Terapi senaman untuk osteochondrosis serviks: 16 latihan berkesan, peraturan latihan

Tulang belakang

Osteochondrosis tulang belakang boleh menyebabkan banyak masalah. Secara berkeupayaan memperbaiki kesejahteraan fizikal dan emosi, untuk menyelamatkan tubuh dari terjadinya pemburukan penyakit pada masa akan datang akan membantu terapi senaman di osteochondrosis tulang belakang serviks.

Gimnastik yang kerap mengurangkan risiko gangguan yang berulang, mengurangkan kesakitan kronik di leher dan bahu, mengembalikan sensitiviti dan kekuatan di tangan, melatih alat vestibular (yang mengurangkan pening dan sakit kepala).

Adalah lebih baik untuk memulakan latihan di bawah pengawasan seorang pengajar supaya dia akan mengajar anda bagaimana melakukan semua latihan dengan betul. Secara umum, kompleks gimnastik, yang merangkumi blok isometrik (tanpa bahagian tubuh bergerak di ruang angkasa) dan aktiviti dinamik, mudah dilakukan, dan semua orang akan dapat melakukan gimnastik di rumah.

Selanjutnya dalam artikel ini adalah kompleks yang popular dan selamat daripada 6 isometrik dan 10 latihan dinamik.

Setiap pesakit dengan osteochondrosis serviks terlibat dalam terapi senaman harus tahu ini.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis serviks tidak boleh dilakukan dengan pemutihan penyakit. Tidak perlu cuba "menguli" leher, "menyebarkan" kesakitan, entah bagaimana menjejaskan keadaan anda. Jika anda merasakan kemerosotan - segera hubungi pakar neurologi!

Jika semasa radiografi tulang belakang atau palpasi, doktor (pakar neurologi) telah menentukan ketidakstabilan vertebra serviks dalam diri anda, pastikan anda menyemak ke salon atau farmasi ortopedik dan dapatkan kolar lembut khas untuk leher. Dia akan menyelamatkan anda dari komplikasi yang berbahaya semasa melakukan latihan.

Osteophytes - pertumbuhan tulang styloid, dilihat pada roentgenogram tulang belakang - adalah satu lagi sebab untuk lebih berhati-hati mempertimbangkan pilihan latihan untuk terapi senaman. Dengan osteophytes, pergerakan aktif di tulang belakang serviks semasa latihan dinamik tidak boleh dilakukan, jika tidak, anda akan merosakkan kerusakan osteophyte pada batang saraf di leher.

Enam latihan kompleks isometrik

Dalam senam isometrik, kawasan terlatih badan tidak beralih dalam ruang: iaitu, selekoh, bertukar, tidak akan ada langkah di sini.

Anda atau pasangan anda memberi tekanan kepada mana-mana bahagian badan, dan kekuatan otot menentang tekanan ini. Bilangan pengulangan latihan terapi latihan kompleks ini untuk osteochondrosis serviks bergantung kepada tahap kesediaan anda: ia boleh menjadi 3-4 pengulangan pada setiap sisi, dan 6-8. Tempoh penolakan terhadap daya yang digunakan semasa pelaksanaan setiap pengulangan ialah 5-6 saat.

Memulakan kedudukan dalam semua latihan di bawah - duduk tepat di atas kerusi, kaki lebar bahu selain.

Dengan telapak tangan anda, tekan di bahagian kuil dan tulang pipi di satu sisi (pipi kiri kiri palma, kanan telapak tangan - pipi kanan).

Kencangkan otot-otot leher, memberikan rintangan tangan.

Ulangi di sisi lain.

Letakkan jari anda di dalam kunci. Dalam kedudukan ini, tekan dahi dengan telapak tangannya berpaling ke arahnya.

Menegangkan leher, memberikan ketahanan terhadap tekanan.

Letakkan tangan anda di jari anda di bawah dagu anda dan tolak dagu anda ke atas dan ke bawah.

Tanpa mengabaikan kepala di ruang angkasa, berikan pembangkang.

Letakkan jari anda di belakang kepala anda di dalam kunci. Dalam kedudukan ini, tolong letakkan kawasan parietal dengan tangan anda, seolah-olah cuba untuk berehat di kepala anda, dan dengan kepala anda membuat reaksi.

Letakkan tangan kanan dengan sawit terbuka di bahagian pipi kiri dan tulang pipi. Tekan wajah anda dengan tangan anda, seolah-olah cuba mengubahnya ke kanan. Buat tindak balas dengan otot-otot leher.

Ulangi latihan untuk sebaliknya.

Letakkan kepala anda di dada anda dan lepasi tangan anda di belakang kepala anda. Tekan tangan anda di leher dan memaksa otot-otot leher untuk melawan dengan cara sedemikian rupa untuk perlahan-lahan mengembalikan kepala anda ke kedudukan tegak.

Sepuluh latihan kompleks dinamik

Peraturan penting

Apabila melakukan jenis terapi fizikal ini, penting untuk tidak keterlaluan:

 • Jangan membuat pusingan penuh kepala / lawan jam.
 • Kecondongan maksimum kepala belakang adalah penuh dengan kemerosotan, oleh itu ia adalah kontraindikasi.
 • Pergerakan tidak harus tajam, berani: lakukan segala-galanya secara perlahan-lahan dan tidak tergesa-gesa.
 • Sejak osteochondrosis tulang belakang sering diiringi dengan postur yang tidak stabil dan pening, latihan fisioterapi untuk osteochondrosis serviks perlu dilakukan semasa duduk di atas kerusi.
 • Bilangan pengulangan ialah 5-8.

Latihan

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

1. Duduk dengan lurus di atas kerusi, kaki sedikit terpisah. Tarik tangan anda di hadapan anda dengan tangan anda.

Sapukan tangan anda ke tangan - memerah mereka. Lakukan latihan beberapa kali, kemudian berjabat tangan.

2. Duduk di atas kerusi, kaki di hadapan anda lebar lebar, tangan di atas lutut anda.

Meningkatkan lengan anda sejajar dengan lantai. Tanpa pergerakan tajam, putar badan dengan tangan ke satu arah, dengan tangan yang lain - ke arah yang lain (tangan kiri - putar badan ke kiri, kanan - ke kanan).

3. Duduk di atas kerusi, kaki bengkok di lutut sedikit, letakkan tangan anda di pinggang.

Bend kepala anda ke kiri dan kanan, seolah-olah cuba untuk mendapatkan telinga anda ke bahu yang sesuai.

4. Duduk di atas kerusi. Bend siku anda (tangan di atas bahu) sejauh mungkin.

Melalui sisi-sisi, angkat lengan bengkok ke posisi sejajar dengan lantai dan belakang bawah.

5. Duduk, sikat tangan anda di kerusi kerusi di sisi badan.

Dalam kedudukan ini, lakukan lingkaran dengan ikat pinggang terlebih dahulu, dan kemudian berlawanan arah jam.

6. kedudukan duduk.

Dengan amplitud yang kecil, putar kepala anda ke kiri dan kanan (seolah-olah melihat ke kiri, kemudian ke kanan).

7. Di tempat duduk, letakkan tangan anda di hadapan anda.

Naikkan lengan anda dalam posisi ini sehingga tahap kepala anda, kemudian turunkannya.

8. Duduk duduk, tangan di kerusi kerusi.

Bend kepala anda di dada anda - kembali ke posisi tegak.

9. Teruskan duduk di kerusi. Arms dilanjutkan sepanjang badan.

Bend siku anda, membuat pergerakan gelongsor pada badan dengan telapak tangan anda ke arah ketiak. Dalam gerakan geser yang sama, kembalikan tangan ke kedudukan asalnya.

10. Duduk di kerusi. Tangan di jahitan.

Naikkan tangan kiri yang dilanjutkan di hadapan anda tidak lebih tinggi dari paras bahu. Palm turun.

Pada masa yang sama meluruskan tangan kanan, tarik balik (telapak tangan). Ulangi untuk yang lain.

Kesimpulannya

Sudah tentu, terapi fizikal bukanlah ubat penawar, dan untuk membantu osteochondrosis tunjang menjadi seefektif mungkin, pelbagai langkah diperlukan, termasuk ubat, terapi manual, dan fisioterapi.

Tetapi terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang serviks tidak memerlukan peralatan khas dan juga ruang yang cukup besar di dalam bilik, anda boleh melakukan banyak senaman walaupun di tempat kerja. Dan ini adalah satu peluang yang baik untuk setiap pesakit untuk membantu diri mereka sendiri. Latihan terapi fizikal yang teratur mempunyai kesan yang baik bukan hanya pada perjalanan penyakit dan gejala penyakit, tetapi juga pada mood, menyelamatkan pesakit dari perasaan depresi, kemurungan, keletihan dan juga gangguan depresi.

Latihan kompleks untuk osteochondrosis serviks, strategi menangani penyakit ini

Terapi latihan digunakan untuk merawat pelbagai penyakit sistem muskuloskeletal. Latihan yang mudah dan selamat menyelamatkan kita dari berbagai penyakit. Apa yang patut dilakukan jika leher anda sakit? Dalam kes ini, datang kepada latihan bantuan dengan osteochondrosis serviks.

Leher adalah salah satu tempat yang paling lemah.

Leher benar-benar sangat lemah dan memerlukan rawatan yang berhati-hati. Melaluinya lulus kapal yang memberi makan kepada otak, serta saraf di mana tubuh menerima isyarat yang mengawal aktiviti kita (misalnya aktiviti fizikal).

Leher kita adalah ketegangan untuk kebanyakan hari, kerana ototnya perlu terus memegang kepala, yang massa mencapai 2 kg atau lebih. Ototiti normal mengatasi tugasnya. Tetapi menambah kepada postur yang tidak menyenangkan dan salah yang kami cenderung untuk mengambil, kedudukan lama masih. Kami memuat otot-otot yang tidak rata, menghalang mereka berehat dan menghalang bekalan darah.

Masalah pertama dengan rahim serviks berlaku kerana keletihan otot leher yang berlebihan. Gejala biasa bocor dan keletihan otot. Masalah utama ini diselesaikan dengan urutan sederhana, yang akan saya bicarakan sedikit kemudian.

Sering kali, orang tidak memberi perhatian kepada gejala-gejala seperti ini, jadi ia datang bersebelahan dengan rawatan masalah yang telah berubah menjadi penyakit - osteochondrosis serviks.

Oleh itu pentingnya mengenakan bayaran untuk leher dengan osteochondrosis.

Bagaimana fisioterapi boleh menyelamatkan dari kesakitan

Dengan perkembangan tahap akut osteochondrosis serviks, di tempat pertama, adalah perlu untuk mengeluarkan sindrom kesakitan. Apabila gejala kesakitan hilang, anda boleh memulakan rawatan dengan terapi senaman. Ini adalah satu set latihan untuk osteochondrosis serviks, yang termasuk beberapa pergerakan kepala, termasuk latihan isometrik untuk leher.

Gimnastik untuk leher dengan osteochondrosis adalah wajib. Tanpa itu, rawatan tidak akan memberikan kesan yang diingini. Sesungguhnya, tanpa korset otot yang kuat, tulang belakang akan terus mengalami tekanan graviti menegak.

Penyebab akar asli semua penyakit tulang belakang adalah graviti. Vektornya berserenjang dengan permukaan bumi. Sekarang bayangkan apa yang berlaku pada tulang belakang, jika beban ini tidak menekannya dengan tegak secara menegak. Sebagai contoh, ini berlaku apabila kita hunched, duduk di meja, terjun ke kertas yang berbeza.

Lehernya melengkung, cenderung berbanding dengan menegak sebanyak 45 darjah, jika purata. Kerana keterukan kepalanya, terdapat sedikit penyimpangan diagonal pada hubungan vertebra antara satu sama lain. Rawan intervertebral mengalami beban luar biasa bagi mereka, dari masa ke masa, dipadam dan cacat.

Biasanya, walaupun keadaan ini dikompensasi oleh otot leher yang kuat, tetapi apa otot yang kuat yang boleh kita bicarakan ketika seseorang tidak bergerak? Itulah masalahnya.

Jika anda menyelidiki isu ini - maka makanan, lebih tepatnya, kekurangan makanan dalam bahan pembentuk bersama merumitkan keadaan. Tisu tulang rawan dan sebagainya dikemas kini perlahan-lahan, dan jika badan tidak mempunyai bahan yang diperlukan, ia tidak akan dikemas kini.

Oleh itu, punca osteochondrosis adalah graviti. Tetapi otot yang kuat boleh mengganggu proses ini. Oleh itu, penyebab sekunder osteochondrosis adalah otot leher yang lemah. Oleh itu kesimpulan: jika osteochondrosis serviks telah bermula, latihan akan membantu dalam menyelesaikan masalah ini.

Terapi latihan menguatkan otot-otot leher, menghilangkan pengapit dan meningkatkan peredaran darah. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk rawatan osteochondrosis dan untuk pencegahan perkembangannya pada masa akan datang.

Oleh itu, masalah itu dapat diselesaikan jika pengaruh kompleks terhadap semua punca kejadiannya:

 • Menguatkan otot leher dengan mengecas leher dalam osteochondrosis. Latihan untuk osteochondrosis serviks akan diberikan di bawah.
 • Elakkan postur yang tidak betul dan duduk tanpa bergerak yang berpanjangan di satu tempat.
 • Makan suplemen khas untuk sendi, atau buat diet lengkap untuk diri sendiri.

Ini semua dilakukan dengan lebih baik pada masa yang sama.

Di samping osteochondrosis, satu lagi perkara yang tidak menyenangkan boleh berlaku dengan leher - hipotermia. Dalam kes ini, tiada senaman akan membantu anda sehingga keradangan telah berlalu. Jangan tunda rawatan untuk masa yang lama.

Dan pilihan lain, mobiliti kepala terhad. Dalam kes ini, anda mesti berhati-hati menguli leher dan lakukan untuk leher dengan osteochondrosis kepada amplitud yang membolehkan anda melakukan gerakan tanpa akibat yang serius.

Tentang pening

Penipisan cakera intervertebral di kawasan serviks membawa kepada fakta bahawa ujung saraf boleh diapit. Selain saraf, kapal juga menderita. Ini membawa kepada kekurangan oksigen dalam otak dan menampakkan diri dalam bentuk pening. Ada gejala lain - sakit kepala.

Terdapat latihan untuk vertigo dengan osteochondrosis serviks. Malah, mereka adalah sama seperti osteochondrosis. Makna mereka adalah untuk meregangkan otot-otot yang terkunci, menguatkan mereka, melepaskan saraf dan saluran darah dari pengapit.

Secara umum, apa-apa senaman dengan osteochondrosis (tanpa beban) membantu meningkatkan peredaran darah di seluruh tubuh, termasuk pertukaran darah yang lebih sengit di antara badan dan kepala. Otak kita mendapat lebih nutrisi dan oksigen, dan ini memberi kesan kepada produktiviti.

Latihan dengan beban tidak digalakkan dilakukan dengan osteochondrosis serviks. Dari osteochondrosis yang sangat di rantau serviks, mereka pasti tidak akan selamat, tetapi mereka boleh mempercepatkan proses degradasi tulang rawan.

Di dalam pelbagai penyakit latihan tulang belakang dengan membebankan, secara umum, perlu dilakukan dengan berhati-hati. Bergantung kepada penyakit, pergerakan yang memberi beban menegak pada ruang tunjang tulang belakang, lekapan belakang, dan lain-lain boleh dikecualikan.

Berapa lama terapi fizikal?

Kemalasan manusia tidak mempunyai had. Sering kali kita berhenti bekerja sebaik sahaja masalah itu hilang. Lelaki itu terlibat dalam kecergasan sambil kehilangan berat badan. Sebaik sahaja dia mencapai keputusan yang dikehendaki, semuanya berhenti. Dengan penyakit, pendekatan ini bukan sahaja tidak berkesan, tetapi juga dengan kepulangan penyakit.

Untuk mencegah osteochondrosis serviks, anda perlu secara berkala melibatkan leher anda. Ini mudah dilakukan di rumah. Selain itu, ia tidak mengambil banyak masa. Proses ini sangat menyenangkan - perasaan kehangatan dan kelonggaran dalam otot tidak akan membuat anda menunggu.

Anda juga boleh membeli korset serviks dan memakainya dalam tempoh akut. Tetapi ada beberapa perkara yang menonjol. Biasa dengan sokongan buatan, anda boleh hidup sepanjang hidup anda, kerana korset memegang kepala anda bukannya otot. Dan ini tidak berguna untuk serviks. Otot akhirnya kehilangan nada mereka.

Kesan terapeutik terhadap osteochondrosis serviks berlangsung dari 2 minggu hingga sebulan. Jika anda berhenti mengamalkan sebaik sahaja otot anda kehilangan nada mereka lagi, anda akan menghadapi risiko mengalami sakit kepala dan kesukaran mengalihkan kepala anda. Oleh itu, latihan untuk menguatkan otot-otot leher dalam hal ini memainkan peranan besar dalam menjaga kenyamanan.

Jadi buat keputusan - untuk melakukan senaman dari osteochondrosis atau tidak.

Gimnastik kompleks untuk leher

Mana-mana senaman dalam pemburukan osteochondrosis serviks lebih baik tidak dilakukan. Pertama, doktor anda harus mengeluarkan gejala akut. Lagipun, jika menyakitkan untuk menggerakkan kepala anda, semua gimnastik akan menyakitkan.

Latihan yang paling berkesan untuk osteochondrosis serviks sangat mudah: ini adalah pergerakan kepala ditambah ketegangan otot isometrik. Segala-galanya dilakukan sangat sederhana - di rumah, di tempat kerja, di jalan raya.

Berikut adalah satu set latihan yang teladan (bersetuju bahawa postur asal - duduk lurus, tangan di lutut anda):

 1. Pada permulaan awal, putar kepala perlahan-lahan ke kanan sehingga berhenti, kemudian ke kiri. Rasa otot leher anda meregangkan. Nuansa di sini adalah ini: anda menghidupkan kepalanya dan cuba untuk mengubahnya sedikit lagi tanpa jerking, simpan ketegangan ini selama 5 saat. Secara umum, lebih baik untuk memulakan latihan untuk tulang belakang dengan latihan untuk menguatkan otot-otot leher. Mereka termasuk pembangunan fleksibiliti dan kekuatannya. Buat 5 giliran di setiap arah.
 2. Sekarang condong kepala anda ke tepi supaya telinga anda dekat dengan bahu anda. Tidak perlu mengangkat bahu! Dengan cara yang sama seperti dalam pergerakan sebelumnya, memegang ketegangan. Jika anda mempunyai leher yang fleksibel, bantu tangan anda untuk menekan telinga anda ke bahu anda. Jika ia menyakitkan, buat gerakan dengan amplitudu yang tidak menyakitkan! Lakukan 5 tilts kiri dan kanan.
 3. Sekarang pergerakan pekeliling dengan kepala anda mengikut arah jam dan lawan jam. 8 pergerakan di setiap arah. Perlahan-lahan! Anda boleh memegang kepala dengan tangan anda. Ini adalah gimnastik berkesan untuk osteochondrosis leher.
 4. Pemanasan selesai, dan kini latihan kekuatan: dengan tangan kanan anda, berehat di candi yang betul. Cuba untuk memiringkan kepala anda ke kanan, dan tangan untuk mencegah pergerakan ini. Buat usaha sedemikian untuk membuatnya sukar, tetapi kepala anda bergerak ke arah yang betul. 10 kali dalam setiap arah (menggunakan tangan kiri untuk bergerak ke kiri, masing-masing).
 5. Sekarang letakkan kepala di bahagian belakang (wilayah occipital) dan melalui rintangan lengan, cuba untuk memiringkan belakang kepala 5 kali, kemudian alihkan kepala 5 kali kembali ke dalam pesawat mendatar. Benar 10 kali.
 6. Sekarang letakkan telapak tangan anda di dahi anda dan condong kepala anda melalui rintangan lengan anda (tarik dagu ke dada anda). Lakukan ini 10 kali, kemudian gerakkan kepala ke depan secara mendatar melalui rintangan (seperti merpati semasa berjalan).
 7. Dan akhirnya, anda boleh meregangkan trapezium dengan menaikkan dan menurunkan bahu. Dibangkitkan - tertunda selama 2-3 saat (tarik naik), diturunkan - santai. Lakukan 10 pengulangan.
 8. Tarik leher ke arah yang berbeza, gimnastik selesai. Lakukan semuanya sekali sehari. Ini adalah latihan yang sangat baik untuk leher dengan osteochondrosis.

Apakah latihan yang boleh anda lakukan? Sebagai contoh, untuk kelonggaran leher. Ini juga merupakan latihan untuk otot-otot leher, tetapi mereka juga menarik tendon. Kerana ini, leher anda akan lebih mudah alih.

Latihan tambahan untuk kelenturan

Latihan ini perlu dilakukan bukan sahaja dengan osteochondrosis tulang belakang serviks, tetapi juga pada dasarnya apabila berusia 30-40 tahun. Pada usia ini, kemerosotan gentian otot bermula, kehilangan fleksibiliti mendapatkan momentum yang sangat pesat, jika tidak melibatkan diri dalam bentuk fizikal mereka.

 1. Duri dagu anda ke dada anda, bantu tangan anda dengan kepala anda.
 2. Dengan tangan anda, condong kepala anda ke tepi untuk menyentuh bahu anda. Peregangkan bahagian leher dengan tangan anda.

Itu sudah cukup. Dan ingat, apa yang tidak boleh dilakukan dengan osteochondrosis serviks - untuk melibatkan diri melalui kesakitan.

Elemen urut

Apabila anda mengalami sakit kepala atau leher, anda boleh menggosok dan melenturkan otot.

Ingat:

 1. Otot yang memegang kepala kita dilampirkan di belakang kepala. Leret indeks dan jari tengah ke atas otot dari belakang kepala dan ke bawah, menekan sederhana (supaya tidak menyakiti, tetapi bagus). Jalankan otot ini sehingga tahap bahu.
 2. Sekarang kita merasakan trapezium dengan tangan kita dan menguliakannya. Trapezoid terletak di antara leher dan bahu dari belakang. Selepas manipulasi mudah seperti itu, anda sepertinya dilahirkan semula.

Antara lain, pastikan leher anda tidak ditiup. Selepas urut, ia menjadi lebih panas dan lebih mudah terdedah berbanding sebelumnya.

Dan, akhirnya, saya akan mengulang sekali lagi, sehingga osteochondrosis serviks muncul akut, tidak perlu melakukan latihan terapeutik.

Untuk meringkaskan: jika anda melakukan senaman yang disenaraikan dalam artikel itu, osteochondrosis tulang belakang serviks tidak akan hilang sepenuhnya (selepas itu, tulang rawan sudah rosak), tetapi keadaannya akan bertambah baik, pengapit akan hilang, gejala kesakitan akan berhenti berkembang. Oleh itu, anda boleh melupakan penyakit yang tidak menyenangkan ini dan menjalani kehidupan yang penuh.

Tetapi ingat, latihan leher untuk osteochondrosis perlu dilakukan dengan kerap.

Terapi latihan untuk osteochondrosis serviks

Gymnastik untuk leher dalam osteochondrosis adalah kaedah paling mudah dan paling mudah untuk setiap orang, bukan sahaja pencegahan, tetapi juga, sebahagiannya, merawat penyakit ini. Osteochondrosis, serta sciatica, serta arthritis dan arthrosis, secara serius mengehadkan mobiliti sendi, termasuk cakera intervertebral. Ini menyumbang kepada terjadinya komplikasi yang berkaitan dalam bentuk hernia, proses metabolik terjejas dalam tubuh, kejatuhan imuniti, dan akhirnya penurunan dalam tahap kesihatan umum.

Rantau serviks memainkan peranan khas di sini - ia merupakan pautan pertama di mana isyarat sistem saraf pusat dihantar. Keupayaan kawasan toraks dan lumbar bergantung kepada keadaan fisiologinya. Latihan terapeutik leher (terapi senaman) adalah cara terbaik untuk mengekalkan kefungsian keseluruhan aktiviti tulang belakang dan kehidupan secara umum.

Petunjuk untuk Lfk

Tanda pertama untuk latihan fisioterapi adalah sakit neuralgik di kepala, dada, lengan dan kaki. Mereka ditimbulkan oleh osteochondrosis - perubahan organik pada tulang belakang:

 • Deposit garam dalam ruang intervertebral;
 • Dehidrasi dan mengurangkan keanjalan cakera kusyen;
 • Menggenggam saraf radikular vertebra yang mengawal fungsi organ dalaman dan anggota badan.

Jika anda meninggalkan segala-galanya tanpa perhatian, gejala patologi akan terus meningkat. Untuk mengatasi proses merosakkan ini dan dipanggil gimnastik terapeutik dengan osteochondrosis serviks. Prosedur ini tidak memerlukan hospital perubatan, gimnasium, simulator, dan ahli terapi urut yang terlibat. Setiap orang boleh dikenakan bayaran di osteochondrosis serviks di rumah.

Apa yang diperlukan untuk kelas

Sebelum mengecas leher dengan osteochondrosis adalah perlu:

 • Berunding dengan doktor, menyelaras dengannya cara latihan, serta latihan kompleks perubatan;
 • Ventilasikan bilik gim dengan baik;
 • Lay tikar untuk latihan dalam "berbohong";
 • Pakai saman yang selesa (sukan yang lebih baik).

Apabila melakukan latihan untuk leher dengan osteochondrosis harus:

 • Jangan mengalihkan perhatian pada pelajaran yang pertama. Setiap beban berikutnya akan meningkat kerana ia menyesuaikan diri dengan yang sebelumnya;
 • Sentiasa memantau nadi;
 • Gantikan latihan di serviks dengan latihan pernafasan;
 • Untuk kesakitan dada yang sedikit atau perubahan mendadak dalam kadar jantung, segera hentikan latihan kekuatan atau menggantikannya dengan senaman yang lebih ringan.

Sakit akut di kawasan jantung dikontraindikasikan untuk terapi senaman. Pelanjutan kelas adalah mungkin dengan pemulihan penuh aktiviti jantung hanya dengan kebenaran doktor yang menghadiri.

Teknik yang paling biasa

Satu set latihan untuk osteochondrosis serviks terdiri daripada satu set prosedur dinamik dan statik yang bertujuan untuk perkembangan perubatan tulang belakang serviks. Kesemua mereka saling melengkapi dan mengoptimumkan hasil akhir. Gimnastik dinamik di osteochondrosis di rantau serviks adalah berdasarkan penggunaan alternatif otot-otot kontraksi dan kumpulan relaksasi. Latihan dilakukan dalam urutan yang ketat. Setiap daripada mereka mesti diulang sekurang-kurangnya 5 - 15 kali. Kedudukan permulaan - badan terletak secara menegak, kaki bersama-sama, tangan pada lipit.

 • Tangan yang dinaikkan perlahan naik;
 • Regangkan pada jari kaki;
 • Lihat hujung jari;
 • Tangan pada letupan perlahan turun;
 • Kedudukan permulaan
 • Tangan kanan pada mulut perlahan dibawa ke tepi dengan putaran serentak batang tubuh;
 • Sekilas bergegas ke hujung jari;
 • Kembali ke kedudukan asal.

Latihan yang sama diulang dengan tangan kiri.

 • Kepala perlahan-lahan bertukar pertama ke kanan, lalu ke kiri - hingga berhenti;
 • Dagu itu diangkat sejauh mungkin, kemudian diturunkan ke dada.

PI nombor 2 - kedudukan berdiri, kaki bersama-sama, siku pada peringkat bahu.

 • Tarik siku ke bilah bahu;
 • Pada menghembus nafas, kembali ke nombor IP 1.

IP nombor 3 - badan terletak secara menegak, kaki sedikit berbeza, lengan diperpanjang ke hadapan pada tahap bahu.

 • Putaran pekeliling serentak tangan dalam arah menumpu dan menyimpang.
 • Tubuh pada menghirup dengan tajam condong ke kanan (dengan kepala sambil berpaling ke kiri);
 • Pada menghembuskan nafas, tangan kanan naik di atas kepala dengan kembali ke titik permulaan.

Dalam urutan yang sama, latihan dilakukan dengan cerun ke kiri.

Sendi pinggul tidak terlibat.

 • Dibentangkan pada jari kaki (lengan ke atas, tengkuk kembali, lihat jari-jari);
 • Tangan ke tepi, kemudian ke lutut;
 • Ketinggian duduk.
 • Tekan kepala ke lutut anda.
 • Matikan kedua-dua belah tangan di sebelah kiri, sambil menumpukan perhatian pada jari;
 • Kaki kanan belakang belakang;
 • Untuk mendapatkan kaki kiri untuk itu;
 • Buat revolusi pekeliling dengan tangan anda mengikut arah jam, kemudian ke arah yang bertentangan.
 • Kembali ke PI №3.

Lakukan latihan dengan cara yang sama apabila anda menghidupkan tangan anda ke kanan. Sendi pinggul tidak terlibat dalam pergerakan.

Nombor IP 4 - terletak di perutnya, kaki ditutup bersama, lengan melayang ke hadapan.

 • Dalam proses menghirup, lengan ditarik ke had bersama dengan pandangan;
 • Kembali ke kedudukan asal terjadi pada menghembus nafas.
 • Ambil kaki kanan ke tepi, putar kepala ke kanan;
 • Lompat ke kaki kiri anda.
 • Kemudian ambil kaki kiri ke tepi, putar kepala ke kiri dan melompat pada kaki kanan.
 • Latihan untuk menyelesaikan berjalan di tempat dengan penurunan secara beransur-ansur dalam langkah untuk berhenti sepenuhnya.

Kedudukan permulaan adalah sama.

 • Regangkan lengan anda ke hadapan di bahu, buka telapak tangan anda ke arah satu sama lain;
 • Dengan mengeluh, letakkan tangan anda;
 • Penghembusan ditemani oleh pencampuran mereka dan menutup dengan telapak tangan.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis serviks adalah berdasarkan mobilisasi otot leher, belakang, perut dan kaki. Semua tenaga fisiologi badan tertumpu pada satu titik dan meningkatkan kesan terapeutik.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang serviks membolehkan merangsang proses metabolik di rahim serviks, menjana semula jaringan saraf yang lemah, meningkatkan keanjalan cakera intervertebral, memulihkan kelonggaran leher dan mobiliti. Dalam versi statik terapi latihan kompleks untuk osteochondrosis serviks melengkapi senaman dinamik. Teknik ini mempunyai beberapa ciri ciri ciri:

 • Beban kuasa utama dalam terapi fizikal untuk osteochondrosis rantau serviks dibuat oleh usaha kita sendiri;
 • Latihan kompleks boleh dilakukan dengan menggunakan beban tambahan atau ketegangan otot volensial;
 • Daya pada gentian otot membina secara beransur-ansur;
 • Semua tenaga tubuh dalam latihan fizikal untuk osteochondrosis serviks hanya tertumpu pada tulang belakang serviks;
 • Kadar pergerakan kepala adalah minima;
 • Ketegangan otot leher harus melampau;
 • Mencapai penyimpangan postur dari titik permulaan diadakan selama kesabaran yang cukup.

Jenis-jenis latihan statik terhadap osteochondrosis leher:

IP nombor 5 - duduk di atas kerusi.

 • Semua latihan dilakukan semasa menghirup. Setiap kedudukan kepala ditetapkan selama sekurang-kurangnya lima saat. Semasa anda menghembus nafas, otot berehat.
 • Kencangkan otot-otot leher, putar kepala anda ke kanan, lihat ke bawah oleh bahu;
 • Kembali ke kedudukan asal, berehat.
 • Ulangi latihan dengan giliran ke kiri.

Kekerapan kitaran - 5-10 belok kanan dan kiri.

 • Kencangkan otot leher, condongkan kepala ke kiri apabila telinga mendekati bahu;
 • Memulakan kedudukan, kelonggaran, kecondongan kepala ke kanan.
 • 5-10 kali.
 • Mengikat kepala belakang dengan sentuhan leher ke belakang;
 • Titik permulaan, kelonggaran otot, condong kepala ke hadapan dengan sentuhan dagu ke dada.

PI №1 - posisi berdiri, lengan diperpanjang ke depan di bahu, kaki ditutup.

 • Kaki selain;
 • Panjangkan tangan telapak tangan, bengkok pada siku, ketatkan bisep;
 • Sangat mengurangkan bilah.

Latihan ulang 5-10 kali.

PI adalah sama.

 • Naikkan lengan terulur, sedikit cairkan;
 • Bangun di atas jemuran, bengkok ke belakang, fokus pada jari;
 • Sedikit duduk, letakkan tapak tangan anda di lutut anda, sentuh dada anda dengan dagu.

Kekerapan adalah sama seperti pada latihan sebelumnya.

 • Tutup telapak tangan anda, letakkan di pipi kiri anda;
 • Semasa menghirup, tolak kepala anda dengan kuat di telapak tangan, menegangkan otot leher sisi (dan kepala tidak perlu bergerak);
 • Pada menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan dan berehat.
 • Untuk menyusun semula tapak tangan ke pipi kanan, untuk membuat serangan kuasa yang sama.
 • Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam Latihan 6.
 • Hands clenched, tinjunya dahi;
 • Hancurkan kepala dengan tangan anda selama beberapa saat, menegangkan otot belakang anda.

Operasi tentera diulang 5-10 kali.

 • Ketat leher dan ketat di belakang telapak tangan;
 • Kencangkan otot leher depan dan tekan dengan kuat di telapak kepala anda dengan nape 5-10 kali;
 • Urutan santai leher, leher, kuil, dahi, rahang. Dihasilkan dengan duduk di kerusi.

Teknik Pergerakan Tangan:

 • Otot mengusap,
 • Ketat cahaya,
 • Menggosok lingkaran.
 • Tekan dagu dengan tegas ke dada,
 • Pegang bahagian belakang kepala anda dengan telapak tangan anda di belakang,
 • Cuba mengangkat kepala anda, mengatasi rintangan tangan yang kuat.

Kedudukan permulaan adalah sama. Tangan hanya sekadar membetulkan kepala. Kepala dibesarkan di atas lantai.

 • Menggunakan ketegangan otot leher depan, tekan bahagian belakang kepala anda ke telapak tangan anda.

Latihan 10 dan 11 dilakukan sekurang-kurangnya tiga saat 5-10 kali berturut-turut.

PI nombor 7 - terletak di sebelah kanan dan kiri.

 • Hidupkan sebelah kanan, letakkan telapak tangan kiri pada dinding depan abdomen;
 • Secara beransur-ansur mengumpul udara ke dalam paru-paru, mengembang perut, mengatasi rintangan telapak tangan;

Pada menghembus nafas, berehat dan ulangi senaman di sebelah kiri.

Nombor IP 4 (berbaring di perut bawah perut).

 • Gunakan tangan kanan anda untuk menyokong dagu dengan tangan bengkok anda;
 • Tangan kiri dari belakang untuk menekan kepalanya.

Kemudian tukar kedudukan tangan dan ulangi tekanan tekanan sekurang-kurangnya 5 kali.

Kedudukan permulaan adalah sama (dengan karpet)

 • Pusingkan kepala ke kanan dengan menyentuh lantai;
 • Tanpa menaikkan kepala anda dengan usaha otot-otot sisi leher, cuba tolak telinga dari tikar.
 • Luruskan kepala anda, berehatlah.

Ulangi senaman dengan memutar kepala ke kiri.

Keputusan lfk

Latihan terhadap osteochondrosis dengan senaman biasa mereka memberikan kesan terapeutik yang ketara dan berpanjangan:

 • Proses pembekalan darah dan metabolisme di tulang belakang serviks dipercepatkan;
 • Sakit dihilangkan;
 • Pemuliharaan tisu sekitarnya dipulihkan;
 • Lapisan otot meningkat;
 • Keanjalan cakera intervertebral dan pergerakan leher meningkat.

Hasil akhirnya dapat mempercepat penggunaan fisioterapi untuk osteochondrosis serviks. Penyinaran UHF tempatan menyumbang kepada pecahan deposit garam. Penggunaan kompres khas yang direndam dalam persediaan farmakologi juga bertujuan untuk ini. Prosedur ini hendaklah digunakan hanya mengikut arahan doktor yang menghadiri untuk mengelakkan alahan yang mungkin berlaku.

Kontraindikasi untuk gimnastik osteochondrosis serviks pada wanita juga boleh termasuk kehamilan. Ketegangan yang kuat pada otot panggul dan perut boleh menyebabkan buruh pramatang atau keguguran.

Kesakitan leher dan pergerakan rendah bukanlah keputusan akhir, yang meniadakan kehidupan yang sihat. Banyak yang boleh membetulkan terapi fizikal. Ia hanya penting untuk mengetahui bagaimana untuk merawat latihan osteochondrosis. Sesuatu yang boleh memperbaiki kelas kecergasan biasa. Tetapi keputusan optimum hanya mungkin dengan penggunaan pengisian terapeutik di osteochondrosis di kawasan serviks. Ini tidak boleh ditangguhkan dengan cara apapun.

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang serviks - kompleks, ditunjukkan hampir semua

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang serviks adalah cara utama untuk menghentikan penyakit ini. Ini akan mengesahkan mana-mana doktor. Dalam diagnosis osteochondrosis tulang belakang serviks, gimnastik video menormalkan mobiliti bersama dan nada serat otot, menguatkan otot-otot leher, dan meningkatkan keanjalan saluran darah dan bekalan darah ke badan vertebra dan cakera intervertebral.

Gimnastik tulang belakang serviks dengan osteochondrosis dalam kombinasi dengan pernafasan berirama akan mengembalikan sirkulasi otak yang normal. Ini akan meningkatkan prestasi mental - akan menghalang memori daripada melemahkan dan membantu proses hafalan yang lebih baik.

Matlamat dan objektif terapi fizikal

Malangnya, adalah mustahil untuk menyembuhkan osteochondrosis. Doktor belum datang dengan cara untuk membalikkan proses degeneratif-dystrophik. Mereka hanya boleh melambatkan atau berhenti. Ini adalah matlamat utama terapi senaman, lihat juga rawatan osteochondrosis dengan herba.

Majoriti orang melihat seorang doktor jika mereka mengalami sakit leher yang tidak lagi dapat diterima. Jika mereka tidak disebabkan oleh sebab-sebab lain, seperti myositis atau fraktur, maka apabila diagnosis dijelaskan dengan pemeriksaan x-ray atau MRI, jenis penyakit polysigmentary akan dikesan - sekurang-kurangnya satu hernia intervertebral "dikelilingi" oleh protrusions cakera bersebelahan.

Latihan senaman fizikal dengan osteochondrosis serviks dalam tempoh akut dan semasa pemecahan menyelesaikan tugas yang sama:

 • membantu dalam melegakan kesakitan;
 • penghapusan hipertonus otot, menggalakkan kelonggaran otot;
 • pecutan proses metabolik;
 • peningkatan peredaran darah dan saliran limfa;
 • Memfungsi parut cakera cincin berserabut.

Objektif terapi latihan osteochondrosis tulang belakang serviks dalam tempoh kedua rawatan dan semasa remisi:

 • mencegah perkembangan ketidakselesaan atau kesakitan;
 • peningkatan pemakanan tisu cakera vertebra dan intervertebral;
 • meningkatkan nada dan kekuatan gentian otot leher dan bahu bahu;
 • pencegahan pembentukan adhesi dan osteofit (pertumbuhan yang menghalang);
 • pemulihan dan penyelenggaraan kelengkungan fisiologi semula jadi di kawasan serviks.

Untuk melakukan terapi latihan kompleks individu untuk osteochondrosis serviks diperlukan setiap hari dan beberapa kali. Hanya beban biasa yang akan membantu mencapai matlamat.

Perhatian. Harga rawatan tidak atau rawatan sekali-sekala adalah kemajuan patologi, yang semestinya akan berakhir dengan operasi pembedahan, atau perkembangan myelopathy serviks (pemusnahan saraf tunjang), menyebabkan lumpuh dan kecacatan.

Contraindications

Dalam artikel ini, kami membentangkan satu pilihan latihan yang boleh dilakukan tanpa praktikal semua orang, tanpa mendapatkan persetujuan daripada pakar terapi latihan. Bagaimanapun, kompleks sederhana ini mempunyai kontra-kontraindikasi.

Kompleks gimnastik dalam osteochondrosis tulang belakang serviks (video) adalah dilarang untuk melaksanakan jika terdapat penyakit atau syarat berikut:

 • sakit akut di mana-mana bahagian tulang belakang;
 • tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi sebelum kelas;
 • tekanan intrakranial atau intraokular yang meningkat;
 • tempoh akut sebarang penyakit, disertai dengan suhu badan melebihi 38 ° C;
 • "Segar" kecederaan otak traumatik dan gegaran, tempoh akut selepas operasi cranio-cerebral dan campur tangan pada vertebra serviks.

Untuk maklumat. Gimnastik pernafasan di osteochondrosis di rantau serviks adalah wajib, dan untuknya tiada sekatan. Latihan pernafasan dalam kedudukan terdedah, disertai dengan pergerakan tangan, ditunjukkan walaupun selepas operasi abdomen atau neurosurgi yang serius.

Bentuk terapi fizikal

Bentuk terapi senaman yang ditetapkan bergantung pada tempoh penyakit:

 1. Dalam tempoh yang teruk atau ketika diperparah, rawatan merangkumi:
 • latihan isometrik untuk otot serviks dengan mengatasi rintangan;
 • kombinasi kedudukan statik yang mempromosikan kelonggaran bisep, trapezius dan otot deltoid (lihat gambar di atas);
 • penculikan pasif lengan, pergerakan swing lancar di sendi bahu dalam amplitud yang ada;
 • jika perlu, kursus kompleks kelonggaran selepas isometrik Kogan-Malevik - ketegangan otot bahu, diikuti dengan pergerakan tangan pasif;
 • latihan pernafasan.
 1. Dalam tempoh kedua dan semasa remisi, terapi senaman untuk osteochondrosis video rantau serviks terdiri daripada:
 • senaman statik (isometrik) untuk otot-otot leher dan bahu bahu;
 • pendulum seperti ayunan dan pergerakan berayun dengan lengan (peregangan balistik);
 • latihan untuk ikat pinggang dengan beban bertambah secara beransur-ansur;
 • pergerakan dinamik yang perlahan dan licin di rantau serviks;
 • berenang

Pada nota itu. Dalam tempoh yang teruk, jangan lupa memasukkan dada dan pernafasan perut dalam kompleks terapi senaman untuk osteochondrosis serviks. Ia akan membantu untuk kembali ke lawatan dada yang dikurangkan secara normal, yang terbentuk kerana kedudukan luar biasa tulang belakang, yang merosakkan sindrom kesakitan.

Kaedah Pelaksanaan

Arahan untuk penyusunan latihan Gimnastik untuk tulang belakang serviks dalam osteochondrosis:

 1. Sekiranya perlu, senaman boleh dilakukan semasa duduk.
 2. Jika vertebra serviks tidak stabil dan memakai bas Schantz, lakukan latihan sejauh mungkin tanpa mengeluarkan korset.
 3. Semua pergerakan dinamik harus lambat dan lancar, tanpa jerks dan jerking, dan amplitud mereka - maksimum, tetapi tidak menyebabkan sensasi yang menyakitkan.
 4. Anda boleh mengambil makanan 30 minit selepas hujung pelajaran, dan permulaan kompleks harus hanya sejam selepas makan utama.

Pada nota itu. Sebelum melakukan Gimnastik kompleks ini untuk osteochondrosis tulang belakang serviks, video ditunjukkan untuk melakukan urutan sendiri otot-otot leher, menggosok salap atau gel yang ditetapkan oleh doktor atau, contohnya, Dolobene-gel, Troxevasin-gel atau krim Decontractile.

Pemilihan senaman dan kedudukan untuk rawatan osteochondrosis

Selepas beberapa minit mengurut diri, anda perlu melakukan latihan pemanasan. Mereka terkenal dengan semua dan tidak memerlukan penempatan video dalam artikel ini.

Panaskan

 • Lakukan beberapa pergerakan di kawasan serviks dalam pelbagai unjuran:
  1. mengikat ke hadapan dan ke belakang;
  2. bertukar kiri dan kanan;
  3. tilts kiri dan kanan;
  4. Pergerakan Chin ke hadapan dan ke belakang (dalam foto di atas - di sebelah kanan kanan);
  5. giliran gabungan dengan kecenderungan;
  6. putaran pekeliling mengikut arah jam dan lawan jam.
 • Buat apa-apa latihan pemanasan untuk jari anda.
 • Panaskan sendi dan otot pinggang bahu:
  1. mengangkat dan menurunkan tali bahu dan asynchronous;
  2. pergerakan pekeliling putaran serentak di bahu.

Leher otot isometrik leher

Melakukan "tilts" kepala ke kiri, kanan, ke hadapan, ke belakang, dan juga "bertukar" ke kanan dan kiri mengatasi rintangan lengan dan tidak bergerak, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, selain latihan ini adalah pencegahan hebat osteochondrosis serviks.

Tetapkan kepada algoritma berikut:

 1. Blok: 3 saat ketegangan (menghirup melalui hidung) - 6 saat relaksasi (menghembus melalui bibir, tiub terlipat).
 2. Ulangi setiap blok 3 kali, selepas itu membuat satu putaran kepala pada dan melawan tangan jam.
 3. Lakukan blok pertama dengan minimum, yang kedua dengan yang tengah, dan yang ketiga dengan ketegangan otot maksimum dan tekanan lengan (s). Oleh itu, semasa dua blok pertama, serat otot merah akan dilatih dan rangkaian kapilari akan diperkuat, dan semasa prestasi blok ketiga, serat otot putih akan dimasukkan, ketegangan yang akan menguatkan kekuatan otot dan meningkatkan jumlah mereka sedikit.
 4. Selepas beberapa hari, tambahkan tempoh voltan hingga 4 saat, dan berehat hingga 8. Meningkatkan tempoh satu voltan isotonik hingga 7 saat, tidak lebih. Melepaskan dan menenangkan otot dalam kes ini akan mengambil masa 14 saat.

Sayap malaikat

Latihan ini boleh dilakukan baik berdiri dan duduk dalam kedudukan apa pun. Bend tangan anda dan letakkan jari anda pada bahu anda, simpan siku anda dengan tepat ke sisi, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Buat beberapa gerakan dengan siku anda ke atas dan ke bawah, kemudian 4-5 maklumat di hadapan anda dan pencairan maksimum ke belakang. Selepas itu, lukis siku pada masa yang sama ke hadapan dan bulatan mundur.

Ia penting. Semasa latihan, belakang dan leher harus lurus, dan bahagian atas harus ditarik ke arah siling.

Kami menguatkan otot deltoid

Letakkan tangan anda di atas kepala anda dalam "istana beruang" seperti yang ditunjukkan dalam rajah (1):

 1. Kencangkan semua otot badan dalam usaha memecahkan "kunci". Adakah ketegangan isometrik dihidupkan selama 3 hingga 10 saat (maksimum). Kemudian, semasa anda menghembus nafas, berehatlah otot-otot, dan buat satu gerakan bulat dengan tangan anda berpaut sekali dalam setiap arah (dalam angka - 2). Ulangi penggantian ini secara statistik dan dinamik (1-2) dua kali lagi. Jangan lupa bahawa voltan sepatutnya menjadi lemah, kemudian sederhana, dan ketiga kalinya maksimum.
 2. Letakkan "kunci beruang" di hadapan plexus suria, meletakkan siku anda betul-betul ke sisi, dengan tangan kanan anda "di atas". Dengan ketegangan sedikit leher dan tali bahu, dengan "tangan akan pecah," buat 8-10 gerakan lancar dengan siku anda - satu ke atas, kedua ke bawah (seperti kuk). Kemudian tukar kedudukan tangan di istana, dan ulangi gerakan itu.

Bear Castle di belakang

Lakukan latihan ini selari posisi tangan, menyebarkannya ke seberang. Pada titik akhir - di istana, setiap kali mengetatkan otot-otot dengan lebih kuat, memerhatikan algoritma berikut dalam masa: pertama 3 saat, kemudian 4, dan sebagainya sehingga 7. Jangan lupa bahawa belakang dan leher harus lurus.

Sila ambil perhatian - mudra klasik (posisi tangan) yoga "kunci beruang" dilakukan dengan menggabungkan empat jari tanpa penyertaan jari-jari besar, tetapi pada masa yang sama jari harus dikepit dengan ketat ke dalam tangan.

Sekiranya latihan ini tidak tersedia, mulakan dengan versi ringan dengan tuala, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Dalam beberapa minggu, sendi-sendi akan berkembang dan mungkin untuk melakukan senaman ini tanpa tuala.

Belalang (belalang)

Postur ini juga akan membantu mereka yang menghadapi masalah pencernaan, sistem urogenital dan kelenjar prostat.

Dalam versi klasik, asana yoga ini sedang berbaring. Jangan berjongkok di dada anda dan bungkus kepala anda. Garis leher dan dada harus lurus. Beri perhatian kepada kaki - kaki tidak boleh disebarkan lebih luas daripada bahu, dan tumit perlu "melihat" di siling.

Masa pegangan kedudukan: selama anda boleh, tetapi tidak lebih dari 3 minit. Walau bagaimanapun, untuk permulaan, anda boleh melakukan pilihan yang ringan di kedudukan berdiri atau duduk.

Latihan akhir

Sikap sedemikian adalah kontraindikasi bagi wanita hamil, dan orang-orang dengan patologi sendi dan cirit-birit perlu dijalankan dengan berhati-hati.

Akhirnya, kami mengesyorkan untuk melakukan asana, yang akan membantu meletakkan semua sendi dari tulang belakang dalam kedudukan anatomi semulajadi, dan akan membuat lawatan ke ahli terapi manual yang tidak perlu. Ambil kedudukan sedekat mungkin dengan yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Dengan cara ini, kaki "bawah" dan lengan yang lurus boleh lurus.

Dengan setiap nafas, lakukan sedikit "berpusing" di belakang, dada, dan leher. Cuba elakkan lenturan tulang belakang yang berlebihan, dan lakukan hanya berpusing.

Masa yang dibelanjakan dalam asana: dari 5-10 saat hingga 3 minit maksimum. Jangan lupa untuk melakukan senaman ke arah yang lain. Selepas 6-8 minggu amalan harian, kedudukan anda tidak lebih buruk daripada pengajar.

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis rantau thoracik akan berkuatkuasa hanya dalam kes yang kerap, lebih baik setiap hari, prestasi. Harga untuk menolak untuk melaksanakan dan meneruskan gaya hidup yang tidak aktif adalah kepulangan semua ketidakselesaan dan kesakitan, serta kemajuan penyakit, mengancam terjadinya protrusions dan hernia dalam cakera intervertebral.

Gimnastik untuk leher dari sakit di osteochondrosis, senaman dari layu dan leher komputer dengan gambar dan video

Jika terdapat sakit di leher, terdapat kesukaran untuk menghidupkan kepala, beratnya dirasakan di bahu dan jari-jari tidak berfungsi - ini adalah tanda awal osteochondrosis. Gimnastik untuk leher akan menjadi rawatan terbaik untuknya.

Petunjuk untuk melakukan gimnastik leher

Leher adalah kawasan yang paling lemah pada tubuh manusia. Ia adalah melalui itu bahawa semua vesel penting lulus, dan bahan berguna datang ke otak. Di leher adalah saraf yang melalui impuls yang mengawal aktiviti manusia. Oleh itu, ia perlu dirawat dengan teliti.

Pada kedudukan semula jadi kepala, pusat telinga harus kira-kira pada tahap yang sama dengan pusat bahu ditambah minus dua sentimeter. Beban pada keseluruhan tunjang tulang belakang adalah kira-kira lima kilogram. Dengan anjakan kepala, untuk setiap dua setengah sentimeter ke hadapan, beban meningkat sebanyak lima kilogram, yang menyumbang kepada kemunculan hipertonik otot-otot leher dan bahu bahu, yang membawa kepada penyakit.

Sekiranya seseorang sentiasa berada dalam kedudukan yang tidak selesa, otot-otot yang tegang menjejalkan saluran darah dan peredaran limfatik, peredaran darah bertambah teruk, dan otak berhenti menerima jumlah oksigen yang diperlukan.

Gejala pertama masalah leher ditunjukkan dalam keletihan dan kebocoran otot. Selalunya, seseorang tidak memberi perhatian kepada "loceng" tersebut, yang membawa kepada komplikasi, seperti osteochondrosis.

Pengecasan adalah cara terbaik untuk mengelakkan masalah dan sakit di sendi leher dan bahu. Ia mempunyai kesan positif ke atas bekalan darah di seluruh badan. Melakukan latihan pada leher di rumah, meningkatkan nada badan dan faktor-faktor yang menyumbang kepada perkembangan chondrosis pada orang-orang dengan gaya hidup yang tidak aktif hilang.

Kenapa lehernya sakit: tentang lelah, osteochondrosis dan hipertensi

Hasil daripada peninggalan lama dalam kedudukan yang tidak selesa, di kawasan vertebra serviks ketujuh lapisan lemak mula disimpan. Pada orang biasa ia dipanggil layu atau "bonggol balu". Patologi ini berbahaya kepada kesihatan dan mempengaruhi fungsi pelbagai sistem badan:

 • Pertama sekali, seluruh zon kolar menderita, yang membawa kepada perkembangan osteochondrosis tulang belakang serviks;
 • Mengurangkan aliran darah di jabatan ini dan membawa kepada pemendapan sel-sel lemak;
 • Pada peringkat akhir perkembangan penyakit, orang itu merasa sakit yang teruk, yang disebabkan oleh sindrom vaskular.

Orang mengatakan bahawa orang yang menenggelamkan menyelesaikan semua masalah yang sukar dengan sendirinya, tanpa bantuan. Ini bukan untuk mengatakan bahawa tidak ada kebenaran dalam pernyataan ini, walau bagaimanapun, masalah ini timbul akibat melemahkan otot kerana kerap duduk dan membungkuk dalam cara hidup yang tidak aktif.

Korset otot tulang belakang yang kuat menyumbang kepada kesihatannya. Jika tidak, ujung saraf yang meluas dari saraf tunjang dimampatkan, bekalan darah merosot, menghalang otak daripada mendapatkan semua bahan penting.

Arteri constricted menyebabkan pembentukan hipertensi, yang boleh menyebabkan serangan strok atau jantung. Untuk pencegahan mereka adalah disyorkan untuk melakukan senaman secara teratur untuk leher.

Pada tanda-tanda awal chondrosis, anda harus berunding dengan doktor anda, yang akan menawarkan penyelesaian terbaik untuk masalah ini. Oleh kerana rawatan yang tepat pada masanya dari peringkat awal penyakit, akibat yang serius boleh dielakkan.

Gejala osteochondrosis termasuk:

 • Sakit di leher, bahu, di tangan. Dia mempunyai watak yang membingungkan yang berlaku dari sisi atau belakang. Menghidupkan kepala sangat sukar;
 • Pesakit dengan osteochondrosis menyebabkan pening kerap, berdering di telinga, keseimbangan hilang semasa berjalan;
 • Kelemahan timbul di bahagian atas, muka dan leher.

Penyakit pada tahap awal boleh dirawat dengan mengenakan bayaran untuk leher dari osteochondrosis. Rawatan tradisional hanya digunakan apabila meterai padat dijumpai di kawasan leher.

Latihan apa yang perlu dilakukan jika leher yang sakit: petunjuk dan kontraindikasi, peraturan untuk dilakukan

Ada kemungkinan untuk menyingkirkan sakit leher dan komorbiditi, tetapi ini memerlukan sedikit usaha, perubahan masa dan gaya hidup.

Untuk membawa kembali tulang belakang ke normal, korset otot dan ligamen perlu dikukuhkan.

Walaupun dengan sakit, cara terbaik untuk menyingkirkan osteochondrosis tulang belakang serviks adalah senaman terapeutik untuk leher dan urut. Kaedah urut klasik yang paling biasa digunakan, yang mempengaruhi semua bahagian korset serviks dan vertebra.

Apabila melakukan senam di tempat pertama adalah perlu untuk menentukan latihan yang mana untuk leher dari osteochondrosis boleh dilakukan dan yang tidak boleh dilakukan. Anda juga perlu tahu bagaimana kes yang dikenakan untuk leher tidak dapat dilakukan.

Kontraindikasi kepada prosedur "Latihan fizikal terapeutik di osteochondrosis tulang belakang serviks":

 • Komplikasi osteochondrosis, disertai dengan sakit teruk, walaupun berehat;
 • Dalam ketidakstabilan rantau serviks, di mana bekalan darah ke otak terjejas dengan ketara, dalam kes ini pening berlaku;
 • Kehadiran penyakit akut atau keterukan penyakit kronik;
 • Penyakit kronik yang teruk;
 • Penyakit onkologi;
 • Gumpalan darah;
 • Kejadian pendarahan;
 • Meningkatkan suhu badan;
 • Tekanan darah tinggi;
 • Keracunan akut.

Dalam semua keadaan ini, pengisian untuk leher dari osteochondrosis tidak dilakukan. Untuk diagnosis penyakit yang tepat, pakar mesti diperiksa. Kontraindikasi yang sedia ada dibincangkan dengan pakar neurologi atau doktor yang menjalankan terapi fizikal untuk osteochondrosis di kawasan serviks. Di samping itu, ujian atau x-ray boleh ditetapkan. Doktor, setelah menganalisis semua petunjuk, mengembangkan satu set latihan terhadap osteochondrosis leher secara individu untuk setiap pesakit.

Kaedah untuk melaksanakan terapi fizikal untuk leher:

 • Gimnastik perubatan untuk leher dengan osteochondrosis tidak dilakukan jika semasa memegang ada sakit yang teruk. Dalam kes ini, anda perlu menamatkan latihan semasa dan meneruskan yang seterusnya;
 • Jika ia menyebabkan ketidakselesaan yang teruk, ia tidak terjawab;
 • Pergerakan semasa latihan dari sakit di leher dan bahu harus lancar dan bahkan;
 • Beban semasa gimnastik terapeutik di osteochondrosis leher perlu ditingkatkan secara beransur-ansur;
 • Teknik dilakukan dari sederhana ke kompleks;
 • Latihan untuk leher di osteochondrosis tulang belakang serviks dilakukan setiap hari, jika tidak, ia tidak akan membawa kesan;
 • Latihan untuk chondrosis leher perlu dilakukan selepas setengah jam selepas makan. Pakaian sepatutnya selesa dan bilik hendaklah sentiasa berventilasi.

Semasa rawatan osteochondrosis dengan bantuan terapi senaman, anda harus mengambil kira aktiviti fizikal yang dilarang untuk melaksanakan:

 • Berjalan untuk jarak yang panjang atau pendek;
 • Melompat;
 • Tangan swing;
 • Melemparkan peluru;
 • Ditembak.

Di hadapan osteochondrosis, teknik tersebut hanya boleh merosakkan tulang belakang, menyebabkan pembentukan komplikasi.

Di samping itu, mereka yang menyakitkan leher dan bahu, anda tidak boleh terlibat dalam push-up dan pull-up di bar. Mana-mana cangkang digunakan dengan penuh perhatian.

Jika anda bersenam, disarankan untuk menimbang semula kompleks latihan anda.

Latihan dalam osteochondrosis serviks

Oleh kerana vertebra serviks adalah yang paling mudah alih berbanding dengan seluruh tulang belakang, mereka memerlukan perhatian yang lebih tinggi. Untuk tujuan ini, satu set lengkap latihan untuk leher dalam kes osteochondrosis cervicothoracic telah dibangunkan.

Latihan "lilitan leher"

 • Latihan ini dilakukan dalam posisi berdiri atau duduk.
 • Lehernya dibungkus sedemikian rupa sehingga ibu jari di depan, dan semua yang lain berada di belakang.
 • Oleh itu, tangan membuat tiruan kerah, memperbaiki kawasan serviks.
 • Selepas itu, pergerakan kepala ke sisi dilakukan, berlarutan di akhir satu sama lain untuk seketika.
 • Selepas lengan diturunkan sedikit dan senaman diulangi.

Latihan ini untuk leher dengan osteochondrosis serviks dilakukan pada waktu bekerja, terutamanya jika kerja tidak aktif.

Latihan "Tangan penekanan di atas meja"

 • Untuk melakukan senaman dari chondrosis, anda mesti bertukar dengan kembali ke meja dan meletakkan tangan anda di atasnya.
 • Kemudian letakkan kepala anda sedikit dan regangan.
 • Berdiri dalam kedudukan ini untuk beberapa lama dan kembali ke asal.
 • Selepas itu, cuba duduk ke tahap yang boleh diterima, dengan kepala anda membongkok ke hadapan.
 • Otot tegang harus berehat sedikit.

Latihan ini dilakukan untuk melonggarkan bahu dan leher.

Latihan "Mercusuar"

Ini adalah latihan untuk menguatkan otot leher dalam osteochondrosis.

 • Postur yang diterima duduk di atas kerusi.
 • Di bahagian atas buku diletakkan di dalam hardcover agar ia tidak jatuh.
 • Duduk dalam kedudukan ini selama kira-kira lima saat. Otot-otot di kawasan serviks pada masa ini ingat dalam kedudukan apa yang perlu vertebra.
 • Selepas sedikit tekanan pada kepala, secara beransur-ansur meningkatkan beban.
 • Latihan dengan buku di kepala tidak bertahan lebih dari setengah minit, bagaimanapun, ia akan membolehkan betul membina otot-otot di leher, melegakan kesakitan.

Latihan "leher flexion with resistance"

 • Latihan berikut dilakukan semasa duduk di kerusi.
 • Satu tangan memakai dahi dan memiringkan leher, menawarkan ketahanan. Pegang kedudukan sekurang-kurangnya setengah minit.
 • Kemudian letakkan tangan kedua di bawah bahagian belakang kepala dan condongkan kepala.
 • Dalam kedudukan ini, bertindak secara serentak di kedua-dua tapak. Otot leher akan berehat.
 • Penerimaan tidak lebih daripada lima minit.

Latihan "Lanjutan leher dengan rintangan"

 • Kembali ke kedudukan permulaan, letakkan tangan anda di belakang kepala anda dan cuba lurus leher anda.
 • Rintangan mesti dilakukan sekurang-kurangnya setengah minit.
 • Pada peringkat kedua latihan, tolong punggung kepala anda dengan tangan anda, bersandar ke depan.

Latihan "Tilt ke sisi dengan rintangan"

 • Latihan serupa dengan dua yang terdahulu, hanya lereng yang dilakukan ke sisi, memegang kepalanya dengan tangannya.
 • Selepas telapak kedua kami meletakkan leher dari seberang dan bertindak di atasnya dari kedua belah pihak.
 • Kemudian buatkan penerimaan di sisi lain.

Latihan "Menghidupkan kepala dan leher dengan rintangan"

 • Pada kedudukan awal, letakkan telapak tangan anda di sisi rahang bawah dan dagu dan cuba menghidupkan kepalanya, dengan menahan diri dengan tangan anda.
 • Kemudian letakkan tangan yang lain pada bahagian leher dan, angkat dagu, belikan kepala anda.

Latihan "Palms on the temples"

 • Ambil kedudukan permulaan, letakkan telapak tangan anda di kuil anda dan beransur-ansur mengetatkan kulit, mengangkat tangan anda.
 • Pada menghembus nafas, ambil kedudukan permulaan.

Sebagai tambahan kepada teknik-teknik yang dijelaskan, sangat baik untuk osteochondrosis untuk melakukan senaman dari gimnastik oleh Bubnovsky dan Dr. Shishonin.

Latihan untuk menghilangkan lelah

Teknik khas yang meningkatkan peredaran darah akan menguatkan otot dan ligamen di kawasan leher dari penggiling lemak, "bonggol balu" atau layu di lehernya.

Perlu diingat bahawa latihan leher tidak boleh dilakukan sekiranya kesakitan akut.

Setiap gerakan dilakukan lancar dan tanpa ketajaman. Bermula satu set latihan untuk leher harus menjadi pemanasan.

 • Berdiri berhampiran dinding rata, berpaut kepadanya.
 • Letakkan tangan anda di punggung bawah anda. Dalam kedudukan ini adalah satu atau dua minit.
 • Setiap hari perlu ditingkatkan secara beransur-ansur.
 • Oleh itu tulang belakang diperkuat dan mengambil posisi yang betul.

Kemudian pergi ke latihan untuk otot leher dari layu dan osteochondrosis:

 • Duduk atau berdiri, matikan kepala anda ke arah sebelah. Pergerakan perlu dilakukan sepuluh kali;
 • Bend kepala anda ke hadapan, cuba sampai ke dada dengan dagu;
 • Ambil kedudukan permulaan, pegang tangan anda di belakang, luruskannya dan tariknya ke arah yang bertentangan dari belakang, condongkan kepala anda ke hentian. Pegang kedudukan ini selama 30 saat;

Latihan dari leher komputer

Untuk menghilangkan kesan leher komputer, anda perlu melakukan yang berikut:

 • Letakkan tangan anda di belakang anda, memegang mereka di dalam kunci;
 • Tarik muka ke hadapan dalam kedudukan kedudukan semula jadi kepala, tidak mencondongkannya kembali.
 • Pada masa yang sama, tarik tangan di belakang anda ke arah yang bertentangan dari diri anda. Tahan 30 saat;
 • Mengadopsi kedudukan semula jadi;
 • Ulangi yang sama dalam arah yang bertentangan;
 • Tangan untuk mengunci kunci di hadapan anda, tarik mereka ke hadapan, dan kepalanya kembali, tidak mencondongkan badan.
 • Tahan 30 saat;
 • Kembali ke kedudukan asal.

Latihan ini boleh dilakukan tanpa tangan (seperti yang ditunjukkan dalam foto), tetapi dengan bantuan mereka, kesannya lebih baik.
Terima kasih kepada latihan biasa untuk kawasan leher dari layu dan leher komputer, selepas beberapa minggu amalan masalah ini dapat diselesaikan.

Urut leher untuk osteochondrosis di kawasan serviks dan layu

Latihan untuk leher membantu menghilangkan rasa sakit, osteochondrosis dan layu. Untuk mencapai kesan yang lebih besar dalam latihan dan kesakitan, amalan itu harus ditambah dengan urut.

Bagaimana untuk melakukan urut sendiri:

 1. Duduk dengan selesa di atas kerusi, bawa leher anda ke kedudukan statik dan berehat sepenuhnya. Tangan harus diturunkan dan bebas, tanpa ketegangan.
 2. Urut dada, belakang, lancar ke lengan, leher, belakang kepala. Setiap pergerakan harus lancar, santai. Otot menguli dengan lancar, tanpa membuat gerakan mendadak. Urut perlu dilakukan dari atas ke bawah.
 3. Selepas akhir sesi, pergerakan berjaga dilakukan untuk membantu menyatukan kesan yang dicapai.

Sebagai tambahan kepada kaedah pendedahan yang diterangkan, adalah mungkin untuk menggunakan teknik lain, seperti: urut vakum, akupresur dan Thai.

Pakar dalam video seterusnya menunjukkan bagaimana melakukan urut urut vakum dengan menggunakan sistem Revitonika.

Untuk mengelakkan masalah sakit leher dan penyakitnya, adalah perlu untuk menjalankan profilaksis: tuangkan air sejuk dan melengkapkan tempat tidur supaya seluruh badan berada dalam kedudukan yang paling selesa semasa tidur. Tilam perlu memilih keras.

Apabila menganjurkan tempat kerja, perabot harus sesuai dengan anda, supaya, duduk di atas kerusi, anda tidak perlu bengkok ke monitor komputer, dan bahu anda tidak tegang atau mengangkat semasa bekerja.