Klasifikasi sirosis hati menurut Child-Pugh (Child-Turkot-Pugh)

Gejala

Klasifikasi sirosis hati mengikut Anak-Pugh atau Anak-Turkot-Pugh (anak-Pugh, Anak-Turcotte, Anak-Turcotte-Pugh, kadang-kadang Anak-Paquet) digunakan untuk menilai keparahan sirosis. Dalam sumber yang berbeza terdapat sedikit perbezaan dalam sempadan parameter, kebarangkalian kelangsungan hidup, dll.

Keterukan sirosis dinilai oleh sistem mata, yang dikira berdasarkan 5 atau 6 parameter. Terdapat tiga kelas dalam jumlah: A, B, dan C:

 • kelas A (Anak A) - 5-6 mata
 • Gred B (Child B) - 7-9 mata
 • kelas C (Anak C) - 10-15 mata
Mata ditetapkan bergantung pada nilai setiap parameter dari 1 hingga 3, dan kemudian ditambah.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh

Klasifikasi Anak-Pugh adalah kaedah untuk menilai keadaan seseorang yang mengalami sirosis. Berdasarkan data klasifikasi ini, doktor yang hadir membuat kesimpulan tentang keperluan untuk rawatan pembedahan, dan juga menilai kadar kelangsungan pesakit, tempoh hidupnya setelah diagnosis.

Penilaian ini melibatkan pembezaan tahap kerosakan pesakit kepada tiga kelas - dari yang paling ringan, dengan ramalan yang cukup optimistik, kepada yang paling berbahaya, apabila hati manusia secara meluas dipengaruhi oleh tisu berserabut dan praktikal tidak dapat berfungsi sepenuhnya.

Apakah Kaedah Anak-Pugh?

Klasifikasi pertama kali dicadangkan pada tahun 1964 oleh dua saintis Amerika sebagai alternatif yang lebih efektif untuk APACHE II dan APACHE III. Child-Drink membolehkan anda menilai keadaan pesakit sudah pada hari pertama pemerhatian.

Penilaian berlaku pada agregat beberapa parameter. Selepas meneliti prestasi mereka, doktor boleh menilai tahap perkembangan penyakit dalam pesakit kepada salah satu daripada tiga kelas. Korelasi setiap penunjuk khusus ke kelas tertentu berlaku dengan memberikannya sejumlah mata tertentu.

Anak Kelas A adalah sepadan dengan tahap kompensasi sirosis, masing-masing, kelas Anak B dan Anak C - subcompensational dan dekompensasi.

Setiap kelas mempunyai julat penarafan sendiri. Selepas mengira skor keseluruhan semua petunjuk, setiap keadaan tertentu penyakit hati mendapat kelasnya sendiri.

Apakah kriteria untuk menilai sirosis hati oleh Child-Pugh

Pesakit yang mengalami sirosis dikehendaki untuk melakukan ujian darah biokimia untuk menentukan kelasnya. Doktor yang berminat tertarik dengan penunjuk seperti jumlah bilirubin plasma, indeks prothrombin (masa prothrombin atau nisbah normal antarabangsa), dan plasma darah albumin.

Kehadiran ascites dan encephalopathy hepatik, dan tahap keparahannya, juga ditentukan. Sekiranya hepatitis berjangkit ditemui dalam pesakit, ia akan menimbulkan keadaannya.

Setiap kriteria yang digunakan dalam proses penilaian diberi skor dari 1 hingga 3. Unit ini menunjukkan tahap kerusakan yang paling mudah, masing-masing, tiga - yang paling teruk. Jumlah mata membolehkan untuk mengaitkan penyakit itu ke kelas tertentu:

 • 5-6 mata: kelas A;
 • 7-9 mata: kelas B;
 • 10-15 mata: kelas C.

Bilirubin hepatik

Bilirubin adalah pigmen hepar. Ia terbentuk dalam proses penguraian sel darah merah, dan mungkin terdapat dua jenis:

Yang terakhir mesti dikumuhkan secara semulajadi dengan bergerak dari hati ke usus dan buah pinggang. Dalam kes di mana hati tidak menghadapi tugas ini, bilirubin mula berkumpul di dalam darah. Yang dinamakan bilirubin genangan bertindak ke atas badan sebagai keracunan toksik. Biasanya, bilirubin indeks dalam darah tidak melebihi indeks 20.5 mikron mol seliter, walaupun, setakat ini, doktor menunjukkan dalam ujian hasil tanda 21 mikron.

Pada pesakit yang didiagnosis sirosis alkohol, markah untuk penunjuk ini diberikan seperti berikut:

 • dari 2 hingga 34 mikron mol / liter - 1 mata;
 • 34-50 mikron mol / liter - 2 mata;
 • lebih daripada 50 mikron / liter - 3 mata.

Kadar pembekuan darah

Indeks prothrombin (PTI, PTV atau MNO) adalah kriteria penilaian seterusnya. Dalam keadaan normal, hati menghasilkan protein prothrombin, yang bertanggungjawab untuk tahap pembekuan darah. Dari penunjuk ini, bergantung pada seberapa cepat seseorang dapat menghentikan pendarahan, dan bagaimana kemungkinan berlakunya pendarahan. Pengeluaran jumlah protein yang mencukupi adalah mustahil tanpa mensintesis vitamin K, yang juga membawa hati. Sekiranya tubuh tidak dapat mensintesis vitamin, proses pengeluaran prothrombin terganggu. Ini, seterusnya, menjejaskan kadar pembekuan darah. Indeks prothrombin dikira sebagai nisbah masa pembentukan bekuan darah pada orang yang sihat ke dalam pesakit dengan sirosis. Penentuan magnitud berlaku dengan kaedah Quick. Norma pada orang dewasa - dari 72 hingga 140%, sementara kadar penebalan cairan darah adalah kira-kira 11-15 saat.

Menurut PTI Kanak-Kanak dianggarkan sebagai berikut:

 • tidak kurang daripada 60% - 1 mata;
 • 40-60% - 2 mata;
 • kurang daripada 40% - 3 mata.

Masa prothrombin (PTV) untuk Child-Pugh diperhitungkan dengan memberikan mata:

 • kurang dari 1.7 - 1 mata;
 • 1.7-2.2 - 2 mata;
 • lebih daripada 2.2 - 3 mata.

Dalam kes ini, mata akan diambil kira pada salah satu petunjuk ini - atau PTV, atau PTI.

Struktur protein - albumin

Albumin adalah sejenis protein tertentu yang dihasilkan oleh hati. Elemen darah ini bertanggungjawab untuk mengangkut bilirubin, dan menghalang proses edema. Kadar normal protein ini pada dewasa adalah dari 35 hingga 50 gram seliter.

Sistem Child-Pugh menganggarkan kuantiti seperti berikut:

 • lebih daripada 35 g / liter - 1 mata;
 • dari 28 hingga 35 g / liter - 2 mata;
 • nilai kurang daripada 28 g / liter - 3 mata.

Penurunan prestasi kepada kurang daripada 27 unit adalah berbahaya bagi pesakit dengan kemungkinan edema pulmonari.

Ascites rongga abdomen

Ascites adalah salah satu komplikasi yang paling berbahaya bagi sirosis hati, apabila cecair mula berkumpul di dalam perut, yang menyebabkan peningkatan ketara dalam jumlah abdomen. Terdapat stagnasi darah dan peningkatan tekanan dalam saluran darah. Keparahan ascites dinilai oleh jumlah kandungan cecair dan ketumpatannya yang boleh dipertimbangkan. Kriteria ini tidak dinilai dalam kesamaan angka:

 • jika pesakit tidak mempunyai patologi, 1 mata dikira;
 • jika asites adalah ringan dan biasanya boleh diterima untuk rawatan perubatan, 2 mata ditambah kepada jumlah keseluruhan;
 • jika rongga dengan cecair sukar disentuh, dan praktikalnya tidak bertindak balas terhadap langkah-langkah terapeutik yang berterusan, 3 mata diambil kira.

Ensefalopati hati

Lesi ini adalah satu kemungkinan komplikasi sirosis alkohol. Malah, ia adalah satu proses mabuk badan, apabila hati yang tidak berfungsi dengan sempurna tidak dapat menghapuskan ammonia dan derivatif dari bahan toksik ini dari badan. Keadaan ini sering menjadi koma, selepas itu pesakit tidak lagi mendapat kesedaran.

Sekiranya tiada ensefalopati hepatik, 1 mata ditambah kepada skor keseluruhan. Sekiranya pesakit mengantuk pada siang hari dan insomnia pada waktu malam, dan tidur mungkin berubah menjadi lesu, keadaan ini adalah "bernilai" 2 mata. Dalam kes ini, boleh menjadi rawatan ubat yang berkesan.

Apabila pesakit mula kehilangan keupayaannya untuk penyelarasan ruang, dan sawan sawan dan epileptik mula menyerangnya, 3 mata ditambah. Keadaan ini boleh diperbetulkan hanya dengan pemindahan organ.

Tafsiran hasil klasifikasi Anak-Pugh

Yang paling baik untuk pesakit adalah kelas Anak-Pugh A sirosis. Dalam kes ini, anda boleh mengharapkan pesakit akan hidup dari 7 hingga 25 tahun, tertakluk kepada pematuhan berterusan dengan keperluan doktor, dan rawatan berterusan. Di samping itu, pesakit boleh menjalani pemindahan hati, tetapi ini bukan keperluan rawatan. Kadar survival selepas pembedahan adalah kira-kira 90%.

Cirrhosis hati kelas B bermakna bahawa keadaan organ yang terkena agak teruk. Seseorang yang mempunyai patologi seperti ini dirujuk sebagai nombor dari 5 hingga 10 tahun hidup selepas diagnosis. Patologi ini adalah petunjuk untuk pelantikan pemindahan organ. Pada masa yang sama, kira-kira 30% pesakit tidak dapat hidup lama selepas operasi.

Anak C kelas adalah yang paling berbahaya dan sukar bagi pesakit. Tidak lebih daripada 40% daripada pesakit ini boleh hidup 2.5-3 tahun, dan kebanyakannya akan hidup sedikit lebih setahun atau dua tahun. Dengan tahap kerosakan sedemikian, pemindahan hati adalah keperluan mandatori rawatan, tetapi selepas pembedahan abdomen hanya 18-19% pesakit masih hidup.

Seringkali, sirosis digabungkan dengan penyakit serius lain - kanser hati, hepatitis virus, sitomegalovirus, HIV. Memilih taktik rawatan, doktor mengambil kira kehadiran penyakit ini dalam pesakit. Semua terapeutik terapi berlaku dengan cara yang kompleks: persiapan multivitamin ditetapkan, hepatoprotectors, imunomodulator dan terapi antiviral, ubat khusus untuk mengekalkan hati, memperlambat proses pertumbuhan tisu berserabut, dan menormalkan tekanan darah. Dalam kes-kes apabila disiasat kelas C. didiagnosis, pada dasarnya apa-apa langkah selain pemindahan organ tidak berkesan. Walaupun pemindahan itu tidak menjamin pesakit dapat bertahan.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh dianggap agak objektif dan lebih efektif daripada skala lain yang lebih awal. Doktor menetapkan orang yang terlibat untuk menjalankan ujian dan peperiksaan. Dia membandingkan data yang diperolehi mengenai jumlah bilirubin, albumin, tahap PTV dan PTI, serta kehadiran asites dan encephalopathy dengan skala penilaian bilangan unsur dalam darah, masa pembekuan, dan tahap komplikasi. Setiap keadaan dianggarkan dengan mata, yang akhirnya diringkaskan, memberi peluang kepada doktor untuk menilai pengabaian penyakit ini, seberapa berkesan pembedahannya, dan kemungkinan kemungkinan pesakit akan hidup selepas operasi.

Klasifikasi sirosis hati oleh Anak Pugh

Untuk penilaian yang tepat terhadap keadaan pesakit dan penubuhan kualiti hidup yang lebih lanjut, para doktor dari seluruh dunia sedang mengembangkan pendekatan untuk mendiagnosis keparahan penyakit berdasarkan manifestasi klinikal, data makmal dan instrumental. Salah satu daripada kaedah penilaian ini adalah klasifikasi sirosis hati oleh pugh anak, melampaui selebihnya dalam kesederhanaan dan kerumitan pendekatannya.

Ciri-ciri umum klasifikasi Anak Pugh

Sistem untuk menilai survival pesakit dan keterukan penyakit dibahagikan kepada 3 kelas utama, yang ditentukan berdasarkan sistem mata yang ditetapkan apabila mendapatkan data objektif apabila memantau pesakit.

 • Kanak-kanak kelas Pugh A mencerminkan tahap paling ringan di mana sifat penyesuaian organisma masih boleh bekerja di bawah syarat-syarat pampasan. Julat 5-6 mata sepadan dengan kategori ini.
 • Kelas B untuk Anak Pugh dicirikan oleh subkontensasi proses patologi. Apabila mengira mata, pelbagai 7-9 mata akan sesuai dengan kelas ini.
 • Kanak-kanak Pugh kelas C berlaku semasa proses dekompensasi proses patologi, kategori yang paling tidak diingini untuk kelangsungan hidup pesakit. Kelas C dicirikan oleh pelbagai 10-15 mata.

Parameter yang Diperlukan untuk Penilaian Pugh Anak

Cirrhosis hati menyebabkan keabnormalan dalam semua sistem badan, dan sukar untuk menilai kelangsungan hidup atau keterukan keadaan tanpa sistem pemarkahan, oleh kerana gambaran klinik penyakit pada pesakit yang berlainan mungkin berbeza dengan ketara. Klasifikasi sirosis anak Pugh memungkinkan untuk memisahkan setiap parameter daripada data yang ditetapkan secara berasingan dan menilai secara rasionalnya.

 • Jumlah bilirubin ditentukan menggunakan ujian darah biokimia. Cirrhosis dicirikan oleh peningkatan bilirubin langsung dan tidak langsung. Oleh kerana kekalahan parenchyma hati, kitaran conjugation (mengikat) toksik tidak langsung untuk mengarahkan bilirubin bukan toksik terganggu. Secara klinikal, peningkatan dalam parameter ini ditunjukkan oleh penyakit kuning.
 • Albumin - protein yang disintesis dalam hati, juga ditentukan oleh pemeriksaan darah biokimia. Pelanggaran fungsi pembentukan albumin menyebabkan penurunannya, pecahan bilirubin langsung juga meningkat.
 • Ascites ditentukan oleh pemeriksaan objektif pesakit atau oleh ultrabunyi rongga perut. Edema rongga adalah akibat peningkatan tekanan dalam vena portal dan penurunan tekanan onkotik, yang terjadi apabila sintesis albumin dan protein lain terganggu, yang memegang plasma darah dan menghalangnya dari melarikan diri dari katil vaskular ke rongga perut. Ia kelihatan seperti perut besar dengan urat varikos di dinding depan abdomen.
 • Enfalopati hepatik ditunjukkan oleh gangguan neuropsychiatri yang teruk. Berlaku kerana ketidakupayaan hati untuk meneutralkan produk toksik yang muncul dalam proses metabolisme. Salah satu produk ini adalah ammonia, yang tinggal selepas pecahan protein. Toksin yang tidak menjalani detoksifikasi di dalam hati dengan bebas memasuki otak dan mengganggu metabolisme dalam tisu saraf, secara beransur-ansur memimpin pesakit kepada koma hepatik.
 • Indeks prothrombin (PTI),% prothrombin time (PTV), nisbah normal antarabangsa (INR) adalah parameter sistem pembekuan darah, ditentukan menggunakan koagulum. Salah satu fungsi yang penting dalam hati adalah sintesis protein yang diperlukan untuk aktiviti normal sistem pembekuan darah, perubahan dalam parameter ini sering menyebabkan penderita pendarahan besar-besaran, terutama dari urat esofagus dan rektum.

Jadual untuk mengira mata

Apabila mengira jumlah mata, berdasarkan parameter di atas, doktor menggunakan jadual di bawah.

Klasifikasi sirosis hati oleh minuman anak

Klasifikasi cirrhosis Child-Pugh (Child-Pugh) dicadangkan pada tahun 1964, disemak semula dan ditambah pada tahun 1973. Ia digunakan secara meluas hingga kini.
Adalah lebih tepat untuk mengatakan bahawa klasifikasi ini digunakan untuk menentukan tahap disfungsi sel hati dalam sirosis, dan bukan kepada sirosis sebagai penyakit pada umumnya. Oleh itu, perlu menggunakan nama yang lebih sesuai: "Skala penilaian keparahan kegagalan hati mengikut Anak-Pugh."
Sirosis hati adalah penyakit yang dikenali ramai abad yang lalu. Dengan perkembangan ubat-ubatan, penyebaran hepatitis virus dan penyakit hati yang lain, ia perlu untuk entah bagaimana menilai keadaan hepatosit dan fungsi organ ini secara keseluruhan untuk menentukan pengurusan yang lebih lanjut. Pelbagai klasifikasi yang berbeza telah dicadangkan, tetapi kaedah yang paling mudah dan pada masa yang sama pada masa yang sama adalah kaedah pengedaran pesakit dengan sirosis kanak-kanak mengikut Anak-Pugh. Walaupun data tidak digunakan dalam klasifikasi ini, ia juga penting.

Apakah skala Anak-Minum untuk?

Klasifikasi membawa yang paling penting untuk penafsiran yang betul tentang tahap kerosakan hati dan penunjuk statistik pengurusan pesakit:

 1. Jangka hayat pada pesakit dengan sirosis
 2. Kematian pasca operasi dengan campur tangan abdomen
 3. Penilaian keperluan pemindahan hati pada pesakit dengan sirosis

Sudah tentu, data yang diperolehi akan semata-mata statistik. Seorang doktor yang berpengalaman tidak akan bergantung sepenuhnya kepada klasifikasi ini.

Bagaimanakah cirrhosis Anak-Pugh dinilai?

Klasifikasi berdasarkan pada penentuan beberapa indikator pada skala dari 1 hingga 3 poin dan penugasan lanjut kelas untuk sirosis bergantung pada jumlah mata yang diterima. Semua pesakit dibahagikan kepada 3 kelas: A, B dan C.

 • A - dari 5 hingga 6 mata - pampasan sirosis
 • B - dari 7 hingga 9 mata - sirosis subcompensated
 • C - dari 10 hingga 15 mata - sirosis decompensated

Malangnya, penunjuk yang diterima umum yang digunakan dalam klasifikasi Anak-Pugh tidak wujud. Terdapat variasi yang berbeza, satu darjah atau yang lain berbeza dari satu sama lain. Kami membentangkan pilihan pengkelasan yang paling banyak digunakan di Rusia.

Ascites

 • 1 mata - tiada asites
 • 2 mata - dengan mudah disesuaikan dengan rawatan konservatif
 • 3 mata - asites tidak terkawal, laparosentesis sering diperlukan untuk menghapuskan

Bilirubin total

 • 1 mata - kurang daripada 34 μmol / L atau 2 mg / dL
 • 2 mata - 34-50 μmol / l atau 2-3 mg / dL
 • 3 mata - lebih daripada 50 μmol / l atau lebih daripada 3 mg / dl. Biasanya dengan jumlah jaundis bilirubin ini mula muncul

Kandungan Albumin Plasma

 • 1 mata - jumlah protein lebih daripada 3.5 g / l
 • 2 mata - sehingga 2.8 g / l
 • 3 mata - kurang daripada 2.8 gram seliter

Jaundis dalam kegagalan hati yang teruk

Keparahan ensefalopati hepatic dengan sirosis

 • 1 mata - encephalopathy tidak dinyatakan
 • 2 mata - encephalopathy sehingga tahap 2, dikawal dengan rawatan yang mencukupi
 • 3 mata - encephalopathy teruk gred 3-4 sehingga koma hepatik

Penilaian sistem pembekuan darah di salah satu indikator
Indeks Prothrombin (PTI)

 • 1 mata - lebih daripada 60%
 • 2 mata - 40-60%
 • 3 mata - kurang daripada 40%

Atau
Masa Prothrombin (PTV)

 • 1 mata - 1-4 saat.
 • 2 mata - 4-6 saat.
 • 3 mata - lebih daripada 6 saat.

Atau
Antarabangsa Normalized Attitude (INR)

 • 1 mata - kurang daripada 1.7
 • 2 mata - 1.7-2.20
 • 3 mata - lebih daripada 2.20

Tafsiran skor yang diterima

Dengan menambah jumlah semua petunjuk, nisbah pesakit dengan sirosis hati kepada salah satu kumpulan ditentukan.

Pesakit yang mempunyai kekurangan ketara fungsi sel-sel hati menurut Child-Pugh. Pesakit tertakluk kepada rawatan konservatif, tidak ada keperluan untuk pemindahan hati. Jangka hayat lebih daripada 15 tahun (tertakluk kepada kawalan dan rawatan yang mencukupi). Kebarangkalian hasil pembedahan abdomen adalah kurang daripada 10%. Dengan perkembangan lanjut mengenai sirosis hati, peralihan ke gred seterusnya mungkin.

Kelas pertengahan kekurangan fungsi hepatosit dalam sirosis sederhana. Isu pemindahan hati perlu dipertimbangkan (bergantung kepada jenis penyakit yang menyebabkan sirosis). Kematian pascaoperasi mencapai 20-30%. Anggaran jangka hayat sehingga 10 tahun, dengan sedikit kurang daripada separuh mati dalam dua tahun pertama.

Ketidakseimbangan hepatoselular yang teruk, prognosis maut - kurang daripada 3 tahun, lebih daripada separuh mati pada tahun pertama. Kematian postoperative yang sangat tinggi (kira-kira 80%) praktikal tidak membenarkan melaksanakan operasi perut yang dirancang, campur tangan pembedahan hanya dengan ancaman langsung kepada kehidupan. Dengan tahap kerosakan hati ini, pemindahan adalah petunjuk langsung (tanpa adanya contraindications mutlak).

Kesimpulannya

Takrif kelas sirosis pada skala Anak-Pugh merupakan langkah penting dalam menentukan taktik pengurusan pesakit. Walau bagaimanapun, skala itu merupakan anggaran, ia patut mengambilkira klasifikasi dan penunjuk lain, yang mana sejumlah besar telah dibangunkan.
Sayangnya, sirosis hati lebih banyak diedarkan di kalangan penduduk, dan sains tidak membuat penemuan serius dalam rawatan penyakit ini untuk jangka masa yang panjang. Terutama sedih boleh dianggap petunjuk di Rusia. Kos yang tinggi untuk ubat-ubatan, peralatan, perhatian rendah kepada masalah komuniti perubatan, buta huruf perubatan populasi - semua ini membawa kepada kegagalan untuk memberikan bantuan di kebanyakan wilayah negara dengan sirosis.
Satu cetakan khas adalah kekurangan pemindahan yang berkembang - pemindahan hati dilakukan hanya di institut penyelidikan saintifik terbesar dan dikira hanya dalam puluhan dan ratusan, yang jelas tidak mencukupi. Kekurangan asas organ donor di seluruh negara, isu etika yang tidak dapat diselesaikan, buta huruf penderma, rasuah sejagat, pembiayaan miskin dan propaganda pemimpin gereja tidak akan membenarkan dalam masa terdekat membawa pemindahan hati ke tahap yang mencukupi.

0 daripada 9 tugasan selesai

UJIAN PASS FREE! Terima kasih kepada jawapan yang terperinci untuk semua soalan di akhir ujian, anda akan dapat MENGURANGKAN kebarangkalian penyakit ini!

Anda telah lulus ujian sebelum ini. Anda tidak boleh memulakannya semula.

Anda mesti log masuk atau mendaftar untuk memulakan ujian.

Anda mesti melengkapkan ujian berikut untuk memulakannya:

1. Bolehkah kanser dihalang?
Kejadian penyakit seperti kanser bergantung kepada banyak faktor. Pastikan keselamatan penuh tidak boleh dilakukan. Tetapi dengan ketara mengurangkan kemungkinan tumor malignan, semua orang boleh.

2. Bagaimana merokok menjejaskan kanser?
Sudah tentu, dengan tegas melarang merokok. Kebenaran ini sudah bosan dengan semua. Tetapi berhenti merokok mengurangkan risiko mengembangkan semua jenis kanser. Dengan merokok yang dikaitkan dengan 30% kematian akibat kanser. Di Rusia, tumor paru-paru membunuh lebih ramai orang daripada tumor semua organ lain.
Tidak termasuk tembakau dari kehidupan anda adalah pencegahan yang terbaik. Walaupun merokok bukan satu pek sehari, tetapi hanya separuh, risiko kanser paru-paru telah berkurang sebanyak 27%, menurut Persatuan Perubatan Amerika.

3. Adakah berat badan berlebihan mempengaruhi perkembangan kanser?
Lihat skala lebih kerap! Pound tambahan akan menjejaskan bukan sahaja pinggang. Institut Penyelidikan Kanser Amerika mendapati bahawa obesiti menimbulkan perkembangan tumor esophagus, ginjal dan pundi hempedu. Hakikatnya ialah tisu adipose berfungsi bukan sahaja untuk memulihara simpanan tenaga, ia juga mempunyai fungsi penyembunyian: lemak menghasilkan protein yang mempengaruhi perkembangan proses keradangan kronik di dalam badan. Dan kanser hanya muncul di latar belakang keradangan. Di Rusia, 26% daripada semua kes kanser WHO bersekutu dengan obesiti.

4. Adakah sukan menyumbang kepada pengurangan risiko kanser?
Berikan latihan sekurang-kurangnya setengah jam seminggu. Sukan berdiri pada tahap yang sama dengan pemakanan yang betul ketika datang ke pencegahan onkologi. Di Amerika Syarikat, satu pertiga daripada semua kematian disebabkan oleh fakta bahawa pesakit tidak mengikuti diet dan tidak memberi perhatian kepada pendidikan jasmani. American Cancer Society mengesyorkan latihan selama 150 minit seminggu pada kadar yang sederhana, atau dua kali kurang, tetapi lebih aktif. Walau bagaimanapun, kajian yang diterbitkan dalam jurnal Nutrition and Cancer pada tahun 2010, membuktikan bahawa walaupun 30 minit sudah cukup untuk mengurangkan risiko kanser payudara (yang menjejaskan setiap wanita kelapan di dunia) sebanyak 35%.

5. Bagaimana alkohol menjejaskan sel kanser?
Kurang alkohol! Alkohol disalahkan kerana berlakunya tumor rongga mulut, larynx, hati, rektum dan kelenjar susu. Etil alkohol pecah dalam badan kepada aldehida asetik, yang kemudian ditukar menjadi asid asetik dengan tindakan enzim. Acetaldehyde adalah karsinogen terkuat. Alkohol sangat berbahaya kepada wanita, kerana ia merangsang penghasilan estrogen - hormon yang mempengaruhi pertumbuhan tisu payu dara. Estrogen yang berlebihan membawa kepada pembentukan tumor payudara, yang bermaksud bahawa setiap ekstrem alkohol tambahan meningkatkan risiko sakit.

6. Apa kubis membantu melawan kanser?
Seperti kubis brokoli. Sayuran tidak hanya termasuk dalam diet yang sihat, tetapi juga membantu melawan kanser. Oleh itu, cadangan-cadangan mengenai pemakanan yang sihat mengandungi peraturan: sayur-sayuran dan buah-buahan perlu separuh daripada diet harian. Terutamanya berguna ialah sayur-sayuran yang bersifat salib, yang mengandungi glucosinolates - bahan yang, semasa memproses, memperoleh sifat anti-kanser. Sayur-sayuran ini termasuk kubis: kubis putih biasa, kubis Brussels dan brokoli.

7. Kangkung badan mana yang dipengaruhi oleh daging merah?
Semakin anda makan sayur-sayuran, semakin kurang anda dimasukkan ke dalam pinggan daging merah. Kajian telah mengesahkan bahawa orang yang makan lebih daripada 500 gram daging merah seminggu mempunyai risiko mendapat kanser rektum.

8. Apakah ubat-ubatan yang dicadangkan untuk melindungi kanser kulit?
Stok di pelindung matahari! Wanita berusia 18-36 tahun sangat terdedah kepada melanoma, bentuk kanser kulit yang paling berbahaya. Di Rusia, dalam masa 10 tahun, kejadian melanoma meningkat sebanyak 26%, statistik dunia menunjukkan peningkatan yang lebih tinggi. Peralatan ini disalahkan untuk penyamakan buatan, dan sinar matahari. Bahaya boleh diminimumkan dengan tabung matahari yang mudah. Satu kajian 2010 oleh Journal of Clinical Oncology mengesahkan bahawa orang yang kerap memohon krim khusus mengalami melanoma dua kali kurang daripada orang-orang yang mengabaikan kosmetik tersebut.
Krim harus dipilih dengan faktor perlindungan SPF 15, digunakan walaupun pada musim sejuk dan bahkan dalam cuaca yang mendung (prosedur itu harus berubah menjadi tabiat yang sama seperti memberus gigi), dan juga tidak terdedah kepada cahaya matahari dari 10 hingga 16 jam.

9. Apa yang anda fikir, tekanan menekankan perkembangan kanser?
Dengan sendirinya, tekanan kanser tidak menyebabkan, tetapi ia melemahkan seluruh tubuh dan mewujudkan keadaan untuk perkembangan penyakit ini. Kajian telah menunjukkan bahawa kebimbangan berterusan mengubah aktiviti sel imun yang bertanggungjawab untuk memasukkan mekanisme "hit dan lari". Akibatnya, sejumlah besar kortisol, monosit dan neutrofil, yang bertanggungjawab terhadap proses keradangan, sentiasa beredar dalam darah. Dan seperti yang telah disebutkan, proses keradangan kronik boleh menyebabkan pembentukan sel-sel kanser.

TERIMA KASIH UNTUK ANDA! JIKA MAKLUMAT ADALAH DIPERLUKAN, ANDA BOLEH MENINGKATKAN MAKLUM BALAS DALAM KOMENTAR DENGAN AKHIR PERKARA! KAMI AKAN BERFUNGSI!

Cirrhosis menyebabkan 40 juta kematian setiap tahun. Ia adalah perubahan yang merosakkan hati akibat daripada virus, toksik dan patologi lain, di mana tisu parenchyma yang sihat digantikan oleh sel kolagen (berserabut), dan nodul dystrophik terbentuk di permukaannya. Walaupun banyak terapi terapeutik yang baru digunakan untuk merawat pesakit sedemikian, kebanyakannya mati dalam sirosis dalam 2-5 tahun, mengalami kesakitan teruk pada peringkat lanjut.

Klasifikasi Etiologi

Oleh kerana pelbagai jenis manifestasi dan perjalanan penyakit dan perlunya pelantikan terapi individu, beberapa klasifikasi sirosis hati telah diluluskan pada Perhimpunan WHO 1978. Yang paling penting ialah pengagihan secara etiologi, kerana ia adalah skim terapeutik yang dipilih untuknya. Kerana kerosakan hati, bentuk yang paling umum dari sirosis adalah:

 1. alkohol (40-50% daripada kes) - kekalahan hepatosit dengan etanol adalah punca paling umum dalam sirosis. Kadar permulaan patologi bergantung kepada banyak faktor individu: kekerapan penggunaan alkohol, kualiti mereka, kehadiran jangkitan, tempoh keadaan mabuk, dan sebagainya. Oleh itu, apabila dimakan setiap hari 200-400 g vodka, sirosis berlaku dalam 10-15 tahun, tetapi jika seseorang adalah pembawa hepatitis, hati yang terjejas akan muncul dalam 5-7 tahun;
 2. virus (20-35% daripada kes) - sirosis adalah akibat daripada hepatitis B, C dan D kronik, yang hanya dirawat secara simtomatik buat masa ini. Walaupun dengan pengampunan lama, kemungkinan parenchyma yang rosak oleh fibrosis tidak dikecualikan. Juga, sirosis boleh berkembang sebagai satu komplikasi dalam perjalanan berat hepatitis A dan E, yang diamati pada 1-5% pesakit;
 3. toksik (5-10% daripada kes) - kekalahan hepatosit adalah mungkin dengan pendedahan teratur kepada badan pelbagai racun. Kumpulan risiko utama terdiri daripada pekerja dalam industri kimia dan logam. Kes-kes keracunan toksik hati oleh spora kulat dan bahan kimia yang digunakan untuk melindungi tanaman daripada perosak juga telah dilaporkan. Oleh itu, pekerja pertanian juga menghadapi risiko sirosis. Ubat yang terutama digunakan untuk merawat onkologi juga boleh menghalang fungsi hati. Dalam kes ini, diagnosis sirosis ubat dibuat;
 4. kongestif (jantung) - bentuk ini dicirikan oleh nekrosis hepatosit, yang disebabkan oleh hipoksia dan stasis darah dalam intra dan ekstrematik kapal. Ini biasanya merupakan komplikasi yang berlaku di latar belakang jantung atau kekurangan paru. Dengan sirosis jenis ini, ascites sering berlaku, menyebabkan pendarahan dalaman saluran pernafasan dan peritonitis bakteria. Akibat kegagalan multiorgan, prognosis adalah miskin;
 5. bilier utama (genetik) - penyakit ini disebabkan oleh imunoregulasi yang merosakkan, iaitu, sel-sel imun menyebabkan penyusupan epitelium empedu, yang membawa kepada nekrosis hepatosit. Penyakit ini dicirikan oleh banyak manifestasi extrahepatic, termasuk lesi tempatan dalam bentuk nefritis dan alveolitis, serta penyakit rematik sistemik: lupus, arthritis rheumatoid, scleroderma, dan sebagainya. Prognosis tidak menguntungkan.

Cirrhosis juga boleh bermula pada latar belakang sebab-sebab lain: diabetes mellitus, hemochromatosis (ketidakupayaan hati untuk menghilangkan besi, kerana ia berkumpul di dalam darah dan bertindak sebagai toksin), galactosemia, dan lain-lain. Trombosis, khususnya, penyakit Budd dapat menjadi penyebab yang mungkin Chiari, di mana urat hati disekat dan pembuangan trombus diperlukan. Walau bagaimanapun, kes-kes seperti ini jarang berlaku.

Perlu diperhatikan bahawa menurut beberapa data, kira-kira 5-15% daripada semua sirosis tergolong dalam kumpulan kriptogenik, iaitu, mereka berkembang dengan alasan yang tidak diketahui. Pemeriksaan yang lebih teliti dan mendalam pesakit "idiopatik" menunjukkan bahawa 60% daripada mereka mempunyai kerosakan hati yang disebabkan oleh gangguan genetik sistem endokrin. Apabila kaedah diagnostik bertambah baik, sirosis kriptogenik menjadi kurang biasa, tetapi beberapa kes klinikal meninggalkan banyak masalah yang tidak dapat dijelaskan.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi penyakit oleh perubahan struktur pada hati yang terjejas mungkin dilakukan selepas pencitraan diagnostik organ tersebut. Pengimejan ultrabunyi hanya memberi gambaran umum saiz, ketumpatan dan makrofeksi organ, dan data CT atau MRI dapat memberikan maklumat yang lebih lengkap. Sekiranya pesakit mempunyai pin logam di dalam badan, maka dia tidak boleh melakukan imbasan MRI, dan imbasan CT contraindicated pada kanak-kanak, wanita hamil dan orang-orang yang baru-baru ini mengambil imbasan CT atau X-ray akibat radiasi berbahaya. Pilihan kaedah diagnostik tertentu ditentukan secara individu. Sekiranya tiada alat sesuai, maka tusukan dilakukan di bawah kawalan ultrasound.

Klasifikasi morfologi sirosis hati mempunyai tiga jenis dengan subspesiesnya:

Cirrhosis hati adalah pertumbuhan tisu penghubung dalam tubuh akibat keradangan yang berpanjangan. Tiada pendekatan tunggal untuk klasifikasi patologi ini, kerana tidak ada kesepakatan mengenai mana yang sedia ada adalah yang paling berjaya untuk tugas diagnostik dan rawatan sirosis.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh

Klasifikasi sirosis ini digunakan untuk menilai keparahan penyakit dalam pesakit.

Berdasarkan itu, penilaian dibuat dari survival pesakit dengan patologi ini dan peratusan kematian setelah pembedahan ditentukan. Adalah ditentukan bagaimana perlu pemindahan hati.

Penyakit ini terbahagi kepada tiga kelas. Parameter yang ditentukan oleh kelas ini menunjukkan keterukan sirosis, serta apa yang akan menjadi jangka hayat seseorang yang sakit yang mempunyai sirosis. Bagi Child-Pugh, tahap pampasan untuk penyakit ini ditentukan seperti berikut:

 1. Kelas A termasuk sirosis pampasan.
 2. B - subcompensated.
 3. C - sirosis yang hilang.

Bagaimana ini dinilai?

Setiap kelas Anak-Puy diberikan mata tertentu, yang dikira berdasarkan jumlah beberapa parameter. Oleh itu, kelas A tergolong dalam lingkungan 5 hingga 6 mata, B, masing-masing, dari 7 hingga 9 mata. Dan kelas terakhir - nilai tertinggi dari 10 hingga 15 mata.

Tahap minimum keparahan sirosis kepunyaan A. Pada masa yang sama, jangka hayat pesakit akan maksimum - dari 15 hingga 20 tahun. Pada yang kedua, ia adalah kira-kira 10 tahun. Kelas C membayangkan jangka hayat terpendek seseorang pesakit dengan sirosis hati - hanya satu, maksimum tiga tahun.

Selepas campur tangan pembedahan, peratusan tertinggi kematian adalah kelas C - ini adalah 80%; 30% - masing-masing, B, tetapi A - hanya 10%.

Keperluan transplantasi hati dengan tahap keterukan yang berbeza ditentukan seperti berikut:

Parameter yang diambil kira dalam klasifikasi Anak-Pugh

Apakah parameter yang mempengaruhi pengedaran kelas? Pertama sekali, kehadiran:

Selain daripada ensefalopati hepatik, PTI, PTV dan INR.

Sistem Child-Pugh tidak boleh dianggap sebagai rujukan, kerana tidak semua parameter keadaan pesakit diambil kira dalam penilaian. Penuaan penyakit yang tajam, serta komplikasinya, mengubah gambar, dan klasifikasi ini tidak lagi digunakan.

Sebagai tambahan kepada sistem yang dinyatakan, dalam kes sirosis, tanda morfologi dan etiologi juga diambil kira.

Klasifikasi Etiologi

Terdapat kira-kira dua puluh bentuk sirosis. Bergantung kepada sama ada atau tidak penyebabnya diketahui, penyakit ini dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 1. Cirrhosis dengan etiologi yang diketahui (dikenali).
 2. Patologi di mana etiologi adalah kontroversi (kadang-kadang mereka mengatakan "dengan kemungkinan etiologi").
 3. Cirrhosis dengan etiologi yang tidak jelas (tidak diketahui).

Etiologi yang ditubuhkan

Mengenai yang diketahui, penyebab terjadinya patologi yang diketahui dalam kes berikut:

 • Dengan sirosis alkohol yang berlaku dengan penggunaan minuman beralkohol yang berpanjangan (40-60 gram etanol) selama 15 tahun dan lebih.
 • Viral, yang mana separuh daripada kes berlaku akibat hepatitis B virus kronik, C dan G.
 • Perubatan atau ubat-ubatan, yang memperlihatkan dirinya sendiri kerana penggunaan dadah jenis yang sama untuk masa yang lama.
 • Cirrhosis biliary primer dan sekunder hati, di mana kematian tisu hati berlaku, dan tisu parut kasar dibentuk untuk menggantikannya.
 • Cedera kongenital atau keturunan.
 • Stagnant - ia berbeza dari bentuk lain yang disenaraikan dan berkembang dalam tempoh yang cukup lama apabila bekalan darah ke hati terganggu. Diperhatikan pada pesakit yang mengalami masalah peredaran umum.
 • Sekiranya penyakit dan sindrom Budd-Chiari - penyakit yang berkaitan dengan aliran darah terjejas dari hati (dengan trombosis urat hepatik).
 • Cirrhosis pertukaran-alergi hati yang berlaku di dalam diabetes mellitus yang teruk, obesiti, apabila usus kecil anastomosis usus bergabung.

Etiologi yang mungkin dan tidak jelas

Kemungkinan dan tidak jelas, etiologi yang tidak diketahui menyatakan dirinya dengan kehadiran:

 • penyakit berjangkit;
 • penyakit parasit;
 • patologi autoimun;
 • malnutrisi

Faktor etiologi yang tidak diketahui adalah bentuk sirosis paling kerap. Dalam cirit-birit kanak-kanak utama dan biri-biri India, mereka juga bercakap mengenai etiologi yang tidak jelas.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi morfologi kerosakan hati adalah yang pertama kali dicadangkan dan diluluskan, berdasarkan data biopsi (sekeping organ yang diambil di vivo). Terdapat 4 jenis patologi:

 • sirosis nod kecil hati, yang dicirikan oleh nodul kecil di dalam organ, yang mempunyai diameter 1-3 mm;
 • sirosis simpul besar - diameter nodul dalam hati adalah 3 mm atau lebih;
 • bentuk sirosis yang tidak lengkap, di mana septa interhepatic terdedah secara mendadak;
 • bercampur, dicirikan oleh gabungan semua tanda di atas.

Rawatan sirosis

Kelas sirosis hati Anak-Pugh menjadikannya bukan sahaja untuk membuat diagnosis, untuk meramalkan survival pesakit, tetapi juga untuk memilih rawatan yang mencukupi dan terapi sokongan.

Oleh itu, kerosakan hati yang dikompensasi (dengan kelas A) melibatkan terapi asas yang bertujuan untuk menghapuskan punca penyakit ini. Di samping itu, adalah perlu untuk memilih ubat sokongan. Tugas mereka adalah untuk menghapuskan dispepsia. Ejen enzimatik seperti "Pancreatin", "Creon", "Mezim" sangat penting. Dos adalah standard, diambil tiga kali sehari, kebanyakannya sebelum makan. Dilantik oleh kursus, secara purata selama 2-3 minggu, yang diulang dengan frekuensi tertentu.

Dengan sirosis hati subcompensated (dengan sirosis Childro-Pugh kelas B.), perlantikan terapi penyelenggaraan yang dipertingkatkan diperlukan. Untuk tujuan ini, diet garam yang rendah digunakan (tidak lebih dari 2 g garam sehari), protein juga terhad. Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan "Furosemide" dan "Spironolactone." Penerimaan ubat diuretik menghalang perkembangan hipertensi portal dan mengurangkan asites. Fungsi saluran gastrousus boleh diperbaiki oleh "Lactulose" sebanyak 50-70 ml sehari, tetapi pengambilan harus tetap.

Dalam kes kerosakan hati yang decompensated (dengan kelas C pada skala Anak-Pugh), keadaan yang mengancam kehidupan pesakit itu sendiri. Penjagaan rapi segera diperlukan. Paracentesis menyediakan perkumuhan cecair dari peritoneum, albumin dan kristal yang disuntik secara intravena, menambah jumlah darah dan protein yang beredar di dalam badan. Diuretik digunakan secara aktif: "Spironolactone" dan "Furosemide" yang sama. Berikan makanan garam yang rendah. Nutrisi parenteral seimbang datang dengan encephalopathy hepatik dan keadaan serius yang lain.

Kesimpulannya

Pencegahan patologi ini juga berdasarkan kepada klasifikasi sirosis hati Anak-Pugh.

Dengan menjalani kompensasi penyakit, tujuan prophylactic tidak diperlukan. Dalam kelas B dan C, pesakit mungkin mengalami anemia, dan oleh itu erythropoietin sering diresepkan. Selain itu, penyekat beta (seperti "Metoprolol", "Anaprilina") sering diresepkan, yang boleh menghalang pecah urat esofagus.

Klasifikasi minuman kanak-kanak

Sirosis anak-Pugh digunakan oleh doktor di seluruh dunia untuk menentukan keterukan penyakit.

Dari ini bergantung kepada peluang pemulihan, pilihan taktik rawatan dan kemungkinan komplikasi.

Sebab

Alkohol boleh memusnahkan struktur sel hati. Ini membawa kepada fokus pada nekrosis. Dengan pendedahan kronik kepada dos tinggi alkohol, sirosis berkembang.

Keparahan kerosakan pada hati bergantung pada jenis alkohol:

 • sulingan - diperolehi dengan penyulingan bahan mentah sayur (moonshine, brendi, wiski, dan sebagainya);
 • rektum - dicipta oleh penyejatan berulang yang berulang dengan penyejukan selanjutnya dalam lajur khusus.

Minuman beralkohol dari kumpulan pertama menyebabkan kecederaan kurang, kerana bahan mentah semulajadi digunakan untuk penyediaannya. Yang diperbaiki paling terkenal ialah vodka. Apabila ia dibuat daripada alkohol berkualiti tinggi, ia selamat dalam dos kecil (sehingga 50 g sehari).

Jika bahan mentah untuk vodka tidak cukup dimurnikan dari minyak fusel, minuman ini mempunyai kesan keracunan yang kuat pada tubuh.

Perubahan hati dalam sirosis

Alkohol, patologi metabolik, kesan virus dan faktor etiologi lain menimbulkan kematian sel hati.

Tisu penghubung bertindih dengan kapal-kapal hati, yang menyebabkan bekalan darah ke organ itu terganggu. Kelajuan aliran darah dalam vena portal berkurang dengan ketara, dan tekanan di dalam meningkat. Pada masa ini, parenchyma hepatic tumbuh dengan helai tisu penghubung, yang membahagikan organ menjadi segmen pseudo.

Oleh sebab itu, kapal-kapal itu dihubungkan dengan anastomosis supaya darah berhenti mengalir ke hepatosit.

Oleh itu, lingkaran ganas menutup, mewujudkan fokus baru nekrosis. Pemulihan hati dalam penyakit ini menjadi mustahil.

Klasifikasi sirosis

Untuk menilai tahap keterukan penyakit itu menggunakan skala Anak-Pugh. Keadaan pesakit ditentukan oleh sistem titik yang mana parameter tertentu dibangunkan. Terdapat 3 jenis sirosis:

 • kelas A - 5 hingga 6 mata;
 • kelas B - dari 7 hingga 9 mata;
 • kelas C - 10 hingga 15 mata.

Bilangan mata dikira bergantung kepada keparahan penunjuk dari 1 hingga 3. Pada akhirnya adalah jumlah yang mengambil kira semua kriteria.

Berdasarkan keputusan yang diperoleh, doktor memberikan ramalan survival pesakit untuk satu atau dua tahun bergantung kepada tahap sirosis mengikut Child-Pugh:

 • A - selama setahun 100%, untuk dua 85%;
 • B - 1 tahun 81%, 2 tahun 57%;
 • C - untuk tahun 45%, selama dua 35%.

Pesakit kelas-kanak-kanak-Turkot-Pugh sering dirawat di PIT (unit penjagaan rapi), kerana gejala-gejala tersebut diucapkan dan keadaan itu membawa maut.

Apakah minuman kanak-kanak?

Klasifikasi minuman kanak-kanak adalah satu bahagian dalam kelas-kelas tertentu, yang, berdasarkan beberapa parameter, menentukan keparahan sirosis. Berdasarkan data ini, tahap pampasan penyakit dan kemungkinan jangka hayat pesakit dianggarkan.

 • Anak A -pengompensasi;
 • Child B - subcompensated;
 • Kanak C -compensated.

Setiap kelas ini mempunyai anggaran sendiri, dikira dengan menjumlahkan skor beberapa nilai. Sebagai contoh, jika jumlah mata adalah 5-6, maka sirosis diberikan nilai gred A. Oleh itu, skor dalam jumlah 7-9 adalah milik kelas B, dalam jumlah 10-15 - ke kelas C.

Kanak-kanak A ditugaskan kepada patologi dengan tahap keparahan yang rendah dan maksimum (15-20 tahun). Dengan ijazah kedua (Child B), bilangan penunjuk jangka hayat menurun kepada 10 tahun, manakala dengan kelas C, pesakit hanya boleh hidup 1-3 tahun.

Kematian dalam tempoh selepas operasi dengan pembedahan abdomen adalah di kelas A - 10% (ini adalah ramalan yang paling optimistik). Pemindahan hati tidak disyorkan.

Penugasan kelas B adalah petunjuk untuk kemungkinan pemindahan hati, sementara kematian setelah pembedahan adalah -30%.

Transplantasi hati adalah prosedur yang perlu dalam kelas C, tetapi dicirikan oleh mortaliti peratusan tertinggi pesakit semasa pembedahan abdomen -82%.

Parameter klasifikasi

Terdapat beberapa parameter, berdasarkan yang ditentukan oleh penilaian keseluruhan keparahan penyakit.

Masa prothrombin (indeks PTV) atau indeks prothrombin (PTI) atau nisbah normal antarabangsa (indeks INR).

Mata diberikan untuk setiap nilai, dan kemudian ditambah kepada jumlah keseluruhan. Penunjuk yang dianggarkan dari 1 hingga 3, yang diberikan bergantung pada nilai parameter, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Minum anak bukanlah sistem yang paling tepat untuk menentukan tahap sirosis, kerana penilaian itu tidak mengambil kira semua parameter keadaan pesakit. Ia adalah relevan dalam kes-kes di mana tidak ada tanda-tanda ketakutan penyakit dan sebarang komplikasi.

Kadar survival

Keupayaan pesakit untuk bertahan dalam pelbagai tahap penyakit juga boleh ditentukan oleh sistem minuman kanak-kanak.

Batasan nilai-nilai anggaran dalam sumber perubatan yang berbeza mungkin berbeza sedikit, jadi anda tidak perlu menganggapnya satu standard.

Maklumat tambahan

Perlu diingat bahawa sistem untuk menilai keparahan sirosis anak tidak dapat mengambil kira semua ciri-ciri penyakit tersebut (contohnya, penyakit esophagus atau urat varikos). Oleh itu, apabila menentukan keparahan penyakit, klasifikasi lain perlu diambil kira, yang akan membantu untuk lebih tepat membentuk gambaran klinikal penyakit ini. Klasifikasi ini dibahagikan dengan parameter morfologi dan etiologi.

Sistem morfologi adalah berdasarkan menentukan keterukan penyakit dengan tanda-tanda luar:

 • Bentuk tidak lengkap;
 • Cirrhosis simpul kecil (diameter 1-3 mm);
 • CLD (diameter melebihi 3 mm);
 • Borang campuran (kehadiran nod diameter berbeza).

Klasifikasi ini tidak mencukupi untuk menggambarkan semua bentuk penyakit yang ada sekarang, kerana terkadang manifestasi penyakit ini mungkin mengandungi beberapa gejala yang dijelaskan pada masa yang sama.

Sistem etiologi ditentukan oleh asal-usul penyakit ini. Bergantung pada ini, terdapat jenis sirosis:

Sistem sedemikian juga tidak sesuai, kerana sirosis boleh berlaku secara serentak untuk beberapa sebab.

Setiap klasifikasi yang tersenarai itu sendiri tidak sempurna. Sistem minuman kanak-kanak, sistem etiologi dan morfologi dalam sesetengah kes bertindih antara satu sama lain. Oleh itu, untuk mendapatkan gambaran yang lebih objektif tentang keparahan sirosis, semua klasifikasi perlu diambil kira.

Klasifikasi sirosis ini digunakan untuk menilai keparahan penyakit dalam pesakit.

Berdasarkan itu, penilaian dibuat dari survival pesakit dengan patologi ini dan peratusan kematian setelah pembedahan ditentukan. Adalah ditentukan bagaimana perlu pemindahan hati.

Penyakit ini terbahagi kepada tiga kelas. Parameter yang ditentukan oleh kelas ini menunjukkan keterukan sirosis, serta apa yang akan menjadi jangka hayat seseorang yang sakit yang mempunyai sirosis. Bagi Child-Pugh, tahap pampasan untuk penyakit ini ditentukan seperti berikut:

 1. Kelas A termasuk sirosis pampasan.
 2. B - subcompensated.
 3. C - sirosis yang hilang.

Bagaimana ini dinilai?

Setiap kelas Anak-Puy diberikan mata tertentu, yang dikira berdasarkan jumlah beberapa parameter. Oleh itu, kelas A tergolong dalam lingkungan 5 hingga 6 mata, B, masing-masing, dari 7 hingga 9 mata. Dan kelas terakhir - nilai tertinggi dari 10 hingga 15 mata.

Tahap minimum keparahan sirosis kepunyaan A. Pada masa yang sama, jangka hayat pesakit akan maksimum - dari 15 hingga 20 tahun. Pada yang kedua, ia adalah kira-kira 10 tahun. Kelas C membayangkan jangka hayat terpendek seseorang pesakit dengan sirosis hati - hanya satu, maksimum tiga tahun.

Selepas campur tangan pembedahan, peratusan tertinggi kematian adalah kelas C - ini adalah 80%; 30% - masing-masing, B, tetapi A - hanya 10%.

Keperluan transplantasi hati dengan tahap keterukan yang berbeza ditentukan seperti berikut:

Parameter yang diambil kira dalam klasifikasi Anak-Pugh

Apakah parameter yang mempengaruhi pengedaran kelas? Pertama sekali, kehadiran:

Selain daripada ensefalopati hepatik, PTI, PTV dan INR.

Sistem Child-Pugh tidak boleh dianggap sebagai rujukan, kerana tidak semua parameter keadaan pesakit diambil kira dalam penilaian. Penuaan penyakit yang tajam, serta komplikasinya, mengubah gambar, dan klasifikasi ini tidak lagi digunakan.

Sebagai tambahan kepada sistem yang dinyatakan, dalam kes sirosis, tanda morfologi dan etiologi juga diambil kira.

Klasifikasi Etiologi

Terdapat kira-kira dua puluh bentuk sirosis. Bergantung kepada sama ada atau tidak penyebabnya diketahui, penyakit ini dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 1. Cirrhosis dengan etiologi yang diketahui (dikenali).
 2. Patologi di mana etiologi adalah kontroversi (kadang-kadang mereka mengatakan "dengan kemungkinan etiologi").
 3. Cirrhosis dengan etiologi yang tidak jelas (tidak diketahui).

Mengenai yang diketahui, penyebab terjadinya patologi yang diketahui dalam kes berikut:

Etiologi yang mungkin dan tidak jelas

Kemungkinan dan tidak jelas, etiologi yang tidak diketahui menyatakan dirinya dengan kehadiran:

 • penyakit berjangkit;
 • penyakit parasit;
 • patologi autoimun;
 • malnutrisi

Faktor etiologi yang tidak diketahui adalah bentuk sirosis paling kerap. Dalam cirit-birit kanak-kanak utama dan biri-biri India, mereka juga bercakap mengenai etiologi yang tidak jelas.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi morfologi kerosakan hati adalah yang pertama kali dicadangkan dan diluluskan, berdasarkan data biopsi (sekeping organ yang diambil di vivo). Terdapat 4 jenis patologi:

 • sirosis nod kecil hati, yang dicirikan oleh nodul kecil di dalam organ, yang mempunyai diameter 1-3 mm;
 • sirosis simpul besar - diameter nodul dalam hati adalah 3 mm atau lebih;
 • bentuk sirosis yang tidak lengkap, di mana septa interhepatic terdedah secara mendadak;
 • bercampur, dicirikan oleh gabungan semua tanda di atas.

Rawatan sirosis

Kelas sirosis hati Anak-Pugh menjadikannya bukan sahaja untuk membuat diagnosis, untuk meramalkan survival pesakit, tetapi juga untuk memilih rawatan yang mencukupi dan terapi sokongan.

Oleh itu, kerosakan hati yang dikompensasi (dengan kelas A) melibatkan terapi asas yang bertujuan untuk menghapuskan punca penyakit ini. Di samping itu, adalah perlu untuk memilih ubat sokongan. Tugas mereka adalah untuk menghapuskan dispepsia. Ejen enzimatik seperti "Pancreatin", "Creon", "Mezim" sangat penting. Dos adalah standard, diambil tiga kali sehari, kebanyakannya sebelum makan. Dilantik oleh kursus, secara purata selama 2-3 minggu, yang diulang dengan frekuensi tertentu.

Dengan sirosis hati subcompensated (dengan sirosis Childro-Pugh kelas B.), perlantikan terapi penyelenggaraan yang dipertingkatkan diperlukan. Untuk tujuan ini, diet garam yang rendah digunakan (tidak lebih dari 2 g garam sehari), protein juga terhad. Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan "Furosemide" dan "Spironolactone." Penerimaan ubat diuretik menghalang perkembangan hipertensi portal dan mengurangkan asites. Fungsi saluran gastrousus boleh diperbaiki oleh "Lactulose" sebanyak 50-70 ml sehari, tetapi pengambilan harus tetap.

Dalam kes kerosakan hati yang decompensated (dengan kelas C pada skala Anak-Pugh), keadaan yang mengancam kehidupan pesakit itu sendiri. Penjagaan rapi segera diperlukan. Paracentesis menyediakan perkumuhan cecair dari peritoneum, albumin dan kristal yang disuntik secara intravena, menambah jumlah darah dan protein yang beredar di dalam badan. Diuretik digunakan secara aktif: "Spironolactone" dan "Furosemide" yang sama. Berikan makanan garam yang rendah. Nutrisi parenteral seimbang datang dengan encephalopathy hepatik dan keadaan serius yang lain.

Kesimpulannya

Pencegahan patologi ini juga berdasarkan kepada klasifikasi sirosis hati Anak-Pugh.

Dengan menjalani kompensasi penyakit, tujuan prophylactic tidak diperlukan. Dalam kelas B dan C, pesakit mungkin mengalami anemia, dan oleh itu erythropoietin sering diresepkan. Selain itu, penyekat beta (seperti "Metoprolol", "Anaprilina") sering diresepkan, yang boleh menghalang pecah urat esofagus.

Apakah sistem Child - Pugh

Pada tahun 1964, ahli sains dari University of Michigan mencipta kaedah untuk menilai pesakit dengan sirosis hati. Beliau menerima nama Anak - Minuman dengan nama penyelidik utama.

Menggunakan klasifikasi hati mengikut sistem Child-Pugh, doktor sudah pada hari pertama selepas hospitalisasi pesakit dapat memberikan ramalan mengenai risiko kematian.

Pada masa ini, klasifikasi sirosis hati adalah antarabangsa. Ia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kelas: A, B dan C. Kelas mengikut parameter yang berbeza dari keputusan ujian diberikan data dari mana kadar survival pesakit berikut:

 • dengan kelas A (5-6 mata) - 100% kadar survival (85% pada tahun ke-2);
 • dengan kelas B (7-9 mata) - 81% kelangsungan hidup (57% untuk tahun ke-2);
 • dengan kelas C (10-15 mata) - 45% kelangsungan hidup (35% untuk tahun ke-2).

Bagaimana kelas sirosis ditubuhkan oleh Anak - Pugh

Setiap kelas mempunyai mata sendiri, mereka diberikan kepada pesakit selepas menjalani ujian dan peperiksaan luaran.

Lebih banyak mata, semakin teruk keadaan pesakit.

Klasifikasi mengambil kira penunjuk berikut:

 1. ascites adalah keadaan patologi di mana terdapat pengumpulan cecair di peritoneum;
 2. Bilirubin adalah protein yang terbentuk di hati semasa pecahan sel darah merah. Sejumlah besar menunjukkan masalah dengan hati;
 3. albumin - fungsi utamanya ialah membuang bilirubin dari hati. Penurunan protein ini menunjukkan sirosis;
 4. indeks prothrombin - menunjukkan jumlah protein prothrombin dalam hati. Ia perlu untuk pembekuan darah normal dan dihasilkan di dalam hati. Indeks prothrombin yang rendah adalah penuh dengan risiko pendarahan, tetapi juga penunjuk penyakit hati;
 5. Encephalopathy hepatik adalah satu set gangguan dalam tubuh yang boleh mengakibatkan kegagalan hati.

Markah total membantu menentukan kelas sirosis. Ini adalah perlu bagi doktor untuk:

 • menentukan risiko kematian tanpa rawatan;
 • menentukan kemungkinan kematian semasa pemindahan organ di meja operasi atau semasa pemulihan;
 • menilai keperluan transplantasi tidak lama lagi atau pada masa akan datang.

Seterusnya, doktor boleh meneruskan rawatan kepada pesakit. Sesetengah pakar terus melakukan beberapa kajian lagi dan boleh menubuhkan satu kelas penyakit baru.

Tafsiran data

Klasifikasi Anak-Puy melibatkan penggunaan jadual pemeriksaan dan penunjuk analisis khas, terima kasih kepada poin-poin yang mana yang boleh dikira. Petunjuk di sempadan kelas dianggap sebagai anggaran, kerana keadaan pesakit mungkin merosot atau bertambah baik.

Kelas A

Ini adalah kelas kerosakan hati yang paling mudah. Jika rawatan bermula tepat pada masanya, pesakit cepat pulih, dan risiko kegagalan hati adalah minimum. Transplantasi hati tidak diperlukan. Anda boleh pulih dengan ubat menggunakan diet dan dengan pengecualian mandatori alkohol. Kematian di kelas A adalah sama dengan 0. Tetapi apabila pesakit ditolak rawatan, keadaan pesakit dengan cepat merosot.

Kelas B

Pada tahap perkembangan sirosis ini, terdapat tanda-tanda ketidakcukupan sel-sel organ parenchyma - hepatosit. Risiko kematian agak tinggi, ia berlaku pada setiap kelima. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai keperluan pemindahan. Ia sesuai untuk sebab-sebab tertentu penyakit ini. Doktor meramalkan kira-kira 10 tahun hidup, tertakluk kepada rawatan dan pemerhatian yang berterusan.

Kelas C

Ia ditubuhkan dengan sirosis yang paling teruk. Kira-kira separuh daripada pesakit mati dalam tahun pertama kegagalan hati. Sekiranya penolakan pemindahan, walaupun dengan rawatan yang tepat pada masanya, risiko kematian dalam tempoh 3-5 tahun adalah 80%. Kemungkinan kematian semasa pembedahan adalah sama (disebabkan kemungkinan pendarahan). Oleh itu, pemindahan hanya dilakukan dalam kes kecemasan.

Klasifikasi sirosis oleh kaedah Child-Pugh tidak wajib. Ramai doktor enggan menggunakannya atau menganggapnya sangat anggaran. Pada masa yang sama, ia berfungsi sebagai alat penting dalam diagnosis primer dan penilaian risiko untuk sirosis.

Typologi sirosis oleh etiologi

Secara etika, sirosis dibahagikan kepada tiga jenis:

1. Cirrhosis dengan etiologi yang jelas:

 • virus;
 • perubatan;
 • stagnan;
 • alkohol;
 • biliari menengah;
 • pertukaran makanan;

2. Penyakit yang mempunyai faktor etiologi yang mungkin.

3. Cirrhosis asal tidak diketahui.

Faktor etiologi yang jelas dari sirosis adalah kerosakan keradangan pada hati, penyalahgunaan alkohol, penyakit endokrin dan gangguan metabolisme, halangan saluran empedu, gangguan fungsi jantung, sarcoidosis, dan kesan sampingan kemoterapi dan ubat-ubatan.

Banyak kertas saintifik telah membuktikan diagnosis sirosis pada orang yang telah menjalani hepatitis virus dari mana-mana jenis. Jenis penyakit keradangan menentukan kekerapan kejadian cirrhotic, yang berkisar antara 1 hingga 10%. Penyebab utama penyakit hati yang merosakkan adalah kerap alkohol.

Malangnya, ada kecenderungan peningkatan sirosis pada wanita, dan juga pada golongan muda.

Penyumbatan saluran hempedu juga membawa kepada perkembangan patologi, tetapi kini kata-kata diagnosis bunyi seperti sirosis bilier. Pelanggaran patensi saluran tersebut diperhatikan dalam tumor dan sista di dalamnya, serta penyakit batu empedu langsung, cholangitis, dan kemungkinan struktur selepas campur tangan pembedahan. Cirrhosis boleh menjadi penyakit menengah akibat cholangitis berjangkit atau berjangkit.

Kemoterapi boleh memberi kesan negatif pada hati, serta banyak bahan hepatotropik. Ini termasuk banyak racun tumbuhan, termasuk kulat, etilena glikol dan methotreksat. Terapi dengan ubat-ubatan tertentu (sitostatics, methyldopha, inderal) juga menyebabkan pukulan kuat ke hati.

Kegagalan kerja jantung menyebabkan kekurangan kronik, yang tidak membawa tekanan darah yang mengalir ke hati normal. Darah yang miskin dalam oksigen memasuki organ, tekanan vena meningkat, dan sebagai akibatnya, faktor-faktor ini menyebabkan hipoksia dengan atropi berikutnya hepatosit.

Faktor probabilistik dalam pembangunan sirosis adalah kualiti yang kurang baik atau nutrisi yang tidak mencukupi, kerosakan parasit atau miotik pada hati.

Klasifikasi lain

Inti dan reflektif intipati penyakit ini dianggap sebagai klasifikasi minuman anak. Banyak doktor Barat menegaskan penggredan morfologi yang paling mudah:

 1. Bentuk nod kecil menyediakan nodus hingga 3 milimeter, yang sebelum ini mewakili acini. Alkohol dan orang dengan halangan duktus mempunyai hati yang normal.
 2. Hati Macronodular mempunyai nod sudah 5 milimeter dengan partisi menyerupai parut.
 3. Borang Septal dinamakan kerana pembentukan septa tisu penghubung, yang tidak berfungsi dengan baik dalam hati.

Penggredan semacam itu memungkinkan untuk membuat diagnosis dengan kelajuan kilat, tetapi pengklasifikasian anak yang lebih rumit lebih mencerminkan fungsi hepatik terjejas.

Penyakit ini diberikan kelas tertentu bergantung kepada keparahan gejala tertentu, masing-masing yang boleh dinilai dalam 1, 2 atau 3 mata.

Kehadiran asites di pesakit, parameter makmal albumin dan bilirubin dalam plasma darah, indeks prothrombin dan masa, INR secara langsung dalam darah, serta kehadiran ensefalopati hepatik diambil kira. Lebih ketara ascites dan encephalopathy hepatik, semakin banyak mata pesakit menerima. Semakin tinggi indeks bilirubin, masa prothrombin dan INR - lebih banyak titik juga diletakkan, dengan albumin dan PTI - sebaliknya. Mengikut keputusan parameter minuman kanak-kanak, mata dijumlahkan, dan kelas penyakit ditetapkan kepada A, B, atau C. Kelas terdedah menentukan prognosis untuk kehidupan pesakit. Oleh itu, pesakit dengan kelas C, kemungkinan besar akan memerlukan rawatan tidak selesa, dan pemindahan hati.

Menurut kanak-kanak, pesakit dari kelas A mempunyai jangkaan jangka hayat lebih daripada dua puluh tahun, dan kebarangkalian kematian intra-operasi tidak melebihi 10%. Di Kelas B, pesakit mungkin memerlukan pemindahan organ, dan pembedahan boleh membunuh lebih daripada 30% pesakit. Pesakit dari kelas C pada minuman anak tidak hidup lebih daripada tiga tahun dan terus hidup selepas operasi dalam 20% kes.

Klasifikasi peringkat penyakit

Ramalan minuman kanak-kanak adalah, secara semula jadi, sangat penting untuk kehidupan pesakit, bagaimanapun, adalah berbaloi untuk beralih kepada gambaran klinikal yang memainkan peranan penting dalam diagnosis:

 1. Peringkat awal mencerminkan kompensasi penuh proses sirosis. Pesakit sering mempunyai beberapa aduan, sakit di hipokondrium yang betul, asthenia. Ultrasound menunjukkan pembesaran dan hati, dan limpa kerana peningkatan hipertensi portal.
 2. Tahap subkompensasi ditandai dengan sindrom hepatolienal yang ketara dengan rasa sakit yang teruk pada organ-organ ini. Pesakit menjadi visual yang boleh dibezakan dalam masyarakat: mereka kelihatan pewarna icteric kulit dan mata sclera, urat labah-labah, palma hati dan bahkan ginekomastia. Diagnosis juga ditunjukkan dalam ujian makmal dalam bentuk penurunan hampir semua unsur darah - anemia, leukopenia, limfopenia. Anemia boleh berkembang dalam pelbagai kes: sebagai kekurangan zat besi dengan perdarahan di dalam perut dan usus, makrocytic - kerana pelanggaran vitamin penting, hemolitik - dengan pemusnahan sel darah merah dalam limpa.

Selalunya diagnosis sirosis pada peringkat ini dibuat berdasarkan peperiksaan lengkap untuk ketidaksuburan kedua-dua jantina. Gejala amenorea dan anovulasi pada wanita, feminisasi dan hipogonadisme pada lelaki dikaitkan dengan fungsi endokrin yang merosakkan hati, yang melemahkan akibat perubahan cirrhotic. Juga, mabuk jangka panjang memandangkan ini menyebabkan kekecewaan keadaan psikologi, gangguan tidur dan terjaga, kelemahan dan sikap tidak peduli.

Tahap dekompensasi adalah berdasarkan kegagalan lengkap dalam hepatosit. Dalam erti kata literal, jumlah sel hati yang berfungsi dikurangkan, yang selalunya membawa kepada komplikasi yang paling teruk. Peningkatan hipertensi portal dan manifestasi ascites. Varicose esophageal dan urat lambung mungkin berdarah, dengan kehilangan darah tersembunyi tetapi besar-besaran, kerana yang paling sering kematian pesakit berlaku.

Sirosis hati adalah diagnosis serius dan penting. Mereka terus giat meneroka patologi ini, kerana banyak klasifikasi timbul, seperti minuman anak-anak dan yang lebih kompleks. Mereka membantu mengenal pasti taktik terbaik untuk merawat ramai orang yang menderita patologi yang dahsyat.

Apakah yang ditunjukkan skala dan apa untuknya?

Klasifikasi sirosis mengikut Anak Pugh adalah berdasarkan penunjuk berikut:

 • indeks prothrombin, yang menunjukkan penyimpangan dalam sistem pembekuan darah;
 • jumlah albumin (protein dalam plasma darah);
 • kekeruhan bilirubin, pigmen empedu yang terbentuk semasa proses penguraian protein;
 • kehadiran hepatic encephalopathy (peringkat). Patologi didasarkan pada penyelewengan di otak akibat keracunan badan dengan produk metabolik toksik. Hati tidak dapat membersihkan darah dan bahan-bahan beracun dengan berkesan ke dalamnya;
 • asites (satu set cecair di peritoneum). Komplikasi ini berkembang dalam proses meningkatkan tekanan pada urat hati dan pengumpulan komponen cecair darah dalam rongga perut.

Setiap parameter yang dibentangkan dinyatakan dalam segi angka dalam unit yang sesuai.

Penilaian keparahan sirosis

Menurut hasil kajian makmal dan semua kriteria di atas, diagnosis diformulasikan. Menentukan tahap sirosis hati bergantung kepada keparahan komplikasi seperti hipertensi portal dan kegagalan hati. Bagi setiap gejala-gejala ini, skor diberikan, yang akan memungkinkan untuk menilai tahap keterukan penyakit dan menentukan kelas mana yang dimiliki.

Menurut sistem Child Pugh, terdapat tiga kelas yang bertanggungjawab untuk fasa-fasa perkembangan sirosis tertentu.

Yang pertama ialah fasa pampasan (kelas A). Pada tahap perkembangan sirosis ini, pesakit hampir tidak mengadu tentang manifestasi gejala penyakit. Tetapi semasa menjalani pemeriksaan perubatan, doktor mendiagnosis vena varikos kerongkong dan keabnormalan dalam nilai hati dalam ujian darah.

Yang kedua adalah fasa subkompensasi (kelas B). Pada peringkat ini, penurunan minat, peningkatan keletihan dan masalah dengan saluran gastrointestinal ditambah kepada ciri-ciri gejala fasa pampasan.

Yang ketiga adalah fasa dekompensasi (kelas C). Gejala-gejala yang sedia ada dalam dua fasa sebelumnya dilengkapkan dengan menguning kulit, kegagalan hati, hipertensi portal, ascites, penurunan berat badan dan gangguan metabolik yang tajam.

Sistem yang membolehkan menentukan keparahan sirosis oleh Pugh Tea adalah seperti berikut