Apakah laparascopy untuk hernia inguinal

Kelopak mata

Laparoscopy adalah kaedah moden pembedahan endoskopik organ-organ dalaman tanpa kecederaan yang ketara untuk kedua-dua organ dan tisu di mana pintu masuk dibuat. Dalam bidang perubatan, kaedah campur tangan pembedahan ini telah digunakan selama sekurang-kurangnya dua dekad, setiap kali memperbaiki hasilnya dengan kecekapan yang tinggi dan risiko yang rendah dari pelbagai komplikasi.

Dalam makna yang lebih sempit, laparoskop adalah alat perubatan khas dengan bantuan yang pakar bedah masa nyata boleh menembusi ke dalam pelbagai rongga badan.

Siasatan itu sendiri terdiri daripada beberapa bahagian elektronik dan optik:

 • perlawanan cahaya di hujung tiub;
 • kamera video;
 • skrin dengan imej visual;
 • manipulator gred.

Oleh itu, laparoskopi hernia inguinal adalah satu kaedah dengan penetrasi ke dalam kawasan tertentu tubuh manusia, di mana hernia akan dapat dilihat dari dalam, dijalankan.

Kaedah ini ditunjukkan kepada mana-mana lapisan populasi. Pembedahan jenis ini boleh dilakukan pada orang tua, kanak-kanak, lelaki dan wanita. Satu-satunya pengecualian adalah kanak-kanak kecil, yang dikontraindikasikan untuk anestesia umum.

Kamera video direka untuk menerima imej resolusi tinggi, yang membolehkan para doktor mempertimbangkan struktur minat dalam kualiti terbaik, walaupun dengan sedikit perubahan.

Persediaan untuk pembedahan

Pertama sekali, pesakit mengambil kedudukan mendatar di atas meja operasi. Semasa campur tangan, pesakit harus berada di belakangnya dengan penetapan sendi yang diperlukan.

Anestesia dilakukan. Pembedahan untuk hernia inguinal memerlukan anestesia intubasi dengan jumlah kelonggaran sistem otot.

Teknik pengendalian

Proses campur tangan terdiri daripada beberapa peringkat:

 1. Berdasarkan maklumat yang ada pada lokasi patologi, pakar bedah dengan tabung khas (trocar) membuat beberapa punca kecil pada tapak hernia. Panjang sayatan tidak lebih dari dua sentimeter. Untuk hernia inguinal, tiga tiub digunakan.
 2. Selepas beberapa minit, selepas satu tusuk di rongga perut berfungsi karbon dioksida. Disebabkan oleh sifatnya, bahan tidak berwarna mengembang rongga abdomen, memberikan lebih banyak peluang kepada doktor untuk mempelajari peritoneum.
 3. Tiub pertama dimasukkan ke dalam kawasan pusar, di mana doktor menurunkan siasatan, yang mempunyai kamera yang diterangi. Kamera ini memancarkan imej video tontonan terus ke skrin monitor. Satu semakan rongga abdomen dijalankan: pertama, doktor meneliti dan menemui cincin hernia, dan kemudian, jika perlu, menghalang sebahagian daripada organ.
 4. Dua lagi tiub dimasukkan untuk bahagian hernia. Adakah pemisahan peritoneum dari organ-organ dalam tulang belakang belakang.
 5. Tiub kedua adalah tisu clamped, apabila tiub ketiga, pakar bedah menguatkan grid. Ini adalah perlu untuk memasang implan mata kasar ke cincin hernia. Selepas itu, suturing dilakukan dengan lipit biologi khas.

Pembedahan hernia inguinal juga dilakukan menggunakan teknik pembaikan hernia laparoskopi. Teknik pelaksanaan terdiri daripada berkelip dan menyeberang kantung hernial melalui hirisan kecil di mana hernia terletak, sedangkan plastik sebenar dilakukan dengan pendekatan laparoskopi. Kaedah ini digunakan apabila kantung hernia bersaiz besar.

Rawatan hernia inguinal dengan kaedah gabungan mempunyai kelebihannya: teknik ini mengurangkan masa operasi, mengurangkan risiko komplikasi di kawasan scrotal.

Petunjuk untuk pembaikan hernia hernia inguinal

Walaupun fleksibiliti yang luas untuk setiap orang, kaedah ini mempunyai petunjuk tertentu.

Apabila operasi dilakukan:

 • kemungkinan memperkenalkan anestesia am (anestesia) kepada pesakit;
 • pesakit berlebihan berat badan;
 • gaya hidup yang dikaitkan dengan usaha keras pesakit atau aktiviti sukan profesional;
 • jika pesakit menegaskan aspek estetik operasi (tidak mahu meninggalkan parut pada badan selepas campur tangan);
 • komplikasi hernia;
 • keperluan pemulihan pesat selepas pembedahan.

Contraindications

Operasi hernia inguinal dengan laparoskopi dikontraindikasikan jika:

 • pesakit adalah wanita hamil;
 • terdapat jangkitan seluruh organisma (sepsis);
 • obesiti yang melampau;
 • seseorang mempunyai gejala penyakit yang teruk dalam sistem kardiovaskular.

Pembuangan hernia inguinal dengan laparoskopi mempunyai kelebihannya (yang mana terdapat lebih banyak) dan keburukan.

Kelebihan utama kaedah ini:

 1. Risiko hernia pasca operasi dan kambuh semula dikurangkan.
 2. Selepas pembedahan, pesakit tidak mempunyai pemulihan jangka panjang.
 3. Luka sembuh cepat, meninggalkan parut yang tidak ketara.
 4. Bilangan komplikasi dan akibatnya adalah minima.
 5. Kaedah ini ditunjukkan untuk hernia inguinal pada kanak-kanak.

Kelemahan pembedahan laparoskopi adalah bahawa ia dilakukan di bawah anestesia umum, yang tidak ditunjukkan kepada semua orang disebabkan keadaan serius organ-organ dalaman. Kelemahan termasuk kos tinggi jenis pembaikan hernia ini.

Pemulihan selepas pembedahan

Fakta bahawa tempoh pemulihan selepas rawatan hernia inguinal pada lelaki tidak lama (dan pesakit boleh kembali ke rumah dan memulakan aktiviti profesionalnya) tidak bermakna ia tidak wujud sama sekali. Pada bulan pertama selepas campur tangan, pesakit harus berada di bawah pengawasan pakar. Tugas yang terakhir adalah untuk menilai permukaan luka dan keadaan umum yang telah sembuh. Kekerapan lawatan ke doktor selepas pembedahan bergantung kepada operasi dan kemajuannya.

Sakit selepas prosedur pembedahan akan hilang selepas beberapa hari. Selepas kesakitan telah hilang sepenuhnya, seseorang boleh kembali ke aktiviti biasa.

Terdapat beberapa cadangan yang harus dipatuhi oleh pesakit:

 1. Batasan aktiviti fizikal bukan sahaja pada otot perut, tetapi juga pada seluruh badan.
 2. Seseorang perlu berunding dengan doktor jika pendudukannya berkaitan dengan ketegangan kuasa. Perkara yang sama berlaku untuk aktiviti sukan, walaupun pengecasan biasa.
 3. Diet Ia disarankan untuk mematuhi makanan fraksional. Perhatian khusus perlu dibayar kepada pengambilan cecair. Pada mulanya, disarankan untuk rebus, mendidih dan membakar makanan. Juga di bawah larangan jatuh hidangan pedas, sos, rempah. Harian dalam diet harus datang dalam pelbagai vitamin.

Komplikasi

Pembuangan hernia inguinal laparoskopi bukanlah ubat sejagat. Selalunya pelbagai keadaan latar belakang yang mungkin mencetuskan perkembangan komplikasi.

Pembedahan laparoskopi mengancam dengan keadaan yang teruk seperti:

 1. 1. Fenomena pyo-inflamasi di tapak suturing. Keadaan ini ditentukan oleh kehadiran flora bakteria, baik di hospital dan di bahagian lain kulit pesakit.
 2. Pembiakan dari kapal lapisan subkutaneus.
 3. Kerosakan kepada organ dalaman dengan instrumen pembedahan yang boleh menyebabkan keradangan organ-organ dalaman dan perkembangan peritonitis.
 4. Kekalahan tali spermatik pada lelaki. Fenomena sedemikian boleh mencetuskan kerosakan sistem pembiakan, termasuk ketidaksuburan.
 5. 5. Di kalangan warga tua - fenomena trombotik di dalam kapal.

Laparoskopi hernia: kelebihan kaedah, pengalihan, hasil dan pemulihan selepas

Intervensi pembedahan untuk hernia dinding perut lokalisasi yang berlainan didirikan dengan tegas dalam amalan ahli bedah dan dianggap sebagai kaedah rawatan yang paling berkesan, sementara teknik-teknik telah meningkat dengan ketara, dan penggunaan implan bersih sintetik dan laparoskopi hernia daripada akses terbuka telah menggantikan hernioplasti stres.

Dengan hernia plastik yang tegang, pesakit terpaksa mengalami kesakitan yang teruk selama beberapa bulan selepas campur tangan. Aktiviti fizikal terhad kepada sekurang-kurangnya enam bulan, dan kambuh semula berlaku sekurang-kurangnya setiap kesepuluh yang dikendalikan.

Tiga dekad yang lalu, pakar bedah membuat terobosan pertama yang penting dalam rawatan hernia, iaitu penggunaan jaring sintetik khusus, dan hernioplasti dipanggil tanpa tekanan, kerana tepi kecacatan tidak meregang untuk membentuk lipatan kulit, serat dan membran serus.

Dengan pembaikan hernia yang tidak ditekankan, kantung hernia dikeluarkan dan mesh khas diletakkan di tempat kecacatan, yang dengan teliti dipasang pada pinggir aponeurosis otot. Pesakit dalam tempoh selepas operasi tidak lagi terhad dalam pergerakan, tidak merasakan kesakitan yang begitu banyak, dan jumlah gegaran tidak melebihi 1%.

Mesh sintetik terlalu besar dengan tisu kasar-serat, dan hampir tidak mungkin untuk membezakannya dalam tempoh jauh dari tisu pesakit sendiri. Implan dianggap selamat, tidak alergenik, dan tindak balas penolakan agak pengecualian kepada peraturan.

Laparoskopi herni adalah pencapaian penting kedua dalam pembedahan. Akses minimum invasif telah digunakan sejak awal abad ini, dengan penghapusan hernia inguinal. Ia kurang traumatik, memberikan hasil kosmetik yang sangat baik, disertai dengan pemulihan yang cepat dan tidak menyakitkan, membolehkan penggunaan pelbagai implan mata dan praktikal tidak memberikan patologi berulang.

Semasa laparoskopi hernia mana-mana lokalisasi, pakar bedah harus memilih dengan teliti jenis implan, akses dan teknik operasi, yang akan menjadikan hasilnya sebagai berkesan yang mungkin, akan mengelakkan komplikasi dan memastikan keselesaan pesakit semasa pemulihan.

Kebaikan dan keburukan, petunjuk dan kontraindikasi untuk laparoskopi herniasi

Tanda-tanda untuk laparoskopi hernia dianggap kehadiran protrusions penyebaran yang paling pelbagai - di pangkal paha, pusar, terusan femoral. Operasi ini boleh dijalankan pada pesakit pada sebarang umur, dan pada kanak-kanak lebih disukai kerana trauma yang lebih rendah dan kurang kesakitan selepas pembedahan.

Rawatan laparoskopi pada mana-mana hernia mempunyai banyak kelebihan berbanding teknik terbuka plastik, dan oleh itu memenangi sebaran sedemikian di seluruh dunia. Kelebihan metodologi yang tidak diragukan termasuk:

 • Invasveness operasi yang rendah;
 • Risiko kecederaan kepada organ, saluran darah dan saraf yang minima dengan pemantauan visual yang berkualiti tinggi semasa campur tangan;
 • Kemungkinan sangat komplikasi;
 • Hasil kosmetik yang sangat baik;
 • Pemulihan cepat dan kembali bekerja dan sukan dalam masa yang sesingkat mungkin;
 • Kesakitan yang lebih ketara berbanding pembedahan terbuka.

Kelemahan laparoskopi boleh dianggap sebagai keperluan untuk bukan sahaja peralatan, tetapi juga seorang pakar bedah yang terlatih dan berpengalaman, dengan mana tidak setiap hospital biasa dapat bermegah, serta tidak mungkin menggunakan laparoskopi untuk sesetengah kumpulan pesakit, khususnya, dengan kadar obesiti yang tinggi. Kontra untuk operasi seperti itu juga:

 1. Kehamilan;
 2. Kehadiran atau kecurigaan jangkitan pada rongga perut, suplusi hernia itu sendiri;
 3. Saiz penonjolan lebih daripada 15 cm;
 4. Halangan usus;
 5. Lesi pustular, luka ekzematus di tapak pengenalan alat yang dimaksudkan.

Antara kontraindengan umum adalah masalah dengan pembekuan darah, penyakit hati, buah pinggang, jantung, paru-paru, dan jangkitan biasa sehingga penyakitnya selesai. Halangan-halangan ini disebabkan oleh fakta bahawa laparoskopi hernia memerlukan anestesia umum, yang boleh membahayakan patologi somatik yang teruk.

Mengehadkan penggunaan laparoskopi dikaitkan dengan kos pembedahan yang tinggi yang disebabkan oleh kos tinggi peralatan. Di samping itu, apabila laparsokopii tidak ada hubungan langsung dengan tangan ahli bedah dengan tisu, maka campur tangan ini melibatkan keterampilan dan ketepatan tinggi pengendali.

Ciri-ciri pembaikan hernia laparoskopi

Adalah dipercayai bahawa laparoskopi boleh digunakan untuk semua jenis protraksi hernia di abdomen dan daerah inguinal, termasuk dengan lokalisasi bilateral dan kekambuhan pada lelaki dan wanita. Adalah lebih baik untuk pesakit muda, yang mengetuai gaya hidup aktif yang terlibat dalam sukan, untuk ibu-ibu yang membesarkan anak-anak dan terpaksa mengangkat mereka di dalam tangan mereka, dan juga untuk mereka yang telah didiagnosis kembali selepas hernioplasti laparotomik terbuka.

Dalam kes penderitaan, laparoskopi membolehkan akses dari belakang, memasuki perekatan cicatricial. Sekiranya implan terdahulu tertanam dalam tisu, maka disarankan untuk tidak mengeluarkan atau mengalihkannya kerana risiko kecederaan pada kapal dan pundi kencing. Grid terdahulu boleh diliputi di atas yang baru.

laparoskopi hernia umbilik

Dengan hernias dua hala, laparoskopi bukan hanya lebih baik, tetapi kelihatannya ideal, kerana pakar bedah menggunakan punctures yang sama untuk rawatan kedua-dua hernias, sedangkan dengan teknik terbuka pesakit "mendapat" dua luka dan kemudian bekas luka. Di samping itu, hernia dari sisi yang berlawanan boleh dikesan secara langsung semasa laparoskopi semasa pemeriksaan endoskopik tisu, selepas itu ia juga dapat dihapuskan semasa operasi yang sama.

Semasa laparoskopi hernia, pakar bedah memaksakan selimut sarung hernia, dan memilih selak dalam saiz sedemikian sehingga ia memanjang beberapa sentimeter di luar batas kecacatan dinding abdomen, dengan kedudukan bebas, tanpa ketegangan. Jisim kawasan yang sesuai ditetapkan di beberapa tempat, yang memungkinkan untuk mengurangkan rasa sakit selepas operasi, dan juga menutup peritoneum untuk mengecualikan pelanggaran usus semasa penyembuhan.

Persediaan untuk hernioplasti laparoskopi

Operasi hernia memerlukan anestesia umum, relaksasi otot perubatan dan penyediaan yang teliti. Adalah sangat penting bahawa pesakit adalah sihat, dan dalam kes kehadiran patologi kronik yang bersamaan - yang paling dikompensasi. Laparoskopi hernia inguinal berlangsung kira-kira sejam, bergantung kepada kerumitan struktur hernia dan kehadiran komplikasi.

Sebelum menjalani pembedahan, anda perlu menjalani pemeriksaan standard, termasuk pemeriksaan darah dan air kencing umum, ujian rhesus dan kumpulan darah, ujian HIV, sifilis, hepatitis, coagulogram, kardiografi, fluorografi, untuk wanita, pemeriksaan sakit puan. Selepas peperiksaan, persetujuan untuk operasi ditandatangani oleh ahli terapi, dan pakar bedah selepas peperiksaan ditentukan dengan nuansa teknikal laparoskopi hernia.

Sejak laparoskopi hernia dikaitkan dengan keperluan untuk memperkenalkan gas ke dalam rongga perut, pesakit perlu berhati-hati terutama menyediakan usus. Untuk melakukan ini, terlebih dahulu (kira-kira tiga hari sebelum operasi), dia harus menghapuskan makanan diet yang menyebabkan pembentukan gas (kekacang, sayuran segar, pastri, minuman berkarbonat, dll), akan memakan makanan ringan.

Pada waktu petang, sebelum campur tangan, enema dilakukan, jika perlu, persediaan untuk pembersihan usus ditetapkan (Fortrans, lupa). 8 jam sebelum laparoskopi, pengambilan makanan dan cecair berhenti, pesakit mandi dan menukar pakaian. Dengan kecemasan yang besar, sedatif ringan ditetapkan.

Teknik plastik hernia dengan implan mata

Kaedah optimum pembedahan pembedahan hernia dinding perut dianggap laparoskopi dengan implantasi jaring khas, yang tumbuh melalui gentian tisu penghubung, menguatkan kecacatan yang sedia ada dan mencegah kambuh. Jaring diperbuat daripada bahan polimer (poliester, polipropilena) dengan diameter liang yang berbeza dan sifat tegangan.

Saiz dan jenis jejaring dipilih oleh pakar bedah dengan ketat secara individu, tetapi dalam mana-mana hal, ia harus melampaui tepi kecacatan hernia dengan sekurang-kurangnya 2 cm. Jaring polipropilena, yang dianggap oleh banyak pakar bedah hampir sesuai untuk menutupi kecacatan hernia, dianggap paling popular dengan hernioplasti.

Oleh itu, mesh tidak tumbuh bersama dengan lapisan luar usus, ia adalah terhad kepada kawasan peritoneal (peritonealisasi), namun, jaring paling moden tidak memerlukan ini sama ada kerana ia ditutup dengan lapisan hidrogel khas yang menghalang jejaring dan usus daripada melekat bersama.

Semasa laparoskopi hernia umbilical, protrusions di kawasan garis putih abdomen, pesakit terletak di belakangnya. Selepas satu yang dikendalikan tertimpa anestesia umum, dan relaxants otot berehat otot dinding perut, pakar bedah akan memulakan operasi. Integumen pada titik pengenalan instrumen dirawat dengan penyelesaian antiseptik dan terhad kepada seluar steril.

Semasa laparoskopi hernia inguinal, yang dikendalikan adalah dalam kedudukan Trendelenburg dengan pelvis yang ditarik, yang mana organ perut dipindahkan ke arah kepala, memudahkan manipulasi di zon inguinal. Dalam pesakit wanita, pelvis itu semestinya diaudit. Semua orang, tanpa pengecualian, mengkaji sebaliknya untuk menghapuskan kemungkinan hernia dua hala.

Teknik laparoskopi hernia termasuk beberapa peringkat berturut-turut:

 • Akses;
 • Pemeriksaan organ dalaman dan tengkorak hernia;
 • Pengecualian tisu yang terkena dan cengkerang hernia;
 • Memasang implan, perlindungan penutup serous;
 • Hemostasis, penyingkiran alat dari abdomen.

Akses adalah tiga incisions kecil sehingga 1 cm panjang melalui mana instrumen laparoskopi akan dimasukkan. Yang pertama adalah di zon mangsanya, laparoskop itu sendiri dimasukkan melaluinya, lubang kedua di bahagian tengah abdomen atau rantau iliac untuk memasukkan pemotong dan jahitan manipulator, yang ketiga di kiri di mesogastrik untuk memasukkan pengapit.

Untuk meningkatkan dinding perut dan memudahkan manipulasi, karbon dioksida disuntik ke rongga melalui jarum khas. Memeriksa rongga abdomen dari bahagian dalam, pakar bedah menentukan parameter hernia, menganalisis keadaan organ dalaman dan kandungan protrusi hernia.

Selepas doktor menjalankan pemeriksaan rongga, menetapkan ciri-ciri anatomi hernia yang terbentuk, anda boleh memilih kaedah pembetulan laparoskopi. Plastik yang paling biasa digunakan dengan implantasi mesh sintetik, yang akan memegang organ-organ secara selamat, mencegah terjadinya patologi.

Selepas pengasingan membran hernia dan menetapkan kandungan di dalam badan, mesh diletakkan di atas kecacatan, yang diperbetulkan oleh jahitan berasingan atau dengan penjaga khas, manakala pakar bedah berhati-hati menonton agar tidak sengaja merosakkan saluran darah dengan jarum atau klip.

Penggunaan stapler bukan hanya untuk menyambung kain dan jaringan dengan selamat, tetapi juga untuk mengelakkan kecederaan pada saraf dan perubahan iskemik dalam struktur yang dijahit. Pakar bedah mengambil masa untuk mengenakan jahitan biasa lebih kerap, kerana kaedah ini memerlukan lebih banyak masa dan penuh dengan kerosakan pada batang saraf.

pemasangan implan bersih

Setelah mesh tetap dan tetap, ketepatan hemostasis diperiksa, implan ditutup dengan selembar membran serous dengan mengenakan jahitan konvensional. Selepas pembedahan tidak perlu saliran perut abdomen. Luka dari pengenalan alat, panjang yang tidak melebihi setengah sentimeter, tidak boleh disedut.

Dalam beberapa kes, gabungan campur tangan dilakukan apabila, pada peringkat pertama, pakar bedah melakukan penghapusan hernia melalui hirisan kulit di kawasan groin dengan jalan terbuka, dan kemudian menghasilkan laparoskopi plastik. Operasi sedemikian ditunjukkan jika:

 1. Saiz hernia terlalu besar;
 2. Lokalisasi inguinal-scrotal penonjolan membuat laparoskopi tidak praktikal atau terlalu trauma.

Teknik operasi gabungan termasuk:

 • Pengenalan jarum Veress di rantau pusat untuk menyediakan pneumoperitoneum;
 • Tudung kulit di kawasan penonjolan sehingga dua sentimeter panjang;
 • Pengesanan kantung hernial, pembukaan dan pengembalian kandungan ke rongga perut;
 • Jahitan luka selepas pengusiran hernia;
 • Pengenalan instrumen tambahan dan implantasi mesh polipropilena di atas tempat di mana peritoneum disuntik, selepas hernia dihapuskan pada peringkat terdahulu;
 • Pembekuan pembuluh darah pendarahan, penyingkiran instrumen dari abdomen.

Dalam kes diagnosis hernia yang tercekik, teknik operasi menjadi lebih rumit, kerana mungkin perlu untuk menghilangkan tisu yang telah mengalami perubahan tak dapat diubah. Jika tidak ada nekrosis lagi, pakar bedah dengan hati-hati akan mengasingkan sebahagian organ dari cincin yang memenjarakan, dan jika kandungan hernia tidak berjaya, pembedahan cincin mampatan ditunjukkan dengan alat khas yang pada masa yang sama memotong tisu dan menguatkan vesel.

Kandungan cecair hernia, yang segera selepas pembedahan lehernya memasuki rongga badan, harus dikeluarkan secepat mungkin dengan mencuci seterusnya rongga perut dengan ubat antibakteria.

Apabila serpihan organ yang terkandas di kawasan hernia dibebaskan, pakar bedah menilai daya tahannya dengan sifat aliran darah, warna, dan kehadiran kontraksi peristaltik. Apabila mendiagnosis tisu nekrosis, ia perlu dikeluarkan, yang mungkin memerlukan akses laparotomik.

Video: plastik laparoskopi untuk hernia inguinal dua hala

Tempoh selepas operasi

Tempoh postoperative dengan laparoskopi hernia adalah agak mudah: pada hari pertama selepas campur tangan, pesakit boleh bangun, bergerak dengan tenang, dan mengambil makanan cair tanpa sekatan dan kesakitan yang ketara. Dari hari ke tiga, pesakit yang dihidangkan masuk ke makanan biasa, dan pelepasan mungkin berlaku selepas 1-2 hari.

Jahitan di kawasan luka kulit dirawat setiap hari dengan antiseptik dan dikeluarkan selama 7-10 hari, selepas itu anda boleh kembali bekerja dan tugas rumah tangga biasa. Pengangkat berat badan, gimnastik dan buruh fizikal tidak terhad secara ketara selepas implan jaring polimer, tetapi lebih baik untuk tidak bersemangat sehingga implan sepenuhnya berkeras dengan tisu sekitarnya.

Pada hari pertama dan minggu selepas pembedahan, doktor akan memberi nasihat kepada pesakit untuk mengambil makanan ringan yang tidak menyebabkan sembelit dan pembentukan gas. Lebih baik untuk sementara mengecualikan daripada sayur-sayuran segar, kekacang, pastri, kopi, alkohol yang memihak kepada bijirin, daging dan ikan, kukus, hidangan tenusu.

Pengaktifan awal berguna untuk penyembuhan cepat jahitan dan pencegahan komplikasi. Oleh itu, selepas laparoskopi hernia, ia dibenarkan untuk bangun pada petang hari intervensi. Aktiviti fizikal dalam bentuk gimnastik adalah dialu-alukan. Selepas pembentukan parut lengkap, senam membantu menenangkan otot perut, yang akan menghalang patologi berulang.

Risiko komplikasi selepas laparoskopi hernia adalah minima, bagaimanapun, kesan buruk mungkin berlaku pada pesakit yang mengalami peningkatan risiko operasi dan beberapa penyakit bersamaan. Kemungkinan:

 1. Pendarahan kecil dan seroma (pengumpulan cecair serous) di kawasan luka, yang biasanya tidak memerlukan rawatan pembedahan dan dirawat sendiri;
 2. Proses keradangan di luka - lebih kerap mereka bercakap tentang tidak mematuhi peraturan asepsis dan antiseptik, kesilapan semasa operasi, meremehkan kontra;
 3. Pendarahan serius ke dalam rongga abdomen apabila saluran darah rosak dengan memotong alat atau stapler;
 4. Kecederaan kepada organ dalaman (praktikal dikecualikan);
 5. Kerosakan pada tali spermatik dalam rawatan hernia inguinal.

Oleh itu, laparoskopi hernia adalah kaedah rawatan moden yang selamat, selamat dan berkesan dengan risiko berulang. Adalah penting bahawa laparoskopi tidak meninggalkan parut kasar dan tidak memerlukan batasan yang panjang dalam mod motor dan aktiviti profesional. Ikrar operasi yang berjaya adalah pakar bedah yang berpengalaman, jadi pilihan klinik dan doktor harus didekati dengan segala tanggungjawab.

Ciri laparoskopi untuk hernia inguinal

Apabila hernia inguinal muncul pada seseorang, tiada apa yang mengancam nyawanya, tetapi patologi ini sangat mengehadkan keupayaan fizikalnya. Untuk menghapuskan masalah ini dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka semakin mulai menggunakan laparoskopi hernia inguinal. Intervensi tersebut diterima dengan baik oleh pesakit, dan mereka pulih dengan cepat selepas itu.

Apakah laparoskopi hernia inguinal?

Semua operasi untuk suturing protikan seperti hernia, tanpa mengira lokasi mereka, dipanggil hernioplasti. Dalam pembedahan abdomen, laparoskopi lebih disukai daripada pembedahan terbuka. Terutama sering menggunakan laparoskopi untuk mengeluarkan hernia inguinal dengan susunan patologi dua hala.

Pembedahan laparoskopi melibatkan manipulasi pakar dengan endoskopi tegar perubatan (laparoskopi) untuk menyembuhkan pembukaan hernia. Selepas campur tangan sedemikian, prolaps organ-organ peritoneal di bahagian daun parietal yang menonjol dihalang.

Kelebihan dan kekurangan laparoskopi hernia inguinal

Sebelum hernioplasti, pesakit harus mengetahui kelebihan dan kekurangan prosedur. Hernioplasti laparoskopi untuk hernia di pangkal paha mempunyai kelebihan berikut:

 • mengurangkan risiko pengulangan;
 • selepas laparoskopi, risiko komplikasi diabaikan;
 • regenerasi tisu dinamik;
 • tiada parut hodoh;
 • tempoh pemulihan dipendekkan.

Tetapi apabila memilih untuk mengeluarkan hernia inguinal antara laparoskopi dan pembedahan abdomen, pesakit mesti mengambil kira kekurangan prosedur. Penyingkiran laparoskopi mempunyai kelemahan utama - tidak semua orang mampu melakukan prosedur ini, kerana kosnya. Di samping itu, manipulasi ini dicirikan oleh semua risiko yang timbul daripada penggunaan anestesia am. Ia juga tidak begitu mudah untuk mencari pakar bedah yang berpengalaman yang telah menguasai teknik ini dengan maksimum.

Bagaimana cara menjalankan laparoskopi hernia inguinal

Teknik untuk melakukan laparoskopi untuk hernia di pangkal paha:

 1. Selepas anestesia, incisions kecil dibuat (sehingga 2 cm). Ini menyumbang kepada fakta bahawa luka-luka di kawasan liputan bertindih diperbaharui lebih cepat.
 2. Semasa langkah seterusnya, trocars (tiub khas) dimasukkan, yang diperlukan untuk tempoh intervensi.
 3. Trocar pertama dimasukkan ke dalam segmen umbilik dan melalui aliran arus, dilengkapi dengan optik. Ini memberi peluang kepada doktor untuk menjalankan pemeriksaan peritoneum: untuk memeriksa dan mengesan cincin hernial dan rongga beg hernia.
 4. 2 troc yang lain bertujuan untuk memberi makan alat pembedahan yang membolehkan pemasangan implan mata (mesh pembedahan khas) ke lubang di dinding perut dan membetulkannya dengan jahitan khusus.

Dan juga dalam pembedahan abdomen amalan kaedah penggabungan gabungan hernia. Dalam proses itu, kantung hernia diperbetulkan melalui incisions kecil di mana patologi diselaraskan, dan pembedahan plastik akan dijalankan melalui akses laparoskopi. Kaedah ini amat sesuai untuk kantung hernia besar. Kaedah laparoskopi juga boleh digunakan untuk menyuburkan hernia inguinal pada kanak-kanak.

Pada lelaki

Dalam lelaki, laparoskopi termasuk langkah-langkah berikut:

 1. Pembentukan tiga lubang kecil, tanpa insisi pada rongga perut.
 2. Pengenalan alat khas dan endoskopi tegar untuk manipulasi laparoskopi ke dalam lubang yang disediakan.
 3. Kembali organ-organ peritoneal ke tapak anatomi mereka dengan memfailkan hernia.

Semasa campur tangan laparoskopi, bukaan dalaman kedua-dua saluran inguinal dan femoral boleh ditutup. Disebabkan ini, selepas pembedahan, kemungkinan komplikasi diabaikan.

Pada wanita

Kemunculan hernia inguinal pada wanita juga tidak biasa, oleh itu, teknik yang serupa digunakan untuk menyelesaikan masalah ini. Hernia inguinal atau perut pada wanita berjaya dikeluarkan oleh kaedah laparoskopi dan dihargai oleh seks yang adil kerana tidak meninggalkan parut hodoh.

Tetapi "standard emas" masih dianggap penghapusan hernia di pangkal paha mengikut Liechtenstein. Ini adalah pembedahan terbuka, di mana implan mesh digunakan untuk memperkuat saluran di pangkal paha.

Kontra dan tanda-tanda

Campur tangan laparoskopik ditunjukkan untuk kategori pesakit seperti:

 • atlet profesional;
 • pekerja dalam industri yang memerlukan peningkatan tenaga fizikal;
 • kanak-kanak dan wanita yang penampilan penting selepas campur tangan;
 • lelaki itu sangat teruk oleh masa dan memerlukan pemulihan segera.

Walaupun semua kelebihan laparoskopi, tetapi tidak sesuai sekiranya intoleransi terhadap anestesia am. Dan juga laparoskopi adalah prosedur yang dikontraindikasikan dalam kes seperti:

 • kehadiran tisu penghubung selepas campur tangan abdomen;
 • tempoh membawa kanak-kanak;
 • hernia terlalu besar yang menjejaskan skrotum;
 • patologi abdomen yang teruk.

Juga, laparoskopi tidak sesuai jika terdapat riwayat penyakit kardiovaskular, pembekuan darah yang lemah, atau patologi lain yang secara objektif tidak dapat diterima untuk menjalankan prosedur.

Komplikasi yang mungkin

Laparoscopy untuk hernia inguinal adalah prosedur yang selamat yang diterima dengan baik oleh kebanyakan pesakit. Tetapi kes-kes komplikasi tidak dikecualikan sepenuhnya. Ini termasuk:

 • kerosakan kepada rangkaian vaskular pada peritoneum anterior;
 • menyebabkan kecederaan tisu lembut dengan instrumen endoskopik;
 • pembuangan darah dalaman atau luaran;
 • perencatan kord spermatik atau kerosakan kepada organ-organ peritoneal.

Segera selepas laparoskopi, hematomas kecil, sakit, kehilangan sensasi atau hipersensitiviti kulit mungkin muncul. Kadangkala, pada latar belakang kerosakan pada dinding usus, proses keradangan berkembang dan penghadaman terganggu. Hernia selepas operasi jarang terjadi selepas campur tangan sedemikian.

Pemulihan selepas laparoskopi hernia inguinal

Pemulihan selepas laparoskopi agak cepat. Anda boleh meninggalkan kemudahan perubatan pada hari berikutnya, dan penyeliaan perubatan tetap tidak diperlukan. Tetapi bagi pemulihan yang berjaya, pesakit dikehendaki mengikuti beberapa cadangan:

 1. Kerap merawat luka dan pastikan pembalut sentiasa bersih.
 2. Sekiranya ada keadaan tidak wajar (pendarahan dari luka, abses) muncul, perlu segera melawat doktor.
 3. Pertimbangkan semula tabiat makan anda: membuang produk yang menimbulkan peningkatan kembung, minuman beralkohol atau berkarbonat.
 4. Selepas penyembuhan jahitan, pesakit disyorkan untuk menjalankan terapi, yang membolehkan gentian otot perut menjadi kencang.

Di samping itu, untuk mengelakkan perkembangan komplikasi selepas bersalin, pesakit harus mengelak daripada mengangkat beban. Jika anda mematuhi cadangan di atas, pemulihan selepas pembedahan untuk membuang hernia inguinal pada lelaki akan berlaku dalam masa yang singkat.

Dalam pembedahan abdomen, laparoskopi telah terbukti dari sisi terbaik. Tetapi prognosis yang menggalakkan untuk pesakit sebahagian besarnya bergantung kepada institusi perubatan yang betul dan tindakan yang betul berikutnya semasa pemulihan.

Menjalankan laparoskopi hernia inguinal

Laparoskopi hernia inguinal merujuk kepada kaedah pembetulan endovsanurgical hujah hernia, dibezakan oleh keselamatan relatif dan bilangan kembalian minimum. Kaedah ini digunakan selama beberapa dekad di banyak negara di seluruh dunia.

Konsep laparoskopi

Pembaikan hernia laparoskopi hernia inguinal adalah kaedah moden campur tangan pembedahan, di mana manipulasi yang perlu dilakukan melalui punca kecil dalam kulit di bawah kawalan endoskopik. Instrumen utama untuk campur tangan adalah laparoskop - tiub yang dilengkapi dengan gelas pembesar yang dipasang pada kamera video. Semasa prosedur, bahagian perut pesakit dipenuhi dengan karbon dioksida, berkat yang melonjak kulit, yang memungkinkan untuk melakukan pembaikan hernia.

Pakar bedah menghilangkan hernia dengan alat mikroskopik khas. Pencahayaan bidang pembedahan dilakukan dengan menggunakan kabel optik yang dilengkapi dengan lampu halogen atau xenon. Prosedur ini dilakukan di bawah anestesia umum, tidak mengambil masa lebih daripada sejam.

Kelebihan teknologi

Operasi untuk menghilangkan hernia inguinal (patologi adalah lebih biasa pada lelaki) dengan bantuan laparoskop mempunyai beberapa kelebihan berbanding kaedah terbuka campur tangan pembedahan:

 1. Titik diameter kecil. Luka sembuh cepat, jangan tinggalkan bekas luka besar.
 2. Trauma minimum kepada tisu lembut rongga perut semasa penghapusan kantung hernia.
 3. Pembentukan lacuran jarang dalam tempoh selepas operasi.
 4. Tempoh masa tinggal pesakit di hospital.
 5. Kesakitan minimum.
 6. Pemulihan cepat sistem usus dan pencernaan.
 7. Pemulihan mengambil masa kurang daripada pembedahan terbuka.

Dalam masa beberapa jam selepas hernia dikeluarkan, pesakit keluar dari katil dan mengambil sedikit air dan makanan. Jika dalam tempoh selepas operasi tidak ada komplikasi, selepas beberapa hari pesakit dibuang ke rumah. Ulasan pesakit tentang hernia laparoskopi yang paling bersemangat.

Kelemahan

Walaupun terdapat banyak positif, laparoskopi mempunyai kelemahannya. Mekanisme campur tangan lebih rumit daripada apabila menggunakan teknik terbuka. Pakar bedah mesti mempunyai pengetahuan dan pengalaman yang diperlukan. Satu lagi kelemahan adalah pergerakan yang terhad, dan hakikat bahawa ketika melakukan manipulasi medis dengan bantuan alat, tidak selalu mungkin untuk menghitung secara akurat kekuatan menekan. Iaitu, doktor tidak mempunyai sensasi sentuhan, kerana pakar bedah menyentuh organ-organ bukan dengan tangannya, tetapi dengan alat yang panjangnya mencapai 20-30 cm.

Kekurangan laparoskopi yang besar adalah kos tinggi kaedah. Kos operasi ini agak tinggi, kerana kelakuannya tidak tersedia kepada ramai.

Apabila menggunakan kaedah

Pembedahan laparoskopi adalah salah satu kaedah pembedahan yang popular. Petunjuk untuk digunakan adalah syarat pesakit berikut:

 1. Kehadiran tengkuk hernia kurang daripada 20 cm.
 2. Kemungkinan menggunakan anestesia am.
 3. Ketiadaan patologi organ-organ dalaman.
 4. Hasrat pesakit untuk mengelakkan parut, terutamanya penting untuk kanak-kanak perempuan dan wanita.
 5. Hernia pada kanak-kanak.
 6. Keperluan operasi dalam masa yang singkat.
 7. Pesakit yang kerjanya dikaitkan dengan penuaan fizikal yang sengit.

Keputusan mengenai pelantikan kaedah ini dibuat oleh doktor pada konsultasi perubatan setelah diagnosis dan pemeriksaan menyeluruh rekod medis seseorang. Sekiranya hernia cedera dan komplikasi lain, laparoskopi tidak digunakan. Anatomi rongga abdomen begitu rumit sehingga mustahil untuk mencari bahagian mati usus dengan bantuan tiub laparosokopik. Dalam kes sedemikian, pesakit ditunjukkan pembedahan terbuka.

Contraindications

Pembuangan hernia inguinal oleh laparoskopi mempunyai beberapa kontraindikasi umum dan tempatan yang serius. Yang biasa termasuk:

 • kehamilan;
 • kehadiran contraindications kepada anestesia am;
 • jangkitan pada organ peritoneal;
 • obesiti;
 • tekanan darah tinggi;
 • kegagalan buah pinggang dan hati;
 • peritonitis purulen.

Antara pemancaran tempatan:

 • perkembangan phlegmon;
 • pelanggaran;
 • halangan usus;
 • diameter penonjolan hernia lebih daripada 15 cm;
 • kemunculan hernia selepas laparoskopi.

Pada hari operasi, pesakit dilarang makan makanan dan cecair. Pesakit adalah terapi ubat yang ditetapkan untuk mencegah komplikasi, mengurangkan risiko jangkitan luka.

Teknik prestasi

Tempoh laparoskopi untuk hernia inguinal tidak mengambil masa lebih daripada satu jam. Pembuangan pendidikan dijalankan di bawah anestesia umum, yang dipilih terlebih dahulu oleh pakar anestesi.

Pengecualian hernia inguinal dilakukan dengan menggunakan lubang kecil di mana ahli bedah memasukkan trocar (tiub khas). Semasa penghapusan hernia inguinal, tiga tiub tersebut digunakan. Yang pertama diperkenalkan ke rantau pusat, peralatan video mikroskopik dilalui. Pukulan berikutnya dilakukan secara langsung di kawasan groin, dan manipulator dimasukkan melalui mereka. Dengan bantuan microtools, mungkin untuk menetapkan implan khusus di kawasan lubang hernia dan letakkan jahitan untuk memperbaikinya.

Teknik jenis ini dipanggil hernioplasti yang tidak ditegakkan. Tensioning plastik terdiri daripada jahitan tisu pesakit sendiri dengan overlaying satu sama lain.

Laparoskopi tidak mempunyai had umur. Dengan ketiadaan kontraindikasi, kaedah ini digunakan pada kanak-kanak dan orang dewasa.

Komplikasi yang mungkin

Laparoskopi disokong dengan baik oleh pesakit, komplikasi sangat jarang berlaku. Antaranya ialah:

 • kerosakan pada kapal dinding perut anterior;
 • kecederaan tisu lembut dengan jarum Veress atau trocar;
 • pembangunan pendarahan dalaman dan luaran;
 • pelanggaran integritas kapal besar di bidang pembedahan;
 • kerosakan pada tali spermatik;
 • trauma kepada organ dalaman (ia berlaku sangat jarang).

Sejurus selepas operasi, pesakit itu mengalami sedikit lebam, kesakitan, kebas kelamin atau, sebaliknya, peningkatan kepekaan kulit. Kadang-kadang, disebabkan kesulitan teknikal dalam mengakses kantung hernial, dinding usus rosak, yang menyebabkan gangguan proses pencernaan dan perkembangan keradangan. Sekiranya pendekatan metrik yang betul digunakan, tiada komplikasi selepas pembedahan.

Ciri pemulihan

Tempoh pemulihan selepas pengasingan hernia dengan laparoskopi tidak memerlukan masa yang lama. Selepas operasi, pesakit mengalami rasa tidak selesa, sakit kecil. Ini tidak boleh dielakkan, kerana penyembuhan luka memerlukan masa.

Pesakit mesti mematuhi cadangan doktor yang menghadiri. Adalah penting untuk memantau kebersihan berpakaian, untuk melawat hospital tepat pada masanya untuk pemeriksaan pencegahan luka. Jika pendarahan, suppuration atau komplikasi lain berlaku, anda perlu melawat doktor yang tidak dirancang.

Kelajuan pemulihan bergantung kepada jenis aktiviti manusia. Pada pesakit yang terlibat dalam kerja fizikal, tempoh pemulihan boleh ditangguhkan selama beberapa bulan. Jika selepas campur tangan pesakit sedang berehat, masa penyembuhan jahitan tidak mengambil masa lebih seminggu.

Untuk cepat pulih dan mengelakkan akibat negatif, anda mesti mengikut diet. Pesakit disyorkan untuk menghilangkan diet, menyebabkan peningkatan pembentukan gas. Adalah tidak diingini untuk menggunakan produk, soda, alkohol.

Terakhir tetapi paling tidak adalah aktiviti sukan. Selepas jahitan sembuh, adalah disyorkan untuk melakukan senaman harian yang bertujuan untuk menguatkan otot rongga abdomen. Budaya fizikal akan membantu mencegah terjadinya patologi, akan memberi impak positif kepada keseluruhan kesejahteraan.

Laparoscopy adalah satu kaedah yang lazim dan berkesan untuk rawatan pembedahan hernias dan penyakit lain di rongga perut. Dengan penggunaan teknologi yang betul dalam kebanyakan kes, operasi itu berjaya, kambuh patologi dan komplikasi berlaku agak jarang.

Pembuangan hernia inguinal dengan laparoskopi

Hernia inguinal bukan penyakit yang membawa maut, tetapi kompleks yang memerlukan campur tangan pembedahan. Penyakit adalah tindak tanduk organ perut di kawasan groin. Pelanggaran membawa bukan sahaja kesakitan teruk, tetapi juga komplikasi. Sebagai contoh, nekrosis tisu organ dalaman berbahaya. Laparoscopy dari hernia inguinal adalah operasi yang paling optimum dan moden, yang membolehkan untuk menghilangkan bantahan dengan akibat yang minimum untuk badan.

Apakah campur tangan itu

Hernia inguinal tidak membenarkan seseorang bergerak normal, untuk menjalankan aktiviti buruh. Cubitnya boleh merosakkan organ-organ yang jatuh melalui lubang yang telah muncul. Pembaikan hernia laparoskopik dilakukan menggunakan alat khas yang membolehkan doktor masuk ke dalam kawasan inguinal tanpa memotong kulit. Terima kasih kepada kamera video yang terletak di hujung peranti, masalahnya dapat dilihat dari dalam.

Pakar bedah yang berpengalaman boleh melakukan operasi sedemikian rupa sehingga tidak ada tanda pada kulit. Makna campur tangan adalah bahawa doktor memasukkan peranti khas melalui lubang-lubang kecil dan menjahit cincin hernia. Pada masa yang sama jahitan pengedap khas digunakan. Ia menghalang risiko terjadinya patologi, kerana cincin hernia menutup dengan selamat.

Kelebihan dan keburukan prosedur

Pembedahan laparoskopi mempunyai beberapa kelebihan berbanding jenis penghapusan hernia. Kita boleh membezakan kelebihannya:

 • mengurangkan risiko pengulangan semula protrusi;
 • tiada komplikasi selepas pembedahan;
 • penyembuhan cepat tisu yang rosak;
 • ketiadaan parut atau kecacatan kulit yang lain (kelebihan ini sangat penting jika perlu untuk memberikan kesan estetik);
 • pengurangan tempoh pemulihan hingga 1-2 minggu;
 • ketiadaan sindrom kesakitan kronik (semua ketidakselesaan hilang pada hari kedua);
 • selepas operasi, orang itu tidak perlu tinggal di hospital untuk masa yang lama, iaitu, dia pulang ke rumah pada keesokan harinya.

Walau bagaimanapun, campur tangan ini mempunyai beberapa kelemahan. Contohnya, bukan semua pesakit yang melayan anestesia am dengan baik. Dan kos prosedurnya agak tinggi, jadi tidak semua pesakit mampu membelinya. Ciri penting campur tangan jenis ini juga adalah fakta bahawa ia memerlukan pakar bedah berpengalaman yang mengetahui teknik operasi untuk kesempurnaan.

Petunjuk dan kontraindikasi untuk digunakan

Tanda-tanda yang sesuai diperlukan untuk mengeluarkan hernia inguinal dengan laparoskopi. Prosedur ini dilakukan jika:

 1. Pesakit tidak mempunyai penyakit bersamaan di mana laparoskopi mungkin memburukkan keadaannya.
 2. Pesakit mentakrifkan anestesia umum, dan dia tidak alah kepada ubat lain yang digunakan semasa operasi. Jika tidak, komplikasi serius boleh berlaku.
 3. Seseorang mempunyai pekerjaan yang berkaitan dengan penuaan fizikal yang serius.
 4. Penyakit ini muncul dalam atlet.
 5. Lelaki itu mempunyai banyak berat badan.
 6. Selepas operasi tidak ada parut dan parut (faktor estetika).
 7. Pesakit perlu meminimumkan tempoh pemulihan.
 8. Ia perlu untuk mengendalikan kanak-kanak.

Manipulasi untuk menanggalkan bantahan mempunyai beberapa kontraindikasi: ubat idiosinkcrasi yang digunakan untuk anestesia umum. Ia tidak perlu untuk menjalankan laparoskopi, jika pesakit mempunyai proses inflamasi, radang, dan juga penyakit yang kompleks yang tidak membenarkan penggunaan kaedah terapi invasif minima.

Teknik prosedur

Untuk hernia inguinal, laparoskopi adalah operasi yang paling biasa. Teknik prosedur yang dibentangkan adalah seperti berikut:

 1. Pertama, pada kulit di kawasan penonjolan, beberapa potongan kecil dilakukan di mana alat-alat akan dimasukkan. Saiz mereka tidak melebihi 2 cm. Ia memberikan penyembuhan yang baik tanpa luka dan bekas luka.
 2. Selepas itu, trocador dimasukkan ke dalam rongga - tiub khas. Ia digunakan sepanjang operasi. Yang pertama diperkenalkan di dalam pusar. Ia adalah melalui kamera mikroskopik dengan pencahayaan diletakkan di dalam badan, menyediakan gambar yang sangat baik yang dipaparkan pada monitor.
 3. Tiub selebihnya diperlukan untuk memasukkan ke dalam rongga instrumen itu sendiri untuk campur tangan: klip untuk kain, serta alat untuk menetapkan mesh. Instrumen pertama digunakan untuk menetapkan implan sintetik pada cincin hernia. Selanjutnya, ia tetap dengan lipit khas.

Untuk menjalankan hernioplasty laparoskopik hernia inguinal tidak mengambil banyak masa. Untuk keseluruhan prosedur 1 jam sudah cukup.

Kos pembedahan

Prosedur yang dibentangkan untuk penghapusan hernia inguinal mempunyai ulasan yang sangat baik di kalangan lelaki dan wanita. Di samping itu, ia boleh dilakukan walaupun untuk kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kos laparoskopi agak besar. Ia bergantung kepada reputasi pusat perubatan di mana prosedur itu akan dilaksanakan; pengalaman dan profesionalisme pakar bedah; kualiti alat dan bahan yang digunakan semasa campur tangan.

Di samping itu, harga laparoskopi sebahagian besarnya bergantung kepada kehadiran komplikasi hernia, serta tahap pengabaian proses patologi. Kos prosedur juga termasuk ubat-ubatan yang digunakan untuk pelaksanaan anestesia umum. Tetapi pesakit harus memberi tumpuan kepada profesionalisme pakar bedah yang melakukan laparoskopi.

Ciri pemulihan selepas laparoskopi

Oleh kerana campur tangan jenis ini sedikit invasif, pesakit sudah boleh meninggalkan hospital pada hari berikutnya. Pemerhatian doktor dalam kes ini tidak diperlukan.

Kesakitan menyusut keesokan harinya, tidak lama lagi orang itu dapat kembali bekerja dan memandu kereta. Walau bagaimanapun, untuk beberapa waktu, mustahil untuk mengangkat objek berat. Proses pemulihan hanya boleh dimulakan selepas ia diluluskan oleh pakar bedah.

Semasa tempoh pemulihan, seseorang perlu makan dengan betul. Semua makanan perlu dicerna dengan mudah. Secara semulajadi, pesakit perlu melakukan beberapa latihan fizikal yang mudah untuk mengukuhkan tisu otot kawasan inguinal. Tetapi untuk memberi terlalu kuat beban tidak digalakkan.

Walau bagaimanapun, laparoskopi adalah salah satu operasi yang paling popular untuk penghapusan hernia inguinal. Tetapi untuk mempercayai pelaksanaannya hanya diperlukan untuk pakar yang berpengalaman yang tidak mempunyai ulasan buruk.

Bagaimanakah laparoskopi hernia inguinal?

Laparoskopi hernia inguinal adalah cara berdampak rendah untuk mengeluarkan bulatan patologi di kawasan selangkangan lelaki dan wanita. Campur tangan itu juga dikenali sebagai pembedahan endovaskular, atau pembedahan endoskopi, kerana pakar bedah mempunyai keupayaan untuk menembusi kawasan kantung hernial melalui incisions kecil di dinding abdomen anterior. Pada masa yang sama, terdapat hampir tiada kecacatan pada kulit, dan pemulihan pasca operasi berlaku dengan cepat.

Laparoskopi hernia inguinal adalah cara berdampak rendah untuk mengeluarkan bulatan patologi di kawasan selangkangan lelaki dan wanita.

Petunjuk

Laparoskopi ditunjukkan untuk pesakit dengan hernia inguinal dalam kes berikut:

 • jika kerja pesakit dikaitkan dengan usaha fizikal yang berterusan;
 • dengan obesiti;
 • jika anda perlu menjalani pembedahan dengan kecacatan kosmetik yang minimum;
 • apabila seseorang masuk untuk sukan;
 • jika perlu, pemulihan segera selepas pembedahan;
 • jika tiada patologi yang berkaitan.

Laparoskopi ditunjukkan untuk pesakit dengan hernia inguinal dalam obesiti.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan utama pembedahan laparoscopic termasuk:

 • risiko minima berulang;
 • penyembuhan tisu yang lebih cepat (berbanding pembedahan terbuka);
 • ketiadaan bekas (parut, parut) selepas pembedahan;
 • pemulihan yang lebih cepat dalam tempoh selepas operasi;
 • kekurangan komplikasi;
 • orang itu tidak merasakan kesakitan kronik.

Kekurangan relatif teknik laparoskopi termasuk harga yang agak tinggi.

Walaupun laparoskopi merupakan rawatan hernia yang berkualiti dan berkesan, ia mempunyai beberapa kelemahan. Antara keburukan intervensi ini adalah intoleransi peribadi terhadap ubat-ubatan yang digunakan untuk anestesia umum. Kekurangan relatif teknik laparoskopi termasuk harga yang agak tinggi.

Contraindications

Hernia inguinal plastik tidak terpakai:

 • jika hernia telah muncul pada seseorang akibat pembedahan abdomen;
 • jika hernia berlaku semasa kehamilan;
 • jika hernia mempunyai bentuk bulat dan menjejaskan kawasan scrotal;
 • jika hernia telah berlaku terhadap latar belakang perut rongga abdomen (perut);
 • jika seseorang mempunyai patologi pembekuan darah;
 • jika halangan usus obstruktif dikesan;
 • jika terdapat pelanggaran jantung dan saluran darah.

Kehadiran contraindications untuk campur tangan laparoskopik boleh ditentukan hanya oleh doktor. Dalam esofagitis, campur tangan dilakukan dalam pengampunan.

Persediaan untuk pembedahan

Apabila mendiagnosis pembentukan hernia yang tersusun di rantau inguinal, seseorang mesti menjalani pemeriksaan diagnostik komprehensif. Adalah perlu untuk menentukan risiko pelanggaran - komplikasi yang paling sukar untuk menonjol. Pengesanan pelanggaran mengubah arah campur tangan pembedahan selanjutnya, yang perlu dilakukan dengan serta-merta.

Pra-pilihan pilihan kaedah anestesia, bergantung pada saiz penonjolan hernia dan keadaan tubuh manusia. Doktor harus memeriksa sejarah penyakit terdahulu dan mengetahui sama ada pesakit mempunyai tindak balas alergi terhadap pentadbiran anestetik. Sebelum anestesia, orang itu dikosongkan oleh usus dan terlebih dahulu (persediaan perubatan terdahulu). Herniografi mandatori - pemeriksaan sinar-X terhadap tujahan hernia.

Doktor harus memeriksa sejarah penyakit terdahulu dan mengetahui sama ada pesakit mempunyai tindak balas alergi terhadap pentadbiran anestetik.

Tempoh pra-rawatan bergantung kepada keadaan kesihatan manusia. Seorang lelaki ditetapkan pil tidur untuk malam sebelum hernia dikeluarkan. Pada malam sebelum analgesik narkotik diperkenalkan. Dengan kehadiran gangguan psikologi, penenang dan sedatif ditetapkan. Mereka membantu mengatasi tekanan, menstabilkan keadaan psiko-emosi pesakit.

Sekiranya penyingkiran hernia kecemasan, perut memuntahkan, pra-predikasi dilakukan di meja operasi.

Beberapa hari sebelum pembedahan, pesakit:

 • menolak diet, biasanya makan;
 • tidak mengambil minuman beralkohol;
 • Jangan gunakan asid acetylsalicylic, yang menjejaskan pembekuan darah.

Hidangan terakhir (cahaya) sepatutnya sekitar pukul 7 malam. Juga letakkan pembersihan enema. Laman operasi disediakan dengan teliti, rambut dikeluarkan dari kulit. Adalah dinasihatkan untuk mengeluarkan kanta lekap.

Teknik prestasi

Intervensi pembedahan dilakukan menggunakan instrumen medis laparoskopi. Tugas utamanya ialah menutup hernia. Hernioplasti laparoskopik dilakukan hanya di bawah anestesia am, selepas itu pesakit membuat 3 incisions kecil pada dinding abdomen. Satu diadakan sedikit di bawah pusar, yang lain - antara tulang kemaluan dan pusar.

Sebuah trocar yang menyuntikkan karbon dioksida dimasukkan ke dalam incision atas terbesar. Ia membolehkan anda membuat ruang bebas di rongga perut. Kemudian laparoskop dimasukkan ke dalamnya - peranti yang dilengkapi pada akhir dengan kamera kecil untuk menerangi rongga perut dan memindahkan imej ke skrin. Alat untuk memasang implan mata, peranti untuk tisu pengikat, dan lain-lain dimasukkan ke dalam tudung lain.

Pakar bedah melakukan pengubahsuaian bahagian usus halus. Pelbagai teknik boleh digunakan untuk ini:

 1. Teknik yang paling disukai adalah Liechtenstein, yang melibatkan pemasangan grid khas. Ia diperbuat daripada bahan hypoallergenic dan oleh itu tidak membahayakan kesihatan.
 2. Pembedahan bassini dilakukan menggunakan tisu badan sendiri. Ini adalah rawatan hernia klasik.
 3. Pembedahan Martynov adalah kaedah ketegangan hernioplasti. Ia digunakan dalam rawatan hernia inguinal oblique.
 4. Pembedahan abdomen dilakukan hanya dalam kes-kes yang rumit dan tidak diabaikan.

Tempoh operasi jarang melebihi 1 jam. Anestesia am juga mempunyai masa kesan yang sama. Seseorang boleh pulang beberapa lama selepas selesai operasi dan berakhirnya tindakan dadah.

Apabila rawatan dijalankan pada kanak-kanak atau pesakit yang lebih tua, dia disyorkan untuk tinggal di hospital selama 24 jam sehari.

Komplikasi yang mungkin

Kaedah herniotomi, yang digunakan hari ini dalam bidang perubatan, hampir 100% tidak termasuk kemungkinan pengulangan hernia. Kambuh semula boleh berlaku lebih kerap dengan hernia yang terencat. Walaupun pengenaan implan kualiti hampir sepenuhnya menghilangkan ini. Kebarangkalian komplikasi dikurangkan jika pesakit memulakan rawatan sebaik sahaja hernia dikesan dan tidak menangguhkannya.

Komplikasi yang paling biasa untuk pembedahan hernia laparoskopi adalah:

 • pendarahan selepas operasi;
 • kerosakan kepada suatu organ dalam beg hernial yang dibuli;
 • suppuration luka pasca operasi;
 • kekalahan tali spermatik;
 • keradangan testis dan pelengkap mereka;
 • keletihan kelenjar seks;
 • kesakitan teruk selepas penyingkiran laparoskopi kantung hernia;
 • Alergi untuk memasukkan ubat untuk anestesia atau manifestasi lain yang tidak bertoleransi.

Komplikasi yang paling biasa pembedahan hernia laparoskopi adalah keradangan testis.

Tempoh pemulihan

Pemulihan selepas penyingkiran hernia laparoskopik berlangsung selama 3 hari. Tanda utama normalisasi badan adalah ketiadaan sakit di tapak tebuk.

Aktiviti fizikal yang dikaitkan dengan angkat berat, sukan kekuatan disyorkan untuk beberapa bulan untuk dihadkan. Hanya selepas melihat pakar bedah, kita boleh bercakap mengenai pemulihan sukan. Doktor memilih satu set latihan fizikal individu.

Kesemuanya bertujuan untuk mengekalkan nada otot perut dalam kedudukan normal dan menghalang perkembangan semula patologi.

Ulasan

Svetlana, 37, Mytischi: "Saya secara tidak sengaja merasa di pangkal paha saya pendidikan dalam bentuk benjolan. Keesokan harinya saya berpaling kepada pakar bedah yang mendapati saya mempunyai hernia. Amaran bahawa dia terancam dengan pelanggaran ternyata terlalu mengerikan untuk saya, jadi saya hampir tanpa ragu-ragu bersetuju untuk menjalani operasi laparoskopi. Dia tidak menyebabkan saya komplikasi, selepas 4 hari saya sihat sepenuhnya. "

Sergey, 40 tahun, Moscow: "Saya telah terlibat dalam sukan selama beberapa tahun. Sebaik sahaja saya mendapati indurasi yang menyakitkan di pangkal paha saya. Semasa pemeriksaan perubatan, hernia inguinal ditemui. Doktor disyorkan pembedahan laparoskopi, yang akan membolehkan penyambungan semula sukan lebih cepat. Saya bersetuju dengan campur tangan ini. Isu harga tidak mengganggu saya, kerana kesihatan lebih penting. Tiada kesan negatif ke atas badan, saya hampir tidak merasa sakit selepas bersalin. "

Ivanna, 35, Lipetsk: "Merasakan sakit aneh di perut, saya pergi ke seorang pakar bedah yang mendapati saya mempunyai hernia inguinal. Saya terlalu takut dengan pembedahan laparoskopi, tetapi ia menjadi sia-sia. Campurtangan tidak meninggalkan parut besar, dan setelah beberapa hari saya dapat kembali bekerja. "