Ubat fibroid - klasifikasi saiz

Groin

Fibroid rahim adalah penyakit ginekologi yang biasa di kalangan wanita, di mana neoplasma jinak muncul di rahim. Selalunya penyakit ini berlaku pada wanita berumur 30 hingga 45 tahun. Sebahagian besar fibroid menyumbang kira-kira 30 peratus daripada semua penyakit ginekologi. Di samping itu, ia boleh berlaku dalam 80 peratus wanita, yang sebahagian besar tidak menyedari kewujudannya, kerana tidak ada perubahan dalam status kesihatan mereka.

Ubat fibroid juga boleh muncul pada wanita yang belum diberi kelahiran; selepas menjalani pembedahan ginekologi pada pesakit tua; selepas bersalin; dengan menopaus; dan juga semasa kehamilan. Dalam fibroid rahim, saiz dikira dalam minggu.

Apakah fibroid?

Terdapat juga kes-kes apabila tidak satu nod dikesan, tetapi beberapa sekaligus, dan saiz mereka mungkin berbeza. Ini dipanggil pelbagai myoma rahim.

Pertumbuhan baru tumbuh dan berkembang di bawah pengaruh hormon kelamin wanita. Oleh sebab itu, disebabkan penurunan tahap hormon seks di tubuh wanita (selepas bermulanya menopause). Ia juga harus diperhatikan bahawa fibroid sering mengurangkan saiz, dan kadang-kadang boleh hilang sama sekali.

Apakah punca fibroid?

Gejala fibroid rahim

Menurut statistik, fibroid mula meningkat apabila seorang wanita mencapai usia tiga puluh tahun, tetapi pembentukan baru mungkin tidak membenarkan anda mengetahui tentang diri anda selama jangka waktu yang panjang. Simptomologi fibroid bergantung kepada penyetempatan nod fibroid, saiznya, dan kadar pertumbuhan. Gejala pertama fibroid boleh muncul pada usia tiga puluh lima tahun. Ini disebabkan penurunan pengeluaran hormon seks oleh ovari.

Pertimbangkan tanda-tanda fibroid rahim:

 • pendarahan rahim di tengah kitaran bulanan;
 • haid adalah lebih banyak dan lebih kuat daripada biasa;
 • kerap kencing;
 • kesakitan yang lemah di abdomen bawah, yang boleh memberi di belakang atau kaki;
 • sembelit yang mungkin;
 • sakit: di dalam hati, sakit kepala, kerapkali panas;
 • anemia, yang dinyatakan oleh kelemahan, pucat.

Walau bagaimanapun, jika neoplasma baru sahaja mula terbentuk (fibroid rahim selama 4 minggu), kemungkinan bahawa ia tidak akan menunjukkan apa-apa tanda.

Kehamilan dengan myoma rahim

Biasanya, jika tumor kecil (fibroid rahim 6-7 minggu), maka ia tidak bertindak sebagai penghalang untuk wanita hamil dan berjaya menanggung anak. Jadi dalam kes ini, jangan risau. Sekiranya tumor besar (uterus fibroid 15 minggu atau lebih) dan diletakkan di dalam serviks atau tiub fallopa, ini akan menjadi halangan kepada spermatozoa, jadi kehamilan tidak boleh berlaku.

Semasa tempoh kehamilan dengan neoplasma sedia ada, kesukaran tertentu juga mungkin muncul. Tubuh nod, yang tumbuh di lumen rahim, mengisi rongga dari masa ke masa, sehingga menghalang pertumbuhan janin. Selalunya fibroid tersebut menyebabkan keguguran lewat (12-16 minggu). Apabila fibroid diselaraskan dalam serviks, maka kelahiran tidak mungkin dengan cara semulajadi, kerana nod akan mengganggu laluan bayi menerusi saluran kelahiran. Dalam keadaan sedemikian, seksyen cesarean ditetapkan. Semasa kehamilan, hormon adalah baik untuk pertumbuhan keadaan fibroid, jadi seorang wanita dalam kedudukan ini mesti sentiasa dipantau oleh pakar ginekologi. Juga dalam kes ini, anda memerlukan sokongan farmakologi untuk mengurangkan nada rahim dan melanjutkan kehamilan sebanyak mungkin sehingga kelahiran bayi yang sihat.

Apabila rawatan yang ditetapkan tidak memberikan kesan yang diingini, dan gejala-gejala terus nyata, campur tangan pembedahan diperlukan, yang akan membolehkan untuk mengeluarkan myoma untuk menyelamatkan kehamilan. Terdapat kes-kes (dengan myoma rahim 14 minggu atau lebih dan diameter lebih daripada 25 milimeter), memprovokasi perut, nutrisi yang tidak mencukupi. Dalam kes ini, anda perlu mengeluarkan uterus sepenuhnya, selepas operasi bahagian caesar.

Dengan saiz kecil atau kecil (saiz fibroid rahim sehingga 11 minggu) dan penyetempatan nod myoma tertentu, gejala mungkin tidak muncul. Dalam kes ini, kehamilan biasanya berlaku tanpa ancaman kepada janin dan ibu.

Bagaimana fibroid uterus ditentukan dalam minggu?

Saiz fibroid rahim bergantung kepada latar belakang hormon wanita, terutamanya jumlah hormon seks wanita dalam darah. Apabila kepekatan mereka bertambah, neoplasma mula meningkat dalam saiz. Saiz fibroid oleh ahli kandungan ginekologi dibandingkan dengan saiz rahim pada tempoh kehamilan tertentu. Tetapi kaedah ini menganggarkan saiz fibroid hari ini dianggap terlalu usang, kerana semasa peperiksaan ultrasound, anda boleh mengukur dalam sentimeter fibroid.

Bergantung pada saiz, fibroid dibahagikan secara kondisional kepada tiga kategori:

 1. Neoplasma saiz kecil adalah fibroid uterus selama 5-6 minggu. Saiz tumor adalah 2.5 sentimeter.
 2. Neoplasma bersaiz sederhana adalah fibroid rahim sehingga minggu ke 13.
 3. Tumor besar - sepadan dengan lebih daripada 12-15 minggu kehamilan.

Kadar pertumbuhannya dianggap sama pentingnya dengan parameter saiz badan fibroid. Jadi, jika sepanjang tahun fibroid saiz kecil atau sederhana meningkat lebih daripada lima minggu (contohnya, fibroid rahim meningkat kepada 12 minggu 7), maka ia cepat tumbuh. Sebab-sebab peningkatan pesat adalah gangguan hormon malar dalam tubuh wanita.

Saiz fibroid sangat penting apabila seorang wanita hamil. Oleh itu, dengan saiz kecil dan kecil (fibroid rahim sehingga 11 minggu), kehamilan sering berlaku sepenuhnya, tanpa sebarang penyelewengan. Dalam kes fibroid besar (12-15 minggu atau lebih) dalam kebanyakan keadaan, persenyawaan dan melahirkan lebih lanjut menjadi mustahil, disebabkan pertindihan tiub fallopian, keguguran atau kelahiran prematur. Dengan myoma uterus dari 10 minggu semasa bersalin, pendarahan teruk mungkin berlaku, aktiviti buruh mungkin terganggu, proses radang berjangkit mungkin muncul, dan sebagainya.

Bagaimana cara menentukan myoma rahim?

Adalah mungkin untuk mendiagnosis neoplasma ini akibat pemeriksaan ginekologi, pemeriksaan ultrasound rahim, serta histeroskopi histerografi (jika perlu).

Pemeriksaan ginekologi. Pakar sakit puan dalam kaji selidik itu boleh mendedahkan peningkatan saiz uterus (pembesaran rahim, seperti yang dinyatakan di atas, ia sepadan dengan usia kandungan tertentu: contohnya, fibroid rahim 5 minggu sepadan dengan saiz alat kelamin pada 5 minggu kehamilan), dan kadang-kadang fibroid individu nod.

Pemeriksaan ultrabunyi pada rahim adalah dua jenis: ultrasound melalui dinding depan perut, dan ultrasound vagina. Pemeriksaan ultrabunyi pada rahim menunjukkan peningkatan saiz rahim, serta neoplasma itu sendiri (besar dan kecil, myoma rahim sehingga 9 minggu). Tumor boleh dikesan di peringkat awal, apabila diameternya kurang daripada 1 sentimeter, apatah lagi nod besar melebihi lima belas minggu.

Sekiranya amat sukar untuk menentukan myoma, teknik diagnostik seperti histerografi boleh diberikan. Dengan kaedah ini, doktor memperkenalkan kontras ke rahim dan menghasilkan radiografi.

Semasa hysteroscopy (kaedah lain untuk menentukan fibroid rahim), histeroskop dimasukkan ke dalam rahim, di mana doktor boleh memeriksa rahim dari bahagian dalam.

Tomografi terkomputer atau laparoskopi diagnostik boleh digunakan untuk mendiagnosis mereka yang terletak di tempat-tempat yang tidak biasa dan myomas kecil (6-8 mm).

Saiz rahim pada minggu kehamilan

Fibroid rahim adalah neoplasma jinak yang berkembang di kalangan wanita pada sebarang umur. Ini adalah tindak balas badan wanita terhadap kesan faktor merosakkan, yang utama adalah haid. Saiz fibroid rahim ditentukan oleh minggu kehamilan. Dalam sentimeter, jumlah pakar ginekologi pendidikan mioma ditentukan menggunakan ultrasound. Sekiranya anda berhadapan dengan myoma rahim, hubungi kami. Anda akan direkodkan di resepsi dan akan menguruskan rawatan di klinik fibroid yang terbaik.

Teks ini ditulis tanpa sokongan majlis pakar, dan oleh itu semua maklumat adalah sifat penerokaan.

Banyak pakar ginekologi dengan sejumlah besar fibroid mengeluarkan rahim. Mereka percaya bahawa ini adalah satu-satunya cara untuk mencegah transformasi pembentukan myoma menjadi tumor malignan. Doktor klinik yang kami bekerjasama mempunyai pendapat yang berbeza. Selepas memeriksa pesakit dengan bantuan kaedah diagnostik moden, pakar bedah endovaskular menentukan saiz fibroid dalam minggu dan sentimeter, penyetempatan dan struktur massa myomatous. Setelah memasang diagnosis yang tepat, prosedur inovatif akan dilakukan - embolisasi arteri rahim. Ia membolehkan anda menyelamatkan pesakit dari gejala-gejala penyakit ini, untuk mengekalkan rahim, memulihkan keinginan seksual dan kesuburan (kemampuan untuk melahirkan anak-anak). Pakar kami akan berhubung dengan anda di semua peringkat diagnosis dan rawatan. Anda mempunyai peluang untuk mendapatkan nasihat pakar melalui e-mel.

Jenis fibroid bergantung kepada saiz nod

Myoma 3 cm - berapa minggu kehamilan? Myoma kecil (kira-kira 2-3 cm) sepadan dengan tempoh kehamilan 4-6 minggu. Dalam kes ini, operasi dilakukan hanya sekiranya berpusing pada kaki nodus myoma, perkembangan pendarahan berlimpah, yang membawa kepada anemia, atau ketidaksuburan. Myoma 9 minggu - berapa sentimeter? Dengan peningkatan saiz rahim hingga 9 minggu kehamilan, jumlah fibroid tidak melebihi 20mm.

Selalunya wanita berminat, fibroid uterus 4 cm adalah banyak atau sedikit, fibroid 4 cm - berapa minggu kehamilan. Rata-rata adalah jumlah fibroid 4-6cm, yang sepadan dengan 10-11 minggu kehamilan. Sekiranya pertumbuhan aktif pembentukan myoma dan gejala-gejala penyakit ini tidak dipatuhi, operasi boleh ditinggalkan. Formasi yang terletak di bahagian luar rahim kadang-kadang mengganggu kerja organ yang paling dekat. Dengan saiz myoma 5, 6 cm, kemandulan atau keguguran mungkin berlaku. Saiz fibroid uterus purata bervariasi dari 20 hingga 60mm. Saiz ketinggian bawah rahim sepadan dengan usia kehamilan yang berikut:

 • 8-9cm - sehingga 10 minggu;
 • 9-10cm - sehingga 11 minggu;
 • 10-11cm - sehingga 12 minggu.

Saiz fibroid besar melebihi 60mm. Dengan ketinggian bawah rahim 11-12 cm, organ itu sendiri meningkat hingga 13-14 minggu kehamilan. Dengan peningkatan rahim hingga 19-20 minggu kehamilan, ketinggian bahagian bawah badan ialah 16-20cm, 39-40 minggu - dari 39 hingga 49cm.

Fibroid yang melebihi diameter 6 - 8 cm dianggap besar. Dalam kes ini, rahim meningkat kepada 12-16 minggu kehamilan hamstring. Kebanyakan pakar sakit puan membuang fibroid tersebut dengan pembedahan atau menjalankan terapi dadah. Fibroid rahim 9 mm adalah besar.

Doktor-doktor klinik yang kami bekerjasama, tanpa mengira saiz fibroid, melakukan pembedahan arteri uterine untuk rawatan penyakit. Ini adalah prosedur invasif yang minimum, selepas itu myoma dikurangkan dalam saiz, beberapa nod myomatous hilang. Setahun selepas pembedahan, di semua pesakit, menurut ultrasound, rahim menjadi saiz normal.

Ukuran fibroid rahim dengan fibroid dalam sentimeter

Untuk membuat diagnosis yang betul, pakar bedah klinik kami bukan sahaja menjalankan pemeriksaan tradisional, tetapi juga menghantar pesakit ke pemeriksaan ultrasound. Tumor yang didiagnosis dijelaskan dalam sentimeter dan minggu. Dimensi dan ketinggian bahagian bawah rahim dalam kes ini sesuai dengan usia kehamilan obstetrik. Untuk kemudahan, doktor menggunakan jadual yang menggabungkan data mengenai saiz fibroid, uterus, istilah dalam minggu.

Kecil mempertimbangkan saiz rahim sehingga 20mm. Ketinggian bahagian bawah uterus 1-2cm sepadan dengan 1-4 minggu kehamilan, 3-7cm - sehingga 7 minggu, 7-8 - sehingga 9 minggu. Apabila myoma uterus adalah 7-8 minggu, diameter neoplasma adalah 2 cm.

Saiz fibroid uterus purata bervariasi dari 20 hingga 60mm. Saiz ketinggian bawah rahim sepadan dengan usia kehamilan yang berikut:

 • 8-9cm - sehingga 10 minggu;
 • 9-10cm - sehingga 11 minggu;
 • 10-11cm - sehingga 12 minggu.

Saiz fibroid besar melebihi 60mm. Dengan ketinggian bawah rahim 11-12 cm, organ itu sendiri meningkat hingga 13-14 minggu kehamilan. Dengan peningkatan rahim hingga 19-20 minggu kehamilan, ketinggian bahagian bawah badan ialah 16-20cm, 39-40 minggu - dari 39 hingga 49cm.

Gejala fibroid bergantung kepada saiz nod

Myoma tidak lebih dari empat minggu kehamilan pada peringkat awal penyakit ini adalah asimtomatik. Myoma 8-10 minggu dengan peningkatan nodus sehingga 5 cm ditunjukkan oleh gejala pertama - haid yang menyakitkan. Dengan peningkatan rahim hingga 12 minggu kehamilan, kembung muncul. Sekiranya nod myoma terletak pada kaki, dengan kilasannya terdapat sakit tajam di abdomen, loya, muntah. Dengan nekrosis pembentukan myoma, suhu badan meningkat, gejala keradangan peritoneal berkembang.

Sekiranya fibroid besar, mampatan organ-organ yang bersebelahan berlaku, kencingnya terganggu, dan sembelit berlaku. Pesakit prihatin terhadap sakit di belakang dan berhampiran rektum. Fibroid lebih besar daripada 12 minggu menyebabkan pembentukan proses pelekat di pelvis.

Kesan saiz fibroid pada kehamilan

Dengan fibroid saiz kecil atau sederhana, kehamilan boleh berlaku secara normal. Jika tumor besar saiz, maka konsepsi dengan cara semula jadi dan kehamilan adalah mustahil. Fibroid, menonjol ke dalam rongga rahim atau terletak di leher organ, sering menyebabkan kemandulan dan keguguran spontan.

Pada trimester pertama kehamilan, saiz fibroid meningkat. Ini membawa kepada perkembangan janin yang tidak normal, patologi plasenta. Myoma berkembang dalam 20% pesakit semasa kehamilan. Dalam kes ini, penghantaran biasa tidak mungkin. Atas sebab ini, ahli sakit ginekologi kami mengesyorkan agar wanita, dengan kehadiran fibroid apa-apa saiz, melakukan embolisasi arteri rahim pada peringkat perancangan kehamilan.

Diagnosis fibroid

Pemeriksaan untuk pakar bedah fibroid rahim yang disyaki bermula dengan pengambilan sejarah yang menyeluruh. Beri perhatian kepada permulaan menarche, kehadiran dan bilangan pengguguran, melahirkan anak dan komplikasi mereka, kehadiran penyakit di saudara terdekat pesakit. Doktor mengetahui sama ada seorang wanita yang mempunyai tujuan diagnostik atau terapeutik tidak melakukan campur tangan pembedahan, tidak mengalami penyakit berjangkit sistem pembiakan wanita. Faktor-faktor ini mencetuskan perkembangan fibroid. Pakar ginekologi memperjelaskan keterukan dan tempoh kehilangan darah semasa haid.

Semasa peperiksaan objektif, kulit dan membran mukus dinilai. Pada palpasi abdomen di kawasan suprapubic, anda boleh menentukan rahim, diperbesar hingga 12 minggu kehamilan atau lebih. Apabila pemeriksaan vagina bimanual mendapati myoma lebih kecil. Ketiadaan tanda palpatory nodes myomatous tidak mengecualikan kehadiran mereka.

Menggunakan pengimbasan ultrasound dengan tepat menentukan saiz dan lokasi fibroid. Untuk visualisasi neoplasma yang lebih baik dan penilaian ciri-cirinya, diagnostik berfungsi doktor menggunakan sensor transabdominal dan transvaginal. Kaedah ini membolehkan anda memantau kadar pertumbuhan nod myoma dan memantau keberkesanan rawatan. Imbasan ultrasound juga dilakukan sebagai skrin penyaringan untuk fibroid rahim berisiko.

Tanda-tanda ultrasound berikut fibroid wujud:

 • peningkatan saiz rahim;
 • kekasaran konturnya;
 • peralihan median M-echo;
 • kehadiran ketebalan miometrium atau struktur rongga uterus ovoid, bulat dengan peningkatan echogenicity.

Penggunaan sensor transvaginal membolehkan doktor kami mendapatkan maklumat mengenai kehadiran tanda ultrasound fibroid rahim, yang berada dalam tahap percambahan. Pada masa yang sama, doktor mengesan kemasukan sista dan komponen padat tumor. Nisbah mereka berbeza mengikut keterukan proses proliferatif. Pakar kami mengkaji aliran darah di dalam fibroid menggunakan ultrasound tiga dimensi dan Doppler.

Penggunaan komprehensif kaedah diagnostik ultrasound oleh doktor kami memastikan pengesanan dan penilaian yang cukup tepat mengenai keadaan pembentukan myomatous. Ini membolehkan anda meramalkan perjalanan penyakit, untuk menjalankan pendekatan yang berbeza untuk pilihan kaedah rawatan.

Pengimejan resonans pengiraan atau magnetik digunakan untuk menjelaskan struktur hantu myoma dan melakukan diagnosis pembezaan dengan adenomyosis. Sekiranya penyebaran fibroid yang tersembunyi disyaki, pemeriksaan endoskopi dan X-ray dilakukan. Laparotomi diagnostik dilakukan dengan fibroid subserus, kehadiran lesi pada pedikel, dan untuk menilai keadaan organ pelvik.

Rawatan fibroid uterus bergantung kepada saiz

Sekiranya myoma meningkat dalam saiz, sepadan dengan tempoh 8-9 minggu kehamilan, kebanyakan pakar ginekologi mengesyorkan wanita menjalani operasi - myomectomy laparoskopi. Nodus myoma dikeluarkan melalui insisi yang dibuat pada dinding depan rongga perut. Selepas pembedahan tersebut, tiada kecacatan kosmetik, tetapi kualiti parut rahim tidak selalu baik.

Pembuangan fibroid 10 minggu melalui pemotongan dinding depan rongga perut. Ini adalah operasi yang sukar untuk menghilangkan neoplasma pada rahim. Ia memerlukan operasi yang panjang. Selepas pembedahan, bekas luka kekal pada kulit perut dan rahim. Kehamilan dan bersalin boleh berlaku dengan komplikasi.

Pembuangan myoma 12 minggu pakar ginekologi melakukan histerektomi - penyingkiran lengkap rahim. Selepas pembedahan, wanita itu kehilangan organ pembiakan. Masa pemulihan adalah kira-kira dua bulan. Dalam tempoh selepas operasi, gangguan kesihatan mental, hipertensi arteri boleh berkembang. Selepas embolisasi arteri rahim, kesuburan dipulihkan dengan cepat, wanita telah meningkatkan libido, kehamilan dan kelahiran meneruskan fisiologi.

Petunjuk utama untuk membuang ginekologi percaya:

 • pengesanan lewat pembentukan myoma;
 • kehilangan darah yang berpanjangan;
 • kecurigaan terhadap neoplasma malignan;
 • meningkatkan anemia.

Doktor klinik yang kami bekerjasama berpendapat bahawa tanda-tanda untuk mengendalikan pembuangan fibroid tidak perlu berkembang. Kaedah diagnostik moden membolehkan kita menentukan dengan tepat ketepatan sifat kelantangan pendidikan dalam rahim. Walaupun dengan fibroid besar, doktor kami mula membuat embolisasi arteri rahim, dan selepas mengurangkan saiz fibroid, nodus yang tersisa dikeluarkan oleh kaedah laparoskopik dalam keadaan yang lebih baik secara teknikal.

Fibroid rahim. Klasifikasi, klinik, diagnosis, rawatan.

- ini adalah tumor yang bergantung kepada hormon yang membosankan umur reproduktif yang berlaku di lapisan otot uterus - myometrium.

Klasifikasi fibroid rahim

Dengan bilangan nod:

 • myoma tunggal;
 • pelbagai myoma.

Leiomyoma - myoma dari tisu otot licin.

Rhabdomyoma - dari kain p / p.

Fibromyoma - dari tisu penghubung.

Lipomyoma - dari tisu adipose.

Mengikut lokasi nod dalam rahim:

Fibroid submucous (nod submucosal) - nod akan berubah menjadi rongga.

Intramural (interstitial) - nod berada di lapisan otot rahim.

Fibroid subserous - terletak di bahagian luar rahim, lebih dekat dengan rongga perut.

Myoma intrabalament - di dalam ligamen.

 • fibroid rahim
 • mythom myoma
 • fibroid serviks.
 • kecil - sehingga 8 minggu.
 • purata - dari 8 hingga 12 minggu.
 • besar - lebih daripada 12 minggu.
 • asymptomatic (biasanya ciri myomas saiz kecil dan sederhana).
 • simptomatik

Teori fibroid rahim

 1. Teori hormon adalah ketidakseimbangan hormon yang membawa kepada hiperestrogenisme.
 2. Teori keturunan adalah kecacatan genetik sel (hypersensitivity atau peningkatan kandungan reseptor myometri kepada estrodiol.)
 3. Teori embryogenetic - penampilan kecacatan sel ketika terdedah semasa perkembangan ontogenetic uterus.
 4. Disfungsi HGS - mungkin melanggar peraturan dan kawalan proses metabolik, atau perubahan dalam rembesan siklus THG.
 5. Perubahan dalam kereaktifan badan dalam kronik jangkitan kronik.

Klinik fibroid rahim

 1. Perdarahan, dengan menorrhagia atau metrorrhagia, atau gabungan mereka - menometerorrhagia. Hasilnya dalam sindrom anemia.
 2. Sakit, watak mereka bergantung kepada lokasi:
  - cagaran - nod submucous
  - tajam - kilasan kaki nod subserus
  - sakit berterusan dan menekan - peritoneum regangan semasa pertumbuhan subserus.
 3. Kemandulan
 4. Gejala disfungsi organ jiran - kencing yang kerap, kencing manis, kolik buah pinggang, sembelit.
 5. Leucorrhea mungkin - cecair, tidak berbau, berair, dengan submukus - dengan campuran darah.

Diagnosis fibroid rahim

 • Sejarah yang betul dikumpulkan, aduan pesakit
 • Pemeriksaan manual - rahim diperbesar dalam saiz, permukaan beralun, padat, bergerak, menyakitkan atau tidak menyakitkan.
 • Hysteroscopy adalah nod subserus warna putih, nod interstitial tidak akan kelihatan.
 • CT scan, MRI.

Rawatan fibroid rahim

 • progestin
 • anti estrogen
 • antiprogestin
 • ubat antigonadotropik
 • gonadotropin-melepaskan agonis hormon (aGnRG)

Ubat yang paling berkesan dalam rawatan fibroid rahim ialah antigonadotropin dan gonadotropik sintetik yang melepaskan agonis hormon.

Dari antara antigonadotics, danol (danazol, danogen, danoval), gestrinone (bukan negara) digunakan. Danazol sangat aktif menentang reseptor testosteron dan bertindak sebagai agonis. Selepas satu hingga dua bulan rawatan, amenorea berlaku dengan pemulihan kitaran haid selepas menghentikan rawatan selepas 28-35 hari. Gestrinone mempunyai kesan anti-progesteron langsung kerana mengikat reseptor progesteron dan menghalang percambahan endometrium dan percambahan nodus myomatous.

Antigonadotropin menyebabkan pengurangan ketara dalam saiz fibroid rahim, pengurangan tempoh kehilangan darah haid dan mempunyai kesan yang baik terhadap keadaan endometrium. Pada wanita usia reproduktif, selepas pemansuhan ubat antigonadotropik adalah mungkin, pertumbuhan tumor boleh disambung semula, dan pada usia perimenopaus tidak ada pertumbuhan fibroid yang berulang lagi. Oleh itu, ubat-ubatan ini disyorkan sebagai persediaan preoperatif untuk memudahkan myomectomy pada wanita umur reproduktif, pada usia premenopausal, sebagai jenis rawatan bebas.

Penggunaan gonadotropin yang melepaskan agonis hormon merupakan pencapaian penting dalam farmakoterapi dalam dua dekad yang lalu. Agonists menghalang rembesan estrogen dan mengurangkan saiz nodus myomatous, yang membawa kepada penurunan ketara dalam aktiviti proliferatif dalam nod myomatous. Mekanisme tindakan aGnRH adalah kesan luar biasa pada semua peringkat sistem hypothalamic-pituitary-ovarian. Pentadbiran agonis hormon yang melepaskan gonadotropin berterusan disifatkan oleh tindakan biphasic: fasa pertama - rangsangan pendek fungsi pituitari (apa yang dipanggil "kesan kilat"), dicirikan oleh kenaikan pesat dalam pembebasan gonadotropin-melepaskan hormon; fasa kedua - pengambilan dadah - sekatan fungsi gonadotropik pituitari dan, dengan itu, pembentukan prostaglandin dalam ovari. Penamatan terapi membawa kepada pemulihan kitaran haid selepas kira-kira 60-90 hari. Pentadbiran agonis hormon yang melepaskan gonadotropin tidak dikaitkan dengan berlakunya kesan steroid yang terdapat dalam progestin dan tidak dikaitkan dengan kesan androgen seperti antigonadotropin.

Agonis, gonadotropin-melepaskan hormon boleh digunakan dalam semburan bentuk intranasal (buserelin, nafarelin), rumusan pelepasan berterusan untuk suntikan intramuskular (Diferelin, triptorelin), rumusan bagi pentadbiran subkutaneus (Zoladex, Dekapeptil depot Dekapeptil Dale, ganirelix). Terapi dengan agonis hormon yang melepaskan gonadotropin sebelum pembedahan menghasilkan penurunan dalam jumlah uterus dengan purata 35% - 40%, pengurangan aduan berkaitan dengan myoma.

kontraseptif long-acting (Depo-Provera, Norplant-diimplan ke dalam kapsul silikon di kawasan lengan kirinya, sbb sistem levonorgestrel-melepaskan (LNG-IUS) "Mirena" - disuntik ke dalam rongga rahim) apabila diberikan kepada pesakit dengan kanser rahim mempunyai kesan terapeutik. Semasa pemeriksaan ginekologi dan ultrasound wanita dengan myoma rahim, 6 hingga 12 bulan selepas permulaan penggunaan kontrasepsi yang berpanjangan, pertumbuhan nod myomatous diperhatikan, diikuti dengan regresi mereka. Mengurangkan saiz rahim dan nodus myomatous apabila menggunakan sistem pelepasan levonorgestrel dikaitkan dengan pengurangan sintesis estrogen di ovari, serta dengan kesan menghalang gestagens pada mitosis sel.

Dalam pemakaian dadah immunomodulatory (polyoxidonium) di kalangan wanita umur pembiakan dengan rahim intramuskular myoma saiz kecil dicapai dengan kesan klinikal dan makmal: peningkatan keadaan umum kesihatan, normalisasi fungsi haid, kehilangan kesakitan. Sebagai tambahan kepada kesan imunostimulasi, disebabkan oleh pengaktifan sel-sel sistem makrofag monocyte, ubat-ubatan juga mempunyai tindakan pencegahan membran, antioksidan, detoksifikasi.

Petunjuk untuk rawatan pembedahan:

 • penyetempatan nod myoma nod;
 • Saiz rahim adalah 12 dan 14 minggu kehamilan dalam umur pembiakan dan fasa peralihan menopaus;
 • pendarahan rahim pada latar belakang fibroid yang menyebabkan anemia hipokromik kronik, yang tidak sesuai dengan terapi konservatif;
 • pertumbuhan pesat nod myoma memberikan peningkatan jumlah uterus lebih dari 4 minggu setahun;
 • simptom myoma malnutrisi akut;
 • disebut perubahan sekunder iskemia atau sifat degeneratif (nekrosis, memutar kaki dari nod);
 • Gabungan fibroid rahim dengan hiperplasia endometrium berulang atau atipikal, tumor ovari;
 • mampatan dan disfungsi organ-organ jiran (ureter, pundi kencing, rektum), dengan tapak myoma retrocervical yang rumit;
 • penyetempatan nod myoma dalam sudut rahim tuber, yang merupakan penyebab ketidaksuburan pada pesakit umur pembiakan;
 • lokalisasi serviks nod myoma atau interstitial;
 • pertumbuhan nod myoma dalam menopaus;
 • disyaki keganasan nod myoma.

Hysterectomy

(pemotongan rahim, pemusnahan rahim) - pembuangan rahim. Bergantung kepada penyakit dan umur histerektomi pesakit boleh dilakukan dengan pemeliharaan serviks (rahim ablation atau jumlah kecil histerektomi) atau penyingkiran pangkal rahim (hysterectomy dan jumlah histerektomi). Pada masa ini, akses klasik "klasik" untuk histerektomi kekal laparotomi. Akses hysterectomy laparoskopi adalah salah satu operasi traumatik yang paling sedikit. Hysterectomy juga boleh dilakukan secara sebahagian atau sepenuhnya oleh akses vagina. Selepas histerektomi dengan pemeliharaan ovari, terdapat penurunan dalam pengeluaran hormon ovari (dalam 35% daripada anovulasi pesakit berlaku dan gangguan urogenital berkembang). Wanita kekal dalam fasa peralihan menopaus (premenopausal) sehingga bermulanya menopaus semula jadi, usia yang berkurangan selepas operasi dengan purata 3-4 tahun.

Pada peringkat sekarang, operasi konservatif atau pelestarian organ telah meluas.

Myomectomy dilakukan pada wanita dengan fungsi generatif yang belum direalisasikan atau yang ingin mengekalkan fungsi haid.

Myomectomy abdomen

menyediakan intervensi abdominal terbuka. Kelebihan operasi ini adalah keupayaan untuk menyelamatkan tubuh jika pesakit ingin mengekalkan fungsi pembiakan.

Myomectomy laparoscopic

adalah rawatan yang menjanjikan dan berhati-hati untuk fibroid rahim. Kaedah ini adalah optimum untuk rawatan nodus myoma pada batang, subserus dan kecil interstitial nod. Tempoh pemulihan postoperative dengan laparoskopi jauh lebih pendek daripada dengan myomectomy abdomen.

Embolisasi arteri arteri

adalah kaedah penyembuhan organ yang paling menyerang invasif untuk merawat fibroid rahim, yang membawa kepada pengurangan saiz tumor dan pengurangan manifestasi klinikal penyakit. Embolisasi arteri rahim adalah mungkin dengan penyetempatan nod myomatous yang menyeramkan dan interstitial. Kaedah ini terdiri dalam embolisasi arteri rahim (EMA) dengan suntikan zarah embolus (zarah nereabsorbiruemye polyvinylalcohol atau keping span gelatin), yang dihantar ke dalam aliran darah untuk katil arteri distal. Pada masa yang sama, fokus utama nekrosis dan trombosis vaskular terbentuk di dalam tisu nodus myoma. Selepas 2 dan 6 bulan selepas EMA, terdapat penurunan saiz nod myomatous dan jumlah uterus dalam 95% pesakit.

Kategori "Jenis fibroid rahim"

Jenis fibroid rahim yang berbeza boleh menunjukkan kedua-dua gejala umum dan ciri. Klasifikasi, dengan bantuan yang biasa untuk membezakan penyakit ini, membantu menentukan ciri-cirinya, kaedah diagnostik dan kaedah rawatan yang perlu diterapkan dalam setiap kes tertentu.

Fibroid uterus atau fibroid rahim dianggap sebagai penyakit biasa, insiden yang melebihi 70 peratus di kalangan semua penyakit ginekologi, bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di luar negara.

Apakah fibroid uterus?

Fibroid rahim adalah tumor otot licin dengan sifat yang tidak seimbang, terutamanya berkembang pada wanita yang mengandung anak. Pembentukannya boleh menyumbang kepada pelbagai faktor, yang utama ialah kehadiran hyperestrogenia dengan peningkatan tahap hormon estrogen. Oleh kerana proses patologi berkembang, fibroid meningkatkan saiz, mencegah fungsi normal organ-organ bersebelahan dan merangsang pendarahan rahim dan serangan sakit rahim yang berlimpah. Tahap permulaan penyakit ini mungkin tidak bersifat asimtomatik, dan manifestasi kecil penyakit ini mungkin dianggap sebagai gangguan dalam kerja organ-organ lain.

Myoma nod lebih kerap dalam bentuk lemioma dan fibroid, dan semuanya dipenuhi dengan akibat yang sangat negatif yang menjejaskan tubuh wanita, contohnya:

 • perkembangan kemandulan;
 • Pendarahan uterus yang berulang dengan pendarahan yang berlimpah;
 • lokasi yang tidak betul janin dalam rahim dalam kes kehamilan;
 • penamatan awal kehamilan;
 • komplikasi akibat buruh.

Fibroid boleh membentuk satu atau beberapa nod yang mempunyai saiz yang berbeza dari beberapa milimeter hingga yang cukup besar dengan berat lebih dari satu kilogram. Tumor ini mampu memperoleh sifat tersebar dengan penyebaran ke permukaan yang besar dari bahagian tubuh yang berlainan. Sekiranya fibroid berkelakuan tidak aktif dan hampir tidak meningkat, terapi perubatan biasanya tidak dilakukan dan terhad kepada pemerhatian yang teliti dengan lawatan berkala ke pakar sakit ginekologi.

Klasifikasi fibroid rahim

Myoma boleh didapati di dalam rahim atau di lehernya. Biasanya, penampilannya dikaitkan dengan pelanggaran tahap hormon, apabila jumlah hormon estrogen mula melebihi jumlah progesteron. Untuk pemerhatian nod myoma, kerana sifatnya dalam perubatan, beberapa klasifikasi digunakan. Dengan bantuan mereka, mungkin untuk mengenal pasti tumor secara tepat dan menetapkan rejimen rawatan yang paling sesuai untuknya. Wanita dengan diagnosis sedemikian harus mempunyai idea tentang jenis nod, memantau keadaan mereka dan berhati-hati mengikuti cadangan doktor yang menghadiri. Ini sebahagian besarnya bergantung kepada bagaimana tumor ini akan bertindak pada masa depan dan apa yang perlu dijangkakan daripada kesannya pada badan.

Dalam amalan klinikal ahli ginekologi, beberapa klasifikasi boleh digunakan sekaligus, contohnya, klasifikasi fibroid rahim mengikut figo mengambil kira piawaian antarabangsa yang lazim dan digunakan dalam diagnosis endoskopi nod. Setiap jenis tumor, mengikut piawaian ini, di bawah nombor tertentu diletakkan di dalam jadual dengan justifikasi tepat perbezaan di antara mereka.

 1. Submucosa di kaki dengan pembentukan di dalam rongga badan rahim.
 2. Interstisial dengan akses ke rongga rahim tidak sepenuhnya, tetapi lebih daripada 50 peratus.
 3. Interstisial dengan akses ke rahim kurang daripada 50 peratus.

Jenis fibroid lain:

 1. Interstisial, yang bersentuhan langsung dengan endometrium, adalah intraparietal sepenuhnya.
 2. Fibroid interstisial hanya menjejaskan uterus otot.
 3. Subserous-interstitial, dengan akses ke rongga perut tidak lebih daripada 50 peratus.
 4. Myoma rahim interstitial-subserous - dengan keluar melebihi rahim lebih daripada 50 peratus.
 5. Fibroid subserous di kaki.

Terdapat satu lagi jenis fibroid - tidak tipikal, menentukan kehadiran nod di luar badan rahim. Ini dianggap nod fibromat, yang terletak di serviks.

Klasifikasi fibroid rahim mengikut Tikhomirov mengambil kira myoma dengan saiznya:

 • tidak penting - sehingga 2 cm;
 • saiz kecil - dari 2 hingga 2.5 cm atau sehingga 5 - 6 minggu;
 • saiz sederhana - dari 5 hingga 6 cm atau sehingga 12 minggu;
 • saiz besar - bermula dari 6 cm dan lebih daripada 12 minggu.

Jika myoma adalah kecil, seorang wanita mungkin tidak menyedari kehadirannya, kerana biasanya dia belum menunjukkan tanda-tanda klinikal yang jelas. Bermula dengan saiz kecil, perubahan dalam kitaran haid dan kemunculan ketidakselesaan semasa haid bermula.

Klasifikasi fibroid rahim pada komposisi nod

Fibroid nodular boleh membentuk nod tunggal atau mempunyai struktur berganda yang terdiri daripada tisu otot badan rahim. Nod itu sendiri mempunyai bentuk elips atau sfera yang tertutup dalam sel kapsul pseudo. Akibat peningkatan saiz kapsul, ia meletakkan tekanan pada tisu sekitarnya, iaitu membran mukus dan peritoneum. Nod terdiri daripada gentian otot licin dengan interlacings terbentuk dari sel dengan bentuk yang panjang dan nukleus berbentuk cerut.

Klasifikasi fibroid membahagikannya kepada spesies dengan komposisi yang sesuai, jadi:

 1. Nodus subserit subperitoneal dibentuk dari lapisan otot, yang terletak di bawah serous. Sel-sel mereka tumbuh di bahagian luar rahim, dan perkembangan berlaku ke arah rongga dalaman peritoneum.
 2. Myoma intramural intramural berlaku paling kerap, pembentukan nodnya bermula di lapisan otot uterus tengah rahim.
 3. Nod submucous submucous yang terbentuk dalam lapisan dalam rahim - dalam myometrium dengan perkembangan ke arah rongga dalamannya. Akibat pertumbuhan nod jenis yang ketara, ubah bentuk badan rahim itu sendiri berlaku.

Komposisi nodus myoma yang berlainan menunjukkan manifestasi ciri-ciri mereka. Juga pada jenis yang mereka milik akan bergantung kepada magnitud kesan negatif mereka pada keadaan sfera seksual.

Klasifikasi fibroid rahim oleh penyetempatan

Berdasarkan bilangan nod myoma yang terbentuk dan lokasi penyetempatan mereka, perbezaannya ditentukan oleh bentuk:

 1. Fiberroid interstisial mempunyai bentuk simetri atau sfera, tempat penyetempatan adalah myometrium, dan sering menduduki kawasan besar lapisan ini.
 2. Nodus myoma subserous, tapak penyetempatan memilih lapisan di bawah membran serous luar rahim. Boleh mengurangkan saiz dengan permulaan menopaus.
 3. Myoma submucous dibentuk terus di bawah selaput lendir dalam rahim dan secara aktif tumbuh ke dalam rongga dalamannya. Ia dicirikan oleh kesakitan teruk dan pendarahan berat.
 4. Fibroid intrinsikuler, bentuk pembentukan nodular yang jarang berlaku, diletakkan di antara ligamen uterus.
 5. Fibroid serviks, apabila nod terbentuk di rahim serviks rahim. Ia mempunyai gejala awal dan mungkin menyumbang kepada masalah dalam konsep.

Jenis nod dan penyetempatan mereka dianggap sebagai salah satu klasifikasi penting tumor jinak ini. Memandangkan mereka mempunyai gejala tertentu dan membawa kepada tahap penyakit yang berlainan, pengenalan mereka tepat pada masanya membolehkan anda membuat ramalan perilaku lanjut dan mengambil langkah-langkah untuk menghentikan perkembangan patologi.

Klasifikasi ciri-ciri morfologi dan kadar pertumbuhan

Pengkelasan oleh ciri-ciri morfologi dan dengan kadar peningkatan dalam saiz nod myoma, memisahkan jenis pembentukan berikut:

 1. Bentuk fibroid mudah adalah serupa dengan ciri-cirinya untuk hiperplasia myometri. Ia dicirikan oleh peningkatan yang perlahan dalam saiz dan gejala klinikal ringan. Biasanya dijumpai secara kebetulan semasa pemeriksaan berjadual atau semasa peperiksaan penduduk.
 2. Fibroid yang semakin berkembang - disertai dengan peningkatan aktiviti dengan pertumbuhan pesat. Hampir dari permulaan pembentukan, pendarahan akiklik mula menampakkan diri dan dalam bentuk sakit yang teruk di bahagian bawah abdomen.

Myomas dalam bentuk yang mudah adalah pembentukan benigna yang dibezakan oleh pertumbuhan perlahan sel-sel myometrium yang sihat. Mereka dicirikan oleh ketiadaan lengkap pembahagian sel dan ketiadaan simptomologi. Bentuk proliferasi juga mempunyai sifat yang jinak, tetapi lebih banyak sel-sel otot terlibat dalam pembentukannya daripada dalam bentuk bentuk yang mudah.

Pengkelasan mengikut ciri struktur, diperiksa di bawah mikroskop

Myoma uterus dibahagikan dengan sifat strukturnya, yang membolehkan penyelidikan dijalankan menggunakan mikroskop. Menggunakan peranti ini, anda boleh menentukan indikator histologi tumor dengan jenis struktur, bilangan nod, kelajuan pertumbuhan dan atypia yang sedia ada dalam sel-sel tisu.

Berdasarkan perbezaan, fibroid ditakrifkan sebagai:

 • Tumor aktif mitosis - dicirikan oleh pertumbuhan pesat, walaupun tanpa atypia.
 • Pembentukan sel adalah tumor yang mempunyai tisu otot licin yang jelas di atas tisu penghubung. Ia mempunyai pertumbuhan perlahan.
 • Pendidikan yang menakutkan - tumor dengan perubahan struktural yang luar biasa.
 • Pembentukan hemorrhagic atau apoplexy - dengan pendarahan kerap membuat ciri-ciri mereka di kawasan dengan lesi yang diiringi oleh edema.
 • Pembentukan epitelioid - dibentuk dari epitel dengan pembahagian kepada subspesies:
 1. leiomyolipoma - dicirikan oleh kehadiran sebilangan besar sel lemak;
 2. leiomyoma - dengan penyusupan limfosit yang diperhatikan dengan tanda-tanda limfoma atau kanser, oleh itu memerlukan diagnosis yang berhati-hati;
 • Tumor polysad dianggap sebagai bentuk yang jarang berlaku dengan susunan gentian otot yang luar biasa.
 • Tumor Myxoid - tumor yang terdiri daripada bahan amorfus tisu mukosa. Mempunyai ramalan yang kurang baik.
 • Pembentukan vaskular - dengan kehadiran sejumlah besar kapal besar. Memerlukan diagnostik tambahan untuk tidak termasuk patologi yang berkaitan.

Apabila menjalankan kajian makmal ditentukan dan jenis fibroid ini:

 • bentuk penyebaran leiomyomatosis - dengan perkembangan rektum nod yang dicirikan oleh peningkatan pesat dalam saiz;
 • Jenis intravena jenis leiomyomatosis - jenis yang jarang dilihat yang didiagnosis pada wanita selepas ulang tahun keempat puluh;
 • leiomyoma dengan metastasis - tumor yang bersifat jinak dengan penyebaran ke nodus limfa rahim;
 • subserous atau parasit leiomyoma - dengan percambahan nodnya di organ bersebelahan dengan pembentukan sumber baru bekalan darah;
 • Pembentukan otot licin dianggap sebagai tumor yang paling berbahaya, kerana ia tidak memberikan gambaran yang jelas tentang kebaikannya.

Takrif pembentukan tumor membolehkan kita membezakannya dengan tanda-tanda pertumbuhan dan, berdasarkan petunjuk ini, pilih kaedah rawatan yang paling berkesan.

Gejala

Tahap awal pembentukan nodus myomatous sering dicirikan oleh ketiadaan lengkap gejala yang teruk. Satu-satunya perkara yang boleh menarik perhatian adalah kehilangan darah yang banyak semasa haid, yang dari semasa ke semasa menjadi kebiasaan dan tidak dianggap sebagai patologi.

Manifestasi fibroid sebahagian besarnya bergantung kepada umur wanita, dalam tempoh masa penyakit itu berkembang, pada lokasi nodul dan kehadiran penyakit bersamaan. Gejala utama adalah haid yang berlimpah, yang dengan cepat membawa kepada anemia. Jumlah kehilangan darah dipengaruhi oleh tahap kekurangan rahim dan proses nekrosis dalam nod dalam bentuk nekrosis fibroid, serta kebolehan transmissive dari urat yang terletak di rahim.

Fibroid di kawasan isthmus uterus (di dinding sebelah kiri) biasanya disertai dengan kencing yang cacat dan tidak dianggap sebagai kes yang biasa. Tumor benigna itu disebabkan akibat proses yang terjadi dalam tisu otot saluran serviks atau di kawasan yang bersebelahan dengannya. Bahaya utama yang disebabkan oleh perubahan tersebut dinyatakan dalam bentuk ketidakseimbangan hormon dan masalah dengan kehamilan.

Rakan seramai fibroid adalah gejala menyakitkan yang bervariasi intensif, yang diwujudkan kerana pelbagai sebab:

 • peningkatan nod membawa kepada mampatan peritoneum dan memberi kesan kepada plexus saraf yang berdekatan;
 • perubahan rahim disebabkan oleh proses nekrotik dan akibat degenerasi tisu pada simpul itu sendiri;
 • Kehadiran kesakitan pada masa haid mempunyai sifat kontraksi, selalunya tanda tumor di lapisan submucosal;
 • disfungsi kencing atau mengosongkan usus dianggap sebagai alasan untuk mendiagnosis kehadiran tumor pada tahap ketiga uterus.

Mana-mana gejala ini, tanpa mengira keterukan mereka, memerlukan pemeriksaan dan perundingan dengan pakar. Rawatan sepatutnya bermula dari permulaan perkembangan perubahan patologi di dalam keadaan rahim dan organ yang terletak di sebelahnya, kerana ketiadaan simptom yang lama dan rawatan yang diarahkan kepada mereka menyumbang kepada perkembangan tumor jinak ke keadaan sedemikian sehingga menjadi malignan. Dan walaupun kes-kes ini jarang berlaku, bagaimanapun, penyakit seperti sarcoma rahim, dengan perkembangan tumor yang cepat dan kambuh kerap, juga tidak dapat dikesampingkan.

Kaedah diagnostik

Sekiranya, apabila diperiksa oleh doktor, keabnormalan dalam bentuk formasi yang tidak normal dalam rahim dikenal pasti, diagnosis berikut harus dibuat untuk membuat diagnosis akhir:

 • kiraan darah terperinci;
 • ujian untuk kehadiran penanda tumor;
 • ujian koagulasi;
 • penentuan tahap hormon;
 • menjalankan histeroskopi dan endoskopi;
 • pemeriksaan x-ray;
 • pericoscopy dan culdoscopy;
 • CT dan MRI.

Tidak perlu melakukan semua prosedur penyelidikan, cukup sering menggunakan dua atau tiga kaedah untuk menentukan diri mereka dalam diagnosis. Oleh itu, apabila memeriksa sifat fibroid rahim, jenis-jenis pada MRI akan mendedahkan perbezaannya dari norma yang ada. Berdasarkan kesimpulan yang diperoleh hasil pemeriksaan yang komprehensif, rawatan akan diresepkan menggunakan terapi klasik atau pembedahan yang disyorkan.

Kaedah rawatan

Untuk menentukan kaedah rawatan fibroid, beberapa ujian mungkin tidak mencukupi. Pilihan terakhir dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti umur wanita, kehadiran anak-anaknya, merancang untuk kehamilan masa depan, penyimpangan dalam tahap hormonnya, kehadiran penyakit kronik organ-organ dan sistem lain, tahap perubahan negatif dalam organ pembiakan, dan kadar perkembangan tumor. Apabila merawat rawatan, faktor-faktor lain yang boleh menjadi kontraindikasi untuk rawatan diambil kira.

Sebagai terapi terapi, ubat-ubatan hormon biasanya ditetapkan yang dapat menekan aktiviti tumor dan juga mempromosikan perkembangan terbaliknya. Sekiranya kaedah terapeutik tidak menunjukkan hasil yang dijangkakan, pesakit ditawarkan operasi pembedahan dengan pengasingan nodus myoma.

Jenis fibroid uterus dan kehamilan

Sepanjang kehamilan, tumor myoma boleh bertindak dengan berbeza. Pada peringkat awal, disebabkan peningkatan tahap progesteron, hormon yang bertanggungjawab untuk membawa janin, ia meningkat. Disebabkan hipertropi tisu, fibroid memaksimumkan hingga ke minggu kedelapan kehamilan, dan ia adalah tempoh yang menjadi paling teruk kerana tumor yang semakin meningkat.

Selepas akhir tempoh ini, hiperplasia sel terhenti, dan peningkatan saiz fibroid dijelaskan oleh pelanggaran hemodinamik dan edema tisu. Pertumbuhan nod yang berikut boleh dilihat pada trimester kedua semasa pembentukan plasenta dan berkaitan dengan perubahan dalam bekalan darah ke tumor.

Dalam myoma trimester terakhir stabil dalam saiz, yang dikaitkan dengan penurunan jumlah progesteron dan kestabilannya. Sesetengah wanita dalam tempoh 36 hingga 38 minggu, nod tidak lagi ditentukan, iaitu, mereka menjadi sangat kecil sehingga tidak dikesan oleh ultrasound.

Setiap kes kehamilan dengan kehadiran nod myoma dibezakan oleh keperibadiannya dan memerlukan perhatian khusus, seperti:

 1. Fibroid subserous semasa hamil boleh menunjukkan diri mereka dengan cara yang berbeza. Apabila pertumbuhannya diarahkan ke rongga perut, dalam kebanyakan kes ia tidak mengganggu perkembangan janin. Satu-satunya ancaman adalah proses nekrotik dalam nod, kerana ia memerlukan operasi segera.
 2. Pelbagai fibroid dengan pelbagai nod. Kehamilan biasanya berlaku tanpa penyimpangan dalam mengawal saiz nod dan pertumbuhan mereka. Dalam keadaan ini, penting untuk mencegah arah pertumbuhan ke rahim.
 3. Fibroid interstitial dengan nod yang terbentuk dalam ketebalan dinding rahim. Apabila tumor tumbuh ke arah rongga dalaman, kecacatan rahim boleh berlaku. Saiz kecil laman web ini bukan halangan untuk konsepsi dan untuk mengandung.
 4. Fibroid subkucu dengan pembentukan dan pertumbuhan nod di bawah membran mukus rahim. Ia dicirikan oleh pertumbuhan pesat dengan perubahan sifat-sifat endometrium dan kemungkinan pendarahan berat. Biasanya tidak dapat mengekalkan kehamilan, kerana endometrium yang diubahsuai tidak boleh melampirkan telur kepada dirinya sendiri. Dalam keadaan sedemikian, para doktor menasihatkan supaya tidak menyelamatkan kehamilan kerana pertumbuhan tumor, yang diarahkan ke dalam rahim dan risiko meredakan janin.

Peningkatan pesat dalam saiz tumor dalam tempoh membawa kanak-kanak dianggap sebagai kes yang jarang berlaku. Ancaman boleh menjadi kemusnahan fibroid atau degenerasi nod. Penyebab fenomena ini masih belum difahami sepenuhnya, ini boleh berlaku semasa kehamilan sendiri, dan selepas bersalin. Kemusnahan fibroid disertai dengan nekrosis tisu dan merupakan komplikasi yang memerlukan pembedahan segera.

Apa itu myomatosis rahim?

Myomatosis usus adalah tumor yang bergantung kepada hormon yang jinak, yang terdiri daripada tisu penghubung dan otot. Patologi boleh dikesan dalam bentuk beberapa nod, kebanyakannya otot dan otot licin. Saiz bergantung kepada jenis pendidikan dan perjalanan penyakit. Dalam kebanyakan kes, myomatosis berlaku pada pesakit berusia lebih dari 30 tahun, tetapi patologi juga direkodkan pada gadis-gadis muda. Penyakit ini adalah pendarahan dan...

Penyebab fibroid rahim

Penyebab fibroid rahim secara langsung berkaitan dengan perubahan dalam tahap hormon dalam tubuh wanita. Manifestasi patologi tidak mungkin nyata untuk diri mereka sendiri, dan proses patologis dapat berjalan secara rahasia dan sampai beberapa waktu tidak mengisytiharkan diri mereka, yang menyumbang kepada pengabaian penyakit ini, disertai dengan banyak komplikasi. Punca perkembangan myoma Pembentukan myomatous mula berkembang kerana mutasi sel tunggal,...

Apa itu leiomyoma rahim? Gejala dan rawatan

Leiomyoma rahim adalah tumor jinak yang terbentuk dari tisu otot organ dan dalam keadaan tertentu boleh menyebabkan onkologi. Sebenarnya, tumor mempunyai sifat yang jinak, tetapi dengan kursus berlarutan dan terapi yang terabaikan, ia boleh mendapatkan ciri-ciri yang tidak dapat dipulihkan. Penyakit ini sering berlaku pada setiap wanita keempat pada usia 30-40 tahun. Apakah spesies Untuk memahami pandangan tertentu...

Jenis dan diagnosis nodus myoma, apa itu?

Nod myomatous adalah tumor yang bersifat jinak, terbentuk daripada sel-sel otot atau tisu penghubung pada badan rahim. Kadang-kadang neoplasma ini boleh berlaku sebagai satu simpul, tetapi lebih kerap terdapat tumor yang terdiri daripada beberapa nod myomatous, yang boleh berbeza dari saiz, nombor dan lokasi mereka. Apa itu? Nodule myomatous yang terbentuk dalam rahim mungkin...

Fibromyoma dan fibroid rahim: apakah perbezaan dan keserupaan?

Fibroid uterus dan fibroid: apakah perbezaan antara tumor benigna yang sama dan apakah persamaan mereka? Apakah bahaya perubahan yang berlaku di bawah pengaruh proses tumor ini, dan langkah-langkah kawalan apa yang perlu diambil untuk meminimumkan kesan ini. Apakah keserupaan? Kedua-dua fibroid dan fibroid terbentuk dalam ketebalan dinding rahim, membentuk satu atau beberapa sekaligus...

Sarkoma rahim

Sarkoma rahim dianggap sebagai salah satu neoplasma malignan yang paling berbahaya yang mempengaruhi organ pembiakan wanita. Berbanding dengan kanser lain sistem pembiakan, sarcoma menyumbang tidak lebih daripada satu peratus daripada jumlah keseluruhannya. Kebiasaannya, tumor malignan jenis ini pertama kali didiagnosis pada pesakit yang berumur lebih dari empat puluh tahun, namun terdapat kes penyakit walaupun pada usia yang lebih awal....

Fibroid uterus subserous: maklumat dari A hingga Z

Myoma subserous adalah neoplasma nodular jinak di lapisan otot rahim, terletak di bawah sarung luarnya. Ia boleh berada di pangkalan yang luas, yang sesuai dengan cangkang lapisan permukaan rahim atau mempunyai kaki panjang yang nipis, dengan bantuan yang melebar di luar batas cangkangnya. Tisu otot yang sama dari fibroid terbentuk terletak di...

Simptom myoma subserous uterus

Terdapat beberapa jenis nod myoma. Nodus myoma subserous terletak di bahagian luar rahim dan mungkin mempunyai kaki asas. Strukturnya menentukan kaedah rawatan keadaan ini. Fibroid rahim mengakibatkan penyusutan pertumbuhan sel dalam tisu otot organ. Dorongan yang paling sering adalah gangguan hormon dan pembedahan awal pada rahim. Jenis fibroid uterus Myoma boleh...

Fibroid rahim yang subserent

Myoma rahim interstitial-subserous adalah hormon yang bergantung kepada neoplasma benigna, pembentukan yang berlaku pada lapisan uterus otot. Selalunya tumor jenis ini didiagnosis pada wanita dari 30 hingga 40 tahun. Perwujudan perubahan patologis seperti itu dalam organ-organ pembiakan sering berlaku tanpa gejala yang jelas, dan oleh itu tidak dapat dikesan untuk jangka masa yang lama. Jenis-jenis utama fibroid Dalam pembentukan satu fibroid tumor dipanggil tunggal,...

Fibroid rahim

Fibroid rahim dianggap sebagai salah satu pembentukan tumor yang paling biasa yang berlaku dalam sistem pembiakan wanita. Diagnosis dan langkah-langkah yang diambil pada peringkat tertentu dalam proses tumor ini dapat menghentikan perkembangannya dan melegakan pesakit dari ketidakselesaan dan gejala yang menyakitkan. Apakah fibroid uterus? Pada intinya, fibromyoma adalah tumor yang tidak baik, yang sebahagian besarnya bergantung pada tahap hormon...