Hernia Schmorl ditemui - adakah mereka mengambil tentera?

Esophagus

Sebelum anda memilih orang muda untuk perkhidmatan ketenteraan, rekrut mesti menjalani peperiksaan perubatan yang menyeluruh. Semasa acara ini, tidak satu pun butiran yang berkaitan dengan kesihatan ahli draf itu melarikan diri dari doktor.

Sekiranya terdapat penyelewengan yang serius, maka pemuda itu boleh menulis suatu sijil yang menyatakan bahawa dia tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.

Hernia Schmorl adalah salah satu penyakit yang kemungkinannya berkhidmat dalam tentera serius dipersoalkan.

Kandungan

Bahaya dan kemungkinan akibat penyakit ↑

Hernia Schmorl dicirikan oleh perubahan dystropik yang teruk dalam tisu tulang rawan, yang, dari lokasi normalnya pada cakera intervertebral, bergerak terus ke dalam badan tulang belakang.

Penyimpangan ini boleh berlaku terhadap latar belakang penyakit lain yang berkaitan dengan tulang belakang. Juga, hernia Schmorl sering kali muncul sebagai akibat dari peringkat lanjut kyphosis, osteoporosis, penyakit Scheuermann-Mau.

Penyebab penyakit ↑

Pada masa ini, hernia Schmorl diperhatikan dalam jumlah rekod remaja.

Hakikatnya kebanyakan remaja lebih suka menghabiskan masa luang mereka di depan komputer atau TV.

Ini tidak hanya menjejaskan postur, tetapi juga boleh menyebabkan penyakit serius yang berkaitan dengan tulang belakang.

Sebagai tambahan kepada cara hidup yang tidak aktif, penuaan fizikal yang berlebihan boleh membawa kepada kemunculan hernia Schmorl.

Tidak tepat, mengangkat berat secara tiba-tiba biasanya menimbulkan beban lebih besar pada tulang rawan intervertebral, yang menyebabkan kerosakan pada tisu mereka.

Faktor lain yang menimbulkan kemunculan hernia, adalah olahraga olahraga yang serius.

Kadang-kadang ketegangan fizikal yang kuat mengganggu struktur cakera intervertebral, yang kemudiannya dipindahkan ke tulang belakang. Oleh itu, adalah perlu untuk memastikan bahawa aktiviti fizikal adalah sederhana.

Doktor mendapati bahawa sesetengah pesakit mempunyai kecenderungan genetik untuk hernia.

Ini disebabkan oleh metabolisme yang tidak baik - kerana tidak terdapat mikronutrien yang cukup dalam cakera intervertebral, ia tidak dapat berkembang secara normal, akibatnya sistem muskuloskeletal mungkin tidak mencukupi.

Dalam kes ini, perubahan dystrophik pada tulang rawan vertebra muncul dengan kebarangkalian yang tinggi.

Manifestasi klinikal penyakit ↑

Untuk memahami bahaya terjadinya hernia Schmorl, anda harus biasa dengan gejala yang menyebabkannya.

Bahaya penyakit itu terletak, pertama sekali, dalam fakta bahawa hernia Schmorl tidak nyata seperti itu.

Iaitu, seseorang yang mengalami kecederaan tulang belakang ini agak baru-baru ini akan mendapati sukar untuk mengenali penampilannya.

Penyakit asymptomatic boleh menyebabkan pengabaian penyakit. Ini seterusnya adalah penuh dengan perubahan tidak dapat diubah dalam bentuk cakera intervertebral.

Hernia Schmorl kadang-kadang boleh dicirikan oleh penampilan kesakitan ringan di rantau lumbar, iaitu kesakitan setempat yang lebih hadir.

Tetapi, bagaimanapun, doktor mendapati bahawa hernia Schmorl tidak dapat menampakkan dirinya. Sebenarnya, berbeza dengan penyakit lain yang dikaitkan dengan tulang belakang, hernia ini tidak memberi tekanan pada ujung saraf, dan sebagai akibatnya, kelemahan otot jarang berlaku.

Di samping itu, kejadian keradangan dalam fokus penyakit tidak mungkin.

Selalunya, hernia Schmorl hanya dikesan semasa peperiksaan perubatan yang menyeluruh.

Diagnosis penyakit itu melibatkan x-ray, yang paling kerap mempunyai hernia.

Dengan menggunakan hasil radiografi, doktor bukan sahaja boleh memberitahu prognosis penyakit, tetapi juga menentukan sama ada perkhidmatan ketenteraan boleh dilakukan dengan hernia Schmorl pada tahap penyakit ini.

Apakah penonjolan bulatan cakera intervertebral? Jawapannya ada di sini.

Kemungkinan akibatnya

Disebabkan fakta bahawa penyakit ini tidak mempunyai gejala yang jelas, seseorang tidak dapat melihat bagaimana hernia akan muncul.

Ini dijelaskan oleh hakikat bahawa hernia tidak menyebabkan ketidakselesaan pada kehidupan pesakit. Itulah sebabnya dalam kebanyakan kes, hernia Schmorl dikesan hanya selepas pemeriksaan perubatan.

Seperti yang disebutkan di atas, selalunya untuk mengesannya hanya diperlukan untuk membuat x-ray.

Kadang-kadang hernia Schmorl mungkin tidak berkembang sama sekali, dan dalam hal ini ia tidak menimbulkan bahaya besar bagi manusia.

Tetapi sekiranya ia mula berkembang, beberapa kesan negatif mungkin berlaku, yang akan menjejaskan kesihatan manusia:

 • Membangunkan penyakit sendi. Mereka menerima beban tambahan sekiranya berlaku hernia schmorl. Sesetengah pesakit mengalami arthrosis sendi.
 • Mungkin permulaan proses patologi - pembentukan hernia intervertebral. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa dari masa ke masa, hernia Schmorl mencapai saiz yang agak besar, yang meningkatkan tekanan pada cakera intervertebral. Tidak seperti hernia Schmorl, hernia intervertebral boleh membawa lebih banyak masalah, kerana penampilannya dalam kebanyakan kes memerlukan campur tangan pembedahan yang cepat.
 • Terdapat perubahan di dalam sikap orang itu. Ini disebabkan oleh fakta bahawa sering dengan hernia Schmorl terdapat kelengkungan tulang belakang yang sengit. Terhadap latar belakang perkembangan penyakit, pelbagai bentuk kelengkungan tulang belakang mungkin muncul, seperti lordosis, kyphosis, dan bentuk lain.
 • Tulang belakang pesakit menjadi sangat terdedah kepada pelbagai jenis kecederaan, patah tulang, dan kerosakan mekanikal yang serupa. Oleh itu, walaupun usaha fizikal yang ringan dapat menyebabkan kerosakan yang signifikan pada tulang belakang.

Hernia Schmorl mungkin tidak nyata untuk jangka masa yang lama, tetapi pada masa ia berkembang, penampilan pelbagai gejala tidak dapat dielakkan.

Selepas itu, apabila saiz hernia menjadi hebat, ia dapat menyebabkan ketidaknyamanan yang besar kepada pesakit - jika ada, senaman normal tidak mungkin, kerana aktiviti fizikal yang berlebihan dapat memicu perkembangan penyakit yang signifikan.

Adakah merekrut dengan perkhidmatan hernia Schmorl dalam tentera? ↑

Ini adalah soalan yang tidak jelas bahawa doktor tidak dapat memberikan jawapan yang lengkap.

Lagipun, hernia Schmorl sering muncul di latar belakang penyakit lain tulang belakang, bergantung pada tahap yang mana conscript itu tertakluk kepada perkhidmatan ketenteraan atau tidak.

Perlu dikatakan bahawa untuk memberikan jawapan yang tepat kepada soalan ini, pengambilan harus menjalani peperiksaan perubatan yang menyeluruh, di mana semua penyelewengan akan dikenalpasti yang membuat perkhidmatan tentera tidak dapat diterima.

Untuk diagnosis, perlu menjalani pemeriksaan seperti:

 • pengimejan resonans magnet pada tulang belakang;
 • x-ray

Menentukan tahap penyakit, doktor akan dapat membuat kesimpulan yang kompeten.

Mari kita lihat apabila seorang lelaki tidak dapat mengelakkan tentera dengan hernia Schmorl, dan apabila khidmat itu dikontraindikasikan atas sebab-sebab kesihatan.

Faktor-faktor apa yang menimbulkan keterukan osteochondrosis cervicothoracic? Lihat di sini.

Kenapa gatal-gatal di antara bilah bahu? Baca di sini.

Bilakah penyakit menjadi halangan kepada perkhidmatan ketenteraan? ↑

 • Lebih daripada tiga vertebra terjejas. Selalunya, dengan pelanggaran seperti itu, seseorang semata-mata tidak akan dapat melakukan penuaan secara intensif secara normal, yang merupakan sebahagian daripada perkhidmatan ketenteraan. Lagipun, dengan apa-apa pelanggaran, ada pergerakan minimum tulang belakang, yang menghalang prestasi yang berkualiti tinggi dari semua jenis usaha fizikal, yang melibatkan perkhidmatan ketenteraan.
 • Gejala kesakitan di rantau ini dan tulang belakang. Agar hernia Schmorl menjadi halangan kepada perkhidmatan ketenteraan, sekurang-kurangnya satu rayuan kepada doktor tempatan dengan aduan sakit akibat hernia Schmorl mesti direkodkan. Dalam kes ini, doktor kemudiannya harus mendiagnosis permulaan proses patologi, yang merupakan pendahulu pembentukan hernia.
 • Menukar struktur dan bentuk tulang belakang. Sebagai contoh, jika hernia Schmorl diperhatikan terhadap latar belakang kyphosis, lordosis, atau bentuk lain kelengkungan tulang belakang, maka perkhidmatan tentera adalah kontraindikasi.
 • Kehadiran arthritis atau osteochondrosis. Doktor mendapati bahawa penyakit ini sering diperhatikan dalam kombinasi dengan perkembangan hernia. Mereka mengganggu kehidupan normal dan pelaksanaan semua latihan fizikal yang mesti dilakukan dalam tentera.

Kita lihat bahawa dalam tentera, mustahil untuk berkhidmat hanya dengan ketidakselesaan yang jelas di hadapan hernia Schmorl.

Sebelum anda membuat keputusan akhir, doktor memegang perundingan perubatan, di mana semua kebaikan dan keburukan berkhidmat dalam tentera orang ini ditimbang.

Sudah tentu, peperiksaan fizikal yang menyeluruh adalah sebahagian daripada konsultasi.

Bilakah hernia tidak mengganggu perkhidmatan ketenteraan? ↑

Jika lelaki muda itu tidak merasakan kesakitan di kawasan belakang, iaitu, hernia tidak mengganggunya, perkhidmatan tentera dibenarkan.

Ketiadaan gejala menunjukkan bahawa hernia tidak berkembang, yang bermaksud bahawa perlunya rawatannya hilang dengan sendirinya.

Lebih-lebih lagi, jika tiada penyakit tulang belakang yang berlainan terhadap latar belakang hernia, maka tidak ada kontraindikasi untuk perkhidmatan ketenteraan untuk merekrut.

Seperti artikel ini? Langgan kemas kini laman melalui RSS, atau tonton ke VKontakte, Odnoklassniki, Facebook, Google Plus, My World atau Twitter.

Beritahu rakan anda! Beritahu artikel ini kepada rakan anda di rangkaian sosial kegemaran anda menggunakan butang di panel di sebelah kiri. Terima kasih!

Adakah mereka mengambil tentera dengan hernia Schmorl

Untuk berkhidmat dalam tentera, anda mesti mempunyai kesihatan yang "kuat", kerana penyakit yang serius tidak akan membolehkan seseorang melakukan tugas tentera yang paling mudah. Pada masa ini, pekak, lelaki buta, penderita skizofrenia atau kelembapan mental tidak dibawa masuk ke angkatan bersenjata.

Mengendalikan pemeriksaan perubatan, doktor cuba menilai dengan teliti kesihatan askar, supaya semasa perkhidmatan ini atau patologi itu tidak nyata. Jika seseorang mendiagnosis hernia Schmorl, doktor, pertama sekali, mendedahkan pelanggaran keutuhan dan fungsi semua organ. Jika segala-galanya teratur dengan mereka, pesakit diberi kelewatan sedikit daripada menyertai angkatan bersenjata pada masa rawatan. Selepas itu, lelaki itu terpaksa menjalani peperiksaan perubatan kedua, di mana ia menjadi jelas sama ada dia akan disampaikan atau tidak. Tetapi bagaimana jika hernia Schmorl telah mempengaruhi organ dan sistem seseorang?

Jika pelanggaran kesihatan terlalu teruk, pengambilan secara automatik diberikan pemecatan, tetapi keputusan ini dibuat di suruhanjaya perubatan, di mana dia akan dibentangkan semua keputusan ujian dan rawatan yang tidak dapat menyembuhkan hernia sepenuhnya.

Untuk tepat menjawab soalan sama ada mereka mengambil tentera dengan hernia Schmorl, adalah perlu untuk menjadi biasa dengan penyakit ini, serta gejala yang berlaku semasa perkembangan patologi.

Apa yang penting untuk mengetahui tentang hernia Schmorl

Semasa penampilan hernia, sejumlah besar tisu tulang rawan berkumpul di dalam badan vertebra. Dan dalam sesetengah kes, ia tidak hanya terkumpul, tetapi ia ditekan dari cakera intervertebral, dengan itu sangat memburukkan kesihatan belakang.

Akibatnya, seseorang mempunyai sejumlah perubahan yang serius dalam tulang belakang dan cakera-cakera. Sehubungan itu, lajur tulang belakang tidak dapat berfungsi sepenuhnya sepenuhnya.

Sebab

Apa yang menyebabkan hernia Schmorl muncul? Menurut doktor, penyakit itu menyerang tubuh manusia dengan beberapa sebab, iaitu:

 • perjalanan penyakit Scheuermann-Mau;
 • kyphosis tulang belakang, yang menyebabkan stoop kuat (ia adalah wanita yang membawa kepada kemunculan hernia);
 • kelainan kongenital pada tulang belakang;
 • kecederaan postur.

Selalunya penampilan hernia mungkin disebabkan oleh ciri-ciri individu tulang belakang dan mayatnya. Lebih-lebih lagi, ciri-ciri sebegini sering dikaitkan dengan strukturnya. Oleh itu, banyak doktor membuat kesimpulan bahawa dalam kebanyakan kes, penyakit dianggap sebagai kongenital.

Pada peringkat awal penyakit, patologi tidak menimbulkan gejala dan tanda-tanda perkembangannya, oleh sebab itu, paling sering rawatan diberikan kepada pasien hanya dengan pertumbuhan hernia aktif. Sakit apabila ia berlaku dikaitkan dengan kerosakan pada serat saraf, yang mula mengganggu mangsa. Sekiranya tidak dirawat, pesakit mungkin mempunyai komplikasi penyakit, iaitu menekan atau menolak tulang belakang ke dalam cakera sendiri. Ini menyebabkan pemberhentian lengkap berfungsi dalam ruang tulang belakang.

Walau bagaimanapun, tidak berbaloi untuk bimbang tentang kursus patologi, kerana hernia ini tidak begitu berbahaya untuk kesihatan, terutamanya jika anda memulakan rawatan tidak lama selepas gejala dikesan. Lebih berbahaya dan sukar dalam rawatan hernia intervertebral, yang sentiasa berada di bawah tekanan, yang "tidak menyukai" ujung saraf.

Gejala

Sesetengah doktor tidak menganggap hernia Schmorl sebagai penyakit - ia adalah keadaan patologi di mana cakera intervertebral mula cepat berkembang menjadi tisu vertebrata dan bahan spongy. Dengan perkembangan fenomena ini, tulang belakang menjadi kurang mudah dan elastik, dan ini sangat mempengaruhi kualiti pergerakan pesakit.

Perkembangan penyakit dapat ditentukan dengan munculnya gejala berikut:

 • perasaan berat di bahagian punggung, yang meningkat dengan pergerakan seseorang, melakukan kerja ringan atau berjalan lama;
 • sakit kesakitan, yang paling sering muncul selepas berjalan atau berdiri lama;
 • kemunculan meterai di kawasan terjejas belakang;
 • kebas kelamin;
 • berat dalam membuat pergerakan;
 • Sekiranya vertebra terjejas teruk, kesakitan hanya hilang dalam kedudukan terlentang.

Jika penyakit itu tidak sembuh dalam masa yang sesingkat mungkin, komplikasi akan menyerang pesakit. Ini termasuk perkembangan hernia intervertebral dan patah tulang belakang. Penyakit ini tidak mudah dirawat sebagai hernia Schmorl. Di samping itu, dalam kes ini, lelaki sering memerlukan pembedahan. Oleh itu, penyakit ini adalah lebih baik untuk merawat hanya pada peringkat awal perkembangannya, jika tidak, maka tulang belakang akan agak sukar untuk membawa kepada pemulihan penuh.

Bagaimana patologi didiagnosis dan dirawat

Untuk mengenal pasti hernia Schmorl dengan tepat, pesakit harus diminum x, yang akan membolehkan menentukan dengan tepat bilangan hernias, serta penyetempatan dan tahap pembangunannya. Juga, pesakit disyorkan untuk melakukan CT dan MRI. Prosedur diagnostik ini secara tepat akan mengenal pasti jenis penyakit, dan juga menetapkan rawatan yang betul terhadap penyakit ini.

Selepas diagnosis, doktor akan menetapkan rawatan yang betul, yang akan bergantung kepada keadaan umum lelaki itu. Adalah penting untuk diperhatikan bahawa rejimen rawatan mestilah mengambil kira umur pesakit, jantina dan aktiviti mangsa, di mana kemungkinan pemulihan bergantung.

Tugas utama rawatan adalah untuk menyingkirkan penyakit yang menyebabkan patologi - hanya dalam kes ini, penyakit ini dapat sembuh sepenuhnya dan tidak membahayakan kesihatannya sendiri.

Selain mengambil ubat-ubatan yang ditetapkan doktor, dia perlu mengambil ubat-ubatan yang dapat menguatkan sistem kekebalan tubuh. Ini adalah kalsium, minyak ikan atau Vitamin D.

Pada amnya, rejimen rawatan adalah seperti berikut:

 • berenang;
 • latihan khas;
 • pematuhan dengan terapi manual;
 • urut, menyebabkan pemulihan;
 • ubat;
 • penggunaan akupunktur;
 • penggunaan krim dan salap.

Pematuhan dengan semua skim rawatan akan segera menyingkirkan penyakit - terutama jika patologi melanda lapisan dalam tulang belakang. Sekiranya penyakit ini tidak bertindak balas dengan rawatan, dengan penampilan hernia Schmorl, persoalannya sama ada tentera itu sesuai.

Perhatian: oleh itu, tiada rawatan untuk patologi, kerana dalam setiap kes terapi dijalankan secara berbeza. Selepas menyingkirkan penyakit, penting untuk menjalankan beberapa langkah pencegahan yang akan memulihkan kesihatan tulang belakang sepenuhnya. Ini termasuk latihan ringan, beban pada tulang belakang, serta pelaksanaan urut. Tetapi ia sepatutnya melupakan usaha berat badan - oleh itu, tidak setiap orang boleh dibawa ke tentera sebaik sahaja merawat penyakit.

Kemiringan tentera dengan hernia Schmorl

Merumuskan, kita dapat melihat bahawa tentera dan hernia Schmorl adalah serasi hanya dalam beberapa kes. Selain itu, hernia itu sendiri bukanlah kontra yang penting dalam pemilihan lelaki untuk perkhidmatan ketenteraan. Lebih-lebih lagi jika seseorang tidak mempunyai gejala penyakit yang jelas. Dengan diagnosis sedemikian, lelaki tidak dilarang untuk berkhidmat.

Tetapi jika penyakit ini disertai dengan sensasi yang tidak menyenangkan, contohnya, sakit di tulang belakang atau gangguan aktiviti, maka dilarang keras untuk pergi bekerja.

Walau bagaimanapun, jangan lengahkan lawatan ke doktor. Tidak tahu doktor yang hendak dihubungi? Hanya klik butang di bawah dan kami akan memilih pakar untuk anda.

Hernia dan tentera Schmorl

Hernia Schmorl - akan mereka dibawa ke tentera?

Selalunya, penyakit itu tidak mendedahkan dirinya untuk masa yang lama, kerana tanpa gejala. Ia boleh ditemui pada masa remaja, apabila tulang belakang tidak seiring dengan perkembangan fizikal pesakit remaja. Walau bagaimanapun, jika hernia Schmorl kelihatan pada sinar-X atau tomografi, anda harus memberi perhatian kepadanya. Merumuskan, hernia Schmorl dapat digambarkan sebagai kecederaan tulang belakang kecil, mereka boleh mendahului penyakit lain tulang belakang (merubah osteoarthritis saluran tulang belakang, misalnya). Gambar yang lebih kerap adalah sekaligus beberapa perubahan patologi dalam tulang belakang, termasuk kehadiran hernia Schmorl.

Bagaimana untuk menentukan sama ada untuk mengambil tentera dengan Schmorl hernia? Ia perlu menjalani beberapa kajian diagnostik keadaan koloni tulang belakang. Pengesahan gambar-gambar sinar-X dari ruang tunjang spinal seseorang merekrut akan menentukan tahap patologi vertebra, cakera, ubah bentuk tisu, dan sebagainya. Sekiranya terdapat hernia tunggal Schmorl tanpa sebarang pelanggaran, tiada aduan, maka Artikel 66 dari Jadual Penyakit memberitahu kami bahawa para penggubal dianggap sesuai untuk layanan untuk penyakit ini. Sekiranya, sebagai tambahan kepada osteochondrosis intervertebral, ada aduan (rayuan ke unit perubatan di tempat kediaman dengan rekod dalam kad), terdapat gangguan pergerakan tulang belakang, kepekaan bahagian-bahagian badan tertentu terganggu, dan gejala lain (selepas berjalan kaki atau bekerja pada kaki, sakit belakang saya,, kesakitan yang teruk boleh dihantar ke kaki, lengan, leher, dll.), maka pemeriksaan itu akan dilakukan di bawah Perkara 66 Jadual Penyakit dan semua faktor akan diambil kira. Faktor utama untuk mendapatkan kad kesihatan tentera:

 • patologi memberi kesan kepada lebih daripada tiga vertebra,
 • terdapat pucuk (osteophytes),
 • mungkin ada penyelewengan postur,
 • sakit belakang yang teratur atau terputus-putus.

Peperiksaan ini berdasarkan kepada kesaksian individu mengenai keadaan kesihatan para peramal, dan mereka akan memberikan jawapan yang tidak jelas sama ada mereka akan merekrut kepada tentera dengan hernia Schmorl. Adalah penting untuk tidak memberitahu tentang penyakit ini untuk memberikan alasan yang wajar untuk pengecualian daripada tentera.

Bantuan untuk draf

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

natalya. »28 Nov 2012 20:14

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

Anton Nikolaevich "29 Nov 2012 12:16

Selamat hari!
Anak anda akan direkrut.
Berikut adalah apa yang dikatakan mengenai hernia Schmorl dalam artikel ke-66 Jadual Penyakit:
Asymptomatic osteochondrosis (hernia Schmorl) bukanlah sebab untuk pemakaian artikel ini, tidak mengganggu perkhidmatan ketenteraan, pendaftaran di sekolah dan sekolah tentera.

Berkenaan dengan diagnosis "Osteochandrosis tulang belakang lumbar," ia boleh dikecualikan daripada wajib. Tetapi tidak mungkin. Oleh kerana terdapat begitu banyak syarat yang harus dipenuhi untuk menetapkan kategori "B" untuk diagnosis ini (artikel ke-66 yang sama):
spondylosis yang cacat terhad (kerosakan pada badan 3 atau lebih vertebrae) dan osteochondrosis intervertebral (kerosakan kepada 3 atau lebih cakera intervertebral) dengan sindrom kesakitan dengan senaman fizikal yang ketara dan tanda-tanda kecacatan anatomi yang jelas.
Gejala radiografi dari chondrosis intervertebral adalah:
pelanggaran bentuk tulang belakang (pelanggaran fungsi statik);
menurunkan ketinggian cakera intervertebral;
pemendapan garam kapur di bahagian anterior cincin berserabut atau dalam inti pulpal;
anjakan badan vertebra (depan, belakang, sebelah), ditentukan oleh radiografi standard;
patologi pergerakan dalam segmen (pelanggaran fungsi dinamik);
pemeliharaan kontur jelas semua permukaan badan vertebra, ketiadaan perubahan yang merosakkan di dalamnya.
Dalam osteochondrosis intervertebral, pertumbuhan tulang marginal yang terbentuk di dalam cakera cakera dan memanjangkan bahagian-bahagian badan vertebra, serta osteosklerosis subchondral, yang dikesan pada radiografi dengan imej yang jelas struktur, ditambah kepada gejala yang disenaraikan. Sindrom nyeri semasa pemeriksaan fizikal mesti disahkan oleh permintaan berulang untuk rawatan perubatan, yang dicerminkan dalam rekod perubatan orang yang diperiksa. Hanya gabungan tanda-tanda klinikal dan radiologi yang disenaraikan spondylosis deforming terhad dan osteochondrosis intervertebral memberikan alasan untuk pemakaian item "c".

Ya rawatan kepada poliklinik dengan sindrom kesakitan, perubahan X-ray jelas cakera intervertebral, dan lain-lain mesti didokumenkan untuk memenuhi syarat untuk kategori "B" mengikut diagnosis ini.

Perundingan percuma
Novosibirsk 8 (383) 213-66-83
Moscow 8 (499) 755-88-71

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

natalya. »05 Disember 2012 13:18

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

Anton Nikolaevich »05 Dis 2012 22:16

Perundingan percuma
Novosibirsk 8 (383) 213-66-83
Moscow 8 (499) 755-88-71

Re: Schmorl hernia di tulang belakang

natalya. »06 Dis 2012 00:46

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

Anton Nikolaevich »06 Dis 2012 02:08

Jangan membiak mesej dan jangan buat topik yang berasingan, jika anda bertanya soalan anda di sini.

Jika anda mempunyai masa untuk melawat ahli neurologi dan dapatkan kesimpulannya sebelum pergi ke draf lembaga, kemudian pergi. Kelebihan tidak akan.

Ia bergantung kepada kesimpulan yang anda dapat. Boleh menjejaskan.

Perundingan percuma
Novosibirsk 8 (383) 213-66-83
Moscow 8 (499) 755-88-71

Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan disusun menjadi tentera?

natalya. »06 Dis 2012 14:29

Re: Schmorl hernia di tulang belakang

natalya. »10 Dis 2012 22:33

Re: Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan dirangka ke dalam tentera?

OlegRaum »22 Apr 2013 12:51

Re: Hernia Schmorl, Osteochondrosis - adakah mereka akan dirangka ke dalam tentera?

Anton Nikolaevich "22 Apr 2013 19:26

Dengan diagnosis ini wajib melepaskan diri dari wajib dengan kategori "B" di bawah pasal 66 Jadual Penyakit:
kelengkungan tulang belakang yang diperolehi tetap, disertai oleh putaran vertebra (scoliosis gred II, kyphosis osteochondropathic dengan kecacatan berbentuk baji 3 atau lebih vertebrae dengan penurunan ketinggian permukaan anterior badan vertebra 2 atau lebih kali, dan lain-lain);

Pada peringkat apa rancangan draf anak anda sekarang? Adakah dia akan dipanggil? Adakah dia masih memakai pendaftaran ketenteraan? Atau mungkin dia mempunyai kelewatan?
Anda perlu menulis permohonan untuk menyertakan salinan dokumen perubatan kepada fail peramal peribadi dan menghantarnya kepada pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran oleh surat berdaftar dengan pengakuan resit. Dalam pernyataan yang sama, anda boleh meminta untuk menghantar pengambilan untuk pemeriksaan perubatan tambahan berkaitan dengan diagnosis ini.
Pada masa yang sama, adalah mungkin untuk memfailkan aduan terhadap keputusan komisen perubatan kepada komisarariat ketenteraan Persekutuan Rusia dan meminta pemeriksaan kesihatan susulan.

Orang yang merekrut untuk perkhidmatan ini terhad dalam masa (ia tidak boleh dipanggil dalam masa aman). Ia perlu mencari tugasan kategori "B" dengan memfailkan kenyataan ini.

Perundingan percuma
Novosibirsk 8 (383) 213-66-83
Moscow 8 (499) 755-88-71

Adakah hernia Schmorl dibawa ke tentera?

Hernia Schmorl adalah penyakit merosakkan tulang belakang, di mana cakera intervertebral mendorong tulang rawan vertebra, dengan itu memerah badan spongy.

Betapa berbahaya adalah patologi ini, mengapa ia timbul dan, yang paling penting, adakah ia dibawa kepada tentera dengan penyakit sedemikian?

Adakah mereka mengambil tentera dengan hernia schmorlis?

Tidak, dalam kebanyakan kes, hernia Schmorl bukanlah alasan untuk menolak pengangkut dalam perkhidmatan ketenteraan tentera, serta perkhidmatan kontrak. Walau bagaimanapun, diagnosis ini mendadak membatasi senarai tentera di mana dia boleh berkhidmat. Tetapi keputusan akhir dibuat oleh draf lembaga, berdasarkan data yang disediakan dan kesimpulan dari lembaga perubatan. Sebagai peraturan, seorang perancang menerima kategori "B", iaitu, dia layak untuk berkhidmat, tetapi dengan sekatan terhadap pilihan tentera.

Hernia itu sendiri dalam kebanyakan kes adalah kongenital. Dalam kes ini, tiada simptom yang menyakitkan, ia tidak disertakan. Dan mereka mendiagnosisnya secara kebetulan semasa ujian X-ray tulang belakang atau dada. Kemungkinan perkembangan penyakit adalah rendah. Sekiranya diagnosis ini ditubuhkan oleh suruhanjaya perubatan di pejabat tentera, pihak berkuasa tidak akan menerima apa-apa sekatan ke atas perkhidmatan itu.

Lebih kurang kerap, hernia Schmorl adalah penyakit yang diperoleh. Doktor mengatakan bahawa dalam keadaan ini terdapat faktor yang mencetuskan penyakit. Iaitu, penampilan hernia didahului oleh sama ada osteoporosis, atau kyphosis, atau kecederaan tulang belakang. Setiap kes tersebut dianggap oleh komisen perubatan secara berasingan. Gambar klinikal umum penyakit itu ditubuhkan, keadaan merekrut dinilai. Dalam kes sedemikian, seringkali pada akhir komisen, lelaki akhirnya diiktiraf sebagai tidak sesuai untuk perkhidmatan pada waktu aman, atau mereka dihantar ke hospital untuk rawatan dengan tempoh pemeriksaan perubatan baru.

Bilakah penyakit menjadi penghalang kepada perkhidmatan?

Hernia Schmorl dan tentera mungkin tidak serasi jika disebabkan oleh penyakit ini terdapat pergerakan terhad tulang belakang atau fizikal, disfungsi sensitif. Dalam kebanyakan kes, pesakit dijumpai:

 • pelbagai hernia yang mempengaruhi beberapa vertebra serentak (sekurang-kurangnya 3);
 • mengubah bentuk atau struktur tulang belakang;
 • penyakit yang berkaitan (arthritis, osteochondrosis);
 • proses keradangan aktif (disertai dengan sakit teruk).

Dalam kes ini, pengharaman ke atas perkhidmatan pada waktu aman akan dikeluarkan hanya dalam kes-kes di mana kecacatan itu tidak dapat diubati, iaitu, jika terdapat pembekuan tisu tulang rawan, bentuk tulang belakang rosak, kecacatan di dalam ruang tulang belakang (tempat kord rahim terletak) didapati. Dalam kes-kes lain, conscript dihantar sebagai rujukan untuk rawatan (ini adalah cadangan, bukan perintah), dan pada masa akan datang dia akan dihantar lagi untuk menerima komisen perubatan (tarikh akhir ditetapkan secara berasingan oleh keputusan suruhanjaya). Dan ia akan menjadi sehingga usia draf itu melebihi yang dibenarkan untuk perkhidmatan ketenteraan (dan pada akhirnya dia akan menerima apa yang disebut "tiket putih").

 • Kehadiran pengesahan perkembangan penyakit itu juga menjadi alasan untuk mengisytiharkan pihak berkuasa tidak layak untuk perkhidmatan ketenteraan. Iaitu, jika lebih awal saiz hernia atau bilangan vertebra yang terjejas kurang, dan penyakit itu bertambah teruk dengan laluan suruhanjaya dalam pendaftaran ketenteraan dan pejabat pendaftaran, maka dengan kebarangkalian yang tinggi, perekrut juga dianggap tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam masa aman.
 • Jika hernia disebabkan oleh kecederaan tulang belakang, maka kebarangkalian mengenali lelaki yang tidak sesuai untuk perkhidmatan adalah sangat tinggi. Tetapi adalah perlu untuk memahami bahawa kecacatan sistem muskuloskeletal yang paling sering disebabkan oleh anjakan cakera atau retak intervertebral dalam membran tulang rawan yang melindungi badan spongy vertebra. Orang tidak harus mengabaikan diagnosis, seolah-olah hasilnya tidak menguntungkan, kecacatan tulang belakang yang berterusan boleh berkembang. Dalam kes sedemikian, satu-satunya pilihan rawatan yang mungkin adalah pembedahan.

Bilamana dengan hernia Schmorlya dibawa ke tentera?

Syarat-syarat untuk mengiktiraf seseorang yang sesuai untuk perkhidmatan adalah penyakit asymptomatic penyakit, serta ketiadaan tanda-tanda hernia akut (meningkatkan saiznya, mempengaruhi akar saraf, dan lain-lain). Pada masa yang sama, tulang belakang hendaklah walaupun, bebas daripada kecacatan, dan terhad pada mobiliti. Sekiranya konskrip sebelum ini telah dirawat atau mempunyai penyakit lain sistem muskuloskeletal, yang dipicu oleh hernia Schmorl, komisen akan mempertimbangkan kes ini secara individu.

Keadaan yang berat untuk pengiktirafan seorang yang sesuai untuk perkhidmatan akan menjadi ekspresi diri keinginannya untuk berkhidmat. Pada masa yang sama ia akan dihantar kepada tentera-tenteranya di mana kebarangkalian perkembangan penyakit akan menjadi minimum. Sekali lagi, setiap kes itu dianggap berasingan oleh suruhanjaya itu.

Bagaimana untuk mempersiapkan papan perubatan di tentera?

Untuk mengesahkan kehadiran diagnosis, disyorkan untuk mendapatkan pemeriksaan awal oleh pakar neurologi. Dia juga akan menetapkan pemeriksaan X-ray tulang belakang, pengimejan resonans magnetik, CT. Selepas itu, pesakit dikeluarkan pendapat doktor, yang mana dia boleh beralih kepada suruhanjaya perubatan di pejabat ketenteraan untuk mengenali beliau sebagai layak / tidak sesuai untuk perkhidmatan tentera.

Di samping itu, disyorkan untuk diperiksa oleh ahli bedah ortopedik. Pada masa yang sama, seseorang harus secara konstruktif menunjukkan tanda-tanda seseorang tanpa membesar-besarkannya. Semua kesimpulan yang dikeluarkan oleh doktor hendaklah dikemukakan kepada lembaga perubatan untuk dipertimbangkan. Anda juga harus membawa anda hasil radiografi, MRI, CT (jika mereka).

Video berguna

Di bawah ini anda boleh membaca lebih lanjut mengenai intervertebral grizzly.

Kesimpulannya

Dengan hernia Schmorl, mereka dibawa ke angkatan tentera, tetapi hanya jika penyakit itu tidak bersifat asimtomatik dan tidak ada tanda-tanda kemurungan atau kemajuan. Sekiranya merekrut mempunyai beberapa hernia, atau penyakit itu telah menyebabkan kecacatan vertebra, keseluruhan tulang belakang, dan pelanggaran postur, maka ia dianggap tidak sesuai untuk perkhidmatan dalam masa aman. Tetapi pada masa akan datang, dia mungkin perlu menjalani peperiksaan perubatan beberapa kali, sehingga usia penggubal tidak sesuai untuk perkhidmatan ketenteraan.

Jika anda berhadapan dengan hernia Schmorl dan menjalani komisen perubatan sebagai conscript, maka kami mencadangkan anda memberitahu kami tentang pengalaman anda dalam komen. Apakah kesimpulan yang dikeluarkan? Jika anda masih dihantar untuk berkhidmat, bagaimanakah hernia itu muncul pada masa ini? Adakah terdapat sebarang kesulitan mematuhi piawaian latihan ketenteraan dan bagaimanakah tindak balas anggota tentera kanan ini? Selain itu, jangan lupa untuk melanggan surat berita untuk menerima pemberitahuan tentang penerbitan baru di laman web ini.

Perkhidmatan Tentera dan Hernia Schmorl

Untuk berkhidmat dalam tentera, orang yang mempunyai patologi yang sangat parah dan kompleks, termasuk keterbelakangan mental, kebutaan, skizofrenia, ketiadaan anggota badan, pekak dan lain-lain penyakit serius, mungkin tidak sesuai sepenuhnya.

Oleh itu, sangat penting untuk mengetahui sama ada ia mungkin untuk berkhidmat dengan hernia Schmorl atau tidak.

Dalam kes lain, pilihan rawatan dianggap, atau isu tahap fungsi organ terjejas sedang ditangani. Dalam perwujudan yang pertama, para pakar menetapkan rawatan, yang akibatnya kelewatan diberikan, yang kemudiannya perlu diperiksa semula.

Salah satu soalan yang paling menarik dalam statistik mengenai ibu bapa dan orang yang merekrut dirinya adalah: "Adakah mereka akan berkhidmat dengan kehadiran hernia Schmorl?".

Untuk menjawab soalan tersebut, perlu memahami apa yang disebut hernia Schmorl, bagaimana penyakit itu dan gambaran klinikal yang mengiringi penyakit ini.

Dengan hernia Schmorl, tisu tulang rawan ditekan ke dalam badan vertebra dari cakera intervertebral. Penyakit ini mungkin berlaku sebagai gejala penyakit seperti penyakit Scheuermann-Mau. Dan juga, kyphosis mungkin mencetuskan penampilan hernia, akibat bongkahan kuat.

Hernia Schmorl, apa yang perlu saya ketahui?

Hernia Schmorl adalah satu siri perubahan degeneratif dalam cakera intervertebral. Penyakit ini mungkin disebabkan oleh postur atau kecederaan yang buruk, tetapi lebih kerap berlaku hernia Schmorl adalah kongenital.

Seringkali, ciri-ciri struktur badan vertebra boleh menjadi dorongan untuk perkembangan hernia Schmorl kecil. Itulah sebabnya sesetengah saintis mencadangkan bahawa penyakit itu secara eksklusif kongenital.

Sakit boleh dikaitkan dengan manifestasi merosakkan degeneratif di tulang belakang itu sendiri dan kesannya pada serat saraf. Sebagai komplikasi, keruntuhan atau lekukan tulang belakang dalam cakera intervertebral mungkin berlaku, dan ini akan menyebabkan disfungsi mutlaknya.

Hasil fraktur kompresi tulang belakang, apabila beban berlebihan atau pukulan padanya telah berlaku, hernia Schmorl mungkin berlaku, tetapi ini jarang terjadi.

Perkembangan dan manifestasi penyakit ini lebih banyak ciri-ciri remaja kaum muda. Ia adalah pada usia ini bahawa anda sudah dapat mencari beberapa hernia Schmorl dalam diri seseorang, yang pasti akan menyebabkan pemecatan daripada perkhidmatan tentera.

Bagaimana hernia Schmorl didiagnosis dan dirawat?

Pengimejan sinar-x adalah penyelidikan paling bermaklumat dalam diagnosis penyakit seperti hernia Schmorl. Di samping kaedah diagnostik ini, pemeriksaan MRI dan CT juga digunakan. Penyakit ini paling cepat dan berkesan dirawat apabila ia dikesan tepat pada masanya.

Pakar secara individu menerangkan program rawatan untuk rawatan hernia Schmorl, dengan mengambil kira jenis kelamin, usia dan aktiviti profesional pesakit. Tugas utama semasa rawatan penyakit - menyingkirkan penyakit yang menimbulkan kejadian penyakit.

Sekiranya kecederaan menjadi punca hernia Schmorl, mereka menggunakan ubat-ubatan yang dapat menguatkan kerangka: vitamin D, kalsium. (Kanak-kanak masih boleh menetapkan minyak ikan).

Kaedah fisioterapi, serta individu yang dipilih secara individu, akan menjadi sangat berkesan dalam rawatan hernia Schmorl.

 • Latihan untuk hernia Schmorl;
 • Urut kesihatan;
 • Terapi manual;
 • Daya tarikan tulang belakang;
 • Gimnastik khas;
 • Akupunktur;
 • Salap dan krim;
 • Berenang

Cerun dari tentera kesihatan dengan hernia Schmorl

Dalam video ini, seorang wanita menerangkan tentang psoriasis dan hernia dan perkhidmatan:

Oleh itu, kita boleh menyimpulkan bahawa hernia Schmorl sendiri tidak boleh menjadi kontra yang lengkap dalam pemilihan askar untuk berkhidmat dalam tentera. Terutama, jika penyakit itu berlalu tanpa gejala. Diagnosis sedemikian membolehkan seorang anak muda memasuki institusi pendidikan ketenteraan sepenuhnya.

Tetapi jika kedua-dua disfungsi tulang belakang motor dan sensitif ditambah kepada penyakit utama, terutamanya dalam kes multiple hernia Schmorl, maka perekrut untuk perkhidmatan itu tidak sesuai. Bagaimanapun, hanya pakar memutuskan sama ada seseorang sesuai untuk perkhidmatan atau tidak. Oleh itu, semoga semua draf dibincangkan oleh pakar neurologi.

Sekiranya perancang itu tiba-tiba memutuskan untuk "menggantung" dari tentera, tidak ada kesilapan yang harus diburukkan lagi. Lagipun, bergurau dengan sistem lokomotor tidak disyorkan.

Schmorl hernia dan tentera

Menurut undang-undang, hernia intervertebral dibawa ke tentera jika penyakit itu tidak gejala dan tidak disertai oleh gangguan fungsi tulang belakang. Untuk pengecualian daripada penyerahan, perlu mengesahkan kehadiran pembentukan berbilang atau kehadiran pelanggaran (pergerakan terhad, kesakitan). Pada masa yang sama, berdasarkan amalan Perkhidmatan untuk Bantuan kepada Pelanggan, saya menasihati anda untuk menyediakan satu pakej dokumen yang mengesahkan kehadiran hernia dan pelbagai gangguan fungsi yang disebabkan oleh penyakit ini sebelum datang untuk pemeriksaan perubatan.

Hernia dan tentera umbi

Dalam hernia umbilik, organ dalaman melangkaui dinding perut melalui cincin umbilik. Anomali sedemikian boleh menjadi kongenital atau diperolehi. Dalam kes kedua, penyebabnya adalah kecederaan perut, latihan berlebihan, obesiti atau penurunan berat badan.

Sama ada mereka dibawa ke tentera dengan hernia umbi bergantung pada saiznya. Hernia umbilik kecil dalam cincin fisiologi tidak mengganggu penyediaan: mereka tidak menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan. Oleh itu, dengan hernia umbilik bersaiz sederhana diambil ke dalam tentera - pengambilan akan menerima kategori "B".

Dengan manifestasi yang lebih jelas, peperiksaan akan dijalankan di bawah Artikel 60 Jadual Penyakit. Orang-orang muda dengan hernia berulang yang besar atau sederhana yang menunjukkan diri mereka dalam kedudukan tegak tubuh semasa menjalankan apa-apa aktiviti fizikal dikecualikan daripada pengekalan.

Hernia Inguinal dan tentera

Dalam hernia inguinal, organ peritoneal menerusi saluran inguinal. Bonjol ini mudah dilihat dan dirasai. Peperiksaan tentera dengan jenis hernia ini juga berlaku di bawah Perkara 60 Jadual Penyakit. Kategori kesahan ditentukan oleh saiz hernia, kehadiran kambuhan dan syarat untuk manifestasi.

Jadual 3. Tidak menggesa kategori hayat rak untuk hernia inguinal

Sebelum penetapan akhir kategori kecergasan, doktor pejabat pendaftaran tentera boleh memberikan pengambilan jeda untuk rawatan. Rujukan kepada rawatan adalah cadangan. Askar itu sendiri memutuskan sama ada untuk mendapatkan bantuan perubatan. Keengganan untuk menjalankan operasi tidak akan menjadi penolakan perkhidmatan.

Draf komisen akan memberi jawapan kepada soalan sama ada untuk mengambil tentera dengan hernia inguinal selepas selesai penangguhan. Jika pada masa ini keadaan kesihatan anak muda itu tidak berubah atau merosot, komisarariat ketenteraan akan melepaskan anak muda itu dari pihak berkuasa.

Bagaimana untuk mengesahkan diagnosis dalam tentera

Tujuan komisen perubatan di pejabat ketenteraan adalah untuk menilai keadaan kesihatan draf dan kesesuaiannya untuk perkhidmatan tentera. Doktor komisarariat ketenteraan tidak membuat diagnosis dan tidak menetapkan rawatan. Satu-satunya perkara yang boleh mereka lakukan ialah: mengkaji rekod perubatan dan menjalankan pemeriksaan visual draf. Sekiranya salah seorang ahli suruhanjaya mempunyai persoalan mengenai keadaan kesihatan ahli perunding, doktor ini boleh mengeluarkan rujukan untuk pemeriksaan tambahan kepada institusi perubatan: klinik daerah atau hospital bandar. Oleh itu, untuk mendapatkan tiket ketenteraan yang anda perlukan:

 • sebelum panggilan bermula, dapatkan ekstrak yang diperlukan, menyediakan satu pakej dokumen perubatan mengikut Jadual Penyakit;
 • datang ke peperiksaan perubatan dengan semua dokumen yang dikumpulkan;
 • lulus peperiksaan tambahan;
 • lulus dewan draf dan KMO;
 • dapatkan kategori jangka hayat.

Pembantu Perkhidmatan Memo:

Untuk mendapatkan bantuan dari tentera dengan hernia agak sukar. Untuk melakukan ini, mesti ada sejarah perubatan yang penting, semua peperiksaan dan pelanggaran berat terhadap kepekaan atau fungsi sistem muskuloskeletal. Selalunya memberi kelewatan untuk rawatan. Dalam semua kes lain, dihantar ke tentera.

Adakah mereka memasuki tentera dengan hernia schmorlis

Orang yang sihat harus berkhidmat dalam tentera, tidak ada keraguan tentang hal ini. Bolehkah kehadiran hernia Schmorl dianggap sebagai penghalang yang serius untuk direkrut untuk berkhidmat dalam Angkatan Tentera? Bagaimanakah penyakit ini menjejaskan kesihatan seorang askar, adakah ia mengganggu tugasnya? Ini adalah soalan yang kompleks yang boleh dijawab hanya dengan mengkaji maklumat tentang penyakit itu sendiri.

Adakah penyakit ini?

Hernia Schmorl dicirikan dengan membongkar cakera intervertebral ke tisu spongy tulang belakang. Pada masa yang sama, vertebra kehilangan beberapa fungsinya, lajur vertebral menjadi kurang bergerak, yang mempengaruhi aktiviti motor manusia. Perubahan ini dianggap tidak penting oleh pakar perubatan, terutamanya kerana manifestasi mereka diletak dan tidak menyebabkan sebarang penderitaan untuk masa yang lama.

Sesetengah doktor memanggil hernia Schmorl bukan penyakit, tetapi keadaan pra-patologi yang boleh dihapuskan dengan usaha kecil pesakit dan terapi manual, terapi fizikal dan urut. Kita boleh bersetuju dengan ini, jika patologi sedikit melanggar tulang belakang, dan cakera tidak jatuh ke dalam tisu spongy tulang belakang, tetapi hanya sedikit menembusnya.

Dalam kes-kes lain, terutamanya dalam kes-kes komplikasi, seseorang dianggap tidak sihat dan isu pengambilannya ke dalam tentera harus diputuskan oleh dewan doktor. Wartawan dan ibu bapa mereka harus mempunyai idea tentang gejala penyakit yang ada untuk menghendaki komisi untuk membuat kesimpulan yang betul.

Bagaimana patologi berlaku

Sebab-sebab penampilan penyakit ini banyak, yang utama adalah seperti berikut:

 1. Pada orang muda, ia dapat dilihat sebagai penyakit keturunan. Ini berlaku agak kerap, jika ahli keluarga anda mempunyai patologi hernia jenis ini, maka kemungkinan besar anda juga memilikinya. Ini disebabkan kelemahan kongenital tisu vertebra. Oleh itu, sebelum pemeriksuan diperlukan untuk memeriksa tulang belakang dengan berhati-hati.
 2. Sekiranya anda mengalami kecederaan tulang belakang menegak, lebih berhati-hati. Sebagai contoh, ia mungkin disebabkan oleh melompat dari ketinggian, kejatuhan, pukulan dari atas ke bawah, atau mengangkat berat. Dengan perkembangan penyakit untuk sebab-sebab ini, jenis hernia ini menjadi microtrauma dari medan tulang belakang, yang penuh dengan pelbagai komplikasi dan mungkin menjadi keadaan untuk terjadinya penyakit yang lebih serius - anemia pada kaki, gangguan fungsi motor sampai pengakuan kecacatan.
 3. Lajur tulang belakang boleh terganggu kerana fakta bahawa tisu lembut pada kanak-kanak tumbuh cepat dan tulang tidak bersentuhan dengan mereka. Oleh itu, pembentukan lompang dalam tisu spongy, di mana cakera intervertebral jatuh atau menembusi menjadi lebih mudah.
 4. Satu lagi sebab penting adalah melembutkan tisu tulang belakang. Ini disebabkan gaya hidup yang tidak aktif. Apabila beban tidak mencukupi, bekalan darah ke otot-otot belakang tulang belakang dan tisu vertebra terganggu. Ini mengurangkan kekuatan mereka.
 5. Melemahkan luasan tulang belakang adalah ciri-ciri slouching, kyphosis, penyakit Scheuermann, ia juga disebabkan oleh bekalan darah terjejas di kawasan masalah belakang. Hasilnya adalah rupa hernia berbilang. Mengikut klasifikasi, mereka dibahagikan kepada bahagian, belakang, depan, pusat bergantung pada bahagian mana yang berada.

Komplikasi berbahaya

Photo: Schmorl's hernia pada CT scan

Antara komplikasi yang boleh timbul, patah retak dan hernia intervertebral amat teruk.

Hernia Intervertebral mempunyai kursus yang lebih teruk, membawa penderitaan dan kesakitan, sukar untuk rawatan tanpa pembedahan.

Schmorl hernia dan tentera

Artikel pengarang: Nadezhda Nikolaevna

Orang yang sihat harus berkhidmat dalam tentera, tidak ada keraguan tentang hal ini. Bolehkah kehadiran hernia Schmorl dianggap sebagai penghalang yang serius untuk direkrut untuk berkhidmat dalam Angkatan Tentera? Bagaimanakah penyakit ini menjejaskan kesihatan seorang askar, adakah ia mengganggu tugasnya? Ini adalah soalan yang kompleks yang boleh dijawab hanya dengan mengkaji maklumat tentang penyakit itu sendiri.

Adakah penyakit ini?

Hernia Schmorl dicirikan dengan membongkar cakera intervertebral ke tisu spongy tulang belakang. Pada masa yang sama, vertebra kehilangan beberapa fungsinya, lajur vertebral menjadi kurang bergerak, yang mempengaruhi aktiviti motor manusia. Perubahan ini dianggap tidak penting oleh pakar perubatan, terutamanya kerana manifestasi mereka diletak dan tidak menyebabkan sebarang penderitaan untuk masa yang lama.

Sesetengah doktor memanggil hernia Schmorl bukan penyakit, tetapi keadaan pra-patologi yang boleh dihapuskan dengan usaha kecil pesakit dan terapi manual, terapi fizikal dan urut. Kita boleh bersetuju dengan ini, jika patologi sedikit melanggar tulang belakang, dan cakera tidak jatuh ke dalam tisu spongy tulang belakang, tetapi hanya sedikit menembusnya.

Dalam kes-kes lain, terutamanya dalam kes-kes komplikasi, seseorang dianggap tidak sihat dan isu pengambilannya ke dalam tentera harus diputuskan oleh dewan doktor. Wartawan dan ibu bapa mereka harus mempunyai idea tentang gejala penyakit yang ada untuk menghendaki komisi untuk membuat kesimpulan yang betul.

Bagaimana patologi berlaku

Sebab-sebab penampilan penyakit ini banyak, yang utama adalah seperti berikut:

 1. Pada orang muda, ia dapat dilihat sebagai penyakit keturunan. Ini berlaku agak kerap, jika ahli keluarga anda mempunyai patologi hernia jenis ini, maka kemungkinan besar anda juga memilikinya. Ini disebabkan kelemahan kongenital tisu vertebra. Oleh itu, sebelum pemeriksuan diperlukan untuk memeriksa tulang belakang dengan berhati-hati.
 2. Sekiranya anda mengalami kecederaan tulang belakang menegak, lebih berhati-hati. Sebagai contoh, ia mungkin disebabkan oleh melompat dari ketinggian, kejatuhan, pukulan dari atas ke bawah, atau mengangkat berat. Dengan perkembangan penyakit untuk sebab-sebab ini, jenis hernia ini menjadi microtrauma dari medan tulang belakang, yang penuh dengan pelbagai komplikasi dan mungkin menjadi keadaan untuk terjadinya penyakit yang lebih serius - anemia pada kaki, gangguan fungsi motor sampai pengakuan kecacatan.
 3. Lajur tulang belakang boleh terganggu kerana fakta bahawa tisu lembut pada kanak-kanak tumbuh cepat dan tulang tidak bersentuhan dengan mereka. Oleh itu, pembentukan lompang dalam tisu spongy, di mana cakera intervertebral jatuh atau menembusi menjadi lebih mudah.
 4. Satu lagi sebab penting adalah melembutkan tisu tulang belakang. Ini disebabkan gaya hidup yang tidak aktif. Apabila beban tidak mencukupi, bekalan darah ke otot-otot belakang tulang belakang dan tisu vertebra terganggu. Ini mengurangkan kekuatan mereka.
 5. Melemahkan luasan tulang belakang adalah ciri-ciri slouching, kyphosis, penyakit Scheuermann, ia juga disebabkan oleh bekalan darah terjejas di kawasan masalah belakang. Hasilnya adalah rupa hernia berbilang. Mengikut klasifikasi, mereka dibahagikan kepada bahagian, belakang, depan, pusat bergantung pada bahagian mana yang berada.

Komplikasi berbahaya

Photo: Schmorl's hernia pada CT scan

Antara komplikasi yang boleh timbul, patah retak dan hernia intervertebral amat teruk.

Hernia Intervertebral mempunyai kursus yang lebih teruk, membawa penderitaan dan kesakitan, sukar untuk rawatan tanpa pembedahan.

Keretakan mampatan membawa kepada kecacatan, apabila memerlukan pembedahan mahal. Oleh itu, penyakit ini mesti dikenalpasti dan dirawat tepat pada waktunya.

Bagaimana untuk menentukan bahawa anda mempunyai hernia Schmorl

Setiap penyakit mempunyai gejala-gejala, mengikut mana seseorang boleh mengesyaki kehadirannya dalam diri sendiri. Yang licik adalah bahawa ia hampir tidak mempunyai gejala pada awal penyakit, mereka hanya muncul apabila ia berkembang. Iaitu, lebih mendalam tisu yang meresap cakera intervertebral menembus tisu spongy tulang belakang, semakin nyata gejala penyakit menjadi.

Mereka dinyatakan sebagai berikut:

 • perasaan berat di belakang, terutamanya apabila melakukan apa-apa kerja, belakang menjadi letih dan mula terluka;
 • sakit kesakitan juga ciri-ciri duduk atau berdiri yang berpanjangan;
 • Sekiranya berlaku pelanggaran tulang belakang yang serius dan mendalam, rasa sakit menjadi lebih ketara, ia mungkin mengganggu apabila bergerak, tetapi dalam keadaan terdedah ia menjadi tenang;
 • mati rasa lengan dan kaki, aktiviti fizikal yang terhad, berat ketika berjalan adalah gejala-gejala pencetus cakera yang paling merosakkan ke dalam tulang belakang dan penampilan anjing laut di sekitar tempat ini.

Tonton kesejahteraan anda, dan anda akan memahami pada masa bahawa anda mempunyai patologi hernia, dan anda harus mencari bantuan profesional.

Cara untuk mendiagnosis

Untuk menentukan kehadiran hernia Schmorl boleh menggunakan kajian sinar-x. Dalam gambar, semuanya menjadi jelas, dan doktor dengan mudah mengesahkan penyakit itu. MRI dan tomografi yang dikira adalah kurang berkesan untuk mendiagnosis hernia jenis ini, tetapi ia juga digunakan dalam menentukan penyakit dan bersama-sama dengan x-ray memberikan gambaran lengkap penyakit.

Oleh itu, anda boleh memastikan bahawa anda mempunyai penyakit yang disebut hernia Schmorl, hanya dengan menumpukan pada satu set tanda, iaitu, gejala dan hasil kajian. Diagnosis akhir untuk semua penunjuk ini hanya menetapkan doktor, dia juga mengesyorkan kursus rawatan.

Bagaimana untuk mengelakkan perkembangan negatif penyakit ini

Sekiranya tentera adalah impian yang menggembirakan untuk anda, dan anda ingin berkhidmat tanpa gagal, maka anda harus berhati-hati mencegah penyakit ini. Untuk melakukan ini, bermain sukan, menjalani gaya hidup yang sihat dan aktif, makan dengan betul dan jangan menyalahgunakan tabiat buruk.

Anda juga boleh berjaya merawat penyakit tersebut dan kekal dalam tentera. Terdapat kaedah rawatan yang terbukti untuk ini:

 • akupunktur - atau kesan jarum pada ujung saraf, melegakan kesakitan dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap perkembangan penyakit;
 • urut untuk membantu memulihkan peredaran darah di sekitar otot dan tisu di sekeliling vertebra;
 • terapi manual atau kesan pada titik aktif yang merangsang peningkatan imuniti dan kerja semua sistem dan organ di mana fungsi vertebra bergantung. Contohnya, rangsangan metabolisme;
 • prosedur air, termasuk gimnastik air dan berenang;
 • Terapi senaman - senaman untuk penyembuhan dan meluruskan tulang belakang. Mereka boleh dilakukan pada simulator khas;
 • Teknologi lanjutan tulang belakang, sebagai contoh, pada sofa roller dengan penggelek bergerak dalam arah yang berbeza: ke arah kepala dari pinggang, dan ke arah kaki - dari pinggang ke bawah.

Perlu diingatkan bahawa dengan semua kelebihan kaedah rawatan yang dicadangkan, anda tidak boleh mengizinkan beban paksi yang berlebihan pada ruang tulang belakang. Ini merujuk kepada fakta bahawa anda tidak boleh terlibat dalam sukan seperti melompat, meletak kereta, mendaki gunung, angkat berat.

Kesimpulan mengenai konskripsi kepada hernia Schmorl

Penyakit asimtomatik bukanlah keadaan penolakan perkhidmatan ketenteraan. Orang muda tidak hanya dipanggil secara umum, tetapi juga boleh memasuki sekolah-sekolah tentera dan mengaitkan nasib mereka dengan perkhidmatan ketenteraan ke Tanah Air. Mereka hanya perlu tahu bagaimana untuk mengurangkan kesan penyakit dan menghalang perkembangannya.

Diagnosis hernia Schmorl bermakna pesakit mesti memantau kesihatan mereka dan keadaan tulang belakang. Pelaksanaan semua cadangan dan pematuhan ketat terhadap kaedah rawatan akan membolehkan para pelaku wajib memenuhi kewajipan ketenteraan mereka sepenuhnya.

Tidak sesuai untuk berkhidmat di angkatan bersenjata datang dalam hal perkembangan buruk penyakit dan kemunculan komplikasi. Tahap komplikasi ini ditentukan oleh komisi, dengan perundingan seorang pakar neuropatologi. Ini mungkin termasuk fungsi motor yang merosakkan anggota badan, kepekaan, kesakitan akibat pengenalan cakera intervertebral yang mendalam ke tisu tulang tulang belakang.