Dadah Kanker Paru-paru

Kelopak mata

Di dunia moden, bilangan pesakit dengan kanser paru-paru semakin meningkat setiap tahun. Penyakit yang dahsyat ini tidak membebaskan sesiapa pun. Dalam kebanyakan kes, kemoterapi digunakan untuk merawat kanser paru-paru, yang memberi kesan kepada sel-sel yang berbahaya. Untuk tujuan ini, ubat kuat digunakan, diambil secara intravena, intramuskular, dan dalam bentuk tablet. Rawatan itu dipilih oleh doktor secara individu untuk setiap pesakit.

Ubat-ubatan yang ditetapkan semasa kemoterapi ditetapkan sebagai kompleks dan satu demi satu, tetapi pada peringkat yang berlainan penyakit, digunakan dalam kombinasi yang berbeza dan secara subjektif untuk setiap kes.

Rawatan ubat kanser paru-paru

Ubat-ubatan Kanser paru-paru

Ubat kemoterapi yang paling popular untuk kanser paru-paru adalah:

Gefinitib adalah ubat yang terkenal. Walaupun iklan yang luas untuk kadar keberkesanan yang tinggi, kajian menunjukkan bahawa ubat ini tidak meningkatkan kelangsungan hidup. Cadangan untuk digunakan merangkumi larangan yang mendadak.

Bevacizumab digunakan, diberikan secara intravena, ia membantu untuk menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser. Ia dianggap sangat berkesan. Dalam kombinasi dengan dadah seperti Paclitaxel dan Carboplatin, ia menunjukkan hasil yang baik.

Perlu diingat bahawa muntah-muntah dan menghentikan ubat-ubatan ditambah kepada kemoterapi. Doktor memilih rawatan yang terbaik dan ubat-ubatan yang paling jinak.

Selama bertahun-tahun, para saintis Inggeris telah menguji dan membangun, berkat yang telah muncul generasi baru ubat-ubatan. Malah, ia adalah hibrida dua ubat - Vandetanib dan Selumetinib. Prinsip tindakan mereka adalah untuk menyekat kuasa sel-sel kanser. Ketiadaan sumber-sumber tambahan untuk pertumbuhan dan kewujudan menekan daya maju sel yang dijangkiti dan menyumbang kepada kematian mereka. Sekarang ubat sedang diuji pada manusia. Empat puluh orang dengan pelbagai peringkat kanser paru-paru telah dipilih untuk ini. Sehingga kini, ujian hanya menunjukkan hasil yang positif.

Pecahan ASD 2

Pecahan ASD 2 baru-baru ini telah dikenal luas. Ini berdasarkan keputusan yang diberikan ubat veterinar ini, apabila digunakan dalam pesakit kanser.

Perlu diingat! Pada hari ini, puak ASD 2 tidak mempunyai lesen daripada Kementerian Kesihatan untuk kegunaan orang. Walau bagaimanapun, ada mitos bahawa kanser ini mengubati kanser paru-paru di ibu Lawrence Beria.

Puak ASD 2 muncul pada tahun 1947, di USSR. Ia telah dibangunkan di All-Union Institute of Veterinary Medicine Experimental. Penyediaan ini didasarkan pada tisu suhu tinggi katak, kemudian diganti dengan daging dan tulang.

Pemaju, menjadi ahli sains dengan nama Dorogov, yang kemudiannya diberi ubat: antiseptik - stimulator Dorogov (ASD). Ciri khas dadah adalah fungsi penyembuhan luka.

Dalam perubatan moden, pecahan ubat ASD 2 dibuat daripada tisu haiwan yang berbeza dalam jangka panjang. Struktur ubat ini sama dengan struktur sel, ia mudah menembusi tisu, menyokong hormon pada tahap tertentu. Secara umum, kesan ubat ini pada tubuh adalah positif.

Kelebihan utama adalah penyelenggaraan sistem imun, perjuangan menentang sel-sel kanser, pemulihan keupayaan tubuh untuk melawan penyakit, ketiadaan efek sampingan. Permohonan adalah mungkin, baik dalaman dan luaran.

Antara kekurangan - bau yang tidak menyenangkan dan keperluan untuk menggunakan sejumlah besar cecair.

Mana-mana manipulasi dengan pecahan ASD 2 perlu dijalankan secara eksklusif di bawah pengawasan perubatan. Dos yang dikira secara individu untuk setiap pesakit, dengan mengambil kira data berkaitan umur, peringkat dan sifat kanser.

Jangan lupa bahawa ubat tidak mempunyai kebenaran untuk digunakan dalam rawatan orang, dan tanggungjawab untuk penggunaannya terletak dengan tegas kepada pesakit.

Dexamethasone dalam kanser paru-paru

Dexamethasone dalam kanser paru-paru, berkesan digunakan dalam mengurangkan kelemahan. Sriram Yennurajalingam dari University of Texas menjalankan kajian, yang mana, dalam hal mengambil plasebo atau dexamethasone, terdapat perbezaan yang signifikan.

Kajian itu melibatkan 94 pesakit kanser dalam kategori tertentu. Mereka mempunyai lebih daripada tiga gejala mengurangkan kelemahan kanser paru-paru, serta keterukan empat mata daripada sepuluh pada skala gejala Edmont. Subjek dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu 41 dan 43 orang.

Kumpulan pertama diberi plasebo, dan dexamethasone kedua. Dadah dan plasebo telah ditadbir selama dua minggu. Keputusan menunjukkan bahawa kumpulan di mana ubat yang digunakan menunjukkan hasil yang jauh lebih baik dalam memperbaiki keadaan keletihan terhadap latar belakang penyakit kronik, serta meningkatkan kualiti hidup.

Selepas dua minggu, tahap keadaan fizikal pada pesakit yang mengambil dexamethasone ternyata lebih baik daripada mereka yang mengambil plasebo. Kajian-kajian ini memberi peluang kepada pesakit kanser paru-paru untuk mengalahkan pengurangan kanser dalam kelemahan.

Pembunuh sakit untuk kanser paru-paru

Salah seorang sahabat yang paling serius dalam onkologi adalah sakit. Nampaknya, sebagai peraturan, pada peringkat ketiga atau keempat perkembangan penyakit ini. Dadah untuk rawatan kanser paru-paru dengan kesan analgesik bertujuan untuk memperluaskan tempoh aktiviti fizikal dan mental pesakit. Penyebab kesakitan, selalunya terletak pada pertumbuhan tumor, tetapi ia mungkin kesan sampingan rawatan. Pengesan kesakitan yang dipilih dengan betul akan dengan cepat melegakan kesakitan.

Sapukan ubat penahan sakit berikut untuk kanser paru-paru, yang bertujuan untuk mengurangkan kesakitan:

 • ejen-ejen adjuvant dalam kombinasi dengan analgesik bukan narkotik;
 • ejen-ejen adjuvant dalam gabungan dengan analgesik bukan narkotik dan opioid lemah kumpulan codeine;
 • dadah adjuvant dalam kombinasi dengan analgesik bukan narkotik dan opioid kuat kumpulan morfin.

Analgesik bukan narkotik bertujuan untuk menindas kesakitan yang kecil dan sederhana. Kesakitan yang teruk disekat oleh analgesik narkotik.

Peraturan asas untuk mengambil ubat:

 • ubat ini ditetapkan oleh doktor berdasarkan ciri-ciri individu pesakit, serta kekuatan kesakitan;
 • mengambil ubat mesti dibuat selepas tempoh masa yang ketat, tanpa menghiraukan sakit;
 • skala penerimaan - dari lemah kepada yang kuat;
 • penggunaan pil, lilin, titisan.

Inisiasi terapi melibatkan pentadbiran ubat-ubatan anti-radang nonsteroid. Sebagai contoh, Ibuprofen, Piroxicam, dan lain-lain. Mereka menyekat sakit ringan, dan menggunakannya dengan ubat-ubatan narkotik akan membantu mengatasi kesakitan yang teruk.

Dengan peningkatan sindrom kesakitan, penawar yang lemah ditadbir. Sebagai contoh, codeine. Kadang-kadang saya menggunakan kombinasi codeine dan aspirin. Kesakitan yang teruk dihentikan oleh ubat-ubatan narkotik seperti morfin, buprenorphine, yang diarahkan kepada sistem saraf pusat. Walau bagaimanapun, sering terapi ini tidak membawa hasil dan kesakitan menjadi tidak tertanggung. Dalam kes ini, rawatan rumit dengan persediaan yang ditunjukkan dijalankan, dan skema menggantikan satu persiapan dengan yang lain juga digunakan.

Oleh itu, kini kanser paru-paru adalah salah satu kanser yang paling berbahaya. Lebih dari pembangunan ubat yang boleh menyembuhkan penyakit maut, beratus-ratus saintis sedang bekerja di seluruh dunia. Baru-baru ini, dalam industri farmaseutikal semakin banyak ubat muncul yang boleh memanjangkan hayat, dan, dalam kes-kes lain, menyebabkan pengampunan penyakit.

Penggunaan mana-mana ubat perlu dilakukan dengan izin doktor mengikut ketetapannya dengan dosnya, langkah yang sama terpakai untuk penggunaan ubat penahan sakit.

Dadah untuk kanser paru-paru

Kanser paru-paru dianggap kanser biasa, terutama di kalangan perokok. Lebih daripada 2,000 kes kanser paru-paru didiagnosis setiap tahun. Oleh itu, doktor secara aktif menggunakan teknik terapeutik inovatif untuk menyelamatkan pesakit dari penyakit ini.

Apa ubat-ubatan harus diambil dengan peringkat kanser paru-paru 1, 2, 3, 4?

Jika boleh, anda harus mengambil ubat baru untuk kanser paru-paru, yang digunakan agak baru, tetapi telah membuktikan keberkesanan terapeutik. Dadah semacam itu menggabungkan perkembangan ilmiah yang maju. Plus mereka mempunyai kesan yang lebih jinak pada tubuh daripada cara generasi terdahulu.

Ubat yang disasarkan dan analgesik berkesan untuk kanser paru-paru tidak praktikal tidak dihasilkan di Rusia. Kebanyakan di pasaran domestik adalah produk usang atau analogi ubat Barat yang berkualiti yang diragui. Terdapat beberapa ubat yang sangat berkesan.

Menggunakan perkembangan domestik, kemungkinan kesan sampingan yang teruk meningkat dengan ketara. Sementara itu, dalam kanser paru-paru, kemoterapi dengan pil dan rawatan dengan penyelesaian suntikan atau intravena adalah asas pemulihan yang berjaya. Tanpa mereka, sukar untuk mencapai hasil yang mencukupi.

Menunjukkan 1-16 dari 18 hasil

Vepezid / Vepesid / Etoposide / Etoposide

Vincristine / Vincristine sulfate

Ifosfamide / ifosfamide

Methotrexate / Methotrexate

Mitomycin / Mitomycin

Pharmorubicin / Farmorubicin / Epirubicin / Epirubicin

Bleomycin / Bleomycin

Zicadia / Zykadia / Ceritinib / Ceritinib

Xalkori / Xalkori / Crizotinib / Crizotinib

Abiplatin / Abiplatin / Cisplatin / Cisplatin

Vinorelbine / Vinorelbine

Gemcitabine / Gemcitabine

Docetaxel / Docetaxel / Taxotere / Taxotere

Carboplatin / Carboplatin

Avastin / Avastin / Bevacizumab / Bevacizumab

Giotrif / Giotrif / Afatinib / Afatinib

Dalam keadaan ini, hanya ada satu jawapan yang betul kepada soalan tersebut, yang mana ubat antikanser ditetapkan untuk rawatan kanser paru-paru? Terkini! Dadah semacam itu termasuk ubat-ubatan dari UK, Perancis, Switzerland, Amerika Syarikat dan Israel. Senarai yang disyorkan adalah seperti berikut:

 • Avastin digunakan untuk mengubati kanser paru-paru bukan sel kecil yang beroperasi, berulang, metastatik, atau tempatan. Terdapat dalam botol 4, 16 ml.
 • Giotrif / Aphatinib - digunakan untuk merawat kanser sel kecil bukan metastatik metastatik dengan mutasi del-19 dalam EGFR. Dibekalkan dalam tablet 20, 30, 40 mg.
 • Bleomycin diresepkan untuk terapi karsinoma. Dijual dalam botol dengan 15 atau 30 unit ubat dalam bentuk serbuk.
 • Vepezid / Etoposide - yang ditetapkan oleh ahli onkologi dalam kombinasi dengan cara lain untuk kanser paru-paru sel kecil. Bentuk pelepasan - kapsul pada 50, 100 mg atau botol pada 5, 10, 50 ml.
 • Vincristine - dianggap sebagai antitumor spektrum luas. Ia dibuat dalam botol 1, 2, 5 mg.
 • Vinorelbine - bertujuan untuk rawatan kanser sel kecil bukan. Terdapat dalam kapsul 20 mg atau botol 10, 50 mg.
 • Gemcitabine adalah rawatan untuk kanser paru-paru sel kecil, yang ditetapkan bersempena dengan Cisplastin. Ia dihasilkan dalam botol 200, 1000 mg.
 • Topotecan digunakan untuk rawatan kanser sel kecil selepas rawatan pertama kali tidak berjaya. Boleh didapati dalam 1 mg kapsul atau dalam botol 1, 4 mg.
 • Docetaxel / Taxotere - digunakan untuk merawat kanser metastatic atau tempatan yang maju. Dibekalkan dalam botol 20, 80, 160 mg.
 • Zikadia / Ceritinib - ditetapkan untuk rawatan kanser paru-paru sel kecil di peringkat penyebaran metastasis. Dijual dengan kapsul putih dan biru 150 mg.
 • Ifosfamide - ditetapkan secara berasingan atau digabungkan dengan ubat-ubatan antikans lain. Bentuk pelepasan - botol pada 500, 1000, 2000 mg.
 • Carboplatin dianggap sebagai ubat yang sangat berkesan untuk rawatan kanseroma metastatik atau tempatan. Ia dibuat dalam botol 50, 150, 450, 600, 1000 mg.
 • Xalkory / Crisotinib - bertujuan untuk rawatan kanser positif sel-sel metastatik atau tempatan yang tidak maju dan ALK positif. Dihasilkan dalam kapsul 250 mg.
 • Methotrexate adalah ubat ultra moden untuk terapi karsinoma. Terdapat dalam tablet 2.5 mg atau botol / ampul 5, 25, 50, 100, 500 mg.
 • Mitomycin digunakan untuk merawat karsinoma. Terdapat dalam botol 2, 10 mg.
 • Tarceva / Erlotinib - digunakan sebagai dadah baris pertama atau kedua untuk rawatan karsinoma sel metastatic atau tempatan yang tidak maju. Dibekalkan dalam tablet 25, 100, 150 mg.
 • Pharmorubicin / Epirubicin - dirawat untuk terapi karsinoma. Dijual dalam botol 10, 50 mg.
 • Keitrud - ditetapkan untuk kanser paru-paru sel kecil. Bentuk pelepasan - botol dengan serbuk pada 50 mg atau dengan larutan pada 4 ml.
 • Cisplatin digunakan di klinik asing dan Rusia untuk rawatan kanser paru-paru. Terdapat dalam botol 10, 25, 50 atau 100 mg.

Untuk menjelaskan nama dan harga pil kanser paru-paru, sila hubungi +7 (499) 609-12-24.

Rawatan kanser paru-paru

Pada masa ini, kanser paru-paru dirawat menggunakan kaedah berikut:

 • Pembedahan Jika penyakit itu dikesan secara berperingkat-peringkat 1 atau 2, maka kaedah utama rawatan akan dibedah. Doktor melakukan campur tangan invasif yang minimum, di mana tumor dikeluarkan. Di samping itu, bahagian paru-paru dan nodus limfa yang terjejas akan dikeluarkan. Ia adalah mandatori untuk menilai kerja jantung dan paru-paru sebelum melakukan operasi, dan campur tangan hanya dilakukan dalam kes apabila semua indikator akan normal.
 • Radioterapi Salah satu alternatif untuk pembedahan kanser paru-paru adalah radioterapi. Sinaran radioaktif ditujukan kepada tumor dan memusnahkan sel-sel malignan. Bergantung pada keadaan tertentu, adalah mungkin untuk melakukan radioterapi jarak jauh atau intrakavitasi. Teknik yang terakhir ini dipanggil brachytherapy. Intinya adalah bahawa bijirin radioaktif ditanamkan ke dalam tumor, yang menyerap neoplasma untuk masa yang tertentu. Selepas penyinaran, butiran radioaktif dikeluarkan.
 • Kemoterapi. Sebagai peraturan, kemoterapi untuk patologi tersebut ditetapkan pada peringkat kemudian. Skim kemoterapi sedang disediakan untuk pesakit, kerana pelbagai jenis kanser paru-paru memerlukan skim kemoterapi tertentu.
 • Bioterapi Ini adalah rawatan yang inovatif, intipati yang merendahkan penggunaan dadah yang menargetkan sel-sel kanser.

Jenis-jenis Kanser

Kanser paru-paru adalah istilah kolektif yang menggabungkan beberapa jenis tumor paru-paru ganas. Bergantung pada lokasi, ia berlaku:

Dalam lebih daripada 60% kes, kanser paru-paru pusat dikesan, di mana pesakit itu mempunyai pneumonia dan abses. Perkembangan patologi tumor dalam bronkus atau cabang segmental adalah kanser paru-paru periferi. Ini adalah patologi yang agak berbahaya, kerana gejala-gejala penyakit ini berlaku hanya apabila tumor tumbuh di dalam pleura dan mula memberikan metastasis. Kombinasi kanser paru-paru pusat dan periferal adalah satu bentuk penyakit besar-besaran.

Jika kita mengambil jenis tisu sebagai kriteria, maka kanser paru-paru boleh sel kecil dan sel kecil bukan kecil. Bentuk sel kecil didiagnosis dalam 15% kes, metastasizes dengan cepat dan sukar untuk dirawat. Sel kanser paru-paru bukan kecil dibahagikan kepada subtipe berikut:

 • skuamosa - terbentuk daripada sel-sel yang membentuk permukaan dalaman saluran pernafasan;
 • sel besar - dicirikan oleh sel bulatnya yang besar;
 • adenokarsinoma - terbentuk daripada sel yang bertanggungjawab untuk pengeluaran lendir.

Penyebab kanser paru-paru

Seperti kebanyakan oncopathologies, sebab perkembangan kanser paru-paru belum ditubuhkan. Pada masa yang sama, saintis dan pakar perubatan mengenal pasti beberapa faktor yang menyumbang kepada perkembangan penyakit ini. Antaranya ialah:

 • Merokok Menurut statistik, lebih daripada 90% kes, kanser paru-paru berlaku semasa merokok. Perokok adalah kumpulan risiko utama untuk patologi ini.
 • Pendedahan kepada agen kimia. Ia telah ditubuhkan bahawa hubungan kerap dengan asbestos, nikel, kromium, kadmium, arsenik dan radon menyumbang kepada perkembangan tumor malignan di paru-paru.
 • Keadaan ekologi. Pencemaran udara am memberi kesan kepada keadaan paru-paru, yang menyumbang kepada penampilan tumor foci.
 • Umur Orang yang berusia lebih dari 45 tahun lebih sakit berbanding orang muda.
 • Keturunan. Kanser paru-paru adalah lebih biasa pada mereka yang mempunyai sejarah penyakit keluarga.

Kajian menunjukkan bahawa kanser paru-paru adalah lebih biasa di kalangan penduduk bandar daripada penduduk luar bandar. Penyakit sistem pernafasan, nutrisi dan radiasi yang kurang baik juga merupakan faktor negatif.

Doktor sangat menyarankan anda menjalani pemeriksaan pencegahan tahunan, terutama jika seseorang dari keluarga anda mempunyai kanser.

Mencabar kanser paru-paru!

Jika pesakit ingin menghilangkan kanser paru-paru, sangat penting untuk tidak menyerah. Bercakap tentang kehidupan sebelum dan selepas, kambuh tanpa henti atau kekurangan rawatan yang mencukupi hanya memburukkan lagi keadaan yang sukar. Anda perlu percaya kepada diri sendiri dan bertujuan untuk pemulihan. Tanpa ini, pil yang terbaik tidak akan berfungsi.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh lupa mengenai kualiti ubat yang diambil. Sekiranya tiada ubat-ubatan yang baik, ia tidak akan sembuh. Ia adalah ubat kanser paru-paru yang membantu melawan penyakit. Untuk terapi, anda hanya perlu membeli dadah yang berkualiti tinggi dan inovatif.

Pil Kanker Paru-paru: Nama dan Penerangan

Dadah Kanker Paru-paru

Untuk permulaan, adalah penting untuk menangani faktor-faktor yang menimbulkan kemunculan kanser paru-paru ini. Terutama, sebab pertama mengapa penyakit berlaku ialah penyedutan bahan karsinogen berbahaya.

Merokok

Merokok menyebabkan kanser paru-paru

Dalam hampir semua kes, penyakit ini berkaitan dengan merokok, dan lebih khusus, untuk kesan pada badan asap tembakau, termasuk karsinogen ini. Lebih banyak rokok yang diisap, semakin besar kemungkinan penyakit ini.

Sekiranya seseorang meninggalkan tabiat ini dalam masa yang singkat, maka ia menjadi kaedah yang paling berkesan untuk mengurangkan risiko penyakit paru-paru pada sebarang umur.

Perlu dikatakan bahawa walaupun orang-orang yang perokok pasif (iaitu, mereka hanya menghirup asap tembakau) tidak kurang berisiko untuk mengembangkan kanser paru-paru.

Apabila terdapat sekurang-kurangnya seorang perokok dalam keluarga, seseorang juga mungkin berada di zon risiko untuk berlakunya penyakit ini, dan risiko ini meningkat sebanyak 30% berbanding dengan keluarga yang tidak ada perokok. Jika diet seseorang tidak seimbang, dan tidak ada sayuran segar atau buah-buahan di dalamnya, kesan negatif asap tembakau hanya memperburuk keadaan.

Perkembangan kanser paru-paru sangat bergantung pada kebiasaan merokok, namun, ini bukan faktor terpenting. Penyakit tumor paru-paru juga berlaku dari persekitaran yang tercemar. Oleh itu, di kawasan perindustrian, di mana mereka terlibat dalam kerja-kerja perlombongan dan pemprosesan, penduduk lebih kerap terdedah kepada kanser daripada orang di kawasan luar bandar.

Juga di kalangan punca penyakit paru-paru mungkin:

 • kenalan dengan arsenik, asbestos, kadmium, radon dan lain-lain bahan kimia berbahaya;
 • pendedahan radiasi
 • penyakit radang kronik (batuk kering, radang paru-paru, bronkitis, fibrosis pulmonari, dan lain-lain).

Yang paling mudah terdedah kepada kanser adalah pekerja dalam pengeluaran fosfat, kayu, seramik asbestos-seramik, penambang, pekerja industri keluli, dan pekerja pembuatan keluli.

Radiasi pengion juga mempunyai kesan kuat pada tubuh manusia dan membahayakannya.

Jenis dan tanda-tanda kanser paru-paru

Setakat tumor itu terletak, kanser diklasifikasikan kepada jenis seperti pusat dan periferal. Bergantung pada struktur, sarkoma boleh squamous (pada separuh daripada keadaan), sel besar dan sel kecil. Ciri-ciri sedemikian memainkan peranan penting dalam memilih rawatan untuk sarkoma paru-paru.

Berkenaan dengan gejala, ia patut dikatakan bahawa mereka bergantung kepada saiz tumor, sifat metastasis dan keterpurukan. Kanser pusat dicirikan oleh hemoptisis, batuk dan sesak nafas.

Pada gilirannya, kanser periferal dapat diakui oleh suara serak dan aphonia spontan.

Di samping itu, jika tumor berkembang di sebelah kanan paru-paru, bengkak leher dan muka, loya, mengantuk dan kehilangan kesedaran cepat muncul.

Tanda-tanda umum penyakit ini:

 • Batuk, gejala kanser, perasaan yang tidak menyakitkan di dada;
 • batuk;
 • penurunan berat badan yang tajam;
 • sesak nafas;
 • hemoptysis;
 • ruam kulit;
 • anemia;
 • osteogenesis kaki dan tangan;
 • degenerasi otak;
 • keletihan;
 • kelemahan otot;
 • natrium rendah.

Jika seseorang mempunyai gejala-gejala yang paling banyak, maka ini sepatutnya menjadi penyebab kecemasan dan mencari bantuan dari seorang pakar.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa penyakit onkologi kanser paru-paru, gejala yang agak tidak spesifik, iaitu, banyak gejala organ pernafasan dicirikan oleh tanda-tanda sedemikian.

Oleh itu, malangnya, sebilangan besar orang tidak segera memberi perhatian kepada perkara ini dan tidak memikirkan akibatnya.

Seperti yang ditunjukkan oleh statistik, di kalangan penduduk Rusia penyakit kanser paru-paru adalah kira-kira 15% daripada jumlah penyakit onkologi, manakala bentuk tumor miskin kekal yang paling biasa.

Dalam bahagian utama penyakit ini berlaku pada lelaki, dan dengan semua ini, hampir semua pesakit adalah perokok aktif.

Walaupun mereka sedang membangunkan ubat terbaru untuk rawatan kanser paru-paru, dan teknologi perubatan sedang berkembang, rawatan penyakit ini masih menjadi tugas yang sukar.

Kaedah rawatan

Sekiranya penyakit kanser paru-paru dikesan pada waktu yang tepat dan pada peringkat awal, terapi akan melibatkan pembedahan, di mana tumor, satu bahagian paru-paru atau seluruh organ dikeluarkan dengan mengendalikan pesakit.

Pada masa yang sama, intervensi pembedahan sarcoma, walaupun di peringkat awal, tidak mungkin disebabkan oleh banyak kontraindikasi, termasuk kegagalan hati, pernafasan, jantung dan buah pinggang, serta infarksi miokardial awal dan diabetes mellitus.

Dalam kes apabila pakar telah dilarang menjalankan pembedahan, pendedahan radiasi terhadap sarcoma (terapi sinaran) ditetapkan.

Kemoterapi dan ubat

Kemoterapi (terapi dengan dos besar ubat) semasa kanser paru-paru hanya dikaitkan apabila pesakit mempunyai sarkoma sel kecil. Bentuk ini agak agresif dan melibatkan agen toksik yang kuat. Ini termasuk sebatian kompleks platinum, adriamycin, vepezid, fluorouracil.

Kaedah rawatan ini adalah paling berkesan dalam penyakit paru-paru sel kecil kerana ia mempunyai keupayaan untuk menghentikan pertumbuhan sel-sel kanser. Juga, kemoterapi ditetapkan pada peringkat terakhir kanser paru-paru sel kecil.

Kaedah rawatan ini juga kadang-kadang dipanggil rawatan kompleks, kerana bahan-bahan aktif menembus aliran darah, dan kemudian diangkut melalui seluruh badan dan mengeluarkan sel-sel kanser, di luar dan di dalam paru-paru. Kemoterapi boleh diberikan secara intravena dan secara lisan.

Sering kali, untuk mencapai hasil terapi yang lebih besar, kemoterapi digabungkan dengan penyinaran radioaktif tumor. Gabungan kaedah rawatan ini membantu melambatkan pertumbuhan dan pembiakan sel-sel kanser. Menggunakan dadah yang berkuasa (sebagai contoh, Avastin, Taxotere, doxorubicin), anda boleh mencapai hasil terapeutik yang baik.

Sebagai rawatan, tablet juga digunakan, antara yang paling berkesan ialah yang berikut:

 • Cyclophosphamide. (Ejen antineoplastik).
 • Prednisolone. (Glucocorticosteroid).
 • Hydroxycarbamide. (Ubat antineoplastik).
 • Carboplatin. (Ejen antineoplastik).
 • Prednisolone-Darnitsa. (Penyediaan hormon untuk penggunaan sistematik).

Kemoterapi untuk kanser paru-paru

Harus diingat bahawa bahagian utama ubat kemoterapi (di antaranya adalah pil) boleh menimbulkan kesan sampingan pada pesakit. Seorang pakar onkologi boleh mengaitkan cara untuk mengawal muntah dan loya.

Kemoterapi berlaku sebelum pembedahan atau selepas itu untuk menghilangkan sel-sel onkologi. Sejumlah besar ujian klinikal berdasarkan kajian keberkesanan dan kemungkinan pelbagai kombinasi ubat pada peringkat kanser paru-paru yang berlainan.

Setiap pesakit secara individu harus berunding dengan varian gabungan ubat-ubatan. Juga, terapi radioaktif ditetapkan bersama dengan kemoterapi, untuk merawat jenis-jenis sarcomas tertentu.

Morbiditi dengan metastase

Perbezaan antara onkologi paru-paru adalah kesakitan musculoskeletal yang sengit. Metastasis neoplasma memaksa pesakit untuk mengambil ubat penghilang rasa sakit untuk onkologi paru-paru secara berterusan.

Antara ejen-ejen sedemikian, kebanyakan pakar merawat acetaminophen, pelbagai ubat narkotik opioid (morfin, omnopon, tramadol, promedol), dadah anti-radang nonsteroid (indomethacin, ibuprofen, dan sebagainya).

Hari ini, penyekat COX-2 (cyclooxygenase-2) juga digunakan secara aktif. Antaranya dapat diperhatikan penggunaan Celebrex. Dadah dalam kumpulan ini tidak berbeza dengan rupa kesan sampingan dalam bentuk kesan pada mukosa lambung, pendarahan dan lain-lain.

Walau bagaimanapun, jika pesakit menggunakan ejen tersebut untuk masa yang lama, dia akan membiasakannya dan kemudian menyekat hartanah akan hilang.

Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggantikan sementara ubat ini dengan ubat penghilang rasa sakit semasa kanser paru-paru, atau mencari alternatif kepada kaedah pelepasan rasa sakit.

Cara merawat kanser paru-paru: dadah dan dadah

Rawatan kanser paru-paru adalah satu tugas yang sangat sukar. Walaupun perkembangan pesat perubatan moden dan hari ini pilihan yang betul kaedah rawatan kanser masih menjadi masalah yang serius, kerana tidak selalu mungkin untuk mendiagnosis kanser paru pada waktu yang tepat.

Pada peringkat awal, selalunya kanser paru-paru tidak mendapat gejala. Seseorang mungkin hanya diganggu oleh batuk, sesak nafas, kelemahan - sebagai peraturan, kebanyakan pesakit tidak memperhatikan tanda-tanda tersebut. Oleh itu, kanser dalam kebanyakan kes boleh didiagnosis sepenuhnya secara kebetulan, semasa pemeriksaan x-ray seterusnya.

Rawatan kanser paru-paru bergantung kepada tahap penyakit yang dikesan.

Hari ini, pendekatan bersepadu digunakan untuk merawat kanser, yang melibatkan penggunaan terapi ubat, kemoterapi dan radioterapi.

Salah satu kaedah yang paling berkesan untuk mengubati tumor di dalam paru-paru adalah pembedahan, di mana neoplasma itu sendiri, sebahagian daripada paru-paru, atau keseluruhan organ boleh dikeluarkan.

Terapi ubat untuk kanser paru-paru

Adalah disyorkan untuk merawat kanser paru-paru dengan cara yang kompleks, menggunakan ubat, radiasi dan kemoterapi, serta rawatan pembedahan. Penggunaan terapi ubat ini bertujuan menghancurkan sel-sel kanser, menghalang pertumbuhan sel-sel kanser dan metastasis lebih lanjut.

Apakah jenis ubat untuk kanser paru-paru yang disyorkan oleh ubat moden? Terdapat lebih daripada 70 ubat-ubatan farmakologi seperti ini. Tetapi, dalam keadaan tidak, kita harus mengubat sendiri, hanya yang menghadiri pakar onkologi untuk memilih semua ubat.

Antara ubat utama yang digunakan untuk merawat kanser paru-paru, berikut boleh dibezakan:

 • Avastin, Celebrex, Doxorubicin dan ubat antikanser kompleks lain. Juga untuk rawatan kanser paru-paru menggunakan agen farmakologi terkini, yang termasuk Metatrexate, Cyclophosphamide, 5-Fluorouracil.
 • Dengan sakit parah di dalam paru-paru, analgesik narkotik digunakan - Morphine, Omnopol, Tramadol. Ubat-ubatan tersebut diberikan intramuskular atau intravena.
 • Ubat, tindakan utama yang bertujuan untuk menghentikan pertumbuhan dan perkembangan sel kanser - Vepezid, Fluorouracil.
 • Nonsteroidal ubat anti-radang - contohnya, Indomethacin, Ibuprofen, Nimesil - sering dirawat untuk mengurangkan kesakitan.
 • Dalam kes aliran darah intrapulmonary yang terhalang, ubat-ubatan seperti asid amiocaproic atau etamzilat boleh digunakan.
 • Dalam kes kenaikan suhu badan, Aspirin, Panadol, Paracetamol ditetapkan.
 • Jika penyakit onkologi disertai oleh ketidakseimbangan saraf, Corvalol, Valokardin, Barboval boleh menjadi tambahan kepada rawatan.

Pencegahan kanser paru-paru yang berkesan

Selalunya, kanser paru-paru disertai oleh sakit jantung yang teruk dan angina. Dalam kes sedemikian, terapi ubat disertai oleh pengambilan Validol, Corvalment, Nitroglycerin dan ubat jantung lain.

Untuk menghilangkan batuk dan peningkatan pendarahan, doktor sering mencadangkan penggunaan Ambroxol, Lasolvan, Herbiona, Bromhexine, yang boleh didapati dalam bentuk tablet dan sirap batuk.

Untuk meningkatkan pertahanan tubuh, disarankan untuk meminum hidangan persediaan multivitamin, yang termasuk Univit, Cardiofit, dan Dekamev.

Harus diingat bahawa rawatan ubat hanya berkesan pada peringkat awal kanser. Sekiranya kanser peringkat 3 atau 4 didiagnosis, rawatan konservatif dianggap tidak berkesan. Dalam kes sedemikian, kaedah rawatan lain digunakan - kemoterapi, terapi radiasi, dan rawatan pembedahan.

Prinsip asas kemoterapi

Hari ini, kemoterapi dianggap sebagai rawatan paling berkesan untuk kanser paru-paru.

Ia adalah kemoterapi yang ditetapkan untuk kebanyakan pesakit yang telah didiagnosis dengan kanser paru-paru.

Teknik ini membayangkan pengenalan satu kali sebahagian besar ubat-ubatan, yang membolehkan anda mempercepat pemusnahan sel-sel kanser dan menghalang pertumbuhannya.

Walaupun banyak kelebihannya, kemoterapi mempunyai beberapa kelemahan yang sangat penting. Dengan bertindak pada sel-sel kanser, ia secara serentak terjejas oleh tisu-tisu yang sihat sepenuhnya, akibatnya mereka musnah.

Kemoterapi melibatkan penggunaan ubat cytostatic (anti-kanser) yang termasuk Abraksan, Nimustin, Cisplatin, Nitrosomethyl urea, Adriablastin, Etoposide, Natulan, Vincristine.

Dalam sesetengah kes, ubat ini digunakan sebelum pembedahan, untuk mengurangkan saiz tumor kanser. Juga, kemoterapi diresepkan selepas pembedahan.

Ini membolehkan anda memusnahkan sel-sel kanser secara berkesan selepas pembedahan.

Kami merawat kanser paru-paru dengan ubat-ubatan rakyat pada peringkat ke-4

Terapi radiasi

Untuk mencapai hasil rawatan yang paling tinggi, disarankan untuk menggunakan terapi radiasi serentak, yang juga dikenali sebagai radioterapi. Akibat pendekatan bersepadu yang kompeten, adalah mungkin untuk memusnahkan sel-sel kanser yang sedia ada dan mencegah pertumbuhan dan pembiakan mereka selanjutnya.

Teknik ini melibatkan penggunaan sinaran mengion untuk menyinari kawasan tertentu yang terjejas oleh penyakit onkologi. Iaitu, ia berlaku dengan penggunaan radiasi x-ray. Sebagai peraturan, radioterapi digunakan secara eksklusif selepas pembedahan.

Dalam sesetengah kes, radioterapi dianggap satu-satunya kaedah rawatan yang mungkin - contohnya, jika kanser paru-paru didiagnosis sebagai tidak beroperasi atau pesakit secara bebas dan secara sedar enggan rawatan pembedahan untuk tumor tumor.

Rawatan kanser paru-paru

Pembedahan untuk membuang tisu berpenyakit dalam kanser paru-paru adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk merawat penyakit ini. Perlu diingatkan bahawa kaedah pembedahan rawatan dianggap berkesan hanya pada peringkat awal mendiagnosis penyakit, dengan bentuk yang lebih teruk, dengan metastasis dan komplikasi, rawatan pembedahan tidak selalu berjaya.

Seperti kaedah rawatan lain, pembedahan untuk membuang tumor di paru-paru mempunyai beberapa kontraindikasi:

 1. Pelbagai metastasis kepada organ dalaman lain.
 2. Gagal buah pinggang dan jantung.
 3. Kanser pleura pulmonari, serta pertumbuhan tumor dan keluarnya paru-paru.
 4. Umur pesakit tua.

Pembedahan melibatkan pembuangan organ pernafasan lengkap atau separa. Pengasingan bahagian segmen pulmonari adalah salah satu operasi yang paling biasa dan berkesan dalam rawatan kanser paru-paru. Penyingkiran lengkap paru-paru yang terjejas sangat jarang berlaku dan memerlukan pematuhan terapi pemulihan khas.

Dan ingatlah bahawa penggunaan mana-mana ubat harus berada di bawah pengawasan medis yang ketat. Lagipun, pengambilan diri boleh menyebabkan kemudaratan yang tidak boleh diperbaiki kepada tubuh manusia.

Rawatan kanser paru - kos ubat

Kanser paru-paru adalah neoplasma malignan yang berkembang dari tisu epitelium bronkus. Ini adalah kanser yang paling biasa di dunia: bilangan pesakit dengan diagnosis ini semakin meningkat setiap tahun.

Walaupun perubatan moden sentiasa memperbaiki kaedah terapi kanser yang sedia ada dan sedang membangunkan kaedah rawatan baru, kadar kematian dari patologi ini terus menjadi agak tinggi. Rawatan kanser yang berkesan hanya mungkin jika pengesanan penyakit tepat pada masanya. Rejimen rawatan yang kompeten dan pematuhan yang ketat terhadap cadangan pesakit kepada pesakit juga penting.

 • Semua maklumat di laman web ini hanya untuk tujuan maklumat dan TIDAK A Manual untuk tindakan!
 • Hanya seorang doktor yang boleh memberi anda DIAGNOSIS yang tepat!
 • Kami menggesa anda untuk tidak melakukan penyembuhan diri, tetapi untuk mendaftar dengan pakar!
 • Kesihatan kepada anda dan keluarga anda! Jangan kehilangan hati

Rawatan dengan radiasi pengionan biasanya dilakukan selepas pembedahan. Tempat tidur tumor fokus utama dan limfa vakum terdedah kepada radiasi.

Radioterapi digunakan sebagai jenis rawatan bebas dalam hal bentuk kanser paru-paru yang tidak dapat dioperasi atau di hadapan kontraindikasi perubatan untuk pembedahan (contohnya, jantung atau kegagalan pernafasan, usia lanjut).

Kadang-kadang pesakit sendiri enggan menjalani pembedahan: dalam hal ini, penggunaan terapi radiasi adalah ukuran yang diperlukan. Radioterapi melibatkan pendedahan kepada sinar-X terfokus atau sinar gamma (kadang-kadang digunakan zarah yang dikenakan). Sel-sel kanser yang berada dalam keadaan aktiviti mitosis tinggi sangat sensitif terhadap kesan radiasi.

Terapi sinaran menjejaskan DNA sel-sel tumor, mengganggu proses pembahagian dan pertumbuhan. Pada masa yang sama, sel-sel neoplasma malignan tidak dipulihkan, yang membantu untuk mencapai pengurangan ketara dalam saiz tumor.

Terapi sinaran mempunyai kesan terbesar pada pesakit kanser paru-paru kecil. Lebih baik untuk merawat kanser paru-paru bukan sel dengan cara lain, kerana jenis neoplasma ini tidak begitu sensitif terhadap radiasi.

Onkologi moden terlibat dalam penambahbaikan berterusan peranti radioterapi, membangunkan kaedah dosimetri klinikal dan menggunakan teknologi terkini untuk meningkatkan keberkesanan terapi sinaran dan mengurangkan bahaya radiasi kepada tisu yang sihat.

Teknik ini dipanggil Cyber ​​Knife - radiasi diarahkan dengan ketepatan beberapa milimeter. Oleh itu, tisu yang sihat tidak terdedah kepada radiasi.

Walau bagaimanapun, kaedah moden yang tidak digunakan tidak digunakan di semua institusi perubatan: di Rusia, kaedah Cyber ​​Knife tidak tersebar luas. Sehubungan dengan keadaan ini adalah mustahil untuk mengabaikan kesan sampingan radioterapi.

Video: Rawatan pisau siber untuk kanser paru-paru

Majoriti pesakit semasa menjalani rawatan dan selepas itu mengalami keletihan, apatis dan keletihan. Selepas sesi terapi radiasi, pesakit memerlukan lebih banyak masa untuk tidur malam dan berehat sehari, sementara pada masa yang sama, para doktor menasihatkan bahawa mereka harus aktif sedapat mungkin.

Kesan sampingan lain juga boleh berlaku:

 • Kerosakan rambut (paling sering fenomena ini adalah sementara);
 • Kerengsaan kulit (kekeringan, gatal-gatal, kemerahan dan hipersensitiviti);
 • menurun selera makan;
 • esophagitis (keradangan kerongkong);
 • radiasi pneumonitis (berlaku beberapa bulan selepas penyinaran dan menunjukkan dirinya dalam bentuk batuk, sesak nafas dan demam).

Rawatan kanser paru-paru

Kesan pembedahan dalam kanser paru-paru dibahagikan kepada radikal dan paliatif. Dalam kes campur tangan pembedahan radikal, tapak tumor utama dan nodus limfa dengan metastase menjalani pengasingan. Selalunya, rawatan pembedahan digabungkan dengan radioterapi dan kemoterapi. Operasi pembedahan tidak mungkin dalam semua kes.

Terdapat beberapa kontraindikasi untuk operasi:

 • penyebaran proses malignan di tisu tetangga, tidak termasuk kemungkinan teknikal campur tangan pembedahan;
 • kehadiran metastasis jauh, yang menjadikan reseksi tumpuan utama tidak bermakna;
 • kegagalan jantung dalam pesakit;
 • patologi serius organ-organ dalaman.

Pesakit dirawat hospitalisasi (penginapan hospital berlangsung beberapa minggu atau bulan). Selepas pembedahan, keadaan pesakit mungkin tidak stabil: gejala seperti sesak nafas, sakit, kesukaran bernafas berkembang. Terdapat risiko pendarahan dan komplikasi jangkitan.

Adalah mungkin untuk mengelakkan pembedahan untuk beberapa bentuk kanser - kaedah rawatan moden di Moscow, St. Petersburg, di klinik di Israel dan Eropah akan membantu mengelakkan campur tangan pembedahan tradisional dan komplikasi yang berkaitan dengannya.

Memohon kaedah penghapusan tumor seperti:

 • cryotherapy - pembekuan sel-sel tumor dengan nitrogen cecair (digunakan sebagai alat khas cryoscope, yang dimasukkan ke dalam paru-paru melalui pemotongan kecil dan membekukan neoplasma malignan);
 • electrocoagulation - cauterization of tumor oleh arus elektrik.

Kemoterapi

Sebagai kaedah bebas, kemoterapi digunakan untuk merawat kanser sel kecil (kanser kelenjar, sel skuamosa) dengan adanya kontraindikasi untuk pembedahan dan radiasi. Terapi ubat juga dilakukan dalam kombinasi dengan terapi radiasi (untuk karsinoma sel kecil). Kemoterapi diberikan dalam bentuk kursus pada selang beberapa minggu.

Rujukan ubat berikut:

Penerangan ubat moden untuk kanser paru-paru

Teknologi perubatan sentiasa berkembang ke arah penciptaan ubat untuk kanser paru-paru. Di Rusia, ini adalah masalah yang mendesak, kerana patologi merupakan kedudukan utama dalam kematian di kalangan lelaki dari penyakit kanser.

Rawatan ubat diberikan dalam dua kes: sarcoma sel kecil, tahap terakhir patologi sel bukan kecil.

Mengenai penyakit ini

Onkologi paru-paru adalah neoplasma malignan yang membentuk satu atau kedua-dua bahagian organ berpasangan. Sebab utama degenerasi sel normal dan bahagian mereka yang tidak terkawal adalah pengingesan asap tembakau, serta beberapa bahan kimia lain.

Jenis-jenis proses onkologi:

 • sel bukan kecil - dicirikan oleh batuk yang berpanjangan pada peringkat awal;
 • sel kecil - berlaku dalam 25% kes, dicirikan oleh kursus yang agresif, perkembangan pesat metastasis yang pesat, tanpa gejala.

Baca lebih lanjut mengenai penyakit dan sebab-sebab perkembangannya dalam video ini:

Injectables

Avastin

Salah satu ubat pertama yang menghalang percambahan pembuluh darah. Ini menghentikan bekalan nutrien dan oksigen ke tisu-tisu yang ganas. Proses onkologi bermula dari agresif ke peringkat kronik.

Ia digunakan dalam rawatan kanser paru-paru sebagai tambahan kepada kemoterapi.

 • kepekaan terhadap bevacizumab;
 • masalah buah pinggang dan hati;
 • umur kanak-kanak;
 • kehamilan dan penyusuan.

Risiko perforasi usus, pendarahan, kehilangan ketajaman penglihatan, terjadinya hipertensi arteri dan tromboembolisme mungkin.

Terdapat dalam bentuk tumpuan untuk penyediaan penyelesaian. Diperkenalkan oleh titisan intravena. Dos bergantung kepada berat pesakit dan kaedah terapi. Kos 1 botol dos sebanyak 100 mg / 4 ml 16 000 rubles.

Taxotere

Ubat ini mempunyai kesan cytostatic, antitumor. Dibuat berdasarkan tumbuhan. Tindakan ini terdiri dalam pengumpulan tubulin, yang mengganggu proses pembahagian zarah kanser. Berkesan dengan kanser paru-paru sel kecil. Ubat ini boleh digabungkan dengan ubat lain.

 • kepekaan kepada docetaxel;
 • masalah hati yang teruk;
 • umur kanak-kanak.

Kesan sampingan yang mungkin berupa jangkitan, alahan, kehilangan kuku, ruam kulit, stomatitis, loya, gangguan rasa, kelemahan otot, kegagalan jantung, sesak nafas, edema di dalam badan.

Botol mungkin mengandungi 20, 80, 160 mg docetaxel dalam bentuk tumpuan. Kos 20 mg 5 500 Rubles.

Doxorubicin

Ubat ini dicirikan oleh kesan antibakteria dan antitumor. Telah diasingkan dari kultur kulat. Kesan negatif pada DNA sel-sel malignan. Ia digunakan untuk penyakit paru-paru sel kecil. Boleh diberikan secara intravena, intraarterially.

 • kepekaan terhadap salah satu komponen;
 • masalah buah pinggang (teruk);
 • jangkitan virus akut;
 • arrhythmia;
 • jangkitan cystitis dan pundi kencing.

Ubat ini membawa kepada sejumlah besar kesan sampingan dari darah, penghadaman, peredaran darah, penglihatan, kulit, sistem kencing dan saraf.

Terdapat dalam botol 5, 25, 50 ml. Kos purata ialah 550 Rubel.

Artikel ini menyenaraikan tanda-tanda kanser paru-paru pada lelaki.

Carboplatin

Bahan antineoplastik. Ia digunakan dalam onkologi paru-paru. Dos bergantung kepada jenis rawatan, keadaan badan. Memperkenalkan bahan dengan suntikan.

 • kepekaan karboplatin;
 • penyakit buah pinggang;
 • kehilangan darah yang ketara sejak kebelakangan ini;
 • kehamilan, laktasi;
 • umur kanak-kanak.

Kesan sampingan utama ubat, termasuk platinum, boleh dikaitkan dengan masalah pendengaran, penglihatan.

Terdapat dalam bentuk tumpuan 5, 15, 45, 75 ml. Kos purata sebanyak 1 600 Rubles.

Pil

Terapi untuk kanser paru-paru dengan pil sering digabungkan dengan kemoterapi, walaupun mungkin menggunakannya dalam bentuk yang berasingan. Setiap ubat mempunyai ciri-ciri sendiri dalam dos, kontraindikasi, kesan sampingan.

Erlotinib

Ejen antitumor dapat menghalang pertumbuhan zarah malignan, dan mempunyai kesan ke atas sel normal.

Semasa rawatan onkologi paru-paru bukan kecil, ia perlu memohon 1 tablet sehari. Keberkesanan rawatan adalah 2 kali lebih tinggi daripada kemoterapi.

 • kepekaan erlotinib;
 • gangguan hati dan buah pinggang (bentuk teruk);
 • kehamilan dan pemakanan;
 • umur kanak-kanak.

Kesan sampingan seperti cirit-birit, stomatitis, mual, ruam kulit, sesak nafas, jangkitan, keletihan, kemurungan yang paling sering ditunjukkan.

Di bawah nama perdagangan Tarceva 30 tablet 150 mg 150 15 500 rubel.

Afatinib

Bahan merujuk kepada antitumor. Ia adalah penghalang reseptor faktor pertumbuhan yang tidak dapat dipulihkan untuk neoplasma malignan. Ia digunakan untuk kanser paru-paru sel kecil. Dos yang disyorkan sebanyak 40 mg sekali sehari, dos maksimum 50 mg sehari.

Kontraindikasi dikaitkan dengan kepekaan terhadap afatinib, masa kanak-kanak, kehamilan dan penyusuan, masalah hati.

 • rasa kacau;
 • konjungtivitis;
 • epistaxis;
 • stomatitis;
 • cirit-birit;
 • ruam kulit;
 • perubahan kuku dan keradangan tisu lembut;
 • kehilangan selera makan.

Kos 30 tablet 40 mg dipanggil Giotrif 107 000 rubles.

Chrysotinib

Bahan aktif utama merujuk kepada perencat berat molekul rendah terpilih. Ia digunakan untuk proses kanser sel kecil bukan umum dalam paru-paru. Kapsul perlu ditelan keseluruhannya.

Setiap hari diambil 1 kapsul dalam dua peringkat. Rawatan ini direka untuk jangka masa yang panjang sementara ia mempunyai kesan positif.

Kontraindikasi untuk digunakan adalah sama seperti pada ubat sebelumnya.

Kejadian buruk (paling biasa):

 • mual;
 • masalah penglihatan;
 • cirit birit atau sembelit;
 • bengkak;
 • sakit di sendi, dada;
 • pelbagai sista di buah pinggang.

Terdapat dalam bentuk kapsul Xalkori, kos sebanyak 60 keping 250 mg 260 000 rubles.

Ceritinib

Ubat ini boleh didapati di bawah jenama Zikadia. Bahan utama memperlahankan pertumbuhan zarah patologi, menghalangi protein mutagenik. Ia digunakan dalam penyakit paru-paru sel kecil dengan pelbagai metastase. 5 kapsul diambil sekali sehari. Ubat itu mesti ditelan seluruh air.

Ubat ini kurang digabungkan dengan banyak bahan anti-tumor dan antiviral, antibiotik.

 • mual;
 • cirit-birit;
 • peningkatan dalam gula darah;
 • bradikardia.

Kontraindikasi dikaitkan dengan kepekaan terhadap bahan aktif, umur kanak-kanak, kehamilan dan penyusuan.

Kos 150 kapsul 150 mg secara purata 800,000 Rubles.

Dalam ulasan ulasan ini ulasan mengenai hasil kemoterapi untuk kanser paru-paru.

Cyclophosphamide

Bahan ini melanggar kestabilan DNA sel. Ia mula bertindak, jatuh ke dalam tumor malignan. Ia digunakan untuk penyakit paru-paru sel kecil. Ubat ini boleh ditadbir dengan cara yang berbeza, termasuk melalui rongga mulut. Rejimen rawatan sangat berbeza antara satu sama lain.

 • anemia;
 • kekurangan melampau;
 • keadaan serius akibat hati, buah pinggang, penyakit jantung.

Kesan sampingan seperti kemoterapi, seperti muntah, kehilangan rambut, pening kepala. Kos 50 tablet 1700 rubel.

Prednisolone

Bahannya dicirikan oleh tindakan anti-radang. Ia digunakan untuk penyakit sistem pernafasan, termasuk sifat malignan. Doktor menetapkan dos secara individu.

Kontraindikasi untuk digunakan dikaitkan dengan kepekaan terhadap komponen utama dan kehadiran jangkitan kulat.

 • mengurangkan toleransi glukosa;
 • mual;
 • bradikardia;
 • halusinasi;
 • sawan;
 • masalah penglihatan;
 • osteoporosis.

Kos 100 tablet 5 mg pengeluaran Romanian 110 rubles.

Hydroxycarbamide

Bahan adalah antimetabolit. Di peringkat molekul mengurangkan saiz pembentukan malignan, berhenti pertumbuhannya. Ia digunakan apabila tidak mungkin untuk merawat kanser paru-paru dengan pembedahan.

Dos yang ditetapkan secara individu oleh doktor. Kapsul ditelan keseluruhan atau kandungannya dibubarkan dalam air dan mabuk.

Kontraindikasi untuk digunakan adalah kepekaan kepada komponen utama, trombositopenia, kehamilan dan penyusuan.

 • mengantuk;
 • pening;
 • anemia;
 • edema pulmonari;
 • stomatitis;
 • masalah dengan saluran penghadaman;
 • masalah kencing;
 • kuku rapuh, rambut.

Kos purata 100 kapsul 500 mg 1 300 Rubles.

Prednisolone-Darnitsa

Ubat itu adalah analog hidrokortison. Kesan:

 • anti-radang;
 • antiallergik;
 • imunosupresif;
 • anti kejutan

Ia mempunyai sifat yang sama seperti prednison pengeluar lain. Kos tablet 5 mg 130 rubel.

Kaedah eksperimen

Untuk rawatan proses onkologi paru-paru, kaedah yang benar-benar berkesan belum ditubuhkan. Banyak rawatan yang sedang dibina, tetapi kerana kanser paru-paru sering berlaku dengan cepat dan agresif, kaedah eksperimen ditawarkan kepada pesakit.

Ubat PD173074

Narkoba berada di peringkat ujian keberkesanannya. Ia menghalang pembentukan saluran darah di sekitar neoplasma malignan. Eksperimen dalam tiub ujian memberikan hasil yang positif. Eksperimen pada tikus mengesahkan keberkesanan ubat. Di masa depan, ia boleh digunakan pada manusia. Memperkenalkan bahan melalui mulut.

Anticancer Diet Linomel

Diet anti-kanser telah dibangunkan oleh biokimia Jerman, Joann Badwig. Seorang saintis yang berusia kira-kira 30 tahun telah menyiasat masalah kanser di peringkat akhir dan sampai pada kesimpulan tentang keperluan untuk pemakanan yang betul.

Hasil kajiannya agak berjaya. Diet menyebabkan penurunan tumor, pesakit menjadi lebih baik. Hari ini, diet diiktiraf di dunia, ia digunakan di negara-negara Eropah Barat sebagai rawatan untuk onkologi dan penyakit lain.

Asas diet terdiri daripada pengambilan harian sekurang-kurangnya 100 gram keju koteut rendah lemak yang baru disiapkan dan 5 gram minyak dari flax yang ditekan dengan sejuk. Teknik ini dipatenkan di bawah nama Linomel. Jumlah minyak biji rami bervariasi bergantung pada tahap penyakit - kanser yang lebih maju, lebih banyak minyak harus diambil.