Dimple di atas pusat kanak-kanak

Tulang belakang

Mamlife - aplikasi untuk ibu-ibu moden

Kanak-kanak mempunyai penyok di pusar. Adakah sesiapa yang mempunyai ini? Sesuatu yang lebih awal tidak memberi perhatian

Dalam aplikasi, anda boleh melihat semua foto entri ini, serta mengulas dan membaca catatan lain penulis.

Dalam aplikasi Mamlife -
lebih pantas dan lebih mudah

Baca nota ini dalam Mumlife - aplikasi yang paling popular untuk komunikasi wanita!

Komen

- Ia kelihatan seperti hernia umbilik. Kami mempunyai sesuatu yang serupa. Ia tidak menakutkan.

- @nancy_ins, dan saya fikir dia melangkah keluar), tetapi bukan "lubang"

- Saya telah keluar sama selepas kelahiran. Anak perempuan saya dan saya adalah pasangan. Shallow berkata semata-mata untuk memperkuat senaman itu.

- Hernia tidak mengerikan, tetapi jika ini, maka perlu diambil tindakan. pembalut contohnya

- @ hmr999, baiklah, ahli bedah itu mengatakan ada hernia. tetapi dia tidak memberitahu saya bahawa dia adalah penyok. Saya hanya menonton foto dengan hernia umbilik di mana-mana pusing keluar. dan dia baik-baik saja.

- @ an_87 seorang anak lelaki dengan hernia, apa fossa.

- Hernia umbilical masih "bulge" kita mempunyai dimple yang sama, tetapi apabila dilihat dari hernia tidak. Walaupun masih seorang ahli bedah mendapat bahawa nenek kami akan tertinggal di belakang kanak-kanak itu. Saya akan memanggil kelemahan lubang cincin otot itu.

- @balukovajulia, saya memutuskan untuk "mendapatkan" pakar bedah hari ini. Sekali lagi ada hernia, biarlah dia menerangkan di mana.

- @ alenka8008, dan pusing tali pusat?

- @ an_87 untuk saya, jadi ini adalah diagnosis. Dan ia mesti diperbetulkan dalam peta contohnya. Anda boleh mengatakan apa-apa. Begitu juga diagnosis dalam peta, ini bermakna doktor tahu dan ini bermakna bahawa mereka menawarkan rawatan, urutan dan sebagainya. Dan tidak begitu selepas 5 tahun mata pusingan dan soalan "Ibu dan di mana kamu"

- @balukovajulia, jadi disini). kisah saya, saya pergi bersama anak itu ke mantel, ketika saya sedang duduk di barisan, melintasi peta dan mendapati rekod dari pakar bedah bahawa hernia enggan, itu. mendaftar di lain. Saya mengatakan pemeriksaan profesor yang mengangkat tangannya, berkata ya ada hernia, soalannya besar atau kecil. Dia memberitahu saya dia. dan segala sesuatu tentang usia bulanan jika anda bersama saya, saya akan memberitahu anda segala-galanya. maka dia memberitahu saya seterusnya, dia nampaknya sepertinya kongenital kepada awak. Govoru, saya katakan mengapa tiada siapa yang mengatakannya. Nah, dia mempunyai peta. Saya katakan kad itu adalah untuk doktor. diam.

- @ an_87 dan peta tidak memberikan tangan (hanya sebagai agen rahsia) pada usia 3 tahun, kami berpaling kepada ortopedik untuk klik pada sendi lutut. Kami melakukan x-ray dan meletakkan "dysplasia pinggul" di bawah slogan orang bodoh sendiri salah perhitungan. dan arahan yang diberikan kepada topik lipas untuk penyelidikan tambahan. Kami mengambil kad terhadap resit. Bahawa kita bukan orang bodoh, seperti yang sepatutnya menurut ortopedis, kita pergi dan tidak seorang pun pernah membuat diagnosis sedemikian. Kami adalah ketua sekolah. Ekstrak menulis. Secara jujur, doktor perlu melihat apa yang mereka tulis dalam peta. Mungkin pakar bedah "berfikir" bahawa ahli pediatrik sebagai usaha terakhir akan memberitahu dan menunjukkan. Hernia payudara tidak membawa ketidakselesaan, tetapi ia berlaku, tetapi ia boleh menjadi kongenital. Dari kata-kata hernia, saya akan bimbang tentang hernia inguinal berhubung dengan bayi. Diastases direndam, dan ini pastinya boleh diperbaiki.

- @balukovajulia, ya, itu semua jelas)), hanya memahami sikap itu sendiri mengetuk keluar. Nah, anda lihat dalam peta., Anda mempunyai semua yang ditulis di sini. hernia adalah semua perkara kecil. hanya sistem ubat kita sendiri membunuh. dan dengan cara itu, pakar bedah juga memberitahu saya, dan anda tahu bahawa mereka dilanggar :))

- @ alenka8008, itu juga terjadi di sini. apabila menangis

- @ an_87 dan kami sentiasa

- @ alenka8008, semalam pakar bedah mungkin satu-satunya perkara yang mungkin dengan kita))), otot perut memberitahu saya, dan jadi saya melihat bahawa kita lemah, tetapi mereka mengatakan saya secara peribadi tidak melihat hernia dalam diri anda. tetapi kerana anda adalah satu-satunya ☝️ pakar bedah telah menubuhkan hernia, saya akan berdiri bersamanya dan tidak akan menerima anda, datang setahun kemudian kepada ultrasound). Sekiranya operasi tidak ditutup maka betul-betul

Baca nota ini dalam Mumlife - aplikasi yang paling popular untuk komunikasi wanita!

1796 - homeopati dan vaksinasi

Homeopati klasik, vaksinasi dan homeoprophylaxis

Terdapat lubang di atas pusar pada kanak-kanak

Terdapat lubang di atas pusar pada kanak-kanak

# 1 Post marina26 "09 Nov 2015, 20:54

Re: Terdapat lubang di atas pusat kanak-kanak

# 2 Post x * Tatiana * x »09 Nov 2015, 22:01

Re: Terdapat lubang di atas pusat kanak-kanak

# 3 Post marina26 »10 Nov 2015, 10:19

Re: Terdapat lubang di atas pusat kanak-kanak

# 4 Post Masha »10 Nov 2015, 10:46

Re: Terdapat lubang di atas pusat kanak-kanak

# 5 Mesej marina26 »10 Nov 2015, 10:54

Hernia pada kanak-kanak: gambar, gejala dan penyingkiran

Hello, pembaca yang terkasih! Dan anda tahu bahawa hernia umbilik biasanya di kalangan kanak-kanak usia prasekolah. Mari kita ketahui lebih lanjut mengenai apa yang menjadi hernia umbi pada kanak-kanak, dan apa yang boleh dilakukan dengannya.

Malah, tidak perlu panik, kerana fenomena sedemikian mungkin sementara dan dalam beberapa tahun keadaan akan diperbetulkan.

Gejala hernia pada seorang kanak-kanak

Sebelum memutuskan bagaimana untuk merawat hernia, adalah perlu untuk menentukan bagaimana penyakit ini kelihatan dan bagaimana untuk mendiagnosis dengan betul.

By the way, patologi ini sering dijumpai pada kanak-kanak. Ia boleh menjadi kanak-kanak kelima, dan juga bayi pramatang ketiga. Ia berlaku pada orang dewasa.

Hernia umbilik adalah bulu separa rongga abdomen dalaman atau organ dalaman melalui cincin umbilik.
Dalam kanak-kanak kecil, bulge boleh dilihat dengan mata kasar.

Jika anda perlahan-lahan tekan bengkak, maka ia mudah diset semula. Jika pengembangan cincin umbilik kecil, maka hernia mungkin kelihatan dengan ketegangan, contohnya, sambil ketawa, batuk atau menangis.

Kekurangan ditentukan oleh cembung, diameternya boleh berubah dari 1 hingga 10 cm.

Hernia terdiri daripada gelung otot.

Pada saiz besar, peristalsis usus juga dapat diperhatikan. Ia mungkin kelihatan menakutkan dalam penampilan, tetapi ia tidak membahayakan kanak-kanak.

Selalunya ibu bapa bimbang pelanggaran mungkin berlaku, tetapi pada usia dini ini tidak praktikal.

Bayi dengan hernia mempunyai kebimbangan yang lebih ketara, mereka lebih cenderung mengalami kolik kerana kembung.
Berikut adalah beberapa gejala yang boleh diperhatikan oleh ibu bapa:

 1. Pusingan bulge 1-2 cm apabila menangis.
 2. Apabila palpating ada bengkak.
 3. Dalam keadaan tenang ditentukan oleh kemurungan.
 4. Dengan sembelit yang kerap, pusar mungkin menjadi lebih kuat.
 5. Satu lagi gejala mungkin adalah perbezaan di antara otot perut anterior.

Nampaknya hernia boleh dilihat pada foto. Terdapat penyakit yang serupa dan kod khas untuk ICB 10. Gejala-gejala lain harus termasuk sensitiviti serbuk untuk turun naik cuaca.

Kebimbangan boleh menyebabkan kembung. Dalam satu atau dua tahun, kecacatan ini tidak boleh mengancam nyawa kanak-kanak. Dari masa ke masa, patologi boleh berkurangan.

Punca penyakit

Terdapat pelbagai sebab untuk masalah ini - dari keabnormalan kongenital ke cincin pusat yang tidak tertutup.

Menurut doktor terkenal Komarovsky, pusar bulging tidak selalu bercakap tentang hernia. Kadang-kadang ia boleh menjadi ciri individu. Hernia ini terasa di bawah pusar. Ia boleh ditentukan oleh doktor semasa peperiksaan.

Walaupun dengan diagnosis yang disahkan, anda tidak boleh panik, kerana anda boleh menyingkirkan hernia tanpa pembedahan.

Penyebab utama fenomena ini ialah kelemahan anatomi tisu di kawasan fossa umbilik.

Hernia juga boleh berkembang apabila terdedah kepada faktor-faktor berikut:

 1. Prematuriti
 2. Keturunan.
 3. Bayi berat badan yang rendah.
 4. Keadaan yang kerap menyebabkan tekanan yang kuat di rongga perut. Sebagai contoh, sembelit, batuk atau perut kembung.
 5. Penyakit yang mengurangkan nada otot.
 6. Selalunya masalah ini berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding lelaki.

Sebabnya mungkin bayi mula berjalan awal. Dalam kes ini, otot tidak cukup kuat.

Hernia pada bayi baru lahir

Lebih lanjut mengenai beliau, saya menulis artikel "Hernia Umbilical pada bayi baru lahir."

Selalunya bonjolan itu terbentuk pada bayi-bayi pramatang dan kanak-kanak dengan cacat. Selalunya penyakit ini didiagnosis pada 7 bulan atau 1 tahun. Selalunya ini berlaku dengan kemunduran dan ketidakmampuan organ-organ dalaman.
Sering kali, bengkak diperhatikan di hospital bersalin, kerana ia kelihatan kepada mata kasar.

Jika ekor umbi rumah kering, parut tisu tidak sekata juga boleh berlaku. Tisu penghubung tumbuh dengan lemah di pusar.

Dalam kes ini, bahagian atas mungkin kekal kosong. Lambang boleh terbentuk di bawah pusar atau di atasnya.

Apabila ditekan, penonjolan hilang. Dengan berat badan normal, hernia umbilik sangat jarang berlaku.

Dalam kanak-kanak 2-3 tahun

Selalunya pada 2 tahun atau pada 3, bonjolan itu hilang. Kadang-kadang pembedahan digunakan jika bulges pusar pada umur 5-7 tahun.

Tetapi terdapat juga kes apabila anak yang sihat mempunyai hernia pada usia tiga tahun:

 1. Tantra yang berterusan.
 2. Kurangnya usaha fizikal. Kanak-kanak mesti membangunkan secara fizikal. Bersamanya anda perlu berjalan lebih kerap di taman permainan.
 3. Hernia juga boleh berlaku dengan membawa beban berat. Kanak-kanak tidak boleh membawa beg dari kedai atau kerusi berat.

Seorang kanak-kanak berumur 6-7 tahun

Menurut ulasan, oleh umur ini hernia sering berlalu dengan sendirinya. Ini terjadi apabila menguatkan dinding rongga abdomen.

Ia berlaku pada usia ini bahawa penyingkiran ditetapkan jika tonjolan berlangsung.
Dalam beberapa kes, operasi juga ditetapkan pada usia yang lebih awal jika cincin hernia besar.

Kadang-kadang kaedah ini digunakan, kerana komplikasi serius masa depan boleh berlaku.

Rawatan

Terdapat pelbagai rawatan untuk masalah ini.

Berikut adalah:

>

 • konservatif - ini adalah urut, latihan terapeutik dan senaman khas. Kadang-kadang doktor itu sendiri menetapkan hernia dan mengenakan plaster khas. Selepas itu, pembalut khas juga dipakai;
 • Rawatan pembedahan dijalankan dengan saiz besar cincin umbilik dan dengan mencubit. Dalam kes ini, genangan, muntah, dan sembelit fesal mungkin berlaku. Dalam keadaan sedemikian, perlu segera menghubungi ambulans.

Apa yang boleh dilakukan di rumah

Ada cadangan tertentu untuk apa yang perlu dilakukan dengan hernia di rumah. Sekiranya hernia tanpa pelanggaran dan tidak menyebabkan ketidakselesaan, maka rawatan khas tidak diperlukan.

Sekiranya masalah itu berlaku pada bayi, perlu menyebarkan lebih banyak pada perut. Dalam kes ini, buang gas dan keluarkan ketegangan dari rongga perut.

Dengan bayi dua bulan boleh menjadi fitball. Dalam kes ini, bayi mesti meletakkan perut di atas bola.

Kaki dan kepala harus digantung. Swing bola ke belakang dan sebagainya, dan kemudian dari sisi ke tepi.

Sekiranya hernia pada anak berusia satu tahun juga perlu dibelitkan dalam perut dan dirumuskan. Tidak mustahil bayi menggelengkan akhbar.

Dalam kes ini, secubit berbahaya boleh berlaku.

Permohonan pembalut

Pembalut adalah tali pinggang khas yang diperbuat daripada kain anjal.

Dalam kes ini, bahan semula jadi yang tidak menyebabkan alahan harus digunakan.

Selalunya ia ditetapkan selepas penyembuhan luka umbi, iaitu kira-kira sebulan selepas lahir.

Juga boleh melantik dan selepas operasi. Pakai tali pinggang harus pada waktu pagi. Selepas mengurangkan bengkak, tisu diketatkan ketat, dan pad khas membantu untuk memperbaiki hernia.

Lebih-lebih lagi, kerugiannya adalah mustahil. Pembalut diperlukan untuk menguatkan otot perut dan mencegah pinch.

Juga, kaedah ini menyumbang kepada peningkatan umbi cincin umbilik.

Ciri urut

Urut dilakukan dari usia tiga minggu. Oleh kerana pada masa ini luka itu tertunda dan tidak ada risiko jangkitan.

Anda boleh menghubungi tukang urut di rumah. Sesetengah tukang urut bekerja di poliklinik. Rujukan itu boleh diperolehi dari pakar pediatrik.

Juga, ibu bapa sendiri boleh menguasai teknik urut. Prosedur yang sama sepatutnya dilakukan dua kali sehari.

Campur tangan pembedahan

Dalam beberapa kes, apabila kaedah lain tidak membantu, operasi digunakan. Kanak-kanak di bawah umur tiga tahun dikendalikan di bawah anestesia umum.
Semasa operasi, manipulasi berikut dilakukan:

 • selepas anestesia, kulit di bawah pusar dibedah oleh pakar bedah;
 • maka organ-organ peritoneal dikurangkan;
 • pembedahan hernia dan sutured;
 • pembalut digunakan pada kawasan pusar dan dilampirkan dengan plaster;
 • beberapa jam selepas anestesia, kanak-kanak itu mungkin bangun.

Menggunakan patch

Untuk pencegahan dan rawatan hernia, plaster digunakan. Di farmasi, anda boleh menemui pelbagai jenis peranti sedemikian.

Porofix, Cosmopore E, Chikko dan Hartmann adalah antara yang paling berkesan. Tompok tersebut terdiri daripada dua bahagian.

Apabila mereka dilipat, lipat dibentuk dan lipat terbentuk, yang membolehkan pusar ditekan ke dalam. Tompok itu digunakan selepas penyembuhan lengkap luka.

Kaedah rakyat

Nenek kami dalam kes-kes tersebut mengesyorkan membaca plot. Ia biasa dianggap bahawa hernia timbul akibat pengaruh roh jahat.

Dalam kes ini, kata-kata doa atau konspirasi telah diucapkan tiga kali.
Saya tidak tahu, pada pandangan saya, kaedah ini sangat meragukan.

Apa yang menasihatkan Komarovsky

Seorang doktor terkenal tidak mengesyorkan pembedahan. Dia percaya bahawa cincin umbilik yang lemah adalah ciri anatomi.

Untuk mengelakkan masalah, ibu mengesyorkan mengeraskan bayi, melakukan senaman, mengurut, dan juga memantau pemakanan mereka.

Adalah penting bahawa makanan merangsang najis biasa. Untuk melakukan ini, dalam produk diet diperkenalkan dengan kandungan bijirin dan serat.

Untuk menyingkirkan bulge yang cukup untuk memakai plaster dan urut. Pastikan untuk menguatkan otot kanak-kanak.

Walau apa pun, jangan panik. Dengan pendekatan yang betul dalam beberapa tahun seperti bonjol boleh hilang sepenuhnya.

Jagalah diri anda dan anak-anak anda dan jangan sakit. Jika anda mempunyai cerita menarik dari pengalaman anda, maka bagikan dalam ulasan.

Untuk mendapatkan berita terkini - melanggan surat berita saya. Sekiranya maklumat itu berguna kepada anda, saya tidak berkongsi dengan rakan-rakan anda dalam rangkaian sosial.

lemas pada bayi

Buat akaun atau log masuk untuk memberi komen

Anda mesti menjadi ahli untuk meninggalkan komen.

Buat akaun

Daftar untuk akaun. Ini mudah!

Masuk

Sudah menjadi ahli? Masuk ke sini.

Pita aktiviti

Siri domestik

Septaria mengulas mengenai * PregnOlya * soalan dalam Soalan

Endometritis

Alenka351 menjawab topik Irina mengenai Perancangan Kehamilan.

Avatar)

Akan dua kali ganda mengulas mengenai pertanyaan unika17 pengguna dalam Soalan

Jalur March akan membawa mereka yang sangat menunggu!

Беԉȧя ú пҫҭɑшūҫҭɑя ♥ menjawab kepada Р п п пользователя тему тему тему dalam Charts

Pemvaksinan selepas penyakit. Bila?

Shmyaka memberi komen mengenai soalan Veronika1201 dalam Soalan

ECO di UKRAINE

babyyy @ menjawab (a) pengguna topik Alenka_Pelenka // dalam teknologi Reproduktif: AI, IVF, ICSI

Siapakah antara kamu yang menggunakan program negeri untuk membeli rumah?

unika17 mengulas soalan Baba dalam Soalan

Perancangan kehamilan 1 tahun

Mmmarta mengulas mengenai entri blog untuk petua pengguna Tosina dalam Kehamilan yang Diimplan 1 tahun

Kegelapan kegelapan - PMS.

Akan dua kali ganda mengulas mengenai pertanyaan pengguna Mira123 dalam Soalan

Pam payudara

jilia61286 mengulas soalan Fyfka dalam Soalan

Jangan mengelirukan hernia paraumbil dan paraumbilikal dengan umbilical

Hernia umbilik adalah sejenis hernia garis putih perut. Ia berlaku agak kerap. Sehubungan dengan tempat lokasinya, iaitu, berhampiran pusat, tengkorak tersebut kadang-kadang keliru dengan hernia umbilical.

Garis putih perut terletak di garis tengah zon perut dan memisahkan otot perut kanan dan kiri. Ia mendapat namanya kerana warna struktur berserabut tisu penghubung kolagen.

Antara jenis penonjolan garis putih perut dibezakan:

 • epigastrik
 • antara proses xiphoid dan pusat;
 • paraumbilical;
 • hipogastrik;

Yang paling biasa dalam pembedahan garis putih perut adalah epigastric dan hernia umbilical.

Siapa yang berlaku?

Jenis ini jatuh di kawasan abdomen berlaku di semua, tetapi lebih kerap ia boleh muncul pada lelaki berusia 20-30 tahun. Sebabnya cukup banyak.

 • parut selepas pembedahan;
 • obesiti;
 • kelemahan kongenital tisu rongga abdomen;
 • senaman aktif dengan berat badan yang besar;
 • tekanan intrauterin meningkat.

Diagnosis hernia paraumbar

Hernia umbilik juga dipanggil paraumbilical dan terletak tepat di atas pusar. Itulah sebabnya ia sering dikelirukan dengan pendidikan umbilical. Dengan pemeriksaan pendahuluan luaran, sukar bagi pakar bedah supaya segera menamakan satu jenis protrusi.

Ciri membezakan utama adalah bahawa hernia pusar terletak secara langsung di pusat dan mempunyai cincin pusat terbuka.

Paropupupochnaya hernia jelas dirasakan pada palpation, iaitu, palpation of education. Anda boleh merasakan bahawa cincin hernia terletak sedikit di atas pusat. Oleh itu nama penonjolan. Dalam kes ini, cincin boleh ditutup sepenuhnya. Oleh itu, kejatuhan itu hampir mustahil untuk dibetulkan, dan ia tidak hilang apabila kedudukan tubuh berubah.

Ia berlaku bahawa fenomena ini tidak mempunyai gejala jelas dinyatakan. Ia tidak boleh menyebabkan kesakitan. Tetapi ia selalunya dikaitkan dengan bentuk tersembunyi penyakit ini. Dalam kes ini, hanya doktor yang boleh membuat diagnosis yang tepat.

Walau bagaimanapun, apabila mengesan protrusi seperti tumor di bahagian perut dan pusar, anda perlu berunding dengan pakar bedah.

Gejala

Sebagai peraturan, gejala hernia umbilik kelihatan secara beransur-ansur. Kebanyakan mereka muncul selepas latihan fizikal - apabila berlari, mengangkat berat, bermain sukan. Juga, gejala menjadi lebih ketara dalam kes sembelit kronik atau dengan batuk yang berpanjangan.

 • membonjol ke atas pusat;
 • sakit nyeri dan ketidakselesaan dalam perut semasa senaman;
 • percanggahan kelihatan dari otot-otot garis tengah abdomen;
 • kadang-kadang loya, perut kembung.

Sekiranya rasa sakit di bahagian abdomen dan kawasan pusar semakin teruk, terdapat loya dan muntah yang teruk, ini mungkin penyebab pelanggaran. Dalam kes ini, anda mesti segera menghubungi ambulans.

Rawatan hernia paraumbil

Hernia umbilik, seperti mana-mana garis putih perut, bertindak balas dengan buruk kepada rawatan konservatif. Oleh itu, seperti mana-mana hernia lain, dirawat secara eksklusif dengan bantuan campur tangan pembedahan.

Urusan operasi dan sifat rawatan bergantung kepada ukuran, kesakitan, risiko kecederaan. Adalah penting untuk diingat bahawa dari masa ke masa ia boleh tumbuh, dan cincin hernial untuk meregangkan. Ini boleh merumitkan operasi.

Hernia berhampiran pusar paling kerap dibuang dengan hernioplasti.

Hernia periopumbular pada kanak-kanak

Hernia paraumbilikal boleh berlaku pada kanak-kanak. Sebagai peraturan, ia mempunyai saiz yang kecil. Pada zaman kanak-kanak, bulging boleh mencapai hanya 1-2 sentimeter, jadi ibu bapanya tidak dapat melihat dengan serta-merta.

Ciri ciri tengkorak paraumbilis adalah mustahil untuk membetulkannya kerana pembukaan cincin hernial kecil. Jika kanak-kanak meletakkan bonjol juga tidak hilang.

Menggelincir umbi umbi pada kanak-kanak jarang berlaku. Komplikasi ini lebih biasa pada orang dewasa. Tetapi ini tidak bermakna ia boleh diabaikan.

Oleh kerana fenomena umbi seperti ini tidak diset semula, ia hanya boleh disembuhkan dengan pembedahan. Ini tidak berlaku dengan hernia umbilik, apabila ia boleh lulus sebelum usia tiga tahun. Tulang umbi tidak cenderung untuk penyembuhan diri sama ada pada zaman kanak-kanak atau pada masa dewasa.

Apabila penyakit dikesan, anda harus berunding dengan doktor tentang operasi, kerana dengan usia, hernia boleh tumbuh dan meregangkan pintu hernia, yang tidak mengetatkan bersama. Tetapi, sebagai peraturan, operasi sedemikian tidak dilakukan sebelum usia kanak-kanak mencapai 6 tahun.

Operasi untuk menghapuskan pendidikan pada zaman kanak-kanak dilakukan dengan menutup pembukaan dengan tisu sendiri menggunakan teknologi moden. Pada masa dewasa, cincin hernia ditutup secara khusus dengan jejaring yang tidak ditolak oleh tubuh.

Pembasuhan postpartum di atas pusat

Selepas kelahiran anak saya yang kedua, saya mempunyai fossa di atas kerikil saya. Saya tidak tahu apa yang berkaitan dengannya, tetapi adakah benar mungkin untuk membetulkannya dengan perut plastik?

Sekiranya anda hanya memadam, maka akan ada parut. Dan di atas pusar adalah tempat di mana parut sangat ketara. Lebih baik anda pergi untuk berunding - doktor akan memberitahu anda apa yang perlu dilakukan.

Ada satu pilihan apabila pusar dipindahkan. Mungkin pilihan ini akan sesuai dengan anda. Dan apa yang berlaku kemudian? Apa yang dikatakan oleh doktor mengenai lubang ini?

Dan apa yang mereka boleh katakan? Apa yang paling mungkin berlaku pada otot semasa mengandung. Walaupun saya sebenarnya tidak pergi ke mana-mana sahaja. Jadi... tertanya-tanya.

Anda perlu berjumpa dengan doktor. Perbezaan otot adalah pembentukan hernia yang teruk. Dan kemudian operasi itu tidak dapat dielakkan. Dan supaya anda menjahit otot dan segala-galanya akan baik-baik saja.

Ia juga seperti itu. Selepas kelahiran adalah fossa. Ternyata tisu lemak telah membentuk kekosongan. diluluskan selepas 5 bulan Ia tidak lulus, tetapi ia menjadi kurang ketara.

Keriting ini merosakkan penampilan begitu banyak yang anda perlukan untuk segera menjalani pembedahan? Saya tahu bahawa sesetengah lelaki suka sangat. Sesetengah wanita menyembunyikan menusuk lesu. Tetapi lebih baik untuk benar-benar berunding dengan doktor

Rundingan doktor adalah perlu dalam kes ini. Biasanya sepanjang tahun, fossa seperti ini diisi dengan sel-sel lemak dan menjadi tidak dapat dilihat sepenuhnya. Jadi dengan operasi alam sekitar jangan tergesa-gesa.

Dan berapa lama masa berlalu selepas melahirkan? Saya mempunyai sesuatu yang serupa, tetapi ia pergi sendiri, di suatu tempat dalam setahun, perut saya menjadi seperti sebelum mengandung. Untuk permulaan, tentu saja, ia bernilai pergi ke konsultasi dengan pakar bedah untuk mengetahui sebab-sebab untuk ini.

Pasti kepada doktor! Kerana walaupun kita menggambarkan semua gejala otot perut di sini, itu bukan fakta bahawa anda sendiri memberi diagnosis yang betul pada 100%. Jadi hanya kepada doktor.

Saya juga mempunyai kelam dan agak mendalam. Doktor itu dinasihatkan untuk melakukan operasi, tetapi ternyata operasi itu perlu ditangguhkan kerana penyakit anak itu. Satu tahun telah berlalu, dan fossa menjadi hampir tidak dapat dilihat, saya tidak pergi ke doktor lagi. Kini tiada apa-apa yang dapat dilihat.

Penasaran. Jadi ternyata abdominoplasty tidak perlu dilakukan dalam kes seperti ini? Jadi anda boleh lakukan tanpa itu? Adakah ia terlalu banyak?

Pengelupasan di atas pusat adalah pelanggaran tisu otot, anjakan serat otot, jika ia mengganggu anda, anda hanya dapat mengembalikan segala-galanya melalui pembedahan.

Dan apa yang mengganggu anda atau tidak? Adakah perbezaan otot ini tidak boleh membawa kepada hernia? Jika boleh, maka perlu (tanpa gagal!) Untuk melakukan abdominoplasty!

Dan mungkin sepatutnya selepas bersalin sepatutnya kelihatan pedas. tidak? Adakah suami anda seperti itu? Biasanya, hanya wanita sendiri yang tidak berpuas hati dengan penampilan mereka.

Dan bagaimana pula dengan jenis pedas atau cantik ini? Nah, saya tidak akan percaya bahawa kecacatan perut postpartum boleh menjadi cantik atau enak.

Kata dimple adalah piquant))) Tetapi sebenarnya, saya bersetuju dengan anda bahawa tiada apa-apa piquant dalam kehidupan mengenainya. Jadi satu-satunya perkara yang anda boleh fikirkan ialah abdominoplasty.

Dan saya tidak pernah melihat apa-apa seperti dalam hidup saya. Tiada seorang pun mempunyai gambar apa, apa yang kelihatan seperti dimple postpartum seperti di atas pusar? Apa rupa dia? Kuat besar?

mama.tomsk.ru

Tapak untuk ibu, bapa dan anak-anak!

hernia umbilik

hernia umbilik

Mesej MOREX »20 Mei 2013, 08:26

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »21 Mei 2013, 00:03

Re: umbilical hernia

Siarkan oleh Pantera »Jun 03 2013, 16:03

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »Jun 04, 2013, 00:35

Re: umbilical hernia

Mesej mamic "30 Jul 2013, 15:21

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »30 Jul 2013, 10:44

Re: umbilical hernia

Post Astra »20 Ogos 2013, 16:57

Re: umbilical hernia

Mesej kepada Dr..kozurev »29 Ogos 2013, 23:19

Re: umbilical hernia

Mesej panna-cotta »Sep 03 2013, 10:46

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »Sep 03 2013, 12:24

Re: umbilical hernia

Siarkan PKsusha »24 Mac 2014, 6:36 petang

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »25 Mac 2014, 2:08 petang

Re: umbilical hernia

Mesej Helene dan lelaki "13 Mei 2014, 14:18

Re: umbilical hernia

Mesej oleh dr. Kozurev »14 Mei 2014, 00:29

Re: umbilical hernia

Mesej Dementia »23 Mei 2014, 10:48

Dimple di atas pusat kanak-kanak

Kecacatan dalam perkembangan dinding abdomen jarang berlaku. Kelewatan dalam pembangunan myotomes simetri boleh dilihat pada peringkat awal tempoh embrio. Dinding perut dalam kes ini hanya terdiri daripada kulit, fascia melintang abdomen dan peritoneum parietal. Dinding perut anterior dalam kes-kes tersebut adalah cembung dan menyerupai perut katak lembut. Di bawah kulit, pinggiran cekung padat myotomes mundur dirasakan. Hernia abdomen kongenital (hernia ventralis congenita) terbentuk.

Akibat daripada kemerosotan dinding perut dan dada anterior di bahagian atas, jarang terdapat kecacatan pada sternum dengan jantung ektopik. Di bahagian bawah dinding abdomen anterior, kemundurannya boleh digabungkan dengan ectopia pundi kencing.

Satu gambaran yang jarang berlaku terhadap kes-kes yang jarang berlaku iaitu agenesis (aplasia) dan hipoplasia otot dinding abdomen, terutamanya otot serong abdomen. Dengan hipoplasia yang terhad, corak hernia perut palsu berlaku, sama dengan atrofi otak perut yang diperolehi.

Diastasis abdomen abdominis sering dijumpai pada kanak-kanak kecil. Ketika dinding perut tegang, misalnya, ketika menangis dan batuk, mereka mempunyai protrusi berbentuk sosis di tengah-tengah perut, biasanya di atas pusar. Dengan perkembangan kanak-kanak dan pengukuhan diastasis abdomen berkurangan.

Kecacatan kongenital dalam perkembangan otot dinding perut akan diperhatikan semula dalam keluarga yang berasingan, termasuk dalam kombinasi dengan kelainan lain, terutamanya saluran kencing (Sladczyk, Lattimer).

Penyimpangan dari pembentukan normal pusar. Pusar terbentuk selepas kord pusing turun. Halo kulit periferal dapat dilihat di sempadan dengan lapisan lemak subkutan. Kedalaman kejadiannya bergantung pada ketebalan lapisan lemak. Di bahagian bawah fossa umbilical menandakan alur umbilik mengelilingi pusat pusing - puting yang disebut pusar, tunggul kulit - parut selepas kord pusing turun. Kadang-kadang kulit dalam 1-2 cm meliputi tali pusat dan, selepas jatuh, pusar bertindak sebagai batang - pusar yang disebut protruding, yang boleh menimbulkan diagnosis pembezaan dengan hernia umbilical.

Dalam kedalaman pusat selepas kord pusing turun, kadang-kadang ada lapisan granulasi dengan pelepasan serous semasa penyembuhan normal yang berpanjangan dari luka umbilical - pusaran pusing.

Dalam proses penyembuhan luka umbilik, sel-sel epidermis boleh masuk ke dalam tisu subkutaneus, di mana bentuk sebatian atau dermoid sista (Gross) boleh terbentuk. Kadang-kadang jeli Varton boleh berlari dalam tali pusat dalam bentuk kista tali yang disebut.

Dalam kes terpencil, terdapat pembuangan darah dari pembuluh darah pusat yang tidak berkembang. Diagnosis untuk semua keadaan di atas ditubuhkan selepas pemeriksaan rutin di pusat umbi.
Hernia umbilical (umbilical cord hernia, omphalocele, hernia amniotik, peralihan umbi).

Dalam satu daripada 4,000-6,000 bayi baru lahir, ada kecacatan pada dinding abdomen anterior di tali pusat (Meissner). Melaluinya meninggalkan gelung usus dan organ-organ perut yang lain, ditutup dengan filem lut dalam bentuk beg, hingga akhirnya tali pusat dengan tiga saluran umbi lebih sesuai ke dinding perut (kejadian ke dalam tali pusat).

Diagnosis apabila dilihat dalam kes ini juga tidak sukar. Cangkang pada hari pertama adalah elastik dan basah, pada hari berikutnya kering, berkeringat, menjadi mendung dan rapuh, mudah nekrotik dan menjadi dijangkiti, dan penembusan berlaku, yang merupakan punca untuk perkembangan peritonitis.

Prognosis semakin buruk oleh beberapa kecacatan yang sering menyertakan kecacatan (menurut Gross, dalam 59% kes): gangguan putaran usus normal (28% daripada kes), anestesia rektum dan rektum, cacat jantung kongenital dan kapal besar.

Kecacatan dinding perut anterior (gastroshy, paromfalotsele) - anomali perkembangan jarang. Biasanya kecacatan ini diletakkan di sebelah kanan pusar. Kord pusar dilampirkan biasanya berbeza dengan omphalocele. Tiada ciri kulit lutir hernia umbi, gelung usus jatuh bebas, dinding mereka bertebaran, keras. Omentum yang lebih besar tidak maju dan, sebagai peraturan, dalam kes ini, giliran usus terganggu. Prognosis sering buruk.

Hernia umbi pada bayi tidak sama sekali menakutkan

Dalam beberapa bulan pertama kehidupan, 10% bayi mempunyai hernia umbilik. Ia boleh diperolehi atau kongenital (99%). Pada kanak-kanak lelaki, penyakit ini kurang biasa berbanding dengan kanak-kanak perempuan.

Selalunya, pada usia 1, hernia umbi pada anak-anak melewati sendiri. Hanya memerlukan terapi fizikal dan urut.

Bagaimana hernia umbilical di bayi baru lahir?

Sekiranya kecacatan muncul di dinding perut, organ dalaman menonjol melalui mereka. Dalam hernia umbilik, penonjolan berlaku melalui cincin umbilik, yang masing-masing terletak di pusar. Semakin besarnya, semakin besar bentuk bulu hernia.

Cincin umbilik adalah kawasan kecil tisu penghubung. Dalam utero, vesel tali pusar melaluinya. Selepas ia dipotong, kecacatan mulai parut dan tumbuh dengan tisu penghubung. Dengan perkembangan tisu ini tidak mencukupi, hernia pusat berlaku pada bayi baru lahir.

Secara beransur-ansur, tisu penghubung semakin kuat dan pada usia 1 - 2 tahun, hernia hilang.

Punca

 • Kesan janin semasa faktor kehamilan yang menjejaskan perkembangannya (biologi, kimia, dan jangkitan). Oleh kerana tindakan mereka, kelewatan perkembangan berlaku, perkembangan serat kolagen terhalang dan cincin umbilik terbentuk dengan tidak betul.
 • Kekurangan ini berlaku pada kanak-kanak yang lemah, dengan nada otot lemah dan lapisan lemak subkutan.
 • Kolik usus, sembelit yang kerap, kembung perut adalah sebab-sebab yang menyebabkan bayi, menegangkan otot-otot lemah abdomen, sering menekankan. Oleh sebab itu, cincin pusat menutup lebih perlahan daripada biasa, yang merupakan prasyarat untuk berlakunya hernia.
 • Hasil daripada tali pusat yang terikat dengan buruk mungkin menjadi penyumbatan cincin umbilik yang lemah.

Hernia payudara pada bayi dan tanda-tandanya

Ibu bapa boleh menentukan kehadiran hernia pada seorang kanak-kanak. Gejala-gejalanya adalah jelas:

 1. Gejala pertama adalah jika terdapat pembengkakan bulat di kawasan pusar, tetapi bukan fossa, dan dengan sedikit tekanannya hilang. Dalam kes ini, gegaran ciri mungkin berlaku (usus membengkak di mana terdapat cecair dan gas). Apabila bengkak hilang, lubang dirasai di tempat yang sama. Ia mempunyai tepi bulat yang padat.
 2. Pada kanak-kanak yang lebih tua, tidaklah selalu mungkin untuk melihat hernia umbilical kerana saiznya yang kecil. Secara luaran, pusar mungkin kelihatan normal, dan hernia - untuk bersembunyi di fossa umbilik.
 3. Jika bayi mempunyai hernia umbilik, maka rasa sakit dan ketidakselesaan, dan terutama pelanggarannya, tidak pernah berlaku.
 4. Untuk membuat diagnosis yang betul memerlukan pemeriksaan oleh pakar bedah. Hanya dia boleh menentukan apa yang ada dalam kantung hernia (tisu adipose atau sebahagian daripada usus) dan pilih taktik rawatan yang betul.

Penting: kadang-kadang buah pinggang mempunyai kulit pusat. Secara luar, ia kelihatan seperti hernia, tetapi tiada kaitan dengannya. Ini adalah ciri fisiologi kanak-kanak.

Rawatan Hernia Umbilical

Sekiranya bayi terbentuk secara normal (aktif, mudah alih, makan dengan betul), maka hernia umbilical pada usia 3 sering hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, penjagaan perlu diambil bahawa usus kosong dalam masa (tiada sembelit).

Urut

 • Perut bayi perlu dibelai setiap hari mengikut arah jam dan turun dari tulang rusuk. Pergerakan harus ringan dan lancar.
 • Gerak-teratir atas ke bawah, seolah-olah anda mengepam hujung jari anda dengan sesuatu dari perutnya.

Di samping itu, keperluan harian untuk meletakkan bayi pada perut. Keadaan ini membantu menunaikan gas, serta pergerakan aktif kaki dan lengan, yang membantu mengukuhkan dinding abdomen.

Terapi Fizikal

Penting: latihan fisioterapi boleh dilakukan hanya selepas doktor menetapkan hernia dan membetulkannya dengan plaster bakterisida. Dalam kes yang bertentangan, hernia boleh dilanggar, dan ini sangat berbahaya.

Yang lebih muda kanak-kanak, lebih mudah untuk menyembuhkan hernia umbilical.

Bilakah pembedahan hernia umbi dilakukan pada kanak-kanak?

Tujuan pembedahan adalah untuk menghapus kecacatan cincin umbilik. Salah satu kaedah rawatannya ialah hernioplasti. Operasi pembedahan ini bertujuan untuk pemetikan kantung hernia, penguatan cincin hernial, dan mengembalikan kandungannya ke rongga perut. Operasi berlangsung tidak lebih daripada 30 minit dan dilakukan:

 1. Jika hernia dilanggar.
 2. Dengan keselamatan hernia umbi hingga 4 tahun.
 3. Sekiranya kanak-kanak (lebih tua dari 1 tahun) mempunyai saiz hernia.

Mungkin bayi anda seperti kebanyakan bayi yang baru lahir mempunyai kolik? Rawatan kembung dan bagaimana untuk membuat ibunya dengan betul, kami menerangkan dalam artikel besar yang berasingan.

Masalahnya mungkin ada di apendisitis kanak-kanak. Di sini kita telah menerangkan bagaimana ibu bapa secara bebas mendiagnosis keadaan berbahaya ini untuk menelepon ambulans dalam masa.

Doktor apa yang membuat diagnosis

Pada kanak-kanak, diagnosis "hernia umbilik" pada mulanya dibuat oleh pakar pediatrik yang memerhatikan bayi. Pada masa akan datang, untuk cadangan rawatan tambahan, dia boleh merujuk pesakit untuk berunding dengan pakar bedah.

Rawatan hernia umbi pada kanak-kanak

Aplikasi patch

Sehingga 3 bulan, sehingga bayi telah terkumpul lemak, sangat berkesan untuk mengelak tengkorak hernia dengan plaster. Kaedah ini dapat menyelamatkan kanak-kanak dari hernia dalam 2 minggu, tetapi hanya jika digunakan dengan betul.

Sebelum ini, nenek mencadangkan meletakkan sepasang tembaga di bawah plaster. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak berkesan, kerana duit syiling boleh menggosok tepi kecacatan hernia. Ini mengurangkan kemungkinan menutup hernia.

Memerah susu

Buat pemadatan whey yang dipanaskan pada pusar. Potassium, yang ia mengandungi, menyuburkan otot abdomen.

Pengambilan kulit kayu oak

Memampatkan tanah liat

2 sudu besar. sudu tanah liat perlu dicampur dengan 1.5 sudu besar. sudu air dan bungkus dalam cheesecloth. Panaskan pelet sedikit dan lampirkan ke hernia. Apabila ia kering - keluarkan. Tempoh rawatan ialah 3 minggu.

Akibat hernia umbi pada bayi

Pada kanak-kanak, hernia jarang terjejas. Jika ini berlaku, anda perlu memanggil doktor secepat mungkin. Pada pelanggaran hernia menjadi tidak dapat ditukar, padat. Ini mengancam dengan halangan usus.

Apabila hernia cedera, gejala berikut berlaku:

 • Peningkatan suhu.
 • Dalam sakit kepala pusar.
 • Membengkokkan tidak boleh betul di perut.

Ingat: jika kanak-kanak di bawah umur 3 tahun tidak mempunyai hernia, operasi diperlukan. Jika tidak, pada masa dewasa dia akan membawa banyak masalah. Dan orang dewasa menanggung operasi itu lebih buruk lagi.

Pencegahan

 • Urutan dan gimnastik, berenang di bilik mandi atau kolam membantu menguatkan otot abdomen.
 • Pencegahan ketegangan yang kuat pada bayi (supaya tekanan perut tidak meningkat).
 • Penghapusan batuk, sembelit dan gejala lain yang tepat pada masanya.

Memo kepada ibu bapa:

 1. Hanya jika hernia tidak lulus sebelum 5 tahun dan mempunyai saiz yang besar, operasi diperlukan.
 2. Hernia umbi pada bayi, sebagai peraturan, tidak menyebabkan komplikasi kesihatan.
 3. Ibu bapa boleh memutuskan untuk melakukan pembedahan untuk tujuan estetik. Sekiranya hernia umbilik adalah kronik bagi bayi, lebih baik mengeluarkannya sehingga berusia 5 tahun.
 4. Kemungkinan penyakit itu akan surut tanpa pembedahan, selalu ada. Jika hernia umbilik ditemui pada kanak-kanak pada bulan-bulan pertama, pada tahun ia hilang.

Video

Transmisi yang didedikasikan untuk hernia umbilical pada bayi baru lahir, serta seperti apendisitis akut. Disyorkan untuk melihat:

Ubat untuk kembung pada bayi yang baru lahir biasanya tidak digunakan. Cukup tingkah laku yang kompeten ibu: dietnya, pemakanan yang betul, peraturan penjagaan anak selepas memberi makan dan urutan perut propolisis. Kami telah menulis artikel hebat untuk anda tentang semua ini.

Dan dalam artikel ini, kita meneliti secara terperinci sebab-sebab mengapa kembung tidak memintas hampir semua bayi di peringkat awal.

Untuk menyembuhkan kolik pada anak anda, anda perlu mengikuti cadangan tertentu: http://bo-bo-bo.ru/bolezni/pishhevaritelnaya-sistema/vzdutie-zhivota-lechenie.html Menjadi sihat!

Adakah anda suka artikel ini?

Beritahu rakan anda! Suka kami menggunakan panel terapung dengan butang di sebelah kiri. Anda menyokong kerja kami dan memberitahu kawan-kawan anda di rangkaian sosial kegemaran anda mengenai artikel berguna.

Kami mempunyai bahan baru hampir setiap hari! Untuk mengikuti perkembangan terkini, langgan RSS kami atau ikuti kemas kini di rangkaian sosial: VKontakte, Facebook, Odnoklassniki, Google Plus atau Twitter.

Kami juga boleh menghantar semua kemas kini terus ke peti masuk anda:

Panggil balik melalui telefon 8 (499) 322-46-85

Ini sudah tentunya masalah yang kerap, tetapi kini semuanya mudah dirawat. sudah cukup untuk membeli patch umbi Arilis, melekatkannya dan selama beberapa minggu masalah itu akan hilang, tidak seperti mereka mencetuskan koin sebelum atau melakukan apa-apa perversions lain

Terima kasih kerana artikel itu.
Kami mempunyai masalah yang sama, diperlakukan dengan sebaik mungkin, seperti yang dikatakan oleh doktor pertama bahawa tidak ada yang perlu dibimbangi hanya menunggu.
Pergi ke doktor berbayar yang memberitahu Porofiks.
Pada hari ke-20 segala-galanya berlalu, urut dan gimnastik telah dilakukan untuk masa yang lama, tetapi tujahan menakutkan telah berlalu di tengah-tengah rawatan dengan plester.
Sukar untuk mencari mereka, saya terpaksa memesan dengan penghantaran dari Moscow dari porofix.ru
Dan sesungguhnya, lebih baik untuk menunjukkan bayi kepada pakar yang berbeza.

Hello!
Artikel di atas mengatakan tentang plaster, kami juga mencuba ini (Semasa mengambilnya, bayi itu menangis lebih daripada tanpanya. Doktor menasihatkan Porofix juga plaster secara berbeza, Kami melakukan 2 bulan, tentu saja, urut juga terletak pada perut. diluluskan)
Terima kasih kepada nasihat doktor!

DD! Juga menghadapi masalah seperti itu! Anak saya telah disyaki hernia umbilik - diagnosis dibuat oleh doktor dari klinik tempatan, dan apabila doktor keluarga kami kelihatan seperti didiagnosis hanya - lubang umbi besar! Urus janji hanya urut dan operasi nikah! Seperti mana-mana, perlu untuk menginsuranskan - untuk berunding dengan beberapa pakar, terutamanya jika mereka memberi rujukan untuk operasi. Nasib baik kepada semua orang dan semoga anak-anak kita sihat!

Bayi saya mempunyai hernia umbi sejak lahir. Pada mulanya mereka mengatakan bahawa dia besar (jururawat sudah lama bersara - dia menasihati kita untuk memberi saya satu sen, yang kami lakukan, dan apabila doktor melihat dia terkejut dengan cadangan itu untuk menyelesaikan masalah itu. Hasilnya, hernia kita tidak besar, terlalu tinggi Mereka memakai baju bersalin di hospital bersalin, dan pusatnya menjadi terlalu menonjol. Setiap hari kita melakukan urutan, tetapi terima kasih kepada artikel ini, saya belajar lebih banyak cara untuk "melawan" hernia umbilical, dan mengetahui bahawa operasi itu perlu dilakukan sehingga umur 5 tahun dan saya tidak membicarakannya

Malangnya, hernia umbi dalam bayi adalah fenomena yang agak kerap, terutamanya dalam perkara-perkara yang tidak lengkap. Bayi saya berumur 3 bulan. hernia umbi muncul sebagai pakar bedah berkata, sangat cepat berlalu, melakukan urutan pusar, meletakkan jari pada pusar kanak-kanak dan mengurutnya mengikut arah jam, cuba untuk menjaga anak menangis sesedikit mungkin, berbaring lebih pada perut, bergerak lebih banyak. Dan semuanya akan baik-baik saja: _) Jika anda tidak memulakan, maka segala-galanya akan lulus dengan cepat!

Hernia umbi pada kanak-kanak - gejala dan rawatan

Hernia adalah keadaan fisiologi apabila organ dikeluarkan dari rongga, yang mana mereka berada dalam keadaan normal, melalui lubang (secara fisiologi normal atau patologi) dengan pemeliharaan integriti membran. Ia boleh berlaku pada orang dewasa dan kanak-kanak.

Hernia umbilik pada kanak-kanak adalah salah satu jenis hernia, yang disifatkan oleh pemindahan organ-organ dalaman di luar sempadan dinding perut melalui cincin umbilik. Patologi berlaku akibat kecacatan pada dinding perut anterior yang timbul daripada kelemahan dinding abdomen.

Hampir setiap kanak-kanak mempunyai kecacatan cincin umbilik dari pelbagai peringkat. Hernia umbi adalah salah satu penyakit pembedahan yang paling biasa pada bayi, ia diperhatikan pada setiap anak kelima. Membongkok di kawasan ini terutamanya muncul pada bayi baru lahir dalam tiga puluh hari pertama kehidupan.

Gejala ↑

Simptom yang paling jelas adalah pusing yang melekat. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak mempunyai hernia, kerana ia hanya boleh menjadi ciri anatomi.

Tanda penyakit ini adalah hernia yang terasa di bawah pusar. Patologi tidak menyebabkan ketidakselesaan dan kebimbangan pada kanak-kanak, tetapi pada usia yang lebih tua, ia boleh menyebabkan simptom mual, kolik, sembelit, sakit. Selain itu, kanak-kanak yang menghadapi masalah ini kerap menjadi gelisah, berubah-ubah, dan amat sensitif terhadap perubahan cuaca. Di kawasan masalah perubahan warna mungkin berlaku.

Gejala luar dinyatakan sebagai penonjolan bulat atau bujur, yang mudah ditetapkan. Gejala-gejala terutama disebut apabila kanak-kanak batuk keras, menangis dengan teruk dan jika ia mengalami sembelit.

Diagnostik ↑

Sekiranya gejala dijumpai, hubungi pakar pediatrik atau pakar bedah anda untuk mendapatkan diagnosis yang lebih tepat.

Palpasi mendedahkan pengembangan cincin umbilik. Prosedur peperiksaan tambahan dijalankan jika rawatan pembedahan dilakukan. Dalam kes ini, pemeriksaan ultrasound, radiografi rongga perut.

Punca penampilan ↑

Mekanisme pembentukan patologi terletak pada kelemahan tisu di zon fossa umbilik. Punca yang menjejaskan kelemahan cincin umbilik:

 • kelemahan kongenital tisu penghubung;
 • gabungan panjang cincin umbilik;
 • berat badan berlebihan dalam kanak-kanak.

Faktor-faktor berikut boleh menimbulkan bantahan:

 • penyakit-penyakit berikut memberi kesan: kekurangan laktase, malnutrisi, batuk kokol, riket, bronkitis, radang paru-paru;
 • sembelit;
 • menangis jangka panjang yang kuat;
 • batuk yang kuat.

Hernia umbilik mungkin muncul kerana kord pusing betul semasa buruh.

Rawatan ↑

Penyembuhan diri dari hernia semasa perkembangan normal bayi, aktiviti motornya, rawatan patologi, menyebabkan peningkatan tekanan intrauterin, serta normalisasi fungsi usus, adalah mungkin.

Ia sangat berguna untuk meningkatkan prestasi satu set latihan yang bertujuan untuk memperkuat otot-otot dinding perut, dan melakukan urutan toning perut, memakai pembalut.

Rawatan dan pencegahan urut termasuklah mengusap perut bayi dengan baik di dalam bulatan sebelum memberi makan, dan selepas itu anda perlu meletakkannya pada perut anda selama sepuluh minit. Juga, kesan yang baik adalah jika anda meletakkan bayi anda pada perut anda pada permukaan yang rata, tidak terlalu lembut kira-kira lima belas minit sebelum makan kira-kira tiga kali sehari.

Rawatan konservatif hernia umbilik pada kanak-kanak dilakukan dengan mengenakan pembalut dan pembalut pelekat. Memakai pembalut mekanikal menutup kecacatan dan mempromosikan penyembuhan. Tetapi memakai pembalut pada bayi adalah mungkin hanya selepas penyembuhan mutlak luka pada pusar.

Pembalut tali pinggang adalah tali pinggang elastik dengan bantal yang lembut, iaitu perhentian hernia khas. Pembalut sedemikian mewujudkan tekanan yang lembut, iaitu pemampatan di kawasan kecacatan dan menghalang perkembangan patologi, dan menjejaskan penutupan cincin umbilik. Dan, yang paling penting, pembalut menghalang pelanggaran.

Jika hernia tidak menutup sendiri, maka ada keperluan untuk rawatan pembedahan. Tetapi sebagai peraturan, operasi tidak dilakukan sehingga bayi berusia 5 atau 6 tahun.

Sebelum ini, pembedahan dilakukan jika kanak-kanak lelaki mengalami kesakitan yang teruk. Pada kanak-kanak perempuan, rawatan pembedahan dilakukan walaupun tanpa tanda-tanda yang menyakitkan, kerana pada masa akan datang hernia boleh menjejaskan kesihatan semasa kehamilan.

Rawatan hernia umbilical pada kanak-kanak dengan bantuan kaedah pembedahan juga dilakukan apabila hernia dicekik, gangguan bersambung sistem pencernaan, parameter penonjolan terlalu besar.

Semasa operasi, kantung hernia dikeluarkan, kandungannya dikembalikan ke rongga abdomen, cincin hernia dijahit dan diperkuat. Operasi untuk menghapuskan protrusi dipanggil hernioplasti. Apabila kanak-kanak beroperasi, ia berlangsung kira-kira setengah jam atau kurang. Selepas itu ia kekal sebagai kesan estetik yang baik. Semula penyakit ini tidak mungkin.