Terapi senaman untuk osteochondrosis serviks: 16 latihan berkesan, peraturan latihan

Groin

Osteochondrosis tulang belakang boleh menyebabkan banyak masalah. Secara berkeupayaan memperbaiki kesejahteraan fizikal dan emosi, untuk menyelamatkan tubuh dari terjadinya pemburukan penyakit pada masa akan datang akan membantu terapi senaman di osteochondrosis tulang belakang serviks.

Gimnastik yang kerap mengurangkan risiko gangguan yang berulang, mengurangkan kesakitan kronik di leher dan bahu, mengembalikan sensitiviti dan kekuatan di tangan, melatih alat vestibular (yang mengurangkan pening dan sakit kepala).

Adalah lebih baik untuk memulakan latihan di bawah pengawasan seorang pengajar supaya dia akan mengajar anda bagaimana melakukan semua latihan dengan betul. Secara umum, kompleks gimnastik, yang merangkumi blok isometrik (tanpa bahagian tubuh bergerak di ruang angkasa) dan aktiviti dinamik, mudah dilakukan, dan semua orang akan dapat melakukan gimnastik di rumah.

Selanjutnya dalam artikel ini adalah kompleks yang popular dan selamat daripada 6 isometrik dan 10 latihan dinamik.

Setiap pesakit dengan osteochondrosis serviks terlibat dalam terapi senaman harus tahu ini.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis serviks tidak boleh dilakukan dengan pemutihan penyakit. Tidak perlu cuba "menguli" leher, "menyebarkan" kesakitan, entah bagaimana menjejaskan keadaan anda. Jika anda merasakan kemerosotan - segera hubungi pakar neurologi!

Jika semasa radiografi tulang belakang atau palpasi, doktor (pakar neurologi) telah menentukan ketidakstabilan vertebra serviks dalam diri anda, pastikan anda menyemak ke salon atau farmasi ortopedik dan dapatkan kolar lembut khas untuk leher. Dia akan menyelamatkan anda dari komplikasi yang berbahaya semasa melakukan latihan.

Osteophytes - pertumbuhan tulang styloid, dilihat pada roentgenogram tulang belakang - adalah satu lagi sebab untuk lebih berhati-hati mempertimbangkan pilihan latihan untuk terapi senaman. Dengan osteophytes, pergerakan aktif di tulang belakang serviks semasa latihan dinamik tidak boleh dilakukan, jika tidak, anda akan merosakkan kerusakan osteophyte pada batang saraf di leher.

Enam latihan kompleks isometrik

Dalam senam isometrik, kawasan terlatih badan tidak beralih dalam ruang: iaitu, selekoh, bertukar, tidak akan ada langkah di sini.

Anda atau pasangan anda memberi tekanan kepada mana-mana bahagian badan, dan kekuatan otot menentang tekanan ini. Bilangan pengulangan latihan terapi latihan kompleks ini untuk osteochondrosis serviks bergantung kepada tahap kesediaan anda: ia boleh menjadi 3-4 pengulangan pada setiap sisi, dan 6-8. Tempoh penolakan terhadap daya yang digunakan semasa pelaksanaan setiap pengulangan ialah 5-6 saat.

Memulakan kedudukan dalam semua latihan di bawah - duduk tepat di atas kerusi, kaki lebar bahu selain.

Dengan telapak tangan anda, tekan di bahagian kuil dan tulang pipi di satu sisi (pipi kiri kiri palma, kanan telapak tangan - pipi kanan).

Kencangkan otot-otot leher, memberikan rintangan tangan.

Ulangi di sisi lain.

Letakkan jari anda di dalam kunci. Dalam kedudukan ini, tekan dahi dengan telapak tangannya berpaling ke arahnya.

Menegangkan leher, memberikan ketahanan terhadap tekanan.

Letakkan tangan anda di jari anda di bawah dagu anda dan tolak dagu anda ke atas dan ke bawah.

Tanpa mengabaikan kepala di ruang angkasa, berikan pembangkang.

Letakkan jari anda di belakang kepala anda di dalam kunci. Dalam kedudukan ini, tolong letakkan kawasan parietal dengan tangan anda, seolah-olah cuba untuk berehat di kepala anda, dan dengan kepala anda membuat reaksi.

Letakkan tangan kanan dengan sawit terbuka di bahagian pipi kiri dan tulang pipi. Tekan wajah anda dengan tangan anda, seolah-olah cuba mengubahnya ke kanan. Buat tindak balas dengan otot-otot leher.

Ulangi latihan untuk sebaliknya.

Letakkan kepala anda di dada anda dan lepasi tangan anda di belakang kepala anda. Tekan tangan anda di leher dan memaksa otot-otot leher untuk melawan dengan cara sedemikian rupa untuk perlahan-lahan mengembalikan kepala anda ke kedudukan tegak.

Sepuluh latihan kompleks dinamik

Peraturan penting

Apabila melakukan jenis terapi fizikal ini, penting untuk tidak keterlaluan:

 • Jangan membuat pusingan penuh kepala / lawan jam.
 • Kecondongan maksimum kepala belakang adalah penuh dengan kemerosotan, oleh itu ia adalah kontraindikasi.
 • Pergerakan tidak harus tajam, berani: lakukan segala-galanya secara perlahan-lahan dan tidak tergesa-gesa.
 • Sejak osteochondrosis tulang belakang sering diiringi dengan postur yang tidak stabil dan pening, latihan fisioterapi untuk osteochondrosis serviks perlu dilakukan semasa duduk di atas kerusi.
 • Bilangan pengulangan ialah 5-8.

Latihan

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

1. Duduk dengan lurus di atas kerusi, kaki sedikit terpisah. Tarik tangan anda di hadapan anda dengan tangan anda.

Sapukan tangan anda ke tangan - memerah mereka. Lakukan latihan beberapa kali, kemudian berjabat tangan.

2. Duduk di atas kerusi, kaki di hadapan anda lebar lebar, tangan di atas lutut anda.

Meningkatkan lengan anda sejajar dengan lantai. Tanpa pergerakan tajam, putar badan dengan tangan ke satu arah, dengan tangan yang lain - ke arah yang lain (tangan kiri - putar badan ke kiri, kanan - ke kanan).

3. Duduk di atas kerusi, kaki bengkok di lutut sedikit, letakkan tangan anda di pinggang.

Bend kepala anda ke kiri dan kanan, seolah-olah cuba untuk mendapatkan telinga anda ke bahu yang sesuai.

4. Duduk di atas kerusi. Bend siku anda (tangan di atas bahu) sejauh mungkin.

Melalui sisi-sisi, angkat lengan bengkok ke posisi sejajar dengan lantai dan belakang bawah.

5. Duduk, sikat tangan anda di kerusi kerusi di sisi badan.

Dalam kedudukan ini, lakukan lingkaran dengan ikat pinggang terlebih dahulu, dan kemudian berlawanan arah jam.

6. kedudukan duduk.

Dengan amplitud yang kecil, putar kepala anda ke kiri dan kanan (seolah-olah melihat ke kiri, kemudian ke kanan).

7. Di tempat duduk, letakkan tangan anda di hadapan anda.

Naikkan lengan anda dalam posisi ini sehingga tahap kepala anda, kemudian turunkannya.

8. Duduk duduk, tangan di kerusi kerusi.

Bend kepala anda di dada anda - kembali ke posisi tegak.

9. Teruskan duduk di kerusi. Arms dilanjutkan sepanjang badan.

Bend siku anda, membuat pergerakan gelongsor pada badan dengan telapak tangan anda ke arah ketiak. Dalam gerakan geser yang sama, kembalikan tangan ke kedudukan asalnya.

10. Duduk di kerusi. Tangan di jahitan.

Naikkan tangan kiri yang dilanjutkan di hadapan anda tidak lebih tinggi dari paras bahu. Palm turun.

Pada masa yang sama meluruskan tangan kanan, tarik balik (telapak tangan). Ulangi untuk yang lain.

Kesimpulannya

Sudah tentu, terapi fizikal bukanlah ubat penawar, dan untuk membantu osteochondrosis tunjang menjadi seefektif mungkin, pelbagai langkah diperlukan, termasuk ubat, terapi manual, dan fisioterapi.

Tetapi terapi senaman untuk osteochondrosis tulang belakang serviks tidak memerlukan peralatan khas dan juga ruang yang cukup besar di dalam bilik, anda boleh melakukan banyak senaman walaupun di tempat kerja. Dan ini adalah satu peluang yang baik untuk setiap pesakit untuk membantu diri mereka sendiri. Latihan terapi fizikal yang teratur mempunyai kesan yang baik bukan hanya pada perjalanan penyakit dan gejala penyakit, tetapi juga pada mood, menyelamatkan pesakit dari perasaan depresi, kemurungan, keletihan dan juga gangguan depresi.

Terapi latihan untuk osteochondrosis serviks

Gymnastik untuk leher dalam osteochondrosis adalah kaedah paling mudah dan paling mudah untuk setiap orang, bukan sahaja pencegahan, tetapi juga, sebahagiannya, merawat penyakit ini. Osteochondrosis, serta sciatica, serta arthritis dan arthrosis, secara serius mengehadkan mobiliti sendi, termasuk cakera intervertebral. Ini menyumbang kepada terjadinya komplikasi yang berkaitan dalam bentuk hernia, proses metabolik terjejas dalam tubuh, kejatuhan imuniti, dan akhirnya penurunan dalam tahap kesihatan umum.

Rantau serviks memainkan peranan khas di sini - ia merupakan pautan pertama di mana isyarat sistem saraf pusat dihantar. Keupayaan kawasan toraks dan lumbar bergantung kepada keadaan fisiologinya. Latihan terapeutik leher (terapi senaman) adalah cara terbaik untuk mengekalkan kefungsian keseluruhan aktiviti tulang belakang dan kehidupan secara umum.

Petunjuk untuk Lfk

Tanda pertama untuk latihan fisioterapi adalah sakit neuralgik di kepala, dada, lengan dan kaki. Mereka ditimbulkan oleh osteochondrosis - perubahan organik pada tulang belakang:

 • Deposit garam dalam ruang intervertebral;
 • Dehidrasi dan mengurangkan keanjalan cakera kusyen;
 • Menggenggam saraf radikular vertebra yang mengawal fungsi organ dalaman dan anggota badan.

Jika anda meninggalkan segala-galanya tanpa perhatian, gejala patologi akan terus meningkat. Untuk mengatasi proses merosakkan ini dan dipanggil gimnastik terapeutik dengan osteochondrosis serviks. Prosedur ini tidak memerlukan hospital perubatan, gimnasium, simulator, dan ahli terapi urut yang terlibat. Setiap orang boleh dikenakan bayaran di osteochondrosis serviks di rumah.

Apa yang diperlukan untuk kelas

Sebelum mengecas leher dengan osteochondrosis adalah perlu:

 • Berunding dengan doktor, menyelaras dengannya cara latihan, serta latihan kompleks perubatan;
 • Ventilasikan bilik gim dengan baik;
 • Lay tikar untuk latihan dalam "berbohong";
 • Pakai saman yang selesa (sukan yang lebih baik).

Apabila melakukan latihan untuk leher dengan osteochondrosis harus:

 • Jangan mengalihkan perhatian pada pelajaran yang pertama. Setiap beban berikutnya akan meningkat kerana ia menyesuaikan diri dengan yang sebelumnya;
 • Sentiasa memantau nadi;
 • Gantikan latihan di serviks dengan latihan pernafasan;
 • Untuk kesakitan dada yang sedikit atau perubahan mendadak dalam kadar jantung, segera hentikan latihan kekuatan atau menggantikannya dengan senaman yang lebih ringan.

Sakit akut di kawasan jantung dikontraindikasikan untuk terapi senaman. Pelanjutan kelas adalah mungkin dengan pemulihan penuh aktiviti jantung hanya dengan kebenaran doktor yang menghadiri.

Teknik yang paling biasa

Satu set latihan untuk osteochondrosis serviks terdiri daripada satu set prosedur dinamik dan statik yang bertujuan untuk perkembangan perubatan tulang belakang serviks. Kesemua mereka saling melengkapi dan mengoptimumkan hasil akhir. Gimnastik dinamik di osteochondrosis di rantau serviks adalah berdasarkan penggunaan alternatif otot-otot kontraksi dan kumpulan relaksasi. Latihan dilakukan dalam urutan yang ketat. Setiap daripada mereka mesti diulang sekurang-kurangnya 5 - 15 kali. Kedudukan permulaan - badan terletak secara menegak, kaki bersama-sama, tangan pada lipit.

 • Tangan yang dinaikkan perlahan naik;
 • Regangkan pada jari kaki;
 • Lihat hujung jari;
 • Tangan pada letupan perlahan turun;
 • Kedudukan permulaan
 • Tangan kanan pada mulut perlahan dibawa ke tepi dengan putaran serentak batang tubuh;
 • Sekilas bergegas ke hujung jari;
 • Kembali ke kedudukan asal.

Latihan yang sama diulang dengan tangan kiri.

 • Kepala perlahan-lahan bertukar pertama ke kanan, lalu ke kiri - hingga berhenti;
 • Dagu itu diangkat sejauh mungkin, kemudian diturunkan ke dada.

PI nombor 2 - kedudukan berdiri, kaki bersama-sama, siku pada peringkat bahu.

 • Tarik siku ke bilah bahu;
 • Pada menghembus nafas, kembali ke nombor IP 1.

IP nombor 3 - badan terletak secara menegak, kaki sedikit berbeza, lengan diperpanjang ke hadapan pada tahap bahu.

 • Putaran pekeliling serentak tangan dalam arah menumpu dan menyimpang.
 • Tubuh pada menghirup dengan tajam condong ke kanan (dengan kepala sambil berpaling ke kiri);
 • Pada menghembuskan nafas, tangan kanan naik di atas kepala dengan kembali ke titik permulaan.

Dalam urutan yang sama, latihan dilakukan dengan cerun ke kiri.

Sendi pinggul tidak terlibat.

 • Dibentangkan pada jari kaki (lengan ke atas, tengkuk kembali, lihat jari-jari);
 • Tangan ke tepi, kemudian ke lutut;
 • Ketinggian duduk.
 • Tekan kepala ke lutut anda.
 • Matikan kedua-dua belah tangan di sebelah kiri, sambil menumpukan perhatian pada jari;
 • Kaki kanan belakang belakang;
 • Untuk mendapatkan kaki kiri untuk itu;
 • Buat revolusi pekeliling dengan tangan anda mengikut arah jam, kemudian ke arah yang bertentangan.
 • Kembali ke PI №3.

Lakukan latihan dengan cara yang sama apabila anda menghidupkan tangan anda ke kanan. Sendi pinggul tidak terlibat dalam pergerakan.

Nombor IP 4 - terletak di perutnya, kaki ditutup bersama, lengan melayang ke hadapan.

 • Dalam proses menghirup, lengan ditarik ke had bersama dengan pandangan;
 • Kembali ke kedudukan asal terjadi pada menghembus nafas.
 • Ambil kaki kanan ke tepi, putar kepala ke kanan;
 • Lompat ke kaki kiri anda.
 • Kemudian ambil kaki kiri ke tepi, putar kepala ke kiri dan melompat pada kaki kanan.
 • Latihan untuk menyelesaikan berjalan di tempat dengan penurunan secara beransur-ansur dalam langkah untuk berhenti sepenuhnya.

Kedudukan permulaan adalah sama.

 • Regangkan lengan anda ke hadapan di bahu, buka telapak tangan anda ke arah satu sama lain;
 • Dengan mengeluh, letakkan tangan anda;
 • Penghembusan ditemani oleh pencampuran mereka dan menutup dengan telapak tangan.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis serviks adalah berdasarkan mobilisasi otot leher, belakang, perut dan kaki. Semua tenaga fisiologi badan tertumpu pada satu titik dan meningkatkan kesan terapeutik.

Terapi senaman dalam osteochondrosis tulang belakang serviks membolehkan merangsang proses metabolik di rahim serviks, menjana semula jaringan saraf yang lemah, meningkatkan keanjalan cakera intervertebral, memulihkan kelonggaran leher dan mobiliti. Dalam versi statik terapi latihan kompleks untuk osteochondrosis serviks melengkapi senaman dinamik. Teknik ini mempunyai beberapa ciri ciri ciri:

 • Beban kuasa utama dalam terapi fizikal untuk osteochondrosis rantau serviks dibuat oleh usaha kita sendiri;
 • Latihan kompleks boleh dilakukan dengan menggunakan beban tambahan atau ketegangan otot volensial;
 • Daya pada gentian otot membina secara beransur-ansur;
 • Semua tenaga tubuh dalam latihan fizikal untuk osteochondrosis serviks hanya tertumpu pada tulang belakang serviks;
 • Kadar pergerakan kepala adalah minima;
 • Ketegangan otot leher harus melampau;
 • Mencapai penyimpangan postur dari titik permulaan diadakan selama kesabaran yang cukup.

Jenis-jenis latihan statik terhadap osteochondrosis leher:

IP nombor 5 - duduk di atas kerusi.

 • Semua latihan dilakukan semasa menghirup. Setiap kedudukan kepala ditetapkan selama sekurang-kurangnya lima saat. Semasa anda menghembus nafas, otot berehat.
 • Kencangkan otot-otot leher, putar kepala anda ke kanan, lihat ke bawah oleh bahu;
 • Kembali ke kedudukan asal, berehat.
 • Ulangi latihan dengan giliran ke kiri.

Kekerapan kitaran - 5-10 belok kanan dan kiri.

 • Kencangkan otot leher, condongkan kepala ke kiri apabila telinga mendekati bahu;
 • Memulakan kedudukan, kelonggaran, kecondongan kepala ke kanan.
 • 5-10 kali.
 • Mengikat kepala belakang dengan sentuhan leher ke belakang;
 • Titik permulaan, kelonggaran otot, condong kepala ke hadapan dengan sentuhan dagu ke dada.

PI №1 - posisi berdiri, lengan diperpanjang ke depan di bahu, kaki ditutup.

 • Kaki selain;
 • Panjangkan tangan telapak tangan, bengkok pada siku, ketatkan bisep;
 • Sangat mengurangkan bilah.

Latihan ulang 5-10 kali.

PI adalah sama.

 • Naikkan lengan terulur, sedikit cairkan;
 • Bangun di atas jemuran, bengkok ke belakang, fokus pada jari;
 • Sedikit duduk, letakkan tapak tangan anda di lutut anda, sentuh dada anda dengan dagu.

Kekerapan adalah sama seperti pada latihan sebelumnya.

 • Tutup telapak tangan anda, letakkan di pipi kiri anda;
 • Semasa menghirup, tolak kepala anda dengan kuat di telapak tangan, menegangkan otot leher sisi (dan kepala tidak perlu bergerak);
 • Pada menghembus nafas, kembali ke posisi permulaan dan berehat.
 • Untuk menyusun semula tapak tangan ke pipi kanan, untuk membuat serangan kuasa yang sama.
 • Kedudukan permulaan adalah sama seperti dalam Latihan 6.
 • Hands clenched, tinjunya dahi;
 • Hancurkan kepala dengan tangan anda selama beberapa saat, menegangkan otot belakang anda.

Operasi tentera diulang 5-10 kali.

 • Ketat leher dan ketat di belakang telapak tangan;
 • Kencangkan otot leher depan dan tekan dengan kuat di telapak kepala anda dengan nape 5-10 kali;
 • Urutan santai leher, leher, kuil, dahi, rahang. Dihasilkan dengan duduk di kerusi.

Teknik Pergerakan Tangan:

 • Otot mengusap,
 • Ketat cahaya,
 • Menggosok lingkaran.
 • Tekan dagu dengan tegas ke dada,
 • Pegang bahagian belakang kepala anda dengan telapak tangan anda di belakang,
 • Cuba mengangkat kepala anda, mengatasi rintangan tangan yang kuat.

Kedudukan permulaan adalah sama. Tangan hanya sekadar membetulkan kepala. Kepala dibesarkan di atas lantai.

 • Menggunakan ketegangan otot leher depan, tekan bahagian belakang kepala anda ke telapak tangan anda.

Latihan 10 dan 11 dilakukan sekurang-kurangnya tiga saat 5-10 kali berturut-turut.

PI nombor 7 - terletak di sebelah kanan dan kiri.

 • Hidupkan sebelah kanan, letakkan telapak tangan kiri pada dinding depan abdomen;
 • Secara beransur-ansur mengumpul udara ke dalam paru-paru, mengembang perut, mengatasi rintangan telapak tangan;

Pada menghembus nafas, berehat dan ulangi senaman di sebelah kiri.

Nombor IP 4 (berbaring di perut bawah perut).

 • Gunakan tangan kanan anda untuk menyokong dagu dengan tangan bengkok anda;
 • Tangan kiri dari belakang untuk menekan kepalanya.

Kemudian tukar kedudukan tangan dan ulangi tekanan tekanan sekurang-kurangnya 5 kali.

Kedudukan permulaan adalah sama (dengan karpet)

 • Pusingkan kepala ke kanan dengan menyentuh lantai;
 • Tanpa menaikkan kepala anda dengan usaha otot-otot sisi leher, cuba tolak telinga dari tikar.
 • Luruskan kepala anda, berehatlah.

Ulangi senaman dengan memutar kepala ke kiri.

Keputusan lfk

Latihan terhadap osteochondrosis dengan senaman biasa mereka memberikan kesan terapeutik yang ketara dan berpanjangan:

 • Proses pembekalan darah dan metabolisme di tulang belakang serviks dipercepatkan;
 • Sakit dihilangkan;
 • Pemuliharaan tisu sekitarnya dipulihkan;
 • Lapisan otot meningkat;
 • Keanjalan cakera intervertebral dan pergerakan leher meningkat.

Hasil akhirnya dapat mempercepat penggunaan fisioterapi untuk osteochondrosis serviks. Penyinaran UHF tempatan menyumbang kepada pecahan deposit garam. Penggunaan kompres khas yang direndam dalam persediaan farmakologi juga bertujuan untuk ini. Prosedur ini hendaklah digunakan hanya mengikut arahan doktor yang menghadiri untuk mengelakkan alahan yang mungkin berlaku.

Kontraindikasi untuk gimnastik osteochondrosis serviks pada wanita juga boleh termasuk kehamilan. Ketegangan yang kuat pada otot panggul dan perut boleh menyebabkan buruh pramatang atau keguguran.

Kesakitan leher dan pergerakan rendah bukanlah keputusan akhir, yang meniadakan kehidupan yang sihat. Banyak yang boleh membetulkan terapi fizikal. Ia hanya penting untuk mengetahui bagaimana untuk merawat latihan osteochondrosis. Sesuatu yang boleh memperbaiki kelas kecergasan biasa. Tetapi keputusan optimum hanya mungkin dengan penggunaan pengisian terapeutik di osteochondrosis di kawasan serviks. Ini tidak boleh ditangguhkan dengan cara apapun.

Ciri-ciri kompleks terapi senaman dalam osteochondrosis serviks

Pelbagai kompleks terapi fizikal sentiasa digunakan dalam pemulihan penyakit tulang dan sendi, di antaranya adalah osteochondrosis tulang belakang serviks. Terdapat beberapa set latihan standard yang direka untuk membantu pesakit untuk mendapatkan semula pergerakan biasa yang normal.

PERHATIAN Gimnastik perubatan untuk osteochondrosis tulang belakang serviks selalu dilakukan selepas fasa akut penyakit ini selesai! Dalam kesakitan teruk, senaman dikontraindikasikan!

LKF perlu digabungkan dengan mengambil ubat yang ditetapkan, dan selepas kursus utama untuk meneruskan kelas untuk mengelakkan. Masa yang terbaik untuk senam adalah jam pagi, apabila sendi perlu "memanaskan badan" dan bersedia untuk hari yang penuh tekanan, dan malam selepas hari itu.

Latihan untuk osteochondrosis serviks direka untuk pesakit purata dan boleh diakses oleh hampir semua orang. Latihan yang disyorkan Cuba ikuti arahan dan jangan tambah tanpa kebenaran bilangan pengulangan.

Pergerakan - kehidupan

Untuk tulang belakang serviks dicirikan oleh pergerakan tinggi vertebra. Jurang di antara mereka dipenuhi dengan lapisan tisu tulang rawan. Kesakitan dan kekakuan muncul hanya dengan pengurangan ketara margin zon keselamatan dari pangkal tengkorak ke bilah bahu.

Kegiatan motor keamatan normal tidak pernah membahayakan kesihatan. Latihan pagi untuk osteochondrosis serviks di rumah tidak rumit dalam prestasi, tersedia untuk kategori umur yang berbeza dan membolehkan anda untuk mengelakkan penampilan kesakitan dan kekangan.

Semua latihan terapi untuk osteochondrosis tulang belakang boleh diguna pakai sebagai profilaksis.

Untuk kelonggaran lengkap vertebra, adalah perlu bahawa otot-otot yang menyokong mereka menjadi benar-benar santai, dan ia terletak dalam garis lurus.

Tidur dalam postur paksa tidak menyumbang kepada pemunggahan otot dan sendi. Dan latihan khas untuk serviks dan toraks, serta belakang dan sacrum akan membantu untuk mengimbangi kelemahan aktiviti siang hari.

Pergerakan aktif dan istirahat santai sama-sama baik apabila mereka diukur dengan sederhana: kedua-dua hypodynamia, dan mengangkat berat badan, dan beban sukan yang meletihkan boleh mengganggu keseimbangan daya di badan manusia.

Di bawah serangan tulang belakang dan leher yang lebih rendah, osteochondrosis lumbosakral dan serviks berkembang terlebih dahulu. Gimnastik pada peringkat awal digunakan untuk mencegah gangguan ini.

Spine yang sihat memerlukan pelbagai pergerakan: memutar (berpusing), membongkok (membengkokkan), sederhana regangan dan mampatan.

Sekiranya pesakit tidak menerima pergerakan normal dalam kehidupan seharian, adalah perlu untuk membangunkan kompleks pencegahan individu untuk punggung dan latihan khusus terhadap osteochondrosis serviks.

Pagi: gimnastik rumah

Malah berbaring di atas katil, anda boleh mula menyediakan leher anda untuk kebaikan komputer dan perpustakaan.

Latihan pagi untuk leher dengan osteochondrosis adalah sangat mudah:

 1. Berbaring di atas katil (di bahagian belakang), belanja diri sendiri. Sedikit menguli leher dengan menekan dan menggosok pergerakan. Berjalan tanpa bantal!
 2. Buat 4-6 giliran: pertama perlahan ke kanan, kemudian ke kiri. Hanya kepala bergerak. Adakah, cuba merasakan kerja otot.
 3. Sangat perlahan tarik rahang bawah ke rongga jugular (gigi ditutup), cuba merasakan pergerakan bergantian pada setiap vertebra serviks. Hanya perlahan-lahan mengembalikan kepala anda ke kedudukan semula jadi. Tenggelamkan diri anda dengan relaksasi selama 10 minit.

TIP! Mulakan jam penggera tambahan, supaya anda tidak tidur secara tidak sengaja!

 1. Berdiri dan berulang berulang: ke sisi, kemudian - tunduk ke hadapan. Mengenai kebolehterimaan untuk osteochondrosis kepala kepala serviks anda dengan putaran dan ke belakang dalam garis lurus perlu dijelaskan dengan ahli neurologi.
 2. Sekarang angkat dan turunkan bahu 4-6 kali. Tidak buruk, jika mengecas leher dengan osteochondrosis disertai dengan latihan sederhana kumpulan otot yang lain.

Sepanjang hari, elakkan pergerakan secara tiba-tiba dengan kepala dan leher anda. Prinsip utama rawatan osteochondrosis adalah pendekatan individu terhadap manifestasi klinikal penyakit dalam pesakit tertentu. Oleh itu, latihan yang dilakukan untuk osteochondrosis serviks di rumah mesti diluluskan oleh doktor.

Petang: gimnastik ringan untuk kanak-kanak sekolah dan kerani

Orang yang bekerja semasa duduk harus menjaga kepala mereka tunduk sepanjang masa, sehingga korset otot leher dan belakang atas terlalu banyak.

Untuk pencegahan kompleks masalah tulang belakang serviks, adalah wajar untuk melakukan bukan sahaja latihan leher untuk osteochondrosis.

Cuba perhatikan seluruh badan. Tetapi masih bertanya kepada doktor anda jika kecergasan biasa anda tidak akan menyakitkan dengan osteochondrosis.

Pada waktu petang, lakukan latihan yang selamat dan berkesan ini untuk osteochondrosis serviks:

 1. Bersantai di atas lantai (tikar, gimnastik atau permaidani yang tebal). Di bawah leher, anda boleh meletakkan roller elastik, bukan bantal! Regangkan tangan anda di belakang kepala anda, perlahan-lahan tarik kaus kaki dan kasut di sepanjang lantai, cuba merasakan bagaimana tulang belakang membentangkan, bagaimana kerja otot.
 2. Kembalikan tangan anda ke kedudukan semula jadi - di sepanjang badan. Bahu maksimum yang lebih rendah ke lantai. Bernafas lancar, perlahan-lahan. Bersantai secara beransur-ansur, mengawal setiap otot: mulakan dengan kaki anda dan naik lebih tinggi - ke kepala anda. Berbohong dalam keadaan santai selama sekurang-kurangnya 15 minit. Relaksasi otot berkualiti tinggi adalah salah satu tujuan LFK untuk osteochondrosis serviks.

TIP! Ambil kesempatan daripada pilihan pendidikan kelonggaran audio. Ia harmoni melengkapi kompleks latihan dalam osteochondrosis.

Gimnastik osteochondrosis serviks pada wanita akibat perubahan usia dalam tisu tulang mungkin diperlukan pada usia yang lebih muda berbanding dengan lelaki. Di rumah, latihan boleh dilakukan hanya pada hasil perundingan dengan ahli saraf, pakar ortopedik dan ahli terapi.

Perkara yang sama berlaku untuk penggunaan ubat-ubatan: ulasan krim dan salap ajaib tidak selalu jujur, dan mengambil ubat untuk osteochondrosis tanpa preskripsi doktor adalah jenayah terhadap kesihatan sendiri.

Bukan hukuman, tetapi diagnosis

Doktor itu mendedahkan diagnosis dan semua akibatnya, tidak mengecewakan pesakit atau menafikannya untuk melawan penyakit itu. Latihan untuk rawatan osteochondrosis serviks tidak selalu mudah.

Adalah penting untuk menyesuaikan diri dengan fakta bahawa semua ketidakselesaan akan segera mereda.

Penyakit 1-2 peringkat boleh sembuh di rumah dengan semua cadangan perubatan. Pada rawatan 3-4 peringkat di dinding rumah tidak lagi mungkin.

Apa yang diperintahkan oleh doktor: kompleks G. V. Ignatiev

Terapi senaman, dengan mengambil kira tinjauan pesakit, memberikan hampir separuh kejayaan di antara langkah-langkah osteochondrosis serviks. Latihan dilakukan setiap hari. Kekerapan pendekatan: beberapa kali pada siang hari pada selang waktu untuk berehat. Bilangan pendekatan ditentukan secara individu.

Terapi fizikal untuk osteochondrosis serviks ditetapkan oleh doktor yang menghadiri peringkat pemulihan, apabila keradangan dan kesakitan telah dikeluarkan, tetapi sukar bagi pesakit untuk melakukan satu set latihan untuk osteochondrosis serviks kerana penyakit mobiliti terhad di kawasan ini.

Gennady Vasilyevich Ignatiev - seorang doktor yang mempunyai pengalaman hebat. Ketua klinik, penulis artikel penyelidikan, menawarkan pesakit yang kompleks dengan osteochondrosis tulang belakang serviks:

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang serviks - kompleks, ditunjukkan hampir semua

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis tulang belakang serviks adalah cara utama untuk menghentikan penyakit ini. Ini akan mengesahkan mana-mana doktor. Dalam diagnosis osteochondrosis tulang belakang serviks, gimnastik video menormalkan mobiliti bersama dan nada serat otot, menguatkan otot-otot leher, dan meningkatkan keanjalan saluran darah dan bekalan darah ke badan vertebra dan cakera intervertebral.

Gimnastik tulang belakang serviks dengan osteochondrosis dalam kombinasi dengan pernafasan berirama akan mengembalikan sirkulasi otak yang normal. Ini akan meningkatkan prestasi mental - akan menghalang memori daripada melemahkan dan membantu proses hafalan yang lebih baik.

Matlamat dan objektif terapi fizikal

Malangnya, adalah mustahil untuk menyembuhkan osteochondrosis. Doktor belum datang dengan cara untuk membalikkan proses degeneratif-dystrophik. Mereka hanya boleh melambatkan atau berhenti. Ini adalah matlamat utama terapi senaman, lihat juga rawatan osteochondrosis dengan herba.

Majoriti orang melihat seorang doktor jika mereka mengalami sakit leher yang tidak lagi dapat diterima. Jika mereka tidak disebabkan oleh sebab-sebab lain, seperti myositis atau fraktur, maka apabila diagnosis dijelaskan dengan pemeriksaan x-ray atau MRI, jenis penyakit polysigmentary akan dikesan - sekurang-kurangnya satu hernia intervertebral "dikelilingi" oleh protrusions cakera bersebelahan.

Latihan senaman fizikal dengan osteochondrosis serviks dalam tempoh akut dan semasa pemecahan menyelesaikan tugas yang sama:

 • membantu dalam melegakan kesakitan;
 • penghapusan hipertonus otot, menggalakkan kelonggaran otot;
 • pecutan proses metabolik;
 • peningkatan peredaran darah dan saliran limfa;
 • Memfungsi parut cakera cincin berserabut.

Objektif terapi latihan osteochondrosis tulang belakang serviks dalam tempoh kedua rawatan dan semasa remisi:

 • mencegah perkembangan ketidakselesaan atau kesakitan;
 • peningkatan pemakanan tisu cakera vertebra dan intervertebral;
 • meningkatkan nada dan kekuatan gentian otot leher dan bahu bahu;
 • pencegahan pembentukan adhesi dan osteofit (pertumbuhan yang menghalang);
 • pemulihan dan penyelenggaraan kelengkungan fisiologi semula jadi di kawasan serviks.

Untuk melakukan terapi latihan kompleks individu untuk osteochondrosis serviks diperlukan setiap hari dan beberapa kali. Hanya beban biasa yang akan membantu mencapai matlamat.

Perhatian. Harga rawatan tidak atau rawatan sekali-sekala adalah kemajuan patologi, yang semestinya akan berakhir dengan operasi pembedahan, atau perkembangan myelopathy serviks (pemusnahan saraf tunjang), menyebabkan lumpuh dan kecacatan.

Contraindications

Dalam artikel ini, kami membentangkan satu pilihan latihan yang boleh dilakukan tanpa praktikal semua orang, tanpa mendapatkan persetujuan daripada pakar terapi latihan. Bagaimanapun, kompleks sederhana ini mempunyai kontra-kontraindikasi.

Kompleks gimnastik dalam osteochondrosis tulang belakang serviks (video) adalah dilarang untuk melaksanakan jika terdapat penyakit atau syarat berikut:

 • sakit akut di mana-mana bahagian tulang belakang;
 • tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi sebelum kelas;
 • tekanan intrakranial atau intraokular yang meningkat;
 • tempoh akut sebarang penyakit, disertai dengan suhu badan melebihi 38 ° C;
 • "Segar" kecederaan otak traumatik dan gegaran, tempoh akut selepas operasi cranio-cerebral dan campur tangan pada vertebra serviks.

Untuk maklumat. Gimnastik pernafasan di osteochondrosis di rantau serviks adalah wajib, dan untuknya tiada sekatan. Latihan pernafasan dalam kedudukan terdedah, disertai dengan pergerakan tangan, ditunjukkan walaupun selepas operasi abdomen atau neurosurgi yang serius.

Bentuk terapi fizikal

Bentuk terapi senaman yang ditetapkan bergantung pada tempoh penyakit:

 1. Dalam tempoh yang teruk atau ketika diperparah, rawatan merangkumi:
 • latihan isometrik untuk otot serviks dengan mengatasi rintangan;
 • kombinasi kedudukan statik yang mempromosikan kelonggaran bisep, trapezius dan otot deltoid (lihat gambar di atas);
 • penculikan pasif lengan, pergerakan swing lancar di sendi bahu dalam amplitud yang ada;
 • jika perlu, kursus kompleks kelonggaran selepas isometrik Kogan-Malevik - ketegangan otot bahu, diikuti dengan pergerakan tangan pasif;
 • latihan pernafasan.
 1. Dalam tempoh kedua dan semasa remisi, terapi senaman untuk osteochondrosis video rantau serviks terdiri daripada:
 • senaman statik (isometrik) untuk otot-otot leher dan bahu bahu;
 • pendulum seperti ayunan dan pergerakan berayun dengan lengan (peregangan balistik);
 • latihan untuk ikat pinggang dengan beban bertambah secara beransur-ansur;
 • pergerakan dinamik yang perlahan dan licin di rantau serviks;
 • berenang

Pada nota itu. Dalam tempoh yang teruk, jangan lupa memasukkan dada dan pernafasan perut dalam kompleks terapi senaman untuk osteochondrosis serviks. Ia akan membantu untuk kembali ke lawatan dada yang dikurangkan secara normal, yang terbentuk kerana kedudukan luar biasa tulang belakang, yang merosakkan sindrom kesakitan.

Kaedah Pelaksanaan

Arahan untuk penyusunan latihan Gimnastik untuk tulang belakang serviks dalam osteochondrosis:

 1. Sekiranya perlu, senaman boleh dilakukan semasa duduk.
 2. Jika vertebra serviks tidak stabil dan memakai bas Schantz, lakukan latihan sejauh mungkin tanpa mengeluarkan korset.
 3. Semua pergerakan dinamik harus lambat dan lancar, tanpa jerks dan jerking, dan amplitud mereka - maksimum, tetapi tidak menyebabkan sensasi yang menyakitkan.
 4. Anda boleh mengambil makanan 30 minit selepas hujung pelajaran, dan permulaan kompleks harus hanya sejam selepas makan utama.

Pada nota itu. Sebelum melakukan Gimnastik kompleks ini untuk osteochondrosis tulang belakang serviks, video ditunjukkan untuk melakukan urutan sendiri otot-otot leher, menggosok salap atau gel yang ditetapkan oleh doktor atau, contohnya, Dolobene-gel, Troxevasin-gel atau krim Decontractile.

Pemilihan senaman dan kedudukan untuk rawatan osteochondrosis

Selepas beberapa minit mengurut diri, anda perlu melakukan latihan pemanasan. Mereka terkenal dengan semua dan tidak memerlukan penempatan video dalam artikel ini.

Panaskan

 • Lakukan beberapa pergerakan di kawasan serviks dalam pelbagai unjuran:
  1. mengikat ke hadapan dan ke belakang;
  2. bertukar kiri dan kanan;
  3. tilts kiri dan kanan;
  4. Pergerakan Chin ke hadapan dan ke belakang (dalam foto di atas - di sebelah kanan kanan);
  5. giliran gabungan dengan kecenderungan;
  6. putaran pekeliling mengikut arah jam dan lawan jam.
 • Buat apa-apa latihan pemanasan untuk jari anda.
 • Panaskan sendi dan otot pinggang bahu:
  1. mengangkat dan menurunkan tali bahu dan asynchronous;
  2. pergerakan pekeliling putaran serentak di bahu.

Leher otot isometrik leher

Melakukan "tilts" kepala ke kiri, kanan, ke hadapan, ke belakang, dan juga "bertukar" ke kanan dan kiri mengatasi rintangan lengan dan tidak bergerak, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas, selain latihan ini adalah pencegahan hebat osteochondrosis serviks.

Tetapkan kepada algoritma berikut:

 1. Blok: 3 saat ketegangan (menghirup melalui hidung) - 6 saat relaksasi (menghembus melalui bibir, tiub terlipat).
 2. Ulangi setiap blok 3 kali, selepas itu membuat satu putaran kepala pada dan melawan tangan jam.
 3. Lakukan blok pertama dengan minimum, yang kedua dengan yang tengah, dan yang ketiga dengan ketegangan otot maksimum dan tekanan lengan (s). Oleh itu, semasa dua blok pertama, serat otot merah akan dilatih dan rangkaian kapilari akan diperkuat, dan semasa prestasi blok ketiga, serat otot putih akan dimasukkan, ketegangan yang akan menguatkan kekuatan otot dan meningkatkan jumlah mereka sedikit.
 4. Selepas beberapa hari, tambahkan tempoh voltan hingga 4 saat, dan berehat hingga 8. Meningkatkan tempoh satu voltan isotonik hingga 7 saat, tidak lebih. Melepaskan dan menenangkan otot dalam kes ini akan mengambil masa 14 saat.

Sayap malaikat

Latihan ini boleh dilakukan baik berdiri dan duduk dalam kedudukan apa pun. Bend tangan anda dan letakkan jari anda pada bahu anda, simpan siku anda dengan tepat ke sisi, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di atas.

Buat beberapa gerakan dengan siku anda ke atas dan ke bawah, kemudian 4-5 maklumat di hadapan anda dan pencairan maksimum ke belakang. Selepas itu, lukis siku pada masa yang sama ke hadapan dan bulatan mundur.

Ia penting. Semasa latihan, belakang dan leher harus lurus, dan bahagian atas harus ditarik ke arah siling.

Kami menguatkan otot deltoid

Letakkan tangan anda di atas kepala anda dalam "istana beruang" seperti yang ditunjukkan dalam rajah (1):

 1. Kencangkan semua otot badan dalam usaha memecahkan "kunci". Adakah ketegangan isometrik dihidupkan selama 3 hingga 10 saat (maksimum). Kemudian, semasa anda menghembus nafas, berehatlah otot-otot, dan buat satu gerakan bulat dengan tangan anda berpaut sekali dalam setiap arah (dalam angka - 2). Ulangi penggantian ini secara statistik dan dinamik (1-2) dua kali lagi. Jangan lupa bahawa voltan sepatutnya menjadi lemah, kemudian sederhana, dan ketiga kalinya maksimum.
 2. Letakkan "kunci beruang" di hadapan plexus suria, meletakkan siku anda betul-betul ke sisi, dengan tangan kanan anda "di atas". Dengan ketegangan sedikit leher dan tali bahu, dengan "tangan akan pecah," buat 8-10 gerakan lancar dengan siku anda - satu ke atas, kedua ke bawah (seperti kuk). Kemudian tukar kedudukan tangan di istana, dan ulangi gerakan itu.

Bear Castle di belakang

Lakukan latihan ini selari posisi tangan, menyebarkannya ke seberang. Pada titik akhir - di istana, setiap kali mengetatkan otot-otot dengan lebih kuat, memerhatikan algoritma berikut dalam masa: pertama 3 saat, kemudian 4, dan sebagainya sehingga 7. Jangan lupa bahawa belakang dan leher harus lurus.

Sila ambil perhatian - mudra klasik (posisi tangan) yoga "kunci beruang" dilakukan dengan menggabungkan empat jari tanpa penyertaan jari-jari besar, tetapi pada masa yang sama jari harus dikepit dengan ketat ke dalam tangan.

Sekiranya latihan ini tidak tersedia, mulakan dengan versi ringan dengan tuala, seperti yang ditunjukkan dalam gambar di bawah.

Dalam beberapa minggu, sendi-sendi akan berkembang dan mungkin untuk melakukan senaman ini tanpa tuala.

Belalang (belalang)

Postur ini juga akan membantu mereka yang menghadapi masalah pencernaan, sistem urogenital dan kelenjar prostat.

Dalam versi klasik, asana yoga ini sedang berbaring. Jangan berjongkok di dada anda dan bungkus kepala anda. Garis leher dan dada harus lurus. Beri perhatian kepada kaki - kaki tidak boleh disebarkan lebih luas daripada bahu, dan tumit perlu "melihat" di siling.

Masa pegangan kedudukan: selama anda boleh, tetapi tidak lebih dari 3 minit. Walau bagaimanapun, untuk permulaan, anda boleh melakukan pilihan yang ringan di kedudukan berdiri atau duduk.

Latihan akhir

Sikap sedemikian adalah kontraindikasi bagi wanita hamil, dan orang-orang dengan patologi sendi dan cirit-birit perlu dijalankan dengan berhati-hati.

Akhirnya, kami mengesyorkan untuk melakukan asana, yang akan membantu meletakkan semua sendi dari tulang belakang dalam kedudukan anatomi semulajadi, dan akan membuat lawatan ke ahli terapi manual yang tidak perlu. Ambil kedudukan sedekat mungkin dengan yang ditunjukkan dalam gambar di atas. Dengan cara ini, kaki "bawah" dan lengan yang lurus boleh lurus.

Dengan setiap nafas, lakukan sedikit "berpusing" di belakang, dada, dan leher. Cuba elakkan lenturan tulang belakang yang berlebihan, dan lakukan hanya berpusing.

Masa yang dibelanjakan dalam asana: dari 5-10 saat hingga 3 minit maksimum. Jangan lupa untuk melakukan senaman ke arah yang lain. Selepas 6-8 minggu amalan harian, kedudukan anda tidak lebih buruk daripada pengajar.

Gimnastik terapeutik di osteochondrosis rantau thoracik akan berkuatkuasa hanya dalam kes yang kerap, lebih baik setiap hari, prestasi. Harga untuk menolak untuk melaksanakan dan meneruskan gaya hidup yang tidak aktif adalah kepulangan semua ketidakselesaan dan kesakitan, serta kemajuan penyakit, mengancam terjadinya protrusions dan hernia dalam cakera intervertebral.

Gimnastik dengan osteochondrosis tulang belakang serviks

Osteochondrosis tulang belakang adalah masalah yang paling biasa pada orang berusia lebih dari 40 tahun. Tetapi jika anda mengambil langkah yang mencukupi dan memberi perhatian yang mencukupi kepadanya, maka akibatnya dapat dielakkan. Salah satu pembantu utama dalam ini adalah fisioterapi, atau terapi latihan. Satu set latihan untuk osteochondrosis tulang belakang serviks adalah mudah, dan hanya mengambil masa 15-20 minit.

Etiologi penyakit ini

Osteochondrosis boleh menjadi serviks, thoracic atau lumbar, ia bergantung kepada bahagian mana tulang belakang penyakit itu berkembang. Terdapat beberapa sebab utama penampilannya:

 • Tabiat buruk;
 • Gaya hidup sedentari;
 • Berat badan berlebihan;
 • Selepas kecederaan tulang belakang;
 • Umur selepas 40 tahun;
 • Masalah ortopedik: kelab kaki atau kaki rata.

Kaedah untuk gimnastik terapeutik

Kaedah asas gimnastik terapeutik untuk semua bahagian tulang belakang adalah sama.

 • Udara segar, atau bilik pengudaraan yang baik;
 • Semua latihan bermula dengan pemanasan;
 • Lakukan senaman hanya pada tahap remisi penyakit;
 • Pergerakan mesti bebas, jadi pakaian dipilih menjadi selesa;
 • Pergerakan tidak tajam, secara beransur-ansur meningkat dalam amplitud dan bilangan kali. Kemudian anda akan mengelakkan kecederaan pada ligamen dan otot;
 • Jika, semasa bersenam, anda merasakan kesakitan, menghentikan aktiviti;
 • Sebelum anda memulakan kelas dan pada akhir mengukur nadi. Jika ia dinaikkan, mengurangkan beban;
 • Tonton pernafasan anda semasa mengecas;
 • Kerapuhan adalah komponen yang paling penting dalam rawatan yang berjaya. Jika anda melakukan latihan dari semasa ke semasa, maka ia tidak akan memberikan kesan yang diingini;
 • Latihan yang diperlukan untuk pencegahan dan rawatan osteochondrosis adalah ditetapkan dan dipilih hanya oleh pakar. Jangan ubat sendiri, ia boleh membawa kesan yang bertentangan;

Panaskan

Komponen latihan yang sangat penting adalah pemanasan. Ia membantu mengelakkan kecederaan otot dan sendi. Untuk memanaskan badan anda perlu perlahan-lahan. Pada mulanya, tangan mudah dilakukan, maka unsur pengisian menjadi lebih rumit.

 1. Berdiri lurus. Perlahan-lahan, sambil menghirup hidung anda, angkat tangan anda ke atas, setelah set lengkap udara di dalam paru-paru anda, turunkan tangan anda membuat nafas yang bising dengan mulut anda.
 2. Untuk memanaskan tulang belakang serviks, ikuti kepala ke tepi dan putar pergerakan kepala ke dada dan buat separuh bulatan dari satu bahu ke yang lain.
 3. Maka itu adalah sedikit regangan dada, kerana ini berdiri menentang dinding supaya ia terletak di atas tumit, punggung, bilah bahu dan belakang kepala. Ambil 2 langkah dari dinding dan tolak bilah bahu bersama-sama. Pegang ia untuk 3 tuduhan, kemudian berehat bilah bahu dan kembali ke dinding.
 4. Angkat bahu kiri secara bergantian, maka hak dan kedua bahu bersama-sama.

Setiap senaman mesti dilakukan sebanyak 10 kali.

Terapi latihan untuk osteochondrosis

Jenis penyakit yang paling biasa ialah osteochondrosis serviks. Oleh itu, adalah penting untuk memberi perhatian kepada bahagian tulang belakang ini dan melakukan latihan mudah. Kami bawa perhatian kepada sebahagian daripada mereka:

Kompleks dari berdiri

 1. Berdiri dengan tangan anda di pinggul anda. Mula beralih ke kiri dan ke kanan. 10 kali.
 2. Kemudian perkara yang sama dilakukan, hanya dengan memiringkan kepala di bahu kanan dan di sebelah kiri. Jalankan 10 kali.
 3. Mulakan pergerakan putaran yang lancar dengan kepala anda menggambarkan separuh bulatan. 10 kali.
 4. Tekan telapak tangan anda ke dahi anda, dan tolaknya ke telapak tangan. Dalam kes ini, otot leher mesti tegang. Jalankan 3 kali.
 5. Rehat dan tekan pada telapak kepala anda dengan leher supaya otot leher juga tegang. 3 kali.
 6. Lakukan prosedur yang sama dengan menekan kelapa di kuil kanan dan kiri. 3 kali.

Kompleks dari kedudukan terdedah

Memulakan kedudukan untuk kompleks: melangkah, meluruskan kaki, lengan di sepanjang badan.

 1. Dari kedudukan permulaan (I.P.), sedikit menaikkan kepala dan berlama-lama dalam kedudukan selama kira-kira 5 saat. Kurangkan kepala anda. Ulang 3 kali.
 2. Letakkan tangan anda di bahu anda, lakukan gerakan putaran dengan siku anda di kedua-dua arah 4 kali. Ulang 3 kali.
 3. Dari I.P. angkat satu kaki dan bengkokkannya di lutut. Kemudian tukar kaki. Kami meniru berjalan di tempat dalam kedudukan terdedah. Lakukan 3 kali selama 30 saat.
 4. Naikkan lengan anda di atas anda dan selalunya tarik mereka ke siling, sambil mengangkat dayung anda dari lantai. Untuk setiap tangan 6 kali.
 5. Larutkan tangan ke tepi dan ke atas sambil menghirup. Semasa anda menghembus nafas, angkat lutut anda dan tarik ke arah dada anda. Kepala dari lantai tidak boleh luntur. Ulangi latihan 5 kali.
 6. Berbaring di belakang anda, kami meletakkan tangan kami di pinggang. Pada menghirup, angkat kaki dan bengkokkan pada lutut. Pada menghembuskan nafas, lepaskan lutut dan berehat kaki. Jalankan 5 kali.
 7. Berada di I.P. bawa bilah bahu bersama-sama dan tekan mereka ke lantai. Kelewatan dalam kedudukan untuk 3 akaun. Jalankan diperlukan 5 kali.

Kompleks dari kedudukan duduk

Duduk di kerusi yang keras. Ini adalah I.P.

 1. Duduk di kerusi, tekan bawah dengan tangan kiri anda di lutut kiri selama 3 saat. Melakukan senaman yang sama dengan tangan kanan. Kemudian kami menekan lutut kami dengan kedua-dua tangan. Kami menjalankan 5 kali.
 2. Tarik bahu kiri ke telinga kiri. Tahan selama 3 saat. Dengan bahu kanan lakukan latihan yang sama. Kemudian kami cuba menarik kedua bahu ke telinga. Pada 5 pendekatan.
 3. Lakukan pergerakan putaran bahu kiri, kemudian kanan, dan kemudian kedua bahu. 7 kali untuk setiap bahu.
 4. Angkat kaki anda sedikit bengkok di lutut. Latihan "basikal".
 5. Semasa menghirup, bengkokkan tangan anda, semasa anda menghembus nafas, geser bahu anda.
 6. Duduk di sebelah kiri kerusi. Lakukan latihan berikut:

6.1 Menaikkan dan menurunkan tangan kiri;

 • Pindahkan tangan anda ke belakang dan sebagainya, seolah-olah kami menggergaji kayu;
 • Kami menjalankan gerakan pekeliling tangan mengikut arah jam, kemudian menentang;
 • Naikkan tangan anda, buang dan goncangkan.

6.2 Pemindahan ke sebelah kanan kerusi dan melaksanakan kompleks yang sama.

 • Duduk betul-betul di kerusi. Menghembus nafas, angkat tangan anda. Clench lutut anda pada menghembus nafas. Ulang 3 kali.

Seluruh kompleks latihan dilakukan perlahan-lahan untuk kesakitan.

Terapi senaman semasa ketakutan

Sekiranya penyakit itu berlanjutan, dan kelewatan berlaku, adalah penting untuk mengikuti peraturan tingkah laku setiap hari. Mereka termasuk:

 • Tidur dan hanya terletak pada tilam keras sahaja;
 • Letakkan kusyen atau roller di bawah lutut anda. Jadi anda mengeluarkan ketegangan yang berlebihan daripada tulang belakang;
 • Lakukan latihan khas untuk melegakan otot-otot tulang belakang.

Dalam melaksanakan pendidikan jasmani di saat-saat kepahitan, adalah penting untuk melaksanakan semua latihan perlahan-lahan, duduk di hadapan cermin, dan sensitif memantau semua perasaan mereka.

I.P. duduk di atas kerusi keras, kaki bersama-sama, tangan meletakkan lutut, kepala lurus, dagu selari dengan lantai.

 1. Pusingkan kepala anda perlahan-lahan, pertama ke kanan dan kemudian ke kiri. Chin sepatutnya selari dengan lantai. 3 kali.
 2. Bend kepala anda ke bahu kanan, kemudian ke kiri. Bahu ditetapkan dalam satu kedudukan dan tidak naik ke arah kepala. 3-4 kali.
 3. Bengkokkan kepala anda, berehat dagu di dada. Jangan buang balik kepala anda apabila kembali ke I.P. Jalankan 3 kali.
 4. Sangat perlahan, meregangkan dagu anda ke tulang belakang yang betul, kemudian ke tengah, dan ke tulang belakang kiri. 4 kali.
 5. Turunkan kepala supaya dagu sampai ke dada, perlahan-lahan menghasilkan gerakan dalam bentuk separuh bulatan dari satu bahu ke yang lain. Jalankan 4 kali.
 6. Tarik leher ke atas, tahan kedudukan selama 3 saat, dan pulangkan kembali ke I.P.
 7. Uprites sawit dahi, berhenti seketika untuk 3 akaun, kemudian berehat terhadap occiput dalam sawit, dan 3 saat, dan berhenti kuil di sebelah kiri dan kanan dalam sawit selama 3 saat.

Kontraindikasi untuk menjalankan terapi

Terdapat sangat sedikit kontraindikasi untuk melakukan senaman terapeutik. Selalunya ini bukanlah kontraindikasi, tetapi cadangan untuk membataskan kelas dalam tempoh tertentu. Apabila osteochondrosis disyorkan untuk tidak menjalani terapi dalam tempoh kesukaran dan kesakitan yang teruk. Tetapi ada kontra umum. Ini termasuk:

 • Meningkatkan suhu badan;
 • Kesakitan yang teruk di mana-mana bahagian badan;
 • Kemunculan tumor malignan;
 • Penyakit radang dan berjangkit;
 • Tekanan darah tinggi;
 • Dalam kes pelanggaran keadaan mental pesakit tidak diberi terapi latihan;
 • Pendarahan atau kemungkinan
 • Gumpalan darah;
 • Kehadiran penyakit progresif yang tidak dapat diubati.

Dalam merangka rawatan penyakit cakera degeneratif, seperti mana-mana penyakit yang memerlukan senaman untuk setiap doktor adalah penting untuk mengenal pasti tanda-tanda yang mungkin atau kontra untuk menjalankan terapi. Oleh itu, kompleksnya adalah spesialis dalam bidang ini.

Tips Pencegahan

Jika pendekatan yang munasabah terhadap isu pencegahan osteochondrosis, maka boleh dielakkan sama sekali. Cadangan utama tidak rumit:

 • Melaksanakan terapi fizikal kompleks harian;
 • Ambil ubat;
 • Bergerak lebih banyak;
 • Menghilangkan tabiat buruk;
 • Tonton diet anda;
 • Semak kesihatan anda dengan kerap.

Pencegahan adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit, dan merawat kesannya agak sukar. Jika anda pergi ke doktor pada peringkat pertama, ikut cadangan untuk rawatan dan jangan malas, maka rasa sakit boleh dilupakan selepas beberapa bulan.