Pembuangan hernia inguinal menggunakan pembedahan: jenis prosedur, pemulihan

Groin

Petunjuk untuk operasi untuk hernia inguinal adalah kehadiran hernia itu sendiri. Hanya rawatan pembedahan yang dapat menyelamatkan pesakit dari penyakit ini. Tidak semestinya harapan "ia akan berlalu dengan sendirinya" - menunda rayuan kepada pakar bedah hanya akan meningkatkan risiko kecederaan.

Operasi untuk hernia inguinal adalah salah satu yang paling diamalkan dalam pembedahan umum, dan mana-mana pelatih mampu menjalankannya (seorang siswazah dari sebuah sekolah perubatan yang baru saja mula bekerja dalam bidang khusus). Pesakit biasanya bertolak ansur dengan campur tangan dengan baik, komplikasi jarang berlaku.

Dalam kes-kes yang biasa, operasi itu memberikan penyembuhan lengkap sepanjang hayat. Memang benar bahawa seseorang mempunyai dua saluran inguinal, dan penyingkiran protrusi pada satu sisi pangkal paha tidak menjamin penampilannya di sisi lain.

Struktur hernia inguinal

Indikasi dan Kontra

Penunjuk untuk operasi penyingkiran ini adalah kehadiran hernia itu sendiri, tidak ada syarat lain yang diperlukan.

Sekiranya tujahan dikurangkan dengan baik dan tidak mempunyai tanda-tanda keradangan, maka pembedahan dilakukan secara terancang. Sebelum prosedur itu, persediaan perubatan tertentu pesakit dijalankan untuk mencegah komplikasi yang mungkin berlaku, yang mengambil masa beberapa minggu.

Sekiranya berlaku pelanggaran atau halangan usus, maka campur tangan pembedahan dilakukan mengikut tanda kecemasan: segera setelah diagnosis dibuat.

Kontra untuk pembedahan elektif untuk penghapusan hernia inguinal adalah sama dengan prosedur pembedahan lain:

 • demam mana-mana asal;
 • proses berjangkit akut atau pemburukkan kronik;
 • kegagalan buah pinggang, jantung, pernafasan atau hepatik yang teruk;
 • kehamilan;
 • kencing manis decompensated;
 • umur lanjut;
 • kelainan dalam sistem pembekuan darah;
 • tempoh serangan jantung atau strok akut.

Pembedahan kecemasan untuk penonjolan di pangkal paha tidak mempunyai kontra, bagaimanapun, risiko komplikasi yang mungkin meningkat dengan susunan magnitud.

Kesakitan kesakitan

Semasa zaman Soviet, pembedahan yang dirancang untuk patologi ini dilakukan di bawah anestesia tempatan dalam 80% kes. Hari ini, anestesia yang lebih umum digunakan - anestesia. Dan keselamatan anestesia pada zaman kita telah meningkat dengan ketara.

Pembedahan kecemasan hampir selalu dilakukan di bawah anestesia umum.

Kaedah operasi

Buka

Dengan operasi hernia inguinal terbuka, hirisan kulit diperbuat daripada saiz yang besar. Selepas pembedahan tisu berstrata, pakar bedah memilih dan mengeksekusi kantung hernia. Kemudian dia menjalankan plastik dinding posterior kanal inguinal untuk menghilangkan penyebab hernia.

Menurut kaedah pembedahan plastik saluran inguinal, operasi dibahagikan kepada 2 kumpulan besar:

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

Menguatkan dinding belakang dihasilkan oleh tisu badan sendiri. Terdapat banyak pilihan, tetapi tidak masuk akal untuk menggambarkan mereka, kerana tidak mungkin untuk memahami mereka tanpa pendidikan medis. Saya akan menyenaraikan nama-nama yang paling popular di Rusia: operasi mengikut bahu, menurut Bassini, menurut Holstead, menurut Postempsky.

Dinding belakang diperkuat dengan bantuan bahan tiruan. Sebagai peraturan, ia adalah jejaring polipropilena, yang dijahit ke tasik kanal inguinalnya sendiri.

Operasi dengan hernia yang rumit (dalam hal pelanggaran, halangan usus, keradangan kantung hernia, dll.) Dalam kebanyakan kes dijalankan dengan cara yang terbuka.

Mesh polipropilena untuk menguatkan saluran inguinal

Kaedah endoskopik

Intipati pembedahan endoskopi ialah menutup pintu masuk ke kanal inguinal dari bahagian dalam dengan kraf tiruan (selalunya mesh polipropilena yang sama).

Melalui punca pada dinding abdomen ke dalam rongga perut, doktor memasuki alat optik dan manipulator 2 (kurang kerap 3 atau lebih), yang mana hernia ditetapkan, dan mesh sintetik dijahit dari dalam ke dinding abdomen.

Kelebihan dan kekurangan pelbagai teknik

Pembuangan hernia inguinal dengan apa jua cara mempunyai kebaikan dan keburukannya.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

 • Kemudahan pelaksanaan
 • teknologi canggih
 • boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan,
 • harga terendah (dari 25 hingga 57 ribu rubel).
 • Kadar pengulangan tertinggi
 • tempoh pemulihan yang lama,
 • tidak dapat diterima orang tua dalam kebanyakan kes
 • hernia berulang dan hernia besar tidak boleh dirawat.
 • Mana-mana hernia boleh dirawat;
 • kadar pengulangan yang paling rendah, terutamanya pada orang tua;
 • tempoh pemulihan yang kurang.
 • Pemakaian khas diperlukan
 • teknik yang lebih rumit
 • kadang-kadang anestesia diperlukan.
 • Kecederaan operasi minimum
 • tempoh pemulihan terpendek,
 • kesan kosmetik terbaik (kekurangan parut kasar),
 • keupayaan untuk menyembuhkan hernia serentak pada kedua-dua belah pihak.
 • Memerlukan peralatan khas dan kelayakan tinggi pakar bedah,
 • memerlukan anestesia
 • kos tertinggi (sekitar 90 ribu Rubles).

Menurut ulasan pesakit, pembedahan endoskopik untuk hernia inguinal adalah yang terbaik diterima. Alasannya adalah jelas: kurang kesakitan dalam tempoh awal postoperative, tempoh terendah kemasukan ke hospital, tempoh pemulihan yang singkat.

Pemulihan pasca operasi

Selepas pembaikan hernia, parut yang tebal terbentuk selama 6 bulan - ini adalah berapa tempoh pemulihan berterusan selepas campur tangan pembedahan untuk hernia inguinal.

Tempoh kemasukan ke hospital dengan kaedah terbuka adalah kira-kira seminggu, dengan endoskopik - 1-2 hari.

Segera setelah pembedahan, pesakit mungkin merasakan kesakitan di kawasan kanal inguinal untuk menghilangkan penonjolan - maka dia akan diberi ubat penghilang rasa sakit. Dalam sesetengah pesakit tempoh ini adalah 2-3 hari, yang lain mungkin mengambil masa beberapa minggu.

Rehat tempat tidur pada masa awal selepas operasi tidak diperlukan.

Selepas mengeluarkan jahitan, disyorkan bahawa pesakit tidak mengangkat lebih daripada 5 kg berat badan dan mengelakkan sembelit.

Selepas kaedah terbuka, pesakit boleh mula bekerja dalam 1-1.5 bulan. Selepas pembedahan endoskopik, tempoh ini adalah 2-3 minggu.

Adakah rawatan mungkin tanpa pembedahan?

Ya, mungkin. Ia terdiri daripada memakai pembalut khas yang menghalang organ perut daripada memasuki cincin inguinal yang diperbesarkan. Biasanya, terapi itu digunakan dalam persediaan untuk pembedahan, atau apabila operasi untuk membuang hernia inguinal adalah mustahil untuk apa-apa sebab (usia tua, kardiak yang teruk atau kegagalan pernafasan, keletihan).

Bagaimanakah operasi dilakukan untuk hernia inguinal pada lelaki?

Operasi hernia inguinal pada lelaki adalah satu-satunya rawatan yang berkesan untuk penyakit ini; kaedah konservatif hanya sementara untuk mengurangkan keadaan pesakit. Terdapat beberapa jenis operasi, masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri.

Operasi hernia inguinal pada lelaki adalah satu-satunya rawatan yang berkesan untuk penyakit ini; kaedah konservatif hanya sementara untuk mengurangkan keadaan pesakit.

Petunjuk

Operasi untuk lelaki ditunjukkan dalam patologi dan syarat berikut:

 1. Kehadiran hernia besar. Sekiranya tiada komplikasi, campur tangan dijalankan secara terancang.
 2. Kemunculan gejala-gejala yang tidak menyenangkan - sakit perut, melambatkan massa tahi, perasaan berat di kawasan pangkal paha.
 3. Kebolehgacaraan. Berkaitan dengan pembentukan perekat antara dinding SAC hernia dan organ yang jatuh ke dalam rongga. Saiz hernia pada masa yang sama berhenti berkurang apabila posisi badan berubah. Komplikasi tidak dianggap mengancam nyawa, jadi operasi itu dijalankan secara terancang.
 4. Keradangan kandungan kantung hernia. Bahaya kepada kehidupan dengan perkembangan peritonitis dan sepsis.
 5. Koprostaza. Dibangunkan dengan prolaps gelung kolon. Pengumpulan kotoran pepejal menyumbang kepada halangan usus.
 6. Cubit. Ia dianggap sebagai komplikasi yang paling berbahaya yang berkembang dengan penyempitan tajam cincin hernia. Oleh kerana keadaan boleh menyebabkan tisu nekrosis, pembedahan dilakukan secara kecemasan.

Pembedahan untuk lelaki ditunjukkan untuk sakit perut.

Pengkelasan

Operasi untuk hernias inguinal dilakukan dengan cara berikut:

 1. Buka Akses ke beg hernia dilakukan melalui pemotongan panjang pada dinding abdomen anterior dan di kawasan groin. Campur tangan diarahkan untuk mengembalikan organ-organ internal ke posisi yang betul. Tisu-tisu yang membentuk membran hernia dipotong, pintu-pintu itu dijahit bersama. Operasi ini mempunyai tempoh pemulihan yang panjang dan risiko komplikasi yang tinggi.
 2. Laparoscopic. Ia dilakukan di bawah anestesia tempatan menggunakan alat khas yang dimasukkan melalui incisions kecil. Kamera video dimasukkan ke dalam rongga perut membolehkan anda mengawal sepenuhnya campur tangan. Operasi ini membolehkan pertindihan secara serentak dari bukaan dalaman kanal inguinal dan femoral. Risiko komplikasi adalah minima, kekerapan relaps tidak melebihi 2%. Hernioplasti laparoskopi adalah prosedur kompleks yang memerlukan penggunaan peralatan mahal.

Laparoskopi dilakukan di bawah anestesia tempatan menggunakan alat khas yang dimasukkan melalui incisions kecil.

Cara buka

Kaedah terbuka yang paling umum ialah:

 1. Kaedah Bobrov-Girard. Memaksudkan penempelan dan memotong beg hernia dengan menjahit lagi tepi otot serong luaran dan dalaman.
 2. Operasi Bassini. Ia adalah pengukuhan bahagian belakang kanal inguinal dengan menarik kord spermatik dan mengikis otot serong dan melintang ke ligamen pupartine.
 3. Hernioplasty menurut Scouldice. Operasi ketegangan digunakan untuk hernia besar. Bahagian posterior pangkal paha dikuatkan dengan menggandakan otot melintang dan menyerupai aponeurosis luaran.
 4. Operasi Postempskogo. Ia terdiri daripada penghapusan saluran inguinal dan jarak interpachal dengan penciptaan strok dengan arah yang berbeza.
 5. Alloplasty mengikut Lichtenstein. Operasi tanpa ketegangan melibatkan pertindihan gerbang hernia dengan jaringan khas.

Prosedur untuk menjalankan pembedahan terbuka termasuk pembentukan anestesia umum.

Prosedur untuk menjalankan operasi terbuka termasuk langkah-langkah berikut:

 • penentuan bius am;
 • pembedahan tisu yang terletak di kawasan penonjolan;
 • membuat percikan panjang pada dinding abdomen anterior;
 • pemisahan berlapis tisu lembut;
 • pemeriksaan kandungan beg hernia (membantu menentukan daya maju tisu);
 • reseksi kawasan usus yang terjejas (dilakukan dengan adanya tanda-tanda nekrosis);
 • kembali organ ke kedudukan yang betul;
 • menyuburkan lubang hernia atau menguatkan tisu lemah dengan jaringan;
 • suturing luka pembedahan.

Laparoscopy

Endoskopi untuk hernia inguinal termasuk langkah-langkah berikut:

 • pengenalan sebuah laparoskop dilengkapi dengan kamera video melalui tusukan yang terletak di pusat;
 • penyisipan instrumen pembedahan melalui punca lain;
 • penetapan semula organ dalaman ke dalam rongga perut di bawah kendali laparoskop;
 • penghapusan gerbang hernia melalui pemasangan implan;
 • pemasangan saliran.

Endoskopi kadang-kadang dimasukkan ke dalam pembukaan preperitoneal, manipulasi dilakukan antara lapisan otot abdomen tanpa membedah dinding.

Contraindications

Pembaikan hernia rutin tidak dilakukan:

 • untuk hernia besar pada pesakit tua dengan kehadiran patologi sistem pernafasan, pencernaan dan ekskretori;
 • dengan sirosis dan kanser hati, digabungkan dengan hipertensi portal;
 • dengan asites (pengumpulan sejumlah besar bendalir dalam rongga perut);
 • dengan hati dan limpa yang diperbesarkan;
 • dengan vena varikos dari saluran esofagus dan usus;
 • dengan diabetes kencing manis;
 • dalam kegagalan buah pinggang akut;
 • dengan penyakit onkologi pada peringkat kemudian;
 • dengan luka berjangkit pada kulit.

Persediaan untuk pembedahan

Persediaan untuk pembedahan melibatkan beberapa langkah. Yang pertama bermula sebulan sebelum campur tangan dan termasuk:

 1. Pemakanan yang betul. Ia meningkatkan stamina badan, yang memudahkan pemindahan pemindahan prosedur. Dalam diet termasuk daging tanpa lemak, sayur-sayuran dan buah-buahan segar.
 2. Keengganan untuk menerima antikoagulan. Ubat ini meningkatkan risiko pendarahan.
 3. Meningkatkan kecergasan fizikal. Senaman sederhana yang berupaya meningkatkan nada otot.
 4. Penghapusan tabiat buruk.

Satu minggu sebelum pembaikan hernia:

 • mengurangkan pengambilan kalori diet harian;
 • mengambil antihistamin, meminimumkan risiko tindak balas alahan;
 • mereka menjalani ujian darah dan air kencing umum;
 • ultrasound kantung hernia dan rongga perut.
 • enggan makan;
 • penyingkiran rambut di kawasan groin;
 • meletakkan enema pembersihan;
 • memperoleh pembalut selepas operasi;

Sebelum memasuki unit operasi:

 • membuang gigi palsu dan kanta lekap;
 • meletakkan semula enema;
 • memakai stoking mampatan untuk mengelakkan trombosis vena daripada kaki yang lebih rendah;
 • melawat tandas.

Komplikasi yang mungkin

Semasa dan selepas pembaikan hernia timbul:

 1. Kesakitan yang teruk. Diperhatikan dalam tempoh awal selepas operasi. Dihapuskan dengan pengenalan ubat penahan sakit.
 2. Hematoma (anjing laut yang akibat daripada pendarahan subkutan).
 3. Kecederaan organ dalaman, testis, tali spermatik. Memerlukan campur tangan pembedahan yang berulang.
 4. Jahitan jahitan. Diiringi oleh kemerahan, pembengkakan dan pembiakan tisu. Digunakan untuk rawatan antibiotik spektrum luas.

Kesakitan yang teruk diperhatikan pada tempoh awal selepas operasi. Dihapuskan dengan pengenalan ubat penahan sakit.

Pemulihan

Masa pemulihan berlangsung selama 4-6 minggu. Pada masa ini, tidak termasuk apa-apa aktiviti fizikal, termasuk seks dan angkat berat. Pada hari-hari pertama selepas pembedahan, pembalut sentiasa berubah, luka tetap bersih dan kering. Selepas keluar dari hospital, pesakit perlu makan makanan rebus dan kukus, berehat lebih kerap, menghabiskan lebih banyak masa di kedudukan terlentang. Memakai pembalut membantu menghalang pengulangan hernia, menyumbang kepada proses normal proses penyembuhan.

Di samping itu, anda mesti kerap melawat ahli bedah dan ahli terapi.
Maklumat lanjut mengenai tempoh pemulihan, selepas pemindahan hernia inguinal, baca di sini.

Ulasan

Ivan, 40 tahun, Moscow: "Untuk masa yang lama saya mempunyai hernia inguinal yang besar, yang menghalang kehidupan dan kerja biasa. Dia cuba melegakan keadaan senaman, urut, memakai alat khas. Bagaimanapun, hernia tidak hilang dan tidak berkurang. Kemunculan sindrom kesakitan menyebabkan seorang doktor yang menasihatkan pembedahan bukan ketegangan. Orifiti hernia disekat oleh jaringan, yang menyebabkan kehilangan organ-organ berhenti. Satu-satunya kelemahan operasi ialah kehadiran parut pada kulit. "

Sergey, 50 tahun, Kazan: "Terdapat hernia inguinal kecil selama lebih dari 5 tahun, tetapi tidak menyebabkan sebarang kecemasan tertentu, bagaimanapun, semasa pemeriksaan perubatan, doktor dinasihatkan untuk menjalani pembedahan. Memilih campur tangan laparoskopi. Dia meluluskan semua ujian yang diperlukan, menjalani imbasan ultrasound dan mula bersedia untuk campur tangan. Prosedur itu dilakukan di bawah anestesia am, punca dibuat dengan laser. Selepas operasi, dia berada di hospital selama 2 hari, tidak mengalami kesakitan yang teruk, dan tidak ada komplikasi jangka panjang. Hernia sejak itu tidak mengganggu selama 2 tahun. Satu-satunya kelemahan kaedah adalah harga yang tinggi. "

Bagaimana untuk melakukan operasi hernia inguinal 4

Kemunculan hernia inguinal ditemani bukan sahaja oleh kecacatan visual sebagai akibat daripada penekanan organ dalaman, tetapi juga oleh ketidakselesaan dalaman dan ketidakselesaan. Tekanan meningkat pada dinding perut, tisu penghubung lemah dan perubahan patologi dalam tubuh boleh menyebabkan hernia. Kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa terdedah kepada penyakit ini. Pada bayi, hernia inguinal sering kongenital, pada orang dewasa, ini adalah akibat gaya hidup yang tidak sesuai dan kecenderungan fisiologi. Menurut kajian, tengkorak inguinal lebih kerap didiagnosis pada lelaki; pada wanita, hernia boleh muncul semasa kehamilan dan selepas melahirkan anak.

Hernia inguinal memerlukan rawatan pembedahan, kaedah konservatif hanya boleh melegakan simptom utama dan sementara memperbaiki kesejahteraan pesakit. Sekiranya anda mengalami penonjolan, anda perlu segera berjumpa doktor dan menjalani peperiksaan yang komprehensif. Pertama sekali, pesakit diberikan peperiksaan x-ray untuk menentukan saiz pembentukan dan penyetempatannya. Di samping itu, pemeriksaan ultrabunyi organ rongga perut dilakukan untuk mengecualikan kemungkinan pelanggaran dan menentukan kandungan kantung hernia.

Palpasi primer dilakukan semasa berdiri dan berbaring. Setelah memeriksa hernia, doktor akan menentukan kemungkinan pengurangannya dan saiz pintu hernia. Jika bonjolan telah mencapai saiz yang besar, hernia menjadi tidak terkawal dan terdapat risiko pelanggaran.

Persediaan untuk pembedahan

Sebelum menjalankan operasi yang dirancang, pesakit mesti menjalani analisis umum dan biokimia darah dan air kencing. Pesakit menjalani elektrokardiogram; perundingan tambahan dengan ahli gastroenterologi mungkin diperlukan. Sebelum pembedahan, pesakit dipersoalkan, di mana dia harus menunjukkan toleransi individu terhadap dadah dan kehadiran penyakit kronik.

Jika pesakit mempunyai tabiat buruk seperti merokok, beberapa hari sebelum operasi itu diperlukan untuk meminimumkan penggunaan nikotin. Makanan dan air yang terakhir harus tidak kurang dari lapan jam sebelum operasi.

Pembedahan hernia inguinal lelaki

Berdasarkan kerumitan operasi yang akan datang dan saiz hernia, pesakit herniated. Terdapat beberapa cara untuk melakukan prosedur pembedahan:

 • terbuka (dengan pembedahan tisu);
 • laparoskopi.

Operasi dilakukan di bawah anestesia tempatan atau umum. Dalam keadaan normal penyakit ini dan ketiadaan kontraindikasi, serta kanak-kanak, mereka melakukan anestesia tempatan. Jika pesakit terkejut sebelum pembedahan yang akan datang, prosedur itu dilakukan di bawah anestesia umum.

Semasa prosedur terbuka, pakar bedah membuat hirisan di kawasan pembentukan hernia selari dengan ligamen inguinal. Selepas ini, kantung hernia dibedah dan pemeriksaan organ dalaman yang telah beralih ke dalamnya dijalankan. Sekiranya tidak ada penjara dan nekrosis tisu, organ-organ itu akan diletakkan di tempat mereka, dan beg itu terputus. Dalam kes komplikasi, kantung hernia dikeluarkan bersama dengan kandungannya.

Dalam proses penyusutan terusan inguinal, luka diketatkan dengan tisu aponeurosis sendiri atau tertutup dengan mesh sintetik khas. Penggunaan implan mata mempunyai beberapa kelebihan yang tidak boleh dinafikan, khususnya, tidak ada risiko pengulangan penyakit dan perbezaan jahitan.

Antara kelemahan kaedah ini:

 • tempoh pemulihan yang panjang;
 • kehadiran luka pasca operasi;
 • kemungkinan kambuh semula (jika tidak menggunakan jejari polipropilena).

Rata-rata, operasi berlangsung selama satu setengah jam, bergantung kepada kerumitan tujahan dan pengalaman doktor sendiri.

Kaedah operasi laparoskopi dianggap lebih jinak untuk badan dan tempoh pemulihan selepas operasi adalah lebih pendek. Di samping itu, bagi orang-orang yang mempunyai kontraindikasi untuk membuka pembedahan atau telah menjalani pembaikan hernia, laparoskopi disyorkan.

Persediaan untuk operasi termasuk penyerahan ujian yang diperlukan, perundingan dengan pakar dan diagnosis penonjolan. Lapan jam sebelum operasi, seseorang tidak boleh makan makanan dan minum banyak cecair, enema diberikan kepada pesakit.

Semasa operasi, hirisan kecil dibuat di kawasan selangkah pesakit dan alat khas, laparoskop, dimasukkan. Peranti dipasang pada kamera, yang pada monitor membolehkan doktor memantau kemajuan operasi. Untuk memeriksa kandungan beg hernia, punctures dibuat di dalamnya dan keadaan organ-organ dalaman didiagnosis. Selepas semua manipulasi, pesakit disutih. Operasi dilakukan di bawah anestesia umum dan memerlukan kelayakan yang tinggi dari doktor yang menghadiri.

Contraindications

Operasi ini mempunyai beberapa kontraindikasi:

 • gangguan pendarahan;
 • penyakit kardiovaskular;
 • keradangan tisu di kawasan hernia.

Hernia inguinal pada wanita

Diagnosis dan rawatan hernia inguinal pada wanita adalah sama seperti pada lelaki. Pengecualian adalah berlakunya hernia semasa kehamilan. Semasa kehamilan, operasi hernia tidak dilakukan. Untuk mencegah komplikasi dan pertumbuhan penonjolan, seorang wanita harus memakai perban dan membatasi sebarang usaha fizikal.

Hernia inguinal tidak membawa bahaya kepada ibu dan bayinya dan tidak menjejaskan perkembangan intrauterin janin. Di samping itu, melakukan preskripsi perubatan semasa kehamilan, bersalin secara alami. Dalam kes-kes yang jarang berlaku, apabila hernia sentiasa meningkat dalam saiz dan pelanggaran yang mungkin berlaku semasa percubaan, pesakit sedang menjalani sesar cesarean.

Operasi dijalankan enam bulan selepas bersalin, apabila tubuh wanita pulih dan otot-otot rongga perut menjadi lebih kuat.

Ia akan menjadi menarik untuk membaca artikel: Bagaimana untuk menghilangkan hernia inguinal pada wanita.

Pembedahan untuk hernia inguinal pada lelaki

Pembedahan untuk hernia inguinal pada lelaki hari ini agak biasa. Kaedah rawatan seperti pembedahan akan sepenuhnya menghapuskan penyakit ini, walaupun pada peringkat akhir perkembangannya. Hernia disertai oleh kehilangan bahagian organ rongga perut di kanal inguinal. Penyakit ini boleh menjadi kongenital atau diperolehi.

Petunjuk

Pembedahan untuk hernia inguinal pada lelaki adalah langkah radikal yang diambil ketika rawatan konservatif dan fisioterapi tidak memberi hasil yang diinginkan. Dalam pesakit dengan diagnosis sedemikian, gelung usus, omentum atau pundi kencing jatuh ke kawasan pangkal paha. Hernia boleh menjadi bentuk dan jenis yang berbeza - langsung, serong, dengan dan tanpa komplikasi.

Doktor mengenal pasti beberapa faktor yang boleh mencetuskan perkembangan penyakit ini. Ini termasuk:

 • Ghairah untuk senaman fizikal yang berat, yang membawa kepada ketegangan fizikal yang kuat pada otot perut.
 • Kerja fizikal keras yang berkaitan dengan pengangkat berat badan.
 • Patologi usus dan perut, yang disertai oleh sembelit yang kerap, kembung.
 • Penyakit batuk kronik yang teruk.
 • Trauma mekanikal ke dinding peritoneal, operasi pada organ perut dalaman.
 • Kelemahan keturunan otot atau ligamen di perut.

Pesakit dengan hernia inguinal sering mengalami sakit perut, mual, ketidakselesaan semasa perjalanan ke tandas. Gejala utama hernia adalah tumor di pangkal paha.

Operasi untuk mengeluarkan hernia inguinal pada lelaki adalah pilihan rawatan yang paling berkesan untuk penyakit ini. Rawatan konservatif hanya membantu menghilangkan gejala yang tidak menyenangkan dan menghentikan peningkatan protrusi. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menyingkirkan hernia sepenuhnya dengan bantuan operasi pembedahan.

Bagi sesetengah lelaki, hernia inguinal tidak repot-repot ke titik tertentu, jadi mereka sering ditangguhkan dengan operasi. Tidak perlu melakukan ini, kerana patologi tidak dapat dilihat dan cepat boleh memberi komplikasi serius, yang kemudiannya sukar untuk dirawat.

Komplikasi penyakit yang paling biasa termasuk:

 • Pembentukan perekat antara organ dalaman dan beg hernia. Ini menjadikan mustahil untuk mengurangkan penonjolan ke tempat yang betul.
 • Perkembangan keradangan akut di zon hernia.
 • Penembusan gelung usus ke dalam kantung hernia. Mereka boleh mengumpul massa tahi, yang sering menyebabkan halangan usus.
 • Dengan peningkatan hernia, organ dalaman mungkin terjejas. Ini membawa kepada peredaran dan nekrosis yang lemah.

Sekiranya pesakit telah didiagnosis dengan satu atau lebih komplikasi di atas, operasi hernia inguinal perlu dilakukan dengan segera. Dalam sesetengah kes, pesakit tidak mempunyai masa untuk menyediakan dengan betul, untuk menjalani pemeriksaan penuh. Intervensi pembedahan sedemikian berisiko, tetapi perlu untuk menyelamatkan nyawa.

Contraindications

Pembedahan hernia pada lelaki adalah prosedur pembedahan yang agak rumit yang dilakukan di bawah anestesia umum. Pembedahan yang dirancang atau kecemasan mempunyai beberapa kontraindikasi, yang merangkumi:

 • Fasa akut penyakit berjangkit.
 • Kursus kronik patologi yang tidak dibekalkan (jantung, buah pinggang, hati, paru-paru, penyakit darah, onkologi, kencing manis).
 • Istilah kehamilan lewat.
 • Obesiti yang teruk atau usia lanjut.

Persediaan

Agar operasi hernia inguinal dapat berjaya dan tanpa sebarang komplikasi, adalah penting untuk mempersiapkan diri dengan betul untuk prosedur pembedahan sedemikian. Bincangkan semua nuansa latihan tersebut dengan doktor anda. Terdapat beberapa saranan mudah yang disyorkan oleh doktor.

 • Seminggu sebelum operasi, anda perlu menjalani pemeriksaan diagnostik, untuk melepasi semua ujian yang diperlukan.
 • Jika anda mempunyai sebarang penyakit kronik, mereka perlu diselaraskan seberapa banyak yang mungkin. Adalah penting untuk mengelakkan peningkatan yang kuat dalam tekanan intra perut semasa pembedahan.
 • Medic harus membincangkan dengan anda kaedah yang paling sesuai dan selamat untuk melegakan kesakitan.
 • Sekiranya anda dirawat dengan antikoagulan, berhenti mengambilnya 5-6 hari sebelum pembedahan.
 • Perhatikan diet anda. Keluarkan dari produk menu yang boleh menyebabkan kembung.
 • Sejurus sebelum operasi tidak dapat dimakan. Pada waktu petang, lebih baik untuk melakukan enema untuk membersihkan usus.
 • Di kawasan operasi di badan tidak boleh tumbuh-tumbuhan. Berhati-hati sebelum penyusunan.

Segera sebelum pembedahan, pesakit perlu menjalani kajian diagnostik - menderma darah untuk analisis umum dan biokimia, menjalani elektrokardiogram, imbasan ultrasound, dan berunding dengan pakar bedah. Mengikut keputusan peperiksaan ini, pesakit akan memilih ubat-ubatan yang sesuai dan kaedah yang paling berkesan untuk melegakan kesakitan.

Kaedah

Dalam perubatan moden, terapi hernia inguinal hanya boleh menjadi konservatif atau pembedahan. Dengan bantuan pembedahan, anda boleh menyingkirkan sepenuhnya penyakit ini. Kecekapan, tempoh pemulihan dan komplikasi bergantung kepada jenis prosedur pembedahan. Pertimbangkan ciri dan faedah kaedah yang paling biasa untuk mengeluarkan hernia.

Laparoscopy

Hernioplasti laparoskopi dianggap paling selamat dan paling berkesan. Semasa prosedur itu, doktor membuat beberapa punca yang mendalam, di mana peralatan khas diperkenalkan untuk mengeluarkan hernia. Satu set alat profesional termasuk bukan sahaja manipulator, tetapi juga latar belakang dengan kamera video.

Di kawasan penonjolan, beberapa potongan kecil dilakukan di mana tiub khas dimasukkan. Trocar terletak lebih dekat ke pusat, dan laparoskop melewatinya. Video ini disiarkan pada monitor, jadi pakar bedah dengan mudah boleh mengawal tindakan peranti. Dengan cara ini, anda boleh dengan cepat mengeluarkan hernia, beg kanan.

Selepas prosedur selesai, mesh diletakkan, yang dengan ketara menguatkan dinding peritoneum, dan tidak membenarkan penyakit itu muncul semula. Operasi berlangsung sekitar 60 minit. Pemulihan agak cepat, hanya mengambil masa beberapa hari sahaja.

Kelebihan utama laparoskopi untuk hernia termasuk:

 • Kecekapan dan perlindungan yang tinggi terhadap kambuh.
 • Pemulihan cepat, penyembuhan tisu tanpa parut.
 • Masa minimum untuk pemulihan.
 • Perlindungan terhadap perkembangan komplikasi.

Laparoskopi biasanya dilakukan di klinik swasta. Operasi ini dikenakan bayaran, tetapi harga mungkin berbeza-beza. Ini semua bergantung pada status institusi, kelayakan doktor, peralatan yang digunakan dan anestesia.

Liechtenstein

Dr. Liechtenstein mencadangkan cara yang mudah dan cepat untuk mengeluarkan hernia inguinal. Semasa prosedur, suntikan anestesia ke saluran tulang belakang digunakan. Pakar bedah itu membuat kepak kecil, memotong tisu luar untuk mendapatkan akses kepada hernia. Kemudian beg itu diset semula atau terputus sepenuhnya. Selepas manipulasi sedemikian, pada peringkat akhir, jet pengukuhan khas polipropilena dipasang, yang diperbaiki oleh benang.

Dalam proses pemulihan dan penyembuhan, bahan tersebut disambungkan kepada tisu pesakit, diedarkan secara saksama. Selesai pemulihan datang dalam masa 1 bulan. Beberapa minggu kemudian, pesakit boleh hidup dengan tenang dalam irama biasa.

Kelebihan utama kaedah pembedahan ini termasuk:

 • Ketiadaan komplikasi dan gegaran yang hampir tidak lengkap;
 • Pemulihan yang pendek;
 • Sebaliknya teknologi mudah dan pantas operasi ini.

Bassini

Operasi untuk membuang hernia bermula dengan agak standard - pakar bedah membuat hirisan, membaiki lubang untuk mendapatkan akses percuma ke hernia. Kemudian beg itu dibedah sepenuhnya, organ-organ itu dipisahkan dari segala yang diperlukan, dan kemudian ia melakukan plastik. Pada peringkat akhir prosedur, jahitan nod ditumpangi, tepi hirisan dipasang dengan ketat.

Kelebihan operasi Bassini termasuk penguatkuasaan kelemahan di kawasan pangkal paha, ketiadaan gegaran dan komplikasi yang hampir lengkap. Walau bagaimanapun, hanya pakar yang berpengalaman yang perlu mempercayai kelakuan prosedur pembedahan sedemikian. Faktanya ialah semasa manipulasi seperti itu, mudah merusak pundi kencing dan organ-organ lain. Pesakit perlu menghabiskan banyak masa untuk pemulihan.

Postempskogo

Semasa pembedahan jenis ini, pakar bedah menggerakkan tali spermatik dari kedua-dua belah pihak. Medic khusus mencipta lubang yang akan berfungsi sebagai kanal inguinal baru. Saluran lama bersama beg itu dialih keluar. Kaedah merawat hernia sesuai untuk pesakit tua yang otot dan tisu dinding abdomen terlalu lemah.

Tensioner

Pembedahan regangan pada zaman kebelakangan ini jarang digunakan. Semasa plasti tersebut, selepas hernia dikeluarkan, lubang ditutup oleh tisu pesakit. Penggunaan implan sintetik dengan lebih berkesan, memberikan kurang komplikasi, mencegah patologi berulang.

Kelemahan pembedahan plastik ketegangan untuk mengeluarkan hernia termasuk:

 • Kadar berulang tinggi;
 • Risiko komplikasi yang serius;
 • Kesakitan dan ketidakselesaan selepas pembedahan dan semasa pemulihan.

Pembedahan dilakukan di bawah anestesia am, berlangsung selama 2 jam.

Pemulihan

Tempoh pemulihan pesakit selepas operasi untuk hernia inguinal bergantung kepada ciri-ciri individu organisma dan jenis prosedur. Selepas anestesia tempatan, anda boleh pergi untuk setengah hari, dan selepas anestesia am, anda perlu tinggal di hospital selama sekurang-kurangnya dua hari. Semasa dia tinggal di hospital, pesakit itu memerhatikan rehat tidur, mematuhi diet khas, dan mengelakkan kerja keras fizikal.

Doktor mesti menjaga anda untuk memantau keadaan, proses penyembuhan. Seringkali, pesakit dirawat sebagai pil anestetik, antibiotik, vitamin tonik.

Untuk pemulihan segera selepas pembedahan, pastikan anda mengikuti beberapa peraturan mudah.

 • Beberapa minggu pertama selepas pembedahan, ikuti diet khas. Dari menu harian, perlu mengeluarkan kubis, kacang, tepung, minuman berkarbonat. Asas diet haruslah hidangan sayuran rebus atau rebus, daging dan ikan tanpa lemak, buah segar.
 • Bulan pemulihan melibatkan menghadkan usaha fizikal. Tidak perlu secara aktif melibatkan diri dalam sukan, mengangkat berat. Terapi fizikal dan senaman pagi yang mudah dibenarkan.
 • Untuk mengurangkan tekanan intra-perut, sentiasa memakai pembalut. Produk sedemikian hendaklah bersaiz yang sesuai dengan ukuran pesakit.
 • Selalunya menghadiri fisioterapi. Kesan baik air, haba dan arus elektrik di badan akan membolehkan anda pulih lebih cepat dan kembali ke kehidupan normal. Urut diri yang mudah akan membantu meningkatkan peredaran darah dalam tisu.

Komplikasi

Mana-mana prosedur pembedahan boleh mempunyai komplikasi. Kesan sampingan sedemikian bergantung kepada ciri-ciri pesakit, profesionalisme pakar bedah, kaedah yang dipilih. Komplikasi yang paling biasa selepas penghapusan hernia inguinal boleh dipertimbangkan:

 • Kerosakan pisau tidak sengaja kepada tali spermatik.
 • Gangguan saraf spermatik.
 • Pengecualian yang salah dari hernia, di mana bahagian usus rosak.
 • Melanggar integriti sendi pinggul.
 • Masalah peredaran darah di kaki bawah.
 • Varicocele dan penyakit testik lain.

Terapi tambahan mungkin diperlukan jika, semasa pembedahan, doktor akan menjangkiti luka atau pesakit itu memulakan reaksi alahan terhadap anestesia. Sutur harus diproses dengan hati-hati, pakaian harus dibuat untuk mengelakkan suppuration.

Pembedahan untuk membuang hernia inguinal: petunjuk, kaedah, pemulihan

Hernia - adalah kemunculan organ atau bahagian mereka dari lokasi normal melalui titik lemah di dinding otot.

Hernia inguinal adalah jenis hernia perut yang paling biasa (65-80% daripada jumlah hernia). Ini adalah kemunculan gelung usus, omentum, kurang kerap - pundi kencing melalui pembukaan dalaman atau luaran saluran inguinal. Terusan inguinal adalah terowong kira-kira 4.5 cm panjang di mana kord spermatik pada lelaki dan ligamen pusingan rahim pada wanita keluar dari rongga perut. Lebih 90% daripada semua hernia inguinal berlaku pada lelaki.

Hernias inguinal adalah:

 • Lurus dan serong (hernia serong menyala di sepanjang kanal inguinal, garis lurus terus ke pembukaan luaran)
 • Diperoleh dan kongenital
 • Tidak rumit dan rumit.

Kandungan hernia berada dalam kantung hernial (lembaran parietal peritoneum).

10-15% daripada semua operasi di hospital pembedahan adalah operasi untuk hernias inguinal.

Petunjuk untuk pembedahan untuk hernia inguinal

Sebenarnya, kehadiran hernia sudah menjadi petunjuk untuk penyingkiran segera. Walaupun banyak kaedah konservatif yang dicadangkan, penghapusan hernia yang lengkap hanya boleh dilakukan melalui pembedahan.

Oleh itu, jika diagnosis "hernia inguinal" dibuat, pesakit biasanya ditawarkan penyingkiran segera dengan cara yang dirancang.

Adalah jelas bahawa pada mulanya ia dicadangkan untuk beroperasi pada hernia, yang menunjukkan tanda-tanda tertentu yang tidak menyenangkan: sakit, sembelit, kembung, ketidakselesaan, serta hernia yang tidak dipandu.

Tetapi walaupun hernia tidak mengganggu sama sekali dan tidak menyebabkan kesulitan, masalah pembedahan hanyalah masa. Cepat atau lambat ia masih perlu diputuskan.

Mengapakah perlu untuk mengendalikan hernia, walaupun tidak ada aduan?

Kehadiran hernia di dalam badan adalah bom masa. Ia penuh dengan perkembangan pelbagai komplikasi yang boleh berkembang sama ada secara beransur-ansur atau akut.

 1. Kebolehgacaraan. Kerana pembentukan perekat antara beg hernia dan organ yang terletak di dalamnya. Hernia tidak lagi dibebaskan. Komplikasi ini tidak akut dan tertakluk kepada pembedahan secara terancang, tetapi ia menyumbang kepada perkembangan komplikasi yang lebih teruk lagi.
 2. Keradangan.
 3. Koprostasis - berlaku apabila gelung usus besar berada dalam kantung hernia. Dengan pengumpulan massa fecal di dalamnya, perkembangan halangan usus adalah mungkin.
 4. Pelanggaran adalah komplikasi yang paling berbahaya bagi hernia. Ia berkembang semasa mampatan dalam cincin hernia organ, bersama dengan kapal yang memberi makan kepada mereka dan perkembangan nekrosis.

Dengan perkembangan komplikasi seperti coprostasis, keradangan, menyengat, operasi kecemasan dilakukan atas sebab-sebab kesihatan. Operasi kecemasan tanpa penyediaan dan pemeriksaan yang betul sentiasa menjadi risiko yang lebih besar daripada campur tangan yang dirancang.

Kontraindikasi untuk penghapusan hernia inguinal

Masih terdapat beberapa kontraindikasi, pada asasnya kontraindikasi yang sama kepada semua operasi yang dirancang. Ini adalah:

 • Penyakit berjangkit.
 • Penyakit kronik yang teruk (kencing manis, jantung, buah pinggang, hati, kegagalan pernafasan, kanser, penyakit darah).
 • Ia tidak diingini untuk beroperasi pada hernia semasa mengandung.
 • Contraindications relatif juga usia yang sangat tua dan tahap obesiti yang tinggi (risiko tinggi komplikasi dan gegaran).

Prinsip asas dan peringkat pembedahan hernia

Terdapat dua cara utama untuk menghilangkan hernia inguinal:

Terbuka - penyingkiran hernia dilakukan melalui pemotongan luaran dinding perut secara langsung di tempat penonjolan hernia. Sebelum ini, operasi seperti itu dipanggil pembaikan hernia, yang tidak sepenuhnya betul - selepas semua, hernia tidak dikeluarkan. Dia meletakkan dirinya sendiri di tempatnya. Dan tujuan utama operasi adalah penutupan cincin hernial dan penguatan (plastik) titik lemah. Oleh itu, istilah "hernioplasti" kini semakin digunakan.

Laparoscopic - hernia dikeluarkan "dari dalam" dengan menggunakan laparoskop yang dimasukkan melalui lubang kecil ke dalam rongga perut.

Peringkat utama kaedah terbuka:

 1. Kesakitan kesakitan
 2. Pemisahan kulit dan aponeurosis untuk mengakses hernia.
 3. Pemisahan penonjolan hernia dari tisu sekeliling.
 4. Penyelewengan kantung hernia.
 5. Semakan kandungan, penambahan semula organ dalaman dalam rongga perut.
 6. Penutupan mulut kantung hernial dan pengasingannya (dalam beberapa kaedah, tunggul dibiarkan dan juga ditetapkan).
 7. Meluruskan pintu hernia.
 8. Memperkukuhkan dinding kanal inguinal.

Kesakitan kesakitan

Pilihan anestesia untuk rawatan hernia bergantung kepada peringkat penyakit, kesihatan umum pesakit, serta pilihannya. Walau bagaimanapun, kelemahan dan kelebihan setiap jenis anestesia dibawa ke notis pesakit semasa merancang operasi.

Jenis utama anestesia yang digunakan dalam operasi hernia ialah:

 • Anestesia infiltratif setempat.
 • Anestesia tulang belakang.
 • Anestesia am.

Anestesia setempat mungkin dicadangkan untuk hernia awal yang kecil, dan juga untuk pesakit yang menghidap penyakit kronik yang tidak disyorkan untuk anestesia am. Di samping itu, anestesia ini mempunyai kelebihan memendekkan tempoh selepas operasi, ini terutama berlaku untuk rawatan hernia pesakit luar yang kini digunakan. Dengan hernias kecil, ia kadang-kadang perlu untuk menegangkan pesakit untuk lokasi yang lebih baik dari kantung hernia, jadi pakar bedah juga lebih baik apabila pesakit sedar.

Walaupun terdapat kepercayaan yang sedia ada di dalam operasi abad ke-21 tidak boleh dilakukan di bawah "pembekuan" tempatan, penggunaan anestetik tempatan untuk pembaikan hernia adalah agak fenomena yang kerap dan dalam beberapa kes, kaedah ini lebih disukai bukan sahaja oleh pakar bedah, tetapi juga oleh pesakit sendiri, dan bukan sahaja negara, tetapi juga di luar negara.

Anestesia tulang belakang adalah kaedah yang semakin popular untuk melegakan kesakitan. Anestetik diperkenalkan ke dalam saluran tulang belakang dan melumpuhkan semua ujung saraf yang sensitif di zon pemuliharaan. Pesakit sedar, tetapi tidak merasa sakit.

Anestesia umum semestinya digunakan untuk pembedahan laparoskopi, serta untuk hernia besar, turun ke skrotum, hernias yang rumit (tidak dirasakan, dicekik), pembaikan hernia pada kanak-kanak. Anestesia am juga digemari oleh individu yang terlalu kecewa dan emosi dengan tahap kepekaan kesakitan yang rendah.

Prinsip kaedah hernioplasti moden

Tahap utama operasi untuk menghilangkan hernia kekal hampir tidak berubah untuk waktu yang lama. Hanya tahap terakhir (plastik dan pengukuhan dinding terusan inguinal) dalam dekad yang lalu telah memperoleh banyak perubahan yang berbeza, kadang-kadang benar-benar revolusioner, yang dicipta dengan satu matlamat - untuk mencegah perkembangan berulang hernia inguinal selepas pembuangan mereka.

Terdapat kira-kira seratus pilihan untuk hernioplasti. Beberapa daripada mereka adalah yang paling biasa (kaedah Bassini, Kimbarovskogo, Martynov dan lain-lain). Setiap pakar bedah menggunakan, sebagai peraturan, kaedah kegemarannya.

Hernioplasti boleh ditegakkan dan tidak ditegakkan:

Ketegangan adalah pengukuhan dinding dengan menyusun atau menduplikasi dinding kanal inguinal dengan tisu mereka sendiri. Ini disertai oleh ketegangan tisu yang mencipta trauma tambahan dalam bidang Koperasi mereka, memanjangkan tempoh penyembuhan selepas pembedahan, meningkatkan kesakitan selepas pembedahan dan yang paling penting - meningkatkan risiko berulang herniasi (atas data yang berbeza, dari 6 ke 10%).

Ketegangan pembaikan hernia dilakukan hari ini hanya 20% daripada kes-kes (terutamanya kanak-kanak dan wanita), ia semakin pelarian nenatyazhnoy, iaitu, plasty cincin hernial dan dinding daripada bahan-bahan sintetik terusan inguinal. Prostes tersebut dibuat dalam bentuk mesh yang diperbuat daripada poliester, polipropilena, polytetrafluoroethylene. Bahan-bahan ini tidak tahan lama, tahan lama, tidak menyebabkan alergi dan keradangan aseptik. Struktur jejaring diperlukan sehingga setelah memasangnya di area gerbang hernia, ia berfungsi sebagai kerangka untuk percambahan tisu penghubungnya.

Selepas tahap pembaikan hernia dan penghapusan kantung hernia, kepingan selubung 6x8 cm diletakkan di bawah kord spermatik dan disuntik ke otot dan ligamen sekitarnya. Selepas percambahan tisu penghubung ke dalamnya, dinding posterior duplikat kanal inguinal terbentuk, sebanding dengan kekuatan untuk aponeurosis.

Di samping memperkuat dinding, terdapat juga kaedah hernioplasti obturative: cincin inguinal dalaman sepertinya dipasang dengan penutup yang dibuat dari mesh polipropilena yang sama dalam bentuk payung atau silinder. Ia juga mungkin untuk menggabungkan kedua-dua kaedah (kaedah obturative dan penguatan dinding belakang dengan bersih).

Kelebihan hernioplasti yang tidak ketegangan:

 1. Kadar pengulangan yang rendah (sehingga 2%).
 2. Sindrom nyeri lemah.
 3. Anda boleh melakukan secara pesakit luar, di bawah anestesia tempatan.
 4. Memendekkan tempoh pemulihan.
 5. Peralatan kompleks tidak diperlukan, ia boleh dilakukan di mana-mana jabatan pembedahan.

Hernioplasti endoskopik dilakukan seperti berikut:

 • Melalui tusuk di pusar, laparoskop dimasukkan ke dalam rongga perut, di mana pakar bedah memantau bidang pembedahan.
 • Selepas beberapa punca lain, manipulator pembedahan dimasukkan.
 • Hernia diset semula di bawah kawalan laparoskopinya dari dalam rongga perut.
 • Orifiti hernia diperkuat dengan menggunakan mesh.

Terdapat juga kaedah memperkenalkan endoskopi ke dalam ruang preperitoneal dan manipulasi bukan dari sisi rongga perut, tetapi antara lapisan dinding perut tanpa memotong peritoneum.

Kaedah laparoskopi sangat menarik untuk pesakit dan mempunyai beberapa kelebihan:

 1. Tempoh pemulihan terpendek
 2. Kadar kambuh yang rendah
 3. Kemungkinan aktiviti fizikal selepas beberapa hari,
 4. Komplikasi seperti kaedah terbuka sebagai kerosakan pada kord spermatik dan saraf iliac-inguinal, orkidididymitis pasca operasi tidak dikecualikan.

Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa hernioplasty endoskopik adalah operasi yang agak rumit, ia memerlukan peralatan mahal, pakar bedah yang berkemahiran tinggi, hanya dilakukan di bawah anestesia umum dan, bertentangan dengan kepercayaan popular, tidak digunakan untuk kaedah invasif yang minimum. Jadi operasi sedemikian tidak mempunyai kelebihan tertentu berbanding dengan hernioplasti terbuka yang tidak bertegangan. Selain itu, jahitan selepas operasi terbuka terletak di fossa inguinal dan hampir tidak dapat dilihat (bagi kebanyakan pesakit ini adalah benar).

Juga penting apabila memilih operasi adalah kosnya. Hernioplasti dengan kaedah terbuka boleh dilakukan secara percuma dalam rangka MLA (sebagai peraturan, perlu menunggu beberapa bulan). Di klinik yang dibayar, harga bagi operasi seperti itu dari 25 ribu rubel (kaedah terbuka) hingga 90 ribu (operasi laparoskopi). Harga bergantung kepada jenis anestesia, penarafan klinik, kualiti implan yang digunakan, jumlah campur tangan, tempoh tinggal hospital.

Video: Lichtenstein inguinal hernioplasty

Persediaan untuk pembedahan

Menyediakan untuk operasi untuk mengeluarkan hernia inguinal tidak jauh berbeza daripada persediaan untuk operasi lain. Ini adalah operasi yang dirancang, jadi masa pelaksanaannya dibincangkan terlebih dahulu. Pesakit terutama gemuk dinasihatkan untuk menurunkan berat badan.

 • Maksimum 10 hari sebelum operasi, perlu menjalani ujian - darah umum, ujian air kencing, analisis biokimia, koagulum, membuat ECG, fluorografi, berunding dengan ahli terapi dan ginekologi untuk wanita.
 • Pembetulan maksimum keadaan kronik, terutama yang membawa kepada peningkatan tekanan intra-perut (batuk dalam penyakit bronkopulmonari kronik, sembelit, masalah kencing dalam adenoma prostat).
 • Jumlah operasi, pilihan anestesia dibincangkan dengan doktor anda.
 • Jika pesakit sentiasa mengambil ubat untuk mengurangkan pembekuan darah (antikoagulan), mereka mesti dibatalkan 5 hari sebelum operasi.
 • Beberapa hari sebelum operasi, disarankan untuk tidak makan makanan yang menyebabkan pembentukan gas yang meningkat (sayur-sayuran mentah, buah-buahan, kekacang, mufin, gula-gula, roti hitam, susu keseluruhan, minuman berkarbonat).
 • Pada malam operasi itu - makan malam yang tidak lewat daripada pukul 18.00, pada waktu petang, enema pembersihan dibuat.
 • Pada pagi operasi: jangan makan, pembersihan enema dilakukan sekali lagi, tempat pembedahan dicukur.
 • Sebelum pembedahan, adalah perlu untuk mengosongkan pundi kencing.
 • Perintis: 15-20 minit sebelum permulaan operasi, penenang atau analgesik narkotik ditadbirkan kepada pesakit.

Tempoh selepas operasi

Operasi itu sendiri untuk menghapus hernia berlangsung dari 30 minit hingga 1.5 jam, bergantung pada jumlah campur tangan.

 1. Selepas pembedahan, rehat tidur disyorkan untuk 1-2 hari.
 2. Makanan harus ringan, tidak menyebabkan penapaian dan pembentukan gas.
 3. Sejuk digunakan untuk luka pasca operasi.
 4. Antibiotik boleh ditetapkan untuk mencegah jangkitan.
 5. Pembungkus harian dilakukan.
 6. Jahitan dikeluarkan selama 7-8 hari.

Beberapa klinik menawarkan pembedahan hernia pesakit luar. Pesakit dikeluarkan di rumah atau keesokan harinya (selepas anestesia am), atau selepas beberapa jam dengan anestesia tempatan. Bagaimanapun, ini tidak selalu selamat.

Tempoh pemulihan

Tempoh pemulihan penuh selepas operasi yang tidak rumit purata 2-3 minggu. Dalam tempoh ini:

 • Latihan terhad, terutamanya pengangkat berat, sementara pada masa yang sama gaya hidup pasif dan tidak aktif juga tidak dialu-alukan.
 • Kadang-kadang ia disyorkan untuk memakai pembalut khas.
 • Menggalakkan pantang daripada aktiviti seksual.
 • Ia adalah perlu untuk mencegah perkembangan sembelit (minum cecair yang mencukupi, mematuhi diet seimbang dengan kandungan serat, mengurut diri usus, mengambil julap tanaman ringan pada tanda-tanda awal pengekalan najis).

Pengangkat berat disyorkan mengehadkan sehingga 4-6 bulan selepas pembedahan. Oleh itu, jika profesion dikaitkan dengan buruh fizikal yang keras, adalah mungkin untuk menerima sijil dari suruhanjaya perubatan tentang pekerjaan sementara untuk pekerjaan lain.

Komplikasi selepas pembedahan

Mana-mana pembedahan sentiasa dikaitkan dengan risiko komplikasi pasca operasi, sebagai pesakit sentiasa memberi amaran terlebih dahulu, selepas itu mereka menandatangani persetujuan untuk operasi tersebut.

Komplikasi yang mungkin berlaku semasa operasi itu sendiri:

 • Kerosakan pada tali spermatik, yang boleh menyebabkan kekurangan zat makanan dan atrofi testis.
 • Kecederaan saraf inguinal-iliac (sensitiviti di rantau inguinal terjejas).
 • Kerosakan kepada organ dalaman semasa hernia gelongsor.
 • Pendarahan

Komplikasi selepas bersalin awal:

 1. Suppuration dalam luka pasca operasi.
 2. Keradangan peritoneum dengan perkembangan peritonitis.
 3. Divergence of the seams.
 4. Pendarahan
 5. Pembentukan hematoma.
 6. Orchoepididymitis (keradangan membran testis).
 7. Testikel yang jatuh.
 8. Thrombophlebitis.
 9. Kelewatan kencing.

Komplikasi akhir:

 • Kambuh perkembangan (hernia selepas operasi).

Hernia inguinal pada kanak-kanak

Hernia inguinal pada kanak-kanak kebanyakannya congenital (selalu serong) hernia inguinal pada lelaki. Pada perempuan, patologi ini sangat jarang berlaku.

Hernia kongenital boleh dikesan dalam bayi baru lahir (terutamanya selalunya pada bayi pramatang dan kanak-kanak dengan kecacatan lain yang disebabkan oleh ketiadaan tisu penghubung), atau nyata seperti kanak-kanak yang tumbuh pada usia apa-apa.

Patologi sering berlaku pada kanak-kanak adalah hernia inguinal-scrotal kongenital, digabungkan dengan hidrocele testis.

Rawatan hernias inguinal pada kanak-kanak juga beroperasi, kerana hernia pada kanak-kanak lebih terdedah kepada pemenjaraan daripada orang dewasa. Dalam bayi, operasi yang dirancang boleh ditangguhkan sehingga umur 7-8 bulan, sesetengah doktor tidak mencadangkan kanak-kanak berumur bawah 4 tahun. Sebelum pembedahan, disarankan untuk memakai pembalut dan, jika boleh, batasi tekanan fizikal yang meningkatkan tekanan abdomen (pada kanak-kanak itu menangis, batuk, sembelit).

Operasi itu sendiri tidak jauh berbeza dari itu pada orang dewasa. Satu-satunya perkara: pada kanak-kanak, rawatan pembedahan dijalankan hanya di bawah anestesia umum. Pembaikan hernia laparoskopi pada kanak-kanak juga semakin meluas.