Pembuangan hernia tulang belakang

Perut

Pembedahan hernia intervertebral adalah langkah yang perlu apabila tidak ada cara lain untuk membantu pesakit. Selalunya, ini menghilangkan osteochondrosis kronik, yang tidak mempunyai rawatan sebelum ini. Tanda-tanda untuk rawatan pembedahan didiagnosis oleh seorang pakar atau perundingan ahli bedah saraf selepas pemeriksaan menyeluruh, dan pesakit diwajibkan untuk merealisasikan ketidakmampuannya untuk mengelakkan akibat yang serius, termasuk ketidakupayaan.

Adakah ia berbahaya?

Selepas operasi mengeluarkan hernia dari tulang belakang, pesakit segera merasakan kesakitan, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi tulang belakang, sensitiviti, organ-organ pelvis kecil, dan pesakit di hospital tidak melebihi seminggu. Semua ini adalah kelebihan yang membolehkan pesakit mengelakkan penyakit parah, kecacatan dan kembali ke kehidupan normal.

Operasi pada hernia tulang belakang, sebagai tambahan kepada meritnya, dipenuhi dengan risiko:

 • Mana-mana operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang membawa risiko tertentu; tidak ada jaminan seratus peratus kejayaan;
 • Pembuangan hernia tulang belakang mengurangkan saiz rawan, yang meningkatkan beban pada vertebra terdekat;
 • Walaupun selepas pembedahan yang paling jinak, banyak masa diperlukan untuk pemulihan rawan - dari tiga bulan hingga setengah tahun, dalam tempoh ini pelbagai komplikasi mungkin muncul.

Jika rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah satu-satunya jalan keluar, jangan menolak. Setiap pembedahan pada tulang belakang - ini adalah pilihan apabila, dari dua kes terburuk, memilih yang paling berbahaya. Menolak operasi tidak masuk akal, kehilangan masa boleh membawa kepada kehilangan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan. Sama ada pembedahan diperlukan, doktor memutuskan berdasarkan analisis panjang terhadap keadaan pesakit. Jika rawatan lain tidak membantu, tetapkan satu pembedahan.

Jenis operasi

Terdapat banyak jenis operasi untuk mengeluarkan hernia dari tulang belakang, jadi seorang ahli bedah saraf, mengikut keputusan pemeriksaan, boleh memilih kaedah paling optimum penghapusan hernia. Membangunkan enam jenis pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengeluarkan cakera intervertebral herniated.

Diskektomi

Kaedah pembedahan kini dianggap tidak lagi relevan, tetapi dalam kes-kes jarang digunakan. Semasa pembedahan, insisi terbuka dibuat dan cakera intervertebral yang rosak dikeluarkan. Kelemahan kaedah ini adalah tempoh pemulihan yang panjang, risiko jangkitan yang tinggi oleh mikroflora patogenik dan komplikasi lain. Kelebihan operasi semacam itu adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku dalam hernia intervertebral yang berulang.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan hernia intervertebral endoskopik dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini untuk menghilangkan hernia dianggap remeh, otot dan ligamen hampir tidak rosak, risiko pendarahan diminimumkan. Memiliki sejumlah kelebihan yang banyak, perlu diperhatikan bahawa tidak semua campur tangan endoskopik timbul untuk menghapuskan hernia cakera adalah mungkin. Kelemahan seperti operasi termasuk kemungkinan berlakunya hernia dan sakit kepala yang teruk dengan penggunaan anestesia yang tidak layak. Pembedahan hernia intervertebral endoskopik adalah operasi kos tinggi.

Penyingkiran mikrosurgikal

Penyingkiran microsurgical hernia intervertebral adalah yang paling sempurna, kerana ia adalah paling kurang berbahaya, kerana tisu sekitarnya tidak cedera apabila hernia dikeluarkan. Campur tangan bedah dilakukan dengan menggunakan instrumen berteknologi tinggi di tingkat mikro, yang memungkinkan untuk menghilangkan hernia intervertebral, menghemat otot dan tisu. Operasi ini agak berjaya, tetapi terdapat risiko komplikasi akibat epidermal parut-pelekat.

Laminectonia

Semasa pembedahan, laminektomi terinspirasi, tetapi hanya serpihan kecil gerbang disk dikeluarkan. Dalam tempoh selepas pembedahan, pertumbuhan semula tisu pesat berlaku. Campur tangan pembedahan adalah bebas, namun ada risiko komplikasi dan sepsis yang tinggi.

Nukleoplasty cakera

Nukleoplasty cakera hernia intervertebral tergolong dalam kaedah rawatan rendah kesan terbaru. Semasa penyingkiran hernia ruang tulang belakang di bawah pemerhatian dengan X-ray, jarum khas dimasukkan ke dalam rawan intervertebral yang cedera, di mana rawatan laser hernia intervertebral, plasma atau mana-mana sinaran lain dilakukan, dengan cara yang tisu terletak di dalam cakera dipanaskan dan jumlah bulging berkurangan. Teknik ini segera melegakan pesakit kesakitan, pada asasnya, melewati tanpa komplikasi, tetapi rawatan pembedahan memberikan data, kesan positif hanya apabila ukuran hernia tidak lebih dari tujuh milimeter dan tidak rumit oleh pertumbuhan osteofit.

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser cakera herniated digunakan sebagai kaedah bebas, dan sebagai kaedah tambahan untuk membaiki cakera dalam kes penghapusan lengkap hernia vertebra. Pembedahan laser untuk hernia intervertebral merujuk kepada kaedah rawatan rendah kesan.

Berapa lamakah pembedahan? Bergantung pada kaedah operasi, cakera herniasi boleh dikeluarkan dalam tempoh dari tiga puluh minit hingga dua jam.

Mana-mana kaedah di atas campur tangan pembedahan mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, memilih kaedah operasi yang digunakan, perlu mengambil kira gambaran klinikal dan keadaan kewangan pesakit.

Komplikasi yang mungkin

Dalam satu konsep, operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, terdapat potensi tekanan hebat bagi seseorang, kerana tidak ada yang dapat menjamin hasil yang berjaya pembedahan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang vertebra, berpotensi mengandungi pelbagai komplikasi. Mereka diklasifikasikan sebagai komplikasi yang timbul semasa operasi mengeluarkan hernia tulang belakang dan komplikasi yang timbul selepas tempoh operasi.

Sebahagian daripada mereka timbul dalam proses campur tangan pembedahan. Sebagai contoh, kerosakan tidak sengaja kepada saraf yang boleh menyebabkan paresis dan lumpuh. Mungkin pakar bedah itu akan melihat masalah dalam masa semasa operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, maka jam itu akan disedut, dan jika dia tidak melihat, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk pada masa akan datang.

Secara umum, terdapat pergantungan langsung pada instrumen, kaedah pembedahan dan kelayakan ahli bedah saraf.

Komplikasi berpotensi selepas pembedahan tulang belakang adalah:

 • Kecacatan sementara;
 • Kemungkinan berulang;
 • Keperluan rawatan konservatif dan meratakan penyebab utama penyakit.

Pembedahan hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar tidak menghilangkan punca-punca yang menjejaskan berlakunya patologi. Pembedahan hernia hanya membuang kesakitan dan mengembalikan sensitiviti badan pesakit.

Setelah selesai operasi, pesakit dipaksa untuk menetapkan terapi konservatif khusus, tugas utama yang merupakan pemulihan lengkap tulang belakang, serta peraturan proses yang berkaitan dengan metabolisme tubuh. Sebagai tambahan kepada ejen-ejen farmakologi, pesakit ditetapkan sebagai sistem langkah pemulihan.

Pemulihan

Selepas selesai operasi pada tulang belakang, tidak lagi hernia, tetapi pemulihan jangka panjang pesakit diperlukan:

 • Dalam perjalanan empat puluh lapan jam selepas berakhirnya campur tangan pembedahan, untuk memberikan rehat katil keseluruhan;
 • Pakai korset khas;
 • Sebelum anda berdiri di atas kaki, dengarkan badan anda, sama ada terdapat rasa sakit, pening kepala. Pada mulanya, tunggu beberapa minit sebelum memulakan pergerakan;
 • Panjat dari katil dengan berhati-hati dengan belakang yang lurus. Pergeseran berat badan pada perut dan lengan. Tinggalkan belakang dalam kedudukan sedemikian supaya tidak merosakkan jahitan;
 • Menahan diri dari pergerakan badan yang berpusing;
 • Untuk memberi postur yang selamat, beli tilam ortopedik;
 • Dalam kesinambungan tiga minggu selepas pembedahan untuk mengelakkan kedudukan duduk;
 • Bilik mandi dibenarkan untuk digunakan tiga hari selepas operasi, mandi, dalam sebulan.

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit, perlu menjalani terapi dadah yang panjang, terapi senaman dan aktiviti lain. Pemulihan yang dilakukan secara profesional menguatkan otot-otot badan dan memulihkan fungsi tulang belakang. Setelah selesai operasi untuk mengeluarkan hernia vertebra, ia perlu diingat, untuk bekerja dengan berat dan mengambil beban fizikal yang besar, tidak disyorkan sehingga akhir hayat.

Pembedahan hernia tulang belakang

Inti operasi untuk hernia intervertebral atau protrusi adalah semata-mata dalam penghapusan mekanikal penyebab sakit dan sindrom dystrophik yang berlaku dalam penyakit ini. Ini adalah prinsip pembedahan umum, yang memberikan penembusan instrumental kepada tumpuan patogenik oleh akses terpendek dengan kecederaan yang paling mungkin untuk tisu dan penyingkiran pembentukan yang menentukan perjalanan penyakit, dalam hal ini menonjol atau hernia cakera. Dan kemudian, dalam teori, peringkat pembedahan terpaksa dan pendek harus berakhir dan pesakit memasuki bidang aktiviti neurologi dan ahli fisioterapi.

Tetapi ini, malangnya, tidak selalu berlaku, dan peringkat pembedahan ditangguhkan untuk tempoh yang tidak ditentukan kerana komplikasi yang timbul selepas operasi dan kambuhan cakera herniated. Kedua-dua pihak, doktor dan pesakit, terlibat dalam menentukan campur tangan pembedahan yang dirancang. Dan pihak-pihak ini benar-benar bersetuju bahawa perlu untuk merawat secara radikal dan menghapuskan punca penyakit tersebut, dan tidak menangani manifestasinya.

Mesej benar-benar benar. Tetapi mengenai "radikalisme" operasi untuk membuang hernia tulang belakang atau menonjolkan cakera, keraguan yang serius timbul. Pada pandangan pertama, penghapusan hernia intervertebral dapat menyelesaikan masalah secara dramatik. Tetapi pengulangan hernia dan timbul sindrom tulang belakang yang timbul dalam jangka masa panjang menunjukkan sebaliknya. Penentang yang mendakwa bahawa hernia intervertebral yang berulang dapat dielakkan dengan sepenuhnya mengeluarkan cakera yang diikuti oleh prostetik atau penstabilan segmen harus ditanya sama ada pakar bedah yang membuat keputusan tentang operasi itu dapat menganggap bahawa pada masa lampau pasca operasi di segmen motor vertebral bersebelahan, walaupun tanpa terdapat protrusi kerana ketidakstabilan yang dikembangkan selepas operasi, hernia cakera terbentuk.

Perlu diperhatikan bahawa radiculopathy-ischemic cicatricial, yang berlaku semasa kerosakan mampatan pada akar saraf akibat mampatan oleh tisu penghubung bekas luka pada masa postoperative, tidak lulus dengan waktu dan memerlukan intervensi pembedahan berulangan. Selain itu, operasi tidak menyelesaikan masalah secara radikal dengan diagnosis cakera herniated, tetapi masalah baru timbul, tetapi sifat semata-mata pembedahan.

Adalah jelas bahawa tidak semuanya boleh diramalkan semasa operasi dan pada awal postoperative period, agak jelas bahawa dalam pembedahan selalu ada risiko tinggi. Tetapi doktor diwajibkan untuk menjelaskan kepada pesakit, yang hanya bosan dengan kesakitan dan rawatan yang tidak berkesan dalam poliklinik dan dalam "rukoblud", pembedahan untuk cakera intervertebral herniated bukanlah kaedah rawatan radikal. Pesakit juga perlu ingat bahawa pakar bedah, yang berdiri di meja operasi selama beberapa jam setiap hari, secara semulajadi mengurangkan rasa risiko, jika tidak, doktor mendapati sukar untuk menahan beban mental yang besar dan dia tidak dapat bekerja.

Oleh itu, penilaian tahap risiko operasi yang dirancang dan tahap tanggungjawab terletak pada pesakit tidak kurang daripada dengan pakar bedah. Anda perlu tahu bahawa operasi untuk cakera herniated menunjukkan tanda-tanda yang ketat, dan juga kejadian gangguan pelvis dalam hernia lumbal, yang digambarkan sebagai sindrom pemompilan ekor kuda, bukan merupakan petunjuk mutlak untuk pembedahan.

Terutamanya mendedahkan dalam erti kata ini adalah hernia tulang belakang serviks dengan penyetempatan C3C4. Dengan penyetempatan ini, akar saraf dimampatkan, yang mengawal nada kubah diafragma, dan radang kolikopati C4. Oleh kerana kehilangan nada, kubah diafragma itu melegakan, paru-paru di bahagian yang terkena runtuh, usus dihancurkan ke dalam rongga dada. Menurut semua ramalan, dua operasi neurosurgis untuk hernia cakera C3C4 dan pada dada di ruang toraks diperlukan. Pakar bedah. Amalan menunjukkan bahawa walaupun dalam kes ini, anda boleh lakukan tanpa pembedahan.

Pembedahan hernia cakera

Laminektomi

Operasi ini untuk membuang hernia tulang belakang melibatkan penyingkiran separa gerbang vertebrata untuk memberikan akses kepada kandungan saluran tulang belakang. Operasi ini dilakukan melalui hirisan kulit sepanjang tulang belakang dalam unjuran cakera herni yang jatuh. Kemudian, dengan cara yang tumpul, otot-otot belakang berpindah jauh lebih jauh, campur tangan struktur tisu, penutupan atau elektrocoagulasi kapal dilakukan. Untuk membuka semakan kandungan terusan tunjang dan untuk melaksanakan manipulasi, gerbang vertebral dikeluarkan, maka akar saraf, yang telah membengkak dengan saiz jari indeks, dialihkan dengan hati-hati dan cakera vertebra diperiksa. Selepas itu, teras nukleus cakera yang kelihatan di medan pembedahan dibuang, tetapi curettage (curettage) cakera tidak dilakukan. Seterusnya, pakar bedah muncul dari luka, tisu itu disulut dalam lapisan.

Counterlaminectomy

Campurtangan dilakukan lebih kerap dengan hernia paramedik. Tisu juga dibedah semasa campur tangan, saluran tulang belakang dilepaskan, kandungan hernia dikeluarkan, tetapi tulang belakang dibuang dari seberang. Adalah dipercayai bahawa dalam tempoh postoperative, segmen motor vertebra akan lebih stabil dengan jenis operasi dan pengulangan hernia berkemungkinan kurang, kerana kecacatan tisu tulang pada sisi diskektomi dalam varian ini tidak praktikal.

Ligamentectomy

Operasi untuk mengeluarkan cakera herniasi dari akses posterior dengan hirisan tradisional dari belakang dan pengasingan ligamen kuning. Semasa operasi, cakera dikeluarkan dan dikendalikan, diikuti oleh prostetik cakera menggunakan sangkar interbody atau pembedahan fusion tulang belakang.

Microdiscectomy

Discectomy verbal literal bermakna "penyingkiran cakera". Kelebihan operasi ini adalah pembedahan trauma yang kurang. Dalam unjuran cakera yang terjejas dari bahagian belakang, serpihan kulit sehingga 5 cm dilakukan.Untuk menyemak semula terusan, gerbang vertebral dikeluarkan, dan bahagian ligamen kuning yang terletak di orifis intervertebral dipotong. Kemudian, akar saraf juga berpindah, nukleus pulpous yang gugur dikeluarkan, dan serpihan cincin berserat yang dikeluarkan akan dihapuskan; kuret tidak dilakukan. Perlu diingat bahawa ketiadaan dalam struktur operasi curettage nukleus pulpa menyiratkan berlakunya pengulangan cakera herniated kerana hakikat bahawa inti pulpa tidak dikeluarkan sepenuhnya. Curettage memerlukan pendekatan yang lebih luas dengan penyingkiran busur dan sebahagian daripada sendi arcuate, yang kemudian membentuk ketidakstabilan segmen di mana operasi itu dilakukan. Tetapi sekadar operasi seperti microdiscectomy, kestabilan segmen tulang belakang tidak terganggu.

Discectomy Laparoscopic

Operasi ini dilakukan dengan akses dari rongga perut di bawah anestesia endotrake. Selalunya, penyingkiran mekanikal cakera dengan curettage dan prostetik berikutnya cakera dilakukan menggunakan reka bentuk dinamik khas, sangkar antara yang disebut. Pada masa ini, jenis operasi dalam amalan neurosurgikal tidak sering digunakan.

Penempatan cakera

Sekiranya tiada kesan terapi konservatif, hernia cakera vertebral saiz kecil sehingga 5 mm boleh dihapuskan dengan menguap cakera. Operasi ini adalah penyejatan laser cakera nukleus pulpa yang telah jatuh ke saluran tulang belakang dengan keselamatan relatif cincin berserabut cakera. Campur tangan bedah dilakukan lebih sering melalui perangkat optik - endoskop, kurang umum dengan akses tradisional yang luas. Penyejatan laser hanya digunakan untuk protrusions cakera dan hernia intervertebral dengan saiz relatif sehingga 5 mm. Memandangkan operasi dilakukan menggunakan akses yang sama seperti jenis operasi lain, tidak mungkin untuk bercakap mengenai risiko yang lebih rendah dan trauma tisu yang minimum semasa campur tangan. Perlu diingat bahawa kesan jangka panjang pada tisu dengan laser untuk dilakukan, kami menekankan, bukan tisu tisu, tetapi pada asasnya pembakaran, tidak dipelajari dengan cara yang berikut dan agak sukar untuk meramalkan proses scar-ischemic semasa penyejatan laser cakera. Di samping itu, protrussi dan hernia kecil tanpa pembedahan adalah sempurna untuk rawatan konservatif di pusat perubatan khusus.

Laminektomi mikroskopik

Campurtangan adalah penyingkiran sebahagian busur dari arcuate process vertebra dan sebahagiannya endplate badan vertebral untuk menghilangkan hernia akar syaraf terjadinya menggunakan alat mikroskop optik. Seterusnya, keluarkan nukleus pulpa yang jatuh dengan serpihan cincin berserabut.

Hemonucleolysis

Operasi dilakukan dengan menggunakan endoskopi semata-mata semasa protrusions cakera. Melalui cengkeraman kulit di sepanjang tulang belakang, pembedahan tisu dilakukan dalam unjuran cakera intervertebral, otot ditarik dengan tulus, maka gerbang vertebral dikeluarkan, saluran diperiksa dan enzim chymopapain khas dimasukkan melalui endoskopi ke tapak protrusi. Adalah dipercayai bahawa chymopapain menyumbang kepada lisis, dengan kata lain, resorpsi penonjolan.

Gabungan tulang belakang

Inti operasi adalah penstabilan segmen motor vertebra dengan memperbaiki struktur dengan transplantasi atau autograft. Plat titanium atau tisu tulang pesakit, yang biasanya diambil dari tulang tibia, digunakan sebagai struktur penstabilan yang melaksanakan fungsi, secara umum, spacers antara badan vertebra. Serpihan atau serpihan tulang diperbetulkan kepada tulang belakang dengan skru, yang memastikan ketidakupayaan mereka. Operasi ini dilakukan sebagai campur tangan utama untuk membuang cakera herniasi, serta semasa operasi berulang untuk mengulang cakera herniasi.

Komplikasi operasi

Komplikasi selepas pembedahan untuk penghapusan protrusions dan hernia cakera intervertebral begitu banyak dan pelbagai yang tidak mungkin untuk menggambarkan mereka pada satu halaman. Kami hanya akan menjejaskan mereka yang tidak dapat dipulihkan dan secara signifikan merendahkan kualiti hidup kepada tahap ketidakupayaan yang mendalam. Semua komplikasi operasi untuk membuang hernia cakera vertebra boleh dibahagikan kepada komplikasi semasa operasi, komplikasi operasi awal dan komplikasi dalam tempoh yang jauh selepas operasi.

Sama seperti operasi lain, penyingkiran cakera herniated adalah risiko tertentu dan agak tinggi. Komplikasi operasi adalah komplikasi semasa anestesia dan komplikasi yang secara langsung berkaitan dengan pembedahan itu sendiri.

Komplikasi anestesia

Komplikasi anestesia umum juga boleh dibahagikan kepada komplikasi semasa anestesia dan pada awal pemerhatian. Selepas pembedahan intravena atau bertopeng anestesia dilakukan, tiub endotrakeal dimasukkan ke dalam trakea menggunakan laryngoscope untuk penghantaran ke paru-paru campuran narkotik. Dengan manipulasi tiub ini, anda secara tidak sengaja boleh merebus esofagus atau trakea, yang memerlukan operasi lain yang agak serius. Semasa anestesia, mungkin terdapat reaksi badan yang tidak dijangka terhadap anestetik sifat alergik, seperti kejutan anaphylactic dan reaksi kardiovaskular, seperti penurunan tekanan darah yang tidak terkawal, pernafasan dan penangkapan jantung, gangguan dalam irama jantung, merosakkan sirkulasi koronari dan cerebral, yang boleh menyebabkan serangan jantung atau strok secara terus semasa pembedahan. Komplikasi dalam tempoh awal selepas anestesia adalah pukulan yang sama dan serangan jantung yang berlaku lebih kerap pada orang dewasa yang matang, yang berlaku juga akibat kerosakan otak toksik dan miokardium. Atas sebab yang sama, kerosakan toksik kepada organ-organ ekskresi, hati dan buah pinggang boleh berkembang.

Kerosakan kepada saraf atau saraf tunjang dengan instrumen pembedahan

Disc protrusion dan herniated terletak di sebelah akar saraf, yang, pada hakikatnya, tertakluk kepada pemampatan oleh cakera yang jatuh. Semasa pembedahan, seorang pakar bedah dalam bidang pembedahan dihalang oleh kehadiran tisu darah dan bengkak, dan dengan pembedahan endoskopi, walaupun pencahayaan yang kurang baik. Sekiranya operasi endoskopi perut adalah mungkin untuk meluruskan organ dengan udara, dan organ-organ dan saluran-saluran tubular ke instrumen optik dapat dilihat dengan jelas, maka semasa operasi pada struktur tisu penghubung yang padat dan dalam terusan tulang belakang yang sempit agak sukar bagi ahli bedah untuk mengeluarkan herniasi cakera. Oleh itu, akar saraf yang bersebelahan dengan hernia yang dijatuhkan boleh rosak dengan kedua-dua pisau bedah dan electrocoagulator apabila berhenti pendarahan. Dalam kes ini, bergantung kepada tahap kerosakan, sindrom kesakitan kronik boleh berkembang, kelemahan dengan sensitiviti yang merosot dalam anggota badan, dan selalunya paresis dan kelumpuhan sifat tidak dapat dipulihkan. Kerosakan pada saraf tunjang menyebabkan luka myelopathy atau melintang pada saraf tunjang, apabila, bergantung pada tahap lesi, contohnya, kelonggaran kubah diafragma dengan atselasis paru-paru, paresis laring, usus, mati rasa kawasan anogenital, prolaps dinding faraj, impotensi, inkontinensia urin dan najis berkembang. Secara praktikal tidak dirawat.

Kerosakan kantung dural, liquorrhea dan meningitis

Ini adalah pecahnya dura mater. Dura mater menyelimuti kord rahim dan bahagian awal akar saraf, membentuk sejenis penutup tertutup saraf tunjang, yang dipanggil dural sac. Di dalam kantung dural, cecair serebrospinal disebarkan -melainkan. Jika kantong dural rosak, CSF akan tamat dan membawa kepada penurunan tekanan intrakranial, yang menyebabkan sakit kepala kronik. Tetapi yang paling tidak menyenangkan ialah melalui kantung dural yang rosak, jangkitan menembusi saraf tunjang dan menyebabkan meningitis. dalam kes meningitis purulen, di tapak kerosakan pada kantung dural, fistula tidak membentuk lubang, di mana massa darah purulen akan sentiasa mengalir ke dalam tisu sekitarnya dengan pembentukan abses dan phlegmon. Dalam kes-kes lanjut, sepsis berkembang dengan hasil yang membawa maut. Semua ini berlaku terhadap latar belakang gangguan neurologi, sakit kronik, paresis dan lumpuh. Secara praktikal tidak dirawat.

Arachnoiditis

Keradangan dura mater arachnoid, yang terbentuk oleh kapal-kapal kecil. Kerosakan semasa operasi araknoid dan penembusan jangkitan menyebabkan proses keradangan yang akut, pura-pura, yang walaupun dengan rawatan yang mencukupi bertukar menjadi proses kronik dengan pembentukan arachnoiditis serebral dengan sakit kepala yang berterusan, gangguan neurologi, memori dan kecerdasan yang menurun. Secara praktikal tidak dirawat.

Spondylodiscitis

Keradangan pasca operasi serpihan cincin berserabut dengan nukleus pulpa dan tisu spongy bersebelahan badan vertebra yang dikendalikan selepas operasi. Spondylodiscitis mungkin berlaku selepas penyingkiran lengkap cakera, diikuti dengan curettage dengan curettage dengan prostetik atau gabungan tulang belakang. Spondylodiscitis bermula sebagai proses aseptik-radang, tetapi ia boleh melepasi satu yang purulen dengan pembentukan keradangan purulen tisu tulang osteal dari tulang belakang.

Osteomyelitis badan vertebra

Vertebra terdiri daripada badan vertebra, yang agak lembut, dibekalkan dengan baik dengan tisu spongy yang dibatasi oleh endplate pepejal, yang memberikan ketegaran tulang belakang. Pembinaan vertebra ditambah dengan motor dan elemen pendukung, ini adalah lengan, proses dan sendi, yang membentuk satu sendi sendi dan melintang proses yang membungkuk. Ligamen dan otot melekat pada pembentukan tulang ini. Keradangan yang meremajakan tubuh vertebra yang muncul selepas operasi berkembang secara mendadak dalam tisu spongy, menangkap tisu berdekatan, penyakit itu hilang kekakuan semasa penyakit, dan patah patologi tulang belakang berlaku dengan permulaan gejala neurologi, sakit, paresis dan lumpuh. Seorang pesakit yang lemah dan tua boleh membina proses septik am, jangkitan darah, sepsis dengan kemungkinan hasil maut.

Kecederaan arteri Adamkevich dan paresis yang lebih rendah

Kord rahim dibekalkan dengan beberapa arteri. Yang terbesar, diameter 2 mm, dipanggil penebalan arteri lumbar. Arteri ini, yang, mengikut pengarangnya, dipanggil arteri Adamkevich, memberi makan seluruh bahagian bawah saraf tunjang dari peringkat ke 10 Thoracic vertebra, dan kadang-kadang dari peringkat keenam th 6 thoracic vertebra. Arteri Adamkevich memasuki saluran tulang belakang dengan salah satu akar dari Th 8 hingga L4, lebih kerap pada tahap Th 10-11-12, 75% datang ke kiri, dan 15% memasuki kanal ke kanan. Dengan laluan yang tinggi dari arteri Adamkiewicz, terdapat arteri tambahan kon yang saraf tunjang, yang berlepas dari arteri iliac dan memasuki saluran tulang belakang dengan akar L5 atau S1. Tetapi tepat pada tahap ini bahawa L4L5 dan L5S1 hernia paling kerap dibentuk, yang semasa operasi boleh menyebabkan kerosakan pada arteri Adamkevich, kerana ia jarang terdapat di segmen ini. Menghidupkan arteri ini menyebabkan infarksi bahagian bawah saraf tunjang dengan perkembangan lumpuh akut yang lebih rendah dengan inkontinensia urin dan najis. Keadaan ini tidak dapat dipulihkan, rawatan tidak boleh.

Myelitis melintang

Keradangan selepas pembedahan saraf tunjang disebabkan oleh trauma mekanik iatrogenik yang tidak disengajakan atau jangkitan yang disebabkan semasa operasi. Ia menampakkan diri dalam gangguan neurologi kasar, paresis dan lumpuh.

Hematoma epidural

Pembentukan hematoma di ruang epidural akibat kerosakan mekanikal pada kapal dan pengumpulan darah dalam tisu lemak epidural. Dalam kes diagnosis lewat dan ketiadaan rawatan, periduritis teruk yang akut berkembang, yang, walaupun dengan rawatan yang tepat pada masanya, membentuk epidurit parut dengan simptom neurologi yang berterusan, yang ditunjukkan oleh sindrom kesakitan, air kencing yang terlewat atau tidak disengajakan, paru-paru lemah yang lemah, mati pucat, pada wanita yang mengalami tonus dan kekurangan dinding faraj.

Stenosis tulang belakang selepas operasi dengan sekatan saluran cecair cerebrospinal

Pertumbuhan pesat tisu parut di terusan tulang belakang selepas pembedahan, yang dari sudut pandang fisiologi patologi dapat dianggap sebagai tindak balas adaptif dari tubuh ke pembedahan, menyempitkan kanal tulang belakang pada ukuran kritis. Tisu parut di luar memerah beg dural dan mengganggu aliran cecair serebrospinal. Pertumbuhan lanjut tisu parut penghubung mempunyai pemampatan ketara kantung dural dan blokade saluran cerebrospinal, yang memerlukan pembedahan segera pada tulang belakang.

Penggalian kantung Dural

Kerosakan posttraumatik pada kantung dural, merujuk kepada komplikasi operasi untuk menghapuskan cakera intervertebral dan tusukan herniated. Berbeza dengan gambaran klinikal yang tidak jelas dan prognosis yang tidak jelas untuk pemulihan.

Radiculomiesis cicatricial

Mencubit dengan tisu parut dari saraf tunjang dan akar saraf di segmen tulang belakang, di mana operasi dilakukan untuk membuang protrusi atau cakera herniated. Secara konservatif ia tidak dirawat, sebagai peraturan, diperlukan campur tangan pembedahan. merawat selama lebih daripada satu tahun komplikasi pembedahan jauh untuk penyingkiran cakera herniated.

Kekerapan cakera hernia

Kelengahan hernia dianggap sebagai prolaps cakera herniated pada tahap yang sama di mana operasi dilakukan. Ia dianggap sebagai komplikasi yang jauh dari operasi selama lebih dari setahun. Rawatan itu boleh diterima dengan baik. kadang-kadang operasi kedua diperlukan. Kambuhan hernia sering digabungkan dengan pembentukan hernia di segmen yang bersebelahan, di mana protrusions sebelumnya digambarkan pada MRI. Kekerapan hernia sering terjadi sebagai hernia yang diasingkan, disebabkan oleh kecacatan postoperative yang besar dan ketidakstabilan vertebral. Walau bagaimanapun, pengulangan hernia harus mula dirawat secara konservatif.

Ketidakstabilan segmen, pembentukan spondylolisthesis

Semasa operasi membuang cakera herniasi semasa akses pembedahan kepada kandungan saluran tulang belakang, bukan sahaja struktur tisu penghubung dibedah, tetapi lengkung vertebra juga dibedah. Lengan vertebra kadang-kadang perlu disembuhkan bersama dengan sendi vertebra. Ligamen, otot dan fasciae dilampirkan pada struktur tulang tulang belakang. Pengecualian struktur sokongan sedemikian sebagai tunduk atau bahagian pinggir marginal melanggar keteguhan struktur dan mengubah biomekanik tulang belakang. Oleh itu, dalam proses penyesuaian, perubahan dalam perubahan vertebra, konfigurasi ruang tulang belakang dan lengkung fisiologinya juga berubah. Spondylolisthesis terbentuk apabila vertebra atas bergerak anterior atau posterior berbanding dengan yang lebih rendah. Ini membawa kepada ketidakstabilan cakera, pembentukan tengkorak dan hernia dalam segmen di mana ada spondylolisthesis, atau segmen yang bersebelahan.

Pada halaman ini, hanya konsep umum rawatan pembedahan hernia dan bantahan cakera dipersembahkan. Juga, tidak semua komplikasi operasi diterangkan di sini. Namun, orang yang mengambil langkah yang serius seperti operasi yang dirancang pada tulang belakang dan, sebenarnya, pada saraf tunjang, mesti menilai risiko pembedahan dan memilih untuk dirinya sendiri, diperlakukan secara konservatif atau beroperasi. Rawatan yang mencukupi hernia cakera tulang belakang membawa, sebenarnya, untuk menyelesaikan pemulihan hanya apabila kursus terapi bermula pada masa dan sepenuhnya. Dan kita harus ingat bahawa adalah lebih baik menjalani rawatan berulang dari hernia tulang belakang tanpa operasi daripada beroperasi semula.

Akibat dari operasi hernia tulang belakang: gejala komplikasi

Pengalaman praktikal menunjukkan bahawa 1/5 daripada jumlah pesakit dengan diagnosis seperti itu memerlukan rawatan pembedahan. Hampir 50% daripada jumlah semua campur tangan yang ada pada tulang belakang dilakukan dengan tepat kerana penghapusan hernia intervertebral. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, 200-300 ribu orang dikendalikan setiap tahun yang mempunyai gambaran klinikal yang tidak berfungsi dalam struktur cakera vertebra.

Tetapi walaupun dengan manipulasi yang berjaya, di sesetengah pesakit (kira-kira 25%), atau selepas beberapa waktu, sindrom akar kembali, gangguan neurologi dan motor kekal atau berlaku. Pemeriksaan klinikal pesakit yang jatuh ke dalam kumpulan orang yang tidak memuaskan, mendapati bahawa penyebab sindrom kolum tulang belakang yang tidak berjaya adalah sebahagian besarnya:

 • pengulangan hernia pada tahap yang sama (8%);
 • penyempitan terusan tulang belakang disebabkan oleh exostoses dan arthrosis sendi intervertebral (4.5%);
 • penampilan hernia pada cakera bersebelahan dengan segmen yang dikendalikan (3.5%);
 • pembentukan parut dan pelekatan patologi dalam saluran tulang belakang (3%);
 • pembentukan parut-pelekat dalam akar saraf (3%)
 • pseudomeningocele selepas operasi dan hematomas epidural tulang belakang (1%).

Kawasan di mana sakit boleh diberikan.

Seperti yang anda lihat, kebimbangan khusus adalah tindak balas penyakit di tempat yang sama di mana tisu hernia diketatkan. Dan agak kerap - ini adalah akibat dari kesilapan dan ketidaktepatan yang dibuat semasa tempoh pemulihan, mengabaikan dalam jangka panjang keperluan dan sekatan yang berkaitan dengan kehidupan seharian. Mereka yang, selepas pemulihan yang berkualiti tinggi, meneruskan pemulihan mereka dalam sanatorium, kurang berkemungkinan daripada yang lain untuk menghadapi akibatnya. Oleh itu, fakta ini mesti diambil kira untuk semua pesakit, kerana penyatuan hasil fungsian yang tercapai dengan serta-merta selepas berakhirnya program pemulihan utama memainkan jauh dari peranan sekunder.

Mengenai komplikasi, surat sering datang ke forum, di mana pesakit menyalahkan pakar bedah neurosurgeon untuk penampilan mereka, yang tidak melakukan pembedahan dengan baik. Pembedahan secara langsung pada masa-masa menjadi kurang pelakunya prognosis yang tidak berfungsi. Teknologi neurosurgi moden hari ini sangat disusun daripada penciptaan akses yang selamat kepada visualisasi ultra-tepat, mereka dipelajari dengan baik, dikuasai dan ditapis dengan terperinci terkecil oleh pakar bedah tulang belakang.

Rawatan asing dan Rusia: apakah prognosis itu?

Klinik domestik tidak mempunyai sistem pemulihan yang berfungsi dengan baik. Oleh itu, di kebanyakan hospital kami, nisbah akibat campur tangan pembedahan dan pemulihan postoperative buta huruf adalah lebih kurang sama dengan 50/50. Orang yang telah dikendalikan, sebagai contoh, di Rusia, sering mengeluh tentang kehidupan selepas operasi, kualitinya tidak semestinya apa yang diharapkan oleh pesakit. Keberkesanan operasi di Rusia pada keseluruhannya adalah 80%.

99% kejayaan rawatan bergantung kepada doktor.

Oleh itu, adalah lebih baik menjalani operasi supaya tidak menjadi mangsa tindakan yang tidak mahir seorang pakar bedah pseudo-di negara asing terkemuka dalam pembedahan tulang belakang dan muskuloskeletal (di Republik Czech, Jerman, Israel). Walaupun manipulasi paling teknikal di sini akan dilakukan oleh anda "bersih", 98% -100% memastikan ketidakcekapan prosedur yang bertanggungjawab.

Elaun pemulihan adalah sangat penting untuk diterima secara kualitatif dan sepenuhnya, tetapi ini bukan semua pemimpin asing yang dapat memberikan sebahagian daripada proses rawatan ini. Walaubagaimanapun, kecuali Republik Ceko, program pembedahan hernia tulang belakang tidak mengambil kira kursus biasa terapi pemulihan. Di samping itu, kos program Czech sepenuhnya rawatan terintegrasi yang sangat profesional adalah 2-3 kali lebih rendah daripada harga di Jerman dan Israel untuk hanya satu perkhidmatan pakar bedah. Ramalan bagi hasil pasca operasi yang berjaya di Republik Czech - 95% -100%.

Apa yang doktor terlepas dalam peringatan: dua penambahan penting

Kami tidak akan menyenaraikan semua perkara arahan, anda tahu, kerana ia sentiasa diserahkan apabila anda meninggalkan hospital. Tetapi inilah beberapa keperluan yang tidak diterangi dalam arahan yang dikeluarkan, yang mana pesakit paling sering bertanya di forum, kami menganggap perlu untuk dimaklumkan. Oleh itu, dua soalan yang paling biasa ialah: mandi dibenarkan selepas pembedahan dan bilakah anda boleh melakukan hubungan seks?

 • Di suatu tempat, anda boleh memotong bahawa mandi adalah perkara yang sangat terhadap proses pelekat-cicatricial selepas penghapusan hernia vertebra. Perhatian! Fakta ini tidak mempunyai bukti klinikal. Lebih-lebih lagi, dilarang masuk ke bilik mandi selepas operasi selama sekurang-kurangnya 6 bulan, atau lebih baik selama setahun. Rawatan suhu, perangsang metabolisme dan normalisasi fungsi-fungsi badan, dan sekurang-kurangnya terdapat sedikit tanda-tanda keradangan dalaman atau luaran dalam bidang pembedahan, mereka juga boleh merangsang perkembangan tindak balas keradangan. Stim boleh menyebabkan pembengkakan luka, perbezaan jahitan "segar". Dan ini adalah persekitaran yang baik untuk kemasukan bakteria patogen dan perkembangan patogenesis purulen-infeksi.
 • Bagi seks, ia perlu dikecualikan secara ringkas. Biasanya, doktor tidak mengesyorkan meneruskan aktiviti seksual sekurang-kurangnya 14 hari dari hari intervensi. Dan dari sudut ini, sehingga akhirnya anda pulih, hubungan seksual sepertinya selamat. Anda mesti menjadi pasangan pasif. Agar tidak menyebabkan kecederaan pada bahagian rabung yang dikendalikan, seks dibenarkan jenis yang tidak bertentangan, tidak dicirikan oleh voltan tinggi. Peraturan ketiadaan beban yang berlebihan pada tulang belakang, khususnya pada lumbosacral (selalunya hernia dikeluarkan dalam segmen ini), perlu diperhatikan selama kira-kira 6 bulan.

Ia penting! Untuk mencapai pemulihan penuh kualiti hidup dan mengelakkan akibatnya, amati ketat semua kontra dan petunjuk yang dinyatakan dalam arahan yang diberikan kepada anda semasa pembuangan dari hospital pembedahan. Dan dengan segala cara meneruskan pemulihan di pusat pemulihan. Masa standard pemulihan wajib, tertakluk kepada dinamik positif, adalah 3 bulan.

Sakit selepas pembuangan hernia tulang belakang

Pertama sekali, mana-mana pembedahan yang dilakukan dalam kes hernia saraf tunjang menghalang penyahmampatan struktur saraf untuk menyelamatkan pesakit dari defisit neurologi dan sakit yang menyakitkan di belakang dan anggota badan. Sekiranya sensitiviti tidak disambung semula, dan kesakitan tidak dihapuskan, kita boleh bercakap sama ada mengenai simptom sisa atau akibatnya. Dalam tempoh awal, sindrom kesakitan di kawasan luka diperhatikan di hampir semua orang, seperti tindak balas normal badan kepada trauma kanser. Apabila jahitan itu sembuh dengan baik, yang biasanya berlaku dalam masa 3-7 hari, gejala menyakitkan tempatan akan dihapuskan.

Hernia tulang belakang lumbar.

Komplikasi pasca operasi adalah kambuhan hernia, kejadian adalah 11.5% daripada kes daripada 100%. Ia boleh berlaku dalam segmen yang dikendalikan (8%) dan pada tahap segmen yang berbeza (3.5%). Jaminan penuh bahawa tujahan hernia tidak akan berlaku pada masa depan atau jauh, anda tidak akan memberikan sebarang bedah operasi, bahkan yang paling berjaya. Bagaimanapun, anda boleh melindungi diri anda dari pembentukan proses yang buruk pada cakera tulang belakang. Dan banyak bergantung kepada pesakit di sini!

Anda mesti memahami dengan jelas bahawa pemulihan perubatan sepenuhnya selepas prosedur penyingkiran dapat mengurangkan kemungkinan patologi kembali, dan oleh itu anda tidak boleh mengundurkan satu langkah dari program rawatan pasca operasi individu yang dicadangkan oleh pakar pemulihan dan pakar bedah. Kaedah fizikal yang intensif, seperti terapi fizikal, fisioterapi, mod fizikal aktiviti denyut yang ketat, dan lain-lain, membantu mencegah akibat ini.

Operasi video teknik:

Di samping itu, seseorang perlu tahu bila hendak duduk, kerana pengunduran pramatang larangan pada kedudukan duduk sering menjadi punca perkembangan deformasi berulang struktur tulang rawan pada cakera. Ia biasanya dilarang duduk selama 4-6 minggu, tetapi jangka waktu harus ditetapkan dalam mana-mana hal oleh seorang dokter. Anda juga wajib memakai korset untuk tulang belakang, yang akan membantu jabatan masalah pulih lebih cepat dan menyumbang kepada pencegahan akibat. Tetapi berapa lama peranti ortopedik perlu digunakan, ia juga ditentukan oleh pakar yang kompeten, dengan mengambil kira data klinikal mengenai dinamik pemulihan.

Seseorang pulih mengikut pelan - dalam 3 bulan, dan seseorang mungkin perlu meningkatkan tempoh pemulihan oleh beberapa bulan lagi. Istilah-istilah secara langsung bergantung kepada ciri-ciri individu organisma kepada pemulihan fungsional, keadaan pra-pengendalian pesakit, jumlah dan kerumitan operasi yang dilakukan. Tetapi selepas pemulihan, bersenam dengan kerap dan ambil semua langkah berjaga-jaga. Jangan dedahkan diri anda kepada beban yang tidak boleh diterima, kerana mengangkat objek berat juga boleh mengembalikan penyakit ini.

Kompleks ini dilakukan sebelum dan selepas operasi. Tetapi dengan persetujuan doktor.

Sakit sisa masih boleh berterusan untuk beberapa waktu, terutamanya bagi orang yang memasuki hospital pada awalnya dengan gangguan vertebrogen yang serius yang telah berlanjutan terlalu lama. Apabila tisu saraf dan struktur otot pulih, gejala yang tidak menyenangkan yang tidak dihapuskan sebaik sahaja campur tangan secara beransur-ansur akan mereda. Tetapi sila ambil perhatian bahawa dengan sendirinya, tanpa rawatan pasca operasi yang tepat, mereka bukan sahaja gagal, tetapi juga dapat memperoleh bentuk yang kronik, kronik, kadang-kadang dengan sifat yang tidak dapat dipulihkan.

Berhati-hati! Sekiranya anda bimbang tentang kesakitan selepas hernia dikeluarkan, konsultasi ahli bedah saraf diperlukan! Jangan cuba menghubungi doktor dalam talian melalui Internet, mereka tidak akan membantu anda, kerana mereka tidak tahu mengenai ciri-ciri kes klinikal anda, nuansa pembedahan, spesifik pemulihan anda.

Komplikasi selepas pembuangan hernia tulang belakang

Semua orang mahu mendapat jawapan kepada soalan yang paling menarik: apakah operasi untuk hernia tulang belakang berbahaya? Benar-benar setiap kaedah pembedahan rawatan mempunyai risiko komplikasi yang mungkin berlaku. Dalam kes kita, bahaya operasi itu juga tidak dikecualikan, dan dalam bilangan dominan ia terdiri daripada kemunculan semula, yang diputuskan oleh campur tangan berulangan. Sudah tentu, kualiti sesi intraoperatif masih memainkan peranan khas, tetapi, sebagai peraturan, dalam klinik yang berjaya operasi berjalan lancar.

Dr Anton Epifanov, salah seorang dari beberapa orang dalam persekitaran berbahasa Rusia menerangkan secara terperinci bahaya pembedahan tulang belakang, yang mana dia sangat berterima kasih:

Apa yang boleh menjadi kesan intraoperatif? Mereka kebanyakannya dikaitkan dengan kecederaan pada saraf atau dura mater dari saraf tunjang.

 • Komplikasi pertama akan ditunjukkan oleh rasa sakit dan gangguan sensasi pada kaki atau lengan, bergantung pada lokasi saraf yang cedera. Jika struktur saraf rosak teruk, prognosis untuk pemulihannya, malangnya, mengecewakan.
 • Sekiranya kerosakan pada saraf tunjang dorsal, jika pakar bedah mengesan kecacatan pada masa itu, dia akan menjahitnya. Jika tidak, bendalir tunjang akan bocor. Peredaran minuman keras yang terganggu akan menyebabkan masalah dengan tekanan intrakranial dan, akibatnya, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk. Cangkang keras boleh sembuh sendiri, dalam masa 2 minggu.

Reaksi negatif adalah postoperative, awal dan lewat:

 • Komplikasi awal termasuk proses purulen-septik, termasuk epiduritis, osteomielitis, suplai tiruan, radang paru-paru. Di samping itu, kumpulan akibat postoperative awal termasuk trombosis vena yang mendalam pada kaki yang lebih rendah dan tromboembolisme pulmonari.
 • Reaksi negatif lewat berulang-ulang, patologi degeneratif-dystrophic sekunder. Ini juga termasuk pertumbuhan parut-pelekat yang kasar, yang, pada gilirannya, memampatkan pembentukan saraf, yang, seperti dalam hernia intervertebral, mewujudkan sindrom kesakitan dan / atau paresthesias yang merebak di sepanjang saraf terjepit.

Sekiranya operasi berlaku pada tahap yang teladan, semua langkah pencegahan diperhatikan dan cadangan perubatan diikuti dengan sempurna, kemungkinan apa-apa kesan dikurangkan kepada yang paling minimum.

Apakah operasi hernia intervertebral?

Orang yang menderita hernia tulang belakang mengenali sakit yang disertai penyakit ini. Kesakitan ini tidak berlarutan selama berminggu-minggu, dan praktikalnya tidak lega dengan ubat-ubatan, sering membuat sukar untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti rutin. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, penyakit ini boleh menyebabkan disfungsi organ-organ dalaman dan kelumpuhan anggota badan, dan selepas itu anda tidak boleh memanggil mata pencarian normal. Apabila rawatan konservatif meletupkan senjatanya, dan penyakit terus berkembang, atau timbul masalah yang memerlukan penyelesaian segera, hanya pilihan pembuangan hernia tulang belakang. Penghapusan patologi ini melalui pembedahan untuk pesakit adalah sangat sering peluang terakhir untuk menyembuhkan.

Perlu difahami bahawa keputusan mengenai kaedah radikal sedemikian patut diambil dengan sangat sengaja. Tidak hairanlah operasi semacam ini disyorkan oleh doktor hanya selepas satu atau satu setengah bulan selepas selesai prosedur tradisional. Dan hanya dengan ketiadaan kesan positif dari rawatan. Di samping itu, ramai pakar menawarkan pesakit untuk meningkatkan tempoh ini hingga 3 bulan.

Sudah tentu, hanya mereka yang tidak mengalami kemerosotan dalam kesihatan mereka dan yang mempunyai masa tertentu tidak boleh tergesa-gesa ke dalam operasi. Walau bagaimanapun, pesakit yang paling sering cenderung membesar-besarkan masalah, tunduk kepada panik dan terburu-buru untuk menyingkirkan kesakitan yang berpanjangan. Ya, dan banyak yang terlalu malas untuk melakukan terapi fizikal, yang penting untuk menyingkirkan penyakit ini.

Sekiranya keputusan itu masih dibuat, maka anda perlu sedar bahawa pembedahan:

 1. Sering membawa kepada akibat.
 2. Tidak memberi jaminan seratus peratus.
 3. Memerlukan penyertaan pesakit dalam rawatan selepas pembedahan.

Sememangnya, doktor yang hadir harus diberitahu terlebih dahulu.

Jenis operasi

Hari ini diamalkan beberapa kaedah penyingkiran hernia intervertebral. Kesemua mereka akan dibincangkan di bawah. Kami hanya mengatakan bahawa pilihan operasi bergantung kepada banyak faktor. Di samping itu, masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan.

Diskektomi

Kaedah penyingkiran patologi ini kini dianggap usang. Diskektomi adalah pembedahan terbuka, di mana sama ada seluruh cakera intervertebral atau bahagiannya dibuang melalui pembedahan di kulit. Di samping itu, terdapat pemisahan proses vertebra yang memukul saraf tunjang atau arteri. Operasi itu sendiri berlaku di bawah anestesia umum, dan hirisan kulit adalah kira-kira lapan sentimeter.

Kelemahan prosedur perubatan ini adalah:

 • Pemulihan yang agak perlahan fungsi muskuloskeletal tulang belakang, disebabkan oleh kawasan yang besar kerosakan.
 • Risiko tinggi proses keradangan dalam membran otak, yang memerlukan hospital 10 hari dan terapi antibakteria yang luas.

Kelebihan diskektomi termasuk:

 • Kos operasi yang agak rendah.
 • Hanya 3 peratus risiko berulang dalam masa setahun (dengan penyingkiran radikal cakera).

Aspek kedua dapat dijelaskan oleh hakikat bahawa cakera intervertebral terpencil digantikan dengan tisu penghubung berserabut dari masa ke masa, sementara di bahagian yang tersisa risiko resiko hernia berulang. Perhatikan bahawa kedua-dua kelebihan ini agak berupaya menjadi penentu apabila memilih satu kaedah operasi.

Laminektomi

Operasi, yang dipanggil laminektomi, dilakukan di bawah anestesia umum dan tempatan. Prosedur ini adalah untuk membuang lamina melalui insisi yang mengukur sehingga 10 sentimeter. Dengan kata lain, doktor memotong sebahagian daripada gerbang vertebral, yang mana akar saraf ditekan, disebabkan oleh tekanan pada hernia intervertebral.

Kelebihan kaedah yang tidak dapat dipertikaikan adalah:

 • Relief yang sangat cepat dari kesakitan, serta bekalan darah yang bertambah baik.
 • Penyembuhan berlaku dalam masa beberapa hari. Biasanya pesakit menghabiskan di hospital selama lebih dari tiga hari.

Kelemahan utama laminektomi ialah:

 • Risiko tersumbat pembuluh darah dan kerosakan saraf.
 • Bahaya jangkitan pasca operasi, serta pendarahan.

Endoskopi

Operasi yang paling banyak diiklankan dan paling popular yang melegakan hernia vertebrata dipanggil endoskopi. Prosedur pembedahan minima ini dilakukan menggunakan alat mikroskopik dan endoskopi tulang belakang khas dengan kamera. Yang terakhir dimasukkan melalui pemotongan 5 mm pada lubang foraminal lateral dan menghantar imej yang diperbesar ke monitor. Berdasarkan imej yang diperoleh, doktor membuang sequestrum hernia intervertebral dengan instrumen pembedahan yang sangat tipis.

Sebab mengapa endoskopi sangat popular adalah:

 • Ligamen dan otot tidak rosak, yang menyebabkan penyembuhan pesat.
 • Tempoh pemulihan tidak melebihi tiga minggu.
 • Pendek (beberapa jam) dan operasi hampir tidak berdarah.
 • Pelepasan pesakit pada keesokan harinya.

Dengan kelebihan yang mengagumkan dalam kaedah ini, keburukan pembedahan endoskopik tidak kurang. Antaranya ialah:

 • Keperluan untuk anestesia tulang belakang, yang memerlukan persiapan yang teliti, di mana cecair intravena awal diperlukan. Di samping itu, prosedur ini boleh menyebabkan komplikasi dengan akibat, seperti sakit kepala yang berterusan.
 • Kaedah ini tidak universal, dan tidak sesuai untuk setiap hernia intervertebral. Banyak yang menentukan lokasi yang kedua.
 • Terdapat risiko tinggi kambuh selepas operasi, yang mencapai 10 peratus.

Di samping semua perkara di atas, anda harus tahu bahawa operasi ini sangat mahal, jadi anda harus membuat keputusan, dengan berhati-hati menimbang semua kebaikan dan keburukan.

Microdiscectomy

Inti dari operasi neurosurgis yang dipertimbangkan dikurangkan kepada penembusan ke dalam kawasan saraf yang dimampatkan, dengan pembebasan berikutnya. Dengan microdiscectomy, hirisan kulit tidak melebihi 4 sentimeter, dan operasi itu sendiri dilakukan menggunakan mikroskop kuat dan alat-alat terkini, yang membolehkan anda melakukan segala-galanya pada tahap mikroskopik.

Pada masa ini, kaedah ini dianggap sangat berjaya, dan oleh itu ia sering digunakan. Operasi berlaku di bawah anestesia am. Pada masa yang sama, tisu otot benar-benar tidak rosak, kerana doktor mendapat akses ke saraf yang diperas dengan mengeluarkan sebahagian daripada ligamen kuning tulang belakang. Selepas itu, saraf cengkerik dikeluarkan dan tisu cakera intervertebral dikeluarkan. Pada akhir prosedur, untuk pertumbuhan semula cakera yang lebih cepat, penyinaran laser digunakan di tapak pembedahan.

Kelebihan seperti penyelesaian pembedahan adalah:

 • Keupayaan untuk membuang pelbagai patologi dalam satu operasi.
 • Penginapan hospital yang singkat (sehingga 3 hari).
 • Relaks kesakitan cepat dan sangat berkesan.

Ia juga harus diperhatikan bahawa selepas microdiscectomy, adalah mungkin untuk memulakan aktiviti tidak aktif selepas empat minggu, dan aktiviti fizikal aktif dalam 1.5-2 bulan.
Sebaliknya, walaupun tempoh pemulihan yang singkat, para pakar mengesyorkan penggunaan korset sokongan keras untuk tulang belakang selama dua bulan selepas operasi.

Kelemahan kaedah operasi termasuk:

 • Kos operasi yang tinggi, yang mencapai 70 ribu rubel (dengan rekonstruksi cakera laser).
 • Epidurit yang melekat-lekat, yang menurut statistik membawa kepada gegaran dalam 15 peratus kes.

Nukleoplasty cakera

Operasi ini untuk mengeluarkan hernia tulang belakang adalah kaedah yang paling moden dan inovatif. Ini adalah invasif minima, dan dilakukan di bawah anestesia tempatan. Makna nukleoplasti adalah untuk mengurangkan tekanan pada akar saraf.

Prosedur ini terdiri daripada memasukkan jarum ke dalam cakera yang rosak di bawah kawalan mesin sinar-X, diameter yang bervariasi dari dua hingga tiga milimeter. Melalui jarum, plasma, frekuensi radio atau radiasi laser digunakan untuk kawasan yang rosak, akibat saluran yang dibuat di mana bahan cakera hancur. Ini membantu mengurangkan tekanan pada saraf, dan dengan itu, melegakan kesakitan.

Kelebihan kaedah ini jelas, antara mereka:

 • Risiko komplikasi dan akibat yang minimum.
 • Empat puluh operasi yang selamat dan mudah.
 • Anda boleh menyemak beberapa jam selepas prosedur.

Satu-satunya kelemahan utama nukleoplasty cakera adalah hakikat bahawa kaedah ini hanya boleh menghilangkan hernia intervertebral, yang dimensi tidak melebihi 7 milimeter.

Discoplasty laser

Prosedur yang sangat serupa dengan operasi sebelumnya. Dalam proses ini, cakera intervertebral dipanaskan hingga 70 darjah di beberapa tempat dengan cara pemancar laser berkuasa rendah. Operasi itu sendiri kadang-kadang dilakukan bersama dengan pembedahan hernia, tetapi juga mungkin dilakukan secara berasingan. Dalam kes yang terakhir, discoplasty laser dilakukan untuk membina semula cakera tulang belakang yang rosak.

Malah, kelebihan kaedah ini sama dengan yang terdapat dalam nukleoplasti cakera. "Keburukan" harus dikaitkan dengan kos dan batasan yang tinggi terhadap saiz hernia.

Syarat untuk operasi yang berjaya

Kriteria utama untuk mana-mana kaedah ini akan berjaya ialah:

 1. Pemeriksaan profesional awal dengan menggunakan resonans magnetik atau tomografi komputer, serta lulus ujian dan perundingan yang diperlukan dengan beberapa doktor bebas, termasuk ahli anestesiologi.
 2. Pilihan penyingkiran hernia yang betul, yang mengambil kira jenis, lokasi, saiz dan faktor lain yang boleh menjejaskan kesihatan pesakit.
 3. Pertimbangan dan kesedaran tentang kemungkinan kesan dan komplikasi pasca operasi yang mungkin memerlukan terapi antibiotik yang intensif.

Di samping itu, perlu difahami bahawa operasi, penyembuhan luka dan penyingkiran jahitan - ini bukan akhir. Ini diikuti dengan tempoh pemulihan yang panjang, termasuk terapi fizikal, dan dalam kebanyakan kes, memakai korset, yang pada akhirnya akan mengelakkan pergantungan dan komplikasi. Anda juga perlu melawat doktor yang kerap dan menjalani pemeriksaan.

Kos operasi

Adalah jelas bahawa kos operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral bagi banyak adalah penting. Tetapi agak sukar untuk menentukan bilangan dan jumlah tertentu, kerana mereka bergantung kepada negara atau kota di mana anda merancang untuk beroperasi, dan di klinik itu sendiri, di mana ini akan berlaku. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk menghubungi pusat pembedahan yang dipilih dengan serta-merta selepas keputusan muktamad mengenai operasi, dan menjelaskan semua nuansa dan kadar yang diperlukan pada masa ini.