Ubat kecemasan

Groin

Hernia inguinal pada kanak-kanak kecil biasanya kongenital. Hernia yang diperolehi jarang berlaku, terutamanya pada kanak-kanak lelaki yang berusia lebih dari 10 tahun. Tempoh optimum rawatan pembedahan adalah usia kanak-kanak 6-8 bulan [Bairov, A. A., 1965; Isakov Yu F., Doletsky S. Ya., 1978]. Operasi awal secara teknikalnya sukar, memerlukan pengalaman pakar bedah dan keadaan istimewa untuk menjaga anak. Tisu pada kanak-kanak, terutamanya yang lebih muda, adalah halus dan nipis, terdedah kepada edema, pembedahan dan pembentukan hematoma. Dalam hal ini, prasyarat adalah keinginan untuk meminimumkan trauma semasa operasi, yang dicapai dengan menggunakan alat khas dan sikap yang berhati-hati.

Kontraindikasi relatif terhadap pembaikan hernia yang dirancang pada kanak-kanak adalah diathesis secara eksudatif, ketidakcocokan jisim dan umur kanak-kanak, penyakit jangkitan baru-baru ini atau kecurigaan untuk tempoh inkubasi. Kegagalan untuk mengambil kira keadaan ini boleh menyebabkan berlakunya komplikasi teruk dalam tempoh selepas operasi.

Dalam kebanyakan kes, untuk pembedahan hernia inguinal pada kanak-kanak, anestesia am digunakan. Hanya pada kanak-kanak yang lebih tua boleh digunakan anestesia tempatan.

Anak-anak muda, terutamanya sehingga satu tahun, harus dilindungi dari penyejukan di ruang operasi. Untuk melakukan ini, gunakan meja dengan pemanasan elektrik khas, pad pemanasan, membalut kanak-kanak dengan lapisan nipis kapas.

Di dalam kanak-kanak, pelbagai kaedah operasi digunakan: dari pemotongan sederhana kantung hernial kepada pembedahan rekonstruktif yang kompleks yang melibatkan pengukuhan dinding posterior kanal inguinal. Walau bagaimanapun, memandangkan ciri-ciri anatomi dan fisiologi terusan inguinal kanak-kanak, dan juga pertumbuhan dan pembangunan, keutamaan perlu diberikan prosedur kurang traumatik, menyebabkan gangguan yang minimum satu elemen struktur dalam zon pembedahan.

Pada kanak-kanak berumur 0 hingga 5 tahun, matlamat pembaikan hernia adalah penghapusan komunikasi antara proses faraj tanpa peredaran peritoneum dan rongga perut. Pemisahan dan plastik anterior dinding kanal inguinal tidak dilakukan dalam kes ini, kerana penyebab hernia adalah kehadiran kantung hernia kongenital, dan bukan kelemahan aponeurosis otot perut serong luar.

Teknik pengendalian. Buat sayatan kulit dengan panjang 2-3 cm selari dengan ligamen inguinal. Paparkan dinding depan kanal inguinal. Kemudian, dengan menggunakan penjejakan anatomi, secara terang-terangan, pengelupasan fascia yang meliputi unsur-unsur kord spermatik pada arah membujur dan mengasingkan kantung hernia berhampiran dengan pembukaan luaran saluran inguinal. Secara hati-hati, dengan bantuan penyediaan hidraulik, leher kantong hernia dipisahkan dari unsur-unsur kord spermatik, sebanyak mungkin diperketatkan, diikat dan dipintal (Rajah 31). Ini menamatkan pembaikan hernia, kerana peruntukan seksyen distal beg hernial dikaitkan dengan bahaya kerosakan pada unsur-unsur kord spermatik, laluan limfatik, pembentukan makro dan mikrofomoma, dan trofi testicular terjejas. S. Ya. Doletsky dan A. B. Okulov (1978), setelah menggunakan kaedah ini dalam 605 kanak-kanak di bawah umur 5 tahun, sambil memerhati mereka sehingga usia 10 tahun, tidak ada komplikasi yang berkaitan dengan operasi dan kambuhan hernia. Operasi yang sama boleh digunakan pada kanak-kanak yang lebih tua (dari 5 hingga 10 tahun), bagaimanapun, untuk menghilangkan corong hernia dari rongga abdomen, perlu memotong dinding depan saluran inguinal sepanjang keseluruhannya atau dengan membuat "tetingkap" di aponeurosis otot perut serong luar (Rajah 32). Untuk hernia inguinal besar yang berukuran 6 x 8 cm atau lebih, serta untuk operasi kambuh dan kanak-kanak yang lebih tua, kaedah yang lebih radikal untuk Martynov atau Ru-Krasnobaeva digunakan.

Rajah. 31. Kaedah pembaikan hernia pada kanak-kanak di bawah 5 tahun tanpa pembedahan dinding anterior kanal inguinal. Kantong hernia dipisahkan daripada unsur-unsur kord spermatik dan menyeberangi serviks.

Rajah. 32. Kaedah pembaikan hernia pada kanak-kanak dari 5 hingga 10 tahun. Pemprosesan beg hernia dibuat melalui tingkap di dinding anterior aponeurosis otot perut serong luaran.

Way Martynov. Serangan 6-7 cm dibuat selari dengan ligamen pupart. Pada probe grooved dimasukkan ke dalam saluran inguinal melalui pembukaan luaran, dinding anterior dibedah. Tepi aponeurosis tersebar dan kord spermatik terdedah. Kes wajahnya bersama-sama dengan gentian m. cremaster dipotong secara longitudinal dalam jarak yang singkat. Alihkan dinding depan beg hernial di pipi dan membedah. Isi hernia dipaksa ke dalam rongga abdomen, selepas itu dinding belakang beg itu dipisahkan dari unsur-unsur kord spermatik menggunakan penyediaan hidraulik. Dinding belakang beg itu dipotong di arah melintang dan bahagian proksimal beg hernia dari tali spermatik dikupas dengan tuffer. Leher kantung hernia dijahit di bawah kawalan visual sedekat mungkin, diikat dan dipotong.

Uji dan bahagian distal kantung hernia dikeluarkan ke dalam luka, lebihan yang dikeluarkan. Dengan proses cicatricial yang penting, yang berkembang selepas pelanggaran berulang, bahagian distal dari kantung hernia boleh ditinggalkan. dinding depan plastik terusan inguinal dihasilkan dengan menjahit lapisan dalam aponeurosis otot serong luaran untuk ligamen inguinal, diikuti oleh suturing lapisan luar untuk aponeurosis dalaman jenis dublication (Gamb. 33).

Rajah. 33. Cara Martynov.

Way Ru - Krasnobaev dan. Selepas penyingkiran beg hernia, terusan kanal inguinal dilakukan tanpa membedah dinding anteriornya. Jahitan pertama digunakan untuk aponeurosis pada kaki pembukaan inguinal luaran dan sudut dalaman ligamen punggung. Pada masa yang sama, suntikan dalam jarum perlu dielakkan untuk mengelakkan kerosakan pada saluran darah yang besar. Kemudian, jahitan nodal digunakan untuk lipatan aponeurosis yang terhasil, melengkapkan penciptaan duplikat (Rajah 34). Penggunaan pembedahan plastik kompleks pada kanak-kanak bukanlah fisiologi. Kaedah ini terlalu trauma: hubungan antara topografi-anatomi tisu dan fungsi kanal inguinal terganggu, sisihan tali spermatik dan atrofi testis berlaku dalam 4-9% kanak-kanak yang dikendalikan [Baksheev Yu A., 1967].

Rajah. 34. Kaedah Ru - Krasnobaeva.

Dengan hernia inguinal yang dilanggar pada kanak-kanak kecil, tidak seperti orang dewasa, dianggap sebagai dibenarkan [Isakov Yu F., Doletsky S. Ya., 1978] untuk melakukan rawatan konservatif yang direka untuk pengurusan diri hernia dalam tempoh 12 jam pertama dari masa kemerosotan. Ini disebabkan hakikat bahawa pelanggaran sering berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai komorbiditi, seperti jangkitan pernafasan akut, jangkitan usus, diatesis, dan lain-lain, yang memerlukan penyediaan dan pemeriksaan sebelum. Di samping itu, berbeza dengan orang dewasa, pelanggaran hernia inguinal pada kanak-kanak dicirikan dengan perubahan yang lebih kecil di bahagian usus usus dan dicirikan dengan kemudahan perbandingan aliran. Tisu bayi lebih lembut dan lebih lembut, kanal inguinal mempunyai arah yang lurus, dan pelanggaran berlaku dalam pembukaan luaran saluran inguinal kerana kekejangan dinding elastik, jadi ejen spasmolytic dan anestetik ditadbirkan kepada kanak-kanak terlebih dahulu, mandi hangat ditetapkan (37 ° Q selama 10-15 minit, maka kanak-kanak itu diletakkan dengan akhir pelvik yang dibangkitkan, dan di bawah pengaruh kompleks terapeutik ini, dia menenangkan, otot yang mengelilingi kanal inguinal berehat, dan hernia sering berpandukan diri. Oleh itu, menurut S. Ya. Sayangnya (1978), dengan penggunaan rawatan konservatif, 267 daripada 479 kanak-kanak (56%) berjaya mencapai pengurangan diri hernia. Semua kanak-kanak ini dikendalikan dengan cara yang dirancang, namun tiada rawatan yang lebih konservatif dapat dijalankan selama lebih dari satu jam. maka operasi kecemasan ditunjukkan kepada kanak-kanak.

Kontraindikasi terhadap rawatan konservatif kanak-kanak dengan hernia yang tidak dikenali adalah

 • 1) tempoh pelanggaran lebih daripada 12 jam, atau kes-kes di mana sejarah tidak diketahui;
 • 2) perubahan keradangan kulit di kawasan tengkorak hernia;
 • 3) hernia yang tercekik pada anak perempuan, apabila kandungan hernia boleh diputar pelampung rahim, terdedah kepada nekrosis pesat.

Toskin K.D., Zhebrovsky V.V. Hernia abdomen, 1983

Pembaikan hernia (hernioplasti)

Hernioplasty adalah kaedah pembedahan untuk menghapus hernia (terjemahan harfiah dari pembaikan hernia Latin). Sebelum ini, istilah yang digunakan dalam perubatan adalah: pembaikan hernia atau pembaikan hernia.

Jenis hernioplasti

Terdapat jenis hernioplasti berikut:

 • ketegangan, dalam proses pembedahan hanya melibatkan tisu badan sendiri, seolah-olah mereka membentang ke tempat penonjolan hernia, mencipta duplikat;
 • bukan ketegangan, untuk penutupan ruang patologi hernia, implan jejaring digunakan;
 • dengan jenis operasi yang berasingan, kedua-dua jenis ini boleh digabungkan.

Dalam perubatan moden, peratusan yang lebih tinggi pembaikan hernia dilakukan nenatyazhnym kaedah, kerana ia tidak mewujudkan fabrik regangan tidak normal, mesh doktor segera mengambil semua beban mekanikal tanpa apa-apa kesan, kadar berulangnya dikurangkan ke tahap minimum. Implan, yang ditumbuhi tisu berserabut connective, mewujudkan penghalang yang lebih baik.

Foto: hernioplasty laparoskopi

Menjalankan operasi dengan beberapa cara:

 • terbuka;
 • endoskopik (laparoskopi).

Tahap pembaikan hernia:

 1. Pemisahan tisu dan organisasi akses kepada hernia.
 2. Beg dengan kandungan hernia dikeluarkan (dikosongkan) atau diset semula, bergantung kepada keterangan.
 3. Meluruskan pintu hernia.

Terdapat banyak teknik yang digunakan untuk hernia tertentu, atau sesuai untuk beberapa jenis.

Hernioplasti di Liechtenstein (pembaikan hernia)

Kaedah pembedahan hernia tanpa ketegangan yang paling terkenal. Digunakan untuk garis hernia plastik perut putih, serta hernia femoral, umbi, inguinal, fernal.

Kaedah ini agak mudah dan tidak memerlukan latihan khas sebelum campur tangan.

Transplantasi mesh di bawah aponeurosis, tidak ada otot dan fascia yang terjejas, iaitu kecederaan tisu badan adalah minimum. Mesh dilampirkan dengan "margin", kerana tepi gerbang hernia itu sendiri dipengaruhi oleh perubahan patologi dan tidak mempunyai kekuatan yang mencukupi. Hernioplasti di Liechtenstein dilakukan secara terbuka atau laparoskopi.

Foto: hernioplasti menggunakan mata Liechtenstein

Pembaikan hernia Bassini

Kaedah hernioplasti ketegangan, mempunyai hasil yang baik dengan hernia kecil yang terbentuk pertama, adalah mungkin untuk melakukan pembedahan plastik di bawah anestesia tempatan. Ia digunakan untuk hernias inguinal, kedua-dua langsung dan serong.

Teknik pengendalian:

 1. Tudung dibuat di atas penonjolan hernia.
 2. Luruskan pendidikan.
 3. Menghasilkan hernia, atau reseksi, bergantung kepada bukti.
 4. Kemudian pinggir otot perut serong melintang dan dalaman dengan fascia melintang ke ligamen inguinal dijahit, dengan itu memperkuat dinding kanal inguinal.

Mayo pembaikan hernia

Kaedah pembedahan ketegangan, digunakan terutamanya untuk hernias umbilik plastik dan hernias garis putih perut. Flap kulit dari aponeurosis terkelupas selepas kantung hernia dibuka. Tangkai dipaksa ke dalam rongga, sementara, jika perlu, perekat dibedah, kantung hernia dikeluarkan di tepi cincin hernial dan dikeluarkan dengan kepingan kulit.

Apabila gabungan peritoneum ini dengan mata cincin hernial, ia aponeurosis dijahit dengan beberapa lipit (menyerupai huruf U) dalam apa-apa cara bahawa apabila mengikat mereka aponeurosis kepak melapisi satu sama lain.

Pembaikan hernia mengikut Postemsky

Ini adalah plastik ketegangan. Anestesia semasa pembedahan adalah setempat. Pada masa yang sama, kanal inguinal dikeluarkan sepenuhnya, saluran pendua dibuat dengan tali spermatik yang diletakkan di dalam arah fisiologi. Otot-otot di bawah kanal disuntik sedemikian rupa supaya mereka tidak memerah.

Pembaikan hernia di Sapezhko

Ia digunakan untuk hernia umbilik plastik.

Teknik pengendalian:

 1. Kulit paru-paru yang lembap disingkirkan bersama-sama dengan pusar (ia boleh dipelihara hanya untuk hernias kecil).
 2. Beg dengan hernia selepas pengasingan dijahit, sebelum kandungannya ditetapkan ke dalam.
 3. Cincin hernial dipotong arah menegak ke atas dan ke tempat di mana garis putih perut tidak berubah.
 4. Peritoneum perlahan-lahan dikupas beberapa sentimeter dari permukaan vagina posterior dengan salah satu otot rektus, dan pinggang disuntik dengan aponeurosis di satu tangan, dan bahagian medial posterior dari rektum vagina dengan yang lain, untuk membuat pendua.

Foto: persediaan bidang pembedahan untuk hernioplasti

Pembaikan hernia oleh lexer

Memohon dalam kes navel dikimpal dengan bahagian bawah beg hernia.

Teknik pengendalian:

 1. Leher kantung hernia terpencil dari tisu sekitarnya.
 2. Setelah membukanya, kandungannya diturunkan ke dalam rongga dan begnya terputus.
 3. Pada aponeurosis di bawah jahitan cincin umbilical dikenakan, yang diketatkan dan terikat.
 4. Flap kulit menyimpan di dalam bekas tempat dan dijahit dengan jahitan noose.

Herniasi Duhamel

Ia digunakan secara meluas dalam pembedahan pediatrik untuk pembaikan hernia. Gangguan yang dihasilkan tanpa membuka terusan inguinal, leher pundi hernial (proses peritoneum) telah diasingkan melalui cincin inguinal luaran dan kemudiannya dijahit dan dipotong.

Pembaikan hernia mengikut Martynov

Cara ketegangan hernioplasti, yang digunakan terutamanya dalam penghapusan hernia inguinal serong. Kepak atas yang aponeurosis otot abdomen serong luaran dijahit untuk ligamen inguinal, otot itu dikekalkan dan dijahit atas mereka ada ke bawah jahitan flap aponeurosis itu.

Pembaikan hernia di Krasnobaev

Ia digunakan untuk hernia plastik kanak-kanak dari usia 6 bulan.

Teknik yang menarik untuk melakukan campur tangan pembedahan adalah aponeurosis tidak terjejas.

Lapisan subkutaneus secara mekanik beralih, selepas percikan kulit dibuat, beg dengan kandungan hernia dipisahkan dan dipotong, mengenakan jahitan sutra. Selepas itu, satu lagi 2-4 jahitan diletakkan pada lipat aponeurosis yang terbentuk, mereka menguatkan dinding kanal inguinal.

Video: hernia hernioplasty umbilik

Hernioplasti obstruktif

Kaedah yang tidak diperkuatkan, penggunaan kraf mesh digunakan. Teknik ini sama dengan kaedah Liechtenstein, tetapi mempunyai beberapa kelebihan. Pertama, hirisan pada kulit kurang daripada separuh. Kedua, kantung hernia dimasukkan ke rongga tanpa membukanya. Kemudian mesh digunakan dan luka itu disulam dalam lapisan.

Hernioplasty endoskopik

Ini adalah operasi yang dilakukan di dalam rongga perut melalui ukiran kecil berukuran 2-3 cm menggunakan peranti video dan manipulator video khas. Teknik operasi itu serupa dengan kaedah Liechtenstein, dilakukan di bawah anestesia umum. Kecederaan pada jenis pembedahan ini adalah minimum, tempoh pemulihan lebih pendek, terdapat kesan kosmetik yang baik.

Komplikasi yang mungkin

Foto: mesh polipropilena untuk hernioplasti

Seperti mana-mana jenis pembedahan lain, mungkin terdapat komplikasi. Ini termasuk:

 • keradangan dan pendarahan jahitan pasca operasi;
 • hematoma;
 • pengulangan patologi;
 • kerosakan pada organ yang berkaitan (tali spermatik, esofagus, usus, dan sebagainya);
 • ketegangan berlebihan kain yang dijahit;
 • anjakan implan kerana penetapan yang tidak betul;
 • komplikasi selepas anestesia berterusan.

Pemulihan dan pemulihan

Teknologi moden dan perkembangan terkini dalam bidang perubatan, pemerhatian oleh pakar dan kelakuan yang betul pesakit selepas pembedahan akan membantu pemulihan pantas dan mengelakkan kemungkinan komplikasi. Memakai pembalut tidak perlu, tetapi boleh digunakan mengikut petunjuk, mengikut budi bicara doktor.

Pembaikan hernia berlaku tanpa kesakitan yang teruk pada tempoh pemulihan awal, tetapi kadang-kadang mereka masih ada, maka ubat sakit akan diresepkan.

Ia adalah perlu untuk mengehadkan aktiviti fizikal, pengangkat berat adalah dilarang dengan ketat, baik dalam tempoh pemulihan awal dan dalam tempoh akhir. Selepas kebenaran doktor, anda boleh mula menguatkan otot perut dengan bantuan terapi fizikal, fisioterapi, urutan. Adalah perlu untuk meninggalkan tabiat buruk yang menyumbang kepada pergeseran semua tisu badan, normalisasi berat badan pesakit.

Harga hernioplasti

Untuk pembaikan hernia, kos ditentukan oleh beberapa faktor:

 • jenis pembedahan;
 • jenis anestesia yang dilakukan semasa pembedahan (anestesia am atau tempatan);
 • nilai mesh untuk hernioplasti;
 • pengurusan pesakit semasa tempoh pemulihan (penggunaan dadah, prosedur dalam tempoh pemulihan yang kemudian).

Mempunyai hernia dengan hernia gelongsor

- Sekiranya hernia gelongsor, dinding kantung hernia pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil adalah organ yang sebahagiannya tidak dilindungi oleh peritoneum (cecum, pundi kencing). Agar tidak merosakkan organ sedemikian apabila kantung hernia dikeluarkan, ketebalan dindingnya, terutamanya bahagian sisi harus dipertimbangkan.

- Dengan hernia gelongsor cecum, terdapat sedikit penebalan dinding luar kantung hernia. Agar tidak mencederakan dinding cecum, kantung hernia perlu dibuka di sepanjang permukaan dalaman.

- Dengan hernia gelongsor pundi kencing, penebalan dinding dalaman kantung hernia dijumpai. Ia perlu memilih leher beg hernia dengan berhati-hati dari sisi medial dan belakang, buka beg di permukaan hadapan.

1. Kantong hernia terpencil dan dibuka, memeriksa permukaan dalamannya; 2. Mewujudkan sempadan dan tahap penglibatan organ gelongsor dalam pembentukan kantung hernia; 3. Maksimumnya memperuntukkan bahagian peritoneal dari kantung hernia, mengetatkannya ke dalam luka dan menyebarkan jahitan sutra dari dalam pada jarak 1 cm dari titik transisi peritoneum ke organ; 4. Di bawah tali dompet, beg itu terputus; 5. Bayangan organ yang terbentuk dalam pembentukan kantung hernia ditetapkan dalam rongga perut; 6. Plastik cincin hernia (mengikut kaedah Girard, Bassini, Spasikukotsky, Martynov).

Ciri-ciri pembaikan hernia dengan hernia yang dipenjarakan

- Pelanggaran kandungan hernia boleh berlaku di dalam cincin hernia atau dalam kantung hernia.

- mencubit elastik - penguncupan spastik berlaku disebabkan oleh tisu sekitar pundi hernial pada pembukaan hernia sempit dan ketabahan pinggirnya.

- Kerosakan fecal - melimpah dengan kandungan yang memimpin sebahagian daripada gelung usus memerah bahagian terakhir gelung usus dan mesenterynya.

- mencubit songsang - a ulser gelung bertempat di pundi hernial dan di dalam rongga abdomen dalam bentuk huruf Latin W (dengan itu lagi rosak bahagian tercekik gelung usus yang berada dalam rongga abdomen, yang boleh membawa kepada nekrosis dinding usus, diikuti oleh berlakunya peritonitis). Untuk pembaikan hernia, perlu mengeluarkan gelung retrograde dari rongga perut dan memeriksa segmen seluruh usus usus.

- Pelanggaran parietal (hernia Richter - Littre) adalah kemungkinan nekrosis sebahagian dari dinding usus tebang dengan perforasi seterusnya dan berlakunya peritonitis.

- Kandungan pundi hernial tercekik hernia paling sering usus kecil (52.7%), gasket (30%), sekurang-kurangnya kolon (12%), appendages rahim (3%) dan dinding pundi kencing (1%)

Pembaikan hernia untuk hernia yang tercekik

1. Keratan kulit; 2. Pengasingan beg hernia; 3. Pembukaan dinding beg hernia; 4. Peperiksaan kandungan beg hernia; 5. Pemecatan efusi; 6. Menetapkan kandungan hernial dengan tangan, membedah cincin yang tercabut;

- mencubit hernia dalam pembukaan luaran saluran inguinal - membedah aponeurosis otot perut luar luar dan ke atas;

- hirisan hernia di kawasan pembukaan dalaman terusan inguinal - cincin pemotongan dipotong ke atas dan ke atas; kapal epigastrik yang rendah terletak di sebelah medial.

- pelanggaran cincin hernias femoral dipotong melalui kawalan pandangan, dalam arah medial.

- Pembedahan cincin cincin untuk hernias umbilik dan hernia garis putih perut dilakukan sama ada dalam membujur (sepanjang alba linea) atau dalam arah melintang.

7. Dari rongga perut, sebahagiannya mengeluarkan organ tercekik, periksa ke sempadan tisu sihat; 8. Menentukan daya maju organ yang tercekik; 9. Satu reseksi gelung terkurung usus, mengenakan anastomosis; 10. Anastomosis usus dipaksa ke rongga perut; 11. Pembalut dan pengusiran kantung hernia; 12. Menghasilkan pintu hernia plastik; 13. Jahit kulit.

Pembaikan hernia pada kanak-kanak.

Hernia inguinal pada kanak-kanak: kongenital dan diperolehi.

Hernia kongenital

"Anjing hernia anterior" adalah proses vagina yang tidak disalin peritoneum, leher kantong hernia terletak di dalam cincin inguinal dalaman. Beg hernia diturunkan ke dalam mesin melalui pembukaan luaran kanal inguinal; Lokasi hernia adalah serong; Kord spermatic terletak pada medial dan posterior ke kantung hernia.

Hernia yang diperolehi: Lurus di lokasi kantung hernia; kantung hernial berasal dari pangkal kanal inguinal di rantau inguinal fossa tengah, turun melalui cincin inguinal luar ke dalam mesin. Komplikasi: pelanggaran. Rawatan: pembedahan. Penghapusan komunikasi antara proses faraj tidak perut peritoneum dan rongga perut dengan persimpangan melintang lengkap dan ligation tinggi leher hernia sac; Memperkuat dinding abdomen posterior; Gunting melintang tanpa membuka dinding anterior kanal inguinal;

Teknik pemulihan hernia mengikut Ru-Krasnobaev:

Operasi ini dilakukan di bawah anestesia umum untuk kanak-kanak (anestesia radas alat). Akses - keratan rentas melalui lipatan kulit semulajadi. Pembedahan anatomis berlapis tisu di kawasan tegang hernia, dengan mengambil kira hubungan anatomi dan pembedahan di kawasan ini. Pengasingan dan pembedahan kantung hernia. Pembukaan beg hernia. Semakan bahagian dalaman kantung hernia dan kembalikan kandungannya ke rongga abdomen. Berpakaian dan memotong kantung hernial di lehernya. Tunggul beg hernia yang dipisahkan dengan baik selepas kliping berada di bawah otot abdomen. Plastik - pembentukan aponeurosis duplikat tanpa membuka saluran inguinal.

Pembaikan hernia Duhamel:

Pemisahan kantung hernial dengan rongga perut. Ini dicapai dengan mengasingkan leher beg hernia selama 1.5 cm, berkelip dan menyeberang tanpa pengasingan seterusnya dan penyingkiran seluruh beg, tanpa menguatkan dinding kanal inguinal.

Hernia umbi pada kanak-kanak sentiasa genetik kongenital.

Prasyarat pendidikan anatomi - pelanggaran pembentukan cincin umbilik. Kantong hernia diwakili oleh peritoneum dan kulit, kandungan kantung adalah bahagian dalam perut. Rawatan: konservatif (urut dan gimnastik, yang bertujuan untuk pembangunan dan penguatan abdominals); operasi. Operasi Mayo: hirisan kulit semilunar dibuat, menggariskan asas tegang hernia dari bahagian bawah atau sampingan. Memobilisasi kulit, mengeluarkan kaki dan kantung hernia itu sendiri, meninggalkan bahagian atasnya, disebarkan ke kulit pusar. Kandungan beg hernia yang ditetapkan dalam rongga perut, beg itu dibuka dan memeriksa rongga. Leher dijahit dan diikat di kedua belah pihak. Begnya dipotong, tepi aponeurosis dibawa bersama oleh buasir yang terganggu; tunggul kantung hernia dibenamkan di bawah aponeurosis; Sarung tangan terputus boleh tanggal digunakan pada kulit.

Hernia garis putih perut. Tunjang hernia di sepanjang garis tengah abdomen antara proses xiphoid dan pusar dibahagikan kepada a) epigastrik; b) paralegal; c) sub umbilical. Kejadian hernia dikaitkan dengan ketiadaan garis putih perut. Keanehan garis putih perut pada kanak-kanak adalah lebar relatifnya dengan ketebalan tisu yang agak kecil. Kantung hernial - tisu preperitoneal dengan peritoneum parietal bersebelahan; kandungan hernia - ikatan neurovaskular Komplikasi: pencekalan. Rawatan: pembedahan. Kulit dipotong ke atas protrusi hernia dalam arah melintang; di atas dan di bawah radang incision free aponeurosis; tepi kecacatan terisolasi dan pada penyelidikan Kocher dimasukkan ke dalam cincin hernial, aponeurosis dibedah ke atas dan ke bawah. Dalam ketiadaan pelanggaran, apabila penonjolan adalah tisu lemak preperitoneal, ia disambungkan di bawah pangkal dan dikeluarkan; dalam hal pelanggaran, tengkorak hernia dipisahkan dari aponeurosis, serat dikelupu. Sekiranya kantung hernia ditemui dalam tisu lemak, ia dibuka dan diperiksa untuk kehadiran dinding usus yang dipateri. Luka itu disusun dalam lapisan, memakai jahitan terganggu ke peritoneum dan aponeurosis. Dengan kecacatan yang besar dalam aponeurosis mengenakan jahitan berbentuk P.

OPERASI HERBORISMAH DI LELONGAN HERNIA

OPERASI PADA BIOMATERIAL YANG TIDAK SEDERHANA.

PLASTIK DI AHA, FEMORAL DAN ULINAL HERNIA

OPERASI HERBORISMAH DI LELONGAN HERNIA

Pembedahan plastik dinding anterior kanu inguinal, tidak kira bagaimana ia dilakukan, meninggalkan ruang untuk perkembangan atau pengulangan hernia.

Teknik teknik yang paling penting, menghilangkan pautan patogenetik pembentukan hernia serong dan langsung, adalah untuk menguatkan dinding posterior kanal inguinal

194.48.155.245 © studopedia.ru bukan pengarang bahan yang diposkan. Tetapi menyediakan kemungkinan penggunaan percuma. Adakah terdapat pelanggaran hak cipta? Tulis kepada kami | Maklumbalas.

Lumpuhkan adBlock!
dan muat semula halaman (F5)
sangat diperlukan

Pembaikan hernia dengan pembedahan plastik Mayo

Operasi hernia Umbilical. Plastik Mayo Plastik mengikut Sapezhko. Plastik mengikut Lekser.

Pemotongan kulit dengan hernia umbilik adalah membujur di tengah garis beberapa sentimeter di atas pusat, memintasnya ke kiri dan berterusan 3-4 cm di bawah.

Di kalangan pesakit obes dengan hernia umbilical sering melakukan insilasi semilunar atau bujur, bersempadanan dengan penonjolan hernia dari bawah. Kulit dan tisu subkutaneus dipotong ke aponeurosis garis putih perut.

Otpreparovyu flap kulit dari kiri ke kanan, memisahkan kulit dengan tisu subkutaneus dari kantung hernia hernia umbilik. Ia terpencil sehingga cincin hernia, yang terbentuk oleh pinggiran aponeurotik padat cincin umbilik, kelihatan jelas.

Di antara leher beg hernia hernia umbilical dan cincin umbilical, siasatan grooved dimasukkan dan cincin dipotong melalui arah melintang atau di sepanjang garis putih atas dan ke bawah. Kantong hernia akhirnya terpencil, dibuka, ditarik balik, terputus dan peritoneum ditutup dengan jahitan catgut yang berterusan.

Plastik Mayo dengan hernia umbilik dihasilkan apabila cincin umbi dipotong di arah melintang. Minta jahitan berbentuk U. Flap atas aponeurosis dijahit dengan sutera, pertama dari luar ke bahagian dalam, 1.5 cm dari tepi; maka dengan benang yang sama, jahitan dibuat pada pinggir bawah aponeurosis dari luar ke bahagian dalam dan dari dalam ke luar, kira-kira 0.5 cm dari pinggir, dan keluar pada tepi atas pada tahap yang sama. Jahitan ini biasanya dikenakan 3: 1 di tengah dan 2 di sisi.
Apabila mengikat, pinggir bawah aponeurosis dipindahkan di bawah kelebihan atas dan ditetapkan dalam bentuk pendua. Ujian kelopak atas aponeurosis di bahagian atas bebas dari permukaan ke bawah dengan jahitan yang lebih rendah dengan jahitan terganggu berasingan (baris kedua jahitan).

Sapezhko plastik dengan hernia umbilik dihasilkan apabila cincin pusat dipotong panjang. Di pengapit Kocher, pembantunya menghalang kelebihan kiri aponeurosis dan membungkuk sedemikian rupa untuk memaksimumkan permukaan dalamannya. Kepada beliau, pakar bedah itu menarik dan memar di selimut nodal atau berbentuk sutura U berbentuk pinggiran kanan aponeurosis, cuba membawanya sejauh mungkin. Kelebihan sebelah kiri aponeurosis diletakkan di atas kanan dan dihiasi dengan lapisan berasingan. Rembesan aponeurotik dinding abdomen dicapai.

Kepekaan mengikut Lekser dengan hernia umbilik lebih kerap dilakukan pada kanak-kanak dengan hernia umbilik kecil dengan menyebarkan cincin aponeurotic umbilik dengan jahitan tali dompet sutera, di atasnya jahitan nodal individu diletakkan.

Pembaikan hernia umbi hernia Mayo

13 Mac, 2017 Doktor

Adakah anda tahu bahawa 89% daripada penduduk Rusia dan negara-negara CIS mengalami hipertensi? Dan kebanyakan orang tidak mengesyaki ini. Menurut statistik, dua pertiga pesakit mati dalam 5 tahun pertama penyakit ini.

Jika anda sering meningkatkan tekanan, sakit kepala, anda rasa keletihan kronik dan, dalam amalan, lazimnya berasa tidak sihat, tidak tergesa-gesa untuk menelan pil dan berbaring di atas meja operasi. Kemungkinan besar, anda boleh membantu kapal pembersihan mudah.

Dalam rangka Program Persekutuan, semasa mengemukakan permohonan sebelum (termasuk), setiap penduduk Persekutuan Rusia dan CIS boleh membersihkan kapal mereka secara percuma. Baca butiran di sumber rasmi.

Untuk menyembuhkan hernia umbilik dalam orang dewasa adalah mungkin hanya dengan bantuan campur tangan pembedahan. Hari ini, ubat-ubatan menawarkan pelbagai cara untuk menjalankan operasi, salah satunya ialah plastik Mayo. Kaedah penyingkiran hernia digunakan dengan kerap, ia mudah dilakukan dan selamat untuk pesakit.

Ciri-ciri teknik ini

Operasi hernia Mayo adalah hernioplasti yang tidak ketegangan, kerana ia hanya dilakukan menggunakan tisu pesakit sendiri. Untuk menguatkan dinding perut anterior dan mencegah berulang, struktur tisu berganda dicipta. Kaedah penghapusan hernia umbilik ini berjaya dengan saiz kecil pintu gerbang hernia, sehingga 3 cm. Dengan langkah-langkah yang lebih besar langkah-langkah tersebut mungkin tidak mencukupi, maka risiko pengulangan tetap.

Petunjuk Plastik Mayo

 • Keperluan untuk beroperasi pada hernia,
 • Dimensi pintu hernia tidak lebih daripada 3 cm,
 • Kurangnya obesiti dalam pesakit atau tahap kecil.

Persediaan untuk pembedahan

Sebelum pembedahan, perlu melakukan pemeriksaan untuk mengelakkan komplikasi dan akibat yang tidak menyenangkan. Jika perlu, langkah-langkah terapeutik boleh diambil sebelum campur tangan pembedahan bermula.

 • Ujian darah klinikal dan biokimia,
 • Analisis air kencing
 • ECG
 • Ujian darah untuk pembekuan,
 • Ujian untuk mengesan jangkitan seperti HIV, sifilis atau hepatitis.

Essence of the operation

Pembaikan hernia dengan pembedahan plastik Mayo sering dilakukan dengan anestesia tempatan. Ia adalah relevan dalam kes-kes di mana pembentukan hernia mempunyai saiz kecil atau sederhana. Sekiranya ia besar, maka lebih baik memilih epidural untuk anestesia. Dalam kedua-dua kes, pesakit masih sedar. Walaupun sesetengah pesakit saraf tentang ini, kesan sampingan dan kemudaratan dari anestesia epidural atau setempat adalah jauh lebih rendah dari anestesia umum.

Peringkat operasi

 • Kacang kulit
 • Jabatan aponeurosis,
 • Pembedahan otot
 • Membuka kantung hernia dan memeriksa kandungan,
 • Pengurangan penonjolan
 • Penutup aponeurosis dan tepi luka pembedahan.

Pembaikan hernia umbi plastik di Mayo bermula dengan akses kepada tujahan hernia. Untuk ini, dua hirisan kulit dibuat. Mereka berlari melintang dalam bentuk penonjolan hernia hujung bulan dan sempadan.

Seterusnya, aponeurosis dipisahkan daripada tisu subkutan dan dibedah. Arah potongan juga melintang. Selepas ini, perlu melakukan pembedahan cincin hernia untuk mendapatkan akses kepada beg hernia.

Kandungannya diperiksa, jika perlu, manipulasi yang perlu dilakukan, dan organ-organ dalaman yang jatuh dimasukkan ke rongga perut. Deposit lemak berlebihan dikeluarkan sebelum suturing.

Perhatikan

Maklumat berikut adalah di luar skop artikel ini, tetapi tidak menulis tentang hal itu akan menjadi tidak hormat kasar bagi pelawat laman web. Maklumat sangat penting, sila baca hingga akhir.

Di Rusia dan negara-negara CIS, 97.5% sentiasa mengalami: selsema, sakit kepala dan keletihan kronik.

Napas buruk, ruam pada kulit, beg di bawah mata, cirit-birit atau sembelit - gejala-gejala ini menjadi begitu biasa sehingga orang tidak lagi memperhatikannya.

Kami tidak mahu menakut-nakutkan anda, tetapi jika anda mempunyai sekurang-kurangnya satu gejala - dengan kebarangkalian 85% anda boleh mengatakan bahawa anda mempunyai parasit dalam tubuh anda. Dan mereka perlu segera berjuang! Lagipun, cacing adalah mematikan kepada manusia - mereka dapat melipatgandakan dengan cepat dan hidup lama, dan penyakit yang menyebabkan mereka keras, dengan kambuh yang kerap. Kebanyakan orang tidak mengesyaki bahawa mereka dijangkiti parasit.

Seketika kami ingin memberi amaran kepada anda bahawa anda tidak perlu lari ke farmasi dan membeli ubat mahal, yang menurut ahli farmasi akan menghancurkan semua parasit.

Kebanyakan ubat tidak berkesan, selain itu, ia menyebabkan bahaya besar kepada tubuh. Cacing racun, pertama sekali anda meracuni diri anda!

Bagaimana untuk mengalahkan jangkitan dan pada masa yang sama jangan membahayakan diri sendiri? Doktor ternama - Dvornichenko Victoria Vladimirovna dalam temu bual baru-baru ini memberitahu tentang kaedah rumah yang berkesan untuk penyingkiran parasit.

Pembedahan Mayo melibatkan kaedah suturing tertentu, yang membolehkan anda untuk mengukuhkan kedudukan tempat pembentukan hernia. Pertama, lipatan dalam bentuk huruf "P" ditumpangi pada patch aponeurosis. Ini dilakukan sedemikian rupa untuk memastikan pelapisan apabila menyambung dan mengikis. Kemudian pinggir salah satu kepingan aponeurosis (atas) dijahit ke yang lain (lebih rendah). Kaedah jahitan ini memberikan ketegangan sekurang-kurangnya dengan penguncupan otot. Masa ini memastikan kebolehpercayaan keputusan kaedah Mayo.

Keluarkan pusaran

Sekiranya boleh, semasa pembedahan hernia, kulit ditinggalkan untuk memelihara keadaan semula jadi kulit. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes anda perlu memadamkannya. Langkah ini diambil dalam situasi tertentu.

Petunjuk untuk pembuangan pusar

 • Hernia besar
 • Penipisan kulit hernia,
 • Tutup pusar pematerian dengan beg hernia.

Apabila semua ciri-ciri hernia digabungkan di dalam pesakit tertentu, keputusan untuk menghapuskan pusar biasanya dibuat. Pesakit diberitahu tentang akibat operasi. Sudah tentu, doktor mesti menjelaskan apa yang menentukan keputusan ini. Sekiranya pusing tidak terdedah kepada pengasingan bersama-sama dengan kulit menipis, rongga akan kekal selepas operasi. Tempat ini akan diisi dengan cecair serous, dijangkiti dan meradang. Kulit di kawasan ini akan kehilangan makanan dan selepas beberapa waktu akan mengalami nekrosis.

Kekuatan dan kelemahan kaedah Mayo

Seperti mana-mana kaedah rawatan lain, jenis operasi ini mempunyai kelebihan dan kekurangan tertentu. Mereka semestinya diambil kira oleh pakar bedah ketika memilih kaedah pembaikan hernia. Setiap kes dianggap secara individu, dengan mengambil kira ciri-ciri pesakit dan penyakitnya.

Faedah

 • Keupayaan untuk melakukan di bawah anestesia tempatan
 • Kesederhanaan teknik,
 • Keselamatan untuk pesakit.

Berdasarkan kelebihan operasi Mayo, ia juga boleh ditunjukkan kepada wanita hamil dalam kes-kes di mana tidak mungkin untuk menunggu penghantaran.

Kelemahan

 • Tempoh pemulihan yang lama
 • Tempoh kesakitan,
 • Berulang dengan hernia plastik.

Pembaikan hernia Mayo memerlukan tempoh pemulihan selepas operasi yang agak panjang. Ia boleh bertahan sehingga 4 bulan. Kesakitan di pusar boleh berterusan sepanjang tahun. Ini mesti diambil kira apabila memutuskan operasi.

TACTIK PERUBATAN DAN KAEDAH RAWATAN OPERASI

Hernia inguinal. Kaedah pilihan adalah rawatan pembedahan hernia inguinal. Pembangunan moden pembedahan pediatrik, anestesiologi, resusitasi dan perkhidmatan rawatan intensif membolehkan operasi pada kanak-kanak dari sebarang umur. Pada masa ini, dipercayai bahawa rawatan pembedahan untuk hernia inguinal ditunjukkan di mana-mana umur kanak-kanak untuk menentukan diagnosis. Walau bagaimanapun, pembaikan hernia pada bayi yang baru lahir, jika perlu, hanya boleh dilakukan di institusi pembedahan kanak-kanak di mana terdapat pusat atau jabatan untuk pembedahan yang baru lahir. Untuk hernia inguinal yang tidak rumit, pembedahan yang dirancang adalah optimum pada usia 6 bulan. Dengan adanya pelanggaran yang sering berulang, tempoh pembetulan yang dirancang secara rasional dikurangkan kepada 3 bulan. Dengan kehadiran kontraindikasi relatif / kelemahan kanak-kanak, malnutrisi, riket, dan lain-lain, hernia inguinal, disertai dengan lesi kulit pustular, ruam lampin, radang paru-paru, dan lain-lain / tempoh campur tangan pembedahan ditangguhkan ke umur lebih tua / 6-12 bulan /.

Satu-satunya cara radikal untuk merawat hernia inguinal pada kanak-kanak adalah pembedahan. Rawatan konservatif / penggunaan pembalut, dan sebagainya / tidak berjaya pada zaman kanak-kanak.

Oleh sebab penyebab hernias pada kanak-kanak adalah kehadiran proses vagina yang tidak disalin peritoneum, tujuan utama rawatan pembedahan adalah untuk mengeluarkan kantung hernia. Memperkukuhkan dinding anterior dan menyempitkan pembukaan luaran saluran inguinal adalah kepentingan kedua. Oleh itu, pada kanak-kanak, kaedah yang lebih mudah untuk pembaikan hernia digunakan daripada orang dewasa.

Pada kanak-kanak, kaedah utama berikut pembaikan hernia digunakan: menurut Duhamel, menurut Ru-Krasnobayev dan menurut Martynov. Operasi Duhamel dan Ru-Krasnobaeva ditunjukkan kepada anak-anak muda / hingga 5 tahun / dengan kehadiran hernia inguinal yang tidak rumit. Kaedah Martynov digunakan pada kanak-kanak yang lebih tua, dengan hernia inguinal yang tercekik dan dengan hernia besar pada usia apa pun.

Semua prosedur pembedahan dilakukan di bawah anestesia umum.

Rajah. 3. Akses dalam talian untuk pembaikan hernia.

Sambungan Koperasi (Gamb. 3) adalah pemotongan kulit yang paling serong sepanjang terusan inguinal, jarang pandangan keratan rentas yang pangkal paha kali ganda kulit. Selepas pemotongan kulit, aponeurosis otot perut serong luaran, cincin inguinal luaran dan ligamen pupartar terdedah. Kemudian, bermula dari leher, menghasilkan kantung hernia dari unsur-unsur kord spermatik. Selepas membuka kantung hernia, ia dijahit di leher dengan sutera, diikat dan dipotong. Tunggul beg hernia yang dipisahkan dengan baik selepas kliping harus naik di bawah otot perut. Pemecatan bahagian distal sisa kantung hernia adalah pilihan.

Dengan Operasi Duhamel (Rajah 4) rawatan kantung hernia dijalankan melalui pemotongan "fenestrated" aponeurosis serong luar perut, plastisitas kanal inguinal tidak dilakukan, dan pembedahan berakhir selepas kantung hernia dipotong.

Rajah. 4. Diagram pembaikan hernia mengikut Duhamel.

Kaedah Ru-Krasnobaeva menyediakan kelonggaran saluran inguinal tanpa membukanya: jahitan diletakkan pada kaki cincin inguinal luaran supaya pembukaan sempit melepasi unsur-unsur kord spermatik secara bebas / untuk mengawal mereka memasukkan hujung jari /. Kemudian, untuk mengecilkan saluran inguinal, beberapa jahitan diletakkan pada aponeurosis, membentuk duplikasinya (Rajah 5).

Rajah. 5. Skema pembaikan hernia pada Ru-Krasnobaev.

Pada kanak-kanak perempuan, terusan inguinal disuntik dengan ketat, kerana tidak perlu meninggalkan lumen untuk kord spermatik.

Semasa operasi menurut Martynov selepas aponeurosis terdedah, saluran inguinal dibuka, kantung hernia disembur ke cincin inguinal dalaman, dijahit, dipotong. Kemudian, flap dalaman aponeurosis yang dibedah dipulihkan dari bahagian dalam ke ligamen pupadit, dan kepak lekapan tetap di bahagian atas dalam bentuk "kot mantel" (Rajah 6).

Rajah. 6. Skema pembaikan hernia mengikut Martynov.

Pengubahsuaian operasi adalah Kaedah roshal, di mana flap aponeurosis ditetapkan pada ligamen pupart oleh jahitan beralun dengan menggunakan jarum jarum tambahan.

Sebab utama pengulangan hernia inguinal adalah persimpangan yang tidak mencukupi bagi proses faraj, serta "konflik" teknikal ahli bedah operasi dengan leher hernia sacinal. Rawatan pembedahan dalam pemerhatian sedemikian dilakukan, memerhatikan prinsip-prinsip di atas.

Hernia inguinal lebam. Kehadiran hernia inguinal yang tercekik adalah petunjuk untuk pembedahan segera. Walau bagaimanapun, pada bayi yang belum matang dan bayi, serta kanak-kanak yang lebih tua dengan komorbiditi / ARI, radang paru-paru, gangguan dyspeptik, lesi kulit pustular, dan sebagainya /, rawatan konservatif adalah mungkin, jika tidak lebih daripada 12 jam

Tanda mutlak untuk pembedahan adalah kes di mana sejarah tidak diketahui atau lebih daripada 12 jam telah berlalu sejak saat kecederaan; kehadiran perubahan keradangan di kawasan penonjolan hernia; Pelanggaran pada kanak-kanak perempuan (tanpa mengira masa kejadiannya, kerana kandungan kantung hernia biasanya mempunyai appendages dari rahim, yang bukan sahaja dilanggar, tetapi juga berputar, yang membawa kepada nekrosis pesat), kegagalan usaha pengurangan konservatif.

Rawatan konservatif termasuk satu set langkah yang bertujuan untuk mewujudkan keadaan untuk pengurangan diri kandungan hernia. Untuk tujuan ini, antispasmodik, ubat penahan sakit dalam dos umur diberikan kepada pesakit, mandi hangat atau pad pemanasan ditetapkan dalam bidang penonjolan hernia, dan selepas itu kanak-kanak diletakkan dengan hujung kaki yang dibangkitkan. Rawatan konservatif dijalankan selama 1.5-2 jam, selepas itu, dengan ketidakberkesanannya, mereka meneruskan campur tangan pembedahan. Dalam kira-kira 1/3 kes, adalah mungkin untuk menghapuskan pelanggaran dengan cara yang konservatif. Perlu diingatkan bahawa percubaan ke kanan hernia dengan tangan benar-benar tidak dapat diterima, kerana kerosakan kepada organ-organ yang cedera boleh berlaku.

Dalam kes pengurangan hernia akibat daripada langkah-langkah konservatif atau selepas penenang sebelum permulaan anestesia, kanak-kanak itu ditinggalkan di hospital untuk pemerhatian yang dinamik / bahaya pelanggaran berulang dan nekrosis kandungan hernial yang dikurangkan, menjalankan penyelidikan yang diperlukan dan beroperasi secara terancang.

Teknik pengoperasian untuk hernia inguinal yang kacau mempunyai beberapa keunikan: pertama, perlu membuka kantung hernia dan menyemak semula kandungannya. Jika pelanggaran 2 gelung usus perlu sedar mengenai bahaya pelanggaran songsang, untuk mengelakkan pandangan yang gelung pertengahan. Sekiranya organ-organ yang tidak dikenali itu tidak berubah, ia dimasukkan ke dalam rongga abdomen. Sebelum penataan semula, cincin inguinal luaran yang licin dibedah bersama dengan aponeurosis. Dalam sesetengah kes, perlu membedah cincin inguinal dalaman. Selepas rendaman organ di rongga perut, kantung hernia dirawat dengan cara biasa. Pada masa akan datang, semak kord spermatik keseluruhan. Perhatian khusus diberikan kepada testis, dengan berhati-hati kembali ke skrotum. Jika pemenjaraan hernia dikaitkan dengan cryptorchidism, pembaikan hernia adalah melengkapkan pembawaan mandatori ke bawah dan menetapkan telur. Keutamaan diberikan kepada kaedah Petrivalsky-Schumaker. Plastik kanal inguinal pada kanak-kanak lelaki dihasilkan mengikut kaedah Martynov atau Roshal, pada gadis-gadis kanal inguinal disuntik dengan ketat.

Jika semasa semakan kandungan hernia terdapat tanda-tanda gangguan peredaran darah di dinding usus, penyelesaian 0.25% novocaine diperkenalkan ke mesenterynya, usus dipanaskan dengan tuala yang dibasahkan dengan saline yang hangat. Sekiranya tiada kesan langkah-langkah ini, seksyen usus usus tidak dapat dikekalkan dengan anastomosis antara usus. Dalam kes-kes di mana kandungan kantung hernia adalah pelengkap rahim atau omentum, mereka juga disembuhkan dalam tisu yang sihat.

Prognosis untuk hernia inguinal adalah baik. Dalam perancangan yang dirancang hasil yang maut tidak diperhatikan. Walau bagaimanapun, mereka boleh berada dalam 0.8-2.5% kes dengan hernia yang tercekik dan dikaitkan dengan komplikasi yang biasa (radang paru-paru, dan lain-lain). Perlu diingatkan bahawa memperbaiki hasil pembaikan hernia dan mengurangkan bilangan komplikasi dikaitkan dengan maklumat yang berterusan dari pasukan pakar bedah yang besar dan kerap berubah, dengan taktik yang lebih baik dan teknik pembaikan hernia, serta dengan latihan dan kawalan ketat kerja ahli bedah muda.

Edema kord testicular dan spermatic. Disebabkan fakta bahawa semasa tahun-tahun pertama kehidupan dropsy sering diserap, rawatan pembedahan dilakukan selepas tahun ke-2 dalam kehidupan kanak-kanak.

Pada kanak-kanak kecil dengan titis yang ketat dan ketat untuk mengelakkan atrofi, kadang-kadang ditunjukkan penggunaan kaedah rawatan tusukan.

Untuk rawatan pembedahan edema membran dari kimpalan dan tali spermatik, Ross, Winkelman dan Bergman digunakan. Dalam semua jenis operasi, akses ke kanal inguinal dan proses vagina peritoneum adalah serupa dengan operasi untuk hernia inguinal.

Rajah. 7. Diagram penghapusan titisan membran testis (A - menurut Ross; B, C - mengikut Winckelmann).

Rugi operasi (Gambarajah 7 - A) ditunjukkan dengan sesekali berkomunikasi. Tujuannya adalah untuk menghapuskan komunikasi antara dropsy dan rongga perut dan untuk mewujudkan keadaan bagi aliran keluar cecair yang ditanggung oleh air. Selepas berpakaian dan memotong proses faraj, "tingkap" dibentuk di dalam membran sendiri testicular, di mana cecair berair mengalir dengan bebas dan diserap oleh tisu sekitarnya.

Operasi Winckelmann (Rajah 7 - B, C) ditunjukkan dengan titis testis terpencil. Selepas pemisahan dan penyingkiran proses faraj, bahagian distalnya (membran ovari itu sendiri) dibedah secara longitud di sebelah lampiran yang bertentangan, menghidupkan testis dan dijahit dengan beberapa jahitan.

Dengan bentuk yang besar dan berulang yang digunakan mereka Operasi Bergman, di mana cengkerang testicular dikeluarkan tanpa jahitannya. Harus diingat bahawa operasi ini, memandangkan sifat fisiologi dan traumatiknya, tidak praktikal digunakan dalam pembedahan pediatrik.

Apabila ada sista kord spermatik, ia terisolasi dari tisu-tisu di sekelilingnya dan dipenuhi dengan sempurna.

Sekiranya pembangunan sista akut atau dropsy dalam kanak-kanak yang lemah dengan penyakit bersamaan, satu langkah pengoperasian dan kaedah rawatan tusukan dibenarkan.

Apakah prosedur hernioplasti?

Hernioplasty adalah penghapusan pembedahan hernia. Dalam kes-kes yang mungkin untuk menerapkannya, apakah teknik dan boleh ada komplikasi? Mari kita selesaikan semuanya.

Pelbagai jenis operasi

Terdapat beberapa jenis operasi seperti ini:

 1. Tekanan ketegangan. Sebagai hasil daripada prosedur ini, tisu otot dan kulit dilepaskan ke celah hernia dan menutupnya dengan diri mereka sendiri.
 2. Apabila plastik bebas ketegangan, implantasi digunakan pada celah hernial daripada jaringan pembedahan khas yang memelihara organ-organ keluar dari kantung hernia.
 3. Jenis gabungan plastik. Dalam kes ini, semasa operasi, kedua-dua kaedah ketegangan dan kaedah bukan ketegangan digunakan serentak.

Pada masa ini, kaedah pembaikan hernia yang tidak ketegangan paling sering digunakan. Memang, dalam kes ini tidak ada risiko pengulangan, tidak ada regangan tisu. Di samping itu, mesh implan dari masa ke masa menguatkan tisu berserabut badan, tumbuh ke dalam strukturnya, yang juga menguatkan jurang hernia dengan ketara. Nah, selepas prosedur sedemikian, masa untuk pemulihan dikurangkan dengan ketara, kerana mesh itu dapat dengan mudah menahan beban dari minit pertama selepas memasangnya di dalam badan.

Prosedur dilakukan oleh dua kaedah - terbuka dan endoskopi. Hernioplasti oleh kaedah endoskopi dicirikan oleh invasiveness yang rendah dan ketiadaan jahitan pasca operasi, kerana ia dijalankan dengan bantuan probe khusus.

Teknik hernioplasti

Secara luaran, pembaikan hernia hernia inguinal boleh kelihatan agak mudah - kulit pertama dibedah untuk memberikan akses kepada hernia. Kemudian pengisian kantung hernia dikeluarkan atau diisi semula ke dalam rongga perut, dan pada akhirnya, pintu hernia disuntik.

Tetapi pada hakikatnya terdapat banyak teknik untuk operasi ini.

Berikut adalah kaedah utama hernioplasti:

 1. Pembaikan hernia dengan kaedah Liechtenstein. Kaedah operasi ini digunakan untuk hernia umbilik, inguinal, hernia femoral, ini adalah garis putih perut yang dipanggil. Operasi adalah jenis non-tegangan, grid ditetapkan di bawah aponeurosis. Fascia dan otot tidak terlibat dalam operasi dan tidak tertakluk kepada pengecualian, yang bermaksud bahawa operasi itu adalah kesan yang rendah. Oleh kerana cincin hernial secara patologi lemah, mesh yang dapat disemai ditumpuk sedemikian rupa sehingga menutupnya dengan sedikit tumpang tindih. Jenis pembaikan hernia ini boleh dilakukan secara terbuka dan laparoskopi.
 2. Pembaikan hernia mengikut kaedah Bassini. Kaedah ini merujuk kepada plastik ketegangan. Operasi semacam itu dilakukan dengan hernia langsung dan serong saiz kecil, yang muncul pada manusia untuk kali pertama. Operasi ini mudah dan ringkas, oleh itu ia dilakukan di bawah anestesia tempatan. Selepas pakar bedah mencapai kanal hernia, dia menghasilkan jahitan otot perut serong dan melintang dalaman dan fascia melintang ke ligamen inguinal. Ini menguatkan dinding terusan inguinal.
 3. Hernia plastik dengan kaedah Mayo. Prosedur ini adalah ketegangan dan paling sering digunakan untuk mengeluarkan hernia umbilik. Dalam perjalanan operasi ini, kantung hernia dibuka, selepas itu kandungannya dikeluarkan atau dimasukkan ke tempatnya, dan kulit yang berlebihan, menghulurkan sekeliling pusar dikeluarkan. Selepas itu, peritoneum disuntik dengan cincin umbilical U berbentuk jahitan, dengan lapisan aponeurosis berlapis satu sama lain. Dengan kontraindikasi tertentu, pembaikan hernia dengan kaedah ini boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan.
 4. Pembaikan hernia menggunakan kaedah Postemsky. Kaedah plastik ini adalah ketegangan. Semasa operasi, saluran hernia inguinal dipotong sepenuhnya, model bedah terusan yang tersisa dengan testis yang melaluinya dan jahitan otot supaya mereka tidak mencubitnya. Kaedah pembaikan hernia ini boleh dilakukan di bawah anestesia tempatan.
 5. Pembaikan hernia menggunakan kaedah Sapezhko. Pembaikan hernia dalam kes ini dijalankan di bawah anestesia am disebabkan oleh jumlah besar serpihan. Semasa operasi, kulit di sekeliling pusar dan pusat itu sendiri dikeluarkan sepenuhnya. Cincin hernial membuka hirisan menegak di sepanjang abdomen, panjangnya disebabkan oleh panjang otot-otot yang menggelembung perut. Selepas kandungan kantung hernia terselip di dalam peritoneum, hirisan dijahit, membelah aponeurosis pada satu sisi dan bahagian medial posterior dari vagina rektus dengan yang lain.
 6. Pembaikan hernia menggunakan kaedah Lexer. Hernioplasti terbuka kaedah ini digunakan untuk hernia umbilical. Setelah membuka kantung hernia, dia sendiri dikeluarkan, dan organ-organ yang berada di dalamnya dimasukkan kembali ke dalam rongga perut. Aponeurosis dijahit dengan jahitan yang mudah. Operasi ini berakhir dengan aponeurosis yang ditutup dengan kepingan kulit, dihiasi dengan jahitan yang mudah terganggu.
 7. Pembaikan hernia menggunakan kaedah Krasnobaev. Kaedah pembedahan plastik ini digunakan untuk merawat bayi lebih tua daripada 6 bulan. Aponeurosis kanak-kanak tidak terlibat dalam operasi, kantung hernia dikeluarkan bersama-sama dengan kandungannya, dan kanal hernia disuntik dengan benang sutera.

Dalam pembedahan pediatrik, kaedah hernioplasti yang dihasilkan oleh Duhamel dan Martynov juga digunakan. Operasi seperti ini dicirikan oleh campur tangan pembedahan yang minimum dan kemudahan pelaksanaan.

Hernioplasty endoskopik

Kaedah ini adalah yang paling progresif dalam beberapa cara. Operasi ini dilakukan menggunakan alat khas yang dimasukkan secara langsung melalui kulit. Doktor boleh melihat bidang pembedahan dengan bantuan kamera yang dipasang pada salah satu manipulator. Operasi ini kurang traumatik, kerana incisions besar tidak dibuat, untuk sebab yang sama pesakit kehilangan darah kurang. Operasi dalam tekniknya menyerupai kaedah Liechtenstein, tetapi hanya tanpa potongan pada kulit. Masa pasca operasi adalah lebih pendek, kerana luka-luka kecil dari manipulator itu sembuh dengan cepat. Selepas operasi, tiada parut yang ketara, yang memberikan operasi estetika tertentu.

Sisi negatif kaedah ini untuk menghapus hernia adalah kebarangkalian merosakkan vesel yang tersembunyi di bawah kulit dengan manipulator, dan agak sukar untuk menghentikan pendarahan dalam kes ini. Dalam hubungan ini, hanya ahli bedah berpengalaman yang menggunakan kaedah pembaikan hernia ini.

Komplikasi yang mungkin

Sebelum melakukan apa-apa operasi, doktor harus mempertimbangkan komplikasi yang mungkin, adalah mustahil untuk menghalang mereka, kerana terdapat beberapa faktor yang menyebabkan mereka, tetapi dia mesti bersedia untuk mereka.

Komplikasi yang paling kerap pembaikan hernia adalah;

 • inflasi pasca operasi dan festers;
 • hematomas sekitar jahitan terlalu luas;
 • hernia muncul semula di tempat yang sama;
 • semasa operasi, organ bersebelahan, usus kecil, tali spermatik dan organ lain rosak;
 • kain yang dijahit terlalu ketat;
 • jika terdapat penetapan yang salah, maka mesh implan boleh bergerak;
 • komplikasi dalam sistem saraf atau kardiovaskular manusia yang disebabkan oleh anestesia am.

Tempoh selepas operasi

Semua orang mempunyai tempoh postoperative dalam pelbagai cara. Dalam kebanyakan kes, ia tidak melebihi 2 minggu dan tidak dibebani oleh komplikasi. Sekiranya terdapat tanda-tanda, doktor mungkin menetapkan memakai pembalut khas yang mengekalkan jahitan pasca operasi dari beban yang dibuat oleh organ-organ dalaman. Selepas pembedahan endoskopik, pembalut seperti itu tidak diperlukan sama sekali.

Kesakitan selepas operasi dilepaskan oleh bekalan perubatan yang ditetapkan oleh doktor. Dos dan skim penggunaannya juga ditetapkan oleh doktor. Ubat melegakan keradangan jahitan atau bengkak di sekelilingnya. Rawatan sendiri dalam kes ini tidak boleh diterima, semua ubat yang ditetapkan oleh doktor.

Pada minggu pertama selepas pembedahan, senaman dan pengangkat berat adalah dilarang sama sekali. Selepas tamat tempoh yang ditetapkan bagi setiap pesakit secara individu, dia boleh meneruskan pelaksanaan gim gimatik dan pencegahan. Otot harus bermula untuk melatih, secara beransur-ansur mengelakkan kesakitan.

Selepas operasi, anda perlu memantau berat badan pesakit dengan berhati-hati, kerana berat tubuh boleh tumbuh dari imej yang tidak aktif, dan otot menjadi lembab. Berat badan perlu dikawal oleh diet, dan otot mula menguatkan sebaik sahaja ia menjadi mungkin.