Myoma + menopaus: apakah kebaikan dan keburukan seperti itu?

Perut

Fibroid rahim - tumor jinak sel-sel otot licin badan atau organ serviks. Ia mempunyai bentuk nod yang jelas yang dikelilingi oleh kapsul berserat, seperti struktur neoplasia memudahkan rawatan.

Terdapat dua puncak dalam perkembangan neoplasia: umur pembiakan dan menopaus. Pada tahun kesuburan, wanita menghadapi masalah dalam 20-70% kes klinikal (menurut pelbagai anggaran: saintis Rusia bercakap tentang angka 30-35%, barat, kira-kira 50-70%, mungkin seperti jurang yang ketara adalah disebabkan oleh faktor geografi, ciri-ciri gaya hidup, pemakanan, keadaan persekitaran). Jumlah kes yang direkodkan adalah dari 35 hingga 45 tahun (hanya 25% daripada keadaan klinikal). Kadar maksimum kedua fibroid uterus utama mencapai antara pesakit 50 tahun dan lebih tua. Climax dikaitkan dengan regresi neoplasia, tetapi tidak selalu.

Fibroid rahim mengalir dengan benigna, jarang menjatuhkan (malignan berubah), tetapi dengan ketara mengurangkan kualiti hidup pesakit akibat keterukan simptom dari sistem pembiakan dan organ-organ di sekelilingnya.

Adakah fibroid rahim hilang semasa menopaus?

Tidak Walaupun neoplasma telah terbentuk sebelum menopaus. Mungkin penurunan dalam aktiviti proliferatif, penurunan dalam pendidikan, tetapi pembangunan terbalik lengkap proses tidak pernah dipatuhi.

Maklumat lanjut mengenai myoma rahim, sebab-sebabnya, jenis boleh didapati dalam kajian berasingan.

Etiologi proses, faktor-faktor risiko pembentukan semasa menopaus

Regresi fibroid rahim semasa menopaus sering diperhatikan, tetapi tidak selalu. Proses terbalik adalah mungkin. Sebab-sebab pertumbuhan fibroid uterus dalam menopause telah dikaji dengan tidak mencukupi, walaupun terdapat banyak bahan empirik, dan data dari kajian khusus. Merumuskan maklumat, anda boleh menyerlahkan perkara berikut:

 1. Fibroid rahim mempunyai ketergantungan hormon ketara. Perkembangan neoplasia dikaitkan dengan perubahan keseimbangan estrogen dan progesteron dalam tubuh pesakit. Perhatikan lebihan yang pertama dan kekurangan yang terakhir. Mungkin pelanggaran penerimaan oleh sel-sel tumor myocyte bahan-bahan aktif ini. Semasa menopaus, tahap estrogen menurun lebih perlahan daripada tahap progesteron. Ini dikaitkan dengan pertumbuhan neoplasia yang berterusan untuk beberapa waktu selepas permulaan puncak hormon. Neoplasma primer terbentuk hanya pada masa ini, apabila aktiviti proliferatif sel adalah maksimum. Sesetengah sumber secara tidak langsung menunjukkan karsinogenik estrogen, yang tidak benar. Ternyata, ini bukan satu-satunya mekanisme patologi.
 2. Kecenderungan genetik. Jika, dalam kalangan ibu bapa, terdapat seorang wanita yang menderita myoma rahim semasa menopaus, kemungkinan proses neoplastik dalam peningkatan keturunan. Nombor terperinci tidak diberikan. Determinisme genetik tidak terbukti dan kekal sebagai hipotesis. Tetapi hakikat pengaruh sejarah keluarga tidak dapat dipertikaikan.

Faktor risiko ditentukan oleh:

 1. Situasi menegaskan. Tekanan emosi dikaitkan dengan peningkatan kepekatan katekolamin, kortikosteroid. Mereka menghalang pengeluaran hormon seks dan secara tidak langsung memberi kesan kepada kadar perkembangan patologi, mereka sendiri menggalakkan percambahan.
 2. Obes. Pelanggaran keseimbangan lipid menyebabkan gangguan hormon umum. Terdapat perisa (transformasi) dari androgen terkumpul menjadi estrogen. Apabila dibebaskan, mereka meningkatkan kadar pembahagian sel, memulakan perkembangan penyakit selanjutnya. Ini amat penting semasa menopaus.
 3. Lewat kehamilan anak pertama, kekurangan melahirkan anak. Pengaruh faktor ini disahkan oleh hasil pemerhatian jangka panjang kumpulan kawalan wanita semasa kesuburan dan menopause.
 4. Permulaan awal kitaran haid (menunjukkan tepu estrogen yang tinggi).
 5. Kepada bangsa Negroid.

Ia juga mengenai potensi wanita yang tidak direalisasikan sebagai ibu, sejarah ginekologi yang kurang baik dengan patologi keradangan yang sering berlaku di kawasan panggul, pengguguran, dan perancang yang tidak mencukupi.

Walaupun semua ini, tidak diketahui faktor mana yang ternyata menjadi pencetus. Para saintis dan pengamal menunjuk pada polietologi proses tersebut. Terutama dalam tempoh menopaus, apabila terdapat gabungan faktor heterogen. Secara paradoks, merokok mengurangkan kemungkinan proses myomatous.

Pengkelasan

Neoplasia boleh ditaip dengan pelbagai sebab. Bergantung pada kedudukan tumor anatomi, terdapat: myoma intramural, subserous dan submucous, serviks, neoplasma interstisial. Klasifikasi jenis ini memainkan peranan terbesar dalam menentukan taktik rawatan.

Jenis nod myoma

Menurut ciri-ciri histologi ditentukan: leiomyoma, leiomyoblastoma, leiomyoma malignan.

Proses penyetempatan: 95% kes, tempat pembentukan tumor - badan rahim. 5% - leher organ.

Symptomatology

Keamatan gejala menopause berkurangan, yang dikaitkan dengan regresi pendidikan spontan. Semasa menopaus, neoplasias yang baru terbentuk bersaiz kecil. Ini dapat dijelaskan dengan jangka pendek pemeliharaan kepekatan estrogen dengan sedikit progesteron. Pertumbuhan juga diperhatikan untuk tempoh masa minimum (sehingga setahun).

Manifestasi klinikal bergantung pada penyetempatan, saiz nod myoma.

Fibroid kecil adalah asimtomatik, pendam. Tanda-tanda terisolasi dalam kuantiti tunggal mungkin.

Pada masa premenopausal, gejala-gejala uterus fibroid terutama dinyatakan: kitaran haid berterusan untuk beberapa waktu. Kemudian, klinik ini hanya ditentukan oleh manifestasi tertentu. Antaranya: sakit kram yang sengit di perut bawah (unjuran rahim). Beri balik, pangkal paha, anggota bawah. Apabila mencipta kesan besar-besaran, apabila neoplasia menekan pada tisu-tisu sekitarnya, kesakitan yang meningkat mungkin. Sifat ketidakselesaan: sakit, menarik, bale.

Pendarahan dengan nod myoma semasa menopaus adalah gejala kedua yang paling biasa. Keamatan adalah berbeza. Terdapat kes pendarahan akut struktur nodular (dengan peningkatan tekanan, penyakit berjangkit) dengan pencurahan darah ke rongga perut. Ini adalah komplikasi yang dahsyat. Perdarahan perut jenis yang berbeza berlaku pada 70% daripada kes yang dilaporkan. Dalam kira-kira separuh daripada keadaan, kita bercakap tentang situasi kecemasan yang memerlukan kemasukan ke hospital pesakit di hospital ginekologi. Pelepasan dari saluran seksual dengan bau busuk tajam atau tanpanya. Bergantung pada kehadiran komponen berjangkit. Warna eksudat berbeza daripada telus kepada kekuningan atau kehijauan.

Dengan saiz pendidikan yang besar, gejala mungkin terdapat pada bahagian pundi kencing dan rektum. Dalam kes pertama, fenomena disuria (kekurangan kencing lengkap), pollakiuria (kerap, tidak produktif menggalakkan untuk mengosongkan pundi kencing) semakin meningkat. Dalam kes kedua, terdapat pelanggaran proses pembiakan hingga sembelit, perubahan dalam melegakan massa kotoran (kotoran seperti pita).

Sering kali, pembentukan hiperplasia sekunder endometrium, adenomyosis, yang hanya memburukkan lagi proses patologi dan meningkatkan kemungkinan transformasi malignan.

Ciri-ciri penyakit pada pesakit yang lebih tua

Pada pesakit dengan myoma rahim, menopaus berlaku 1-2 tahun kemudian daripada wanita yang sihat. Dalam tempoh dua tahun akan datang, fasa regresi neoplasia bermula. Tetapi tidak semestinya. Kemungkinan pertumbuhan berterusan yang berterusan dengan penurunan seterusnya dalam saiz nod. Setiap pesakit kedua mempunyai sejarah fibroid, terutamanya yang besar, menyebabkan sindrom climacteric yang teruk dengan lompatan bertanda dalam tekanan darah, osteoporosis, gangguan umum badan, penurunan prestasi, makmal emosional.

Wanita yang tidak mempunyai perkembangan penyakit yang terbalik adalah tertakluk kepada ujian mandatori oleh pakar onkologi secara teratur. Kewaspadaan tambahan adalah disebabkan oleh: saiz besar neoplasia, hiperplasia endometrium berulang, 2-3 darjah adenomyosis, lokalisasi nod dari nod, kekurangan dinamik positif terhadap latar belakang pembasmian jangka panjang struktur rahim. Semua ini adalah faktor risiko fibroid rahim yang merosot menjadi sarcoma, kerana selepas bermulanya menopaus, proses proliferatif bebas secara hormon.

Prognosis dan kebarangkalian transformasi menjadi kanser

Prognosis fibroid rahim dalam menopaus hampir selalu menggalakkan. Keganasan menurut pelbagai anggaran berlaku dalam 0.3-0.7% daripada kes klinikal. Risiko berkait rapat dengan usia pesakit: pada 60, kebarangkalian keganasan meningkat sebanyak 40%, dan sebagainya.

Langkah diagnostik

Objektif yang paling penting adalah mengenal pasti sifat tumor, pencirian histologi, tanda-tanda transformasi malignan pada peringkat awal. Pesakit dalam menopaus menjalani pemeriksaan sakit puan biasa (setiap 6 bulan). Menurut kesaksian yang diperkatakan oleh ahli onkologi. Senarai kajian yang diperlukan dibentangkan oleh peristiwa berikut:

 1. Temubual seorang pesakit untuk aduan. Pengenalan gejala boleh dilakukan menggunakan soal selidik khas.
 2. Mengumpul sejarah. Tempoh menopaus, status ginekologi, kehadiran pengguguran pada masa lalu, bilangan kehamilan, kehadiran campur tangan pembedahan pada organ pembiakan, bilangan mereka, gaya hidup, diet, tabiat buruk, dan sebagainya memainkan peranan penting.
 3. Pemeriksaan ultrabunyi pada struktur uterus. Ia dianggap cara utama untuk mendiagnosis fibroid rahim. Walau bagaimanapun, keputusan dan tahap keterangan tentang prosedur itu bergantung kepada pengalaman doktor, kemahiran diagnostik. Ia dilakukan menggunakan sensor transvaginal dan abdomen. Membolehkan anda untuk menilai sifat hemodinamik tempatan, aktiviti proliferatif sel mioki, struktur neoplasia. Untuk membezakan proses dari karakter yang sama. Ultrasound juga ditunjukkan untuk pemerhatian dinamik pada pesakit dalam menopaus, yang paling sering sudah tahu mengenai diagnosis mereka.
 4. Echohysterography. Kajian berbeza. Ia dijalankan untuk menentukan penyetempatan neoplasia.
 5. Diagnosis radiologi. Ia selamat semasa menopaus, kerana tidak lagi perlu menjaga kesuburan.
 6. Komputasi tomografi (CT). Perlu untuk penilaian hemodinamik, bekalan darah ke neoplasma, yang penting apabila merancang intervensi pembedahan. Fibroid rahim semasa jangka panjang mempunyai bidang petrifikasi (pengumpulan garam kalsium), ini hanya dapat dilihat pada CT.
 7. MRI Teknik yang lebih tepat. Pencitraan resonans magnetik memberikan gambaran terperinci tentang proses itu. Membolehkan anda menentukan saiz, lokalisasi tumor, untuk membuat andaian tentang sifatnya. Dalam kajian ini, isyarat hyperintense atau isertifik dikesan.
 8. Analisis morfologi biopsi (sampel nod). Dia menamatkan persoalan mengenai jenis neoplasma. Setelah mengesahkan kualiti yang baik atau keganasan proses baru, persoalan perlantikan terapi diputuskan. Tisu diambil dengan laparoskopi diagnostik.

Rawatan

Persediaan untuk rawatan fibroid semasa menopaus tidak dikenakan. Intervensi pembedahan ditunjukkan. Strategi rawatan sedemikian dikaitkan dengan ketiadaan ketergantungan hormon tumor rahim selepas bermulanya menopaus.

Dalam tempoh premenopausal, keberkesanan rawatan konservatif lebih tinggi. Asal nonsteroid antiinflamasi, asid tranexamic, progestogens, agonis gonadotropin, inhibitor aromatase, antagonis progesteron ditetapkan. Nama ubat, rejimen rawatan ditentukan oleh pakar sakit puan pesakit utama. Terapi hormon menopaus dilakukan dengan berhati-hati, kemungkinan pertumbuhan nod.

Adakah pembedahan selalu diperlukan?

Hampir. Petunjuk mutlak untuk rawatan pembedahan: pertumbuhan pesat pendidikan, kehadiran kesakitan panggul yang teruk, pendarahan apa-apa intensiti, penglibatan dalam proses patologi organ panggul. Pada wanita yang lebih tua, operasi dilakukan dengan dinamika negatif penyakit. Pelbagai pilihan campur tangan adalah mungkin.

Operasi myoma usus

Jumlah hysterectomy dianggap sebagai satu-satunya pilihan terapeutik untuk saiz tumor besar atau lokalisasi submucous. Ia terdiri daripada penyingkiran struktur rahim dengan pembentukan tunggul. Dengan tumor kecil tanpa tanda-tanda keganasan, myomectomy ditunjukkan: operasi organ-membosankan. Walau bagaimanapun, ia tidak masuk akal. Kaedah-kaedah rawatan yang berlarutan dilakukan apabila pesakit enggan menghidupkan.

Langkah-langkah pencegahan

Pencegahan kemajuan atau pembentukan proses myomatous semasa menopaus tidak khusus. Perlu meninggalkan tabiat yang buruk, pelaksanaan fungsi pembiakan yang mencukupi pada tahun-tahun awal, penggunaan alat kontraseptif oral, rawatan yang kerap berlaku pada inflamasi dan lain-lain patologi seksual. Pesakit yang berumur 45-50 tahun disarankan untuk sentiasa dipantau oleh pakar sakit puan untuk pemeriksaan awal proses patologi genus neoplastik dengan pemeriksaan ultrasound, penilaian saluran genital, dan pemeriksaan fizikal.

Berat badan disyorkan untuk mengekalkan paras normal. Pada tahun-tahun yang akan datang, penukaran estrogen yang berulang di aromatik dari tisu adipose androgen memainkan peranan utama.

Sekiranya fibroid rahim dikesan, rawatan terancang disyorkan mengikut skim simpanan (usia awal) dan radikal (lewat tahun, menopaus). Terapi konservatif diwakili oleh ubat berdasarkan hormon sintetik, tetapi ia tidak memainkan peranan yang besar. Pengecualian keseluruhan tisu diperlukan. Ini akan menghalang kesan buruk pada masa akan datang dan meningkatkan kualiti hidup.

Fibroid rahim selepas menopaus: gejala dan rawatan

Fibroid uterus adalah tumor benigna, perkembangan yang bermula di lapisan otot organ. Punca-punca perkembangan penyakit ini hari ini tidak dijelaskan dengan pasti. Selalunya, diagnosis ini dibuat kepada wanita yang belum lahir yang berusia 30 tahun ke atas, sebelum masuk ke dalam masa menopaus. Myoma selepas menopaus kadang-kadang boleh hilang sendiri, yang dijelaskan oleh penurunan dalam pengeluaran estrogen dalam badan - hormon, tahap yang mungkin memainkan peranan penting dalam pembentukan tumor.

Sila ambil perhatian bahawa teks ini disediakan tanpa sokongan Majlis Pakar kami.

Mengikut kajian genetik terbaru, myoma tidak terdedah kepada keganasan. Jika fibroid tidak menimbulkan ketidakselesaan, doktor biasanya tidak terburu-buru dengan penyingkirannya, lebih memilih taktik pemerhatian dan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, bagi tumor yang besar, kesakitan teruk, pendarahan berat, ketidaksuburan yang berkaitan dengan kehadiran nod dalam uterus, myoma mesti dikeluarkan: pembedahan atau menggunakan kaedah moden embolisasi arteri uterus (EMA).

Kaedah yang paling progresif dan, walaupun "belia", yang telah membuktikan keberkesanannya dalam merawat fibroid rahim, kini dianggap sebagai EMA. Maklumat lanjut mengenai teknik EMA dan hasil prosedur boleh didapati di laman web kami.

Penyebab fibroid selepas menopaus

Menurut para ahli, peranan utama dalam pengembangan nodus myoma, sebelum dan selepas menopause dimiliki oleh perubahan hormon. Dalam tempoh kepupusan fungsi pembiakan, gangguan hormon diperhatikan, dan myoma dianggap sebagai tumor yang bergantung kepada hormon.

Pembentukan nodus myomatous selepas menopaus lebih berkemungkinan berlaku pada wanita yang menderita penyakit keradangan kerap organ-organ panggul, serta obesiti.

Doktor memberikan faktor keturunan dalam perkembangan fibroid: kebarangkalian tumor jinak di uterus adalah lebih tinggi pada wanita yang kerabatnya mempunyai patologi ini.

Terdapat beberapa faktor predisposisi yang mencetuskan perkembangan fibroid di dalam badan wanita:

 • trauma yang kerap ke rahim disebabkan pelbagai pengguguran, buruh yang rumit, ubat diagnostik dan terapeutik;
 • proses keradangan dalam organ-organ pembiakan wanita;
 • penyakit berjangkit yang tidak dirawat daripada organ panggul;
 • berat badan berlebihan.

Di samping itu, didapati bahawa kebarangkalian pembentukan nod myoma semasa menopaus adalah lebih tinggi pada wanita dengan hipertensi atau diabetes mellitus.

Ketidaksuburan seksual juga boleh menjejaskan perkembangan patologi.

Penyebab fibroid rahim pada wanita sebelum dan selepas menopaus digambarkan dalam artikel ini.

Gejala fibroid rahim sebelum dan selepas menopaus

Fibroid uterus, sebelum dan selepas menopaus, boleh meneruskan tanpa gambaran klinikal ciri, sehingga tumor mencapai saiz yang mengagumkan atau komplikasi timbul. Penyakit ini boleh berkembang pada wanita sebelum menopaus, dan pada masa menopaus, gejala-gejala boleh secara aktif dapat dilihat. Oleh itu, fibroid sering didiagnosis pada peringkat kemudian, apabila gambaran klinikal mencapai puncaknya.

Adalah diketahui bahawa kursus menopaus dalam wanita terdiri daripada beberapa peringkat:

 • premenopause - pada usia 45 tahun sebelum permulaan menopaus:
 • menopaus - pada usia kira-kira 50 tahun, selepas haid yang terakhir;
 • selepas menopaus - selepas haid yang terakhir dan sehingga akhir hayat.

Perkembangan fibroid rahim dalam tempoh sebelum menopaus disertai dengan gejala gangguan haid. Kehadiran nod myoma mengganggu struktur endometrium. Di samping itu, perubahan awal dalam tahap hormon mungkin kelihatan seperti ini. Sebagai peraturan, seorang wanita pada usia ini menyalahkan semua pelanggaran ini pada permulaan menopaus, tidak memberi perhatian pada kesihatannya dan tidak menganggap kehadiran fibroid. Walau bagaimanapun, dengan gejala-gejala ini, dia perlu berunding dengan pakar sakit puan untuk mengesahkan atau mengecualikan menopaus dan kemungkinan diagnosis fibroid rahim. Terima kasih kepada diagnosis awal, prognosis rawatan meningkat dengan ketara.

Dengan perkembangan fibroid rahim boleh menunjukkan pelbagai gejala:

 • pendarahan;
 • sakit perut rendah;
 • perasaan berat di kawasan pelvis;
 • rupa ketidakselesaan semasa hubungan seks;
 • penurunan keinginan seksual;
 • disfungsi rektum, pundi kencing;
 • anemia kekurangan zat besi kronik sekunder.

Gambar klinikal ini muncul selepas myoma mencapai jumlah yang signifikan.

Gejala fibroid rahim dengan menopaus mempunyai perbezaan bergantung kepada penyetempatan nodus myomatous.

Gejala fibroid subserus

Apabila bentuk subserus penyakit itu, sebagai peraturan, tidak ada pelanggaran fungsi haid. Ketidakseimbangan kedudukan yang wujud dalam tumor seperti ini boleh membawa kepada anjakan, kilasan atau nekrosis nodrosoma myoma, akibat daripada itu klinik abdomen akut dapat diperhatikan. Sakit boleh tidak tajam, tetapi membosankan, sakit, berterusan, dikaitkan dengan kerengsaan peritoneum atau ujung saraf. Di samping itu, seorang wanita boleh mengadu perasaan berat di dalam perut.

Nodus myomatous subserous yang bersaiz besar disertai oleh kompresi organ-organ bersebelahan. Mampatan rektum ditunjukkan oleh kesulitan perbuatan buang air besar, pundi kencing - kereaktifan dan gangguan kencingnya.

Terhadap latar belakang mampatan, pelanggaran aliran keluar vena dan limfa berlaku, kesesakan terbentuk di pinggul kecil, buasir berkembang.

Kehadiran nodus myoma subserus boleh menyebabkan perkembangan gejala neurologi tempatan yang disebabkan oleh pemampatan struktur saraf: paresthesias, osteochondrosis tulang belakang lumbar berkembang. Dalam kes sedemikian, diagnosis patologi yang betul, dan bukan rawatan gangguan neurologi ini, amat penting.

Gejala fibroid telus

Myoma uterus submarucian dicirikan oleh klinik yang kurang jelas dari segi sindrom mampatan, tetapi dengan manifestasi tempatan yang lebih jelas. Mungkin terdapat pendarahan rahim antara wanita, atau hanya pendarahan dari faraj jika menopaus telah datang. Pelepasan ini dicirikan oleh kesakitan, sakit diletakkan di bahagian bawah abdomen, mempunyai sifat yang sakit. Sekiranya tumor myoma dijangkiti, perkembangan proses keradangan berjangkit boleh berlaku, disertai dengan rembesan kuning-hijau dengan bau yang tidak menyenangkan dan sindrom mabuk.

Gejala Fibroid Insomnia

Penyetempatan nod yang lebih kerap lagi adalah simptom - apabila neoplasma terletak di antara ligamen rahim dan ovari. Dengan bentuk fibroid ini, seorang wanita mungkin mengadu gejala yang berkaitan dengan mampatan ureter. Perkembangan hydronephrosis, kolik buah pinggang, pyelonephritis tidak dikecualikan. Untuk mendiagnosis nod tersebut agak bermasalah.

Gejala fibroid meresap

Fibroid uterus merebak paling sering dicirikan oleh kursus asymptomatic, kerana penyetempatannya dalam ketebalan lapisan otot rahim dan peningkatan seragam pada seluruh alat kelamin. Ia adalah peningkatan dalam jumlah rahim dan menyebabkan rasa peningkatan dalam perut atau tekanan yang tidak menyenangkan di kawasan pelvis. Pada pencapaian dengan myoma yang sama, rawatan radial saiz besar diperlukan. Oleh itu, walaupun dalam tempoh menopaus, seorang wanita perlu menjalani pemeriksaan pemeriksaan ginekologi secara komprehensif setiap tahun.

Gejala fibroid selepas menopaus

Fibroid rahim selepas menopaus menunjukkan gejala yang sama seperti sebelum ini:

 • kesakitan yang berpanjangan di abdomen bawah, sama dengan haid, dan memberi kepada sacrum dan bahagian bawah;
 • sensasi yang menyakitkan semasa hubungan seks;
 • pendarahan rahim yang berpanjangan secara berselang-seli dengan perkembangan keadaan anemia;
 • perasaan tekanan pada organ di pelvis;
 • peningkatan dalam jumlah abdomen dan pinggang;
 • kerap membuang air kecil akibat tekanan pada nod pundi kencing;
 • sembelit yang menyakitkan, meletihkan;
 • sakit di bahagian belakang, bahagian atas dan bawah.

Diagnosis fibroid rahim

Nodus myomatous berukuran kecil, sebagai peraturan, tidak disertai oleh sebarang sensasi yang menyakitkan, aduan dan ketidakselesaan, oleh itu, pemeriksaan ginekologi dan ultrasound diperlukan untuk mengesan penyakit ini. Untuk menentukan ukuran dan lokasi fibroid rahim dengan tepat, imbasan ultrasound dengan agen sebaliknya ditetapkan.

Resonans magnetik atau tomografi yang dikira adalah kurang kerap ditetapkan.

Untuk menentukan tahap hormon, ujian darah dilakukan untuk tahap hormon tertentu.

Untuk menjalankan penyelidikan histologi menjalankan histeroskopi dengan pagar biomaterial.

Selepas bermulanya tempoh menopaus - penghentian haid yang lengkap, ramai wanita dengan myoma bertambah dengan ketara. Walau bagaimanapun, apabila pembuangan berdarah dari vagina berlaku, anda perlu segera menghubungi pakar sakit puan, yang akan mengecualikan myoma atau mengesahkan kehadirannya dan menetapkan rawatan yang sesuai.

Dalam tempoh menopaus, kedua-dua penurunan nod myoma dan pertumbuhan intensif mereka dapat diperhatikan. Semasa peperiksaan, ultrasound, dopplerometry, colposcopy, ujian darah untuk menentukan status hormon wanita, penanda tumor mesti dijalankan. Untuk mengelakkan kelahiran semula fibroid menjadi tumor malignan, hysteroscopy dan kelengkungan diagnostik uterus dilakukan.

Rawatan fibroid rahim dengan menopaus

Apabila memilih kaedah untuk merawat fibroid rahim dengan menopaus, saiz tertentu nod myomatous, bilangan, saiz dan penyetempatan mereka diambil kira. Rawatan ini boleh dilakukan melalui ubat, pembedahan, atau menggunakan kaedah baru yang membuktikan keberkesanannya - EMA (embolisasi arteri rahim).

Terapi ubat

Untuk rawatan fibroid selepas menopaus, pelbagai kumpulan ubat digunakan, tindakan yang bertujuan untuk menghalang kesan estrogen pada reseptor tisu otot. Pilihan ubat-ubatan tertentu bergantung kepada kadar pertumbuhan nod myoma, toleransi ubat-ubatan, kehadiran patologi ginekologi dan somatik bersamaan. Pendekatan yang kompeten untuk pemilihan kaedah terapeutik memastikan regresi simptom klinikal penyakit dan pengurangan saiz tumor.

Petunjuk untuk terapi konservatif

Rawatan ubat fibroid rahim yang ditetapkan dalam kes berikut:

 • apabila saiz nod myoma tidak melebihi 12 minggu kehamilan;
 • dengan penyetempatan intramural dan subserus nod myomatous yang mempunyai pangkalan yang luas;
 • jika terdapat kontraindikasi untuk penggunaan kaedah pembedahan untuk rawatan fibroid;
 • jika tiada anemia kekurangan zat besi yang berkaitan dengan pendarahan rahim.

Terapi konservatif untuk mioma uterus melibatkan terutamanya penggunaan ubat hormon yang menekan pengeluaran hormon seks wanita - estrogen.

Kaedah ini mempunyai kontraindikasi tertentu dan kesan sampingan, oleh itu, jika seorang wanita mempunyai beberapa penyakit yang berkaitan, dia harus memaklumkan kepada doktor yang hadir mengenai kehadiran mereka.

Perubatan herba dan resipi ubat tradisional sebagai kaedah rawatan utama telah menunjukkan kecekapan rendah mereka. Keputusan baik dicapai hanya dengan gabungan persiapan herba dengan ubat-ubatan tradisional.

Rawatan pembedahan

Campur tangan bedah yang bertujuan untuk menghilangkan nodus myomatous pada wanita setelah menopause, yang paling sering adalah penghilang rahim secara bersamaan dengan pelengkap dan tumor. Pakar kami memberitahu tentang keunikan rahim selepas 50 tahun.

Petunjuk untuk rawatan pembedahan

Rawatan pembedahan fibroid selepas menopaus ditunjukkan dalam kes berikut:

 • dalam kes pertumbuhan nodomia yang pesat dan patologi;
 • saiznya yang besar (melebihi 13-14 minggu kehamilan);
 • kaki kilasan knot;
 • disyaki degenerasi tumor benign di sarcoma;
 • "Kelahiran" nod;
 • di hadapan gejala negatif: pendarahan anemia, mampatan organ bersebelahan, dll.

Untuk membuang fibroid asymptomatic, kaedah laparoskopi atau embolisasi arteri rahim digunakan, bertujuan untuk menggantung pertumbuhan nodus myomatous dan menghapuskannya.

Wanita dengan myoma selepas menopaus memerlukan penyeliaan perubatan mandatori. Hanya doktor yang hadir harus mengambil pilihan akhir taktik rawatan: sama ada untuk memberikan keutamaan kepada taktik menunggu, terapi ubat atau rawatan radikal. Walau bagaimanapun, walaupun tanpa gejala, sebagai peraturan, campur tangan pembedahan dilakukan untuk mengalihkan nod atau uterus dengan myoma, jika wanita mempunyai kecenderungan keturunan atau keadaan terdahulunya.

Pemerhatian pendispensan untuk kehidupan ditunjukkan untuk wanita dengan myoma. Selepas bermulanya menopaus, dia perlu diperiksa secara kerap oleh pakar sakit puan, sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan untuk melakukan ultrabunyi kawalan.

Mengikut petunjuk, rawatan fisioterapi boleh ditetapkan untuk mempromosikan pertumbuhan semula tisu pesat selepas pembedahan, mengoptimumkan aliran darah dan memulihkan metabolisme sel.

Soalan-soalan yang paling kerap dijawab dijawab oleh pakar bedah pakar ginekologi, Calon Sains Perubatan Dmitry Lubnin.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk embolisasi

Embolisasi arteri perut boleh ditawarkan kepada wanita yang mempunyai masalah berikut:

 • myoma uterus yang semakin meningkat;
 • nod myomatous besar;
 • contraindications untuk rawatan pembedahan; pendarahan berat;
 • sakit perut bawah yang teruk.

Prosedur ini adalah cara yang ideal untuk menghilangkan fibroid bagi wanita yang merancang kehamilan masa depan.

Seperti mana-mana campur tangan, EMA mempunyai beberapa kontraindikasi:

 • proses keradangan di organ panggul;
 • tindak balas alahan terhadap ubat yang digunakan untuk embolisasi;
 • kehamilan;
 • tumor malignan di dalam badan;
 • kegagalan buah pinggang.

Kaedah EMA agak kontraindikasi dengan pertumbuhan fibroid yang pesat dan penyetempatan serentak dari myoma host pada batang nipis.

Persediaan untuk prosedur EMA

Sebelum EMA, seorang wanita harus menjalani peperiksaan yang komprehensif:

 • ultrasound transvaginal;
 • Ujian makmal darah dan air kencing;
 • cecair vagina pada mikroflora dan jangkitan;
 • analisis onkositologi;
 • kolposkopi - pemeriksaan mikroskopik dinding serviks;
 • ECG - elektrokardiogram jantung;
 • perundingan pakar sempit mengenai kehadiran patologi bersamaan.

Dengan sendirinya, penyediaan embolisasi arteri rahim bukanlah sesuatu yang sukar: pada waktu pagi, seorang wanita perlu menolak untuk makan dan minum, untuk mengeluarkan rambutnya dari zon inguinal. Dalam kes agitasi kuat, sedatif boleh ditetapkan sebelum prosedur.

Embolisasi arteri rahim pasti disyorkan untuk wanita yang tidak merancang untuk hamil dan melahirkan semasa menopaus dan selepas itu.

Prosedur berteknologi tinggi ini dijalankan di klinik moden, dilengkapi dengan peralatan khas untuk EMA. Senarai klinik dibentangkan di laman web kami.

Anda boleh membuat temu janji dengan doktor dan mendapatkan nasihat daripada pakar terbaik melalui telefon.

Fibroid uterus dengan menopaus - adakah ia melepasi sendiri atau memerlukan pembedahan?

Seorang wanita di mana-mana umur boleh mengalami penyakit ginekologi. Salah satu penyakit ini yang wanita boleh menjalani seumur hidup adalah fibroid - semasa menopaus, kursusnya boleh bertambah baik atau bertambah buruk.

Climax - patologi atau norma

Climax bukan patologi. Ini adalah tempoh fisiologi dalam kehidupan mana-mana wanita, yang berkaitan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia dalam keseimbangan hormon. Umur purata seorang wanita di mana tanda-tanda menopaus muncul adalah 50 tahun. Patologi akan dianggap bermulanya menopaus lebih awal daripada 45 tahun.

Setiap wanita mempunyai menopaus dengan cara individu. Seseorang mempunyai hampir tiada gejala, tetapi seseorang memerlukan pembetulan perubatan.

Tempoh klimatik terdiri daripada beberapa tempoh:

 • Tempoh premenopausal - satu atau dua tahun sebelum pemberhentian haid. Pada masa ini, pesakit menyatakan pelanggaran kitaran haid - haid tidak teratur, jumlah perubahan pendarahan haid.
 • Sebenarnya menopaus. Ia biasanya berlangsung selama setahun, dan pada masa ini semua gejala ciri diperhatikan. Bulanan tanpa.
 • Postmenopause. Penstrukturan semula keseimbangan hormon ini selesai, dan tubuh datang kepada norma usia fisiologi. Tanda haid dan haid menopaus tidak.

Tanda-tanda utama menopaus, yang terdapat di semua wanita, tetapi dalam pelbagai tahap keterukan:

 • ketidakseimbangan emosi, maklum balas mood;
 • "Melompat" dalam tekanan darah;
 • perasaan degupan jantung;
 • Gejala yang sangat ciri adalah berkelip panas. Ini sensasi mendadak panas di seluruh badan dan kemerahan kulit wajah dan décolleté.

Semua manifestasi ini berkaitan secara langsung dengan perubahan hormon. Secara semulajadi, tempoh menopaus membayangkan kehilangan fungsi pembiakan.

Semasa menopaus, banyak penyakit ginekologi mengubah kursus mereka - untuk lebih baik atau lebih teruk. Fibroid rahim adalah penyakit yang semasa menopaus boleh merosot atau menjadi rumit oleh proses yang lebih serius, sebagai contoh, neoplasma dalam rongga rahim.

Myoma - apa yang anda perlu tahu mengenai penyakit ini

Patologi ginekologi, yang merupakan proses tumor jinak (neoplasma), yang berasal dari myometrium (lapisan otot rahim). Penyakit ini mempunyai sifat hormon. Itulah sebabnya menopause mempunyai kesan ketara pada keadaan neoplasma.

Inti dari proses patologi dalam myoma rahim terdiri daripada proliferasi sel-sel myometrium yang berlebihan. Myocytes boleh meningkatkan saiznya, dan bilangan mereka boleh meningkat.

Proses ini dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progesteron. Myoma adalah hasil ketidakseimbangan antara mereka. Pertumbuhan tumor disebabkan oleh fakta bahawa tisunya mengandungi lebih banyak reseptor estrogen dan progesteron daripada myometrium yang tidak berubah. Akibatnya, kesan hormon pada myoma lebih banyak. Climax juga membayangkan pelanggaran sintesis hormon estrogen dan progesteron.

Sebanyak myoma berlaku

Penyakit ini jarang berlaku dalam amalan ginekologi. Fibroid rahim terdapat pada wanita umur reproduktif. Sebelum menarche dan dalam tempoh menopaus, tumor benigna primer hampir tidak dijumpai.

Apa yang boleh menyebabkan myoma

Faktor penentu untuk perkembangan fibroid:

 • kehamilan;
 • proses keradangan di organ panggul;
 • jangkitan kemaluan;
 • immunodeficiency;
 • dibebankan keturunan;
 • patologi kitaran haid;
 • gangguan metabolik;
 • kerap mengikis rongga organ;
 • faktor tekanan emosi.

Pertalian myomatous dibentuk di tempat-tempat di mana terdapat keradangan atau kerosakan mekanikal.

Menarik Ia diandaikan bahawa sel-sel yang fibroid terbentuk dikembalikan dalam tempoh perkembangan embrio. Proses ini dikaitkan dengan predisposisi genetik.

Bagaimana fibroid dikelaskan

Struktur fibroid mungkin termasuk, sebagai tambahan kepada otot, dan lebih banyak tisu penghubung. Bergantung pada apa jenis tisu yang wujud, tumor akan dipanggil:

 • Myoma - lebih banyak tisu otot;
 • fibroma - lebih banyak tisu penghubung;
 • fibromyoma - kandungan otot dan tisu penghubung yang sama.

Jika fibroid terdedah kepada pertumbuhan pesat - ia dipanggil berkembang biak.

Tumor rahim boleh terbentuk dalam lapisan berlainan dinding organ:

 1. Submucous (submucous) - terletak di bawah endometrium dan tumbuh ke rongga organ, meningkatkan jumlahnya.
 2. Fibroid subserous (subperitoneal) - terletak di bawah lapisan luar rahim, yang dikeluarkan ke dalam rongga pelvis.
 3. Interstitial (intermuscular) - nod berkembang di dalam lapisan otot dan membentuk dinding organ.

Manifestasi fibroid dengan menopaus

Fibroid semasa menopaus boleh merosot dan hampir hilang. Walau bagaimanapun, terdapat juga pilihan lawan - apabila neoplasma bukan sahaja tidak berkurangan, tetapi berkembang lebih.

Tumor boleh tumbuh besar dalam ukuran, tetapi gejala-gejala akan agak terhad. Manifestasi yang biasanya diperhatikan tidak dipertimbangkan oleh kebanyakan wanita sebagai alasan untuk menghubungi ahli sakit ginekologi.

Pesakit perlu memberi perhatian kepada gejala berikut:

 1. Sebelum bermulanya menopaus, sindrom hipermenstruktif diperhatikan, mengurangkan masa antara haid, tempoh yang lebih banyak;
 2. Pelanggaran terhadap kekerapan haid;
 3. Kemunculan pendarahan antara tempoh;
 4. Kesakitan yang teruk sebelum dan semasa haid;
 5. Sentiasa mengganggu atau sakit di perut bawah;
 6. Pesakit mencatatkan peningkatan dalam perut yang berbeza-beza, bergantung kepada saiz nod;
 7. Bergantung pada lokasi neoplasma, mungkin terdapat pelanggaran terhadap organ yang bersebelahan - kesukaran buang air kecil dan perbuatan buang air besar;
 8. Dengan pendarahan yang kerap, wanita akan melihat gejala anemia - kelemahan, pening, tinnitus, pemutihan mata, kulit pucat;
 9. Wanita usia reproduktif tidak boleh hamil.

Kehadiran sekurang-kurangnya satu daripada tanda-tanda ini akan membolehkan pakar ginekologi mengesyaki fibroid rahim dan menjadualkan peperiksaan.

Menarik Saiz neoplasma jinak ditentukan dalam minggu kehamilan. Rahim, dan dengan itu, perut boleh diperbesar hingga 15-16 minggu. Tumor tersebut dianggap sebagai raksasa dan memerlukan rawatan pembedahan.

Dengan sendirinya, tumor benigna dalam menopaus tidak menyebabkan ketidaknyamanan wanita. Tetapi tempoh menopaus dicirikan oleh fakta bahawa proses hyperplastic terdedah kepada kelahiran semula.

Fibroid rahim boleh meremang dan masuk ke tumor malignan. Dan kanser rahim merupakan penyebab utama kematian ginekologi pada wanita yang lebih tua daripada 50 tahun.

Kondisi pramatang fibroid rahim dipanggil predarsarcoma. Ia hanya ditentukan secara histologi. Fokus pertumbuhan pesat yang mengandungi sel-sel atipikal muncul dalam tisu tumor. Meningkatkan kelajuan pembahagian sel.

Bagaimana cara mendiagnosis myoma

 1. Pertama, ahli ginekologi mengumpul sejarah terperinci - aduan pesakit, ciri-ciri kitaran haid. Ternyata ada faktor keturunan. Ia juga ternyata keterukan manifestasi menopaus.
 2. Dengan peperiksaan dua tangan ginekologi, nod subserus dan submucous yang baru dapat dikesan. Nod interstitial, terutamanya jika mereka kecil, hanya boleh dikesan secara tidak langsung - dengan ketumpatan berlebihan dinding organ dan tuberositynya.
 3. Kaedah yang paling boleh dipercayai yang mengesahkan kehadiran fibroid uterus adalah ultrasound. Sensor ultrasound, terutamanya intracavitary, boleh didapati semua dinding rahim. Nod ditakrif sebagai pendidikan dengan peningkatan echogenicity. Dengan bantuan echography, anda boleh melihat tumor dengan diameter kurang daripada satu sentimeter.
 4. Dopplerography digunakan sebagai kaedah penyelidikan tambahan untuk menilai kemampuan fibroid berkembang. Myoma uterus proliferatif dicirikan oleh aliran darah yang ketara di tengah-tengah nod dan di pinggir.
 5. Hysteroscopy boleh digunakan untuk visual menilai permukaan neoplasma. Peranti endoskopik (histeroskopi) dimasukkan ke dalam rongga rahim dan memungkinkan untuk memeriksa nod tersebut.
 6. Penyelarasan diagnostik dilakukan untuk mengumpul bahan tumor untuk pemeriksaan histologi untuk mencegah keganasan fibroid.

Rawatan fibroid dengan menopaus: pembedahan diperlukan?

Tumor saiz kecil, tanpa kecenderungan untuk membiak, tidak memerlukan rawatan. Dalam menopaus, fibroid tersebut biasanya merosot dan lysa.

Pesakit dalam kes ini kerap menjalani pemeriksaan ginekologi untuk memantau saiz tumor.

Sekiranya tumor membesar, terdapat lesi berganda, tempoh menopaus disertai dengan pendarahan rahim, terapi konservatif ditetapkan.

Objektif rawatan dadah:

 • Pemberhentian percambahan.
 • Pengurangan maksimum tumor.
 • Pembetulan penyelewengan haid sebelum menopaus.
 • Rawatan keadaan yang disebabkan oleh myoma rahim - lebih kerap ia adalah anemia akibat pendarahan rahim.

Progestogens ditetapkan untuk regresi tumor. Ini termasuk norkolut dan medroxyprogesterone. Mengambil progestogens akan mengurangkan saiz tumor hingga 3 minggu kehamilan. Apabila menopaus, hormon ini diambil secara berterusan selama enam bulan.

Antagonis gonadotropik melepaskan - hormon - buserelin - depot. Ubat ini menghalang aktiviti hormon pituitari, di bawah tindakan yang mana terdapat peningkatan pengeluaran estrogen. Akibatnya, neoplasma dikurangkan dalam saiz. Rawatan ubat yang paling berkesan untuk wanita dalam menopaus.

Untuk mengurangkan pendarahan rahim di rongga rahim, spiral Mirena dipasang, mengandungi levonorgestrel. Penerimaan dadah terus selama lima tahun. Climax bukanlah kontraindikasi untuk pemasangan peranti intrauterin.

Persoalan rawatan pembedahan fibroid. Penyembuhan fibroid rahim lengkap mungkin dilakukan dengan pembedahan. Terdapat dua jenis rawatan pembedahan - pemeliharaan radikal dan organ.

Rawatan radikal melibatkan penyingkiran rahim bersama-sama dengan serviks.

Petunjuk untuk histerektomi:

 • Saiz rahim, seperti pada minggu ke-14 kehamilan.
 • Proliferasi aktif tumor jinak.
 • Nekrosis nod yang melanggar kuasanya.
 • Lokasi tumor di serviks.
 • Metrorrhagia berlimpah, yang membawa kepada anemia yang teruk.

Operasi pemeliharaan organ termasuk myomectomy - pengasingan nodus tanpa pembuangan uterus. Climax bukanlah petunjuk untuk operasi radikal, jadi wanita, walaupun dalam tempoh menopause, ditawarkan pilihan pembedahan, jika seseorang boleh ditawarkan.

Terdapat juga kaedah tidak beroperasi untuk merawat fibroid rahim dalam menopaus:

 1. Embolisasi arteri arteri. Rawatan jenis ini lebih kerap digunakan sebelum bermulanya menopaus, pada wanita usia reproduktif. Dalam arteri rahim menyuntik bahan yang menghalang aliran darah. Nod kuasa dihentikan dan mereka dikurangkan.
 2. Clementing. Pengenaan ligatures pada arteri rahim. Prinsip tindakan adalah sama dengan embolisasi, tetapi keberkesanan rawatan sedemikian lebih rendah.

Myoma dengan menopaus: gejala dan rawatan

Jenis tumor yang paling biasa di ginekologi adalah fibroid rahim. Patologi ini sering berlaku pada wanita di bawah usia 55 tahun, dan semasa menopaus ia regresses. Perkembangan penyakit ini adalah ciri kebanyakan kes, tetapi tidak semua. Peningkatan proses patologi semasa menopaus bukanlah satu fenomena yang jarang berlaku kerana ia dipercayai sehingga baru-baru ini.

Mengapa fibroid rahim dengan menopaus adalah patologi kerap

Fibromyoma, leiomyoma, dan mioma rahim adalah nama sinonim untuk tumor benigna yang membentuk dalam myometrium (lapisan otot uterus). Dokumen klasifikasi utama sistem penjagaan kesihatan antarabangsa ICD-10 (Klasifikasi Penyakit Antarabangsa) mengklasifikasikan penyakit ini sebagai kelas II "Neoplasma", subclass "Tumor benign", menyekat "leiomyoma Uterine".

Dari segi kadar kelaziman di kalangan fibroid, fibroid menduduki kedudukan utama. Statistik menunjukkan berlakunya jenis patologi ini dalam 25-50% daripada semua wanita semasa tempoh pembiakan. Leiomyoma adalah salah satu daripada tumor jarang yang berkembang secara bebas. Pembentukan neoplasma bermula dengan pembahagian satu sel yang tidak terkawal yang tidak terkawal, yang tumbuh ke nod dengan garis pusat dari beberapa milimeter hingga saiz yang mengagumkan.

Kenyataan yang paling saintifik turun untuk membuktikan ketidakupayaan fibroid untuk merosakkan pendidikan ganas. Hasil pemerhatian dan kajian menunjukkan bahawa fibromyoma adalah tumor bergantung pada hormon, yang disahkan oleh fakta berikut:

 • kehadiran sebilangan besar reseptor yang sensitif terhadap bahan aktif biologi yang dihasilkan oleh kelenjar seks (ketumpatan reseptor adalah lebih tinggi daripada tisu myometrium normal);
 • peningkatan dalam kejadian perkembangan tumor dalam tempoh hormon steroid tinggi (estrogen) dalam darah seorang wanita;
 • regresi leiomyoma selepas tahap estrogen berkurangan kepada nilai minimum (selepas menopause);
 • keupayaan fibromyoma untuk menukarkan androgens (hormon seks lelaki, dihasilkan dalam jumlah kecil oleh ovari) ke dalam estrogen kerana kandungan enzim aromatase p450 cytochrome tinggi.

Fibroid dalam tempoh menopaus sebelum ini dianggap jarang disebabkan oleh persatuan yang ditubuhkan tahap estrogen yang tinggi dan risiko pembentukan nod berserabut. Penamatan penghasilan hormon dalam menopause dalam kebanyakan kes menyebabkan penghentian pertumbuhan sel-sel otot daripada myometrium, dan juga kehilangan nod yang telah terbentuk sebelum ini. Pada masa ini, peningkatan bilangan wanita di mana leiomyoma dikesan semasa menopaus telah mendedahkan keperluan untuk menimbang semula pendapat yang ditubuhkan. Doktor mengaitkan risiko membina tumor dalam menopaus dengan fenomena seperti:

 • gangguan hormonal premenopausal;
 • melemahkan aktiviti sel imun;
 • manifestasi terhadap latar belakang imuniti yang berkurang dari penyakit berjangkit dan inflamasi yang sebelumnya berada dalam keadaan terpendam.

Pertumbuhan nod myoma dirangsang oleh hormon, tetapi ia bukan pemangkin untuk proses tumor. Salah satu teori mengenai keutamaan perubahan hormon berhubung dengan myoma ialah pergantungan fenomena ini mungkin berubah. Ketahui dengan tepat sebab-sebab penampilan sel-sel yang rosak semasa menopaus, ubat-ubatan moden masih belum dapat, tetapi selama bertahun-tahun pemerhatian etiopathogenesis penyakit, faktor-faktor yang paling mungkin yang membuktikan permulaan patologi dikenal pasti.

Punca

Untuk rawatan dan pencegahan penyakit, pemahaman mengenai mekanisme pembangunan mereka sangat penting, oleh itu, mengenal pasti punca-punca pembentukan sel-sel tumor adalah satu tugas penting dalam ginekologi. Faktor-faktor penyebab yang mungkin, hubungannya dengan pembentukan nod myomatous ditubuhkan dengan kebarangkalian darjah tinggi, adalah:

 • gangguan hormon;
 • kecenderungan genetik kepada perubahan berserabut tisu penghubung;
 • mengurangkan imuniti;
 • gangguan metabolisme lipid, obesiti (10 kg berat badan berlebihan meningkatkan risiko penyakit sebanyak 20%).

Memandangkan penemuan penyakit ini, adalah mungkin untuk menentukan hanya hubungan antara parameter hormon dengan patologi dan faktor risiko yang menjejaskannya. Keadaan paling penting yang meningkatkan kemungkinan perkembangan proses patogen dalam myometrium semasa menopaus adalah:

 • kehadiran penyakit yang didiagnosis sebelum kepupusan fungsi reproduksi (hipertensi, diabetes, pyelonephritis, tonsilitis, dll.);
 • keradangan organ pelvis;
 • kemudian menarche (haid pertama);
 • buatan (medabort) atau pengguguran spontan (keguguran);
 • kitaran haid yang tidak teratur;
 • pendarahan haid berat;
 • berat badan berlebihan;
 • kecederaan traumatik rahim, operasi pembedahan pada organ-organ sistem pembiakan;
 • jangkitan seksual;
 • kehamilan lewat;
 • keadaan kerja yang berbahaya;
 • tekanan kerap;
 • gaya hidup yang tidak betul (gangguan tidur, tidak aktif fizikal, diet tidak seimbang);
 • pematuhan kepada tabiat buruk (alkohol, merokok);
 • penggunaan jangka hormon ubat-ubatan, pil kontraseptif;
 • kekurangan seks biasa.

Latar belakang hormon yang stabil tidak menjamin kepastian 100% bahawa sel-sel miometrium tidak akan mendapat kecacatan, dan kehadiran gangguan umum dalam tubuh tidak semestinya membawa kepada pembentukan pembentukan tumor. Myoma dalam menopaus adalah patologi tempatan yang tidak bergantung kepada proses lain, tetapi pengurangan maksimum pengaruh faktor risiko yang mungkin akan meningkatkan peluang untuk mengurangkan kemungkinan pembentukan tumor.

Pengkelasan

Penyatuan myoma tumor adalah pertumbuhan glomerular pada otot, yang terdiri daripada serat kontraksi berkait secara rawak. Nod boleh terbentuk dari kedua-dua otot dan tisu penghubung, dan terletak di dalam badan rahim (95% daripada kes) atau di leher. Bergantung kepada tempat lokalisasi pembentukan relatif terhadap myometrium, fibroid dikelaskan kepada jenis berikut:

 • submucous (submucosa) - glomeruli terletak di bawah endometrium (mukosa rahim), dekat dengan rahim;
 • interstitial (intermuscular, intramural) - tumor terbentuk di dalam lapisan otot bulat tengah dinding organ;
 • subserous (subperitoneal) - formasi diselaraskan di bawah perimetry (membran serous luar) berhampiran rongga perut;
 • Intraligamentary (saling berkaitan) - nod dibentuk di antara kepingan peritoneum, yang terletak di tepi rahim (ligamen kanan dan kiri yang luas);
 • sel-sel rahim serviks terbentuk dalam lapisan otot saluran serviks (kawasan peralihan rahim ke dalam vagina), pada dinding sisi leher rahim (paracervical), dinding posterior (retrocervical), di belakang serviks (retroperitoneal).

Dengan bilangan tumor, patologi terbahagi kepada satu dan berganda. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, pembentukan nod fibromuskular tidak berlaku, dan myometrium tumbuh dengan berlimpah - bentuk penyakit ini dipanggil menyebar. Jenis serat dari mana tumor terbentuk menyebabkan pembahagian penyakit menjadi fibroid (serat tisu penghubung dicampur dengan serat otot) dan fibroma (tapak ini sepenuhnya terdiri daripada menyambung gentian).

Jenis pembentukan tumor yang paling biasa dalam menopaus adalah interstitial (lebih daripada 50%), paling jarang - submucous dan serviks. Tangkai kusut-otot boleh mempunyai "kaki" (pangkal diameter lebih kecil daripada bahagian utama). Apabila menggambarkan patologi, saiz pembentukan myoma ditunjukkan, yang ditunjukkan sama ada dalam sentimeter atau minggu (dengan analogi dengan saiz janin semasa kehamilan). Saiz, lokasi dan bilangan tumor nodular mempengaruhi perjalanan penyakit dan prognosisnya.

Gejala fibroid rahim dengan menopaus

Ciri-ciri morfologi fibroid menentukan sifat manifestasi klinikal penyakit ini. Dengan neoplasma kecil dan pada peringkat awal penyakit, gejala-gejala yang jelas mungkin tidak hadir (kira-kira 30% wanita belajar mengenai kehadiran patologi hanya semasa pemeriksaan ginekologi). Gejala utama leiomyoma pada pesakit umur pembiakan adalah pelanggaran kitaran haid. Semasa tempoh premenopausal, manifestasi patologi dapat dilihat sebagai kegagalan pendarahan haid, yang normal untuk keadaan semasa.

Semasa menopaus dan semasa menopaus, gejala penyakit berbeza sedikit daripada keadaan yang sama pada pesakit umur reproduktif. Manifestasi patologi khas utama adalah:

 • pendarahan rahim berat;
 • sakit di perut bawah, yang boleh menyebarkan ke kaki dan ruas lumbar;
 • gangguan usus (sembelit);
 • sakit kepala yang kerap;
 • gangguan dysurik (peningkatan kencing);
 • dysparinuria (sakit ketika bersetubuh).

Dalam kebanyakan kes, pertumbuhan pembentukan patologi berlaku secara perlahan, yang membawa kepada kebiasaan beransur-ansur untuk tidak selesa dan melambatkan lawatan ke doktor. Pertumbuhan tumor yang cepat membawa kepada peningkatan pesat dalam gejala penyakit yang ketara, yang ditunjukkan dalam bentuk peningkatan kesakitan, perkembangan anemia, peningkatan jumlah abdomen dengan jisim badan yang tetap. Sekiranya simpul terbentuk mempunyai "kaki" - mungkin berpusing, yang menyebabkan perkembangan nekrosis badan simpul dan penampilan gejala akut (sakit tajam, pengsan).

Manifestasi klinis fibromyoma dapat berbeza-beza bergantung pada lokasi tumor, ukuran dan jumlah pertumbuhan otot berserat. Sifat sensasi yang menyakitkan boleh berubah walaupun dengan jenis penyakit yang sama (bergantung kepada ciri-ciri individu organisma). Ciri-ciri membezakan ciri-ciri pelbagai jenis fibroid, yang terbentuk dalam tempoh menopaus dan postmenopausal, adalah:

Melanggar fungsi organ panggul disebabkan peningkatan tekanan pada mereka dari tumor, kesakitan yang berterusan di perut bawah.

Pendarahan yang berlimpah (dalam sesetengah kes tidak berterusan), anemia, sakit diucapkan kram dalam alam semula jadi. Menambah jangkitan membawa kepada pelepasan faraj yang mempunyai warna kuning-hijau dan bau yang tidak menyenangkan.

Simptomologi serupa dengan jenis submucous, berbeza dengan pendarahan yang lebih banyak.

Sindrom nyeri akut disebabkan oleh ketegangan radas ligamentous uterus dan kerengsaan ujung saraf yang diletakkan di pelvis kecil dengan tumor yang membesar. Sensasi menyakitkan dicatatkan di bahagian bawah abdomen dan bahagian bawah punggung.

Sederhana tidak selesa, tiada sindrom kesakitan yang jelas, peningkatan jumlah abdomen tanpa perubahan berat badan.

Aduan yang paling kerap adalah kolik buah pinggang, yang dikaitkan dengan perit kencing dan kesukaran kencing, perkembangan hidronephrosis (pengembangan pelvis buah pinggang).

Komplikasi

Tumor myomatous adalah neoplasma jinak, seperti yang dibuktikan oleh kajian saintifik. Risiko keganasan keganasan (ozlokachestvleniya) hadir, tetapi ia tidak begitu penting bahawa ia dapat dibandingkan dengan kemungkinan kanser dan sel-sel miometrium yang tidak dapat dikesan. Kualiti tinggi dari leiomyoma tidak bermakna pembentukannya tidak membawa kesan negatif kepada organisma. Bahaya penyakit ini terletak pada komplikasi patologi, risiko yang bertambah jika:

 • Pembentukan myoma mencapai saiz yang besar;
 • pertumbuhan nod berlaku dalam jenis submucous atau subserous;
 • pertumbuhan tumor mempunyai watak sentripetal;
 • kusut fibromuskular mempunyai struktur atipikal atau lokalisasi lokalisasi (serviks, intraligamental, saka);
 • pembentukan mempunyai "kaki".

Fibroid dengan menopaus boleh berkembang dalam senario yang tidak dapat diramalkan, yang disebabkan oleh penurunan fungsi fungsian umum dan kajian yang lemah terhadap punca-punca tumor yang bergantung kepada hormon semasa mengurangkan tahap penghasilan hormon. Komplikasi berpotensi leiomyoma dengan menopaus adalah:

 • pendarahan rahim tanpa henti, mengancam nyawa dan membangkitkan anemia (perkembangan anemia);
 • pendarahan intrakavitasi;
 • memutarkan kaki pembentukan nodular (biasanya subserous), ditunjukkan sebagai gambaran gejala peritonitis atau perut akut (sakit perut akut, dinding abdomen patologi yang patologis);
 • nekrosis tisu nod (interstitial atau mucosal), yang membawa kepada kemunculan tanda-tanda ciri (peningkatan dalam suhu badan, demam, sakit pada palpasi kawasan abdomen dalam bidang unjuran kawasan nekrotik);
 • Inversi Uterine (anjakan organ dengan pembalikan separa atau lengkap membran mukus ke luar) berlaku pada kelahiran nod myoma jenis submucous;
 • pembentukan tumpukan akumulasi exudate purulen dalam pertumbuhan myoma dan tisu bersebelahan, yang dipenuhi dengan perkembangan sepsis.

Diagnostik

Sekiranya tanda-tanda diturunkan semasa pemeriksaan ginekologi yang menunjukkan kehadiran nodus myomatous yang mungkin, langkah-langkah diagnostik diambil untuk menjelaskan diagnosis. Myoma perlu dibezakan daripada patologi dengan gambar klinikal yang sama - tumor sarcoma yang ganas dan neoplasma ovari jinak (fibromas dan cystomas). Untuk memilih strategi rawatan yang mencukupi, adalah perlu untuk menentukan saiz dan lokasi bola otot berserat dengan tepat, yang dipastikan dengan menggunakan kaedah diagnostik seperti:

 • Pemeriksaan ultrabunyi (ultrasound) adalah kaedah yang sangat bermaklumat dimana anda boleh mengesan formasi dengan saiz 10 mm. Peperiksaan boleh dilakukan dalam cara transabdominal atau transvaginal. Pilihan kedua adalah pilihan kerana kemungkinan mendapatkan gambaran yang lebih jelas tentang organ tersebut. Semasa ultrasound, skema penyetempatan nod, struktur dan saiznya ditentukan.
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI) digunakan untuk menilai keadaan semua organ pelvis kecil dan mengenal pasti tumor pada peringkat awal. Diagnostik dengan kaedah ini adalah dinasihatkan dengan maklumat rendah mengenai keputusan ultrabunyi, yang mungkin berlaku disebabkan oleh keberkesanan lapisan otot myometrium.
 • Histeroskopi diagnostik - kajian rahim dengan alat khas yang dilengkapi dengan kamera (histeroskop). Semasa prosedur, biomaterial boleh dikumpul untuk pemeriksaan histologi (biopsi). Kaedah diagnostik ini ditunjukkan jika tidak mustahil untuk menentukan diagnosis tepat dengan hasil peperiksaan lain.
 • Dopplerometry - penilaian aliran darah rahim dan aktiviti proliferatif (pertumbuhan) neoplasma tumor menggunakan ultrasound. Sekiranya aliran periferal atau peredaran darah intratumoral yang ketara dikesan (bekalan darah pembentukan tumor), kajian tambahan dijadualkan.
 • Colposcopy adalah teknik untuk pemeriksaan visual organ-organ dalaman menggunakan alat pembesar optik untuk colposcope. Jika tisu yang mencurigakan dikesan semasa prosedur, biopsi yang disasarkan dilakukan.
 • Hydrosonography adalah sejenis ultrasound di mana penjelasan imej meningkat dengan mengisi rahim dengan penyelesaian khusus.
 • Ujian darah makmal - menggunakan analisis umum, bilangan eritrosit, hemoglobin (untuk pengesanan anemia), leukosit (untuk pengesanan keradangan), dan platelet (penentuan tahap risiko kehilangan darah besar) ditentukan. Analisis biokimia ditetapkan apabila ditunjukkan, ini termasuk menentukan jumlah protein, glukosa, ujian fungsi hati. Untuk memeriksa status hormon, tahap hormon (folikel-merangsang, prolaktin, estradiol, progesteron, thyroxin) diukur.

Rawatan fibroid dengan menopaus

Apabila menetapkan rawatan fibroid pada pesakit semasa menopaus, keputusan diagnosis dan keadaan umum pesakit akan diambil kira. Dengan tumor yang semakin meningkat, saiz kecil nod (sehingga ke minggu ke-12 kehamilan) dan ketiadaan komplikasi, terapi khusus tidak diperlukan. Dalam kes ini, pemerhatian sistematik oleh pakar sakit ginekologi ditunjukkan dengan tujuan pengesanan perubahan patologi tepat pada masanya.

Sekiranya ada simptomologi dan tanda-tanda yang jelas menunjukkan dinamika pertumbuhan pembentukan - taktik rawatan ditentukan berdasarkan saiz kusut fibromuskular dan kadar pertumbuhan mereka. Terapi dijalankan oleh salah satu daripada dua kaedah - konservatif atau radikal (pembedahan). Petunjuk bagi perlantikan rawatan remedi untuk menopaus adalah:

 • saiz neoplasma tidak melebihi diameter 2 cm;
 • jenis patologi interstitial;
 • lokasi intramural, subserus pembentukan yang tidak mempunyai "kaki";
 • kekurangan sel-sel atipikal dan komplikasi;
 • pertumbuhan tumor yang perlahan;
 • kehadiran contraindications untuk pembedahan.

Bentuk fibroid simtomatik memerlukan penggunaan rawatan yang lebih radikal. Sekiranya penyakit itu mula menunjukkan tanda-tanda yang mengganggu - ini menunjukkan gangguan yang serius dalam badan dan penyebaran proses patologi kepada organ-organ lain. Apabila menopaus berlaku pada latar belakang perubahan hormon dan perubahan dalam kerja sistem banyak, keadaan mungkin timbul yang memerlukan campur tangan pembedahan untuk memelihara kehidupan dan kesihatan pesakit. Tanda-tanda untuk rawatan cara pembedahan fibroid termasuk:

 • pembentukan tumor pukal yang mengganggu fungsi organ bersebelahan;
 • jenis patologi submucous;
 • pertumbuhan pesat sel-sel yang cacat (4 atau lebih minggu setahun);
 • pendarahan rahim berat;
 • kilasan batang nodular, mati tisu pertumbuhan fibrosis-otot;
 • kelahiran nod dalam lapisan submukosa pada rahim;
 • gabungan penyakit ini dengan endometritis atau endometriosis;
 • kehadiran kecurigaan mengenai kemungkinan keganasan tumor.

Terapi ubat

Dasar rawatan bukan pembedahan fibroid rahim adalah ubat, tujuannya untuk menghalang pertumbuhan sel-sel tumor dan mencegah perkembangan komplikasi. Perubatan moden tidak lagi boleh menawarkan ubat yang boleh mengubati leiomyoma sepenuhnya, jadi prinsip terapi ubat untuk menopaus adalah seperti berikut:

 • bantuan dan pencegahan proses keradangan dan berjangkit;
 • pengaktifan pertahanan imun badan;
 • penstabilan sistem endokrin;
 • normalisasi keadaan psiko-emosi pesakit;
 • menghentikan pendarahan;
 • mencegah perkembangan dan rawatan anemia.

Tugas-tugas ini dicapai melalui penggunaan ubat-ubatan hormon dan bukan hormon. Kategori pertama ubat bertujuan untuk menghentikan pertumbuhan, mengurangkan saiz tumor dan meminimumkan keparahan manifestasi klinikal penyakit. Kumpulan kedua ubat ini ditetapkan untuk menormalkan fungsi semua organ dan sistem, mencegah perkembangan komplikasi dan memperbaiki keadaan umum pesakit. Ubat hormon paling banyak digunakan untuk merawat leiomyoma termasuk:

Agonis yang melepaskan gonadotroping

Mengurangkan saiz pembentukan seperti tumor kerana penindasan pengeluaran hormon gonadotropik, mengurangkan kemungkinan kehilangan darah, penyediaan praoperasi.

Pentadbiran intramuskular dadah (3.75 mg) dilakukan secara bulanan sekurang-kurangnya 3 dan tidak melebihi 6 bulan.

Pentadbiran subkutaneus dadah (3.6 g) ke dinding perut anterior dijalankan 1 kali dalam 28 hari selama enam bulan.

Pentadbiran Intranasal (dalam hidung) 1 dos ke lubang hidung dibuat pada pagi dan petang. Kursus rawatan selama 6 bulan.

Antagonis hormon gonadotropik

Regresi tumor foci dengan menekan pengeluaran hormon pituitari (folikel-merangsang, luteinizing), menghalang aktivitas ovari, menekan penularan limfosit. Ia mempunyai kesan menindas pada pertumbuhan sel-sel tisu endometrium (kedua-dua rosak dan normal).

Ubat ini diambil secara lisan pada 400-800 mg setiap hari, tempoh rawatan adalah 24 minggu.

Ubat progesteron

Ejen antiproliferatif yang menyekat pembebasan hormon gonadotropik. Menyumbang kepada atropi epitelium, yang mengakibatkan penurunan nodus myomatous.

Laluan pentadbiran lisan. Alat ini perlu diambil pada waktu pagi dan malam untuk 5-10 mg selama 6 bulan.

Sistem Intrauterine Mirena (Levonorgestrel)

Pengenalan kepada rahim, kecekapan dikekalkan selama 5 tahun.

Pentadbiran laluan lisan atau intramuskular. Tablet diambil 2-3 keping. dua kali sehari, suntikan dilakukan 1-2 kali seminggu. Kursus terapeutik berlangsung selama 6 bulan.

Tablet ditetapkan dalam dos harian 5-10 mg, ubat ini berlangsung selama enam bulan.

Modulator Reseptor Progesteron

Esmia (ulipristala acetate)

Memberi kesan langsung pada endometrium dan fibroid, penindasan proliferasi sel-sel patogen, induksi kematian sel diprogram (apoptosis).

Ubat diambil secara lisan pada 1 tablet setiap hari, tempoh rawatan tidak boleh melebihi 3 bulan.

Bersama dengan terapi hormonal, ubat-ubatan kumpulan lain ditetapkan untuk membantu menghilangkan gejala penyakit, mencegah komplikasi dan merawat penyakit bersamaan yang memperburuk perjalanan fibroid. Ubat-ubat bukan hormon yang digunakan untuk mengubati tumor jinak termasuk:

 • uterotonik - ditetapkan untuk mengurangkan kehilangan darah;
 • koagulan - ditunjukkan untuk melegakan pendarahan;
 • antioksidan - memulihkan proses selular metabolik;
 • agen antiplatelet - menyumbang kepada normalisasi peredaran darah, mengurangkan keupayaan platelet dan sel darah merah untuk lem;
 • ubat anti-radang nonsteroid - mempunyai kesan analgesik, mencegah perkembangan proses keradangan;
 • antispasmodics - mengurangkan keterukan kesakitan dengan tisu spas yang santai;
 • vitamin, persiapan besi - pemulihan tahap hemoglobin semasa anemia, rangsangan regenerasi sel, penguatkan sistem kekebalan secara umum;
 • sedatif - penstabilan keseimbangan psiko-emosi;
 • ubat homeopati - kesan kompleks pada badan, normalisasi kerja semua organ dan sistem, digunakan sebagai kaedah rawatan tambahan.

Campur tangan operasi

Myoma dalam menopaus memerlukan pendekatan individu untuk rawatan patologi dan pemantauan perubatan berterusan terhadap keadaan pesakit. Kemungkinan penggunaan terapi radikal perlu disokong oleh semua kajian yang diperlukan. Mengendalikan operasi-operasi yang berleluasa organ dalam rawatan leiomyomas pada wanita umur reproduktif adalah disebabkan oleh keperluan mengekalkan kesuburan. Semasa menopaus, keupayaan tubuh untuk membiak anak hilang, tetapi ini tidak bermakna pengalihan organ-organ genital dalaman adalah selamat untuk pesakit.

Pengecualian rahim adalah tekanan yang kuat untuk tubuh wanita, yang boleh menjejaskan kesejahteraan dan keadaan mentalnya secara negatif. Penggunaan kaedah radikal rawatan perlu dilakukan jika keberkesanan yang diramalkan kaedah lain adalah sangat kecil. Campurtangan yang paling trauma dengan bantuan yang mana penghapusan lengkap nod myoma dicapai:

 • amputasi supravaginal rahim;
 • histerektomi subtotal dengan pengasingan terusan serviks;
 • pemusnahan;
 • panhysterectomy.

Semua jenis campur tangan radikal melibatkan peringkat persediaan wajib untuk pembedahan dan pemulihan selepas operasi. Dalam amalan ginekologi, resusitasi organ digunakan untuk lebih dan lebih jarang, lebih memilih teknik invasif minimally memelihara organ. Untuk mengeluarkan (pengelupasan) nod myomatous semasa menopaus, kaedah pembedahan moden sedemikian digunakan sebagai:

 • myomectomy;
 • embolisasi arteri rahim (EMA);
 • Ablation FUS;
 • histerektomi nod dengan ablasi endometrium;
 • cryotherapy transabdominal;
 • myolysis

Memilih satu atau lain kaedah campur tangan, doktor meneruskan dari kehadiran tanda-tanda dan kontraindikasi kepada manipulasi. Keinginan pesakit itu diambil kira, tetapi bukanlah faktor penentu dalam pelantikan kaedah rawatan. Ciri-ciri pelbagai jenis prosedur pembedahan untuk membuang tumor dalam menopaus adalah:

 1. Pemotongan supravaginal (subtotal histerektomi) - pengasingan rahim dengan pemeliharaan serviks. Selepas penyingkiran organ, jahitan digunakan untuk tunggul. Operasi ini dinasihatkan apabila tiada proses patologi di leher, dengan menopaus, kaedah pilihan adalah histerektomi subtotal dengan penyingkiran appendages.
 2. Hysterectomy subtotal dengan pengasingan terusan serviks adalah satu operasi untuk mengeluarkan badan dan saluran serviks. Kaedah melibatkan manipulasi rongga atau kaedah laparoskopi. Ini adalah varian paling traumatik rawatan pembedahan fibroid, disertai dengan kehilangan darah yang besar dan kesakitan teruk dalam tempoh selepas operasi.
 3. Penyembuhan rahim - pengusiran rahim dengan leher. Petunjuk untuk pembedahan adalah kekurangan dinamik positif terapi konservatif yang berterusan.
 4. Panhysterectomy (atau hysterosalpingovariectomy) adalah sejenis histerektomi total, yang melibatkan pemutihan organ dengan tiub fallopian dan ovari.
 5. Myomectomy adalah operasi memelihara organ di mana pengelupasan nodus mioma berlaku, tetapi rahim dipelihara. Manipulasi dilakukan menggunakan histeroskop (untuk membuang formum submucous), laparascope (dengan nod subserus atau intramural) atau incisions abdomen dalam perut dan rahim.
 6. EMA adalah kaedah invasif yang minimum untuk merawat tumor dalam menopaus, berdasarkan menyekat aliran darah di dalam saluran yang memberi makan kepada tumor jisim. Prosedur ini melibatkan pembedahan melalui arteri femoral sebagai bahan tertentu yang menyumbat arteri dan menyebabkan infarksi miokardium miokardium.
 7. FLE ablasi adalah kaedah bukan pembedahan untuk pemusnahan fibroid. Kaedah ini berdasarkan kepada tindakan jauh gelombang ultrasonik yang fokus. Hasil pemanasan tinggi intensitas kawasan tisu tempatan adalah nekrosis termal (tumor mati). Teknik ini adalah eksperimen, tetapi ia sudah sangat popular di banyak negara kerana kemungkinan komplikasi minimum (kurang dari 0.05%).
 8. Hysterectomy of nodes dengan ablation endometrium adalah sejenis campur tangan yang menghalang nod submucous dengan memasukkan histeroskop. Kaedah ini melibatkan melakukan mengikis dan membakar membran mukus, yang penuh dengan komplikasi.
 9. Cryotherapy transabdominal adalah kaedah invasif minima percubaan berdasarkan pengenalan kriosample ke neoplasma patologi (jarum khusus di mana ejen pembekukan memasuki). Apabila cryosystem diaktifkan, nod dimusnahkan. Manipulasi dilakukan di bawah kawalan MRI.
 10. Myolysis, cryomiolysis - penyingkiran fibroid dan cauterization dari kapal yang menyusui dengan laser, myolysis atau nitrogen cair (cryomiolysis) melalui pendekatan laparoskopi. Kaedah ini jarang digunakan kerana kekurangan maklumat mengenai kesan jangka panjangnya.

Resipi rakyat

Kaedah rawatan bukan tradisional dengan kehadiran pembentukan fibrous-otot dalam myometrium semasa menopaus boleh digunakan hanya dengan saiz kecil fibroid dan ketiadaan gejala yang jelas. Meninggalkan terapi tradisional yang memihak kepada kaedah yang popular sangat berbahaya jika terdapat tanda-tanda untuk campur tangan pembedahan atau apabila dinamika pertumbuhan nod diperhatikan.

Matlamat kaedah ubat alternatif adalah pencegahan keradangan dan penghambatan proses tumor, yang dicapai melalui penggunaan tumbuhan ubatan dengan sifat yang sesuai atau produk lebah (propolis). Komponen yang paling banyak digunakan dalam resipi kaum adalah:

 • tonik, tonik - celandine, jus burdock, daun aloe, motherwort, martin root;
 • anti-radang - jus kentang, calendula;
 • penstabil hormon - orthilia satu sisi (hutan pain), biji rami;
 • antikanker - hemlock, aconite (ahli gusti), hellebore (semua tumbuhan ini beracun, jadi penyediaan ubat herba sendiri berdasarkan kepada mereka tidak disyorkan);
 • hemostatic - nettle, dompet gembala, ulas, barberry, burnet.

Rawatan fibroid di rumah boleh dijalankan oleh pengambilan ubat-ubatan ubat, douching atau pengenalan tampon yang direndam dalam komposisi perubatan ke dalam vagina. Hirudoterapi adalah satu lagi cara untuk menghilangkan nod berserat semasa menopaus yang berkaitan dengan naturopathy (kaedah perubatan alternatif). Teknik ini mempunyai beberapa kontraindikasi dan terdiri daripada penggunaan lintah untuk penipisan darah dalam urat pelvik.

Untuk menambah kaedah tradisional rawatan fibroid dan mempercepatkan pencapaian hasil yang diinginkan, anda boleh menggunakan salah satu resipi ubat tradisional berikut:

 • Peony berwarna. Peony evading (atau akar marin) mempunyai kesan yang baik ke atas sistem saraf, memperbaiki proses metabolik dan menghilangkan toksin dari badan. Tumbuhan ini digunakan secara meluas untuk masalah ginekologi kerana sifat anti-radangnya. Untuk mempersiapkan tincture harus 50 g akar kering tuangkan 0.5 liter vodka dan berkeras selama 1.5-2 minggu. Ia perlu mengambil ubat untuk menopaus selama sebulan selama 3 sudu teh. sehari (sebelum makan).
 • Tinchure Kupchin. Kaedah yang dicadangkan oleh phytotherapeutist V. Kupchin adalah berdasarkan kombinasi sifat berguna seperti komponen yang membentuk produk, seperti meningkatkan fungsi pembentukan darah, menormalkan aktiviti sel imun, mengawal fungsi kelenjar endokrin. Komposisi terapeutik disediakan dengan menggabungkan 10% tincture farmaseutikal (100 g setiap) daripada Befungin, cacing, calendula, celandine, plantain dan 0.5 liter vodka. Untuk campuran itu ditambah 300 g jus aloe dan raspberry. Ambil 1 sudu kecil. tiga kali sehari selama sebulan. Ulangi kursus 2 kali dengan rehat 5 hari.
 • Daging dari ortilia satu sisi. Nama popular untuk herba dari keluarga heather (uterus rahim) adalah disebabkan oleh sifatnya, berguna untuk rawatan penyakit ginekologi. Kandungan hormon tumbuhan yang tinggi dalam ortilia menyumbang kepada pemulihan keseimbangan hormon yang terganggu semasa menopaus, dan tanin mempunyai kesan hemostatic dan regenerasi. Untuk menyediakan merebus itu hendaklah dicurahkan 2 sudu teh. herba kering dengan 1 cawan air panas dan rebus dalam mandi air selama 5 minit. Penyelesaian yang ditapis mengambil 1 sudu besar. l tiga kali sehari selepas makan.

Pencegahan

Oleh kerana kekurangan data yang mencukupi mengenai punca-punca pembentukan sel yang cacat dalam myometrium semasa menopaus, cadangan untuk pencegahan fibroid dikurangkan kepada pematuhan peraturan umum gaya hidup yang sihat. Bidang utama pencegahan faktor-faktor yang mungkin dapat memprovokasi perkembangan patologi tumor adalah:

 • membangunkan tindak balas yang tepat kepada situasi yang tertekan;
 • menyediakan aktiviti fizikal secara tetap;
 • diet seimbang;
 • pematuhan tidur;
 • kawalan berat badan;
 • menjalankan prosedur pembajaan;
 • normalisasi keteraturan dan kualiti kehidupan seks;
 • penolakan tabiat buruk;
 • rawatan penyakit yang tepat pada masanya;
 • Pemeriksaan perubatan pencegahan berkala (semasa menopaus, disyorkan untuk melawat ahli sakit puan setiap enam bulan);
 • menghadkan pendedahan kepada cahaya matahari langsung dan di katil penyamakan;
 • tepu badan dengan unsur-unsur surih penting dengan mengambil kompleks vitamin-mineral.