Pembuangan hernia tulang belakang

Gejala

Pembedahan hernia intervertebral adalah langkah yang perlu apabila tidak ada cara lain untuk membantu pesakit. Selalunya, ini menghilangkan osteochondrosis kronik, yang tidak mempunyai rawatan sebelum ini. Tanda-tanda untuk rawatan pembedahan didiagnosis oleh seorang pakar atau perundingan ahli bedah saraf selepas pemeriksaan menyeluruh, dan pesakit diwajibkan untuk merealisasikan ketidakmampuannya untuk mengelakkan akibat yang serius, termasuk ketidakupayaan.

Adakah ia berbahaya?

Selepas operasi mengeluarkan hernia dari tulang belakang, pesakit segera merasakan kesakitan, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi tulang belakang, sensitiviti, organ-organ pelvis kecil, dan pesakit di hospital tidak melebihi seminggu. Semua ini adalah kelebihan yang membolehkan pesakit mengelakkan penyakit parah, kecacatan dan kembali ke kehidupan normal.

Operasi pada hernia tulang belakang, sebagai tambahan kepada meritnya, dipenuhi dengan risiko:

 • Mana-mana operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang membawa risiko tertentu; tidak ada jaminan seratus peratus kejayaan;
 • Pembuangan hernia tulang belakang mengurangkan saiz rawan, yang meningkatkan beban pada vertebra terdekat;
 • Walaupun selepas pembedahan yang paling jinak, banyak masa diperlukan untuk pemulihan rawan - dari tiga bulan hingga setengah tahun, dalam tempoh ini pelbagai komplikasi mungkin muncul.

Jika rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah satu-satunya jalan keluar, jangan menolak. Setiap pembedahan pada tulang belakang - ini adalah pilihan apabila, dari dua kes terburuk, memilih yang paling berbahaya. Menolak operasi tidak masuk akal, kehilangan masa boleh membawa kepada kehilangan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan. Sama ada pembedahan diperlukan, doktor memutuskan berdasarkan analisis panjang terhadap keadaan pesakit. Jika rawatan lain tidak membantu, tetapkan satu pembedahan.

Jenis operasi

Terdapat banyak jenis operasi untuk mengeluarkan hernia dari tulang belakang, jadi seorang ahli bedah saraf, mengikut keputusan pemeriksaan, boleh memilih kaedah paling optimum penghapusan hernia. Membangunkan enam jenis pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengeluarkan cakera intervertebral herniated.

Diskektomi

Kaedah pembedahan kini dianggap tidak lagi relevan, tetapi dalam kes-kes jarang digunakan. Semasa pembedahan, insisi terbuka dibuat dan cakera intervertebral yang rosak dikeluarkan. Kelemahan kaedah ini adalah tempoh pemulihan yang panjang, risiko jangkitan yang tinggi oleh mikroflora patogenik dan komplikasi lain. Kelebihan operasi semacam itu adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku dalam hernia intervertebral yang berulang.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan hernia intervertebral endoskopik dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini untuk menghilangkan hernia dianggap remeh, otot dan ligamen hampir tidak rosak, risiko pendarahan diminimumkan. Memiliki sejumlah kelebihan yang banyak, perlu diperhatikan bahawa tidak semua campur tangan endoskopik timbul untuk menghapuskan hernia cakera adalah mungkin. Kelemahan seperti operasi termasuk kemungkinan berlakunya hernia dan sakit kepala yang teruk dengan penggunaan anestesia yang tidak layak. Pembedahan hernia intervertebral endoskopik adalah operasi kos tinggi.

Penyingkiran mikrosurgikal

Penyingkiran microsurgical hernia intervertebral adalah yang paling sempurna, kerana ia adalah paling kurang berbahaya, kerana tisu sekitarnya tidak cedera apabila hernia dikeluarkan. Campur tangan bedah dilakukan dengan menggunakan instrumen berteknologi tinggi di tingkat mikro, yang memungkinkan untuk menghilangkan hernia intervertebral, menghemat otot dan tisu. Operasi ini agak berjaya, tetapi terdapat risiko komplikasi akibat epidermal parut-pelekat.

Laminectonia

Semasa pembedahan, laminektomi terinspirasi, tetapi hanya serpihan kecil gerbang disk dikeluarkan. Dalam tempoh selepas pembedahan, pertumbuhan semula tisu pesat berlaku. Campur tangan pembedahan adalah bebas, namun ada risiko komplikasi dan sepsis yang tinggi.

Nukleoplasty cakera

Nukleoplasty cakera hernia intervertebral tergolong dalam kaedah rawatan rendah kesan terbaru. Semasa penyingkiran hernia ruang tulang belakang di bawah pemerhatian dengan X-ray, jarum khas dimasukkan ke dalam rawan intervertebral yang cedera, di mana rawatan laser hernia intervertebral, plasma atau mana-mana sinaran lain dilakukan, dengan cara yang tisu terletak di dalam cakera dipanaskan dan jumlah bulging berkurangan. Teknik ini segera melegakan pesakit kesakitan, pada asasnya, melewati tanpa komplikasi, tetapi rawatan pembedahan memberikan data, kesan positif hanya apabila ukuran hernia tidak lebih dari tujuh milimeter dan tidak rumit oleh pertumbuhan osteofit.

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser cakera herniated digunakan sebagai kaedah bebas, dan sebagai kaedah tambahan untuk membaiki cakera dalam kes penghapusan lengkap hernia vertebra. Pembedahan laser untuk hernia intervertebral merujuk kepada kaedah rawatan rendah kesan.

Berapa lamakah pembedahan? Bergantung pada kaedah operasi, cakera herniasi boleh dikeluarkan dalam tempoh dari tiga puluh minit hingga dua jam.

Mana-mana kaedah di atas campur tangan pembedahan mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, memilih kaedah operasi yang digunakan, perlu mengambil kira gambaran klinikal dan keadaan kewangan pesakit.

Komplikasi yang mungkin

Dalam satu konsep, operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, terdapat potensi tekanan hebat bagi seseorang, kerana tidak ada yang dapat menjamin hasil yang berjaya pembedahan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang vertebra, berpotensi mengandungi pelbagai komplikasi. Mereka diklasifikasikan sebagai komplikasi yang timbul semasa operasi mengeluarkan hernia tulang belakang dan komplikasi yang timbul selepas tempoh operasi.

Sebahagian daripada mereka timbul dalam proses campur tangan pembedahan. Sebagai contoh, kerosakan tidak sengaja kepada saraf yang boleh menyebabkan paresis dan lumpuh. Mungkin pakar bedah itu akan melihat masalah dalam masa semasa operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, maka jam itu akan disedut, dan jika dia tidak melihat, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk pada masa akan datang.

Secara umum, terdapat pergantungan langsung pada instrumen, kaedah pembedahan dan kelayakan ahli bedah saraf.

Komplikasi berpotensi selepas pembedahan tulang belakang adalah:

 • Kecacatan sementara;
 • Kemungkinan berulang;
 • Keperluan rawatan konservatif dan meratakan penyebab utama penyakit.

Pembedahan hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar tidak menghilangkan punca-punca yang menjejaskan berlakunya patologi. Pembedahan hernia hanya membuang kesakitan dan mengembalikan sensitiviti badan pesakit.

Setelah selesai operasi, pesakit dipaksa untuk menetapkan terapi konservatif khusus, tugas utama yang merupakan pemulihan lengkap tulang belakang, serta peraturan proses yang berkaitan dengan metabolisme tubuh. Sebagai tambahan kepada ejen-ejen farmakologi, pesakit ditetapkan sebagai sistem langkah pemulihan.

Pemulihan

Selepas selesai operasi pada tulang belakang, tidak lagi hernia, tetapi pemulihan jangka panjang pesakit diperlukan:

 • Dalam perjalanan empat puluh lapan jam selepas berakhirnya campur tangan pembedahan, untuk memberikan rehat katil keseluruhan;
 • Pakai korset khas;
 • Sebelum anda berdiri di atas kaki, dengarkan badan anda, sama ada terdapat rasa sakit, pening kepala. Pada mulanya, tunggu beberapa minit sebelum memulakan pergerakan;
 • Panjat dari katil dengan berhati-hati dengan belakang yang lurus. Pergeseran berat badan pada perut dan lengan. Tinggalkan belakang dalam kedudukan sedemikian supaya tidak merosakkan jahitan;
 • Menahan diri dari pergerakan badan yang berpusing;
 • Untuk memberi postur yang selamat, beli tilam ortopedik;
 • Dalam kesinambungan tiga minggu selepas pembedahan untuk mengelakkan kedudukan duduk;
 • Bilik mandi dibenarkan untuk digunakan tiga hari selepas operasi, mandi, dalam sebulan.

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit, perlu menjalani terapi dadah yang panjang, terapi senaman dan aktiviti lain. Pemulihan yang dilakukan secara profesional menguatkan otot-otot badan dan memulihkan fungsi tulang belakang. Setelah selesai operasi untuk mengeluarkan hernia vertebra, ia perlu diingat, untuk bekerja dengan berat dan mengambil beban fizikal yang besar, tidak disyorkan sehingga akhir hayat.

Kos pembedahan hernia tulang belakang

Ramai orang yang telah didiagnosis dengan hernia intervertebral, tertanya-tanya berapa harganya boleh membuang hernia dari tulang belakang, dan dalam apa kes itu perlu? Hari ini, doktor cuba menyelesaikan masalah dengan bantuan kaedah konservatif, tetapi kadang-kadang mereka masih tidak dapat melakukan tanpa pembedahan. Jadi apa jenis campur tangan yang ada, dan berapa banyak yang perlu diambil oleh pesakit?

Apabila rawatan pembedahan diperlukan

Oleh kerana campur tangan yang menyerang dalam tubuh manusia memerlukan risiko tertentu, doktor mengesyorkan menggunakannya hanya apabila perlu. Dua jenis petunjuk boleh dibezakan untuk pembedahan tulang belakang: mutlak dan relatif.

Tanda mutlak adalah mereka yang hanya pakar bedah dapat membantu pesakit, kerana kaedah lain tidak berkesan.

Ini termasuk:

 • kehadiran sindrom kesakitan yang jelas bahawa kaedah lain yang digunakan dalam terapi tidak dapat ditangani;
 • kehadiran perubahan yang kuat pada organ pelvis, yang menyebabkan ketidakupayaan untuk mengawal kencing dan buang air besar.

Tanda-tanda relatif adalah di mana pesakit masih boleh hidup tanpa pembedahan, tanpa mengalami ketidakselesaan yang ketara. Sekiranya terdapat bukti campur tangan jenis ini dilakukan atas permintaan pesakit.

Cadangan relatif untuk pembedahan termasuk:

 • kesakitan teruk di mana-mana rantau vertebral yang tidak dapat diterima;
 • gangguan aktiviti patologi di bahagian kaki yang lebih rendah, yang bersifat masuk (lumpuh kaki);
 • kelemahan sistem otot bahagian bawah kaki, yang membawa kepada atrofi beransur-ansur dengan kehilangan keupayaan untuk berjalan akibat pelanggaran pemuliharaan;
 • ketidakcekapan kaedah konservatif selama 3 bulan, ketiadaan lengkap dinamik positif.

Jenis campur tangan

Apabila hernia tulang belakang dikesan, berapa kos pembedahan akan bergantung pada peringkat penyakit dan jenis campur tangan yang dikehendaki. Semua manipulasi mengenai penyakit ini boleh dibahagikan kepada dua kumpulan besar, salah satunya termasuk pembedahan klasik dan teknik microsurgery yang lain.

Pemilihan taktik optimum adalah yang paling baik untuk ahli bedah, tetapi pesakit masih harus sedar cara-cara di mana dia boleh diselamatkan dari penyakit itu.

Buka diskektomi

Discectomy jenis terbuka adalah salah satu kaedah yang tertua dan mantap, tetapi hari ini ia sudah ketinggalan zaman. Inti adalah sangat mudah: semasa campur tangan, doktor sepenuhnya atau sebahagiannya menghilangkan cakera hernia yang rosak, dan pengait vertebra yang bersebelahan supaya mereka menjadi tidak bergerak.

Dalam sesetengah kes, jika boleh, proses ditubuhkan dan bukan cakera. Operasi ini boleh dipercayai, tetapi jauh dari keperluan memelihara fisiologi, yang hari ini adalah salah satu yang utama dalam pembedahan.

Keluarkan hernia vertebrata dengan cara ini boleh menjadi agak murah. Di beberapa klinik, kos operasi tidak lebih daripada 20 ribu rubel, tetapi harganya boleh mencapai hingga 120 ribu. Buka diskektomi digunakan agak jarang, petunjuk utamanya adalah kecederaan trauma pada ruang tulang belakang.

Laminektomi

Laminektomi adalah satu lagi kaedah lama yang digunakan oleh pakar bedah hingga ke hari ini. Semasa operasi, gerbang vertebra dihilangkan, di mana protrusi hernia menekan saraf yang rosak, memprovokasi rupa gejala tertentu.

Keuntungan yang signifikan dari jenis campur tangan ini adalah pemulihan yang cepat.

Pesakit dibebaskan dari hospital selepas tiga hari. Kekurangan utama adalah risiko ketidakstabilan tulang belakang dengan sakit berulang. Sekiranya penstabilan dilakukan secara tidak betul, ia juga boleh menjejaskan kesihatan pesakit.

Operasi sedemikian untuk mengeluarkan hernia tulang belakang akan dikenakan biaya dari 15 hingga 50 ribu Rubles, bergantung kepada klinik yang dipilih. Di sesetengah hospital, teg harga mungkin lebih tinggi.

Mikrosurgeri untuk membantu

Pembuangan hernia intervertebral dengan bantuan manipulasi mikrosurgi dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menjadi semakin popular. Ini disebabkan oleh manipulasi sedemikian minimally invasif, risiko komplikasi akibat pelaksanaannya jauh lebih kecil berbanding dengan risiko campurtangan berskala tradisional tradisional. Potongan kebanyakannya kecil, dan kerosakan pada tisu terdekat adalah minimum.

Percikaneous Discectomy

Discectomy percutaneus adalah teknik yang membolehkan anda mengeluarkan sebahagian daripada cakera yang rosak dengan menggunakan hanya sedikit percikan pada kulit. Campur tangan ini disarankan oleh pesakit yang mengalami penonjolan hernia ke wilayah kanal tulang belakang. Manipulasi jenis ini kini praktikal tidak digunakan oleh doktor dalam amalan, kerana ia adalah salah satu yang paling tidak berkesan.

Kelebihan utama manipulasi semacam itu adalah bahawa ia tidak dijalankan secara umum, tetapi di bawah anestesia tempatan, dan pesakit dibebaskan dengan cepat.

Kos jenis campur tangan jenis operasi, yang dalam kebanyakan kes dijalankan di bawah kawalan endoskopi, bermula dari 130 ribu rubel di Moscow. Dalam kebanyakan kes, manipulasi tidak bernilai wang kerana kecekapan jumlah yang rendah.

Microdiscectomy

Microdiscectomy adalah "piawai emas" yang moden yang mana banyak pakar bedah mematuhi sekiranya ada keperluan untuk menghilangkan bantahan hernia pesakit dengan mampatan kord rahim dan akarnya. Terima kasih kepada operasi, adalah mungkin untuk menghapuskan mampatan akar saraf tunjang, serta untuk memperbaiki proses peredaran darah di tulang belakang. Pembuangan dilakukan menggunakan hirisan yang sangat kecil pada kulit (ia jarang melebihi 1.5-2 cm). Semasa manipulasi, pakar bedah juga boleh mengeluarkan sebahagian daripada ligamen kuning tulang belakang dan tepi tulang belakang.

Kelebihan microdiscectomy termasuk:

 • jangka pendek campur tangan (tidak lebih daripada 30-40 minit, jarang 1 jam);
 • keupayaan untuk menolak anestesia umum dan menggunakan epidural;
 • risiko komplikasi kecil;
 • keupayaan untuk mengeluarkan beberapa hernia sekaligus dengan satu campur tangan;
 • pemulihan pesat dan kesakitan minimum dalam proses pemulihan.

Harga untuk penyingkiran hernia tulang belakang dengan cara ini bermula dari 30 ribu rubel dan mencapai 90 ribu rubel, bergantung kepada hospital yang dipilih.

Mikrodiscectomy endoskopik

Operasi endoskopik pada tahun-tahun kebelakangan ini semakin meningkat populariti, dan penyakit sistem muskuloskeletal juga tidak kekal dilucutkan teknik ini. Endoskopi tidak hanya menarik pesakit, tetapi juga doktor kerana ia tidak membenarkan campur tangan dilakukan pada orang buta, sambil membuat pemotongan yang minimum pada kulit (jarang lebih daripada 5 cm).

Operasi ini melibatkan penggunaan mandatori endoskopi - alat khas yang membolehkan pakar bedah bukan sahaja melakukan manipulasi, tetapi juga untuk melihat apa yang dilakukannya, dan tidak bergantung kepada imej ultrasound.

Walaupun populariti teknik itu, ia mempunyai beberapa kelemahan yang mesti dipertimbangkan.

Ini termasuk:

 • ketidakmampuan untuk menggunakan endoskopi dalam rawatan semua protraksi hernia, penggunaannya yang terpilih hanya pada kedudukan tertentu cakera yang terjejas;
 • penggunaan anestesia tulang belakang, yang memerlukan penyediaan pesakit dengan teliti dan tidak sepenuhnya selamat dari segi komplikasi;
 • terdapat risiko perkembangan semula penyakit itu, berjumlah kira-kira 10%, serta berisiko tinggi untuk merumitkan komplikasi dalam bentuk sindrom epidural.

Harga jenis pembedahan endoskopik boleh menakutkan ramai pesakit. Ia bermula dari 40 ribu rubel dan hanya meningkat dari klinik ke klinik, kadang-kadang mencapai 100 ribu.

Penyahmroskopik mikroskopik

Penyusutan kanal tulang belakang mikroskopik adalah campur tangan yang lain untuk melepaskan saraf tunjang, yang sering boleh menderita kerana hernia. Semasa penyahmampatan, doktor mengecualikan sebahagian daripada tisu yang terlalu banyak, yang memungkinkan untuk meningkatkan lumen kanal dengan cara tiruan.

Campur tangan membolehkan untuk menghapuskan mampatan dalam masa yang singkat. Pada masa yang sama, pesakit menyingkirkan kesakitan, dan dalam kes yang berjaya, fungsi-fungsi saraf pincang sepenuhnya dipulihkan selepas beberapa waktu.

Satu jenis mikroskopik penyahmampatan adalah penolakan penggunaan anestesia umum. Anestesia biasa akan mencukupi. Operasi dijalankan di bawah kawalan radas radiologi, yang boleh dianggap sebagai kelemahan, kerana doktor tidak sepenuhnya melihat bidang kegiatannya.

Harga untuk penyahmampatan agak tinggi dan bermula dari 100 ribu rubel, bergantung kepada klinik.

Kemusnahan radiasi kekerapan saraf

Kemusnahan radiasi kekurangan saraf adalah intervensi yang disarankan untuk pesakit yang mengadu sindrom facet. Dalam patologi ini, sakit teruk yang dikaitkan dengan arthrosis sendi intervertebral muncul.

Semasa kemusnahan radiofrequency, siasatan khas digunakan, yang dibekalkan ke zon kesakitan dan memancarkan gelombang khas selama 1.5-2 minit. Tindakan sinar adalah sedemikian bahawa pengeringan segera tisu-tisu yang terjejas berlaku dengan pembekuan berikutnya. Oleh itu, adalah mungkin untuk mencapai penyerapan diri hernia.

Pemusnahan frekuensi radio cakera intervertebral tidak melindungi terhadap relaps sebanyak 100%, walaupun dianggap efektif. Harga operasi merosakkan ini bermula dari 20 ribu rubel di Moscow, tetapi kosnya boleh meningkat menjadi 120 ribu.

Nukleoplasti plasma sejuk

Nukleoplasty jenis plasma sejuk ialah penghapusan struktur yang rosak menggunakan jet plasma khusus.

Operasi ini mudah:

 1. Jarum berongga khas berdiameter yang mencukupi dibekalkan kepada kawasan yang terjejas.
 2. Elektroda kecil dibekalkan ke kawasan patologi sepanjang jarum.
 3. Oleh kerana kesan plasma, ia boleh memuntahkan dan mendedahkan sebahagian daripada cakera kepada pemulihan yang ketara.

Apabila terdedah kepada plasma, ia boleh dilakukan tanpa kesan pembakaran, apakah perbezaan asasnya daripada rawatan laser. Nukleoplasty adalah operasi yang agak mahal. Harga untuk itu boleh berubah dari 100 hingga 200 ribu rubel secara purata.

Kelebihan impak ini termasuk:

 • kehilangan cepat sindrom kesakitan (biasanya berlaku pada masa yang sama);
 • masa manipulasi yang singkat, yang terdiri daripada maksimum 15 hingga 30 minit;
 • tidak memerlukan ruang operasi, kerana nukleoplasty boleh dilakukan di bawah keadaan ambulatori;
 • tidak ada keperluan untuk tempoh pemulihan, pesakit dengan bilangan sekatan yang minimum akan segera kembali ke kehidupan yang penuh.

Hidroplasty

Hydroplasty adalah satu lagi kaedah yang berjaya digunakan dalam rawatan hernia tulang belakang. Semasa manipulasi pesakit, jarum khas dimasukkan ke dalam kawasan yang terjejas, di mana larutan asin normal diberi makan. Menggunakan cecair, adalah mungkin untuk mencuci inti cakera yang hancur atau hernia itu sendiri, selepas itu cecair disedut menggunakan sedutan khas.

Operasi ini mempunyai satu batasan yang serius. Ia tidak memegang pesakit yang umurnya telah melebihi 50 tahun. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa hidroplastik hanya berkesan sehingga perubahan yang berkaitan dengan usia degeneratif telah bermula di tulang belakang.

Walaupun had umur, hidroplastik adalah popular. Ini disebabkan oleh trauma yang rendah. Dengan itu, adalah mungkin untuk menghalang perkembangan perubahan nekrotik dalam cakera intervertebral, untuk mengekalkan, jika tidak sepenuhnya, fungsi susutnilai.

Untuk rawatan vertebra tunggal yang terjejas oleh hernia, satu operasi diperlukan. Kosnya bermula dari 20 ribu rubel, tidak termasuk kos yang berkaitan, seperti berunding dengan pakar neurologi dan tinggal di sebuah hospital.

Pembedahan laser

Pembedahan laser melibatkan penggunaan sinar laser khas untuk pemusnahan atau pembinaan semula cakera hernia yang terjejas. Kaedah ini menarik kerana ia boleh digunakan secara berasingan dan digabungkan dengan hampir apa-apa jenis campur tangan tulang belakang yang lain. Kesannya dicapai kerana fakta bahawa laser memanaskan struktur yang rosak dan menyumbang kepada pemulihan mereka.

Harga pembedahan laser boleh sangat berbeza. Jika anda merancang untuk menggunakan kaedah ini sebagai satu-satunya cara rawatan, campur tangan akan menelan kos sekurang-kurangnya 30 ribu Rubles. Apabila digabungkan, sebagai contoh, dengan microdiscectomy, tag harga akan meningkat kepada 70 ribu Rubles, tidak termasuk kos yang berkaitan.

Kaedah ini mempunyai kelebihan berikut:

 • kecederaan semasa operasi dikurangkan;
  adalah mungkin untuk mengelakkan perubahan dalam struktur cakera tulang belakang;
 • tulang belakang mengekalkan mobiliti penuhnya;
  tidak perlu tinggal di hospital untuk masa yang lama (dalam kebanyakan kes, pesakit dilepaskan selepas 2 hari jika tidak ada komplikasi);
 • ia adalah mungkin untuk cepat memulihkan dan kembali sepenuhnya kepada kehidupan normal.

Sekatan intraosseous

Pengepungan intraosseous adalah campur tangan invasif, tetapi masih tidak berfungsi sepenuhnya berfungsi. Hakikatnya, dalam rawatan rawatan penyelesaian khusus diperkenalkan kepada pesakit melalui jarum berongga khas, yang menyediakan analgesia. Akibatnya, rasa sakit itu hilang sepenuhnya atau ketara.

Sekatan intraosseous dipegang oleh setiap orang secara individu. Seseorang rawatan jenis ini akan membantu untuk mengatasi gejala selama lima tahun, dan seseorang yang sudah berusia setengah tahun akan memerlukan pengenalan semula bahan analgesik. Ramalan tempoh yang tepat adalah mustahil.

Kos blokade adalah sekitar 20 ribu rubel setiap sesi.

Syarat kejayaan

Untuk berdiri teguh selepas pembedahan untuk hernia intervertebral, pesakit mesti melakukan beberapa keadaan yang agak mudah.

Ini termasuk:

 • keperluan untuk semua ujian, laluan MRI dan CT, serta perundingan dengan doktor lain tentang penyakit bersamaan dan komplikasi yang mungkin;
 • adalah perlu untuk memahami bahawa pilihan jenis operasi bergantung kepada ciri-ciri penonjolan hernia;
 • perlu minum antibiotik, kerana mana-mana operasi dikaitkan dengan risiko jangkitan oleh mikroorganisma patogen, yang merupakan cara untuk menggagalkan semua rawatan;
 • Operasi ini bukan tahap akhir rawatan, kerana selepas itu, ia juga perlu untuk memulihkan dengan betul, untuk menyatukan keputusan dan mencegah terjadinya patologi.

Mana-mana pesakit harus memahami bahawa menentukan kaedah invasif untuk merawat hernia hanya dalam kes apabila terapi konservatif ternyata tidak berkesan sepenuhnya. Sebarang operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, tidak kira berapa kosnya, tidak akan melindungi pesakit daripada berulang sebanyak 100%. Kesihatan sendiri hanya di tangan pesakit, dan jika dia tidak mematuhi cadangan doktor yang hadir, selepas beberapa lama dia akan berada di meja operasi.

Pemilihan kaedah campur tangan harus selalu tetap dengan doktor yang hadir. Dalam kes yang luar biasa, pesakit mungkin mempunyai pilihan mengenai pilihan pembedahan, tetapi bahkan lebih baik untuk berunding dengan pakar dan mendengarnya.

Harga operasi sentiasa individu. Apabila mengira kos, doktor mengambil kira skop campur tangan, risiko komplikasi, kehadiran ptaologi yang berkaitan dan banyak faktor lain.

Hernia intervertebral adalah patologi serius yang memerlukan rawatan yang teliti dan bijaksana. Jika pesakit itu bagaimanapun mempunyai keperluan untuk campur tangan pembedahan, anda tidak harus menolaknya. Lebih baik, setelah memastikan keperluannya, memilih pakar bedah yang baik dan akhirnya mengatasi penyakitnya, walaupun melalui meja operasi.

Apakah operasi hernia intervertebral?

Orang yang menderita hernia tulang belakang mengenali sakit yang disertai penyakit ini. Kesakitan ini tidak berlarutan selama berminggu-minggu, dan praktikalnya tidak lega dengan ubat-ubatan, sering membuat sukar untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti rutin. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, penyakit ini boleh menyebabkan disfungsi organ-organ dalaman dan kelumpuhan anggota badan, dan selepas itu anda tidak boleh memanggil mata pencarian normal. Apabila rawatan konservatif meletupkan senjatanya, dan penyakit terus berkembang, atau timbul masalah yang memerlukan penyelesaian segera, hanya pilihan pembuangan hernia tulang belakang. Penghapusan patologi ini melalui pembedahan untuk pesakit adalah sangat sering peluang terakhir untuk menyembuhkan.

Perlu difahami bahawa keputusan mengenai kaedah radikal sedemikian patut diambil dengan sangat sengaja. Tidak hairanlah operasi semacam ini disyorkan oleh doktor hanya selepas satu atau satu setengah bulan selepas selesai prosedur tradisional. Dan hanya dengan ketiadaan kesan positif dari rawatan. Di samping itu, ramai pakar menawarkan pesakit untuk meningkatkan tempoh ini hingga 3 bulan.

Sudah tentu, hanya mereka yang tidak mengalami kemerosotan dalam kesihatan mereka dan yang mempunyai masa tertentu tidak boleh tergesa-gesa ke dalam operasi. Walau bagaimanapun, pesakit yang paling sering cenderung membesar-besarkan masalah, tunduk kepada panik dan terburu-buru untuk menyingkirkan kesakitan yang berpanjangan. Ya, dan banyak yang terlalu malas untuk melakukan terapi fizikal, yang penting untuk menyingkirkan penyakit ini.

Sekiranya keputusan itu masih dibuat, maka anda perlu sedar bahawa pembedahan:

 1. Sering membawa kepada akibat.
 2. Tidak memberi jaminan seratus peratus.
 3. Memerlukan penyertaan pesakit dalam rawatan selepas pembedahan.

Sememangnya, doktor yang hadir harus diberitahu terlebih dahulu.

Jenis operasi

Hari ini diamalkan beberapa kaedah penyingkiran hernia intervertebral. Kesemua mereka akan dibincangkan di bawah. Kami hanya mengatakan bahawa pilihan operasi bergantung kepada banyak faktor. Di samping itu, masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan.

Diskektomi

Kaedah penyingkiran patologi ini kini dianggap usang. Diskektomi adalah pembedahan terbuka, di mana sama ada seluruh cakera intervertebral atau bahagiannya dibuang melalui pembedahan di kulit. Di samping itu, terdapat pemisahan proses vertebra yang memukul saraf tunjang atau arteri. Operasi itu sendiri berlaku di bawah anestesia umum, dan hirisan kulit adalah kira-kira lapan sentimeter.

Kelemahan prosedur perubatan ini adalah:

 • Pemulihan yang agak perlahan fungsi muskuloskeletal tulang belakang, disebabkan oleh kawasan yang besar kerosakan.
 • Risiko tinggi proses keradangan dalam membran otak, yang memerlukan hospital 10 hari dan terapi antibakteria yang luas.

Kelebihan diskektomi termasuk:

 • Kos operasi yang agak rendah.
 • Hanya 3 peratus risiko berulang dalam masa setahun (dengan penyingkiran radikal cakera).

Aspek kedua dapat dijelaskan oleh hakikat bahawa cakera intervertebral terpencil digantikan dengan tisu penghubung berserabut dari masa ke masa, sementara di bahagian yang tersisa risiko resiko hernia berulang. Perhatikan bahawa kedua-dua kelebihan ini agak berupaya menjadi penentu apabila memilih satu kaedah operasi.

Laminektomi

Operasi, yang dipanggil laminektomi, dilakukan di bawah anestesia umum dan tempatan. Prosedur ini adalah untuk membuang lamina melalui insisi yang mengukur sehingga 10 sentimeter. Dengan kata lain, doktor memotong sebahagian daripada gerbang vertebral, yang mana akar saraf ditekan, disebabkan oleh tekanan pada hernia intervertebral.

Kelebihan kaedah yang tidak dapat dipertikaikan adalah:

 • Relief yang sangat cepat dari kesakitan, serta bekalan darah yang bertambah baik.
 • Penyembuhan berlaku dalam masa beberapa hari. Biasanya pesakit menghabiskan di hospital selama lebih dari tiga hari.

Kelemahan utama laminektomi ialah:

 • Risiko tersumbat pembuluh darah dan kerosakan saraf.
 • Bahaya jangkitan pasca operasi, serta pendarahan.

Endoskopi

Operasi yang paling banyak diiklankan dan paling popular yang melegakan hernia vertebrata dipanggil endoskopi. Prosedur pembedahan minima ini dilakukan menggunakan alat mikroskopik dan endoskopi tulang belakang khas dengan kamera. Yang terakhir dimasukkan melalui pemotongan 5 mm pada lubang foraminal lateral dan menghantar imej yang diperbesar ke monitor. Berdasarkan imej yang diperoleh, doktor membuang sequestrum hernia intervertebral dengan instrumen pembedahan yang sangat tipis.

Sebab mengapa endoskopi sangat popular adalah:

 • Ligamen dan otot tidak rosak, yang menyebabkan penyembuhan pesat.
 • Tempoh pemulihan tidak melebihi tiga minggu.
 • Pendek (beberapa jam) dan operasi hampir tidak berdarah.
 • Pelepasan pesakit pada keesokan harinya.

Dengan kelebihan yang mengagumkan dalam kaedah ini, keburukan pembedahan endoskopik tidak kurang. Antaranya ialah:

 • Keperluan untuk anestesia tulang belakang, yang memerlukan persiapan yang teliti, di mana cecair intravena awal diperlukan. Di samping itu, prosedur ini boleh menyebabkan komplikasi dengan akibat, seperti sakit kepala yang berterusan.
 • Kaedah ini tidak universal, dan tidak sesuai untuk setiap hernia intervertebral. Banyak yang menentukan lokasi yang kedua.
 • Terdapat risiko tinggi kambuh selepas operasi, yang mencapai 10 peratus.

Di samping semua perkara di atas, anda harus tahu bahawa operasi ini sangat mahal, jadi anda harus membuat keputusan, dengan berhati-hati menimbang semua kebaikan dan keburukan.

Microdiscectomy

Inti dari operasi neurosurgis yang dipertimbangkan dikurangkan kepada penembusan ke dalam kawasan saraf yang dimampatkan, dengan pembebasan berikutnya. Dengan microdiscectomy, hirisan kulit tidak melebihi 4 sentimeter, dan operasi itu sendiri dilakukan menggunakan mikroskop kuat dan alat-alat terkini, yang membolehkan anda melakukan segala-galanya pada tahap mikroskopik.

Pada masa ini, kaedah ini dianggap sangat berjaya, dan oleh itu ia sering digunakan. Operasi berlaku di bawah anestesia am. Pada masa yang sama, tisu otot benar-benar tidak rosak, kerana doktor mendapat akses ke saraf yang diperas dengan mengeluarkan sebahagian daripada ligamen kuning tulang belakang. Selepas itu, saraf cengkerik dikeluarkan dan tisu cakera intervertebral dikeluarkan. Pada akhir prosedur, untuk pertumbuhan semula cakera yang lebih cepat, penyinaran laser digunakan di tapak pembedahan.

Kelebihan seperti penyelesaian pembedahan adalah:

 • Keupayaan untuk membuang pelbagai patologi dalam satu operasi.
 • Penginapan hospital yang singkat (sehingga 3 hari).
 • Relaks kesakitan cepat dan sangat berkesan.

Ia juga harus diperhatikan bahawa selepas microdiscectomy, adalah mungkin untuk memulakan aktiviti tidak aktif selepas empat minggu, dan aktiviti fizikal aktif dalam 1.5-2 bulan.
Sebaliknya, walaupun tempoh pemulihan yang singkat, para pakar mengesyorkan penggunaan korset sokongan keras untuk tulang belakang selama dua bulan selepas operasi.

Kelemahan kaedah operasi termasuk:

 • Kos operasi yang tinggi, yang mencapai 70 ribu rubel (dengan rekonstruksi cakera laser).
 • Epidurit yang melekat-lekat, yang menurut statistik membawa kepada gegaran dalam 15 peratus kes.

Nukleoplasty cakera

Operasi ini untuk mengeluarkan hernia tulang belakang adalah kaedah yang paling moden dan inovatif. Ini adalah invasif minima, dan dilakukan di bawah anestesia tempatan. Makna nukleoplasti adalah untuk mengurangkan tekanan pada akar saraf.

Prosedur ini terdiri daripada memasukkan jarum ke dalam cakera yang rosak di bawah kawalan mesin sinar-X, diameter yang bervariasi dari dua hingga tiga milimeter. Melalui jarum, plasma, frekuensi radio atau radiasi laser digunakan untuk kawasan yang rosak, akibat saluran yang dibuat di mana bahan cakera hancur. Ini membantu mengurangkan tekanan pada saraf, dan dengan itu, melegakan kesakitan.

Kelebihan kaedah ini jelas, antara mereka:

 • Risiko komplikasi dan akibat yang minimum.
 • Empat puluh operasi yang selamat dan mudah.
 • Anda boleh menyemak beberapa jam selepas prosedur.

Satu-satunya kelemahan utama nukleoplasty cakera adalah hakikat bahawa kaedah ini hanya boleh menghilangkan hernia intervertebral, yang dimensi tidak melebihi 7 milimeter.

Discoplasty laser

Prosedur yang sangat serupa dengan operasi sebelumnya. Dalam proses ini, cakera intervertebral dipanaskan hingga 70 darjah di beberapa tempat dengan cara pemancar laser berkuasa rendah. Operasi itu sendiri kadang-kadang dilakukan bersama dengan pembedahan hernia, tetapi juga mungkin dilakukan secara berasingan. Dalam kes yang terakhir, discoplasty laser dilakukan untuk membina semula cakera tulang belakang yang rosak.

Malah, kelebihan kaedah ini sama dengan yang terdapat dalam nukleoplasti cakera. "Keburukan" harus dikaitkan dengan kos dan batasan yang tinggi terhadap saiz hernia.

Syarat untuk operasi yang berjaya

Kriteria utama untuk mana-mana kaedah ini akan berjaya ialah:

 1. Pemeriksaan profesional awal dengan menggunakan resonans magnetik atau tomografi komputer, serta lulus ujian dan perundingan yang diperlukan dengan beberapa doktor bebas, termasuk ahli anestesiologi.
 2. Pilihan penyingkiran hernia yang betul, yang mengambil kira jenis, lokasi, saiz dan faktor lain yang boleh menjejaskan kesihatan pesakit.
 3. Pertimbangan dan kesedaran tentang kemungkinan kesan dan komplikasi pasca operasi yang mungkin memerlukan terapi antibiotik yang intensif.

Di samping itu, perlu difahami bahawa operasi, penyembuhan luka dan penyingkiran jahitan - ini bukan akhir. Ini diikuti dengan tempoh pemulihan yang panjang, termasuk terapi fizikal, dan dalam kebanyakan kes, memakai korset, yang pada akhirnya akan mengelakkan pergantungan dan komplikasi. Anda juga perlu melawat doktor yang kerap dan menjalani pemeriksaan.

Kos operasi

Adalah jelas bahawa kos operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral bagi banyak adalah penting. Tetapi agak sukar untuk menentukan bilangan dan jumlah tertentu, kerana mereka bergantung kepada negara atau kota di mana anda merancang untuk beroperasi, dan di klinik itu sendiri, di mana ini akan berlaku. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk menghubungi pusat pembedahan yang dipilih dengan serta-merta selepas keputusan muktamad mengenai operasi, dan menjelaskan semua nuansa dan kadar yang diperlukan pada masa ini.

Kecekapan dan kos pembedahan hernia intervertebral

Rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah langkah ekstrem dalam kes kegagalan terapi konservatif. Keadaan ini berlaku tidak lebih daripada 25% pesakit.

Tugas utama operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral adalah untuk menghilangkan tekanan cakera prolapsed pada saraf tunjang atau akarnya. Rawatan sedemikian secara teknikalnya sukar, memerlukan ahli bedah saraf yang berkemahiran tinggi, dan kosnya sangat baik (daripada 20,000 hingga 180,000 rubel).

Keberkesanan rawatan pembedahan adalah sehingga 80-90%. Campur tangan ini biasanya diterima dengan baik dan tidak memerlukan tempoh pemulihan yang lama.

Siapa yang memerlukan pembedahan dan bila

Petunjuk untuk penyingkiran hernia:

Kesan tidak berkesan dari rawatan konservatif kesakitan adalah punca 1. Dalam 75% pesakit, hernia intervertebral hilang selepas rawatan konservatif yang kompleks. Jika kesakitan tidak hilang dalam tempoh 2 bulan - pembedahan diperlukan.

Sekiranya hernia intervertebral telah timbul akibat kecederaan tulang belakang dan disertai oleh ubah bentuk teruk struktur tulang. Dalam kes ini, dengan bantuan campur tangan pembedahan, dua matlamat dicapai: mereka membongkar ("berpecah") saraf tunjang atau akarnya dan menghilangkan akibat pemusnahan vertebra.

Gabungan sindrom kesakitan dengan gejala neurologi yang teruk:

 • paresis atau lumpuh pada batang bawah;
 • kelemahan atau atrofi otot kaki;
 • paresthesia (kesemutan, merangkak) di kaki, atau kebas di bahagian bawah badan;
 • kelewatan atau inkontinensia;
 • kencing manis;
 • mati pucuk.

Jika ada gejala kerosakan sistem saraf yang ketara - pembedahan pembedahan harus dilakukan pada hari-hari pertama selepas kejadian mereka. Jika tidak, kesan mampatan batang saraf mungkin tidak dapat dipulihkan.

Kontraindikasi untuk rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah sama dengan pembedahan lain:

 • proses berjangkit akut;
 • jantung yang teruk, buah pinggang atau kegagalan pernafasan;
 • tempoh akut miokardium atau strok;
 • kehamilan

Pilihan untuk rawatan pembedahan

Pembedahan hernia intervertebral dilakukan dengan dua cara.

1. Buka Diskektomi

Ini adalah kaedah tertua, paling banyak dikaji dan paling dipercayai, yang tidak dapat dikalahkan hari ini. Ia terdiri daripada fakta bahawa cakera itu sebahagiannya atau sepenuhnya dikeluarkan, dan sambungan vertebra dibuat tidak bergerak. Ia juga mungkin untuk menggantikan cakera atau terasnya dengan prostesis buatan. Mudah dan boleh dipercayai, tetapi tidak sangat fisiologi.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Pembedahan hernia intervertebral - adakah mungkin untuk dilakukan tanpa?

Kandungan:

Mengenai osteochondrosis tulang belakang telah dikatakan agak banyak. Banyak yang dikatakan mengenai salah satu masalah yang timbul dalam penyakit ini - cakera intervertebral herniated. Operasi untuk mengeluarkan hernia intervertebral adalah topik yang agak dibincangkan, dan terdapat banyak pendapat yang menentang isu ini. Pakar bedah mengatakan bahawa ini adalah satu-satunya cara yang berkesan untuk benar-benar menghilangkan hernia seperti itu, dan pakar lain, berbeza dengan mereka, bercakap mengenai potensi bahaya operasi sedemikian. Benar, mereka lupa untuk mengatakan bahawa kaedah rawatan konservatif tidak selalu berkesan, dan pada akhirnya segala-galanya datang kepada operasi yang sama.

Tetapi dalam keadaan ini, pakar bedah sudah mula mengatakan bahawa ia adalah lebih sukar dan lebih berbahaya untuk mengendalikan hernia yang dilancarkan, dan kebarangkalian hasil positif lebih rendah. Pada masa yang sama, mereka sekali lagi mengatakan bahawa lebih baik untuk menjalani operasi sebaik sahaja hernia dikesan. Kepada ahli terapi berhujah, dan sejenis "bulatan ajaib" adalah penutupan kontroversi, anda boleh berjalan di atasnya tanpa henti. Tetapi sebenarnya - adakah mungkin untuk mengelakkan pembedahan hernia intervertebral?

"Penyakit umur", atau apa yang osteochondrosis?

Secara umum, penyakit ini tidak hanya membawa kepada penampilan hernia intervertebral. Beliau mempunyai banyak manifestasi yang sangat tidak menyenangkan. Tetapi secara umum, penyakit ini selalu dianggap "berkaitan dengan usia", ia adalah sifat degeneratif dan dystrophik dan muncul di banyak orang. Benar, baru-baru ini masalah ini telah menjadi "lebih muda". Apa yang berlaku dengan osteochondrosis?

Penyakit tulang belakang ternyata "diremajakan" baru-baru ini

Pada umumnya, dengan penyakit ini kebanyakan cakera intervertebral mendapat yang paling banyak. Plat kartilaginous ini mempunyai ciri-ciri kejutan yang hebat, sementara mereka sangat bersahaja dan sangat "sabar". Tetapi dengan perkembangan osteochondrosis, cakera mula kehilangan sifatnya, khususnya, keupayaan untuk menyerap beban. Di samping itu, kekurangan "pemakanan", yang merupakan ciri osteochondrosis, membawa kepada kemunculan kecacatan dalam cakera itu sendiri, yang, akhirnya, membawa kepada rupa cakera herniated.

Perhatian khusus harus dibayar secara khusus kepada masalah "makan" cakera intervertebral. Ia bukanlah rahsia bagi sesiapa sahaja bahawa tiada saluran darah dalam struktur tulang rawan ini, oleh itu, ia mendapat makanannya dengan cara yang agak pelik - oleh penyebaran dari tisu sekeliling. Di sinilah masalahnya terletak.

Pertama, agar cakera untuk menerima bahan-bahan yang diperlukan, mereka mesti banyak di tisu sekitarnya. Dan memandangkan realiti moden, ketika banyak orang makan "makanan cepat saji", yang secara mutlak tidak mengandung apa-apa yang berguna, ini benar-benar menjadi masalah, kerana hanya ada apa-apa untuk "menyampaikan" ke disk.

Kedua, untuk proses penyebaran berlaku secara normal, orang itu mesti bergerak, dengan kata lain, beban yang diperlukan pada otot dan ligamen belakang mesti ada. Dan bagi ramai orang ini masalah, kerana pada masa ini gaya hidup yang tidak aktif dan sedentari sangat biasa. Lebih-lebih lagi, gaya hidup seperti ini sering ditentukan oleh keperluan, khususnya aliran kerja, contohnya.

Bagaimanakah hernia tulang belakang?

Apakah cakera intervertebral? Di dalamnya adalah nukleus pulpa, yang memberikan ciri-ciri kejutan penyerap cakera. Nukleus dikelilingi oleh cincin berserabut, tugasnya untuk memegang nukleus di tempatnya. Seperti yang telah kita fahami, akibat pengaruh osteochondrosis, nukleus pulpa mula kehilangan sifatnya. Apa yang berlaku seterusnya?

Saraf akar saraf tulang belakang dengan cakera intervertebral herniated

Kekurangan nutrisi tidak mempunyai kesan terbaik pada cincin berserabut. Ia mula melemah, retak muncul di atasnya. Pada masa yang sama, inti, yang hilang sifatnya, tidak lega dari beban. Akibatnya, ia mula mendorong keras pada cincin berserat dalam mod "jackhammer", semua beban yang diterima oleh tulang belakang diarahkan kepada cincin berserabut.

Oleh kerana cincin itu sendiri mengalami kekurangan bahan, ia tidak dapat menahan tekanan "abnormal" selama-lamanya, pada suatu ketika teras itu mendapati tempat yang lemah, di mana tekanan utama jatuh. Akibatnya? seksyen dinding cincin di bawah tekanan mula menonjol, satu penonjolan muncul.

Kemunculan penonjolan hampir selalu asimptomatik, jadi tahap perkembangan penyakit ini berjaya dilewatkan oleh lelaki. Apa yang sangat menyakitkan adalah bahawa pada tahap ini hernia masih boleh dihentikan. Tetapi pada akhirnya, tangkapan yang tidak diketahui tidak dapat dipertahankan lagi, pada satu ketika cincin berserabut tidak bertahan, dan jurang muncul di dalamnya, di mana nukleus pulpous tumpah keluar dari cakera intervertebral. Ini adalah cakera herniated.

Nukleus yang meletup adalah cukup padat untuk memberi tekanan yang serius pada ujung saraf dan akar saraf dari saraf tunjang di sekeliling cakera intervertebral, oleh itu sindrom kesakitan dan gejala neurologi. Pada masa yang sama, badan itu sendiri pada tahap refleks cuba untuk melancarkan kawasan yang terjejas dengan bantuan ketegangan otot, yang dari masa ke masa "menjadi letih", akibat daripada kejang yang muncul di dalamnya, yang hanya menambah sensasi rasa sakit.

Bilakah risiko pembedahan berlaku?

Jangan berfikir bahawa penampilan hernia secara automatik membawa kepada pembedahan. Malah, operasi itu hampir selalu dianggap sebagai langkah ekstrem, yang hanya digunakan dalam kes yang melampau. Khususnya, apabila masa yang lama gagal mengatasi rasa sakit, dan apabila hernia mula mempengaruhi kerja organ-organ dalaman. Pilihan terakhir adalah petunjuk langsung untuk pembedahan, kerana, contohnya, hernia intervertebral dalam tulang belakang lumbar boleh mengakibatkan gangguan pada organ panggul, beberapa gangguan kompleks dalam pundi kencing dan usus mungkin muncul, mungkin juga dengan beberapa hernia yang sulit bahkan lumpuh pada kaki bawah. Dalam kes ini, walaupun operasi tidak semestinya mengembalikan pergerakan ke kaki lumpuh.

Dalam kes-kes lain, doktor berjaya mencukupi dengan kaedah rawatan konservatif.

Mungkin kita boleh lakukan tanpa pembedahan?

Rawatan hernia tulang belakang harus dilakukan di bawah pengawasan seorang doktor!

Pada dasarnya, tiada doktor akan menghantar anda terus ke meja kepada pakar bedah. Hampir selalu cuba menyembuhkan anda terlebih dahulu dengan kaedah konservatif. Mujurlah, dalam kebanyakan kes, rawatan ini agak berjaya dan memberikan hasil yang diinginkan. Apakah rawatan konservatif?

Pertama sekali, pesakit ditetapkan rehat tempat tidur selama beberapa hari, yang kemudiannya digantikan dengan rehat tempat tidur yang terhad, dan sebagainya, sehingga orang itu dapat kembali ke kehidupan aktif yang normal.

Ubat utama dalam rawatan cakera herniated adalah ubat anti-radang bukan steroid. Mereka membolehkan anda mengeluarkan keradangan di kawasan yang terjejas, dengan itu mengurangkan pemampatan ujung saraf, yang bermaksud bahawa sindrom kesakitan berkurangan. Tetapi ada masalah - ubat-ubatan ini tidak boleh digunakan terlalu lama, kerana kesan sampingan negatif mungkin muncul. Itulah sebabnya ubat-ubatan semacam itu harus digunakan hanya seperti yang ditetapkan oleh doktor dan hanya di bawah pengawasannya.

Semasa tempoh akut penyakit ini, ketika sakitnya terkuat, ubat sakit akan digunakan bersama dengan anti-inflamasi. Pada masa yang sama, pesakit perlu memahami bahawa hilangnya kesakitan dalam kes ini bukan pemulihan yang lengkap, ia hanya kesan sementara dadah. Doktor menetapkan hanya untuk mengurangkan penderitaan pesakit.

Pendapat yang salah "jika tidak menyakiti, itu berarti semuanya telah hilang" dapat menyebabkan keadaan semakin buruk, karena masalah itu sendiri tidak hilang di mana saja, dan beban tambahan hanya akan membawa kemudaratan.

Pada peringkat ini, rawatan adalah terhad kepada ini. Dalam sesetengah kes, boleh digunakan dan ubat-ubatan kuat yang mengurangkan keradangan adalah lebih berkesan (tetapi juga merosakkan badan lebih), dan relaxants otot, yang memungkinkan untuk meredakan kekejangan otot, dan ubat lain. Penggunaan blokade anestetik juga agak biasa, di mana kawasan yang terjejas terputus di sekitar ubat anestetik, selalunya dengan novocaine. Sekatan sedemikian bertindak untuk masa yang lama dan sangat berkesan melegakan kesakitan.

Pergerakan adalah kehidupan!

Apabila sindrom kesakitan dapat diatasi, rawatan sebenar bermula. Dadah dalam kes ini tidak lagi diperlukan, penekanan pada gimnastik terapi dan urutan. Tugasnya mudah - anda perlu membawa otot dan ligamen belakang ke keadaan normal "bekerja", untuk meningkatkan metabolisme di tulang belakang. Dalam sesetengah kes, walaupun makanan khas boleh ditetapkan. Walau bagaimanapun, tugas utamanya adalah tidak banyak penurunan berat badan (walaupun ini juga merupakan faktor penting), sebagai menyediakan tubuh dengan semua unsur jejak yang diperlukan.

Dalam kes masalah belakang, ia adalah aktiviti motor (tanpa beban berlebihan pada tulang belakang) yang mencukupi pencegahan perkembangan osteochondrosis dan rupa cakera herniated.

Dengan cara ini, anda mungkin juga berminat dengan bahan-bahan PERCUMA yang berikut:

 • Buku-buku percuma: "TOP 7 senaman berbahaya untuk latihan pagi, yang harus anda elakkan" | "6 peraturan regangan berkesan dan selamat"
 • Pemulihan sendi lutut dan pinggul dalam kes arthrosis - video percuma webinar, yang dijalankan oleh doktor terapi senaman dan perubatan sukan - Alexander Bonin
 • Pelajaran percuma dalam rawatan sakit belakang dari doktor terapi fizikal yang disahkan. Doktor ini telah membangunkan sistem pemulihan unik untuk semua bahagian tulang belakang dan telah membantu lebih daripada 2,000 pelanggan dengan pelbagai masalah belakang dan leher!
 • Mahu belajar bagaimana merawat saraf sciatic? Kemudian berhati-hati menonton video di pautan ini.
 • 10 komponen pemakanan yang penting untuk tulang belakang yang sihat - dalam laporan ini, anda akan mempelajari apa diet harian anda supaya anda dan tulang belakang anda sentiasa berada dalam tubuh dan semangat yang sihat. Maklumat yang sangat berguna!
 • Adakah anda mempunyai osteochondrosis? Kemudian kami mencadangkan untuk meneroka kaedah berkesan rawatan osteochondrosis lumbal, servikal dan toraks tanpa ubat.

Operasi paling selamat untuk mengeluarkan hernia tulang belakang - 6 jenis

Hernia tulang belakang lumbar adalah penyakit serius pada sistem muskuloskeletal. Pada tahap awal proses patologi, rejimen terapeutik konservatif lebih disukai. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang lumbar dilakukan dalam kes apabila tidak ada cara lain untuk membantu pesakit.

Diagnostik

Operasi hernia intervertebral dilakukan hanya selepas diagnosis komprehensif pesakit.

 • analisis klinikal air kencing dan darah;
 • fluorografi (tidak berulang, jika selepas yang terakhir kurang daripada 6 bulan telah berlalu);
 • elektrokardiogram, dan pesakit berusia lebih 40 tahun mempunyai peperiksaan menyeluruh oleh ahli kardiologi;
 • gastroskopi ditunjukkan kepada pesakit yang diperhatikan oleh ahli gastroenterologi sebelum pembedahan tulang belakang untuk menyingkirkan pendarahan dan ulser berlubang;
 • jika ujian darah menunjukan kandungan gula yang tinggi, perlu juga berunding dengan ahli endokrinologi;
 • x-ray lumbosacral dalam dua unjuran;
 • MRI dan CT scan loin.

Dalam imej MRI, semua perubahan dalam tisu lembut kelihatan jelas, dan dia juga menggambarkan dengan jelas cakera intervertebral, tulang rawan, tumor, kord rahim, tisu saraf dan vaskular. MRI membantu untuk menentukan saiz hernia tulang belakang lumbar dengan tepat sebelum pembedahan.

Petunjuk untuk pembedahan

Pembuangan hernia vertebral dilakukan dalam indikasi mutlak atau relatif. Pakar neurologi pesakit atau doktor majlis keseluruhan membuat keputusan mengenai kemungkinan pembedahan.

 1. Ditangkap. Ini adalah keadaan patologi di mana inti cakera sepenuhnya di ruang epidural. Terhadap latar belakang ini, mampatan akar tulang belakang berlaku dan rasa sakit akut muncul, tersebar di rantau lumbar, dan secara beransur-ansur mengalir ke bahagian bawah ekstrem. Tanpa pembedahan, lumpuh mungkin berlaku.
 2. Paresis anggota badan yang lebih rendah. Manifestasi klinikal seperti patologi menunjukkan bahawa serat saraf yang rosak mengganggu kerja sistem saraf pusat. Tanpa pengasingan hernia, 30 hari selepas permulaan simptom utama, atrofi otot lengkap boleh berkembang.
 3. Hernia besar. Jika ia bertindih kebanyakan saluran tulang belakang, maka terdapat sindrom cauda, ​​yang disertai dengan pelanggaran proses perkumuhan air kencing dan najis, serta penurunan fungsi ereksi dalam seks yang lebih kuat. Jika anda tidak menggunakan campur tangan pembedahan, ramalan akan mengecewakan.

Sama ada ia layak melakukan operasi untuk menghapus hernia intervertebral dalam tulang belakang lumbar juga diputuskan berdasarkan apakah ada trend positif dari terapi yang telah ditetapkan sebelum ini untuk 2 bulan. Tetapi jika terdapat tanda-tanda yang serius untuk pembedahan hernia tulang belakang, betapa tepatnya ia akan diputuskan untuk dikeluarkan mungkin berbeza-beza dalam pesakit yang berbeza.

Jenis operasi

Terdapat pelbagai jenis operasi hernia tulang belakang. Apakah manipulasi pembedahan untuk menghilangkan hernia di rantau lumbar untuk memberi keutamaan, memutuskan seorang ahli bedah saraf. Sebelum ini, pesakit menjalani peperiksaan yang teliti, dan juga mengambil kira peringkat perkembangan proses degeneratif, gejala yang disertakan dan keadaan umum pesakit.

 • diskektomi;
 • laminektomi;
 • penyingkiran endoskopik;
 • mikrosurgery;
 • nucleoplasty;
 • pembedahan laser.

Mana-mana kaedah ini mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Apabila, semasa operasi mengeluarkan hernia, mereka memilih satu kaedah atau yang lain, mereka mengambil kira semua ciri proses patologi, serta kemungkinan kewangan pesakit.

Diskektomi

Diskektomi adalah operasi klasik yang melibatkan pemotongan terbuka dan penghapusan lengkap / separa cakera yang rosak. Pembuangan cakera herniasi dengan cara ini mengambil masa kira-kira 2 jam. Selepas diskektomi, tulang belakang vertebra bersebelahan. Tetapi dalam sesetengah kes, gunakan pemindahan tulang.

Sama ada perlu untuk beroperasi pada perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral dengan cara ini diputuskan oleh majlis doktor. Disketomy mungkin lebih disukai kerana fakta bahawa selepas ia sangat jarang berlaku kambuh.

Laminektomi

Laminektomi digunakan apabila terdapat komplikasi serius atau apabila tumor besar muncul. Setelah melakukan operasi seperti itu di atas tunjang tulang belakang, hernia berhenti terganggu kerana fakta bahawa ia dikeluarkan bersama lengkung vertebral. Penghapusan mampatan membebaskan pesakit dari kesakitan.

Hernia lumbal intervertebral dengan cara ini dikeluarkan di bawah anestesia umum. Ia mungkin mengambil masa 2-3 jam untuk melakukan laminektomi. Kadang-kadang gores tulang yang diambil dari pesakit ditempatkan di tempat gerbang vertebral yang dikurangkan.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan endoskopik untuk hernia tulang belakang lumbar dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini dianggap agak jinak, kerana proses ini tidak merosakkan serat otot dan ligamen, serta meminimumkan risiko pendarahan. Di samping itu, untuk pengenalan peralatan endoskopik, cukup untuk membuat pembedahan tisu kecil (1.5 cm). Walau bagaimanapun, tidak ada hernia tulang belakang boleh dihapuskan dengan kaedah ini.

Mikroskop

Penyingkiran mikrosurgi hernia lumbal adalah "standard emas" dalam memerangi patologi ini. Melakukan prosedur pembedahan seperti itu, ahli bedah saraf menggunakan mikroskop dan set instrumen asas untuk mikrosurgeri. Tugasnya - untuk melepaskan akar saraf daripada mampatan. Tuduhan dengan pengasingan perubahan degeneratif dalam tulang belakang lumbosacral adalah tidak penting, jadi parut hampir tidak kelihatan.

Nukleoplasty

Nukleoplasty adalah prosedur pembedahan yang memerlukan penembusan yang minimum dan bertujuan untuk membetulkan nukleus cakera tulang belakang. Operasi sedemikian untuk mengeluarkan hernia vertebra dilakukan di bawah anestesia tempatan dan tidak memerlukan pembedahan tisu. Tugas utamanya ialah memusnahkan dan mengeluarkan nukleus pulpa (secara keseluruhan atau sebahagian) dengan bantuan pelbagai kesan fizikal.

Intervensi penembusan yang begitu kecil menjadi semakin popular. Tetapi untuk melakukan operasi dengan kaedah ini tidak akan berubah dengan semua hernia tulang belakang. Jika MRI menunjukkan pecahan cincin berserabut, nukleoplasti tidak dilakukan.

 1. Nukleoplasti plasma sejuk. Dalam kes hernia intervertebral, operasi untuk membina semula cakera dengan bantuan plasma boleh sangat relevan. Melalui jarum khas, elektrod diperkenalkan ke dalam cakera, yang membekalkan plasma dalam bentuk jet. Selesema menghancurkan sel-sel hernia, manakala nukleus pulpa dipadatkan dan diperbaiki. Semua manipulasi mengambil masa 15 minit hingga setengah jam. Suatu sindrom kesakitan akan berlalu sebaik sahaja berakhirnya nukleoplasti.
 2. Hidroplasty. Jarum khas dibuat sedikit tusukan (2-3 mm) di bawah kawalan radiografi. Larutan natrium isotonik memasuki tusukan di bawah tekanan yang kuat. Dan kemudian, bersama dengan cecair, serpihan cakera juga dikeluarkan.
 3. Dototomi intervensi. Alat yang sangat kecil, yang mempunyai kepala berputar menyerupai pengadun, dibekalkan ke teras pulpa. Ia adalah kesan kejutan yang menghancurkan inti, yang kemudian disedut.

Selepas nucleoplasty pada tulang belakang lumbar, disyorkan memakai korset ortopedik dan mengelakkan kerja keras selama sekurang-kurangnya 14 hari.

Pembedahan laser

Pembedahan untuk mengeluarkan cakera lumbar herniated dalam pembedahan laser dianggap sebagai rawatan rendah kesan. Dalam amalan perubatan, laser digunakan untuk kedua-dua pemusnahan dan pemulihan.

Pengecualian perubahan degeneratif di tulang belakang dengan cara laser dilakukan jika tidak ada penghalang nukleus pulpa.

 • menusuk kulit dan memperkenalkan jarum ke dalam cakera;
 • laser kesan tenaga, yang dimasukkan ke dalam jarum;
 • penyejatan cecair dan pengeringan hernia.

Kelebihan jelas rawatan pembedahan dengan laser adalah ketiadaan lengkap parut, tempoh pemulihan dan pemulihan yang singkat.

Komplikasi selepas pembedahan

Komplikasi selepas pembedahan untuk membuang hernia intervertebral jarang, tetapi berlaku:

 • kerosakan saraf;
 • jangkitan;
 • ketidakupayaan untuk menghapus beberapa anomali.

Kaedah moden pengasingan hernia vertebra, sebagai peraturan, memberikan hasil yang positif, dan pesakit tidak perlu berhadapan dengan majoriti komplikasi pasca operasi. Turun semula penyakit ini berlaku hanya dalam 5 pesakit daripada 100. Kaedah invasif yang minimum memendekkan tempoh pemulihan.

Walau bagaimanapun, bersetuju dengan operasi, pesakit ingin tahu tentang semua kemungkinan akibat selepas penghapusan hernia.

 • selepas tempoh tertentu, sakit kembali dan osteochondrosis lumbar mula berkembang pesat;
 • stenosis saluran terusan, yang berlaku terhadap pembentukan parut dan helai tisu penghubung;
 • keradangan di kawasan epidural kord rahim;
 • kambuhan hernia tulang belakang;
 • kehilangan fungsi motor, pada latar belakang kecederaan kepada serat saraf semasa operasi.

Sekiranya pesakit menunjukkan kewaspadaan dan mematuhi semua cadangan ahli bedah saraf dan pakar neurologi, tempoh pemulihan akan berjalan lancar.

Video

Video - cakera hernia

Tempoh pemulihan

Pemulihan yang betul selepas pembedahan untuk membuang hernia tulang belakang akan membantu mengelakkan banyak akibat malang.

 • selepas pengusiran hernia dalam tempoh 14 hari pertama, tidak digalakkan untuk duduk, angkat dan membawa beban;
 • adalah perlu untuk menghapuskan kecenderungan dan pergerakan tajam;
 • apa-apa kesan mekanikal di kawasan yang dikendalikan adalah kontraindikasi (urut, terapi manual);
 • selama 2-3 bulan memakai korset ortopedi untuk tulang belakang;
 • elakkan tinggal lama dalam postur statik, serta lompat, walaupun 60 hari selepas prosedur pembedahan;
 • di bawah pengawasan pakar dalam terapi senaman, anda mesti melakukan satu set latihan untuk tulang belakang.

Pembedahan lumbal bukanlah satu kaedah keutamaan untuk merawat hernia tulang belakang, tetapi dalam beberapa kes ia adalah satu-satunya penyelesaian yang betul. Agar tidak perlu mengambil kaedah radikal, anda harus cuba mengelakkan komplikasi penyakit dan merawatnya pada peringkat awal dengan bantuan kaedah konservatif.

Jika anda mendapati ralat, pilih fragmen teks dan tekan Ctrl + Enter. Kami akan memperbaikinya, dan anda akan menjadi + karma