Pembuangan hernia tulang belakang

Esophagus

Pembedahan hernia intervertebral adalah langkah yang perlu apabila tidak ada cara lain untuk membantu pesakit. Selalunya, ini menghilangkan osteochondrosis kronik, yang tidak mempunyai rawatan sebelum ini. Tanda-tanda untuk rawatan pembedahan didiagnosis oleh seorang pakar atau perundingan ahli bedah saraf selepas pemeriksaan menyeluruh, dan pesakit diwajibkan untuk merealisasikan ketidakmampuannya untuk mengelakkan akibat yang serius, termasuk ketidakupayaan.

Adakah ia berbahaya?

Selepas operasi mengeluarkan hernia dari tulang belakang, pesakit segera merasakan kesakitan, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi tulang belakang, sensitiviti, organ-organ pelvis kecil, dan pesakit di hospital tidak melebihi seminggu. Semua ini adalah kelebihan yang membolehkan pesakit mengelakkan penyakit parah, kecacatan dan kembali ke kehidupan normal.

Operasi pada hernia tulang belakang, sebagai tambahan kepada meritnya, dipenuhi dengan risiko:

 • Mana-mana operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang membawa risiko tertentu; tidak ada jaminan seratus peratus kejayaan;
 • Pembuangan hernia tulang belakang mengurangkan saiz rawan, yang meningkatkan beban pada vertebra terdekat;
 • Walaupun selepas pembedahan yang paling jinak, banyak masa diperlukan untuk pemulihan rawan - dari tiga bulan hingga setengah tahun, dalam tempoh ini pelbagai komplikasi mungkin muncul.

Jika rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah satu-satunya jalan keluar, jangan menolak. Setiap pembedahan pada tulang belakang - ini adalah pilihan apabila, dari dua kes terburuk, memilih yang paling berbahaya. Menolak operasi tidak masuk akal, kehilangan masa boleh membawa kepada kehilangan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan. Sama ada pembedahan diperlukan, doktor memutuskan berdasarkan analisis panjang terhadap keadaan pesakit. Jika rawatan lain tidak membantu, tetapkan satu pembedahan.

Jenis operasi

Terdapat banyak jenis operasi untuk mengeluarkan hernia dari tulang belakang, jadi seorang ahli bedah saraf, mengikut keputusan pemeriksaan, boleh memilih kaedah paling optimum penghapusan hernia. Membangunkan enam jenis pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengeluarkan cakera intervertebral herniated.

Diskektomi

Kaedah pembedahan kini dianggap tidak lagi relevan, tetapi dalam kes-kes jarang digunakan. Semasa pembedahan, insisi terbuka dibuat dan cakera intervertebral yang rosak dikeluarkan. Kelemahan kaedah ini adalah tempoh pemulihan yang panjang, risiko jangkitan yang tinggi oleh mikroflora patogenik dan komplikasi lain. Kelebihan operasi semacam itu adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku dalam hernia intervertebral yang berulang.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan hernia intervertebral endoskopik dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini untuk menghilangkan hernia dianggap remeh, otot dan ligamen hampir tidak rosak, risiko pendarahan diminimumkan. Memiliki sejumlah kelebihan yang banyak, perlu diperhatikan bahawa tidak semua campur tangan endoskopik timbul untuk menghapuskan hernia cakera adalah mungkin. Kelemahan seperti operasi termasuk kemungkinan berlakunya hernia dan sakit kepala yang teruk dengan penggunaan anestesia yang tidak layak. Pembedahan hernia intervertebral endoskopik adalah operasi kos tinggi.

Penyingkiran mikrosurgikal

Penyingkiran microsurgical hernia intervertebral adalah yang paling sempurna, kerana ia adalah paling kurang berbahaya, kerana tisu sekitarnya tidak cedera apabila hernia dikeluarkan. Campur tangan bedah dilakukan dengan menggunakan instrumen berteknologi tinggi di tingkat mikro, yang memungkinkan untuk menghilangkan hernia intervertebral, menghemat otot dan tisu. Operasi ini agak berjaya, tetapi terdapat risiko komplikasi akibat epidermal parut-pelekat.

Laminectonia

Semasa pembedahan, laminektomi terinspirasi, tetapi hanya serpihan kecil gerbang disk dikeluarkan. Dalam tempoh selepas pembedahan, pertumbuhan semula tisu pesat berlaku. Campur tangan pembedahan adalah bebas, namun ada risiko komplikasi dan sepsis yang tinggi.

Nukleoplasty cakera

Nukleoplasty cakera hernia intervertebral tergolong dalam kaedah rawatan rendah kesan terbaru. Semasa penyingkiran hernia ruang tulang belakang di bawah pemerhatian dengan X-ray, jarum khas dimasukkan ke dalam rawan intervertebral yang cedera, di mana rawatan laser hernia intervertebral, plasma atau mana-mana sinaran lain dilakukan, dengan cara yang tisu terletak di dalam cakera dipanaskan dan jumlah bulging berkurangan. Teknik ini segera melegakan pesakit kesakitan, pada asasnya, melewati tanpa komplikasi, tetapi rawatan pembedahan memberikan data, kesan positif hanya apabila ukuran hernia tidak lebih dari tujuh milimeter dan tidak rumit oleh pertumbuhan osteofit.

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser cakera herniated digunakan sebagai kaedah bebas, dan sebagai kaedah tambahan untuk membaiki cakera dalam kes penghapusan lengkap hernia vertebra. Pembedahan laser untuk hernia intervertebral merujuk kepada kaedah rawatan rendah kesan.

Berapa lamakah pembedahan? Bergantung pada kaedah operasi, cakera herniasi boleh dikeluarkan dalam tempoh dari tiga puluh minit hingga dua jam.

Mana-mana kaedah di atas campur tangan pembedahan mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, memilih kaedah operasi yang digunakan, perlu mengambil kira gambaran klinikal dan keadaan kewangan pesakit.

Komplikasi yang mungkin

Dalam satu konsep, operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, terdapat potensi tekanan hebat bagi seseorang, kerana tidak ada yang dapat menjamin hasil yang berjaya pembedahan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang vertebra, berpotensi mengandungi pelbagai komplikasi. Mereka diklasifikasikan sebagai komplikasi yang timbul semasa operasi mengeluarkan hernia tulang belakang dan komplikasi yang timbul selepas tempoh operasi.

Sebahagian daripada mereka timbul dalam proses campur tangan pembedahan. Sebagai contoh, kerosakan tidak sengaja kepada saraf yang boleh menyebabkan paresis dan lumpuh. Mungkin pakar bedah itu akan melihat masalah dalam masa semasa operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, maka jam itu akan disedut, dan jika dia tidak melihat, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk pada masa akan datang.

Secara umum, terdapat pergantungan langsung pada instrumen, kaedah pembedahan dan kelayakan ahli bedah saraf.

Komplikasi berpotensi selepas pembedahan tulang belakang adalah:

 • Kecacatan sementara;
 • Kemungkinan berulang;
 • Keperluan rawatan konservatif dan meratakan penyebab utama penyakit.

Pembedahan hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar tidak menghilangkan punca-punca yang menjejaskan berlakunya patologi. Pembedahan hernia hanya membuang kesakitan dan mengembalikan sensitiviti badan pesakit.

Setelah selesai operasi, pesakit dipaksa untuk menetapkan terapi konservatif khusus, tugas utama yang merupakan pemulihan lengkap tulang belakang, serta peraturan proses yang berkaitan dengan metabolisme tubuh. Sebagai tambahan kepada ejen-ejen farmakologi, pesakit ditetapkan sebagai sistem langkah pemulihan.

Pemulihan

Selepas selesai operasi pada tulang belakang, tidak lagi hernia, tetapi pemulihan jangka panjang pesakit diperlukan:

 • Dalam perjalanan empat puluh lapan jam selepas berakhirnya campur tangan pembedahan, untuk memberikan rehat katil keseluruhan;
 • Pakai korset khas;
 • Sebelum anda berdiri di atas kaki, dengarkan badan anda, sama ada terdapat rasa sakit, pening kepala. Pada mulanya, tunggu beberapa minit sebelum memulakan pergerakan;
 • Panjat dari katil dengan berhati-hati dengan belakang yang lurus. Pergeseran berat badan pada perut dan lengan. Tinggalkan belakang dalam kedudukan sedemikian supaya tidak merosakkan jahitan;
 • Menahan diri dari pergerakan badan yang berpusing;
 • Untuk memberi postur yang selamat, beli tilam ortopedik;
 • Dalam kesinambungan tiga minggu selepas pembedahan untuk mengelakkan kedudukan duduk;
 • Bilik mandi dibenarkan untuk digunakan tiga hari selepas operasi, mandi, dalam sebulan.

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit, perlu menjalani terapi dadah yang panjang, terapi senaman dan aktiviti lain. Pemulihan yang dilakukan secara profesional menguatkan otot-otot badan dan memulihkan fungsi tulang belakang. Setelah selesai operasi untuk mengeluarkan hernia vertebra, ia perlu diingat, untuk bekerja dengan berat dan mengambil beban fizikal yang besar, tidak disyorkan sehingga akhir hayat.

Kos pembedahan hernia tulang belakang

Ramai orang yang telah didiagnosis dengan hernia intervertebral, tertanya-tanya berapa harganya boleh membuang hernia dari tulang belakang, dan dalam apa kes itu perlu? Hari ini, doktor cuba menyelesaikan masalah dengan bantuan kaedah konservatif, tetapi kadang-kadang mereka masih tidak dapat melakukan tanpa pembedahan. Jadi apa jenis campur tangan yang ada, dan berapa banyak yang perlu diambil oleh pesakit?

Apabila rawatan pembedahan diperlukan

Oleh kerana campur tangan yang menyerang dalam tubuh manusia memerlukan risiko tertentu, doktor mengesyorkan menggunakannya hanya apabila perlu. Dua jenis petunjuk boleh dibezakan untuk pembedahan tulang belakang: mutlak dan relatif.

Tanda mutlak adalah mereka yang hanya pakar bedah dapat membantu pesakit, kerana kaedah lain tidak berkesan.

Ini termasuk:

 • kehadiran sindrom kesakitan yang jelas bahawa kaedah lain yang digunakan dalam terapi tidak dapat ditangani;
 • kehadiran perubahan yang kuat pada organ pelvis, yang menyebabkan ketidakupayaan untuk mengawal kencing dan buang air besar.

Tanda-tanda relatif adalah di mana pesakit masih boleh hidup tanpa pembedahan, tanpa mengalami ketidakselesaan yang ketara. Sekiranya terdapat bukti campur tangan jenis ini dilakukan atas permintaan pesakit.

Cadangan relatif untuk pembedahan termasuk:

 • kesakitan teruk di mana-mana rantau vertebral yang tidak dapat diterima;
 • gangguan aktiviti patologi di bahagian kaki yang lebih rendah, yang bersifat masuk (lumpuh kaki);
 • kelemahan sistem otot bahagian bawah kaki, yang membawa kepada atrofi beransur-ansur dengan kehilangan keupayaan untuk berjalan akibat pelanggaran pemuliharaan;
 • ketidakcekapan kaedah konservatif selama 3 bulan, ketiadaan lengkap dinamik positif.

Jenis campur tangan

Apabila hernia tulang belakang dikesan, berapa kos pembedahan akan bergantung pada peringkat penyakit dan jenis campur tangan yang dikehendaki. Semua manipulasi mengenai penyakit ini boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar, salah satunya termasuk pembedahan klasik dan teknik microsurgery yang lain.

Pemilihan taktik optimum adalah yang paling baik untuk ahli bedah, tetapi pesakit masih harus sedar cara-cara di mana dia boleh diselamatkan dari penyakit itu.

Buka diskektomi

Discectomy jenis terbuka adalah salah satu kaedah yang tertua dan mantap, tetapi hari ini ia sudah ketinggalan zaman. Inti adalah sangat mudah: semasa campur tangan, doktor sepenuhnya atau sebahagiannya menghilangkan cakera hernia yang rosak, dan pengait vertebra yang bersebelahan supaya mereka menjadi tidak bergerak.

Dalam sesetengah kes, jika boleh, proses ditubuhkan dan bukan cakera. Operasi ini boleh dipercayai, tetapi jauh dari keperluan memelihara fisiologi, yang hari ini adalah salah satu yang utama dalam pembedahan.

Keluarkan hernia vertebrata dengan cara ini boleh menjadi agak murah. Di beberapa klinik, kos operasi tidak lebih daripada 20 ribu rubel, tetapi harganya boleh mencapai hingga 120 ribu. Buka diskektomi digunakan agak jarang, petunjuk utamanya adalah kecederaan trauma pada ruang tulang belakang.

Laminektomi

Laminektomi adalah satu lagi kaedah lama yang digunakan oleh pakar bedah hingga ke hari ini. Semasa operasi, gerbang vertebra dihilangkan, di mana protrusi hernia menekan saraf yang rosak, memprovokasi rupa gejala tertentu.

Keuntungan yang signifikan dari jenis campur tangan ini adalah pemulihan yang cepat.

Pesakit dibebaskan dari hospital selepas tiga hari. Kekurangan utama adalah risiko ketidakstabilan tulang belakang dengan sakit berulang. Sekiranya penstabilan dilakukan secara tidak betul, ia juga boleh menjejaskan kesihatan pesakit.

Operasi sedemikian untuk mengeluarkan hernia tulang belakang akan dikenakan biaya dari 15 hingga 50 ribu Rubles, bergantung kepada klinik yang dipilih. Di sesetengah hospital, teg harga mungkin lebih tinggi.

Mikrosurgeri untuk membantu

Pembuangan hernia intervertebral dengan bantuan manipulasi mikrosurgi dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjadi semakin popular. Ini disebabkan oleh manipulasi sedemikian minimally invasif, risiko komplikasi akibat pelaksanaannya jauh lebih kecil berbanding dengan risiko campurtangan berskala tradisional tradisional. Potongan kebanyakannya kecil, dan kerosakan pada tisu terdekat adalah minimum.

Percikaneous Discectomy

Discectomy percutaneus adalah teknik yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian daripada cakera yang rosak dengan menggunakan hanya sedikit percikan pada kulit. Campur tangan ini disarankan oleh pesakit yang mengalami penonjolan hernia ke wilayah kanal tulang belakang. Manipulasi jenis ini kini praktikal tidak digunakan oleh doktor dalam amalan, kerana ia adalah salah satu yang paling tidak berkesan.

Kelebihan utama manipulasi semacam itu adalah bahawa ia tidak dijalankan secara umum, tetapi di bawah anestesia tempatan, dan pesakit dibebaskan dengan cepat.

Kos jenis campur tangan jenis operasi, yang dalam kebanyakan kes dijalankan di bawah kawalan endoskopi, bermula dari 130 ribu rubel di Moscow. Dalam kebanyakan kes, manipulasi tidak bernilai wang kerana kecekapan jumlah yang rendah.

Microdiscectomy

Microdiscectomy adalah "piawai emas" yang moden yang mana banyak pakar bedah mematuhi sekiranya ada keperluan untuk menghilangkan bantahan hernia pesakit dengan mampatan kord rahim dan akarnya. Terima kasih kepada operasi, adalah mungkin untuk menghapuskan mampatan akar saraf tunjang, serta untuk memperbaiki proses peredaran darah di tulang belakang. Pembuangan dilakukan menggunakan hirisan yang sangat kecil pada kulit (ia jarang melebihi 1.5-2 cm). Semasa manipulasi, pakar bedah juga boleh mengeluarkan sebahagian daripada ligamen kuning tulang belakang dan tepi tulang belakang.

Kelebihan microdiscectomy termasuk:

 • jangka pendek campur tangan (tidak lebih daripada 30-40 minit, jarang 1 jam);
 • keupayaan untuk menolak anestesia umum dan menggunakan epidural;
 • risiko komplikasi kecil;
 • keupayaan untuk mengeluarkan beberapa hernia sekaligus dengan satu campur tangan;
 • pemulihan pesat dan kesakitan minimum dalam proses pemulihan.

Harga untuk penyingkiran hernia tulang belakang dengan cara ini bermula dari 30 ribu rubel dan mencapai 90 ribu rubel, bergantung kepada hospital yang dipilih.

Mikrodiscectomy endoskopik

Operasi endoskopik pada tahun-tahun kebelakangan ini semakin meningkat populariti, dan penyakit sistem muskuloskeletal juga tidak kekal dilucutkan teknik ini. Endoskopi tidak hanya menarik pesakit, tetapi juga doktor kerana ia tidak membenarkan campur tangan dilakukan pada orang buta, sambil membuat pemotongan yang minimum pada kulit (jarang lebih daripada 5 cm).

Operasi ini melibatkan penggunaan mandatori endoskopi - alat khas yang membolehkan pakar bedah bukan sahaja melakukan manipulasi, tetapi juga untuk melihat apa yang dilakukannya, dan tidak bergantung kepada imej ultrasound.

Walaupun populariti teknik itu, ia mempunyai beberapa kelemahan yang mesti dipertimbangkan.

Ini termasuk:

 • ketidakmampuan untuk menggunakan endoskopi dalam rawatan semua protraksi hernia, penggunaannya yang terpilih hanya pada kedudukan tertentu cakera yang terjejas;
 • penggunaan anestesia tulang belakang, yang memerlukan penyediaan pesakit dengan teliti dan tidak sepenuhnya selamat dari segi komplikasi;
 • terdapat risiko perkembangan semula penyakit itu, berjumlah kira-kira 10%, serta berisiko tinggi untuk merumitkan komplikasi dalam bentuk sindrom epidural.

Harga jenis pembedahan endoskopik boleh menakutkan ramai pesakit. Ia bermula dari 40 ribu rubel dan hanya meningkat dari klinik ke klinik, kadang-kadang mencapai 100 ribu.

Penyahmroskopik mikroskopik

Penyusutan kanal tulang belakang mikroskopik adalah campur tangan yang lain untuk melepaskan saraf tunjang, yang sering boleh menderita kerana hernia. Semasa penyahmampatan, doktor mengecualikan sebahagian daripada tisu yang terlalu banyak, yang memungkinkan untuk meningkatkan lumen kanal dengan cara tiruan.

Campur tangan membolehkan untuk menghapuskan mampatan dalam masa yang singkat. Pada masa yang sama, pesakit menyingkirkan kesakitan, dan dalam kes yang berjaya, fungsi-fungsi saraf pincang sepenuhnya dipulihkan selepas beberapa waktu.

Satu jenis mikroskopik penyahmampatan adalah penolakan penggunaan anestesia umum. Anestesia biasa akan mencukupi. Operasi dijalankan di bawah kawalan radas radiologi, yang boleh dianggap sebagai kelemahan, kerana doktor tidak sepenuhnya melihat bidang kegiatannya.

Harga untuk penyahmampatan agak tinggi dan bermula dari 100 ribu rubel, bergantung kepada klinik.

Kemusnahan radiasi kekerapan saraf

Kemusnahan radiasi kekurangan saraf adalah intervensi yang disarankan untuk pesakit yang mengadu sindrom facet. Dalam patologi ini, sakit teruk yang dikaitkan dengan arthrosis sendi intervertebral muncul.

Semasa kemusnahan radiofrequency, siasatan khas digunakan, yang dibekalkan ke zon kesakitan dan memancarkan gelombang khas selama 1.5-2 minit. Tindakan sinar adalah sedemikian bahawa pengeringan segera tisu-tisu yang terjejas berlaku dengan pembekuan berikutnya. Oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai penyerapan diri hernia.

Pemusnahan frekuensi radio cakera intervertebral tidak melindungi terhadap relaps sebanyak 100%, walaupun dianggap efektif. Harga operasi merosakkan ini bermula dari 20 ribu rubel di Moscow, tetapi kosnya boleh meningkat menjadi 120 ribu.

Nukleoplasti plasma sejuk

Nukleoplasty jenis plasma sejuk ialah penghapusan struktur yang rosak menggunakan jet plasma khusus.

Operasi ini mudah:

 1. Jarum berongga khas berdiameter yang mencukupi dibekalkan kepada kawasan yang terjejas.
 2. Elektroda kecil dibekalkan ke kawasan patologi sepanjang jarum.
 3. Oleh kerana kesan plasma, ia boleh memuntahkan dan mendedahkan sebahagian daripada cakera kepada pemulihan yang ketara.

Apabila terdedah kepada plasma, ia boleh dilakukan tanpa kesan pembakaran, apakah perbezaan asasnya daripada rawatan laser. Nukleoplasty adalah operasi yang agak mahal. Harga untuk itu boleh berubah dari 100 hingga 200 ribu rubel secara purata.

Kelebihan impak ini termasuk:

 • kehilangan cepat sindrom kesakitan (biasanya berlaku pada masa yang sama);
 • masa manipulasi yang singkat, yang terdiri daripada maksimum 15 hingga 30 minit;
 • tidak memerlukan ruang operasi, kerana nukleoplasty boleh dilakukan di bawah keadaan ambulatori;
 • tidak ada keperluan untuk tempoh pemulihan, pesakit dengan bilangan sekatan yang minimum akan segera kembali ke kehidupan yang penuh.

Hidroplasty

Hydroplasty adalah satu lagi kaedah yang berjaya digunakan dalam rawatan hernia tulang belakang. Semasa manipulasi pesakit, jarum khas dimasukkan ke dalam kawasan yang terjejas, di mana larutan asin normal diberi makan. Menggunakan cecair, adalah mungkin untuk mencuci inti cakera yang hancur atau hernia itu sendiri, selepas itu cecair disedut menggunakan sedutan khas.

Operasi ini mempunyai satu batasan yang serius. Ia tidak memegang pesakit yang umurnya telah melebihi 50 tahun. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa hidroplastik hanya berkesan sehingga perubahan yang berkaitan dengan usia degeneratif telah bermula di tulang belakang.

Walaupun had umur, hidroplastik adalah popular. Ini disebabkan oleh trauma yang rendah. Dengan itu, adalah mungkin untuk menghalang perkembangan perubahan nekrotik dalam cakera intervertebral, untuk mengekalkan, jika tidak sepenuhnya, fungsi susutnilai.

Untuk rawatan vertebra tunggal yang terjejas oleh hernia, satu operasi diperlukan. Kosnya bermula dari 20 ribu rubel, tidak termasuk kos yang berkaitan, seperti berunding dengan pakar neurologi dan tinggal di sebuah hospital.

Pembedahan laser

Pembedahan laser melibatkan penggunaan sinar laser khas untuk pemusnahan atau pembinaan semula cakera hernia yang terjejas. Kaedah ini menarik kerana ia boleh digunakan secara berasingan dan digabungkan dengan hampir apa-apa jenis campur tangan tulang belakang yang lain. Kesannya dicapai kerana fakta bahawa laser memanaskan struktur yang rosak dan menyumbang kepada pemulihan mereka.

Harga pembedahan laser boleh sangat berbeza. Jika anda merancang untuk menggunakan kaedah ini sebagai satu-satunya cara rawatan, campur tangan akan menelan kos sekurang-kurangnya 30 ribu Rubles. Apabila digabungkan, sebagai contoh, dengan microdiscectomy, tag harga akan meningkat kepada 70 ribu Rubles, tidak termasuk kos yang berkaitan.

Kaedah ini mempunyai kelebihan berikut:

 • kecederaan semasa operasi dikurangkan;
  adalah mungkin untuk mengelakkan perubahan dalam struktur cakera tulang belakang;
 • tulang belakang mengekalkan mobiliti penuhnya;
  tidak perlu tinggal di hospital untuk masa yang lama (dalam kebanyakan kes, pesakit dilepaskan selepas 2 hari jika tidak ada komplikasi);
 • ia adalah mungkin untuk cepat memulihkan dan kembali sepenuhnya kepada kehidupan normal.

Sekatan intraosseous

Pengepungan intraosseous adalah campur tangan invasif, tetapi masih tidak berfungsi sepenuhnya berfungsi. Hakikatnya, dalam rawatan rawatan penyelesaian khusus diperkenalkan kepada pesakit melalui jarum berongga khas, yang menyediakan analgesia. Akibatnya, rasa sakit itu hilang sepenuhnya atau ketara.

Sekatan intraosseous dipegang oleh setiap orang secara individu. Seseorang rawatan jenis ini akan membantu untuk mengatasi gejala selama lima tahun, dan seseorang yang sudah berusia setengah tahun akan memerlukan pengenalan semula bahan analgesik. Ramalan tempoh yang tepat adalah mustahil.

Kos blokade adalah sekitar 20 ribu rubel setiap sesi.

Syarat kejayaan

Untuk berdiri teguh selepas pembedahan untuk hernia intervertebral, pesakit mesti melakukan beberapa keadaan yang agak mudah.

Ini termasuk:

 • keperluan untuk semua ujian, laluan MRI dan CT, serta perundingan dengan doktor lain tentang penyakit bersamaan dan komplikasi yang mungkin;
 • adalah perlu untuk memahami bahawa pilihan jenis operasi bergantung kepada ciri-ciri penonjolan hernia;
 • perlu minum antibiotik, kerana mana-mana operasi dikaitkan dengan risiko jangkitan oleh mikroorganisma patogen, yang merupakan cara untuk menggagalkan semua rawatan;
 • Operasi ini bukan tahap akhir rawatan, kerana selepas itu, ia juga perlu untuk memulihkan dengan betul, untuk menyatukan keputusan dan mencegah terjadinya patologi.

Mana-mana pesakit harus memahami bahawa menentukan kaedah invasif untuk merawat hernia hanya dalam kes apabila terapi konservatif ternyata tidak berkesan sepenuhnya. Sebarang operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, tidak kira berapa kosnya, tidak akan melindungi pesakit daripada berulang sebanyak 100%. Kesihatan sendiri hanya di tangan pesakit, dan jika dia tidak mematuhi cadangan doktor yang hadir, selepas beberapa lama dia akan berada di meja operasi.

Pemilihan kaedah campur tangan harus selalu tetap dengan doktor yang hadir. Dalam kes yang luar biasa, pesakit mungkin mempunyai pilihan mengenai pilihan pembedahan, tetapi bahkan lebih baik untuk berunding dengan pakar dan mendengarnya.

Harga operasi sentiasa individu. Apabila mengira kos, doktor mengambil kira skop campur tangan, risiko komplikasi, kehadiran ptaologi yang berkaitan dan banyak faktor lain.

Hernia intervertebral adalah patologi serius yang memerlukan rawatan yang teliti dan bijaksana. Jika pesakit itu bagaimanapun mempunyai keperluan untuk campur tangan pembedahan, anda tidak harus menolaknya. Lebih baik, setelah memastikan keperluannya, memilih pakar bedah yang baik dan akhirnya mengatasi penyakitnya, walaupun melalui meja operasi.

Bagaimana untuk membuang hernia tulang belakang

Kesakitan belakang menjadi masalah biasa orang moden kerana kekurangan perkembangan otot belakang dan beban berat yang tidak sekata. Ia adalah perlu untuk memberi perhatian kepada sensasi yang tidak menyenangkan yang timbul di tulang belakang. Penyebab kesakitan boleh menjadi hernia intervertebral yang sedang berkembang, yang secara beransur-ansur dapat mengakibatkan kehilangan kemampuan motor dan kelumpuhan anggota badan. Menghilangkan hernia dan mencegah perkembangan patologi hanya boleh melalui pembedahan.

Jenis pembedahan hernia tulang belakang

Terdapat beberapa jenis pembedahan tulang belakang dengan tahap keberkesanan yang berbeza, risiko dan tempoh yang berlainan dalam tempoh pemulihan. Jenis-jenis pembedahan berikut dianggap sebagai kaedah pemulihan yang paling optimum dan moden yang dipilih pesakit untuk pesakit mereka, bergantung kepada ciri-ciri individu masing-masing:

Endoskopik

Endoskopik - pelepasan segera herniasi ruang intervertebral dan pembebasan ujung saraf yang ditularkan saraf tunjang untuk mengurangkan kesakitan dan kerosakan neurologi yang tidak memerlukan incisions besar dalam tisu.

Pakar menonjolkan kelebihan endoskopi hernia sebagai kecederaan kecil kepada tisu lembut, pemeliharaan integriti cakera intervertebral, peratusan yang rendah komplikasi pasca operasi, kehilangan darah rendah dalam proses mengeluarkan hernia, dan ketiadaan sakit postoperatif.

Petunjuk untuk penggunaan jenis operasi ini adalah:

 • bantahan hernia di tepi cakera intervertebral;
 • keradangan dalam saluran tulang belakang;
 • perkembangan sindrom neurologi dengan kesakitan teruk, memanjang ke bahagian belakang dan belakang;
 • ketiadaan kesan yang ketara daripada rawatan jangka panjang dengan kaedah konservatif;
 • perkembangan disfungsi seksual.

Kontra untuk jenis pembedahan ini adalah:

 • penyakit onkologi dengan fokus utama dalam tulang belakang;
 • penyempitan saluran terusan tulang belakang;
 • kehamilan;
 • perkembangan lesi berjangkit di tapak hernia;
 • pemindahan penyakit sistem kardiovaskular;
 • hernia tengah.

Laser

Pendedahan laser (pemanasan dan penyejatan bendalir) dengan sinaran sinar laser berkuasa rendah pada nukleus di dalam cakera intervertebral untuk pengurangan atau penyingkiran dengan indentasi lanjut mengenai kandungan hernia, yang menekan pada akar saraf dan menyebabkan kesakitan yang sengit. Inti adalah pembentukan padat konsistensi jeli, yang terdiri daripada 70% air. Terdapat pengewapan laser (atau penafian) dan pembinaan semula cakera intervertebral.

Kelebihan kaedah rawatan pembedahan hernia tulang belakang ini:

 • sedikit ketidakselesaan dan ketiadaan kesakitan semasa manipulasi;
 • struktur tisu sihat yang mengelilingi ruang tunjang tidak terganggu dan parut tidak terbentuk;
 • tempoh pemulihan terpantas yang tidak memerlukan sekatan yang ketat dan rehat tidur;
 • penggunaan anestesia tempatan.

Tulang hernia di tulang belakang, yang memerlukan rawatan dengan laser, mempunyai ciri-ciri berikut:

 • saiz kecil menonjol;
 • ketiadaan sebarang komplikasi;
 • umur pesakit dalam lingkungan 20-50 tahun;
 • tiada peningkatan dalam rawatan dadah;
 • proses degeneratif dalam tisu tulang belakang.

Pakar mengenal pasti beberapa kontraindikasi untuk pengewapan laser cakera:

 1. saiz ketegangan hernia jauh lebih besar daripada 6 mm
 2. proses degeneratif yang berkaitan dengan usia dalam tisu pesakit yang telah mencapai umur 50 tahun;
 3. ossifikasi nukleus cakera intervertebral, merosakkan kord rahim.

Interlaminar

Mengeluarkan protrusions nukleus cakera intervertebral dengan saiz yang ketara (lebih daripada 6 mm) di rantau lumbosacral, di mana proses spinus secara anatomik dibezakan dengan implan. Implan dibuat sedikit lebih besar daripada cakera yang dipenggal. Kelebihan kaedah ini ialah implan membetulkan vertebra dan mengekalkan kestabilan ligamen dan segmen, supaya tidak mencetuskan kekejangan akar saraf.

Kaedah penghapusan hernia hanya boleh dilakukan pada pesakit tanpa penyakit dan patologi sistem kardiovaskular dan pernafasan, tanpa proses berjangkit atau radang yang progresif.

Adakah akupunktur membantu dengan hernia tulang belakang, baca di sini.

Pembedahan endoskopik untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar

Persediaan untuk pembedahan

Sebelum membuat keputusan pada tarikh operasi, doktor yang menghadiri ujian klinikal yang diperlukan:

 • jumlah darah yang lengkap;
 • penyelidikan mengenai tahap gula dan ciri-ciri antigen peribadi;
 • ujian air kencing umum;
 • pesakit reumatik untuk mengenal pasti tahap kerentanan organ dalaman, sendi dan semua jenis tisu badan untuk proses keradangan;
 • keterangan elektrokardiogram;
 • Data MRI

Pada hari pembedahan, adalah perlu untuk meninggalkan penggunaan cecair dan makanan selama 7-8 jam, serta berunding dengan pakar anestesiologi mengenai subjek penyakit berlarutan dan tindak balas alergi terhadap ubat untuk anestesia.

Sebelum operasi, penanda sinar-X dilakukan untuk menentukan lokasi pembentukan nukleus cakera intervertebral dengan tepat dan mencubit saraf.

Berapa lama operasi itu?

Tempoh prosedur bergantung pada betapa kuatnya cakera intervertebral terjejas, pada saiz bantahan dan pada tahap kelayakan pakar bedah. Rata-rata, ia berlangsung dari 50 hingga 120 minit.

Essence of the operation

Pesakit diberikan anestesia tempatan - anestesia epidural, di mana dia boleh menggambarkan perasaannya semasa manipulasi.

Doktor membuat hirisan dalam saiz 0.5 - 1.5 sentimeter di tempat di mana hernia dipasang dan merebak tisu untuk mengakses tulang belakang. Kemudian ia memasukkan jarum ke dalam lubang, yang berfungsi sebagai panduan untuk endoskopi tulang belakang perubatan.

Endoskopi adalah peranti yang dilengkapi dengan penukar elektron-optik, yang membantu doktor, tanpa kecederaan serius pada tisu, mengeluarkan nukleus pulpal yang lebih maju dan mematuhi ketepatan tindakannya pada skrin monitor.

Pakar bedah mengarahkan endoskopi ke terusan di mana saraf tunjang bersentuhan dengan akar saraf. Pengusiran dan penyingkiran bahagian cakera keras dan tisu yang mati, yang mengikat saraf yang berakhir dan menyebabkan sindrom neurologi yang menyakitkan, dijalankan. Selepas selesai semua manipulasi, hirisan itu dirawat dengan antiseptik dan jahitan dikenakan kepadanya.

Maklumat lengkap mengenai kaedah pembedahan tulang belakang, serta ulasan pesakit selepas rawatan, anda boleh membaca di laman web Artusmed.

Adakah operasi itu berbahaya?

Tidak seperti pembedahan abdomen, penyingkiran endoskopik dari protrusi hernia membawa beberapa risiko serius yang dihadapi dalam peratusan kecil pesakit yang dikendalikan:

 • pengenalan jangkitan;
 • hematoma, disertai dengan sakit yang berpanjangan;
 • ulangan hernia di tempat yang sama di tulang belakang selepas beberapa waktu;
 • pengurangan keanjalan tisu akibat perkembangan proses keradangan dan peralihan tisu penghubung lembut menjadi berserat tegar, membentuk parut;
 • penyempitan kanal ruang tulang belakang, menyebabkan sakit pada bahagian belakang dan kaki bawah;
 • trauma kepada akar saraf atau pakar bedah operasi dura semasa manipulasi ("faktor manusia").

Mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar dengan laser

Persediaan untuk pembedahan

Beberapa hari sebelum operasi, pesakit mesti melawat ahli radiologi, ahli bedah saraf yang akan melakukan manipulasi. Doktor mesti sangat berkelayakan, menjalani latihan khas dan menerima dokumen mengesahkan kebenaran untuk menjalankan operasi sedemikian. Kemudian pelantikan doktor akan diberikan untuk menentukan sama ada terdapat kontraindikasi individu untuk jenis operasi ini, pemeriksaan umum terhadap keadaan dan analisis kajian klinikal:

 • kencing umum dan ujian darah;
 • ujian gula darah;
 • Keputusan ECG;
 • radiografi;
 • dikira tomografi tulang belakang.

Sehari sebelum operasi yang dijadualkan, ahli anesthesiologi diberikan untuk memilih ubat anestetik yang tidak menyebabkan alergi.

Essence of the operation

Pesakit dinedikasikan di lokasi pendedahan laser, dan kemudian tusuk dibuat pada kulit di tapak luka cakera intervertebral. Pakar bedah saraf memasuki jarum tusukan khas dengan kuarza LED ke dalam lubang. Jarum mesti mencapai teras cakera. Doktor melakukan semua manipulasi dengan bantuan tomografi - komputer dan sinar-X, yang meningkatkan gambar dan membolehkan pakar untuk melihat butiran terbaik dan mengawal ketepatan pergerakan mereka. LED memancarkan tenaga yang cukup untuk memanaskan teras hingga 70 darjah. Cecair yang terkandung dalam nukleus, di bawah pengaruh suhu, mengambil bentuk wap dan dilepaskan melalui lubang kecil dalam jarum. Oleh itu, inti dikurangkan dalam saiz, tetapi tidak mengubah komposisi kain. Akar akar saraf yang dilepaskan disebabkan oleh fakta bahawa kandungan hernia yang berada di luar cincin berserabut. Tempoh operasi adalah 30 hingga 60 minit.

Harga (kos operasi)

Harga operasi laser terdiri daripada beberapa faktor: tahap kerumitan operasi (dari 1 hingga 5), ​​reputasi dan kelayakan pakar operasi dan pasukan doktor, terutamanya harga klinik, kemasukan prosedur tambahan dalam tempoh pra-operasi dan pemulihan.

Hospital Klinik Pusat № 1

Klinik bedah neurosurgi yang paling kecil

Hospital Klinikal Pusat Akademi Sains Rusia

Pusat Diagnostik Klinikal MGMU mereka. Sechenov I.M.

dari 15,000 rubel

daripada 50,000 rubel

dari 60000 Rubles

dari 80,000 rubel

dari 80,000 rubel

City Hospital № 23, № 40

Akademi Perubatan Tentera. Kirov S.M.

Institut Penyelidikan Traumatologi dan Ortopedik

dari 80,000 rubel

dari 60000 Rubles

dari 100,000 rubel

dari 90,000 rubel

Pembedahan interlaminar untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar

Essence of the operation

Kajian klinikal awal yang serupa dengan yang diterangkan untuk laser dan campur tangan endoskopik ditetapkan oleh doktor yang menghadiri. Mereka akan membantu pakar bedah operasi memahami perkaitan dan keperluan memasang implan stabil. Ubat anestetik diberikan kepada pesakit, maka ahli bedah saraf membuat hirisan pada tahap pembukaan antara gerbang vertebral. Dengan bantuan mikroskop pembedahan, penonjolan dikeluarkan dan implan dimasukkan ke tempatnya, yang mekanikal menekan pengurangan lumen antara vertebra dan menghalang mampatan saraf.

Akibat pembedahan tulang belakang

Ramai pesakit yang menjalani pembedahan tulang belakang berharap untuk kembali ke kehidupan normal dalam masa yang singkat. Tetapi untuk pemulihan lengkap, perlu melakukan banyak kerja untuk menghapuskan kesan campur tangan pembedahan.

Pemulihan selepas pembedahan

Kembalilah ke kehidupan normal selepas menjalani pembedahan untuk menaikkan tujahan nukleus cakera intervertebral dalam semua pesakit meneruskan secara berbeza. Dan ia bergantung pada kombinasi faktor: keadaan umum sistem badan, saiz hernia dan kerumitan keadaan, keperitan pematuhan dengan perlantikan doktor yang hadir, dan cara untuk menghapuskan protrusi.

Pakar mengenal pasti tiga tempoh selepas operasi, setiap daripadanya dicirikan oleh sensasi tertentu dalam pesakit dan langkah terapeutik yang bersesuaian.

Pada minggu pertama (pemulihan awal) selepas pembedahan, doktor mengawal dan merespon kesakitan yang berlaku di tapak manipulasi, dan memberikan sokongan terapeutik dan ubat kepada pesakit. Latihan tidak dibenarkan. Selepas pembedahan endoskopi, ubat-ubatan ditetapkan untuk membantu mempercepatkan fungsi regeneratif badan:

 • ubat anti-radang - sehingga 10 hari;
 • antibiotik dan dekongestan - 5 hari.

Selepas penyingkiran hernia laser, disyorkan untuk menetapkan kesan menggunakan beberapa langkah:

 • cara antiphlogistic - sehingga 7 hari;
 • fisioterapi terpilih individu dan pengangkat plasma.

Selepas pembedahan interlaminar, pakar neurologi menetapkan kursus:

 • chronoprotectors;
 • vasodilators
 • pelawat mikro.

Selepas 2 minggu (tempoh pemulihan lewat), pakar membantu pesakit untuk menyesuaikan diri dengan kehidupan normal melalui pembetulan gaya hidup dan pengambilan beban optimum yang perlahan. Sepanjang tempoh ini, memakai korset khas selama 1 bulan ditetapkan, aktiviti fizikal dan latihan sengit selama 1-3 bulan adalah dilarang.

Tempoh yang lewat selepas dua bulan pemulihan berlangsung sehingga pemulihan lengkap pesakit.

Berapa lamakah hospital

Tempoh pemulihan di bawah pengawasan doktor dengan kehadiran di hospital dan pembebasan kerja dengan pengeluaran cuti sakit untuk semua jenis operasi mempunyai tempoh yang berlainan:

Acara yang paling penting, menyumbang kepada pemulihan pesat tulang belakang selepas pendedahan pembedahan, adalah senaman pencegahan yang betul dan sistematik. Latihan membolehkan anda menyingkirkan rasa sakit, menguatkan otot-otot belakang, menghapuskan batasan fizikal dengan menyesuaikan pergerakan cakera intervertebral.

Dalam tempoh pemulihan awal, pesakit melakukan satu set kecil pergerakan paling mudah berbaring di belakangnya untuk 10 hingga 15 pengulangan:

2 Secara alternatif, perlahan-lahan membengkokkan kaki di lutut dan menariknya ke dada, tinggal di posisi ini selama 30 - 45 saat.

3 Tangan untuk menyeberang dada, kaki dibengkokkan pada lutut, dan kepala ditekan ke sangkar tulang rusuk. Perlahan mengangkat badan ke hadapan dan berdiri selama beberapa saat.

4 Bend kaki dengan lutut dan kuatkan dengan kaki, angkat pelvis dan tahan kedudukan ini selama 10-20 saat.

5 kaki bengkok di lutut dengan lancar berputar ke sisi.

2 minggu selepas operasi, dengan peningkatan keadaan secara beransur-ansur, doktor merumitkan program latihan dan meningkatkan bilangan ulangan. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengelakkan memunggah tulang belakang lumbal, jadi pesakit tidak ditawarkan latihan dalam kedudukan duduk:

2 Lying di sebelah untuk menaikkan kaki.

3 Pukulan cetek dengan belakang lurus.

4 Berbaring di perut anda untuk mengetatkan lutut anda ke siku anda.

5 Pushups dari lantai pada lengan terulur.

6 Berdiri pada semua empat kaki secara bergantian tarik anggota badan bertentangan lurus, cuba mengekalkan lurus belakang anda.

7 Lying pada perut pada masa yang sama untuk menaikkan lengan dan kaki yang terulur, memegang kedudukan ini selama 15 - 20 saat.

Selepas 1-1.5 bulan, latihan dalam kedudukan duduk dibenarkan:

2 Dalam sokongan siku lutut, bengkokkan bahagian belakang perlahan-lahan ke bawah dan bengkok ke atas, penetap di bahagian bawah dan atas.

3 Badan licin bertukar ke sisi.

Selain gimnastik, pesakit mesti mematuhi beberapa peraturan:

 • jangan supercool;
 • tidak berada dalam kedudukan yang sama untuk masa yang lama;
 • berenang;
 • tidak mengangkat berat dan tidak melompat;
 • tambah rawatan dan urut propylylactic dari pakar.

Diet

Pematuhan pemakanan akan membolehkan anda dengan cepat memulihkan kerja terkoordinasi semua sistem badan dan mencegah perkembangan kesan postoperative yang tidak diingini. Makanan harus lembut, tidak berkhasiat, mudah dicerna dan tidak sesuai dengan berat badan. Komponen penting ialah selulosa, yang memudahkan kerja usus dan tidak menimbulkan tekanan tambahan pada otot perut. Keutamaan harus diberikan kepada produk berikut:

 • sayur-sayuran (kubis putih, wortel, brokoli) dan buah-buahan;
 • taiga dan paya berry (cranberry, lingonberries, blueberry) dalam bentuk mors atau sup;
 • sayur-sayuran;
 • daging kurus rebus (ayam belanda, ayam, daging lembu);
 • gelatin dalam komposisi jeli, jeli, buah jeli dan marmalade.

Korset

Selepas pembedahan, pakar bedah saraf sering mengesyorkan memakai korset ortopedik khas atau tali pinggang yang melakukan beberapa fungsi:

 • penstabilan lokasi manipulasi;
 • mengurangkan beban semula jadi pada tulang belakang semasa berjalan;
 • penubuhan aliran darah;
 • pemulihan nada otot;
 • mempercepatkan penyembuhan jahitan (jika insisi dibuat) dan mempromosikan jaringan parut.

Bergantung kepada tahap kerumitan operasi, terdapat 3 jenis korset:

keras - apabila mengeluarkan tulang belakang dan memasang implan untuk memperbaiki kedudukan vertebra,

separa tegar - apabila mengeluarkan hernia untuk pencegahan komplikasi dan pelepasan separa,

lembut - digunakan dalam tempoh pemulihan lewat selepas pembedahan endoskopik.

Tempoh dan kekerapan memakai apa-apa jenis korset, saiz dan bahan pembuatan hanya ditentukan oleh doktor. Selalunya, pesakit yang dikendalikan mula memakai korset separa tegar setiap hari dalam tempoh pemulihan awal, tidak lebih daripada 3 jam sehari. Peraturan berikut mesti diikuti:

 • letakkannya semasa berbaring di belakang anda
 • atas kain kapas
 • sepanjang tempoh memakai untuk mengikuti ketiadaan ketidakselesaan,
 • sebelum selebihnya mesti dikeluarkan.

Keengganan memakai korset berlaku secara beransur-ansur dalam tempoh 2 hingga 3 bulan.

Sakit selepas pembedahan

Sakit semasa tempoh selepas operasi selepas penghapusan hernia intervertebral berlaku untuk beberapa sebab dan boleh dilokalisasi bukan sahaja di tempat operasi, tetapi juga di kaki. Terdapat kesakitan "semulajadi" yang muncul sebagai tindak balas kepada badan untuk pembedahan, dan tidak menunjukkan proses yang menyakitkan di dalam badan yang memerlukan pelarasan:

 • sedikit ketegangan atau kekeringan di tapak manipulasi;
 • pening;
 • sakit sedikit atau berat di belakang dan kaki selepas tidur malam;
 • kenaikan suhu dalam lingkungan 37-38 darjah.

Jika pesakit merasakan kelemahan yang teruk, menggigil, ada masalah dengan kencing, sakit di kaki dan belakang lebih kuat daripada sensasi preoperatif, maka anda harus segera menghubungi pakar bedah untuk pemeriksaan.

Paraparesis

Komplikasi yang serius yang timbul disebabkan oleh pemisahan ujung saraf dengan menonjolkan nukleus cakera intervertebral dipanggil paresis. Sindrom ini mempunyai banyak manifestasi. Salah seorang daripada mereka mempunyai ciri-ciri gangguan deria dan kurang kebolehan refleks, melemahkan keupayaan motor atau immobilization lengkap kaki yang lebih rendah disebabkan oleh hakikat bahawa isyarat saraf tidak lulus dan otot bekerja dengan baik (paraparesis).

Terdapat kes yang jarang berlaku apabila paresis berkembang selepas trauma ke saluran tulang belakang tulang belakang yang disebabkan oleh kesilapan pakar bedah operasi, perkembangan proses radang atau menular.

Satu boleh menyingkirkan komplikasi jenis ini dengan terapi kompleks - terapi senaman, urut, akupunktur, prosedur pengaruh fizikal - elektromokostimulasi dan pengaruh elektromagnetik. Dalam kes yang jarang berlaku, pembedahan digunakan.

Bantuan pembedahan untuk menghilangkan kecederaan hernia di tulang belakang untuk banyak pesakit menjadi satu-satunya peluang untuk menjalani gaya hidup seseorang yang penuh. Perubatan moden menawarkan pilihan yang mencukupi pelbagai jenis manipulasi hampir tanpa rasa sakit dan tanpa darah yang boleh dipilih oleh pakar bedah, dengan mengambil kira ciri-ciri individu pesakit.

Jenis-jenis operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar

Hernia tulang belakang adalah tegang dari nukleus kepompong (bahagian tengah cakera intervertebral) melalui penipisan cincin berserabut. Di bahagian leher dan sakral tulang belakang, herniasi cakera intervertebral berlaku lebih kerap daripada di bahagian atas, kerana bahagian bawah ruang tulang belakang mempunyai beban yang paling besar.

Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar dilakukan jika kaedah rawatan konservatif telah gagal.

Hernia memerah akar saraf tulang belakang, yang disertai dengan rasa sakit, kehilangan sensasi pada anggota badan, disfungsi organ-organ dalaman, yang diselubungi oleh saraf yang dimampatkan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar dilakukan jika kaedah rawatan konservatif telah gagal.

Petunjuk

Petunjuk untuk pembuangan hernia dibahagikan kepada relatif, di mana operasi boleh ditangguhkan, dan mutlak, yang memerlukan campur tangan segera.

Petunjuk relatif adalah sindrom kesakitan yang berpanjangan, yang mana ubat penahan sakit tidak narkotik berkuat kuasa.

Tanda-tanda mutlak termasuk keadaan berikut:

 • saiz besar hernia (lebih 9 mm);
 • pecah cincin berserabut;
 • pengasingan - pemisahan sebahagian nukleus pulpa dan pembebasan serpihan yang dipisahkan ke dalam ruang epidural (lumen antara saraf tunjang dan vertebra);
 • pelanggaran organ-organ dalaman akibat mampatan saraf: disfungsi ereksi, inkontinensia urin atau najis, kelesuan, lumpuh.

Pengkelasan

Penyingkiran hernia tulang belakang boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah. Pilihan kaedah bergantung pada saiz tujahan, kehadiran pecahan cincin berserat, lokasi hernia, dan bagaimana saraf dan kapal dimampatkan.

Diskektomi

Diskektomi adalah pembedahan abdomen di mana bahagian cakera yang rosak dikeluarkan atau keseluruhan cakera dikeluarkan.

Jenis pembedahan ini ditetapkan untuk tanda mutlak.

Akses penuh ke tapak kecederaan memungkinkan, jika perlu, untuk melakukan bukan sahaja pengasingan cakera atau bahagiannya, tetapi juga penyingkiran serpihan tulang, jika ini ditunjukkan, memasang implan tiruan atau pemindahan dari tisu tulang pesakit. Di tapak cakera yang dikeluarkan, tisu berserabut terbentuk, yang boleh menyebabkan kemerosotan pergerakan tulang belakang yang dikendalikan.

Endoskopi

Endoskopi merujuk kepada jenis pembedahan yang sedikit invasif. Pembuangan bahagian cakera yang memerah akar tulang belakang dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang - alat khas yang dilengkapi dengan kamera dan manipulator. Akses manipulator ke cakera intervertebral adalah melalui kanula, yang dimasukkan melalui pemotongan kecil.

Dengan endoskopi, manipulator mengakses cakera intervertebral melalui kanula, yang dimasukkan melalui pemotongan kecil.

Mikroskop

Penyingkiran microsurgical cakera herniated juga dipanggil microdiscectomy dan dilakukan dengan teknik mikroskop dan mikrosurgi.

Perbezaan dari diskektomi klasik ialah insisi yang lebih kecil diperlukan untuk mengakses medan pembedahan.

Ini dibuat dengan pembesaran berganda yang disediakan oleh optik yang digunakan. Di samping itu, tisu, khususnya, otot, rosak lebih kurang, disebabkan pemulihan yang berlaku lebih cepat daripada dengan diskektomi klasik.

Laminektomi

Laminektomi adalah pembedahan abdomen, di mana, sebagai tambahan kepada hernia, serpihan lengkung vertebral dikeluarkan dari akar saraf mampatan untuk mengurangkan tekanan ke atasnya (yang disebut dekompensasi). Perbezaan jenis operasi dari diskektomi adalah dalam trauma yang lebih besar, kerana ia memerlukan pemisahan otot dari gerbang vertebral. Ia boleh memasang implan dan bukannya serpihan tulang yang dikeluarkan.

Apabila melakukan laminektomi, ia mungkin memasang implan dan bukannya serpihan tulang yang dikeluarkan.

Nukleoplasty

Nukleoplasty adalah prosedur pembedahan yang sedikit invasif di mana jarum tusuk dimasukkan ke dalam nukleus pulpa, dan elektrod plasma sejuk dimasukkan ke dalamnya. Awan plasma terbentuk di sekitar kawasan elektrod yang dimasukkan ke dalam badan cakera, plasma merosakkan sebahagian daripada nukleus cakera intervertebral. Akibat manipulasi ini, tekanan dalam nukleus pulpa berkurangan, dan penonjolan berkurang.

Pembedahan laser

Kaedah laser penghapusan hernia tulang belakang adalah invasif minima. Kaedah ini terdiri daripada memasukkan jarum ke dalam badan cakera yang melaluinya serat pemancar cahaya. Dua jenis kesan laser pada hernia tulang belakang digunakan:

 • Pengewapan, atau pembekuan laser, apabila laser memanaskan tisu nukleus pulposus ke suhu di mana ia menguap. Dengan mengurangkan jumlah tisu, tekanan di dalam cakera intervertebral menurun, dan hernia diset semula.
 • Pembinaan semula, di mana laser hanya memanaskan tisu cakera tanpa menguapnya. Pendedahan sedemikian membolehkan anda mempercepatkan proses metabolik di lokasi pendedahan, sebagai akibatnya tisu rawan cakera dipulihkan, dan risiko pengulangan dikurangkan.

Kaedah laser penghapusan hernia tulang belakang adalah invasif minima.

Hidroplasty

Hydroplastic adalah pengenalan penyelesaian khusus ke dalam badan cakera dengan pemompaan berikutnya bersama-sama dengan tisu teras pulposus. Kaedah ini merujuk kepada sedikit invasif dan berdasarkan penurunan dalam jumlah tisu nukleus, akibatnya tekanan di dalamnya menurun dan hernia ditindas.

Pemusnahan saraf segi

Kaedah ini berdasarkan pada penghalang saraf yang menghantar isyarat sakit ke otak.

Pemusnahan tisu saraf berlaku di bawah pengaruh suhu tinggi yang dihasilkan oleh arus frekuensi tinggi.

Arus dibekalkan melalui elektrod yang dimasukkan ke dalam kawasan yang terjejas melalui punctures.

Persediaan

Terlepas dari kaedah mana yang menghilangkan hernia tulang belakang, sebelum campur tangan, resonans magnetik atau tomografi yang dikira harus dilakukan untuk menentukan lokasi tepat bantalan dan ukurannya, ciri-ciri mampatan akar saraf, serta menilai keadaan tisu yang berdekatan.

Sebelum pembedahan, disyorkan untuk menolak mengambil ubat-ubatan yang mengurangkan pembekuan darah, dan hadkan pengambilan makanan 10 jam sebelum campur tangan. Di samping itu, anda perlu menjalani ujian ECG dan darah:

 • umum dan biokimia;
 • pada penentuan jenis darah dan faktor Rh;
 • pembekuan;
 • untuk HIV, sifilis dan hepatitis (B dan C).

Kursus pengoperasian

Discectomy dan laminectomy dilakukan di bawah anestesia umum, penyingkiran microsurgical hernia tulang belakang adalah mungkin kedua-duanya di bawah anestesia umum dan menggunakan anestesia epidural.

Pesakit berbaring di perutnya. Pakar bedah membuat hirisan, memberikan akses ke tulang belakang, membuka terusan tunjang dan mengeluarkan hernia atau gerbang vertebral. Untuk memotong tisu lembut dari gerbang vertebra, laminektomi boleh digunakan dengan laser atau electrocautery. Jika bahagian yang dikendalikan dari ruang tulang belakang menjadi tidak stabil akibat manipulasi yang dilakukan, letakkan implan logam yang menyokong ruang tulang belakang.

Semasa pembedahan, anestesia am boleh digunakan.

Jenis operasi lain dilakukan di bawah anestesia tempatan. Kedudukan endoskopi dan instrumen yang dimasukkan ke dalam nukleus pulpal semasa penghapusan hernia dengan kaedah nukleoplasti, hidroplasti dan pembedahan laser dipantau dengan bantuan alat x-ray atau tomografi komputer.

Endoskopi dimasukkan melalui kepak kecil (kira-kira 7 mm), dan untuk memasukkan elektrod dan jarum, tiada insisi diperlukan, jadi tiada parut.

Apabila melakukan pemusnahan saraf-faset saraf, tiub-tiub nipis pertama dimasukkan ke dalam tapak-tapak kesan melalui punctures, maka elektrod dimasukkan ke dalamnya, yang disambungkan kepada sumber semasa. Kesan pada setiap saraf bertahan selama 90 saat. Ini adalah traumatik paling sedikit dari semua jenis operasi.

Pergerakan abdomen dan minima secara invasif berbeza-beza mengikut tempoh. Oleh itu, laminektomi boleh berlangsung dari 1.5 hingga 3 jam, manakala kemusnahan saraf facet dilakukan dalam masa 20 minit.

Pemulihan

Tempoh pemulihan selepas operasi perut (diskektomi, laminektomi) adalah 1-1.5 bulan. Pemulihan daripada prosedur invasif yang minimum adalah lebih cepat.

Jika doktor mencadangkan penggunaan korset khas, anda mesti mematuhi masa memakainya.

Program pemulihan termasuk mengambil ubat antiradang, pelaksanaan latihan khas (terapi latihan), fisioterapi dan hidroterapi. Sepanjang tempoh ini adalah perlu untuk mengelakkan penekanan fizikal dengan mengangkat berat. Sekiranya doktor mencadangkan penggunaan korset khas, adalah perlu untuk memerhatikan masa memakainya, adalah dilarang sama seperti korset sepanjang hari.

Pematuhan dengan cadangan doktor akan mengelakkan komplikasi.

Komplikasi

Kemungkinan risiko semasa pembedahan termasuk:

 • pendarahan;
 • kerosakan kepada saraf tulang belakang;
 • kecederaan saraf tunjang dan aliran keluar bendalir tulang belakang. Ini tidak menjejaskan keberkesanan operasi, tetapi memerlukan pematuhan dengan rehat pada siang hari.

Komplikasi dalam tempoh selepas operasi mungkin:

 • jangkitan luka;
 • pengulangan hernia yang memerlukan reoperasi.

Aliran keluar cecair cerebrospinal tidak menjejaskan keberkesanan operasi, tetapi memerlukan pematuhan dengan rehat pada siang hari.

Contraindications

Hidroplasti, nukleoplasti, kemusnahan saraf segi dan kaedah laser rawatan cakera intervertebral herni tidak ditetapkan:

 • jika tujahan hernia telah mencapai saiz yang besar (lebih daripada 6 mm);
 • jika pesakit mempunyai kanal tulang belakang sempit;
 • dalam kes pecah anulus;
 • dengan hernias yang diasingkan;
 • jika ketinggian cakera yang rosak telah menurun sebanyak 2 kali atau lebih;
 • keradangan dan bengkak di tempat pembentukan hernia;
 • jika hernia terbentuk lebih daripada 7 tahun lalu;
 • dengan pengekalan cakera di mana anda ingin menjalankan operasi.

Ia tidak disyorkan untuk melakukan operasi seperti itu jika pesakit berusia lebih daripada 50 tahun.

Kaedah endoskopi tidak membuang hernia besar, di samping itu, jenis campur tangan ini adalah kontraindikasi dalam penyempitan terusan tunjang.

Pembuangan hernia intervertebral dengan cara apa pun tidak dilakukan sekiranya terdapat penyakit berjangkit, kehadiran tumor ganas, kecederaan saraf tunjang, semasa kehamilan.

Ulasan

Dua tahun lalu, hernia cakera intervertebral L5-S1 berukuran 5.8 mm didiagnosis. Terdapat kesakitan belakang yang teruk, mereka berhenti di kaki, terutama ketika saya duduk dan bangun. Kemudian mereka melakukan operasi, saya tidak ingat nama kaedah itu, tetapi setahun kemudian ada kambuh semula. Sekarang mereka beroperasi menggunakan nukleoplasty. Operasi ini tidak menyakitkan. Saya suka bahawa anda tidak memerlukan anestesia umum. Saya merasakan kelegaan segera, dalam satu jam saya pergi. Sekarang saya menjalani kursus terapi dengan pil, selepas itu gambar akan lebih jelas. Setakat ini dari kekurangan operasi saya hanya dapat melihat kos yang tinggi.

Mereka membuat pengewapan laser hernia antara cakera L5-S1. Sebelum operasi terdapat sakit teruk di tulang belakang toraks dan di bahagian bawah punggung. Selepas operasi, keadaan menjadi lebih teruk, rasa sakit yang tajam muncul, memanjangkan kedua-dua belah kaki, kaki kiri mula mati, dan sakit kepala yang teruk bermula. MRI menunjukkan peningkatan dalam hernia - jika sebelumnya ia menonjol ke dalam saluran tulang belakang sebanyak 4.1 mm, sekarang dengan 5.9 mm. Neurosurgeon mencadangkan operasi kedua, tetapi hernia akan dikeluarkan melalui pembedahan.

Ekaterina, 43 tahun

Selepas discectomy L5-S1 di sebelah kiri selama sebulan, keadaan itu memuaskan, tidak ada rasa sakit, hanya kaki bawah yang mati rasa, dan terdapat pelanggaran kepekaan jari-jari di kaki kiri. Tetapi kemudian secara beransur-ansur rasa sakit muncul di kaki, yang naik ke punggung. Sekarang seluruh kaki sakit, sukar untuk berjalan, saya tidak boleh bengkok, keadaan adalah sama seperti sebelum operasi. Adakah MRI, hasilnya menunjukkan proses hernia berulang dan proses perekat. Neurosurgeon menegaskan pembedahan semula.

Selepas kelahiran, sakit di bahagian belakang bermula, sehingga ia tidak dapat keluar dari ranjang sendiri. Disusun cakera herni yang disinkronkan L4-L5. Pembedahan yang diberikan untuk penyingkiran mikrosurgi hernia. Operasi itu dilakukan, semuanya berjalan lancar. Sudah 3 bulan saya pergi ke kolam renang, tetapi kembali ke pantai dan melakukan latihan. Jahitan selepas operasi itu hanya 2 cm panjang dan hampir tidak kelihatan.