The Simpsons: Musim 3

Groin

Oleh kerana keraguan biasa Bart, Homer berada di bawah pengawasan keselamatan khas. Dia dikreditkan dengan lulus ujian psikologi yang Homer jelas tidak boleh mengendalikan, jadi dia mempercayakan pelaksanaannya kepada Bart. Akibatnya, ketua keluarga berada di klinik untuk tidak seimbang, di dalam bilik yang sama dengan seorang psiko yang menganggap dirinya Michael Jackson.

Homer sengaja tersandung pada brosur "Herald pembaca." Perhatiannya dipetik oleh pertandingan kanak-kanak, di mana anda boleh memenangi perjalanan ke ibu negara AS - Washington, dia memujuk Lisa untuk mengambil bahagian. Lisa, selepas banyak berfikir, bersetuju dan tidak membentuk karangannya, yang menghasilkan hampir tanda tertinggi yang mungkin - 39 daripada 40 mata. Di samping itu, salah seorang hakim selepas berkomunikasi dengan Homer, memutuskan untuk menambah 5 mata bonus kepadanya di atas untuk kerja bebasnya.

Keluarga Simpson menyambung perjalanan yang lama ditunggu-tunggu. Semasa penerbangan, Lisa bertemu dengan wakil Kongres Bob Arnold, yang bersedia memberikan izin untuk penebangan hutan di dekat Springfield untuk rasuah. Liza mengetahui berita ini secara kebetulan, dia menulis sebuah esei baru dalam kesedihan, mengenai rasuah dalam sistem pemerintahan. Ucapannya yang baru menimbulkan kejutan kepada semua wakil, dan seorang penjahat yang telah membuat perjanjian haram dikeluarkan dari Dewan Perwakilan Rakyat.

Ned Flanders, seorang kawan Homer membuka perniagaannya - dia menganjurkan sebuah kedai khas untuk tukang kiri. Pada mulanya, perkara-perkara yang lembab, keseronokan Homer bukan batasnya, maka kerjanya mulai memudar sama sekali. Ketika Ned sampai ke ambang kehancuran, nurani Homer bangun, dan dia berusaha sebaik mungkin untuk membantu teman lamanya.

Bart mendapat pekerjaan di syarikat itu untuk mafia sebenar, sudah tentu, tidak menyedarinya. Perkara yang baik untuknya, lebih baik daripada yang dia dapat bayangkan, tetapi suatu hari, Bart ternyata menjadi pengarah yang dihukum Skinner kerana kesalahannya di sekolah. Dia tinggal selepas sekolah dan terlambat untuk bekerja, sehingga menyebabkan ketidakpuasan dengan penyelia. Beberapa hari kemudian, pengarah sekolah misterius hilang, satu siasatan bermula, yang dengan lancarnya menjadi litigasi, di mana pelakunya utama, Fat Tony, memindahkan semua anak panah ke Bart.

Homer sekali lagi menyelamatkan kampung halamannya, menghalang letupan di Stesen Tenaga Nuklear. Tetapi apabila dia diminta untuk memberitahu tentang pengetahuan dan pengalamannya, ternyata dia secara tidak sengaja menekan salah satu kunci konsol keselamatan dengan matanya tertutup, dengan itu menghalang bencana. Selepas insiden ini, nama "Homer" memasuki kamus, sebagai simbolisme orang paling beruntung yang berjaya terima hadiahnya.

Terkenal dengan kami, badut Krusty, mengunjungi Simpsons untuk dikunjungi, di mana ia menceritakan kisah yang mengerikan. Menurutnya, bapa badut, Gimen Krastofsky, meninggalkan anaknya dan membuangnya keluar rumah, kerana memilih profesinya walaupun larangan bapanya, yang benar-benar bertentangan. Lisa dan Bart cuba melakukan segala kemungkinan untuk menubuhkan hubungan kekeluargaan dengan Krasstofsky, tetapi bapanya tidak semudah itu.

Ini adalah edisi kedua Simpsons, yang ditetapkan untuk bertepatan dengan Halloween. Semasa perayaan Homer, Bart dan Lisa makan terlalu banyak manis dan mereka melepaskan mimpi buruk...

Anak Lisa - "Paha monyet." Keluarga Simpsons tidak jelas bagaimana ternyata di Maghribi, mereka memutuskan untuk membeli cenderamata - cangkerang monyet. Penjual memberi amaran kepada mereka bahawa ini bukan kaki mudah - ia dapat memenuhi keinginan pemilik, tetapi ia akan membawa nasib buruk. Setelah pulang ke rumah, semua anggota keluarga membuat hasrat, dan mereka dipenuhi, tetapi penjual tidak berbohong, setelah keinginan datang akibatnya.

Son Bart - "Sepuluh Tahun Monster." Mimpi ini adalah parodi filem Twilight Zone. Seluruh bandar dikuasai oleh seorang anak tunggal - Bart, yang mampu membaca pemikiran orang dan mengubah mereka yang tidak menyukainya menjadi monster yang dahsyat. Ungkapan utama yang mengiringi semua kegilaan ini adalah: "Sangat bagus yang kamu lakukan Bart!". Pada akhir tidur, dia menjadikan Homer sebuah mainan kecil, dan setelah Marge membawa Bart ke seorang ahli psikologi.

Dream Homer - "The Perfect Worker". Montgomery, tertekan oleh keadaan halal di kilang kuasa nuklearnya, memutuskan untuk membuat robot besar, yang akan menggantikan semua pekerja malas sekali gus. Tetapi untuk mesin ini berfungsi dengan betul, ia perlu diberi makan dengan otak manusia, maka Burns dan Smitter memutuskan untuk menggunakan otak Homer. Selepas beberapa lama, ketua syarikat yakin bahawa ideanya untuk mengoptimumkan kerja bukanlah yang terbaik.

Pada malam konsert sekolah, Lisa memecahkan alat muziknya, dia memanggil ayahnya untuk membantu menyelesaikan masalahnya. Tetapi Homer, yang tinggal lewat di bar, terlambat untuk konsert. Selepas kekeliruan ini dan prestasi yang gagal, Lisa serius membenci bapanya. Homer cuba dengan segala kekuatannya untuk mengembalikan cinta anaknya, dan satu-satunya cara untuk fikirannya ialah membeli seekor kuda kuda yang telah lama dimimpikan oleh Lisa. Untuk melaksanakan rancangannya, dia harus mengambil pinjaman sebesar 5 ribu dolar di stesen di mana dia bekerja. Untuk kembalinya hutang, Homer memutuskan untuk mendapatkan pekerjaan kedua di sebuah kedai malam yang disebut "Dalam tergesa-gesa." Hari bekerja dan malam, Homer habis, dan dia mula menghadapi masalah selepas belajar mengenainya, Lisa memutuskan untuk melepaskan hadiahnya.

Di Springfield terdapat pertandingan mesin mainan tanpa enjin. Bart memutuskan untuk bersaing dan membina kereta sendiri. Homer tidak tahu tentang hobi barunya. Beberapa hari kemudian, Marge menjemputnya untuk mengambil ujian - "Adakah anda seorang ayah yang baik?", Homer bersetuju, tetapi memahami bahawa dia tidak dapat menjawab mana-mana soalan yang dicadangkan. Beliau memanggil Institut Pendidikan Ibu Bapa dan bersetuju untuk mengambil beberapa kursus. Selepas mereka, Homer dengan senang hati membantu Bart menamatkan kereta itu, dan walaupun dia adalah orang luar dalam perlumbaan pertama, pada masa kedua dengan bantuan ayahnya, keluarga Simpson mengambil tempat pertama.

Homer memutuskan untuk berkongsi dengan pelayan bar yang terkenal bernama Mo, resipi untuk minuman tandatangannya, Homer Homer. Koktel ini sangat buruk, terima kasih kepada bahan tambahan khas. Moe, melihat bahawa kebaharuan dalam permintaan, memutuskan untuk memberikannya sebagai miliknya sendiri, dan mula berdagang dalam "Bahan Bakar Mo" tanpa pengetahuan Homer. Tetapi pemilik sebenar ciptaan itu tidak akan membiarkan segala-galanya pergi ke brek, dia bercadang untuk mengambil tindakan tegas dan bahkan kejam.

Burns, yang mahu membuat penyesuaian terhadap kehidupan pribadinya, memutuskan untuk menjual stesen atom sendiri. Pemilik baru, orang Jerman, membersihkan kakitangan yang tidak cekap, yang pertama di bawahnya, sudah tentu, Homer mendapat - dia dipecat. Selepas beberapa lama, Montgomery menyedari bahawa dia kehilangan bukan sahaja stesen, tetapi juga kuasa atas rakyat - bawahannya. Dia merasakan bahawa dia mesti kembali ke jawatannya, dan memegang stesen itu di tangannya.

Homer memberitahu anak kisah kelahiran Bart. Isterinya, Marge, bekerja sebagai pelayan di sebuah restoran, dan Homer adalah hamba sederhana di taman mini golf. Tidak lama kemudian, mereka mengetahui bahawa Marge sedang hamil, mereka bergegas untuk mengesahkan hubungan mereka di kapel yang dipanggil "Shooter Pete", maka Homer mengambil usaha untuk kerja yang lebih baik. Setelah kehilangan harapan terakhirnya untuk menetap di Stesen Tenaga Atom, dan merasakan bahawa adik-beradik dan ibu isterinya membenci dia dalam keramaian, dia meninggalkan rumah itu dan menjanjikan dirinya tidak akan kembali ke sana sehingga dia mendapat pekerjaan yang baik. Restoran "Ate and Go" menjadi tempat pertamanya, bekerja sepanjang hari di sana, dia menghantar seluruh gajinya kepada Marge. Pada hari gembira ketika Bart datang ke dunia, Homer akhirnya diterima sebagai pekerja di loji kuasa nuklear.

Pada hari lahirnya, Bart menerima mainan - "Star Microphone". Apabila dia belajar dengan bantuannya, seseorang boleh memainkan seseorang, dia, tanpa berfikir dua kali, membuat keseronokan semua orang di rumah. Kemudian, Bart memutuskan untuk bermain tipu daya di seluruh bandar dan membuat semua penduduk percaya kepada anak lelaki bernama Timmy, yang jatuh ke dalam sumur dan tidak dapat keluar daripadanya. Kota ini naik ke telinga, dan memulakan pencarian. Ketakutan dengan peristiwa besar seperti itu, Bart memutuskan untuk meretas jenaka ini dan berangkat untuk mendapatkan radio dari telaga, tetapi dia jatuh ke sana sendiri. Tidak dapat keluar dari telaga sendiri, dia meminta pertolongan, tetapi memastikan penduduk sedia untuk apa-apa untuk Timmy, tetapi bukan untuknya, dan oleh itu Simpsons perlu membantu ahli keluarga mereka sendiri.

Homer berminat dengan pertaruhan bola sepak, suatu hari dia akan mengetahui bahawa Lisa dapat meramalkan hasil kebanyakan permainan. Terima kasih kepada hadiah ini, Lisa dan Homer mencari kepentingan bersama, dan kesejahteraan keluarga membaiki dengan ketara. Walau bagaimanapun, selepas beberapa ketika, Lisa mula takut bahawa hubungan hangat seperti itu akan berakhir sebaik sahaja musim bola sepak berakhir. Perlawanan terakhir bertukar untuk Homer menjadi ujian sebenar kekuatan.

Hubungan yang membosankan dan hubungan keluarga membawa Marge kepada tekanan. Memandu kereta, dia memecah selepas tipuan lain Maggie dan berhenti memandu di tengah-tengah jambatan, enggan berkomunikasi dengan dunia luar. Marge membawa polis. Setelah dibebaskan, keluarga itu berpura-pura tiada apa yang berlaku, tetapi dia merasakan bahawa dia tidak akan bertahan lama, dan dia memerlukan percutian. Walaupun kepercayaan Homer untuk tinggal, dia pergi ke Rancho Relaxo, di mana dia mempunyai masa yang indah. Sementara itu, Homer cuba mengatasi Bart dan Lisa, serta dengan saudara perempuannya, Maggie juga mencari ibunya.

Edna Krabapple sentiasa mencari pasangan hidupnya, tetapi dia tidak mempunyai nasib sepanjang masa. Bart mengetahui tentang ini dan memutuskan untuk memulakan korespondensi dengan gurunya, mengambil nama samaran untuk dirinya sendiri - Woodrow Wilson. Dia menghantar gambarnya kepada orang lain, yang menggambarkan pemain hoki pasukan Amerika Syarikat, dan melantiknya di sebuah lembaga yang dikenali sebagai "Golden Truffle". Selepas beberapa ketika, hati nurani Bart bangun, dan dia memberitahu keluarganya tentang perbuatannya, kini Simpsons cuba mencari jalan untuk memadamkan cerita ini secukupnya.

Burns berhujah dengan Presiden Amerika Syarikat Shelbyville Nuclear Plant yang bernilai sejuta dolar itu bahawa pasukan besbol yang terdiri daripada loji tenaga nuklearnya akan memenangi perlawanan seterusnya. Homer direkodkan dalam pasukan di barisan hadapan, memberitahu semua orang bahawa dia mempunyai senjata rahsia yang akan membantu mereka memenangi kemenangan tanpa syarat. Untuk meningkatkan bar untuk permainan, Burns memutuskan untuk mengambil pemain besbol profesional ke stesen dan merekrut mereka ke pasukan. Tetapi keadaan menambahnya terhadapnya, semua muka baru jatuh dari permainan - walaupun sebelum ia bermula, satu demi satu. Sepertinya tidak ada lagi harapan, kecuali senjata rahsia Homer.

Sekolah ini menjalankan ujian untuk menentukan tahap pengetahuan pelajar dan kepatuhan mereka terhadap program yang diberikan. Perlu diingat bahawa sistem yang menguji ujian dalam mod automatik hampir gagal apabila saya mula menyemak jawapan Bart. Lisa juga terkejut dengan hasilnya, berikutan keputusan ujian dia ditakdirkan menjadi suri rumah, dan bukan seorang pemusik seperti yang dia impikan. Tetapi kejutan Bart tidak mempunyai batas, dia mengetahui bahawa dia dijanjikan kerjaya sebagai pegawai polis, dia mula mempersiapkannya dengan segera. Pengarah Skinner, mengamanahkannya untuk mengawal perintah itu di koridor sekolah, Bart menarik minda dari kuasa, dan Lisa terjatuh ke dalam kemurungan dan mula kehilangan temperamen dan pembuli.

Siri ini bermula dengan fakta bahawa loteri seterusnya berlaku di bandar, di atas tiket yang Homer membelanjakan semua simpanannya. Pada akhirnya, semua harapan sia-sia - keluarga tidak memenangi apa-apa, dan anjing mereka menjadi sakit dengan penyakit perut. Untuk menyembuhkan penolong kecil Santa, Simpsons mengurangkan belanjawan mereka. Merasai cara mereka memperlakukannya dalam keluarga, anjing itu lari dari rumah, dan dia dibawa ke rumah anak yatimnya oleh Montgomery untuk menjadikannya anjing pengawal sejati - kejahatan dan belas kasihan. Bart merindui kawannya yang berkaki empat, dia pergi mencari haiwan kesayangannya.

Homer, selepas pergaduhan lain dalam keluarga, pergi ke satu tempat untuk menenangkan syarafnya. Membuat pesanan untuk dirinya sendiri, dia bertemu dengan Larlin Lumpkin, penyanyi negara yang bekerja sebagai pelayan. Merasakan bahawa lagu-lagunya melanda jiwa, Homer memujuknya untuk bercakap di radio, dan kemudian menjadi pengurusnya. Larlyn semakin popular dalam masa yang singkat, semua orang gila tentang lagu-lagunya, semuanya kecuali Marge...

Bob dibebaskan dari penjara untuk tingkah laku yang teladan, di mana dia terima terima kasih kepada Bart. Tanpa berfikir dua kali, dia bertemu Selma Bouvier, percintaan mereka berkembang pesat dan tidak lama lagi mereka memutuskan untuk berkahwin. Semua orang di keluarga Simpsons gembira untuk mereka, semua orang kecuali Bart, dia tidak percaya Bob dan percaya bahawa dia mempunyai sesuatu yang dahsyat untuk dilakukan. Suspicions meningkat apabila, selepas majlis perkahwinan, pengantin baru memutuskan untuk pergi untuk berbulan madu. The Simpsons tidak mengesyaki apa-apa, dan masih bergembira untuk pasangan suami isteri. Bart adalah satu-satunya yang cuba menghalang jenayah.

Band rock "Lumbar punctures" datang ke Springfield semasa lawatan. Prestasi mereka berakhir dengan kegagalan dan perjuangan yang lengkap. Tetapi walaupun ini, Bart merasakan keinginan untuk belajar bermain gitar. Dengan meminta wang untuk membeli alat, dia mendapat apa yang dia mahu, tetapi pembelajaran tidak membawa kepada apa-apa. Sewaktu belajar ini, pemandu bas dan teman baik Bart, Otto menunjukkan kepadanya kelas induk bermain gitar. Kerana ini, bas itu ditangguhkan, dan Otto terpaksa melampaui kelajuan agar dapat memberi waktu kepada para pelajar untuk memulakan kelas. Tetapi, walaupun ini, dia masih tidak mempunyai masa, dan dengan cara itu, dia menaiki bas - dia dipecat. Tiada tempat untuk orang miskin hidup, dan Bart memutuskan untuk menjemput kawannya untuk melawat mereka di garaj. Homer dengan jujur ​​memberi amaran kepada tetamu baru bahawa dia tidak akan sangat bersahabat dengannya. Ternyata Otto juga tidak mempunyai lesen memandu. Sekarang dia perlu lulus peperiksaan secepat mungkin, kalau tidak dia akan tinggal di jalanan.

Seorang pelajar baru datang ke kelas. Rakan Bart, Milhouse, seketika jatuh cinta kepadanya. Samantha tidak menolak hubungannya, yang Barth bertindak balas dengan ketakutan - dia takut bahawa kerana dia, dia akan kehilangan sahabatnya. Tidak dapat menahan dirinya, Bart memanggil ayah Samantha dan memberitahunya segala-galanya, dia tiba di bandar itu dan membawanya selamanya. Milhouse jatuh ke dalam keputusasaan, yang berubah menjadi kemarahan apabila Bart memutuskan untuk mengaku kepadanya apa yang telah dilakukannya. Selari dengan peristiwa-peristiwa ini, Lisa cuba mengajar ayahnya untuk menjalani diet baru berdasarkan kaedah pembelajaran bawah sedar. Tetapi secara tidak sengaja, bukannya program baru, Homer dihantar kaset untuk meningkatkan perbendaharaan kata. Akibatnya, dia tetap berat, tetapi perbendaharaan kata, tetapi menjadi lebih baik, kini Homer bercakap seperti orang Perancis yang sebenar.

Herbert Powell, yang, terima kasih kepada Homer, telah berpaling dari seorang jutawan menjadi seorang lelaki miskin, menyeret kewujudannya di dalam sebuah tempat sampah, bersebelahan dengan orang-orang yang kaya dan kalah yang sama seperti dia. Tetapi suatu hari, dia datang dengan idea yang luar biasa, dia datang dengan seorang penterjemah ucapan anak. Ciptaan baru ini boleh mendatangkan pendapatan yang besar, tetapi untuk melaksanakan rancangannya - Herbert memerlukan sejumlah kecil untuk membina model kerja dan menjalankan percubaan di atasnya. Untuk mendapatkan bantuan, jenius itu merayu kepada Simpsons, kerana dia tahu bahawa Homer baru-baru ini menerima penghargaan daripada loji tenaga nuklear untuk pencapaian yang luar biasa.

Tumbukan lumbar

b-nogo abut pinggang. Bahagian belakang dan leher bengkok oleh arc maksimum iklan ke depan. Adalah lebih baik jika kepala dan bahu dibetulkan oleh pembantu di hadapan. Keadaan ini memberikan ketinggian yang berbeza dari proses spinous, perbezaannya, orientasi yang lebih baik berbanding tapak tusukan, terutamanya kerana akar saraf rongga dural dikumpulkan dalam dua berkas, menyimpang ke sisi, yang menyokong pengenalan jarum. Pukulan lumbar dilakukan dalam kedudukan terlentang (Rajah 4), terutamanya pada pesakit dan bayi yang teruk: pesakit ternyata di sisinya, kaki dibengkokkan pada sendi lutut dan pinggul, badan lonjakan maksimum badan ke depan, kepala mengarah ke dada. • Teknik P. p. Mencatat proses spinous (Liv) jari telunjuk kiri tangan kiri, membuat pukulan yang bertenaga pada kulit di bawahnya, di ruang spinous (di Kvinki, berlepas dari garis tengah pada g /2- G cm). Dengan kedudukan j duduk, jarum perlu berjalan hampir mendatar.

tetapi, dengan sedikit cenderung ke atas, dengan pendikit, jarum berada di sudut 70 ° ke badan. Jarum melepasi kulit, tisu subkutaneus, aponeurosis lumbar, kuning intervertebral. ligamen, meninges keras dan araknoid. Kedalaman tusukan berbeza-beza bergantung kepada lemak dan perkembangan otot pesakit, rata-rata 4-7 cm pada orang dewasa dan 2-5 cm: pada kanak-kanak. Dengan peredaran dura mater ada bunyi retak, kadangkala terdengar dari jarak jauh. Selepas perasaan bahawa jarum berada di ruang subarachnoid muncul, mandrin dikeluarkan. Jarum yang memasuki cisterna-ter-minalis ditentukan oleh penampilan cecair yang jelas dan kekuningan yang mengalir dalam aliran atau jatuh secara serentak. Untuk memajukan jarum selepas ini tidak perlu lagi. Pencemaran darah menunjukkan pembiakan urat ruang epidural atau arah yang salah. Kemudian keluarkan jarum dan ulangi tusukan. Cecair dilepaskan dalam jumlah tidak lebih daripada 10.0 g pada orang dewasa dan 5.0 g pada kanak-kanak (hanya dengan meningitis dari 20.0 hingga 40.0 g). "Semasa tusukan, tekanan ditentukan, di mana aliran bendalir serebrum, warna, dan kemudian menghasilkan satu siri ujian (untuk protein, RWn, pelbagai fizikal, kimia, bakteriol.

Ensiklopedia perubatan besar. 1970.

Tumbukan lumbar

Sekarang anda perlu mengenali kaedah mengkaji sistem saraf, yang telah memperoleh kepentingan yang sangat besar sejak 20 tahun yang lalu. Maksud saya ialah tusuk lumbar yang dipanggil, atau, sebaliknya, tusukan lumbar, serta kajian cecair spinal yang diekstrak oleh operasi ini.

Pentingnya analisis cecair ini untuk seorang pakar neurologi hanya boleh dibandingkan dengan nilai ujian air kencing dan urin untuk ahli terapi. Dalam kursus penyakit saraf swasta, anda akan sering melihat berapa banyak membantu prosedur mudah ini untuk diagnosis.

Penggunaan tusuk lumbar untuk tujuan klinik melibatkan pengetahuan mengenai data fisiologi yang berkaitan. Oleh itu, izinkan saya terlebih dahulu untuk membiasakan anda dengan apa cecair spinal, bagaimana dan di mana ia terbentuk, apa sifatnya dan jenis kehidupan apa pun - normal dan patologi - apakah ia hidup?

FLUID SPINAL.

Anda tahu bahawa keseluruhan sistem saraf pusat - otak dan saraf tunjang - berpakaian dengan pia mater. Yang terakhir sangat ketat untuk organ-organ ini sistem saraf, sangat ketat pada mereka, duduk di atas mereka seperti sarung tangan yang ketat di tangan.

Di atas sistem saraf pusat dan pia mater, yang membentuk satu keseluruhan, terletak pada sarung kedua, arachnoid. Ia tidak sesuai lagi, seolah-olah bebas dibuang ke atas sistem saraf, kerana kita membuang kot atau jubah mandi pada diri kita sendiri.

Oleh itu, di antaranya dan sistem saraf pusat ada ruang bebas, yang dipanggil subarachnoid atau subarachnoid dan dibuat oleh cairan tulang belakang.

Di atas membran ini adalah yang ketiga - dura mater.

Mungkin anda kini mempunyai soalan: adakah di sana, jurang antara arachnoid dan dura mater?

Jawapannya adalah berikut. Dalam tengkorak terdapat jurang yang sedemikian. Ini adalah jumlah yang sangat kecil dan mengandungi beberapa cecair menembusi dari ruang subarachnoid.

Dalam rongga saraf tunjang, dura mater begitu rapat dengan arachnoid yang sebenarnya tidak ada jurang percuma, atau, lebih tepatnya, ia sepenuhnya diisi dengan tisu adiposa dan plexus vena.

Sekiranya anda menunjukkan dengan jelas dalam imaginasi anda semua yang saya katakan, maka anda akan bersetuju bahawa, dengan hak yang diketahui, dapat dikatakan bahawa sistem saraf pusat, diseret ke dalam materia pia, mengapung dalam cairan cerebrospinal, seperti dadah dalam botol alkohol. Dan kapal di mana pelupusan dadah ini adalah beg arachnoid.

Semua yang dikatakan setakat ini hanya menggambarkan satu setengah realiti dalam bentuk skema, dan sekarang perlu membuat pindaan yang perlu.

Anda tahu bahawa keseluruhan sistem saraf pusat, yang digambarkan oleh saya sebagai badan yang kukuh, tidak begitu. Ia mewakili jantina badan, yang mengandungi rongga ventrikel.

Oleh itu, pandangan awal dan mudah bagi sekeping bahan pepejal yang direndam dalam cecair mesti berubah. Dalam cecair, bukan badan yang padat mengapung, seperti kroket atau bola biliard, tetapi sesuatu seperti bola getah yang mempunyai rongga dalam.

Adakah dua rongga tersebut berkomunikasi antara satu sama lain - subarachnoid dan rongga ventrikel serebrum?

Ya, mesej di antara mereka ada dalam bentuk lubang Magendie yang disebut lubang Luschka.

Lubang-lubang ini terletak di belayar otak yang lebih rendah dan ditutup dengan cerebellum.

Jika sekarang kita kembali kepada perbandingan dengan bola yang terapung dalam cecair, maka kita perlu membuat satu lagi, pindaan terakhir; bola ini tidak keseluruhan, tetapi koyak - ada lubang di dalamnya.

Bola yang koyak, dibasuh dalam sebuah kapal dengan cecair, dipenuhi dengannya sendiri, dan kami akan mempunyai satu sistem cecair berterusan, satu jisim cecair berterusan - dan bola sekeliling dan mengisinya.

Adakah ini berlaku dengan sistem saraf dan cecair serebrospinal? Sesuatu seperti ini.

Rongga ventrikel juga dipenuhi dengan cecair serebrospinal, yang berkomunikasi dengan cecair ruang subarachnoid.

Dan di dalamnya terdapat persamaan antara hubungan anatomi organisma dan model yang saya pilih untuk menggambarkan - bola yang koyak yang direndam dalam cecair.

Tetapi realiti biologi lebih rumit daripada model mekanikal, dan bersama dengan persamaan, yang saya telah katakan, terdapat perbezaan, yang saya perlu bicarakan.

Oleh itu, biarkan saya meninggalkan skim, model dan perbandingan dan pergi ke bidang fakta anatomi dan fisiologi yang sebenarnya berlaku pada manusia.

Oleh itu, dalam ventrikel cerebral ada cecair yang berkomunikasi dengan cecair rongga subarachnoid, dan yang kedua membungkus seluruh sistem saraf pusat dengan membran cecair dari luar.

Apakah jumlah keseluruhan cecair ini?

Nampaknya berbeza untuk orang yang berlainan dan biasanya antara 60 hingga 150 cm 3.

Daripada jumlah ini, kira-kira 20-30 cm 3 berada dalam ventrikel, dan hampir semua yang lain berada dalam rongga subarachnoid.

Di mana cairan ini berasal?

Malangnya, jawapan yang tepat untuk soalan ini tidak dapat diberikan pada masa sekarang: pendapat pakar neuropatologi di sini berbeza dengan ketara.

Sesetengah menganggap cecair cerebrospinal menjadi rahsia khusus otak, seperti hempedu adalah rahsia hati.

Rahsia ini berkumpul di ventrikel cerebral, seperti hempedu dalam pundi hempedu, dan dari ventrikel melalui bukaan Magendie dan Lushka mengalir ke dalam rongga subarachnoid dan mengisi ia.

Dengan analogi ini tidak cukup yang sesuai dengan saluran hempedu dan saluran empedu. Memandangkan ini, adalah perlu untuk membayangkan bahawa cecair itu dirembes oleh dinding ventrikel itu sendiri: ia berfungsi sebagai titisan di dinding, seperti air di dinding bilik lembap, dan kemudian mengalir ke bahagian bawah.

Penulis lain memegang pandangan yang sedikit berbeza.

Mereka menganggap bahawa badan rembesan bukan seluruh dinding ventrikel, tetapi hanya pembentukan khas yang memperlihatkan kepada lumen yang kedua - plexus choroid (plexus chorioidei).

Anda ingat dari anatomi bahawa plexus choroid adalah, dari segi asal embriologi, penyongsangan materia pia, yang, untuk bercakap, dipenuhi dengan kapal-kapal kusut, masukkan rongga ventrikel.

Menurut struktur histologi mereka dan menurut beberapa data eksperimen, formasi ini benar-benar mempunyai banyak peluang untuk dianggap sebagai organ kelenjar. Dalam kes ini, rahsia mereka mesti dikumpulkan semula dalam ventrikel dan mengalir dari sini ke ruang subarachnoid.

Masih yang lain menganggapnya sebagai transudate kapal ventrikel dan membran. Dalam pandangan ini, perkara penting ialah tempat pembentukan cecair dianggap bukan sahaja ventrikel, tetapi subarachnoid rongga itu sendiri.

Terdapat juga pandangan eklektik, yang membolehkan tindakan serentak semua mekanisme ini sekaligus. Cecair Cerebrospinal, menurut pandangan ini, adalah rahsia, sukar dalam pengertian asal dan tempat pembentukannya; ia dibentuk dari pelbagai sumber dan di tempat yang berlainan.

Betapa sukarnya untuk memilih dari semua pandangan ini yang paling boleh diterima. Ia akan dilihat jika anda cuba mengambil pandangan pendukung mana-mana teori yang dibentangkan dan menarik semua kesimpulan daripadanya.

Saya akan memberikan anda dua atau tiga contoh.

Cobalah, sebagai contoh, untuk mengenal pasti cecair serebrospinal dengan plasma darah, yang semulajadi jika anda menganggapnya transudasi dari sistem peredaran darah, dan anda akan segera menemui sejumlah bantahan yang ingin tahu.

Sebagai contoh, dalam darah manusia terdapat kedua-dua pelengkap dan amboreceptor hemolytic untuk globulul kambing, tetapi mereka tidak dalam cecair cerebrospinal.

Dengan keradangan meninges, meningitis pelbagai jenis, dan pelengkap dan ambositator tiba-tiba muncul dalam cairan tulang belakang _

Dengan kelumpuhan progresif, sebuah ambeteptor muncul, dan pelengkap biasanya tidak hadir, gula ditemui dalam orang yang sihat dan dalam cecair darah dan cerebrospinal, tetapi di dalamnya ia kurang.

Cuba untuk menguji teori yang mengatakan bentuk cecair dalam satu cara atau yang lain dalam ventrikel dan dari sana mengalir ke ruang subarachnoid.

Daripada ini, komposisinya sepatutnya sama di mana-mana, dan: anda akan diberikan bukti dari medan dan klinik dan: eksperimen.

Sebagai contoh, semasa pendarahan di ventrikel, hemoglobin didapati di mana-mana - di rongga subarachnoid dan dalam cecair ventrikel.

Dakwat Cina, disuntik ke dalam haiwan di ventrikel otak, tidak lama lagi ternyata berada di dalam rongga tulang belakang.

Tetapi sebaik sahaja anda menenangkan ini, paradoks baru akan muncul di hadapan anda.

Sebagai contoh, lumpuh progresif, bendalir rongga subarachnoid seringkali memberikan reaksi Wasserman positif, dan cecair ventrikel negatif.

Begitu juga, dengan penyakit kuning, anda boleh menemui pigmen dalam cecair spinal, dan dalam cecair ventrikel mereka tidak mungkin.

Kesemua percanggahan ini boleh menjadi lebih jelas: hanya dalam satu keadaan: dengan mengandaikan bahawa cecair cerebrospinal tidak tetap tidak berubah sepanjang masa, bahawa komposisinya berubah apabila bergerak dari satu kawasan wadah biasa kepada yang lain.

Di sini kita hampir kepada sukar dan sukar untuk menyelesaikan masalah peredaran cecair cerebrospinal.

Adakah cairan ini bergerak seperti air di dalam sungai, atau masih seperti tasik?

Dan jika ia bergerak, maka apakah pergerakan gerakan ini, apakah sumber penggeraknya?

Jawapan kepada soalan-soalan ini belum jelas, hanya garis-garis besar yang paling umum yang digariskan. Kami tahu di kawasan ini beberapa fakta individu yang belum terbentuk menjadi gambar yang koheren dan koheren.

Oleh itu, lebih baik jika anda sendiri mengetahui fakta-fakta ini, cobalah untuk membandingkannya dengan diri sendiri dan merasakan bahawa tidak mustahil untuk memberikan jawapan yang lengkap kepada semua soalan yang diajukan.

Cecair serebrospinal sepanjang masa dibentuk - tidak kira cara mana; dia selalu datang dalam kuantiti nya. Dan kerana jumlah kapasiti ruang di mana ia tertutup adalah terhad, maka jelasnya, harus ada jalan keluar untuk cecair: jika cairan mengalir ke dalam kapal tertutup sepanjang masa dan sentiasa ada tempat untuk bahagian-bahagian baru, itu bermakna di tempat lain sesuatu yang mencurahkan.

Dan untuk mengatakan bahawa terdapat aliran masuk tunai dan aliran keluar sejenis cecair bermakna ia bergerak, bahawa terdapat peredaran di dalamnya.

Mengambil kedudukan utama tulang belakang sebagai satu menegak, di mana seseorang membelanjakan kira-kira 16 jam sehari, adalah lebih semula jadi untuk membolehkan bendalir mengalir keluar dari ventrikel ke rongga tulang belakang mengikut undang-undang graviti.

Dan sememangnya, eksperimen dengan pengenalan pelbagai pewarna di ventrikel otak menunjukkan peralihan warna-warna ini dengan segera ke dalam saluran tulang belakang.

Di sisi lain, terdapat eksperimen jenis terbalik, walaupun dipertikaikan oleh beberapa penyelidik: maskara yang diperkenalkan oleh tusukan lumbar ke dalam saluran tulang belakang juga ternyata di dalam ventrikel otak.

Jika ini benar, maka harus ada arus terbalik - dari kanal tulang belakang ke ventrikel otak, dari bawah ke bawah.

Ketersediaan kedua-dua arah bertentangan di atas aliran cecair itu memberi beberapa penyelidik alasan untuk menegaskan bahawa pergerakannya berlaku dalam bentuk ombak seperti gelombang - dari atas ke bawah, kemudian dari bawah ke atas.

Saya fikir satu lagi penjelasan tentang fakta yang sama adalah mungkin. Kewujudan simulasi dua fenomena bendalir adalah konstan, tetapi berlawanan arah: satu dari atas ke bawah, satu lagi dari bawah ke atas.

Dengan andaian ini, ia akan menjadi perkara yang tidak bergerak mengikut jenis gelombang, atau lebih baik untuk mengatakan, pendulum, tetapi menurut jenis pusaran air, yang tidak mempunyai bulat, tetapi bentuk yang sangat panjang. Sebuah jet cecair akan turun di suatu tempat,. contohnya, di bahagian anterior dari subarachnoid rongga, akan sampai ke bahagian bawahnya, akan membungkus dan pergi ke arah otak sepanjang separuh posterior kantung arachnoid - atau sebaliknya.

Adalah dipercayai bahawa terdapat satu lagi arah cecair serebrospinal semasa - dari depan ke belakang.

Sekiranya anda membandingkan semua ini, maka kesimpulan yang paling mungkin adalah seperti berikut.

Pergerakan cecair cerebrospinal sangat rumit, sangat berbeza dari jenis pergerakan mudah seperti pergerakan darah di dalam kapal. Dalam beg araknoid, cecair mungkin bergerak ke arah yang berbeza, mengingatkan dalam hal ini pergerakan cecair mendidih dalam dandang.

Apakah sumber tenaga yang memacu bendalir?

Dan di sini dinamika proses ini, sayangnya, masih sedikit dijelaskan, dan oleh itu adalah mungkin untuk menjawab persoalan yang hanya ditimbulkan secara umum.

Pertama, fakta bahawa pengumpulan cecair berterusan adalah sumber pergerakannya. Apabila cecair memasuki rongga tertutup, ia tidak dapat dielakkan mengalihkan yang sudah sedia ada, iaitu, ia mewujudkan beberapa pergerakan media cecair.

Kedua, pergerakan nadi dan pernafasan, seperti yang ditunjukkan oleh pemerhatian, menyebabkan, satu cara atau lain, ayunan tekanan berterusan dalam rongga subarachnoid. Secara semulajadi, peritasan berirama ini menyebabkan sejenis pengadukan, iaitu salah satu sumber pergerakannya.

Akhirnya, bendalir sentiasa diserap dari rongga subarachnoid oleh sebahagian ke dalam bukaan sistem limfa, yang membuka ke dalam rongga subarachnoid, sebahagiannya melalui dinding urat, ruang perivaskular yang membuka ke dalam rongga yang sama.

Sedutan ini berfungsi lebih kurang seperti peluntur suntikan, yang menarik dalam ubat yang betul, iaitu ia juga mencipta pergerakan bendalir.

Semua faktor ini, dan mungkin juga faktor-faktor lain yang tidak diketahui oleh kami, yang dapat dijumlahkan bersama, mungkin membuat gambaran arus cerebrospinal yang sangat rumit dan pelbagai.

Dengan ini, saya akan selesai dengan sisi anatomi dan fisiologi perkara itu dan meneruskan penerangan tentang sifat-sifat cecair serebrospinal yang normal.

Biasanya, ia benar-benar telus, alkali, kisaran graviti tertentu dari 1003 hingga 1008.

Ia mengandungi 98.73% air, 1.25% garam, dan 0.02% protein; Terdapat "jumlah gula yang tidak ketara - 0.4%.

Unsur-unsur seragam dalam orang yang sihat hampir secara eksklusif limfosit didapati.

Bilangan pengehadan mereka, di mana kawasan patologi sudah bermula, biasanya dianggap 5 - 6 dalam 1 mm 3.

Cecair spinal adalah dalam rongga subarachnoid di bawah tekanan yang diketahui, yang mudah diukur. Apabila berbaring dengan pesakit, ia sama dengan 5 - 7 mm Hg, atau 100 - 126 mm lajur air. Apabila duduk dalam kedudukan yang sama, ia boleh mencapai sehingga 200 mm tiang air.

Ini adalah ciri cecair serebrospinal dalam orang yang sihat.

Apabila penderitaan organik sistem saraf pusat atau membrannya berlaku, gambar yang diterangkan di atas perubahan - sama ada semua atau di bahagian berasingan.

Oleh itu, kajian bendalir yang dihasilkan boleh menjadi pertolongan besar untuk diagnosis.

Bagaimana untuk mendapatkan cecair untuk analisis? Prosedur yang sama dipanggil lumbar puncture atau lumbar ny nktsi e y.

TEKNOLOGI PROKOLA.

Tusuk dibuat seperti berikut: pesakit diletakkan di atas kerusi dan diminta untuk membengkokkan tulang belakang lebih. Anda boleh menawarkan untuk membalut tangan anda di sekitar kaki di bawah lutut dan tekan dagu ke dada.

Kemudian menghabiskan apa yang dipanggil "garis Jacobi". Ini adalah garis mendatar yang menghubungkan titik tertinggi kerang iliac. Ia terbaik dilakukan dengan iodin. Ia melalui proses vertebra lumbal ke-4.

Secara langsung di atas proses ini, jarum khas disuntik dan menembusi rongga subarachnoid di bawah saraf tunjang.

Apabila jarum telah melewati dura mater, lepaskan mandrin, dan cairan mula mengalir.

Menggunakan instrumen khas, tekanan diukur, dan kemudian beberapa kiub cecair dilepaskan ke dalam tiub ujian untuk siasatan lanjut. Ia perlu mengambil kira 3 cm 3.,

Ia tidak mengatakan bahawa keseluruhan prosedur dijalankan dengan mematuhi asepsis yang ketat.

Setelah tusuk, disyorkan bahawa pesakit berbaring selama sehari dalam kedudukan meninggal.

KAJIAN KELUAR SPINAL

Kajian ini dibuat kimia, morfologi dan bakteriologi.

Pada masa ini, tidak perlu bermimpi analisis kimia lengkap, dan perkara ini biasanya terhad kepada beberapa reaksi yang dianggap paling penting. Bilangan tindak balas tersebut semakin meningkat setiap tahun, tetapi nilai diagnostik kebanyakan daripada mereka masih tidak dapat dijelaskan.

Oleh itu, saya akan berikan hanya beberapa orang yang berjaya mewujudkan reputasi yang lebih kukuh.

Pertama sekali, reaksi Wasserman dilakukan dengan cecair serebrospinal.

Tanpa terperinci, saya hanya boleh mengatakan bahawa dengan pelbagai penderitaan sistem saraf yang dikaitkan dengan sifilis, seseorang sering dapat menemui reaksi negatif Wasserman dalam darah dan yang positif dalam cecair serebrospinal.

Dan hakikat positif reaksi Wasserman dalam cecair spinal dan gabungan ini dengan Wasserman negatif serentak dalam darah, seperti yang anda lihat dalam perjalanan neuropatologi swasta, adalah alat diagnostik yang serius.

Tindak balas penting seterusnya adalah nama teknikal "fasa Nonne-Appelt".

Intinya terletak pada fakta bahawa globulin dan nukleoalbumin dicetuskan, dan albumin kekal dalam penyelesaian.

Ia dibuat seperti ini.

Untuk 1 cm 3 larutan ammonium sulfat dituangkan 1 cm 3 cecair. Dengan peningkatan patologi dalam jumlah globulin di tapak hubungan, satu cincin diperoleh dalam 3 minit pertama. Keputusan sedemikian dipanggil "fasa pertama bukan positif pertama," dan sebarang negatif lain.

Reaksi positif menunjukkan kehadiran sifilis sistem saraf atau keradangan meninges.

Saya tidak akan menyenaraikan reaksi lain kepada anda - anda akan mengenali mereka dalam latihan praktikal.

Kajian morfologi bendalir dikurangkan kepada penghitungan unsur-unsur berbentuk di dalam bilik pengiraan khas dan mengkaji mereka di bawah mikroskop.

Mengeluh dari butiran, boleh dikatakan bahawa, secara umum, dengan pelbagai lesi meninges, serta dengan sifilis otak, pleocytosis darjah yang berbeza diperhatikan, iaitu peningkatan bilangan elemen yang terbentuk kepada beberapa puluhan dan juga beratus-ratus 1 mm 3 cecair.

Pada masa yang sama, gambar sel selular sering berubah - bersama dengan limfosit, leukosit, badan purulen dan pelbagai unsur patologi muncul.

Penyelidikan bakteria dilakukan oleh kaedah konvensional, iaitu dengan mengkaji cairan di bawah mikroskop, menanam pada media nutrien, jangkitan haiwan, dan sebagainya.

Dalam beberapa kes, kaedah penyelidikan ini, sebagai tambahan kepada masalah diagnostik, kadang-kadang menyelesaikan masalah terapeutik yang sangat penting.

Ini berlaku, sebagai contoh, dalam kes meningitis serebral epidemik, di mana bukti kehadiran patogen tertentu, meningokokus, memastikan kejayaan rawatan serum.

DISKAUN APRACTIC DAN AGNOSTIC. PERMULAAN PERMULAAN.

Sehingga kini, kita telah membincangkan keadaan normal dan patologi fungsi-fungsi tersebut yang dalam fisiologi perkataan sempit. Benar, anda mungkin perhatikan bahawa pada hampir setiap langkah terdapat satu lagi ciri yang tersangkut dalam yang tidak dapat dibebaskan seminit ketika berurusan dengan sistem saraf: jiwa. Rasa deria adalah untuk separuh yang baik berkaitan dengan aktiviti mental yang lebih tinggi; gerakan yang dipanggil sukarela melibatkan usaha sukarela, iaitu perbuatan mental; kawasan luas sistem saraf simpatik juga nampaknya digabungkan dengan kerja bidang psikik. Ada kemungkinan bahawa semua fungsi sistem saraf secara amnya dikaitkan dengan kerja otak yang hebat, iaitu, diterjemahkan ke dalam bahasa psikologi, mereka dikaitkan dengan satu atau satu lagi bentuk aktiviti mental.

Tetapi sehingga sekarang, mudah bagi kami untuk menggugurkan addendum ini - jiwa - untuk memberikannya kepada bidang kuasa disiplin bebas - psikologi dan psikiatri: ia agak terhad, ia dilapisi pada barang-barang somatik kasar sebagai lampiran yang semata-mata berfungsi, ia tidak menjadi tumpuan.

Walau bagaimanapun, terdapat sekumpulan gejala yang menduduki kedudukan antara kedua-dua somatik semulajadi dan murni. Di satu pihak, mereka adalah tanda-tanda yang tidak dapat dinafikan, seperti lumpuh atau anestesia; Sebaliknya, mereka adalah sifat umum, tersebar, untuk bercakap, watak yang khusus kepada gangguan mental: sebagai contoh, kehilangan keupayaan untuk memahami ucapan sendiri dengan integriti semua fungsi pendengaran visual, pendengaran dan lain-lain. Gangguan seperti itu terletak pada perbatasan antara proses fisiologi asas dan mendasar, secara murni dan murni dan manifestasi yang berubah-ubah, sukar difahami dan tidak terhingga daripada jiwa; mereka semacam membuang jambatan di antara kedua dunia ini, yang pandangan dunia massa yang naif sentiasa berusaha untuk mengasingkan dan menentang satu sama lain. Ciri terkini gejala-gejala ini selalu menarik imaginasi para penyelidik dan menimbulkan harapan harapan berani untuk membangun berdasarkan psikiatri saintifik mereka, yang mana seluruh kawasan ini akan menjadi asas fisiologi. Sudah tentu, harapan-harapan ini tidak dibenarkan - masa itu belum menjadi kenyataan untuk mereka - tetapi teras kebenaran yang sihat, yang tidak diragukan lagi terletak pada mereka, memerlukan bidang yang sukar dan kering ini diteliti dalam neuropatologi dengan penjagaan yang sama seperti semua itu anda telah melalui setakat ini.

Ini adalah apraxia dan agnosia yang dipanggil dengan subspesies - gangguan aphasic dari pelbagai jenis.

Dalam perbuatan motor seseorang dapat melihat dua sisi, yang dinyatakan dalam dua jenisnya. Sesetengah daripada mereka adalah unsur, sewenang-wenangnya dalam pengertian sempit perkataan, yang disengajakan, sebagaimana ia dipanggil. Sebagai contoh, seseorang, melalui perintah atau atas inisiatifnya sendiri, akan membengkokkan kaki di lutut atau memukul kunci piano dengan satu jari. Pergerakan jenis ini adalah asas, asas semua aktiviti motor umum. Lapisan anatomi mereka, seperti yang anda ketahui, jalur kortikol-otot dengan permulaannya dalam korteks - kawasan motor, yang merupakan jumlah pusat bagi otot individu. Dan asas fisiologi adalah impuls sentrifugal yang bermula di sel-sel di kawasan motor dan bergerak sepanjang jalan ini ke otot.

Walau bagaimanapun, pergerakan asas seperti ini tidak membuang dinamika badan kita. Selain itu, jisim utama mereka terdiri daripada pergerakan jenis yang berbeza, walaupun, saya ulangi, ia berdasarkan proses seperti yang sebelumnya. Kebanyakan pergerakan kita, seperti yang mereka katakan, menghafal, kerana mereka diingat - sama ada dalam proses pertumbuhan organisma, atau dalam proses latihan khas, pembelajaran. Seorang kanak-kanak kecil, yang ibu mengajar untuk berjalan, membuat peredaran lambat dan pergerakan sudut jenis pertama: dia memotong otot individu dengan jeritan yang berasingan, sering juga yang tidak perlu sepenuhnya, tidak mempunyai keyakinan sepenuhnya bahawa hasil yang diinginkan akan diperolehi.

Tahun-tahun berlalu, kanak-kanak itu menjadi dewasa, dia menghasilkan pergerakan berjalan beratus-ratus kali ganda, dia belajar mereka, dan mereka membentuk kompleks stereotaip tindakan motor - jadi stereotaip bahawa setiap orang di sekelilingnya tahu dengan hati: mereka mengenali orang ini dari jauh dengan berjalan, mengikut kompleks stereotaip tindakan motor yang diketahui.

Apa sebenarnya yang berlaku - secara anatomi dan fisiologi - dalam sistem saraf orang ini apabila pergerakannya yang tidak disengajakan dan berubah berubah menjadi kompleks gerakan yang diperintahkan dan stereotaip?

Sudah tentu secara anatomi, tidak ada yang berlaku: tidak ada sel-sel saraf baru atau jalur baru yang tumbuh. Tetapi sesuatu yang fisiologi baru dibentuk. Untuk menghasilkan pergerakan berjalan dengan ekonomi terbesar, untuk selalu memasukkan hanya otot-otot yang diperlukan dalam perbuatan ini dan mematikan otot-otot yang tidak perlu untuk mengurangkan mereka dalam urutan tertentu, dan sebagainya, orang harus secara tidak sadar melakukan banyak eksperimen. Dari sebilangan besar peranti kortikal dan subkortikal, menggabungkan unsur pergerakan individu, saya terpaksa memilih satu, yang paling sesuai, dan membetulkannya dalam bentuk beberapa pusat khas, yang, jika ia digunakan sepenuhnya, akan memberikan pergerakan yang dikehendaki.

Mungkin, pada masa yang sama, di suatu tempat di korteks, satu kawasan khas diperuntukkan yang dikaitkan dengan bahagian otak lain, tetapi membawa fungsi tertentu - untuk menguruskan prestasi mudah dan baik kompleks pergerakan ini. Ia boleh dipanggil pusat "eupraxia", atau hanya "praxia", untuk berjalan.

Adalah sangat penting untuk memahami bahawa pusat itu bukanlah konsep sempit-anatomi, walaupun ia mempunyai asas anatomi. Semua elemen anatominya adalah dari kelahiran, tetapi mereka tidak dimaksudkan oleh alam semula jadi sebagai "pusat berjalan". Orang ini dengan semua ciri-ciri individunya. Dalam bidang ini, mungkin, pautan asosiasi untuk kontraksi otot individu yang membuat gaya ini paling dekat, dan dari sini, mungkin lebih mudah untuk menggabungkannya. "Pusat praxia" pergerakan ini akan berada di sini satu konsep fisiologi, bukannya anatomi sempit. Hubungan antara unit berasingan ini dan tanah anatomi - dalam bentuk otak - di mana ia sesuai adalah lebih kurang sama antara peta kawasan tertentu dan kawasan yang ingin kita gariskan pada peta ini. Peta ini akan tetap sama: meridian dan parallels yang sama akan kekal, sebutan sungai yang sama, sebutan gunung yang sama, dan lain-lain. Tetapi kita boleh meletakkan pelan kami di atasnya dari beberapa jenis bandar, contohnya, di mana kita akan memikirkannya. Sekiranya bandar tersebut benar-benar dibentuk, ia akan membentuk "pusat" yang diketahui dalam fungsional, contohnya, ia boleh menjadi pusat perdagangan, dan itu akan menjadi peranan fungsinya. Tetapi dia akan menjalankan fungsinya sebagai pusat melalui pembentukan formasi seperti yang sudah ada. telah dipersiapkan - melalui sungai-sungai yang sedia ada sebagai jalan air, gunung sebagai formasi perlindungan, dan lain-lain. Bandar ini, secara umum, boleh dipindahkan. Daripada ini, sifat fizikal bumi, yang sepadan dengan perbandingan dengan keadaan anatomi, tidak akan berubah. Dan bandar yang terlantar itu dapat mengekalkan peranan fungsi bekasnya - peranan pusat membeli-belah - tetapi ia perlu dipenuhi melalui formasi geografi lain, sungai-sungai lain, laut, gunung, dan sebagainya. Adalah mungkin bahawa keadaan berfungsi akan menjadi lebih teruk daripada pergeseran tersebut, dan mungkin, sebaliknya, akan lebih baik; tetapi hakikatnya, mereka, secara amnya, akan mungkin dengan data fizikal lain. Dan syarat-syarat ini dalam contoh kita dan serupa dengan mereka keadaan anatomi dalam persoalan penyetempatan "pusat praxia" berjalan hanya mempunyai satu makna - kawasan terhad yang diketahui di mana ia lebih mudah untuk melaksanakan fungsi ini daripada yang lain.

Kembali kepada contoh gaya saya. Seorang lelaki pada zaman matangnya boleh membentuk beberapa jenis berjalan - tidak secara fizikal secara ekonomi: contohnya, yang sangat canggung, goyah, dengan pelbagai pergerakan yang tidak perlu. Walau apa pun, apabila ia dibentuk dengan tegas, pusat praxia yang sepadan telah terbentuk, - satu bahagian yang terkenal dipenuhi dengan fungsi menggabungkan yang biasa.

Kemudian lelaki ini memasuki perkhidmatan ketenteraan, dan di sana dia diajar gaya lurus yang betul, yang kemudian tinggal bersama dia sepanjang hidupnya.

Dalam proses pembelajaran, kita terpaksa melepaskan penguncupan sesetengah otot, contohnya, mereka yang menggerakkan badannya bergerak, dan belajar bersungguh-sungguh untuk mengurangkan orang lain, misalnya, mereka yang menarik hidung ke hadapan, membuat trampling yang kuat. - yang disebut "langkah keras", dan sebagainya. Membentuk sebuah kompleks baru. pergerakan dan, dengan itu, pusat menggabungkan fungsi baru - pusat praxia baru untuk gaya baru. Adalah mungkin bahawa pusat baru ini akan kekal di tempat yang sama seperti yang lama - hanya rutin dalaman kerjanya akan dikumpulkan semula - tetapi secara teorinya dapat dibayangkan bahawa ia boleh bergerak sedikit. Kemudian ini bermakna bahawa untuk keadaan dinamik baru, pusat praxia akan mempunyai lokalisasi yang sedikit berbeza.

Saya akan memberikan satu contoh lagi: persoalannya sangat sukar untuk dimengerti bahawa ada perhitungan untuk berlalu lebih lama. Anak seorang buta huruf telah belajar menulis. Dan ketika dia dewasa, dalam profesinya, dia selalu menulis sesuatu sepanjang hidupnya. Cuba analisa fenomena ini dari sudut pandang yang saya baru maju di hadapan anda.

Seperti kebanyakan orang, dia adalah tangan kanan dan oleh itu belajar menulis dengan tangan kanannya. Ini bermakna sepanjang hayatnya dia melakukan perbuatan hemisfera kiri ini, dan segala yang keluar darinya kemudiannya terjadi di hemisfera kiri. Pergerakan pertama adalah kikuk, janggal dan benar-benar kemas: surat-surat itu keluar secara berbeza setiap kali, kerana setiap kali kontraksi otot adalah berbeza. Dan kemudian, selama bertahun-tahun, kompleks gerakan yang dipelajari telah terbentuk, yang menciptakan apa yang disebut tulisan tangan setiap orang.

Pusat fungsional praxia yang baru diwujudkan, praxia satu kumpulan pergerakan khusus - huruf dengan tangan kanannya, mengambil alih kerja menggabungkan pergerakan tulisan tangan menjadi satu kompleks stereotip. Secara teorinya, seseorang harus mengharapkan bahawa pusat ini akan terbentuk di suatu tempat di hemisfera kiri. Sedikit kemudian anda akan mengetahui bahawa ini adalah kes itu.

Adakah perlu membayangkan bahawa pusat sedemikian selalu terletak di hemisfera kiri dan sentiasa berada di tempat yang sama?

Secara teori, tidak. Kanak-kanak itu boleh menjadi kidal dan belajar menulis dengan tangan kirinya. Ini bermakna bahawa keseluruhan proses akan dimainkan di hemisfer kanannya, dan pusat praxia yang sepadan akan terbentuk di hemisfer kanannya.

Dan jika pusat tersebut telah rosak oleh beberapa jenis nidus, maka beberapa jenis gangguan surat akan timbul. Tetapi bagi gangguan itu, orang yang tangan kanan memerlukan tumpuan di hemisfera kiri, dan tangan kiri - di sebelah kanan.

Seperti yang anda lihat, andaian ini dibenarkan di klinik.

Kemungkinan ketiga ialah anak itu boleh menjadi ambidexter yang dipanggil; Ini adalah orang yang sama-sama memiliki kedua-dua tangan. Dia dapat belajar untuk menulis dari awal dengan kedua-dua tangan; Dengan cara ini, kini ia sangat menyokong idea mengajar kanak-kanak dengan cara ini. Kemudian, secara teorinya, dia harus mempunyai dua pusat praxia jenis ini - satu di sebelah kanan, yang lain di hemisfera kiri. Dan jika pusat telah memusnahkan satu pusat, maka yang lain akan kekal, dan surat dari orang itu tidak akan terjejas, yang, dengan cara itu, bermakna projek pembelajaran menulis dengan kedua tangan.

Tetapi menulis dengan pena dan pensil merupakan satu set pergerakan. Oleh itu, kumpulan-kumpulan otot yang bersangkutan dan gabungan singkatan mereka harus mempunyai pusat praxia seperti surat yang diketahui penyetempatan dalam satu atau hemisfera lain.

Tetapi sekarang surat semakin luas. Anda tahu bahawa cara menulis ini melibatkan kontraksi otot lain dalam kombinasi lain, iaitu, satu lagi jenis praxia. Di samping itu, anda boleh menulis dengan cara yang berbeza: pada satu tiang terdapat seorang wanita yang diajar sendiri yang mengetuk setiap huruf secara berasingan dengan satu jari, di sisi yang lain - juru tipis yang berpengalaman bekerja dengan semua sepuluh jari, iaitu dengan kedua-dua hemisfera sekaligus dan dalam urutan yang benar-benar pelik penguncupan otot. Secara teorinya, semua orang ini berada dalam keadaan yang sama sekali berbeza dalam erti membentuk pusat praxia ini dan penyetempatannya.

Jika anda telah mempelajari pemikiran ini, maka anda mungkin sudah memahami perbezaan dari segi penyetempatan pusat-pusat praxia dari pusat-pusat zon motor. Saya meringkaskan perbezaan ini.

Pertama, mereka tidak sepadan. Pusat motor tangan adalah jumlah sel yang menghantar impuls kepada otot untuk pengecutan asas mereka. Pusat praxia biasa adalah pusat yang menggabungkan semua pergerakan tersebut ke kompleks tertentu. Ini adalah jenis ibu pejabat, yang memaklumkan pergerakan tentera stereotaip tertentu yang diperlukan pada masa ini, dan yang, pada amnya, terletak di luar pertempuran.

Kedua, pusat-pusat motor jauh lebih ketat daripada pusat-pusat praxia.

Pusat motor adalah jumlah sel yang menimbulkan neuron pusat kepada otot yang diketahui. Kelompok-kelompok sel ini terletak di tempat-tempat tertentu, mereka mempunyai dimensi tertentu yang tidak jelas, mereka tidak boleh bergerak dari satu tempat ke tempat.

Pusat-pusat praxia, seperti yang telah anda lihat, belum berkembang, jadi untuk bercakap, ke bahagian-bahagian tertentu otak, tetapi, seperti itu, hanya berbohong kepada mereka dan boleh bergerak, seolah-olah meluncur ke otak, bergantung kepada banyak keadaan.

Ketiga, motor pentras, sebagai struktur anatomi, mula membentuk secara anatomis bahkan di embrio. Dalam kehidupan ekstrim, mereka sudah siap sepenuhnya dan hanya menunggu fungsi, atau mereka matang, menyelesaikan pembangunan mereka, seperti yang dipanggil, sebelum dibentuk, sebelum terbentuk.

Pusat-pusat praxia sebagai unit fungsional dicipta dan dibatasi hanya dalam proses kerja, dalam proses berfungsi berbagai struktur anatomi. Dari formasi ini dipilih. jumlah tertentu, - kerana pakar bedah memilih dirinya sendiri satu set instrumen untuk operasi dari kabinet, - dan jumlah mereka, ditambah fungsi yang sama, membentuk apa yang saya panggil "pusat fungsional". Oleh itu, secara teoritis, pusat praxia tidak seharusnya. terdedah.

Adalah perlu untuk berlanjutan kepada pembinaan teori ini semata-mata kerana pentingnya isu yang dibangkitkan. Saya berkata, secara teorinya, pusat praxia tidak terbentuk. Betapa tidak dapat dipertikaikannya? Dan apa yang sebenarnya diperlukan untuk lapisan anatomi mana-mana fungsi untuk menjadi pra-terbentuk? Apakah yang diperlukan untuk fungsi dari nomad untuk menjadi tidak aktif, supaya ia tegas dalam beberapa organ sistem saraf dan supaya ia menjadi warisan? nampaknya dua faktor diperlukan: pengulangan masa dan berulang fungsi yang sama, yaitu, pada akhirnya, fungsi jangka panjang dan stereotip diperlukan.

Tetapi makna umum maklumat biologi kita, bukan sahaja kehadiran organ menimbulkan fungsi, bukan sahaja anatomi yang menentukan fisiologi, tetapi sebaliknya: aspek fungsi mempengaruhi proses penciptaan anatomi. Ia boleh dipertimbangkan bahawa ciri-ciri dalam gaya hidup, iaitu. Akhir sekali, fungsi fungsi, dari masa ke masa, membentuk pelbagai organ, termasuk organ-organ sistem saraf

Ia hanya perlu bahawa cara hidup ini, iaitu sifat fungsi,. agak membosankan, dalam erti kata lain, keadaan hidup stereotaip dan fungsi stereotaip diperlukan.

Di samping itu, ia memerlukan masa yang cukup lama untuk proses transformasi anatomi, sepadan dengan fungsi itu, untuk secara beransur-ansur dapat dicapai melalui generasi yang tidak terhingga. Sekiranya kedua-dua syarat ini ada, maka pada akhirnya organ preformed dicipta di dalam badan - dengan ketat setempat dan mempunyai fungsi tetap, tegas - nampaknya undang-undang am ini juga sah berkaitan dengan sistem saraf dengan pelbagai organ, laluan dan pusatnya.

Jika ini demikian, maka dengan peredaran masa, memandangkan kedua-dua syarat yang baru saya katakan, semua pusat secara umum, termasuk pusat-pusat dari pelbagai praxia, mestilah menjadi pra-matang. Ini bermakna bahawa pada manusia, mereka semua mesti menjadi setempat, mesti menduduki kawasan tertentu yang sama seperti, sebagai contoh, nukleus saraf tengkorak, mesti memperoleh struktur anatomi tertentu dan mesti menanggung beberapa fungsi yang khusus.

Adakah mungkin, dengan alasan secara teorinya, mengharapkan semua ini untuk pusat-pusat Praxia manusia zaman moden?

Ini adalah soalan yang sangat sukar, dan walaupun dengan analisis teori semata-mata, banyak faktor perlu diambil kira.

Manusia sebagai spesies zoologi tertentu muncul dengan tempoh yang disebut, Kuasa Karyadi di planet kita. Berapa lama ia telah wujud tidak lagi dijelaskan, tetapi, dengan mengambil nombor purata, seseorang boleh memikirkan tempoh beberapa ratus ribu tahun. Ini adalah tempoh yang singkat apabila dibandingkan dengan berpuluh-puluh juta tahun, di mana, contohnya, beberapa spesies jerung wujud. Tetapi pada masa ini, sesuatu masih boleh dibentuk jika ia mula terbentuk awal. Sebagai contoh, pergerakan seperti makan dan membuat bunyi tidak diragukan lagi di kalangan yang pertama, dan di samping itu mereka mempunyai warisan yang sangat besar dari nenek moyang manusia. Praxia pergerakan ini mestilah yang paling kuno, dan oleh itu keadaan pertama bagi pusatnya mengambil sifat pembentukan anatomi terus wujud.

Untuk pergerakan seperti makanan, keadaan kedua diberikan: makanan pada setiap masa untuk semua makhluk hidup dengan gigi dilakukan dengan stereotaip yang hebat. Tetapi ucapannya tidak begitu jelas. Walaupun kita menganggap bahawa ucapan mengucapkan kata-kata bermula dengan orang pertama, tidak diketahui sama ada egos itu adalah bahasa yang berbeza atau sesuatu seperti salib di antara bahasa-bahasa lain yang tidak dapat dirasakan. Pada masa akan datang, bahasa menjadi pasti berbeza, tetapi tidak diketahui sama ada perbezaan dalam stereotaip ini begitu penting untuk mempengaruhi lokalisasi pusat ucapan praxia, atau tidak. Berdasarkan data patologi sekarang, perbezaan bahasa bukan faktor penting, kerana sekarang sekurang-kurangnya di semua negara pusat ucapan ucapan mempunyai penyetempatan yang sama.

Dalam apa jua keadaan, pidato praxia harus sangat kuno, salah satu yang paling kuno, dan pasti sejagat, yang, mungkin, tidak peduli pada penetapan keturunan dari pusat masing-masing. Sekarang ambil ucapan bertulis yang melampau. Seperti yang telah disebutkan, ini adalah kompleks pergerakan stereotaip, yang, secara teorinya, harus mempunyai pusat praxia. Fakta patologi menunjukkan bahawa kadang-kadang seseorang mempunyai gangguan menulis dalam bentuk terpencil daripada asumsi teoritis ini mengesahkan.

Tetapi adakah mungkin, sekali lagi secara teorinya, untuk membayangkannya sebagai pusat yang terbentuk, tajam yang digariskan, sebelum ini?

Terdapat sedikit peluang untuk itu. Penulisan wujud hanya beberapa ribu tahun, namun masih ramai orang; hanya beberapa ratus tahun dahulu, ia hanya segelintir unit; untuk apa-apa tempoh masa yang singkat, tiada perubahan biologi yang ketara dalam tubuh manusia boleh berlaku; tidak boleh menjadi penetapan keturunan yang panjang dan besar dari substrat anatomi yang sepadan. Dan sememangnya, tidak ada penerangan tajam seperti yang wujud untuk ucapan sewenang-wenangnya: untuk menjelaskan gangguan itu, huruf menarik kekalahan beberapa bahagian. Pusat praxia tertulis mengelakkan para anatomi, mungkin kerana ia tergelincir di atas permukaan otak, itu sendiri belum selesai sepenuhnya. Daripada ini, anda boleh menyimpulkan bahawa, secara teorinya, untuk fungsi lebih kuno, seseorang boleh mengharapkan lebih banyak pusat praxia yang ditubuhkan dengan penyetempatan yang lebih spesifik.

Semua pertimbangan ini akan membantu anda memahami data patologi yang menjadi matlamat utama kajian anda. Tetapi "sebelum beralih kepadanya, saya mahu membuat dua kata terakhir.

Apabila saya menerangkan kepada anda proses pembentukan pusat-pusat praxia, saya bercakap beberapa kali mengenai peranan berulang-ulang pergerakan, bahawa seseorang belajar dengan lancar melaksanakan pergerakan yang diketahui. Proses pembentukan praxia itu disamakan dengan pembelajaran, yang berdasarkan proses hafalan. Perbandingan sedemikian menunjukkan persoalan mengenai intipati praxia. Adakah ia mempunyai apa-apa yang sama dengan ingatan - fenomena urutan psikologi yang sama? Malangnya, kami tidak dapat memberi jawapan sekurang-kurangnya kira-kira pada masa ini. Dan selain itu, mekanisme menghafal psikologi semata-mata tidak diketahui oleh kami. Mengenal pasti atau membezakan, membawa bersama atau membatasi dua konsep ini, kita pada dasarnya akan membandingkan satu yang tidak diketahui dengan yang lain, cuba selesaikan satu persamaan dengan dua yang tidak diketahui.

Titik kedua membincangkan persoalan anatomi mengenai pusat-pusat praxia. Mereka tidak boleh dibentangkan dalam bentuk pembentukan kortikal tulen. Tidak kira betapa kuat atau rapuh hubungan mereka dengan korteks, kebanyakan kawasan kortikal mempunyai hubungan yang kaya dengan bahagian lain sistem saraf. Fungsi kawasan korteks ini berkait rapat dengan aktiviti-aktiviti sambungan gabungan tersebut.

Dan jika bahagian tertentu korteks mengambil alih fungsi praxia, maka bukan sahaja kerosakannya, iaitu. prosesnya semata-mata kortikal, mereka akan mengganggu praxia, tetapi juga merosakkan hubungan ini, iaitu proses yang kadang-kadang sangat jauh dari korteks. Keadaan yang terakhir mesti difahami dengan jelas, kerana pada masa akan datang anda akan melihat bahawa gangguan dari praxia dari pelbagai jenis muncul sebagai akibat dari tumpuan subcortical.

Selepas pengenalan ini, saya akan beralih kepada gambaran pelbagai gangguan di kawasan ini, yang disebut apraxias dalam erti kata luas istilah.

APRAXIA.

Saya akan mulakan dengan nama itu. Dari segi sejarah, ia telah sedemikian rupa sehingga nama satu kata ini dilampirkan kepada gangguan pergerakan anggota badan, torso dan otot saraf kranial, dengan pengecualian ucapan, membaca dan menulis; Terdapat istilah khas untuk gangguan praxia ini tindakan yang kedua. Dari sudut pandang pemahaman praxia, yang baru saya kembangkan, lebih tepat untuk berbicara di sini tentang apraxia umum.

Apakah apraxia?

Takrifan semasa mengatakan bahawa ini adalah gangguan pergerakan anggota badan jika tiada lumpuh atau ataxia. Jika anda berfikir tentang definisi ini, anda akan mendapati bahawa ia adalah semata-mata negatif: gangguan pergerakan, yang dikenali sebagai apraxia, dicirikan sebagai satu di mana tidak ada gangguan lain yang dikenali sebagai lumpuh atau ataxia. Kesulitan daripada definisi itu menyebabkan penampilan yang lain, sedikit lebih baik, tetapi masih agak tidak sempurna: apraxia adalah campuran atau penyelewengan pergerakan jika tiada lumpuh atau ataxia.

Lama dan sebenarnya istilah yang baik untuk gangguan ini adalah "lumpuh mental."

Secara klinikal, apraxia umum dinyatakan dengan cara berikut: subjek, sebagai contoh, dengan hemiplegia sebelah kanan di lengan tidak lumpuh kiri, mempunyai beberapa gangguan pelik. Kekuatan di dalamnya cukup baik, tidak ada ataxia, pergerakan asas yang mungkin, dan yang lebih kompleks, bermakna dan bermanfaat adalah gagal. Anda akan meminta pesakit untuk mengambil sesuatu dan memegangnya dalam penumbuk, seperti kotak padanan. Dia fumbled dengan dia untuk masa yang lama dan canggung, mendesah kontritely, mengangkat bahunya dan hanya dengan kesukaran yang besar, selepas pelbagai proddings, gerak-gerik dan menunjukkan, akhirnya akan merebut dia sepatutnya. Tetapi kadang-kadang gangguan begitu jelas bahawa pergerakan mudah, seperti mengecaskan jari-jari anda dan melepaskan kotak, ternyata sukar: anda perlu mengelak lagi untuk mencapai ini.

Anda akan meminta untuk melakukan sesuatu yang sangat mudah - semacam seperti mengambil perlawanan dari kotak dan menyalakannya. Ia bermula sekali lagi kekecohan panjang dan pelik. Seorang lelaki, seolah-olah dia tidak pernah melihat perlawanan, menumpukan kotak, menghidupkannya, melakukan segala-galanya dengannya, tetapi akhirnya anda akan mengambil perlawanan itu. Dengan perlawanan ini bermula cerita yang sama, yang dengan kesukaran dan tidak selalu berakhir dengan apa yang anda perlukan.

Jika anda merumitkan pengalaman, berikan satu lagi rokok dan minta dia terang, pesakit akan mengambil perlawanan di dalam mulutnya, dan menyerang rokok di atas kotak, mengeluh lagi, dan tersenyum bingung dan akhirnya gagal memenuhi permintaan anda.

Dia tidak akan dapat melakukan pergerakan meniru yang biasa seperti meraba-raba jari, memberi isyarat kepada diri sendiri, menyapa, dan sebagainya. Dia tidak dapat, atas permintaan anda, untuk meniru pergerakan seperti memotong atau menggergaji kayu, makan dengan sudu, memakai topi, dll.

Apraxia juga boleh menjejaskan kaki: mereka adalah hemiplegic aneh,. yang tanpa henti terletak di atas katil dan tidak boleh hanya berjalan di sekeliling bilik, tetapi juga berdiri di dekat katil. Untuk sebab tertentu mereka semua jatuh ke tempat tidur, entah bagaimana pelik membengkok ke hadapan atau ke sisi, dan walaupun sokongan orang lain tidak sedikit untuk membantu.

Apraxia boleh dinyatakan dalam otot-otot badan dan leher: pesakit tidak boleh bergolek di atas katil, duduk, goncang dengan tegas dan negatif dengan kepalanya, dsb.

Ia boleh dinyatakan dalam otot saraf kranial: pesakit makan buruk, tidak tahu bagaimana untuk meniup, wisel, dll.

Dengan kajian yang panjang, anda boleh, perhatikan, perhatikan dua ciri yang saya akan menarik perhatian anda untuk beberapa sebab.

Kadang-kala, jika anda mencadangkan satu siri tugas, pesakit, setelah menyelesaikan satu perkara, tiba-tiba berpaut kepadanya dan tidak lagi keluar. Sebagai contoh, dia berjaya, atas permintaan anda, untuk melancarkan jarinya. Kemudian anda meminta untuk menunjukkan bagaimana untuk meletakkan topi. Freestyle mendengarkan anda dan sekali lagi mengancam dengan jari. Selepas beberapa percubaan, anda akan tampil dengan satu lagi tugas baru - untuk menunjukkan bagaimana untuk merokok. Pesakit lagi menghadapi jari.

Ini dipanggil ketekunan. Apabila anda mengenali ucapan apraxia, aphasia yang dipanggil, anda akan melihat bahawa ketabahan ditemui di sana, dan, lebih-lebih lagi, sangat kerap. Ciri lain yang disebutkan dalam salah satu definisi apraxia adalah campuran pergerakan: pesakit, bukan pergerakan yang diminta, melakukan yang lain dengan betul.

Dan dengan fenomena ini anda akan bertemu ketika belajar apraxia ucapan, dan di sana ia dipanggil paraphasia: pesakit bukan perkataan yang tepat mengatakan yang lain.

Berkenaan dengan pengedaran apraxia, berikut harus diingat. Majoriti orang - kira-kira 95% - adalah tangan kanan, iaitu bahagian utama dinamik mereka dikawal oleh hemisfera kiri. Oleh itu, jisim utama kerja seperti praxia juga dilakukan di hemisfera kiri. Kekuatan fungsional sedemikian - mungkin, dalam tempoh yang lama - dipisahkan, secara relatifnya jelas di lobus parietal kiri, dalam supramarginalis gyrus, pusat praxia biasa. Mengikut semua yang saya katakan sebelum ini, pengasingan kawasan ini adalah agak relatif: mereka bercakap dengan asas tertentu kedua-dua lobus frontal sebagai pembawa fungsi fungsi praxia dan tentang kawasan yang terletak sedikit posterior kepada supramarginalis gyrus dan berbaring agak anterior. Di samping itu, ada sebab untuk berfikir bahawa di hemisfera yang betul terdapat pusat-pusat utama praxia, terletak bersimetri. Kesemua bidang hemisfera ini disambungkan kepada hemisfera lain dengan menggunakan serat komisar yang melalui korpus callosum. Di samping itu, adalah mungkin bahawa setiap satunya dikaitkan dengan zon motor bukan sahaja sendiri, tetapi juga sebaliknya. Kerana kewujudan sambungan tersebut, praxia satu sisi dihubungkan dengan praxia yang lain, dan tumpuan satu sisi mungkin dalam satu cara atau yang lain membuat apraxia di sebaliknya, kedua-duanya sendiri dan kedua-duanya. Dalam erti kata yang sama, kerosakan separa pada sambungan yang telah saya sebutkan juga boleh menjejaskan, serta pelbagai fokus yang merosakkan kedua-dua pusat praxia dan sambungan mereka dalam gabungan yang paling beragam. Hasil daripada keadaan anatomi dan fisiologi ini, pengedaran gangguan aprikat tidak seragam asas seperti, sebagai contoh, pengedaran kelumpuhan. Apraxia boleh berada di satu syuron - bertentangan dengan perapian atau nama yang sama, boleh di kedua-dua belah pihak.

Gabungan paling kerap adalah hemiplegia kanan dan apraxia kiri. "Di sini kita perlu membuat reservasi yang, secara tegas, dalam kes sedemikian, masih tidak jelas sama ada ada apraxia di kaki kanan, di mana ia dilapisi kelumpuhan. Dan secara amnya mungkin, tunjukkan kes-kes cahaya monoparesis kortikal, di mana fenomena apraxia cukup jelas bercampur dengan kelemahan lengan.

Menyelesaikan kajian sepintas lalu mengenai apraxia, saya akan menunjukkan metodologi asas penyelidikannya.

1. Kaedah yang paling mudah adalah memantau pesakit dalam kehidupan hariannya - bagaimana dia mencuci, berus giginya, berpakaian, melakukan kraf tangan, dan lain-lain.

2. Pada dasarnya, bahan yang sama dicipta secara artifisial, memerintahkan pesakit untuk membuka dan menutup dompet, menyikat rambutnya, lepas dan jubah, dan sebagainya. Ini dipanggil objek memanipulasi.

3. "Manipulasi tanpa objek" berikut: mereka meminta pesakit menunjukkan bagaimana dia akan menyikat rambutnya, menyalakan sepadan, menyalakan rokok, mengira wang, menulis, dan sebagainya.

4. Kemudian ada gerakan meniru, yang dikenali sebagai "bahasa isyarat": mengancam dengan jari atau penumbuk, goncang kepala anda dengan tegas atau negatif, katakan halo, dll.

5. Adalah perlu untuk menyiasat keupayaan untuk meniru pergerakan alien. Secara teknikal, perlu diingat bahawa keputusan mungkin berbeza bergantung kepada sama ada doktor menentang pesakit terhadap atau di sebelah pesakit (persepsi pesakit tentang imej itu adalah langsung atau cermin).

6. Adalah perlu untuk menyiasat keupayaan untuk bertindak bukan sahaja dengan satu tangan, tetapi juga sekaligus.

7. Anda perlu mengetahui bagaimana penutup mata anda memberi kesan kepada semua sampel ini.

8. Semua ini terpakai kepada tangan. Orang tidak boleh lupa untuk mencari kaki: berjalan, gerakan berbasikal, menari, jika boleh, dan lain-lain

9. Ia adalah perlu untuk menyiasat pergerakan saraf kranial - makanan, pemutus, ekspresi muka, dan lain-lain.

MOTOR, ATAU MOTOR, APHASIUM.

Ucapan mewakili salah satu kompleks motor stereotaip paling kuno, dan sudah secara teorinya seseorang akan menjangkakan terdapat pusat praxia yang agak jelas untuknya. Dan jika ini begitu, maka yang patologi boleh difikirkan, kes di mana pusat ini rosak dan gangguan ucapan tidak timbul daripada lumpuh, tetapi dari beberapa jenis khas. Pertimbangan teoretikal seperti ini adalah wajar dalam amalan: terdapat pusat ucapan praxia - ia masih menanggung nama lama "pusat pertuturan motor" atau "pusat Broca", terdapat juga gangguan ucapan tertentu akibat kerosakan pada pusat ini - ia dipanggil aphasia motor.

Motor, atau motor, aphasia boleh ditakrifkan sebagai kehilangan ucapan sewenang-wenang dengan pemeliharaan pemahaman orang lain. Sudah tentu, seperti mana-mana apraxia, gangguan ini tidak bergantung kepada lumpuh radas suara, kerana, pada umumnya, ia tidak, atau ia tidak memainkan peranan yang ketara.

Pusat motor pertuturan, atau pusat Broca, terletak di bahagian posterior gyrus frontal ke-3. Dalam tangan kanan, ia terletak di hemisfera kiri, dan di tangan kiri - di sebelah kanan; Apa yang saya katakan tentang kemungkinan pusat asas praxia yang sepadan di hemisfera yang lain seolah-olah sah untuk phraxia ucapan (Rajah 72).

Aphasia motor adalah beberapa jenis yang diperuntukkan terutamanya pada prinsip psikologi - bergantung kepada unsur-unsur seperti proses psikologi yang kompleks, seperti pendidikan ucapan, kecewa. Mungkin, masing-masing gangguan ini, yang dikenal pasti berdasarkan fungsi yang semata-mata berfungsi

Rajah. 72. Hemisphere kiri (pandangan dari luar). Pusat ucapan. Ia juga mempunyai lapisan anatomi sendiri; beberapa variasi kecil dalam sifat dan lokasi kerosakan pada pusat pertuturan bersesuaian. Walau bagaimanapun, kita masih tidak mengetahui aspek perkara ini, walaupun kita menggunakan nama-nama susunan anatomi: aphasia kortikal, subkortikal, dan sebagainya. Anda tidak boleh disesatkan oleh ini, kononnya anatomi, terminologi. Sesuatu yang nyata-anatomi di belakangnya tidak tersembunyi, dan pada dasarnya ia pergi, saya ulangi, tentang pembahagian mengikut prinsip psikologi, butiran yang saya tidak akan masuk.

Untuk jenis ini jenis aphasia motor yang dicirikan, anda harus terlebih dahulu menjadi akrab dengan gejala umum gangguan ini, dengan bahagian-bahagian individu yang menciptanya.

1. Perbualan yang sewenang-wenang dalam erti kata sempit perkataan boleh menjadi kecewa. Dengan tahap kecelakaan yang melampau, pesakit sama ada mengatakan apa-apa, atau dia hanya mempunyai apa yang dipanggil "sisa ucapan": beberapa perkataan, seperti "ya, ya" atau frasa, seperti "oh, anda, tuhan saya".

Kelainan yang lebih lemah, semakin banyak perbendaharaan kata pesakit, tetapi kemudian semakin berbeza jenis penyakit ini. Saya akan menyenaraikan yang paling penting dari mereka. a) Pesakit seolah-olah melupakan beberapa perkataan dan tidak boleh menyebutnya sendiri tanpa petunjuk. Tetapi jika anda memberitahunya, dia betul-betul menguraikannya. Secara luaran, ternyata seolah-olah seseorang bercakap bahasa asing, yang dia tidak pasti. Beberapa perkataan menghilangkannya dari ingatan, tetapi dia dengan mudah mengingat mereka jika dia diberitahu. Ini dipanggil aphasia amnesik. b) Pesakit bercakap, dan kadang-kadang terlalu banyak, tetapi dia mengganggu kata-kata atau bahkan menggunakan satu perkataan dan bukannya yang lain. Ini dipanggil paraphasia.

Kadang-kadang pesakit mengganggu dan mengelirukan kata-kata begitu banyak sehingga hampir tidak mungkin untuk memahaminya - seolah-olah dia bercakap dalam bahasa lain. Ini dipanggil jargonophasia.

Segala sesuatu yang telah saya terangkan sejauh ini menyangkut penyelewengan kata-kata individu. Bahagian sekolah merujuk semua yang berkaitan dengan kata-kata individu ke bidang tatabahasa. Oleh itu, ia adalah mengenai penyelewengan tatabahasa, seperti bentuk luaran yang aphasia menumpahkan. Tetapi ia juga boleh mengakibatkan bentuk gangguan sintaksis, di mana penyelewengan muncul dalam pembinaan frasa, dalam menyelaraskan bahagian-bahagian yang berbeza dari ayat itu. Ini dipanggil sebilangan kecil kejayaan: c) Agrammatisme. Frasa menjadi pendek dan laconic, seperti dalam telegram, pelbagai kata, konjungsi, preposisi, dan lain-lain yang terhubung, dibuang keluar. Kadang-kadang gangguan ucapan ini juga dikenali sebagai "gaya telegraf." d) Kadang-kadang anda mungkin melihat dalam ucapan yang dipanggil ketekunan, yang telah anda temui ketika ia datang kepada apraxia umum. Anda menunjukkan pesakit beberapa subjek dan bertanya kepada mereka nama. Pesakit pertama memanggil mereka dengan betul, dan kemudian dia tetap berada pada satu dan seolah-olah berpegang padanya. Dan tidak kira berapa banyak barang lain yang anda panggil kemudian, dia akan memanggil mereka semua satu perkataan ini. e) Kadang-kadang salah satu daripada manifestasi aphasia adalah ketidakmampuan pesakit, yang sering bercakap, nampaknya, walaupun ucapan mungkin, ia diberikan pada kos ketegangan sedemikian sehingga seseorang mengelakkannya. Dan orang yang sihat dengan enggan bercakap bahasa asing, jika mereka tidak tahu dengan baik, dan lebih suka mendengar orang lain. f) Dengan cara yang pelik, kadang-kadang terdapat pengecualian untuk peraturan ini - pesakit bercakap dengan luar biasa dengan penuh semangat, bercakap tanpa henti, walaupun ucapan mereka sangat frustrasi, dan kadang-kadang nampaknya mereka tidak dapat berhenti. Ini dipanggil logorea. g) Apazik menunjukkan sikap khas dalam ucapan mereka kepada siri yang dipanggil. "Baris" adalah kumpulan kata-kata yang pernah diingat dalam satu baris dan oleh itu semua bersama-sama membentuk satu unit tertentu, keseluruhan keseluruhan yang tertutup. Ini termasuk kumpulan lisan seperti senarai hari dalam seminggu, bulan dalam tahun, angka, puisi hafalan, dan sebagainya.

Mungkin, kerana integriti kumpulan kata-kata ini, aphasics merujuk kepada mereka secara berbeza daripada kata-kata individu. Mereka, sebagai contoh, tidak boleh menyebut nama sebulan tetapi jika mereka mula menghitung keseluruhan "siri", berkata "Januari" mengambil "Februari, Mac, April," dan sebagainya, dan betul bersetuju dengan penghujung keseluruhan siri.

2. Pengulangan ucapan orang lain sebagai fungsi yang berasingan kadang-kadang boleh kecewa. Kadang-kadang fungsi ini tersinggung atau dipelihara sepenuhnya secara bebas dari ucapan sewenang-wenangnya: misalnya, ucapan kebebasan adalah kecewa, dan pengulangan dipelihara - ini terjadi pada apa yang disebut aphasia transkortis, kadang kala, kebebasan berbicara dipelihara, dan pengulangan adalah kecewa - ini berlaku dengan aphasia derivatif yang dinamakan subkortikal. Tetapi lebih kerap terdapat beberapa tahap parallelism antara kedua-dua fungsi. Dalam kes ini, jenis gangguan pengulangan ucapan orang lain secara amnya adalah sama dengan ucapan sewenang-wenangnya: kemustahilan lengkap mengulangi, dan pengulangan dengan gangguan adalah paraphasic, dan ketekunan, dan hubungan istimewa dengan siri ini.

3. Kecewa boleh menjadi keupayaan untuk menulis - ini dipanggil agraphies. Ada beberapa jenis gangguan ini. Kadang-kadang pesakit menulis setiap huruf secara individu, dan keseluruhan perkataannya tidak baik. Sering kali permulaan perkataan, huruf pertama, keluar dengan betul, dan kemudian ada beberapa baris yang salah, sengkang, cangkuk, dan sebagainya. Seringkali, huruf individu diputarbelitkan - ini sepadan dengan jenis paraphasia yang paling asas - abjad paraphasia, atau literal. Kadang-kadang ada pengganti lengkap timah - apa yang disebut paragraf, yang sesuai dengan paraphasia lisan dalam ucapan sewenang-wenangnya. Kadang-kadang, bukan surat yang betul, set huruf yang tidak bermakna dihasilkan - sesuatu yang serupa dengan slang.

Apabila mengkaji keupayaan surat, adalah perlu untuk menyiasat secara berasingan: a) surat sewenang-wenang, b) surat daripada imlak dan c) penipuan.

Secara umumnya, jika kita mengingati semua bentuk aphasia secara umum, maka bahagian-bahagian yang berasingan dari fungsi penulisan ini boleh menjadi marah lebih atau kurang secara berasingan, secara berasingan, atau dalam kombinasi yang berbeza, akibatnya repertoir gangguan ucapan meningkat dengan ketara.

4. Keupayaan membaca mungkin kecewa - ini dipanggil alexia. Membaca adalah proses psikofisiologi yang sangat kompleks, kerana terdapat banyak komponen di dalamnya: terdapat unsur-unsur ucapan sewenang-wenang - membaca dengan kuat, dan unsur deria - memahami apa yang ditulis, dan proses ucapan dalaman khas - membaca tentang diri sendiri, dan pelbagai kombinasi unsur-unsur ini. Oleh itu, ia mempunyai hubungan rapat dengan kawasan agnosia yang dipanggil, yang mana saya akan bercakap lebih lanjut, dan khususnya dengan spesies berasingan mereka - aphasia deria. Oleh itu, gangguan bacaan amat keliru - dalam erti kata klinik mereka dan dalam erti mekanisme. Tanpa terperinci tertentu di kawasan yang lalu, saya akan menerangkan bentuk-bentuk eksternalnya yang semata-mata.

Pesakit mungkin tidak dapat membaca satu huruf, dan oleh itu tidak satu perkataan. Dia boleh membaca surat-surat individu, tetapi tidak dapat melupakannya. Di sini terdapat analogi lengkap dengan apa yang kita lihat ketika belajar membaca: pelajar sudah tahu huruf, tetapi tidak dapat membaca keseluruhan kata, kita harus mengajarnya terlebih dahulu untuk membaca suku kata masing-masing.

Seperti orang yang buta huruf, sering kata-kata yang ringkas, pendek, dan terkenal dibaca lebih baik daripada yang kompleks, panjang, dan yang kurang digunakan. Sangat biasa, penyimpangan surat individu dan keseluruhan kata - yang disebut paraleksia - adalah gangguan yang sama dengan paraphasia dan paragraf. Angka-angka alexia dengan gangguan aphasic yang lain agak rumit. Kadang-kadang pesakit dengan ucapan rawak yang baik, pengulangan ucapan orang lain, dan bahkan bacaan huruf individu sangat lemah dalam bacaan yang koheren. Kadang-kadang, sebaliknya: ucapan yang sewenang-wenang dan pengulangan sangat kecewa, dan membaca dengan lantang dipelihara.

Keletihan pantas ketika membaca sangat umum - fenomena yang serupa dengan apa yang diperhatikan ketika mengajar kefahaman pada kanak-kanak atau bahasa asing pada orang dewasa.

Daripada gangguan asas ini, terdapat beberapa kompleks gejala yang paling biasa, beberapa bentuk gangguan ucapan.

1. Aphasia kortikal.

2. Aphasia subkortikal.

Sekiranya anda melihat kedua-dua jadual pangsi ini, anda akan dengan mudah melihat bahawa tanda diagnostik adalah keadaan huruf: semua jenis borang subcortical dipelihara, dan bentuk kortikal hanya menyalin.