Penonjolan cakera L3-L4

Perut

Ringkasan: Pelanggaran L3-L4 adalah akibat daripada proses degeneratif di tulang belakang. Diagnosis dengan MRI tulang belakang lumbar. Rawatan itu konservatif.

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, percayalah, anda tidak bersendirian. Punggung bawah atau tulang belakang lumbar adalah kawasan yang tertakluk kepada pelbagai kecederaan. Salah satu masalah yang sering kita hadapi dalam amalan adalah penonjolan intervertebral tulang belakang lumbar, termasuk penonjolan cakera L3-L4. Penonjolan intervertebral lumbar boleh menyebabkan sakit di belakang dan kaki.

Tulang belakang lumbar

Satu cakera intervertebral terletak di antara setiap sepasang vertebra. Cakera intervertebral - utama "penstabil" tulang belakang. Mereka melaksanakan fungsi penyerap geseran. Juga cakera intervertebral menyediakan mobiliti tulang belakang.

Cakera intervertebral terdiri daripada dua bahagian: membran berserabut luar atau cincin berserabut dan gel seperti sentuhan lembut atau nukleus. Untuk lebih memahami struktur cakera, anda boleh membentangkannya dalam bentuk donat dengan jeli. Jeli di tengah (nukleus pulpa) dibuat daripada gula yang disambungkan ke protein dan berfungsi seperti spons. Inti pulpa menghasilkan tekanan tinggi di dalam cakera. Cangkir donat ini, cincin berserabut, terdiri daripada sekitar 60 cincin kolagen. Cincin ini cukup sengit. Plat akhir tulang belakang memisahkan tulang dari cakera. Plat ini diperbuat daripada tulang rawan. Rawan yang sama merangkumi sendi lutut dan pinggul. Rawan menimbulkan halangan kepada nutrien dan oksigen.

Masalah dengan tulang belakang lumbar

Selepas 8 tahun, aliran darah ke cakera secara semula jadi hilang. Oleh itu, bahagian dalam cakera pada orang dewasa tetap tanpa bekalan darah. Oleh itu, satu-satunya cecair yang boleh ditukar adalah di bawah tekanan. Ini adalah kerana perbezaan pertumbuhan kami pada siang hari. Apabila kita bangun pada waktu pagi, kita biasanya agak lebih tinggi dari pada waktu petang. Tekanan di dalam cakera semasa kedudukan berdiri lama menolak air keluar, membuat cakera nipis. Atas sebab ini, tulang belakang mempunyai ketinggian yang lebih rendah pada penghujung hari. Pergerakan cakera menghasilkan pertukaran cecair serta span yang diperas di bawah air. Fluida pertama dipaksa keluar dan kemudian diserap lagi. Halangan ini membataskan bekalan nutrien ke cakera intervertebral.

Tanpa oksigen, sel-sel di dalam cakera yang menghasilkan protein yang menyerap kejutan akan haus. Tanpa pengeluaran protein ini, tekanan dalam cakera jatuh. Apabila tekanan jatuh, dinding cakera, cincin berserabut, menerima beban tambahan, yang meningkatkan risiko pecahnya. Oleh itu, cakera yang terlibat dalam proses degeneratif adalah kurang tahan terhadap gerakan patologi, yang boleh menyebabkan trauma cakera.

Satu lagi masalah dengan cakera intervertebral ialah jenis kolagen yang membentuk cincin berserabut. Tidak semua kolagen berfungsi sama. Sesetengah jenis kolagen boleh terus meregangkan dan terus berfungsi seolah-olah mereka baru, sementara yang lain kurang elastik dan lebih mudah terdedah kepada kerosakan. Genetik cakera intervertebral sangat penting dalam menentukan kesihatan belakang anda. Oleh itu, anda boleh meletakkan semua tanggungjawab untuk sakit belakang pada ibu bapa anda.

Bagaimanakah protrusions intervertebral terbentuk di tulang belakang lumbar?

Seperti yang anda dapat lihat, mekanik dan biologi cakera berada dalam bahaya. Disc intervertebral adalah struktur terbesar tubuh kita, tanpa aliran darah. Tanpa bekalan darah, cakera intervertebral tidak dapat sembuh selepas trauma. Oleh itu, semua kerosakan cakera terkumpul. Dalam erti kata lain, apa-apa kerosakan pada cakera itu sebenarnya adalah tetap. Pecah sarung berserat tidak boleh berpanjangan dengan sendirinya. Jika anda dilahirkan dengan kolagen lemah atau rapuh, maka anda mempunyai risiko kerosakan besar pada cakera.

Apa yang berlaku apabila cincin berserabut pecah? Jika retak dibentuk dalam cincin berserabut, kandungan gel seperti cakera akan membengkak. Keadaan ini dipanggil cakera intervertebral herniated. Serpihan hernia dapat memampatkan saraf yang berdekatan atau kord rahim sendiri. Di samping itu, bahan yang membentuk nukleus pulpa juga mengandungi unsur-unsur kimia yang boleh menyebabkan keradangan saraf, yang mengakibatkan rasa sakit di bahagian belakang.

Apabila pecah muncul di dinding luar cakera, ia menerima aliran darah yang sangat lemah. Jurang ini menyembuhkan, tetapi tisu parut lebih lemah daripada serat kolagen yang cuba diganti. Di samping itu, saluran darah yang tumbuh di tisu yang rosak cakera, juga membawa mereka serat menyakitkan yang baru. Ini adalah satu lagi penyebab kesakitan.

Hernia intervertebral adalah akibat daripada penyakit cakera degeneratif. Pemecahan membran berserat (yang sendirinya menyebabkan kesakitan) akhirnya akan pecah di beberapa tempat, yang akan menyebabkan kandungan gel seperti cakera (inti pulpa) ditolak seperti tampalan dari tiub dengan topi terbuka. Bahan hernial yang terhasil memerah akar saraf, menyebabkan kesakitan di sepanjang saraf sciatic (bahagian bawah belakang, pantat, kaki, kaki).

Kadang-kadang pesakit boleh mengalami sakit tulang belakang selama berbulan atau tahun. Semasa mengangkat graviti atau putaran cakera tidak berjaya rosak, dan pelepasan pesakit datang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa serat cakera yang masih utuh masih rendah di bawah voltan tinggi. Apabila serat ini pecah, rasa sakit hilang. Walau bagaimanapun, selepas pecah, bahagian cakera meninggalkan saluran tulang belakang, yang boleh memerah akar saraf. Selepas pembentukan hernia, ia kadang-kadang dapat 1-2 hari sebelum permulaan simptom yang menyakitkan.

Tahap perkembangan hernia intervertebral

Terdapat beberapa peringkat perkembangan hernia pada tulang belakang lumbar. Lama kelamaan, disebabkan oleh keupayaan semula jadi tulang belakang, cakera intervertebral mula melemahkan. Simptom-simptom yang minima mungkin muncul pada peringkat ini, seperti kesakitan punggung yang berselang-seli. Peringkat seterusnya biasanya membawa kepada bantahan intervertebral, dengan penonjolan atau membonjol dalam garis besar cakera. Jika teras pulpa memecah melalui membran berserabut, tetapi tidak melepaskan dari cakera, penyemperitan terbentuk. Peringkat terakhir dan paling serius adalah hernia yang diasingkan atau pencerobohan, yang terjadi ketika fragmen hernial terlepas dari cakera.

Gejala penonjolan intervertebral L3-L4

Gejala-gejala tengkorak intervertebral lumbar bergantung tidak banyak pada saiz penonjolan, seperti pada lebar saluran tulang belakang. Saluran itu mungkin sempit sejak lahir. Juga, proses degeneratif-dystrophik di tulang belakang boleh menyebabkan penyempitan terusan. Jika terusannya sempit, maka gejala protrusi mungkin sama dengan gejala hernia intervertebral. Tangkai intervertebral juga boleh memerah akar saraf dan membawa kepada perkembangan radiculopathy.

Semakin rendah cakera terletak, semakin besar beban di atasnya. Walaupun segmen L3-L4 tidak terdedah kepada kerosakan seperti L4-L5 dan L5-S1, ia masih rosak dengan mudah.

Masalah dalam segmen L3-L4 mungkin membawa kepada kesakitan dan gejala neurologi di bahagian hadapan paha, depan lutut, kaki dan kaki bawah. Gejala-gejala ini adalah berbeza daripada yang disebabkan oleh kelainan pada peringkat L4-L5 dan L5-S1, kerana kerosakan cakera pada tahap ini mungkin menyebabkan kesakitan, kesemutan dan kelemahan di belakang paha, lutut dan kaki bawah atau di kaki tunggal. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa kerana kekhuatiran kuasa cakera intervertebral, cakera keseluruhan tulang belakang sering terjejas dan gejala akan menjadi berbeza. Pembentukan satu penonjolan cakera tunggal adalah pengecualian dan bukannya peraturan.

Rawatan protagonis intervertebral tulang belakang lumbar

Pada konsultasi pertama, pakar neurologi akan menjalankan pemeriksaan saraf dan menyusun riwayat penyakit anda. Selepas berunding, dia mungkin merujuk anda ke pemeriksaan tulang belakang. Kajian tambahan boleh merangkumi x-ray untuk mengesan masalah dengan sistem tulang, tomografi yang dikira (CT), atau pengimejan resonans magnetik (MRI). Yang paling bermaklumat adalah imbasan MRI tulang belakang, yang akan membantu doktor mencipta gambaran komprehensif masalah anda. Selepas pemeriksaan MRI, doktor akan menetapkan rawatan.

Penekan cakera intervertebral dirawat secara konservatif. Rawatan kompleks yang paling berkesan. Kerana kuasa cakera intervertebral langsung bergantung kepada jarak antara vertebra (mengurangkan kehilangan nutrien dan air dengan meningkatkan air dan nutrien), rawatan utama daya tarikan tulang belakang menjadi terbaik Stand-by. Pelbagai jenis urut juga digunakan. Hirudoterapi mempunyai kesan yang sangat baik.

Dalam kebanyakan kes protrusions intervertebral, rawatan pembedahan tidak diperlukan. Pembedahan mungkin diperlukan hanya dengan terusan tulang belakang sempit sekiranya terdapat tanda-tanda penyakit sindrom kuda. Selepas pembedahan, terdapat peluang hernia intervertebral yang berulang, kerana jurang dalam cakera tidak sembuh sepenuhnya.

Rawatan dan pencegahan awal akan memulihkan kesihatan tulang belakang sepenuhnya.

Artikel ditambah ke Yandex Webmaster 2016-06-27, 09:13.

Apabila menyalin bahan dari laman web kami dan meletakkannya di laman web lain, kami memerlukan setiap bahan disertakan dengan hiperpautan aktif ke laman web kami:

 • 1) Hyperlink boleh membawa kepada www.spinabezboli.ru domain atau ke halaman yang anda menyalin bahan kami (mengikut budi bicara anda);
 • 2) Di setiap halaman laman web anda di mana bahan-bahan kami diposkan, harus ada hyperlink aktif ke laman web kami www.spinabezboli.ru;
 • 3) Hyperlink tidak boleh dilarang daripada diindeks oleh enjin carian (menggunakan "noindex", "nofollow" atau dengan cara lain);
 • 4) Jika anda telah menyalin lebih daripada 5 item (iaitu di laman anda lebih daripada 5 muka surat dengan bahan-bahan kami, anda perlu untuk meletakkan pautan ke semua artikel asal). Di samping itu, anda juga harus meletakkan pautan ke laman web kami www.spinabezboli.ru, di halaman utama laman web anda.

Lihat juga

Kami berada dalam rangkaian sosial

Apabila menyalin bahan dari laman web kami dan meletakkannya di laman web lain, kami memerlukan setiap bahan disertakan dengan hiperpautan aktif ke laman web kami:

L3 l4 vertebra

Artikel pengarang: Nadezhda Nikolaevna

Protrusion - perpindahan cakera terletak di antara vertebra, ke tepi. Dalam perubatan moden, ini adalah fenomena biasa. Setiap hari banyak orang yang bimbang tentang sakit belakang adalah berpaling kepada pakar neurologi. Baru-baru ini, ia telah membimbangkan bukan sahaja orang dewasa dan orang tua, tetapi juga orang muda.

Penonjolan cakera L3-L4 jarang berlaku, hanya 4% daripada kes, tetapi boleh menjadi sangat menyusahkan. Ini cakera intervertebral terletak di kawasan tengah lumbar, kawasan yang mengalami beban berat setiap hari.

Kesukaran

Patologi di kawasan cakera L3-L4 sukar untuk didiagnosis. Perkara yang paling sukar bukan sahaja untuk menentukan kehadiran penyakit ini, tetapi untuk mengenal pasti peringkat perkembangan dan bentuk kursusnya. Rawatan seterusnya bergantung kepada faktor-faktor ini.

Masalah dengan tujahan segmen ini ialah dengan perkembangan patologi lanjut, cakera boleh mencederakan empat saraf secara serentak. Dalam keadaan yang teruk, serat saraf juga terperangkap. Kekalahan yang terakhir dapat mengakibatkan hilangnya kepekaan pada kaki dan kecacatan yang lebih rendah.

Jika ikatan saraf kanan atau kiri bahagian L3-L4 teriritasi, kemungkinan perkembangan radiculopathy vertebra tidak dikecualikan.

Pengkelasan

Varieti protikan mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh manusia. Gejala-gejala penyakit dan rawatan seterusnya akan bergantung kepadanya. Semua patologi di lumbar pertengahan boleh dibahagikan:

 • Tulang posterior ditujukan ke arah saluran cerebral. Ia adalah penyebab meremas saraf dan serat, dan kesakitan yang timbul tertumpu di kawasan yang terjejas;
 • Penyebaran - jenis penonjolan yang tidak sekata, yang diamati serentak dalam beberapa segmen tulang belakang serentak;
 • Lateral - patologi, yang berlaku dalam 25% kes. Dikesan dengan cepat, gejala utama adalah sakit tajam;
 • Pekeliling - luka berbahaya, di mana saraf sciatic dimampatkan.

Symptomatology

Gejala zon L3-L4 termasuk:

 • Sensasi kesakitan. Pada peringkat awal pembentukan patologi, mereka lembut, tetapi dengan peredaran masa mereka mula meningkat dan menjadi lebih kerap. Akibatnya, sindrom ini berubah menjadi sakit belakang kronik;
 • Klik ciri di kawasan yang terjejas, selepas itu rasa sakit mula meningkat tajam;
 • Kesakitan menyusut dalam kedudukan yang tenang dan santai, tetapi meningkat lagi dengan pergerakan atau selepas bermain sukan;
 • Dengan perkembangan lanjut patologi, rasa sakit mula memberi pada bahagian bawah. Lama kelamaan, ia akan menangkap seluruh permukaan kaki;
 • Sindrom tersendiri adalah gejala Lasegue. Pada masa yang sama, pesakit merasakan sensasi yang tidak menyenangkan apabila kepala diapit ke kanan atau kiri. Dan juga apabila mengangkat kaki rata.

Perhatian! Doktor mendakwa bahawa tanda-tanda tersebut boleh diperburuk jika pesakit mengalami osteochondrosis sebelum lesi. Pada masa yang sama, lesi itu sendiri juga akan beberapa kali lebih kuat.

Perbezaan

Perbezaan dalam penonjolan L3-L4 ialah dengan perkembangan lanjut tanpa rawatan, cakera akan mencubit akar L3. Ini adalah mungkin dalam keadaan tersebut, jika terdapat patologi foraminal atau lateral.

Tanda-tanda mencubit dia:

 • Kesakitan itu serta-merta merebak melalui kaki, kebanyakannya dirasakan di bahagian lutut dan bahagian depan paha;
 • Merasakan anggota badan yang rendah, kesemutan di kaki besar;
 • Kelemahan otot yang semakin beransur-ansur. Ini mempengaruhi kefungsian kaki dan prestasi yang lebih rendah.

Ciri ciri lain adalah kemungkinan mencubit tulang belakang L4. Ini boleh berlaku jika tengkorak pusat telah didiagnosis.

Gejala-gejala berikut diperhatikan:

 • Sakit di bahagian atas paha;
 • Tingling di dalam syal;
 • Kepekaan yang merosot;
 • Kelemahan ketara quadriceps.

Rawatan

Perhatian! Perjuangan adalah permulaan pembentukan hernia intervertebral, oleh sebab itu disarankan untuk tidak teragak-agak dengan rawatannya.

Patologi di rantau pertengahan lumbar boleh sembuh tanpa pembedahan. Bilangan kaedah konservatif termasuk:

 • Melakukan sesi urut. Amanah disyorkan hanya kepada pakar yang berpengalaman. Adalah disyorkan untuk menjalankan prosedur dengan menggunakan minyak penting, salap penyejuk atau krim. Mereka meningkatkan peredaran darah, yang mempunyai kesan positif terhadap segmen yang terjejas;
 • Terapi manual adalah prosedur yang membolehkan untuk membuang bengkak otot dan tisu. Ini membolehkan anda dengan cepat mengembalikan aktiviti dan mobiliti yang terdahulu;
 • Terapi fizikal atau gimnastik adalah satu set langkah yang bertujuan untuk memperkuat otot-otot tulang belakang yang terjejas dan meningkatkan peredaran darah. Sebelum memulakan kelas, disyorkan untuk menyelaraskan pelaksanaannya dengan doktor anda. Semasa gimnastik, pesakit tidak seharusnya merasa tidak selesa atau keletihan;
 • Peregangan tulang belakang - prosedur ini membolehkan anda meningkatkan ruang antara vertebra. Cakera dan vertebra tetap dalam kedudukan ini, jadi anjakan dan bulging mereka melambatkan atau berhenti sama sekali.

Aktiviti-aktiviti ini disyorkan hanya pada peringkat awal penampilan patologi. Sekiranya tujahan sudah bermula, tetapi tiada rasa sakit dirasakan, doktor akan menetapkan kursus akupunktur. Ia mengaktifkan pergerakan darah dan alirannya ke kawasan yang terjejas.

Juga semasa tempoh rawatan, adalah perlu untuk meninggalkan aktiviti fizikal dalam apa jua bentuk, dengan pengecualian latihan fisioterapi, dan mengangkat beban berat.

Perhatian khusus adalah disyorkan untuk membayar pemakanan yang betul. Berat yang berlebihan mempunyai kesan negatif, dan meningkatkan tekanan pada cakera yang terjejas. Pada mereka sendiri atau dengan pakar pemakanan, disyorkan untuk membangunkan diet yang betul, di mana protein, kalsium dan mangan akan diberi tempat yang istimewa. Jangan lupa tentang buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Makanan mestilah mengikut prinsip-prinsip berikut:

 • Pada hari pesakit disyorkan untuk makan lima kali dalam bahagian kecil pada selang masa yang tetap;
 • Ia dilarang menggunakan lemak tulen. Mereka perlu digabungkan dengan protein;
 • Semua produk mesti segar. Keracunan atau makan berlebihan menyebabkan ketidakstabilan kawasan terjejas;
 • Secara berasingan, anda boleh menggunakan vitamin. Peraturan dan perjalanan kemasukan mereka perlu dipersetujui dengan doktor.

Mandian turpentine disyorkan untuk menonjol. Mereka mempunyai kesan positif terhadap sistem peredaran darah dan melegakan otot-otot lumbal, yang menghilangkan kekejangan otot.

Mandi dianjurkan untuk mengambil dua kali seminggu. Tempoh kemasukan tidak boleh melebihi dua puluh minit. Mereka dilarang untuk orang yang mempunyai sistem kardiovaskular yang lemah.

Komplikasi yang mungkin

Komplikasi di rantau pertengahan lumbar dengan ketiadaan rawatan yang sepatutnya adalah seperti berikut:

 1. Sakit belakang - kesakitan di rantau lumbar, yang mana pesakit tidak boleh meluruskan punggungnya. Selalunya komplikasi ini berlaku dalam patologi dorsal. Malah jatuh dari cakera L3-L4 dengan 2-3 mm boleh menyebabkan lumbago;
 2. Kelemahan otot gluteal dan keletihan kaki - semua ini diperhatikan dengan penyakit ini. Pada masa yang sama, paresthesia dapat diperhatikan - kehilangan sensasi di kaki;
 3. Kencing manis yang tidak sihat, berfungsi merosakkan sistem perkumuhan, kekurangan kawalan pundi kencing - ini menimbulkan bantahan berlubang di rantau pertengahan lumbar;
 4. Tahan belakang di peringkat pertama pembentukan boleh menyebabkan gejala menyakitkan yang kuat yang tidak mereda sehingga saat mengambil ubat penghilang rasa sakit.

Itulah sebabnya rawatan penonjolan diperlukan untuk memulakan serta-merta selepas diagnosis penyakit. Jika tidak, hernia intervertebral akan terbentuk, yang hanya boleh dikeluarkan melalui pembedahan.

Penonjolan cakera L3-L4 memerlukan perhatian khusus. Ia terletak di rantau pertengahan lumbar, jadi patologi ini sering diiringi oleh banyak komplikasi.

Punca penyakit dan protikan tulang belulang lumbosacral l3 l4 l4 l5 s1 disks

Pucuk cakera l3 l4 l4 l5 s1 di rantau lumbosacral adalah salah satu daripada patologi paling umum yang mempengaruhi bahagian badan ini. Statistik menunjukkan bahawa dalam hampir separuh daripada kes-kes protrusion, ia adalah mengenai jenis penyakit ini. Dan ini tidak menghairankan, kerana rantau lumbar boleh menahan beban besar.

Harus diingat bahawa penyakit ini tidak dibentuk dengan sendirinya, tetapi terhadap latar belakang perubahan sifat patologis - rupa hernia, uncoarthrosis, spondyloarthrosis dan lain-lain keadaan. Apakah penonjolan cakera l3 l4 l4 l5 s1?

Keterangan gambaran klinikal penyakit ini

Pertama sekali, adalah wajar memikirkan apa jenis keadaan itu. Penonjolan cakera antara Intervertebral (MTD) hanyalah tontonan cakera di luar vertebra untuk jarak tidak melebihi 5 mm. Pada masa yang sama, tidak ada pelanggaran tisu cincin serat cakera.

Mengenai bahagian badan yang sama - lajur tulang belakang, semua penyakit tersebut menunjukkan diri mereka dengan cara yang berbeza. Tangkai cakera intervertebral l5 s1 disertai dengan kesakitan teruk yang sukar dikekalkan, sementara mereka diberikan kepada anggota badan atau punggung. Sekiranya gejala ini hadir, maka kemungkinan besar kita bercakap mengenai penyakit ini.

Penyakit ini dirawat hanya jika tujahan dikesan pada masa yang tepat dan terapi yang sesuai ditetapkan, yang pesakit itu mematuhi tanpa pertanyaan.

Ramai orang percaya bahawa MTD lumbo-sacral bukanlah keadaan yang berbahaya dan ia cukup untuk menghapuskan kesakitan. Walau bagaimanapun, pada peringkat seterusnya, penyakit ini membawa kepada pemusnahan cakera, dan ubah bentuknya boleh diperbetulkan hanya dengan menggunakan kaedah pembedahan.

Itulah sebabnya mengapa anda tidak harus mengabaikan bantuan pakar, apabila kaedah konservatif yang dicadangkan oleh mereka dapat menghapuskan masalah kesihatan.

Etiologi prolaps cakera dalam segmen L1-S1

Sebagai tambahan kepada perubahan degeneratif-dystrophik pada tulang belakang, terdapat beberapa sebab yang menyebabkan cakera membonjol:

 • postur yang tidak baik;
 • lemah belakang otot dan abdominals;
 • kehadiran jangkitan di dalam badan;
 • perkembangan tulang belakang yang tidak normal;
 • mengangkat dan menggerakkan beban.

Mereka juga termasuk perkembangan rawan artikular yang tidak mencukupi, yang mempunyai asal genetik.

Pembangunan patologi bertahap

Tangki cakera s1 l3l4l4l5 tidak berkembang serentak, tetapi melalui beberapa tahap patologi:

 1. 1 Tahap permulaan. Ia dicirikan oleh retak lapisan permukaan cincin berserabut, yang seterusnya, kehilangan keanjalannya. Komposisi cakera l4 dan l5, l3 dan s1 dan perubahan keadaan mereka. Pelanggaran tersebut mungkin disertai dengan serangan menyakitkan tajam setempat, yang berlalu tanpa campur tangan tambahan. Kadang-kadang tahap penyakit ini tidak bersifat asimtomatik, sehingga paling sering penonjolan cakera dikesan pada tahap ini semasa pemeriksaan kesihatan pencegahan.
 2. 2 Tahap kedua. Semasa tempoh penyakit ini, terdapat sedikit (oleh 2-3 mm) anjakan cincin, iaitu penonjolan cakera. Proses-proses ini disertai oleh sakit-sakit migrasi. Tali belakang l4 l5 vertebra adalah yang paling berbahaya, kerana anjakan memberi kesan kepada beberapa arah serentak. Ijazah kedua tidak sukar, dan pesakit mempunyai peluang untuk pulih bukan sahaja tanpa campur tangan pembedahan, tetapi juga tanpa ubat.
 3. 3 Peringkat Ketiga. Membanjiri menjadi maksimum. Gejala-gejala yang ditambah terus meningkat kesakitan, memerlukan kelegaan nyeri, kebas-kebas kaki. Disc yang ditempatkan meletakkan tekanan pada ujung saraf, sehingga memprovokasi perkembangan keradangan.

Selalunya terdapat rehat tisu cincin berserabut.

Gejala penyakit bergantung kepada jenis

Kejadian tujahan tidak bergantung kepada jantina atau umur orang itu. Sudah tentu, penuaan fisiologi adalah faktor penting bagi rupa anjakan dan ubah bentuk cakera, tetapi pelbagai patologi dapat mempengaruhi proses ini.

Untuk menetapkan rawatan yang betul, doktor mesti tahu jenis penyakit yang mana penyakit itu. Dalam klasifikasi yang sedia ada, protrusions dorsal dan medial dianggap paling berbahaya dan tidak dapat diramalkan.

Dalam patologi ini, nukleus cakera membolok keluar, yang memberikan tekanan pada terusan tunjang dan menimbulkan manifestasi neurologi.

Penonjolan dorsal adalah anjakan posterior pusat cakera, iaitu nukleusnya. Jenis penyakit ini menimbulkan kesakitan yang teruk, sebagai sebahagian daripada saluran tulang belakang dan serabut saraf dari saraf tunjang dimampatkan.

Sekiranya segmen vertebral l4l5 rosak, tanda-tanda penyakit berikut muncul:

 • sakit di kawasan lumbar, yang boleh diberikan kepada punggung, kaki, paha;
 • pergerakan dikelilingi;
 • sesetengah kawasan badan mungkin kehilangan kepekaan;
 • jari kaki adalah mati rasa, kesemutan dirasakan;
 • terdapat pelanggaran terhadap aktiviti-aktiviti organ-organ tertentu, yang terjejas oleh saraf-saraf.

Kebanyakan protrusions menimbulkan kesakitan, tetapi ia mungkin berbeza. Ia semua bergantung pada mana bahagian peralihan itu berlaku. Penonjolan cakera l5 s1 menyebabkan kesakitan tidak hanya di tapak lesi, tetapi juga di bahagian occipital dan ruang intercostal.

Kekalahan otot korset di rantau lumbar membawa kepada fakta bahawa otot-otot mula melemah, akibatnya saraf plexus sakral mengalami.

Gejala utama keadaan ini termasuk:

 • sakit di bahu dan lengan, kebas jari;
 • sakit kepala yang menjadi lebih sengit semasa pergerakan;
 • jatuh secara tiba-tiba dalam tekanan darah.

Tanda-tanda seperti itu tidak boleh diklasifikasikan sebagai istimewa, jadi mereka sering keliru dengan gejala penyakit lain atau keletihan. Tiada pesakit boleh meneka bahawa cakera vertebra sedang beralih ke tubuhnya, yang sering menyebabkan rawatan penyakit yang salah.

Satu lagi jenis penonjolan cakera adalah penonjolan sulung. Anjakan berlaku di rantau lubang intervertebral (foraminal) dan tulang belakang lumbal ke-5. Keadaan ini disertai oleh sakit di bahagian luar paha, memberi laluan ke kawasan kaki bawah.

Jenis medial menonjol menyebabkan bahaya tertentu kepada kesihatan manusia, kerana orientasinya adalah bahagian tengah saluran tulang belakang. Jenis penyakit ini dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. 1 Tulang menengah - memerlukan rawatan segera, kemungkinan komplikasi dalam bentuk kehilangan kepekaan kaki.
 2. 2 Tulang belakang posterior - tujahan dilokalisasikan di bahagian belakang tulang belakang.
 3. 3 Jenis penonjolan lain ialah anjakan bulatan, apabila membonjol kandungan cakera diedarkan secara sama rata, dalam bulatan. Ini adalah jenis penyakit yang paling biasa dan dikesan dalam 80% daripada semua kes tindak balas.

Saiz bulging bervariasi dari 2 hingga 12 mm, dan tidak ada perbezaan saiz tertentu di antara bahagian yang menggembung di kawasan yang berbeza.

Tulang sirkular mempunyai kursus berlarutan, dan jika tidak dirawat, ia membawa kepada perkembangan hernia intervertebral.

Terapi terapeutik

Sejak pembengkakan ini kebanyakannya disertai dengan sakit teruk, satu analgesik yang boleh menghapuskan keadaan ini ditetapkan.

Penghapusan proses keradangan berlaku dengan bantuan agen nonsteroid yang mengurangkan tekanan pada akar saraf.

Selepas sindrom kesakitan hilang, terapi bukan ubat ditetapkan, termasuk latihan terapeutik dan kursus urut. Kaedah ini tidak membantu dengan serta-merta, tetapi hanya selepas beberapa waktu, jadi ia perlu bersiap untuk proses pemulihan yang lama.

Apabila sokongan sistem otot normal, penyebab aktiviti yang tidak mencukupi pada ruang tulang belakang dan rasa kekakuan semasa pergerakan akan hilang.

Dalam ketiadaan yang teruk, doktor terpaksa mengambil tindakan sekurang-kurangnya campur tangan pembedahan di tapak kecederaan.

Kelemahan kaedah ini adalah jelas - pembedahan akan merosakkan cincin berserabut, yang akan menyebabkan kambuhan seterusnya. Itulah sebabnya pesakit dihantar ke meja operasi hanya jika ada hernia vertebra penting, yang membawa kepada pelbagai komplikasi. Kaedah yang sama digunakan dalam kes kegagalan rawatan konservatif.

Antara cara yang paling berkesan untuk menghilangkan bantahan adalah gimnastik yang dibangunkan secara khusus. Ia bukan sahaja menyumbang kepada pengurangan cakera bulging, tetapi juga meningkatkan keadaan keseluruhan tisu otot dan ligamen. Ia perlu dijalankan dengan betul dan mematuhi peraturan tertentu:

 • mesti diperhatikan mod pekerjaan;
 • pesakit perlu ditawarkan beban yang sesuai yang tidak menyebabkan keadaan keletihan dan menyakitkan;
 • adalah perlu untuk mengecualikan gerakan yang membebankan beban berlebihan di kawasan lumbar;
 • mengesyorkan pendekatan bersepadu, melibatkan latihan dua kali pada waktu pagi dan petang;
 • dalam kes kelelahan, tidak perlu menjalankan keseluruhan latihan, kadang-kadang lebih baik untuk melepaskan gimnastik untuk memperbaikinya;
 • seseorang tidak boleh melakukan senaman secara berterusan, di antara mereka perlu berehat sebentar setengah jam;
 • Sebelum memulakan latihan, peranti sokongan - pembalut, korset - mesti dikeluarkan.

Ia sangat penting semasa sesi gimnastik untuk memerhatikan kesederhanaan.

Perjuangan cakera l5 s1 adalah penyakit yang boleh diurus tanpa ubat dan operasi. Perkara utama adalah mendengar badan anda, tidak mengabaikan gejala penyakit dan segera mendapatkan bantuan perubatan.

Perlanggaran m / n cakera L3-L4

Penonjolan cakera L3-L4 adalah penonjolan cakera intervertebral tanpa memecahkan cincin berserabut, di bahagian bawah punggung, kawasan tengah lumbar.

Klinik Dr. Ignatiev mengkhusus dalam diagnosis dan rawatan penonjolan cakera intervertebral L3-L4. Kemasukan adalah dengan pelantikan.

Penunjukan "L3-L4" menunjukkan luka cakera intervertebral antara vertebra lumbar ketiga dan keempat.

Bergantung kepada jenis penonjolan di kawasan ini, 4 akar saraf atau keseluruhan proses saraf yang terkena mungkin terjejas (Cauda Equina adalah ekor kuda). Khususnya, penonjolan boleh menyebabkan kerengsaan akar saraf kanan atau kiri L3, L4, sehingga menyebabkan radikulopati vertebra.

Untuk betul menafsirkan diagnosis dan gejala, anda perlu tahu dengan tepat apa jenis penonjolan L3-L4 dan dimensinya.

Jenis-jenis protrusions L3-L4 ↑

Hanya protrusions yang terletak di belakangnya secara klinikal diperiksa, sebenarnya, hanya mereka yang boleh mempengaruhi struktur saraf.

Jenis tindikan berikut (yang paling kerap) dibezakan:

Penyebaran cakera (posterior, dorsal) merebak cakera cakera cakera L3-L4 sebanyak 25-50%. Boleh menjejaskan kedua-dua akar saraf.

Penonjolan cincin cakera L3-L4 - pengembangan seragam cakera intervertebral di kawasan yang besar.

Penonjolan cakera Median (posterior-median) cakera L3-L4 adalah penonjolan arah arah equina cauda saluran tulang belakang. Menyebabkan luka dua hala akar L4, dengan gangguan boleh menyebabkan pinch ekor kuda, paraparesis yang lebih rendah, stenosis tulang belakang terusan.

Tekanan paramedis L3-L4 - menyebabkan kerosakan sebelah kiri atau kanan ke akar saraf L4.

Lateral lateral (lateral posterior) penonjolan cakera L3-L4 - menyebabkan kerengsaan akar kiri atau kanan L3. Ia adalah tompok yang agak berbahaya, yang cenderung berkembang menjadi hernia intervertebral. Dengan saiz sehingga 2-3 mm, pesakit jarang bimbang, terdapat sedikit sakit di bahagian kaki dan bahagian bawah.

Penonjolan cakera Foraminal (lateral) cakera L3-L4 - membonjol cakera ke arah kanal intervertebral. Ia menjejaskan tulang belakang lumbar keempat di sebelah kanan atau kiri. Membezakan menonjol pada sebelah kiri sebelah kiri, tunjang depan sebelah kanan dan dua hala. Tipe penonjolan yang paling berbahaya, untuk kehilangan kepekaan yang lengkap, tindanan 5-6 mm sering mencukupi.

Gejala ↑

Tanda-tanda pertama biasanya muncul pada usia 20 tahun, kadang-kadang kerumitan ciri dalam tulang belakang mungkin berlaku terhadap latar belakang beberapa pergerakan, dan selepas itu rasa sakit semakin bertambah. Pada masa-masa awal, kebimbangan rasa sakit di bahagian bawah dan hanya selepas masa tertentu mula menyerah.

Dalam tempoh yang teruk, apabila membongkok kepala, mengangkat kaki rata - ada kesakitan di tapak lesi (gejala Lasegue). Ia menyakitkan untuk bersin, batuk.

Keamatan kesakitan sebahagian besarnya bergantung kepada ciri-ciri individu organisma, saiz cakera yang terjejas, lebar lubang foraminal, kehadiran osteochondrosis dan dehidrasi cakera.

Masalahnya biasanya didahului oleh sakit belakang kronik atau kecederaan. Sering kali, penonjolan berlaku beberapa kali selepas kecederaan, selalunya selepas 1.5-2 tahun. Juga, pesakit sering mempunyai ciri "klik", selepas itu sakit secara beransur-ansur timbul.

Sekiranya akar saraf L3 terjejas (penonjolan L3-L4: lateral-foraminal, posterior-lateral), maka saiz protrusi kecil di kawasan ini boleh menyebabkan kesakitan yang ketara. Terdapat kesakitan di bahagian depan paha dan lutut. Mungkin ada perasaan "merangkak goosebumps", sedikit kesedihan, rasa mati rasa di bahagian lutut dan bahagian dalam paha. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, terdapat kelemahan lanjutan tibia, lekuk pinggul. Refleks penambah dan lutut (dari sisi akar yang terjejas) hilang atau menjadi kurang kelihatan.

Kekalahan akar L4 (penonjolan L3-L4: paramedian, median). Terdapat sakit di bahagian depan paha dalaman ke lutut dan betis atas. Kepekaan di dalam bahagian bawah kaki terganggu. Kelemahan quadriceps femoris muncul, dan lanjutan dan penculikan hip melemahkan. Jerk lutut berubah.

Prognosis semasa penonjolan cakera L3-L4 ↑

Memecah kantung dural dengan menonjol

Perlu diingat bahawa tujahan adalah tahap awal hernia intervertebral, perkembangan yang masih boleh dihentikan dan hasil rawatan yang baik dapat dicapai. Sekiranya pesakit mempunyai protrusion ofalin L3-L4, ia mempunyai prognosis yang paling tidak baik dari segi gejala lanjut.

Golongan median dan paramedian mengancam untuk berkembang menjadi keadaan yang lebih serius dengan pemampatan lebih lanjut dari equuda cauda, ​​kanal tulang belakang.

Lebih-lebih lagi, gabungan kerongkongan L3-L4 dan L4-L5 menghadapi gejala klinikal dan eksaserbasi klinikal.

Pada peringkat awal pesakit, terdapat sedikit kebimbangan, tetapi dari masa ke masa, gejala meningkat dan secara beransur-ansur melumpuhkan seluruh badan, menyebabkan penyakit seperti IRR, DEP, neurosis, dan sebagainya.

Diagnosis MRI

MRI lumbar, menonjol

Tulang median posterior

Rawatan

Diagnosis palpasi kelembutan paravertebral. Klinik Dr. Ignatieff

Manipulasi lumbar

Adalah penting untuk merawat protrusi pada peringkat awal, idealnya sehingga usia 22 tahun, manakala cakera intervertebral masih terdedah kepada pemulihan. Prognosis yang paling sesuai untuk rawatan dalam protrusions sehingga 3 mm.

Pada usia yang kemudian, rawatan diarahkan kepada pencegahan komplikasi dan pengurusan pesakit.

Sejak penonjolan berlaku pada latar belakang osteochondrosis, spondylosis, spondylolisthesis dan penyakit-penyakit yang berkaitan, perlu untuk merawatnya dalam kombinasi.

Pada masa akan datang, latihan terapeutik dilantik untuk mewujudkan keadaan untuk pemulihan pesakit. Tugasnya adalah untuk mengekalkan hasil rawatan.

Pesakit harus memahami bahawa penonjolan adalah penyakit tulang rawan dan penggunaan ubat mempunyai kecekapan yang rendah, dan penggunaan pelbagai patch dan pelapis hanya mempunyai kesan yang mengganggu.

Penilaian hasil rawatan. Klinik Dr. Ignatieff

Sakit belakang dan menyerah! Adakah MRI.
Beritahu saya bagaimana untuk merawat.

Halo, saya mempunyai penonjolan cakera tulang belakang dan patah vertebral vertebra dari tulang belakang dan sakit belakang. Saya mahu melakukan operasi yang akan membantu saya

Selamat siang Di klinik Dr. Ignatiev, kami tidak melakukan operasi. Anda perlu mencari ahli bedah saraf.

Saya mempunyai l5 s1 cakera herniated

hello boleh awak bantu saya

Hello!
Protokol kajian n / cr. dari tulang belakang pada tahap L3-S1 dari 03.17.2017, pesakit berusia 61 tahun, isteri. Dosis 18,72 mGy.
Pada satu siri tomograms komputer mengikut program standard, lordosis lumbar lordosis tulang belakang telah diratakan, tanda-tanda kelainan perkembangan belum diketahui.
Badan vertebral konfigurasi biasa dan struktur trabekular.
Sklerosis subkondral, osteophytes badan vertebra.
Terusan tulang belakang adalah saiz anteroposterior biasa.
Dalam segmen L3-L4 - penonjolan bulatan cakera / cakera sehingga 3.2 mm. Beg dural tidak berubah.
Dalam segmen L4-L5 - hernia tengah cakera m / n sehingga 5.0 mm dengan mampatan dinding depan kantung dural.
Dalam segmen L5-S1 - cakera hernia m / n pusat sehingga 5.2 mm. Beg dural tidak berubah. Tisu lembut tidak berubah.
Kesimpulan: Penonjolan pekeliling cakera m / n L3-L4. Hernias tengah m / n cakera L4-L5, L5-S1. Ostehondrosis.
Soalan: Pesakit melakukan pada waktu pagi gimnastik sederhana, yang dia dapati sendiri, diambil untuk dirinya sendiri, iaitu. tidak doktor yang disyorkan, semasa perut kosong di rumah: selekoh dan putaran kepala, duduk di atas lantai regangan untuk kedua-dua kaki dalam keadaan bercerai dan ambil perhatian kaki dan bengkok pada lutut sebelah kaki, squats dengan belakang dinding (slaid di dinding a). Pergerakan sedikit terhad, seperti kesakitan di belakang dan di sebelah kanan sendi pinggul, peningkatan lumbago semasa latihan fizikal, seperti lantai mencuci, menggunakan mop untuk memudahkannya. Ketika ia tidur, kesakitan berlaku di bahagian bawah belakang, jadi secara berkala diputar dari sisi ke sisi, tetapi untuk masa yang lama tidak boleh berbaring di sebelah kanan sebagai kaki di bahagian atas mula merengek.
Kami telah membaca tentang hernia - pecah cincin berserabut cakera dan jisim gelatin dari gelang pulp bergegas ke dalamnya. Penyempitan nukleus gelatin terjadi di terusan tulang belakang, dengan kejam menghancurkan akar saraf tulang belakang, saluran darah, saraf tunjang itu sendiri. Ia adalah perlu bahawa doktor menjalankan anestesia dan berehat selama 3-4 hari. Kemudian, selepas melegakan kesakitan, bersenam.
Kajian itu dilakukan di jabatan x-ray pejabat tomografi yang dikira pejabat. Kesimpulan dan gambar di tangan. Gambar, malangnya, dikeluarkan dalam bentuk kertas, bukan secara elektronik. Adakah saya perlu melakukan MRI untuk berunding dengan anda? Kita hidup dalam Bashkiria bandar Ufa, jika ia tidak berunding dengan anda, sila, memberi nasihat, dengan apa pakar boleh diakses dari penyakit ini di rantau kami untuk memulakan rawatan yang betul, iaitu: apa anestesia adalah perlu untuk memohon bahawa selepas melegakan kesakitan untuk melaksanakan Latihan dan jenis senaman apa?
Anda mempunyai matlamat: untuk mewujudkan sebab, membetulkan penyelewengan dan muat turun korset otot dengan bantuan pengecasan khas.
Bolehkah kita melakukan apa-apa caj khas?
Selepas melakukan senaman mudah di rumah, tentang mana mereka ditulis sedikit lebih tinggi, pesakit berasa lega, jadi dia meminta latihan khas untuk terus berlatih.
Kami akan sangat gembira jika anda membantu kami mengatasi penyakit bersama.

Bagaimana dan apa yang perlu dilakukan. Adakah ia akan lulus atau akan akibatnya?

Selamat siang, melangkaui apa yang perlu dilakukan? Dan adakah saya mempunyai hernia?

Hello! Bolehkah sembuh tanpa pembedahan?

Selamat siang Melampirkan snapshot MRI untuk bulan Jun 2016 Bolm di sebelah kiri pinggang, kelengkungan belakang (terutama pada waktu pagi). Sakit dan penyinaran ke kaki kiri

Suami saya mempunyai diagnosis MRI. Hernia median antara cakera vertebra L4-L5 Menyebarkan tunjang asimetri antara cakera vertebra L5-S1 Stenosis dalam segmen L4-L5 Spondyloatrosis Spinal tulang belakang osteochondrosis Vertebral vertebral column Pusingan protrusi intervertebral L1-L2 I2-L3 I3 -33 cakera intervertebral I-I-3 I3-3 I-3 I-3 I- DAN APA YANG BERLAKU

Selamat hari! Saya mengambil pukulan tulang belakang lumbosacral dan penerangan bertulis arcuate scoliosis ke kiri pada tahap L1-L5, dengan bahagian atas arka di L3.Kompensatornye ketumbuhan bertulang di tepi hadapan plat akhir L3 badan-badan, L4.Vakuum-fenomena mezhmozvonkovyh mendorong L2 -3, L3-4 Sila beritahu saya betapa seriusnya diagnosis saya dan bagaimana untuk merawat saya?

Hello doktor! Sila beritahu saya betapa serius diagnosisnya. Saya telah dirujuk oleh ahli bedah saraf yang mengatakan saya memerlukan operasi. Kesakitan yang berterusan di kaki dan bahagian bawah belakang, saya tidak boleh duduk dan berdiri untuk masa yang lama. Kejang-kejang di kaki adalah malar, terutamanya jika semasa tidur, saya mengikat kaki saya dan bangun dengan tangisan kesakitan. Sila lihat jika anda memerlukan pembedahan? Rawatan yang tidak ditawarkan tidak berguna. Terima kasih!

Selamat hari! Menggalakkan kos perundingan dan rawatan bantalan cakera. Kesimpulan MRI: penonjolan cakram L3-L5, pada masa ini kesakitan terus sakit dengan sakit belakang yang menyakitkan. Adakah ahli-ahli perjalanan ke bandar lain atau ada cawangan di Dnipro?
Terima kasih terlebih dahulu untuk jawapannya!

Hello Saya tinggal di kawasan luar bandar, saya tidak dapat mendapatkan doktor untuk melakukan pemeriksaan, rawatan keseluruhan campuran Petrov. Saya pergi sendirian di MRI. Berikut adalah hasilnya, saya tidak tahu sama ada untuk meminta rawatan atau sama ada untuk mencari doktor.

Hello Saya mempunyai dua operasi. Microdiscectomy pada tahap L4-5, L5-S1 penyingkiran hernia cakera dengan akses oleh hak. Dan cakera cakera. Menghapuskan kelahiran hernia pada tahap L4-5. Ia mengambil masa 3 bulan, dan saya mengalami kesakitan yang kuat di kawasan coccyx, saya tidak boleh duduk, sakit. Membuat CT. Kesimpulan: osteochondrosis L4-L5, L5-S1, protrusions bulat L2-4, median-paramedian hernias L4-S1. Fenomena vakum pada tahap L4-L5. Beritahu saya tolong apa maksudnya, saya akan kembali menjalani operasi?

hello Nama saya Tatyana... Saya ingin mengetahui diagnosis yang ibu saya menjalani transkrip MRI dan apa yang perlu dilakukan dengan diagnosis seperti...
kesimpulan... Perubahan degeneratif-dystrophik tulang belakang lumbar, spondylosis, spondyloarthrosis cakera pada tahap L3-L4 THANKS.

Hello! ibu saya telah didiagnosis. osteochondrosis, cakera bertopi L3-L4 L4-L5, gemongioma dalam badan T12- L1 vertebra, pelanggaran statik (sakit yang teruk di kakinya, doktor ditetapkan kapelnitsy- tidak membantu) Sila beritahu saya berapa banyak ia adalah berbahaya, dan apa yang anda perlukan rawatan.
Terima kasih!

Hello Punggung dan kaki ayahnya sakit, tidak dapat berdiri di atas kakinya, keras. Penurunan, tembakan, salap tidak membantu.
Mereka menunjukkan bahawa dia mempunyai tanda-tanda perubahan degeneratif-dystrophic di tulang belakang dorsal protrusions kecil L1-L2, L2-L3, L3-L4. Retolisthesis L1 vertebra. Scoliosis ke kiri. Bolehkah ia sembuh dengan urut? Apa-apa sahaja? Adakah ini penyakit yang sangat serius? terima kasih terlebih dahulu.

Hello! L5 radiculopathy pada latar belakang lumbar degeneratif penyakit cakera obostrenie.grizha L3L4, L5-L1 kronik menunggu sila beritahu saya sama ada ia adalah mungkin untuk menyembuhkan medikamentozno.zaranee terima kasih

Vertebra l3 l4

Protrusions dalam perubatan moden, malangnya, fenomena biasa. Setiap hari banyak orang yang sakit belakang dan kaki berpaling kepada pakar neurologi. Baru-baru ini, pelbagai penyakit tulang belakang telah mula mengejutkan bukan sahaja penduduk dewasa dan dewasa, tetapi juga golongan muda.

Ia membuatkan anda tertanya-tanya, kerana berubah secara sengaja dalam badan, termasuk dalam struktur tulang belakang - perkara ini semula jadi dan normal. Tetapi apabila seorang lelaki muda bertukar kepada seorang doktor dengan penonjolan atau hernia intervertebral, perlu untuk menggalakkan gaya hidup sihat.

Sebagai contoh, penonjolan tulang belakang lumbar dianggap paling biasa. Segmen lajur paksi manusia ini boleh menahan beban terbesar, jadi tidak menghairankan bahawa sebahagian besar bahagian tulang belakang ini paling sering terjejas.

Tulang lumbar terdiri daripada lima vertebra yang melebihi baki vertebra yang berukuran. Ini membantu mengekalkan berat badan seseorang dan mengekalkan keanjalan.

Terdapat kes apabila kekalahan protrusi berlaku pada peringkat vertebra, yang dalam perubatan ditetapkan sebagai L3 L4.

Singkatan ini bermaksud bahawa bulging cincin berserabut berlaku di antara ketiga (L3) dan keempat (L4) lumbar vertebra. Apabila bulging berlaku, cakera intervertebral beralih ke ruang vertebral. Segmen L3 L4 adalah bahagian bawah belakang atau pertengahan lumbar. Ia berada di zon ini bahawa sindrom kesakitan pertama akan dirasakan semasa penonjolan L3 L4.

Penonjolan sebegini hanya berlaku dalam 4% kes, tetapi boleh membawa banyak kesulitan. Dalam kebanyakan kes, segmen L3 L4 tidak terjejas secara bebas oleh penonjolan. Kejatuhan yang berkaitan dan kesulitan lain juga berlaku.

Sebagai contoh, bersama-sama dengan vertebra L3 L4, tunjang segmen L4 dan L5 S1 sering terjejas oleh penonjolan. Hernia cakera intervertebral, retrolisthesis, spondylolisthesis, antelisthesis, dan penyakit lain yang tidak menyenangkan bagi tubuh manusia berlaku selari.

Pelucutan cakera L3 L4 agak sukar untuk didiagnosis. Adalah sukar untuk menentukan tidak adanya penyakit tulang belakang, tetapi bentuk dan peringkat penyakitnya. Iaitu, rawatan masa depan akan bergantung kepadanya.

Juga masalah dengan penonjolan L3 L4 adalah bahawa dengan penyakit ini, empat akar saraf boleh dilanggar dengan segera. Dalam kes-kes yang paling teruk, keseimbangan cauda adalah terjejas - sekumpulan serat saraf, kekalahan yang boleh mengakibatkan kecacatan dan kematian anggota badan yang lebih rendah.

Sekiranya kerengsaan gentian saraf kanan dan kiri segmen L3 L4 berlaku, ini boleh menyebabkan radiculopathy vertebral.

Seperti yang telah disebutkan, penonjolan tulang belakang lumbar pada segmen L3 L4 akan dirawat mengikut jenis dan tahap lesi. Jenis-jenis protraksi yang berlainan mempengaruhi serat badan dan saraf dalam pelbagai cara. Oleh itu, gejala-gejala yang berbeza akan berlaku dan luka-luka tulang belakang yang berbeza akan berlaku.

Di antara kejatuhan jabatan L3 L4, jenis berikut adalah perkara biasa:

tengkorak posterior atau dorsal; posterolateral atau posterior-lateral; penonjolan bulatan; foral atau lateral; median; paramedian.

Subspesies-subspesies ini berbeza-beza di sisi dan sifat penyusupan cakera intervertebral. Dalam amalan perubatan, terutamanya membezakan protrusions penyebaran posterior, kerana mereka membawa ancaman yang paling besar kepada kesihatan manusia.

Gejala dengan kekalahan zon L3 L4 boleh sangat berbeza. Tetapi dalam mana-mana, semuanya bermula dengan kesakitan. Dia mungkin mula-mula memakai sifat lembut dan tidak mengganggu, tetapi dari masa ke masa, tujahan akan berkembang, menjejaskan sebahagian besar vertebra. Oleh itu, sindrom kesakitan akan menjadi lebih jelas dan menjadi kesakitan yang hampir tidak dapat ditanggung di rantau lumbar.

Doktor juga mendapati bahawa kesakitan akan meningkat dengan pergerakan dan selepas aktiviti fizikal. Kadang-kadang kerumitan ciri di bahagian bawah boleh terjadi, selepas itu rasa sakit akan mulai meningkat dengan pesat.

Lama kelamaan, kesakitan dari bahagian bawah akan mula memberi kaki. Secara beransur-ansur, kesakitan akan menangkap seluruh permukaan kaki, bermula dari luar paha dan berakhir dengan bahagian dalam buku lali.

Ciri-ciri untuk penonjolan cakera L3 L4 ialah sindrom Lasegue. Ini sensasi yang tidak menyenangkan dan menyakitkan ketika membongkok kepala atau mengangkat kaki rata, serta refleks seperti batuk atau bersin. Terutama diwujudkan dalam tempoh akut penyakit ini.

Doktor ambil perhatian bahawa gejala mungkin meningkat jika protrusinya didahului oleh osteochondrosis. Pada masa yang sama luka-luka vertebra akan menjadi lebih serius.

Sekiranya akar saraf L3 menonjol semasa penonjolan L3 L4, pesakit akan merasa sakit teruk di kawasan yang terjejas. Ini adalah mungkin jika protrusi adalah lateral-luaran atau posterior-lateral.

Kesakitan meluas ke sendi lutut, depan dan dalam paha. Kebas dan kesemutan akan dirasakan. Otot di zon ini akan mula melemahkan, yang akan menjejaskan fungsi rakan sekerja, kaki bawah dan paha.

Ciri-ciri mencubit tulang belakang L4

Semasa penekanan cakera L3 L4, akar saraf L4 boleh dicubit. Ini adalah ciri median dan tompok paramedian. Nyeri akan dirasai di bahagian dalam paha dan bahagian depan kaki. Sensitiviti juga akan terganggu, dan otot quadriceps paha akan menjadi lemah.

Perjuangan adalah peringkat pertama kemungkinan perkembangan hernia intervertebral. Di samping itu, pelbagai jenis protrusions mempunyai komplikasi dan bentuk perkembangan yang berlainan. Oleh itu, rawatan tidak harus teragak-agak.

Penyakit segmen L3 L4 dirawat oleh kaedah tradisional dan tidak melibatkan pembedahan. Perkara utama ialah membuat diagnosis kualitatif dan membina pilihan rawatan.

Oleh penonjolan bermakna penonjolan cakera intervertebral tanpa cincin cincin berserabut.

Apakah penonjolan cakera

Tujahan segmen seperti l3 - l4 adalah lesi cakera pertengahan lumbar, iaitu antara vertebra ketiga dan keempat.

Di antara yang lain dari protrai lumbar, spesis ini jarang berlaku sendiri - dalam kira-kira empat peratus kes.

Separuh daripada kes-kes tersebut, seperti penonjolan cakera digabungkan dengan radikulopati vertebrogenik lain. Ini adalah terutamanya protraksi l5-S1 dan l4-l5, serta spondylolisthesis, hernia intervertebral, anestesia, dan retrolisthesis.

Terdapat pelbagai jenis protrusions segmen l3 - l4, yang mempunyai kesan yang berbeza pada tubuh manusia, gejala yang berbeza dan, dengan itu, rawatan. Jadi, penonjolan l3 - l4 daripada jenis berikut adalah berbeza:

Penyebaran (dorsal, posterior), yang mempengaruhi cakera dengan 25-50%, dan juga boleh mempengaruhi dua akar saraf sekaligus. Pekeliling, dicirikan oleh seragam, kawasan besar cakera intervertebral. Zadnebokovaya, juga dikenali sebagai zadnelateral. Ia adalah satu penyelewengan yang serius yang mempunyai semua peluang untuk berkembang menjadi hernia intervertebral. Ia menjejaskan akar saraf kiri atau kanan l3. Median, yang disebut median posterior. Disifatkan oleh penonjolan ke arah ekor kuda dan boleh menyebabkan pelanggarannya dalam kursus yang sukar. Boleh menjejaskan kedua-dua akar l4. Dengan kelemahan ada risiko stenosis tulang belakang dan paraparesis yang lebih rendah. Paramedian, menjejaskan akar saraf kanan atau kiri l4. Foraminal, yang juga dikenali sebagai lateral. Membongkar cakera berlaku dalam arah saluran intervertebral. Ia dicirikan oleh luka sebelah kanan, sebelah kiri dan luka dua sisi akar saraf l4. Daripada semua spesies lain, penonjolan ini dianggap paling berbahaya.

Tanda utama penentangan - sindrom kesakitan

Pertimbangkan terlebih dahulu ciri-ciri gejala umum luka-luka pada bahagian tulang belakang pertengahan lumbar.

Gejala utama penonjolan cakera antara vertebra ketiga dan keempat adalah sindrom kesakitan, yang pada mulanya mungkin ringan, dan sebagai patologi berkembang, menjadi lebih ketara dan kadang-kadang tidak tertanggung.

Sakit cenderung meningkat dengan pergerakan dan selepas latihan fizikal. Kadang-kadang ada masalah khas muncul di kawasan yang terjejas, sebelum timbulnya sakit akut.

Dengan perkembangan lanjut penyakit ini, sakit mula merawat ke bahagian bawah kaki, secara beransur-ansur meliputi seluruh permukaan kaki: dari bahagian luar paha ke bahagian dalam pergelangan kaki.

Ia harus diperhatikan juga mengenai gejala seperti sindrom Lasegue, yang berlaku dalam kebanyakan kes semasa tempoh pemisahan. Ia kelihatan apabila batuk dan bersin, membongkok kepala, serta mengangkat anggota badan yang lurus.

Dan sekarang mari kita bincangkan tentang gejala yang bersifat secara berasingan untuk vertebra ketiga dan keempat.

Perjuangan boleh menjadi sakit di lutut

Kerosakan pada akar saraf l3 berlaku jika protrusi adalah posterolateral atau foralin. Jenis-jenis lesi ini boleh menyebabkan kesakitan teruk, walaupun dengan saiznya yang kecil. Penyinaran kesakitan berlaku di kawasan lutut, di bahagian depan, serta di bahagian dalam paha.

Gejala tambahan adalah kesemutan, perasaan merangkak, kebas di tapak patologi dan di mana sindrom kesakitan berlaku. Dalam kes-kes yang teruk, mungkin ada kelemahan otot, kesukaran membongkok dan mengatasi sendi lutut.

Pelanggaran jenis median dan paramedian mempengaruhi akar saraf l4. Kesakitan dalam kes ini diperhatikan di bahagian bahagian dalam paha, serta di bahagian depan kaki bawah. Terdapat kelemahan otot femoral quadriceps, fungsi sendi lutut terganggu.

Diagnostik yang berkelayakan, pertama sekali, terdiri daripada simptomologi klinikal patologi.

Kaedah instrumental yang paling berkesan untuk mengenali penonjolan cakera antara vertebra ketiga dan keempat adalah pengimejan resonans magnetik. Ia memberi peluang untuk mengenal pasti tahap perkembangan dan saiz penonjolan, serta keadaan umum ruang tulang belakang. Tomografi terkompleks dicirikan oleh beberapa kesilapan diagnostik. Perkara yang sama boleh dikatakan mengenai kaedah seperti pemeriksaan radiografi.

Kaedah diagnosis tambahan boleh diberikan myelography, discography, ventertebrography, epidurography, dan lain-lain, yang digunakan atas dasar setiap kes patologi yang berkembang.

Daya tarikan - salah satu kaedah rawatan penonjolan

Penonjolan segmen lumbar l3 - l4 dihidap dengan kaedah konservatif yang rumit, dan dalam kes yang paling sukar, pembedahan invasif minima digunakan.

Perkara utama dalam rawatan adalah untuk menjalankan diagnosis tepat pada masanya. Kaedah untuk rawatan penonjolan cakera pertengahan lumbar lumbar-l4:

Terapi Perubatan Perubatan. Ia termasuk penggunaan ubat anti-radang nonsteroid seperti ibuprofen, diclofenac, movalis, nimesil, ortofen dan lain-lain. Mereka menyumbang untuk melegakan kesakitan dan penghapusan edema di kawasan yang terjejas. Ubat analgesik juga digunakan (analgin, butadion, dan lain-lain), antispasmodik, dan persediaan untuk melegakan ketegangan otot (mydocalm, sirdalud, dll.) Suntikan, yang digunakan terutamanya pada hari pertama rawatan. Dalam kebanyakan kes, larutan natlo diclofenak 2.5% diberikan secara intramuskular. Ubat untuk penggunaan luaran. Ini adalah salap dan krim, contohnya, fastumgel, diclofenac-gel, viprosal, espol, diclak-gel. Mereka biasanya digunakan selepas tiga hingga empat hari rawatan dengan suntikan dan agen oral. Kaedah pemulihan bertujuan untuk mengukuhkan sistem otot dan mempercepatkan proses pertumbuhan semula. Ini termasuk kaedah peregangan tulang belakang (dalam air atau kerusi tarikan), pelbagai prosedur fisioterapeutik (elektroforesis, akupunktur, fototerapi), urut, pembetulan manual "bantahan". Berkesan juga berenang dan terapi fizikal. Rawatan dengan ubat tradisional. Bersama dengan rawatan konservatif tradisional, pelbagai persiapan herba boleh digunakan, yang mempunyai analgesik, antispasmodic, tonik, anti-radang, kesan bakterisida. Mandi yang meningkatkan peredaran darah dan melegakan keradangan juga berguna. Pembedahan minimum invasif. Mereka digunakan sekiranya tiada kaedah di atas memberikan hasil yang positif. Di antara mereka, kaedah berikut dibezakan: sekatan tulang (pengenalan dadah khas ke kawasan yang terjejas), pengewapan cakera laser (pendedahan nukleus pulpous kepada pancaran laser), hidroplasti (pengenalan cecair di bawah tekanan tertentu ke tengah cakera intervertebral), nukleoplasti plasma sejuk (pengenalan kepada pusat cakera intervertebral plasma sejuk).

Untuk meminimumkan risiko patologi seperti penonjolan di rantau lumbar l3 - l4, pertama sekali, untuk melindungi belakang anda dari beban yang berlebihan, mengangkat berat besar dan cedera.

Yoga, berenang dan gimnastik mempunyai kesan yang sangat baik pada tulang belakang.

Ia juga penting untuk sentiasa memantau postur anda, dan sekiranya terdapat sedikit kecurigaan masalah di belakang, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat perubatan.

Sekiranya anda mengalami sakit belakang, percayalah, anda tidak bersendirian. Punggung bawah atau tulang belakang lumbar adalah kawasan yang tertakluk kepada pelbagai kecederaan. Salah satu masalah yang sering kita hadapi dalam amalan adalah penonjolan intervertebral tulang belakang lumbar, termasuk penonjolan cakera L3-L4. Penonjolan intervertebral lumbar boleh menyebabkan sakit di belakang dan kaki.

Satu cakera intervertebral terletak di antara setiap sepasang vertebra. Cakera intervertebral - utama "penstabil" tulang belakang. Mereka melaksanakan fungsi penyerap geseran. Juga cakera intervertebral menyediakan mobiliti tulang belakang.

Cakera intervertebral terdiri daripada dua bahagian: membran berserabut luar atau cincin berserabut dan gel seperti sentuhan lembut atau nukleus. Untuk lebih memahami struktur cakera, anda boleh membentangkannya dalam bentuk donat dengan jeli. Jeli di tengah (nukleus pulpa) dibuat daripada gula yang disambungkan ke protein dan berfungsi seperti spons. Inti pulpa menghasilkan tekanan tinggi di dalam cakera. Cangkir donat ini, cincin berserabut, terdiri daripada sekitar 60 cincin kolagen. Cincin ini cukup sengit. Plat akhir tulang belakang memisahkan tulang dari cakera. Plat ini diperbuat daripada tulang rawan. Rawan yang sama merangkumi sendi lutut dan pinggul. Rawan menimbulkan halangan kepada nutrien dan oksigen.

Selepas 8 tahun, aliran darah ke cakera secara semula jadi hilang. Oleh itu, bahagian dalam cakera pada orang dewasa tetap tanpa bekalan darah. Oleh itu, satu-satunya cecair yang boleh ditukar adalah di bawah tekanan. Ini adalah kerana perbezaan pertumbuhan kami pada siang hari. Apabila kita bangun pada waktu pagi, kita biasanya agak lebih tinggi dari pada waktu petang. Tekanan di dalam cakera semasa kedudukan berdiri lama menolak air keluar, membuat cakera nipis. Atas sebab ini, tulang belakang mempunyai ketinggian yang lebih rendah pada penghujung hari. Pergerakan cakera menghasilkan pertukaran cecair serta span yang diperas di bawah air. Fluida pertama dipaksa keluar dan kemudian diserap lagi. Halangan ini membataskan bekalan nutrien ke cakera intervertebral.

Tanpa oksigen, sel-sel di dalam cakera yang menghasilkan protein yang menyerap kejutan akan haus. Tanpa pengeluaran protein ini, tekanan dalam cakera jatuh. Apabila tekanan jatuh, dinding cakera, cincin berserabut, menerima beban tambahan, yang meningkatkan risiko pecahnya. Oleh itu, cakera yang terlibat dalam proses degeneratif adalah kurang tahan terhadap gerakan patologi, yang boleh menyebabkan trauma cakera.

Satu lagi masalah dengan cakera intervertebral ialah jenis kolagen yang membentuk cincin berserabut. Tidak semua kolagen berfungsi sama. Sesetengah jenis kolagen boleh terus meregangkan dan terus berfungsi seolah-olah mereka baru, sementara yang lain kurang elastik dan lebih mudah terdedah kepada kerosakan. Genetik cakera intervertebral sangat penting dalam menentukan kesihatan belakang anda. Oleh itu, anda boleh meletakkan semua tanggungjawab untuk sakit belakang pada ibu bapa anda.

Seperti yang anda dapat lihat, mekanik dan biologi cakera berada dalam bahaya. Disc intervertebral adalah struktur terbesar tubuh kita, tanpa aliran darah. Tanpa bekalan darah, cakera intervertebral tidak dapat sembuh selepas trauma. Oleh itu, semua kerosakan cakera terkumpul. Dalam erti kata lain, apa-apa kerosakan pada cakera itu sebenarnya adalah tetap. Pecah sarung berserat tidak boleh berpanjangan dengan sendirinya. Jika anda dilahirkan dengan kolagen lemah atau rapuh, maka anda mempunyai risiko kerosakan besar pada cakera.

Apa yang berlaku apabila cincin berserabut pecah? Jika retak dibentuk dalam cincin berserabut, kandungan gel seperti cakera akan membengkak. Keadaan ini dipanggil cakera intervertebral herniated. Serpihan hernia dapat memampatkan saraf yang berdekatan atau kord rahim sendiri. Di samping itu, bahan yang membentuk nukleus pulpa juga mengandungi unsur-unsur kimia yang boleh menyebabkan keradangan saraf, yang mengakibatkan rasa sakit di bahagian belakang.

Apabila pecah muncul di dinding luar cakera, ia menerima aliran darah yang sangat lemah. Jurang ini menyembuhkan, tetapi tisu parut lebih lemah daripada serat kolagen yang cuba diganti. Di samping itu, saluran darah yang tumbuh di tisu yang rosak cakera, juga membawa mereka serat menyakitkan yang baru. Ini adalah satu lagi penyebab kesakitan.

Hernia intervertebral adalah akibat daripada penyakit cakera degeneratif. Pemecahan membran berserat (yang sendirinya menyebabkan kesakitan) akhirnya akan pecah di beberapa tempat, yang akan menyebabkan kandungan gel seperti cakera (inti pulpa) ditolak seperti tampalan dari tiub dengan topi terbuka. Bahan hernial yang terhasil memerah akar saraf, menyebabkan kesakitan di sepanjang saraf sciatic (bahagian bawah belakang, pantat, kaki, kaki).

Kadang-kadang pesakit boleh mengalami sakit tulang belakang selama berbulan atau tahun. Semasa mengangkat graviti atau putaran cakera tidak berjaya rosak, dan pelepasan pesakit datang. Ini disebabkan oleh fakta bahawa serat cakera yang masih utuh masih rendah di bawah voltan tinggi. Apabila serat ini pecah, rasa sakit hilang. Walau bagaimanapun, selepas pecah, bahagian cakera meninggalkan saluran tulang belakang, yang boleh memerah akar saraf. Selepas pembentukan hernia, ia kadang-kadang dapat 1-2 hari sebelum permulaan simptom yang menyakitkan.

Terdapat beberapa peringkat perkembangan hernia pada tulang belakang lumbar. Lama kelamaan, disebabkan oleh keupayaan semula jadi tulang belakang, cakera intervertebral mula melemahkan. Simptom-simptom yang minima mungkin muncul pada peringkat ini, seperti kesakitan punggung yang berselang-seli. Peringkat seterusnya biasanya membawa kepada bantahan intervertebral, dengan penonjolan atau membonjol dalam garis besar cakera. Jika teras pulpa memecah melalui membran berserabut, tetapi tidak melepaskan dari cakera, penyemperitan terbentuk. Peringkat terakhir dan paling serius adalah hernia yang diasingkan atau pencerobohan, yang terjadi ketika fragmen hernial terlepas dari cakera.

Gejala-gejala tengkorak intervertebral lumbar bergantung tidak banyak pada saiz penonjolan, seperti pada lebar saluran tulang belakang. Saluran itu mungkin sempit sejak lahir. Juga, proses degeneratif-dystrophik di tulang belakang boleh menyebabkan penyempitan terusan. Jika terusannya sempit, maka gejala protrusi mungkin sama dengan gejala hernia intervertebral. Tangkai intervertebral juga boleh memerah akar saraf dan membawa kepada perkembangan radiculopathy.

Semakin rendah cakera terletak, semakin besar beban di atasnya. Walaupun segmen L3-L4 tidak terdedah kepada kerosakan seperti L4-L5 dan L5-S1, ia masih rosak dengan mudah.

Masalah dalam segmen L3-L4 mungkin membawa kepada kesakitan dan gejala neurologi di bahagian hadapan paha, depan lutut, kaki dan kaki bawah. Gejala-gejala ini adalah berbeza daripada yang disebabkan oleh kelainan pada peringkat L4-L5 dan L5-S1, kerana kerosakan cakera pada tahap ini mungkin menyebabkan kesakitan, kesemutan dan kelemahan di belakang paha, lutut dan kaki bawah atau di kaki tunggal. Walau bagaimanapun, kita tidak boleh lupa bahawa kerana kekhuatiran kuasa cakera intervertebral, cakera keseluruhan tulang belakang sering terjejas dan gejala akan menjadi berbeza. Pembentukan satu penonjolan cakera tunggal adalah pengecualian dan bukannya peraturan.