Diagnosis osteoporosis

Gejala

Osteoporosis adalah penyakit yang bersifat sistemik progresif dan disertai oleh penurunan ketumpatan dengan perubahan selanjutnya dalam struktur tisu tulang.

Pada masa ini, isu diagnosis osteoporosis masih difahami sepenuhnya, jadi takrif penyakit ini tidak menimbulkan sebarang masalah.

Untuk diagnosis osteoporosis, pesakit diperiksa dengan teliti.

Sebagai peraturan, diagnostik moden yang berkualiti tinggi osteoporosis adalah rumit dan berdasarkan penilaian aduan pesakit, data peperiksaan, serta hasil kajian makmal dan instrumental. Mengenai kaedah yang paling bermaklumat dan biasa, bagaimana untuk menentukan osteoporosis, dan akan dibincangkan dalam artikel ini.

Diagnosis osteoporosis: di mana untuk bermula?

Sebelum anda memeriksa keadaan tulang untuk osteoporosis menggunakan kaedah makmal dan instrumental, anda harus menentukan faktor-faktor yang boleh menjejaskan perkembangan keadaan patologi tisu tulang.

Ini boleh dilakukan dengan teliti mengumpul data anamnestic, memeriksa pesakit dan memeriksa kad pesakit luarnya.

Faktor yang paling tipikal untuk perkembangan osteoporosis hari ini ialah:

 • masalah saluran gastrointestinal, yang disertai oleh pelanggaran penyerapan kalsium;
 • kekurangan vitamin D;
 • penyakit endokrin;
 • nisbah jisim badan rendah;
 • obesiti;
 • gaya hidup yang tidak aktif;
 • menopaus awal;
 • kehadiran kecacatan tulang belakang dan unsur tulang lain;
 • jumlah produk kalsium yang tidak mencukupi dalam diet manusia;

Mengenai bagaimana untuk menjadi makanan untuk osteoporosis, baca artikel ini...

 • penggunaan jangka panjang steroid;
 • tempoh pemulihan yang panjang selepas kecederaan tulang.
 • Ketahui lebih lanjut mengenai faktor-faktor yang berbeza daripada risiko osteoporosis, serta bentuk asas dan peringkat, bantuan, bahan-bahan khas, sebagai contoh, soal selidik "Osteoporosis di kalangan wanita", "Osteoporosis dan kualiti hidup", "Osteoporosis dan kesakitan."

  Diagnosis awal osteoporosis adalah salah satu cara untuk mencegah perkembangan penyakit ini. Baca tentang langkah pencegahan lain dalam artikel ini...

  Kaedah diagnosis osteoporosis

  Sekiranya seseorang mempunyai beberapa faktor risiko untuk osteoporosis dan sejarah patah tulang, doktor akan mencadangkan supaya pesakit tersebut diperiksa untuk menentukan kepadatan mineral tulang, yang dipanggil densitometry. Analisis densitometri osteoporosis, harga yang bergantung sepenuhnya kepada kaedah pelaksanaannya, adalah anggaran ketumpatan tulang, iaitu pekali tepu mereka dengan kalsium.

  Pada masa ini, kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis osteoporosis dianggap sebagai:

  • densitometry komputer ultrasound;
  • Densitometri sinar-X;
  • ujian darah biokimia untuk osteoporosis.

  Anda akan mempelajari lebih lanjut mengenai densitometry dari video:

  Densitometry komputer ultrasonik

  Ini adalah kaedah yang paling biasa untuk mendiagnosis osteoporosis. Inti teknik ini adalah berdasarkan penentuan kelajuan ultrasound melalui tisu dengan indeks ketumpatan yang berbeza: tisu dengan ketumpatan tinggi yang menghantar gelombang ultrasonik lebih cepat daripada struktur kurang padat.

  Lebih lambat ultrabunyi itu melewati tulang, semakin rendah kepadatan mineralnya, dan, akibatnya, semakin tinggi tahap osteoporosis.

  Pemeriksaan ultrabunyi untuk osteoporosis dijalankan dengan bantuan peralatan super sensitif khas. Seorang doktor, yang memandu sensor di tapak unjuran tulang yang terjejas oleh proses patologi, mempunyai keupayaan untuk memaparkan data yang diperoleh, serta merekodkannya pada media digital untuk mengkaji keputusan ini dalam dinamik. Kaedah densitometri ultrasonik sangat sensitif, yang membolehkan ia bertindak balas dengan ketepatan sepenuhnya kepada sedikit perubahan dalam penunjuk kepadatan tulang.

  Kualiti tersebut membuat kaedah penyelidikan ini berkesan untuk mendiagnosis bentuk-bentuk awal proses patologi pada tulang, apabila kehilangan ketumpatan mineral tidak melebihi 4% dari jumlah keseluruhan.

  Densitometri komputer ultrasound adalah kaedah yang paling biasa untuk mendiagnosis osteoporosis.

  Kelebihan ultrabunyi densitometry termasuk:

  • mutlak ketidakberimaan kaedah, apabila analisis osteoporosis - densitometry menggunakan gelombang ultrasonik tidak menimbulkan sebarang ancaman kepada kesihatan dan fungsi normal badan manusia;
  • penyelidikan yang sangat bermaklumat;
  • ketersediaan dan kaedah kos yang agak rendah;
  • kelajuan mendapatkan hasil: osteoporosis densitometri ultrasound membolehkan anda menentukan dalam beberapa minit dari permulaan kajian;
  • tiada kontraindikasi terhadap prosedur;
  • kaedah yang tidak menyakitkan.

  Densitometri ultrasonik tidak mempunyai contraindications, oleh itu ia adalah satu kaedah sejagat untuk menentukan ketumpatan tisu tulang, yang boleh digunakan walaupun untuk orang yang mempunyai patologi teruk, wanita hamil dan kanak-kanak.

  Petunjuk mutlak untuk memeriksa tulang dengan ultrasound adalah:

  • umur (untuk wanita berumur 40 tahun, dan lelaki adalah 60);
  • tanda awal osteoporosis pada wanita yang melahirkan berkali-kali atau disusui selama lebih daripada satu tahun;
  • menopaus awal atau patologi;
  • keretakan kerap;
  • disfungsi kelenjar paratiroid;
  • mengambil ubat yang mencuci tulang kalsium.

  Densitometri sinar-X

  Densitometri sinar-x adalah agak tepat, tetapi, malangnya, bukan kaedah paling selamat untuk menentukan ketumpatan tulang.
  X-ray dalam osteoporosis membolehkan anda memeriksa subjek penyakit ini seperti bahagian tulang sebagai tulang belakang, leher femoral, kawasan miring, sendi pergelangan tangan dan sejenisnya.

  Kajian ini adalah kaedah yang sangat berkesan dan tepat, tetapi mempunyai beberapa kontraindikasi kerana keupayaannya untuk menyerap tisu.

  Itulah sebabnya diagnosis osteoporosis pada wanita dalam kedudukan yang menarik, kanak-kanak, pesakit yang sakit parah adalah mustahil.

  Densitometri sinar-X, sebagai salah satu kaedah pertama untuk mengkaji keadaan kesihatan tisu tulang, terus bertambah baik dan berkembang pada zaman kita. Kecenderungan untuk menghadkan kesan buruk pada tubuh manusia membolehkan kami mengesyorkan prosedur ini kepada peningkatan bilangan pesakit. Seorang doktor dapat melihat osteoporosis pada gambar sinar-X dengan membenarkan keupayaan sinar X yang unik melemahkan ketika melewati struktur tulang, yang membolehkan seseorang pakar menilai ketumpatan mineral permukaannya.

  Densitometri sinar-x adalah kaedah yang sangat tepat untuk mendiagnosis osteoporosis

  Tanda-tanda radiasi osteoporosis - jumlah mineral yang dikurangkan berhubung dengan jumlah kawasan tisu tulang yang diluluskan oleh x-ray. Ketepatan dan ketersediaannya, dan yang paling penting, kandungan maklumat yang tinggi tentang prosedur ini menjadikannya alternatif yang sangat baik untuk densitometry ultrasound yang lebih mahal.

  Kedua-dua kaedah mempunyai kedua-dua positif dan negatif.

  Oleh itu, persoalan keaslian menggunakan satu atau satu lagi pilihan diagnostik untuk osteoporosis dalam pesakit harus diputuskan hanya oleh doktor yang hadir.

  Pemeriksaan biokimia untuk osteoporosis

  Kaedah ini terdiri daripada menentukan penunjuk metabolisme pada tulang, sebagai pilihan terbaik untuk pemeriksaan tambahan pesakit.

  Osteoporosis boleh didiagnosis bukan sahaja oleh hasil kajian instrumental. Mencadangkan pembangunan penyakit yang doktor anda akan juga diagnosis makmal osteoporosis, yang berasaskan menentukan kuantitatif tahap hormon kelenjar endokrin (tiroid, paratiroid, seks) dalam darah, serta kepekatan unsur-unsur surih yang bertanggungjawab untuk membina tulang (kalsium, magnesium, fosforus) pada urin pagi pesakit. Ini dan petunjuk lain dalam amalan perubatan dipanggil "penanda osteoporosis" dan faktor-faktor penting yang dapat mengesahkan kehadiran proses patologis dan menentukan sifat asalnya.

  Diagnosis makmal osteoporosis akan membantu doktor mendiagnosis osteoporosis

  Ujian apa yang perlu anda lalui untuk osteoporosis diputuskan oleh doktor yang hadir, bergantung kepada hasil kajian densitometrik, sejarah pesakit, aduannya dan kehadiran manifestasi klinikal penyakit.

  diagnosis biokimia membolehkan bukan sahaja untuk mengenal pasti penyakit ini pada peringkat awal pembangunan, tetapi juga satu kaedah yang sangat bermaklumat bagi memantau keberkesanan rawatan yang selepas 8 minggu terapi membolehkan untuk menilai keberkesanan atau yang selainnya.

  Semasa memeriksa pesakit dengan osteoporosis, ujian makmal berikut adalah wajib:

  • penentuan tahap hormon tiroid (TSH, T4);
  • ujian darah untuk hormon seks (untuk lelaki - testosteron, untuk wanita - estrogen);
  • penyelidikan kuantitatif pada pengionan kalsium;
  • penentuan hormon paratiroid;
  • mengawal paras vitamin D aktif (25-hydroxyvitamin D).

  Jenis dan kaedah lain untuk menentukan osteoporosis

  Kaedah yang membolehkan untuk menentukan fokus osteoporosis, yang tetap tidak disedari walaupun dengan sinar-X dan tomografi, adalah scintigraphy. Ia berdasarkan penggunaan kontras technetium fosfat. Keupayaan agen kontras untuk menembusi tisu tulang bergantung kepada kualiti metabolisme dan aliran darah di kawasan yang terjejas.
  Untuk butiran mengenai kaedah, lihat video:

  Bidang yang mempunyai bekalan darah tinggi dan metabolisme yang berlaku dalam patah tulang, metastasis, proses berjangkit, hiperparatiroidisme, lihat pada scintiogram sebagai "titik panas."

  Dalam beberapa kes, hasil kaji selidik memerlukan diagnosis pembezaan, sebagai contoh, untuk menentukan sifat sebenar proses patologi: kehadiran fraktur tersembunyi, osteoporosis atau metastase.

  Lebih banyak mengenai apa yang scintigrafi, osteoporosis atau metastase divisualisasikan pada skintigram dan apa alternatif yang ada untuk penyelidikan ini, doktor yang hadir akan menjelaskan lebih jelas kepada pesakit.

  Penyelidikan MRI adalah kaedah berteknologi tinggi, inovatif dan supersensitif untuk mendiagnosis keadaan organ dalaman dan sistem badan, termasuk penentuan kepadatan tulang. Hasil kajian seperti itu membolehkan kita untuk menganggarkan perubahan morfologi dalam tisu dan untuk mengesan fungsinya. MRI membolehkan anda mendapatkan imej kontras organ-organ dalaman dalam mana-mana pesawat tanpa radiasi pengionan dan pengenalan bahan kimia. MRI jarang digunakan untuk menentukan kepadatan mineral tulang. Ini adalah disebabkan kos tinggi kaedah dan kecenderungannya untuk overdiagnosis.

  Untuk diagnosis osteoporosis, MRI jarang digunakan.

  Baca lebih lanjut mengenai kaedah MRI dalam artikel ini.

  Ujian genetik dapat menilai potensi risiko osteoporosis. Penyelidikan genetik yang komprehensif membolehkan anda mengenal pasti pelanggaran dalam gen yang bertanggungjawab terhadap sintesis vitamin D, kolagen, fungsi reseptor untuk hormon paratiroid dan banyak lagi. Sememangnya, walaupun kaedah menunjukkan kecenderungan tinggi seseorang untuk membangunkan osteoporosis, ini bukanlah satu sebab untuk merasa kecewa dan memulakan rawatan dengan segera. Profilaksis berkala akan mencukupi untuk mencegah pengurangan kepadatan tulang masa hadapan.

  Peperiksaan komprehensif dan komprehensif membolehkan anda menentukan jumlah diagnosis osteoporosis. Jawapan yang lebih komprehensif kepada soalan-soalan mengenai apa yang merupakan analisis osteoporosis, nama kajian yang paling bermaklumat, di mana untuk mendapatkan bantuan boleh didapati dari seorang doktor yang berpengalaman. Jangan ketatkan dengan rayuan kepada doktor!

  Apa jenis analisis mengenai osteoporosis yang perlu diluluskan

  Diagnosis primer dan mendalam adalah disyorkan dalam keadaan sedemikian:

  • kecenderungan keluarga;
  • berumur lebih 50 tahun;
  • tanda ketidakseimbangan hormon pada wanita;
  • penghantaran kerap, penyusuan susu ibu;
  • pengecualian makanan dengan kalsium dari diet (contohnya, intoleransi kepada produk tenusu), lebihan protein dan lemak, semangat berlebihan untuk kopi;
  • hipovitaminosis vitamin D;
  • pelanggaran penyerapan usus (kolitis, enteritis, dysbacteriosis);
  • berat badan yang rendah, badan asma (nipis, dengan pergelangan tangan yang nipis);
  • kekurangan aktiviti motor, termasuk rehat yang panjang;
  • pengeluaran tinggi atau penggunaan hormon tiroid dan adrenal;
  • merokok, alkoholisme kronik;
  • diabetes;
  • rawatan dengan anticonvulsant selama lebih dari 1 bulan, pengenalan heparin selama lebih dari 15 hari;
  • kegagalan buah pinggang kronik;
  • aduan sakit di belakang, sacrum, sendi pinggul, tulang rusuk, tulang pelvis;
  • perubahan postur ("postur pempetisyen", ubah bentuk tulang);
  • patah patologi;
  • ketinggian badan yang berkurangan.

  Pada peringkat awal, doktor meneliti sejarah keluarga, aduan pesakit, memeriksa dan menetapkan ujian makmal dan instrumental. Analisis yang paling bermaklumat adalah:

  • penunjuk kerosakan tulang deoxypyridinoline;
  • penanda pembentukan tulang baru osteocalcin;
  • hormon paratiroid kelenjar paratiroid;
  • estradiol (hormon seks wanita);
  • vitamin D.

  Adalah penting untuk menjalankan analisis ini dari Januari hingga akhir Mac, kerana pada masa ini kekurangan maksimum vitamin D dan lebihan hormon paratiroid didapati.

  Deoxypyridinoline adalah "jambatan" antara molekul kolagen, benang mengikat melintang, yang memberikan kekuatan tulang. Dengan pemusnahan tulang masuk ke dalam aliran darah dan diekskresikan dalam air kencing. Urin BPD menunjukkan kadar kehilangan tulang dan risiko patah tulang.

  Dalam osteoporosis, terdapat peningkatan nisbah DPID / kreatinin dari 5.4 untuk lelaki dan 7.4 untuk wanita. Nilai tinggi juga dikaitkan dengan metastasis tumor dalam tulang dan dengan pemindahan buah pinggang.

  Osteocalcin adalah protein yang menggabungkan kalsium dan mineral tulang utama - hydroxyapatite. Kepekatan dalam darah mencerminkan kadar sintesis tisu baru. Mengatur proses penyerapan kalsium dan fosforus, keamatan metabolisme mineral. Kandungannya dipengaruhi oleh vitamin K dan D, hormon calcitonin dan parathyroid. Norma adalah selang dari 4 hingga 13 ng / ml. Apabila osteoporosis dinaikkan.

  Hormon parathyroid bertindak pada tubula buah pinggang, memperlahankan kalsium perkumuhan, mempercepat pembebasan fosfat. Ia menghalang pembentukan tulang baru oleh osteoblast, mengaktifkan pemusnahan tulang yang sudah terbentuk. Dalam pesakit tua dan dengan osteoporosis, hormon paratiroid meningkat dengan latar belakang lebihan hormon adrenal, dan menurunkan gangguan metabolik menopaus. Kadar darah ̶ 1.6 hingga 6.8 pmol / L.

  Dengan kekurangan estradiol, kepekaan tisu tulang untuk meningkatkan hormon paratiroid. Sekiranya tahap hormon seks wanita dari kumpulan estrogen jatuh di bawah 15-20 ng / ml, maka tulang mula runtuh dengan kuat pada kedua-dua wanita dan lelaki.

  Dengan kekurangan vitamin D, osteoporosis, kencing manis, proses tumor, tuberkulosis, iskemia miokardia. Penurunan fisiologi berlaku pada usia tua dan semasa kehamilan. Untuk mengelakkan osteoporosis, perlu mengekalkan paras darah dalam lingkungan 30 hingga 70 μg / L.

  Ujian apa yang perlu dilalui:

  • Keseluruhannya. Dalam osteoporosis sekunder, kiraan leukocyte yang agak tinggi dapat dikesan di latar belakang gangguan gaya hidup atau disfungsi hormon. Jika kehilangan tulang adalah proses yang berkaitan dengan usia atau telah berlaku pada wanita selepas kehamilan berganda, maka tidak ada perubahan khusus.
  • Kalsium Penggunaannya meningkat dengan merokok dan minum kopi, tekanan. Tidak diserap dari makanan dengan kekurangan vitamin D. Peningkatan dalam darah semasa kerja intensif kelenjar parathyroid, metastase tulang, tempoh imobilitas yang panjang.
  • Ia berkurangan dengan kekurangan protein, kegagalan buah pinggang dan hati. Nilai purata untuk orang dewasa - 2.1-2.5 mmol / l.
  • Biokimia: kreatinin untuk menilai fungsi buah pinggang, protein total, fosfatase alkali, ALT dan AST, protein C-reaktif.
  • Hormon darah: thyrotropic dan thyroxin, ACTH (kortikotropin) dan kortisol, globulin.
  • Urin untuk kalsium. Peningkatan perkumuhan dari badan mencerminkan kepekatan yang tinggi dalam serum, pemusnahan tisu tulang, hipertiroidisme kelenjar parathyroid. Urinalisis membantu mengenal pasti gangguan yang ada pada buah pinggang, yang boleh mengubah kebolehpercayaan ujian biokimia.

  Selain itu, cara yang paling mudah ialah sinar-X. Tetapi ia membantu untuk mengesan hanya osteoporosis di peringkat apabila terdapat kehilangan lebih daripada satu pertiga daripada jisim tulang. Kenal pasti kecacatan tulang belakang atau patah tulang.

  Osteoporosis bahu pada roentgen

  Standard emas untuk diagnosis awal kehilangan tulang adalah densitometry. Ia didasarkan pada laluan x-ray melalui tulang dan penilaian tahap penyerapan mereka di pintu keluar. Dengan kaedah ini, anda boleh membuat diagnosis pada peringkat awal penyakit ini - dengan kehilangan tulang 2%, serta memantau proses rawatan.

  Baca lebih lanjut dalam artikel kami mengenai ujian darah untuk osteoporosis.

  Baca dalam artikel ini.

  Siapa yang disyorkan untuk menjalani ujian darah untuk osteoporosis

  Penyakit ini tergolong dalam polyetiological, yang bermaksud terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan penurunan ketumpatan tulang. Oleh itu, pada peringkat pertama diagnosis, adalah perlu untuk membentuk satu kumpulan risiko. Pesakit yang memasukinya diberikan kompleks utama diagnostik makmal, ujian am, pemeriksaan sinar-X dan densitometry.

  Diagnosis primer dan mendalam adalah disyorkan dalam keadaan sedemikian:

  • kecenderungan keluarga (kerabat dekat mempunyai patah tulang dengan kecederaan ringan);
  • berumur lebih 50 tahun;
  • tanda ketidakseimbangan hormon pada wanita: haid lewat, menopaus awal, ketidaksuburan, kitaran yang tidak teratur, penurunan fungsi ovari;
  • penghantaran kerap, penyusuan susu ibu;
  • pengecualian makanan dengan kalsium dari diet (contohnya, intoleransi kepada produk tenusu), lebihan protein dan lemak, semangat berlebihan untuk kopi;
  • hipovitaminosis vitamin D;
  • pelanggaran penyerapan usus (kolitis, enteritis, dysbacteriosis);
  • berat badan yang rendah, badan asma (nipis, dengan pergelangan tangan yang nipis);
  • kekurangan aktiviti motor, termasuk rehat yang panjang;
  • pengeluaran tinggi atau penggunaan hormon tiroid dan adrenal;
  • merokok, alkoholisme kronik;
  • diabetes;
  • rawatan dengan anticonvulsant selama lebih dari 1 bulan, pengenalan "Heparin" selama lebih dari 15 hari;
  • kegagalan buah pinggang kronik;
  • aduan sakit di belakang, sacrum, sendi pinggul, tulang rusuk, tulang pelvis. Mereka diperkukuhkan dengan beban, perubahan cuaca. Memperhatikan kelemahan yang berterusan, kekejangan, terutamanya pada waktu malam, kuku rapuh;
  • perubahan postur ("postur pempetisyen", ubah bentuk tulang);
  • patah patologi;
  • ketinggian badan yang berkurangan.

  Dan ini lebih lanjut mengenai hormon cortisol.

  Kira jumlah darah menyeluruh

  Untuk mengesan osteoporosis pada peringkat awal, doktor mengkaji sejarah keluarga (kehadiran simptom yang biasa dalam saudara-mara), aduan pesakit, mengkaji dan menetapkan ujian makmal dan instrumental. Analisis yang paling bermaklumat adalah:

  • penunjuk kerosakan tulang deoxypyridinoline;
  • penanda pembentukan tulang baru osteocalcin;
  • hormon paratiroid kelenjar paratiroid;
  • estradiol (hormon seks wanita);
  • vitamin D.
  Contoh keputusan ujian darah pada pesakit dengan osteoporosis dan penyakit degeneratif tulang belakang

  Adalah penting untuk menjalankan analisis ini dari Januari hingga akhir Mac, kerana pada masa ini kekurangan maksimum vitamin D dan lebihan hormon paratiroid didapati.

  Deoxypyridinoline, PDI kencing

  Ini adalah "jambatan" antara molekul kolagen, benang mengikat melintang yang memberikan kekuatan tulang. Dengan pemusnahan tulang masuk ke dalam aliran darah dan diekskresikan dalam air kencing. Analisis menunjukkan kadar kehilangan tulang dan risiko patah tulang. Dalam osteoporosis, terdapat peningkatan nisbah DPID / kreatinin dari 5.4 untuk lelaki dan 7.4 untuk wanita.

  Nilai tinggi juga dikaitkan dengan metastasis tumor dalam tulang dan dengan pemindahan buah pinggang.

  Osteocalcin

  Protein ini menggabungkan kalsium dan mineral tulang utama, hydroxyapatite. Kepekatan osteocalcin dalam darah mencerminkan kadar sintesis tisu baru. Mengatur proses penyerapan kalsium dan fosforus, keamatan metabolisme mineral. Kandungannya dipengaruhi oleh vitamin K dan D, hormon calcitonin dan parathyroid. Norma adalah selang dari 4 hingga 13 ng / ml. Apabila osteoporosis dinaikkan.

  Hormon paratiroid

  Ia berfungsi di tubula buah pinggang, memperlahankan kalsium perkumuhan, mempercepat pembebasan fosfat. Ia menghalang pembentukan tulang baru oleh osteoblast, mengaktifkan pemusnahan tulang yang sudah terbentuk. Dalam pesakit tua dan dengan osteoporosis, hormon paratiroid meningkat dengan latar belakang lebihan hormon adrenal, dan menurunkan gangguan metabolik menopaus. Kadar darah ̶ 1.6 hingga 6.8 pmol / L.

  Estradiol

  Dengan kekurangannya dalam badan, meningkatkan kepekaan tisu tulang terhadap tindakan hormon paratiroid. Sekiranya tahap hormon seks wanita dari kumpulan estrogen jatuh di bawah 15-20 ng / ml, maka tulang mula runtuh dengan kuat pada kedua-dua wanita dan lelaki.

  Vitamin D

  Peranan utama dalam tubuh adalah untuk mengawal metabolisme kalsium. Dengan kekurangannya, osteoporosis, kencing manis, proses tumor, tuberkulosis, iskemia miokardia sedang berkembang. Penurunan fisiologi berlaku pada usia tua dan semasa kehamilan. Untuk mengelakkan osteoporosis, perlu mengekalkan paras darah dalam lingkungan 30 hingga 70 μg / L.

  Ujian apa yang perlu dihantar

  Untuk menentukan atau memperjelaskan penyebab osteoporosis, pemeriksaan klinikal am dilantik.

  Ujian darah am

  Dalam osteoporosis sekunder, kiraan leukocyte yang agak tinggi dapat dikesan di latar belakang gangguan gaya hidup atau disfungsi hormon. Jika kehilangan tulang adalah proses yang berkaitan dengan usia atau telah berlaku pada wanita selepas kehamilan berganda (proses utama), maka tidak ada perubahan khusus.

  Pada kalsium

  Ia mengekalkan kekuatan tulang, gigi, memberikan impuls dalam tisu otot, pembekuan darah. Penggunaannya meningkat dengan merokok dan minum kopi, tekanan. Tidak diserap dari makanan dengan kekurangan vitamin D. Peningkatan dalam darah semasa kerja intensif kelenjar parathyroid, metastase tulang, tempoh imobilitas yang panjang. Mengurangkan kekurangan protein, buah pinggang dan kegagalan hati. Nilai purata untuk orang dewasa - 2.1-2.5 mmol / l.

  Biokimia

  Di samping menentukan kalsium, ujian berikut disyorkan:

  • kreatinin untuk menilai fungsi buah pinggang;
  • jumlah protein, bergantung kepadanya aktiviti ion kalsium, kerana separuh daripada mereka dalam darah beredar sebagai sebahagian daripada kompleks protein;
  • alkali fosfatase, aktiviti enzim ini bertambah dengan pecahan tisu tulang, penyakit Paget dan penyakit Gaucher, dalam menopaus dan semasa kehamilan;
  • ALT dan AST untuk menolak kegagalan hati;
  • Protein C-reaktif dengan peningkatan menunjukkan adanya proses keradangan.

  Hormon darah

  Untuk tidak memasukkan disfungsi sistem endokrin, memeriksa tahap hormon tersebut:

  • tiroid dan tiroksin, dengan thyrotoxicosis, apabila ketumpatan tulang terganggu, yang pertama adalah lebih rendah dan yang kedua lebih tinggi daripada biasa;
  • ACTH (kortikotropin) dan kortisol dapat membantu dalam diagnosis Sindrom dan penyakit Itsenko-Cushing, yang berlaku dengan metabolisme mineral yang terganggu;
  • hormon seks mengikat globulin; risiko keretakan meningkat banyak kali jika estradiol berada di bawah normal, dan protein ini dinaikkan.

  Analisis air kencing

  Untuk menjelaskan gangguan metabolisme kalsium, tahapnya mesti diselidiki bukan sahaja dalam darah, tetapi juga dalam air kencing. Peningkatan perkumuhan dari badan mencerminkan kepekatan yang tinggi dalam serum, pemusnahan tisu tulang, hipertiroidisme kelenjar parathyroid. Urinalisis membantu mengenal pasti gangguan yang ada pada buah pinggang, yang boleh mengubah kebolehpercayaan ujian biokimia.

  Peningkatan nilai kalsium oxalate dalam air kencing

  Kaedah penyelidikan lain dalam wanita dan lelaki

  Cara paling mudah ialah sinar X-ray. Tetapi ia membantu untuk mengesan hanya osteoporosis di peringkat apabila terdapat kehilangan lebih daripada satu pertiga daripada jisim tulang. Oleh itu, dengan bantuan pemeriksaan X-ray mendedahkan kecacatan tulang belakang atau patah tulang.

  Standard emas untuk diagnosis awal kehilangan tulang adalah densitometry. Ia didasarkan pada laluan x-ray melalui tulang dan penilaian tahap penyerapan mereka di pintu keluar. Semakin rendah ketumpatan tisu tulang, semakin banyak sinar itu berlalu. Dengan kaedah ini, anda boleh membuat diagnosis di peringkat awal penyakit ini - dari kehilangan tulang 2%, serta memantau proses rawatan.

  Dan di sini lebih lanjut mengenai hormon androgen.

  Ujian darah membantu dalam diagnosis osteoporosis, menentukan sebabnya. Mereka disyorkan untuk mengambil dan menilai hasil rawatan. Untuk pengesanan awal, densitometry ditunjukkan dengan pemeriksaan menyeluruh darah dan air kencing untuk penanda kehancuran dan pembentukan tisu tulang, kalsium, vitamin D dan hormon. Sekiranya perlu, pesakit diberikan ujian biokimia tambahan, ujian klinikal darah umum dan ujian air kencing.

  Video berguna

  Tonton video mengenai gejala dan rawatan osteoporosis:

  Diagnosis osteoporosis: senarai ujian, harga

  Osteoporosis adalah penyakit yang bersifat sistemik progresif dan disertai dengan pengurangan ketumpatan struktur tisu tulang dan perubahan selanjutnya.

  Persoalan mendiagnosis penyakit ini telah dipelajari sepenuhnya, sehingga definisinya biasanya tidak sukar.

  Biasanya, diagnosisnya adalah rumit, dan ia berdasarkan aduan pesakit, peperiksaan, keputusan ujian instrumental dan makmal.

  Lebih cepat diagnosis ditubuhkan, semakin tinggi kebarangkalian berjaya berurusan dengan gejala yang tidak menyenangkan.

  Itulah sebabnya penting untuk tidak mengabaikan manifestasi penyakit yang pertama.

  Apa itu osteoporosis?

  Dalam keadaan ini, seperti osteoporosis, tahap ketumpatan tisu tulang berkurangan, kerapuhannya meningkat, dan ia menjadi terdedah kepada patah patologis. Dalam kata yang mudah, ini dapat dijelaskan sebagai peningkatan "keliangan" kerangka.

  Dengan osteoporosis, struktur tulang menjadi porous.

  Penyebab osteoporosis sangat pelbagai. Yang utama ialah dominasi katabolisme tulang (kerosakan) terhadap anabolisme dalam tisu tulang (pertumbuhan dan asimilasi komponen pemakanan naik di bawahnya).

  Osteoporosis paling kerap disebabkan oleh keadaan berikut:

  • Klimaks pada wanita. Sebabnya adalah kekurangan estrogen, yang mana risiko osteoporosis pada wanita adalah tiga kali lebih tinggi daripada pada lelaki yang sama.
  • Umur Pada tulang tua menjadi lemah, yang dapat menimbulkan penyakit.
  • Penggunaan jangka panjang ubat-ubatan hormon.
  • Osteoporosis Alergi menampakkan diri kerana kekurangan kalsium dan vitamin D dalam diet.
  • Faktor keturunan.
  • Gaya hidup yang tidak aktif, yang menimbulkan kemerosotan bekalan darah.
  • Tabiat buruk.
  • Penyakit kronik sistem pencernaan.
  • Pada wanita, penyebabnya adalah penyakit ovari, yang disertai oleh gangguan endokrin.

  Tanda-tanda osteoporosis

  Terdapat banyak gejala klinikal osteoporosis, dan tidak semuanya berhubungan langsung dengan kerangka.

  Terdapat tanda-tanda umum osteoporosis, yang termasuk berikut:

  • Keletihan patologi yang disebabkan oleh kekurangan kalsium sistemik.
  • Meningkatkan kesediaan sawan, terutama pada anak lembu.
  • Dalam osteoporosis tulang belakang, sakit belakang sering ditunjukkan, baik pada rehat dan gerakan.
  • Keterlabatan dan kepanjangan kuku yang kerap.
  • Menyebarkan sakit myalgia atau otot.
  • Tachycardia yang kerap.
  • Protrusions dan hernia di bahagian yang berbeza dari tulang belakang.
  • Kecacatan tulang belakang Scoliotic, mengurangkan pertumbuhan.

  Pada pesakit dengan osteoporosis, pesakit mungkin mengalami patah tulang walaupun dengan sangat sedikit tenaga. Itulah sebabnya diagnosis tepat pada masanya memainkan peranan penting.

  Petunjuk untuk laluan diagnostik untuk osteoporosis

  Petunjuk untuk diagnosis adalah sebarang tanda-tanda gejala penyakit.

  Pada peringkat pemeriksaan klinikal, pakar dapat mengenal pasti satu kumpulan yang mempunyai risiko peningkatan osteoporosis. Gejala mungkin termasuk kecacatan kyphotic di tulang belakang toraks, penurunan yang jelas dalam ketinggian pesakit berbanding dengan lawatan sebelumnya. Juga, petunjuk untuk diagnosis adalah sakit belakang biasa.

  Beri perhatian kepada siapa yang perlu diuji untuk osteoporosis. Orang berikut mempunyai peluang untuk mendapatkan temujanji untuk diagnosis:

  • Wanita dengan menopaus pramatang.
  • Orang secara genetik terdedah kepada osteoporosis.
  • Keretakan kerap pada orang yang berumur di bawah 45 tahun.
  • Mereka yang mempunyai penyakit provocateurs osteoporosis sekunder.
  • Mereka yang menggunakan dadah tertentu.
  • Penipisan berlebihan - keletihan, anoreksia, penipisan kongenital.

  Sekiranya terdapat dua atau lebih faktor risiko, kebarangkalian osteoporosis meningkat sebanyak satu pertiga, tanpa mengira usia.

  Doktor yang mana yang hendak dihubungi?

  Untuk menghapuskan masalah, diperlukan pendekatan bersepadu untuk pilihan terapi. Diagnosis dan preskripsi rawatan dilakukan oleh traumatologist, rheumatologist, orthopedist, endocrinologist.

  Matlamat utama dalam rawatan osteoporosis adalah untuk menghapuskan ketidakselesaan yang menjejaskan kualiti hidup pesakit. Untuk menentukan kejayaan rawatan, anda mesti diperiksa secara berkala oleh ahli radiologi.

  Pada orang tua, kegagalan pemulihan tisu tulang sering dikaitkan dengan aktiviti terjejas pankreas, kelenjar tiroid, dan kelenjar adrenal. Oleh itu, adalah penting untuk menjalani pemeriksaan endocrinologist.

  Untuk keretakan kerap, rujuk kepada traumatologists dan rheumatologists yang mengkhusus dalam penentuan gangguan tulang dan tisu penghubung.

  Video: "Bagaimanakah diagnosis osteoporosis?"

  Ujian apa yang diperlukan?

  Diagnosis tepat osteoporosis mungkin memerlukan sebilangan besar ujian. Pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

  Ujian darah

  Membolehkan anda untuk menilai mutu dalam badan metabolisme kalsium-fosforus, yang bercakap mengenai proses mineralisasi dalam tisu tulang. Ini membolehkan anda secara tidak langsung menentukan ketiadaan atau kehadiran osteoporosis.

  Ujian darah biokimia

  Ia membolehkan anda menilai dengan tepat keadaan kawasan tertentu di dalam badan.

  Osteocalcin Protein bukan kolagen utama tulang yang dihasilkan oleh osteoblast adalah penanda pertumbuhan tisu tulang. Ia dilakukan mengikut kaedah RIA dan EHLA. Kadar kelebihan menunjukkan osteoporosis pasca menopaus, peringkat awal hipertiroidisme, osteodystrophy buah pinggang, hiperparatiroidisme.

  Piawaian EHLA (ng / ml) adalah seperti berikut:

  Ujian darah untuk osteoporosis dipanggil

  Apakah densitometry?

  Salah satu kaedah yang paling moden dan boleh dipercayai untuk mengesan osteoporosis pada peringkat awal adalah densitometry. Ini adalah pemeriksaan di mana ketumpatan tulang diukur. Kaedah ini sangat tepat untuk menentukan kehilangan tulang antara 2.5-5%. Ini penting untuk mengenal pasti penyakit pada peringkat terawal, apabila penting untuk menghentikan proses pemusnahan tulang.

  Perhatian! Kaedah ini membolehkan anda untuk melihat proses perkembangan penyakit dan keberkesanan rawatan yang dipilih. Kajian ini tidak menyebabkan kesakitan dan tidak memerlukan pengenalan anestesia ke dalam badan.

  Terdapat dua jenis densitometry: ultrasound dan x-ray.

  Kaedah ultrabunyi

  Secara praktikal tiada kontra. Intinya terletak pada menunjuk kepadatanometer mudah alih ke kawasan tulang dan kelajuan gelombang ultrasonik yang melintas ke tisu tulang, menghantar isyarat ke monitor.

  Selalunya, objek analisa adalah calcaneus. Akhirnya, pakar akan mengetahui berapa banyak kalsium. Sekiranya ia berada di bawah norma yang ditetapkan, maka perlu dipertimbangkan bahawa pesakit mempunyai osteoporosis.

  Kaedah sinar-X

  Kurang selamat daripada ultrasound. Ini disebabkan oleh fakta bahawa orang itu terdedah kepada dos radiasi minimum. Oleh itu, diagnosis jenis ini tidak disyorkan untuk orang yang berikut:

  • ibu yang menyusu;
  • wanita hamil;
  • kanak-kanak

  Berapa kerap anda boleh melakukan densitometry: banyak pemeriksaan tulang dalam masa yang singkat tidak disyorkan, kerana ia boleh membahayakan tubuh.

  Prosedur terperinci tidak mengambil sedikit masa dan membolehkan anda mengira jumlah kalsium dalam tulang.

  Kaedah moden diagnosis kepadatan tulang, yang tidak memerlukan pembedahan. Ia membolehkan anda mengukur tahap kalsium dalam tulang. Kaedah ini sangat tepat untuk membolehkan anda mendiagnosis kehilangan tulang, bermula 2-5% peratus. Jadi diagnosis awal membolehkan anda "tidak memulakan" penyakit itu sehingga tahap yang teruk yang sukar dirawat.

  Prinsip dan jenis penyelidikan

  Osteoporosis (degenerasi tulang) adalah penyakit progresif di mana pemusnahan struktur tulang berlaku, ketumpatannya berkurang dan rangka manusia terjejas.

  Osteoporosis lengan, kaki dan tulang lain mengganggu senibina kompleks tisu tulang, ia menjadi poros dan mudah pecah walaupun dengan tekanan yang minimum (lihat gambar).

  Jenis osteoporosis

  Osteoporosis: sebab, tanda, terapi

  Diagnosis osteoporosis adalah penting untuk dilakukan walaupun sebelum munculnya tanda-tanda luar yang menunjukkan bentuk penyakit yang teruk. Patologi ini dicirikan oleh kerapuhan tulang yang meningkat akibat kekurangan kalsium. Untuk mengesan pelanggaran, adalah perlu untuk lulus ujian untuk osteoporosis, menjalani pemeriksaan ultrasound dan lain-lain kajian tambahan badan.

  Pada wanita dan, jarang sekali, lelaki yang disyaki penyakit, darah diambil untuk ujian biokimia dan spesifik untuk mengesan tanda-tanda osteoporosis, dan analisis air kencing dan densitometry juga dilakukan. Kaedah diagnostik tambahan termasuk ujian genetik, densitometry MRI dan CT.

  Pada masa lalu, kaedah absorptiometri isotop digunakan untuk menganggarkan jisim tulang dan kandungan sebatian mineral, prinsipnya adalah kesan zarah gamma dan penilaian tahap penyerapannya.

  Kelemahan penting bagi pemeriksaan sedemikian adalah pendedahan radiasi yang ketara. Selepas itu, mereka mula menerapkan absorptiometri dua-foton X-ray, yang sangat sensitif dan kurang berbahaya kepada pesakit.

  Hari ini, hanya 2-3% kehilangan tulang dikesan dengan pertolongannya, oleh itu pemeriksaan semacam itu boleh digunakan untuk memeriksa wanita menopause untuk pengesanan awal osteoporosis. Pergi

  MENGGUNAKAN UJIAN

  Kehadiran kegagalan buah pinggang;

  Dalam alat densitometric meletakkan norma ketumpatan tulang rangka manusia, berbeza untuk setiap tapak individu. Berdasarkan piawaian, umur, jantina dan ciri-ciri individu pesakit, analisis penunjuk tulang dilakukan. Petunjuk utama adalah:

  SILA JADI

  Jenis densitometry

  1. Gambar sejati
  2. Densitometry.
  3. Harga

  Untuk membuat pilihan yang tepat, anda perlu mengetahui pola berikut:

  Jika fraktur diperhatikan dengan kecederaan ringan, ini juga merupakan petunjuk untuk peperiksaan ini. Adalah dipercayai bahawa pelanggaran keutuhan tulang dalam osteoporosis mengurangkan jangka hayat pesakit lebih daripada kanser, sehingga pengesanan penyakit tepat pada masanya sangat penting.

  Harus diingat bahawa dalam beberapa kes, bentuk keturunan patologi ini dijumpai. Pergi

  Pemeriksaan ini untuk osteoporosis, bergantung pada peralatan yang digunakan, dibahagikan kepada ultrasound dan sinar-X. Edensitometry didasarkan pada laluan gelombang ultrasonik melalui tisu lembut dan keras badan.

  Dia sensitif dan moden. Densitometry menggunakan alat sinar-X membandingkan ketumpatan tulang dan struktur lembut, tetapi mempunyai ketepatan yang kurang.

  Terdapat beberapa teknik baru. Tetapi hospital dan kemudahan pesakit luar tidak selalu dilengkapi peralatan terkini.

  Oleh itu, jika doktor mencadangkan melakukan densitometry, anda harus menghentikan pilihan pada sinar-X.

  Osteoporosis dicirikan oleh penurunan ketumpatan mineral tisu tulang dengan perubahan serentak dalam kuantiti dan arkitek mikro. Pada masa yang sama, terdapat pelanggaran kekuatan tulang dan meningkatkan kemungkinan patah tulang, seringkali di dalam ruang tulang belakang, di persimpangan lengan bawah dengan pergelangan tangan dan di leher paha.

  Intipati kaedah itu

  Selama 20 tahun yang lalu, peralatan yang sangat sensitif telah dikembangkan untuk menjalankan analisa densitometrik tulang tulang, yang memungkinkan untuk menentukan peratusan pencairan tisu tulang dan untuk mengenalinya semasa penyakit baru.

  Terdapat klasifikasi kaedah densitometrik:

  • Kaedah diagnostik isotop, yang merangkumi monophoton dan absorptiometri dua foton, serta tomografi terkira kuantitatif.
  • Kaedah ultrabunyi.

  Perubatan moden menggunakan beberapa jenis diagnosis ini, bergantung kepada tahap perkembangan penyakit, keadaan pesakit, kawasan rangka yang perlu diperiksa.

  Densitometry untuk osteoporosis pada wanita - Osteoporosis - Artikel

  Estrogen (hormon seks wanita) mengawal pertumbuhan sel-sel tulang dan secara langsung menyumbang kepada peningkatan ketumpatan mereka.

  Menentukan tahap estrogen dalam darah seorang wanita adalah perlu jika, sebagai tambahan kepada tanda-tanda osteoporosis, terdapat juga gejala utama menopaus.

  id = "dan"> The norms of estrogen in women - dari 65 hingga 1600 pmoll.

  Dalam tempoh selepas menopause, tahap estrogen berkurangan dengan ketara - sehingga 75 malam.

  Tahap menunjukkan rachitis, imobilisasi pada patah, overdosis vitamin D, hypophosphatemia, kerentanan terhadap pembentukan batu ginjal, leukemia.

  Densitometry untuk osteoporosis: adalah mustahil untuk menggantikan

  Ia mesti dikatakan bahawa densitometry sedemikian didasarkan pada sifat gelombang ultrasonik untuk menyebarkan permukaan tulang atau menyebarkan tisu tulang. Ia adalah mungkin untuk menentukan keanjalan, ketumpatan dan kekakuan tulang.

  Rawatan jangka panjang dengan glukokortikoid;

  BMD (g / cm2) adalah penunjuk kepadatan mineral tulang.

  Tempoh kehamilan atau menyusu anak.

  • Fakta yang boleh membuat anda berfikir
  • Densitometry (dari bahasa Latin:
  • Jika keretakan berlaku dalam hidup anda kerap, buru-buru untuk densitometry, tanpa mengira usia. Doktor menasihatkan untuk melakukan perkara yang sama dan mereka yang terpaksa mengambil glucocorticosteroids untuk masa yang lama (untuk asma bronkial, rheumatoid arthritis), antikoagulan (heparin), diuretik (hypothiazide, furosemide) dan anticonvulsants (phenobarbital). Lelaki juga dinasihatkan untuk memeriksa kekuatan tulang, tetapi kemudian, selepas 50 tahun.
  • . Pada wanita selepas 40 tahun, dan lelaki selepas 50, prosedur ini adalah wajib setiap 1-2 tahun. Juga, sebab ujian ada tanda-tanda tidak langsung osteoporosis. Pengesanan awal demineralisasi tulang akan membolehkan

  Bagaimana ia berfungsi?

  Diagnosis osteoporosis

  Kaedah diagnosis osteoporosis termasuk:

  • Radiografi
  • Densitometri tulang
  • Sonografi Ultrasound
  • id = "r"> Makmal diagnosis (definisi penanda osteoporosis)
  • Kajian genetik
  • Kaedah invasif tambahan

  Osteoporosis, terutamanya pada peringkat awal, tidak boleh selalu ditentukan oleh sebarang tanda luar. Oleh itu, untuk diagnosis yang lebih tepat perlu menjalankan kajian biokimia dan hormon.

  Di samping itu, data terkini mencadangkan pentingnya mengenal pasti penanda genetik untuk osteoporosis. Diagnosis makmal osteoporosis diperlukan untuk menentukan keadaan badan, hasilnya akan membantu menentukan kehadiran osteoporosis berdasarkan tanda-tanda tidak langsung pada tahap awal.

  Kajian makmal adalah perlu bagi pencegahan gangguan metabolik, ramalan kadar resorpsi tulang (kemusnahan) dan analisis keberkesanan kaedah tertentu rawatan.

  Pengenalpastian penanda osteoporosis membantu mengesan id = "la"> metastasis, osteopenia, patologi genetik, serta mengenal pasti osteoporosis primer atau sekunder.

  Kajian makmal moden yang mengkaji kecenderungan genetik seseorang untuk osteoporosis berada di peringkat eksperimen dan oleh itu jarang digunakan dalam amalan perubatan. Pengenalpastian penanda genetik hanya boleh dilakukan di institusi perubatan khas dengan kehadiran peralatan mahal.

  Dalam proses diagnosis makmal, pakar menentukan semua faktor keturunan yang mempengaruhi penampilan osteoporosis. Di samping itu, penanda osteoporosis keturunan dapat pra-id = "gen"> untuk mencegah penyakit sebelum penampilan gejala klinikal pertama.

  Antara penanda genetik adalah dua gen dan semua perubahan dalamnya.

  Gen Col1A1 - bertanggungjawab untuk pengeluaran kolagen dalam tisu tulang. Walaupun sedikit perubahan dalam DNA menyebabkan ketidakstabilan struktur kolagen (tulang-tulang akan mempunyai jumlah protein yang sangat kecil yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan dan pembahagian sel-sel tulang).

  id = "dopl"> Gen VDR3 adalah segmen DNA dalam sel yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan reseptor untuk vitamin D3. Penindasan aktiviti laman web ini membawa kepada fakta bahawa jumlah vitamin D3 yang normal dan, dengan itu, kalsium tidak akan diserap oleh badan. Kekurangan kedua-dua bahan ini adalah punca perkembangan osteoporosis keturunan.

  Semua kaedah pemeriksaan di atas berkaitan dengan diagnosis osteoporosis yang tepat dan penting. Untuk mengelakkan fraktur lanjut, pencegahan osteoporosis perlu dilakukan dalam kumpulan risiko.

  Faktor risiko termasuk: menopaus pada wanita pada usia awal (sehingga 40 tahun), kekurangan haid, tahap hormon seks yang rendah, rawatan serentak dengan kortikosteroid, hipertiroidisme, penyakit usus, cachexia, kegagalan buah pinggang kronik dan hepatik.

  Gejala utama penyakit ialah perubahan ketumpatan tulang pada radiografi, keretakan kerap, dan kedudukan pendek.

  Selepas menentukan simptom utama dan faktor risiko, perlu membuat pelan rawatan untuk osteoporosis di pusat perubatan di bawah bimbingan doktor yang berkelayakan.

  Semasa peperiksaan itu juga perlu mengambil kira keperluan diagnosis pembezaan dalam kajian gambar X-ray. Pada pesakit yang lebih tua, metastasis tulang harus dikecualikan.

  Takrif metastasis mungkin penting, kerana ia muncul di tempat yang sama di mana osteoporosis biasanya setempat. Untuk menentukan diagnosis diagnostik makmal dijalankan, sering dilakukan tusukan tulang.

  id = "oste"> Setelah selesai semua aktiviti diagnostik, doktor spesialis mesti memilih rawatan yang betul dan menetapkan ubat yang sesuai. Untuk melakukan ini, anda perlu membina hasil diagnosis.

  Diagnostik osteoporosis adalah berdasarkan beberapa kajian yang tidak invasif yang selamat, tidak sukar untuk dilakukan, dan, jika perlu, dilakukan beberapa kali dalam satu pesakit.

  Kaedah diagnostik termasuk:

  • pemeriksaan x-ray;
  • densitometri tulang;
  • analisis biokimia terhadap penanda patologi spesifik.

  Kaedah instrumental

  Radiografi adalah kaedah diagnostik yang tidak dikenali, kerana ia hanya membolehkan seseorang untuk mengesyaki proses patologi dalam tulang mengikut ciri-ciri ciri dalam gambar.

  Densitometry adalah beberapa teknologi yang membolehkan menentukan kepadatan tisu tulang. Terdapat x-ray, ultrasound dan dikira densitometry tomografi.

  Data yang diperolehi oleh densitometry tertakluk kepada analisis komputer, di mana dimensi, ketebalan, dan keliangan tulang dikira, dan ketumpatan pukalnya ditentukan.

  Densitometry dengan bantuan ultrasound mempunyai beberapa kelebihan dalam diagnosis osteoporosis: ia tidak memerlukan banyak masa, tidak mengandung radiasi, digunakan pada kanak-kanak dan ibu hamil.

  Kaedah makmal

  Peranan penting dalam menentukan diagnosis mempunyai ujian darah untuk osteoporosis. Dalam darah pesakit, penanda khas ditentukan untuk menentukan keterukan dan tahap perkembangan penyakit.

  Bagaimana cara menentukan osteoporosis melalui ujian darah? Ia cukup untuk menentukan penunjuk berikut:

  1. Fosfatase alkali adalah enzim yang terdapat dalam osteoblas. Ia berfungsi sebagai penunjuk kerosakan tulang.
  2. Osteocalcin adalah protein yang merupakan penanda spesifik pembentukan tulang.
  3. Jumlah Kalsium adalah makronutrien, komponen penting dalam pembinaan rangka. Tahap osteoporosis ditunjukkan oleh pelbagai turun naik dalam kepekatan kalsium dalam serum.
  4. Fosforus bukan organik adalah salah satu komponen utama tulang. Garam fosforus terlibat dalam metabolisme mineral. Perubahan kandungan fosforus diperhatikan dalam pelbagai patologi, termasuk osteoporosis.
  5. Parathormone mengawal pertukaran garam fosforus dan ion kalsium dalam badan.
  6. Hormon tiroid: TSH, T4.
  7. Hormon seks (testosteron, estradiol).

  Penunjuk yang sangat khusus mengenai proses metabolik tisu tulang adalah Deoxypyridoneol (DPID) - penanda kerosakan tulang, yang terdapat di dalam air kencing.

  Orang yang berusia di atas 50 tahun, pesakit yang mengalami patologi reumatik dan endokrin, yang menggunakan ubat glukokortikoid, wanita semasa menopaus memerlukan peperiksaan biasa. Ujian apa yang perlu disampaikan, beritahu doktor atau pakar endokrin.

  Dalam sesetengah makmal, misalnya, dalam Invitro, profil istimewa ditawarkan termasuk analisis biokimia darah dan air kencing dalam osteoporosis.

  Petunjuk proses metabolik dalam tulang membolehkan anda:

  • tepat pada masanya mengenal pasti pesakit dengan metabolisme tulang terjejas semasa pemeriksaan pencegahan;
  • meramalkan tahap pemusnahan tulang dan perubahan ketumpatannya;
  • menilai keberkesanan dan memantau terapi yang ditetapkan.

  Dengan osteoporosis, kepadatan tulang berkurangan, yang seterusnya, memecahkan kekuatan tulang dan meningkatkan risiko patah tulang. Ketumpatan tulang bergantung pada sel: osteoblas (membentuk sel) dan osteoklas (sel yang memusnahkan tulang).

  Interaksi sel-sel ini antara satu sama lain bergantung kepada banyak faktor: hormon, sama ada seseorang makan dengan baik, seberapa sihat seorang pesakit hidup, tenaga fizikal.

  Diagnosis osteoporosis adalah berdasarkan penggunaan beberapa kaedah: makmal dan biokimia, instrumental dan klinikal.

  Penentuan faktor risiko

  Tahap diagnosis pertama ialah mengenal pasti faktor risiko berdasarkan data pesakit:

  1. Masalah dengan saluran penghadaman (penyerapan kalsium yang lemah).
  2. Kandungan minimum kalsium dan vitamin D dalam badan.
  3. Sindrom postmenopausal atau terlalu awal menopaus.
  4. Mengambil dadah glucocorticosteroids.
  5. Penerimaan hormon tiroid.
  6. Penyalahgunaan alkohol, merokok.
  7. Gaya hidup sedentari.

  Kaedah diagnostik sinar-x

  Diagnosis osteoporosis oleh radiografi adalah salah satu kaedah yang paling biasa dan mudah diakses. Kaedah ini sangat sering digunakan dalam amalan klinikal untuk ujian osteoporosis. Tetapi kaedah penyelidikan ini mempunyai kelemahan yang signifikan: adalah mungkin untuk mengesan kehadiran osteoporosis hanya dalam kes apabila pesakit telah kehilangan lebih daripada 30 peratus jisim tulang.

  Pada peringkat awal penyakit ini, sangat sukar untuk mengenal pasti osteoporosis, untuk ini anda perlu menjalankan satu siri ujian darah khusus yang membolehkan anda membuat penilaian metabolisme kalsium-fosforus dan segera mendiagnosis osteoporosis.

  Apa yang perlu dilakukan

  Satu set kajian harus dilakukan untuk diagnosis awal penyakit ini untuk dapat menghentikan kehilangan tulang, yang sering diperhatikan semasa menopause pada wanita, mengurangkan sakit tulang semasa latihan dan mengurangkan risiko patah tulang.

  Petunjuk utama untuk

  Semua orang tua, dan lebih baik bagi mereka yang melampaui batas umur empat puluh tahun. Pertama sekali, ini terpakai kepada separuh wanita.

  Penjelasan mengenai petunjuk utama dalam diagnosis osteoporosis:

  • Jumlah kalsium adalah salah satu komponen mineral terpenting yang dibuat tulang. Unsur jejak ini terlibat bukan sahaja dalam pembinaan rangka, tetapi turut mengambil bahagian dalam kerja sistem neuromuskular dan kardiovaskular, memainkan peranan tertentu dalam memastikan pembekuan darah dan proses penting lain. Penunjuk biasa kalsium berada dalam julat 2.2-2.65 mmol / l, perubahan dalam kepekatan unsur ini berbeza bergantung pada tahap dan perjalanan penyakit.
  • Fosforus bukan organik adalah komponen mineral tulang, yang terkandung di dalam tubuh manusia dalam bentuk fosfat magnesium, kalsium dan garam lain. Penunjuk biasa fosforus organik berada dalam julat 0.85-1.45 μmol / l. Perubahan dalam kandungan fosforus dalam darah berada dalam had yang berlainan dan bergantung kepada tahap osteoporosis.
  • DPID (deoxypyridoneol) adalah penanda penyerapan tulang, yang ditentukan oleh urinalisis. Dalam kes osteoporosis pasca menopaus, ekskresi kencing DPID meningkat dengan ketara, yang juga mungkin dengan hiperparatiroidisme primer, thyrotoxicosis, dan osteomalacia. Nilai normal deoxypyridonoline pada wanita berada dalam julat 3.0-7.4 nmol DPID / mak mol., Bagi lelaki - 2.3-5.4 nmol DPID / mol creatine.
  • Hormon paratiroid - hormon yang disintesis oleh kelenjar paratiroid. Ia bertanggungjawab untuk pengawalan fosforus dan metabolisme kalsium dalam badan. Tahap normal hormon parathyroid - 0.7-5.6 pmol / l. Untuk mendiagnosis pelbagai bentuk osteoporosis, adalah penting untuk menentukan kepekatan hormon paratiroid.
  • Osteocalcin adalah salah satu protein bukan kolagen utama tulang, yang secara aktif terlibat dalam sintesis tisu tulang baru dan mineralisasi tulang. Menentukan kepekatan osteocalcin membolehkan anda menilai metabolisme tulang dan menentukan perkembangan banyak penyakit tulang. Peningkatan indeks dicatatkan dalam kes hiperparatiroidisme primer, serta pada pesakit dengan acromegali dan hipertiroidisme. Tahap normal atau sedikit tinggi mungkin dengan osteoporosis pasca menopaus. Pengurangan osteocalcin diperhatikan dalam distrofi buah pinggang dan osteomalacia. Dengan peningkatan kandungan osteocalcin, diagnosis kandungannya membolehkan anda memantau perjalanan rawatan. Kandungan normal osteocalcin pada lelaki ialah 12-52.1 ng / ml; untuk wanita - 5.4-59.1 ng / ml

  Densitometri tulang dalam osteoporosis adalah kaedah lain untuk mendiagnosis keadaan tisu tulang.

  Ketepatan ujian untuk diagnosis osteoporosis ditentukan oleh beberapa peraturan yang tidak terlalu rumit:

  • Sehari sebelum menderma darah, alkohol harus dikecualikan dan aktiviti fizikal harus ditinggalkan.
  • Lebih baik menderma darah pada waktu pagi dengan perut kosong.
  • Ia tidak disyorkan untuk makan 12 jam sebelum menderma darah.
  • Untuk menentukan dengan tepat kepekatan fosforus dan kalsium dalam darah, anda perlu meninggalkan beberapa produk yang menimbulkan peningkatan kepekatan unsur-unsur - kacang, kekacang, kale laut, kopi, susu. Sesetengah makanan tambahan aktif biologi juga boleh meningkatkan kepekatan.
  • Sebelum mengambil darah untuk analisis, pesakit mesti sekurang-kurangnya setengah jam dalam keadaan rehat lengkap.

  Osteoporosis adalah penyakit yang sangat umum yang dicirikan oleh pengurangan ketumpatan tulang.

  Ke tahap yang tertentu, peningkatan kekerapan kes diagnosis osteoporosis dijelaskan tidak banyak oleh kemerosotan dalam kesihatan penduduk, oleh peningkatan dalam jangka hayat (penyakit ini mempengaruhi kebanyakan orang di kalangan umur yang lebih tua).

  Kemajuan keupayaan diagnostik perubatan moden telah memainkan peranan dalam meningkatkan bilangan pesakit dengan kerapuhan tulang yang meningkat.

  Densitometri tulang adalah satu kaedah untuk menentukan kepekatan mineral dalam komposisi tulang. Densitometry membolehkan anda mengenal pasti osteoporosis dan menentukan tahap rawatannya.

  Perubatan moden bersedia menawarkan 2 kaedah diagnosis utama: densitometri sinar-X dan ultrasound. Terdapat juga absorptiometri foton, yang, seperti yang utama, disertai oleh campur tangan yang menyakitkan.

  Jenis densitometri tulang

  Densitometri sinar-X adalah menggunakan mesin sinar-X untuk menentukan diagnosis jika kehilangan massa tulang adalah 20-25%.

  Teknik ini adalah yang paling bermaklumat dan oleh itu digunakan apabila osteoporosis mencapai tahap pembangunan yang serius.

  Densitometry dwi-tenaga. Ia adalah berdasarkan pengukuran penyerapan x-ray oleh tulang. Semakin tinggi kepadatan tulang, semakin sukar bagi rasuk untuk melewatinya.

  Untuk vertebra dan femur dua rasuk yang berbeza digunakan.

  Densitometri sinar-X mempunyai indikator yang cukup tepat, yang dicapai dengan membandingkan hasil penyerapan sinar oleh tisu lembut dan tulang.

  Gambar absorptiometry. Ketumpatan tulang dalam diagnosis seperti itu ditentukan dengan mengukur penyerapan tulang radioisotop.

  Dos radiasi agak tidak penting.

  Sebelum anda memeriksa keadaan tulang untuk osteoporosis menggunakan kaedah makmal dan instrumental, anda harus menentukan faktor-faktor yang boleh menjejaskan perkembangan keadaan patologi tisu tulang.

  Ini boleh dilakukan dengan teliti mengumpul data anamnestic, memeriksa pesakit dan memeriksa kad pesakit luarnya.

  Sekiranya seseorang mempunyai beberapa faktor risiko untuk osteoporosis dan sejarah patah tulang, doktor akan mencadangkan supaya pesakit tersebut diperiksa untuk menentukan kepadatan mineral tulang, yang dipanggil densitometry.

  Analisis densitometri osteoporosis, harga yang bergantung sepenuhnya kepada kaedah pelaksanaannya, adalah anggaran ketumpatan tulang, iaitu pekali tepu mereka dengan kalsium.

  Pada masa ini, kaedah yang paling bermaklumat untuk mendiagnosis osteoporosis dianggap sebagai:

  • densitometry komputer ultrasound;
  • Densitometri sinar-X;
  • ujian darah biokimia untuk osteoporosis.

  Kriteria Z - menunjukkan nisbah ketumpatan tulang dalam tubuh anda kepada kepadatan tulang rata-rata sekumpulan orang yang mempunyai jantina dan umur yang sama.

  Siapa yang perlu diperiksa?

  • Risiko kematian yang dikaitkan dengan patah tulang belakang adalah setanding dengan risiko kematian akibat kanser payudara: dalam kes pertama dan kedua ia meningkat dengan usia.
  • Metreo

  Foto: penurunan ketumpatan tulang dalam osteoporosis. Densitometry (osteodensitometry, densitometry tulang) adalah kaedah diagnostik yang menentukan ketumpatan tulang.

  Pengukuran boleh dilakukan dalam dua cara - menggunakan X-ray dan ultrasound. Keputusan yang diperoleh diproses oleh program komputer sesuai dengan norma umur dan jantina.

  Jenis densitometri tulang

  Diagnosis osteoporosis adalah satu set ujian darah tertentu, yang membolehkan untuk menilai metabolisme kalsium-fosforus dan mengesan osteoporosis tepat pada masanya.

  Tujuan diagnosis osteoporosis

  Mengapa saya perlu mendiagnosis osteoporosis?

  Kajian ini diperlukan untuk diagnosis awal osteoporosis - kehilangan tulang, yang biasa terjadi pada wanita semasa menopause, disertai dengan sakit tulang semasa latihan dan peningkatan risiko patah tulang.

  Rawatan Osteoporosis di Moscow

  Petunjuk untuk diagnosis osteoporosis

  Apakah tanda-tanda untuk diagnosis osteoporosis?

  Sesiapa berumur lebih dari 40 tahun, dan terutama wanita, disyorkan untuk mendiagnosis osteoporosis sekurang-kurangnya sekali setahun.

  Kadar Osteoporosis

  Apakah yang dimaksudkan oleh penunjuk diagnostik osteoporosis?

  1) Jumlah kalsium adalah salah satu komponen mineral utama tulang, elemen pengesanan yang paling penting yang terlibat dalam pembinaan kerangka, kerja jantung, aktiviti neuromuskular, pembekuan darah dan banyak proses lain. Bentuk dan tahap osteoporosis berbeza ditunjukkan oleh perubahan yang berbeza dalam kepekatan kalsium.

  Petunjuk normal kalsium: 2.2-2.65 mmol / l.

  2) Fosfor tak organik adalah komponen bahan mineral tulang, yang terkandung dalam badan dalam bentuk garam (kalsium, magnesium fosfat, dan lain-lain) dan turut serta dalam pembentukan tisu tulang dan metabolisme tenaga sel. 85% daripada jumlah fosforus berada dalam tulang. Perubahan dalam kandungan fosforus darah diperhatikan dalam pelbagai bentuk patologi tulang tulang, termasuk osteoporosis.

  Penunjuk normal fosforus: 0.85-1.45 μmol / l.

  3) Hormon parathyroid disintesis oleh kelenjar parathyroid dan mengawal metabolisme kalsium dan fosforus dalam badan. Menentukan kepekatan hormon parathyroid memberikan maklumat penting untuk diagnosis pelbagai bentuk osteoporosis.

  Hormon parathyroid prestasi normal: 9.5-75.0 pg / ml (0.7 - 5.6 pmol / l).

  4) Deoksypyridone (DPID) - penanda kerosakan tisu tulang (resorpsi), yang ditentukan dalam air kencing. Ekstrak kencingnya meningkat dengan osteoporosis pasca menopaus, osteomalacia, thyrotoxicosis, hiperparatiroidisme primer, dan sebagainya.

  Petunjuk biasa cpr:

  • lelaki, 2.3-5.4 nmol DPID / kreatinin mol;
  • wanita - kreativin DPD -3.7-7.4 nmol / mol.

  5) Osteocalcin - protein utama bukan kolagen tulang, yang terlibat dalam proses pengewapan tulang dan sintesis tisu tulang baru. Ini adalah petunjuk tahap metabolisme tulang secara umum dan penunjuk prognostik mungkin perkembangan penyakit tulang.

  Nilai osteocalcin yang tinggi diperhatikan dalam hiperparatiroidisme primer, pada pesakit dengan hyperthyroidism dan acromegaly. Dalam osteoporosis pasca menopaus, ia berada dalam had biasa atau dinaikkan.

  Dengan osteomalacia dan osteodystrophy buah pinggang, kandungan osteocalcin berkurangan. Kajian ini perlu untuk diagnosis osteoporosis dan rawatan kawalan, dengan peningkatan kalsium dalam darah.

  Tahap osteocalcin biasa:

  • wanita premenopause 6.5 - 42.3 ng / ml;
  • wanita menopaus 5.4 - 59.1 ng / ml.

  Menyediakan diagnosis osteoporosis

  Bagaimana untuk mempersiapkan diagnosis osteoporosis?

  Sehari sebelum mengambil darah, adalah perlu untuk menghapuskan pengambilan fizikal dan pengambilan alkohol. Adalah wajar untuk mengambil darah pada perut kosong pada waktu pagi. Sekurang-kurangnya ada 12 jam antara makan terakhir dan pengambilan darah.

  Sesetengah makanan (susu, rumpai laut, kopi, kacang, kacang), makanan tambahan boleh menyebabkan peningkatan kepekatan kalsium dan fosforus darah. Pesakit harus sepenuhnya berehat selama 30 minit sebelum menarik darah.

  Apakah masa analisis?

  Kaedah untuk membuat persediaan

  Analisis air kencing

  Untuk menilai metabolisme kalsium-fosforus, ujian darah dilakukan. Ini adalah kaedah utama diagnosis osteoporosis, yang akan menunjukkan masalah.

  Untuk kajian ini, darah vena dikumpulkan. Selepas itu, kandungan setiap bahan dikaji dengan pelbagai kaedah.

  Menyediakan derma darah:

  • beberapa hari doktor membatalkan beberapa ubat;
  • Makan makanan berlemak terhad;
  • alkohol dan merokok dikecualikan;
  • darah diberikan pada waktu pagi pada perut kosong.

  Osteocalcin

  Protein tulang kolagen utama adalah osteocalcin. Penentuannya dilakukan menurut metode RIA dan EHLA. Kandungan protein yang meningkat menunjukkan perkembangan awal hipertiroidisme, osteodystrophy dan osteoporosis postmenopausal. Dalam kanak-kanak, bahan itu meningkat semasa tempoh pembangunan aktif, pada orang dewasa ia bergantung kepada jantina.

  • untuk lelaki 18-30 tahun - 22-70, untuk wanita - 10.8-42.5;
  • pada lelaki dan wanita 30-50 tahun - 13.5-43;
  • untuk lelaki 50-70 tahun - 15-47, untuk wanita - 14.5-47.

  Fosforus bukan organik

  Tahap fosforus bukan organik bergantung kepada proses remineralisasi. Ditentukan oleh colorimetry.

  Tahap tinggi menunjukkan lebihan vitamin D, acromegali, kerosakan tulang dan osteoporosis. Kandungan yang dikurangkan menunjukkan riket yang mungkin, hiperkalsemia, kekurangan hormon pertumbuhan, kegagalan metabolik.

  • pada kanak-kanak sehingga dua tahun - 1.4-2.2;
  • dari 2 hingga 12 tahun - 1.4-1.7;
  • sehingga 60 tahun - 0.8-1.3;
  • selepas 60 tahun - 0.9-1.3 untuk wanita, 0.75-1.2 untuk lelaki.

  Kalsium

  Tahap kalsium, komponen utama tulang, ditentukan oleh kalorimetri.

  Tahap tinggi menunjukkan hypervitaminosis D, berlebihan dengan diuretik, perkembangan hiperparatiroidisme. Penurunan norma diperhatikan dalam riket kanak-kanak, osteomalacia pada orang dewasa, dan dalam hypoparathyroidism.

  • pada kanak-kanak di bawah 2 tahun - 1.9-2.6;
  • dari 2 hingga 13 tahun - 2.2-2.7;
  • dari 13 hingga 17 tahun - 2.1-2.55;
  • dari 17 hingga 60 tahun - 2.5-2.6;
  • selepas 60 tahun - 2.05-2.55.

  D-Cross Laps

  Penanda menunjukkan tahap pelarut mineral. Kadar peningkatan diperhatikan dalam menopaus, hiperparatiroidisme, arthritis, termasuk bentuk reumatoid dan osteopati.

  • sehingga 49 tahun - di atas 0.59;
  • sehingga 56 tahun - di atas 0.58;
  • dari 56 hingga 70 tahun - untuk lelaki di atas 1.009, bagi wanita di atas 0.7;
  • selepas 70 tahun - di atas 0.8.

  Enzim alkali fosfatase

  Aktivitas fosfatase alkali tinggi menunjukkan rupa penyakit tulang. Kepekatan ditentukan oleh kaedah penyangga aminomethyl proponolone.

  Tahap tinggi menunjukkan osteomalacia, riket, onkologi, proses penyembuhan tulang.

  • dari 3 hingga 7 tahun - di atas 644;
  • dari 7 hingga 13 tahun - di atas 720;
  • dari 13 hingga 18 tahun - pada perempuan dari 448, pada lelaki dari 936;
  • selepas 18 tahun - pada wanita lebih dari 105, lelaki lebih dari 115 tahun.

  Urinalisis menunjukkan fosforus bukan organik dan deoxypyridinoline (DPID).

  Standard fosforus adalah nilai dari 13 hingga 43 mmol / hari.

  Tahap bertambah menunjukkan dos berlebihan vitamin D, riket, pembentukan batu ginjal, mengehadkan mobiliti patah. Tahap yang dikurangkan menunjukkan proses atropik, metastasis tulang, acromegali, atau fokus menular di dalam badan.

  Kadar DPID dalam darah adalah 3.6-4 pada wanita dan 2.3-5.6 pada lelaki.

  Tahap tinggi menunjukkan osteoporosis, osteoarthritis, patologi Paget, metastase. Kandungan rendah adalah tipikal untuk pemulihan badan selepas penyakit ini.

  Penyediaan untuk kajian ini adalah standard. Urin pagi dikumpulkan. 48 jam sebelum prosedur, alkohol, merokok dan beberapa ubat dikecualikan.

  Jumlah darah yang lengkap untuk osteoporosis adalah kajian pertama yang ditetapkan oleh doktor untuk menolak patologi yang serius. Petunjuk penting di sini adalah leukosit dan ESR (kadar pemendapan erythrocyte). Tahap leukosit dan ESR yang tinggi mungkin menunjukkan kehadiran penyakit keradangan sistemik, tetapi osteoporosis sekunder juga boleh disertakan di sini.

  id = "ak"> Norma leukosit - dari 4 hingga 9 × 109 unit.

  Kadar ESR - lelaki - dari 1 hingga 10 mmh, untuk wanita - dari 2 hingga 15 mmh.

  Vitamin D dalam badan mengawal proses metabolik yang melibatkan kalsium. Ujian darah untuk vitamin D adalah perlu jika pesakit mempunyai gangguan yang berkaitan dengan kekurangan bahan.

  id = "es"> Norma vitamin D - dari 70 hingga 250 nmol.

  Somatomedin-C (faktor pertumbuhan insulin seperti-1, IGF-1) adalah hormon yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan sel-sel tulang. id = "pok"> Analisis somatomedin-C juga disyorkan untuk mengambil jika anda mengesyaki osteoporosis.

  Norma Somatomedin-C adalah lelaki sehingga umur 55 tahun - dari 0 hingga 5 mikrogram, perempuan sehingga 55 tahun - dari 0 hingga 18 mikrogram; Lelaki selepas 55 tahun - dari 1 hingga 10 μg, wanita selepas 55 tahun - dari 1 hingga 15 μg.

  Thyroxin (L-thyroxin, hormon T4) adalah hormon tiroid yang mempunyai kesan merangsang aktiviti osteoklas. Tahap tiroksin tinggi menyebabkan kemusnahan tulang. Ujian darah untuk thyroxin diperlukan untuk mengesahkan diagnosis.

  id = "kort"> Norma tiroksin - dari 10 hingga 19 pmol.

  Ujian darah diberikan kepada semua pesakit dan membolehkan anda menilai mutasi metabolisme kalsium-fosforus, yang merupakan refleksi dari keadaan mineralisasi tulang.

  • Analisis biokimia darah untuk osteocalcin dengan kaedah EHLA dan RIA, protein utama bukan kolagen tulang, yang dihasilkan oleh sel osteoblast, memungkinkan untuk menilai pertumbuhan tisu tulang. Pada kanak-kanak, tahap protein sering dinaikkan kerana tempoh pertumbuhan pesat, pada orang dewasa ia dipengaruhi oleh jantina dan umur.

  Jika protein lebih tinggi daripada nilai yang dibenarkan, ia boleh disyaki osteodystrophy buah pinggang, peringkat awal hipertiroidisme dan hiperparatiroidisme, osteoporosis pasca menopaus. Kekurangan protein dalam darah diperhatikan semasa mengandung, disfungsi kelenjar parathyroid, hypercalcemia dengan metastase tulang, rawatan jangka panjang dengan glucocorticoid.

  • Ujian darah untuk fosforus bukan organik oleh kolumimetri dengan molybdate, yang merupakan komponen pecahan fosforus larut asid. Tahapnya bergantung kepada remineralisasi pada tulang, keamatan proses metabolik dan kegunaan penyerapan mineral dalam sistem pencernaan. Penunjuk kadar berbeza mengikut umur.

  Lebihan nilai normal adalah ciri hiperfosfatemia, yang mungkin berlaku semasa perkembangan: osteoporosis, vitamin D hypervitaminosis, pertumbuhan semula tulang selepas kecederaan, acromegali, asidosis, hypoparathyroidism, kegagalan buah pinggang, kerosakan tulang akibat onkologi, sirosis portal.

  Penurunan kadar di bawah norma menunjukkan perkembangan riket kanak-kanak, osteomalacia, malabsorpsi, pelbagai jenis hiperkalsemia, gout akut, kekurangan hormon somatotropin, pellagra, atau kekurangan fosforus sifat fisiologi.

  • Ujian darah untuk jumlah kalsium mengikut kaedah kolorimetrik. Ia adalah salah satu komponen mineral tulang. Petunjuk harga bergantung kepada umur.

  Tahap yang tinggi menunjukkan hipervitaminosis vitamin D, thyrotoxicosis, oncopathology, hiperparatiroidisme awal, hypercalcemia immobilization, sindrom alkali susu, overdosis ubat diuretik. Kekurangan kalsium adalah ciri hipoparatiroidisme, riket kanak-kanak dan osteomalacia pada orang dewasa, pankreatitis akut, dan kegagalan buah pinggang kronik.

  • Definisi penanda dalam Lap Lap. Membolehkan anda untuk menilai tahap pelarut mineral dan untuk mengenal pasti pemusnahan kolagen jenis pertama.

  Tahap peningkatan penanda mungkin menunjukkan permulaan menopaus pada wanita, hiperparatiroidisme, arthritis rheumatoid dan pertukaran osteopati.

  • Kajian darah untuk fosfatase alkali dengan cara penyangga aminomethyl proponolone - enzim yang aktiviti tingginya adalah ciri penyakit tulang atau penyakit hati yang berkaitan dengan halangan saluran empedu.

  Melebihi nilai menunjukkan patologi tulang, proses resorptive, osteomalacia, riket, kanser, dan penyembuhan tulang.

  Penunjuk ini juga boleh meningkatkan kes penyakit hati, saluran empedu, gangguan makan, serangan jantung buah pinggang, paru-paru, serta semasa rawatan dengan ubat hepatotoxic.

  Pemeriksaan untuk osteoporosis disertakan dengan beberapa kaedah instrumental, termasuk x-ray.

  • Densitometry. Ini adalah salah satu kaedah yang paling biasa untuk menganalisis struktur tulang, walaupun sedikit mengetahui tentang nama densitometry. Kaedah ini melibatkan kajian ketumpatan mineral tisu tulang dan membolehkan anda menentukan kemungkinan patah tulang. Hasil kajian, yang dapat dilihat pada sinar-X, membolehkan kita mengembangkan cadangan-cadangan selanjutnya untuk memerangi penyakit ini.

  Densitometry boleh dilakukan pada mesin x-ray (perubahan struktur tulang dapat dilihat dalam gambar, dan paling sering kaedah ini digunakan) dan pada peranti ultrasound.

  Biopsi tisu tulang langsung dan penentuan ketumpatan tulang juga boleh dilakukan di makmal dengan memeriksa biopsi.

  Jenis penyelidikan ini dapat menilai kualiti metabolisme kalsium-fosforus di dalam tubuh, yang menunjukkan proses mineralisasi tulang, yang secara tidak langsung menunjukkan kehadiran atau ketiadaan osteoporosis. Bagaimana untuk menentukan sendiri? Sebelum berunding dengan doktor, anda boleh melihat keputusan ujian darah anda dan membandingkan keputusan dengan yang diberikan di bawah.

  Biokimia

  Kaedah penyelidikan secara tepat menentukan keadaan sesetengah kawasan badan.

  Ia adalah protein utama bukan kolagen tulang, yang dihasilkan oleh osteoblas. Ia adalah penanda pertumbuhan tulang.

  Dilakukan mengikut kaedah EHLA dan RIA. Kandungan di atas norma menunjukkan osteodystrophy ginjal, peringkat awal hipertiroidisme dan hiperparatiroidisme, osteoporosis postmenopausal.

  Di bawah norma - semasa kehamilan, lemah fungsi kelenjar parathyroid, hiperkalsemia dengan metastase tulang, rawatan berpanjangan dengan glucocorticoids. Pada kanak-kanak, tahap itu dinaikkan kerana tempoh pertumbuhan pesat, pada orang dewasa ia dipengaruhi oleh jantina dan umur.