Apakah operasi hernia intervertebral?

Gejala

Orang yang menderita hernia tulang belakang mengenali sakit yang disertai penyakit ini. Kesakitan ini tidak berlarutan selama berminggu-minggu, dan praktikalnya tidak lega dengan ubat-ubatan, sering membuat sukar untuk melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti rutin. Dalam kes-kes yang lebih lanjut, penyakit ini boleh menyebabkan disfungsi organ-organ dalaman dan kelumpuhan anggota badan, dan selepas itu anda tidak boleh memanggil mata pencarian normal. Apabila rawatan konservatif meletupkan senjatanya, dan penyakit terus berkembang, atau timbul masalah yang memerlukan penyelesaian segera, hanya pilihan pembuangan hernia tulang belakang. Penghapusan patologi ini melalui pembedahan untuk pesakit adalah sangat sering peluang terakhir untuk menyembuhkan.

Perlu difahami bahawa keputusan mengenai kaedah radikal sedemikian patut diambil dengan sangat sengaja. Tidak hairanlah operasi semacam ini disyorkan oleh doktor hanya selepas satu atau satu setengah bulan selepas selesai prosedur tradisional. Dan hanya dengan ketiadaan kesan positif dari rawatan. Di samping itu, ramai pakar menawarkan pesakit untuk meningkatkan tempoh ini hingga 3 bulan.

Sudah tentu, hanya mereka yang tidak mengalami kemerosotan dalam kesihatan mereka dan yang mempunyai masa tertentu tidak boleh tergesa-gesa ke dalam operasi. Walau bagaimanapun, pesakit yang paling sering cenderung membesar-besarkan masalah, tunduk kepada panik dan terburu-buru untuk menyingkirkan kesakitan yang berpanjangan. Ya, dan banyak yang terlalu malas untuk melakukan terapi fizikal, yang penting untuk menyingkirkan penyakit ini.

Sekiranya keputusan itu masih dibuat, maka anda perlu sedar bahawa pembedahan:

 1. Sering membawa kepada akibat.
 2. Tidak memberi jaminan seratus peratus.
 3. Memerlukan penyertaan pesakit dalam rawatan selepas pembedahan.

Sememangnya, doktor yang hadir harus diberitahu terlebih dahulu.

Jenis operasi

Hari ini diamalkan beberapa kaedah penyingkiran hernia intervertebral. Kesemua mereka akan dibincangkan di bawah. Kami hanya mengatakan bahawa pilihan operasi bergantung kepada banyak faktor. Di samping itu, masing-masing mempunyai kekuatan dan kelemahan.

Diskektomi

Kaedah penyingkiran patologi ini kini dianggap usang. Diskektomi adalah pembedahan terbuka, di mana sama ada seluruh cakera intervertebral atau bahagiannya dibuang melalui pembedahan di kulit. Di samping itu, terdapat pemisahan proses vertebra yang memukul saraf tunjang atau arteri. Operasi itu sendiri berlaku di bawah anestesia umum, dan hirisan kulit adalah kira-kira lapan sentimeter.

Kelemahan prosedur perubatan ini adalah:

 • Pemulihan yang agak perlahan fungsi muskuloskeletal tulang belakang, disebabkan oleh kawasan yang besar kerosakan.
 • Risiko tinggi proses keradangan dalam membran otak, yang memerlukan hospital 10 hari dan terapi antibakteria yang luas.

Kelebihan diskektomi termasuk:

 • Kos operasi yang agak rendah.
 • Hanya 3 peratus risiko berulang dalam masa setahun (dengan penyingkiran radikal cakera).

Aspek kedua dapat dijelaskan oleh hakikat bahawa cakera intervertebral terpencil digantikan dengan tisu penghubung berserabut dari masa ke masa, sementara di bahagian yang tersisa risiko resiko hernia berulang. Perhatikan bahawa kedua-dua kelebihan ini agak berupaya menjadi penentu apabila memilih satu kaedah operasi.

Laminektomi

Operasi, yang dipanggil laminektomi, dilakukan di bawah anestesia umum dan tempatan. Prosedur ini adalah untuk membuang lamina melalui insisi yang mengukur sehingga 10 sentimeter. Dengan kata lain, doktor memotong sebahagian daripada gerbang vertebral, yang mana akar saraf ditekan, disebabkan oleh tekanan pada hernia intervertebral.

Kelebihan kaedah yang tidak dapat dipertikaikan adalah:

 • Relief yang sangat cepat dari kesakitan, serta bekalan darah yang bertambah baik.
 • Penyembuhan berlaku dalam masa beberapa hari. Biasanya pesakit menghabiskan di hospital selama lebih dari tiga hari.

Kelemahan utama laminektomi ialah:

 • Risiko tersumbat pembuluh darah dan kerosakan saraf.
 • Bahaya jangkitan pasca operasi, serta pendarahan.

Endoskopi

Operasi yang paling banyak diiklankan dan paling popular yang melegakan hernia vertebrata dipanggil endoskopi. Prosedur pembedahan minima ini dilakukan menggunakan alat mikroskopik dan endoskopi tulang belakang khas dengan kamera. Yang terakhir dimasukkan melalui pemotongan 5 mm pada lubang foraminal lateral dan menghantar imej yang diperbesar ke monitor. Berdasarkan imej yang diperoleh, doktor membuang sequestrum hernia intervertebral dengan instrumen pembedahan yang sangat tipis.

Sebab mengapa endoskopi sangat popular adalah:

 • Ligamen dan otot tidak rosak, yang menyebabkan penyembuhan pesat.
 • Tempoh pemulihan tidak melebihi tiga minggu.
 • Pendek (beberapa jam) dan operasi hampir tidak berdarah.
 • Pelepasan pesakit pada keesokan harinya.

Dengan kelebihan yang mengagumkan dalam kaedah ini, keburukan pembedahan endoskopik tidak kurang. Antaranya ialah:

 • Keperluan untuk anestesia tulang belakang, yang memerlukan persiapan yang teliti, di mana cecair intravena awal diperlukan. Di samping itu, prosedur ini boleh menyebabkan komplikasi dengan akibat, seperti sakit kepala yang berterusan.
 • Kaedah ini tidak universal, dan tidak sesuai untuk setiap hernia intervertebral. Banyak yang menentukan lokasi yang kedua.
 • Terdapat risiko tinggi kambuh selepas operasi, yang mencapai 10 peratus.

Di samping semua perkara di atas, anda harus tahu bahawa operasi ini sangat mahal, jadi anda harus membuat keputusan, dengan berhati-hati menimbang semua kebaikan dan keburukan.

Microdiscectomy

Inti dari operasi neurosurgis yang dipertimbangkan dikurangkan kepada penembusan ke dalam kawasan saraf yang dimampatkan, dengan pembebasan berikutnya. Dengan microdiscectomy, hirisan kulit tidak melebihi 4 sentimeter, dan operasi itu sendiri dilakukan menggunakan mikroskop kuat dan alat-alat terkini, yang membolehkan anda melakukan segala-galanya pada tahap mikroskopik.

Pada masa ini, kaedah ini dianggap sangat berjaya, dan oleh itu ia sering digunakan. Operasi berlaku di bawah anestesia am. Pada masa yang sama, tisu otot benar-benar tidak rosak, kerana doktor mendapat akses ke saraf yang diperas dengan mengeluarkan sebahagian daripada ligamen kuning tulang belakang. Selepas itu, saraf cengkerik dikeluarkan dan tisu cakera intervertebral dikeluarkan. Pada akhir prosedur, untuk pertumbuhan semula cakera yang lebih cepat, penyinaran laser digunakan di tapak pembedahan.

Kelebihan seperti penyelesaian pembedahan adalah:

 • Keupayaan untuk membuang pelbagai patologi dalam satu operasi.
 • Penginapan hospital yang singkat (sehingga 3 hari).
 • Relaks kesakitan cepat dan sangat berkesan.

Ia juga harus diperhatikan bahawa selepas microdiscectomy, adalah mungkin untuk memulakan aktiviti tidak aktif selepas empat minggu, dan aktiviti fizikal aktif dalam 1.5-2 bulan.
Sebaliknya, walaupun tempoh pemulihan yang singkat, para pakar mengesyorkan penggunaan korset sokongan keras untuk tulang belakang selama dua bulan selepas operasi.

Kelemahan kaedah operasi termasuk:

 • Kos operasi yang tinggi, yang mencapai 70 ribu rubel (dengan rekonstruksi cakera laser).
 • Epidurit yang melekat-lekat, yang menurut statistik membawa kepada gegaran dalam 15 peratus kes.

Nukleoplasty cakera

Operasi ini untuk mengeluarkan hernia tulang belakang adalah kaedah yang paling moden dan inovatif. Ini adalah invasif minima, dan dilakukan di bawah anestesia tempatan. Makna nukleoplasti adalah untuk mengurangkan tekanan pada akar saraf.

Prosedur ini terdiri daripada memasukkan jarum ke dalam cakera yang rosak di bawah kawalan mesin sinar-X, diameter yang bervariasi dari dua hingga tiga milimeter. Melalui jarum, plasma, frekuensi radio atau radiasi laser digunakan untuk kawasan yang rosak, akibat saluran yang dibuat di mana bahan cakera hancur. Ini membantu mengurangkan tekanan pada saraf, dan dengan itu, melegakan kesakitan.

Kelebihan kaedah ini jelas, antara mereka:

 • Risiko komplikasi dan akibat yang minimum.
 • Empat puluh operasi yang selamat dan mudah.
 • Anda boleh menyemak beberapa jam selepas prosedur.

Satu-satunya kelemahan utama nukleoplasty cakera adalah hakikat bahawa kaedah ini hanya boleh menghilangkan hernia intervertebral, yang dimensi tidak melebihi 7 milimeter.

Discoplasty laser

Prosedur yang sangat serupa dengan operasi sebelumnya. Dalam proses ini, cakera intervertebral dipanaskan hingga 70 darjah di beberapa tempat dengan cara pemancar laser berkuasa rendah. Operasi itu sendiri kadang-kadang dilakukan bersama dengan pembedahan hernia, tetapi juga mungkin dilakukan secara berasingan. Dalam kes yang terakhir, discoplasty laser dilakukan untuk membina semula cakera tulang belakang yang rosak.

Malah, kelebihan kaedah ini sama dengan yang terdapat dalam nukleoplasti cakera. "Keburukan" harus dikaitkan dengan kos dan batasan yang tinggi terhadap saiz hernia.

Syarat untuk operasi yang berjaya

Kriteria utama untuk mana-mana kaedah ini akan berjaya ialah:

 1. Pemeriksaan profesional awal dengan menggunakan resonans magnetik atau tomografi komputer, serta lulus ujian dan perundingan yang diperlukan dengan beberapa doktor bebas, termasuk ahli anestesiologi.
 2. Pilihan penyingkiran hernia yang betul, yang mengambil kira jenis, lokasi, saiz dan faktor lain yang boleh menjejaskan kesihatan pesakit.
 3. Pertimbangan dan kesedaran tentang kemungkinan kesan dan komplikasi pasca operasi yang mungkin memerlukan terapi antibiotik yang intensif.

Di samping itu, perlu difahami bahawa operasi, penyembuhan luka dan penyingkiran jahitan - ini bukan akhir. Ini diikuti dengan tempoh pemulihan yang panjang, termasuk terapi fizikal, dan dalam kebanyakan kes, memakai korset, yang pada akhirnya akan mengelakkan pergantungan dan komplikasi. Anda juga perlu melawat doktor yang kerap dan menjalani pemeriksaan.

Kos operasi

Adalah jelas bahawa kos operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral bagi banyak adalah penting. Tetapi agak sukar untuk menentukan bilangan dan jumlah tertentu, kerana mereka bergantung kepada negara atau kota di mana anda merancang untuk beroperasi, dan di klinik itu sendiri, di mana ini akan berlaku. Oleh itu, kami mengesyorkan untuk menghubungi pusat pembedahan yang dipilih dengan serta-merta selepas keputusan muktamad mengenai operasi, dan menjelaskan semua nuansa dan kadar yang diperlukan pada masa ini.

Penghapusan hernia intervertebral, huraian penuh

Setiap tahun, patologi yang tidak menyenangkan seperti hernia intervertebral secara dinamik mendapat momentum. Penampilannya dalam kebanyakan kes berlaku berdasarkan osteochondrosis yang diabaikan. Osteochondrosis dalam segmen tertentu tulang belakang dalam pelbagai peringkat keparahan hadir dalam 90% daripada penduduk Persekutuan Rusia, di antaranya ada kontinjen yang sangat muda.

Bagi komplikasi yang berbahaya, iaitu hernia intervertebral, menurut eksperimen baru-baru ini, intinya adalah untuk memeriksa tulang belakang dalam 100 orang rawak, 30 daripadanya mempunyai hernia cakera dalam bentuk sederhana dan sederhana. Lebih-lebih lagi, hampir semua subjek tidak mengesyaki sebilangan peristiwa, walaupun mereka tidak menyangkal bahawa mereka sudah biasa dengan tanda-tanda yang menyakitkan di belakang atau leher. Di Rusia, hampir 1/3 daripada populasi mempunyai hernia intervertebral.

Apakah penyakit itu?

Tujuan penghapusan hernia intervertebral dan klinik terkemuka

Menurut pemerhatian klinikal, daripada semua pesakit berdaftar, 20% memerlukan pembedahan kecemasan, kebanyakannya untuk hernia intervertebral lumbar, kurang kerap untuk hernia serviks. Dalam gambar dan video anda boleh mendapatkan maklumat visual yang baik tentang spesifik patologi dan langkah-langkah operasi untuk memeranginya. Kami mengesyorkan anda untuk membiasakan diri dengan semua bahan visual.

Apakah operasi yang diberikan?

Penyakit yang rumit, apabila mampatan akar saraf dan saraf tunjang, serta pemisahan dari hernia pengesan, dinyatakan, merupakan ancaman yang luar biasa kepada manusia. Patologi, bergantung kepada lokalisasi, boleh menyebabkan kelumpuhan pada bahagian bawah atau atas, mencetuskan stroke awal dan menyebabkan disfungsi serius organ-organ panggul, dinyatakan dalam kencing yang tidak terkawal dan buang air besar.

Gejala penambahbaikan:

 • melegakan kesakitan tempatan dan sindrom kesakitan yang tidak dapat ditahan, memancar ke bahagian yang berlainan badan;
 • menghapuskan atrofi otot kaki dan lengan;
 • meneruskan potensi lokomotif anggota badan yang terjejas;
 • menormalkan pemuliharaan organ pelvis;
 • memulihkan kerja pentingnya sistem saraf pusat (saraf tunjang dan otak);
 • untuk membetulkan gaya, postur, mobiliti dan kestabilan ruang tulang belakang.

Tekanan yang dikenakan ke atas gentian saraf membawa akibat yang tidak menyenangkan.

Terima kasih kepada pengenalan teknologi neurosurgikal yang inovatif, hernia serviks dan serviks hari ini dikeluarkan dengan kaedah invasif yang minimum, memastikan rawatan yang teliti terhadap tisu lembut dan struktur vertebra saraf, meminimumkan risiko intra dan pasca operasi, pemulihan pesat. Jenis-jenis operasi perspektif:

 • ektomi hernia endoskopik;
 • microdiscectomy;
 • pengewapan laser (hanya sesuai untuk saiz protrusi kecil).

Klinik terbaik Persekutuan Rusia

Mari kita menyerlahkan beberapa institusi perubatan yang baik di Persekutuan Rusia yang mengkhususkan diri dalam bidang saraf pembedahan yang menyerang secara serentak untuk merawat hernia vertebra.

 1. Di Yekaterinburg, penyingkiran hernia intervertebral menggunakan pelbagai teknologi moden boleh dilakukan di Pusat Vertebrologi Neurosurgi di GB No. 41.
 2. Institusi neurosurgi mereka. Babichenko dan Razumovsky, yang terletak di Saratov, juga diperhatikan di sisi positif. Untuk endoskopi, sebagai contoh, Tessys sistem Jerman yang canggih digunakan di sini, yang merupakan tambah besar. Ia mempunyai keupayaan visualisasi yang lebih luas dan teknologi yang lebih baik untuk mewujudkan akses mini optimum daripada operasi mikroskop. Dengan kekalahan l5 s1 ini benar-benar benar. Terima kasih kepada teknik ini, mungkin untuk melangkaui halangan anatomi dan menghapuskan pengangkut yang sangat berhijrah.
 3. Medeor MC di Chelyabinsk memenangi reputasi yang baik. Klinik ini menawarkan penghapusan hernia berkualiti tinggi pada mana-mana peringkat tulang belakang menggunakan sistem endoskopik transforaminal julat Joimax (pengeluar Jerman), seperti TESSYS dan СESSYS. Pembedahan dilakukan oleh doktor kepala, traumatologist ortopedik, Dr med. Sains Astapenkov DS
 4. Hospital Klinikal Daerah Khanty-Mansiysk diberi penghormatan dengan tempat penghormatan di mana pesakit dengan protrusions dan cakera intervertebral herni dirawat sesuai dengan format moden. Hospital ini menjalani pembinaan semula laser dan pengewapan, plastik plasma sejuk, prostetik implan penstabilan dinamik, penyahmampatan mekanikal, mikrosurgeri hernias yang diasingkan melalui bantuan endoskopik.

Di Rusia, kaedah kesan rendah mula dikuasai dan digunakan baru-baru ini. Oleh itu, bilangan operasi yang tidak berjaya ialah 2-3 kali lebih banyak.

Cara paling trauma untuk mengeluarkan hernia.

Kami mula mengeluarkan hernia menggunakan mikroskop di luar negara sejak awal 70-an, di negara kita hanya pada pertengahan 90-an. Sehingga masa itu, kami masih mempunyai teknik radikal yang paling agresif yang digunakan, dengan risiko komplikasi dan kegagalan yang paling tinggi - diskektomi terbuka. Satu contoh ini cukup untuk memahami berapa banyak tahap perkembangan neurosurgery domestik di sebalik yang asing..

Di Republik Czech, Israel, dan Jerman, diskektomi endoskopik dengan penggunaan sistem TESSYS pada kira-kira 95% kes dan lebih banyak memberikan hasil yang sangat baik, sedangkan di Rusia hanya 85-90%. Ia diperlukan untuk ahli bedah saraf untuk menjalani latihan dan latihan di lebih daripada satu tahun di pusat-pusat saraf terbaik di dunia, dan selama bertahun-tahun sedozen campur tangan seperti itu telah dilakukan setiap hari. Di Persekutuan Rusia, dengan penyesalan yang mendalam, tidak setiap pakar bedah tulang belakang, tidak tanpa pengecualian, tentu saja, boleh dipanggil profesional.

Rawatan hernia intervertebral di luar negara

Negara yang paling berjaya, pemimpin dalam ortopedik dan pembedahan tulang belakang hari ini, bagaimanapun, sebagai 5, 10, 15 tahun yang lalu, adalah Republik Czech. Artusmed, yang mengkhusus dalam pembedahan tulang belakang yang sedikit invasif, endoprosthetics cakera dan sendi vertebra, telah memenangi keyakinan tinggi di kalangan pesakit dan pengiktirafan yang besar. Pakar bekerja di sini dengan huruf besar, yang melakukan apa-apa manipulasi pembedahan dengan ketepatan tukang jahit.

Di Republik Czech, harga penyingkiran hernia, bersama-sama dengan diagnostik dan pemulihan, adalah 2-2.5 kali lebih rendah daripada di Jerman atau Israel untuk hanya satu prosedur ektomi. Selepas prosedur operasi di klinik-klinik Czech, ia sentiasa diterima sepenuhnya dalam pemulihan pesakit, yang sangat jarang berlaku untuk negara-negara yang paling popular. Dan tanpa kursus pemulihan yang mencukupi untuk mengendalikan tulang belakang tidak bererti.

Pemulihan postoperative penuh, sepadan dengan jenis dan kerumitan sesi pembedahan, ciri-ciri individu badan manusia, adalah keperluan mandatori bagi setiap program rawatan, dan selalu dimasukkan dalam harga pakej perubatan.

Pembedahan hernia intervertebral di bahagian belakang dan leher: Bilakah perlu?

Kekalahan cakera lumbal berlaku pada 80% kes. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa bahagian bawah tulang belakang adalah bahagian yang paling dimuatkan dan mudah alih. Intervensi pembedahan untuk hernia lumbal intervertebral, masing-masing, mendominasi. Mereka dilantik di hadapan masalah berikut.

 • Penyelarasan serius dalam kerja organ panggul, yang disebabkan oleh pemampatan proses-proses saraf cauda equina. Bentuk penyakit yang rumit ini dicirikan oleh perubahan yang teruk dalam kerja saluran kencing dan rektum, iaitu pembuangan air kencing atau feses secara sukarela. Lelaki mempunyai masalah dengan pendirian.
 • Kelemahan otot yang melampau satu kaki (monoparesis bawah), yang berlaku akibat pelanggaran hubungan mereka dengan sistem saraf. Pada asasnya, fleksi / lanjutan dan fungsi sokongan kaki dipengaruhi.
 • Hernia yang diserap, di mana terdapat detasmen jisim patologi nukleus pulpa dari cakera. Bahagian terputus tulang rawan itu jatuh ke ruang epidural, yang merupakan ancaman besar. Serpihan rawan percuma boleh memotong bekalan darah ke saraf tunjang dan, akibatnya, kelumpuhan kaki akan berlaku.
 • Ketidakstabilan terapi konservatif selama 3 bulan. Jika, walaupun terapi perubatan, fisioterapeutik dan senaman terapi, penyakit ini berterusan, ia terus membahayakan kesakitan tempatan dan radiasi yang menyakitkan (di belakang, anggota badan, punggung, pangkal paha, dsb.).
 • Nukleus gelatin prolaps besar. Untuk hernia lumbal dan lumbosacral lebih daripada 8 mm mesti dikeluarkan melalui pembedahan.

Anda harus memastikan bahawa anda mempercayakan kesihatan anda kepada pakar yang boleh dipercayai. Jangan membuat keputusan tergesa-gesa! Pastikan mereka yang melakukan pembetulan ektomi atau hernia di klinik tertentu berpuas hati dengan rawatan. Tinjau ulasan dan video pesakit, dengan idealnya - cari cara untuk menghubungi mereka dan bercakap secara peribadi. Belajar penarafan pakar bedah dan pusat klinikal.

Sekarang pertimbangkan apabila pakar mengesyorkan mengeluarkan hernia intervertebral di kawasan serviks. Operasi ini perlu jika patologi telah membawa kepada pelanggaran kualiti hidup yang serius, ini difasilitasi oleh:

 • saiz besar pembentukan hernia, untuk serviks - ia adalah 6 mm atau lebih;
 • hernia di peringkat penyerapan (mesti dikeluarkan secara kecemasan!);
 • kehilangan kekuatan otot lengan, atau paresis anggota atas (paresis lebih unilateral);
 • stenosis saluran terusan di bahagian ini;
 • kerosakan kepada akar tulang belakang;
 • kegagalan akut aliran darah ke otak disebabkan oleh pemendakan hernia dari serviks dan arteri serviks;
 • kekurangan dinamik positif (pemeliharaan gejala neurologi atau peningkatan) selepas 6-12 minggu rawatan terintegrasi yang kompeten dengan kaedah konservatif.

Petunjuk langsung untuk penyingkiran hernia segera.

Keberkesanan apa-apa rawatan pembedahan dipengaruhi oleh fakta berapa lama proses patologi berlangsung, terutama kelemahan otot dan kebas. Jangan melambatkan operasi, jika doktor mengesyorkannya, maka keputusan itu harus dilakukan secepat mungkin. Di dalam kemudahan perubatan di mana penyingkiran hernia intervertebral dilakukan, perlu dilakukan lebih cepat, maksimum dalam waktu 6 bulan. Apa yang tergesa-gesa? Untuk mengelakkan kemerosotan yang tidak dapat dipulihkan dari endings saraf yang terjejas dan kematian terakhir saraf, kerana pembedahan dalam keadaan ini akan menjadi tidak berdaya, dan kecacatan pesakit tidak dapat dielakkan.

Tidak perlu takut untuk menyingkirkan, jenis operasi moden mencadangkan pencerobohan yang membebaskan pesakit dan sangat betul untuk struktur intra dan dekat vertebra. Ia tidak mempunyai kesan traumatik pada struktur berhampiran, yang seterusnya membolehkan peringkat pemulihan pasca operasi dapat dipindahkan dengan mudah dan pada kadar dipercepat.

Kedudukan pesakit semasa operasi.

Operasi ini berlangsung tidak melebihi 1 jam. Bagi anestesia, dengan endosurgeri (dengan bantuan endoskopi), sesi itu dilakukan di bawah anestesia tempatan. Sekiranya teknik mikrosurgi digunakan, maka pengurusan anestetik umum digunakan terutamanya. Kedua-dua teknologi utama ini juga menyiratkan akses yang agak kecil (1-3 cm).

Pembuangan hernia intervertebral dengan laser: intipati, klinik, harga

Harga untuk penyingkiran laser lebih rendah daripada kaedah tradisional, yang meningkatkan minat dalam jenis rawatan ini. Walau bagaimanapun, semua pesakit yang berminat dengan terapi laser, adalah penting untuk mengetahui bahawa tidak semua orang ditunjukkan. Pertama, ia tidak memegang mereka yang berumur lebih dari 50 tahun. Di samping itu, laser boleh mengeluarkan hernia hanya di bawah keadaan yang dimensinya tidak melebihi 6 mm, dan integriti cincin berserabut masih dipelihara. Rata-rata, kesannya berlangsung dari 1 tahun hingga 3 tahun.

Inti prosedur ialah jarum diletakkan di dalam cakera intervertebral, yang mana serat diluluskan, menghasilkan gelombang sinaran laser meter. Di bawah pengaruh laser, biotetik, iaitu teras pulpa, di medan terhad memanas hingga suhu 60 darjah Celcius. Proses ini menyebabkan tisu menguap (vaksin), hernia disedut dan berhenti menjengkelkan akar saraf dan struktur vaskular. Sesi berlangsung 15-40 minit, berlaku pada pesakit luar di bawah anestesia tempatan menggunakan X-ray atau CT scan.

Harga pengewapan hernia dengan laser di Moscow, di KdTs MGMU mereka. Sechenov adalah kira-kira 80 ribu Rubel. Perkhidmatan perubatan yang serupa di ibu negara juga dilakukan di Hospital Klinik Pusat №1 "Keretapi Rusia", Hospital Klinik Pusat Akademi Sains Rusia, Pusat Perubatan "Garant Klinik". Di St. Petersburg, mereka memuji pusat perubatan Admiralty Shipyards OJSC, dan perkhidmatan perubatan juga ternyata berada di Institut Penyelidikan Traumatologi dan Ortopedik. Vreden, GB No. 40, VMA mereka. S.M. Kirov.

Di bandar-bandar di bawah, harga untuk perkhidmatan sedemikian bermula dari 40 ribu Rubel. Pemulihan cakera oleh laser di Yekaterinburg dijalankan di MAU "Hospital Pusat Kota No. 24". Pemusnahan laser percutaneus cakera di Krasnoyarsk boleh diambil di hospital klinik serantau. Maklumat mengenai penyingkiran laser di bandar Veliky Novgorod tidak tersedia, tetapi anda boleh mendapatkan nasihat di Hospital Klinik Bandar №13. Di institusi perubatan ini, mengamalkan kaedah moden yang sedikit mempengaruhi cakera vertebra.

Harga penyingkiran hernia Intervertebral: pembedahan microdiscectomy dan endoskopik

Pelancaran bentuk patologi dengan penyetempatan di tulang belakang serviks dan lumbar dikendalikan oleh microdiscectomy atau pembedahan endoskopik. Mari cuba berorientasikan pesakit mengenai berapa kos perkhidmatan pakar bedah. Kos pembedahan menggunakan kaedah diskektomi mikrosurgi di Rusia adalah 60-230 ribu rubel. Untuk endoskopi, sekurang-kurangnya 100 ribu rubel. Kos akhir dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti:

 • kelayakan pakar operasi;
 • kerumitan kes klinikal;
 • keperluan untuk menggunakan sistem penstabilan;
 • bilangan hari di hospital.

Yang penting bukan klinik, bandar atau negara, pakar bedah saraf yang akan mengendalikan anda adalah penting.

Oleh itu, kami menasihatkan anda untuk mengetahui berapa banyak kos rawatan neurosurgik untuk diagnosis anda secara langsung di klinik tertentu. Harga di Moscow dan St. Petersburg lebih tinggi daripada di bandar-bandar lain. Pembentukan hernia intervertebral dengan risiko kekurangan kambuhan penyakit boleh dikeluarkan secara kualitatif di Republik Czech, Israel dan Jerman. Kedua-duanya dengan bantuan endoskopi dan mikroskop, di setiap negara kos operasi yang sama: di Republik Czech - tidak lebih dari 10,000 euro, di hospital Israel dan Jerman - dari sekitar 16 ribu hingga 25 ribu euro.

Ulasan mengenai pembaikan hernia intervertebral

Hasil operasi hernia lumbal adalah perbincangan yang paling umum di forum. Ulasan operasi di kawasan sakral dan bahagian bawah, di kawasan serviks pesakit masa depan disesuaikan dengan aktiviti perubatan dan pembedahan yang akan datang. Walau bagaimanapun, terdapat pernyataan yang bertentangan di laman-laman Internet bertema: sesetengah mendesak untuk tidak bersetuju untuk pergi ke meja pakar bedah, yang lain mengatakan bahawa mereka sia-sia begitu takut untuk menjalani operasi yang akhirnya berjaya mengubah kehidupan mereka menjadi lebih baik. Jadi siapa yang percaya?

Antara akibat kerap selepas operasi selepas manipulasi yang salah dan pemulihan yang kurang teratur ada:

 • suppuration dan jangkitan luka pembedahan;
 • pembentukan tali cicatricial yang kasar, serat saraf yang memampatkan dan terusan tunjang;
 • kerosakan oleh pakar bedah yang tidak berpengalaman untuk pembentukan saraf atau saraf tunjang, lumpuh anggota badan dan disfungsi sistem usus dan urogenital, masalah serius dengan otak;
 • tidak lama lagi hernia intervertebral berulang.

Pembuangan hernia intervertebral tulang belakang serviks

Pakar perhatikan bahawa yang paling berbahaya untuk pembedahan adalah tulang belakang serviks, kerana di bahagian atas tulang belakang kord rahim dibina semula ke dalam otak. Tetapi dengan kemajuan teknologi saraf, ia menjadi mustahil untuk melepaskan protraksi hernia serviks dengan selamat. Untuk reseksi, taktik microdiscectomy seperti itu digunakan, seperti gabungan tulang belakang servikal anterior dengan pemasangan sangkar. Pembuangan hernia intervertebral yang dilokalkan di mana-mana peringkat di kawasan serviks adalah seperti berikut:

 • pengenalan jenis anestesia umum;
 • melakukan tanda anatomi pada kulit dengan bantuan unit sinar intraoperatif, orang itu berbaring di belakangnya;
 • penciptaan akses pembedahan di sepanjang lipatan kulit pada leher di bahagian depan (hirisan adalah kira-kira 3-4 cm);
 • lanjutan otot dengan retractor (gentian otot tidak dipotong, tetapi hanya perlahan bergerak berasingan);
 • menggunakan alat mikrosurgikal, di bawah kawalan mikroskop elektronik ketepatan tinggi, cakera masalah dikeluarkan bersama dengan hernia;
 • maka perpaduan tulang belakang dilakukan, perpaduan vertebra yang bersebelahan, di mana disk cacat yang diekstrak oleh pakar bedah terletak menggunakan pemasangan implan badan antara badan, untuk menstabilkan segmen yang dikendalikan;
 • pada akhir prosedur, luka dirawat dan jahitan digunakan.

Skim pemasangan implan di tulang belakang serviks.

Sesi berlangsung sekitar 40 minit. Beberapa jam selepas siap, pesakit boleh bangun dan bergerak, dan kira-kira tiga hari kemudian ekstrak dari hospital dikeluarkan. Adalah mungkin untuk memulakan yang mudah, dari segi aktiviti fizikal, aktiviti profesional dan rumah tangga sebaik sahaja selepas pelepasan, tetapi tidak dengan perbelanjaan pemulihan! Ia dibenarkan untuk kembali ke aktiviti fizikal dalam 2-3 bulan, dan sebelum waktu ini ia patut menjalani kursus pemulihan (ubat, fisioterapi, terapi senaman, diet, dan sebagainya).

Penghapusan endoskopik hernia intervertebral

Sebelum pembedahan, anestetik tempatan ditadbir untuk mengabaikan sepenuhnya bahawa tapak anatomi di mana pembedahan dirancang. Untuk visualisasi tinggi zon anatomi yang berfungsi, peranti endoskopik dengan pelbagai pembesaran digunakan. Jenis operasi mikro ini telah mengumpulkan ulasan positif di sekitar dirinya sendiri, kerana ia meneutralkan rasa sakit dengan cara yang paling bijaksana dan lembut. Saiz akses adalah kira-kira 8-1.5 mm. Proses herniasi cakera lumbar:

 • Pertama, tisu lembut dicekik dalam unjuran yang betul, sementara pesakit berbaring di perutnya;
 • Unsur-unsur kecil endoskopi dimasukkan ke dalam akses posterior-lateral yang dihasilkan dan dibawa ke cakera melalui pembukaan tulang belakang foraminal, kawalan lokasi endoskopi di ruang intervertebral dilakukan menggunakan peralatan X-ray;
 • Seterusnya, alat mikrosurgikal akan diletakkan di dalam tiub kerja dan pakar bedah akan mencubit pelbagai patologi nukleus pulpa yang telah melampaui cakera dan mengeluarkannya melalui tiub endoskopik;
 • proses penyingkiran sentiasa dipantau pada monitor operasi yang besar, dan apabila hernia terperangkap dikesan, doktor membersihkan ruang vertebral;
 • pada akhir sesi, medan pembedahan dibasuh, instrumen dikeluarkan, beberapa jahitan dan plaster steril diletakkan pada luka.

Teknik endoskopik melibatkan pemisahan hernia dengan pemeliharaan cakera intervertebral, dan juga memastikan keutuhan maksimum vertebral dan struktur paravertebral, dan selepas itu risiko ketidakstabilan vertebra tidak praktikal, seperti kemungkinan reaksi negatif. Selepas 2 jam, pesakit boleh berjalan, dan keesokan harinya, jika keadaannya memuaskan, dia dibebaskan pulang. Tetapi mod fizikal khas, sejenis terapi pascaoperasi untuk mengelakkan komplikasi dan memulihkan pelbagai pergerakan sepenuhnya adalah perlu untuk mematuhi dengan tegas. Dan ini adalah 1-2 bulan, jika tidak, penyakit yang berulang di segmen yang sama tidak dapat dielakkan lagi.

Perhatian! Jangan percaya seseorang yang mengatakan bahawa tidak ada sekatan terhadap aktiviti fizikal selepas endoskopi, dan pemulihan tidak diperlukan. Ini adalah penipuan kejam terhadap pertubuhan perubatan yang tidak bertanggungjawab yang hanya berminat untuk menarik pelanggan dan keuntungan kewangan. Atau ketidaksuburan yang sama ditulis oleh orang yang jauh dari perubatan. Sesetengah pesakit menganggap maklumat buta huruf tersebut untuk kebenaran, dan kemudian membayar naif mereka dengan kos kesihatan mereka sendiri.

Reseksi endoskopik adalah operasi kompleks pada elemen yang sangat kompleks dan berfungsi secara signifikan dalam sistem muskuloskeletal, tetapi bukan sebagai agresif seperti, sebagai contoh, diskektomi radikal. Dan keberkesanan kaedah bergantung bukan sahaja terhadap kualiti campur tangan, tetapi juga secara langsung terhadap pemulihan dan gaya hidup orang lain, ingatlah ini.

Penyingkiran microsurgical cakera herniated

Pembedahan mikrosurgikal untuk mengeluarkan hernia adalah teknik asas dan taktik yang boleh dipercayai untuk diagnosis teruk. Mikroskop elektron digunakan dengan kenaikan sepuluh kali ganda dan mungkin untuk mengelakkan kerosakan pada sebarang struktur utama, termasuk saraf yang berada di tahap masalah. Tudung ini kecil, hanya 2-3 cm, tetapi pembedahannya sangat serius, memerlukan neurosurgeon ketepatan tinggi.

Sesi operasi mengambil masa kira-kira 40 minit. Seseorang itu direndam secara anestesia am. Setelah membuka akses, pakar dengan berhati-hati mengalihkan akar saraf dan menjalankan ectomy fragmentary tisu hernia, memelihara sebanyak mungkin cakera. Sekiranya tidak dapat dilakukan tanpa pemecatan keseluruhan cakera, dan situasi seperti ini jarang sekali berlaku, elemen intervertebral yang rosak sepenuhnya dikeluarkan, dan implan tiruan diletakkan di pembukaan yang dibebaskan di antara vertebra. Ia akan melaksanakan fungsi cakera, memelihara mobiliti anatomi tulang belakang.

Tidak seperti diskektomi klasik, microdiscectomy membolehkan:

 • mengelakkan kehilangan darah, dengan ketara mengurangkan risiko akibat;
 • cepat menyingkirkan gema sindrom radikular;
 • awal untuk mengaktifkan pesakit;
 • mengurangkan masa untuk pemulihan akhir fungsi sokongan motor bagi ruang tulang belakang;
 • pada kelajuan dipercepat untuk menyambung semula prestasi bahagian atas atau bawah.

Keesokan harinya, pesakit boleh bangun dan bergerak, dan selepas 3-5 hari meninggalkan pusat klinik. Duduk tidak dibenarkan selama 2 minggu. Ia ditetapkan untuk memakai tali pinggang lumbar atau kolar leher, terhad pada masa. Program pemulihan dikumpulkan secara individu untuk setiap pesakit oleh pakar utama bersama dengan pakar pemulihan, ahli fisioterapi, dan pengajar terapi latihan. Tempoh kursus pemulihan selepas pembedahan bergantung kepada keadaan kesihatan pesakit: untuk seseorang, ia adalah 5-6 minggu, dan mungkin mengambil masa 2 bulan atau lebih untuk penunjuk fisiologi untuk kembali normal.

Cara lain untuk menghilangkan hernia intervertebral

Adakah mungkin untuk mengeluarkan bulu nukleus pulpa dalam cara lain selain daripada pembedahan invasif minima? Ya, tetapi teknik-teknik asas daripada persaingan. Kami memberikan penerangan ringkas mengenai kaedah yang jarang digunakan. Anda akan dapat memahami bagaimana mereka membuang hernia tulang belakang lumbar dan tumpuan lokalisasi lain.

Nukleoplasti plasma sejuk

Prinsip prosedurnya kira-kira sama dengan penyejatan laser, hanya bahan aktif utama di sini adalah plasma sejuk. Dengan punca tusuk, jarum dimasukkan ke dalam bahan gelatin yang telah dipindahkan yang mana jet plasma suhu rendah diberi makan. Di bawah pengaruhnya, tisu di dalam cakera sebahagiannya runtuh dan rongga dengan tekanan negatif dibentuk, yang merangsang penarikan balik serpihan teras protruded dan pemulihan bentuk cakera anatomis yang betul. Akibatnya, akar saraf dan cawangan vaskular dikecualikan daripada mampatan hernia, rasa sakit hilang.

Teknik ini hanya sesuai untuk protrusion sehingga 6 mm, iaitu pada tahap awal patologi. Anda tidak boleh menggunakan teknologi ini pada usia 50 tahun ke atas, serta dengan prolaps yang disebut, jika saiz tangkai lebih daripada 6 mm. Hampir setiap orang yang mengeluarkan pembentukan patologi melalui pendedahan plasma sejuk, tanpa melanggar peraturan cadangan, menyatakan kehilangan kesakitan pada minggu pertama. Selepas terapi sedemikian, serta selepas terapi laser, selepas 1-3 tahun, ada keperluan untuk mengulangi sesi rawatan, kerana penyakit itu sekali lagi menjadikan dirasakan. Dengan hernia lama dan besar, teknologi ini tidak berfungsi.

Hidroplasty

Teknologi ini tidak sesuai untuk rawatan bentuk patologi yang lebih maju, terutamanya kerana ia tidak menghilangkan penyerapan. Prosedur yang tidak traumatik hanya dianjurkan pada tahap awal penyakit ini, walaupun, walaupun saiz hernia yang kecil, ada gejala sakit yang kuat yang tidak dihentikan oleh anestesi tradisional. Terutamanya, hidroplastik digunakan untuk protrusion lemah yang terletak di rantau lumbosacral.

Invasiveness yang minimum disokong oleh probe nukleotida kecil diameter, yang transdermally disuntik ke dalam cakera di bawah kawalan penguat imej di bawah anestesia tempatan. Jet larutan salin berkelajuan tinggi diberi makan melalui siasatan ke dalam zon dalaman cakera, yang sebahagiannya menghancurkan tisu teras pulpa (40%). Selepas zat gelatin yang jarang dijumpai bersama-sama dengan penyelesaian yang ditanam dialihkan melalui pelabuhan dalaman siasatan. Hernia berhenti merengsa akar saraf, menyebabkan pembengkakan dan keradangannya, dan dengan itu sindrom kesakitan dihapuskan.

Selepas penyahmampatan hidroplastik, ketidakselesaan yang tidak menyenangkan di bahagian bawah akan hilang dalam tempoh awal selepas operasi. Pada waktu petang pada hari yang sama apabila prosedur telah selesai, pesakit dibebaskan dengan menyediakan cadangan asas untuk membatasi tenaga kerja. Anda boleh bekerja dalam 2-3 hari.

Nota! Di Republik Czech, semua taktik yang berkesan dan selamat untuk penyingkiran herniasi di bahagian tulang belakang yang minimum invasif telah diamalkan selama beberapa dekad. Kualifikasi terbaik doktor dan pengalaman yang kaya, bilik operasi yang dilengkapi dengan sempurna dan unit diagnostik dapat meminimumkan semua risiko sedia ada untuk mengembangkan akibat negatif dan mencapai hasil pasca operasi. Prognosis untuk hasil yang baik adalah 95% -100%.

Pembedahan dan rawatan cakera herniasi

Anda tidak perlu risau bahawa diagnosis - hernia cakera intervertebral - membayangkan operasi wajib. Bergantung pada tahap penyakit, doktor akan menetapkan rawatan ini atau itu, dan memerhatikan bagaimana tubuh manusia mengatasinya. Bergantung kepada perkara ini, pelarasan berikutnya proses rawatan akan diteruskan, dan hanya dalam keadaan yang diabaikan sekiranya operasi dijalankan.

Disc hernia adalah perkara biasa dan adalah hasil daripada penyakit yang tidak diubati tulang belakang. Sering kali, orang berasa tidak selesa di tulang belakang dan cakera intervertebral. Ia juga boleh bermula pada usia dua puluh tahun.

Sebagai peraturan, semuanya bermula dengan kelebihan badan yang biasa, apabila terlalu banyak beban dimasukkan ke dalam sistem musculoskeletal. Sebagai contoh, seseorang sering membawa berat, beg berat, gaya hidup yang tidak aktif, kepenuhan juga menyumbang kepada perkembangan penyakit, serta kecacatan dan kecederaan tulang belakang, yang sebelum ini.

Pemindahan dan prolaps cakera tulang belakang boleh memberi tekanan kepada akar saraf atau pada saraf tunjang. Sebaliknya, ini menyebabkan sakit dan kesakitan di bahagian belakang. Kadang-kadang ia boleh menjadi halus. Tetapi kadang-kadang, apabila meremas saraf cukup kuat, sakit boleh membawa ketidakselesaan yang nyata dan mengganggu aktiviti penting. Dalam kes ini, rawatan tradisional mungkin tidak berfungsi.

Dalam kes ini, terdapat persoalan segera menyelesaikan hernia cakera intervertebral.

Siapa yang boleh diberikan pembedahan?

Operasi untuk mengeluarkan cakera herniated dianggap sebagai jalan terakhir. Pada mulanya, doktor menetapkan rawatan tradisional. Ia terdiri daripada terapi fizikal yang betul, pemakanan sihat dan terapi manual.

Sekiranya rawatan ini tidak membantu, dan kesakitan dan gejala-gejala lain ciri-ciri kemajuan hernia tulang belakang, anda harus memikirkan operasi. Di samping itu, adalah penting untuk memahami bahawa pencampuran cakera intervertebral berlaku secara beransur-ansur, oleh itu, dari masa ke masa, rasa sakit dapat meningkat, serta memberi rasa sakit pada tangan atau kaki.

Terjadi dan mencubit kord rahim, yang penuh dengan akibat yang tidak menyenangkan. Sebagai contoh, terdapat kebas dan kelumpuhan anggota badan, seseorang berhenti merasakannya. Pelanggaran fungsi utama badan juga berlaku - inkontinensia kencing dan mulut bermula. Dalam kes ini, rawatan tradisional tidak akan membantu, dan jika digunakan secara tidak betul, ia hanya boleh memburukkan penyakit.

Malangnya, kadang-kadang walaupun operasi tidak dapat membantu pesakit dengan pendidikan herni yang telah diabaikan, yang menyebabkan kelumpuhan anggota bawah. Oleh itu, perlu untuk berjaga-jaga.

Semua ini menunjukkan bahawa operasi itu perlu dijadualkan untuk masa terdekat, sehingga semua gejala dapat dihapuskan tanpa sebarang akibat khusus.

Juga, operasi ditetapkan jika rawatan tradisional cakera herniasi tidak memberikan sebarang penambahbaikan dalam tempoh yang lama.

Apakah operasi?

Hernia cakera tulang belakang boleh dibuang melalui pembedahan. Terdapat beberapa jenis pembedahan yang agak baru dan digunakan secara meluas dalam perubatan moden.

Kaedah yang paling umum untuk membuang hernia cakera intervertebral ialah:

 • microdiscectomy;
 • microdiscectomy endoskopik;
 • pembedahan laser.

Tidak sering digunakan:

 • nukleoplasti plasma sejuk dan hidroplastik;
 • kemusnahan radiofrequency.

Semua kaedah yang baik dan produktif dalam keadaan tertentu dan dengan kes pembentukan hernia tertentu. Kadang-kadang satu jenis pembedahan boleh ditunjukkan sepenuhnya dan tidak boleh diterima untuk satu orang.

Faktanya ialah operasi di tulang belakang dan cakera intervertebral masih dianggap sebagai manipulasi yang agak rumit. Ia memerlukan banyak pengalaman dan kemahiran dari pakar bedah, kerana ketika datang ke tulang belakang, risiko tertentu selalu ada.

Microdiscectomy

Pembedahan cakera intervertebral sering dilakukan menggunakan microdiscectomy. Ia baik kerana hernia tulang belakang dalam bentuk ini disingkirkan oleh alat mikroskopik. Semasa operasi, doktor dapat melihat proses rawatan cakera intervertebral melalui alat khas, yang mempunyai keupayaan untuk membesarkan imej beberapa kali.

Pembedahan ini berlangsung sejam. Penembusan ke dalam tubuh manusia berlaku dengan kepak kecil. Plus microdiscectomy adalah bahawa ia tidak menyentuh tisu tulang tulang belakang.

Microdiscectomy endoskopik

Mikrodiscectomy endoskopi juga jenis pembedahan cakera intervertebral yang agak popular. Rawatan hernia dilakukan dengan bantuan alat khas - endoskopi.

Ia dilakukan di bawah anestesia tempatan. Siasatan dimasukkan ke dalam tubuh manusia melalui lubang kecil, di mana terdapat kamera dan manipulator khas. Kelebihan campur tangan sedemikian ialah kemungkinan komplikasi dalam tempoh postoperative dapat dikurangkan.

Pembedahan laser

Disc herniated baru-baru ini telah dirawat dengan pembedahan laser. Pada masa yang sama, pembentukan ini diangkut oleh laser dari beberapa titik serentak. Ia mempunyai dua jenis:

 • pengewapan laser;
 • pembinaan semula laser cakera.

Apabila pengewapan berlaku, hernia cakera itu "disejat" oleh laser melalui arah suhu tinggi. Jenis operasi ini memerlukan ketepatan khas.

Pembinaan semula laser cakera menghilangkan pembentukan jarum berongga khas, yang diperkenalkan ke kawasan yang terjejas dan pembuangan hernia dibakar. Ini dilakukan dalam beberapa peringkat, yang mengambil masa beberapa hari. Secara beransur-ansur, tisu cakera meregenerasi, mengisi retak yang terbakar, selepas itu saraf tunjang itu sendiri, yang terjejas oleh penyakit itu, dipulihkan.

Anestesia dan Pemulihan

Adapun anestesia, doktor menentukan soalan ini secara langsung dengan setiap orang. Dua pilihan adalah mungkin:

 • anestesia am;
 • anestesia sumsum tulang.

Bergantung kepada ciri-ciri individu setiap organisma, pakar bedah memutuskan kaedah optimum anestesia perlu digunakan dalam kes tertentu. Di samping itu, beberapa jenis pembedahan memerlukan anestesi tertentu.

Sekiranya doktor memutuskan untuk menetapkan anestesia sumsum tulang - jangan risau. Tubuh dari kaedah anestesia ini bergerak jauh lebih mudah daripada umum.

Sekiranya operasi untuk membuang cakera herniated berjaya dan tidak ada komplikasi, pesakit sudah pada hari 7-10 selepas pembedahan mendapat dan kembali normal.

Apa yang boleh menjadi akibatnya?

Risiko semasa operasi sentiasa hadir, tidak kira bagaimana campur tangan dilakukan. Banyak bergantung kepada pengalaman pakar bedah.

Selalunya kemungkinan berulang dan manifestasi pembentukan hernia di tempat lain. Ini berlaku kerana dengan pemusnahan hernia, bahagian tulang belakang ini menjadi tidak aktif. Ini meningkatkan beban pada zon seterusnya.

Tetapi jika tempoh pasca operasi dilakukan dengan betul, maka akibatnya dapat dielakkan.

Pembuangan hernia tulang belakang

Pembedahan hernia intervertebral adalah langkah yang perlu apabila tidak ada cara lain untuk membantu pesakit. Selalunya, ini menghilangkan osteochondrosis kronik, yang tidak mempunyai rawatan sebelum ini. Tanda-tanda untuk rawatan pembedahan didiagnosis oleh seorang pakar atau perundingan ahli bedah saraf selepas pemeriksaan menyeluruh, dan pesakit diwajibkan untuk merealisasikan ketidakmampuannya untuk mengelakkan akibat yang serius, termasuk ketidakupayaan.

Adakah ia berbahaya?

Selepas operasi mengeluarkan hernia dari tulang belakang, pesakit segera merasakan kesakitan, mengurangkan kesakitan, memulihkan fungsi tulang belakang, sensitiviti, organ-organ pelvis kecil, dan pesakit di hospital tidak melebihi seminggu. Semua ini adalah kelebihan yang membolehkan pesakit mengelakkan penyakit parah, kecacatan dan kembali ke kehidupan normal.

Operasi pada hernia tulang belakang, sebagai tambahan kepada meritnya, dipenuhi dengan risiko:

 • Mana-mana operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang membawa risiko tertentu; tidak ada jaminan seratus peratus kejayaan;
 • Pembuangan hernia tulang belakang mengurangkan saiz rawan, yang meningkatkan beban pada vertebra terdekat;
 • Walaupun selepas pembedahan yang paling jinak, banyak masa diperlukan untuk pemulihan rawan - dari tiga bulan hingga setengah tahun, dalam tempoh ini pelbagai komplikasi mungkin muncul.

Jika rawatan pembedahan hernia intervertebral adalah satu-satunya jalan keluar, jangan menolak. Setiap pembedahan pada tulang belakang - ini adalah pilihan apabila, dari dua kes terburuk, memilih yang paling berbahaya. Menolak operasi tidak masuk akal, kehilangan masa boleh membawa kepada kehilangan kesihatan yang tidak dapat dipulihkan. Sama ada pembedahan diperlukan, doktor memutuskan berdasarkan analisis panjang terhadap keadaan pesakit. Jika rawatan lain tidak membantu, tetapkan satu pembedahan.

Jenis operasi

Terdapat banyak jenis operasi untuk mengeluarkan hernia dari tulang belakang, jadi seorang ahli bedah saraf, mengikut keputusan pemeriksaan, boleh memilih kaedah paling optimum penghapusan hernia. Membangunkan enam jenis pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengeluarkan cakera intervertebral herniated.

Diskektomi

Kaedah pembedahan kini dianggap tidak lagi relevan, tetapi dalam kes-kes jarang digunakan. Semasa pembedahan, insisi terbuka dibuat dan cakera intervertebral yang rosak dikeluarkan. Kelemahan kaedah ini adalah tempoh pemulihan yang panjang, risiko jangkitan yang tinggi oleh mikroflora patogenik dan komplikasi lain. Kelebihan operasi semacam itu adalah kes-kes yang sangat jarang berlaku dalam hernia intervertebral yang berulang.

Penghapusan endoskopik

Pembedahan hernia intervertebral endoskopik dilakukan menggunakan endoskopi tulang belakang. Teknik ini untuk menghilangkan hernia dianggap remeh, otot dan ligamen hampir tidak rosak, risiko pendarahan diminimumkan. Memiliki sejumlah kelebihan yang banyak, perlu diperhatikan bahawa tidak semua campur tangan endoskopik timbul untuk menghapuskan hernia cakera adalah mungkin. Kelemahan seperti operasi termasuk kemungkinan berlakunya hernia dan sakit kepala yang teruk dengan penggunaan anestesia yang tidak layak. Pembedahan hernia intervertebral endoskopik adalah operasi kos tinggi.

Penyingkiran mikrosurgikal

Penyingkiran microsurgical hernia intervertebral adalah yang paling sempurna, kerana ia adalah paling kurang berbahaya, kerana tisu sekitarnya tidak cedera apabila hernia dikeluarkan. Campur tangan bedah dilakukan dengan menggunakan instrumen berteknologi tinggi di tingkat mikro, yang memungkinkan untuk menghilangkan hernia intervertebral, menghemat otot dan tisu. Operasi ini agak berjaya, tetapi terdapat risiko komplikasi akibat epidermal parut-pelekat.

Laminectonia

Semasa pembedahan, laminektomi terinspirasi, tetapi hanya serpihan kecil gerbang disk dikeluarkan. Dalam tempoh selepas pembedahan, pertumbuhan semula tisu pesat berlaku. Campur tangan pembedahan adalah bebas, namun ada risiko komplikasi dan sepsis yang tinggi.

Nukleoplasty cakera

Nukleoplasty cakera hernia intervertebral tergolong dalam kaedah rawatan rendah kesan terbaru. Semasa penyingkiran hernia ruang tulang belakang di bawah pemerhatian dengan X-ray, jarum khas dimasukkan ke dalam rawan intervertebral yang cedera, di mana rawatan laser hernia intervertebral, plasma atau mana-mana sinaran lain dilakukan, dengan cara yang tisu terletak di dalam cakera dipanaskan dan jumlah bulging berkurangan. Teknik ini segera melegakan pesakit kesakitan, pada asasnya, melewati tanpa komplikasi, tetapi rawatan pembedahan memberikan data, kesan positif hanya apabila ukuran hernia tidak lebih dari tujuh milimeter dan tidak rumit oleh pertumbuhan osteofit.

Penyingkiran laser

Penyingkiran laser cakera herniated digunakan sebagai kaedah bebas, dan sebagai kaedah tambahan untuk membaiki cakera dalam kes penghapusan lengkap hernia vertebra. Pembedahan laser untuk hernia intervertebral merujuk kepada kaedah rawatan rendah kesan.

Berapa lamakah pembedahan? Bergantung pada kaedah operasi, cakera herniasi boleh dikeluarkan dalam tempoh dari tiga puluh minit hingga dua jam.

Mana-mana kaedah di atas campur tangan pembedahan mempunyai kedua-dua kelebihan dan kekurangan, memilih kaedah operasi yang digunakan, perlu mengambil kira gambaran klinikal dan keadaan kewangan pesakit.

Komplikasi yang mungkin

Dalam satu konsep, operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, terdapat potensi tekanan hebat bagi seseorang, kerana tidak ada yang dapat menjamin hasil yang berjaya pembedahan. Operasi untuk mengeluarkan hernia tulang belakang vertebra, berpotensi mengandungi pelbagai komplikasi. Mereka diklasifikasikan sebagai komplikasi yang timbul semasa operasi mengeluarkan hernia tulang belakang dan komplikasi yang timbul selepas tempoh operasi.

Sebahagian daripada mereka timbul dalam proses campur tangan pembedahan. Sebagai contoh, kerosakan tidak sengaja kepada saraf yang boleh menyebabkan paresis dan lumpuh. Mungkin pakar bedah itu akan melihat masalah dalam masa semasa operasi untuk menghilangkan hernia intervertebral, maka jam itu akan disedut, dan jika dia tidak melihat, pesakit akan mengalami sakit kepala yang teruk pada masa akan datang.

Secara umum, terdapat pergantungan langsung pada instrumen, kaedah pembedahan dan kelayakan ahli bedah saraf.

Komplikasi berpotensi selepas pembedahan tulang belakang adalah:

 • Kecacatan sementara;
 • Kemungkinan berulang;
 • Keperluan rawatan konservatif dan meratakan penyebab utama penyakit.

Pembedahan hernia tulang belakang di tulang belakang lumbar tidak menghilangkan punca-punca yang menjejaskan berlakunya patologi. Pembedahan hernia hanya membuang kesakitan dan mengembalikan sensitiviti badan pesakit.

Setelah selesai operasi, pesakit dipaksa untuk menetapkan terapi konservatif khusus, tugas utama yang merupakan pemulihan lengkap tulang belakang, serta peraturan proses yang berkaitan dengan metabolisme tubuh. Sebagai tambahan kepada ejen-ejen farmakologi, pesakit ditetapkan sebagai sistem langkah pemulihan.

Pemulihan

Selepas selesai operasi pada tulang belakang, tidak lagi hernia, tetapi pemulihan jangka panjang pesakit diperlukan:

 • Dalam perjalanan empat puluh lapan jam selepas berakhirnya campur tangan pembedahan, untuk memberikan rehat katil keseluruhan;
 • Pakai korset khas;
 • Sebelum anda berdiri di atas kaki, dengarkan badan anda, sama ada terdapat rasa sakit, pening kepala. Pada mulanya, tunggu beberapa minit sebelum memulakan pergerakan;
 • Panjat dari katil dengan berhati-hati dengan belakang yang lurus. Pergeseran berat badan pada perut dan lengan. Tinggalkan belakang dalam kedudukan sedemikian supaya tidak merosakkan jahitan;
 • Menahan diri dari pergerakan badan yang berpusing;
 • Untuk memberi postur yang selamat, beli tilam ortopedik;
 • Dalam kesinambungan tiga minggu selepas pembedahan untuk mengelakkan kedudukan duduk;
 • Bilik mandi dibenarkan untuk digunakan tiga hari selepas operasi, mandi, dalam sebulan.

Untuk mengelakkan berlakunya penyakit, perlu menjalani terapi dadah yang panjang, terapi senaman dan aktiviti lain. Pemulihan yang dilakukan secara profesional menguatkan otot-otot badan dan memulihkan fungsi tulang belakang. Setelah selesai operasi untuk mengeluarkan hernia vertebra, ia perlu diingat, untuk bekerja dengan berat dan mengambil beban fizikal yang besar, tidak disyorkan sehingga akhir hayat.