Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan tulang belakang?

Gejala

Pembedahan tulang belakang adalah campur tangan dalam struktur cakera, vertebra, iaitu pelanggarannya, walaupun dengan tujuan yang baik. Dan agak jelas bahawa lajur tulang belakang yang dikendalikan tidak dapat berfungsi dengan segera, memerlukan waktu untuk mengembalikannya. Bagi setiap pesakit, program pemulihan disediakan selepas pembedahan tulang belakang.

Jadi, bayangkan keadaan: pesakit terjaga selepas anestesia, doktor sibuk di bilik operasi, jururawat yang bertugas adalah sangat memerlukan, arahan terperinci belum diterima. Bagaimana untuk bertindak - apa yang tidak boleh, dan apa yang masih boleh dilakukan?

 • Pertama sekali, adalah mustahil untuk bangun, walaupun tidak ada rasa sakit yang teruk, sehingga dokter itu dibenarkan. Selepas operasi tulang belakang, pesakit biasanya dinaikkan selama 2-3 hari, dalam beberapa kes dan kemudian, bergantung kepada kerumitan operasi.
 • Anda tidak boleh duduk selama 3 minggu pertama, ia akan meningkatkan beban pada tulang belakang.
 • Anda tidak boleh menggunakan bantal yang tinggi dan tilam lembut, katil harus rata dan tegas.
 • Anda tidak dapat membasuh luka pasca operasi sebelum mengeluarkan jahitan ditambah 2-3 hari lagi.

Selepas pembedahan, pesakit dibenarkan:

 • perlahan-lahan menghidupkan sampingannya;
 • melakukan senaman mudah - pernafasan pernafasan, perpanjangan dan lanjutan pada sendi lengan dan kaki;
 • apabila anda dibenarkan bangun, anda perlu melakukannya dengan berhati-hati, berguling di sisinya, bersandar di kerusi dan lutut yang diletakkan di sebelahnya, sambil sentiasa menjaga lurus belakang anda;
 • selepas mengambil kedudukan menegak, anda perlu berdiri selama beberapa minit, kemudian berbaring semula dengan berhati-hati, menjaga belakang anda lurus, ini sudah cukup untuk kali pertama;
 • berjalan kaki pendek dibenarkan selepas 3-4 kali, ketika sudah ada rasa percaya diri.

Semasa keluar dari hospital, doktor akan memberikan arahan terperinci tentang bagaimana untuk bertindak semasa tempoh pemulihan, dan mereka harus diikuti dengan tegas.

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang

Adakah anda berfikir jika anda seorang pakar bedah saraf, apakah tindakan profesional anda untuk meringankan penderitaan pesakit? Katakan anda tidak memiliki pisau bedah dan anda tidak tahu anatomi manusia dengan cukup baik, tetapi anda masih berharap anda mempunyai pengetahuan tertentu.

Tahap pembedahan hernia

Nah, langkah pertama untuk mengeluarkan hernia tulang belakang, katakan, adalah untuk mendapatkan hernia. Itu betul. Untuk melakukan ini, anda mesti terlebih dahulu melalui lapisan otot. Dalam dewasa keadaan badan purata dan saiz badan, ketebalan pada tahap lumbal adalah 5 cm. Kemudian anda akan melihat, lebih baik untuk mengatakan, "rasa" cakera. Dia masih tidak dapat dilihat melalui tingkap "baik otot" dan tidak dapat pergi dari sini. Pakar bedah tersenyum apabila mereka mendengar tentang penyembuh "keajaiban" yang, dengan menekan tulang belakang beberapa pesakit yang tidak curiga dengan jari mereka, "merasakan" cakera.

Nah, tahap pertama operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang sudah berakhir. Apakah langkah seterusnya anda? Anda lihat, kakak operasi kelihatan sudah bingung. Sebaliknya, adalah perlu untuk mengesan hernia. Dan, di sini adalah - satu sekelompok daging yang sangat kecil. Perlahan-lahan mendapatkannya... Adalah penting untuk tidak menyakiti akar saraf. Sekarang, orang miskin, awak akan mengeluh lebih bebas. Jadi, sedikit lagi... Di sini dia - penyebab penyeksaan pesakit. Berukuran kacang atau sedikit lebih besar. Sentuh dengan sentuhan.

Suster kelihatan ramah, dengan pemahaman. Membantu anda. Pergerakannya diasah, tanpa terlalu banyak kekecohan. Ia seolah-olah tahu terlebih dahulu apa alat untuk meminta. Tenanglah. Senyum, ia kelihatan di bawah topeng.

Tetapi masa berdetik. Seorang pesakit lain dibesarkan. Apa yang perlu dilakukan seterusnya? Mungkin masuk akal untuk "membersihkan" cakera dari dalam? Tiba-tiba, pesakit akan dilepaskan dari hospital, dan dalam seminggu satu lagi serpihan akan dikeluarkan dari cakera. Vaughn berpecah "peeps" daripada cincin yang patah. Jadi, izlovchilis, kita mendapat "kepingan" dengan kepingan tangan panjang teras. Satu Satu lagi. Satu lagi... Tetapi tidak kira bagaimana anda pergi, bahagian depan cakera tidak boleh diakses. Sesetengah serpihan akan kekal di sana. Beberapa bulan selepas operasi, mereka akan menjadi pesakit sebagai bom masa sehingga pembukaan dalam cakera berpanjangan. Kita tidak boleh lupa memberitahu pesakit mengenainya.

Nah, segala-galanya nampaknya. Periksa sama ada anda telah meninggalkan serbet atau sesuatu yang lain. Kami pergi. Kami menjahit. Ambil yang seterusnya?

Dan sekali lagi di wad...

... Nah, operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang telah berlalu. Anda melihat acuh tak acuh di siling. Tetapi secara umum, tidak ada yang mengerikan di sana... Wad hospital menjalani kehidupannya sendiri. Mereka cuba untuk tidak mengganggu anda lagi, tetapi mereka diam-diam menonton anda. Jika anda memerlukan sesuatu - tidak perlu meminta masa yang lama. Seperti dalam pasukan yang ramah, kami bersedia untuk membantu panggilan pertama. Mereka tahu. Semua lulus...

"Berapa lama saya telah berbaring di belakang saya seperti ini? Perlu bertanya kepada kakak. Di sana dia, miskin, kemudian ke satu, kemudian ke yang lain. Ditanya. Dia mengatakan bahawa ia perlu berbohong hanya dua atau tiga jam. Dan berapa banyak soalan kepada doktor, Tuhan. Mereka mengatakan dia lagi di bilik operasi... "

Mungkin banyak pengalaman biasa pesakit kita. Walaupun semuanya sudah ada di belakang kita dan mula dilupakan. Tetapi saya masih ingat keraguan, segenap keraguan: mungkin, adakah mungkin? Dan apa yang tidak boleh? Lagipun, mereka adalah laconic, mereka juga boleh difahami. Dalam rangka kerja yang ketat, dan semua. Tetapi dalam rangka kerja ini tidak sah ada pertanyaan. Mereka sedikit, tetapi ada.

Bab ini, pembaca yang dikasihi, ditulis untuk membantu orang yang sakit dan melegakan doktor. Jika, selepas membaca, anda masih mempunyai soalan mengenai operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang, jangan teragak-agak untuk bertanya kepada doktor anda.

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan untuk mengeluarkan hernia tulang belakang

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan?

Oleh itu, operasi untuk membuang hernia adalah tidak teratur. Bagaimanakah patut pesakit berkelakuan?

Kulit pisau bedah itu menyelamatkan kesihatan pesakit. Tetapi pada masa yang sama ia benar-benar tidak dapat dielakkan menyebabkan kerosakan mekanikal tertentu. Luka pasca operasi kulit, otot dan tisu lembut yang lain, keadaan sakit yang teruk, proses keradangan yang berkaitan dengan campur tangan pembedahan - semua ini membayangkan keperluan untuk rejim motor yang sangat lembut. Tetapi sesuatu yang masih boleh dilakukan pesakit.

Anda boleh bangun, tetapi dengan berhati-hati

Bangun atau sementara untuk menahan diri, berhati-hati? Biasanya sudah pada hari kedua pesakit dibenarkan bangun. Proses bangun mesti bermula supaya, akibatnya, lutut anda berdiri di atas lantai, dan dengan tangan dan perut anda bersandar di pinggir dekat tempat tidur. Cobalah untuk menjaga belakang anda lurus semasa prosedur keseluruhan bangun, jika tidak terdapat risiko kecederaan luka pasca operasi. Nah, sekarang anda boleh dengan teliti naik ke kaki anda. Tetapi sebelum anda mengambil kedudukan menegak, dengarkan perasaan anda: sama ada pening telah muncul, atau jika rasa sakit telah meningkat. Adakah terdapat sedikit? Tiada apa-apa, tunggu. Adakah semuanya hilang? Hebat Sekarang bersandar di kerusi di sebelah kerusi anda dan berdiri. Bolder Bangun? Sangat baik

Untuk pertama kalinya, hanya bertahan selama beberapa minit. Perkara utama - halangan psikologi diluluskan. Sekarang anda boleh berbaring, jadi untuk bercakap, dengan perasaan kerja yang hebat dilakukan. Bersantai secara perlahan, memerhatikan kedudukan yang sama seperti ketika anda bangun, hanya dalam urutan terbalik. Tetapi, bangun dalam dua atau tiga hari pertama tanpa keperluan yang melampau tidak diinginkan. Anda mempunyai perniagaan kecil, dan jika perlu, lebih baik menggunakan kapal pada masa ini. Walaupun, jika anda merasa cukup yakin dan terkawal, ia tidak dilarang untuk melawat kawasan umum. Jangan lupa untuk menjaga lurus belakang anda, walaupun anda perlu duduk.

Pembedahan untuk menghilangkan hernia tulang belakang - jika sebelum pembedahan anda merasakan kebas pada anggota badan, maka sebagai kepekaan akar saraf yang dikeluarkan dari tekanan hernia akar saraf dipulihkan, rasa mati rasa dapat digantikan oleh rasa sakit. Tetapi ia adalah satu kesakitan yang baik. Anda tidak perlu risau tentang perkara ini. Biasanya dalam beberapa hari ia melewati dengan sendirinya.

Tetapi kadang-kadang ia berlaku sebaliknya. Kesakitan di kaki atau pantat pada hari-hari pertama selepas operasi tidak hanya tidak dikurangkan, tetapi juga sedikit meningkat. Fenomena sedemikian adalah mungkin jika pesakit mempunyai radiculitis, penyakit akar saraf yang telah timbul sebagai tindak balas kepada perut hernia. Dan peningkatan kesakitan dikaitkan dengan bengkak tisu pasca pembedahan, yang menyebabkan beberapa penurunan dalam bekalan darah ke serat saraf pesakit. Gunakan cadangan yang dijelaskan dalam bahagian "Mengapa kesakitan di bahagian kaki muncul atau meningkat apabila berjalan?" Ini akan mengurangkan masa rawatan dengan ketara.

Mengapa lebih baik jangan duduk

Semasa tiga minggu pertama selepas operasi, ia tidak dibenarkan duduk, seperti dalam kedudukan duduk, apabila pesakit lupa untuk mengekalkan lurusnya lurus, ada ketegangan pada kulit belakang. Dan ini, seperti yang telah disebutkan, adalah penuh dengan perbezaan jahitan. Walaupun ia dikeluarkan pada hari kesembilan kesepuluh selepas operasi, bekas luka masih terdedah dan "meminta" dengan sikap yang sangat berhati-hati untuk sepuluh hari lagi. Tetapi jika anda mengekalkan postur yang betul, terutamanya secara lurus dalam kedudukan duduk, anda boleh duduk sebelum tamat tempoh tiga minggu.

Tidak pernah dan tidak lupa bagaimana tulang belakang dapat dirasakan dalam satu kedudukan atau yang lain. Aneh seperti yang mungkin kelihatan, berhati-hati di atas katil juga. Sering kali, selesa menetap di dalamnya, seseorang melegakan dan mula merasa benar-benar dilindungi. Bahawa selepas operasi itu tidak sepenuhnya betul, kerana gerakan terlalu longgar menimbulkan bahaya kepada luka pasca operasi. Apabila menghidupkan badan, elak dari kawasan yang berpenyakit dengan pesawat di atas katil. Oleh itu, beralih, angkat di atas permukaan bahagian tubuh yang dilindungi.

Ia tidak akan berlebihan untuk mengingatkan anda bahawa katil pesakit yang dikendalikan hendaklah agak sukar. Biasanya, semasa tinggal di hospital, perisai diletakkan di bawah tilam pesakit untuk mengelakkan tulang belakang daripada jatuh ke jawatan yang tidak diingini kerana mesh yang diregangkan.

Ia dibenarkan mandi pada hari ketiga selepas menyingkirkan jahitan. Tetapi mandi - hanya selepas tiga hingga empat minggu selepas anda mula duduk.

Dengar sendiri

Saya ingin mengatakan beberapa perkataan mengenai kemungkinan sensasi dalam tempoh penyakit ini. Mereka agak pelbagai, selalunya tidak cukup menyenangkan, tetapi secara amnya mereka dibahagikan kepada dua kumpulan utama: sensasi, yang tidak sepatutnya diberi perhatian yang serius, dan sensasi yang perlu anda perhatikan kepada doktor anda.

Sakit selepas pembedahan

Mula-mula kita menyenaraikan kumpulan pertama.

- Kelemahan umum, sedikit pening;

-A rasa ketegangan kulit di kawasan luka pasca operasi;

- kesakitan di belakang bahagian bawah apabila menukar kedudukan badan di tempat tidur;

-A sakit di kaki (atau kaki), ketara inferior dalam kesakitan sakit sebelum pembedahan;

- sedikit peningkatan kesakitan di kaki (atau kaki) pada waktu pagi;

- Kesakitan di kaki (atau kaki), jika sebelum operasi terdapat rasa mati rasa, beku;

- Satu peningkatan yang sedikit dalam perasaan berat di belakang apabila berjalan - berbanding dengan manifestasi yang sama dalam tempoh pra operasi;

-Suhu suhu yang lebih baik dalam dua hari pertama selepas pembedahan.

Ingatlah bahawa semua ini tidak harus diberikan terlalu penting. Prosesnya adalah normal.

Tetapi perasaan kumpulan kedua perlu diambil dengan lebih serius. Kami menyenaraikan mereka.

- kelemahan umum yang dinyatakan;

-Sangat berpeluh, menggigil;

- peningkatan yang ketara dalam kesakitan pada kaki (atau kaki) pada rehat atau semasa berjalan - berbanding dengan apa yang sebelum operasi;

- Kemunculan kesukaran dengan kencing atau intensifikasi gangguan ini;

- Penampilan atau penguatan kelemahan di kaki (atau kaki);

-A peningkatan berat badan yang signifikan di bahagian bawah ketika berjalan - berbanding dengan manifestasi serupa sebelum pembedahan.

Menghadapi sensasi kumpulan kedua, anda harus memberitahu doktor tentangnya. Dia akan memberi anda nasihat yang diperlukan dan mungkin dalam beberapa cara menukar preskripsi sebelumnya atau menetapkan langkah-langkah perubatan tambahan. Ini akan membolehkan anda meneruskan rawatan dengan selamat. Tempoh pemulihan awal bermula.

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan tulang belakang baru-baru ini.

Tiada ulasan lagi. Jadilah yang pertama! 1,281 paparan

Mana-mana pembedahan pada tulang belakang tidak boleh dipanggil mudah. Dalam hal ini, persoalan bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan tulang belakang menjadi mendesak, kerana ia tidak boleh pulih serta-merta, ia akan mengambil sedikit masa. Program pemulihan dikumpulkan oleh doktor dalam setiap kes secara individu. Tetapi terdapat peraturan umum tingkah laku selepas sebarang pembedahan pada ruang tulang belakang, kerana kehidupan selepas pembedahan tidak boleh dipanggil "manis".

Apa yang tidak

Selepas operasi, banyak perkara tidak dapat dilakukan, tetapi tidak semuanya boleh bersembunyi di sebalik perkataan itu. Seseorang yang tidak berkaitan dengan ubat mungkin tidak mengesyaki bahawa dengan melakukan ini atau yang menyakitkan dirinya sendiri. Perkara pertama yang harus diingat adalah bahawa selepas operasi itu dilarang keras untuk keluar dari katil, walaupun tidak ada rasa sakit, rehat tidur ditunjukkan sehingga doktor memberi kebenaran. Sekiranya pembedahan tulang belakang berjaya, maka doktor dibenarkan untuk bangun pada hari kedua atau ketiga selepas campur tangan, jika sindrom kesakitan tidak mulai meningkat.

Selain itu, selepas mengeluarkan bantalan atau cakera herniasi atau sebarang operasi pada tulang belakang, bantal yang tinggi dan tilam lembut dilarang. Tempat tidur orang yang dikendalikan hendaklah rata dan dengan tilam keras. Air tidak boleh masuk ke dalam luka dan selepas 2-3 hari selepas penyingkiran jahitan. Komplikasi seperti ini boleh berlaku selepas mandi, apabila seseorang yang belum mandi untuk masa yang lama memenuhi keperluannya.

Apa yang boleh

Tempoh pasca operasi tidak hanya terdiri daripada larangan, tetapi juga ada sesuatu yang boleh dilakukan tanpa rasa takut bahawa suatu keadaan dapat terjadi. Dibenarkan dengan teliti, tanpa pergerakan tiba-tiba untuk membuat giliran ke sisi. Anda boleh melakukan tindakan sederhana di atas katil, melakukan senaman pernafasan, membuat gerakan sendi lengan dan kaki.

Apabila doktor membenarkan seseorang untuk bangun, ia perlu dilakukan dengan teliti. Pertama, gulung ke sebelah, dan kemudian bergantung pada kerusi dan lutut yang berdiri di sebelah anda, belakang harus lurus.

Apabila matlamat dicapai dan pesakit berada dalam kedudukan menegak, supaya sakit yang tajam selepas pembedahan tulang belakang tidak berlaku, perlu berdiri selama beberapa minit. Ia adalah perlu untuk berbaring dengan teliti, tanpa pergerakan secara tiba-tiba, belakang harus lurus. Tindakan sedemikian untuk kali pertama akan cukup.

Selepas tiga atau empat bangun dengan kaedah di atas, anda boleh berjalan sedikit. Pada masa ini, pesakit mempunyai keyakinan tertentu.

Apa yang berlaku selepas operasi

Apabila semuanya berjalan seperti yang dirancang, tulang belakang mampu menahan beban. Reka bentuk khas menjadikannya lebih tahan terhadap pengaruh alam sekitar. Pemulihan sebahagian besarnya bergantung kepada orang itu sendiri dan kesediaannya untuk mengikuti cadangan doktor yang menghadiri.

Pesakit selepas pembedahan boleh menutup senarai sakitnya dengan cepat. Sekiranya tiada komplikasi 10 hari, parut dibentuk, pematangannya berakhir menjelang akhir minggu ketiga. Dalam tempoh ini, orang yang dikendalikan tidak jauh berbeza dengan orang lain, dengan syarat keadaannya tidak bertambah buruk.

Aktiviti untuk pesakit hanya akan mendapat manfaat, tetapi tidak masuk akal untuk melepaskan diri sendiri, dan dalam beberapa situasi ia bahkan boleh mendatangkan bahaya. Pemulihan aktif bermula pada tempoh 4 hingga 6 minggu selepas operasi. Jika dalam tempoh ini anda bekerja pada diri sendiri, maka peluang untuk pemulihan akan meningkat dengan ketara, seseorang akan dapat kembali ke kehidupan penuh dan bekerja seperti biasa.

Selepas operasi untuk membuang hernia telah dilakukan, kerja (bukan sahaja fizikal) boleh dimulakan beberapa minggu selepas campur tangan. Untuk tenaga kerja fizikal akan mengambil masa yang selama ini akan menjadi pemulihan penuh.

Selepas pembedahan saraf tulang belakang, korset dengan pengeras gigi boleh disyorkan oleh doktor. Anda perlu memakainya selama sebulan atau dua untuk mengurangkan beban pada segmen yang dikendalikan. Semasa pemulihan, tindakan doktor bertujuan untuk memulangkan kesihatan kepada pesakit. Dalam hal ini, pencitraan resonans magnetik (MRI) mungkin dikontraindikasikan dalam pengeluaran beberapa aloi logam semasa operasi.

Dalam sesetengah keadaan, terutamanya apabila tujuan pembedahan adalah untuk menggabungkan vertebra antara mereka, pergerakan aktif adalah kontraindikasi. Sekatan diperlukan untuk perpaduan vertebra antara diri mereka, dan pergerakan yang tidak perlu dapat mengganggu proses ini dengan mudah.

Selepas itu

Pembedahan pada ruang tulang belakang dalam pelbagai cara tidak membawa kepada akibat dari masa ke masa. Di masa depan, seseorang tidak perlu mengharapkan pergerakan mobiliti, lebih baik hidup seperti biasa sebelum ini, dan tidak bimbang tentang keadaan tulang belakang. Khabar angin mengenai bahaya pembedahan dalam banyak aspek tidak mempunyai justifikasi saintifik. Operasi ini membolehkan seseorang secepat mungkin melupakan penyakitnya atau mengelakkan akibat daripada kecederaan saraf tunjang. Ia tidak menjejaskan kehamilan dan laluannya, hanya beban pada tulang belakang yang perlu dikurangkan dengan ketara.

Beberapa petua praktikal

Dalam tempoh pemulihan awal selepas campur tangan pada ruang tunjang tulang belakang, anda tidak boleh sangat bersemangat dengan pemulihan dan kerja keras belakang anda. Duduk, berdiri atau berjalan keperluan seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Mengapa ini perlu? Kerana semangat boleh menyebabkan kesakitan. Jika dalam keadaan berdiri rasa sakit mengganggu, tetapi tidak ada kemungkinan untuk berbohong, maka lebih baik untuk berjalan jarak pendek untuk beberapa waktu. Selepas itu, rasa sakit akan kurang, dan mungkin hilang sama sekali.

Dalam tempoh pemulihan awal selepas pembedahan pada tulang belakang, ketidakselesaan boleh terganggu semasa duduk. Dalam kes ini, kusyen diletakkan di antara bahagian belakang dan permukaan di mana sokongan itu jatuh. Jika ini tidak mungkin, anda boleh lakukan seperti wanita sering, ketika mereka hamil untuk waktu yang lama, mereka meletakkan tangan di belakang mereka.

Sekiranya perlu, mengangkat belakang perlu diluruskan. Semasa postur statik yang panjang, anda perlu mengubahnya untuk beberapa lama. Tanpa gagal semasa tempoh pemulihan korset digunakan untuk membantu mengurangkan beban pada tulang belakang.

Ubat-ubatan

Selepas pembedahan, ubat-ubatan sering digunakan untuk mencegah perkembangan komplikasi atau kesakitan. Selalunya ini adalah ubat-ubatan anti-radang nonsteroid. Dengan edema, ubat-ubatan yang sesuai bertarung, chondroprotectors memulihkan rawan. Juga ditunjukkan adalah cara untuk memperbaiki regenerasi tisu, vitamin, dan juga ubat untuk mengaktifkan aliran darah. Apa ubat yang boleh dipilih, memutuskan doktor, rawatan diri dalam perkara ini boleh menjadi bencana.

Teknik fisioterapi

Apabila menetapkan kaedah fisioterapi, perlu mengambil kira petunjuk dan kontraindikasi. Dalam sesetengah kes, halangan boleh menjadi kehamilan atau aloi logam, yang dipasang dalam bentuk implan. Fisioterapi boleh meningkatkan peredaran darah, mengurangkan kesakitan, menghapuskan keradangan, mempercepat pertumbuhan semula tisu. Menunjukkan teknik:

 • electro - dan phonophoresis;
 • terapi magnet;
 • terapi gelombang kejutan;
 • refleksologi;
 • aplikasi parafin;
 • rangsangan elektrik;
 • rawatan spa.

Semua kaedah ditetapkan secara selari dengan ubat-ubatan, adalah disyorkan untuk mengulangi fisioterapi dalam enam bulan.

Gimnastik

Di mana-mana peringkat rawatan pemulihan menunjukkan gimnastik. Terdapat kompleks yang dikembangkan untuk setiap bahagian ruang tulang belakang. Dengan bantuan mereka, otot akan menjadi lebih kuat, tulang belakang akan lebih stabil. Kompleks juga bergantung kepada masa yang telah berlalu sejak campur tangan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peraturan pelaksanaan yang patut dipatuhi.

Kelas perlu bermula seawal mungkin, tetapi hanya selepas penghapusan kesakitan akut. Sekiranya pergerakan menjadi penyebab kesakitan, maka ia mesti dibiarkan dan seterusnya ke seterusnya. Perlu diingat bahawa mana-mana gimnastik berasal dari yang mudah dan beransur-ansur bergerak ke yang lebih kompleks. Terdapat konsep "kecukupan aktiviti fizikal", ketika masa yang telah berlalu sejak saat intervensi pembedahan. Pergerakan dilakukan perlahan-lahan, pada mulanya dalam kedudukan terlentang dan di bawah kawalan pakar.

Jangan melangkau kelas, dan hasilnya tidak akan lama. Kepentingan senaman sistematik setiap hari, rehat sepenuhnya dikeluarkan.

Pernafasan yang betul

Selepas apa-apa pembedahan di paru-paru, kesesakan mungkin berlaku. Oleh itu, sejurus selepas seseorang meninggalkan anestesia, satu kursus latihan pernafasan ditetapkan, yang juga menyumbang untuk menguatkan diafragma dan otot dada. Pernafasan yang betul membantu menembusi darah dengan oksigen, meningkatkan pertukaran gas dan mencegah komplikasi yang mungkin.

Pilihan Kinesitherapy

Ini adalah sejenis gimnastik terapeutik, yang menjadi semakin popular dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Intipati kaedah ini adalah menggunakan kekuatan badan tertentu dengan bantuan latihan khas. Gerakan semasa pelaksanaan dijalankan dalam amplitud dan intensiti. Program ini disusun secara individu; simulator juga diperlukan. Tugas terapi latihan, serta kinesitherapy, adalah untuk menguatkan otot dan menjadikannya lebih berdaya tahan.

Teknik urut

Teknik ini menunjukkan keberkesanannya selepas hari pertama selepas pembedahan. Pada peringkat awal, kesannya dilakukan pada tisu yang sihat, dan ketika luka menyembuhkan, ahli terapi urut boleh bergerak ke kawasan yang dikendalikan. Urut, terutamanya selepas pembedahan, mudah, ia menghilangkan kemunculan sakit postoperative akut. Semuanya bermula dengan mengusap dan menggosok menyusulinya, menguli boleh digunakan kemudian, yang dilakukan secara aktif yang mungkin.

Ia menjadi jelas bahawa selepas seorang lelaki telah menjalani pembedahan di tulang belakang dan tidak mengapa di mana jabatan, kursus pemulihan penuh ditunjukkan. Seseorang mesti mengikut arahan yang diberikan oleh doktor yang hadir. Anda boleh bercakap dengannya tentang cara hidup lebih lanjut selepas pembedahan di atas tulang belakang, dan untuk mengelakkan komplikasi, lebih baik mendengar apa batasan. Apa-apa aktiviti fizikal dikecualikan, terutamanya di belakang. Ia dilarang keras untuk mengangkat, menjalankan secara mendadak, berjalan lama dan terutama duduk juga dikontraindikasikan.

Bagaimana untuk pulih dan hidup, setiap orang memilih untuk dirinya sendiri. Ini semua bergantung kepada matlamat yang akan ada seseorang di hadapannya, bagaimana dia akan gigih, kesabaran yang dia harus hidup sepenuhnya pada masa depan.

Apa yang perlu dilakukan selepas pembedahan tulang belakang? Peraturan dan Keselamatan Hidup

Selepas pembedahan tulang belakang, tempoh pemulihan bermula - panjang (dari 3 hingga 12 bulan) dan tidak selalu menjadi tahap yang selesa. Dia memutuskan hasil rawatan pembedahan. Ia harus diluluskan dengan penuh tanggungjawab, tidak kira betapa kerasnya secara fizikal dan moral. Untuk mencapai pemulihan kualitatif badan, fungsi tulang belakang, sistem saraf pusat dan keseluruhan konsistensi muskuloskeletal tanpa komplikasi, beberapa cadangan perubatan perlu diikuti. Dari ketat mematuhi diet untuk pematuhan yang ketat kepada suatu aktiviti fizikal tertentu, bersiap sedia untuk melaksanakan semua hal yang ditetapkan oleh doktor.

Selepas pelepasan, setiap orang diberi arahan mengenai apa yang perlu dilakukan, latihan dan pergerakan apa yang harus dielakkan, bagaimana untuk melatih sistem musculoskeletal dengan selamat dan berkesan. Bersama pemulihan fizikal, menu kesihatan khas disyorkan, kerana banyak bergantung kepada apa yang akan dimakan pesakit. Setelah manipulasi pembedahan dan anestesia dipindahkan, tubuh lebih banyak daripada yang perlu menerima kombinasi vitamin, mineral yang mengaktifkan proses regeneratif, trofik, metabolik untuk pemulihan yang cepat.

Apabila anda boleh duduk selepas pembedahan tulang belakang

Pada peringkat awal, terutamanya selepas sebarang operasi pada tulang belakang lumbar, bukan sahaja untuk duduk, malah duduk secara kontraindikasi secara kategori. Beban seperti itu tidak dibenarkan dari 3 minggu hingga 2 bulan atau lebih. Tempoh larangan ditetapkan secara individu. Mengambil kira ciri fisiologi, skala, jenis, penyetempatan campur tangan pembedahan, dinamik pemulihan.

Apabila doktor memutuskan bahawa sudah tiba masanya untuk anda duduk, dia akan mengajar anda cara duduk dengan risiko paling sedikit untuk tulang belakang. Pada mulanya, hanya mungkin untuk menduduki posisi duduk 15 minit. Permukaan di mana anda akan duduk, harus tinggi dan supaya anda tidak jatuh ke dalamnya. Tiada bantal di bawah pelvis!

Anda juga akan dimaklumkan bagaimana untuk menjaga tulang belakang dengan betul semasa duduk dan bangun. Tiada apa-apa yang sukar di sini - untuk menjaga belakang anda lurus tanpa ketegangan dan kelonggaran apabila anda duduk, dan berdiri dengan lurus belakang anda, mengelakkan herotan ke sisi, membongkok ke hadapan, membongkok. Apabila mengangkat dari kerusi, lebih baik untuk membantu diri anda dengan tangan anda, berehat telapak tangan anda di atas lekapan tangan atau tikar tempat duduk.

Kami mendapati berapa banyak yang anda tidak boleh duduk selepas pembedahan tulang belakang, tetapi mengapa larangan itu lama ditubuhkan, kini kami akan menerangkan.

 • Spine yang dikendalikan sentiasa lemah, kerana pencerobohan dalaman dilakukan dalam strukturnya, walaupun dengan tujuan perubatan.
 • Terdapat otot-otot tulang belakang yang lemah, yang menjadi akibat dari patologi, mereka tidak dapat memberikan sokongan penuh kepadanya.
 • Seterusnya, di kawasan operasi terdapat luka, yang dijahit. Kawasan luka hendaklah tumbuh dengan baik dan sembuh.

Kedudukan apabila seseorang sedang duduk memuat bahagian tulang belakang lebih kuat daripada ketika berdiri normal. Sekiranya anda masih tidak mengekalkan postur anda, dan pada peringkat awal ia bermasalah untuk mengekalkannya kerana sakit, terdapat ketegangan kulit yang kuat.

Sekarang anda memahami apa yang dimaksudkan untuk mengambil dan duduk tidak lama selepas campur tangan? Ya, ini akan membawa kepada re-traumatisasi jabatan terdedah atau kerosakan pada tahap jiran, perbezaan jahitan, pembukaan, dan keradangan luka. Akibatnya, untuk merosakkan keadaan, menghalang proses pemulihan di kawasan operasi, kemunculan penyakit di kawasan bersebelahan, komplikasi serius. Oleh itu, adalah perlu untuk mendekati masa ini perlahan-lahan tetapi pasti, tanpa memaksa peristiwa.

Sekiranya tempat untuk pembedahan adalah serviks, kontraindikasi ini tidak mungkin, atau ia ditadbirkan, tetapi untuk tempoh masa yang kecil.

Hospital selepas pembedahan tulang belakang

Kesesuaian pesakit untuk meneruskan aktiviti profesional ditentukan secara individu. Katakan pesakit menjalani pembedahan pada tulang belakang kategori kerumitan ringan, dia bangun sendiri, bergerak dengan segera atau keesokan harinya, hospital itu tinggal dalam 3 hari pertama. Hospital biasanya diberikan selama 15 hari, dan pada hari ke 16 anda boleh pergi bekerja.

Selepas memindahkan kategori intervensi sederhana atau teruk, terdapat dari 3 minggu hingga beberapa bulan di hospital (biasanya sekurang-kurangnya 2 bulan). Iaitu, sama seperti hari-hari sebagai tempoh pemulihan menyediakan jenis pembedahan tertentu. Kemungkinan untuk memperluaskan hospital boleh didapati. Tetapi komisen perubatan (VC) perlu mengesahkan kerumitan kes klinikal dan keperluan untuk meningkatkan masa untuk pemulihan sepenuhnya. Dalam sesetengah kes, isu pemberian kumpulan kecacatan di MSEC boleh dipertimbangkan.

Bilangan operasi semasa yang berkaitan dengan hernia intervertebral. Kami memaklumkan kepada anda berapa lama hilang upaya sementara tepat untuk profil pembedahan ini. Selepas pembedahan pada cakera tulang belakang, cuti sakit dikeluarkan secara purata untuk tempoh 21 hingga 45 hari dengan kemungkinan pemanjangan sehingga 10 hari.

Kehidupan selepas pembedahan tulang belakang

Dalam bab ini, kami akan menyerlahkan beberapa soalan yang dijawab oleh pesakit apabila mereka pulang ke rumah. Tetapi jangan lupa bahawa anda sepatutnya diberi memo di mana topik kepentingan boleh dilindungi, dan penasihat terbaik adalah doktor yang hadir.

 • Bilakah anda boleh melakukan seks? Seks selepas pembedahan tulang belakang biasanya dibenarkan 2-6 minggu selepas itu. Tetapi! Hanya jika proses pemulihan berjalan mengikut norma dan tanpa komplikasi. Rangka masa yang tepat adalah tidak realistik, kerana terdapat banyak diagnosis dan taktik pembedahan. Sekiranya selepas penyingkiran hernia mudah, tempoh pantang dari seks adalah lebih kurang 2 minggu. Pada masa keintiman, postur tidak sepatutnya menyebabkan overvoltage kawasan masalah. Adalah lebih baik untuk tidak mengabaikan korset pembetung sehingga akhir tempoh pemulihan.
 • Pemakanan: makanan yang berguna dan berbahaya? Kerja yang stabil dari saluran pencernaan adalah sangat penting, jadi kefir, yogurt, produk tenusu lain, sebaik-baiknya buatan sendiri, mestilah hadir dalam diet awal zaman. Untuk meningkatkan daya perlindungan anda perlu minum minuman buah berdasarkan cranberry, lingonberry dengan penambahan madu. Menu harian termasuk keju cottage, keju keras, hidangan dengan gelatin (daging jellied, jeli semula jadi, dan lain-lain), sayur-sayuran, lobak, kubis, epal, ikan. Lindungi diri anda daripada makan makanan yang digoreng dan berlemak, jeruk dan daging salai, produk kaya.
 • Kehamilan dan kelahiran: bila merancang? Pakar tidak menasihati perancangan merancang lebih awal daripada 12 bulan selepas campur tangan. Kehamilan dan melahirkan anak pada masa-masa awal adalah sangat tidak diingini, kerana tulang belakang akhirnya dapat menguatkan tulang belakangnya untuk menahan beban sebegini sekurang-kurangnya dalam setahun. Jika tidak, risiko pengulangan penyakit, perkembangan degenerasi baru, masalah ortopedik dan neurologi adalah sangat tinggi.
 • Bilakah anda boleh membungkuk? Bersandar ke sisi, ke hadapan / ke belakang tidak dibenarkan 1-2 bulan, tetapi mungkin lebih lama. Sekatan ini akan membolehkan anda mengelakkan pergeseran vertebra yang tidak diingini, yang mungkin melibatkan banyak akibat. Sekiranya anda belum lagi dirujuk oleh pakar pemelihara, dapatkan maklumat daripadanya apabila paling selamat untuk memperkenalkan cerun dan yang mana. Untuk masa depan, jangan biarkan berputar tajam dan mendalam!
 • Mengapa anda perlu menurunkan berat badan dan bagaimana? Kehilangan berat badan dengan berat badan berlebihan adalah tugas yang sangat penting, kerana berat badan berlebihan memberi tekanan yang berlebihan pada tulang belakang dan sendi. Jika ada masalah dengan pound tambahan, berunding dengan pakar diet, melaporkan pembedahan. Dia secara profesional akan berorientasikan cara menurunkan berat badan tanpa merugikan kesihatan, bagaimana untuk makan lebih baik, supaya tubuh tetap stabil. Senaman dan berjalan lebih cepat akan membantu mengatasi kelebihan berat badan dengan lebih cepat, dan lebih dekat ke akhir pemulihan adalah dinasihatkan untuk menambah berenang kepada mereka. Ini adalah aktiviti yang berhemat dan produktif yang akan mempercepat metabolisme.
 • Berapa banyak selepas pembetulan skoliosis memulihkan pemulihan? Operasi untuk scoliosis adalah salah satu teknik yang paling kompleks dalam saraf dan ortopedik; pemulihan adalah jangka panjang dan tidak mudah diterima. Sebanyak 6 bulan pada remaja, 12 bulan pada orang dewasa mengambil pemulihan perubatan. Pulangan penuh sokongan dan pergerakan tulang belakang dapat dijangkakan semata-mata dengan pendekatan pascaoperasi yang tepat (terapi latihan, korset, dll.).
 • Bolehkah saya minum alkohol? Penerimaan alkohol dalam apa-apa bentuk tidak boleh diterima sepanjang fasa pemulihan. Langkah-langkah terapeutik (mempertimbangkan mengambil ubat) dalam kombinasi dengan alkohol adalah perkara yang tidak serasi, penuh dengan tindak balas toksik yang teruk. Alkohol darah secara kritikal menghalang kerja sistem saraf pusat, yang membawa kepada kerosakan pada pengaliran saraf, dan oleh itu untuk ketidaksuburan masalah dengan defisit saraf. Pada masa yang sama, ia mencuci kalsium dari tulang, membangkitkan kekurangan bekalan unsur-unsur jejak yang berharga kepada tulang rawan, otot dan ligamen, menjejaskan arteri vertebra dan saluran, menghalang proses regeneratif. Selepas akhir pemulihan, minum alkohol adalah mungkin hanya dalam kes-kes yang jarang berlaku dan dalam dos yang sangat kecil, tetapi hanya selepas berunding dengan doktor.

Tilam selepas pembedahan tulang belakang

Tidur orang yang dikendalikan hendaklah cukup sukar supaya lajur tulang belakang tidak berada dalam kedudukan yang berbahaya kerana belakang yang tidak diingini kembali. Inilah yang dilaporkan oleh pakar: pangkalan katil harus ditutup dengan perisai kayu, dan tilam ortopedik harus diletakkan di atas perisai. Sebelum atau selepas operasi, pakar bedah memberitahu pesakit jenis tilam ketegangan yang diperlukan supaya katil boleh disediakan semasa pulang ke rumah. Kebanyakan mengesyorkan produk kekerasan sederhana, kurang kerap - keanjalan yang tinggi.

Tilam yang betul dipilih dengan kesan ortopedik akan membantu mengekalkan tulang belakang dalam kedudukan yang sesuai semasa tidur, yang akan secara aktif menyumbang kepada peningkatan keadaannya, penurunan sakit, selesa dan selesa. Produk ini dipilih dengan ketat sesuai dengan jenis operasi, kriteria anatomi dan fisiologi sistem muskuloskeletal.

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan tulang belakang

Untuk mengelakkan pemisahan dan kemajuan fenomena yang menyakitkan, perkembangan degenerasi tetap pada tahap yang sama atau yang lain, adalah perlu untuk melaksanakan tugas harian yang biasa dan bukan sahaja. Mengenai seterusnya.

 1. Kebolehan mobiliti. Ramai orang mengalami kesukaran berjalan, ini adalah perkara biasa dan bukan alasan untuk berputus asa. Pada peringkat awal, cara belajar untuk berjalan dengan atau tanpa peranti sokongan akan diarahkan oleh ahli rehabilitator. Tetapi ingat perkara yang penting. Untuk mencapai kecemerlangan dalam potensi rujukan lokomotif, latihan fisioterapi adalah pembantu utama anda. Latihan fizikal khas secara beransur-ansur akan membentuk bingkai otot yang kuat dan berwibawa, yang mana anda akan dapat langkah demi langkah untuk mencapai apa yang kelihatan sebelum ini tidak benar, iaitu berjalan dengan bebas dengan belakang rata dan tanpa sokongan.
 2. Perhatian, kita keluar dari katil. Ia boleh menjadi salah faham bagaimana untuk keluar dari katil dengan betul jika tidak boleh duduk. Cadangan standard menyatakan: menggulung ke perut, bergerak lebih dekat ke pinggir katil; tarik satu kaki ke lantai; perlahan-lahan berdiri, membuat sokongan pada kaki rata, sementara dari hujung bawah untuk meluruskan lengan anda, seperti ketika menolak. Adalah penting untuk mengekalkan belakang anda lurus ketika mengangkat. Perlu berbaring? Kemudian lakukan perkara yang sama, tetapi dalam susunan terbalik.
 3. Bagaimana untuk berpakaian? Selepas pembedahan, kakitangan perubatan dan orang rapat akan membantu anda dalam berpakaian. Mengajar cara berpakaian sendiri (diri sendiri) akan ditangani oleh ahli metodologi untuk pemulihan, jadi anda tidak akan dibiarkan tanpa perhatian, jangan risau. Tidak mustahil untuk mengatakan beberapa perkataan mengenai pakaian, yang sangat penting untuk memberi keutamaan semasa berjalan, sehingga tulang belakang tidak mengalami beban yang berlebihan. Pakaian luar seharusnya ringan: bukan kot bulu berlebihan atau kot kulit, tetapi jaket ringan, tetapi musim sejuk, contohnya, dengan penebat sintetik. Kasut - jenis sukan dengan satu-satunya yang mantap dan musim bunga. Jika anda merancang untuk meletakkan kasut, letakkan insole yang menyerap kejutan di dalamnya. Heel: kadang-kadang dan hanya selepas pemulihan, tetapi perhatikan bahawa ketinggiannya tidak boleh melebihi 5 cm!
 4. Bagaimana tidur? Pada waktu tidur atau istirahat normal, kedudukan badan yang dibenarkan adalah: berbaring di bahagian belakang, perut, sebelah. Walaupun kebencian ini, anda perlu mengawal diri anda supaya tulang belakang tidak memutar (anda tidak boleh menolak kaki anda ke perut anda sepanjang jalan, jangan benarkan punggung dan pelvis anda berada dalam pesawat yang berlainan, dan sebagainya).
 5. Bagaimana untuk membangunkan kaki? Gimnastik terapeutik - alat utama untuk perkembangan anggota badan yang lemah. Ia dengan sempurna memerangi stagnasi di kaki, meningkatkan peredaran darah dan meningkatkan aliran limfa, melegakan atrofi otot, memperkaya struktur tulang dan tulang rawan dengan pemakanan, menyambungkan prestasi sendi yang baik. Sebagai tambahan kepada latihan standard, berkesan adalah kelas pada treadmills pemulihan dan basikal latihan, gimnastik, berenang di kolam renang. Urut dan fisioterapi juga memainkan peranan penting. Melatih mengikut program yang ditetapkan oleh doktor, dan pergerakan kaki normal! Terapi senaman untuk mengelakkan kekacauan gangguan ortopedik harus dihormati untuk kehidupan.
 6. Bagaimana untuk mengangkut pesakit? Oleh itu, ada satu tugas: untuk menyampaikan pesakit kepada destinasi tertentu, sebagai contoh, selepas pulang ke rumah, ke kemudahan perubatan untuk prosedur fizikal atau pemeriksaan kawalan. Ia adalah perlu untuk melakukan ini dengan betul agar dapat memaksimumkan luasan spinal dari mana-mana kesan traumatik. Pengangkutan dilakukan di dalam kereta di tempat duduk belakang di kedudukan terlentang, korset mesti dipakai. Dalam kes-kes yang melampau, dibenarkan meletakkan pesakit di tempat duduk depan dengan sandaran belakang diperluas sebanyak mungkin, tetapi kedudukan di sebelahnya harus digunakan.
 7. Bagaimana untuk memuat turun akhbar? Sebarang kemerdekaan dengan jenis fizikal ini. latihan! Dapatkan kesakitan yang teruk selepas percubaan seperti itu lebih mudah berbanding sebelum ini. Siaran akhbar hanya boleh dilakukan di bawah pengawasan seorang pakar, jika dia membenarkannya sama sekali. Ya, otot perut memerlukan latihan, kerana mereka juga terlibat dalam menstabilkan rabung, dan skema pemulihan fizikal selalu mengambil kira faktor ini. Jangan uji kaji, bekerjasama dengan terapi senaman kompleks yang ditawarkan oleh seorang pakar, menguatkan kekuatan otot bahagian abdomen direalisasikan semata-mata atas perbelanjaannya. Ingat pelajaran di kolam - mereka dengan sempurna mengembangkan semua otot badan, termasuk akhbar, tanpa membebani belakang.

Ulasan selepas pembedahan tulang belakang

Selepas pembedahan, tempoh rawatan memberikan disiplin dan ketekunan ketat pesakit. Jika tidak, diberi ulasan, akibat dan pemulihan yang panjang dijamin. Setiap titik pemulihan yang disediakan memerlukan pelaksanaan yang teliti, sehingga berapa banyak yang anda perlukan untuk berbohong setelah tinggal dalam posisi tegak, hingga satu menit. Sebagai contoh, pesakit berada di atas kakinya selama 30-40 minit, maka dia dibenarkan berehat dalam kedudukan mendatar selama 1 jam. Ya, dalam tempoh postoperative, keadaan yang berkaitan dengan gejala yang menyakitkan dan peraturan keras tidak sama sekali menggalakkan. Tetapi tidak ada jalan balik lagi, jadi tunduk kepada kerja produktif untuk kesejahteraan masa depan anda.

Sama ada pemasangan itu adalah kerja logam atau microetomy yang mudah, cadangan selepas pembedahan untuk penjagaan pesakit termasuk:

 • pengaktifan awal dengan rehat tidur dosed;
 • memakai korset, menetapkan tulang belakang;
 • rawatan dadah (antibiotik, NSAID, antipsikotik, relaxants otot, vitamin, dan sebagainya);
 • berdiet;
 • gimnastik terapeutik dan pemulihan, termasuk pernafasan;
 • sesi fisioterapi (laser, elektroforesis, dan lain-lain);
 • refleks dan mekanoterapi;
 • rawatan urut.

Bagaimana orang menggambarkan sensasi selepas operasi mereka selepas campur tangan yang sama, kami akan menerangkan secara ringkas.

Mari kita mulakan dengan "terbakar" hemangiomas simen. Mengenai penghapusan hemangioma tulang belakang, ulasan memberitahu bahawa prosedur vertebroplasti adalah cepat (30 minit), ia dipindahkan dengan selesa. Ramai orang mengatakan bahawa mereka takut operasi itu sia-sia. Regresi sindrom kesakitan dengan 90% -100%, resolusi masalah sensitif dan motor dicatat dalam masa yang singkat, sudah dalam masa 10-30 hari. Mengenai hemangiomas dan akibat daripada operasi, adalah perlu untuk mengatakan bahawa sebahagian kecil pesakit (0.5%) menentukan penghijrahan simen akibat pentadbiran yang dilakukan secara salah. Alergi terhadap anestesia sangat jarang berlaku.

Apabila pemisahan hernia dan sista pada tulang belakang, akibat di sesetengah pesakit adalah tamat tempoh CSF akibat kecederaan saraf tunjang dengan instrumen pembedahan. Komplikasi berlaku dengan kekerapan 1% -2%, ia menyebabkan sakit kepala dan kelegaan umum, tetapi tidak menjejaskan hasil intervensi. Dalam masa 1 minggu, cengkerang menyembuhkan secara bebas. Sehingga penyembuhannya yang lengkap, bendalir tulang belakang yang mengalir ke saluran tulang belakang disalirkan melalui saliran.

Kesan selepas operasi dengan skru adalah, sebahagian besarnya, orang mencirikan seperti berikut: penyumbatan yang jelas dari fungsi motor belakang. Fenomena ini selalunya bersifat sementara, jadi ini tidak selalu berlaku komplikasi. Pada akhir pemulihan, dilakukan pada tahap yang tidak bersih, amplitud pergerakan dan kelenturan tulang belakang dengan struktur logam akan dipulihkan kepada nilai maksimum yang mungkin. Penyesuaian ini mengambil masa kira-kira 6 bulan. Antara kesan sebenar selepas implantasi dengan implan dengan skru, terdapat kecenderungan yang tinggi terhadap kemunculan patogenesis degeneratif progresif di peringkat jiran dengan sebahagian stabil.

Langkah utama pencegahan penyakit di peringkat bersebelahan - kawalan ke atas berat badan dan postur, terapi latihan sistematik, penolakan lengkap tabiat buruk dan sukan berat, pemakanan yang betul.

Cadangan selepas pembedahan tulang belakang

Cadangan utama tidak diperoleh dari blog Dr. Bubnovsky, tetapi dari penguasaan memo pesakit, yang dikeluarkan pada pelepasan. Jika anda mempunyai soalan, apabila anda boleh berjalan tanpa korset, tambah beban dan sebagainya, hubungi doktor peribadi anda. Ingatlah, sistem universal kontraindikasi, tanda-tanda untuk semua campur tangan pembedahan tidak wujud. Hanya beberapa item program pemulihan yang sama:

 • jangan angkat lebih daripada 3-5 kg;
 • melompat dan belakang belakang yang tajam dilarang, dan sebelum apa-apa beban yang anda perlukan untuk memanaskan otot dengan bantuan latihan persediaan;
 • Jangan memakai korset selama lebih daripada 3-6 jam sehari untuk mengelakkan atrofi otot yang serius, yang tidak akan mudah dilawan;
 • sama rata mengagihkan berat yang dibawa pada kedua-dua tangan, dan jika anda merancang untuk mengangkatnya dari lantai, lakukanlah dari kedudukan jongkong dengan lurus terus;
 • elakkan draf dan overcooling kawasan yang dikendalikan (dalam keadaan sejuk, tambah panasnya, misalnya, dengan perban pemanasan atau selendang);
 • memakai kasut yang selesa, serta perkara-perkara yang selesa yang tidak akan berfungsi sebagai sumber tambahan tekanan dan kekangan pergerakan (jins ketat, but berat, dan lain-lain - ini bukan untuk anda);
 • selepas hari kerja, upacara wajib - istirahat di belakang anda selama 30 minit dengan kaki anda dinaikkan, berbaring di atas bantal;
 • tidur di atas tilam ortopedik, lebih baik tidur di bahagian tepi dengan lutut yang sedikit bengkok, atau di belakang dengan pad di bawah sendi lutut;
 • memakai korset apabila anda akan melakukan buruh fizikal yang keras dari sudut pandang anda, dan semasa pembengkakan kesakitan - sentiasa sehingga gejala dihilangkan;
 • Jangan biarkan bekerja secara statik panjang dalam satu kedudukan, dan juga tidak membenarkan lenturan hadapan untuk melakukan apa-apa kerja (rumah tangga atau profesional), tempat kerja mesti berada pada ketinggian yang sehingga belakang mengekalkan kedudukan yang sama;
 • gunakan rehat kaki (bangku rendah), dari semasa ke semasa secara bergantian meletakkan setiap kaki di atasnya, jika aktiviti berdiri anda berlangsung lebih dari 20 minit;
 • apabila anda pulih sepenuhnya, jangan duduk lama, memanaskan badan setiap 45 minit maksimum, sebagai contoh, berdiri dan hanya berjalan di sekeliling bilik selama sekurang-kurangnya 5 minit;
 • ia dibenarkan untuk berada di belakang roda kereta tidak lebih awal daripada dalam 3 bulan.

Urut selepas pembedahan tulang belakang

Teknik urut tempatan (klasik, segmen, perkakasan) biasanya digunakan tidak lebih awal dari 2 bulan selepas keluar dari hospital neurosurgi. Pada peringkat permulaan dan pertengahan hanya urutan kaki yang mungkin, ia akan berkesan melegakan gejala kebas, kelemahan anggota badan. Dengan aktiviti manusia yang terhad, urut anggota bawah adalah cara terbaik untuk menahan pembentukan pembekuan darah di urat kaki yang dalam, yang sangat penting. Sesi ini dijalankan secara eksklusif oleh pakar yang berkelayakan. Pertama, penjagaan diberikan di hospital, kemudian - dalam keadaan pesakit luar.

Bagaimana untuk bertindak selepas pembedahan?

Oleh itu, operasi untuk membuang hernia adalah tidak teratur. Bagaimanakah patut pesakit berkelakuan?

Kulit pisau bedah itu menyelamatkan kesihatan pesakit. Tetapi pada masa yang sama ia benar-benar tidak dapat dielakkan menyebabkan kerosakan mekanikal tertentu. Luka pasca operasi kulit, otot dan tisu lembut yang lain, keadaan sakit yang teruk, proses keradangan yang berkaitan dengan campur tangan pembedahan - semua ini membayangkan keperluan untuk rejim motor yang sangat lembut. Tetapi sesuatu yang masih boleh dilakukan pesakit.

Anda boleh bangun, tetapi dengan berhati-hati

Bangun atau sementara untuk menahan diri, berhati-hati? Biasanya sudah pada hari kedua pesakit dibenarkan bangun. Proses bangun mesti bermula supaya, akibatnya, lutut anda berdiri di atas lantai, dan dengan tangan dan perut anda bersandar di pinggir dekat tempat tidur. Cobalah untuk menjaga belakang anda lurus semasa prosedur keseluruhan bangun, jika tidak terdapat risiko kecederaan luka pasca operasi. Nah, sekarang anda boleh dengan teliti naik ke kaki anda. Tetapi sebelum anda mengambil kedudukan menegak, dengarkan perasaan anda: sama ada pening telah muncul, atau jika rasa sakit telah meningkat. Adakah terdapat sedikit? Tiada apa-apa, tunggu. Adakah semuanya hilang? Hebat Sekarang bersandar di kerusi di sebelah kerusi anda dan berdiri. Bolder Bangun? Sangat baik

Untuk pertama kalinya, hanya bertahan selama beberapa minit. Perkara utama - halangan psikologi diluluskan. Sekarang anda boleh berbaring, jadi untuk bercakap, dengan perasaan kerja yang hebat dilakukan. Bersantai secara perlahan, memerhatikan kedudukan yang sama seperti ketika anda bangun, hanya dalam urutan terbalik. Tetapi, bangun dalam dua atau tiga hari pertama tanpa keperluan yang melampau tidak diinginkan. Anda mempunyai perniagaan kecil, dan jika perlu, lebih baik menggunakan kapal pada masa ini. Walaupun, jika anda merasa cukup yakin dan terkawal, ia tidak dilarang untuk melawat kawasan umum. Jangan lupa untuk menjaga lurus belakang anda, walaupun anda perlu duduk.

Jika sebelum operasi anda merasakan mati rasa di anggota badan, maka sebagai kepekaan hernia akar saraf lega dari peregangan dipulihkan, rasa mati rasa dapat digantikan dengan rasa sakit. Tetapi ia adalah satu kesakitan yang baik. Anda tidak perlu risau tentang perkara ini. Biasanya dalam beberapa hari ia melewati dengan sendirinya.

Tetapi kadang-kadang ia berlaku sebaliknya. Kesakitan di kaki atau pantat pada hari-hari pertama selepas operasi tidak hanya tidak dikurangkan, tetapi juga sedikit meningkat. Fenomena sedemikian adalah mungkin jika pesakit mempunyai radiculitis, penyakit akar saraf yang telah timbul sebagai tindak balas kepada pemampatan hernia. Dan peningkatan kesakitan dikaitkan dengan bengkak tisu pasca pembedahan, yang menyebabkan beberapa penurunan dalam bekalan darah ke serat saraf pesakit. Gunakan cadangan yang dijelaskan dalam bahagian "Mengapa kesakitan di bahagian kaki muncul atau bertambah apabila berjalan?" Ini akan mengurangkan masa rawatan.

Mengapa lebih baik jangan duduk

Semasa tiga minggu pertama selepas operasi, ia tidak dibenarkan duduk, seperti dalam kedudukan duduk, apabila Pesakit terlupa untuk menjaga belakangnya lurus, kulit belakangnya ditegangkan. Dan ini, seperti yang telah disebutkan, adalah penuh dengan perbezaan jahitan. Walaupun ia dikeluarkan pada hari kesembilan kesepuluh selepas operasi, bekas luka masih terdedah dan "meminta" dengan sikap yang sangat berhati-hati untuk sepuluh hari lagi. Tetapi jika anda mengekalkan postur yang betul, terutamanya secara lurus dalam kedudukan duduk, anda boleh duduk sebelum tamat tempoh tiga minggu.

Ah, katil ini

Tidak pernah dan tidak lupa bagaimana tulang belakang dapat dirasakan dalam satu kedudukan atau yang lain. Aneh seperti yang mungkin kelihatan, berhati-hati di atas katil juga. Sering kali, selesa menetap di dalamnya, seseorang melegakan dan mula merasa benar-benar dilindungi. Bahawa selepas operasi itu tidak sepenuhnya betul, kerana gerakan terlalu longgar menimbulkan bahaya kepada luka pasca operasi. Apabila menghidupkan badan, elak dari kawasan yang berpenyakit dengan pesawat di atas katil. Oleh itu, beralih, angkat di atas permukaan bahagian tubuh yang dilindungi.

Ia tidak akan berlebihan untuk mengingatkan anda bahawa katil orang yang dikendalikan mestilah sukar. Biasanya, semasa tinggal di hospital, perisai diletakkan di bawah tilam pesakit supaya tulang belakang tidak sengaja berakhir dalam kedudukan yang tidak diingini kerana mesh yang diregangkan.

Ia dibenarkan mandi pada hari ketiga selepas menyingkirkan jahitan. Tetapi mandi - hanya 3-4 minggu selepas anda mula duduk.

Dengar sendiri

Saya ingin mengatakan beberapa perkataan mengenai kemungkinan sensasi dalam tempoh penyakit ini. Mereka agak pelbagai, selalunya tidak cukup menyenangkan, tetapi, secara besar dan besar, dibahagikan kepada dua kumpulan utama: sensasi, yang tidak sepatutnya diberikan perhatian yang serius, dan sensasi yang perlu anda perhatikan kepada doktor yang hadir. Mula-mula kita menyenaraikan kumpulan pertama.

kelemahan umum yang sedikit, pening kecil; rasa sesak kulit pada kawasan luka pasca operasi; sakit belakang semasa menukar kedudukan di atas katil; kesakitan di kaki atau kedua-dua belah kaki, ketara inferior dalam kesakitan sebelum pembedahan; sedikit peningkatan kesakitan di kaki atau kedua-dua kaki pada waktu pagi; penampilan kesakitan di kaki atau kedua-dua kaki, jika sebelum operasi terdapat rasa mati rasa, beku-sti; sedikit peningkatan dalam perasaan berat di bahagian bawah apabila berjalan - berbanding dengan manifestasi yang serupa dalam tempoh pra operasi; sedikit peningkatan suhu badan dalam dua hari pertama selepas pembedahan.

Ingatlah bahawa semua ini tidak harus diberikan terlalu penting. Prosesnya adalah normal. Tetapi perasaan kumpulan kedua perlu diambil dengan lebih serius. Kami menyenaraikan mereka.

kelemahan umum yang teruk; berpeluh malam, menggigil; peningkatan yang ketara dalam kesakitan pada kaki atau kaki pada rehat atau semasa berjalan - berbanding dengan apa sebelum operasi; kemunculan kesukaran dengan kencing atau pengukuhan gangguan ini; penampilan atau penguatan kelemahan di kaki atau kedua-dua kaki; peningkatan berat badan yang signifikan di bahagian bawah ketika berjalan - berbanding dengan manifestasi yang sama sebelum pembedahan.

Menghadapi sensasi kumpulan kedua, anda harus segera memberitahu doktor tentangnya. Dia akan memberi anda nasihat yang diperlukan dan mungkin dalam beberapa cara menukar preskripsi sebelumnya atau menetapkan langkah-langkah perubatan tambahan. Ini akan membolehkan anda meneruskan rawatan dengan selamat. Tempoh pemulihan awal bermula.

Tempoh pemulihan awal

Nah, sepuluh hari selepas operasi dan anda telah disingkirkan. Sepuluh hari lagi berlalu - anda boleh mula duduk.

Semuanya berjalan dengan lebih baik. Tubuh perlahan-lahan pulih. Beliau memasuki tempoh pemulihan awal, yang, sebagai persembahan amalan, biasanya berlangsung selama dua bulan. Pada masa ini, badan anda akan memegang kerja yang luar biasa. Edema tisu lembut akan hilang, fungsi pembentukan saraf akan disesuaikan, kecacatan pada cincin berserabut cakera yang beroperasi akan ditutup. Tetapi yang paling penting, dalam tempoh ini, kerja bermula dan pada asasnya berakhir pada pencapaian konfigurasi optimum ruang tulang belakang menerusi perubahan dalam nada ototnya. Lagipun, ketinggian cakera yang dikendalikan telah menjadi kurang jelas. Lajur keseluruhan tulang belakang seolah-olah telah mereda sedikit, hubungan antara komponennya telah berubah, dan selalunya tidak lebih baik. Ringkasnya, beban yang dibawa oleh cakera boleh terletak pada cakera lain, pada sendi vertebra - keduanya jarak jauh dan jarak jauh, pada otot, ligamen. Kemudian semua struktur ini, dengan lembut memakai beban yang tidak biasa, mungkin mendapati diri mereka dalam keadaan yang agak sukar. Dengan aktiviti motor seseorang yang berlebihan, mereka tidak dapat mengatasi beban yang meningkat, mereka akan jatuh sakit. Sama ada ini, atau yang lain, boleh diri mereka bercuti secara tetap atau meletak jawatan secara sukarela. Oleh itu, usaha anda harus diarahkan untuk menguatkan titik lemah dalam tulang belakang.

Dan jika pesakit berkelakuan sembarangan, maka mungkin ada komplikasi penyakit. Sebagai contoh, ketidakstabilan boleh berkembang - anjakan sementara vertebra atas berbanding dengan vertebra yang mendasarinya. Atau spondylolisthesis adalah bentuk ketidakstabilan dan progresif yang tidak dapat dipulihkan.

Satu lagi komplikasi yang kerap dalam tempoh penyakit ini mungkin berulang daripada hernia cakera yang dikendalikan. Lagipun, jika anda masih ingat, pakar bedah membuang tidak semua teras gelatin. Kerana akses yang sulit ke cakera intervertebral anterior, sebahagian daripada nukleus yang terletak di sana tetap berada di tempat. Apabila pelanggaran kasar aktiviti motor, ia mungkin untuk bergerak tidak mengeluarkan serpihan nuklear ke arah terusan tunjang melalui retakan yang masih terputus dalam cincin berserabut. Semuanya diulang lagi. Selain itu, cakera bersebelahan dengan cakera yang dikendalikan mungkin menjadi sumber hernia - beban di atasnya selepas operasi itu terus meningkat. Lihat berapa banyak bahaya menanti orang yang cuai.

Tetapi anda tidak boleh memanjakan diri anda dengan pemikiran bahawa jika anda mematuhi disiplin, sama sekali tidak akan mengganggu anda. Anda boleh dengan mudah membuat senarai aduan utama pesakit dalam tempoh pemulihan awal dengan mudah. Ini mungkin rasa tidak selesa, keterukan, atau sedikit kesakitan di kawasan bahagian tulang belakang yang dikendalikan atau di jabatan lain.

Sensasi sedemikian boleh muncul apabila berdiri, dan apabila duduk, dan selepas bertahan lama dalam kedudukan terdedah. Sekiranya rasa sakit yang muncul dalam kedudukan tegak terutamanya ditentukan oleh ketegangan berlebihan dari alat otot-ligamentous, maka sakit pagi di tulang belakang adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh pengaliran keluar darah yang tidak mencukupi dari seksyen yang dikendalikan dan beban yang dialami oleh sendi intervertebral.

Semua pertimbangan ini agak bersifat umum. Kesimpulannya adalah seperti berikut: sepanjang tempoh yang dijelaskan, sangat penting untuk tidak membebani diri sendiri. Mana-mana ketidakselesaan di mana-mana bahagian tulang belakang harus dipertimbangkan sebagai susunan tubuh yang ketat: "Kasut sakit, mengurangkan beban pada tulang belakang. Tukar posisi badan!"

Dan anda, sebagai orang yang menjaga diri anda, mesti segera patuh. Jika tidak, badan, walaupun termasuk semua keupayaan pampasannya, tidak akan dapat menyebarkan secara merata sama rata, "berselerak" di seluruh tulang belakang - otot, ligamen, cakera dan sendi - tambahan "kilogram". Kemudian dia akan ketat.

Sudah tentu, anda perlu ketat. Ingat beberapa petua praktikal: jangan pergi, jangan berhenti dan jangan duduk. Sedikit segalanya. Sekiranya rasa sakit muncul dalam posisi berdiri, dan sekarang tidak ada kemungkinan untuk berbohong, maka lebih baik berjalan. Sebagai peraturan, kesakitan pada masa yang sama untuk beberapa waktu menenangkan.

Sekiranya ketidakselesaan itu berlaku apabila anda duduk, letakkan pad kecil di antara punggung bawah dan belakang kerusi. Akhirnya, anda hanya boleh meletakkan tangan anda.

Sekiranya anda perlu mengangkat sesuatu - angkat beban, luruskan belakang anda. Gunakan produk ortopedik yang ditetapkan oleh doktor (anda telah membaca tentang mereka dalam bab ketujuh). Dan yang paling penting, apa sahaja yang anda lakukan, tukar kedudukan anda lebih kerap.

Setelah teringat cadangan mudah ini, sekarang kita akan cuba untuk membahagikan kepada dua kumpulan sensasi yang paling sering dialami oleh pesakit pada awal postoperative period. Seperti dalam bab sebelumnya, mereka akan dibahagikan kepada mereka yang tidak seharusnya diberi perhatian yang serius, dan mereka yang harus menarik perhatian pesakit dan doktor yang hadir.

Kumpulan pertama penampilan atau beberapa peningkatan berat badan di bahagian bawah dan (atau) dalam sacrum dalam kedudukan duduk, berdiri; penampilan atau penguatan mozheniya di kaki sakit (sakit kaki) selama masa yang relatif lama dalam posisi duduk, berdiri pagi berat di belakang, hilang selepas pemanasan sedikit; penampilan kesakitan ringan di tulang toraks atau serviks (atau kedua-duanya) dalam posisi duduk atau berdiri.

Kumpulan kedua adalah peningkatan yang ketara atau penampilan berat di punggung bawah dan (atau) di dalam sakrum selepas tinggal pendek dalam kedudukan duduk, berdiri, berbaring; penampilan atau kenaikan ketara dalam sakit pada kaki yang sakit selepas kerja keras atau berbaring pendek; sakit belakang; kemunculan kesakitan baru yang masih belum dikenali di tulang belakang dan / atau di bahagian bawah kaki.

Menggunakan klasifikasi yang dicadangkan, hati-hati pertimbangkan perasaan anda dan, jika mereka berbaloi, segera beritahu doktor tentang penyakit anda!

Tempoh pemulihan lewat

Tempoh ini termasuk tempoh masa dari bulan kedua hingga keenam dari hari operasi dan dicirikan oleh ciri-ciri berikut.

Pada permulaan bulan ketiga, jika tiada komplikasi (dan jika anda mematuhi semua arahan perubatan, tidak perlu ada komplikasi), retak pada cincin berserabut cakera yang beroperasi akan menjadi terlalu besar dengan tisu penghubung, iaitu, ia akan sembuh. Dalam tulang belakang, proses penyesuaian sifat kompensasi akan selesai, dan ia dapat berfungsi dengan normal di bawah keadaan beban yang diubah. Kesakitan di tulang belakang tidak lagi dirasai ketika melakukan kerja rumah, ketika berdiri untuk waktu yang agak lama atau duduk. Orang itu sudah bersedia untuk kembali ke kerja biasa.

Serta diperlakukan secara konservatif, pesakit selepas pembedahan dalam tempoh pemulihan lewat memerlukan rejim buruh yang dipermudahkan, sekurang-kurangnya selama dua bulan. Sekiranya kerja berkaitan dengan usaha fizikal, maka lepaskan dari buruh fizikal yang berat dan, jika boleh, hari kerja yang lebih pendek diperlukan. Jika buruh melibatkan tinggal kekal dalam kedudukan duduk atau tinggal lama di kakinya, maka hari kerja yang lebih pendek juga wajar.

Anda sudah tahu mengenai cara yang sama dengan betul berbaring, bangun, duduk, mengangkat beban, jika anda membaca dengan teliti bab sebelumnya.

Terapi Fizikal

Banyak yang telah ditulis tentang latihan fisioterapi untuk osteochondrosis, dan sejumlah besar pelbagai kompleks rekreasi telah dikumpulkan. Malah pelakon terkenal di televisyen berkongsi "rahsia" senaman mereka yang membantu mereka menyingkirkan sakit belakang. Ini bagus. Oleh itu, mereka ingin kita semua kesihatan yang baik dan mahu kita kurang sakit. Tetapi itulah soalannya. Seseorang membantu, dan akan membantu yang lain? Oh, bukan secara kebetulan, bukan kebetulan bahawa kemerosotan kesihatan di banyak pesakit terhubung tepat dengan prestasi latihan gimnastik "seseorang". Sesungguhnya, dari mana pengarang salah satu daripada kompleks ini dapat tahu tentang semua yang dihormati dan dihormati Kuzma Vasilyevich, yang telah tinggal di bandar N yang kecil dan tenang selama bertahun-tahun sekarang. Semua penduduk kota ini tahu dan suka Kuzma Vasilyevich. Dan mereka sangat bersimpati kepadanya ketika ruang lumbar lain terjadi padanya. Dan mereka mahu menolongnya dengan semua yang mereka boleh. Dan mereka juga akan membawa buku yang indah mengenai terapi fizikal, di mana atlet yang tersenyum merah, bermain dengan otot, menunjukkan bagaimana dan latihan apa yang akan dilakukan dengan sakit di dalam tulang belakang. Tetapi Kuzma Vasilyevich adalah seorang lelaki yang bijak. Apa yang perlu dilakukannya dengan batyug ini? Beliau menderita osteochondrosis untuk masa yang lama dan mengetahui bahawa senaman itu adalah latihan perselisihan. Dia akan mempunyai sesuatu yang lebih mudah. Sehingga dia tahu pasti bahawa ia tidak akan menjadi lebih buruk selepas pendidikan jasmani. Seseorang akan memberinya buku seperti ini, dan dia tidak akan menjadi hutang. Kuzma Vasilievich! Beri dia buku ini. Bagaimana jika bab latihan fisioterapi adalah untuknya? Dan dia akan menemuinya senam gimnastiknya. Ya, dan anda cuba melakukan latihan ini, jika anda mempunyai masalah dengan tulang belakang. Dan nasihatkan orang lain untuk mencuba. Cuba jangan penyeksaan.

Terapi latihan dengan rawatan konservatif

Tulang belakang lumbar

Selalunya, masalah yang berkaitan dengan terapi fizikal, berlaku pada pesakit yang mengalami osteochondrosis tulang belakang lumbar. Kerana banyak latihan umum untuk melatih otot-otot tulang belakang dan abdominals adalah susah payah. Kecewa penggunaan mereka oleh pesakit yang mana latihan-latihan ini tidak ditunjukkan boleh membawa kepada peningkatan penyakit. Harus diingat bahawa terapi fizikal juga adalah aktiviti fizikal. Lebihannya boleh mengakibatkan pelanggaran mekanisme penyesuaian dalam ruang tulang belakang. Oleh itu, anda tidak perlu tergesa-gesa melakukan senam senam yang memerlukan usaha yang hebat dari tubuh.

Kompleks gimnastik kami terdiri daripada beberapa langkah. Lebih-lebih lagi, latihan setiap langkah berikutnya memerlukan sedikit kekuatan fizikal daripada anda berbanding yang sebelumnya. Oleh itu, sebelum meneruskan ke kelas, anda mesti menentukan tahap kecergasan fizikal anda sendiri. Untuk melakukan ini, bergerak dari panggung ke panggung dan dengar perasaan anda sendiri. Sekiranya anda merasakan kesakitan di mana-mana bahagian tulang belakang, pantat atau kaki, hentikan dan lakukan langkah-langkah sebelumnya. Penentuan ketahanan tulang belakang kepada beban mesti dilakukan sebelum permulaan setiap sesi. Dan kemudian, memerhatikan keadaan yang tidak rumit ini, anda mengasuransikan diri anda terhadap kemerosotan kesihatan selepas mengecas. Kompleks gimnastik semua langkah direka supaya ia mempunyai senaman yang dapat mengurangkan otot, terutama otot belakang dan otot perut. Serta berehat dan meregangkannya.

Kontraksi otot perut ke perasaan keletihan ringan di dalamnya.

Kedudukan permulaan: berdiri pada semua empat kaki, bersandar di lutut dan telapak tangannya. Naikkan kepala anda, perlahan-lahan bengkokkan punggung anda, tolak kepala anda, bengkokkan punggung anda. Ulang 3-5 kali.

Kedudukan permulaan: tegang, lengan di sepanjang badan, kaki separuh bengkok di lutut. Letakkan kedua kaki di atas lantai di sebelah kanan badan, bilah bahu menyentuh satah mendatar. Buat satu siri kecil "berayun" bertukar. Kemudian letakkan kaki di sebelah kiri badan dan lakukan yang sama. Ulang 10 kali setiap arah.

Sendiri meregangkan tulang belakang lumbar di kedudukan terlentang (lebih baik untuk menjalankan di atas katil dengan kepala kepala yang dibangkitkan). Tarik ke atas tangan anda, memegang kepala katil supaya lembangan itu sedikit tertinggal di belakang pergerakan bahagian atas badan. Untuk meregangkan berlaku, sebelum melakukan itu, melatih otot anda untuk kerja yang berasingan. Untuk tujuan ini, cuba untuk menahan ketegangan 4-5 saat otot badan dan lengan atas dan pada masa yang sama berehat semua otot di bawah dada. Apabila menarik diri, simpan perasaan relaksasi pada otot ini semasa latihan. Latihan sangat berguna untuk dilakukan selepas setiap kenaikan paksa kepada mereka yang diberi rehat tidur. Kedudukan permulaan: taraf. Tarik jari kaki untuk diri sendiri, tahan selama 3-5 saat, berehat.

Permulaan kedudukan: tegang, kaki bengkok di lutut, lengan sepanjang badan. Berdasarkan bilah bahu, bahu dan kaki, angkat pelvis, lebih rendah. Ulang 3-5 kali.

Kedudukan bermula: berbaring di belakang, lengan di lantai, kaki sedikit bengkok. Letakkan kedua kaki di atas lantai di sebelah kanan badan, pada masa yang sama menjadikan kepala dan badan atas ke kiri. Buat satu siri kecil "berayun" bertukar. Kemudian letakkan kaki di sebelah kiri badan, pada masa yang sama menjadikan kepala dan badan atas ke kanan, dan juga membuat satu siri "berayun" bertukar. Ulang 10 kali.

Kedudukan bermula: berbaring di sisinya. Tarik kaki pada sendi lutut dan pinggul, tekan paha ke atas perut. Ulang 3-5 kali dengan setiap kaki. Kedudukan permulaan: berdiri pada semua empat kaki, bersandar di lutut dan telapak tangannya. Merangkak di bawah plat khayalan. Ulang 2-4 kali.

Kedudukan permulaan: terlentang, lengan di sepanjang badan. Tarik kaki pada sendi lutut dan pinggul, tekan paha ke atas perut. Ulangi 2-4 kali dengan kedua-dua kaki.

Kedudukan bermula: duduk di atas lantai, lengan lurus di lutut anda. Untuk memiringkan badan kembali sebelum munculnya ketegangan cahaya di otot perut, tinggal di posisi ini selama 5-7 saat. Ulang 3-5 kali.

Kedudukan bermula: berbaring di sebelah kanan, dengan sokongan pada siku, tangan menyokong kepala, kaki eponim sedikit bengkok. Menjaga kaki kiri anda lurus dan jari kaki yang ditarik, angkatnya setinggi mungkin dan turunkan di hadapan anda. Kemudian angkat kaki anda kembali ke kedudukan menegak. Ulangi 5-7 kali dengan setiap kaki.

Kedudukan permulaan: berdiri pada semua empat kaki, bersandar di lutut dan telapak tangannya. Selalunya mengangkat kaki lurus. Ulang 3 - 5 kali.

Kedudukan permulaan: terlentang, lengan di sepanjang badan. Untuk mengikat kaki dengan tangan anda, tekannya ke dada anda, naik ke belakang, kembali ke posisi permulaan, berehat. Ulang 3-5 raa

Kedudukan bermula: duduk di atas kaki yang bengkok di lutut (tumit di bawah punggung), lengan terkunci di bahagian atas. Berlutut ke bawah, kemudian duduk di atas lantai, meninggalkan tumit anda ke kanan, kemudian ke kiri punggung. Ulangi 10-12 kali setiap arah.

Kedudukan permulaan: berdiri pada semua empat kaki, bersandar di lutut dan telapak tangannya. Pengangkat secara serentak dari lengan dan kaki lurus yang bertentangan. Ulang 5 - 7 kali.

Kedudukan permulaan: terlentang, lengan di sepanjang badan. Naikkan kaki lurus pada sudut 45 °, lengkapkan, kemudian angkat kaki kedua, ayur, bawah satu kaki, kemudian kedua, berehat. Ulang 3 - 5 kali.

Kedudukan permulaan: terlentang, lengan di sepanjang badan. Mengangkat secara serentak kaki lurus ke sudut 45 °. Tahan selama 3-5 saat, menurunkan kaki, berehat. Ulangi 2-3 kali.

Kedudukan permulaan: terlentang, lengan di sepanjang badan. Untuk mengikat kaki dengan tangan anda, tekannya ke dada anda, naik ke belakang, kembali ke posisi permulaan, berehat. Ulangi 5-7 kali.

Kedudukan bermula: duduk di atas lantai, kaki melekuk di lutut, kaki terpisah. Sebisa mungkin untuk mencondongkan badan ke hadapan, lulusnya di antara garis k-1, sehingga kesakitan yang sedikit muncul di dalam otot yang terbentang. Tinggal dalam kedudukan ini untuk 5-7 menyemai kund, luruskanlah. Ulang 2-4 kali.