Hernia bayi 9 bulan

Kelopak mata

Hernia umbi pada kanak-kanak

Hernia umbilik di kalangan kanak-kanak adalah tindak-tanduk organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui lubang di dalam pusar, yang dikenali sebagai cincin umbilik.

Hernia umbilik di kalangan kanak-kanak adalah tindak-tanduk organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui lubang di pusar, yang disebut "cincin umbilik". Ia kelihatan seperti bengkak atau pengembangan cincin umbilik. Terutama fenomena ini menjadi ketara apabila bayi menjerit atau menangis. Pada rehat, hernia masuk ke dalam rongga perut.

Berapa kerapkah penyakit ini berlaku?

Hernia berlaku dalam 20 peratus daripada bayi baru lahir. Terutama kerap - kanak-kanak lelaki. Dalam kes pra-matang, fenomena ini dilihat lebih kerap dalam 35 peratus bayi.

Sebagai peraturan, hernia dijumpai dalam bulan pertama kehidupan. Kebanyakan bayi mempunyai hernia umbi oleh enam bulan, dan selebihnya, sekitar 5 tahun, cincin umbilik secara beransur-ansur menyusut dan ditutup.

Terdapat kes apabila hernia tidak lulus pada usia lima tahun. Kemudian doktor, untuk mengelakkan komplikasi lanjut, menawarkan ibu bapa untuk menjalani pembedahan kanak-kanak.

Dalam penghapusan hernia umbilik, cara yang berkesan adalah urut dan gimnastik. Pediatrik anda perlu membiasakan anda dengan teknik mereka.

Penyebab hernia umbi kongenital pada kanak-kanak

Selalunya, bayi sudah dilahirkan dengan hernia umbilical. Sebabnya boleh:

 • Mempunyai penempatan organ-organ dalaman bayi baru lahir;
 • Kelemahan peralatan ligamen dan dinding abdomen.

Patologi ini selalunya disebabkan oleh faktor-faktor yang merugikan dalam perjalanan kehamilan atau keturunan.

Jika semasa kehamilan seorang wanita mengalami penyakit berjangkit, maka di bawah pengaruh bahan berbahaya yang memasuki tubuhnya, kelewatan perkembangan janin dapat terjadi.

Dalam kes sedemikian, kanak-kanak sering dilahirkan dengan tisu penghubung yang kurang berkembang, otot dan ligamen yang lemah. Ini adalah penyebab utama hernia pada bayi pramatang.

Penyebab hernia yang diperolehi pada bayi

 • Rickets, hipotrofi - penyakit ini melemahkan nada otot;
 • Sering sembelit - kanak-kanak itu menegangkan, dengan tekanan usus pada cincin umbilik;
 • Peningkatan pembentukan gas.

Gejala hernia umbi pada kanak-kanak 1-2 bulan

 • Pengembangan cincin umbilik;
 • Tangkai organ-organ dalaman, yang hampir tidak dapat dilihat dalam keadaan tenang dalam posisi di belakang dan meningkat dengan ketara apabila bayi itu menangis, atau terikan, atau hanya berdiri tegak.

Pencegahan

Dari hari pertama cuba untuk tidak membiarkan bayi anda menangis untuk waktu yang lama, memerangi kolik usus dan gas, menonton najis biasa bayi.

Dari kira-kira 3 minggu, apabila tali pusat menyembuhkan, anda boleh mula melakukan beberapa latihan mudah yang akan menguatkan dinding perut:

 • Memegang bayi dengan kaki dan pegangan, membantu dia melancarkan di atas sayap, di sebelah kanan dan di sebelah kiri, sebaliknya;
 • "Ride" bayi pada bola kembung besar. Menyokong dadanya, ayun bola ke arah yang berbeza.
 • Berbaring di belakang kanak-kanak mengambil pemegang (biarkan dia menggenggam ibu jari anda, empat yang lain menyokong tangannya). Meluruskan tangan anak itu, biarkan mereka terpisah dan perlahan-lahan tarik bayi itu kepada diri sendiri, dengan itu mendorongnya untuk mengangkat kepala dan badan atas.
Jika anda melihat tanda-tanda awal hernia umbi, hubungi doktor anda dengan serta-merta.

Kaedah merawat hernia umbilik pada kanak-kanak

 • Kaedah rawatan yang paling berkesan adalah meletakkan bayi pada perut selalunya - 2-3 kali sehari sebelum makan selama 10-15 minit. Permukaan di mana anda meletakkan bayi mestilah pepejal, dan sikapnya semasa prosedur ini - hanya positif. Bayi perlu bergerak secara aktif, bergerak kaki dan lengannya, tidak pernah menangis, dan pada masa ini anda menjadikannya urut ringan belakang, seluruh badan, strok, bercakap dengan si kecil.
 • Urut dan gimnastik adalah cara terbaik untuk menyingkirkan penyakit ini. Pakar harus membiasakan anda dengan kaedah rawatan sedemikian.

Satu set latihan yang akan anda lakukan atas syor pakar boleh ditambah dengan langkah mudah berikut.

Letakkan ibu jari dan jari telunjuk di sebelah kanan dan kiri pusat anak itu pada jarak 2-3 cm dan membuat 10 paip berirama lembut, mengarahkan jari anda ke arah satu sama lain. Bayi tidak perlu mengalami kesakitan atau ketidakselesaan.

Kemudian, dengan cara yang sama, letakkan jari anda lebih tinggi dan lebih rendah daripada pusar. Dan sekali lagi, buat 10 klik. Kemudian tutup jari anda dan putarkan mengikut arah jam di sekitar pusar 10 kali. Latihan ini harus diulang sebelum setiap makan, selepas memakai perut. Mereka akan menguatkan peralatan ligamen dan otot bayi yang baru lahir.

Plaster melekat

Kaedah rawatan lain adalah memohon pembalut bantuan band ke kawasan pusar. Sekarang di farmasi anda boleh membeli patch khas untuk rawatan hernias pada bayi. Gaun ini perlu dilakukan oleh doktor. Ia disempitkan dengan jalur lebar, menyambung abdominis rektus dalam bentuk dua lipatan di atas cincin umbilik. Pembalut digunakan selama 10 hari. Jika pada masa ini cincin pusat tidak menutup, prosedur diulang.

Hernia umbi pada kanak-kanak

Hernia umbilik di dalam bayi mempunyai bentuk penonjolan organ-organ atau tisu-tisu dalaman melalui dinding abdomen melalui pembukaan di pusar, yang disebut sebagai "cincin umbilik". Ini mempunyai penampilan bengkak atau pengembangan cincin umbilik. Jelas sekali, ini dapat diperhatikan apabila anak itu mula menjerit atau menangis. Hernia berada di rongga perut, jika anak itu tenang.

Berapa kerapkah mereka mendapat penyakit ini?

Kira-kira 20% bayi yang baru lahir mempunyai hernia. Selalunya ia berlaku pada lelaki. Jika kanak-kanak itu terlalu awal, maka ini sering berlaku, di mana 35% daripada bayi baru lahir. Secara umum, kehadiran hernia ditentukan apabila bayi berumur satu bulan. Kebanyakan bayi menghadapi penyakit ini sehingga 6 bulan, dan jumlah lain - di mana-mana sehingga 5 tahun, sementara terdapat pengurangan secara beransur-ansur dan penutupan cincin umbilik. Ia didapati bahawa hernia tidak boleh lulus dan prestasi kanak-kanak di bawah 5 tahun. Dalam keadaan sedemikian, doktor mengesyorkan bahawa ibu bapa mengendalikan bayi untuk mengelakkan komplikasi di masa depan. Gimnastik dan urutan sangat berkesan dalam memerangi hernia umbilik. Ini harus memberitahu anda pakar pediatrik.

Apa yang menyebabkan kemunculan hernia umbilik

Hernia umbi kongenital

Selalunya, bayi hernia umbi mula lahir. Pada dasarnya, ia adalah disebabkan oleh:

 • lokasi khusus organ-organ dalaman bayi yang baru lahir;
 • kelemahan radas ligamen dan dinding perut;

Patologi ini sering diprovokasi oleh faktor negatif membawa bayi atau faktor keturunan. Jika kadang-kadang pengambilan bayi hamil dengan penyakit berjangkit, maka dalam keadaan sedemikian mungkin ada lag dalam perkembangan bayi, akibat pengaruh zat berbahaya yang memasuki tubuh. Kemudian bayi boleh dilahirkan yang mempunyai tisu penghubung yang kurang berkembang, ligamen dan otot yang lemah. Inilah sebabnya untuk munculnya hernia pada bayi pramatang.

Hernia yang diperolehi

 • penyakit seperti hypotrophy dan riket menyebabkan kelemahan otot;
 • sembelit kerap, apabila bayi sedang meneran, kadang-kadang apa yang menyebabkan usus pada cincin umbilik;
 • pembentukan gas meningkat.

Tanda-tanda

Tanda-tanda hernia umbilical pada kanak-kanak 1-2 bulan

 1. Menegangkan cincin umbilik;
 2. Membangunkan organ-organ dalaman, yang sangat sukar untuk diperhatikan dalam keadaan ketenangan bayi yang berbaring di belakang, dan ia menjadi lebih banyak apabila kanak-kanak sama ada meneran, menangis, atau hanya dalam kedudukan tegak.

Kaedah pencegahan

Dari saat bayi dilahirkan, cuba menghalang bayi dari menangis untuk waktu yang lama, menghilangkan kekejangan usus dan meningkatkan gas, mengawal keteraturan bayi. Apabila bayi berumur kira-kira 3 minggu, apabila tali pusat menyembuhkan, anda boleh melakukan senaman mudah yang menyumbang kepada dinding abdomen:

 • bantu bayi menggulung ke sisinya, memegangnya dengan lengan dan kaki, bergantian, kemudian di sebelah kanan, kemudian di sebelah kiri;
 • "Goncang" remah pada bola kembung besar. Swing bola dalam arah yang berbeza, menyokong bayi di dada;
 • Bayi, yang terletak di belakang, mengambil pegangan (biarkan dia menggenggam ibu jari anda, dan dengan bantuan empat yang lain menyokong tangannya);
 • luruskan pegangan serbuk sehingga mereka menjadi lurus, menyebarkannya dan sedikit tarik bayi ke arah anda, jadi anda memaksanya untuk mengangkat kepala dan bahagian atas badan.

Sekiranya anda mendapati tanda-tanda awal hernia umbi, segera dapatkan nasihat doktor.

Kaedah merawat hernia umbilik pada kanak-kanak

Kaedah rawatan yang paling berkesan adalah dengan kerap berada dalam kedudukan di perut, kira-kira 2-3 kali sehari sebelum makan selama 10-15 minit. Bayi harus berbaring di permukaan yang keras, dan dia harus positif. Bayi perlu menjalankan pergerakan aktif, menggerakkan kaki dan lengan, tidak mungkin dia menangis. Kadang-kadang prosedur ini, anda boleh melakukan urut kecil belakang, seluruh badan, stroke dan bercakap dengan bayi.

Gimnastik dan urutan adalah kaedah terbaik untuk mengatasi penyakit ini. Seorang profesional akan membiasakan anda dengan pilihan rawatan ini. Latihan yang pakar akan menasihati anda boleh ditambah dengan tindakan mudah sedemikian. Letakkan jari ibu jari dan jari indeks ke kanan dan kiri pusar serbuk, memelihara jarak 2-3 cm, dan menjalankan 10 langkah berirama yang lemah, sementara jari harus diarahkan ke arah satu sama lain. Kanak-kanak kadang-kadang latihan ini tidak perlu merasa tidak selesa dan sakit.

Kemudian letakkan jari anda di atas dan di bawah pusar. Dan sekali lagi menjalankan 10 menekan. Kemudian sambungkan jari dan buat pergerakan bulat ke arah tangan jam sekitar pusar 10 kali. Latihan semacam itu perlu dilakukan sebelum setiap pemberian makanan, apabila bayi diletakkan di atas perut. Dengan bantuan mereka, anda dapat menguatkan ligamen dan otot bayi yang baru lahir.

Plaster melekat

Kaedah rawatan lain adalah menggunakan pita pelekat pada pusar. Pada masa ini, anda boleh membeli patch khas untuk rawatan hernia pada bayi baru lahir. Dokter harus melakukan pakaian ini. Ia diletakkan di jalur lebar, menyambungkan otot abdominis rektum dalam bentuk dua lipatan di atas cincin umbilik. Pembalut diletakkan pada 10 hari. Jika pada masa ini cincin umbi tidak ditutup, maka anda perlu mengulangi prosedur tersebut.

Video: kelihatan seperti hernia umbilik.

Dihantar oleh: Ivan Kostin

Tarikh penerbitan: 27.11

Catat navigasi

Hernia umbilical pada kanak-kanak

Hernia adalah tegang organ-organ dalaman dari rongga di mana mereka berada, melalui kecacatan di dinding rongga ini. Pada bayi, hernia berlaku akibat kecacatan janin (celah cincin umbilik). Ia juga boleh disebabkan oleh tali pusat yang tidak terikat atau oleh pengumpulan gas. Kadang-kadang hernia muncul apabila bayi menjerit dan mudah diset semula pada rehat.

Gejala bengkak pada cincin umbilik.

Letakkan bantuan band di hernia, di atas yang membungkus tempat dengan pembalut. Ulangi prosedur 10-15 hari berturut-turut.

Letakkan pada pusat kuprum tembaga lama dan selamatkannya dengan pita pelekat. Semasa kanak-kanak mandi, keluarkan duit syiling, proses pusing dengan larutan yodium yang lemah di dalam air.

Pakai kasa pusar yang dibasahi dengan jus sauerkraut, dan dari atas tutupnya dengan sekeping kentang segar dengan diameter kira-kira 2 cm. Dengan penggunaan biasa, hernia boleh lulus selepas 1 bulan.

Adakah anda mempunyai resipi yang membantu anak anda? Berkongsi dengan ibu-ibu yang lain. Tiba-tiba ia adalah preskripsi rawatan anda yang akan membantu bayi lain.

Seperti halaman ini? Klik butang Suka atau kongsi pautan ke halaman dengan rakan-rakan anda:

Anak perempuan saya juga mempunyai hernia kongenital! Daripada duit syiling, kami meletakkan butang! Kini dia berusia setahun dan dua bulan! Hernia sudah tiada.

Koleksi besar permainan dan aktiviti pendidikan dengan seorang anak dari kelahiran ke sekolah.

Mahu menerima artikel percuma tentang pendidikan dan perkembangan kanak-kanak, melanggan surat berita mingguan Semua tentang perkembangan kanak-kanak prasekolah

Minicourt PERCUMA Pembangunan kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan mengikut bulan

Hernia umbi pada kanak-kanak: gejala, rawatan

Di bawah hernia umbilical mengerti tegang organ-organ dalaman melalui dinding abdomen anterior disebabkan oleh kelemahan otot cincin umbilik. Bulge ini biasanya mempunyai bentuk bujur atau bulat.

Pusar bayi yang baru lahir terbentuk di tapak cincin umbilik, di mana vesel tali umbi dibiarkan. Pada bulan pertama kehidupan, cincin tumbuh dalam kebanyakan kes.

Sekiranya cincin tidak ditutup sepenuhnya, maka melalui pembukaan yang tersisa, organ-organ dalaman bulge di bawah kulit: gelung usus, peritoneum, omentum besar. Menumbuk organ-organ ini dan membentuk hernia. Lubang baki di tempat cincin umbilik dinamakan cincin hernial, dan penonjolan itu sendiri disebut beg hernial.

Penyebab hernia umbilik

Terdapat hernia umbi kongenital dan diperolehi. Ia berlaku, mengikut statistik, setiap 5 tahun penuh dan setiap bayi ke-3 yang terdahulu.

Penyebab hernia umbi kongenital:

 • Selalunya, hernia umbi adalah akibat kecenderungan genetik kepada kelemahan otot dinding perut anterior. Sekiranya salah satu daripada ibu bapa bayi mempunyai hernia pada masa kanak-kanak, kemungkinan kebarangkaliannya pada kanak-kanak meningkat kepada 70%.
 • Hernia umbilical terjadi dalam kes kelemahan otot cincin umbilik. Penampilannya tidak berkaitan dengan kaedah pemotongan tali pusat dan pengenaan pendakap umbilik. Kelemahan otot anatomi boleh menjadi akibat dari kesan pada janin dari pelbagai faktor (berjangkit, fizikal, kimia) yang menyebabkan kelambatan dalam perkembangan janin. Akibatnya, tisu penghubung (gentian kolagen) tidak berkembang, yang membawa kepada pembentukan struktur cincin umbilik.

Hernia kongenital biasanya terbentuk pada bulan pertama kehidupan bayi.

Punca hernia umbi yang diperolehi:

 • Otot-otot cincin umbi selepas bersalin masih lemah. Penyakit yang berkaitan dengan bayi yang baru lahir (kekurangan makanan, riket) menyebabkan penurunan dalam otot, yang menyumbang kepada kejadian hernia.
 • Sembelit, kerap berterusan kanak-kanak, kolik usus, peningkatan kembung menyumbang kepada ketegangan yang berterusan dari otot-otot dinding perut, meningkatkan tekanan intra-perut dan, akibatnya, pertumbuhan umbi yang lambat dan tidak lengkap, dengan itu mewujudkan keadaan untuk hernia.

Hernia umbi yang diperolehi muncul pada tahun pertama kehidupan. Kadang-kadang kejadian hernia tidak mempunyai sebab yang jelas.

Gejala hernia umbilik

Hernia umbilik kelihatan seperti bulu atau penonjolan pelbagai bentuk dan saiz, yang terletak berhampiran pusat. Pusar itu sendiri juga memberi kesan lebih sedikit daripada biasanya. Jika saiz cincin umbilik kecil, maka pusar meningkat kira-kira 5 mm, dan dalam kes cincin besar diameternya, pusar pusar 10 mm atau lebih.

Sebagai peraturan, hernia muncul selepas kejatuhan saraf umbilical cord. Biasanya ia mengukur dari kacang hingga ke pokok besar atau pir. Bentuk dan saiz hernia bergantung kepada saiz cincin umbilik.

Kebanyakan membonjol kelihatan apabila anak menangis, ia boleh meningkatkan saiz ketika menangis, ketegangan perut semasa pergerakan usus.

Dengan sedikit tekanan pada hernia, ia hilang (reset). Untuk menyentuh, penonjolan lembut. Apabila reposisi, gegaran usus boleh didengar. Saiz besar cincin umbilik dan kantung hernia itu sendiri memungkinkan untuk melihat penguncupan otot dinding usus dan pergerakan makanan melalui usus. Hernia biasanya tidak menyebabkan rasa sakit pada bayi.

Kursus penyakit ini bergantung sepenuhnya kepada saiz hernia. Sekiranya saiznya kecil, maka hanya boleh dilihat apabila ketegangan abdomen. Seorang pakar pediatrik mungkin tidak melihat hernia seperti itu jika kanak-kanak itu tenang. Dengan banyak hernia, kantung hernia tidak menyembunyikan dalam keadaan tenang kanak-kanak, tontonan itu dapat dilihat sepanjang masa.

Dalam kes ini, bayi mungkin cemas, bahkan lebih jelas apabila cuaca berubah, iaitu, kanak-kanak menjadi meteorologi. Kegelisahan bayi bukan disebabkan oleh rasa sakit, tetapi oleh ketidakselesaan disebabkan oleh kecenderungan perut yang sering berlaku semasa hernia.

Sekiranya hernia umbilical dikesan, pakar bedah perlu dirujuk, yang, selepas pemeriksaan, akan menetapkan, jika perlu, rawatan yang betul, memberi nasihat mengenai penjagaan dan pemantauan kanak-kanak itu. Hernia boleh meningkatkan saiz dari masa ke masa, tetapi diagnosis tepat pada masanya dan rawatan konservatif yang tepat akan membantu menghilangkan patologi ini. Pakar bedah dalam kes yang sangat jarang berlaku, menentukan keperluan untuk rawatan pembedahan. Pada kanak-kanak, hernia, walaupun saiznya besar, mempunyai kecenderungan untuk penyembuhan diri.

Komplikasi

Sebagai peraturan, hernia umbilical hilang sendiri, tanpa sebarang campur tangan apabila kanak-kanak itu tumbuh dan menguatkan abdominal otot. Biasanya ia tidak membawa kemerosotan kanak-kanak. Dalam kes yang jarang terjadi, komplikasi timbul: mencubit hernia atau merobeknya.

Apabila hernia gelung usus dicekik atau tisu-tisu lain pada rongga abdomen (pada perempuan, mungkin ovari) mereka menjadi mencubit, mereka mencubit kuat dalam kantung hernia. Pada masa yang sama, gejala ini muncul:

 • hernia tidak terletak di rongga abdomen (anda tidak boleh cuba memaksanya dalam apa cara!);
 • apabila cedera, terdapat kesakitan yang teruk di bahagian perut, yang mana kanak-kanak itu menangis dengan kuat;
 • perut bayi bengkak;
 • mual, muntah mungkin;
 • peningkatan saiz bulging;
 • kulit kantung hernia sensitif, keras, reddened.

Satu lagi komplikasi adalah sangat jarang - pecah hernia: kulit di atas pecah hernia pecah, kandungannya terdedah.

Mana-mana komplikasi ini memerlukan rawatan pembedahan segera.

Rawatan

Terdapat kaedah konservatif dan pembedahan merawat hernia umbilik pada kanak-kanak.

Menurut statistik, dalam 99% kes penyembuhan hernia umbilical terjadi (tanpa campur tangan): hernia hingga 1 cm diameter hilang oleh 2-3 tahun, kadang-kadang kemudian - oleh 5 tahun ketika tekanan abdomen lebih maju. Doktor menasihatkan penggunaan kaedah terapi konservatif untuk mempercepat dan mempercepatkan proses penyembuhan. Ini membolehkan anda menyingkirkan hernia, walaupun saiz besar dalam tempoh enam bulan.

Rawatan konservatif

Kaedah rawatan konservatif hernia umbi termasuklah:

 • pembalut khas pada pusar;
 • makan yang betul;
 • urut;
 • latihan terapeutik.

Pakar bedah boleh menawarkan rawatan dengan pembalut khas, yang dikenakannya pada 10 hari. Untuk tujuan ini, patch hypoallergenic khas biasanya digunakan; Patch biasa menyebabkan kerengsaan kulit kepada bayi dan memberikannya ketidakselesaan. Sebelum memakai pembalut, pakar bedah itu sendiri menetapkan kantung hernial dan menghubungkan 2 lipatan kulit di atas tujahan hernia. Lipatan membantu serat otot bergerak lebih dekat. Ini memudahkan penyumbatan cincin umbilik, dan plaster tidak membenarkan penonjolan berulang. Sekiranya tujahan akan sentiasa diulangi, maka gabungan itu tidak akan berlaku.

Pembalut tidak dikeluarkan walaupun mandi kanak-kanak. Selepas 10 hari, doktor mengkaji semula anak itu dan menilai saiz cincin umbilik. Sekiranya ia tetap tidak terkandung, maka patch digunakan sekali lagi, juga selama 10 hari. Sebagai peraturan, berpakaian tiga kali cukup. Pada masa ini, ramai doktor telah menolak kaedah rawatan sedemikian.

Ibu bapa sendiri tidak boleh cuba mengetatkan kulit ke atas hernia dan mengelak rantau umbilik dengan plaster. Pertama, adalah mustahil untuk mengurangkan bantahan dan membahayakan kesihatan kanak-kanak. Kedua, doktor menilai dinamik cincin pembekuan dan kebolehlaksanaan penggunaan selanjutnya pakaian.

Selain itu, anda tidak boleh bereksperimen dengan anak anda sendiri, cuba merawat hernia dengan konspirasi rakyat, meletakkan duit syiling tembaga, dan sebagainya. Ini boleh mengakibatkan kerosakan pada kulit, jangkitan dan komplikasi bayi yang halus. Penetapan semula hernia yang tidak betul boleh menyebabkan pelanggarannya. Hernia pada bayi harus dirawat hanya di bawah pengawasan doktor.

 • Secara optik, bayi dengan hernia umbi perlu disusuinya. Untuk mengelakkan sembelit dalam bayi, ibu mesti menghapuskan penggunaan kacang, kacang-kacangan, sosej, makanan asap; susu lembu menggantikan produk susu yang ditapai. Pemakanan kanak-kanak semasa makan buatan mesti diselaraskan dengan pakar pediatrik untuk mengecualikan rupa sembelit, peningkatan pembentukan gas dan kolik pada bayi. Kita tidak sepatutnya membenarkan menangis yang berlanjutan, jeritan kanak-kanak itu.
 • Latihan harian dengan kanak-kanak di gimnastik dan bantuan urut untuk mempercepatkan penyumbatan cincin umbilik. Mereka perlu walaupun dengan hernia kecil. Urut dan gimnastik boleh dimulakan dari 2-3 minggu kehidupan kanak-kanak, selepas luka umbi menyembuhkan. Lebih baik melakukan kelas dengan pengajar dalam terapi senaman (terapi fizikal) dan ahli terapi urut anak.

Lagipun, usaha yang berlebihan dengan terapi tidak teratur atau terapi senaman boleh menyebabkan ketegangan dinding perut anterior (untuk meningkatkan tekanan intra-perut), yang tidak diingini untuk kanak-kanak dengan hernia. Sebelum permulaan kelas, adalah perlu untuk menurunkan penonjolan, yang juga perlu dilakukan dengan berhati-hati dan mahir. Sekiranya tidak ada kemungkinan kelas dengan tukang urut bayi, maka ibu harus melakukan sesi pertama dengan bayi di bawah pengawasan dan bimbingan seorang pakar pediatrik. Anda juga boleh menonton video mengenai teknik urut, yang banyak di Internet.

 • Ibu boleh menjalankan kelas gimnastik terapeutik dengan bayi sendiri, kerana latihan ini tidak begitu sukar.

Dari umur 2 bulan, letakkan bayi pada perut selama 15-20 minit (sebelum memberi makan) 3-4 kali sehari pada permukaan rata dan keras (sebagai contoh, meja yang berubah dengan lampin). Anda boleh meletakkan anak itu selama 2-3 minit, tetapi banyak kali (10-15 kali sehari).

Sebelum kanak-kanak itu perlu untuk meletakkan mainan yang cerah, dia akan menjangkau mereka dan mengembangkan, menguatkan otot perut. Pergerakan aktif batang dan anggota badan akan menyumbang kepada pelepasan gas dan mengurangkan tekanan intra-perut.

Pada masa yang sama, adalah mustahil untuk meninggalkan seorang kanak-kanak tanpa pengawasan dalam kedudukan di perut (walaupun kecil yang tidak boleh bertukar secara bebas).

Rawatan pembedahan

Sekiranya tidak berkesan rawatan konservatif, masalah campur tangan pembedahan diselesaikan. Operasi ini tergolong dalam kategori yang mudah, kaedah pelaksanaannya diketahui oleh ahli bedah. Rawatan pembedahan kecemasan dilakukan sekiranya berlaku komplikasi hernia (mencubit atau pecah) pada mana-mana umur kanak-kanak.

Petunjuk untuk campur tangan pembedahan yang dirancang untuk hernia umbilical:

 • saiz hernia melebihi 1.5 cm dan terus meningkat (kebarangkalian penyembuhan diri pada saiz ini adalah rendah);
 • penampilan hernia pada usia kanak-kanak yang lebih tua daripada 6 bulan;
 • peningkatan saiz hernia selepas bayi mencapai umur 1-2 tahun;
 • penyembuhan diri tidak berlaku pada usia 5 tahun;
 • truncus hernia;
 • hernia menyampaikan ketidakselesaan kepada kanak-kanak.

Operasi yang dirancang akan dirancang apabila kanak-kanak mencapai usia tiga tahun dan lebih tua. Tetapi jika hernia menimbulkan rasa sakit, maka operasi dapat dilakukan bahkan pada bayi berusia tiga bulan. Pastikan untuk melakukan pembedahan pada usia prasekolah, kerana apabila kanak-kanak tumbuh, keanjalan tisu berkurangan - ini boleh menyebabkan hernia besar berkembang dan meningkatkan risiko komplikasi. Pada masa yang sama, terdapat pergeseran organ-organ dalaman dan pelanggaran fungsi mereka. Lebih mudah, lebih mudah dan cepat untuk merawat hernia pada zaman kanak-kanak, kerana organisma tidak sepenuhnya terbentuk.

Operasi dilakukan di bawah anestesia umum. Semasa operasi, pakar bedah membuat hirisan di bawah pusar, menetapkan kandungan kantung hernial, eksais dan jahitan kantung hernial, menguatkan tisu otot dan penghubung, jahitan.

Juga menggunakan kaedah laparoskopi operasi. Tempoh operasi sedemikian adalah kira-kira 15 minit. Dalam kes ini, jahitan tidak perlu dikeluarkan, kesakitan selepas operasi hampir tidak dirasai. Di sesetengah klinik, operasi dilakukan secara pesakit luar (2-3 jam selepas operasi, kanak-kanak dibenarkan pulang).

Ringkasan untuk ibu bapa: hernia umbilik dalam bayi bukanlah suatu tragedi. Perkara utama adalah untuk mendiagnosisnya dalam masa dan mengikuti semua cadangan doktor.

Doktor yang hendak dihubungi

Apabila hernia umbi muncul, perlu menghubungi pakar bedah. Sekiranya tidak memerlukan rawatan pembedahan, pakar pediatrik mungkin mematuhi perjalanan penyakit. Dia juga akan memberi cadangan tentang bagaimana untuk menghapuskan sembelit dalam kanak-kanak. Pakar terapi urut, doktor fisioterapi akan membantu dalam rawatan hernia umbilik.

Hernia umbilical pada kanak-kanak: rahsia pemulihan

Diagnosis hernia umbi sentiasa membimbangkan ibu bapa bayi. Persoalan semulajadi timbul: mengapa timbul, betapa berbahaya, dan mungkin dilakukan tanpa operasi?

Marina Naroghan
Pediatrik, Dr med. Sains, kebidanan FSBI NMIC, ginekologi dan perinatologi mereka. ac V.I. Kulakov, Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia, Moscow

Hernia dipanggil keluar dari organ dalaman atau bahagiannya melalui lubang pada tisu penghubung di bawah kulit atau ke rongga bersebelahan. Sebagai peraturan, hernia berlaku dalam apa yang disebut titik lemah, yang menjadi pintu untuk keluar organ-organ dalaman. Kawasan lemah termasuk kawasan yang berkurang untuk menahan tekanan intra-perut yang meningkat. Mereka terbentuk di zon dengan kehadiran poket, lubang, alur di struktur anatomi, serta dalam menenun gentian tisu penghubung.

Kawasan pusar adalah salah satu titik lemah ini. Hernia yang terbentuk di dalam pusar dipanggil umbilical, dan pada kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan mereka lebih kerap berlaku daripada jenis hernia lain.

Selepas bayi dilahirkan dan tali pusat jatuh, cincin umbilik, di mana, semasa tempoh pranatal, saluran darah menembusi rongga perut janin, kontrak, membentuk pusar. Di luar, pusar ditutup dengan kulit cicatricial, dan di bahagian dalam, dengan serat tisu penghubung (fascia), yang ditenun ke otot perut, menutup dan menguatkan cincin umbilik. Sekiranya fascia tidak mencukupi, dan remah-remah serbuk lemah dan tidak dapat menahan tekanan intra-perut, hernia umbi boleh terbentuk. Kedua-dua faktor ini sering diperhatikan pada bayi-bayi pramatang dan kanak-kanak yang mengalami kerencangan pertumbuhan intrauterin.

Hernia payudara: "pautan lemah"

Punca untuk kemunculan hernia umbilik adalah peningkatan dalam tekanan intra-perut: paling sering ini berlaku ketika menangis, menelan dan gangguan pencernaan (sembelit, peningkatan pembentukan gas), dan walaupun batuk. Pada masa ini peningkatan yang signifikan dalam tekanan intra-perut, organ-organ dalaman dengan daya meningkat memberi tekanan pada dinding perut anterior, sebagai hasilnya, "pintu" boleh terbentuk di kawasan "pautan lemah", di mana bahagian-bahagian organ dalaman mula melonjak.

Tanda hernia umbilik adalah pendidikan bulat, lembut dan kenyal di pusar. Hernia umbilical muncul atau menjadi lebih jelas di saat-saat menangis dan menerkam. Ketika merasakannya, seseorang sering dapat merasakan keributan, sebagai bagian dari usus memasuki cincin hernia.

Hernia payudara boleh berlaku pada mana-mana umur. Tetapi selalunya ia muncul pada bulan pertama kehidupan kanak-kanak apabila punca perkembangan dan faktor risiko untuk hernia adalah paling ketara.

Bagaimanakah hernia "diatur"?

Dalam hernia membezakan:

 • cincin hernia - lubang di mana organ-organ dalaman keluar dari rongga perut (di dalam hernia umbilik adalah cincin umbilik);
 • kantung hernia - sebahagian daripada kulit (peritoneum), yang melekatkan organ perut prolapsed;
 • kandungan hernia - organ perut yang masuk ke dalam cincin hernia. Di dalam hernia umbilik, ini biasanya bahagian-bahagian usus dan / atau kelenjar (lipatan peritoneum).

Apakah hernia umbi berbahaya?

Hernia umbilik kecil, sebagai peraturan, tidak menyebabkan kecemasan kepada anak-anak. Tetapi besar, dan walaupun dengan pengumpulan gas di dalamnya dan najis boleh menyebabkan ketidakselesaan. Hernia payudara pada anak-anak tahun pertama kehidupan biasanya tidak dilanggar: mereka, sebagai peraturan, bebas dan tanpa rasa sakit kembali. Dengan perlahan menekan hernia umbilical, ibu bapa sendiri boleh merendamnya di rongga perut.

Mencubit hernia - mampatan bahagian organ dalaman dalam cincin hernia. Ia boleh berkembang apabila usus melimpah dengan gas dan najis, dengan pembentukan adhesi (adhesi) dalam beg hernia. Tanda pelanggaran hernia adalah kesakitan akut yang mendadak di kawasan penonjolan hernia dan ketidakmungkinan pengurangannya. Pada masa yang sama bekalan darah terganggu dengan ketara, dan kemudian nekrosis (kematian) tisu organ dalaman berlaku. Adalah penting untuk memahami bahawa keadaan ini sangat berbahaya untuk kehidupan bayi, kerana ia cepat membawa kepada perkembangan peritonitis - keradangan peritoneum. Oleh itu, perlu segera mendapatkan bantuan perubatan (biasanya masalahnya diselesaikan dengan bantuan pembedahan).

Rawatan Hernia Umbilical

Lebih sering dengan perkembangan hernia umbi pada anak-anak tahun pertama kehidupan, mungkin dilakukan tanpa pembedahan, dan selepas rawatan konservatif dijalankan, sebagai peraturan, bayi pulih sepenuhnya. Ini hernia umbilik pada anak-anak tahun pertama kehidupan adalah berbeza daripada orang dewasa yang mana kaedah rawatan utama adalah pembedahan.

Urut dan gimnastik

Untuk menguatkan tisu penghubung dan korset otot dinding perut, urut abdomen dan gimnastik dilakukan. Urut perut bermula dengan pergerakan yang sangat lembut dan perlahan. Mula-mula, buatkan mengusap dangkal, kemudian - lebih mendalam.

Teknik urut abdomen:

 • pergerakan pekeliling pergerakan abdomen mengikut arah jam;
 • menggerakkan pergerakan pada obliques abdomen: serentak dengan dua telapak tangan, mengusap ke arah dari bahagian sisi ke pusar;
 • bergerak menggerakkan gerak dengan telapak tangan di sepanjang otot rektum abdominis (di sepanjang garis putih perut);
 • pergerakan pekeliling dan lingkaran dengan jari di sekeliling pusar;
 • satu teknik yang merangsang penguncupan otot abdomen - kesemutan di sekitar pusar.

Urutan seperti itu harus dilakukan setiap hari oleh ibu bapa anak atau orang lain yang berdekatan dengan bayi. Sudah tentu, pakar perlu melatih mereka (ahli terapi urut atau doktor) untuk mengambil teknik urut. Urutan abdomen berlangsung secara purata 3-5 minit dan diadakan 2-5 kali sehari. Jika plaster pelekat digunakan sebagai fixative untuk menghalang hernia daripada melarikan diri, maka ia tidak dikeluarkan semasa urut. Walau bagaimanapun, sekali sehari apabila menukar plaster pelekat (biasanya sebelum mandi atau selepas itu), urutan dilakukan tanpa cara memasang. Jika pembalut digunakan, ia mesti dikeluarkan sebelum urut.

Gimnastik dalam kanak-kanak dengan hernia umbilik dilakukan hanya selepas penularan hernia dan membetulkannya dengan cara memperbaiki. Jika hernia tidak cukup diturunkan, maka semasa latihan dengan satu tangan, perlu menetapkannya dengan betul dan tekan dengan jari anda, tidak membenarkannya meningkat semasa latihan. Melakukan gimnastik dan senaman yang diperkuatkan bertujuan untuk menguatkan otot abdomen. Untuk setiap umur terdapat kompleks pekerjaan, yang akan disyorkan oleh seorang doktor, memerhatikan bayi.

Untuk menguatkan otot abdomen secara langsung, terdapat latihan khusus. Jika seorang ibu atau orang dekat lain ingin melibatkan diri dengan bayi, maka, tentu saja, seorang pakar harus mengajar mereka bagaimana melakukan latihan dengan betul.

Fixatives

Untuk mengelakkan keluar dari bahagian organ ke dalam cincin hernia, adalah disyorkan untuk menggunakan agen pembetulkan. Mereka membuat halangan kepada keluar dari organ, menghalang perkembangan perekatan (pelekatan) dalam hernia dan ketidaktentuannya, mencegah penahanan hernia dan mewujudkan keadaan untuk memperkuat dan meningkatkan struktur tisu penghubung di kawasan pintu hernia.

Fiksatif yang paling mudah ialah plaster pelekat. Sebelum penetapan, ia perlu membetulkan hernia, dan kemudian mengetatkan kulit kali ganda di atas hernia dengan plaster. Untuk mengelakkan kerengsaan kulit, jenis plaster hypoallergenic poros adalah disyorkan. Juga, untuk mengelakkan kerengsaan pada kulit, pelekat itu terpaku setiap kali, sedikit mengubah arahnya.

Terdapat plaster pelekat khas untuk menetapkan hernia - "umbilical". Ia terdiri daripada dua lorong yang perlu diketatkan sebagai tali pinggang.

Patch diubah sekurang-kurangnya 1 kali sehari. Ia biasanya dikeluarkan pada waktu mandi, dan kemudian mengenakan yang baru.

Sekiranya tidak mungkin untuk memperbaiki hernia dalam keadaan berubah hanya dengan bantuan plester (contohnya, diameternya lebih daripada 3-4 cm), maka sarana improvisasi boleh diletakkan di bawah plaster pelekat untuk menguatkan hernia (contohnya, butang rata, terpaku dengan plester pelekat, atau lain-lain objek padat pepejal rata dengan diameter kira-kira 2.5 cm).

Jika plaster pelekat, termasuk hipoalergenik, menyebabkan kerengsaan kulit, maka anda perlu lakukan tanpa mereka.

Terdapat juga cara penetapan lain untuk hernia umbilical, contohnya pembalut tali pinggang khusus untuk kanak-kanak, yang merupakan tali pinggang elastik lembut dengan perhentian hernia (tempat tertutup di pinggang).

Sekiranya anda mengikuti cadangan, maka, sebagai peraturan, hernia umbi pada anak-anak pada tahun pertama kehidupan telah hilang sepenuhnya. Ia mungkin mengambil masa beberapa minggu hingga beberapa bulan, bergantung kepada saiz hernia, ibu bapa mengikuti peraturan penting untuk mencegah pembebasan hernia (mencegah bayi menjerit, menerkam, dll), kematangan individu tisu penghubung dan otot. Rawatan awal juga penting, kerana sebaliknya saiz hernia boleh meningkat dan, akibatnya, rawatan penyakit akan ditangguhkan.

Sekiranya anda memerlukan pembedahan

Keputusan mengenai pembedahan hernia umbi yang sudah lama dibuat oleh pakar bedah. Adalah dipercayai bahawa hernia kecil dengan diameter lingkar umbi hingga 1 cm dikendalikan setelah 5 tahun, sejak sebelum usia ini mereka dapat menutup sendiri. Hernia dengan diameter lingkaran umbi 1.5-2 cm dikendalikan dalam 3-4 tahun. Hernia berbentuk "besar berbentuk batang" dengan diameter lingkaran umbi 2 cm dan lebih beroperasi selepas 1 tahun. Semasa rawatan pembedahan, organ dalaman dan plastik diisi semula - menguatkan titik lemah.

Pencegahan hernia umbilik

Pencegahan pembentukan hernia umbilical diperlukan untuk semua kanak-kanak tahun pertama kehidupan, terutamanya pramatang dan dilahirkan dengan kerencangan pertumbuhan intrauterin. Langkah-langkah pencegahan termasuk:

 • mengelakkan tangisan anak;
 • makanan bayi yang seimbang dan seimbang;
 • pencegahan dan penghapusan sembelit dan kolik usus;
 • meletakkan bayi pada perut dari minggu pertama kehidupan;
 • menguatkan dinding abdomen dengan urut dan gimnastik.

Jika hernia tidak dirawat...

Hernia payudara pada kanak-kanak sangat jarang dilanggar dan sering dilepaskan sendiri tanpa sebarang rawatan. Bagaimanapun, walaupun dalam peratusan kecil kes, masih terdapat risiko komplikasi. Dalam tempoh yang lama (selama bertahun-tahun) hernia yang sedia ada, perekatan (adhesi) mungkin terbentuk. Pembentukan perekat menyebabkan keradangan aseptik (bebas daripada kuman), yang berkembang akibat geseran mekanikal bahagian-bahagian hernia. Dalam kes sedemikian, rawatan konservatif tidak akan memberi kesan - operasi pembedahan diperlukan. Dalam kes hernia yang lama, tidak dapat dipulihkan atau besar, bahaya utama kepada kesihatan dan kehidupan kanak-kanak tetap menjadi kemungkinan pelanggarannya. Juga, dalam kes hernia yang besar, terdapat risiko kecederaan kepadanya dengan kerosakan pada usus semasa jatuh, benjolan dan kecederaan lain.

Dalam keadaan yang betul

Untuk rawatan hernia umbilik, anda mesti mematuhi peraturan berikut:

 • cuba mengelakkan bayi menangis;
 • menormalkan pencernaan, mengelakkan sembelit dan kolik usus;
 • letakkan bayi di perut;
 • menguatkan otot perut dengan urut dan gimnastik;
 • gunakan cara penetapan khas yang menghalang keluar dari hernia.

Hernia umbilical pada kanak-kanak. Gejala dan rawatan

Hernia adalah tegang organ-organ dalaman dari rongga di mana mereka berada, melalui kecacatan di dinding rongga ini. Pada bayi, hernia umbilical terjadi akibat kecacatan janin (celah cincin umbilik). Ia juga boleh disebabkan oleh tali pusat yang tidak terikat atau oleh pengumpulan gas. Kadang-kadang hernia muncul apabila bayi menjerit dan mudah diset semula pada rehat.

Gejala hernia umbi pada kanak-kanak

Hernia umbilik adalah salah satu daripada patologi pembedahan yang paling kerap berlaku pada zaman kanak-kanak dan terdapat pada setiap anak kelima, dan antara bayi yang belum matang - dalam setiap anak ketiga. Pada masa lahir, kecacatan minimum cincin umbilical ditentukan di hampir semua bayi yang baru lahir. Ketika menjerit, ketika bayi menangis, muncul tantangan hernia, yang biasanya mengkhawatirkan ibu bapa. Selalunya ibu bapa mengaitkan kebimbangan kanak-kanak dengan kehadiran hernia umbilik, bagaimanapun, pelanggaran hernia umbi pada bayi sangat jarang berlaku.

Hernia biliard paling kerap berlaku dalam tempoh neonatal dan, sebagai peraturan, pada bulan pertama selepas kelahiran. Beberapa waktu selepas kejatuhan saraf tali pusat, penonjolan boleh muncul di dalam pusar, yang mudah dijadikan rongga perut. Pada masa yang sama, pusar boleh melekat 1-2 cm melalui abdomen. Tetapi umbel menonjol dengan jelas tidak menunjukkan kehadiran hernia umbilik, tetapi hanya boleh menjadi ciri anatomi.

Hernia umbilik bukanlah pusat pelekat, tetapi akibat kecacatan pada dinding perut anterior yang disebabkan oleh kelemahan cincin umbilik, iaitu, hernia dirasakan di bawah pusar. Ia mungkin berlaku akibat batuk yang kuat, sembelit, menangis yang berpanjangan. Penyakit seperti riket, hipotrofi, yang mengurangkan nada otot, juga mewujudkan keadaan yang menggalakkan untuk pembentukan hernia umbilik. Secara luaran, hernia umbilical muncul tengkorak bulat atau bujur di area cincin umbilik, yang mudah diatur di rongga perut. Seringkali, bersama-sama dengan hernia umbilical, terdapat perbezaan di antara otot rektum abdominis akibat kelemahan otot dinding abdomen anterior.

Saiz tangkai hernia bergantung kepada saiz cincin umbilik. Cincin umbilik adalah otot mengelilingi pusar; semasa kelahiran, bidan memotong tali pusat, dan otot mengelilingi kontrak pusar, kerana bayi tidak lagi perlu menerima nutrisi melalui tali pusat. Dengan saiznya yang kecil, hernia hanya boleh muncul semasa bayi menangis atau dengan kebimbangan. Apabila ahli pediatrik menyelidiki kawasan pusar, jari itu "jatuh" ke rongga abdomen, kaedah ini membolehkan doktor menentukan saiz cincin umbilik dan jelas menentukan tepi cincin hernia.

Tepi cincin hernial adalah kawasan sekitar penonjolan hernia. Dengan saiz yang besar dari cincin umbilical (dan, dengan itu, hernia), pembengkakan sentiasa kelihatan di pusar, yang meningkat semasa menangis dan menerkam. Saiz hernia boleh secara beransur-ansur meningkat pada bulan pertama selepas penampilannya.

Hernia juga mungkin muncul selepas bayi mula berjalan dan mungkin disebabkan oleh penggunaan awal kedudukan tegak.

Pengalaman susulan pesakit luar pesakit anak-anak dengan hernias umbilical yang didiagnosis pada usia dini memungkinkan untuk mengatakan dengan yakin bahwa oleh penyembuhan diri 5-7 tahun sering terjadi. Penghapusan hernia menyumbang kepada pengukuhan dinding abdomen. Ini adalah urut, meletakkan anak-anak pada perut, gimnastik. Rawatan pembedahan bermula tidak lebih awal daripada 5 tahun. Dengan betul dan berhati-hati menjalankan operasi, membolehkan anda menghapuskan hernia dengan kesan kosmetik yang baik. Sebagai peraturan, pengulangan tidak berlaku.

Gambar hernia umbilik pada kanak-kanak

Penyebab hernia umbi pada kanak-kanak.

Pada 4-5 hari selepas kelahiran kanak-kanak itu, tali pusat akan hilang. Cincin umbilik terdiri daripada dua bahagian. Bahagian yang lebih rendah, di mana arteri umbilik dan saluran saluran kemih, terikat dengan baik dan membentuk tisu parut yang padat. Di bahagian atas melepasi urat umbilik. Dindingnya nipis, tidak mempunyai kulit berotot, kurang berkurangan pada masa depan. Sering kali, dengan fascia peritoneal yang lemah dan urat pusat terbuka, hernia umbilik terbentuk. Di samping itu, faktor paling penting yang menyumbang kepada berlakunya patologi ini adalah peningkatan kerap dalam tekanan intra-perut. Ia boleh menyebabkan, sebagai contoh, oleh kerap menangis kanak-kanak, gas, sembelit. Lubang di bahagian atas cincin umbilik mungkin luas dan tidak menyebabkan keprihatinan kepada kanak-kanak. Tetapi dalam kes kecacatan kecil dengan tepi keras, kebimbangan kanak-kanak mungkin. Sebagai peraturan, hernia umbi pada kanak-kanak sentiasa boleh digunakan semula. Hernia umbi yang sering diserang sering dijumpai dalam amalan orang dewasa. Walau bagaimanapun, ia sering diperlukan untuk beroperasi pada kanak-kanak dengan hernia yang tidak dapat dielakkan (apabila kandungan hernia dipasang pada dinding dalaman dinding perut anterior dengan pelekatan).

Penyebab utama hernia umbilik adalah kecenderungan keturunan untuk kelemahan otot dinding abdomen anterior. Ini bermakna bahawa jika bapa atau ibu kanak-kanak sendiri mempunyai patologi ini sebagai seorang kanak-kanak, maka kebarangkalian bahawa anak mereka akan mempunyai hernia adalah lebih kurang 70%. Walau bagaimanapun, terdapat kes apabila ibu bapa tidak mempunyai patologi ini pada masa kanak-kanak, dan tiba-tiba bayi mempunyai hernia umbilik.

Terdapat pendapat bahawa hernia umbilik mungkin berlaku kerana fakta bahawa bidan semasa kelahiran "tidak betul" memotong tali pusat. Ini tidak begitu: teknik memohon pendakap umbilik tidak menjejaskan kejadian hernia umbilik pada kanak-kanak. Terdapat hernia umbilical dengan kelemahan anatomi tisu otot di pusar.

Kandungan hernia umbilik biasanya gelung usus. Tulang hernia dengan sedikit tekanan secara bebas ditarik balik ke dalam. Dengan cincin pusat yang sangat luas dan hernia yang besar, peristaltik usus kadang-kadang dilihat secara luaran, iaitu kontraksi otot usus dan promosi makanan melaluinya, yang sangat menakutkan bagi kebanyakan ibu bapa, tetapi ini tidak menyusahkan bayi.

Diagnosis "hernia umbilik" dimasukkan apabila diperiksa oleh pakar pediatrik, memerhatikan kanak-kanak itu. Pada masa akan datang, doktor boleh merujuk bayi kepada perundingan dengan pakar bedah untuk cadangan tambahan mengenai rawatan keadaan ini.

Bagaimana perasaan bayi dengan hernia umbilik?

Memadamkan hernia umbilik, iaitu, pemampatan kandungan bantahan, tidak boleh dipatuhi. Bagaimanapun, ramai pediatrik mendapati bahawa kanak-kanak yang mengalami hernia lebih resah daripada rakan sebaya, serta sensitif terhadap perubahan cuaca. Kanak-kanak tidak mengalami kesakitan kerana hernia itu sendiri, bagaimanapun, kehadiran keadaan ini di dalam bayi sering disertai dengan pembengkakan abdomen, yang menyebabkan kecemasan serbuk. Kehadiran hernia umbi dalam kanak-kanak adalah lebih daripada kecacatan kosmetik.

Dengan perkembangan anak yang betul, normalisasi aktiviti usus, aktiviti motor yang mencukupi, penyembuhan diri dari hernia umbilik boleh terjadi. Hernia umbi pada kanak-kanak terdedah kepada penyembuhan diri, walaupun dengan saiz yang agak besar dari cincin umbilical dan protrusion hernia. Walau bagaimanapun, ia amat berguna untuk melakukan senaman khas yang menguatkan otot-otot dinding perut anterior dan melakukan urutan toning abdomen.

Bagaimana seorang kanak-kanak dapat membantu seorang doktor

Dalam hampir semua kes, dia akan menasihatkan anda untuk menunggu. Jika hernia umbilik tidak menutup dengan sendirinya, operasi mungkin perlu, tetapi biasanya ia ditangguhkan sehingga kanak-kanak berusia lima hingga enam tahun. Pada lelaki, pembedahan cincin pusat dilakukan hanya jika hernia menyakitkan. Kanak-kanak perempuan pada usia ini, dan beroperasi dalam ketiadaan penyakit, kerana hernia yang kemudiannya boleh menjejaskan dibawa kehamilan.

Rawatan hernia umbilik pada kanak-kanak

Apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak didiagnosis dengan hernia?

Hernia umbi pada kanak-kanak terdedah kepada penutupan spontan. Pada masa yang sama, saiz kecacatan cincin umbilical adalah penting: apabila diameternya kurang daripada 1.5 cm, sebagai peraturan, dengan umur 3-5 tahun, kecacatan ditutup. Sekiranya hernia umbi berterusan selepas 5 tahun, periksa dengan pakar bedah untuk keperluan rawatan pembedahan.

Jika terdapat kecacatan lingkaran pusat diameter besar, penutupan bebas hampir mustahil, yang juga memerlukan operasi - mungkin pada usia yang lebih awal (3-4 tahun). Oleh itu, hernia umbilical memerlukan pemerhatian kanak-kanak dari pakar bedah pediatrik untuk menentukan taktik rawatan.

Langkah-langkah konservatif yang bertujuan untuk menutup kecacatan cincin umbilik pada kanak-kanak di bawah umur satu tahun termasuk urut umum, urutan dinding abdomen anterior, meletakkan di abdomen, terapi fizikal.

Urut dan latihan fisioterapi dijalankan oleh tukang urut dan doktor terapi senaman.

Urut dinding perut anterior - membelai abdomen dengan arah mengikut arah jam - boleh dilakukan oleh ibu bapa sebelum setiap pemberian makanan, selepas itu kanak-kanak disyorkan untuk meletakkan di perut selama 5-10 minit. Walau bagaimanapun, untuk hernia besar, seseorang tidak harus bergantung kepada kaedah ini.

Adalah disyorkan untuk meletakkan bayi selama 10-15 minit sebelum makan 2-3 kali sehari pada permukaan keras rata. Ini mungkin perubahan meja atau jadual yang ditutup dengan lampin. Pastikan untuk mendekati kanak-kanak itu, jangan biarkan dia sebentar, walaupun bayi anda masih tidak tahu cara menggulung.

Semasa meletakkan ia akan berguna untuk memegang urut ringan di belakang, kaki dan lengan bayi anda, hanya mengusap dari ujung jari ke atas, dari punggung ke bahu.

Kaedah kedua urut untuk rawatan konservatif hernia umbilik, serta cara mencegah terjadinya keadaan ini adalah urut abdomen. Urut dalam keadaan poliklinik dengan pelantikan kanak-kanak pakar memerhatikan, sebagai peraturan, dijalankan selepas kanak-kanak mencapai dua bulan. Walau bagaimanapun, anda sendiri boleh mengurut dengan segera selepas penyembuhan luka umbilik. Bayi yang terkecil memerlukan hanya tiga atau empat gerakan pergerakan cahaya perut pada arah jam, bermula dari kawasan iliac kanan ke kiri, iaitu, dari bahagian bawah abdomen ke bahagian bawah kiri. Urutan mengusap melegakan otot, jadi pergerakan harus sangat lembut, selesa untuk kanak-kanak. Teknik ini memegang permukaan palmar tangan.

Kanak-kanak yang lebih tua boleh diurut menggunakan teknik "I love U". Urutan ini akan membantu perut kembung (perut abdomen), dengan kolik dan hernia umbilik. Bayangkan huruf U terbalik pada permukaan perut bayi anda; usus kelihatan sama. Sapukan beberapa minyak urut di telapak tangan anda dan masakkan perut bayi anda dengan jari bulat anda dalam gerakan bulat. Pertama, turun di sebelah kiri perut bayi, menulis surat "I" (untuk anda di sebelah kanan). Dengan gerakan ini, anda menggerakkan gas ke bawah, mengusir mereka dari bahagian bawah usus besar. Kemudian menarik "L" terbalik, menggalakkan peristalsis dan gas lebih keratan rentas kolon, dan kemudian kembali ke bawah bahagian menurun kolon (ini sebahagian daripada bahagian atas abdomen) dan kemudian - sekali lagi ke bawah di sebelah kiri abdomen kanak-kanak. Kemudian gambar terbalik "U", akan naik pada bahagian yang semakin meningkat kolon, diikuti oleh salib dan melanjutkan ke bawah pada pautan turun, iaitu dari bawah ke atas di sebelah kanan, kemudian pada bahagian atas abdomen dan kemudian - dari atas ke bawah di sebelah kiri bayi abdomen.

Perhatian khusus perlu dibayar kepada rantau pusat, kerana ia adalah disebabkan oleh kelemahan otot rektus abdominis yang membentuk cincin umbilik yang terbentuk dan, akibatnya, hernia umbilical. Otot abdominis rektus berada di sebelah kanan dan kiri pusat dan menutup hampir seluruh dinding perut depan. Poskan ibu jari dan jari indeks ke kanan dan kiri anak pusat kanak-kanak itu pada jarak 1-2 cm dari pusat pusar dan membuat sebatan kecil dengan pergerakan putus-putus kecil. Buat yang sama menekan di atas dan di bawah pusar. Pergerakan harus lembut dan tidak membawa ketidakselesaan kepada bayi. Kemudian pada jarak yang sama dari pusar, dengan indeks dan jari tengah, menghabiskan sepuluh pergerakan pekeliling mengikut arah jam. Dan pada akhirnya, tarik tegang hernial ke dalam perut. Keamatan prosedur ini haruslah selesa untuk bayi anda. Pada siang hari, mengurut pusat umbi, adalah wajar untuk menjalankan dua atau tiga kali. Tempoh prosedur tidak lebih dari 5 minit; adalah wajar untuk membawanya keluar sebelum memberi makan bayi. Sesetengah bayi lebih suka memijat perut mereka sebelum mandi, yang lain lebih suka mendapatkan prosedur selepas mandi. Persoalan ini diselesaikan setiap kali secara individu, bergantung kepada keadaan kanak-kanak. Seperti yang disebutkan di atas, anak-anak dengan hernias umbilik sensitif terhadap cuaca yang berubah-ubah, dan jika bayi itu nakal, maka lebih baik menangguhkan urutan sehingga momen yang lebih baik.

Dan satu lagi kaedah rawatan konservatif hernia umbilik adalah penggunaan pembalut pelekat. Memohon berpakaian seperti hernia umbi boleh disyorkan oleh pakar pediatrik atau pakar bedah yang menyelia. Terdapat beberapa cara untuk memohon patch. Patch untuk rawatan hernia umbilik dihasilkan oleh pelbagai firma (Chicco, Hartmann); Tompok seperti ini dijual di farmasi dan kedai kanak-kanak. Pembalut pelekat digunakan oleh doktor selama 10 hari dengan jalur yang lebar (lebih disukai 4 cm), dari satu lumbar kepada yang lain, iaitu pembalut akan digunakan di sekitar perut. Dalam kes ini, penonjolan hernia diset semula oleh jari, dan otot rektum abdominis disertakan di atas cincin umbilik dalam bentuk dua lipatan membujur. Apabila digunakan dengan betul, lipatan ini di bawah patch harus kekal (jangan retak). Sekiranya selepas penyingkiran, ia dibuktikan bahawa cincin umbi tidak ditutup dan hernia kekal, maka pakaian itu boleh digunakan selama 10 hari lagi. Satu kursus berpakaian tiga kali (3 kali selama 10 hari) adalah cukup untuk menyembuhkan lengkap. Pediatrik moden jarang menggunakan varian aplikasi tampalan ini, kerana patch boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit halus kanak-kanak.

Terdapat juga teknik memohon patch secara langsung di rantau pusat selama beberapa minggu, tanpa pembentukan lipat. Plester mesti diubah setiap dua atau tiga hari, sedangkan bayi itu dimandikan setiap hari tanpa mengeluarkan pakaian. Kaedah ini lebih jinak, dan ibu bapa sendiri boleh menukar tampalan itu, tanpa menggunakan bantuan doktor. Apabila menggunakan kaedah ini, disyorkan untuk menggunakan patch hypoallergenic, yang tidak perlu dikeluarkan semasa berenang. Sekiranya terdapat persoalan tentang menggunakan pembalut pelekat sebagai rawatan hernia umbilical, maka doktor menentukan taktik dan cara memakai pembalut ketika memeriksa anak dengan hernia umbilik. Kanak-kanak yang mempunyai tampalan juga dinasihatkan untuk melakukan urutan lembut perut menggunakan prosedur yang dinyatakan di atas, meletakkannya di perut. Keseluruhan kompleks langkah-langkah konservatif untuk merawat hernia umbilik (meletakkan di perut, urut abdomen, memakai pembalut) harus dilakukan hanya selepas luka umbilical sepenuhnya sembuh dan jika tiada perubahan kulit, termasuk tindak balas keradangan dan alergi di pusar.

Sekiranya pelbagai ukuran rawatan konservatif tidak berkesan dan hernia pada seorang kanak-kanak berterusan selepas 3 tahun, maka isu campur tangan pembedahan diputuskan secara bersama oleh pakar pediatrik dan pakar bedah.

Kaedah urut dan latihan terapeutik dengan hernia umbilik pada kanak-kanak

Dari hari-hari pertama kehidupan, letakkan bayi pada perut selama beberapa minit sebelum setiap makan. Dalam kedudukan ini, dia mengangkat kepalanya, secara aktif menggerakkan tangan dan kakinya, menahan otot-otot belakang dan perut.

Urut terapeutik boleh bermula dari 2-3 minggu selepas penyembuhan luka umbilik. Ia sepatutnya dilakukan secara kombinasi dengan urut umum. Semua latihan gimnastik terapeutik perlu dilakukan hanya selepas penularan hernia dan memasangnya dengan perban (pita pelekat). Sekiranya hernia tidak boleh ditetapkan dengan betul, maka semasa prosedur itu diperlukan untuk menenggelamkannya dengan satu tangan, menekannya dengan jari, dan dengan tangan yang lain untuk melakukan gerakan urut.

Teknik urut untuk hernia umbilical: porong mengusap perut mengikut arah jam; kaunter mengusap; mengusap otot serong; menggosok perut (dilakukan dari umur satu bulan); kesemutan di sekitar pusar. Semua teknik urut yang bertujuan untuk meningkatkan nada otot dinding abdomen harus bergantian dengan pewarnaan menenangkan. Bagi kanak-kanak berumur 4-5 bulan, "melayang" di belakang disyorkan; duduk dengan sokongan untuk lengan diluruskan dan diambil; duduk dengan sokongan untuk lengan yang bengkok; giliran bebas dari belakang ke perut. Kanak-kanak yang lebih tua disarankan untuk duduk dengan sokongan untuk cincin, untuk satu tangan, tanpa sokongan; lenturan tulang belakang yang sengit; menaikkan kaki yang lurus; selekoh dan pelurus badan; senaman "mengambil mainan dari kerusi."

Menurut cadangan doktor, anda boleh melakukan akupresur: dengan pad jari-jari yang diluruskan, dengan cepat dan tiba-tiba menekan pada mata di sekeliling pusar, yang menyebabkan ketegangan otot dan kontraksi hernia.

Urut kawasan pusar - prosedur terperinci

Tiga jari tangan kanan digunakan di kawasan pusar supaya jari tengah (panjang) pergi ke kawasan cincin umbilik (ke pusar), jari kedua dan keempat berdekatan, tanpa jurang. Pergerakan pada bulatan ke kanan dan ke kiri dilakukan dengan tekanan sederhana 25 kali dalam kedua-dua arah. Anda boleh mengurut tulang jari, mengepalkan cam.

Hujung sawit membuat pergerakan pada cincin umbilical mengikut arah jam 25 kali. Pergerakan membujur sepanjang cincin umbilik dibuat dengan empat jari (2-5): pada satu masa yang sama satu tangan naik, yang lain - turun dan sebaliknya 25 kali.

Jari dipindahkan dari sisi abdomen ke cincin umbilik.

Semua elemen urut perlu dilakukan dengan tekanan sederhana.

Urut dilakukan 2-3 kali sehari sebelum memberi makan anak melalui lampin atau baju agar tidak menggosok kulit halus bayi. Siapa yang melakukan urutan perlu segera memotong kuku. Tangan sendiri tentu saja mesti hangat.

Seperti yang anda dapat lihat, teknik urut tidak begitu rumit. Tetapi ada peluang untuk mengesan penyakit kongenital pada masa yang tepat, untuk merawatnya dari saat ia dikesan dan melakukan tanpa pembedahan.

Kompleks urut terapeutik dan senaman dengan hernia umbilik untuk kanak-kanak di bawah 4 bulan

Pertama, anda harus membuat refleks memegang badan kanak-kanak (mendatar) di kedudukan terdedah di sisinya. Lakukan senaman itu hendaklah beberapa saat di sebelah kanan dan kiri bergantian.

Kemudian anda perlu memutarkan kanak-kanak dari kedudukan separuh menegak ke arah mendatar. Latihan harus dilakukan pada pangkuan orang dewasa atau pada meja yang sebelumnya disediakan untuk urutan. Pada masa yang sama menolak badan kanak-kanak itu kembali, perlu memastikan kepala bayi tidak jatuh.

Seterusnya, anda perlu melakukan refleks memegang badan kanak-kanak dengan berat (mendatar) dalam kedudukan di belakang - "postur perenang". Kemudian lakukan giliran bayi dari belakang ke perut dengan bantuan orang dewasa. Refleks lebih lanjut merangkak pada abdomen. Sebagai kesimpulan, meletakkan bola di posisi di belakang.

Sesetengah doktor mengesyorkan pembalut khas atau tali pinggang perubatan untuk hernia, tetapi apabila anda memakai pembalut, anda masih perlu melakukan urutan, selain itu, jika kanak-kanak sudah merangkak atau berjalan, pembalut akan sentiasa merangkak.

Rawatan pembedahan hernia umbilik

Tujuan operasi untuk hernia umbilik adalah menyuburkan kecacatan cincin umbilik. Senaman kecil dibuat di atas pusar pada kulit, yang, bersama dengan jahitan kosmetik, menjadikan luka pasca operasi hampir tidak kelihatan. Dengan usia, keanjalan tisu berkurangan, dan kecacatan kecil di cincin umbilik, tidak dihapuskan pada zaman kanak-kanak, berubah menjadi hernia umbilik besar pada orang dewasa. Seringkali, hernia umbi mula meningkat selepas bersalin pada wanita. Hernia payudara pada orang dewasa terdedah kepada pelanggaran dan kambuhan kerap. Oleh itu, di seluruh dunia adalah adat untuk merawat hernia dinding abdomen anterior pada zaman kanak-kanak, sebaiknya sebelum sekolah.

Rawatan pembedahan hernia diperlukan untuk kanak-kanak perempuan berumur lebih dari 5 tahun, sejak semasa kehamilan dan selepas bersalin ada bahaya peningkatan hernia dan menghancurkan. Pada kanak-kanak lelaki, jika hernia tidak menimbulkan kebimbangan, lebih banyak kecacatan kosmetik dan operasi ditunjukkan apabila terdapat risiko kecederaan. Operasi mengambil masa 15-20 minit di bawah anestesia umum, pemulihan adalah 1-2 minggu. Selepas pembedahan, senaman dikontraindikasikan selama sebulan. Sekiranya kanak-kanak berusia kurang dari 3-4 tahun, dia berada di hospital dengan ibunya.

Adakah mungkin untuk "bercakap" hernia?

Terdapat pendapat yang meluas di kalangan ibu bapa bahawa sesetengah pengamal tradisional boleh "bercakap" hernia - dan ia akan hilang dengan sendirinya. Semuanya dijelaskan semata-mata. Shamans dan nenek bidan menyedari tentang kemungkinan penutupan spontan kecacatan cincin umbilik pada kanak-kanak di bawah umur 3-5 tahun. Pengetahuan saintifik memberi mereka peluang untuk faedah-faedah material tertentu untuk "menyembuhkan" anak-anak dengan berkesan. Ini adalah pilihan win-win yang membolehkan anda mengekalkan mitos kemungkinan luar biasa kaedah rawatan alternatif.

Sebaliknya, semua plot dari hernia adalah sifat wajib yang menggelitik atau kesemutan pusar, dan ini serupa dengan akupunktur, yang digunakan dalam rawatan hernia pada orang dewasa.

Doktor menasihatkan melekatkan koin tembaga dengan hernia umbi lebih daripada 1 cm, dengan hernia yang lebih kecil, syiling tidak berkesan dan disyorkan supaya pusar dilekatkan menggunakan teknik khas (pelekat mestilah hypoallergenic! Pilihan yang terbaik adalah porofix patch umbilical).

Pemulihan rakyat untuk hernia

Letakkan bantuan band di hernia. Tidak mustahil untuk mengatasi pembalut, kerana pada kanak-kanak, pernafasan kebanyakannya didalam perut dan bukan di dada. Sebelum menutup jarum hernia kanan jari. Ulangi prosedur 10-15 hari berturut-turut. Plaster pelekat untuk mengambil hypoallergenic!

Dengan hernia pada pusar, letakkan duit syiling tembaga lama ("sen") dan selamatkannya dengan pita pelekat. Semasa kanak-kanak mandi, keluarkan duit syiling, proses pusing dengan larutan yodium yang lemah di dalam air. Berkesan dengan hernia besar (lebih daripada 1 cm). Dengan hernia kecil, anda perlu mengambil cakera tembaga yang lebih kecil, sebagai contoh, syiling 1 sen (AS)

Letakkan kain kasa dibasahi dengan jus sauerkraut pada pusar dan tutupnya dengan sepotong kentang segar dengan diameter kira-kira 2 cm dari atas. Dengan penggunaan biasa, hernia boleh lulus selepas 1 bulan.

Satu konspirasi dari hernia kanak-kanak "Nenek Solomonidushka dekat Ibu Suci Allah mula bercakap hernia dengan pipi tembaga dan gigi besi. Jadi saya bercakap dengan hamba Tuhan (nama anak). Amen. " Bercakap 3 kali dan 3 hari berturut-turut, kecuali Ahad. Apabila merancang, seseorang sepatutnya menggigit pusar anak dengan bibirnya.

Seperti yang anda lihat, ubat-ubatan rakyat adalah serupa dengan kaedah rasmi merawat hernia, mekanisme tindakan mereka diterangkan di atas.

Pencegahan hernia umbilik

Pencegahan hernia umbilical adalah, pertama sekali, pencegahan penularan kanak-kanak yang berlebihan dan tekanan perut, yang biasanya disebabkan oleh peningkatan pembentukan gas, sembelit.

Untuk mengelakkan usus bengkak yang berlebihan dalam kanak-kanak dan perkembangan sembelit, menyusukan adalah yang paling bermanfaat untuk anak-anak muda, tetapi ibu mesti mengikut diet. Kami boleh menasihatkan ibu-ibu untuk menghapuskan produk berikut dari makanan mereka secara sementara: susu keseluruhan, kubis putih, kekacang, kacang, gula-gula, daging asap, sosej. Sebaiknya gunakan produk susu yang ditapai, dedak, bijirin bijirin penuh, sayur-sayuran segar, buah-buahan. Semasa prun menyusu dan aprikot kering berguna untuk mencegah sembelit (tidak lebih daripada 3-5 buah beri sehari).

Jika bayi diberi makan botol, untuk menghapuskan sembelit, kembung, kolik, tindak balas alahan, doktor perlu mengambil campuran.

Seorang doktor yang mengamati bayi anda mungkin mengesyorkan ubat-ubatan: SAB-Simplex, Espumizan, Plantex, Bebi-Kalm, dll.

Untuk mengelakkan sembelit yang mungkin berlaku pada bayi dengan pemakanan buatan yang tidak tepat, disebabkan kesilapan dalam pemakanan ibu yang menyusu, serta dysbacteriosis dan penyakit lain di saluran gastrousus, di mana penyebaran berlebihan berlaku, di kalangan ubat-ubatan, pakar pediatrik mengesyorkan mengambil DUFALAC, dan juga pengenalan GLYCERINE CANDLES dan microclysters - MICROLAX. Pediatrik akan memberitahu anda dos dan ciri-ciri pengenalan ubat-ubatan ini, kerana preskripsi terapi ubat adalah semata-mata individu dan mungkin semata-mata oleh doktor yang mengawasi perkembangan bayi anda.

Kanak-kanak dengan intoleransi laktosa (kekurangan laktase) sering mempunyai hernia umbilik. Kekurangan laktase berlaku pada kanak-kanak yang dilahirkan dengan matang atau tepat pada waktunya, tetapi secara fizikal tetap tidak matang. Dalam keadaan ini, susu ibu sebahagiannya atau tidak sepenuhnya dicerna, hasilnya penapaian berlaku di dalam usus dan bengkaknya. Di samping itu, kecenderungan sembelit boleh menjadi satu bentuk kekurangan laktase. Cara pencegahan yang paling berkesan untuk kanak-kanak ini adalah pemilihan rasional pemakanan, dengan menyusukan pengenalan tambahan laktase enzim sering disyorkan.

Pada usia dini, banyak bayi menderita dysbiosis usus, iaitu, pelanggaran mikroflora usus, yang dapat terjadi terhadap latar belakang kekurangan laktase dan kondisi lain. Dalam kes ini, sembelit, serta kembung yang mengiringi dysbacteriosis, sering mencetuskan berlakunya hernia umbilical pada bayi. Rawatan dalam kes ini harus ditujukan terutamanya untuk menghapuskan gejala-gejala penyakit yang mendasari.

Komen

Saya bukan seorang doktor, tetapi sejauh yang saya faham dengan laparoskopi mengenai lampiran, mereka juga boleh menjahit cincin umbilik, jika ada hernia, kerana hirisan di pusar dilakukan.

Anak saya berusia 3.5 tahun diberitahu bahawa hernia umbi telah berlalu. Keraguan mengambil, tetapi saya mahu percaya. Perkara utama bukan untuk keluar lagi.