TIDAK BOLEH MENDAPATKAN SOKONGAN

Perut

CREATE A NEW MESSAGE.

Tetapi anda adalah pengguna yang tidak dibenarkan.

Sekiranya anda berdaftar lebih awal, maka "log masuk" (borang login di bahagian atas kanan tapak). Sekiranya anda berada di sini untuk kali pertama, daftar.

Jika anda mendaftar, anda boleh terus menjejaki jawapan pada siaran anda, meneruskan dialog dalam topik yang menarik dengan pengguna dan perunding lain. Di samping itu, pendaftaran akan membolehkan anda menjalankan surat persendirian dengan perunding dan pengguna lain laman web ini.

Saya tidak boleh berdiri di atas kaki

Hello Timur Yusufovich! Nama saya Kira, saya berusia 36 tahun, tinggi 156 cm, berat 61 kg. Kira-kira dua minggu lalu, secara tiba-tiba membongkok ke hadapan, terdapat banyak sakit hati sakit teruk noge.Ochen sebelah kiri telah terutamanya dalam anak lembu daripada nogi.Zatem datang kebas meninggalkan stopy.Seychas kebas di jari yang telah berlalu, ia kekal hanya untuk kebas di bola kaki di bawah paltsami.Pri berjalan tempang yang nogu.Ne kiri boleh berdiri di atas jari-jari kaki kiri, seminggu yang lalu dia tidak boleh berdiri di atas kaki kirinya dan hal bergoyang kaki anda sekarang, tidak kira bagaimana aneh ia semua secara beransur-ansur pulih.

Oleh MRI kesimpulan segmen L4-L5 pada latar belakang unjuran meresap ditakrifkan dinyatakan hernia median dengan anulus pecah dan chrezsvyazochnym percambahan dengan komponen paramedian kiri dan menyatakan terkehel caudal ke tahap ketiga tengah-tengah badan vertebra S1, dengan lateralization kiri dan separa sequestering terkehel saiz komponen 10.0 * 17.0 * 32,0mm, dengan pemampatan akar sebelah kiri L5, S1 dan S2 dalam beg kanale.Duralny vertebra pada tahap ini dengan ketara dimampatkan dan beralih kepada muka yang betul sifat-sifat blok pencuri Tanda-tanda penyakit dalam segmen L4 L5.

Bolehkah anda memberitahu saya, dalam kes saya, tanpa pembedahan yang saya boleh dapatkan dengan kaedah rawatan konservatif, atau adakah saya memerlukan pembedahan segera?

Apakah cakera herni foraminal?

  Kandungan:
 1. Gambar klinikal penyakit ini
 2. Rawatan pembedahan hernia terusan
 3. Prognosis penyakit ini

Menurut pelbagai kajian hernia foraminal cakera intervertebral, dari 4 hingga 10% dari semua kunjungan pesakit yang berkaitan dengan hernia didapati. Selalunya patologi ini diperhatikan pada tahap L4 L5. L5 S1 cakera intervertebral kurang terjejas, di tempat ketiga adalah L3-L4. Bahaya utama penyakit ini terletak pada perkembangannya yang pesat, serta gejala yang jelas, yang memberi kesan kepada mata pencarian pesakit.

Gambar klinikal penyakit ini

Penyakit ini berkembang dengan cepat, jelas menunjukkan tanda-tanda dan hampir tidak dapat diterima oleh rawatan perubatan. Sensasi menyakitkan tiba-tiba dan segera menjadi kronik dan kekal. Ubat narkotik sering diresepkan sebagai ubat penghilang rasa sakit, kerana analgesik konvensional tidak berkesan. Sebagai gejala paling ciri yang mempunyai cakera herniasi parapharaminal, ia dianggap sebagai prolaps atau kelemahan refleks tendon. Atas sebab ini, pesakit tidak boleh berdiri di atas kaki atau tumit.

Foramen foralen terletak di antara dua vertebra yang saling berhubungan. Terusan ini berfungsi sebagai saluran untuk akar tulang belakang. Hasil pembentukan hernia di kawasan ini adalah sindrom kesakitan yang jelas, kerana kekurangan ruang untuk penyebaran hernia. Panjang foramen foraminal hanya 1.5 cm. Oleh itu, penonjolan muncul hampir dengan serta-merta mula mempengaruhi serat saraf.

Rawatan pembedahan hernia terusan

Pesakit yang menolak pembedahan, biasanya mengubah keputusan mereka selepas hanya 2-3 minggu menjalani rawatan dadah. Disc herniated medial dirawat dengan akses intralaminar. Oleh kerana itu, patologi sisi tidak boleh dihapuskan, oleh itu, ia perlu untuk mengekstrak seluruh sendi facet.

Untuk mengelakkan akibat yang serius dalam kes hernia foraminal cakera intervertebral sehingga L4 L5, jenis pembedahan jenis baru dan terbukti yang sering digunakan - penghapusan endoskopik pembentukan hernia. Untuk melakukan campur tangan sedemikian, tidak perlu memotong besar. Semua manipulasi dilakukan dengan bantuan endoskopi (jarum kecil, di mana tiub kerja dan optik dimasukkan).

Semasa operasi, bukan seluruh cakera, dari mana hernia foraminal cakera intervertebral terbentuk kepada L4 L5, dikeluarkan, tetapi hanya bahagian dan penyerapannya yang pasti. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengekalkan fungsi menyerap kejutan tulang belakang dan mengurangkan tekanan pada ujung saraf. Memandangkan manipulasi melampaui sempadan terusan tunjang, tidak ada perubahan cicatricial yang boleh menjejaskan fungsi asas badan dan pergerakan pesakit. Ketiadaan incision dan eksisi tisu menggalakkan penyembuhan pesat. Tempoh pemulihan dalam kes ini dikurangkan kepada minimum.

Saya tidak boleh memanjat ke kaus kaki kiri

Hello Selepas disekat Chaklin, saya tidak boleh memanjat ke kaus kaki kiri. Diagnosis: antelistez L4, hernia L4-5. Satu implan titanium dipasang. Apa yang perlu saya lakukan untuk membuat kerja otot betis saya? Terima kasih.

Mengenai perkhidmatan AskMedical, perundingan neurosurgeon dalam talian boleh didapati di mana-mana masalah yang anda bimbangkan. Pakar-pakar perubatan memberikan nasihat sepanjang masa dan secara percuma. Tanya soalan anda dan dapatkan jawapan segera!

Sekiranya anda mempunyai soalan yang sama atau serupa, tetapi anda tidak menemui jawapan kepadanya, tanya doktor anda secara dalam talian.

Jika anda ingin mendapatkan nasihat yang lebih terperinci daripada doktor dan selesaikan masalah dengan cepat dan secara individu - tanya soalan berbayar dalam mesej peribadi peribadi. Selamatkan awak!

Hernia L5-S1 10mm. Tahun rawatan konservatif

Mungkin seseorang akan berminat. Banyak sudah terlupa, saya akan meletakkan jawatan mereka dahulu dengan tarikh.
SNKT KT telah hilang dari hosting. Ia tetap hanya dengan penjelasan Encik Zuko

19 Oktober 2009
Puan-puan, pakar, nasihat mengenai cara untuk menjalani rawatan?
Penerangan ringkas:
26 tahun. Kesakitan dan ketidakselesaan kecil di rantau lumbar telah mengganggu anda sejak 10 tahun dengan begitu tepat. Saya tidak memberi perhatian, kerana terutamanya apa-apa dalam hidup dan tidak mengganggu, saya fikir ia sepatutnya.
Bulan lalu, punggung saya sakit sedikit lebih biasa daripada biasa. Dengan senaman fizikal (tenis, gim tanpa latihan belakang), sakit hilang. Dia membawa simen ke negara itu, dimuatkan, diturunkan. Pada waktu malam, terdapat sakit belakang yang kuat. Suatu hari kemudian, 3 jari di kaki kirinya mati rasa, bermula dari jari kecil, Achilus, dan otot gastrocnemius sedikit.
Dari rawatan: 2 minggu di hospital, droppers, depomidrol sekatan. Sakit dalam kedudukan duduk telah menurun dengan ketara. Satu lagi rehat 2 minggu di rumah dengan kesinambungan blokade, midakalm. Terdapat perasaan bahawa peningkatan kecil berterusan. Pada masa ini, selepas 2 fisioterapi, nampaknya ia telah menjadi sedikit lebih baik. Terdapat kelemahan pada otot betis (saya tidak dapat berdiri di atas kaki kaki kiri saya)
Mereka tidak melakukan MRI, kata doktor bahawa situasi di CT scan benar-benar jelas.
Keterangan CT:
Tiada perubahan osteo destructive yang dikesan pada tahap L3-L4, L4-L5, L5-S1.
Ketinggian cakera intervertebral adalah seragam sepanjang keseluruhan peringkat pengajian.
Sklerosis subkondral pada endplate badan vertebra ditentukan.
Lebar PC pada L5 = 17.7mm.
Pada TAJUK L3-L4, tidak ada cakera yang membingungkan penting secara klinikal dikesan.
Di peringkat L4-L5 terdapat bulu dorsal yang membonjol cakera sehingga 4.24mm.
L5-S1 ON LEVEL digambarkan kiri paramedian cakera herniated untuk 9.55mm, lebar 10.5mm, pundi dural dimampatkan.
Tisu-tisu pra dan paravertebral tidak disusupi.

Seorang ahli saraf mengatakan bahawa dalam pengalamannya, jika ada peningkatan, ia akan menjadi lebih baik. Bidang Neurosurgeon menawarkan untuk memotong walaupun esok, dengan alasan bahawa saya masih tidak akan jauh dari mereka.
20 Oktober:
Saya mungkin tidak cukup jelas menggambarkan keadaan ini, tetapi kesakitan saya dan kebas kaki telah berkurang. Terdapat 3 jari, setengah kaki, tumit, achil. Pada masa ini, hanya kebas pada permukaan bawah jari kecil, bahagian luar kaki ke tumit, kira-kira 1.5 cm lebar. Dan juga, tetapi sensasi lebih baik.
Pada mulanya, apabila memanjat tangga, terdapat kekejangan di paha. Sekarang ini tidak. Pada kaki kaki sakit saya boleh naik hanya 5 kali. Saya tidak tahu berapa banyak yang saya dapat pada permulaan kemerosotan, saya bahkan tidak mempunyai pemikiran sedemikian, saya rasa kurang.
Sebulan berlalu sejak bermulanya pergolakan, dari sekatan pertama (selepas itu pada malam ke-2 saya perhatikan penurunan dalam kawasan terbiar) selama 3 minggu. Nampaknya kemajuan itu jelas, tetapi tidak secepat yang kita mahu.
5 November 2009:
Ia mengambil masa 2 minggu lagi. Kekuatan otot gastrocnemius sepenuhnya (baik atau hampir sepenuhnya) dipulihkan. Terdapat kesakitan, terutama pada akhir hari bekerja di komputer. Kebasakan kaki telah menurun sedikit.
Saya dengar bahawa mana-mana ahli terapi manual sangat tidak diingini. Sekiranya saya cuba pergi ke osteopath, adakah terdapat kontraindikasi?

Ditambah selepas 13 minit 5 saat:

23 November
Ia telah 2 bulan sejak saya dibawa ke hospital. Sangkalan sedikit di luar jari kecil, di pinggir kaki dan Achilus.
Selepas berbohong, sensitiviti akan bertambah sedikit.
Saya lulus kursus kedua drops, trental, eofilin dan aktovigin.
Yang sakit belakang menurun dengan ketara, boleh duduk tanpa apa-apa masalah, tetapi saya boleh pergi 300 meter, bermula sensasi yang terbakar di kaki, perasaan bahawa galenostop berpintal, pembakaran lanjut bermula pada punggung. Saya tidak boleh meluruskan kaki yang benar-benar sakit, selepas 2-3 minit sensasi terbakar bermula. Berbaring di perut anda - dengan bantal di bawah perut anda. Kuasa hampir kembali. Kaki telah menjadi sedikit lebih nipis kerana beban yang lebih kecil.
Siapa ini?
Ahli neurologi berkata: "segala-galanya biasanya bersabar dan tidak kencing."
1 Disember
Terdapat kesakitan di mana ada kebas sebelum ini. Malah jari kaki saya sakit pada hujung minggu.
Satu-satunya perkara yang menyerang adalah peningkatan kesakitan apabila berjalan. 600 meter adalah had saya. Sebelum itu, kesakitan berada di tahap yang sama, tidak kira betapa saya berjalan.
Mari lihat, mungkin saya tersandung dari penjual daging.
23 Januari 2010
Saya mengambil masa 4 bulan selepas ketakutan. Datang pada bulan Disember untuk melihat pakar neurologi. Beliau berkata: "masuk ke wad, anda perlu menarik anda tanpa operasi." Pada masa itu saya mempunyai syarat bahawa saya tidak boleh meluruskan kaki saya, berbaring di perut saya. Keadaan ini dianggarkan oleh ahli saraf sebagai 70% memihak kepada operasi. Selepas dua minggu di hospital (penyumbat hormon, magnet, laser, jarum) ia menjadi lebih baik. Selepas itu 3 minggu di rumah. Dan di sini nafas kedua dibuka. Kemajuan hampir setiap hari. 1 Januari hanya bangun dan terlupa bahawa dia sakit. Pada masa ini, kepekaan semua jari dan tumit pulih. Tiada tindak balas kepada tukul di Achilles. Tetapi di sini ramalan daripada "tidak boleh dipulihkan" kepada "pasti tidak dipulihkan." Tiada sakit belakang, sedikit sakit pada saraf saraf pada kaki apabila terasa. Dan sementara saya tidak dapat mengangkat kaki lurus dan mengambil langkah panjang, kerana ini terdapat sedikit lemas. Di sini, ramalan doktor bahawa ia akan hilang untuk semua orang dalam setengah tahun, tetapi sekarang mari menjadi sakit ini, mencegah kecederaan belakang.
Terdapat sedikit kehilangan berat badan. Seperti yang ternyata di grub hospital. Di rumah dia makan, semua hampir sama.
Hanya semalam saya menangkap diri saya pada hakikat bahawa di bawah tangga saya berpaling untuk berlari.
Walaupun pendapat saya, tergesa-gesa untuk dipotong hanya tidak perlu. Pah-pah.
Nasihat pakar bedah harus didengar hanya apabila pakar saraf telah menyerah.
24 Januari 2010
Gali-msk, saya mempunyai tahap sedemikian: fungsi "berjalan" telah dilumpuhkan. Pada waktu petang saya tidak dapat berjalan kaki ke bilik stim 600m. Berlari sekitar sebulan.
Kimia berubah. Hampir sepanjang masa saya minum mydocalm, neuromedin, kursus vitamin B selama sebulan. Selepas hospital, furasimid 10 tablet setiap 3 hari dan potassium-magnesium kepadanya. Kohl discus.
Perkara yang lucu adalah di tengah-tengah fili pil ini pil, penambahbaikan terkini muncul dengan jelas sehari selepas furasimide. Sebelum itu, saya dengan jelas melihat penambahbaikan selepas setiap penyumbat harmonik. Malah sebelum ini, sekatan depomidrol mempunyai kesan sedemikian. Beliau hanya meninggalkan detralex daripada rawatan.
Malah sebelum itu, saya berkata bahawa kuasa sudah kembali, semuanya tidak begitu. Ia seolah-olah menentang latar belakang penambahbaikan seterusnya, ketika ia tidak berfungsi sama sekali dan tiba-tiba ia bekerja sedikit. Sekarang terdapat kelemahan di kaki ketika saya bangun ke lantai 5-6 yang saya rasakan.
Saya menghairankan bahawa rawatan konservatif diambil untuk meneruskan selama 3 bulan. Semua kawan saya yang menghadapi istilah itu berbunyi "6 bulan sebagai orang cacat, gema selama setahun atau dua." Saya selama 3 bulan tidak boleh berbaring di abdomen terapi laser Sainz, kaki hanya berada dalam kedudukan yang bengkok, saya menganggap bahawa ligamen menjadi lebih pendek
10 Februari 2010
Saya perasan corak, selepas dos alkohol pada hari berikutnya terdapat peningkatan. Berkaitan dengan fakta bahawa penghapusan alkohol memerlukan cecair. Kesannya sedikit seperti diuretik.
Selama 2 minggu saya hampir berhenti limping, berjalan naik dan turun tangga. Ia menjadi entah bagaimana mungkin untuk membengkokkan. Saya boleh bersin, rasa sakit masih ada, tetapi sudah agak bertolak ansur.
Mereka berjanji bahawa rasa sakit akan turun, saya hampir tidak bergerak ke bawah, hanya secara beransur-ansur menjadi kurang jelas bermula dari atas.
Apa yang akan berlaku jika tidak ada peluang untuk berbaring selama sebulan di hospital dan yang lain 1.5 di hospital - saya tidak

Ditambah selepas 29 saat:

22 Februari 2010
Beliau berkata untuk menyelesaikan dengan diskus, dia menambah venotonik. Beliau menjelaskan sama ada 6 sekatan Depomidrol dibuat kepada saya. (yang terakhir adalah pada bulan Oktober). Beliau berkata dalam masa 3 minggu untuk datang dan menambah 2 lagi blokade dengan rehat 10 hari. Dia tidak mendengar bantahan, mengatakan bahawa dia TANPA PILIHAN. Dan ini adalah dengan kehilangan kesakitan yang hampir lengkap.
Tetapi saya memberitahunya bahawa kesakitan tidak turun, tetapi rasa sakit menjadi kurang akut. Selepas 2 hari, ia mula menggelitik tulang dekat Achilus. Kesakitan itu hilang dari pinggul. Ia menyakitkan di bawah lutut dengan tekanan dari belakang dan 20 cm ke bawah betis.
Hari ini adalah ulang tahun - 5 bulan

Ditambah selepas 20 minit 3 saat:

Dari bulan Februari hingga Mei ia secara beransur-ansur menjadi lebih baik dan lebih baik.
Ia adalah pada pakar neurologi pada bulan Mei, memutuskan untuk membuat berehat dalam rawatan sehingga musim luruh, duti musim luruh MRI, 2 "menyokong" kembali dalam bentuk Depomedrola sekatan. Pada musim panas setiap 2 minggu diuretik.
Pada permulaan bulan Jun, saya tiba-tiba berasa lebih baik, memotong kuku jari saya dalam kedudukan duduk dan berfikir bahawa Khan. Kesakitan muncul di bahagian bawah. Prikoldybal kepada pakar neurologi, pendapatnya "malangnya tanpa gangguan hampir tidak ada yang sembuh." 2 blokade harmonik Depomedrol dengan rehat seminggu + NSAID. Serangan itu hilang dalam masa 5 hari.
Selepas itu saya pergi ke kolam renang, pada musim panas saya cuba pergi ke tasik dua kali seminggu, untuk berenang. Perlahan-lahan tapi pasti semakin baik.
Kembali pada bulan Jun, limping berterusan. Menjelang bulan Ogos, lemas berhenti, bahkan mereka yang tahu, tidak perasan apa-apa. Mengangkat kaus kaki semasa berjalan telah menjadi sama seperti pada kaki yang sihat.
Terdapat kesakitan di kaki pada waktu pagi selama beberapa minggu, secara beransur-ansur digantikan oleh perasaan penyempitan, dan secara beransur-ansur hilang.
Semua pendapat terdahulu saya tentang pemulihan kuasa tidak sepenuhnya benar, hanya sekarang kuasa dikembalikan kepada 90 peratus.
Sindrom Lasagas pada bulan Ogos telah mengalami penurunan. Saya masih tidak mengangkat kaki saya ke telinga, tetapi anda masih boleh hidup. Saya boleh lari, melompat juga, walaupun dari tangga, tetapi saya tidak tahu berapa kali, kerana tidak pernah melompat)))
Daripada saat-saat yang tidak menyenangkan, saya masih tidak dapat membengkokkan, dalam hal ini, kemajuannya sangat kecil, dan dalam kedudukan terlentang terdapat goosebumps di jari kaki kecil.
Sesuatu yang saya terlepas rakaman pada bulan September pada MRI, saya merancang pada bulan Oktober, dan kepada doktor mengenai sekatan itu. Refleks di Achilus dikurangkan, tetapi lebih baik daripada 3 bulan lalu.
Sebagai gambar dan penerangan baru muncul, saya akan berkongsi

Kelemahan memakai kaki kiri!

Anda meminta MRI, inilah kesimpulan: Saya berumur 41 tahun. Gejala-gejala osteoartritis, spondyloarthrosis tulang belakang lumbosacral dengan perubahan yang paling ketara dalam TN12-L3-S1 tahap sigmentov.Deformiruyuschy spondylosis di badan L3-4 TN12-segmentov.Levostoronnyaya hernia paramedian L5-S1 herniasi diska.Tsentralnye SHmorlja TN12 L3.L5. vertebra. Stenosis degeneratif saluran terusan pada peringkat L5-S1. Keadaan ini adalah memuaskan, mochespuskanie kebas normal tumit di bahagian luar kaki, jari kecil tumit kiri nogi.Na berjalan dengan yakin dan berdiri di atas mereka tanpa masalah, dan di kaki daripada kaki kiri hampir tidak boleh mendapatkan hanya peningkatan sedikit. Dari PROTOCOL isledovanie Pada peringkat L5-S1 ditakrifkan ditentukan saiz hernia paramedian 6,1mm 13,1mm shirinoyv asas, penyempitan lumen simetri terusan tulang belakang, untuk simetri memampatkan pundi dural, ruang subaraknoid depan, unsur-unsur di sebelah kiri cauda equina. Bolehkah anda mengubati kelemahan ini dengan apa-apa?

Vitaliy, Stavropol 21:40:30 07.26.12

Kelemahan kaki kiri bukan tanda yang baik. Rawatan yang menyeluruh terhadap tulang belakang diperlukan. Dengan peningkatan dalam gejala paresis kaki, penampilan masalah dengan kencing dan buang air besar, pembedahan segera ditunjukkan.

Yang ikhlas, Pakar Klinik Tulang Sehat yang Tinggal

Sakit di kaki ketika melangkah kaki

Ketidakselesaan di kaki memberikan orang banyak masalah, dan sakit di kaki semasa serangan boleh menjadi sangat kuat dan tidak dapat ditanggung sehingga ia boleh membawa kepada komplikasi yang serius. Dalam kebanyakan kes, gejala kesakitan mungkin menunjukkan proses keradangan dan degeneratif di sendi, bagaimanapun, kesakitan akibat kecederaan dan keletihan otot adalah mungkin.

Penyebab utama kesakitan

Jika seseorang sakit untuk melangkah kaki, pertama sekali, adalah perlu untuk mengetahui sebab-sebab keadaan ini, yang secara konvensional dibahagikan kepada kumpulan:

Penyakit radang

Kategori ini termasuk:

Plantar fasciitis

Perkembangan fasciitis disebabkan oleh keradangan membran penyambung yang menutupi otot. Penyebab utama peradangan fascia boleh menjadi proses berjangkit, serta pelbagai jenis kecederaan dan kerosakan pada kaki. Dalam kes ini, kesakitan semasa permulaan berlaku antara jari kaki dan tumit, di bahagian tengah kaki.

Bursitis

Dalam kes ini, proses keradangan meluas ke beg artikular, dan ia boleh dilokalkan di mana-mana tempat. Selalunya memberi kesan pada sendi ibu jari. Penyebab utama bursitis boleh menjadi jangkitan, peningkatan tekanan dan kecederaan. Bursitis dicirikan oleh rasa sakit di kaki semasa berjalan.

Artritis

Penyakit ini boleh berlaku dalam beberapa bentuk (rheumatoid dan gouty). Jika punca kepada kemunculan sensasi yang tidak menyenangkan di kaki adalah arthritis dan osteoarthritis, gejala sakit telah ditentukan secara langsung di tapak keradangan sendi atau ke atas. Selalunya memberi kesan kepada sendi-sendi kecil, dan ini disebabkan penampilan di bawah jari apabila berjalan. Ciri ciri arthritis adalah hiperemia tempatan dan edema kawasan meradang.

Tendovaginitis

Apabila radang tendon dan tisu sekeliling membangkitkan tendovaginitis. Dalam kebanyakan kes, keadaan ini disebabkan oleh memakai panjang terlalu dekat dan kasut sempit. Apabila sakit tendovaginitis, bengkak dan kemerahan diperhatikan di bahagian atas kaki. Selalunya tentera menderita tendovaginitis, oleh itu dalam amalan perubatan terdapat nama kedua tendovaginitis - bergerak kaki.

Patologi lain, yang disertai dengan sakit di kaki, boleh menjadi proses keradangan pada periosteum (periostitis). Dalam kes ini, ada peningkatan suhu, suhu badan, kelemahan pada kaki, dan gejala keracunan umum.

Penyakit bukan keradangan

Keadaan-keadaan berikut boleh dikaitkan dengan penyakit-penyakit tersebut, sebagai akibat daripada kesakitan yang ada, baik ketika beristirahat di kaki dan berehat:

Ubat varikos

Nyeri di kaki, mungkin disebabkan oleh peredaran darah yang merosot pada anggota bawah (varises). Dalam kes ini, pesakit tidak dapat berdiri di atas kakinya, terutama pada waktu pagi dan petang (pada akhir hari bekerja). Ubat varikos adalah yang paling biasa di kalangan wanita, kerana beban yang meningkat pada kaki bawah, serta hasil memakai kasut dengan tumit tinggi dan perubahan berkaitan dengan usia hormon yang mencetuskan kenaikan berat badan.

Heel memacu

Sebab utama tumit tumit adalah fasciitis. Pada masa yang sama, pertumbuhan keras yang membentuk bahagian tumit mempunyai kesan traumatik pada tisu lembut yang mengelilingi kaki, menyebabkan sakit yang tidak dapat ditanggung di kaki ketika berjalan, dan terutama ketika melangkah ke atasnya.

Gout

Sendi sering terkena gout, yang disertai dengan sakit, bengkak dan kemerahan kaki. Penyebab pembentukan gout adalah proses kronik pelanggaran metabolisme protein purin, di mana buah pinggang tidak mempunyai masa untuk menghilangkan asid urik dari tubuh. Akibatnya, garamnya didepositkan pada sendi.

Erythromelalgia

Penyakit ini disebabkan oleh penguncupan arteri yang tajam di bahagian bawah kaki, yang membawa kepada perkembangan proses patologi dalam sistem saraf. Dengan erythromelalgia, kaki sangat sakit semasa berjalan.

Kaki rata

Apabila gerbang membujur atau melintang jatuh, beban pada kaki tunggal tidak disebarkan dengan salah, yang menyebabkan sensasi yang tidak menyenangkan apabila berjalan.

Di samping itu, penyebab kesakitan boleh menjadi natograds, jagung, kuku kukus dan kurang fungsi sistem otot, yang disebabkan oleh ketidakaktifan fizikal, peningkatan berat badan secara tiba-tiba dan kehamilan. Sering kali, manifestasi seperti ini disebabkan oleh perubahan berkaitan dengan usia, seperti osteoporosis, kecacatan tulang, dan penipisan tisu adipose.

Neoplasma

Dalam beberapa kes, kesakitan berlaku akibat neoplasma tumor. Sebagai peraturan, dalam kebanyakan kes mereka adalah jinak dan tidak menimbulkan bahaya yang serius kepada badan. Walau bagaimanapun, mereka cukup berupaya campur tangan dengan berjalan kaki, memberikan tekanan pada kaki.

Dalam kebanyakan kes, neoplasma jinak berikut didiagnosis:

Neuroma Morton

Tumor ini memberi kesan kepada ujung saraf dan membawa kepada hakikat bahawa kaki hampir selalu berada di kedudukan yang salah (sock bengkok), yang menimbulkan trauma yang berterusan dan pembiakan tisu penghubung. Neuroma Morton paling sering berlaku apabila memakai kasut bertumit tinggi.

Hygroma

Satu lagi neoplasma jinak, akibatnya pesakit mengadu sakit di kaki semasa berdiri di atasnya, adalah hygroma. Dalam kes ini, kapsul padat terbentuk di sekeliling sendi, di mana cecair berkumpul. Secara visual, hygroma menyerupai benjolan dan mula mengganggu pesakit hanya dengan peningkatan lebih daripada 3 cm. Pertumbuhan hygroma menyebabkan ketidakselesaan yang teruk akibat tekanan pada ujung saraf, walaupun semasa berjalan kaki jangka pendek pesakit bimbang tentang kaki bawah.

Ganglion Tendon

Gejala tumor benigna ini menyerupai hygroma. Selalunya ganglion tendon muncul akibat kecederaan atau memakai kasut rapat. Pada awal pembentukan ganglion tidak menyebabkan kesulitan, tetapi ketika tumbuh, ia mula mengganggu berjalan, menyebabkan sakit yang teruk di kaki.

Ia penting! Mana-mana neoplasma adalah tertakluk kepada pembedahan pembedahan, kerana mereka mempunyai keupayaan untuk berkembang. Oleh itu, anda tidak boleh menangguhkan lawatan ke doktor.

Kecederaan

Kesakitan di kaki apabila berjalan boleh disebabkan oleh kecederaan berikut dan kerosakan pada sendi:

 • keseleo;
 • lebam;
 • rehat otot dan ligamen;
 • patah tulang, dsb.

Dalam kes apabila rasa sakit yang tajam di kaki diprovokasi oleh trauma, seseorang itu tidak patut menggunakan rawatan diri. Selain itu, adalah mustahil untuk mengurangkan kekejangan, kerana tidak selalu mungkin untuk menentukan sifat kecederaan dan apa yang disalah anggap lebam, walaupun tanpa sebab yang jelas, boleh menjadi retak atau retak.

Dalam kes ini, bantuan bukan profesional hanya boleh mencederakan mangsa. Untuk melegakan simptom-simptom kesakitan, anda boleh meletakkan kompres sejuk dan, sememangnya, berikan mangsa dengan rehat lengkap dengan sekatan pergerakan di kaki.

Untuk menetapkan langkah-langkah terapeutik, adalah perlu untuk menentukan sebab mengapa sakit muncul. Ini hanya boleh dilakukan oleh seorang doktor, selepas diagnosis menyeluruh, kerana tidak mungkin melakukan ini sendiri.

Langkah diagnostik

Pemeriksaan diagnostik pesakit bermula dengan pengumpulan anamnesis, di mana sifat dan kekerapan kesakitan, kemungkinan kecederaan dan penyakit kronik ditentukan.

Selanjutnya, kaedah penyelidikan berikut diberikan:

 • pemeriksaan visual tapak kesakitan;
 • pemeriksaan radiografi;
 • fluoroskopi;
 • ultrasound dan MRI;
 • kajian makmal darah dan air kencing.

Sekiranya perlu, perundingan pakar traumatologi, pakar bedah, ortopedik, endocrinologist dan beberapa pakar lain dilantik. Di peringkat akhir diagnosis, kursus terapi individu dipilih, dengan mengambil kira keadaan pesakit dan keterukan gejala.

Rawatan

Dalam amalan perubatan, terdapat beberapa cara untuk memerangi proses keradangan di kawasan kaki:

Terapi tradisional

Asas terapi tradisional, jika kaki sakit dan pesakit tidak dapat mengatasinya, adalah rawatan dengan ubat-ubatan, walaupun pada hakikatnya kaedah rawatan ini kadang-kadang tidak praktikal.

Doktor boleh menetapkan kumpulan ubat berikut:

Ubat-ubatan kumpulan ini melegakan keradangan di sendi pergelangan kaki, membiak dan memulihkan aktiviti motor sendi. Nonsteroidal anti-radang dadah generasi baru, yang mempunyai sedikit kesan buruk, termasuk Artrozan, Movasin, Melbek, Lem, Melox;

Chondroprotectors

Persiapan kumpulan ini mempunyai keupayaan untuk memulihkan tisu tulang rawan, kerana kondroitin dan glukosamin semestinya hadir dalam komposisi mereka. Teraflex, Artra, Hondroxide, dan lain-lain adalah yang paling sering ditetapkan untuk pentadbiran dalaman.

Glucocorticosteroids

Dalam kes perkembangan yang teruk dalam proses radang, doktor mungkin menetapkan rawatan jangka pendek dengan ubat hormon (Prednisolone, Diprospan, Celeston, Hydrocortisone, dan lain-lain). Adalah penting untuk diingat bahawa glucocorticosteroids adalah sejenis "pertolongan pertama" untuk sendi, mereka hanya ditetapkan apabila badan pesakit tidak terdedah kepada NSAID. Tidak mustahil untuk menggunakan ubat hormon sendiri, kerana mereka mempunyai beberapa kesan sampingan, termasuk ketagihan.

Antibiotik

Dengan penampilan kesakitan di atas tapak kaki, kerana sifat berjangkit perkembangan proses keradangan (arthritis reaktif, bentuk septik arthritis purulen, dan sebagainya), terapi antibiotik ditetapkan. Sekiranya anda tidak dapat bersandar pada kaki anda kerana sakit yang tajam, ubat-ubatan dipilih secara individu, berdasarkan hasil kajian diagnostik, tanpa mengira di mana proses keradangan terletak.

Yang paling biasa ditetapkan ialah:

 • cephalosporins (Kefzol, Cefazolin, Totazef, Cefamezin, Orizolin, Lysolin, dan sebagainya);
 • tetracyclines (doxycycline, oxytetracycline hydrochloride, dan sebagainya);
 • penisilin (Amoxicillin, Ticarcillin, Phenoxymethylpenicillin, Oxacillin);
 • makrolida (Azithromycin, Erythromycin, Clarithromycin, dan sebagainya).

Antibiotik boleh digunakan dalam pelbagai bentuk (intramuskular, secara lisan, intra-artikular, intravena), dan dalam kes-kes terutamanya yang teruk, mungkin untuk menggabungkan ubat-ubatan kumpulan yang berbeza.

Di samping itu, jika perlu, doktor boleh menetapkan urutan urut akupunktur, yang boleh dilakukan secara bebas, pada sebelah petang dan selepas tidur malam.

Mandi garam mempunyai kesan yang berkesan (50 gram garam laut setiap 1 liter air panas). Setelah selesai (sepanjang masa kaki di dalam air tidak boleh melebihi 20 minit), bilas kaki dengan air yang mengalir untuk menghilangkan kerengsaan.

Kesakitan akut memerlukan penjagaan segera, dan jika perlu, tidak menghalang campur tangan pembedahan. Dengan rawatan yang tepat pada masanya, adalah mungkin untuk mengelakkan beberapa komplikasi dan penyakit yang berkaitan, yang dalam kes-kes yang teruk boleh mengakibatkan kecacatan pesakit.

Gimnastik perubatan sangat penting dalam terapi kompleks, kerana asas hampir semua latihan adalah regangan fasciae plasenta, yang membawa kepada peningkatan fleksibiliti dan kefungsian kaki, serta kemungkinan penurunan microtraumas.

Sangat jarang, senaman sengit boleh menyebabkan kesakitan yang meningkat di lutut, disebabkan oleh pengagihan aktiviti fizikal yang tidak betul. Sebagai peraturan, selepas penurunan dalam keamatan kelas, rasa sakit hilang.

Terapi senaman kompleks yang disyorkan

Latihan terapeutik untuk kaki boleh dilakukan di kasut ortopedik khas dan berkaki ayam. Sebelum anda memulakan latihan, anda mesti melakukan pemanasan awal dan, sememangnya, berunding dengan pakar yang akan memilih intensiti latihan yang paling optimum.

Latihan kasut

Pesakit bersandar di dinding, meletakkan kaki pada satu baris (di hadapan satu sama lain). Pada masa yang sama, kaki sakit diletakkan sedikit di belakang. Sekiranya kesakitan dengan beban kecil terdapat di kedua-dua kaki, latihan harus diganti. Tambahan pula, squats perlahan dilakukan, di mana kaki tidak boleh terlepas dari permukaan rata. Squats diulang sekurang-kurangnya 10 kali.

Amalan latihan menunjukkan bahawa pemulihan yang paling berkesan dapat dicapai dengan bantuan latihan di tangga. Semasa pelaksanaan mereka dibenarkan berpaut kepada pagar. Seseorang harus berdiri dengan jari-jari kaki di pinggir tangga, menggantung tumit dan sangat perlahan menurunkan kaki di bawah tahap langkah sehingga sedikit ketegangan di buku lali muncul. Kedudukan ini ditetapkan selama 10-15 saat, selepas itu kedudukan permulaan diambil. Seterusnya, pesakit meningkat pada jari kaki kedua-dua kaki (10 kali), selepas itu rehat selama 1 minit diambil dan latihan diulang, hanya di kanan atau kaki kiri.

Senaman bertelanjang kaki

Botol dengan diameter tidak lebih daripada 5 cm diletakkan di atas lantai, pesakit duduk di atas kerusi dan menggulungnya dengan kakinya, menekannya sedikit. Sekiranya kaki mula sakit, disyorkan untuk mengisi botol dengan air suam, yang akan mengurangkan gejala kesakitan. Latihan dilakukan dalam masa 5-7 minit.

Di lantai, objek kecil dari pelbagai saiz dan bentuk bertaburan, yang pesakit (duduk di atas kerusi) mengumpul dengan jari-jari tangannya dan meletakkannya dalam bekas berasingan tanpa menggunakan tangannya. Bilangan item tidak boleh melebihi 30 buah.

Tangan atau pita lebar kaki tarik diri ke sudut maksimum maksimum fleksi, menetapkan kedudukan ini selama 15-20 saat, selepas itu kedudukan awal diambil. Latihan dilakukan sekurang-kurangnya 10 kali.

Perlu diingatkan bahawa gimnastik terapeutik tidak dapat menggantikan aktiviti fizikal sepenuhnya, oleh sebab itu, dalam tempoh remisi, kombinasi dengan berjalan kaki singkat di udara segar dan joging yang mudah dianjurkan.

Untuk mengelakkan berlakunya kesakitan ketika berjalan, anda harus memperhatikan keadaan badan anda sendiri. Pertama sekali, adalah perlu untuk menyeimbangkan pemakanan, menghilangkan hidangan dengan kandungan karbohidrat dan lemak yang tinggi, memandangkan pound tambahan secara dramatik meningkatkan beban pada anggota bawah dan menimbulkan beberapa penyakit sistem muskuloskeletal. Banyak produk tenusu (keju cottage, susu skim, ryazhenka, krim masam, yoghurt semulajadi, dan sebagainya) mesti hadir dalam diet harian, kerana ia mengandungi kalsium, yang diperlukan untuk menguatkan tisu tulang.

Dalam semua kes, apabila kaki menyakitkan, rawatan wajib di institusi perubatan diperlukan. Tidak sekali-kali tidak boleh cuba menyingkirkan masalah itu sendiri, terutamanya dalam kes sakit akut, kerana ini boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak dapat diperbaiki kepada badan.

Saya tidak boleh berdiri di atas tumit kaki kirinya

Soalan yang berkaitan dan disyorkan

1 jawapan

Tapak carian

Bagaimana jika saya mempunyai soalan yang serupa tetapi berbeza?

Jika anda tidak menemui maklumat yang diperlukan di antara jawapan kepada soalan ini, atau masalah anda sedikit berbeza dari yang dibentangkan, cuba tanyakan kepada doktor pertanyaan lanjut mengenai halaman ini jika soalan utama. Anda juga boleh bertanya soalan baru, dan selepas itu doktor akan menjawabnya. Ia percuma. Anda juga boleh mencari maklumat yang diperlukan dalam soalan yang sama di halaman ini atau melalui halaman carian tapak. Kami akan sangat berterima kasih jika anda mengesyorkan kami kepada rakan anda di rangkaian sosial.

Medportal 03online.com menjalankan perundingan perubatan dalam cara korespondensi dengan doktor di laman web ini. Di sini anda mendapat jawapan daripada pengamal sebenar di bidang anda. Pada masa ini, laman web ini boleh menerima perundingan mengenai 45 perkara: allergist, venereology, gastroenterologi, hematologi dan genetik, pakar sakit puan, homeopati, pakar sakit puan doktor kulit kanak-kanak, pakar neurologi kanak-kanak, pembedahan pediatrik, endocrinologist pediatrik, pakar pemakanan, imunologi, penyakit berjangkit, kardiologi, kosmetologi, ahli terapi pertuturan, Laura, ilmu pengetahui binatang menyusui, seorang peguam perubatan, pakar psikiatri, pakar neurologi, pakar bedah otak, pakar nefrologi, pakar onkologi, urologi onkologi, ortopedik, trauma, oftalmologi, pediatrik, pakar bedah plastik, proctologist, pakar psikiatri, ahli psikologi, pulmonologist, reumatologi, sexologist-Andrologist, doktor gigi, pakar urologi, ahli farmasi fitoterapevta, phlebologist, pakar bedah, endocrinologist.

Kami menjawab 95.64% soalan.

Apakah cakera herni foraminal?

  Kandungan:
 1. Gambar klinikal penyakit ini
 2. Rawatan pembedahan hernia terusan
 3. Prognosis penyakit ini

Menurut pelbagai kajian hernia foraminal cakera intervertebral, dari 4 hingga 10% dari semua kunjungan pesakit yang berkaitan dengan hernia didapati. Selalunya patologi ini diperhatikan pada tahap L4 L5. L5 S1 cakera intervertebral kurang terjejas, di tempat ketiga adalah L3-L4. Bahaya utama penyakit ini terletak pada perkembangannya yang pesat, serta gejala yang jelas, yang memberi kesan kepada mata pencarian pesakit.

Gambar klinikal penyakit ini

Penyakit ini berkembang dengan cepat, jelas menunjukkan tanda-tanda dan hampir tidak dapat diterima oleh rawatan perubatan. Sensasi menyakitkan tiba-tiba dan segera menjadi kronik dan kekal. Ubat narkotik sering diresepkan sebagai ubat penghilang rasa sakit, kerana analgesik konvensional tidak berkesan. Sebagai gejala paling ciri yang mempunyai cakera herniasi parapharaminal, ia dianggap sebagai prolaps atau kelemahan refleks tendon. Atas sebab ini, pesakit tidak boleh berdiri di atas kaki atau tumit.

Foramen foralen terletak di antara dua vertebra yang saling berhubungan. Terusan ini berfungsi sebagai saluran untuk akar tulang belakang. Hasil pembentukan hernia di kawasan ini adalah sindrom kesakitan yang jelas, kerana kekurangan ruang untuk penyebaran hernia. Panjang foramen foraminal hanya 1.5 cm. Oleh itu, penonjolan muncul hampir dengan serta-merta mula mempengaruhi serat saraf.

Rawatan pembedahan hernia terusan

Pesakit yang menolak pembedahan, biasanya mengubah keputusan mereka selepas hanya 2-3 minggu menjalani rawatan dadah. Disc herniated medial dirawat dengan akses intralaminar. Oleh kerana itu, patologi sisi tidak boleh dihapuskan, oleh itu, ia perlu untuk mengekstrak seluruh sendi facet.

Untuk mengelakkan akibat yang serius dalam kes hernia foraminal cakera intervertebral sehingga L4 L5, jenis pembedahan jenis baru dan terbukti yang sering digunakan - penghapusan endoskopik pembentukan hernia. Untuk melakukan campur tangan sedemikian, tidak perlu memotong besar. Semua manipulasi dilakukan dengan bantuan endoskopi (jarum kecil, di mana tiub kerja dan optik dimasukkan).

Semasa operasi, bukan seluruh cakera, dari mana hernia foraminal cakera intervertebral terbentuk kepada L4 L5, dikeluarkan, tetapi hanya bahagian dan penyerapannya yang pasti. Oleh itu, adalah mungkin untuk mengekalkan fungsi menyerap kejutan tulang belakang dan mengurangkan tekanan pada ujung saraf. Memandangkan manipulasi melampaui sempadan terusan tunjang, tidak ada perubahan cicatricial yang boleh menjejaskan fungsi asas badan dan pergerakan pesakit. Ketiadaan incision dan eksisi tisu menggalakkan penyembuhan pesat. Tempoh pemulihan dalam kes ini dikurangkan kepada minimum.

Mengapa ada kesakitan di kaki di bawah jari?

Kenapa sakit kaki di bawah jari kaki? Doktor pesakit akan menjawab soalan ini.

Kaki sering tertakluk kepada beban berat. Ini tidak menjejaskan keadaan mereka pada penghujung hari. Biasanya seseorang merasakan kelemahan, sakit ringan, keletihan. Tanda-tanda ini adalah fisiologi dan lulus dengan cepat dan tanpa jejak. Walau bagaimanapun, jika kaki mula terluka terlalu kerap dan lama, maka ia patut difikirkan untuk melawat doktor, kerana ini mungkin merupakan permulaan dari beberapa jenis penyakit. Mengapa pad di bawah jari saya sakit?

Punca kesakitan

Kesakitan kaki boleh berlaku untuk pelbagai sebab. Pada risiko termasuk wanita hamil, orang yang terlibat dalam kerja keras yang sukar berdiri. Kesakitan di tapak kaki boleh berlaku atas sebab-sebab berikut:

 1. Flatfoot. Ini adalah masalah yang sangat biasa orang moden. Ia dicirikan dengan menurunkan lengkungan kaki, yang melibatkan pelanggaran fungsi musim bunga. Fenomena ini ditunjukkan dengan kaki-kaki - pembentukan satu titik sokongan yang berterusan daripada tiga (biasanya ini adalah titik di dekat jari dan satu di tumit). Patologi ini membawa kepada beban yang besar di kaki, akibatnya, rasa sakit muncul pada satu-satunya, di hujung jari.
 2. Kecederaan. Selalunya, selepas jatuh dari ketinggian yang hebat, orang mengadu sakit di kaki berhampiran kaki. Ini disebabkan hakikat bahawa orang itu cuba mendarat di kakinya, melembutkan pukulan. Ia sering membantu, tetapi apabila jatuh dari ketinggian yang hebat, ia penuh dengan akibatnya. Akibatnya, seseorang mengalami sakit di bawah kaki besar pada satu-satunya. Peregangan otot dan ligamen turut mempengaruhi gaya hidup. Kerana mereka berlebihan atau meregangkan, pesakit mungkin merasa sakit di kaki di bawah jari apabila berjalan.
 3. Juga patut diperhatikan kecederaan dengan objek tajam. Luka di kawasan tunggal boleh menyebabkan jangkitan dan proses patologi rantaian berikutnya, yang memburukkan keadaan.
 4. Kasut yang salah. Mengapa pad jari dan luka tunggal? Selalunya orang memakai kasut yang tidak selesa. Hancurkan kaki, hujung jari, tumit. Sebaliknya, ini boleh menyebabkan kemunculan "tulang" pada jari. Ia menimbulkan kesakitan apabila mengangkat kaus kaki, keletihan dan keletihan kaki. Luka boleh membentuk anggota badan, menyebabkan jangkitan.
 5. Kemunculan spurs (osteophytes). Fenomena sedemikian boleh menyebabkan banyak kesukaran semasa berjalan. Bantal kaki menyakitkan. Seseorang tidak boleh melangkah kaki kerana kesakitan yang tajam dan teruk.
 6. Jangkitan berjangkit. Seperti yang dinyatakan di atas, fenomena ini boleh berlaku dengan apa-apa pelanggaran keutuhan kulit. Apabila memasuki agen patogenik ke dalam luka, ia mula memusnahkan. Proses ini meluas ke tisu bersebelahan, yang menyebabkan kesakitan pada pad kaki dan akibat negatif yang serius dalam bentuk keradangan tisu tulang, tendon, sendi dan otot.

Mengapa mogok ibu jari menyakitkan? Fenomena sedemikian agak biasa hari ini dan menyebabkan banyak masalah. Tali jari kaki menyakiti atas sebab yang sama seperti kaki. Walau bagaimanapun, faktor yang paling biasa dalam fenomena ini adalah kuku yang dialami. Selalunya, anda boleh mencari kes-kes dengan penumbuk kuku ibu jari di tisu bersebelahan. Pad di bawah ibu jari menjadi sensitif kepada tekanan, rasa sakit muncul.

Metatarsalgia adalah satu lagi sebab kesakitan di hujung jari. Sehubungan dengan kecederaan kuku atau jari, hematoma mungkin terbentuk, yang menekan ke tisu berdekatan, menyebabkan kesakitan.

Gejala penyakit

Sakit adalah gejala utama dari banyak patologi. Dalam hal bahagian bawah kaki, terdapat beberapa lagi tanda:

 • sakit di pad jari, ketidakupayaan untuk melangkah kaki;
 • keletihan yang melampau, kelemahan di kaki;
 • menukar warna jari dan kaki;
 • kemunculan kemerahan tempatan;
 • ubah bentuk kaki dan jari.

Semua ini adalah gejala biasa, mereka boleh dikaitkan dengan kebanyakan penyakit. Daripada manifestasi tertentu harus diketengahkan: perkembangan neoplasma, manifestasi murni, kecacatan dan kecederaan teruk, penyinaran kesakitan di kaki.

Apabila menjalankan tinjauan, doktor biasanya bertanya tentang kesihatan, gaya hidup, kualiti makanan, kehadiran tabiat buruk, persekitaran hidup dan tempat kerja. Seterusnya, doktor meneruskan pemeriksaan. Doktor boleh meminta pesakit untuk berdiri di atas kakinya, naik ke kakinya, membuat gerakan bulat. Itu, sebaliknya, mesti menggambarkan sensasi (adakah ia menyakitkan untuk membuat pergerakan, berjalan, dan sebagainya).

Selepas peperiksaan luaran dan anamnesis pesakit, dia dihantar untuk pemeriksaan tambahan. Terdapat ujian darah dan air kencing (jika kita bercakap tentang jangkitan). Kaedah instrumental sering menggunakan x-ray. Jika kes diabaikan atau etiologi tidak jelas, maka mereka boleh melakukan pengimejan resonans pengiraan dan magnetik, ultrasound Doppler, dan sebagainya. Ia semua bergantung kepada keterukan kes itu.

Kaedah rawatan

Bagaimanakah rawatan dilakukan? Terapi dan pilihan ubat bergantung secara langsung kepada punca sakit, tempoh dan kerumitan mereka. Dalam kes yang teruk, doktor menetapkan pembedahan. Kaedah ini digunakan untuk kecederaan serius kaki, taji, tumor. Kelakuan dan operasi kecil, sebagai contoh, penghapusan kuku yang terkena pada kaki.

Selain campur tangan pembedahan, doktor menetapkan rawatan dengan pelbagai ubat. Pertama sekali, mereka melakukan segalanya untuk mencegah perkembangan dan penyebaran jangkitan. Ia perlu untuk merawatnya dengan ubat-ubatan anti-radang (dalam kes-kes yang kompleks mereka memberi ubat steroid), antibiotik, dan immunostimulants.

Seterusnya, elakkan gejala: memohon ubat penahan sakit, terapi gangguan (kaedah penyejukan dadah tempatan), memberi diuretik (untuk melegakan edema). Untuk mengekalkan keberkesanan rawatan menggunakan terapi vitamin. Juga menetapkan kursus fisioterapi, urut, terapi fizikal.

Ia sangat penting untuk memulakan rawatan secepat mungkin. Ini meningkatkan peluang untuk mengelakkan komplikasi dan akibat yang tidak perlu. Biasanya rawatan dilakukan selama seminggu. Pelepasan pesakit mula merasakan selama 2-3 hari selepas permulaan terapi. Sekiranya semuanya tidak mengalami komplikasi, pesakit akan kembali ke gaya hidupnya yang lama.

Rawatan terbaik untuk penyakit ini ialah pencegahan. Untuk mengelakkan komplikasi, anda harus mengikuti beberapa peraturan mudah:

 1. Pemakanan yang betul. Banyak masalah dengan sendi, ligamen, imuniti secara langsung berkaitan dengan diet. Jangan biarkan pengambilan sejumlah besar garam, lemak tidak sihat, minuman beralkohol. Ini tidak baik untuk keadaan manusia. Dalam diet anda perlu memasukkan buah-buahan, sayur-sayuran, daging (dikukus, direbus atau dibakar), ikan, produk tenusu dan air yang cukup (minimum 3 liter sehari).
 2. Kasut yang selesa. Memilih kasut yang betul adalah sangat penting. Jangan mengabaikan peraturan ini. Anda perlu memakai sesuatu yang sesuai dengan baik di kaki, tidak menekan dan tidak menggosok. Sekiranya ada masalah dengan flatfoot, maka anda perlu menghubungi seorang pakar ortopedik. Dia akan menuliskan permaidani khas yang akan membantu menyelesaikan masalah.
 3. Cara hidup Hypodynamia tidak memandu sesiapa sahaja untuk kebaikan. Ia sangat melemahkan kaki, menyebabkan mereka terdedah kepada kecederaan. Kerja keras memerlukan latihan kaki. Ia sepatutnya mula bermain sukan. Memperoleh manfaat daripada pendidikan jasmani, olahraga, kecergasan.

Kesakitan di kaki berhampiran jari kaki hanya satu gejala yang menunjukkan patologi yang serius. Jangan mengabaikan hakikat kehadirannya, jika tidak semua boleh menjadi komplikasi yang serius. Ia adalah penting untuk melawat doktor dan mengikuti semua arahannya.