Hernia inguinal (K40)

Kelopak mata

Termasuk:

 • bubootsele hernia inguinal:
  • BDU
  • lurus
  • dua sisi
  • tidak langsung
  • slanting
 • hernia scrotal

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO pada tahun 2022.

Hernia inguinal (K40)

Termasuk:

 • bubootsele hernia inguinal:
  • BDU
  • lurus
  • dua sisi
  • tidak langsung
  • slanting
 • hernia scrotal

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Carian Alphabet

Kelas ICD-10

 • Saya Beberapa penyakit berjangkit dan parasit
  (A00-B99)

Di Rusia, Pengkelasan Penyakit Antarabangsa bagi semakan ke-10 (ICD-10) telah diterima pakai sebagai satu dokumen pengawalseliaan untuk menyiasat insiden, penyebab panggilan awam ke institusi perubatan semua jabatan, punca kematian.

ICD-10 diperkenalkan ke dalam amalan penjagaan kesihatan di seluruh wilayah Persekutuan Rusia pada tahun 1999 oleh perintah Kementerian Kesihatan Rusia bertarikh 27 Mei 1997. №170

Pembebasan semakan baru (ICD-11) dirancang oleh WHO di 2017 2018

Hernia inguinal

Termasuk:

 • bubootsele hernia inguinal:
  • BDU
  • lurus
  • dua sisi
  • tidak langsung
  • slanting
 • hernia scrotal

Hernia inguinal dua hala dengan halangan tanpa gangren

Hernia inguinal dua hala dengan gangren

Hernia inguinal dua hala tanpa halangan atau gangren

Hernia inguinal unilateral atau tidak ditentukan dengan halangan tanpa gangren

Hernia inguinal unilateral atau tidak ditentukan dengan gangren

Hernia inguinal unilateral atau tidak jelas tanpa halangan atau gangren

Cari mengikut teks ICD-10

Cari dengan kod ICD-10

Kelas penyakit ICD-10

sembunyikan semua | mendedahkan semua

Klasifikasi statistik antarabangsa penyakit dan masalah yang berkaitan dengan kesihatan.
Semakan ke-10.
Dengan perubahan dan penambahan yang diterbitkan oleh WHO pada tahun 1996-2016. Perubahan terbaru dalam ICD-10 yang dibuat oleh WHO pada tahun 2016

Definisi dan klasifikasi hernia inguinal yang ketara mengikut ICD-10

ICD-10 hernia inguinal adalah kod K40.

Pelanggarannya berlaku akibat pengembangan cincin hernial dan kejatuhan sebahagian organ ke dalam beg hernia. Penyakit ini dicirikan oleh dinamika perkembangan pesat dan peningkatan simptom.

Adalah penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin, dengan rawatan tertunda mungkin membawa maut. Sekiranya bantuan perubatan diberikan dengan serta-merta, maka masalah dengan rawatan tidak akan timbul, dan orang itu akan kembali dengan normal.

Mengikut klasifikasi penyakit penyakit revisi kesepuluh, hernia inguinal mempunyai kod kumpulan K40, yang merangkumi hernia inguinal dua hala dan unilateral. Mereka dibahagikan kepada hernia dengan gangren dan tanpa gangren. Setiap jenis penyakit mempunyai kod antarabangsa sendiri. Kecederaan hernia inguinal paling kerap dengan kod K40.3, K40.4, K40.9. Tetapi dalam sesetengah kes, hernia inguinal yang disengajakan mengikut ICD-10 mungkin mempunyai kod cipher K43.0.

1 Gejala biasa

Tanda pertama adalah sakit tajam di kawasan pangkal paha, yang boleh merebak ke rongga abdomen keseluruhan. Sindrom nyeri berlaku akut, dengan segera selepas ketegangan yang kuat.

Pemeriksaan pangkal paha boleh mendedahkan penonjolan. Ia sedikit bengkak, keras dan tidak boleh pecah. Apabila anda cuba menetapkannya dengan tangan anda, rasa sakit hanya bertambah. Kulit sekitar elastik. Pada kanak-kanak, penonjolan ini mungkin tidak ketara.

Satu lagi gejala pertama adalah mual dan muntah. Dengan perkembangan penyakit ini, muntah menjadi kekal. Sejurus selepas kecederaan, cirit-birit boleh berlaku, dan kemudian sembelit dan kekurangan gas. Secara berkala, ada dorongan palsu untuk buang air besar.

Sekiranya terdapat pelanggaran pundi kencing, maka pesakit mengalami dorongan untuk membuang air kencing. Prosesnya menyakitkan. Mungkin disebabkan oleh kejutan nyeri 1-2 darjah (bentuk sederhana dan berat). Pada masa yang sama, keadaan umum seseorang bertambah buruk. Suhu boleh naik.

Dalam kanak-kanak kecil, kemasukan hernia inguinal disertai oleh kebimbangan, menangis. Kanak-kanak yang lebih tua mengadu sakit di pangkal paha.

Semakin lama penyakit itu berkembang, semakin kuat rasa sakit menjadi dan menyebar ke seluruh abdomen. Gejala berkembang lebih cepat dan lebih jelas. Keadaan umum juga mula merosot. Contohnya, pada awal permulaan pelanggaran pesakit, secara umum, dia terasa baik, maka dalam sehari keadaannya semakin memburuk. Terdapat suhu dan muntah berterusan.

2 Sebab dan kumpulan risiko

Sebab-sebab pelanggaran adalah:

 • overvoltage;
 • pengangkat berat;
 • batuk teruk;
 • lama menangis pada kanak-kanak.

Akibat fenomena ini, tekanan di rongga perut meningkat, dan pintu hernia inguinal membentang lebih kuat, beberapa organ jatuh. Selepas melegakan ketegangan, cincin otot mengecilkan kembali, dan organ-organnya tetap mencubit. Dengan jenis ini, kandungan hernia boleh menjadi seperti usus, dan ovari, tiub fallopian, pundi kencing.

Bentuk fecal berlaku kerana pengumpulan kotoran di usus adduktik. Pengumpulan najis mula memberi tekanan pada otot abducent, dan pelanggaran secara beransur-ansur terbentuk. Dalam kes ini, usus berada dalam kantung hernia. Biasanya proses sedemikian diperhatikan oleh orang tua.

Hernia inguinal pada 20% daripada 100% boleh dicekik. Antara golongan pertengahan umur dan warga tua, lelaki paling sering dijangkiti. Pada masa kanak-kanak, penyakit berlaku sama pada kedua-dua lelaki dan perempuan.

3 Langkah diagnostik

Pakar bedah itu mendiagnosis penyakit itu, pemeriksaan luaran dilakukan. Doktor meneliti kawasan groin. Penonjolan ditemui di sebelah kanan atau kiri (kurang kerap di kedua-dua). Ia mungkin bersaiz kecil, tidaklah mudah bagi bayi untuk mengesannya kerana saiznya yang kecil dan lemak subkutan yang dihasilkan.

Tulang adalah padat, dengan rasa sakit palpasi timbul. Apabila anda menukar kedudukan atau batuk, hernia tidak mengubah bentuknya, di samping itu, apabila menjadikannya boleh dimeteraikan. Di kawasan hernia mungkin kemerahan atau bengkak.

Kecederaan hernia inguinal tidak boleh diposisi semula.

Kesukaran dalam diagnosis boleh berlaku jika ovari atau tiub fallopian berada dalam kantung hernial (ini berlaku apabila wanita dan kanak-kanak perempuan dicekik). Organ-organ ini sangat cepat tunduk kepada pengekalan (dalam masa beberapa jam). Kerana ini, apabila anda menyentuh terdapat rasa sakit yang tajam. Atas sebab ini, wakil wanita segera dihantar untuk pembedahan.

Diagnosis anak-anak muda juga mempunyai ciri-ciri sendiri. Pada peperiksaan, mereka mengalami kesakitan yang tajam, akibatnya mereka menangis dengan kuat, mereka mungkin mengalami kejutan yang menyakitkan, mereka meledakkan kaki mereka. Ini disebabkan oleh ciri-ciri fisiologi. Pada kanak-kanak kecil, terdapat aliran darah yang dipercepatkan di dalam usus, sebab itulah sebabnya palpasi yang menyakitkan lebih kuat daripada orang dewasa.

4 Rawatan Diperlukan

Hernia inguinal semasa penahanan hanya boleh dirawat dengan pembedahan. Tanpa campur tangan pakar bedah, tidak mungkin untuk mengatasinya, dan dengan kelewatan dan kegagalan untuk memberi rawatan, nekrosis organ-organ dalam beg hernia (organ mati mati) mula berlaku.

Apabila pesakit didiagnosis, dia segera dihantar untuk pembedahan. Satu-satunya pengecualian adalah bayi (budak lelaki).

Otot pada kanak-kanak masih lemah dan lebih elastik daripada orang dewasa. Ini menyumbang kepada kemungkinan pengurangan diri kandungan beg hernia. Pada kanak-kanak, mencubit berlaku akibat menangis kuat, otot-otot peritoneum mengencangkan dan organ-organnya gugur. Pelanggaran merangsang aktiviti fizikal dan meningkatkan ketegangan otot.

Jika kanak-kanak itu disegani, cincin otot melegakan dan kandungannya ditetapkan secara manual. Untuk tujuan ini, mula-mula menjalankan rawatan konservatif (dengan syarat kurang daripada 8 jam telah berlalu sejak saat terjejas).

Pertama, larutan pantopon disuntik ke dalam bayi, kepekatannya bergantung pada usia. Selepas itu, mandi dibuat dengan air pada suhu 37-38 darjah Celsius. Anda boleh meletakkan pad pemanas pada perut. Jika dalam masa sejam penambahan semula itu tidak berlaku, maka ia bersedia untuk operasi.

Gadis-gadis mempunyai ciri-ciri badan yang sama seperti kanak-kanak lelaki, tetapi mereka segera dihantar untuk pembedahan. Ini disebabkan hakikat bahawa mereka biasanya jatuh ovarium atau sebahagian daripada tiub fallopian. Yang mati dari organ-organ ini bermula sudah selepas 5 jam, jadi campur tangan pembedahan segera ditunjukkan. Jika tidak, gadis itu akan terus menjadi mandul.

Semasa campur tangan pembedahan, kandungannya terlebih dahulu dihapuskan, dan kemudian plastik. Bergantung pada apa peringkat (sementara) operasi berlaku, organ-organ dalam kantung hernia mungkin sudah mati. Berdasarkan taksiran tahap penyingkiran, terdapat tiga penyelesaian:

 • Sekiranya usus berada dalam keadaan yang sihat, maka pakar bedah menyesuaikannya dan kemudian menghasilkan plastik.
 • Dalam kes apabila nekrosis sudah bermula, tetapi hanya pada peringkat awal, pesakit diberi suntikan, organ ditetapkan dan plastik dibuat.
 • Jika bahagian tubuh mati, ia dikeluarkan, usus disuntik, dimasukkan ke dalam rongga, dan plastik dibuat.

Sekiranya hernia inguinal cedera, anda perlu segera menghubungi pakar bedah. Adalah sangat mudah untuk mendiagnosis penyakit ini, jadi tidak akan ada halangan. Satu-satunya rawatan untuk orang dewasa dan anak perempuan adalah pembedahan. Bayi lelaki boleh cuba untuk menyelesaikan masalah ini dengan meletakkan semula. Selepas rawatan, pemulihan pasca operasi adalah wajib.

Definisi dan klasifikasi hernia inguinal yang ketara mengikut ICD-10

Kantong hernia adalah sebahagian daripada peritoneum parietal atau visceral yang jatuh melalui cincin hernia di bawah kulit abdomen atau pangkal paha. Sebaliknya, cincin hernia adalah lubang di peritoneum dari pelbagai bentuk, saiz dan asal. Iaitu, beg hernia - ini hernia. Ia lembut dan mudah diatur (tanpa komplikasi). Hernia, yang rumit dengan menyengat atau keradangan, adalah mustahil dan berbahaya untuk diperbetulkan.

Kantong hernia tidak mempunyai rawatan lain daripada pembedahan. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, jika operasi itu secara sementara dikontraindikasikan dan hernia tidak mempunyai komplikasi, cincin hernia dipegang oleh pembalut.

Jenis hernia

Hernia adalah kejadian yang agak biasa. Selalunya, kantung hernia terbentuk pada kanak-kanak di bawah umur 5 tahun dan pada orang dewasa selepas 45 tahun. Dan pada lelaki, hernia turun 3 kali lebih kerap daripada pada wanita. Penyebab kehilangan sebahagian daripada membran usus atau serous adalah kejadian jurang di peritoneum atau pangkal paha. Oleh itu, hernia dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Inguinal - selalunya diperbetulkan pada lelaki dan lelaki. Di samping itu, ia adalah hernia yang paling biasa - berlaku dalam 8 kes daripada 10 yang direkodkan.
 2. Selepas operasi - dalam kes ini, usus jatuh melalui hirisan di peritoneum.
 3. Umbilical - muncul di sekeliling pusar.
 4. Hernia yang lebih jarang adalah femoral. Ia berlaku hanya 3% pesakit.
 5. Jenis patologi yang paling jarang adalah hernia diafragma. Kejadian fenomena sedemikian direkodkan dalam hanya 1% daripada semua kes.

Penyebab patologi

Sebuah kantung hernia berbilang ruang atau hernia tunggal biasa tidak berlaku untuk apa-apa sebab. Untuk ini, beberapa faktor utama mestilah bertepatan.

Pertama, korset otot seseorang perlu dilonggarkan. Ini boleh berlaku akibat kecederaan, pembedahan, maju atau, sebaliknya, terlalu muda seseorang.

Kedua, tekanan di dalam rongga abdomen harus meningkat dengan ketara. Ini membawa kepada ketegangan fizikal yang kuat, sebagai contoh, apabila mengangkat berat, atau jika anak menangis panjang dan keras.

Ketegangan di rongga perut boleh menyebabkan batuk yang panjang, bengkak, pengumpulan gas, sembelit, kehamilan, gangguan sistem kencing, dan beberapa faktor lain.

Adalah penting untuk memahami bahawa kebetulan ketegangan di dalam perut dan dinding lemah peritoneum perlu jangka panjang. Anda tidak boleh mendapatkan patologi, mempunyai batuk sejuk. Tetapi gangguan jangka panjang saluran gastrousus akan membawa kepada ini dengan tahap kebarangkalian yang tinggi.

Bahaya patologi

Kandungan kantung hernia adalah, sebagai peraturan, usus kecil. Satu atau beberapa gelung jatuh melalui cincin hernia di bawah kulit manusia, tetapi pada masa yang sama mengekalkan fungsi mereka. Sekiranya terdapat peregangan cincin hernia selepas usus telah melewati mereka, komplikasi bermula. Darah dan oksigen berhenti mengalir ke tisu usus. Akibatnya, nekrosis tisu bermula dan kemudian jangkitan darah umum.

Usus tidak boleh dijepit sepenuhnya, tetapi hanya tepi usus, tetapi ia masih membawa kepada nekrosis. Terdapat hernia kongenital yang berbahaya. Dalam kes ini, kanak-kanak dilahirkan dengan beberapa organ yang terletak di luar peritoneum: pundi kencing, cecum, dan sebagainya. Dalam kes ini, operasi itu dilakukan dengan serta-merta.

Manifestasi simptom

Gejala patologi itu agak mudah - beg kulit lembut yang lembut muncul di permukaan kulit. Tetapi terdapat hernia inguinal. Dalam kes ini, palpasi cincin hernia menunjukkan bahawa mereka telah membuka di skrotum, dan usus turun secara langsung ke testis. Hernia jenis ini menderita setiap lelaki kelima lebih daripada 50 tahun.

Hernia umbilik dikenali dengan kantung pada cincin umbilik. Jika hernia tidak dicekik, maka dalam kedudukan terlentang, ia hilang, iaitu, gelung usus berlaku. Sakit, mual, demam, sembelit berlaku hanya selepas mencubit hernia. Dalam kes ini, pesakit mesti dirawat dengan segera (segera).

Langkah diagnostik

Hernia didiagnosis dengan pemeriksaan visual. Tetapi untuk melaksanakan rancangan operasi, doktor mungkin menetapkan kajian mengenai kandungan beg hernia dengan larutan ultrasound atau barium, melalui usus. Dalam kes yang kedua, rongga abdomen dikaji menggunakan peralatan x-ray. Bagaimana untuk merawat hernia dalam setiap kes, pakar bedah memutuskan gastroenterologist atau pakar bedah endoskopi.

Prinsip rawatan

Sehingga kini, tiada kaedah berkesan merawat hernia dengan kaedah konservatif. Cincin hernia disuntik dan diperkuat hanya dengan pembedahan. Semasa operasi, usus atau mesentery dikeluarkan ke dalam rongga perut, dan rangkaian pengekalan khas dilampirkan pada cincin hernia. Ini mengelakkan kambuhan masa depan.

Sekiranya keadaan pesakit kritikal, iaitu, hernia telah mencubit, operasi dilakukan secara kecemasan. Sebahagian daripada usus yang terjejas oleh nekrosis dikeluarkan.

Biasanya, operasi dilakukan di bawah anestesia umum, tetapi jika pesakit mempunyai kontraindikasi untuk jenis anestesia ini, maka itu tidak dilakukan. Dalam kes ini, medan koperatif dibiakkan dengan persediaan topikal.

Sekiranya pesakit itu wanita hamil atau pada usia tua, operasi itu tidak dilakukan secara prinsip, tetapi orang itu perlu memakai pembalut khas khas sepanjang masa.

Keputusan mengenai cara merawat hernia perlu dibuat oleh doktor. Tidak mustahil untuk membetulkan usus sendiri, ini sangat berbahaya.

Langkah-langkah pencegahan

Prognosis untuk kebanyakan operasi hernia adalah positif. Walaupun ia dicekik dan rumit oleh nekrosis. Adalah wajar untuk memberi perhatian kepada pencegahan fenomena ini. Untuk melakukan ini, anda perlu kerap terlibat dalam menguatkan sistem otot. Iaitu, untuk melakukan gimnastik dengan penekanan kepada abdominals.

Ia juga penting untuk makan dengan betul supaya usus tidak membuat tekanan di rongga perut dengan sembelit kronik dan perut kembung. Untuk melakukan ini, kita mesti menghapus makanan berlemak, pedas, makanan goreng dari diet, dan memasukkan kacang dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu makan lebih banyak serat dan vitamin - ia adalah bijirin dan buah segar. Dari tabiat buruk - merokok, alkohol, ubat-ubatan - juga harus ditinggalkan, kerana mereka menjejaskan seluruh tubuh secara keseluruhan.

Malangnya, dalam pediatrik moden, hernia inguinal sering didiagnosis pada kanak-kanak. Pembedahan kadang-kadang satu-satunya rawatan yang mungkin. Sudah tentu, patologi ini sangat membimbangkan ibu bapa. Itulah sebabnya ramai yang berminat dengan soalan tentang apa hernia dan apakah mekanisme pembentukannya. Betapa berbahayanya penyakit ini dan apakah kaedah rawatan yang ditawarkan perubatan moden? Apakah sebab-sebab perkembangan patologi dan apakah tanda-tanda luar yang diiringi? Jawapan kepada soalan-soalan ini akan menarik dan berguna kepada ramai pembaca.

Apakah hernia?

Patologi ini dianggap biasa dalam pembedahan pediatrik. Hernia inguinal adalah tontonan kandungan rongga perut melalui saluran inguinal. Organ dalaman, seperti gelung usus kecil, ovari, omentum yang lebih besar, menonjol melalui otot-otot dinding abdomen.

Perlu dikatakan bahawa patologi ini lebih kerap didiagnosis pada bayi lelaki baru, dan bayi prematur berada dalam kumpulan risiko yang meningkat. Dalam kebanyakan kes, hernia boleh didiagnosis dengan cepat - ia mempunyai penampilan bengkak kecil di kawasan selangkangan, dengan beg hernia yang lebih ketara menjadi tegak. Hernia bertindak balas dengan baik, terutamanya jika ia didiagnosis pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, adalah berbaloi untuk mengkaji secara terperinci sebab dan gejala patologi ini.

Penyebab utama perkembangan hernia inguinal pada kanak-kanak

Ramai ibu bapa bertanya tentang mengapa hernia muncul pada kanak-kanak. Alasannya sebenarnya sangat berbeza. Berikut adalah senarai faktor risiko yang paling biasa:

 • Seringkali, punca itu adalah kemunduran dinding abdomen.
 • Faktor risiko termasuk tekanan fizikal. Sememangnya, jika kita bercakap tentang kanak-kanak, tekanan tidak dikaitkan dengan aktiviti fizikal atau mengangkat. Dengan kelemahan dinding perut, suatu tindak tanduk organ perut boleh menyebabkan batuk atau muntah yang kuat.
 • Kadang-kadang hernia adalah akibat kecederaan pada dinding perut, termasuk tempoh perkembangan intrauterin.
 • Patologi ini mungkin disebabkan oleh kegemukan pada kanak-kanak.

Patogenesis penyakit ini

Seperti yang telah disebutkan, hernia lebih kerap didiagnosis pada lelaki, yang dikaitkan dengan ciri-ciri perkembangan anatomi. Pada mulanya, buah zakar janin terletak di kawasan buah pinggang. Lebih dekat dengan kelahiran, mereka turun ke dalam skrotum, menyeret sepanjang bahagian peritoneum. Oleh itu, sejenis poket dibentuk dalam skrotum, asasnya adalah tisu penghubung. Poket biasa ditumbuhi oleh masa kelahiran. Tetapi kadang-kadang untuk satu sebab atau yang lain ini tidak berlaku. Kehadiran poket meningkatkan kemungkinan tontonan organ dalaman.

Di samping itu, terusan inguinal pada lelaki jauh lebih panjang daripada pada wanita, yang juga meningkatkan risiko hernia. Bagi kanak-kanak perempuan, patologi mereka biasanya dikaitkan dengan kelemahan tisu penghubung, dan juga overstrain fizikal. Perlu diperhatikan bahawa hernia mungkin kongenital atau mula berkembang selepas lahir anak. Perlindungan boleh muncul dari satu (lebih kerap dari kanan), dan dari kedua-dua pihak. Kadang-kadang hernia inguinal postoperative didiagnosis pada kanak-kanak, walaupun pada hakikatnya kes-kes berulang dengan prosedur yang dilakukan dengan sempurna adalah minimum.

Apakah tanda-tanda penyakit ini?

Sazu juga perlu diberi perhatian bahawa tanda-tanda secara langsung bergantung kepada tahap penonjolan. Sebagai peraturan, hernia adalah kantung berbentuk segi tiga, bujur, kadang-kadang berbentuk triangular, terletak di atas pubis atau di bahagian luar tulang kemaluan. Bulge cenderung menjadi lebih menonjol dalam kedudukan tegak. Hernia juga meningkat dengan peningkatan tekanan intra-perut, yang diperhatikan, misalnya, semasa menangis atau menangis.

Kadang-kadang ia menyebabkan sakit parah yang teruk. Sering membuat anak itu gelisah, dia sering menangis, tidak tidur dengan baik. Gejala juga boleh dikaitkan dengan mual, kehilangan selera makan, dan muntah-muntah.

Jika kita bercakap mengenai lelaki, hernia inguinal dapat beralih ke arah skrotum (ia disebut hernia serong). Dalam kes sedemikian, peningkatan skrotum, bengkak di rantau perineal dapat diperhatikan.

Sekarang anda tahu bagaimana untuk menentukan hernia inguinal pada kanak-kanak. Operasi tidak diperlukan dalam semua kes. Walau bagaimanapun, jika anda melihat tanda-tanda yang mengganggu, maka bayi harus ditunjukkan kepada pakar bedah tanpa berlengah-lengah. Lebih cepat diagnosis dibuat dan rawatan bermula, semakin kurang kemungkinan komplikasi.

Komplikasi yang timbul dari latar belakang hernia

Malah, hernia inguinal adalah masalah yang agak serius. Sekiranya kanak-kanak itu tidak diberi rawatan perubatan yang berkelayakan, maka dari masa ke masa tengkuk organ abdomen menjadi lebih ketara. Terhadap latar belakang patologi, pelanggaran peredaran darah normal adalah mungkin, yang menyebabkan kelewatan atau perkembangan organ yang tidak wajar. Pada kanak-kanak lelaki, akibat dari hernia mungkin patologi sistem pembiakan.

Walau bagaimanapun, komplikasi yang paling berbahaya dari hernia inguinal adalah pemenjaraannya. Keadaan yang sama dikaitkan dengan pencucuhan tisu dan merendahkan peredaran darah normal dalam organ tertentu. Sebaliknya, keadaan ini penuh dengan nekrosis tisu, keradangan, pencemaran darah, dan sebagainya.

Pelanggaran dan simptomnya

Menyikat hernia adalah keadaan kritikal, terutamanya ketika datang kepada seorang anak kecil. Dalam kes sedemikian, pembedahan diperlukan. Peningkatan tekanan perut boleh mencetuskan hernia, yang, sebagai contohnya, diperhatikan dengan kuat menangis dan menangis, penuaan fisik, batuk, muntah-muntah, dan sebagainya.

Untuk menentukan kehadiran pelanggaran adalah agak mudah. Kantong hernial menjadi lebih cembung dan tegas kepada sentuhan. Palpation menyebabkan kesakitan. Kanak-kanak menjadi gelisah, sering menangis, menjerit. Sering kali, kulit di sekitar hernia menjadi merah. Seiring dengan ini, tanda-tanda sistemik muncul, terutamanya, peningkatan suhu badan, keletihan, kehilangan selera makan, muntah, mengantuk, mudah marah. Sekiranya anda mengingati gejala ini di dalam bayi anda, anda perlu segera membawanya ke hospital, kerana kekurangan bantuan yang berkelayakan boleh membawa kepada nekrosis massa, kejutan sakit, dll.

Kaedah diagnostik moden

Anda boleh mengesyaki kehadiran patologi semasa pemeriksaan am. Kantong hernia menjadi kelihatan dalam kedudukan tegak, serta semasa batuk, menangis, dan sebagainya. Pada palpation, doktor mungkin mendapati jisim yang lembut dan elastik. By the way, kadang-kadang hernia boleh diselaraskan - meletakkan organ dalaman kembali ke dalam. Sememangnya, prosedur itu harus dijalankan oleh seorang pakar, dan tidak semua bulunya dapat dimanipulasi. Sekiranya di dalam beg mengandungi sebahagian daripada usus, anda boleh mendengar suara bergegar ciri.

Pada masa akan datang, sebagai pemeriksaan, pemeriksaan ultrasound pada rongga perut atau organ pelvis (pada perempuan). Hanya kemudian doktor boleh membuat keputusan sama ada operasi hernia diperlukan.

Sekiranya pakar telah membuat keputusan untuk melakukan campur tangan pembedahan, pemeriksaan perubatan yang lebih terperinci diperlukan, termasuk ujian darah dan air kencing umum, analisis ESR dan pembekuan darah. Kadang kala pengairan tambahan dilakukan - pemeriksaan sinar-X usus dengan agen kontras khusus. Sebagai peraturan, penggantungan barium digunakan sebagai kontras. Prosedur ini membolehkan untuk menentukan kehadiran patologi atau keabnormalan dalam perkembangan usus besar.

Adakah terdapat kaedah rawatan konservatif yang berkesan?

Segera harus dikatakan bahawa terapi konservatif hanya mungkin dalam kes tersebut jika patologi itu dikesan pada peringkat awal. Menurut statistik, penyakit pada bayi yang baru lahir kadang-kadang dapat dihapuskan tanpa prosedur pembedahan.

Seringkali, doktor mengesyorkan memakai pembalut inguinal khas. Ia dipakai selepas hernia diposisikan semula. Peranti ini menyokong dinding abdomen dan mengekalkan organ-organ dalaman daripada protrusi. Sebagai peraturan, pembalut inguinal dipakai pada siang hari. Walau bagaimanapun, ia boleh dibiarkan sekejap jika kanak-kanak, sebagai contoh, mengalami batuk malam.

Pembalut bukan alternatif untuk campur tangan pembedahan, tetapi hanya langkah sementara. Seorang pesakit kecil juga ditetapkan urut teratur dan latihan terapeutik khas. Prosedur ini bertujuan untuk mengukuhkan dinding abdomen. Walaupun terapi memberikan hasil yang positif, keadaan kanak-kanak itu harus dipantau dengan teliti, kerana kemungkinan kambuh kembali tinggi dalam 4 tahun pertama kehidupan.

Hernia inguinal pada kanak-kanak: pembedahan

Kadang-kadang, tanpa campur tangan pembedahan untuk patologi semacam itu, ia tidak cukup. Prosedur ini biasanya dilakukan pada usia 6-12 bulan. Intipanya agak mudah. Menggunakan alat khas, doktor memisahkan kantung hernial dan rongga perut. Pada masa yang sama, penjagaan perlu diambil untuk memastikan organ-organ dalaman tetap wujud. Campur tangan bedah dilakukan di bawah anestesia umum dan berlangsung sekitar 30 menit. Inilah yang kelihatan seperti operasi hernia inguinal. Ulasan menunjukkan bahawa prosedur memberikan hasil yang sangat baik.

Sememangnya, dalam kes ini sangat penting untuk mencari pakar bedah yang baik. Walaupun teknik dalam kes ini agak mudah, doktor mesti mempunyai kemahiran tertentu. Kadang-kadang satu-satunya cara hernia inguinal dirawat adalah dengan pembedahan. Kos prosedur tidak begitu tinggi (dari 18,000 hingga 48,000 rubles), dan ia dijalankan di banyak hospital.

Laparoscopy sebagai alternatif kepada pembedahan penuh

Kadang-kadang, sebagai alternatif kepada pembedahan tradisional, doktor mengesyorkan prosedur yang disebut "laparoscopy dari hernia inguinal". Teknik melakukan manipulasi sedemikian jauh berbeza. Ini adalah operasi tertutup, yang dijalankan dengan bantuan peralatan khas. Penyingkiran hernia berlaku melalui tiga punca kecil pada kulit. Selepas itu, tisu plastik juga dilakukan dengan pemasangan mesh mengukuhkan khas, yang membantu mencegah perkembangan berulang pada masa depan.

Laparoskopi hernia inguinal mempunyai kelebihannya. Khususnya, prosedur ini kurang traumatik, dan tempoh pemulihan lebih mudah diterima oleh anak. Sebaliknya, jenis operasi ini tidak mungkin dalam semua kes. Sebagai contoh, ia tidak boleh ditetapkan untuk hernia dua hala. Sejak laparoskopi memerlukan peralatan khas, kosnya lebih tinggi, dan mencari klinik yang menawarkan perkhidmatan ini jauh lebih sukar.

Adakah mungkin untuk rawatan kaum hernia inguinal?

Seperti yang telah disebutkan, perubatan moden menawarkan beberapa cara untuk menghapuskan masalah seperti hernia inguinal pada kanak-kanak. Operasi, plastik, memakai pembalut - semua ini membantu mengatasi patologi dan mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan pada masa akan datang. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa berminat dengan persoalan mengenai apa yang ditawarkan perubatan tradisional dan sama ada disyorkan untuk menggunakannya.

Segera ia diperhatikan bahawa remedi rumah tidak boleh digunakan untuk mencubit hernia atau kehadiran komplikasi lain. Sebaliknya, pada peringkat awal perkembangan penyakit, anda boleh mencuba beberapa resipi dari pengamal tradisional. Sebagai contoh, kompres harian sup baru yang disediakan oleh wormwood dianggap berkesan.

Kadang-kadang doktor mengesyorkan membuat pemampatan daripada acar sauerkraut atau menggunakan helium untuk hernia. Di samping itu, anda boleh mengambil decoctions daun tulang, gooseberry, kulit larch, infusi bunga cornflower. Sekali lagi, adalah wajar mengingatkan bahawa dana ini tidak dapat menggantikan terapi penuh, dan ia mungkin untuk menggunakannya untuk merawat kanak-kanak hanya dengan kebenaran doktor.

Tulang ke dalam tisu intermuskular atau di bawah kulit lapisan dinding peritoneum bersama-sama dengan viskera melalui kecacatan pada lapisan otot dinding perut disebut hernia. Tulang hernia, sebagai peraturan, sentiasa meningkat dalam saiz. Komplikasi yang paling menggerunkan dan kerap berlaku ialah pemenjaraan hernia, yang berlaku akibat melompat tekanan di dalam peritoneum, pengecutan tajam otot yang mengelilingi penonjolan, serta dengan pengumpulan besar najis dan gas.

Terdapat beberapa jenis hernia, yang biasanya dibahagikan dengan tempat penyetempatan mereka. Hernia adalah inguinal, umbilical, hernia garis putih abdomen, femoral, postoperative (ventral) dan diafragma. Hernia inguinal terletak terus di kanal inguinal, femoral - bersama-sama dengan kapal besar di bahagian dalam paha. Hernia umbilik menyeberang saluran keluar dan cincin umbilik. Hernia diafragma melewati pembukaan diafragma, dan perut - melalui lapisan otot abdomen.

Penyebab utama hernias dianggap sebagai keanjalan rendah dinding rongga perut, yang membawa kepada kemunculan kecacatan. Faktor risiko yang boleh mencetuskan hernia inguinal termasuk keadaan yang meningkatkan tekanan di dalam peritoneum, serta tekanan pada dinding abdomen. Ini termasuk: obesiti, batuk kronik, keperluan untuk menolak apabila membuang air kencing atau membuang air kecil, mengangkat berat, kehamilan, bersin bersin yang kerap, melemahkan dinding abdomen dari lahir. Hernia inguinal adalah kurang biasa pada wanita daripada pada lelaki; protrusions hernia inguinal membentuk 80-90% daripada semua kes pembentukan hernia.

Tanda-tanda utama hernia inguinal adalah penonjolan di kawasan hernia, terutamanya pada masa penuaan fizikal, dengan kedudukan menegak badan, serta penetapan jelas gerbang hernia pada palpation. Pesakit prihatin terhadap kesakitan di kawasan hernia dan abdomen, ketidakselesaan ketika berjalan, dan gejala-gejala dyspeptik.

Diagnosis hernia inguinal dikurangkan kepada pemeriksaan pesakit dalam kedudukan tegak, untuk membentuk idea tentang asimetri kawasan inguinal. Sekiranya ada protrusions dinding perut, saiz dan bentuk hernia, serta konsistensi, ditentukan.

Untuk mengelakkan perkembangan komplikasi, untuk mengelakkan pergantungan pada tempoh selepas operasi, serta untuk menyediakan mampatan tempatan terhadap tapak protrusi hernia, pembalut digunakan untuk hernia inguinal.

Pada masa ini, kaedah berikut digunakan untuk rawatan hernia inguinal: pembedahan, plastik Bassini, plastik PHS, hernioplasti endoskopik, teknik pasang dan tampalan.

Operasi ini melibatkan akses tradisional ke rongga perut dan plastik dengan mesh Teflon dua dimensi atau implan polipropilena dinding posterior kanal inguinal.

Plastik bassini adalah plastik dengan kainnya sendiri. Intinya dikurangkan kepada tiga posisi: pergerakan tali spermatik, penciptaan kanal inguinal, penutupan dan otot fascia pada pintu hernia.

PHS menggunakan plastik adalah penggunaan prosthesis tiga dimensi kompleks yang terdiri daripada penyambung, flap supra-fascial dan flap sub-fascial.

Hernioplasti endoskopik terdiri daripada membentuk dinding posterior kanal inguinal dengan bantuan peralatan instrumental dan perkakasan khas dengan akses laparoskopi.

Apabila menggunakan teknik palam dan patch, iaitu. "Gabus dan tampalan" menyediakan akses tetap ke kanal inguinal, sebagai peraturan, pembukaan kantung hernia tidak dilakukan. Hernia inguinal dibenamkan di dalam dengan "penyumbat" oleh sebuah obturator yang diperbuat daripada mesh polipropilena dalam bentuk sebuah shuttlecock. Dengan ujungnya, obturator diarahkan ke arah kantung hernial, dan pangkalannya dipasang pada tisu di sekeliling dengan beberapa jahitan. Pada masa yang sama, dinding belakang saluran itu diperkuat dengan "patch" dalam bentuk grid.

Pilihan kaedah bergantung kepada jenis dan saiz hernia, serta pada usia dan keadaan kesihatan pesakit.

Hernia inguinal lurus dan serong - pendidikan ini, terletak di rongga perut, yang berbeza di tempat keluar. Selalunya, penyakit ini berlaku pada lelaki. Semua gejala hernia inguinal langsung boleh dibahagikan kepada dua kumpulan, yang bergantung kepada tahap perkembangan patologi.

Apabila batuk, bersin, pergerakan menonjol hernia inguinal (menurut ICD-10 mempunyai kod K40) tidak berlaku, ia tidak melampaui sempadan cincin hernia. Hernia adalah bujur bujur, ia boleh dilihat di atas ligamen inguinal. Terdapat sensasi membakar sedikit dan ketidakselesaan di pangkal paha. Apabila bergerak, terdapat rasa bersifat menarik. Bagi kebanyakan orang, hernia inguinal serong tidak muncul untuk jangka masa yang panjang, begitu ramai orang tidak menyedari kehadirannya.

Sebabnya

Hernia inguinal, menurut ICD 10, cipher yang merupakan K40, adalah tegang patologi organ-organ abdomen dari ruang anatomi yang mereka menempati ke kanal inguinal. Penyakit ini paling sering berlaku pada lelaki, pendidikan itu sendiri adalah benjolan bulat padat. Ia juga perlu diperhatikan bahawa hernia serong paling kerap berlaku pada orang yang masih muda, dan yang langsung muncul disebabkan oleh perubahan yang berkaitan dengan usia.

Penampilan hernia disertai dengan rasa sakit yang tajam di bahagian bawah rongga perut. Penyebab hernia inguinal serong dan serong:

 1. Kecenderungan genetik.
 2. Hipoplasia intrauterin organ-organ genital dalaman.
 3. Kelemahan gentian otot rongga abdomen.
 4. Berat badan berlebihan.
 5. Penyakit berjangkit dan virus kronik.
 6. Penyakit saluran gastrousus.
 7. Beban fizikal malar.
 8. Tidak mencukupi.
 9. Bermula awal buruh.
 10. Cryptorchidism.

Hernia inguinal oblique pada lelaki meningkat dengan rupa batuk yang kuat atau mengangkat keterukan mereka. Penghapusan penyakit ini dilakukan terutamanya oleh pembedahan.

Gejala hernia serong pada lelaki

Perlu untuk mengenali gejala hernia inguinal pada lelaki. Rawatan dalam kes ini, doktor akan dapat menetapkan yang paling berkesan. Penyakit ini menunjukkan gejala berikut:

 • Tumor berbentuk tumor di kawasan groin, disertai dengan sakit. Kesakitan yang teruk boleh berlaku semasa senaman.
 • Penebalan kord sperma yang luar biasa.
 • Sembelit dan kesakitan di bahagian bawah abdomen, yang memberikan kepada sakrum.

Gejala hernia serong pada wanita

Bagi wanita, gejala-gejala ini adalah tipikal:

 • Di bahagian bawah abdomen terdapat kesakitan selepas mengangkat berat, selepas beberapa waktu (selepas berehat) kesakitan berlalu.
 • Semasa kitaran haid atau beberapa hari sebelum itu, rasa sakit boleh meningkat.

Gejala hernia langsung pada lelaki

Gejala hernia inguinal langsung untuk lelaki:

 • Kesakitan yang berlarutan dan pembakaran di pangkal paha.
 • Penggantungan abdomen di kawasan pangkal paha, yang mungkin berbeza-beza bergantung kepada kedudukan badan.
 • Tidak selesa apabila kencing dan berjalan.

Gejala hernia langsung pada wanita

Untuk tujuan merawat hernia inguinal pada wanita, gejala adalah perkara pertama yang membezakan dalam kes ini:

 • Membengkok dalam bentuk tumor, yang bertambah dengan rak lurus, penuaan fizikal, bersin atau batuk.
 • Kesakitannya adalah tajam dan sengit, yang memberikan rongga perut, bahagian bawah dan sacrum.
 • Perut kembung, kencing kerap, sembelit.
 • Kesakitan yang teruk sewaktu kencing.

Gejala-gejala herniasi

Apabila hernia inguinal serong dan langsung cedera, gejala berikut diperhatikan:

 • Kesakitan yang tajam dan parah di kawasan hernia;
 • Kelemahan umum, muntah dan loya;
 • Dalam kedudukan mana-mana badan, hernia tidak ditetapkan semula.

Perbezaan antara hernia inguinal langsung dan serong

Perbezaan anatomi antara hernia terletak pada fakta bahawa garis lurus boleh keluar dari rongga perut ke dalam rongga inguinal tengah, yang terletak di dalamnya. Ini harus diketahui semasa campur tangan pembedahan, apabila diagnosis pembeda hernia inguinal langsung dan serong dilakukan.

Daripada lima lipatan yang terletak pada permukaan posterior dinding perut anterior, hanya satu yang dianggap sebagai arteri aktif, dan yang lain terlalu besar. Semasa pembedahan, apabila kantung hernia dibuka, doktor mempunyai peluang untuk melekat jari ke rongga perut dan menguji permukaan posterior. Jika jari telah mengesan denyutan, maka ini mungkin menunjukkan bahawa ada hernia inguinal langsung. Sekiranya pulsasi dirasakan di dalam, di mana leher kantong hernia terletak, maka tempat di mana hernia berjalan adalah rongga inguinal atau bukaan dalam saluran inguinal, iaitu, hernia inguinal serong.

Hernia inguinal lurus sentiasa berbaring medial ke kord spermatik, yang diasingkan dari beg hernia dan hanya bersebelahan dengan mereka. Lapisan hernia inguinal langsung adalah kulit, tisu subkutaneus, fascia dangkal, aponeurosis otot perut serong luaran.

Diagnostik

Ia agak mudah untuk mendiagnosis hernia inguinal, kerana ia dapat dilihat semasa pemeriksaan fizikal. Apabila mengumpul sejarah pesakit, masa yang tepat bermula timbulnya protrusi, kehadiran batuk, dan sembelit. Dan juga ternyata faktor-faktor yang boleh mencetuskan perkembangan keradangan. Sebagai contoh, usaha keras berat badan.

Doktor meneliti betapa sukarnya menonjol dan memeriksa untuk mencubit. Selanjutnya, palpation dilakukan, konsistensi, kandungan dan kepadatan hernia dinilai. Paling penting ialah warna kulit dalam fokus keradangan dan kesakitan apabila ditekan. Hernia inguinal dikesan secara langsung dan serong pada ultrasound organ pelvik. Teknik ini digunakan untuk mengkaji kandungan dalaman pendidikan. Untuk mendapatkan diagnosis yang tepat, pesakit akan menjalani beberapa ujian, termasuk:

 • Jumlah darah lengkap;
 • Urinalisis;
 • Ultrasound;
 • ECG;
 • Ujian darah untuk pembekuan.

Diagnostik instrumental termasuk diaphanoscopy (pengimbasan skrotum). Ia dilakukan untuk mengesan cecair atau keradangan. Semua langkah-langkah ini diperlukan untuk mengesahkan kehadiran hernia, kerana gejala keradangan adalah sama dengan penyakit lain.

Operasi

Pada lelaki dan wanita, gejala dan rawatan hernia inguinal berbeza, tetapi operasi adalah sama.

Persoalan operasi untuk penghapusan hernia inguinal belum diselesaikan dan memerlukan pembangunan dan peningkatan lanjut. Kadar berulang selepas campur tangan pembedahan masih tinggi, dan tidak ada trend penurunan yang besar. Dikatakan bahawa kambuh dengan hernia inguinal langsung jauh lebih tinggi daripada jumlah gegaran dengan serong. Oleh itu, adalah jelas bahawa pakar-pakar perubatan berusaha untuk kajian seterusnya mengenai korelasi anatomi-topografi untuk pelbagai jenis hernia inguinal, untuk menggunakan data anatomi pembedahan dengan jelas dan tegas secara peribadi. Tidak setiap kali terdapat akaun perbezaan antara hernia inguinal oblique dan langsung dari segi etiologi, anatomi nisbah tisu.

Terdapat pilihan kaedah campur tangan pembedahan yang tidak munasabah, atau dalam amalan sehari-hari mereka menggunakan kaedah "kegemaran", yang tidak boleh menjejaskan keputusan yang segera dan jauh.

Anatomi pembedahan hernia (serong, lurus, gelongsor dan lain-lain) mempunyai ciri-ciri tersendiri, oleh itu, pilihan kaedah, dan menjalankan sebahagian daripada campur tangan pembedahan harus dibuat dengan mengambil kira perbezaan yang ada. Berhubung dengan pelbagai pilihan untuk hernia inguinal serong (kantong diverticulum, rongga tertutup, hernia terbungkus, dan lain-lain) komplikasi kecederaan yang berlebihan pada tali spermatik muncul.

Rawatan leher kantung hernia adalah sangat penting, dan hanya satu pilihan besar leher memberikan peluang untuk menghilangkan corong abdomen, yang peranan dalam penciptaan gegaran adalah sangat diperlukan.

Pemasangan utama untuk campur tangan pembedahan apa-apa jenis hernia inguinal adalah pembedahan mandatori aponeuroses dari otot serong luar, oleh itu, campur tangan pembedahan menggunakan kaedah Roux dan variannya dianggap tidak munasabah. Ia adalah kesilapan untuk menolak penggunaan otot di kanal inguinal plastik.

Selepas menjalani pembedahan untuk menghapuskan hernia inguinal, tempoh pemulihan bermula, termasuk diet, perubahan gaya hidup dan penurunan aktiviti fizikal.

Rawatan dadah hernia inguinal serong dan langsung

Terdapat senarai kaedah yang agak luas untuk mengeluarkan hernia inguinal. Cara yang paling popular dan berkesan untuk memerangi patologi ini disediakan dalam senarai berikut:

 1. Campur tangan pembedahan.
 2. Terapi ubat.
 3. Resipi ubat tradisional.
 4. Memakai pembalut.

Sudah tentu, penyelesaian yang betul akan menjadi operasi, bagaimanapun, semasa proses kehamilan atau radang dalam tubuh, langkah-langkah radikal adalah kontraindikasi. Dalam kes ini, anda perlu mengambil pilihan kedua - penggunaan ubat-ubatan.

Sebagai peraturan, dengan kehadiran hernia inguinal langsung atau serong, pesakit menggunakan ubat berikut:

 1. Anestetik "No-shpa".
 2. Laxative "Duphalac".

"No-shpa" merujuk kepada kategori ubat penghilang rasa sakit. Penggunaannya dibenarkan oleh hakikat bahawa apabila pesakit mempunyai hernia inguinal, sakit teruk, kadang-kadang tidak dapat ditoleransi, diperhatikan, dan ubat ini akan membantu mengurangkan sensasi yang menyakitkan. Kos dadah berbeza dari empat puluh empat ratus tujuh puluh lima rubel. Perlu diingat bahawa overdosis dadah adalah berbahaya. Penggunaan berlebihan ubat sakit boleh membawa maut. Dos biasa sehari ialah seratus dua puluh gram, iaitu tiga tablet.

Seperti yang diketahui, sembelit adalah ciri-ciri hernia inguinal, yang penuh dengan beberapa kesan yang tidak menyenangkan: mabuk, dysbacteriosis. Oleh itu, julap perlu diambil untuk mencegah insiden tersebut. "Duphalac" boleh dibeli dengan membayar dari tiga ratus sembilan ratus rubel. Seperti dalam ubat pertama, "Duphalac" tidak boleh dimakan dalam kuantiti yang besar. Ia tidak akan membawa maut, tetapi ia akan digantikan dengan muntah atau cirit-birit, sakit perut teruk dan kembung.

Kaedah terapi tradisional

Untuk rawatan hernia, yang tidak rumit oleh pelanggaran, ubat-ubatan rakyat digunakan sebagai faktor tambahan. Adalah disyorkan untuk menggunakan ubat-ubatan rakyat untuk menghapuskan proses keradangan, melegakan kesakitan, menghalang pertumbuhan hernia, menguatkan badan dan sebagainya.

Biasanya, hernia inguinal pada lelaki, gejala dan rawatan yang dibincangkan dalam artikel ini, dirawat dengan herniasi. Salah satu cara paling mudah yang boleh membantu melegakan proses keradangan ialah penggunaan kompres dengan ramuan ini. Untuk membuat kompres, anda perlu mencuci beberapa herba yang baru dituai dan masukkannya ke dalam periuk stim. Kemudian anda perlu teruskan di atas air panas selama sepuluh minit, kemudian gulung dan pasang ke tempat di mana hernia terbentuk. Top membaiki pita dan pita pelekat, supaya kompres tidak dapat bergerak. Gunakan kaedah ini sekali sehari selama dua minggu. Tekan memegang selama empat puluh minit.

Gryzhnik digunakan untuk membuat kompres untuk hernia inguinal. Juga melegakan sensasi yang menyakitkan dan bengkak kompres, di mana muncung ditambah. Sepuluh daun berongga segar perlu dibasuh dan dihancurkan. Kandungan yang dihasilkan dicampur dengan tiga sudu minyak krim masam hangat berminyak. Kemudian kotang tempat sakit dengan konsisten dan tutup dengan daun kubis. Betulkan dengan tuala kapas bersih supaya kompres tidak bergerak, tinggalkan semalaman. Ulangi sesi selama empat minggu.

Memampatkan dengan daun kubis putih juga akan membantu. Dua atau tiga kubis besar daun cincang atau memotong dengan pengisar, supaya jus muncul. Kemudian gunakan jisim yang terhasil ke tempat yang sakit dan selesaikan dengan pembalut.

Pencegahan

Jenis hernia yang paling biasa adalah inguinal. Untuk mengelakkan patologi ini, setiap hari perlu melakukan satu set latihan fizikal. Dapatkan pra-kaunseling untuk menentukan kekuatan beban yang sepadan dengan umur dan keadaan kesihatan.

Penekanan pada otot perut anterior:

 1. Ambil kedudukan mendatar, angkat kaki anda bersama-sama pada sudut yang betul 10 kali.
 2. Dalam kedudukan yang sama, meregang tangan anda di sepanjang badan. Angkat kaki anda pada sudut kanan, perlahan-lahan jatuh ke bawah. Lakukan latihan 10 kali.
 3. Bend kaki anda, menaikkan batang badan, memeluk lutut anda. Lakukan latihan 10 kali.
 4. Dalam kedudukan yang sama, lakukan gerakan yang mensimulasikan berbasikal. Setiap gerakan 3-4 kami menurunkan kaki kami ke lantai. Lakukan latihan 10 kali.
 5. 10 kali tarik kaki yang bengkok di lutut ke dada.

Manfaat dalam pencegahan patologi akan membawa berjalan kaki dalam udara segar, dalam masa 1 jam. Mengekalkan waktu tidur, jika anda tidak boleh melakukannya sendiri, berjumpa doktor anda untuk pelantikan ubat-ubatan khas yang bertindak balas terhadap pemulihan biorhythms tubuh.

Makna di sini adalah pelaksanaan diet yang ketat. Duduk di meja setiap 3 jam, 5 kali sehari. Keluarkan dari menu, makanan pedas dan lemak, alkohol, produk manis dan tepung. Beri kesempatan kepada sayur-sayuran, ikan, daging.

Kesan hernia inguinal langsung dan serong tidak dirasakan sama sekali (tertakluk kepada campur tangan pembedahan yang berjaya). Sekiranya tiada langkah diambil, maka patologi ini mengancam kesihatan dan kehidupan pesakit.

Cedera inguinal code hernia di bb 10

Inguinal hernia (kod ICD K40)

Termasuk: hernia inguinal bubocele. BDU. lurus. dua hala. tidak langsung hernia scrotal serong

K40.0 Hernia inguinal dua hala dengan halangan tanpa gangren

K40.1 Hernia inguinal dua hala dengan gangren

K40.2 Hernia inguinal dua hala tanpa halangan atau gangren

Hernia inguinal dua hala

K40.3 Hernia inguinal unilateral atau tidak ditentukan dengan halangan tanpa gangren

Hernia Inguinal (satu belah). menyebabkan halangan>. kurang bernasib baik>. tidak dapat dipinda> tanpa gangren. terkandas>

K40.4 Hernia inguinal unilateral atau tidak ditentukan dengan gangren

Hernia inguinal NOS dengan gangren

K40.9 Hernia inguinal unilateral atau tidak jelas tanpa halangan atau gangren

Adakah anda tahu bahawa 89% daripada penduduk Rusia dan negara-negara CIS mengalami hipertensi? Dan kebanyakan orang tidak mengesyaki ini. Menurut statistik, dua pertiga pesakit mati dalam 5 tahun pertama penyakit ini.

Jika anda sering meningkatkan tekanan, sakit kepala, anda rasa keletihan kronik dan, dalam amalan, lazimnya berasa tidak sihat, tidak tergesa-gesa untuk menelan pil dan berbaring di atas meja operasi. Kemungkinan besar, anda boleh membantu kapal pembersihan mudah.

Dalam rangka Program Persekutuan, semasa mengemukakan permohonan sebelum (termasuk), setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh membersihkan kapal mereka secara percuma. Baca butiran di sumber rasmi.

Inguinal hernia (unilateral) NOS

Inguinal hernia Kod ICD K40

Klasifikasi Statistik Antarabangsa Penyakit dan Masalah Berkaitan Kesihatan adalah dokumen yang digunakan sebagai asas utama dalam penjagaan kesihatan. IBC adalah dokumen peraturan yang memastikan perpaduan pendekatan metodologi dan perbandingan bahan antarabangsa. Pengkelasan Penyakit Antarabangsa Penyemakan Kesepuluh (ICD-10, ICD-10) sedang berkuatkuasa. Di Rusia, pihak berkuasa dan institusi kesihatan menjalankan peralihan perakaunan statistik kepada ICD-10 pada tahun 1999.

© 2013-2017 ICD 10 - Klasifikasi Antarabangsa Penyakit, Penyemakan ke-10

Definisi dan klasifikasi hernia inguinal yang ketara mengikut ICD-10

Penting untuk mengetahui! Satu-satunya ubat untuk gastrik dan ulser perut. disyorkan oleh doktor! Baca lebih lanjut...

ICD-10 hernia inguinal adalah kod K40.

Pelanggarannya berlaku akibat pengembangan cincin hernial dan kejatuhan sebahagian organ ke dalam beg hernia. Penyakit ini dicirikan oleh dinamika perkembangan pesat dan peningkatan simptom.

Adalah penting untuk berunding dengan doktor secepat mungkin, dengan rawatan tertunda mungkin membawa maut. Sekiranya bantuan perubatan diberikan dengan serta-merta, maka masalah dengan rawatan tidak akan timbul, dan orang itu akan kembali dengan normal.

Mengikut klasifikasi penyakit penyakit revisi kesepuluh, hernia inguinal mempunyai kod kumpulan K40, yang merangkumi hernia inguinal dua hala dan unilateral. Mereka dibahagikan kepada hernia dengan gangren dan tanpa gangren. Setiap jenis penyakit mempunyai kod antarabangsa sendiri. Kecederaan hernia inguinal paling kerap dengan kod K40.3, K40.4, K40.9. Tetapi dalam sesetengah kes, hernia inguinal yang disengajakan mengikut ICD-10 mungkin mempunyai kod cipher K43.0.

GALINA SAVINA: "Betapa mudahnya menyembuhkan gastritis di rumah dalam masa 1 bulan. Cara yang terbukti - tulis resipi. »Baca lebih lanjut >>

Perhatikan

Maklumat berikut adalah di luar skop artikel ini, tetapi tidak menulis tentang hal itu akan menjadi tidak hormat kasar bagi pelawat laman web. Maklumat sangat penting, sila baca hingga akhir.

Di Rusia dan negara-negara CIS, 97.5% sentiasa mengalami: selsema, sakit kepala dan keletihan kronik.

Napas buruk, ruam pada kulit, beg di bawah mata, cirit-birit atau sembelit - gejala-gejala ini menjadi begitu biasa sehingga orang tidak lagi memperhatikannya.

Kami tidak mahu menakut-nakutkan anda, tetapi jika anda mempunyai sekurang-kurangnya satu gejala - dengan kebarangkalian 85% anda boleh mengatakan bahawa anda mempunyai parasit dalam tubuh anda. Dan mereka perlu segera berjuang! Lagipun, cacing adalah mematikan kepada manusia - mereka dapat melipatgandakan dengan cepat dan hidup lama, dan penyakit yang menyebabkan mereka keras, dengan kambuh yang kerap. Kebanyakan orang tidak mengesyaki bahawa mereka dijangkiti parasit.

Seketika kami ingin memberi amaran kepada anda bahawa anda tidak perlu lari ke farmasi dan membeli ubat mahal, yang menurut ahli farmasi akan menghancurkan semua parasit.

Kebanyakan ubat tidak berkesan, selain itu, ia menyebabkan bahaya besar kepada tubuh. Cacing racun, pertama sekali anda meracuni diri anda!

Bagaimana untuk mengalahkan jangkitan dan pada masa yang sama jangan membahayakan diri sendiri? Doktor ternama - Dvornichenko Victoria Vladimirovna dalam temu bual baru-baru ini memberitahu tentang kaedah rumah yang berkesan untuk penyingkiran parasit.

1 Gejala biasa

Tanda pertama adalah sakit tajam di kawasan pangkal paha, yang boleh merebak ke rongga abdomen keseluruhan. Sindrom nyeri berlaku akut, dengan segera selepas ketegangan yang kuat.

Pemeriksaan pangkal paha boleh mendedahkan penonjolan. Ia sedikit bengkak, keras dan tidak boleh pecah. Apabila anda cuba menetapkannya dengan tangan anda, rasa sakit hanya bertambah. Kulit sekitar elastik. Pada kanak-kanak, penonjolan ini mungkin tidak ketara.

Satu lagi gejala pertama adalah mual dan muntah. Dengan perkembangan penyakit ini, muntah menjadi kekal. Sejurus selepas kecederaan, cirit-birit boleh berlaku, dan kemudian sembelit dan kekurangan gas. Secara berkala, ada dorongan palsu untuk buang air besar.

Sekiranya terdapat pelanggaran pundi kencing, maka pesakit mengalami dorongan untuk membuang air kencing. Prosesnya menyakitkan. Mungkin disebabkan oleh kejutan nyeri 1-2 darjah (bentuk sederhana dan berat). Pada masa yang sama, keadaan umum seseorang bertambah buruk. Suhu boleh naik.

Dalam kanak-kanak kecil, kemasukan hernia inguinal disertai oleh kebimbangan, menangis. Kanak-kanak yang lebih tua mengadu sakit di pangkal paha.

Semakin lama penyakit itu berkembang, semakin kuat rasa sakit menjadi dan menyebar ke seluruh abdomen. Gejala berkembang lebih cepat dan lebih jelas. Keadaan umum juga mula merosot. Contohnya, pada awal permulaan pelanggaran pesakit, secara umum, dia terasa baik, maka dalam sehari keadaannya semakin memburuk. Terdapat suhu dan muntah berterusan.

2 Sebab dan kumpulan risiko

Sebab-sebab pelanggaran adalah:

Pembaca kami menulis

Hello! Nama saya
Lyudmila Petrovna, saya ingin menyatakan kebaikan saya kepada anda dan laman web anda.

Akhirnya, saya dapat menyingkirkan hernia. Saya menjalani gaya hidup aktif, hidup dan nikmati setiap saat!

Pada usia 45 saya mendapat hernia. Apabila saya berusia 58 tahun, komplikasi bermula, saya hampir tidak dapat berjalan, dan kesakitan yang mengerikan ini, anda tidak boleh bayangkan bagaimana saya sakit, segala-galanya sangat buruk. Apa yang tidak cuba, hospital, klinik, prosedur, salap mahal. tiada yang membantu.

Semuanya berubah ketika anak perempuan saya memberi saya artikel di Internet. Tidak tahu betapa saya berterima kasih kepada beliau. Artikel ini secara harfiah mengangkat saya dari tempat tidur. Jangan percaya, tetapi dalam masa 2 minggu saya menyembuhkan hernia sepenuhnya. Beberapa tahun kebelakangan ini, saya telah banyak bergerak, pada musim bunga dan musim panas saya pergi ke negara ini setiap hari, dengan suami saya kita menjalani gaya hidup yang aktif, kita banyak bepergian. Semua orang terkejut bagaimana saya berjaya melakukan segala-galanya, di mana kekuatan dan tenaga yang begitu banyak, mereka tidak akan percaya bahawa saya berumur 62 tahun.

Siapa yang mahu menjalani kehidupan yang panjang dan energik tanpa hernia, mengambil masa 5 minit dan membaca artikel ini.

MAJLIS DARIPADA GASTROENTEROLOG UTAMA

Hernia inguinal lebam: penyebab utama, tanda-tanda, rawatan dan prognosis

Punca pelanggaran hernia inguinal

Menurut mekanisme berlakunya pelanggaran hernia, dua jenis utama dibezakan: fecal dan anjal.

Kerosakan fecal menimbulkan limpahan lubang tahi yang jatuh ke dalam kanal inguinal dengan massa usus; kekurangan rawatan selepas beberapa hari membawa kepada nekrosis tisu usus.

Pelanggaran elastik menimbulkan banyak kehilangan organ-organ dalaman dalam lubang hernia sempit (biasanya ini berlaku dengan tekanan intra-perut yang tinggi - batuk yang kuat, mengangkat berat). Organ-organ prolapsed dikurung oleh pembukaan sempit, yang menyebabkan kesakitan yang teruk. Tisu organ prolapsed dengan pelanggaran elastik mula mati dalam masa 2-5 jam.

Pelanggaran elastik selalu dibentuk dengan pembukaan hernial yang sempit, di sini adalah masa sebagai kerusakan kotoran dapat terjadi dengan pembukaan yang agak lebar.

Semasa kecacatan fecal, overstrain fizikal tidak mempunyai nilai seperti yang elastik, dalam hal ini penurunan motilitas usus memainkan peranan yang besar, yang sering diperhatikan pada usia tua. Juga gangguan fecal boleh mencetuskan twisting, kinks, gabungan, biasanya ini komplikasi hernia inguinal berkembang dengan penyakit semasa jangka panjang.

Pelbagai organ boleh menembusi lubang hernia, selalunya, omentum, usus kecil dan besar, rahim, lampiran, dan sebagainya, gugur.

Bagi kesihatan manusia, keadaan yang paling berbahaya adalah pelanggaran usus, kerana ini boleh membawa kepada tisu nekrosis dan halangan usus, yang, sebagai tambahan kepada sakit yang teruk, menimbulkan mabuk yang teruk.

Gejala gangguan hernia inguinal

Rasa sakit adalah simptom utama pelanggaran hernia inguinal. Ia berlaku dengan mendadak dan mendadak, paling kerap, selepas melakukan overstrain fizikal. Sering kali pesakit mengalami kesakitan bukan sahaja di tapak pelanggaran, tetapi di seluruh abdomen.

Cerita pembaca kami

Hernia sembuh di rumah. Sudah 2 bulan sejak saya terlupa tentang hernia saya. Oh, bagaimana saya pernah menderita, itu sakit yang dahsyat, baru-baru ini saya tidak dapat berjalan dengan betul. Berapa kali saya pergi ke klinik, tetapi terdapat hanya tablet mahal dan salap yang ditetapkan, yang mana tidak digunakan sama sekali. Dan kini minggu ke-7 telah berlalu, kerana hernia tidak menggangguku sedikit, saya pergi ke dacha dalam sehari, dan saya pergi 3 km dari bas, jadi biasanya saya pergi dengan mudah! Semua terima kasih kepada artikel ini. Sesiapa yang mempunyai hernia - pastikan anda membaca!

Baca artikel penuh >>>

Selepas pelanggaran dalam beberapa jam pertama, cirit-birit mungkin terganggu, kemudian sembelit dan kekurangan gas (dalam beberapa kes, ada dorongan palsu untuk buang air besar).

Pada permulaan mencubit, muntah boleh berlaku, dengan proses muntah yang panjang secara praktikal tidak berhenti.

Jika pelanggaran pundi kencing telah berlaku, kencing yang kerap dan menyakitkan, gangguan degupan jantung, kenaikan suhu, penurunan tekanan diperhatikan, risiko mengalami kejutan peningkatan berat badan yang sederhana dan berat.

Perlu diperhatikan bahawa gejala pelanggaran hernia inguinal dapat berkembang pesat.

Tanda pertama

Tanda pertama pelanggaran adalah sakit yang teruk di kawasan groin, hernia menjadi menyakitkan, dengan perubahan kedudukan bonjol tidak hilang, keadaan umum bertambah buruk, mual dan muntah muncul.

Hernia inguinal-scrotal terancam

Pada pelanggaran hernia inguinal-scrotal keadaan paling berbahaya adalah halangan akut usus dan peradangan peritoneum. Dalam kes ini, laparotomi median dilakukan, yang meninggalkan tanda pada hampir seluruh abdomen.

Hernia inguinal inflamed pada kanak-kanak

Pada pelanggaran hernia inguinal pada kanak-kanak dua varian tindakan sepatutnya, bergantung pada keadaan anak.

Dalam keadaan yang memuaskan dan jika tiada tanda-tanda keracunan atau iskemia pada usus, disyorkan supaya hernia diposkan semula dengan cara manual. Sekiranya kanak-kanak menangis, maka pertama-tama ia harus tenang, dalam beberapa kes adalah perlu untuk mengambil sedatif, kanak-kanak yang lebih tua harus diletakkan di belakangnya dan pelvis dibangkitkan, yang akan menyumbang kepada pengurangan organ-organ yang jatuh.

Selepas kanak-kanak itu selesai sepenuhnya, satu lagi penunjuk manual dilakukan: satu tangan dengan lembut menekan pada cincin inguinal, yang kedua mengembalikan organ ke kedudukan normal. Jika pembaikan hernia berjaya, selepas dua hari, operasi hernia dijadualkan.

Sekiranya keadaan kanak-kanak itu teruk, ada tanda-tanda keracunan toksik, maka penjagaan kecemasan diperlukan, tetapi sebelum keadaan anak itu mesti dinormalisasi.

Komplikasi dan akibatnya

Terlepas dari alasan untuk perkembangan pelanggaran hernia inguinal, rawatan harus dimulakan tanpa berlengah-lengah, kerana akibatnya dapat dirasakan: tisu dan organ mati, yang mengakibatkan proses peradangan di peritoneum dan kematian berikutnya.

Jika organ-organ dalaman cedera dalam lubang hernia, intoksikasi dalaman bermula, selepas tisu dan organ menjadi mati, kejutan toksik berkembang, yang menyebabkan koma atau kematian yang berpanjangan.

Diagnosis pelanggaran hernia inguinal

Mendiagnosis hernia inguinal yang tidak dikenali biasanya tidak sukar untuk pakar. Semasa pemeriksaan, tengkorak hernia kelihatan jelas di zon inguinal (di sebelah kiri atau kanan), dan kemerahan dan bengkak juga boleh berlaku di kawasan ini.

Pembengkakan melepaskan kesakitan yang kuat apabila ditekan, apabila mengubah kedudukan badan itu tidak hilang, ia tetap tegang. Di samping itu, seorang pakar mungkin mencatatkan ketiadaan batuk kejutan (pada voltan hernia tidak meningkat).

Apabila organ-organ seperti tiub fallopian atau ovari cedera, diagnosis itu memberikan beberapa masalah. Kesakitan dalam kes ini adalah sakit, dan keadaan umum wanita tidak bertambah buruk. Disebabkan peningkatan risiko nekrosis, pembedahan dilakukan sebaik sahaja kecurigaan mencubit muncul.

Kanak-kanak bereaksi dengan sangat hebat untuk mencubit - menangis, membongkok, atau memutar kaki mereka, histeria, dalam beberapa kes bayi hilang kesedaran.

Sebelum melakukan apa-apa operasi, disyorkan untuk lulus kiraan darah lengkap, ujian air kencing, jika perlu, ujian pembekuan darah ditetapkan.

Diagnostik instrumental

Hernia yang diseksa biasanya didiagnosis oleh gejala yang teruk, dan halangan usus boleh ditentukan oleh pemeriksaan ultrasound pada rongga perut.

Diagnostik yang berbeza

Sekiranya hernia inguinal disyaki, pakar harus mengecualikan keadaan patologi yang lain dengan gejala yang sama. Biasanya, doktor membuat diagnosis tanpa sebarang masalah khas, kerana gejala pelanggaran yang terang, tetapi dalam kes-kes yang jarang berlaku (pada pelanggaran pertama, comorbidities dari rongga perut), sukar untuk mengenali hernia inguinal yang terkurung.

Pertama sekali, doktor mesti membezakan pelanggaran daripada patologi yang jarang berlaku - hernia yang tidak dapat dielakkan. Biasanya hernia tersebut tidak tegang dan menghantar batuk tolak dengan baik, yang tidak diperhatikan semasa pelanggaran.

Ia juga perlu untuk mengecualikan perkembangan proses kongestif di dalam usus, yang paling sering berlaku pada usia tua dengan hernia yang tidak dapat dielakkan. Gejala stagnasi muncul secara beransur-ansur, sembelit berlaku lebih awal, meningkat kembung, sakit biasanya tidak sengit dan meningkat dengan perlahan, sementara mengekang gejala berkembang pada kadar yang cepat.

Juga dalam amalan pakar bedah terdapat apa yang disebut pelanggaran palsu, yang berlaku dengan hernia abdomen luar dan gejala keadaan ini sama dengan pelanggaran, tetapi biasanya dikaitkan dengan penyakit akut organ-organ dalaman.

Juga, diagnosis salah boleh dibuat jika berlaku kolik ginjal atau hepatic, peritonitis, halangan usus, pankreatonecrosis, yang akan menyebabkan kaedah rawatan pembedahan yang salah.

Hanya peperiksaan lengkap dan menyeluruh pesakit akan membantu mengelakkan kesilapan.

Tetapi dalam kes-kes kesukaran untuk membuat diagnosis yang tepat, doktor cenderung untuk menyerang hernia, kerana mereka percaya bahawa kurang berbahaya untuk melakukan operasi untuk kehidupan dan kesihatan pesakit (walaupun akhirnya ternyata tidak perlu) daripada melewatkan waktu, mengambil kecederaan untuk penyakit lain.

Rawatan pelanggaran hernia inguinal

Tujuan utama operasi dalam kes hernia inguinal adalah untuk menghapuskan pelanggaran dan akibatnya. Dengan patologi ini, selalu ada kebarangkalian yang tinggi bahawa organ-organ dalaman sudah mati dan pakar bedah harus memeriksa dengan seksama isi kantung hernia.

Jika tisu nekrosis tidak berlaku, maka reposisi organ-organ prolapsed dan plastik kanal inguinal dilakukan.

Pada tanda-tanda awal kematian tisu, ubat-ubatan akan membantu menyelamatkan organ.

Sekiranya kematian lengkap telah berlaku, sebahagian organ dikeluarkan.

Apabila membuka kandungan hernia meningkatkan risiko jangkitan pada rongga perut, dan oleh itu semasa operasi menggunakan agen antiseptik dan aseptik.

Semasa operasi di lelaki, kedekatan tali sperma dan vas deferens diambil kira dan keupayaan lelaki untuk hamil bergantung kepada kelayakan pakar bedah.

Pada wanita, keputusan mengenai cincin hernia yang lazat telah diambil dalam proses campur tangan pembedahan.

Pada zaman kanak-kanak terdapat ciri-ciri khusus pelanggaran - tekanan rendah dari lubang hernia, keanjalan tinggi kapal, dan peningkatan aliran darah dalam usus. Oleh itu, tidak biasa apabila hirisan hernia pada kanak-kanak, termasuk bayi baru lahir, ditetapkan secara manual. Ini memerlukan rehat yang lengkap, yang akan menyumbang kepada kelonggaran otot dan menghilangkan kekejangan lubang hernia. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak perempuan cedera, satu operasi segera perlu, kerana jika ovari atau tiub fallopian terancam, risiko kematian dan ketidaksuburan meningkat di masa depan.

Anak lelaki biasanya diberikan rawatan konservatif pada jam pertama (trimeperidine, atropine), jika rawatan tersebut tidak berkesan, operasi segera ditetapkan.

Tidak ada ubat-ubatan khas untuk hernia inguinal yang terkurung, dalam kes ini, satu-satunya kaedah rawatan adalah pembedahan, pengecualian adalah kanak-kanak dan kontraindikasi untuk pembedahan. Dalam kes sedemikian, mereka cuba membetulkan hernia dengan tangan mereka, tetapi dengan syarat bahawa tidak lebih daripada 2 jam telah berlalu selepas kecederaan. Sebelum manipulasi, antispasmodik (atropin) diberikan kepada pesakit, pundi kencing dikosongkan, enema diletakkan, perut dikosongkan.

Rawatan rakyat

Apabila hernia inguinal dicekik, ubat tradisional mengesyorkan bahawa pesakit akan duduk dalam mandi dengan air suam, yang akan melegakan otot dan melegakan spasme. Anda juga perlu membersihkan usus dari kandungan dengan enema. Di dalam air, anda boleh cuba mengembalikan organ yang jatuh ke dalam rongga perut.

Sekiranya seseorang bimbang tentang muntah, anda boleh memberikannya untuk menelan ais kecil, dan pemanas ais akan membantu menghilangkan kesakitan yang teruk.

Harus diingat bahawa memberi apa-apa juluk dilarang sama sekali.

Rawatan pembedahan

Pembedahan hernia dilakukan dalam beberapa cara, pilihan yang bergantung kepada jenis hernia yang tercekik.

Apabila usus dilanggar, hernioparatomi dilakukan, dengan perekatan yang luas di rongga perut, yang menghalang gelung terjal dari kembali ke posisi normal, semasa perenyum flegmon, peritonitis meresap, incision garis tengah tambahan dinding perut anterior dibuat.

Sebelum pembedahan, pesakit akan mengosongkan pundi kencing, usus, perut, tetapi jika langkah-langkah ini menangguhkan operasi, mereka akan terlepas.

Sumber: http://mkb-10.ru/category/832.html, http://gastri.ru/paxovaya-gryzha-mkb-10.html, http://ilive.com.ua/health/ushchemlennaya- pahovaya-gryzha_91520i88336.html

Penting untuk mengetahui!

Pembaca yang terhormat, saya bersedia untuk berhujah dengan anda bahawa sendi atau orang tersayang anda menyakiti sendi anda. Pada mulanya, itu hanya masalah yang tidak berbahaya atau sakit sedikit di bahagian belakang, lutut, atau sendi lain. Dari masa ke masa, penyakit itu berlanjutan dan sendi mula sakit akibat latihan fizikal atau apabila cuaca berubah.

Kesakitan bersama mungkin merupakan gejala penyakit yang lebih serius:

 • Arthritis purulen akut;
 • Osteomyelitis - keradangan tulang;
 • Seps - keracunan darah;
 • Contracture - mengehadkan mobiliti sendi;
 • Dislokasi patologi - keluar dari kepala sendi dari fossa artikular.
Dalam kes yang paling maju, semua ini membawa kepada hakikat bahawa orang itu dilumpuhkan, diikat ke tempat tidur.

Bagaimana hendak menjadi? - anda bertanya.
Kami mengkaji sejumlah besar bahan dan yang paling penting diperiksa dalam amalan kebanyakan cara untuk rawatan sendi. Jadi, ternyata bahawa satu-satunya ubat yang tidak membuang gejala, tetapi benar-benar merawat sendi adalah Artrodex.

Ubat ini tidak dijual di farmasi dan ia tidak diiklankan di TV dan di Internet, tetapi untuk stok ia hanya berharga 1 ruble.

Jadi, anda tidak menganggap bahawa anda disedut oleh "krim mujizat" yang akan datang, saya tidak akan menerangkan jenis ubat yang berkesan itu. Jika berminat, baca semua maklumat mengenai Artrodex sendiri. Berikut adalah pautan ke artikel ini.