Myoma + menopaus: apakah kebaikan dan keburukan seperti itu?

Perut

Fibroid rahim - tumor jinak sel-sel otot licin badan atau organ serviks. Ia mempunyai bentuk nod yang jelas yang dikelilingi oleh kapsul berserat, seperti struktur neoplasia memudahkan rawatan.

Terdapat dua puncak dalam perkembangan neoplasia: umur pembiakan dan menopaus. Pada tahun kesuburan, wanita menghadapi masalah dalam 20-70% kes klinikal (menurut pelbagai anggaran: saintis Rusia bercakap tentang angka 30-35%, barat, kira-kira 50-70%, mungkin seperti jurang yang ketara adalah disebabkan oleh faktor geografi, ciri-ciri gaya hidup, pemakanan, keadaan persekitaran). Jumlah kes yang direkodkan adalah dari 35 hingga 45 tahun (hanya 25% daripada keadaan klinikal). Kadar maksimum kedua fibroid uterus utama mencapai antara pesakit 50 tahun dan lebih tua. Climax dikaitkan dengan regresi neoplasia, tetapi tidak selalu.

Fibroid rahim mengalir dengan benigna, jarang menjatuhkan (malignan berubah), tetapi dengan ketara mengurangkan kualiti hidup pesakit akibat keterukan simptom dari sistem pembiakan dan organ-organ di sekelilingnya.

Adakah fibroid rahim hilang semasa menopaus?

Tidak Walaupun neoplasma telah terbentuk sebelum menopaus. Mungkin penurunan dalam aktiviti proliferatif, penurunan dalam pendidikan, tetapi pembangunan terbalik lengkap proses tidak pernah dipatuhi.

Maklumat lanjut mengenai myoma rahim, sebab-sebabnya, jenis boleh didapati dalam kajian berasingan.

Etiologi proses, faktor-faktor risiko pembentukan semasa menopaus

Regresi fibroid rahim semasa menopaus sering diperhatikan, tetapi tidak selalu. Proses terbalik adalah mungkin. Sebab-sebab pertumbuhan fibroid uterus dalam menopause telah dikaji dengan tidak mencukupi, walaupun terdapat banyak bahan empirik, dan data dari kajian khusus. Merumuskan maklumat, anda boleh menyerlahkan perkara berikut:

 1. Fibroid rahim mempunyai ketergantungan hormon ketara. Perkembangan neoplasia dikaitkan dengan perubahan keseimbangan estrogen dan progesteron dalam tubuh pesakit. Perhatikan lebihan yang pertama dan kekurangan yang terakhir. Mungkin pelanggaran penerimaan oleh sel-sel tumor myocyte bahan-bahan aktif ini. Semasa menopaus, tahap estrogen menurun lebih perlahan daripada tahap progesteron. Ini dikaitkan dengan pertumbuhan neoplasia yang berterusan untuk beberapa waktu selepas permulaan puncak hormon. Neoplasma primer terbentuk hanya pada masa ini, apabila aktiviti proliferatif sel adalah maksimum. Sesetengah sumber secara tidak langsung menunjukkan karsinogenik estrogen, yang tidak benar. Ternyata, ini bukan satu-satunya mekanisme patologi.
 2. Kecenderungan genetik. Jika, dalam kalangan ibu bapa, terdapat seorang wanita yang menderita myoma rahim semasa menopaus, kemungkinan proses neoplastik dalam peningkatan keturunan. Nombor terperinci tidak diberikan. Determinisme genetik tidak terbukti dan kekal sebagai hipotesis. Tetapi hakikat pengaruh sejarah keluarga tidak dapat dipertikaikan.

Faktor risiko ditentukan oleh:

 1. Situasi menegaskan. Tekanan emosi dikaitkan dengan peningkatan kepekatan katekolamin, kortikosteroid. Mereka menghalang pengeluaran hormon seks dan secara tidak langsung memberi kesan kepada kadar perkembangan patologi, mereka sendiri menggalakkan percambahan.
 2. Obes. Pelanggaran keseimbangan lipid menyebabkan gangguan hormon umum. Terdapat perisa (transformasi) dari androgen terkumpul menjadi estrogen. Apabila dibebaskan, mereka meningkatkan kadar pembahagian sel, memulakan perkembangan penyakit selanjutnya. Ini amat penting semasa menopaus.
 3. Lewat kehamilan anak pertama, kekurangan melahirkan anak. Pengaruh faktor ini disahkan oleh hasil pemerhatian jangka panjang kumpulan kawalan wanita semasa kesuburan dan menopause.
 4. Permulaan awal kitaran haid (menunjukkan tepu estrogen yang tinggi).
 5. Kepada bangsa Negroid.

Ia juga mengenai potensi wanita yang tidak direalisasikan sebagai ibu, sejarah ginekologi yang kurang baik dengan patologi keradangan yang sering berlaku di kawasan panggul, pengguguran, dan perancang yang tidak mencukupi.

Walaupun semua ini, tidak diketahui faktor mana yang ternyata menjadi pencetus. Para saintis dan pengamal menunjuk pada polietologi proses tersebut. Terutama dalam tempoh menopaus, apabila terdapat gabungan faktor heterogen. Secara paradoks, merokok mengurangkan kemungkinan proses myomatous.

Pengkelasan

Neoplasia boleh ditaip dengan pelbagai sebab. Bergantung pada kedudukan tumor anatomi, terdapat: myoma intramural, subserous dan submucous, serviks, neoplasma interstisial. Klasifikasi jenis ini memainkan peranan terbesar dalam menentukan taktik rawatan.

Jenis nod myoma

Menurut ciri-ciri histologi ditentukan: leiomyoma, leiomyoblastoma, leiomyoma malignan.

Proses penyetempatan: 95% kes, tempat pembentukan tumor - badan rahim. 5% - leher organ.

Symptomatology

Keamatan gejala menopause berkurangan, yang dikaitkan dengan regresi pendidikan spontan. Semasa menopaus, neoplasias yang baru terbentuk bersaiz kecil. Ini dapat dijelaskan dengan jangka pendek pemeliharaan kepekatan estrogen dengan sedikit progesteron. Pertumbuhan juga diperhatikan untuk tempoh masa minimum (sehingga setahun).

Manifestasi klinikal bergantung pada penyetempatan, saiz nod myoma.

Fibroid kecil adalah asimtomatik, pendam. Tanda-tanda terisolasi dalam kuantiti tunggal mungkin.

Pada masa premenopausal, gejala-gejala uterus fibroid terutama dinyatakan: kitaran haid berterusan untuk beberapa waktu. Kemudian, klinik ini hanya ditentukan oleh manifestasi tertentu. Antaranya: sakit kram yang sengit di perut bawah (unjuran rahim). Beri balik, pangkal paha, anggota bawah. Apabila mencipta kesan besar-besaran, apabila neoplasia menekan pada tisu-tisu sekitarnya, kesakitan yang meningkat mungkin. Sifat ketidakselesaan: sakit, menarik, bale.

Pendarahan dengan nod myoma semasa menopaus adalah gejala kedua yang paling biasa. Keamatan adalah berbeza. Terdapat kes pendarahan akut struktur nodular (dengan peningkatan tekanan, penyakit berjangkit) dengan pencurahan darah ke rongga perut. Ini adalah komplikasi yang dahsyat. Perdarahan perut jenis yang berbeza berlaku pada 70% daripada kes yang dilaporkan. Dalam kira-kira separuh daripada keadaan, kita bercakap tentang situasi kecemasan yang memerlukan kemasukan ke hospital pesakit di hospital ginekologi. Pelepasan dari saluran seksual dengan bau busuk tajam atau tanpanya. Bergantung pada kehadiran komponen berjangkit. Warna eksudat berbeza daripada telus kepada kekuningan atau kehijauan.

Dengan saiz pendidikan yang besar, gejala mungkin terdapat pada bahagian pundi kencing dan rektum. Dalam kes pertama, fenomena disuria (kekurangan kencing lengkap), pollakiuria (kerap, tidak produktif menggalakkan untuk mengosongkan pundi kencing) semakin meningkat. Dalam kes kedua, terdapat pelanggaran proses pembiakan hingga sembelit, perubahan dalam melegakan massa kotoran (kotoran seperti pita).

Sering kali, pembentukan hiperplasia sekunder endometrium, adenomyosis, yang hanya memburukkan lagi proses patologi dan meningkatkan kemungkinan transformasi malignan.

Ciri-ciri penyakit pada pesakit yang lebih tua

Pada pesakit dengan myoma rahim, menopaus berlaku 1-2 tahun kemudian daripada wanita yang sihat. Dalam tempoh dua tahun akan datang, fasa regresi neoplasia bermula. Tetapi tidak semestinya. Kemungkinan pertumbuhan berterusan yang berterusan dengan penurunan seterusnya dalam saiz nod. Setiap pesakit kedua mempunyai sejarah fibroid, terutamanya yang besar, menyebabkan sindrom climacteric yang teruk dengan lompatan bertanda dalam tekanan darah, osteoporosis, gangguan umum badan, penurunan prestasi, makmal emosional.

Wanita yang tidak mempunyai perkembangan penyakit yang terbalik adalah tertakluk kepada ujian mandatori oleh pakar onkologi secara teratur. Kewaspadaan tambahan adalah disebabkan oleh: saiz besar neoplasia, hiperplasia endometrium berulang, 2-3 darjah adenomyosis, lokalisasi nod dari nod, kekurangan dinamik positif terhadap latar belakang pembasmian jangka panjang struktur rahim. Semua ini adalah faktor risiko fibroid rahim yang merosot menjadi sarcoma, kerana selepas bermulanya menopaus, proses proliferatif bebas secara hormon.

Prognosis dan kebarangkalian transformasi menjadi kanser

Prognosis fibroid rahim dalam menopaus hampir selalu menggalakkan. Keganasan menurut pelbagai anggaran berlaku dalam 0.3-0.7% daripada kes klinikal. Risiko berkait rapat dengan usia pesakit: pada 60, kebarangkalian keganasan meningkat sebanyak 40%, dan sebagainya.

Langkah diagnostik

Objektif yang paling penting adalah mengenal pasti sifat tumor, pencirian histologi, tanda-tanda transformasi malignan pada peringkat awal. Pesakit dalam menopaus menjalani pemeriksaan sakit puan biasa (setiap 6 bulan). Menurut kesaksian yang diperkatakan oleh ahli onkologi. Senarai kajian yang diperlukan dibentangkan oleh peristiwa berikut:

 1. Temubual seorang pesakit untuk aduan. Pengenalan gejala boleh dilakukan menggunakan soal selidik khas.
 2. Mengumpul sejarah. Tempoh menopaus, status ginekologi, kehadiran pengguguran pada masa lalu, bilangan kehamilan, kehadiran campur tangan pembedahan pada organ pembiakan, bilangan mereka, gaya hidup, diet, tabiat buruk, dan sebagainya memainkan peranan penting.
 3. Pemeriksaan ultrabunyi pada struktur uterus. Ia dianggap cara utama untuk mendiagnosis fibroid rahim. Walau bagaimanapun, keputusan dan tahap keterangan tentang prosedur itu bergantung kepada pengalaman doktor, kemahiran diagnostik. Ia dilakukan menggunakan sensor transvaginal dan abdomen. Membolehkan anda untuk menilai sifat hemodinamik tempatan, aktiviti proliferatif sel mioki, struktur neoplasia. Untuk membezakan proses dari karakter yang sama. Ultrasound juga ditunjukkan untuk pemerhatian dinamik pada pesakit dalam menopaus, yang paling sering sudah tahu mengenai diagnosis mereka.
 4. Echohysterography. Kajian berbeza. Ia dijalankan untuk menentukan penyetempatan neoplasia.
 5. Diagnosis radiologi. Ia selamat semasa menopaus, kerana tidak lagi perlu menjaga kesuburan.
 6. Komputasi tomografi (CT). Perlu untuk penilaian hemodinamik, bekalan darah ke neoplasma, yang penting apabila merancang intervensi pembedahan. Fibroid rahim semasa jangka panjang mempunyai bidang petrifikasi (pengumpulan garam kalsium), ini hanya dapat dilihat pada CT.
 7. MRI Teknik yang lebih tepat. Pencitraan resonans magnetik memberikan gambaran terperinci tentang proses itu. Membolehkan anda menentukan saiz, lokalisasi tumor, untuk membuat andaian tentang sifatnya. Dalam kajian ini, isyarat hyperintense atau isertifik dikesan.
 8. Analisis morfologi biopsi (sampel nod). Dia menamatkan persoalan mengenai jenis neoplasma. Setelah mengesahkan kualiti yang baik atau keganasan proses baru, persoalan perlantikan terapi diputuskan. Tisu diambil dengan laparoskopi diagnostik.

Rawatan

Persediaan untuk rawatan fibroid semasa menopaus tidak dikenakan. Intervensi pembedahan ditunjukkan. Strategi rawatan sedemikian dikaitkan dengan ketiadaan ketergantungan hormon tumor rahim selepas bermulanya menopaus.

Dalam tempoh premenopausal, keberkesanan rawatan konservatif lebih tinggi. Asal nonsteroid antiinflamasi, asid tranexamic, progestogens, agonis gonadotropin, inhibitor aromatase, antagonis progesteron ditetapkan. Nama ubat, rejimen rawatan ditentukan oleh pakar sakit puan pesakit utama. Terapi hormon menopaus dilakukan dengan berhati-hati, kemungkinan pertumbuhan nod.

Adakah pembedahan selalu diperlukan?

Hampir. Petunjuk mutlak untuk rawatan pembedahan: pertumbuhan pesat pendidikan, kehadiran kesakitan panggul yang teruk, pendarahan apa-apa intensiti, penglibatan dalam proses patologi organ panggul. Pada wanita yang lebih tua, operasi dilakukan dengan dinamika negatif penyakit. Pelbagai pilihan campur tangan adalah mungkin.

Operasi myoma usus

Jumlah hysterectomy dianggap sebagai satu-satunya pilihan terapeutik untuk saiz tumor besar atau lokalisasi submucous. Ia terdiri daripada penyingkiran struktur rahim dengan pembentukan tunggul. Dengan tumor kecil tanpa tanda-tanda keganasan, myomectomy ditunjukkan: operasi organ-membosankan. Walau bagaimanapun, ia tidak masuk akal. Kaedah-kaedah rawatan yang berlarutan dilakukan apabila pesakit enggan menghidupkan.

Langkah-langkah pencegahan

Pencegahan kemajuan atau pembentukan proses myomatous semasa menopaus tidak khusus. Perlu meninggalkan tabiat yang buruk, pelaksanaan fungsi pembiakan yang mencukupi pada tahun-tahun awal, penggunaan alat kontraseptif oral, rawatan yang kerap berlaku pada inflamasi dan lain-lain patologi seksual. Pesakit yang berumur 45-50 tahun disarankan untuk sentiasa dipantau oleh pakar sakit puan untuk pemeriksaan awal proses patologi genus neoplastik dengan pemeriksaan ultrasound, penilaian saluran genital, dan pemeriksaan fizikal.

Berat badan disyorkan untuk mengekalkan paras normal. Pada tahun-tahun yang akan datang, penukaran estrogen yang berulang di aromatik dari tisu adipose androgen memainkan peranan utama.

Sekiranya fibroid rahim dikesan, rawatan terancang disyorkan mengikut skim simpanan (usia awal) dan radikal (lewat tahun, menopaus). Terapi konservatif diwakili oleh ubat berdasarkan hormon sintetik, tetapi ia tidak memainkan peranan yang besar. Pengecualian keseluruhan tisu diperlukan. Ini akan menghalang kesan buruk pada masa akan datang dan meningkatkan kualiti hidup.

Fibroid rahim selepas menopaus: gejala dan rawatan

Fibroid uterus adalah tumor benigna, perkembangan yang bermula di lapisan otot organ. Punca-punca perkembangan penyakit ini hari ini tidak dijelaskan dengan pasti. Selalunya, diagnosis ini dibuat kepada wanita yang belum lahir yang berusia 30 tahun ke atas, sebelum masuk ke dalam masa menopaus. Myoma selepas menopaus kadang-kadang boleh hilang sendiri, yang dijelaskan oleh penurunan dalam pengeluaran estrogen dalam badan - hormon, tahap yang mungkin memainkan peranan penting dalam pembentukan tumor.

Sila ambil perhatian bahawa teks ini disediakan tanpa sokongan Majlis Pakar kami.

Mengikut kajian genetik terbaru, myoma tidak terdedah kepada keganasan. Jika fibroid tidak menimbulkan ketidakselesaan, doktor biasanya tidak terburu-buru dengan penyingkirannya, lebih memilih taktik pemerhatian dan rawatan perubatan. Walau bagaimanapun, bagi tumor yang besar, kesakitan teruk, pendarahan berat, ketidaksuburan yang berkaitan dengan kehadiran nod dalam uterus, myoma mesti dikeluarkan: pembedahan atau menggunakan kaedah moden embolisasi arteri uterus (EMA).

Kaedah yang paling progresif dan, walaupun "belia", yang telah membuktikan keberkesanannya dalam merawat fibroid rahim, kini dianggap sebagai EMA. Maklumat lanjut mengenai teknik EMA dan hasil prosedur boleh didapati di laman web kami.

Penyebab fibroid selepas menopaus

Menurut para ahli, peranan utama dalam pengembangan nodus myoma, sebelum dan selepas menopause dimiliki oleh perubahan hormon. Dalam tempoh kepupusan fungsi pembiakan, gangguan hormon diperhatikan, dan myoma dianggap sebagai tumor yang bergantung kepada hormon.

Pembentukan nodus myomatous selepas menopaus lebih berkemungkinan berlaku pada wanita yang menderita penyakit keradangan kerap organ-organ panggul, serta obesiti.

Doktor memberikan faktor keturunan dalam perkembangan fibroid: kebarangkalian tumor jinak di uterus adalah lebih tinggi pada wanita yang kerabatnya mempunyai patologi ini.

Terdapat beberapa faktor predisposisi yang mencetuskan perkembangan fibroid di dalam badan wanita:

 • trauma yang kerap ke rahim disebabkan pelbagai pengguguran, buruh yang rumit, ubat diagnostik dan terapeutik;
 • proses keradangan dalam organ-organ pembiakan wanita;
 • penyakit berjangkit yang tidak dirawat daripada organ panggul;
 • berat badan berlebihan.

Di samping itu, didapati bahawa kebarangkalian pembentukan nod myoma semasa menopaus adalah lebih tinggi pada wanita dengan hipertensi atau diabetes mellitus.

Ketidaksuburan seksual juga boleh menjejaskan perkembangan patologi.

Penyebab fibroid rahim pada wanita sebelum dan selepas menopaus digambarkan dalam artikel ini.

Gejala fibroid rahim sebelum dan selepas menopaus

Fibroid uterus, sebelum dan selepas menopaus, boleh meneruskan tanpa gambaran klinikal ciri, sehingga tumor mencapai saiz yang mengagumkan atau komplikasi timbul. Penyakit ini boleh berkembang pada wanita sebelum menopaus, dan pada masa menopaus, gejala-gejala boleh secara aktif dapat dilihat. Oleh itu, fibroid sering didiagnosis pada peringkat kemudian, apabila gambaran klinikal mencapai puncaknya.

Adalah diketahui bahawa kursus menopaus dalam wanita terdiri daripada beberapa peringkat:

 • premenopause - pada usia 45 tahun sebelum permulaan menopaus:
 • menopaus - pada usia kira-kira 50 tahun, selepas haid yang terakhir;
 • selepas menopaus - selepas haid yang terakhir dan sehingga akhir hayat.

Perkembangan fibroid rahim dalam tempoh sebelum menopaus disertai dengan gejala gangguan haid. Kehadiran nod myoma mengganggu struktur endometrium. Di samping itu, perubahan awal dalam tahap hormon mungkin kelihatan seperti ini. Sebagai peraturan, seorang wanita pada usia ini menyalahkan semua pelanggaran ini pada permulaan menopaus, tidak memberi perhatian pada kesihatannya dan tidak menganggap kehadiran fibroid. Walau bagaimanapun, dengan gejala-gejala ini, dia perlu berunding dengan pakar sakit puan untuk mengesahkan atau mengecualikan menopaus dan kemungkinan diagnosis fibroid rahim. Terima kasih kepada diagnosis awal, prognosis rawatan meningkat dengan ketara.

Dengan perkembangan fibroid rahim boleh menunjukkan pelbagai gejala:

 • pendarahan;
 • sakit perut rendah;
 • perasaan berat di kawasan pelvis;
 • rupa ketidakselesaan semasa hubungan seks;
 • penurunan keinginan seksual;
 • disfungsi rektum, pundi kencing;
 • anemia kekurangan zat besi kronik sekunder.

Gambar klinikal ini muncul selepas myoma mencapai jumlah yang signifikan.

Gejala fibroid rahim dengan menopaus mempunyai perbezaan bergantung kepada penyetempatan nodus myomatous.

Gejala fibroid subserus

Apabila bentuk subserus penyakit itu, sebagai peraturan, tidak ada pelanggaran fungsi haid. Ketidakseimbangan kedudukan yang wujud dalam tumor seperti ini boleh membawa kepada anjakan, kilasan atau nekrosis nodrosoma myoma, akibat daripada itu klinik abdomen akut dapat diperhatikan. Sakit boleh tidak tajam, tetapi membosankan, sakit, berterusan, dikaitkan dengan kerengsaan peritoneum atau ujung saraf. Di samping itu, seorang wanita boleh mengadu perasaan berat di dalam perut.

Nodus myomatous subserous yang bersaiz besar disertai oleh kompresi organ-organ bersebelahan. Mampatan rektum ditunjukkan oleh kesulitan perbuatan buang air besar, pundi kencing - kereaktifan dan gangguan kencingnya.

Terhadap latar belakang mampatan, pelanggaran aliran keluar vena dan limfa berlaku, kesesakan terbentuk di pinggul kecil, buasir berkembang.

Kehadiran nodus myoma subserus boleh menyebabkan perkembangan gejala neurologi tempatan yang disebabkan oleh pemampatan struktur saraf: paresthesias, osteochondrosis tulang belakang lumbar berkembang. Dalam kes sedemikian, diagnosis patologi yang betul, dan bukan rawatan gangguan neurologi ini, amat penting.

Gejala fibroid telus

Myoma uterus submarucian dicirikan oleh klinik yang kurang jelas dari segi sindrom mampatan, tetapi dengan manifestasi tempatan yang lebih jelas. Mungkin terdapat pendarahan rahim antara wanita, atau hanya pendarahan dari faraj jika menopaus telah datang. Pelepasan ini dicirikan oleh kesakitan, sakit diletakkan di bahagian bawah abdomen, mempunyai sifat yang sakit. Sekiranya tumor myoma dijangkiti, perkembangan proses keradangan berjangkit boleh berlaku, disertai dengan rembesan kuning-hijau dengan bau yang tidak menyenangkan dan sindrom mabuk.

Gejala Fibroid Insomnia

Penyetempatan nod yang lebih kerap lagi adalah simptom - apabila neoplasma terletak di antara ligamen rahim dan ovari. Dengan bentuk fibroid ini, seorang wanita mungkin mengadu gejala yang berkaitan dengan mampatan ureter. Perkembangan hydronephrosis, kolik buah pinggang, pyelonephritis tidak dikecualikan. Untuk mendiagnosis nod tersebut agak bermasalah.

Gejala fibroid meresap

Fibroid uterus merebak paling sering dicirikan oleh kursus asymptomatic, kerana penyetempatannya dalam ketebalan lapisan otot rahim dan peningkatan seragam pada seluruh alat kelamin. Ia adalah peningkatan dalam jumlah rahim dan menyebabkan rasa peningkatan dalam perut atau tekanan yang tidak menyenangkan di kawasan pelvis. Pada pencapaian dengan myoma yang sama, rawatan radial saiz besar diperlukan. Oleh itu, walaupun dalam tempoh menopaus, seorang wanita perlu menjalani pemeriksaan pemeriksaan ginekologi secara komprehensif setiap tahun.

Gejala fibroid selepas menopaus

Fibroid rahim selepas menopaus menunjukkan gejala yang sama seperti sebelum ini:

 • kesakitan yang berpanjangan di abdomen bawah, sama dengan haid, dan memberi kepada sacrum dan bahagian bawah;
 • sensasi yang menyakitkan semasa hubungan seks;
 • pendarahan rahim yang berpanjangan secara berselang-seli dengan perkembangan keadaan anemia;
 • perasaan tekanan pada organ di pelvis;
 • peningkatan dalam jumlah abdomen dan pinggang;
 • kerap membuang air kecil akibat tekanan pada nod pundi kencing;
 • sembelit yang menyakitkan, meletihkan;
 • sakit di bahagian belakang, bahagian atas dan bawah.

Diagnosis fibroid rahim

Nodus myomatous berukuran kecil, sebagai peraturan, tidak disertai oleh sebarang sensasi yang menyakitkan, aduan dan ketidakselesaan, oleh itu, pemeriksaan ginekologi dan ultrasound diperlukan untuk mengesan penyakit ini. Untuk menentukan ukuran dan lokasi fibroid rahim dengan tepat, imbasan ultrasound dengan agen sebaliknya ditetapkan.

Resonans magnetik atau tomografi yang dikira adalah kurang kerap ditetapkan.

Untuk menentukan tahap hormon, ujian darah dilakukan untuk tahap hormon tertentu.

Untuk menjalankan penyelidikan histologi menjalankan histeroskopi dengan pagar biomaterial.

Selepas bermulanya tempoh menopaus - penghentian haid yang lengkap, ramai wanita dengan myoma bertambah dengan ketara. Walau bagaimanapun, apabila pembuangan berdarah dari vagina berlaku, anda perlu segera menghubungi pakar sakit puan, yang akan mengecualikan myoma atau mengesahkan kehadirannya dan menetapkan rawatan yang sesuai.

Dalam tempoh menopaus, kedua-dua penurunan nod myoma dan pertumbuhan intensif mereka dapat diperhatikan. Semasa peperiksaan, ultrasound, dopplerometry, colposcopy, ujian darah untuk menentukan status hormon wanita, penanda tumor mesti dijalankan. Untuk mengelakkan kelahiran semula fibroid menjadi tumor malignan, hysteroscopy dan kelengkungan diagnostik uterus dilakukan.

Rawatan fibroid rahim dengan menopaus

Apabila memilih kaedah untuk merawat fibroid rahim dengan menopaus, saiz tertentu nod myomatous, bilangan, saiz dan penyetempatan mereka diambil kira. Rawatan ini boleh dilakukan melalui ubat, pembedahan, atau menggunakan kaedah baru yang membuktikan keberkesanannya - EMA (embolisasi arteri rahim).

Terapi ubat

Untuk rawatan fibroid selepas menopaus, pelbagai kumpulan ubat digunakan, tindakan yang bertujuan untuk menghalang kesan estrogen pada reseptor tisu otot. Pilihan ubat-ubatan tertentu bergantung kepada kadar pertumbuhan nod myoma, toleransi ubat-ubatan, kehadiran patologi ginekologi dan somatik bersamaan. Pendekatan yang kompeten untuk pemilihan kaedah terapeutik memastikan regresi simptom klinikal penyakit dan pengurangan saiz tumor.

Petunjuk untuk terapi konservatif

Rawatan ubat fibroid rahim yang ditetapkan dalam kes berikut:

 • apabila saiz nod myoma tidak melebihi 12 minggu kehamilan;
 • dengan penyetempatan intramural dan subserus nod myomatous yang mempunyai pangkalan yang luas;
 • jika terdapat kontraindikasi untuk penggunaan kaedah pembedahan untuk rawatan fibroid;
 • jika tiada anemia kekurangan zat besi yang berkaitan dengan pendarahan rahim.

Terapi konservatif untuk mioma uterus melibatkan terutamanya penggunaan ubat hormon yang menekan pengeluaran hormon seks wanita - estrogen.

Kaedah ini mempunyai kontraindikasi tertentu dan kesan sampingan, oleh itu, jika seorang wanita mempunyai beberapa penyakit yang berkaitan, dia harus memaklumkan kepada doktor yang hadir mengenai kehadiran mereka.

Perubatan herba dan resipi ubat tradisional sebagai kaedah rawatan utama telah menunjukkan kecekapan rendah mereka. Keputusan baik dicapai hanya dengan gabungan persiapan herba dengan ubat-ubatan tradisional.

Rawatan pembedahan

Campur tangan bedah yang bertujuan untuk menghilangkan nodus myomatous pada wanita setelah menopause, yang paling sering adalah penghilang rahim secara bersamaan dengan pelengkap dan tumor. Pakar kami memberitahu tentang keunikan rahim selepas 50 tahun.

Petunjuk untuk rawatan pembedahan

Rawatan pembedahan fibroid selepas menopaus ditunjukkan dalam kes berikut:

 • dalam kes pertumbuhan nodomia yang pesat dan patologi;
 • saiznya yang besar (melebihi 13-14 minggu kehamilan);
 • kaki kilasan knot;
 • disyaki degenerasi tumor benign di sarcoma;
 • "Kelahiran" nod;
 • di hadapan gejala negatif: pendarahan anemia, mampatan organ bersebelahan, dll.

Untuk membuang fibroid asymptomatic, kaedah laparoskopi atau embolisasi arteri rahim digunakan, bertujuan untuk menggantung pertumbuhan nodus myomatous dan menghapuskannya.

Wanita dengan myoma selepas menopaus memerlukan penyeliaan perubatan mandatori. Hanya doktor yang hadir harus mengambil pilihan akhir taktik rawatan: sama ada untuk memberikan keutamaan kepada taktik menunggu, terapi ubat atau rawatan radikal. Walau bagaimanapun, walaupun tanpa gejala, sebagai peraturan, campur tangan pembedahan dilakukan untuk mengalihkan nod atau uterus dengan myoma, jika wanita mempunyai kecenderungan keturunan atau keadaan terdahulunya.

Pemerhatian pendispensan untuk kehidupan ditunjukkan untuk wanita dengan myoma. Selepas bermulanya menopaus, dia perlu diperiksa secara kerap oleh pakar sakit puan, sekurang-kurangnya sekali setiap enam bulan untuk melakukan ultrabunyi kawalan.

Mengikut petunjuk, rawatan fisioterapi boleh ditetapkan untuk mempromosikan pertumbuhan semula tisu pesat selepas pembedahan, mengoptimumkan aliran darah dan memulihkan metabolisme sel.

Soalan-soalan yang paling kerap dijawab dijawab oleh pakar bedah pakar ginekologi, Calon Sains Perubatan Dmitry Lubnin.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk embolisasi

Embolisasi arteri perut boleh ditawarkan kepada wanita yang mempunyai masalah berikut:

 • myoma uterus yang semakin meningkat;
 • nod myomatous besar;
 • contraindications untuk rawatan pembedahan; pendarahan berat;
 • sakit perut bawah yang teruk.

Prosedur ini adalah cara yang ideal untuk menghilangkan fibroid bagi wanita yang merancang kehamilan masa depan.

Seperti mana-mana campur tangan, EMA mempunyai beberapa kontraindikasi:

 • proses keradangan di organ panggul;
 • tindak balas alahan terhadap ubat yang digunakan untuk embolisasi;
 • kehamilan;
 • tumor malignan di dalam badan;
 • kegagalan buah pinggang.

Kaedah EMA agak kontraindikasi dengan pertumbuhan fibroid yang pesat dan penyetempatan serentak dari myoma host pada batang nipis.

Persediaan untuk prosedur EMA

Sebelum EMA, seorang wanita harus menjalani peperiksaan yang komprehensif:

 • ultrasound transvaginal;
 • Ujian makmal darah dan air kencing;
 • cecair vagina pada mikroflora dan jangkitan;
 • analisis onkositologi;
 • kolposkopi - pemeriksaan mikroskopik dinding serviks;
 • ECG - elektrokardiogram jantung;
 • perundingan pakar sempit mengenai kehadiran patologi bersamaan.

Dengan sendirinya, penyediaan embolisasi arteri rahim bukanlah sesuatu yang sukar: pada waktu pagi, seorang wanita perlu menolak untuk makan dan minum, untuk mengeluarkan rambutnya dari zon inguinal. Dalam kes agitasi kuat, sedatif boleh ditetapkan sebelum prosedur.

Embolisasi arteri rahim pasti disyorkan untuk wanita yang tidak merancang untuk hamil dan melahirkan semasa menopaus dan selepas itu.

Prosedur berteknologi tinggi ini dijalankan di klinik moden, dilengkapi dengan peralatan khas untuk EMA. Senarai klinik dibentangkan di laman web kami.

Anda boleh membuat temu janji dengan doktor dan mendapatkan nasihat daripada pakar terbaik melalui telefon.

Fibroid uterus dengan menopaus - adakah ia melepasi sendiri atau memerlukan pembedahan?

Seorang wanita di mana-mana umur boleh mengalami penyakit ginekologi. Salah satu penyakit ini yang wanita boleh menjalani seumur hidup adalah fibroid - semasa menopaus, kursusnya boleh bertambah baik atau bertambah buruk.

Climax - patologi atau norma

Climax bukan patologi. Ini adalah tempoh fisiologi dalam kehidupan mana-mana wanita, yang berkaitan dengan perubahan yang berkaitan dengan usia dalam keseimbangan hormon. Umur purata seorang wanita di mana tanda-tanda menopaus muncul adalah 50 tahun. Patologi akan dianggap bermulanya menopaus lebih awal daripada 45 tahun.

Setiap wanita mempunyai menopaus dengan cara individu. Seseorang mempunyai hampir tiada gejala, tetapi seseorang memerlukan pembetulan perubatan.

Tempoh klimatik terdiri daripada beberapa tempoh:

 • Tempoh premenopausal - satu atau dua tahun sebelum pemberhentian haid. Pada masa ini, pesakit menyatakan pelanggaran kitaran haid - haid tidak teratur, jumlah perubahan pendarahan haid.
 • Sebenarnya menopaus. Ia biasanya berlangsung selama setahun, dan pada masa ini semua gejala ciri diperhatikan. Bulanan tanpa.
 • Postmenopause. Penstrukturan semula keseimbangan hormon ini selesai, dan tubuh datang kepada norma usia fisiologi. Tanda haid dan haid menopaus tidak.

Tanda-tanda utama menopaus, yang terdapat di semua wanita, tetapi dalam pelbagai tahap keterukan:

 • ketidakseimbangan emosi, maklum balas mood;
 • "Melompat" dalam tekanan darah;
 • perasaan degupan jantung;
 • Gejala yang sangat ciri adalah berkelip panas. Ini sensasi mendadak panas di seluruh badan dan kemerahan kulit wajah dan décolleté.

Semua manifestasi ini berkaitan secara langsung dengan perubahan hormon. Secara semulajadi, tempoh menopaus membayangkan kehilangan fungsi pembiakan.

Semasa menopaus, banyak penyakit ginekologi mengubah kursus mereka - untuk lebih baik atau lebih teruk. Fibroid rahim adalah penyakit yang semasa menopaus boleh merosot atau menjadi rumit oleh proses yang lebih serius, sebagai contoh, neoplasma dalam rongga rahim.

Myoma - apa yang anda perlu tahu mengenai penyakit ini

Patologi ginekologi, yang merupakan proses tumor jinak (neoplasma), yang berasal dari myometrium (lapisan otot rahim). Penyakit ini mempunyai sifat hormon. Itulah sebabnya menopause mempunyai kesan ketara pada keadaan neoplasma.

Inti dari proses patologi dalam myoma rahim terdiri daripada proliferasi sel-sel myometrium yang berlebihan. Myocytes boleh meningkatkan saiznya, dan bilangan mereka boleh meningkat.

Proses ini dipengaruhi oleh hormon estrogen dan progesteron. Myoma adalah hasil ketidakseimbangan antara mereka. Pertumbuhan tumor disebabkan oleh fakta bahawa tisunya mengandungi lebih banyak reseptor estrogen dan progesteron daripada myometrium yang tidak berubah. Akibatnya, kesan hormon pada myoma lebih banyak. Climax juga membayangkan pelanggaran sintesis hormon estrogen dan progesteron.

Sebanyak myoma berlaku

Penyakit ini jarang berlaku dalam amalan ginekologi. Fibroid rahim terdapat pada wanita umur reproduktif. Sebelum menarche dan dalam tempoh menopaus, tumor benigna primer hampir tidak dijumpai.

Apa yang boleh menyebabkan myoma

Faktor penentu untuk perkembangan fibroid:

 • kehamilan;
 • proses keradangan di organ panggul;
 • jangkitan kemaluan;
 • immunodeficiency;
 • dibebankan keturunan;
 • patologi kitaran haid;
 • gangguan metabolik;
 • kerap mengikis rongga organ;
 • faktor tekanan emosi.

Pertalian myomatous dibentuk di tempat-tempat di mana terdapat keradangan atau kerosakan mekanikal.

Menarik Ia diandaikan bahawa sel-sel yang fibroid terbentuk dikembalikan dalam tempoh perkembangan embrio. Proses ini dikaitkan dengan predisposisi genetik.

Bagaimana fibroid dikelaskan

Struktur fibroid mungkin termasuk, sebagai tambahan kepada otot, dan lebih banyak tisu penghubung. Bergantung pada apa jenis tisu yang wujud, tumor akan dipanggil:

 • Myoma - lebih banyak tisu otot;
 • fibroma - lebih banyak tisu penghubung;
 • fibromyoma - kandungan otot dan tisu penghubung yang sama.

Jika fibroid terdedah kepada pertumbuhan pesat - ia dipanggil berkembang biak.

Tumor rahim boleh terbentuk dalam lapisan berlainan dinding organ:

 1. Submucous (submucous) - terletak di bawah endometrium dan tumbuh ke rongga organ, meningkatkan jumlahnya.
 2. Fibroid subserous (subperitoneal) - terletak di bawah lapisan luar rahim, yang dikeluarkan ke dalam rongga pelvis.
 3. Interstitial (intermuscular) - nod berkembang di dalam lapisan otot dan membentuk dinding organ.

Manifestasi fibroid dengan menopaus

Fibroid semasa menopaus boleh merosot dan hampir hilang. Walau bagaimanapun, terdapat juga pilihan lawan - apabila neoplasma bukan sahaja tidak berkurangan, tetapi berkembang lebih.

Tumor boleh tumbuh besar dalam ukuran, tetapi gejala-gejala akan agak terhad. Manifestasi yang biasanya diperhatikan tidak dipertimbangkan oleh kebanyakan wanita sebagai alasan untuk menghubungi ahli sakit ginekologi.

Pesakit perlu memberi perhatian kepada gejala berikut:

 1. Sebelum bermulanya menopaus, sindrom hipermenstruktif diperhatikan, mengurangkan masa antara haid, tempoh yang lebih banyak;
 2. Pelanggaran terhadap kekerapan haid;
 3. Kemunculan pendarahan antara tempoh;
 4. Kesakitan yang teruk sebelum dan semasa haid;
 5. Sentiasa mengganggu atau sakit di perut bawah;
 6. Pesakit mencatatkan peningkatan dalam perut yang berbeza-beza, bergantung kepada saiz nod;
 7. Bergantung pada lokasi neoplasma, mungkin terdapat pelanggaran terhadap organ yang bersebelahan - kesukaran buang air kecil dan perbuatan buang air besar;
 8. Dengan pendarahan yang kerap, wanita akan melihat gejala anemia - kelemahan, pening, tinnitus, pemutihan mata, kulit pucat;
 9. Wanita usia reproduktif tidak boleh hamil.

Kehadiran sekurang-kurangnya satu daripada tanda-tanda ini akan membolehkan pakar ginekologi mengesyaki fibroid rahim dan menjadualkan peperiksaan.

Menarik Saiz neoplasma jinak ditentukan dalam minggu kehamilan. Rahim, dan dengan itu, perut boleh diperbesar hingga 15-16 minggu. Tumor tersebut dianggap sebagai raksasa dan memerlukan rawatan pembedahan.

Dengan sendirinya, tumor benigna dalam menopaus tidak menyebabkan ketidaknyamanan wanita. Tetapi tempoh menopaus dicirikan oleh fakta bahawa proses hyperplastic terdedah kepada kelahiran semula.

Fibroid rahim boleh meremang dan masuk ke tumor malignan. Dan kanser rahim merupakan penyebab utama kematian ginekologi pada wanita yang lebih tua daripada 50 tahun.

Kondisi pramatang fibroid rahim dipanggil predarsarcoma. Ia hanya ditentukan secara histologi. Fokus pertumbuhan pesat yang mengandungi sel-sel atipikal muncul dalam tisu tumor. Meningkatkan kelajuan pembahagian sel.

Bagaimana cara mendiagnosis myoma

 1. Pertama, ahli ginekologi mengumpul sejarah terperinci - aduan pesakit, ciri-ciri kitaran haid. Ternyata ada faktor keturunan. Ia juga ternyata keterukan manifestasi menopaus.
 2. Dengan peperiksaan dua tangan ginekologi, nod subserus dan submucous yang baru dapat dikesan. Nod interstitial, terutamanya jika mereka kecil, hanya boleh dikesan secara tidak langsung - dengan ketumpatan berlebihan dinding organ dan tuberositynya.
 3. Kaedah yang paling boleh dipercayai yang mengesahkan kehadiran fibroid uterus adalah ultrasound. Sensor ultrasound, terutamanya intracavitary, boleh didapati semua dinding rahim. Nod ditakrif sebagai pendidikan dengan peningkatan echogenicity. Dengan bantuan echography, anda boleh melihat tumor dengan diameter kurang daripada satu sentimeter.
 4. Dopplerography digunakan sebagai kaedah penyelidikan tambahan untuk menilai kemampuan fibroid berkembang. Myoma uterus proliferatif dicirikan oleh aliran darah yang ketara di tengah-tengah nod dan di pinggir.
 5. Hysteroscopy boleh digunakan untuk visual menilai permukaan neoplasma. Peranti endoskopik (histeroskopi) dimasukkan ke dalam rongga rahim dan memungkinkan untuk memeriksa nod tersebut.
 6. Penyelarasan diagnostik dilakukan untuk mengumpul bahan tumor untuk pemeriksaan histologi untuk mencegah keganasan fibroid.

Rawatan fibroid dengan menopaus: pembedahan diperlukan?

Tumor saiz kecil, tanpa kecenderungan untuk membiak, tidak memerlukan rawatan. Dalam menopaus, fibroid tersebut biasanya merosot dan lysa.

Pesakit dalam kes ini kerap menjalani pemeriksaan ginekologi untuk memantau saiz tumor.

Sekiranya tumor membesar, terdapat lesi berganda, tempoh menopaus disertai dengan pendarahan rahim, terapi konservatif ditetapkan.

Objektif rawatan dadah:

 • Pemberhentian percambahan.
 • Pengurangan maksimum tumor.
 • Pembetulan penyelewengan haid sebelum menopaus.
 • Rawatan keadaan yang disebabkan oleh myoma rahim - lebih kerap ia adalah anemia akibat pendarahan rahim.

Progestogens ditetapkan untuk regresi tumor. Ini termasuk norkolut dan medroxyprogesterone. Mengambil progestogens akan mengurangkan saiz tumor hingga 3 minggu kehamilan. Apabila menopaus, hormon ini diambil secara berterusan selama enam bulan.

Antagonis gonadotropik melepaskan - hormon - buserelin - depot. Ubat ini menghalang aktiviti hormon pituitari, di bawah tindakan yang mana terdapat peningkatan pengeluaran estrogen. Akibatnya, neoplasma dikurangkan dalam saiz. Rawatan ubat yang paling berkesan untuk wanita dalam menopaus.

Untuk mengurangkan pendarahan rahim di rongga rahim, spiral Mirena dipasang, mengandungi levonorgestrel. Penerimaan dadah terus selama lima tahun. Climax bukanlah kontraindikasi untuk pemasangan peranti intrauterin.

Persoalan rawatan pembedahan fibroid. Penyembuhan fibroid rahim lengkap mungkin dilakukan dengan pembedahan. Terdapat dua jenis rawatan pembedahan - pemeliharaan radikal dan organ.

Rawatan radikal melibatkan penyingkiran rahim bersama-sama dengan serviks.

Petunjuk untuk histerektomi:

 • Saiz rahim, seperti pada minggu ke-14 kehamilan.
 • Proliferasi aktif tumor jinak.
 • Nekrosis nod yang melanggar kuasanya.
 • Lokasi tumor di serviks.
 • Metrorrhagia berlimpah, yang membawa kepada anemia yang teruk.

Operasi pemeliharaan organ termasuk myomectomy - pengasingan nodus tanpa pembuangan uterus. Climax bukanlah petunjuk untuk operasi radikal, jadi wanita, walaupun dalam tempoh menopause, ditawarkan pilihan pembedahan, jika seseorang boleh ditawarkan.

Terdapat juga kaedah tidak beroperasi untuk merawat fibroid rahim dalam menopaus:

 1. Embolisasi arteri arteri. Rawatan jenis ini lebih kerap digunakan sebelum bermulanya menopaus, pada wanita usia reproduktif. Dalam arteri rahim menyuntik bahan yang menghalang aliran darah. Nod kuasa dihentikan dan mereka dikurangkan.
 2. Clementing. Pengenaan ligatures pada arteri rahim. Prinsip tindakan adalah sama dengan embolisasi, tetapi keberkesanan rawatan sedemikian lebih rendah.

Fibroid rahim dengan menopaus

Masa bacaan: min.

Fibroid uterus dalam postmenopause

Dalam kebanyakan kes, tumor myomatous uterus berada di bawah dasar hiperestrogenik dan berkembang di bawah pengaruh peningkatan jumlah hormon ini. Apabila merawat wanita dalam tempoh perimenopaus dengan saiz fibroid uterus yang kecil, banyak doktor menggalakkan pesakit, mengatakan bahawa semasa menopaus, fibroid ini sendiri dihapuskan dan tiada rawatan selain daripada konservatif ditetapkan.

Ia mesti berkata bahawa kedudukan ini adalah benar-benar benar, seperti dalam latar belakang hormon menopaus berlaku perubahan amat besar: kerana pengurangan rizab folikel ovari, pada masa lalu tidak ada folikel kematangan dominan dan, dengan itu, tidak ada sintesis steroid seks dalam kuantiti yang mencukupi. Kesan-kesan ini juga termasuk penurunan estrogen dalam darah seorang wanita. Oleh itu, pada teori mekanisme pathogenetic formasi myoma bawah pengaruh penindasan sintesis estrogen terdapat pengurangan kesannya terhadap tumor dan ia hanya berhenti tumbuh dan, sebaliknya, bermula regresi, kes-kes seperti itu adalah benar-benar benar dan berdaftar dalam jumlah yang besar.

Walau bagaimanapun. Tidak semestinya semuanya berlaku seperti yang kita mahu.

Serta fasa kewujudan autonomi nod, di mana terdapat kekurangan pengaruh latar belakang hormon umum dan nod itu sendiri berkembang secara bebas di bawah pengaruh menghasilkan hormon dalam pembentukan nod itu sendiri. Inilah sebabnya yang boleh memainkan peranan utama dalam menentukan diagnosis fibroid rahim semasa menopaus.

Juga, fibroid uterus dalam menopaus boleh berkembang dalam kes di mana pembentukan patologi ini tidak berkaitan dengan tumor yang bergantung kepada estrogen. Dan pertumbuhan mereka disebabkan oleh satu lagi kumpulan hormonal - gestagens (progesterone).

Dan, seperti yang anda tahu, tempoh menopaus adalah tempoh di mana jumlah semasa dalam badan mempunyai progesteron kerana kekurangan folikel matang, di mana sintesis estrogen berlaku.

Juga dalam patogenesis fibroid rahim selepas menopaus mungkin terdapat hormon yang menghasilkan tumor ovari.

Bagaimanakah wanita patut mengesyaki keadaan seperti fibroid rahim pada usia tua dan berunding dengan doktor?

Dengan pendekatan menopaus, tubuh wanita mengalami perubahan ketara dalam latar belakang hormon, yang pada gilirannya mempunyai manifestasi klinikal, cukup ketara bagi setiap jenis seks yang adil.

Pendarahan dengan myoma rahim dengan menopaus

Oleh itu, kitaran haid secara beransur-ansur menjadi tidak teratur, pendarahan haid menjadi lebih sukar untuk menyelesaikan ketiadaan, jurang antara mereka bertambah. Walau bagaimanapun, dengan kehadiran fibroid rahim ini mungkin tidak diperhatikan. Sebaliknya, pada antimyullerovagormona tahap dikurangkan dan di luar nilai skala hormon merangsang folikel, yang merupakan penanda bermulanya menopause, pendarahan haid menjadi lebih banyak, kehilangan darah semasa haid meningkat sehingga pembangunan komplikasi anemia dan dalam jarak antara tempoh boleh berlaku pendarahan rahim. Ini adalah tanda-tanda ancaman yang memerlukan perhatian perubatan segera.

Mungkin ada juga keadaan ketika, melawan latar belakang ketiadaan haid, tanda-tanda ciri-ciri diagnosis fibroid rahim pada wanita berusia lebih 50 tahun dalam bentuk pelepasan berdarah muncul. Keadaan ini juga memerlukan perhatian perubatan segera. Dalam kes ini, doktor harus menjadi diagnosis pembedaan antara myoma rahim dan tumor malignan pada rahim.

Juga, perubahan dalam keadaan kesihatan wanita harus memaklumkannya dari segi rupa patologi. Ini adalah aduan seperti permulaan sembelit yang tajam, rasa kesesakan di dalam usus, kekurangan bantuan selepas perbuatan buang air besar. Perasaan tekanan pada pundi kencing, kerap membuang air kecil dapat dilihat dengan bentuk nosologi seperti myoma rahim serous semasa menopause.

Jumlah diagnostik apa yang harus disyaki sebagai diagnosis fibroid rahim selepas menopaus?

 • Pertama sekali, seorang wanita harus pergi ke klinik antenatal untuk melawat pakar obstetrik-pakar pergigian tempatan atau pergi ke klinik swasta untuk diperiksa oleh doktor. Doktor harus mempunyai pemeriksaan umum dan ginekologi dengan pemeriksaan bimanual. Ini akan membolehkan doktor untuk membesarkan rahim yang diperbesar atau cacat dan menghantar pesakit untuk prosedur diagnostik lanjut;
 • Ultrasound organ pelvis juga akan membantu mendiagnosis fibroid rahim;
 • Laparoskopi dan histeroskopi juga akan membantu dalam mengenal pasti tumor patologi dan akan memberi peluang untuk mengambil sampel tisu untuk pemeriksaan histologinya untuk mengecualikan proses onkologi.

Sudah tentu, pencitraan resonans magnetik dan tomografi yang dikira akan memberikan jawapan yang tepat tentang penyetempatan tumor, bilangan, saiz, serta hubungan dengan organ bersebelahan.

Itulah, perkara utama dalam proses diagnosis dan rawatan adalah perhatian seorang wanita ke tubuhnya dan kesejahteraan, serta lulus peperiksaan pencegahan berjadual. Ini akan mendedahkan proses patologi pada peringkat awal, yang akan memudahkan proses diagnosis dan rawatan, serta meminimumkan komplikasi yang berkaitan dengan diagnosis fibroid rahim semasa menopause.

Penyebab pertumbuhan fibroid rahim pada menopaus

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mekanisme patogenetik utama untuk berlakunya tumor myoma adalah kesan peningkatan estrogen dalam tubuh wanita. Walau bagaimanapun, kajian telah menunjukkan hasil yang luar biasa: ternyata ada fibroid seperti itu, yang pertumbuhannya tidak disebabkan oleh pengaruh estrogen, tetapi progesteron, fibroid uterus yang dipanggil progesteron. Untuk memerangi mereka, bahkan ubat Esmia telah dikembangkan, yang menghadkan kesan hormon ini pada fibroid itu sendiri.

Gejala fibroid usus dan tanda-tanda menopaus

Gejala yang patognomonik untuk lesi rahim myoma dibezakan. Sekiranya sekurang-kurangnya satu daripada wanita ini dinasihatkan supaya segera menghubungi seorang pakar.

Tanda-tanda fibroid rahim, bagaimana untuk mengenali semasa menopause kejadiannya:

 • Tanpa ketiadaan haid sepanjang tahun, penampilan pelepasan berdarah dari saluran genital;
 • Kemunculan pendarahan tidak teratur;
 • Kemunculan gejala kesakitan di abdomen bawah;
 • Ketidakselesaan, perasaan tekanan pada rektum, disertai dengan sembelit, pelanggaran laluan massa usus melalui usus;

Gejala dysurik dalam bentuk kencing yang kerap atau anuria.

 • Pelanggaran aliran air kencing dari buah pinggang dengan gejala hidronephrosis, rasa sakit di daerah lumbar dari sisi lesi;
 • Jumlah perut yang meningkat;

Fibroid rahim dengan menopaus: gejala dan rawatan

Apakah gejala fibroid rahim dengan menopaus boleh menemani wanita dan apa yang perlu dicari supaya tidak terlepas tanda-tanda amaran?

Fibroid rahim selepas menopaus: gejala

Pertama sekali, perlu menjelaskan konsep menopaus. Climax adalah tempoh fisiologi kehidupan seorang wanita, yang dicirikan oleh kekurangan rizab ovarium folikular, kekurangan pematangan folik, masing-masing, kekurangan tahap estrogen dalam darah semasa tempoh pembiakan. pelbagai parameter yang digunakan untuk diagnosis menopaus: kekurangan cecair haid dari saluran kemaluan sepanjang satu tahun atau lebih, penentuan tahap hormon AMH (Anti-Müller hormon) dan FSH (follicle stimulating hormon).

Hormon anti-pulmonari menunjukkan tahap rahim folikular ovari, dengan tahap yang rendah di mana anda boleh membuat diagnosis menopaus. Hormon yang merangsang folikel adalah hormon kelenjar pituitari anterior, yang meningkatkan tahap hormon seks yang tidak mencukupi dan merangsang sintesis mereka. Dan dalam keadaan dengan menopaus, estrogen rendah, tahap hormon FSH meningkat, dan tidak ada apa-apa untuk mensintesis estrogen, kerana folikel tidak matang. Oleh itu, tahap FSH hanya bergulir semasa menopaus.

Jika kita bercakap tentang menopaus yang akan datang, maka gambaran klinikal adalah mudah untuk mengesan wanita itu sendiri dengan diagnosis fibroid uterus dalam menopaus.

Gejala ciri-ciri fibroid semasa tempoh ini:

 • Menghadapi latar belakang kurangnya pelepasan berdarah dari saluran kemaluan, penampilan mereka tiba-tiba;
 • Sebagai penyebab kehilangan darah, terdapat tanda-tanda anemia: rasa kelemahan, keletihan, keletihan yang cepat;
 • Kemunculan sakit di perut yang bervariasi;
 • Gejala dyspepsi dalam kombinasi dengan gejala dysuric (sembelit, tanda-tanda halangan usus, lawatan kerap ke tandas untuk tujuan buang air kecil);

Dengan kemunculan sekurang-kurangnya satu gejala yang mengganggu wanita semasa menopaus, sangat penting untuk mendapatkan bantuan perubatan untuk diagnosis awal dan menghapuskan punca keadaan ini. Serta permintaan cepat untuk rawatan perubatan menyelesaikan satu lagi isu yang sangat penting - ini adalah pengecualian atau pengesahan patologi kanser, yang sering menjadi punca pendarahan pada wanita semasa menopaus.

Rawatan fibroid rahim dengan menopaus

Selepas pengecualian komponen onkologi proses patologi dan pengesahan diagnosis fibroid rahim semasa menopaus, rawatan harus bermula dengan serta-merta.

Seperti pada myomas dalam usia pembiakan, neoplasma myomatous dalam menopaus dikendalikan baik dengan bantuan terapi konservatif dan pembedahan.

Dengan saiz formasi myoma yang kecil, rawatan tidak boleh ditetapkan sama sekali. Oleh kerana terdapat jumlah estrogen yang dikurangkan dan paras progesteron yang semakin meningkat dalam tempoh fisiologi tempoh klimaksik, tumor saiz kecil ini boleh dihapuskan secara bebas pada latar belakang hormon seperti itu.

Terapi konservatif dalam menopaus melibatkan penggunaan ubat progestin tanpa komponen estrogen. Dadah progesteron digunakan dalam bentuk tablet, sebagai contoh, Norkolut. juga ubat progesteron yang digunakan dalam bentuk alat intrauterin, adalah sistem intrauterine Mirena. Lingkaran ini memperuntukkan dos harian harian levonorgestrel, dan ini berlaku selama lima tahun. Helix berfungsi dengan baik baik fungsi kuratif dan kontraseptif.

Dengan sejumlah besar proses patologi, yang merembeskan organ-organ yang bersebelahan dan melanggar fungsi mereka, kaedah terapi operasi digunakan. Kedua-dua pembuangan pembentukan myomatous, operasi penjimatan yang dipanggil organ, dan operasi radikal untuk mengeluarkan sebahagian atau keseluruhan organ dilakukan. Dengan saiz simpulan yang besar dan diagnosis fibroid rahim, selepas 50 tahun, rawatan pembedahan digunakan dengan penyingkiran seluruh organ - rahim dan, selalunya, dengan pelengkap. Kerana ia menghalang perkembangan neoplasma malignan.

Apa yang berlaku pada myoma rahim semasa menopaus?

Kebanyakan pembentukan myoma adalah bergantung kepada estrogen, iaitu, nod dibentuk di bawah tindakan kepekatan tinggi hormon seks wanita. Semasa menopaus, estrogen dalam badan wanita menjadi lebih kurang, yang menerangkan gejala klinikal menopaus dalam bentuk, sebagai contoh, pasang surut, tetapi untuk diagnosis fibroid rahim semasa menopaus, sebaliknya, penurunan kepekatan estrogen seharusnya mempunyai kesan yang agak baik terhadap patologi ini. Tetapi tidak semestinya mungkin hanya untuk mengatasi myoma kerana fakta ini.

Fibroid rahim dengan menopaus: pembedahan diperlukan?

Dengan fibroid uterus dalam menopaus, ramai wanita tidak segera mendapatkan bantuan perubatan. Ramai orang tidak mengesyaki bahawa mereka mempunyai neoplasma patologis seperti itu, dan mereka yang bernasib baik untuk membuat diagnosis, berfikir sia-sia untuk tidak pergi ke doktor, menggunakan banyak kaedah perubatan tradisional dan tradisional. Mereka mula mengambil pelbagai jenis vitamin dalam mitoma rahim dan menopaus, beberapa orang mula mengambil ubat seperti uterus boron, dengan menopause dan myoma yang sering diambil oleh wanita kepada wanita tanpa berunding dengan pakar obstetrik-ginekologi, yang boleh menyebabkan akibat buruk.

Cyclime pada myoma rahim dan menopaus telah benar-benar menemui penggunaan yang meluas di kalangan doktor. Ramai wanita mendapati keselamatan dalam dirinya semasa gejala penyesuaian hormon menopaus. Cyclim mengandungi phytoestrogen dalam komposisinya. Bahan-bahan fisiologi ini, disebabkan kekurangan fisiologi faktor estrogen, digunakan untuk melegakan gejala seperti kilauan panas, berpeluh, osteoporosis, dan lain-lain. Ramai wanita tidak bersedia untuk menerima maklumat tentang keperluan untuk terapi penggantian hormon dan pilihan mereka jatuh pada ubat-ubatan herba, yang pada tahap tertentu memberi pampasan terhadap kekurangan kesan estrogenik pada tubuh. Tetapi ada sisi lain untuk duit syiling. Seorang wanita yang telah mendengar daripada kawan-kawannya tentang keberkesanan ubat ini, tanpa memikirkan mekanisme patogenetik fibroid, mula mengambil

Dadah itu dengan harapan dapat pulih dengan cepat. Dan, ternyata, sia-sia. Lagipun, mime, dalam kebanyakan kes, adalah neoplasma yang bergantung kepada estrogen, iaitu, phytoestrogens yang terkandung dalam penyediaan, hanya membesar tumor, yang tidak membawa kepada regresi, tetapi kepada perkembangan neoplasma. Akibatnya, seorang wanita boleh mendapatkan pertumbuhan pesat myoma pendidikan, gangguan gejala klinikal proses. Serta tindakan seperti estrogen semasa menopaus adalah tidak diingini, kerana ia boleh mengakibatkan oncopathology.

Juga, semua sumber yang sama wanita menarik maklumat mengenai soalan "bolehkah saya mengambil menopesis dengan myoma rahim?" Dadah ini adalah kompleks multivitamin, yang, dengan gejala gangguan menopaus, mengurangkan keamatan dan tahap manifestasi mereka. Untuk mengambil ubat ini, tentu saja, anda boleh, tetapi tidak ada akal dalam memerangi pembentukan myomatous tidak akan diperhatikan. Rawatan ubat dalam kes ini hanya menangguhkan rawatan penyakit yang mendasari, membawa kemajuan tumor itu sendiri dan pertumbuhannya yang lebih lanjut.

Oleh itu, pelantikan apa-apa ubat untuk rawatan fibroid. Oleh itu, apa-apa proses patologi yang lain perlu dilakukan hanya oleh seorang pakar obstetrik-pakar sakit puan. Hasil terapi juga harus dinilai oleh dokter untuk mengembangkan taktik rawatan lanjut.

Myoma rahim semasa menopaus: operasi

Tanpa ketiadaan terapi konservatif yang berterusan di kalangan wanita yang didiagnosis dengan fibroid rahim semasa tempoh hidup, dipanggil menopaus, doktor menggunakan rawatan pembedahan. Seperti yang dinyatakan di atas, pembedahan boleh dilakukan dengan akses seperti:

 • Laparotomi - hirisan dinding perut anterior dan pembedahan abdomen;

Laparoskopi - penggunaan instrumen optik dan manipulator untuk memasukkan rongga perut, tindakan yang dilakukan oleh tangan pakar bedah operasi. Dan imej dari kamera laparoskop video dipaparkan pada skrin monitor.

Hysteroscopy adalah teknik untuk menggunakan histeroskop video dimasukkan ke dalam rahim, yang digunakan untuk mengesan lesi myomatous yang subur.

Fibroid uterus dalam menopaus: pembedahan diperlukan?

Ramai wanita mempunyai soalan apabila membuat diagnosis fibroid rahim besar dalam 50 tahun: apa yang perlu dilakukan? Jumlah campur tangan pembedahan dipilih secara eksklusif oleh doktor yang menghadiri, bergantung kepada gejala klinikal, penyetempatan proses patologis, serta ukurannya.

Antara intervensi pembedahan, operasi pembedahan radikal dan organ penjimatan juga dibezakan.

Operasi radikal adalah jumlah yang membayangkan penyingkiran sama ada organ sepenuhnya atau mana-mana bahagiannya. Sebaliknya, organ yang memelihara daun organ, dalam hal ini uterus, keseluruhan dan hanya neoplasma patologi dikeluarkan. Myomectomy konservatif, penyingkiran nod myoma, adalah operasi pemeliharaan organ.

Doktor menggunakan mereka dengan sedikit pendidikan, dengan lokasinya di kaki atau malnutrisi simpul, menggunakan myomectomy. Dan jika simpulan tidak mengganggu seorang wanita sama sekali, mempunyai dimensi yang tidak penting, maka fibroid tersebut dalam menopaus dijalankan tanpa menggunakan teknik yang agresif.