Klasifikasi keparahan sirosis mengikut Anak-Pugh

Perut

Cirrhosis anak-Pugh digunakan untuk menilai keparahan sirosis dalam pesakit.
Selain itu, berdasarkan klasifikasi, penilaian dibuat dari kadar survival pesakit dengan sirosis hati dan peratusan kematian selepas pembedahan ditentukan. Di samping itu, tahap keperluan untuk pemindahan hati dinilai.

Penggunaan sistem ini membayangkan pembahagian ke dalam kelas, di mana 3 dan, bergantung kepada beberapa parameter, mereka menentukan keparahan sirosis, dan oleh itu tempoh kehidupan manusia. Terdapat penilaian tahap pampasan penyakit.

 • kelas A (Child A) - sirosis yang dikompensasi;
 • kelas B (Child B) - subcompensated;
 • kelas C (Anak C) - decompensated.

Setiap kelas mempunyai mata sendiri, yang dikira berdasarkan jumlah titik beberapa parameter. Sekiranya jumlah skor semua parameter berada dalam lingkungan 5-6, maka keparahan sirosis adalah kelas A. Julat 7-9 diberikan kepada kelas B, dan Kelas Anak-Pu yang kedua mempunyai nilai tertinggi dalam julat 10-15.

Jelas sekali, yang pertama mempunyai tahap keparahan minimum dan jangka hayat maksimum, yang berbeza di rantau 15-20 tahun. Kanak-Pugh kelas B berpangkat kedua dalam umur panjang pesakit dan boleh bertahan sehingga 10 tahun. Sekiranya kelas C didiagnosis, maka jangka hayat pesakit hanya 1-3 tahun.

Kadar kematian pasca operasi juga tertinggi untuk kelas C - kira-kira 82%, B - 30%, A - 10%.

Keperluan transplantasi hati: tinggi, dengan keparahan cirrhosis kelas C. sederhana - B; rendah - A.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh

Klasifikasi Anak-Pugh adalah kaedah untuk menilai keadaan seseorang yang mengalami sirosis. Berdasarkan data klasifikasi ini, doktor yang hadir membuat kesimpulan tentang keperluan untuk rawatan pembedahan, dan juga menilai kadar kelangsungan pesakit, tempoh hidupnya setelah diagnosis.

Penilaian ini melibatkan pembezaan tahap kerosakan pesakit kepada tiga kelas - dari yang paling ringan, dengan ramalan yang cukup optimistik, kepada yang paling berbahaya, apabila hati manusia secara meluas dipengaruhi oleh tisu berserabut dan praktikal tidak dapat berfungsi sepenuhnya.

Apakah Kaedah Anak-Pugh?

Klasifikasi pertama kali dicadangkan pada tahun 1964 oleh dua saintis Amerika sebagai alternatif yang lebih efektif untuk APACHE II dan APACHE III. Child-Drink membolehkan anda menilai keadaan pesakit sudah pada hari pertama pemerhatian.

Penilaian berlaku pada agregat beberapa parameter. Selepas meneliti prestasi mereka, doktor boleh menilai tahap perkembangan penyakit dalam pesakit kepada salah satu daripada tiga kelas. Korelasi setiap penunjuk khusus ke kelas tertentu berlaku dengan memberikannya sejumlah mata tertentu.

Anak Kelas A adalah sepadan dengan tahap kompensasi sirosis, masing-masing, kelas Anak B dan Anak C - subcompensational dan dekompensasi.

Setiap kelas mempunyai julat penarafan sendiri. Selepas mengira skor keseluruhan semua petunjuk, setiap keadaan tertentu penyakit hati mendapat kelasnya sendiri.

Apakah kriteria untuk menilai sirosis hati oleh Child-Pugh

Pesakit yang mengalami sirosis dikehendaki untuk melakukan ujian darah biokimia untuk menentukan kelasnya. Doktor yang berminat tertarik dengan penunjuk seperti jumlah bilirubin plasma, indeks prothrombin (masa prothrombin atau nisbah normal antarabangsa), dan plasma darah albumin.

Kehadiran ascites dan encephalopathy hepatik, dan tahap keparahannya, juga ditentukan. Sekiranya hepatitis berjangkit ditemui dalam pesakit, ia akan menimbulkan keadaannya.

Setiap kriteria yang digunakan dalam proses penilaian diberi skor dari 1 hingga 3. Unit ini menunjukkan tahap kerusakan yang paling mudah, masing-masing, tiga - yang paling teruk. Jumlah mata membolehkan untuk mengaitkan penyakit itu ke kelas tertentu:

 • 5-6 mata: kelas A;
 • 7-9 mata: kelas B;
 • 10-15 mata: kelas C.

Bilirubin hepatik

Bilirubin adalah pigmen hepar. Ia terbentuk dalam proses penguraian sel darah merah, dan mungkin terdapat dua jenis:

Yang terakhir mesti dikumuhkan secara semulajadi dengan bergerak dari hati ke usus dan buah pinggang. Dalam kes di mana hati tidak menghadapi tugas ini, bilirubin mula berkumpul di dalam darah. Yang dinamakan bilirubin genangan bertindak ke atas badan sebagai keracunan toksik. Biasanya, bilirubin indeks dalam darah tidak melebihi indeks 20.5 mikron mol seliter, walaupun, setakat ini, doktor menunjukkan dalam ujian hasil tanda 21 mikron.

Pada pesakit yang didiagnosis sirosis alkohol, markah untuk penunjuk ini diberikan seperti berikut:

 • dari 2 hingga 34 mikron mol / liter - 1 mata;
 • 34-50 mikron mol / liter - 2 mata;
 • lebih daripada 50 mikron / liter - 3 mata.

Kadar pembekuan darah

Indeks prothrombin (PTI, PTV atau MNO) adalah kriteria penilaian seterusnya. Dalam keadaan normal, hati menghasilkan protein prothrombin, yang bertanggungjawab untuk tahap pembekuan darah. Dari penunjuk ini, bergantung pada seberapa cepat seseorang dapat menghentikan pendarahan, dan bagaimana kemungkinan berlakunya pendarahan. Pengeluaran jumlah protein yang mencukupi adalah mustahil tanpa mensintesis vitamin K, yang juga membawa hati. Sekiranya tubuh tidak dapat mensintesis vitamin, proses pengeluaran prothrombin terganggu. Ini, seterusnya, menjejaskan kadar pembekuan darah. Indeks prothrombin dikira sebagai nisbah masa pembentukan bekuan darah pada orang yang sihat ke dalam pesakit dengan sirosis. Penentuan magnitud berlaku dengan kaedah Quick. Norma pada orang dewasa - dari 72 hingga 140%, sementara kadar penebalan cairan darah adalah kira-kira 11-15 saat.

Menurut PTI Kanak-Kanak dianggarkan sebagai berikut:

 • tidak kurang daripada 60% - 1 mata;
 • 40-60% - 2 mata;
 • kurang daripada 40% - 3 mata.

Masa prothrombin (PTV) untuk Child-Pugh diperhitungkan dengan memberikan mata:

 • kurang dari 1.7 - 1 mata;
 • 1.7-2.2 - 2 mata;
 • lebih daripada 2.2 - 3 mata.

Dalam kes ini, mata akan diambil kira pada salah satu petunjuk ini - atau PTV, atau PTI.

Struktur protein - albumin

Albumin adalah sejenis protein tertentu yang dihasilkan oleh hati. Elemen darah ini bertanggungjawab untuk mengangkut bilirubin, dan menghalang proses edema. Kadar normal protein ini pada dewasa adalah dari 35 hingga 50 gram seliter.

Sistem Child-Pugh menganggarkan kuantiti seperti berikut:

 • lebih daripada 35 g / liter - 1 mata;
 • dari 28 hingga 35 g / liter - 2 mata;
 • nilai kurang daripada 28 g / liter - 3 mata.

Penurunan prestasi kepada kurang daripada 27 unit adalah berbahaya bagi pesakit dengan kemungkinan edema pulmonari.

Ascites rongga abdomen

Ascites adalah salah satu komplikasi yang paling berbahaya bagi sirosis hati, apabila cecair mula berkumpul di dalam perut, yang menyebabkan peningkatan ketara dalam jumlah abdomen. Terdapat stagnasi darah dan peningkatan tekanan dalam saluran darah. Keparahan ascites dinilai oleh jumlah kandungan cecair dan ketumpatannya yang boleh dipertimbangkan. Kriteria ini tidak dinilai dalam kesamaan angka:

 • jika pesakit tidak mempunyai patologi, 1 mata dikira;
 • jika asites adalah ringan dan biasanya boleh diterima untuk rawatan perubatan, 2 mata ditambah kepada jumlah keseluruhan;
 • jika rongga dengan cecair sukar disentuh, dan praktikalnya tidak bertindak balas terhadap langkah-langkah terapeutik yang berterusan, 3 mata diambil kira.

Ensefalopati hati

Lesi ini adalah satu kemungkinan komplikasi sirosis alkohol. Malah, ia adalah satu proses mabuk badan, apabila hati yang tidak berfungsi dengan sempurna tidak dapat menghapuskan ammonia dan derivatif dari bahan toksik ini dari badan. Keadaan ini sering menjadi koma, selepas itu pesakit tidak lagi mendapat kesedaran.

Sekiranya tiada ensefalopati hepatik, 1 mata ditambah kepada skor keseluruhan. Sekiranya pesakit mengantuk pada siang hari dan insomnia pada waktu malam, dan tidur mungkin berubah menjadi lesu, keadaan ini adalah "bernilai" 2 mata. Dalam kes ini, boleh menjadi rawatan ubat yang berkesan.

Apabila pesakit mula kehilangan keupayaannya untuk penyelarasan ruang, dan sawan sawan dan epileptik mula menyerangnya, 3 mata ditambah. Keadaan ini boleh diperbetulkan hanya dengan pemindahan organ.

Tafsiran hasil klasifikasi Anak-Pugh

Yang paling baik untuk pesakit adalah kelas Anak-Pugh A sirosis. Dalam kes ini, anda boleh mengharapkan pesakit akan hidup dari 7 hingga 25 tahun, tertakluk kepada pematuhan berterusan dengan keperluan doktor, dan rawatan berterusan. Di samping itu, pesakit boleh menjalani pemindahan hati, tetapi ini bukan keperluan rawatan. Kadar survival selepas pembedahan adalah kira-kira 90%.

Cirrhosis hati kelas B bermakna bahawa keadaan organ yang terkena agak teruk. Seseorang yang mempunyai patologi seperti ini dirujuk sebagai nombor dari 5 hingga 10 tahun hidup selepas diagnosis. Patologi ini adalah petunjuk untuk pelantikan pemindahan organ. Pada masa yang sama, kira-kira 30% pesakit tidak dapat hidup lama selepas operasi.

Anak C kelas adalah yang paling berbahaya dan sukar bagi pesakit. Tidak lebih daripada 40% daripada pesakit ini boleh hidup 2.5-3 tahun, dan kebanyakannya akan hidup sedikit lebih setahun atau dua tahun. Dengan tahap kerosakan sedemikian, pemindahan hati adalah keperluan mandatori rawatan, tetapi selepas pembedahan abdomen hanya 18-19% pesakit masih hidup.

Seringkali, sirosis digabungkan dengan penyakit serius lain - kanser hati, hepatitis virus, sitomegalovirus, HIV. Memilih taktik rawatan, doktor mengambil kira kehadiran penyakit ini dalam pesakit. Semua terapeutik terapi berlaku dengan cara yang kompleks: persiapan multivitamin ditetapkan, hepatoprotectors, imunomodulator dan terapi antiviral, ubat khusus untuk mengekalkan hati, memperlambat proses pertumbuhan tisu berserabut, dan menormalkan tekanan darah. Dalam kes-kes apabila disiasat kelas C. didiagnosis, pada dasarnya apa-apa langkah selain pemindahan organ tidak berkesan. Walaupun pemindahan itu tidak menjamin pesakit dapat bertahan.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh dianggap agak objektif dan lebih efektif daripada skala lain yang lebih awal. Doktor menetapkan orang yang terlibat untuk menjalankan ujian dan peperiksaan. Dia membandingkan data yang diperolehi mengenai jumlah bilirubin, albumin, tahap PTV dan PTI, serta kehadiran asites dan encephalopathy dengan skala penilaian bilangan unsur dalam darah, masa pembekuan, dan tahap komplikasi. Setiap keadaan dianggarkan dengan mata, yang akhirnya diringkaskan, memberi peluang kepada doktor untuk menilai pengabaian penyakit ini, seberapa berkesan pembedahannya, dan kemungkinan kemungkinan pesakit akan hidup selepas operasi.

Klasifikasi sirosis hati menurut Child-Pugh (Child-Turkot-Pugh)

Klasifikasi sirosis hati mengikut Anak-Pugh atau Anak-Turkot-Pugh (anak-Pugh, Anak-Turcotte, Anak-Turcotte-Pugh, kadang-kadang Anak-Paquet) digunakan untuk menilai keparahan sirosis. Dalam sumber yang berbeza terdapat sedikit perbezaan dalam sempadan parameter, kebarangkalian kelangsungan hidup, dll.

Keterukan sirosis dinilai oleh sistem mata, yang dikira berdasarkan 5 atau 6 parameter. Terdapat tiga kelas dalam jumlah: A, B, dan C:

 • kelas A (Anak A) - 5-6 mata
 • Gred B (Child B) - 7-9 mata
 • kelas C (Anak C) - 10-15 mata
Mata ditetapkan bergantung pada nilai setiap parameter dari 1 hingga 3, dan kemudian ditambah.

Klasifikasi minuman kanak-kanak

Sirosis anak-Pugh digunakan oleh doktor di seluruh dunia untuk menentukan keterukan penyakit.

Dari ini bergantung kepada peluang pemulihan, pilihan taktik rawatan dan kemungkinan komplikasi.

Sebab

Alkohol boleh memusnahkan struktur sel hati. Ini membawa kepada fokus pada nekrosis. Dengan pendedahan kronik kepada dos tinggi alkohol, sirosis berkembang.

Keparahan kerosakan pada hati bergantung pada jenis alkohol:

 • sulingan - diperolehi dengan penyulingan bahan mentah sayur (moonshine, brendi, wiski, dan sebagainya);
 • rektum - dicipta oleh penyejatan berulang yang berulang dengan penyejukan selanjutnya dalam lajur khusus.

Minuman beralkohol dari kumpulan pertama menyebabkan kecederaan kurang, kerana bahan mentah semulajadi digunakan untuk penyediaannya. Yang diperbaiki paling terkenal ialah vodka. Apabila ia dibuat daripada alkohol berkualiti tinggi, ia selamat dalam dos kecil (sehingga 50 g sehari).

Jika bahan mentah untuk vodka tidak cukup dimurnikan dari minyak fusel, minuman ini mempunyai kesan keracunan yang kuat pada tubuh.

Perubahan hati dalam sirosis

Alkohol, patologi metabolik, kesan virus dan faktor etiologi lain menimbulkan kematian sel hati.

Tisu penghubung bertindih dengan kapal-kapal hati, yang menyebabkan bekalan darah ke organ itu terganggu. Kelajuan aliran darah dalam vena portal berkurang dengan ketara, dan tekanan di dalam meningkat. Pada masa ini, parenchyma hepatic tumbuh dengan helai tisu penghubung, yang membahagikan organ menjadi segmen pseudo.

Oleh sebab itu, kapal-kapal itu dihubungkan dengan anastomosis supaya darah berhenti mengalir ke hepatosit.

Oleh itu, lingkaran ganas menutup, mewujudkan fokus baru nekrosis. Pemulihan hati dalam penyakit ini menjadi mustahil.

Klasifikasi sirosis

Untuk menilai tahap keterukan penyakit itu menggunakan skala Anak-Pugh. Keadaan pesakit ditentukan oleh sistem titik yang mana parameter tertentu dibangunkan. Terdapat 3 jenis sirosis:

 • kelas A - 5 hingga 6 mata;
 • kelas B - dari 7 hingga 9 mata;
 • kelas C - 10 hingga 15 mata.

Bilangan mata dikira bergantung kepada keparahan penunjuk dari 1 hingga 3. Pada akhirnya adalah jumlah yang mengambil kira semua kriteria.

Berdasarkan keputusan yang diperoleh, doktor memberikan ramalan survival pesakit untuk satu atau dua tahun bergantung kepada tahap sirosis mengikut Child-Pugh:

 • A - selama setahun 100%, untuk dua 85%;
 • B - 1 tahun 81%, 2 tahun 57%;
 • C - untuk tahun 45%, selama dua 35%.

Pesakit kelas-kanak-kanak-Turkot-Pugh sering dirawat di PIT (unit penjagaan rapi), kerana gejala-gejala tersebut diucapkan dan keadaan itu membawa maut.

Apakah minuman kanak-kanak?

Klasifikasi minuman kanak-kanak adalah satu bahagian dalam kelas-kelas tertentu, yang, berdasarkan beberapa parameter, menentukan keparahan sirosis. Berdasarkan data ini, tahap pampasan penyakit dan kemungkinan jangka hayat pesakit dianggarkan.

 • Anak A -pengompensasi;
 • Child B - subcompensated;
 • Kanak C -compensated.

Setiap kelas ini mempunyai anggaran sendiri, dikira dengan menjumlahkan skor beberapa nilai. Sebagai contoh, jika jumlah mata adalah 5-6, maka sirosis diberikan nilai gred A. Oleh itu, skor dalam jumlah 7-9 adalah milik kelas B, dalam jumlah 10-15 - ke kelas C.

Kanak-kanak A ditugaskan kepada patologi dengan tahap keparahan yang rendah dan maksimum (15-20 tahun). Dengan ijazah kedua (Child B), bilangan penunjuk jangka hayat menurun kepada 10 tahun, manakala dengan kelas C, pesakit hanya boleh hidup 1-3 tahun.

Kematian dalam tempoh selepas operasi dengan pembedahan abdomen adalah di kelas A - 10% (ini adalah ramalan yang paling optimistik). Pemindahan hati tidak disyorkan.

Penugasan kelas B adalah petunjuk untuk kemungkinan pemindahan hati, sementara kematian setelah pembedahan adalah -30%.

Transplantasi hati adalah prosedur yang perlu dalam kelas C, tetapi dicirikan oleh mortaliti peratusan tertinggi pesakit semasa pembedahan abdomen -82%.

Parameter klasifikasi

Terdapat beberapa parameter, berdasarkan yang ditentukan oleh penilaian keseluruhan keparahan penyakit.

Masa prothrombin (indeks PTV) atau indeks prothrombin (PTI) atau nisbah normal antarabangsa (indeks INR).

Mata diberikan untuk setiap nilai, dan kemudian ditambah kepada jumlah keseluruhan. Penunjuk yang dianggarkan dari 1 hingga 3, yang diberikan bergantung pada nilai parameter, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Minum anak bukanlah sistem yang paling tepat untuk menentukan tahap sirosis, kerana penilaian itu tidak mengambil kira semua parameter keadaan pesakit. Ia adalah relevan dalam kes-kes di mana tidak ada tanda-tanda ketakutan penyakit dan sebarang komplikasi.

Kadar survival

Keupayaan pesakit untuk bertahan dalam pelbagai tahap penyakit juga boleh ditentukan oleh sistem minuman kanak-kanak.

Batasan nilai-nilai anggaran dalam sumber perubatan yang berbeza mungkin berbeza sedikit, jadi anda tidak perlu menganggapnya satu standard.

Maklumat tambahan

Perlu diingat bahawa sistem untuk menilai keparahan sirosis anak tidak dapat mengambil kira semua ciri-ciri penyakit tersebut (contohnya, penyakit esophagus atau urat varikos). Oleh itu, apabila menentukan keparahan penyakit, klasifikasi lain perlu diambil kira, yang akan membantu untuk lebih tepat membentuk gambaran klinikal penyakit ini. Klasifikasi ini dibahagikan dengan parameter morfologi dan etiologi.

Sistem morfologi adalah berdasarkan menentukan keterukan penyakit dengan tanda-tanda luar:

 • Bentuk tidak lengkap;
 • Cirrhosis simpul kecil (diameter 1-3 mm);
 • CLD (diameter melebihi 3 mm);
 • Borang campuran (kehadiran nod diameter berbeza).

Klasifikasi ini tidak mencukupi untuk menggambarkan semua bentuk penyakit yang ada sekarang, kerana terkadang manifestasi penyakit ini mungkin mengandungi beberapa gejala yang dijelaskan pada masa yang sama.

Sistem etiologi ditentukan oleh asal-usul penyakit ini. Bergantung pada ini, terdapat jenis sirosis:

Sistem sedemikian juga tidak sesuai, kerana sirosis boleh berlaku secara serentak untuk beberapa sebab.

Setiap klasifikasi yang tersenarai itu sendiri tidak sempurna. Sistem minuman kanak-kanak, sistem etiologi dan morfologi dalam sesetengah kes bertindih antara satu sama lain. Oleh itu, untuk mendapatkan gambaran yang lebih objektif tentang keparahan sirosis, semua klasifikasi perlu diambil kira.

Klasifikasi sirosis ini digunakan untuk menilai keparahan penyakit dalam pesakit.

Berdasarkan itu, penilaian dibuat dari survival pesakit dengan patologi ini dan peratusan kematian setelah pembedahan ditentukan. Adalah ditentukan bagaimana perlu pemindahan hati.

Penyakit ini terbahagi kepada tiga kelas. Parameter yang ditentukan oleh kelas ini menunjukkan keterukan sirosis, serta apa yang akan menjadi jangka hayat seseorang yang sakit yang mempunyai sirosis. Bagi Child-Pugh, tahap pampasan untuk penyakit ini ditentukan seperti berikut:

 1. Kelas A termasuk sirosis pampasan.
 2. B - subcompensated.
 3. C - sirosis yang hilang.

Bagaimana ini dinilai?

Setiap kelas Anak-Puy diberikan mata tertentu, yang dikira berdasarkan jumlah beberapa parameter. Oleh itu, kelas A tergolong dalam lingkungan 5 hingga 6 mata, B, masing-masing, dari 7 hingga 9 mata. Dan kelas terakhir - nilai tertinggi dari 10 hingga 15 mata.

Tahap minimum keparahan sirosis kepunyaan A. Pada masa yang sama, jangka hayat pesakit akan maksimum - dari 15 hingga 20 tahun. Pada yang kedua, ia adalah kira-kira 10 tahun. Kelas C membayangkan jangka hayat terpendek seseorang pesakit dengan sirosis hati - hanya satu, maksimum tiga tahun.

Selepas campur tangan pembedahan, peratusan tertinggi kematian adalah kelas C - ini adalah 80%; 30% - masing-masing, B, tetapi A - hanya 10%.

Keperluan transplantasi hati dengan tahap keterukan yang berbeza ditentukan seperti berikut:

Parameter yang diambil kira dalam klasifikasi Anak-Pugh

Apakah parameter yang mempengaruhi pengedaran kelas? Pertama sekali, kehadiran:

Selain daripada ensefalopati hepatik, PTI, PTV dan INR.

Sistem Child-Pugh tidak boleh dianggap sebagai rujukan, kerana tidak semua parameter keadaan pesakit diambil kira dalam penilaian. Penuaan penyakit yang tajam, serta komplikasinya, mengubah gambar, dan klasifikasi ini tidak lagi digunakan.

Sebagai tambahan kepada sistem yang dinyatakan, dalam kes sirosis, tanda morfologi dan etiologi juga diambil kira.

Klasifikasi Etiologi

Terdapat kira-kira dua puluh bentuk sirosis. Bergantung kepada sama ada atau tidak penyebabnya diketahui, penyakit ini dibahagikan kepada tiga kumpulan:

 1. Cirrhosis dengan etiologi yang diketahui (dikenali).
 2. Patologi di mana etiologi adalah kontroversi (kadang-kadang mereka mengatakan "dengan kemungkinan etiologi").
 3. Cirrhosis dengan etiologi yang tidak jelas (tidak diketahui).

Mengenai yang diketahui, penyebab terjadinya patologi yang diketahui dalam kes berikut:

Etiologi yang mungkin dan tidak jelas

Kemungkinan dan tidak jelas, etiologi yang tidak diketahui menyatakan dirinya dengan kehadiran:

 • penyakit berjangkit;
 • penyakit parasit;
 • patologi autoimun;
 • malnutrisi

Faktor etiologi yang tidak diketahui adalah bentuk sirosis paling kerap. Dalam cirit-birit kanak-kanak utama dan biri-biri India, mereka juga bercakap mengenai etiologi yang tidak jelas.

Klasifikasi morfologi

Klasifikasi morfologi kerosakan hati adalah yang pertama kali dicadangkan dan diluluskan, berdasarkan data biopsi (sekeping organ yang diambil di vivo). Terdapat 4 jenis patologi:

 • sirosis nod kecil hati, yang dicirikan oleh nodul kecil di dalam organ, yang mempunyai diameter 1-3 mm;
 • sirosis simpul besar - diameter nodul dalam hati adalah 3 mm atau lebih;
 • bentuk sirosis yang tidak lengkap, di mana septa interhepatic terdedah secara mendadak;
 • bercampur, dicirikan oleh gabungan semua tanda di atas.

Rawatan sirosis

Kelas sirosis hati Anak-Pugh menjadikannya bukan sahaja untuk membuat diagnosis, untuk meramalkan survival pesakit, tetapi juga untuk memilih rawatan yang mencukupi dan terapi sokongan.

Oleh itu, kerosakan hati yang dikompensasi (dengan kelas A) melibatkan terapi asas yang bertujuan untuk menghapuskan punca penyakit ini. Di samping itu, adalah perlu untuk memilih ubat sokongan. Tugas mereka adalah untuk menghapuskan dispepsia. Ejen enzimatik seperti "Pancreatin", "Creon", "Mezim" sangat penting. Dos adalah standard, diambil tiga kali sehari, kebanyakannya sebelum makan. Dilantik oleh kursus, secara purata selama 2-3 minggu, yang diulang dengan frekuensi tertentu.

Dengan sirosis hati subcompensated (dengan sirosis Childro-Pugh kelas B.), perlantikan terapi penyelenggaraan yang dipertingkatkan diperlukan. Untuk tujuan ini, diet garam yang rendah digunakan (tidak lebih dari 2 g garam sehari), protein juga terhad. Daripada ubat-ubatan yang ditetapkan "Furosemide" dan "Spironolactone." Penerimaan ubat diuretik menghalang perkembangan hipertensi portal dan mengurangkan asites. Fungsi saluran gastrousus boleh diperbaiki oleh "Lactulose" sebanyak 50-70 ml sehari, tetapi pengambilan harus tetap.

Dalam kes kerosakan hati yang decompensated (dengan kelas C pada skala Anak-Pugh), keadaan yang mengancam kehidupan pesakit itu sendiri. Penjagaan rapi segera diperlukan. Paracentesis menyediakan perkumuhan cecair dari peritoneum, albumin dan kristal yang disuntik secara intravena, menambah jumlah darah dan protein yang beredar di dalam badan. Diuretik digunakan secara aktif: "Spironolactone" dan "Furosemide" yang sama. Berikan makanan garam yang rendah. Nutrisi parenteral seimbang datang dengan encephalopathy hepatik dan keadaan serius yang lain.

Kesimpulannya

Pencegahan patologi ini juga berdasarkan kepada klasifikasi sirosis hati Anak-Pugh.

Dengan menjalani kompensasi penyakit, tujuan prophylactic tidak diperlukan. Dalam kelas B dan C, pesakit mungkin mengalami anemia, dan oleh itu erythropoietin sering diresepkan. Selain itu, penyekat beta (seperti "Metoprolol", "Anaprilina") sering diresepkan, yang boleh menghalang pecah urat esofagus.

Apakah sistem Child - Pugh

Pada tahun 1964, ahli sains dari University of Michigan mencipta kaedah untuk menilai pesakit dengan sirosis hati. Beliau menerima nama Anak - Minuman dengan nama penyelidik utama.

Menggunakan klasifikasi hati mengikut sistem Child-Pugh, doktor sudah pada hari pertama selepas hospitalisasi pesakit dapat memberikan ramalan mengenai risiko kematian.

Pada masa ini, klasifikasi sirosis hati adalah antarabangsa. Ia secara konvensional dibahagikan kepada tiga kelas: A, B dan C. Kelas mengikut parameter yang berbeza dari keputusan ujian diberikan data dari mana kadar survival pesakit berikut:

 • dengan kelas A (5-6 mata) - 100% kadar survival (85% pada tahun ke-2);
 • dengan kelas B (7-9 mata) - 81% kelangsungan hidup (57% untuk tahun ke-2);
 • dengan kelas C (10-15 mata) - 45% kelangsungan hidup (35% untuk tahun ke-2).

Bagaimana kelas sirosis ditubuhkan oleh Anak - Pugh

Setiap kelas mempunyai mata sendiri, mereka diberikan kepada pesakit selepas menjalani ujian dan peperiksaan luaran.

Lebih banyak mata, semakin teruk keadaan pesakit.

Klasifikasi mengambil kira penunjuk berikut:

 1. ascites adalah keadaan patologi di mana terdapat pengumpulan cecair di peritoneum;
 2. Bilirubin adalah protein yang terbentuk di hati semasa pecahan sel darah merah. Sejumlah besar menunjukkan masalah dengan hati;
 3. albumin - fungsi utamanya ialah membuang bilirubin dari hati. Penurunan protein ini menunjukkan sirosis;
 4. indeks prothrombin - menunjukkan jumlah protein prothrombin dalam hati. Ia perlu untuk pembekuan darah normal dan dihasilkan di dalam hati. Indeks prothrombin yang rendah adalah penuh dengan risiko pendarahan, tetapi juga penunjuk penyakit hati;
 5. Encephalopathy hepatik adalah satu set gangguan dalam tubuh yang boleh mengakibatkan kegagalan hati.

Markah total membantu menentukan kelas sirosis. Ini adalah perlu bagi doktor untuk:

 • menentukan risiko kematian tanpa rawatan;
 • menentukan kemungkinan kematian semasa pemindahan organ di meja operasi atau semasa pemulihan;
 • menilai keperluan transplantasi tidak lama lagi atau pada masa akan datang.

Seterusnya, doktor boleh meneruskan rawatan kepada pesakit. Sesetengah pakar terus melakukan beberapa kajian lagi dan boleh menubuhkan satu kelas penyakit baru.

Tafsiran data

Klasifikasi Anak-Puy melibatkan penggunaan jadual pemeriksaan dan penunjuk analisis khas, terima kasih kepada poin-poin yang mana yang boleh dikira. Petunjuk di sempadan kelas dianggap sebagai anggaran, kerana keadaan pesakit mungkin merosot atau bertambah baik.

Kelas A

Ini adalah kelas kerosakan hati yang paling mudah. Jika rawatan bermula tepat pada masanya, pesakit cepat pulih, dan risiko kegagalan hati adalah minimum. Transplantasi hati tidak diperlukan. Anda boleh pulih dengan ubat menggunakan diet dan dengan pengecualian mandatori alkohol. Kematian di kelas A adalah sama dengan 0. Tetapi apabila pesakit ditolak rawatan, keadaan pesakit dengan cepat merosot.

Kelas B

Pada tahap perkembangan sirosis ini, terdapat tanda-tanda ketidakcukupan sel-sel organ parenchyma - hepatosit. Risiko kematian agak tinggi, ia berlaku pada setiap kelima. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai keperluan pemindahan. Ia sesuai untuk sebab-sebab tertentu penyakit ini. Doktor meramalkan kira-kira 10 tahun hidup, tertakluk kepada rawatan dan pemerhatian yang berterusan.

Kelas C

Ia ditubuhkan dengan sirosis yang paling teruk. Kira-kira separuh daripada pesakit mati dalam tahun pertama kegagalan hati. Sekiranya penolakan pemindahan, walaupun dengan rawatan yang tepat pada masanya, risiko kematian dalam tempoh 3-5 tahun adalah 80%. Kemungkinan kematian semasa pembedahan adalah sama (disebabkan kemungkinan pendarahan). Oleh itu, pemindahan hanya dilakukan dalam kes kecemasan.

Klasifikasi sirosis oleh kaedah Child-Pugh tidak wajib. Ramai doktor enggan menggunakannya atau menganggapnya sangat anggaran. Pada masa yang sama, ia berfungsi sebagai alat penting dalam diagnosis primer dan penilaian risiko untuk sirosis.

Typologi sirosis oleh etiologi

Secara etika, sirosis dibahagikan kepada tiga jenis:

1. Cirrhosis dengan etiologi yang jelas:

 • virus;
 • perubatan;
 • stagnan;
 • alkohol;
 • biliari menengah;
 • pertukaran makanan;

2. Penyakit yang mempunyai faktor etiologi yang mungkin.

3. Cirrhosis asal tidak diketahui.

Faktor etiologi yang jelas dari sirosis adalah kerosakan keradangan pada hati, penyalahgunaan alkohol, penyakit endokrin dan gangguan metabolisme, halangan saluran empedu, gangguan fungsi jantung, sarcoidosis, dan kesan sampingan kemoterapi dan ubat-ubatan.

Banyak kertas saintifik telah membuktikan diagnosis sirosis pada orang yang telah menjalani hepatitis virus dari mana-mana jenis. Jenis penyakit keradangan menentukan kekerapan kejadian cirrhotic, yang berkisar antara 1 hingga 10%. Penyebab utama penyakit hati yang merosakkan adalah kerap alkohol.

Malangnya, ada kecenderungan peningkatan sirosis pada wanita, dan juga pada golongan muda.

Penyumbatan saluran hempedu juga membawa kepada perkembangan patologi, tetapi kini kata-kata diagnosis bunyi seperti sirosis bilier. Pelanggaran patensi saluran tersebut diperhatikan dalam tumor dan sista di dalamnya, serta penyakit batu empedu langsung, cholangitis, dan kemungkinan struktur selepas campur tangan pembedahan. Cirrhosis boleh menjadi penyakit menengah akibat cholangitis berjangkit atau berjangkit.

Kemoterapi boleh memberi kesan negatif pada hati, serta banyak bahan hepatotropik. Ini termasuk banyak racun tumbuhan, termasuk kulat, etilena glikol dan methotreksat. Terapi dengan ubat-ubatan tertentu (sitostatics, methyldopha, inderal) juga menyebabkan pukulan kuat ke hati.

Kegagalan kerja jantung menyebabkan kekurangan kronik, yang tidak membawa tekanan darah yang mengalir ke hati normal. Darah yang miskin dalam oksigen memasuki organ, tekanan vena meningkat, dan sebagai akibatnya, faktor-faktor ini menyebabkan hipoksia dengan atropi berikutnya hepatosit.

Faktor probabilistik dalam pembangunan sirosis adalah kualiti yang kurang baik atau nutrisi yang tidak mencukupi, kerosakan parasit atau miotik pada hati.

Klasifikasi lain

Inti dan reflektif intipati penyakit ini dianggap sebagai klasifikasi minuman anak. Banyak doktor Barat menegaskan penggredan morfologi yang paling mudah:

 1. Bentuk nod kecil menyediakan nodus hingga 3 milimeter, yang sebelum ini mewakili acini. Alkohol dan orang dengan halangan duktus mempunyai hati yang normal.
 2. Hati Macronodular mempunyai nod sudah 5 milimeter dengan partisi menyerupai parut.
 3. Borang Septal dinamakan kerana pembentukan septa tisu penghubung, yang tidak berfungsi dengan baik dalam hati.

Penggredan semacam itu memungkinkan untuk membuat diagnosis dengan kelajuan kilat, tetapi pengklasifikasian anak yang lebih rumit lebih mencerminkan fungsi hepatik terjejas.

Penyakit ini diberikan kelas tertentu bergantung kepada keparahan gejala tertentu, masing-masing yang boleh dinilai dalam 1, 2 atau 3 mata.

Kehadiran asites di pesakit, parameter makmal albumin dan bilirubin dalam plasma darah, indeks prothrombin dan masa, INR secara langsung dalam darah, serta kehadiran ensefalopati hepatik diambil kira. Lebih ketara ascites dan encephalopathy hepatik, semakin banyak mata pesakit menerima. Semakin tinggi indeks bilirubin, masa prothrombin dan INR - lebih banyak titik juga diletakkan, dengan albumin dan PTI - sebaliknya. Mengikut keputusan parameter minuman kanak-kanak, mata dijumlahkan, dan kelas penyakit ditetapkan kepada A, B, atau C. Kelas terdedah menentukan prognosis untuk kehidupan pesakit. Oleh itu, pesakit dengan kelas C, kemungkinan besar akan memerlukan rawatan tidak selesa, dan pemindahan hati.

Menurut kanak-kanak, pesakit dari kelas A mempunyai jangkaan jangka hayat lebih daripada dua puluh tahun, dan kebarangkalian kematian intra-operasi tidak melebihi 10%. Di Kelas B, pesakit mungkin memerlukan pemindahan organ, dan pembedahan boleh membunuh lebih daripada 30% pesakit. Pesakit dari kelas C pada minuman anak tidak hidup lebih daripada tiga tahun dan terus hidup selepas operasi dalam 20% kes.

Klasifikasi peringkat penyakit

Ramalan minuman kanak-kanak adalah, secara semula jadi, sangat penting untuk kehidupan pesakit, bagaimanapun, adalah berbaloi untuk beralih kepada gambaran klinikal yang memainkan peranan penting dalam diagnosis:

 1. Peringkat awal mencerminkan kompensasi penuh proses sirosis. Pesakit sering mempunyai beberapa aduan, sakit di hipokondrium yang betul, asthenia. Ultrasound menunjukkan pembesaran dan hati, dan limpa kerana peningkatan hipertensi portal.
 2. Tahap subkompensasi ditandai dengan sindrom hepatolienal yang ketara dengan rasa sakit yang teruk pada organ-organ ini. Pesakit menjadi visual yang boleh dibezakan dalam masyarakat: mereka kelihatan pewarna icteric kulit dan mata sclera, urat labah-labah, palma hati dan bahkan ginekomastia. Diagnosis juga ditunjukkan dalam ujian makmal dalam bentuk penurunan hampir semua unsur darah - anemia, leukopenia, limfopenia. Anemia boleh berkembang dalam pelbagai kes: sebagai kekurangan zat besi dengan perdarahan di dalam perut dan usus, makrocytic - kerana pelanggaran vitamin penting, hemolitik - dengan pemusnahan sel darah merah dalam limpa.

Selalunya diagnosis sirosis pada peringkat ini dibuat berdasarkan peperiksaan lengkap untuk ketidaksuburan kedua-dua jantina. Gejala amenorea dan anovulasi pada wanita, feminisasi dan hipogonadisme pada lelaki dikaitkan dengan fungsi endokrin yang merosakkan hati, yang melemahkan akibat perubahan cirrhotic. Juga, mabuk jangka panjang memandangkan ini menyebabkan kekecewaan keadaan psikologi, gangguan tidur dan terjaga, kelemahan dan sikap tidak peduli.

Tahap dekompensasi adalah berdasarkan kegagalan lengkap dalam hepatosit. Dalam erti kata literal, jumlah sel hati yang berfungsi dikurangkan, yang selalunya membawa kepada komplikasi yang paling teruk. Peningkatan hipertensi portal dan manifestasi ascites. Varicose esophageal dan urat lambung mungkin berdarah, dengan kehilangan darah tersembunyi tetapi besar-besaran, kerana yang paling sering kematian pesakit berlaku.

Sirosis hati adalah diagnosis serius dan penting. Mereka terus giat meneroka patologi ini, kerana banyak klasifikasi timbul, seperti minuman anak-anak dan yang lebih kompleks. Mereka membantu mengenal pasti taktik terbaik untuk merawat ramai orang yang menderita patologi yang dahsyat.

Apakah yang ditunjukkan skala dan apa untuknya?

Klasifikasi sirosis mengikut Anak Pugh adalah berdasarkan penunjuk berikut:

 • indeks prothrombin, yang menunjukkan penyimpangan dalam sistem pembekuan darah;
 • jumlah albumin (protein dalam plasma darah);
 • kekeruhan bilirubin, pigmen empedu yang terbentuk semasa proses penguraian protein;
 • kehadiran hepatic encephalopathy (peringkat). Patologi didasarkan pada penyelewengan di otak akibat keracunan badan dengan produk metabolik toksik. Hati tidak dapat membersihkan darah dan bahan-bahan beracun dengan berkesan ke dalamnya;
 • asites (satu set cecair di peritoneum). Komplikasi ini berkembang dalam proses meningkatkan tekanan pada urat hati dan pengumpulan komponen cecair darah dalam rongga perut.

Setiap parameter yang dibentangkan dinyatakan dalam segi angka dalam unit yang sesuai.

Penilaian keparahan sirosis

Menurut hasil kajian makmal dan semua kriteria di atas, diagnosis diformulasikan. Menentukan tahap sirosis hati bergantung kepada keparahan komplikasi seperti hipertensi portal dan kegagalan hati. Bagi setiap gejala-gejala ini, skor diberikan, yang akan memungkinkan untuk menilai tahap keterukan penyakit dan menentukan kelas mana yang dimiliki.

Menurut sistem Child Pugh, terdapat tiga kelas yang bertanggungjawab untuk fasa-fasa perkembangan sirosis tertentu.

Yang pertama ialah fasa pampasan (kelas A). Pada tahap perkembangan sirosis ini, pesakit hampir tidak mengadu tentang manifestasi gejala penyakit. Tetapi semasa menjalani pemeriksaan perubatan, doktor mendiagnosis vena varikos kerongkong dan keabnormalan dalam nilai hati dalam ujian darah.

Yang kedua adalah fasa subkompensasi (kelas B). Pada peringkat ini, penurunan minat, peningkatan keletihan dan masalah dengan saluran gastrointestinal ditambah kepada ciri-ciri gejala fasa pampasan.

Yang ketiga adalah fasa dekompensasi (kelas C). Gejala-gejala yang sedia ada dalam dua fasa sebelumnya dilengkapkan dengan menguning kulit, kegagalan hati, hipertensi portal, ascites, penurunan berat badan dan gangguan metabolik yang tajam.

Sistem yang membolehkan menentukan keparahan sirosis oleh Pugh Tea adalah seperti berikut

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh

Sirosis anak-Pugh digunakan oleh doktor di seluruh dunia untuk menentukan keterukan penyakit.

Dari ini bergantung kepada peluang pemulihan, pilihan taktik rawatan dan kemungkinan komplikasi.

Sebab

Alkohol boleh memusnahkan struktur sel hati. Ini membawa kepada fokus pada nekrosis. Dengan pendedahan kronik kepada dos tinggi alkohol, sirosis berkembang.

Keparahan kerosakan pada hati bergantung pada jenis alkohol:

 • sulingan - diperolehi dengan penyulingan bahan mentah sayur (moonshine, brendi, wiski, dan sebagainya);
 • rektum - dicipta oleh penyejatan berulang yang berulang dengan penyejukan selanjutnya dalam lajur khusus.

Minuman beralkohol dari kumpulan pertama menyebabkan kecederaan kurang, kerana bahan mentah semulajadi digunakan untuk penyediaannya. Yang diperbaiki paling terkenal ialah vodka. Apabila ia dibuat daripada alkohol berkualiti tinggi, ia selamat dalam dos kecil (sehingga 50 g sehari).

Jika bahan mentah untuk vodka tidak cukup dimurnikan dari minyak fusel, minuman ini mempunyai kesan keracunan yang kuat pada tubuh.

Perubahan hati dalam sirosis

Alkohol, patologi metabolik, kesan virus dan faktor etiologi lain menimbulkan kematian sel hati.

Apabila nekrosis mencapai saiz yang besar, lobus runtuh akibat tekanan di dalam organ. Ini menjadikan mustahil untuk memulihkan hati dan pertumbuhan hepatosit baru. Di tempat sel mati, tisu penghubung timbul. Ia tidak melaksanakan fungsi yang diperlukan tetapi berkembang pesat.

Tisu penghubung bertindih dengan kapal-kapal hati, yang menyebabkan bekalan darah ke organ itu terganggu. Kelajuan aliran darah dalam vena portal berkurang dengan ketara, dan tekanan di dalam meningkat. Pada masa ini, parenchyma hepatic tumbuh dengan helai tisu penghubung, yang membahagikan organ menjadi segmen pseudo.

Oleh sebab itu, kapal-kapal itu dihubungkan dengan anastomosis supaya darah berhenti mengalir ke hepatosit.

Oleh itu, lingkaran ganas menutup, mewujudkan fokus baru nekrosis. Pemulihan hati dalam penyakit ini menjadi mustahil.

Klasifikasi sirosis

Untuk menilai tahap keterukan penyakit itu menggunakan skala Anak-Pugh. Keadaan pesakit ditentukan oleh sistem titik yang mana parameter tertentu dibangunkan. Terdapat 3 jenis sirosis:

 • kelas A - 5 hingga 6 mata;
 • kelas B - dari 7 hingga 9 mata;
 • kelas C - 10 hingga 15 mata.

Bilangan mata dikira bergantung kepada keparahan penunjuk dari 1 hingga 3. Pada akhirnya adalah jumlah yang mengambil kira semua kriteria.

Klasifikasi cirrhosis Anak-Pugh

Untuk menilai patologi sedia ada hati oleh pakar, klasifikasi sirosis hati mengikut sistem minuman kanak-kanak digunakan. Dengan sistem ini, keterukan penyakit itu dikesan dan tahap kelangsungan hidup pesakit dinilai. Berdasarkan data, peratusan kematian yang mungkin selepas operasi dibentuk, dan perkaitan pemindahan hati ditentukan.

Apakah minuman kanak-kanak?

Klasifikasi minuman kanak-kanak adalah satu bahagian dalam kelas-kelas tertentu, yang, berdasarkan beberapa parameter, menentukan keparahan sirosis. Berdasarkan data ini, tahap pampasan penyakit dan kemungkinan jangka hayat pesakit dianggarkan.

 • Anak A -pengompensasi;
 • Child B - subcompensated;
 • Kanak C -compensated.

Setiap kelas ini mempunyai anggaran sendiri, dikira dengan menjumlahkan skor beberapa nilai. Sebagai contoh, jika jumlah mata adalah 5-6, maka sirosis diberikan nilai gred A. Oleh itu, skor dalam jumlah 7-9 adalah milik kelas B, dalam jumlah 10-15 - ke kelas C.

Kanak-kanak A ditugaskan kepada patologi dengan tahap keparahan yang rendah dan maksimum (15-20 tahun). Dengan ijazah kedua (Child B), bilangan penunjuk jangka hayat menurun kepada 10 tahun, manakala dengan kelas C, pesakit hanya boleh hidup 1-3 tahun.

Kematian dalam tempoh selepas operasi dengan pembedahan abdomen adalah di kelas A - 10% (ini adalah ramalan yang paling optimistik). Pemindahan hati tidak disyorkan.

Penugasan kelas B adalah petunjuk untuk kemungkinan pemindahan hati, sementara kematian setelah pembedahan adalah -30%.

Transplantasi hati adalah prosedur yang perlu dalam kelas C, tetapi dicirikan oleh mortaliti peratusan tertinggi pesakit semasa pembedahan abdomen -82%.

Parameter klasifikasi

Terdapat beberapa parameter, berdasarkan yang ditentukan oleh penilaian keseluruhan keparahan penyakit.

Masa prothrombin (indeks PTV) atau indeks prothrombin (PTI) atau nisbah normal antarabangsa (indeks INR).

Mata diberikan untuk setiap nilai, dan kemudian ditambah kepada jumlah keseluruhan. Penunjuk yang dianggarkan dari 1 hingga 3, yang diberikan bergantung pada nilai parameter, ditunjukkan dalam jadual di bawah.

Minum anak bukanlah sistem yang paling tepat untuk menentukan tahap sirosis, kerana penilaian itu tidak mengambil kira semua parameter keadaan pesakit. Ia adalah relevan dalam kes-kes di mana tidak ada tanda-tanda ketakutan penyakit dan sebarang komplikasi.

Kadar survival

Keupayaan pesakit untuk bertahan dalam pelbagai tahap penyakit juga boleh ditentukan oleh sistem minuman kanak-kanak.

Batasan nilai-nilai anggaran dalam sumber perubatan yang berbeza mungkin berbeza sedikit, jadi anda tidak perlu menganggapnya satu standard.

Maklumat tambahan

Perlu diingat bahawa sistem untuk menilai keparahan sirosis anak tidak dapat mengambil kira semua ciri-ciri penyakit tersebut (contohnya, penyakit esophagus atau urat varikos). Oleh itu, apabila menentukan keparahan penyakit, klasifikasi lain perlu diambil kira, yang akan membantu untuk lebih tepat membentuk gambaran klinikal penyakit ini. Klasifikasi ini dibahagikan dengan parameter morfologi dan etiologi.

Sistem morfologi adalah berdasarkan menentukan keterukan penyakit dengan tanda-tanda luar:

 • Bentuk tidak lengkap;
 • Cirrhosis simpul kecil (diameter 1-3 mm);
 • CLD (diameter melebihi 3 mm);
 • Borang campuran (kehadiran nod diameter berbeza).

Klasifikasi ini tidak mencukupi untuk menggambarkan semua bentuk penyakit yang ada sekarang, kerana terkadang manifestasi penyakit ini mungkin mengandungi beberapa gejala yang dijelaskan pada masa yang sama.

Sistem etiologi ditentukan oleh asal-usul penyakit ini. Bergantung pada ini, terdapat jenis sirosis:

 • Kongenital;
 • Viral;
 • Perubatan;
 • Biliary sekunder;
 • Alkohol;
 • Biliary sekunder;
 • Stagnant;
 • Pertukaran makanan;
 • Asal tidak jelas (kehadiran penyakit parasit dan berjangkit, kekurangan nutrien, autoimun).

Sistem sedemikian juga tidak sesuai, kerana sirosis boleh berlaku secara serentak untuk beberapa sebab.

Setiap klasifikasi yang tersenarai itu sendiri tidak sempurna. Sistem minuman kanak-kanak, sistem etiologi dan morfologi dalam sesetengah kes bertindih antara satu sama lain. Oleh itu, untuk mendapatkan gambaran yang lebih objektif tentang keparahan sirosis, semua klasifikasi perlu diambil kira.

Keparahan sirosis Anak-Pugh

Cirrhosis adalah penyakit hati kronik, yang dicirikan oleh kekalahan tisu hati tertentu dan penggantiannya dengan struktur ikat. Tisu penggantian tidak dapat melaksanakan pelbagai fungsi sel hati. Ini membawa kepada kemerosotan hati, peningkatan kerentanan kepada toksin diperhatikan di dalam badan, metabolisme bertambah buruk.

Di negara-negara maju, sirosis adalah antara 6 penyakit yang menyebabkan kematian terbesar di CIS, dan berada di tempat ke-4 dalam barisan ini di Amerika Syarikat. Dianggarkan bahawa kira-kira 40 juta orang di seluruh dunia mati di antara umur 35-60 tahun setahun dari penyakit ini, dan 1% penduduk menderita sirosis di ruang pasca-Soviet.

Bergantung pada ciri-ciri kawasan yang terkena hati, bagi pesakit menentukan keadaan keterukan penyakit - ini dipanggil milik kategori Anak-Minum. Child-Pugh adalah dokumen statistik yang membolehkan anda menganalisis gambar individu secara individu dan meramalkan jangka hayat, menentukan keperluan untuk pemindahan hati, dan banyak lagi.

Klasifikasi sirosis

Versi pertama pemisahan sirosis hati dicadangkan seawal tahun 1956 di kongres ahli gastroenterologi di Havana, dia mencadangkan perbezaan dalam 3 jenis penyakit:

Sistem sedemikian ternyata sangat tidak betul dan mengandungi banyak ketidaktepatan, kehilangan faktor tambahan nekrosis hati. Sistem ini telah digantikan dengan prosedur baru untuk mengenal pasti spesies pada tahun 1974: Persidangan Antarabangsa mengenai Penyatuan Tatanan Perubatan memutuskan untuk menonjolkan prinsip etiologi dan asas morfologi sirosis. Walau bagaimanapun, konsep mikronodular (diameter nod tidak melebihi 3 mm) dan makronodular (diameter nod lebih daripada 3 mm) dan jenis campuran pembentukan semula yang diperkenalkan.

Pada masa ini, sirosis hati dikelaskan mengikut beberapa kriteria: punca perkembangan (etiologi), ciri-ciri lesi (morfologi penyakit). Di samping itu, menurut perangkaan statistik moden Child-Pugh, mengikut ciri ciri penyakit individu, pesakit ditentukan oleh tahap perkembangan sirosis dalam tubuh. Menurut Child-Pugh, gred umum sirosis ditentukan oleh beberapa kriteria, dan semakin tinggi - penyakit yang lebih keras dan lebih maju.

Walaupun tiga cara utama membatasi ciri-ciri penyakit ini, satu klasifikasi belum dibuat, tetapi kriteria berikut digunakan dalam bidang perubatan:

 1. Etiologi:
 • disebabkan oleh pendedahan kepada etanol;
 • di bawah pengaruh penyakit virus;
 • sirosis hati toksik;
 • disebabkan oleh gangguan metabolik genetik;
 • ditimbulkan oleh gangguan dalam saluran hempedu;
 • asal kriptogenik.
 1. Bergantung kepada aktiviti perkembangan sirosis adalah:
 • subacute (disebabkan oleh pendedahan kepada hepatitis);
 • cepat progresif;
 • perlahan-lahan progresif;
 • lembab (pembangunan perlahan oleh sistem imun dan kesan ubat);
 • laten (dikesan secara kebetulan, aktiviti neurosis dibekukan, kerja hati tidak terganggu, jangka hayat tidak bergantung kepada sirosis sedemikian - ia tidak memerlukan rawatan).
 1. Ciri-ciri morfologi:
 • sirosis simpul kecil;
 • sirosis simpul besar;
 • bentuk bercampur;
 • bentuk septal tidak lengkap.
 1. Komplikasi yang ada:
 • pendarahan gastrousus dalaman;
 • kekurangan hepatik, pertemuan dengan koma, perkembangan tahap 0-3 encephalopathy;
 • asites spontan dan peritonitis;
 • perkembangan karsinoma hepatoselular atau sindrom hepatorenal;
 • pembentukan gumpalan darah di urat portal.
 1. Peringkat sirosis dengan kaedah "Child-Pugh":
 • A-ijazah (pampasan);
 • B-ijazah (pampasan);
 • C-degree (decompensated);

Etiologi

Etiologi adalah punca perkembangan penyakit dan faktor atendannya. Untuk sirosis hati, terdapat titik-titik tertentu yang dapat mempercepat penggantian struktur lobular biasa badan dengan bekas luka. Antara kriteria tambahan yang mempercepatkan proses ini, terdapat:

 • kategori hepatitis B, C, D, dan G, termasuk hepatitis autoimun;
 • schistosomiasis;
 • alkohol (faktor kedua yang ketara meningkatkan kadar degradasi tisu hati);
 • beberapa toksin pengeluaran, racun dan persediaan perubatan;
 • kesesakan darah vena akibat kegagalan jantung ventrikel kanan, pelanggaran sistem vaskular hati, pelanggaran aliran darah ke cawangan kecil dan kapilari struktur hati;
 • gangguan metabolik keturunan, khususnya: besi, tembaga; perubahan rantai transformasi karbohidrat, kekurangan 1-antitrypsin.

Tiada kes apabila sifilis, tuberkulosis, malaria, penyakit berjangkit lain, atau aktiviti parasit di dalam badan telah menjadi punca kepada sirosis.

Dalam kira-kira 25% kes, tidak mungkin untuk menubuhkan penyebab penyakit - sirosis sedemikian dipanggil cryptogenic.

Alkohol, viral dan sirosis toksik

Jenis-jenis sirosis yang paling biasa adalah alkohol, virus, dan toksik. Tetapi sirosis etanol adalah pemimpin di kalangan mereka.

Sirosis alkohol

Ia berada di tempat pertama dari segi kelaziman antara jenis sirosis lain. Penyakit ini berkembang dalam 20% orang yang menderita ketagihan alkohol, dan sering, sirosis didahului oleh hepatitis alkohol. Kerosakan besar disebabkan oleh sel-sel hati, kerana etanol hampir hancur sepenuhnya di dalam hati dan mempunyai kesan buruk terhadap organ ini.

Untuk jenis penyakit alkohol terdapat kumpulan risiko:

 • orang berlebihan berat badan;
 • kanak-kanak perempuan dan wanita, kerana mereka mempunyai sensitiviti tisu hati yang lebih tinggi (ini disebabkan oleh latar belakang hormon)
 • pembawa atau orang yang mempunyai hepatitis B, C atau D. Adalah dipercayai bahawa C-hepatitis menimbulkan perkembangan sirosis, dan apabila ia muncul, ia memburukkan gambaran keseluruhan dan memperburuk perjalanan penyakit;
 • bergantung kepada alkohol. Untuk membangunkan penyakit hati alkohol, cukup untuk mengambil 40 gram atau lebih setiap hari untuk masa yang lama (10 tahun);
 • orang yang kerabat dekatnya menderita akibat penderitaan ini.

Walaupun tidak ada tanda-tanda tertentu, yang jelas dapat membedakan jenis sirosis ini dari orang lain, terdapat ciri-ciri ciri tertentu:

 1. Wajah sedikit bengkak, kapilari kecil muncul melalui kulit. Di bahagian lain kulit terdapat "bintang" vaskular.
 2. Otot atrophied pada tulang belakang dan tulang belakang serviks.
 3. Peningkatan saiz kelenjar parotid.

Sirosis alkohol merujuk kepada proses perubahan struktur hati yang tidak dapat dipulihkan, yang disebabkan oleh penyalahgunaan alkohol, tetapi dengan pengabaian minuman keras dan terapi yang berkesan, ada kemungkinan bahawa ia akan dapat memelihara sel-sel sihat yang sedia ada dan memperlahankan proses penggantian dengan ketara. Adalah penting untuk tidak memulakan penyakit ini, tetapi untuk memulakan rawatan sudah di peringkat awal, kerana setiap peringkat berturut-turut adalah lebih rumit daripada sebelumnya:

 1. Tempoh penyakit ini.
 2. Ciri-ciri
 3. Pampasan.
 4. Kadangkala hati yang diperbesar mungkin, tanda-tanda lain tidak hadir.
 5. Subkompensasi
 6. Selera makan pesakit semakin teruk, sering loya dan muntah, penurunan berat badan umum diperhatikan.
 7. Decompensation
 8. Kegagalan hati, hipertensi portal dan kadang-kadang jangkitan bakteria berkembang. Tubuh sudah habis.

Jenis sirosis ini sering diperhatikan pada lelaki berusia lebih 40 tahun yang mempunyai penyakit etanologi: pankreatitis, neuritis, encephalopathy, dan lain-lain.

Sirosis virus

Perkembangan sirosis sedemikian dipicu oleh membran mukosa B, C, D atau membran mukus hati (kaedah penghantaran adalah hematogen). Cirrhosis berlaku kerana fakta bahawa jangkitan itu menyebabkan hepatosit menjadi bermutasi, dan sistem kekebalan tubuh, memandangkan struktur berubah menjadi asing, menyerang dan memusnahkannya. Akibatnya, nekrosis berkembang dan merosakkan hepatosit digantikan oleh tisu penghubung.

Bergantung pada jenis hepatitis, ciri-ciri penghantaran dan kesannya kepada perubahan badan:

 • Hepatitis B tahan terhadap suhu dan menyesuaikan diri dengan alam sekitar, oleh itu ia sering disebarkan melalui objek harian, semasa hubungan seksual, dan manipulasi perubatan. Ia tidak mempunyai kesan hepatotoksik.
 • Hepatitis C dalam kombinasi dengan D-jenis tidak disesuaikan dengan alam sekitar, sensitif terhadap suhu, dan oleh itu penghantaran terutamanya berlaku sebagai darah-ke-darah. Ia mempunyai kesan hepatotoksik.

Gejala-gejala termasuk: memburukkan kesejahteraan am, hati yang diperbesarkan, perubahan warna najis dan air kencing, sakit kepala dan pening kerap, demam dan mengantuk berterusan. Mual, sakit perut dan muntah adalah biasa.

Sirosis toksik

Sirosis toksik adalah penyakit yang tidak boleh dirawat, perkembangannya yang diprovokasi oleh toksin eksogen. Sekali dalam badan, mereka secara agresif bertindak pada hepatosit dan mematikan mereka - membangunkan pelbagai nekrosis, dan hasilnya - terbentuk hepatitis alahan dan kemudian - sirosis asal toksik. Ciri utama sirosis jenis ini ialah penampilannya hanya bergantung kepada faktor luaran. Ini bermakna bahawa dalam kes keradangan, hepatitis atau penyakit hati lain, tidak ada perkembangan penyakit.

Mengikut Klasifikasi Antarabangsa Penyakit 10 Penyemakan (ICD 10), kerosakan hati toksik adalah dalam pelbagai kelas K 71-K71.9 kod XI.

Bahan yang boleh menyebabkan perkembangan jenis penyakit toksik:

 1. Ubat-ubatan biasa yang mana pesakit mempunyai sensitiviti badan yang meningkat.
 2. Racun cendawan.
 3. Logam berat;
 4. Beberapa ubat herba. Phytopreparations.

Selalunya, penyakit ini memberi kesan kepada orang yang bekerja dalam industri kimia atau mengambil ubat dengan kesan hepatik yang kuat. Tanda utama sirosis toksik adalah sakit di perut selepas setiap asupan dadah, menerima dos bahan, dan lain-lain.

Jantung

sirosis jantung - sejenis penyakit hati cirrhotic, asas etiological yang tidak patologi organ asal, dan penyakit struktur lain - jantung. Selalunya, ia adalah kegagalan jantung sebarang asal. Untuk ciri cirrhosis jantung:

 • suhu badan meningkat;
 • jaundice;
 • pengurangan berat badan;
 • pendarahan usus dalaman;
 • pengurangan dalam kapasiti kerja;
 • perubahan dalam komposisi darah.

Untuk rawatan, mereka mula menghalang perkembangan kegagalan jantung - dan kemudian melakukan terapi untuk menghalang perkembangan sirosis.

Genetik

Bentuk sirosis kongenital adalah patologi yang berkembang pada janin dalam utero, adalah bentuk penyakit yang teruk. Transplantasi hati tidak cukup untuk dilakukan - bahkan ubat moden menyediakan harapan hidup yang sangat rendah. Punca pembangunan adalah penyakit ibu: hepatitis, sifilis, HIV dan beberapa yang lain; penyakit hati keturunan dari kedua-dua jantina dan keabnormalan kongenital.

Klasifikasi morfologi sirosis

Dalam pembentukan ciri-ciri penyakit ini, etiologi memainkan peranan penting: perubahan yang berlaku dalam lobulus hati dalam sirosis bergantung langsung kepadanya.

Ini bermakna morfologi sirosis adalah ciri yang konsisten, yang sebahagian besarnya ditentukan oleh etiologi. Bergantung pada ciri-ciri, terdapat beberapa jenis penyakit morfologi:

Dengan saiz nod dan ciri-ciri mereka:

 • sirosis macronodular;
 • sirosis simpul kecil;
 • luka septal;
 • jenis bercampur.
 1. Nod tidak secara berasingan dipisahkan oleh tisu penghubung; saiz simpulan - dari 3 mm hingga 5 cm.
 2. Saiz nod tidak melebihi 3 mm, jambatan bersambung dengan sekatan kecil (benang).
 3. Ia mewakili peringkat awal sirosis nodular: sebelum penampilan nodul, berserat septa berkembang.
 4. Tahap tengah antara nod besar dan kerosakan nod kecil.

Dengan kelajuan pembangunan + sebab:

 • sirosis portal;
 • sirosis postnekrotik;
 • biliary;
 • rupa bercampur.
 1. Perlahan-lahan menghilangkan sirosis, secara beransur-ansur menghalang aktiviti hati. Biasanya manifestasi spesis portal hadir dalam hepatosis lemak dan hepatitis virus.
 2. Ia berkembang terhadap latar belakang kerosakan toksik struktur hati, berkembang dengan cepat, dengan pembentukan nod besar. Pada masa yang sama hati berkurangan.
 3. Punca: degradasi tisu biliary dan perubahan dalam pundi hempedu, yang memperburuk keluaran hempedu.
 4. Tahap purata antara portal dan sirosis postnekrotik.

Menurut ciri-ciri nod:

 • monobular;
 • sirosis multilobular;
 • bercampur
 1. Nod terdiri daripada satu lobulus hepatik, saluran tidak hadir.
 2. Laman ini terdiri daripada beberapa segmen, terdapat urat dan saluran.
 3. Terdapat dua jenis nod yang mempunyai saiz yang sama.

Apabila CKD pada awal sirosis decompensation manifestasi utama jaundis, sindrom berdarah, boleh membuka pendarahan dalaman, ditanda hepatic encephalopathy. Dengan tahap sirosis ini, 40% daripada jumlah keseluruhan hidup sedikit lebih 3 tahun, 60% kurang. Rawatan pada peringkat ini melibatkan hanya memerangi gejala penyakit dan menggunakan penapis darah tiruan, kerana sudah tidak mungkin untuk memperlahankan perkembangan neurosis sel.

Sirosis hati postnekrotik adalah penyakit biasa yang dicirikan oleh kehadiran gejala yang wujud dalam subspesies lain. Bahkan, ini adalah sirosis tapak besar yang sama dengan hati dengan manifestasi struktur multilobular; timbul sebagai komplikasi hepatitis atau toksin virus di dalam badan. Ciri utama adalah hati yang berkurangan, dengan dominasi struktur nodular.

Borang dan peringkat

Bergantung pada peringkat penyakit, rawatan ditetapkan dan ramalan dibuat. Tiga peringkat perkembangan adalah ciri sirosis:

 1. Sirosis hati yang dipenuhi.
 2. Sirosis hati subcompensated.
 3. Peringkat penyahmampatan.

Fasa pampasan - peringkat pertama penyakit, sebenarnya, ia adalah sirosis awal apabila fungsi hati tidak lagi rosak, tetapi tidak dapat dipulihkan tisu fibrosis bermula. Masalah diagnosis utama ialah ketiadaan gejala sirosis awal. Selalunya mendiagnosis penyakit semasa ujian darah untuk penyakit lain. Ciri-ciri utama:

 • berat badan;
 • warna kekuningan bola mata;
 • perut meningkat sedikit;
 • kadang-kadang ada kesakitan di bawah tulang rusuk sebelah kanan;
 • suhu badan meningkat kepada 37.5;
 • kualiti kulit merosot: gelap dan rupa bintik-bintik dermatologi.

Apakah tahap pampasan? - Ini adalah bentuk ringan penyakit, yang membolehkan anda membuat ramalan yang sangat baik. Rawatan adalah berdasarkan pencegahan perkembangan selanjutnya ke dalam bentuk kronik atau peralihan ke peringkat baru.

Tahap subcompensated - tahap kedua perubahan cirrhotic. Penyimpangan hati sudah dirasakan, berat dirasakan selepas makan, sakit di hipokondrium kanan, dan lain-lain, tahap bilirubin dan enzim dalam darah meningkat. Gejala utama memberi hak untuk mengesyaki peringkat kedua sirosis:

 • berat badan;
 • cirit-birit, kembung perut, perut meningkat;
 • jaundis, dermatitis;
 • urat dilipat, mesh vena muncul;
 • penampilan pendarahan dalaman, peningkatan tahap mereka.
 • prestasi terjejas, kemerosotan tidur, mengurangkan nada otot, dan kelemahan umum.

Tahap boleh disahkan oleh ujian darah atau imbasan ultrasound dan biopsi.

Sirosis decompensated adalah peringkat terakhir dan paling berbahaya bagi penyakit ini. Hampir keseluruhan struktur hati terdiri daripada pseudo-luka dan luka; kefungsian badan terjejas, ramalan sangat tidak menguntungkan. Ciri-ciri penyakit ini:

 • hipertensi portal;
 • buasir;
 • kulit kuning dan bola;
 • sakit perut kerap yang teruk: ia bukan sahaja hati yang menyakitkan, tetapi juga limpa yang diperbesar;
 • bintang besar vena varikos muncul;
 • abdomen sangat diperbesar;
 • jaundis teruk;
 • keletihan lengkap, kerosakan dan kemerosotan semangat, kelemahan umum.

Sekiranya tidak dirawat, kematian berlaku dengan cepat: bergantung kepada tahap dan aktiviti penyakit - dalam tempoh 2-3 tahun, paling baik.

Di samping itu, ada bentuk penyakit seperti jenis penyakit yang bertiup dan bercampur.

Penampilan yang bertakung - sirosis kronik yang disebabkan oleh stasis darah akibat gangguan dalam sistem peredaran darah. Sebab perkembangannya: kebuluran hepatosit oksigen dan kepupusan mereka. Ia berkembang di latar belakang ketoksikan atau pendedahan alkohol.

Jenis campuran sirosis adalah gejala morfologi penyakit, apabila parut kedua-dua mikro dan makronodular pada masa yang sama, jumlahnya hampir sama.

Skala Kanak-Kanak

Klasifikasi Pugh anak sirosis melibatkan penentuan tahap sirosis dan ramalan bergantung kepada pelbagai faktor bersama adalah: bilirubin, jumlah darah, kerosakan hati, kehadiran hepatitis, ciri-ciri gaya hidup dan kuasa, dan lain-lain Setiap faktor tersebut mempunyai indeks sendiri, indeks ini diringkaskan sebagai hasilnya, dan jumlah skor penyakit diperolehi. Ia adalah skor yang membolehkan anda membuat beberapa ramalan dan menyesuaikan kursus rawatan.

Pada masa ini diklasifikasikan Kanak-kanak-Pugh adalah yang paling tepat, dan boleh memberikan pencirian bagaimana kegagalan hati maju, ciri-ciri, gambaran umum dan penilaian peluang pemulihan.

Anggaran kelangsungan hidup berdasarkan skala

Sirosis hati Anak-Pugh membolehkan kita meramal jangka hayat seseorang dengan tahap sirosis tertentu.

 1. Dengan ijazah berpendapatan, baki hidup adalah lebih kurang 7 tahun atau lebih. Tanpa rawatan, penunjuk ini mencapai kira-kira 50% daripada semua pesakit.
 2. Untuk spesies subcompensated, jangka hayat adalah

5 tahun.

 • Pada peringkat terakhir dekompensasi, hanya 11-40% hidup paling baik selama 3 tahun, dari 60 hingga 89% mati dalam setahun. Ini dijelaskan oleh perkembangan komplikasi serius dan kemerosotan lengkap tisu hati.
 • Keputusan penyahkodan

  Cirrhosis nod-kecil, nod besar, jenis bercampur, bentuk septal tidak lengkap - mereka semua boleh mempunyai tahap keparahan sendiri, yang menentukan ciri-ciri terapi dan prosedur.

  Untuk menilai keadaan anda sendiri, anda boleh menggunakan parameter yang dinyatakan dalam jadual berikut: