Rawatan cakera intervertebral yang herniated menggunakan pengewapan laser

Kelopak mata

Hernia cakera intervertebral adalah penyakit yang sangat kompleks dan serius, dan hampir mustahil untuk pulih sepenuhnya tanpa mendapat sebarang komplikasi.

Penyelidikan dalam bidang perubatan dibenarkan menggunakan bukan sahaja pisau bedah pembedahan, tetapi juga laser sebagai kaedah penyelesaian traumatik dan berkesan paling sedikit masalahnya. Kaedah rawatan hernia akan menjadi paling berkesan untuk pesakit di bawah umur 50 tahun, mengalami tahap hernia intervertebral yang ringan. Penguapan laser memerlukan penyediaan pakar dan pesakit.

Persediaan untuk pembedahan

Untuk melakukan pengewapan laser cakera intervertebral hanya boleh ahli bedah neurosurgeon yang mahir, yang mempunyai latihan khusus dan mendapat kebenaran untuk menjalankan operasi tersebut.

Selepas doktor yang menghadiri operasi itu, pesakit mesti menjalani pemeriksaan berikut:

 • Perundingan seorang pakar bedah saraf.
 • Ujian am (air kencing, darah).
 • Ujian darah untuk gula.
 • ECG
 • Tomografi tulang belakang (dikira).
 • Penerimaan piawai ahli terapi untuk memahami sama ada terdapat kontraindikasi terhadap operasi tersebut.
 • Rundingan ahli bius anestesi untuk memilih ubat anestetik.

Essence of the operation

Penguapan laser adalah penyingkiran atau pengurangan nukleus cakera intervertebral yang telah bergerak di luar cakera itu sendiri dan membentuk hernia. Kerana inti adalah pembentukan padat seperti jeli yang terdiri daripada 70% air, maka ia dapat dikurangkan atau dikeluarkan oleh pemanasan dan menguapkan cairan dari inti.

Operasi adalah seperti berikut:

1 Anestesia dilakukan kepada pesakit, dan kemudian tusukan dibuat pada kulit di mana cakera yang terjejas adalah;

2 Jarum khusus nipis dimasukkan ke dalam tusukan, mencapai cakera intervertebral;

3 LED kuarza dimasukkan melalui jarum;

4 Pengenalan dan lokasi jarum dengan LED mestilah di bawah pengawasan berterusan doktor dengan bantuan komputer dan tomografi sinar-X;

5 LED mula memancarkan tenaga, yang memanaskan teras cakera intervertebral dan ia berkurangan disebabkan oleh penyejatan cecair. Cecair menjadi wap dan dilepaskan dari badan melalui lubang jarum;

6 Nukleus menarik balik ke dalam dan mengambil tempatnya. Kain cakera itu sendiri tidak berubah dalam komposisi.

Kebaikan dan keburukan operasi

Doktor penyembuhan semakin menetapkan penyembuhan hernia intervertebral dengan cara pengewapan laser untuk pesakit mereka yang mempunyai petunjuk yang sesuai untuk beberapa sebab:

Penguapan laser hernia intervertebral

Pendapat umum

Praktik

Pengewapan tidak memberi sebarang jaminan. Secara ketara, saiz hernia adalah separuh. Kadang-kadang ini sudah cukup untuk menghilangkan masalah selama-lamanya. Kadang-kadang.

Maksimum yang boleh dicapai dengan laser adalah untuk mengurangkan saiz sagittal hernia sebanyak separuh. Kita tidak bercakap tentang penyejatan lengkap nukleus gelatin, masing-masing, penurunan ketinggian juga.

Sehingga hernia diasingkan, nukleus pulpa adalah satu keseluruhan. Bahagian yang menonjol di luar cincin berserabut, melalui jurang. Cincin bergerigi "Darn" belum lagi mungkin. Oleh itu, penyejatan nukleus pulpa mengurangkan jumlah cakera dan hernia juga. Jika kita membandingkan kemungkinan akibat hernia dan osteochondrosis, maka mengapa tidak osteochondrosis sukarela? Selain itu, dengan sanogenesis hernia, hasil dalam osteochondrosis akan tetap berlaku. Tetapi masa.

Pengubahsuaian dan pengewapan tidak sama. Pembinaan semula - penjanaan semula. pemulihan cakera di bawah tindakan radiasi laser berkuasa rendah. Pengewapan - pengeringan dengan laser pembedahan yang kuat.

Maksud pengewapan adalah seperti berikut: cakera dikeringkan dengan laser, yang oleh 70% terdiri daripada air. Oleh itu, hernia perlu menurunkan jumlah. Jika hernia sudah tua dan diberikan mati, maka pengewapan tidak bermakna. Kerana dia mengeras dan menguap hanyalah apa-apa. Juga diasingkan juga tidak sesuai dengan laser.

Pengewapan lebih kurang berkesan pada hernia segar dan sehingga 5 mm. Dan kemudian betapa bertuah. Saya tidak bernasib baik dengan pengewapan.

Saya pernah mendengar beberapa kali dari ahli bedah saraf dan pakar neurologi bahawa peratusan besar orang selepas 1-2 minggu selepas penguapan datang kepada mereka dengan kesakitan teruk dan kemudian mereka masih dirawat (atau dikendalikan) dengan kaedah "klasik". Beberapa jenis konfrontasi antara kedua-dua sekolah di sini: "penguap" bercakap mengenai ahli neurologi klasik dan ahli bedah saraf sebagai konservatif "berkilau" sedemikian, dan sebaliknya, mereka berhati-hati memberi petunjuk kepada sifat penyuap. Nampaknya kebanggaan profesional dan perjuangan untuk dompet pengguna (saya hanya bercakap tentang apa yang saya hadapi). Dan di mana orang biasa, dalam keadaan ini, mencari kebenaran?

mdphd

Saya ingin berkongsi pengalaman saya sendiri mengenai operasi "laser".
1. Campuran percutan telah diketahui sejak sekian lama, sejak kira-kira tahun 60-an mereka mula mencuba memasukkan enzim papin ke dalam cakera, memusnahkan dan menyedut cakera (lebih tepat, inti) dengan alat khas, dan lain-lain.
2. Dengan munculnya laser, nukleus pulpa mula menguap, di samping itu masih terdapat nukleoplasti - perkara yang sama, hanya plasma, tidak seperti laser, tisu di sekitarnya tidak panas.
Petunjuk utama untuk operasi adalah menonjol dengan rawatan konservatif yang tidak berkesan, laser dan plasma adalah yang terbaik, kira-kira 80% mempunyai kesan positif (penyelidikan telah dilakukan untuk masa yang lama, contoh besar) Istilah "pembinaan semula" telah muncul berkaitan dengan percubaan untuk tidak menguap - kernel yang disebabkan oleh pemanasannya diikuti oleh pembekuan matriks kolagen, dengan keputusan yang sepatutnya lebih baik. Ini dilakukan oleh laser dalam mod "lembut" atau oleh elektrik. Sekarang secara langsung mengenai pengalaman dan pendapatnya sendiri:
1. Untuk merawat sakit belakang dengan semua teknik ini tidak berguna, kerana sakit belakang tidak selalu dikaitkan dengan cakera. Terutamanya kronik. Apabila ketakutan boleh mendapat kesan (dalam erti kata bahawa rasa sakit akan berkurangan, tetapi kemungkinan besar tidak akan hilang.
2. Yang paling penting ialah kesan penyejatan protraksi lateral kecil, yang menyakitkan tahan terhadap rawatan kaki, sementara sakit belakang tidak menguasai.

MVA018

Saya berusia 38 tahun. Pada 24/01/2011, satu operasi dilakukan menggunakan kaedah "Pengewapan Laser". Terdapat 3 hernias. L2-L3 - 0.36 cm L3-L4 - 0.64 cm L4-L5 - 0.67 cm Dihapuskan semua 3 hingga tiga lubang kecil di buah pinggang kiri. Semua yang ditunjukkan di sini di forum, 2-3 jam di hospital. Operasi itu sendiri berlangsung selama 15-20 minit. Kemudian mereka pulang ke rumah. Tetapi itulah masalahnya. Malam pertama selepas operasi terdapat sakit yang dahsyat. Praktikal tidak tidur. Menjelang separuh kedua hari berikutnya, kesakitan mula dibebaskan. Tetapi tidak sepenuhnya. Dari hari ketiga selepas operasi saya mula menghadiri kursus pemulihan. (Urutan, elektrostimulasi dan regangan dengan getaran). 15 sesi pemulihan sudah berakhir. Masih sakit di bahagian bawah dan di bawah bilah bahu, seperti sebelum (sebelum operasi) pada waktu pagi, ketika saya bernafas melalui hidung, sakit dari bahagian bawah ke arah kedua buah pinggang, saya merasa sakit ketika bersin dan batuk. Saya akan menambah ini. Saya merasakan kesakitan yang teruk untuk kali pertama pada tahun 1998 ketika saya mengangkatnya. selepas 3 hari, rasa sakit mereda sendiri tanpa rawatan. Dan sejak tahun 2000, hampir sekali setahun saya berada di rumah selama seminggu. Lengkung yang telah dilalui. Dan sebagainya dan sebagainya. Buat kali pertama MRI membuat nombor 18/01/2011 dan telah menjalani pembedahan 24/01/2011.

Pavel67

Varian laser-penguapan diskektomi. Kernel kecil melalui kulit disejat oleh pancaran laser. Euphoria mengambil tempat tertentu walaupun sekarang, walaupun kerja-kerja baru-baru ini adalah pertengahan 90-an, euforia hanya di negara-negara dunia ke-3, dan di Rusia, alasannya untuk menjual, dan di sini pasaran jualan belum berkembang. Nukleoplasti - seperti laser, hanya plasma, kurang trauma, lebih selesa, kerana tidak ada suhu yang tinggi. Bersama-sama dengan laser yang menduduki tempat tertentu dalam kehidupan, lebih banyak di Amerika Syarikat. Pilihan untuk pembinaan semula cakera - dengan laser dan elektrik - makna dalam pemanasan tisu cakera.

Di sini saya ragu-ragu sesuatu. Sebenarnya cakera tidak rawan. Saya tidak akan menulis lebih banyak tentang itu, saya tidak memiliki kesemua kepenuhan maklumat istimewa, tetapi perkara terakhir yang saya baca (walaupun tentang elektrik) Ia telah ditulis bahawa pada pemanasan latar belakang mengubah bentuk protein kolagen, yang entah bagaimana berubah, mengubah nukleus pulpa. Untuk memahami - haba hingga 70 gr. air dan tuangkan telur putih di sana. Apa yang akan - betul, tukar warna dan menjadi lebih "keras". Hampir sama dalam cakera. Secara beransur-ansur - mereka hanya makan sedikit, mereka menguatkan sedikit, fibrosis yang tidak dapat dielakkan akan bergabung - nampaknya prosesnya berubah.

Ulasan bagus

Kristina

Selepas operasi, walaupun tiga bulan tidak berlalu, seperti yang saya faham, setelah membaca banyak maklumat, tempoh akut dapat bertahan hingga tiga bulan. Hernia saya dibentuk pada 16 Januari, semasa otot-otot lumbago yang dipanggil "lumbago" di rantau lumbar yang benar-benar dipintal ke dalam simpulan, mereka santai dengan perlahan, maka ketika saya mula berjalan, seluruh belakang saya sangat tegang, semuanya berlangsung selama dua bulan dengan kemajuan sangat lambat untuk lebih baik. Kemungkinan besar, tubuhnya sendiri bertindak balas terhadap kecederaan sedemikian rupa sehingga latihan fizikal ringan dari terapi senaman dapat membantu. Sejujurnya, saya tidak melakukan apa-apa, semuanya berjalan dengan sendirinya, saya takut bahawa ia akan menjadi lebih buruk kerana terapi latihan.

Ulasan buruk

Southerner

Malangnya, saya bukan osteopat. Saya adalah pesakit yang sama seperti kebanyakan dalam forum ini. Hanya selepas 2 operasi yang tidak berjaya di cakera (pengewapan laser), saya mula memahami bahawa ubat rasmi "memberi makan kepada kita" tidak menyembuhkan penyakit kita. Dan dia mula mencari cara rawatan. Kebanyakan maklumat yang diambil dari Internet. Ahli vertebrologi di Dnepropetrovsk (dia adalah salah seorang pakar terkemuka mengenai subjek ini di massage.ru di mana saya jumpa dia dan doktor adalah osteopat di Odessa) membantu saya memahami sebab-sebab pelanggaran. Secara berasingan antara satu sama lain, mereka membuat kesimpulan yang sama kepada saya. Benar, penyembuhan ditawarkan berbeza.

serjshatilov

3 tahun yang lalu, saya membuat penyejatan laser cakera L5-S1 (sebab kehilangan kapasiti kerja dan kesakitan yang berterusan di belakang dan kaki bawah, kekakuan dalam pergerakan, kaki kiri lemah, yang betul juga sakit). Saya melakukan penyejatan pada 22, menjadi lebih mudah, saya hidup, tetapi 4 bulan selepas operasi saya mula mengganggu sekali lagi. Setahun kemudian, belakang saya berhenti mencederakan, kaki saya kembali kuat, tetapi saya tidak dapat mengangkat lebih daripada 15-20 kilogram, kerana mula menarik kaki. Sekarang saya berusia 25 tahun, pada Disember kemunculan yang kuat bermula sekali lagi, tanpa sebab yang jelas, kaki kiri lagi kehilangan kekuatannya dan menjadi bodoh.

serega

3 minggu yang lalu Saya menjalani pembedahan laser (pengewapan cakera C5-C6). Penyebab operasi adalah hernia di seksyen 3 mm yang ditentukan. Pada hari keempat selepas operasi, segala-galanya hilang seperti tangan, maka ia menjadi lebih buruk lagi, tetapi hari yang baik mula kelihatan ketika saya merasa baik. Mereka mengatakan anda perlu melihat apa yang akan berlaku dalam 2 - 3 bulan, dan kemudian membuat kesimpulan tentang kejayaan atau kejayaan operasi. Saya harap berasa lebih baik. Bagi pemulihan, operasi ini dianggap tidak traumatik. Selepas itu, saya benar-benar meninggal selama 3 jam kerana penurunan tekanan, tetapi sebaliknya tidak ada yang mengerikan.

Walaupun terlalu awal untuk saya. Semua gejala dikembalikan. Ia memalukan walaupun menjadi. Tetapi, saya harap ia akan berasa lebih baik, tetapi sedikit masa telah berlalu

Adakah pengewapan laser hernia tulang belakang berkesan?

Penguapan laser hernia tulang belakang dilakukan pada prinsip penyejatan bendalir dalam nukleus pulpa cakera. Prosedur ini mempunyai beberapa kelebihan yang sering digunakan. Walau bagaimanapun, perlu mengambil kira kontraindikasi, khususnya sekatan umur, serta keperluan untuk menentukan saiz pembentukan patologi. Semasa pendedahan kepada radiasi laser, ketinggian dan diameter cakera tidak berubah.

Penguapan laser hernia tulang belakang dilakukan pada prinsip penyejatan bendalir dalam nukleus pulpa cakera.

Keberkesanan kaedah rawatan ini

Pemanasan tisu cakera intervertebral yang cacat menyumbang kepada pelanggaran kestabilan terma nukleus pulpa. Proses ini telah dikaji untuk jangka masa yang panjang, sehingga hari ini kita dapat menilai keberkesanan teknik ini. Pertama sekali, mencatatkan keupayaan untuk cepat menghapus tengkorak hernia, yang membolehkan anda menghapuskan gejala yang tidak menyenangkan. Fakta ini menyumbang kepada pertumbuhan penyebaran metodologi.

Semasa prosedur, tisu dipanaskan kepada suhu kritikal, yang menyebabkan penyejatan cecair, tetapi tidak memburukkan ubah bentuk tisu. Akibatnya, cakera mengembalikan bentuk semula jadi. Walau bagaimanapun, ketinggian dan garis pusatnya tidak berubah. Hanya pembentukan patologi yang terbentuk apabila nukleus pulpa berada di luar sampul cakera itu hilang.

Selepas prosedur, pelepasan diperhatikan, tetapi ini hanya peningkatan yang ketara.

Akibat pengewapan laser, tisu terma tisu muncul, dan bengkak berkembang. Bahkan, cakera membengkak di dalam, kerana bentuk semula jadinya dikekalkan. Selepas beberapa lama (tempoh purata tempoh adalah 6 bulan), keadaan tisu yang dirawat semakin merosot: edema hilang, sel-sel mati kekal dalam struktur cakera.

Ini menjelaskan mengapa doktor di klinik moden mengesyorkan pembedahan semula dalam tempoh enam bulan. Hanya pada akhir tempoh ini, simptom pulih: rasa sakit muncul, mobiliti terhad, rasa kebas, dan sebagainya. Ini berlaku kerana kehilangan sifat cakera. Dia mesti melaksanakan fungsi depresiasi, antara vertebra. Walau bagaimanapun, tisu nukleus dan tulang rawan pulpa kehilangan keanjalannya.

Selepas enam bulan, simptom-simptom itu kembali: terdapat kesakitan.

Akibatnya, fusion vertebra berlaku. Tidak lama kemudian terdapat pergerakan ketara yang signifikan, terhadap latar belakang yang mana fungsi sokongan tulang belakang itu lemah. Komplikasi yang lebih kuat berkembang. Di tempat yang sama atau di antara sendi tulang belakang bersebelahan (di kawasan serviks, lumbal atau toraks), satu lagi hernia berkembang. Kebarangkalian meningkatnya patah patah, yang merupakan akibat dari gangguan struktur vertebra semasa perpaduan mereka.

Manfaat terapi laser

Teknik operasi ini mendapat pengedaran yang luas kerana kualiti positifnya, termasuk yang berikut:

 • ketiadaan kehilangan darah akibat kesan terma, semasa dalam proses penyejatan kapal-kapal yang rosak dimeteraikan;
 • tahap kesakitan minimum, hanya ada ketidakselesaan apabila memperkenalkan alat dengan diod pemancaran cahaya yang menghasilkan radiasi;
 • anestesia umum tidak diperlukan untuk manipulasi pembedahan, anestesia tempatan cukup;
 • pemulihan pesat (3-4 hari), kerana semasa operasi integriti integument luar dan serat otot mengelilingi kawasan yang terkena tulang belakang tidak terganggu, akibatnya, fungsi penunjangnya tidak berkurang;
 • tempoh yang singkat untuk melaksanakan manipulasi (dari 1 hingga 2 jam);
 • beberapa jam selepas prosedur, pesakit boleh pulang ke rumah;
 • adalah mungkin untuk membuang beberapa formasi hernia serentak;
 • semasa pengewapan laser, kemungkinan komplikasi adalah minima;
 • selepas pembedahan, parut tidak kekal.

Penguapan laser hernia cakera intervertebral - ilusi pemulihan

"Orang bodoh boleh mengharapkan ayam untuk menetas telur rebus" (ahli bedah saraf terkenal di dunia mengenai kaedah pengewapan laser)

Hari ini, rawatan laser hernia tulang belakang (pengewapan laser tusukan) dianggap salah satu kaedah yang paling moden dan berkesan untuk merawat penyakit ini. Malah, masalah kestabilan terma rangkaian cakera intervertebral telah dikaji untuk jangka masa yang panjang dan, seperti yang mereka katakan, "setua dunia." Pemanasan laser hanyalah pengubahsuaian teknologi ini, menggunakan peralatan baru, tetapi yang sama lama, tidak disiasat sehingga akhir jalan untuk menyelesaikan masalah ini. Mari cuba cari tahu apa intipati kaedah ini, kenapa ia sangat dipuji dalam pengiklanan, dan apa akibatnya yang tidak dapat dipulihkan penggunaannya dalam usaha untuk menyembuhkan hernia cakera intervertebral yang membawa kepada.

"Kes kembali kelahiran selepas pembedahan tidak menyedihkan, walaupun pada hakikatnya pesakit itu dikendalikan menggunakan teknologi baru.

MRI №100 menunjukkan cakera intervertebral herniated L4-L5. Negeri sebelum operasi. Pada MRI №101, pengulangan pasca operasi cakera herniasi dalam segmen L4-L5 diperhatikan.

Beberapa tahun yang lalu, lelaki ini telah didiagnosis dengan cakera herniated (MRI # 100). Doktor berkata bahawa perlu segera beroperasi, dengan jelas, jika tidak, terdapat masalah dengan kaki dan organ pelvis. Secara semulajadi, mesej ini menyebabkan ketakutan pada pemuda itu, terutamanya kerana dia yakin bahawa hernia cakera intervertebral tanpa pembedahan, iaitu, secara konservatif, tidak dirawat. Lelaki itu bersetuju dengan operasi itu. Menurut pesakit, hampir setahun selepas operasi, dia merasa baik, "kadang-kadang sakit sedikit, tetapi dalam toleransi." Keadaan ini agak memuaskan.

Walau bagaimanapun, kemudian rasa sakit mula semakin meningkat, beralih ke kakinya. Satu tahun lagi pesakit dirawat secara konservatif. Dia meletakkan di jabatan neurologi, maka dia dirawat di sebuah sanatorium. Aktiviti fizikal selepas operasi tidak. Itulah, sebenarnya, menggunakan kaedah rawatan perubatan, fisioterapi. Kaedah untuk daya tarikan tulang belakang dan terapi manual tidak digunakan. Walau bagaimanapun, walaupun pendekatan yang lembut terhadap rawatan, kesakitan diteruskan. MRI yang berulang telah dilakukan (No. 101), dan herniasi berulang cakera intervertebral didiagnosis. Sememangnya, mereka menawarkan operasi kedua. Kali ini pesakit menolak. Melalui rakan-rakan saya, saya mempelajari kaedah vertebrorevitologi dan memanggil saya di klinik.

Saya ingin menarik perhatian anda kepada fakta berikut: pesakit ini telah dikendalikan di Moscow "menurut teknologi baru", di mana, selepas operasi minimum invasif biasa, untuk mengelakkan gegaran, dia diberikan laser khas untuk memanaskan sisa-sisa cakera intervertebral. Malangnya, saya telah berkali-kali menemui akibat dari "pemanasan" sedemikian. Saya harus mengatakan bahawa sukar untuk bekerja dengan ruang tulang belakang pesakit seperti itu, memulihkan biomekaniknya, dan khususnya dengan segmen-segmen di mana cakera intervertebral selepas pembedahan telah rosak oleh pemanasan tersebut.

Masalah kestabilan terma tisu cakera intervertebral telah dikaji untuk jangka masa yang panjang dan, seperti yang mereka katakan, "setua dunia." Pemanasan laser hanyalah pengubahsuaian teknologi ini, menggunakan peralatan baru, tetapi yang sama lama, tidak disiasat sehingga akhir jalan untuk menyelesaikan masalah ini. Saya ulangi, ia masih dalam kajian. Kita tidak boleh menipu diri sendiri dan keputusan awal penyelidikan moden. Lagipun, penyelidikan dilakukan pada prototaip tisu cakera. Tetapi ini masih tidak bermakna bahawa ini adalah bagaimana tisu cakera akan berkelakuan dalam keadaan sistem yang kompleks berfungsi fungsi hidup (di mana, seperti yang anda ingat, tidak semuanya telah dipelajari walaupun pada tahap biokimia molekul) dan yang paling penting - dengan gangguan biomekanik di tulang belakang. Lagipun, cakera intervertebral, secara kiasan, hanyalah pautan dalam rantai. Sekiranya tulang belakang (rantai) mengalami gangguan biomekanikal (deformasi), ia akan menjejaskan cakera, tidak kira kaedah cakera yang cuba diperbaiki (dengan genetik yang sepatutnya, laser semasa, cryo, dan sebagainya). Masalahnya mesti diselesaikan di kompleks! Walau bagaimanapun, lebih lanjut mengenai ini dalam penerbitan kami yang lain.

Beberapa lagi perkataan mengenai pemanasan laser dari tisu yang rosak pada cakera intervertebral. Mengapa dalam iklan memuji keberkesanan kaedah ini? Hakikatnya ialah selepas rawatan (pemanasan) oleh laser cakera intervertebral, sebagai tindak balas kepada trauma tisu termal, cakera ini terlalu terhidrasi, nampaknya membengkak dari dalam, membengkak. Dan secara umum, kali pertama memberikan kesan pemulihan secara intensif (iaitu pengiklanan berdasarkan). Malah, selepas tempoh masa yang agak singkat, tisu cakera dimusnahkan (edema berkurangan, hanya sel-sel yang mati kekal). Terdapat penyakit yang berulang, oleh itu, sebagai peraturan, selepas enam bulan, adalah disyorkan untuk merawat sel-sel hidup yang tinggal dengan laser lagi, dan sekali lagi edema dan ilusi pemulihan. Adalah agak semulajadi bahawa selepas beberapa waktu, akibat manipulasi seperti itu, sebagai peraturan, gegaran tidak lagi timbul, kerana cakera tidak dapat dipulihkan lagi. Sebagai salah satu ahli bedah saraf yang terkenal di dunia berkata tentang kaedah ini: "Hanya orang bodoh yang boleh mengharapkan penampilan ayam yang menetas telur rebus."

Pada dasarnya, doktor, mengiklankan kaedah ini, di antara banyak janji tentang "pemulihan cakera", bercakap dan cukup jujur ​​bahawa selepas menerapkan pemanasan laser, cakera itu adalah fibrotik dan vascularized, tetapi tanpa dekripsi, maksudnya. Pada dasarnya, ini bermakna bahawa tisu cakera mati dan proses bergerak ke tahap splicing badan vertebra bersama-sama, yang secara semulajadi melibatkan gangguan biomekanik di tulang belakang dan mempercepatkan proses degenerasi di segmen lain tulang belakang.

Kini kaedah pemanasan laser telah dibuat "bergaya", memanggilnya "baru". Tetapi apabila bilangan aduan mengenai kaedah ini meningkat, ia akan digantikan dengan kaedah "berteknologi tinggi", "baru", "bergaya" yang lain untuk merawat tisu yang rosak cakera intervertebral menggunakan cryodestruction, iaitu, menggunakan zon beku tisu yang terjejas. Atau sebaliknya, bukan satu "yang baru", tetapi kaedah lama yang sudah terlupakan, kerana telah lama diketahui mengenai cara-cara seperti mempengaruhi tisu, penyelidikan cryo. Rawatan Cryosurgical pastinya berkesan dalam banyak bidang pembedahan saraf, sebagai contoh, dalam rawatan pesakit dengan epilepsi, pelbagai hyperkinesis extrapyramidal, untuk kemusnahan tumor otak dan kecacatan vaskular. Walau bagaimanapun, rawatan ini, serta pemanasan laser, akan menjadi sia-sia jika ia digunakan untuk memulihkan cakera intervertebral yang terjejas, kerana dalam kes ini, kaedah ini tidak dapat menyelesaikannya secara asasnya.

Untuk lebih memahami apa tulang belakang kelihatan seperti ketika tiada cakera di segmen tulang belakang dan proses fibrotisasi dan vascularization yang disebutkan (berkaitan dengan peringkat terakhir perkembangan proses degeneratif-dystrophic) terjadi, saya akan memberi gambaran yang lain tentang pasien setelah campur tangan pembedahan berulang.

MRI №102 jelas menunjukkan bagaimana, selepas campur tangan pembedahan berulang, banyak bekas luka pasca operasi, perekatan dan masalah lain di tulang belakang dibentuk. Iaitu, semua keadaan telah dibuat untuk fibrotisasi (kemerosotan tisu cakera, pembentukan gentian berserat) dan vascularization (vas Latin adalah sebuah kapal, pembentukan kapilari baru, dalam kes ini semasa proses penggabungan tisu tulang). Semua ini menyumbang kepada splicing dua badan vertebra bersebelahan tanpa cakera.

Sebaliknya, ini menghilangkan pergerakan di segmen ini, membawa kepada stenosis lubang foraminal (seperti yang anda ingini, ini adalah lubang-lubang yang melaluinya akar-akar dan kapal-kapal saraf). Di samping itu, perekatan postoperative dan parut di terusan tunjang dapat menyumbang kepada perkembangan proses radang yang disebutkan di atas. Kemerosotan keupayaan fungsi segmen tulang belakang ini membawa kepada gangguan biomekanik yang lebih besar di tulang belakang, sepadan dengan kehilangan separa sifat musim bunga, dan, akibatnya, penurunan ketara dalam rintangan kepada pelbagai beban menegak.

Sebagai peraturan, dalam kes-kes seperti apabila cakera intervertebral hilang secara teratur atau dengan adanya "perubahan tidak dapat diubah dalam struktur anatomi cakera intervertebral," pakar bedah mencadangkan operasi lain menggunakan kaedah rawatan bedah ortopedik (total diskektomi dengan gabungan tulang belakang antara). Discectomy (discectomia; discus intervertebralis - cakera intervertebral; ectomia dari bahasa Yunani. Ektome - pemotongan, pengusiran, penyingkiran) - operasi pembedahan untuk mengeluarkan cakera intervertebral. Spondylodesis (spodiologus; dari bahasa Yunani. Spodiol - vertebra, desis - mengikat) - satu operasi yang bertujuan untuk melancarkan segmen atau bahagian tulang belakang; gabungan antara tulang belakang - pembedahan pembedahan badan-badan vertebra oleh jenis gabungan. Operasi ini menyediakan penyingkiran lengkap (total) cakera intervertebral yang merosot dan penggantian berikutnya oleh implan (struktur pegun atau bergerak, walaupun perbezaan akibatnya adalah kecil).

Secara semulajadi, selepas operasi sedemikian, kembalian cakera herniasi dalam segmen ini tidak semestinya, kerana tidak ada cakera itu sendiri (tetapi ini tidak mengecualikan pembentukan hernia di bahagian lain tulang belakang kerana pelanggaran biomekaniknya). Tujuan utama operasi ini adalah untuk mengekalkan ketinggian jurang cakera dan saiz lubang intervertebral. Sudah tentu, cakera secara langsung tidak akan menggantikannya dan tidak akan mengembalikan mobiliti berfungsi sepenuhnya dalam segmen ini (dengan itu, ia hanya sedikit menstabilkan kerja terjejas otot dan ligamen). Sudah tentu, di seluruh dunia, masalah tulang belakang ini tidak dapat diselesaikan, kerana gangguan biomekanik di tulang belakang akan terus berlaku. Seperti yang mereka katakan, satu pautan dipecahkan - rantai keseluruhannya rosak. "

Menurut buku "Osteochondrosis for the Professional Patient," oleh profesor, ahli akademik Igor Mikhailovich Danilov, pengarang kaedah vertebrorevitology.

Rawatan hernia tulang belakang dengan laser, ulasan penyingkiran dan terapi laser

Apakah rawatan laser?

Terapi laser adalah prosedur mahal, dan tidak setiap pesakit mampu membelinya. Disk intervertebral dipanaskan dengan penyinaran hingga 70 º.

Ini membolehkan anda menguap bahagian protruding nukleus pulpa, tanpa memusnahkan cincin tulang rawan. Nukleus berkurang dan tidak lagi memberi tekanan pada ujung saraf.

Prosedur terapi laser akan membolehkan perubahan saiz hernia ke arah yang lebih kecil dan mengurangkan kesan negatif terhadap kesihatan.

Laser merangsang perkembangan dan pertumbuhan tisu tulang rawan dan memulihkan kemusnahannya. Dalam rawatan, yang boleh bertahan selama enam bulan, serat yang rosak diganti dengan yang baru. Kadangkala kesan laser digunakan untuk penyembuhan terpantas jahitan selepas pembedahan. Operasi ini melibatkan beberapa peringkat.

Pemeriksaan keadaan pesakit

Ciri-ciri teknologi operasi

Anestesia tempatan dilakukan di kawasan di mana operasi akan dilakukan, anestetik digunakan. Jarum peranti dimasukkan ke dalam cakera cacat dengan kaedah tusuk kulit. Kepada kawasan masalah di rantau ini dibekali panduan cahaya yang ditujukan untuk penerimaan dorongan elektrik.

Pembekalan arus elektrik membawa kepada penyejatan bendalir nukleus pulpa yang menonjol, stim dikeluarkan melalui jarum. Saiz hernia berkurangan dan kesakitan hilang. Operasi berlaku di bawah kawalan radiografi sinar-X, yang dilakukan dengan kuasa minimum yang tidak berbahaya kepada pesakit.

Semasa operasi pembinaan semula transcutaneous, selepas jarum dimasukkan, denyutan laser kuasa sedemikian digunakan yang tidak membenarkan bahan menguap, tetapi hanya memanaskan tisu cakera pada 60-70 ° C, sambil mengekalkan dan menanam semula struktur berserabut.

Pemulihan selepas pendedahan laser

Semua pesakit dipantau pada siang hari, semasa di hospital, jika anda merasa tidak sihat, doktor memanjangkan tempohnya. Pesakit mengambil ubat anti-radang.

Dalam tempoh dua bulan, apa-apa aktiviti fizikal dikecualikan dan aktiviti sukan dan latihan ditamatkan. Selepas pemulihan, beri perhatian kepada berat badan yang berlebihan, jika ada masalah seperti itu, kemudian timbang semula diet ke arah mengurangkan kalori.

Ciri-ciri seperti rawatan hernia

Dia mengambil tali pinggang yang luas dan, dalam kedudukan terlentang, menarik kakinya ke arah dirinya;

Keperluan utama doktor adalah memakai korset pada minggu-minggu pertama. Dengan itu, vertebra akan berada di dalam keadaan ketat, yang akan membantu menyatukan keputusan operasi.

 1. Kerana ini adalah sesuatu yang tidak akan menyakiti, tetapi perlu diingati bahawa terdapat lebih banyak tanda-tanda tolak, yang pertama adalah harga operasi, yang kedua ialah HERRY dalam 3-5-10 tahun akan meningkat lagi sedikit lebih tinggi. Doktor mungkin tidak tahu bahawa apa-apa hernia adalah pelanggaran dalaman dan patut merawatnya, dan tidak meletakkan wang di dalam poket anda dan membunuh seseorang
 2. Sekiranya ada bukti, maka mengapa anda ragu-ragu? Sekiranya tidak, maka keadaan anda akan bertambah buruk dan seketika akan datang apabila anda tidak dapat berjalan.
 3. Di manakah hernia dan apa saiznya? Saya ada di kawasan serviks 2pcs saya dengan 4mm, di bahagian 2pcs torak oleh 4mm, hemangioma adalah besar dan sista paravertebral. pembedahan telah ditetapkan di leher. tetapi saya bercakap dengan orang ramai, pergi ke beberapa pakar lain, berunding di Internet di beberapa laman web dan memutuskan untuk tidak tergesa-gesa.
 4. Selepas pembedahan, pesakit meninggalkan unit pada hari berikutnya atau 4 minggu kemudian. Ia bergantung kepada kaedah pembedahan dan kerumitan operasi itu sendiri. Tempoh pemulihan boleh bertahan sehingga 1 tahun. Pesakit disyorkan:
 5. Kos operasi yang tinggi.

Klasifikasi ini membolehkan anda memilih kaedah campur tangan pembedahan. Pembedahan apa yang ditawarkan untuk rawatan penyakit ini dan berapa kosnya?

Prosedur sedemikian boleh membawa kesan ketara pada hari pertama selepas pembedahan. Pesakit merasakan kelegaan yang ketara. Ini berlaku kerana pancaran laser mempunyai kesan seperti pada tisu:

 • Peredaran darah dan proses metabolik dipercepatkan;
 • bengkak berkurangan dan keradangan hilang;
 • sensasi menyakitkan hilang disebabkan oleh penurunan dalam nukleus pulpal, yang ditekan pada akar saraf;
 • tisu rawan baru berkembang.

Sinaran laser, sebagai tambahan kepada terapeutik, juga mempunyai kesan pencegahan. Selepas prosedur, cakera intervertebral menjadi lebih tidak bergerak dan tidak boleh bergerak.

Biasanya terapi ini ditetapkan dalam 5-10 prosedur. Bantuan datang dalam 2-3 hari. Tetapi dalam beberapa kes pada masa ini mungkin diperparah. Ini bermakna mekanisme perlindungan diaktifkan dan proses rawatan diteruskan dengan betul. Di samping itu, terdapat beberapa lagi ciri terapi laser untuk hernia:

 • setiap prosedur berlangsung dari 5 hingga 25 minit;
 • imuniti tempatan dikuatkan daripada pendedahan laser dan pertahanan badan diaktifkan;
 • Kesan positif berterusan selama beberapa bulan selepas kursus rawatan;
 • Prosedur ini hampir tidak ada kontraindikasi.

Apakah terapi laser?

Untuk Jika tidak, maka ia akan menyakitkan liar. Sehingga "kecemasan".. Jadi, operasi - cara terbaik!

Saya menguli setiap hari, melakukan urutan ringan;

 1. Saya masih tidak dapat bergerak secara normal. Ia hanya sedikit lebih mudah apabila saya berbaring di sebelah kanan saya atau berjongkok. Terdapat kepincangan (kaki berhenti mematuhi saya) dan kekakuan pergerakan - satu lagi tanda-tanda hernia.
 2. Di samping itu, pesakit dinasihatkan untuk mengikuti beberapa cadangan mandatori:
 1. TopClinic Israel
 2. Dalam ketaatan kepada etika perubatan, saya tidak boleh menjawab secara langsung ya atau tidak, pesakit sentiasa membuat keputusan itu sendiri! TETAPI saya boleh memberikan pilihan dan jika anda mempunyai peluang / wang, anda boleh memilih pilihan standard terbaik.
 3. Selain itu, saya tidak tahu kaedah yang anda akan padam, tetapi kepada saya
 4. Jangan duduk dalam bulan pertama selepas pembedahan. Kedudukan ini boleh mencetuskan penyakit semula.
 5. Mikroskop

Perlu diingat bahawa kos di Moscow untuk operasi sedemikian berbeza-beza dan bergantung kepada banyak faktor, ia boleh berada dalam lingkungan 10,000 rubel. sehingga 200,000 Rubles dan banyak lagi.

Saya pergi setiap jam selama 10 - 20 minit.

 1. Microdiscectomy;
 2. Kemudian terdapat MRI, yang didiagnosis dengan "... cakera herniasi L4 - L5, 0.7 cm." Kemudian tamatnya WCC, yang saya tulis mengenai permulaan artikel.
 3. Dua hari pertama selepas campurtangan untuk keluar dari katil adalah dilarang dengan ketat, dan pada minggu pertama anda tidak boleh duduk;

Keperluan yang tidak dapat dielakkan untuk terapi konservatif.

Ia mengambil masa hampir 3 minggu, dan saya merasakan kaki. Walaupun, menurut doktor, kebas jari-jari dalam banyak orang tidak lulus sama sekali. Lemah sedikit masih kekal. Sakit belakang dan tiada kesakitan kaki. Saya menghabiskan lebih banyak masa berbaring. Tidak lama lagi saya akan menjalani pemulihan di jabatan saraf.

Hernia cakera dari 7 mm (hasil MRT).

Dan pengguna tidak akan dapat memberitahu anda apa-apa mengenai topik itu - walaupun tidak ada gambar, berdasarkan apa yang menasihatkan anda? Dengan meregangkan masa, anda boleh memperburuk keadaan. Anda sudah mempunyai kes diabaikan - hernia vertebra dalam 80% kes boleh dirawat tanpa pembedahan. Anda terlambat minum Borjomi...

Saya sungguh-sungguh ingin pemulihan anda

Rawatan sedemikian adalah paling berkesan pada peringkat awal penyakit, apabila hernia mencapai saiz sehingga 6 mm. Prosedur yang diberikan untuk pemindahan pesakit laser hernia sehingga 50 tahun.

Pada usia yang lebih tua, ia mungkin tidak berkesan, kerana kebanyakan orang sudah memulakan proses degeneratif dalam tisu. Terapi laser ditunjukkan semasa kehamilan dan penyusuan, kerana anestesia tidak boleh digunakan pada masa ini.

Rawatan tersebut juga ditetapkan dalam kes apabila kaedah konservatif untuk menghilangkan hernia tidak membantu.

Gejala berikut mungkin menunjukkan perlunya rawatan hernia dengan laser:

 • sakit belakang belakang yang kerap;
 • pembakaran, kesemutan dan rasa merangkak "goosebumps" di bahagian belakang;
 • pelanggaran kepekaan;
 • pening berkala.

Persediaan untuk prosedur

Campur tangan bedah dilakukan hanya setelah pemeriksaan penuh, yang akan menghilangkan kemungkinan faktor yang dapat menyumbang pada perkembangan komplikasi. Persediaan untuk pengewapan laser:

 • Analisis umum darah dan air kencing.
 • Ujian darah untuk gula.
 • Tomografi yang dikira.
 • ECG

Ia adalah perlu untuk memilih komposisi untuk anestesia, oleh sebab ini, adalah disyorkan untuk berunding dengan ahli bius anestesi. Ahli terapi menentukan jika terdapat sebarang kontraindikasi. Sekiranya hernia bertambah teruk pada waktu pergi ke doktor, disarankan untuk menjalankan terapi ubat menggunakan kumpulan NSAID, antispasmodik, analgesik.

Terapi laser diberikan kepada pesakit selepas pemeriksaan neurosurgeon dan peperiksaan. Untuk prosedur yang betul adalah sangat penting untuk mempunyai data mengenai lokasi sebenar hernia, saiznya. Oleh itu, kaedah diagnostik berikut diberikan:

 • pengiraan tomografi;
 • radiografi;
 • ECG jantung;
 • ujian darah dan air kencing.

Di samping itu, sebelum prosedur itu, adalah wajib untuk berunding dengan pengamal am dan ahli anestesi untuk pemilihan versi anestesia yang optimum. Ia adalah perlu untuk tidak makan atau minum sekurang-kurangnya 10 jam sebelum pendedahan laser.

Terapi laser bukanlah rawatan hernia radikal. Tujahan nukleus pulpa berkurangan, tetapi hanya sedikit.

Oleh itu, pada masa akan datang adalah mungkin untuk hernia semula Di samping itu, kelemahan rawatan sedemikian adalah bahawa ia dilakukan di bawah anestesia tempatan.

Oleh itu, pesakit mungkin mengalami ketidakselesaan. Kelemahan terapi laser termasuk kos yang tinggi.

Setelah mengetahui berapa banyak kos prosedur seperti ini, ramai yang menolaknya. Bukan semua orang boleh mencari 50-80 ribu untuk rawatan.

Rawatan laser hernia tidak berkesan pada pesakit lebih daripada 50 tahun. Sesungguhnya keadaan penting prosedur adalah pelancaran mekanisme pertumbuhan semula jadi. Di samping itu, terapi ini membantu jika hernia masih kecil, iaitu pada peringkat awal penyakit.

Walaupun rawatan hernia dengan laser tidak menyebabkan kesan sampingan dan komplikasi, tidak semua pesakit diberinya. Prosedur ini dikontraindikasikan dalam kes seperti berikut:

 • jika pesakit melebihi 50;
 • jika ossifikasi nukleus pulpa telah berlaku;
 • dengan apa-apa pelanggaran keutuhan cincin berserabut, apabila nukleus sebahagiannya jatuh ke kanal tulang belakang;
 • di hadapan proses keradangan;
 • jika pesakit mempunyai gejala kecederaan saraf tunjang.

Petunjuk untuk

Sekiranya hernia didiagnosis dengan sakit belakang, pengewapan laser boleh digunakan dalam kes berikut, jika:

 • umur pesakit dari 20 hingga 50 tahun;
 • hernia tidak melebihi 6 mm;
 • membonjol maju baru-baru ini (selama 6 bulan);
 • terapi konservatif tidak menghasilkan keputusan;
 • Kesan yang diinginkan tidak dicapai semasa rawatan oleh fisioterapi;
 • diagnosis osteochondrosis: dalam kes ini, disebabkan pengewapan, struktur sendi terjejas dipulihkan.

Di samping itu, pembedahan pada kaedah ini dijalankan dengan gejala berikut:

 • sakit belakang yang kuat;
 • pening kepala, sakit kepala;
 • sekatan pergerakan;
 • mengurangkan sensitiviti;
 • sensasi membakar di bahagian belakang.

Pengewapan boleh dilakukan semasa tempoh penyusuan, semasa kehamilan. Kaedah ini kurang agresif daripada prosedur invasif yang lain.

Penguapan laser hernia intervertebral tidak dilakukan dalam beberapa kes:

 • Gangguan watak spondylosis.
 • Memerah saluran tulang belakang.
 • Tujahan hernia yang tercabut, manakala kapsul dimusnahkan, dalam kes ini, penyejatan itu tidak berkesan, kerana ia tidak akan menjejaskan jumlah tisu yang telah dipisahkan bahagian nukleus pulposus.
 • Umur lebih dari 50 tahun.
 • Stenosis tulang belakang, yang berkembang akibat proses degeneratif;
 • Saiz penonjolan hernia lebih besar daripada 6 mm.
 • Pemotongan cakera intervertebral.
 • Tempoh hernia.
 • Malformasi kongenital cakera.

Kemungkinan akibatnya

Hydroplasty - 15-100 ribu rubel;

Prosedur yang sama melibatkan penggunaan beberapa insisi yang mana hernia dikeluarkan.

 • Pada satu masa (kira-kira 10-12 tahun yang lalu), doktor menghantarnya untuk menjalani operasi, sakit belakangnya dan kesakitan diberikan kepada kaki. Menurut doktor, hernia adalah besar (saya tidak ingat dengan tepat saiznya) dan operasi itu diperlukan tidak lama lagi. Tetapi ayah memutuskan untuk pergi sebaliknya. Seorang wanita biasa yang telah menjalani operasi sedemikian telah menghalangnya dari masa ke masa, kerana dia nyaris tidak berjalan selepas dia - sarafnya rosak.
 • SARIBEKYAN ALBERT SARIBEKOVICH
 • Semasa operasi, akar saraf rosak secara tidak sengaja. Akibatnya adalah paresis atau kelumpuhan anggota badan, yang telah dinyatakan dalam tempoh pemulihan selepas operasi.

Kos penyingkiran laser hernia intervertebral

Sederhana (3-4 mm - serviks, 6-8 - lumbar dan dada);

Saya bangun di dalam wad, kasih sayang mengaku kepada anak-anak dan suaminya, yang duduk di sebelah saya dan memegang tangan saya. Dia teruja, banyak bercakap dan gembira kerana tidak ada yang menyakitkan (anestesia bertindak, seperti yang dijelaskan kemudian).

Harga ditentukan oleh pelbagai faktor dan keadaan. Kadang-kadang operasi memerlukan pemeriksaan dan perundingan beberapa pakar, antaranya mungkin doktor yang terkenal dengan pengalaman kerja yang baik.

Kos perkhidmatan mereka jauh melebihi perkhidmatan yang sama doktor muda. Kos perundingan ahli bedah saraf atau pakar bedah yang terkenal mencapai 3 ribu Rubles, ortopedis tahap yang sesuai di Moscow atau St Petersburg akan meminta 1 ribu rubel.

Ulasan

Eugene, 39 tahun, Pskov

Operasi itu dilakukan di Moscow, harga 45,000 rubel. Saya belajar bahawa kos bergantung kepada saiz hernia, lokasinya. Dalam kes saya, kerugian berlaku di tepi cakera, risiko komplikasi tidak hadir. Hanya hernia itu sendiri besar (5 mm), untuk pengewapan nilai ini dianggap sebagai sempadan. Jika saya datang ke doktor kemudian, saya tidak akan dapat menggunakan kaedah ini.

Valentina, 31, Orel

Selepas pengewapan, kesakitan hilang serta-merta, prosedur itu hanya berakhir, dan ketidakselesaan sudah hilang. Saya suka bahawa operasi tidak bertahan lama - semuanya tidak mengambil masa lebih daripada setengah jam.

Hanya beberapa bulan kemudian, gejala-gejala itu kembali. Kesakitan tidak kuat, ada kebas.

Apabila dia datang ke doktor, ternyata hernia telah berkembang lagi di laman bersebelahan. Saya mempunyai hernia kecil (beberapa mm), dibayar 18,000 rubel..

Marina, 33 tahun, Nizhny Novgorod

Baiklah, atau di Burdenko.... Dan kemudian, ahli bedah saraf kelas tambahan semua akrab dengan satu sama lain. :)

Semasa pembedahan, cengkerang saraf tunjang boleh rosak. Sekiranya doktor itu layak, dia mendapatinya dan menyedutnya semasa operasi.

Jika tidak, tempoh selepas operasi adalah rumit oleh sakit kepala yang teruk. Alasannya adalah penurunan tekanan intrakranial disebabkan kebocoran CSF dari saluran tulang belakang.

Sakit kepala akan berhenti selepas penambahan spontan kerosakan ini. Pergi

Intipati kaedah ini adalah bahawa panduan ringan memasuki cakera yang rosak, ia memanaskan teras cakera, cairan menyejat. Oleh itu, berkurangan saiz dan hernia. Operasi ini digunakan untuk penyakit tidak rumit. Apakah kelebihan utama kaedah rawatan ini:

Besar (sehingga 6 mm dan sehingga 12 mm);

Mengeluarkan ulasan laser tulang belakang hernia

Microdiscectomy - pembedahan hernia intervertebral yang paling selamat

Selama bertahun-tahun, tidak berjaya berjuang dengan kesakitan pada sendi?

Ketua Institut Penyakit Bersama: "Anda akan kagum betapa mudahnya untuk menyembuhkan sendi hanya dengan mengambilnya setiap hari.

Spina adalah sejenis pereka, terdiri daripada 33 vertebra - formasi tulang kecil.

Semua vertebra terdiri daripada badan sebenar vertebra dan arka, yang melekat padanya dari belakang.

Setiap elemen tulang belakang disambungkan kepada "jiran "nya dengan menggunakan cakera intervertebral.

Lawatan anatomi

Disc intervertebral adalah pembentukan tulang rawan yang berfungsi sebagai tisu penghubung antara vertebra. Ia juga melaksanakan fungsi susut nilai apabila memindahkan tulang belakang, memastikan keanjalan dan kelenturannya.

Disk intervertebral terdiri daripada beberapa lapisan:

 • teras gelatin atau pulpa - mempunyai tekstur lembut;
 • cincin berserabut - tisu penghubung yang lebih padat dengan kekuatan tinggi, mengelilingi nukleus pulpa.

Kekurangan rawatan untuk hernia intervertebral, terutamanya bentuk lanjutannya, boleh membawa kepada penyakit dan kecacatan yang serius.

Yang paling lembut dan mudah bagi pesakit untuk menghilangkan penyakit ini adalah microdiscectomy, pembedahan mikro invasif untuk menghilangkan hernia intervertebral dan mengeluarkan tekanan pada saraf tulang belakang atau saraf tunjang.

Operasi ini dilakukan dengan penggunaan instrumen microsurgical wajib, serta mikroskop operasi. Dalam kes ini, tisu tulang tidak terjejas, dan terdapat praktikal tiada kesan hirisan.

Kepada aspek positif operasi boleh dikaitkan dengan transieninya (10-30 minit), dan jangka pendek tinggal di hospital: 2-4 hari, dan mungkin kurang.

Petunjuk untuk pembedahan

Microdiscectomy paling kerap dilakukan di tulang belakang atau tulang belakang.

Spine lumbar dikendalikan apabila hernia adalah rawatan besar atau konservatif telah gagal.

Ini adalah perlu untuk menghapuskan kesakitan di bahagian bawah kaki (sciatica) yang disebabkan oleh meremas akar saraf, serta untuk mengelakkan kelumpuhan, yang mungkin disebabkan oleh tekanan pada saraf tunjang.

Selalunya adalah kes ketidakseimbangan dalam pundi kencing dan / atau usus disebabkan oleh pengaruh hernia pada berkas saraf. Dalam kes ini, microdiscectomy juga ditunjukkan.

Di tulang belakang serviks, pembedahan juga dilakukan untuk melegakan kesakitan yang disebabkan oleh pengaruh hernia, ligamen hipertropi atau proses tulang pada saraf tunjang dan akar saraf.

Disebabkan ciri-ciri anatomi tulang belakang di leher, bersama-sama dengan microdiscectomy, operasi penstabilan boleh dilakukan untuk menghentikan geseran antara vertebra yang disambungkan oleh cakera yang terjejas, serta untuk memulihkan jarak asal di antara mereka.

 • keberkesanan rawatan konservatif (perubatan, fisioterapi) selama 6 minggu;
 • sindrom horsetail atau lumpuh;
 • sindrom kesakitan;
 • kehadiran hernia pada keputusan MRI atau CT.

Persediaan campur tangan

Menyediakan pesakit untuk pembedahan adalah seperti berikut:

 • pemeriksaan perubatan;
 • resonans magnetik atau tomografi yang dikira;
 • berpuasa sebelum pembedahan selama 8 jam;
 • pemeriksaan ahli bius anestesi dan pemilihan oleh dia kaedah optimum anestesia, berdasarkan data mengenai tindak balas alahan terhadap ubat-ubatan, serta sejarah pesakit dalam anamnesis.

Untuk memberikan anestesiologi dengan gambaran penyakit kronik yang paling menyeluruh dan terutama mengenai tindak balas alergi, lebih baik untuk menyediakan dan mengumpulkan semua maklumat terlebih dahulu.

Kursus pengoperasian

Bergantung pada tulang belakang berpakaian, prosedur ini dilakukan dengan cara yang berbeza.

Microdiscectomy lumbar

Pertama, satu insisi 2-4 cm panjang dibuat di kawasan cakera yang terjejas. Kemudian, menggunakan alat khas, otot dipindahkan dan membran kuning dikeluarkan, meliputi akar saraf.

Untuk kajian terperinci tentang berkas saraf menggunakan mikroskop operasi.

Selepas semua "halangan" ditolak, tisu cakera intervertebral dikeluarkan dari bawah akar saraf.

Selanjutnya, penyinaran laser cakera dijalankan, yang diperlukan untuk mempercepat proses pemulihan, serta tidak termasuk kambuh. Selesainya operasi adalah penutupan insisi pembedahan.

Kawasan serviks

Senaman dibuat di permukaan depan leher. Semua otot dan organ yang menghalang akses kepada vertebra juga dipindahkan ke sisi tanpa luka dan kecederaan.

Selanjutnya, hernia, cakera yang terjejas dikeluarkan. Walau bagaimanapun, operasi ini berakhir dengan kes-kes yang sangat jarang berlaku. Selalunya, selepas penghapusan tisu-tisu yang rosak, tulang belakang stabil, yang terdiri daripada "menggantikan" rawan yang dikeluarkan dengan prostesis atau tisu tulang pesakit sendiri.

Selepas penstabilan, pemotongan juga dikurangkan.

Pemulihan selepas pembedahan

Selepas pembedahan telah hilang dari anestesia, disarankan agar dia segera bangun dan berjalan sedikit.

Ia perlu untuk tulang belakang "jatuh ke tempat", serta memberikannya (tulang belakang) kelenturan dan mencegah pembentukan parut tisu di tapak pembedahan.

Selepas pembedahan, disarankan memakai korset separa tegar selama 1-2 bulan di kawasan lumbar, dan pemegang kepala serviks di kawasan serviks.

Adalah mungkin untuk memulakan aktiviti bukan fizikal dalam 1-2 minggu, untuk aktiviti fizikal - dalam 3-4 minggu.

Had selepas pembedahan

Semasa tempoh pemulihan selepas microdiscectomy, dilarang untuk duduk terlalu lama, untuk membuat lekukan tajam, lilitan tubuh, bergoyang, mengangkat berat (lebih daripada 3 kg). Sesetengah pakar melarang duduk sehingga 6 minggu selepas pembedahan.

Komplikasi

Apabila melakukan microdiscectomy, dan semasa tempoh postoperative, komplikasi jarang terjadi, tetapi terdapat:

 1. Pecah saraf tunjang, akibatnya cecair serebrospinal mungkin bocor. Dalam kes ini, pesakit mesti mematuhi rehat tidur untuk penyembuhan tisu.
 2. Ketidakseimbangan urin atau najis.
 3. Kerosakan kepada akar saraf.
 4. Jangkitan.
 5. Pendarahan
 6. Keradangan cakera.

Kebarangkalian pengulangan penyakit pada tahun pertama selepas pembedahan adalah 5-10%.

Kos prosedur

Di ibukota, biaya microdiscectomy adalah 60-80 ribu rubel, bergantung kepada prestij institusi dan layanan tambahan yang disediakan.

Julat harga yang dinyatakan biasanya termasuk pemeriksaan pra-operasi dengan ujian yang diperlukan, operasi itu sendiri dan pemantauan hospital (jika ada) dalam tempoh selepas operasi.

Di bandar-bandar lain, harga sedikit lebih rendah:

 • Petersburg - 45-60 ribu Rubel;
 • Krasnodar - 30-35 ribu rubel;
 • Novosibirsk - 35-40 ribu Rubel;
 • Ekaterinburg - 30-35 ribu rubel.

Harga yang dibentangkan hanya untuk rujukan sahaja. Kos operasi tertentu ditentukan dalam setiap kes secara berasingan.

Mereka pergi melalui prosedur

Kajian pesakit yang menjalani microdiscectomy, membuat kesimpulan bahawa selepas operasi mereka merasakan kelegaan dan pengurangan kesakitan di tulang belakang.

Menurut statistik: setiap pesakit ke-10 yang menderita cakera intervertebral herniated memerlukan operasi. Sememangnya, mungkin untuk meringankan atau mengubati penyakit ini pada peringkat awal dengan menggunakan kaedah konservatif, namun ia memerlukan banyak masa dan kesabaran.

Oleh itu, mereka yang tidak boleh menunggu lama, bersetuju untuk pembedahan.

Dan operasi yang paling berkesan dan selamat untuk menghilangkan hernia intervertebral hari ini adalah microdiscectomy.

Rawatan laser hernia intervertebral

Adalah dianggarkan bahawa 70% orang di dewasa mengalami penyakit cakera intervertebral. Ini disebabkan gaya hidup yang tidak aktif dan nutrisi yang tidak mencukupi pada tisu tulang rawan. Yang paling biasa dan sukar untuk merawat penyakit adalah cakera herniated. Ia menyebabkan kesakitan yang teruk dan boleh menyebabkan lumpuh.

Untuk rawatan sendi, pembaca kami berjaya menggunakan Artrade. Melihat populariti alat ini, kami memutuskan untuk menawarkannya kepada perhatian anda.
Baca lebih lanjut di sini...

Hernia terbentuk kerana cincin berserabut cakera menjadi lebih kurus dan runtuh. Akibatnya, nukleus pulpous membelok ke luar, menekan ke bawah pada ujung saraf dan mencubit kapal. Dalam banyak kes, adalah mustahil untuk menyembuhkan hernia tanpa pembedahan. Sebelum ini, hanya dengan cara ini kebebasan pergerakan dikembalikan kepada yang sakit. Tetapi baru-baru ini, hernia tulang belakang telah dikeluarkan oleh laser. Kaedah rawatan penyakit ini lebih berkesan dan selamat daripada pembedahan.

Apakah terapi laser?

Radiasi cahaya digunakan secara meluas dalam bidang perubatan. Bergantung kepada keamatan dan panjang gelombangnya, ia mempunyai kesan yang berbeza pada tisu. Impuls kecil merangsang peredaran darah dan proses regenerasi, dan radiasi yang lebih hebat memusnahkan fokus patologi. Berdasarkan kaedah rawatan laser hernia tulang belakang ini.

Tisu lembut menghantar fluks cahaya, jadi prosedur ini berlaku tanpa mengganggu kulit. Melalui lubang kecil di tempat di mana tiada ujung saraf, jarum dimasukkan dengan panduan cahaya khas. Seluruh prosedur berlaku di bawah anestesia tempatan, dan pesakit boleh menonton perkembangannya di skrin. Rawatan hernia dengan laser amat berkesan pada peringkat awal penyakit ini. Di bawah pengaruh sinaran, pertumbuhan semula tisu dipercepat.

Penghapusan laser hernia intervertebral berlaku dengan peningkatan intensiti fluks cahaya. Jenis pengaruh dipilih oleh doktor bergantung pada saiz hernia, yang berpengaruh pada saraf tunjang dan akar saraf. Selepas memeriksa pesakit, pengewapan laser atau pembinaan semula cakera ditetapkan.

Pengewapan laser

Ini adalah kaedah kesan rendah untuk mengeluarkan hernia intervertebral. Apabila pengewapan laser berlaku, penyejatan tisu-nukleus nukleus berlaku, ia berkurang dalam saiz dan terhenti menerusi cincin berserabut. Radiasi cahaya diarahkan melalui jarum di dalam nukleus, dan intensitasnya dikawal supaya cecair mula menguap. Kaedah ini juga dikenali sebagai penolakan, kerana kesannya hanya berlaku pada nukleus, yang berkurang.

Seluruh prosedur ini dipantau, dan sinaran laser diukur. Oleh itu, penghapusan hernia ini tidak menyebabkan komplikasi dan tidak menjejaskan tisu sekitarnya. Pesakit bantuan mengalami 2-3 hari selepas prosedur. Dan dengan pemulihan yang betul selepas enam bulan, cakera yang rosak telah dipulihkan sepenuhnya.

Pembinaan semula laser

Rawatan hernia tulang belakang boleh berlaku dalam mod regeneratif. Dalam kes ini, intensiti pelepasan cahaya lebih rendah. Kain dipanaskan, dan proses regenerasi dilancarkan di dalamnya. Prosedur ini dipanggil pembinaan semula laser. Pendedahan berlaku selama beberapa hari, di mana peredaran darah bertambah baik dan proses pembaikan rawan dirangsang.

Penjanaan semula kemudian berterusan untuk beberapa waktu. Tisu tulang rawan tumbuh dan mengisi kawasan yang rosak cakera. Pemulihan laser yang paling berkesan selepas kecederaan tulang belakang. Ia dilakukan untuk mencegah penembusan nukleus. Di samping itu, ia diberikan bersama dengan pembuangan hernia yang besar. Selepas pembedahan, radiasi laser merangsang proses regenerasi, dan pemulihan dipercepatkan.

Petunjuk untuk terapi laser

Rawatan sedemikian adalah paling berkesan pada peringkat awal penyakit, apabila hernia mencapai saiz sehingga 6 mm. Prosedur yang diberikan untuk pemindahan pesakit laser hernia sehingga 50 tahun. Pada usia yang lebih tua, ia mungkin tidak berkesan, kerana kebanyakan orang sudah memulakan proses degeneratif dalam tisu. Terapi laser ditunjukkan semasa kehamilan dan penyusuan, kerana anestesia tidak boleh digunakan pada masa ini. Rawatan tersebut juga ditetapkan dalam kes apabila kaedah konservatif untuk menghilangkan hernia tidak membantu.

Gejala berikut mungkin menunjukkan perlunya rawatan hernia dengan laser:

 • sakit belakang belakang yang kerap;
 • pembakaran, kesemutan dan rasa merangkak "goosebumps" di bahagian belakang;
 • pelanggaran kepekaan;
 • pening berkala.

Keberkesanan rawatan laser

Prosedur sedemikian boleh membawa kesan ketara pada hari pertama selepas pembedahan. Pesakit merasakan kelegaan yang ketara. Ini berlaku kerana pancaran laser mempunyai kesan seperti pada tisu:

 • Peredaran darah dan proses metabolik dipercepatkan;
 • bengkak berkurangan dan keradangan hilang;
 • sensasi menyakitkan hilang disebabkan oleh penurunan dalam nukleus pulpal, yang ditekan pada akar saraf;
 • tisu rawan baru berkembang.

Sinaran laser, sebagai tambahan kepada terapeutik, juga mempunyai kesan pencegahan. Selepas prosedur, cakera intervertebral menjadi lebih tidak bergerak dan tidak boleh bergerak.

Persediaan untuk prosedur

Terapi laser diberikan kepada pesakit selepas pemeriksaan neurosurgeon dan peperiksaan. Untuk prosedur yang betul adalah sangat penting untuk mempunyai data mengenai lokasi sebenar hernia, saiznya. Oleh itu, kaedah diagnostik berikut diberikan:

 • pengiraan tomografi;
 • radiografi;
 • ECG jantung;
 • ujian darah dan air kencing.

Di samping itu, sebelum prosedur itu, adalah wajib untuk berunding dengan pengamal am dan ahli anestesi untuk pemilihan versi anestesia yang optimum. Ia adalah perlu untuk tidak makan atau minum sekurang-kurangnya 10 jam sebelum pendedahan laser.

Ciri-ciri seperti rawatan hernia

Biasanya terapi ini ditetapkan dalam 5-10 prosedur. Bantuan datang dalam 2-3 hari. Tetapi dalam beberapa kes pada masa ini mungkin diperparah. Ini bermakna mekanisme perlindungan diaktifkan dan proses rawatan diteruskan dengan betul. Di samping itu, terdapat beberapa lagi ciri terapi laser untuk hernia:

 • setiap prosedur berlangsung dari 5 hingga 25 minit;
 • imuniti tempatan dikuatkan daripada pendedahan laser dan pertahanan badan diaktifkan;
 • Kesan positif berterusan selama beberapa bulan selepas kursus rawatan;
 • Prosedur ini hampir tidak ada kontraindikasi.

Manfaat terapi laser

Kaedah rawatan hernia telah muncul baru-baru ini, tetapi telah mendapat populariti. Malah, berbanding dengan pembedahan atau terapi konservatif, ia mempunyai banyak kelebihan:

 • kesan prosedur dirasakan dengan serta-merta;
 • pendedahan laser berlangsung 10-20 minit;
 • hospital selepas prosedur berlangsung hanya 1-3 hari;
 • tiada pendarahan, jadi tidak ada risiko jangkitan;
 • Prosedur ini boleh diterima dengan baik di mana-mana umur;
 • ketidakstabilan segmen vertebral tidak berlaku;
 • semua tisu kekal utuh, jadi selepas prosedur, parut atau parut tidak terbentuk;
 • rawatan sedemikian boleh dilakukan di mana-mana bahagian tulang belakang;
 • pendedahan kepada laser tidak merosakkan tisu dan organ dalaman;
 • Prestasi pesakit dipulihkan dengan lebih cepat daripada semasa pembedahan.

Kelemahan prosedur

Terapi laser bukanlah rawatan hernia radikal. Tujahan nukleus pulpa berkurangan, tetapi hanya sedikit. Oleh itu, pada masa akan datang adalah mungkin untuk hernia semula Di samping itu, kelemahan rawatan sedemikian adalah bahawa ia dilakukan di bawah anestesia tempatan. Oleh itu, pesakit mungkin mengalami ketidakselesaan. Kelemahan terapi laser termasuk kos yang tinggi. Setelah mengetahui berapa banyak kos prosedur seperti ini, ramai yang menolaknya. Bukan semua orang boleh mencari 50-80 ribu untuk rawatan.

Rawatan laser hernia tidak berkesan pada pesakit lebih daripada 50 tahun. Sesungguhnya keadaan penting prosedur adalah pelancaran mekanisme pertumbuhan semula jadi. Di samping itu, terapi ini membantu jika hernia masih kecil, iaitu pada peringkat awal penyakit.

Kontraindikasi kepada prosedur

Walaupun rawatan hernia dengan laser tidak menyebabkan kesan sampingan dan komplikasi, tidak semua pesakit diberinya. Prosedur ini dikontraindikasikan dalam kes seperti berikut:

 • jika pesakit melebihi 50;
 • jika ossifikasi nukleus pulpa telah berlaku;
 • dengan apa-apa pelanggaran keutuhan cincin berserabut, apabila nukleus sebahagiannya jatuh ke kanal tulang belakang;
 • di hadapan proses keradangan;
 • jika pesakit mempunyai gejala kecederaan saraf tunjang.

Pemulihan selepas prosedur

Walaupun prosedur ini sedikit invasif, dan pesakit dibenarkan untuk bangun dalam masa beberapa jam, ini tidak bermakna anda boleh kembali dengan gaya hidup normal anda. Proses regenerasi tisu berterusan selama beberapa bulan selepas pendedahan laser. Untuk mempercepat dan meningkatkan keberkesanan prosedur, anda mesti mengikuti beberapa peraturan:

 • selepas pendedahan laser, ubat anti-radang diresepkan, sebagai contoh, Movalis, Diclofenac atau Celebrex;
 • beberapa bulan memakai korset sokongan khas;
 • selepas penyembuhan pemotongan itu, adalah penting untuk melakukan senaman yang disyorkan oleh doktor;
 • anda perlu mengelakkan pergerakan secara tiba-tiba, melompat, memutar tulang belakang, mengangkat berat pada 2 bulan pertama selepas laser mengeluarkan hernia;
 • Adalah penting untuk mengubah tingkah laku anda: menghilangkan tabiat buruk, mengurangkan berat badan, bergerak lebih banyak.

Apa yang anda perlukan untuk pemulihan yang lebih berkesan

Selalunya, terapi laser ditetapkan sebagai sebahagian daripada terapi yang kompleks. Ini membantu dengan cepat kembali ke kehidupan normal. Biasanya tempoh pemulihan selepas terapi laser adalah 3 hingga 6 bulan. Untuk pemulihan yang lebih berkesan, disarankan untuk memohon kaedah rawatan tambahan: urutan, akupunktur, UHF, terapi magnetik dan terapi senaman.

Selepas penyingkiran hernia intervertebral dengan laser, latihan fizikal terapeutik membantu untuk pulih terutamanya dengan berkesan. Latihan dipilih oleh pakar, bergantung kepada ciri-ciri penyakit tersebut. Mereka harus ditujukan untuk mengukuhkan korset otot, yang akan melindungi terhadap perkembangan perubahan degeneratif dan berlakunya penyakit berulang. Berenang, senaman untuk menguatkan otot perut dan meluruskan postur sangat berguna.

Ulasan terapi laser

Kaedah rawatan ini masih baru, dan tidak semua orang tahu mengenainya. Tetapi maklumbalas tentang prosedur itu kebanyakannya positif. Pesakit yang mengeluarkan hernia dengan cara ini, ambil perhatian bahawa operasi itu diterima dengan baik, dan tempoh pemulihan adalah pendek. Tinjauan negatif adalah paling kerap disebabkan fakta bahawa prosedur itu tidak dilantik pada peringkat awal penyakit, jadi ternyata tidak berkesan. Di samping itu, gegaran berlaku pada mereka yang tidak mengubah gaya hidup dan tidak mematuhi semua peraturan pemulihan.

Rawatan laser hernia tulang belakang dianggap cara yang sangat berkesan, terutama sebagai sebahagian daripada terapi yang kompleks. Apabila semua cadangan doktor dipenuhi, selepas beberapa lama pesakit kembali pulih sepenuhnya.

Tambah komen

My Spina.ru © 2012-2018. Menyalin bahan mungkin hanya dengan merujuk kepada laman web ini.
PERHATIAN! Semua maklumat di laman web ini hanya untuk rujukan atau popular. Diagnosis dan preskripsi ubat memerlukan pengetahuan mengenai sejarah perubatan dan pemeriksaan oleh doktor. Oleh itu, kami sangat mengesyorkan agar anda berunding dengan doktor untuk rawatan dan diagnosis, dan bukan ubat sendiri. Perjanjian Pengguna Untuk Pengiklan