Pelan, arahan dalam anatomi struktur badan haiwan

Groin

Untuk penerangan yang lebih tepat tentang topografi dan pengantian bahagian-bahagian dan organ-organ individu, seluruh badan binatang itu dibedah secara konvensional oleh pesawat dalam tiga arah yang saling tegak.

Pesawat terbang Sagittal pelan i sagitta lia (I) - pesawat menegak memanjangkan badan dari kepala ke ekor. Mereka boleh dilakukan dalam apa-apa kuantiti, tetapi hanya satu daripadanya adalah satah sagittal tengah (tengah) planum medianum memotong haiwan tersebut menjadi dua bahagian simetris - kanan dan kiri, dan melewati dari mulut ke ujung ekor. Arah dari mana-mana satah sagittal ke luar dilambangkan sebagai lateralis lateral (1), dan masuk ke arah median (median) pesawat, medial medial (2).

Pesawat hadapan (dorsal) plani dorsalia (III) - pesawat ini juga dibawa bersama-sama badan haiwan, tetapi tegak lurus dengan sagittal, iaitu selari dengan pesawat mendatar. Berhubungan dengan pesawat ini, terdapat dua arah: dorsalis (dorsal) dorsalis (3) - yang diarahkan kepada kontur belakang, dan ventral (ventral) ventralis (4) - berorientasikan ke arah kontur abdomen.

Pesawat segmen (melintang) transversalia plani (II) - pesawat ini berlari melintasi badan binatang, berserenjang dengan pesawat longitudinal, memotongnya menjadi bahagian berasingan (segmen). Berhubungan dengan pesawat ini, dua arah dianggap:

a) pada cranial e cranial (cranial) (5), berorientasikan ke arah tengkorak dan caudal (caudal) caudalis (6), berorientasikan ke arah ekor;

b) di kepala - lisan (oral) oralis (7) atau nasal (nasal) nasalis, atau rostralis rostral - berorientasikan ke arah pintu masuk mulut atau ke arah hidung hidung dan aboral (anti putar) aboralis (8) awal leher;

Rajah. 1. Pesawat dan arahan

Pelan: I - sagittal; II - segmen; III - frontal.

Arah: 1 - sisi; 2 - medial; 3 - dorsal; 4 - ventral; 5 - tengkorak; 6 - caudal; 7 - lisan (hidung, rostral); 8 - aboral; 9 - palmar (volar); 10 - plantar; 11 - proksimal; 12 - distal.

c) pada anggota badan - kranial dan caudal, tetapi hanya sehingga tangan dan kaki. Di kawasan tangan dan kaki, permukaan hadapan dipanggil dorsal dorsal atau dorsal (3); permukaan belakang tangan palmar atau palmar (volar) palmaris seu volaris (9), dan pada kaki itu plantar atau plantar plantaris (10).

Arah di sepanjang paksi panjang anggota bebas didefinisikan dengan istilah: proximal - proximalis (11), iaitu. akhir kaki yang paling dekat dengan badan atau mana-mana pautan yang paling dekat dengan badan, dan distalis distal (12) adalah yang paling jauh dari badan.

Dengan menggabungkan istilah-istilah yang dipertimbangkan dalam pelbagai kombinasi, seseorang boleh menunjukkan pada badan dorsocaudal, ventromedial, craniodorsal, atau beberapa arah lain.

Terminologi anatomi

Dalam terminologi anatomi, terdapat istilah khusus untuk penerangan yang tepat mengenai lokasi bahagian badan, organ dan struktur anatomi lain di ruang angkasa dan berhubung antara satu sama lain dalam anatomi manusia dan binatang lain dengan sejenis simetri badan dua hala. Selain itu, dalam anatomi manusia terdapat beberapa ciri terminologi yang diterangkan di sini dan dalam artikel berasingan.

Terma Digunakan

Kedudukan relatif kepada pusat jisim dan paksi membujur badan atau badan badan

 • Abaxial (antonym: adaxial) - terletak lebih jauh dari paksi.
 • Adaxial (antonym: abaxial) - terletak lebih dekat dengan paksi.
 • Apical (antonim: basal) - terletak di bahagian atas.
 • Basal (antonim: apikal) - terletak di pangkalan.
 • Distal (antonym: proximal) - jauh.
 • Lateral (antonym: medial) - lateral.
 • Medial (antonym: lateral) - median.
 • Proximal (antonym: distal) - berhampiran.

Kedudukan relatif kepada bahagian badan utama

 • Aboral (antonym: adoral) - terletak di kutub bertentangan badan.
 • Adoral (oral) (antonym: aboral) - terletak berhampiran mulut.
 • Ventral (antonym: dorsal) - perut.
 • Dorsal (antonym: ventral) - dorsal.
 • Caudal (antonim: cranial) - caudal, terletak lebih dekat dengan ekor atau ke bahagian belakang badan.
 • Cranial (antonym: caudal) - kepala, terletak lebih dekat ke kepala atau ke bahagian depan badan.
 • Rostral - hidung, secara literal - terletak lebih dekat kepada paruh. Terletak berhampiran dengan kepala atau ke bahagian depan badan.

Pesawat asas dan luka

 • Sagittal - pemotongan dalam pesawat simetri dua hala badan.
 • Parasagittal - hirisan yang selari dengan pesawat simetri dua hala badan.
 • Frontal - hirisan yang berjalan di sepanjang paksi anteroposterior badan berserenjang dengan sagittal.
 • Aksial - hirisan yang berlaku dalam pesawat melintang badan

Kaedah Pentadbiran Dadah

 • secara lisan oleh mulut;
 • intradermal, intracutaneous (lat intracutaneous atau intradermal);
 • subcutaneously (lat subkutaneus);
 • intramuskular (lat intramuscular);
 • intravena (lat intravena);
 • secara lurus melalui dubur;
 • sublingually - di bawah lidah.

Arah

Pada haiwan, kepala biasanya terletak di satu hujung badan, dan ekor di sebaliknya. Hujung kepala dalam anatomi disebut kranial, cranialis (tengkorak - tengkorak), dan hujung ekor dipanggil caudal, caudalis (cauda - ekor). Pada kepala itu sendiri, mereka berorientasi ke arah hidung binatang, dan arah ke ujungnya disebut rostral, rostralis (rostrum - paruh, hidung).

Permukaan atau sisi badan haiwan, yang diarahkan ke atas, terhadap graviti, dipanggil dorsal, dorsalis (dorsum), dan bahagian yang bertentangan dengan badan, yang paling dekat dengan tanah apabila haiwan berada dalam kedudukan semula jadi, iaitu berjalan, lalat atau berenang, ventralis, ventralis (venter - abdomen). Sebagai contoh, sirip dorsal lumba-lumba itu terletak di bahagian dorsal, dan udder seekor lembu berada di sebelah ventral.

Untuk anggota badan, konsep berikut adalah sah: proksimal, proximalis, - untuk titik yang kurang dari badan, dan distal, distalis, - untuk titik jauh. Istilah yang sama untuk organ dalaman bermakna keterpencilan dari tempat permulaan organ ini (contohnya: "segmen distal jejunum").

Yang betul, dexter, dan kiri, jahat, pihak ditetapkan kerana mereka mungkin dibentangkan dari sudut pandangan haiwan yang dikaji. Istilah homolateral, kurang umum ipsilateral, merujuk kepada lokasi di sisi yang sama, sementara kontralateral bermakna lokasi di seberang. Bilateral bermaksud lokasi di kedua-dua pihak.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Semua keterangan dalam anatomi manusia adalah berdasarkan andaian bahawa badan itu berada dalam kedudukan pendirian anatomi, iaitu, orang itu berdiri tegak, lengan terulur, telapak tangan menghadap ke depan.

Kawasan yang lebih dekat ke kepala dipanggil yang atas; lebih jauh - lebih rendah. Yang lebih tinggi, unggul, sesuai dengan konsep tengkorak, dan yang lebih rendah, lebih rendah, dengan konsep caudal. Anterior, anterior, dan posterior, posterior, sesuai dengan konsep ventral dan dorsal. Selain itu, istilah anterior dan posterior yang berkaitan dengan haiwan berkaki empat tidak betul, seseorang harus menggunakan konsep ventral dan dorsal.

Jika saluran gastrousus manusia dipertimbangkan, arah dari mulut ke dubur disebut caudal.

Petunjuk arah

Pembentukan yang lebih dekat dengan median median - medial, medialis, dan terletak lebih jauh - lateral, lateralis. Formasi yang terletak di median satah disebut median, medianus. Sebagai contoh, pipi terletak lateral ke sayap hidung, dan hujung hidung adalah struktur median. Jika badan terletak di antara dua formasi yang bersebelahan, ia dipanggil satu pertengahan, intermedius.

Bentuk-bentuk yang terletak berhampiran dengan badan akan menjadi proksimal ke arah yang lebih jauh dan jauh. Konsep-konsep ini juga sah apabila menggambarkan organ-organ. Contohnya, ujung distal ureter menembusi pundi kencing.

Pusat - terletak di pusat badan atau kawasan anatomi;
luar - luar, jauh dari pusat.

Apabila menggambarkan kedudukan organ yang terletak pada kedalaman yang berbeza, istilahnya digunakan: dalam, profundus, dan superficial, superficialis.

Konsep luar, eksternus, dan dalaman, internus, digunakan untuk menggambarkan kedudukan struktur berkenaan dengan pelbagai rongga badan.

Istilah visceral, visceralis (viscerus - bahagian dalam) menandakan identiti dan kedekatan kepada mana-mana organ. Dan parietalis, parietalis (paries - dinding), - bermaksud berkaitan dengan mana-mana dinding. Sebagai contoh, pleura visceral merangkumi paru-paru, manakala pleura parietal merangkumi permukaan dalaman dinding dada.

Limbs

Permukaan kakinya atas relatif kepada sawit dilambangkan oleh istilah palmaris - sawit, dan anggota bawah yang lebih rendah daripada tunggal - plantaris - plantar.

Ujung lengan bawah di sisi tulang radial dipanggil radius, radialis, dan di sisi tulang ulnar, tulang ulnar. Di tibia, pinggir di mana tibia terletak dipanggil tibial, tibialis, dan pinggang yang bertentangan, di mana fibula terletak, bersifat fibular, fibularis.

Proximal dan distal

Istilah proksimal (dari istilah Latin Proximus - yang paling hampir) menunjukkan kedudukan organ atau bahagiannya lebih dekat dengan pusat badan atau median (median); bertentangan dengan istilah distal, sebagai contoh, di lengan seseorang, bahu adalah proksimal, dan tangannya distal.

Pelan

Dalam anatomi haiwan dan manusia, konsep asas pesawat unjuran telah diterima pakai.

 • Pesawat menegak membahagikan badan ke sisi kiri dan kanan;
 • Pesawat hadapan membahagikan badan ke bahagian dorsal dan lubang;
 • pesawat mendatar membahagikan badan ke bahagian kranial dan caudal.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Hubungan badan kepada pesawat unjuran utama adalah penting dalam sistem pengimejan perubatan seperti pencitraan resonans komputer dan magnetik, tomografi pelepasan positron. Dalam kes sedemikian, tubuh seseorang yang berada di rak anatomi ditempatkan secara konvensional dalam sistem koordinat segi empat tepat tiga dimensi. Dalam kes ini, satah YX terletak secara mendatar, paksi X berada dalam arah anteroposterior, paksi Y pergi dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri, dan paksi Z naik ke atas, iaitu di sepanjang badan manusia.

 • Pesawat sagittal, XZ, memisahkan bahagian kanan dan kiri badan. Satu kes khas satah sagittal adalah satah median, ia melintas tepat di tengah-tengah badan, membahagikannya kepada dua bahagian simetri.
 • Pesawat depan, atau coronal, YZ, juga terletak secara menegak, tegak lurus ke sagittal, ia memisahkan bagian anterior (ventral) badan dari bahagian posterior (bahagian dorsal).
 • Pesawat yang mendatar, paksi, atau melintang, XY, adalah tegak lurus dengan dua yang pertama dan selari dengan permukaan bumi; ia memisahkan bahagian-bahagian badan yang terlampau dari asasnya.

Tiga pesawat ini boleh ditarik melalui mana-mana titik tubuh manusia; Bilangan pesawat boleh sewenang-wenangnya. Di samping itu, dalam anatomi sistematik, beberapa pesawat lain digunakan untuk menentukan topografi organ dalaman: transpyloric horizontal, planal transpyloricum, yang melepasi titik tengah garis yang menghubungkan sternum dengan symphysis pubic; mendatar: subcostal, planum subcostale, melalui titik terendah gerbang kosta; rabung, planum supracristale, menghubungkan titik paling tinggi dari hutan iliac; satah interlumpy, planum intertuberculare, melalui tulang belakang iliac anterior atas tulang iliac, dan sebagainya.

Pergerakan

Fleksi istilah, flexio, menandakan pergerakan salah satu tuas tulang di sekitar paksi hadapan, di mana sudut di antara tulang yang artikulasi berkurang. Contohnya, apabila seseorang duduk, apabila bengkok pada sendi lutut, sudut di antara paha dan kaki bawah berkurangan. Pergerakan ke arah yang bertentangan, iaitu, apabila meluruskan anggota badan atau batang badan, dan sudut antara tuas tulang meningkat, dipanggil lanjutan, extensio.

Pengecualian adalah sendi pergelangan kaki (supraranal), di mana pelanjutan disertai oleh pergerakan jari-jari, dan apabila membongkok, sebagai contoh, apabila seseorang berdiri di atas jari, jari bergerak ke bawah. Oleh itu, fleksi kaki juga dipanggil fleksi plantar, dan lanjutan kaki dirujuk oleh fleksi istilah dorsal.

Pergerakan di sekitar paksi sagittal adalah adduction, adductio, dan penculikan, abductio. Adduction - pergerakan tulang ke arah median median badan atau (untuk jari) ke paksi anggota, pendahuluan mencirikan gerakan ke arah yang bertentangan. Sebagai contoh, dengan penculikan bahu, lengan meningkat ke sisi, dan penambahan jari membawa kepada penutupan mereka.

Putaran, rotasi, difahami sebagai pergerakan bahagian badan atau tulang di sekitar paksi membujurnya. Sebagai contoh, putaran kepala berlaku kerana putaran tulang belakang serviks. Putaran anggota badan juga dilambangkan dengan istilah pronation, pronatio, atau putaran dalam, dan supinasi, supinatio, atau putaran keluar. Dengan pronation, telapak tangan atas yang tergantung tergantung kembali, dan dengan supinasi, ia bergerak ke hadapan. Pronation dan supaminasi tangan adalah disebabkan oleh sendi radiolnar proksimal dan distal. Bahagian bawah berputar di sekeliling kepalanya terutama disebabkan oleh sendi pinggul; pronation mengarahkan kaki kaki ke dalam, dan supinasi - ke luar. Jika, apabila bergerak di sekitar ketiga-tiga paksi, hujung anggota badan menggambarkan bulatan, pergerakan itu dipanggil pekeliling, circumductio.

Satu lagi jenis pergerakan - ketinggian, peningkatan - penambahan (penarikan balik) lengan di atas paras mendatar, yang berlaku dengan pergerakan seluruh gelang kaki seluruh bahagian atas (bilah bahu dan tulang selangka), sambil meningkatkan lengan ke tahap mendatar hanya terjadi pada sendi bahu.

Anterograde adalah pergerakan di sepanjang aliran cecair semula jadi dan kandungan usus, sementara pergerakan menentang aliran semula jadi dipanggil retrograde. Oleh itu, pergerakan makanan dari mulut ke dalam perut adalah anterograde, dan dengan muntah-mundur.

Peraturan Mnemonik

Untuk menghafal arah pergerakan tangan semasa supaminasi dan pronation biasanya menggunakan analogi dengan frasa "Saya membawa sup, gudang sup."

Pelajar ditawarkan untuk meregang tangannya ke depan (ke hadapan dengan anggota tergantung) dan membayangkan bahawa dia memegang semangkuk sup di tangannya - "Saya membawa sup" - supinasi. Kemudian dia menghidupkan tangannya ke bawah (belakang dengan dada bebas-tergantung) - "sup tumpah" - pronation.

Medial

Dalam terminologi anatomi, terdapat istilah khusus untuk penerangan yang tepat mengenai lokasi bahagian badan, organ dan struktur anatomi lain di ruang angkasa dan berhubung antara satu sama lain dalam anatomi manusia dan binatang lain dengan sejenis simetri badan dua hala. Selain itu, dalam anatomi manusia terdapat beberapa ciri terminologi yang diterangkan di sini dan dalam artikel berasingan.

Kandungan

Terma Digunakan

Kedudukan relatif kepada pusat jisim dan paksi membujur badan atau badan badan

 • Abaxial (antonym: adaxial) - terletak lebih jauh dari paksi.
 • Adaxial (antonym: abaxial) - terletak lebih dekat dengan paksi.
 • Apical (antonim: basal) - terletak di bahagian atas.
 • Basal (antonim: apikal) - terletak di pangkalan.
 • Distal (antonym: proximal) - jauh.
 • Lateral (antonym: medial) - lateral, berbaring lebih jauh dari median median.
 • Medial (antonym: lateral) - median, terletak lebih dekat dengan median median.
 • Proximal (antonym: distal) - berhampiran.

Kedudukan relatif kepada bahagian badan utama

 • Aboral (antonym: adoral) - terletak di kutub bertentangan badan.
 • Adoral (oral) (antonym: aboral) - terletak berhampiran mulut.
 • Perut - berkaitan dengan perut.
 • Ventral (antonym: dorsal) - perut (anterior).
 • Dorsal (antonym: ventral) - dorsal (posterior).
 • Caudal (antonim: cranial) - caudal, terletak lebih dekat dengan ekor atau ke bahagian belakang badan.
 • Cranial (antonym: caudal) - kepala, terletak lebih dekat ke kepala atau ke bahagian depan badan.
 • Rostral - hidung, huruf. "Lebih dekat dengan paruh"; terletak lebih dekat ke kepala atau ke bahagian hadapan badan.

Pesawat asas dan luka

 • Sagittal - pemotongan dalam pesawat simetri dua hala badan.
 • Parasagittal - hirisan yang selari dengan pesawat simetri dua hala badan.
 • Frontal - hirisan yang berjalan di sepanjang paksi anteroposterior badan berserenjang dengan sagittal.
 • Aksial - hirisan yang berlaku dalam pesawat melintang badan

Kaedah Pentadbiran Dadah

 • secara lisan oleh mulut;
 • intradermally, intracutaneously (intracutaneous bahasa Inggeris atau intradermal);
 • subcutaneously (Bahasa Inggeris subkutaneus);
 • intramuskular (eng intramuskular);
 • intravena (intravena bahasa Inggeris);
 • intraarterially;
 • intraosseous;
 • secara lurus melalui dubur;
 • sublingually di bawah lidah;
 • buccal antara bibir atas dan gusi;
 • faraj - melalui faraj.

Arah

Pada haiwan, kepala biasanya terletak di satu hujung badan, dan ekor di sebaliknya. Hujung kepala dalam anatomi disebut kranial, cranialis (tengkorak Cranium "tengkorak"), dan hujung ekor dipanggil caudal, caudalis (cauda "ekor"). Pada kepala itu sendiri, mereka berorientasi ke arah hidung binatang, dan arah ke ujungnya disebut rostral, rostralis (rostrum "paruh").

Permukaan atau sisi badan haiwan, yang diarahkan ke atas, terhadap graviti, dipanggil dorsal, dorsalis (dorsum "belakang"), dan bahagian bertentangan badan, yang ternyata paling dekat dengan tanah apabila haiwan berada dalam kedudukan semula jadi, iaitu berjalan, lalat atau berenang, - ventralis, ventralis (venter "perut"). Sebagai contoh, sirip dorsal lumba-lumba itu terletak di bahagian dorsal, dan udder seekor lembu berada di sebelah ventral.

Bagi anggota badan, konsep berikut adalah sah: proksimal, proksimalis - untuk titik yang lebih dekat dengan badan, dan distal, distalis - untuk jarak jauh. Istilah yang sama untuk organ bermakna keterpencilan dari permulaan organ: contohnya, "segmen distal jejunum"; atau, misalnya, di tangan seseorang bahu adalah proksimal, dan tangannya distal.

Yang betul, dexter, dan kiri, jahat, pihak ditetapkan kerana mereka mungkin dibentangkan dari sudut pandangan haiwan yang dikaji. Homolateral, kurang kerap ipsilateral - terletak di sebelah yang sama, dan contralateral - sebaliknya; bilateral - lokasi di kedua-dua belah pihak.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Semua keterangan dalam anatomi manusia adalah berdasarkan andaian bahawa badan itu berada dalam kedudukan pendirian anatomi, iaitu, orang itu berdiri tegak, lengan terulur, telapak tangan menghadap ke depan.

Kawasan yang lebih dekat ke kepala dipanggil yang atas; lebih jauh - lebih rendah. Yang lebih tinggi, unggul, sesuai dengan konsep tengkorak, dan yang lebih rendah, lebih rendah, dengan konsep caudal.

Anterior, anterior, dan posterior, posterior, sesuai dengan konsep dorsal dan ventral (bagaimanapun, dalam hal binatang berkaki empat yang mampu berdiri tegak, istilah anterior dan posterior tidak betul: konsep dorsal dan ventral harus digunakan).

Jika saluran gastrousus manusia dipertimbangkan, arah dari mulut ke dubur disebut caudal.

Petunjuk arah

Pembentukan yang lebih dekat dengan median median - medial, medialis, dan terletak lebih jauh - lateral, lateralis. Formasi yang terletak di median satah disebut median, medianus. Sebagai contoh, pipi terletak lateral ke sayap hidung, dan hujung hidung adalah struktur median. Jika badan terletak di antara dua formasi yang bersebelahan, ia dipanggil satu pertengahan, intermedius.

Bentuk-bentuk yang terletak berhampiran dengan badan akan menjadi proksimal ke arah yang lebih jauh dan jauh. Konsep-konsep ini juga sah apabila menggambarkan organ-organ. Contohnya, ujung distal ureter menembusi pundi kencing.

Pusat - terletak di pusat badan atau kawasan anatomi;
luar - luar, jauh dari pusat.

Apabila menggambarkan kedudukan organ yang terletak pada kedalaman yang berbeza, istilahnya digunakan: dalam, profundus, dan superficial, superficialis.

Konsep luar, eksternus, dan dalaman, internus, digunakan untuk menggambarkan kedudukan struktur berkenaan dengan pelbagai rongga badan.

Istilah visceral, visceralis (viscerus - bahagian dalam) menandakan identiti dan kedekatan kepada mana-mana organ. Dan parietalis, parietalis (paries - dinding), - bermaksud berkaitan dengan mana-mana dinding. Sebagai contoh, pleura visceral merangkumi paru-paru, manakala pleura parietal merangkumi permukaan dalaman dinding dada.

Limbs

Permukaan kakinya atas relatif kepada sawit dilambangkan oleh istilah palmaris - sawit, dan anggota bawah yang lebih rendah daripada tunggal - plantaris - plantar.

Ujung lengan bawah di sisi tulang radial dipanggil radius, radialis, dan di sisi tulang ulnar, tulang ulnar. Di tibia, pinggir di mana tibia terletak dipanggil tibial, tibialis, dan pinggang yang bertentangan, di mana fibula terletak, bersifat fibular, fibularis. Proximal (dari Latin. Proximus - paling dekat) - istilah yang menunjukkan lokasi organ atau bahagiannya lebih dekat ke pusat badan atau median (median) pesawatnya; bertentangan dengan istilah distal, misalnya, di tangan seseorang bahu adalah proksimal, dan tangannya distal. ->

Pelan

Dalam anatomi haiwan dan manusia, konsep asas pesawat unjuran telah diterima pakai.

 • Pesawat menegak membahagikan badan ke sisi kiri dan kanan;
 • Pesawat hadapan membahagikan badan ke bahagian dorsal dan lubang;
 • pesawat mendatar membahagikan badan ke bahagian kranial dan caudal.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Hubungan badan kepada pesawat unjuran utama adalah penting dalam sistem pengimejan perubatan seperti pencitraan resonans komputer dan magnetik, tomografi pelepasan positron. Dalam kes sedemikian, tubuh seseorang yang secara vertikal dalam rak anatomi, secara konvensional ditempatkan dalam sistem koordinat segi empat tepat tiga dimensi. Kapal YX terletak secara mendatar, paksi X terletak di arah anteroposterior, paksi Y pergi dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri, dan paksi Z naik ke atas, iaitu, di sepanjang tubuh manusia.

 • Pesawat Sagittal, XZ - memisahkan bahagian kanan dan kiri badan; Satu kes khas pesawat sagittal ialah satah median, yang melintas tepat di tengah-tengah badan, membahagikannya kepada dua bahagian simetri.
 • Kursi depan atau coronal, YZ - juga menegak, berserenjang dengan sagittal; ia memisahkan bahagian anterior (ventral) badan dari bahagian posterior (dorsal).
 • Plag mendatar, paksi atau melintang, XY - berserenjang dengan dua yang pertama dan sejajar dengan permukaan bumi, ia memisahkan bahagian-bahagian badan yang berlipat ganda dari asasnya.

Tiga pesawat ini boleh ditarik melalui mana-mana titik tubuh manusia; Bilangan pesawat boleh sewenang-wenangnya. Di samping itu, dalam anatomi sistematik untuk menentukan topografi organ dalaman menggunakan beberapa pesawat lain:

 • transpyloric mendatar (planum transpyloricum), melalui tengah-tengah garisan yang menghubungkan tenderloin sternum dengan symphysis kemaluan;
 • subcostal mendatar (planum subcostale) melalui titik paling bawah gerbang kostum;
 • supra rabung mendatar (planum supracristale), menghubungkan titik puncak puncak iliac;
 • satah interlumpah mendatar (planum intertuberculare), melalui osteomium iliac anterior atas,

Hidangan keping pada contoh otak

Pergerakan

Fleksi istilah, flexio, menandakan pergerakan salah satu tuas tulang di sekitar paksi hadapan, di mana sudut di antara tulang yang artikulasi berkurang. Contohnya, apabila seseorang duduk, apabila bengkok pada sendi lutut, sudut di antara paha dan kaki bawah berkurangan. Pergerakan ke arah yang bertentangan, iaitu, apabila meluruskan anggota badan atau batang badan, dan sudut antara tuas tulang meningkat, dipanggil lanjutan, extensio.

Pengecualian adalah sendi pergelangan kaki (supraranal), di mana pelanjutan disertai oleh pergerakan jari-jari, dan apabila membongkok, sebagai contoh, apabila seseorang berdiri di atas jari, jari bergerak ke bawah. Oleh itu, fleksi kaki juga dipanggil fleksi plantar, dan lanjutan kaki dirujuk oleh fleksi istilah dorsal.

Pergerakan di sekitar paksi sagittal adalah adduction, adductio, dan penculikan, abductio. Adduction - pergerakan tulang ke arah median median badan atau (untuk jari) ke paksi anggota, pendahuluan mencirikan gerakan ke arah yang bertentangan. Sebagai contoh, dengan penculikan bahu, lengan meningkat ke sisi, dan penambahan jari membawa kepada penutupan mereka.

Putaran, rotasi, difahami sebagai pergerakan bahagian badan atau tulang di sekitar paksi membujurnya. Sebagai contoh, putaran kepala berlaku kerana putaran tulang belakang serviks. Putaran anggota badan juga dilambangkan dengan istilah pronation, pronatio, atau putaran dalam, dan supinasi, supinatio, atau putaran keluar. Dengan pronation, telapak tangan atas yang tergantung tergantung kembali, dan dengan supinasi, ia bergerak ke hadapan. Pronation dan supaminasi tangan adalah disebabkan oleh sendi radiolnar proksimal dan distal. Bahagian bawah berputar di sekeliling kepalanya terutama disebabkan oleh sendi pinggul; pronation mengarahkan kaki kaki ke dalam, dan supinasi - ke luar. Jika, apabila bergerak di sekitar ketiga-tiga paksi, hujung anggota badan menggambarkan bulatan, pergerakan itu dipanggil pekeliling, circumductio.

Satu lagi jenis pergerakan - ketinggian, peningkatan - penambahan (penarikan balik) lengan di atas paras mendatar, yang berlaku dengan pergerakan seluruh gelang kaki seluruh bahagian atas (bilah bahu dan tulang selangka), sambil meningkatkan lengan ke tahap mendatar hanya terjadi pada sendi bahu.

Anterograde adalah pergerakan di sepanjang aliran cecair semula jadi dan kandungan usus, sementara pergerakan menentang aliran semula jadi dipanggil retrograde. Oleh itu, pergerakan makanan dari mulut ke dalam perut adalah anterograde, dan dengan muntah-mundur.

Peraturan Mnemonik

Untuk menghafal arah pergerakan tangan semasa supaminasi dan pronation biasanya menggunakan analogi dengan frasa "Saya membawa sup, gudang sup."

Pelajar ditawarkan untuk meregang tangannya ke depan (ke hadapan dengan anggota tergantung) dan membayangkan bahawa dia memegang semangkuk sup di tangannya - "Saya membawa sup" - supinasi. Kemudian dia menghidupkan tangannya ke bawah (belakang dengan dada bebas-tergantung) - "sup tumpah" - pronation.

Lihat juga

Pautan

4000 istilah termaktub dalam anatomi manusia

Hubungan spasial dalam istilah anatomi

Dalam terminologi anatomi, terdapat istilah khusus untuk penerangan yang tepat mengenai lokasi bahagian badan, organ dan struktur anatomi lain di ruang angkasa dan berhubung antara satu sama lain dalam anatomi manusia dan binatang lain dengan sejenis simetri badan dua hala. Selain itu, dalam anatomi manusia terdapat beberapa ciri terminologi yang diterangkan di sini dan dalam artikel berasingan.

Kandungan

Terma Digunakan

Kedudukan relatif kepada pusat jisim dan paksi membujur badan atau badan badan

 • Abaxial (antonym: adaxial) - terletak lebih jauh dari paksi.
 • Adaxial (antonym: abaxial) - terletak lebih dekat dengan paksi.
 • Apical (antonim: basal) - terletak di bahagian atas.
 • Basal (antonim: apikal) - terletak di pangkalan.
 • Distal (antonym: proximal) - jauh.
 • Lateral (antonym: medial) - lateral.
 • Medial (antonym: lateral) - median.
 • Proximal (antonym: distal) - berhampiran.

Kedudukan relatif kepada bahagian badan utama

 • Aboral (antonym: adoral) - terletak di kutub bertentangan badan.
 • Adoral (oral) (antonym: aboral) - terletak berhampiran mulut.
 • Ventral (antonym: dorsal) - perut.
 • Dorsal (antonym: ventral) - dorsal.
 • Caudal (antonim: cranial) - caudal, terletak lebih dekat dengan ekor atau ke bahagian belakang badan.
 • Cranial (antonym: caudal) - kepala, terletak lebih dekat ke kepala atau ke bahagian depan badan.
 • Rostral - hidung, secara literal - terletak lebih dekat kepada paruh. Terletak berhampiran dengan kepala atau ke bahagian depan badan.

Pesawat asas dan luka

 • Sagittal - pemotongan dalam pesawat simetri dua hala badan.
 • Parasagittal - hirisan yang selari dengan pesawat simetri dua hala badan.
 • Frontal - hirisan yang berjalan di sepanjang paksi anteroposterior badan berserenjang dengan sagittal.
 • Aksial - hirisan yang berlaku dalam pesawat melintang badan

Kaedah Pentadbiran Dadah

 • secara lisan oleh mulut;
 • intradermal, intracutaneous (lat.intracutaneous atau intradermal);
 • subcutaneously (lat subkutaneus);
 • intramuscularly (lat.intramuscular);
 • intravena (lat.intravenous);
 • secara lurus melalui dubur;
 • sublingually - di bawah lidah.

Arah

Pada haiwan, kepala biasanya terletak di satu hujung badan, dan ekor di sebaliknya. Hujung kepala dalam anatomi disebut kranial, cranialis (tengkorak - tengkorak), dan hujung ekor dipanggil caudal, caudalis (cauda - ekor). Pada kepala itu sendiri, mereka berorientasi ke arah hidung binatang, dan arah ke ujungnya disebut rostral, rostralis (rostrum - paruh, hidung).

Permukaan atau sisi badan haiwan, yang diarahkan ke atas, terhadap graviti, dipanggil dorsal, dorsalis (dorsum), dan bahagian yang bertentangan dengan badan, yang paling dekat dengan tanah apabila haiwan berada dalam kedudukan semula jadi, iaitu berjalan, lalat atau berenang, ventralis, ventralis (venter - abdomen). Sebagai contoh, sirip dorsal lumba-lumba itu terletak di bahagian dorsal, dan udder seekor lembu berada di sebelah ventral.

Untuk anggota badan, konsep berikut adalah sah: proksimal, proximalis, - untuk titik yang kurang dari badan, dan distal, distalis, - untuk titik jauh. Istilah yang sama untuk organ dalaman bermakna keterpencilan dari tempat permulaan organ ini (contohnya: "segmen distal jejunum").

Yang betul, dexter, dan kiri, jahat, pihak ditetapkan kerana mereka mungkin dibentangkan dari sudut pandangan haiwan yang dikaji. Istilah homolateral, kurang umum ipsilateral, merujuk kepada lokasi di sisi yang sama, sementara kontralateral bermakna lokasi di seberang. Bilateral bermaksud lokasi di kedua-dua pihak.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Semua keterangan dalam anatomi manusia adalah berdasarkan andaian bahawa badan itu berada dalam kedudukan pendirian anatomi, iaitu, orang itu berdiri tegak, lengan terulur, telapak tangan menghadap ke depan.

Kawasan yang lebih dekat ke kepala dipanggil yang atas; lebih jauh - lebih rendah. Yang lebih tinggi, unggul, sesuai dengan konsep tengkorak, dan yang lebih rendah, lebih rendah, dengan konsep caudal. Anterior, anterior, dan posterior, posterior, sesuai dengan konsep ventral dan dorsal. Selain itu, istilah anterior dan posterior yang berkaitan dengan haiwan berkaki empat tidak betul, seseorang harus menggunakan konsep ventral dan dorsal.

Jika saluran gastrousus manusia dipertimbangkan, arah dari mulut ke dubur disebut caudal.

Petunjuk arah

Pembentukan yang lebih dekat dengan median median - medial, medialis, dan terletak lebih jauh - lateral, lateralis. Formasi yang terletak di median satah disebut median, medianus. Sebagai contoh, pipi terletak lateral ke sayap hidung, dan hujung hidung adalah struktur median. Jika badan terletak di antara dua formasi yang bersebelahan, ia dipanggil satu pertengahan, intermedius.

Bentuk-bentuk yang terletak berhampiran dengan badan akan menjadi proksimal ke arah yang lebih jauh dan jauh. Konsep-konsep ini juga sah apabila menggambarkan organ-organ. Contohnya, ujung distal ureter menembusi pundi kencing.

Pusat - terletak di pusat badan atau kawasan anatomi;
luar - luar, jauh dari pusat.

Apabila menggambarkan kedudukan organ yang terletak pada kedalaman yang berbeza, istilahnya digunakan: dalam, profundus, dan superficial, superficialis.

Konsep luar, eksternus, dan dalaman, internus, digunakan untuk menggambarkan kedudukan struktur berkenaan dengan pelbagai rongga badan.

Istilah visceral, visceralis (viscerus - bahagian dalam) menandakan identiti dan kedekatan kepada mana-mana organ. Dan parietalis, parietalis (paries - dinding), - bermaksud berkaitan dengan mana-mana dinding. Sebagai contoh, pleura visceral merangkumi paru-paru, manakala pleura parietal merangkumi permukaan dalaman dinding dada.

Limbs

Permukaan kakinya atas relatif kepada sawit dilambangkan oleh istilah palmaris - sawit, dan anggota bawah yang lebih rendah daripada tunggal - plantaris - plantar.

Ujung lengan bawah di sisi tulang radial dipanggil radius, radialis, dan di sisi tulang ulnar, tulang ulnar. Di tibia, pinggir di mana tibia terletak dipanggil tibial, tibialis, dan pinggang yang bertentangan, di mana fibula terletak, bersifat fibular, fibularis.

Proximal dan distal

Istilah proksimal (dari istilah Latin Proximus - yang paling hampir) menunjukkan kedudukan organ atau bahagiannya lebih dekat dengan pusat badan atau median (median); bertentangan dengan istilah distal, sebagai contoh, di lengan seseorang, bahu adalah proksimal, dan tangannya distal.

Pelan

Dalam anatomi haiwan dan manusia, konsep asas pesawat unjuran telah diterima pakai.

 • Pesawat menegak membahagikan badan ke sisi kiri dan kanan;
 • Pesawat hadapan membahagikan badan ke bahagian dorsal dan lubang;
 • pesawat mendatar membahagikan badan ke bahagian kranial dan caudal.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Hubungan badan kepada pesawat unjuran utama adalah penting dalam sistem pengimejan perubatan seperti pencitraan resonans komputer dan magnetik, tomografi pelepasan positron. Dalam kes sedemikian, tubuh seseorang yang berada di rak anatomi ditempatkan secara konvensional dalam sistem koordinat segi empat tepat tiga dimensi. Dalam kes ini, satah YX terletak secara mendatar, paksi X berada dalam arah anteroposterior, paksi Y pergi dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri, dan paksi Z naik ke atas, iaitu di sepanjang badan manusia.

 • Pesawat sagittal, XZ, memisahkan bahagian kanan dan kiri badan. Satu kes khas satah sagittal adalah satah median, ia melintas tepat di tengah-tengah badan, membahagikannya kepada dua bahagian simetri.
 • Pesawat depan, atau coronal, YZ, juga terletak secara menegak, tegak lurus ke sagittal, ia memisahkan bagian anterior (ventral) badan dari bahagian posterior (bahagian dorsal).
 • Pesawat yang mendatar, paksi, atau melintang, XY, adalah tegak lurus dengan dua yang pertama dan selari dengan permukaan bumi; ia memisahkan bahagian-bahagian badan yang terlampau dari asasnya.

Tiga pesawat ini boleh ditarik melalui mana-mana titik tubuh manusia; Bilangan pesawat boleh sewenang-wenangnya. Di samping itu, dalam anatomi sistematik, beberapa pesawat lain digunakan untuk menentukan topografi organ dalaman: transpyloric horizontal, planal transpyloricum, yang melepasi titik tengah garis yang menghubungkan sternum dengan symphysis pubic; mendatar: subcostal, planum subcostale, melalui titik terendah gerbang kosta; rabung, planum supracristale, menghubungkan titik paling tinggi dari hutan iliac; satah interlumpy, planum intertuberculare, melalui tulang belakang iliac anterior atas tulang iliac, dan sebagainya.

Pergerakan

Fleksi istilah, flexio, menandakan pergerakan salah satu tuas tulang di sekitar paksi hadapan, di mana sudut di antara tulang yang artikulasi berkurang. Contohnya, apabila seseorang duduk, apabila bengkok pada sendi lutut, sudut di antara paha dan kaki bawah berkurangan. Pergerakan ke arah yang bertentangan, iaitu, apabila meluruskan anggota badan atau batang badan, dan sudut antara tuas tulang meningkat, dipanggil lanjutan, extensio.

Pengecualian adalah sendi pergelangan kaki (supraranal), di mana pelanjutan disertai oleh pergerakan jari-jari, dan apabila membongkok, sebagai contoh, apabila seseorang berdiri di atas jari, jari bergerak ke bawah. Oleh itu, fleksi kaki juga dipanggil fleksi plantar, dan lanjutan kaki dirujuk oleh fleksi istilah dorsal.

Pergerakan di sekitar paksi sagittal adalah adduction, adductio, dan penculikan, abductio. Adduction - pergerakan tulang ke arah median median badan atau (untuk jari) ke paksi anggota, pendahuluan mencirikan gerakan ke arah yang bertentangan. Sebagai contoh, dengan penculikan bahu, lengan meningkat ke sisi, dan penambahan jari membawa kepada penutupan mereka.

Putaran, rotasi, difahami sebagai pergerakan bahagian badan atau tulang di sekitar paksi membujurnya. Sebagai contoh, putaran kepala berlaku kerana putaran tulang belakang serviks. Putaran anggota badan juga dilambangkan dengan istilah pronation, pronatio, atau putaran dalam, dan supinasi, supinatio, atau putaran keluar. Dengan pronation, telapak tangan atas yang tergantung tergantung kembali, dan dengan supinasi, ia bergerak ke hadapan. Pronation dan supaminasi tangan adalah disebabkan oleh sendi radiolnar proksimal dan distal. Bahagian bawah berputar di sekeliling kepalanya terutama disebabkan oleh sendi pinggul; pronation mengarahkan kaki kaki ke dalam, dan supinasi - ke luar. Jika, apabila bergerak di sekitar ketiga-tiga paksi, hujung anggota badan menggambarkan bulatan, pergerakan itu dipanggil pekeliling, circumductio.

Satu lagi jenis pergerakan - ketinggian, peningkatan - penambahan (penarikan balik) lengan di atas paras mendatar, yang berlaku dengan pergerakan seluruh gelang kaki seluruh bahagian atas (bilah bahu dan tulang selangka), sambil meningkatkan lengan ke tahap mendatar hanya terjadi pada sendi bahu.

Anterograde adalah pergerakan di sepanjang aliran cecair semula jadi dan kandungan usus, sementara pergerakan menentang aliran semula jadi dipanggil retrograde. Oleh itu, pergerakan makanan dari mulut ke dalam perut adalah anterograde, dan dengan muntah-mundur.

Peraturan Mnemonik

Untuk menghafal arah pergerakan tangan semasa supaminasi dan pronation biasanya menggunakan analogi dengan frasa "Saya membawa sup, gudang sup."

Pelajar ditawarkan untuk meregang tangannya ke depan (ke hadapan dengan anggota tergantung) dan membayangkan bahawa dia memegang semangkuk sup di tangannya - "Saya membawa sup" - supinasi. Kemudian dia menghidupkan tangannya ke bawah (belakang dengan dada bebas-tergantung) - "sup tumpah" - pronation.

Lihat juga

Pautan

4000 istilah termaktub dalam anatomi manusia

Gempa dan pesawat tubuh manusia

Apabila menggambarkan struktur badan manusia, apabila menentukan kedudukan bahagian-bahagian individu, menentukan unjuran tulang, otot, organ dalaman, vesel, saraf dalam anatomi menggunakan sebutan umum yang sepadan dengan pesawat saling bertintang:

Perlu diingat bahawa dengan hubungan pesawat-pesawat ini ke tubuh manusia, ini bermakna kedudukan menegaknya (Rajah 1).

Rajah.1. Pesawat badan manusia

Untuk menunjukkan kedudukan titik atau garisan individu dalam pesawat ini menggunakan istilah - antonim, ingat empat pasangan tersebut:

1) medial - lateral;

2) ventral - dorsal;

3) tengkorak - caudal;

4) ketinggian proximally.

Pesawat sagittal adalah pesawat menegak yang memotong tubuh manusia dari depan ke belakang dan di sepanjang badan, ke bahagian kanan dan kiri badan (seperti anak panah, sagitta). Pesawat sagittal dipanggil median median plane.

Pesawat itu, yang juga berjalan secara menegak, tetapi pada sudut yang tepat untuk sagittal, dipanggil frontal, selari dengan dahi (dahi - frontus). Ia membahagikan bahagian tubuh ke bahagian anterior dan posterior.

Pesawat mendatar diadakan secara mendatar, iaitu pada sudut tepat untuk kedua-dua sagittal dan frontal. Ia membahagikan badan ke bahagian atas dan bawah.

Apa yang lebih dekat dengan satah tengah ditetapkan sebagai medial (dari bahasa Latin Mediale - tengah), jauh dari itu - lateral (dari bahasa Latin. Lateris - sisi). Sebagai contoh, apa yang lebih dekat dengan permukaan depan badan dilambangkan sebagai ventral (dari bahasa Latin. Venter - abdomen), dan lebih dekat dengan permukaan belakang - dorsal (dari Latin Dorsum - belakang). Contohnya, di dalam dada, jantung terletak ventral ke kerongkongan, dan di pelvis kecil rektum adalah punggung ke pundi kencing.

Apa yang lebih dekat dengan bahagian atas badan adalah tengkorak (dari Latin Cranium - tengkorak), ke bahagian bawah - ekor (dari Latin Caudo - ekor). Sebagai contoh, kelenjar tiroid di leher terletak di tubuh manusia lebih kereng daripada kelenjar seks yang terletak di rongga perut.

Dua istilah diguna pakai untuk kaki: ujung yang lebih dekat ke titik lampiran anggota badan disebut proksimal, dan yang seterusnya adalah distal. Sebagai contoh, tangan adalah distal ke sendi siku, dan lutut proksimal ke tumit.

LiveInternetLiveInternet

-Tajuk

-Cari dengan buku harian

-Langgan melalui e-mel

-Statistik

SYARAT ANATOMIK UMUM

SYARAT ANATOMIK UMUM

Badan binatang itu dipisahkan oleh beberapa pesawat. Sebahagian daripada mereka pergi bersama, yang lain melintasi tubuh. Pesawat longitudinal dipanggil sagittal dan dorsal, dan segmental - melintang.

A- median (median) satah; B ialah satah melintang; C - pesawat dorsal.

Pesawat Sagittal - planasagittaliamembasmi badan haiwan di sebelah kanan dan kiri. Median (median) - planamedianumbahagikan badan ke bahagian simetri.

Syarat: lateral (lateral) - lateralis, diarahkan ke tepi median (median), dan medial (sederhana) - medialis, diarahkan ke pesawat ini.

Pesawat dorsal - planadorsaliayang diadakan di sepanjang badan haiwan berserenjang dengan pesawat sagittal dan membahagikannya ke kawasan dorsal dan abdomen.

Syarat: dorsal (dorsal) - dorsalis, menunjuk ke belakang dan ventral (perut) - ventralis, diarahkan ke perut.

Pesawat melintang - planatransversaliamelintasi tubuh haiwan dan membahagikannya kepada beberapa segmen.

Terma: pada badan - tengkorak - cranialis, menunjuk ke arah tengkorak dan caudal - caudalis, diarahkan ke ekor; di kepala - rostral - rostralis, diarahkan ke hidung (mulut), caudal - caudalis, mundur aboral - aboralis, diarahkan ke leher.

1- arahan tengkorak; 2 - arah caudal; 3 - arah dorsal; 4 - arah ventral; 5 - arah proksimal; 6 - arah distal; 7 - permukaan dorsal; 8 - permukaan palmar; 9 - permukaan plantar; Arah 10 -direct (aboral); 11 - arahan rostral (oral).

Seluruh permukaan depan berus mendapat nama dorsal (belakang) - facies dorsalis, dan belakang bertentangan dirujuk sebagai palmar (anti putaran) - memudar sawit. Pada berus dalam makna yang sama, istilah lateral dan medial digunakan.

Jika anda perlu menentukan permukaan serong, sudut, dan sebagainya, kemudian gunakan istilah yang rumit: dorsolateral, ventrolateral, dll.

Arah sepanjang paksi anggota bebas ditakrifkan oleh terma: proximal - prroximalis- i.e. hujung anggota badan yang paling dekat dengan paksi, atau beberapa pautan daripadanya, dan distal - distalis- i.e. pautan hujung atau anggota, jauh dari paksi.

Info-Farm.RU

Farmaseutikal, perubatan, biologi

Terminologi lokasi anatomi

Istilah anatomi digunakan untuk tepat menggambarkan lokasi bahagian tubuh, organ dan struktur anatomi lain di ruang angkasa dan berhubung antara satu sama lain dalam anatomi manusia dan haiwan lain dengan jenis dua segi simetri badan, sebilangan istilah digunakan. Lebih-lebih lagi, dalam anatomi manusia terdapat beberapa ciri-ciri terminologi yang diterangkan di sini dan dalam artikel berasingan.

Terma Digunakan

Terma yang menggambarkan kedudukan relatif kepada pusat jisim dan paksi membujur badan atau tumbuh badan:

 • Abaxial (antonim: adaxial) terletak lebih jauh dari paksi.
 • Adaxial (antonym: abaxial) - terletak lebih dekat dengan paksi.
 • Apical (antonim: basal) - terletak di bahagian atas.
 • Basal (antonim: apikal) - terletak di pangkalan.
 • Distal (antonym: proximal) - jauh.
 • Lateral (antonym: medial) - lateral.
 • Medial (antonym: lateral) - median.
 • Proximal (antonym: distal) - berhampiran.

Terma yang menggambarkan kedudukan relatif kepada bahagian-bahagian utama badan:

 • Aboral (antonym: adoral) - terletak di tiang badan yang bertentangan dengan syarikat.
 • Adoral (antonym: aboral) - terletak berhampiran mulut.
 • Ventral (antonym: dorsal) - perut.
 • Dorsal (antonym: ventral) - dorsal.
 • Caudal (antonim: cranial) - caudal, yang terletak lebih dekat dengan ekor atau ke bahagian belakang badan.
 • Cranial (antonym: caudal) - yang utama yang terletak lebih dekat ke kepala atau ke bahagian depan badan.

Pesawat utama dan luka:

 • Sagittal - pemotongan dalam pesawat simetri dua hala badan, membahagikannya ke kanan dan kiri.
 • Parasagital - hirisan, selari dengan satah simetri dua hala badan.
 • Frontal - hirisan yang berjalan di sepanjang paksi anteroposterior badan berserenjang dengan sagittal.

Laluan pentadbiran ubat-ubatan:

 • secara lisan oleh mulut.
 • intradermally - intracutaneously.
 • sublingually - di bawah lidah.
 • secara rektum melalui dubur
 • secara intravena
 • subcutaneously
 • intramuskular

Arah

Pada haiwan, kepala biasanya terletak di satu hujung badan, dan ekor di sebaliknya. Hujung kepala dalam anatomi disebut kranial, cranialis (tengkorak - tengkorak), dan ekor ekor dipanggil caudal, caudalis (cauda - ekor). Pada kepala itu sendiri, mereka berorientasi ke arah hidung binatang, dan arah ke ujungnya disebut Rostral, rostralis (rostrum - paruh, hidung). "Rostral" menggambarkan sifat yang menyentuh paruh (rostrum), atau yang berkaitan dengan kepala atau bahagian depan badan, ke arah rostrum. Biasanya sinonim dengan perkataan "front", tetapi tidak selalu. Dalam menggambarkan ciri-ciri kepala manusia, sebagai contoh, istilah "anterior" adalah samar-samar dan "tengkorak" (ke arah kepala) tidak bermakna, oleh itu "seperti paruh" digunakan sebagai pengganti. Oleh itu, istilah "caudal" (ke arah ekor) tidak boleh digunakan untuk menentukan arah yang bertentangan. Rostral direka bentuk untuk struktur kepala, dan tidak ada ekor di sini. Istilah "occipital" mungkin lebih tepat, tetapi praktikalnya tidak digunakan.

Permukaan atau sisi badan haiwan, yang diarahkan ke atas, terhadap graviti, dipanggil dorsal, dorsalis (dordum - belakang), dan bahagian yang bertentangan badan paling hampir dengan tanah apabila haiwan berada dalam kedudukan semula jadi, iaitu, berjalan, lalat atau berenang, ventralis, ventralis (venter - abdomen). Sebagai contoh, sirip dorsal lumba-lumba itu terletak di bahagian dorsal, dan udder seekor lembu berada di sebelah ventral.

Untuk ekstremiti, konsep yang adil adalah: proksimal, proximalis - untuk titik yang dekat dengan badan, dan distal, distalis - untuk titik terpencil. Istilah yang sama untuk organ dalaman bermakna jauh dari tempat permulaan organ ini (contohnya: "segmen distal jejunum").

Hak, dexter, dan kiri, jahat, sisi ditetapkan kerana mereka mungkin dibentangkan dari sudut pandangan haiwan yang dikaji. Istilah adalah homolateral, lebih jarang, ipsilateral menunjuk lokasi di sisi yang sama, dan istilah kontralateral terletak di seberang. Bilateral - bermakna terletak di kedua-dua pihak.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Semua keterangan dalam anatomi manusia adalah berdasarkan kepercayaan bahawa tubuh berada dalam kedudukan pendirian anatomi, iaitu, orang itu berdiri tegak, lengan, telapak tangan menghadap ke depan.

Kawasan yang lebih dekat ke kepala dipanggil yang atas; lebih rendah lagi. Yang lebih tinggi, unggul, sesuai dengan konsep tengkorak, dan yang lebih rendah, lebih rendah, dengan konsep caudal. Anterior, anterior, dan posterior, posterior, sesuai dengan konsep ventral dan dorsal. Tambahan pula, istilah anterior dan posterior relatif kepada haiwan berkaki empat tidak betul, konsep ventral dan dorsal harus digunakan.

Petunjuk arah

Pembentukan yang lebih dekat dengan median median - medial, medialis, dan terletak lebih jauh - lateral, lateralis. Formasi yang terletak di median satah disebut median, medianus. Sebagai contoh, pipi terletak lateral ke sayap hidung, dan hujung hidung adalah struktur median. Jika badan terletak di antara dua formasi yang bersebelahan, ia dipanggil satu pertengahan, intermedius.

Bentuk-bentuk yang terletak berhampiran dengan badan akan menjadi proksimal di distal, distal. Konsep-konsep ini juga sah apabila menggambarkan organ-organ. Contohnya, ujung distal ureter menembusi pundi kencing.

Pusat - yang terletak di pusat badan atau kawasan anatomi; luar - luar, jauh dari pusat.

Apabila menggambarkan kedudukan organ yang terletak pada kedalaman yang berbeza, gunakan istilah: dalam, profundus, dan superficial, superficialis.

Konsep internus, eksternus, dan internus dalaman, digunakan untuk menggambarkan kedudukan struktur berbanding dengan rongga badan.

Istilah visceral, visceralis (viscerus - bahagian dalam) menandakan gabungan dan kedekatan dengan mana-mana organ. Dan parietalis, parietalis (paries - dinding) - bermaksud sama, yang berkaitan dengan mana-mana dinding. Sebagai contoh, pleura visceral merangkumi paru-paru, manakala pleura parietal merangkumi permukaan dalaman dinding dada.

Penunjuk arah pada anggota badan

Permukaan atas atas pada sawit ditetapkan oleh istilah palmaris - tapak tangan, dan bahagian bawah pada plantaris - plantar.

Ujung lengan bawah di sisi tulang radial dipanggil radius, radialis, dan di sisi tulang ulnar, tulang ulnar. Pada tibia, pinggir di mana tibia terletak dipanggil tibial, tibialis, dan pinggang yang bertentangan, di mana fibula terletak, adalah fibula, fibularis.

Pelan

Dalam anatomi haiwan dan manusia mengadopsi konsep pesawat unjuran utama.

 • Pesawat menegak membahagikan badan ke sisi kiri dan kanan;
 • Pesawat hadapan membahagikan badan ke bahagian dorsal dan lubang;
 • pesawat mendatar memisahkan badan pada bahagian kranial dan caudal.

Penggunaan dalam anatomi manusia

Hubungan badan kepada pesawat unjuran utama adalah penting dalam sistem pengimejan perubatan seperti pencitraan resonans komputer dan magnetik, tomografi pelepasan positron. Dalam kes sedemikian, tubuh manusia, terletak di rak anatomi, diletakkan secara konvensional dalam sistem koordinat segi empat tepat tiga dimensi. Kapal YX terletak secara mendatar, paksi X terletak di arah belakang depan, paksi Y pergi dari kiri ke kanan atau dari kanan ke kiri, dan paksi Z naik ke atas, iaitu, di sepanjang tubuh manusia.

 • Pesawat sagittal, XZ, memisahkan bahagian kanan dan kiri badan. Satu kes khas satah sagittal adalah satah median, ia melintas tepat di tengah-tengah badan, membahagikannya kepada dua bahagian simetri.
 • Pesawat depan, atau coronal, YZ, juga terletak secara menegak, tegak lurus ke sagittal, ia memisahkan bagian anterior (ventral) badan dari bahagian posterior (bahagian dorsal).
 • Pesawat udara horizontal, paksi, atau melintang, XY, adalah serenjang dengan dua yang pertama dan sejajar dengan permukaan bumi, ia memisahkan bahagian-bahagian badan yang terlampau dari habis.

Pergerakan

Fleksi istilah, flexio, menandakan pergerakan salah satu tongkat tulang di sekitar paksi hadapan, di mana sudut di antara tulang yang artikulasi menurun. Contohnya, apabila seseorang duduk, apabila bengkok pada sendi lutut, sudut di antara paha dan kaki bawah berkurangan. Pergerakan ke arah yang bertentangan, iaitu, apabila meluruskan anggota badan atau batang badan, dan sudut antara tuas tulang meningkat, dipanggil lanjutan, extensio.

Pengecualian adalah sendi pergelangan kaki (supra-awal), di mana pelanjutan disertai oleh pergerakan jari-jari, dan apabila membongkok, sebagai contoh, apabila seseorang berdiri di atas jemuran, jari-jari itu bergerak ke bawah. Oleh itu, fleksi kaki juga dipanggil fleksi plantar, dan lanjutan kaki dirujuk oleh fleksi istilah dorsal.

Pergerakan di sekeliling paksi sagittal adalah penambahan, penambahan dan penyingkiran, abductio. Adduction - pergerakan tulang ke arah median median badan atau (untuk jari) ke paksi anggota, pendahuluan mencirikan gerakan ke arah yang bertentangan. Sebagai contoh, semasa penculikan bahu, lengan meningkat ke sisi, dan penambahan jari membawa kepada penutupan.

Dengan peredaran, rotatio, difahami pergerakan bahagian badan atau tulang pada paksi membujurnya. Sebagai contoh, putaran kepala berlaku kerana putaran tulang belakang serviks. Putaran anggota badan juga dilambangkan dengan istilah pronation, pronatio, atau putaran ke dalam, dan supinasi, supinatio, atau putaran keluar. Apabila pronasi, telapak tangan atas yang tergantung di belakang kembali ke belakang, dan semasa supinasi, ia kembali anterior. Pronation dan supaminasi tangan adalah disebabkan oleh proksimal dan ray distal sendi. Bahagian bawah berputar di sekeliling paksinya terutamanya disebabkan oleh sendi pinggul, pronation mengarahkan kaki kaki ke dalam, dan supinasi diarahkan ke luar. Jika, apabila bergerak di sekitar ketiga-tiga paksi, hujung anggota badan menggambarkan bulatan, pergerakan itu dipanggil pekeliling, circumductio.

Anterograde dipanggil pergerakan sepanjang aliran semula jadi cecair dan kandungan usus, manakala pergerakan terhadap aliran semulajadi dipanggil retrograde. Oleh itu, pergerakan makanan dari mulut ke perut adalah anterograde, dan apabila muntah adalah mundur.

Peraturan mnemonik menghafal syarat-syarat supinasi dan pronation

Untuk menghafal arah pergerakan tangan semasa supaminasi dan pronation biasanya menggunakan analogi dengan frasa "Saya membawa sup, gudang sup."

Oleh itu, para pelajar ditawarkan untuk meregang lengan hadapan (ke hadapan dengan anggota gantung) dan membayangkan bahawa di lengannya dia memegang mangkuk sup - "Saya membawa sup" - supinasi. Kemudian dia mengembalikan tangannya ke bawah (belakang dengan dada bebas-tergantung) - "bang bang" - pronation.