Kenapa pusaran berbeza. Apakah pusar itu

Perut

Ramai yang berminat dalam soalan itu: "Adakah bentuk pusar dan boleh menjejaskan kesihatan manusia?". Kami akan cuba menganalisis masalah ini secara terperinci dan menjawab soalan anda.

Menurut saintis, kerana ada orang di Bumi, begitu banyak navel yang berbeza. Penampilan mereka bergantung kepada sejumlah besar faktor, yang paling penting ialah keunikan individu tisu manusia. Di samping itu, faktor ini bergantung pada bidan di hospital bersalin dan penjagaan lanjut selepas luka. Tidak ada spesies yang sama sekali identik, bagaimanapun, adalah mungkin untuk mengklasifikasikannya mengikut prinsip persamaan luaran. Di samping itu, penampilan dan struktur pusar mungkin berbeza dengan usia. Faktor seperti kehamilan, pelbagai penyakit dan pembedahan plastik boleh menjejaskan ini.

Berikut adalah beberapa bentuk navels:

 • Dalam bentuk arka - boleh menunjukkan kehadiran berat badan berlebihan pada manusia, dan juga sering menunjukkan kecenderungan untuk penyakit sistem pencernaan.
 • Convex - selalunya pendahulunya kepada rupa hernia.
 • Sebilangan cembung - mungkin menunjukkan kehadiran intoleransi terhadap selesema.
 • Arcuate - menunjukkan kecenderungan untuk penyakit buah pinggang dan kulit.
 • Bentuk Almond - mungkin menunjukkan kecenderungan kepada migrain.

Semasa mengandung

Pada wanita pada separuh kedua kehamilan, pada 24 minggu, mungkin lebih awal, pusar menjadi lebih cembung, beransur-ansur berubah menjadi "butang". Ini benar-benar normal: semasa kehamilan, yang paling kerap dalam wanita langsing, serta pada ibu hamil dengan perut yang sangat besar, cincin umbilik mungkin cacat.

Dalam ubah bentuk ini tidak ada yang mengerikan, ini adalah tingkah laku standard pusing apabila menyiapkan badan untuk melahirkan anak. Selalunya selepas kelahiran seorang kanak-kanak, pusat wanita memperoleh penampilan asalnya. Harus diingat bahawa bentuk pusar semasa kehamilan tidak berubah dalam semua seks yang adil. Tetapi pada bulan ketujuh, semua wanita mengubah kedalamannya.

Bagaimanakah orang yang sihat itu?

Bentuk pusar yang betul tidak ditentukan oleh parameter luar tertentu. Mengikut sains dan perubatan, ini tidak penting. Tetapi, jika anda melihat soalan ini dari sudut pandangan estetik, anda boleh mencari kehadiran beberapa jenis tertentu. Oleh itu, menurut idea pakar bedah plastik, pusat "hak" harus terletak di tengah-tengah abdomen di pusat antara pubis dan proses xiphoid. Ia menyerupai corong kedalaman sederhana, yang bergantung kepada ketebalan dan kelantangan lemak subkutan dinding abdomen anterior.

Apa yang bergantung pada?

Berikut adalah faktor utama yang menentukan apa yang menentukan bentuk pusar pada seseorang:

 • Bagaimana kelahiran, bidan profesional.
 • Ciri-ciri individu badan.
 • Jumlah lemak pada abdomen.
 • Latihan otot abdomen.
 • Keturunan.
 • Tekanan intra-perut.
 • Penyakit yang ditangguhkan, campur tangan pembedahan, termasuk pembedahan plastik.
 • Kehamilan dan kesan kehamilan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa yang menentukan bentuk pusar pada bayi yang baru lahir, baca artikel ciri di laman web kami.

Berhati-hati, jika pusar anda berubah bentuk, sebab sebab yang tidak diketahui oleh anda, ia kelihatan luar biasa atau sakit, anda harus segera berjumpa doktor dan lulus semua pemeriksaan yang diperlukan.

Adakah mungkin menukar penampilannya?

Untuk melakukan ini di rumah tanpa pembedahan sangat sukar. Terutama pada badan dewasa dewasa. Walau bagaimanapun, jika anda berlebihan berat badan, maka anda boleh bermain sukan atau menurunkan berat badan dengan cara lain dan penampilannya secara beransur-ansur berubah. Juga, perubahan berbentuk kecil sering berlaku kerana menindik badan secara berkala.

Sudah tentu, sukan dan latihan otot perut abdomen mungkin sedikit mempengaruhi keadaan, tetapi anda akan mempunyai pusar yang sama pada akarnya. Kaedah efektif seratus persen cara mengubah bentuk pusar di rumah, pada masa ini tidak wujud. Oleh itu, jika anda ingin melakukan ini, maka anda harus menghubungi klinik pembedahan plastik, di mana perubahan tiruan (pembetulan) pusar dilakukan.

Kandungan kandungan subjek "Perut. Dinding perut anterolateral.":

Pusatnya, pusatnya, diungkap dalam rumen kulit pada kira-kira pertengahan garis putih di tempat cincin pusat.

cincin pusat, anulus umbilicalis, - lubang dalam garis putih dengan tepi yang tajam dan licin terbentuk gentian tendon aponeuroses otot luas abdomen. Dalam tempoh pranatal, kord pusing melewati cincin umbilik, menyambung janin ke badan ibu. Dua arteri umbilik dan saluran urin (urachus) terletak di dalam lubang ini di sepanjang separuh bulatan yang lebih rendah, dan urat umbilik terletak pada separuh bulatan atas. Pada orang dewasa, formasi ini habis. Di sebelah pusar adalah urat paraumil, w. paraigali, menyambung urat dangkal dinding abdomen dengan sistem vena portal.

Susunan pusar termasuk lapisan berikut: kulit, tisu parut, fascia melintang dan peritoneum parietal, rapat dengan satu sama lain. Tiada tisu subkutan atau preperitoneal. Oleh kerana kekurangan perlindungan berotot, pusar adalah satu lagi "titik lemah" pada dinding abdomen, di mana hernias umbilical sering berlaku.

fascia intra-abdomen, endoabdominalis fascia, membentuk fascia visceral organ-organ abdomen, retroperitoneal dan kunci parietal kertas. Fascia abdominis parietalis garis dinding perut dari bahagian dalam. Bergantung pada otot yang ia meliputi, ia mempunyai nama yang berlainan: f. diaphragmatica, f. psoatica, dsb. Bahawa bahagian fascia parietal, yang bersebelahan dengan otot perut melintang, dipanggil fascia melintang, transversalis fascia.

Di perut bahagian atas, fascia melintang adalah nipis, di bawah, terutamanya lebih dekat dengan ligamen inguinal, menebal, berubah menjadi plat berserat. Penebalan ini dipanggil saluran ileal-pubic, tractus iliopubicus. Ia melekat, sama seperti ligamen inguinal, lig. inguinale, ke tubercle kemaluan dan tulang belakang iliac anteropod dan berjalan selari dengan bahagian ligamen inguinal. Mereka dipisahkan hanya dengan celah yang sangat sempit, jadi dalam pembedahan kompleks kedua-dua formasi ligamen ini sering dipanggil satu istilah: ligamen inguinal.

Kira-kira di tengah saluran ileal-pubic dan ligamen inguinal di atasnya, fascia melintang membentuk tangkai berbentuk corong yang berjalan di antara otot lebar abdomen dalam kanal inguinal. Bermula bertopi ini cincin inguinal yang mendalam, anulus inguinalis profundus, dan terus, mencapai dalam terusan inguinal, dipanggil fascia dgn sperma dalaman, fascia spermatica interna. Pada lelaki, fascia ini membentuk sarung tali spermatik.

Menyelesaikan kajian struktur dinding anterolateral rongga perut, perlu sekali lagi menekankan kewujudan titik lemah yang disebut di mana hernia luar abdomen boleh keluar dari rongga perut.

Kami mengesyorkan video mengenai anatomi dan topografi dinding perut anterior (PBS)

Inilah ungkapan yang jelas "pusar akan dilepaskan." Tetapi bolehkah ia benar-benar seperti itu? Rummaged melalui Internet. Inilah yang saya dapati. Menghapuskan semua soalan.
Nampaknya boleh berada di pusat ini sangat menarik. Sementara itu, beberapa orang tahu, sebagai contoh...
Di mana manakah navel?
Pusingan tidak membawa ke mana-mana. Terdahulu, ketika ia masih kecil, pusat bayi, dia mengalami masa yang sukar: pertama terdapat sebahagian daripada tali pusat dan membantu pemilik untuk makan dan bernafas, dan kemudian terputus, diikat ketat, tersebar lapis. Selepas itu, dia telah layu dan jatuh dari ekor dan dia menjadi biasa, biasa, kemas dan sudah tidak mengetuai sifat mandatori mana-mana orang. Perkara utama adalah bahawa ia tidak harus terikat dengan busur. Dari sini berikut soalan yang kurang menarik...

Boleh pusing pusing?
Pusar boleh dilonggarkan hanya jika ia diikat dengan betul, iaitu pada hari pertama selepas kelahiran. Dalam kes ini, pendarahan bermula dari itu, dan kanak-kanak itu mungkin mati. Tetapi ini sangat jarang berlaku. Mana-mana obstetrik mengikat nipisnya dengan betul Ia hanya dalam beberapa keadaan kecemasan, ketika melahirkan anak harus dilakukan oleh seseorang yang tidak sengaja, tanpa mengalami manipulasi yang sama, di suatu tempat di dalam keadaan lapangan. Dalam orang dewasa, pusing tidak boleh dibuang - ia tumbuh bersama. Iaitu, jika orang mula menyedari bahawa dia telah di pusat tersebut terus mengeluarkan cecair dengan bau yang tidak menyenangkan, ia tidak bermakna bahawa pusat "membuka ikatan" dan "berjalan" beberapa kandungan usus. Pusar tidak berkaitan dengan usus. Dan kelembapan mengatakan bahawa dia cedera. Ini harus dielakkan, kerana pusing sangat buruk dan menyembuhkan untuk masa yang lama. Tiada saluran darah, tetapi banyak limfa yang mudah dijangkiti. Oleh itu, soalan seterusnya.

Bagaimana untuk menjaga pusar?
Perkara utama dalam kes ini - berhati-hati: jangan naik ke pusar dengan jari anda, supaya kuku anda tidak sengaja menggaru kuku anda. Selepas mandi, pastikan anda perlahan-lahan mengelap pusar. Gunakan swab kapas. Sekiranya kecederaan itu masih berlaku, pusar yang cedera tidak melekat dengan bulu kapas, jangan lem dengan plaster. Hanya merawat cat hijau dan jangan menghalang akses ke udara pusar.
Bagi kebanyakan orang, pusatnya mendalam, dan bagi orang yang gemuk - diratakan oleh lipatan kulit, mereka tidak boleh lupa bahawa pusar mesti "bernafas". Cuba jangan memerah kulit di pinggang dan tali pinggang yang ketat.

Dan jangan keterlaluan dengan menindik. Oleh itu, soalan seterusnya.
Apakah kepekatan anting-anting yang dibenarkan di dalam pusar?
Jumlah mereka, tentu saja, boleh dibatasi hanya oleh rasa estetika pemegang pusar dan saiznya. Terdapat dua kesulitan di sini: pertama, tidak pernah menindik dengan kaedah artisanal - hanya pakar dan kemandulan! Memperkenalkan jangkitan boleh membawa kepada akibat yang paling menyedihkan: suppuration, dan bahkan nekrosis - kematian tisu. Jangan lupa mengenainya, jika tidak pada pusar, dihiasi dengan anting-anting, hanya bekas lutut rendah estetik akan kekal. Kedua, pusar dengan anting-anting mesti dilindungi dari kerosakan mekanikal. Menikmati kegembiraan cinta, melakukan sukan, dan sekadar berpakaian, anda secara tidak sengaja boleh membuka jalan ke pusar. Tetapi anda boleh merobek pusingan bukan sahaja dengan menarik anting-anting. Oleh itu, soalan seterusnya.

Dalam 90% orang, pusar adalah berongga (tersembunyi di dalam) dan membentuk setitik di abdomen, manakala di 10% pusatnya cembung (kelihatan baik dari luar). Doktor tidak berjaya menubuhkan sebab yang tepat, tetapi ada beberapa teori bahawa Internet penuh.

Tulang adalah bekas luka pertama pada tubuh manusia. Kord pusing, yang membekalkan nutrien kepada anak yang belum lahir, tidak berfungsi apabila ia dilahirkan. Sisa tali pusat kering dan gugur, meninggalkan parut kecil - pusar.

Satu teori mengatakan bahawa kelenjar tenggelam adalah norma, sedangkan kelopak cembung adalah hasil dari kelainan genetik. Sudah tentu, teori ini tidak popular di kalangan pemegang pusing cembung. Malah, tidak ada bukti saintifik tentang apa yang lazim dalam kes ini, tetapi apa yang menyimpang.

Teori lain ialah kerja doktor dengan tali pusat boleh menjejaskan lokasinya. Malah, tali pusat hampir selalu dilekatkan beberapa inci dari badan, dan selebihnya "tali" tidak dapat diterima untuk manipulasi pembedahan. Secara teorinya, campur tangan sedemikian masih boleh dilakukan.

Ada yang percaya bahawa pusar bulging adalah tanda hernia. Dan walaupun dalam beberapa kes ini benar, tidak semata-mata cembung pusaran bermaksud kehadiran hernia.

Jadi apakah sebabnya? Menurut versi yang diterima umum, bentuk pusar ditentukan terutamanya oleh pembentukan tisu parut subkutan. Dalam erti kata lain, itu hanya satu ciri badan anda yang tidak menyimpang daripada norma, atau tanda masalah kesihatan.

Marketium - positif, inspirasi dan lifehacks

Klik Suka, →
untuk mendapatkan yang terbaik
Jawatan Facebook.

Kandungan Laman ini, seperti artikel, teks, grafik, imej dan bahan-bahan lain yang diposkan di Laman ini ("Kandungan"), bertujuan semata-mata untuk tujuan maklumat. Berkenaan dengan Kandungan yang disiarkan di Laman ini, tiada perwakilan atau jaminan, nyata atau tersirat, dibuat dari kesempurnaan, ketepatan, kebolehpercayaan, kesesuaian atau ketersediaan untuk sebarang tujuan. Mana-mana penggunaan Kandungan adalah pada risiko anda sendiri. Kandungan tidak boleh dianggap sebagai nasihat profesional mengenai isu undang-undang, perubatan, kewangan, keluarga, pengurusan risiko atau nasihat profesional lain. Sekiranya anda memerlukan sebarang nasihat khusus, sila rujuk pakar yang berlesen atau yang pakar dalam bidang yang berkaitan. Penerbit tidak bertanggungjawab untuk sebarang kecederaan atau kerosakan yang disebabkan oleh pembaca, yang mungkin timbul dari fakta bahwa pembaca bertindak atau menggunakan Kandungan yang terkandung di Situs ini.

Ramai daripada kita tidak pernah berfikir tentang mempunyai bekas luka sejak lahir. Tetapi anda tidak perlu takut, kerana ini adalah mengenai jejak ibu pada badan kita - pusar. Mari kita lihat dengan lebih dekat pada mana pusar dan apa ciri-cirinya.

Pusar adalah pembentukan tisu yang kekal di dinding perut selepas tali pusat dikeluarkan dari bayi baru lahir. Orang yang berbeza boleh memilikinya secara berbeza. Seseorang dia kelihatan seperti kemurungan di bahagian perut, tetapi seseorang, sebaliknya, sedikit dinaikkan. Tulang adalah semua mamalia yang sangat maju yang embrio menjalankan aktiviti penting mereka melalui plasenta.

Ciri-ciri anatomi pada pusar

Ciri-ciri pusar perlu dibahagikan dalam tempoh perkembangan intrauterin dan selepas bayi baru dilahirkan. Elemen utama di dalam pusar adalah cincin umbilik, yang memberikan pembangunan intrauterin melalui tali pusat yang melaluinya. Pada mulanya, pusar dibekalkan dengan darah melalui dua arteri umbilik dan satu urat. Selepas ini, uratnya terlalu banyak dan berfungsi untuk faedah hati. Tetapi urat umbilik masih dekat dengan pusar.

Lapisan berikut dibezakan di pusat:

 • kulit;
 • tisu parut;
 • salib sambungan salib;
 • parietal peritoneum.

Pusar adalah tempat yang "lemah" pada tubuh manusia, bukan sahaja kerana keunikan struktur, tetapi juga kerana ia boleh terdedah kepada penyakit. Sebagai contoh, banyak hernia umbilik yang terkenal boleh menjejaskan kawasan tubuh manusia ini.

Apa yang boleh menyebabkan gatal-gatal di sekeliling pusar pada orang dewasa dan kanak-kanak

Sesetengah sensasi dalam tubuh manusia muncul sebagai sesuatu yang sangat biasa, tidak memerlukan perhatian. Tetapi dari masa ke masa, mereka dapat menyebabkan ketidakselesaan yang teruk. Gatal-gatal di dalam pusar adalah satu gejala seperti yang berlaku lama sebelum gejala penyakit lain. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, ia boleh menjadi manifestasi sikap yang tidak wajar terhadap tubuh sendiri.

Penyebab kudis di kawasan pusar pada orang dewasa

Sesetengah sebab bagi kegatalan pusar pada orang dewasa boleh dikenalpasti secara bebas jika anda menganalisis kelainan tingkah laku anda, perkara-perkara di sekeliling dan diet. Jika ruam muncul di sekitar cincin pusat dan gatal-gatal menjadi tidak tertanggung, tidak digalakkan untuk menahan gejala.

Alahan

Jika alahan tidak pernah mengganggu seseorang, itu tidak bermakna ia tidak boleh tiba-tiba muncul pada masa dewasa. Kedua-dua faktor luaran dan dalaman boleh mencetuskan reaksi:

 • penggunaan produk tertentu - buah-buahan eksotik, buah merah dan sayur-sayuran, menyimpan makanan dan permen dengan banyak unsur kimia dalam komposisi;
 • Penggunaan kosmetik - bahan kimia rumah tangga, gel mandi, produk penjagaan yang belum digunakan sebelum ini, boleh mencetuskan tindak balas yang kuat yang memerlukan perhatian perubatan segera;
 • pendedahan kepada matahari atau melawat solarium - dari cahaya UV yang berlebihan pada kulit mungkin muncul ruam yang kuat;
 • pakaian - serat sintetik, logam, plastik dan unsur lain yang boleh menyebabkan alahan.

Sebab yang paling luar biasa untuk tindak balas adalah sejuk, hipotermia. Pada sesetengah orang, alahan fros bermula dengan usia.

Bersama ruam muncul kemerahan, bengkak, seseorang mungkin mengalami kelemahan, mengantuk. Sesetengah orang mempunyai cirit-birit, muntah dan loya yang teruk, walaupun dengan demam, di tengah-tengah alahan kepada makanan dan kosmetik.

Rawat tindak balas alahan mestilah di bawah penyeliaan alahan. Selalunya gunakan generasi baru antihistamin dalam bentuk pil. Jika reaksi terlalu kuat, suntikan boleh ditetapkan.

Tidak mematuhi kebersihan diri

Penyebab gatal yang kedua paling umum di sekeliling pusar adalah kebersihan badan yang lemah. Sel-sel kulit mati yang sentiasa terkumpul dalam lubang atau bakteria yang membiak secara aktif dengan ketiadaan prosedur kebersihan boleh mencetuskan kudis.

Pelepasan dari kelenjar sebaceous, staphylococcus, yang biasanya hidup di permukaan kulit hampir semua orang, debu dan kotoran - semua ini dapat menimbulkan reaksi yang tidak menyenangkan.

Sekiranya berlaku gatal-gatal, ia perlu membersihkan zon itu dengan chlorhexidine atau hidrogen peroksida, mandi. Ulangi prosedur 3-4 kali sehari. Sekiranya gejala tidak hilang selepas 2-3 hari atau lebih teruk, anda perlu berjumpa doktor.

Omphalitis pada orang dewasa

Omphalitis adalah keradangan pada pusar, tetapi lebih sering patologi terjadi pada bayi yang baru lahir dan berkembang dengan latar belakang rawatan yang tidak mencukupi pada zon umbilik. Anda boleh mengesyaki patologi pada kanak-kanak dan orang dewasa dengan gejala berikut:

 • peningkatan suhu;
 • bengkak dan kemerahan;
 • pusar menjadi panas;
 • Pelepasan serous atau purulen bermula.

Di mana-mana umur, omphalitis dirawat dengan antibiotik. Juga gunakan penyelesaian pembersihan.

Kecederaan (menindik, tatu)

Jika gatal-gatal di sekeliling pusar selepas menindik atau tatu, ini mungkin menunjukkan jangkitan dan alahan dari bahan yang digunakan. Terdapat gatal-gatal, bengkak, kemerahan. Untuk menghapuskan gejala menggunakan salap seperti "Panthenol", "Bepanten."

Scabies mite and currant

Mite subkutaneus adalah parasit yang sering tinggal di hospital, serta di tempat awam lain, termasuk hotel dan penginapan. Suspek kudis boleh dilakukan pada sepasang strok yang kelihatan seperti titik hitam di kulit pusar. Gatal terjadi kerana aktiviti parasit. Pada masa yang sama, mulakan letusan kecil yang kelihatan seperti jerawat, kemerahan muncul. Sekiranya anda tidak memulakan rawatan secepat mungkin, patologi akan merebak ke seluruh badan.

Jangkitan kulat boleh dijangkiti jika kebersihan diri tidak diikuti, atau jika mereka berlebihan berat badan. Pertama, gatal-gatal dan kemerahan muncul, kemudian membentuk ruam. Ia adalah perlu untuk merawat kulat selepas menentukan sifatnya (menggunakan mengikis). Untuk melakukan ini, gunakan jenis salap antifungal "Clotrimazole", "Miconazole", "Terbinafin".

Gangguan saraf dan tekanan

Ramai orang mengalami gejala gatal-gatal dengan gangguan saraf. Menghapuskan tanda tidak membantu ubat-ubatan. Satu-satunya kaedah terapi adalah penyelenggaraan yang berterusan bagi kesejahteraan biasa dan pencegahan pengalaman saraf:

 • penggunaan teh yang menenangkan;
 • meditasi;
 • elektrik;
 • penggunaan mandi menenangkan;
 • kelas yoga;
 • urut

Anda boleh mengambil sedatif ringan, pergi ke temujanji dengan ahli psikoterapi, terlibat dalam latihan autogenik.

Gatal pada wanita hamil

Wanita yang membawa anak sering mengalami kegatalan di dalam pusar. Ia dikaitkan dengan peregangan kulit, yang pasti berlaku selepas 5-6 bulan kehamilan. Memperkukuhkan pakaian tidak selesa dan kekurangan penjagaan. Walau bagaimanapun, kosmetik khas untuk pencegahan kekeringan dan tanda regangan boleh menghalang patologi.

Untuk menimbulkan ketidakselesaan boleh produk dan kosmetik. Alergi terhadap wanita hamil adalah keadaan khusus, kerana kekebalan berleluasa di luar kotak pada masa ini. Reaksi boleh muncul pada kosmetik, buah beri, sitrus, coklat.

Keadaan yang paling berbahaya bagi wanita hamil adalah hepatosis kolestatik, di mana keruntuhan hati berlaku. Mereka juga dikaitkan dengan perubahan hormon dan kesilapan pemakanan. Sesetengah vitamin dan dadah boleh menyebabkan hepatosis. Hepatosis kolestatik adalah patologi yang diamati di luar kehamilan. Keadaan ini berbahaya kepada kesihatan janin dan ibu, memerlukan bantuan perubatan.

Penyebab gatal-gatal pada wanita dan lelaki adalah banyak, tetapi wanita hamil berhak mendapat perhatian khusus. Dalam kes lain, patologi yang paling berbahaya diiktiraf sebagai kulat dan jangkitan, yang dibawa dalam tatu dan salon menusuk. Tetapi alergi boleh menyebabkan reaksi yang sangat kuat, yang akan membawa pesakit ke hospital, jika anda tidak berunding dengan doktor.

Penyebab Gatal-gatal pada Kanak-kanak

Omphalitis adalah punca utama ruam dan gatal-gatal di kawasan pusar pada bayi baru lahir. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh disebabkan oleh gangguan lain, termasuk alahan tisu, instrumen perubatan, plaster pelekat, dan ubat-ubatan tertentu.

Sanitasi pada zon umbilik boleh menyebabkan pelanggaran - salah satu aspek manifestasi alergi dan kepekaan kulit bayi yang baru lahir.

Keadaan yang paling berbahaya di mana gatal mungkin berlaku adalah hernia umbilical. Anda boleh mengenalinya di simpul pusar protruding. Disebabkan oleh hernia atau kecacatan tisu lembut, atau sembelit.

Kaedah diagnostik dan rawatan

Untuk mendiagnosis sebab-sebab yang disebabkan oleh tali pusat di luar atau di dalam wanita dan lelaki, perlu menggunakan kaedah yang berbeza. Pertama, anda perlu menghubungi doktor dermatologi anda. Seterusnya, doktor akan merujuk kepada pakar lain, jika perlu.

Pastikan anda mengambil pengikatan dari kulit untuk pemeriksaan bacteriological. Ultrasound dan kaedah instrumental lain ditetapkan seperti yang diperlukan.

Juga menetapkan penghantaran ujian - darah, najis dan air kencing. Mereka akan membantu mengenalpasti proses keradangan di dalam badan, jangkitan cacing dan kelainan yang lain.

Terapi sensasi yang tidak menyenangkan bergantung kepada punca yang dikesan. Jika ia adalah hama subkutaneus, salap khas akan diperlukan. Di hadapan parasit perlu mengambil pil yang meracuni mereka dan mengeluarkan dari badan.

Jika gatal-gatal berlaku akibat regangan kulit semasa kehamilan, pelembap dan minyak semulajadi disyorkan untuk wanita untuk mencegah pecah mikro epidermis.

Apabila tanda pertama omphalitis ditemui pada kanak-kanak, terapi antiseptik dijalankan: setiap hari, kawasan itu dibasmi kuman, hijau yang bijak atau penyelesaian disinfektan lain digunakan.

Sekiranya gejala disebabkan oleh patologi seperti hepatosis, maka sokongan hati diperlukan. Penerimaan hepatoprotectors tidak diperlukan dalam semua kes, seseorang boleh menggunakan koleksi herba untuk membersihkan badan.

Kaedah pencegahan

Peraturan utama untuk mencegah gatal berulang adalah kebersihan diri yang berhati-hati. Adalah penting bukan hanya untuk mandi secara teratur, menggunakan kosmetik lembut, tetapi juga untuk memberi perhatian khusus kepada kawasan pusar:

 • merawatnya dengan minyak pati pokok teh, alkohol, chamomile or jus aloe vera;
 • Anda tidak boleh memakai pakaian, baju dan seluar yang ketat dengan aksesori yang memberi tekanan pada pusat;
 • Ia perlu memilih seluar dalam, kemeja-T, dan barang-barang almari lain yang bersentuhan dengan kulit hanya dari kain semula jadi.

Jika gatal-gatal adalah akibat daripada penyakit, tetapi tiba-tiba meninggal sendiri, seseorang tidak boleh mengabaikan perjalanan penyebab gejala ini. Perlu menghapuskan semua patologi, kerana pada masa akan datang mereka dapat menimbulkan akibat yang lebih serius.

Bolehkah pusar. menjadi longgar? Pusingan terbuka pada orang dewasa apa yang perlu dilakukan

Mengenai pusar :) - ayu_zzz

5 soalan naif mengenai pusar

Pakar pakar kandungan obstetrik, Vladimir Drozdov membantu kami memahami masalah ini. Selama bertahun-tahun amalannya, beliau mengendalikan penubuhan lebih dari 3,000 navels. Nampaknya boleh berada di pusat ini sangat menarik. Sementara itu, beberapa orang tahu, sebagai contoh...

Di mana manakah navel?

Pusingan tidak membawa ke mana-mana. Terdahulu, ketika ia masih kecil, pusat bayi, dia mengalami masa yang sukar: pertama terdapat sebahagian daripada tali pusat dan membantu pemilik untuk makan dan bernafas, dan kemudian terputus, diikat ketat, tersebar lapis. Selepas itu, dia telah layu dan jatuh dari ekor dan dia menjadi biasa, biasa, kemas dan sudah tidak mengetuai sifat mandatori mana-mana orang. Perkara utama adalah bahawa ia tidak harus terikat dengan busur. Dari sini berikut soalan yang kurang menarik...

Boleh pusing pusing?

Pusar boleh dilonggarkan hanya jika ia diikat dengan betul, iaitu pada hari pertama selepas kelahiran. Dalam kes ini, pendarahan bermula dari itu, dan kanak-kanak itu mungkin mati. Tetapi ini sangat jarang berlaku. Mana-mana obstetrik mengikat nipisnya dengan betul Ia hanya dalam beberapa keadaan kecemasan, ketika melahirkan anak harus dilakukan oleh seseorang yang tidak sengaja, tanpa mengalami manipulasi yang sama, di suatu tempat di dalam keadaan lapangan. Dalam orang dewasa, pusing tidak boleh dibuang - ia tumbuh bersama. Iaitu, jika orang mula menyedari bahawa dia telah di pusat tersebut terus mengeluarkan cecair dengan bau yang tidak menyenangkan, ia tidak bermakna bahawa pusat "membuka ikatan" dan "berjalan" beberapa kandungan usus. Pusar tidak berkaitan dengan usus. Dan kelembapan mengatakan bahawa dia cedera. Ini harus dielakkan, kerana pusing sangat buruk dan menyembuhkan untuk masa yang lama. Tiada saluran darah, tetapi banyak limfa yang mudah dijangkiti. Oleh itu, soalan seterusnya.

Bagaimana untuk menjaga pusar?

Perkara utama dalam kes ini - berhati-hati: jangan naik ke pusar dengan jari anda, supaya kuku anda tidak sengaja menggaru kuku anda. Selepas mandi, pastikan anda perlahan-lahan mengelap pusar. Gunakan swab kapas. Sekiranya kecederaan itu masih berlaku, pusar yang cedera tidak melekat dengan bulu kapas, jangan lem dengan plaster. Hanya merawat cat hijau dan jangan menghalang akses ke udara pusar. Bagi kebanyakan orang, pusatnya mendalam, dan bagi orang yang gemuk - diratakan oleh lipatan kulit, mereka tidak boleh lupa bahawa pusar mesti "bernafas". Cuba jangan memerah kulit di pinggang dan tali pinggang yang ketat.

Dan jangan keterlaluan dengan menindik. Oleh itu, soalan seterusnya.

Apakah kepekatan anting-anting yang dibenarkan di dalam pusar?

Jumlah mereka, tentu saja, boleh dibatasi hanya oleh rasa estetika pemegang pusar dan saiznya. Terdapat dua kesulitan di sini: pertama, tidak pernah menindik dengan kaedah artisanal - hanya pakar dan kemandulan! Memperkenalkan jangkitan boleh membawa kepada akibat yang paling menyedihkan: suppuration, dan bahkan nekrosis - kematian tisu. Jangan lupa mengenainya, jika tidak pada pusar, dihiasi dengan anting-anting, hanya bekas lutut rendah estetik akan kekal. Kedua, pusar dengan anting-anting mesti dilindungi dari kerosakan mekanikal. Menikmati kegembiraan cinta, melakukan sukan, dan sekadar berpakaian, anda secara tidak sengaja boleh membuka jalan ke pusar. Tetapi anda boleh merobek pusingan bukan sahaja dengan menarik anting-anting. Oleh itu, soalan seterusnya.

Apakah yang dimaksudkan dengan "mengusik pusar"?

Ini adalah sama seperti "penghasilan" hernia umbilik. Masalah ini berlaku untuk dua sebab: menangis panjang (kebanyakannya untuk bayi yang baru lahir) dan mengangkat berat yang tajam. Kedua-duanya menyebabkan ketegangan yang kuat di dinding abdomen. Dinding perut anterior terdiri daripada banyak lapisan. Otot berhampiran akhir pusar, membentuk cincin yang disebut "umbilical". Lumennya ditutup dengan lapisan tisu penghubung yang sangat tebal. Dari ketegangan yang tajam atau berpanjangan, ia bertembung dan bahagian berhampiran usus berada dalam "lemah". Dibentuk beg, penuh dengan pelanggaran dan masalah lain. Pada dasarnya, tidak ada yang kebal dari hernia. Untuk mengelakkan masalah ini jangan mengangkat beban berlebihan dan jangan biarkan anak-anak berteriak. (http://old.kp.kiev.ua/daily/simferopol/38/?rubr=/daily/simferopoldoc=109468)

Kepada pusar tidak dilepaskan

Hernia adalah penyakit yang sangat berbahaya: ia adalah asimtomatik, ia berkembang perlahan-lahan, tidak membenarkan dirinya untuk masa yang lama. Berisiko - semua mereka yang berlebihan berat badan atau baru-baru ini menjalani pembedahan. Bagaimana untuk mengenali musuh, supaya kemudian pusar tidak dilepaskan?

Apakah garis perut putih itu?

Garis putih perut adalah plat tendon dan tisu penghubung antara abdominis rektum. Dalam keadaan normal, ia adalah dari 1 hingga 2.5 cm tebal. Ia bermula dari plexus solar, terbentang di bahagian perut dan berakhir di sendi kemaluan. Terdapat praktikal tiada saraf dan saluran darah di garis putih. Di sepanjang garis ini doktor membuat hirisan semasa pembedahan.

Bagaimanakah hernia garis putih abdomen terbentuk

Dalam perjalanan penyakit ini, kecacatan (celah dan lubang) di garis putih abdomen secara beransur-ansur melancarkan lemak preperitoneal, membentuk lipoma preperitoneal yang disebut, dan kemudian membentuk kantung hernia, yang mengandungi sebahagian rongga perut. Peningkatan tekanan intra-perut yang disebabkan oleh penuaan fizikal yang teruk boleh mencetuskan serangan yang menyakitkan. Kelemahan tisu penghubung yang membentuk garis putih, sebagai peraturan, adalah penyebab hernia. Dalam cara yang lain, kelemahan otot dipanggil diastasis. Semasa diastasis, otot rektus abdominis menyimpang, tisu penghubung garis putih mengembang dan menjadi lebih nipis sehingga tahap lubang muncul di dalamnya. Jika dalam keadaan normal lebar garis putih tidak melebihi dua sentimeter, maka dengan diastasis ia mencapai sepuluh.

Lihat juga: Penyakit: jarang, skandal, luar biasa

Gejala dan diagnosis hernia garis putih perut

Gejala pertama dan utama adalah penonjolan garis putih yang menyakitkan. Selalunya hernia berlaku di perut bahagian atas, di dalam perut, di kawasan epigastrik. Semasa senaman fizikal, peningkatan kesakitan - peningkatan tekanan intra-perut. Palpasi merasakan pembentukan bulat dan elastik, apabila disentuh di mana pesakit mengalami kesakitan.

-Kesakitan di perut bahagian atas, yang diperburuk dengan pergerakan dan pergerakan secara tiba-tiba-Perbezaan otot rektum abdominis (diastasis) Mual dan muntah Pakar bedah mengesahkan hernia. Pertama, dia menghantar pesakit untuk mempelajari organ-organ rongga perut: radiografi, gastroskopi, ultrasound, tomografi yang dikira, herniografi. Semasa operasi terakhir, agen kontras khas diperkenalkan ke dalam rongga perut. Doktor membezakan tiga peringkat penyakit ini: lipoma preperitoneal, hernia primer dan terbentuk. Pada tahap lipoma preperitoneal, lemak preperitoneal keluar melalui bukaan garis putih perut, yang disebut cincin hernial. Epiploon, atau lipoma terbentuk. Pada peringkat awal hernia, bentuk kantung hernia. Ia bukan sahaja dipenuhi dengan lemak preperitoneal. Sebahagian daripada dinding usus kecil juga boleh sampai ke sana. Tahap ini sudah menyakitkan. Oleh kerana cincin hernial adalah sempit (tidak lebih daripada 5 cm), mereka sering dan mudah kontrak. Dalam kes ini, kantung hernia terbentang, dan tisu-tisu yang terperangkap di dalam kantung hernia diperah. Pada peringkat ketiga, hernia akhirnya terbentuk: di kawasan garis putih perut, pembentukan yang padat, menyakitkan muncul, diameter cincin hernial

Antara 1 hingga 12 cm Di samping itu, banyak hernia sering berlaku, satu di atas yang lain.

Bagaimana hernia garis putih abdomen dirawat

Hanya dengan pembedahan. Doktor menurunkan kandungan abdomen dan mengikat kecacatan garis putih abdomen - cincin hernia yang sama. Pada masa yang sama, kemungkinan diastasis (divergensi) otot rektus juga dikeluarkan. Lebih baik tidak bergantung pada jahitan yang sempurna selepas operasi: beban pada otot dan lipit tidak dapat dielakkan, dan tisu penghubung lemah. Oleh itu, selepas pembedahan dalam 20-40% kes, kemungkinan pembentukan semula hernia.

Bolehkah pusar. menjadi longgar?

Nikolay Doroh, ketua pusat bandar herniologi dan pembedahan bariatric, calon sains perubatan menjawab soalan pembaca

Langkah utama untuk pencegahan hernia umbilik di kalangan orang dewasa adalah latihan tetap akhbar, dan menjaga berat badan normal. Wanita semasa kehamilan, serta lelaki yang terlibat dalam buruh fizikal berat, mestilah memakai pembalut, terutamanya kerana mungkin untuk mengesan tanda-tanda kehamilan pada peringkat awal menggunakan http://www.teddyclub.ua dengan cepat

?Sering kali anda boleh mendengar: "Jangan mengalihkan perhatian, atau pusar akan dilonggarkan." Adakah ini benar-benar berlaku?

Pavel Dmitrievich KOLESNIKOV, Daerah Berezovsky

- Terlalu sederhana tentang hernia umbi boleh jadi dan sebagainya untuk bercakap, tetapi hanya dalam kes ketika datang kepada anak-anak. Pada masa lahir, kecacatan minimum cincin umbilical ditentukan di hampir semua bayi yang baru lahir. Ketika menjerit, ketika bayi menangis, muncul tantangan hernia, yang biasanya mengkhawatirkan ibu bapa.

Pusar adalah tempat yang sangat halus dan lemah di dalam badan seseorang. Dan ini disebabkan oleh hakikat bahawa tali pusat melewati lubang di dinding abdomen, yang di uterus mengikat anak dan ibu. Melalui tali pusat, bayi menerima semua nutrien yang diperlukan untuk pembangunannya. Semasa melahirkan anak, apabila ia dipotong, sambungan fizikal kanak-kanak dengan ibu pada dasarnya pecah. Selepas itu, bahagian baki tali pusat yang dirawat dan diikat, dan dengan masa kord pusing hilang.

Saya ingin ambil perhatian bahawa tempat ini di tubuh manusia untuk hidup kekal yang paling lemah. Jika kanak-kanak mempunyai hernia umbilik untuk sebahagian besar dirawat secara konservatif dengan bantuan urut dan senaman khas, maka hernia umbilik pada orang dewasa yang paling sering memerlukan campur tangan pembedahan.

Patologi ini sering muncul pada orang dewasa selepas 50 tahun. Dan kedua-dua wanita dan lelaki yang terlibat dalam buruh fizikal berat atau mereka suka dengan baik dan makan banyak. Tetapi masalah yang sama sering berlaku sebelum atau selepas melahirkan anak dan pada wanita muda. Semua pesakit sedemikian hanya dapat membantu pembedahan. Teknik yang paling moden melibatkan penggunaan pelbagai prostesis, serta penggunaan sel stem mereka.

Selalunya, hernia kecil tidak menyebabkan sebarang ketidakselesaan kepada seseorang, dan gejala-gejalanya hanya muncul dengan peningkatan. Yang utama termasuk sembelit yang kerap, sakit perut dan sakit belakang, belching, bergema di perut dan loya, berat dan ketidakselesaan di pusar.

Di hospital klinikal ke-4 Minsk tahun lepas sahaja, lebih daripada 200 orang dikendalikan, dan pada umumnya, sekurang-kurangnya seribu pesakit tersebut datang ke klinik ibu kota setiap tahun. Ini adalah mereka yang berkunjung ke doktor atau datang ke sini dengan ambulans. Sebagai contoh, baru-baru ini pesakit berusia 60 tahun dengan hernia umbi datang kepada kami, di mana usus mula diremas melalui lubang di pusar. Operasi ini membantu orang ini. Tetapi terdapat banyak kes apabila hernia umbilik, walaupun kuat menonjol di atas permukaan perut, tidak selalu memaksa pesakit untuk mencari pertolongan. Terutamanya apabila dia tidak mengganggu dan tidak ada yang menyakitkan.

Bagaimana untuk membantu pesakit sedemikian? Kebanyakan orang dewasa dengan hernia umbi berfungsi. Kini, kaedah pembedahan untuk merawat hernia adalah yang paling biasa di dunia. Ia terletak pada fakta bahawa doktor menjahit lubang di mana hernia keluar, dan dalam kes hernia besar atau kambuhan penyakit mereka mengenakan sintetik mesh sintetik khas. Jaring ini bukan sahaja dapat memegang bintik-bintik yang lemah di mana organ-organ dalaman menonjol, tetapi juga membuat parut yang kuat yang menutupi titik lemah perut.

Untuk melakukan apa-apa operasi hendaklah dengan cara yang dirancang. Jika patologi ini tidak dirawat, komplikasi boleh menjadi sangat serius. Sebagai contoh, mungkin terdapat pelanggaran organ-organ dalaman, yang akan menyebabkan peredaran darah dan nekrosis (nekrosis) rangkaian tisu. Dalam kes ini, pesakit akan diseksa oleh kesakitan yang teruk, dia perlu mengeluarkan sebahagian daripada usus. Ini adalah operasi yang agak rumit, selepas itu pesakit mempunyai keadaan yang sangat serius. Terdapat juga kes apabila pesakit sedemikian mati.

Oleh itu, apabila hernia umbi muncul, adalah perlu untuk berunding dengan doktor secepat mungkin dan menjalankan operasi yang dirancang, tanpa menunggu pembentukan adhesi dan penahanan hernia.

Melihat kesilapan? Sila pilih dan tekan Ctrl + Enter

Kenapa pusar basah pada orang dewasa?

Sekiranya orang dewasa mempunyai pelepasan yang tidak menyenangkan dari pusar - apakah maksudnya dan apa yang perlu dilakukan? Doktor telah mencatatkan dua sebab utama mengapa pusar menjadi basah pada orang dewasa - ia omphalitis dan fistula umbilik. Setelah mengalami gejala-gejala yang membimbangkan, anda perlu segera menghubungi pakar bedah untuk rawatan yang tepat pada masanya.

Omphalitis adalah luka keradangan tisu subkutaneus dan kulit di sekeliling pusar, yang ditandai dengan edema, kemerahan kulit kawasan paraumbil dan pelbagai intensitas pusar. Seringkali jangkitan ini merangkumi saluran umbilik, yang membawa kepada flekbit atau arteritis dari kapal-kapal ini. Penyakit ini boleh menjadi kulat atau bakteria. Selalunya agen penyebab omphalitis ialah Staphylococcus aureus. Terdapat bentuk mudah, fenal dan nekrotik penyakit, di mana pusar menjadi basah pada orang dewasa.

Selalunya, orang dewasa mempunyai omphalitis mudah. Pada masa yang sama, pesakit berasa umumnya baik, hanya menyatakan pusar basah dan ketidaknyamanan yang berkaitan dengannya. Sebagai peraturan, pelepasan adalah cecair serous atau purulent-serous, yang mengering dengan kerak berhampiran pusar. Sebab-sebab rembesan tersebut - jangkitan bakteria atau kulat yang berkaitan dengan ciri-ciri struktur pusar. Oleh itu, apabila saluran umbi ditarik dan sempit, pemisahan sel epitelium mati dan produk kelenjar sebaceous adalah sukar, yang boleh membawa kepada jangkitan dengan kebersihan diri yang tidak baik. Sesetengah pakar perubatan mempertimbangkan menindik menjadi salah satu sebab untuk perkembangan omphalitis. Jika aliran pusar, adalah perlu untuk berjumpa doktor. Dengan omphalitis yang sederhana, rawatan pesakit luar dijalankan, yang merangkumi pembuluh darah lembap dengan penyelesaian antiseptik atau cauterizing, menggunakan salap antikulat atau antimikrobial, bergantung kepada sifat keradangan, dan pelantikan fisioterapi. Dalam bentuk mudah penyakit, prognosis biasanya menggalakkan.

Jauh lebih kerap pada orang dewasa terdapat omphalitis frenemik dan nekrotik.

Apabila tisu merebak bentuk di sekitar pusat, terdapat kemerahan, pemadatan, sakit, pelepasan purulen dari pusar, peningkatan suhu badan. Cellulitis perut boleh berkembang.

Omekalitis nekrotik (gangrenous) berkembang sangat jarang dan merupakan komplikasi bentuk fungus. Dalam bentuk ini, jangkitan menembusi rongga perut, nekrosis dan detasmen tisu mati berlaku. Omphalitis nekrosis adalah berbahaya dalam perkembangan sepsis umbilical, peritonitis, osteomyelitis hematogenous.

Dalam hal rawatan intensif kompleks omphalitis frenon dan gangrenous dijalankan. Sebagai peraturan, rawatan kawasan yang terjejas dengan agen antiseptik, pembalut dengan penyembuhan luka dan salap antibakteria, antibiotik intramuskular, fisioterapi. Kadang pembedahan diperlukan - pembukaan ulser. Dalam bentuk nekrotik, suntikan gamma globulin, terapi vitamin, dan pemindahan darah dilakukan.

Satu lagi sebab mengapa pusar menjadi basah pada orang dewasa adalah fistula umbilical. Dalam kebanyakan kes, patologi ini adalah kongenital dan dicirikan oleh saluran kencing atau usus kecil usus. Apabila saluran urik tidak tersumbat, fistula vesicle-umbilical dibentuk, di mana urin dikeluarkan. Sekiranya saluran kuning tidak diserang, maka fistula umbi usus dengan rembesan usus muncul. Apabila keradangan berlaku, pelepasan menjadi purulen.

Kadang-kadang terdapat fistula, yang dibentuk oleh keradangan dinding anterior peritoneum dan pembukaan abses melalui pusar.

Rawatan yang paling biasa adalah pengusiran fistula dan lubang jahitan di dinding usus atau pundi kencing. Rawatan bukan pembedahan hanya boleh dilakukan jika tiada pelepasan dari pusar.

Sekiranya pusar menjadi basah pada orang dewasa, maka tidak ada ubat sendiri yang boleh membawa kepada kesan sementara yang tidak ketara.

5 soalan naif mengenai pusar

Tiada tempat. Sebelum ini, ketika dia masih kecil - umbi bayi, dia selamat hari-hari sukar: pada mulanya ia adalah sebahagian dari tali pusat dan membantu pemilik makan dan bernafas, dan kemudian ia dipotong, diikat rapat, dan dioles dengan lapis. Selepas itu, ekornya telah layu dan jatuh, dan dia menjadi biasa, biasa, kemas dan sudah tidak mengetuai sifat wajib mana-mana orang.

Bolehkah ia longgar?

Pusar boleh benar-benar dilonggarkan hanya jika ia diikat dengan betul, iaitu pada hari pertama selepas kelahiran. Dalam kes ini, pendarahan bermula dari itu, dan kanak-kanak itu mungkin mati. Tetapi ini sangat jarang berlaku. Mana-mana obstetrik mengikat nipisnya dengan betul

Dalam orang dewasa, pusing tidak boleh dibuang - ia tumbuh bersama. Jika seseorang mula menyedari bahawa dia sentiasa mengeluarkan cecair dengan bau yang tidak menyenangkan di dalam pusarnya, ini tidak bermaksud bahawa pusar telah "melonggarkan" dan "mengalir" kandungan usus tertentu. Pusar tidak berkaitan dengan usus. Dan kelembapan mengatakan bahawa dia cedera. Ini harus dielakkan, kerana pusing sangat buruk dan menyembuhkan untuk masa yang lama. Tiada saluran darah, tetapi banyak limfa yang mudah dijangkiti.

Bagaimana untuk menjaga dia dengan betul?

Perkara utama dalam kes ini - berhati-hati: jangan naik ke pusar dengan jari anda, supaya kuku anda tidak sengaja menggaru kuku anda. Selepas mandi, pastikan anda perlahan-lahan mengelap pusar. Gunakan swab kapas. Sekiranya kecederaan masih berlaku, jangan letakkan pusar yang cedera dengan plaster. Hanya merawat cat hijau dan jangan menghalang akses ke udara pusar.

Bagi kebanyakan orang, pusatnya mendalam, dan bagi orang yang gemuk - diratakan oleh lipatan kulit, rata, mereka tidak boleh lupa bahawa pusar mesti "bernafas". Cuba jangan memerah kulit di pinggang dan tali pinggang yang ketat.

Apakah kepekatan logam yang dibenarkan?

Bilangan anting untuk menindik dalam pusar hanya terhad oleh rasa estetika pemiliknya. Terdapat dua kesulitan di sini: pertama, tidak pernah menindik dengan kaedah artisanal - hanya pakar dan kemandulan! Memperkenalkan jangkitan boleh membawa kepada akibat yang menyedihkan: suppuration dan bahkan nekrosis - kematian tisu. Jangan lupa tentang hal itu, jika tidak di bahagian pusar, dihiasi dengan anting-anting, akan ada bekas luka tidak teratur. Kedua, pusar dengan anting-anting mesti dilindungi dari kerosakan mekanikal. Memanjakan kesenangan yang memuja, bermain sukan dan bahkan hanya berpakaian, anda secara tidak sengaja dapat membuka jalan ke pusar.

Apakah maksud "air mata pusingan"?

Begitu juga dengan "mendapatkan" hernia umbilik. Masalah ini berlaku untuk dua sebab: menangis panjang (kebanyakannya untuk bayi yang baru lahir) dan mengangkat berat yang tajam. Kedua-duanya menyebabkan ketegangan yang kuat di dinding abdomen. Dinding perut anterior terdiri daripada banyak lapisan. Otot berhampiran hujung pusar, membentuk cincin umbilik yang disebut. Lumennya ditutup dengan lapisan tisu penghubung yang sangat tebal - oponeurosis. Dari ketegangan yang tajam atau berpanjangan, tisu penghubung ini dikelupur dan bahagian yang berdekatan dari usus melekat pada "titik lemah". Beg dibentuk, yang penuh dengan pelanggaran dan masalah lain. Pada dasarnya, tidak ada yang kebal dari hernia. Oleh itu, jangan menimbulkan beban berlebihan dan jangan biarkan anak-anak berteriak.

Apa yang berlaku jika pusar dibuang?

Ia adalah perkara biasa yang dikenali sebagai hernia umbilical.

Cuba, maka anda akan memberitahu))

"Hanya pusing tidak dilonggarkan! "- seringkali mereka berkata, apabila mereka mengangkat sesuatu yang berat, mengalir atau makan terlalu banyak. Dan sebenarnya, apa yang akan berlaku jika pusar dibuang? Pusar bukanlah tali pinggang tali pinggang yang boleh diikat atau dibongkar setiap kali ia dikehendaki, ia adalah secara puratanya sisa tali pinggang. Ia adalah dengan bantuan tali pusat yang kami menerima semua nutrien yang diperlukan dari ibu semasa dalam rahim. Dan ini bermakna bahawa pusar rapat dengan semua organ, dan melepaskannya, masalahnya tidak dapat dielakkan. Tetapi masih, apa yang akan berlaku jika pusar dibuang? Dan akan ada hernia. Oleh kerana ketegangan yang kuat, jeritan yang berpanjangan (terutamanya dalam kanak-kanak kecil), tekanan perut boleh meningkat dan hernia terbentuk. Fenomena yang sangat tidak menyenangkan dan mematikan. Tanda-tanda amaran pertama adalah seperti berikut: sakit tajam yang teruk, diperparah oleh penuaan fizikal, mual dan muntah. Dengan simptom ini, keperluan mendesak untuk menghubungi doktor. Jika diagnosis disahkan, maka pembedahan hanya akan membantu. Adalah mustahil untuk menangguhkan rawatan, kerana hernia yang terbentuk mungkin termasuk bukan sahaja lemak perut, tetapi juga sebahagian daripada usus. Kerosakan atau kerosakan kepada kedua-dua hernia dan usus boleh membawa maut. Secara umum, dalam erti kata literal, menjawab soalan yang akan berlaku jika pusing pusingnya ditanggalkan, jawapannya jelas - kematian. Ia adalah tali pusat perezannaya yang boleh dilepaskan hanya pada bayi baru lahir, dan boleh mengakibatkan pendarahan yang teruk dan juga kematian. Mujurlah, ini berlaku sangat jarang, kerana tali pusat sebenar diikat dengan kord. Diikat rapat, selama-lamanya supaya pusar tidak pernah dilepaskan. Sumber maklumat: http://chto-budet-esli.ru/razvyazhetsya-pupok.html#ixzz2fY4UEyik

Navels tidak dilonggarkan

Bolehkah pembedahan pusing pada wanita hamil?

Pusar boleh dilonggarkan hanya jika ia diikat dengan betul, iaitu pada hari pertama selepas kelahiran. Dalam kes ini, pendarahan bermula dari itu, dan kanak-kanak itu mungkin mati. Tetapi ini sangat jarang berlaku. Mana-mana obstetrik mengikat nipisnya dengan betul Ia hanya dalam beberapa keadaan kecemasan, ketika melahirkan anak harus dilakukan oleh seseorang yang tidak sengaja, tanpa mengalami manipulasi yang sama, di suatu tempat di dalam keadaan lapangan. Dalam orang dewasa, pusing tidak boleh dibuang - ia tumbuh bersama. Iaitu, jika orang mula menyedari bahawa dia telah di pusat tersebut terus mengeluarkan cecair dengan bau yang tidak menyenangkan, ia tidak bermakna bahawa pusat "membuka ikatan" dan "berjalan" beberapa kandungan usus. Pusar tidak berkaitan dengan usus. Dan kelembapan mengatakan bahawa dia cedera. Ini harus dielakkan, kerana pusing sangat buruk dan menyembuhkan untuk masa yang lama. Tiada saluran darah, tetapi banyak limfa yang mudah dijangkiti. "Letakkan" dia boleh. Kemudian cecair boleh dibebaskan daripadanya, jangkitan boleh menembusnya. Tulang adalah pinggiran pinggang urin yang melaluinya janin dibekalkan dengan darah dari ibu. Ubat ini sebahagiannya terlalu banyak, tetapi ia boleh, jika perlu, digunakan untuk mentadbir dadah. Ini amat penting untuk hati tetapi tidak boleh! ! Sesiapa sahaja boleh memberitahu anda itu. Ibu saya kata jualan, dan dia adalah seorang doktor =)) Oleh itu jangan risau dan RODNATE dengan KESELAMATAN!

=)) dengan baik, manakala kes sedemikian tidak ditetapkan

Adakah pusar terus mendalam ke dalam perut?

Pusar terletak di tempat di mana tali pusat terhubung dengan janin - kord 50-60 cm panjang yang menghubungkan bayi masa depan dengan plasenta (badan ibu).

Tiga saluran melalui tali pusat: vena umbilik (darah mengalir melalui plasenta) dan dua arteri umbilik (mengembalikan darah ke plasenta). Selepas kelahiran, tali pusat dipotong, dan "tunggul "nya dengan cepat dikurangkan kepada" simpulan "umbilical. Kapal umbi berhenti bekerja, dan kesinambungan mereka dalam tubuh manusia dari masa ke masa juga atrofi. Dari vena kekal ligamen bulat hati kita, dan dari arteri - ligamen umbilik di bahagian dalam dinding abdomen yang lebih rendah.
Fakta bahawa tudung-tudung orang yang berbeza kelihatannya tidak banyak bergantung pada cara memotong tali pusat seperti pada perkembangan otot perut. Ciri-cirinya menentukan sama ada pusar akan dimpled atau menimbulkan tubercle. Dalam sebarang kes, dia tidak mempunyai akar dalam.

Dalam gambar. Di dalam rahim, korda membentuk hubungan penting antara organisme ibu dan anaknya yang belum lahir.

Chouchet, Choup

NUMBER, NUMBER [umbilicus (PNA, JNA, BNA); regio umbilicalis (PNA, BNA); pars (regio) umbilicalis (JNA)].

Wilayah umbilik (regio umbilicalis) adalah sebahagian daripada dinding perut anterior yang terletak di mesogastrium di antara dua garis mendatar (di mana bahagian atas menghubungkan hujung bahagian tulang tulang rusuhan kesepuluh, dan tulang bawah - tulang atas iliac anterior) dan dibatasi oleh garis separuh bujur yang sepadan dengan tepi luar otot rektum abdominis. Di rantau umbilik, kelengkungan yang lebih besar perut dijangka (apabila diisi), kolon melintang, gelung usus kecil, mendatar (bawah) dan bahagian menaik duodenum, omentum yang lebih besar, bahagian buah pinggang yang rendah dengan bahagian awal ureters, aorta bahagian perut, vena cava inferior dan nod lumbar batang simpatik.

Pusar adalah fossa cicatricial kulit, yang terletak di kawasan pusat dan terbentuk selepas kelahiran anak akibat jatuh dari tali pusat (lihat).

Pembentukan pusat

Pembentukan pusar didahului oleh proses perkembangan yang kompleks dalam tempoh pranatal, apabila janin disambungkan ke plasenta tali pusat. Elemen-elemen konstituenya mengalami perubahan signifikan dalam perkembangan. Oleh itu, kantong kuning dalam mamalia adalah asas, yang tinggal di luar badan embrio awal, pembentukan, yang boleh dianggap sebagai sebahagian daripada usus utama. Kantong kuning menghubungkan ke usus utama melalui saluran umbi-usus (yolk). Pembalikan balik kantong kuning bermula pada embrio 6 minggu. Tidak lama kemudian ia berkurangan. Saluran umbi juga atrofi dan hilang sepenuhnya. Dalam tali pusat terletak alantois, yang membuka ke dalam usus posterior (lebih tepatnya, kloaka) embrio. Bahagian proksimal dari alantois dalam proses perkembangan mengembang dan turut serta dalam pembentukan pundi kencing. Batang alantois, juga terletak pada korda, secara beransur-ansur berkurang dan membentuk saluran kencing (lihat), yang dalam embrio berfungsi untuk mengalihkan air kencing ke dalam cairan amniotik. Pada akhir tempoh pranatal, lumen saluran kencing biasanya ditutup, ia dipadamkan, bertukar menjadi ligamen median median (medium Umbilicale). Dalam tali pusat adalah vesel umbilik, yang dibentuk pada akhir bulan ke-2 dalam tempoh pranatal sehubungan dengan perkembangan peredaran plasenta. Pembentukan pusar berlaku selepas kelahiran disebabkan oleh kulit perut, yang mengalir pada tali pusat. Pusar meliputi cincin umbilik (anulus umbilicalis) - lubang pada garis putih perut. Melalui cincin pusat, vena umbilik, arteri umbilik, saluran kencing dan kuning telur menembusi rongga perut janin semasa tempoh pranatal.

Anatomi

Terdapat tiga bentuk fossa umbilik: silinder, berbentuk kerucut dan berbentuk pir. Pusar paling kerap di tengah-tengah garisan yang menyambungkan proses xiphoid sternum dengan symphysis kemaluan, dan diunjurkan pada pinggir atas lumbal lumbar keempat. Pusar boleh ditarik balik, diratakan dan menonjol. Ia termasuk: roller kulit persisian, sulcus umbi yang bersamaan dengan garis pematerian kulit dengan cincin umbilik, dan tunggul kulit - puting yang terbentuk akibat kelengaran tali pusat dan parut berikutnya. Fascia umbilik adalah sebahagian daripada fascia intraperitoneal (fascia endoabdominalis). Ia boleh menjadi padat dan baik dinyatakan, serat melintangnya, bercampur dengan dinding posterior sarung otot rektus, menutup dan mengukuhkan cincin umbilik; kadang-kadang fascia umbilik adalah lemah, longgar, yang menyumbang kepada pembentukan hernia umbilik. Dengan fascia pusat yang baik, ada saluran umbi yang terbentuk di hadapan garis putih perut, di belakang fascia umbi, dari sisi - dengan selubung otot rektus. Pembuluh darah arteri dan arteri melewati terusan. Pembukaan saluran bawah terletak pada bahagian atas cincin umbilik, dan lubang atas adalah 3-6 cm di atasnya. Terusan umbilik adalah titik keluar untuk hernia umbi yang miring (lihat). Apabila tidak disebut, terdapat hernia, yang dipanggil garis lurus.

Dari sisi rongga perut terdapat empat lipatan peritoneal yang membawa kepada cincin umbilik: ligamen bulat hati (lig.teres hepatis) - pembuluh darah pusat yang dipusnahkan - mendekati pinggir atas; ke pinggir bawah - lipatan median median (plika umbilicalis mediana), meliputi saluran urin yang dihapuskan, dan lipatan pusat medial (plikae umbilicales mediales), yang meliputi arteri umbilical yang telah dihapuskan.

Wilayah umbilical dicirikan oleh vascularization yang khas yang berkaitan dengan penyusunan semula peredaran darah pada saat lahir. Arteri-arteri di kawasan tengah adalah cabang-cabang dari epigastrik yang superfisial, unggul dan lebih rendah, sista unggul, serta arteri umbilik, yang mengekalkan patensi dalam bahagian tertentu dan dalam tempoh selepas bersalin. Melalui mereka, agen kontrasepsi boleh disuntik ke dalam bahagian perut aorta untuk membezakan aorta dan cawangannya - aortografi transumbil (lihat Catheterization of the umbilical vessels), serta ubat-ubatan kepada bayi baru lahir. Cawangan arteri epigastrik atas dan bawah membentuk cincin anastomosing di sekeliling pusar: cetek (kulit-subkutaneus) dan dalam (musculo-subperitoneal).

Dari vena-vena di bahagian tengah, vena umbilik (v. Umbilicalis) dan vena paraumbilis (v. Paraumbilicales) tergolong dalam sistem vena portal (lihat), sistem vena cava inferior (lihat Vena cava) - vena periosteal yang cetek dan lebih rendah (vv Epigastricae superficiales et inf.) dan kepada sistem vena cava yang unggul - urat epigastrik atas (vig epigastricae). Semua urat ini membentuk antara anastomosis mereka sendiri (lihat anastomosis Portokavalny). Vena umbilik terletak di antara fascia melintang abdomen dan peritoneum. Pada masa kelahiran anak, panjang urat umbi mencapai 70 mm, diameter lumen di tempat pertemuan dengan urat portal adalah 6.5 mm. Selepas tali pusat disambungkan, urat pusat menjadi kosong. Pada hari ke-10 selepas kelahiran, atrofi serat otot dan pembiakan tisu penghubung di dinding vena umbilik. Menjelang akhir minggu ke-3. atrofi kehidupan dinding vena, terutamanya berhampiran pusat, dinyatakan dengan jelas. Walau bagaimanapun, pada bayi yang baru lahir dan juga pada kanak-kanak yang lebih tua, vena umbilik boleh diasingkan dari tisu di sekelilingnya, terbangun dan digunakan sebagai akses kepada kapal-saluran sistem vena portal. Memandangkan hubungan ini, urat urin segera selepas lahir boleh digunakan untuk rawatan perubatan. campur tangan (penggantian pemindahan darah untuk penyakit hemolitik bagi bayi yang baru lahir, perintis serantau ubat untuk resusitasi neonatal, dan lain-lain).

Vena umbilical digunakan semasa portomanometry dan portohepatography (lihat Portografi). Pada porogram dengan peredaran darah portal normal, tempat di mana vena umbilik mengalir ke vena portal kelihatan jelas, dan juga mungkin untuk mendapatkan imej yang jelas dari cabang intrahepatik vena portal. Berbeza dengan kapal-kapal hati pada portohepatograms yang diperoleh dengan suntikan agen kontras melalui vena umbilik, lebih berbeza daripada pada splenoportograms. G. E. Ostroverhoe dan A. D. Nikolsky telah membangunkan akses mudah melalui extraperitoneal ke vena umbilik, yang membolehkan orang dewasa menggunakannya untuk angiografi dalam sirosis hati, serta dalam kanser hati primer dan metastatik.

Di rantau pusat terdapat rangkaian limfa, kapilari, yang terletak di bawah kulit sulcus umbilik dan di sepanjang permukaan posterior cincin umbilik di bawah peritoneum. Daripada jumlah ini, arus limfa masuk dalam tiga arah: dalam limfilik akut, inguinal dan iliac. knot. Menurut H.H. Lavrov, pergerakan getah bening adalah mungkin sepanjang laluan ini di kedua-dua arah, yang menerangkan jangkitan di pusat umbilik dan pusat dari pusat utama di daerah axillary dan inguinal.

Pengekalan bahagian atas rantau umbilik dilakukan oleh saraf intercostal (nn. Intercostales), bahagian bawah - oleh saraf iliac-hypogastric (nl Iliohypogastrici) dan iliac-inguinal (nn. Ilioinguinales) saraf dari plexus lumbar (lihat lumbar sacrum) dan sacrum sacrostinal (nn.

Patologi

Di rantau pusat, pelbagai kecacatan, penyakit, dan tumor boleh berlaku. Reaksi menunjuk pada pusar ke perubahan tekanan di dalam perut (tegang dengan asites, peritonitis). Dalam proses keradangan akut dan kronik di rongga abdomen, pusar boleh beralih ke sisi. Pada patung tertentu, perubahan warna pewarna kulit diperhatikan: ia berlaku kuning pada peritonitis bilious, sianotik pada sirosis hati dan kesesakan di rongga perut. Dalam beberapa keadaan patologi pada orang dewasa, contohnya, sindrom Cruveiller-Baumgarten (lihat sindrom Cruveiller-Baumgarten), terdapat patensi lengkap dari urat umbilik dengan perkembangan yang signifikan dari urat dangkal di daerah umbilical, splenomegaly, bunyi meniup kuat di dalam pusar.

Malformasi adalah akibat daripada perkembangan normal yang merosot atau pengurangan pembentukan formasi yang melalui rantau umbilical pada peringkat awal embriogenesis (hernia, fistula, sista, dan lain-lain).

Hernia. Melambatkan pertumbuhan dan penutupan proses kelebihan vertebra utama atau putaran usus yang cacat dalam tempoh putaran pertama membawa kepada perkembangan hernia embrio (hernia tali pusat, hernia umbilik), yang dikesan semasa lahir; dengan hernia ini, membran umbi bertindak sebagai kantong hernia (lihat Hernias, pada kanak-kanak). Kelemahan otot dinding abdomen anterior, fascia umbilik di bahagian tengah bulatan pusat boleh menyebabkan pembentukan hernia umbilik. Mereka datang ke cahaya kemudian, apabila pusar sudah terbentuk. Tulang hernia pada kanak-kanak (lebih kerap pada perempuan) berlaku apabila ketegangan abdomen sangat tegang apabila batuk, jeritan, sembelit, dan juga akibat kelemahan otot umum; pada orang dewasa, hernias umbilik lebih biasa pada wanita. Rawatan adalah segera.

Fistula dan sista. Dengan pemusnahan saluran pundi kencing yang tertunda, ia mungkin terus terbuka (ini menyebabkan pembentukan fistula vesikovaskular) atau di kawasan-kawasan tertentu, yang menyumbang kepada rupa cyst saluran kencing, fistula umbilik dan diverticulum pundi kencing (lihat saluran kencing).

Dengan perkembangan lambat saluran perut-umbi (saluran payudara), kecacatan seperti diverticulum Meckel (lihat diverticulum Meckel), fistula umbi-usus lengkap (fistula pusar lengkap), fistula pusing tidak lengkap dan enterokista timbul.

Fistula pusar penuh berkembang jika saluran usus umbi-umbi tetap terbuka sepanjang kelahiran kanak-kanak (Rajah 1a). Baji, gambaran patologi ini adalah tipikal. Dalam bayi yang baru lahir, selepas kord pusing turun, gas dan kandungan usus cair mula berlepas dari cincin umbilik, ini dijelaskan oleh hakikat bahawa saluran menghubungkan fossa umbilik dengan ileum terminal. Di tepi cincin umbilik, corolla membran mukus berwarna merah cerah. Dengan fistula yang luas, perkumuhan kandungan usus yang terus-menerus menyusut anak, kulit di sekitar cincin umbilical macerates cepat, dan keradangan bergabung. Evagination (kehilangan) usus dengan halangan usus terjejas adalah mungkin. Diagnosis tidak menunjukkan kesukaran yang ketara, dalam kes-kes yang tidak jelas mereka cuba meneliti fistula (siasatan masuk ke dalam usus kecil) atau menjalankan fistulografi kontras (lihat) dengan iodolipolum.

Rawatan pembedahan fistel pusingan lengkap. Operasi dilakukan di bawah anestesia, fistula adalah pra-tamped dengan turunda nipis dan sutured, yang menghalang jangkitan luka yang mungkin. Fistula dikeluarkan di sepanjang bahagian yang digariskan. Sering kali, dengan pangkal fistula yang banyak melakukan resection baji pada usus. Kecacatan pada dinding usus disuntik dengan jahitan usus tunggal atau ganda pada sudut 45 ° ke paksi dinding usus. Prognosis biasanya baik.

Fistula yang tidak lengkap pada pusar (Rajah 1, b) dibentuk apabila perkembangan terbalik saluran usus umbilik ditimpa sebahagian dari dinding perut (jika salur itu hanya terbuka pada pusar, patologi ini disebut hernia Roser). Diagnosis kecacatan ini hanya mungkin selepas kord pusing turun. Di kawasan fossa umbilical, kemurungan kekal, dari mana cecair mukus atau mukus terus menonjol. Akhir saluran dalam kes ini dilapisi dengan epitel yang sama dengan usus, yang merembeskan lendir. Peristiwa keradangan sekunder dengan cepat menyertai. Diagnosis dijelaskan dengan mengesan fistula dan menentukan pH pelepasannya.

Diagnostik pembezaan dilakukan dengan fistula yang tidak lengkap dalam saluran kencing (lihat saluran kencing), pertumbuhan granulasi di bahagian bawah fossa umbilikikal - jamur (lihat di bawah), omphalitis (lihat) dan pengoksidaan tisu di rantau umbilik (lihat di bawah).

Rawatan fistula pusar tidak lengkap bermula dengan langkah konservatif. Luka itu sentiasa dibersihkan dengan p-rum hidrogen peroksida diikuti dengan pengisian dinding dinding kursus fistulous dengan 5% alkohol p-rum iodin atau 10% p-rum nitrat perak. Mungkin pencucian lyapisnoy pensil. Dengan tidak berkesan rawatan konservatif pada umur 5-6 bulan. membuat pengoperasian fistula. Untuk mengelakkan jangkitan pada tisu-tisu di sekelilingnya dan seterusnya penularan luka, fistula dengan teliti dibuat dengan penyelesaian 10% alkohol iodin dan 70% alkohol.

Pengkelasan pusar adalah komplikasi fistula yang lengkap atau tidak lengkap, yang dicirikan oleh pemendapan garam kalsium (Gambar 2) dalam tisu-tisu cincin umbilik dan rantau umbilik. Dalam tisu subkutaneus kawasan paraumbil, pusat-pusat pemadatan muncul, perubahan keradangan sekunder tisu-tisu yang terjejas bergabung, yang menjadikannya sukar atau mustahil untuk epithelialize :) luka umbilical. Sebuah baji berkembang, gambar pusing panjang - luka umbilik tidak sembuh dengan baik, menjadi basah, pelepasan serous atau serous-purulent dikeluarkan daripada itu. Fistula atau pertumbuhan granulasi semasa kalsifikasi tidak hadir. Tepi dan bahagian bawah luka umbilical ditutup dengan tisu nekrotik. Diagnosis kalsifikasi pusar dibuat oleh kehadiran anjing laut dalam tisu-tisu cincin umbilik dan rantau umbilik. Dalam kes-kes ragu, radiografi kajian tisu-tisu lembut pusar dalam dua unjuran ditunjukkan. Pada radiografi, penentukuran mempunyai bentuk kemasukan asing yang padat. Rawatan untuk kalsifikasi pusar adalah untuk membuang kalsifikasi dengan mengikis dengan sendi tajam atau pengasingan pembedahan tisu yang terjejas.

Enterokista adalah cyst kongenital yang jarang dipenuhi dengan cecair, struktur dinding potong menyerupai struktur dinding usus. Ia datang dari dinding bahagian tengah saluran usus umbilik. Enterokisty dalam beberapa kes kehilangan hubungan dengan usus dan terletak di dinding abdomen di bawah peritoneum, di lain-lain - terletak berhampiran usus kecil dan dikaitkan dengan kaki kecil (Rajah 1. c). Enterokista boleh meresahkan dan menyebabkan peritonitis tempatan atau meresap (lihat).

Enterokisty, yang terletak di rongga perut, mesti dibezakan dari sista limfatik yang timbul daripada pembentukan limfon embrio (lihat pembuluh limfatik), serta dengan sista dermoid (lihat Dermoid), yang berasal dari ectoderm, berkembar dalam tempoh embrio dan direndam di bawah kain. Rawatan pengendali enterokis.

Malformasi pembuluh darah dan pembuluh arteri umbilik. Ketiadaan vena umbilik atau kelemahannya, sebagai peraturan, kepada kematian janin intrauterin. Arteri umbilik mungkin tidak simetris atau salah satu arteri mungkin hilang. Patologi ini sering digabungkan dengan kecacatan organ-organ perut, contohnya, dengan penyakit Hirshsprung (lihat Megacolon), atau ruang retroperitoneal, sebagai contoh. dengan kecacatan ginjal (lihat), ureter (lihat).

Pusar kulit adalah salah satu kecacatan biasa pusar. Dalam kes ini, terdapat lebihan kulit, yang disimpan di masa depan. Ia hanya dianggap sebagai kecacatan kosmetik. Rawatan adalah segera.

Tulang amniotik adalah anomali yang jarang berlaku, dengan potongan, membran amniotik dari pemindahan tali pusat ke dinding abdomen anterior. Selepas keseimbangan tali pusat jatuh, garis pusat diameter 1.5-2.0 cm kekal pada dinding perut anterior, tanpa kulit biasa dan secara beransur-ansur epidermis. Tapak ini mesti dilindungi dengan cermat dari kecederaan dan jangkitan yang tidak disengajakan.

Penyakit. Khemah umbi mummified biasanya hilang pada hari ke 4-6, dan bengkak umbi selebihnya epitelializes semasa granulation biasa dan menyembuhkan pada akhir ke-2 - permulaan minggu ke-3. Apabila korda masih terinfeksi, ia tidak mummify dan tidak hilang pada masanya, tetapi tetap lembab, memperoleh warna kotor dan menghasilkan bau fetid yang tidak menyenangkan. Patologi ini dipanggil gangren daripada seluruh umbilical cord (sphacelus umbilici). Selanjutnya, tali pusat menghilang, selepas itu biasanya ada yang dijangkiti, sangat kuat dan luka pusing penyembuhan yang buruk, di mana anda dapat melihat saluran umbi yang menganga. Selalunya gangren dari seluruh tali pusat boleh menyebabkan perkembangan sepsis (lihat). Rawatan adalah kompleks, termasuk pelantikan antibiotik spektrum luas.

Dengan pyorrhea atau umbilicus, yang disebabkan oleh streptococci dan staphylococci atau gonococci dan patogen lain, pelepasan dari luka umbilical memperoleh sifat purulen dan berkumpul dalam jumlah yang besar dalam lipatan dan alur pembentukan pusar. Rawatan setempat (rawatan luka dengan penyelesaian kalium permanganat, prosedur fisioterapi) dan rawatan umum (preskripsi antibiotik).

Penyembuhan lutut yang berpanjangan boleh mengakibatkan ulserasi pangkalnya, pemotongan dalam kes-kes ini diliputi dengan cecair serous-purulen berwarna kehijauan, ulser umbilik (ulcus umbilici) - warna. beras 1. Dengan penyembuhan lilitan yang berpanjangan, tisu granulasi boleh tumbuh dan bentuk tumor kecil - cendawan pusar (jamur umbilici) berwarna. beras 2. Rawatan tempatan - pengisian luka dengan 2% p-rum perak nitrat, rawatannya dengan p-rum potassium permanganate yang kuat atau p-rum hijau yang bijak.

Pelepasan keradangan yang melimpah dari luka umbi kadang-kadang menjadi penyebab kerengsaan dan jangkitan sekunder pada kulit sekitar pusar. Pustules kecil dan kadang-kadang lebih besar muncul - pempigig periumbilical adalah. Rawatan terdiri daripada pustula pembukaan dan memprosesnya dengan penyelesaian disinfektan; dengan proses yang biasa, terapi antibiotik ditetapkan.

Jika proses radang berpindah dari luka pada kulit dan tisu subkutaneus, omphalitis berkembang di sekitar pusar (berwarna 3), aliran yang mungkin berbeza. Terdapat beberapa bentuk: omphalitis mudah (pusing pusing), omphalitis fenomotik dan nekrotik (lihat).

Dalam sesetengah kes, jangkitan itu merebak melalui saluran umbilical, paling sering melalui vagina arteri, dan melewati dinding vaskular, yang membawa kepada perkembangan periarteritis umbilical. Keradangan vena umbilik kelihatan kurang kerap, tetapi ia adalah lebih teruk, kerana jangkitannya menyebar melalui sistem vena portal ke hati, menyebabkan hepatitis menyebar, pelbagai abses dan sepsis. Jika proses keradangan dari saluran darah atau tisu sekeliling bergerak ke tisu penghubung dan serat dinding perut anterior, maka peritoneal phlegmon berkembang. Rawatan adalah kompleks, termasuk terapi antibakteria dan bertujuan untuk mencegah perkembangan sepsis.

Ada kemungkinan bahawa luka umbi mungkin dijangkiti dengan difteria (difteri pada pusar) dan mycobacteria (tuberkulosis pada pusar). Rawatan khusus (lihat Dipteria, Tuberkulosis).

Pendarahan sempit. Terdapat pendarahan dari saluran umbilik dan pendarahan parenkymal dari luka umbi yang mengilap. Pendarahan payudara disebabkan oleh ketidakcukupan ligamen tali pusat atau akibat peningkatan tekanan darah di arteri untuk gangguan peredaran darah dalam lingkaran kecil, yang paling sering diperhatikan pada kanak-kanak yang dilahirkan asphyxiated, serta pada paru-paru pramatang dan penyakit jantung kongenital. Gangguan proses pemusnahan normal dari tali pinggang, kelewatan pembentukan trombus di dalamnya disebabkan oleh pelanggaran sifat-sifat pembekuan darah anak atau pencabulan trombus di bawah pengaruh jangkitan sekunder juga boleh menyebabkan pendarahan pembuluh darah vaskular.

Rawatan itu berfungsi dan terdiri daripada ligation semula tali pusat, serta menetapkan, mengikut tanda-tanda, bermakna meningkatkan pembekuan darah.

Tumor. Di rantau pusat terdapat tumor jinak dan malignan, kadang-kadang metastasis pelbagai tumor malignan, misalnya, kanser ovari. Jarang didapati tumor yang berasal dari saluran kencing (urachus). Antara tumor jinak pusat dan pusat adalah fibroma (lihat Fibroma, fibromatosis), leiomyoma (lihat), lipoma (lihat), neuroma (lihat), neurofibroma (lihat), hemangioma (lihat).

Tumor saluran kencing berlaku terutamanya pada lelaki berusia lebih dari 50 tahun. Aduan kesakitan muncul, hematuria kadang-kadang diperhatikan, pada palpation pembentukan tumor di dinding perut boleh ditentukan. Dengan lokalisasi, tumor yang terletak di dinding pundi kencing (biasanya koloid adenocarcinoma), tumor yang terletak di antara pundi kencing dan pusar (biasanya fibroma, myoma, sarcoma) dan tumor di pusar (biasanya adenoma, fibroadenoma) diasingkan. Metastasis tumor saluran kencing jarang berlaku. Seringkali, tumor berlaku di kawasan fistula umbilik dan, sebagai peraturan, tidak mencapai saiz besar. Dalam adenocarcinoma koloid, jisim gelatin boleh dilepaskan dari fistula atau ulser umbi. Tumor ganas boleh tumbuh menjadi rongga abdomen dan organnya.

Diagnosis keseimbangan tumor saluran kencing perlu dilakukan dengan tumor kandung kemih (lihat), dengan sista saluran kencing (lihat), tumor ovari (lihat), tumor dan sista parasit pada dinding perut (lihat).

Rawatan tumor saluran kencing hanya beroperasi. Semua tumor saluran kencing tidak sensitif terhadap terapi sinaran dan agen antitumor. Keputusan segera rawatan pembedahan adalah baik. Keputusan jangka panjang telah sedikit dikaji. Relap muncul dalam masa 3 tahun, dan pada masa yang akan datang diperhatikan pada pesakit individu.

Bibliografi: Babayan A. B. dan Sosnina, T.P. Anomali perkembangan dan penyakit organ yang berkaitan dengan cincin umbilik, Tashkent, 1967; Doletsky S. Ya Dan Isakov Yu F. Pembedahan Pediatrik, Bahagian 2, ms. 577, M., 1970; Doletsky S. Ya., Gavryushov V. V. dan Akopyan V. G. Pembedahan yang baru lahir, M., 1976; Doletsky S. Ya., Etc. Penyelidikan berbeza sistem vena portal dan aorta melalui saluran umbilik pada kanak-kanak, M., 1967; Pembedahan operasi dengan anatomi topografi umur kanak-kanak, di bawah penyiaran Yu F. Isakova dan Yu M. Lopukhina, M., 1977; Ostroverkhov G. E. dan Nikolsky A. D. Kepada teknik porogene, Vestn. anak perempuan, t 92, 4, p. 36, 1964; Tur, A. F., Fisiologi dan Patologi Tempoh Scotch Baru, ms. 213, L., 1955; Anatomi pembedahan abdomen, ed. A. N. Maksimenkova, ms. 52, L., 1972; Pembedahan malformasi pada kanak-kanak, ed. G. A. Bairov, L., 1968.


V. A. Tabolin; V. V. Gavryushov (malformations), A. A. Travin (an.).