakang dan perkembangan proses degeneratif-dystrophik yang mendalam yang menyebabkan arthrosis tulang belakang. Penyakit ini dicirikan oleh haus dan lusuh tisu rawan yang terletak di antara vertebra, penampilan sakit yang teruk di tulang belakang, dan batasan aktiviti motor.

Osteomyelitis

Osteomielitis, yang disertai dengan keradangan tisu tulang lekukan tulang belakang, berlaku apabila jangkitan menembusi tisu keras tulang belakang, yang mungkin disebabkan oleh tidak mematuhi peraturan aseptik dan antiseptik semasa pembedahan, imuniti yang berkurangan dan penyebaran agen-agen berjangkit di dalam badan bersama dengan limfa dan darah.

Sekiranya tidak dirawat, osteomielitis membawa kepada kemusnahan dan anjakan vertebra (selalunya di kawasan cakera l4-l5), melumpuhkan pesakit.

Dalam kes-kes lanjut, penyakit ini menjadi punca kematian.

Rawatan selepas pembedahan

Rawatan komplikasi yang timbul selepas penyingkiran hernia tulang belakang, yang paling kerap dilakukan dengan cara yang konservatif. Adalah disyorkan untuk memulakan terapi sedini mungkin untuk mengelakkan perkembangan patologi dan kemunculan penyakit baru.

Rejimen rawatan yang sesuai yang ditetapkan oleh ahli bedah saraf yang mengendalikan pesakit. Dalam kes ini, doktor adalah berdasarkan data pemeriksaan luaran, MRI dan radiografi tulang belakang.

Medicamentous

Rawatan ubat yang komprehensif terhadap kesan pembedahan termasuk penggunaan ubat yang bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit di bahagian belakang dan anggota badan, normalisasi aktiviti fizikal, penyingkiran proses keradangan dan pembengkakan tisu.

Kumpulan ubat berikut digunakan:

 • antibiotik (di peringkat jangkitan) - Gentamicin, Clarithromycin;
 • ubat anti-radang - Ketorol, Ibuprofen, Diclofenac;
 • relaxants otot - tizanidine;
 • chondroprotectors - Artra, Fermatron.

Konservatif

Terapi ubat semestinya melengkapi kaedah rawatan konservatif yang lain, yang mempercepat pembaikan tisu sistem muskuloskeletal dan mengurangkan tempoh pemulihan selepas campur tangan pembedahan.

Pesakit yang telah didiagnosis dengan komplikasi pasca operasi ditetapkan fisioterapi - elektro dan phonophoresis, UHF, penyinaran laser, terapi magnetik.

Dengan perkembangan proses keradangan akut di tulang belakang, fisioterapi tidak berlaku.

Sekiranya perubahan degeneratif-dystrophik dalam tisu-tisu tulang belakang, memakai korset (pembalut) ditunjukkan. Produk ini mengurangkan beban pada tulang belakang dan mengurangkan kesakitan belakang. Ia perlu memilih korset bersama dengan doktor yang hadir.

Berguna selepas menyingkirkan latihan intervertebral lumbar dan fisioterapi lumbar. Set tugas dipilih secara individu, dengan mengambil kira keadaan pesakit dan ciri-ciri patologi.

Mereka yang mempunyai batasan aktiviti motor dan gangguan yang teruk dalam kerja sistem muskuloskeletal, adalah disyorkan untuk melakukan latihan berbaring atau duduk. Dalam kes lain, adalah dibenarkan untuk terlibat dalam kedudukan.

Sepanjang tempoh pemulihan, pesakit mesti mematuhi diet yang sihat.

Di masa depan, pesakit boleh dihantar ke rawatan resort sanatorium untuk menyatukan keputusan terapi sebelumnya.

Operasi berulang

Pembedahan berulang mungkin diperlukan untuk berulang hernia, dan juga untuk perkembangan osteomyelitis.

Ulasan

Anna, 35 tahun, Naberezhnye Chelny

Pada usia 29, dia menjalani operasi pertama untuk mengeluarkan cakera herniated. Selepas itu, ia menjadi lebih baik, tetapi kesakitan di kaki tidak sepenuhnya diselesaikan. Selepas 4 bulan dia melakukan MRI, hasilnya mengecewakan - kambuh semula. Sekali lagi saya terpaksa menjalani pembedahan, selepas itu selama setahun saya tidak diganggu oleh sebarang gejala penyakit. Tetapi kemudian semuanya bermula semula, dan hernia telah dikeluarkan untuk ketiga kalinya. Tempoh pemulihan sukar dan sukar - kira-kira 5 bulan.

Victor, 37 tahun, Kirov

Selepas 3 tahun sukan aktif, hernia ditemui di jabatan vertebral. Rawatan konservatif yang lama tidak membantu, dan keadaan saya menjadi semakin teruk. Kemudian dia memutuskan untuk pergi untuk operasi. Ia tidak mungkin dilakukan secara percuma, jadi saya perlu menjimatkan wang, kerana kos penyingkiran hernia cukup tinggi. Operasi dan pemulihan berjalan lancar, kini saya rasa baik, tidak ada yang mengganggu.