Neurologi dan Neuropatologi-Lumboischialgia

Groin

L4 tulang belakang menderita, seperti yang dapat dilihat dari angka tersebut, dengan perubahan patologi dalam cakera intervertebral LIII/ LIV.

Disk ini terjejas agak jarang - menurut pelbagai penulis, dalam 2 - 4% pemerhatian. Walau bagaimanapun, di antara tiga cakera lumbar atas, perubahan patologi LIII/ LIV yang paling kerap.

Anamnesis dalam kumpulan pesakit ini sering bertopeng dengan kesakitan lumbal panjang, dan kadang-kadang penderitaan radikal berpindah ke L5 atau s1 tulang belakang. Terdapat pendapat bahawa perubahan patologi sebelumnya dari cakera LIV/ LV dan lV/ SV hadkan mobiliti dalam segmen ini. Pada masa yang sama, beban berat jatuh pada cakera L.III/ LIV, meningkatkan proses degenerasi di dalamnya.

Untuk mengalahkan L4 tulang belakang dicirikan dengan penyinaran kesakitan dari ruas lumbar ke punggung, kemudian di sepanjang permukaan depan paha. Kurang biasa, kawasan ini melibatkan kawasan di sepanjang permukaan anterior paha.

Sakit di bahagian depan paha lebih biasa. Kemudian, rasa sakit merebak ke bahagian dalaman bahagian bawah kaki dan pergelangan kaki dalaman, menangkap permukaan medial kaki. Secara beransur-ansur, di zon ini, kadang-kadang selepas paresthesias, gangguan kepekaan dikesan (lihat gambar di bawah).

Diagram unjuran sakit (a) dan gangguan kepekaan (b) dengan penyakit akar L4

Ciri-ciri ini adalah kehadiran hipoestesi dengan latar belakang hyperpathic, terutamanya pada paha. Terhadap latar belakang ini, hipotensi, kelemahan dan atrofi otot quadriceps paha berkembang dengan cepat, dan lutut lutut pertama menurun dan kemudian hilang.

Refleks Achilles tidak menderita.

Untuk menggambarkan kekalahan L4 tulang belakang memberi pemerhatian kami.

Pesakit K., berusia 35 tahun, pemandu, dimasukkan ke klinik dengan aduan kesakitan yang berterusan di kawasan lumbar di sebelah kiri, pada permukaan depan paha kiri, permukaan dalaman anterior tibia, yang mengalir di permukaan dalaman kaki. Secara berkala pada nota kaki bawah paresthesia.

Untuk kali pertama, sakit belakang muncul 14 tahun yang lalu selepas mengangkat berat badan. Tidak dapat bekerja 2 minggu. Pada masa-masa, kesakitan kembali menjadi lebih teruk akibat kerja keras atau penyejukan. Dia dirawat secara pesakit luar. Kira-kira dua tahun yang lalu, kesakitan di kaki kiri menyertai sakit belakang, yang menjadi kekal. 7 bulan yang lalu, kesakitan di kaki yang sangat teruk, paresthesias yang menyakitkan muncul di bahagian dalam kaki kiri. Rawatan pesakit luar tidak memberi kelegaan. Prestasi yang hilang sepenuhnya.

Secara objektif: pesakit berada di atas ketinggian rata-rata, kekurangan zat makanan, organ dalaman tanpa perubahan patologi. Kerana kesakitan di kaki bergerak dengan kesukaran. Lordosis lumbar tidak hadir. Scoliosis kiri. Otot lumbal tegang, lebih banyak ke kiri. Titik paravertebral yang menyakitkan LIII - LIV di sebelah kiri dan jurang interspin sepadan.

Sekatan pergerakan tulang belakang lumbar dan ke kiri, pergerakan selebihnya sangat terhad. Atrofi sederhana quadriceps di sebelah kiri dan kelemahan otot ini. Pengurangan sedikit pada kekuatan extensor 1 kaki kaki kiri.

Refleks lutut di sebelah kiri sangat lemah, di sebelah kanan, hidup, refleks Achilles hidup, seragam. Hypesthesia pada permukaan dalaman kaki kiri, memanjang ke permukaan dalaman kaki.

Kepekaan jari dan sol tidak terjejas. Gejala Gejala kiri dari sudut 30 °, gejala positif Neri, gejala Wasserman di sebelah kiri.

Pada radiografi tulang belakang, meluruskan mastosis lumbar, scoliosis kiri, osteochondrosis dan spondylosis pada tahap L telah dijumpai.III - LIV vertebra dengan pemanjangan sudut posterolateral badan mereka. Apabila myelography pneumo mendedahkan penekanan lateral lateral cakera intervertebral LIII - LIV.

Cecair Cerebrospinal jelas, tidak berwarna, p. Pandy (+ +), kandungan protein 0.33 g / l, sitosis 4 * 10 6 / l. Ujian darah dan air kencing tanpa penyimpangan dari norma.

Diagnosis: cakera intervertebral tengah herniated LIII - LIV dengan sindrom akar L4 di sebelah kiri.

Semasa operasi hernia cakera L dikeluarkanIII - LIV. Pemulihan. Apabila dilihat selepas 4 tahun tidak ada kesakitan, gangguan neurologi belum diketahui, statistik dan pergerakan tulang belakang adalah normal. Keburukan tidak. Bekerja sebagai pemandu.

Oleh itu, dengan hernia LIII - LIV manifestasi neurologi harus dikaitkan dengan kekalahan akar L4. Walau bagaimanapun, dalam amalan klinikal, gejala yang dijelaskan sering ditafsirkan sebagai lesi saraf femoral atau "neuritis saraf kulit femoral", meralgia parestetik (penyakit Rota).

Ortopedis boleh merawat jenis sakit ini akibat daripada arthrosis sendi pinggul. Dalam kes sedemikian, sejarah yang dikumpulkan dengan betul, analisis gejala neurologi dengan penilaian fungsi tulang belakang dan data radiografi membolehkan kita membuat diagnosis yang betul. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ini boleh menyebabkan kesukaran diagnostik dengan hernias cakera overlying (LII/ LIII, LSaya/ LII).

"Rawatan klinik dan pembedahan yang tidak disengajakan
radiculomyeloischemia lumbosacral,
V.A. Shustin, A.I.Panyushkin

Saraf kaki yang lebih rendah - maklumat umum untuk ujian otot berfungsi

Dua plexus saraf terlibat dalam pemuliharaan ekstrem yang lebih rendah:

1) plexus lumbar;
2) plexus sakral.

Plexus lumbar menerima serat utama dari akar L1, L2 dan L3 dan mempunyai sambungan dengan akar Th12 dan L4. Saraf meninggalkan plexus lumbal: cawangan otot, saraf ileal-hypogastric, saraf ileal-inguinal, saraf femoral-genital, saraf kardus lateral, saraf femoral dan saraf obturator.

Cawangan otot - cawangan pendek untuk otot persegi pinggang dan otot lumbar besar dan kecil.

Saraf ileo-hipogastrik (Th12, L1) adalah saraf campuran. Ia menginsentrasikan otot dinding abdomen (otot serong, melintang dan rektus) dan cawangan kulit (cawangan kulit sisi dan anterior) pangkal paha dan paha.

Saraf ileo-inguinal (Th12, L1) memberikan otot perut serong melintang dan dalaman dan kawasan inguinal yang sensitif dengan cawangan motor, skrotum dan zakar lelaki, pubis dan sebahagian bibir labia (bibir wanita) pada wanita.

Saraf femoral-genital (L1, L2) menginsentrasikan otot yang mengangkat testis, selanjutnya skrotum, dan juga berongga kecil kulit di bawah lipatan inguinal.

Saraf femoral lateral (L2, L3) hampir sepenuhnya saraf deria, membekalkan kulit di bahagian permukaan luar paha. Motorly, dia terlibat dalam pemuliharaan otot, tensor fascia paha yang luas.

Jadual 1.42. Saraf femoral (pemuliharaan akar L1-L4). Ketinggian cabang cawangan untuk otot individu.

Dalam perut berhampiran tulang belakang iliac anterior superior

Saraf femoral (L1 - L4) adalah saraf terbesar seluruh plexus. Ia dilengkapi dengan saraf bercampur dengan cawangan motor yang membawa kepada otot iliopsoas, otot sartorius, dan juga kepada empat kepala otot quadriceps paha dan otot sikat.

Serat sensitif pergi, seperti cawangan kulit hadapan, ke bahagian depan dan dalam paha dan, seperti saraf subkutaneus kaki, ke bahagian hadapan dan bahagian dalam sendi lutut, terus ke dalam bahagian bawah kaki dan kaki.

Lumpuh saraf femoral selalu membawa kepada sekatan pergerakan yang signifikan pada anggota bawah. Oleh itu, fleksibel di pinggul dan lanjutan sendi lutut tidak mungkin. Ia sangat penting pada ketinggian yang mana terdapat lumpuh. Selaras dengan ini, perubahan sensitif berlaku di zon pemuliharaan cawangannya.


Rajah. 2-3. Saraf kaki yang lebih rendah

Saraf obturator (L2 - L4) menyegarkan otot berikut: otot sikat, otot penambah panjang, otot penambah pendek, otot langsing, otot penambah besar, otot penambah kecil, dan otot obturator luaran. Secara sensitif ia membekalkan kawasan paha dalaman.


Rajah. 4. Saraf obturator dan saraf kutaneous lateral paha (pemuliharaan otot)


Rajah. 5-6. Pemuliharaan kulit oleh saraf dermal lateral paha (kiri) / Pemuliharaan kulit oleh saraf obturator (kanan)

Plexus sakral terdiri daripada tiga bahagian:

a) plexus sciatic;
b) plexus seksual;
c) plexus coccyx.

Plexus sciatic dibekalkan dengan akar L4 - S2 dan dibahagikan kepada saraf berikut: cawangan otot, saraf gluteal yang lebih tinggi, saraf gluteal yang lebih rendah, saraf kulit paha posterior, dan saraf sciatic.


Rajah. 7. Pemisahan saraf sciatic


Rajah. 8. Cawangan akhir sciatic dan tibial saraf (pengekalan otot)

Jadual 1.43. Plexus sains (pemuliharaan akar L4 - S3)

Rajah. 9-10. Saraf peroneal dalam (pengekalan otot) / Peroneal n dalam (pemuliharaan kulit)

Cawangan otot adalah otot berikut: otot berbentuk pir, otot obturator dalaman, otot kembar unggul, otot kembar yang lebih rendah, dan otot persegi paha.

Saraf gluteal yang unggul (L4 - S1) menghayati otot gluteal pertengahan, otot gluteus kecil, dan tensor fascia paha yang luas.

Saraf gluteal bawah (L5 - S2) adalah saraf motor untuk otot gluteus maximus.

Saraf kardius bahagian belakang paha (S1 - S3) disediakan dengan saraf deria dan pergi ke kulit perut bawah (cabang bawah punggung), perineum (cabang perineal) dan belakang paha sehingga fossa popliteal.

Saraf sciatic (L4 - S3) adalah saraf terbesar dalam tubuh manusia. Di paha, ia dibahagikan kepada cawangan untuk bisep femoris, semi-tendinous, semi-membran, dan sebahagian daripada otot penambah besar. Kemudian di tengah paha, ia terbahagi kepada dua bahagian - saraf peroneal biasa dan saraf tibial.


Rajah. 11-12. Saraf peroneal dangkal (pengekalan otot) / Saraf peroneal dangkal (pemuliharaan kulit)

Saraf peroneal biasa terbahagi kepada cawangan untuk sendi lutut, saraf dermal sisi untuk bahagian anterior anak lembu, dan cawangan saraf peroneal biasa, yang, selepas artikulasi dengan saraf kulit medial dari anak lembu (dari saraf tibial), pergi ke saraf betis dan kemudian membahagikan ke dalam dan cetek saraf peroneal.

Saraf peroneal yang mendalam menyegarkan otot tibial anterior, extensors panjang dan pendek jari, extensors panjang dan pendek ibu jari kaki, dan membekalkan bahagian gentian yang sensitif dari ibu jari kaki dan bahagian tibial kaki kedua.

Saraf peroneal dangkal menguning kedua-dua otot peroneal, kemudian membahagikan kepada dua cabang terminal, yang membekalkan kulit kaki dan kaki belakang, kecuali sebahagian daripada saraf peroneal yang mendalam.

Dengan lumpuh saraf peroneal biasa, lenturan belakang kaki dan jari kaki adalah mustahil. Pesakit tidak boleh berdiri di tumit apabila berjalan, dia tidak membengkokkan anggota bawah pada sendi pinggul dan lutut, pada masa yang sama, apabila menyeret, dia menyentuh kaki. Hentikan tanah ram dan tidak teratur (steppage).

Pada satu langkah di atas tanah, pangkal kaki pertama terletak, dan bukan tumit (pergerakan pemasangan langkah berjujukan). Seluruh kaki lemah, pasif, mobilitinya terhad. Gangguan deria diperhatikan di kawasan pengekalan pada permukaan anterior tibia.

Saraf tibial dibahagikan kepada beberapa cawangan, yang paling penting sebelum pemisahan:

1) cawangan untuk otot trisep anak lembu, otot popliteal, otot plantar, otot tibial posterior, flexor panjang jari kaki, flexor panjang jari kaki besar;
2) saraf kulit medial pada anak lembu. Ia adalah saraf deria yang menghubungkan cabang saraf peroneal biasa ke saraf sural. Menyediakan pemuliharaan yang sensitif di belakang pangkal, sisi peroneal tumit, sisi peroneal dan kaki ke 5;
3) cawangan ke sendi lutut dan buku lali;
4) gentian ke kulit bahagian dalam tumit.

Ia kemudian dibahagikan kepada cawangan daun:

1) saraf plantar medial. Ia membekalkan otot yang mengeluarkan kaki besar, otot flexor jari pendek, otot flexor pendek jari kaki dan otot vermiform 1 dan 2. Cawangan sensitif menyegarkan bahagian tibial kaki dan permukaan plantar kaki dari 1 hingga setengah tibial kaki keempat kaki;

2) saraf plantar lateral. Ia menyegarkan otot-otot berikut: otot persegi tunggal, otot yang menghilangkan jari kaki, otot menentang jari kecil, flexor pendek dari jari kaki, otot-otot interosseous, otot-otot seperti cacing 3 dan 4, dan otot yang menyebabkan kaki besar. Delicately membekalkan hampir seluruh tumit dan kawasan tunggal.

Kerana kerosakan teruk semasa lumpuh saraf tibial, adalah mustahil untuk berdiri di hujung jari kaki dan pergerakan dengan kaki sukar. Supaminasi kaki dan lenturan jari kaki adalah mustahil. Kecacatan sensitif dicatat dalam tumit dan kaki, kecuali sebahagian tibial.

Dengan lumpuh semua batang saraf sciatic, simptom tersebut diringkaskan. Plexus seksual (S2 - S4) dan plexus coccygeal (S5 - C0) membekalkan bahagian bawah pelvis dan kulit alat kelamin.

Sindrom radikular

Sindrom radikular adalah kompleks gejala yang berkembang akibat luka akar tulang belakang etiologi yang berbeza dan menunjukkan tanda-tanda kerengsaan (sakit, ketegangan otot, postur antialik, paresthesia) dan kehilangan (paresis, sensitiviti menurun, hypotrophy otot, hyporeflexia, gangguan tropik). Sindrom radikular didiagnosis secara klinikal, sebabnya ditentukan oleh hasil X-ray, CT atau MRI tulang belakang. Rawatan sering konservatif, mengikut tanda-tanda, pembedahan faktor mampatan akar dilakukan.

Sindrom radikular

Sindrom radikular adalah kompleks gejala vertebral yang biasa dengan etiologi berubah. Sebelum ini, berkenaan dengan sindrom radikal, istilah "radiculitis" digunakan - keradangan akar. Bagaimanapun, ia tidak sesuai dengan realiti. Kajian terbaru menunjukkan bahawa proses keradangan di akar sering tidak hadir, terdapat mekanisme refleks dan mampatan kekalahannya. Dalam hal ini, dalam amalan klinikal, istilah "radiculopathy" mula digunakan - kekalahan akar. Sindrom radikular yang paling biasa berlaku dalam lumbosacral spinal column dan dikaitkan dengan luka lumbar 5 (L5) dan tulang belakang (sacral 1). Radiculopathy serviks kurang biasa, walaupun kurang kerap - toraks. Insiden puncak jatuh pada kategori umur purata - dari 40 hingga 60 tahun. Tugas neurologi moden dan vertebrologi adalah pengesanan dan penghapusan yang tepat pada masanya yang menyebabkan pemampatan akar, kerana pemampatan jangka panjang membawa kepada proses degeneratif dalam akar dengan perkembangan disfungsi neurologi yang berterusan.

Sebabnya

Di kedua-dua belah lajur vertebral seseorang, 31 pasang saraf tulang belakang, yang berasal dari akar tulang belakang, bergerak jauh. Setiap tulang belakang (tulang belakang) akar dibentuk oleh bahagian belakang (deria) dan cabang anterior (motor) yang muncul dari kord rahim. Dari kanal tulang belakang ia melewati foramen intervertebral. Ini adalah tempat paling sempit di mana tulang belakang paling sering diperas. Sindrom radikular boleh disebabkan oleh pemampatan mekanikal utama akar itu sendiri dan oleh mampatan sekundernya akibat edema yang disebabkan oleh mampatan daripada pembuluh radiksik. Mampatan kapal radikal dan gangguan mikrosirkulasi yang berlaku semasa edema pula menjadi faktor tambahan untuk kerosakan akar.

Penyebab paling umum sindrom radikular adalah osteochondrosis. Mengurangkan ketinggian cakera intervertebral memerlukan penurunan diameter lubang intervertebral dan mewujudkan prasyarat untuk pelanggaran akar yang melalui mereka. Di samping itu, hernia intervertebral yang muncul sebagai komplikasi osteochondrosis boleh menjadi faktor mampatan. Sindrom radikal adalah mungkin dengan mampatan tulang belakang dengan bahagian osteofit atau tulang belakang sendi arcurostrodal yang terbentuk semasa spondylosis atau spondyloarthrosis.

Kecederaan trauma ke akar tulang belakang dapat diperhatikan dalam spondylolisthesis, kecederaan tulang belakang, subluxation vertebra. Keradangan akar adalah mungkin dengan sifilis, tuberkulosis, meningitis tulang belakang, osteomielitis tulang belakang. Sindrom genus neoplastik radikal berlaku dalam tumor saraf tunjang, neurinoma tulang belakang, tumor vertebra. Ketidakstabilan tulang belakang, yang membawa kepada anjakan vertebra, juga boleh menjadi punca sindrom radikular. Faktor yang menyumbang kepada perkembangan radiculopathy adalah beban yang berlebihan pada tulang belakang, gangguan hormon, obesiti, hipodinamia, anomali perkembangan tulang belakang, dan hipotermia.

Gejala

Klinik akar sydrom terdiri daripada pelbagai kombinasi gejala kerengsaan akar tulang belakang dan kehilangan fungsinya. Keterukan tanda-tanda kerengsaan dan prolaps ditentukan oleh tahap mampatan akar, ciri-ciri individu lokasi, bentuk dan ketebalan akar tulang belakang, hubungan arang.

Gejala kerengsaan termasuk kesakitan, gangguan pergerakan seperti kekejangan otot kekejangan atau fasciokular, gangguan sensori dalam bentuk sensasi kesemutan atau merangkak (paresthesia), perasaan panas / sejuk tempatan (disesthesia). Ciri-ciri khas kesakitan radikular adalah ciri pembakaran, pemecahan dan penembakan; penampilan hanya di zon yang dialaminya oleh akar yang sepadan; pengedaran dari pusat ke pinggir (dari tulang belakang ke bahagian bahu lengan atau kaki); ketegangan meningkat, pergerakan tiba-tiba, ketawa, batuk, bersin. Sindrom nyeri menyebabkan ketegangan tonik refleks otot dan ligamen di kawasan yang terjejas, yang menyumbang kepada peningkatan kesakitan. Untuk mengurangkan yang terakhir, pesakit mengambil posisi yang membosankan, mengehadkan pergerakan di tulang belakang yang terjejas. Perubahan musculo-tonik lebih ketara di sisi akar yang terjejas, yang boleh mengakibatkan gangguan badan, di rahim serviks - kepada pembentukan torticollis, diikuti dengan kelengkungan tulang belakang.

Tanda-tanda kehilangan timbul apabila luka telah hilang jauh. Mereka ditunjukkan oleh kelemahan otot yang diasuh oleh akar (paresis), penurunan refleks tendon yang sepadan (hyporeflexia), dan penurunan kepekaan dalam zon pemuliharaan akar (hypesthesia). Kawasan kulit, yang mana satu akar bertanggungjawab untuk kepekaan, dipanggil dermat. Ia menerima pemuliharaan bukan sahaja dari akar utama, tetapi juga sebahagian dari yang di atas dan di bawah. Oleh itu, walaupun dengan mampatan yang ketara dari satu akar, hanya hipoesthesia yang diperhatikan, sedangkan dengan polyradiculopathy dengan patologi beberapa akar berdekatan, anestesia penuh diperhatikan. Dari masa ke masa, gangguan tropik berkembang di rantau ini yang diasuh oleh akar yang terjejas, yang membawa kepada hipotrofi otot, penipisan, peningkatan kelemahan dan penyembuhan kulit yang lemah.

Gejala kerosakan kepada akar individu

Bahagian belakang C1. Kesakitan diselaraskan di bahagian belakang kepala, sering pening muncul pada latar belakang kesakitan, mual mungkin. Kepala berada dalam kedudukan kecondongan di sebelah yang terjejas. Ketegangan otot subkunci dan kelembutan palpasi mereka diperhatikan.

Tulang belakang C2. Kesakitan di kawasan occipital dan parietal di bahagian yang terjejas. Beralih terhad dan ketinggalan kepala. Diuji hipesthesia kulit leher.

Tulang belakang C3. Kesakitan merangkumi leher, permukaan sisi leher, kawasan proses mastoid, memancar ke lidah, orbit, dahi. Di zon yang sama paresthesia adalah setempat dan hypoesthesia diperhatikan. Sindrom radikular termasuk kesukaran membongkok dan memanjangkan kepala, kelembutan mata paravertebral dan titik di atas proses spinus C3.

Tulang belakang C4. Sakit di pinggang bahu dengan peralihan ke permukaan depan dada, sampai ke tulang rusuk ke-4. Ia merebak di sepanjang permukaan leher posterior-leher hingga rata-rata 1/3. Penghantaran refleks impuls patologi kepada saraf frenik boleh membawa kepada munculnya cegukan, gangguan fonasi.

Tulang belakang C5. Sindrom radikular penyetempatan ini ditunjukkan oleh rasa sakit di lengan atas dan di sepanjang permukaan bahu, di mana gangguan deria juga diperhatikan. Penculikan bahu terjejas, kekurangan gizi otot deltoid diperhatikan, refleks dari bisep diturunkan.

Tulang belakang C6. Kesakitan dari leher merebak melalui bisep ke permukaan luar lengan bawah dan datang ke ibu jari. Hypesthesia permukaan terakhir dan luaran yang lebih rendah 1/3 daripada lengan bawah dikesan. Diperhati paresis mengenai bisep, otot bahu, lengan instep dan pronator. Mengurangkan refleks dari pergelangan tangan.

Akar C7. Kesakitan datang dari leher ke bahagian belakang bahu dan lengan bawah, sampai ke jari tengah tangan. Oleh sebab akar C7 menyegarkan periosteum, sindrom akar ini dibezakan oleh kesakitan yang mendalam. Penurunan kekuatan otot diperhatikan di triceps, pectoralis utama dan latissimus otot, flexors, dan extensors pergelangan tangan. Mengurangkan triceps refleks.

Tulang belakang C8. Sindrom Radikular pada tahap ini agak jarang berlaku. Sakit, hipestesia dan paresthesia tersebar ke permukaan dalam lengan bawah, jari cincin dan jari kecil. Kelemahan flexors dan extensors pergelangan tangan, otot extensor jari adalah ciri.

Akar T1-T2. Kesakitan adalah terhad kepada sendi bahu dan kawasan ketiak, dan boleh dilanjutkan di bawah tulang selangka dan pada permukaan medial bahu. Diiringi oleh kelemahan dan hipotrofi otot tangan, kebas. Sarkoma tipikal, akar yang dipengaruhi oleh homolateral. Kemungkinan dysphagia, disfungsi peristaltik esofagus.

Akar T3-T6. Kesakitan mempunyai watak sekitar dan melalui ruang intercostal sepadan. Ia mungkin menyebabkan sensasi yang menyakitkan di kelenjar susu, dengan penyetempatan di sebelah kiri - untuk meniru serangan angina pectoris.

Akar T7-T8. Kesakitan bermula dari tulang belakang di bawah skapula dan mencapai epigastrium melalui ruang intercostal. Sindrom radikular boleh menyebabkan dysspepsia, gastralgia, kekurangan enzim pankreas. Kemungkinan pengurangan refleks abdomen.

Akar T9-T10. Sakit dari ruang intercostal memanjang ke bahagian atas abdomen. Kadang-kadang sindrom radik perlu dibezakan dari perut akut. Terdapat kelemahan refleks pertengahan perut.

Akar T11-T12. Kesakitan boleh memancar ke zon suprapubic dan inguinal. Mengurangkan refleks perut rendah. Sindrom Radikular pada tahap ini boleh menyebabkan dyskinesia usus.

Tulang belakang L1. Sakit dan hiperetik di kawasan selangkangan. Sakit meluas ke kuadran atas punggung.

Tulang belakang L2. Kesakitan merangkumi bahagian depan dan paha dalaman. Terdapat kelemahan dalam meluruskan pinggul.

Tulang belakang L3. Kesakitan akan melalui tulang belakang iliac dan tusuk besar ke bahagian depan paha dan mencapai 1/3 bahagian bahagian bawah paha yang lebih rendah. Hypesthesia adalah terhad kepada bahagian paha dalaman yang terletak di atas lutut. Paresis yang mengiringi sindrom radik ini dilokalisasikan dalam otot quadriceps dan penambah paha.

Tulang belakang L4. Kesakitan merebak melalui bahagian hadapan paha, sendi lutut, permukaan medial tibia ke pergelangan kaki medial. Hipotrofi quadriceps. Paresis otot tibialis membawa kepada putaran luar kaki dan "bertepuk tangan" ketika berjalan. Mengurangkan janggut lutut.

Tulang belakang L5. Sakit memancarkan dari bahagian belakang bawah melalui punggung di sepanjang permukaan sisi paha dan kaki bawah pada 2 kaki pertama. Kawasan sakit bertepatan dengan kawasan gangguan deria. Hipotrofi otot tibial. Paresis extensors ibu jari, dan kadang-kadang seluruh kaki.

Stub S1. Nyeri di bahagian bawah punggung bawah dan sacrum, memanjang sepanjang bahagian posterolateral paha dan kaki bawah ke kaki dan jari-jari 3-5. Hip dan paresthesia dilokalisasikan di margin sisi kaki. Sindrom Radicular menemani hipotensi dan kekurangan zat makanan otot gastrocnemius. Putaran dan putaran plantar kaki dilemahkan. Meningkatkan refleks Achilles.

Stub S2. Kesakitan dan paresthesias bermula di sakrum, meliputi belakang paha dan kaki bawah, tunggal dan ibu jari. Selalunya terdapat konvulsi dalam penambah paha. Refleks Achilles biasanya tidak berubah.

Akar S3-S5. Caudopati Suci. Sebagai peraturan, terdapat sindrom polyradicular dengan luka 3 akar sekaligus. Sakit dan anestesia di dalam sakrum dan perineum. Sindrom radikular berlaku dengan disfungsi organ spinkter pelvis.

Diagnostik

Dalam status neurologi, perhatian ditarik kepada kehadiran mata pencetus di atas proses spinous dan paravertebral, perubahan otot-tonik pada tahap segmen tulang belakang yang terjejas. Gejala ketegangan akar dikesan. Di kawasan serviks, mereka dipicu oleh kecondongan kepala yang bertentangan dengan bahagian yang terjejas, di lumbar - dengan meningkatkan kaki di kedudukan mendatar di bahagian belakang (Gejala Lasegue) dan di perut (Mackiewicz dan Wasserman symptoms). Mengikut penyetempatan sindrom kesakitan, zon hipesthesia, paresis dan hypotrophy otot, pakar neurologi dapat menentukan akar yang dipengaruhi. Electrouromyography membenarkan pengesahan ciri radikal lesi dan parasnya.

Tugas diagnostik yang paling penting adalah untuk mengenal pasti punca sindrom akar. Untuk tujuan ini, lakukan radiografi tulang belakang dalam 2 unjuran. Ia membolehkan anda untuk mendiagnosis osteochondrosis, spondylarthrosis, spondylolisthesis, ankylosing spondylitis, kelengkungan dan anomali tulang belakang. Kaedah diagnostik yang lebih bermaklumat adalah CT tulang belakang. MRI tulang belakang digunakan untuk menggambarkan struktur dan pembentukan tisu lembut. MRI menyediakan peluang untuk mendiagnosis hernia intervertebral, tumor tulang belakang sperma tambahan dan intramedullari, hematoma, meningoradiculitis. Sindrom Radikal Thoracic dengan gejala somatik memerlukan pemeriksaan tambahan terhadap organ-organ dalaman yang berkaitan untuk mengecualikan patologi mereka.

Rawatan sindrom radiks

Dalam kes-kes di mana sindrom radik disebabkan oleh penyakit degeneratif-dystrophik tulang belakang, terapi konservatif terutamanya digunakan. Sindrom nyeri sengit menunjukkan rehat, terapi analgesik (diclofenak, meloxicam, ibuprofen, oks, rakan sebaya, persimpangan jalan, lidocaine-hidrocortisone paravertebral blockade), melegakan sindrom musculo-tonik (methyllecaconitin, tolperisone, baclofen, diazepam) bererti (vitamin gr B). Untuk meningkatkan peredaran darah dan aliran keluar vena, aminophylline, nikotinat xanthinol, pentoxifylline, troxerutin, ekor chestnut kuda ditetapkan. Menurut petunjuk, chondroprotectors (ekstrak tulang rawan dan otak betis dengan vitamin C, chondroitin sulfat), rawatan resorptional (hyaluronidase), ubat-ubatan untuk memudahkan penghantaran saraf (neostigmine) digunakan secara tambahan.

Sindrom nyeri kronik jangka panjang dengan sakit kronik adalah petunjuk untuk preskripsi antidepresan (duloxetine, amitriptyline, desipramine), dan apabila digabungkan dengan sakit dengan gangguan neurotropik - untuk penggunaan ganglioblokatora (benzogeksoniya, ganglefen). Pada atrofi otot, nandrolone decanoate dengan vitamin E digunakan. Terapi tarikan mempunyai kesan yang baik (jika tiada contraindications), yang meningkatkan jarak intervertebral dan dengan itu mengurangkan kesan negatif ke atas tulang belakang. Dalam tempoh akut, refleksoterapi, UHF, phytophoresis hydrophoropisone boleh bertindak sebagai satu cara tambahan untuk melegakan kesakitan. Pada peringkat awal, mereka mula menggunakan terapi senaman, semasa tempoh pemulihan - urut, terapi parafin, ozoperitotherapy, terapi sulfida dan mandi radon, terapi lumpur.

Persoalan rawatan pembedahan timbul apabila ketidakcekapan terapi konservatif, perkembangan gejala prolaps, kehadiran tumor tulang belakang. Operasi ini dilakukan oleh ahli bedah saraf dan mempunyai matlamat untuk menghapuskan pemampatan akar, serta menghapuskan puncanya. Untuk cakera intervertebral herniated, diskektomi dan microdiscectomy adalah mungkin, untuk tumor, penyingkiran mereka. Sekiranya penyebab sindrom radikal adalah ketidakstabilan, maka tulang belakang itu tetap.

Ramalan

Prognosis radiculopathy bergantung kepada penyakit asas, tahap mampatan akar, ketepatan masa langkah-langkah terapeutik. Gejala kerengsaan yang berpanjangan boleh membawa kepada pembentukan sukar untuk melegakan sindrom kesakitan kronik. Penindasan akar, yang tidak disingkirkan pada waktunya, disertai oleh gejala-gejala prolaps, dan dari masa ke masa menyebabkan perkembangan proses degeneratif dalam tisu-tisu akar tulang belakang, menyebabkan pelanggaran tetap fungsinya. Hasilnya adalah paresis yang tidak dapat dipulihkan oleh pesakit yang mengganggu pesakit, gangguan pelvis (dengan caudopathy sakral), dan gangguan kepekaan.

Gambaran keseluruhan cakera herniasi L4 L5: gejala, bentuk patologi, semua kaedah rawatan

Lebih dari 50% daripada semua kes pembentukan hernia intervertebral berlaku di tulang belakang lumbar, dan paling sering di segmen terakhir yang dibentuk oleh vertebra L4, L5 dan cakera di antara mereka. Disc herniated L4 L5 adalah 46% daripada jumlah patologi ini dalam tulang lumbosacral.

Warna pada gambar rajah menunjukkan kawasan penyebaran kesakitan apabila pelbagai cakera intervertebral tulang belakang lumbar terjejas.

Dalam pembentukan bonjolan di segmen ini berlaku bahaya mampatan (pengapit) l5 saraf keluar di peringkat ini, dan sebagai akibatnya, gangguan innervation tangan anggota badan yang terjejas, pengurangan sensitiviti dan pelbagai gerakan, pembangunan atrofi otot.

Segmen cakera herniated L4 L5 - yang paling berbahaya bagi semua jenis hernia intervertebral. Ia boleh mencetuskan kerosakan organ-organ panggul, pembatasan fungsi motor, dan menyebabkan lumpuh separa atau lengkap.

Gejala penyakit diwujudkan dari awal-awal pembentukan hernia: seorang lelaki berhadapan dengan sakit-sakit badan menembak di kaki belakang dan, dia sentiasa berasa kebas di kaki dan kaki, kaki teruk bengkok pada lutut dan kaki apabila berjalan tidak memenuhi fungsinya sepenuhnya.

Dari berita gembira: perkembangan ubat moden membolehkan anda menyingkirkan gejala-gejala yang tidak menyenangkan dari disk L4 L5 yang herniated, tanpa perlu pembedahan. Dan pematuhan selanjutnya terhadap rejim aktiviti fizikal dan pemakanan membolehkan anda memulihkan tisu yang rosak sebanyak 80%.

Penyebab hernia cakera L4 L5

Tulang lumbar adalah jauh lebih besar daripada segmen tulang belakang yang lain dan diameter yang lebih luas daripada ketinggian. Ciri ini dijelaskan oleh beban berat yang rantau lumbar mengalami berterusan sepanjang hari. Tidak mempunyai struktur sokongan selain daripada bingkai otot, vertebra kumpulan L (Lumbar - belakang belakang) menganggap berat seluruh badan, kerana mereka merangkumi pusat graviti. Dan pada masa yang sama mereka membenarkan tubuh untuk beralih arah yang berbeza dengan amplitud yang besar.

Segmen vertebral terakhir, yang terdiri daripada vertebra L4 L5 dan cakera di antara, sedang mengalami kesakitan keseluruhan. Dengan kerosakan kecil cakera atau perubahan dalam struktur tisu, tekanan yang kuat dengan cepat melengkapkan proses pembentukan hernia intervertebral. Oleh itu, bahagian tulang belakang ini dan khususnya cakera L4 L5 adalah tempat yang paling terdedah untuk pembentukan patologi.

Bentuk dan gejala penyakit

Disc herniated L4 L5 mempunyai beberapa bentuk manifestasi, dan masing-masing mempunyai gejala sendiri.

Terdapat juga ciri-ciri gejala apa-apa jenis hernia:

  • peningkatan kesakitan semasa pergerakan, buang air besar, makan;
  • pengampunan kesakitan semasa berdiri;
  • gangguan autonomi (peningkatan berpeluh, peningkatan kekeringan kulit, bengkak pergelangan kaki);
  • sakit belakang yang teruk apabila cuba mengangkat kaki lurus di bahagian belakang, dan kesakitan segera mereda apabila membengkokkan kaki yang dibangkitkan di lutut.

(jika jadual tidak dapat dilihat sepenuhnya - tatal ke kanan)

5. Gambar klinikal kekalahan tulang belakang

C4 akar (disc dan intervertebral foramen C3-C4). Penyetempatan jarang. Sakit di pinggang bahu, clavicle, atropi belakang otot leher (trapezius, tali pinggang, mengangkat kuku, otot terpanjang kepala dan leher). Penurunan tonus otot-otot ini dan akibatnya peningkatan dalam beg udara di kawasan paru-paru. Apabila fenomena kerengsaan akar C3-C4 meningkatkan nada diafragma biasanya menyebabkan pergeseran hati ke bawah; mungkin sakit, meniru angina. Dengan fenomena prolaps, diafragma melegakan.

C5 tulang belakang (disc dan intervertebral foramen C4-C5). Penyetempatan relatif jarang. Kesakitan memancarkan dari leher ke lengan atas dan ke permukaan luar bahu; kelemahan dan kekurangan gizi otot deltoid.

Secara praktiknya, pakar saraf didapati paling kerap dengan kerosakan pada akar C6 dan C7. Perubahan degeneratif-dystrophik kronik (osteophytes, herniasi cakera) pada tahap ini jarang menyebabkan disfagia (Rajah 2.101).
C6 root (disc dan intervertebral foramen C5 - C6). Kesakitan meluas dari leher dan bahu bahu ke lengan atas, di sepanjang permukaan luar bahu, ke tepi radial lengan bawah dan ke jari pertama, paresthesia di kawasan distal zon ini. Semua fenomena subyektif ini diperkuat atau diprovokasi oleh induksi fenomena foramen intervertebral atau semasa gerakan kepala sukarela. Hypalgesia dalam C6 dermatome, kelemahan dan hypotrophy bisep, penurunan atau ketiadaan refleks dari tendon otot ini telah diperhatikan.

C7 root (disc dan intervertebral foramen C6-C7). Kesakitan meluas dari leher dan scapula di sepanjang permukaan posterior bahu dan permukaan dorsal lengan bawah untuk jari-jari II dan III, paresthesia di bahagian distal zon ini, hypalgesia dalam zon C7, kelemahan dan hipotropi trisep, pengurangan atau ketiadaan refleks dari tendon otot ini.

Tulang belakang C8 (cakera C7-Th1 dan foramen intervertebral). Kesakitan meluas dari leher ke pinggir ular bawah lengan dan jari kelima, paresthesia di kawasan distal zon ini. Gigalgesia dalam zon C8 mengikut Kigen, penurunan atau kehilangan refleks styloradial dan supinatory.

Manifestasi radikal di dada dapat dikurangkan ke nyeri yang akut atau membosankan di area akar yang terkena. Kerana akarnya adalah dalam hubungan rapat dengan kapsul sendi kepala dan tubercles tulang rusuk, rasa sakit diperburuk oleh inspirasi kuat, batuk.

Lebih terperinci, saya ingin memikirkan hernia rantau lumbar, sejak mereka adalah punca yang paling biasa dari lumboischialgia discogenic. Spondylosis progresif, serangan berulang sakit belakang belakang akut, atau tekanan kronik memburukkan arah kecederaan dan kemungkinan kelemahan cincin berserabut. Pada mulanya, di bawah tindakan beban biasa di dalamnya terdapat keretakan kecil. Mereka timbul di tengah dan merebak ke pinggir, dengan itu melemahkan cincin berserabut. Dengan peningkatan mendadak dalam tekanan intradisis, nukleus pusat boleh membengkak dan menyebabkan mampatan akar saraf (Rajah 2.102)
Kekerapan hernia gejala akut adalah paling tinggi pada orang yang berumur 30-50 tahun. Nukleus pulpa pada masa ini sangat besar dan mempunyai turgor yang lebih besar daripada nukleus kering dan fibrosis yang terdedah kepada orang tua.

Disc herniated biasanya dibentuk secara beransur-ansur, kerana ligamen longitudinal longitudinal melemahkan, yang membuat teras gelatin dari cakera intervertebral dalam keadaan normal. Serpihan kedua juga boleh diganti ke bawah, ke bawah atau ke tepi ke dalam foramen intervertebral. Dalam kes yang jarang berlaku, prolaps nukleus yang berleluasa berlaku dengan mampatan secara tiba-tiba terhadap saraf. Halia juga boleh menembusi plat kartilaginous badan vertebra atas atau bawah. Bahan cakera pecah melalui cacat plat rawan ke dalam tulang batal. Hernia biasanya mempunyai saiz dan bentuk yang tidak pasti, dan pada radiografi ia didedahkan dikelilingi oleh cincin tulang sclerosed, dipanggil nuklear Schmorl (Rajah 2.102).

Lumbar akar atas L1, L2, L3 masing-masing kepada cakera dan bukaan intervertebral L1-L2, L2-L3 dan L3-L4. Penyetempatan relatif jarang. Disc herniated L1-L2 menjejaskan kerucut saraf tunjang. Permulaan sindrom radikular ditunjukkan oleh rasa sakit dan kehilangan kepekaan pada dermatom yang sama, dan lebih kerap pada kulit bahagian dalam dan bahagian depan paha. Dengan hernias median, gejala lesi ekor kuda muncul lebih awal. Sebagai peraturan, gejala luka radikal lumbar bawah akibat ketegangan mater dura hernia lumbal atas dijumpai. Di kalangan orang tua, cruralgia dengan paresthesia terdapat di kawasan yang luas di atas dan di bawah lutut disebabkan oleh mampatan akar lumbar atas. Mereka menentukan kelemahan, hipotrofi dan hipotensi femoris quadriceps, penurunan atau kehilangan jerk lutut dan gangguan sensitiviti dalam dermatomes L3, L4. Bengkak akar boleh menyebabkan gejala dari saraf kulit luaran paha.

L4 tulang belakang (cakera L3-L4). Penyetempatan yang tidak kerap; terdapat rasa sakit unsharp yang memancar ke bahagian depan bahagian dalam paha, kadang-kadang ke lutut dan sedikit lebih rendah. Di zon yang sama terdapat paresthesias; Kecacatan motor ditunjukkan secara praktikal hanya pada otot quadriceps: kelemahan unsharp dan hipotrofi dengan bunyi serigala (sering juga dengan peningkatan) lutut (Rajah 2.103).

Tulang belakang L5 (cakera L4-L5). Penyetempatan yang kerap. Terdapat pemampatan herniasi tulang belakang L5 pada cakera L4-L5, biasanya selepas tempoh penembusan lumbar yang panjang, dan gambaran luka radiks adalah sangat sukar. Dalam masa yang lama ini, nukleus pulpa mempunyai masa untuk memecah cincin berserabut, dan sering ligamen longitudinal posterior. Rasa sakit itu berpindah dari pinggang ke punggung, di sepanjang pinggir luar paha, di sepanjang permukaan anterior kaki bawah ke tepi bahagian dalam kaki dan jari pertama, sering hanya jari pertama. Pesakit merasakan sensasi kesemutan, kesunyian. Ia juga boleh memberi kesakitan dari titik hernia, batuk dan bersin. Di zon yang sama, terutamanya di dermatome distal, hypalgesia dikesan. Pengurangan daya extensor jari saya (otot yang hanya disusuli oleh akar L5), penurunan refleks dari tendon otot ini, hipotensi dan hypotrophy otot tibial anterior ditentukan. Pesakit mengalami kesukaran berdiri di tumit dengan kaki dilanjutkan (rajah 2.104).
Tulang belakang S1 (cakera L5-S1). Penyetempatan yang kerap. Kerana hernia cakera tidak lama boleh dijadikan sempit dan nipis pada tahap ini ligamen longitudinal posterior, penyakit sering bermula dengan segera dengan patologi radikal. Tempoh lumbago dan lumbalgia, jika didahului oleh sakit radikal, adalah pendek. Kesakitan memancarkan dari punggung atau dari pinggang dan punggung di sepanjang bahagian belakang pinggir luar paha, di sepanjang pinggir luar tibia ke pinggir luar kaki dan jari terakhir (kadang-kadang hanya sehingga kaki V).
Seringkali kesakitan hanya menyebar ke tumit, lebih kepada pinggir luar. Di kawasan yang sama, hanya kadang-kadang pesakit mengalami sensasi kesemutan dan paresthesia lain. Ia juga boleh memberi kesakitan dari "titik hernia", apabila menyebabkan fenomena foramen intervertebral (batuk dan bersin). Di zon yang sama, terutama di dermatome distal, ditentukan oleh hypalgesia. Pengurangan kekuatan otot trisep kaki dan flexor jari kaki (terutama flexor kaki V), hipotensi dan kekurangan zat makanan otot gastrocnemius ditentukan. Pesakit mempunyai kesukaran untuk berdiri di atas kaki, terdapat penurunan atau ketiadaan refleks Achilles (Rajah 2.105).

Semasa pemampatan akar S1, scoliosis diperhatikan, lebih kerap heterolateral - batang badan dimiringkan ke bahagian yang terjejas (yang mengurangkan ketegangan akar yang agak pendek ke atas hernia). Semasa mampatan akar L5, scoliosis lebih sering homolateral (yang meningkatkan ketinggian foramen intervertebral yang sepadan).

Hernia pusat yang besar boleh mengakibatkan mampatan beberapa akar saraf - sindrom lesi ekor kuda.